Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2016

Τριτη 4 Οκτωβριου 2016


Η ΚΑΤΙΝΑ ΜΑΝΙΤΑΡΑ
Ένοπλη στα 15 της, ανθυπολοχαγός του ΔΣΕ Ρούμελης, τραυματισμένη δυο φορές σε μάχες με τον Εθνικό Στρατό, πέρασε στρατοδικείο 17 χρονών. Βρέθηκε σήμερα (3/10/2016) αντιμέτωπη σαν συνταξιουχος με τα ΜΑΤ του ΣΥΡΙΖΑ. Απέραντος σεβασμός γι' αυτήν, απέραντη αηδία για τα καθάρματα. Ας κρατήσουμε την εικόνα της...
---------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ε, ΟΧΙ ΚΑΙ ΑΡΙΣΤΕΡΑ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ!
Πάντως, μόνο όσοι είχαν συμφέρον έκαναν πως πίστευαν ότι στις 21 Απριλίου 1967 έγινε επανάσταση. Όλος ο άλλος κόσμος για πραξικόπημα, χούντα και δικτατορία μιλούσε και μιλάει. Το ίδιο συνέβη και με το ΠΑΣΟΚ μετά τα πρώτα χρόνια του κοινωνικού συμβολαίου και των μεταρρυθμίσεων. Μόνο για να γελάσει, το χαρακτήριζε και το χαρακτηρίζει σοσιαλιστικό ο κόσμος. Έτσι θα γίνει και με τον ΣΥΡΙΖΑ, όταν καταρρεύσει, ίσως και πολύ σύντομα. "Ε, όχι και Αριστερά ο Τσίπρας που εφαρμοζει τα Μνημονια και την εξαθλιωση του ελληνικου λαου με τα μνημόνια και τα ΜΑΤ!", άρχισε να λέει ήδη ο πολύς κόσμος. Οπότε, μην τρελαινόμαστε. Ξέρει ο κόσμος τι είναι επανάσταση, τι είναι σοσιαλισμός, τι είναι Αριστερά. Το πρόβλημα βρίσκεται σε μας και στην αδυναμία μας να συγκροτήσουμε πειστική πολιτική πρόταση. Θα το κάνουμε κι αυτό. Αν όχι, σίγουρα δεν θα φταίει ο Τσίπρας, όπως δεν έφταιγε και ο Σημίτης...
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
Η εξαιρετικά σημαντική παράμετρος των όσων συνέβησαν σήμερα είναι η τεράστια μαζικότητα της κινητοποίησης των απόμαχων της δουλειάς. Μια πορεία στην οποία συμμετείχαν χιλιάδες συνταξιούχοι δεν θα μπορούσε παρά να προκαλέσει ανησυχία σ' εκείνους τους κύκλους που θα ήθελαν να συνεχιστεί το μούδιασμα που έφερε η προδοσία του περσινού καλοκαιριού. Καθώς είναι ξεκομμένοι πλήρως από τα φτωχά λαϊκά στρώματα, οι κυβερνώντες δεν μπορούσαν να φανταστούν πως θα ήταν οι απόμαχοι της δουλειάς αυτοί που θα έσπαγαν το κλίμα απογοήτευσης που έχει κυριαρχήσει. Έτσι, δεν προβλέπανε ούτε το μέγεθος της συμμετοχής στη διαδήλωση ούτε τη μαχητικότητα των γερόντων. Αιφνιδιασμένοι, απάντησαν με χημικά, με εντολή του Τόσκα προς τα ΜΑΤ. Αντιμέτωποι με τη γενική κατακραυγή και πανικόβλητοι στη σκέψη πως θα μπορούσε κάποιος γέροντας να είχε μείνει νεκρός από τα χημικά, συμβούλεψαν το αμόρφωτο ανθρωπάκι να αποδοκιμάσει τη χρήση τους. Χωρίς, φυσικά, να αποδοκιμάσει την αστυνομική βία συνολικά, χωρίς να πει κουβέντα για τη χθεσινή επίθεση κατά αριστερών στην Καισαριανή, χωρίς να αποπέμψει τον παραλίγο δολοφόνο καραβανά υπουργό του. Σε μας, μένει το ότι οι απόμαχοι του μόχθου άνοιξαν και πάλι τον δρόμο του αγώνα. Συνεχίζουμε!
------------------------------------------------------------------------------------------------------
Χθες (2/10) έριχνε χημικά σε αριστερούς διαδηλωτές. Σήμερα (3/10) έριξε χημικά στους απόμαχους της δουλειάς, στα γερόντια, στους συνταξιούχους. Πόσο μίσος πρέπει να κουβαλάει μέσα του αυτό το αμόρφωτο ανθρωπάκι; Πόσο συμπλεγματικός πρέπει να είναι κάποιος ανεπάγγελτος, για να βγάζει τόση παλιανθρωπιά σε ανθρώπους που εξαιτίας του χάνουν τους κόπους μιας ζωής;
------------------------------------------------------------------------------------------------------
Δεν πιστεύω να ήταν κάπου στην Καισαριανή χθες και ο Αντώνης Λιάκος. Γιατί, αν ήταν, θα πρέπει να βρίσκεται σε κάνα νοσοκομείο σήμερα με εγκεφαλικό. Είναι δυνατόν, μετά την επίθεση των ΜΑΤ, οι διαδηλωτές που ανασυγκροτήθηκαν να τραγουδάνε την "Ξαστεριά"; Αυτό το τραγούδι που μιλάει για φόνους και εγκλήματα; Ελπίζω, επίσης, να μην ήταν και καμιά κ. Σία Αναγνωστοπούλου εκεί κοντά. Γιατί τραγούδησαν και το "Στ' άρματα, στ' άρματα" αυτοί οι τύποι. Ναι! Αυτό το αντάρτικο που λέει "θέλουμε ελεύθερη εμείς πατρίδα και πανανθρώπινη τη λευτεριά". Πατρίδα; Oh mon dieu!
------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ποια είναι η συνταξιούχος που ψέκασαν με χημικά
Η συνταξιούχος της φωτογραφίας έχει βιώσει στη ζωή της χειρότερα πράγματα, από τα χημικά... Ονμάζεται Κατίνα Μανιταρά και η φωτογραφία της κάνει το γύρο του διαδικτύου αλλά και των social media. Η ιστορία που γράφεται για την 85χρονη γυναίκα που κλείνει τη μύτη της μπροστά στα χημικά, είναι τεράστια.
Σύμφωνα πάντα με αναρτήσεις από τα σόσιαλ μίντια, «η Κατίνα Μανιτάρα έζησε τον πόλεμο, την πείνα και την εκμετάλλευση από τα 8 της χρόνια. Κοριτσάκι ακόμα, στα 10 της, εκτέλεσε τις πρώτες της επικίνδυνες αποστολές μεταφέροντας μηνύματα κάτω από τη μύτη των Ιταλών καραμπινιέρων. Στα 11 Αετόπουλο στη Φωκίδα, στα 14 μάρτυρας στο βασανισμό του πατέρα της από τους παρακρατικούς. Στα 15 γνώρισε τα πρώτα φριχτά βασανιστήρια από τα κυβερνητικά φασιστοειδή.
Τον Μάη του 1947, 15 χρονών, εντάσσεται στον Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας. Σκληρές μάχες και μια μαρτυρική αλλά ηρωική ζωή στο βουνό. Στις 28 Φλεβάρη 1948, στα 16 της, στη μάχη του Μακρύβαλτου, στην Ανω Χώρα Ναυπακτίας, παίρνει μέρος σαν γεμιστής στο οπλοπολυβόλο της ομάδας της. Μέχρι το απόγευμα τροφοδοτεί με γεμιστήρες γεμάτες σφαίρες τον σκοπευτή, ώσπου ένα θραύσμα από ρουκέτα αεροπλάνου την χτυπά στο κεφάλι.
Από τότε το θραύσμα σφηνωμένο στο κεφάλι τη συνοδεύει μέχρι σήμερα. Στα μέσα του Σεπτέμβρη 1948 επιλέχτηκε να παρακολουθήσει τη Σχολή Αξιωματικών του ΔΣΕ. Στα 17 της χρόνια βγάζει τη Σχολή Αξιωματικών του ΔΣΕ (30 Μάρτη 1949) και υπηρετεί στον εμφύλιο με τον βαθμό του Ανθυπολοχαγού.» Η ανάρτηση αυτή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δίνει στοιχεία για την ηρωίδα γιαγιά. Αυτή η γυναίκα δέχτηκε τα χημικά στο πρόσωπο γιατί βρίσκεται ακόμη στην πρώτη γραμμή.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------
Διαμαρτυρία της ΛΑΕ έξω από το Υπουργείο Εργασίας
Τρίτη, 4 Οκτωβρίου 2016, 12:28
Συγκέντρωση έξω από το Υπουργείο Εργασίας πραγματοποίησε στις 12.00 το μεσημέρι της Τρίτης η Λαϊκή Ενότητα, διαμαρτυρόμενη για τη νέα μείωση στις επικουρικές συντάξεις. Στη συγκέντρωση συμμετείχαν δεκάδες μέλη του κόμματος, (30 ατομα), ενώ, όπως αναφέρει η ΛΑΕ, πρόκειται για την τρίτη κατά σειρά το τελευταίο χρονικό διάστημα μείωση των επικουρικών συντάξεων.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Δέκα χρόνια WikiLeaks
Τρίτη, 4 Οκτωβρίου 2016, 12:11
Θα μπορούσαμε να πούμε πως σήμερα γιορτάζουμε τα 10α γενέθλια του αποκαλυπτικού δελτίου WikiLeaks, αν όσα δημοσιοποίησε δεν άφηναν πικρή γεύση. Σκοπός της δημιουργίας του WikiLeaks ήταν να εκθέσει απόρρητα κυβερνητικά μυστικά, αλλά και τεκταινόμενα κρυφά από αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες στο ευρύ κοινό, για να καταστεί παγκόσμιο φαινόμενο. Ανάμεσα στα όσα έχει αποκαλύψει σ' αυτό το διάστημα το WikiLeaks είναι απόρρητα έγγραφα που περιγράφουν με λεπτομέρειες τον στρατιωτικό εξοπλισμό που χρησιμοποίησαν οι αμερικανικές δυνάμεις στο Αφγανιστάν και το Ιράκ. Σ' αυτά περιλαμβάνονται βιολογικά και χημικά όπλα, παρόμοια με εκείνα που είχε κατηγορηθεί ότι δήθεν διέθετε ο Σαντάμ Χουσεΐν για να δικαιολογηθεί η εισβολή στο Ιράκ.
Από τις πρώτες αποκαλύψεις του WikiLeaks ήταν τα ποσά που κέρδισε η «εκκλησία της Σαϊεντολογίας», που υποτίθεται ότι ήταν «μη κερδοσκοπική». Το 2007 ήρθαν οι αποκαλύψεις για όσα φρικτά συνέβαιναν στο κολαστήριο του Γκουαντάναμο. Το 2010 ήρθε η αποκάλυψη βιντεοσκοπημένων στιγμιότυπων από Αμερικανούς στρατιώτες να βάλλουν από ελικόπτερα Απάτσι εναντίον στόχων πολιτών στη Βαγδάτη.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκάλεσαν οι αποκαλύψεις που έκανε το WikiLeaks το 2010 και το 2011 χιλιάδων απόρρητων τηλεγραφημάτων Αμερικανών διπλωματών ανά τον κόσμο προς το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Παράλληλα, ενδιαφέρον προκλήθηκε από τη δημοσιοποίηση απόρρητων συζητήσεων για τις περιβόητες διαπραγματεύσεις για τη Διατλαντική Εμπορική Συμφωνία ΤΤΙΡ όσο και την αντίστοιχη Αμερικανο-Ασιατική Trans-Pacific Partnership. Από το 2012 το WikiLeaks άρχισε να δημοσιοποιεί απόρρητα e-mails από διάφορες χώρες της Μέσης Ανατολής, όπως η Τουρκία και η Σαουδική Αραβία, αποκαλύπτοντας εκτεταμένη κυβερνητική διαφθορά και κακομεταχείριση πολιτών. Tη μεγαλύτερη αναταραχή, όμως, προκάλεσε στο αποκορύφωμα του προεκλογικού αγώνα για την αμερικανική προεδρία, με την αποκάλυψη των e-mails του Δημοκρατικού Κόμματος. Η παράταξη της Χίλαρι Κλίντον κατηγόρησε ευθέως τη ρωσική κυβέρνηση ότι «είχε βάλει το χεράκι της» στην υπόθεση.
Ο ιδρυτής του WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ ανέβαλε την προγραμματισμένη για σήμερα τηλεοπτική εμφάνισή του για τη δέκατη επέτειο από την ίδρυση του οργανισμού του. Η εμφάνισή του επρόκειτο να μεταδοθεί ζωντανά από το μπαλκόνι της πρεσβείας του Εκουαντόρ, στο Λονδίνο, όπου έχει καταφύγει για να αποφύγει την έκδοσή του. Ως αιτία της αναβολής της εμφάνισής του αναφέρθηκαν «λόγοι ασφαλείας». Στην ομιλία του πολλοί πίστευαν πως επρόκειτο να κάνει και άλλες αποκαλύψεις για τη Χίλαρι Κλίντον. Σύμφωνα με ορισμένες διαρροές, οι αποκαλύψεις αυτές θα μπορούσαν να ανατρέψουν και το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών του επόμενου μήνα στις ΗΠΑ. Με tweet που δημοσιεύθηκε το απόγευμα της Δευτέρας στο WikiLeaks αναφέρθηκε πως αντί του λόγου ο Ασάνζ θα μεταδώσει βιντεοσκοπημένο μήνυμα μέσω Βερολίνου.
------------------------------------------------------------------------------------------------------
H τουρκική αστυνομία διέκοψε το πρόγραμμα φιλοκουρδικού τηλεοπτικού σταθμού
Τρίτη, 4 Οκτωβρίου 2016, 14:54
Εισβολή πραγματοποίησαν το μεσημέρι της Τρίτης τουρκικές αστυνομικές δυνάμεις σε φιλοκουρδικό τηλεοπτικό σταθμό, ο οποίος διέκοψε το πρόγραμμά του. Πολλές δεκάδες δημοσιογράφοι του δικτύου IMCTV βρίσκονταν στην αίθουσα σύνταξης, στο δωμάτιο σκηνοθεσίας και στο τηλεοπτικό πλατό την ώρα που οι δυνάμεις ασφαλείας επενέβησαν για να διακόψουν την εκπομπή του. Σημειώνεται ότι η τουρκική δικαιοσύνη αποφάσισε την προηγούμενη εβδομάδα το κλείσιμο του τηλεοπτικού δικτύου IMCTV, που ιδρύθηκε το 2011...
---------------------------------------------------------------------------------------------------------
Πολωνία: Στους δρόμους 6 εκατ. γυναίκες υπέρ των αμβλώσεων
Τρίτη, 4 Οκτωβρίου 2016, 03:24
Σχεδόν έξι εκατ. γυναίκες εκτιμάται ότι συμμετείχαν τη Δευτέρα στη μεγάλη απεργία που έγινε με στόχο τη διαμαρτυρία ενάντια στον προωθούμενο νόμο που προβλέπει καθολική απαγόρευση των αμβλώσεων. Στην αποκαλούμενη «μαύρη διαμαρτυρία» έδωσαν το παρών κάτοικοι 60 πόλεων ενώ πολλές επιχειρήσεις έκλεισαν τα καταστήματά τους σε ένδειξη αλληλεγγύης. Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου πραγματοποιήθηκαν πολλές εκδηλώσεις για το ίδιο θέμα, ενώ την αλληλεγγύη τους απέναντι στις Πολωνέζες αναμένεται να δείξουν γυναίκες και από αρκετές ακόμη ευρωπαϊκές χώρες. Ο υπάρχων νόμος επιτρέπει στις γυναίκες της Πολωνίας, όπου το 87% του πληθυσμού είναι καθολικοί, να τερματίσουν την κύηση μόνο όταν η υγεία του εμβρύου ή της μητέρας βρίσκεται σε κίνδυνο ή όταν η εγκυμοσύνη είναι αποτέλεσμα βιασμού ή αιμομιξίας. Αν ωστόσο περάσει ο προωθούμενος νόμος, όλες οι αμβλώσεις θεωρούνται πλέον έγκλημα και οι γυναίκες που προχωρούν σε αυτές θα αντιμετωπίζουν ποινή φυλάκισης έως και πέντε χρόνων ενώ υπόλογοι απέναντι στον νόμο θα είναι και οι ιατροί που προχωρούν στην επέμβαση.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------
Πρεμιέρα της νέας ταινίας «Σνόουντεν» στο Χονγκ Κονγκ
Δευτέρα, 3 Οκτωβρίου 2016, 20:05
Η πρεμιέρα της νέας ταινίας «Σνόουντεν», σε σκηνοθεσία Όλιβερ Στόουν, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή στο Χονγκ Κονγκ. Η οικογένεια που φιλοξένησε τον Έντουαρντ Σνόουντεν σε διαμέρισμα στο Χονγκ Κονγκ παραβρέθηκε στην πρεμιέρα της ταινίας που αφηγείται την ιστορία του Αμερικανού διαχειριστή συστημάτων που εργαζόταν, βάσει συμβολαίου, για την NSA και την CIA και το 2013 διοχέτευσε στον τύπο απόρρητες πληροφορίες από την NSA σχετικά με προγράμματα μαζικής παρακολούθησης που εφαρμόζουν οι Αμερικανικές και Βρετανικές κυβερνήσεις, σύμφωνα με το Reuters.
Ο δικηγόρος του Έντουαρντ Σνόουντεν, Τζόναθαν Μαν υπογράμμισε ότι ο πελάτης του βοηθήθηκε από ανθρώπους που ήταν επίσης χωρίς πατρίδα. Στις 20 Μαΐου 2013, ο Σνόουντεν πέταξε στο Χονγκ Κονγκ αφού εγκατέλειψε την εργασία του στη NSA στη Χαβάη και στις αρχές του Ιουνίου αποκάλυψε χιλιάδες διαβαθμισμένα έγγραφα της NSA στους δημοσιογράφους Γκλεν Γκρίνγουολντ, Λάουρα Πόιτρας και Ίγουεν ΜακΆσκιλ. Από το 2015, ζει σε άγνωστη τοποθεσία στη Ρωσία, ενώ αναζητά άσυλο και αλλού. Ο Έντουαρντ Σνόουντε φιλοξενήθηκε στο μικρό σπίτι ενός ζευγαριού προσφύγων από τη Σρι Λάνκα και στη συνέχεια διέμεινε στο διαμέρισα μίας γυναίκας από τις Φιλιππίνες που είχε καταθέσει αίτηση χορήγησης ασύλου και ζούσε μαζί με τη μητέρα και την κόρη της.
Η ταινία βασίζεται σε δύο βιβλία για τον Σνόουντεν που γράφτηκαν από τον δημοσιογράφο της εφημερίδας «The Guardian» Λουκ Χάρντινγκ και τον Ρώσο δικηγόρο του, Ανατόλι Κουτσερένα. Ολος ο πλανητης τον θεωρει ήρωα, αλλά η αλητικη ναζιστικη αποικιοκρατικη κυβέρνηση των ΗΠΑ τον κατηγορεί για κατασκοπεία, για διαρροή πληροφοριών και κλοπή κυβερνητικών εγγράφων. Η ταινία, στην οποία πρωταγωνιστούν οι Τζόζεφ Γκόρντον Λέβιτ ως Σνόουντεν και Σέιλιν Γούντλεϊ ως η φίλη του, Λίντσεϊ Μιλς γυρίστηκε κυρίως στην Ευρώπη.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------
Oμοσπονδιες και Εργατικα Κεντρα του ΠΑΜΕ εδωσαν σημερα Τριτη συνεντευξη Τυπου για την οργανωση της παλης και το σχεδιο νομου για τις Συλλογικες Συμβασεις στις 12.00 μπροστα στο χωρο του υπουργειου Εργασιας με 120 ατομα.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
Νεα προκληρη από τον Τσεχο μεθυστακα προεδρο. Οι λαθρο – «προσφυγες» λεει να εγκατασταθουν σε ακατοικιτα ελληνικα νησια. Κανεις δεν του δινει σημασια, γιατι ειναι γνωστος παλιομεθυστακας, η τον παιρνει στα σοβαρα. Αλλα ολοι δινουν προσοχη σε αυτά που λεει ο Ερντογαν, οι Γερμανοι, και οι Αμερικανοι!
-------------------------------------------------------------------------------------------------------
Eυτυχώς που η δικαιοσύνη κρατάει ψηλά τη σημαία της ανεξαρτησίας, δεν χρηματίζεται, δεν εκβιάζεται, δεν ανήκει σε στοές... αθωος με βουλευμα και ο εφοπλιστης-διαπλεκομενος καναλαρχης-μασονος Ρεστης και ο μασονος-ναζιστης-χρυσαυγιτης-εφοπλιστης Παλλης!
-------------------------------------------------------------------------------------------------------
To Koμμουνιστικό Κόμμα Ιταλίας κι όλες οι προοδευτικές δυνάμεις του κόσμου, δεν έχουν διλήμματα: Με τη Συρία και τον Άσαντ!
OXI στη σιωνιστική, ιμπεριαλιστική, φασιστική επίθεση εναντίον της Συρίας
-------------------------------------------------------------------------------------------------------
Aύριο Tεταρτη στις 3.30... η Συνελευση Συντονισμου Συλλογικοτητων Θεσσαλονικης σας καλεί στο Ειρηνοδικείο Θεσσαλονίκης στην δεύτερη προσπάθεια που κάνει για αρπαγή λαϊκής κατοικίας από την τράπεζα Πειραιώς. Μη λείψει κανείς!
-------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ο Τζιφρας πήγε στην Καισαριανή να δηλώσει συνεχιστής στα βήματα αυτών που έδωσαν την καρδιά και το αίμα τους στην μάχη κατά του κατακτητή και του ντόπιου σφετεριστή για Λευτεριά και Λαοκρατία, είναι ίδιος άνθρωπος του "σκίζω Μνημόνια - υπογράφω Μνημόνια", του Υπερταμείου, του ξεπουλήματος λιμανιών σε Κινέζους, αεροδρομίων σε Γερμανούς, Ελληνικού σε Λάτσηδες, τρένων σε Ιταλούς και του νερού σε Γάλλους.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
AΠΟΚΑΛΥΨΗ! Οι Μυστικές Υπηρεσίες της δύσης οργανώνουν συγκεντρώσεις για την "αιματοχυσία" στο Χαλέπι!
Οι μυστικές υπηρεσίες της Ε.Ε., με συντονισμό κι υποστήριξη της Cia και Μοσάντ... οργανώνουν εκδηλώσεις για να "σταματήσει η σφαγή στη Συρία", μέσω "αριστερών" οργανώσεων της "κοινωνίας των πολιτών"! Όλες οι ελεγχόμενες ηγεσίες οργανώσεων, από τις μυστικές υπηρεσίες... εξωκοινοβουλευτικής "αριστεράς", "ανθρωπιστικές" ΜΚΟ, οι επαγγελματίες μισθοδοτούμενοι "αντιρατσιστές" και "φιλάνθρωποι", "πρόσφυγες" από τη Συρία (στην πλειοψηφία τους δολοφόνοι-αποκεφαλιστές, όσοι επί 5 χρόνια ήταν στη μισθοδοσία του χαλιφάτου, με μηνιαίο μισθό 3.000 $ κι αναγκάζονται σε φυγή, αρνούμενοι και την αμνηστία, ελπίζοντας ανταποδοτικά οφέλη από τις δυτικές κυβερνήσεις, που υπηρέτησαν πιστά)... μπαίνουν κάτω από την κεντρική επιλογή των μυστικών υπηρεσιών και την πλατφόρμα: "Μαζί για Ελεύθερη Συρία... ΣΤΟΠ στη σφαγή στο Χαλέπι"! Καμία πολιτική οργάνωση δεν έχει σήμερα "δικαιολογία" για να συμπράξει σ' αυτή την επιχείρηση μυστικών υπηρεσιών. Εκτός από όλους εκείνους τους έμμισθους "αντιρατσιστές" της "κοινωνίας των πολιτών". Η πραγματικότητα και τα γεγονότα είναι σε όλους γνωστά: Η Συρία κερδίζει τη μάχη με τους λακέδες των ιμπεριαλιστών και οι νεοαποικιοκράτες βάζουν στο παιχνίδι το δήθεν "αντιπολεμικό κίνημα", που για
6 χρόνια ήταν σε ύπνωση, όταν οι αποκεφαλιστές του χαλιφάτου νόμιζαν πως θα πέσει η Συρία! "Ο Τομέας προπαγάνδας του ΝΑΤΟ οργανώνει εκδηλώσεις [σήμερα το απόγευμα στη Ρώμη] υπέρ των τρομοκρατών στο Χαλέπι, σε συμφωνία με το δικό μας υπουργείο των Εξωτερικών, τους Αδελφούς Μουσουλμάνους και οργανώσεις που χρηματοδοτούνται από σιωνιστικά ιδρύματα. Διαπιστώνω την παρουσία φίλων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, φυσικά πρώην φίλων, να στρατεύονται μαζί με piddini (Δημοκρατικό Κόμμα - Ρέντζι), των μυστικών υπηρεσιών. Ελπίζοντας ότι δεν θα δούμε και στην Ελλάδα ανάλογες κι αντίστοιχες "αντιπολεμικές εκδηλώσεις", με φερετζέ τον όψιμο "αντιιμπεριαλισμό" και τον "αντιρατσισμό", που δεν έλειψαν τους προηγούμενους χρόνους από ορισμένες οργανώσεις σε διατεταγμένη υπηρεσία, που διαδήλωναν στην Ελλάδα με τις σημαίες των δολοφόνων αποκεφαλιστών της Συρίας, σημειώνουμε... Σχεδόν έξι (6) χρόνια μιας σκληρής και χυδαίας ιμπεριαλιστικής επίθεσης εναντίον της Συρίας (μέχρι την νόμιμη, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, ρωσική παρέμβαση, δεν συγκίνησαν το "αντιπολεμικό" κίνημα στην Ελλάδα, αλλά και τις αντίστοιχες "ευαίσθητες" οργανώσεις... Στην Ελλάδα, όλα αυτά τα χρόνια της επίθεσης εναντίον του λαού της Συρίας, της απόλυτης ένοχης σιωπής και συμπαράστασης στους ιμπεριαλιστές, ΜΟΝΟΝ μία (1) δημόσια εκδήλωση συμπαράστασης πραγματοποιήθηκε: 19 Δεκέμβρη 2012. Όλα αυτά τα χρόνια, τα ΜΜΕ κι οι δημοσιογράφοι της πατρίδας μας πρόσφεραν αφειδώς υπηρεσίες στους ιμπεριαλιστές και τους λακέδες τους.
Σήμερα... ο Αραβικός στρατός της Συρίας, μαζί με τις Παλαιστινιακές Ταξιαρχίες, την Χεζμπολά και την υποστήριξη της ρωσικής αεροπορίας καθαρίζει το Χαλέπι από τους τελευταίους δολοφόνους! Όλοι πλέον γνωρίζουν πως οι "ισλαμιστές" δεν είναι τίποτα περισσότερο από μισθοφόρους της δύσης και κυρίως των ΗΠΑ και της "μεγάλης ευρωπαϊκής οικογένειας" του 4ου Ράιχ... Όλοι πλέον γνωρίζουν πως οι φονιάδες στο Χαλέπι έχουν εξοπλιστεί με σύγχρονο και βαρύ οπλισμό από τη Σαουδική Αραβία, το Ισραήλ, την Τουρκία, που αγοράστηκε από τις ΗΠΑ και τις πολεμικές βιομηχανίες της Γαλλίας, Αγγλίας, Ιταλίας κι άλλων "πολιτισμένων" Ευρωπαίων... Η ιμπεριαλιστική επίθεση εναντίον της Συρίας, όλα αυτά τα έξι (6) χρόνια επιβολής της "αραβικής άνοιξης", του σκοταδιστικού χειμώνα για τους λαούς, στοίχισαν στον Συριακό λαό περισσότερους από250.000 νεκρούς, μάρτυρες για την υπεράσπιση της πατρίδας, της Εθνικής Κυριαρχίας... Γι' αυτούς τους νεκρούς, μέχρι και σήμερα, δεν μιλάει ΚΑΝΕΝΑ ΜΜΕ, κανένας δημοσιογράφος... Όλοι έδωσαν τη μάχη να πέσει η Συρία και να φύγει ο εκλεγμένος "δικτάτορας" Άσαντ... Ο "αιμοσταγής δικτάτορας Άσαντ" είναι ένοχος, γιατί δεν επέτρεψε, δεν παραχώρησε την πατρίδα του στο μοναρχικό δικτατορικό καθεστώς του Κατάρ (διάβαζε ΗΠΑ κι Ε.Ε.), ώστε το 2009 να διέλθει από τη Συρία ο αγωγός της Qatar Petroleum - QP, προς την Τουρκία και το Ισραήλ και να θέσει τη χώρα του ανάμεσα σ' εκείνες τις χώρες όπου οι Κεντρικές Τράπεζες τους είναι υπό τον έλεγχο των μεγάλων γνωστών οικογενειών...
Κανείς δεν ευαισθητοποιήθηκε από τους 250.000 νεκρούς.Ακόμη κι ο ανθρώπινος θάνατος μετριέται με τα κριτήρια της νέας τάξης. Υπάρχουν "τιμές" ακόμη και για το θάνατο... Καμία ΜΚΟ, καμία "ανθρωπιστική" όργάνωση, καμία δυτική κυβέρνηση, κανένας ΟΗΕ... Κανένα πολιτικό κόμμα (εξαιρουμένου του ΚΚΕ). Κανένας από αυτούς που πλουτίζουν σήμερα με το επάγγελμα "μετανάστες-πρόσφυγες"... Τώρα, που ο Αραβικός στρατός της Συρίας, οι Παλαιστινιακές Ταξιαρχίες (οι Παλαιστίνιοι γνωρίζουν πολύ καλά, πως μόνον η Δαμασκός έμεινε έξω από το σιωνιστικό λόμπι των αράβων δικτατόρων), η Χεζμπολά κι η Ρωσική αεροπορία εξολοθρεύουν τους τρομοκράτες στο Χαλέπι, οι παγίδες των ΜΜΕ κι οι "ανθρωπιστικές" διαμαρτυρίες των οργανώσεων της "κοινωνίας των πολιτών", ώστε να διασωθούν οι φονιάδες-μισθοφόροι...
Οι οργανώσεις της Cia έχουν από καιρό ξεκινήσει το έργο τους (λευκά κράνη, ΜΚΟ "χωρίς σύνορα" όπως η Medecins Sans Frontieres (MSF), το Παρατηρητήριο του Λονδίνου, ΜΜΕ, δημοσιογράφοι, περάσαμε στους πράκτορες των δυτικών υπηρεσιών (λευκά κράνη) που "διασώζουν" δακρυσμένοι παιδάκια, (το πρωι, και το βραδυ γινονται ισλαμοφασιστες αποκεφαλιστες), τα ΜΜΕ που διαδίδουν πως "το καθεστώς βομβαρδίζει νοσοκομεία"... Οι μυστικές υπηρεσίες της Ευρωπαϊκή Ένωσης, τώρα υλοποιούν το σχέδιο "αγανακτισμένων ανθρωπιστών" για την "αιματοχυσία στο Χαλέπι"... Μάλιστα καλούν τον ΟΗΕ να είναι προσωρινή-μεταβατική κυβέρνηση της Συρίας. Δηλαδή, να ανατραπεί η εκλεγμένη δημοκρατικά κυβέρνηση της Συρίας (σοσιαλιστές, κομμουνιστές -και τα δύο κομμουνιστικά κόμματα- και πατριωτικές δυνάμεις)... Το βασικό κεντρικό "πολιτικό" μήνυμα των "ανιιμπεριαλιστικών" δυνάμεων που κινητοποιούν οι μυστικές υπηρεσίες (αρκεί να έχουν μισθοδοτούμενους κεντρικά τους στελέχη, που αναλαμβάνουν να περάσουν την "αντιπολεμική κι ανθρωπιστική" πολιτική) είναι: Μαζί για τη Συρία, Ελεύθερο Χαλέπι - ΣΤΟΠ στη σφαγή... Καμία αναφορά στους περισσότερους από 250.000 νεκρούς μάρτυρες του Συριακού λαού... Καμία αναφορά στο δολοφονικό εμπάργκο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Φυσικά, δεν είναι "ανθρωπιστικό" να μπορούν να προμηθεύονται φάρμακα, εμβόλια, τρόφιμα οι πολίτες της Συρίας... Καμία αναφορά στον αγώνα που δίνει η Χεζμπολά, οι Παλαιστινιακές Ταξιαρχίες, ο Αραβικός στρατός της Συρίας... Καμία αναφορά και καταδίκη των μισθοφόρων-δολοφόνων της δύσης στη Συρία...
Ας ελπίσουμε κι ας ευχόμαστε να μην έχουμε και στην Ελλάδα αντίστοιχες "εκδηλώσεις" εναντίον των "ιμπεριαλισμών και της αιματοχυσίας" στο Χαλέπι... όπως σχεδίασαν κεντρικά οι μυστικές υπηρεσίες για προετοιμασία της κοινής γνώμης κι υπεράσπιση των ανθρωπόμορφων δολοφόνων τζιχαντιστών... Ας ελπίσουμε κι ας ευχόμαστε να ξεκινήσει αγώνας υποστήριξης του λαού της Συρίας, έστω και τώρα, να διαδηλώσουν οργανώσεις και πολίτες για Άμεση Αποκατάσταση των Διπλωματικών Σχέσεων με τη Συρία – Άρση του Εμπάργκο κατά του λαού της Συρίας "Τέλος στην ιμπεριαλιστική επίθεση εναντίον της Αραβικής Δημοκρατίας της Συρίας... Η Αλληλεγγύη που οφείλει κάθε ανθρώπος με ελάχιστη συνείδηση"
Πορτογαλία - Lisboa, 2 - 3 - 4 Σεπτέμβρη, "Festa do Avante!" (Φεστιβάλ της εφημερίδας του Κομμουνιστικού Κόμματος Πορτογαλίας, η κεντρική εκδήλωση των Πορτογάλων κομμουνιστών)... Μαδρίτη, 17 Σεπτέμβρη 2016... στο Φεστιβάλ του Κομμουνιστικού Κόμματος Ισπανίας... η υπεράσπιση της Συρίας κι η στήριξη του προέδρου Άσαντ!
- Κομμουνιστικό Κόμμα Ιταλίας: Αλληλεγγύη με τη Συρία και τον Πρόεδρο Άσαντ, με τους λαούς και χώρες που αντιστέκονται στον Ιμπεριαλισμό - Το Κομμουνιστικό Κόμμα Λιβάνου στέλνει δυνάμεις στη Συρία, στο πλευρό του Άσαντ... - Κομμουνιστικό Κόμμα Κούβας: Η Κουνα του Φιντελ σπαει το δολοφονικο εμπαργκο εναντιον του λαου της Συριας…
-------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ε.Ε μαζί με τις ΗΠΑ χρηματοδότησαν για το καλό του Ισραήλ και του Σιωνισμού... Θα διαμαρτυρηθεί κανείς γι'αυτή τη χρηματοδότηση των δολοφόνων;
Η Ε.Ε... στέλνει τα λεφτά μας στο Χαλέπι δήθεν για ιατρική κάλυψη κι επισκευές υποδομών. Ποιος τα παραλαμβάνει εκεί; Οι αποκεφαλιστές που φοράνε τα Λευκά Κράνη και παριστάνουν τους διασώστες; Ποιος θα ελέγξει ότι δεν θα γίνουν Χημικά Όπλα που θα τα ρίξουν στις περιοχές που ελέγχει ο Άσαντ; Θα διαμαρτυρηθεί κανείς γι'αυτή τη χρηματοδότηση; Μάλλον είναι περίπλοκο...
Τα λεφτά τα στέλνει η Ε.Ε ...άρα το μερίδιο που αντιστοιχεί στην Ελλάδα είναι μικρό. Και πως να πεις όχι στη χρηματοδότηση που στα χαρτιά προορίζεται για τον επισιτισμό των πληγέντων... από τον πόλεμο που η ίδια η Ε.Ε μαζί με τις ΗΠΑ χρηματοδότησαν για το καλό του Ισραήλ και του Σιωνισμού.
Χωρίς να μας ρωτήσει κανείς... χωρίς να ξέρουμε ποιος αποφασίζει... βρισκόμαστε αυτομάτως ως χώρα να στηρίζουμε τον πόλεμο κατά της Γιουγκοσλαβίας, κατά του Ιράκ, να στηρίζουμε το πραξικόπημα της Ουκρανίας, τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας και την ισοπέδωση της Συρίας. Η διεύρυνση της Νέας Τάξης... χρηματοδοτείται από εμάς... εν αγνοία μας φυσικά...την ίδια στιγμή που οι περισσότεροι εκ των αφελών χορηγών αγνοούν ότι όλο αυτό το αίμα χύνεται βάσει σχεδίου.
------------------------------------------------------------------------------------------------------
ΡΑΜΑΛΑ.-- Το παλαιστινιακό Ανώτατο Δικαστήριο αποφάσισε χτες τη διεξαγωγή των επικείμενων δημοτικών εκλογών μόνο στη Δυτική Οχθη, εξαιρώντας τα παλαιστινιακά εδάφη στη Λωρίδα της Γάζας. Οι εκλογές αρχικά είχε προγραμματιστεί να διεξαχθούν στις 8 Οκτώβρη αλλά αναβλήθηκαν. Η απόφαση αποδοκιμάστηκε από εκπρόσωπο της «Χαμάς», που σχολίασε πως με αυτόν τον τρόπο ενισχύονται οι διακρίσεις και η διαίρεση των παλαιστινιακών εδαφών.
ΓΙΟΧΑΝΕΣΜΠΟΥΡΓΚ.-- Ο Νοτιοαφρικανός υπουργός Παιδείας, Μπλέιντ Ντζιμάντε αποδοκίμασε τις φοιτητικές κινητοποιήσεις που συνεχίζονται σε αρκετά πανεπιστήμια της χώρας με κεντρικό αίτημα την κατάργηση των διδάκτρων στα ΑΕΙ, αποδίδοντάς τες στη δράση «μικρών φοιτητικών ομάδων που επιδιώκουν την αναρχία».
ΣΑΡΑΓΕΒΟ.-- Οι δημοτικές εκλογές που διεξήχθησαν την Κυριακή στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη ανέδειξαν την επικράτηση υποψηφίων από εθνικιστικά κόμματα, μεταξύ των οποίων και το κόμμα Συμμαχία Ανεξάρτητων Σοσιαλδημοκρατών του Προέδρου της Σερβικής Δημοκρατικής Οντότητας της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης, Μίλοραντ Ντόντικ, που επιδιώκει την ανεξαρτησια από το προτεκτορατο των δυτικων αποικιοκρατων.
------------------------------------------------------------------------------------------------------
ΑΙΘΙΟΠΙΑ Δεκάδες νεκροί σε διαδηλώσεις
ΑΝΤΙΣ ΑΜΠΕΜΠΑ.-- Εως χτες το πρωί συνεχίζονταν οι συγκρούσεις των αιθιοπικών αστυνομικών δυνάμεων με αντικυβερνητικούς διαδηλωτές στις πόλεις Μπισόφτου και Αμπο της περιοχής Ορόμια, έπειτα από το φονικό ποδοπάτημα, εν μέσω πανικού, που προκάλεσε η προχτεσινή επέμβαση αστυνομικών στη θρησκευτική γιορτή «Ιρέτσα» για το τέλος της περιόδου των βροχών, με αποτέλεσμα το θάνατο δεκάδων ανθρώπων. Στη διάρκεια αυτών των επεισοδίων αναφέρθηκε και η σύλληψη άνω των 200 ατόμων. Σύμφωνα με το πρακτορείο ΑΡ, χτες το πρωί, συνεχίζονταν οι συγκρούσεις διαδηλωτών - αστυνομικών κυρίως στην πόλη Μπισόφτου.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------
ΡΩΣΙΑ Αναστολή συμφωνίας για το πλουτώνιο με τις ΗΠΑ
Ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, υπέγραψε χτες ένα διάταγμα για την αναστολή της συμφωνίας με τις ΗΠΑ σχετικά με την καταστροφή πλουτωνίου που προορίζεται για οπλικά συστήματα, μία ακόμη ένδειξη της επιδείνωσης των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. Η διμερής αυτή συμφωνία, που υπεγράφη το 2000 και τέθηκε σε ισχύ το 2010, αναστέλλεται εξαιτίας «της ανάδειξης μιας απειλής στη στρατηγική σταθερότητα και ως αποτέλεσμα των μη φιλικών ενεργειών των ΗΠΑ προς τη Ρωσική Ομοσπονδία», επισημαίνεται σε έγγραφο της ρωσικής προεδρίας. Σύμφωνα με το ίδιο έγγραφο, το πλουτώνιο της Ρωσίας δεν θα χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή πυρηνικών όπλων ή για δραστηριότητες έρευνας, ούτε για δοκιμές στρατιωτικού σκοπού. Βάσει της αρχικής συμφωνίας μεταξύ της Ρωσίας και των ΗΠΑ οι δύο χώρες θα έπρεπε να καταστρέψουν τουλάχιστον 34 μετρικούς τόνους πλουτωνίου.
------------------------------------------------------------------------------------------------------
ΓΑΛΛΙΑ Ανησυχίες Σαρκοζί για τις συμμαχίες της Ευρώπης
ΠΑΡΙΣΙ.-- Ενδεικτικές του προβληματισμού (τουλάχιστον) ενός τμήματος της γαλλικής αστικής τάξης για τις συμμαχίες του γαλλικού και γενικά του ευρωπαϊκού κεφαλαίου είναι οι πρόσφατες δηλώσεις του Ρεπουμπλικάνου υποψήφιου Προέδρου, Νικολά Σαρκοζί, ότι αν κερδίσει στις εκλογές που θα γίνουν την άνοιξη θα επιδιώξει να συμβάλει στην αντιστροφή της διαδικασίας εξόδου της Μ. Βρετανίας από την ΕΕ. Σύμφωνα με τους «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς», ο Σαρκοζί είπε ότι αν αναδειχθεί Πρόεδρος της Γαλλίας θα διαπραγματευτεί μια νέα συνθήκη για την ΕΕ με τη Γερμανία, η οποία θα αναμορφώνει το καθεστώς στη Ζώνη Σένγκεν, θα περιορίζει τα προνόμια της Κομισιόν σε καμιά δεκαριά, θα δυναμώνει την Ευρωζώνη και θα αναστείλει τις ενταξιακές συνομιλίες με την Τουρκία. Με μια τέτοια συμφωνία, ο Σαρκοζί λέει ότι θα πήγαινε στο Λονδίνο εξηγώντας στη βρετανική ηγεσία ότι «έχουμε νέα συνθήκη, άρα έχετε την ευκαιρία να ψηφίσετε πάλι, αλλά αυτή τη φορά όχι για την παλιά Ευρώπη, αλλά για την καινούρια. Θέλετε να μείνετε; Τόσο το καλύτερο. Γιατί δεν μπορώ να ανεχτώ να χάσω τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης ενώ διαπραγματευόμαστε με την Τουρκία την ένταξή της στην ΕΕ...».
------------------------------------------------------------------------------------------------------
ΣΥΡΙΑ «Τερματισμός» της συνεργασίας ΗΠΑ - Ρωσίας
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΜΟΣΧΑ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.-- Η απόφαση των ΗΠΑ, χτες βράδυ, να αναστείλουν τις συνομιλίες με τη Ρωσία, με στόχο τον τερματισμό των εχθροπραξιών στη Συρία, αποτελεί μία νέα, επιπρόσθετη ένδειξη κλιμάκωσης της κόντρας ΗΠΑ - Ρωσίας. Η εξέλιξη ανακοινώθηκε από τον εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ,Τζον Κίρμπι, με τη σημείωση ότι η σχετική απόφαση δεν ελήφθη εύκολα, αλλά μετά από «προσπάθειες των ΗΠΑ για διαπραγμάτευση και απόπειρα εφαρμογής του διακανονισμού με τη Ρωσία για τη μείωση της βίας, την παροχή ανεμπόδιστης ανθρωπιστικής βοήθειας και υποβάθμιση των τρομοκρατικών οργανισμών που δρουν στη Συρία, όπως το "Ισλαμικό Κράτος" και η "Αλ Κάιντα"». Λίγη ώρα αργότερα, το Πεντάγωνο ανακοίνωσε πως η επικοινωνία με τη Ρωσία θα συνεχιστεί «για αποκλιμάκωση» και αποφυγή «θερμού» περιστατικού μεταξύ των πολεμικών τους αεροσκαφών που δρουν στη Συρία...
Ρωσικές αντιδράσεις
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, είχε χτες το πρωί αναφερθεί στις δυσκολίες συνεργασίας με τις ΗΠΑ στο ζήτημα του πολέμου στη Συρία, επιρρίπτοντας ευθύνες στην έλλειψη «σαφήνειας» από τη μεριά των Αμερικανών αξιωματούχων εν σχέση με το διαχωρισμό συριακών αντικαθεστωτικών ομάδων από οργανώσεις τζιχαντιστών. Ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Ριάμποκφ, είχε υποστηρίξει ότι η αποχώρηση των ΗΠΑ από τις συμφωνίες με τη Ρωσία για τη Συρία «θα ήταν μέγα στρατηγικό λάθος», εκτιμώντας ότι αυτή την περίοδο «στις ΗΠΑ υπάρχουν θέματα που δεν έχουν σχέση με την κατάσταση στη Συρία και γύρω από αυτή, αλλά που, δυστυχώς, κυριαρχούν». Παράλληλα, και η επίσημη εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ, Μαρία Ζαχάροβα,προειδοποίησε πως αν οι ΗΠΑ επιδείξουν απροκάλυπτη επιθετικότητα αναφορικά με τη Δαμασκό και τη συριακή ηγεσία, αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει «τρομερές τεκτονικές δονήσεις» στη Μέση Ανατολή...
Συγκρούσεις και επιδρομές...
Μέσα σε αυτό το κλίμα, κλιμακώθηκαν οι συγκρούσεις στο Χαλέπι, με την κυβέρνηση του Κατάρ να ανακοινώνει την αναστολή λειτουργίας κέντρου υγείας στο βόρειο τμήμα της συριακής πόλης λόγω ασταμάτητων επιδρομών. Επιπλέον, χτες βράδυ, εκπρόσωπος τζιχαντιστών του «Μετώπου Φατέχ αλ Σαμ» (πρώην «Μέτωπο Νούσρα» της «Αλ Κάιντα») επιβεβαίωσε πως σκοτώθηκε σε αεροπορικούς βομβαρδισμούς ανώτερος διοικητής της οργάνωσης: ο Αιγύπτιος τζιχαντιστής Αχμεντ Σαλάμα Μαμπρούκ, που ήταν στενός συνεργάτης του αρχηγού της «Αλ Κάιντα», Αϊμαν αλ Ζαουάχρι.
Το θάνατο «ανώτερου διοικητή» των τζιχαντιστών είχε ανακοινώσει εκπρόσωπος του Πενταγώνου.
Παράλληλα, τουλάχιστον 21 ισλαμοφασιστες των αποικιοκρατων που πολεμούσαν μαζί με σουλτανικα τουρκικά στρατεύματα εναντίον του «Ισλαμοφασιστικού Κράτους» (ΙΚ), επιδιώκοντας να προσεγγίσουν τη βόρεια συριακή πόλη Νταμπίκ, που είναι υπό τον έλεγχο του «Ισλαμοφασιστικού Κράτους», σκοτώθηκαν την Κυριακή, όταν εξερράγησαν νάρκες που είχαν τοποθετήσει τζιχαντοφασιστες. Πρόκειται για τις μεγαλύτερες απώλειες Σύρων αντικαθεστωτικών που συμμετέχουν στην επιχείρηση «Ασπίδα του Ευφράτη», που ξεκίνησε ο τουρκικός στρατός στις 24 Αυγούστου.
Χτες, ο Τούρκος αντιπρόεδρος της σουλτανικης ισλαμοφασιστικης κυβέρνησης, Νουμάν Κουρτουλούς,επανέλαβε πως δυνάμεις του σουλτανικου τουρκικού στρατού θα μπορούσαν να συμμετάσχουν σε επιχειρήσεις κατά των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» στη Μοσούλη του Β. Ιράκ και στη Ράκα της Συρίας, υπό τον όρο πως θα αποκλείονταν από αυτές οι Κούρδοι μαχητές της οργάνωσης YPG και του κόμματος της «Δημοκρατικής Ενωσης». Τέλος, στη συριακή πόλη Χάμα, δύο βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας που πραγματοποίησαν άτομα για λογαριασμό του «Ισλαμικού Κράτους» προκάλεσαν το θάνατο τουλάχιστον δύο ατόμων και τον τραυματισμό 14 άλλων, εκ των οποίων ο ένας είναι φωτορεπόρτερ του συριακού πρακτορείου SANA.
------------------------------------------------------------------------------------------------------
ΚΟΛΟΜΒΙΑ - ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ Οριακό προβάδισμα στο «όχι» στη συμφωνία ειρήνης
Μεγάλο ερωτηματικό η τεράστια αποχή που έφτασε το 62,57%
ΜΠΟΓΚΟΤΑ.-- Το δημοψήφισμα της Κυριακής αποτέλεσε κατά γενική ομολογία μια έκπληξη, άφησε πολλά ερωτήματα και εισάγει σε μια περίοδο που τίποτε δεν μπορεί να θεωρείται βέβαιο. Παρά τις δημοσκοπήσεις, που έδιναν άνετο προβάδισμα στην έγκριση της συμφωνίας ειρήνης ανάμεσα στην κυβέρνηση της Κολομβίας και τους αντάρτες τωνΕνοπλων Επαναστατικών Δυνάμεων της Κολομβίας - Στρατός του Λαού (FARC - EP), που υπογράφτηκε και επίσημα στις 26 Σεπτέμβρη, αποδεικνύεται ότι πέρα από τις ανοιχτές δυνάμεις της αντίδρασης κατά της συμφωνίας με επικεφαλής τον πρώην Πρόεδρο, Αλβαρο Ουρίμπε, και την ανώτατη εκκλησιαστική ηγεσία, υπήρχε και μια «βουβή» πλειοψηφία που δεν πήγε να ψηφίσει. Η εξήγηση για το φαινόμενο της αποχής, της τάξης του 62,57%, προφανώς απαιτεί βαθύτερη μελέτη και σίγουρα δεν είναι μονοδιάστατη. Στο ερώτημα του δημοψηφίσματος «Συμφωνείτε με την τελική συμφωνία για τον τερματισμό της ένοπλης σύγκρουσης για μια σταθερή και μόνιμη ειρήνη», με καταμετρημένο το 99,98% των 81.928 εκλογικών τμημάτων, «Οχι» απάντησε το 50,21% ή 6.431.376ψήφοι και «Ναι» το 49,78% ή 6.373.482 ψήφοι, υπήρχαν 170.000 άκυρα και 86.243 λευκά ψηφοδέλτια.
Αν δει κανείς το χάρτη της κατανομής στις περιοχές της Κολομβίας, θα δει ότι η πρωτεύουσα Μπογκοτά ψήφισε «Ναι» με ποσοστό 56,07% έναντι 43,92% του «Οχι», όπως επίσης και οι περισσότερες περιφερειακές επαρχίες τόσο στο βορρά όσο και προς το νότο, εκτός από δύο επαρχίες που συνορεύουν με τη Βενεζουέλα. Αντίθετα, «προπύργια του «Οχι» στη συμφωνία ήταν οι περισσότερες κεντρικές επαρχίες, με την επαρχία της Αντιόκια με πρωτεύουσα το Μεντεγίν, περιφέρεια του Ουρίμπε να ξεχωρίζει. Ενδεικτική, επίσης, είναι και η εικόνα της ψήφου Κολομβιανών στο εξωτερικό. Στην πλειοψηφία των χωρών όπου ζουν Κολομβιανοί, αν και με πολύ χαμηλή συμμετοχή, καταγράφηκε έγκριση της συμφωνίας (στη χώρα μας επικράτησε το «Ναι» με 82,6%). Οι λίγες χώρες όμως όπου επικράτησε το «Οχι» είναι οι ΗΠΑ, η Κόστα Ρίκα, ο Παναμάς, η Παραγουάη και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Αβέβαια τα επόμενα βήματα
Το αποτέλεσμα θεωρείται αποτυχία για την κυβέρνηση του Κολομβιανού Προέδρου, Χουάν Μανουέλ Σάντος, που κίνησε όλη τη διαδικασία, παρότι πολλοί αστοί πολιτικοί τού έλεγαν ότι δεν ήταν υποχρεωτική. Ο Σάντος (υπουργός Αμυνας στις κυβερνήσεις Ουρίμπε) επέλεξε τη συμφωνία με τους αντάρτες, εκφράζοντας μερίδα του ντόπιου κεφαλαίου που βλέπει στη συμφωνία αυτή μεγαλύτερη δυνατότητα για τη δράση των μονοπωλιακών ομίλων. Οσο για το δημοψήφισμα, στο οποίο αρχικά είχαν αντίρρηση και οι αντάρτες, επιδίωξε να δώσει πανηγυρικό χαρακτήρα στην όλη διαδικασία. Ετσι, μετά το αποτέλεσμα, ο Σάντος δήλωσε ότι μέχρι το τέλος της θητείας του δεν «παραιτείται από την αναζήτηση της ειρήνης» και ανακοίνωσε ότι έδωσε εντολή στη διαπραγματευτική του ομάδα να επιστρέψει σήμερα στην Κούβα για συνέχιση των διαβουλεύσεων με την αντιπροσωπεία ανταρτών του FARC-EP. Ταυτόχρονα, διαβεβαίωσε πως θα ακούσει τις φωνές των πολέμιων της συμφωνίας με στόχο την επαναδιαπραγμάτευσή της. Ακόμη, διαβεβαίωσε ότι θα εξακολουθήσει να ισχύει η διμερής κατάπαυση του πυρός.
Ο επικεφαλής των FARC-EΡ, Ροντρίγκο Λοντόνιο ή Τιμολέων Χιμένες, από την Αβάνα της Κούβας, χαρακτήρισε το αποτέλεσμα αρνητικό και αναφέρθηκε στην «καταστροφική δύναμη εκείνων που σπέρνουν μίσος και εκδίκηση επηρεάζοντας τη βούληση του κολομβιανού λαού», κάνοντας λόγο για το τμήμα της ολιγαρχίας που εκφράζει ο Ουρίμπε, ο ανώτατος κλήρος, τμήμα των Ενόπλων Δυνάμεων, όπως ο κλάδος της Αεροπορίας. Σημειώνει, ταυτόχρονα, ότι «οι λέξεις θα είναι τα όπλα μας για την ειρήνη» και ότι δεν μπορεί η συμφωνία να «απονομιμοποιηθεί ή να αλλάξει». Ταυτόχρονα, προτείνει το επόμενο βήμα να είναι η δημιουργία νέας συνταγματικής συνέλευσης με ευρεία συμμετοχή όλων των πολιτικών δυνάμεων.
Ο Αλβαρο Ουρίμπε, νυν γερουσιαστής που εμφανίζεται ως ο νικητής, ερμήνευσε το «όχι» ως ναι στην ειρήνη, αλλά όχι με αυτή τη συμφωνία, δηλώνοντας ότι δεν πρέπει να υπάρξει «ατιμωρησία για τα εγκλήματα που διέπραξαν οι αντάρτες». Ακριβώς αυτό το σημείο είναι ένα ζήτημα που δουλεύτηκε από σύσσωμα τα αστικά ΜΜΕ, που παρότι εμφανίζονταν ως υπέρμαχοι της ειρήνης, χρησιμοποιούσαν το θυμικό για τη χειραγώγηση λαϊκών συνειδήσεων. Η επόμενη μέρα για το τι μέλλει γενέσθαι και για το αν θα αρχίσουν νέες διαπραγματεύσεις είναι αβέβαιη, ενώ εκκρεμεί και πιθανότητα έναρξης διαπραγματεύσεων με το «Στρατό Εθνικής Απελευθέρωσης» (ELN), μια μικρότερη οργάνωση ανταρτών. Θυμίζουμε ότι η συμφωνία των 6 σημείων που απορρίφθηκε οριακά προέβλεπε: Μιας μορφής αγροτική μεταρρύθμιση, αντικατάσταση των παράνομων καλλιεργειών που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή ναρκωτικών, στήριξη με προγράμματα στην επαρχία που θα χρηματοδοτηθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό, ένταξη των ανταρτών των FARC-EP στην κοινωνική ζωή ως πολιτικού κόμματος, εγκατάλειψη των όπλων σε 3 μήνες, διάλυση των παραστρατιωτικών ταγμάτων θανάτου, διεθνείς εγγυητές και νομοθετικές παρεμβάσεις.