Σάββατο 7 Απριλίου 2012

Σαββατο 7 Απριλιου 2012

Σήμα κινδύνου για τις αρχαιότητες στη Συρία
Σάββατο, 7 Απριλίου 2012, 04:30
Εκτεταμένες λεηλασίες αρχαιολογικών χώρων απο τους "εξεγερμενους" της CIA παρατηρούνται στη Συρία, η οποία πλήττεται από συγκρούσεις μεταξύ δυνάμεων του κυβερνητικού στρατού και "εξεγερμένων" των αποικιοκρατων που ζητούν αυτο που τους εχουν δωσει εντολη οι αφεντες τους αμερικανοι την άμεση απομάκρυνση από την εξουσία του προέδρου της χώρας, Bashar al-Assad. Σύμφωνα με τη διευθύντρια των μουσείων της Συρίας, καταστροφές έχουν σημειωθεί κυρίως στην αρχαία πόλη της Παλμύρας και τα ελληνο-ρωμαϊκά ερείπια της Απάμειας.
Οι περισσότερο εκτεθειμένες ζώνες είναι όσες βρίσκονται εκτός ελέγχου του καθεστώτος, όπου μουσεία, μνημεία και χώροι ανασκαφών γίνονται στόχος λεηλασιών απο τους "εξεγερμενους" αληταραδες πληρωμενους των αποικιοκρατων.
«Εδώ και τρεις ή τέσσερις μήνες, οι λεηλασίες έχουν πολλαπλασιασθεί. Έχουμε λάβει βιντεοταινία που δείχνει ανθρώπους να αποσπούν με εργαλεία ψηφιδωτά στην Απάμεια και στην Παλμύρα στο πλαίσιο παράνομων ανασκαφών», δήλωσε η Χίμπα ελ Σάχελ.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, αντικείμενα του μουσείου της Χάμα, στην κεντρική Συρία, έχουν ήδη κλαπεί, κυρίως αρχαία όπλα και ένα άγαλμα της αραμαϊκής περιόδου. Βορειότερα, η πόλη του Σαϊζάρ, που δεσπόζει του ποταμού Ορόντη, έχει υποστεί ζημίες, ενώ στον αρχαιολογικό χώρο της Απάμειας, εκλάπη ένα ρωμαϊκό μαρμάρινο άγαλμα, σύμφωνα με τους ειδικούς. Ο αρχαιολογικός χώρος της Εμπλα, στην επαρχία Ιντλέμπ, λεηλατήθηκε επίσης και καταστράφηκε κατά τις συγκρούσεις μεταξύ των συριακών και των αμερικανοπληρωμενων δυνάμεων.
Τα κλαπέντα αρχαιολογικά κειμήλια περνούν μέσω του Λιβάνου και άλλων γειτονικών χωρών και πωλούνται στη μαύρη αγορά.
Ειναι παγια τακτικη των αμερικανων αποικιοκρατων, και γενικως ολων των αποικιοκρατων, σε οποια χωρα εισβαλλουν, να λεηλατουν τα μνημεια της. Το εχουμε δει αυτο οπου εχουν εισβαλλει οι αμερικανοι και οι κωλοευρωπαιοι αποικιοκρατες, με πιο μεγαλο προσφατο παραδειγμα το Ιρακ.






ΧΙΛΗ
Νέες κινητοποιήσεις για την κατασκευη υδροηλεκτρικων φραγματων στην Παταγωνια
ΣΑΝΤΙΑΓΟ.-- Nέο ραντεβού έδωσαν περισσότερες από εκατό λαϊκές οργανώσεις για διαδηλώσεις στην πρωτεύουσα Σαντιάγο και άλλες πόλεις. Διαδηλώσεις διαμαρτυρίας ενάντια στην απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου να δώσει το πράσινο φως για την κατασκευή του Hydro Aysen, του συμπλέγματος πέντε υδροηλεκτρικών φραγμάτων στην Αϊσέν στη χιλιάνικη Παταγωνία, από τις πολυεθνικές Colbun και Endesa Chile, θυγατρική της ομώνυμης ισπανικής.
Η κεντρική διαδήλωση διαμαρτυρίας έχει προγραμματιστεί να λάβει χώρα στην Πλάσα δε Αρμας, την ερχόμενη Τετάρτη στο Σαντιάγο, και αποτελεί την απάντηση των λαϊκών οργανώσεων στην απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου να απορρίψει και τις επτά προσφυγές ενάντια στο σχέδιο κατασκευής. Ενα σχέδιο που έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων από τη στιγμή που εγκρίθηκε από την κυβέρνηση του αντιδραστικού προέδρου Σεμπαστιάν Πινιέρα τον περσινό Μάη. Αρχικά, προκάλεσε τον ξεσηκωμό των κατοίκων της περιοχής της νότιας Χιλής, ενώ πολύ σύντομα ο αγώνας τους διευρύνθηκε σε όλη τη Χιλή.
Εξάλλου, η οριστική ανάκληση του σχεδίου που θα αποφέρει κέρδος στους καπιταλιστές και θα προκαλέσει ανυπολόγιστη οικολογική καταστροφή, αποτελεί ένα από τα κύρια αιτήματα των κατοίκων της περιοχής στις πολύμηνες συνεχιζόμενες λαϊκές κινητοποιήσεις στην περιοχή Αϊσέν. Κινητοποιήσεις που συνεχίζονται παρά την πρωτοφανή τρομοκρατία που έχει εξαπολύσει η κυβέρνηση Πινιέρα με τις ειδικές κατασταλτικές δυνάμεις των Καραμπινιέρων και περιλαμβάνουν όλη την γκάμα των λαϊκών προβλημάτων, με κύρια τη δημόσια Παιδεία και Υγεία, αξιοπρεπείς μισθούς, την ακρίβεια αλλά και για την ανυπαρξία υποδομών και οδικής σύνδεσης με την υπόλοιπη χώρα, εξαιτίας της γεωγραφικής θέσης της Αϊσέν.





ΣΛΟΒΕΝΙΑ
Αντιλαϊκά μέτρα με το ... φόβητρο της Ελλάδας, και κινητοποιησεις στις 18 Απριλη
ΛΙΟΥΜΠΛΙΑΝΑ.-- Χρησιμοποιώντας ως φόβητρο και «φουσκώνοντας» κατά περίπτωση τις αντιλαϊκές πολιτικές λιτότητας στην Ελλάδα ο πρωθυπουργός της Σλοβενίας Γιάνεζ Γιάνσα υπεραμύνθηκε των μέτρων λιτότητας που ενέκρινε η κυβέρνησή του σε βάρος του σλοβένικου λαού με το «επιχείρημα» ότι αλλού, όπως στην Ελλάδα, παίρνονται πιο σκληρά μέτρα...
Κάλεσε έτσι τους πολιτικούς αντιπάλους του να ...εξετάσουν το «παράδειγμα» - όπως είπε - της Ελλάδας «όπου το 30% των υπαλλήλων του δημόσιου τομέα απολύθηκε και το υπόλοιπο ποσοστό δέχθηκε μείωση μισθών 30%», ισχυρίστηκε σπεύδοντας προφανώς να «απολύσει» τους Ελληνες δημοσίους υπαλλήλους...
Ο Σλοβένος πρωθυπουργός «θύμισε» ότι οι λεγόμενοι «κοινωνικοί εταίροι» έχουν διορία 14 ημερών για να καταθέσουν τις προτάσεις τους για τη διαμόρφωση του πλαισίου κοινωνικής πολιτικής της περιόδου 2012-2017, καλώντας τους να απαλλαγούν «από τη ψευδαίσθηση ότι έχουμε χρόνο να αντιμετωπίσουμε το έλλειμμα του προϋπολογισμού»...
Στο μεταξύ, χιλιάδες υπάλληλοι του δημόσιου τομέα αναμένεται να λάβουν μέρος στην απεργία που θα πραγματοποιηθεί στις 18 Απρίλη κατά των μέτρων λιτότητας (όπως σημαντικές μισθολογικές μειώσεις, απολύσεις κ.ά.). Είκοσι εργατικά συνδικάτα ανακοίνωσαν τη συμμετοχή τους και άλλα επτά αναμένεται να ενημερώσουν σύντομα για τις κινήσεις τους.





ΙΡΑΝ ΓΙΑ ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Αναζητεί νέο τόπο συνομιλιών
Η ιρανική ηγεσία αρνείται συνάντηση με την ομάδα των «6» στην Τουρκία λόγω της στάσης της απέναντι στη Συρία
ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΠΕΚΙΝΟ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--
Την απροθυμία της ιρανικής ηγεσίας να διεξαχθούν οι επικείμενες συνομιλίες ανάμεσα στην Τεχεράνη και στην ομάδα των «6» - τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας (Ρωσία, ΗΠΑ, Γαλλία, Βρετανία, Κίνα) και τη Γερμανία - σε τουρκικό έδαφος, και συγκεκριμένα στην Κωνσταντινούπολη, στις 13 Απρίλη, όπως ήταν προγραμματισμένο μέχρι χτες, εξέφρασε, μετά από ανώνυμες διπλωματικές πηγές, και η κοινοβουλευτική Επιτροπή Εξωτερικής Πολιτικής, η οποία έχει ιδιαίτερη επιρροή. Είναι ξεκάθαρο ότι η Τεχεράνη εκφράζει με τον τρόπο της αυτό την έντονη δυσφορία της για τη στάση που τηρεί η τουρκική ηγεσία (με την οποία είχε συσφίξει σχέσεις τα τελευταία χρόνια) στο ζήτημα της Συρίας, θέτοντας υπό την αιγίδα της τη συριακή αντιπολίτευση και ασκώντας ολοένα εντονότερες πιέσεις στη συριακή ηγεσία.
Εμμεσες επαφές μεταξύ Ιράν και Ομάδας των «6» γίνονται για να εξευρεθεί ένας νέος τόπος συνάντησης, με το πρώτο να προκρίνει το Ιράκ και τη Βαγδάτη, όπου η Τεχεράνη φαίνεται ότι επιδιώκει να ενισχύσει περαιτέρω την πολιτική της επιρροή. Σύμφωνα με πληροφορίες Ιρανοί αξιωματούχοι προωθούν τον Ιρακινό Μεγάλο Αγιατολάχ Μαχμούντ Χασεμί Σχαχρούνι για διάδοχο του Ιρακινού Μεγάλου Αγιατολάχ Αλί αλ Σιστάνι, ο οποίος είναι προχωρημένης ηλικίας. Το αξίωμα είναι εξαιρετικά σημαντικό αφού αποτελεί τη θρησκευτική ηγεσία της σιιτικής πληθυσμιακής πλειοψηφίας του Ιράκ.
Ενόψει των συνομιλιών και καθώς εντείνονται οι πιέσεις προς το Ιράν λόγω και των κυρώσεων που του έχουν επιβληθεί, τη θέση που προτίθεται να κρατήσει στο ζήτημα ξεκαθάρισε, ουσιαστικά, η κινεζική ηγεσία. Ο Τσεν Ξιαοντόνγκ, αρμόδιος υφυπουργός Εξωτερικών για τη Δυτική Ασία και τη Βόρεια Αφρική, τόνισε ότι «ακόμη και αν υπάρχουν 10.000 λόγοι για να κηρυχθεί πόλεμος στο Ιράν, οι συνέπειες θα είναι τόσο τρομακτικές από τα αντίποινα που θα πυροδοτηθούν, που δεν θα εμπλακεί ολόκληρη η περιοχή στην πολεμική δίνη αλλά θα αποσταθεροποιηθεί ολόκληρος ο πλανήτης και η παγκόσμια προσπάθεια οικονομικής ανάκαμψης».






ΠΑΡΙΣΙ.-- Εφθασαν μετά από εννιά ημέρες πεζοπορίας στο Παρίσι οι μεταλλεργάτες των υψικαμίνων της «Arcelor Mittal» της Φλοράνζ, που κλιμακώνουν με τον τρόπο αυτό τις κινητοποιήσεις τους με στόχο την επαναλειτουργία των εγκαταστάσεων και την έξοδό τους από το καθεστώς μερικής ανεργίας στο οποίο έχουν υποχρεωθεί. Στην πλατεία του Τροκαντερό τους υποδέχτηκε πλήθος κόσμου και διοργανώθηκε συναυλία συμπαράστασης, ενώ τις επόμενες μέρες αναμένονται κι άλλες κινητοποιήσεις.
ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ.-- Αρχισε, από χτες, η προμήθεια της Λωρίδας της Γάζας με καύσιμα από ισραηλινή εταιρεία μετά από συμφωνία με την Π. Αρχή στη Δ. Οχθη και αιγυπτιακή παρέμβαση, που διασφάλισε ότι η «Χαμάς», που κυβερνά τη Γάζα, δε θα έχει άμεση επαφή με το Ισραήλ κατά τη διάρκεια της πληρωμής. Η «Χαμάς», όταν κατέλαβε την εξουσία, είχε διακόψει τις προμήθειες καυσίμων από το Ισραήλ, καλύπτοντας τις ανάγκες με καύσιμα από την Αίγυπτο διά μέσου των σηράγγων στα σύνορα. Οι πρόσφατες ελλείψεις, όμως, στην ίδια την Αίγυπτο προκάλεσαν τεράστιο πρόβλημα και στη Γάζα. Την περασμένη Δευτέρα, ο Ερυθρός Σταυρός είχε παραδώσει 150.000 λίτρα βενζίνης προκειμένου να μη διακοπεί η λειτουργία των νοσοκομείων.
ΠΙΟΝΓΙΑΝΓΚ.-- Η ΛΔ Κορέας προειδοποίησε χτες ότι θα προβεί σε αντίποινα εναντίον οποιασδήποτε χώρας καταρρίψει τον πύραυλο που σχεδιάζει να εκτοξεύσει αυτό το μήνα, λέγοντας ότι θα θεωρήσει κάτι τέτοιο «πολεμική ενέργεια». Η Πιονγιάνγκ σχεδιάζει να θέσει σε τροχιά ένα δορυφόρο παρατήρησης της Γης, ο οποίος θα εκτοξευθεί με πύραυλο στο διάστημα από τις 12 ως τις 16 τρέχοντος μηνός για να τιμηθεί η εκατονταετηρίδα από τη γέννηση του ιδρυτή της χώρας Κιμ Ιλ Σουνγκ στις 15 Απρίλη.