Πέμπτη 8 Οκτωβρίου 2015

Πεμπτη 8 Οκτωβριου 2015


Ιράκ: Το Ισλαμοφασιστικό Κράτος στο Ιρακ εκτέλεσε 70 μέλη μιας σουνιτικής φυλής
08 Οκτωβρίου 2015 05:57
Μέλη της τζιχαντοφασιστικής συμμοριας Ισλαμοφασιστικό Κράτος (ΙΚ) εκτέλεσαν στο δυτικό Ιράκ 70 μέλη μιας σουνιτικής φυλής η οποία τάσσεται υπέρ της κυβέρνησης, κατήγγειλαν την Τετάρτη (7/10) ένας προεστός αυτής της φυλής και ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών. Τα θύματα, μέλη της φυλής Αμπού Νιμρ, δολοφονηθηκαν στην περιοχή της Θαρθάρ, βόρεια της πόλης Ραμαντί, της πρωτεύουσας της επαρχίας αλ Άνμπαρ, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Νάιμ Γκαούντ. «Τα πρόσωπα τα οποία εκτελέστηκαν ήταν πατέρες και αδελφοί ανδρών της αστυνομίας, του στρατού και μαχητών των φυλών που πολεμούν εναντίον του Ντάες (ΙΚ)», είπε, χρησιμοποιώντας ένα ακρωνύμιο του ΙΚ στα αραβικά. «Το Ντάες τους εκτέλεσε με πυροβόλα όπλα», διευκρίνισε ο ίδιος. Οι δυνάμεις ασφαλείας του Ιράκ, με την υποστήριξη των αεροπορικών πληγμάτων του διεθνούς συνασπισμού υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής εναντίον του ΙΚ, εξαπέλυσαν την Κυριακή μια επιχείρηση ευρείας κλίμακας δυτικά της Ραμαντί, πλησιάζοντας ακόμη περισσότερο την πρωτεύουσα της αλ Άνμπαρ που είχε καταληφθεί τον Μάιο από τους τζιχαντοφασιστες.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ενθουσιασμό στους συμβιβασμενους συριζαιους έχει προκαλέσει η είδηση ότι το Κ.Κ. Πορτογαλίας προτίθεται να στηρίξει κυβέρνηση με συμμετοχή και του Σοσιαλιστικού Κόμματος. Ποιοι ενθουσιάστηκαν; Μα, κάμποσοι συριζαίοι, που βρήκαν αφορμή να επικρίνουν, έτσι, για μια ακόμη φορά τους αριστερούς αντιπάλους τους και να ξανατονίσουν πως η σωστή Αριστερά είναι αυτή που δεν αποφεύγει τις κυβερνητικές ευθύνες.
Δεν θα συμμεριστώ τον ενθουσιασμό τους. Όπως δεν θα ενθουσιαζόμουν, αν και στην Ελλάδα υπήρχε ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης με συμμετοχή και του ΠΑΣΟΚ. Τι σχέση έχει το ένα με το άλλο; Δεν πρόκειται μόνο για την ιδεολογικοπολιτική συμπόρευση ΠΑΣΟΚ και Πορτογαλικού Σ.Κ. Είναι και η πρόσφατη ιστορία των πορτογάλων σοσιαλιστών που δεν δικαιολογεί κανέναν ενθουσιασμό. Στην κυβέρνηση από το 2005, με πρωθυπουργό τον Ζοζέ Σόκρατες, οι σοσιαλιστές ήταν αυτοί που ανέλαβαν τη βρώμικη δουλειά της εφαρμογής μιας σκληρής πολιτικής λιτότητας, με αποτέλεσμα την κατάρρευση της κυβέρνησής τους τον Μάρτιο 2011 και τον εκλογικό θρίαμβο της Δεξιάς τον επόμενο Ιούνιο.Ο Σόκρατες συνελήφθη τον Νοέμβριο 2014 για διαφθορά, φοροδιαφυγή και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος. Μ' αυτό το κόμμα θέλουν να συνεργαστούν οι πορτογάλοι κομμουνιστές. Για "να μη γίνει ξανά κυβέρνηση η Δεξιά", που θα συνεχίσει μια πολιτική που εγκαινίασαν οι σοσιαλιστές και την οποία, επίσης, υπόσχονται να εφαρμόσουν και πάλι....
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Είναι τραγικό...
Αριστεροί άνθρωποι παρακολουθούν τη συζήτηση στη Βουλή και καμαρώνουν υπουργούς που μιλάνε για περικοπές μισθών και συντάξεων, για ξεπούλημα του εθνικού πλούτου και για τόσα άλλα, που μέχρι πριν λίγο καιρό τους έβγαζαν κι αυτούς στους δρόμους... Και πόσο ωραία μιλάει ο Άλφα και πόσο καλά στέκεται στο βήμα ο Βήτα... Τόσο εύκολα μετατρέπεται ο άλλος σε οπαδό; Μόνο θλίψη...
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ένας από τους 100.000 συμμορίτες χθες του βελγικού φράγκου, αναμεσα σε καμμενα αυυτοκινητα, που αδιαφόρησαν για την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς και την τουριστική κίνηση των Βρυξελών, αποδεικνύοντας πόσο άσχετοι είναι με τον ρεαλισμό, ο οποίος, ως γνωστόν, αποτελεί θεμέλιο λίθο μιας αριστερής πολιτικής. Και το άλλο είναι γνωστό, αλλά ας το ξαναπούμε: Ούτε το Βέλγιο πέρασε διαφωτισμό...
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
ΜΙΑ ΠΑΛΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ
Πριν γίνει κυβέρνηση, κι ακόμη περισσότερο μετά το 1981, ασκούσαμε κριτική στο ΠΑΣΟΚ για την οποία ουδέποτε χαρακτηριστήκαμε "δεξιοί", πόσο μάλλον "φασίστες". Οι πασόκοι, τότε, είχαν επίγνωση πως η κριτική γίνεται από τ' αριστερά και στη μεγάλη πλειονότητά τους έδειχναν να τη σέβονται. Η πιο συνηθισμένη αντίκρουση της κριτικής μας ήταν η αναφορά στη "βιασύνη" μας: "Μη βιάζεστε! Όλα θα γίνουν στην ώρα τους. Όπως έγινε το ΕΣΥ, όπως αναγνωρίστηκε η Εθνική Αντίσταση, όπως εκδημοκρατίστηκε το συνδικαλιστικό κίνημα και το εκπαιδευτικό σύστημα, όπως εκσυγχρονίστηκε το οικογενειακό δίκαιο, έτσι θα γίνουν και όλα τα άλλα, μέχρι τον σοσιαλισμό". Μπορεί εμάς να μη μας έπειθαν (όσο κι αν πολλοί κι από μας "πείστηκαν" και πέρασαν στο ΠΑΣΟΚ, συνήθως με το αζημίωτο), αλλά έπειθαν πολύ κόσμο. Η στάση τους απέναντί μας άρχισε να αλλάζει όταν τα πρώτα φιλολαϊκά και προοδευτικά μέτρα τα διαδέχτηκαν η συμφωνία παραμονής των αμερικανικών βάσεων, η πολιτική της "οικονομικής σταθεροποίησης", η έξαρση της αστυνομικής καταστολής κ.λπ. Τότε, ξαφνικά, γίναμε "όργανα της Δεξιάς", που υπονομεύουμε την "Αλλαγή", ακόμη και ¨"φασίστες". Ήταν η εποχή που έκανε την εμφάνισή της η "Αυριανή".
Γιατί τα θυμάμαι όλ' αυτά; Μα, λόγω της ταχύτητας με την οποία ένας κόσμος που εντάσσεται στον ΣΥΡΙΖΑ μας προσάπτει ανάλογους χαρακτηρισμούς, μόλις λίγους μήνες αφότου το κόμμα του έκανε τη μνημονιακή στροφή. Στους πασόκους χρειάστηκε να περάσουν χρόνια μέχρις ότου αποκτήσουν το θράσος να υπερασπίζονται αντιλαϊκές πολιτικές, χαρακτηρίζοντας "δεξιούς" και "φασίστες" εκείνους που επέμεναν να αντιτάσσονται σ' αυτές...
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Εξαιρούνται, πλέον, από την κατηγορία των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα στους δήμους: οδοκαθαριστές, απασχολούμενοι στα συνεργεία συντήρησης οχημάτων κ.λπ. Αυτό σημαίνει πως θα τους κοπεί το επίδομα ανθυγιεινής εργασίας των 150 ευρώ και αντί των 58 χρόνων θα συνταξιοδοτούνται στα 67. Έργα και ημέρες μιας ακόμη μνημονιακής κυβέρνησης. Μια ακόμη επίδειξη κοινωνικής αναλγησίας... Εκτός κι αν κάνω και πάλι "φασιστική αντικυβερνητική" προπαγάνδα και "αυριανισμό". Γιατί μπορεί και να μην είναι βαρύ και ανθυγιεινό το επάγγελμα του σκουπιδιάρη. Σιγά το βάρος που έχουν οι κάδοι! Αφού κυλάνε σε ροδάκια! Και πού το είδα το ανθυγιεινό; Αφού φοράνε γάντια! Άσε που έχουν χωθεί στο δημόσιο και τι ανάγκη έχουν αυτοί και να ιδιωτικοποιηθεί η αποκομιδή σκουπιδιών και να πεταχτούν στον δρόμο οι τεμπέληδες που μου θέλουν και σύνταξη στα 58! Και δεν έχουν και παιδεία. Ούτε έναν σκουπιδιάρη δεν ξέρω με μεταπτυχιακό!
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
ΕΝΦΙΑ ή «βάλε το χέρι βαθιά στην τσέπη»
08 Οκτωβρίου 2015 10:20
Ο ΕΝΦΙΑ του 2016 θα συνεχίσει να υπολογίζεται με αντικειμενικές αξίες του 2007, παρά το γεγονός ότι η αγορά των ακινήτων έχει βουλιάξει. Πως θα ξεκινήσει το «βάπτισμα του πυρός» για τους ιδιοκτήτες 3.200 ακινήτων στο Λονδίνο; Σχέση στοργής φαίνεται πως έχει αποκτήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ με τον ΕΝΦΙΑ κι από τον φημολογούμενο χωρισμό διά της κατάργησης του (παλιά προεκλογική υπόσχεση του ΣΥΡΙΖΑ) περνάμε πλέον στην επέκτασή του. Ο στόχος δεν αλλάζει ούτε το 2016. Μέσω ΕΝΦΙΑ θα πρέπει το κράτος να εισπράξει 2,6 δισ. ευρώ και ούτε «δραχμή» παρακάτω. Μέχρι στιγμής τουλάχιστον, αυτοί που θα την βγάλουν «καθαρή» είναι οι ιδιοκτήτες κύριων και μικρών κατοικιών. Όχι όμως και όσοι διαθέτουν δεύτερη και τρίτη κατοικία, εξοχικά κτλ. Σε ότι αφορά στους μικροϊδιοκτήτες εσωτερικού, από το υπουργείο Οικονομικών αναφέρεται ως επικρατέστερο σενάριο να τεθεί ένα ατομικό αφορολόγητο όριο περιουσίας στα 50.000 ευρώ. Εάν αυτό ισχύσει τελικά, τότε θα εξαιρεθούν αυτομάτως του ΕΝΦΙΑ περί τους 2,7 εκατ. φορολογούμενους, δηλαδή το 41,7%. Τόσοι είναι οι πολίτες που διαθέτουν ένα σπίτι ή οικόπεδα που η αντικειμενική τους αξία δεν ξεπερνά τις 50.000. Βέβαια, όλα εξαρτώνται από το αν θα μειωθούν οι αντικειμενικές αξίες κι αυτές δε φαίνεται να μειώνονται παρά το ότι κατά τη διάρκεια των τελευταίων δέκα χρόνων και ιδιαίτερα τα χρόνια της οικονομικής κρίσης, οι τιμές των ακινήτων έχουν κάνει βουτιά. Είναι τέτοια η «αγάπη» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ στον ΕΝΦΙΑ με βάση τις παλιές αντικειμενικές αξίες, ώστε ακόμη και αποφάσεις της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας με τις οποίες ρίχνει «πάγο» στην υπερφορολόγηση των ακινήτων, αγνοούνται από την πολιτεία και δεν εφαρμόζονται ποτέ.
Φαίνεται, λοιπόν, πως και ο ΕΝΦΙΑ του 2016 θα συνεχίσει να υπολογίζεται με αντικειμενικές αξίες του 2007 που πια δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Επομένως και αυτή η φορολογική ελάφρυνση των μικροϊδιοκτητών, όπως τουλάχιστον παρουσιάζεται από το οικονομικό επιτελείο, πλασματική φαίνεται πως είναι. Πάντως, αν αλλάξει κάτι επ’ αυτού, όπως τουλάχιστον επισημαίνεται σε διαρροές του υπουργείου Οικονομικών, αυτό δεν πρόκειται να συμβεί πριν το τέλος του 2016. Ποιοι άλλοι θα πληρώσουν τη «νύφη»; Μεσαίοι και μεγαλοϊδιοκτήτες με περιουσιακό εισόδημα άνω των 50.000 ευρώ (στην περίπτωση που κλείσει εκεί το όριο) θα κληθούν να πληρώσουν περισσότερο φόρο μέσω μιας σειράς διαφορετικών συντελεστών που θα εφαρμόζονται ανάλογα με το περιουσιακό portfolio του καθενός. Σε αυτήν την κατηγορία θα μπουν σε πρώτη φάση και όσοι διαθέτουν περιουσίες στο Λονδίνο. Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε ο αναπληρωτής Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης κατά τη διάρκεια συνεδρίου για την αγορά των ακινήτων, 3.200 ακίνητα στο Λονδίνο ανήκουν σε Έλληνες. Το νέο αυτό μέτρο θα απλωθεί και σε άλλες χώρες. Οι ιδιοκτήτες ακινήτων στο εξωτερικό θα δηλώνουν σε σχετικό έντυπο στην εφορία την περιουσία τους. Κατόπιν θα αναλαμβάνουν οι ελληνικές αρχές τη διασταύρωση των στοιχείων μέσω του συστήματος ανταλλαγής πληροφοριών. Στο τέλος θα υπολογίζεται ο φόρος που θα πρέπει να πληρώσουν.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Σοκ στις συντάξεις: Κανένας δεν θα λαμβάνει πάνω από 1.000 ευρώ
08 Οκτωβρίου 2015 08:35
Σε τρία χρόνια δεν θα υπάρχει σύνταξη πάνω από 1.000 ευρώ - Ακόμα πιο βαρύς θα είναι ο …πέλεκυς που θα πέσει στις συντάξεις, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, παρά τις διαβεβαιώσεις Κατρούγκαλου ότι η κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει συντάξεις... πείνας. Το τοπίο για τους μελλοντικούς συνταξιούχους θα είναι όχι μόνο ζοφερό αλλά και εφιαλτικό. Στόχος των δανειστών είναι μέσα στα επόμενα χρόνια να μην λαμβάνει κανένας συνταξιούχος πάνω από 1.000 ευρώ σύνταξη. Οι μειώσεις θα επιβληθούν στο σύνολο του ποσού κύριας και επικουρικής σύνταξης άνω των 1000 ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι θα θιγούν και οι κύριες συντάξεις ύψους 800 ευρώ . Το «μαχαίρι» σχεδιάζεται να μπει κλιμακωτά στις σημερινές συντάξεις για να μην σηκώσουν μόνο οι μελλοντικοί συνταξιούχοι το αβάσταχτο βάρος των αλλαγών.
Το ΔΝΤ στην έκθεση Δημοσιονομικό Παρατηρητήριο (Fiscal Monitor) εκτιμά ότι υπό την πίεση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η χώρα μας στο τρίτο μνημόνιο τόσο η δαπάνη για τις συντάξεις όσο και την υγεία θα συνεχίζουν να συρρικνώνεται, παρά τη γήρανση του πληθυσμού. Η έκθεση δόθηκε την Τετάρτη 7 Οκτωβρίου στη δημοσιότητα στη Λίμα του Περού και διαπιστώνει ότι η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στην οποία την τριετία 2011-2014 αυξήθηκε το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης, τέθηκαν αυστηρότεροι κανόνες στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις και εισήχθησαν προοδευτικές μειώσεις στις συντάξεις. Στις χώρες που προχώρησαν σε παραμετρικές αλλαγές στο ασφαλιστικό περιλαμβάνονται ακόμη ο Καναδάς, η Τσεχία, η Γαλλία, η Ιρλανδία, η Ιταλία, η Ολλανδία, η Πορτογαλία, η Σλοβενία, η Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Σε όλες τις παραπάνω χώρες που εφάρμοσαν μεταρρυθμίσεις, η συμμετοχή των συντάξεων στην αύξηση των δημόσιων δαπανών μειώθηκε κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ κατά μέσο όρο.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις προβλέψεις του διεθνούς οργανισμού, οι δαπάνες για συντάξεις στην Ελλάδα αναμένεται να αυξηθούν με μέσο ρυθμό 0,5% του ΑΕΠ στο διάστημα 2015-2050, όταν ο μέσος όρος αύξησης σε 35 αναπτυγμένες οικονομίες θα είναι 1% του ΑΕΠ και, όταν ο μέσος όρος στις αναπτυσσόμενες οικονομίες θα κινηθεί στο 1,8% του ΑΕΠ. Oι δαπάνες για την Υγεία στην Ελλάδα αναμένεται να αυξηθούν με μέσο ρυθμό 0,8% του ΑΕΠ στο διάστημα 2015-2050, όταν ο μέσος όρος αύξησης σε 35 αναπτυγμένες οικονομίες θα είναι 3,1% του ΑΕΠ και, όταν ο μέσος όρος στις αναπτυσσόμενες οικονομίες θα κινηθεί στο 1,2% του ΑΕΠ. Η μεταβολή των δαπανών Υγείας στην Ελλάδα σε όρους καθαρής παρούσας αξίας θα κινηθεί στο 37,2% του ΑΕΠ στο διάστημα 2015-2050, όταν σε 35 αναπτυγμένες οικονομίες θα είναι στο 105,6% του ΑΕΠ στις αναπτυσσόμενες οικονομίες στο 43,2% του ΑΕΠ. Όπως προκύπτει από την Έκθεση, το βάρος του συνταξιοδοτικού σε όλες τις αναπτυγμένες οικονομίες θα συνεχίζει να αυξάνεται τα επόμενα χρόνια, εξαιτίας της γήρανσης του πληθυσμού. Συγκεκριμένα, την περίοδο 2015-2050, οι σχετιζόμενες με το δημογραφικό αυξήσεις δαπανών εκτιμάται πως σε όρους καθαρής παρούσας αξίας (NPV) θα επιβαρύνουν το χρέος, παγκοσμίως, κατά 81% του ΑΕΠ. Το σχετικό μέγεθος ήταν 71% του ΑΕΠ το 2014 και 55% του ΑΕΠ το 2011.
Το πόρισμα της επιτροπής σοφών το οποίο αναμένεται να δημοσιοποιηθεί την ερχόμενη Πέμπτη θα περιγράφει το νέο μοντέλο , επισημαίνοντας την ανάγκη εφαρμογής μεταβατικής περιόδου για τους παλιούς ασφαλισμένους καθώς και διατήρησης διαφορετικών καθεστώτων εκεί που υπάρχουν ιδιαιτερότητες ακόμα και αν τα ταμεία συγχωνευτούν σε ένα ενιαίο φορέα. Το νέο σύστημα υπολογισμού συντάξεων θα γίνει όπως όλα δείχνουν με βάση το σουηδικό μοντέλο και ενιαίους κανόνες εισφορών παροχών και θα οδηγήσει σε εξόντωση τη μελλοντική γενιά συνταξιούχων αφού ποσοστό αναπλήρωσης δε θα υπερβαίνει το 55% (κύρια και επικουρική) από 70% που είναι σήμερα. Να σημειώσουμε τέλος ότι ο κ. Κατρούγκαλος παραδέχτηκε ότι τα χρονικά περιθώρια για την μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού είναι ασφυκτικά καθώς το επίμαχο νομοσχέδιο θα πρέπει να είναι έτοιμο μέσα στο Νοέμβριο.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Φθάνουν στην Αθήνα τα τεχνικά κλιμάκια
08 Οκτωβρίου 2015 08:12
Από σήμερα Πέμπτη το πρωί επιστρέφει το κουαρτέτο στην Αθήνα με τα συμφωνηθέντα στο Eurogroup στο τραπέζι των τεχνικών κλιμακίων ενόψει της αξιολόγησης. Τα τεχνικά κλιμάκια θα ασχοληθούν κυρίως με το συνταξιοδοτικό, τη δημόσια διοίκηση, τις ιδιωτικοποιήσεις και την ενέργεια, τα οποία θα εργαστούν για μία εβδομάδα. Ακολούθως, στην Αθήνα θα έρθουν άλλα κλιμάκια με εξειδίκευση στο δημοσιονομικό, τον προϋπολογισμό και τις τράπεζες. Εντός του μήνα επίσης θα φθάσουν και και οι επικεφαλής της τρόικας κ.κ. Ντέκλαν Κοστέλο (ΕΕ), Ράσμους Ρέφερ (ΕΚΤ) και Ντέλια Βελκουλέσκου (ΔΝΤ).
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Έκθεση σοκ του ΔΝΤ: Έρχεται μεγαλύτερο ψαλίδι στις συντάξεις
07 Οκτωβρίου 2015 18:52
ΣΥΡΡΙΚΝΩΣΗ ΤΩΝ ΔΑΠΑΝΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ
Ακόμα πιο βαρύς θα είναι ο …πέλεκυς που θα πέσει στις συντάξεις, προβλέπει έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, παρόλο που η Ελλάδα ανακηρύσσεται «πρωταθλήτρια στις μεταρρυθμίσεις» του ασφαλιστικού. Το ΔΝΤ στην έκθεση Δημοσιονομικό Παρατηρητήριο (Fiscal Monitor) εκτιμά ότι υπό την πίεση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η χώρα μας στο τρίτο μνημόνιο τόσο η δαπάνη για τις συντάξεις όσο και την υγεία θα συνεχίζουν να συρρικνώνεται, παρά τη γήρανση του πληθυσμού. Η έκθεση δόθηκε σήμερα Τετάρτη 7 Οκτωβρίου στη δημοσιότητα στη Λίμα του Περού και διαπιστώνει ότι η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στην οποία την τριετία 2011-2014 αυξήθηκε το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης, τέθηκαν αυστηρότεροι κανόνες στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις και εισήχθησαν προοδευτικές μειώσεις στις συντάξεις. Στις χώρες που προχώρησαν σε παραμετρικές αλλαγές στο ασφαλιστικό περιλαμβάνονται ακόμη ο Καναδάς, η Τσεχία, η Γαλλία, η Ιρλανδία, η Ιταλία, η Ολλανδία, η Πορτογαλία, η Σλοβενία, η Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Σε όλες τις παραπάνω χώρες που εφάρμοσαν μεταρρυθμίσεις, η συμμετοχή των συντάξεων στην αύξηση των δημόσιων δαπανών μειώθηκε κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ κατά μέσο όρο. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις προβλέψεις του διεθνούς οργανισμού, οι δαπάνες για συντάξεις στην Ελλάδα αναμένεται να αυξηθούν με μέσο ρυθμό 0,5% του ΑΕΠ στο διάστημα 2015-2050, όταν ο μέσος όρος αύξησης σε 35 αναπτυγμένες οικονομίες θα είναι 1% του ΑΕΠ και, όταν ο μέσος όρος στις αναπτυσσόμενες οικονομίες θα κινηθεί στο 1,8% του ΑΕΠ. Oι δαπάνες για την Υγεία στην Ελλάδα αναμένεται να αυξηθούν με μέσο ρυθμό 0,8% του ΑΕΠ στο διάστημα 2015-2050, όταν ο μέσος όρος αύξησης σε 35 αναπτυγμένες οικονομίες θα είναι 3,1% του ΑΕΠ και, όταν ο μέσος όρος στις αναπτυσσόμενες οικονομίες θα κινηθεί στο 1,2% του ΑΕΠ. Η μεταβολή των δαπανών Υγείας στην Ελλάδα σε όρους καθαρής παρούσας αξίας θα κινηθεί στο 37,2% του ΑΕΠ στο διάστημα 2015-2050, όταν σε 35 αναπτυγμένες οικονομίες θα είναι στο 105,6% του ΑΕΠ στις αναπτυσσόμενες οικονομίες στο 43,2% του ΑΕΠ. Όπως προκύπτει από την Έκθεση, το βάρος του συνταξιοδοτικού σε όλες τις αναπτυγμένες οικονομίες θα συνεχίζει να αυξάνεται τα επόμενα χρόνια, εξαιτίας της γήρανσης του πληθυσμού. Συγκεκριμένα, την περίοδο 2015-2050, οι σχετιζόμενες με το δημογραφικό αυξήσεις δαπανών εκτιμάται πως σε όρους καθαρής παρούσας αξίας (NPV) θα επιβαρύνουν το χρέος, παγκοσμίως, κατά 81% του ΑΕΠ. Το σχετικό μέγεθος ήταν 71% του ΑΕΠ το 2014 και 55% του ΑΕΠ το 2011.
σχολιο.- ΚΟΒΗΣ ΤΗ ΣΥΝΤΑΞΗ ΣΕ ΜΕΝΑ ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΤΙΣ ΚΟΛΟΤΡΑΠΕΖΕΣ...............ΔΗΛΑΔΗ ΤΟΥΣ ΚΛΕΦΤΕΣ ΠΟΥ ΤΑ 1000 ΕΤΡΩ ΤΑ ΠΛΗΡΩΣΑΜΕ 9000 ΕΥΡΩ ΚΑΙ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ 900 ΕΥΡΩ ΚΛΕΦΤΕΣ ΤΟΥ ΚΕΡΑΤΑ ΚΑΛΑ ΚΑΝΕΤΕ ΚΑΙ ΚΟΡΟΙΔΕΥΕΤΕ ΚΑΙ ΣΑΣ ΠΙΣΤΕΥΗ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΑΕΙΝΤΕ ΝΑ ΧΑΘΗΤΕ ΑΛΗΤΕΣ
σχολιο.- Το ΔΝΤ φταιει,οχι οι προδοτες που κυβερνανε και θα το διωχνανε. Μπεεεε.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Γραψανε τα αποικιοκρατικα δυτικα ΜΜΕ ότι οι συριοι «προσφυγες» ειπανε ότι θα γυρισουν στη Συρια αν φυγει ο Ασαντ. Ολοι αυτοι οι δηθεν «προσφυγες» είναι τα γουρουνια οι ισλαμοφασιστες που αποκεφαλιζαν κοσμο. Σε καμια περιπτωση δεν είναι «προσφυγες»!
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Για τις εξελίξεις στη Συρία (2)
6/10/2015
Κάθε ημέρα που περνάει στη Συρία γίνεται και πιο φανερό ότι το ΝΑΤΟ, οι ΗΠΑ και οι άλλες εμπλεκόμενες χώρες στη Συρία, που επιδιώκουν την ανατροπή του Μπασάρ αλ Άσαντ, εκφράζουν πλέον την ανοικτή αντίθεσή τους έως την εχθρική τους στάση στην στρατιωτική ανάμειξη της Ρωσίας, μετά από την πρόσκληση που δέχτηκε από την κυβέρνηση της Συρίας. Γίνεται κατανοητό ότι έχουν αλλάξει οι ισορροπίες, ότι η Ρωσία, σ’ ένα βαθμό, έχει πάρει την πρωτοβουλία των κινήσεων στην περιοχή και αυτό το γεγονός δυσκολεύει την πραγματοποίηση των στόχων της Δυτικής συμμαχίας. Ήδη οι ΗΠΑ ζήτησαν συντονισμό των αεροπορικών επιχειρήσεων, την ίδια στιγμή που σταθερά κατηγορούν τη Ρωσία ότι επιχειρεί σε περιοχές, που ελέγχονται από τις Συριακές δυνάμεις της αντιπολίτευσης προς τον Άσαντ και σε κατοικημένες περιοχές και όχι σε περιοχές που ελέγχονται από τον ISIS. Λογικά, το να ζητούν οι ΗΠΑ συντονισμό στις πολεμικές επιχειρήσεις και από την άλλη να κατηγορούν τη Ρωσία ότι χτυπάει τους «δικούς της» είναι τουλάχιστον αντιφατικό, δείχνει ότι αναγκαστικά πρέπει να αναγνωρίσουν το ρόλο της Ρωσίας. Το διπλωματικό επεισόδιο, που σημειώθηκε μεταξύ της Ρωσίας και της Τουρκίας, και που επαναλήφθηκε, με αφορμή την εμπλοκή των αεροπορικών δυνάμεών τους στην παραμεθόρια περιοχή μεταξύ Συρίας και Τουρκίας, έστω και εάν η Ρωσία αναγνώρισε την παραβίαση, δείχνει, από τη μια, ότι η ένταση αυξάνεται, και από την άλλη, ότι η Τουρκία πήρε τις πρώτες προειδοποιήσεις για την πολεμική της δραστηριότητα σε εδάφη της Συρίας. Η Τουρκία είναι από τις δυνάμεις, που παίζουν σοβαρό ρόλο στα διαδραματιζόμενα στη Συρία, με άμεση ανάμειξη στην υποστήριξη του ISIS. Τα αναφέρουμε όλα αυτά για να τονίσουμε ότι η κατάσταση στη Συρία περιπλέκεται ακόμη περισσότερο και αυτή η εξέλιξη «τεντώνει ακόμη πιο πολύ το σκοινί» και κάνει, από μια πρώτη ματιά, ακόμη πιο δύσκολο το γεγονός να πάρει κανείς μια σαφή και συγκεκριμένη θέση, πέρα από μια γενική θέση, που να καταδικάζει την ιμπεριαλιστική επέμβαση γενικά και να εύχεται να αφεθεί ελεύθερος ο Συριακός λαός να επιλύσει από μόνος του τα εσωτερικά του προβλήματα. Και εδώ πλέον είναι απολύτως απαραίτητο να δούμε τις εξελίξεις στη Συρία πολύ συγκεκριμένα. Θα αποφύγουμε να κάνουμε μια αναδρομή, που θα ξεκινάει από τον Α’ παγκόσμιο πόλεμο, όπου Γαλλία και Μ. Βρετανία μοίραζαν το τι περιοχές θα ελέγχουν και καθόριζαν τα σύνορα στη Μέση Ανατολή και ευρύτερα κατά τα συμφέροντά τους. Θα περιοριστούμε στην πρόσφατη περίοδο.
Σήμερα έχουμε μια πολύ καθαρή κατάσταση, όπου η ιμπεριαλιστική ανάμειξη των ΗΠΑ στην περιοχή ακόμη και με την επίσημη κάλυψη του ΟΗΕ δεν προβλέπει αλλαγή συνόρων. Οι ΗΠΑ δεν επεμβαίνουν στην περιοχή με επίσημη δικαιολογία την αλλαγή των συνόρων για να επιλυθούν, έστω, εθνικά ζητήματα. Ποτέ άλλωστε και σε καμία ιμπεριαλιστική επέμβασή τους δεν έφεραν μια τέτοια δικαιολογία. Οι ΗΠΑ επικαλούνται διάφορα προσχήματα για να δικαιολογήσουν την ανάμειξη – όπως στην περίπτωση του Ιράκ που έφτασαν να επικαλούνται την πρόθεση του Σαντάμ Χουσεΐν να κατασκευάσει πυρηνικά όπλα – προσχήματα που δε διαθέτουν ίχνος αλήθειας, αλλά ήδη έχουν αποδειχτεί ή αποδεικνύονται παντελώς ψευδή. Η πραγματικότητα είναι άλλη. Οι ΗΠΑ σαφώς επιδιώκουν την αλλαγή των συνόρων στην περιοχή, κάτι που και τα Αμερικάνικα think tanks ομολογούν ευθέως, κυκλοφορώντας ακόμη και χάρτες με τη μελλοντική αναδιάταξη της ευρύτερης περιοχής και παράλληλα επιδιώκουν να απαλλαγούν από μια κυβέρνηση, που δεν ξέρουμε εάν θα έχει την τύχη, που είχε η αντίστοιχη κυβέρνηση του Σαντάμ Χουσεΐν. Την ίδια στιγμή εδάφη της Συρίας, τα υψώματα του Γκολάν, βρίσκονται υπό κατοχή από το Ισραήλ, που είναι σύμμαχος των ΗΠΑ και που με την ανοικτή στήριξή τους ακόμη και σήμερα δέχονται να κατέχει τα εδάφη αυτά της Συρίας. Και όχι μόνο αυτό. Ποτέ μέχρι τώρα η Παγκόσμια Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας δεν έχει κάνει ελέγχους στο Ισραήλ για τη δυνατότητα κατασκευής πυρηνικών όπλων, όπως π.χ. έκανε παλαιότερα στο Ιράκ και τα τελευταία χρόνια στο Ιράν, παρά τα όσα κυκλοφορούν γι’ αυτό το θέμα για το Ισραήλ. Βρισκόμαστε μπροστά στο φαινόμενο, για να φέρουμε ορισμένα παραδείγματα, όπως έγινε με το Ιράκ και την εκτέλεση του Σαντάμ Χουσεΐν και των άλλων κυβερνητικών στελεχών, όπως έγινε με τη Γιουγκοσλαβία και το Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς και τη φυλάκισή του, που κατέληξε στο θάνατό του μέσα στις φυλακές, όπως έγινε με τη Λιβύη και την εκτέλεση του Μουαμάρ αλ Καντάφι, να επεμβαίνει ο Δυτικός ιμπεριαλισμός και όχι μόνο να αλλάζει κυβερνήσεις, αλλά να στέλνει στο απόσπασμα αρχηγούς κρατών και ολόκληρες κυβερνήσεις. Το ίδιο έκανε παλιότερα στο Αφγανιστάν.
Το ίδιο έκανε πρόσφατα στην Ουκρανία, με άλλο τρόπο, που κατάργησε μια νόμιμη κυβέρνηση για να τοποθετήσει μια άλλη στη θέση της, το ίδιο έκανε και με τις άλλες πρώην σοσιαλιστικές χώρες. Εκμεταλλεύεται τον αρνητικό συσχετισμό που έχει προκύψει μετά τις αντεπαναστατικές ανατροπές στο σοσιαλιστικό σύστημα. Η Συρία σήμερα βρίσκεται μπροστά στο ίδιο πρόβλημα. Οι ΗΠΑ απαιτούν και επιδιώκουν την απομάκρυνση του Άσαντ και μαζί με την απομάκρυνση του Άσαντ επιδιώκουν να επαναχαράξουν τα σύνορα στην περιοχή. Από την άλλη η Ρωσία, μια άλλη ιμπεριαλιστική δύναμη, και μετά από πρόσκληση της κυβέρνησης Άσαντ, έχει επέμβει στον εμφύλιο πόλεμο της Συρίας, τον οποίο έχει υποκινήσει και προκαλέσει ο Δυτικός ιμπεριαλισμός. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η Ρωσία ενδιαφέρεται για τα δικά της συμφέροντα στην περιοχή, τα οποία τα συναρτά και με την παραμονή του Άσαντ στην εξουσία. Αυτό που φαίνεται πεντακάθαρο είναι ότι οι ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις, μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας, έχουν φτάσει στην κορύφωσή τους, τουλάχιστον για την περιοχή της Μέσης Ανατολής και όχι μόνο. Το ερώτημα είναι. Τις αντιθέσεις αυτές πρέπει ή δεν πρέπει να τις αξιοποιήσει το επαναστατικό κίνημα με στόχο να ηττηθεί στην πράξη η επιδίωξη του Δυτικού ιμπεριαλισμού να αλλάξει τα σύνορα στην περιοχή και να μην αλλάζει κυβερνήσεις κατά τη θέλησή του; Η άποψή μας είναι ότι πρέπει να αξιοποιήσει αυτές τις αντιθέσεις, προκειμένου μέσα από αυτές να επιχειρήσει να κατοχυρώσει την εθνική κυριαρχία της χώρας που εκπροσωπεί. Και με την έννοια αυτή το Κομμουνιστικό Κίνημα πρέπει να πάρει μια ανάλογη θέση. Αυτή η θέση θα ωφελήσει τη Συρία να προφυλάξει την εθνική της ακεραιότητα, θα ωφελήσει και την εργατική τάξη στα άμεσα και μακροπρόθεσμα καθήκοντά της.
Και για να είμαστε και ιστορικά σαφείς θα θυμίσουμε ότι ο Β. Ι Λένιν αξιοποίησε τις αντιθέσεις μεταξύ των εμπόλεμων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων για την πτώση του τσαρισμού, αξιοποίησε αυτές τις αντιθέσεις για να κατακτήσει την εξουσία (και αναφέρει, παραπέρα, αυτήν την αξιοποίηση ως έναν από τους βασικούς παράγοντες που δε νικήθηκε η σοσιαλιστική επανάσταση), αξιοποίησε αυτές τις αντιθέσεις, όταν πρότεινε την ενοικίαση των εδαφών της νεαρής Σοβιετικής Ρωσίας, που είχαν κατακτήσει οι Ιάπωνες στην Άπω Ανατολή, στους Αμερικάνους, ασχέτως εάν τελικά δεν πραγματοποιήθηκε. Το ίδιο ακριβώς συνέβη και με τον Ι. Στάλιν, που αξιοποίησε τις αντιθέσεις μεταξύ των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων για να υπερασπίσει την κυριαρχία της Σοβιετικής Ένωσης και όχι μόνο αυτό, αλλά για να μετατρέψει έναν ιμπεριαλιστικό πόλεμο σε βάρος της σε επαναστατικό πόλεμο απελευθέρωσης χωρών και της ίδιας της εργατικής τάξης αυτών των χωρών. Φυσικά το Κομμουνιστικό Κίνημα τόσο στη Συρία αλλά και διεθνώς, που δε βρίσκεται και στις καλύτερες στιγμές του, δεν πρέπει και δε μπορεί να παραιτηθεί από τους δικούς του στόχους. Ούτε μπορεί να θυσιάσει, στη Συρία συγκεκριμένα – αλλά και σε οποιαδήποτε άλλη χώρα, το δικό του πρόγραμμα.
Μπορεί, όμως, κρατώντας τη δικιά του αυτοτελή πολιτική δράση, το δικό του πολιτικό πρόγραμμα, να συνδυάσει την αξιοποίηση των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων προς όφελος της αντιιμπεριαλιστικής πάλης, έτσι όπως εκφράζεται συγκεκριμένα αυτήν τη στιγμή στη Συρία και στην ευρύτερη περιοχή, ως μέρος των γενικότερων σκοπών της εργατικής τάξης της για να ματαιώσει το στόχο της ιμπεριαλιστικής επέμβασης των ΗΠΑ για την επαναχάραξη των συνόρων, για διαμελισμό της Συρίας. Είναι απολύτως σαφές ότι μια τέτοια στάση δεν αγνοεί το γεγονός το τι εκπροσωπεί η κυβέρνηση Άσαντ, ούτε αγνοεί το γεγονός ότι η Ρωσία είναι μια ιμπεριαλιστική δύναμη με τους δικούς της στόχους. Δεν αγνοεί, επίσης, ότι το Μπάαθ ως Κίνημα της δεκαετίας του ’60 και ’70 δεν έχει και πολύ μεγάλη σχέση με τη σημερινή κυβέρνηση. Από την άλλη, όμως, είναι λάθος να μην παίρνει κανείς υπόψη ότι μια ήττα της Συρίας, που την απομόνωσαν σχεδόν όλες οι άλλες Αραβικές χώρες και που είναι μια χώρα, που δεν κατάφερε μέχρι τώρα να τη βάλει στο χέρι ο Αμερικάνικος ιμπεριαλισμός, θα σημάνει και το άνοιγμα του δρόμου για την πλήρη επίτευξη των στόχων του Δυτικού ιμπεριαλισμού στην ευρύτερη περιοχή. Και αυτή η εξέλιξη δε μπορεί να ικανοποιεί τα συμφέροντα της εργατικής τάξης ούτε της Συρίας, ούτε της ευρύτερης περιοχής. Και στην ευρύτερη περιοχή περιλαμβάνεται και η χώρα μας.
http://www.neaspora.gr/wp/?p=4475
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Για την επέτειο του ηρωικού του θανάτου, η θέση του Τσε Γκεβάρα έναντι αυτών που "καταδικάζουν τη βία απ' όπου κι αν προέρχεται", αναρτώντας συνάμα και φωτογραφίες του:
"Ένας λαός δίχως μίσος, δεν μπορεί να θριαμβεύσει πάνω σ’ έναν κτηνώδη εχθρό. Πρέπει να σπρώξουμε τον πόλεμο ως εκεί που τον σπρώχνει ο εχθρός: στο σπίτι του και στους τόπους της ψυχαγωγίας του. Πρέπει να τον κάνουμε ολοκληρωτικά. Πρέπει να τον εμποδίσουμε να έχει έστω και μια στιγμή ησυχίας και μια στιγμή ανάπαυλας έξω από τους στρατώνες του και μέσα σ’ αυτούς. Πρέπει να τον χτυπάμε όπου βρίσκεται, ώστε να ’χει την εντύπωση ότι είναι ένα κυνηγημένο ζώο, όπου κι αν πηγαίνει. Τότε σιγά σιγά θα χάσει το ηθικό του. Θα γίνει ακόμη πιο κτηνώδης, μα θα δούμε και τα πρώτα συμπτώματα της αποθάρρυνσής του".
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------
"Ο ελληνικός λαός μου έδωσε εντολή στις 21 Σεπτεμβρίου ... να εφαρμόσω μνημόνιο"
(Τσίπρας προγραμματικές δηλώσεις)
«δεν εχει σημασια ποσο ψευτης ειμαι εγω, αλλα ποσο ηλιθιοι εισαστε εσεις»
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Έτοιμο για συνεργασία το Κ.Κ. Πορτογαλίας
Σε μια μεταστροφή της έως τώρα στάσης του, αλλά και των προεκλογικών δηλώσεων ότι δεν επρόκειτο να συνεργαστεί ούτε με τους Συντηρητικούς του Κοέλιου ούτε με τους Σοσιαλιστές του Κόστα, το Κομμουνιστικό Κόμμα της Πορτογαλίας δηλώνει έτοιμο να υποστηρίξει μια κυβέρνηση υπό την ηγεσία του Σοσιαλιστικού Κόμματος (PS). Όπως δήλωσε ο επικεφαλής του κόμματος, Ζερόνιμο ντε Σόουζα, «μια λύση για τον σχηματισμό κυβέρνησης, που αναπόφευκτα περιλαμβάνει τους Σοσιαλιστές, θα έχει την πολιτική μας υποστήριξη, για να σταματήσει η επανάληψη αυτής της πολιτικής (της λιτότητας)» της δεξιάς παράταξης. Ο Ζερόνιμο ντε Σόουζα έκανε τη δήλωση αυτή μετά τη συνάντησή του με τον ομόλογό του από το Σοσιαλιστικό Κόμμα. Η στάση αυτή του Κομμουνιστικού Κόμματος πιθανόν να περιπλέξει περαιτέρω τις προσπάθειες της απερχόμενης δεξιάς κυβέρνησης να σχηματίσει νέα κυβέρνηση. Παρά την επικράτηση των Συντηρητικών στις εκλογές της Κυριακής, δεν κατόρθωσαν αν εξασφαλίσουν την απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο. Ο Πέντρο Πάσος Κοέλιο, που εκτελεί χρέη πρωθυπουργού, κάλεσε σε συζητήσεις για πιθανή συνεργασία τον επικεφαλής των ρεφορμιστων Σοσιαλιστών Αντόνιο Κόστα. Ο Κόστα, όμως, υποστήριξε πως οι Σοσιαλιστές δεν θα συμμετάσχουν σε μια κυβέρνηση συνεργασίας με την δεξιά, αλλά πως θα προχωρήσει σε συζητήσεις με τους ηγέτες των δύο κομμάτων της αριστεράς (το Μπλοκ της Αριστεράς και η συμμαχία του Κομμουνιστικού Κόμματος με τους Πράσινους), που είναι αντίθετα με τις πολιτικές λιτότητας. Αν συγκεντρώσουν τις δυνάμεις τους, αυτά τα τρία κόμματα μπορούν να συγκεντρώσουν την κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Οι εκλογές έδωσαν, σε σύνολο 230 βουλευτικών εδρών, 104 έδρες στην κεντροδεξιά, 85 στους Σοσιαλιστές 85, 19 στο Μπλοκ της Αριστεράς και 17 στο Κομμουνιστικό Κόμμα.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
ΕΚΤΑΚΤΟ!!! Για τις επόμενες κινήσεις, μάλιστα, οι υπουργοί Άμυνας του ΝΑΤΟ συνεδριάζουν σήμερα στις Βρυξέλλες, ενώ η Ουάσινγκτον έχει ήδη διαμηνύσει πως δεν θα συνεργαστεί με τη Μόσχα για αεροπορικούς βομβαρδισμούς στη Συρία. Η αμερικανική κυβέρνηση μίλησε εκ νέου χθες για την υπόθεση μιας ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τη Συρία, όπως έχει ζητήσει η Τουρκία, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι καμία απόφαση προς αυτή την κατεύθυνση δεν έχει ληφθεί. Μιλησε επισης και για αποστολη στρατου στη Τουρκια δυναμεων ταχειας επεμβασης χερσαίων αποικιοκρατικων δυτικων δυναμεων!
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------
Μαζικές διαδηλώσεις κατά της λιτότητας και επεισόδια στο Βέλγιο
Οργή
7/10/2015 19.40
Επεισόδια σημειώθηκαν στο Βέλγιο κατά τη διάρκεια μαζικής διαδήλωσης στις Βρυξέλλες κατά των πολιτικών λιτότητας, που προωθεί η νέα κυβέρνηση. Η αστυνομία έκανε χρήση νερού και δακρυγόνων, ενώ διαδηλωτές εκτόξευσαν πέτρες και άλλα αντικείμενα προς τις αστυνομικές δυνάμεις. Αναποδογυρισμένα αυτοκίνητα και φωτιές σε κάδους συμπλήρωσαν το σκηνικό συγκρούσεων. Δεκάδες συλλήψεις και τραυματίες. Οι συγκρούσεις ξέσπασε στο τέλος της μεγάλης και αρχικά ειρηνικής διαδήλωσης, στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι. «Χτυπήστε τα αίτια της κρίσης, όχι τους φτωχούς» και «Κάτω τα χέρια από τα όρια συνταξιοδότησης», ανέφεραν τα κεντρικά πανό που κρατούσαν οι διαδηλωτές. Νέες διαδηλώσεις προγραμματίζονται εντός του Νοεμβρίου, και ειδικότερα στις 24 του μήνα, ενώ στις 15 Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθεί εθνική απεργία. Η βελγική κυβέρνηση, που ανέλαβε την εξουσία πριν από περίπου ένα μήνα έχει προκαλέσει αντιδράσεις με τις πολιτικές που προωθεί και κυρίως με τα σχέδια για αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης, το πάγωμα των μισθών και των συντάξεων, που θα αυξάνονταν βάσει του πληθωρισμού, αλλά και μείωση των δαπανών για την υγεία και την ασφάλιση, υπονομεύοντας, όπως καταγγέλλουν, οργανώσεις και συνδικάτα, το κράτος πρόνοιας της χώρας. Οι διαδηλωτές επισημαίνουν πως οι περικοπές δαπανών που προωθεί η κυβέρνηση του Βελγίου στοχεύουν αποκλειστικά στους εργαζόμενους, αφήνοντας εκτός του προγράμματος λιτότητας τις επιχειρήσεις. Στόχος της κυβέρνησης είναι η συγκέντρωση περίπου 11 δις ευρώ. «Το μήνυμα είναι σαφές. Οι πολίτες είναι οργισμένοι. Οι πολιτικές της κυβέρνησης προωθούν την ανισότητα», δήλωσε επικεφαλής εργατική ένωσης στο Reuters.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Βέλγιο: Εως και 100.000 διαδηλωτές κατά της λιτότητας- Ξέσπασαν βίαια επεισόδια
Εως και 100.000 άνθρωποι σύμφωνα με τους διοργανωτές και 80.000 σύμφωνα με την εκτίμηση της αστυνομίας, διαδήλωσαν στιςΒρυξέλλες και άλλες πόλεις του Βελγίου κατά της λιτότητας , έναν χρόνο μετά τις ανάλογες κινητοποιήσεις που σημαδεύτηκαν από βίαια επεισόδια. Με οδομαχίες και συλλήψεις ολοκληρώθηκε η κινητοποίηση στις Βρυξέλλες, ενώ λιμενεργάτες στην Αντβέρπη ενεπλάκησαν σε άγριες συμπλοκές με ισχυρές δυνάμεις καταστολής της βελγικής αστυνομίας που έκαναν χρήση δακρυγόνων. Τρία από τα μεγαλύτερα συνδικάτα της χώρας συμμετείχαν στην πανεθνική απεργία ανήμερα των διαδηλώσεων κατά της πολιτικής λιτότητας που εφαρμόζει κατά τον πρώτο χρόνο της θητείας του ο Βέλγος πρωθυπουργός Σαρλ Μισέλ, που ηγείται κεντροδεξιού συνασπισμού. Οι εργαζόμενοι στο σιδηροδρομικό δίκτυο προκήρυξαν απεργία για την Παρασκευή, αντιδρώντας στις περικοπές κοινωνικής πρόνοιας και στην αύξηση της φορολογίας ενώ στο στόχαστρο βρίσκονται οι εργασιακές μεταρρυθμίσεις που ανέβασαν το όριο συνταξιοδότησης και πάγωσαν τους μισθούς. Θυελλώδεις ήταν τον περασμένο μήνα οι διαμαρτυρίες αγροτών και οδηγών ταξί στη χώρα.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Προσωρινή λύση βρέθηκε στο θέμα που είχε προκύψει με τη λήξη των διετών συμβάσεων 190 νοσηλευτών και 40 γιατρών του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), που είχαν διατεθεί στην πλειονότητά τους για τη στελέχωση των... Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), καθώς υπήρχε κίνδυνος να κλείσουν 120 κρεβάτια ΜΕΘ. Με απόφασή του το ΚΕΕΛΠΝΟ, παρατείνει τη συνέχιση της αμοιβής των εν λόγω νοσηλευτών και γιατρών μέχρι την ολοκλήρωση των διαδικασιών για τη νέα προκήρυξη, επανατοποθετώντας στις θέσεις τους όλους τους νοσηλευτές και γιατρούς, των οποίων οι συμβάσεις είχαν εκπνεύσει από την αρχή του Οκτώβρη.
Επειδή το νομοθετικό πλαίσιο δεν επιτρέπει την παράταση των συμβάσεων, το υπουργείο Υγείας, σύμφωνα με πληροφορίες, θα προχωρήσει άμεσα σε συμβάσεις μίσθωσης έργου με δελτίο παροχής υπηρεσιών για διάστημα 3 μηνών. Οι παραπάνω συμβάσεις θα αφορούν τα ίδια άτομα καθώς θα ζητηθεί να διαθέτουν διετή εμπειρία. Προκειμένου να αντιμετωπισθεί οριστικά το πρόβλημα και με στόχο να ανοίξουν κλειστά κρεβάτια στις ΜΕΘ των νοσοκομείων, προχωρούν, σύμφωνα με πληροφορίες, οι διαδικασίες ώστε να προκηρυχθούν μέσω ΚΕΕΛΠΝΟ, 500 θέσεις (100 γιατροί και 400 νοσηλευτές), ενώ στην κατανομή 2500 θέσεων μόνιμου προσωπικού, που θα προχωρήσει μέσα στο 2015, θα υπάρξει ειδική πρόβλεψη για τη στήριξη των ΜΕΘ.
Η Ένωση Νοσηλευτών Ελλάδος, εκφράζει την ικανοποίησή της για την εξεύρεση της λύσης και την επαναλειτουργία των κλινών των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, υποστηρίζοντας ωστόσο την εξεύρεση μιας μόνιμης λύσης, κάτι που, όπως αναφέρει, θα επιτευχθεί μόνο με την πρόσληψη μονίμων νοσηλευτών.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Αυτή είναι η Παλαιστίνη της καρδιάς μας και του Αγώνα μας!
Ένας νεαρός Παλιστίνιος, "Χριστιανός"... δέχεται την επίθεση των βάρβαρων σιωνιστικών γουρουνιών του ναζιστικού ισραηλινού καθεστώτος, που τον ξυλοκοπούν μέχρι λιποθυμίας και μετά τον οδηγούν στις φυλακές, γιατί υπερασπίστηκε μια γυναίκα που κτυπούσαν τα σιωνιστικιά κτήνη στην σιωπηλή διαμαρτυρία έξω από το μουσουλμανικό μνημείο Al-Aksa!
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει η Ένωση Νοσηλευτών Ελλάδος, με επιστολή της προς την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, για το επικείμενο κλείσιμο πολλών κλινών Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), αφού, όπως αναφέρει, από την 1η Οκτωβρίου, έχει αρχίσει η εκπνοή των... συμβάσεων των Νοσηλευτών που διατέθηκαν μέσω του ΚΕΕΛΠΝΟ στις εν λόγω μονάδες. Όπως σημειώνεται στην επιστολή, ήδη 20 νοσηλευτές έχουν περάσει την πόρτα της εξόδου, και μέσα στο αμέσως επόμενο διάστημα θα αποχωρήσουν και οι υπόλοιποι 150. Η Ένωση Νοσηλευτών Ελλάδας, κάνει λόγο για «καταστροφικές συνέπειες που θα έχει για τη δημόσια υγεία η λήξη των συμβάσεων των εν θέματι νοσηλευτών, μιας και δεκάδες κλίνες μοιραία θα κλείσουν, μεγαλώνοντας τον ήδη μεγάλο αριθμό των ανενεργών κρεβατιών των μονάδων εντατικής θεραπείας».
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Τέλος και τα περίπτερα στην Ελλάδα!
Η Ελληνική πρωτοτυπία πλέον καταργήθηκε με το Πολυνομοσχέδιο. Τέλος λοιπόν και ο θεσμός των περίπτερων στην Ελλάδα. Κάθε περιπτερούχος που βγαίνει στην σύνταξη θα κλείνει και την επιχείρηση. Σε ανεργία υποχρεώνει η κυβέρνηση δώδεκα χιλιάδες περιπτερούχους μαζί με τις οικογένειές τους, αφού με την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου, τα περίπτερα καταργούνται. Σύμφωνα με την πρόταση που κατέθεσε το...υπουργείο ανάπτυξης για τις διατάξεις των περιπτέρων που αφορούν τις μισθώσεις, η οποία είναι πλέον νόμος (μέσω της ψήφισης του πολυνομοσχεδίου), η άδεια δεν θα μπορεί να μεταβιβαστεί μετά τον θάνατό του κατόχου, με αποτέλεσμα η επιχείρηση να κλείνει οριστικά! Όπως γίνεται κατανοητό, τα πάντα γίνονται προς όφελος των μεγάλων συμφερόντων και των Super Markets, με αντάλλαγμα το αίμα, την ανέχεια και τη δυστυχία των Ελλήνων
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Συγκέντρωση αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό από 20 ατομα πραγματοποιήθηκε χθες στην Πλατεία Συντάγματος από οργανώσεις και συλλογικότητες που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των Παλαιστίνιων φοιτητών...
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Όταν η Συρία έστελνε κοσμοναύτες στο διάστημα...
1987... Σοβιετική αποστολή στο διάστημα: SOYUZ Ο Σύρος κοσμοναύτης MUHAMMED FARISμε τους δύο Σοβιετικούς ALEXANDR VIKTORENKO και ALEKSANDR PAVLOVICH ALOEKSANDROF... Ιστορικό παράδειγμα φιλίας και συνεργασίας των λαών... που συνεχίζεται και μετά την πτώση της σοσιαλιστικής ΕΣΣΔ.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
20 οργανώσεις από 14 χώρες. ΜΕΓΑΛΗ ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ στην Αθήνα.Ομιλία αντιπροσωπείας από ΛΔ Ντονέτσκ και επιζώντων της σφαγής στην Οδησσό
Μεγάλη Διεθνής αντιφασιστική συνάντηση για το Ντονμπάς διοργανώνουν το Δίκτυο Aletrnativa, το δίκτυο αλληλεγγύης save Donbass και η Κόκκινη Γραμμή. Στη συνάντηση συμμετέχουν πάνω από 20 οργανώσεις από 14 χώρες, ενώ αναμένεται να χαιρετίσουν πολλές ακόμη που δε... μπόρεσαν να παρευρεθούν γα αντικειμενικούς λόγους. Η συνάντηση θα είναι διήμερη και θα υπάρχει στα πλαίσιά της ανοιχτή συγκέντρωση, στο Πολυτεχνείο, το Σαββατο 10 και την Κυριακή 11 Οκτωβρίου και ώρα 18.00. Ντονιετσκ Ουκρανια Ιταλια Εσθονια Γερμανια Μ. Βρετανια Ιρλανδια Σουηδια Πολωνια Ισπανια Σλοβενια Ελλαδα Κυπρος Τουρκια. Πολύ σημαντική θεωρείται η συμμετοχή αντιπροσωπείας από τη ΛΔ Ντονέτσκ αλλά και από την Οδησσό (επιζώντων από τη σφαγή στο Μέγαρο των Συνδικάτων της 2ας Μαΐου). Στα πλαίσια της συνάντησης θα δοθεί και συνέντευξη τύπου.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------
πλησιάζει επικίνδυνα η ώρα όπου όταν κάποιος ξεστομίζει "λαϊκισμός" θα τρώει ξαφνικό ομαδικό βρομόξυλο.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
Έρευνα: Μόλις 1 στους 10 Έλληνες γνωρίζει πως ο Ντελόρ είναι άνθρωπος και όχι πακέτο