Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2015

Παρασκευη 9 Οκτωβριου 2015


Ισραήλ: Νέα επίθεση με μαχαίρι - Τέσσερις Άραβες τραυματίες
09 Οκτωβρίου 2015 12:04
Από κάθε έλεγχο έχει ξεφύγει η κατάσταση στο Ισραήλ, καθώς την Παρασκευή (09/10) σημειώθηκε νέα επίθεση με μαχαίρι με δράστη αυτή τη φορά έναν Ισραηλινό και θύματα τέσσερις Άραβες. Η επίθεση σημειώθηκε στην πόλη Ντιμόνα και σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει μέχρι τώρα γνωστά, ο δράστης έχει συλληφθεί και κρατείται.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Λέσβος: Γιατί σταμάτησαν με... μαγικό τρόπο τα δρομολόγια μεταναστών από την Τουρκία
09 Οκτωβρίου 2015 10:11
Επί πέντε ώρες την Τρίτη 6 Οκτωβρίου, δεν έφτασε ούτε μια βάρκα με πρόσφυγες και μετανάστες στα παράλια της Λέσβου. Το γεγονός ότι την ημέρα της επίσκεψης του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του αυστριακού καγκελάριου Βέρνερ Φάιμαν στη Λέσβο, επί πέντε ώρες, δεν σημειώθηκε ούτε ένα κρούσμα άφιξης μεταναστών στο νησί, σημειώνουν οι αστυνομικές αρχές, τονίζοντας πως έτσι φαίνεται το πόσο επηρεάζουν οι τουρκικές αρχές τη ροή των προσφύγων.
Μιλώντας στην εφημερίδα «Το Βήμα», ανώτατος αξιωματούχος της ΕΛ.ΑΣ. τονίζει ότι «οι Τούρκοι φρόντισαν ώστε στη διάρκεια της πεντάωρης επίσκεψης του αυστριακού καγκελάριου Βέρνερ Φάινμαν, παρουσία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, στη Μυτιλήνη να μη φθάσει ούτε μία βάρκα με μετανάστες. Έτσι ώστε να μη δοθεί μια ζοφερή εικόνα αθρόας μετακίνησης μεταναστών και υπάρξει επίρριψη ευθυνών στην Τουρκία. Μας ανέφεραν ότι εμείς κρύψαμε τους μετανάστες στη Λέσβο στην διάρκεια της επίσκεψης, όμως ουσιαστικά αυτοί που το έκαναν ήταν οι Τούρκοι». «Συνήθως σε ένα πεντάωρο καταφθάνουν στο νησί 20-40 βάρκες με πρόσφυγες από τα απέναντι παράλια. Μόλις έφυγε ο αυστριακός καγκελάριος, λίγη ώρα μετά άρχισε να καταφθάνει ο… καθημερινός στόλος των δουλεμπορικών με τους πρόσφυγες. Και αυτές οι "ώρες της ακινησίας" μας δείχνουν πόσο οι τουρκικές αρχές επηρεάζουν τη ροή των προσφύγων» προσθέτει ο αξιωματούχος.
«Δυστυχώς περιμένουμε ότι η κίνηση των μεταναστών θα συνεχιστεί με σχεδόν αμείωτους ρυθμούς μέχρι το τέλος του χρόνου. Όμως ενθαρρυντικό είναι ότι αποφασίσθηκε η ενίσχυση της Frontex με 630 άτομα που θα δίνουν το "παρών" στα χερσαία και θαλάσσια ελληνοτουρκικά σύνορα και θα βοηθούν όχι μόνο σε θέματα περιπολιών κτλ. αλλά και στην εξέταση των προσφύγων, στον έλεγχο των εγγράφων τους, στις μικρές συνεντεύξεις τους για τον εντοπισμό τζιχαντιστών και άλλα…» συμπληρώνει.
Όπως τονίζει η εφημερίδα, κάθε 24ωρο φθάνουν στη Μυτιλήνη 3.000 με 4.000 άτομα. Με βάση το πληροφοριακό υλικό που συγκεντρώνουν έλληνες αξιωματούχοι, ο αριθμός των μετακινούμενων προσφύγων επηρεάζεται άμεσα από τις ενέργειες των τουρκικών αρχών. Και αυτό δεν προκύπτει μόνο από το «πεντάωρο της σιωπής» στη διάρκεια της επίσκεψης του καγκελάριου Φάινμαν αλλά και από άλλες χαρακτηριστικές ενδείξεις. Τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. θεωρούν σημαντικό ότι πλέον υπήρξε μεγάλη μείωση στις αφίξεις μεταναστών στην Κω. Και αυτό φέρεται να έγινε ύστερα από διαμαρτυρίες κατοίκων και φορέων στα απέναντι τουρκικά παράλια και κυρίως στην Αλικαρνασσό, όπου οι χιλιάδες πρόσφυγες επηρέαζαν και εκεί τον σημαντικό τουρισμό της περιοχής.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Τρια χρονια στην ουρα για συνταξη. 330.000 περιμενουν σε εκκρεμετητα με συνολικο κοστος 4 δις. ευρω , ενώ τα Ταμεια σηκωνουν τα χερια.
Απελπισια! 144.644 στο ΙΚΑ (κυριες και επικουρικες), 64.885 στο ΕΤΕΑ, 33.000 στον ΟΑΕΕ, 30.467 στο ΤΠΔΥ, και 30.000 στον ΟΓΑ. Κραχ για συνταξεις και εφαπαξ! 4 δις. ευρω το κρυφο χρεος των Ταμειων.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Τα ασφαλιστικά ταμεία βουλιάζουν κι εσύ περιμένεις να πάρεις σύνταξη;
09 Οκτωβρίου 2015 07:51
ΣΕ ΛΙΓΟ ΚΑΙΡΟ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΔΩΣΟΥΝ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΚΑΙ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ; Η ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΗΣΗ ΤΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΦΟΡΕΩΝ
Εδώ μας πουλάνε ψέμα! Ενώ η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα με «bonus» ευρωπαϊκό για τις μεταρρυθμίσεις που έχει εφαρμόσει και εφαρμόζει στα ασφαλιστικά ταμεία, την ίδια ώρα τα ταμεία βουλιάζουν! Μα πώς γίνεται;
Ασφαλιστικά ταμεία υπάρχουν. Σε λίγο καιρό, όμως, θα μπορούν να δίνουν συντάξεις και επιδόματα; Θα μπορούν να στηρίζουν τους ασφαλισμένους, να παρέχουν επιδόματα στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες ή θα κόβουν κι «από τη μύγα ξύγκι» για να επιβιώσουν με κυρίαρχο σκοπό να περάσουν επιτυχώς την αξιολόγηση των δανειστών; Σοβαρά ασθενής ενός μέχρι πρότινος εύρωστου ταμείου (ΕΤΑΠ ΜΜΕ) μου αποκάλυψε πριν λίγο καιρό: «Υπάρχουν ακόμη και εισηγήσεις οι οποίες γίνονται δεκτές σε συνεδριάσεις του Ταμείου για το πόσους “κύκλους” θεραπειών δικαιούται ένας καρκινοπαθής! Μα το διανοείσαι;» Να απαντήσεις τι; Ότι την ίδια ώρα που όλα τα υπόλοιπα Ταμεία τεμαχίζουν το μισθό ενός εργαζόμενου για ασφαλιστικές εισφορές, εκείνος στο τέλος κάνει αγώνα για να πάρει όχι μόνον τα επιδόματά του, το εφάπαξ, τη σύνταξή αλλά κυρίως τις εισφορές που ήδη έχει πληρώσει για την ιατροφαρμακευτική του περίθαλψη; Από τη μια έχουμε κοντά στους τριακόσιους χιλιάδες εν αναμονή συνταξιούχους που περιμένουν μέχρι και τρία χρόνια για να πάρουν σύνταξη (ευνοϊκό σενάριο) κι από την άλλη έχουμε ασφαλιστικά ταμεία που βουλιάζουν -έτσι κι αλλιώς- με τους εν ενεργεία ασφαλισμένους. Δηλαδή, οδεύουμε -εάν δεν έχουμε φτάσει ήδη- στο σημείο μηδέν της κοινωνικής ασφάλισης. Επομένως πως γίνεται να εφαρμοστούν στην πράξη οι «επιταγές» του νέου μνημονίου –τρίτου κατά σειρά- και για ποιες μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό, επιβραβεύεται ευρωπαϊκώς η χώρα μας;
Ας δούμε τι συμβαίνει με τον μεγαλύτερο ασφαλιστικό φορέα στην Ελλάδα που αυτή τη στιγμή είναι το ΙΚΑ: Το προϋπολογιζόμενο έλλειμμα για το 2015 δείχνει 930 εκατ. Ευρώ. Το προβλεπόμενο έλλειμμα για την ίδια χρονιά, 980 εκατομμύρια ευρώ. Πως πάνε τα έσοδα; Μέχρι τον περασμένο Αύγουστο (οπότε και υπάρχουν επίσημα στοιχεία) ανέρχονταν σε 6.237 δις. Ευρώ. Η δαπάνη για την καταβολή συντάξεων, μηνιαίως, αγγίζει τα 880 εκατομμύρια ευρώ. Η μαύρη τρύπα του ΙΚΑ για τις εκκρεμούσες κύριες συντάξεις που φτάνουν τις 79.644 ευρώ και τις 65.000, πόσα αφαιρούν;
Για τον ΟΑΕΕ Το προϋπολογιζόμενο έλλειμμα για το 2015 είναι 550 εκατομμύρια ευρώ, το προβλεπόμενο αγγίζει στα 539 εκατομμύρια ευρώ. Το 84% της ετήσιας χρηματοδότησης έχει ήδη απορροφηθεί και η ροή εσόδων άγγιζε μέχρι τον περασμένο Αύγουστο τα 1,2 δις., ευρώ. Αναφέρουμε πως η μηνιαία συνταξιοδοτική δαπάνη ανέρχεται στα 283 εκατομμύρια ευρώ κι επειδή ακριβώς μιλάμε για ταμείο εμπόρων να θυμίσουμε πως… έχει καταρρεύσει η αγορά λόγω οικονομικής κρίσης και μνημονίων. Στον ΟΓΑ επικρατεί το χάος! Μεγάλες απώλειες και επιβαρύνσεις περιμένουν του αγρότες. Δηλαδή, όσους έχουν απομείνει ή όσους αντέχουν ακόμη στα ασφαλιστικά και φορολογικά παιχνίδια. Μέχρι τον περασμένο Σεπτέμβριο οι συνταξιούχοι του ΟΓΑ ανέρχονται σε 678.640 και η ετήσια συνταξιοδοτική δαπάνη έφτανε τα 3.650 εκατ. Ευρώ.
ΕΤΑΑ και ΕΤΑΠ ΜΜΕ Το ΕΤΑΑ (Ενιαίο Ταμείο Ανεξάρτητων Απασχολούμενων) αν και θεωρείται «εύρωστο ταμείο» έχει έλλειμμα δεκαετίας που ανέρχεται στα 10 εκατ. ευρώ. Σε ανάλογη κατάσταση και το ΕΤΑΠ ΜΜΕ.
Η εικόνα δεν αλλάζει για τα υπόλοιπα Ταμεία Αρκεί κάποιος να παρατηρήσει τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους. Από τη μία μειώνονται τα έσοδα και από την άλλη η κρατική επιχορήγηση. Για ποια κοινωνική ασφάλιση, λοιπόν, μιλούν όταν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου ξεπερνούσαν τα 4, 4 δις., ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2015; Σ,σ. και σ’ όλα αυτά να προσθέσουμε ένα ακόμη στοιχείο: σε 3 δισ. ευρώ υπολογίζεται το χρέος του δημόσιου συστήματος υγείας! Άρα για ποιο πράγμα ακριβώς μιλάμε;
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Επιδομα θερμανσης τελος για 500.000 νοικοκυρια. Καταργηση του επιδοματος σε πανω από το 50% των περσινων δικαιουχων.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Προσληψεις νοσηλευτων με μπλοκακι!
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ογκώδεις διαδηλώσεις στη Γαλλία κατά της κυβερνητικής πολιτικής
Από το Βελγιο στη Γαλλια, Μετωπο Κατά της Λιτοτητας
08.10.2015 , 20:19
«Ωςεδω μεσιε Ολαντ» φωναξαν χιλιαδες εργαζομενοι σε ολοκληρη τη Γαλλια, που κατεβηκαν στους δρομους παιρνοντας τη σκυταλη των κινητοποιησεων κατά της λιτοτητας από το Βελγιο.
Χιλιάδες εργαζόμενοι βγήκαν σήμερα Πεμπτη στους δρόμους σε ολόκληρη τη Γαλλία, για να διεκδικήσουν την αύξηση των απολαβών τους αλλά και να αποδοκιμάσουν την πολιτική που εφαρμόζει η σοσιαλιστική κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της ανεργίας, που πλήττει το 10% και πλέον του πληθυσμού. Χιλιάδες άνθρωποι κατέκλυσαν τους δρόμους του Παρισιού, όπως επίσης τουλάχιστον 3.000 διαδήλωσαν στη Λυών (ανατολικά), 2.400 στη Μασσαλία (νότια) αλλά και τουλάχιστον 1.800 στη Νάντη (δυτικά), σύμφωνα με την αστυνομία. Περισσότεροι από 3,5 εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκονται εκτός αγοράς εργασίας στην χώρα και ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ έχει θέσει ως προϋπόθεση για να θέσει υποψηφιότητα στις προεδρικές εκλογές του 2017 τη βελτίωση στο μέτωπο της απασχόλησης. «Σε γενικές γραμμές όλοι οι νόμοι» της κυβέρνησης «είναι νόμοι κοινωνικής οπισθοδρόμησης» δήλωσε η Βιρζινί Ζενσέλ, στέλεχος του συνδικάτου CGT, μόλις ξεκίνησε η πορεία στο Παρίσι. Οι εργαζόμενοι της Air France πραγματοποίησαν τη δική τους πορεία, μεσούσης μιας περιόδου έντασης για την αεροπορική εταιρεία.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Κρυφη βομβα 8 δις. στο ασφαλιστικο. Δεν υπολογιζονται οι δαπανες για 327.000 αιτησεις συνταξιοδοτησης, για την αποφαση του ΣτΕ, και τις οφειλες στον ΕΟΠΥΥ
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Οι ιδιοκτητες ακινητων σε αδιεξοδο. Τρεις στους δεκα δηλωνουν ότι δεν θα μπορεσουν να πληρωσουν τον ΕΝΦΙΑ.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Στο … υψος της η ανεργια. Υπερδιπλασια σε σχεση με την ευρωζωνη.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Περου. Συνοδος ΔΝΤ – Παγκοσμιας Τραπεζας. «να μαθετε να ζειτε με την υφεση!».
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Βουλιαζουν τα νοσοκομεια – Απληρωτοι οι προμηθευτες. «Κρυφο» χρεος 13 δις. Καταρρεουν τα ασφαλιστικα ταμεια και ο ΕΟΠΥΥ. Κινδυνος στασης πληρωμων στον ΕΟΠΥΥ εάν δεν ενισχυθει με 900 εκατ. Απληρωτοι εως 2 ετη χιλιαδες νεοι συνταξιουχοι.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΤΑ ΑΠΟΡΡΙΜΑΤΟΦΟΡΑ!
Επίδειξη ακραίας κοινωνικής αναλγησίας έκανε η κυβέρνηση, ανακοινώνοντας πως οι εργαζόμενοι στην αποκομιδή σκουπιδιών δεν θα εντάσσονται πλέον στα βαριά και ανθυγιεινά επαγγέλματα. Αυτό προβλέπει το Μνημόνιο που ψήφισαν, αυτό εφαρμόζουν άνθρωποι που καταδικάζουν τον κόσμο που ξεβρομίζει τους δρόμους απ' όπου περνάνε κι αυτοί, σε σύνταξη στα 67, σε κατάργηση του επιδόματος των 150 ευρώ κ.λπ.
Την πρώτη απάντηση θα την πάρουν την Τρίτη 13 Οκτωβρίου, στις 11 το πρωί, όταν τα απορριματοφόρα όλου του λεκανοπεδίου θα κατηφορίσουν προς τα πολυτελή γραφεία των υπουργείων τους, όπου οργανώνεται το τσαλαπάτημα του κόσμου της εργασίας.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Για τις εξελίξεις στη Συρία (1)
03/10/2015 - 16:30
Οι εξελίξεις στη Συρία είναι καταιγιστικές και δείχνουν ότι η αναδιάταξη των δυνάμεων και η επαναχάραξη των συνόρων, που επιδιώκουν οι ΗΠΑ με τους συμμάχους τους, για να ελέγχουν μια σημαντική από γεωστρατηγική και γεωοικονομική σημασία περιοχή, μπορεί να αποτελέσει άλλο ένα επεισόδιο στη σειρά των ανοιχτών ζητημάτων, που υπάρχουν κυρίως μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας, και το οποίο μπορεί να οξύνει παραπέρα την αντιπαράθεση μεταξύ τους και να τη διευρύνει, γιατί αυτό δεν περιορίζεται αποκλειστικά ανάμεσα στις ΗΠΑ και στη Ρωσία. Κανείς δε μπορεί να προσδιορίσει από τώρα την τροπή των εξελίξεων, μια και τα εμπλεκόμενα μέρη στη Συρία και στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής είναι πολλά και το πρόβλημα πολυσύνθετο. Τα γεγονότα εξελίσσονται «εν θερμώ» και οι απρόβλεπτοι παράγοντες μπορούν να τα εκτρέψουν προς τη μια ή την άλλη κατεύθυνση. Είναι γνωστό ότι οι ΗΠΑ επιδιώκουν διακαώς να απαλλαγούν από το καθεστώς Άσαντ. Τους είναι εμπόδιο για την πραγματοποίηση των ιμπεριαλιστικών επεκτατικών τους σχεδίων, που συμπεριλαμβάνουν και τη Συρία. Ο βασικός τους στόχος είναι η συνολική αναδιάταξη του χάρτη της περιοχής, με τη δημιουργία ακόμη και νέων κρατών, «που σε δέκα χρόνια η περιοχή θα είναι αγνώριστη σε σχέση με το σήμερα», ο έλεγχος των δικτύων των αγωγών, που θα μεταφέρουν τους ενεργειακούς πόρους προς τη Δύση, προς την Ευρώπη ιδιαίτερα, για την απεξάρτησή της από τη Ρωσία.
Οι ΗΠΑ δημιούργησαν και στήριξαν τον ISIS σαν αποσταθεροποιητικό παράγοντα γενικότερα στην περιοχή. Μαζί με το Κατάρ και τη Σαουδική Αραβία. Μ’ αυτόν τον τρόπο διευκολύνονταν να έχουν ένα ανοικτό μέτωπο ενάντια στον Άσαντ, να αποδιοργανώνουν τη Συρία και ευρύτερα στην περιοχή, να παρεμβαίνουν στις Κουρδικές μειονότητες, στην προοπτική δημιουργίας και Κουρδικού κράτους από περιοχές της Συρίας, του Ιράκ και της Τουρκίας, και τελικά, να παρεμβαίνουν, σαν υποτιθέμενη ειρηνευτική δύναμη, μαζί με τους συμμάχους τους, και να έχουν μόνιμη παρουσία στην περιοχή. Από την πρώτη στιγμή προσπάθησαν να συντονίσουν τις αντιπολιτευτικές δυνάμεις προς τον Άσαντ. Τις στήριξαν οικονομικά, τις εκπαίδευσαν στρατιωτικά, τις καθοδήγησαν στα πεδία των μαχών. Ορισμένες δυνάμεις από την αντιπολίτευση, που ηγούνταν σ’ αυτήν, πέρασαν ανοικτά με τον ISIS, ο οποίος, στη συνέχεια, αυτονομήθηκε (ή υποτίθεται ότι αυτονομήθηκε) από τις ΗΠΑ, την ίδια στιγμή, που η Σαουδική Αραβία και το Κατάρ, παραδοσιακοί σύμμαχοι στην περιοχή των ΗΠΑ, εξακολουθούν από κάθε άποψη να στηρίζουν τον ISIS. Υπάρχουν και ορισμένα γεγονότα που εντυπωσιάζουν. Λέγεται ότι σημαντικό μέρος (ορισμένοι διεθνείς παρατηρητές μιλάνε για το μεγαλύτερο) των «μαχητών» του ISIS αποτελείται από στρατολογημένους ισλαμιστές των χωρών της Δύσης, κάτι που θυμίζει έντονα το αντίστοιχο παράδειγμα με τους Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν, που κυρίως στρατολογήθηκαν από ισλαμιστές εκτός αυτής της χώρας, κυρίως από γειτονικές της χώρες. Δεν είναι και χωρίς σημασία και οι συνέπειες όλης αυτής της κατάστασης. Το προσφυγικό κύμα, που αναπόφευκτα θα δημιουργούσε η εγκληματική και βάρβαρη δράση του ISIS κατευθύνεται, μέσω Τουρκίας και Ελλάδας, και άλλων δρόμων, κυρίως προς τη Γερμανία, που αναπόφευκτα της δημιουργεί ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα. Η θέση της Γερμανίας, εκφρασμένη από την ίδια την Άνγκελα Μέρκελ, και πολύ πρόσφατα είναι ότι χωρίς τη Ρωσία δε μπορεί να βρεθεί λύση στη Συρία.
Η αλήθεια είναι ότι ο κλοιός των ΗΠΑ και των συμμάχων τους ενάντια στον Άσαντ συνεχώς στένευε και αυτό το γεγονός δεν ήταν μόνο πρόβλημα για τον Άσαντ αλλά και για την ίδια τη Ρωσία, η οποία, πέρα από το γεγονός ότι διατηρεί στρατιωτική βάση στη Συρία, βλέπει πολύ καθαρά την πρόθεση να στενεύει και ο δικός της ο κλοιός από την πλευρά των ΗΠΑ. Η πρόσκληση του Άσαντ στη Ρωσία για στρατιωτική ενεργή βοήθεια στο πεδίο των μαχών, μέσω κύματος βομβαρδιστικών στρατιωτικών επιχειρήσεων, ασφαλώς αλλάζει τα δεδομένα στην περιοχή, και στρατιωτικά και πολιτικά. Αλλάζει και την ίδια τη θέση της Ρωσίας. Κατά τη γνώμη μας την ενισχύει. Παραπέρα δυσκολεύει, πέρα από τη δράση του ISIS, και την πραγματοποίηση των άλλων στόχων των ΗΠΑ και των συμμάχων τους, που δεν αφορούν αποκλειστικά την παραμονή του Άσαντ στην εξουσία, αλλά και την κατάτμηση της Συρίας και τη συνολικότερη αναδιάταξη στην περιοχή. Πρέπει να σημειωθεί ότι αυτή η στρατιωτική επιχείρηση της Ρωσίας είναι η πρώτη που πραγματοποιεί τόσο μακριά από τα δικά της σύνορα αλλά και ως προς το εύρος των επιχειρήσεων. Έχει ανακοινωθεί ότι οι βομβαρδισμοί που επιχειρούνται θα πάρουν ένα χρονικό διάστημα τριών και τεσσάρων μηνών, χρονικό διάστημα που μπορεί να κρίνει πολλά για την ευρύτερη περιοχή. Στην πραγματικότητα μπορεί να είναι και πολύ μεγαλύτερο.
Ταυτόχρονα δεν πρέπει να μην παίρνεται υπόψη και ο ρόλος μιας άλλης μεγάλης δύναμης, της Κίνας, που έχει φροντίσει να στείλει ναυτικές δυνάμεις στην περιοχή, ενώ πολύ πριν αρχίσουν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις της Ρωσίας, από το Μάη, διεξήγαγε και κοινά στρατιωτικά γυμνάσια με τη Ρωσία στην Ανατολική Μεσόγειο. Η παρουσία αυτή της Κίνας δείχνει το άμεσο ενδιαφέρον της για την περιοχή και σε κάθε περίπτωση υποδηλώνει μια υποστηρικτική στάση για τη Ρωσία. Βλέπουμε να διαμορφώνονται άξονες. Ένα είναι πάντως βέβαιο. Το ζήτημα της Συρίας και της ευρύτερης περιοχής απασχολεί πλέον ως διεθνές ζήτημα, που εμπλέκει όλο και περισσότερες χώρες και ανακατανέμει στάσεις και συμμαχίες. Δεν πρέπει να θεωρείται χωρίς σημασία το γεγονός της διεξαγωγής κοινών στρατιωτικών γυμνασίων μεταξύ Ρωσίας και Αιγύπτου και Κίνας και Αιγύπτου. Σε ό,τι αφορά τον ίδιο τον Άσαντ, ανεξάρτητα από το τι πολιτικά αντιπροσωπεύει (σαφώς αντιπροσωπεύει τα συμφέροντα τμήματος της αστικής τάξης της Συρίας), όχι μόνο για την παραμονή του στην εξουσία αλλά και για την ανάκτηση του ελέγχου του εδάφους της Συρίας η κίνηση της πρόσκλησης της Ρωσίας για ανοικτή στρατιωτική δράση ήταν αναπόφευκτη. Η Ρωσία ήταν το μόνο της ισχυρό στρατιωτικό στήριγμα, που μπορούσε να αντισταθμίσει τη δύναμη των ΗΠΑ και των συμμάχων τους, πέρα από τη στήριξη που έχει από το Ιράν. Η ηγεσία των ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους αποκαλούν τον Άσαντ δικτάτορα, προσχηματικά, κατά τη γνώμη μας (προφανώς επειδή είναι δημοκρατικοί οι ηγέτες της Σαουδικής Αραβίας και του Κατάρ, ή και του ίδιου του ISIS, που δημιούργησαν!), για να επικαλούνται ότι η ιμπεριαλιστική τους επέμβαση γίνεται στο όνομα της απελευθέρωσης του Συριακού λαού!
Για να πάρει κανείς συγκεκριμένη θέση, πέρα από τις γνωστές γενικότητες ότι η Συρία και ο Συριακός λαός πρέπει να αφεθούν να λύσουν από μόνοι τους το όποιο εσωτερικό τους πρόβλημα στη διακυβέρνηση και στους διεθνείς προσανατολισμούς της χώρας – γνωρίζουμε ότι κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί, η ιμπεριαλιστική επέμβαση στην περιοχή είναι δεδομένη, και στο μέλλον θα ισχύει και θα εφαρμόζεται το ίδιο, το ερώτημα που πρέπει να απαντήσει είναι: ποιο κριτήριο πρέπει να κυριαρχεί με βάση το οποίο θα πάρει και την αντίστοιχη θέση; Απέναντι στα γεγονότα στη Συρία και γενικότερα στα όσα συμβαίνουν στην ευρύτερη περιοχή, με τις σαφείς και δηλωμένες ιμπεριαλιστικές επιδιώξεις των ΗΠΑ και των συμμάχων τους. Στις συγκεκριμένες συνθήκες, που έχουν διαμορφωθεί μετά και την ανατροπή των σοσιαλιστικών καθεστώτων της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, με τους δοσμένους συσχετισμούς μεταξύ των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων. Με τη δοσμένη στάση της Κίνας, που στην εξουσία βρίσκεται το Κομμουνιστικό Κόμμα και στην υλική βάση συνυπάρχουν όλα τα παραγωγικά συστήματα και τη διεθνή πολιτική που εφαρμόζει. Νομίζουμε ότι το κριτήριο για να πάρει κανείς θέση είναι το πώς προωθείται γενικά το συμφέρον της εργατικής τάξης, όχι μόνο των χωρών της συγκεκριμένης περιοχής αλλά και παγκόσμια. Το πώς προωθείται η υπόθεση της παγκόσμιας επαναστατικής διαδικασίας, που θα μας φέρει και πάλι μπροστά στο ξέσπασμα των σοσιαλιστικών επαναστάσεων. Με αυτό το θέμα θα καταπιάνεται και η δεύτερη συνέχεια του άρθρου αυτού.
http://www.neaspora.gr/wp/?p=4472
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Διεθνής αντιφασιστική συνάντηση, Αθήνα, 10-11 Οκτώβρη
Posted on 09/10/2015 by kseeath
Λάβαμε και δημοσιεύουμε.
Διεθνης Αντιφασιστικη Συναντηση για το Donbass. ΑΘΗΝΑ 10 – 11 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ. 20 ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΑΠΟ 14 ΧΩΡΕΣ. ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΚΥΡΙΑΚΗ 11 ΟΚΤΩΒΡΗ – ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ- 18.00
Μεταξύ άλλων, στη συνάντηση θα παρευρεθούν αντιπροσωπεία από τη Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονιέτσκ και επιζώντες από τη σφαγή στο Κτήριο των Συνδικάτων της Οδησσού. Κάθε πρωτοβουλία με στόχο την ενημέρωση γύρω από την πραγματική κατάσταση στην Ουκρανία και το Ντονμπάς και την ενίσχυση της αντιφασιστικής αντίστασης εκεί είναι θετική.
https://solidarityantifascistukraine.wordpress.com/2015/10/09/international_antifa_rally/
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Τσε: «Ο πραγματικός επαναστάτης καθοδηγείται από βαθιά αισθήματα αγάπης»... Έφυγε σαν σήμερα, στις 9 Οκτώβρη 1967... ΖΕΙ στην ψυχή όλων των αγωνιζόμενων λαών για Ανεξαρτησία και Λευτεριά!
«Θα ήθελα τώρα να μιλήσω για τον ρόλο που παίζει η προσωπικότητα, ο άνθρωπος ως άτομο που καθοδηγεί τις μάζες οι οποίες γράφουν την ιστορία. Δεν παρουσιάζουμε εδώ κάποια συνταγή. Πρόκειται μόνο για την εμπειρία μας». Σχεδόν μισό αιώνα από την άνανδρη δολοφονία του ο Τσε παραμένει το σύμβολο των καταπιεσμένων όπου γης, των εκμεταλλευόμενων, των ασυμβίβαστων, των επαναστατών, των ανθρώπων που ονειρεύονται ένα καλύτερο μέλλον και παλεύουν για τη... σοσιαλιστική-κομμουνιστική κοινωνία. Ο Τσε παραμένει στη σκέψη και την καρδιά εκατομμυρίων ανθρώπων του πλανήτη ως ο άνθρωπος της δράσης, ο τέλεια καταρτισμένος στρατιωτικός, ο ανυπόταχτος αντάρτης. Πολλοί ήταν αυτοί που δοκίμασαν να εκμεταλλευτούν την επαναστατική του διαδρομή και το ηρωικό του τέλος, για να τον παρουσιάσουν ως ιδεαλιστή, έναν ρομαντικό «Δον Κιχώτη» που δεν είχε επαφή με την πραγματικότητα. Απέτυχαν. Ο Τσε φυσικά κατανοούσε και ερμήνευε την πραγματικότητα, πριν σχεδιάσει τα βήματά του και αυτό είχε καταγραφεί ιστορικά προτού ακόμα γίνει πλατιά γνωστή μια άλλη πλευρά της προσωπικότητάς του. Η έκδοση τα τελευταία χρόνια βιβλίων με τις σκέψεις του, μάς έκανε να γνωρίσουμε μια λιγότερο γνωστή πλευρά του μεγάλου επαναστάτη, αυτή του στοχαστή. Ο Τσε μετά τη νίκη της επανάστασης, είχε την ευκαιρία να ερευνήσει πολύ σημαντικές πλευρές της οικοδόμησης του σοσιαλισμού στην Κούβα. Ήταν ρεαλιστής, και ταυτόχρονα είχε βαθιά πίστη στον άνθρωπο. Πίστευε βαθιά και υποστήριζε ότι η οικοδόμηση του σοσιαλισμού και του κομμουνισμού δεν είναι μόνο ένα ζήτημα παραγωγής και διανομής του πλούτου, αλλά επίσης ζήτημα εκπαίδευσης και συνείδησης. Έλεγε ότι ο άνθρωπος δεν πρέπει να διαφθείρεται, ούτε να αποξενώνεται και έδινε μεγάλη βαρύτητα στη δημιουργία του νέου ανθρώπου μέσα από τη διαδικασία οικοδόμησης του σοσιαλισμού, ως μια από τις προϋποθέσεις για τη μετάβαση στο επόμενο στάδιο, της κομμουνιστικής κοινωνίας. Ο Τσε με τη στάση ζωής του έκανε πράξη τις απόψεις του, δίνοντας το παράδειγμα για το πώς πρέπει να συμπεριφέρεται ένας λαϊκός ηγέτης.
σαν σήμερα στις 9 Οκτώβρη 1967... Λένε.. ότι εμείς οι Επαναστάτες είμαστε Ρομαντικοί, ΝΑΙ! ΕΙΝΑΙ ΑΛΗΘΕΙΑ! Είμαστε Ρομαντικοί με ένα τροπο διαφορετικό όμως, Ζούμε ΔΙΝΟΝΤΑΣ την ΖΩΗ μας γι' ΑΥΤΟ που ΠΙΣΤΕΥΟΥΜΕ... Ο πραγματικός ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΗΣ οδηγείται μόνο από.. Μεγάλα Συναισθήματα ΑΓΑΠΗΣ... ΔΕΝ είναι δυνατόν να νικήσουν τις Ιδέες με την δύναμη, γιατί αυτό εμποδίζει... την ελεύθερη ανάπτυξη της ΝΟΗΣΗΣ.
"ΜΗΝ ΚΛΑΨΕΙΣ οταν ακούσεις οτι πέθανα ΣΥΝΕΧΙΣΕ να ΚΑΝΕΙΣ ότι ΄Εκανα και θα ΣΥΝΕΧΙΖΩ να ΖΩ μαζί σου" Ερνέστο Τσε Γκεβάρα
9 Οκτώβρη 1967: έφυγε ο Τσε, ο Comandante Che Guevara... Ζει στις καρδιές των Ελεύθερων, των Ανυπότακτων όλου του κόσμου!
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Προελαύνει εξοντώνοντας τους τρομοκράτες μισθοφόρους της δύσης ο Αραβικός στρατός της Συρίας, με το...
...άνοιγμα του δρόμου προς το υψίπεδο Al-Ghaab από τα ρωσικά ελικόπτερα και ο στρατός του Άσαντ μπήκε στην Al-Bahsa, που είχαν καταλάβει οι φονιάδες τζιχαντιστές
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ένα λιτό ανακοινωθέν που τα λέει όλα!
Όλα όσα κρύβει ή προσπαθεί να αποκρύψει η δύση, χρησιμοποιώντας μάλιστα τον Ερντογάν, τον Σαουδάραβα μονάρχη και αποικίες όπως η Ελλάδα, που πρόσφερε άμεσα κι απλόχερα την υποστήριξή της στον κραυγάζοντας από υστερία σουλτάνο Ερντογάν. Το ανακοινωθέν: "Ο Ρωσικός στόλος στην Κασπία Θάλασσα, αποτελούμενος από τα πλοία "Dagestan", "Grad Sviyazsk" "Uglich" και "Veliky Ustyug", κτύπησε στόχους της ISIS (ισλαμικό κράτος) στη Συρία. Εκτοξεύτηκαν πύραυλοι "Kalibr-NK", οι οποίοι κτύπησαν με ακρίβεια τους επιλεγμένους στόχους". Τώρα, πλέον, οι Ρώσοι δεν έχουν καμία ανάγκη στρατιωτική, οικονομική, στρατηγική και κυρίως ΠΟΛΙΤΙΚΗ, να ξαναστείλουν τα "δωράκια" τους από την Κασπία, εναντίον των αποκεφαλιστών φονιάδων, των μισθοφόρων της"πολιτισμένης" δύσης για τον "εκδημοκρατισμό" της Συρίας. Αρκούν τα... Sukhi Su 24, Su 25, άντε και των Su 34! Έτσι τελείωσε, με λίγα λόγια και 26 μη ανιχνεύσιμους πυραύλους, από τα "υπερσύγχρονα" αμυντικά συστήματα της δύσης, η μέχρι σήμερα "λογική" του πως θα είναι οι πόλεμοι του αύριο. Τελείωσε εκείνο το ΝΑΤΟϊκό μοντέλο, βασισμένο στην δήθεν υπεροπλία, του πως επεμβαίνει η δύση να επιβάλλει την κυριαρχία της: Γιουγκοσλαβία, Ιράκ, Λιβύη, Αφγανιστάν και η τελευταία αποτυχημένη απόπειρα στη Συρία. Με άμεσες εισβολές ή δημιουργία οργανώσεων όπως η Αλ Κάιντα, το ισλαμικό κράτος και επιχειρήσεις, όπως η "αραβική άνοιξη". Το Ρωσικό μήνυμα δεν απευθύνεται στις ΗΠΑ και την ηγεσία του ΝΑΤΟ. Αυτοί γνώριζαν... Απευθύνεται στους "ηλίθιους του δικού μας σπιτιού"* (* εκφραση που απαλλοτριώθηκε από τον Giulietto Chiesa), της Ελλάδας και των υπόλοιπων αποικιών της Ε.Ε.-ΗΠΑ-ΝΑΤΟ. Εμείς μπορούμε να σε προστατεύσουμε από τον Οθωμανό, ήταν το μήνυμα στην Ελλάδα.
Καμία αποικία της δύσης δεν είναι ασφαλής, αν κινηθεί στρατιωτικά εναντίον μας, ήταν το σαφές μήνυμα στις χώρες με κυβερνήσεις "Γκάουλάιτερ" του διευθυντηρίου της Ε.Ε., αλλά και της Μέσης Ανατολής. Η Ρωσία δεν χρειάζεται να στείλει δυνάμεις στη Συρία, ή όπου κριθεί αναγκαίο για να προστατεύσει εθνικά της συμφέροντα και χώρες που εξυπηρετούν τα συμφέροντά της. Ακόμη και η Ρωσική αεροπορική παρουσία στη Συρία, είναι ενταγμένη σ' αυτό το "μήνυμα": Οι αεροπορικές δυνάμεις στη Συρία, είναι αναγκαίες για να εμποδίσουν όποιον ΝΑΤΟϊκό θελήσει, του έρθει μια "τρέλα" να παραβιάσει τον εθνικό αέριο χώρο της Συρίας. Συνεπώς, το μήνυμα δεν αφήνει περιθώρια και απευθύνεται στις ΗΠΑ... μπορείτε πλέον να σταμάτησετε το χολιγουντιανό θέατρο με τις χρηματοδοτούμενες από τους σιωνιστές κινηματογραφικές παραγωγές των ανίκητων πολεμιστών, όπως παλιότερα των γουέστερν, με τα καθρεφτάκια και θύματα τους Ινδιάνους...
Η εκτόξευση των πυραύλων "Kalibr-NK", που δεν μπορούν να εντοπίσουν, να ανιχνεύσουν και να σταματήσουν οι δυτικοί, είναι μία προειδοποίηση με ονοματεπώνυμο: "Μπορούμε να κτυπήσουμε βάσεις, θέσεις στρατευμάτων, αποθήκες υλικού, οποιονδήποτε στόχο... όποτε κι αν το θελήσουμε. Κι αυτό μπορούμε να το κάνουμε με απόλυτη ασφάλεια, από την Κασπία (τη μεγαλύτερη λίμνη του πλανήτη), όπου εσείς είναι ουσιαστικά αδύνατον να φθάσετε...". Οι ΗΠΑ κι η ανώτατη ηγεσία του ΝΑΤΟ γνώριζαν την ουσιαστική υπεροπλία της Ρωσίας απέναντι στη δύση. Γνώριζαν και σιωπούσαν για να μην επέλθει ο πανικός στους συμμάχους-μαριονέτες. Γι' αυτό και έβαλαν "την ουρά στα σκέλια", όπως λέει ο θυμόσοφος λαός μας. Σιώπησαν μετά την ανάληψη αεροπορικών επιχειρήσεων της Ρωσίας στη Συρία και μόνον οι ΗΠΑ ψέλλισαν πως "κτυπήθηκαν δυνάμεις εκπαιδευμένων από τη Cia που απλώς ήθελαν την ανατροπή του Άσαντ". Για τα μάτια του κόσμου η γελοία ομολογία των Αμερικανών, πως παραβίαζαν κάθε αρχή δικαίου με εκπαίδευση δυνάμεων από τη μυστική τους υπηρεσία, που δρούσαν εντός κυρίαρχης κι ανεξάρτητης χώρας, για την ανατροπή μιας νόμιμα εκλεγμένης κυβέρνησης. Ταυτόχρονα, η αμερικάνικη Γερουσία, "χεσμένη" -θα ήταν η χαρακτηριστική λαϊκή έκφραση-, διέκοψε το "πρόγραμμα εκπαίδευσης εξεγερμένων στη Συρία", που κόστισε πολλά εκατομμύρια δολάρια και έκανε "μια τρύπα στο νερό", απέναντι στον πρόεδρο Άσαντ.
Βέβαια, δεν είναι σίγουρο, μάλλον είναι απολύτως σίγουρο, πως τα "μηνύματα" δεν έγιναν αντιληπτά από τις χώρες-λακέδες, που μετά την παραβίαση του εναέριου χώρου της Τουρκίας από ρωσικό μαχητικό (sic!) δήλωσαν πως οι χώρες τους είναι έτοιμες να εισβάλουν στη Συρία (Σαουδική Αραβία, Κατάρ, Μπαχρέιν, Κουβέιτ, Ισραήλ και Τουρκία), όπως επίσης από τις χώρες που δήλωσαν πλήρη συμπαράσταση την "πληγωμένη" Τουρκία από τη Ρωσία, μεταξύ των οποίων κι η Ελλάδα. Όλοι αυτοί θυμίζουν τον παρορμητικό (;) και πρόθυμο Ε. Βενιζέλο, που βασιλικότερος του βασιλέως (ΝΑΤΟ, ΗΠΑ, Ε.Ε.) δήλωνε για τα δήθεν "χημικά όπλα" του Άσαντ (ενώ ήταν γαλλικά των "εκδημοκρατιστών" φονιάδων-τζιχαντιστών), έτοιμος να συνεισφέρει η Ελλάδα στην τιμωρία του απάνθρωπου καθεστώτος Άσαντ. Άραγε, πως αισθάνεται σήμερα η γηραιά αλεπού των Δημοκρατικών στις ΗΠΑ, ο Ζμπίγκνιου Μπρζεζίνσκι, ο οποίος πριν λίγες ημέρες είχε γράψει στους "Financial Times" το εμετικό άρθρο (δείτε κι εδώ:Brzezinski: Obama should retaliate if Russia doesn't stop attacking), όπου καλούσε σε αντίποινα εναντίον των Ρώσων, ώστε να "μην θίγονται οι υποστηριζόμενες από τις ΗΠΑ δυνάμεις", δηλαδή οι τζιχαντιστές του ισλαμικού κράτους και της Αλ Κάιντα και τόνιζε πως: "Η ναυτική κι αεροπορική παρουσία της Ρωσίας στη Συρία είναι αδύναμη, απομονωμένη γεωγραφικά από τη μητέρα πατρίδα"; Τώρα, μετά την επίδειξη από την Κασπία, κατανόησε κι αυτός ποιες είναι οι αληθινές αποστάσεις από τη "μητέρα πατρίδα";
Στην περιοχή μας οι γεωστρατηγικές ανακατατάξεις είναι ραγδαίες. Ήταν η μεγάλη ευκαιρία για την Ελλάδα, να είναι στο κέντρο του "παιχνιδιού". Όμως αυτό απαιτούσε κι απαιτεί ένα πολιτικό προσωπικό με σαφή ιδεολογική κι εθνική θωράκιση. Δυστυχώς το σημερινό πολιτικό προσωπικό είναι πολύ φτωχό και λίγο! Δεν μπορεί να παίξει εκείνο τον ρόλο του πρωταγωνιστή των εξελίξεων και να έχει τα κέρδη που δικαιούται σ' αυτές τις αλλαγές. Ο Ανδρέας Παπανδρέου έχει φύγει και δεν μπορεί κανείς να τον αντικαταστήσει... Ο πρωθυπουργός Τσίπρας, όχι μόνον ταύτισε την Ελλάδα με τα γελοία επιχειρήματα της Τουρκίας (όταν οι δικές της παραβιάσεις στο Αιγαίο έχουν ρεκόρ Γκίνες, η επιβολή γκρίζων ζωνών, η υφαλοκρηπίδα, τα 12 ναυτικά μίλια, η ΑΟΖ, η κατοχή του 40% της Κύπρου...), αλλά και στράφηκε εναντίον της Παλαιστίνης στον ΟΗΕ. Ο Τσίπρας κι η μεγάλη πλειοψηφία του κοινοβουλευτικού πολιτικού τοπίου, έγιναν οπαδοί του δόγματος που είχε ο "εθνάρχης" Κωνσταντίνος Καραμανλής: "Τα μεγάλα είναι για τους μεγάλους"... τόνιζε στον πρωθυπουργό Ανδρέα Παπανδρέου, όταν έσωζε κι έφερνε στην Ελλάδα από τον Λίβανο, τους Φενταγίν της Παλαιστινιακής Επανάστασης και τον Γιάσερ Αραφατ, ώστε να τον αποτρέψει, να μην "στεναχωρήσει" την τότε ΕΟΚ, τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ. Ο Τσίπρας, ομιλεί στα λόγια περί "σταθερότητας" (όπως ανέξοδα θα καταργούσε μνημόνια με ένα νόμο κι ένα άρθρο), αλλά η πατρίδα μας έχει ανάγκη δίκαιων και νόμιμων -σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο- δικαιωμάτων. Δεν έχει ανάγκη τη "σταθερότητα των δανειστών" μέσω τοκογλυφικών δανείων και φονικών μνημονίων, που βαραίνουν μέχρι το 2070 (κι αν έχουμε την “αριστερή επιμήκυνση” των δανείων, ως το άπειρο...).
Η Ελλάδα, σ' αυτό το γίγνεσθαι, τις μεγάλες γεωστρατηγικές αλλαγές, περιορίζεται σε "αντισταθμιστικά" αποικίας. Ούτε καν ένα πιο "ελαφρύ" μνημόνιο, ούτε καν τον ρόλο χωροφύλακα του ΝΑΤΟ. Αρκείται, η σημερινή Ελλάδα, τον ρόλο που της ανέθεσαν με εξευτελιστικά ποσά (35 ευρώ ημερησίως το κεφάλι για μετανάστες ή “πρόσφυγες” και κάποιο ποσό για τη “διαλογή” και μόνιμη εγκατάσταση όσων δεν παίρνουν οι βόρειοι “δανειστές”), του καταγραφέα "προσφύγων", μεταναστών νόμιμων ή παράνομων, την αποστολή των στοιχείων στο διευθυντήριο, ώστε οι χώρες του διευθυντηρίου -όπως την εποχή των παζαριών αγορών γαϊδουριών, που τα κοιτούσαν στα δόντια για να τ΄ αγοράσουν-, να “διαλέγουν” σύμφωνα με τις "παραγωγικές ανάγκες" τους (διάβαζε φθηνά εργατικά κι επιστημονικά χέρια) ποιους θα πάρουν και ποιους θ΄ αφήσουν στο αποθετήριο Αποικία-Ελλάδα (όπως χαρακτήριζε την Ελλάδα των μνημονίων ο φίλος Νίκος Κοτζιάς, πριν γίνει υπουργός του Αλέξη Τσίπρα). Σήμερα, δεν απαιτεί κάποιος από τους ταγούς της πολιτικής εξουσίας να γίνουν Ανδρέας Παπανδρέου, αλλά το ερώτημα είναι: τα μηνύματα με ρώσικη γεύση ελήφθησαν από την κυβέρνηση Τσίπρα, που στρατεύτηκε στην υπηρεσία της Τουρκίας και των “δανειστών” μας, εναντίον της Συρίας;
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Σε πολύμηνη αναμονή για σύνταξη 270.000 δικαιούχοι
Αποκαλυπτικά τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο συνέδριο της Ομοσπονδίας των Εργαζομένων στους Ασφαλιστικούς Οργανισμούς Πάνω από 4 δισ. ευρώ «έχει μέσα» το κράτος εκατοντάδες χιλιάδες νέους συνταξιούχους, που αν και έχουν βγει στη σύνταξη, περιμένουν για πολλούς μήνες, ακόμα και χρόνια, για να λάβουν ολόκληρη τη σύνταξή τους. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν χτες στο συνέδριο της ΠΟΠΟΚΠ, περίπου 270.000 κύριες και επικουρικές συντάξεις και ακόμα 30.000 εφάπαξ του Δημοσίου δεν αποδίδονται σε εύλογο χρονικό διάστημα, γεγονός που έχει οδηγήσει χιλιάδες νέους συνταξιούχους είτε να επιβιώνουν με τα ελάχιστα ποσά της προσωρινής σύνταξης, είτε να μην έχουν καθόλου εισόδημα. Η κατάσταση αυτή δεν είναι βέβαια καινούρια. Ομως, παρά τη χρήση πλέον απ' όλα σχεδόν τα Ταμεία πληροφοριακών συστημάτων, η δραματική συρρίκνωσή τους σε προσωπικό, αλλά και η υποχρηματοδότηση των Ταμείων από τους κρατικούς προϋπολογισμούς, έχει οδηγήσει στο απαράδεκτο φαινόμενο ο χρόνος αναμονής να κυμαίνεται από 12 έως 20 μήνες και σε ορισμένες περιπτώσεις πέραν και των δύο ετών. Τα στοιχεία της Ομοσπονδίας δείχνουν ότι αυτή τη στιγμή στο ΙΚΑ βρίσκονται σε καθυστέρηση 80.000 κύριες συντάξεις, με μέσο χρόνο απονομής τους 12 μήνες και στην περίπτωση διαδοχικής 20 μήνες, ενώ προσωρινή σύνταξη λαμβάνουν μόνο 35.000 συνταξιούχοι. Στον ΟΑΕΕ σε καθυστέρηση καταβολής βρίσκονται 33.000 συντάξεις με τον ίδιο χρόνο καθυστέρησης, ενώ προσωρινές συντάξεις έχουν δοθεί μόνο σε 8.500 δικαιούχους. Στον ΟΓΑ οι συντάξεις που βρίσκονται σε «εκκρεμότητα» είναι 30.000. Το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ) καθυστερεί να αποδώσει 120.000 επικουρικές συντάξεις, με μέσο χρόνο αναμονής τους 12 μήνες και στις περιπτώσεις διαδοχικής τους 20, αλλά υπάρχουν και κλάδοι του, όπως το ΤΕΑΥΕΚ, που η απόδοση της σύνταξης φτάνει τα 3,5 χρόνια!
Στην κατάψυξη τα εφάπαξ
Οσον αφορά τα εφάπαξ, στο Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΠΔΥ) σε εκκρεμότητα βρίσκονται 41.000 αιτήσεις. Πρόκειται για αιτήσεις ασφαλισμένων που έχουν υποβληθεί την τελευταία διετία, αλλά δεν έχουν εξεταστεί, επειδή μέχρι τώρα δεν έχει καθοριστεί ο τρόπος υπολογισμού τους. Ετσι κι αλλιώς, όμως, θα καταβληθούν μειωμένα. Ειδικότερα, σε εκκρεμότητα είναι στο στενό δημόσιο τομέα 31.000 αιτήσεις, στο ΤΑΔΚΥ (δημοτικοί και κοινοτικοί υπάλληλοι) 7.500 αιτήσεις και στους υπόλοιπους φορείς (νομικά πρόσωπα, επιμελητήρια, κληρικοί) 2.500 αιτήσεις. Επιπλέον, πάνω από 2.500 εργαζόμενοι της ΔΕΗ και του ΟΤΕ που έχουν συνταξιοδοτηθεί, περιμένουν να εισπράξουν το εφάπαξ, ενώ τις 10.740 έχουν φτάσει οι εκκρεμείς αιτήσεις στο Ταμείο Πρόνοιας Ιδιωτικού Τομέα, με τους αιτούντες συνταξιούχους να βρίσκονται στην αναμονή για πάνω από 2 χρόνια. Την ίδια στιγμή, δραματική είναι η κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο ΕΟΠΥΥ, εξαιτίας της μειούμενης κρατικής χρηματοδότησης, αλλά και της μη απόδοσης των εισφορών που παρακρατούνται από τα Ταμεία. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΠΟΠΟΚΠ, οι οφειλές που δεν έχουν αποδοθεί μέχρι τον περασμένο Αύγουστο ανέρχονται στα 1,766 δισ. ευρώ, ενώ οι συνολικές οφειλές του Οργανισμού προς τους ιδιώτες παρόχους, τους ασφαλισμένους του αλλά και τα νοσοκομεία ανέρχονται στο ποσό των 7,821 δισ. ευρώ
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
ΕΛΛΗΝΑΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΜΥΝΑΣ Ζήτησε «ασφαλείς ζώνες»
Τη δημιουργία «ασφαλών ζωνών» στη Συρία ζήτησε εκ μέρους της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ο υπουργός Αμυνας, Π. Καμμένος, μετέχοντας χτες στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ. Αίτημα που ουσιαστικά παραπέμπει σε νέες ιμπεριαλιστικές αποστολές στη Μέση Ανατολή, απαγόρευση πτήσεων, περιπολίες και χρήση ή έστω απειλή χρήσης βίας, ώστε να κατοχυρωθεί η «ασφάλεια», όπως την εννοούν οι λυκοσυμμαχίες του κεφαλαίου.
Συγκεκριμένα, στο περιθώριο της Συνόδου έκανε την εξής δήλωση: «Η Ελλάδα, ως μέλος της Συμμαχίας, συνεχίζει να συνεργάζεται στα επίπεδα του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Τονίσαμε το ιδιαίτερο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με την παρουσία εκατομμυρίων υποψηφίων μεταναστών, αλλά και προσφύγων στα παράλια της Τουρκίας. Ζητήσαμε να παρθούν πρωτοβουλίες, προκειμένου να διερευνηθεί κατά πόσο θα δημιουργηθούν ασφαλείς ζώνες, ώστε να επιστρέψουν στις κατοικίες τους, στα χωριά τους, στα σπίτια τους και οι πρόσφυγες, αλλά και όλοι εκείνοι που ζητούν ένα αύριο στην Ευρώπη και παράλληλα να μην απομακρυνθούν άλλοι από τις εστίες τους».
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
ΣΙΩΝΑΖΟΙ ΣΤΗΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ Η βία της κατοχής διευρύνεται
ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΡΑΜΑΛΑ.-- Η κλιμάκωση της καθημερινής βίας και τρομοκρατίας, που ασκούν οι ισραηλινές κατοχικές αρχές, οι Εβραίοι έποικοι και η κυβέρνηση του σιωναζι πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου σε βάρος του Παλαιστινιακού λαού, οδηγεί σε επικίνδυνη όξυνση της έντασης φέροντας προ των πυλών μία νέα παλαιστινιακή εξέγερση (Ιντιφάντα). Ο κατάλογος νεκρών και τραυματιών Παλαιστίνιων και Ισραηλινών ήταν χτες μακρύς και μπερδεμένος, αφού η μία επίθεση διαδεχόταν την άλλη. Ενας 21χρονος Παλαιστίνιος έπεσε χτες νεκρός και άλλοι έξι νεαροί τραυματίστηκαν από τις σφαίρες Ισραηλινών στρατιωτών στη συνοικία Σουαφάτ της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, κατά τη διάρκεια εφόδου σε σπίτια Παλαιστινίων «υπόπτων», που προκάλεσε πανδαιμόνιο καθώς εκατοντάδες νέοι έσπευσαν αφενός να προστατεύσουν τα σπίτια γειτόνων και να αποτρέψουν νέες κατεδαφίσεις, και αφετέρου πέταγαν μπουκάλια και πέτρες στις πάνοπλες ισραηλινές δυνάμεις. Νωρίτερα, ένας 15χρονος Παλαιστίνιος τραυμάτισε με μαχαίρι έναν 25χρονο Ισραηλινό στην Ιερουσαλήμ και μετά συνελήφθη. Στο Τελ Αβίβ νεαρός Αραβας (ισραηλινός πολίτης) τραυμάτισε με ένα κατσαβίδι μία στρατιωτικό και τραυμάτισε άλλα τέσσερα άτομα, προτού πέσει νεκρός από τα πυρά στρατιώτη που τον καταδίωξε. Το απόγευμα, στη Χεβρώνα της Δυτικής Οχθης νεαρός Παλαιστίνιος μαχαίρωσε, τραυματίζοντας σοβαρά, έναν Ισραηλινό πολίτη. Είχαν προηγηθεί πολύωρες έφοδοι του ισραηλινού στρατού σε δεκάδες χωριά της Δυτικής Οχθης, συγκρούσεις με νεαρούς Παλαιστίνιους και πάνω από 20 συλλήψεις Παλαιστινίων «υπόπτων». Ο σιωναζι ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπ. Νετανιάχου, μπροστά σε όλα αυτά, απαγόρευσε σε όλα τα μέλη της ισραηλινής Βουλής (Εβραίους και Αραβες) και στους υπουργούς της κυβέρνησης να επισκεφθούν την Πλατεία των Τζαμιών στην Α. Ιερουσαλήμ και συγκάλεσε αργότερα χτες βράδυ νέα έκτακτη κυβερνητική σύσκεψη.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Σε εκατοντάδες πόλεις όλου του κόσμου πραγματοποιούνται αύριο κινητοποιήσεις κατά των συμφωνιών ελεύθερου εμπορίου (Τ.Τ.Ι.Ρ) που αποβλέπουν σε ακόμη πιο σκληρή νεοφιλελεύθερη πολιτική, σε ακόμη μεγαλύτερο περιορισμό των δικαιωμάτων των εργαζομένων, σε ακόμη μεγαλύτερη οικολογική καταστροφή προς όφελος των μεγάλων επιχειρήσεων κ.λπ. Στην Αθήνα πραγματοποιείται συγκέντρωση στην είσοδο της οδού Ερμού κάτω από την πλατεία Συντάγματος, στις 11.30 π.μ.
Κάλεσμα Δράσης Σάββατο 10 Οκτωβρίου Εμπόριο υπέρ των ανθρώπων όχι των εταιρειών! Σταματήστε τις ληστρικές εμπορικές συμφωνίες TTIP, CETA, TiSA και TPP! Όχι στην υφαρπαγή επιχειρήσεων ηλεκτρικής ενέργειας, νερού και στην ιδιωτικοποίηση της υγείας, της παιδείας και των κοινών αγαθών. Ναι στην προστασία των εργαζομένων και των καταναλωτών. Ναι στην ελευθερία των σπόρων – ΟΧΙ στους Γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς (μεταλλαγμένα). Για μια νέα Ευρώπη της αλληλεγγύης. TTIP = Συμφωνία για το εμπόριο μεταξύ Ε.Ε. – Η.Π.Α. CETA = Συμφωνία για το εμπόριο μεταξύ Ε.Ε.-Καναδά TiSA = Εμπορική Συμφωνία για την Ανταλλαγή Υπηρεσιών TPP = Διαηπειρωτική Συμφωνία Εμπορίου
Εμείς, οι οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, συνδικάτα, αγρότες και απλοί μαχητές από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού δηλώνουμε την αντίθεση μας στις TTIP, CETA, TiSA και TPP. Αυτές οι Φριχτές Εμπορικές Συμφωνίες απειλούν την Δημοκρατία μας, τον τομέα των Δημοσίων Υπηρεσιών, τα Κοινωνικά & Περιβαλλοντικά πρότυπα, και θέτουν σε κίνδυνο την μικρής κλίμακας ποιοτική γεωργία, τα διατροφικά και φαρμακευτικά πρότυπα, την απαραίτητη ενεργειακή μετάβαση, και το δικαίωμα και δυνατότητα μας να αναμορφώσουμε την κοινωνία προς το καλύτερο. Οι δικαιούχοι αυτών των συμφωνιών είναι οι μεγάλες εταιρείες που τις έχουν σχεδιάσει και προωθήσει, δεν είναι οι πολίτες. Στην Ευρώπη, το κίνημα κατά της TTIP και CETA έχει αυξηθεί μαζικά κατά τα τελευταία δύο χρόνια. Στις 6 Οκτωβρίου, η πρωτοβουλία των Ευρωπαίων πολιτών ενάντια στην TTIP και CETA θα ολοκληρώσει το έτος με πάνω από 2.6 εκατομμύρια υπογράφοντες. Για να γιορτάσουμε αυτήν την επιτυχία και για να ενισχύσουμε τα αιτήματά μας, εμείς θα κατέβουμε στους δρόμους στις 10 Οκτωβρίου. Την ίδια στιγμή, χιλιάδες θα διαδηλώσουν απ άκρη σ άκρη σε όλη την Ευρώπη, και θα συναντηθούν στις Βρυξέλλες με σκοπό να μπλοκάρουν τον Οκτώβριο την Ευρωπαϊκή Σύνοδο, και να πουν ΟΧΙ στην λιτότητα, στην φτώχεια και στην TTIP. Στη Βόρεια Αμερική, Λατινική Αμερική, και τον Ειρηνικό οι λαοί οργανώνονται για να νικήσουν την Διαηπειρωτικη Εταιρική Σχέση (TPP) που πιθανόν να ολοκληρωθεί εντός του τρέχοντος έτους ή στις αρχές του 2016. Οι πολίτες στις ΗΠΑ θα συντονιστούν: Στον Barack Obama δόθηκε πρόσφατα η δύναμη να ολοκληρώσει γρήγορα αυτές τις μυστικές συμφωνίες από το Κογκρέσο. Ωστόσο, άνθρωποι σε όλες χώρες έρχονται μαζί όπως ποτέ πριν για μια συντονισμένη κλιμάκωση ώστε να σταματήσει εμπορική παγκοσμιοποίηση και να οικοδομήσουμε τις πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές σχέσεις, που βασίζονται στη δικαιοσύνη, όχι στην απληστία. Πέρα από τον Ατλαντικό, είδαμε τις τελευταίες δεκαετίες μια μαζική μεταφορά της εξουσίας από το κοινό σε ιδιωτικά συμφέροντα, μια ώθηση για οικονομική και χρηματοδοτική φιλελευθεροποίηση, μια καλλιέργεια των ανισοτήτων, φτώχεια και περιβαλλοντικές καταστροφές. Οι TTIP, CETA, TiSA και TPP είναι απόπειρες να καταστήσουν αυτές τις εσφαλμένες πολιτικές μη αναστρέψιμες. Ως εκ τούτου, ο αγώνα μας για να σταματήσουμε αυτές τις μυστικές συμφωνίες συνάδει με τα κοινωνικά κινήματα που αντιστέκονται στην λιτότητα, και αγωνίζονται για την κλιματική και κοινωνική δικαιοσύνη. Από τις 10 έως τις 17 Οκτωβρίου, πορείες, μαζικές διαδηλώσεις ή οργανωμένες τοπικές δράσεις σε όλη την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική. Σταματήστε τις TTIP, CETA, TiSA και TPP! Όχι στην υφαρπαγή των Επιχειρήσεων ηλεκτρικής ενέργειας, νερού και όλων των κοινών αγαθών! Αγωνιζόμαστε για την ισότητα, κοινωνικά και εργασιακά δικαιώματα, την κλιματική Δικαιοσύνη και την πραγματική Δημοκρατία. Ελάτε μαζί μας. Οι άνθρωποι και ο πλανήτης πάνω από τα κέρδη! People & the Planet before Profits! Διεθνές κάλεσμα Δράσης ενάντια στις ληστρικές συμφωνίες. Ημέρες δράσης 10-17 Οκτωβρίου.
Το Σάββατο 10 Οκτωβρίου 2015 δημόσιες δράσεις σε όλες τις πόλεις του κόσμου Στην Αθήνα καλούν 49 φορείς | Στην αρχή της οδού Ερμού στο Σύνταγμα, ώρα 11:30. Το διεθνές κάλεσμα δράσεων 10 – 17 Οκτωβρίου 2015 Εμπόριο υπέρ των ανθρώπων όχι των εταιρειών! Σταματήστε τις ληστρικές εμπορικές συμφωνίες TTIP, CETA, TiSA και TPP!
Για μια νέα Ευρώπη της αλληλεγγύης. Συνυπογράφουν (μέχρι 30/9/2015) 49 φορείς και καλούν σε δράσεις.
STOP TTIP CETA TISA GREECE http://stop-ttip-ceta-greece.blogspot.gr ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ/Naturefriends Greece http://naturefriends-gr.blogspot.gr Attac – Hellas http://www.attac-hellas.org Αντιπυρηνικό Παρατηρητήριο Μεσογείου (ΑΠΜ ) http://www.manw.org/el/ Οικολογικός Πολιτιστικός Σύλλογος Χαϊδαρίου ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ. http://xpolis.blogspot.gr/ Η φεμινιστική ομάδα ΤΟ ΜΩΒ και η φεμινιστική ηλεκτρονική εφημερίδα «Το Μωβ» http://tomov.gr Πανελλήνια Ιατρική Εταιρεία κατά της πυρηνικής και Βιοχημικής απειλής/ Greek IPPNW http://ippnwgr.blogspot.gr/ ΠΕΡΙ.ΠΟΛ.Ο. Αττικής http://www.peripolo.gr/index.php/el Σπόροι Ζωής https://www.facebook.com/SporoiZois Εταιρεία Συγγραφέων Βορείου Ελλάδος ΑΤΤΙΚΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ S.O.S. https://attikipersos.wordpress.com Ινστιτούτο Νίκος Πουλαντζάς http://poulantzas.gr Ίδρυμα Ρόζα Λούξεμπουργκ http://rosalux.gr Παγκρήτιο Δίκτυο Περιβαλλοντικών Οργανώσεων «ΟικοΚρήτη» http://www.ecocrete.gr Οικολογική Παρέμβαση Ηρακλείου http://www.opi.org.gr Fair Trade Hellas www.fairtrade.gr Αυτοδιαχειριζόμενος Αγρός στο Ελληνικό http://agroselliniko.blogspot.gr Πρωτοβουλία «Ένα πάρκο για όλους στο Ελληνικό» http://parkoellinikou.blogspot.gr Αντιεξουσιαστική Κίνηση Αθήνας ΕΚΧ Nosotros http://www.nosotros.gr DLN (Δίκτυο για την ψηφιακή απελευθέρωση) https://dln.gr Σύλλογος κατά της αυθαιρεσίας των τραπεζών και της δημόσιας διοίκησης http://syllogospoliton.blogspot.gr/ Οικολογική Κίνησης Δράμας http://eco-drama.blogspot.gr “Σέσουλα” κοινωνικό συνεταιριστικό παντοπωλείο Εξαρχείων http://sesoula-exarcheia.blogspot.gr/ To ΠΕΛΙΤΙ – Εναλλακτική Κοινότητα http://www.peliti.gr Αστικός αγρός Χαλανδρίου Πράσινο Ινστιτούτο http://www.greeninstitute.gr Κοινωνικός Καταναλωτικός Συνεταιρισμός Θεσσαλονίκης “Βίος Coop”, http://www.bioscoop.gr/ Κίνηση 136, http://www.136.gr/ ΠΡΩ.Σ.Κ.ΑΛ.Ο. – Πρωτοβουλία Συνεργασίας για την Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία, http://www.proskalo.net/ Λαϊκό Πανεπιστήμιο Κοινωνικής Αλληλέγγυας Οικονομίας, http://www.univsse.gr/ Πρωτοβουλία για την Κοινωνική Διαχείριση των Απορριμμάτων, http://diapor.blogspot.gr/ ΒΙΟΖΩ – Πανελλήνια Ένωση Καταναλωτών http://www.biozo.gr Κοινότητα Ηλέσιον http://www.helession.gr Γραίγος – Οργανισμός Περιβάλλοντος http://www.gregos.gr/ Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Κέρκυρας http://ecocorfu.gr Δίκτυο EcoCorfu ΟικοΚερκυρα http://ecocorfu.gr ΚΑΛΛΙΣΤΩ – Περιβαλλοντική οργάνωση για την άγρια ζωή και τη φύση https://callistonews.wordpress.com Δίκτυο Ριζοσπαστικής Οικολογίας http://dro-adem.blogspot.gr “Δρυάδες” – Δίκτυο σποροπαραγωγής για τη διατήρηση των παραδοσιακών ποικιλιών https://diktyodryades.wordpress.com/ ΦΙΛΟΙ του Πυριτιδοποιείου (Αιγάλεω) http://pyritis.blogspot.gr Πρωτοβουλία Πολιτών για την Κατάργηση του ΤΑΙΠΕΔ ΗΛΙΟΣΠΟΡΟΙ http://iliosporoi.net European Village http://european-village.org ACTUP ΔΡΑΣΕ HELLAS http://actupathens.blogspot.gr/ Αυτόνομη Παρέμβαση Νεαπολιτών http://apan-gr.blogspot.gr Ανταλλακτήριο Σπόρων Βύρωνα “Τα Σπόρια” http://politistikokentrovirona.blogspot.gr/2015/09/blog-post_29.html ΕΚΧ Βοτανικός Κήπος Πετρούπολης http://votanikoskipos.blogspot.gr Ικαριακά και Φουρνιώτικα Νέα www.asda.gr/ikariaka