Κυριακή 1 Νοεμβρίου 2015

Κυριακη 1 Νοεμβριου 2015


Μεγάλο νικητή τον Ερντογάν δείχνουν οι κάλπες στην Τουρκία
01 Νοεμβρίου 2015 18:45
Περισσότεροι από 54 εκατ. Τούρκοι πολίτες προσήλθαν σήμερα (1/11) στις κάλπες για να ψηφίσουν στις βουλευτικές εκλογές που χαρακτηρίζονται ιδιαίτερα κρίσιμες, υπό τον φόβο πως η Τουρκία ίσως μπει σε πολιτικό αδιέξοδο. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του 90% των εκλογικων τμηματων που ανακοινώθηκαν από την δημόσια τηλεόραση TRT φαίνεται σπουδαία νίκη για λογαριασμό του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης με ποσοστό 49,37% δείχνουν τα αποτελέσματα με καταμετρημένο το 90% των ψήφων. Ταυτόχρονα μειώνεται η δύναμη τω κομμάτων της αντιπολίτευσης. Το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα έχει 25,43%, το φιλοκουρδικό Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών 10,5% και το ακροδεξιό Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος 11,97%. Το σημαντικό στοιχείο είναι πάντως το γεγονός ότι το ΚΔΑ αυξάνει στον ένα ή άλλο βαθμό, τη δύναμή του σχεδόν σε ολόκληρη Τουρκία. Στις εκλογές της 7ης Ιουνίου 2015 τα κόμματα είχαν συγκεντρώσει τα εξής ποσοστά: ΚΔΑ 40,79%, ΡΛΚ 24,95%, ΚΕΚ 16,29%, ΔΚΛ 13,12%.
------------------------------------------------------------------------------------------
Κερδίζει το στοίχημα ο Ερντογάν
Κυριακή, 1 Νοεμβρίου 2015, 14:32
Τον έλεγχο της Βουλής δείχνει να ανακτά μέσω των επαναληπτικών εκλογών ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καθώς το περίπου 90% των καταμετρημένων ψήφων του χαρίζει μέχρι στιγμής πλειοψηφία άνω του 49%. Θρίλερ για το φιλοκουρδικό κόμμα HDP, που κατάφερε μόλις στο τελευταίο στάδιο της καταμέτρησης να ξεπεράσει το όριο 10% της κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης. Μπορεί να έχασε το 1/4 των εδρών του, παραμένει όμως τρίτη κοινοβουλευτική δύναμη, αφήνοντας στην τέταρτη θέση το εθνικιστικό κόμμα. Πανηγυρισμοί έξω από τα γραφεία του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, που όπως όλα δείχνουν θα σχηματίσει για 4η φορά στην ιστορία του μονοκομματική κυβέρνηση.
98% της καταμετρησης. ΑΚΡ 49,3% και 316 εδρες (στις 550 του κοινοβουλιου) CHP 25,2% και 133 εδρες MHP 12% και 42 εδρες HDP 10,3% και 59 εδρες
Αξιωματική αντιπολίτευση θα είναι το κεμαλικό-σοσιαλδημοκρατικό CHP, που έρχεται δεύτερο με ποσοστό κοντά στο 25%. Μεγάλοι χαμένοι, οι εθνικιστές του κόμματος MHP, καθώς είδαν τα ποσοστά τους να συρρικνώνονται υπέρ του Ερντογάν και μάλιστα στην Κεντρική Ανατολία, όπου τα είχαν πάει πολύ καλά στην προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση. Ήδη υπάρχει έντονη φημολογία περί παραίτησης του αρχηγού του κόμματος Ντεβλέτ Μπαχτσελί. Υποψίες περί νοθείας του εκλογικού αποτελέσματος διατυπώνονται στα κοινωνικά δίκτυα, ωστόσο το φιλοκουρδικό κόμμα του Σελαχατίν Ντεμιρτάς δεν έχει προβεί προς το παρόν σε καμία καταγγελία. Υπήρξαν πάντως τεχνικά προβλήματα στη μετάδοση των αποτελεσμάτων, όπως από την ανατολική επαρχία Αγκρί. «Δημιουργική», ως προς τη διαμόρφωση του εκλογικού αποτελέσματος, ήταν και η σιωπή της ΕΕ, που επέλεξε να αναβάλει τη δημοσιοποίηση εκθέσεων για την Τουρκία, οι οποίες προφανώς θα έπλητταν την εικόνα του Ερντογάν.
Η προσέλευση των πολιτών ήταν όντως αυξημένη, όπως προέβλεπαν οι δημοσκοπήσεις, με το ποσοστό συμμετοχής να ξεπερνά το 86%. Υπενθυμίζεται ότι στις εκλογές της 7ης Ιουνίου το κόμμα του Ερντογάν Κομμα Δικαιοσυνης και Αναπτυξης είχε λάβει 40,86% και 258 έδρες, το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα 24,98% και 132 έδρες, το Κουρδικό Κόμμα 13,12% και 80 έδρες, και το Εθνικιστικό Κίνημα των Γκρίζων Λύκων 16,29% και 80 έδρες. Με κρίσιμα ζητήματα τρομοκρατίας και δημοκρατίας να παραμένουν ανοιχτά, αλλά και με την οικονομία να εκπέμπει σήματα επιβράδυνσης προσήλθε εκ νέου σήμερα στις κάλπες η Τουρκία, καλούμενη να απαντήσει στο ερώτημα που έθεσε η προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση της 7ης Ιουνίου 2015: αν δηλαδή το κόμμα της Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του Ερντογάν θα καταφέρει να εξασφαλίσει την αυτοδυναμία.
Οι δημοσκοπήσεις που είχαν διενεργηθεί από τον Ιούνιο μέχρι σήμερα, καθώς και η εντεινόμενη πόλωση έδειχναν πως μάλλον θα επαναλαμβανόταν το προηγούμενο εκλογικό αποτέλεσμα: η Βουλή θα ήταν τετρακομματική, με την είσοδο του φιλοκουρδικού κόμματος της Δημοκρατίας των Λαών, και δεν θα υπηρχε αυτοδυναμια. Για μια ακομη φορα οι δημοσκοπησεις επεσαν εξω. Τόσο η κυβέρνηση όμως όσο και η αντιπολίτευση, έκαστη από τη δική της πλευρά, ήλπιζαν σε μια έκπληξη. Όλοι πάντως γνωρίζουν ότι αυτές οι εκλογές αποτελούν ένα άτυπο δημοψήφισμα για τον τρόπο ζωής και διακυβέρνησης της χώρας από εδώ και στο εξής.
«Η αδυναμία της τουρκικής κυβέρνησης να στηρίξει και να προστατεύσει δημοσιογράφους υπονομεύει τη διεθνή φήμη της χώρας και πλήττει της θέση της ως δημοκρατίας. (...) Ανησυχούμε ότι τα πρόσφατα γεγονότα αποτελούν μέρος συντονισμένης εκστρατείας φίμωσης οποιασδήποτε αντικυβερνητικής και επικριτικής φωνής ενόψει των εκλογών» αναφέρεται σε σχετική επιστολή, την οποία συνυπέγραψαν εκπρόσωποι των «New York Times», του Γαλλικού Πρακτορείου, της «Süddeutsche Zeitung», της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD και ZDF, της ιταλικής «La Stampa» και άλλων.
Με εκατέρωθεν βέλη έπεσε το Σάββατο η αυλαία της προεκλογικής περιόδου
Το Ικόνιο επέλεξε για την τελευταία ημέρα του προεκλογικού του αγώνα ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέντ Νταβούτογλου. Θέλοντας να επαναφέρει το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης σε θέση απόλυτης κυριαρχίας, ανέβασε κατά πολύ τους τόνους, εξαπολύοντας ευθείες επιθέσεις εναντίον όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης. «Την ημέρα των εκλογών θα σπάσουμε κάθε ρεκόρ, Ικόνιο. Θα τους δώσουμε ένα μάθημα. Θα μάθουμε στον Μπαχτσελί πώς να λέει “ναι”. Θα κάνουμε τον Κιλιτσντάρογλου να ξεχάσει το “αντιπολιτευτικό μπλοκ”. Θα δώσουμε στο κουρδικό HDP ένα μάθημα για την τρομοκρατία. Δεν θα τα κάνουμε όλα αυτά;» είπε ο Τούρκος πρωθυπουργός. Από την πλευρά του ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, περιόδευσε στη Σμύρνη, απ’ όπου απηύθυνε κάλεσμα για μαζική προσέλευση στα εκλογικά τμήματα. «Την 1η Νοεμβρίου θα πάμε στις κάλπες. Πρέπει να πάμε όλοι. Πρέπει να αλλάξουμε την τύχη της Τουρκίας. Η Τουρκία δεν πρέπει να αφεθεί σε πολιτικούς που νοιάζονται μόνο για τα δικά τους συμφέροντα και των οικογενειών τους» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου. Στις κουρδικές περιοχές πέρασε τις τελευταίες ώρες του προεκλογικού αγώνα ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς, που στην προηγούμενη αναμέτρηση κατάφερε να περάσει το όριο του 10%. Για πολλοστή φορά ο συμπρόεδρος του Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών επιτέθηκε στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και στο AKP: «Βρισκόμαστε τώρα σε σταυροδρόμι. Είτε η Τουρκία θα προχωρήσει στην αρχή του ενός ανδρός, ένα καταπιεστικό και δικτατορικό καθεστώς, είτε θα κατευθυνθεί σε έναν δρόμο δημοκρατικό με δυσκολίες μεν, αλλά με δημοκρατικές λύσεις στα προβλήματά μας».
------------------------------------------------------------------------------------------
ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ συνεργαστηκαν για να χασει ο Τασσος Παπαδοπουλος.
2.000.000 λιρες πηρε ο Χριστοφιας από τον Βγενοπουλο, για την προεκλογικη του εκστρατεια, γραφει το Παρον. Και 500.000 ο Αναστασιαδης.
----------------------------------------------------------------------------------------
ΣΟΚ! Οι "μετριοπαθείς" εξεγερμένοι στη Συρια, τα ανθρωπόμορφα κτήνη της "πολιτισμένης" δύσης... χρησιμοποιούν κλουβιά με γυναίκες, για να αποφύγουν την εξόντωσή τους από τα ρώσικα μαχητικά!
Όπου δραστηριοποιούνται οι μισθοφόροι φονιάδες, οι "εκδημοκρατιστές" της Συρίας, μεταφέρουν σε κλουβιά αθώους, άμαχους πολίτες και κυρίως γυναίκες, ώστε να τους χρησιμοποιούν ως "ανθρώπινη ασπίδα", για να συνεχίσουν το έργο που τους έχει ανατεθεί από τα αφεντικά τους!
Ότι και να κάνουν, μαζί με αυτούς που δηλώνει ότι θα στείλει ο "προοδευτικός" μάυρος πρόεδρος, η Συρία θα γίνει ο τάφος τους!
-----------------------------------------------------------------------------------------
Σε κλίμα βίας, νοθείας, απειλών και ρουσφετιών το κόμμα του Ερντογκάν νικητής στις Τουρκικές βουλευτικές εκλογές
Σε μια παρωδία εκλογικής διαδικασίας το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) παρουσιάζεται ο μεγάλος νικητής στις σημερινές βουλευτικές εκλογές στην Τουρκία. Συγκεντρώνει το 49,4% του εκλογικού σώματος, εκλέγοντας 316 βουλευτές, (λαμβάνει την απόλυτη πλειοψηφία της Τουρκικής βουλής η οποία αποτελείτε από 550 βουλευτές), έναντι 25,4% του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) το οποίο εκλέγει 134 βουλευτές. Το ακροδεξιό κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (MHP) συγκεντρώνει 12,41% του εκλογικού σώματος και 41 βουλευτές, ενώ το φιλοκουρδικό Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών (HDP) 10,6% και 50 βουλευτές. Οι εκλογές διεξήχθησαν σε ένα έντονο κλίμα τρομοκρατίας, με τα εκλογικά τμήματα σε Τουρκία και Κουρδιστάν να είναι αστυνομοκρατούμενα, ενώ βία, νοθεία, απειλές και ρουσφέτια ήταν τα κύρια χαρακτηριστικά των εκλογών. Οι δηλώσεις στελεχών του HDP μετά την ανακοίνωση του εκλογικού αποτελέσματος μας δίνουν μια εικόνα για το κλίμα που επικράτησε: «Από τις 7 Ιούνη που έγιναν οι προηγούμενες εκλογές πέρασαν πέντε μήνες. Σ’ αυτό το διάστημα το κόμμα μας και το λαϊκό κίνημα δέχτηκε εκατοντάδες επιθέσεις και θρήνησε αρκετούς νεκρούς. Πάνω από 200 άτομα δολοφονήθηκαν ανάμεσα τους και 33 παιδιά. Οι προβοκάτσιες σε βάρος του κόμματος μας και του λαϊκού κινήματος ήταν καθημερινές. 240 στελέχη μας φυλακίστηκαν σε μια επίδειξη τραμπουκισμού και αυθαιρεσίας του καθεστώτος. Μέσα σ’ αυτό το κλίμα άκρατης τρομοκρατίας δώσαμε την εκλογική μάχη και θα συνεχίσουμε μέσα και έξω απ’ το κοινοβούλιο να παλεύουμε για τα συμφέροντας της εργατικής τάξης και των λαών της Τουρκίας».
«H εκλογική διαδικασία δεν ήταν δίκαιη, ούτε και ελεύθερη» δήλωσε, ο ηγέτης του Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών (HDP), Σελαχατίν Ντεμιρτάς, προσθέτοντας ότι το κόμμα του «δεν έκανε προεκλογική εκστρατεία, αλλά προσπάθησε να προστατεύσει τους νέους μας απέναντι σε δολοφονίες».
------------------------------------------------------------------------------------------
Τα αποτελεσματα δεν ειναι για πανηγυρισμους. Η εισοδος ομως του HDP ειναι μια σημαντικη επιτυχια σε εξαιρετικα αντιξοες συνθηκες. Συγχαρητηρια σε ολους τους συντροφους και τις συντροφισσες που δωσαν και αυτη τη μαχη ρισκαροντας τη ζωη τους απεναντι στο αιμοσταγες καθεστως. Ο νους μας στους νεκρους του Σουρουτς και της Αγκυρας. Οι μεγαλες προκλησεις ειναι μπροστα.

4 σχόλια:

e-h είπε...


Help shape our campaigns!
Να συμβάλετε στη διαμόρφωση της εκστρατείας μας!
Owen Winter
Tredrizzick, United Kingdom
Oct 31, 2015 — Hello everyone! The Voting Reform Team is evolving. We want you to help us choose a new name for our group and shape our campaign!

Since the most disproportionate election in British history this May, over half a million people signed petitions for Proportional Representation - with over 235,000 of those signatures coming from this one.

Me and other activists from VRT have worked since then to create a democratically organised campaign group to continue pushing for voting reform. We want to be as collaborative and inclusive as possible because it is clear to us that we need to work together if we are to succeed in getting proportional representation in the House of Commons.

We have already had campaign successes, including our Declaration for Voting Reform being signed by hundreds of people, public figures and organisations like the Green Party, the Peter Tatchell Foundation, and Frankie Boyle; a demonstration at the Suffragette film premiere that appeared in the Independent; linking up and supporting local groups; and a constituent letter-writing campaign in which members of the VRT have already pinned down over 120 MP’s positions on voting reform, which are being added to an interactive map as they come in.

Perhaps above all, we organised the Great Gathering in July and brought together most of the pro-reform groups and parties to hold a demonstration for system change - the first time this has happened since the AV referendum campaign in 2011.

We are determined to see concrete steps taken towards introducing a more proportional system before the next General Election. If we are going to win equal votes, the movement will have to get bigger, louder and more visible. We have some great ideas about how to create opportunities for all of us to help shape this movement - watch out for some exciting updates over the coming months!

As a first step, we are thinking of changing our campaign name from Voting Reform to something more inspiring - and we would like your input to make sure we choose a good one! Please select your favourite name/s (you can vote for more than one). If you think you have a better name for the campaign you can add your own suggestion for others to vote on too. The poll will help us build a shortlist of options for everyone to have a final say on.

https://www.facebook.com/groups/votingreformteam/permalink/1042948822422373/?qa_ref=qd

e-h είπε...


If you would like some other practical and easy ways to help in the meantime, here are a few things that you could do right now:

Write to your MP to tell them you want proportional representation! Send their responses to votingreformteam@gmail.com for inclusion in our interactive map (coming soon!).

Organise or join a trip to see Suffragette - still in the cinema this week - and talk about what you want to do to help make our voting system fairer.

Invite your friends to join this Facebook group. Our broken electoral system underlies so much that is broken in our society as a whole. Whatever political cause a person is passionate about, the chances are a more representative government would help.

Like our page Voting Reform Now and invite others to do so too: www.facebook.com/VotingReformNow

Together, we will get a more equal voting system. The time is now!

Owen

e-h είπε...


31, Οκτώβρη 2015 - Γεια σε όλους! Η ψηφοφορία της ομαδας για την Μεταρρύθμιση εξελίσσεται. Θέλουμε να μας βοηθήσετε να επιλέξετε ένα νέο όνομα για την ομάδα μας και να διαμορφώσουμε την εκστρατεία μας!

Από τις πιο δυσανάλογες εκλογές στην ιστορία της Βρετανίας τον Μάιο, πάνω από μισό εκατομμύριο άνθρωποι υπέγραψαν αναφορές για την αναλογική εκπροσώπηση - με πάνω από 235.000 υπογραφές αυτών που προέρχονται από εμας.

Εγώ και άλλοι ακτιβιστές από το VRT έχουμε εργαστεί από τότε να δημιουργήσουμε μια δημοκρατικά οργανωμένη ομάδα για να συνεχίσουμε την εκστρατεία που πιέζει για μεταρρυθμιση της ψήφου. Θέλουμε να είμαστε όσο πιο συνεργατική και χωρίς αποκλεισμούς ομαδα είναι δυνατόν, διότι είναι σαφές σε εμάς ότι πρέπει να συνεργαστούμε αν θέλουμε να καταφέρουμε να πάρουμε την αναλογική εκπροσώπηση στη Βουλή των Κοινοτήτων.

Έχουμε ήδη επιτυχίες στην εκστρατεία, συμπεριλαμβανομένης της Δήλωσης μας για την μεταρρύθμιση της ψηφοφορίας που έχει υπογραφεί από εκατοντάδες ανθρώπους, δημόσια πρόσωπα και οργανισμούς, όπως το Κόμμα των Πρασίνων, το Ίδρυμα Peter Tatchell, και Frankie Boyle μια διαδήλωση κατά την πρεμιέρα της ταινίας σουφραζετες που εμφανίστηκε στην Ανεξάρτητη διασύνδεση και με υποστήριξη των τοπικών ομάδων και μια συστατικη σύνταξη επιστολής για την εκστρατεια με την οποία τα μέλη του VRT έχουν ήδη κοινοποιησει σε πάνω από 120 βουλευτες τις θεσεις τους σχετικά με τη μεταρρύθμιση της ψηφοφορίας, οι οποίες προστίθενται σε ένα διαδραστικό χάρτη που έρχονται σε αυτους.

Ίσως πάνω απ 'όλα, οργανώσαμε την μεγάλη συνάντηση τον Ιούλιο και συγκέντρωσαμε τις περισσότερες από τις προ-μεταρρύθμισης ομάδες και κόμματα για να συγκροτήσουμε μια διαδήλωση για την αλλαγή του συστήματος - πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό, από την εκστρατεία για το AV δημοψήφισμα το 2011.

Είμαστε αποφασισμένοι να δούμε συγκεκριμένα βήματα που έγιναν προς την εισαγωγή ενός πιο αναλογικου συστηματος πριν από τις επόμενες γενικες εκλογες. Αν θέλουμε να κερδίσουμε την ισοψηφία, η κίνηση θα πρέπει να πάρει μεγαλύτερες διαστασεις, να γινει πιο δυνατη και πιο ορατή. Έχουμε μερικές μεγάλες ιδέες για το πώς να δημιουργήσουμε ευκαιρίες για όλους μας για να βοηθήσουν στη διαμόρφωση αυτού του κινήματος - προσέξτε για μερικές συναρπαστικές ενημερώσεις τους επόμενους μήνες!

Ως πρώτο βήμα, σκεφτόμαστε να αλλάξει το όνομα της καμπάνιας μας από την μεταρρυθμιση της ψηφοφοριας, να δώσουμε κάτι με περισσότερο έμπνευση - και θα θέλαμε τη συμβολή σας για να βεβαιωθουμε ότι θα επιλέξουμε ένα καλό! Επιλέξτε το αγαπημένο σας όνομα /τα (μπορείτε να ψηφίσετε για περισσότερα από ένα). Αν νομίζετε ότι έχετε ένα καλύτερο όνομα για την καμπάνια, μπορείτε να προσθέσετε τη δικη σας πρόταση για τους άλλους να ψηφίσουν για σας και αυτοι. Η δημοσκόπηση θα μας βοηθήσει να οικοδομήσουμε μια λίστα επιλογών για τον καθένα να έχει τον τελικό λόγο.

https://www.facebook.com/groups/votingreformteam/permalink/1042948822422373/?qa_ref=qd

e-h είπε...


Αν θέλετε κάποιες άλλες πρακτικές και εύκολους τρόπους για να βοηθήσει εν τω μεταξύ, εδώ είναι μερικά πράγματα που θα μπορούσατε να κάνετε αυτή τη στιγμή:

Γράψτε στο βουλευτή σας για να τους πεις ότι θέλεις αναλογική εκπροσώπηση! Στείλτε τις απαντήσεις τους σε votingreformteam@gmail.com για ένταξη στο διαδραστικό χάρτη μας (σύντομα!).

Οργανώστε ή να ενταχθειτε σε μια βολτα για να δείτε τις σουφραζετες - στον κινηματογράφο ακόμα και αυτή την εβδομάδα - και μιλήστε για το τι θέλετε να κάνετε για ενα δικαιότερο σύστημα ψηφοφορίας.

Προσκαλέστε τους φίλους σας να συμμετάσχουν σε αυτήν την ομάδα στο Facebook. Το σπασμένο εκλογικό σύστημα μας κρύβεται τόσο πολύ που έχει σπάσει στην κοινωνία μας στο σύνολό της. Όποια και αν είναι τα πολιτικά αιτία που ένα άτομο είναι παθιασμένο, οι πιθανότητες είναι μια πιο αντιπροσωπευτική κυβέρνηση να βοηθήσει.

Δείτε τη σελίδα μας Ψηφοφορία Μεταρρύθμιση Τώρα και καλεστε και άλλους να πράξουν το ίδιο: www.facebook.com/VotingReformNow

Μαζί, θα καταφερουμε να έχουμε ενα πιο ισότιμο σύστημα ψηφοφορίας. Η ώρα είναι τώρα!

Owen