Κυριακή 22 Νοεμβρίου 2015

Κυριακη 22 Νοεμβριου 2015


Ότι κρύβουν οι δημοσιογραφικές πόρνες... 91 χρόνια Κομμουνιστικό Κόμμα Συρίας: "H Nίκη της Συρίας εναντίον της ιμπεριαλιστικής επίθεσης, θα είναι Nίκη των Eργαζομένων!"
Επέτειος 91 χρόνων από την ίδρυση του Κομμουνιστικού Κόμματος Συρίας... Στον 5ο χρόνο της ιμπεριαλιστικής επίθεσης εναντίον της Συρίας, οι Σύροι κομμουνιστές γιορτάζουν με εκδηλώσεις σε όλες τις πόλεις της Συρίας, του "αιμοσταγούς δικτατορικού καθεστώτος Άσαντ" -όπως αρέσκονται να διατυμπανίζουν στην Ελλάδα ο "αριστερός" ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ, η παραδοσιακή δεξιά κι όλος ο νεοφιλελεύθερος συρφετός-, την επέτειο. Μην αναζητήσετε στα ΜΜΕ αυτές τις ειδήσεις. Καλά, για την "Αυγή" ούτε να το συζητάτε... Όλοι έχουν ως πηγή αλήθειας το "Παρατηρητήριο" των μυστικών υπηρεσιών: Η ελληνική δημοσιογραφική πορνεία έχει ονοματεπώνυμο! Στις εκδηλώσεις της Δαμασκού, παρουσία του... Γενικού Γραμματέα του κόμματος Khalid Bakdash, οι Σύροι κομμουνιστές επισήμαναν: "Το κόμμα, σ' αυτά τα 91 χρόνια δράσης, χαρακτηρίζεται από τον αγώνα του εναντίον του σιωνισμού, του ιμπεριαλισμού και της αντίδρασης... H Nίκη της Συρίας εναντίον της ιμπεριαλιστικής επίθεσης, θα είναι Nίκη των Eργαζομένων!". Θα αναρωτηθεί ο αναγνώστης αυτού του μικρού και άσημου ιστολογοφόρου κι όσων κάνουν αναπαραγωγή της είδησης... "Μα καλά, στη Συρία που έχουν δικτατορικό καθεστώς, τον δικτάτορα Άσαντ... είναι νόμιμο το Κομμουνιστικό Κόμμα, κάνει δημόσιες εκδηλώσεις, δεν έχουν δικτατορία όπως μας βομβαρδίζουν τα ΜΜΕ;". Στη Συρία οι κομμουνιστές, μαζί με το Σοσιαλιστικό Κόμμα Μπάαθ (του "δικτάτορα" Άσαντ") δίνουν τη μάχη για την πατρίδα. Γνωρίζουν πολύ καλά πως χωρίς πατρίδα δεν υπάρχει σοσιαλισμός... Η "ανανεωτική" κι "εκσυγχρονισμένη" ιμπεριαλιστική "αριστερά", ο κάθε ΣΥΡΙΖΑ κι αριστερίστικό σχήμα Σόρος, ας τραβήξουν το δικό τους νεοφιλελεύθερο δρόμο, μαζί με το κεφάλαιο και τους ιμπεριαλιστές! Να η απάντηση: Σε όλες τις πόλεις και χωριά του "αιμοσταγούς δικτατορικού καθεστώτος Άσαντ"... οι κομμουνιστές γιορτάζουν την 91η επέτειο ίδρυσης του Κομμουνιστικού Κόμματος Συρίας.
----------------------------------------------------------------------------------------
Έρευνα που σοκάρει: Χιλιάδες γυναίκες στο Τέξας υποβάλλονται μόνες τους σε άμβλωση, λόγω της απαγόρευσης πρόσβασης σε κλινικές
21/11/2015 22:00
Τουλάχιστον 100.000 γυναίκες στο Τέξας ενδέχεται να έχουν επιχειρήσει να υποβληθούν μόνες τους σε άμβλωση, σύμφωνα με την πρώτη στο είδος της μελέτη που πραγματοποίησε το πανεπιστήμιο της αμερικανικής αυτής πολιτείας. Η μελέτη διαπιστώνει ότι μεταξύ 100.000 και 240.000 γυναίκες έχουν επιχειρήσει να κάνουν μόνες τους άμβλωση και ότι το Τέξας κατέχει τα πρωτεία σε σχέση με τις υπόλοιπες αμερικανικές πολιτείες. Οι Λατινοαμερικάνες και οι φτωχές γυναίκες είναι εκείνες που, όπως διαπιστώθηκε, κατέφυγαν σε μεγαλύτερο ποσοστό σε αυτή την απέλπιδα πρακτική. Ένας από τους κυριότερους παράγοντες, σύμφωνα με τους ερευνητές, είναι η νομοθεσία που απαγορεύει την πρόσβαση στις κλινικές όπου πραγματοποιούνται αμβλώσεις, ενώ ένας άλλος είναι η διαθεσιμότητα των φαρμάκων που προκαλούν αυτόματη αποβολή πολύ κοντά στο Τέξας και συγκεκριμένα στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού. Οι περισσότερες ερωτηθείσες απάντησαν ότι ο συχνότερος τρόπος άμβλωσης που επέλεξαν ήταν η χρήση φαρμάκων, ενώ άλλες έκαναν χρήση βοτάνων ή σκευασμάτων που χρησιμοποιούνται σε εναλλακτικές θεραπείες, αλκοόλ, παράνομων ναρκωτικών ή ορμονικών σκευασμάτων ή κατέφυγαν σε σκληρότερες μεθόδους, χτυπώντας ή τσιμπώντας την κοιλιά τους. Τα αποτελέσματα της μελέτης ακολουθούν την ανακοίνωση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ να κάνει δεκτή μία υπόθεση που αμφισβητεί τη συνταγματικότητα ενός νόμου του Τέξας, γνωστού ως HB 2, ο οποίος προβλέπει την εφαρμογή αυστηρότερων μέτρων στις γυναικολογικές κλινικές που πραγματοποιούν αμβλώσεις αφήνοντας έτσι σε ολόκληρη την πολιτεία μόνο 10 κλινικές για τα 5,4 εκατομμύρια γυναίκες σε αναπαραγωγική ηλικία. Το 22% από τις 779 ερωτηθείσες απάντησαν ότι είτε οι ίδιες είτε κάποια γυναίκα που γνωρίζουν έχει τερματίσει ή έχει επιχειρήσει να τερματίσει μόνη της εγκυμοσύνη εκτός ιατρικών εγκαταστάσεων. Επίσης, το 34% απάντησαν ότι τάσσονται κατά της άμβλωσης, αλλά ότι κατανοούν τους λόγους που μπορεί να οδηγήσουν μία γυναίκα να αποφασίσει να τερματίσει μόνη της μία εγκυμοσύνη. Ο δρ Ντάνιελ Γκρόσμαν, καθηγητής στο τμήμα Μαιευτικής, Γυναικολογίας και Αναπαραγωγικών Επιστημών στο πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, στο Σαν Φρανσίσκο, αναφέρει σε Δελτίο Τύπου ότι ένας πιο περιοριστικός νόμος θα μπορούσε να οδηγήσει περισσότερες γυναίκες στην αναζήτηση επιλογών εκτός ιατρικών εγκαταστάσεων. «Καθώς η πρόσβαση στις υπηρεσίες μίας κλινικής γίνεται δυσκολότερη στο Τέξας, μπορούμε να αναμένουμε περισσότερες γυναίκες να αισθανθούν ότι δεν έχουν άλλη επιλογή από το να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους», είπε ο Γκρόσμαν.
----------------------------------------------------------------------------------------
Νέα πρόκληση από Αλβανούς: Ζητούν την Καστοριά εκτος απο την Ηπειρο!
21 Νοεμβρίου 2015 12:54
ΚΑΝΟΥΝ ΛΟΓΟ ΓΙΑ «ΑΛΒΑΝΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ» ΚΑΙ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΝ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΕΔΑΦΗ
Νέα ωμή πρόκληση από την Αλβανία που έφτασε στο σημείο, έστω και έμμεσα, να... ζητά ακόμα και την Καστοριά. Αυτό που μας προκαλεί εντύπωση δεν είναι η προκλητικότητα των Αλβανών, αλλά η αδιαφορία της ελληνικής κυβέρνησης και οι ανεμικές – αν όχι ανύπαρκτες – αντιδράσεις του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών. Το litlepost.blogspot εδώ και πολλούς μήνες, με συνεχή δημοσιεύματα και αποκαλυπτικά ρεπορτάζ έχει κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για τα «ύποπτα» σχέδια των... γειτόνων. Με συνεχείς εκκλήσεις προς όλες τις κυβερνήσεις, ζητούσαμε αφύπνιση και απαντήσεις στις προκλήσεις των γειτόνων. Στην εποχή των μνημονίων και της οικονομικής κρίσης ελάχιστοι είναι εκείνοι που θυμούνται τα εθνικά θέματα. Θέλουν και την Καστοριά! Μετά από τη “τσαμουριά” κάποιοι στην Αλβανία ανακαλύπτουν κι άλλα εδάφη που πρέπει, λένε, να διεκδικήσουν! Θα πείτε ότι όλα αυτά είναι γραφικότητες από Αλβανούς εθνικιστές, αλλά η επιμονή τους προκαλεί εντύπωση, όπως εντύπωση προκαλεί και η αναπαραγωγή των εθνικιστικών δημοσιευμάτων τους από ευρωπαϊκά Μέσα Ενημέρωσης. Η εφημερίδα Telegraph, δημοσιεύει μακροσκελές άρθρο του ''συνεργάτη της'' «καθηγητή Agim Koçillari», που λεει ότι οι Αλβανοι εκτος από την Ηπειρο πρεπει να διεκδικησουν και την Καστορια! Η αντίδραση της Ελλάδας σε αυτά τα δημοσιεύματα; ΑΝΥΠΑΡΚΤΗ!
----------------------------------------------------------------------------------------
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Κριμαία - Διακοπή ηλεκτροδότησης λόγω δολιοφθοράς
Κυριακή, 22 Νοεμβρίου 2015, 09:01
Οι αρχές της Κριμαίας ανακοίνωσαν τη νύχτα του Σαββάτου προς Κυριακή ότι κήρυξαν την περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης μετά την πλήρη διακοπή της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος, το οποίο παίρνει από την Ουκρανία, εξαιτίας δολιοφθοράς στις γραμμές υψηλής τάσης. Ουκρανικές πηγές δεν ήταν σε θέση να διευκρινίσουν ποιος μπορεί να ευθύνεται για τη δολιοφθορά αυτή. «Στις 22 Νοεμβρίου στις 00:25 (τοπική ώρα, 23:25 ώρα Ελλάδας) σημειώθηκε διακοπή της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος που έρχεται από την Ουκρανία στην Κριμαία», ανακοίνωσε το παράρτημα στην Κριμαία του ρωσικού υπουργείου Καταστάσεων Έκτακτης Ανάγκης. «Βάσει της απόφασης της διοίκησης της Δημοκρατίας της Κριμαίας η χερσόνησος έχει τεθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης», πρόσθετε η ανακοίνωση. Μετά τη διακοπή της ηλεκτροδότησης «γεννήτριες της Δημοκρατίας της Κριμαίας τέθηκαν σε λειτουργία. Στη 01:20 οι πόλεις Σιμφερόπολ, Γιάλτα και Σάκι είναι μερικώς συνδεδεμένες», εξήγησε το υπουργείο. Οι γεννήτριες παρέχουν ηλεκτρικό ρεύμα στα νοσοκομεία και σε άλλα ευαίσθητη κτίρια. Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο TASS, τέσσερις γραμμές υψηλής τάσης μεταφέρουν ηλεκτρικό ρεύμα από την Ουκρανία στην Κριμαία. Δύο από αυτές υπέστησαν δολιοφθορές τη νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή, όπως μετέδωσε το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων UNIAN. Η ουκρανική εταιρεία ενέργειας Ukrenergo έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφίες από έναν πυλώνα του ηλεκτρικού ρεύματος πεσμένο στο έδαφος και από έναν άλλο ο οποίος έχει υποστεί ζημιές. Σύμφωνα με την εταιρεία, η φύση των ζημιών δείχνει ότι πρόκειται για δολιοφθορά πιθανόν «με τη χρήση εκρηκτικών μηχανισμών». Οι δύο άλλες γραμμές υψηλής τάσης τέθηκαν εκτός λειτουργίας τη νύχτα του Σαββάτου προς Κυριακή εξαιτίας μιας έκρηξης. «Οι πυλώνες μόλις καταστράφηκαν!», έγραψε στον λογαριασμό του στο Facebook τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα ένας αξιωματούχος του ουκρανικού υπουργείου Εσωτερικών, ο Ίλια Κίβα. Προς το παρόν δεν είναι γνωστό ποιος ευθύνεται για τις δολιοφθορές. Ο πρωθυπουργός της Δημοκρατίας της Κριμαίας Μιχαήλ Τσερεμέτ δήλωσε πάντως ότι η χερσόνησος μπορεί να καλύψει τις ανάγκες της σε ηλεκτρική ενέργεια μόλις κατά το ήμισυ.
---------------------------------------------------------------------------------------
Συρία: «Μετριοπαθεις» ισλαμοφασιστες των αποικιοκρατων επανεκατέλαβαν δύο χωριά στο Χαλέπι από τους ισλαμοφασιστες του ISIS
Κυριακή, 22 Νοεμβρίου 2015, 00:50
Σύμφωνα με αναρτήσεις τους στο διαδίκτυο οι «μετριοπαθεις» ισλαμοφασιστες των αποικιοκρατων "απελευθέρωσαν" τα χωριά Ντέλχα και Χαρτζάλεχ, που είχαν καταλάβει τον Αύγουστο οι τζιχαντοφασιστες του ΙΚ. Παράλληλα, ανήρτησαν φωτογραφίες νεαρών ανδρών που κρατούν αιχμαλώτους και σύμφωνα με τους μετριοπαθεις ισλαμοφασιστες των αποικιοκρατων είναι μαχητές του ΙΚ, ενώ ανέφεραν ότι εξουδετέρωσαν εκατοντάδες νάρκες στα δύο χωριά. Οι τζιχαντοφασιστες κατέλαβαν τα δύο χωριά από τους μετριοπαθεις ισλαμοφασιστες των αποικιοκρατων της αλ Σαμίγια τον Αύγουστο έπειτα από την παράδοση των χωριών σε αυτούς από μέλη του ισλαμοφασιστικου Μετώπου αλ Νόσρα (του βραχίονα της αλ Κάιντα στη Συρία) - που πολεμά τους τζιχαντοφασιστες του ISIS - έπειτα από ανακοίνωση του Μετώπου ότι αποσύρει τις δυνάμεις του από την περιοχή στα σύνορα με την Τουρκία. Τότε, η Τουρκία και οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν το ξεκίνημα κοινής επιχείρησης με "εντατικές" αεροπορικές επιχειρήσεις για να εκδιώξουν τους τζιχαντοφασιστές του ISIS από την περιοχή των συνόρων καθώς και την παροχή κάλυψη από αέρος στους μετριοπαθείς - κατά την Ουάσιγκτον - Σύρους ισλαμοφασιστες, ώστε να απομακρύνουν τους τζιχαντοφασιστες περίπου 80χλμ από την περιοχή των συνόρων. Εντούτοις, οι τζιχαντοφασιστες εξαπέλυσαν μεγάλη επίθεση ενάντια στους Σύρους μετριοπαθεις ισλαμοφασιστες των αποικιοκρατων στο βόρειο Χαλέπι και κατέλαβαν αρκετά χωριά, ανάμεσα τους και την Ντέλχα και το Χαρτζάλεχ. Την Παρασκευή, το αμερικανικό Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι αεροσκάφη των ΗΠΑ και των συμμάχων τους εξαπέλυσαν 20 πλήγματα εναντίον στόχων του Ισλαμοφασιστικού Κράτους στο έδαφος του Ιράκ και 22 πλήγματα εναντίον στόχων της οργάνωσης στο έδαφος της Συρίας.
---------------------------------------------------------------------------------------
Επεκτείνονται κατά 6 μήνες οι κυρώσεις στη Ρωσία
Κυριακή, 22 Νοεμβρίου 2015, 06:27
Οι ηγέτες των χωρών της Δύσης σε συνάντηση τους στο περιθώριο της συνόδου της Ομάδας των Είκοσι (G20) πιο βιομηχανικά ανεπτυγμένων και αναπτυσσόμενων οικονομιών του πλανήτη, συμφώνησαν να επεκτείνουν κατά έξι μήνες (έως τον Ιούλιο του 2016) τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία λόγω Ουκρανίας, ανέφερε ένας ανώτερος ευρωπαίος διπλωμάτης στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters. Η απόφαση πάρθηκε, παρά τις αυξανόμενες εκκλήσεις για μια επαναπροσέγγιση με τη Ρωσία και τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν με τον διττό στόχο να υπάρξει στενότερη συνεργασία στην αντιμετώπιση της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ), μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι και να εξευρεθεί μια λύση στις προσπάθειες διευθέτησης της κρίσης στη Συρία. Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Μπαράκ Ομπάμα, η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον, ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι και ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράντ Φαμπιούς– που εκπροσωπούσε τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ στη σύνοδο– συμμετείχαν στην σύντομη συνάντηση που έλαβε χώρα λίγο πριν την ολοκλήρωση της Συνόδου. Ο Ευρωπαίος διπλωμάτης τόνισε ότι οι ηγέτες κατέληξαν πως είναι σημαντικό να διατηρήσουν την πίεση προς την Ρωσία, ενόψει της προγραμματισμένης διεξαγωγής εκλογών στην ανατολική Ουκρανία. Η Ρωσία προσάρτησε την Κριμαία πέρυσι, που ηταν δικο της εδαφος μεχρι το 1959, μετά την αποπομπή του εκλεγμενου πρώην προέδρου της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς, έπειτα από το ναζιστικο πραξικοπημα εναντίον του και υπέρ μετα τις εντολες που ειχαν οι ναζι από τα αφεντικα τους δυτικους αποικιοκρατες για τη σύναψη στενότερων οικονομικών και πολιτικών σχέσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η αλητικη αποικιοκρατικη ΕΕ έχει επιβάλει αλλεπάλληλους γύρους κυρώσεων στη Ρωσία.
------------------------------------------------------------------------------------
Tσιπρας σε ναρκοπεδιο! Οι Ε.Ε. αποικιοκρατες ζητανε οικουμενικη κυβερνηση με… αλλον πρωθυπουργο! Οι δανειστες πιεζουν για «διευρηνση της κυβερνησης»
-------------------------------------------------------------------------------------
Η Τουρκια βοηθα τους τζιχαντοφασιστες. «Υπαρχουν και αποδειξεις». Μιλα η ανιψια του φυλακισμενου Οτσαλαν. «Υποτιθεται ότι εστελναν φαρμακα στο Κομπανι για να βοηθησουν, αλλα από κατω υπηρχαν οπλα».
------------------------------------------------------------------------------------------
Ο τρομος των υπουργων. Και τα κλειστα κινητα εχουν αυτια!
----------------------------------------------------------------------------------------
Μιλάνε όλοι, μιλάνε και τα ΜΗΔΕΝΙΚΑ
Δεν είναι μόνο ότι η ΝΔ προστάτευσε το... 0% των σπιτιών και ο ΣΥΡΙΖΑ το 60%. Είναι ότι ο ένας υιοθέτησε την εμπορική αξία για να κερδίσουν οι τράπεζες, ο άλλος για να κερδίσουν οι πολίτες. Η ΝΔ συμφώνησε: Η τράπεζα να βγάζει στο σφυρί το σπίτι σου στα 2/3 της εμπορικής του αξίας. Δηλαδή; Και το σπίτι χαμένο και το δάνειο απλήρωτο. Ο ΣΥΡΙΖΑ συμφώνησε: Να πληρώνεις δόση ανάλογη με την εμπορική αξία, όχι με την - πολλαπλάσια - αντικειμενική. Δηλαδή; ΚΑΝΟΝΙΚΟΤΑΤΟ ΚΟΥΡΕΜΑ του δανείου! ΠΟΙΟΣ (Αλέξης) ΕΣΩΣΕ ΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΜΑΣ; ΚΑΙ ΠΟΙΟΣ (Αντώνης) ΤΑ ΧΑΡΙΣΕ ΣΤΑ ΚΟΡΑΚΙΑ; Ο ένας υιοθέτησε την εµπορική αξία για να κερδίσουν 
οι τράπεζες και ο άλλος για να κερδίσουν 
οι πολίτες. Πιο ξεκάθαρο δεν γίνεται! Αυτήν την Κυριακή, διαβάστε Στο ΧΩΝΙ ποια είναι η πραγµατικότητα.
----------------------------------------------------------------------------------------
Το 85% των συνταξιουχων ειναι ανω των 61 χρονων και το 57% ανω των 71 χρονων.
----------------------------------------------------------------------------------------
Προπομπος ο Σακελαριδης. Πανε για ρεβανς οι «53». Επικεφαλης είναι ο Τσακαλωτος και μετεχουν αλλοι 10 βουλευτες.
--------------------------------------------------------------------------------------
Πας να δεις έναν αγώνα , καίνε το γήπεδο ακυρώνεται. Πας να δεις εσωκομματικές εκλογές καίγεται ο σερβερ ακυρώνονται. Ψηφίζεις αριστερά βγαίνει δεξιά , ψηφίζεις Όχι βγαίνει Ναι , ψηφίζεις Ναι βγαίνει Όχι . Είστε σίγουροι πως δεν πρέπει να ζητήσουμε βοήθεια;
---------------------------------------------------------------------------------------
ΟΗΕ: Ψήφισμα ενάντια στο Ναζισμό - Καταψήφισαν ΗΠΑ, Καναδάς, Ουκρανία - Απείχαν ΕΕ και Ελλάδα!
Παρασκευή, 20 Νοεμβρίου 2015
ΗΠΑ, ΚΑΝΑΔΑΣ ΚΑΙ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΚΑΤΑΨΗΦΙΣΑΝ ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΟΥ Ο.Η.Ε. ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΤΗΣ ΗΡΩΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ ΝΑΖΙΣΜΟΥ
ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ, 20 Νοέμβρη/TASS/. H τρίτη επιτροπή της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ υιοθέτησε την Τρίτη ψήφισμα που περιλαμβάνει μέτρα ενάντια στην ηρωοποίηση (glorification) του ναζισμού, του νεοναζισμού και άλλων πρακτικών που υποβοηθούν την κλιμάκωση σύγχρονων μορφών ρατσισμού, φυλετικών διακρίσεων, ξενοφοβίας και μισαλλοδοξίας σχετιζόμενες με αυτόν. Συνολικά 126 κράτη-μέλη του ΟΗΕ υπερψήφισαν το ψήφισμα και τέσσερις χώρες- Καναδάς, Παλάου, Ηνωμένες Πολιτείες και Ουκρανία- ψήφισαν κατά. Άλλες 53 χώρες, συμπεριλαμβανομένων κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης απείχαν από την ψηφοφορία. 115 χώρες ψήφισαν ένα παρόμοιο ψήφισμα πέρυσι όταν (και πάλι) τρεις χώρες- Καναδάς, Ουκρανία και ΗΠΑ - το είχαν καταψηφίσει. Το ψήφισμα καταδικάζει απερίφραστα οποιαδήποτε άρνηση του Ολοκαυτώματος και εκφράζει ανησυχία για οποιαδήποτε μορφή ηρωοποίησης (απότησης φόρου τιμής) στο Ναζισμό, σε πρώην μέλη των SS, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας μνημείων γι' αυτούς, όπως επίσης και "ατελείωτες προσπάθειες βανδαλισμού ή καταστροφής μνημείων όσων πολέμησαν το Ναζισμό κατά τη διάρκεια του δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου". Το ψήφισμα δίνει επίσης προσοχή στην ενεργό χρήση του ίντερνετ ως μέσου προπαγάνδας του ρατσισμού και ξενοφοβίας και υπογραμμίζει την σημασία του να παρθούν νομικά μέτρα στο πλαίσιο της Διεθνούς Σύμβασης για τα Πολιτικά και Πολιτικά Δικαιώματα. Ο αναπληρωτής πρέσβης της Ρωσίας στον ΟΗΕ, Γιεβγένι Ζαγκάϊνοβ, ο οποίος παρουσίασε το σχέδιο ψηφίσματος δήλωσε πως η επιτροπή συνέρχονταν την παραμονή της 70ης επετείου από το ξεκίνημα της δίκης της Νυρεμβέργης η οποία "... έδωσε απάντηση μιας δια παντός στο ερώτημα ποιοί προσωποποιούσαν τις δυνάμεις του καλού και του κακού κατά τη διάρκεια του δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου".
Δεν μας προξενεί καμία εντύπωση το γεγονός ότι η Ουκρανία καταψήφισε το εν λόγω ψήφισμα - είναι γνωστή η φασιστική-ναζιστική ιδεολογική καταγωγή της σημερινής ακροδεξιάς ουκρανικής κυβέρνησης και το πως ανήλθε στην εξουσία. Η καταψήφιση του ψηφίσματος από ΗΠΑ και Καναδά αναδεικνύει τόσο την αλληλεγγύη τους στην ακροδεξιά κυβέρνηση του Κιέβου, όσο και την προσπάθεια τους να σταθούν απέναντι σε ψηφίσματα που φέρνει στον ΟΗΕ η Μόσχα. Αυτό που προκαλεί μεγαλύτερη εντύπωση είναι η αποχή της Ε.Ε. και της "αριστερής" ελληνικής κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Η Ε.Ε. των δήθεν "δημοκρατικών αξιών" είναι αυτή που δείχνει ανοχή σε φασιστικά μορφώματα που ξεπηδούν σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, ενώ ταυτόχρονα διατρανώνει τον αντικομμουνισμό της και την εξίσωση κομμουνισμού-ναζισμού. Η στάση της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ προκαλεί ερωτήματα. Το ελληνικό υπουργείο εξωτερικών είναι υπόλογο για την στάση αυτή και οφείλει να δώσει άμεσα εξηγήσεις για την αποχή από την ψηφοφορία στα Ηνωμένα Έθνη.
---------------------------------------------------------------------------------------
Η ελληνική κυβέρνηση ψηφίζει «λευκό» σε αντιναζιστικό/αντιρατσιστικό ψήφισμα-απόφαση του ΟΗΕ!
Posted on 22/11/2015 by solidarity2014
Πέρυσι, όταν η Ρωσία αποφάσισε να φέρει στον ΟΗΕ ψήφισμα καταδίκης του ναζισμού και της ηρωοποίησης των συνεργατών των ναζί, είχαμε αναδείξει ως Καμπάνια το γεγονός ότι μόνο οι ΗΠΑ, Καναδάς …και φυσικά Ουκρανία είχαν τολμήσει να ψηφίσουν κατά ενώ όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. είχαν διαλέξει το «λευκό» Είχαμε καταγγείλει την τότε κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας για την στάση της στην ψηφοφορία. Φέτος, το σκηνικό επαναλαμβάνεται αλλά με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Η Ρωσία κι άλλες 40 χώρες (μεταξύ αυτών κι οι Κούβα-Βενεζουέλα) επανέφεραν το ψήφισμα, στην 70η επέτειο από τις δίκες της Νυρεμβέργης με σκοπό να καταστεί Απόφαση του ΟΗΕ. Οι ΗΠΑ, Καναδάς, Ουκρανία …και το Παλάου ξαναψηφίζουν «κατά» ενώ όλες οι χώρες της Ε.Ε. ξαναδιαλέγουν το «λευκό». Έτσι η ιστορία έγραψε ότι στην Απόφαση του ΟΗΕ με την οποία καταδικάζεται η ηρωοποίηση και οι τιμές στους ναζί και τους συνεργάτες τους ως πρακτική που οδηγεί στην ξενοφοβία, τον ρατσισμό και τις διακρίσεις …η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ψήφισε «λευκό». Μετά την περίθαλψη φασιστών της Εθνικής Φρουράς της Ουκρανίας άλλη μια επιτυχία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι χώρες της ΕΕ (και η Ελλάδα) ψήφισαν «λευκό» και σε αντίστοιχη ψηφοφορία που αφορούσε την υιοθέτηση της Διακήρυξης του Durban που είχε διαμορφωθεί από την Παγκόσμια Διάσκεψη Ενάντια στον Ρατσισμό το 2001. Η Διακήρυξη αφορά την υιοθέτηση μέτρων ενάντια στον ρατσισμό και τις διακρίσεις. Καταψήφισαν οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Ιαπωνία, η Γερμανία, η Γαλλία, το Ισραήλ κι η Αυστραλία.
https://solidarityantifascistukraine.wordpress.com/2015/11/22/%CE%B7-%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%B7%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CE%BA%CF%85%CE%B2%CE%AD%CF%81%CE%BD%CE%B7%CF%83%CE%B7-%CF%88%CE%B7%CF%86%CE%AF%CE%B6%CE%B5%CE%B9-%CE%BB%CE%B5%CF%85%CE%BA%CF%8C-%CF%83/
-----------------------------------------------------------------------------------------
Μία Παρασκευή στο Παρίσι... Κάθε μέρα στο Ιράκ, στην Υεμένη, στη Συρία τη Γάζα...
---------------------------------------------------------------------------------------
«Μας κυβέρνησε η κυβέρνηση του Μεγάρου Μαξίμου δεν μας κυβέρνησε η Αριστερά», δήλωσε το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς, Μανώλης Γλέζος, σε συνέντευξη που έδωσε σε κανάλι της Κύπρου. Παράλληλα, ο Μανώλης Γλέζος σημείωσε: «Το λάθος μου το μεγάλο είναι ότι έδωσα εμπιστοσύνη σε αυτή την κυβέρνηση» και πρόσθεσε: «Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι ο ΣΥΡΙΖΑ που δημιουργήσαμε».
-----------------------------------------------------------------------------------------
Λαέ θυμήσου... το χώμα που πατάς,... Λευτέρωσε ο Άρης και το ΕΑΜ-ΕΛΑΣ!
---------------------------------------------------------------------------------------
Ένας γραφιάνος στους Μαυροσκούφηδες
22 Νοεμβρίου, 2015
Κυκλοφόρησε πριν από μερικές μέρες σε επανέκδοση από τον εκδοτικό οίκο Δρόμων το κλασικό βιβλίο του Γιώργου Κοτζιούλα «Όταν ήμουν με τον Άρη». Το χαρακτηρίζω κλασικό, διότι ήταν το πρώτο βιβλίο που γράφτηκε για τον Άρη Βελουχιώτη μετά τον θάνατό του, από έναν καταξιωμένο λογοτέχνη ο οποίος έζησε από πολύ κοντά τον πρωτοκαπετάνιο του ΕΛΑΣ το 1944. Το βιβλίο του Κοτζιούλα είχε εκδοθεί προδικτατορικά από τις εκδ. Θεμέλιο σε επιμέλεια Κώστα Κουλουφάκου, και μετα τη δικτατορία κυκλοφόρησε η δεύτερη έκδοση, ανατύπωση της πρώτης, με το χαρακτηριστικό κόκκινο εξώφυλλο και τη μεγάλη φωτογραφία του Άρη. Η έκδοση αυτή είναι από καιρό εξαντλημένη. Ο Κοτζιούλας στα χρόνια της Κατοχής είχε επιστρέψει στο χωριό του, την Πλατανούσα, για να γλιτώσει τη φονική πείνα της Αθήνας. Εκεί συνδέθηκε με το ΕΑΜ και τον ΕΛΑΣ και συμμετείχε στην Εθνική Αντίσταση. Στην Ήπειρο υπήρχε η ιδιομορφία της παρουσίας και άλλης ισχυρής αντιστασιακής οργάνωσης, πέρα από το ΕΑΜ, του ΕΔΕΣ -και ξέρουμε ότι οι δυο οργανώσεις άλλοτε συνεργάζονταν και άλλοτε συγκρούονταν. Σύνορο των δυο οργανώσεων στην Ήπειρο ήταν ο ποταμός Άραχθος και ο Εαμίτης Κοτζιούλας είχε βρεθεί στη λάθος μεριά. Στις 30 Δεκεμβρίου 1943 αναγκάζεται να περάσει, με κίνδυνο της ζωής του, το φουσκωμένο ποτάμι για να σωθεί -και από τότε βρίσκεται μαζί με τον Άρη. Φιλάσθενος διανοούμενος, ο Κοτζιούλας κατάφερε να ταιριάξει με τους αντάρτες του Άρη και μάλιστα δημιούργησε το μοναδικό Θέατρο του Βουνού γράφοντας σειρά από μονόπρακτα έργα. Τη λέξη «γραφιάνος» που την έβαλα στον τίτλο τη χρησιμοποιεί ο ίδιος για τον εαυτό του σποραδικά στα ποιήματά του, και σε ένα μάλιστα ποίημα, εκείνο που αφηγείται το επεισοδιακό πέρασμα του Άραχθου, βάζει να τη χρησιμοποιεί ο Άρης: Μ’ απόφαση θανάτου ή λευτεριάς ελπίδα σ’ ανήμερο ποτάμι χώθηκα ως τ’ αστήθι κι εκείνος, σαν απόσωσα, έτσι μου αποκρίθη: «Σ’ άλλον γραφιάνο τέτοια αποκοτιά δεν είδα». -έναν έπαινο που έκανε τον Κοτζιούλα να χαρεί πολύ περισσότερο απ’ όλα τα εγκώμια για την ποιητική του αξία.
Αλλά ας επιστρέψουμε στο βιβλίο. Η σημερινή έκδοση είναι μεν επανέκδοση αλλά στην πραγματικότητα αποτελεί ένα καινούργιο βιβλίο. Θα εξηγήσω γιατί. Ο Κοτζιούλας είχε στο αρχείο του έναν φάκελο με το κείμενό του και με μαρτυρίες συναγωνιστών του Άρη που τις είχε συγκεντρώσει ο ίδιος. Ο φάκελος αυτός παραδόθηκε από τη χήρα του, την Ευμορφία Κοτζιούλα, στον Κώστα Κουλουφάκο, ο οποίος είχε κάνει την (πολύ καλή) επιμέλεια της πρώτης έκδοσης. Ωστόσο, ο Κουλουφάκος, ίσως για οικονομία χώρου, έκανε την επιλογή να μην συμπεριλάβει όλες τις μαρτυρίες παρά μόνο όσες είχαν άμεση σχέση με τον Άρη Βελουχιώτη. Στη σημερινή έκδοση αποκαθίσταται το πλήρες κείμενο των μαρτυριών, όπως το είχε σχεδιάσει ο Κοτζιούλας, αρκετές δεκάδες επιπλέον σελίδες με πολύ ενδιαφέρουσες μαρτυρίες. Επίσης, σε σύγκριση με την έκδοση Κουλουφάκου στη νέα έκδοση έχουν προστεθεί ορισμένα στοιχεία που τα γνωστοποίησαν στη χήρα του Κοτζιούλα παλιοί συναγωνιστές του μετά την πρώτη έκδοση (π.χ. μαρτυρίες για την υπόθεση του Οκτωβριανού), σημειώσεις του ιστορικού Βαγγέλη Τζούκα, επίμετρο του καθηγητή Μιχάλη Μερακλή, ενώ το κείμενο διανθίζεται με φωτογραφίες αρχείου και πορτρέτα των αγωνιστών από το «Λεύκωμα του Αγώνα» του Δημήτρη Μεγαλίδη -στο οποίο είχε συμβάλει ο Κοτζιούλας. Το κασέ της έκδοσης έχει αλλάξει κι έτσι ο αριθμός των σελίδων δεν είναι πολύ μεγαλύτερος, αλλά στην πραγματικότητα το υλικό είναι σχεδόν διπλάσιο, γι’ αυτό και ο υπότιτλος της σημερινής έκδοσης είναι «Αναμνήσεις και μαρτυρίες» ενώ της παλιότερης ήταν «Αναμνήσεις». Βρίσκω μερικές από τις νέες μαρτυρίες εξαιρετικά ενδιαφέρουσες, και σκοπεύω να παρουσιάσω χωριστά, σε επόμενο άρθρο, κάποιες από αυτές. Βέβαια, το κυρίως κείμενο (οι αναμνήσεις του Κοτζιούλα για τον Άρη) δεν έχει αλλάξει, γι’ αυτό και διατηρήθηκε ο ίδιος τίτλος. Όμως η σημερινή έκδοση διαφέρει αρκετά από την πρώτη, τόσο που δεν θα το μετανιώσουν αν την αγοράσουν και όσοι έχουν ήδη την έκδοση του Θεμέλιου. Η μόνη κριτική παρατήρηση που έχω να κάνω (και που ίσχυε και για την έκδοση Κουλουφάκου/Θεμέλιου) είναι ότι, ενώ υπάρχουν πλήθος υποσημειώσεις πραγματολογικού χαρακτήρα, λείπει ένα γλωσσάρι με τις ηπειρώτικες ιδιωματικές λέξεις. Λίγοι αναγνώστες θα ξέρουν τι σημαίνει «ζάρκος» ή «ορσιδούλα». Για να πάρετε μια γεύση, παραθέτω ένα κεφάλαιο του βιβλίου, που μου έδωσε και τον τίτλο -αφού περιγράφει τους Μαυροσκούφηδες του Άρη. (Για τεχνικούς λόγους έχω παραλείψει τις υποσημειώσεις). ΟΙ ΜΑΥΡΟΣΚΟΥΦΗΔΕΣ Πολύς λόγος έχει γίνει για τους Μαυροσκούφηδες, μα ελάχι¬στοι τους γνώρισαν από κοντά. Εγώ είχα την τύχη να ζήσω κάμποσο μαζί τους κι έτσι ξέρω περισσότερα από τον καθέναν. Οι Μαυροσκούφηδες θα ’ταν καμιά εικοσπενταριά το πολύ. Έμε¬ναν κοντά στον Άρη, αλλά στέλνονταν και σε υπηρεσίες. Αυτοί εκτελούσαν και χρέη συνδέσμου με το Γενικό Στρατηγείο, καθώς είχαν κιόλας τα γρήγορα άλογά τους. Πάντως ο μεγαλύτερος αριθ¬μός τους βρισκόταν γύρω απ’ τον αρχηγό, σαν προσωπική του ομά¬δα. Πρέπει να τονίσουμε απ’ την αρχή πως αυτούς ο Άρης δεν τους είχε για φρουρά του. Δε φοβόταν κανέναν ούτε είχε ανάγκη να φυλάγεται. Τον αγαπούσαν όλοι, τον λάτρευαν μπορώ να ειπώ. Κι αν κανένας αντιδραστικός επιβουλευόταν τη ζωή του, ήξερε πως την ίδια στιγμή θα γινόταν κομμάτια. Οι πιο πολλοί Μαυροσκούφηδες ήταν παλιοί σύντροφοι του Ά¬ρη, συμπολεμιστές του, και συνδέονταν με φιλία μαζί του. Ήταν λοιπόν φυσικό, άμα έγινε καπετάνιος του Στρατηγείου, να τους πά¬ρει κοντά του, όπως έκαναν κι άλλοι. Είχε εμπιστοσύνη στο χαρακτήρα τους κι ήταν βέβαιος πως μ’ ένα γνέψιμό του μπορούσαν να πέσουν στη φωτιά. Τόσο ήταν ψύχραιμοι και αφοσιωμένοι σ’ αυ¬τόν. Έτσι διαλεγμένοι, δοκιμασμένοι απ’ τον ίδιον, οι Μαυροσκούφηδες τον ακολουθούσαν παντού, πρώτοι στις μάχες, πρόθυμοι για θυσίες. Τους αρκούσε που βρίσκονταν κοντά στον Άρη, που αποτελούσαν την τιμητική του ακολουθία. Πολλοί ζήλευαν τον τίτλο τους, αλλά σε λίγους δινόταν ένα τέτοιο προνόμιο.
Γινόταν ωστόσο κι ένα καινούργιο ξεδιάλεγμα αναμεταξύ τους. Άλλος σκοτωνόταν, άλλος αρρώσταινε κι έφευγε, διώχνονταν κάπου κάπου και κανένας σκάρτος. Απ’ την άλλη μεριά δέχονταν και νέ¬ους, αλλά σπάνια, εξαιρετικά. Έπρεπε να ’χεις στο ενεργητικό σου ένα κατόρθωμα ή κάτι ανάλογο για να σε κρατήσει κοντά του ο Ά¬ρης. Είδαμε π.χ. πως τον αδερφό του Γάκη Σπύρου τον πήρε για χάρη εκείνου, έπειτ’ απ’ το θάνατό του. Κι αποδείχτηκε αληθινό παλικάρι, σαν εκείνον. Οι Μαυροσκούφηδες ξεχώριζαν, όπως λέει και τ’ όνομά τους, απ’ τους μαύρους των σκούφους, ίδιους με καλπάκια Κοζάκων. Από κει θα ’χαν πάρει το σχέδιο. Αλλά το χρώμα, η προέλευση έχουν την ιστορία τους. Μου τη διηγήθηκε ο Μπάμπης Κλάρας, όταν αντα¬μώσαμε για πρώτη φορά. Στην αρχή της κατοχής παρουσιάστηκε μια μεγάλη απειλή για τη φυλετική μας ενότητα απ’ ορισμένους βλαχόφωνους της Πίνδου, που ίδρυσαν με την υποστήριξη των Ιταλών τη λεγάμενη λεγεώνα, κατατάσσοντας σ’ αυτήν με τη βία ή με τη δωροδοκία όσους μπορούσαν. Η προπαγάνδα απλωνόταν ολοένα αποσυνθέτοντας το ελληνικό στοιχείο και στηριγμένη πάντα στην τρομοκρατία. Τότε ο Άρης έριξε το σύνθημα: «Θάνατος στους λεγεωνάριους!». Ένας απ’ τους συνεργάτες του σ’ αυτόν τον τομέα ήταν κι ο Καπετάν Μπελής. Αυτός, αφού εξόντωσε τους πουλημένους Κουτσόβλαχους της Θεσ¬σαλίας, πήρε το σκού¬φο ενός τους και τον έστειλε στον Άρη, δείγ¬μα της νίκης; Ο Άρης τότε τον φό¬ρεσε λέγοντας ικανο¬ποιημένος: – Αυτός ο σκούφος που ήταν ως τώρα έν¬δειξη ατιμίας, γίνεται πια εθνικό σύμβολό μας. Το παράδειγμα του Άρη το μιμήθηκαν ο έ¬νας με τον άλλον κι οι σύντροφοί του. Αργότερα προμηθεύ¬τηκαν όλοι ύφασμα α¬πό ένα γούνινο πανω¬φόρι μιας πλούσιας συνεργάτισσας των Ιταλών που εκτελέοαν οι αντάρτες. Οι υπόλοιποι έπειτα παίρναν όθε βρίσκαν. Έτσι επικράτησαν οι μαύροι σκούφοι, έμεινε και τ’ όνομά τους. Οι Μαυροσκούφηδες δεν ήταν όλοι τους μεγαλόσωμοι, επιβλη¬τικοί, αλλά πάντως όχι και αδύνατοι, κακοφτιαγμένοι, Ο Άρης ήθε¬λε τη ρώμη, την υγεία σε όλες τις εκδηλώσεις. Κι οι σύντροφοί του ήταν εξαιρετικής αντοχής, ψημένοι στις κακουχίες. Μπορούσαν να τρέχουν, να πολεμούν, νηστικοί, άγρυπνοι, μέρες και νύχτες. Η μόνιμη ασχολία που είχαν ήταν τ’ άλογά τους. Τα ξύστριζαν, τους έδιναν ταή, τα πότιζαν στις βρύσες. Αλλά η διατροφή στις ορεινές περιφέρειες, όπου δεν έβρισκαν χορτάρι, αποτελούσε ολόκληρο πρόβλημα. Τ’ άλογα εκείνα ήθελαν φαΐ. Και με δυσκολία τους εξοικονομούσαν λίγη ροκιά ή καλαμπόκι. Οι Μαυροσκούφηδες προέρχονταν από διάφορες ηλικίες. Αλλά οι περισσότεροι ήταν νέοι, γύρω στα εικοσιπέντε. Κατάγονταν απ’ τη Ρούμελη, απ’ τη Θεσσα¬λία, μα κι από παντού. Όλοι τους ανήκαν στα λαϊκά στρώ¬ματα. Κι ελάχιστοι είχαν α¬νώτερη μόρφωση, γυμνασια¬κή. Ο Άρης δε χρειάζονταν γραμματισμένους, αλλά πολεμιστάδες. Τα επαγγέλματά τους; Α¬νάλογα κι αυτά. Ο μπάρμπα Αχιλλέας ήταν γεωργός, ο Έ¬κτορας χωροφύλακας, ο Αντρούτσος αγρότης, ο Αρβανίτης το ίδιο, ο Τζαβέλας σαμαράς, ο Λέων κι ένας άλ¬λος τσαγκάρηδες. Τελοσπάντων ήταν όλοι τους άνθρω¬ποι της δουλειάς, παιδεμένοι. Κι είχαν βγει στο βουνό από αυθόρμητη κλίση, από μίσος για την τυραννία. Όσο γι’ αυτό, είχαν όλοι μέσα τους το πάθος της ανεξαρτησίας• δε χρειάζονταν να πάρουν μαθήματα απ’ τον Άρη.
Και όμως ζούσαν πειθαρχικά, μονιασμένα. Δεν τραβούσε ο ένας από δω κι ο άλλος από κει. Κάθε εντολή που δινόταν ήταν νόμος γι’ αυτούς. Η παρακοή αποκλείονταν σαν κάτι το ξένο, το μη οργανι¬κό. Και κάποτε, όπως θα ιδούμε, τιμωρούνταν σκληρά. Οι Μαυρο¬σκούφηδες ήθελαν ν’ αποτελούν μια ομάδα-υπόδειγμα. Και το ’χαν καύχημά τους, κρυφό καμάρι στους άλλους. Ήταν οργανωμένοι σαν όλους τους αντάρτες βέβαια, αλλά μ’ έναν τρόπο ακόμα πιο αυστηρό. Για όποιον είχε ιδέα καλογερικής, έμοιαζαν κάπως με κοινοβίτες. Είχαν αυτοδιοίκηση, κάναν συνε-λεύσεις. Εκεί γινόταν ελεύθερα κριτική και αυτοκριτική. Σε ξένους όμως απαγορεύονταν να παρακολουθήσουν. Είχαν ακόμα ειδικό¬τητες, υπεύθυνους για το καθετί. Ένας μαγείρευε, άλλος έραβε τις μπότες, άλλος έβρισκε θροφή για τα ζώα, άλλοι φύλαγαν βάρδιες με τη σειρά, μέρα και νύχτα. Στέλνονταν και σε αποστολές, μακρι¬νές, επικίνδυνες, μες στα δάση, σ’ άγνωστα μέρη. Ένας απ’ αυτούς, ο Καρπενησιώτης, σκοτώθηκε μ’ ενέδρα από εδεσίτες σε μια τέτοια διαδρομή. Όλοι τους είχαν γένια εξόν απ’ το Λέοντα, τον υπασπιστή του Ά¬ρη, και τον Ξάνθο,158 που τυφλώθηκε ύστερα σε μάχη. Αυτοί ήταν παλικαρόπουλα ακόμα, όχι αγριοτρίχηδες σαν τους άλλους. Και όμως όλοι τους, μ’ όλο που δείχνονταν βλοσυροί, αδιάλλαχτοι, αν τους πλησίαζες και μιλούσες μαζί τους, φανέρωναν μια ή¬μερη, παιδιάτικη ψυχή. Δε σου περνούσε απ’ το νου πως μπορούν αυτοί οι άνθρωποι να σκοτώσουν. Ο Χαράλαμπος μάλιστα, ο α¬νεψιός του Ψαρού, ήταν ίδιος ευαγγελιστής. Γι’ αυτό τον είχαν βά¬λει να οργανώνει και την Αλληλεγγύη στα χωριά. Εγώ τα είχα καλά μαζί τους, έκανα παρέα με όλους. Στην αρχή μερικοί θέλησαν να με σκιάξουν. – Τί, με τους Μαυροσκούφηδες θα πας; Δε φοβάσαι; Αυτοί εί¬ναι θηρία! Μα εγώ έπαιζα μαζί τους, σαν με αρκούδια μερωμένα. Και ποτέ δε με πείραξαν, ούτε καν με τα λόγια. Απεναντίας με περιποιού¬νταν, μου έκαναν τόπο μπροστά στη φωτιά. Συζητούσαν, ενδιαφέρονταν για όλα. – Δε θα βγάλουμε καμιά χειρόγραφη φημερίδα; με ρωτούσαν στου Βαλκάνου. Αλλά η πείνα, οι λάσπες, οι ψείρες δε μας άφηναν για τέτοιες δουλειές. Αργότερα, που είχα την επιμελητεία, έρχονταν να τους δίνω μελισσόχορτο και καμιά κουταλιά χαρουπόμελο να κάνουν τσάι, όποτε ήταν κρυωμένοι. Έπαιρναν πειθήνια όσο τους έδινα, χωρίς αντι¬λογία. Καμιά φορά έκαναν και γούστο μαζί μου. – Έλα να μπεις λίγο στ’ άλογό μου! πρότεινε ο… ξεχνώ πια τ’ ό¬νομά του. Εγώ δε φαίνομουν πρόθυμος, δεν ήξερα καβάλα. Μήπως εκεί¬νοι το αγνοούσαν; Αλλά γι’ αυτό επέμεναν ίσα ίσα. – Έλα, μη φοβάσαι! Θα το κρατάω γω. Το βαστούσαν πραγματικά απ’ το χαλινάρι κι εγώ πηδούσα από κανένα πεζούλι στα καπούλια. Δε χρειάζονταν να του δώσουν καμιά στο λαιμό. Το άλογο ήξερε μόνο του έπειτα. Κινούσε απ’ την πλατεία σα σαΐτα, έπαιρνε κατη¬φορίζοντας τις ρούγες, έφτανε απάνω στο γεφυράκι, έδινε μια να με τινάξει καταγής και γυρίζοντας πίσω, καλπάζοντας σα δαιμονισμένο με ξανάφερνε στην πλατεία του Βουργαρελιού, όπου όλοι, προβλέποντας το τέλος και μην έχοντας φύγει, τραντάζονταν στα γέλια. – Αμ’ δεν το είχες πιασμένο καλά, στάσου να σου δείξω… επέμεναν στο επίφοβο πείραγμά τους. Η διαδρομή με τις ίδιες περιπέτειες δευτερωνόταν και το χτυ¬ποκάρδι μου τρόμαζε να πάρει τέλος. Μ’ αυτά και μ’ αυτά όμως κό¬ντευα να μάθω. – Τί σου ’καμαν πάλι σήμερα; με ρωτούσε το βράδι ο Άρης γελώ¬ντας. Παρά λίγο να σε τουμπάρει στο γεφυράκι, ε; Δεν τους μάλωνε όμως, ούτε κι εμένα με απότρεπε από τέτοια. Οι αντρίκιες ασκήσεις πάντα του άρεσαν. Και ήξερε βέβαια πόσο ανυπόταχτα ήταν τα μαυροσκούφικα άλογα όταν ένιωθαν στην πλάτη τους ξένον αναβάτη. Ο καθένας θα το πάθαινε αυτό την πρώτη φο¬ρά.
Ο Άρης αγαπούσε τους Μαυροσκούφηδες σαν παιδιά του. Τους ήξερε, τους πρόσεχε όσο ένας ηγούμενος τους καλογέρους. Μαζί τους έτρωγε, μαζί τους κοιμόταν. Τίποτε δεν κράταγε για τον εαυτό του χώρια από αυτούς, παρά μόνο όσα σχέδια ή μυστικά επιβάλ¬λονταν από τη θέση του. Μην έχοντας παιδιά, δικούς του κοντά, ε¬κείνους αισθάνονταν σαν οικογένειά του. Κατανόηση κι αφοσίωση τους συνένωναν αμοιβαία. Δεσμός προσωπικός, σφραγισμένος μ’ αίμα, τους έδενε σφιχτά, κι η απόφασή τους για θάνατο ήταν ρητή. Αυτό το σώμα, δημιουργημένο μες στη φωτιά του αγώνα, μας μεταφέρει σε παλιές εποχές, σ’ έθιμα αρχαία, στον Αλέξανδρο με τους επιλέκτους του, στο Δαρείο με τους αθανάτους. Σπάνια η επιβολή ενός αρχηγού φανερώθηκε με τέτοιον έντονο τρόπο, να υπο¬βάλλονται για χάρη του σε σκληρή πειθαρχία πολεμόχαρες φύσεις. Όλοι τους αυτοί, λιοντάρια στο πρόσταγμά του, ξαναγίνονταν μ’ ένα γνέψιμο αρνιά. Ο Άρης, έχοντας σ’ αυτούς εμπιστοσύνη, βλέποντας την αφο¬σίωσή τους, ήταν επόμενο να τους έχει και κάποια αδυναμία. Τους έβλεπε σαν όργανα, γεννήματά του. Δεν του περνούσε απ’ το μυα¬λό πως του τα παράλεγαν καμιά φορά. Κι έτσι παρασύρονταν κά¬ποτε από σφαλερές τους εισηγήσεις. Μια μέρα ο πάτερ Ανυπόμονος λογόφερε με κάποιον νεαρό της ομάδας. – Πήγαιν’ από δω, του λέει. Εγώ δεν έχω σχέση με αλήτες. Ήταν αυτό μια φράση που μπορούσε να την πει κανείς απάνω στο θυμό του. Αλλά το βράδι είδε τον Άρη κατσουφιασμένο. – Τί συμβαίνει αρχηγέ; Σε βλέπω άκεφον. Γιατί δε μιλάς; – Τι να σου πω, παπούλη! Εσύ δε θέλεις κουβέντα με αλήτες. Ε¬μείς είμαστε όλοι μας αληταριό… Τα λόγια του έδειχναν πίκρα μεγάλη, προσβολή. Είχε πιστέψει την καταγγελία και το πήρε κατάκαρδα. Τρόμαξε ο πάτερ Ανυπό¬μονος να του εξηγήσει πως το νεύριασμά του αφορούσε μόνο ε¬κείνον κι όχι όλη την ομάδα. Έτσι τα έσιαξαν πάλι. Οι Μαυροσκούφηδες, με το να ’ναι δίπλα στον Άρη, το ’χαν πάρει λίγο απάνω τους. Είχαν πάρει αέρα απ’ τον τίτλο, απ’ τ’ όνομά τους. Κάποτε, όταν στέλνονταν έξω για υπηρεσία, έκαναν κατά-χρηση εξουσίας και φέρνονταν αυταρχικά. Οι χωριάτες βαρυγκομούσαν. Καμιά φορά μουρμούριζαν κι οι αντάρτες που τους έβλε¬παν φιγουράτους, με καμτσίκια στα χέρια, σαν έξτρα αντάρτικο. Γι’ αυτά οι πολιτικές οργανώσεις αναφέρονταν στον Άρη, που ήταν ο άμεσος υπεύθυνός τους. – Σήμερα τον είχαν δυο ώρες στο μέσα οντά, μου εμπιστεύτηκε μια μέρα η κυρά Θυμία, η νοικοκυρά όπου φιλοξενούμουν. Έκλεισαν την πόρτα κι έλεγαν, έλεγαν. Τον έφεραν από πάνω, ένας αυτός κι εκείνοι δυο, με πολιτικά. Τι να τον ήθελαν, γιε μου! Για παράπονα τον ήθελαν, κι ήταν της Πανηπειρωτικής. Ο Άρης τ’ άκουγε χωρίς υπεροψία, με πνεύμα δημοκρατικό, και διόρθωνε ό,τι μπορούσε. Αλλά τι να προφτάσει απ’ όλα! Οι άνθρωποι είναι ανοικονόμητοι κι οι αντάρτες ακόμα περισσότερο. Απ’ όλους δυο τρεις φαίνονταν ζόρικοι κι αυτοί με την ανοχή του Άρη δυσφήμιζαν όλους. – Αυτός; έλεγε ο πάτερ Ανυπόμονος για έναν. Εγώ, αν είναι να τον κρεμάσουν, ευχαρίστως θα του τραβούσα το σκοινί… Άλλοτε πάλι ο Οκτωβριανός με το παράξενο σουλούπι δείχνοντάς μου το Τζαβέλα, που έστεκε πιο πέρα ν’ ακούει, μου τόνιζε με τη νησιώτικη προφορά του, σε ύφος αστείο: – Ξέρεις ποιόν φοβάται αυτός; Να σου πω εγώ… σκύψε ν’ ακούσεις (κι υψώνοντας επίτηδες τη φωνή του καμπάνιζε) – εσένα, την πένα σου, το γράψιμό σου! Λένε πως κάποτε έκαμαν μεγάλα παράπονα για τον ίδιον στον Άρη. – Τί να τον κάμω; τους είπε. Να τον σκοτώσω; Δε μου δίνει αφορμή. Είναι διάβολος σωστός. Έπειτα τί νομίζετε πως τον έχω; Μέσα σ’ ένα σπίτι είναι λογιών λογιών έπιπλα, ντουλάπες, καθρέφτες, ζωγραφιές. Θα υπάρχει όμως κι ένα καθίκι, τι να γίνει. Σιχαμένο είναι, αλλά χρήσιμο, έ; – Ναι, μα δεν το βάνουν και στην πόρτα για μόστρα, του παρατήρησαν πικρόχολα οι πολιτικοί. Ο Τζαβέλας ήταν αληθινά, σε περίοδο δράσης, παραχέρι του Ά¬ρη. Αλλά πρέπει να ομολογηθεί πως ο άνθρωπος αυτός, διαβολε¬μένος στο μυαλό, αδίσταχτος στην πράξη, εξυπηρετούσε την κατά¬σταση όσο κανένας άλλος. Και φυλαγόταν με το παραπάνω να μην ξεστρατίσει πουθενά. Όσο για την αφοσίωσή του, την απόδειξε στο τέλος. Έμεινε πιστός Μαυροσκούφης, σκοτώθηκε μαζί με τον αρχηγό του. Δυσκολεύτηκαν μάλιστα οι διώχτες να τους ξεχωρίσουν, ποιος απ’ τους δυο τους ήταν ο Άρης.