Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2015

Τριτη 22 Δεκεμβριου 2015


ΑΡΝΗΘΗΚΑΝ ΝΑ ΧΩΡΙΣΤΟΥΝ
Μουσουλμάνοι στη Σομαλια προστάτευσαν Χριστιανούς, σε επίθεση ισλαμοφασιστών: «Σκοτώστε μας όλους» τους ειπαν
21|12|2015 19:43
Μία ομάδα Μουσουλμάνων, που ταξίδευαν με λεωφορείο στην Κένυα το οποίο δέχθηκε επίθεση από ένοπλους Ισλαμοφασιστες, προστάτεψε τους Χριστιανούς επιβάτες. Οι Μουσουλμάνοι αρνήθηκαν να χωριστούν σε δύο ομάδες οι επιβάτες, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες. Μάλιστα, δήλωσαν στους ιθσλαμοφασιστες να τους σκοτώσουν όλους μαζί, ή να τους αφήσουν ήσυχους, σύμφωνα με κυβερνήτη της περιοχής. Τουλάχιστον δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην επίθεση, που έγινε κοντά στο χωριό Ελ Γουάκ, κοντά στα σύνορα με τη Σομαλία. Η τρομοκρατική ισλαμοφασιστικη συμμορια αλ Σαμπάμπ είναι το πιο πιθανό να κρυβόταν πίσω από την επίθεση, σύμφωνα με το BBC, καθώς δραστηριοποιείται στην περιοχή. Το λεωφορείο ταξίδευε από το Ναϊρόμπι προς την πόλη Μαντέρα. Στις επιθέσεις της έως τώρα η αλ Σαμπάμπ διαχωρίζει τους Μουσουλμάνους και σκοτώνει τους Χριστιανούς. Αυτή τη φορά, έπειτα από την αντίδραση των Μουσουλμάνων, οι αληταραδες ισλαμοφασιστες αποφάσισαν να αποχωρίσουν. Ομως, πυροβόλησαν στο κεφάλι κάποιον που προσπάθησε να διαφύγει όταν νωρίτερα οι δράστες υποχρέωσαν τον κόσμο να κατέβει από το λεωφορείο.
----------------------------------------------------------------------------------------
ΜΟΛΙΣ ΤΡΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ
Ινδία: Ελεύθερος ο ένας από τους δράστες φριχτού ομαδικού βιασμού 23χρονης φοιτήτριας
21|12|2015 12:59
Το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε σήμερα προσφυγή κατά της απελευθέρωσης του νεαρότερου κατηγορούμενου για τον ομαδικό βιασμό και τον φόνο μιας 23χρονης φοιτήτριας στο Νέο Δελχί τον Δεκέμβριο του 2012, σε ένα έγκλημα που είχε συγκλονίσει την υφήλιο και είχε πυροδοτήσει μεγάλο κύμα διαδηλώσεων στη χώρα για τη βία που υφίστανται οι γυναίκες. Το Ανώτατο Δικαστήριο απεφάνθη σήμερα ότι δεν υπάρχει κανένα νομικό επιχείρημα που να μπορεί να στηρίξει τη συνέχιση της κράτησης του κατηγορούμενου, ο οποίος εξέτισε την ποινή του, δήλωσε σε δημοσιογράφους η Σουάτι Μαλίουαλ, πρόεδρος της Επιτροπής Γυναικών του Νέου Δελχί, η οποία προσέφυγε στη δικαστική αυτή αρχή κατά της απελευθέρωσής του. "Το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε την προσφυγή μας απουσία ειδικής νομοθετικής διάταξης. Ο κατηγορούμενος δεν μπορεί να παραμείνει υπό κράτηση", πρόσθεσε η ίδια. Ο πατέρας του θύματος, Μπαντρίναθ Σινγκ, εξέφρασε την πικρία του για την απόφαση. "Τι μπορώ να πω; Δεν υπάρχουν λόγια που να μπορούν να εκφράσουν την απογοήτευσή μου. Δεν τους καταλαβαίνουμε όλους αυτούς τους νόμους, εμείς ξέρουμε μόνο ότι το σύστημα μας πρόδωσε", είπε. Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις είχαν αναπτυχθεί μπροστά από το Ανώτατο Δικαστήριο, ενώ χθες οι δυνάμεις της τάξης είχαν διαλύσει συγκέντρωση διαμαρτυρίας εκατοντάδων ανθρώπων, μεταξύ των οποίων βρίσκονταν και οι γονείς της άτυχης φοιτήτριας. Ο νεαρός άνδρας που αφέθηκε ελεύθερος είχε καταδικαστεί σε φυλάκιση τριών ετών, δηλαδή στη μέγιστη ποινή που προβλέπεται για τους ανηλίκους, καθώς την εποχή που έγινε το έγκλημα ήταν 17 ετών. Συνολικά 6 άνδρες είχαν διαπράξει την εξαιρετικά βίαιη αυτή επίθεση. Η 23χρονη φοιτήτρια κινησιοθεραπείας Τζιότι Σινγκ γυρνούσε στις 16 Δεκεμβρίου από τον κινηματογράφο με έναν φίλο της και ανέβηκαν μαζί στο λεωφορείο. Οι έξι άνδρες που βρίσκονταν μέσα στο λεωφορείο, μεταξύ των οποίων ο οδηγός, τη βίασαν με τη σειρά, και χρησιμοποιώντας έναν σιδηρολοστό. Σχεδόν δύο εβδομάδες μετά η νεαρή πέθανε από εσωτερική αιμορραγία σε νοσοκομείο της Σιγκαπούρης. Τέσσερις ενήλικες καταδικάστηκαν σε θάνατο το 2014 για το έγκλημα αυτό και έχουν ασκήσει έφεση στο Ανώτατο Δικαστήριο. Ο έκτος κατηγορούμενος είχε αυτοκτονήσει στη φυλακή πριν από τη διεξαγωγή της δίκης τους. Η επίθεση αυτή είχε προκαλέσει διεθνή κατακραυγή και βίαιες διαδηλώσεις στο Νέο Δελχί εκείνη την εποχή και είχε αποκαλύψει το πραγματικό μέγεθος της βίας που υφίστανται οι γυναίκες στην Ινδία, οδηγώντας στην σκλήρυνση της νομοθεσίας για τα εγκλήματα σεξουαλικής φύσης. Συνολικά 36.735 υποθέσεις βιασμού καταγράφηκαν στην Ινδία το 2014, εκ των οποίων οι 2.096 στο Νέο Δελχί, όμως οι ειδικοί επισημαίνουν ότι πρόκειται μόνον για την κορυφή του παγόβουνου.
--------------------------------------------------------------------------------------
Χεβρώνα (ISM)_Την Κυριακή, 20 Δεκεμβρίου 2015, οι ισραηλινές δυνάμεις πυροβόλησαν και τραυμάτισαν τρεις Παλαιστίνιους στο σημείο ελέγχου Shuhada, στην κατεχόμενη Χεβρώνα. Έπειτα άρχισαν να πυροβολούν αδικαρίτως προς τους πολίτες και τους δημοσιογράφους στην περιοχή και τραυμάτισαν ένα 5-χρονο αγόρι, όταν οι ισραηλινές δυνάμεις πυροβόλησαν απευθείας σε διερχόμενο σχολικό λεωφορείο από το σημείο ελέγχου. Όλα ξεκίνησαν όταν οι ισραηλινές δυνάμεις πυροβόλησαν ένα κορίτσι στο κεφάλι με πραγματικά πυρά. Ένας Παλαιστίνιος, παρευρισκόμενος, ενώ προσπαθούσε να βοηθήσει το κορίτσι, την τράβηξε προς την παλαιστινιακή πλευρά του οδοφράγματος δεξιά αφότου πυροβολήθηκε, τον πυροβόλησαν στο στόμα. Ο άνδρας προσπαθούσε να βοηθήσει, γνωρίζοντας ότι οι ισραηλινές δυνάμεις πιθανότατα θα αρνηθούν στο κορίτσι οποιαδήποτε ιατρική βοήθεια εάν το Παλαιστινιακό ασθενοφόρο δεν έφτανε στο σημείο που ήταν το κορίτσι. Ένας άλλος παλαιστίνιος που παρευρίσκονταν πυροβολήθηκε κι αυτός. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, το κορίτσι είχε ένα μαχαίρι, αλλά αντί να προσπαθεί να την αφοπλίσουν, οι ισραηλινές δυνάμεις την πυροβόλησε κατευθείαν στο κεφάλι. Όταν το ασθενοφόρο της Παλαιστινιακής Ερυθράς Ημισελήνου έφθασε στο σημείο μετά από λίγα λεπτά, δεν του επετράπη η προσέγγιση στην κοπέλα, προκειμένου να της παράσχει τις πρώτες βοήθειες. Οι δύο Παλαιστίνιοι τραυματίες μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο. Μετά από αυτό που συνέβη, οι ισραηλινές δυνάμεις έριξαν χειροβομβίδες κρότου και πυροβόλησαν με δακρυγόνα στους περαστικούς και τους γιατρούς της Ερυθράς Ημισελήνου για να τους αποτρέψουν να έρθουν πιο κοντά και να δουν τι συνέβη. Οι δημοσιογράφοι που έφθασαν στο σημείο δέχθηκαν, επίσης, επίθεση με χειροβομβίδες κρότου και απειλήθηκαν από τις ισραηλινές δυνάμεις με σφαίρες από καουτσούκ επικαλυμμένο χάλυβα. Οι ισραηλινές δυνάμεις εισήλθαν στην Η1-πλευρά του Al-Khalil (Χεβρώνα), η οποία είναι υπό τον πλήρη έλεγχο των Παλαιστινίων, τρέχοντας στην παλαιστινιακή αγορά και αδιακρίτως έριχναν δακρυγόνα εναντίον αμάχων. Ανέβηκαν στη στέγη του σπιτιού μιας παλαιστινιακής οικογένειας για να το χρησιμοποιήσουν ως βάση για τη ρήψη δακρυγόνων και πλαστικών σφαίρων με επικάλυψη χάλυβα προς Παλαιστίνιους στο δρόμο. Το σημείο ελέγχου Shuhada έχει πρόσφατα κλείσει για «ανακαίνιση», εμποδίζοντας στους Παλαιστίνιους την πρόσβαση στην παλαιστινιακή γειτονιά Τελ Ρουμέιδα, που βρίσκεται στην H2-περιοχή, υπό πλήρη ισραηλινό έλεγχο. Αυτή η γειτονιά, συμπεριλαμβανομένης και ενός μικρού τμήματος της Οδού Shuhada, όπου οι Παλαιστίνιοι έχουν ακόμη πρόσβαση, έχει κηρυχθεί «κλειστή στρατιωτική ζώνη» από την 1η Νοεμβρίου. Με το κλείσιμο αυτού του σημείου ελέγχου, η ήδη περιορισμένη ελευθερία κινήσεων των Παλαιστινίων, έχει τελείως ανακοπεί.
Πέτρες και πυροβολισμοί. Δακρυγόνα και οβίδες κρότου. Σημεία ελέγχου (checkpoints), καταπίεση και εξευτελισμοί. Καλώς ήρθατε στη ζωή υπό κατοχή, στη ζωή της Χεβρώνας, της κατεχόμενης πόλης της Δυτικής Όχθης.
---------------------------------------------------------------------------------------
Αιματηρή εισβολή
Δευτέρα, 21 Δεκεμβρίου 2015, 23:07
Σοκ προκαλούν οι εικόνες από επιχείρηση της αντιτρομοκρατικής σε σπίτι στην Κωνσταντινούπολη.
Πάνοπλοι αστυνομικοί πυροβολούν εν ψυχρώ νεαρή γυναίκα, η οποία τούς ζήτησε να φορέσουν πλαστικά καλύμματα στα παπούτσια για να μη λερώσουν το σπίτι. Το απίστευτο συμβάν εκτυλίχτηκε στις 18 Οκτωβρίου, ωστόσο έγινε γνωστό μόλις την Κυριακή από την εφημερίδα «Hurriyet», η οποία έδωσε και στη δημοσιότητα video από την αστυνομική επιχείρηση. Το θύμα είναι η 25χρονη Dilek Dogan. Μεταφέρθηκε σοβαρά τραυματισμένη σε νοσοκομείο της πόλης και υπέκυψε στα τραύματά της, μια εβδομάδα αργότερα, το βράδυ της 25 Οκτωβρίου.
Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα, η αντιτρομοκρατική έκανε έφοδο στη συγκεκριμένη κατοικία, καθώς υπήρχαν πληροφορίες για την παρουσία υπόπτου, φερόμενου ως μέλους του DHKP (Revolutionary People's Liberation Party). Εκπρόσωπος των τουρκικών αρχών ειπε θρασσυτατα ψεματα από αυα που λενε συνηθως οι σκατομπατσοι σε ολο τον κοσμο οπως ότι η 25χρονη επιχείρησε να αποσπάσει το όπλο από αστυνομικό, με αποτέλεσμα να δεχτεί τα πυρά. Άνδρες της Αντιτρομοκρατικής συνεχισαν τα ψεματα στην κατάθεσή τους ότι δηθεν δέχθηκαν φραστική και σωματική επίθεση από την οικογένεια της 25χρονης, κάτι που διαψεύδεται από τον πατέρα της Dilek. Μέλη της οικογένειας του θύματος υποστηρίζουν ότι δεν υπήρχε κανένας προφανής λόγος να την πυροβολήσουν, κάνοντας λόγο για απροκάλυπτη αστυνομική βία. Μάλιστα, επισημαίνουν ότι η 25χρονη ζητούσε επίμονα από τους αστυνομικούς να φορέσουν ειδικά πλαστικά καλύμματα στα πόδια τους για να μη λερώσουν το σπίτι. «Οι αστυνομικοί μπήκαν στο σπίτι με τις γαλότσες τους. Η κόρη μου τούς είπε να βάλουν καλύμματα στις γαλότσες για να μη λερώσουν το σπίτι. Άκουσα έναν πυροβολισμό και την είδα πεσμένη στο πάτωμα. Ήταν τέσσερις άνδρες. Διαπληκτίστηκαν μαζί της για τα παπούτσια. Έλεγαν πως δεν θα έβαζαν πλαστικά καλύμματα. Ένας από αυτούς, την πυροβόλησε» ανέφερε η μητέρα της Dilek, Aysel. Η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση της Κωνσταντινούπολης, έδωσε εντολή για διενέργεια εσωτερικής έρευνας σχετικά με τα αίτια της δολοφονίας. Για την υπόθεση βρίσκεται σε εξέλιξη εισαγγελική έρευνα εδώ και δύο μήνες.
----------------------------------------------------------------------------------------
Μεϊμαράκης - Μητσοτάκης στον δεύτερο γύρο
Δευτέρα, 21 Δεκεμβρίου 2015, 19:38
Τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα για τις εσωκομματικές εκλογές της ΝΔ ανακοινώθηκαν το απόγευμα της Δευτέρας από την Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή. Σύμφωνα με ανακοίνωση του προέδρου της ΚΕΦΕ Γ. Τραγάκη, μετά την καταμέτρηση σε 1062 εκλογικά τμήματα, από το 85% των εκλογικων τμηματων δηλαδη, ο Ευ. Μεϊμαράκης λαμβάνει 39,5%, ο Κ. Μητσοτάκης 28,7%, ο Απ. Τζιτζικώστας 21,1% και ο Αδ. Γεωργιάδης 11%. Η αναμέτρηση της 10ης Ιανουαρίου, ο δεύτερος γύρος των εκλογών, προσλαμβάνει άλλα χαρακτηριστικά, ιδεολογικά και πολιτικά, και θα διεξαχθεί, σε τελείως άλλη βάση από αυτή του πρώτου γύρου. Η δυναμική που ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατέκτησε στο λεκανοπέδιο Αττικής και κυρίως στη Β΄ Αθηνών άφησε πίσω τον Απόστολο Τζιτζικώστα. Ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, αν και ξεκίνησε ως «αουτσάιντερ» με δυναμική, δεν κατάφερε να περάσει στον δεύτερο γύρο, καθώς στο «κάστρο» του, τη Βόρεια Ελλάδα, και κυρίως στη Θεσσαλονίκη, αποδείχθηκε τελικά ασθενής η υποψηφιότητά του και σίγουρα όχι ικανή να αντισταθμίσει τη δυναμική Μητσοτάκη στη Β΄ Αθηνών. Ο Άδωνις Γεωργιάδης, αν και δεν κατάφερε να περάσει στον δεύτερο γύρο, αναδεικνύεται σε έναν από τους ρυθμιστές του αποτελέσματός του. Ο κ. Γεωργιάδης δήλωσε ότι οι πολίτες έχουν δική τους άποψη, αλλά ο ίδιος θα στηρίξει τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Υποστήριξε ότι ήρθε η ώρα της ανανέωσης για το κόμμα, πράγμα που μπορεί να υπηρετήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ αναφέρθηκε και στην άψογη συνεργασία που είχε μαζί του τα χρόνια που και εκείνος και ο κ. Μητσοτάκης ήταν υπουργοί.
----------------------------------------------------------------------------------------
Επιστρέφουν, και πολύ σωστα, αιώνιοι φοιτητές και πανεπιστημιακο άσυλο
Δευτέρα, 21 Δεκεμβρίου 2015, 13:17
Σωρεία αλλαγών προβλέπει το νέο νομοσχέδιο που παρέδωσαν στους πρυτάνεις των πανεπιστημίων ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης και η αναπληρώτρια υπουργός Σία Αναγνωστοπούλου. Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, όχι μόνο επανέρχονται οι αιώνιοι φοιτητές, αλλά μπορούν να επανεγγραφούν στις σχολές όσοι είχαν διαγραφεί με τον προηγούμενο νόμο. Ταυτόχρονα, επανέρχεται το πανεπιστημιακό άσυλο ακριβώς όπως ήταν πριν από τον νόμο της καραπουτανας προδοτρας νεοφιλελε Διαμαντοπούλου, ενώ πλέον οι φοιτητές θα μπορούν και πάλι να συμμετέχουν στις εκλογές για την ανάδειξη των πρυτανικών αρχών. Ειδικότερα, όπως αναφέρουν «Τα Νέα», με το νέο νομοσχέδιο έρχονται οι εξής αλλαγές: - ολική επαναφορά των λεγόμενων αιωνίων φοιτητών - η ιδιότητα του φοιτητή θα διατηρείται μέχρι την απονομή τίτλων σπουδών - φοιτητές που έχουν υπερβεί τον ελάχιστο χρόνο φοίτησης προσαυξανόμενο κατά δύο έτη δεν θα δικαιούνται παροχές σίτισης, στέγασης, διευκολύνσεων για τις μετακινήσεις και τις μετεγγραφές - οι φοιτητές θα έχουν το δικαίωμα να διακόψουν τις σπουδές τους με έγγραφη αίτηση για όσα εξάμηνα ή μη επιθυμούν χωρίς όμως να έχουν τη φοιτητική ιδιότητα στο σχετικό διάστημα -επανέρχεται η συμμετοχή των φοιτητών στις εκλογές για την ανάδειξη των πρυτανικών αρχών, που είχε καταργηθεί. Όσοι περισσότεροι ψηφίσουν, τόσο μεγαλύτερο βάρος θα έχει η ψήφος τους -μέσα σε 50 ημέρες από την ψήφιση του νόμου θα πρέπει να γίνουν ξανά πρυτανικές εκλογές σε όλα τα ιδρύματα εκτός από όσα έκαναν εκλογές με βάση τις τροπολογίες που πρόσφατα ψήφισε η κυβέρνηση -οι εκλογές θα γίνουν ξανά με κάλπες και μόνο αν αποτύχουν δύο φορές, αν δηλαδή τις κλέψουν ή τις καταστρέψουν οι φοιτητές -οι φοιτητές θα συμμετέχουν με εκπροσώπους στα όργανα διοίκησης, δηλαδή στη σύγκλητο, σχολή, τμήμα κ.τ.λ. - επανέρχεται το πανεπιστημιακό άσυλο με την ίδια διατύπωση που είχε πριν από την κατάργησή του από τον νόμο της καραπουτανας Διαμαντοπούλου.
--------------------------------------------------------------------------------------
Πρώτες εικόνες από την ανακατάληψη συριακής αεροπορικής βάσης
Τρίτη, 22 Δεκεμβρίου 2015, 11:02
Ο συριακός στρατός ανακατέλαβε πρόσφατα την αεροπορική βάση Marj al-Sultan στα περίχωρα της Δαμασκού, μετά από τρία χρόνια μαχών. Το πρώτο video από την περιοχή της βάσης μετέδωσε το ρωσικό δίκτυο «Ruptly», δείχνει κατεστραμμένα άρματα μάχης, ελικόπτερα καθώς και κτήρια που φέρουν χαρακτηριστικά δείγματα των ζημιών που υπέστησαν από τις μάχες. Στο βάθος διακρίνεται καπνός, εκεί που ο συριακός στρατός συνεχίζει την προέλασή του πολεμώντας τους ισλαμοφασιστες των δυτικων αποικιοκρατων και των αληταραδων σειχιδων, την στιγμή που γυριζόταν το video αυτό. Η στρατιωτική βάση απελευθερώθηκε με τη συνεργασία μαχητών Χεσμπολά. Την βάση που απελευθέρωσαν οι κυβερνητικές δυνάμεις, είχαν καταλάβει ισλαμοφασιστες της συμμοριας Jaish al-Islam, το μεγαλύτερο αλητικο συνασπισμό τρομοκρατικών δυνάμεων μαζί με το μέτωπο Al Nusra, που αποτελεί το παρακλάδι της συριακής Al-Qaeda, όπως μετέδωσε το αραβικό πρακτορείο ειδήσεων SANA. Οι απώλειες που ανακοινώθηκαν μετά την ανακατάληψη της αεροπορικής βάσης Marj al-Sultan είναι 50 νεκροί.
-----------------------------------------------------------------------------------------
Πρωτοφανής κλιματική αλλαγή: Χριστούγεννα με άνοιξη από Λονδίνο μέχρι Μόσχα!
Τρίτη, 22 Δεκεμβρίου 2015, 10:13
Tα Χριστούγεννα του 2015 θα έχουν... άρωμα άνοιξης σε ένα μεγάλο τμήμα της Γηραιάς Ηπείρου: ο υδράργυρος ξεπέρασε τους 10 βαθμούς Κελσίου στην Φινλανδία, οι κερασιές άνθισαν στη Γερμανία, τα παγοδρόμια στη Μόσχα παραμένουν κλειστά και τα χιονοδρομικά κέντρα χωρίς... χιόνι. «Πρόκειται πραγματικά για Χριστούγεννα που θα περάσουμε στο μπαλκόνι», δήλωσε ο Φρεντερίκ Νατάν της μετεωρολογικής υπηρεσίες της Γαλλίας αναφερόμενος στις θερμοκρασίες ρεκόρ που καταγράφονται το τελευταίο διάστημα στο βόρειο τμήμα της Ευρώπης, από το Λονδίνο έως τη Μόσχα. «Χθες, Κυριακή, ο υδράργυρος κατέγραψε ένα απόλυτο ρεκόρ για το μήνα Δεκέμβριο στην Φινλανδία: τα θερμόμετρα έδειξαν 11,2 βαθμούς Κελσίου στο Κοκεμάκι», μια περιοχή στο νοτιοδυτικό τμήμα της χώρας, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Γάλλος μετεωρολόγος. Στο Ελσίνκι, ο υδράργυρος ανήλθε στους 10,3 βαθμούς Κελσίου, θερμοκρασία ρεκόρ για την πρωτεύουσα, όπου ο μέσος όρος για τον μήνα Δεκέμβριο κυμαινόταν υπό φυσιολογικές συνθήκες υπό το μηδέν (-1 βαθμοί Κελσίου). Στη Στοκχόλμη χθες Κυριακή η θερμοκρασία ανέβηκε στους 12,6 βαθμούς Κελσίου. Άλλο ένα ρεκόρ για τον μήνα Δεκέμβριο, κατά τον οποίο συνήθως τα θερμόμετρα δείχνουν κατά μέσο όρο -1,7 βαθμούς Κελσίου. Στο ίδιο κλίμα και η Εσθονία με 11,3 βαθμούς Κελσίου στο Ταλίν, όπου το προηγούμενο ρεκόρ που είχε καταγραφθεί το μήνα Δεκέμβριο ήταν 10,6 βαθμοί Κελσίου (το 2006) σε αντίθεση με το μέσο όρο για το μήνα αυτό που είναι -1 βαθμοί Κελσίου. Αλλά και στο Λονδίνο οι καιρικές συνθήκες είναι αξιοσημείωτα ήπιες, υπογραμμίζει ο Φρεντερίκ Νατάν, που επισήμανε μεταξύ άλλων ότι στο πάρκο Σεντ Τζέιμς τα θερμόμετρα έδειξαν 16,9 βαθμούς Κελσίου και 16,4 βαθμούς Κελσίου στο αεροδρόμιο Χίθροου, χθες Κυριακή. Επιπλέον, 2.500 χιλιόμετρα ανατολικότερα, στη Μόσχα, καταγράφονται μία μετά την άλλη πρωτόγνωρες για την εποχή θερμοκρασίες. «Η μέση θερμοκρασία σήμερα Δευτέρα (+5 βαθμοί Κελσίου) είναι σχεδόν 12 βαθμούς Κελσίου υψηλότερη από τα φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα (-6,5 βαθμοί Κελσίου)» σημείωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Νικολάι Τερεσονόκ, επικεφαλής του τμήματος παρακολούθησης των καιρικών συνθηκών και του κλίματος στην κεντρική Ρωσία και τη Μόσχα. Στην Κόκκινη Πλατεία το τεχνητό παγοδρόμιο έκλεισε σήμερα για «τεχνικούς λόγους». «Δεν είναι πλέον ένα παγοδρόμιο, είναι μια όμορφη λίμνη» εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος τύπου του παγοδρομίου. Σε ό,τι αφορά μάλιστα τα 1.200 φυσικά παγοδρόμια της πρωτεύουσας, δεν άνοιξαν ποτέ για το κοινό. Στην Αγία Πετρούπολη, στις όχθες της Βαλτικής, ο υδράργυρος ανήλθε σήμερα στους 11 βαθμούς Κελσίου και η θερμοκρασία έσπασε κατά 5 βαθμούς και άνω το προηγούμενο ρεκόρ για αυτήν την περιοχή. «Να κάνουμε σκι; Πού να κάνουμε σκι; Δεν καταλαβαίνουμε πλέον τίποτα. Διανύουμε ακόμα το φθινόπωρο ή βρισκόμαστε ήδη στην άνοιξη;» διερωτήθηκε η Ναταλία Αφανασίεβα, υπεύθυνη του χιονοδρομικού κέντρου Τουτάρι Παρκ κοντά στην Αγία Πετρούπολη. Και στις Άλπεις, οι υπεύθυνοι των χιονοδρομικών κέντρων μάλλον δεν… χαμογελούν ακόμα και αν ορισμένοι εξ αυτών έχουν σώσει την κατάσταση καλύπτοντας τις πίστες με τεχνητό χιόνι. Στη Βρετανία οι νάρκισσοι άνθισαν, παρά το γεγονός ότι σήμερα, την 22α Δεκεμβρίου, μπήκαμε και επίσημα στον χειμώνα. «Λουλούδια τα Χριστούγεννα; Αυτό θα με έκανε να χαμογελάσω, όμως σήμερα το αναιρώ!» υπογράμμισε ο Γκάι Μπάρτερ της Βασιλικής Εταιρείας Οπωροκηπευτικών στην βρετανική εφημερίδα The Daily Telegraph. Στη Γερμανία εξάλλου οι κερασιές άνθισαν στη Δρέσδη. Άραγε η κλιματική αλλαγή μπορεί να εξηγήσει τις ήπιες θερμοκρασίες που καταγράφονται αυτόν τον Δεκέμβριο στη βόρεια Ευρώπη; Ως ένα βαθμό ναι, αν και η φυσική μεταβλητότητα του κλίματος αποτελεί αποφασιστικό παράγοντα. «Δεν είναι κάτι το νέο αυτή η μεγάλη μεταβλητότητα που καταγράφεται από τον ένα χρόνο στον άλλο» ειπε τις μαλακιες του ο Φρεντερίκ Νατάν, λεγοντας ο ηλιθιος ότι οι υψηλότερες θερμοκρασίες για μήνα Δεκέμβριο έχουν καταγραφθεί στη Γαλλία το 2000 και το... 1934. «Ωστόσο η υποκείμενη τάση της υπερθέρμανσης του πλανήτη επιτείνει ακόμα περισσότερο μια χρονιά όπως το 2015 που έχει σηματοδοτηθεί από πολύ ήπιες καιρικές συνθήκες» κατέληξε ο μετεωρολόγος.
---------------------------------------------------------------------------------------
8.000 γιατροί εγκατέλειψαν την Ελλάδα
Δευτέρα, 21 Δεκεμβρίου 2015, 18:58
Σε "επίπεδα ρεκόρ" έχει ανέλθει η ανεργία των γιατρών, με το 11,48% να είναι άνεργοι και το 16,02% υποαπασχολούμενοι, ενώ 7.340 γιατροί της Αθήνας έχουν εγκαταλείψει την Ελλάδα τα τελευταία έξι χρόνια. Σύμφωνα με στοιχεία του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ) 3.821 γιατροί είναι επισήμως άνεργοι, εκ των οποίων 1.259 λαμβάνουν επίδομα ανεργίας περίπου 360 ευρώ τον μήνα. Την ίδια ώρα, η αναλογία γιατρών και πληθυσμού στην Ελλάδα είναι 6,1 ανά 1.000 κατοίκους, όταν ο μέσος ευρωπαϊκός όρος είναι 3,3 γιατροί ανά 1.000 κατοίκους. Σε ό,τι αφορά τη γεωγραφική κατανομή των γιατρών, στην Ελλάδα, το 46% του ιατρικού δυναμικού βρίσκεται στο λεκανοπέδιο της Αττικής, με το χαμηλότερο ποσοστό, κάτω του 2%, να βρίσκεται στα νησιά του Αιγαίου και του Ιονίου.
Τα παραπάνω στοιχεία έδωσε ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γιώργος Πατούλης σε ημερίδα με θέμα "Νέοι γιατροί, παρόν και μέλλον", όπου επισημάνθηκε ότι «ο πληθωρισμός κυρίως των νέων γιατρών και η εξαιρετικά μικρή απορροφητικότητα, τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα, δημιουργεί ασφυκτικά προβλήματα στην επαγγελματική τους αποκατάσταση και εξαιρετικά χαμηλούς μισθούς». Όσον αφορά τη μετανάστευση των γιατρών, σύμφωνα με στοιχεία του ΙΣΑ, από τους 7.340 που έφυγαν στο εξωτερικό τα τελευταία έξι χρόνια, οι 5.406 μετανάστευσαν αναζητώντας εργασία από το 2011 και μετά. Μέχρι το 2009 η φυγή των γιατρών αφορούσε κυρίως τους αποφοίτους ιατρικών σχολών που ολοκλήρωναν το αγροτικό τους, ενώ από το 2010 η κατάσταση άλλαξε και εκτινάχθηκε κυρίως ο αριθμός των ειδικευμένων γιατρών. Σχετικά με τη γεωγραφική κατανομή των γιατρών στην Ελλάδα, το 46% του ιατρικού δυναμικού βρίσκεται στο λεκανοπέδιο της Αττικής, δεύτερη έρχεται η Κεντρική Μακεδονία με ποσοστό γύρω στο 17%, στην τρίτη θέση, με ποσοστά λίγο πάνω του 15%, κατατάσσεται η Δυτική Ελλάδα, η Θεσσαλία και η Κρήτη. Σε άλλες περιοχές ο αριθμός των γιατρών είναι σημαντικά μικρότερος, μόλις 3% στη Στερεά Ελλάδα όπου κατοικεί το 8% του πληθυσμού, ενώ στα νησιά του Αιγαίου και του Ιονίου τα ποσοστά κυμαίνονται κάτω του 2%. «Αντιμετωπίζουμε μια παράλογη στρέβλωση, που αποδεικνύει περίτρανα την αδυναμία της κεντρικής εξουσίας όλα αυτά τα χρόνια να χαράξει μια βιώσιμη και αποτελεσματική πολιτική υγείας. Την ώρα που υπάρχει υπερπληθώρα νέων γιατρών που μαστίζονται από την ανεργία, το σύστημα υγείας καταρρέει από την έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού. Σήμερα, δεκάδες νομοί της χώρας είναι ακάλυπτοι από βασικές ειδικότητες, και οι κάτοικοί τους είναι στο έλεος του Θεού», ανέφερε ο πρόεδρος του ΙΣΑ, ζητώντας να ανοίξουν οι συμβάσεις του ΕΟΠΥΥ για όλους τους γιατρούς.
-----------------------------------------------------------------------------------------
Tα πανω κατω στις εξετασεις. Περικοπες στο κοστος και αυξηση της συμμετοχης των ασφαλισμενων. Για τη δοση.
------------------------------------------------------------------------------------------
Πιο ακριβο το κρασι, υπο συζητηση το τσιπουρο
---------------------------------------------------------------------------------------
Οι φαρμακοποιοι καταγγελλουν ΦΠΑ 13% (με το ετσι θελω) σε αρκετα σκευασματα
-------------------------------------------------------------------------------------
Ψαλιδι στις δαπανες του ΕΟΠΥΥ. Υπογραφηκε η υπουργικη αποφαση για ανακοστολογιση (προς τα πανω βεβαια) των διαγνωστικων εξετασεων.
Που πηγαινουν τα χρηματα από την αυξηση των εισφορων υπερ του ΕΟΠΥΥ?
-----------------------------------------------------------------------------------
Αποδωστε επιτελους τον απετουμενο σεβασμο στους πολυτεκνους. Αιδως κυριοι του ΣΥΡΙΖΑ!
-----------------------------------------------------------------------------------
Ηρακλειο Κρητης. 50 ατομα την ημερα καταθετουν τις πινακιδες για να γλιτωσουν τα τελη.
--------------------------------------------------------------------------------------
Σε 25 ημερες ερχεται «μαχαιρι» στις συνταξεις. Εως τις 15 Ιανουαριουτο νέο ασφαλιστικο..
---------------------------------------------------------------------------------------
Οι πολιτες θα πληρωσουν ακριβα για υγεια και παιδεια. Ψαλιδι στις δαπανες του ΕΟΠΥΥ για διαγνωστικες εξετασεις. Τουλαχιστον 9.000 ευρω το κοστος των φροντιστηριων μαθητων Λυκειου.
---------------------------------------------------------------------------------------
Ο Πανελληνιος Φαρμακευτικος Συλλογος καταγγελλει αυξησεις στα φαρμακα. Μπηκαν αφνιδιαστικα στον αυξημενο ΦΠΑ.
--------------------------------------------------------------------------------------
Ουρες για το επιδομα θερμανσης. Υποβληθηκαν 200.000 αιτησεις οι 40.000 κοπηκαν.
--------------------------------------------------------------------------------------
Δεκατιανο για 11.000 μαθητες 64 δημοτικων σχολειων της Αττικης.
---------------------------------------------------------------------------------------
Σημερα η καταβολη των επιδοματων σιτισης και ενοικιου
-------------------------------------------------------------------------------------
Δωρεαν γαλα σε δημοτικα σχολεια της Δυτικης Θεσσαλονικης
---------------------------------------------------------------------------------------
Λιμανι Θεσσαλονικης. Κινητοποιησης μεχρι τελους για να ακυρωθει το ξεπουλημα
--------------------------------------------------------------------------------------
Ατμοσφαιρα αδιεξοδου στα Γιαννενα. Οι δικαιουχοι επιδοματος θερμανσης μειωνονται, και η αιθαλομιχλη στα Γιαννενα επιμενει.
---------------------------------------------------------------------------------------
Σύσταση από το υπουργείο Περιβάλλοντος: Μην ανάβετε τα τζάκια…
Δημοσιεύθηκε: 22/12/2015 14:31
Συστάσεις προς τους πολίτες να… αποφεύγουν και σήμερα να ανάψουν τζάκι ή να χρησιμοποιήσουν θερμάστρες στερεών καυσίμων και βιομάζας απευθύνει το υπουργείο Περιβάλλοντος καθώς, με βάση την πρόβλεψη της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας στην Αττική επικρατούν μετεωρολογικές συνθήκες (άπνοια και θερμοκρασιακή αναστροφή) που ευνοούν τη συσσώρευση ρύπανσης από αιωρούμενα σωματίδια. Το υπουργείο «παρακαλεί θερμά» τους πολίτες να ανταποκριθούν θετικά στη σύσταση αυτή και σημειώνει πως οι αρμόδιες υπηρεσίες θα συνεχίσουν να παρακολουθούν την εξέλιξη των τιμών των συγκεντρώσεων των αιωρούμενων σωματιδίων σε 24ωρη βάση και θα γίνουν ανακοινώσεις εάν υπάρξει αξιόλογη μεταβολή.
Σχολιο.- Όταν κάνουν αυξήσεις στο ρεύμα το αέριο το πετρέλαιο ας μας πουν πως να ζεσταθούμε και ας αφήσουν τα παρακάλια. Για ότι συμβαίνει αυτοί είναι υπαίτιοι. Σχολιο.- Το υπουργείο «παρακαλεί θερμά» Χασμένο το έχουμε το υπουργείο Αντι αυτού ας δώσει άλλες εναλλακτικές λύσεις (ρεύμα ,καύσιμο) αντι να παρακαλεί θερμά
----------------------------------------------------------------------------------------
Αυτό είναι το δεύτερο εθνικό “ξεπούλημα” της κυβέρνησης!!
Δημοσιεύθηκε: 22/12/2015 14:20
Ποιο θα είναι το επόμενο θύμα;;
Εντός της ημέρας αναμένεται να ανακοινωθεί από το ΤΑΙΠΕΔ η νέα συμφωνία για την πώληση του Αστέρα Βουλιαγμένης. Θα πρόκειται για τη δεύτερη αποκρατικοποίηση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, μετά την επιτυχή συμφωνία για τα περιφερειακά αεροδρόμια. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι μετά από διαπραγματεύσεις μεταξύ των πωλητών (δημόσιο, Εθνική Τράπεζα) και της νικήτριας κοινοπραξίας, βρέθηκε ένα modus vivendi. Μένει να φανεί αν και το τίμημα θα είναι το ίδιο με το αρχικώς προσφερθέν. Η επίτευξη τελικής συμφωνίας μεταξύ του ΤΑΙΠΕΔ, της Εθνικής Τράπεζας και του Jermyn Street Real Estate θα ανοίξει τον δρόμο ώστε να υποβληθεί νέο ειδικό χωροταξικό σχέδιο στο ΣτΕ. Το ΣτΕ είχε απορρίψει το προηγούμενο σχέδιο, παγώνοντας τη διαδικασία εκχώρησης του ξενοδοχείου της Αττικής. Ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ, Στέλιος Πιτσιόρλας έχει αναφέρει ότι οι διαπραγματεύσεις με το Jermyn Street Real Estate έχουν ουσιαστικά ολοκληρωθεί και η νέα συμφωνία προβλέπει την καταβολή του ίδιου τιμήματος (400 εκατ. ευρώ) με ορισμένες αλλαγές στο ειδικό χωροταξικό σχέδιο.
-----------------------------------------------------------------------------------------
ΜΑΝΑ ΣΥΡΘΗΚΕ ΣΤΟ ΕΔΩΛΙΟ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ! Καταδίκη 4 μηνών, γιατί… έκλεψε φαγητό για το παιδί της!
Δημοσιεύθηκε: 22/12/2015 12:55
Η αυστηρότητα του νόμου εξαντλήθηκε και με το παραπάνω στην περίπτωση μιας φτωχής κι αδύναμης γυναίκας η οποία… έκλεψε για να φάει! Σύρθηκε στα δικαστήρια και καταδικάστηκε σε φυλάκιση 4 μηνών επειδή έκλεψε τρόφιμα αξίας 30 ευρώ! Πρόκειται για ένα απίστευτο γεγονός που έχει σοκάρει όσους το γνωρίζουν ενώ προκάλεσε έντονες συζητήσεις και απορίες στους κόλπους των δικηγόρων αφού τα δικηγορικά πηγαδάκια στο Δικαστικό Μέγαρο βοούν στην κυριολεξία για την περίπτωση της ταλαίπωρης γυναίκας. Η οποία ναι μεν έσφαλε γιατί έκλεψε, ωστόσο κανείς δεν περίμενε ότι θα εφαρμοζόταν σε βάρος της κατά γράμμα ο νόμος. Όλα ξεκίνησαν πριν από δέκα μέρες περίπου, στο κέντρο της Πάτρας. Η συγκεκριμένη Πατρινή και μητέρα ενός μικρού παιδιού έχει μείνει άνεργη ενώ έχει εγκαταλειφθεί από τον σύζυγό της. Προσπαθεί να επιβιώσει μόνη της χωρίς πηγές εσόδων παρά μόνο την βοήθεια που της προσφέρουν γείτονές της και ορισμένοι μακρινοί συγγενείς της. Τη μέρα που συνέβησαν όλα λοιπόν, προφανώς δεν άντεξε στην ανέχεια και αποφάσισε να διαπράξει την κλοπή. Επί πολλές ώρες στεκόταν έξω από σούπερ μάρκετ στο κέντρο της Πάτρας και ζητιάνευε με το παιδί ανά χείρας. Κάποια στιγμή αποφάσισε να μπει στο κατάστημα. Μετά από λίγα λεπτά βγήκε έξω αλλά χτύπησε ο συναγερμός. Η ίδια είχε κρύψει στο μπουφάν της ορισμένα τρόφιμα. Μακαρόνια, βούτυρο, μπισκότα και διάφορα άλλα σε μικρές συσκευασίες ώστε να μπορούν να χωρέσουν στο ρούχο της και να μην δημιουργούν όγκο και τραβήξουν την προσοχή. Προφανώς πάνω στην απόγνωσή της ξέχασε ότι θα χτυπούσε ο συναγερμός και ότι μέσα σε λίγα λεπτά είχε πέσει στα χέρια των αστυνομικών!
Έπεσε στα γόνατα και εκλιπαρούσε να μην την φυλακίσουν! Η γυναίκα, που είχε πέσει στα γόνατα και κλαίγοντας εκλιπαρούσε να μην την τιμωρήσουν, οδηγήθηκε στα κρατητήρια της ασφάλειας, αλλά παρέμεινε στο γραφείο του αξιωματικού μαζί με το παιδί. Οδηγήθηκε στον Εισαγγελέα και παραπέμφθηκε με την Αυτόφωρη διαδικασία για να δικαστεί αμέσως. Και μάλιστα δεν έλειψαν οι δικηγορικές φωνές που έλεγαν ότι θα έπρεπε, παρά το αδιαμφισβήτητο αδίκημα, η υπόθεση να παραπεμφθεί για αργότερα και η γυναίκα να αφεθεί ελεύθερη. Αντ’ αυτού οδηγήθηκε στο εδώλιο του κατηγορουμένου ενώ αφιλοκερδώς γνωστός Πατρινός δικηγόρος προσφέρθηκε να αναλάβει την υπεράσπισή της. Παρ’ όλα αυτά, το δικαστήριο την κήρυξε ένοχη και μάλιστα της επέβαλε ποινή φυλάκισης ύψους 4 μηνών, την ανώτερη δηλαδή ποινή για κλοπή τέτοιας αξίας (δηλαδή για 30 ευρώ) όπως μας εξήγησε δικηγόρος. Η εξέλιξη έδωσε «τροφή» για σχόλια και συζητήσεις ενώ δεν έλειψαν κι εκείνοι που παραλήρησαν το γεγονός με περιπτώσεις μεγαλοοφειλετών οι οποίοι απολαμβάνουν της ελευθερίας τους ενώ κλοπές μερικών ευρώ πληρώνονται ακριβότερα… Πάντως η γυναίκα αφέθηκε ελεύθερη μετά την άσκηση έφεσης (για την οποία πληροφορίες αναφέρουν πως… φρόντισαν δικηγόροι που ευαισθητοποιήθηκαν).
--------------------------------------------------------------------------------------
Σήμερα τα επιδόματα σίτισης και ενοικίου
Δημοσιεύθηκε: 22/12/2015 12:53
Σήμερα ενεργοποιείται για… έκτη φορά η κάρτα αλληλεγγύης. Ποσό ύψους 16.297.480 ευρώ θα πιστωθεί σε 145.330 δικαιούχους, που θα λάβουν έτσι την ΣΤ’ δόση της κάρτας. Πρόκειται για την οικονομική ενίσχυση που γίνεται μέσω της χρήσης της κάρτας και αποτελεί την επιδότηση σίτισης που λαμβάνουν οι δικαιούχοι και η οποία ανέρχεται στο ποσό των 70 – 220 ευρώ το μήνα, ανάλογα με το πόσο χαμηλό είναι το εισόδημα που έχουν δηλώσει. Επίσης σήμερα θα γίνει η τέταρτη καταβολή του επιδόματος ενοικίου στους δικαιούχους του προγράμματος της ανθρωπιστικής κρίσης των οποίων η αίτηση έχει εγκριθεί. Το ποσό των 2.424.864,49 ευρώ θα πιστωθεί στους 19.443 λογαριασμούς των ιδιοκτητών ακινήτων. Υπενθυμίζεται ότι η καταβολή του επιδόματος ενοικίου εξαρτάται από την ορθή καταχώρηση –με ευθύνη των δικαιούχων- των στοιχείων για τα μισθωτήρια και τους ιδιοκτήτες των μισθωμένων κατοικιών, δεδομένου ότι το επίδομα καταβάλλεται στους ιδιοκτήτες, ενώ είναι αφορολόγητο, ακατάσχετο και δεν συμψηφίζεται με δικές τους βεβαιωμένες οφειλές στην εφορία ή στα ασφαλιστικά ταμεία.
---------------------------------------------------------------------------------------
Μπουλντόζα στις ταβέρνες του Σχινιά
Η κατεδάφιση ολοκληρώθηκε την προηγούμενη Παρασκευή με την απομάκρυνση και των τελευταίων μπάζων. Οι πρώτες τρεις από τις οκτώ αυθαίρετες ταβέρνες στην παραλία του Σχινιά αποτελούν παρελθόν. Συνεργεία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης προχώρησαν «αθόρυβα» την προηγούμενη εβδομάδα στην κατεδάφισή τους, υπό την παρουσία ισχυρής αστυνομικής δύναμης. Το ζητούμενο πλέον είναι να πραγματοποιηθεί το ταχύτερο δυνατόν η κατεδάφιση και των υπολοίπων, προκειμένου να αποφευχθεί η παραπομπή της χώρας στο Ευρωδικαστήριο. Οι οκτώ ταβέρνες έχουν ανεγερθεί παράνομα σε αναδασωτέα έκταση και έχουν τελεσίδικα κριθεί κατεδαφιστέες από το 1999. Η λειτουργία τους, παρά τις αποφάσεις των δικαστηρίων και του Συμβουλίου της Επικρατείας, αλλά και τις πολυετείς παρεμβάσεις του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, συνεχίστηκε έως το 2014. Το καλοκαίρι εκείνης της χρονιάς, η τότε ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος (Γιάννης Μανιάτης, Νίκος Ταγαράς) συμπεριέλαβαν στον Ν. 4280/14 ρύθμιση με την οποία «νομιμοποίησαν» τη λειτουργία των αυθαιρέτων ταβερνών για έξι μήνες. Το διάστημα παρήλθε τον περασμένο Φεβρουάριο, ωστόσο ο Δήμος Μαραθώνα τους έδωσε άδεια λειτουργίας έως το τέλος του 2015. Ομως στην υπόθεση παρενέβη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς οι αυθαίρετες ταβέρνες βρίσκονται στην «καρδιά» του Εθνικού Πάρκου Σχινιά - Μαραθώνα. Oι κοινοτικές αρχές προειδοποίησαν ότι η Ελλάδα θα παραπεμφθεί σύντομα στο Ευρωδικαστήριο αν δεν προχωρήσει άμεσα η κατεδάφισή τους. Τελικά, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής, από κοινού με το Τμήμα Επιθεωρητών Δόμησης και Κατεδαφίσεων του υπουργείου Περιβάλλοντος ξεκίνησαν στις αρχές Δεκεμβρίου την κατεδάφιση των πρώτων τριών (Γριγρι, Διόνυσος, Γλαράκι), οι οποίες δεν λειτουργούσαν. Η κατεδάφιση, που ολοκληρώθηκε την προηγούμενη Παρασκευή με την απομάκρυνση και των τελευταίων μπάζων, χρηματοδοτήθηκε από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση και το Πράσινο Ταμείο. «Δεν έχουμε εμπάθεια με τους ταβερνιάρηδες. Θέλουμε απλά να εφαρμοστεί ο νόμος και το βούλευμα του ΣτΕ», ειπε τις γνωστες μαλακιες του ο πρόεδρος του φορέα διαχείρισης Σχινιά - Μαραθώνα Χάρης Καμπεζίδης. «Η κατεδάφιση των ταβερνών είναι βασικό θέμα στο “φάκελο” που έχει ανοίξει εναντίον της χώρας μας η Ευρωπαϊκή Επιτροπή». Παρολα αυτα μία από τις πέντε ταβέρνες που έχουν απομείνει προχώρησε τις ημέρες της κατεδάφισης... στην ανέγερση νέας αυθαίρετης κατασκευής. Η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, η οποια αρμεγει χρηματα του Ελληνικου λαου για να γραφει μαλακιες, η οποία για χρόνια αγωνίζεται για την καταπατηση του εθνικού πάρκου Μαραθώνα - Σχινιά, εκφράζει την ικανοποίησή της για τις εξελίξεις. «Πρέπει να φύγουν όλες οι ταβέρνες από την παραλία Σχινιά διότι είναι από χρόνια παράνομες», λέει ο αντιπρόεδρός της Γιάννης Μιχαήλ. «Δεν είναι κατοικίες και δεν ανήκουν σε αυτούς που τις διαχειρίζονται, αλλά στον Οικοδομικό Συνεταιρισμό Ελλήνων Δικαστών - Εισαγγελέων, ο οποίος είναι ανενεργός (ντε και καλα). Λόγω των ταβερνών, από την άνοιξη και μετά η περιοχή της παραλίας και ένα μέρος του δάσους μετατρέπονται σε ένα τεράστιο πάρκινγκ, προκειμένου να υπάρχει πρόσβαση σε αυτές με το αυτοκίνητο. Ετσι γεμίζει η περιοχή με σκουπίδια, καταστρέφονται οι υπέροχες αμμοθίνες, το δάσος δεν μπορεί να αναγεννηθεί και οδηγείται σε αργό θάνατο». Βεβαια, περα από τις μαλακιες που λεει το λαμογιο, είναι γνωστο ότι οι ταβερναρηδες φρονιζουν ισα ισα να καθαριζουν την περιοχη από τα σκουπιδια των πελατων, γιατι εχουν ιδιο συμφερον, όπως και για τον ιδιο λογο, φροντιζουν το δσος του Σκινια. Eτσι, μια ακομα γλυκια αναμνηση των Αθηναιων απο την παραλια του Σκινια, εσβησε, γιατι ετσι απαιτουσαν οι κωλοευρωπαιοι τοκογλυφοι. Τώρα το Τμήμα Επιθεωρητών Δόμησης και Κατεδαφίσεων του ΥΠΕΚΑ προσπαθεί να οργανώσει την κατεδάφιση και των υπολοίπων πέντε. Η υπηρεσία κάλεσε εγγράφως τον Δήμο Μαραθώνα να μην ανανεώσει την άδεια λειτουργίας των ταβερνών και να τις σφραγίσει (ενημερώνοντας σχετικά και τον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρο Ρακιντζή). Ζήτησε από την Κτηματική Υπηρεσία να αφαιρέσει τις 210 ομπρέλες που έχουν πακτωθεί παράνομα στην παραλία. Και από το δασαρχείο να συμπληρώσει τα πρωτόκολλα κατεδάφισης, καταγράφοντας τις νέες παρανομίες των ταβερνών. Οι κοινοτικές υπηρεσίες ζητούν να λήξει η υπόθεση το αργότερο μέχρι την άνοιξη.
-----------------------------------------------------------------------------------------
Οι πέντε «κόκκινες γραμμές» των Podemos στους Σοσιαλιστές
Πέντε όρους, προκειμένου να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για συνεργασία με το PSOE έθεσε ο Πάμπλο Ιγκλέσιας στην συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μία ημέρα μετά τις ισπανικές εκλογές, στις οποίες το Podemos αναδείχθηκε στον μεγάλο κερδισμένο της αναμέτρησης.
Οι «κόκκινες γραμμές» που έθεσε ο ηγέτης της νέας δύναμης της ισπανικής Αριστεράς, είναι οι εξής: Η μεταρρύθμιση του εκλογικού νόμου στην κατεύθυνση της αναλογικότητας και όχι στο υφιστάμενο σύστημα D'Hondt, στο οποίο ενισχύονται τα μεγαλύτερα κόμματα. Στην ίδια κατεύθυνση, ζήτησε να διερευνηθεί ένα σύστημα επαναβεβαίωσης του αποτελέσματος κατά την πρώτη διετία μέσω δημοψηφίσματος. Η θωράκιση του κράτους πρόνοιας (παιδεία, υγεία, στέγαση, περιβάλλοντος με συνταγματική μεταρρύθμιση Η αναγνώριση του δικαιώματος του αυτοπροσδιορισμού στις περιοχές της Ισπανίας. Αν και εν πρώτοις αναφέρθηκε στην Καταλονία, σε σχετικη ερώτηση δημοσιογράφου από τη Βασκία αποκρίθηκε ότι το ίδιο ισχύει και σε αυτή την περίπτωση, αρκεί να το ζητήσει η πλειοψηφία των πολιτών. Σημειώνεται ότι το Podemos είναι η πρώτη δύναμη και στις δύο περιοχές, ενώ έρχεται δεύτερο σε άλλες με αντίστοιχη φυσιογνωμία στην Γαλικία, την Βαλένθια και τις Βαλεαρίδες Νήσους. Η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης. Δεν είναι δυνατόν να έχει το Συνταγματικό Δικαστήριο μέλη που έχουν υπάρξει μέλη κόμματος, όπως είπε, αναφερόμενος σε περίπτωση σχετιζόμενη με το Λαϊκό Κόμμα του Μαριάνο Ραχόι. Το τέλος στις «περιστρεφόμενες πόρτες», την ιδιαίτερα αμφιλεγόμενη πρακτική κορυφαία κυβερνητικά στελέχη να καταλήγουν μετά το τέλος της θητείας τους στα διοικητικά συμβούλια επιχειρηματικών σχημάτων που προκύπτουν από την είσοδο στρατηγικών επενδυτών σε δημόσιες επιχειρήσεις. Προκειμένου να υπάρξει έναρξη συνομιλιών, είπε ο Ιγκλέσιας, θα πρέπει οι Σοσιαλιστές να συμφωνήσουν στα παραπάνω. Μάλιστα, αρνήθηκε εκ προοιμίου να εμπλακεί σε διαπραγματεύσεις για να μοιραστούν οι «καρέκλες» σε μία ενδεχόμενη κυβερνητική συνεργασία. Το Podemos, όπως είπε ο Ιγκλέσιας, δεν προβληματίζεται από την πιθανότητα νέων εκλογών, κάτι λογικό για τον μόνο «νικητή» της εκλογικής αναμέτρησης, που προσδοκά να διευρύνει τα κέρδη του έναντι τόσο των δύο «μεγάλων» κομμάτων όσο και έναντι των Ciudadanos που τελικά αποδείχθηκαν λιγότερο ισχυροί από όσο τους περιέγραφε μέρος του ισπανικού και διεθνούς Τύπου. Guzman Pascual Peramo
Υπενθυμίζεται ότι μετά την καταμέτρηση του 100% των ψήφων στα εκλογικά τμήματα, έλαβαν: Λαϊκό κόμμα (PP): 28,72% και 123 έδρες Σοσιαλιστές (PSOE): 22,08% και 90 έδρες PODEMOS: 20,66% και 69 έδρες Ciudadanos: 13,93% και 40 έδρες IU-UP: 3,7% και 2 έδρες ERC-CATSI: 2,4% και 9 έδρες Λοιπά κόμματα: 17 έδρες
---------------------------------------------------------------------------------------
Οι μαχητές του Ισλαμικού κράτους έχασαν το 90% των υποδομών πετρελαίου που είχαν καταλάβει
Η Τρομοκρατική ομάδα "Ισλαμικό κράτος» έχει χάσει περίπου Το 90 τοις εκατό της πετρελαϊκής υποδομής, που είχε καταλάβει στο Ιράκ και στη Συρία. Αυτή την δήλωση, όπως αναφέρθηκε από Tass, έκανε ο εκπρόσωπος διοίκησης της διεθνούς συμμαχίας υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών, συνταγματάρχης Steve Warren.
-------------------------------------------------------------------------------------------
Δ. Νανόπουλος: «Ζούμε σε δέκα διαστάσεις, αλλά δεν το αντιλαμβανόμαστε»
10 Μαρ. 2011
Δεν υπάρχει μόνο ένα, αλλά πάρα πολλά σύμπαντα –συγκεκριμένα δέκα εις την πεντακοσιοστή και δεν αποκλείεται στο μέλλον να δημιουργούμε σύμπαντα στο εργαστήριο, ενώ δεν αντιλαμβανόμαστε ότι πιθανότατα ζούμε σε δέκα διαστάσεις. Αυτές είναι μερικές νέες επιστημονικές ιδέες που ανέπτυξε πρόσφατα με την ερευνητική του ομάδα ο Δημήτρης Νανόπουλος, διακεκριμένος καθηγητής Φυσικής του πανεπιστημίου του Τέξας A&M και τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, που μίλησε χθες στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών σχετικά με το πείραμα του CERN και την πειραματική διερεύνηση της ύπαρξης του Πολυσύμπαντος (multiverse).
Ειδικότερα, όπως αναφέρει ρεπορτάζ του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, ο κ. Νανόπουλος εκτιμά, με βάση μαθηματικές εξισώσεις, ότιείναι δυνατό να υπάρχουν δέκα εις την πεντακοσιοστή σύμπαντα,σύμφωνα με τη θεωρία της Υπερσυμμετρίας (SUSY) και των Υπερχορδών, η οποία προβλέπει ότι, εκτός από τις γνωστές τέσσερις «μεγάλες» διαστάσεις -τρεις του χώρου (μήκος, πλάτος, ύψος) και ο χρόνος- υπάρχουν ακόμα έξι ή επτά, που βρίσκονται «διπλωμένες» σε τρομερά μικρό χώρο, ανεβάζοντας σε 10 ή 11 τον συνολικό αριθμό των διαστάσεων. «Ζούμε σε δέκα διαστάσεις, αλλά δεν το αντιλαμβανόμαστε», είπε χαρακτηριστικά. Η θεωρία του πολυσύμπαντος ή των πολλών παράλληλων συμπάντων έχει διάφορες εκδοχές, μια από τις οποίες προωθεί σθεναρά ο κ. Νανόπουλος, ο οποίος τόνισε όμως ότι μια τέτοια θεωρία έχει νόημα μόνο αν καταστεί δυνατό να αποδειχτεί πειραματικά και σε αυτό μπορεί να βοηθήσει ο Μεγάλος Επιταχυντής Αδρονίων του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Πυρηνικών Ερευνών (CERN). Όπως υποστηρίζει ο Έλληνας φυσικός, κάθε επιμέρους σύμπαν (μεταξύ αυτών το δικό μας) μέσα σε αυτό το πολυσύμπαν μπορεί να έχει τους δικούς του ξεχωριστούς φυσικούς νόμους, που ισχύουν μόνο σε αυτό, ενώ στα άλλα σύμπαντα οι νόμοι που τα διέπουν, μπορεί να είναι αφάνταστα διαφορετικοί ή και σχετικά παρόμοιοι, έχουν όμως οπωσδήποτε ως κοινό παρονομαστή τη βαρύτητα.Το ένα σύμπαν «γεννάει» το άλλο, μέσα σε μια αέναη διαδικασία παραγωγής συμπάντων, η οποία, όπως είπε, καταργεί την έννοια της αρχής και του τέλους του χρόνου.
Τα άλλα σύμπαντα, τα οποία χαρακτήρισε φυσαλίδες της πραγματικότητας» που απαρτίζουν το πολυσύμπαν, είναι δυνατό να βρίσκονται πολύ κοντά μεταξύ τους αλλά δεν μπορούν να επικοινωνήσουν. Δεν απέκλεισε όμως ότι είναι πιθανώς δυνατό να γίνει μετάβαση από το ένα σύμπαν στο άλλο. Όλα τα σύμπαντα με τους ιδιαίτερους νόμους τους προκύπτουν κατά βάση από μόνα τους, σαν μια «τοπική μετάλλαξη» του χώρου σε ένα προϋπάρχον σύμπαν. Ο κ. Νανόπουλος δεν απέκλεισε μάλιστα ως σενάρια επιστημονικής φαντασίας τολμηρές υποθέσεις ότι κάποια σύμπαντα θα μπορούσαν π.χ. να αποτελούν δημιούργημα ενός «χάκερ» σε κάποιο άλλο σύμπαν. Επεσήμανε ότι, αν τελικά αποδειχτεί η θεωρία του πολυσύμπαντος, τότε «θα καταλαβαίνουμε τον μηχανισμό παραγωγής συμπάντων», οπότε, όσο κι αν ακούγεται εξωφρενικό, «είναι πιθανό στο μέλλον να δημιουργηθεί ένα σύμπαν στο εργαστήριο». Ακόμα, ανέφερε ότι δεν αποκλείεται το σύμπαν που ζούμε τώρα, να δημιουργηθεί ξανά ακριβώς το ίδιο στο μέλλον, ενώ το τωρινό σύμπαν μας θα μπορούσε να είναι το νιοστό από το παρελθόν, να έχει δηλαδή ήδη προϋπάρξει πολλές φορές. Ωστόσο, κατέστησε σαφές ότι είναι νωρίς ακόμα για να επιβεβαιωθούν τέτοιες υποθέσεις, πρόσθεσε όμως ότι τελικά αποτελούν λογικές συνέπειες της ευρύτερης θεωρίας του πολυσύμπαντος, που θα έπρεπε κανείς να ακολουθήσει και να διερευνήσει. Σύμφωνα με τον ίδιο, το σύμπαν που βλέπουμε (της ορατής ύλης) και το οποίο έχει ηλικία 13,7 δισεκατομμυρίων ετών, δεν είναι παρά το 4%, καθώς το υπόλοιπο είναι αόρατο, αποτελούμενο κατά 23% από «σκοτεινή ύλη» και 73% από «σκοτεινή ενέργεια». Υπολογίζεται ότι μόνο στο δικό μας σύμπαν υπάρχουν περίπου 100 δισεκατομμύρια γαλαξίες και κάθε ένας από αυτούς έχει περίπου 100 δισεκατομμύρια ήλιους, γύρω από τους οποίους περιφέρεται ένας τεράστιος αριθμός πλανητών. Ο κ. Νανόπουλος είπε ακόμα ότι ο ήλιος κάποτε θα «σβήσει», όμως το σύμπαν μας, που συνεχώς διαστέλλεται, είναι «ανοιχτό», συνεπώς ποτέ δεν θα «πεθάνει», ενώ είναι πιθανό να κάνει «μετάβαση» σε ένα άλλο σύμπαν-φυσαλίδα. Επιτιθέμενος στους υπέρμαχους της «ανθρωπικής Αρχής» (που λένε ότι το σύμπαν είναι "κομμένο και ραμμένο" στα μέτρα των ανθρώπων), αντέτεινε ότι «δεν του καίγεται καρφάκι του σύμπαντος για εμάς»,ενώ χαρακτήρισε τη θεωρία του πολυσύμπαντος «το τελευταίο καρφί στο φέρετρο της τελεολογίας». Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, διευκρίνισε ότι δεν έχει χάσει το νόημα της η αναζήτηση μιας «ενοποιημένης θεωρίας του παντός» στην Φυσική, όμως δεν θα αφορά παρά μια λύση μοναδική για το δικό μας σύμπαν και τίποτε περισσότερο.
Απαντώντας σχετικά με τις φιλοσοφικές προεκτάσεις της θεωρίας του πολυσύμπαντος, είπε ότι παραπέμπει σε «ένα νέο Διαφωτισμό» που ανοίγει νέους δρόμους για την ανθρωπότητα, ενώ αρνήθηκε ότι υπάρχουν φραγμοί και όρια στις δυνατότητες του ανθρώπινου νου να συλλάβει την πραγματικότητα του σύμπαντος, εκτός από τα αναπόφευκτα ποσοτικά όρια στη συσσώρευση γνώσης στο μυαλό του ανθρώπου. Όμως γι' αυτό, όπως είπε, υπάρχουν οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές ως συμπαραστάτες μας, ενώ στο μέλλον η σχέση τους με τους ανθρώπους θα μπορούσε να γίνει ακόμα πιο στενή. Αρνήθηκε επίσης ότι συσσωρεύοντας ολοένα περισσότερες γνώσεις, οι άνθρωποι χάνουν τη σοφία τους. Παράλληλα, συμφώνησε με τις εκτιμήσεις άλλων επιστημόνων ότι η Γη αργά ή γρήγορα «δύσκολα θα αντέξει» στα προβλήματά της, γι' αυτό είναι ανάγκη να προετοιμαστεί η μετοίκηση της ανθρωπότητας σε άλλους πλανήτες. Όσον αφορά στον CERN, δήλωσε ότι πλέον «δουλεύει ρολόι», αν και οι φυσικοί που αναλύουν τις συγκρούσεις των σωματιδίων, είναι αναγκασμένοι «να ψάχνουν ψύλλους στα άχυρα». Πάντως, σε προηγούμενη ομιλία του στην Αθήνα, είχε δηλώσει ότι αν τελικά τα πειράματα του CERN δεν φέρουν τα αναμενόμενα αποτελέσματα, αποτυγχάνοντας να βρουν νέα σωματίδια και να επιβεβαιώσουν πειραματικά την υπερσυμμετρία, τότε «αυτό θα αποτελέσει ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα για τη Φυσική, θα προκαλέσει μια μεγάλη κρίση», καθώς θα σημαίνει, όπως είχε πει χαρακτηριστικά, ότι «πήραμε λάθος δρόμο». Τέλος, αναφερόμενος σε πρόσφατο δημοσίευμα του περιοδικού «Nature», που θεωρεί πιθανή την κατάρρευση της θεωρίας της υπερσυμμετρίας, επειδή τα μέχρι τώρα αποτελέσματα των πειραμάτων του CERN δεν την επιβεβαιώνουν, ο έλληνας φυσικός χαρακτήρισε υπερβολική και πρόωρη μια τέτοια εκτίμηση.
-------------------------------------------------------------------------------------
ΕΛΛΗΝΕΣ. ΕΝΑ ΕΘΝΟΣ ΠΟΥ ΚΑΛΕΙΤΑΙ ΝΑ ΕΠΙΒΙΩΣΕΙ ΜΕΣΑ ΣΕ ΕΝΑ ΕΧΘΡΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ
----------------------------------------------------------------------------------------
Υπερψηφίζουν το Σύμφωνο Συμβίωσης Ζουράρις – Παπαχριστόπουλος
Δύο διαφοροποιήσεις από την κεντρική γραμμή των Ανεξάρτητων Ελλήνων αναμένονται κατά την ψηφοφορία για τοΣύμφωνο Συμβίωσης. Ενώ λοιπόν σε κεντρικό επίπεδο οι ΑΝΕΛ τοποθετούνται αρνητικά, οι βουλευτές Κώστας Ζουράρις και Θανάσης Παπαχριστόπουλος προτίθενται να υπερψηφίσουν τις διατάξεις του νομοσχεδίου για το Σύμφωνο.
Ο Κωστας Ζουραρις μαλιστα στη θαυμασια ομιλια του σημερα βραδυ Τριτης στη Βουλη, καλεσε ολες τις πτερυγες της Βουλης να το ψηφισουν, και σε σχεση με τις καθυστερημενες ανοησιες που ακουστικαν από τους ΑΝΕΛ το ΚΚΕ και τη Χρυση Αυγη, αναφωνησε στο τελος της ομιλιας του! «Ελεος»! Πάντως, η απόφαση των Ανεξάρτητων Ελλήνων είναι οι βουλευτές να ψηφίσουν κατά συνείδηση, όπως επίσης και της Νέας Δημοκρατίας. Για μα μην μιλησουμε φυσικα για τους καθυστερημενους κουκουετζιδες και ναζιστοχρυσαυγιτες που είναι εναντια στα συμφωνα συμβιωσης ομοφυλοφυλων γιατι είναι υποσηριχτες της αποψης ότι πρεπει να τους κρεμαμε και να τους παλουκωνουμε.
----------------------------------------------------------------------------------------
Συγκινητική ομιλία Ζουράρι στη Βουλή για το σύμφωνο συμβίωσης
Με αναφορές στον πατέρα του ιδρυτή της σεξολογίας στην Ελλάδα αλλά και στο ΚΚΕ, ο βουλευτής των ΑΝΕΛ τάχθηκε υπέρ του συμφώνου συμβίωσης.
22 Δεκ. 15 (19:37)
Οχι μόνο έσπασε την γραμμή των ΑΝ.ΕΛ ο Κώστας Ζουράρις υπερψηφίζοντας το σύμφωνο συμβίωσης για τα ομόφυλα ζευγάρια αλλά προκάλεσε και ένα θερμό χειροκρότημα ανατρέχοντας στον πατέρα του Γιώργο, ιδρυτή της σεξολογίας στην Ελλάδα. Ο βουλευτής αναφέρθηκε στην ποινική δίωξη που είχε ασκήσει το διαρκές στρατοδικείο Θεσσαλονίκης εναντίον του πατέρα του, με την κατηγορία ότι επιδίωκε την αποποινικοποίηση της ομοφυλοφιλίας για να πλήξει το αξιόμαχο του στρατεύματος. Επίσης ο Κώστας Ζουράρις εξιστόρησε την «βαναυσότητα» που υπέστη ο ίδιος εκ μέρους ορισμένων μελών της ΚΕ του ΚΚΕ εσ, 40 χρόνια αργότερα, όταν έγινε γνωστό ότι είχε δεχθεί να ενταχθεί στο Απελευθερωτικό Κίνημα Ομοφυλοφίλων Ελλάδας (ΑΚΟΕ). «Σας παρακαλώ πάρα πολύ! να σταματήσει πια αυτή η βαρβαρότητα. Να ψηφίσουμε το νομοθέτημα του υπουργού και τα οποιαδήποτε ελαττώματα ή αριστερή σαχλαμάρα εμφιλοχωρεί (...) έχουμε καιρό αν τα διορθώσουμε. Έλεος πια!» κατέληξε ο κ. Ζουράρις.
----------------------------------------------------------------------------------------
Κάλεσμα ΑΝΤΑΡΣΥΑ για την κινητοποίηση των εργαζομένων στα πεντάμηνα
Όλοι- όλες έξω από το υπουργείο Εργασίας την Τετάρτη 23.12 στις 12.00μ! Είμαστε αποφασισμένοι! Διεκδικούμε μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους!
Για 7η μέρα συνεχίζεται ο αγώνας των εργαζόμενων στα 5μηνα κοινωφελή προγράμματα των δήμων. Οι εργαζόμενοι ήδη από τις 15/12 προχώρησαν σε στήσιμο σκηνών στο Υπουργείο Εργασίας, παλεύοντας ενάντια στις απολύσεις και διεκδικώντας μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους. Την Κυριακή 19/12 πραγματοποιήθηκε εκ νέου σύσκεψη του Συντονιστικού Αγώνα Εργαζομένων στα «πεντάμηνα» και συμβασιούχων Αττικής, όπου και αποφασίστηκε κινητοποίηση για την Τετάρτη 23/12 στις 12μ, ημέρα όπου αναμένεται δεύτερο κύμα απολύσεων των εργαζόμενων στα 5μηνα. Δυο μέρες πριν τα Χριστούγεννα κάποιες χιλιάδες εργαζόμενοι, αφού επιτέλεσαν τον αναλώσιμο ρόλο τους, θα σταλούν και πάλι πίσω στην ανεργία.
Είναι πλέον σαφές πως η ανακύκλωση της ανεργίας με κάθε λογής ολιγόμηνο πρόγραμμα, η εκ περιτροπής μαύρη εργασία, η πλήρης καταπάτηση κάθε δικαιώματος δεν αποτελούν εικόνα από ένα δυστοπικό μέλλον, αλλά βασικό κορμό της σημερινής πραγματικότητας των μνημονιακών πολιτικών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝΕΛ και της συνολικής επιδρομής κεφαλαίου- ΕΕ- ΔΝΤ. Κάθε εργαζόμενος και άνεργος οφείλει να στρατευτεί και να κάνει δικιά του υπόθεση την πάλη ενάντια στην ελαστική εργασία, την επισφάλεια και την ανεργία, τον αγώνα ενάντια στις απολύσεις και τη σύγχρονη δουλεία! Όταν ο εργασιακός μεσαίωνας αποτελεί καθεστώς για την κοινωνική πλειοψηφία, ο αγώνας των εργαζομένων στα πεντάμηνα δεν μπορεί παρά να αφορά ολόκληρη την κοινωνία!
Ως ΑΝΤΑΡΣΥΑ πιστεύουμε πως κάθε συλλογικότητα, οργάνωση και κόμμα της Αριστεράς με γνώμονα το εργατικό, ταξικό συμφέρον οφείλει να στηρίξει ηθικά και υλικά αυτή τη μάχη. Δίνοντας μαχητικό, αγωνιστικό παρών, θα βρεθούμε με κάθε τρόπο στο πλευρό αυτού του αγώνα, που αποτελεί το πιο φωτεινό σημάδι πάλης αυτό το διάστημα! Καλούμε ακόμα κάθε συλλογικότητα του εργατικού κινήματος, σωματεία και πρωτοβουλίες ανέργων, κάθε συλλογικότητα που δραστηριοποιείται σε επίπεδο γειτονιάς, όλους τους εργαζομένους ή μη και ολόκληρη την κοινωνία να εκδηλώσει την ταξική της αλληλεγγύη σε αυτό το πρωτοπόρο, αγωνιζόμενο κομμάτι και να συμβάλει στην οικοδόμηση ενός κέντρου αγώνα που θα θέτει μπροστά τις σύγχρονες κοινωνικές ανάγκες για μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους, για δικαίωμα στη ζωή με αξιοπρέπεια!
----------------------------------------------------------------------------------------
Ο εθνομηδενισμός της κ. Αναγνωστοπούλου
Η κα Αναγνωστοπούλου ασκεί εκτελεστική εξουσία. Που σημαίνει ότι εφαρμόζει τους νόμους που ψηφίζει η Βουλή και φυσικά τηρεί πιστά το Σύνταγμα της χώρας, χωρίς να εξαρτά τις αποφάσεις της από τις προσωπικές της απόψεις. Το Συνταγμα, ως γνωστόν, είναι καταστατικός χάρτης, δηλαδή η βούληση του λαού δια των αντιπροσώπων του, η οποία υπερτερεί κάθε άλλης εξουσίας. Τι λέει το Σύνταγμα; Στο άρθρο 16 λέει: “Η παιδεία…έχει σκοπό…την ανάπτυξη της εθνικής και θρησκευτικής συνείδησης των ελλήνων”. Η κα Αναγνωστοπούλου όμως, σε συνέντευξή της στην Καθημερινή, δήλωσε ρητά πως “…πρέπει να πάψει να μπαίνει σε καλούπια εθνόμετρου η έρευνα και η άποψη των επιστημόνων για την Ιστορία και όπως αυτή διδάσκεται στο σχολείο”. Πρόκειται για ευθεία αμφισβήτηση θεμελιωδών διατάξεων του συντάγματος και φυσικά για άμεση προσβολή του λαού και της βούλησής του. Ποιος ανέθεσε στην κα Αναγνωστοπούλου να διοικεί με βάση τις προσωπικές της απόψεις; Δεν τοποθετήθηκε ως ιστορικός στο υπουργείο παιδείας, αλλά ως υπουργός. Το ποιες είναι οι προσωπικές της απόψεις δεν ενδιαφέρει. Αυτό που έχει σημασία, εν προκειμένω, είναι πως τα σχολικά βιβλία πρέπει να καλλιεργούν την εθνική συνείδηση. Υπουργείο διοικεί η κα Αναγνωστοπούλου, όχι εταιρεία μελετών. Επί της ιστορικής ουσίας, η υπουργός διακονεί μια άποψη μερίδας ιστορικών της αριστεράς, η οποία είναι ιδεολογικά προσηλωμένη στην θέση πως δεν υπάρχουν έθνη, αλλά αυτό που ονομάζουμε έθνη είναι μια κατασκευή του κράτους- μια άποψη που έχει διατυπώσει πρώτος ο σοβιετικός εισαγγελέας Βισίνσκυ, στις δίκες της Μόσχας το 1936.
Σύμφωνα με τη μερίδα αυτή των ιστορικών δεν υπάρχουν έλληνες, αλλά ελληνόφωνοι. Και δεν υπήρξε ελληνική επανάσταση το 1821, που να εκφράζει εθνική και θρησκευτική διαφορετικότητα, αλλά ένα πολιτικό γεγονός που οφείλεται αποκλειστικά στην ανάπτυξη του εμπορίου και την επέμβαση των δυτικών. Οι ίδιοι ιστορικοί αποκαλούν εθνικιστές όλους τους ιστορικούς που προφανώς δέχονται ως ιστορικό δεδομένο τις εθνικές κοινότητες, με ιδιαίτερη παράδοση και αίσθηση του ανήκειν. Δεν διστάζουν μάλιστα να κατατάσσουν στον εθνικισμό, ακόμη και τη γενιά του ’30, τον Σεφέρη δηλαδή, τον Ελύτη κ.λπ., επειδή μιλάνε για “ελληνισμό”! Η κα Αναγνωστοπούλου είπε και τα εξής, μάλλον αφελή: ότι ο εθνικιστής έχει «τη μανία ότι τα κατορθώματα του έθνους του, αποτελούν εθνική ιδιομορφία και …ότι ο Κολοκοτρώνης υπήρξε επειδή ήταν Έλληνας και επειδή ο ηρωισμός είναι ίδιον της φυλής, ενώ ο ιστορικός τον κατατάσσει ως ηρωική μορφή μιας ευρωπαϊκής περιόδου επαναστάσεων»! Μα η εθνική ιδιομορφία είναι ιστορική πραγματικότητα δεν είναι εφεύρεση κάποιων εθνικιστών και φυσικά προϋπάρχει όχι μόνον του σύγχρονου εθνκισμού, αλλά και του σύγχρονου κράτους. Αίσθηση εθνικής ιδιομορφίας έχουν όλα τα “ιστορικά έθνη” -όπως το ελληνικό έθνος- για να χρησιμοποιήσουμε και μια έκφραση του ‘Ενγκελς, την οποία θάπρεπε να γνωρίζει καλά. Το να αρνείσαι την εθνική ιδιομορφία κάθε λαού, σημαίνει ότι έχεις αποδεχθεί την ολοκληρωτική ιδεολογία μιας παγκόσμια κοινότητας χωρίς δικαίωμα αναγνώρισης της επιμέρους εθνικής ταυτότητας κάθε λαού- αίτημα παγκόσμιας εμβέλειας σήμερα.
Είπε όμως και άλλο ένα αμίμητο η υπουργός. Για την μικρασιατική καταστροφή πάλι! Μα τι μανία έχει πιάσει μερικούς –υποτίθεται αριστερούς- ιστορικούς μ’ αυτό το θέμα; Είναι κάτι που ενοχλεί; Τέλος πάντων. Η μικρασιατική καταστροφή «δεν συνέβη επειδή οι Έλληνες είναι Έλληνες με μια συγκεκριμένη μοίρα, αλλά είναι ένα μεγάλο εθνικό γεγονός, επειδή το προσφυγικό είναι μεγάλο ζήτημα στην ανθρώπινη ιστορία»! Δηλαδή, δεν είχαμε εξόντωση του μικρασιατικού ελληνισμού το 1922, αλλά ένα σοβαρό προσφυγικό γεγονός! Πάλι καλά δηλαδή, που δεν αποκάλεσε τους έλληνες μικρασιάτες μεταναστευτική ροή…Τι να πει κανείς; Τουλάχιστον η Ρεπούση είπε για συνωστισμό. Εδώ περάσαμε σε νέα φάση, σε μια προσφυγική ροή… Εκεί στο Παιδείας καλά θα κάνουν να σοβαρευτούν, να αφήσουν τις τροτσκιστικές και σταλινικές εμμονές του μεσοπολέμου, να αντιληφθούν ότι κυβερνούν ως κυβέρνηση συμμαχική, δηλαδή μειοψηφική και να λάβουν υπόψιν τους πως ο λαός δεν περιμένει από τον υπουργό ή τον ιστορικό να του πει αν είναι έλληνας και τι είναι εθνικό και τι όχι. Αυτά ο λαός τα έχει αποφασίσει. Είναι το βίωμά του το ιστορικό. Ο επιστήμονας καλείται να κατανοήσει αυτό το βίωμα και ο υπουργός να το υπηρετήσει. Δεν δίνει πιστοποιητικά ο ιστορικός, δεν μοιράζει ταυτότητες. Το τί είναι ο Κολοκοτρώνης το λέει ο ίδιος. Ανοίγουμε τα απομνημονεύματά του και το διαβάζουμε. Από τον υπουργό λοιπόν περιμένουμε να διοικήσει, στα πλαίσια των νόμων και του συντάγματος. Εάν ο υπουργός δεν συμφωνεί με τους κανόνες αυτούς θα πρέπει να δώσει σε άλλον τη θέση του, ο δε πρωθυπουργός είναι απολύτως υπεύθυνος για τους υπουργούς που διορίζει.
---------------------------------------------------------------------------------------
ΑΙΘΙΟΠΙΑ Αιματηρές συγκρούσεις διαδηλωτών - αστυνομικών
ΑΝΤΙΣ ΑΜΠΕΜΠΑ - ΝΑΪΡΟΜΠΙ.-- Τις έντονες αντιδράσεις τοπικών κοινωνιών με επίκεντρο την κωμόπολη Γκίντσι της περιοχής Ορόμια, που βρίσκεται 89 χλμ. νοτιοδυτικά της πρωτεύουσας της Αιθιοπίας, Αντίς Αμπέμπα, προκαλούν τα επενδυτικά και αναπτυξιακά σχέδια της κυβέρνησης του πρωθυπουργού, Χαϊλεμαριάμ Ντεσαλέγκ, τα οποία προωθεί σε συνεργασία με την ντόπια αστική τάξη και ξένα κεφάλαια ως επί το πλείστον από την Κίνα, την Ινδία και τις πετρελαιο-μοναρχίες του Περσικού Κόλπου, που αναζητούν εύφορη γη, μεταξύ άλλων, για την παραγωγή τροφίμων ή βιοκαυσίμων. Οι διαδηλώσεις χιλιάδων νέων προκάλεσαν τη βίαιη επέμβαση της αστυνομίας, με αποτέλεσμα από τα μέσα Νοέμβρη έως σήμερα τουλάχιστον 75 νεκρούς και δεκάδες συλληφθέντες. Η κυβέρνηση, από την πλευρά της, αναγνωρίζει το θάνατο μόνον πέντε πολιτών που συμμετείχαν σε διαδηλώσεις κατά της αποψίλωσης δάσους της περιοχής και της απαλλοτρίωσης περιοχών με στόχο «αναπτυξιακά» κυβερνητικά έργα και κατηγορεί τους διοργανωτές των κινητοποιήσεων για «τρομοκρατία» και συνεργασία με «ξένες τρομοκρατικές οργανώσεις». Μάλιστα, προ ημερών εκπρόσωπος της κυβέρνησης Ντεσαλέγκ προειδοποίησε τους διαδηλωτές με «αμείλικτη δράση» σε βάρος όλων όσοι «επιχειρήσουν την αποσταθεροποίηση στη χώρα»... Η περιοχή Ορόμια, με πληθυσμό σχεδόν 27.000.000 κατοίκων, είναι η πιο πολυπληθής στην Αιθιοπία και έχει τη δική της γλώσσα, την Ορόμο (από την ομώνυμη φυλή), που διαφέρει από την επίσημη γλώσσα, την αμχαρική. Οι λαϊκές αντιδράσεις στην Ορόμια απέναντι στα σχέδια συνεργασίας της κυβέρνησης με μονοπώλια από την Ασία (ανταγωνιστικά στις ΗΠΑ) δεν πέρασαν απαρατήρητες από την πρέσβειρα των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Σαμάνθα Πάουερ, η οποία δήθεν ευαισθητοποιήθηκε και κάλεσε την Παρασκευή την κυβέρνηση Ντεσάλεγκ σε αυτοσυγκράτηση, να επιτρέψει «ειρηνικές διαδηλώσεις» και να ξεκινήσει διάλογο.
-----------------------------------------------------------------------------------------
ΛΙΒΑΝΟΣ - ΙΣΡΑΗΛ Εκδίκηση υπόσχεται η «Χεζμπολάχ»
ΒΗΡΥΤΟΣ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.-- Οξύνεται επικίνδυνα η ένταση στη μεθόριο Λιβάνου - Ισραήλ, μετά την προχτεσινή φονική επιδρομή δύο ισραηλινών μαχητικών στο προάστιο Τζαραμάγια της Δαμασκού, με αποτέλεσμα οκτώ νεκρούς, ανάμεσά τους ο Σαμίρ Καντάρ, ανώτερο στέλεχος της λιβανέζικης σιιτικής οργάνωσης «Χεζμπολάχ», που είχε περάσει 30 χρόνια στις ισραηλινές φυλακές και είχε απελευθερωθεί προ ετών στο πλαίσιο ανταλλαγής αιχμαλώτων με τον ισραηλινό στρατό. Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο της «Χεζμπολάχ», «Αλ Μανάρ», την επίθεση εξαπέλυσαν δύο ισραηλινά αεροπλάνα που έριξαν τέσσερις πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς σε συγκρότημα πολυκατοικιών στη Τζαραμάγια της Δαμασκού, αφού παραβίασαν το συριακό εναέριο χώρο... Το Ισραήλ αρκέστηκε να ανακοινώσει, από την πλευρά του, ότι ο Σαμίρ Καντάρ προετοίμαζε «επιθέσεις κατά του Ισραήλ από το έδαφος της Συρίας», δίχως ωστόσο να αναλάβει επίσημα την ευθύνη της αεροπορικής επιδρομής (όπως άλλωστε το συνηθίζει). Γεγονός είναι, πάντως, πως η κηδεία του Καντάρ, χτες το πρωί, σε μουσουλμανικό κοιμητήριο της νότιας Βηρυτού μετατράπηκε σε λαϊκό συλλαλητήριο δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων που ξέσπασαν κατά των φονικών ισραηλινών επιθέσεων. Λίγες ώρες μετά την κηδεία, τρεις ρουκέτες ΚΑΤΙΟΥΣΑ εκτοξεύτηκαν από τη μεριά του νοτίου Λιβάνου προς τη μεριά του βορείου Ισραήλ δίχως να προκαλέσουν (σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες) θύματα ή ζημιές. Αργότερα, χτες βράδυ, ο ηγέτης της «Χεζμπολάχ», Χασάν Νασράλα, σε τηλεοπτικό του διάγγελμα ανήγγειλε ότι η οργάνωσή του θα ανταποδώσει το πλήγμα «σε χρόνο και τόπο» της επιλογής της. Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί πως η ισραηλινή επιδρομή κατά της «Χεζμπολάχ» στη Συρία έγινε λίγα 24ωρα προτού ολοκληρωθούν χτες με επιτυχία οι δοκιμές του αμερικανο-ισραηλινού αντιπυραυλικού προγράμματος «David's Sling»...
----------------------------------------------------------------------------------------
Μπαράζ ισλαμοφασιστικων επιθέσεων κατά αμάχων στη Συρια
Δεν σταμάτησαν ούτε στο ελάχιστο στη Συρια οι σφοδρές συγκρούσεις σε δεκάδες πεδία μαχών. Φονικές επιθέσεις με όλμους και ρουκέτες από τζιχαντιοφασστες του λεγόμενου «Στρατού του Ισλάμ» στο βόρειο προάστιο της Δαμασκού, Μπάρζα, προκάλεσε χτες το θάνατο τουλάχιστον έξι αμάχων και τον τραυματισμό δεκάδων άλλων. Στο Χαλέπι, το Συριακό Πρακτορείο Ειδήσεων μετέδωσε το θάνατο τουλάχιστον τριών κοριτσιών ηλικίας από 16 έως 19 ετών και τον τραυματισμό άλλων δύο από ρουκέτες που έριξαν αντικαθεστωτικές δυνάμεις. Το αποικιοκρατικό «Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για τη Συρια» που εδρευει στο Λονδινο ειπε ότι οι δυνάμεις του συριακού στρατού έκαναν επίθεση στη συνοικία Χαμαντανίγια του Χαλεπιού, προκαλώντας «πολλούς τραυματίες». Παράλληλα, ισλαμοφασιστικές ένοπλες ομάδες που συνεργάζονται με τις λεγόμενες «Τοπικές Ισλαμοφασιστικες Συντονιστικές Επιτροπές», υποστήριξαν πως σκοτώθηκαν τουλάχιστον 43 άτομα και τραυματίστηκαν άλλα 170 από ρωσικές αεροπορικές επιδρομές στην πόλη Ιντλίμπ. Το ίδιο 24ωρο, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου στη Μόσχα υπεραμύνθηκε των ρωσικών στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Συρία, υποστηρίζοντας ότι διενεργούνται «αυστηρά εντός του διεθνούς δικαίου» και διέψευσε τις πληροφορίες για τη χρήση ρωσικών βομβών διασποράς και τις φήμες για το θάνατο δεκάδων Ρώσων «εθελοντών» ή κομάντος που φέρονται πως πολεμούν στο πλευρό του συριακού στρατού.
Δεκάδες χιλιάδες διαβατήρια στα χέρια τζιχαντοφασιστών
Τέλος, ανησυχία προκάλεσε η πληροφορία της γερμανικής εφημερίδας «Welt am Sonntag» πως οι τζιχαντοφασιστες του ΙΚ έχουν καταφέρει να κλέψουν «δεκάδες χιλιάδες» λευκά διαβατήρια στη Συρία, το Ιράκ και τη Λιβύη, που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από δήθεν πρόσφυγες προκειμένου να μεταβούν στην Ευρώπη. Η εφημερίδα, επικαλούμενη δυτικές μυστικές υπηρεσίες, υποστήριξε ότι το ΙΚ κατάσχεσε υλικό που βρισκόταν εντός κυβερνητικών κτιρίων σε αυτές τις τρεις χώρες, κλέβοντας όχι μόνο τα διαβατήρια αλλά και τα μηχανήματα που χρειάζονται για την εκτύπωσή τους... Μάλιστα, η οργάνωση φέρεται πως πουλάει τα «γνήσια - πλαστά διαβατήρια» στη μαύρη αγορά μεταξύ 1.000 και 1.500 ευρώ.
--------------------------------------------------------------------------------
ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΟΥΚΡΑΝΙΑ Φόβοι για νέα στρατιωτική κλιμάκωση
Πυκνώνουν οι καταγγελίες των αντιφασιστων πολιτοφυλάκων που ελέγχουν τους θύλακες στην Ανατολική Ουκρανία που αντιτέθηκαν στην φασιστικη πραξικοπηματική κλικα του Κιέβου, τις Λαϊκές Δημοκρατικές του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, ότι επίκειται επίθεση από τον ναζιστικο λεγομενο «ουκρανικό» στρατό και τα τάγματα ναζιστών και φασιστών. Οπως δήλωσε ο αναπληρωτής επικεφαλής του στρατού των αντιφασιστων πολιτοφυλάκων του Ντονέτσκ, Εντουάρντ Μπασούριν, ναζιστικες «ουκρανικές» δυνάμεις προωθούνται και με βαρέα όπλα πολύ κοντά στη γραμμή αντιπαράθεσης στην Γκορλόφκα και την πόλη του Ντονέτσκ, παραβιάζοντας κατάφωρα τη συμφωνία εκεχειρίας του Μινσκ. Βέβαια, η συμφωνία αυτή, από το Φλεβάρη του 2015, που υποτίθεται τέθηκε σε εφαρμογή από το Σεπτέμβρη, ουσιαστικά δεν εφαρμόστηκε ποτέ. Και το Σαββατοκύριακο σημειώθηκαν πολλές παραβιάσεις από τάγματα ναζιστών, που προσπαθούν τις τελευταίες μέρες να διεισδύσουν από πολλά σημεία στους θύλακες των αντιφασιστων πολιτοφυλάκων. Πάντως, ενδιαφέρον έχει και η δήλωση που έκανε την Κυριακή ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, ότι δεν πρόκειται να εγκαταλείψει στο έλεος των φασιστών το ρωσόφωνο πληθυσμό.
-------------------------------------------------------------------------------------
Aπολύθηκαν επειδή δεν δέχθηκαν να πληρωθούν σε είδος το δώρο Χριστουγέννων!
Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 22 Δεκέμβριος, 2015 - 14:20
Μια σοβαρή καταγγελία έγινε στο Ράδιο Λασίθι και αφορά μια εργαζόμενη από την περιοχή της Ιεράπετρας και άλλα 2 ή 3 άτομα τα οποία εργάζονται σε σούπερ μάρκετ του Αγίου Νικολάου. Όπως ανέφερε, ο εργοδότης της εν λόγω επιχείρησης αρνήθηκε να καταβάλει ως όφειλε το δώρο Χριστουγέννων στους εργαζόμενους προτείνοντάς τους να πληρωθούν το μισό ποσό σε είδος από τα προϊόντα της επιχείρησης. Όπως είπε αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό με την κοπέλα να τους φέρνει συνεχώς πράγματα απ” το σούπερ μάρκετ αφού δεν είχε τι να τα κάνει. Αυτή τη φορά η ίδια , όπως και άλλοι δύο οι τρεις εργαζόμενοι αρνήθηκαν την πρόταση ζητώντας τα χρήματά που ο νόμος ορίζει ότι πρέπει να πληρωθούν με αποτέλεσμα την απόλυση όλων. Η συγκεκριμένη εργαζόμενη κατέφυγε στον Επόπτη Εργασίας προκειμένου να δικαιωθεί και το ίδιο θα κάνουν σήμερα ή τις επόμενες μέρες και οι υπόλοιποι απολυμένοι εργαζόμενοι. Για το θέμα μίλησε και ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου κ. Πεπόνης, ο οποίος είπε ότι σε καμία περίπτωση δεν υπάρχει δυνατότητα πληρωμής σε είδος, και πως καλό είναι τέτοιες περιπτώσεις να καταγγέλονται έγκαιρα.
-----------------------------------------------------------------------------------------
οι ναζί φοβούνται την κτηνοβασία, πράγμα πολύ φυσιολογικό. Πολύς κόσμος θέλει να γαμήσει έναν ναζιστή... Να μην το ψηφίσουμε κι αυτό? (O ναζιστοχρυσαυγιτης Λαγος ειπε στη βουλη οτι ιδιοι ειναι οι ομοφυλοφυλοι με τους κτηνοβατες και τους παιδεραστες)