Τετάρτη 30 Μαρτίου 2016

Τεταρτη 30 Μαρτιου 2016


Εκτός ελέγχου οι πρόσφυγες: Πετροπόλεμος στην Ειδομένη, μαχαιρώματα στη Χίο
30/3/2016 6.00
Τα νεύρα των λαθρομεταναστων κυριαρχούν πλέον με αποτέλεσμα να υπάρχουν και συγκρούσεις μεταξύ εθνικοτήτων. Αυτό έγινε την Τρίτη το απόγευμα στο hotspot της ΒΙ.ΑΛ. στο Χαλκειός Χίου, όταν ομάδες Ιρανών και Αφγανών διαπληκτίστηκαν, ενώ τα πράγματα αγρίεψαν το βράδυ, με αποτέλεσμα να υπάρξουν τραυματισμοί με μαχαιρώματα. Στο Κέντρο Κράτησης που πλέον φιλοξενούνται πάνω από 1.500 άτομα, επικρατεί ήδη αναστάτωση με τους περίπου 12 Αστυνομικούς, Λιμενικούς και στελέχη της Frontex που έχουν επιφορτιστεί με τη βραδινή φύλαξη του Κέντρου να διατυπώνουν τους φόβους τους για την έκρυθμη κατάσταση που επικρατεί μέσα σε αυτό. Χαρακτηριστικό του κλίματος που επικρατεί είναι το γεγονός ότι έχει δοθεί εντολή στα στελέχη των σωμάτων ασφαλείας να αποφεύγουν τη χρήση στολής εντός του Κέντρου, ώστε να μην αποτελούν στόχο των συγκεκριμένων ομάδων. Να σημειωθεί ότι για την παροχή πρώτων βοηθειών έσπευσαν στελέχη της οργάνωσης Waha που εδρεύει μέσα στο hotspot. Την ίδια ώρα, νέα επεισόδια ξέσπασαν την Τρίτη στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας-ΠΓΔΜ όπου το κλίμα παραμένει εκρηκτικό και πάνω από 11.000 χιλιάδες εγκλωβισμένοι λαθρο – «πρόσφυγες» ζητούν να ανοίξουν τα σύνορα για να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς τις χώρες της κεντρικής Ευρώπης.
Η ένταση στην Ειδομενη ξεκίνησε όταν δυνάμεις των ΜΑΤ που βρίσκονται στην περιοχή επιχείρησαν να ανοίξουν τη σιδηροδρομική που έχουν κλείσει λαθρο – «πρόσφυγες» και να ξηλώσουν τα αντίσκηνα. Σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε το Mega, μια ακτιβίστρια έπεσε στο έδαφος, οι αστυνομικοί την προσήγαγαν και οι λαθρο – «πρόσφυγες» εξαγριώθηκαν. Τότε τα πνεύματα οξύνθηκαν και οι λαθρο – «πρόσφυγες» άρχισαν να πετούν πέτρες κατά των ΜΑΤ, ενώ έσπασαν το παρμπρίζ του αυτοκινήτου της αστυνομίας όπου βρισκόταν η ακτιβίστρια για να την βγάλουν έξω από αυτό. Παράλληλα οι λαθρο – «πρόσφυγες» άρχισαν να τοποθετούν κάδους για να στήσουν οδοφράγματα φωνάζοντας συνθήματα για να εισακουστούν τα αιτήματά τους.
Έκτακτη σύσκεψη για την αποσυμφόρηση του λιμανιού του Πειραιά
Εκτακτη σύσκεψη, προκειμένου να αποφασιστούν οι επόμενες κινήσεις που θα οδηγήσουν στην αποσυμφόρηση του λιμανιού του Πειραιά, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τρίτης στο υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής με τη συμμετοχή εμπλεκόμενων στελεχών υπουργείων φορέων και της ηγεσίας του λιμενικού σώματος. Aυτή τη στιγμή στο λιμάνι φιλοξενούνται 5724 μετανάστες και πρόσφυγες, πολλοί εκ των οποίων διαμένουν σε 1100 σκηνές στους προαύλιους χώρους. Η σύσκεψη διήρκεσε τουλάχιστον δύο ώρες, και σ' αυτήν αποφασίστηκε από σήμερα το πρωί με τη βοήθεια της Παμπειραϊκής Πρωτοβουλίας της Περιφέρειας Πειραιά και του δήμου, να διανεμηθούν από το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής ενημερωτικά φυλλάδια προς τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, που θα τους εξηγούν γιατί θα πρέπει να μετακινηθούν από το λιμάνι, αλλά και τις διαδικασίες που θα πρέπει οι ίδιοι να ακολουθήσουν καθώς τα σύνορα πλέον είναι κλειστά. Στην όλη διαδικασία αναμένεται να υπάρξει η συνδρομή και μεταφραστών που θα διαθέσει το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής. Σε πρώτη φάση σύμφωνα, με πληροφορίες, αναμένεται η μετακίνηση ορισμένων προσφύγων και μεταναστών σε νέο χώρο που έχει διαμορφωθεί στον Ελαιώνα, αλλά και σε τουριστικό κέντρο με οικίσκους στην Κυλλήνη που έχει τη δυνατότητα φιλοξενίας περίπου 1300 ατόμων. Μετανάστες και πρόσφυγες αναμένεται να μεταφερθούν επίσης και σε κέντρο φιλοξενίας που αναμένεται να δημιουργηθεί στον Σκαραμαγκά και θα έχει τη δυνατότητα να φιλοξενήσει περισσότερα άτομα.
Νέο κέντρο φιλοξενίας προσφύγων-μεταναστών στην περιοχή του Σκαραμαγκά
Νέο κέντρο φιλοξενίας προσφύγων-μεταναστών δημιουργείται στην περιοχή του Σκαραμαγκά, όπως προκύπτει από τη διακήρυξη διαδικασίας διαπραγμάτευσης που θα διενεργήσει στις 8 Απριλίου το υπουργείο Εθνικής 'Αμυνας διά του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, το οποίο θα διαχειρίζεται το εν λόγω κέντρο. Στο τοπικό συντονιστικό κέντρο διαχείρισης προσφυγικής κρίσης (ΤΟΣΚΕΔΠ) Σκαραμαγκά - όπως ονομάζεται - εκτιμάται σύμφωνα με τη διακήρυξη, ότι θα φιλοξενούνται 6.296 άτομα.
Η διαπραγμάτευση θα διενεργηθεί στις 8 Απριλίου μέσω της Ανωτάτης Επιτροπής Προμηθειών (ΑΕΠ) του Κέντρου Εφοδιασμού Ναυτικού (ΚΕΦΝ) για την ανάδειξη μειοδότη αναδόχου για την κάλυψη αναγκών σίτισης στους πρόσφυγες που θα φιλοξενούνται στο κέντρο, με κριτήριο την χαμηλότερη τιμή (εκφρασμένη ως ποσοστό έκπτωσης επί του ημερήσιου χρηματικού αντιτίμου των 5,87 ευρώ ανά άτομο την ημέρα), εκτιμώμενου προϋπολογιζόμενου ποσού ύψους 997.853,04 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του Φ.Π.Α.. Η παροχή σίτισης αφορά το χρονικό διάστημα, ή μέχρι αναλώσεως του προϋπολογιζομένου ποσού ή μέχρι ευοδώσεως ανοικτού ηλεκτρονικού μειοδοτικού διαγωνισμού, όπως αναφέρει το κείμενο της διακήρυξης. Σημειώνεται ότι στις 9 Μαΐου 2016, θα διενεργηθεί ανοικτός ηλεκτρονικός μειοδοτικός διαγωνισμός, με έγγραφες ενσφράγιστες προσφορές - με χρήση της πλατφόρμας του Εθνικού Συστήματος Ηλεκτρονικών (Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΣΗ ΔΗΣ) μέσω της διαδικτυακής πύλης www.promitheus.gov.gr - και κριτήριο κατακύρωσης τη χαμηλότερη τιμή. Σκοπός του διαγωνισμού, όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του ΓΕΝ, είναι η «Σύναψη Συμφωνίας - Πλαίσιο για Ανάδειξη Αναδόχων Παροχής Σίτισης σε Πρόσφυγες της Ανοικτής Δομής Προσωρινής Φιλοξενίας Σχιστού Περάματος Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά, Λαυρίου Ανατολικής Αττικής και Τυχόν Έτερων Ανάλογων δομών από Φορείς του ΥΠΕΘΑ, Συνολικού Προϋπολογιζόμενου Κόστους 9.979.000,00 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ και κρατήσεων, ενδεικτικά αντιστοιχούντος σε 1.700.000 ημερήσιες ατομικές μερίδες τροφής (1 μερίδα = 3 γεύματα)». Η διαδικασία με διαπραγμάτευση, χωρίς δημοσίευση προκήρυξης διαγωνισμού περιγράφεται στο άρθρο 39 σε συμμόρφωση της χώρας στο άρθρο 31 οδηγίας 2004/18/ΕΚ, για τη διαμόρφωση ενός ενιαίου κανονιστικού και θεσμικού πλαισίου σύναψης δημοσίων συμβάσεων έργων, προμηθειών και υπηρεσιών. Η δημόσια διαβούλευση ξεκίνησε 31 Δεκεμβρίου 2013 και ολοκληρώθηκε 30 Ιανουαρίου 2014. Σύμφωνα με το άρθρο 39, «οι αναθέτουσες αρχές μπορούν να συνάπτουν τις δημόσιες συμβάσεις τους προσφεύγοντας σε διαδικασία με διαπραγμάτευση, χωρίς να προηγείται δημοσίευση σχετικής προκήρυξης σε περιπτώσεις μεταξύ άλλων, στο μέτρο που είναι απολύτως απαραίτητο, εάν λόγω κατεπείγουσας ανάγκης, οφειλόμενης σε γεγονότα απρόβλεπτα για τις ενδιαφερόμενες αναθέτουσες αρχές, δεν είναι δυνατή η τήρηση των προθεσμιών που προβλέπονται για τις ανοικτές, κλειστές ή με διαπραγμάτευση διαδικασίες με δημοσίευση προκήρυξης διαγωνισμού που αναφέρονται στο άρθρο 38 του παρόντος νόμου. Οι περιστάσεις που επικαλούνται οι αναθέτουσες αρχές για την αιτιολόγηση της κατεπείγουσας ανάγκης δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να απορρέουν από δική τους ευθύνη», αναφέρεται σχετικά.
Αυξάνεται ο αριθμός των ασυνόδευτων προσφυγόπουλων στα ελληνικά νησιά
Τις τραγικές εικόνες που αντικρίζουν σε πολλά συμβάντα διασώσεων μεταναστών και προσφύγων στο Αιγαίο, περιέγραψαν σε συνέντευξη Τύπου, στελέχη του λιμενικού σώματος που υπηρετούν στα νησιά, ενώ σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν, ο αριθμός των ασυνόδευτων προσφυγόπουλων που φτάνουν προς τα ελληνικά νησιά από τα τουρκικά παράλια το πρώτο τρίμηνο του 2016, παρουσιάζει αύξηση. Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Προσωπικού Λιμενικού Σώματος (ΠΟΕΠΛΣ) Θάνος Τσατσουλής, στη Λέσβο το 2015 εισήλθαν 500.000 πρόσφυγες, εκ των οποίων τα ασυνόδευτα παιδιά (έως 13 ετών) ήταν 750, ενώ από τις αρχές του έτους μέχρι σήμερα, δηλαδη μεσα σε τρεις μηνες, έχουν φτάσει 537. Επίσης στη Κω πέρυσι εισήλθαν 50.000 πρόσφυγες, εκ των οποίων τα ασυνόδευτα παιδιά (έως 13 ετών) ήταν 93 ενώ στη Λέρο από τους 127.000 πρόσφυγες τα 210 ήταν ασυνόδευτα παιδιά (έως 13 ετών). Ο ανθυποπλοίαρχος Κυριάκος Παπαδόπουλος που υπηρετεί στη Μυτιλήνη, επιχειρώντας να απαντήσει γιατί παρατηρείται η αύξηση αυτή στα ασυνόδευτα παιδιά, είπε ότι από μαρτυρίες κάποιων που μιλούν αγγλικά, τους έχει αναφερθεί ότι ήρθαν μόνα τους καθώς οι γονείς τους δεν είχαν χρήματα - και ότι τα περισσότερα επικοινωνούν με την οικογένειά τους μέσω facebook. Μάλιστα, τους ανέφεραν ότι όταν θα πάνε σε κάποιο ίδρυμα, είτε στην Ελλάδα είτε στην υπόλοιπη Ευρώπη, θα δώσουν το «στίγμα» τους μέσω Facebook, λέγοντας σε ποιο μέρος βρίσκονται, προκειμένου να μπορέσουν οι γονείς τους ή συγγενείς τους να τα συναντήσουν. Ο πρόεδρος της ΠΟΕΠΛΣ, είπε ότι οι συνάδελφοι του είναι πιεσμένοι ψυχολογικά με τις εικόνες που αντικρίζουν από πέρυσι, κυρίως από τότε που αυξήθηκαν σημαντικά οι προσφυγικές ροές μέχρι σήμερα, λέγοντας ότι αυτοί που υπηρετούν στα πλωτά στο Αιγαίο είναι κοντά στα όρια της ψυχολογικής κατάρρευσης και ζητούν να υπάρξει μέριμνα από την Πολιτεία και για την υλική ανταμοιβή για το σημαντικό έργο που επιτελούν καθημερινά.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
Τριπλή παρέμβαση για το ελληνικό γάλα
Κυβερνητική παρέμβαση στην εγχώρια αγορά γάλακτος προκάλεσε το χθεσινό αποκαλυπτικό δημοσίευμα του «Εθνους» για την πρωτοφανή μείωση στις τιμές παραγωγού, χωρίς αυτό να αποτυπώνεται στα ράφια των σούπερ μάρκετ, και την «πλημμυρίδα» εισαγόμενου φθηνού φρέσκου γάλακτος που νομότυπα βαφτίζεται ελληνικό, αλλά κανείς δεν γνωρίζει σε ποια προϊόντα διοχετεύεται, αφήνοντας στα αζήτητα την ελληνική παραγωγή.
Την ίδια ώρα, η «αποκρυπτογράφηση» των στοιχείων για τις εισαγωγές διαφόρων ειδών γάλακτος στη χώρα μας δημιουργεί διαφορετικά δεδομένα που εκτοξεύουν στα ύψη τις πραγματικές ποσότητες εισαγόμενου γάλακτος που χρησιμοποιείται στην εγχώρια αγορά. Τα συμπυκνωμένα γάλατα που έχουν μακρά διάρκεια ζωής, προτού χρησιμοποιηθούν είτε για παρασκευή προϊόντων, όπως είναι το γιαούρτι και τα επιδόρπια, είτε ως γάλα μακράς διάρκειας, αραιώνονται και οι αρχικές ποσότητες σχεδόν τετραπλασιάζονται. Ενας τόνος δηλαδή συμπυκνωμένου γάλακτος ισοδυναμεί με 3 έως 4 τόνους γάλακτος μακράς διάρκειας. Χθες, πάντως, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου, με δηλώσεις του στο ΑΠΕ για το θέμα προανήγγειλε τρεις παρεμβάσεις στην εγχώρια αγορά που βιώνει συνθήκες κρίσης μετά την άρση των κοινοτικών ποσοστώσεων στην παραγωγή γάλακτος από τον Απρίλιο του 2015: Στήριξη των Ελλήνων αγελαδοτρόφων και πίεση στα όργανα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ώστε να καθιερωθεί στις συσκευασίες η υποχρεωτική αναφορά της χώρας προέλευσης του γάλακτος, καλώντας τις γαλακτοβιομηχανίες της χώρας να υιοθετήσουν μια τέτοια πρακτική έστω και σε προαιρετικό επίπεδο.
Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης θα εντατικοποιήσει τους ελέγχους, ώστε να γίνεται σωστή και εγγυημένη χρήση του «ελληνικού σήματος», του σήματος που είναι η σφραγίδα ποιότητας για το ελληνικό γάλα, καθώς «ο καταναλωτής πρέπει να ξέρει από πού είναι το γάλα που αγοράζει και να αποφασίζει εκείνος εάν θέλει, πιθανόν, να πληρώσει κάποια λεπτά παραπάνω για να πάρει φρέσκο, αγνό ελληνικό γάλα». Εγκαιρη εξόφληση παραγωγών. Παρέμβαση στην αγορά ώστε να περιοριστούν κάποιες αρνητικές εμπορικές πρακτικές που πλήττουν τον κτηνοτρόφο, όπως είναι για παράδειγμα η μεγάλη καθυστέρηση στην πληρωμή του προϊόντος. Η υπερπαραγωγή γάλακτος σε πολλές χώρες της Ευρώπης, εξαιτίας της άρσης πέρυσι των κοινοτικών ποσοστώσεων, σε συνδυασμό με την κατάργηση της υποχρέωσης αναγραφής της χώρας προέλευσης τον Σεπτέμβριο του 2014 από την προηγούμενη κυβέρνηση, μοιραία οδήγησε σε αύξηση των εισαγωγών γάλακτος στη χώρα, χωρίς κανείς μάλιστα να γνωρίζει πού κατευθύνονται οι ποσότητες αυτές. Oι εισαγωγές Περισσότεροι από 35.000 τόνοι φρέσκου γάλακτος εισήχθησαν στη χώρα μας το 2015, ενώ οι συνολικές εισαγωγές διαφόρων ειδών γάλακτος ανήλθαν πέρυσι σε 113.000 τόνους. Ωστόσο, η «αποκρυπτογράφηση» των στοιχείων οδηγεί στο συμπέρασμα ότι οι ποσότητες εισαγόμενου γάλακτος που μπαίνουν στη χώρα είναι πολλαπλάσιες.
Και αυτό, όπως εξηγούν στο «Εθνος» οι πρόεδροι του Συνδέσμου Ελλήνων Κτηνοτρόφων, Παναγιώτης Πεβερέτος, και της Ενωσης Κτηνοτρόφων Φυλής Χολστάιν Ελλάδας, Θανάσης Βασιλέκας, έχει να κάνει με το εισαγόμενο συμπυκνωμένο γάλα, «η επεξεργασία του οποίου αφαιρεί εξ ολοκλήρου το νερό και αυτό που απομένει με τη μορφή στερεής μάζας είναι το 25-30% της αρχικής ποσότητας. Το συμπυκνωμένο αυτό γάλα στη συνέχεια αραιώνεται και οι ποσότητες σχεδόν τετραπλασιάζονται. Το γάλα αυτό, αφού αραιωθεί, χρησιμοποιείται είτε ως γάλα μακράς διάρκειας, είτε για διάφορα προϊόντα, γιαούρτι, επιδόρπια και κρέμες γάλακτος. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία τα οποία προέρχονται από τον ΕΛΟΓΑΚ, πέρυσι εισήχθησαν 51.783 τόνοι συμπυκνωμένου άπαχου γάλακτος, έναντι 42.882 τόνων το 2013 και 6.114 τόνοι συμπυκνωμένου γάλακτος έναντι 4.833 τόνων το 2013. Συνολικά δηλαδή εισήχθησαν πέρυσι περίπου 58.000 τόνοι συμπυκνωμένου γάλακτος, το οποίο σε αραιωμένη μορφή υπερβαίνει τους 200.000 τόνους. Οι Ελληνες αγελαδοτρόφοι -όπως μας αναφέρουν οι δύο εκπρόσωποι των φορέων της ελληνικής κτηνοτροφίας- είναι εκτεθειμένοι σε ένα νέο περιβάλλον πιέσεων και αυξημένης μεταβλητότητας τιμών στο πλαίσιο της απελευθέρωσης της παραγωγής γάλακτος μετά την κατάργηση του καθεστώτος των ποσοστώσεων στο γάλα τον Απρίλιο του 2015. H επιμήκυνση της διάρκειας ζωής του φρέσκου γάλακτος από τις 5 στις 7 ημέρες και εν συνεχεία η πλήρης απελευθέρωση σε συνδυασμό με την κατάργηση της υποχρέωσης αναγραφής της χώρας προέλευσης του γάλακτος, το μόνο που πέτυχε είναι να οδηγήσει σε μεγάλη αύξηση των εισαγωγών γάλακτος, το οποίο συχνά βαφτίζεται ελληνικό, καταφέροντας ένα ακόμα πλήγμα στην ελληνική γαλακτοπαραγωγό αγελαδοτροφία αλλά και τη γαλακτοβιομηχανία παραγωγής φρέσκου ελληνικού γάλακτος. Ο κλάδος της ελληνικής αγελαδοτροφίας συρρικνώνεται επικίνδυνα σε αριθμό μονάδων, σε όγκο παραγωγής, σε αριθμό ζώων. Ο αριθμός των αγελαδοτρόφων της χώρα μας μειώνεται δραματικά κάθε χρόνο. Ετσι από 8.640 εκμεταλλεύσεις το γαλακτοκομικό έτος 2003-2004 εγκατέλειψε το 61% το 2014-2015.
ΕΡΕΥΝΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΜΙΣΙΟΝ Πανάκριβα πληρώνουν οι Ελληνες το γάλα Πολύ ακριβά πληρώνουν το γάλα πλήρες απλής παστερίωσης οι Ελληνες καταναλωτές. Σύμφωνα με στοιχεία τελευταίας επίσημης έρευνας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που αποκαλύπτει σήμερα το «Εθνος», καθώς και με επεξεργασία τιμών που έχει κάνει η εφημερίδα, η Ελλάδα έχει την έκτη υψηλότερη τιμή συγκριτικά με άλλες 20 χώρες - ευρωπαϊκές, ανάμεσά τους και η Τουρκία.
Η μέση τιμή πέντε επώνυμων προϊόντων και ιδιωτικής ετικέτας που παράγουν ελληνικές γαλακτοβιομηχανίες είναι στα 1,22 ευρώ το λίτρο. Το εύρος των τιμών είναι από τα 0,97 ευρώ μέχρι και 1,39 ευρώ το λίτρο. Οι συσκευασίες είναι πέντε, παράγονται από τέσσερις επιχειρήσεις, ενώ η μία φέρει τη φίρμα σούπερ μάρκετ (ιδιωτικής ετικέτας). Η χαμηλότερη τιμή ανάμεσα στα 21 κράτη συναντάται στην Πολωνία και είναι 0,66 ευρώ το λίτρο. Αν κάνουμε τη σύγκριση με την αντίστοιχη της χώρας μας, τότε προκύπτει ότι οι Ελληνες καταναλωτές αγοράζουν ακριβότερα κατά 84% το γάλα σε σχέση με τους Πολωνούς. Το αμέσως φθηνότερο από την Ελλάδα γάλα είναι στην Αυστρία και έχει μέση τιμή τα 1,09 ευρώ το λίτρο. Αρα τα νοικοκυριά στη χώρα μας αγοράζουν το γάλα σε σχέση με άλλα 14 κράτη ακριβότερα από 12% έως και 84%. Υψηλότερες τιμές από την Ελλάδα έχουν η Νορβηγία (2,01 ευρώ το λίτρο), η Ιταλία (1,44 ευρώ), το Λουξεμβούργο (1,39 ευρώ), η Ελβετία (1,36 ευρώ) και η Κύπρος (1,32 ευρώ το λίτρο).
Σύμφωνα με στελέχη της αγοράς, τα αίτια της υψηλότερης λιανικής τιμής πώλησης του γάλακτος αποδίδονται: 1 Στην κατακερματισμένη και μικρή κτηνοτροφία. Αφενός ο αριθμός των αγελαδοτρόφων-παραγωγών στη χώρα μας είναι μικρός και αφετέρου δεν είναι οργανωμένος σε ομάδες παραγωγών ή συνεταιρισμών ώστε να πετυχαίνουν οικονομίες κλίμακος και άρα και κόστους. Σε άλλες χώρες οι παραγωγοί είναι καλύτερα οργανωμένοι. Δεν είναι τυχαίο ότι μεγάλες γαλακτοβιομηχανίες της Κεντρικής Ευρώπης προέρχονται από συνεταιρισμό αγελαδοτρόφων. 2 Στην περιορισμένη έκταση χορτολιβαδικών εκτάσεων στη χώρα μας. Το αποτέλεσμα είναι οι παραγωγοί να αναγκάζονται να αγοράζουν ακριβές και εισαγόμενες ζωοτροφές προκειμένου να θρέψουν επαρκώς τα κοπάδια τους. 3 Στη γεωλογική δομή της Ελλάδας (βουνά και νησιά) και την έλλειψη επαρκών οδικών αξόνων αλλά και ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών. Το αποτέλεσμα είναι να ανεβαίνει το μεταφορικό κόστος των γαλακτοβιομηχανιών, όπως επίσης να είναι και υψηλό το κόστος των συσκευασιών που επιστρέφονται. Αν και βέβαια αυτό εξαλείφθηκε με την επιμήκυνση της διάρκειας ζωής στις επτά ημέρες (Απρίλιος του 2014) και τη μετέπειτα νέα νομοθετική παρέμβαση που δίνει τη δυνατότητα στις γαλακτοβιομηχανίες να απελευθερώσουν τη διάρκεια ζωής. 4 Στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ. Στην Ελλάδα το γάλα έχει ΦΠΑ 13%, όταν στην Ολλανδία είναι 6%, στο Ηνωμένο Βασίλειο 0%, στη Γαλλία 5,5%, στη Γερμανία 7%, στην Ισπανία 4% κ.ο.κ.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ο Ερντογάν απαίτησε να αφαιρεθεί γερμανικό σατιρικό βίντεο και βρήκε τον μάστορά του...
Τετάρτη, 30 Μαρτίου 2016, 06:41
Παραλίγο... διπλωματικό επεισόδιο μεταξύ Γερμανίας και Τουρκίας, εξαιτίας της απαίτησης της γείτονος να αφαιρεθεί ένα σατιρικό βίντεο από το διαδίκτυο, παραγωγής του γερμανικού καναλιού Extra 3, το οποίο σατιρίζει τον Ερντογάν και ταυτόχρονα του ασκεί δριμεία κριτική για μια σειρά ζητημάτων. Ο Γερμανός πρέσβης στην Άγκυρα κλήθηκε για εξηγήσεις και άκουσε την τουρκική απαίτηση, όμως το κανάλι αντί να... συμμορφωθεί, έπραξε το αντίθετο: έβαλε υπότιτλους στο βίντεο, στα αγγλικά και στα τούρκικα, ώστε να γίνει ακόμα πιο δημοφιλές... Ο Γερμανός πρέσβης αποκρίθηκε το... αυτονόητο, ότι δηλαδή στη χώρα του ισχύει η ελευθερία του λόγου και του Τύπου. Στο σατιρικό βίντεο ο Ερντογάν επικρίνεται για τις φυλακίσεις σε δημοσιογράφους, για την ανελευθερία του λόγου, για τη χρηματοδότηση της Τουρκίας με δισεκατομμύρια ευρώ από την Ευρώπη για το μεταναστευτικό, για τις «καλές σχέσεις» που διατηρεί με το Ισλαμικό Χαλιφάτο και φυσικά για τις στρατιωτικές επιθέσεις εναντίον των Κούρδων. Το βίντεο ήδη μετράει εκατομμύρια προβολές, και μετά την τουρκική διαμαρτυρία, ακόμα περισσότερες...
----------------------------------------------------------------------------------------------------------
Στις 29 Μαρτίου 1929 η κυβέρνηση του Ελευθέριου Βενιζέλου έφερε για συζήτηση στη Βουλή το νομοσχέδιο «Περί μέτρων ασφαλείας του κοινωνικού καθεστώτος και προστασίας των ελευθεριών των πολιτών», που έμεινε στην Ιστορία ως «Ιδιώνυμο». Μιλώντας στη Βουλή ο Βενιζέλος τόνισε:
«Πιστεύω, λοιπόν, ότι θα με ακούση ο εργατικός κόσμος, όταν του είπω: "Πρόσεξε, μην παρασυρθείς, από τους κομμουνιστάς εις τον αγώνα αυτόν, ο οποίος φαίνεται ότι ετοιμάζεται και εις την μάχην αυτήν, η οποία πρόκειται να δοθή". Το κράτος εκπροσωπούμενον από την κυβέρνησιν, την νόμιμον, και έχον, ως ελπίζω, υποστήριξιν όλου του πολιτικού κόσμου, θα αντιταχθή κατά τοιαύτης επαναστατικής ενεργείας προς ανατροπήν του ελευθέρου πολιτεύματος, θα την κτυπήση με όλα τα μέσα, τα οποία διαθέτει επί τη βάσει των κειμένων νόμων».
Το νομοσχέδιο, που ψηφίστηκε ως νόμος 4229/1929, πρόβλεπε ότι διαπράττει αδίκημα με "ίδιον χαρακτήρα" (ιδιώνυμο) «όστις επιδιώκει την εφαρμογήν ιδεών εχουσών ως έκδηλον σκοπόν την διά βιαίων μέσων ανατροπήν του κρατούντος κοινωνικού καθεστώτος ή την απόσπασιν μέρους εκ του όλου της Επικρατείας ή ενεργεί υπέρ της εφαρμογής αυτών προσηλυτισμόν». Επιδιώκοντας την παρεμπόδιση της δράσης του ΚΚΕ, το Ιδιώνυμο ακύρωνε απροκάλυπτα συνταγματικά κατοχυρωμένες ελευθερίες και ποινικοποιούσε το φρόνημα. Στη Βουλή καταψηφίστηκε από το Αγροτικό και Εργατικό Κόμμα του Αλέξανδρου Παπαναστασίου, ενώ ξεσήκωσε κύμα διαμαρτυριών διανοουμένων, όπως ο παιδαγωγός Δημήτρης Γληνός, ο συνταγματολόγος Αλέξανδρος Σβώλος, οι ποιητές Κωστής Παλαμάς και Μιλτιάδης Μαλακάσης, οι συγγραφείς Γρηγόρης Ξενόπουλος και Νίκος Καζαντζάκης κ.ά. Το Ιδιώνυμο καταγγέλθηκε και από διεθνείς προσωπικότητες, μεταξύ των οποίων ήταν και ο Άλμπερτ Αϊνστάιν.
Κατά την εφαρμογή του νόμου, εξαπολύθηκαν μεγάλες διώξεις κατά των κομμουνιστών. Στοιχεία της Εργατικής Βοήθειας Ελλάδας, που και η ίδια τέθηκε εκτός νόμου και δρούσε σε συνθήκες παρανομίας, ανέφεραν ότι από την ψήφισή του, τον Ιούλιο 1929, μέχρι τον Δεκέμβριο 1932, δολοφονήθηκαν 18 διαδηλωτές (8 εργάτες, 8 αγρότες και 2 επαγγελματίες), έγιναν 12.000 συλλήψεις και εκδόθηκαν 2.200 δικαστικές αποφάσεις για φυλακίσεις και εξορίες. Απαγορεύτηκε η λειτουργία δεκάδων συνδικαλιστικών οργανώσεων, που εντούτοις συνέχισαν τη δράση τους με άλλο τίτλο, ενώ στα 1931-33 απαγορεύτηκε και η έκδοση του «Ριζοσπάστη», ο οποίος συνέχισε να κυκλοφορεί με τον τίτλο «Νέος Ριζοσπάστης».
Το Ιδιώνυμο αποτέλεσε τη νομική βάση και για τις διώξεις των κομμουνιστών από τη δικτατορία Μεταξά, ενώ στην ίδια λογική στηρίχτηκε και ο Αναγκαστικός Νόμος 509 του 1947, με τον οποίο τέθηκε εκτός νόμου το ΚΚΕ και οι εαμικές οργανώσεις, αλλά και το τροτσκιστικό ΚΔΚΕ.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ισραηλινές κατοχικές αρχές κατεδάφισαν ιδιωτική παιδική χαρά και ξερίζωσαν δέντρα στο Σιλουάν, στην Ανατολική Ιερουσαλήμ. Ο Khalid al-Zeir, κάτοικος του Σιλουάν, δήλωσε ότι ένοπλες ισραηλινές δυνάμεις με μπουλντόζες κατεδάφισαν και ισοπέδωσαν μια παιδική χαρά που είχε φτιάξει ο ίδιος, μια αποθήκη, ένα κοτέτσι, τοίχους, φράκτες και ξερίζωσαν δέντρα. Ο Al-Zeir είπε ότι ενημερώθηκε από την Ισραηλινή Αρχή για τη Φύση και τα Εθνικά Πάρκα ότι η παιδική χαρά του ήταν χτισμένη σε ένα "ιστορικά σημαντικό αρχαιολογικό χώρο», όπου απαγορεύεται η κατασκευή ή οι αλλαγές στο τοπίο. Το Κέντρο Πληροφόρησης Wadi Al-Hilweh επιβεβαίωσε την κατεδάφιση της παιδικής χαράς. Ο Διευθυντής του Κέντρου Jawad Siyam δήλωσε ότι η ισραηλινή κατοχή έκλεισε το μεγαλύτερο κομμάτι της γειτονιάς κατά τη διάρκεια της κατεδάφισης και ότι η ισραηλινή κατοχή ξυλοκόπησε Παλαιστίνιους που διαμαρτυρήθηκαν.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------
Μειώνονται κατά 25% οι αναπηρικές συντάξεις
28.3.2016
Σημαντικές αλλαγές έρχονται στις αναπηρικές συντάξεις σύμφωνα με το κυβερνητικό σχέδιο για το νέο Ασφαλιστικό, αφού η μείωση τους θα φθάνει το 25%, γεγονός που σημαίνει, ότι αν κάποιος μείνει ανάπηρος ύστερα από 15 χρόνια δουλειάς θα λάβει επίδομα αντί σύνταξης. Η μείωση θα γίνεται -όπως προβλέπεται στο νομοσχέδιο- με τους παρακάτω δύο τρόπους: 1. Με τον νέο ενιαίο τρόπο υπολογισμού των συντάξεων (και των αναπηρικών) με βάση ολόκληρο τον ασφαλιστικό βίο και τα νέα χαμηλά ποσοστά αναπλήρωσης, όπως επιβάλλει το προωθούμενο σχέδιο. Για παράδειγμα ασφαλισμένος στον ΟΑΕΕ με 67% αναπηρία, ο οποίος σήμερα λαμβάνει ολόκληρη την αναπηρική σύνταξη, με το νέο σχέδιο θα λαμβάνει τα τρία τέταρτα της σύνταξης. Το ίδιο θα ισχύσει και για παλιό ασφαλισμένο του ΙΚΑ με 20ετία. 2. Με ποσοστό αναπηρίας από 50% έως 67% ο ασφαλισμένος θα λαμβάνει μόνο το 50% της εθνικής σύνταξης, ενώ με ποσοστό αναπηρίας από 67% έως 79% θα λαμβάνει το 75% της εθνικής σύνταξης. Δηλαδή, αν κάποιος ατυχής μείνει ανάπηρος ύστερα από 15 χρόνια δουλειάς θα λάβει επίδομα αντί σύνταξης.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------
ΥΕΜΕΝΗ: ΕΝΑΣ ΧΡΟΝΟΣ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΒΑΡΒΑΡΟΤΗΤΑΣ – ΝΙΚΗ ΣΤΑ ΟΠΛΑ ΤΩΝ ΧΟΥΤΙ!
https://avantgarde2009.wordpress.com/2016/03/29/yemen_1_xronos_epembash/
Στις 26 Μάρτη συμπληρώθηκε ένας χρόνος ιμπεριαλιστικής επέμβασης ενάντια στην Υεμένη. Με τις ευλογίες και τη γενναία υλικοτεχνική στήριξη των ΗΠΑ και της Βρετανίας, η υπεραντιδραστική δυναστεία των Σαούδ, επικεφαλής μιας συμμαχίας χωρών που περιλαμβάνει τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Κουβέιτ, το Μπαχρέιν, το Κατάρ, η Ιορδανία, το Μαρόκο, το Σουδάν, το Πακιστάν και την Αίγυπτο ξεκίνησε πέρσι βομβαρδισμούς και εισβολές εναντίον των αντικαθεστωτικών ανταρτών Χούτι, με σκοπό να επαναφέρει στην εξουσία τον μέχρι τότε πρόεδρο της Υεμένης, το φιλοϊμπεριαλιστή Χάντι, τον οποίο ανέτρεψαν οι Χούτι το Γενάρη του 2015. Στιγμιότυπα της ιμπεριαλιστικής βαρβαρότητας
Μέχρι στιγμής, η ιμπεριαλιστική επέμβαση έχει προκαλέσει πάνω από 7,000 νεκρούς, οι μισοί των οποίων άμαχοι, πάνω από 30,000 τραυματίες, και σε συνδυασμό με το ναυτικό αποκλεισμό έχει οδηγήσει σε μια τρομακτική ανθρωπιστική καταστροφή. Η Oxfam, μια ΜΚΟ με έδρα τη Βρετανία, εξέδωσε πριν από μερικές μέρες μια αναφορά για την Υεμένη στην οποία υποστηρίζει τα παρακάτω: o 21.2 εκατομμύρια άνθρωποι, το 82% του πληθυσμού, χρειάζονται κάποιο είδος ανθρωπιστικής βοήθειας. o 14.4 εκατομμύρια άνθρωποι δυσκολεύονται να βρουν αρκετή τροφή, μεταξύ των οποίων 7.6 εκατομμύρια που αντιμετωπίζουν σοβαρή επισιτιστική ανασφάλεια. o 19.3 εκατομμύρια άνθρωποι δεν έχουν επαρκή πρόσβαση σε καθαρό νερό ή αποχέτευση. o Η πρόσβαση 14.1 εκατομμυρίων ανθρώπων σε υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης έχει διαταραχθεί. o 3 εκατομμύρια γυναίκες και παιδιά κάτω των πέντε ετών χρειάζονται θεραπεία για υποσιτισμό ή υπηρεσίες για την πρόληψή του. Ο ΟΗΕ εκτιμά ότι περισσότεροι από 2.4 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί στο εσωτερικό της χώρας. Πάνω από 500,000 έγκυες γυναίκες δεν έχουν τη δυνατότητα να γεννήσουν με ασφάλεια.
Οι στόχοι των αεροπορικών βομβαρδισμών των Σαούδ περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων καταυλισμούς προσφύγων, συγκεντρώσεις αμάχων, γάμους, οχήματα αμάχων μεταξύ των οποίων και λεωφορεία, κατοικημένες περιοχές, νοσοκομεία (έχουν χτυπήσει δύο φορές εγκαταστάσεις των Γιατρών Χωρίς Σύνορα), σχολεία, τζαμιά, αγορές, εργοστάσια και διάφορες άλλες υποδομές. Να πούμε μόνο πως έχουν χτυπήσει 39 πανεπιστήμια και 810 σχολεία. Την προηγούμενη βδομάδα, ο ΟΗΕ δήλωσε πως οι Σαούδ και οι σύμμαχοί τους «μπορεί να ευθύνονται για διεθνή εγκλήματα», ενώ το Γενάρη ο Guardian δημοσίευσε μια έκθεση του ΟΗΕ που προειδοποιούσε για «διαδεδομένες και συστηματικές» επιθέσεις της συμμαχίας υπό τους Σαούδ εναντίον αμάχων, προσθέτοντας ότι η συμμαχία συμπεριφέρεται σε ολόκληρες πόλεις σαν να ήταν στρατιωτικοί στόχοι (πηγή). Η χρησιμοποίηση απαγορευμένων βομβών διασποράς (κατασκευασμένων στις ΗΠΑ) από τη συμμαχία έχει καταγραφεί επανειλημμένα.
Προβλήματα για τους ιμπεριαλιστές και τους τοποτηρητές τους Ξανά για τα μέτωπα σε Υεμένη και Μέση Ανατολή Νίκη στα όπλα των Χούτι – για την ήττα και την εκδίωξη της Αυτοκρατορίας από τη Μέση Ανατολή
Έξω οι Σαούδ από την Υεμένη! Νίκη στα όπλα των Χούτι! Για την ήττα και την εκδίωξη της Αυτοκρατορίας από τη Μέση Ανατολή!
Κομμουνιστικη Επαναστατικη Δραση
---------------------------------------------------------------------------------------------------------
«Το Εθνικό Σύστημα Υγείας αργοπεθαίνει»
Τρίτη, 29 Μαρτίου 2016, 14:41
«Tο ΕΣΥ αργοπεθαίνει», αναφέρει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, και σημειώνει ότι χρειάζεται οργανωμένη και άμεση παρέμβαση για τη σωτηρία του, προκειμένου η υγεία και η περίθαλψη των πολιτών να διαφυλαχθούν. «Το ΕΣΥ χρειάζεται ενδυνάμωση, με προσλήψεις μόνιμου ιατρικού και λοιπού προσωπικού- οι ελλείψεις υπερβαίνουν τις 25.000 εκ των οποίων 6.000 αφορούν γιατρούς- αύξηση του προϋπολογισμού και μάλιστα σήμερα, που οι ανάγκες της περίθαλψης, λόγω και του προσφυγικού-μεταναστευτικού, είναι μεγαλύτερες». Είναι χαρακτηριστικό, αναφέρει ο ΠΙΣ, ότι οι ελλείψεις αναλώσιμων υλικών και φαρμάκων στα Νοσηλευτικά Ιδρύματα «εμφανίζονται πλέον από το πρώτο τρίμηνο του έτους»,κλίνες εντατικής θεραπείας με υποδομή, παραμένουν κλειστές, ενώ, η πρωτοβάθμια περίθαλψη, «παρά τις όποιες εξαγγελίες, εξακολουθεί να βρίσκεται σε πλήρη αποδιοργάνωση». «Η κοινωνία υποφέρει από ελλείψεις και αδυναμίες και η περίθαλψη των πολιτών στη δύσκολη αυτή περίοδο, πρέπει να προσεχθεί ιδιαίτερα, με κοινές προσπάθειες κυβέρνησης, κομμάτων και κοινωνικών φορέων», σημειώνει ο ΠΙΣ και προσθέτει ότι οι συνέργειες όλων πρέπει να κατευθυνθούν στην επίλυση των προβλημάτων με οργάνωση, σχέδιο και στόχευση προς το μέλλον.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
Βραζιλία: Η Ρουσέφ αποδυναμώνεται με την αποχώρηση κυβερνητικών υπουργών
Τετάρτη, 30 Μαρτίου 2016, 00:29
Το κεντρώο κόμμα PMDB αποφάσισε σήμερα να αποχωρήσει από τον κυβερνητικό συνασπισμό υπό την πρόεδρο Ντίλμα Ρουσέφ, να αποσύρει τους εναπομείναντες έξι υπουργούς του από την κυβέρνηση και να προσχωρήσει στην αντιπολίτευση, καταφέρνοντας ένα πιθανόν μοιραίο πλήγμα στην κεντροαριστερή πολιτικό, που μάχεται για να αποτρέψει την αποπομπή της. Το Κόμμα του Βραζιλιάνικου Δημοκρατικού Κινήματος αποφάσισε μετά τη συνεδρίαση της ηγετικής του ομάδας ότι οι έξι υπουργοί που ανήκουν στις τάξεις του και όλα τα μέλη του που έχουν διοριστεί σε κρατικά αξιώματα πρέπει να παραιτηθούν. Σε διαφορετική περίπτωση θα αντιμετωπίσουν πειθαρχικές διαδικασίες. Βάσει του προεδρικού συστήματος της Βραζιλίας, η κατάρρευση της κυβέρνησης δεν συνεπάγεται ότι η Ρουσέφ οφείλει να εγκαταλείψει το αξίωμα, αλλά η εξέλιξη αυξάνει τις πιθανότητες η πρόεδρος να αποπεμφθεί από το Κογκρέσο μέσα σε μήνες το αργότερο. Αυτό θα σήμαινε πως ο 75χρονος Μισέλ Τέμερ, ο ηγέτης του PMDB και αντιπρόεδρος της χώρας, θα είναι πρόεδρος στη θεση της προεδρου, όπως είναι η διακαης επιθυμια του. Η αντιπολίτευση πιέζει για την αποπομπή της προέδρου, καθώς φτιαχνει κατηγοριες για τη Ρουσέφ πως παραποίησε τα στοιχεία για το έλλειμμα ώστε να διευκολυνθεί δηθεν η επανεκλογή της. Η προσπάθειά της αντιπολιυευσης απέκτησε τωρα βαση, βοηθουμενη από τις διεθνης συνθηκες καταβαραθρωσης της διεθνους οικονομιας, καθώς οι πολίτες είναι απογοητευμένοι από τη ύφεση της οικονομίας αλλά και το δηθεν σκάνδαλο διαφθοράς που εχουν εφευρει οι δεξιοι για την δημόσια επιχείρηση πετρελαίου Petrobras, στο οποίο έχουν εμπλακεί πρόσωπα του στενού περιβάλλοντος της 68χρονης προέδρου. «Από σήμερα, το PMDB αποσύρεται από την κυβέρνηση της προέδρου Ρουσέφ», ανακοίνωσε ο αντιπρόεδρος του κόμματος, ο γερουσιαστής Ρουμέρου Ζούκα, και πρόσθεσε ότι κανένα στέλεχος του κόμματος δεν μπορεί να διατηρήσει οποιαδήποτε θέση σε ομοσπονδιακό αξίωμα εξ ονόματος του κόμματος. Το PMDB, το μεγαλύτερο κόμμα του Κογκρέσου, με 66 βουλευτές επί του συνόλου των 513 και 18 γερουσιαστές στους 81, ήταν ο βασικός εταίρος στον κυβερνητικό συνασπισμό υπό το Κόμμα των Εργατών (PT) που εχει 70 βουλευτες και 12 γερουσιαστες. Είχε ενταχθεί στην κυβερνητική συμμαχία από το 2004. Την αποχώρησή του PMDB ενδέχεται να μιμηθούν και μερικα από τα άλλα, 7 μικρότερα κόμματα της συμπολίτευσης. «Ο Τέμερ πρόεδρος!», «έξω το PT», φώναξαν στελέχη του PMDB στην συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής του ομάδας σε μια αίθουσα της Βουλής στη Μπραζίλια. Δεν χρειάστηκαν περισσότερα από τρία λεπτά για να ανακοινωθεί η απόφαση. «Η κυβέρνηση της Ντίλμα τέλειωσε», δήλωσε με ικανοποίηση ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης, ο γερουσιαστής του κεντροδεξιού Kοινωνικοδημοκρατικού Κόμματος της Βραζιλίας (PSDB) που εχει 54 βουλευτες και 10 γερουσιαστες, Αέσιου Νέβες, ο οποίος είχε ηττηθεί από τη Ρουσέφ στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών του 2014. «Η αποχώρηση του PMDB βάζει το τελευταίο καρφί στο φέρετρο μιας ετοιμοθάνατης κυβέρνησης», πρόσθεσε, μιλώντας σε ξένους ανταποκριτές. Ο Νέβες δήλωσε έτοιμος να υποστηρίξει μια ενδεχόμενη μεταβατική κυβέρνηση με ένα νεοφιλελε «πρόγραμμα εκτάκτου ανάγκης» για δηθεν την αντιμετώπιση της ύφεσης της βραζιλιάνικης οικονομίας. Αλλά ο αντιπρόεδρος Τέμερ (με τον οποίο είχε συναντηθεί πρόσφατα) θα πρέπει να αποδεχθεί «ένα πρόγραμμα που θα συνεπάγεται σκληρές θυσίες για τη χώρα», προειδοποίησε ο ίδιος. Ο υπουργός Τουρισμού Ενρίκε Άλβες, μέλος του PMDB, είχε ήδη παραιτηθεί τη Δευτέρα το βράδυ. Ωστόσο το κόμμα, καθώς αντιμετωπίζει αντιρρήσεις, ενδέχεται να αφήσει περιθώριο στους υπόλοιπους υπουργούς του ως την 12η Απριλίου για να υποβάλουν τις παραιτήσεις τους. Η πρόεδρος Ρουσέφ αποφάσισε να αναβάλει την προγραμματισμένη επίσκεψή της στις ΗΠΑ όπου θα συμμετείχε στη σύνοδο για την πυρηνική ασφάλεια λόγω των πολιτικών εξελίξεων, είπαν στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς δύο κυβερνητικοί αξιωματούχοι. «Αφότου είχε αποδεχθεί την πρόσκληση, τα πράγματα μεταβλήθηκαν ραγδαία. Θα παραμείνει στη χώρα για να αντιμετωπίσει την κρίση που βρίσκεται σε εξέλιξη», είπε ο ένας από τους αξιωματούχους, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί. Η απόφαση της Ρουσέφ δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί επίσημα. Η αποπομπή της Ρουσέφ (που καταγγέλλει μια «απόπειρα πραξικοπήματος» εναντίον της) δεν θα είναι εύκολη, καθώς θα απαιτηθεί πλειοψηφία δύο τρίτων στη βουλή (δηλαδή να ταχθούν υπέρ 342 από τα 513 μέλη), αλλά και στη Γερουσία, που θα έχει την τελευταία λέξη.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------
H 30η Μαρτίου είναι ημέρα μνήμης για τους Παλαιστίνιους. Είναι η Hμέρα της Γης «Land Day” λόγω των γεγονότων έλαβαν χώρα, σαν σήμερα, το 1976.
Όλα άρχισαν στις 11 Μαρτίου 1976, όταν η ισραηλινή κυβέρνηση ανακοίνωσε τα σχέδιά της να απαλλοτριώσει 21.000 dunams γης που άνηκαν σε Παλαιστίνιους για λόγους ασφάλειας και εποικισμού. Οι εποικισμοί χτίστηκαν σε εκτάσεις που πάρθηκαν δια της βίας, από τον ισραηλινό στρατό, από Παλαιστίνιους που ζούσαν μέσα στο Ισραήλ. Τα εδάφη δόθηκαν σε Εβραίους μετανάστες και οι μη Εβραίοι είχαν προειδοποιηθεί να απομακρυνθούν. Οι Παλαιστίνιοι, τότε, οργάνωσαν μια γενική απεργία για να διαμαρτυρηθούν για τη φυλετική διάκριση που αποτελεί το θεμέλιο του ισραηλινού απαρτχάιντ, όπως και η πρακτική του Ισραήλ μέσα στο ίδιο το Ισραήλ εις βάρος των μη Εβραίων. Ειρηνικές πορείες διοργανώθηκαν στις αραβικές πόλεις από τη Γαλιλαία εώς την έρημο Negev μέσα στο Ισραήλ. Το Ισραήλ εξαπέλυσε χιλιάδες Ισραηλινούς στρατιώτες, βαριά οπλισμένους αστυνομικούς, ακόμη και βαριά οπλισμένους εποίκους για να αντιμετωπίσει τις παλαιστινιακές διαδηλώσεις. Στις επόμενες αναμετρήσεις με τον ισραηλινό στρατό και την αστυνομία, έξι άοπλοι Άραβες πολίτες δολοφονήθηκαν. Περίπου εκατό Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν σοβαρά, και εκατοντάδες άλλοι συνελήφθησαν και φυλακίστηκαν. Παλαιστίνιοι γιορτάζουν Ημέρα της Γης στη Λωρίδα της Γάζας, φύτευση δένδρων
Ο συμβολισμός της Ημέρα της Γης είναι ισχυρός και αντανακλά τη διάκριση και τα αληθινά κίνητρα του Σιωνισμού: Η αρπαγή της γης από τους μη Εβραίους και η εξάπλωση των εβραϊκών και μόνο εποικισμών. Αντιπροσώπευει την πρώτη επίσημη ημερομηνία, κατά την οποία οι Παλαιστίνιοι που ζουν στο Ισραήλ οργάνωσαν διαδηλώσεις κατά των ρατσιστικών διακρίσεων και των πολιτικων του Ισραήλ, παρά τις συνεχείς απειλές για συνέπειες από τις αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις. Τιμάται, όχι μόνο στο εσωτερικό του Ισραήλ από το λεγόμενους "Άραβες πολίτες του Ισραήλ», αλλά και απ’ όλους τους Παλαιστίνιους σε όλο τον κόσμο. Παλαιστίνιοι σε όλο τον κόσμο κάθε χρόνο θυμούνται αυτό το περιστατικό ως το αληθινό πρόσωπο του Ισραήλ, της σταθερή και αδυσώπητη επίθεση του. Στη Γάζα, οι Παλαιστίνιοι άρχισαν διαδηλώσεις και δεκάδες αγρότες προς τιμή τηςσημερινής ημέρας φύτεψαν δέντρα ελιάς στις παραμεθόριες περιοχές.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------
Οι Ιρλανδοί χάνουν το σπίτι τους και την ακίνητη περιουσία τους υπέρ των τραπεζών και ξένων επενδυτικών κεφαλαίων (funds). Τους τελευταίους τρεις μήνες οι εξώσεις από πλειστηριασμούς ανέρχονται στις 14.000 οικογένειες. Οι Δήμοι της Ιρλανδίας ετοιμάζουν καταλύματα για να αντιμετωπιστεί το οξύτατο πρόβλημα αστέγων οικογενειών που δημιουργείται. Και σκεφτείτε ότι η Ιρλανδία είναι εκτός μνημονίου.
Dimitris Kazakis
Γιατί καθόμαστε και περιμένουμε τα χειρότερα;
Νέα αναπροσαρμογή της έκτακτης εισφοράς πρότεινε, σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση στους δανειστές, προκειμένου να εξασφαλιστούν πρόσθετα ετήσια έσοδα 1,3 δισ. ευρώ. Αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου φέτος μισθοί και συντάξεις θα μειωθούν από 8 έως και 33 ευρώ τον μήνα για μισθωτούς και συνταξιούχους με χαμηλά και μικρομεσαία εισοδήματα από 10.000 έως και 30.000 ευρώ, μέσω της αυξημένης μηνιαίας παρακράτησης φόρου.
Για το συνταξιοδοτικό δεν συζητάμε. Μπροστά σ' αυτά που συμφωνεί η κυβέρνηση με τους δανειστές, το σχέδιο Κατρούγκαλου για το οποίο έγιναν τα μπλόκα των αγροτών και ξεσηκώθηκαν οι "γραβάτες", ήταν πταίσμα. Εκεί που κατάντησαν οι δανειστές και οι κυβερνήσεις των μνημονίων τα ασφαλιστικά ταμεία και την αγορά εργασίας, ακόμη και τα 380 ευρώ εγγυημένη σύνταξη φαντάζει κάτι το αδύνατο. Για όσους είναι ήδη στη σύνταξη. Για όλους τους υπόλοιπους, η προοπτική σύνταξης έχει γίνει όνειρο απατηλό. Πάνω από 320 χιλιάδες ανέρχονται όσοι έχουν βεβαιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα, αλλά δεν παίρνουν κανονικά τη όποια πετσοκομμένη σύνταξη προβλέπεται. Χώρια το γεγονός ότι πάνω από 1 εκατομμύριο συνταξιούχοι βλέπουν κάθε μήνα τη σύνταξή τους να περικόπτεται έστω και λίγο. Κι ας μην ξεχνάμε ότι από τη σύνταξη σήμερα δεν εξαρτάται μόνο ο συνταξιούχος, αλλά μία με δυο οικογένειες επιπλέον. Πού οδηγούν όλα αυτά; Δεν μπορείς να επιβάλλεις νέους φόρους, όταν ξέρεις πολύ καλά ότι η φοροδοτική ικανότητα των πολιτών είναι ουσιαστικά ανύπαρκτη. Τότε γιατί το κάνουν δανειστές και κυβέρνηση; Για έναν βασικό λόγο. Να φορτώσουν νέα δυσβάστακτα χρέη τους πολίτες.
Η αύξηση των φόρων και ταυτόχρονα η μείωση των εισοδημάτων οδηγεί με μαθηματική βεβαιότητα σε πρόσθετα χρέη προς την εφορία. Ήδη έχουν ξεπεράσει τα 82 δις ευρώ και τρέχουν με ρυθμό τρομακτικό ακόμη και για την κυβέρνηση, η οποία έπαψε να δημοσιοποιεί στοιχεία για το 2016. Αφετέρου, οδηγούν σε περισσότερα "κόκκινα" δάνεια, δηλαδή οδηγούν όλο και περισσότερα νοικοκυριά σε αδυναμία εξυπηρέτησης των δανείων τους. Και φυσικά σε νέα χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Ειδικά των ελευθέρων επαγγελματιών, που ήδη χρωστάνε στον ΟΑΕΕ γύρω στα 15 δις ευρώ.
Σκοπός τους είναι να καταχρεωθεί η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών. Γιατί; Για να ξεκινήσει η δήμευση της ιδιωτικής περιουσίας. Όπως έγινε στη Μαδρίτη πριν ένα με δυο χρόνια. Κι όπως γίνεται αυτή τη στιγμή στην Ιρλανδία. Οι Ιρλανδοί χάνουν το σπίτι τους και την ακίνητη περιουσία τους υπέρ των τραπεζών και ξένων επενδυτικών κεφαλαίων (funds). Τους τελευταίους τρεις μήνες οι εξώσεις από πλειστηριασμούς ανέρχονται στις 14.000 οικογένειες. Οι Δήμοι της Ιρλανδίας ετοιμάζουν καταλύματα για να αντιμετωπιστεί το οξύτατο πρόβλημα αστέγων οικογενειών που δημιουργείται. Και σκεφτείτε ότι η Ιρλανδία είναι εκτός μνημονίου. Στην Ελλάδα βρισκόμαστε στο παρά πέντε να ζήσουμε κι εμείς μια ανάλογη κατάσταση. Όμως εμείς είμαστε σε καλύτερη θέση από τους Ιρλανδούς. Οι άστεγες οικογένειες που θα προκύψουν από το κύμα των πλειστηριασμών και εξώσεων, έχουν να προσβλέπουν στα hotspot, που σήμερα δημιουργούνται για τους πρόσφυγες.
Όσο για τα επενδυτικά κεφάλαια (funds) ήδη έχουν πλασαριστεί στην ελληνική αγορά, κάνοντας τις απαραίτητες "συμμαχίες" με τις συστημικές τράπεζες. Το μόνο που μένει είναι να απαλλαγούν από τη φορολογία ακινήτων και μεταβίβασης, ώστε να αρχίσει το ξεκλήρισμα της ιδιωτικής περιουσίας. Η απαίτηση αυτή έχει συνδεθεί από τους δανειστές με την περίφημη "αξιολόγηση". Κι όλα αυτά γιατί δεν υφιστάμεθα πλέον ως κράτος. Η Ελλάδα - ειδικά με το 3ο μνημόνιο - μετατράπηκε ολόκληρη σε οικόπεδο ιδιοκτησίας των δανειστών, δηλαδή των "θεσμών" Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ΕΚΤ και ΔΝΤ. Το μόνο που μένει είναι βιώσουμε το τι σημαίνει ξεσπίτωμα και προσφυγιά μέσα στην ίδια την πατρίδα μας. Και να είστε βέβαιοι ότι θα το βιώσουμε. Ίσως με πολύ χειρότερο τρόπο από τους Ιρλανδούς, γιατί δείξαμε ότι δεν αγαπάμε τον τόπο μας. Δείξαμε ότι δεν είμαστε ικανοί να τον υπερασπιστούμε. Φανήκαμε δειλοί και απάτριδες, επιτρέποντας σε δοσίλογους πολιτικούς να παραδώσουν την πατρίδα μας - και μάλιστα αμαχητί - σε ξένες επιβουλές. Φοβηθήκαμε ότι θα μας την "πέσουν", αν αντιδράσουμε και στείλουμε στον αγύριστο Ευρωπαίους αποικιοκράτες, μνημόνια και χρέη. Φοβηθήκαμε να φανούμε πατριώτες και να καθίσουμε στο σκαμνί όλους αυτούς που έχουν υπογράψει μνημόνια και έχουν διαπράξει εσχάτη προδοσία με βάση το Σύνταγμα και τον Ποινικό Κώδικα. Και τώρα βγήκαμε από τα δύσκολα κι έρχονται τα χειρότερα, τα πολύ χειρότερα, όπως δήλωσε ο Τρύφων Αλεξιάδης. Κι εμείς ακόμη τους ανεχόμαστε. Ως πότε;
Dimitris Kazakis
http://dimitriskazakis.blogspot.gr/2016/03/blog-post_30.html
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------
Το «οικονομικό θαύμα» της χούντας που θαυμάζουν τα ΧρυσΑυγουλα.
Ο αδελφός του δικτάτορα Χ. Παπαδόπουλος, αναβαθμίστηκε από μικροπωλητής σε γενικό γραμματέα του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και ο έτερος αδελφός Κ. Παπαδόπουλος διορίστηκε ανώτερος αξιωματούχος του Υπουργείου Προεδρίας! Την τοποθέτηση αδελφών, ξαδελφών και λοιπών μελών των οικογενειών τους σε νευραλγικά πόστα έναντι αδρής αμοιβής (σόι πάει το "βασίλειο"), ακολούθησαν όλοι αυτοί οι κήρυκες της ηθικής. Ο Μακαρέζος ας πούμε έκανε τον γαμπρό του μόνιμο υφυπουργό Γεωργίας και τον αδελφό της γυναίκας του τον έβαλε γενικό γραμματέα του Υπουργείου Συντονισμού. Αυξήσανε τους μισθούς τους κατά 100% και πρωταγωνίστησαν σε απερίγραπτα σκάνδαλα. Ο δικτάτορας Γ. Παπαδόπουλος ξεκίνησε το 1967 με μηναίο εισόδημα 7.900 δραχμές κι έφτασε να εισπράττει φανερά, σύμφωνα με τα στοιχεία της δήλωσής του, 4.309.631 δραχμές, έχοντας αποκτήσει παράλληλα τρία πολυτελή διαμερίσματα και μία βίλα στο Λαγονήσι! Υπενθυμίζουμε, έτσι για να υπάρχει ένα μέτρο σύγκρισης, πως το μεροκάματο των μισθωτών ήταν 135 δραχμές! Το ελληνικό δημόσιο πλήρωνε κάθε μήνα 300 χιλιάδες δραχμές για τις φωταψίες της βίλλας και 300 ακόμα χιλιάδες για έξοδα ασφάλειας του δικτάτορα. Αντίστοιχα ήταν τα οφέλη για όλη την οικογένεια του.
Ο Αλ. Ματθαίος, πρώην λυκειάρχης, δύο φορές υπουργός επί χούντας, δήλωνε ετήσια εισοδήματα το 1971 556.400 δραχμές, απέκτησε τρία διαμερίσματα, μεγάλα κτήματα και οικόπεδα. Οι υπουργοί Εφέσιος και Θεράπιος, εκτός από χρήματα, πήραν από 13.000 και 19.000 στρέμματα αντίστοιχα, από τα χωράφια της αποξηραμένης λίμνης Κάρλας. Ο Υπουργός της χούντας Τοτόμης καταχράστηκε από αμερικανική επιχείρηση 80.000 δολάρια και καλύφθηκε από τη χούντα. Ο Υπουργός εμπορικής ναυτιλίας Χολέβας, έγινε μέτοχος σε δύο ναυτιλιακές εταιρείες και συνιδιοκτήτης σε 40 πλοία, συνελήφθη από την αστυνομία της Νέας Υόρκης για απάτη και χρειάστηκε η επέμβαση της χούντας για να αφεθεί ελεύθερος. Ο Μακαρέζος έδινε υπερτιμολογημένες εργολαβίες 2,5 εκατομμυρίων δολαρίων σε εταιρείες στις οποίες «εργαζόταν» ο ίδιος ως σύμβουλος !! Ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμούς Ασλανίδης είχε πιαστεί για καταχρήσεις στο ΠΡΟ-ΠΟ. Ο Υπουργός Εμπορίου της χούντας, Μπακόπουλος, ανακατεύτηκε σε σκάνδαλο με κρέατα, ενώ ο Γ, Καρύδας έγινε, χάρη στον αδελφό του συνταγματάρχη και υφυπουργού της χούντας, από πωλητής τσιγάρων πλοιοκτήτης!
Όλοι οι συνεργάτες του Μακαρέζου, του Ιωαννίδη, του Ανδρουτσόπουλου άρπαξαν οικόπεδα σε εξευτελιστικές τιμές, χτίσανε βίλλες και πολυκατοικίες, έγιναν μέτοχοι σε εταιρείες και μεγαλοκαταθέτες τραπεζών. Τα δήθεν δημόσια έργα της χούντας έγιναν με απευθείας αναθέσεις -όπου βασιλεύει η μίζα-και κόστισαν εκατομμύρια δραχμές, πάνω από την πραγματική τους αξία, στο δημόσιο. Σκάνδαλα όπως το «τάμα του έθνους» με το οποίο μπήκε χέρι στα ταμεία, για να χτιστεί ο «ναός του Σωτήρος» (Γεωργίου Παπαδόπουλου) έμειναν στην ιστορία. Χωρίς να μπει ούτε μια πέτρα, όπως ανακοίνωσαν οι υπεύθυνοι του Ταμείου του «Τάματος» στην εφημερίδα «Εστία» στις 19/1/1974, ξοδεύτηκαν –άγνωστο που- 496 εκατομμύρια δραχμές! Περιλάλητη είναι επίσης η υπόθεση με το εμπόριο όπλων που διεύθυναν τα επιτελεία της χούντας με συνέπεια όταν κηρύχτηκε η επιστράτευση για να αποκρουστεί η εισβολή των Τούρκων στην Κύπρο, να βρεθούν πέτρες, στα κιβώτια που θα έπρεπε να βρίσκονταν οπλισμός!
Την περίοδο του… «οικονομικού θαύματος» της χούντας συνεχίστηκε η μαζική μετανάστευση των Ελλήνων. Σύμφωνα με στοιχεία της χούντας, την πενταετία 1968-1972 ακόμα 486.000 εργάτες έφυγαν από την Ελλάδα. Πάνω σε αυτό βασίστηκε η δικτατορία για να μιλά για μείωση της ανεργίας! Ταυτόχρονα δυνάμωσε με γοργούς ρυθμούς η εγκατάλειψη της υπαίθρου, προφανώς γιατί ήταν πολύ «φιλοαγροτική» η πολιτική της δικτατορίας, ενώ η φορολογική αφαίμαξη των μισθωτών, των αγροτών και των ελεύθερων επαγγελματιών ανέβηκε στα ύψη. Η φιλοχουντική εφημερίδα «Ακρόπολις» έγραφε στις αρχές του 1972 πως «η φοροδοτική ικανότητα του λαού έχει φτάσει στο έσχατο όριο και δεν πρέπει να ληφθούν νέα μέτρα». Ούτε λόγος να γίνει για εργασιακά δικαιώματα, ωράριο, συνθήκες εργασίας κλπ.! Αυτά ήταν «κομμουνιστικά κατάλοιπα» και γρήγορα ανατράπηκε προς το χειρότερο η ήδη βεβαρημένη και άθλια αντεργατική νομοθεσία. Το οικονομικό… «θαύμα»! Η δήλωση του εφοπλιστή Ανδρεάδη ότι η χούντα υποσχέθηκε ρητά μέσω του Παπαδόπουλου πως θα τους έδινε ό,τι κι αν της ζητήσουν, βρήκε εφαρμογή: στην απαλλαγή του μεγάλου εφοπλιστικού κεφαλαίου από κάθε φορολογία,προσφέροντας μάλιστα προκαταβολικά και φορολογική ασυλία, καθώς τους εξαίρεσε από κάθε δίωξη για φοροδιαφυγή.
Το αποτέλεσμα ήταν οι πλουσιότεροι Έλληνες να συνεισφέρουν στα δημόσια οικονομικά όσο οι οικοδόμοι της Θεσσαλονίκης! (Στοιχεία «Οικονομικός Ταχυδρόμος 1/2/ 1973). Την ίδια στιγμή το ελληνικό δημόσιο ανέλαβε το 80% του κόστους ναυπήγησης στην ποντοπόρα και επιβατηγό ναυτιλία, ενώ παραχώρησαν αθρόες πιστώσεις στους εφοπλιστές για την επέκταση των επιχειρήσεών τους. Η χούντα κρατικοποίησε το κόστος παραγωγής για τους εφοπλιστές και τους χάρισε… αφορολόγητα, τα κέρδη! Μόνο ο Ανδρεάδης, πρόεδρος τότε των Ελλήνων εφοπλιστών, μέσα στη χούντα κατάφερε να αποκτήσει τον έλεγχο 5 τραπεζών, 12 ασφαλιστικών εταιρειών, ναυπηγείων, βαποριών, δεκάδων ξενοδοχειακών μονάδων και βιομηχανικών επιχειρήσεων. Ο κύριος Σιώρης, υπουργός οικονομικών της χούντας σε δηλώσεις που θα σας φανούν πολύ πρόσφατες, έγιναν όμως το 1973, ισχυριζόταν πως το καθεστώς «έβγαλε τον επιχειρηματία από το εδώλιο του κατηγορουμένου, τον απάλλαξε από την κατακραυγή του πεζοδρομίου και του προσέφερε ό,τι μπορούσε!». Με το νόμο 2687 του 1953 η τότε κυβέρνηση, ήταν τόσο πατριωτική που απάλλαξε τις ξένες πολυεθνικές από τις δασμολογικές επιβαρύνσεις και τους έδωσε την απεριόριστη ελευθερία να κάνουν ανέξοδα εξαγωγή των κερδών τους. Η χούντα όχι μόνο διατήρησε αυτούς τους νόμους αλλά τους κατοχύρωσε και συνταγματικά!
Πάρτι έστησαν οι επιχειρήσεις του Τομ Πάππας «ΕΣΣΟ» και «Στάνταρτ Όιλ», η Λίττον, η Γκουντγίαρ, η Μόμπιλ, η Τεξάκο, η γερμανική Φάρμπερι Χόεχστ, η Πεσινέ και άλλα μεγαθήρια. Οι σύγχρονοι υπερασπιστές της θα πουν, «μα έγιναν επενδύσεις»! Επενδύσεις που διεύρυναν το πεδίο για τα μονοπώλια των ΗΠΑ, της Γαλλίας, της Δυτικής Γερμανίας και της Αγγλίας, με χρήματα του ελληνικού λαού, ο οποίος έγινε ο καλύτερος πελάτης και συνδρομητής της αναζωογόνησης των κερδών των μονοπωλιακών ομίλων, με εγγυητή τη χούντα. Τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας και του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων αναφέρουν ότι στην πενταετία 1967-1971 τα καθαρά κέρδη των βιομηχάνων τετραπλασιάστηκαν, από 1,1 δις δραχμές σε 4,1 δις. Οι εκατομμυριούχοι στη χώρα μας έγιναν 701 το 1970 από 241 που ήταν το 1965, σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών, και 1647 το 1973, ενώ «αποκτήσαμε» και 20 δισεκατομμυριούχους! Έτσι εξηγείται γιατί οι εφοπλιστές ανακήρυξαν τον δικτάτορα Παπαδόπουλο σε ισόβιο πρόεδρό τους το 1972! Ο προγραμματισμός των επενδύσεων εξυπηρετούσε τα παράσιτα που ζούσαν από την σχέση με το χουντικό καθεστώς. Την ίδια ώρα όμως δυνάμωσαν τα ελλείμματα στο ισοζύγιο εξωτερικού εμπορίου και στο ισοζύγιο εξωτερικών πληρωμών της χώρας, ενώ ενισχύθηκε ο εξωτερικός δανεισμός και η εισαγωγή ξένων κεφαλαίων. Το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού τριπλασιάστηκε το 1973 στα 16 δις δραχμές, έναντι 3,5 δις το 1966 (οικονομικός ταχυδρόμος, 1974).
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------
Το προγραμμα για τους λαθρο – «προσφυγες» ξεπαγωνει την αγορα ενοικιων. Προπληρωμη για έναν χρονο. Με λεφτα του ελληνα πολιτη!
----------------------------------------------------------------------------------------------------------
Οι Ελληνες αγροτες πληρωνονται τελευταιοι στην Ευρωπη. Τα στοιχεια για τις επιδοτησεις διαψευδουν το υπουρ. Γεωργιας.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
Θυελλα παλι για τον Νταλαρα. Για την συναυλια την 25η Μαρτιου σε τουρκικο πανεπιστημιο στην Αγκυρα! Ανεπιθυμιτος! Βραζει η Κυπρος κατά του «φιλαργυρου τραγουδιστη». Ειρωνικα σχολια και αντιδρασεις για «αντεθνικη συμπεριφορα».
------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Σταδιακη αυξηση της ροης λαθρομεταναστων. Αρνηση αποχωρηση από Ειδομενη, Πειραια.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Βαρυ πληγμα στον τουρισμο της Τουρκιας, λογω τρομοκρατιας
---------------------------------------------------------------------------------------------------------
Εστησαν παγκους οι σαραφηδες μαυραγορητες στην Πειραια. Πωλουν οσο οσο βερες και ρολογια οι προσφυγες. Αγρια εκμεταλευση των δυστυχισμενων από τους επιτηδειους μαυραγορητες.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------
Η ΦΑΓΕ σταματα την παραγωγη γαλακτος.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ραγδαια επιδεινωση της φτωχειας σε ένα χρονο. 9 στους 10 Ελληνες μετρουν και τη δεκαρα. Κοβουν από τροφιμα ρουχα, θερμανση, Υγεια, Παιδεια.
------------------------------------------------------------------------------------------------
Δεκα ευρω η εισοδος στο συνεδριο της ΟΝΝΕΔ
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
Το σχεδιο των Γερμανων που θελει τη χωρα μας να μετατρεπεται σε Ειδικη Οικονομικη Ζωνη με προκλητικα προνομια για πολυεθνικες και μεσαιωνικες εργασιακες σχεσεις για τους Ελληνες και τους λαθρομεταναστες. Αποικια δουλων και λαθρο – «προσφυγων» η Ελλαδα. Στο στοχαστρο της Μερκελ και Σοιμπλε η Θρακη μας με την πιλοτικη εφαρμογη σε αυτην μιας πολυπολιτισμικης βιομηχανικης και οικονομικης δραστηριοτητας αποικιακου χαρακτηρα, που βαζει σε κινδυνο την ελληνικοτητα της.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------
Μειωθηκαν ραγδαια οι καταθεσεις τον Φεβρουαριο. Τρωνε από τα ετοιμα οι Ελληνες.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------
Πεφτει «μαχαιρι» στις επιδοτησεις. Θυμα ενας στους δυο Κρητικους. Η δευτερη δοση της ενιαιας ενισχυσης στο… κρεβατι του Προκρουστη. Τελος Απριλιου η δευτερη δοση της ενιαας ενισχυσης αλλα… πετσοκομμενη.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------
Οι Ελληνορθόδοξοι στο Χαλέπι... δεν εγκαταλείπουν την πατρίδα!
Ευτυχισμένος ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου - Από το μαρτυρικό Χαλέπι της Αντίστασης - Μάρτης 2016
Πατριαρχείο Αντιοχείας (Δαμασκός - Συρία): "Έχει μεγάλη Τιμή αυτή η Ελληνικη Σημαία του Πατριαρχειου για τη Σοσιαλιστική Αραβική Δημοκρατία της Συρίας"! Για την Ελλάδα, τι τιμή έχει;
----------------------------------------------------------------------------------------------------------
"Το μεταναστευτικό κύμα από τη Συρία, δεν οφείλεται μόνον στην τρομοκρατία και στο ζήτημα της ασφάλειας. Οφείλεται και στο εμπάργκο της Δύσης, εναντίον της Δαμασκού. Οι περισσότεροι εγκαταλείπουν περιοχές που δεν δρουν οι τρομοκράτες, δεν υπάρχει τρομοκρατία, αλλά για τις άσχημες συνθήκες ζωής". Αυτά είπε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ Αλ Άσαντ. Και θυμηθήκαμε ότι στο δυτικό εμπάργκο συμμετέχει και η Ελλάδα. Που στηρίζει κι αυτή τις δυνάμεις που αποπειρώνται, επί μια πενταετία τώρα, την ανατροπή του συριακού καθεστώτος, που επικρίνεται ως μη δημοκρατικό. Από φιλοδυτικούς και φιλοϊσραηλινούς νεοφιλελεύθερους, τζιχαντιστές κ.ά. Γιατί η ελληνική εξωτερική πολιτική (είτε με κυβερνήσεις Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ είτε με κυβερνήσεις ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ) στηρίζεται στις αρχές της δημοκρατίας. Γι' αυτό έχουν διακοπεί οι διπλωματικές και οικονομικές σχέσεις με τη Σαουδική Αραβία και τα εμιράτα, καθώς και με την Ουκρανία. Η δημοκρατία και η θέληση των λαών, υπεράνω όλων!
------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Για σύλληψη 18 "Τούρκων" στρατολόγων του ‪#‎ISIS‬ μιλούν ρωσικά ΜΜΕ & ζητούν σχόλια από την πρεσβεία της ‪#‎Turkey‬ στη ‪#‎Moscow‬ Αρκετοί από K.Ασία
---------------------------------------------------------------------------------------------------------
Νέα είδη χειροβομβίδων χρησιμοποίησαν οι ισραηλινές δυνάμεις κατοχής εναντίον παλαιστινίων διαδηλωτών Στις 25 Μαρτίου 2016, οι ισραηλινές δυνάμεις τραυμάτισαν 8 Παλαιστίνιους σε διαδήλωση έξω από την στρατιωτική φυλακή Ofer και αργότερα επιτέθηκαν στο κοντινό χωριό Beitunia, τραυματίζοντας ακόμη περισσότερους. Η διαδήλωση έγινε κατά της ισραηλινής στρατιωτικής κατοχής και για την ελευθερία των κρατουμένων που κρατούνται στη στρατιωτική φυλακή Ofer - συχνά σε «διοικητική κράτηση», όπου ο κατηγορούμενος δεν δικάζεται ούτε του απαγγέλεται ποινή. Οι ισραηλινοί στρατιώτες έριξαν άπειρα δακρυγόνα στους διαδηλωτές, καθώς και μεταλλικές σφαίρες με επικάλυψη από καουτσούκ, και τραυμάτισαν 8 Παλαιστίνιους. Επιπλέον, οι ισραηλινές δυνάμεις χρησιμοποίησαν ένα νέο είδος χειροβομβίδας αναισθητοποίησης και πραγματικά πυρά, όπως σφαίρες διαμετρήματος 0,22 , απευθείας στους διαδηλωτές. 5 Παλαιστίνιοι διαδηλωτές συνελήφθησαν από το στρατό και να οδηγήθηκαν σε άγνωστο προορισμό.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------
ΣΑΚΡΑΜΕΝΤΟ.-- Μία 44χρονη Αμερικανίδα αυτοπυρπολήθηκε, αφού περιλούστηκε με βενζίνη, βάζοντας φωτιά στο σπίτι της στη Σάντα Ρόζα της Καλιφόρνιας, το οποίο καλούταν να εγκαταλείψει λόγω έξωσης έως τις 30 Απρίλη. Η γυναίκα σώθηκε την τελευταία στιγμή από το γιο της και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με εγκαύματα τρίτου βαθμού.
ΧΑΓΗ.-- Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία αρνήθηκε να χαλαρώσει τις συνθήκες κράτησης της 53χρονης Γαλλίδας Φλοράνς Αρτμάν, πρώην εκπροσώπου του ΔΠΔ, που συνελήφθη την Πέμπτη και έκτοτε κρατείται στην απομόνωση. Η Φλοράνς Αρτμάν είχε καταδικαστεί για «περιύβριση» του δικαστηρίου το 2009, γιατί είχε επικαλεστεί σε ένα βιβλίο δύο απόρρητες αποφάσεις του δικαστηρίου.
ΣΑΝΑΑ.-- Στο δεύτερο χρόνο εισέρχεται η ιμπεριαλιστική επίθεση της Σ. Αραβίας και των συμμάχων της στην Υεμένη, προκαλώντας έως τώρα το θάνατο πάνω από 6.500 ανθρώπων και 30.000 τραυματίες, ενώ το 82% του πληθυσμού των 21.000.000 ατόμων έχει άμεση ανάγκη από ανθρωπιστική βοήθεια. Σε έκθεση της UNICEF, σημειώνεται ότι εκατοντάδες χιλιάδες παιδιά στην Υεμένη υποσιτίζονται, ενώ εκατομμύρια άλλα δεν έχουν πρόσβαση σε ιατρική φροντίδα ή καθαρό νερό.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
ΟΥΚΡΑΝΙΑ Ενταση συγκρούσεων
ΝΤΟΝΕΤΣΚ - ΚΙΕΒΟ.-- Παρά τις διακηρύξεις της ναζιστικής κυβέρνησης του Κιέβου και του ναζιστη «πρόεδρου» του Κιεβου, Πέτρο Ποροσένκο, ότι εξομαλύνεται η κατάσταση στο Ντονμπάς (Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ, τις περιφερειες στις ανατολικές επαρχίες που αντιδρούν στην ναζιστικη πραξικοπηματική ανατροπή της προηγούμενης δημοκρατικα εκλεγμενης κυβέρνησης πριν 2 χρόνια), τις τελευταίες μέρες εντείνονται οι επιθέσεις από στρατό και ναζιστικά και φασιστικά τάγματα. Χτες, 20 σπίτια καταστράφηκαν από βομβαρδισμούς στα περίχωρα του Ντονέτσκ, ενώ σημαντικές ζημιές προκλήθηκαν σε εγκαταστάσεις νερού και υπήρξαν τραυματισμοί τριών αντιφασιστων πολιτοφυλάκων. Σε άλλες μάχες, 6 Ουκρανοί στρατιώτες τραυματίστηκαν και ένας σκοτώθηκε σε ατύχημα με στρατιωτικό όχημα.
Ο διαπραγματευτής της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ, Ντένις Πουσίλιν, κατήγγειλε ευρείας κλίμακας στρατιωτικές επιχειρήσεις από τις ναζιστικες δυνάμεις και τα φασιστικά παραστρατιωτικα τάγματα και απαίτησε την εφαρμογή των όρων της λεγόμενης συμφωνίας εκεχειρίας του Μινσκ από το Φλεβάρη του 2015, απαντώντας αρνητικά στην πρόταση του ναζισταρα δουλο των δυτικων αποικιοκρατων Ποροσένκο για ανάπτυξη κυανόκρανων του ΟΗΕ, κάτι που - όπως είπε - δεν προβλέπεται πουθενά στη συμφωνία. Αντίθετα, υπενθύμισε ότι προβλέπεται συνταγματική μεταρρύθμιση, αμνηστία και θέσπιση νόμων που θα εξασφαλίζουν ειδικό καθεστώς αυτονομίας και διεξαγωγή τοπικών εκλογών, ζητήματα που - όπως είπε - κωλυσιεργεί η ναζιστικη κυβέρνηση του Κιέβου. Τόνισε, δε, ότι οι ίδιοι προετοιμάζονται για τις εκλογές το φετινό Ιούλη.
Ενώ εξελίσσεται αυτή η κατάσταση, συνεχίζονται και οι αντιπαραθέσεις μέσα στον κυβερνητικό συνασπισμό στο Κίεβο. Τρία κόμματα, το «Μπλοκ Ποροσένκο», το «Λαϊκό Μέτωπο» του νυν πρωθυπουργού Αρσένι Γιάτσενιουκ και η «Πατρίδα» (Μπατκίβτσινα) της Γιούλια Τιμοσένκο, επιχειρούν να διαμορφώσουν ένα νέο σχήμα που αντικαθιστά τον Γιάτσενιουκ, για να επιταχυνθούν οι νεοφιλελε μεταρρυθμίσεις, όπως ισχυρίζονται. Την τελευταία ώρα, η Τιμοσένκο ανακοίνωσε ότι θα στηρίξει το νέο σχήμα υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, που συνέδεσε - υποτίθεται - με μέτρα που θα ανακουφίζουν τα πιο ασθενή στρώματα του πληθυσμού. Το λεγόμενο Ριζοσπαστικό Κόμμα (φασιστικο) αποφάσισε να μη συμμετάσχει στην υπό σχηματισμό κυβέρνηση, στο όνομα της μη εξασφάλισης της «καταπολέμησης της διαφθοράς».

4 σχόλια:

e-h είπε...


He filmed a killing. Now he's in danger.
Jewish Voice for Peace
Last week, Jews around the world (including many of us here at JVP) celebrated the festival of Purim with songs, and spiels, and costumes. But as Purim parties went on in Jewish-only neighborhoods of the occupied Palestinian city of Hebron, an extrajudicial killing took place just streets away.
Abed al-Fattah Yusri al-Sharif, a young man of just 21 years old, was the suspect in a stabbing. But he wasn’t arrested, and he’ll never be tried. He was shot, at point-blank range, while lying wounded on the ground. There were IDF medical teams right there, but they gave him no attention. Instead, while bleeding profusely, he was shot again.
These extrajudicial killings are a near-daily occurrence in Israel/Palestine, but this time was different: a video was recorded, and it’s gone viral. The video is gruesome and deeply upsetting, but it proves beyond all doubt that an IDF soldier killed a wounded man lying on the ground. If Emad Abu Shamsiya, a shoemaker and human-rights worker, hadn’t grabbed his camera, we might never have known the truth.
But many in Israel are deeply invested in preventing the truth from being heard. They know that their racist policies and human rights abuses depend on a code of silence within Israel, and unquestioning support outside it.
So they’re threatening Emad Abu Shamsiya, and trying to send a chilling message: don’t speak up. Don’t capture evidence. Don’t prove to the world what’s happening in your communities.
Settlers are protesting outside his house, and sending him death threats. Meanwhile, over 50,000 Israelis have signed a petition in support of the soldier who performed the killing. They’re standing up for extrajudicial killings. We’re standing up for justice.

e-h είπε...

Sign our open letter: Stand with Emad Abu Shamsiya. The truth about Israel’s human rights abuses must be heard.

https://org.salsalabs.com/o/301/p/dia/action3/common/public/?action_KEY=19455
This video is shocking, but the killing it captured shouldn’t be.
For Palestinians, extrajudicial killings are a part of the daily violence of occupation. For those of us in the US, and indeed for Israeli Jews living in segregated compounds just a few miles away, this violence is invisible. But just because it isn’t on our TV screens or in our newspapers doesn’t mean it isn’t happening.
Emad Abu Shamsiya’s bravery changed that. His video brought the horrifying reality of Israel’s occupation onto our screens, and into the headlines -- so he’s being threatened. Defenders of Israel’s racist policies are trying to silence him, because his videos bear witness to what he saw happen right in front of him.
Sign now to add your name to a letter of support to Emad Abu Shamsiya: do not be intimidated. Jews and allies stand with you.
https://org.salsalabs.com/o/301/p/dia/action3/common/public/?action_KEY=19455
The occupation thrives on silence. Our opponents love it when no one is looking, and they can violate human rights and muzzle those who speak out.
So let’s show them that we’re looking. Let’s send a message that can’t be ignored: we stand with whistleblowers like Emad Abu Shamsiya.
The truth must be heard -- and seen.
Onwards,
Granate

e-h είπε...



Φιλμαρισε μια δολοφονία. Τώρα αυτός είναι σε κίνδυνο.
Εβραϊκή Φωνή για την Ειρήνη (JVP)
Την περασμένη εβδομάδα, οι Εβραίοι σε όλο τον κόσμο (συμπεριλαμβανομένων πολλών από εμάς εδώ στο JVP) γιόρτασε τη γιορτή του Πουρίμ με τραγούδια, και λογους, και κοστούμια. Αλλά, όπως τα μέρη του Πουρίμ πήγαν στις εβραϊκες μόνο συνοικίες της κατεχόμενης παλαιστινιακής πόλης της Χεβρώνας, μια εξωδικαστική δολοφονία έλαβε χώρα μόλις δρόμους μακριά.
Ο Abed al-Fattah Yusri αλ-Σαρίφ, ένας νεαρός άνδρας μόλις 21 ετών, ήταν ύποπτος σε μια μαχαιριά. Αλλά δεν συνελήφθη, και ο ίδιος δεν πρόκειται ποτέ να δικαστεί. Είχε πυροβοληθεί, από πολύ κοντινη αποσταση, ενώ βρίσκεταν τραυματίας στο έδαφος. Υπήρχαν ιατρικές ομάδες IDF εκεί, αλλά δεν του έδωσαν καμία προσοχή. Αντ 'αυτού, ενώ αιμορραγουσε αφειδώς, πυροβολήθηκε και πάλι.
Αυτές οι εξωδικαστικές εκτελέσεις αποτελούν σχεδόν καθημερινό φαινόμενο στο Ισραήλ / Παλαιστίνη, αλλά αυτή τη φορά ήταν διαφορετικά: ένα βίντεο τo κατεγραψε, και έχει γινει πασιγνωστο. Το βίντεο είναι φρικιαστικό και βαθιά ανατρεπτικο, αλλά αυτό αποδεικνύει πέραν πάσης αμφιβολίας ότι ένας Ισραηλινός στρατιώτης σκοτώθηκε και ένας τραυματισμένος άνδρας κείτονταν στο έδαφος. Αν ο Emad Abu Shamsiya, ένας τσαγκάρης και εργατης για τα ανθρώπινα δικαιώματα, δεν είχε άρπαξε τη φωτογραφική του μηχανή, δεν θα μπορούσαμε ποτέ να γνωρίζουμε την αλήθεια.
Αλλά πολλοί στο Ισραήλ πιο βαθιά επενδύουν στην πρόληψη από την αλήθεια από το να ακουστει. Ξέρουν ότι οι ρατσιστικές πολιτικές τους και οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εξαρτώνται από έναν κώδικα σιωπής μέσα στο Ισραήλ, και την τυφλή υποστήριξη έξω από αυτό.
Έτσι, απειλουν τον Emad Abu Shamsiya, και του στελνουν απειλητικα μηνυματα: μην μιλήσει. Μην δωσει αποδείξεις. Μην αποδείξει στον κόσμο τι συμβαίνει στις κοινότητές σας.
Οι έποικοι διαμαρτύρονται έξω από το σπίτι του, και του στέλνουν απειλές θανάτου. Εν τω μεταξύ, πάνω από 50.000 Ισραηλινοί έχουν υπογράψει μια αίτηση για τη στήριξη του στρατιώτη που εκτέλεσε τη δολοφονία. Συμπαραστεκονται για την εξωδικαστικη εκτελέση. Συμπαραστεκομαστε για τη δικαιοσύνη.
Εγγραφείτε στην ανοικτή επιστολή μας: Συμπαρασταθείτε με τον Emad Abu Shamsiya. Η αλήθεια για τις παραβιάσεις του Ισραήλ για τα ανθρώπινα δικαιώματα πρέπει να ακουστεί.

https://org.salsalabs.com/o/301/p/dia/action3/common/public/?action_KEY=19455

e-h είπε...

Αυτό το βίντεο είναι σοκαριστικό, αλλά η δολοφονία πρεπει να συλληφθεί, ετσι πρέπει να είναι.
Για τους Παλαιστίνιους, οι εξωδικαστικές εκτελέσεις αποτελούν μέρος της καθημερινής βίας της κατοχής. Για όλους εμάς στις ΗΠΑ, και μάλιστα για τους Ισραηλινούς Εβραίους που ζουν σε απομονωμένες ενώσεις μόλις λίγα μίλια μακριά, αυτή η βία είναι αόρατη. Αλλά ακριβώς επειδή δεν είναι στις τηλεοπτικές οθόνες μας ή στις εφημερίδες μας, δεν σημαίνει ότι δεν συμβαίνει.
Η γενναιότητα του Emad Abu Shamsiya το άλλαξε αυτό. Το βίντεο του έφερε την τρομακτική πραγματικότητα της κατοχής του Ισραήλ πάνω οθόνες μας, και στα πρωτοσέλιδα - έτσι αυτός απειλείται. Οι υπερασπιστές των ρατσιστικών πολιτικών του Ισραήλ προσπαθουν να τον φιμώσουν, γιατί το βίντεό του είναι μαρτυρία για το τι είδε συμβαίνει ακριβώς μπροστά σε αυτόν.
Εγγραφείτε τώρα για να προσθέσετε το όνομά σας σε μια επιστολή υποστήριξης προς τον Emad Abu Shamsiya: Δεν πρέπει να τον εκφοβισουν. Εβραίοι και οι σύμμαχοί στεκοντε μαζί σου.
https://org.salsalabs.com/o/301/p/dia/action3/common/public/?action_KEY=19455
Η κατοχη ευδοκιμεί σε σιωπή. Στους αντίπαλους μας αρέσει όταν κανείς δεν ψάχνει, και μπορούν να παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα και να φιμώσουν όσους μιλούν.
Ας τους δείξουμε ότι ψάχνουμε. Ας στείλουμε ένα μήνυμα που δεν μπορεί να αγνοηθεί: Συμπαραστεκόμαστε στους ενημερωτες όπως ο Emad Abu Shamsiya.
Η αλήθεια πρέπει να ακουστεί - και να φανει.
Εμπρός,
Granate