Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2016

Πεμπτη 17 Νοεμβριου 2016


Η εξουσια θα στηνει παντα μνημεια στα πολυτεχνεια του χθες, και πολυβολα στις εξεγερσεις του σημερα.
------------------------------------------------------------------------------------------------------
Θυμάμαι τα τελευταία του λόγια: "Μάνα, πόσο όμορφη είναι η ζωή! Μάνα, τι ωραία λόγια έχει ο Εθνικός μας Ύμνος!" Κι όταν του είπα, μη βγεις αγόρι μου σήμερα, μου απάντησε με το τραγούδι: "Κράτα, μάνα, και θα γίνει το μεγάλο πήδημα, λευτεριά και ρωμιοσύνη είναι αδέρφια δίδυμα".
Θυμάμαι και κάτι ακόμα: Εκείνο το πρωί όσες φορές έπαιρνα νερό, κι έβγαινα στην αυλή να ποτίσω τις γλάστρες με τα λουλούδια, έτρεχε και με φιλούσε. Τότε δεν μπορούσα να εξηγήσω το γιατί. Τα δεχόμουν όλα αμίλητη και περήφανη. Τώρα ξέρω γιατί. Τώρα που έχω μείνει με ένα χαρτί στο χέρι που λέει: "Διαμπερές τραύμα στο κεφάλι, βληθείς δια πυροβόλου όπλου, έξοδος εγκεφαλικής ουσίας". Κι όταν πια η μοναξιά, η πίκρα, ο πόνος, γίνονται αγανάκτηση, είναι σαν να ακούω τη φωνή του να μου λέει: "Μάνα, δεν πέθανα. Το αίμα μου σας ελευθέρωσε".
Η μάνα του Μιχάλη Μυρογιάννη. Του 20χρονου οικοδόμου-ηλεκτρολόγου από τη Μυτιλήνη, που δολοφονήθηκε από τον συνταγματάρχη Ντερτιλή στις 17 Νοεμβρίου 1973.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------
«Πολύ σκληρό για να πεθάνει το Πολυτεχνείο. Άντεξε μνημόσυνα, προβοκάτσιες, συκοφαντίες, προδοσίες. Και τώρα, που ουρλιάζουν οι επίδοξοι νεκροθάφτες του, αυτό επιμένει. Πολύ σκληρό και ανυπάκουο για να βολευτεί με μια θέση στο μουσείο και στον κατάλογο των σχολικών εορτών και αργιών. Αγύριστο κεφάλι το μαρμάρινο τούτο κεφάλι.»
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
ΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΠΛΗΓΩΝΕΙ ΠΑΝΤΑ ΤΗΝ ΑΣΤΙΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ
Σαν σήμερα, στις 16 Νοεμβρίου 1980, δολοφονήθηκαν ο Κύπριος φοιτητής Ιάκωβος Κουμής και η εργάτρια από το Περιστέρι, Σταματίνα Κανελλοπούλου -θύματα και οι δύο της δολοφονικής βίας που άσκησαν οι δυνάμεις καταστολής της κυβέρνησης Ράλλη στην πορεία του Πολυτεχνείου του 1980, για να μη φτάσει η απαγορευμένη πορεία στην αμερικάνικη πρεσβεία. Την πολιτική πρωτοβουλία για την προσπάθεια να σπάσει η απαγόρευση της πορείας του Πολυτεχνείου είχαν πάρει οι δυνάμεις της τότε Επαναστατικής Αριστεράς (συγκεκριμένα πέντε οργανώσεις: ΕΚΟΝ Ρ.Φ.-Β´ Πανελλαδική, ΚΚΕ (μ-λ), Κ.Ο.ΜΑΧΗΤΗΣ, ΟΚΔΕ, ΟΣΕ) και υποστηρίχτηκαν από τη μειοψηφία του Κ.Σ. της ΕΦΕΕ. Μπορεί να μην καταφέραμε να διαπεράσουμε τα αστυνομικά φράγματα και να θρηνήσαμε ακόμα δυο νεκρούς σε σχέση με το Πολυτεχνείο, αλλά η ιστορική συνέχεια δεν έσπασε και ο γιορτασμός της εξέγερσης του Πολυτεχνείου με την πορεία στην αμερικάνικη πρεσβεία διατηρείται 40 χρόνια τώρα, συνιστώντας μέχρι τώρα μια παγκόσμια πρωτοτυπία. Γι' αυτό και η αστική εξουσία συνεχίζει να επιτίθεται με δολοφονική μανία ενάντια σε όσους συνεχίζουν να παλεύουν για τη διατήρηση του εξεγερτικού πνεύματος του Πολυτεχνείου και θέλει να το καταστείλει, αν μπορεί να μας κάνει λοβοτομή και να το αφαιρέσει από την ενεργό μνήμη μας...
Εμείς όμως θα συνεχίσουμε (και) να φωνάζουμε: ΚΟΥΜΗΣ-ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΥ ΤΑ ΜΑΤ ΔΟΛΟΦΟΝΟΥΝ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΝΑ ΔΙΑΛΥΘΟΥΝ
------------------------------------------------------------------------------------------------------
Με αφορμή την ανάρτηση του πρωτοσέλιδου της "Αυγής" του 1959 για την επίσκεψη του τότε αμερικανού προέδρου Αϊζενχάουερ στην Ελλάδα, (που εγραφε «Η ΕΔΑ καλει τον Ελληνικο Λαο να υποδεχθει θερμα τον προεδρο Αιζενχαουερ. Με συνθηματα υφεσις, ειρηνη φιλια με ολους τους λαους»), έχει ανοίξει πόλεμος αντεγκλήσεων, κάτι που ήταν αναμενόμενο. Και γιατί η ανάρτηση έγινε ως έμμεση αντιπαράθεση με τις κινητοποιήσεις κατά της επίσκεψης Ομπάμα, αλλά και γιατί αναφέρθηκε το όνομα του Μανώλη Γλέζου που εμφανιζόταν τότε να είναι διευθυντής της εφημερίδας.
Η συζήτηση -μάλλον, ο πόλεμος που γίνεται- έχει εμπλουτιστεί και με πλήθος απιθανοτήτων. Μέχρι και πως τότε οι αμερικάνοι πρόεδροι δεν ήταν ακόμη εγκληματίες, γράφτηκε από κάποιον, που προφανώς έχει πλήρη άγνοια για τον ρόλο των ΗΠΑ στην επιβολή δικτατορικών καθεστώτων στη Λατινική Αμερική ήδη από τις αρχές του 20ού αιώνα, ίσως να μην ξέρει πως η Χιροσίμα και το Ναγκασάκι βομβαρδίστηκαν από Αμερικάνους, ότι οι ναπάλμ στον Γράμμο από τις ΗΠΑ αποστέλλονταν, ότι ήδη οι ΗΠΑ στήριζαν δεκάδες δικτατορικά καθεστώτα σε όλο τον πλανήτη, είχαν πραγματοποιήσει απροκάλυπτες επεμβάσεις σε μια σειρά χώρες (Κορέα, Ιράν, Γουατεμάλα κ.λπ.), ίσως, τέλος, να νομίζει πως το ΝΑΤΟ τότε ήταν συμμαχία ειρήνης και τον Ψυχρό Πόλεμο τον έκαναν μονομερώς οι Σοβιετικοί για να περνάνε την ώρα τους. Στα σοβαρά τώρα:
Καμιά ταύτιση ιστορικών γεγονότων δεν έχει νόημα, καθώς κάθε ιστορική συγκυρία είναι μοναδική και ανεπανάληπτη, αποτελώντας συνάρθρωση πλήθους αντιθέσεων που ουδέποτε μπορούν να επανεμφανιστούν οι ίδιες με την ίδια σύνθεση. Κατά συνέπεια, είναι εντελώς ανόητη η όποια αντιπαραβολή της στάσης της ΕΔΑ έναντι της επίσκεψης Αϊζενχάουερ το 1959, με τη στάση της Αριστεράς (ΚΚΕ, ΛΑΕ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ κ.λπ.) σήμερα έναντι της επίσκεψης Ομπάμα. Όπως διαπίστωσα από τη συζήτηση, παραβλέπεται κάτι σημαντικό, που το θεωρώ καθοριστικό:
Το 1959 η πολιτική της ΕΔΑ (όπως και του παράνομου ΚΚΕ) υπάκουε στην πολιτική της ειρηνικής συνύπαρξης μεταξύ Ανατολής και Δύσης που προωθούσε η ΕΣΣΔ. Λανθασμένη ή σωστή, η πολιτική αυτή απέβλεπε στον εξαναγκασμό των ΗΠΑ να περιορίσουν τις επεμβάσεις τους σε άλλες χώρες και το ξέφρενο κυνήγι των πυρηνικών εξοπλισμών. Η ελληνική Αριστερά καλώντας σε συμμετοχή στην υποδοχή του Αϊζενχάουερ, πρόβαλε ακριβώς αυτά τα ζητήματα, όπως φαίνεται ξεκάθαρα και στο πρωτοσέλιδο της "Αυγής". Τι σχέση μπορεί να έχουν όλα αυτά με τη σημερινή πραγματικότητα; Πόσο ανιστόρητος μπορεί να είναι κάποιος για να εγκαλεί, π.χ., τον Γλέζο -που ήταν φυλακή τότε και παρέμενε τυπικά διευθυντής της εφημερίδας για λόγους ευνόητους- για ασυνέπεια;
Σχολιο.- Η αποφαση της ειρηνικής συνύπαρξης με άλλο όνομα, αλλά η ουσία η ίδια είχε παρθεί στο 7ο Συνέδριο του ΚΚΕ το 1945 μετά από εισηγηση του Ζαχαριάδη.Έγινε ο εμφύλιος και μετά τη λήξη του επανήλθε με τη μορφή που το αναφέρεις. Αυτά που συγκρίνει λοιπόν ο Σαραντάκος είναι εκτός πραγματικότητας και γίνονται για να δικαιολογηθούν τα αδικαιολόγητα.Τουλάχιστον αυτά ξέρω.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ο ΠΡΙΓΚΙΠΑΣ - ΜΑΪΜΟΥ
Χίλιοι επιφανείς του τόπου, πολιτικοί, επιχειρηματίες, σπουδαία τίποτα οι περισσότεροι, ανάμεσά τους και μεγαλολαμόγια και μεγαλοεγκληματίες, ήταν αυτοί που προσκλήθηκαν και παρακολούθησαν την ομιλία του Ομπάμα στο Ίδρυμα Νιάρχου. Εκεί όπου, με βάση τις καταστάσεις της αμερικάνικης πρεσβείας, η πολιτική, οικονομική και πνευματική ηγεσία του τόπου επιβεβαίωσε την ταξική της συνοχή. Και ο Σκουρλέτης εκεί, π.χ., αλλά και οι αδελφοί Γιώργος και Νίκος Παπανδρέου. Εκεί και ο πρίγκιπας-μαϊμού! Ναι! Ο δευτερότοκος γιος του έκπτωτου Κοκού Γλύξμπουργγκ, Νικόλαος, με τη σύζυγό του, ήταν μεταξύ των προσκεκλημένων του αμερικανού προέδρου. Του δημοκράτη, ντε! Του Ομπάμα!
Με ποια ιδιότητα βρέθηκε εκεί αυτό το παράσιτο; Με καμία! Σιγά μη ζητήσουμε και τον λόγο στην αμερικάνικη πρεσβεία γιατί ξεθάβει από τη ναφθαλίνη όποιο τίποτα θεωρεί χρήσιμο για τα αυριανά πολιτικά παιχνίδια σ' αυτόν τον τόπο! Άλλωστε, ο πρίγκιπας-μαϊμού πριν δυο μήνες είχε προσκληθεί επίσημα και παραβρέθηκε σε εκδήλωση στο Προεδρικό Μέγαρο! Όχι, παίζουμε!
------------------------------------------------------------------------------------------------------------
ΣΠΥΡΟΣ ΜΑΡΙΝΟΣ ΓΕΩΡΓΑΡΑΣ Ο Ζακυνθινός νεκρός του Πολυτεχνείου .
Θύμα της πρώτης μέρας της χουντικής καταστολής ήταν ο Σπύρος Μαρίνος – Γεωργαράς, από την Εξοχώρα. Ο 31έτους Ζακυνθινός είχε μεταβεί στην Αθήνα, για να δουλέψει ως ιδιωτικός υπάλληλος σε εμπορικό κατάστημα συγγενικού του προσώπου, στην οδό Αιόλου. Τα γεγονότα του Πολυτεχνείου τον παρακίνησαν ώστε, μαζί με μια ομάδα Ζακυνθινών που βρίσκονταν στην Αθήνα, να κατέβει στο κέντρο. Ο Σπύρος συναντιέται με τους συντοπίτες του στο καφενείο του Χαικάλη στη Ν. Ιωνία και μετά όλοι μαζί ξεκίνησαν για το κέντρο, παίρνοντας τον ηλεκτρικό σιδηρόδρομο. Στην πλατεία Βικτωρίας χάθηκαν μέσα στο πλήθος του κόσμου, που διαδήλωνε τη συμπαράσταση του στους εξεγερμένους του Πολυτεχνείου. Ο Σπύρος βρέθηκε μπροστά από τη πύλη του Πολυτεχνείου στην οδό Πατησίων ζώντας τις στιγμές της έντασης και το παλμό των εξεγερμένων. Άλλωστε, εκείνο το βράδυ της Παρασκευής είχε προγραμματιστεί από τη Συντονιστική Επιτροπή του Πολυτεχνείου να γίνουν συνελεύσεις. Ο δολοφονικός μηχανισμός της χούντας ενεργοποιείται πυροβολώντας στο ψαχνό από τα διπλανά κτίρια τους συγκεντρωμένους και τους διαδηλωτές . Οι πρώτοι νεκροί ..
Η παρουσία του Σπύρου χάνεται από το χώρο κατά τις βραδινές ώρες Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας ο Σπύρος χτυπήθηκε από αστυνομικούς και τραυματίσθηκε σοβαρά από συμπαγείς ράβδους που του επέφεραν κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις. Μεταφέρθηκε στο Θεραπευτήριο Πεντέλης λίγες ώρες πριν το τανκ γκρεμίσει τη κεντρική πύλη του Πολυτεχνείου, ενώ, ξεψύχησε το απόγευμα του Σαββάτου 17 Νοεμβρίου 1973.
Η ληξιαρχική πράξη θανάτου ανέφερε ότι ο θάνατος του προήλθε από οξύ εγκεφαλικό επεισόδιο και η μεταφορά της σωρού του στον γενέθλιο τόπο – αν και συνοδεύτηκε από συμπατριώτες και συναγωνιστές του - έγινε υπό τον αυστηρό έλεγχο της αστυνομίας, Η τελετή της ταφής του ήταν εξίσου επεισοδιακή, καθώς οι συγγενείς του αξίωσαν -παρά τη ρητή απαγόρευση της αστυνομίας - να ανοίξουν το φέρετρο, με αποτέλεσμα να αποκαλυφθούν τα πραγματικά αίτια του θανάτου του από το παραμορφωμένο, από τα χτυπήματα, πρόσωπό του. Το πλήθος του κόσμου που τον συνόδευσε στη τελευταία του κατοικία ήταν πρωτόγνωρο για τα δεδομένα της εποχής .
---------------------------------------------------------------------------------------------------------
Το μεταναστευτικό – προσφυγικό πρόβλημα στην κατεχόμενη Ελλάδα
Της Ελένης Γούλα
Το τελευταίο διάστημα στη Σάμο παρακολουθούμε μια έντονη κινητοποίηση σχετικά με το μεταναστευτικό –προσφυγικό ζήτημα που εκφράζεται με διατυπώσεις θέσεων, έντονη κριτική κι αντιπαραθέσεις, οι οποίες όμως, πέραν της πλουραλιστικής έκφρασης της κοινωνίας πολιτών, φαίνεται να καλλιεργούν ένα διχαστικό κλίμα στην κοινωνία με μήλο της έριδος το θέμα αυτό. Πιο συγκεκριμένα, η συγκέντρωση και το ψήφισμα μιας κίνησης πολιτών, της Σάμος –SOS, στις 30 Οκτωβρίου, προκάλεσε την ίδια μέρα αντισυγκέντρωση άλλων ομάδων, αντιφαστιστικών και αλληλέγγυων προς τους πρόσφυγες. Προκάλεσε, επίσης, την αντιπαράθεση και την κριτική του ΚΚΕ, αλλά και την κινητοποίηση (επιτέλους) του δημοτικού Συμβουλίου που εξαγγέλλει πανσαμιακή πορεία διαμαρτυρίας προτάσσοντας συγκεκριμένα αιτήματα.
Η υπάρχουσα κατάσταση, όπως έχει τους τελευταίους μήνες διαμορφωθεί στο νησί μας, δικαιολογεί την ανησυχία και την αγανάκτηση των πολιτών υποθάλποντας ένα τεταμένο κλίμα. Όλοι βιώνουμε στο πετσί μας την οικονομική δυσπραγία που επιδεινώνεται από τις ληστρικές φοροεπιδρομές. Οι επιχειρήσεις παραπαίουν κι αρκετές ωθούνται στο κλείσιμο ή στην μετεγκατάσταση σε άλλη χώρα. Οι μισθωτοί και συνταξιούχοι αγκομαχούν να βγάλουν τον μήνα. Η ανεργία καλπάζει και σύμφωνα με πρόσφατα πορίσματα της ΓΣΕΕ θα χρειαστούν 20 χρόνια για να απορροφηθεί. Η νεολαία μεταναστεύει. Οι κοινωνικές δομές διαλύονται. Στο υποστελεχωμένο και υπό κατάρρευση νοσοκομείο οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν ότι δεν υπάρχει ούτε ζεστό νερό. Αλλά δε φτάνουν τα δικά μας χάλια. Καταφτάνουν κι άλλοι κατατρεγμένοι που ζητούν δικαίωμα στην ελπίδα και στη ζωή. Έρχονται στρατιές ολόκληρες από χώρες της Ασίας και της Αφρικής, οι οποίες βομβαρδίζονται ή στραγγαλίζονται οικονομικά, όπως η Ελλάδα. Τους ονομάζουν μετανάστες και πρόσφυγες. Εγώ όμως τους λέω ομήρους, γιατί πρέπει να πληρώσουν 10 με 15 χιλιάδες ευρώ σε δουλεμπορικά δίκτυα με την ελπίδα να φτάσουν στη γη της επαγγελίας που λέγεται Ευρώπη.
Μια παραγκούπολη 2,700 χιλιάδων διαμορφώθηκε μέσα σε 8 μήνες δίπλα στο Βαθύ των 7 χιλιάδων κατοίκων, σ΄ απόσταση μόλις 2 χιλιόμετρα από αυτό. Ένα Βαθύ που μπορεί πλέον να καυχηθεί ότι απέκτησε τον αέρα μιας πολυπολιτισμικής πρωτεύουσας! Μιας πόλης, όμως, όπου καταστρατηγούνται τα ανθρώπινα δικαιώματα, τόσο για τους μετανάστες –πρόσφυγες όσο και για τον ντόπιο πληθυσμό. Και συνηθίζουμε σιγά -σιγά σε διάφορα: στην εξαθλίωση, στις παραγκουπόλεις, στη μαντίλα, το σύμβολο της ανυπαρξίας της γυναίκας και της απόλυτης υποταγής της, στην παρουσία της Frontex, καθώς και σε αρκετά άλλα. Η παροχή πλήρους κρατικής βοήθειας στους τομείς της Δημόσιας Υγείας, της Κοινωνικής Μέριμνας και της Διοικητικής Υποστήριξης, προκειμένου να βελτιωθούν οι συνθήκες διαβίωσης στα hotspot, είναι απολύτως λογικό αίτημα που θέτει ο Δήμος, ενώ παράλληλα οι πολίτες είναι κατηγορηματικά αντίθετοι στη δημιουργία επιπλέον hotspot. Ωστόσο, κρατικοί φορείς (απόφαση σύσκεψης ΕΚΕΠΥ) εξαγγέλλουν ότι θα δοθεί άφθονο χρήμα για βελτίωση και επέκταση των hotspot και για δημιουργία νέων, αλλά επειδή δεν υπάρχουν κονδύλια για την υγειονομική κάλυψη των μεταναστών στα 5 νησιά του Ανατολικού Αιγαίου προτείνουν εθελοντική υπηρεσία γιατρών στα hotspot και κάλυψη σε φάρμακα και υλικά από τα ήδη ελλειμματικά νοσοκομεία.
Το πρόβλημα λοιπόν φαίνεται να επιδεινώνεται. Όλο και πιο συχνά ακούμε για παρενοχλήσεις γυναικών, ακόμα και απόπειρες βιασμού, σε κεντρικά σημεία της πόλης Για διάφορα περιστατικά μικροκλοπών κι άλλα που προσβάλλουν το θρησκευτικό και εθνικό αίσθημα των κατοίκων, όπως το ότι περιέχυσαν με καφέ διερχόμενο ιερέα. Τον δημοτικό κήπο, βραδινές ώρες, είναι παρακινδυνευμένο να τον διασχίσεις πια μόνος.
Και γενικότερα, στην πόλη πλανιέται ένας διαφορετικός αέρας, επιφυλακτικότητας, καχυποψίας κι άμυνας. Ο ικέτης σε αυτή τη χώρα θεωρούνταν κι είναι πάντοτε ιερό πρόσωπο, όμως όταν δεν προσβάλλει, δεν απαιτεί ως έποικος ή εισβολέας . Εξάλλου βασική αρχή της δημοκρατίας είναι ότι η ελευθερία του ενός σταματά εκεί που αρχίζει του άλλου. Οι πολίτες, λοιπόν, διαμαρτύρονται ότι η υπάρχουσα κατάσταση έχει αλλοιώσει την τουριστική ταυτότητα του νησιού και ο Δήμος απαιτεί την εφαρμογή άμεσων μέσων στήριξης των δημοτών. Καταγγέλλονται επίσης δράσεις που εκπορεύονται από την εκμετάλλευση μεταναστών προσφύγων. Όπως μας έχει διδάξει και ο Θουκυδίδης, η εξαθλίωση εκμαυλίζει και διασπά την κοινωνική συνοχή. Η πείνα, η εξαθλίωση και ο συγχρωτισμός ανθρώπων διαφορετικών εθνοτήτων, φυλών και θρησκευτικών πεποιθήσεων, ο εγκλωβισμός τους σε ένα ακριτικό νησί μιας χώρας που δεν ήταν αρχική επιλογή τους, διογκώνει την αγανάκτηση που κατά κανόνα βρίσκει έκφραση στη βία και στην παραβατικότητα. Ανεξάρτητα από τα ψεύτικα στοιχεία που δηλώνουν οι περισσότεροι, η ετερογένεια, εθνική, φυλετική, πολιτισμική και κυρίως θρησκευτική, είναι δεδομένη και συνδυαζόμενη με τον φανατισμό ορισμένων από αυτούς συνθέτουν ένα επικίνδυνο κράμα. Την αγανάκτηση αυτού του πολυφυλετικού και πολυθρησκευτικού κράματος προσπαθούν παράλληλα να επηρεάσουν και να χειραγωγήσουν διάφοροι, ο καθένας για τον δικό του λογαριασμό και συμφέρον, όπως μυστικές υπηρεσίες, πράκτορες, θρησκευτικές και παραθρησκευτικές οργανώσεις, που από κανέναν δεν ελέγχονται.
Δράσεις αυτού του τύπου, όμως, μπορούν να καταστούν ιδιαίτερα επικίνδυνες, δεδομένου ότι το Ισλάμ δεν είναι μόνο θρησκεία, αλλά πρωτίστως είναι ένα πολιτικό σύστημα που ορίζει μια συγκεκριμένου τύπου κοινωνική οργάνωση, διαμετρικά αντίθετη από τα πρότυπα των δυτικοευρωπαϊκών κοινωνιών, και στηρίζεται σε φανατισμένους οπαδούς, για τους οποίους το τζαμί αποτελεί, όχι απλά χώρο προσευχής, αλλά κέντρο συσπείρωσης και στράτευσης. Όπως συμβαίνει σε αρκετές ευρωπαϊκές πόλεις, διαμορφώνονται γκετοποιημένες μουσουλμανικές κοινότητες, όπου ούτε η αστυνομία δεν έχει δικαίωμα παρέμβασης. Ομολογώ πως δεν θα ‘θέλα να το δω αυτό στον τόπο μας. Ο κίνδυνος μονιμότητας της εγκατάστασης των μεταναστών –προσφύγων ανησυχεί ιδιαίτερα. Οι ανησυχίες αυτές εδράζονται στο ότι οι εισροές συνεχίζονται κι όσοι έρχονται παραμένουν εγκλωβισμένοι στο νησί, χωρίς να προχωρά η διαδικασία ταυτοποίησης και εξακρίβωσης των στοιχείων τους. Όχι αδικαιολόγητα κυριαρχεί η αγανάκτηση και η οργή, τόσο στο ετερόκλιτο πλήθος των μεταναστών που παραμένουν εγκλωβισμένοι σε απάνθρωπες συνθήκες, όσο και στον ντόπιο πληθυσμό, ο οποίος καλείται να διαχειριστεί τη βίαιη και απότομη μετακίνηση ενός μεγάλου ετερόκλιτου πληθυσμιακού ρεύματος, χωρίς να έχει στήριξη από πουθενά.
Δικαιολογημένα λοιπόν, η Σάμος –SOS ζητά να εφαρμοστεί η αρχή της αναλογικότητας στον επιμερισμό των βαρών και ο Δήμος καταγγέλλει τη στάση των Ευρωπαϊκών θεσμών και των Ευρωπαϊκών Κυβερνήσεων. Προφανώς αναφέρονται στην απόφαση της ΕΕ με την οποία, από τον Ιούνιο του 2015, προβλέπεται ότι 60.000 πρόσφυγες από Ελλάδα και Ιταλία θα μετεγκατασταθούν σε άλλα κράτη –μέλη. Προς το παρόν, όμως, μόνο 5.000 από αυτούς έχουν μετεγκατασταθεί. Από την άλλη, οι ανησυχίες για μονιμότητα εγκατάστασης ενισχύονται από νομικές προβλέψεις για την απασχόληση των παράτυπα διαμενόντων πολιτών τρίτων χωρών στην αγροτική οικονομία (ΦΕΚ Αρ. Φύλλου 2671/26-8-2016), που δεν ορίζουν αριθμητικό περιορισμό, ορθό έλεγχο και νομιμότητα εγγράφων.
Δυστυχώς, όμως, όλα τα παραπάνω δεν είναι εφικτό να εφαρμοστούν σε κυβερνητικό επίπεδο υπό τις υφιστάμενες συνθήκες και παραμένοντας εντός της ΕΕ. Κι αυτό γιατί στη Συνθήκη της Λισσαβόνας (2007) ορίζεται η 26/6/2011 ως ημέρα κατά την οποία πιθανότατα λήγει η κυριαρχία των εθνών της ΕΕ, μόνον εφόσον αυτά παραδώσουν οικειοθελώς την εθνικής τους κυριαρχία. Αυτό έχει συμβεί στην Ελλάδα με την υπογραφή των μνημονίων και των δανειακών συμβάσεων από το 2010 -2015. Επομένως επισήμως από το 2011 η Ελλάδα έχει απολέσει την εθνική της κυριαρχία και τελεί υπό καθεστώς κατοχής.
Η παρούσα κυβέρνηση, όπως κι όλες οι προηγούμενες από το 2010, υπηρετούν αυτό το καθεστώς, που επιβεβαιώνεται με την παρουσία υπερεθνικών στρατιωτικών και αστυνομικών δυνάμεων, με τη λήψη αποφάσεων από εξωεθνικά κέντρα, με τον οικονομικό στραγγαλισμό της χώρας. Πέραν όμως του γεγονότος παραχώρησης της εθνικής κυριαρχίας, η Ελλάδα έχει καταλυθεί ως συγκροτημένο κράτος, καθώς έχει απωλέσει τα τέσσερα (4) θεμελιώδη κριτήρια, τα οποία, σύμφωνα με τη Συνθήκη Μοντεβιδέο του 1932, ορίζουν ένα κυρίαρχο κράτος: α) Μόνιμο πληθυσμό. β) Καθορισμένη επικράτεια. γ) Δική του διακυβέρνηση. δ) την ικανότητα να συνάπτει σχέσεις ελεύθερα με άλλα κράτη. Τίποτε απ’ όλα αυτά δεν ισχύει πια επίσημα για την Ελλάδα μετά την ψήφιση και του τελευταίου πολυνομοσχεδίου. Η χώρα έχασε τον έλεγχο στο ποιός και πώς κατοικεί ως μόνιμος πληθυσμός. Έχασε τον έλεγχο στην εδαφική της επικράτεια. Και φυσικά δεν διαθέτει ούτε δική της διακυβέρνηση, όσον αφορά την εκπροσώπηση του λαϊκού συμφέροντος, ή έστω τη δυνατότητα να συνάπτει με δική της επιλογή σχέσεις με άλλα κράτη και τη διεθνή κοινότητα.
Το ζήτημα δεν έγκεινται γενικά κι αόριστα στην ανατροπή του καπιταλιστικού, ιμπεριαλιστικού συστήματος, όπου παραπέμπει η (εναπομείνουσα μετά τον ΣΥΡΙΖΑ) αριστερά, γιατί η χώρα μας σε αυτό το σύστημα εντάσσεται από ιδρύσεως κράτους, αλλά ποτέ άλλοτε ιστορικά δεν βρέθηκε σε ανάλογη κατάσταση. Το ζήτημα έγκεινται στο ότι η χώρα βρίσκεται υπό Κατοχή. Το μεταναστευτικό πρόβλημα, όπως κι άλλα, απαιτούν διαχείριση ανεξάρτητου και κυρίαρχου κράτους. Θα επιλυθούν ουσιαστικά κι οριστικά από μια πατριωτική, δημοκρατική κυβέρνηση μόνο κι εφόσον η χώρα μας ανακτήσει την εθνική της κυριαρχία. Εφόσον αυτό το γεγονός, ότι η Ελλάδα τελεί υπό Κατοχή, το συνειδητοποιήσουμε, εφόσον η έννοια της πατρίδας είναι συνυφασμένη με την ταυτότητά μας και την επιβίωσή μας, οφείλουμε να αντιδράσουμε, όλοι μαζί, ανεξάρτητα πως αυτοπροσδιοριζόμαστε ιδεολογικά. Οφείλουμε να μείνουμε ενωμένοι και να καταδικάσουμε κάθε μορφή τραμπουκισμών και βίας και όσους τα υποκινούν, είτε εναντίον των προσφύγων, είτε εναντίον των ντόπιων, καλλιεργώντας διχαστικό και εμφυλιακό κλίμα. Οφείλουμε να διασφαλίσουμε την κοινωνική μας συνοχή. Αν υπάρχει κάποιος διαχωρισμός μεταξύ μας είναι σε αυτούς που υπηρετούν τις δυνάμεις κατοχής και σε αυτούς που τις αντιστρατεύονται.
Η Ελένη Γούλα είναι μέλος του Εθνικού Συντονιστικού Συμβουλίου του Ε.ΠΑ.Μ. και μέλος της Τ.Ο. ΕΠΑΜ Σάμου
----------------------------------------------------------------------------------------------------------
Εικόνες καταστροφής από τα επεισόδια μεταναστών στη Χίο
17/11/2016 10.30
Εγκαταλελειμμένο πεδίο μάχης θύμιζε το πρωί της Πέμπτης ο καταυλισμός προσφύγων και μεταναστών της Σούδας στη Χίο, μετά τα εκτεταμένα επεισόδια που σημειώθηκαν τα ξημερώματα με πρωταγωνιστές μετανάστες. Στάχτη και αποκαΐδια, καμένες κουβέρτες και προσωπικά αντικείμενα, αλλά και διάσπαρτες ζημιές σε όλο τον καταυλισμό συνθέτουν τη σημερινή θλιβερή εικόνα. Περίοικοι και πρόσφυγες μετρούν τις πληγές τους, με τα πνεύματα να παραμένουν οξυμένα. Εκσκαφείς μαζεύουν τα αποκαΐδια στον καταυλισμό Μέχρι και σήμερα το πρωί αστυνομία και πυροσβεστική βρίσκονταν επί ποδός υπό τον φόβο νέων επεισοδίων παρότι η ένταση εκτονώθηκε από τις 5 τα ξημερώματα της Πέμπτης οπότε και αποκαταστάθηκε η τάξη. Από την πλευρά της η αστυνομία έχει προχωρήσει σε 37 προσαγωγές υπόπτων, ανάμεσά τους και 2 μέλη Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, καθώς και στη σύλληψη 2 μεταναστών που φαίνεται ότι πρωταγωνίστησαν τα επεισόδια. Κατά τη διάρκεια των αναταραχών τραυματίστηκαν 4 άτομα (μετανάστες) ενώ μία έγκυος γυναίκα που διέμενε στον καταυλισμό μετακομίστηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Χίου σε κατάσταση σοκ. Τα πρόχειρα καταλύματα έχουν καταστραφεί ολοσχερώς Το χρονικό των επεισοδίων Σύμφωνα με τους περίοικους όλα ξεκίνησαν λίγο μετά τις 11:00 το βράδυ όταν ομάδα μεταναστών έσπασε κατάστημα βεγγαλικών της περιοχής παίρνοντας από μέσα μεγάλη ποσότητα πυροτεχνημάτων. Στη συνέχεια επέστρεψαν και πάλι στον καταυλισμό και ανάβοντάς τα άρχιζαν να τα πετούν στα γειτονικά σπίτια με τους περίοικους να καλούν απεγνωσμένα σε βοήθεια. Στρώματα και προσωπικά αντικείμενα παραδόθηκαν στις φλόγες Η συνέχεια δόθηκε εντός του καταυλισμού που λίγα λεπτά αργότερα παραδόθηκε στις φλόγες. Εξαιτίας της πυρκαγιάς το μεγαλύτερο μέρος του καταυλισμού καταστράφηκε. Όμως οι μετανάστες δεν έμειναν εκεί στην παρουσία των πρώτων κατοίκων που συγκεντρώθηκαν στον δρόμο αντέδρασαν με πετροπόλεμο με αποτέλεσμα να σπάσουν 4 αυτοκίνητα καθώς και καταστήματα της περιοχής. Προσωπικά αντικείμενα των μεταναστών έχουν καταστραφεί Παρά την παρουσία των ΜΑΤ, οι μετανάστες δεν υποχωρούσαν για αρκετή ώρα μέχρι τη στιγμή που αποφασίστηκε να γίνει έφοδος στον καταυλισμό. Οι Αστυνομικοί προχώρησαν σε αρκετές συλλήψεις, χωρίς να έχει γίνει γνωστός ο ακριβής αριθμός. Το σενάριο της οργανωμένης επίθεσης των μεταναστών ενισχύει το περιστατικό ότι κρατούσαν μέχρι και taser στα χέρια τους, χωρίς να έχει γίνει γνωστό με ποιο τρόπο τα προμηθεύτηκαν. Την παρουσία των περίοικων ενίσχυσαν πολίτες, κυρίως από τη γειτονιά , που κρατούσαν σίδερα και ξύλα στα χέρια προκειμένου να αμυνθούν.
------------------------------------------------------------------------------------------------------
Νύχτα έντασης στον καταυλισμό της Σούδας στη Χιο - Μετανάστες έβαλαν φωτιά και έριξαν βεγγαλικά
17/11/2016 7.30
Επεισόδια σημειώθηκαν λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Τετάρτης στον καταυλισμό της Σούδας στη Χίο, με μαινόμενους μετανάστες να βάζουν φωτιά στον καταυλισμό, να ρίχνουν βεγγαλικά στα γύρω σπίτια και στη συνέχεια να σπάνε αυτοκίνητα και καταστήματα περιμετρικά της δομής φιλοξενίας. Σύμφωνα με την εφημερίδα 'Πολίτης Χίου', όλα ξεκίνησαν λίγο μετά τις 11:00 το βράδυ όταν ομάδα μεταναστών έσπασε κατάστημα βεγγαλικών της περιοχής παίρνοντας από μέσα μεγάλη ποσότητα πυροτεχνημάτων. Στη συνέχεια επέστρεψαν και πάλι στον καταυλισμό και ανάβοντάς τα άρχιζαν να τα πετούν στα γειτονικά σπίτια με τους περίοικους να καλούν απεγνωσμένα σε βοήθεια. Η συνέχεια δόθηκε εντός του καταυλισμού που λίγα λεπτά αργότερα παραδόθηκε στις φλόγες. Εξαιτίας της πυρκαγιάς το μεγαλύτερο μέρος του καταυλισμού καταστράφηκε. Όμως οι μετανάστες δεν έμειναν εκεί στην παρουσία των πρώτων κατοίκων που συγκεντρώθηκαν στον δρόμο αντέδρασαν με πετροπόλεμο με αποτέλεσμα να σπάσουν 4 αυτοκίνητα καθώς και καταστήματα της περιοχής. Παρά την παρουσία των ΜΑΤ, οι μετανάστες δεν υποχωρούσαν για αρκετή ώρα μέχρι τη στιγμή που αποφασίστηκε να γίνει έφοδος στον καταυλισμό. Οι Αστυνομικοί προχώρησαν σε αρκετές συλλήψεις, χωρίς να έχει γίνει γνωστός ο ακριβής αριθμός. Το σενάριο της οργανωμένης επίθεσης των μεταναστών ενισχύει το περιστατικό ότι κρατούσαν μέχρι και taser στα χέρια τους, χωρίς να έχει γίνει γνωστό με ποιο τρόπο τα προμηθεύτηκαν. Την παρουσία των περίοικων ενίσχυσαν πολίτες, κυρίως από τη γειτονιά , που κρατούσαν σίδερα και ξύλα στα χέρια προκειμένου να αμυνθούν. Λίγο πριν τις 3 τα ξημερώματα η κατάσταση φάνηκε να ηρεμεί, όχι όμως και οι περίοικοι που έμειναν ξυπνοί μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
ΕΙΝΑΠ κατά ΜΜΕ για τον τρόπο προβολής της περιπέτειας του Θ. Πλεύρη
17/11/2016 11.30
Κατά μερίδας μέσων ενημέρωσης, για τον τρόπο προβολής της περιπέτειας της υγείας του Θάνου Πλεύρη, στρέφεται το δ.σ. της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ). Η ΕΙΝΑΠ κατηγορεί γνωστό δημοσιογράφο ραδιοφωνικής εκπομπής της 15ης Νοεμβρίου ότι «συκοφαντούσε με αντιδεοντολογικό τρόπο συλλήβδην τα δημόσια νοσοκομεία» και συμπληρώνει ότι αν είχε κάνει, ως όφειλε, στοιχειώδη δημοσιογραφική έρευνα θα ήξερε πως στη συγκεκριμένη περίπτωση «η αρχική αγγειοχειρουργική επέμβαση πραγματοποιήθηκε σε ιδιωτική κλινική (χωρίς αυτό, βέβαια, να έχει κάποια ιδιαίτερη σημασία)». Ακόμη, αναφέρεται και σε απογευματινή τηλεοπτική εκπομπή της ίδιας ημέρας, στην οποία «επίσης γνωστός δημοσιογράφος επιδόθηκε σε ατεκμηρίωτη "ιατρική λαθολογία", ενώ είναι γνωστό πως καμία απολύτως χειρουργική επέμβαση δεν είναι τελείως ακίνδυνη και πάντα υπάρχει μικρός ή μεγαλύτερος κίνδυνος σοβαρών επιπλοκών». Αναφορικά με τα κακόβουλα σχόλια που ακούστηκαν, όταν έγινε γνωστό το πρόβλημα υγείας του κ. Πλεύρη, η Ένωση παρατηρεί ότι «θα πρέπει όλοι να εύχονται ευοίωνη εξέλιξη και να συμπαραστέκονται στις προσπάθειες των θεραπόντων ιατρών, ανεξάρτητα από την κοινωνική – οικονομική κατάσταση, φυλή, ιθαγένεια ή πολιτική τοποθέτηση του οποιουδήποτε ασθενούς». Τέλος, σημειώνει ότι «είναι απαράδεκτο ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές να επιδίδονται σε "λάιφ στάιλ" κουτσομπολίστικες αναφορές σε προσωπικά δεδομένα του ασθενούς, χωρίς μάλιστα την έγκριση των οικείων του». «Η ΕΙΝΑΠ απαιτεί από όλα τα ΜΜΕ (διαδικτυακά, ραδιοφωνικά, τηλεοπτικά και έντυπα) να τηρούν σε όλες τις παρόμοιες περιπτώσεις τους στοιχειώδεις κανόνες δεοντολογίας, έτσι ώστε να προστατεύεται ο σεβασμός προς τον ασθενή, πρώτα και κύρια, αλλά και να μην γίνεται εκμετάλλευση προς άγραν ακροαματικότητας ή προς προώθηση πολιτικών ή άλλων σκοπιμοτήτων», καταλήγει.
Σε ιδιωτική κλινική και όχι σε δημόσιο νοσοκομείο, όπως είχαν αναφέρει πολλά Μ.Μ.Ε. (Καθημερινή, Σκαϊ, protagon.gr κ.α.) πραγματοποιήθηκε η πρώτη αποτυχημένη χειρουργική επέμβαση του Θάνου Πλεύρη, σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΙΝΑΠ.
------------------------------------------------------------------------------------------------------
«Ο Θ. Πλεύρης έφυγε από μας σε άριστη κατάσταση»
17/11/2016 9.30
Δεν συνδέεται με την προ 22 ημερών νοσηλεία του Θάνου Πλεύρη στο νοσοκομείο 'Μediterraneo' το πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα. Αυτό ανακοινώθηκε, μεταξύ άλλων, χθες από τους υπεύθυνους του ιδιωτικού νοσηλευτικού ιδρύματος όπου ο 39χρονος δικηγόρος και πολιτικός είχε υποβληθεί πριν από τέσσερις εβδομάδες σε μικρή αγγειοχειρουργική επέμβαση στο αριστερό πόδι. Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι ο κ. Πλεύρης είχε νοσηλευτεί για λίγες ώρες και στη συνέχεια εξήλθε από το νοσηλευτήριο σε άριστη κατάσταση. Φέρεται, μάλιστα, να διατύπωσε και εγγράφως τις ευχαριστίες του, καθώς και την απόλυτη ικανοποίησή του από το επίπεδο των υπηρεσιών που του παρασχέθηκαν. 'Η παρακολούθηση της πορείας της υγείας του, στη συνέχεια, δεν πραγματοποιήθηκε στο Μediterraneo Hospital' σημειώνουν οι υπεύθυνοι του νοσοκομείου, τονίζοντας πως για την άσχημη εξέλιξή της ενημερώθηκαν αιφνιδιαστικά από τα δημοσιεύματα: 'Δεν έχουμε πληροφορίες για το τι μεσολάβησε από την έξοδο του κ. Πλεύρη έως την εισαγωγή του σε άλλη ιδιωτική κλινική 22 ημέρες αργότερα. Συνεπώς, δεν μπορούμε να γνωρίζουμε τι είδους πράξεις έγιναν σε δημόσιο ή άλλο ιδιωτικό νοσοκομείο και από ποιον, που να προκάλεσαν αυτήν τη δυσάρεστη εξέλιξη'.
------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ένταση στο ΑΠΘ κατά την κατάθεση στεφάνων από μέλη του ΣΥΡΙΖΑ
17/11/2016 11.30
Ένταση επικράτησε στην πολυτεχνική σχολή του ΑΠΘ όταν μέλη της νομαρχιακής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ θέλησαν να καταθέσουν στεφάνι, στο πλαίσιο των εορτασμών της 43ης επετείου της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------
Περικυκλωση της πορείας του Πολυτεχνείου με «οδηγό» το σχέδιο για Ομπάμα
17/11/2016 8.45
Σε εγρήγορση παραμένει και σήμερα η ΕΛ.ΑΣ. υπό τον φόβο επεισοδίων στην αποψινή πορεία για την επέτειο του Πολυτεχνείου. Οι περισσότεροι από τους αστυνομικούς που συμμετείχαν το τελευταίο διήμερο στα μέτρα για την επίσκεψη του Μπαράκ Ομπάμα βρίσκονται και σήμερα επί ποδός. Η εντολή που έχουν λάβει είναι να περιορίσουν τη δράση των ομάδων αντιεξουσιαστών που θα θελήσουν να προκαλέσουν επεισόδια στην πορεία προς την πρεσβεία των ΗΠΑ. Σε περίπτωση που ξεσπάσουν ταραχές, το «σχέδιο Β» της ΕΛ.ΑΣ. είναι να κατευθύνει τους αντιεξουσιαστές στα Εξάρχεια και να περιορίσει εκεί τα όποια επεισόδια σημειωθούν. Η διαχείριση, εξάλλου, του Black Block στην πορεία κατά της επίσκεψης Ομπάμα θεωρήθηκε επιτυχημένη και αναμένεται να χρησιμοποιηθεί ως «οδηγός». Το βράδυ της Τρίτης, αστυνομικοί των ΜΑΤ πήραν εντολή να δημιουργήσουν κλοιό γύρω από τις ομάδες κουκουλοφόρων, μπροστά στο κτίριο της Παλαιάς Βουλής, με συνέπεια οι κουκουλοφόροι να εγκαταλείψουν μολότοφ και άλλα πολεμοφόδια φοβούμενοι πιθανή σύλληψή τους. Στο σημείο βρέθηκαν άθικτες βόμβες μολότοφ, αντιασφυξιογόνες μάσκες, πυροσβεστήρες, ρόπαλα και άλλα αντικείμενα, που οι νεαροί θα χρησιμοποιήσουν για να διασπάσουν τον φραγμό, στη συμβολή των οδών Σταδίου και Αμερικής. Αντ’ αυτού και λόγω της σχετικά μικρής προσέλευσης διαδηλωτών, οι ομάδες των αναρχικών αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν στα Εξάρχεια και να περιορίσουν τη δράση τους στα στενά γύρω από το Πολυτεχνείο. Πάντως, σε αντίθεση με ό,τι συνέβη το βράδυ της Τρίτης, το κτίριο του Πολυτεχνείου μετά την έναρξη της καθιερωμένης διαδήλωσης θα εκκενωθεί και οι είσοδοί του θα φυλάσσονται από διμοιρίες των ΜΑΤ. Η ίδια τακτική ακολουθήθηκε και πέρυσι, χρονιά κατά την οποία δεν σημειώθηκαν επεισόδια. Δεν αναμένονται προληπτικές προσαγωγές από αστυνομικούς της Κρατικής Ασφάλειας παρά μόνον έλεγχοι για κρυμμένες μολότοφ κατά μήκος της διαδρομής απ’ όπου θα περάσει η πορεία. Στη διάρκεια ενός τέτοιου «προελέγχου» εντοπίστηκε το πρωί της Τρίτης στη Νέα Σμύρνη σακίδιο με επτά μολότοφ. Σε έξι συλλήψεις προχώρησε η ΕΛ.ΑΣ. στη διάρκεια των επεισοδίων στο Πολυτεχνείο το βράδυ της Τρίτης. Πρόκειται για τέσσερις άνδρες και δύο γυναίκες, οι περισσότεροι ηλικίας 20 έως 22 ετών. Εξαίρεση αποτελεί η περίπτωση ενός 52χρονου που αντιμετωπίζει δίωξη σε βαθμό κακουργήματος και παραπέμφθηκε σε ανακριτή, και μιας 17χρονης. Από τους υπόλοιπους τέσσερις ξεχωρίζει η περίπτωση 22χρονου, που έχει πρόσφατα συμμετάσχει στην κατάληψη του κτιρίου της Ελληνοαμερικανικής Ενωσης και του ραδιοφωνικού σταθμού στο Νέο Ηράκλειο.
------------------------------------------------------------------------------------------------------
Πολυτεχνείο: 7.000 αστυνομικοί, αποκλεισμοί δρόμων συμμετεχει και η Αντιτρομοκρατική
17/11/2016 6.00
Μπορεί ο Μπαράκ Ομπάμα να έφυγε, τα μέτρα τρομοκρατιας της Αστυνομίας όμως παραμένουν και για σήμερα με αποκλεισμούς δρόμων, χιλιάδες αστυνομικούς στο πεζοδρόμιο, πορείες και διαδωσεις για φόβους για έκτροπα και επεισόδια. Το γιγαντιαίο σχέδιο με το κωδικό όνομα «Πολυτεχνείο» για τον εορτασμό της 43ης επετείου, ειρηνικά, περιλαμβάνει και την εμπλοκή της Αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας καθώς διαδιδει η αστυνομια μεσω των δημοσιογραφων της ότι υπάρχει ανοιχτό το ενδεχόμενο ενός τρομοκρατικού χτυπήματος. Έτσι, μπροστά στο ανοιχτό ενδεχόμενο στις εκδηλώσεις εορτασμού να δημιουργηθούν θερμά επεισόδια και απρόβλεπτες καταστάσεις, στο παιχνίδι των μέτρων μπήκαν όλες οι υπηρεσίες της Αστυνομίας, με το δόγμα της απεριοριστης χρήσης χημικών, και της ασφυκτικης επιτήρησης. Μάλιστα, όπως διαδιδει η αστυνομια, υπάρχουν φόβοι για καταλήψεις σε πανεπιστήμια και σχολές τα οποία θα αποτελέσουν ορμητήρια για τους κουκουλοφόρους ενώ για πρώτη φορά, προβλέπεται ειδικό σχέδιο για τη Βουλή. Και αυτό γιατί ενδέχεται να αποτελέσει το επίκεντρο των διαμαρτυριών αφού η πορεία αναμένεται να περάσει μπροστά από το ελληνικό κοινοβούλιο πριν φθάσει στην αμερικανική πρεσβεία. Στη σύσκεψη κορυφής που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, αποφασίστηκε να αναπτυχθεί μεγάλος αριθμός αστυνομικών δυνάμεων που αγγίζει τις 7.000, να περιοριστεί όσο περισσότερο γίνεται σε περίπτωση εκτρόπων η χρήση δακρυγόνων και χημικών και να εφαρμοστεί το δόγμα της ανοχής και της ψυχραιμίας. Δηλαδή, να μην υπάρξουν βίαιες αντιδράσεις από τους αστυνομικούς όσο και αν προκληθούν, ενώ έλαβαν ρητή εντολή να ριχτούν στη μάχη μόνο στην περίπτωση που η κατάσταση τείνει να γίνει επικίνδυνη. Στο παιχνίδι και η Αντιτρομοκρατική Στο σχέδιο της Αστυνομίας προβλέπεται η βοήθεια των ελικοπτέρων της ΕΛ.ΑΣ. και σημαντικό ρόλο -ειδικά στο επίπεδο των πληροφοριών- θα παίξει η Αντιτρομοκρατική υπηρεσία. Πηγές της Κατεχάκη, αναφέρουν ότι αστυνομικοί από το 3ο Τμήμα της ΔΑΕΕΒ θα κατέβουν στο πεζοδρόμιο με σκοπό να έχουν από κοντά εικόνα των όσων γίνονται ειδικά από τα μπλοκ των σκληρών αντιεξουσιαστικών ομάδων και να συγκεντρώνουν πληροφορίες. Σύμφωνα με πληροφορίες τις ημέρες του εορτασμού θα συμμετάσχουν 7.000 αστυνομικοί και εκατοντάδες πυροσβέστες. Συγκεκριμένα κατά τη διάρκεια της μεγάλης πορείας: Θα λαμβάνουν μέτρα 7.000 ένστολοι. Από αυτούς οι 2.000, θα ανήκουν στην Διεύθυνση Αστυνομικών Επιχειρήσεων. Θα είναι δηλαδή 30 διμοιρίες της ΥΜΕΤ (Υποδιεύθυνση Μέτρων Τάξης), 20 διμοιρίες της ΥΑΤ (Υποδιεύθυνση Αποκατάστασης Τάξης). Σχεδόν το σύνολο των δυνάμεων των ομάδων ΔΙ.ΑΣ και της «Ζ» και εκατοντάδες άνδρες της Ασφάλειας, Κρατικής και της Τροχαίας. Στο σχέδιο δράσης συμπεριλαμβάνεται και μεγάλη δύναμη της Πυροσβεστικής. Οχήματα και άνδρες θα βρίσκονται σε προκαθορισμένα σημεία. Όσες κάμερες είναι σε λειτουργία η Τροχαία θα ελέγχει την κίνηση στις κεντρικές λεωφόρους, ενώ θα «ζουμάρουν» στους διαδηλωτές με σκοπό να εντοπίζεται κάθε ύποπτη κίνηση. Το σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ. χωρίζεται σε τέσσερις φάσεις: Το πρώτο σκέλος αφορά στη φρούρηση με διμοιρίες των ΜΑΤ του Πολυτεχνείου, της Αμερικανικής Πρεσβείας, της Βουλής, και των γραφείων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η δεύτερη φάση αφορά την επόπτευση όλων των δρόμων από όπου θα περάσει η πορεία. Οι διμοιρίες των ΜΑΤ, θα κυκλώσουν περιμετρικά την πορεία θα απομακρύνουν αμέσως και θα συλλαμβάνουν κουκουλοφόρους, άτομα με σακίδια που ενδεχομένως περιέχουν πέτρες και μολότοφ. Η τρίτη φάση προβλέπει κινήσεις των αστυνομικών από τις δύο το μεσημέρι όπου θα κλείσουν οι πύλες του Πολυτεχνείου και αφορά την φύλαξη των χώρων του ιδρύματος αλλά και το ενδεχόμενο αντιεξουσιαστές να εισέλθουν στους χώρους του πανεπιστημίου. Η τελευταία φάση αφορά την περίπτωση της δημιουργίας των επεισοδίων. «Οι οδηγίες που έχουν πάρει οι επικεφαλής των δυνάμεων είναι να είναι διακριτικοί και να μην προκαλούν. Βέβαια στην περίπτωση που δημιουργηθούν επεισόδια η αντίδραση των αστυνομικών θα είναι άμεση. Όπως και πέρσι δεν θα υπάρξει ανοχή...» τονίζει αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------
Στάσεις εργασίας, ξανά από Παρασκευή, στα μέσα σταθερής τροχιάς
Πέμπτη, 17 Νοεμβρίου 2016 10:10
Συνεχίζουν οι εργαζόμενοι στα μέσα σταθερής τροχιάς τις επαναλαμβανόμενες στάσεις εργασίας τους από αύριο Παρασκευή. Το πρόγραμμα των κινητοποιήσεων έχει ως εξής: Οι απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων στα μέσα σταθερής τροχιάς, όπως αυτές έχουν εξαγγελθεί από τα Σωματεία εργαζομένων, έχουν ως εξής: Παρασκευή: Στάση εργασίας από την έναρξη της βάρδιας έως τις 10:00 σε μετρό και τραμ και από τις 12:00 έως τις 16:00 σε ηλεκτρικό σιδηρόδρομο. Δευτέρα 21 Νοεμβρίου: Στάση εργασίας από την έναρξη της βάρδιας έως τις 10:00 στον ηλεκτρικό σιδηρόδρομο. Τρίτη 22 Νοεμβρίου: Στάση εργασίας από τις 12:00 έως τις 16:00 σε μετρό και τραμ. Πέμπτη 24 Νοεμβρίου: Στάση εργασίας από τις 21:00 έως την λήξη της βάρδιας στον ηλεκτρικό σιδηρόδρομο. Στον ηλεκτρικό σιδηρόδρομο οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν ως εξής: • Σάββατο 26 Νοεμβρίου - 21:00 έως λήξη βάρδιας • Δευτέρα 28 Νοεμβρίου - έναρξη βάρδιας έως 10:00 • Τετάρτη 30 Νοεμβρίου - 12:00 έως 16:00 • Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου - 21:00 έως λήξη βάρδιας
-------------------------------------------------------------------------------------------------------
Πρώτα χιόνια στο Πήλιο
Τετάρτη, 16 Νοεμβρίου 2016 09:20
Οι πρώτες νιφάδες χιονιού έπεσαν στα πολύ ορεινά του Πηλίου. Η ελαφρά χιονόπτωση άρχισε νωρίς το βράδυ της Τρίτης στις κορυφές του Πηλίου, αλλά και στα Χάνια όπου το «εστρωσε» υποτυπωδώς πάνω στα παγωμένα αυτοκίνητα, αφού η θερμοκρασία είχε πέσει στον 1 βαθμό. Σε χαμηλότερες περιοχές, όπως η Πορταριά και η Μακρυνίτσα, η θερμοκρασία έπεσε στους 4 βαθμούς, ενώ στον Βόλο κυμάνθηκε μεταξύ 8 η ελάχιστη και 13 βαθμούς Κελσίου. -
------------------------------------------------------------------------------------------------------
ΝΤΡΟΠΗ ΣΟΥ!
Κοίτα να δεις, φιλαράκο: Με το να τσαμπουνάς χρόνια τώρα πως οι αγωνιστές του Νοέμβρη εξαργύρωσαν και πουλήθηκαν, δεν κάνεις τίποτ' άλλο από το να αυτοαποκαλύπτεσαι ως ποταπό ανθρωπάκι που προσπαθεί να δικαιολογήσει το γιατί απουσιάζει από τους χθεσινούς και σημερινούς αγώνες.
Εκείνη τη νύχτα της σφαγής στους δρόμους της Αθήνας ήμασταν κάμποσες χιλιάδες φοιτητές, μαθητές, εργαζόμενοι (κυρίως οικοδόμοι) κ.ά. Εσένα σου αρέσει να αναφέρεις κάποιους Λαλιώτηδες και Λαζαρίδηδες και Ανδρουλάκηδες και Δαμανάκηδες. Ξέρεις πόσοι είναι όλοι αυτοί; Να 'ναι πενήντα; Να ΄ναι εκατό; Ας είναι και διακόσιοι. Οι άλλοι; Οι χιλιάδες άλλοι που δεν εξαργύρωσαν και συνεχίζουν να αγωνίζονται; Αλλά και εκείνοι που αποσύρθηκαν απογοητευμένοι και κάτω από το βάρος των υποχρεώσεων της ζωής, χωρίς να εξαργυρώσουν; Δεν ντρέπεσαι λίγο; Από πού αντλείς το θράσος να προσβάλλεις όλον αυτόν τον κόσμο;
Γιωργος Αλεξατος
-------------------------------------------------------------------------------------------------------
Στρατούλης: "Συνεχίζουμε τους αγώνες για μια Ελλάδα χωρίς καταστροφική λιτότητα και ταπεινωτική εποπτεία"
Πέμπτη, 17 Νοεμβρίου 2016, 13:07
Κατάθεση στεφάνου από αντιπροσωπεία του ΛΑ.Ε πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί (17/11/2016) στο χώρο του πολυτεχνείου. Σε ερώτηση δημοσιογράφων για το ποιο είναι σήμερα το πολιτικό μήνυμα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου ο Δημήτρης Στρατούλης, μέλος της Π.Γ της ΛΑ.Ε, έδωσε την εξής απάντηση:
«Η εξέγερση του πολυτεχνείου συνέβαλε σημαντικά στην πτώση της Αμερικανοκίνητης δικτατορίας και αποτελεί μία κορυφαία στιγμή στους διαχρονικούς αγώνες του λαού και τις νεολαίας για Δημοκρατία, κοινωνική δικαιοσύνη και εθνική ανεξαρτησία. Αυτή οι μεγάλοι στόχοι και τα αιτήματα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου παραμένουν σήμερα σε μεγάλο βαθμό αδικαίωτα, ιδιαίτερα μετά την υπαγωγή της χώρας μας στα μνημόνια της φτωχοποίησης και στις δανειακές συμβάσεις της ταπείνωσης και μετατροπής της σε αποικία χρέους των δανειστών και της ευρωζώνης.
Σήμερα τιμούμε της εξέγερση του πολυτεχνείου με νέους αγώνες του λαού και της νεολαίας για την αντιμνημονιακή ανατροπή, για μία εναλλακτική στα μνημόνια φιλολαϊκή πορεία της χώρας και για ένα πολιτικό μέτωπο των Αριστερών και αντιμνημονιακών δυνάμεων που θα προωθήσει αυτούς τους στόχους. Συνεχίζουμε τους αγώνες για μία Ελλάδα χωρίς καταστροφική λιτότητα και ταπεινωτική εποπτεία, με Δημοκρατία, με ανάπτυξη προς όφελος του λαού, με αξιοπρέπεια, με κοινωνική αλληλεγγύη και δικαιοσύνη.
Όλοι και όλες το απόγευμα στην πορεία προς την Αμερικανική πρεσβεία» κατέληξε ο Δημήτρης Στρατούλης.
------------------------------------------------------------------------------------------------------
Βρετανική έρευνα: Μακριά από την Ευρωπαϊκή Ένωση και γρήγορα…
Πέμπτη, 17 Νοεμβρίου 2016, 00:22
Την άμεση αποσύνδεση της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση το συντομότερο δυνατό επιθυμεί η συντριπτική πλειοψηφία των Βρετανών πολιτών, σύμφωνα με έρευνα που παρουσίασε την Τετάρτη η εταιρεία NatCen. Ειδικότερα, το 70% των ερωτηθέντων καλεί την πρωθυπουργό Τερέζα Μέι να προχωρήσει στο λεγόμενο «σκληρό Brexit», απορρίπτοντας τις προτάσεις της Κομισιόν για τον έλεγχο των συνόρων και τη διεξαγωγή του εμπορίου. Σε περίπτωση που συμβεί κάτι τέτοιο, θα υπάρξει σοβαρό πρόβλημα με τους μετανάστες στη «Γηραιά Αλβιώνα», καθώς θα επιστρέψουν οι βρετανικοί κανόνες για την παροχή άδειας εργασίας. Ενθαρρυντικό, πάντως, κρίνεται το ποσοστό των ερωτηθέντων (86%) που αξιώνει να μην υπάρξει αλλαγή στο καθεστώς παραμονής των Ευρωπαίων πολιτών που βρίσκονται ήδη στο Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς «με αυτόν τον τρόπο θα προκληθεί μεγάλη αναστάτωση στον προγραμματισμό ανθρώπων οι οποίοι έχουν συμβάλει πραγματικά και καθοριστικά στην ανάπτυξη της οικονομίας και έχουν ενταχθεί στο εγχώριο κοινωνικό και οικονομικό σύστημα». Την ίδια στιγμή, το 90% των Βρετανών ζητά «την ολοκληρωτική απεμπλοκή του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε. σε επίπεδο εμπορίου». Θεωρεί, δηλαδή, πως οι κανόνες που επιδιώκει να επιβάλει η Κομισιόν στη νέα σχέση της με το Ηνωμένο Βασίλειο μετά το Brexit δεν είναι προς όφελος της χώρας, καθώς περιλαμβάνονται πολλοί περιορισμοί.
------------------------------------------------------------------------------------------------------
Βραζιλία: Διαδηλωτές προσπάθησαν να καταλάβουν την κεντρική αίθουσα της Βουλής
Τετάρτη, 16 Νοεμβρίου 2016, 20:58
Περίπου 60 αντικυβερνητικοί διαδηλωτές αποπειράθηκαν σήμερα να κάνουν κατάληψη στην κεντρική αίθουσα της κάτω Βουλής του βραζιλιάνικου Κογκρέσου κι επικράτησε χαοτική κατάσταση, καθώς φρουροί προσπάθησαν να τους σύρουν έξω από τον χώρο όπου συνήθως βρίσκονται ο πρόεδρος του σώματος και κοινοβουλευτικοί. Δεν έγινε σαφές μέχρι στιγμής ποια είναι τα αιτήματα των διαδηλωτών. Ορισμένοι από αυτούς φώναζαν συνθήματα εναντίον των ιδιωτικοποιήσεων στις οποίες σχεδιάζει να προχωρήσει η δεξιά κυβέρνηση του προέδρου Μισέλ Τέμερ.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------
Εurostat. Ένα στα τεσσερα παιδια απειλειται με φτωχεια στην Ευρωενωση.
------------------------------------------------------------------------------------------------------
Επισκεψη Ομπαμα. Αντιλαικος και επικινδυνος απολογισμος
Συγχαρητήρια στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έδωσε ο Ομπάμα, για τη συμμετοχή της Ελλάδας στα ΝΑΤΟικά σχέδια στην περιοχή, τις υπέρογκες ΝΑΤΟικές δαπάνες, τη συνέχιση των κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας, στο πλαίσιο των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών. Τήρησε σιγήν ιχθύος για τις προκλήσεις της Τουρκίας, ενώ στήριξε το διχοτομικό σχέδιο για το Κυπριακό. Συνέδεσε με σαφήνεια το ζήτημα του χρέους, στο πλαίσιο των αντιπαραθέσεων ΗΠΑ - Γερμανίας, με την απαρέγκλιτη εφαρμογή των αντιλαϊκών μέτρων και πιθανόν με νέο μνημόνιο. Ο ελληνικός λαός, όπως απέδειξε και με τη συμμετοχή του στις διαδηλώσεις, παρά τις κυβερνητικές απαγορεύσεις, δεν έχει προσδοκίες από τέτοιες επισκέψεις, που το μόνο που εγκυμονούν είναι νέους κινδύνους. Κατρακύλα δίχως πάτο φανερώνει η εικόνα του υπουργικού συμβουλίου της πρώτη φορά «αριστερής» κυβέρνησης να χειροκροτεί μαζί με τους Γλίξμπουργκ τον Ομπάμα, για τη συμβολή των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ στη δημοκρατία, παραμονή του Πολυτεχνείου!
-------------------------------------------------------------------------------------------------------
Εurostat. Αντιμετωπα με τη φτωχεια 4 στα 10 παιδια στην Ελλαδα
----------------------------------------------------------------------------------------------------------
Λυση στο παρα 5 για τον ΟΑΣΘ. 17 εκατ ευρω στον ΟΑΣΘ – Ανεσταλη η επισχεση εργασιας. Τα λεωφορεια θα κυκλοφορησουν κανονικα στους δρομους της Θεσσαλονικης.
---------------------------------------------------------------------------------------------------
Aλβανοι εκλεψαν στην Αρτα 2 τονους ροδια για να τα … εξαγουν στην Αλβανια!
----------------------------------------------------------------------------------------------------
Συνελήφθη 41χρονος υπήκοος Αλβανίας, κατηγορούμενος για κλοπή αγροτικών προϊόντων από αποθήκη στις Συκιές Άρτας
Επιπλέον, για την ίδια υπόθεση, συνελήφθησαν ακόμα δύο ομοεθνείς του, κατηγορούμενοι για αποδοχή και διάθεση προϊόντων εγκλήματος .Συνελήφθη, χθες (15-11-2016) το απόγευμα στην Άρτα, στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Περιφέρειας Άρτας, ένας 41χρονος υπήκοος Αλβανίας, σε βάρος του οποίου σχηματίσθηκε δικογραφία για κλοπή.Επιπλέον, για την ίδια υπόθεση, συνελήφθησαν και δύο ομοεθνείς του, ηλικίας 32 και 28 ετών, κατηγορούμενοι για αποδοχή και διάθεση προϊόντων εγκλήματος κατά συναυτουργία. Ειδικότερα, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, ο 41χρονος, κατά το χρονικό διάστημα από 13 έως 15-11-2016 στις Συκιές Άρτας, αφαίρεσε από αποθήκη ιδιοκτησίας 26χρονου ημεδαπού, (116) τελάρα που περιείχαν ρόδια, βάρους περίπου δύο τόνων και στη συνέχεια τα διέθεσε σε 28χρονο ομοεθνή του, έναντι χρηματικού ποσού. Στο πλαίσιο των ερευνών, βρέθηκαν τα κλεμμένα προϊόντα σε αποθήκη του 32χρονου δράστη και εξακριβώθηκε ότι είχαν μεταφερθεί εκεί με φορτηγό αυτοκίνητο, από τον 28χρονο, με σκοπό την προσωρινή αποθήκευση και τη μετέπειτα εξαγωγή τους στην Αλβανία.Τα κλεμμένα προϊόντα αποδόθηκαν στον ιδιοκτήτη ενώ το Ι.Χ. Φορτηγό αυτοκίνητο, ιδιοκτησίας του 28χρονου δράστη, που χρησιμοποιήθηκε για τη μεταφορά του κλεμμένου εμπορεύματος, κατασχέθηκε.Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Άρτας ενώ την προανάκριση ενεργεί το Αστυνομικό Τμήμα Περιφέρειας Άρτας.
------------------------------------------------------------------------------------------------------
Τι έκαναν οι σημερινοί «Χρυσαυγίτες» στο Πολυτεχνείο του ’73;;
Ειρωνεία της ιστορίας: Η πιο πρόσφατη συμβολή στην ιστοριογραφία περί Πολυτεχνείου φέρει την υπογραφή ενός φανατικού εθνικοσοσιαλιστή! Συνιδρυτής της Χρυσής Αυγής, στενός συνεργάτης του Μιχαλολιάκου και συγγραφέας των βασικών ιδεολογικών κειμένων της οργάνωσης, ο Γιάννης Περδικάρης ήταν φοιτητής στη Σχολή Μηχανολόγων του Μετσόβιου την περίοδο της εξέγερσης. Στο βιβλίο του περί Χρυσής Αυγής που μόλις κυκλοφόρησε με το ψευδώνυμο Ιων Φιλίππου, ο Περδικάρης περιγράφει τον ιδιαίτερο ρόλο της ομάδας Μιχαλολιάκου, η οποία ανήκε τότε στο «Κόμμα Τετάρτης Αυγούστου», την οργάνωση του Κώστα Πλεύρη, τη μόνη οργάνωση που επέτρεπε τη λειτουργία της το δικτατορικό καθεστώς. «Την πρώτη βραδιά της εξέγερσης», γράφει ο Περδικάρης, «μια μεγάλη ομάδα εκατό νεολαίων ξεκίνησε από τα γραφεία της Τετάρτης Αυγούστου με κατεύθυνση τους δρόμους πέριξ του Πολυτεχνείου.
Εκεί συναντήσαμε και αρκετούς άλλους αντιφρονούντες [σ.σ.: με τον όρο αυτό περιγράφει τους χουντικούς, αντιφρονούντες δηλαδή προς το φοιτητικό κίνημα] και “αντιφρονούντες”, δηλαδή παρακρατικούς και ασφαλίτες. Αργότερα, οι αντιφρονούντες πύκνωσαν σημαντικά, ώστε σε μια σύσκεψη του δρόμου στις 11.00 τη νύχτα, αποφασίστηκε η οργάνωση εισβολής στο Πολυτεχνείο. Η έλλειψη σχεδιασμού αλλά κυρίως στιβαρής ηγετικής ομάδας, αποσόβησε τελικά μια τέτοια εξέλιξη. Ετσι, επιδοθήκαμε μέχρι πρωίας στην παρεμπόδιση και αποτροπή της τροφοδοσίας των εγκλείστων από τις εξωτερικές ομάδες περιφρούρησης, περιφερόμενοι στους κήπους του Μουσείου, την Τοσίτσα και την Στουρνάρη. Πρέπει να σημειώσω ότι η ηγεσία της Τετάρτης Αυγούστου εκείνες τις ημέρες ήταν άφαντη [σ.σ.: καρφί για τον Πλεύρη]». «Την βραδιά του Πολυτεχνείου», συνεχίζει ο Περδικάρης, «η ίδια περίπου ομάδα νεολαίων, ήταν συγκεντρωμένη έξω από τα γραφεία της Τετάρτης Αυγούστου, γωνία Μπουμπουλίνας και Αλεξάνδρας. Ελειπαν όσοι είχαν αποφασίσει να αναμειχθούν στα γεγονότα στο πλευρό των δυνάμεων καταστολής, όπως ο Ηλίας Τσιαπούρης και πολλοί εθνικιστές-χουντικοί.
Μαζί μου ήταν ο Αριστοτέλης Καλέντζης και ο Νίκος Μιχαλολιάκος. Παραμείναμε μέχρι αργά συνομιλώντας και περιμένοντας τις εξελίξεις. Κατά τις 1.00 μ.μ., σε μια καπνισμένη ατμόσφαιρα που μύριζε κυριολεκτικά μπαρούτη έφτασε κοντά μας από την Μπουμπουλίνας, ένα άγημα αστυνομικών με άγριες διαθέσεις και κραδαίνοντας τα κλομπς. Κάποιος φώναξε, “νεολαία Μεταξά, νεολαία Μεταξά”. Δε νομίζω ότι οι αστυνομικοί κατάλαβαν τι εννοούσε. Προλάβαμε να υποχωρήσουμε στα γραφεία μας. Μια ώρα αργότερα και πριν τα τανκς φτάσουν στην πύλη του Πολυτεχνείου είχαμε όλοι αποχωρήσει». Το πιο σημαντικό είναι ότι στο ίδιο βιβλίο ο Περδικάρης διαψεύδει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο όσους ομοϊδεάτες του αμφισβητούν τον αιματηρό απολογισμό της καταστολής της εξέγερσης. Περιγράφει τη δράση ενός από τα μέλη της ομάδας, τον οποίο ο ίδιος χαρακτηρίζει «οπλολάγνο». Πρόκειται για τον Ηλία Τσιαπούρη, ο οποίος, κατά τον Περδικάρη, «ανέλαβε δράση πυροβολώντας εναντίον των επιτιθέμενων διαδηλωτών από την ταράτσα του Υπουργείου Δημοσίας Τάξεως μαζί με άλλους παρακρατικούς». Ο Τσιαπούρης διώχτηκε ερήμην μετά την μεταπολίτευση για τις πράξεις του και κατά τον Περδικάρη «αυτοεξόριστος πέθανε άδοξα, δολοφονημένος μετά από μια δεκαετία στην Κολομβία».
Ο Τσιαπούρης (ή Τσαπούρας) κατόρθωσε να διαφύγει πριν από την άσκηση δίωξης εναντίον του. Βρέθηκε στο Λονδίνο και μετά στη Νότια Αμερική. Το όνομά του αναφέρεται στο βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών, με το οποίο παραπέμφθηκαν σε δίκη οι υπαίτιοι της σφαγής του Πολυτεχνείου. «Ο Ηλίας Τσαπούρας», γράφει το βούλευμα, «και έτεροι μη αποκαλυφθέντες δράσται από κοινού απέκτειναν εκ προθέσεως κατά τον αυτόν τόπον και χρόνον, τους Βασίλειον Φάμελον και Toril Engeland, πυροβολήσαντες εναντίον των δι’ οπλοπολυβόλων και τυφεκίων, εκ του δώματος της στεγαζούσης το Υπουργείον Δημοσίας Τάξεως οικοδομής και πλήξαντες διά των ριφθεισών σφαιρών τον μεν Βασίλειον Φάμελλον εις τον δεξιόν οφθαλμόν με αποτέλεσμα να υποστή ούτος τυφλόν τραύμα εκ του οποίου ως μόνης ενεργού αιτίας επήλθεν ο θάνατός του, την δε Toril Engeland κατά το πρόσθιον θωρακικόν τοίχωμα, με αποτέλεσμα να υποστή αύτη τυφλόν τραύμα θώρακος εκ του οποίου ως μόνης ενεργού αιτίας επήλθεν ο θάνατός της».
Εκτός από τους δυο νεκρούς, η δράση του Τσιαπούρη άφησε στην περιοχή και 17 τραυματίες. Την παρουσία του Τσιαπούρη με το «μακρύκαννο» όπλο του στην ταράτσα του υπουργείου Δημόσιας Τάξης το μοιραίο βράδυ επιβεβαίωσε κατά τη δίκη του Πολυτεχνείου ο χωροφύλακας Ρηγάκης, ο οποίος δεν γνώριζε «αν είναι της Ασφάλειας ή αν ήταν απλώς πολίτης υγιών φρονημάτων που ήλθε να μας βοηθήσει». Πάντως τον ξαναείδε στο υπουργείο άλλες δύο φορές… «Η μοίρα του Ηλία», γράφει με θαυμασμό ο θεωρητικός της Χρυσής Αυγής, «αποτυπώνονταν ανάγλυφα στον χαρακτήρα του. Παρορμητικός και ακραίος, δίχως πολιτική σκέψη, ωστόσο ήταν ένας πιστός στρατιώτης του εθνικοσοσιαλισμού, γενναίος, ακατάβλητος και ριψοκίνδυνος αγωνιστής, αφιερωμένος στον αγώνα ψυχή τε και σώματι. Τον θυμάμαι μόνο, εντελώς μόνο, να στέκεται προκαλώντας τις ορδές των μπολσεβίκων που συνωθούνταν διαδηλώνοντας στα σκαλοπάτια της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Πολυτεχνείου, την παραμονή των γεγονότων. Περνώντας από κοντά του, έστρεψα αλλού το βλέμμα μου και απομακρύνθηκα προς την έξοδο, γιατί δεν είχα το κουράγιο να εκτεθώ δίπλα του».
------------------------------------------------------------------------------------------------------
ΕΦΙΑΛΤΗΣ TO 1973 ΣΤΟ ΓΕΝΙΚΟ KPATIKO
Τι καταγγέλλουν οι αυτόπτες μάρτυρες τριάντα χρόνια μετά για τη μεταχείριση εκατοντάδων νέων ανθρώπων που τραυματισμένοι στα φορεία, στα κρεβάτια και στα χειρουργεία βίωσαν τη βαρβαρότητα στο Ρυθμιστικό Κέντρο Αθηνών Ακόμη και οι εμπειρότατοι κρατικοί και εισαγγελικοί λειτουργοί οι οποίοι εκλήθησαν το 1974 από την πολιτεία να εξετάσουν τα αιματηρά γεγονότα του Πολυτεχνείου, τα έχασαν. Σάστισαν με όσα είδαν και άκουσαν, τρόμαξαν με όσα διαπίστωσαν. Όσο υποψιασμένοι κι αν ήταν όταν ξεκίνησαν την έρευνά τους, πολύ γρήγορα διαπίστωσαν ότι δεν ήταν σε θέση να συλλάβουν το μέγεθος της βαρβαρότητας. Δεν μπορούσαν να φανταστούν αστυνομικούς να εξαπολύουν ανθρωποκυνηγητό στους χώρους των δημόσιων νοσοκομείων. Να συλλαμβάνουν και να δέρνουν με γροθιές, κλωτσιές και κλομπ τραυματίες και συνοδούς. Να επιτίθενται σε ανυπεράσπιστους φοιτητές που είχαν μεταφερθεί σε οικτρή κατάσταση από το Πολυτεχνείο. Να εισβάλλουν στους διαδρόμους, στους θαλάμους και στα χειρουργεία και να κακοποιούν τραυματίες πάνω στα φορεία και στα κρεβάτια. Να σκοτώνουν!
Για κάτι τέτοιες σκέψεις οι εισαγγελείς και οι επιθεωρητές πίστευαν ότι χρειαζόταν αρρωστημένη φαντασία. Μόλις συνειδητοποίησαν το λάθος, η περίφημη φλεγματικότητά τους κλονίστηκε. Αυτό συνέβη όταν ερεύνησαν τα τραγικά γεγονότα που διαδραματίστηκαν στο Ρυθμιστικό Κέντρο Αθηνών, το σημερινό Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς». Εκεί, στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας, γράφτηκε η «μελανότερη σελίδα της ιστορίας του Πολυτεχνείου», όπως είπε με την αγόρευσή του στη δίκη των υπαιτίων ο εφέτης Νίκος Γανώσης. Εκεί, ολοκλήρωσαν το δολοφονικό τους έργο οι «δυνάμεις του ολέθρου», όπως παρομοίασε τη στρατιωτική επιχείρηση της χούντας ο εισαγγελέας Δημήτρης Τσεβάς. Τη «νύχτα του Αγίου Βαρθολομαίου», όπως χαρακτήρισε το ξημέρωμα της 17ης Νοεμβρίου 1973 στο Ρυθμιστικό Κέντρο Αθηνών, επιθεωρητής του υπουργείου Υγείας. «Οτε ήρχισεν η διακομιδή των πρώτων τραυματιών, εις το Ρυθμιστικόν Κέντρον Αθηνών, η ανθρωπίνη βαρβαρότης έδειξε το αληθές προσωπείον της, ημαύρωσε και διέσυρε πάσαν έννοιαν φιλαλληλίας και ανθρωπισμού» τονίζεται στο πόρισμα Τσεβά. «Οι τραυματίαι δεν απετέλουν εκεί αντικείμενον περιθάλψεως και μερίμνης αλλά στόχον κανιβαλικών εκδηλώσεων εκ μέρους ευαρίθμων, εκ των αυτόθι υπηρεσιακώς ευρισκομένων, αστυνομικών υπαλλήλων».
Στα ίδια συμπεράσματα θα καταλήξει, ένα χρόνο αργότερα, και ο Νίκος Γανώσης, στη δίκη των υπευθύνων του Πολυτεχνείου. Μετά το πέρας της ακροαματικής διαδικασίας, θα αναφερθεί στα θλιβερά γεγονότα που διαδραματίστηκαν στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας. «Να πηγαίνουν οι τραυματίες εκεί που η πολιτεία είχε τάξει να τους παρέχεται βοήθεια και να κακοποιούνται και αυτοί και οι δικοί τους και όποιος τους συνόδευε». Λίγο μετά την επέμβαση των τανκς, θα ακολουθήσει η επέλαση της Αστυνομίας στο νοσοκομείο όπου μεταφέρθηκε η πλειονότητα των εκατοντάδων τραυματιών του Πολυτεχνείου: νεαρά παιδιά, φοιτητές και εργαζόμενοι. Στο εσωτερικό του Ρυθμιστικού Κέντρου Αθηνών και στον προαύλιο χώρο θα εισβάλουν δεκάδες αστυνομικοί, οι οποίοι θα μετατρέψουν το νοσοκομείο σε ρωμαϊκή αρένα. Σαν να ήταν χθες, ο διοικητικός υπάλληλος του νοσοκομείου κ. Κυριάκος Χουχουλιδάκης ανακαλεί στη μνήμη του τις εικόνες ντροπής που αντίκρισε σαν σήμερα πριν από 30 χρόνια. «Όταν έφτασα στο νοσοκομείο είδα το προαύλιο γεμάτο από δεκάδες αστυνομικούς. Με το που έμπαινες ορμούσαν πάνω σου με άγριες διαθέσεις. Τα περιστατικά έρχονταν σωρηδόν. Έπεφτε πολύ ξύλο, δέρνανε ανηλεώς. Είδα αστυνομικούς της φρουράς του νοσοκομείου να χτυπούν αλύπητα. Θυμάμαι έναν από αυτούς, με πυρόξανθα μαλλιά, ο οποίος έτρεχε σαν δαιμονισμένος και έβγαζε αφρούς από το στόμα. Ήταν άλλοι άνθρωποι...».
Τον τρόμο που σκέπασε απ' άκρη σ' άκρη το νοσοκομείο δεν θα ξεχάσει και ο γιατρός κ. Νίκος Σγούρας. «H αυλή του νοσοκομείου έμοιαζε με ρινγκ. Αστυνομικοί έδερναν όποιον νεαρό έβλεπαν μπροστά τους. Θυμάμαι ότι κάποιοι είχαν διασπείρει την πληροφορία ότι "οι κομμουνιστές βγήκαν από το Πολυτεχνείο να καταλάβουν το υπουργείο Υγείας και το κτίριο του ΟΤΕ". Ίσως αυτό να έγινε σκόπιμα για να θορυβήσουν τους αστυνομικούς, ούτως ώστε να δείχνουν υπερβάλλοντα ζήλο». Σύμφωνα με τον συνάδελφό του κ. Ιωάννη Θεόπιστο, ο οποίος μαζί με όλο το ιατρικό επιτελείο των χειρουργικών μονάδων παρέμεινε στο νοσοκομείο για τρία εικοσιτετράωρα, «εκτός από τους ένστολους και με πολιτική περιβολή αστυνομικούς, στο Ρυθμιστικό Κέντρο ήταν πράκτορες της ΚΥΠ και άνδρες της ΕΣΑ. Μιλάμε για εκατοντάδες που είχαν περιζώσει όλο το χώρο του νοσοκομείου». Το ξημέρωμα της 17ης Νοεμβρίου, «με ένα παπούτσι στο πόδι και πρησμένα μάτια», θα βρεθεί στο Ρυθμιστικό και η νεαρή διοικητική υπάλληλος του νοσοκομείου κυρία Βάσω Σταθοπούλου. Αναζητούσε τα αδέλφια της, που μαζί με την ίδια συμμετείχαν στις μαχητικές διαδηλώσεις στο κέντρο της Αθήνας. «Στο νοσοκομείο έφτασα το πρωί. Εξω από το νοσοκομείο μητέρες έκλαιγαν, παρακαλούσαν τους αστυνομικούς να τις αφήσουν να περάσουν, να δουν τα παιδιά τους. Ακόμη και μένα, όταν τους έδειξα την ταυτότητά μου, με χίλια παρακάλια μ' άφησαν να μπω. Έψαχνα να βρω τα αδέλφια μου, αλλά δεν μπορούσα, γινόταν πανζουρλισμός».
Υστερα από αρκετή ώρα η κυρία Σταθοπούλου θα καταφέρει να πλησιάσει έναν γνωστό της γιατρό, από τον οποίο θα ζητήσει βοήθεια. «Τον παρακάλεσα να πάει μέσα στα ιατρεία και στους θαλάμους να ψάξει, να δει. Εμένα δεν μου επέτρεπαν να μπω μέσα. Όταν γύρισε, ήταν κατακίτρινος. Είχε δει τον διοικητικό διευθυντή του νοσοκομείου, να χτυπάει με ένα βούρδουλα τον κόσμο. Αστυνομικούς με μπλούζες ιατρικές να ορμάνε στους θαλάμους και να ξηλώνουν τους ορούς των ασθενών, να δέρνουν τραυματίες πάνω στα φορεία, να τους σέρνουν στους διαδρόμους. Μέχρι τον Μπουκλάκο, τον διοικητικό διευθυντή του νοσοκομείου, είδε να χτυπάει με ένα βούρδουλα τον κόσμο». Αυτό διαπίστωσε με τα ίδια του τα μάτια και ο γιατρός κ. Γιώργος Πεφάνης. «Κάποια στιγμή ήρθε ένας φοιτητής που φορούσε ιατρική μπλούζα και μου ζήτησε επιδέσμους. Στο προαύλιο ήταν πολλοί φοιτητές τραυματισμένοι, οι οποίοι, με αυτά που έβλεπαν, φοβόντουσαν να πλησιάσουν. "Πάμε, παιδί μου, στον διευθυντή να σου δώσει ό,τι θέλετε" του είπα και πήγαμε στο γραφείο του Μπουκλάκου». Εκεί ο κ. Πεφάνης θα γνωρίσει το αληθινό πρόσωπο του διοικητικού διευθυντή του νοσοκομείου, απόστρατου αξιωματικού του ΓΕΣ, Βασίλη Μπουκλάκου. «Στο γραφείο ήταν δυο αστυνομικοί της φρουράς του νοσοκομείου, οι οποίοι παρουσία του Μπουκλάκου όρμησαν και χτύπησαν το παιδί. Την ώρα εκείνη ελύγισα. Πόνεσα και δάκρυσα. Το ιερό δικαίωμα του πόνου με κυρίευσε. Δεν είπα τίποτα. Ήθελα να βοηθήσω το παιδί, αλλά το πήγα στο στόμα του λύκου». Την αναλγησία και το μένος των οργάνων της χούντας αντιμετώπισαν και οι νεαροί που πλησίαζαν στην περίμετρο του νοσοκομείου για να τους παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες. «...Και υπήρξαν πολλαί περιπτώσεις βαρυτάτων τραυματισμών, υπό των "γενναίων" αυτών αστυνομικών προκληθέντων» υπογραμμίζει ο εισαγγελέας Δημήτρης Τσεβάς. Κάτω από τη σιωπηρή παρότρυνση του διοικητικού διευθυντή του Ρυθμιστικού Κέντρου Αθηνών, οι αστυνομικοί της μόνιμης φρουράς του νοσοκομείου, με «μπροστάρηδες» τους Ηλία Καραδήμα και Νίκο Νηστικάκη, θα ορμήσουν σαν ύαινες στα ανυπεράσπιστα θύματά τους, θα εκτονώσουν με παραφορά τα σκοτεινά ένστικτά τους.
«Το θέαμα ήταν φοβερό και μας έκανε να ντρεπόμαστε» θα ομολογήσει στον εισαγγελέα Δημήτρη Τσεβά ένας από τους διοικητικούς υπαλλήλους του νοσοκομείου. Τριάντα χρόνια μετά τα τραγικά γεγονότα ο γιατρός κ. Πεφάνης θα πει: «Έπρεπε να βοηθήσουμε τα παιδιά, αλλά αυτό δεν έγινε. Εδώ αιχμαλώτους πιάνουν και τους έχουν στα ώπα-ώπα. Κι αυτοί δεν λογάριασαν ότι είναι ελληνόπουλα και, μάλιστα, ότι πολλά από αυτά ήταν βαρύτατα τραυματισμένα». Μπροστά σε ένα αποτρόπαιο σκηνικό ξυλοδαρμού φοιτητή στο προαύλιο του νοσοκομείου, ο διευθυντής της Ορθοπεδικής Κλινικής Βενιζέλος Σουρμελής, επίκουρος καθηγητής Ορθοπεδικής, θα αντιδράσει με θαρραλέο τρόπο. Μετά τις κραυγές απελπισίας του νεαρού, διέκοψε το χειρουργείο, βγήκε στο παράθυρο και φώναξε στους αστυνομικούς: «Καλά, δεν ντρέπεστε; Δεν είστε Έλληνες εσείς; Δεν έχετε λίγο φιλότιμο; Τι είναι αυτά τα πράγματα»! H φωνή του ηλικιωμένου πανεπιστημιακού γιατρού, δυνατή, στεντόρεια, σαν ηλεκτρικό φορτίο θα φτάσει στα αφτιά των αφιονισμένων αστυνομικών που έμειναν να τον κοιτούν αποχαυνωμένοι. «Οι αστυνομικοί πάγωσαν από τη φωνή του Βενιζέλου Σουρμελή. Ήταν ένας γιγαντόσωμος άνθρωπος, προχωρημένης ηλικίας που το έλεγε όμως η καρδιά του» λένε σήμερα οι συνάδελφοί του.
Για ώρες πολλές, μέσα και έξω από το νοσοκομείο, οι βιαιοπραγίες των αστυνομικών θα συνεχιστούν με αμείωτη ένταση. Δεκάδες τραυματίες και οι συνοδοί τους θα υποστούν τη βαναυσότητα των αστυνομικών που κατά κύματα επετίθεντο στα ανυπεράσπιστα θύματά τους. H λύσσα τους θα κοπάσει μόνο όταν θα αφαιρέσουν ζωές, όταν δυο νέοι - ένας συνοδός και ένας τραυματίας - θα αφήσουν την τελευταία τους πνοή από τα δολοφονικά τους χτυπήματα! «Πλήρως εκ των εκτεθέντων εβεβαιώθη η εν ψυχρώ δολοφονία νέου ανδρός εις το Ρυθμιστικόν Κέντρο Αθηνών υπό των αυτόθι υπηρετούντων, κατά την τραγικήν αυτήν νύκτα, αστυνομικών, αλλά και δευτέρα τοιαύτη θανατώσεως τραυματίου συνεπεία ξυλοδαρμού, εις χείρας του ιατρού χειρουργού Λεωνίδα Παπασταματίου αποβιώσαντος». Αυτά αναγράφονται, μεταξύ άλλων, στην πολυσέλιδη προκαταρκτική εξέταση που διενήργησε ο εισαγγελέας Δημήτρης Τσεβάς. Σήμερα ο γιατρός κ. Λεωνίδας Παπασταματίου, άγνωστο γιατί, αποφεύγει να αναφερθεί στο τραγικό συμβάν με τον άτυχο νεαρό. «Γράψτε ό,τι αναφέρεται στο πόρισμα Τσεβά» ήταν η απάντησή του. Όταν όμως του γνωστοποιήθηκε το περιεχόμενο του πορίσματος, ο κ. Παπασταματίου άλλαξε θέση: «Δεν θυμάμαι να είπα τέτοια πράγματα στον εισαγγελέα» ισχυρίστηκε!
Για να γλιτώσουν τους ασθενείς τους οι γιατροί, οι νοσηλευτές και οι διοικητικοί υπάλληλοι του νοσοκομείου ανέλαβαν δράση. Κάτω από τη μύτη των αστυνομικών, «εφυγάδευον τους τραυματίας ή κατεχώρουν ψευδώς τα στοιχεία της ταυτότητός των, ίνα αποφύγουν ούτοι τας εν συνεχεία βεβαίας κακοποιήσεις των». Για τη ριψοκίνδυνη πρωτοβουλία τους, κυρίως όμως για το υψηλό αίσθημα του καθήκοντός τους, η πολιτεία, ένα χρόνο αργότερα, θα εκφράσει την ευαρέσκειά της προς το προσωπικό του νοσοκομείου. Γιατροί, νοσηλευτές και διοικητικό προσωπικό, «με ιεράν προσήλωσιν εις το καθήκον επέδειξαν συγκινητικό ενδιαφέρον και ζήλον» ήταν το εγκώμιο που τους έπλεξε, ύστερα από σχετική διοικητική έρευνα, επιθεωρητής του υπουργείου Υγείας. Μία από τις πρώτες ενέργειες των γιατρών ήταν να δημιουργήσουν έναν διάδρομο διαφυγής των ασθενών τους. «Πίσω από το χειρουργικό ιατρείο, υπήρχαν δυο αίθουσες. Σε μια από αυτές, βάλαμε από την εξωτερική πλευρά, κάτω από το παράθυρο, ένα γραφείο. Ετσι, από το παράθυρο, έβγαινες έξω, πατώντας πάνω στο γραφείο, και από εκεί, μέσω μιας γειτονικής ράμπας πήγαινες κατευθείαν στο νοσοκομείο "Σωτηρία"» αναφέρει ο κ. Θεόπιστος και προσθέτει: «Εκεί, και δυο διμοιρίες να σε έψαχναν απ' το πρωί μέχρι το βράδυ, δεν σε έβρισκαν».
Παρά τη σωτήρια βοήθεια των γιατρών, πολλοί ασθενείς, σύμφωνα με τον εισαγγελέα Δημήτρη Τσεβά, «απέφευγον να μεταβούν εις Νοσοκομεία ή Κλινικάς. Και ούτω την εντροπήν, διεδέχθη ο φόβος των ασθενών και η εκ των Ναών της υγείας απομάκρυνσίς των. Δείγμα και τούτο της πολιτιστικής εξελίξεως μιας εποχής»! Για τον λόγο αυτόν πολλοί γιατροί του νοσοκομείου αποφάσισαν να παραποιούν τα στοιχεία ταυτότητας και την ηλικία των ασθενών τους, όπως επίσης και τις ιατρικές γνωματεύσεις τους, προκειμένου να αποπροσανατολίσουν τους αστυνομικούς που έκαναν άνω-κάτω ακόμη και τα μητρώα του νοσοκομείου για να εντοπίσουν τους φοιτητές. «Μόλις είδαμε τι συνέβαινε, αποφασίσαμε - κι αυτά εν ριπή οφθαλμού, όχι με το ραχάτι μας - να γράφουμε άλλα αντ' άλλων στα βιβλία» σημειώνει ο κ. Θεόπιστος. «Ο τραυματίας λεγόταν Γιώργος Αναστασόπουλος φέρ' ειπείν; Εμείς γράφαμε Παύλος Χατζηχρήστος. Ήταν 25 χρονών; Βάζαμε 32, για να είναι εκτός ηλικιακής εμβελείας. Είχε τραύμα από τέμνον όργανο; Εμείς γράφαμε θλαστικό τραύμα. Γι' αυτό είναι δύσκολο να βρεθούν τα στοιχεία των τραυματιών. Μπροστά στον κίνδυνο να υποστούν τα πάθη του Χριστού, αλλάζαμε τα στοιχεία τους».
Παράλληλα οι γιατροί φρόντιζαν να απαλλάξουν τους ασθενείς τους από κάθε επιβαρυντικό στοιχείο που έκρυβαν στις τσέπες τους. «Τους ρωτάγαμε εάν έχουν μαζί τους προκηρύξεις. Όσοι είχαν, τις παίρναμε και τις πετάγαμε μέσα στον κάδο με τις ματωμένες γάζες, τα ρυπαρά υλικά και τους μισοτελειωμένους ορούς. Γιατί οι αστυνομικοί έρχονταν ακόμη και μέσα στα χειρουργεία και έψαχναν. Εκεί όμως ούτε το μάτι τους δεν έριχναν γιατί σιχαίνονταν τα αίματα».
-------------------------------------------------------------------------------------------------------
...Ήρθαν οι συριζαίοι με τις υπουργικές λιμουζίνες τους να τιμήσουν το Πολυτεχνείο!
Αυτή ήταν η μοναδική κόκκινη γραμμή. Να μην χαθούν τα προνόμια της εξουσίας. Την οποία απέκτησαν στην πλάτη όσων έτρωγαν τα χημικά το 2011 και το 2012 ζητώντας κατάργηση των μνημονίων.
Συμβαίνει τώρα: Ήρθαν οι συριζαίοι με τις υπουργικές λιμουζίνες τους να τιμήσουν το Πολυτεχνείο. Που άλλοι καιροί που ήταν στους δρόμους. Δείτε πόσα υπουργικά αυτοκίνητα συγκεντρώθηκαν στο... προαύλιο της Βουλής.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ν. Ντερτιλής: «Σαράντα πέντε χρονών άνθρωπος και με τη μια τον πέτυχα στο κεφάλι». Στη δίκη του ήταν κότα, άλλα έλεγε
Καυχιόταν για το καλό σημάδι και για την ύπαρξη του κτηνώδους χαρακτήρα του, όταν σήκωσε το όπλο και σκότωσε εν ψυχρώ τον Μιχάλη Μυρογιάννη. Στη δίκη του όμως, όπου έφαγε ισόβια, ήταν κότα και ισχυρίστηκε πως δεν σκότωσε κανέναν. Μπήκε φυλακή απ΄όπου δεν ξαναβγήκε ποτέ και έλεγε, ωστόσο «Εμένα το αποφυλακιστήριο θα μου το καρφώσουν στη κάσα», παρ΄όλο που είχε το... «δικαίωμα» να ζητήσει χάρη. Αρνήθηκε να πάει ακόμη και στη κηδεία του γιου του, λέγοντας ότι «δεν θα νομιμοποιήσω αυτό το καθεστώς». Λίγες μέρες μετά, υπέστη εγκεφαλικό και μεταφέρθηκε στον Ερυθρό Σταυρό, όπου και ψόφησε. Καθοριστική για την καταδίκη του, ήταν η μαρτυρία του προσωπικού οδηγού του, Αντώνη Αγριτέληπου προσήλθε στο δικαστήριο και κατέθεσε λεπτομερή αναφορά, ανατρέποντας τους ισχυρισμούς του Ντερτιλή πως δεν υπήρξε ποτέ οδηγός του.
Η μαρτυρία του οδηγού του Ντερτιλή: «Είδα τον Ν. Ντερτιλή να βγάζει το περίστροφό του και να σκοτώνει ένα νεαρό στην οδό Πατησίων. Μια κόκκινη λιμνούλα από αίμα σχηματίστηκε γύρω από το κεφάλι του νεαρού στην άσφαλτο και μια ακόμα μικρότερη άσπρη από χυμένα μυαλά.» Αναλυτικά η ένορκη βεβαίωση που κατατέθηκε στο Δικαστήριο έχει ως εξής: «Ήμουνα προσωπικός οδηγός του Συνταγματάρχη Ντερτιλή. Την Παρασκευή το απόγευμα (16ης Νοεμβρίου) τον παρέλαβα από το σπίτι του και τον μετέφερα με το τζιπ στην Αστυνομική Διεύθυνση Αθηνών στην οδό Σταδίου 10, γύρω στις 7 το βράδυ. Κατά τις 10 η ώρα βγήκε ο Ντερτιλής μαζί με κάποιον ανώτερο αξιωματικό της Αστυνομίας και έφυγαν. Πότε επέστρεψαν δεν τους αντελήφθην. Στις 4 ή 4:30 ξημερώνοντας Σάββατο παρέλαβα τον Ντερτιλή και τον μετέφερα από την ΑΣΔΕΝ στο Πολυτεχνείο με το τζιπ. Σταμάτησα κοντά στην κατεστραμμένη πύλη, ο Ντερτιλής κατέβηκε και συζητούσε με κάποιον αξιωματικό της Αστυνομίας.
Ξαφνικά αντελήφθην φασαρία και φωνές προς τη μεριά της διασταύρωσης Πατησίων και Στουρνάρα. Παρετήρησα ότι αστυφύλακες έδερναν έναν νεαρό. Ξαφνικά αυτός κατόρθωσε να αποσπασθεί από τους αστυφύλακες. Τότε ο Ντερτιλής, που μόλις είχε αντιληφθεί το επεισόδιο, έβγαλε από το μπουφάν του το περίστροφό του και πυροβόλησε χωρίς να πολυσκεφθεί. Ο νεαρός έπεσε σαν κοτόπουλο. Έμεινε επί τόπου ακριβώς στην διασταύρωση Πατησίων και Στουρνάρα, προς την πλευρά της Ομόνοιας. Εγώ φαντάστηκα ότι του έριξε στα πόδια και περίμενα να κινηθεί. Όταν όμως είδα να σχηματίζεται μια λίμνη από αίμα και μια μικρή άσπρη λιμνούλα από μυαλά, κατάλαβα ότι τον πυροβόλησε στο κεφάλι και ήταν ήδη νεκρός. Ο νεκρος νεαρος ηταν ο Μιχαλης Μυρογιαννης 20 χρονων.
Μετά, σαν να μη συνέβαινε τίποτα, μπήκε στο τζιπ και κτυπώντας με στην πλάτη, μου είπε “με παραδέχεσαι ρε; Σαράντα πέντε χρονών άνθρωπος και με τη μια τον πέτυχα στο κεφάλι”. Εγώ τα είχα χάσει και ήμουνα φοβερά ταραγμένος και φοβισμένος. Συνεχίσαμε προς την Πατησίων και φθάσαμε στο Μουσείο. Εκεί κάποιος υπάλληλος των τρόλεϋ ήταν μπλοκαρισμένος και οι αστυφύλακες του φώναζαν και τον έσπρωχναν. Ο Ντερτιλής κατέβηκε απ’ το τζιπ, κόλλησε το περίστροφό του στο στομάχι του ανθρώπου και τον φοβέριζε ότι θα τον σκοτώσει αν δεν εξαφανιστεί. Μετά προχωρήσαμε προς τον ΟΤΕ όπου ευρίσκοντο αρκετοί πολίτες. Ο Ντερτιλής έβγαλε το περίστροφό του και άρχισε να πυροβολεί χωρίς να μπορώ να διαπιστώσω αν χτυπήθηκε κανείς. Από τον ΟΤΕ γυρίσαμε πίσω και φθάσαμε στα Χαυτεία ακριβώς έξω από τον ΜΠΡΑΒΟ. Ενώ δεν είχαμε σταματήσει ακόμη, ο Ντερτιλής αντελήφθη πάνω από τον Κινηματογράφο “Αλάσκα” πολίτες που είχαν αποκλεισθεί. Κατέβηκε αμέσως από το αυτοκίνητό του και διέταξε τους ΛΟΚατζήδες να κάνουν έφοδο και να τους πιάσουν.
Ο ίδιος έδινε διαταγές με το περίστροφο στο χέρι λέγοντας: “Βαράτε στο ψαχνό, πέντε παληόπαιδα θα μας κάνουν ό,τι θέλουν;” Μετά από λίγο, οι ΛΟΚατζήδες κατέβασαν τριάντα περίπου άτομα και τους έβαλαν επάνω σε καμιόνια και τους πήραν. Από το σημείο εκείνο φύγαμε και πήγαμε στην οδό Γ΄ Σεπτεμβρίου και Μάρνη, σε μια υπηρεσία της Χωροφυλακής. Το διεπίστωσα αυτό, γιατί μόλις κατέβηκε ο Ντερτιλής έτρεξαν οι Χωροφύλακες και τον υποδέχτηκαν. Αυτός όμως τους είπε, σαν να τους μάλωνε, “τι φοβάστε ρε; Βαράτε στο ψαχνό, εγώ έκανα την αρχή.”. Τότε κατάλαβα ότι είχε μαθευτεί η πράξις του Ντερτιλή. Μετά από μέρες με ρώτησε ο Ντερτιλής: “Θυμάσαι ρε, αυτόν που πυροβόλησα στο Πολυτεχνείο; Ε, τη γλύτωσε τελικά.” Φυσικά ήταν προφανής ο σκοπός του, ήθελε να απαλύνει την τρομερή εντύπωση που μου είχε δημιουργήσει με τον φόνο που έκανε εν ψυχρώ και να τον λησμονήσω. Αλλά το φοβερό αυτό γεγονός θα το θυμάμαι σ’ όλη μου τη ζωή. Έκανα πως τον πίστεψα αλλά δεν είχα την παραμικρή αμφιβολία ότι ο νεαρός ήταν νεκρός. Πράγμα που το διάβασα αργότερα στις εφημερίδες. Μετά από αρκετές μέρες μ’ έδιωχναν με δυσμενή μετάθεση στο Πολύκαστρο.
Με κάλεσε ο Ντερτιλής και μου είπε: “Παιδί μου, δεν πρέπει να ξεχνάς ένα πράγμα, ότι στην Υπηρεσία μας ό,τι ακούμε και ό,τι βλέπουμε μένει για την Υπηρεσία, δεν το λέμε αυτό ούτε στην μάνα μας.” Κατάλαβα τι εννοούσε. Η μετάθεσή μου στο Πολύκαστρο γινόταν επειδή ήμουν προσωπικός οδηγός του Ντερτιλή. Την δικαιολόγησαν όμως ότι είχα σπάσει τον καθρέπτη του αυτοκινήτου του και για τιμωρία έπαιρνα την μετάθεση αυτή. Επίσης, θέλω να προσθέσω ότι κατά την διάρκεια των γεγονότων του Πολυτεχνείου ο Ντερτιλής έλεγε συνεχώς σε όποιον συναντούσε, “βαράτε στο ψαχνό”. Έλεγε ακόμη σε μερικούς άλλους ότι: “Όταν δείτε τέσσερα, άτομα τον έναν να τον σκοτώνετε και τους τρεις να τους βάζετε στο καμιόνι”.»
----------------------------------------------------------------------------------------------------
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ! Ο πρωθυπουργός στηρίζει τους τζιχαντιστές στην πατρίδα μας... Γιατί;
Δυστυχώς... η επίσημη κυβερνητική εξουσία της πατρίδας μας είναι στο πλευρό αυτών που στηρίζουν τους μισθοφόρους-φονιάδες του λαού της Συρίας. Ο Α. Τσίπρας κρατάει στην αγκαλιά του δύο από αυτούς τον Αρεφ Αλεμπειντ και τον Ισμαηλ Αλ Χαλαμπι, που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, για να "πέσει" η εκλεγμένη κυβέρνηση της Συρίας, στην οποία συμμετέχουν σοσιαλιστές, κομμουνιστές και πατριωτικές δυνάμεις (για τον τέταρτο κύριο δεν έχουμε -ακόμη- στοιχεία, εκτός αν βρεθεί κάποιος που θα ρωτήσει τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, που μάλλον δεν θα υπάρξει...) και φυσικά να καταλυθεί το κοσμικό Σύνταγμα της Συρίας (κατοχυρώνει ανεξιθρησκεία, ελεύθερη πολιτική δραστηριότητα όλων των κομμάτων, Δωρεάν Δημόσια Παιδεία σε όλες τις βαθμίδες, Δημόσια και ΔΩΡΕΑΝ ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, κοσμική δικαιοσύνη κι όχι σαρία κ.α.π.).
Θα μπορούσε κάποιος να "κατανοήσει" ως υποχρέωση των κυβερνήσεων απέναντι στο ΝΑΤΟ και την "μεγάλη δημοκρατική ευρωπαϊκή οικογένεια" (Ε.Ε.), τους νεοαποικιοκράτες που διαφεντεύουν και την πατρίδα μας... το φονικό εμπάργκο εναντίον του λαού της Συρίας κι ακόμη την απέλαση της πρέσβειρας της Συρίας από την Ελλάδα, ως ανεπιθύμητο πρόσωπο. Όμως, να βρίσκουν στοργική αγκαλιά οι τζιχαντιστές από τον πρωθυπουργό της χώρας μας, απαιτεί "διευκρινήσεις", μιας και δεν υπάρχει κάποια επίσημη ΝΑΤΟϊκή απόφαση, ή απόφαση της Ε.Ε. για υποστήριξη των τρομοκρατών στη Συρία!
Τι επιπτώσεις θα έχουν οι αγκαλιές του Τσίπρα, όταν κλείσει η υπόθεση Συρία, με την εξολόθρευση όλων των τρομοκρατών και με τις σχετικές καταγγελίες του νέου Αμερικανού προέδρου Τράμπ, για άμεση σχέση της Κλίντον με την τρομοκρατία στη Συρία; Τι επιπτώσεις θα έχουν οι αγκαλιές του Τσίπρα, όταν ξεκινήσουν τα διεθνή εντάλματα σύλληψης των τρομοκρατών της Συρίας σε όλες τις χώρες του κόσμου; Ποιους υποστηρικτές της τρομοκρατίας έχει στην αγκαλιά του ο κ. Τσίπρας: - Τον Ισμαήλ Αλ Χαλάμπι - Τον Άρεφ Αλομπέϊντ (Aref Alobeid)
Το κουβάρι της δράσης των τρομοκρατών στην Ελλάδα μόλις ξεκίνησε να ξετυλίγεται... Οι γιάφκες των τρομοκρατών λειτουργούν στην Ελλάδα ακόμη και με "νόμιμα" σωματεία, που υποχρεώνουν γυναίκες πραγματικούς πρόσφυγες, να φορούν μαντίλες, να κάνουν εγγραφή στις "αντιπολιτευόμενες" οργανώσεις της Συρίας στην Ελλάδα, ώστε να λαμβάνουν συσσίτια και "προστασία"...
Ένα χυδαίο κύκλωμα εμπορίου ανθρώπινων ψυχών, με φερετζέ τον "εκδημοκρατισμό" της Συρίας κι αποτελούμενο από "επώνυμους" και με υψηλές κοινωνικές δραστηριότητες, τους ποινικούς εγκληματίες που αποφυλάκισαν οι τζιχαντιστές σε πόλεις της Συρίας που είχαν τον έλεγχο, από μαχητές του χαλιφάτου που δραπέτευσαν όταν έγινε διακοπή μισθοδοσίας (μετά τη Ρωσική παρέμβαση που εγινε μετα από προσκληση της Συριακης κυβερνησης), από αυτούς που εντάχθηκαν στις τρομοκρατικές οργανώσεις και δολοφονούσαν συμπολίτες τους και συγχωριανούς τους (έναντι 3.000 $ μηνιαίως), από λιποτάκτες... Κι αυτό το τρομοκρατικό κύκλωμα που δραστηριοποιείται στο χώρο των πραγματικών προσφύγων, είναι γνωστό και προστατευόμενο από τους επαγγελματίες κι έμμισθους "αντιρατσιστές", τις ΜΚΟ και τους "φιλάνθρωπους" που κερδοσκοπούν με το προσφυγικό δράμα, τις "αριστερές" οργανώσεις και κόμματα της "κοινωνίας των πολιτών" του Σόρος...
-------------------------------------------------------------------------------------------------------
Η ΓΕΝΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ ΚΑΙ ΤΑ ΤΣΟΓΛΑΝΙΑ...
Michael Odysseus Yakoumakis
Μέρα που 'ναι σήμερα, γέμισαν τα ΜΚΔ πάλι - όπως κάθε τέτοια μέρα τα τελευταία χρόνια - με βαρύγδουπες δηλώσεις διαφόρων τσογλανιών (ηλικιακής ομάδας 18 - 45 συνήθως, αν και δεν λείπουν τέτοιοι και από την δική μου ηλικιακή ομάδα) που καταριούνται και... λοιδωρούν τη "γενιά του Πολυτεχνείου" (στην οποία ανήκω κι εγώ, αν και είμαι από τους πλέον πιτσιρικάδες - 17 χρονών τότε) εξομοιώνοντάς μας συλλήβδην με ανθρώπινα σκουπίδια τύπου Δαμανάκη και Λαλιώτη και κατηγορώντας μας ως υπεύθυνους για όλη τη μιζέρια και τη χλαπάτσα που ο Ελληνικός Λαός τρώει σήμερα, λίγο ως πολύ αδιαμαρτύρητα, ή απλά γκρινιάζοντας.
Αντιλήφθηκα πως αρκετοί φίλοι μου προσπαθούν να φέρουν τα εν λόγω τσογλάνια στα συγκαλά τους και - λόγω υπέρμετρης ανεκτικότητας και διαλλακτικότητας - φτάνουν στο σημείο να τους απολογούνται κι όλας για λογαριασμό της γεννιάς μας, μιλώντας τους για ιδανικά, πατριωτισμούς, φιλότιμο, επανάσταση και άλλα τέτοια που τα τσογλάνια - όντες κυνικοί, παρτάκηδες, ωφελιμιστές, ψοφοδεείς, γλύφτες, εθνομηδενιστές και απολίτικοι, δηλαδή hipsters - απλά αδυνατούν να αντιληφθούν.
Προσωπικά, ακριβώς επειδή έχω να κάνω με ως άνω είδους ούγκανα, δεν θα ματαιοπονήσω να τους εξηγήσου πράγματα εξ' ορισμού ακατάληπτα για δαύτους και να απευθυνθώ στο φιλότιμο που δεν έχουν, ούτε στο ελάχιστο. Απλά ΠΡΟΚΑΛΩ το κάθε τσογλάνι που θα λοιδωρήσει αστόχαστα τη γενιά του Πολυτεχνείου, να μας πείσει με έργα, το κάθε τσογλάνι, πως έχει το 25% έστω, από τα κάκαλα που είχαμε όσοι τότε - ούτε καλά καλά 22 χρονών - βρεθήκαμε μπροστά σε θωρακισμένα και ενόπλους και ΚΑΘΗΣΑΜΕ ΕΚΕΙ, ΔΕΝ ΦΥΓΑΜΕ, αντιμετωπίζοντας τις συνέπειες! Ας μας πείσει για κάτι τέτοιο λοιπόν, το κάθε τσογλάνι, και μετά ας μας κρίνει, το κάθε τσογλάνι, αλλιώς καλύτερα να το βουλώσει, το κάθε τσογλάνι, και να πάει να κάνει ο,τι ξέρει καλύτερα να κάνει το κάθε τσογλάνι, να πιάσει, δηλαδή, κανένα pokemon!
ΡΕ ΟΥΣΤ ΑΠΟ ΔΩ!.... ΤΣΟΓΛΑΝΙΑ!
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
Με την προστασία των ΜΑΤ κι άγριο κράξιμο, σ' όλη την Ελλάδα, όπου πρόθυμοι συριζαίοι τόλμησαν να κατέβουν σε πορειες μνήμης για την Εξέγερση του Νοέμβρη...
Αναγνωρίσιμοι συριζαίοι πάντως δεν τολμούν να κατέβουν πια σε πορείες. 'Όπως ακριβώς είχε γίνει και με το ΠΑΣΟΚ μετά το μνημόνιο. Και οι ελάχιστοι που κατέβηκαν με το πανό του σύριζα δεν γλίτωσαν το άγριο γιουχάισμα από τους υπόλοιπους.
------------------------------------------------------------------------------------------------------
ΤΕΛ ΑΒΙΒ.-- Εγκρίθηκε κατ' αρχήν από το ισραηλινό κοινοβούλιο νομοσχέδιο για τη νομιμοποίηση εκατοντάδων σπιτιών Εβραίων εποίκων που κτίστηκαν πάνω σε γη ιδιοκτησίας Παλαιστινίων. Το νομοσχέδιο, που αντανακλά τον ολοένα και αυξανόμενο ρόλο των εποίκων στην πολιτική σκηνή του Ισραήλ, κατατέθηκε στη Βουλή μετά την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου για εκκένωση περίπου 2.500 σπιτιών Εβραίων εποίκων, που κτίστηκαν σε γη ιδιοκτησίας Παλαιστινίων στα κατεχόμενα της Δυτικής Οχθης, έως τις 25 Δεκέμβρη.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------
ΣΥΡΙΑ Ο Σύρος Πρόεδρος Μπ. Ασαντ αντιμετωπίζει με έντονη επιφύλαξη τις προεκλογικές δηλώσεις του νέου Προέδρου των ΗΠΑ για τους τζιχαντιστές
Συνέντευξη Ασαντ
Αργά το βράδυ της Τρίτης, από τη Δαμασκό ο Σύρος Πρόεδρος Μπασάρ Ασαντ έδωσε συνέντευξη στο πορτογαλικό δίκτυο RTP, εκφράζοντας έντονες επιφυλάξεις εάν τελικά ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος στις ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ θα τηρήσει τις προεκλογικές υποσχέσεις για συνεργασία κατά των τζιχαντιστών στη Συρία. Σε περίπτωση που τις υλοποιήσει, ο Ασαντ είπε ότι θα μπορούσε να αποτελέσει ένα «φυσικό σύμμαχο» στον αγώνα εναντίον της «τρομοκρατίας».
Παρατήρησε πως θα περιμένει να δει αν τελικά ο Ντ. Τραμπ θα αλλάξει την πολιτική του για τη Συρία, σημειώνοντας το ρόλο ανταγωνιστικών «λόμπι και άλλων δυνάμεων» που επηρεάζουν την εκάστοτε αμερικανική κυβέρνηση. Σε άλλο σημείο, εκτίμησε ότι ο πόλεμος «μπορεί να κερδηθεί μόνο εάν αποκατασταθεί η σταθερότητα στη Συρία».
Επίσης, χτες επαναλήφθηκαν οι αεροπορικές επιθέσεις από τις ρωσικές δυνάμεις σε περιοχές των συριακών επαρχιών Ιντλίμπ Χομς και σε προάστια του νοτιοδυτικού και ανατολικού τμήματος της πόλης Χαλέπι,σε συνδυασμό με την κλιμάκωση χερσαίων επιχειρήσεων σε στρατηγικές συνοικίες του Χαλεπίου από το συριακό στρατό. Ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Αμυνας, Ιγκόρ Κονασένκοφ, σημείωσε πως οι επιχειρήσεις σε βάρος «τρομοκρατών» που δρουν ιδιαίτερα σε περιοχές του νοτιοδυτικού Χαλεπίου έκαναν το συριακό στρατό να ανακτήσει τον έλεγχο αρκετών συνοικιών της πόλης.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
ΑΝΤΑΡΣΥΑ Ιωαννίνων: Κάτω η αστυνομοκρατία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ
Απόψε στα Γιάννενα η διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, όχι μόνο δεν είχε να ζηλέψει από την δεξιά αστυνομοκρατία, αλλά αποδείχτηκε χειρότερη μιας δεξιάς ή και ακροδεξιάς διακυβέρνησης. Οι ένστολοι δολοφόνοι της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ όχι μόνο κατέλαβαν τον δημόσιο χώρο έξω την περιφέρεια, αλλά σάπισαν στο ξύλο και προσήγαγαν διαδηλωτές, μεταξύ αυτών και μέλη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, διαλύοντας μια ειρηνική πορεία, πνίγοντας στα δακρυγόνα την πόλη των Ιωαννίνων.
Τα πολλά λόγια είναι φτώχια, καταγγέλλουμε την προκλητική κατάληψη δημοσίου χώρου από τους ένστολους δολοφόνους. Καταγγέλλουμε την άγρια καταστολή της ειρηνικής πορείας του πολυτεχνείου, απαιτούμε την απελευθέρωση αυτών που προσήγαγε η Συριζαίικη καταστολή. Καλούμε τον γιαννιώτικο λαό σε πανδημοκρατική κινητοποίηση ενάντια στο τρομοκρατικό αστυνομικό κράτος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ
Ιωάννινα 17/ 11/2016
ΑΝΤΑΡΣΥΑ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
Είναι «φασιστικό» να αποτρέπεις την κατάθεση στεφανιών;
17/11/2016
Εδώ και δεκαετίες εκπρόσωποι και νεολαίοι κομμάτων εξουσίας προπηλακίζονται από φοιτητές αριστερών σχημάτων όταν προσπαθούν να καταθέσουν στεφάνι στην επέτειο του Πολυτεχνείου. Η ΠΑΣΠ, ειδικά στα χρόνια του μνημονίου, όχι μόνο έμενε συνήθως αποκλεισμένη και άκουγε τα εξ αμάξης από τους συγκεντρωμένους αλλά αναγκαζόταν να συμμετέχει στην πορεία με ένα μπλοκ που είχε περισσότερα άτομα για περιφρούρηση από αυτούς που περπατούσαν στο κέντρο.
Όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ήρθε στην εξουσία και εφάρμοσε ακραία νεοφιλελεύθερη πολιτική ενώ επέβαλε δικτατορικού τύπου μέτρα για την απαγόρευση συναθροίσεων και διαδηλώσεων, είχε έρθει η σειρά των δικών του μελών να ακούσουν τα γιουχαΐσματα των συγκεντρωμένων. «ΦΑΣΙΣΜΟΣ» άρχισαν να φωνάζουν εν χορώ τα στελέχη του κόμματος – πολλά από τα οποία συμμετείχαν παλαιότερα στον προπηλακισμό μελών των εκάστοτε κομμάτων εξουσίας. Λυπάμαι που θα τους απογοητεύσω αλλά δεν είναι φασισμός.
Για την ακρίβεια είναι η υγιής αντίδραση σε κάθε μορφή αυταρχικής εξουσίας – είτε ο αυταρχισμός εκφράζεται με δολοφονική οικονομική πολιτική είτε με τα ΜΑΤ, που χτύπησαν όσους διαδήλωναν εναντίον του Ομπάμα. Αν διακρίνει κάτι την επέτειο του Πολυτεχνείου από τις άλλες εθνικές γιορτές και παράτες είναι ότι παραμένει… μάχιμη. Εκφράζει ακόμη την εξέγερση που μπορεί να ανατρέψει αντιλαϊκά καθεστώτα. Μετουσιώνεται κάθε χρόνο για να αποτυπώσει τις ανησυχίες παλαιότερων και νεότερων γενιών.
Αν κάποια μέρα μετατραπεί σε μια ακόμη εθνική γιορτή, για να βγάζει λόγους ο πρόεδρος της δημοκρατίας, να κάτσετε και εσείς στην ουρά να καταθέσετε το στεφανάκι σας. Επειδή όμως κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται για τις επόμενες δεκαετίες, αν δεν σέβεστε την επέτειο του Πολυτεχνείου… να τη φοβάστε.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Νύχτα καταστολής και ανεξήγητης βίας
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 17-11-2016, 23:22
Με επεισόδια, δακρυγόνα και αδιάκριτους ξυλοδαρμούς τελείωσε η πορεία του Πολυτεχνείου στα Γιάννενα, σε μια από τις πιο παράλογες, απροσδόκτηες και βίαιες στην εξέλιξή τους συγκρούσεις που έχουν καταγραφεί τα τελευταία χρόνια, εντελώς πρωτόγνωρα για πορεία Πολυτεχνείου στην πόλη. Τραυματίας μεταφέρθηκε ο αστυνομικός διευθυντής Ιωαννίνων Γιάννης Βασιλάκος, το πρώτο θύμα της βραδιάς, ενώ τουλάχιστον δύο διαδηλωτές τραυματίστηκαν, ο ένας εκ των οποίων διακομίστηκε στο νοσοκομείο με χτύπημα από γκλομπ στο κεφάλι. Αργότερα, ξυλοκοπήθηκαν βίαια από την αστυνομία μέσα στο αστυνομικό μέγαρο δημοτικός σύμβουλος και εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων που πήγαν μετά την πορεία για να παρέμβουν για τους συλληφθέντες. Ταυτόχρονα, από τις 8 και μετά εξελίχθηκε μαζική επιχείρηση προσαγωγών (περίπου 20 άτομα τελικά) στη Ναπολέοντα Ζέρβα και στους γύρω δρόμους από αστυνομικούς με πολιτικά, οι οποίοι σχεδόν προσήγαγαν όποιον έβλεπαν, σηκωτό. Διαδηλωτές καταγγέλλουν μαζικούς και αδιάκριτους ξυλοδαρμούς από την αστυνομία.
Η βραδιά φάνηκε ότι δεν θα κυλούσε ομαλά από νωρίς. Για πρώτη φορά στα χρονικά πορείας Πολυτεχνείου στα Γιάννενα, η αστυνομία επέλεξε να μην έχει «διακριτική παρουσία», αλλά να παρατάξει τρεις διμοιρίες ΜΑΤ μπροστά στην Περιφέρεια, κατά μήκος του κτιρίου, επάνω στο πεζοδρόμιο. Αυτή η εικόνα εξέπληξε αρκετούς, καθώς είναι εντελώς ασυνήθιστη για επέτειο Πολυτεχνείου, η οποία στην πόλη κυλούσε «ανώδυνα» τα προηγούμενα χρόνια. Το ίδιο συνέβαινε και φέτος, μέχρι τις 8 παρά το απόγευμα.
Επιστρέφοντας η πορεία σταμάτησε στο σημείο που διαλύεται συνήθως, μπροστά στην Περιφέρεια. Η παρουσία των παραταγμένων ΜΑΤ προκάλεσε έντονες αντιδράσεις. Το «φιτίλι» μπήκε με τις αντεγκλήσεις και σε κάποιο σημείο, ο αστυνομικός διευθυντής αποχώρησε χτυπημένος και τραυματίας, με ασθενοφόρο. Κατόπιν, τα ΜΑΤ πέταξαν δύο χειροβομβίδες κρότου-λάμψης και ακολούθησαν δακρυγόνα. Το πρώτο πετάχτηκε κάτω από αυτοκίνητο που ήταν παρκαρισμένο μπροστά στην Περιφέρεια και ενώ φάνηκε ότι όλα θα έληγαν εκεί (φάνηκε μάλιστα να υπάρχει και διχογνωμία μεταξύ των αστυνομικών για το αν θα συνεχιστεί η επίθεση ή όχι), ακολούθησαν και άλλα δακρυγόνα. Η διαδήλωση «έσπασε» σε δύο κομμάτια. Το ένα, πήγε προς τη Δωδώνης και διαδηλωτές έβαλαν φωτιά σε κάδους που έσυραν στο κέντρο του οδοστρώματος, ενώ το άλλο πήγε προς την πλατεία Πάργης.
Ταυτόχρονα, άνδρες της ασφάλειας ξεκίνησαν να κάνουν προσαγωγές από την αρχή της Ν. Ζέρβα προς τα πάνω. Σε κάποια στιγμή, είχαν αποκλείσει 10 περίπου άτομα στους τούρκικους καφενέδες και μετέφεραν τους προσαχθέντες στο αστυνομικό μέγαρο. Εκεί, αντιπροσωπεία μπήκε στο κτίριο και η κατάσταση «ξέφυγε» τελείως όταν αστυνομικοί τους ξυλοκόπησαν και τους έβγαλαν έξω. Συγκεντρωμένοι υπάρχουν ακόμα, στις 11 το βράδυ, έξω από την αστυνομία, ενώ μέχρι τις 10.30 είχαν αφεθεί ελεύθεροι 4 προσαχθέντες. Ανακοίνωση καταγγελίας για τη δράση της αστυνομίας εξέδωσε αργά το βράδυ η ΑΝΤΑΡΣΥΑ Ιωαννίνων.
------------------------------------------------------------------------------------------------------
Χιλιάδες στους δρόμους: Διαδήλωσαν για τις εξεγέρσεις της νέας εποχής
17.11.16
Χιλιάδες άνθρωποι συμμετείχαν στην πορεία για την επέτειο της εξέγερσης του Νοέμβρη στην Αθήνα.Η μαζική πορεία προς την Αμερικάνικη Πρεσβεία ξεκίνησε λίγα λεπτά μετά τις 5.00 μ.μ., με την κεφαλή της στην Παλιά Βουλή στην οδό Σταδίου. Μπροστά, τα πολύ μαζικά και πυκνά μπλοκ των Φοιτητικών Συλλόγων της Αθήνας, με πρώτο αυτό των συλλόγων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Νέοι και νέες, με παλμό και μαχητικότητα βροντοφώναξαν: "Οι εξεγέρσεις δεν μπαίνουν στα μουσεία - Εμπρός για της γενιάς μας τα πολυτεχνεία". Μετά τα μαζικά φοιτητικά μπλοκ, ακολουθούσαν φορείς, σύλλογοι και σωματεία, αλλά και τα πανό Εργατικών Λεσχών από γειτονιές της Αττικής. Αμέσως μετά η Λαϊκή Αντίσταση, το ΚΚΕ μ-λ και το Μ-Λ ΚΚΕ, Τούρκοι και Κούρδοι πολιτικοί πρόσφυγες, η "Κόντρα" και η "Πρωτοβουλία για Λαϊκό Μέτωπο".
Στη συνέχεια ξεκινούσε το πολύ μαζικό μπλοκ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και των Οργανώσεών της. Στην κεφαλή το μεγάλο κεντρικό πανό της ΑΝΤΑΡΣΥΑμε σύνθημα "Επαναστατικός Αγώνας Ενάντια στην κρίση του καπιταλισμού, την επίθεση κυβέρνησης-ΕΕ. στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους". Ακολουθούσε το ιδιαίτερα μαζικό μπλοκ με το πανό του ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση, ενώ αμέσως μετά το κεντρικό πανό της νΚΑ-νεολαίας Κομμουνιστική Απελευθέρωση. Στη συνέχεια η ΟΚΔΕ Σπάρτακος και το ΣΕΚ, η ΚΕΕΡΦΑ, η Εργατική Αλληλεγγύη, κ.α. Στο μπλοκ της ΑΝΑΡΣΥΑ, του ΝΑΡ και της ν.Κ.Α. κυριάρχησαν τα συνθήματα "Καμία αυταπάτη - καμία αναμονή, Κάτω η κυβέρνηση, με πάλη λαϊκή", "Ψωμί παιδεία ελευθερία, Ήρθε η ώρα να κάνουμε ανταρσία", "Εμπρός λαέ για μια αριστερά-Που δε θα υποτάσσεται - δε θα προσκυνά", "Ελευθερία – ισότητα – διεθνισμός-Η νιότη του κόσμου είναι ο κομμουνισμός", "Λαέ θυμήσου το χώμα που πατάς - Λευτέρωσε ο Άρης και ο ΕΑΜ-ΕΛΑΣ" και άλλα αντιμπεριαλιστικά, αντιπολεμικά και αντικυβερνητικά συνθήματα. Πιο πίσω οργανώσεις της αριστεράς όπως το ΕΕΚ, η ΟΚΔΕ, η ΛΑΕ κ.α., καθώς και συλλογικότητες του αυτόνομου και αντιεξουσιαστικού χώρου.
Λίγο μετά τις 8.00 μ.μ. η πορεία ολοκληρώθηκε μπροστά από την αμερικάνικη πρεσβεία. Τα μπλοκ με παλμό φώναξαν συνθήματα όπως "Αυτοί σκοτώσαν Λαμπράκη-Μπελογιάννη, φωνιάδες των Λαών Αμερικάνοι" και άλλα, ενώ η πορεία του μπλοκ του ΝΑΡ και της ν.Κ.Α. "έκλεισε" δυνατά με το σύνθημα "Το μέλλον μας δεν είναι ο καπιταλισμός - Είναι η επανάσταση και ο κομμουνισμός". Μαζικές ήταν οι πορείες για την επέτειο του Πολυτεχνείου και σε μια σειρά άλλες πόλεις, όπως τη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα, κ.α.
Πρωτοφανής επίθεση από τις αστυνομικές δυνάμεις δέχθηκε η πορεία του Πολυτεχνείου στα Γιάννενα. Την ώρα που τα μπλοκ των φοιτητικών Συλλόγων και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ περνούσαν έξω από το κτίριο της Περιφέρειας Ηπείρου, εντελώς απρόκλητα οι αστυνομικές δυνάμεις έκαναν χρήση χημικών και στη συνέχεια επιτέθηκαν με γκλομπ στους διαδηλωτές, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό τουλάχιστον 2 μελών της ΑΝΤΑΡΣΥΑ (ο ένας παραμένει στο νοσοκομείο). Οι δυνάμεις καταστολής πραγματοποίησαν μετά την πορεία προσαγωγές στους δρόμους. Μαζική αντιπροσωπεία συνδικαλιστών, φοιτητικών συλλόγων και σωματείων μετέβη στο αστυνομικό Μέγαρο Ιωαννίνων, όπου και πάλι δέχθηκαν επίθεση, ενώ έγινε και μια σύλληψη συνδικαλιστή. Τα πρωτοφανή σε αγριότητα γεγονότα για την πόλη των Ιωαννίνων καταγγέλλουν πλήθος φορείς και σύλλογοι, οργανώσεις, κ.α.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
ΤΟΝ ΞΕΡΕΤΕ ? το νεαρο στο κυκλο ,? ασφαλως κι οχι ! Οπως και δεκαδες Χιλιαδες που διαδηλωνανε τις μερες εκεινες . Και δολοφονηθηκανε και θαφτηκαν κρυφα λογω των επιπτωσεων στις οικογενειες τους απο μεγαρα , παχυ κι ελευσινα . Φοβουμενοι χρονια τα συνεπακολουθα της δεκαετιας του 50 και 60 , που αντιστασιακοι βαφτιζονταν κομμουνισται κι τους τρεχαν εξοριες με βασανιστηρια κι χωρις αξιοπρεπεια στην καθημερινοτητα τους . ΟΛΟΙ η ελληνικη επικρατεια προσεχε τη ελεγε , πως συμπεριφεροτανε για να μην βγει βολτα απο το κοντινο αστυνομικο τμημα " για υποθεση τους " οπως το λεγανε το καλεσμα τοτε για να φανε ξυλο . Εχοντας η χωρις εχοντας κανει κατι ! .
Αλλα θα αφησω το νεαρο να σας τα διατυπωση με το δικο του τροπο αυτον που ειναι στο κυκλο τοτε ,.........ειναι ο Ιωάννης Σαμπατακάκης
Με το σκεπτικό οτι εφονευθησαν εκτός χώρου πολυτεχνείου δεν θεωρούνται θύματα του , διαβάζω σε διάφορα ποστ ... με την λογική αυτή ούτε η Μάννα σας θεωρείται πουτάνα όταν γαμιεται εκτός της οικία της ... γατάκια !!! Οσο για την γενιά μας που πολλοί θεωρείται ως άτιμη γενιά, ένα πρέπει να γνωρίζετε πως εμείς ΤΟΛΜΗΣΑΜΕ και άμα λάχει θα ΞΑΝΑΤΟΛΜΉΣΟΥΜΕ ...... γραφει ο φιλος μου που ηταν στο πολυτεχνειο κι γυρω απο αυτο των ημερων των διαδηλωσεων . και συνεχιζει Η ΓΕΝΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ Μεταξύ δεκάδων χιλιάδων εξεγερμένων αγωνιστών φοιτητών, που συμμετείχαν μαζι με μαθητές σπουδαστές εργάτες και κάθε λογής ελεύθερων Ελληνων , στη κατάληψη του Πολυτεχνείου, είχαν παρεισφρήσει οι γνωστοί γκεμπελιστές δοσίλογοι Λαλιώτης, Δαμανάκη και πιθανόν ακόμα 5-6 ρουφιάνοι. Αυτή η εισβολή ήταν απόλυτα λογική, αφού το φοιτητικό κίνημα του 1973 εξελίχθηκε ανοιχτά και καλούσε τον λαό σε εξέγερση κατά της χούντας. Αν υπήρχαν περιορισμοί, το πολύ-πολύ να είχαμε μια επανάληψη του «πειράματος» κατάληψης της Νομικής Αθηνών του 1972. Θα πρέπει να είσαι πολύ μαλάκας, για να εξισώνεις μια ολόκληρη γενιά που έδειξε αυταπάρνηση και πατριωτισμό, με 5-10 ρουφιάνους της διαφθοράς και με καμιά 200ριά κατασκευασμένους λεχρίτες, που τώρα, που πέτυχαν τους σκοπούς τους, και από πλευράς νομής της εξουσίας και από πλευράς εξώντωσης των πραγματικών αγωνιστών, δεν επιζητούν να προβάλλονται σαν μέρος αυτής της γενιάς.... .
ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΩΣ Γ.Α. ΡΩΤΩ το τελευταιο σας θυμιζει κατι επι των ημερων μας , τα τελευταια χρονια ?

2 σχόλια:

e-h είπε...



You signed this petition, now help it reach 25,000 signatures - Donald Trump: Pardon Julian Assange
Reach the next milestone


5 days ago, you signed this petition. Help it reach 25,000 signatures.
Share it
https://www.change.org/p/donald-trump-pardon-julian-assange?tk=yjxjXMjf_5rAhtCaAe8HCxxwpZiJ1lHYUv2e3k80avg&utm_source=supporter_signature_milestone_email&utm_medium=email&utm_campaign=supporter_signatures_25000&utm_term=supporter_signature_milestone_email

Turn your signature into dozens more by sharing the petition. We'll let you know when your friends sign, so you can see your impact.

Share now →




Promote it

Your contribution of $5 or more will feature the petition to dozens of like-minded Change.org users.

Promote now →




e-h είπε...

Υπογραψατε την παρούσα αναφορά, τώρα βοηθήστε να φτάσουν 25.000 οι υπογραφές - Donald Trump: Συγγνώμη Julian Assange
Προσεγγίστε το επόμενο ορόσημο


πριν από 5 ημέρες, υπέγραψαν την παρούσα αναφορά. Βοηθήστετη να φτάσει τις 25.000 υπογραφές.
Μοιράσου το
https://www.change.org/p/donald-trump-pardon-julian-assange?tk=yjxjXMjf_5rAhtCaAe8HCxxwpZiJ1lHYUv2e3k80avg&utm_source=supporter_signature_milestone_email&utm_medium=email&utm_campaign=supporter_signatures_25000&utm_term=supporter_signature_milestone_email

Γυρίστε την υπογραφή σας σε δεκάδες περισσότερους με ανταλλαγή της αναφοράς. Θα σας ενημερώσουμε όταν υπογράψουν οι φίλοι σας, ώστε να μπορείτε να δείτε τον αντίκτυπό σας.

Μοιραστείτε τώρα →




προωθήσουν

Η συμβολή σας των $ 5 ή περισσότερα θα χαρακτηρίσει την αναφορά σε δεκάδες ομοϊδεάτες από τους χρήστες Change.org.

Προώθηση τώρα →