Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2016

Παρασκευη 18 Νοεμβριου 2016


38 ήταν οι προσαχθέντες της Πάτρας. Φοιτητές, σχεδόν στο σύνολό τους, πιάστηκαν από τους ένστολους χρυσαυγίτες του αμόρφωτου ανθρωπάκου σε κεντρικούς δρόμους και καφετέριες, μετά το τέλος της πορείας. Σήμερα 12 απ' αυτούς περνάνε από ανάκριση ως συλληφθέντες.
Πάνω από 30 προσαγωγές στην Πάτρα. Σχεδόν στο σύνολό τους φοιτητές σε κεντρικούς δρόμους της πόλης. Μετά την πορεία και χωρίς να υπάρχουν επεισόδια.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
"Μάχονται σαν λιοντάρια στα Εξάρχεια παλικάρια του Πανεπιστημίου και του Πολυτεχνείου".
Τον στίχο αυτό από λαϊκό εαμικό τραγούδι των Δεκεμβριανών σκεφτόμουν χθες, αναλογιζόμενος ότι ελάχιστα αναφέρεται (και η μεγάλη πλειονότητα του κόσμου δεν γνωρίζει καν) ότι η πύλη του ΕΜΠ στην Πατησίων είχε γκρεμιστεί κι άλλη φορά από τανκς. To 1942 από τους Γερμανους. Στις 5 Δεκεμβρίου 1944, από τους Βρετανούς, για την κατάληψη του χώρου που βρισκόταν υπό τον έλεγχο του ελασίτικου λόχου της σπουδάζουσας της ΕΠΟΝ "Λόρδος Μπάιρον", που συνέχισε όλο τον Δεκέμβρη την ένοπλη αντίσταση στην περιοχή των Εξαρχείων.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
Τα ΜΑΤ των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ προσήγαγαν ειρηνικούς διαδηλωτές στην Πάτρα. Ανάμεσα τους μέλη της Λαϊκής Ενότητας
Η ΛΑΕ ΑΧΑΙΑΣ καταγγέλλει τις μαζικές προσαγωγές διαδηλωτών από τις αστυνομικές αρχές της Πάτρας μετά το πέρας της μεγαλειώδους πορείας για την επέτειο του Πολυτεχνείου. Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της πορείας υπήρξε ένταση μεταξύ ΜΑΤ και διαδηλωτών, και ενώ ηρεμούσε η κατάσταση απρόκλητα τα ΜΑΤ έκαναν εισβολή σε καφέ της πόλης και προσήγαγαν νεαρούς που συμμετείχαν νωρίτερα στην διαδήλωση. Ανάμεσα στους προσαχθέντες και 2 μέλη της Λαϊκής Ενότητας Αχαίας. Η μνημονιακή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στην Πάτρα και σε όλη την Ελλάδα αποφάσισε σήμερα να στιγματίσει τις μεγάλες πορείες για την επέτειο του Πολυτεχνείου που είχαν σαφή αντικυβερνητικό χαρακτήρα, με καταστολή.
Το λαϊκό κίνημα όμως δεν τορμοκρατείται! Καλούμε την πολιτική και φυσική ηγεσία της ΕΛΑΣ να απελευθερώσει άμεσα τους προσαχθέντες Το Γραφείο Τύπου της Λαϊκής Ενότητας Αχαίας
Σχολιο.- Και στη Μυτιλήνη.... 800 διαδηλωτές, 400 ματατζήδες και καπελάκηδες ένας προς δύο
-------------------------------------------------------------------------------------------------------
Για δεύτερη φορά μέσα σε τρεις μέρες αυτοί οι δύο κύριοι μετέτρεψαν την Αθήνα σε πόλη κατεχόμενη. Στρατιές αστυνομικών στους δρόμους, ορδές ένστολων χρυσαυγιτών των ΜΑΤ να συνοδεύουν την πορεία με τα όπλα ανά χείρας από τα πεζοδρόμια, ασφαλιτάκια να επιδίδονται σε προκλήσεις, κυρίως σεξιστικές σε βάρος νεαρών κοριτσιών. Οι κύριοι αυτοί, το αμόρφωτο ανθρωπάκι και ο απίθανος καραβανάς, όπως φαίνεται παίζουν πολύ επικίνδυνο παιχνίδι σε βάρος της δημοκρατίας.
------------------------------------------------------------------------------------------------------
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας της ΑΝΤΑΡΣΥΑ σημερα Παρασκευη στα Γιαννενα για το όργιο καταστολής της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ 18:00 στην παλαιά νομαρχία , ΝΥΝ περιφέρεια Ιωαννινων , εκεί που τα ΜΑΤ αιματοκύλησαν την πορεία.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------
Οι τζιχαντιστές στο ανατολικό Χαλέπι άνοιξαν πυρ πάνω σε πεινασμένους διαδηλωτές
18 Νοεμβρίου 2016, 08:34
Ομήρους για να τους έχουν ως ανθρώπινες ασπίδες κρατάνε οι τζιχαντιστές του Ελεύθερου Συριακού Στρατού (FSA) τους 250.000 και πλέον αμάχους στο ανατολικό Χαλέπι. Οι τζιχαντιστές, που τα συστημικά μέσα αποκαλούν «μετριοπαθείς αντάρτες», σπέρνουν ναρκοπέδια στις «εξόδους» από τις πολιορκημένες συνοικίες για να μην διαφεύγουν οι άμαχοι από την εμπόλεμη ζώνη. Όπως τόνισε ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Ιγκόρ Κονασένκοφ, οι ένοπλοι εμποδίζουν τις προσπάθειες των αμάχων να φύγουν από το ανατολικό Χαλέπι μέσω των «ανθρωπιστικών διαδρόμων» διαφυγής που έχει ανοίξει η κυβέρνηση, τοποθετώντας νάρκες στους δρόμους που οδηγούν σε αυτούς.
Οι κυβερνητικές δυνάμεις παρακολουθούν σε καθημερινή βάση πολίτες να ανατινάζονται από νάρκες καθώς προσπαθούν να διαφύγουν από τους τζιχαντιστές για να φτάσουν προς τις γραμμές του στρατού, τόνισε ο Ρώσος υπουργός. Σύμφωνα πάντα με το ρωσικό υπουργείο Αμύνης, απελπισμένοι κάτοικοι του ανατολικού Χαλεπιού προσπάθησαν να καταλάβουν μια αποθήκη τροφίμων που βρίσκεται υπό των έλεγχο των τρομοκρατών.
Επίσης, κάτοικοι στο ανατολικό Χαλέπι απαίτησαν από το αυτοαποκαλούμενο «τοπικό συμβούλιο» να τους δώσει τρόφιμα και να αναγκάσει τους ενόπλους να φύγουν από την πόλη, ή εάν αυτό δεν γίνεται να επιτραπεί στους αμάχους να φύγουν. Μέσα στο ανατολικό Χαλέπι σημειώθηκαν και διαδηλώσεις. Πεινασμένοι και εξοργισμένοι πολλές εκατοντάδες πολίτες βγήκαν στους δρόμους να διαμαρτυρηθούν. Οι τζιχαντιστές άνοιξαν πυρ πάνω στους διαδηλωτές. Σύμφωνα με τον Ρώσο υπουργό Άμυνας σε διαδήλωση που έγινε στο ανατολικό Χαλέπι την Τρίτη οι τζιχαντιστές σκότωσαν 27 διαδηλωτές και τραυμάτισαν εκατοντάδες. Η διαδήλωση που πνίγηκε στο αίμα έγινε στις συνοικίες Αλ Αμρίγια και Αλ Φαρντούς. Από την αρχή της προηγούμενης εβδομάδας έχουν γίνει συνολικά έντεκα διαδηλώσεις στις κατεχόμενες από τους τζιχαντιστές ανατολικές συνοικίες του Χαλεπιού.
Βίντεο από τη διαδήλωση στη Μπουστάν Αλ Κασρ Δεκάδες πολίτες βγήκαν στους δρόμους της συνοικίας Μπουστάν Αλ Κασρ την Τρίτη, στο ανατολικό Χαλέπι, για να διαδηλώσουν ενάντια στους τζιχαντιστές που κρατάνε την ανθρωπιστική βοήθεια για εκείνους και δεν τη μοιράζουν στους αμάχους. Στο βίντεο βλέπουμε τους τζιχαντιστές να ανοίγουν πυρ κατά των διαδηλωτών, μεταξύ των οποίων είναι και αναρίθμητα παιδιά. Οι τζιχαντιστές, όπως αναφέραμε και παραπάνω, έχουν παγιδεύσει με νάρκες τις εξόδους προς τις κυβερνητικές γραμμές για να μην μπορούν να φεύγουν οι άμαχοι από το ανατολικό Χαλέπι.
Επιτρέπουν τη φυγή από την πόλη μόνο σε όσους πολίτες έχουν να τους πληρώσουν μεγάλα ποσά ως λύτρα. Μόνο όσοι έχουν τα χρήματα να αγοράσουν «άδειες εξόδου», για εκείνους και τις οικογένειές τους, περνάνε στις κυβερνητικές συνοικίες. Αυτούς τους τζιχαντιστές τρομοκράτες, που κρατάνε 250.000 αμάχους ομήρους, δεν τους δίνουν την ανθρωπιστική βοήθεια και τους χρησιμοποιούν ως ανθρώπινες ασπίδες, αυτούς τους ίδιους τζιχαντιστές που άνοιξαν πυρ πάνω στους διαδηλωτές, αποκαλούν οι ανόητοι των Ηνωμένων Εθνών «μετριοπαθείς».
----------------------------------------------------------------------------------------------------------
Οι μισθοφόροι των Τούρκων άρχισαν να κόβουν κεφάλια στη Συρία
18 Νοεμβρίου 2016, 08:12
Άρχισαν τους αποκεφαλισμούς στη βόρεια Συρία οι μισθοφόροι των Τούρκων. Βίντεο που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο δείχνει τουρκόφιλους παραστρατιωτικούς και τζιχαντιστές, που συμμετέχουν στην επιχείριση του τουρκικού στρατού Ασπίδα του Ευφράτη, να περιφέρουν το κεφάλι ενός άνδρα. Οι εικονιζόμενοι τουρκόφιλοι παραστρατιωτικοί και τζιχαντιστές, που περιφέρουν το κεφάλι στο βίντεο ντοκουμέντο (από το ποίο και οι εικόνες), είναι άνδρες της τουρκμενικής Ταξιαρχίας Σουλτάν Μουράντ, μιας παραστρατιωτικής δύναμης που αποτελείται από Τουρκμένους (Τούρκους) της Συρίας και Τούρκους ακροδεξιούς Γκρίζους Λύκους και από την τζιχαντιστική οργάνωση Νουρ Αλ Ντιν Αλ Ζίνκι, που έχει αποκεφαλίσει κι άλλες φορές και έχει φροντίσει να το «διαφημίσει» διαδικτυακά, ωστόσο ακόμα θεωρείται «μετριοπαθής» οργάνωση.
Οι Αμερικανοί από την πλευρά τους ανακοίνωσαν την Πέμπτη ότι απέσυραν την υποστήριξή τους από τις τουρκόφιλες συμμορίες που συμμετέχουν στην επιχείριση Ασπίδα του Ευφράτη, εξαιτίας των επιθέσεων που αυτοί εξαπολύουν στις υποστηριζόμενες από τις ΗΠΑ υπό κουρδική διοίκηση Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF). Οι Κούρδοι με τη σειρά τους καταγγέλλουν ότι οι μισθοφόροι των Τούρκων, που δηλώνουν «μονάδες» του Ελεύθερου Συριακού Στρατού (FSA), απαγάγουν Κούρδους αμάχους από τις περιοχές που κατέλαβαν στα βόρεια της επαρχίας του Χαλεπιού.
Ο Αμερικανός συνταγματάρχης Τζον Ντόριαν, εκπρόσωπος του Διεθνούς Συνασπισμού υπό τις ΗΠΑ, ξεκαθάρισε την Πέμπτη ότι ο Διεθνής Συνασπισμός δεν υποστηρίζει την τουρκική επίθεση με στόχο την κατεχόμενη από το Ισλαμικό Κράτος πόλη Αλ Μπαμπ, ανατολικά του Χαλεπιού, διότι αυτή πραγματοποιείται «ανεξάρτητα» από την Τουρκία δίχως συνεννόηση με τους δυτικούς συμμάχους. Το ελεγχόμενο από το Ισλαμικό Κράτος πρακτορείο ειδήσεων Amaq μετέδωσε την Πέμπτη ότι οι τζιχαντιστές του ISIS κατέστρεψαν με αντιαρματικές ρουκέτες ένα τουρκικό τανκ στα περίχωρα του χωριού Χαζουάν, δυτικά της Αλ Μπαμπ.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------
«Κοκκινα» δανεια στην ΑΤΕ. Απειλουνται με πλειστηριασμους και κατασχεσεις χιλιαδες αγροτες.
------------------------------------------------------------------------------------------------------
Πανω από 50.000 αποποιησεις κληρονομιων φετος λογω ΕΝΦΙΑ και οφειλων.
Η αυξηση των φορων ακινητης περιουσιας αλλα και τα βαρη σε Δημοσιο – τραπεζες αποθαρρυνουν συγγενεις στην αποδοχη κληρονομιων. Πολλα ακινητα μπορει να γινουν στοχος καταπατητων επισημαινει ο προεδρος του Συμβολαιογραφικου Συλλογου Αθηνων. ΠΟΜΙΔΑ «τωρα ζητουν και βεβαιωση από μηχανικο για τημη υπαρξη αυθαιρετων κατασκευων.
------------------------------------------------------------------------------------------------------
Οι εννεα στους δεκα (87%) Ελληνες είναι εντελως απογοητευμενοι από τα μεσα ενημερωσης.
Μολις το 16% των Ελληνων θεωρει αξιοπιστο μεσο τη τηλεοραση.
Πανω από τους μισους Ευρωπαιους (57%) θεωρουν τα εθνικα τους μεσα ενημερωσης υποδουλα σε πολιτικες η εμπορικες πιεσεις.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------
Βραζιλια. Δεκαδες δεξιοι διαδηλωτες εισεβαλαν στο κοινοβουλιο της Βραζιλιας με συνθηματα εναντιον της διαφθορας των πολιτικων και υπερ της αναληψης της εξουσιας από στρατιωτικους στη διαρκεια κινητοποιησεων κατά της λιτοτητας.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
Για τους αφελείς που πίστευαν πως η "δικαιοσύνη" έχει περιθώρια να μην είναι φίδι που δαγκώνει ΜΟΝΟΝ ξυπόλητους & μπορεί να πει ένα (1) έστω ένα (1) ΟΧΙ!
Την απαλλαγή του Ανδρέα Γεωργίου της ΕΛΣΤΑΤ προτείνει ο εισαγγελέας...
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
Η απελευθέρωση του Βούκοβαρ 18 Νοεμβρίου 1991
Οι μάχες του Βούκοβαρ ήταν οι κύριες συγκρούσεις του γιουγκοσλαβικού Στρατού μέσα σε κροατικό έδαφος κατά της τότε κροατικής Πολιτοφυλακής που μετέπειτα μετετράπη σε κροατικές ΕΔ. Εν τέλει οι Γιουγκοσλαβοι κυριάρχησαν και φυσικά κατηγορήθηκαν άμεσα από την Δύση ως εγκληματίες πολέμου. Αν συνέβαινε το αντίστροφο ούτε «κιχ» δεν θα ακούγονταν όπως και έγινε στην εθνοκάθαρση των Σέρβων της Κράινα το 1995 από τις δυνάμεις του Ζάγκρεμπ. Ο πόλεμος είναι κακός αλλά η υποκρισία της Δύσης είναι ακόμα πιο κακή.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------
«Πράσινο φως» από τον ξεχασιάρη Σταθακη (1.000.000 ξέχασε να δηλώσει το ατιμούλικο) για την επένδυση χρυσού στις Σκουριές, αδειάζει τον άλλο "κεντροαριστερό" Σκουρλέτη και τσυριζαίϊκο βοθρο δηθεν ενάντια στην εξόρυξη
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
ΦΙΛΙΠΠΙΝΕΣ Σταθερή η προθυμία για αλισβερίσι με Ρωσία - Κίνα
ΜΑΝΙΛΑ.-- Ο Πρόεδρος των Φιλιππίνων συνεχίζει να εκπέμπει μηνύματα ότι η ντόπια αστική τάξη δε θα «εγκλωβιστεί» στη συνεργασία της με τις ΗΠΑ, που ήταν βασικός σύμμαχός της όλα τα προηγούμενα χρόνια. Ετσι, πριν αναχωρήσει για τη Λίμα του Περού και τη Σύνοδο του APEC, ο Ροντρίγκο Ντουτέρτε δήλωσε ότι η χώρα του πιθανώς ακολουθήσει το παράδειγμα της Ρωσίας και αποχωρήσει κι αυτή από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης. Υποστήριξε ότι αυτό αποτέλεσε μάθημα για τα σημερινά Ηνωμένα Εθνη «στα οποία κυριαρχούν οι ΗΠΑ» και απέτυχαν να σταματήσουν τους πολέμους. Ο Φιλιππινέζος ηγέτης πρόσθεσε ότι αν Κίνα και Ρωσία αποφασίσουν να δημιουργήσουν «μια δική τους νέα τάξη (σ.σ. Νέο διεθνή οργανισμό)», θα είναι ο πρώτος που θα ενταχθεί. «Αυτό που υπήρχε πριν στη Χάγη ήταν μια Λίγκα Εθνών... τίποτα δεν έγινε, ακόμα γίνονται πόλεμοι», ανέφερε. Μια μέρα πριν, ο Ντουτέρτε είπε ότι στο πλαίσιο της Συνόδου της APEC έχει ήδη ζητήσει να συναντήσει κατ' ιδίαν το Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν. «Απλά θέλω οι δυο χώρες να είναι "καλύτεροι φίλοι"... Αν υπάρχουν πράγματα που μπορούμε να τους πουλήσουμε (στους Ρώσους) ή να εξάγουμε, ακόμα καλύτερα. Αν επίσης υπάρχουν πράγματα που είναι δικά τους και μπορούν να μας πουλήσουν και μπορούν να αξιοποιηθούν σωστά, μπορούμε να τα αγοράσουμε», εξήγησε.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------
ΡΙΟ ΝΤΕ ΤΖΑΝΕΪΡΟ.-- Μεγαλώνει η λαϊκή αντίδραση στην προωθούμενη αντιλαϊκή πολιτική από τον νέο Πρόεδρο της Βραζιλίας, νεοφιλελεύθερο Μισέλ Τέμερ (που ανέτρεψε την Πρόεδρο Ντίλμα Ρουσέφ). Διαμαρτυρίες ενάντια στις μειώσεις μισθών, στην απληρωσιά στο Δημόσιο, στα σχέδια για περικοπές σε Παιδεία, Υγεία, στις προτεινόμενες ιδιωτικοποιήσεις κρατικών εταιρειών έγιναν στο Ρίο, στην Μπραζίλια και σε άλλες πόλεις. Μέσα σε αυτό το κλίμα, 50 περίπου οπαδοί φασιστικών οργανώσεων εισέβαλαν για λίγη ώρα την Τετάρτη σε κεντρική αίθουσα της Κάτω Βουλής, προβάλλοντας το αντιδραστικό αίτημα «να αναλάβει την εξουσία ο στρατός για να χτυπηθεί η διαφθορά των πολιτικών κομμάτων και της σημερινής κυβέρνησης».
------------------------------------------------------------------------------------------------------
ΣΥΡΙΑ
Χτες έγινε γνωστό ότι από πυραύλους που εκτοξεύτηκαν την Τρίτη από το ρωσικό αεροπλανοφόρο «Ναύαρχος Κουζνέτσοφ», που πλέει ανοικτά των συριακών ακτών στη Μεσόγειο, χτυπήθηκαν θέσεις των τζιχαντιστών της «Αλ Κάιντα» στο Ιντλίμπ της Βόρειας Συρίας και σκοτώθηκαν δεκάδες ένοπλοι. Ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Αμυνας, Ιγκόρ Κονασένκοφ, σημείωσε ότι τα θύματα ήταν περίπου 30 και ότι ανάμεσά τους ήταν τρία ανώτερα στελέχη των τζιχαντιστών της οργάνωσης - παρακλάδι της «Αλ Κάιντα» «Μέτωπο Φατάχ αλ Σαμ»(πρώην «Μέτωπο Νούσρα»).
Λίγη ώρα αργότερα, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζακχάροβα, εξέφρασε κατάπληξη για την ένοχη σιωπή ξένων διπλωματών για την απροκάλυπτη χρήση χημικών όπλων στη Συρία από τζιχαντιστές. «Ρώσοι ειδικοί σε χημικά και βιολογικά όπλα βρήκαν αδιαμφισβήτητες αποδείξεις και τεκμήρια για τη χρήση χημικών όπλων από τρομοκράτες και αυτό δεν είναι ικανοποιητικό για εκείνους που προσπαθούν να παρουσιάσουν ένοπλες ομάδες στο Χαλέπι σαν μετριοπαθή αντιπολίτευση», είπε η Ζακχάροβα.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
Πρώτη με διαφορά η Κλίντον στις ψήφους
Χτες, εννιά μέρες μετά τις εκλογές της 8ης Νοέμβρη, συνεχίζεται η καταμέτρηση περίπου 4.000.000 ψήφων Αμερικανών. Επίσης, δεν έχουν βγει τα αποτελέσματα από την πολιτεία του Μίσιγκαν, όπου εκλέγονται 16 εκλέκτορες. Ωστόσο, αμερικανικά δίκτυα σημειώνουν πως ήδη η υποψήφια των Δημοκρατικών Χίλαρι Κλίντον προηγείται του νεοεκλεγέντος Προέδρου, Ντ. Τραμπ, με πάνω από 1.300.000 ψήφους, οι οποίες έως το τέλος της διαδικασίας δεν αποκλείεται να ξεπεράσουν και τα 2.000.000. Σε καμία περίπτωση βέβαια αυτό δεν ανατρέπει το εκλογικό αποτέλεσμα, που καθορίζεται από τις ψήφους του Κολεγίου των Εκλεκτόρων, την πλειοψηφία των οποίων έχει αναμφισβήτητα ο Ντόναλντ Τραμπ.
Η Κλίντον, πάντως, που έκανε χτες την πρώτη της τηλεοπτική εμφάνιση μετά την ήττα της στις εκλογές, προσπάθησε να φανεί «ενωτική», υπογραμμίζοντας την ανάγκη επικράτησης «κλίματος ενότητας στις ΗΠΑ» παρά το εκλογικό αποτέλεσμα και παρά τις «βαθιές διαιρέσεις» που προκλήθηκαν.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
Τουρκια. Νέες συλλήψεις για συνδέσεις με «τρομοκρατία»
Στο πλαίσιο των δηθεν ερευνών για δηθεν διασυνδέσεις με την «τρομοκρατία», χτες οι δικτατορικες αρχές του αληταρα ισλαμοφασιστα σουλτανου Ερντογαν συνέλαβαν έναν ακόμα δήμαρχο στη νοτιοανατολική χώρα, όπου πλειοψηφεί το κουρδικό στοιχείο. Συγκεκριμένα, συνελήφθη ο δήμαρχος της πόλης Βαν, όπως αντίστοιχα είχε γίνει προχτές στις πόλεις Σίιρτ και Μάρντιν. Το πρακτορείο «Αναντολού» μετέδωσε χτες ότι ο μέχρι πρότινος δήμαρχος της Βαν, Μπεκίρ Καγιά, είχε καταδικαστεί το Γενάρη σε 15ετή κάθειρξη, με την κατηγορία ότι «είναι μέλος τρομοκρατικής οργάνωσης» και δεν είχε ασκήσει έφεση. Στο μεταξύ, ο αληταρας ισλαμοφασιστας υπουργός Αμυνας, Φικρί Ισίκ, που προχτές προανήγγειλε πάνω από 30.000 προσλήψεις στις Ενοπλες Δυνάμεις, χτες σημείωσε ότι το πρώτο εξάμηνο του 2017, η χώρα του σκοπεύει να έχει ασφαλίσει (σ.σ. προφυλάξει) πλήρως τα σύνορά της, προμηνύοντας μεγάλη διάρκεια στις συνεχιζόμενες επιχειρήσεις του στρατού με πρόσχημα την αντιμετώπιση δηθεν των τζιχαντιστών και άλλων «τρομοκρατών».
Σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (DPA), «αρκετά μέλη του τουρκικού στρατού» που «σταθμεύουν» σε βάση του ΝΑΤΟ στη νοτιοδυτική περιοχή Ραμστάιν της Γερμανίας, υπέβαλαν αίτηση για χορήγηση ασύλου από το Βερολίνο. Το πρακτορείο επικαλέστηκε έναν τοπικό αξιωματούχο ονόματι Πολ Γιούνκερ, που είπε ότι το ίδιο έκαναν και τα μέλη των οικογενειών των στρατιωτών. Δεν έγινε γνωστός ο λόγος που δεν θέλουν να γυρίσουν στην Τουρκία, αλλα ολοι καταλαβαινουν γιατι. Φοβουνται για τη ζωη τους (από τον τρελαμενο για αιμα στη προσπαθεια του να κυριαρχισει), αληταρα ισλαμοφασιστα σουλτανο Ερντογαν.
------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ο Τζο Χιλ εκτελέστηκε στις 19 Νοεμβρίου του 1915. Όταν ο αποσπασματάρχης διέταξε «έτοιμοι», ο Χιλ φώναξε: «Πυρ! Εμπρός λοιπόν πυρ»! Το σώμα του στάλθηκε στο Σικάγο όπου αποτεφρώθηκε. Οι στάχτες του τοποθετήθηκαν σε εξακόσιους μικρούς φακέλους και στάλθηκαν σε σωματεία σε όλον τον κόσμο. Κάποιοι από αυτούς τους φακέλους ανοίχτηκαν στις Πρωτομαγιάτικες συγκεντρώσεις του 1916 και οι στάχτες του Χιλλ σκόρπισαν πάνω από τα επαναστατικά λάβαρα των συντρόφων του. Η θυσία του έγινε τραγούδι στα χείλη εκατομμυρίων εργατών και ενέπνευσε καινούργιους αγωνιστές. Έτσι κηδεύει τους νεκρούς της η εργατική τάξη. Η παρακαταθήκη του Χιλ στους συντρόφους του κάθε εποχής καταγράφεται στο τελευταίο γράμμα του προς τον Μπιλ Χέιγουντ, έναν ηγέτη των IWW: «Αντίο Μπιλ. Πεθαίνω σαν αληθινός επαναστάτης. Μην χάσετε χρόνο σε θρήνους. Οργανωθείτε..!»…
«Ονειρεύτηκα τον Τζο Χιλλ χθες το βράδυ/ Ζωντανό όπως εσύ κι εγώ/ Του είπα «μα Τζο, είσαι δέκα χρόνια νεκρός»/ «Ποτέ δεν πέθανα» είπε αυτός/ «Ποτέ δεν πέθανα» είπε αυτός (…) Από το Σαν Ντιέγκο μέχρι το Μέιν/ Σε κάθε ορυχείο και μύλο/ Όπου οι εργάτες υπερασπίζονται τα δικαιώματά τους/ Εκεί θα βρεις τον Τζο Χιλλ (…)» (Alfred Hayes- Earl Robinson, “Joe Hill” 1936. Το τραγούδι αυτό το έχουν ερμηνεύσει πολλοί γνωστοί καλλιτέχνες όλα αυτά τα χρόνια –από τον Pete Seeger μέχρι και τον Bruce Springsteen την τελευταία Πρωτομαγιά στην Φλόριντα. Η ερμηνεία που έχει μείνει, ίσως, πιο χαραγμένη στη μνήμη είναι αυτή της Τζόαν Μπαέζ στο φεστιβάλ του Γούντστοκ το 1969)
Δύο χρόνια πριν, τον Οκτώβριο του 2013, το σωματείο του εργοστασίου της «Φορντ» στη Ρωσία οργάνωσε ένα διαγωνισμό αφίσας στη μνήμη του Τζο Χιλλ, ήρωα του παγκόσμιου προλεταριάτου που εκτελέστηκε το 1915 στις ΗΠΑ. Δυστυχώς, η τύχη του διαγωνισμού παραμένει άγνωστη μέχρι σήμερα. Υπάρχει μια πιθανότητα να μην προχώρησε καν. Άλλωστε, σχεδόν αμέσως μετά την ανακοίνωση του διαγωνισμού, η εταιρεία γνωστοποίησε την πρόθεσή της να προχωρήσει σε 700 απολύσεις στο εργοστάσιο της περιοχής του Λένινγκραντ. Είναι προφανές ότι το σωματείο είχε πολλή δουλειά να κάνει και σίγουρα ο Τζο Χιλλ δεν θα παρεξηγούνταν καθόλου αν ο λόγος που εγκαταλείφθηκε μια εργατική πολιτιστική πρωτοβουλία ήταν η ανάγκη να οργανωθεί η πάλη ενάντια σε μαζικές απολύσεις.
Η σημασία όμως της απόφασης γι’ αυτήν την πρωτοβουλία παραμένει, ανεξάρτητα από το αν τελικά ίσως και να μην καρποφόρησε. Φέτος συμπληρώνεται ένας αιώνας από την εκτέλεση του Χιλλ και το γεγονός ότι εργάτες από μια άλλη χώρα και με μια τόσο μεγάλη χρονική απόσταση εμπνέονται σήμερα από μορφές όπως η δική του, συνιστά, καταρχήν, μια πολύ ηχηρή απάντηση σε όσους βιάζονται να θάψουν το ταξικό εργατικό κίνημα. Όσο για την επιλογή του σωματείου να σηματοδοτήσει τη συνέχεια της ταξικής πάλης μέσα από την τέχνη, το μόνο που ίσως μπορεί να κατατεθεί, είναι μια ελπίδα: οι καλλιτέχνες και η διανόηση να ακούσουν αυτήν την κραυγή για ελευθερία.
Η γέννηση ενός θρύλου
Στις 10 Ιανουαρίου του 1914, στο Σολτ Λέικ των ΗΠΑ, ο Τζον Μόρρισον και ο γιος του Άρλινγκ δολοφονούνται μέσα στο μπακάλικό τους από δύο ενόπλους που έχουν καλύψει τα πρόσωπά τους με κόκκινα φουλάρια. Η αστυνομία αποκλείει τη ληστεία, αφού τίποτα δεν κλάπηκε, και εστιάζει στο παρελθόν τού πατέρα, αφού επρόκειτο για πρώην αστυνομικό. Ξεκινούν δεκάδες προσαγωγές. Το ίδιο βράδυ, ένας άντρας εμφανίζεται στο κατώφλι ενός γιατρού της περιοχής με ένα τραύμα από σφαίρα στον αριστερό πνεύμονα. Υποστηρίζει ότι τραυματίστηκε πάνω σε έναν καυγά για μια γυναίκα την οποία όμως δεν κατονομάζει. Ο γιατρός ειδοποιεί την αστυνομία καταγγέλλοντας ότι ο άντρας κρατούσε πιστόλι. Η αστυνομία δεν θα βρει ποτέ το όπλο αλλά θα βρει ένα κόκκινο φουλάρι στο δωμάτιό του. Ο άντρας συλλαμβάνεται για τη δολοφονία του πρώην αστυνομικού και του γιού του. Το όνομά του ήταν Τζο Χιλλ και από εκείνη τη στιγμή θα γινόταν θρύλος για την εργατική τάξη της χώρας του και ένας από τη μεγάλη «στρατιά» των ηρώων του παγκόσμιου προλεταριάτου. Ο Χιλλ ήταν ηγετικό στέλεχος των «Βιομηχανικών Εργατών του Κόσμου» (IWW, των οποίων τα μέλη έγιναν γνωστά με το παρατσούκλι «Wobblies»), της πρώτης σημαντικής οργάνωσης του ταξικού εργατικού κινήματος στις ΗΠΑ, που πρόβαλε την ανάγκη ανατροπής του καπιταλισμού και συγκέντρωσε τους ανειδίκευτους εργάτες, τους μαύρους και τις γυναίκες που ήταν «εξορισμένοι» από τα παλαιότερα συνδικάτα. Οι «IWW» δημιουργήθηκαν το 1905. Αντιτάχθηκαν στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, χαιρέτισαν την Οχτωβριανή Επανάσταση, οργάνωσαν τους εργάτες, ηγήθηκαν μεγάλων απεργιών, ανέδειξαν σημαντικά στελέχη του κινήματος των ΗΠΑ και κυνηγήθηκαν λυσσαλέα από τους βιομήχανους και το αστικό κράτος, έχοντας πολλά θύματα. Στη δεκαετία του 1920 οι επαναστατικές δυνάμεις των «IWW» εντάχθηκαν στο ΚΚ ΗΠΑ.
Η δίκη του Χιλλ πήρε τεράστια δημοσιότητα και διεθνή προβολή λόγω της καταγωγής του, αφού ήταν μετανάστης από τη Σουηδία (εκεί γεννήθηκε το 1879 ως Τζόσεφ Χιλλστρομ), γεγονός που κινητοποίησε το λαό του και πίεσε την κυβέρνηση της χώρας να δώσει εντολή στον πρέσβη της να ζητήσει επιείκεια για λογαριασμό του Χιλλ. Μεγαλύτερη ήταν η κινητοποίηση μέσα στις ΗΠΑ, αφού ο Χιλλ ήταν γνωστό στέλεχος της IWW, αλλά και τραγουδοποιός, με τραγούδια που «μιλούσαν» κατευθείαν στην καρδιά και το μυαλό της τάξης του, όπως και τα τραγούδια του επίσης γνωστού θρύλου του εργατικού κινήματος και μουσικού, Γούντι Γκάθρι (δείτε εδώ αφιέρωμα του Περιοδικού στο αμερικανικό εργατικό τραγούδι). Με τραγούδια όπως «The preacher and the slave /Ο ιεροκήρυκας και ο σκλάβος», «There is Power in a Union /Υπάρχει δύναμη στο σωματείο», «Workers of the world awaken! /Εργάτες όλου του κόσμου, ξυπνήστε!» κ.ά. ο Χιλλ έδινε δύναμη στους εργάτες να αντιμετωπίσουν τα αφεντικά και το κράτος τους.
Τιμή από τις Πρωτομαγιές του κόσμου Ως ένας από τα εκατομμύρια των εργατών που μετακινούνταν πάνω στις εμπορικές αμαξοστοιχίες από τη μια ακτή στην άλλη της αχανούς χώρας για να βρουν δουλειά, ο Χιλλ έρχεται σε επαφή με τους Wobblies γύρω στο 1910, όταν δούλευε στις αποβάθρες στο Σαν Πέντρο της Καλιφόρνια. Προς το τέλος εκείνης της χρονιάς έγραψε μια επιστολή στην εφημερίδα των IWW «Βιομηχανικός Εργάτης», προσδιορίζοντας τον εαυτό του ως μέλος των IWW στην τοπική οργάνωση στο Πόρτλαντ του Όρεγκον.
Το 1913 δούλευε ανθρακωρύχος στο ορυχείο «Σίλβερ Κινγκ» στο Παρκ Σίτι της Γιούτα. Ήταν προφανές ότι στην περίπτωση της δολοφονίας του μπακάλη και του γιού του και τη σύλληψη του Χιλλ, οι αστοί «είδαν» μια ανέλπιστη ευκαιρία να συκοφαντήσουν το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα. Άλλωστε, ήταν μια περίοδος που η ταξική σύγκρουση στις ΗΠΑ είχε κλιμακωθεί. Είναι χαρακτηριστικό ότι το Πάσχα του 1914 έγινε η σφαγή των απεργών ανθρακωρύχων και των οικογενειών τους στο Λάντλοου του Κολοράντο όπου έχασε τη ζωή του ο άλλος σπουδαίος ήρωας του προλεταριάτου, ο κρητικής καταγωγής, Λούις Τίκας (Ηλίας Σπαντιδάκης). Ο Χιλλ αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι συμμετείχε στη ληστεία και δολοφονία του Μόρρισον. Η πληγή του από τη σφαίρα επιβεβαίωνε την κατάθεσή του ότι όταν πυροβολήθηκε τα χέρια του ήταν πίσω από το κεφάλι του. Επιπλέον, η υπεράσπιση υπογράμμισε ότι άλλα τέσσερα άτομα υποβλήθηκαν σε θεραπεία για τραύματα από σφαίρες στο Σολτ Λέικ το ίδιο βράδυ, ενώ ο Χιλλ δεν γνώριζε τον Μόρρισον, άρα δεν προέκυπτε προσωπικό κίνητρο. Έτσι κι αλλιώς όμως κανείς στην πραγματικότητα, ούτε οι κατήγοροί του, πίστευαν ότι ο Χιλλ θα μπορούσε να έχει οποιαδήποτε σχέση με το έγκλημα. Η δίκη ήταν πολιτική, γι’ αυτό και υπήρξε τέτοια μεγάλη διεθνής κινητοποίηση για την απελευθέρωσή του.
Φυσικά, η κατηγορούσα αρχή «ανακάλυψε» μια ντουζίνα ψευδομάρτυρες που κατέθεσαν ότι ο δολοφόνος «έμοιαζε» του Χιλλ. Το φιάσκο έφτασε σε κωμικοτραγικά επίπεδα όταν ο άλλος γιος του Μόρρισον, ο 13χρονος Μέρλιν είπε ότι «δεν είναι καθόλου αυτός», την πρώτη φορά που είδε τον Χιλλ… αλλά τον «αναγνώρισε» λίγες ώρες αργότερα. Εξάλλου, ελάχιστο χρόνο κατανάλωσαν και οι ένορκοι για να τον κρίνουν ένοχο. Η προσφυγή στο Ανώτατο Δικαστήριο της Γιούτα ήταν ανεπιτυχής. Ο Ορρίν Χίλτον, ο δικηγόρος που εκπροσώπησε τον Χιλλ κατά τη διάρκεια της προσφυγής, δήλωσε ότι «το κύριο γεγονός που το κράτος είχε για τον Χιλλ ήταν ότι πρόκειται για μέλος των IWW και, επομένως, ήταν βέβαιο ότι θα κρινόταν ένοχος». Ο ίδιος ο Χιλλ, σε άρθρο του σε σοσιαλιστική εφημερίδα έγραφε ότι «έπρεπε να υπάρξει ένας αποδιοπομπαίος τράγος» και τι «καλύτερος» από έναν «μετανάστη Σουηδό και, το χειρότερο, έναν Wobblie που έτσι κι αλλιώς δεν έχει δικαίωμα να ζει».
Ο Τζο Χιλ εκτελέστηκε στις 19 Νοεμβρίου του 1915. Όταν ο αποσπασματάρχης διέταξε «έτοιμοι», ο Χιλ φώναξε: «Πυρ! Εμπρός λοιπόν πυρ»! Το σώμα του στάλθηκε στο Σικάγο όπου αποτεφρώθηκε. Οι στάχτες του τοποθετήθηκαν σε εξακόσιους μικρούς φακέλους και στάλθηκαν σε σωματεία σε όλον τον κόσμο. Κάποιοι από αυτούς τους φακέλους ανοίχτηκαν στις Πρωτομαγιάτικες συγκεντρώσεις του 1916 και οι στάχτες του Χιλλ σκόρπισαν πάνω από τα επαναστατικά λάβαρα των συντρόφων του. Η θυσία του έγινε τραγούδι στα χείλη εκατομμυρίων εργατών και ενέπνευσε καινούργιους αγωνιστές. Έτσι κηδεύει τους νεκρούς της η εργατική τάξη. Η παρακαταθήκη του Χιλλ στους συντρόφους του κάθε εποχής καταγράφεται στο τελευταίο γράμμα του προς τον Μπιλ Χέιγουντ, έναν ηγέτη των IWW: «Αντίο Μπιλ. Πεθαίνω σαν αληθινός επαναστάτης. Μην χάσετε χρόνο σε θρήνους. Οργανωθείτε..!»…