Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2016

Σαββατο 26 Νοεμβριου 2016


Παρασκευή, 25 Νοεμβρίου 2016
Πέθανε ο Φιντέλ Κάστρο
Την τελευταία του πνοή άφησε ο Φιντέλ Κάστρο, στα 90 του χρόνια. Τον θάνατο του ιστορικού ηγέτη της Κούβας ανακοίνωσε ο αδελφός του και πρόεδρος της χώρας, Ραούλ Κάστρο. Την είδηση μετέδωσε το κρατικό κανάλι της Κούβας, σύμφωνα με τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία.
«Ο κομαντάντε της κουβανικής επανάστασης απεβίωσε στις 22:29 (χθες) το βράδυ», είπε ο Ραούλ Κάστρο σε διάγγελμά του το οποίο μετέδωσε απευθείας η δημόσια τηλεόραση της Κούβας. Ο ηγέτης της κουβανικής επανάστασης ήταν στο «τιμόνι» της χώρας για σχεδόν μισό αιώνα, πριν παραδώσει την εξουσία στον αδελφό του, Ραούλ, το 2008.
Ο Κάστρο γεννήθηκε στο Μπιράν της Κούβας στις 13 Αυγούστου 1926. Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο της Αβάνας και για κάποιο χρονικό διάστημα άσκησε το επάγγελμα του δικηγόρου. Από φοιτητής ακόμα αναμείχτηκε στα επαναστατικά κινήματα εναντίον της δικτατορίας του Μπατίστα. Στην εξέγερση του Σαντιάγκο (26 Ιουλίου 1953) ήταν από τους αρχηγούς στην επίθεση κατά των στρατιωτικών καταυλισμών, συνελήφθη όμως και καταδικάστηκε σε φυλάκιση 15 ετών. Το 1955 αμνηστεύτηκε και κατέφυγε στις ΗΠΑ. Εκεί προσπάθησε να μυήσει στην επανάσταση τους εξόριστους Κουβανούς. Η αμερικάνικη κυβέρνηση όμως αντέδρασε και έτσι ο Κάστρο διέφυγε στο Μεξικό. Από κει, με λίγους άνδρες, αποβιβάστηκε στην Κούβα (2 Δεκεμβρίου 1956) και ανέβηκε στα βουνά.
Το επαναστατικό κίνημα πήρε μεγάλες διαστάσεις και οι αντάρτες, μετά από πολλές επιτυχίες, κατέλαβαν την 1η Ιανουαρίου 1959 την πρωτεύουσα Αβάνα. Ο Μπατίστα απέδρασε από την Κούβα και πρωθυπουργός ανέλαβε ο Φιντέλ Κάστρο (1959), αξίωμα το οποίο διατήρησε ως το 1976.
Η υποχώρηση του Σοβιετικού ηγέτη Νικίτα Χρουστσόφ στη μεγάλη κρίση της Κούβας τον Οκτώβριο του 1962 και η απομάκρυνση των σοβιετικών πυραύλων από το νησί προκάλεσε την οργή του Φιντέλ Κάστρο, με αποτέλεσμα να επέλθει ψυχρότητα στις σχέσεις Αβάνας-Μόσχας. Χρόνια αργότερα το ομολόγησε ο ίδιος ο ηγέτης της κουβανικής επανάστασης, στην εισήγησή του στο 1ο Συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κούβας: «Οι Κουβανοί δυσκολεύτηκαν τότε να καταλάβουν σε όλη της την έκταση την αξία αυτής της λύσης. Σήμερα όμως βλέπουμε αντικειμενικά ότι η κρίση του Οκτωβρίου του 1962 σήμαινε μια νίκη του επαναστατικού στρατοπέδου... Αν και οι Ηνωμένες Πολιτείες εγκατέστησαν αργότερα πολεμικές βάσεις στην Κεντρική Αμερική και στη Φλόριντα για οργάνωση πειρατικών επιδρομών στις ακτές μας και έγιναν πολλές τέτοιες επιδρομές, οι επιδρομές αυτές δεν αποτελούσαν παρά τα τελευταία χτυπήματα του τραυματισμένου αλλά ανίκανου αυτοκρατορικού γοήτρου».
Στα τέλη του Απριλίου του 1963 η Μόσχα έπεισε τον Φιντέλ να επισκεφτεί την Ε.Σ.Σ.Δ. Τις πρώτες πρωινές ώρες της 27ης Απριλίου του 1963 ένα σοβιετικό Τουπόλεφ-114, που μετέφερε τον Κουβανό ηγέτη, έφτασε στην πόλη Μούρμανσκ, στον πολικό κύκλο. Την επομένη, 28 Απριλίου, η υποδοχή στη Μόσχα ήταν θριαμβευτική. Ο Νικίτα Χρουστσόφ και ο Λεονίντ Μπρέζνιεφ, πρόεδρος του Ανωτάτου Σοβιέτ, υποδέχθηκαν τον Κάστρο στο αεροδρόμιο Βνούκοβο. Στη συνέχεια επιβιβάστηκαν σε ανοικτό αυτοκίνητο, επευφημούμενοι από εκατοντάδες χιλιάδες Μοσχοβίτες στην πορεία προς την Κόκκινη Πλατεία, όπου έλαβε χώρα κολοσσιαία συγκέντρωση προς τιμήν του Κάστρο. Την Πρωτομαγιά ο Κάστρο και ο Χρουστσόφ παρακολούθησαν την παραδοσιακή συγκέντρωση από το μαυσωλείο της Κόκκινης Πλατείας, χαιρετώντας τα πλήθη που επευφημούσαν τον Κουβανό ηγέτη. Περίπου 100.000 άνθρωποι κατέκλυσαν και το Στάδιο Λένιν, όπου ο Κάστρο παρακολούθησε ποδοσφαιρικό αγώνα, αν και το αθλητικό πάθος του ήταν το μπέιζμπολ, το ερασιτεχνικό πρωτάθλημα του οποίου είχε εγκαινιάσει στην Αβάνα στις 13 Απριλίου, πριν ξεκινήσει για την Ε.Σ.Σ.Δ.
Το 1965 έγινε γενικός γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος Κούβας και το 1976 συγκέντρωσε στο πρόσωπό του τα αξιώματα του προέδρου του κράτους και του αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων. Το 1991 επανεκλέχτηκε γενικός γραμματέας του κόμματος και το 1993, 1998 και 2003 το Συμβούλιο των Αντιπροσώπων ανανέωσε για πέντε χρόνια την προεδρική του θητεία. Αναδείχτηκε σε ηγετική μορφή του Τρίτου Κόσμου και ανέπτυξε τους δεσμούς της χώρας του τόσο με αφρικανικές όσο και με ασιατικές χώρες. Το 1975 έστειλε στρατεύματα στην Ανγκόλα στο πλευρό του Λαϊκού Κινήματος για την Απελευθέρωση της Ανγκόλας και το 1978 στην Αιθιοπία για την αντιμετώπιση της εισβολής της Σομαλίας.
Το γεγονός αυτό, καθώς και η βοήθεια που πρόσφερε στους Σαντινίστας της Νικαράγουας το 1979, επιδείνωσε ακόμη περισσότερο τις σχέσεις του με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Το 1991 η ανατροπή των καθεστώτων του υπαρκτού σοσιαλισμού και η διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης σήμαναν την απαρχή μεγάλων οικονομικών δυσκολιών για την Κούβα και ο Κάστρο αναγκάστηκε να κάνει ορισμένα ανοίγματα προς την κατεύθυνση της φιλελευθεροποίησης της κουβανικής οικονομίας. Τιμήθηκε με το διεθνές βραβείο Λένιν (1961) και το χρυσό μετάλλιο Ζολιό-Κιουρί για την ειρήνη το 1972. Συνέγραψε πολιτικά έργα, τα νεότερα από τα οποία είναι Οκτωβριανή Επανάσταση και η Επανάσταση της Κούβας (1978), Φιντέλ (1987).
Ο ηγέτης της Κούβας, Φιντέλ Κάστρο υπεβλήθη σε εγχείρηση στο έντερο, καθώς έπασχε από καρκίνο, στο συγκεκριμένο σημείο, στις 31 Ιουλίου 2006 και μεταβίβασε προσωρινά την εξουσία στον αδελφό του, Ραούλ Κάστρο. Στις 19 Φεβρουαρίου του 2008, έπειτα από μισό αιώνα στο τιμόνι της Κούβας, ο Κάστρο ανακοίνωσε την οριστική παραίτησή του.
Σημαντικοί σταθμοί στη ζωή του
1926: Στις 13 Αυγούστου γεννήθηκε στο Μπιράν (νοτιοανατολικό της Κούβας) 1931-1945: Μαθήτευσε σε Σχολείο Ιησουϊτών 1945: Εισάγεται στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου της Αβάνας 1946: Εκφωνεί τον πρώτο του λόγο ως πολιτικός ηγέτης για να διαμαρτυρηθεί για την αύξηση των εισιτηρίων στα λεωφορεία. 1948: Στις 12 Οκτωβρίου παντρεύτηκε τη Μίρτα Ντίαζ-Μπαλάρτ 1950: Παίρνει το διδακτορικό του δίπλωμα στο Αστικό δίκαιο και το πτυχίο του στο Διπλωματικό και προξενικό δίκαιο από τη Νομική σχολή της Αβάνας
1952: Στις 10 Μαρτίου, λίγο μετά το πραξικόπημα του στρατηγού Φουλχένσιο Μπατίστα, οργάνωσε ένα παράνομο ένοπλο κίνημα 1953: Στις 26 Ιουλίου ο Κάστρο μαζί με τους αντάρτες του επιτίθενται σε στρατώνα της Μονκάδα. Την 1η Αυγούστου ο Κάστρο συνελήφθη και καταδικάστηκε σε φυλάκιση 15 ετών στο νησί των Πεύκων στον Ειρηνικό, μαζί με τον αδελφό του Ραούλ 1955: Ο Μπατίστα απένειμε αμνηστία στον Φιντέλ, ο οποίος στις 12 Ιουνίου ίδρυσε το Κίνημα της 26ης Ιουλίου. Εξόριστος στο Μεξικό, γνώρισε τον Αργεντινό Ερνέστο «Τσε» Γκεβάρα 1956: Στις 2 Δεκεμβρίου ο Κάστρο με τους άνδρες του κατέφτασαν στην Κούβα με το γιοτ «Γκράνμα». Ύστερα από σφοδρές μάχες με τον στρατό, ο Κάστρο και άλλοι 16 επιζώντες κατέλαβαν τη Σιέρρα Μαέστρα
1959: Την 1η Ιανουαρίου ο Μπατίστα διέφυγε στο εξωτερικό καθώς η επανάσταση πλησίαζε τη νίκη. Στις 8 του ίδιου μήνα ο Κάστρο έφτασε θριαμβευτικά στην Αβάνα 1960: Εθνικοποιεί τις 166 αμερικάνικες επιχειρήσεις που παρέμειναν στην Κούβα. 1961: Στις 3 Ιανουαρίου διακόπηκαν οι διπλωματικές σχέσεις με την Ουάσιγκτον. Στις 16 Απριλίου ο Κάστρο διακήρυξε τον «σοσιαλιστικό χαρακτήρα» της επανάστασης 1961: Στις 17-19 Απριλίου έγινε ανεπιτυχής προσπάθεια απόβασης 1.400 αντικαθεστωτικών στον Κόλπο των χοίρων 1962: Στις 22 ως τις 28 Οκτωβρίου η «κρίση των πυραύλων» έφερε αντιμέτωπες τις ΗΠΑ και τη Σοβιετική Ένωση 1965: Στις 2 Οκτωβρίου ιδρύθηκε το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κούβας
1980: Τον Μάιο, ο Κάστρο έδωσε τη δυνατότητα σε όσους Κουβανούς επιθυμούσαν να εγκαταλείψουν το νησί, με αποτέλεσμα να φύγουν περίπου 125.000 άνθρωποι 1989: Στις 13 Ιουλίου ο ήρωας του πολέμου της Ανγκόλα, στρατηγός Αρνάλντο Οτσόα, κατηγορήθηκε για εμπόριο ναρκωτικών και εκτελέστηκε 1990: Η οικονομία της Κούβας κατέρρευσε μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης 1994: Στις 5 Αυγούστου πραγματοποιήθηκε στην Αβάνα η πρώτη εξέγερση μετά την επανάσταση. Υπολογίζεται ότι 40.000 Κουβανοί διέφυγαν στις ΗΠΑ 1998: Στις 21 με 26 Ιανουαρίου πραγματοποιήθηκε η ιστορική επίσκεψη του Πάπα Ιωάννη Παύλου Β' 2003: 75 αντικαθεστωτικοί συνελήφθησαν τον Μάρτιο 2006: Ο Φιντέλ Κάστρο μεταβίβασε προσωρινά την εξουσία στο νεότερο αδελφό του Ραούλ Κάστρο 2008: Ανακοινώνει την επίσημη αποχώρησή του από την ηγεσία της Κούβας.
Σχολιο.- παρά τα σφάλματα πχ διώξη ομοφυλλόφυλων οι οποίοι βέβαια ταυτιζόντουσαν με την εκεί ιμπεριαλιστική διεθνής κατανομή εργασίας με την χώρα ως θέρετρο για πλούσιους γκει, Τι να πεις τώραγια ένα άνθρωπο που άντεξε ενάντια σε κάθε πιθανότητα δίπλα στην πιο ισχυρή ιμπεριαλιστική χώρα , δεν δίωξε και καταπίεσε τον λαό του , ότι και αν λένε. Οι παλιοί ωφελούμενοι από την ύπαρξη της χώρας ως αποικίας δίώχθηκαν καθως και οι υπηρέτες των ΗΠΑ ;!!!! Με τεράστιες επιτυχίες για τα δεδομένα της παραγωγικής δυνατότητας της χώρας επένδυσε σε αυτό το ανθρώπινο κεφάλαιο και έκανε παιδεία και υγεία από τις καλύτερες στο κόσμο.
Σχολιο.- Αποχαιρετούμε με αγάπη και ευγνωμοσύνη τον επαναστάτη Φιντέλ Κάστρο. Η πορεία και η αφοσίωσή του στον Σοσιαλισμό, παρακαταθήκη για τους κολασμένους της γης
Σχολιο.- ΑΘΑΝΑΤΟΣ ΟΙ ΗΓΕΤΕΣ ΔΕΝ ΠΕΘΑΙΝΟΥΝΕ ΠΟΤΕ ,,ΑΦΗΝΟΥΝ ΤΗΝ. ΚΛΕΙΡΟΝΟΜΙΑ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΝΕΧΕΙΣΟΥΜΕ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟΥ !!!
Σχολιο.- Σήμερα οι Ήρωες υψώνονται γιατί σήμερα ξαναγεννιέται η ιστορία δίπλα στον Φιντέλ. Σήμερα ξαναγεννιούνται οι Γιοι της Επανάστασης και της Νίκης. Οι υπερασπιστές των φτωχών και των αδυνάτων. Όλων όσων δεν είχαν φωνή.
Σήμερα ξαναζωντανεύουν οι Επαναστάσεις και οι Θρύλοι. Υψώνονται οι ψυχές αυτών που καταπολέμησαν την αδικία. Οι ψυχές αυτών που οραματίστηκαν ένα καλύτερο αύριο. Οι ψυχές αυτών που αφιέρωσαν και έδωσαν τη ζωή τους για έναν καλύτερο κόσμο. Σήμερα τα παιδιά ενός άνδρα, ο οποίος ποτέ δεν πεθαίνει, ετοιμάζονται να υποδεχθούν τον αδιαμφισβήτητο ηγέτη τους, του οποίου το παράδειγμα και οι ιδέες θα ζουν αιώνια μέσα στις καρδιές όλων των Επαναστατών του κόσμου. Αυτών που πέθαναν, αυτών που υπάρχουν και αυτών που θα γεννηθούν.
Ο Φιντέλ πέρασε στην αθανασία και ενώθηκε με όλους εκείνους που αγωνίστηκαν για μια ζωή γεμάτη αξιοπρέπεια. Ο πλανήτης δεν είναι πια ο ίδιος γιατί κοιμήθηκε ο τεράστιος άνθρωπος του εικοστού αιώνα. Κοιμήθηκε ο Φιντέλ.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Oι λαοί όλου του κόσμου θα σε θυμούνται πάντα ως έναν από τους μεγαλύτερους ηγέτες του διεθνούς εργατικού επαναστατικού κινήματος
Adios comandante!
Αποτολμώντας αυτό που φαινόταν εντελώς αδύνατο, συγκρότησες το αντάρτικο μιας ομάδας μερικών δεκάδων αποφασισμένων και μετατρέποντάς το σε παλλαϊκή επανάσταση, το οδήγησες στη νίκη. Σε μια εποχή παντοδυναμίας των βορειοαμερικάνων ιμπεριαλιστών στην αμερικάνικη ήπειρο, όχι μόνο δεν υποχώρησες στις πιέσεις τους, αλλά τόλμησες να διακηρύξεις τον σοσιαλιστικό προσανατολισμό της Κουβανέζικης Επανάστασης. Ενώ στο διεθνές κομμουνιστικό κίνημα κυριαρχούσαν οι αυταπάτες μιας ειρηνικής συνδιαλλαγής με τον ιμπεριαλισμό, έπεισες με την ίδια την πρακτική σου πως ο δρόμος της επαναστατικής πάλης είναι αδιαπραγμάτευτος.
Όταν κατέρρευσαν τα μεταβατικά καθεστώτα στην ανατολική Ευρώπη και διαλύθηκε η ΕΣΣΔ, δεν δείλιασες μπροστά στη ρεβανσιστική αλαζονεία του ιμπεριαλισμού, αλλά επέμεινες στην κατεύθυνση του σοσιαλισμού, συμβάλλοντας καθοριστικά στην πυροδότηση της αντικαπιταλιστικής και αντιιμπεριαλιστικής αμφισβήτησης σε ολόκληρη τη Λατινική Αμερική, που για περισσότερα από δεκαπέντε χρόνια βρίσκεται στο επίκεντρο των διεργασιών για την ανασυγκρότηση της Αριστεράς και των μαζικών κινημάτων παγκοσμίως. Ο λαός σου και οι λαοί όλου του κόσμου θα σε θυμούνται πάντα ως έναν από τους μεγαλύτερους ηγέτες του διεθνούς εργατικού επαναστατικού κινήματος. Αθάνατος!
---------------------------------------------------------------------------------------------------------
Aνακοινωση του Ραουλ Καστρο
Αγαπητε λαε της Κούβας. Σήμερα, 25 Νοεμβρίου, στις 10:29 ώρες της νύχτας πέθανε ο αρχιστράτηγος της κουβανικής επανάστασης, fidel castro ruz. Σύμφωνα με τη ρητή του πρόθεση ο σύντροφος Φιντέλ, η σωρός του θα αποτεφρωθεί. Τις πρώτες πρωινές ώρες αύριο, Σάββατο 26, η οργανωτική επιτροπή της κηδείας, θα δώσει το λαό μας λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με την οργάνωση της μετά θάνατον φόρο τιμής που εκείνος θα του επρεπε στον ιδρυτή της κουβανικής επανάστασης. Μέχρι τη νίκη πάντα!"
---------------------------------------------------------------------------------------------------------
Απεβίωσε χθες το βράδυ στις 10:29, ο Φιντέλ Κάστρο, ένας από τους πρωτεργάτες της κουβανικής επανάστασης.
Γεννήθηκε στις 13 Αυγούστου του 1926 στο Μπιράν της Κούβας. Εισήχθη το 1945 στην Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου της Αβάνας. Στα φοιτητικά του χρόνια συμμετείχε στα επαναστατικά κινήματα κατά της δικτατορίας του Μπατίστα. Αποφοίτησε το 1950 και συνέχισε την επαναστατική του δράση με αποκορύφωμα την αρχηγική του συμμετοχή στην εξέγερση του Σαντιάγκο το 1953. Συνελήφθη, καταδικάστηκε σε 15ετή φυλάκιση και το 1955 αμνηστεύτηκε.
Εν συνεχεία πήγε στις ΗΠΑ και από εκεί στο Μεξικό όπου και προσπάθησε να συνεχίσει την επαναστατική του δράση. Στο Μεξικό γνώρισε τον Αργεντίνο Ερνέστο Τσε Γκεβάρα. Η γνωριμία τους ήταν καθοριστική για την οργάνωση και τις μετέπειτα εξελίξεις της κουβανικής επανάστασης. Στις 2 Δεκεμβρίου του 1956 ένα πλοιάριο με το όνομα "Γκράνμα", αποβιβάζει 82 νέους μαχητές-επαναστάτες στις ακτές της Κούβας, στην Πλάγια Ολοράδα. Η ομάδα δέχεται επίθεση από μονάδες του δικτάτορα Μπατίστα και οι περισσότεροι σκοτώνονται. Οι εναπομείναντες μαχητές, γύρω στους 20 άντρες, ανάμεσά τους ο Φιντέλ Κάστρο και ο Τσε Γκεβάρα, συνεχίζουν και προωθούνται στην οροσειρά Σιέρα Μαέστρα. Δυόμισι μήνες αργότερα, ο Φιντέλ στη συνέντευξή του στον απεσταλμένο των "Νιου Γιορκ Τάιμς" δηλώνει: "Πολεμάμε επί 79 ημέρες και είμαστε δυνατότεροι από ποτέ!". Η πορεία για τη νίκη της Κουβανικής Επανάστασης είχε ανοίξει.
Το ημερολόγιο έγραφε 31 Δεκεμβρίου του 1958 όταν ο δικτάτορας Μπατίστα, μπροστά στη νικηφόρα προέλαση των Κουβανικών επαναστατικών δυνάμεων, εγκαταλείπει το νησί. 1 Ιανουαρίου του 1959 παρελαύνει το επαναστατικό κίνημα στην Αβάνα, και Φιντέλ Κάστρο αναλαμβάνει πρωθυπουργός. Ο δρόμος για τα πρώιμα στάδια του σοσιαλισμού είχε ανοίξει. Μέχρι το 1960 η επαναστατική κυβέρνηση είχε εθνικοποιήσει και τις τελευταίες αμερικανικές αποικιοκρατικές επιχειρήσεις που παρασιτούσαν στην Κούβα. 3 Ιανουαρίου του 1961 οι ΗΠΑ διακόπτουν τις διπλωματικές σχέσεις με την Κούβα, και 17 Απριλίου του 1961 προσπαθούν να ανατρέψουν τον Φιντέλ με την γνωστή απόβαση στο Κόλπο των χοίρων. Ακολούθησε η κρίση των πυραύλων και η εσχάτη προδοσία του Σοβιετικού Νικίτα Χρουστσόφ, αφήνοντας τον Κουβανικό λαό έκθετο στα δόντια των ΗΠΑ.
Παρόλα αυτά οι Κουβανοί στάθηκαν όρθιοι. Παρά το γεγονός ότι εξαπέλυσαν έκτοτε οι ΗΠΑ ένα κύμα αντεπαναστατικών δράσεων, εντούτοις απεδείχθη ότι η προδοτική στάση του Χρουστσόφ λειτούργησε λυτρωτικά για τον Κουβανικό λαό. Με τον καιρό εδραιώθηκε η νίκη του και δεν μπόρεσε ούτε ο οικονομικός αποκλεισμός που επέβαλλαν οι ΗΠΑ να τους στραγγαλίσει. Στις 2 Οκτωβρίου του 1965 ιδρύεται το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κούβας και εκλέγεται γενικός γραμματέας ο Φιντέλ. Στην θητεία του στήριξε τα επαναστατικά - απελευθερωτικά κινήματα σε Αφρική και Λατινική Αμερική. Μπρος στο αδιέξοδο και την αποτυχία ανατροπής του Φιντέλ, οι ΗΠΑ ξεκινούν μια προπαγάνδα που κράτησε έως τις μέρες λίγο πριν την επίσκεψη Ομπάμα στην Κούβα. Έδιναν κίνητρα σε όποιον Κουβανό ζητούσε άσυλο στις ΗΠΑ ή σε οποιαδήποτε άλλη χώρα της δύσης. Με μία κίνηση ματ το 1980 δίνει την δυνατότητα ο Φιντέλ σε όσους Κουβανούς επιθυμούσαν να εγκαταλείψουν το νησί. Έφυγαν περί τους 125.000 Κουβανούς, η αρκετοί εκ των οποίων επέστρεψαν στην Κούβα μετά το 2000, όταν είδαν την βαρβαρότητα του καπιταλισμού. Τα κίνητρα που τους έδιναν οι Αμερικανοί ήταν μέχρι να υπογράψουν δήλωση καταδίκης για προπαγανδιστικούς λόγους.
Ο χρόνος περνούσε, οι ΗΠΑ αποτυγχάνουν να ανατρέψουν την επανάσταση και στις 16 Δεκεμβρίου του 2011, καταγράφεται ένα θλιβερό ρεκόρ στο βιβλίο Γκίνες. Ο Φιντέλ Κάστρο γίνεται ο άνθρωπος με τις περισσότερες εις βάρος του απόπειρες δολοφονίας. Από το 1959, όταν ανέτρεψε τον δικτάτορα Μπατίστα, έως το 2006, οπότε παρέδωσε την εξουσία στον αδελφό του, Ραούλ, έγινε στόχος 368 φορές! Οι αστικοδημοκρατικές διαδικασίες των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ μπήκαν και στο βιβλίο Γκίνες... όπως και με το πρώτο τηλεοπτικό πραξικόπημα στην Βενεζουέλα κατά του Τσάβες. Στις 19 Φεβρουαρίου του 2008, ο Κάστρο ανακοινώνει την οριστική παραίτησή του. Στις 29 Μαρτίου του 2016 με αφορμή την επίσκεψη Ομπάμα και τις υποσχέσεις του, δήλωσε "Η Κούβα δεν έχει ανάγκη τα δώρα των ΗΠΑ".
Κάνοντας μια μικρή αποτίμηση του έργο του, μπορούμε να πούμε ότι ο Φιντέλ είναι μια τεράστια παρακαταθήκη για όλη την ανθρωπότητα. Κάτω από τις συνθήκες που έδρασε, κατάφερε να προτάξει την αξιοπρέπεια πάνω από όλα. Επί 24 συναπτά έτη (από το 1992) η ολομέλεια του ΟΗΕ ψηφίζει με συντριπτική πλειοψηφία υπέρ της άρσης του αποκλεισμού κατά της Κούβας. Η Κούβα που υπέστη ζημία άνω των 833 δισ. $ από το εμπάργκο των ΗΠΑ, έχει επενδύσει το υστέρημά της στη παιδεία, στην υγεία, στο πολιτισμό το κοινωνικό κράτος. Η Κούβα είναι η μόνη χώρα στη Λατινική Αμερική και στην Καραϊβική που προσφέρει ένα εκπαιδευτικό σύστημα υψηλής ποιότητας, αντάξιο με αυτά της Φινλανδίας και της Ελβετίας. Η Κούβα έχει ένα πρότυπο σωφρονιστικό σύστημα με εργασία και εκπαίδευση που εκμηδενίζει την παραβατικότητα και την επανάληψη της παραβατικότητας.
Η Κούβα έχει εξαλείψει τον υποσιτισμό από το 2009. Είναι η μοναδική χώρα στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική που πετυχαίνει κάτι τέτοιο. Δεν υπάρχουν ζητιάνοι και άστεγοι στους δρόμους της. Η Κούβα έχει ένα ποσοστό παιδικής θνησιμότητας 4 τοις χιλίοις. Το χαμηλότερο σε όλη την αμερικανική ήπειρο, πιο χαμηλό από τον Καναδά και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η Κούβα έχει προσδόκιμο ζωής υψηλότερο του μέσου όρου της Ε.Ε.: 79 χρόνια. Είναι η χώρα με τη μεγαλύτερη αναλογία ανθρώπων που είναι πάνω από 100 χρονών. Έφτασε να έχει 5 φορές περισσότερους «αιωνόβιους» από την Ιαπωνία. Η Κούβα είναι η χώρα που στέλνει συνεχώς ανθρωπιστική βοήθεια σε κάθε χώρα που πλήττεται από καιρικά-φυσικά φαινόμενα, και από ασθένειες. Δείτε Νεπάλ, δείτε Χιλή, δείτε Βενεζουέλα, δείτε Αϊτή, δείτε Αφρική με τον ιό Έμπολα κοκ. Συνολικά, πάνω από 50.000 εργαζόμενοι του υγειονομικού τομέα της Κούβας έχουν αποσπαστεί σε πάνω από 60 χώρες για να παράσχουν ανθρωπιστική βοήθεια. Καμμία άλλη χώρα στον κόσμο δεν το έχει κάνει αυτό.
Στον αντίποδα μπορούμε να πούμε ότι ο νεποτισμός, η διαφθορά ορισμένων κρατικών λειτουργών και η υποχώρηση σε σοσιαλδημοκρατικές θέσεις είναι γεγονότα που δεν συνάδουν σε σοσιαλιστικές κοινωνίες. Οι τελευταίες εμφανίσεις του Φιντέλ δεν του προσέθεταν κάτι στην πορεία του, μάλλον του αφαιρούσαν και έδειχναν ότι τον έκανε χρήση ο αδελφός του. Όμως ο κουβανικός λαός με την πείρα που έχει αποκτήσει, μπορεί όλα αυτά να τα διορθώσει στο μέλλον και πολύ περισσότερο να καταφέρει πράγματα, που εμείς ούτε ως όνειρο δεν μπορούμε να τα δούμε. Αυτή την παρακαταθήκη λοιπόν κέρδισε η ανθρωπότητα.
Hasta Siempre Comandante... (Μαζι για παντα, Διοικητη)
------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ανταρσια σε κυβερνηση, ΕΕ, ΔΝΤ. Αντικαπιταλιστικη Ανατροπη. Περιφερεια Αττικης.
Anticapitalist-attiki.blogspot.com
Δεσποινα Κουτσουμπα
Για όλους αυτούς τους «παραβατικούς» (δηλαδή τους πιο φτωχούς!) η Περιφερειάρχης Ρ. Δούρου από του βήματος του συμβουλίου ανήγγειλε ότι «το ποσό των 100 ευρώ ήταν μελετημένο», «έπρεπε να είναι 100 και όχι 200 ευρώ» και «πρέπει να διαπαιδαγωγούμε τους συμπολίτες μας». Να τους διαπαιδαγωγούμε σε τι ακριβώς; Στη φτώχεια; Στο να «μη ζουν πάνω από τις δυνάμεις τους»; Στον θατσερισμό; Ή μήπως στο ψέμα; Με αφορμή τα όσα διαδραματίστηκαν στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής την περασμένη Τρίτη. Το Περιφερειακό Συμβούλιο συζήτησε τον προϋπολογισμό του 2017. Σε αναμονή του βίντεο της συνεδρίασης, που δεν είναι ακόμη διαθέσιμο, ας πούμε δυο λόγια για το τι διαδραματίστηκε. Όχι για τα «μεγάλα» (τα 660 εκ. ευρώ που είναι το σύνολο του προϋπολογισμού), αλλά για τα «μικρά»: τα 60.000 νοικοκυριά που είτε είναι χωρίς ρεύμα είτε κινδυνεύουν να τους κόψουν το ρεύμα στην Αττική.
Τι έχει κάνει η Περιφέρεια ως τώρα;
Τον Σεπτέμβριο του 2016 (θυμίζουμε ότι η εξαγγελία έγινε τον Δεκέμβριο 2014!) η Περιφέρεια Αττικής –σε συνεννόηση με τη Διοίκηση της ΔΕΗ- ξεκίνησε να δίνει 100 ευρώ ετησίως (!) σε όσες οικογένειες έχουν τις εξής προϋποθέσεις: είναι δικαιούχοι Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου, έχουν κάνει δόσεις τα χρωστούμενα, και τις εξυπηρετούν κανονικά (χωρίς καμία καθυστέρηση). Σε αυτές τις περιπτώσεις (περίπου 8.000 τον Σεπτέμβριο 2016, σύμφωνα με τα λεγόμενα του αντιπεριφερειάρχη οικονομικών) η Περιφέρεια δίνει στη ΔΕΗ 100 ευρώ ενίσχυση ανά δικαιούχο το χρόνο. Σημειωτέον ότι οι οφειλές συνήθως είναι πάνω από 1000 ευρώ, χώρια το τρέχον ρεύμα… Σε ποιους δεν δίνει τίποτα η Περιφέρεια Αττικής; 1. Σε όσα νοικοκυριά δεν έχουν ρεύμα, γιατί δεν έχουν να το πληρώσουν 2. Σε όσα νοικοκυριά δεν έχουν λεφτά να κάνουν δόσεις, 3. Σε όσα νοικοκυριά δεν είναι δικαιούχοι ΚΟΤ (πχ εργαζόμενοι που είναι απλήρωτοι 5 ή 7 μήνες, δεν είναι δικαιούχοι με βάση την περσινή τους φορολογική δήλωση, αλλά δεν έχουν και να πληρώσουν το ρεύμα!) ή έπαψαν να είναι δικαιούχοι ΚΟΤ λόγω μεγαλύτερης κατανάλωσης ρεύματος (το ΚΟΤ καλύπτει συγκεκριμένη κατανάλωση ρεύματος, που αν έχεις πχ μια συσκευή οξυγόνου, την ξεπερνάς πολύ γρήγορα), 4. Σε όσα νοικοκυριά έκαναν ρύθμιση δόσεων αλλά αδυνατούν να τις πληρώσουν κανονικά, 5. Σε όσα νοικοκυριά έχουν διαπράξει -κατά τη ΔΕΗ- "ρευματοκλοπή". Τι σημαίνει αυτό; Σε όσα νοικοκυριά κόπηκε το ρεύμα και το επανασύνδεσαν μόνοι τους ή με τη βοήθεια του κινήματος, για να αντέξουν! Για όλους αυτούς -δηλαδή τους περισσότερους και αυτούς που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη- η Περιφέρεια Αττικής δεν δίνει ούτε καν αυτά τα ψίχουλα των 100 ευρώ. Για όλους αυτούς τους «παραβατικούς» (δηλαδή τους πιο φτωχούς!) η Περιφερειάρχης Ρ. Δούρου από του βήματος του συμβουλίου ανήγγειλε ότι «το ποσό των 100 ευρώ ήταν μελετημένο», «έπρεπε να είναι 100 και όχι 200 ευρώ» και «πρέπει να διαπαιδαγωγούμε τους συμπολίτες μας». Να τους διαπαιδαγωγούμε σε τι ακριβώς; Στη φτώχεια; Στο να «μη ζουν πάνω από τις δυνάμεις τους»; Στον θατσερισμό; Ή μήπως στο ψέμα;
Ναι, πρόκειται περί ψέματος. Κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει ότι τα Χριστούγεννα του 2014 η Περιφέρεια Αττικής ανακοίνωσε ότι:«Αναλαμβάνει άμεσα τη δαπάνη επανασύνδεσης της παροχής του ηλεκτρικού ρεύματος στα νοικοκυριά στα οποία έχει γίνει διακοπή, λόγω αδυναμίας πληρωμής του λογαριασμού. Το πρόγραμμα ξεκινά τούτη την περίοδο, παραμονές εορτών, έτσι ώστε να μην μείνει ούτε ένα νοικοκυριό στο σκοτάδι τούτες τις γιορτινές ημέρες» (το σχετικό δελτίο τύπου είναι διαθέσιμο στο σάιτ της Περιφέρειας, αξίζει να το διαβάσουν όσοι και όσες δεν θέλουν να έχουν κοντή μνήμη: εδώ).
Τι προτείναμε στο Περιφερειακό Συμβούλιο της Πέμπτης;
Έξι περιφερειακοί σύμβουλοι προτείναμε το εξής: να αυξηθεί το κονδύλι για τη ΔΕΗ και να αλλάξουν οι προϋποθέσεις, ώστε να διαθέσει από τα αποθεματικά της Περιφέρειας Αττικής γενναία χρηματοδότηση (περίπου 30 εκ.) για να έχουν όλα τα νοικοκυριά ρεύμα: να καταβάλλει η Περιφέρεια την αιτούμενη προκαταβολή και να αναγκάσει τη ΔΕΗ σε διακανονισμό δόσεων ανάλογα με τις ανάγκες του οφειλέτη, και να ιδρύσει ένα γραφείο που θα ασχολείται μόνο με την κάλυψη αυτών των ζωτικών κοινωνικών αναγκών των νοικοκυριών. Αν αυτό το καταφέρνουν τα κινήματα Δεν Πληρώνω, και οι Συντονισμοί Συλλογικοτήτων ενάντια στα χαράτσια, με κινηματικές παρεμβάσεις στον εκάστοτε Διευθυντή της ΔΕΗ, φανταστείτε τι θα μπορούσε να κάνει η Περιφέρεια Αττικής! Μάλιστα, είχαμε το «θράσος» να προτείνουμε το κονδύλι να εξοικονομηθεί από τα 20 εκ. ευρώ που έχουν προβλεφτεί για την ίδρυση Αναπτυξιακής ΑΕ (από αυτές που οδήγησαν στα σκάνδαλα τύπου Παπαγεωργόπουλου), και από τα 28 εκ. ευρώ που προορίζονται για γήπεδα των ΠΑΕ (και όχι τα δημοτικά στάδια).
Τι συνέβη; Με λύπη μας πληροφορηθήκαμε στο συμβούλιο ότι τέτοιες… καινοφανείς προτάσεις δεν μπορούν να τεθούν σε ψηφοφορία. Και μάθαμε ότι δηλώσεις όπως «Κανείς πολίτης δεν μπορεί να στερείται του βασικού κοινωνικού αγαθού που είναι το ηλεκτρικό ρεύμα. Ειδικά σήμερα, περίοδο ανθρωπιστικής κρίσης στη χώρα μας», που έκαναν το 2014 η Ρ. Δούρου και όλα τα στελέχη της παράταξής της, εμπίπτουν -το 2016- στην κατηγορία του «λαϊκισμού»!
Βέβαια, υπάρχει και η πιθανότητα να έχει τελειώσει η «ανθρωπιστική κρίση» στη χώρα μας με την έλευση του εθνοσωτήριου 3ου Μνημονίου του ΣΥΡΙΖΑ, κι εμείς να μην το βλέπουμε… Γιατί εκτός από λαϊκιστές, είμαστε και προκατειλημμένοι: θέλουμε πάντα να βρισκόμαστε από την πλευρά των φτωχών, των ανέργων, των αδικημένων, κι όχι των Λάτσηδων μια των Αλαφούζων. Γιατί πιστεύουμε ότι η ανάγκη του 4χρονου παιδιού από τη Λάρισα να έχει ρεύμα στο σπίτι του είναι πιο σημαντική από την ανάγκη μιας ιδιωτικής ΠΑΕ να φτιάξει γήπεδο με λεφτά του δημοσίου! Γιατί ξεροκέφαλα και επίμονα τοποθετούμαστε απέναντι στις πολιτικές που έστειλαν αυτό το παιδί στο νοσοκομείο, που σκότωσαν 3 φοιτητές παλιότερα, που σπρώχνουν καθημερινά στη φτώχεια και την ανέχεια, για να κερδίζει το κεφάλαιο, από όπου κι αν αυτές οι πολιτικές προέρχονται.
Για όλους αυτούς τους λόγους, με χαρά αποδεχόμαστε τον τίτλο «λαϊκιστές» από τους νεόκοπους φιλελεύθερους της Ρ. Δούρου και του ΣΥΡΙΖΑ. Με επιμονή θα συνεχίσουμε ανυποχώρητα τον αγώνα για να εξαφανιστούν και αυτοί και οι πολιτικές τους, μαζί με όλες τις μνημονιακές κυβερνήσεις και δυνάμεις. Για να ανασάνει ο λαός, στον οποίο εμείς ανήκουμε.
ΥΓ. Την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, ένα παιδί και μια μάνα πέθαναν στη Μόρια. Φωτιά από σόμπα υγραερίου, λένε. Το ότι η στέγη, το ρεύμα, η θέρμανση και το φαγητό είναι δικαίωμα όλων μας, το ξεχνάνε. ΟΛΩΝ ΜΑΣ!
-------------------------------------------------------------------------------------------------------
ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΕΚΦΡΑΣΗΣ!
ΑΜΕΣΗ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΟΥ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΟΣ GRUP YORUM!
Σε μια ακόμη επίδειξη αυταρχισμού προχώρησε το καθεστώς Ερντογάν στη γειτονική Τουρκία, με τη σύλληψη και φυλάκιση των μελών του μουσικού συγκροτήματος Grup Yorum. Το συγκρότημα, από την ίδρυσή του το 1985, έχει συμβάλλει στην πολιτιστική ζωή της χώρας, εκφράζοντας μέσα από τη μουσική και τα τραγούδια του, τον πόθο του λαού της Τουρκίας για δημοκρατία, ελευθερία και κοινωνική απελευθέρωση. Για τη συμβολή του αυτή έχει δεχτεί κατά καιρούς διώξεις από τις αστυνομικές και δικαστικές αρχές, ενώ μόλις πριν ένα μήνα αστυνομικοί εισέβαλαν σε χώρο όπου πραγματοποιούσε συναυλία και κατέστρεψαν τα μουσικά όργανα.
Χθες, απαντώντας στην άθλια αυτή επίθεση, τα μέλη του συγκροτήματος πραγματοποίησαν νέα εκδήλωση με τα σπασμένα μουσικά όργανα και ακολούθησε η σύλληψή τους. Είναι προφανές πως οι αστυνομικές αυτές επιχειρήσεις ενάντια σε ένα μουσικό συγκρότημα συνιστούν συνολικότερη επίθεση κατά της ελεύθερης πολιτιστικής έκφρασης και των δημοκρατικών δικαιωμάτων του τουρκικού και κουρδικού λαού. Καλούμε όλους τους ανθρώπους του πολιτισμού στη χώρα μας να υψώσουν φωνή διαμαρτυρίας, απαιτώντας την άμεση απελευθέρωση των Τούρκων καλλιτεχνών.
Απαιτούμε από το ελληνικό Υπουργείο Πολιτισμού την επίσημη έκφραση της αντίθεσης προς αυτή την εκδήλωση αυταρχισμού κατά της πολιτιστικής δραστηριότητας στην Τουρκία. Η μέχρι τώρα σιωπή της ελληνικής κυβέρνησης όπως και των κυβερνήσεων των άλλων χωρών της Ε.Ε., συνιστά συγκάλυψη αυτών των αντιδημοκρατικών πρακτικών της κυβέρνησης Ερντογάν και ενθάρρυνσή της στον περιορισμό των δημοκρατικών ελευθεριών και δικαιωμάτων.
Τομέας Πολιτισμού ΛΑ.Ε.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------
Στη Θεσσαλονίκη ο κόσμος ταλαιπωρείται όσο δεν φαντάζεστε για να πάρει το επίδομα αναπηρίας ή της πρόνοιας. Βρίσκουν αμέτρητες προφάσεις για να διώχνουν τους δικαιούχους, Αμέτρητα δικαιολογητικά, πολλά των οποίων θα μπορούσαν να βρεθούν με το πάτημα ενός κουμπιού, κάθε υπάλληλος ζητάει κι άλλα. Κόσμος ανήμπορος, ταλαιπωρημένος, πολλοί αγράμματοι, πάει κι έρχεται στην Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου. Οι περισσότεροι υπάλληλοι -όχι όλοι- στην τσίτα, φωνάζουν , προσβάλλουν, δεν δέχονται κουβέντα. Συνάντησα πολλούς που έχουν πάει και γυρίσει πάνω από πέντε φορές. Κάτι μου λέει πως η ταλαιπωρία τους οφείλεται σε άνωθεν εντολές για να βαρεθούν οι δικαιούχοι και να παρατήσουν την προσπάθεια. Επιπλέον, στο γραφείο για τη δωρεάν περίθαλψη, δεν δίνουν αριθμό πρωτοκόλλου όταν παραλαμβάνουν τα δικαιολογητικά.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------
Δεν μπορείς παππού να πουλάς κομπολόγια στα 82 σου, όταν η υπουργός μας, η Φωτίου - Αντουανέτα, μοιράζει κουπόνια κατά της φτώχειας. Παρανομείς, είσαι κι αχάριστος. Συλλαμβάνεσαι!
---------------------------------------------------------------------------------------------------------
Τετάρτη, 23 Νοεμβρίου 2016
Η ενότητα
του Γεωργίου Λεονταρίτη
Θα το πούμε καθαρά: Ο μόνος που δίνει τεκμηριωμένες απαντήσεις για το πώς θα βγούμε από τη γερμανοευρωπαϊκή κατοχή είναι ο έγκριτος οικο-νομολόγος κ. Δημήτρης Καζάκης. Για μίαν ακόμη φορά, σε συνέντευξή του στο κανάλι Kontra, στην εκπομπή του Αιμίλιου Λιάτσου, ο κ. Καζάκης ανέλυσε πλήρως όσα κρύβουν οι μνημονιακοί προσκυνημένοι. Διέλυσε όλη την ανίερη προπαγάνδα ότι δήθεν θα καταστραφούμε εάν φύγουμε από το ευρώ. Περιέγραψε με σαφήνεια τους στόχους του Βερολίνου αλλά και των Αμερικανών, που στοχεύουν στην πλήρη φτωχοποίηση του ελληνικού λαού, και φώτισε όχι μόνο τα οικονομικά αλλά και τα γεωπολιτικά σχέδιά τους. Διευκρίνισε ότι τα λεγόμενα για διπλό νόμισμα αποτελούν καταστροφή και τόνισε ότι η επιστροφή σε ΕΘΝΙΚΟ νόμισμα όχι μόνο δεν θα έχει συνέπειες αλλά και θα μας απελευθερώσει από τα δεσμά της αποικιοκρατικής δουλείας.
Οι διάφοροι πολιτικάντηδες ευρωλάγνοι μέσα στη Βουλή, εάν δεν γνωρίζουν αυτήν την αλήθεια, είναι ανίκανοι και άχρηστοι για τον ρόλο τους. Εάν τη γνωρίζουν και την αποκρύπτουν, διαπράττουν εθνική προδοσία. Και στις δύο περιπτώσεις οι άνθρωποι αυτοί είναι επικίνδυνοι και οι πολίτες οφείλουν να τους γυρίσουν τα νώτα. Ο κ. Καζάκης με το κίνημά του, το ΕΠΑΜ, εκφράζει την ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΗ Αριστερά και όχι την εθνομηδενιστική του ΣΥΡΙΖΑ, που καπηλεύεται ιδέες στις οποίες ποτέ δεν πίστεψε. Με τον ανασχηματισμό ο Τσίπρας έφερε στο προσκήνιο αμερικανοκατευθυνόμενους συνεργάτες του, σε μια ακόμη προσπάθεια αυτός ο κυβερνητικός θίασος να ξεγελάσει τους ψηφοφόρους, να εξυπηρετήσει τα ξένα συμφέροντα, ώστε να μείνει γαντζωμένος στην εξουσία. Μάταιος κόπος! Μέχρι την άνοιξη το θλιβερό αυτό σουρεαλιστικό κατασκεύασμα θα έχει γκρεμισθεί κάτω από τις κατάρες των εξαθλιωμένων πολιτών. Η Ζωή Κωνσταντοπούλου και ο Παν. Λαφαζάνης, εάν θέλουν να συμβάλουν στη μεγάλη προσπάθεια να σπάσουμε τις ευρωγερμανικές αλυσίδες, θα πρέπει να αφήσουν κατά μέρος εγωιστικές αντιλήψεις και να πλαισιώσουν τον κ. Καζάκη, για να υλοποιηθεί το ευρύ Λαϊκό Μέτωπο, που μπορεί να φέρει την ανατροπή. Και τότε, Τσίπρας, Μητσοτάκης και τα άλλα μνημονιακά κομματίδια θα σαρωθούν.
Αν ανατρέξουμε στην παγκόσμια Ιστορία, θα δούμε ότι η μέθοδος του καπιταλισμού, όπως εκφράζεται μέσα από το ασύδοτο τραπεζικό κεφάλαιο, δεν έχει αλλάξει στην πορεία του χρόνου. Στα 1917, γιατί έγινε και γιατί πολεμήθηκε λυσσωδώς η σοβιετική επανάσταση; Αφήνουμε στην άκρη πρόσωπα και τα τρωτά του κομμουνισμού και κοιτάμε την ουσία των γεγονότων. Εμπνευστής του εμφυλίου πολέμου στη Ρωσία και της ξένης ένοπλης επέμβασης ήταν η διεθνής αντίδραση, με καθοδηγητικό πυρήνα την Αγγλία, τη Γαλλία και τις ΗΠΑ. Συσπειρώθηκαν, δηλαδή, όλες οι καπιταλιστικές χώρες του κόσμου σε ένα ενιαίο μέτωπο εναντίον του σοσιαλισμού, που τότε για πρώτη φορά ύψωνε ανάστημα. Στη σύγκρουση αυτή κρινόταν η σχέση μεταξύ εργασίας και κεφαλαίου, μεταξύ καταπιεζομένων και καταπιεστών (το ίδιο δεν γίνεται και σήμερα;). Τα τραστ και τα μονοπώλια, με τις εθνικοποιήσεις, στερήθηκαν τα εργοστάσια, τις επενδύσεις, τα προνόμιά τους. Ένα άλλο μέτρο της σοβιετικής εξουσίας το οποίο πρέπει να μας γίνει σήμερα παράδειγμα ήταν η ΜΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΟΥ ΧΡΕΟΥΣ και των υποχρεώσεων που είχαν αναλάβει οι κυβερνήσεις της προεπαναστατικής Ρωσίας. Η οικονομική διείσδυση του ξένου κεφαλαίου στην οικονομία της Ρωσίας είχε αποτέλεσμα την οικονομική εξάρτηση της χώρας.
Σήμερα, είμαστε υπόδουλοι διότι έχουμε πλήρη αποικιοκρατική εξάρτηση από τις Βρυξέλλες και από το ευρώ. Πολλοί μας ρωτούν: Μα, είναι δυνατή η αντιμνημονιακή συσπείρωση κομμάτων και προσώπων που έχουν –έστω και περιορισμένες– διαφορές αντιλήψεων και θέσεων; Αυτό, π.χ., συμβαίνει μεταξύ πολύ αξιόλογων ανθρώπων, όπως είναι ο Καζάκης, η Κωνσταντοπούλου ή ο Λαφαζάνης. Κι ακόμα, γιατί όχι, και κάποιων αντιμνημονιακών Δεξιών; Ασφαλώς κάθε κόμμα έχει μια ολοκληρωμένη αντίληψη της εξελίξεως. Ένα «μέγιστον πρόγραμμα». Εάν σε αυτό δεν διέφεραν από τα άλλα, δεν θα είχαν λόγο να υπάρχουν. Σίγουρα υφίστανται διαφορές. Αλλά, όταν προβάλλει μια εθνική ανάγκη, επιβάλλεται η δυνατότητα συσπειρώσεως σε ένα ελάχιστο πρόγραμμα, και κανέναν αντιμνημονιακό δεν μπορούμε να αποκλείσουμε. Μακάρι να άκουγε αυτήν τη φωνή και το ΚΚΕ.
Όσοι διακηρύσσουν ότι πρέπει να αποκατασταθεί στον τόπο μας η εθνική ανεξαρτησία ξέρουν καλά ότι, εάν δεν επιτευχθεί η ενότητα των αντιμνημονιακών δυνάμεων, η κυβέρνηση θα βρίσκεται στα χέρια των «χαμάληδων» των Βρυξελλών και του Βερολίνου. Είτε θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ είτε η Νέα Δημοκρατία, με τα κομματίδια που εύκολα γίνονται δορυφόροι τους. Η αντιμνημονιακή συνέπεια επιβάλλει τη χρησιμοποίηση των εκάστοτε κατάλληλων μέσων για την επιτυχία του σκοπού, δηλαδή την έξοδό μας από το γερμανοευρωπαϊκό γκέτο. Ο Σαίξπηρ έλεγε στο έργο του «Ιούλιος Καίσαρ»: «Δεν φταίει το άστρο μας, φίλε Βρούτε, που είμαστε δούλοι. Είναι δικό μας το λάθος…». Είναι δικό μας το λάθος αν δεν μπορούμε να ενωθούμε και παραμένουμε δούλοι.
Ο Αλέξανδρος Παπαναστασίου τόνιζε κάποτε: «Εκείνο που λείπει από τη σύγχρονη Ελλάδα δεν είναι ούτε το τάλαντο, ούτε οι γνώσεις, ούτε η γενναιότητα, αλλά η ΣΚΕΨΗ…». Η βασική μας αδυναμία τότε, αλλά πολύ περισσότερο σήμερα. Οι δικοί μας δεν σκέφτονται ότι Ευρωπαϊκή Ένωση και ΝΑΤΟ αποτελούν ενιαίο γεωπολιτικό σύνολο. Όπως έγραψε και ο πρέσβης κ. Περικλής Νεάρχου, οι δύο αυτοί γεωπολιτικοί ατλαντικοί πυλώνες έγιναν το πλαίσιο μέσα στο οποίο διαμορφώθηκε η νέα γεωπολιτική τάξη, μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ, με την ένταξη στους δύο αυτούς Οργανισμούς των πρώην ανατολικών χωρών, από τη Βαλτική έως τα Βαλκάνια. Η αποχώρηση της Αγγλίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι η πρώτη διάσπαση του συνόλου αυτού. Αυτόν τον δρόμο θα πρέπει να ακολουθήσουν Ελλάδα και Ιταλία για να γκρεμιστεί το ευρώ και να υπάρξουν ρήγματα στη νέα αυτή γεωπολιτική «τάξη», ή μάλλον αταξία. Κι ακόμα πρέπει να σκεφθούμε ότι η εκλογή Τραμπ μπορεί να έχει το καλό ότι θα χτυπηθεί ο ισλαμικός κίνδυνος, τον οποίο οι εθνομηδενιστές του ΣΥΡΙΖΑ θεσμοθετούν με εγκληματική νοοτροπία στη χώρα μας.
Πρέπει να παλέψουμε για να φύγουμε από το ευρωπαϊκό γκέτο. Ο Μπρεχτ έλεγε: «Άκου, λοιπόν: Είτε φταις είτε όχι, σαν δεν μπορείς άλλο να παλέψεις, θα πεθάνεις…». Αν δεν παλέψουμε, οι «εταίροι» και τα μίσθαρνα όργανά τους θα μας πεθάνουν. Ο λαός απαιτεί ΕΞΕΓΕΡΣΗ. Ο Δημήτρης Γληνός στο περίφημο κείμενό του «Τι είναι και τι θέλει το ΕΑΜ» εσήμαινε προσκλητήριο: «Ο λαός αναζητεί τους αρχηγούς του. Όσοι είναι κλητοί και εκλεχτοί ας ακούσουν τη φωνή του και ας τρέξουν στο πλευρό του…». Η φωνή του Γληνού από τα βάθη της Ιστορίας σαλπίζει πάλι προσκλητήριο. Αρχηγούς αναζητούμε. Πού να βρίσκονται, άραγε; Ακούει κανείς «εκλεκτός» τη φωνή του εξαθλιωμένου και απελπισμένου λαού; Ο κ. Καζάκης ανταποκρίθηκε θετικά στο κάλεσμα. Ας τον ακολουθήσουν κι άλλοι κι ας τον πλαισιώσουν. Οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι και η στρατιά των ανέργων δεν μπορούν να περιμένουν. Η υπομονή εξαντλήθηκε. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ ξεπούλησε τα πάντα και ο Κυριάκος περιμένει να συμπληρώσει την καταστροφή, χάριν των Ευρωπαίων.
Το πολύ ενδιαφέρον περιοδικό πολιτικού διαλόγου «Τετράδια», που εκδίδει ο κ. Λουκάς Αξελός με ένα εκλεκτό επιτελείο συνεργατών, στο 66ο τεύχος έχει ένα αφιέρωμα με τον γενικό τίτλο: «Ο ΣΥΡΙΖΑ χωρίς προσωπείο». Συνιστώ σε όλους να το διαβάσουν. Μέσα εκεί βλέπουμε τη ρεαλιστική προειδοποίηση που διετύπωσε ο κ. Αξελός στον Τσίπρα στα τέλη του 2013. Του είπε: «Το Βερολίνο είναι και θα είναι αμείλικτο στην εφαρμογή των κεντρικών του στοχεύσεων. Δεν σκοπεύει να αφήσει στην Αριστερά να του ξηλώσει το πουλόβερ της ευρωπαϊκής του πολιτικής και θα αντιδράσει κλείνοντας τη στρόφιγγα παροχής ρευστού, βυσσοδομώντας πολιτικά και ενεργοποιώντας, με κάθε τρόπο και μέσο, εσωτερικές δυνάμεις που εκφράζουν το στρατόπεδο της εθελοδουλίας…». Ο Τσίπρας, αντί να προβληματισθεί από τα σοφά λόγια του κ. Αξελού, έγινε ο ίδιος εθελόδουλος. Γι’ αυτό και ο λαός ζητάει επανάσταση. Όπως έλεγε ο Ρήγας Βελεστινλής: «Όταν η Διοίκησις βιάζει, αθετεί, καταφρονεί τα δίκαια του λαού, το να κάμει ο λαός επανάστασιν είναι το πλέον ιερόν από όλα τα δίκαιά του και το πλέον απαραίτητον από όλα τα χρέη του…».
από το «Παρόν»
20/11/2016
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ο ΝΙΚΗΤΑΡΑΣ ή ΝΙΚΗΤΑΣ ΣΤΑΜΑΤΕΛΟΠΟΥΛΟΣ(1787-1849), ανιψιός του Κολοκοτρώνη, υπήρξε σημαντικός και από τους πιο ανιδιοτελείς ήρωες της επανάστασης.
Μετά τις μάχες αρνιόταν να πάρει λάφυρα. Μόνο μετά τη μάχη στα Δερβενάκια, όπου πρωτοστάτησε - και μετά από πίεση των άλλων- πήρε μια σέλα, μια ταμπακέρα ξυλόγλυπτη και ένα αδαμαντοκόλλητο σπαθί. Το σπαθί, ως μεγάλης αξίας αντικείμενο, το έκανε δώρο στην προσωρινή Κυβέρνηση για την οικοδόμηση του νέου κράτους. Τουρκοφάγος ονομάστηκε από τους συμπολεμιστές του, όταν τον βρήκαν μετά από μια μάχη ανάμεσα σε πτώματα τούρκων, πλημμυρισμένο στα αίματα και κάποιος τον παρομοίασε με σαρκοφάγο θηρίο που τρέφεται από σάρκες τούρκων. Μετά την απελευθέρωση ίδρυσε ένα χαρτοποιείο, αλλά ο Όθωνας και οι πολιτικοί αρνήθηκαν να τον βοηθήσουν οικονομικά, επειδή ανήκε στο αντίπαλό τους ρωσόφιλο Κόμμα, με αποτέλεσμα να κλείσει την επιχείρησή του.
Μάλιστα η ελληνική Κυβέρνηση, φοβούμενη ότι πρωτοστατούσε ώστε το ρωσόφιλο Κόμμα να αντικαταστήσει τον Βασιλιά Όθωνα με κάποιον Ρώσο Πρίγκιπα, συνέλαβε το Νικηταρά το 1839 και τον καταδίκασε, σε ενάμιση χρόνο φυλάκιση. Στο δικαστήριο κρίθηκε αθώος, αλλά την απόφαση του δικαστηρίου δεν την δέχθηκαν και με ειδικό διάταγμα του Όθωνα τον φυλάκισαν ξανά για να αποφυλακιστεί τελικά το 1841 σχεδόν τυφλός. Όταν αποφυλακίστηκε, ή υγεία του ήταν εξασθενημένη από τα βασανιστήρια που υπέστη κατά τη διάρκεια της φυλάκισής του. Επιπλέον έπασχε από ζάκχαρο που επιδεινώθηκε στη φυλακή. Αργότερα έχασε ένα κτήμα που είχε λόγω των χρεών από την εποχή της χαρτοποιίας. Η Πολιτεία του έδωσε μεν τους τιμητικούς τίτλους του υποστράτηγου και του γερουσιαστή, αλλά η σύνταξη που του πρόσφερε ήταν πενιχρότατη. Ως πράξη «ευγνωμοσύνης» προς τον Νικηταρά το ελεύθερο πλέον ελληνικό κράτος επιπλέον επεφυλασσε την προσφορά μιας "άδειας επαιτείας" στην εκκλησία της Ευαγγελίστριας στον Πειραιά (μια φτωχή πόλη 1500 κατοίκων τότε), όπου του επέτρεπαν να επαιτεί κάθε Παρασκευή. Η μικρή του κόρη, βλέποντάς τον σε αυτήν την κατάσταση, τρελάθηκε.
Όταν ο πρέσβης της Ρωσίας στην Ελλάδα, έμαθε πως ο Νικηταράς ζητιανεύει πήγε στο σημείο όπου επαιτούσε ο μεγάλος οπλαρχηγός. Μόλις ο Νικηταράς αντελήφθη ποιος είναι μάζεψε αμέσως το απλωμένο χέρι του. - Τι κάνετε στρατηγέ μου; ρώτησε ο ρώσος. - Απολαμβάνω ελεύθερη πατρίδα, απάντησε υπερήφανα ο ήρωας. - Μα εδώ την απολαμβάνετε, καθισμένος στον δρόμο; είπε ο ξένος. - Η πατρίδα μου έχει χορηγήσει σύνταξη για να ζω καλά, αλλά έρχομαι εδώ για να παίρνω μια ιδέα πως περνάει ο κόσμος, απάντησε με αξιοπρέπεια ο Νικηταράς. Ο ξένος κατάλαβε, και φεύγοντας άφησε να του πέσει ένα πουγκί με χρυσές λίρες. Ο σχεδόν τυφλός Νικηταράς άκουσε τον ήχο, έπιασε το πουγκί και φώναξε στον ρώσο πρέσβη: «Σου έπεσε το πουγκί σου. Πάρε το μην το βρει κανένας και το χάσεις!». Πέθανε το 1849 πάμφτωχος, τυφλός και ξεχασμένος.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
Η σελίδα μας anapoda.news είναι και πάλι στον αέρα. Η διαδικασία μεταφοράς σε δικό μας server αποκλειστικής χρήσης ξεκίνησε. Θα σας ενημερώσουμε όταν είμαστε έτοιμοι σε λίγες ώρες. Μέχρι τότε απολαύστε την ανάρτηση που έφερε την πτώση της σελίδας μας
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
Εμετικός.
Χαιρόταν με τον θάνατο του Καστρο, Οπως χάρηκε κι η Κλιντον με την αποτροπαια δολοφονία του Καντάφι. Μόνο σκατά ταιριάζουν στο χαμόγελο του Φαρατζ.
----------------------------------------------------------------------------------------------------
Σε άλλα νέα, στην ελληνική κοινωνία των 6 εκατ. που βρίσκεται στο όριο και κάτω από το όριο της φτώχειας, ο Δήμος Αθηναίων θα δώσει 50.000 € σε Ρουβά και Μενεγάκη για να ανάψουν κάτι χριστουγεννιάτικα λαμπάκια... οι κυρΠαντελήδες περιμένουν πώς και πώς να βρεθούν από κάτω για να παλαμοκροτήσουν εκστασιασμένοι τα ινδάλματά τους! Πόσες μέρες είπαμε μέχρι τα Χριστούγεννα; Να στολίσουμε και εμείς, μη μας προλάβει ο Ρουβάς και η Μενεγάκη..
------------------------------------------------------------------------------------------------------
Oliver Stone: "Η ηγεσία των ΗΠΑ, η CIA, και οι αμερικανικές ΜΚΟ οργάνωσαν το πραξικόπημα της Ουκρανίας" (vid)
O διάσημος σκηνοθέτης Όλιβερ Στόουν επανήλθε στο θέμα της ουκρανικής κρίσης που έχει δημιουργήσει έναν νεο Ψυχρό Πόλεμο κατηγορώντας την αμερικανική ηγεσία και την CIA ότι βρίσκονται πίσω από το πραξικόπημα που εκδίωξε τον νόμιμο Ουκρανό πρόεδρο Β.Γιανουκόβιτς. Ο Στοουν αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην απροκάλυπτη και ενεργό συμμετοχή της υφυπουργού Βικτόρια Νούλαντ και του γερουσιαστή Τζον Μακ Κέιν στις ταραχές του Κιέβου τον Φεβρουάριο του 2014. Δεν παρέλειψε να τονίσει το ρόλο των γνωστών αμερικανικών ΜΚΟ USAID και «National Endowment for Democracy» οι οποίες κυριολεκτικα λειτουργούν ως το "μακρύ χέρι" της CIA και διοργάνωσαν τις ταραχές στην ουκρανική πρωτεύουσα μέσω των ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης.
Απαντώντας σε εκείνους που τον επέκριναν για τις δηλώσεις του ότι «η ουκρανική κρίση προκλήθηκε από εξωγενείς αγγιτάτορες» ο διάσημος σκηνοθέτης και συγγραφέας Όλιβερ Στόουν απαντα «Η αμερικανική ανάμειξη στην Ουκρανία πηγαίνει πίσω στα 1949, όταν η CIA δημιούργησε ανταρτικό στρατό με την κωδική ονομασία “Αηδόνι” φτιαγμένο από υπερεθνικιστές Ουκρανούς», γράφει στο προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter. Ο διάσημος σκηνοθέτης έχει πάρει και συνέντευξη από τον πρώην πρόεδρο της Ουκρανίας Βικτόρ Γιανούκοβιτς, ο οποίος ανετράπη με πραξικόπημα σχεδιασμένο από ΗΠΑ και ΕΕ τον Φεβρουάριο του 2014.
Μετά την τετράωρη μαγνητοσκοπημένη συνομιλία που είχε μαζί του, ο Στόουν είπε: «Είναι ξεκάθαρο πως οι αποκαλούμενοι “ελεύθεροι σκοπευτές”, που σκότωσαν 14 αστυνομικούς τραυμάτισαν άλλους 85 και σκότωσαν 45 διαδηλωτές, ήταν ξενοκίνητοι αγγιτάτορες. Πολλοί μάρτυρες, συμπεριλαμβανομένου και του Γιανούκοβιτς, αλλά και αξιωματικοί της αστυνομίας πιστεύουν πως καθοδηγούσαν δυτικές δυνάμεις με τα αποτυπώματα της CIA». Σύμφωνα με τον Στόουν, η Ουκρανία είναι η χώρα που πέρασε πλέον στον κατάλογο της αμερικανικής τεχνικής που αποκαλείται «Καθεστωτική Αλλαγή 101». «Για όσους εξαγριώθηκαν με την ανάλυση που έχω κάνει για την Ουκρανία, παρακαλώ προσπαθήστε να κατανοήσετε την μεγαλύτερη εικόνα που σας προσφέρω» έγραψε στο Facebook «Ουδεμία συμπάθεια με διακατέχει για τον Γιανούκοβιτς, που ίσως να ανήκει στην κατηγορία των πλέον διεφθαρμένων ηγετών που είχε η Ουκρανία.
Αυτό όμως, δεν δικαιολογεί την αμερικανική ανάμειξη, με την ενεργό συμμετοχή της CIA (Αμερικανών αξιωματούχων που θεάθηκαν στους δρόμους του Κιέβου στο αποκορύφωμα της «εξέγερσης της πλατείας Μαϊντάν»). Ο Όλιβερ Στόουν κατονομάζει επίσης δεδομένες αμερικανικές οργανώσεις όπως η USAID και το «National Endowment for Democracy», οι οποίες δρούσαν ανοικτά στην Ουκρανία μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης «με πολύ καλή οργάνωση στο Facebook και το Twitter ώστε να διοργανώνουν αντικυβερνητικές διαδηλώσεις μερικές από τις οποίες πολύ βίαιες». «Ουδεμία έρευνα -όπως ήταν φυσικό- έχει διαταχθεί για τα γεγονότα αυτά από τη νέα κυβέρνηση στο Κίεβο» επεσήμανε επίσης.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------
Πέθανε σε ηλικία 90 ετών ο ηγέτης της Κούβας Φιντέλ Κάστρο. Η φυσιογνωμία του θα μείνει για πάντα χαραγμένη στη συλλογική μνήμη του αγώνα για την καταστροφή του καπιταλισμού, για τη σοσιαλιστική επανάσταση και τον κομμουνισμό. Δίπλα στους μεγάλους επαναστάτες που άλλαξαν τη ροή της ιστορίας. Που άνοιξαν το δρόμο για την απελευθέρωση της ανθρωπότητας από τα δεσμά της ταξικής κοινωνίας. Η επανάσταση της Κούβας του 1959 αποτελεί ένα ακόμα κομμάτι στο παζλ της παγκόσμιας επανάστασης. Μια ακόμα έφοδος στον ουρανό. Οι οπαδοί του τέλους της ιστορίας μπορεί να διακηρύττουν προς τους απανταχού καταπιεσμένους ότι δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική (ΤΙΝΑ) αλλά κάθε φορά η επανάσταση θα επιστρέφει, ακόμα πιο μυαλωμένη, ακόμα πιο έτοιμη να λύσει μια και καλή τους λογαριασμούς της με την αντιδραστική και παρακμιακή καπιταλιστική αριστοκρατία. Στη διαδρομή αυτή ο Κάστρο, δίπλα στον Τσε θα αποτελούν ένα ακόμα φωτεινό παράδειγμα σε αυτόν τον αγώνα.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------
Το tweet του Τραμπ για τον Φιντέλ
Με ένα διφορούμενο tweet ο νέος Αμερικανός πρόεδρος γνωστοποίησε τον θάνατο του ιστορικού ηγέτη της Κούβας βάζοντας κι ένα θαυμαστικό: «Ο Φιντελ Καστρο είναι νεκρος!» Το σχόλιο του Ντόναλντ Τραμπ, οκτώ ώρες μετά την είδηση της απώλειας του Κάστρο, δηλώνει oτι επιχαίρει.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
Σάββατο, 26 Νοεμβρίου 2016
Ανακοίνωση του Συμβουλίου του Κράτους για Εθνικό Πένθος για το θάνατο του Φιντέ
Εξαιτίας του θανάτου του αρχηγού (Comandante enJefe) της Κουβανικής Επανάστασης, Φιντέλ Κάστρο Ρους, το Συμβούλιο του Κράτους της Δημοκρατίας της Κούβας κηρύσσει 9 ημέρες Εθνικού Πένθους, από τις 6πμ της 26ης Νοεμβρίου μέχρι τις 12μμ της 4ης Δεκεμβρίου 2016. Κατά τη διάρκεια ισχύος του Εθνικού Πένθους θα ανασταλούν οι δημόσιες εκδηλώσεις και θεάματα, θα αναρτηθεί η κουβανική σημαία μεσίστια στα δημόσια κτίρια και στις στρατιωτικές εγκαταστάσεις. Το ραδιόφωνο και η τηλεόραση θα μεταδίδουν ενημερωτικά, πατριωτικά και ιστορικά προγράμματα.
Συμβούλιο του Κράτους της Δημοκρατίας της Κούβας
Δελτίο Τύπου της Οργανωτικής Επιτροπής
Η Οργανωτική Επιτροπή της Κεντρικής Επιτροπής του Κόμματος, το Κράτος και η Κυβέρνηση για τις μεταθανάτιες τιμές του κομαντάντε Φιντέλ Κάστρο Ρους, ενημερώνει τον πληθυσμό ότι από τις 28 Νοεμβρίου, από τις 9πμ μέχρι τις 10μμ, στο Μνημείο «Χοσέ Μαρτί», ο πληθυσμός της πρωτεύουσας θα μπορεί να πάει να αποδώσει τον φόρο τιμής που αρμόζει στον ηγέτη του, που θα επεκταθεί έως τις 29 Νοεμβρίου μεταξύ 9 πμ και 12 μμ.
Στις 28 και 29 Νοεμβρίου, μεταξύ 9πμ και 10μμ, σε τόπους που θα ανακοινωθούν εγκαίρως σε κάθε περιοχή, συμπεριλαμβανόμενης της πρωτεύουσας, όλοι οι κουβανοί θα έχουμε τη δυνατότητα να αποτίσουμε φόρο τιμής και να υπογράψουμε τον επίσημο όρκο να εκπληρώσουμε την ιδέα της Επανάστασης, όπως εκφράστηκε από τον ιστορικό ηγέτη μας την Πρωτομαγιά του 2000, σαν έκφραση της θέλησης να δώσουμε συνέχεια στις ιδέες του και στον σοσιαλισμό μας. Στις 29 Νοεμβρίου, στις 7μμ, θα πραγματοποιηθεί μαζική εκδήλωση στην Πλατεία της Επανάστασης «Χοσέ Μαρτί» στην πρωτεύουσα.
Την επόμενη ημέρα θα ξεκινήσει η μεταφορά της στάχτης του με δρομολόγιο που θα θυμίζει το Καραβάνι της Ελευθερίας τον Ιανουάριο του 1959, προς την επαρχία του Σαντιάγο της Κούβας, με κατάληξη στις 3 Δεκεμβρίου. Την ίδια ημέρα, στις 7μμ, θα πραγματοποιηθεί μαζική εκδήλωση στην Πλατεία «Αντόνιο Μασέο». Η τελετή ενταφιασμού θα πραγματοποιηθεί στις 7πμ της 4ης Δεκεμβρίου στο κοιμητήριο «Σάντα Ιφιχένια». Ανακοινώνεται επίσης στο λαό μας ότι η στρατιωτική παρέλαση και πορεία του ένοπλου λαού για την 60η επέτειο της αποβίβασης των ανταρτών του πλοιαρίου Γκράνμα, Ημέρα των Ενόπλων Επαναστατικών Δυνάμεων, αναβάλλεται για τις 2 Ιανουαρίου 2017.
Η Οργανωτική Επιτροπή
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
Το Ιράν διαπραγματεύεται με τη Μόσχα την αγορά μαχητικών Su-30
Σάββατο, 26 Νοεμβρίου 2016, 17:18
Ο Ιρανός υπουργός Άμυνας, Χουσείν Ντεγκάν δήλωσε το Σάββατο ότι η χώρα του, διεξάγει διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία για την αγορά μαχητικών αεροσκαφών Su-30. Παράλληλα, διευκρίνισε ότι ενδεχόμενη αγορά των μαχητικών από τη Ρωσία θα πρέπει να συμπεριλάβει και την εισαγωγή στο Ιράν της αμυντικής τεχνολογίας που συνοδεύει τα μαχητικά. Ο Ιρανός υπουργός δήλωσε επίσης, ότι η Μόσχα έχει αποδεχτεί τους όρους της Τεχεράνης στις διαπραγματεύσεις για “την κοινή επένδυση και τη εισαγωγή τεχνολογίας,” πέρα από την πώληση των μαχητικών Su-30. Την Τετάρτη, υψηλόβαθμος στρατιωτικός αξιωματούχος της Τεχεράνης, είχε δηλώσει ότι η χώρα του, προγραμματίζει την αγορά περισσοτέρων μαχητικών αεροσκαφών, προκειμένου να ενισχύσει την αντιαεροπορική της άμυνα.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Στα... κάγκελα οι ρακοσυλλέκτες ρομα- Ζητούν να λειτουργήσει εκ νέου το παζάρι στον Ελαιώνα
Σάββατο, 26 Νοεμβρίου 2016, 14:42
Αντιδρούν οι ρακοσυλλέκτες ρομα στην απόφαση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να τους αφαιρέσει το δικαίωμα να χρησιμοποιούν τον χώρο στον Ελαιώνα για το κυριακάτικο παζάρι των αντικειμένων που βρίσκουν στα σκουπίδια. Περίπου 50 άτομα έχουν συγκεντρωθεί από το πρωί του Σαββάτου στην είσοδο του Μετρό «Ελαιώνας», ζητώντας από την κυβέρνηση να μην τους στερήσει «το δικαίωμα στο μεροκάματο» -εξέλιξη που θα έχει ως αποτέλεσμα οι οικογένειές τους «να βυθιστούν στη φτώχεια και τη στέρηση». Παράλληλα, ασκούν κριτική στον Δήμο Αθηναίων για την κίνησή του να στείλει στις 13 Νοεμβρίου μπουλντόζες και απορριμματοφόρα με τη συνοδεία ΜΑΤ για να ξηλώσουν τους αυτοσχέδιους πάγκους. Πρόκειται για τη δεύτερη φορά που συμβαίνει αυτό το τελευταίο δίμηνο, όπως κατήγγειλαν. Στη συνέχεια πραγματοποίησαν πορεία στους δρόμους της περιοχής.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------
Επιθετικός το φασιστογουρουνο Τράμπ για τον Κάστρο
Σάββατο, 26 Νοεμβρίου 2016, 18:30
Σημειώνεται ότι ο Ντόναλντ Τράμπ, ο οποίος αναλαμβάνει επισήμως καθήκοντα προέδρου στις 20 Ιανουαρίου είχε απειλήσει κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας να ανατρέψεις τη διπλωματική προσέγγιση με την Κούβα, λογω διασυνδεσης του με την κουβανικη μαφια της Φλωριδα του Μαιαμι. Ο Ντόναλντ Τραμπ, (εκλεγμένος με τη γνωστη νοθεια των εκλεκτορων) πρόεδρος των ΗΠΑ, δήλωσε ότι ο θάνατος του Φιντέλ Κάστρο, “σηματοδοτεί ένα βήμα μακριά από τον τρόμο που διήρκεσε για μεγάλο χρονικό διάστημα, προς ένα μέλλον στο οποίο, ο θαυμάσιος λαός της Κούβας, θα ζήσει τελικά στην ελευθερία, που πλουσιοπάροχα του αξίζει.” Και το γουρουνι ο φασισταρας ο Τραμπ, ταζει «απελευθερωση» όπως ολοι οι αμερικανοι προεδροι, σαν την «απελευθερωση» που εφεραν στο Ιρακ, στη Λιβυη στη Συρια και αλλου. Ο ίδιος αληταρας φασιστας, τόνισε ότι: “η διακυβέρνησή μας θα κάνει ότι είναι δυνατό, προκειμένου να διασφαλίσει ότι ο λαός της Κούβας, θ' αρχίσει τελικά το ταξίδι του, στην ευημερία και την ελευθερία.,” ενώ εκφράζει την ελπίδα ότι: “θα δει σύντομα,” μία ελεύθερη (καπιταλαιστικη σκλαβωμενη από τους κωλοαμερικανους σαν το φασιστογουρουνο τον Τραμπ) Κούβα.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------
Νορβηγία: Το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε την παροχή εγγυήσεων στον Σνόουντεν για τη μη έκδοσή του στις ΗΠΑ
Σάββατο, 26 Νοεμβρίου 2016, 03:59
Το Ανώτατο Δικαστήριο της Νορβηγίας ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι απέρριψε έφεση του πρώην συμβούλου της αμερικανικής υπηρεσίας εθνικής ασφαλείας NSA, Έντουαρντ Σνόουντεν κατά της κυβέρνησης της Νορβηγίας. Η δικηγορική εταιρεία που εκπροσωπεί τον Σνόουντεν είχε τονίσει τον Απρίλιο ότι θα καταθέσει μήνυση ενάντια στην κυβέρνηση της Νορβηγίας για να διασφαλίσει την ελεύθερη διακίνηση του πρώην συμβούλου της NSA στην χώρα ώστε να παραλάβει ένα βραβείο για την ελευθερία της έκφρασης. Το Πρωτοδικείο του Οσλο και ένα εφετείο απέρριψαν τη μήνυση. Το Ανώτατο Δικαστήριο ανέφερε πως το υπουργείο Δικαιοσύνης της Νορβηγίας δεν μπορούσε να υποχρεωθεί να αποφασίσει εκ των προτέρων για το αν θα προχωρήσει στην έκδοση του Σνόουντεν στις ΗΠΑ πριν την ενδεχόμενη είσοδο του στην χώρα.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ουκρανία: Ο Γιανούκοβιτς υποστήριξε ότι θα έπρεπε να είχε καλέσει τον στρατό για την επιβολή του νόμου
Σάββατο, 26 Νοεμβρίου 2016, 03:04
Ο πρώην πρόεδρος της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς, που ανετράπη τον Φεβρουάριο του 2014 μετά την ναζιστικη «εξέγερση» της CIA της πλατείας Μαϊντάν από τους νσαζιστες «διαδηλωτές» πληρωμενους από την CIA, υποστήριξε την Παρασκευή ότι το μοναδικό σφάλμα στο οποίο υπέπεσε ήταν "που δεν κάλεσε τον στρατό και δεν επέβαλε στρατιωτικό νόμο" προκειμένου να βάλει ένα τέλος στις ταραχές. «Το βασικό μου σφάλμα: δεν μπόρεσα, δεν βρήκα τη δύναμη να υπογράψω το διάταγμα που προέβλεπε την κλήση των ενόπλων δυνάμεων και την επιβολή του στρατιωτικού νόμου» δήλωσε ο ίδιος σε μια συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στο Ροστόφ επί του Ντον, στη νότια Ρωσία.
«Αυτό θα ήταν το μοναδικό μέσο προκειμένου να συλλάβουμε τους εξτρεμιστές… όμως δεν μπορούσα να προκαλέσω ένα λουτρό αίματος», συνέχισε ο Γιανουκόβιτς, που εγκατέλειψε το Κίεβο άρον άρον την 21η Φεβρουαρίου του 2014, προτού φύγει από την Ουκρανία για τη Ρωσία. Το ναζιστικο κίνημα αληταραδων χρηματοδοτουμενων από την CIA της πλατείας Μαϊντάν, που πήρε σάρκα και οστά στην κεντρική πλατεία του Κιέβου την 21η Νοεμβρίου του 2013, τερματίστηκε τρεις μήνες αργότερα έπειτα από την επικρατηση των ναζιστων της CIA και τον θάνατο περίπου εκατό αληταραδων ναζιστων και 20 αστυνομικών στις συγκρούσεις μεταξύ τους.
Την άνοδο των ναζιστων στην εξουσία ακολούθησε η επανασυνδεση τον Μάρτιο του 2014 της χερσονήσου της Κριμαίας στη Ρωσία και το ξέσπασμα μιας πολύνεκρης σύρραξης με τους αντιφασιστες αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία, που έχει στοιχίσει έως σήμερα την ζωή σε περισσότερους από 9.600 ανθρώπους από τους αλητες ναζιστες δολοφονους του Κιεβου. Αφού έφυγε από το Κίεβο, το ουκρανικό ναζιστικο «κυνοβούλιο» απέπεμψε τον Βίκτορ Γιανουκόβιτς, στον οποίο οι ουκρανοι ναζιστες άσκησαν διώξεις με την κατηγορία της "μαζικής δολοφονίας", "σφετερισμό της εξουσίας" και "υπεξαίρεση δημόσιας περιουσίας". Ο πρώην πρόεδρος που παραμένει αυτοεξόριστος στην Ρωσία έχει επανειλημμένα εκφράσει την επιθυμία να επιστρέψει στην Ουκρανία, αν και δεν διαθέτει κανένα πολιτικό στήριγμα.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------
Μοσούλη: Τα γουρουνια οι αποκεφαλιστες τζιχαντοφασιστες μάχονται ακόμα και με... σύρματα για να καθυστερήσουν την πτώση τους
Παρασκευή, 25 Νοεμβρίου 2016, 22:07
Η μάχη που δίνουν οι ιρακινές δυνάμεις με τα φασιστογουρουνα τους τζιχαντοφασιστες αποκαφαλιστες της Daech (Ισλαμοφασιστικό χαλιφάτο) στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Ιράκ δε θυμίζει σε οτιδήποτε τους πολέμους που έχουμε... γνωρίσει ή έχουμε ακούσει έως τώρα. Πρόκειται για μία περίπλοκη κατάσταση και μία αναμέτρηση που διεξάγεται πολλές φορές με πρωτόγονες μεθόδους, τις οποίες χρησιμοποιεί το Isis, που ως γνωστόν δεν διαθέτει αεροπλάνα. Για την πλήρη «εμβάπτιση» στην καρδιά αυτού του νέου είδους πολέμου, αρκεί να αναφέρουμε ότι τα γουρουνια τζιχαντοφασιστες επιχειρούν να περιφράξουν το οχυρό τους, με κάθε μέσο. Χρησιμοποιώντας σύρμα, ξύλα, σίδερα και ότι άλλο μπορεί να βρεθεί ακόμη και στους δρόμους, δημιουργώντας εκρηκτικές ζώνες με νάρκες και με drone που έχουν πάρει από καταστήματα, στις μπαταρίες των οποίων ενσωματώνουν εκρηκτικές ύλες.
Αντιμέτωποι με τις ιρακινές δυνάμεις που προχωρούν προς τις γειτονιές της παλαιάς πόλης, τα γουρουνια αποκεφαλιστες τζιχαντοφασιστες του Ισλαμοφασιστικού χαλιφάτου, διεξάγουν έναν άνευ προηγουμένου φασιστοπόλεμο χρησιμοποιώντας ως όπλα, εκατοντάδες αυτοκίνητα - βόμβες απέναντι στο υλικό ανωτερότητας των αντιπάλων τους, υπερασπιζόμενοι το τελευταίο μεγάλο οχυρό τους στο Ιράκ, στην μεγαλύτερη αστική μάχη από τον Δεύτερο Παγκόσμιο πόλεμο σύμφωνα με τα Γαλλικά μέσα ενημέρωσης. Στον περίφημο λαβύρινθο των δρόμων της παλαιάς πόλης του μαργαριταριού του Βορρά (Μοσούλη), αναμένονται σφοδρές μάχες σώμα με σώμα, αφού άρματα μάχης δεν χωράνε να περάσουν από τα στενά δρομάκια της παλαιάς πόλης, ενώ πολλοί άμαχοι έχουν καταφύγει σε σπίτια και κτήρια της περιοχής.
Οι ιρακινοί στρατιώτες προχωρούν μεθοδικά, με την υποστήριξη των αεροπορικών βομβαρδισμών του συνασπισμού. Το τάγμα της ISOF-1, μετά την κατάληψη της πόλης Σαντάμ προελαύνει στο κέντρο της πόλης και τμήμα του διοικείται από τον «Major» Σαλάμ. Αποφεύγοντας κεντρικούς δρόμους όπως αναφέρει, οι ιρακινοί στρατιώτες ετοιμάζουν θωρακισμένα οχήματα τύπου μπουλντόζας, εν όψει της... μητέρας των μαχών -που ξεκινάει στο κέντρο της Μοσούλης όπως όλα δείχνουν νωρίτερα απ' ότι προβλεπόταν- ως το μόνο αποτελεσματικό ανάχωμα απέναντι στα... σμήνη των παγιδευμένων αυτοκινήτων που αναμένεται να στείλουν τα φασιστογουρουνα της Daech. Πολλές φορές μάλιστα, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, οι τζιχαντοφασιστες αποκεφαλιστες επιλέγουν για οδηγούς αυτών των αυτοκινήτων ανήλικα παιδιά. Αλλά ακόμα και αν αυτό το θανάσιμο παιγνίδι - κρυφτό στα στενά σοκάκια της πόλης, επιβραδύνει την πρόοδο του ιρακινού στρατού, το κάστρο των δυνάμεων των ισλαμοφασιστων, δεν παύει πλέον να είναι περικυκλωμένο, στην πόλη την οποία διακήρυξε ως ισλαμοφασιστικο χαλιφάτο της, τα γουρουνια της Daech το 2014, χωρίς κιόλας να χρειαστεί να δώσει μάχη για την κατάκτησή της.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
Χωρις λεωφορεια ξανα Θεσσαλονικη με κοντρα παλι η διοικηση με τους οδηγους του ΟΑΣΘ. Ταλαιπωρια σημερα Σαββατο για το επιβατικο κοινο με νεα επισχεση εργασιας. Οι εργαζομενοι διεκδικουν δεδουλευμενα δυο μηνων.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
Έφυγε ο ηγέτης της κουβανέζικης Επανάστασης
Έφυγε ο Φιντέλ Κάστρο: Ένας από τους πιο ιστορικούς και ασυμβίβαστους ηγέτες και εμβληματικούς Επαναστάτες του 20ού αιώνα. Ο Φιντέλ, ακριβώς επειδή έγινε επαναστατικό σύμβολο, βρέθηκε στο μάτι του ιμπεριαλιστικού κυκλώνα… Μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης άρχισε μια... ενορχηστρωμένη καμπάνια κατασυκοφάντησης του κουβανικού καθεστώτος και του ηγέτη του, Φιντέλ Κάστρο: Τα εναπομείναντα επαναστατικά σύμβολα… Από τους πρώτους που έσυραν το χορό εναντίον της Κούβας και του Φιντέλ ήταν οι υπόδουλοι «προοδευτικοί νεοταξιτες στοχαστές και τα «αριστεροευρωενωσιτικα» νεοταξικά μορμολύκεια (τύπου «Ιών» και ΙΝΤΥMEDIA και αναρχικων του Σορος).
Κατόπιν «συνωστίστηκαν» στον ίδιο χορό κάθε καρυδιάς καρύδι. Όλες οι ποικιλίες του αντικομουνισμού, τα ποικίλα «βαποράκια» των μυστικών υπηρεσιών… Ποτάμια χολής και μίσους ξεχύθηκαν εναντίον του Φιντέλ, από όλους τους μισθοφόρους και τα φερέφωνα της παγκοσμιοποίησης, κάθε χρώματος. Ο αντικομουνισμός, στο πρόσωπο του Φιντέλ, πήρε μορφές υστερικών γαυγισμάτων.
------------------------------------------------------------------------------------------------------
Comandante. Hasta la Vicτoria Siempre!
...οι Μεγάλοι Ηγέτες που γράφουν την ιστορία των πατρίδων τους και υψώνουν τα ιδανικά και τους πόθους των λαών τους, συνεισφέροντας στα επαναστατικά ιδανικά γενιών και γενιών για Ελευθερία κι Εθνική Ανεξαρτησία! "Πατρίδα ή Θάνατος"... γιατί χωρίς πατρίδα δεν υπάρχει Ανεξαρτησία και Σοσιαλισμός!
----------------------------------------------------------------------------------------------------
+Φιντέλ ΚΑΣΤΡΟ: "Patria o muerte". "Socialismo o muerte". (για όλες τις τάσεις της "παγκοσμιοποιητικής" και εθνομηδενιστικής "αριστεράς")
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------
Επειδή η πολιτική αλητεία, ή υποκρισία των αμερικανοτσολιάδων δεν έχει όρια, ο Φιντέλ γνώριζε αυτό το είδος των ερπετών και τους είχε κατατάξει.
"Ανυποχώρητος σημαίνει. Νάχεις το κεφάλι σου στο στόμα του λύκου και συ να του λές:αντε γαμησου! Fidel Castro"
Χωρίς ντροπή, ο Τσίπρας των ΝΑΙ σε όλα, ο μνημονιακός νεκροθάφτης του Ελληνικού λαού, έκανε διπλή ανάρτηση, στον προσωπικό του λογαριασμό σε twitter και facebook και χωρίς καν να ντρέπεται (λέτε κάτι να πίνει και να μη μας δίνει; ή απλώς πουλάει τρέλα;) έγραψε: "Αντίο κομαντάντε. Ως την παντοτινή νίκη των λαών"... Του διέφυγε να σχολιάσει... "μαζί με τους ιμπεριαλιστές και το 4ο Ράιχ!"