Παρασκευή 17 Νοεμβρίου 2017

Παρασκευη 17 Νοεμβριου 2017



Πολιτιστικος Συλλογος Χοσε Μαρτι
Συμμετεχουμε στην πορεια του Πολυτεχνειου  προβαλλοντας την αλληλεγγυη με τη σοσιαλιστικη Κουβα
Αμεση αρση του αποκλεισμου των ΗΠΑ κατά της Κουβας
Κατω τα χερια ΗΠΑ/ΕΕ από τη Βενεζουελα!
17 Νοεμβρη Ραντεβου από τις 4μμ Βουκουρεστιου και Σταδιου
https://josemartigr.blogspot.gr/2017/11/2017.html?spref=fb



-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Διεθνής Συνάντηση Αλληλεγγύης με την Κούβα στη Σόφια
Αρχίζει αύριο (17/11/2017) στη Σόφια (Βουλγαρία), η προγραμματισμένη για 3η φορά, Διεθνής Συνάντηση Αλληλεγγύης με την Κούβα χωρών κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης με ελληνική συμμετοχή από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Χοσέ Μαρτί και το ελληνικό Δίκτυο Βloggers "La Red Solid@ria Griega". Όπως γίνεται συνήθως σε τέτοιες περιφερειακές συναντήσεις, θα γίνει ευρεία ανταλλαγή απόψεων και θα παρθούν αποφάσεις παραπέρα συντονισμού των οργανώσεων αλληλεγγύης. Στη συνάντηση θα πάρει μέρος και το Κουβανικό Ινστιτούτο για την Φιλία των Λαών (ICAP)
https://cubaniagriega.blogspot.gr/2017/11/blog-post_16.html?spref=fb



------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Το Μέτωπο Αντίστασης και αλληλεγγύης για την Παλαιστίνη «Γασσάν Καναφάνι» στα πλαίσια του διεθνούς καλέσματος της Παλαιστινιακής Καμπάνιας για το Ακαδημαϊκό και Πολιτιστικό Μποϊκοτάζ του Ισραήλ, για την ματαίωση της συναυλίας του Νικ Κέιβ στο Τελ Αβίβ, προχώρησε σήμερα 16 Νοεμβρη σε παρέμβαση, στην συναυλία του στην Αθήνα στο κλειστό του Τάε Κβο Ντο στο Φάληρο.
Συγκεκριμένα αναρτήθηκε πανό που καλούσε τον Νικ Κέιβ να αλλάξει την απόφαση του και να μην παρευρεθεί τελικά στο Ισραήλ και να μην νομιμοποιήσει έτσι όλα τα εγκλήματα εις βάρος των Παλαιστινίων, κάποια από τα οποία ήταν αποτυπωμένα και πάνω στο πανό. Παράλληλα μοιράστηκαν χιλιάδες ενημερωτικά φυλλάδια στους παρευρισκόμενους την ώρα που αυτοί περιμένανε για να μπουν στο γήπεδο και πετάχτηκαν ενημερωτικά τρικάκια κατά την είσοδό τους.



----------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Μια ερώτηση προς τα δίποδα ζώα που ακόμα υποστηρίζουν την χούντα.
Όσοι κοιμόσασταν με ανοιχτά παράθυρα είδατε από αυτά τα παράθυρα την προδοσία της Κύπρου που έκαναν οι δικτάτορες σαν πιστά σκυλιά των Αμερικανών? ???
Χαχαχα κατά τα άλλα είστε και "πατριώτες".
Υ.Γ. Συγγνώμη που προσέβαλα τα ζώα
Σχολιο,- επειδη εχω υπηρετησει στην Κυπρο,το μεγαλυτερο ποσοστο τους μας θεωρουν προδοτες και οχι αδικα.Ουτε καν τα ταγματα της ελδυκ δεν υποστηριξαν τα οποια ισοπεδωθηκαν
Σχολιο.- Μα πράγματι έχουν δίκιο! !! Οι χουντικοι δεν έκαναν το παραμικρό για να βοηθήσουν την Κύπρο, επειδή είχαν πάρει εντολές από τους Αμερικάνους, οι οποίοι άλλωστε τους ανέβασαν στην εξουσία και τους κράτησαν τόσα χρόνια . Κυρίως τον Παπαδόπουλο που ήταν και στην ΚΥΠ και είχε φοβερές επαφές με τη cia. Απλά έκαναν ότι τους είπε το αφεντικό τους και έτσι χάσαμε ένα μεγάλο κομμάτι της Κύπρου.
Σχολιο.- Ήθελαν από τότε την Κύπρο και ήξεραν καλά ποιοι θα τους βοηθήσουν και τι αντάλλαγμα θα ζητήσουν. Άλλωστε ο Παπαδόπουλος ήταν από τη δεκαετία του 1950 στον ΙΔΈΑ (μυστική οργάνωση Ελλήνων αξιωματικών με σκοπό να εξοντώσουν κομουνιστές) και ποιος καλύτερος βοηθός σε αυτό από τους Αμερικάνους? Ε για αντάλλαγμα οι αξιωματικοί μας οι ενδοξοι τους χάρισαν την Κύπρο.
Σχολιο.- Αυτό εύχομαι κι εγώ να ξυπνήσει μια φορά αυτός ο λαός και να ξεσηκωθεί για να πάρει ο ίδιος την εξουσία. Μετά την επανάσταση του 1821 μέχρι και σήμερα είχαμε βαυαρους τις πρώτες δεκαετίες, μετά Άγγλους και Γάλλους μέχρι το 1947 και μετά Αμερικανούς!
Σχολιο.- Εδω ακομα καποιοι προσκυνανε τον ξενοφερτο βασιλια..
Σχολιο.- Μην ξεχνάς ότι ο Παπαδόπουλος ήταν πράκτορας της ΚΥΠ, και είχε τεράστιες διασυνδέσεις με την cia . Με έναν πράκτορα της cia πήγαινε για κυνήγι αγριογπυρουνου στη βόρεια Ελλάδα, όταν ερχόταν αυτός για διακοπές. Ετοίμαζε πραξικόπημα από το 1951 όπου ήταν χαμηλά στο στρατιωτικό αξίωμα ακόμα . Ήταν αρχηγικο μέλος μιας μυστικής οργάνωσης Ελλήνων αξιωματικών του ΙΔΈΑ. (ιερός δεσμός Ελλήνων αξιωματικών ) .



------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Περίπου 11 μύρια θέλει για αντιπλημμυρικά,που λέει πως δεν τάχει, αλλά θα μοιράσει 1,4 δις μέρισμα!...1-2-3 πολλά Πολυτεχνεία!



--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΗΡΥΚΟΥ .
Κανένα αρχείο, κανένα βιβλίο δεν κατέγραψε την παρουσία του αφανή ήρωα Ικαριώτη στο Πολυτεχνείο. Ποτέ κανένας επισήμως δεν έμαθε το όνομα του 18χρονου νεαρού που φαίνεται να πέφτει κάτω από τις ερπύστριες του τεθωρακισμένου κρατώντας την Eλληνική σημαία. Σαν ο ίδιος να ήθελε μ’ αυτή την πτώση, το χάσιμό του κάτω από το τανκ να κλείσει τη μικρή επαναστατική του ιστορία. Αυτός σκαρφαλωμένος στην κεντρική πύλη του Πολυτεχνείου ανεμίζει την Eλληνική σημαία και φωνάζει, “Oχι, αδέρφια, δεν μπορείτε να το κάνετε αυτό! ”.
Το ανέμισμα της σημαίας, το μάγκωμα της ερπύστριας δίπλα από το κορμί του, τα βογκητά από τον ξυλοδαρμό, τα λόγια της δικής τους γενιάς στο Iκαριώτικο καφενείο, η γλυκιά μελωδία της μπαλάντας του, το πύρινο αγκάλιασμα, το τέλος, η παντοτινή σιωπή.
Ο Γιώργος κρατήθηκε ένα μήνα στο ΚΕΒΟΠ και στην ΕΣΑ, όπου ξυλοκοπήθηκε δίχως έλεος.
20 χρόνια μετά το καλοκαίρι του 1993, με τις φοβερές πυρκαγιές της Ικαρίας που κόστισαν 13 νεκρούς, σε ηλικία 38 ετών, μαζί με δυο φίλους του, βοηθούσε να αντιμετωπιστεί η καταστροφή. 'Oταν άκουσε για 4 γέροντες εγκλωβισμένους που κινδύνευε η ζωή τους, έτρεξε πρώτος εκεί. Προσπάθησε να σώσει μια γριούλα από την φωτιά, την πήρε στην πλάτη του για να την μεταφέρει, όμως ο αέρας άλλαξε κατεύθυνση και η φωτιά γύρισε. Εγκλωβίστηκαν εκεί, και με τον τραγικό αυτό τρόπο , με την αυτοθυσία του για τον συνάνθρωπο , έχασε τη ζωή του.
Γιατι ο Γιώργος το μόνο που ήξερε ήταν να αγωνίζεται. Με τον πιο αγνό τρόπο. Για τα ιδανικά του. Με αυτοθυσία , ανθρωπισμό και αλτρουισμό. Χωρίς να ξεπουλήσει τίποτε, χωρίς να εξαργυρώσει τίποτα ποτέ! Επιβίωνε παραδίδοντας μαθήματα κιθάρας .
Σαν φόρο τιμής στην μνήμη του κρατώ τα λόγια του που έλεγε στην αδελφή του εκείνη την νύχτα του Νοέμβρη του '73 : " “Aντε ν’ αστράψει το όραμα, να φωτιστεί η ύπαρξή μας, μπας και πάρει φωτιά ο κόσμος."
ΑΘΑΝΑΤΟΣ !



----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



«Πολύ σκληρό για να πεθάνει το Πολυτεχνείο. Άντεξε μνημόσυνα, προβοκάτσιες, συκοφαντίες, προδοσίες. Και τώρα, που ουρλιάζουν οι επίδοξοι νεκροθάφτες του, αυτό επιμένει. Πολύ σκληρό και ανυπάκουο για να βολευτεί με μια θέση στο μουσείο και στον κατάλογο των σχολικών εορτών και αργιών. Αγύριστο κεφάλι το μαρμάρινο τούτο κεφάλι.»



---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Ο Τσίπρας δήλωσε πως οι πλημμυροπαθείς θα στεγαστούν σε γήπεδα.
Τελικά, ήξερε η Δούρου γιατί αντί για αντιπλημμυρικά έργα έδινε τα λεφτά στον Μελισσανίδη! Μία η άλλη!




-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Kostas Vostantzoglou:
Την λέγανε Εγκελεντ Τόριλ. Νορβηγίδα. Το όνομά της το έμαθα όταν απολύθηκα, γιατί τότε ήμουνα φαντάρος. Είχα άδεια από την μονάδα μου και η καλυτερη ιδέα που είχα τότε, ήταν να είμαι στο Πολυτεχνείο. Την πυροβόλησαν μπροστά στα σκαλιά του Αρχαιολογικού Μουσείου κι όχι στην πλατεία Αιγύπτου όπως γράφεται. Εκεί είχαμε μαζευτεί πολλοί μετά τα δακρυγόνα και τις πρώτες σφαίρες. Σηκώθηκε από τα σκαλιά, μπροστά μου και η σφαίρα την βρήκε κάτω ακριβώς από την αριστερή πλευρά του λαιμού και βγήκε από την πλάτη. Την κουβαλήσαμε στα χέρια μέχρι το Ακροπόλ Παλλάς. Απέναντι. Εκεί ο μαιτρ δεν μας άνοιγε την γυάλινη πόρτα να ειδοποιήσουμε ασθενοφόρο και να ξαπλώσουμε την κοπέλα, γιατί θα ενοχλούσαμε τις κυρίες που παίζανε κουμ καν !!! Σπάσαμε την πόρτα και με την πετσέτα του μαίτρ, προσπάθησα να της σταματήσω την αιμορραγία. Το ασθενοφόρο - όπως μας είπε ο οδηγός - όταν ήρθε, το είχαν σταματήσει όταν ξεκινούσε οι της ασφαλείας στον σταθμό πρώτων Βοηθειών, τους κατεβάσανε κάτω και τους δείρανε. Για αυτό φτάσανε καθυστερημένα. Την ώρα που την βάζαμε στο ασθενοφόρο, έσβησε. Μπήκα στο Πολυτεχνείο ξανά. Κουβάλαγα φαρμακευτικό υλικό. Ανέβασα μια οβίδα οξυγόνου στην Αρχιτεκτονική που είχε στηθεί σταθμός πρώτων βοηθειών. Μετά από ώρα ένας φοιτητής μου είπε πως έρχονταν τα τανκς. Έτσι και σε πιάσουν φουκαρά μου την έβαψες μου είπε. Με έβγαλε από την πλαϊνή πόρτα. Η πετσέτα και το ματωμένο μου πουκάμισο, μετά από περιπλάνηση μιας ώρας που χτύπαγα κουδούνια, έμειναν στο σπίτι της Βέμπο. Ποτέ δεν τα πήρα πίσω. Μετά δύο μέρες γύρισα στην μονάδα μου. Τέλος αδείας. Η Κυρία Βέμπο - και το εννοώ το κυρία - ήταν η μόνη που μας άνοιξε για να κρυφτούμε. Από εκεί, από τον τέταρτο όροφο της οδού Στουρνάρη και Πατησίων πίσω από τις γρίλιες, είδαμε όσα ακολούθησαν. Την εισβολή, το ξύλο στους φοιτητές και τα σπασίματα σε όλο το μήκος της Πατησίων που έκαναν οι της ασφαλείας. Η κυρία Βέμπο δεν μας άφησε να φύγουμε παρά στις 9.30 το πρωϊ της επομένης για να έχει ξεκινήσει η κίνηση και ένας ένας για να μην κινήσουμε υποψίες. Είμασταν δεκαεφτά αυτοί που έκρυψε. Ακόμα την θυμάμαι να κλαίει όταν το τανκ χτύπησε την Πύλη. Τους αλήτες έλεγε. Τους αλήτες! Τι κάνανε στα παιδιά... Πριν από μια βδομάδα την είχανε βραβεύσει οι χουντικοί για την προσφορά της. Ξεκρέμασε το βραβείο της και το πέταξε κλαίγοντας απαρηγόρητη.



-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Βλέπω,με ελαφριά την καρδιά να γράφουν κάποιοι "καλά να πάθουν αφού μένανε πάνω σε ρέματα μπαζωμένα"
Ας αφηγηθώ τη δική μου εμπειρία.
Πριν 4 χρόνια στη Χίο έριξε μια τέτοια τετράωρη καταιγίδα που πλημμύρισε η πόλη.Το νερό,έξω απ το σπίτι μου στο δρόμο,έφτανε το ένα μέτρο και άνθρωποι μέσα σε αυτοκίνητα κινδύνεψαν να πνιγούν και διασώθηκαν από εμάς τους γείτονες.
Μένω στο ισόγειο έτσι το νερό που έμπαινε χείμαρρος στην αυλή όδευε προς το σπίτι,με έσωσαν οι γείτονες με τσουβάλια γεμάτα με χώμα και τσιμεντόκολλα που έβαλαν στις πόρτες του σπιτιού μου και δέκα άνθρωποι με σκούπες που έσπρωχναν το νερό στην πίσω έξοδο της αυλής.
Μετά έμαθα ότι ο δρόμος έξω απ το σπίτι μου ήταν ρέμα,το λεγόμενο ρέμα της Κοντοποδούς που μπαζώθηκε απ το Δήμο,έγινε δρόμος αλλά κανείς δεν φρόντισε ΑΠΟ ΚΑΤΩ απ το δρόμο να φτιαχτούν κανάλια διαφυγής των ομβρίων μέσα από σχάρες του δρόμου.
Ακόμα,ο Δήμος δεν έχει φτιάξει σχάρες απορροής.
Αν λοιπόν,πνιγόμουν τότε,θα λέγατε ότι καλά έπαθα επειδή νοίκιασα αυτό το σπίτι;



-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Κλειστά τα σχολεία στις 17 Νοεμβρίου, με πρόσχημα τον καιρό, για να μην γίνουν οι προγραμματισμένες εκδηλώσεις για το Πολυτεχνείο!
Τι δεν καταλαβαίνεις;;;
Σχολιο.- Όχι σε όλη την χώρα. Σε Αττική, Πιερία, Ηλεία και τρία νησιά του Ιονίου λόγω κακοκαιρίας



------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



ΚΟΙΝΟΠΟΙΟΥΜΕ.....
Ο Δήμος Μάνδρας Αττικής συλλέγει είδη πρώτης ανάγκης, ζεστά ρούχα και τρόφιμα άμεσης κατανάλωσης για τους πληγέντες της καταστροφής.
Όποιος θέλει και μπορεί--->
Διεύθυνση: Στρ. Ρόκκα 45, Μάνδρα 196 00 Δημαρχείο Μάνδρας.
Μπορείτε επίσης να επικοινωνήσετε στο τηλέφωνο:2132014900, για περαιτέρω πληροφορίες.



--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Aliki Papachela
Κι ενώ έχω αηδιάσει με τις δηλώσεις πολιτικών και την προσπάθεια μετάθεσης ευθυνών πάνω στα πτώματα ανθρώπων στην Μάνδρα κι έχω πάρει σποράκια και παρακολουθώ την διένεξη αναρχικών και κουκουλοφόρων αναρχικών εντός του κατειλημμένου Πολυτεχνείου, με "δυνάμεις" εκ του εξωτερικού, και τις εκκλήσεις των σιτυπλαζιτών καταπατητών για "προμήθειες" στους καταληψίες του Πολυτεχνείου, βλέπω κι αυτό και δένω.
Τι μας λένε τα παλουκάρια και τι βλέπουμε;
Την υποδοχή στο City Plaza των απεργών πείνας προσφύγων, που έκαναν απεργία πείνας στο Σύνταγμα με αίτημα την επανένωσή τους με τις οικογένειές τους (και σωστά έκαναν) μετά το πέρας της απεργίας για να τους κεράσουν .... σούπα απ το Das beste Hotel Europas, που ως γνωστόν είναι η γνωστή γερμανική ΜΚΟ Medico, που μαζεύει φράγκα κι είναι πίσω απ την καταπάτηση του ξενοδοχείου.
Ελάτε, πέστε πάλι ότι δεν υπάρχει ΜΚΟ και φράγκα πίσω απ το "εγχείρημα". Διαφημιστείτε λίγο ακόμα να μαζέψετε κι άλλα φράγκα, μαύρα και χρεώστε εμένα με νερά, ρεύματα κλπ κλπ. Βρίστε με κι από πάνω για το πόσο ανάλγητη είμαι!
Η Das beste Hotel Europas γιατί δεν στέλνει "προμήθειες" στους 50 κουκουλοφόρους καταληψίες του Πολυτεχνείου;
Οι Γερμανοί είναι φίλοι μας...



-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



ΥΕΜΕΝΗ /έξαρση διφθερίτιδας εκτος απο την χολερα,την πεινα και τις βομβες
#stop_the_war_on_Yemen
Υεμένη: Πάνω από 50.000 παιδιά κινδυνεύουν να πεθάνουν μέχρι το τέλος του χρόνου
Στην Υεμένη επτά εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκονται ήδη στα όρια του λιμού, και αν δεν ξανανοίξουν όλα τα λιμάνια ο αριθμός αυτός μπορεί να αυξηθεί κατά 3,2 εκατομμύρια, αναφέρεται στην ανακοίνωση.
«Το κόστος αυτού του αποκλεισμού μετράται με τον αριθμό των ανθρώπινων ζωών που χάνονται», ανέφεραν στη δήλωση αυτή ο Ντέιβιντ Μπίσλι, ο Άντονι Λέικ και ο Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρέεσους, επικεφαλής του Παγκόσμιου Διατροφικού Προγράμματος, της UNICEF και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.
«Από κοινού, απευθύνουμε νέα επείγουσα έκκληση στον συνασπισμό να επιτρέψει την είσοδο σωτήριων για τη ζωή εφοδίων στην Υεμένη για την αντιμετώπιση αυτού που είναι τώρα η χειρότερη ανθρωπιστική κρίση στον κόσμο» σημείωσε
Εδώ και μήνες ο ΟΗΕ προειδοποιεί πως το κλείσιμο της Χοντέινταχ θα κλιμακώσει δραματικά την κρίση.
«Χωρίς καύσιμα, τα εμβόλια γρίπης, τα συστήματα παροχής νερού και οι μονάδες διαχείρισης λυμάτων θα σταματήσουν να λειτουργούν. Και χωρίς τρόφιμα και καθαρό νερό, η απειλή του λιμού αυξάνεται μέρα τη μέρα», αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους οι επικεφαλής των υπηρεσιών του ΟΗΕ.
Τουλάχιστον ένα εκατομμύριο παιδιά κινδυνεύουν αν μια έξαρση διφθερίτιδας δεν σταματήσει εν τη γενέσει της και υπάρχει επίσης κίνδυνος μιας νέας έξαρσης της χολέρας, η οποία ήταν σε ύφεση έπειτα από τη χειρότερη έξαρση που είχε καταγραφεί ποτέ - με περισσότερα από 900.000 κρούσματα τους προηγούμενους έξι μήνες.
****Η πείνα και οι μολυσματικές ασθένειες θερίζουν ζωές στην καθημαγμένη από τον πόλεμο Υεμένη και μέχρι το τέλος του χρόνου περισσότερα από 50.000 παιδιά κινδυνεύουν να πεθάνουν, προειδοποιεί η “Save the Children”.
130 παιδιά ξεψυχούν κάθε μέρα στη φτωχότερη αραβική χώρα, που βρίσκεται αντιμέτωπη με τη μεγαλύτερη επιδημία χολέρας στη σύγχρονη ιστορία. Περίπου 40.000 παιδιά εκτιμάται ότι έχουν ήδη πεθάνει φέτος από ασιτία -αριθμός που αναμένεται να φθάσει τις 50.000 μέχρι τα Χριστούγεννα.
«Οι θάνατοι αυτοί είναι παράλογοι και μπορούν να αποτραπούν. Πάνω από 100 μητέρες θρηνούν καθημερινά το θάνατο ενός παιδιού», είπε ο Ταμέρ Κιρόλος, διευθυντής του παραρτήματος της Save the Children στην Υεμένη.
Οι εκτιμήσεις αυτές έγιναν πριν η Σαουδική Αραβία σφίξει κι άλλο τον κλοιό γύρω από τις ελεγχόμενες από τους σιϊτες αντάρτες Χούτι περιοχές, σε αντίποινα για την εκτόξευση πυραύλου προς το αεροδρόμιο του Ριάντ. Με τον αποκλεισμό έκλεισε το λιμάνι της Χοντέιντα, αλλά και το αεροδρόμιο της πρωτεύουσας Σανάα, όπου κατέφθαναν φορτία ανθρωπιστικής βοήθειας, τρόφιμα και φάρμακα.
Οι τιμές των τροφίμων εκτινάχθηκαν στα ύψη, ενώ παρατηρούνται μεγάλες ελλείψεις καυσίμων που δυσκολεύουν με τη σειρά τους τη διανομή τροφίμων στους λιμοκτονούντες κατοίκους. Πολλές περιοχές στα βόρεια της χώρας έχουν βυθιστεί στο σκοτάδι καθώς έκλεισαν οι σταθμοί ηλεκτροδότησης λόγω έλλειψης πετρελαίου.
H “Save the Children” προειδοποιεί ότι «αν δεν αρθεί αμέσως ο αποκλεισμός θα πεθάνουν κι άλλα παιδιά».
Λόγω της έλλειψης τροφίμων στη χώρα τα νοσοκομεία της έχουν κατακλυστεί με υποσιτισμένα, σκελετωμένα παιδιά, που είναι ιδιαίτερα ευάλωτα στη χολέρα κι άλλες διαρροϊκές νόσους.
Η επικεφαλής του τμήματος παιδιατρικής του νοσοκομείου Σαμπίν στη Σανάα, δρ Νάτζλα αλ Σονμπόλι, είπε ότι αντιμετωπίζουν και μια νέα επιδημία διφθερίτιδας, μιας λοιμώδους νόσου που προσβάλλει συνήθως παιδιά ηλικίας μεγαλύτερης του ενός έτους.
Η διφθερίτιδα είναι άκρως μεταδοτική και οι υπεύθυνοι του νοσοκομείου προσπαθούν να βάζουν τα μολυσμένα παιδιά σε καραντίνα.
Yπολογίζεται ότι περίπου 385.000 παιδιά πάσχουν από σοβαρό υποσιτισμό οξείας μορφής στην Υεμένη και οι ανθρωπιστικές οργανώσεις εκτιμούν ότι μόνον τα μισά εξ’ αυτών λαμβάνουν θεραπευτική αγωγή.




--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Οι άνθρωποι της γενιάς μου που έζησαν τις μέρες του Πολυτεχνείου έχουν ο καθένας μας τις δικές του αναμνήσεις, εμπειρίες και πολλές φορές τραύματα στην ψυχή τους και μερικοί και στο σώμα τους .
Πέρυσι κατέθεσα την προσωπική μου μαρτυρία για εκείνες τις μέρες και έκτοτε είχα πει μέσα μου ότι δεν θα ξανασχοληθώ με αυτή την ιστορία και όλο αυτό το πανηγύρι που γίνεται κάθε 17 Νοέμβρη
.Όμως όψιμος αναγνώστης του περσινού κειμένου έθεσε το ερώτημα πόσοι ήταν οι νεκροί του Πολυτεχνείου ενώ ταυτόχρονα διάβασα και το συγκλονιστικό κείμενο της demetrat , που ο επίλογος του με εκφράζει απόλυτα, οπότε με την ανάλογη συναισθηματική φόρτιση βρέθηκα να ψάχνω στο διαδίκτυο σχετικά με τους νεκρούς.
ΒΗΜΑ-REPORTAGE 1973-2003 ΦΑΚΕΛΟΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ 9-11-2003 Σελ 2-3
.........................................ΒΡΑΔΥΝΗ 19-11-1973
.Αμέσως μετά τα γεγονότα του Πολυτεχνείου κυκλοφόρησαν διάφορες λίστες με διάφορα ονόματα και διαφορετικούς αριθμούς νεκρών οι οποίες όμως δεν έγινε κατορθωτό να επαληθευθούν.
Η λίστα που διαβάζεται κάθε χρόνο στην επέτειο του πολυτεχνείου περιλαμβάνει 88 ονόματα μέσα στην οποία περιλαμβάνονται τα θύματα της χούντας από την 21/5/1967 έως και την 23/7/1974 και είναι τα εξής:
Πεσλής Βασίλης, Ελής Παναγιώτης, Μανδηλαράς Νικηφόρος, Καλαντζής Δημήτρης, Ρίζος Τάκης, Καλαβρού Μαρία, Παναγούλης Γιώργος, Τσαρουχάς Γιώργος, Θεοδωρίδης Γιώργος, Κατσικογιάννης, Τζαβαλάς Καρούσος, Γεωργάκης Κώστας, Αντωνίου Ζήσης, Τσιτσιρίγκος Φώτης, Κούλης Γεώργιος, Πετρόπουλος Παναγιώτης, Βασιλόπουλος Γιάννης, Κωνσταντίνου Γιώργος, Αλβάνογλου Θεόδωρος, Σινόπουλος Πέτρος, Κομνηνός Διομήδης, Παντελεάκης Κυριάκος, Βάρσος Ιωάννης, Εγκελμαν Ντόρις Μαριέτε, Γεριτσίδης Γιώργος, Γεωργαράς Μαρίνος - Σπύρος, Παπαϊωάννου Δημήτρης, Καραμανής Μάρκος, Φαμέλης Βασίλης, Μαρκούλης Νίκος, Σαμούρης Γιώργος, Μυρογιάννης Μιχάλης, Καραγεωργίου Στέλιος, Φιλίνης Γιάννης, Δικάλφα Καλλιόπη, Τζιάνος Λάμπρος, Σταυρέλης Γιάννης, Αργυροπούλου Αικατερίνη, Δασκάλου Στέλιος, Θεοδώρας Δημήτρης, Σίμος Γεώργιος, Κυριακόπουλος Σάκης, Καζέπης Κώστας, Καΐλης Γιάννης, Αναγνωστόπουλος, Αντάρογλου, Αντζελόνι Ελενα Μαρία, Αργυρίου, Βρυώνης, Βυθούλκας, Γαλάτης Νίκος, Γιαννόπουλος, Γρέλλος, Δημόπουλος, Διαμαντάκος, Ευαγγελινός, Ζησιμόπουλος, Ηλιόπουλος, Ιωαννίδης, Ιωάννου, Κούμπουλος, Κρητικάκη, Λαγαριώτης, Μαντζώρος, Μαυρογιάννης, Μέξης, Μικρώνης, Μιχαηλίδης, Μπονάτος Χρήστος, Μώμος, Νικολάου, Παπαγεωργίου, Παπαδόπουλος, Ρακιτζής Αλέξανδρος, Ράμμος Βασίλειος, Σαρμαλής, Σπαρτίδης, Σταυρόπουλος, Σχίζας, Σωτηρόπουλος Ιωάννης, Τορίλ - Τεκλέτ (Αίγυπτος), Τσιγκούνης, Τσικουρής, Φραγκόπουλος Θεόφιλος, Χαλκίδης Γιάννης, Χαραλαμπίδης Γιώργος, Χατζηβασιλείου, Κατής Κώστας. Η πρώτη επίσημη ανακοίνωση ονομάτων από την εξέγερση του Πολυτεχνείου έγινε στις 19/11/1973 και ανέφερε 9 νεκρούς και αρκετούς τραυματίες.
Αναφέρει επίσης ότι στο ΚΑΤ μεταφέρθηκαν 43 τραυματίες την νύκτα της Παρασκευής (16/11) ,το Σάββατο παρέμειναν προς νοσηλεία 38 και διακομίστηκαν άλλοι 5 την Κυριακή.
Στο Ρυθμιστικό μεταφέρθηκαν 22 και εξήλθαν αμέσως οι 12.
Στον Ευαγγελισμό είχαν μεταφερθεί 22.
.......................................................ΒΡΑΔΥΝΗ 19-11-1973
.
Η πρώτη και ουσιαστικότερη διερεύνηση του θέματος έγινε από τον εισαγγελέα Πρωτοδικών Τσεβά μετά την πτώση της χούντας και στο πόρισμα του της 14/10/1974 αναφέρει ονομαστικώς 18 νεκρούς και άλλους 16 τουλάχιστον βασίμως προκύπτοντες, οίτινες, τονιστέον και πάλιν, ουδεμίαν έχουν, ως προς την ταυτότητα, σχέσιν με τους επισήμως ανακοινωθέντας».(ολόκληρο το πόρισμα εδώ)
Μετά το 1981 η κυβέρνηση του Α. Παπανδρέου δίνει εντολή στον Αστυνομικό Διευθυντή Α΄ Γεώργιο Σαμπάνη (που είχε αποταχθεί από το καθεστώς Παπαδόπουλου και επανήλθε με τη μεταπολίτευση) να ερευνήσει το θέμα με τους νεκρούς του Πολυτεχνείου.
Την 8/2-1982 ο Σαμπάνης αναφέρει 12 νεκρούς φονευθέντες είς τους πέριξ του Πολυτεχνείου χώρους κατά τα γεγονότα της 17/11/1973.
......................ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΣΑΜΠΑΝΗ
.Η πρώτη επίσημη έρευνα για το Πολυτεχνείο από τον διευθυντή του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών Ιδρύματος Λεωνίδα Καλλιβρετάκη πραγματοποιήθηκε ύστερα από 30 χρόνια το 2003, για να διαπιστωθεί ο ακριβής αριθμός των θυμάτων από την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Την έρευνα παρουσιάζει στο περιοδικό ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ (15/11/2003 τεύχος 194) ο Πάνος Μπαϊλης και γίνεται μια πληρέστερη καταγραφή των νεκρών.
ΠΡΟΣΘΗΚΗ 13-12-2013
Η μελέτη του Λεωνίδα Καλλιβρετάκη, “Πολυτεχνείο ’73: Το ζήτημα των θυμάτων: Νεκροί και τραυματίες,” στο Πολυτεχνείο ’73: ρεπορτάζ με την Ιστορία, vol. 2, Αθήνα: Eκδόσεις Φιλιππότη, 2004, pp. 38-55. υπάρχει εδώ:
http://helios-eie.ekt.gr/EIE/handle/10442/8782
Από αυτήν έχω προσθέσει τα στοιχεία στο κατάλογο των θυμάτων με το ίδιο χρώμα.
Επίσης από αυτήν την μελέτη είναι και οι φωτογραφίες των νεκρών (πλην των Σωκράτη Μιχαήλ, Σπύρου Μαρίνου και Ευστάθιου Κολινιάτη) και από την ίδια μελέτη είναι και ο χάρτης με τις τοποθεσίες που έγιναν οι δολοφονίες.
Βάσει αυτού του πίνακα και με στοιχεία και από τις άλλες καταγραφές και μέρικές πρόσθετες πληροφορίες έφτιαξα τον παρακάτω πίνακα που αναφέρονται οι νεκροί ανάλογα με την ημέρα θανάτου ή την μέρα που τραυματίστηκαν σοβαρά με αποτέλεσμα τον επακόλουθο θάνατο τους.
Ο δεύτερος αριθμός είναι ο αριθμός που αναφέρονται στο πόρισμα Τσεβά ως επισήμως ανακοινωθέντες νεκροί και όσοι αριθμοί είναι σε παρένθεση είναι οι βασίμως προκύπτοντες νεκροί σύμφωνα με το ίδιο πόρισμα.
Με Χ είναι οι νεκροί που ανακοινώθηκαν από την χούντα στις 19-11-1973 και
με Σ όσοι αναφέρονται στο πόρισμα Σαμπάνη.
Αναγράφονται στην συνέχεια κατά σειράν το ονοματεπώνυμο, η ηλικία, η ώρα που δολοφονήθηκαν και το επάγγελμα τους από διάφορες πηγές .
Με πλάγια αναγράφεται το σχόλιο από το πόρισμα Τσεβά στο οποίο αναφέρεται και ο τόπος δολοφονίας τους.
.
OI 24 ΝΕΚΡΟΙ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ
.
16 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 1973
.
1. (1)Σπυρίδων Κοντομάρης (ετών 57, 20.30) δικηγόρος, πρώην βουλευτής Κερκύρας της Ένωσης Κέντρου . Απεβίωσεν τας απογευματινάς ώρας της 16.11.73 ευρισκόμενος επί της οδού Γεωργίου Σταύρου, συνέπεια θανατηφόρου επενέργειας των ριπτομένων υπό της αστυνομίας αερίων.
Στις 16.11.1973, γύρω στις 20.30-21.00, ενώ βρισκόταν στη διασταύρωση οδών Γεωργίου Σταύρου & Σταδίου, προσβλήθηκε από δακρυγόνα αέρια που έρριχνε η Αστυνομία κατά των διαδηλωτών, με αποτέλεσμα να υποστεί έμφραγμα του μυοκαρδίου. Μεταφέρθηκε στο Σταθμό Πρώτων Βοηθειών του Ε.Ε.Σ., όπου διαπιστώθηκε ο θάνατος του.
2. 1-Χ-Σ-Διομήδης Κομνηνός (ετών 17, 21.30) κάτοικος Λευκάδος 7, Αθήνα.
Εφονεύθη έξωθι του Πολυτεχνείου περί ώρα 22.15' της 16.11.73. Βασίμως πιθανολογείται ότι δράστης του φόνου τούτου είναι ο προεκτεθείς Συνταγματάρχης.Προς τιμήν του το 9ο Δημοτικό Σχολείο Πετρούπολης ονομάστηκε "9ο Δημοτικό Σχολείο Πετρούπολης ΔΙΟΜΗΔΗΣ ΚΟΜΝΗΝΟΣ"
Στις 16.11.1973, μεταξύ 21.30 και 21.45, ενώ βρισκόταν μαζί με άλλους διαδηλωτές στη διασταύρωση των οδών Αβέρωφ & Μάρνη, τραυματίστηκε θανάσιμα στην καρδιά από πυρά που έρριξαν εναντίον του άνδρες της φρουράς του Υπουργείου Δημοσίας Τάξεως. Μεταφέρθηκε στο Σταθμό Πρώτων Βοηθειών του Ε.Ε.Σ. και από εκεί, νεκρός πλέον, στο Ρυθμιστικό Κέντρο Αθηνών (όπως λεγόταν τότε το Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο).
................................................... ΔΙΟΜΗΔΗΣ ΚΟΜΝΗΝΟΣ
.
3. Σωκράτης Μιχαήλ (ετών 57, μεταξύ 22.30 -23.00) εμπειρογνώμων ασφαλιστικής εταιρείας. Μεταξύ των οδών Μπουμπουλίνας και Σόλωνος, προσβλήθηκε από δακρυγόνα αέρια .
Στις 16.11.1973, μεταξύ 21.00 και 22.30, ενώ βρισκόταν μεταξύ των οδών Μπουμπουλίνας και Σόλωνος, προσβλήθηκε από δακρυγόνα αέρια που έρριχνε η Αστυνομία κατά των διαδηλωτών, με αποτέλεσμα να υποστεί απόφραξη της αριστεράς στεφανιαίας. Μεταφέρθηκε ημιθανής στο Σταθμό Πρώτων Βοηθειών του Ε.Ε.Σ. (Γ΄ Σεπτεμβρίου), όπου και πέθανε.
4. 2-Χ-Σ-Βασίλειος Φάμελλος (ετών 26, 23.30) Ιδιωτικός υπάλληλος από τον Πύργο Ηλείας, κάτοικος Κάσου 1, Κυψέλη, Αθήνα.Εφονεύθη εγγύς του υπουργείου Δημοσίας Τάξεως περί ώρα 22.30' της 16.11.73, βληθείς προφανώς υπό τίνος των εκ του υπουργείου πυροβολούντων. (Τότε 3ης Σεπτεμβρίου και Μάρνη)Μεταφέρθηκε από διαδηλωτές στο Σταθμό Πρώτων Βοηθειών του Ε.Ε.Σ. και από εκεί, νεκρός πλέον, στο Ρυθμιστικό Κέντρο Αθηνών.
5. 3-Χ-Σ-Torill Engeland Magrette (ετών 22, 23.30) Σπουδάστρια φοιτήτρια από το Μόλντ της Νορβηγίας. Εφονεύθη εις την πλατείαν Αιγύπτου περί ώρα 23.30' της 16.11.1973 παρ' αγνώστου δράστου.
Στις 16.11.1973, γύρω στις 23.30, τραυματίστηκε θανάσιμα στο στήθος από πυρά της φρουράς του Υπουργείου Δημοσίας Τάξεως. Μεταφέρθηκε από διαδηλωτές στο ξενοδοχείο «Ακροπόλ» και αργότερα, νεκρή ήδη, στο Σταθμό Πρώτων Βοηθειών του Ι.Κ.Α. Ανακριβώς είχε αναφερθεί αρχικά από την Αστυνομία ως «Αιγυπτία Τουρίλ Τεκλέτ» και η παρεξήγηση αυτή επιβιώνει ακόμη σε κάποιους «καταλόγους νεκρών».
6. 4- Χ-Σ-Γεώργιος Σαμούρης (ετών 22, 24.00)Σπουδαστής Παντείου από την Πάτρα, κάτοικος πλατείας Κουντουριώτου 7, Κουκάκι. .Εφονεύθη υπ' αγνώστου εις άγνωστον σημείον εξ επαφής περί το μεσονύκτιον της 16.11.1973 και το πτώμα του μετεφέρθη και απερρίφθη εις την διασταύρωσιν των οδών Καλλιδρομίου και Ζωσιμάδων
Μεταφέρθηκε στο πρόχειρο ιατρείο του Πολυτεχνείου, όπου απεβίωσε. Από εκεί μεταφέρθηκε στο Σταθμό Πρώτων Βοηθειών του Ι.Κ.Α. Ανακριβώς είχε αναφερθεί αρχικά από την Αστυνομία ως «Χαμουρλής».
7. Δημήτριος Κυριακόπουλος (βραδυνή ώρα - κατέληξε 19/11/73) οικοδόμος, από τα Καλάβρυτα, κάτοικος Περιστερίου Αττικής.
Ενώ βρισκόταν στην περιοχή του Πολυτεχνείου, προσβλήθηκε από δακρυγόνα αέρια και στη συνέχεια χτυπήθηκε από αστυνομικούς με συμπαγείς ράβδους, συνεπεία των οποίων πέθανε από οξεία ρήξη αορτής, τρεις μέρες αργότερα στις 19/11/1973.
8. Σπύρος Μαρίνος (Γεωργαράς) (ετών 35, βραδυνή ώρα) στην περιοχή του Πολυτεχνείου, -31 ετών, ιδιωτικός υπάλληλος, από την Εξωχώρα Ζακύνθου.
Χτυπήθηκε από αστυνομικούς με συμπαγείς ράβδους και υπέστη κρανιοεγκεφαλικές κακωσεις, συνεπεία των οποίων πέθανε..
Μεταφέρθηκε στο Θεραπευτήριο Πεντέλης, όπου πέθανε τη Δευτέρα, 19.11.1973, από οξύ αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο. Τάφηκε στην ιδιαίτερη πατρίδα του, όπου στις 9.9.1974, έγινε τελετή στη μνήμη του.
.
17 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 1973
.
9. 11-Σ-Νικόλαος Μαρκούλης (ετών 24 , πρωινή ώρα, κατέληξε 19/11/73) εργάτης, από το Παρθένι Θεσσαλονίκης, κάτοικος Χρηστομάνου 67, Σεπόλια, Αθήνα.
Εφονεύθη παρά την πλατείαν Βάθης περί ώραν 11.00'της 17.11.1973, βληθείς εκ διερχομένου άρματος μάχης.Μεταφέρθηκε στο Ρυθμιστικό Κέντρο Αθηνών, όπου πέθανε τη Δευτέρα 19.11.1973.
10. (2)Αικατερίνη Αργυροπούλου (ετών 76, 10.00, κατέληξε Μάϊο '74) Ετραυματίσθη σοβαρώς ενώ ευρίσκετο εις την εν Αγ. Αναργύροις οικίαν της περί ώραν 11.00' της 17.11.1973, δεχθείσα αδέσποτον βλήμα άρματος και απεβίωσεν κατά μήνα Μάιον 1974
Στις 10.00 της 17.11.1973, ενώ βρισκόταν στην αυλή του σπιτιού της, τραυματίστηκε στην πλάτη από σφαίρα. Διακομίστηκε στην κλινική «Παμμακάριστος» (Κάτω Πατήσια), όπου νοσηλεύτηκε επί ένα μήνα και κατόπιν μεταφέρθηκε στο σπίτι της, όπου πέθανε συνεπεία του τραύματος της μετά από ένα εξάμηνο
11. 12-Στυλιανός Καραγεωργής (ετών 19, 10.15) εργάτης. Ετραυματίσθη θανασίμως επί της οδού Πατησίων, έμπροσθεν του κινηματογράφου ΕΛΛΗΝΙΣ, περί ώρα 10.00 της 17.11.1973, βληθείς εκ διερχομένου άρματος και απεβίωσεν εις το ΚΑΤ την 30.11.1973.
12. 6-Χ-Σ-Μάρκος Καραμανής (ετών 23, 10.30) Ηλεκτροτεχνίτης από τον Πειραιά, κάτοικος Χίου 35, Αιγάλεω.Εφονεύθη ευρισκόμενος εις την επί της οδού Πατησίων και Αιγύπτου ταράτσα πολυκατοικίας επί της πλατείας Αιγύπτου 1 την 10.30 ώραν της 17.11.1973, βληθείς ομοίως υπό στρατιωτών εκ του κτιρίου του ΟΤΕ. (ανθυπολοχαγός Ιωάννης Λυμπέρης 573ου Τάγματος Πεζικού)
Μεταφέρθηκε στην κλινική «Παντάνασσα» (πλατεία Βικτωρίας), όπου διαπιστώθηκε ο θάνατος του.
Ο έφεδρος ανθυπολοχαγός Ιωάννης Λυμπέρης καταδικάστηκε από το Πενταμελές Εφετείο Αθηνών στην δίκη που έγινε από 16-10 έως 30-12-1975 για τις δολοφονίες του Αλέξανδρου Σπαρτίδη και του Μάρκου Καραμανή:
«εις πρόσκαιρον κάθειρξιν 20 ετών δι' εκάστην ανθρωποκτονίαν και πρόσκαιρον κάθειρξιν 12 ετών διά την απόπειραν ανθρωποκτονίας» και όρισε «σύνολον ποινής προσκαίρου καθείρξεως κατά συγχώνευσιν το κατά νόμον ανώτατον όριον 25 ετών, αποστέρησιν δε πολιτικών δικαιωμάτων διαρκείας 10 ετών».
Σχετικά εδώ και εδώ.
13. 5-Χ-Σ-Αλέξανδρος Σπαρτίδης (ετών 16, 10.30-11.00) μαθητής από τον Πειραιά, κάτοικος Αγίας Λαύρας 80, Αθήνα. Εφονεύθη επί της οδού Κότσικα (παρόδου Πατησίων) την 10.20 ώραν της 17.11.1973, βληθείς υπό στρατιωτών εκ του κτιρίου του ΟΤΕ.
Στις 10.30 με 11.00 περίπου το πρωί της 17.11.1973, ενώ βάδιζε στη διασταύρωση των οδών Πατησίων και Κότσικα, τραυματίστηκε θανάσιμα στην κοιλιά από πυρά της στρατιωτικής φρουράς που ενέδρευε στην ταράτσα του Ο.Τ.Ε. (αυτουργός ο ανθυπολοχαγός Ιωάννης Δυμπέρης, 573ου Τάγματος Πεζικού). Με διαμπερές τραύμα μεταφέρθηκε στο Κ.Α.Τ., όπου τον βρήκε νεκρό ο πατέρας του.
..........................................ΤΑΦΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΣΠΑΡΤΙΔΗ
.
14. (3)Δημήτριος Παπαϊωάννου (ετών 60, 11.30) ιδιωτικός υπάλληλος.Διευθυντής Ταμείου Αλευροβιομηχανων κάτοικος Αριστομένους 105, Αθήνα.Απεβίωσεν την μεσημβρίαν της 17.11.1973 εκ προσφάτου εμφράγματος του μυοκαρδίου κατά την ιατροδικαστικήν έκθεσιν σοβαρώς όμως, υπό της συζύγου του αμφισβητούμενης και υποστηριζούοης ότι ο σύζυγος της απεβίωσεν είτε βληθείς δι' όπλου, είτε υποστάς συγκοπήν εκ των ριπτομένων αερίων, καταθεσάσης δε ότι μόνον εις το Νεκροταφείον της επετράπη να πλησιάσει απλώς και να ατενίσει το πρόσωπον του νεκρού συζύγου της.
Γύρω στις 11.30 της 17.11.1973, ενώ βρισκόταν στην πλατεία Ομονοίας, προσβλήθηκε από δακρυγόνα αέρια που έριχνε η Αστυνομία. Μεταφέρθηκε στο Σταθμό Πρώτων Βοηθειών του Ε.Ε.Σ., όπου διαπιστώθηκε ο θάνατος του, συνεπεία εμφράγματος.
15. 10-Σ-Γεώργιος Γεριτζίδης (ετών 48, 11.30) εφοριακός υπάλληλος. Εφονεύθη ευρισκόμενος εν Ν. Λιοσίοις προς εκτέλεσιν υπηρεσίας περί ώραν 12.15' της 17.11.1973 δεχθείς ομοίως βλήμα αδέσποτον άρματος μάχης εις την κεφαλήν.
Στις 12.00 της 17.11.1973, ενώ βρισκόταν μέσα στο αυτοκίνητο του στα Νέα Λιόσια, τραυματίστηκε θανάσιμα στο κεφάλι από πυρά που διέσχισαν τον ουρανό του αυτοκινήτου. Μεταφέρθηκε στο Ρυθμιστικό Κέντρο Αθηνών, όπου πέθανε αυθημερόν.
16. 9-Χ-Σ-Βασιλική Μπεκιάρη (ετών 17, 12.00) εργαζόμενη μαθήτρια, από τα Αμπελάκια Βάλτου Αιτωλοακαρνανίας, κάτοικος Μεταγένους 8, Νέος Κόσμος. Εφονεύθη ευρισκομένη εις την ταράτσα της επί της οδού Μεταγένους 8 - Νέος Κόσμος οικίας της περί ώρα 12.30' της 17.11.1973, δεχθείσα εις την κεφαλήν της βλήμα αδέσποτον άρματος.
Μεταφέρθηκε στο Ρυθμιστικό Κέντρο Αθηνών και στη συνέχεια στον «Ευαγγελισμό», όπου πέθανε αυθημερόν.
17. 8-Χ-Σ-Δημήτρης Θεοδωράς (ετών 5 1/2, 13.00) Εφονεύθη επί της οδού Ορεινής Ταξιαρχίας Ζωγράφου περί ώραν 13.30 της 17.11.1973, βληθείς υπό στρατιώτου ευρισκομένου έμπροσθεν του Ναού του Αγίου Θεράποντος
Στις 13.00, της 17.11.1973, ενώ διέσχιζε με τη μητέρα του τη διασταύρωση της οδού Ορεινής Ταξιαρχίας με τη λεωφόρο Παπάγου στου Ζωγράφου, τραυματίστηκε θανάσιμα στο κεφάλι από πυρά στρατιωτικής περιπόλου με επικεφαλής αξιωματικό (πιθανόν ο ίλαρχος Σπυρίδων Σταθάκης του Κ.Ε.Τ/Θ), που βρισκόταν ακροβολισμένη στο λόφο του Αγίου Θεράποντος. Εξέπνευσε ακαριαία και όταν μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο των Παίδων, απλώς διαπιστώθηκε ο θάνατος του.
18. 7-Χ-Σ-Αλέξανδρος Βασίλειος (Μπασρί) Καράκας (ετών 43, 13.00)Τούρκος υπήκοος από το Αφγανιστάν καλλιτέχνης ταχυδακτυλουργός .κάτοικος Μύρων 10, Αγιος Παντελεήμονας, Αθήνα. Εφονεύθη εις την πλατείαν Αιγύπτου περί ώραν 13.00' της 17.11.1973, βληθείς εκ διερχομένου άρματος μάχης.
Στις 13.00, της 17.11.1973, ενώ βάδιζε με τον 13χρονο γιο του στη διασταύρωση των οδών Χέϋδεν και Αχαρνών, τραυματίστηκε θανάσιμα στην κοιλιά από ριπή μυδραλίου τεθωρακισμένου στρατιωτικού οχήματος. Μεταφέρθηκε απευθείας στο νεκροτομείο, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατος του.
.
18 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 1973
.
19. Αλέξανδρος Παπαθανασίου (ετών 59, 10.00) συνταξιούχος εφοριακός από το ΚεράσοΒο Αιτωλοακαρνανίας, κάτοικος Νάξου 116, Αθήνα. Στις 10.00 στις 18/11/1973, ενώ βρισκόταν με τις ανήλικες κόρες του στη διασταύρωση των οδών Δροσοπούλου και Κύνθου, απέναντι από το ΙΣΤ΄Αστυνομικό Τμήμα, βρέθηκε εν μέσω πυρών προερχομένων από τους αστυνομικούς του Τμήματος με αποτέλεσμα να πάθει συγκοπή.
Μεταφέρθηκε στο Σταθμό Πρώτων Βοηθειών, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατος του.
20. 13-Ανδρέας Κούμπος (ετών 63, 11.00) Βιοτέχνης από την Καρδίτσα, κάτοικος Αμαλιάδος 12, Κολωνός. Ετραυματίσθη σοβαρώς διερχόμενος την οδό Καποδιστρίου περί ώρα 14.00' της 18.11.1973, βληθείς εκ διερχομένου άρματος και απεβίωσε την 30.1.1974.
Γύρω στις 11.00 με 12.00 της 18.11.1973, ενώ βάδιζε στη διασταύρωση των οδών Γ' Σεπτεμβρίου και Καποδιστρίου, τραυματίστηκε στη λεκάνη από πυρά μυδραλίου τεθωρακισμένου στρατιωτικού οχήματος. Μεταφέρθηκε στο Σταθμό Πρώτων Βοηθειών του Ε.Ε.Σ., κατόπιν στο Ρυθμιστικό Κέντρο Αθηνών και τέλος στο Κ.Α.Τ., όπου και πέθανε στις 30.1.1974.
21. 14-Σ-Μιχαήλ Μυρογιάννης (ετών 20, 12.00) ηλεκτρολόγος, από τη Μυτιλήνη, κάτοικος Ασημάκη Φωτήλα 8, Αθήνα.Εφονεύθη εις την διασταύρωσιν των οδών Πατησίων και Στουρνάρα περί ώραν 13.30' της 18.11.73, βληθείς δια περιστρόφου εις την κεφαλήν.
Στις 12.00 το μεσημέρι της 18.11.1973, ενώ βάδιζε στη διασταύρωση των οδών Πατησίων και Στουρνάρη, τραυματίστηκε θανάσιμα στο κεφάλι από πυρά περιστρόφου αξιωματικού του Στρατού (αυτουργός ο συνταγματάρχης Νικόλςος Ντερτιλής). Μεταφέρθηκε στο Σταθμό Πρώτων Βοηθειών του Ε.Ε.Σ. σε κωματώδη κατάσταση και κατόπιν στο Ρυθμιστικό Κέντρο Αθηνών, όπου πέθανε αυθημερόν.
Ο ταγματάρχης Ντερτιλής βρίσκεται με το υπηρεσιακό τζιπ έξω από την κατεστραμμένη πύλη του Πολυτεχνείου. Απέναντι, Πατησίων και Στουρνάρα, οι αστυφύλακες χτυπούν ένα νεαρό, που προς στιγμήν τους ξεφεύγει. Ο Ντερτιλής βγάζει από το μπουφάν το περίστροφο και πυροβολεί. «Ο νεαρός έπεσε σαν κοτόπουλο», περιγράφει στην κατάθεσή του ένα χρόνο αργότερα ο οδηγός του Ντερτιλή - ο 21 ετών τότε Αντώνης Αγριτέλης - και συνεχίζει: «Μετά το φόνο ο Ντερτιλής σαν να μη συνέβαινε τίποτα μπήκε στο τζιπ και χτυπώντας με στην πλάτη μου είπε: "Με παραδέχεσαι ρε; Σαράντα πέντε χρονών άνθρωπος και με τη μία στο κεφάλι!"»...
Στις 30 Δεκεμβρίου του 1975 το Πενταμελές Εφετείο Αθηνών, μετά από ακροαματική διαδικασία δυόμισυ μηνών και διάσκεψη 6 ημερών, εξέδωσε απόφαση με την οποία κήρυξε τον ταξίαρχο Ντερτιλή, ένοχο ανθρωποκτονίας από πρόθεση του διερχόμενου Μιχάλη Μυρογιάννη και τον καταδίκασε σε ισόβια κάθειρξη και διαρκή στέρηση των πολιτικών του δικαιωμάτων. (από εδώ)
.........................................-ΤΑΦΟΣ ΜΙΧΑΗΛ ΜΥΡΟΓΙΑΝΝΗ
.
22. 15-Κυριάκος Παντελεάκης (ετών 43, 12.00-12.30) δικηγόρος από την Κροκέα Λακωνίας, κάτοικος Φερρών 5, Αθήνα.. Ετραυματίσθη σοβαρώς επί της οδού Γλάδστωνος περί ώραν 12.40' της 18.11.1973, βληθείς εκ διερχομένου επί της οδού Πατησίων άρματος και απεβίωσεν την 18.12.1973.
Μεταφέρθηκε στο Ρυθμιστικό Κέντρο Αθηνών, όπου και πέθανε στις 27.12.1973.
23. Ευστάθιος Κολινιάτης 47 ετών, από τον Πειραιά, κάτοικος Νικοπόλεως 4, Καματερό Αττικής.Χτυπήθηκε στις 18/11/1973 από αστυνομικούς με συμπαγείς ράβδους και υπέστη κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, συνεπεία των οποίων πέθανε στις 21/11/1973.
Ο επόμενος νεκρός δεν είναι σαφές εάν τραυματίστηκε στην Αθήνα ή στην Πάτρα.
24. Ιωάννης Μικρώνης του Αγγέλου, 22 ετών, φοιτητής στο τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών, από την Ανω Αλισσό Αχαΐας. Συμμετείχε στην κατάληψη του Πανεπιστημίου Πατρών. Κτυπήθηκε μετά τα γεγονότα, υπό συνθήκες που παραμένουν ακόμη αδιευκρίνιστες. Συνεπεία της κακοποίησης του υπέστη ρήξη του ήπατος, εξαιτίας της οποίας πέθανε στις 17.12.1973 στο Λαϊκό Νοσοκομείο Αθηνών, όπου νοσηλευόταν. Σύμφωνα με ορισμένες ενδείξεις, ο τραυματισμός του συνέβη στην Πάτρα, άλλες όμως πληροφορίες τον τοποθετούν στην Αθήνα. Η περίπτωση του παραμένει υπό έρευνα. Σε ορισμένους καταλόγους νεκρών αναφέρεται ανακριβώς ως «Κώστας Μικρώνης».
Στο πόρισμα του ο Τσεβάς καταλήγει ότι :
Εκ των εκτεθέντων δήλον καθίσταται ότι εις τους καταλόγους των επισήμως ανακοινωθέντων δέκα πέντε (15) νεκρών και υπό της ερεύνης βεβαιωθέντων τριών (3) τοιούτων δέον να προστεθούν και έτεροι δέκα έξι (16) τουλάχιστον βασίμως προκύπτοντες, οίτινες, τονιστέον και πάλι, ουδεμίαν έχουν, ως προς την ταυτότητα, σχέσιν με τους επισήμως ανακοινωθέντος.Το συμπέρασμα αυτό το βασίζει σε διάφορες μαρτυρίες που καταθέτουν τα εξής:
1-..θανάσιμου τραυματισμού μικράς κορασίδος, ηλικίας 9 περίπου ετών, εις την γωνίαν των οδών Πατησίων και Κλωναρίδου περί ώραν 14.00 της 17.1.1.1973 εκ βλημάτων διερχομένου άρματος…
2-..θανάσιμου τραυματισμού νεαράς μαθήτριας, εντός του χώρου του Πολυτεχνείου ευρισκόμενης, περί ώρα 11.45' της 16.11.1973, δια βλήματος ριφθέντος εκ του εκτός του Πολυτεχνείου χώρου ..3-..προ του μεσονυχτίου της Παρασκευής 16.11.1973, ….ιδίοις όμμασιν αντελήφθη την ύπαρξιν (3) τριών νεκρών και μιας γυναικός θανασίμως τραυματισθείσης, τα τραύματα των οποίων σαφώς περιγράφει. Προσθέτει δε ότι εκ μελών της Συντονιστικής Επιτροπής Φοιτητών έλαβε την πληροφορίαν ότι είχαν και οκτώ (8) εισέτι νεκρούς, τα πτώματα των οποίων είχον τοποθετηθεί και εφυλάσσοντο εις παρακείμενον χώρον ίνα μη υποπέσουν εις αντίληψιν των σπουδαστών και προκληθή πανικός4-..Και ούτω κατά την τραγικήν εκείνην νύχτα των γεγονότων, 16 προς 17 Νοεμβρίου 1973, ένδεκα (11) πτώματα αγνώστων νέων διακομίζονται εις το Ρυθμιστικόν Κέντρον Αθηνών, άτινα, όμως, πλην ενός (κατά τα επίσημα στοιχεία του Νοσοκομείου) ουδαμού εμφανίζονται, ούτε καταχωρίζονται
5-…εβεβαιώθη η εν ψυχρώ δολοφονία νέου ανδρός εις το Ρυθμιστικόν Κέντρον Αθηνών υπό των αυτόθι υπηρετούντων, κατά την τραγικήν αυτήν νύκτα, αστυνομικών.
6-…δευτέρα τοιαύτη θανατώσεως τραυματίου συνεπεία ξυλοδαρμού…Γράφει σχετικά στο πόρισμα του το 1974 πλέον ο Τσεβάς:«Παραμένει βεβαίως πάντοτε το ερώτημα: Τι εγένοντο τα πτώματα των νεκρών τούτων και διατί οι οικείοι των εξακολουθητικώς σιωπούν; Δεν είναι εύκολος η απάντησις εις τον χαράσσοντα τας γραμμάς ταύτας. Είναι υποχρέωσις, όμως, η έναντι του προβλήματος θέσις και η κατανόησις των ανερμηνεύτων ή αδυνάτων».
Η πιθανότερη κατά την άποψη μου εκδοχή είναι ότι στο χάος που επικρατούσε εκείνες τις ημέρες ίσως τα πτώματα αυτά είναι από αυτά που αναγνωρίστηκαν μετά, άλλα μπορεί να είναι αλλοδαπών ή τέλος ορισμένα να έχουν δηλωθεί με άλλη αιτία θανάτου στους συγγενείς.
Την υπόνοια να έχουν ταφεί σε ομαδικό τάφο την θεωρώ μάλλον απίθανη γιατί μετά 35 χρόνια κάποιος από αυτούς που θα συμμετείχαν στην ταφή θα είχε υποδείξει τον τάφο όπως γίνεται τα τελευταία χρόνια στην Κύπρο.
Σύμφωνα με την έρευνα του 2003 από τα σώματα ασφάλειας (αστυνομία και χωροφυλακή ) έγιναν 13 φόνοι και 83 απόπειρες ανθρωποκτονίας.
.Από τον στρατό έγιναν 11 φόνοι και 45 απόπειρες ανθρωποκτονίας .
Σύμφωνα με το πόρισμα Τσεβά :οι επισήμως γνωσθέντες τραυματίαι του από 16ης μέχρι και 19ης Νοεμβρίου 1973 αιματηρού τριημέρου ανέρχονται εις χίλιους εκατόν τρεις (1.103) πολίτας και 61 αστυνομικούς. Εις τούτους δέον να προστεθούν και ανεξακρίβωτον πλήθος ετέρων πολιτών οίτινες ή εφυγαδεύοντο υπό των ιατρών ή ενοσηλεύοντο οίκοι, ή και ουδαμού προς νοσηλείαν κατέφευγαν, φοβούμενοι προφανώς δυσάρεστους δι' αυτούς ή τας οικογενείας των εξελίξειςΣύμφωνα με την έρευνα του 2003 έγιναν 866 συλλήψεις (716 άντρες & 150 γυναίκες) και ειδικότερα:
456 εργάτες - οικοδόμοι
49 φοιτητές του Πολυτεχνείου
268 φοιτητές άλλων σχολών
74 μαθητές/τριες γυμνασίων
Στους νεκρούς του Πολυτεχνείου πιστεύω ότι πρέπει να προστεθούν και όσοι δολοφονήθηκαν στις πορείες για το Πολυτεχνείο και είναι οι εξής:
16-8-1980 Ιακώβος Κουμής Κύπριος φοιτητής της Νομικής 26 ετών.Ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου από τα ΜΑΤ
16-8-1980 Ματούλα Κανελλοπούλου 21 ετών εργάτρια Ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου από τα ΜΑΤ
17-11-85 Μιχάλης Καλτεζάς 15 ετών μαθητής Πυροβολήθηκε από τον αστυνομικό Μελίστα από απόσταση 20 μέτρων στο κεφάλι.
Η έρευνα του κ. Καλλιβρετάκη απαντά και σε ένα ακόμα ερώτημα. Αν υπήρχαν νεκροί μέσα ή έξω από το ΕΜΠ. Όπως προκύπτει, νεκροί υπήρχαν, αλλά είχαν χτυπηθεί στους γύρω δρόμους και μεταφέρονταν στο πρόχειρο ιατρείο που είχε στηθεί από τους φοιτητές.
Από διάφορους χουντικούς γίνεται η προσπάθεια να υποτιμηθεί η εξέγερση του Πολυτεχνείου αναγράφοντας διάφορες ανοησίες ότι οι ονομασίες που έχουν δοθεί , ηρώων Πολυτεχνείου κτλ είναι άνευ νοήματος γιατί δεν υπάρχουν ήρωες Πολυτεχνείου επειδή δεν σκοτώθηκε κανείς μέσα σε αυτό και γιατί δεν επαληθεύτηκε ο αρχικός αριθμός νεκρών που είχε κυκλοφορήσει.
Ο αρχικός λοιπόν αριθμός νεκρών που είχε κυκλοφορήσει ήταν από στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από αδιασταύρωτες πληροφορίες από στόμα σε στόμα γιατί αμέσως μετά το Πολυτεχνείο επιβλήθηκε στρατιωτικός νόμος που καθιστούσε αδύνατη την οποιαδήποτε συλλογή πληροφοριών.
........................................................ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ 18-11-1973.
Δημοσίευμα στο ΒΗΜΑ, 16-11-1973 δύο μέρες πριν τον στρατιωτικό νόμο με τον οποίο έπεσαν οι μάσκες !
.
Ήρωες δε είναι όλοι αυτοί που αψήφησαν και πολέμησαν άοπλοι όλο αυτό τον ένοπλο κατασταλτικό μηχανισμό μιας δικτατορίας και κατάφεραν να ζήσουν 56 ώρες ελευθερίας (19.00 της 14/11/1973 με 03.00 της 17/11/1973) με πολύ ακριβό τίμημα την ζωή μερικών και τον τραυματισμό πολύ περισσοτέρων από τους δηλωθέντες γιατί ο προφανώς ο αριθμός των τραυματιών είναι σαφώς κατά πολύ μεγαλύτερος γιατί πολλοί δεν εμφανίστηκαν πουθενά φοβούμενοι να μην συλληφθούν.
Το τραγικότερο όμως της όλης ιστορίας δεν ήταν η αναμενόμενη συμπεριφορά της αστυνομίας ,ήταν η διαπίστωση του πόσο εύκολα ένα απλό παιδί που πάει να υπηρετήσει την θητεία του μπορείς να το μεταβάλεις σε δολοφόνο αθώων ανθρώπων. Οι ριπές από τα άρματα έγιναν από φαντάρους που με ένα όπλο στο χέρι αισθάνονταν ότι έχουν αποκτήσει ένα δικαίωμα ζωής και θανάτου απάνω στους ανυπεράσπιστους πολίτες.
Όπως λέει χαρακτηριστικά ο μετανιωμένος σήμερα οδηγός του τανκ: «Και εγώ, να σκεφτείς ότι τους έβλεπα σαν μαμούνια που ήθελα να τα φάω»!Και όταν πλέον έχει ρίξει την πόρτα ένας και ένας φοιτητής όρμησε κατά πάνω του και του είπε: "Τι κατάλαβες τώρα που μπήκες;". Αφήνιασα. Εβγαλα το πιστόλι και προτάσσοντάς το γύρισα και του είπα ουρλιάζοντας: "Σκάσε, ρε κωλόπαιδο, μη σε καθαρίσω". Αυτός ο φοιτητής δεν ξέρει πόσο τυχερός στάθηκε εκείνη τη στιγμή... Αν έλεγε μια κουβέντα παραπάνω, θα τον σκότωνα! Τέτοιος ήμουν. Ενας φασίστας».
16 ΒΗΜΑ-REPORTAGE 1973-2003 ΦΑΚΕΛΟΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ 9-11-2003 Σελ 19
.
Ευτυχώς από όλο τον κρατικό μηχανισμό οι μόνοι που κράτησαν την ανθρωπιά τους και έκαναν το καθήκον τους ήταν το ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό του τότε Ρυθμιστικού (Γενικό Κρατικό) μέσα σε μια ατμόσφαιρα αποχαλινωμένων και αποκτηνομένων αστυνομικών και του διοικητή Μπουκλάκου, τέως στρατιωτικού, που περιφερόταν έξαλλος στο νοσοκομείο με ένα περίστροφο στο χέρι.
Εβλεπες :Αστυνομικούς με μπλούζες ιατρικές να ορμάνε στους θαλάμους και να ξηλώνουν τους ορούς των ασθενών, να δέρνουν τραυματίες πάνω στα φορεία, να τους σέρνουν στους διαδρόμους. Μέχρι τον Μπουκλάκο, τον διοικητικό διευθυντή του νοσοκομείου, είδε να χτυπάει με ένα βούρδουλα τον κόσμο».Μπροστά σε ένα αποτρόπαιο σκηνικό ξυλοδαρμού φοιτητή στο προαύλιο του νοσοκομείου, ο διευθυντής της Ορθοπαιδικής Κλινικής Βενιζέλος Σουρμελής, επίκουρος καθηγητής Ορθοπαιδικής, θα αντιδράσει με θαρραλέο τρόπο. Μετά τις κραυγές απελπισίας του νεαρού, διέκοψε το χειρουργείο, βγήκε στο παράθυρο και φώναξε στους αστυνομικούς: «Καλά, δεν ντρέπεστε; Δεν είστε Ελληνες εσείς; Δεν έχετε λίγο φιλότιμο; Τι είναι αυτά τα πράγματα»! H φωνή του ηλικιωμένου πανεπιστημιακού γιατρού, δυνατή, στεντόρεια, σαν ηλεκτρικό φορτίο θα φτάσει στα αφτιά των αφιονισμένων αστυνομικών που έμειναν να τον κοιτούν αποχαυνωμένοι. «Οι αστυνομικοί πάγωσαν από τη φωνή του Βενιζέλου Σουρμελή. Ηταν ένας γιγαντόσωμος άνθρωπος, προχωρημένης ηλικίας που το έλεγε μως η καρδιά του» λένε σήμερα οι συνάδελφοί του.Για να γλιτώσουν τους ασθενείς τους οι γιατροί, οι νοσηλευτές και οι διοικητικοί υπάλληλοι του νοσοκομείου ανέλαβαν δράση. Κάτω από τη μύτη των αστυνομικών, «εφυγάδευον τους τραυματίας ή κατεχώρουν ψευδώς τα στοιχεία της ταυτότητός των, ίνα αποφύγουν ούτοι τας εν συνεχεία βεβαίας κακοποιήσεις των».Επειδή οι αστυνομικοί έλεγχαν τα αρχεία οι γιατροί : Μόλις είδαμε τι συνέβαινε, αποφασίσαμε - κι αυτά εν ριπή οφθαλμού, όχι με το ραχάτι μας - να γράφουμε άλλα αντ' άλλων στα βιβλία»Αυτό βέβαια δημιούργησε μετά την πτώση της χούντας μεγάλο πρόβλημα σε όσους πήγαν στο νοσοκομείο και ζήτησαν πιστοποιητικά τα οποία όμως δεν ήταν δυνατόν να τους χορηγηθούν γιατί είχαν γραφτεί άλλα στοιχεία από τα δικά τους.
Παράλληλα οι γιατροί φρόντιζαν να απαλλάξουν τους ασθενείς τους από κάθε επιβαρυντικό στοιχείο που έκρυβαν στις τσέπες τους. «Τους ρωτάγαμε εάν έχουν μαζί τους προκηρυξεις»




---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Κουμής, Κανελλοπούλου…
Στις 16 Νοέμβρη του 1980 κατά τη διάρκεια της πορείας του Πολυτεχνείου δολοφονήθηκαν από την Αστυνομία η Σταματίνα Κανελλοπούλου και ο Ιάκωβος Κουμής.
Η κυβέρνηση Ράλλη 7 χρόνια μετά την εξέγερση του Νοέμβρη είχε απαγορέψει στην πορεία να κατευθυνθεί προς την Αμερικάνικη πρεσβεία και επιτρεπόταν να φτάσει μόνο ως το Σύνταγμα.
Η απαγόρευση ήταν στα πλαίσια του ότι η Ελλάδα έγινε εκείνο το Φθινόπωρο ξανά δεκτή στη στρατιωτική δομή του ΝΑΤΟ, ενώ η κυβέρνηση είχε ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ για την ανανέωση των συμφωνιών παραμονής των αμερικανικών βάσεων στην Ελλάδα και ο Ευάγγελος Αβέρωφ, τότε υπουργός άμυνας, συμμετείχε για πρώτη φορά μετά την αντιπολίτευση στην Επιτροπή Πυρηνικού Σχεδιασμού του ΝΑΤΟ.
Μερικές χιλιάδες διαδηλωτές, η μειοψηφία του Κ.Σ. της ΕΦΕΕ ΤΌΤΕ που δεν πειθάρχισαν αποφάσισαν να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό και να συνεχίσουν την πορεία.
Η αστυνομία χτυπάει αδιακρίτως και δολοφονικά.
Η Σταματίνα Κανελλοπούλου, εργάτρια, 20 χρόνων, και ο Ιάκωβος Κουμής, φοιτητής της Νομικής από την Κύπρο 26 ετών, βρέθηκαν αναίσθητοι στον δρόμο. Εξέπνευσαν και οι δύο στο νοσοκομείο.
Η πρώτη αμέσως μετά τη διακομιδή της στο «Ιπποκράτειο» και ο δεύτερος σε λίγα εικοσιτετράωρα στο «Λαϊκό». Αμφότεροι έφεραν πολύ σοβαρές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις από χτυπήματα κλομπ. Για τον Κουμή κυκλοφόρησε και η πληροφορία ότι έφερε και τραύμα από πυροβόλο όπλο. Κουμής
Στις 10 το βράδυ της ίδιας ημέρας ο Ανδρέας Παπανδρέου δηλώνει: «Μικρές ομάδες ανευθύνων στοιχείων και προβοκατόρων άγνωστης και ύποπτης προέλευσης δημιούργησαν θλιβερά έκτροπα με προφανή σκοπό να αμαυρώσουν και να δυσφημήσουν τη μεγάλη λαϊκή επέτειο του Πολυτεχνείου» …
Οι οργανώσεις της άκρας Αριστεράς τον κατηγορούν ότι βοήθησε την κυβέρνηση της ΝΔ «σαν να έχει αναλάβει από τώρα το υπουργείο Δημόσιας Τάξης» (Προκήρυξη ομάδα Πρωτοβουλίας Πολυτεχνείου ’80). (Το Βήμα)
Στη συζήτηση που έγινε στη Βουλή μία εβδομάδα αργότερα ο πρωθυπουργός, κ.Ράλλης, έκανε την εξής δήλωση που έμεινε στην ιστορία: «Και ο Αρχάγγελος Μιχαήλ σπάθην κρατεί στα χέρια του για να αμυνθεί εναντίον των δαιμόνων. Δεν κρατεί άνθη». «Θα ήταν σε θέση, πραγματικά, η Αστυνομία στο σημείο της σύγκρουσης να προχωρήσει με ελιγμό τέτοιο, ώστε να αποκοπεί, το επαναλαμβάνω, το σώμα των 2.000 εξτρεμιστών και εκεί να τους αντιμετωπίσει», δήλωσε από την πλευρά του και ο Ανδρέας Παπανδρέου
. Όσο για τις «διοικητικές ανακρίσεις» για το θάνατο των δύο διαδηλωτών καμία απάντηση δε δόθηκε, κανένας ένοχος δεν τιμωρήθηκε.
Τα ονόματά τους κοντεύουν να ξεχαστούν στις μέρες μας, τοποθετούμενα στον τραγικό κατάλογο των νεκρών αγωνιστών για τους οποίους δεν αποδόθηκε ποτέ δικαιοσύνη



-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Συγκεντρώθηκαν τα χρήματα για το σπίτι του «Άλλου Ανθρώπου»
Με το μήνυμα «Αλληλεγγύη – Σεβασμός – Αγάπη» ο δημιουργός της κοινωνικής κουζίνας «Ο Άλλος Άνθρωπος», Κωνσταντίνος Πολυχρονόπουλος, γνωστοποίησε ότι συγκεντρώθηκαν τα χρήματα για να σωθεί το σπίτι του Άλλου Ανθρώπου και να καλυφθούν οι πρόσφατες οικονομικές ανάγκες που είχαν προκύψει. «Όλα τα ωραία κάποτε τελειώνουν» έγραφαν στο προηγούμενο σημείωμα τους, ή και όχι τελικά αν βοηθήσουμε όλοι όσο μπορούμε.
Με μήνυμα στο Facebook ο Κώστας Πολυχρονόπουλος που δημιούργησε το 2011 την κοινωνική κουζίνα «Ο Άλλος Άνθρωπος» γνωστοποίησε ότι συγκεντρώθηκαν τα χρήματα για το σπίτι αλληλεγγύης του Άλλου Ανθρώπου.
Λίγες ημέρες πριν, «Ο Άλλος Άνθρωπος» ζητούσε βοήθεια για να σωθεί το σπίτι αλληλεγγύης που στηρίζει χιλιάδες οικογένειες, με καταλυτική ημερομηνία την 15η Δεκεμβρίου, ημέρα όπου έπρεπε να παραδοθεί το σπίτι στον ιδιοκτήτη του.
Κωνσταντινος Πολυχρονοπουλος
την Πέμπτη
ΕΞΟΦΛΗΘΗΚΑΝ ΟΛΑ
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ-ΣΕΒΑΣΜΟΣ-ΑΓΑΠΗ
Αυτο ειναι το μονο που μπορω να γραψω αυτη την στιγμη,απο την συγκινηση μου
Οχι μονο πληρωθηκαν τα ενοικια,το νερο,τα εισητηρια,το τηλεφωνο,τα δανεικα αλλα πληρωθηκαν και 6 μηνες προκαταβολικα τα ενοικια!!!!
Καλημερα Αλλοι Ανθρωποι σε ολο τον κοσμο!!!!



-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Ενω η Kίνα θα απαγορεύσει πλήρως το εμπόριο του ελεφαντόδοντου ως το τέλος του 2017,ο παρανοικος αμερικανος προεδρος Τραμπ σπαει τη διεθνή απαγόρευση στο εμπόριο ελεφαντόδοντου και επιτρεπει στους κυνηγους απο Ζαμπια και Ζιμπαμπουε να κανουν εξαγωγη ελεφαντοδοντου ..
για το πω απλα :ετοιμαστειτε για την μεγαλη σφαγη των ελεφαντων
****Ηδη γενετικές αναλύσεις σε κατασχεμένους χαυλιόδοντες ειχαν αποκαλυψει ότι το μεγαλύτερο μέρος του ελεφαντόδοντου που διακινείται παράνομα προέρχεται από μόλις δύο περιοχές της Αφρικής, οι οποίες μετατρέπονται τα τελευταία χρόνια σε απέραντα νεκροταφεία παχυδέρμων.
Τα τελευταία χρόνια οι αφρικανικοί ελέφαντες ειναι σε κρίση, καθώς οι λαθροθήρες σκοτώνουν κάθε χρόνο γύρω στο 10% του συνολικού πληθυσμού των 500.000 ατόμων. Σε όλη την έκταση της Αφρικής, το 75% των πληθυσμών συρρικνώνονται αντί να μεγαλώνουν.
Μέχρι το 2006, οι κύριες πηγές ελεφαντόδοντου ήταν η Ζάμπια και η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό. Μετά το 2006 οι περιοχές αυτές εγκαταλείφθηκαν από τους λαθροθήρες, καθώς οι ελέφαντες εξαφανίστηκαν από τις ανατολικές περιοχές της ΛΔ Κονγκό και η Ζάμπια άρχισε να δέχεται διεθνείς πιέσεις για την προστασία των ελεφάντων.
Από το 2006 μέχρι το 2014, σχεδόν όλο το κατασχεμένο ελεφαντόδοντο προερχόταν από δύο περιοχές: τη σαβάνα της νοτιοανατολικής Τανζανίας και της βόρειας Μοζαμβίκης και τα δάση που καταλαμβάνουν τμήμα της Γκαμπόν, της Δημοκρατίας του Κονγκό και της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας.
Ομως σεε πολλές περιπτώσεις το παράνομο ελεφαντόδοντο εξάγεται από διαφορετικές χώρες της Αφρικής από αυτές στις οποίες είχε συλλεχθεί, μια πρακτική που έχει στόχο να παραπλανήσει τις αρχές.



-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Πενθος .. 16 νεκροί ,πολλοι τραυματιες ,ένας αγνοούμενος και αρκετοι εγκλωβισμένοι από την κακοκαιρία(πως αλλιως να το πω αυτο που εγινε,απεριγραπτο ) στη Δυτική Αττική ..
λιγο πολυ γνωστα τα αιτια ..τα εργοτάξια του δήμου που ηταν μεσα στο ρέμα και μπάζωσαν τα πάντα ,το δάσος που κάηκε(ολόκληρη η περιοχή έχει καλυφθεί από φερτά υλικά που έχουν κατέβει από το βουνό),η Εθνική οδος που εφραξε την δίοδο προς την θάλασσα ,η αναρχη δομηση απο ανθρωπους περιφρονημενους και παρατημενους απο το κράτος και που χτισανε όπου μπορούσαν για να επιβιώσουν,κ.α ..
δεν ξερω τι να πω,θλιψη




------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Το Πολυτεχνείο, ηλίθιε, δεν είναι η καραμέλα που πιπιλάς χρόνια τώρα για τη γενιά του Πολυτεχνείου.
Είναι η εικόνα του 20χρονου παιδιού που αψηφά τα τεθωρακισμένα, που κάθεται απέναντι τους,βέβαιο ότι δεν θα μπορέσουν να το νικήσουν.
Είναι η νίκη της νιότης απέναντι στον καταπιεστή, απέναντι στον δυνάστη.
Είναι η μόνιμη νίκη της νιότης, ηλίθιε, που κάνεις πως δεν καταλαβαίνεις.
---
Αυτό.-



-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Η ολοκλήρωση της διαδικασίας στο Πειθαρχικό του Αρχιλοχία Β. Φώτη
Ολοκληρώθηκε εχθές η ακροαματική διαδικασία στο Πειθαρχικό του Αρχιλοχία Β. Φώτη, που αρνήθηκε να υπηρετήσει στα σύγχρονα στρατόπεδα συγκέντρωσης, αλλά η απόφαση δεν βγήκε.
Οι κατήγοροι μάλλον τα βρήκαν «σκούρα» με το κατηγορητήριο και γι’ αυτό η απόφαση θα βγει σε δύο ημέρες. Πρώτα πρώτα, έχει απαλειφθεί κάθε αναφορά του Αρχιλοχία στην κυβέρνηση, όλο δηλαδή το πολιτικό σκέλος της υπόθεσης και η μόνη κατηγορία που αντιμετωπίζει είναι αυτή της ανυπακοής σε εντολή ανωτέρου, δηλαδή η άρνηση υπηρεσίας. Αλλά και αυτό είναι δύσκολο να στοιχειοθετηθεί, καθώς «άρνηση υπηρεσίας» νοείται ως αδίκημα μόνο στην περίπτωση που η διαταχθείσα υπηρεσία αφορά το αξιόμαχο του ελληνικού στρατού. Κατά συνέπεια, στην περίπτωση του Β. Φώτη η κατηγορία είναι πλήρως ανυπόστατη, όπως τονίστηκε από όλους τους μάρτυρες υπεράσπισης.
Ασχέτως του αποτελέσματος και της απόφασης που θα βγει, η χθεσινή ημέρα ήταν μία νίκη του αρχιλοχία, αλλά και όλων αυτών που στάθηκαν στο πλευρό του, υπερασπιζόμενοι τον ρόλο του στρατού για την διαφύλαξη της εθνικής μας ανεξαρτησίας.
Πρώτα πρώτα, όσο κι αν προσπαθούν να το αποσιωπήσουν, η υπόθεση έχει έντονη πολιτική χροιά, την οποία ανέδειξε με κάθε τρόπο ο αρχιλοχίας, σε όλες τις καταθέσεις και της δημόσιες εμφανίσεις του. Από την πρώτη στιγμή δήλωσε ότι αρνείται να υπακούσει σε απευθείας εντολές της πολιτικής ηγεσίας, την οποία χαρακτηρίζει ως προδοτική και δωσίλογη. Τόνισε και συνεχίζει να τονίζει ότι τα λεγόμενα «χοτ σποτ», έτσι όπως λειτουργούν δεν αποτελούν παρά κέντρα παράνομης κράτησης προσφύγων και μεταναστών, ότι δεν τηρούνται οι κανόνες του διεθνούς δικαίου, ότι η μη ταυτοποίηση των ανθρώπων που έρχονται στην Ελλάδα δημιουργεί κινδύνους για την ασφάλειά μας, ότι η όλη αυτή κατάσταση συγκαλύπτει το λαθρεμπόριο ανθρώπων με κέντρο την Τουρκία, ότι τελικά η διαχείριση του προσφυγικού, έτσι όπως γίνεται, καταπατά βάναυσα τα δικαιώματα τόσο των προσφύγων όσο και των Ελλήνων. Και σε αυτό καλείται να γίνει συνένοχος ο Έλληνας αξιωματικός, αλλά και ο φαντάρος, κατά παράβαση του όρκου τους προς την πατρίδα!
Συμπαραστάτες στον αγώνα του Αρχιλοχία, βρέθηκαν από νωρίς το πρωί πολλά μέλη και φίλοι του ΕΠΑΜ, καθώς και μέλη άλλων παρατάξεων που θέλησαν να δώσουν το δικό τους περιεχόμενο στην όλη υπόθεση.
Ανάμεσα στους μάρτυρες υπεράσπισης του Β. Φώτη ήταν και τα μέλη της Π.Γ. του ΕΠΑΜ, Α. Παπαντωνίου και Γ. Τσαρουχίδης (Γ. Φωτεινός).



-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Ανακοίνωση Τ.Ο Ε.ΠΑ.Μ Μεγάρων για τις φονικές πλημμύρες στη Δ. Αττική.
Η Τ.Ο Ε.ΠΑ.Μ. Μεγάρων εκφράζει τη θλίψη και την οργή της για τον άδικο χαμό 15 ανθρώπων και συντοπιτών μας στην Μάνδρα, Ν. Πέραμο και Μαγούλα, όπου πολλοί χάθηκαν εντός της κατοικίας τους, το καταφύγιο - κατ΄ άλλα - προστασίας του ανθρώπου από τα καιρικά φαινόμενα.
Την αποκλειστική ευθύνη για τους θανάτους, αλλά και για την καταστροφή των περιουσιών των κατοίκων της περιοχής, την έχουν αυτοί που κατά το σύνταγμα και τους νόμους υποχρεούνται να την προστατέψουν.
Δεν έχασαν χρόνο οι δημοσιογράφοι και οι πολιτικοί, που ως δήθεν αρμόδιοι έσπευσαν να φορτώσουν τις ευθύνες στον Θεό και τους “αυθαίρετους” για να αποφύγουν τις δικές τους για την τραγική έλλειψη υποδομών.
Θεωρούν τους πολίτες καταναλωτές κουτόχορτου και μη ικανούς να καταλάβουν ότι, αν σε κάθε ισχυρή νεροποντή δικαιολογείται η απώλεια ανθρώπινων ζωών, τότε το Λονδίνο θα ήταν ακατοίκητη περιοχή.
Μία ματιά στο google earth και θα δούμε τις τεράστιες εγκαταστάσεις που είναι άναρχα σπαρμένες εδώ και εκεί. Εκεί που η γη είναι φθηνότερη, όπως στην Δ. Αττική.
Μία ακόμα ματιά και θα διαπιστώσουμε ότι οι παράδρομοι της εθνικής οδού έχουν καταστεί ρέματα απορροής υδάτων, για να αποφύγουν τα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας στην εθνική οδό, κατασκευής Μπόμπολα.
Αναγνωρίζουμε ότι η διοίκηση του Δήμου, είχε φροντίσει εγκαίρως για τον καθαρισμό των οδών διαφυγής των υδάτων και αποφύγαμε την απώλεια ανθρωπίνων ζωών, όπως δυστυχώς συνέβη στη Μάνδρα, πράγμα που, αποδεικνύει ότι οι ευθύνες για τους θανάτους από τις φυσικές καταστροφές, βαρύνουν την ανώτερη βαθμίδα διοίκησης - υπηρέτες του άναρχο-καπιταλισμού που δικαιώνει την άναρχη χωροταξική επέκταση.
Όπως δικαιώνει κάθε άναρχο και άηθες, αρκεί να αποφέρει κέρδος στα μεγάλα συμφέροντα.
Είναι υπόσχεσή μας ότι δεν θα μείνει κανείς ατιμώρητος μετά την απελευθέρωση της πατρίδας μας.



-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Πρώτη δημόσια εμφάνιση του Μουγκάμπε μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα
 Παρασκευή, 17 Νοεμβρίου 2017, 12:08
Ο πρόεδρος της Ζιμπάμπουε Ρόμπερτ Μουγκάμπε έκανε σήμερα την πρώτη δημόσια εμφάνισή του μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα που έγινε αυτήν την εβδομάδα, με την ευκαιρία μιας τελετής απονομής πανεπιστημιακών πτυχίων στη Χαράρε, διαπίστωσε φωτογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.
Ο 93χρονος αρχηγός του κράτους φορούσε μια μπλε τήβεννο και ασορτί κάλυμμα κεφαλής κατά την τελετή αυτή που οργανώθηκε στο πανεπιστήμιο Zimbabwe Open. Την παραμονή είχε συνομιλήσει με τον αρχηγό του γενικού επιτελείου, τον στρατηγό Κονσταντίνο Τσιουένγκα, και είχε αρνηθεί να παραιτηθεί, σύμφωνα με μια πηγή που πρόσκειται στους στρατιωτικούς.




------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Ζιμπάμπουε: Ο αντιπρόεδρος Μνανγκάγκουα επέστρεψε στη χώρα
 Παρασκευή, 17 Νοεμβρίου 2017, 09:08
Επέστρεψε στη χώρα ο πρώην αντιπρόεδρος της Ζιμπάμπουε Έμερσον Μνανγκάγκουα, η αποπομπή του οποίου αποτέλεσε την αφορμή για την επέμβαση του στρατού την Τετάρτη εναντίον του προέδρου Ρόμπερτ Μουγκάμπε, έγινε γνωστό σήμερα από το περιβάλλον του.
«Ναι, επέστρεψε» δήλωσε μια πηγή που πρόσκειται στον Μνανγκάγκουα, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία της και η οποία συνδέεται με τους στρατιωτικούς που κρατούν τον Μουγκάμπε σε κατ’ οίκον περιορισμό.
Στο μεταξύ, οι επικεφαλής του κυβερνώντος κόμματος ZANU-PF συναντώνται σήμερα για να καταλήξουν σε μια λύση για την αποπομπή του Μουγκάμπε το Σαββατοκύριακο και για να θέσουν τις βάσεις για την παραπομπή του στη Δικαιοσύνη, αν δεν δεχθεί να παραιτηθεί, δήλωσε πηγή από το κόμμα.
«Δεν υπάρχει επιστροφή» τόνισε η πηγή αυτή. «Αν επιμείνει, θα φροντίσουμε να αποπεμφθεί την Κυριακή. Όταν αυτό έχει γίνει, η παραπομπή του στη Δικαιοσύνη θα γίνει την Τρίτη» πρόσθεσε.
Από τη μεριά του, ο στρατός της Ζιμπάμπουε ανακοίνωσε ότι συζητά με τον Μουγκάμπε για το μέλλον της χώρας και ότι θα ενημερώσει το συντομότερο δυνατό το έθνος για το αποτέλεσμα των συζητήσεων αυτών.
Ο στρατός πρόσθεσε σε ανακοίνωσή του που μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση της Ζιμπάμπουε ότι έχει κάνει «σημαντικές προόδους» στην επιχείρησή του εναντίον «των εγκληματιών» στο περιβάλλον του Μουγκάμπε.



-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Αφγανιστάν: Οι Αμερικανοί στρατιώτες έπρεπε να μην καταγγέλλουν τη σεξουαλική σκλαβιά αγοριών
Παρασκευή, 17 Νοεμβρίου 2017, 05:30
Οι Αμερικανοί στρατιώτες στο Αφγανιστάν λάμβαναν επί χρόνια οδηγίες να μην καταγγέλλουν την ιδιαίτερα διαδεδομένη στις τάξεις της αφγανικής αστυνομίας πρακτική της σεξουαλικής σκλαβιάς αγοριών, αποκαλύπτει έκθεση που δημοσιοποιήθηκε την Πέμπτη.
Οι υπηρεσίες του γενικού εισαγγελέα του Πενταγώνου διεξήγαγαν έρευνα για τις οδηγίες που δίνονταν στους Aμερικανούς στρατιώτες έπειτα από μια σειρά ρεπορτάζ για την πρακτική -την παιδεραστία, ουσιαστικά- η οποία είναι γνωστή με την ονομασία «bacha bazi» («παιχνίδι με τα αγόρια», στη γλώσσα νταρί) και χαρακτηρίζεται βαθιά ριζωμένη στην αφγανική αστυνομία.
Ένας στρατιώτης «αφηγήθηκε ότι όταν ενημέρωσε τους ανωτέρους του, πήρε απαντήσεις όπως "Δεν μπορεί να γίνει τίποτα", "Είναι πέραν του δικού μας ελέγχου", "Αυτό είναι το Αφγανιστάν", ή ακόμη "Δική τους χώρα είναι"», αναφέρεται στην έκθεση.
Επίσημα, το Πεντάγωνο δεν έχει αποθαρρύνει ποτέ την καταγγελία σεξουαλικών εγκλημάτων. Αλλά στις ενημερώσεις για το Αφγανιστάν αναφερόταν ρητώς ότι η παιδεραστία είναι μια πρακτική «γενικά αποδεκτή» στη χώρα αυτή.
Ο νόμος στις ΗΠΑ απαγορεύει τη χορήγηση αμερικανικής βοήθειας σε αστυνομικές ή στρατιωτικές μονάδες στο εξωτερικό που διαπράττουν τέτοιου είδους παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Πέρυσι, μετά τις αποκαλύψεις του Γαλλικού Πρακτορείου κι άλλων μέσων ενημέρωσης για την πρακτική, Αμερικανοί κοινοβουλευτικοί είχαν απαιτήσει από την αμερικανική κυβέρνηση να αναλάβει πρωτοβουλία για να καταπολεμηθεί η σεξουαλική σκλαβιά αγοριών στις τάξεις των αφγανικών δυνάμεων που υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ.
Το «μπάτσα μπάζι» παραμένει εξαιρετικά διαδεδομένη πρακτική σε ορισμένες περιοχές του ανατολικού, του νότιου και του βόρειου Αφγανιστάν. Αγόρια προεφηβικής ηλικίας αναγκάζονται να ντύνονται με γυναικεία ρούχα, να χορεύουν και μετατρέπονται σε σεξουαλικούς σκλάβους στελεχών των αφγανικών δυνάμεων.



-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



ΟΗΕ: Η Ρωσία άσκησε για δέκατη φορά βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας για να εμποδίσει την αποικιοκρατικη επεμβαση στη Συρία
Πέμπτη, 16 Νοεμβρίου 2017, 23:09
Η Ρωσία άσκησε στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για δέκατη φορά το βέτο που διαθέτει για να εμποδίσει την αποικιοκρατικη επεμβαση στη Συρία, εμποδίζοντας το αμερικανικό αποικιοκρατικο ναζιστικο σχέδιο ψηφίσματος για τη συνέχιση της δυτικης αποικιοκρατικης έρευνας όσον αφορά τη δηθεν χρήση χημικών όπλων στη Συρία από μεριας της κυβερνησης.
Η ισχύς της εντολής των ερευνητών των Ξεφτιλισμενων Αποικιοκρατικων Ηνωμένων Εθνών και του Ξεφτιλισμενου Αποικιοκρατικου Οργανισμού Δηθεν για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ), όπου επιρρίπτει στην τελευταία του έκθεση στη συριακή κυβέρνηση την ευθύνη για μια επίθεση με χημικά όπλα που είχε διαπραχθεί από τους ισλαμοφασιστες των αμερικανων τον Απρίλιο, θα εκπνεύσει σήμερα τα μεσάνυχτα.
Ουάσινγκτον και Μόσχα είχαν αξιώσει να διεξαχθεί διπλή ψηφοφορία σήμερα επί των ανταγωνιστικών σχεδίων απόφασης του ΣΑ που είχαν καταρτίσει. Τα δύο τελικά σχέδια πρότειναν αμφότερα την παράταση της εντολής των ερευνητών για έναν χρόνο.
Η Ρωσία, σύμμαχος της Δαμασκού, απαιτούσε να αναθεωρηθεί η εντολή του λεγόμενου Κοινού Μηχανισμού Έρευνας (JIM) και να μπει στο συρτάρι η τελευταία του έκθεση. Από την άλλη, το αμερικανικό σχέδιο αρνιόταν κάθε αναθεώρηση της έκθεσης αυτής και προέβλεπε την επιβολή κυρώσεων σε όσους ευθύνονται για τη διάπραξη επιθέσεων με τη χρήση χημικών όπλων στη Συρία και, δυνητικά, τη χρήση βίας.
Για να εγκριθεί από το ΣΑ ένα σχέδιο απόφασης πρέπει να συγκεντρώσει τουλάχιστον εννέα ψήφους και να μην ασκηθεί βέτο από κάποιο από τα πέντε μόνιμα μέλη του κορυφαίου αυτού οργάνου του ΟΗΕ (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Γαλλία, Βρετανία).
Η Ρωσία απέσυρε το δικό της σχέδιο απόφασης για τη συνέχιση της έρευνας, λίγο πριν το ΣΑ ψηφίσει επί του αμερικανικού σχεδίου.




--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Γαλλία: Στους δρόμους της χώρας χιλιάδες επικριτές των μεταρρυθμίσεων του Εμανουέλ Μακρόν
Πέμπτη, 16 Νοεμβρίου 2017, 20:01
Χιλιάδες διαδηλωτές, επικριτές της «φιλελεύθερης» πολιτικής του προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, κατέκλυσαν εκ νέου σήμερα τους δρόμους της χώρας, για τέταρτη φορά σε διάστημα δύο μηνών, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τα προεδρικά διατάγματα, που τέθηκαν σε ισχύ από τον Σεπτέμβριο και με την ελπίδα οι φωνές τους να εισακουστούν από μια κυβέρνηση που εμφανίζεται αποφασισμένη να προχωρήσει σε επιπλέον μεταρρυθμίσεις.
Οι διαδηλωτές που συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις φαίνεται πως ήταν περισσότεροι σε σύγκριση με την πορεία της 19ης Οκτωβρίου, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία. Στο Παρίσι, η συνδικαλιστική ένωση CGT έκανε λόγο για 40.000 ανθρώπους στους δρόμους έναντι 25.000 τον Οκτώβριο.
Επεισόδια ξέσπασαν στο Παρίσι, όπου ομάδες διαδηλωτών έσπασαν τζαμαρίες τραπεζών και ασφαλιστικών εταιρειών, μετέδωσαν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου. Φωνάζοντας «αντι-καπιταλιστές», νεαροί με κουκούλες έσπασαν επίσης τις βιτρίνες ενός υποκαταστήματος της τράπεζας BNP.
«Ιδιωτικός - Δημόσιος τομέας: υπέρ ενός εργατικού δικαίου που προστατεύει τους εργαζόμενους. Αναλαμβάνουμε όλοι δράση για να πούμε όχι στα διατάγματα της κοινωνικής καταστροφής» έγραψε το πανό που κρατούσαν οι συμμετέχοντες στην αρχή της πορείας.
Η νέα αυτή κινητοποίηση, έπειτα από εκείνες του Σεπτεμβρίου και του Οκτωβρίου, «δεν είναι μια μάχη τιμής», διαβεβαίωσε ο γενικός γραμματέας του συνδικάτου CGT. «Αυτό θα συνεχιστεί» υποσχέθηκε ο Φιλίπ Μαρτινέζ, που έδωσε το παρών στη διαδήλωση στο Παρίσι συνοδεία του ηγετικού στελέχους της συνδικαλιστικής ένωσης FO, Πασκάλ Παβαζό.
Σύμφωνα με τους συνδικαλιστές τα θέματα για τα οποία διαμαρτύρονται είναι «τα προεδρικά διατάγματα» αλλά επίσης η ανάγκη «βελτίωσης των δικαιωμάτων των εργαζομένων στις επιχειρήσεις».
Στη Ρεν οι διαδηλωτές που βγήκαν στους δρόμους ήταν μεταξύ 1.200 (σύμφωνα με την αστυνομία) και 1.600 (σύμφωνα με τα συνδικάτα). Εκεί, το πανό του συνδικάτου FO έδινε τον τόνο της κινητοποίησης: «Εργασιακός κώδικας, επιδόματα ανεργίας, συντάξεις, δεν θα επιτρέψουμε το ξεπούλημα των συλλογικών δικαιωμάτων».
«Θέλουμε να κρούσουμε τον κώδωνα του κινδύνου για τα θέματα που θα μας απασχολήσουν στο μέλλον, όπως τα επιδόματα ανεργίας και του χρόνου, οι συντάξεις» είπε στη Μασσαλία ο γενικός γραμματέας του FO, Ζαν Κλοντ Μεγί.
Εκατόν εβδομήντα κινητοποιήσεις είχαν προγραμματιστεί σήμερα σε ολόκληρη τη Γαλλία. Η ένωση εργατών FSU συμμετείχε στις κινητοποιήσεις απευθύνοντας κάλεσμα στα μέλη της για πρώτη φορά, όπως και φοιτητικές και μαθητικές οργανώσεις ενάντια «σε μια φιλελεύθερη πολιτική που στοχεύει στην όξυνση των ανισοτήτων προς όφελος της μειοψηφίας».
Πορείες έλαβαν χώρα μεταξύ άλλων στη Λιόν, τη Νάντ, το Μπορντό, το Στρασβούργο, τη Γρενόμπλ, την Ορλεάνη, το Κλερμόν Φεράν.
Στη Μασσαλία, ο Ζαν Λικ Μελανσόν κατήγγειλε «τον διχασμό της πολιτικής και του συνδικαλισμού» την ώρα που «χιλιάδες, εκατομμύρια πολιτικοί αξιωματούχοι (…) είναι έτοιμοι να αναλάβουν δράση».



------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Ζιμπάμπουε: Ο πρόεδρος Μουγκάμπε συναντήθηκε για πρώτη φορά με τον στρατηγό Τσιουένγκα
Πέμπτη, 16 Νοεμβρίου 2017, 19:51
Ο πρόεδρος της Ζιμπάμπουε Ρόμπερτ Μουγκάμπε αρνήθηκε κατηγορηματικά σήμερα να παραιτηθεί από το αξίωμά του, μετά από 37 χρόνια στην εξουσία, στις συνομιλίες που είχε με τους στρατηγούς που έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους την πρωτεύουσα Χαράρε.
Ο 93χρονος Μουγκάμπε, που έχει τεθεί σε κατ' οίκον περιορισμό, συναντήθηκε για πρώτη φορά σήμερα το απόγευμα με τον αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων, στρατηγό Κονσταντίνο Τσιουένγκα, στο προεδρικό μέγαρο.
"Συναντήθηκαν σήμερα. Αρνήθηκε να παραιτηθεί, νομίζω ότι προσπαθεί να κερδίσει χρόνο" είπε μια πηγή που μίλησε στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Σύμφωνα με την κρατική εφημερίδα Herald, ο Μουγκάμπε συναντήθηκε στο γραφείο του με τον Τσιουένγκα, τους υπουργούς Άμυνας Σίντνεϊ Σεκεραμάγι και Ασφάλειας Κέμπο Μοχάντι. Παρόντες ήταν επίσης οι υπουργοί Άμυνας και Εθνικής Ασφάλειας της Νότιας Αφρικής, Νοσιβίουε Μαπίσα Νκακούλα και Μπονγκάνι Μπόνγκο, καθώς και ο Καθολικός ιερέας Φιντέλι Μουκορόνι που έχει αναλάβει να μεσολαβήσει μεταξύ του προέδρου και του στρατού.
Η εφημερίδα ανάρτησε στον ιστότοπό της φωτογραφίες στις οποίες εικονίζονται χαμογελαστοί ο Μουγκάμπε και ο Τσιουένγκα, να δίνουν τα χέρια. Ο πρόεδρος φορούσε κοστούμι και μπλε γραβάτα ενώ ο στρατηγός ήταν ντυμένος με στολή παραλλαγής.



----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Αγιον Ορος. Οι μοναχοι «εριξαν πορτα» στη Χρυση Αυγη.  Κασιδιαρης και Ηλιοπουλος πηγαν να κανουν… σοου στην αθωνικη πολιτεια.


----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Θρασος! Η Γερμανια δεν αναγνωριζει ουτε το κατοχικο δανειο που αρπαξαν οι ναζι!



----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Από το 2012 γνωριζαν ποια εργα επρεπε  να γινουν στη Δυτικη Αττικη. Η μελετη ειχε μπει στο συρταρι. Εγκληματικη αδιαφορια από Περιφερεια – υπουργειο Περιβαλλοντος.



----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Μπαχαλο στην πρεμιερα του ηλεκτρονικου εισιτηριου. Χαλασαν τα μηχανηματα. Τεραστια ταλαιπωρια.



--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Τα Σκοπια ορισαν τα αλβανικα ως δευτερη επισημη γλωσσα τους.


---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Τον Ιουλιο  του  2017  το υπουργειο Περιβαλλοντος εκτιμουσε ότι δεν υπαρχει κινδυνος πλημμυριας στη Νεα Περαμο  και αρα δεν χρειαζονται αντιπλημμυρικα εργα.


-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Κινδυνευει από φτωχεια το 35,6% των Ελληνων,  λενε οι Γερμανοι.


-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Σε  χειροτερη θεση η Ελλαδα από  Βουλγαρια-Ρουμανια σε φτωχεια και αγορα εργασιας.


---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



ΣΕ ΕΣΑΣ ΠΟΥ ΣΗΜΕΡΑ ΣΑΝ ΑΡΣΕΝΙΚΑ ΔΙΑΛΟΓΗΣ ΤΥΠΟΥ Γ' ΕΠΙΤΕΘΗΚΑΤΕ ΚΑΙ ΣΧΙΣΑΤΕ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΗΜΑΙΑ ΣΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ,ΜΕΛΩΝ ΤΟΥ ΕΠΑΜ ΑΡΑΓΕ ΠΩΣ ΘΑ ΑΙΣΘΑΝΟΤΑΝ Ο ΑΡΗΣ ΑΝ ΣΑΣ ΕΒΛΕΠΕ ΝΑ ΚΟΥΡΕΛΙΑΖΕΤΑΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΛΟ ΠΟΥ ΑΥΤΟΣ ΥΠΗΡΕΤΗΣΕ.ΚΑΙ ΜΙΛΑΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΡΗ ΓΙΑΤΙ ΕΧΕΤΕ ΤΗΝ ΔΗΘΕΝ ΕΤΙΚΕΤΑ ΤΟΥ ΑΡΙΣΤΕΡΟΥ(ΛΕΜΕ ΤΩΡΑ ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΑΝΑΡΧΙΚΟΙ ΤΣΟΓΛΑΝΙΑ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΕΙΝΑΙ)ΚΑΙ ΟΜΩΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΕΣΑΣ ΙΣΧΥΕΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΛΕΩ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΚΑΘΕ ΚΕΙΜΕΝΟΥ.ΒΑΡΚΙΖΑ ΤΕΛΟΣ.-Υ.Γ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΣΤΟΥΣ ΞΕΧΩΡΙΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΙΚΗΣ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ.........



---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



ΑΠΟ ΚΟΝΤΑ ΚΙ ΟΙ ΟΠΑΔΟΙ ΤΟΥ ΤΡΑΜΠ
Πλήρως αποκομμένοι από το σύνολο του κόσμου που συμμετείχε στην πορεία και αφού αυτή είχε τελειώσει, εμφανίστηκαν και κάπου 350 οπαδοί του Τραμπ με πανό του ΣΥΡΙΖΑ. Την περιφρούρησή τους είχαν αναλάβει περίπου 200 ένστολοι χρυσαυγίτες των ΜΑΤ, που τους προστάτευαν από τον κόσμο που τους έβριζε και τους πέταγε καφέδες και μπουκάλια νερού.
Τα συνθήματα που φώναζε το χαφιεδότσουρμο δεν ακούγονταν καθαρά, λόγω των βρισιών από τα πεζοδρόμια, αλλά υποθέτω πως θα ήταν έπαινοι υπέρ της κοινής αντίληψης Τσίπρα και Τραμπ για τη δημοκρατία, υπέρ του εμπάργκο σε βάρος της Βενεζουέλας που ψήφισε ο Κοτζιάς, υπέρ των βομβαρδισμών στην Υεμένη από τη Σαουδική Αραβία την οποία εξοπλίζει και η κυβέρνηση Τσίπρα, υπέρ των τραπεζών και των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, υπέρ των εξευτελισμών και των βασανιστηρίων στα οποία υποβάλλει τις φυλακισμένες γυναίκες ο Κοντονής.
ΣΧΟΛΙΟ.-  κι είχε και δέκα αυγά Τουρκίας πέρα από τα μπουκάλια!!!
Σχολιο.- https://www.youtube.com/watch?v=Tkzq5aK9eek




---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Μανώλης Γλέζος, 17 Νοέμβρη 2017.
Μες τον κατακλυσμο και τη βροχη, με το μπαστουνι του, να καταθετει λουλουδια, και να στεκεται προσοχη με τη γροθια υψωμενη σε ενδειξη σεβασμου και να εχει γινει μουσκεμα.
Μανώλης Γλέζος, 17/11/2017.
(95 χρονων υπο καταρρακτωδη βροχη)
Κάποια τσόλια του έλεγαν σχετικά πρόσφατα "να βγάλει, επιτέλους, τον σκασμό".
Είναι εδώ. Σε πείσμα κάθε ψοφοδεούς μνημονιακού ερπετού.
Συνεχίζουμε! Όλοι και όλες στην πορεία, ενάντια σε Ε.Ε., ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και τους ντόπιους συνεργάτες τους!
Σχολιο.- Κλαιω!....οταν αυτος μπορει, ολοι μπορουμε ! Κανενας εκτος των ασθενων, δε δικαιουται δικαιολογημενη απουσια!!!! ΚΑΝΕΝΑΣ !!!!
Σχολιο.-  Είναι από τις ομορφότερες και πιο συγκινητικές εικόνες που έχω δει τα τελευταία χρόνια!!!!
Στάση ζωής.   Ο τελευταιος αυθεντικος.



------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Η Σοφία Βέμπο στο μπαλκόνι του σπιτιού της απέναντι απ' το Πολυτεχνείο (Πατησίων & Στουρνάρη), Νοέμβρης 1973. Τη βραδιά του Πολυτεχνείου η Βέμπο ανοίγει το σπίτι της και κρύβει φοιτητές τους οποίους αρνείται να παραδώσει όταν η ασφάλεια χτυπά την πόρτα της.



-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Η εθνικη λειτουργησε σα φραγμα ειπε ενας μηχανικος στο SSκαι και αμεσως τον διεκοψαν για διαφημησεις.
Αυτό που συμβαίνει στη Ν.Πέραμο είναι από τη μια μεριά πρωτοφανής καταστροφή όσον αφορά τον όγκο του νερού και την ένταση της καταιγίδας,όμως από την άλλη μεριά αποκαλύπτει σε δραματικό βαθμό το μέγεθος της καταστροφής που έφεραν τα "μεγάλα" φαραωνικού τύπου έργα της εποχής Σημίτη,αλλά και της μετέπειτα ασυδοσίας της "Ολυμπίας Οδού",με τις ευλογίες φυσικά όλων των κυβερνήσεων μέχρι σήμερα,με την ανοχή των δημοτικών αρχών τόσο του τότε Δήμου Ν.Περάμου όσο και του Δήμου Μεγαρέων.
Από το 1996 που ουσιαστικά τελείωσαν τα έργα στην εθνική οδό Αθηνών - Κορίνθου,όπου ναι μεν μίκρυναν οι αποστάσεις και το οδόστρωμα έγινε ασφαλέστερο,η Ν.Πέραμος ειδικά έχει πλημμυρίσει τρεις (αριθμός,3) φορές - το 1998 και το 2005 αν θυμάμαι καλά οι 2 προηγούμενες πλημμύρες - με τη σημερινή πλημμύρα να ολοκληρώνει το οικολογικό έγκλημα και να αποκαλύπτει με οδυνηρό τρόπο το μέγεθος του!
Οι κάτοικοι της περιοχής διαμαρτυρόταν τότε για τις "παρεμβάσεις" (έτσι ονόμαζαν οι υπεύθυνοι των έργων το κλείσιμο των ρεμάτων) που γινόταν κατά τη διάνοιξη της εθνικής και ζητούσαν να κατασκευαστούν τουλάχιστον γεφύρια στις περιοχές που περνούσαν οι χείμαρροι (οι οποίοι κατεβαίνουν απευθείας από τα Γεράνεια και είναι μεγάλοι),όμως κανείς δεν τους άκουσε,έκλεισαν τις κοίτες και "αντιμετώπισαν" τη ροή του νερού με μικρά καναλάκια.Όπως όμως όλοι ξέρουμε,το νερό πάντα ψάχνει το δρόμο του.Ε,λοιπόν,τον βρήκε και...έχουμε τα αποτελέσματα!
Καλή δύναμη και καλό κουράγιο στους γείτονες κατοίκους της Ν.Περάμου.



------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Οσοι θέλουν να στείλουν είδη ρουχισμού και τρόφιμα: Δημαρχειο Μανδρας Στρ. Ρόκκα 45, Μάνδρα 196 00 Τηλ. 2132014900.
Διαδώστε το.


----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Η εκκένωση των χασάπηδων του Ισλαμοφασιστικού Κράτους απ' τη Συρία, με κάλυψη των Δυτικών και των Κούρδων (την οποία κατήγγειλαν οι Ρώσοι εξαρχής), επιβεβαιώνεται τώρα με ντοκουμέντα (μαρτυρίες, φωτογραφίες) από το... BBC! Χιλιάδες μαχητές (ΚΑΙ ξένοι), με όλο τον οπλισμό τους, διέφυγαν - οι περισσότεροι στην Τουρκία ή σε άλλες ισλαμοφασιστοκρατούμενες περιοχές! Σύμφωνα με μαρτυρίες, κάποιοι Γάλλοι ισλαμοφασίστες, σκόπευαν να γυρίσουν στην Ευρώπη για να συνεχίσουν εκεί τις επιθέσεις! Πολύ χρήσιμη η τρομοκρατία, ρε παιδί μου...



----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



ΙΝΤΙΑΝΑΠΟΛΙΣ.-- Εγγραφα που εξασφάλισαν χάρη σε δικές τους έρευνες φοιτητές της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Σικάγου και τα οποία δημοσιοποιήθηκαν, χτες, αποκάλυψαν πως τον περασμένο Οκτώβρη η αμερικανική εταιρεία χάλυβα «U.S. Steel» κατάφερε να πείσει τις αρμόδιες περιβαλλοντικές υπηρεσίες της πολιτείας της Ιντιάνα να κρατήσουν μυστική τη διαρροή 25 κιλών καρκινογόνων χημικών ουσιών στη λίμνη Μίσιγκαν εξαιτίας προβλημάτων στη λειτουργία του συστήματος διαχείρισης αποβλήτων, παρά τους προφανείς κινδύνους για τη δημόσια υγεία.



------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



ΗΠΑ - ΟΗΕ
Αμερικανικό «όχι» σε σχέδιο κατά του ναζισμού
ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.--
Με πρόφαση την πρώτη τροπολογία του αμερικανικού Συντάγματος περί ελευθερίας της έκφρασης, ο εκπρόσωπος των ΗΠΑ στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ετοιμαζόταν αργότερα χτες βράδυ να καταψηφίσει, για μία ακόμη χρονιά, ρωσικό σχέδιο απόφασης κατά της προβολής του ναζισμού και απαγόρευσης των φιλοναζιστικών εκδηλώσεων λόγου και οργανώσεων.
Σε τι διαφέρει αυτήν τη φορά η στάση των ΗΠΑ στο συγκεκριμένο σχέδιο απόφασης της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Γενικής Συνέλευσης; Επί της ουσίας, δεν υπάρχει κάποια σημαντική διαφορά. Ωστόσο, πολλά διεθνή ΜΜΕ επέλεξαν να προβάλουν ένα γεγονός που άλλες χρονιές δεν έκαναν καν τον κόπο να μεταδώσουν, για δύο λόγους: α) Είναι η πρώτη φορά που θα καταψηφιστεί το ρωσικό σχέδιο επί της νέας κυβέρνησης του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και β) οι ΗΠΑ προσπαθούν αυτήν τη φορά να πείσουν και το Ισραήλ να καταψηφίσει το ρωσικό σχέδιο, μολονότι το ψήφιζε εδώ και χρόνια.
Το ρωσικό σχέδιο απόφασης κατά του ναζισμού (που βεβαίως εξυπηρετεί τις επιδιώξεις της σημερινής καπιταλιστικής Ρωσίας, που επιδίδεται στη διαστρέβλωση της ιστορίας της ΕΣΣΔ και του σοσιαλισμού που συνέτριψαν τις ναζιστικές ορδές) αποκτά προβολή με την τελευταία αύξηση των δημόσιων συγκεντρώσεων και «πορειών» αμερικανικών ακροδεξιών και ρατσιστικών οργανώσεων στις ΗΠΑ, λίγο πριν και, πολύ περισσότερο, μετά την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ.




------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Όσοι κατηγορείτε τη γενιά του Πολυτεχνείου ότι μας έφτασε ως εδώ ( και είστε τόσο ανιστόρητοι που βάζετε στο ίδιο καζάνι εκατοντάδες χιλιάδες νέους που αντιστάθηκαν τότε με 5 πολιτικούς που βγήκαν από εκεί μέσα) για πείτε μας λίγο τι ακριβώς έκανε η δική σας ή γενιά για να αλλάξει την κατάσταση στη χώρα?
Γιατί εκείνοι οι αγωνιστές έκαναν τουλάχιστον ένα Πολυτεχνείο. Όσοι τους κατηγορείτε, στην καλύτερη κάνετε επανάσταση από τον καναπέ
Νανάκια τωρα