Τετάρτη 8 Νοεμβρίου 2017

Τεταρτη 8 Νοεμβριου 2017




Στο «σκαμνί» η Αγγλία για τις αποκαλύψεις Σνόουντεν
Τρίτη, 7 Νοεμβρίου 2017, 18:35
Στο «σκαμνί» του Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, βρίσκεται από σήμερα το πρωϊ, το Ηνωμένο Βασίλειο, κατηγορούμενο από δέκα ευρωπαϊκές και διεθνείς οργανώσεις, για την ενεργό συμμετοχή του σε μαζικές παρακολουθήσεις πολιτών και την ανταλλαγή των πληροφοριών που συγκεντρώθηκαν με τις ΗΠΑ.
Οι δημοσιογραφικές οργανώσεις και οι διεθνείς φορείς προστασίας ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που έσυραν το Ηνωμένο Βασίλειο στο εδώλιο του Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, στήριξαν το «κατηγορώ» τους, στα στοιχεία που αποκάλυψε προ καιρού ο Εντουαρντ Σνόουντεν, για τις μαζικές παρακολουθήσεις πολιτών σ’ όλο τον κόσμο και την αποθήκευση των δεδομένων τους από ΗΠΑ και Αγγλία.
Η εξέταση των υποθέσεων Big Brother Watch και άλλοι κατά του Ηνωμένου Βασιλείου (αριθ. 58170/13),
Γραφείο Διερευνητικής Δημοσιογραφίας και Alice Ross κατά Ηνωμένου Βασιλείου (αριθ. 62322/14) και
10 Οργανισμοί Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και άλλοι κατά του Ηνωμένου Βασιλείου (αριθ. 24960/15), γίνεται σε δημόσια ακρόαση, με προεδρεύοντα τον έλληνα δικαστή Λίνο-Αλέξανδρο Σισιλιάνο και η απόφαση, για το αν παραβιάσθηκαν ανθρώπινα δικαιώματα εξ’ αιτίας αυτής της παράνομης δραστηριότητας, θα εκδοθεί σε μεταγενέστερο χρόνο.
Τόσον η δημόσια ακρόαση που διεξάγεται σήμερα όσον και η απόφαση που αναμένεται να εκδοθεί σε μεταγενέστερο χρόνο, έχουν προσελκύσει το ενδιαφέρον της διεθνούς δημοσιογραφικής κοινότητας και των Οργανώσεων προστασίας ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δεδομένου ότι, είναι η πρώτη φορά που κράτος-μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης, κάθεται στο «σκαμνί» του Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, κατηγορούμενο για μαζικές παρακολουθήσεις πολιτών και ανταλλαγή πληροφοριών με τις ΗΠΑ!
Οι προσφεύγοντες έχουν θεμελιώσει τους ισχυρισμούς τους ότι, μέσω των μαζικών παρακολουθήσεων των επικοινωνιών πολιτών, έχει παραβιασθεί βάναυσα το άρθρο 8 της Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που κατοχυρώνει το δικαίωμα σεβασμού στην ιδιωτική ζωή και το απόρρητο της αλληλογραφίας.
Σημειώνεται ότι, οι σχετικές προσφυγές υποβλήθηκαν στο Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Στρασβούργου, στις 4 Σεπτεμβρίου 2013, 11 Σεπτεμβρίου 2014 και 20 Μαΐου 2015 αλλά κατόπιν αιτήματος της Αγγλικής κυβέρνησης, το Δικαστήριο αποφάσισε να μην εκδώσει απόφαση αλλά να παραπέμψει την όλη υπόθεση σε δημόσια ακρόαση.




-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------




Το θέμα ήρθε στη δημοσιότητα με ειρωνικά και καυστικά σχόλια για την οργάνωση Ρουβίκωνας, η οποία έριξε χθες Κυριακή μπογιές στο δικαστήριο και έβγαλε μια ανακοίνωση η οποία λέει: «Στα τέλη Σεπτεμβρίου το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Λάρισας, καταδίκασε ομόφωνα σε 12 χρόνια κάθειρξης στρατιωτικό που βίαζε επι σειρά ετών την κόρη του. Παρ’όλα αυτά η έφεση είχε ανασταλτικό χαρακτήρα με αποτέλεσμα ο στρατιωτικός να αφεθεί ελεύθερος. Γι’αυτό το λόγο σήμερα Κυριακή 5/11/2017 το μεσημέρι, πραγματοποιήσαμε επίθεση με μπογιές στα δικαστήρια Λάρισας».
Τα μίντια τα οποία διαβάσαμε, αναφέρουν ότι ο Ρουβίκωνας πάει εκδρομή και άλλα τέτοια, δεν εκφράζουν όμως καμία κριτική για το απαράδεκτο γεγονός της δικαστικής απόφασης και για το μήνυμα το οποίο δίνει στους παιδεραστές, και ακόμα περισσότερο στους πατέρες που εγκληματούν κατ’ αυτόν των τρόπο εναντίον των παιδιών τους, συνήθως (αλλά όχι πάντα) κοριτσιών.
https://tomov.gr/2017/11/06/%CE%AD%CE%BD%CE%BF%CF%87%CE%BF%CF%82-%CE%B1%CE%BB%CE%BB%CE%B1-%CE%B5%CE%BB%CE%B5%CF%8D%CE%B8%CE%B5%CF%81%CE%BF%CF%82-%CE%BF-%CF%80%CE%B1%CF%84%CE%AD%CF%81%CE%B1%CF%82-%CF%80%CE%BF%CF%85-%CE%B2/



-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΚΑΙ ΕΚΚΛΗΣΗ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΔΙΚΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ
ΘΕΜΕΛΙΩΔΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ
ΠΡΩΤΟΦΑΝΕΣ: Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΜΕΤΑΓΡΑΦΩΝ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΑΠΟΡΡΙΠΤΕΙ ΑΙΤΗΣΗ ΜΕΤΑΓΡΑΦΗΣ ΟΡΦΑΝΗΣ
ΚΑΙ ΑΠΟΡΗΣ ΦΟΙΤΗΤΡΙΑΣ!
Προς
Τον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων
Κοινοποίηση:
Στα κόμματα της Βουλής
Κύριε υπουργέ,
Θέτουμε υπ’ όψη σας την περίπτωση της Ελένης Κ. και παρακαλούμε για την άμεση επέμβασή σας ώστε να αποκατασταθούν αυτονόητα και θεμελιώδη δικαιώματα των πολιτών και της φοιτητικής νεολαίας.
Η Ελένη Κ. γεννήθηκε στην Ελλάδα από Αλβανούς γονείς και είναι ορφανή από μητέρα, ενώ από ηλικία δύο ετών έχει εγκαταλειφθεί από τον πατέρα της. Η μητέρας της πέθανε, πριν πολλά χρόνια, από την ασθένεια Χάντινγκτον.
Η Ελένη Κ, σήμερα 18 ετών, ζει στον Δήμο Βύρωνα, φιλοξενούμενη από την γιαγιά της 65 ετών και τον αδελφό της μητέρας της, ο οποίος είναι επίσης κατάκοιτος από την ίδια ασθένεια Χάντινγκτον. Η Ελένη Κ. είναι απολύτως άπορη. Η οικογένεια επιβιώνει με την βοήθεια της εκκλησίας και το επίδομα αναπηρίας των 321,00 ευρώ το μήνα, το οποίο παίρνει ο θείος της ως ανάπηρος.
Η Ελένη με την συμβολή ανθρώπων της γειτονιάς και της εκκλησίας σπούδασε και πέτυχε να εισαχθεί στο τμήμα εκπαίδευσης και αγωγής για την προσχολική ηλικία του Πανεπιστήμιου Πατρών, αλλά εξ αιτίας της παντελούς έλλειψης πόρων είναι αδύνατο να παραμείνει και να σπουδάσει στο εν λόγω Πανεπιστήμιο. Δεν διαθέτει χρήματα ούτε για να ταξιδέψει στην Πάτρα! Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο ζήτησε την μεταγραφή της στη ίδια σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών ώστε να είναι μαζί με την γιαγιά της και το θείο της από τους οποίους μπορεί να επιβιώνει και να συνεχίσει τις σπουδές της.
Η αναφερόμενη φοιτήτρια υπέβαλλε την σχετική αίτηση μεταγραφής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, αλλά η Επιτροπή Μεταγραφών ενώ ενέκρινε την μεταγραφή 11 ατόμων απέρριψε την αίτηση της Ελένης!...Όπως είναι γνωστό, τα κριτήρια για τις μεταγραφές είναι 6 μόρια στα 10. Η Ελένη Κ. διαθέτει τα 6 μόρια δηλ. 1 μόριο γιατί είναι ορφανή και 5 μόρια διότι είναι εντελώς άπορη. Παρόλα αυτά, άγνωστο γιατί, η επιτροπή μεταγραφών απέρριψε την αίτηση και απόκλεισε την Ελένη να σπουδάσει! Η απόρριψη της αίτησης της Ε. Κ. αποτελεί πρόκληση!
Στις 31 Οκτώβρη η ενδιαφερόμενη υπέβαλλε, όπως έχει δικαίωμα, ένσταση κατά της απόφασης αυτής και ζήτησε την αναγνώριση του δικαιώματός της να σπουδάσει. Κύριε υπουργέ, ζητούμε την άμεση παρέμβαση σας, ώστε να ελεγχθεί η απαράδεκτη απόφαση της επιτροπής μεταγραφών και η λειτουργία της, να δοθούν στην δημοσιότητα οι σχετικές αποφάσεις της και να ενεργήσει άμεσα το υπουργείο Παιδείας ώστε να μη οδηγηθούν στο «εκτελεστικό απόσπασμα» της φτώχειας και της αδικίας τα θεμελιώδη δικαιώματα και τα όνειρα ενός νέου ανθρώπου, ο οποίος μέσα σε αυτές τις δραματικές συνθήκες, τις οποίες σας εκθέσαμε, έδωσε την μάχη για να «ανέβει λίγο ψηλότερα» και τα κατάφερε!
Δεν ζητάμε ρουσφέτι αλλά αντικειμενική εφαρμογή του νόμου, προστασία των δικαιωμάτων των πολιτών και των νέων αλλά και των στοιχειωδών αρχών κοινωνικής ηθικής.



---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Απεργία νοσοκομειακών γιατρών αύριο, ενάντια στο νομοσχέδιο για το χρόνο εργασίας
 Τετάρτη, 8 Νοεμβρίου 2017, 15:19
Πανελλαδική εικοσιτετράωρη απεργία, συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Υγείας στις 11π.μ. και πορεία προς την Βουλή θα πραγματοποιήσουν αύριο, Πέμπτη 9 Νοεμβρίου, ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου για την οργάνωση του χρόνου εργασίας των γιατρών του ΕΣΥ, οι νοσοκομειακοί γιατροί.
Σε συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησαν σήμερα η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας, (ΟΕΝΓΕ), Αφροδίτη Ρέτζιου, ο γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Πάνος Παπανικολάου και ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών - Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ) Ηλίας Σιώρας, έκαναν λόγο για νομοσχέδιο «έκτρωμα», που ανατρέπει τον σταθερό ημερήσιο και εβδομαδιαίο χρόνο εργασίας των γιατρών και κάθε κανονικότητα στο ωράριο, λέγοντας χαρακτηριστικά «Όχι στο ελαστικό ωράριο. Όχι στην ελαστική ζωή».
Εξέφρασαν την έντονη δυσαρέσκεια τους για την διαδικασία, αναφέροντας ότι δεν υπήρξε ούτε μία ημέρα δημόσιας διαβούλευσης. Έκαναν λόγο για «πραξικοπηματικές διαδικασίες που επιλέγει η κυβέρνηση για να προωθήσει "fast track" το απαράδεκτο, καταστροφικό νομοσχέδιο για το "χρόνο εργασίας" των νοσοκομειακών γιατρών».
Πρόκειται, όπως είπαν, για ένα νομοθέτημα το οποίο ενσωματώνει όλες τις αντιδραστικές Ευρωπαϊκές οδηγίες που ελαστικοποιούν το ωράριο, καταργεί το σταθερό, ημερήσιο και εβδομαδιαίο χρόνο εργασίας των γιατρών, καθιερώνει το «opt out», δηλαδή με ατομική συναίνεση του γιατρού ο μέσος εβδομαδιαίος χρόνος εργασίας θα μπορεί να αυξάνεται από 48 στις 60 ώρες, η εφημερία ετοιμότητας θεωρείται χρόνος ανάπαυσης.
Η Ομοσπονδία όπως είπαν θα εξετάσει όλες τις δυνατότητες, προκειμένου να προσφύγει στα αστικά δικαστήρια, άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο νέων κινητοποιήσεων και ζήτησαν να αποσυρθεί το νομοσχέδιο, επαναλαμβάνοντας τα αιτήματα τους για πενθήμερο - εξάωρο - τριαντάωρο, με μία εφημερία την εβδομάδα, με ρεπό την αμέσως επόμενη μέρα. Επίσης, διεκδικούν μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, αποκλειστικά δημόσια, δωρεάν υγεία για όλους.
Διαφορετική θέση στο θέμα παίρνει ο Δημήτρης Βαρνάβας, μέλος του Γενικού Συμβουλίου της ΟΕΝΓΕ. Σε γραπτή του δήλωση, αναφέρει ότι το νομοσχέδιο για το χρόνο εργασίας των γιατρών που έχει ήδη εισαχθεί και συζητείται στη Βουλή, εναρμονίζει το ελληνικό δίκαιο με την Οδηγία 2003/88/ΕΚ, η οποία ως υπερνομοθετικής ισχύος κείμενο ισχύει ήδη από το 2003. Προσθέτει ότι με την κλαδική συμφωνία που συνήψαν γιατροί και υπουργείο Υγείας τον Δεκέμβρη του 2008 έγινε εφικτό να υπάρξουν παρεκκλίσεις από την Οδηγία και ταυτόχρονα να επωφεληθούν οι γιατροί και το Σύστημα Υγείας.
«Σε τι αποσκοπούν άραγε οι σημερινές οιμωγές της ηγεσίας της ΟΕΝΓΕ, η οποία εδώ κι ενάμισι χρόνο αρνείται πεισματικά τη σύναψη νέας κλαδικής συμφωνίας ή τουλάχιστον την επικαιροποίηση της αποτυπωμένης στο νόμο 3754/2009, παρά το ότι κλήθηκε από το υπουργείο σε διάλογο και τον απέρριψε, περιφρονώντας ταυτόχρονα και την απόφαση του τελευταίου Συνεδρίου της ΟΕΝΓΕ, το οποίο έδωσε ρητή εντολή στην ηγεσία της ΟΕΝΓΕ να διαπραγματευτεί και να συνάψει κλαδική συμφωνία με το υπουργείο Υγείας» αναφέρει ο κ. Βαρνάβας και προσθέτει ότι προκαλεί «έκπληξη και το γεγονός, πως η ηγεσία της ΟΕΝΓΕ η οποία σήμερα κραυγάζει, απέστειλε πριν μερικούς μήνες εξώδικο στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, καλώντας την να εφαρμόσει χωρίς καθυστέρηση τη συγκεκριμένη Ευρωπαϊκή Οδηγία, άλλως απειλούσε να προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Μάλιστα το εξώδικο υπέγραφαν ιδιοχείρως η πρόεδρος και ο γραμματέας της ΟΕΝΓΕ».
«Η στάση της ΟΕΝΓΕ ουδόλως απαλλάσσει το υπουργείο Υγείας από ευθύνες. Πρέπει να υπάρξει επαρκής μεταβατική περίοδος, ώστε να εφαρμοστεί σταδιακά η εφαρμογή της Οδηγίας, λαμβάνοντας υπόψη τη νησιωτικότητα, τις ανάγκες στα υποστελεχωμένα Τμήματα, τις ιδιαιτερότητες που επικρατούν στις άγονες και δυσπρόσιτες περιοχές», τονίζει ο κ. Βαρνάβας.



--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Ποινή κάθειρξης 7 ετών στον υπάλληλο της Χρυσής Αυγής Χρ. Ζέρβα, για την επίθεση σε βάρος φοιτητή
 Τετάρτη, 8 Νοεμβρίου 2017, 17:34
Κανένα ελαφρυντικό δεν αναγνώρισε το Μονομελές Εφετείο Κακουργημάτων στο Χρήστο Ζέρβα, μετακλητό υπάλληλο στο γραφείο του Νικ. Μιχαλολιάκου στη Βουλή, για την υπόθεση του ξυλοδαρμού του φοιτητή Αρχιτεκτονικής Αλέξη Λάζαρη, τον περασμένο Μάρτιο.
Το δικαστήριο τον καταδίκασε σε κάθειρξη 7 ετών αλλά τον άφησε ελεύθερο έως ότου δικαστεί σε δεύτερο βαθμό, με τους περιοριστικούς όρους της εγγυοδοσίας 2.000 ευρώ και της εμφάνισης σε ΑΤ δύο φορές το μήνα.
Παρά την προσπάθεια να δείξει πως ενεπλάκη το όνομά του για πολιτικούς λόγους, η πλευρά του κατηγορουμένου δεν έπεισε ιδιαίτερα, ειδικά μετά την αναλυτική περιγραφή που έκανε το θύμα της επίθεσης το οποίο μάλιστα τον αναγνώρισε ως έναν από τους δράστες.
«Ο κατηγορούμενος ήταν παρών στο χώρο. Αναγνωρίστηκε τόσο από τον παθόντα όσο και από άλλους αυτόπτες μάρτυρες για τις σωματικές βλάβες και την αφαίρεση της τσάντας του» υποστήριξε κατά την πρότασή της η εισαγγελέας της έδρας, η οποία ζήτησε να κριθεί ένοχος ο Χρ. Ζέρβας, όπως κατηγορούνταν.
Νωρίτερα, ο φοιτητής Αλέξης Λάζαρης, αναγνώρισε στο πρόσωπο του κατηγορουμένου έναν από τους δράστες που τον ξυλοκόπησε και τον λήστεψε: «Θυμάμαι το σημαδι του κυρίου, ότι είχε σκαμμένο πρόσωπο από την ακμή, και το χαμόγελο». Κατέθεσε επίσης ότι κυνηγήθηκε από 3-4 άτομα και όταν πλέον τον έφτασαν άρχισαν να τον χτυπούν με γροθιές και κλωτσιές κυρίως στον αυχένα και στο κεφάλι. Στη συνέχεια, όπως είπε, «Πεσμένος κάτω προσπαθώ να αμυνθώ όσο καλύτερα μπορούσα, βάζοντας τα χέρια στο πρόσωπο. Αρχίζουν να με σέρνουν και τους ακούω να λένε πως θα με πάνε στα γραφεία της Χρυσής Αυγής. Ένας περαστικός τους είπε ότι είχε καλέσει την αστυνομία».
Όπως εξήγησε, όλα ξεκίνησαν έξω από τα κεντρικά γραφεία της Χρυσής Αυγής στους Αμπελοκήπους, που είχε δεχθεί επίθεση κατά τη διάρκεια αντιφασιστικής πορείας. Ο φοιτητης εκεινη την ωρα ηταν στο Παρκο Χωροφυλακης και τραβουσε φωτογραφιες για μια εργασια της σχολης του. Όταν τον είδαν μέλη της οργάνωσης, του φώναξαν ότι εκείνος προκάλεσε ζημιές στο κτίριο και ξεκίνησαν να τον κυνηγούν. «Άρχισα να τρέχω μέχρι που με έφτασαν στο πάρκινγκ. Έτρεχα με την ελπίδα ότι θα φτάσω στο σπίτι μου. Έτρεχα από φόβο και γιατί είχα την επίγνωση ότι με κυνηγούσαν», είπε.
Ανάμεσα στους αυτόπτες μάρτυρες, μία κάτοικος της περιοχής, νοσοκόμα στο επάγγελμα, η οποία βρισκόταν στο δρόμο όταν είδε το νεαρό να ξυλοκοπείται: «Με πλησίασε το παιδί και τον έβαλα να καθίσει στο πεζοδρόμιο. Ο κατηγορούμενος γελώντας τον ρώτησε «Πονάς αγόρι μου;». Απάντησε “πονάω” και άρχισε να τον κλωτσάει. Ήταν ειρωνικό σχόλιο. Ο νεαρός δεν κατάλαβε τί συνέβαινε, ήταν χτυπημένος», περιέγραψε η μάρτυρας, καταλήγοντας ότι φοβήθηκε για τη ζωή του νεαρού, καθώς «κάθε χτύπημα μπορούσε να ήταν μοιραίο».
Απολογούμενος, ο Χρήστος Ζέρβας αρνήθηκε τις κατηγορίες, υποστηρίζοντας ότι ήταν υπεύθυνος ασφαλείας των γραφείων της Χρυσής Αυγή και εκείνη την ώρα βρισκόταν σε καφέ στη Μεσογείων.
«Στοχοποιήθηκα για πολιτικούς λόγους. Θα έπρεπε να είμαι τουλάχιστον ηλίθιος να διαπράξω αδικήματα κοντά στο σπίτι μου, στη δουλειά μου» κατέληξε.
Το δικαστήριο πάντως καταδίκασε τον κατηγορούμενο χρυσαυγίτη για το κακούργημα της ληστείας και μετέτρεψε την πλημμεληματική κατηγορία της βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης, σε επικίνδυνη σωματική βλάβη.



-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Καταλονία: Χιλιάδες διαδηλωτές υπέρ της ανεξαρτησίας στους δρόμους της Βαρκελώνης για να «συνεχίσουν τον αγώνα»
 Τετάρτη, 8 Νοεμβρίου 2017, 18:03
«Θα συνεχίσουμε τον αγώνα», «Ελευθερία!»: Χιλιάδες υπέρμαχοι της ανεξαρτησίας κατέκλυσαν την Τετάρτη τους δρόμους της Βαρκελώνης για να διατρανώσουν την οργή τους εναντίον της ισπανικής κυβέρνησης και να αξιώσουν την απελευθέρωση των αυτονομιστών ηγετών που τελούν υπό κράτηση, ανήμερα της γενικής απεργίας στην Καταλονία.
Κρατώντας πανό με συνθήματα υπέρ της «ελευθερίας των πολιτικών κρατουμένων» και σημαίες της Καταλονίας, τουλάχιστον 8.000 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Σαντ Ζάουμε, μπροστά από το κτίριο όπου στεγάζεται η κυβέρνηση της περιφέρειας, σύμφωνα με τη δημοτική αστυνομία.
Το πλήθος ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα για να συμμετάσχει στις απεργιακές κινητοποιήσεις που απηύθυνε η συνδικαλιστική ένωση υπέρ της αυτονομίας CSC.
«Ο Πουτζντεμόν είναι ο πρόεδρός μας!», «Δεν πρόκειται για απόδοση δικαιοσύνης, πρόκειται για δικτατορία!», «δυνάμεις κατοχής, έξω!» φώναζαν οι διαδηλωτές, στην καρδιά της Βαρκελώνης.
Τον λόγο πήραν οι εκπρόσωποι τύπου των δύο πανίσχυρων αυτονομιστικών οργανώσεων, της Omnium Cultural και της Εθνικής Καταλανικής Συνέλευσης, των οποίων οι ηγέτες Ζόρντι Κουσάρτ και Ζόρντι Σάντσες βρίσκονται στην φυλακή με την κατηγορία της στάσης.
«Βγήκαμε κατά χιλιάδες στους δρόμους με αφορμή αυτήν τη νέα απεργία, για να απαιτήσουμε από το Κράτος να σταματήσει αμέσως την καταστολή εναντίον των καταλανικών θεσμών» δήλωσε ο Μαρσέλ Μάουρι, της Omnium. Ο ομόλογός του της Εθνικής Καταλανικής Συνέλευσης, ο Αγούστι Αλκομπέρο, κατήγγειλε μια «επίθεση εναντίον της Δημοκρατίας και την ταπείνωση του λαού της Καταλονίας».
«Θα συνεχίσουμε τον αγώνα» υποσχέθηκε.
«Είμαστε αγανακτισμένοι και θυμωμένοι για όσα πράττει η ισπανική κυβέρνηση» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Ελισάμπετ Νιστάλ, μια 33χρονη ορθοδοντικός, που έδωσε το παρόν στην κινητοποίηση μαζί με τον 2χρονο γιο της.
Και μαθητές συμμετείχαν στην κινητοποίηση, καθώς στην απεργία συμμετείχε το 30% και πλέον των εργαζομένων στη σχολική εκπαίδευση.
Για παράδειγμα η 16χρονη Λόρα που διαδήλωσε μαζί με φίλους της. Το κορίτσι «ζητά τον σεβασμό της ελευθερίας μας, των απόψεών μας και τάσσεται υπέρ της εξέγερσης εναντίον της ισπανικής κυβέρνησης».



--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------




ΟΗΕ: Να τερματιστεί ο αποκλεισμός της Υεμένης από τη Σαουδική Αραβία
Τετάρτη, 8 Νοεμβρίου 2017, 01:26
Ο ΟΗΕ ζήτησε την Τρίτη από τη Σαουδική Αραβία να τερματίσει τον αποκλεισμό της Υεμένης που εμποδίζει την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας στη χώρα, την ώρα που εκτυλίσσεται εκεί η χειρότερη ανθρωπιστική κρίση στον πλανήτη.
«Οι ανθρωπιστικές επιχειρήσεις έχουν σταματήσει μετά τον αποκλεισμό που επέβαλε ο συνασπισμός υπό τη Σαουδική Αραβία», δήλωσε ο εκπρόσωπος του γραφείου Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (Ocha) Γενς Λέρκε.
«Αν οι δίοδοι αυτές (…) δεν διατηρηθούν ανοικτές, θα είναι καταστροφικό για τους ανθρώπους», πρόσθεσε.
Ο Λέρκε κάλεσε τον συνασπισμό να επιτρέψει να περάσουν «τρόφιμα, καύσιμα και φάρμακα» στην Υεμένη, την ώρα που περίπου 7 εκατομμύρια άνθρωποι στη χώρα ζουν στα πρόθυρα λιμού.
«Η κατάσταση στην Υεμένη είναι καταστροφική, πρόκειται για τη χειρότερη ανθρωπιστική κρίση που αντιμετωπίζουμε σήμερα, 7 εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκονται στα πρόθυρα λιμού, εκατομμύρια άνθρωποι διατηρούνται στη ζωή χάρη στις ανθρωπιστικές μας επιχειρήσεις», τόνισε ο ίδιος.
Από την πλευρά του ο Ρούπερτ Κόλβιλ, εκπρόσωπος για τα ανθρώπινα δικαιώματα στον ΟΗΕ, δήλωσε ότι η υπηρεσία του θα εξετάσει αν ο αποκλεισμός ισοδυναμεί με «συλλογική τιμωρία», που είναι παράνομη βάσει του διεθνούς δικαίου.
Η ενίσχυση του αποκλεισμού της Υεμένης αποφασίστηκε μετά την εκτόξευση ενός πυραύλου από τους σιίτες αντάρτες Χούτι εναντίον της αληταραδικης καθυστερημενης ισλαμοφασιστικης Σαουδικής Αραβίας σαν απαντηση για τον πολεμο που κανει εναντιον του Υεμενιτικου Λαου και της φραστικής αντιπαράθεσης που ακολούθησε μεταξύ Ριάντ και Τεχεράνης.
Χθες ο υπό τη Σαουδική Αραβία αληταραδικος αποικιοκρατικος συνασπισμός εμιριδων  ανακοίνωσε ότι επιφυλάσσεται να απαντήσει με «προσήκοντα τρόπο» και εν αναμονή αποφάσισε να ενισχύσει τον αποκλεισμό της Υεμένης. Το μέτρο αυτό προβλέπει το «προσωρινό» κλείσιμο των εναέριων, χερσαίων και θαλάσσιων συνόρων της χώρας.
«Πρόκειται για ένα πρόβλημα πρόσβασης κολοσσιαίων διαστάσεων», υπογράμμισε ο Λέρκε, επισημαίνοντας ότι η ενίσχυση του αποκλεισμού οδήγησε αμέσως στην αύξηση κατά 60% της τιμής των καυσίμων και κατά 50% του αερίου οικιακής χρήσης.
Εξάλλου ανακοίνωσε ότι ο ΟΗΕ συζητά με τον αληταραδικο αποικιοκρατικο ισλαμοφασιστικο συνασπισμό των σειχιδων του αραβικου κολπου για να μπορέσει να αποκατασταθεί η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας το ταχύτερο δυνατό. Συζηταει, αντι να τους γαμησει τους καθικιδες σειχιδες του αραβικου κολπου.
Η Υεμένη σπαράσσσεται από αποικιοκρατικο πόλεμο στον οποιο αντιστεκονται οι  πατριωτες σιιτες  ανταρτες Χούτι και οι συμμαχοι τους, των δυνάμεων που είναι πιστές στον σουνιτη πρώην πρόεδρο Άλι Αμπντάλα Σάλεχ, και από την άλλη πλευρά των αληταραδων ισλαμοφασιστων σειχιδων και εμιριδων του αραβικου κολπου με επικεφαλεις τους αληταραδες σαουδαραβες που εξοπλιζονται και καθοδηγουνται από τους αποικιοκρατες  αμερικανους.
Ο πολεμος ξεκινησε με τη στρατιωτική επέμβαση τον Μάρτιο του 2015 του αποικιοκρατικου συνασπισμού των εμιριδων υπό τη Σαουδική Αραβία, ο οποίος προσπαθει να επιβαλει ένα καθαρμα σαν δικτατορα τον Αμπντ Ράμπο Μάνσουρ Χάντι.
Από τον Μάρτιο του 2015 έχουν σκοτωθεί περισσότεροι από 8.650 άνθρωποι, από τους αεροπορικους βομβαρδισμους των αληταραδων σαουδαραβων εναντιον αμαχων, μεταξύ αυτών η πλειοψηφια τους άμαχοι. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα σήμερα η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, 5.295 άμαχοι έχουν σκοτωθεί και 8.873 τραυματιστεί.



--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Θα αντιμετωπίσει ως «εισβολείς» την Τουρκία και τις ΗΠΑ η κυβέρνηση Άσαντ
 Τρίτη, 7 Νοεμβρίου 2017, 22:46
Μια ανώτερη σύμβουλος του προέδρου Σύρου Μπασάρ Άσαντ, η Μπουτάινα Σαμπάν δήλωσε σήμερα σε μια τηλεοπτική συνέντευξη που παραχώρησε ότι οι ΗΠΑ και η Τουρκία έχουν αναπτύξει παράνομα δυνάμεις στη συριακή επικράτεια, σημειώνοντας ότι η συριακή κυβέρνηση θα τους αντιμετωπίσει ως «εισβολείς».
Η Σαμπάν τόνισε ότι η Δαμασκός δεν θα εγκαταλείψει την πόλη της Ράκας, που απελευθερώθηκε από το Ισλαμοφασιστικό Κράτος τον περασμένο μήνα από τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), μια συμμαχία Κούρδων που στηρίζονται από τις ΗΠΑ.
Προειδοποίησε ότι όσα συνέβησαν στο Ιρακινό Κουρδιστάν «θα πρέπει να αποτελέσουν ένα μάθημα» στις κουρδικές δυνάμεις.



--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Σε άδεια από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης ο ισλαμολόγος Ραμαντάν μετά τις κατηγορίες για σεξουαλική κακοποίηση
 Τρίτη, 7 Νοεμβρίου 2017, 19:47
Ο Ελβετός ισλαμολόγος Ταρίκ Ραμαντάν, αντιμέτωπος με κατηγορίες βιασμού στην Γαλλία και σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων στην Ελβετία, πήρε άδεια από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης στην Βρετανία, όπου διδάσκει, ανακοίνωσε σήμερα το Πανεπιστήμιο.
«Έπειτα από αμοιβαία συμφωνία και με άμεση ισχύ, ο Ταρίκ Ραμαντάν, καθηγητής σύγχρονων ισλαμικών σπουδών, έλαβε άδεια από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης» ανακοίνωσε το φημισμένο πανεπιστήμιο.
«Αυτή η άδεια δεν συνεπάγεται τεκμήριο ή αποδοχή ενοχής και επιτρέπει στον καθηγητή Ραμαντάν να απαντήσει στις εξαιρετικά σοβαρές κατηγορίες που εκκρεμούν εις βάρος του, τις οποίες ο ίδιος αρνείται κατηγορηματικά», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση του Πανεπιστημίου.
Στη Γαλλία εκκρεμούν δύο μηνύσεις εναντίον του Ραμαντάν με κατηγορίες βιασμού και σεξουαλικής επίθεσης, ενώ το Σάββατο η ελβετική εφημερίδα Tribune de Genève δημοσίευσε μαρτυρίες μαθητριών του που κατήγγειλαν ότι κακοποίηθηκαν σεξουαλικά από τον ίδιο πριν από δύο δεκαετίες.
Ο ίδιος αρνήθηκε κατηγορηματικά τις καταγγελίες, και με ανάρτησή του στο facebook, έκανε λόγο για μια «εκστρατεία συκοφάντησης» εναντίον του που ενώνει «τους εχθρούς του».
Ο 55χρονος αμφιλεγόμενος ισλαμολόγος Ραμαντάν, εγγονός του ιδρυτή των Αδελφών Μουσουλμανοφασιστων κατηγορείται από τους επικριτές του ότι προωθεί υπογείως ένα πολιτικό ισλαμοφασισμο.



------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Συρία - Άσαντ: Ο πόλεμος δεν τελειώνει με την απελευθέρωση του Ντέιρ αλ Ζορ
 Τρίτη, 7 Νοεμβρίου 2017, 17:39
Οι ένοπλες δυνάμεις της Συρίας και οι σύμμαχοί τους θα συνεχίσουν να μάχονται και αφού τελειώσει η μάχη για την ανακατάληψη της επαρχίας Ντέιρ αλ Ζορ, όπου βρίσκονται τα τελευταία προπύργια του Ισλαμοφασιστικού Κράτους, διαμήνυσε την Τρίτη ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ.
Ο Άσαντ άφησε να εννοηθεί ότι μπορεί να στραφεί εναντίον των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF), της συμμαχίας Κούρδων που στηρίζεται από τις ΗΠΑ και ελέγχει πάνω από το 25% του συριακού εδάφους, λέγοντας ότι στο στόχαστρο μπαίνουν εκείνοι που επιδιώκουν «να διχάσουν και να αποδυναμώσουν κράτη».
Οι δηλώσεις αυτές του Σύρου προέδρου έγιναν μετά τη συνάντηση που είχε με τον Αλί Ακμπάρ Βελαγιατί, τον σύμβουλο του Ανώτατου Ηγέτη του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, σε θέματα εξωτερικής πολιτικής.
«Οι νίκες εναντίον τρομοκρατικών οργανώσεων, που ξεκίνησαν στο Χαλέπι και δεν θα τερματιστούν στο Ντέρι αλ Ζορ, αποτέλεσαν ένα κρίσιμο πλήγμα που απέτρεψε τα σχέδια διχοτόμησης και τους στόχους των τρομοκρατών», φέρεται να είπε ο Άσαντ, σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του.
Ο Σύρος πρόεδρος θεωρεί «τρομοκρατικές» όλες τις συμμοριες που μάχονται εναντίον της Συριακης Δημοκρατιας και του Συριακου Λαου.
Την περασμένη Παρασκευή ο Βελαγιατί είχε προαναγγείλει ότι οι συριακές ένοπλες δυνάμεις θα προελάσουν σύντομα για να καταλάβουν τη Ράκα - την οποία απελευθέρωσαν οι SDF - και κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι επιδιώκουν να διχοτομήσουν τη Συρία.
Στη σημερινή συνάντηση ο πρόεδρος Άσαντ είπε ότι η μάχη θα συνεχιστεί «μέχρι να επανέλθει η ασφάλεια και η σταθερότητα σε όλα τα συριακά εδάφη».



----------------------------------------------------------------------------------------------------------------


διαδήλωση στον Άραξο Αχαϊας ενάντια στην εγκατάσταση πυρηνικών όπλων στην αεροπορική βάση (Κυριακή 12 Νοεμβρίου στις 11:00).


---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



"Χθες εκλεισαν ακριβώς 100 χρόνια από την πραγματοποίηση της πρώτης επιτυχημένης σοσιαλιστικής επανάστασης στην Ιστορία, της ρωσικής-Οκτωβριανής Επανάστασης. Ενός γεγονότος που σημάδεψε την Ιστορία της Ανθρωπότητας (από την θετική, κυρίως, πλευρά) όσο κανένα άλλο ιστορικό γεγονός στον 20ό αιώνα.
- Σημαντικά γεγονότα στον «κοντό» 20ό αιώνα υπήρξαν κι άλλα, με σημαντικότερο, μάλλον, από τα υπόλοιπα τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, ο οποίος όμως άφησε τεράστιες πληγές στην Ανθρωπότητα και τεράστιες απώλειες σε ανθρώπινες ψυχές και σε υλικές
Το «όνειρο» καί το μήνυμα της επανάστασης και της δυνατότητας οικοδόμησης μιας κοινωνίας δίκαιης και χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο παραμένει εξαιρετικά επίκαιρο.
- Ειδικά εάν λάβει κανείς υπόψη του την τεράστια επίθεση που έχουν υποστεί όλων των ειδών τα ανθρώπινα δικαιώματα, η  τρομερη υποχωρηση των δημοκρατικων και εργατικων δικαιωματων,
το μήνυμα της επανάστασης και του σοσιαλισμού ξαναγίνεται, πλέον, εκτός από επίκαιρο και δραματικά ΑΝΑΓΚΑΙΟ...
- Θέλω να ελπίζω, ότι η σχετική «νηνεμία» των τελευταίων χρόνων, ειδικά μετά την προδοσία κάποιων σημαντικών ελπίδων που έτρεφαν, τόσο ο δικός μας λαός, όσο και άλλοι λαοί της Ευρώπης και του κόσμου, να είναι απλώς ο προάγγελος της «καταιγίδας» που έρχεται και θα συμπαρασύρει την αδικία, την εκμετάλλευση, τον φασισμό, τις διακρίσεις ανάμεσα στους ανθρώπους και θα μας οδηγήσει σε «μέρες καλύτερες, θαυμάσιες μέρες»
Εδώ θα 'μαστε, πιστεύω... Και όχι ως απλοί θεατές, βεβαίως..."



--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



φωτο/ΥΕΜΕΝΗ διαμελισμένα και απανθρακωμένα πτώματα τα οποία φέρονται να είναι θύματα του σημερινού βομβαρδισμού.
Σφαγή αμάχων και σημερα στην Υεμένη απο την συμμαχία χωρών του Κόλπου με επικεφαλής τη Σαουδική Αραβια που βομβαρδισε την περιοχη Hajjah στην Βορειο Υεμενη με τουλαχιστον 30 νεκρους,στην πλειοψηφια τους αμαχοι δηλαδη γυναικες και παιδια ενώ ο αποκλεισμός-εμπαργκο που έχει επιβάλλει στη χώρα και η διαλυση των υποδομων , έχουν οδηγήσει σχεδόν τον μισό πληθυσμό στα πρόθυρα λιμού,εκατομμύρια ανθρωπους μακριά από τα σπίτια τους και 100αδες με κρουσματα χολερας

 Η Υεμένη είναι μια χώρα 28 εκατομμυρίων κατοίκων περίπου, βρίσκεται στον νότο της αραβικής χερσονήσου. Από αρχαιοτάτων χρόνων έχει υπάρξει κύριος εμπορικός δρόμος και η στρατηγική της σημασία την έχει κάνει να βρίσκεται πάντα στο επίκεντρο των αντιπαραθέσεων. Είναι η φτωχότερη χώρα της Μέσης Ανατολής......... Το μερίδιό της στην παγκόσμια παραγωγή πετρελαίου είναι μόλις 0,2%. Ωστόσο, η στρατηγική της σημασία έγκειται στο ότι σε αυτήν ανήκει το Μπαμπ Ελ Μάντεμπ, που αποτελεί το τέταρτο σε κλίμακα σημείο διέλευσης πλοίων παγκοσμίως......... Από το πέρασμα αυτό περνούν καθημερινά 3,5 εκατομμύρια βαρέλια πετρέλαιο. Επίσης, η στρατηγική της σημασία είναι προφανής και από το γεγονός ότι οι Αμερικάνοι ζήτησαν από την κυβέρνηση της Υεμένης να δημιουργήσουν μια στρατιωτική βάση, περίπου στο ίδιο σημείο που κάποιες δεκαετίες πριν βρισκόταν μια στρατιωτική βάση των Σοβιετικών. Η απάντηση της υεμενικής κυβέρνησης στους Αμερικάνους ήταν αρνητική.
Ο Υεμενιτης πρόεδρος του Φόρουμ για την Πρόοδο και την Ανάπτυξη αλλά και της Οργάνωσης Καναάν για την Παλαιστίνη.,Γιάχια Σάλεχ σχολιαζει «Αυτή τη στιγμή», «η επίθεση της Σαουδικής Αραβίας στη χώρα μου έχει ως αποτέλεσμα έως σήμερα 10.000 νεκρούς. 3,5 εκατομμύρια είναι αυτοί που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους λόγω των ανηλεών βομβαρδισμών των Σαουδαράβων και των συμμάχων τους. Εδώ θέλω να επισημάνω ότι οι Σαουδάραβες καταστρέφουν όλες τις υποδομές, λέγοντας ότι στοχεύουν στρατιωτικούς στόχους των Χούθι. Αυτό δεν είναι αλήθεια, πρόσφατα βομβάρδισαν 25 «στρατιωτικούς στόχους». Στην πραγματικότητα βομβάρδισαν σχολεία, νοσοκομεία, γάμους, κηδείες. Τα ίδια τα Ηνωμένα Έθνη δηλώνουν ότι τον περασμένο χρόνο(2016) βομβάρδισαν 38 σχολεία και νοσοκομεία».

 Πράγματι, έχουν υπάρξει δημοσιεύσεις για τα κρούσματα χολέρας στη χώρα, αυτό σχετίζεται με τον βομβαρδισμό των υποδομών;
Το κυριότερο πρόβλημα είναι ότι κατέστρεψαν τις υποδομές στην υγεία και γι’ αυτό τώρα έχουμε επιδημίες, κυρίως χολέρας. 500.000 είναι τα κρούσματα χολέρας και έως σήμερα 2.000 άτομα, κυρίως παιδιά, έχουν πεθάνει από αυτή. Ωστόσο η ανθρωπιστική κρίση δεν σταματάει εδώ. Σε 15 με 17 εκατομμύρια είναι οι άνθρωποι που υποσιτίζονται, ενώ πέντε εκατομμύρια είναι οι άνθρωποι που διαβιούν σε συνθήκες πείνας.
«Και όλα αυτά γιατί η τακτική των Σαουδαράβων και των συμμάχων τους φαίνεται να μην έχει αποτέλεσμα. Έτσι σήμερα βρίσκονται μπροστά σε ένα αδιέξοδο…».
Οι διάφορες φατρίες που πήγαν στους Σαουδάραβες, τους έλεγαν ότι σε 45 ημέρες θα έχουμε τελειώσει με αυτούς (εννοεί τους Χούθι και τους συμμάχους τους). Όλοι θα τους καλωσόριζαν, οι Σαουδάραβες θα έσωζαν τη χώρα, και όλοι θα τους ήταν ευγνώμονες για την “αγαθοεργία” τους. Δυόμιση χρόνια μετά, η σθεναρή αντίσταση της κυβέρνησής μας και του λαού [εννοεί του πρωην προεδρου  Σάλεχ που συνιστά έναν συνασπισμό με την κυβερνηση των Χούθι μαζί με άλλες μερίδες και κόμματα της Υεμένης] έχει οδηγήσει σε αδιέξοδο τη στρατηγική των Σαουδαράβων…
«Είναι γεγονός ότι στην Υεμένη, πολλοί είναι αυτοί που προσπάθησαν να την κατακτήσουν αλλά όλοι απέτυχαν. Η Υεμένη έχει ένα ιστορικό σκληρών αγώνων για την ανεξαρτησία…»



------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



"Πατερούλη πάω για εκτέλεση, να είσαι περήφανος για τον μονακριβο γιο σου".
Αυτό ήταν το τελευταίο γράμμα του Ναπολέοντα Σουκατζίδη, ενός εκ των 200 εκτελεσμένων Ελλήνων κομμουνιστών από τους Ναζί, την Πρωτομαγιά του 1944.
Ο Σουκατζίδης( κεντρικό πρόσωπο στη νέα ταινία «Το Τελευταιο Σημειωμα» του Παντελή Βούλγαρη) ήταν από εκείνα τα στελέχη της αριστεράς που εξορίστηκαν και φυλακίστηκαν για την κομμουνιστικη ιδεολογία τους επί Μεταξά, και ο τελευταίος τους παρέδωσε έγκλειστους στους κατακτητές Γερμανούς, αρνούμενος να τους επιτρέψει να πολεμήσουν στο Ελληνοιταλικό μέτωπο του 1940 (διαπράττοντας έτσι εθνική προδοσία).
Η ηρωική στάση του Ναπολέοντα Σουκατζίδη ξεχωρίζει, καθώς, σαν κρατούμενος στο στρατόπεδο συγκέντρωσης των ναζί στο Χαϊδάρι, εκτελούσε χρέη διερμηνέα προς τον Γερμανό διοικητή Κ. Φίσερ, και έτσι του πρότειναν να μην εκτελεστεί μαζί με τους 199 συγκρατούμενους του , αλλά εκείνος αρνήθηκε πεισματικά.
Και οι 200 Έλληνες κομμουνιστές στάθηκαν όρθιοι απέναντι από το εκτελεστικό απόσπασμα των ναζί τραγουδώντας τον εθνικό ύμνο και την Διεθνή και φωνάζοντας "Ζήτω η Ελλάδα" , εξευτελιζοντας έτσι μέχρι και τον ίδιο τον θάνατο.



-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------



«Χειροπέδες» σε όσους εμποδίζουν πλειστηριασμούς
08.11.2017 | 06:38
«Φρούριο» θα θυμίζουν, όπως όλα δείχνουν οι αίθουσες των Ειρηνοδικείων όλη της χώρας, κατά την διάρκεια των πλειστηριασμών.
Οι συμβολαιογράφοι φέρονται να το έχουν θέσει ως απαράβατο όρο προκειμένου να επιστρέψουν στα καθήκοντά τους και να σταματήσουν την αποχή που έχουν κηρύξει έως το τέλος του έτους.
Πολλά αν όχι όλα, θα κριθούν στην προγραμματισμένη για σήμερα συνάντηση που θα έχουν οι εκπρόσωποι των συμβολαιογράφων με τον υπουργό Δικαιοσύνης Στ. Κοντονή.
Το θέμα έχει διεθνοποιηθεί, αφού οι θεσμοί το έχουν θέσει ως απαράβατο όρο προκειμένου να προχωρήσει ομαλά η 3η αξιολόγηση, ενώ στο πρόσφατο Eurogroup θέση πήρε και ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μ. Ντράγκι, ο οποίος και τόνισε ότι είναι σημαντικό να λυθεί η αποχή των συμβολαιογράφων, στο πλαίσιο της αντιμετώπισης του μείζονος προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων.
Σύμφωνα με πληροφορίες το κλίμα στους κόλπους των συμβολαιογράφων είναι εκρηκτικό και φέρονται αμετακίνητοι στις θέσεις τους, ότι δηλαδή δεν πρόκειται να επιστρέψουν στις αίθουσες των δικαστηρίων, εάν δεν εξασφαλιστεί με έργα και όχι με λόγια η σωματική τους ακεραιότητα και η ψυχική τους ηρεμία. Μάλιστα τονίζουν ότι δεν είναι αυτοί υπεύθυνοι για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί και ότι οι ίδιοι κάνουν απλά την δουλειά τους.
Έτσι λοιπόν ζητούν να υπάρξει αστυνομική παρουσία, όχι διακριτική, η οποία θα είναι ικανή να εξασφαλίσει την απρόσκοπτη διενέργεια των πλειστηριασμών. Ένα σενάριο, που φαίνεται να επεξεργάζεται η κυβέρνηση σε συνεργασία με αρμόδια υπουργεία και δείχνει να γίνεται αποδεικτό από τους συμβολαιογράφους είναι: θα επιτρέπονται οι διαμαρτυρίες πολιτών, εκτός των Ειρηνοδικείων, αλλά όποιος επιχειρεί να παρεμποδίσει την διαδικασία θα συλλαμβάνεται.
Την λύση αυτή «έδειξε» και ο κυβερνητικό εκπρόσωπος Δ. Τζανακόπουλος, που δήλωσε χθες ότι «Στο αμέσως επόμενο διάστημα η κυβέρνηση θα λάβει πρωτοβουλίες για την εκπλήρωση των αιτημάτων των συμβολαιογράφων που θα εγγυώνται την ασφάλειά τους».
Τέλος από οι θεσμοί και η ΕΚΤ θεωρούν την απρόσκοπτη πραγματοποίηση πλειστηριασμών, ως κομβικής σημασίας ζήτημα για την ομαλή πραγματοποίηση των stress test που είναι προγραμματισμένα για το επόμενο έτους, αφού θα μπορέσουν να έχουν πραγματικά δειγματοληπτικά στοιχεία για την αξία των «κόκκινων» δανείων των τραπεζών.



-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------



για το πώς η Βρετανία τη δεκαετία του 1920 ενίσχυσε τον Αμπντουλαζίζ αλ Σαούντ, γενάρχη της βασιλικής οικογένειας της Σ. Αραβίας, ώστε να κυριαρχήσει με τους ουαχαβίτες ακολούθους του στην αραβική χερσόνησο καταλαμβάνοντας το βασίλειο του Χετζάζ (στο δυτικό τμήμα της χερσονήσου) επειδή ο ηγέτης του Χετζάζ, Σαρίφ Χουσειν Μπιν Αλί, αρνιόταν να αποδεχτεί τη Συμφωνία Σάικς - Πικό και τη Διακήρυξη Μπάλφουρ που μοίραζαν τον αραβικό κόσμο σε Γαλλία και Βρετανία και χάριζαν την Παλαιστίνη στους Εβραίους της Ευρώπης αντίστοιχα. Έχει σημασία επίσης να πούμε ότι πετρέλαιο στο έδαφος της Σ. Αραβίας βρέθηκε αργότερα, τη δεκαετία του 1930.



---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Ο λαός, πάντως, φαίνεται ότι... κοιμήθηκε κατά το προχθεσινό δεύτερο ντιμπέιτ των υποψηφίων για την ηγεσία της Κεντροαριστεράς, καθώς η θεαματικότητα έπιασε πάτο κυρίως στο νεανικό κοινό.
Η θεαματικότητα δεν κατάφερε να ξεπεράσει το 3,5%, ενώ στις νεανικές ηλικίες και στο δυναμικό κοινό 15-44 χρονών περίπου δύο στους 100 τηλεθεατές (1,8%) παρακολούθησαν το ντιμπέιτ, που ήταν μία από τα ίδια με το πρώτο.



--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Με φτώχεια ή κοινωνικό αποκλεισμό απειλείται ένας στους πέντε ανθρώπους στην Γερμανία
Με φτώχεια ή κοινωνικό αποκλεισμό απειλείται ένας στους πέντε ανθρώπους στην Γερμανία, με το αντίστοιχο μέγεθος για το προηγούμενο έτος να βρίσκεται στο 19,7%. Η χώρα βρίσκεται ωστόσο κάτω από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που είναι το 23,5%.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας και με στοιχεία της επίσημης έρευνας που διενεργήθηκε σε ολόκληρη την ΕΕ (Eu-Silc), από το φάσμα της φτώχειας απειλείται το 16,5% των ανθρώπων που ζουν στην Γερμανία, ποσοστό το οποίο αντιστοιχεί σε 13,4 εκατομμύρια ανθρώπους, ενώ το 3,7% του πληθυσμού αντιμετωπίζει σημαντική υστέρηση σε υλικά αγαθά.
Αυτό μεταξύ άλλων σημαίνει ότι δεν μπορεί να καλυφθεί το ενοίκιο ή να ζεσταθεί επαρκώς η κατοικία ή ότι το άτομο δεν μπορεί να χρηματοδοτήσει μια εβδομάδα διακοπών. Σε ό,τι αφορά τη φτώχεια, στην έρευνα ορίζεται στο 60% του μέσου εισοδήματος του συνολικού πληθυσμού.



------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Απαντηση υπουργειου Παιδειας στο ΠΑΜΑΚ. «Δασκαλε που διδασκες…»
Καυστική ανακοίνωση εξέδωσε το υπουργείο Παιδείας, με αφορμή δημοσίευμα  για τον "όρκο" που διένειμε στην τελετή υποδοχής των πρωτοετών φοιτητών, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Αχιλλέας Ζαπράνης.
Σε ιδιαίτερα σκληρή γραμμή, το υπουργείο "προτείνει" στον κ. πρύτανη να διαβάσει ενώπιον των φοιτητών το εξής κείμενο:
- Δεν θα χρησιμοποιώ εμπρηστικές εκφράσεις στις συνεντεύξεις μου, μιας και η ελληνική γλώσσα διαθέτει λεξικό πλούτο ώστε να μπορώ να εκφράζομαι με ευπρέπεια.
- Δεν θα στέλνω επιστολές στους συναδέλφους μου πρυτάνεις που με γελοιοποιούν, μιας και η αυτογελοιοποίησή μου αντανακλάται και στο Πανεπιστήμιό μου.
- Δεν θα διδάσκω σε εννέα μεταπτυχιακά, μιας και δεν είναι σωστό να διπλασιάζω τον μισθό μου σε βάρος νέων επιστημόνων.
- Δεν θα απειλώ ότι θα κλείσω τα μεταπτυχιακά προγράμματα, μιας και η ίδρυση και λειτουργία τους δεν εξαρτάται από εμένα προσωπικά αλλά είναι αποτέλεσμα συλλογικών διαδικασιών.
- Δεν θα καλώ κάθε λίγο την αστυνομία στο Πανεπιστήμιο, μιας και η Δημοκρατία παρέχει πολλούς τρόπους να επιλύει διαφορές.
- Και τέλος, δεν θα ζητήσω από τους φοιτητές και φοιτήτριες να διαβάζουν κείμενα που τους στέλνω, μιας και η αρλουμπολογία πρέπει να έχει όρια.
Ως προς την πρόταση του αντιπρύτανη κ. Σαρτζετάκη, να επιβληθούν τέλη εγγραφής στους φοιτητές του ΠΑ.ΜΑΚ., η απάντηση δεν μπορεί παρά να είναι μόνο μία: "Αυτά κύριε αντιπρύτανη, όταν ανοίξετε δικό σας μαγαζί"!.


------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Πανω από το 50% των καταναλωτων με κοινωνικο τιμολογιο δεν εχει να πληρωσει τους λογαριασμους της ΔΕΗ.


--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Ανάρτηση στο Facebook
Επίθεση από τον γιο του Κουφοντίνα στον Κυριάκο Μητσοτάκη
09/11/201700:05
Ο Έκτωρ Κουφοντίνας κατηγορεί τον πρόεδρο της ΝΔ για παρέμβαση στο έργο της Δικαιοσύνης
Για θράσος και παρέμβαση στο έργο της Δικαιοσύνης κατηγορεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη ο Έκτωρ Κουφοντίνας.
Νωρίτερα, ο πρόεδρος της ΝΔ, στο άκουσμα της είδησης για την άδεια Κουφοντίνα, έγραψε στο Twitter: «Οποιαδήποτε άδεια στον Κουφοντίνα είναι αδιανόητη. Όχι μόνο για τις απεχθείς πράξεις του που στρέφονταν κατά της Δημοκρατίας, αλλά και γιατί δεν έχει εκφράσει ποτέ καμία μεταμέλεια γι' αυτές και παραμένει ιδεολογικός καθοδηγητής της νέας γενιάς τρομοκρατών».
Ο γιος του Δημήτρη Κουφοντίνα, με αφορμή τις πληροφορίες που φέρουν τον πατέρα του να παίρνει αύριο για πρώτη φορά άδεια από τις φυλακές, υποστηρίζει ότι «οι μάσκες έπεσαν» και υποστηρίζει ότι με την απόφαση για την άδεια του πατέρα του εφαρμόζεται ο νόμος.
Αναλυτικά στην ανάρτηση του επισήμανε:
«Πέφτουν οι μάσκες λοιπόν. Βλέπουμε ποιοι παρενέβαιναν στη δικαιοσύνη που αρνιόταν το δικαίωμα στην άδεια εδώ και 8 χρόνια, παραβιάζοντας κατάφωρα και συστηματικά τον νόμο, ζητώντας επίμονα μια δήλωση αποκήρυξης.
Σήμερα δεν έγινε τίποτε άλλο από το πιο απλό και αυτονόητο: Εφαρμόστηκε ο νόμος. Ο ισχύον νόμος. Ο αστικός νόμος. Έστω και με καθυστέρηση 8 ετών.
Το μόνο που είναι «αδιανόητο» κ. Μητσοτάκη είναι το θράσος σου. Μια λέξη μόνο: Siemens.»



-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Χρωσταει σχεδον ενας στους δυο στην Πελοποννησο
45% στην Πελοποννησο , 46% Στερεα Ελλαδα , 47% Δυτικη Ελλαδα , 43% Κεντρικη Μακεδονια , 42% Θεσσαλια


---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ - ΙΡΑΝ - ΛΙΒΑΝΟΣ
Κατηγορίες των αληταραδων ισλαμοφασιστων της σαουδικης μοναρχιας για «πράξεις πολέμου από τον Λιβανο» αυξάνουν την ένταση
ΒΗΡΥΤΟΣ - ΡΙΑΝΤ - ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--
Οι κατηγορίες του Σαουδάραβα υπουργού Αμυνας, Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, προς το Ιράν ότι η πρόσφατη ρίψη βαλλιστικού πυραύλου από τους Υεμενίτες σιίτες Χούτι αντικαθεστωτικούς, κοντά στο διεθνές αεροδρόμιο του Ριάντ, «συνιστά ενέργεια άμεσης στρατιωτικής επίθεσης», που μπορεί να θεωρηθεί «πράξη πολέμου», ανέβασαν χτες και άλλο την ένταση στην ήδη τεταμένη πολιτική κατάσταση που επικρατεί στο Λίβανο μετά την πρόσφατη παραίτηση του (σουνίτη) πρωθυπουργού Σαάντ Χαρίρι και τις καταγγελίες του περί ιρανικού σχεδίου δολοφονίας του.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Σαουδάραβας υπουργός Υποθέσεων Περσικού Κόλπου, Ταμέρ αλ-Σαμπχάν, που δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο «Al-Arabiya» ότι οι «επιθετικές» ενέργειες της «Χεζμπολάχ» «θεωρούνται ενέργειες κήρυξης πολέμου κατά της Σαουδικής Αραβίας από τον Λίβανο και από το Λιβανέζικο Κόμμα του Διαβόλου». Επιπλέον δήλωσε ότι η λιβανέζικη κυβέρνηση «θα αντιμετωπιστεί ως κυβέρνηση που κηρύσσει τον πόλεμο στη Σαουδική Αραβία».
Μπροστά σε αυτές τις σοβαρές κατηγορίες, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών, Μοχάμεντ Τζαβάντ Ζαρίφ, απάντησε ότι οι επιθετικοί πόλεμοι της Σαουδικής Αραβίας και ο εκφοβισμός που ασκεί στην ευρύτερη περιφέρεια «απειλούν τη Μέση Ανατολή». Επιπλέον, ο σύμβουλος Διεθνών Υποθέσεων του ανώτατου Ιρανού σιίτη ιερωμένου, Αλί Χαμενεΐ, Αλί Ακμπαρ Βελαγιατί, μετέβη χτες στη Δαμασκό και μετά τη συνάντησή του με τον Σύρο πρωθυπουργό, Ιμάντ Χαμίς, κάλεσε την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας να σκεφθεί τα συμφέροντα της χώρας της «και να μην κολλήσει σε κρίσεις δικής της κατασκευής». Κατηγόρησε επίσης τη σαουδαραβική μοναρχία ότι σχεδιάζει πλεκτάνες «σε κάθε γωνιά του αραβικού κόσμου καθημερινά» και ότι στο τέλος «θα προκαλέσει την απομόνωση της χώρας από τον μουσουλμανικό και τον αραβικό κόσμο».
Οι τελευταίες ραγδαίες εξελίξεις, που δυναμιτίζουν επικίνδυνα την πολιτική σκηνή στον Λίβανο (ακριβώς έναν χρόνο μετά τη συγκρότηση της κυβέρνησης Χαρίρι και την ορκωμοσία του Προέδρου της χώρας, Μισέλ Αούν), δείχνουν μεταξύ άλλων πως η επιλογή της κυβέρνησης του Προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, να σκληρύνει τη στάση της απέναντι στο Ιράν, προκειμένου να επαναδιαπραγματευτεί καλύτερα τα συμφέροντα των μονοπωλίων που τον στηρίζουν, έχει ανοίξει επικίνδυνα την «όρεξη» της στενής συμμάχου του Σαουδικής Αραβίας για κλιμάκωση της κόντρας με την Τεχεράνη. Η κόντρα αυτή γίνεται στο πλαίσιο της περιφερειακής γεωπολιτικής αναμέτρησής τους στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής με φόντο την επίθεση της Σαουδικής Αραβίας στη φτωχότερη χώρα της Αραβικής Χερσονήσου, Υεμένη, από το Μάρτη του 2015, που έχει εγκλωβίσει προς το παρόν τη σαουδαραβική μοναρχία σε μία περιπέτεια χωρίς φανερή διέξοδο. Γίνεται επίσης με φόντο την αποτυχημένη έως τώρα προσπάθεια της Σαουδικής Αραβίας, και γειτονικών συμμάχων της, όπως το Μπαχρέιν και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, να απομονώσουν (από τις αρχές του περασμένου Ιούνη) το Κατάρ, όταν αυτό επέλεξε να προωθήσει τις σχέσεις του με το Ιράν για να προωθήσει την εκμετάλλευση των τεράστιων υποθαλάσσιων κοιτασμάτων φυσικού αερίου «South Pars/North Dome» στον Περσικό Κόλπο.
Πολλοί ξένοι πολιτικοί παρατηρητές διαπιστώνουν ότι, σε αντίθεση με τις δυσκολίες που συναντούν οι ιμπεριαλιστικές επιχειρήσεις και οι πολιτικές της σαουδαραβικής μοναρχίας, ιδιαίτερα μετά την ισχυροποίηση του 32χρονου νυν υπουργού Αμυνας και διάδοχου πρίγκιπα στο θρόνο, Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, το Ιράν και η σύμμαχός της λιβανέζικη σιιτική οργάνωση «Χεζμπολάχ» πέτυχαν να συμβάλουν (μαζί με τη Ρωσία) στη διατήρηση του Σύρου Προέδρου, Μπασάρ Ασαντ, στην εξουσία έξι χρόνια μετά την έναρξη του πολέμου, το 2011. Το Ιράν επίσης συνεχίζει την προώθηση της επιρροής του στο Ιράκ αυξάνοντας σημαντικά τη συνεργασία με την κυβέρνηση του σιίτη πρωθυπουργού, Χάιντερ αλ Αμπάντι, και τις σιιτικές πολιτοφυλακές, που πολέμησαν στο πλευρό του ιρακινού στρατού ενάντια στους σουνίτες τζιχαντοφασιστες του «Ισλαμοφασιστικού Κράτους».
Η κόντρα Τεχεράνης - Ριάντ δεν περιορίζεται πλέον μόνο στη Συρία, στην Υεμένη, στο Ιράκ αλλά επεκτείνεται και στο Λίβανο, μετά την απόφαση του σουνίτη πρωθυπουργού, Σαάντ Χαρίρι, να παραιτηθεί (το περασμένο Σάββατο) καταγγέλλοντας από το έδαφος της Σ. Αραβίας (που στηρίζει τον ίδιο και την πάμπλουτη οικογένειά του απλόχερα εδώ και περίπου μισό αιώνα) ιρανικό σχέδιο δολοφονίας του και να μεταβεί χτες στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Η παραίτηση Χαρίρι, που δεν έχει γίνει ακόμη δεκτή από τον Λιβανέζο Πρόεδρο, Μισέλ Αούν, αποτελεί αναμφίβολα σημαντικό στάδιο όξυνσης της κόντρας Τεχεράνης - Ριάντκαθώς βάζει τον Λίβανο σε νέες, επικίνδυνες περιπέτειες.



---------------------------------------------------------------------------------------------------------------



ΣΥΡΙΑ
Καταγγελίες για αμερικανικές υπηρεσίες «αερομεταφοράς» τζιχαντιστών
ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--
Σοβαρές καταγγελίες για το βρώμικο ρόλο των ΗΠΑ και τις σχέσεις τους με τους τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους» έκαναν αυτόπτες μάρτυρες, κάτοικοι της πόλης Μαγιαντίν στη συριακή επαρχία Ντέιρ Εζόρ, μιλώντας σε ρωσικά πρακτορεία και στο δίκτυο «Sputnik». Οπως είπαν, αμερικανικά ελικόπτερα προσγειώθηκαν, πριν από περίπου ένα μήνα, στην πόλη, κοντά σε στρατηγείο των τζιχαντιστών και απομάκρυναν ξένους διοικητές των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» («ΙΚ») και τις οικογένειές τους μεταφέροντάς τους προς άγνωστη κατεύθυνση.
Η επιχείρηση αυτή φέρεται πως έγινε λίγο πριν ξεκινήσει ο συριακός στρατός, στις αρχές Οκτώβρη, επιχείρηση για την ανακατάληψη της πόλης, την οποία και ολοκλήρωσε επιτυχώς δύο βδομάδες αργότερα. Τότε, μάλιστα ο Σύρος ταξίαρχος Χασάν Σουχέιλ, μιλώντας σε δημοσιογράφους για τις τεράστιες ποσότητες όπλων και πυρομαχικών που κατάσχεσε ο στρατός από τις αποθήκες και το κέντρο ανεφοδιασμού των τζιχαντιστών στο Αλ Μαγιαντίν, παρουσίασε σε δημοσιογράφους όπλα και πυρομαχικά κατασκευασμένα σε χώρες - μέλη του ΝΑΤΟ, μεταξύ των οποίων η Βρετανία, οι ΗΠΑ και το Βέλγιο. Στις αποθήκες των τζιχαντιστών, πέρα από τα όπλα δυτικών χωρών, βρέθηκαν σημαντικά ιατρικά μηχανήματα, εργαστήρια για την κατασκευή τηλεκατευθυνόμενων κατασκοπευτικών αεροσκαφών, ραντάρ, δορυφορικών συστημάτων επικοινωνίας κ.ά. Τότε μάλιστα, όταν ρωτήθηκε σχετικά από δημοσιογράφους ΝΑΤΟικός εκπρόσωπος για τα δυτικά όπλα και πυρομαχικά που βρέθηκαν στις αποθήκες των τζιχαντιστών στο Αλ Μαγιαντίν διέψευσε ότι ήταν του ΝΑΤΟ, λέγοντας ότι «το Βορειοατλαντικό Σύμφωνο δεν πουλά ούτε κατέχει όπλα...».
Ας σημειωθεί πάντως ότι και τον περασμένο Σεπτέμβρη διπλωματική πηγή είχε δηλώσει στο «Sputnik» ότι περισσότεροι από 20 διοικητές του «ΙΚ» είχαν απομακρυνθεί τον προηγούμενο μήνα με ελικόπτερα της αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας από την Ντέιρ Ζορ.




------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



ΟΛΛΑΝΔΙΑ
Μεγάλες περικοπές στην Υγεία σχεδιάζει η κυβέρνηση
ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ.--
Μεγάλες περικοπές στην Υγεία σχεδιάζει η νέα κυβέρνηση του Μαρκ Ρούτε (νεοφιλελε και χριστιανοδημοκρατων) στην Ολλανδία. Μόνο στον τομέα της νοσοκομειακής περίθαλψης ανακοινώθηκαν περικοπές ύψους 100 εκατ. ευρώ. Το κυβερνητικό «μαχαίρι» στη χρηματοδότηση των νοσοκομείων αποτελεί μέρος ενός συνολικού πακέτου μείωσης των κρατικών δαπανών για την υγειονομική περίθαλψη και θα συζητηθεί λεπτομερώς με τις διοικήσεις των νοσοκομείων και τους εργαζόμενους, πρόσθεσε.
Θυμίζουμε ότι πρόσφατα δημοσιεύματα στον ολλανδικό Τύπο («Financieele Dagblad» κ.α.) έκαναν λόγο για συνολική μείωση των κρατικών δαπανών Υγείας κατά 1,9 δισ. ευρώ. Την ίδια στιγμή, στοιχεία του Τομέα Υγείας του Ταμείου Εγγυήσεων (WFZ) αναφέρουν ότι 15 από τα περίπου 100 νοσοκομεία της Ολλανδίας «βρίσκονται υπό αυξημένο οικονομικό κίνδυνο», με δύο από αυτά στα πρόθυρα χρεοκοπίας. Η ολλανδική λογιστική και συμβουλευτική εταιρεία BDO δηλώνει ότι 1 στα 4 ολλανδικά νοσοκομεία αντιμετωπίζει οικονομικές δυσκολίες, ενώ η ποιότητα και η προσβασιμότητα της υγειονομικής περίθαλψης βρίσκονται υπό πίεση.
Αλλά και η Ενωση Νοσηλευτών Ολλανδίας (V&VN) έχει αναφέρει μεγάλες ελλείψεις, ιδιαίτερα στα νοσοκομεία, οι οποίες οδηγούν σε εργασιακό στρες και κινδύνους για τους ασθενείς. Οπως σημειώνεται, «κάποιες φορές ένα άτομο πρέπει να φροντίσει 80 ασθενείς», ενώ πολλοί δουλεύουν επιπλέον βάρδιες για να «βγει» το πρόγραμμα. Σύμφωνα με την Ενωση Νοσηλευτών, θα πρέπει να προσληφθούν 125.000 νοσηλευτές έως το 2025.
Χρεώνουν έως και 50 ευρώ τους ηλικιωμένους αν πέσουν!
Τη σήψη του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής, όπου καμία ανάγκη δεν καλύπτεται τζάμπα, ακόμη κι όταν ένας ηλικιωμένος χρειαστεί βοήθεια για να σηκωθεί από το πάτωμα, αποκαλύπτει η παρακάτω είδηση σε ολλανδικό ειδησεογραφικό σάιτ.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η ιδιωτική εταιρεία «κατ' οίκον φροντίδας ηλικιωμένων» «Aafje Thuiszorg» χρεώνει τους πελάτες της 37,50 ευρώκαι η αντίστοιχη «D»,e Merwelanden» 49,95 ευρώ αν μέσα σε ένα χρόνο χρησιμοποιήσουν το κουδούνι κινδύνου - λόγω πτώσης ή άλλου κινδύνου - πάνω από τρεις φορές! Αυτές οι χρεώσεις προστίθενται στη μηνιαία εισφορά 25 ευρώ των ηλικιωμένων.
«Οι ηλικιωμένοι πρέπει να αισθάνονται ασφαλείς ανά πάσα στιγμή και να μην αποθαρρύνονται να ζητούν βοήθεια», σημειώνει ο Οργανισμός Δικαιωμάτων των Συνταξιούχων (ΑΝΒΟ).
«Οι άνθρωποι μερικές φορές πιστεύουν ότι τα πάντα είναι δωρεάν, αλλά ως ιδρύματα φροντίδας δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στον εαυτό μας να παρέχει μια δωρεάν υπηρεσία»,λέει ο μάνατζερ της «De Merwelanden», Γιόχαν Ρέντινγκ.



------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



ΡΑΜΑΛΑ.-- Τις εφόδους των ισραηλινών κατοχικών δυνάμεων σε σπίτια Παλαιστινίων στην περιοχή της Καλκίγια στη Δυτική Οχθη και την αναίτια και προκλητική σύλληψη, τον τραυματισμό και την κράτηση εφήβων και νεαρών Παλαιστινίων κατήγγειλε χτες η Παλαιστινιακή Επιτροπή για τις Υποθέσεις των Κρατουμένων, καταγγέλλοντας τη βία, την τρομοκρατία και την καταπάτηση βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων.



-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



ΘΑΛΑΣΣΑ ΤΗΣ ΙΑΠΩΝΙΑΣ
Κοινή άσκηση-προκληση ΗΠΑ - Ιαπωνίας – Ινδίας με 3 αμερικανικα αεροπλανοφορα
ΤΟΚΙΟ.--
Κοινή τριήμερη άσκηση στη Θάλασσα της Ιαπωνίας πραγματοποίησαν δυνάμεις του Πολεμικού Ναυτικού (ΠΝ) των ΗΠΑ, της Ιαπωνίας αλλά και της Ινδίας, όπως ανακοίνωσε χτες επίσημα και το ΠΝ της Ιαπωνίας. Στην άσκηση συμμετείχε μάλιστα και το αμερικανικό αεροπλανοφόρο «USS Ronald Reagan», που μεταφέρει περίπου 70 πολεμικά αεροσκάφη διαφόρων τύπων. Ακόμα πήραν μέρος το ιαπωνικό αντιτορπιλικό «Ιναζούμα» και δύο ινδικά πολεμικά πλοία. Σύμφωνα με το Τόκιο, η άσκηση «βοήθησε στην αναβάθμιση της αμυντικής ικανότητας, αλλά και την εμβάθυνση της συνεργασίας με την Ινδία».
Στο μεταξύ, χτες το «Ρόιτερς» μετέδωσε ότι το «Reagan», μαζί με άλλα δύο αεροπλανοφόρα των ΗΠΑ, τα «USS Nimitz» και «Theodore Roosevelt», θα πάρουν μέρος σε νέα άσκηση ΗΠΑ - Ιαπωνίας - Ινδίας στην περιοχή του Ειρηνικού. Το πρακτορείο σχολίαζε ότι είναι η πρώτη φορά μετά από μια δεκαετία που τρία αμερικανικά αεροπλανοφόρα συναντιούνται στην ίδια άσκηση.
Τα στρατιωτικά γυμνάσια ΗΠΑ και συμμάχων τους πυκνώνουν στην περιφέρεια, με το πρόσχημα και της «αντιμετώπισης των απειλών της Βόρειας Κορέας». Πάντως, χτες, η εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ της Κίνας Χούα Τσουνουίνγκ κάλεσε «όλες τις πλευρές» σε «αυτοσυγκράτηση» και «αποφυγή προκλήσεων».