Τετάρτη 5 Ιανουαρίου 2011

Τεταρτη 5 Ιανουαριου 2011 _____21.50

Συλλαλητήριο μνήμης για τον Νίκο Τεμπονέρα
Τρίτη, 4 Ιανουαρίου 2011, 17:15
Είκοσι χρόνια συμπληρώνονται φέτος από την δολοφονία του Νίκου Τεμπονέρα την 13η Ιανουαρίου του 1991.
Για το λόγο αυτό την Πέμπτη η ΟΛΜΕ διοργανώνει συλλαλητήριο στις 12:30 στα Προπύλαια.
Για να διευκολυνθούν, μάλιστα, οι εκπαιδευτικοί θα πραγματοποιήσουν τρίωρη στάση εργασίας από τις 11:00 έως τις 14:00 για την πρωινή βάρδια και από τις 14:00 έως τις 17:00 για την απογευματινή βάρδια.
Την επόμενη ημέρα διοργανώνονται παραστάσεις διαμαρτυρίας για τις «επιχειρούμενες συγχωνεύσεις-καταργήσεις σχολικών μονάδων» στις περιφερειακές διευθύνσεις εκπαίδευσης σε ολόκληρη τη χώρα.





«Εdith Piaf–Σωτηρία Μπέλλου»
Τετάρτη, 5 Ιανουαρίου 2011, 04:26
Η «φωνή» του Παρισιού συναντά τη «μούσα» του ρεμπέτικου
Την Τετάρτη 5 Ιανουαρίου, και για κάθε Τετάρτη του Ιανουαρίου, η ομάδα Χρώμα παρουσιάζει στη σκηνή του 104 τη μουσική παράσταση «Εdith Piaf–Σωτηρία Μπέλλου». Μια παράσταση που δεν αποσκοπεί σε αφιερώματα και επετειακούς εορτασμούς, αλλά στην ουσία της τέχνης των τραγουδιών των δύο αυτών μεγάλων τραγουδιστριών.
Τραγούδια που είπαν σε πρώτη εκτέλεση ή τραγούδια που χαρακτήρισαν με την ερμηνεία τους.
Δύο μεγάλες φωνές, με παράλληλες ζωές. Η Piaf τραγουδούσε στα γαλλικά καμπαρέ, η Μπέλλου στα ρεμπετάδικα. Διαφορετική γλώσσα, ίδιο συναίσθημα. Τραγούδια που μιλάνε σε «απλή» γλώσσα για τα πάθη της ψυχής, τον έρωτα, τη μοναξιά, το θάνατο. Τραγούδια για όλα τ' απαγορευμένα της ψυχής. Edith Piaf: η «φωνή» του Παρισιού, το «σπουργίτι» της Γαλλίας.
Επηρέασε άμεσα κάθε Γάλλο τραγουδοποιό και τραγουδιστή. Κυριότερο χαρακτηριστικό της δεν υπήρξε η τεχνική, αλλά το πάθος και η δύναμη της φωνής της. Προτιμούσε να ερμηνεύει τραγούδια μελαγχολικά που περιέγραφαν τη φτώχια, το χαμένο έρωτα και τη σκληρή πραγματικότητα της ζωής, ενώ κάποια προέρχονταν από προσωπικές της εμπειρίες.
Σωτηρία Μπέλλου: η μεγάλη «μούσα» του ρεμπέτικου. Ντυμένη πάντοτε αυστηρά, η Σωτηρία Μπέλλου «έπιασε» καρέκλα στο λαϊκό πάλκο. Παρέμεινε μέχρι το τέλος καθισμένη ανάμεσα στους μουσικούς μ' ένα τσιγάρο στο χέρι καθώς τραγουδούσε. Υπήρξε μια προσωπικότητα που σημάδεψε το λαϊκό τραγούδι όχι μόνο με τη φωνή της αλλά και με τη γνησιότητα και την ειλικρίνειά της. Σεβαστή από Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες και από όλες τις ηλικίες. Με τη φωνή, την ερμηνεία και τα τραγούδια της επηρέασε τη ρεμπέτικη σκηνή για περισσότερο από μισό αιώνα.
Ταυτότητα της παράστασης:
Τραγούδι: Όλγα Καββαδία, Bertrand Moreau
Πιάνο: Βιβή Παναγιώτου
Ακορντεόν: Στέφανος Κώτσογλου
Α' Μπουζούκι: Γιάννης Καραπιπέρης
Β' Μπουζούκι: Ναπολέων Σαριπανίδης
Κιθάρα: Μπάμπης Παγουλάτος
Επιμέλεια προγράμματος: Κωνσταντίνος Χατζής
Φωτογραφίες: Γεωργία Λένη
Έναρξη Παραστάσεων: Τετάρτη 5 Ιανουαρίου 2011, και κάθε Τετάρτη του Ιανουαρίου στις 9.30 μ.μ.
Σκηνή: 104+1
Διάρκεια παράστασης 90’
Τιμή εισιτηρίου 15 και 10 ευρώ
104: Θεμιστοκλέους 104, Εξάρχεια * Τηλέφωνο: 210 3826185






Το τέλειο ηλεκτρονικό φακέλωμα σχεδιάζει η κυβέρνηση

Τους φόβους ότι η νέα Κάρτα του Πολίτη θα αποτελέσει ένα τεράστιο "ηλεκτρονικό μάτι", που θα καταγράφει και θα αφήνει εκτεθειμένα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα, ήρθε να επιβεβαιώσει χθες ο υπουργός Εσωτερικών Γ. Ραγκούσης ανακοινώνοντας το σχέδιο της κυβέρνησης η Κάρτα αυτή σταδιακά να ενσωματώσει όλες τις επιμέρους κάρτες ή ταυτότητες με στοιχεία πολιτών, μεταξύ των οποίων και τη φοροκάρτα.
Ειδικά για τη φοροκάρτα, η οποία έχει σχεδιαστεί να χρησιμοποιείται στις εμπορικές συναλλαγές των καταναλωτών, έχει εκφράσει ήδη τις αντιρρήσεις της η Αρχη Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, κατακεραυνώνοντας το επιτελείο του υπουργείου Οικονομικών και την κυβέρνηση, πως τίθενται σοβαρά ζητήματα προστασίας των προσωπικών δεδομένων. Συγκεκριμένα, η Αρχή είχε γνωμοδοτήσει ότι κακώς συλλέγονται μέσω της κάρτας τα προσωπικά στοιχεία των φορολογούμενων, όχι μόνο από το κράτος, αλλά και από τις τράπεζες, καθώς επίσης και ότι οι αποδείξεις πληρωμών με όλα τα στοιχεία τους, τα οποία θα αποτυπώνονται ηλεκτρονικά στην κάρτα, θα παραμένουν για μεγάλο χρονικό διάστημα σε βάσεις δεδομένων, επομένως θα υπάρχει κίνδυνος επεξεργασίας τους από τρίτους.
Επισήμανε δε τον κίνδυνο να γίνεται λεπτομερής καταγραφή και αποτύπωση όλων των αγορών των καταναλωτών για να δημιουργηθεί το λεγόμενο φορολογικό και «καταναλωτικό προφίλ τους», παραβιάζοντας με αυτόν τον τρόπο δεδομένα που προστατεύονται με απόλυτο τρόπο. Επί παραδείγματι, θα είναι δυνατόν να γίνονται γνωστές οι θρησκευτικές πεποιθήσεις του κάθε φορολογούμενου, καθώς στη φοροκάρτα θα αποτυπώνονται οι αγορές και από συγκεκριμένα καταστήματα που πωλούν θρησκευτικά είδη.
Παρά τις ενστάσεις της Αρχής, η φοροκάρτα θεωρητικά έχει αρχίσει ήδη από την 1η Ιανουαρίου να διανέμεται προαιρετικά, ωστόσο, με βάση τις ανακοινώσεις του κ. Ραγκούση κατά τη χθεσινή ενημέρωση των δημοσιογράφων, γίνεται φανερό πως ο σχεδιασμός της κυβέρνησης είναι να την καταστήσει υποχρεωτική ενσωματώνοντάς την στη μία και μοναδική Κάρτα του Πολίτη, η οποία θα αντικαταστήσει την αστυνομική ταυτότητα. Μάλιστα, πρόκειται για επιλογή στο ανώτερο κυβερνητικό επίπεδο, καθώς, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Ραγκούσης, η Κάρτα του Πολίτη αποτελεί "προσωπική πεποίθηση του πρωθυπουργού".
ΑΦΜ, ΑΜΚΑ, αριθμός δημοτολογίου και στοιχεία ταυτότητας στη νέα κάρτα
Η Κάρτα θα διαθέτει εγκατεστημένο τσιπάκι, που θα περιέχει το ΑΦΜ, το ΑΜΚΑ, τον Αριθμό Δημοτολογίου και φυσικά τα στοιχεία της αστυνομικής ταυτότητας. Παρ' ότι η Αρχή Προστασίας δεν έχει γνωμοδοτήσει ακόμη σχετικά με την Κάρτα, ο υπουργός Εσωτερικών διαβεβαίωσε ότι δεν τίθεται κίνδυνος για τα προσωπικά δεδομένα, μιας και δεν θα περιέχει αναλυτικά προσωπικά στοιχεία, αλλά θα αποτελεί το "κλειδί πρόσβασης", όπως το χαρακτήρισε, για τα ηλεκτρονικά αρχεία του κράτους. Διευκρίνισε επίσης ότι η Κάρτα, π.χ., δεν θα περιέχει τον ιατρικό φάκελο του πολίτη, ωστόσο θα αποτελεί το "κλειδί πρόσβασης" στα ιατρικά του αρχεία όταν απευθυνθεί σε κάποιο νοσοκομείο ή γιατρό...
Η Κάρτα του Πολίτη σχεδιάστηκε στο πλαίσιο της λεγόμενης "ηλεκτρονικής διακυβέρνησης", το νομοσχέδιο της οποίας θα τεθεί προς διαβούλευση τις επόμενες μέρες και θα περιλαμβάνει όλες τις ρυθμίσεις και διαδικασίες για τη μετάβαση στην ηλεκτρονική διεκπεραίωση των συναλλαγών των πολιτών με το Δημόσιο. Η Κάρτα του Πολίτη θα περιληφθεί σε ξεχωριστό επιχειρησιακό σχέδιο, το οποίο όμως δεν διευκρινίστηκε πότε θα κατατεθεί. Ο υπουργός Εσωτερικών, πάντως, σημείωσε ότι το νομοσχέδιο της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης θα έχει ψηφιστεί μέχρι τον Μάρτιο, ενώ στόχος είναι η Κάρτα του Πολίτη να εκδοθεί προς το τέλος του 2011 και αφού πρώτα γνωμοδοτήσει η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.



«Οργουελικό μοντέλο κράτους προωθεί η κυβέρνηση»
Τετάρτη, 5 Ιανουαρίου 2011, 14:23
Την εκτίμηση, ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να διαμορφώσει ένα κράτος που προσιδιάζει στα πρότυπα του «1984» του George Orwell, μέσω της Κάρτας του Πολίτη, εκφράζει με σημερινή του ανακοίνωση ο Συνασπισμός.
«Τα σχέδια της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ για συγχώνευση της κάρτας του πολίτη με τη λεγόμενη φοροκάρτα ενδέχεται να μας οδηγήσουν σε ένα οργουελικού τύπου κράτος που θα ελέγχει σε τέτοιο βαθμό τα προσωπικά δεδομένα των πολιτών του, ώστε η διασύνδεση των δημόσιων αρχείων και οι διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας για ηλεκτρονικό φακέλωμα των Ευρωπαίων πολιτών, να μπορούν να καταστήσουν τα δεδομένα αυτά γνωστά σε αόριστο αριθμό ανθρώπων, μυστικών υπηρεσιών και ιδιωτικών εταιριών» αναφέρεται στην ανακοίνωση της Κουμουνδούρου.
«Η συγκεκριμένη μεθόδευση της κυβέρνησης φαίνεται να εντάσσεται σε μια γενικότερη προσπάθεια συρρίκνωσης των δικαιωμάτων των πολιτών, πράγμα που επιβεβαιώνει και τους αρχικούς μας φόβους για αυτήν την πρωτοβουλία. Καλούμε την κυβέρνηση να υιοθετήσει τις προτάσεις της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα και να μην προχωρήσει σε μια τέτοια επιλογή. Οι συναλλαγές των πολιτών με δημόσιες υπηρεσίες μπορούν να διευκολυνθούν με ξεχωριστές ρυθμίσεις που θα διασφαλίζουν τα προσωπικά δεδομένα τους» καταλήγει η ανακοίνωση του ΣΥΝ.