Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2011

Τριτη 11 Οκτωβρη 2011

Ο Τσάβες «κάνει δώρο» επίγειο παράδεισο στην εργατική τάξη
Τρίτη, 11 Οκτωβρίου 2011, 10:15
Σε κατάσχεση ξενοδοχείων και εξοχικών κατοικιών στο θέρετρο Λος Ρόκες στην Καραϊβική ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει η κυβέρνηση του Ούγκο Τσάβες, με σκοπό την διάθεση τους στους φτωχούς της Βενεζουέλας. Ο καρκινοπαθής καραφλος πλεον απο τις χημειοθεραπειες πρόεδρος ανακοίνωσε προσφάτως τα σχέδιά του να μετατρέψει το ειδυλλιακό αρχιπέλαγος με τη λευκή άμμο και τους κοραλλιογενείς υφάλους σε προορισμό «πέντε αστέρων», όχι για τους πλούσιους κατοίκους και τουρίστες αλλά για την εργατική τάξη της Βενεζουέλας.
Μιλώντας στην κρατική τηλεόραση, είπε ότι η μεταφορά των παραθεριστών από και προς την ηπειρωτική χώρα θα γίνεται με τα πολυτελή γιοτ και ταχύπλοα που κατασχέθηκαν από τραπεζίτες. «Υπάρχουν σπίτια που χτίστηκαν εκεί παράνομα. Θα τα κατασχέσουμε» είπε ο σοσιαλιστής πρόεδρος, προσθέτοντας ότι το αρχιπέλαγος στην πραγματικότητα είχε ιδιωτικοποιηθεί από τα μέλη της «ανώτερης μπουρζουαζίας».
Το αρχιπέλαγος Λος Ρόκες, περίπου 150 χιλιόμετρα από τη βόρεια ακτή της Βενεζουέλας, ανακηρύχθηκε προστατευόμενη περιοχή το 1972, ωστόσο οι τοπικές Αρχές επέτρεψαν την ιδιωτική ιδιοκτησία στα νησιά, με αποτέλεσμα να καταστούν από τους πλέον πολυτελείς προορισμούς της Λατινικής Αμερικής. Η πρωτοβουλία εθνικοποίησης του αρχιπελάγους, αναμένεται σύμφωνα με αναλυτές, να ενισχύσει τις πιθανότητες επανεκλογής του Τσάβες στις προεδρικές εκλογές του επόμενου χρόνου. Αν και ιδιαίτερα δημοφιλής στις κατώτερες κοινωνικές τάξεις, το συνολικό ποσοστό δημοτικότητάς του Τσάβες κυμαίνεται γύρω στο 40%, δηλαδή περίπου 20% χαμηλότερα από το ιστορικό υψηλό του το 2000 και το 2004.


Βγαίνουν στους δρόμους οι Γάλλοι
Τρίτη, 11 Οκτωβρίου 2011, 09:32
Σχεδόν 200 διαδηλώσεις έχουν προγραμματιστεί σήμερα στη Γαλλία κατά του προγράμματος λιτότητας που παρουσιάστηκε στο τέλος Σεπτεμβρίου από την κυβέρνηση Σαρκοζί.
Μεγάλη πορεία στο Παρίσι το μεσημέρι έχουν προγραμματίσει τα εργατικά συνδικάτα CGT- CFDT- FSU-Unsa-Solidaires. Προβλήματα αναμένεται να δημιουργηθούν στις μεταφορές. Συγκεκριμένα, στο σιδηρόδρομο, μόνο τρία τρένα υψηλής ταχύτητας (TGV) θα κυκλοφορούν κατά μέσο όρο. Ενώ από την πλευρά τους, οι μαθητές γυμνασίου έχουν προγραμματίσει να αποκλείσουν 15 κτίρια στο Παρίσι.


Αίγυπτος: Θρήνος για τα θύματα της χουντας του στρατου
Τρίτη, 11 Οκτωβρίου 2011, 06:12
Δυναμικό παρών έδωσαν χθες χιλιάδες Κόπτες χριστιανοί στις κηδείες των θυμάτων από τις βίαιες συγκρούσεις με μέλη των δυνάμεων Ασφαλείας την Κυριακή στην πρωτεύουσα της Αιγύπτου, Κάιρο. Τουλάχιστον 25 άνθρωποι σκοτώθηκαν στις συμπλοκές, οι περισσότεροι εκ των οποίων ήταν Κόπτες Χριστιανοί.
Η κοπτική εκκλησία της Αιγύπτου εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι η μειονοτική κοινότητα έχει υποστεί επανειλημμένα πλήγματα και οι υπαίτιοι παραμένουν ατιμώρητοι. Από την πλευρά του, ο προκαθήμενος της Κοπτικής Εκκλησίας, Σενούντα, ζήτησε από τους πιστούς να ξεκινήσουν τριήμερη νηστεία προκειμένου «να επανέλθει η ειρήνη».
Παράλληλα, το Συμβούλιο του Στρατού, η χουντα δηλαδη, που διοικεί προσωρινά την αφρικανική χώρα μετά την απομάκρυνση του πρώην "προέδρου"-δικτατορα, Hosni Mubarak, ξεκαθάρισε χθες ότι τα πρόσφατα βίαια επεισόδια δεν πρόκειται να επηρεάσουν τη διαδικασία μετάβασης της εξουσίας σε μια νόμιμα εκλεγμένη (δικη τους) πολιτική κυβέρνηση.



Η Αλ Καιντα επιβεβαίωσε τον θάνατο του ηγετικού στελέχους της Awlaki
Τρίτη, 11 Οκτωβρίου 2011, 05:19
Με μια λιτή ανακοίνωση, η Αλ Κάιντα προχώρησε χθες στην επιβεβαίωση του θανάτου του εξτρεμιστή κληρικού, Αnwar al Αwlaki, ο οποίος έχασε τη ζωή του τον Σεπτέμβριο στη διάρκεια επιδρομής μη επανδρωμένου πολεμικού αεροσκάφους των Η.Π.Α. στην Υεμένη.
Η ανακοίνωση αναρτήθηκε σε διάφορες ισλαμικές ιστοσελίδες.
Ο 40χρονος άνδρας αποτελούσε τον πιο σημαντικό στόχο για τις Ένοπλες Δυνάμεις των Η.Π.Α. μετά την εκτέλεση του ηγέτη της Αλ Κάιντα, Osama bin Laden στις 2 Μαΐου στην πόλη Αμποταμπάντ στο Πακιστάν. Ο ίδιος ο πρόεδρος των Η.Π.Α., Barack Obama, είχε χαρακτηρίσει «ορόσημο» τη δολοφονία του.



Προειδοποιήσεις των συλλογικων καπιταλιστων του FAO για τις υψηλές τιμές στα τρόφιμα
Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 11 Οκτωβρίου 2011, 05:00
Ο Οργανισμός Γεωργίας και Τροφίμων (FAO) του καπιταλιστικου ΟΗΕ προειδοποίησε χθες για τις υψηλές και ασταθείς τιμές στα τρόφιμα που καθιστούν ακόμη πιο ευάλωτες τις φτωχές οικογένειες και τους μικρούς αγρότες. Τον Φεβρουάριο οι δείκτες τιμών των τροφίμων παγκοσμίως έφθασαν σε ύψη ρεκόρ, αποτελώντας ένας από τους παράγοντες που προκάλεσαν τις εξεγέρσεις της «Αραβικής Άνοιξης» στη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή.
«Η ρευστότητα στις τιμές καθιστά επίσης τους μικρούς αγρότες και τους φτωχούς καταναλωτές ακόμη πιο ευάλωτους στη φτώχεια. Καθώς η τροφή αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό μέρος του εισοδήματος του μικρού αγρότη ή του προϋπολογισμού του φτωχού καταναλωτή, σημαντικές αλλαγές στις τιμές είχαν σημαντικές συνέπειες», επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση.
«Μέσα σε ένα τέτοιο οικονομικό πλαίσιο, ακόμη και σύντομες περίοδοι υψηλών τιμών για τους καταναλωτές ή χαμηλές τιμές για τους αγρότες μπορούν να οδηγήσουν στη φτώχεια τις κατηγορίες αυτές. Επίσης οι καλλιεργητές δεν έχουν κίνητρα για να επενδύσουν όταν οι τιμές είναι απρόβλεπτες», προστίθεται.
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τον FAO, που συνέταξε την έκθεση μαζί με το Διεθνές Ταμείο για την Αγροτική Ανάπτυξη (FIDA) και το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (ΡΑΜ), οι υψηλές και ασταθείς τιμές θα διατηρηθούν.
«Η ζήτηση των καταναλωτών από χώρες των οποίων οι οικονομίες γνωρίζουν ανάπτυξη θα αυξηθεί, ο παγκόσμιος πληθυσμός συνεχίζει να αυξάνεται και κάθε νέα ζήτηση βιοκαυσίμων θα υποβάλει σε μεγαλύτερη πίεση το επισιτιστικό σύστημα», αναφέρεται επίσης.



«H κυβέρνηση έχει υπερβεί τα όρια της νομιμοποίησης» λεει ο Ανδρουλακης
Δευτέρα, 10 Οκτωβρίου 2011, 20:44
Συνεχίστηκε η ένταση στη Βουλή, μετά τον διαπληκτισμό της Β. Παπανδρέου και του Μ. Κεφαλογιάννη.
Αυτή τη φορά, ο βουλευτής του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Μίμης Ανδρουλάκης, παίρνοντας τον λόγο, κατέκρινε το κόμμα της κυβέρνησης, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «υπάρχουν όρια νομιμοποίησης, τα οποία έχει υπερβεί η κυβέρνηση», προειδοποιώντας παράλληλα για το ενδεχόμενο εξέγερσης.
«Ας μην κοροϊδευόμαστε. Η εσωτερική υποτίμηση δεν μπορεί να λειτουργήσει. Όποιος κρατά ευρώ στο χέρι του, του φαίνεται φθηνό το γαλλικό τυρί και το ολλανδικό κρέας. Τα νέα μέτρα που φέρνει η κυβέρνηση, είναι "πολύ κακό για το τίποτα", την ώρα που τα κέρδη των επιχειρήσεων πέφτουν και βουλιάζουν οι δημόσιες επενδύσεις. Πού θα μπει πάτος; Γλυτώσαμε την άμεση χρεοκοπία προσφεύγοντας στον δανεισμό, αλλά παγιδευόμαστε σε μια μακροχρόνια ύφεση, που επιταχύνει το σπιράλ: κρίση-χρέος-ανεργία...» σημείωσε.
Παράλληλα, πρόσθεσε: «Η έμφαση στη δημοσιονομική προσαρμογή έναντι της ανάπτυξης οδηγεί σε μια ανεργία χωρίς πάτο, με αποτέλεσμα να γίνει εξέγερση. Αν η ανεργία πλησιάσει στο 25-30%, αυτό εδώ μέσα δεν θα υπάρχει ...Υπάρχουν όρια νομιμοποίησης, τα οποία έχει υπερβεί η κυβέρνηση. Δεν μπορεί να προχωρήσει κόντρα σε όλους. Δεν μπορούμε να σώσουμε την Ελλάδα εναντίον του ελληνικού λαού. Χρειάζονται πολιτικές πρωτοβουλίες. Σε λίγο δεν θα είναι δυνατή η πρόβλεψη ούτε σε ένα τρίμηνο. Τα μοντέλα στα οποία βασίζονται οι προβλέψεις αυτές, είναι χωρίς ανθρώπους. Δεν υπολογίζουν πώς θα φερθούν οι άνθρωποι σε συνθήκες κρίσης και κάνουν φανταστικές κατασκευές».



«Επαναδιαπραγμάτευση με την κόλαση οπως λεει η ΝΔ δεν γίνεται» λεει ο Σκουρλετης
Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 10 Οκτωβρίου 2011, 17:50
Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., Πάνος Σκουρλέτης, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνη Σαμαρά, για επαναδιαπραγματευση του μνημονιου με την τροικα, «επαναδιαπραγμάτευση με την κόλαση δεν γίνεται. Έτσι και με το Μνημόνιο. Μονάχα ανατρέπεται».
Παράλληλα, πρόσθεσε: «Η θρυλούμενη επαναδιαπραγμάτευσή του Μνημονίου, έτσι όπως την εννοεί η Ν.Δ., με εργασιακή εφεδρεία, ιδιωτικοποιήσεις της δημόσιας περιουσίας και ακόμα μεγαλύτερη ασυλία στο μεγάλο κεφάλαιο, αποτελεί συναίνεση στο περιεχόμενο της πολιτικής του».



Επίσχεση σε 3 εφημερίδες της Θεσσαλονίκης
Τρίτη, 11 Οκτωβρίου 2011, 09:20
Σε επίσχεση εργασίας βρίσκονται από χθες οι εργαζόμενοι στις εφημερίδες Μακεδονία, Θεσσαλονίκη και Σπορ του Βορρά χρησιμοποιώντας το έσχατο μέτρο που τους δίνει ο νόμος για να αντιδράσουν στη στάση της εργοδοσίας.
Οι εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι επί τρεις μήνες.







ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΧΑΡΙΤΟΠΟΥΛΟΣ (Συγγραφέας)
«Η ηγεσία του ΚΚΕ παρέδωσε τον Αρη στους αντιπάλους»
Σήμερα Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2011 το ΚΚΕ οργανώνει στη Λαμία εκδήλωση -θα μιλήσει η γενική γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής, Αλέκα Παπαρήγα- με την οποία επισημοποιεί στο επίπεδο της κοινωνίας την απόφασή του να αποκαταστήσει πολιτικά τον πρωτοκαπετάνιο του ΕΛΑΣ Αρη Βελουχιώτη.
Πριν από μία εβδομάδα πραγματοποιήθηκε ανάλογη εκδήλωση στην Αθήνα για τον Νίκο Ζαχαριάδη. Αυτόν όμως τον αποκατέστησε και πολιτικά και κομματικά. Ο Αρης, παρά τη διαγραφή του το 1945, την ανοίκεια επίθεση που δέχθηκε από την τότε ηγεσία του ΚΚΕ και την αμηχανία των επόμενων ηγεσιών, παρέμεινε στη λαϊκή συνείδηση ως το σύμβολο της αντίστασης. Σήμερα το ΚΚΕ αναγνωρίζει ότι είχε δίκιο σε πολλά, αλλά δεν του συγχωρεί ότι δεν πειθάρχησε στη γραμμή (λανθασμένη) του κόμματος. Ο Διονύσης Χαριτόπουλος, συγγραφέας που έχει συνδέσει τ' όνομά του με τον Αρη, πιστεύει ότι «η Ιστορία δεν διορθώνεται».
Ο Νίκος Ζαχαριάδης αποκαταστάθηκε και πολιτικά και κομματικά. Ο Αρης Βελουχιώτης μόνο πολιτικά, γιατί έκανε την «αποκοτιά» να διαφωνήσει με την απόφαση του κόμματος και να το πει δημοσίως, παρά το γεγονός ότι το κόμμα αναγνωρίζει σήμερα ότι είχε δίκιο. Και ο θύτης και το θύμα στην ίδια κατηγορία;
Είναι η λογική των «κλειστών συστημάτων», στρατιωτικών, κομματικών, εκκλησιαστικών κ.λπ. Ολοι έχουμε ακούσει για τον στρατιώτη που παρασημοφορείται μεν, επειδή πήρε την πρωτοβουλία για κάποια ηρωική πράξη κατά του εχθρού, αλλά ταυτόχρονα (για να μην ξεχνιέται η πειθαρχία) του επιβάλλεται και μια συμβολική ποινή επειδή δεν υπάκουσε στις διαταγές. Ετσι και με τον Αρη, το κόμμα δέχεται μεν ότι είχε δίκιο για τη Βάρκιζα (και πολλά άλλα, θα πρόσθετα εγώ), μα συμβολικά συνεχίζει να τον θέτει εκτός κόμματος για τη διαφωνία του. Βεβαίως, εκείνη την εποχή η τιμωρία του δεν ήταν καθόλου συμβολική, καθώς η ηγεσία τον ενέπαιξε με το διαβόητο χαρτί σύνδεσης, και με το ανάλγητο «Ούτε νερό ούτε ψωμί στον Αρη» στην πραγματικότητα τον παρέδωσε στους αντιπάλους του. Οσο για τη συνύπαρξη «θύτη και θύματος», όπως το λέτε, δεν είναι κάτι πρωτοφανές, η πινακοθήκη της παγκόσμιας ιστορίας είναι γεμάτη από ανάλογες περιπτώσεις.
Τη διαγραφή του Αρη το 1945 πώς την αντιμετώπιζε ο Ζαχαριάδης την περίοδο που ήταν και ο ίδιος αποσυνάγωγος; Τη χαρακτήριζε λάθος;
Ο Αχιλλέας Παπαϊωάννου ισχυρίζεται ότι πήρε μια συνέντευξη από τον εξόριστο στη Σιβηρία πρώην γενικό γραμματέα και γράφει πως ο Ζαχαριάδης είχε μετανιώσει για τον Αρη και του είπε ότι «θυσίασα τον νέο Καραϊσκάκη», επειδή πιέστηκε από την προηγούμενη ηγεσία Σιάντου-Ιωαννίδη. Προσωπικά δεν το υιοθετώ, γιατί πουθενά αλλού, σε καμία δήλωσή του, δεν υπάρχει η παραμικρή ανάλογη ένδειξη και ο δεδομένος απύθμενος εγωκεντρισμός όλων των ηγετών της ιστορίας σχεδόν αποκλείει τη μεταμέλεια.
Από την πολύχρονη έρευνα που κάνατε για να γράψετε το βιβλίο σας «Αρης ο αρχηγός των ατάκτων» ποια γνώμη έχετε σχηματίσει για τη σχέση Βελουχιώτη - Ζαχαριάδη;
Η προπολεμική σχέση και ταύτιση σε «δυναμικές λύσεις» των δύο ανδρών, το 1945 ανήκε ήδη στο παρελθόν, είχαν κυλήσει 4 χρόνια και είχαν αλλάξει πολλά στην Ελλάδα και στο κόμμα, είχαν αλλάξει και οι δύο άνδρες μέσα από την προσωπική τους διαδρομή. Ομως ο Αρης πίστευε ακόμα στον παλιό ανυποχώρητο γραμματέα που θα δικαίωνε τον αγώνα και τις απόψεις του και ο Ζαχαριάδης νόμιζε πως απευθυνόταν στον παλιό σύντροφο που κυνηγιόταν με τους αστυφύλακες. Δεν είχε συλλάβει το νέο λαϊκό μέγεθος που αντιπροσώπευε ο αρχηγός του ΕΛΑΣ, ίσως μόνο ως μια πιθανή απειλή για τη μονοκρατορία του ίδιου.
Εχει βάση η πληροφορία ότι ο Αρης υπέγραψε δήλωση στο καθεστώς Μεταξά κατ' εντολήν του Ζαχαριάδη προκειμένου να βγει από τη φυλακή και να βοηθήσει στην ανασυγκρότηση των οργανώσεων του κόμματος; Το ότι ήταν «δηλωσίας» τού το χτυπούσαν συνεχώς οι ηγέτες του κόμματος κάθε φορά που εξέφραζε αντιρρήσεις.
Η εντολή Ζαχαριάδη, ο βασανισμός κάποιας υποτιθέμενης αρραβωνιαστικιάς μπροστά του και άλλες εκδοχές για την υπογραφή, εντάσσονται σε μια προσπάθεια αθώωσης για το «αμάρτημα» του αρχηγού του ΕΛΑΣ. Τα πράγματα είναι μάλλον πιο απλά. Ο Αρης δεν πίστευε σε αυτή τη γραμμή, διαφωνούσε εξαρχής, καθώς και άλλα ανοιχτόμυαλα στελέχη, όπως ο Καραγιώργης, με την άτεγκτη κομματική στάση για τις δηλώσεις. Από τις Φυλακές της Αίγινας, μάλιστα, πρότειναν να απαλλαγούν τα απλά μέλη και οι οπαδοί του κόμματος από αυτή τη χωρίς νόημα υποχρέωση και η μη υπογραφή ας περιορισθεί στα στελέχη της Κεντρικής Επιτροπής. Δεν εισακούστηκαν. Και όσοι υπέγραψαν, το έφεραν σαν στίγμα στην υπόλοιπη ζωή τους. Για τον Αρη όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι η υπογραφή, χωρίς άλλες υποχωρήσεις, αποτέλεσε προσωπική επιλογή του, σύμφωνη με τις εκφρασμένες πεποιθήσεις του. Από το να θαφτεί ζωντανός, επέλεξε τη δράση και η πορεία του τον δικαίωσε.
Πώς εξηγείται το γεγονός ότι, παρά τη διαγραφή του, ο Αρης παρέμεινε σύμβολο ακόμη και για τα μέλη και τους οπαδούς του κόμματος;
Η Ιστορία δεν διορθώνεται. Οι πιο σωστές πολιτικές εκτιμήσεις του Αρη από την ηγεσία του κόμματος έβρισκαν από τότε σύμφωνα πάρα πολλά μέλη του, μόνο που τότε δεν τολμούσαν να το εκφράσουν δημοσίως, όπως εκείνος. Πολύ αργότερα, ικανά και έντιμα στελέχη, όπως ο Καραγκίτσης που παλαιότερα προσπαθούσε να «επαναφέρει στην κομματική γραμμή» τον αρχηγό του ΕΛΑΣ, άρχισαν να επαναλαμβάνουν το μότο «Αν ακούγαμε τον Αρη...», και όχι μόνο για τη Βάρκιζα, αλλά και για τους Αγγλους, τον Λίβανο, την Καζέρτα και για δύο κομβικά ζητήματα που δεν είναι ευρύτερα γνωστό πως ήταν διαμετρικά αντίθετος με τις αποφάσεις που ελήφθησαν: την εντολή Σιάντου τον Οκτώβριο του 1943 για επίθεση εναντίον του ΕΔΕΣ, αλλά υπάκουσε και την ανέλαβε ο ίδιος, και την αποχώρηση των ΕΑΜικών υπουργών από την κυβέρνηση Παπανδρέου που οδήγησε στα Δεκεμβριανά. Οπως έλεγε, «αφού βάλαμε την υπογραφή μας, έπρεπε να την τιμήσουμε μέχρι τέλους, ό,τι κι αν συνέβαινε».
Επειδή είστε δοκιμασμένος συγγραφέας, μπαίνω στον πειρασμό να σας ζητήσω να επιστρατεύσετε τη φαντασία σας και να μου απαντήσετε στην ερώτηση: «Αν η Μάχη της Αθήνας τον Δεκέμβρη του '44 είχε δοθεί υπό την καθοδήγηση του Βελουχιώτη, θα ήταν διαφορετική η έκβασή της;»
Αν και τα «αν» στην Ιστορία δεν ισχύουν, στο ερώτημα έχουν ήδη απαντήσει ο στρατηγός Σπηλιωτόπουλος, τότε στρατιωτικός διοικητής της Αθήνας, ο Μαρκεζίνης, ο Γουντχάουζ και αρκετοί άλλοι: Με τον Αρη επικεφαλής των μεγάλων μονάδων του ΕΛΑΣ, τα αγγλικά και κυβερνητικά στρατεύματα δεν θα είχαν καμία πιθανότητα, η παράδοση της Αθήνας «θα ήταν θέμα λίγων ημερών». Ο ίδιος ο Αρης είχε δηλώσει δημοσίως ότι χρειαζόταν τρεις, το πολύ τέσσερις μέρες για να καταλάβει την πρωτεύουσα, και στους στρατιωτικούς υπολογισμούς του είχε αποδείξει ότι ήταν εξαιρετικά εύστοχος.







ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΩΝΙΑ
Κερδισμένο το κεφάλαιο
ΒΑΡΣΟΒΙΑ.-- Το συντηρητικο κεντρωο κόμμα «Πλατφόρμα των Πολιτών» του πρωθυπουργού Ντόναλντ Τουσκ θα αναλάβει για άλλη μια τετραετία τη διακυβέρνηση της Πολωνίας, όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών που πραγματοποιήθηκαν την περασμένη Κυριακή στη χώρα. Η συμμετοχή στις εκλογές ήταν ιδιαίτερα χαμηλή καθώς έφθασε μόλις το 47,3%.
Με καταμετρημένο το 99% των ψήφων, η «Πλατφόρμα» λαμβάνει το 39% και 206 έδρες στο 460μελές Κοινοβούλιο και το αντιπολιτευόμενο ακροδεξιο κληρικαλιστικο «Νόμος και Δικαιοσύνη» του πρώην πρωθυπουργού Γιάροσλαβ Καζίνσκι το 30% και 157 έδρες, ενώ τρίτο κόμμα ήρθε το λαϊκιστικό κόμμα των τρανσεξουαλ «Κίνημα Πάλικοτ» που κατερχεται πρωτη φορα στις εκλογες και που ηγείται ένας πολυεκατομμυριούχος με το 10% των ψήφων και 40 έδρες. Το «Λαικο Κομμα» η Κομμα των Αγροτων που συμμετείχε στον κυβερνητικό συνασπισμό ελαβε το 8,6% και 30 έδρες, η λεγόμενη «Συμμαχία της Δημοκρατικής Αριστεράς» που αποτελειται απο πουλημενα καπιταλιστικα τομαρια που το παιζουν σοσιαλδημοκρατες ενω στην ουσια ειναι πουλημενα τομαρια ελαβε το 8,2% και 26 έδρες, ενω το πρωτοιδρυμενο ακροδεξιο σχημα Η Πολωνια Ερχεται Πρωτη παρα το σπρωξιμο απο τον κυριαρχο Τυπο και τις ελπιδες που τρεφανε δεν κατορθωσε παρα να λαβει το 2,2%.
Σήμερα ο Τουσκ αναμένεται να λάβει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον Πρόεδρο της χώρας Μπρόνισλαβ Κομορόφσκι για να συνεχίσει την αντεργατική και αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζεται με μειώσεις μισθών, τη δρομολόγηση για αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης, εργασιακή ανασφάλεια, αύξηση της φορολογίας, κ.ά.




ΕΡΝΕΣΤΟ (ΤΣΕ) ΓΚΕΒΑΡΑ
44 χρόνια από τη δολοφονία του
ΛΑ ΙΓΚΕΡΑ.-- Σε πολλές περιοχές του πλανήτη χιλιάδες άνθρωποι απέτισαν φόρο τιμής στον Ερνέστο (Τσε) Γκεβάρα καθώς στις 9 Οκτώβρη συμπληρώθηκαν 44 χρόνια από τότε που η CIA και οι μισθοφόροι της δολοφόνησαν τον 39χρονο επαναστάτη στην Βολιβία.
Εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν την Κυριακή στο χωριό Λα Ιγκέρα της Βολιβίας για να πάρουν μέρος στην ειδική τελετή στη μνήμη του Τσε. Ανάμεσά τους και μέλη διπλωματικών, ιατρικών και εκπαιδευτικών αποστολών από την Κούβα και τη Βενεζουέλα. Ο Τσε Γκεβάρα, εμπνευσμένος διεθνιστής επαναστάτης, γνήσιος κομμουνιστής και από τους πρωτεργάτες της Επανάστασης στην Κούβα, δολοφονήθηκε τα ξημερώματα της 9ης Οκτώβρη του 1967 σε σχολείο του χωριού Λα Ιγκέρα και στη συνέχεια μεταφέρθηκε στο Βαγιεγκράντε της Βολιβιας όπου θάφτηκε μυστικά τόσο ο ίδιος όσο και οι σύντροφοι μαχητές του και παρέμεινε εκεί έως το 1997 όταν επέστρεψαν τα κοκαλα του στην Κούβα.
Ο Τσε (Ερνεστο Γκεβάρα ντε λα Σέρνα) σπούδασε ιατρική ενώ ταυτόχρονα ταξίδεψε σε πολλές χώρες της Λατινικής Αμερικής. Το 1954 ελαβε μερος στην Γουατεμαλα στην υπερασπιση της επαναστατικης κυβερνησης Αρμπενς στην εισβολη των γιανκιδων απο την Ονδουρα. Μετα την ηττα του Αρμπενς, το 1955 συνάντησε για πρώτη φορά στο Μεξικό τον Φιντέλ Κάστρο και προσχώρησε στο επαναστατικό τμήμα 83 ατόμων που αποτέλεσαν την αποστολή του «Γκράνμα», πλοιάριο με το οποίο πέρασαν στην Κούβα και άρχισε ο ένοπλος αγώνας που οδήγησε στην ανατροπή του δικτάτορα Φλουχένσιο Μπατίστα την 1η Γενάρη του 1959. Μετά την Επανάσταση, ο Τσε ανέλαβε επικεφαλής του τμήματος Βιομηχανίας και Εθνικού Ιδρύματος Αγροτικής Μεταρρύθμισης, αργότερα διατέλεσε υπουργός Βιομηχανίας καθώς και πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας. Δεν καθησε σαν μανδαρινος ομως μεσα στα γραφεια του αλλα πηγαινε και δουλευε σαν εργατης διπλα στους αλλους εργατες, οι οποιοι τον εβλεπαν να δουλευει διπλα τους, τον θεωρουσαν δικο τους ανθρωπο και του λεγαν τα προβληματα τους. Ως το 1965 που έφυγε από την Κούβα για να προσφέρει τις διεθνιστικές του υπηρεσίες σε επαναστατικά κινήματα, στο Κογκο, στην Αγκολα και τελικα καταλήγοντας στην Βολιβία προσπαθωντας παντα να δημιουργησει ανταρτικο στρατο και συνθηκες επαναστασης.
Το παράδειγμα, η επαναστατική σκέψη και η δράση του Τσε παραμένουν ζωντανά και επίκαιρα για τους λαούς όλου του κόσμου στην πάλη για το σοσιαλισμό - κομμουνισμό.


ΡΩΣΙΑ
Σε 20 χρόνια καπιταλισμού 800 χιλιάδες αυτοκτονίες!
Οπως μεταδίδει το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο «Ιντερφάξ», επικαλούμενο στοιχεία του Κέντρου κοινωνικής και δικαστικής ψυχιατρικής, τα τελευταία 20 χρόνια η Ρωσία πέρασε στη 2η παγκόσμια θέση σε συχνότητα αυτοκτονιών.
Ο καπιταλισμός, που έφερε μαζί του την ανεργία, την εξαθλίωση των λαϊκών στρωμάτων, την κατάργηση ιστορικών κοινωνικών κατακτήσεων (δωρεάν Παιδεία, Υγεία, Κατοικία, κοινωνική περίθαλψη), την αβεβαιότητα για την αυριανή μέρα, οδήγησε στην εκτίναξη στα ύψη του κοινωνικού φαινομένου των αυτοκτονιών.
Οπως δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων ο επικεφαλής του παραπάνω κρατικού επιστημονικού κέντρου, Μπορίς Πολόζι, σε μεγάλο βαθμό η θεαματική αύξηση του αριθμού των αυτοκτονιών, και της απώλειας ενός τεράστιου αριθμού ανθρώπων, που ισούται με μια μεγαλούπολη 800 χιλιάδων κατοίκων, οφείλεται «στη σύνθετη περίοδο της δεκαετίας του '90».
Σύμφωνα με τα στοιχεία, ο μέσος αυτόχειρας στη Ρωσία είναι μέσης ηλικίας, για τους άντρες 45 χρόνων και για τις γυναίκες 52.
Οι επιστήμονες σημειώνουν πως η «κορυφή» αυτού του φαινομένου ήταν το 1995, όταν ο δείκτης των αυτοκτονιών έφτασε τις 42 περιπτώσεις στις 100 χιλιάδες κατοίκους, ενώ το 2010 έχει πέσει στο 23,5, ωστόσο, παραμένει ακόμη μακριά από το μέσο παγκόσμιο δείκτη των αυτοκτονιών, που είναι 14 περιπτώσεις ανά 100 χιλιάδες κατοίκους.
Αξίζει να σημειωθεί πως η Ρωσία δεν είναι η μόνη πρώην σοσιαλιστική χώρα, στην οποία έχει εκδηλωθεί αυτό το κοινωνικό φαινόμενο. Είναι χαρακτηριστικό πως το μακάβριο «σκήπτρο» της πρώτης χώρας σε αριθμό αυτοκτονιών το κρατά η Λιθουανία.



ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Αιματοκύλισμα μεταξύ Κοπτών - χουντας του στρατού
Η εκδοχή της προβοκάτσιας από το χουντικο στρατό υπερισχύει της «ενδοθρησκευτικής έντασης»
ΚΑΪΡΟ.-- Τα αιματηρότερα επεισόδια από την απομάκρυνση Μουμπάρακ από την εξουσία έζησε η αιγυπτιακή πρωτεύουσα, την Κυριακή, όταν Κόπτες Χριστιανοί συγκρούστηκαν με δυνάμεις του χουντικου στρατού. Οσο κυλούν οι ώρες, τόσο περισσότερο οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι τα επεισόδια προκλήθηκαν από ενόπλους χαφιεδες με πολιτικά, που φαίνεται ότι είχαν σχέση με το χουντικο στρατό, ο οποίος αμέσως μετά τις πρώτες επιθέσεις των ενόπλων χαφιεδων κατά των Κοπτών διαδηλωτών, επιτέθηκε ανοιχτά κατά της συγκέντρωσης με αποτέλεσμα να γίνει μακελειό, να πυρποληθούν οχήματα του χουντικου στρατού, ενώ κάποια άλλα πέρασαν κυριολεκτικά πάνω από διαδηλωτές. Ο τελικός απολογισμός καταγράφει 24 νεκρούς, εκ των οποίων οι τρεις στρατιώτες, και τουλάχιστον 213 τραυματίες.
Ο χουντικος στρατός επέβαλε απαγόρευση κυκλοφορίας καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας στην πρωτεύουσα και διέταξε εκτεταμένη έρευνα για τα επεισόδια, ενώ προχώρησε και σε 40 συλλήψεις. Εντούτοις, εκπρόσωποι πολιτικών οργανώσεων και κινήσεων - και μουσουλμανικών - κατήγγειλαν ότι το μακελειό προκλήθηκε από τους χειρισμούς της χουντας του στρατού και δεν υπήρξε καμία ένταση μεταξύ χριστιανών - μουσουλμάνων. Δυνάμεις που ηγήθηκαν των διαδηλώσεων κατά του δικτατορα Μουμπάρακ αφήνουν να εννοηθεί ότι ο χουντικος στρατός επέλεξε την «πεπατημένη» της πρόκλησης ταραχών, για να ενισχύσει τη θέση του ως μοναδικού εγγυητή της τάξης και της ασφάλειας, αρνούμενος να εγκαταλείψει την εξουσία. Κι αυτό παρά τις διαβεβαιώσεις της χουντας του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου ότι θα προχωρήσει κανονικά στις πρώτες, μετά Μουμπάρακ, εκλογές που αρχίζουν στις 28 Νοέμβρη.
Η χουντικη μεταβατική κυβέρνηση επρόκειτο, αργά χτες, να συνεδριάσει εκτάκτως, ενώ ο χουντικος πρωθυπουργός Ισάμ Σάραφ υποστήριξε, σε διάγγελμα, ότι υπάρχει δράση «παραγόντων, εντός και εκτός, που επιδιώκουν την αστάθεια και εμποδίζουν τη βούληση για εγκαθίδρυση δημοκρατίας, κάτι που δεν πρόκειται να επιτραπεί». Συνάντηση κανόνισαν ο μεγάλος ιμάμης του αλ Αζχαρ και ο Πατριάρχης των Κοπτών, απευθύνοντας έκκληση «αλλολοσεβασμού και ενότητας». «Ανησυχία» εξέφρασε ο Αμερικανός Πρόεδρος και οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ.
Χτες αργά το απόγευμα, Κόπτες συγκεντρώνονταν έξω από το νοσοκομείο τους. Η διαδήλωση της Κυριακής έγινε ως διαμαρτυρία για τον εμπρησμό κοπτικής εκκλησίας στη νότια επαρχία Ασουάν και για την παρατεταμένη, όπως λένε οι Κόπτες, ανοχή σε διακρίσεις σε βάρος τους.


ΧΙΛΗ - ΠΑΙΔΕΙΑ
Προς νέο γύρο πανεθνικών κινητοποιήσεων
ΣΑΝΤΙΑΓΟ.-- Πανεθνικές κινητοποιήσεις για τις 18 και 19 Οκτωβρίου για μία «δωρεάν δημόσια και ποιοτική Παιδεία» ανακοίνωσε η Γενική Συνομοσπονδία Φοιτητών της Χιλής - CONFECH μετά από εννιά ώρες συνεδρίαση των εκπροσώπων των 25 Πανεπιστημίων της Χιλής που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στην πόλη Βαλδίβια.
Στις 48ωρες κινητοποιήσεις ανακοίνωσαν ήδη ότι θα συμμετάσχουν οι μαθητικές ενώσεις, η Ενωση Πανεπιστημιακών και η Συνομοσπονδία Εργαζομένων (CUT).
Εξάλλου, το πολιτικό σκηνικό έχει διαφοροποιηθεί, εξαιτίας του νόμου που προωθεί η κυβέρνηση για την ποινικοποίηση των αγώνων, των διαδηλώσεων και των καταλήψεων.
Την ίδια στιγμή, για μια ακόμη φορά, η καταστολή ήταν η απάντηση της κυβέρνησης στις κινητοποιήσεις με δεκάδες τραυματίες και περισσότερες από 120 συλλήψεις.



ΙΝΔΟΝΗΣΙΑ
Φονική επίθεση σε απεργούς
TZAKAΡΤΑ.-- Ειδικές δυνάμεις της ινδονησιακής αστυνομίας πυροβόλησαν και σκότωσαν χτες τουλάχιστον έναν από τους περίπου 10.000 απεργούς - εργάτες στα ορυχεία χρυσού και χαλκού της εταιρείας «Freeport-McMoran» (Φριπόρτ ΜακΜόραν) στο Κράσμπεργκ της ανατολικής επαρχίας Δυτική Παπούα, και τραυμάτισαν πάνω από δώδεκα άλλους, εκ των οποίων ορισμένοι νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.
Οι απεργοί ορυχείων στο Κράσμπεργκ της ανατολικής επαρχίας Δυτική Παπούα, κινητοποιούνται από τις 15 Σεπτέμβρη με κεντρικό αίτημα αξιοπρεπείς μισθολογικές αυξήσεις. Στο τέλος της περασμένης βδομάδας αποφάσισαν να παρατείνουν τον απεργιακό αγώνα και για δεύτερο μήνα!
Η επέμβαση των αστυνομικών χτες έγινε όταν οι απεργοί επιχείρησαν να εμποδίσουν την είσοδο απεργοσπαστών στα ορυχεία. Οι Ινδονήσιοι εργάτες στα ορυχεία του Κράσμπεργκ είχαν απεργήσει για οκτώ μέρες τον περασμένο Ιούλη εξαιτίας των απαράδεκτα χαμηλών μισθών και της απόφασης της εργοδοσίας να απολύσει συνδικαλιστές.
Στο Κράσμπεργκ υπάρχουν ορισμένα από τα μεγαλύτερα ορυχεία χαλκού και χρυσού στον πλανήτη ενώ η συγκεκριμένη εταιρία έχει πολλές φορές κατηγορηθεί για εγκλήματα (όχι μόνον σε βάρος των εργατών...) αλλά και περιβαντολλογικά.


ΤΥΝΗΣΙΑ
Ισλαμοφασιστικές προκλήσεις λίγο πριν τις εκλογές
ΤΥΝΙΔΑ.- Ανεβαίνει το θερμόμετρο στην Τυνησία δύο εβδομάδες πριν από τις πρώτες βουλευτικές εκλογές μετά την εκδίωξη του καθεστώτος Μπεν Αλι από τη χώρα, το Γενάρη, με επιθέσεις ισλαμοφασιστών. Βεβαίως, αυτό που επιχειρείται στη μετά Μπεν Αλι εποχή είναι αλλαγή προσωπικού της αστικής τάξης, ένας αστικός εκσυγχρονισμός ώστε να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες του κεφαλαίου, ντόπιου και ξένου, με τα λαϊκά στρώματα που δεινοπαθούν στη γωνία. Η αντιπαράθεση ανάμεσα σε φιλο-ισλαμιστικές δυνάμεις και λεγόμενες κοσμικές χρησιμοποιείται για να χειραγωγηθεί ο λαός ώστε να εξασφαλιστούν ακριβώς τα συμφέροντα των αστών.
Η εμπρηστική επίθεση που αποπειράθηκαν περίπου 300 εξτρεμιστές ισλαμιστές κατά του ιδιωτικού τηλεοπτικού σταθμού «Nessma» επειδή μετέδωσε την, βραβευμένη με το βραβείο της επιτροπής στο φεστιβάλ Καννών το 2007, ταινία «Περσέπολις», που περιγράφει κριτικά τη θεοκρατική εξουσία των Αγιατολλάχ στο Ιράν, αλλά και μια επικριτική συζήτηση για τον ακραίο θρησκευτικό συντηρητισμό αυτό το στόχο εξυπηρετεί. Η αστυνομία επενέβη, σημειώθηκαν μικροεπεισόδια και έγιναν 30 συλλήψεις. Σε άλλο σημείο της Τύνιδας, άλλη ομάδα ισλαμιστών πραγματοποίησε διαδήλωση, ζητώντας να καταργηθεί η απαγόρευση της νικάμπ (κάλυμμα κεφαλιού για γυναίκες) στο Πανεπιστήμιο.
Το ισλαμοφασιστικό κόμμα «Ενναχντα», που φέρεται να συγκεντρώνει σημαντικό αριθμό ψήφων, καταδίκασε και τις δύο ενέργειες και δήλωσε ότι τάσσεται υπέρ της κοσμικότητας του κράτους και της ελευθερίας των γυναικών, κάτι που άλλα κόμματα από όλο το πολιτικό φάσμα αμφισβητούν έντονα.


ΣΥΡΙΑ
Οξυνση των πιέσεων και απειλές εκατέρωθεν
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.- Σε περαιτέρω διεύρυνση των κυρώσεων κατά της Συρίας προσανατολίζεται η ΕΕ, σύμφωνα με την τελευταία σχετική ανακοίνωση των υπουργών Εξωτερικών, στην οποία χαιρετίζεται η «σύσταση του Εθνικού Συμβουλίου» της αντιπολίτευσης, καταδικάζεται η καταστολή των διαδηλώσεων και καλείται ο Σύρος Πρόεδρος «να εγκαταλείψει την εξουσία». Παρά το ότι οι Βρυξέλλες ανοιχτά δήλωναν ότι θα επιδιώξουν «να αποκτήσουν περισσότερες επαφές με το αντιπολιτευόμενο Συμβούλιο», η ανακοίνωση δεν το αναγνωρίζει ως εκπρόσωπο του συριακού λαού.
Οσο για το ίδιο το... Συμβούλιο, ορισμένα μέλη του συναντήθηκαν, εκ νέου, στη Σουηδία, όπου ανακοινώθηκε ότι «εκπονήθηκε και ένα σχέδιο δημοκρατικής μετάβασης της χώρας», χωρίς, όμως, να δοθεί τίποτε συγκεκριμένο στη δημοσιότητα. Επίσης, αν και ορισμένοι που εμφανίζονται ως εκπρόσωποί του, όπως πχ ο Γκάεντ αλ Χάσμι, δηλώνουν ενάντιοι στην προοπτική οποιασδήποτε στρατιωτικής επέμβασης, ο Σύρος συνταγματάρχης Ριάντ αλ Ασάαντ, που έχει λιποτακτήσει από το καλοκαίρι και έχει βρει καταφύγιο στην Τουρκία, δήλωνε στη «Χουριέτ» ότι «η στρατιωτική βοήθεια, όχι επέμβαση, θα επιτάχυνε την ανατροπή Ασαντ».
Της στάσης του υπεραμύνθηκε και ο Σύρος Πρόεδρος, ο οποίος, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων «Sana», δήλωσε ότι «οι μεταρρυθμίσεις είχαν αρχίσει και οι ξένες επεμβάσεις τις έχουν παγώσει». Ο Ασαντ επανέλαβε ότι θα τις εφαρμόσει μόλις διασφαλίσει τη «σταθερότητα και την τάξη». Με τον Ασαντ συναντήθηκε για να εκφράσει την αντίθεσή της με τις ξένες πιέσεις και το ενδεχόμενο παρέμβασης, αντιπροσωπεία από τις Βενεζουέλα, Κούβα, Βολιβία, Ισημερινό, Νικαράγουα.
Με «σκληρά μέτρα» απείλησε «οποιαδήποτε χώρα αναγνωρίσει το Εθνικό Συμβούλιο» ο Σύρος υπουργός Εξωτερικών, Ουαλίντ Μουάλεμ, ενώ ο μεγάλος μουφτής της Συρίας (διορισμένος από τον Ασαντ), σε εκδήλωση στη μνήμη του γιου του, που δολοφονήθηκε από αγνώστους την περασμένη εβδομάδα, απείλησε με «επιθέσεις αυτοκτονίας οποιονδήποτε αποτολμήσει επίθεση κατά της Συρίας».
Παράλληλα με όλα αυτά, σφοδρές συγκρούσεις σημειώνονται, όλες τις τελευταίες ημέρες, στην ευρύτερη περιοχή της Χομς, μεταξύ ενόπλων ομάδων, οι οποίες, κατά τη Δαμασκό, είναι «συγκρούσεις στρατού και συμμοριών» και κατά την αντιπολίτευση «συγκρούσεις στρατού και λιποτακτών». Τα τελευταία 24ωρα φέρονται να έχουν σκοτωθεί σε αυτές τις συγκρούσεις 31 άνθρωποι, εκ των οποίων οι 17 στρατιώτες.


ΗΠΑ
Συνεχίζονται οι διαμαρτυρίες
Στις 15 Οκτωβρη η παγκοσμια διαδηλωση των "Αγανακτισμενων"
ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-- Σε 68 πόλεις, μεγάλες και μικρότερες, μεταξύ αυτών στην Ουάσιγκτον, το Λος Αντζελες, το Σικάγο, το Μαϊάμι και το Ντάλας, συνεχίστηκαν χτες οι διαμαρτυρίες στις ΗΠΑ, που ξεκίνησαν στις 17 Σεπτέμβρη με σύνθημα «Καταλάβετε τη Γουόλ Στριτ». Στην πρωτεύουσα Ουάσιγκτον κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου οι διαμαρτυρίες αντιμετωπίστηκαν με καταστολή με αποτέλεσμα έναν τραυματία και δεκάδες συλλήψεις. Καταστολή που στιγμάτισε και ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Ούγο Τσάβες. Εντεινονται συνεχεια οι προετοιμασιες για την παγκοσμια διαδηλωση των "αγανακτισμενων" η κατα αλλους "οργισμενων" στις 15 Οκτωβρη σε ολες τις χωρες του κοσμου.
Στη Νέα Υόρκη, όπου και ξεκίνησε η πρωτοβουλία, το Σαββατοκύριακο έγινε νέα συγκέντρωση το Σάββατο στην πλατεία Ουάσιγκτον στο Μανχάταν. Οι διαμαρτυρίες, όπου συμμετέχουν κυρίως νέοι, άνεργοι, κακοπληρωμένοι εργαζόμενοι, αποτελούν έκφραση της οργής από τις συνέπειες της βαθιάς καπιταλιστικής κρίσης, που βιώνουν τα λαϊκά στρώματα. Αλλωστε ήδη υπάρχουν κινήσεις «συμπάθειας» από εκείνη τη μερίδα του κεφαλαίου που στοιχίζεται γύρω από τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα και το Δημοκρατικό Κόμμα, όπως και τη συμβιβασμένη Γενική Συνομοσπονδία AFL-CIO. Επίσης, αρχίζουν να διαφαίνονται σενάρια περί της μετατροπής του λεγόμενου κινήματος «Καταλάβετε τη Γουόλ Στριτ», σε κόμμα, ως «τρίτο πόλο» που θα περιλαμβάνει την «αριστερά των Δημοκρατικών».


BEΛΙΓΡΑΔΙ.-- Περίπου 140.000 παιδιά στη Σερβία ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας και στη χειρότερη θέση βρίσκονται τα παιδιά που προέρχονται από την κοινότητα των Ρομά, αυτά με αναπηρίες, και όσα ζουν στο δρόμο, διαπιστώθηκε χτες στο Βελιγράδι στο πλαίσιο της «Βδομάδας του Παιδιού».











Γράμμα του Αρη Βελουχιώτη στην Κ.Ε του ΚΚΕ 24/3/45
Προς όλα τα μέλη της ΚΕ του ΚΚΕ
Αγαπητοί σύντροφοι,
Με το σημείωμά μου τούτο θα προσπαθήσω να τραβήξω την προσοχή σας στα πιο κάτω
1. Όπως πιστεύω, θα έχετε πειστεί και εσείς τώρα πως οι Έλληνες αντιδραστικοί και οι Άγγλοι κατακτητές δεν έχουν καμιά πρόθεση να εφαρμόσουν έστω κι αυτή την ετεροβαρή, επιζήμια στα συμφέροντα του λαού μας και μη δίδουσα καμιά εγγύηση –ομολογία δική σας – για το σεβασμό των ελευθεριών του λαού μας, συμφωνία της Βάρκιζας. Οι παραβάσεις είναι καθημερινές και σοβαρές. Τις ξέρετε εσείς καλύτερα και δεν συντρέχει κανένας λόγος να τις απαριθμήσω.
2. Αν δεν σας ήταν εύκολο να γνωρίζετε προοπτικά τις προθέσεις της ελληνικής αντίδρασης και των Άγγλων εχθρών της Ελλάδας, τώρα, θέλω να πιστεύω πως πρέπει να μπορείτε να τις βλέπετε. Πρόθεσή τους είναι: όχι να συμβάλουν σε προσπάθεια για ομαλή εξέλιξη της πολιτικής ζωής του τόπου, ή έστω να ανεχθούν απλώς τη δική σας προσπάθεια προς την τέτοια κατεύθυνση, αντίθετα, να οργανώσουν και να διεξαγάγουν με πλεονεκτικές γι’ αυτούς συνθήκες τον εμφύλιο πόλεμο μ’ όλα τα μέσα.
3. Η διάσκεψη και συμφωνία της Γιάλτας δεν πρέπει να έχετε καμιά αυταπάτη πως είναι δυνατό να επιδράσει σε τόσο μεγάλο βαθμό, ώστε να στρέψει το τιμόνι της χώρας που αφήσατε να κρατούν γερά στα χέρια τους οι Άγγλοι. Η Σοβιετική Ένωση, όπως πρέπει να σας είναι γνωστό, δεν μπορεί να κάνει «ελληνική» πολιτική ώστε να επέμβει ενεργά στο ελληνικό δράμα. Γιατί δεν κάνει ούτε Σέρβικη, ούτε Βουλγάρικη, ούτε Ρώσικη ακόμα πολιτική. Κάνει πολιτική παγκόσμιας επανάστασης, και δεν είναι διατεθειμένη ούτε κατ’ ελάχιστο να την διακινδυνεύσει για το μικρό αυτό ποσοστό της ανθρωπότητας που λέγονται Έλληνες, που οι ίδιοι –δια των ηγετών τους- οδηγήθηκαν στη νέα σκλαβιά και που στο κάτω κάτω, αργά ή γρήγορα, μετά την πλήρη νίκη της πολιτικής της παγκόσμιας επανάστασης της Σ.Ε. δεν μπορεί παρά να είναι στο πλευρό του σοσιαλισμού.
4. Η Σ.Ε. θα μπορούσε να επέμβει «ενεργότερα», όπως, δεν αποκλείεται, κι αυτή η Αμερική, αν εμείς –εσείς δηλαδή- ήσασταν ικανοί να δημιουργήσετε στην Ελλάδα διαφορετική κατάσταση, ανάλογη περίπου με την της Γιουγκοσλαβίας και ίσως και καλύτερη, με μια ορθή και συνεπή πολιτική και όχι γεμάτη «αριστερά» και δεξιά οπορτουνιστικά λάθη στα βασικότερα προβλήματα της χώρας. Οι δυνατότητες υπήρχαν όλες για μια τέτοια πολιτική και για δημιουργία μιας τέτοιας διαφορετικής κατάστασης στη χώρα μας. Και όποιος δεν το βλέπει και δεν παραδέχεται αυτό πρέπει να είναι ή μαρξιστικά αγράμματος ή … τι να πω.
Μπορεί όπως μου παρήγγειλε ρητά ο σ. Γιάννης δια του σ. Ζήση (Γιάννης Ιωαννίδης, Ζήσης Ζωγράφος), να υπάρχει «σαφής παραίνεση» των Ρώσων συντρόφων προς το ΚΚΕ για το κλείσιμο της συμφωνίας της Βάρκιζας. Όμως αυτό δεν αλλάζει τίποτα. Μετά τη σωρεία των σοβαρών οπορτουνιστικών τακτικών λαθών από των αρχών του 1943 στη διεύθυνση του αγώνος από μέρους σας και το εγκληματικό επιστέγασμά τους, τη μάχη των Αθηνών, έχασαν την εμπιστοσύνή τους κι αναγκάστηκαν, για να μην οδηγήσετε τη χώρα και το λαό της σε μεγαλύτερες καταστροφές, να σας «συμβουλέψουν» να υποχωρήσετε και να κλείσετε τη συμφωνία της Βάρκιζας. Τις απόψεις του Γενικού Στρατηγείου του ΕΛΑΣΔ για τις δυνατότητες συνέχισης του αγώνα είμαι σίγουρος ότι δεν τις είπατε πουθενά και συνεπώς δεν γνώριζαν οι Ρώσοι σύντροφοι αν μπορούσε και σε ποιες δυνάμεις να βασιστεί μια άλλη πολιτική.
5. Το ΕΑΜ ως το Λίβανο ακολουθούσε ανιούσα γραμμή ανάπτυξης. Από εκεί κι ύστερα πήρε την κάτω βόλτα. Από τη «μάχη της Αθήνας» κι ύστερα και την ήττα και, πολύ περισσότερο, μετά τη συμφωνία της Βάρκιζας, χάνει σε επιρροή ραγδαία. Προβλέπω ως το δημοψήφισμα και τις εκλογές και πιθανή διάσπασή του.
6. Το ΚΚΕ έχασε από την αίγλη του και τη δύναμη συγκέντρωσης και μέσα στο ΕΑΜ και μέσα στο λαό. Ακόμα έχασε σε στενούς οπαδούς του και σε μέλη του. Τις στατιστικές εσείς τις κρατάτε και είμαι βέβαιος πως θα έχετε διαπιστώσει ήδη σημαντικό ποσοστό διαρροής. Προοπτική μου είναι ότι αυτό το ποσοστό θα δυναμώσει πολύ.
7. Η «διαφώτιση» του λαού, των οπαδών του ΕΑΜ και των οπαδών και μελών του ΚΚΕ επί της «αναγκαιότητας» της πολιτικής της Βάρκιζας είναι αστεία κυριολεκτικά και κανένα μέλος του ΚΚΕ δεν την πιστεύει. Μα και τι διαφώτιση να γίνει; Κατά ποιο ταχυδακτυλουργικό τρόπο θα μπορούσε το άσπρο να γίνει μαύρο; Αφήνω τους οπαδούς του ΕΑΜ και του ΚΚΕ, δεν υπάρχει κανένα μέλος απλό, γραμματέας βάσης, αχτιδικός ή περιφερειακός, εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων στους τελευταίους αυτούς, που η δύναμη της συνήθειας και η ρουτίνα δεν τους αφήνει να δούνε, που να μην έρχεται να με συναντήσει με λαχτάρα σε κάθε χωριό που περνάω και να μου ρίχνει βροχή τα ερωτήματα: Γιατί το κάνατε αυτό; Για πού πάμε, γιατί χύσαμε το αίμα μας και κάψαμε τα σπίτια μας επί τρία χρόνια; Γιατί μας παραδίνετε αμαχητί; Τί θα κάνουμε τώρα; Πού είναι η λαϊκή μας δικαιοσύνη και η αυτοδιοίκηση; Γιατί και πάλι θα μας χαρακτηρίζουν το βιός μας ως λαθραίο και θα ξαναπληρώνουμε 2.000 δραχμές για ένα τσιγάρο χωριάτικο καπνό με εφημερίδα; Τί θα κάνουμε με τους εθνοφύλακες – μπουραντάδες που άρχισαν τις έρευνες, του ξυλοδαρμούς, τις απαγορεύσεις συγκεντρώσεων, συνελεύσεων κλπ; Τί θα κάνουμε με την αντίδραση των χωριών μας που σήκωσε κεφάλι και μας απειλεί ανοιχτά ότι θα μας σφάξουν όλους; Με τι να προστατευθούμε; Με τον «εθνικό στρατό»; Μα πώς θα γίνει τέτοιος αφού εμάς δεν μας δέχονται χαρακτηρίζοντάς μας ανίκανους οι επιτροπές με χίλιες ψεύτικες δικαιολογίες; Δεν το βλέπετε πως στην περιοχή Καρδίτσας από την κλάση του 1939 δεν πήραν ούτε 20% από τους αμαρκάριστους ως δικούς των; Όλα αυτά θα ήταν ένας σίφουνας ενάντιά σας, αν εγώ για να αποφύγω διασπάσεις κλπ δεν έκανα την πρόταση να πάω έξω και να θέσω τις απόψεις μου, μη τυχόν και λυθεί κομματικά το ζήτημα, κι έβγαζα από τα χωριά τους τους 200 και πλέον αντάρτες που είχα καταγράψει στο βουνό και άρχιζα τον πόλεμο.
8. Παντού οι οργανώσεις είχαν μουδιάσει. Η αντίδραση είχε σηκώσει κεφάλι. Το πέρασμά μας δημιουργεί ρίγη συγκινήσεως και ενθουσιασμού και οι γυναίκες ακόμα βγαίνουν και μας καλωσορίζουν, μας εύχονται «καλή επιτυχία και καλή λευτεριά από το νέο κατακτητή». Η αντίδραση κρύβεται. Πολλοί φεύγουν για τις πόλεις. Το ξεκαθάρισμα ΕΔΕΣιτών στην Ευρυτανία, που είχαν έλθει με ρητή εντολή να οργανώσουν εκεί ένοπλες ομάδες αντίδρασης, επικροτήθηκε από όλους. Θα ξεκαθάριζα και την ομάδα του Π. Μελιά (Ευρυτανία – Λεπιανά) και την ομάδα Σούρλα σε μια εβδομάδα, αν δεν ερχόταν ο αντιπρόσωπός σας. Στους κομματικούς των χωριών λέμε ότι για ειδικούς λόγους δεν πρέπει να εμφανιστούμε. Περπατάμε όλη νύχτα και κρυβόμαστε την ημέρα για να φανούμε συνεπείς σ’ ό,τι συμφωνήσαμε με σας. Μα οι κομματικοί επιμένουν και με τρόπο το διαλαλούν οι ίδιοι στους χωριανούς τους: «ξαναβγήκαν αντάρτες μας. Σε λίγο θα βγούμε και πάλι όλοι, ο Άρης μας είναι εδώ μη φοβάστε. Ξέρει αυτός και θα νικήσουμε και πάλι Έλληνες αντιδραστικούς και Άγγλους κατακτητές».
9. Εσείς δεν τα βλέπετε όλα αυτά. Έχετε απομονωθεί από τη λαϊκή μάζα και έχετε χάσει τον παλμό της. Συνέλθετε έστω και τώρα. Δεν είναι αργά. Αργότερα σίγουρα θα είναι πολύ αργά και θα χρειαστούν τεράστιες θυσίες σε κόπους και σε αίμα για ν’ αρχίσει κάτι σοβαρό. Μην αφήνεται να θρονιαστεί η αντίδραση οριστικά. Μην πιστεύεται ότι η «εθνοφυλακή» είναι πραγματικά εθνικός στρατός και μην βάζετε τον κόσμο να τους δέχεται τους Μπουραντάδες ως «παιδιά του λαού», ενώ αυτοί τους δέρνουν. Μην κάνετε το έγκλημα να επιτρέψετε στην εθνοφυλακή να εγκατασταθεί παντού και να παίξει το ρόλο της παλιάς χωροφυλακής.
10. Μην αυταπατάστε ότι τα όπλα που κρύψαμε θα μπορέσετε αργότερα να τα χρησιμοποιήσετε. Όχι! Θα τα βρουν σε λίγο οι εθνοφύλακες, χρησιμοποιήστε τα –έστω και μέρος τους- από τώρα. Βγάλτε από τώρα, έστω και λίγους αντάρτες, έστω από μια ομάδα σε κάθε επαρχία. Μην τη χρωματίζετε ως δική σας ή ως συνέχεια του ΕΛΑΣ. Αφήστε την καμουφλαρισμένη, αφού δεν καταλαβαίνετε ότι πρέπει να ξαναπάρει τα όπλα ο ΕΛΑΣ. Δε θέλετε εμένα επικεφαλής τους; Βρείτε έναν άλλον. Πάντως μην κάνετε το έγκλημα να αργείτε. Ενεργήστε σύντομα και δραστήρια.
11. Εγώ συνεχίζω το ταξίδι για το Ηπειρωτικό γραφείο και από εκεί για έξω. Όμως με κάποια επιβράδυνση γιατί κινούμαστε όπως ξέρετε και λέων και πιο πάνω.
Επί όλων των ανωτέρω ελπίζω να έχω γραπτή απάντησή σας με έκτακτο σύνδεσμο ώσπου να φτάσω στο Ηπειρωτικό γραφείο. Εύχομαι να σκεφτείτε ώριμα έστω και την τελευταία στιγμή.
Εν πορεία 24/3/45
Συντροφικά Άρης Βελουχιώτης.



¨Θα σε στείλω στην χώρα σου!¨
από JB 21:58, Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2011
Διευθυντής προς μαθητή Λυκείου Σητείας
Από σήμερα το Γενικό λύκειο Σητείας βρίσκετε υπο κατάληψη. Της πρώτες πρωινές ώρες, όταν διευθυντής ο κύριος Ταμπουρατζής έφτασε στην είσοδο και ενημερώθηκε απο παρευρισκόμενους μαθητές για την κατάληψη απευθύνθηκε σε ένα απο αυτούς, δεκαεξάχρονο Σηφη, με κορυφαίο παιδαγωγικό λόγο: ¨Θα σε στείλω στην χώρα σου!¨
Δεν έχει και μεγάλη σημασία, αλλα ο Σηφης είναι Ελληνας υπήκοος, γεννημένος στην Ελλάδα, με μητέρα Ελληνίδα και αλλοδαπό πατέρα. Σε ποια χώρα θα τον στειλη, αυτός ο εξαίρετος εκπαιδευτικός;



Προσαγωγή ακτιβιστών υπέρ της Παλαιστίνης
από kyra 20:25, Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2011
Άνοιξαν την παλαιστινιακή σημαία μέσα σε συνέδριο του ΕΛΚΕΔΑ στην Παλιά Βουλή και οι μπάτσοι τούς προσάγουν στη ΓΑΔΑ!!!
Σήμερα συνεδρίαζε το Ελληνικό Κέντρο Ευρωπαϊκών και Διεθνών Αναλύσεων (ΕΛΚΕΔΑ) στην Παλιά Βουλή, με θέμα την «Αποτίμηση της κρίσης στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή» και με κύριους ομιλητές τον Arye Mekel (πρέσβη του Ισραήλ στην Ελλάδα), τον Πάνος Παναγιωτόπουλο (τ. υπουργό, τομεάρχη εξωτερικής πολιτικής της Ν.Δ.), καθώς και τους πανεπιστημιακούς Ιωάννη Μάζη και Μάνο Καραγιάννη.
Στη διάρκεια του συνεδρίου του ΕΛΚΕΔΑ δύο ακτιβιστές άνοιξαν την παλαιστινιακή σημαία, με αποτέλεσμα να κληθεί η αστυνομία και να προσάγονται αυτήν τη στιγμή με μπατσικό στη ΓΑΔΑ.
[Η εκδήλωση του ΕΛ.Κ.Ε.Δ.Α. έγινε σε συνεργασία με το RIEAS και το περιοδικό ''ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ'' (πρόεδρος του ΕΛΚΕΔΑ ο γνωστός "αμυντικός" αναλυτής Σταύρος Καρκαλέτσης), με συντονιστή τον Ιωάννη Νομικό, πρόεδρο του RIEAS -- γνωστοί στρατόκαυλοι φορείς όλοι από Ελλάδα, Κύπρο, Ισραήλ.]
ΠΡΟΣ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΥΠΗΚΟΟΥΣ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ: Οι δύο ελλληνες ακτιβιστές που έκαναν την παρέμβαση στην ομιλία του ισραηλινου πρεσβη σηκώνοντας παλαιστινιακες σημαίες και φωνάζοντας FREE PALESTINE προσήχθησαν στη ΓΑΔΑ. ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΞΑΝΑΣΥΜΒΕΙ ΠΟΤΕ ΣΤΑ ΧΡΟΝΙΚΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΠΡΟΣΑΓΩΓΗ ΑΤΟΜΩΝ ΣΤΗ ΓΑΔΑ ΕΠΕΙΔΗ ΠΑΡΕΜΒΑΙΝΟΥΝ ΑΚΤΙΒΙΣΤΙΚΑ.......ΤΟ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ ΚΑΙ ΤΟ ΠΙΟ ΣΙΧΑΜΕΡΟ ΑΠΟ ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟΥΤΟ: Όταν η ΧΟΥΝTΟΑΣΤΥΝΟΜΙΑ συνελάμβανε τους ακτιβιστές, ο ΚΟΣΜΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΑΔΕΣ ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΘΕΑΤΕΣ ΤΗΣ ΟΜΙΛΙΑΣ ΤΟΥ ΜΑΛΑΚΟΠΙΤΟΥΡΑ ΠΡΕΣΒΗ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ...............ΑΚΟΥΣΤΕ: ΧΕΙΡΟΚΡΟΤΟΥΣΑΝ ΤΗ ΣΥΛΛΗΨΗ..........ΤΩΡΑ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΤΕ ΠΟΥ ΖΟΥΜΕ;;; ΤΩΡΑ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΟΥΜΕ ΠΩΣ ΣΤΑ ΣΚΑΤΑ ΣΥΝΔΕΕΤΑΙ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΟ ΜΕ ΤΟ ΜΠΟΥΡΔΕΛΟ ΚΡΑΤΟ ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ; ΑΝΤΕ ΒΡΕ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΠΟΙΚΙΑ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ ΘΑ ΓΙΝΟΜΕΝ ΠΛΟΥΣΙΟΙ..........Ας κοιταχτουμε στον καθρέφτη κι ας αρχισουμε να φτυνόμαστε (μη ματιαστουμε) ΔΕΝ ΕΧΩ ΛΟΓΙΑ ΝΤΡΕΠΟΜΑΙ ΠΟΥ ΖΩ ΕΔΩ!!!!!!!!!!!!




Aνταλλαγή του Ισραηλινού στρατιώτη Γκιλάτ Σαλίτ με 1.500 Παλαιστίνιους κρατούμενους
από Δικτύωση 22:28, Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2011
Εξαιρετικά νέα απο Παλαιστίνη!
Η συντρόφισσα Π.Μ. μεταδίδει από την Παλαιστίνη ότι πριν από λίγο υπογράφτηκε συμφωνία ανάμεσα στην κυβέρνηση της Χαμάς και την κυβέρνηση του σιωνιστικού κράτους για ανταλλαγή του στρατιώτη Γκιλάτ Σαλίτ, που έχει συλληφθεί αιχμάλωτους και κρατείται από τις δυνάμεις της Παλαιστινιακής Αντίστασης, με 1.500 Παλαιστίνιους κρατούμενους.
Ανάμεσα σ' αυτούς είναι ο γενικός γραμματέας του ΛΜΑΠ, Αχμαντ Σααντάτ, το ηγετικό στέλεχος της Φάταχ στη Δυτική Οχθη, Μαρουάν Μπαργούθι, όλες οι γυναίκες, τα παιδιά και οι άρρωστοι και ακόμη 350 κρατούμενοι. Σύνολο, επαναλαμβάνουμε, περίπου 1.500 άτομα.
Η ανταλλαγή αναμένεται να ολοκληρωθεί σε λίγες ώρες (γίνεται λόγος για το επόμενο δεκάωρο).
Πρόκειται για μια μεγάλη νίκη της Παλαιστινιακής Αντίστασης. Αυτός είναι ο δρόμος για τον Παλαιστινιακό λαό. Μόνο μέσα από την αντίστασή του έχει καταφέρει να πετύχει μικρές έστω νίκες, που κρατούν άσβεστη τη φλόγα της λευτεριάς, και όχι μέσα από παζάρια και συνομιλίες με τους Σιωνιστές και τους ιμπεριαλιστές προστάτες τους, ούτε με ανούσιες προσφυγές σε διεθνείς οργανισμούς που ελέγχονται ασφυκτικά από την ιμπεριαλιστική συμμορία.
http://www.palestineresist.gr/index.php/palestine/210-a-1500




αποδοκιμασιες στην κοζανη
από ημουν νιος και γερασα 13:49, Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2011
Eντονες ήταν οι αποδοκιμασίες τριών συμπολιτών μας σε βάρος των επισήμων της παρέλασης για την 99η επέτειο της απελευθέρωση της Κοζάνης από τον τουρκικό ζυγό. Λίγο πριν την έναρξη της παρέλασης, φώναξαν συνθήματα κατά του Υφυπουργού Εσωτερικών Πάρι Κουκουλόπουλου και του Βουλευτή της ΝΔ Γιώργο Κασαπίδη. Όταν άντρες της αστυνομίας αποπειράθηκαν να τους απομακρύνουν (κάπως άκομψα), δέχτηκαν τις έντονες αποδοκιμασίες του κοινού.