Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2011

Πεμπτη 6 Οκτωβριου 2011

«Είμαι ζωντανή»
Πέμπτη, 6 Οκτωβρίου 2011, 01:46
Μια 18χρονη γυναίκα η οποία φέρεται να είχε δολοφονηθεί άγρια από δυνάμεις Ασφαλείας στη Συρία εμφανίστηκε χθες στην κρατική τηλεόραση της ασιατικής χώρας, υποστηρίζοντας ότι όλα αυτά που ακούγονταν το τελευταίο χρονικό διάστημα είναι ψέματα. Εκπρόσωπος της Διεθνούς Αμνηστίας, επικαλούμενος ισχυρισμούς και στοιχεία συριακών οργανώσεων προάσπισης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων είχε ανακοινώσει πριν από δύο εβδομάδες ότι το πτώμα της Zainab al-Hosni, η οποία είχε συλληφθεί από την Αστυνομία, βρέθηκε σε νεκροτομείο της πόλης Χομς.
«Πρόκειται για την πρώτη γυναίκα που πέθανε στη διάρκεια της κράτησής της από τις δυνάμεις Ασφαλείας της ασιατικής χώρας», είχε αναφέρει τότε σε κείμενό του ο Οργανισμός.
«Αναγκάστηκα να εγκαταλείψω το σπίτι μου και να κρυφτώ. Ωστόσο αποφάσισε να μιλήσω δημόσια ύστερα από τις αναφορές που έλεγαν ότι με είχαν αποκεφαλίσει. Πήγα στην Αστυνομία και είπα την αλήθεια. Είμαι ζωντανή», δήλωσε.



«Αναίτιος» ο πόλεμος σε Ιρακ και Αφγανιστάν για το 1/3 των αμερικανών βετεράνων
Πέμπτη, 6 Οκτωβρίου 2011, 04:35
Το 1/3 των Αμερικανών στρατιωτών που συμμετείχαν στις στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου θεωρούν ότι δεν έπρεπε να εμπλακούν οι Η.Π.Α.., σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Pew Research Center. Ειδικότερα το 33% των βετεράνων συμφωνούν με αυτό που έχει ήδη δηλώσει το 45% της αμερικανικής κοινής γνώμης: «Οι επεμβάσεις σε Ιράκ και Αφγανιστάν δεν θα έπρεπε να έχουν γίνει».
Έξι στους δέκα ερωτηθέντες απάντησαν μάλιστα ότι οι Η.Π.Α. θα έπρεπε να εστιάσουν στα προβλήματα που υπάρχουν στο εσωτερικό τους και όχι να ασχολούνται με την εξωτερική πολιτκή.
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή περισσότερων από 4.000 στρατιωτών από τον Ιούλιο μέχρι τον Σεπτέμβριο.



Άθλος παγκόσμιας εμβέλειας!
Πέμπτη, 6 Οκτωβρίου 2011, 10:29
Συνολικά 28 ώρες κολύμπησε ο Γιώργος Τσιάνος από την Πελοπόννησο στην Κρήτη και έπιασε στεριά σήμερα στις 07.22 το πρωί.
Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες του trikalanews.gr, ο Τρικαλινός υπερπρωταθλητής και γιατρός, Γιώργος-Ιωάννης Τσιάνος, ο οποίος ξεκίνησε χθες στις 03.00 τα ξημερώματα έφτασε στις 07.22 σήμερα το πρωί στην Αγιά Γραμβούσας της Κρήτης, διασχίζοντας κολυμπώντας μια απόσταση περίπου 100 χιλιομέτρων.
Στόχος της προσπάθειας αυτής είναι η προβολή του Χανιώτικου Συλλόγου Εθελοντικής Προσφοράς και Στήριξης, «Ορίζοντας για παιδιά και ενήλικες με καρκίνο», που βρίσκεται στο πλευρό των παιδιών και των ενηλίκων που πάσχουν από καρκίνο.
Ο Γιώργος -Ιωάννης Τσιάνος διήνυσε την απόσταση Πελοποννήσου- Κρήτης σε 28 ώρες, γεγονός το οποίο χαρακτηρίζεται ως άθλος παγκόσμιας εμβέλειας.
Ο Τρικαλινός 34χρονος υπερπρωταθλητής στις πρώτες του δηλώσεις μόλις «έπιασε στεριά», εμφανώς πανευτυχής αλλά παράλληλα και εξουθενωμένος από την υπερπροσπάθεια του, είπε πως: «Ευτυχώς καταλήξαμε καλά και πετύχαμε εγώ και η ομάδα που με συνόδευε ένα όνειρο ζωής. Είμαι καλά στην υγειά μου και θέλω να ευχαριστήσω όλους όσους στάθηκαν στο πλάι μου στο κατόρθωμα αυτό».
Ο Γιώργος Τσιάνος μεταφέρεται για προληπτικούς λόγους σε κλινική των Χανίων, ώστε να περάσει τις απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις.


ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Κάθε 7ος Ουκρανός είναι μετανάστης
Είκοσι χρόνια συμπληρώνονται φέτος από τη διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης, κι η Ουκρανία, που ήταν η 2η σε μέγεθος πληθυσμού Σοβιετική Δημοκρατία της ΕΣΣΔ, γνωρίζει μια πρωτοφανή πληθυσμιακή «αιμορραγία», έχοντας χάσει μέσα σε 20 χρόνια τουλάχιστον 6,5 εκατομμύρια πολίτες (το 14% του πληθυσμού), που έχει αναγκαστεί να εγκαταλείψει τη χώρα προς αναζήτηση της τύχης του.
Αυτά τα στοιχεία της διεθνούς οργάνωσης για τη μετανάστευση επιβεβαιώθηκαν και από την κυβέρνηση της χώρας που εκτιμά πως ο μεγαλύτερος όγκος των Ουκρανών έχει καταφύγει στη Ρωσία, τη Γερμανία, τις ΗΠΑ, το Ισραήλ, την Τσεχία, την Ουγγαρία και την Πολωνία. Από τα 6,5 εκατομμύρια το 67% είναι άντρες και το 33% γυναίκες. Το 54% εργάζεται στη σφαίρα της οικοδομής και το 17% σε διάφορες εργασίες μέσα στα σπίτια. Το 9% ασχολείται σε αγροτικές εργασίες και το εμπόριο και το 6% στη βιομηχανία.
Η Ουκρανία, είκοσι χρόνια μετά την ανατροπή του σοσιαλισμού και τη διάλυση της ΕΣΣΔ, έρχεται αντιμέτωπη με τα αδιέξοδα του καπιταλισμού, την εξαθλίωση που βιώνει μεγάλη μερίδα του πληθυσμού, την ανεργία, τους χαμηλούς μισθούς και τις συντάξεις πείνας, τις ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις στην περιοχή, τις συνέπειες της καπιταλιστικής κρίσης. Είναι χαρακτηριστικό πως μόνο μέσα στο 2009 το ΑΕΠ της Ουκρανίας συρρικνώθηκε κατά 15,1%. Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι η προσπάθεια εκατομμυρίων κατοίκων της να ζητήσουν καλύτερη τύχη στο εξωτερικό.



ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ
Επιμένουν οι Παλαιστίνιοι στο αίτημα μονομερούς αναγνώρισης ανεξαρτησίας
Αναγνωριση απο την Unesco
ΠΑΡΙΣΙ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--
Σχέδιο απόφασης για να γίνει δεκτή ως κανονικό μέλος στην Unesco (Ουνέσκο) κατέθεσε, χτες, η παλαιστινιακή αντιπροσωπεία στον Επιστημονικό - Εκπαιδευτικό - Πολιτιστικό Οργανισμό του ΟΗΕ, στο πλαίσιο της διπλωματικής εκστρατείας που έχει ξεκινήσει με την κατάθεση αιτήματος μονομερούς αναγνώρισης ανεξαρτησίας από τον ΟΗΕ. Στόχος της παλαιστινιακής κίνησης είναι να αξιοποιήσει κάθε βήμα και κάθε μέσο προκειμένου να ασκηθεί ακόμη μεγαλύτερη πίεση τόσο προς τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ όσο και προς το Συμβούλιο Ασφαλείας.
Το σχέδιο απόφασης έγινε δεκτό από το διοικητικό συμβούλιο της Unesco, στο οποίο τη συγκεκριμένη στιγμή εκπροσωπούνταν τα 40 από τα 58 μέλη του, και αποφασίστηκε να παρουσιαστεί επισήμως στο 193μελές σώμα των μελών της Οργάνωσης που θα συνέλθει, για την ετήσια σύνοδό του, μεταξύ 25 Οκτώβρη και 10 Νοέμβρη. Οι Παλαιστίνιοι διατηρούν, από το 1974, το καθεστώς του παρατηρητή στην Unesco και έχουν διατυπώσει και στο παρελθόν παρόμοιο αίτημα, το οποίο έχει απορριφθεί.
Την έντονη δυσφορία της εξέφρασε η ισραηλινή αντιπροσωπεία, κατηγορώντας τους Παλαιστινίους ότι προσπαθούν να «πολιτικοποιήσουν έναν πολιτιστικό οργανισμό και τελικά να παρεμποδίσουν την καθιερωμένη λειτουργία του». Εξαιρετικά αρνητική ήταν η αντίδραση και της επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του αμερικανικού Κογκρέσου (ένα 24ωρο νωρίτερα είχε ανακοινώσει «πάγωμα» 200 εκατομμυρίων δολαρίων, που απομένουν να δοθούν στην Παλαιστινιακή Αρχή στο πλαίσιο της ετήσιας αμερικανικής βοήθειας). Η Ιλιάνα Ρος - Λέντινεν, μέλος των Ρεπουμπλικανών, απείλησε ότι οι ΗΠΑ θα διακόψουν τη χρηματική συμβολή τους και προς την Unesco αν αποδεχτεί το αίτημα των Παλαιστινίων!


ΧΙΛΗ
Συνεχίζονται οι φοιτητικές κινητοποιήσεις
Ποινικοποιηση των φοιτητικων και μαθητικων αγωνων απο τον πινοτσετικο προεδρο!
ΣΑΝΤΙΑΓΟ.--
Χθες (βράδυ ώρα Ελλάδας) αναμενόταν να πραγματοποιηθεί η δεύτερη συνάντηση των εκπροσώπων των φοιτητών και μαθητών με τον υπουργό Παιδείας Φελίπε Μπούλνες, δεδομένης της πρότασης που έχει κατατεθεί εκ μέρους της κυβέρνησης που προβλέπει την αύξηση των δαπανών για την Παιδεία κατά 7,2%. Ωστόσο ο διάλογος έχει υπονομευτεί.
Η κυβέρνηση του ακροδεξιου πινοτσετικου προέδρου Σεμπαστιάν Πινιέρα είναι αυτή που υπονόμευσε το διάλογο καθώς ναι μεν κατέθεσε σχέδιο για την αύξηση των δαπανών για την Παιδεία, 48 ώρες αργότερα ωστόσο, προώθησε στο Κοινοβούλιο νομοσχέδιο ποινικοποίησης των αγώνων των μαθητών, των φοιτητών αλλά και οποιουδήποτε άλλου μαζικού και λαϊκού αγώνα, καθώς προβλέπει αυστηρές ποινές που φτάνουν μέχρι και τριετή φυλάκιση σε όσους συμμετέχουν σε καταλήψεις σχολείων και Πανεπιστημίων και κινητοποιήσεις και διαδηλώσεις όπου μπορεί να προκληθούν επεισόδια! Σύσσωμο το φοιτητικό και μαθητικό κίνημα απέρριψε το νομοσχέδιο που κατά τον Πινιέρα υποτίθεται «στρέφεται κατά του εγκλήματος και όλων αυτών που απειλούν τη δημόσια τάξη». Το νομοσχέδιο συνάντησε και σφοδρές αντιδράσεις εντός του Κογκρέσου. Χαρακτηριστικές οι δηλώσεις του Αλντο Κορνέχο, κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του κεντρώου Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος που τόνισε ότι «η κυβέρνηση λανθάνει εάν επιζητεί την επίλυση των δομικών προβλημάτων της Παιδείας με τη φυλάκιση των φοιτητών. Προφανώς, η καταστολή δεν είναι ο τρόπος».
Το συμπέρασμα που εξάγεται αβίαστα είναι δεδομένης της πολιτικής του πινοτσετικου φασιστα προέδρου Πινιέρα, από την αρχή να αντιμετωπίσει το κίνημα αυτό με ανείπωτη καταστολή - το ίδιο έπραξε και τη Δευτέρα στο νέο γύρο διαδηλώσεων όπου επίσης πραγματοποιήθηκαν δεκάδες συλλήψεις - είναι ότι η πρόταση αποτελεί πολιτικό ελιγμό δίχως να έχει την πρόθεση να την υλοποιήσει. Εξάλλου το φοιτητικό κίνημα έτεινε έτσι κι αλλιώς στην απόρριψη της «νέας πρότασης» δεδομένου ότι αποτελεί ναι μεν βελτιωμένη αλλά δεν εξασφαλίζει μία «πραγματικά δημόσια και ποιοτική Παιδεία», το βασικό αίτημα των κινητοποιήσεων που οδεύουν προς συμπλήρωση 6 μηνών, κάτι που δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί σύμφωνα με τον πρόεδρο Πινιέρα «δεδομένης της οικονομικής κατάστασης».
Στο μεταξύ, η Συνομοσπονδία των Υγειονομικών στις Τοπικές Κοινότητες-(CONFUSAM) συνεχίζουν την απεργία ολόκληρη την εβδομάδα μετά την απεργία 72 ωρών της προηγούμενης. Οι Υγειονομικοί απαιτούν την κύρωση της συμφωνίας για τις συλλογικές συμβάσεις που έχει λήξει από τον προηγούμενο Δεκέμβρη, μία κύρωση που δεν έχει γίνει παρά τη συμφωνία με την κυβέρνηση και μεγαλύτερες δαπάνες για τη δημόσια υγεία.


ΣΟΜΑΛΙΑ
Περισσότερες επιθέσεις «υπόσχονται» οι ισλαμιστές τους κατακτητες
ΜΟΓΚΑΝΤΙΣΟΥ.--
Με νέες, περισσότερες βομβιστικές επιθέσεις προειδοποιησαν χτες οι ισλαμιστές της οργάνωσης «Αλ Σαμπάμπ» στη Σομαλία, τους κατακτητες δουλους των σταυροφορων και τους ντοπιους δουλους τους, έπειτα από την προχτεσινή βομβιστική επίθεση που εξαπέλυσαν στην πρωτεύουσα Μογκαντίσου, προκαλώντας το θάνατο 72 ατομων...
Ο εκπρόσωπος των ισλαμιστών, Αλί Μοχαμούντ Ρέτιζ δήλωσε ότι ο βομβιστής αυτοκτονίας που οδήγησε προχτές το φορτηγό γεμάτο εκρηκτικά έξω από κτιριακό συγκρότημα υπουργείων και κατοικιών ήταν ένας Σομαλός φοιτητής ονόματι Μπασάρ Αμπντουλαχί Νουρ και ότι η επίθεση ήταν προειδοποίηση σε όσους «νόμιζαν ότι η οργάνωση εγκατέλειψε για πάντα το Μογκαντίσου», όταν εγκατέλειψαν στρατόπεδά τους τον περασμένο Αύγουστο


ΤΡΙΠΟΛΗ.-- Μέσα σε συνοικίες της Σύρτης, της γενέτειρας του Καντάφι, διεξάγονται, πλέον, οι μάχες ανάμεσα σε παλιοτομαρα του μεταβατικού συμβουλίου που εχει στησει το ΝΑΤΟ και ενόπλους πιστούς στην Λιβυη και στον Κανταφι, σύμφωνα με τους πουλημενα καθικια του ΝΑΤΟ που υποστηρίζουν ότι απομένουν μόνο λίγες ώρες μέχρι την τελική πτώση της πόλης στα χέρια τους. Εντούτοις, πληθαίνουν οι καταγγελίες αμάχων που προσπαθούν να ξεφύγουν από την κόλαση, ότι τόσο τα "αντικαθεστωτικα" καθικια του ΝΑΤΟ όσο και το ΝΑΤΟ πλήττουν αδιαλείπτως και αδιακρίτως τις κατοικημένες περιοχές έχοντας προκαλέσει εκατόμβες νεκρών.
ΣΑΝΑ'Α.-- Στο Ταΐζ, 270 χλμ νοτιοδυτικά της υεμενίτικης πρωτεύουσας, μεταφέρθηκε, χθες, το επίκεντρο των συγκρούσεων ανάμεσα σε διαδηλωτές, στρατιώτες και φυλάρχους που έχουν συνταχθεί με την αντιπολίτευση και τη Ρεπουμπλικανική Φρουρά που μάχεται πάντα υπό τις εντολές του Αλί Αμπντουλάχ Σάλεχ. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, τα πυρά πυροβολικού που έπληξαν τόπους διαδηλώσεων σκότωσαν 8 πολίτες και τραυμάτισαν περισσότερους από 150.
ΚΑΪΡΟ.-- Διέψευσε κατηγορηματικά ο στρατάρχης Ταντάουι, επικεφαλής του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου που ελέγχει τη χώρα, ότι ο στρατός σχεδιάζει να παρουσιάσει δικό του υποψήφιο στις προεδρικές εκλογές, των οποίων η διεξαγωγή θα αρχίσει στις 28 Νοεμβρίου και θα ολοκληρωθεί σταδιακά. Το Συμβούλιο βρίσκεται υπό ασφυκτική λαϊκή πίεση να προχωρήσει σε περαιτέρω αλλαγές του εκλογικού νόμου αλλά και σε άρση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που παραμένει πάντα σε ισχύ.
ΛΟΣ ΑΝΤΖΕΛΕΣ.-- Χιλιάδες κρατούμενοι στις φυλακές της Καλιφόρνια συνεχίζουν την απεργία πείνας που άρχισε πριν εννέα ημέρες, διαμαρτυρόμενοι κατά κύριο λόγο για τις απάνθρωπες συνθήκες κράτησης που περιλαμβάνουν ακόμη και βασανιστήρια εκ μέρους των δεσμοφυλάκων. Η διαμαρτυρία έχει διευρυνθεί και σύμφωνα με ανθρωπιστικές οργανώσεις, συμμετέχουν πλέον πάνω από 12.000 κρατούμενοι στα 8 σωφρονιστικά ιδρύματα της Καλιφόρνιας περιλαμβανομένων και κρατουμένων που φιλοξενούνται σε φυλακές στο Μισισίπι, στην Αριζόνα και στην Οκλαχόμα.







«Αρνούμαι να συμμετέχω»: Η απάντηση του Γ. Ρούση στο Υπ. Παιδείας για τη συγκρότηση διορισμένων συμβουλίων
Σε επιστολή που έλαβε από το Υπουργείο Παιδείας ο καθηγητής Γιώργος Ρούσης απάντησε περήφανα: «Αρνούμαι να συμμετέχω…». Ακολουθεί η επιστολή του Υπουργείου και η απάντηση του Γιώργου Ρούση.
Αξιότιμε κ. Ρούση,
Όπως μάλλον γνωρίζετε, μετά την παρέλευση άπρακτης της προθεσμίας για την έκδοση διαπιστωτικής πράξης εκ μέρους του Πρύτανη του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών για τη συγκρότηση της πενταμελούς επιτροπής που θα διενεργήσει τις εκλογές για την ανάδειξη των εσωτερικών μελών του Συμβουλίου του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών, η πράξη αυτή σύμφωνα με το νόμο θα γίνει από την Υπουργό Παιδείας.
Σας ενημερώνουμε ότι με δεδομένη τη σειρά κατάταξής σας στον κατάλογο των αρχαιοτέρων Καθηγητών του Ιδρύματός σας, και σε περίπτωση που δεν υπάρξουν έγγραφες αποδοχές συμμετοχής που προηγούνται στη σειρά αρχαιότητας, η Υπουργός πρόκειται να σας ορίσει ως μέλος της εν λόγω πενταμελούς επιτροπής.
Σε περίπτωση που υπάρχει πολύ σοβαρό και αιτιολογημένο κώλυμα συμμετοχής σας παρακαλούμε όπως μας το γνωρίσετε στην ίδια την Υπουργό, κ. Άννα Διαμαντοπούλου με ηλεκτρονικό μήνυμα, στη διεύθυνση
ypourgos@minedu.gov.gr
, με κοινοποίηση στη δική μου ηλεκτρονική διεύθυνση το αργότερο έως την Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2011, 12.00
μεσημβρινή.
Με εκτίμηση
Καθηγητής Βασίλης Παπάζογλου
Ειδικός Γραμματέας Ανώτατης Εκπαίδευσης
Κυρία υπουργέ,
Κατανοώ απολύτως, το ότι με δεδομένο ότι αδυνατείτε να εφαρμόσετε ένα νόμο που στήριξε σύσσωμο το μπλοκ της αστικής εξουσίας έχετε χάσει την ψυχραιμία σας και αυθαιρετείτε διότι:
1. Το να θεωρείτε τη μη απάντηση ως καταφατική απάντηση, είναι αυθαιρεσία.
2. Το να στέλνετε ένα e-mail για ένα τόσο σοβαρό θέμα στις 12.20 το μεσημέρι της 4/10, και να θεωρείτε αν δεν απαντήσουμε μέχρι τις 12 το μεσημέρι της μεθεπόμενης, ( λες και είμαστε υποχρεωμένοι να
βρισκόμαστε πάνω από τους υπολογιστές μας , και να αντιδρούμε με τους ρυθμούς που εσείς ορίζετε) ότι συμφωνούμε με τον διορισμό μας, αποτελεί αυθαιρεσία στο τετράγωνο.
3. Το να ανάγετε την αφεντιά σας σε κριτή της σοβαρότητας των λόγων άρνησης συμμετοχής που μπορεί να επικαλεστεί ο καθένας μας αποτελεί αυθαιρεσία στον κύβο.
Παρόλα αυτά για να μην υποστώ το διασυρμό να δω το όνομα μου στην πενταμελή επιτροπή του Παντείου, όπερ καθόλου απίθανο στα πλαίσια του αυθαίρετου τρόπου λειτουργίας σας, σπεύδω να σας δηλώσω κατηγορηματικά ότι σεβόμενος και την ομόφωνη απόφαση της Συνόδου των πρυτάνεων περί αντισυνταγματικότητας του νόμου σας, αρνούμαι να συμμετέχω:
- σε μια διαδικασία που δολοφονεί το πανεπιστήμιο μετατρέποντας το σε
Ανώνυμη Εταιρία,
- σε μια διαδικασία η οποία δεν αρμόζει σε ακαδημαϊκούς δασκάλους που
σέβονται το λειτούργημα τους,
-σε μια διαδικασία την οποία αρνείται να εφαρμόσει η συντριπτική
πλειοψηφία των πρυτανικών αρχών των ΑΕΙ, των φοιτητών και των
συναδέλφων μου.
Γιώργος Ρούσης
Καθηγητής Παντείου Πανεπιστημίου




Κα Χάρις Αλεξίου, οι Παλαιστίνιοι σας ζητάμε συγνώμη, αλλά δε μας αφήνουν να έρθουμε στη σ
από Σύλλογος ΙΝΤΙΦΑΝΤΑ 16:46, Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2011
Κα Χάρις Αλεξίου, οι Παλαιστίνιοι σας ζητάμε συγνώμη, αλλά δε μας αφήνουν να έρθουμε στη συναυλία σας
Αγαπητή κα Χάρις Αλεξίου,
(ή επιτρέψτε μας) Χαρούλα μας,
Με χαρά μάθαμε όλοι/ες οι Παλαιστίνιοι/ες ότι, παρά το κάλεσμα μιας κάποιας αυτοαποκαλούμενης παλαιστινιακής κοινωνίας των πολιτών αλλά και κάποιων Ισραηλινών ακτιβιστών για πολιτιστικό μποϊκοτάζ του ισραηλινού απαρτχάιντ μέχρι να σταματήσει τα εγκλήματα και να συμμορφωθεί με το διεθνές δίκαιο, εσείς δε θα ακολουθήσετε το παράδειγμα άλλων καλλιτεχνών (όπως οι Ρότζερ Γουότερς, Νατάσσα Άτλας, Έλβις Κοστέλο κ.α.) και θα έρθετε να τραγουδήσετε στην ιστορική Παλαιστίνη – συγνώμη, στο Ισραήλ.
Γνωρίζουμε ότι και εσείς όπως και άλλοι Έλληνες καλλιτέχνες ( Γιάννης Κότσιρας, Ντέμης Ρούσος, Γιώργος Νταλάρας, Γλυκερία κ.α.) δεν μπλέκετε την πολιτική με την τέχνη και έρχεστε να τραγουδήσετε για την ειρήνη και για όλους τους λαούς της περιοχής, που άλλωστε έχουν κοινές πολιτιστικές ρίζες.
Δυστυχώς η χαρά μας για τον ερχομό σας μετριάζεται από το γεγονός ότι δεν θα μπορέσουμε να παραβρεθούμε όπως τόσο πολύ θα θέλαμε, στη συναυλία σας.
Πάνω από 1,5 εκατομμύριο κάτοικοι της Λωρίδας της Γάζας, στην πλειονότητά μας παιδιά, στην πλειονότητά μας πρόσφυγες της «Νάκμπα» (δηλ. της καταστροφής, της εθνοκάθαρσης του ’48), βρισκόμαστε αποκλεισμένοι μέσα στη Λωρίδα και δεν μας επιτρέπεται όχι απλώς να βγούμε για να παρακολουθήσουμε τη συναυλία σας, αλλά πέραν ελαχίστων εξαιρέσεων, ούτε για να πάμε σε νοσοκομεία ή να σπουδάσουμε.
Άλλα περίπου 2,5 εκατομμύρια από εμάς, επίσης μεταξύ των οποίων πολλοί πρόσφυγες του ‘48, βρισκόμαστε αποκλεισμένοι (ακόμα και μεταξύ μας) στη Δυτική Όχθη και πλέον δε μας επιτρέπεται να επισκεφτούμε την περιοχή στην οποία θα δώσετε συναυλία, όχι μόνο για να την παρακολουθήσουμε, αλλά ούτε καν για να πάμε να δουλέψουμε για ένα μεροκάματο όπως κάναμε παλιά. Αλλά ακόμα και αν μας άφηναν, θα έπρεπε να περάσουμε τόσα πολλά τσεκπόιντς καθώς και το Τείχος, που είναι αμφίβολο αν θα προλαβαίναμε να φτάσουμε εγκαίρως, στην ώρα μας για τη συναυλία σας.
Πάνω από 5 εκατομμύρια άλλοι είμαστε διασκορπισμένοι ανά τον κόσμο πρόσφυγες του ’48 («κρατάει χρόνια αυτή η κολόνια »…) και δεν μας επιτρέπεται να επισκεφτούμε τα χωριά μας που καταστράφηκαν τότε (ανάμεσά τους και η Καισάρεια όπου τραγουδάτε συνήθως), τα σπίτια μας, τους συγγενείς μας αλλά κυρίως δεν μας επιτρέπεται να έρθουμε στη συναυλία σας. Σκεφτόμασταν πάντως να το προσπαθήσουμε, διοργανώνοντας ειρηνικές πορείες για να επιστρέψουμε στην περιοχή που θα τραγουδήσετε, αλλά τις τελευταίες φορές που προσπαθήσαμε κάτι τέτοιο, τον περασμένο Μάιο και τον Ιούνιο, κάποιοι –όχι προφανώς από τους θαυμαστές σας- μας υποδέχτηκαν με πραγματικά πυρά και είχαμε δεκάδες νεκρούς.
Σκεφτόμασταν έστω να πάρουμε το αεροπλάνο και να έρθουμε μόνο και μόνο για τη συναυλία σας. Αλλά την τελευταία φορά που κάποιοι ξένοι το προσπάθησαν, τον περασμένο Ιούλιο, βρέθηκαν στοιβαγμένοι κατά εκατοντάδες στα κρατητήρια του αεροδρομίου Μπεν Γκουριόν. Μέχρι και με πλοίο θα ερχόμασταν αλλά όταν κάποιοι που έχουμε πάρει ξένη υπηκοότητα προσπαθήσαμε με πολλούς ξένους φίλους μας το 2010 κάτι παρόμοιο, να πάμε στη Γάζα με πλοία, κάποιοι Ισραηλινοί – σίγουρα όχι από τους θαυμαστές σας - μας επιτέθηκαν, σκότωσαν 8 Τούρκους συνταξιδιώτες μας και έναν Αμερικανό τουρκικής καταγωγής, τραυμάτισαν δεκάδες και αφού μας ξυλοκόπησαν ή μας έκαναν ηλεκτροσόκ με τέιζερ, μας στοίβαξαν κατά εκατοντάδες σε φυλακές και τελικά μας απέλασαν. Ευτυχώς το 2011 όταν προσπαθήσαμε να κάνουμε την ίδια τρέλα, ο πρωθυπουργός της χώρας σας, της Ελλάδας, ο κ. Παπανδρέου, (προφανώς ενθυμούμενος την αδερφική φιλία του μακαρίτη του πατέρα του με τον επίσης εκλιπόντα Γιάσερ Αραφάτ), μας προστάτευσε σαν πατέρας και με τη συνδρομή πάνοπλων λιμενικών μας απέτρεψε από το να πάθουμε τα ίδια και χειρότερα.
Περίπου 5.500 χιλιάδες από εμάς μεταξύ των οποίων εκατοντάδες παιδιά, βρισκόμαστε φυλακισμένοι/ες σε ισραηλινές φυλακές, ακόμα και σε φυλακές-στρατόπεδα στην έρημο. Όπως καταλαβαίνετε είναι αμφίβολο αν θα μας δοθεί όχι 5ήμερη άδεια, όπως γίνεται στη χώρα σας, αλλά ούτε άδεια μισής ημέρας για να μπορέσουμε να έρθουμε στη συναυλία σας. Εμείς πάντως θα το προσπαθήσουμε και είμαστε διατεθειμένοι/ες να κάνουμε ακόμα και απεργία πείνας για να διεκδικήσουμε ολιγόωρη άδεια και να μπορέσουμε έτσι να παρακολουθήσουμε τη συναυλία σας.
Χιλιάδες από εμάς βρισκόμαστε ανάπηροι στα σπίτια μας (ή ακόμα στα νοσοκομεία) μετά από τραυματισμούς όχι μόνον από άγριους ξυλοδαρμούς εποίκων και φαντάρων – σίγουρα όχι εκ των θαυμαστών σας – , αλλά και από όχι-και-τόσο-«πλαστικές» σφαίρες, πραγματικά πυρά, οβίδες, βόμβες, πυραύλους, λευκό φώσφορο κ.λπ. Πραγματικά ονειρευόμασταν να έρθουμε στη συναυλία σας, αλλά οι γιατροί προς το παρόν δεν μας το επιτρέπουν.
Τέλος πάνω από 6.500 χιλιάδες από εμάς, εκ των οποίων περίπου το 1/5 παιδιά, από τα οποία το ¼ κάτω των 12 ετών, έχουμε σκοτωθεί τα τελευταία 11 χρόνια από ισραηλινά πυρά και όπως καταλαβαίνετε ειδικά εμείς είναι λιγάκι δύσκολο να παραβρεθούμε. Παρόλα αυτά να είστε σίγουρη πως θα σας ακούσουμε «από την άκρη του ουρανού».
Συγνώμη λοιπόν που όλοι εμείς οι Παλαιστίνιοι θαυμαστές και θαυμάστριές σας δε θα μπορέσουμε τελικά να έρθουμε στη συναυλία σας στην καρδιά της ιστορικής Παλαιστίνης – συγνώμη, Ισραήλ – αλλά είμαστε σίγουροι/ες ότι «η αγάπη σας θα μας βρει όπου και να ‘μαστε».
«Δι’ ευχών»:
Των «ελεύθερων πολιορκημένων» της αποκλεισμένης Λωρίδας της Γάζας
Των «εντοιχισμένων» της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης
Των εκτοπιζόμενων της κατεχόμενης Ανατολικής Ιερουσαλήμ
Των εξόριστων-προσφύγων της παλαιστινιακής διασποράς
Των Παλαιστινίων φυλακισμένων
Των Παλαιστινίων τραυματιών και αναπήρων
Των Παλαιστινίων μαρτύρων
Όλων των Παλαιστινίων θαυμαστών και θαυμαστριών σας
Για την ελεύθερη απόδοση των ιδεών:
Σύλλογος Αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό Λαό ΙΝΤΙΦΑΝΤΑ
Υ.Γ. Γνωρίζουμε πόσο πολύ έχετε πληγεί και εσείς κα Αλεξίου από την οικονομική κρίση που πλήττει τη χώρας σας και όχι μόνο. Και πόσο ανάγκη έχετε τα έσοδα αυτής της συναυλίας. Το γεγονός πως δε θα μπορέσουμε να παραβρεθούμε στη συναυλία σας, δε σημαίνει ότι δε θέλουμε να σας στηρίξουμε σε αυτή τη δύσκολη στιγμή σας. Στείλτε μας έναν αριθμό λογαριασμού και εμείς θα σας στείλουμε το αντίτιμο του εισιτηρίου. Δε θέλουμε τίποτα σε αντάλλαγμα. Μόνο να συμβάλλετε και εσείς ώστε σε επόμενη συναυλία σας στην ιστορική Παλαιστίνη – συγνώμη, Ισραήλ – να μπορέσουμε –τουλάχιστον κάποιοι/ες από εμάς – να παραβρεθούμε. Ευχαριστούμε εκ των προτέρων.
http://intifadagr.wordpress.com/