Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2012

Παρασκευη 10 Φεβρουαριου 2012

Στο Σύνταγμα ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ, έξω από το Υπ. Εργασίας το ΠΑΜΕ
Παρασκευή, 10 Φεβρουαρίου 2012, 11:08
Χιλιάδες πολίτες συγκεντρώθηκαν στο Σύνταγμα και την πλατεία Ομονοίας για να διαδηλώσουν, στο πλαίσιο των τριημέρων κινητοποιήσεων που προανήγγειλε η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ.
Να σημειωθεί ότι το Υπουργείο Οικονομίας και Εργασίας τελούν υπό κατάληψη.
Στην πλατεία Ομονοίας, περί τα 10.000 άτομα, μέλη του ΠΑΜΕ, έχουν ανταποκριθεί μέχρι στιγμής στο κάλεσμα για αντίσταση ενάντια στα αντιλαϊκά μέτρα της κυβέρνησης.
Η κυκλοφορία στην οδό Πανεπιστημίου έχει διακοπεί, από το ύψος της Σίνα. Επιπλέον, κλειστές είναι οι οδοί Σταδίου, Αιόλου, Αγίου Κωνσταντίνου, Αθηνάς και Πειραιώς.
Στο μεταξύ κατάληψη στο Υπουργείο Εργασίας πραγματοποιούν oι εργαζόμενοι και μέλη του ΠΑΜΕ. Τελικά μετά από διαβουλεύσεις τα μέλη του ΠΑΜΕ κατευθύνονται προς το Υπουργείο Εργασίας.
Πρωινή κατάληψη έγινε στα γραφεία της Περιφέρειας Κρήτης, από το ΠΑΜΕ.
Δεκάδες διαδηλωτές έχουν συγκεντρωθεί, αυτή την ώρα στην Καμάρα (Θεσσαλονίκη), προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για το νέο Μνημόνιο. Το ΠΑΜΕ έδωσε ραντεβού στο Άγαλμα Βενιζέλου.





Ενταση επικρατεί αυτήν την ώρα στο Σύνταγμα (14.15) μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών, όταν ομάδα ατόμων επιτέθηκε σε δυνάμεις των ΜΑΤ, στην οδό Φιλελλήνων. Οδομαχίες και στα Προπύλαια. Η αστυνομία έχει κάνει χρήση χημικών, ενώ πραγματοποιήθηκε και μία προσαγωγή. Πληροφορίες για τραυματισμό ενός ατόμου.
Σύμφωνα με την αστυνομία, τα επεισόδια ξεκίνησαν λίγο πριν από τις 2 το μεσημέρι, όταν οι ομάδες των νεαρών που συμμετέχουν στη διαδήλωση πέταξαν αρχικά πέτρες και ξύλα εναντίον των ΜΑΤ, στη συμβολή Φιλελλήνων και Οθωνος και βόμβες μολότοφ, εναντίον των αστυνομικών στην οδό Μητροπόλεως.
Οι αστυνομικές δυνάμεις έχουν κάνει χρήση χημικών, ενώ αυτή την ώρα υπάρχουν αψιμαχίες στην κάτω πλευρά της πλατείας Συντάγματος.
Στο πλαίσιο της επιχείρησης έχει γίνει μία προσαγωγή, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχουν και τραυματισμοί.
Ολοκληρώθηκαν τα συλλαλητήρια ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ και ΠΑΜΕ
Πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε νωρίτερα στο Σύνταγμα στο πλαίσιο της 48ωρης απεργίας που κήρυξαν τα συνδικάτα ενάντια στο νέο Μνημόνιο.





Χουντικη προσαγωγη για καθηγήτρια η διαδήλωση για το φράχτη
Παρασκευή, 10 Φεβρουαρίου 2012, 10:22
Εχουν ξεσαλωσει τελειως οι προδοτες της Ελλαδας, τα χουντικα σταγονιδια!!!!!
Πλήρωσε τη συμμετοχή της στη διαδήλωση κατά του φράχτη στον Έβρο με προσαγωγή στην ασφάλεια και ανάκριση, με μεθόδους που θυμίζουν άλλες, σκοτεινές εποχές.
Καθηγήτρια καλών τεχνών από την Ορεστιάδα κατήγγειλε ότι έζησε ένα πρωτοφανές μαρτύριο στην αστυνομία, φτάνοντας σε σημείο να υποβληθεί μέχρι και σε έλεγχο στα γεννητικά της όργανα, ενώ ήδη την υπόθεση ανέλαβε η τοπική ΕΛΜΕ, που χθες έστειλε εξώδικο στους υπεύθυνους της αστυνομίας.
Η 33χρονη, που υπηρετεί στη μέση εκπαίδευση, ήταν μία από τους περίπου 40 διαδηλωτές που συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Νέας Βύσσας το πρωί της περασμένης Δευτέρας, διαμαρτυρόμενοι για την απόφαση ανέγερσης του φράχτη στα χερσαία ελληνοτουρκικά σύνορα. Η συγκέντρωση, στην οποία δεν σημειώθηκε το παραμικρό, καταγράφηκε ως μία από τις πλέον ειρηνικές διαδηλώσεις.
Ωστόσο η καθηγήτρια, όπως κατήγγειλε, κλήθηκε να πληρώσει τη συμμετοχή της με μία πρωτοφανή προσαγωγή, με χειροπέδες, στο τμήμα ασφαλείας Ορεστιάδας. «Βγήκα από το σπίτι μου και μ’ ανάγκασαν να μπω στο περιπολικό, λέγοντας ότι είμαι κατηγορούμενη για ναρκωτικά, όταν εγώ δεν έχω καπνίσει ούτε απλό τσιγάρο στη ζωή μου», είπε η 33χρονη στη «Μακεδονία» εμφανώς ταραγμένη απ’ όσα υποστήριξε ότι πέρασε. «Μου ζητούσαν τα στοιχεία μου, και όταν τους έλεγα ότι βρίσκονται στην τσάντα που οι ίδιοι κρατούσαν, έλεγαν ότι αρνούμαι να τα δώσω», συμπλήρωσε. Χαρακτηριστικό της βιαιότητας που καταγγέλλει η ίδια ότι χρησιμοποιήθηκε για να προσαχθεί με χειροπέδες ήταν ότι γειτόνισσά της, βλέποντας το σκηνικό, κάλεσε την Άμεση Δράση νομίζοντας ότι πρόκειται για… απαγωγή.
Το μαρτύριο συνεχίστηκε, όπως περιέγραψε, μέσα στο περιπολικό της αστυνομίας, όταν ο ένας αστυνομικός που καθόταν δίπλα της έσφιγγε το κασκόλ στο λαιμό της, χωρίς η ίδια να έχει τη δυνατότητα να αντιδράσει επειδή ήταν δεμένη. «Με χλεύαζαν λέγοντας ότι τα μαλλιά μου μυρίζουν χασίς, μέσα στο περιπολικό μού έλεγαν ότι ήδη έχω τεθεί σε διαθεσιμότητα και πως έχει ενημερωθεί ο εισαγγελέας και ότι έδωσε τις σχετικές εντολές», υποστήριξε η καθηγήτρια.
Αποκορύφωμα των όσων καταγγέλλει ότι πέρασε είναι ο σωματικός έλεγχος στα γεννητικά όργανα, στον οποίο την υπέβαλε γυναίκα αστυνομικός αλλά υπό το βλέμμα άντρα συναδέλφου της, που κοιτούσε από το παράθυρο του δωματίου. «Έψαξαν όλα τα απόκρυφά μου σημεία, ενώ ένας έβλεπε από το παράθυρο και ζήτησα να γίνει η έρευνα σε χώρο που είναι κλειστός», είπε. «Μ’ έβριζαν συνέχεια λέγοντας ότι δεν πρέπει να είμαι καθηγήτρια των παιδιών τους, ούρλιαζαν μέσα στ’ αυτιά μου και με ρωτούσαν αν είμαι σε τρομοκρατική οργάνωση, μετά ότι με ψάχνουν για ναρκωτικά».
Κατήγγειλε επίσης πως παρά τις συνεχείς εκκλήσεις της να επικοινωνήσει με τον εισαγγελέα, αφού της έλεγαν ότι εκείνος έδωσε εντολή, αλλά και με το δικηγόρο της, αφού της μετέφεραν πως είχε συλληφθεί, οι αστυνομικοί αρνούνταν ακόμη και να απαντήσει στο κινητό της τηλέφωνο.
Η 33χρονη αφέθηκε ελεύθερη, αφού οδηγήθηκε, όπως είπε, ενώπιον του διοικητή του τμήματος, ενώ οι άλλοι αστυνομικοί που την προσήγαγαν υποστηρίζει πως την απείλησαν ότι αν μιλήσει για όσα έγιναν θα αντιμετωπίσει και άλλα προβλήματα. Για το περιστατικό ενημερώθηκε το συμβούλιο της τοπικής ΕΛΜΕ, που ανέλαβε τη νομική προστασία της καθηγήτριας.
Χθες στάλθηκε εξώδικη διαμαρτυρία στη γενική αστυνομική διεύθυνση και ζητήθηκε να δοθούν εξηγήσεις για τα όσα κατήγγειλε ότι συνέβησαν η 33χρονη.






Επιμένουν οι διαδηλωτές στην Ρουμανία
Παρασκευή, 10 Φεβρουαρίου 2012, 12:20
Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας κατά του κυβερνώντος Δημοκρατικού Φιλελεύθερου Κόμματος (PDL) και του προέδρου της Ρουμανίας, Τράιαν Μπασέσκου, πραγματοποιήθηκαν και χθες σε πολλές ρουμανικές πόλεις.
Στην πόλη Ποτοσάνι, στο βορειανατολικό τμήμα της χώρας, οι διαδηλωτές ζήτησαν πρόωρες εκλογές και την παραίτηση του προέδρου της χώρας και δήλωσαν ότι θα συνεχίσουν τις διαμαρτυρίες παρ’ ότι αντικαταστάθηκε ο πρωθυπουργός.
Στο κέντρο της πόλης Σιμπίου πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας, με τους διαδηλωτές να φωνάζουν συνθήματα κατά του Τράιαν Μπασέσκου και της κόρης του Έλενα, η οποία είναι μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Ο πρόεδρος της οργάνωσης «Σιμπίου Δεκέμβριος 1989» Μιρτσέα Μπούκουρ δήλωσε ότι οι διαδηλώσεις δεν θα σταματήσουν, αν δεν παραιτηθεί «η κυβέρνηση του Τράιαν Μπασέσκου».
Στην πόλη Αλεξάντρια στη νότια Ρουμανία, έξω από το Πολιτιστικό Κέντρο πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας συνταξιούχοι.
Οι συμμετέχοντες κρατούσαν σφυρίχτρες, φώναξαν συνθήματα κατά του προέδρου της χώρας και ζήτησαν πρόωρες εκλογές. Στην πόλη Μπίστριτα, στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας οι διαδηλωτές φώναξαν συνθήματα κατά του προέδρου της χώρας και του γενικού γραμματέα του PDL, Ιόαν Ολτέαν, ο οποίος ήταν υπεύθυνος για την ψηφοφορία στην Βουλή για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στη νέα κυβέρνηση με επικεφαλής τον Μιχάι Ράζβαν Ουνγκουρεάνου.






Έκκληση στη διεθνή κοινότητα για δράση στην Συρία απο τους ιμπεριαλιστες
Παρασκευή, 10 Φεβρουαρίου 2012, 08:29
Ο αληταρας υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να λάβει άμεσα δράση προκειμένου να σταματήσει το «λουτρό» αίματος στην Συρία που βρίσκεται σε εξέλιξη από τα μέσα Μαρτίου του 2011.
«Η διεθνής κοινότητα δεν επιτρέπεται να παρακολουθεί τη σφαγή στην Συρία χωρίς να αναλαμβάνει δράση. Δεν μπορούμε να βλέπουμε τους Σύρους να σκοτώνονται κάθε μέρα», τόνισε ο Ahmed Davutoglu σε συνάντηση στο πανεπιστήμιο Τζορτζ Ουάσιγκτον με θέμα τη διεξαγωγή διεθνούς διάσκεψης για τη Συρία. Εδω βεβαια μπορει να του πει κανεις του αληταρα, οτι η "διεθνης κοινοτητα" παρακολουθει εδω και τοσες δεκαετιες τη σφαγη του κουρδικου λαου απο αληταραδες τουρκους μασονους σα και του λογου του, και δεν κανει τιποτε! Παρακολουθει τη σφαγη του τουρκικου λαου απο τη χουντα του Ερντογαν και αυτου του ιδιου αληταρα, και εχει βγαλει το σκασμο! Πολυ δε παει να μιλαει ο ναζιστης μασονος αληταρας της Τουρκιας για σφαγες?
Την Τετάρτη, η χουντα της Τουρκίας ανακοίνωσε πως θα επιμείνει στην οργάνωση «χωρίς την παραμικρή καθυστέρηση» μιας διεθνούς διάσκεψης με τους τοπικούς και διεθνείς εταίρους για την ειρηνική διευθέτηση της κρίσης. Την πρόταση αυτή υποστηρίζουν οι Η.Π.Α., που ελπίζουν στη δημιουργία μιας ιμπεριαλιστικης «ομάδας φίλων της Συρίας».
Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας αναμένεται να συναντηθεί σήμερα με την Αμερικανίδα ομόλογό του, Hillary Clinton, μέσα στην ημέρα.
«Θέλουμε να δημιουργήσουμε μια διεθνή πλατφόρμα, αν ο Ο.Η.Ε. δε δράσει, για να δείξουμε την αλληλεγγύη μας στον συριακό λαό και την αντίθεσή μας σε αυτήν την αιματοχυσία, αυτήν τη σφαγή. Τα καθεστώτα του Mubarak, του Ben Ali, του Gaddafi, του Saddam και του Assad είναι όλα καθεστώτα της εποχής του Ψυχρού Πολέμου. Θα έπρεπε να έχουν εξαφανιστεί τη δεκαετία του '90», πρόσθεσε. Ετσι, να αποκαλυπτονται, τα γουρουνια οι ιμπεριαλιστεςμ που μας εχουν πρηξει τ αρχιδια, με τις "αραβικες εξεγερσεις"!!!Στημενο κολπο ητανε, για να κανουν επεμβαση στο Ιρακ στη Λιβυη και στη Συρια για να χτυπησουν στο Ιραν λιγο αργοτερα!! Οι Μουμπαρακ και Μπεν Αλι, πληρωσαν τη λεζα, για να δειξουν οι ιμπεριαλιστες, οτι προκειται για "λαικες εξεγερσεις". Τις οποιες, ως γνωστων, τα γουρουνια οι ναζιστες ιμπεριαλιστες, παντοτε τις υποστηριζουν!!!! Και τελικα που κατεληξαν οι "εξεγερσεις" στην Αιγυπτο και Τυνησια? Μα να ανεβασουν στην εξουσια τους ισλαμοφασιστες, συμμαχους των ιμπεριαλιστων!!! Ωραιες εξεγερσεις!! Και οι ναζι του Χιτλερ, και οι φασιστες του Μουσολινι, με "λαικες εξεγερσεις" ανεβηκαν στην εξουσια!!!







ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Στρατός και τανκς θρησκευτικοι ηγετες και ισλαμοφασιστες απέναντι στους απεργούς
ΚΑΪΡΟ.--
Επιπλέον στρατιωτικές δυνάμεις και τανκς σε όλες τις πόλεις κατεβάζουν οι αιγυπτιακές αρχές για ν' αντιμετωπίσουν όσους συμμετάσχουν στην απεργία που έχουν προκηρύξει για τις 11 Φλεβάρη, μέρα που συμπληρώνεται ένας χρόνος από την οριστική εκδίωξη Μουμπάρακ από την εξουσία, τα συνδικάτα που πρωτοστάτησαν στις περσινές κινητοποιήσεις και επιμένουν να διαμαρτύρονται για την παραμονή του στρατού στην εξουσία. Το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο διεμήνυσε ότι «δεν θα επιτρέψει να τεθεί σε κίνδυνο η σταθερότητα της χώρας και η ασφάλεια της δημόσιας και ιδιωτικής περιουσίας» και διέταξε αύξηση των περιπολιών παντού.
Υπό τη λαϊκή πίεση έπεσαν τα προσχήματα και για τη δήθεν «μεταβατική κυβέρνηση» υπό τον Καμάλ αλ Γκαντζούρι, που ουσιαστικά λειτουργεί ως εκτελεστικό όργανο του στρατού. Ο Γκαντζούρι απέρριψε κάθε αίτημα αποχώρησης του στρατού από την εξουσία πριν από τον Ιούνη, όπως έχει αρχικώς προγραμματιστεί, δίνοντας τέλος στις διάφορες κατευθυνόμενες, από το στρατό, διαρροές περί πιθανής επιτάχυνσης όλων των διαδικασιών, οι οποίες είχαν ως στόχο τον κατευνασμό της λαϊκής αγανάκτησης. Μάλιστα, ο Γκαντζούρι κινδυνολόγησε λέγοντας ότι η χώρα βρίσκεται σε χειρότερη κατάσταση από ό,τι ήταν το 1967 μετά τον καταστροφικό πόλεμο με το Ισραήλ και την απώλεια της χερσονήσου του Σινά και της Λωρίδας της Γάζας, και υποστήριξε ότι «αν φύγει πρόωρα ο στρατός από την εξουσία θα γίνει ό,τι συνέβη στο Ιράκ το 2003, που κλιμακώθηκαν οι εμφύλιες συγκρούσεις όλων των μορφών, αφού δεν υπήρχε κανείς να εγγυηθεί την ενότητα του έθνους»!
Στο πλευρό του Γκαντζούρι και του στρατού τάχθηκαν, απροκάλυπτα, και οι θρησκευτικοί επικεφαλής των κοινοτήτων της Αιγύπτου. Συγκεκριμένα, τόσο ο ιμάμης του τεμένους αλ Αζχαρ όσο και ο πάπας των κοπτών χριστιανών, τάχθηκαν ενάντια στην εκστρατεία πολιτικής ανυπακοής στην οποία έχουν καλέσει οι διοργανωτές της απεργίας με στόχο να κλιμακώσουν τις πιέσεις προς το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο. Και οι δύο θρησκευτικοί ηγέτες υποστήριξαν ότι «η πολιτική ανυπακοή αντίκειται στη θρησκεία» και «βλάπτει τη χώρα». Υπενθυμίζεται ότι ήδη οι «Αδελφοί Μουσουλμάνοι» έχουν καλέσει σε ακύρωση και της απεργίας αλλά και της πολιτικής ανυπακοής.




ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Το ποδόσφαιρο ως «δόλωμα» για τα σχέδια του ΝΑΤΟ για ενταξη της
Αναλαμβάνει την «ασφάλεια» του ευρωπαικου πρωταθληματος ποδοσφαιρου EURO 2012
Στο προσεχές μέλλον η Ουκρανία και το ΝΑΤΟ θα διαμορφώσουν κοινό σχέδιο για την εξασφάλιση της ασφάλειας του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου, που θα διεξαχθεί το καλοκαίρι του 2012 στην Ουκρανία και στην Πολωνία. Ηδη πριν ένα χρόνο, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ Αντερς Ράσμουσεν στην Ουκρανία, η ουκρανική πλευρά ζήτησε την παροχή βοήθειας από το ΝΑΤΟ για την εξασφάλιση της ασφάλειας του EURO 2012. Την άνοιξη του 2011 η αίτηση επισημοποιήθηκε, ενώ το καλοκαίρι οι εμπειρογνώμονες του ΝΑΤΟ έφτασαν στην Ουκρανία για να εκτιμήσουν τις πιθανές ... «απειλές».
Οπως δήλωσε στη ρωσική εφημερίδα «Νεζαβισίμαγια γκαζέτα» ανώνυμος Ουκρανός διπλωμάτης, το ΝΑΤΟ συγκρότησε αντιτρομοκρατικές ομάδες, που θα διαθέσει για να αντιμετωπιστούν «πιθανές απειλές». «Σε αντίθεση με πολλές άλλες χώρες στην Ουκρανία δεν υπάρχουν προβλήματα εσωτερικής τρομοκρατίας. Ομως πρέπει να αποκλείσουμε τις δυνατότητες της λεγόμενης εισαγόμενης τρομοκρατίας». Σύμφωνα με τα λόγια του διπλωμάτη, σε όλες τις ουκρανικές πόλεις, όπου θα διεξαχθούν οι αγώνες του EURO 2012, ήδη από το 2011 δημιουργήθηκαν ειδικά αντιτρομοκρατικά κέντρα που συμμετέχουν οι αντιπρόσωποι της Υπηρεσίας Ασφάλειας της Ουκρανίας, του υπουργείου Εσωτερικών, του Υπουργείου Υγείας κλπ. Στα κοινά σχέδια των δύο πλευρών, εκτός από τη στρατιωτική συνεργασία, η προσοχή συγκεντρώνεται πλέον και στην ανταλλαγή επιστημονικών δεδομένων, στη διοργάνωση διασκέψεων για θέματα κυβερνητικής ασφάλειας, ενεργειακής ασφάλειας, καταπολέμησης της τρομοκρατίας και της διάδοσης των όπλων μαζικής καταστροφής, αντιμετώπισης των καταστάσεων έκτακτης ανάγκης.
Ετσι, το ποδόσφαιρο χρησιμοποιείται ως «δόλωμα» για την ενσωμάτωση της Ουκρανίας στον ιμπεριαλιστικό οργανισμό του ΝΑΤΟ και για την ουσιαστική διεύρυνσή του με νέες χώρες, παρακάμπτοντας τις αντιδράσεις της Ρωσίας.
Να σημειωθεί πως πρόσφατα έγινε γνωστό ότι από την επόμενη χρονιά η Ουκρανία σχεδιάζει να συμμετάσχει στις «αντιπειρατικές» επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ, ενώ φέτος, σύμφωνα με δηλώσεις του επικεφαλής της αποστολής της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, Ιγκορ Ντολγκόφ, το Κίεβο θα ξεκινήσει να προετοιμάζει εκπαιδευτές για τις ένοπλες δυνάμεις του Αφγανιστάν (πυροβολητές, μηχανικούς, πιλότους στρατιωτικών αεροσκαφών κ.ά.), στα πλαίσια του προγράμματος συνεργασίας με το ΝΑΤΟ.





ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Ραγδαία αύξηση των σιτιζόμενων με κουπόνια
Στα 13 εκατομμύρια οι άνθρωποι που ζουν κάτω από το όριο της απόλυτης φτώχειας
ΛΟΝΔΙΝΟ.--
Ολοένα και αυξάνονται στη Βρετανία οι άνθρωποι που αναγκάζονται να καταφεύγουν στις λεγόμενες «τράπεζες τροφίμων» που δημιουργούν διάφορες «φιλανθρωπικές» οργανώσεις. Τα εκατομμύρια των φτωχών συγκαταλέγονται στα 115 εκατομμύρια των εξαθλιωμένων κατοίκων της Ευρώπης των «27», σύμφωνα με τα στοιχεία της «Γιούροστατ».
Για τη φτώχεια στη Βρετανία δε φταίει κανένα μνημόνιο αλλά η ίδια φιλομονοπωλιακή πολιτική που εφαρμόζεται και στην Ελλάδα. Τα μέτρα λιτότητας είναι εξίσου βάρβαρα. Ως αποτέλεσμα η φτώχεια στη Βρετανία αυξήθηκε κατά 1,1% φτάνοντας το 23,1%. Σύμφωνα με την έκθεσή μιας από τις πιο μεγάλες «φιλανθρωπικές» οργανώσεις, της Trussell Trust, που σήμερα έχει σε όλη τη Βρετανία 163 τράπεζες τροφίμων, κατά το περασμένο έτος, 2011, άνοιγε μία τράπεζα τροφίμων, από διάφορες οργανώσεις, κάθε βδομάδα! Κατά τον επικεφαλής της οργάνωσης, Κρις Μολντ, για να καλυφθούν οι ανάγκες των ήδη 13 εκατομμυρίων Βρετανών που ζουν κάτω από το όριο της απόλυτης φτώχειας, χωρίς να υπολογίζεται η αύξησή τους, εκτιμάται ότι χρειάζονται τουλάχιστον 1.000 τράπεζες τροφίμων!
Η μεγαλύτερη αύξηση ζήτησης από το Γενάρη του 2011 έχει σημειωθεί μεταξύ των νέων οικογενειών, σύμφωνα με την έκθεση, που ως αιτίες αναφέρει τη μείωση του εισοδήματος των οικογενειών και τις περικοπές και μεταξύ αυτών και του επιδόματος προς τους φοιτητές και τους μαθητές. Σημειώνει η ίδια έκθεση ότι «έχουμε ανθρώπους που δεν τρώνε για μέρες, προκειμένου να μπορούν να ταΐσουν τα παιδιά τους, ουσιαστικά γιατί τα εισοδήματά τους είναι τόσο μικρά που δεν επαρκούν να καλύψουν τις βασικές ανάγκες της στέγασης, διατροφής και ένδυσης».
Οι εφιαλτικές διαστάσεις που έχει λάβει η φτώχεια γίνονται αντιληπτές από δύο στοιχεία: α) Η φιλανθρωπική οργάνωση προσφέρει τρία κουπόνια για κάθε άτομο, το κάθε κουπόνι αντιστοιχεί σε μία σακούλα τροφίμων που διαρκεί μόλις τρεις μέρες και β) παρά την συνεχώς αυξανόμενη φτώχεια το Trussell Trust σχεδιάζει να επεκτείνει τη λειτουργία του σε 445 τράπεζες τροφίμων μέχρι το 2015, ώστε να μπορεί να τροφοδοτεί 450.000 ανθρώπους το χρόνο, υπό την προϋπόθεση της λήψης της χρηματοδότησης, ύψους 1,6 εκατομμυρίων στερλινών.
Κονδύλια που θεωρείται πολύ πιθανό να περικοπούν λόγω λιτότητας και παρά το γεγονός ότι τα κέντρα εύρεσης εργασίας μην έχοντας να προσφέρουν καμία άλλη δυνατότητα στους ανέργους, από το καλοκαίρι, παραπέμπουν τους ανέργους σε τράπεζες τροφίμων και άλλες φιλανθρωπικές οργανώσεις, προκειμένου να επιβιώσουν, όπως ανέφερε παλιότερο δημοσίευμα της εφημερίδας «Ιντιπέντεντ», σημειώνοντας ότι πρόκειται για «πρωτοφανές γεγονός στην καταγεγραμμένη ιστορία της Βρετανίας».




KENΤΡΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ
Θανατηφόρα «επιδημία» στις φυτείες
ΜΑΝΑΓΚΟΥΑ.--
Περίπου 24.000 άνθρωποι, σχεδόν αποκλειστικά άνδρες και κατά κύριο λόγο εργαζόμενοι, χειρώνακτες σε φυτείες ζαχαροκάλαμου, καφέ, ή απασχολούμενοι στις κατασκευές και τα ορυχεία έχουν χάσει τη ζωή τους από το 2000 και χιλιάδες άλλοι νοσούν από μία «μυστηριώδη νόσο», μία πάθηση που προκαλεί νεφρική ανεπάρκεια, θερίζει ζωές στην Κεντρική Αμερική.
Η συντριπτική πλειονότητα των θυμάτων έχει καταγραφεί στο Ελ Σαλβαδόρ και τη Νικαράγουα, κυρίως στις παράκτιες περιοχές του Ειρηνικού όπως αναφέρει το δίκτυο ΑΡ, ενώ η ηλικία των θυμάτων κυμαίνεται από 18 έως 50 και χρόνων. Καμία επιστημονική εξήγηση μέχρι στιγμής δεν έχει δοθεί, ενώ επιστήμονες στον Παναμερικανικό Οργανισμό Υγείας έχουν ζητήσει από τον περασμένο Δεκέμβρη να κηρυχτεί ως «επιδημία» και να αντιμετωπιστεί ως τέτοια. Πάντως, εκθέσεις και έρευνες επιδημιολόγων κάνουν λόγο για ένα «συνδυασμό παραγόντων»: ένα «άγνωστο παράγοντα» που προκαλεί τη νεφρική ανεπάρκεια, τις άθλιες συνθήκες εργασίας (9 1/2 ώρες συνεχούς εργασίας εκτεθειμένοι δίχως διάλειμμα για νερό ή τουαλέτα, δηλαδή χρόνια αφυδάτωση και ενδεχομένως ύπαρξη τοξικών παραγόντων).
Εντούτοις, για χρόνια τώρα, γιατροί και λαϊκές οργανώσεις στη Νικαράγουα έχουν κάνει αλλεπάλληλες καταγγελίες για τη χρήση ακόμη και αμφίβολων ή μη πιστοποιημένων χημικών παραγόντων στις καλλιέργειες, ενώ το 2009 έρευνες που είχαν γίνει από επιστημονική ομάδα του Αυτόνομου Πανεπιστημίου της Νικαράγουας στις φυτείες ζαχαροκάλαμου και διυλιστήρια που ανήκουν στην εταιρεία Pellas Group είχαν διαπιστώσει ευρύτατη μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα όλης της περιοχής από τα απόβλητα της εταιρείας, όπως χημικά, λύματα, εντομοκτόνα και βακτήρια. Πάντως, σύμφωνα με επιδημιολόγους του Παναμερικανικού Οργανισμού Υγείας, καταγραφή ανάλογων θανατηφόρων περιστατικών πλέον έχουν αυξηθεί στις παράκτιες του Ειρηνικού περιοχές στην Κόστα Ρίκα και τον Παναμά ενώ «παρόμοια δείγματα» έχουν καταγραφεί και σε άλλες περιοχές του κόσμου, όπως στην ανατολική ακτή της Ινδίας, τη Σρι Λάνκα αλλά και την Αίγυπτο ακόμη και παρόμοια δείγματα από εργαζόμενους σε φυτείες ζαχαροκάλαμου στην Αυστραλία και επιμένουν ότι ενδεχομένως «είμαστε αντιμέτωποι με κάτι θανατηφόρο αλλά μέχρι στιγμής άγνωστο στην ιατρική επιστήμη».
Πάντως, για χρόνια άγνωστος ήταν και ο παράγοντας που προκάλεσε χιλιάδες θανάτους εργαζομένων στις φυτείες μπανάνας, μέχρι να αποκαλυφθεί ότι ήταν το Nemagon. το εμπορικό όνομα ενός ζιζανιοκτόνου, γνωστού σαν DBCP ή διβρωμοχλωροπροπάνιο, που παραγόταν τη δεκαετία του ΄50 και απαγορεύτηκε το ΄70 στις ΗΠΑ. Ωστόσο, στις δεκαετίες μεταξύ ΄60 και ΄80 χρησιμοποιήθηκε ευρύτατα σε χώρες της Κεντρικής και Νότιας Αμερικής αλλά και στην Ακτή του Ελεφαντοστού, στην Μπουρκίνα Φάσο και στις Φιλιππίνες.





ΟΗΕ - ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Ψευτικες δηθεν ερευνες για το λαθρεμπόριο οργάνων απο τις ιμπεριαλιστικες χωρες κατοχης
ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.--
Οι περιοδικές εντάσεις στο Κοσσυφοπέδιο, οι υποτιθέμενες έρευνες ΗΠΑ και ΕΕ για το λαθρεμπόριο ανθρώπινων οργάνων από πρώην ανώτατα στελέχη του ΟΥΤΣΕΚΑ και ο διάλογος μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας για την εξεύρεση μιας αμοιβαία αποδεκτής λύσης απασχόλησαν την προχτεσινοβραδινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας (ΣΑ) του ΟΗΕ για την κατάσταση στην περιοχή, με αφορμή την έκθεση τελευταίου τετραμήνου από τον ΓΓ του Οργανισμού, Μπαν Κι Μουν.
Αρκετοί από τους εκπροσώπους του 15μελούς ΣΑ υποστήριξαν τη συνέχιση του διαλόγου μεταξύ Σέρβων και Κοσσοβάρων Αλβανών διαπραγματευτών, χαιρέτισαν τις έως τώρα συμφωνίες που έχουν επιτευχθεί και προειδοποίησαν πως η κατάσταση στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο παραμένει τεταμένη.
Οσον αφορά στις έρευνες για το λαθρεμπόριο ανθρώπινων οργάνων Σέρβων και άλλων αιχμαλώτων από πρώην ανώτατα στελέχη των Κοσσοβάρων Αλβανών του ΟΥΤΣΕΚΑ στο τέλος της δεκαετίας του '90, καταγράφηκε η αντιπαράθεση ανάμεσα στους πρέσβεις ιμπεριαλιστικών δυνάμεων. Ο εκπρόσωπος της Ρωσίας, Βιτάλι Τσούρκιν, ζήτησε να στηριχθεί η πρωτοβουλία της Σερβίας, ώστε η έρευνα να μη διεξαχθεί από την αποστολή της ΕΕ στο Κόσσοβο (EULEX) και να ανατεθεί σε μηχανισμό υπό την αιγίδα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Σημείωσε ότι δεν μπορεί να διενεργούν έρευνα αξιωματούχοι από τις χώρες που βοήθησαν τους τότε δράστες να ανέλθουν στην εξουσία...
Η εκπρόσωπος των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Ρόζμαρι ντι Κάρλο, απέρριψε ως «ανεύθυνες και αβάσιμες» τις ρωσικές κατηγορίες περί μεροληπτικής στάσης των ερευνητών της ΕULEX. Υποστήριξε ότι για τις ΗΠΑ είναι «ενθαρρυντική η πρόοδος» στο διάλογο Βελιγραδίου - Πρίστινας.
Ο εκπρόσωπος της Κίνας υπογράμμισε ότι το Πεκίνο θεωρεί αναγκαία την αναζήτηση αμοιβαία αποδεκτής λύσης στο πλαίσιο του διαλόγου, η οποία θα πρέπει να βασίζεται στο ψήφισμα 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Οσον αφορά στις έρευνες για το εμπόριο ανθρώπινων οργάνων, ο Κινέζος διπλωμάτης είπε ότι η χώρα του τάσσεται υπέρ της διενέργειάς τους υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.
Ανησυχία για την κατάσταση στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο εξέφρασε ο πρέσβης της Γερμανίας στον ΟΗΕ. Καταδίκασε την τοποθέτηση οδοφραγμάτων στο βορρά, όπως και κάθε μορφή βίας εναντίον των δυνάμεων κατοχής ΝΑΤΟ και ΕΕ, προσθέτοντας ότι «οι δύο αποστολές εκτελούν την αποστολή τους με ουδετερότητα».
Ο πρέσβης του Αζερμπαϊτζάν στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ είπε ότι η χώρα του στηρίζει την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Σερβίας και δεν αναγνωρίζει την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου.
Ο εκπρόσωπος της Βρετανίας εκτίμησε ότι ο διάλογος Βελιγραδίου - Πρίστινας αποδεικνύει ότι είναι δυνατόν να υπάρξουν πρακτικές λύσεις, ενώ υπερασπίστηκε την «επάρκεια» της EULEX σχετικά με τις έρευνες για το λαθρεμπόριο ανθρώπινων οργάνων.
Ο εκπρόσωπος της Γαλλίας χαιρέτισε το σχέδιο τεσσάρων σημείων του Προέδρου της Σερβίας, Μπόρις Τάντιτς (σχετικά με την παροχή ειδικού στάτους στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο), τονίζοντας ότι η πρόταση αυτή μπορεί να συμβάλει στη σταθερότητα.





ΤΟΥΡΚΙΑ
Συγκρούσεις του στρατού με Κούρδους
ΑΓΚΥΡΑ.--
Συνεχίζονται οι επιθέσεις του τουρκικού στρατού εναντίον Κούρδων στη Νοτιοανατολική Τουρκία. Χτες ο τουρκικός στρατός ανακοίνωσε ότι κατά τη διάρκεια συγκρούσεων σκοτώθηκαν 13 άνθρωποι φερόμενοι ως «Κούρδοι αντάρτες», ενώ οι στρατιωτικές επιχειρήσεις συνεχίζονται στη συγκεκριμένη περιοχή. Παράλληλα, όπως ανακοινώθηκε, ακόμα εννιά άνθρωποι επίσης φερόμενοι ως μέλη του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (ΡΚΚ) έχασαν τη ζωή τους από τουρκικά στρατεύματα στην περιοχή της επαρχίας Μπινγκόλ, με το στρατό να υποστηρίζει ότι επιτέθηκε όταν ανακάλυψε χειμερινό καταφύγιο του ΡΚΚ. Οπως ισχυρίζονται οι τουρκικές αρχές, η πλειοψηφία των θυμάτων σκοτώθηκε απασφαλίζοντας χειροβομβίδες προκειμένου να μη συλληφθούν ζωντανοί.




ΚΙΡΓΙΖΙΑ - ΙΡΑΝ
Προβληματίζει ο ρόλος της αμερικάνικης βάσης
Σε συνέντευξη Τύπου, που έδωσε στις 8 Φλεβάρη ο πρέσβης του Ιράν στην Κιργιζία, Μανουτσέχρ Μοράντι, κάλεσε τις αρχές της Κιργισίας να μην επιτρέψουν να χρησιμοποιηθεί το λεγόμενο Κέντρο διαμετακομιστικών μεταφορών (ΚΔΜ) των ΗΠΑ, όπως αποκαλείται η αεροπορική βάση των ΗΠΑ που βρίσκεται στα 23 χλμ. από το Μπισκέκ, για την επίθεση εναντίον του Ιράν.
Ο Ιρανός πρέσβης εξέφρασε την εκτίμηση πως οι κυρώσεις και οι λεκτικές επιθέσεις της Δύσης έχουν χαρακτήρα «ψυχολογικής επίθεσης εναντίον του Ιράν» και κανείς στην πραγματικότητα δε θα τολμήσει να επιτεθεί κατά της χώρας, ωστόσο, δεν παρέλειψε να τονίσει ότι το Ιράν πιστεύει πως δεν θα επιτραπεί στις ΗΠΑ να χρησιμοποιήσουν το έδαφος της Κιργιζίας για μια τέτοια επίθεση.
Να σημειωθεί πως νωρίτερα ο Πρόεδρος της Κιργιζίας, Αλμαζμπέκ Αταμπάεφ, δήλωσε, πως μετά το 2014, μετά τη λήξη της συμφωνίας σχετικά με την παραμονή του Κέντρου διαμετακομιστικών μεταφορών στα εδάφη της Κιργιζίας, οι ΗΠΑ κατηγορηματικά πρέπει να απομακρύνουν τη στρατιωτική τους βάση από τη χώρα ή να δημιουργήσουν το πολιτικό κέντρο μεταφορών από κοινού με τη Ρωσία. Ο Πρόεδρος της Κιργιζίας εξέφρασε την ανησυχία, πως σε περίπτωση σύγκρουσης είναι πιθανή η ανταποδοτική επίθεση του Ιράν κατά της στρατιωτικής βάσης του Μανάς.




ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ
Απειλείται η ζωή Παλαιστίνιου απεργού πείνας
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.--
Περαιτέρω χειροτέρευση παρουσίασε, χθες, η υγεία του Κχάντερ Αντνάν, του 33χρονου Παλαιστινίου, που συμπλήρωσε 55 ημέρες απεργίας πείνας με αποτέλεσμα ακόμη και οι γιατροί του ισραηλινού νοσοκομείου που κρατείται να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου στο στρατό, ζητώντας να υπάρξει άμεση αντίδραση. Εκπρόσωπος του νοσοκομείου Σιέφ, στην πόλη Σάφεντ του βόρειου Ισραήλ, όπου νοσηλεύεται ο Αντνάν, υποστήριξε ότι η κατάστασή του πλέον είναι «περισσότερο από κρίσιμη», ότι πιθανότατα αρχίζει να υφίσταται μόνιμες βλάβες ο οργανισμός του και ότι «δεν δέχεται κανενός είδους θεραπεία ή βοήθεια».
Ωρες νωρίτερα, η ισραηλινή οργάνωση «Γιατροί για τα Ανθρώπινα δικαιώματα» κατήγγειλαν ότι ο στρατός δεν δέχτηκε να εξεταστεί ο Αντνάν από δικούς τους γιατρούς καθώς αρνήθηκε το αίτημα του Παλαιστινίου να εξέλθουν από το δωμάτιο οι δεσμοφύλακές του. Ο Αντνάν, τον οποίο ισραηλινές πηγές χαρακτηρίζουν στέλεχος της ισλαμιστικής «Τζιχάντ», διαμαρτύρεται για την, άνευ αιτιολογίας, σύλληψη και κράτησή του και για τους εξευτελισμούς που καταγγέλλει ότι υπέστη κατά την ανάκρισή του. Οπως και άλλοι τουλάχιστον 320 Παλαιστίνιοι, σύμφωνα με στοιχεία ισραηλινών οργανώσεων, ο Αντνάν κρατείται υπό καθεστώς διοικητικής κράτησης, δηλαδή χωρίς να του απαγγελθεί κατηγορία, κάτι που μπορεί να παραταθεί επ' αόριστον με αποφάσεις στρατοδικείου.




ΡΟΥΜΑΝΙΑ
Νέες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις
ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ.--
Παρά το δριμύ ψύχος που επικρατεί στη χώρα, οι εργαζόμενοι εξακολουθούν να διαδηλώνουν ενάντια στα αντιλαϊκά μέτρα λιτότητας και απαιτούν την παραίτηση του Προέδρου Τράιαν Μπασέσκου και την προκήρυξη πρόωρων εκλογών, προειδοποιώντας πως θα συνεχίσουν τις διαδηλώσεις έως ότου ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους.
Ο νέος πρωθυπουργός Μιχάι Ράζβαν Ουνγκουρεάνου που έλαβε την Τετάρτη εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον Πρόεδρο μετά την παραίτηση του Εμιλ Μποκ, πήρε μαζί με την κυβέρνησή του ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή με 237 ψήφους υπέρ.
Οι βουλευτές της αντιπολιτευόμενης Κοινωνικής Φιλελεύθερης Συμμαχίας αποφάσισαν να μποϊκοτάρουν την ψηφοφορία. Υπενθυμίζεται πως ο Ουνγκουρεάνου, που υπήρξε πρώην υπουργός Εξωτερικών και μέχρι πρόσφατα επικεφαλής της Υπηρεσίας Πληροφοριών της χώρας, έχει δηλώσει πως θα συνεχίσει την πολιτική λιτότητας και προβάλλεται ως καλύτερος διαχειριστής.





ΔΑΝΙΑ
Η εξοικείωση με τους άστεγους
ΚΟΠΕΓΧΑΓΗ.--
Ως φιλανθρωπική ενέργεια και πράξη συμπαράστασης χαρακτηρίστηκε από αρκετά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης η εβδομάδα μόδας της Κοπεγχάγης όπου χρησιμοποιήθηκαν δέκα άνεργοι και τρεις τετράποδοι σύντροφοί τους αντί μοντέλων για να επιδείξουν τα ρούχα της χειμερινής συλλογής μιας συγκεκριμένης σουηδικής φίρμας. Σκοπός αυτής της παρουσίασης, όπως ανακοινώθηκε, ήταν να προσελκυσθεί το ενδιαφέρον των μίντια και του κόσμου σχετικά με την κατάσταση των αστέγων, που ολοένα και χειροτερεύει στην πρωτεύουσα της Δανίας, αλλά και να διατεθούν τα έσοδα από τις πωλήσεις στην εφημερίδα «Hus Furbi» που εκδίδουν οι άστεγοι της πόλης.
Πρόκειται για μια προσπάθεια να εξοικειωθεί ο κόσμος με το γεγονός ότι ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι μένουν άστεγοι, είτε μετά από απόλυση είτε επειδή δεν μπορούν πλέον να πληρώνουν ενοίκιο ή δόσεις στεγαστικού δανείου. Η ανάδειξη του προβλήματος των αστέγων μέσω της... πασαρέλας επιχειρεί να ρίξει την προσοχή στη φιλανθρωπία και φυσικά να κρύψει τις αιτίες αυτής της βαρβαρότητας, που είναι το ίδιο το εκμεταλλευτικό καπιταλιστικό σύστημα. Η φιλομονοπωλιακή πολιτική και στη Δανία, που κάποτε εμφανιζόταν ως χώρα - πρότυπο, έφερε τη φτώχεια και τους απόκληρους. Το λεγόμενο «σκανδιναβικό» μοντέλο (που χρησιμοποιήθηκε όσο υπήρχε το αντίπαλο δέος του σοσιαλισμού) επιτίθεται ανοιχτά ενάντια στα λαϊκά δικαιώματα, προς όφελος του κεφαλαίου.




ΤΕΛ ΑΒΙΒ.-- Συνεχίζεται για δεύτερη ημέρα η γενική απεργία στο δημόσιο τομέα του Ισραήλ, με τις τράπεζες, τα λιμάνια, τα τρένα και το χρηματιστήριο να παραμένουν κλειστά, καθώς οι συζητήσεις της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών - της Histadrut - με το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να ικανοποιηθεί το αίτημά της για πρόσληψη ως μονίμων των 250.000 συμβασιούχων που εργάζονται τώρα στις δημόσιες υπηρεσίες συνεχίζονταν και χτες χωρίς αποτέλεσμα. Η Ομοσπονδία συμφώνησε να λειτουργήσει το διεθνές αεροδρόμιο «Μπεν Γκουριόν».
ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΜΟΣΧΑ.-- «Πολιτικών κινήτρων» χαρακτήρισε αξιωματούχος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών το «θόρυβο» που προκαλεί το Ισραήλ σχετικά με το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, υποστηρίζοντας ότι καλλιεργώντας τέτοιο κλίμα προωθείται το ενδεχόμενο επέμβασης «που θα έχει καταστροφικές συνέπειες».
ΣΑΝΑ'Α.-- Δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν στις σκληρές συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και δυνάμεων ασφαλείας στο νότο της Υεμένης στην πόλη Ντάλεχ. Οι διαδηλωτές διαμαρτύρονταν ενάντια στη διενέργεια εκλογών χαρακτηρίζοντάς την «εμπαιγμό και κοροϊδία», κρατώντας σημαίες της πρώην ανεξάρτητης Λαϊκής Δημοκρατίας της Υεμένης, στο νότο της χώρας, και ζητώντας την ανεξαρτησία τους από το βορρά.
ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ.-- Στην Τεχεράνη μεταβαίνει σήμερα, σύμφωνα με ανεπίσημες πληροφορίες, ο πρωθυπουργός της «Χαμάς» στη Γάζα Ισμαήλ Χανίγια για να συμμετάσχει σε σειρά εκδηλώσεων για την ισλαμική επανάσταση του 1979, αλλά και να έχει σειρά επαφών με την ιρανική ηγεσία.
ΝΤΑΚΑΡ.-- Αντικυβερνητικοί διαδηλωτές λιθοβόλησαν χτες την αυτοκινητοπομπή του 85χρονου προέδρου της Σενεγάλης, Αμπντουλαγέ Ουαντέ, στην πόλη Θίες όπου επρόκειτο να πραγματοποιήσει προεκλογική εκστρατεία ενόψει των εκλογών της 26ης του μήνα. Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων σημειώθηκαν μόνον υλικές ζημιές, ενώ λίγο πριν την άφιξη του προέδρου στην πόλη οι αστυνομικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν βροχή δακρυγόνα κατά των διαδηλωτών.
ΚΑΜΠΑΛΑ.-- Τα κλειδιά ενός νεόδμητου εννιαώροφου δίδυμου πύργου που θα αντικαταστήσει το προεδρικό και το πρωθυπουργικό μέγαρο στην πρωτεύουσα της Ουγκάντας, Καμπάλα, παρέδωσε χτες Κινέζος αξιωματούχος στους ηγέτες της χώρας ως δώρο (κόστους 27.000.000 δολαρίων). Η είδηση σχολιάστηκε από Δυτικούς αναλυτές σαν κινέζικο «καρότο» με αντάλλαγμα την ευνοϊκή μεταχείριση της Κίνας στα τεράστια πετρελαϊκά κοιτάσματα που ανακαλύφθηκαν πριν λίγα χρόνια στην Ουγκάντα.
ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.-- Νέοι θάνατοι σημειώνονται στην Ινδία, αυτή τη φορά στο κρατίδιο Ορίσα από την κατανάλωση νοθευμένου αλκοόλ, με τους νεκρούς να φτάνουν τους 30, σύμφωνα με τα τοπικά ΜΜΕ. Ακόμα 50 άνθρωποι νοσηλεύονται, ενώ οι αρχές αναφέρουν ότι τα θύματα ανάμειξαν συνδυασμό φαρμάκων με αλκοόλ. Μέχρι στιγμής η αστυνομία έχει κάνει δέκα συλλήψεις, καθώς από τον περασμένο Δεκέμβρη το νοθευμένο αλκοόλ έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 200 ανθρώπους στη Δυτική Βεγγάλη και στο Αντρά Πραντές.








Εργατική Εστία κι Εργατική Κατοικία… τέλος!
από από *** 17:16, Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2012
Εργατική Εστία κι Εργατική Κατοικία… τέλος!
Με μια μονοκονδυλιά αδίστακτα, κλείνουν δυο Οργανισμούς που έχουν τεράστια προσφορά προς τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, αλλά και γενικά στην οικονομία της χώρας και αυτό στη πιο δύσκολη περίοδο για τα λαϊκά στρώματα. Ο λόγος γίνεται για τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας, που σε συνθήκες κατάρρευσης της οικοδομικής δραστηριότητας ήταν ο μόνος που θα μπορούσε να βάλει φραγμό και για τον Οργανισμό Εργατικής Εστίας που αποτελούσε το τελευταίο αποκούμπι των εργαζομένων.
Οι επιπτώσεις είναι τεράστιες και αλυσιδωτές και πανελλαδικά και σε επίπεδο Νομού Καβάλας και όχι μόνο στους εργαζόμενους. Μόνο από το κοινωνικό τουρισμό περίπου 1,5 με 2 εκατομμύρια ευρώ δίνονταν το χρόνο σε τουριστικά καταλύματα του Νομού Καβάλας και ειδικά της Θάσου.
Στο νέο απάνθρωπο μνημόνιο που προωθείται για ψήφιση στη Βουλή αύριο Κυριακή, προβλέπεται με το πρόσχημα της μείωσης του μη μισθολογικού κόστους, κατάργηση των ασφαλιστικών εισφορών 2% που πήγαιναν για τους δυο Οργανισμούς. Και έτσι απλά κλείνουν, Οργανισμοί που λειτουργούσαν εδώ και πολλές δεκαετίες. Αξίζει να σημειωθεί πως το όφελος που θα προκύψει είναι της τάξης των 4 ευρώ το μήνα (2 ευρώ του εργαζόμενου και 2 ευρώ του εργοδότη), από τη κατάργηση των εισφορών αυτών. Ουσιαστικό όφελος θα έχουν μόνο οι πολύ μεγάλες επιχειρήσεις που απασχολούν μεγάλο αριθμό προσωπικού.
Υπό κατάληψη ο ΟΕΚ
Χθες το πρωί εργαζόμενοι του ΟΕΚ και του ΟΕΕ προχώρησαν σε κατάληψη του υπουργείου Εργασίας, όμως δεν βρήκαν εκεί κανένα από τη πολιτική ηγεσία του υπουργείου. Στη συνέχεια έκαναν πορεία στη Βουλή, όπου θα επιδίωκαν συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κουτρουμάνη. Σε κατάληψη του υποκαταστήματος Καβάλας του ΟΕΚ προχώρησαν χθες και οι εργαζόμενοι σε αυτό.
Συνολικά στον ΟΕΚ εργάζονται περίπου 750 εργαζόμενοι, οι οποίοι με μαθηματική ακρίβεια οδηγούνται στην απόλυση. Δεν είναι όμως οι συνέπειες μόνο σε αυτούς. Πολύ μεγαλύτερες είναι οι επιπτώσεις στη κοινωνία. Ας αναφέρουμε μερικά μόνο από τα προγράμματα στεγαστικής συνδρομής που παρείχε ο Οργανισμός τοπικά.
Μόνο στη πόλη της Καβάλας έχουν κατασκευαστεί 7 εργατικοί οικισμοί από τον ΟΕΚ και βρήκαν φθηνή στέγη εργαζόμενοι χαμηλών εισοδημάτων. Επίσης έχει κατασκευάσει εργατικούς οικισμούς σε Χρυσούπολη, Θάσο και σε Ελευθερούπολη. Στην Ελευθερούπολη έχουν κατασκευαστεί τρεις συνολικά οικισμοί και μάλιστα οι κατοικίες του 3ου οικισμού θα διανέμονταν το επόμενο διάστημα. Σπίτια σύγχρονα που στοίχιζαν στους δικαιούχους 50 και 60 χιλιάδες ευρώ που πλήρωναν με δόσεις μακροχρόνια.
Εκτός από τις εργατικές κατοικίες, κατά μέσο όρο τοπικά δίνονταν από τον ΟΕΚ 250 – 300 εγκρίσεις στεγαστικών δανείων σε ισάριθμους δικαιούχους το χρόνο. Δάνεια πολύ χαμηλότοκα και ειδικά για πολύτεκνους τελείως άτοκα. Σε αυτά δεν συμπεριλαμβάνονται τα μικρά λεγόμενα δάνεια, για επισκευή και συντήρηση που δίνονταν σε δικαιούχους εργαζόμενου. Επιπλέον κατά μέσο όρο κάθε χρόνο δίνονταν σε 1.300 δικαιούχους του Νομού επιδότηση ενοικίου. Μόνο τη τελευταία χρονιά που σκόπιμα άλλαξαν τα κριτήρια δόθηκε επιδότηση ενοικίου σε 750 εργαζόμενους. Όλα τα παραπάνω προγράμματα μεταφράζονταν σε εκατομμύρια ευρώ που έπεφταν στην τοπική αγορά.
Οργανισμός Εργατικής Εστίας
Ένα από τα πιο σημαντικά προγράμματα του Οργανισμού Εργατικής Εστίας είναι το πρόγραμμα του κοινωνικού τουρισμού, το οποίο έδινε τη δυνατότητα σε οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα να μπορούν να πάνε διακοπές. Το 2011 με δεδομένη τη μεγάλη μείωση των δελτίων κοινωνικού τουρισμού, μοιράστηκαν στο Νομό από τον Οργανισμό Εργατικής Εστίας, 5.735 δελτία κοινωνικού τουρισμού. Τόσοι είναι και οι δικαιούχοι που θα στερηθούν τις διακοπές. Σε αυτούς θα πρέπει να προστεθούν άλλοι 350 δικαιούχοι της Καβάλας που το 2011 συμμετείχαν στα εκδρομικά προγράμματα.
Τεράστια είναι η ζημιά που θα υποστούν από το κλείσιμο του Οργανισμού και τη κατάργηση του προγράμματος του κοινωνικού τουρισμού, ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια του Νομού Καβάλας και κυρίως της Θάσου. Το πρόγραμμα του κοινωνικού τουρισμού έτους 2011 είναι ακόμα σε εξέλιξη και λήγει τέλος Μαρτίου. Μέχρι τώρα έχουν δοθεί σε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια του Νομού Καβάλας, μέσα από το πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού, 1.511.000 ευρώ!
Αυτά τα χρήματα χάνονται και θα έχουν ως αποτέλεσμα και μειώσεις προσωπικού των τουριστικών επιχειρήσεων. Υπάρχουν όμως πολλές μικρές επιχειρήσεις με ενοικιαζόμενα δωμάτια που ουσιαστικά λειτουργούσαν μόνο με τον κοινωνικό τουρισμό και αυτό σημαίνει πως και αυτές θα κλείσουν.
Πέρα όμως από το τουρισμό, ο Οργανισμός Εργατικής Εστίας στήριζε και το Φεστιβάλ Φιλίππων με εισιτήρια που διένειμε σε δικαιούχους του. Επίσης είχε προγράμματα διανομής εισιτηρίων για θεατρικές παραστάσεις, εισιτηρίων στα πλοία Καβάλας – Θάσου, δελτίων αγοράς βιβλίων…








Αρχισαν τα οργανα: Μηνυτηρια αναφορα κατα τροχονομου Αττικης οδου
από ΚΙΝΗΜΑ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ www.oxidiodia.gr 15:58, Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2012
Ειναι γνωστο το κολπο γκροσο της συντεχνιας που νεμεται την Αττικη οδο. Αφαιρεσεις πιναιδων, διπλωματος , αδειας κυκλοφοριας για 20 ημερες και προστιμο 200 ευρω βεβαιωμενες απο αορατους τροχονομους δηθεν κρυμμενους στα κουβουκλια εισπραξης διοδιων της Αττικης οδου ΑΕ. Αρχισαν ομως τα οργανα απο τους οδηγους. Η τελικη λυση βεβαια θα δωθει κινηματικα
ΜΗΝΥΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΚΑΤΑ του Αστυφύλακα Θεόδωρου Σκάρλου ,Τμήμα Τροχαίας Αττικής οδού
ΠΡΟΣ
1.ΤΟΝ ΑΡΜΟΔΙΟ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ και κάθε αρμόδια αρχή
ΜΗΝΥΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΗ ΑΝΑΦΟΡΑ
Του Γεωργίου Νανάκη, Καπετάν Κρομμύδα 5 Ιωάννινα
ΚΑΤΑ
Του Αστυφύλακα Θεόδωρου Σκάρλου υπηρετούντος στο Τμήμα Τροχαίας Αττικής οδού
Κε Εισαγγελέα
Σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 29 παρ. 10 εδάφιο τελευταίο του Κώδικα Οδικής
Κυκλοφορίας, σε περίπτωση παράλειψης καταβολής διοδίου τέλους όπου αυτή
προβλέπεται «Η βεβαίωση της παράβασης γίνεται από τα αρμόδια αστυνομικά όργανα που
τη διαπιστώνουν αυτοπροσώπως».
Επειδή, η αυτοπρόσωπη διαπίστωση της παράβασης, προκύπτει από την υπογραφή του
παραβάτη οδηγού στο σώμα της Πράξης Βεβαίωσης της Παράβασης (κλήσεως).
Επειδή, την 16/1/2012, κλήθηκα από το Τμήμα Τροχαίας Ιωαννίνων να παραλάβω την με
αριθμό 120500279513 Πράξη Βεβαίωσης Παράβασης , που εκδόθηκε από τον Θεόδωρο
Σκάρλο στις 21/11/2012 και ώρα 23:28 σύμφωνα με την οποία, διήλθα δήθεν από τον
σταθμό διοδίων Κορωπίου χωρίς να καταβάλω διόδιο τέλος.
Επειδή, κατά την ως άνω ημερομηνία και ώρα, κανένα αστυνομικό όργανο με οποιοδήποτε
μέσο δεν βρισκόταν στο σταθμό διοδίων.
Επειδή, κατά τα ανωτέρω, ουδείς αστυνομικός μου ένευσε να σταματήσω προκειμένου να
βεβαιωθεί παράβαση.
Επειδή, ως εκ τούτου, ουδείς αστυνομικός διαπίστωσε αυτοπροσώπως παράβαση
συνιστάμενη στην παράλειψη καταβολής διοδίου τέλους.
Επειδή, ο υπογράφων την Πράξη Βεβαίωσης (κλήση) αστυνομικός, εξέδωσε αυτήν παρά το
γεγονός ότι δεν διαπίστωσε αυτοπροσώπως οποιαδήποτε παράβαση.
Επειδή, ως εκ τούτου, ο εκδόσας την κλήση αστυνομικός παρέβη το καθήκον του, το οποίο
συνίσταται στην εφαρμογή του νόμου, και ειδικότερα στην έκδοση Πράξης Βεβαίωσης
Παράβασης (κλήσης), μόνον μετά από αυτοπρόσωπο διαπίστωσή της.
ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ – ΖΗΤΩ
Την πειθαρχική και ποινική δίωξη του Θεόδωρου Σκάρλου για παράβαση καθήκοντος και τη
νόμιμη τιμωρία του.
Ιωάννινα………………………….
Ο ΜΗΝΥΤΗΣ/ΑΝΑΦΕΡΩΝ
Κατατέθηκε 26/1/2012 στο Αστυνομικό
Τμήμα Ιωαννίνων






Ο Ουμπέρτο Έκο για τον πρωτοφασισμό
από Wertkritik 18:15, Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2012
Ο Ουμπέρτο Έκο για τον πρωτοφασισμό
…Παρά την ασάφεια αυτή, νομίζω πως μπορούμε να σκιαγραφήσουμε έναν κατάλογο χαρακτηριστικών τα οποία είναι αντιπροσωπευτικά αυτού που ονομάζω «πρωτοφασισμό», ή «αρχέγονο φασισμό». Αυτά τα χαρακτηριστικά δεν μπορούν να οργανωθούν σε ένα ενιαίο σύστημα· πολλά απ’ αυτά αλληλοαναιρούνται, και είναι επίσης αντιπροσωπευτικά και άλλων μορφών δεσποτισμού ή φανατισμού. Η παρουσία ενός και μόνο απ’ αυτά, όμως, αρκεί για να επιτρέψει στο φασισμό να συμπτυχθεί γύρω του.
1. Το πρώτο χαρακτηριστικό του πρωτοφασισμού είναι η λατρεία της παράδοσης. Η παραδοσιαρχία, βέβαια, είναι πολύ παλαιότερη από τον φασισμό. Δεν χαρακτήριζε μόνο την αντιεπαναστατική σκέψη των Καθολικών μετά τη Γαλλική Επανάσταση, αλλά γεννήθηκε στους ελληνιστικούς χρόνους, ως αντίδραση στον κλασικό ελληνικό ορθολογισμό. Στη λεκάνη της Μεσογείου, λαοί διαφόρων θρησκειών (που οι περισσότερες απ’ αυτές είχαν γίνει δεκτές στο ρωμαϊκό πάνθεο) άρχισαν να ονειρεύονται κάποια αποκάλυψη που είχε συμβεί στην αυγή της ανθρώπινης ιστορίας. Αυτή η αποκάλυψη, σύμφωνα με τη μυστηριακή αίγλη που καλλιεργούσε η παραδοσιαρχία, είχε παραμείνει για πολύ καιρό κρυμμένη κάτω από το πέπλο γλωσσών που ήταν πια ξεχασμένες — στα αιγυπτιακά ιερογλυφικά, στους κέλτικους ρούνους, στους παπύρους των σχεδόν άγνωστων θρησκειών της Ασίας.
Αυτή η νέα κουλτούρα έπρεπε να είναι συγκρητιστική. Ο συγκρητισμός δεν είναι απλά, όπως λένε τα λεξικά, «ο συνδυασμός διαφόρων μορφών πίστης και λατρευτικής πρακτικής»· ένας τέτοιος συνδυασμός πρέπει να ανέχεται τις αντιφάσεις. Καθένα από τα αρχικά μηνύματα περιέχει ψήγματα σοφίας, και όποτε έμοιαζαν να λένε διαφορετικά ή ασύμβατα πράγματα αυτό συνέβαινε μόνο και μόνο γιατί όλα παραπέμπουν, με αλληγορικό τρόπο, στην ίδια αρχέγονη αλήθεια.
Συνεπώς, δεν μπορεί να υπάρξει καμία πρόοδος στη γνώση. Η αλήθεια έχει ήδη καταγραφεί μια για πάντα, κι εμείς το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να συνεχίζουμε να ερμηνεύουμε το δυσνόητο μήνυμά της.
Αν κοιτάξει κανείς τις βιβλιοθήκες διαφόρων φασιστικών καθεστώτων, θα βρει όλους τους μείζονες διανοητές της παραδοσιαρχίας. Η ναζιστική εσωτερική γνώση τρεφόταν με παραδοσιαρχικά, συγκρητιστικά και μυστικιστικά στοιχεία. Η πηγή που επηρέασε περισσότερο τις θεωρίες της νέας ιταλικής δεξιάς, ο Ιούλιος Έβολα, συνδύαζε το Άγιο Δισκοπότηρο με τα Πρωτόκολλα των Σοφών της Σιών, και την αλχημεία με την Αγία Ρωμαϊκή και Γερμανική Αυτοκρατορία. Και μόνο το γεγονός ότι η ιταλική δεξιά, για να δείξει πόσο ανοιχτό μυαλό διαθέτει, διεύρυνε αυτό τον κατάλογο ώστε να συμπεριλάβει και έργα του Ντε Μαιτρ, του Γκενόν και του Γκράμσι, αποτελεί ολοφάνερη απόδειξη συγκρητισμού.
Αν κοιτάξετε τα ράφια που, στα αμερικάνικα βιβλιοπωλεία, φέρουν την επιγραφή «Νέα Εποχή», θα βρείτε εκεί μέχρι και Άγιο Αυγουστίνο, ο οποίος, απ’ ό,τι γνωρίζω, δεν ήταν φασίστας. Αλλά το να συνδυάζεις τον Άγιο Αυγουστίνο με το Στόουνχεντζ — αυτό είναι σύμπτωμα πρωτοφασισμού.
2. Η παραδοσιαρχία συνεπάγεται την απόρριψη του μοντερνισμού. Και οι φασίστες και οι εθνικοσοσιαλιστές κυριολεκτικά λάτρευαν την τεχνολογία, ενώ οι διανοητές της παραδοσιαρχίας συνήθως την απορρίπτουν ως αντίθετη προς τις παραδοσιακές πνευματικές αξίες. Όμως, παρόλο που ο ναζισμός υπερηφανευόταν για τα βιομηχανικά του επιτεύγματα, ο εγκωμιασμός του μοντερνισμού δεν ήταν παρά η επιφάνεια μιας ιδεολογίας βασισμένης στην ιδέα Αίμα και Γη (Blut und Boden). Η απόρριψη του σύγχρονου κόσμου ήταν μεταμφιεσμένη σαν αντίκρουση του καπιταλιστικού τρόπου ζωής, αλλά αφορούσε κυρίως στην απόρριψη του Πνεύματος του 1789 (και του 1776, φυσικά). Ο Διαφωτισμός, η Εποχή του Ορθολογισμού, γίνεται αντιληπτή ως απαρχή της σύγχρονης αχρειότητας. Κατ’ αυτή την έννοια, ο πρωτοφασισμός μπορεί να οριστεί ως ανορθολογισμός.
3. Ο ανορθολογισμός βασίζεται επίσης στη λατρεία της δράσης για τη δράση. Επειδή η δράση είναι από μόνη της όμορφη, πρέπει να αναλαμβάνεται πριν, ή χωρίς, οποιαδήποτε σκέψη. Η σκέψη είναι μια μορφή αποδυνάμωσης. Επομένως, η κουλτούρα είναι ύποπτη, στο βαθμό που ταυτίζεται με την κριτική στάση. Η καχυποψία απέναντι στον κόσμο της διανόησης αποτελούσε πάντοτε σύμπτωμα του πρωτοφασισμού, από την υποτιθέμενη ρήση του Γκέμπελς («όταν ακούω να μιλάνε για κουλτούρα αρπάζω το όπλο μου») μέχρι τη συχνή χρήση εκφράσεων όπως «εκφυλισμένοι διανοούμενοι», «κουλτουριάρηδες», «παρηκμασμένοι σνομπ», «τα πανεπιστήμια είναι φωλιές κομμουνιστών». Οι επίσημοι φασίστες διανοούμενοι ασχολούνταν κυρίως με το να επιτίθενται στον σύγχρονο πολιτισμό και την αριστερή διανόηση, που έχουν προδώσει τις παραδοσιακές αξίες.
4. Καμιά συγκρητιστική πίστη δεν αντέχει στην αναλυτική κριτική. Το κριτικό πνεύμα κάνει διακρίσεις μεταξύ των εννοιών, και αυτές οι διακρίσεις αποτελούν σημάδι μοντερνισμού. Στον σύγχρονο πολιτισμό, η επιστημονική κοινότητα επαινεί τη διαφωνία ως μέθοδο βελτίωσης της γνώσης. Για τον πρωτοφασισμό, η διαφωνία είναι προδοσία.
5. Εξάλλου, η διαφωνία αποτελεί σημάδι ποικιλομορφίας. Ο πρωτοφασισμός καλλιεργεί και αναζητεί τη συναίνεση με το να οξύνει και να εκμεταλλεύεται το φυσικό φόβο του διαφορετικού. Η πρώτη έκκληση ενός φασιστικού ή πρώιμου φασιστικού κινήματος είναι η έκκληση ενάντια στους παρείσακτους. Επομένως, ο πρωτοφασισμός είναι εξ ορισμού ρατσιστικός.
6. Ο πρωτοφασισμός πηγάζει από την ατομική ή κοινωνική απογοήτευση. Αυτός είναι και ο λόγος που ένα από τα πιο τυπικά χαρακτηριστικά των φασιστικών καθεστώτων του παρελθόντος ήταν η επίκληση προς μια απογοητευμένη μεσαία τάξη που μαστιζόταν από μια οικονομική κρίση ή ένιωθε πολιτικά εξευτελισμένη και φοβισμένη από την πίεση που ασκούσαν οι χαμηλότερες κοινωνικές τάξεις. Στην εποχή μας, που οι παλιοί «προλετάριοι» είναι πλέον μικροαστοί (και τα λούμπεν στοιχεία είναι κατά κανόνα αποκλεισμένα από την πολιτική σκηνή), ο φασισμός του αύριο θα βρει το ακροατήριό του σ’ αυτή τη νέα πλειοψηφία.
7. Στους ανθρώπους που νιώθουν πως δεν έχουν πλέον ξεκάθαρη κοινωνική ταυτότητα, ο πρωτοφασισμός λέει πως το μοναδικό τους προνόμιο είναι το πιο κοινό, ότι έχουν γεννηθεί στην ίδια χώρα. Αυτή είναι και η απαρχή του εθνικισμού. Άλλωστε, το μοναδικό πράγμα που μπορεί να δώσει ταυτότητα στο έθνος είναι οι εχθροί του. Έτσι, στη ρίζα της πρωτοφασιστικής ψυχολογίας υπάρχει μια εμμονή με τις συνωμοσίες, ιδιαίτερα τις διεθνείς. Οι οπαδοί πρέπει να νιώθουν πολιορκημένοι. Ο πιο εύκολος τρόπος να πολεμήσεις μια συνωμοσία είναι η επίκληση στην ξενοφοβία. Αλλά η συνωμοσία πρέπει να έχει και εσωτερικούς μοχλούς: οι Εβραίοι είναι συνήθως ο καλύτερος στόχος, γιατί έχουν το πλεονέκτημα να είναι ταυτόχρονα και εσωτερικοί και εξωτερικοί εχθροί. Στις Η.Π.Α., ένα εμφανές δείγμα συνωμοσιολογικής εμμονής βρίσκεται στο βιβλίο του Πατ Ρόμπερτσον Η Νέα Τάξη Πραγμάτων, αλλά, όπως έχουμε δει πρόσφατα, υπάρχουν και πολλά άλλα.
8. Οι οπαδοί πρέπει να νιώθουν ταπεινωμένοι από τον επιδεικτικό πλούτο και την δύναμη των εχθρών τους. Όταν ήμουν μικρό παιδί, μου είχαν μάθει ότι οι Εγγλέζοι είχαν πέντε γεύματα τη μέρα. Έτρωγαν πιο συχνά από τους φτωχούς αλλά νηφάλιους Ιταλούς. Και ότι οι Εβραίοι είναι πλούσιοι και βοηθάνε ο ένας τον άλλο μέσω ενός μυστικού δικτύου αμοιβαίας αρωγής. Έτσι, με μια συνεχή μετατόπιση της ρητορικής εστίασης, οι εχθροί είναι ταυτόχρονα πολύ ισχυροί και πολύ αδύναμοι. Οι φασιστικές κυβερνήσεις είναι καταδικασμένες να χάνουν τους πολέμους τους, γιατί είναι εγγενώς ανίκανες να κάνουν μια αντικειμενική εκτίμηση της δύναμης του εχθρού.
9. Για τον πρωτοφασισμό, δεν υπάρχει αγώνας για τη ζωή· αντίθετα, η ζωή είναι ένας συνεχής αγώνας. Επομένως, ο ειρηνισμός ισοδυναμεί με συναλλαγή με τον εχθρό. Είναι κακός, γιατί η ζωή είναι ένας συνεχής πόλεμος. Αυτό, όμως, επιφέρει ένα «σύμπλεγμα Αρμαγεδδώνα». Εφόσον οι εχθροί πρέπει να ηττηθούν, θα πρέπει να υπάρξει μια τελική μάχη, μετά από την οποία το κίνημα θα έχει υπό τον έλεγχό του ολόκληρο τον κόσμο. Μια τέτοια «τελική λύση», όμως, θα σημάνει την αρχή μιας περιόδου ειρήνης, μιας Χρυσής Εποχής, πράγμα που έρχεται σε αντίφαση με το δόγμα του συνεχούς πολέμου. Κανείς φασίστας ηγέτης δεν έχει καταφέρει ποτέ να λύσει αυτό το πρόβλημα.
10. Ο ελιτισμός αποτελεί χαρακτηριστική διάσταση κάθε αντιδραστικής ιδεολογίας, στο βαθμό που είναι θεμελιωδώς αριστοκρατικός, και ο αριστοκρατικός και μιλιταριστικός ελιτισμός συνεπάγεται την περιφρόνηση προς τους αδύναμους. Ο πρωτοφασισμός μπορεί να εκφράσει μόνο έναν λαϊκό ελιτισμό. Κάθε πολίτης ανήκει στον καλύτερο λαό του κόσμου, τα μέλη του κόμματος είναι οι καλύτεροι πολίτες, κάθε πολίτης μπορεί (ή πρέπει) να γίνει μέλος του κόμματος. Αλλά δεν μπορεί να υπάρχουν πατρίκιοι χωρίς πληβείους. Ο Ηγέτης, που γνωρίζει ότι η εξουσία δεν του απονεμήθηκε δημοκρατικά αλλά την κατέκτησε με τη βία, γνωρίζει επίσης ότι η δύναμή του βασίζεται στην αδυναμία των μαζών· οι μάζες είναι αδύναμες, και γι’ αυτό χρειάζονται και αξίζουν έναν ηγεμόνα. Και εφόσον η ομάδα είναι οργανωμένη ιεραρχικά (σύμφωνα με το στρατιωτικό πρότυπο), κάθε ηγέτης περιφρονεί τους υφισταμένους του, και καθένας απ’ αυτούς περιφρονεί τους κατωτέρους του. Αυτό ενισχύει την αίσθηση του μαζικού ελιτισμού.
11. Μέσα σ’ αυτή την προοπτική, όλοι μαθαίνουν πως πρέπει να γίνουν ήρωες. Σε κάθε μυθολογία, ο ήρωας είναι ένα εξαιρετικό ον, αλλά για την πρωτοφασιστική ιδεολογία ο ηρωισμός είναι ο κανόνας. Αυτή η λατρεία του ηρωισμού συνδέεται στενά με τη λατρεία του θανάτου. Δεν είναι τυχαίο ότι ένα από τα συνθήματα που είχαν οι ισπανοί φαλαγγίτες ήταν το «viva la muerte» («ζήτω ο θάνατος»). Στις μη φασιστικές κοινωνίες, ο απλός λαός μαθαίνει ότι ότι ο θάνατος είναι κάτι το δυσάρεστο που όμως πρέπει να το αντιμετωπίζει με αξιοπρέπεια· και οι πιστοί μαθαίνουν ότι είναι ένας οδυνηρός τρόπος για να περάσουν σε μια μεταφυσική ευτυχία. Αντίθετα, ο πρωτοφασίστας ήρωας αποζητά τον ηρωικό θάνατο, ο οποίος διαφημίζεται ως η μεγαλύτερη ανταμοιβή για μια ηρωική ζωή. Ο πρωτοφασίστας ήρωας ανυπομονεί να πεθάνει. Μέσα στην ανυπομονησία του, συχνά στέλνει κι άλλους ανθρώπους στο θάνατο.
12. Επειδή και ο συνεχής πόλεμος και ο ηρωισμός είναι δύσκολα παιχνίδια, ο πρωτοφασίστας μεταθέτει τον πόθο του για εξουσία στη σεξουαλική συμπεριφορά του. Έτσι προκύπτει ο ματσισμός [σ.τ.Μ.: το αντριλίκι] (που συνεπάγεται αφενός την περιφρόνηση προς τη γυναίκα και αφετέρου την καταδίκη παρεκκλινουσών ερωτικών συνηθειών, όπως η αγνότητα ή η ομοφυλοφιλία). Και επειδή και το σεξ είναι δύσκολο παιχνίδι, ο πρωτοφασίστας ήρωας προτιμά να παίζει με τα όπλα – σαν φαλλικό υποκατάστατο.
13. Ο πρωτοφασισμός βασίζεται σε έναν επιλεκτικό λαϊκισμό, έναν ποιοτικό λαϊκισμό, θα έλεγε κανείς. Σε μια δημοκρατία, οι πολίτες έχουν ατομικά δικαιώματα, αλλά οι πολίτες συνολικά έχουν πολιτική επιρροή μόνο από ποσοτική άποψη — ακολουθούνται οι αποφάσεις της πλειοψηφίας. Για τον πρωτοφασισμό, όμως, τα άτομα ως άτομα δεν έχουν δικαιώματα, και ο Λαός γίνεται αντιληπτός σαν ποιότητα, σαν μια μονολιθική οντότητα που εκφράζει την Κοινή Βούληση. Και επειδή κανένα μεγάλο σύνολο ατόμων δεν μπορεί ποτέ να έχει κοινή βούληση, ο Ηγέτης παριστάνει το διερμηνέα τους. Έχοντας χάσει την εξουσία της αντιπροσώπευσης, οι πολίτες δεν πράττουν· καλούνται μόνο να παίξουν το ρόλο του Λαού. Έτσι, ο Λαός δεν είναι παρά ένα θεατρικό εφεύρημα. Για να πάρουμε μια γεύση ποιοτικού λαϊκισμού δεν χρειαζόμαστε πλέον την Πιάτσα Βενέτσια της Ρώμης, ούτε το Στάδιο της Νυρεμβέργης. Υπάρχει στο μέλλον μας ένας τηλεοπτικός ή διαδικτυακός λαϊκισμός, στον οποίο η συναισθηματική αντίδραση μιας επιλεγμένης ομάδας πολιτών θα μπορεί να παρουσιάζεται και να γίνεται αποδεκτή ως η Φωνή του Λαού.
Λόγω του ποιοτικού λαϊκισμού του, ο πρωτοφασισμός πρέπει να είναι κατά των «διεφθαρμένων» κοινοβουλευτικών κυβερνήσεων. Μια από τις πρώτες φράσεις που είπε ο Μουσολίνι στο ιταλικό κοινοβούλιο ήταν «Θα μπορούσα να μετατρέψω αυτό το βουβό και καταθλιπτικό μέρος σε στρατόπεδο για τις σπείρες μου» — οι «σπείρες» είναι μια υποδιαίρεση της παραδοσιακής ρωμαϊκής λεγεώνας. Βέβαια, αμέσως βρήκε καλύτερο καταυλισμό για τις σπείρες του, αλλά λίγο αργότερα διέλυσε το κοινοβούλιο. Όποτε ένας πολιτικός αμφισβητεί τη νομιμότητα ενός κοινοβουλίου γιατί δεν αντιπροσωπεύει πλέον τη Φωνή του Λαού, αρχίζει και μυρίζει πρωτοφασισμό.
14. Ο πρωτοφασισμός μιλάει την «Νέα Ομιλία». Η Νέα Ομιλία επινοήθηκε από τον Όργουελ στο βιβλίο του 1984, ως επίσημη γλώσσα του Αγγλικού Σοσιαλισμού. Αλλά σε πολλές μορφές δικτατορίας συναντά κανείς πρωτοφασιστικά χαρακτηριστικά. Όλα τα ναζιστικά και φασιστικά σχολικά εγχειρίδια χρησιμοποιούσαν φτωχό λεξιλόγιο και στοιχειώδη σύνταξη, με σκοπό να περιορίσουν τη διάδοση των εργαλείων της σύνθετης και κριτικής σκέψης. Αλλά πρέπει να είμαστε σε θέση να αναγνωρίσουμε άλλα είδη Νέας Ομιλίας, ακόμα κι αν παίρνουν τη φαινομενικά αθώα μορφή ενός δημοφιλούς τοκ-σόου.
Το πρωινό της 27ης Ιουλίου 1943, έμαθα ότι, σύμφωνα με ραδιοφωνικές ανακοινώσεις, ο φασισμός είχε καταρρεύσει και ο Μουσολίνι είχε συλληφθεί. Όταν η μητέρα μου με έστειλε να αγοράσω την εφημερίδα, είδα ότι οι εφημερίδες στον κοντινότερο πάγκο είχαν διαφορετικούς τίτλους. Επιπλέον, αφού είδα τους τίτλους, συνειδητοποίησα ότι κάθε εφημερίδα έγραφε διαφορετικά πράγματα. Αγόρασα μία στην τύχη, και διάβασα στην πρώτη σελίδα ένα μήνυμα που το υπέγραφαν πέντε ή έξι πολιτικά κόμματα — ανάμεσά τους η Χριστιανική Δημοκρατία, το Κομμουνιστικό Κόμμα, το Σοσιαλιστικό Κόμμα, το Κόμμα της Δράσης, και το Φιλελεύθερο Κόμμα.
Μέχρι τότε, πίστευα ότι υπήρχε μόνο ένα κόμμα σε κάθε χώρα, και ότι στην Ιταλία αυτό ήταν το Εθνικό Φασιστικό Κόμμα. Τώρα, ανακάλυπτα ότι στη χώρα μου μπορούσαν να υπάρχουν ταυτόχρονα διάφορα κόμματα. Καθώς ήμουν έξυπνο παιδί, κατάλαβα ότι όλα αυτά τα κόμματα δεν μπορεί να γεννήθηκαν μέσα σε μια νύχτα, άρα θα πρέπει να υπήρχαν εδώ και αρκετό καιρό ως μυστικές οργανώσεις.
Το μήνυμα στην πρώτη σελίδα πανηγύριζε για το τέλος της δικτατορίας και την επιστροφή της ελευθερίας: της ελευθερίας του λόγου, του τύπου, της πολιτικής σύμπραξης. Αυτές τις λέξεις, «ελευθερία», «δικτατορία» — τις διάβαζα τώρα για πρώτη φορά στη ζωή μου. Χάρη σ’ αυτές τις λέξεις, ξαναγεννήθηκα ως ελεύθερος δυτικός άνθρωπος.
Πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση, ώστε το νόημα αυτών των λέξεων να μην ξεχαστεί ξανά. Ο πρωτοφασισμός βρίσκεται ακόμα γύρω μας, πολλές φορές με πολιτικά. Θα ήταν πολύ ευκολότερο, για μας, αν εμφανιζόταν στην παγκόσμια σκηνή κάποιος και έλεγε «Θέλω να ξανανοίξω το Άουσβιτς, θέλω να παρελάσουν ξανά οι Μελανοχίτωνες στις ιταλικές πλατείες». Αλλά η ζωή δεν είναι τόσο απλή. Ο πρωτοφασισμός μπορεί να επιστρέψει με το πιο αθώο προσωπείο. Είναι καθήκον μας να τον αποκαλύπτουμε και να καταδεικνύουμε οποιαδήποτε από τις νέες εκφάνσεις του — κάθε μέρα, σε κάθε μέρος του κόσμου. Και είναι καλό να θυμόμαστε τα λόγια που είπε ο Φραγκλίνος Ρούζβελτ στις 4 Νοεμβρίου 1938:
«Τολμώ να πω ότι, αν ποτέ η αμερικανική δημοκρατία πάψει να προχωρεί ως ζωντανή δύναμη και να προσπαθεί μέρα και νύχτα, με ειρηνικό τρόπο, να κάνει όλους τους πολίτες μας καλύτερους, τότε ο φασισμός θα δυναμώσει στη χώρα μας».
Η ελευθερία και η απελευθέρωση είναι μια ατέρμονη διαδικασία.






Ομάδα πεζοναυτών στο Αφγανιστάν έβγαλε φωτογραφία με το σύμβολο των SS κάτω από την αμερικανική σημαία.
από gk 9:47, Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2012
Η φωτογραφία έχει κάνει το γύρο του κόσμου, έχει προκαλέσει αντιδράσεις αλλά οι στρατιώτες δεν πρόκειται να τιμωρηθούν! Τους έγινε μόνο επίπληξη αλλά δε θα αντιμετωπίσουν ποινικές ή διοικητικές κυρώσεις, όπως ανακοίνωσε η διοίκηση της στρατιωτικής βάσης Πέντλετον στην Καλιφόρνια.
Οι στρατιωτικές αρχές είχαν ενημερωθεί για το θέμα το Νοέμβριο του 2011, μετά την δημοσίευση της φωτογραφίας η οποία είχε ληφθεί το Σεπτέμβριο του 2010 στο Διαδίκτυο.
«Το συμβάν δεν είχε ρατσιστικά κίνητρα. Τα πρόσωπα που εμπλέκονται σε αυτό αναγνώρισαν ότι το ναζιστικό σύμβολο θα μπορούσε να ερμηνευτεί με άσχημο τρόπο και δεν συμμορφωνόταν προς τις αξίες του Σώματος Πεζοναυτών», ανέφερε ανακοίνωση της διοίκησης.
«Ο διοικητής έκρινε ότι δεν είναι αναγκαία καμιά πειθαρχική κύρωση. Αλλά υπενθύμισε σε όλους τους Πεζοναύτες της μονάδας ότι τέτοια συμπεριφορά δεν πρόκειται να γίνει ανεκτή και εάν επαναληφθεί θα τιμωρηθεί», προστίθεται στην ανακοίνωση.
Η φωτογραφία απεικονίζει ελεύθερους σκοπευτές πλάι σε μια μπλε σημαία που γράφει SS στο ρουνικό αλφάβητο κάτω από την αστερόεσσα.
Όλα αυτά σχεδόν ένα μήνα μετά το βίντεο της ντροπής, όπου πεζοναύτες φαίνονταν να ουρούν πάνω στις σορούς Αφγανών ανταρτών.






Η Ευρώπη ζητάει τώρα εγγυήσεις και από ΚΚΕ - ΣΥΡΙΖΑ
από εξελίξεις 21:22, Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2012
Που το πάνε τα λαμόγια;
Έχω την εντύπωση ότι οι τραπεζίτες προσπαθούν να φορτώσουν το θέμα της χρεοκοπίας σε ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ.
Ζητάνε λέει έγγραφες εγγυήσεις από Παπαρήγα και Τσίπρα (μήπως και από Κουβέλη;) ότι θα δεσμευτούν για την τήρηση των νέων μέτρων και επιπλέον ότι προεκλογικά δε θα έχουν ρητορική ενάντια στα μνημόνια, στο ΔΝΤ και στην όλη διαδικασία που περνάμε.
Προφανώς δεν υπάρχει κανένας άνθρωπος στον πλανήτη που να περιμένει ότι θα δωθούν τέτοιου είδους εγγυήσεις. Θα ήταν άλλωστε προσωπικές και συνολικά κομματικές πολιτικές αυτοκτονίες. Και ακόμα κι αν η Παπαρήγα ας πούμε τρελαινόταν αύριο το πρωί και γινόταν φουλ μνημονιακή (!!!), θα την ξήλωνε το κόμμα πριν τον πρωινό καφέ.
Μήπως λοιπόν αυτό είναι μια στημένη φάση, ώστε να πουν οι Ευρωπαϊοι και το ΔΝΤ ότι, να, υπάρχει πρόβλημα εμπιστοσύνης, γιατί η πιθανή πλειοψηφία της ελληνικής βουλής (μετά τις όποιες βουλευτικές εκλογές) μπορεί να ανατρέψει την κατάσταση με το να μην εγγυάται τη συνεργασία της.
Θέλουν δηλαδή να αποτύχει το πρόγραμμα, αλλά όχι με ευθύνη των τραπεζιτών και των πολιτικών τους. Να αποτύχει επειδή τάχα η ελληνική αριστερά "δεν συνεργάστηκε με τας αρχάς".
Ναι
από όντως 1:47, Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2012
Το είπε ο Βενιζέλος στη συνέντευξη τύπου που έδωσε μετά το Eurogroup. Είχαν πεταχτεί τα μάτια του έξω. Μπορεί όμως να ήταν απλώς από τη λιγούρα. Δεν παίρνω κι όρκο με δαύτον που μπλέξαμε.







κοιτάξτε δεν ξέρω αν πέφτουν, μακάρι και στο καλό και να μην μας γράψουν δεν τους έχουμε και ανάγκη και όποιος πιστεύει το αντίθετο δεν ξέρουν τι τους γίνεται..όπως δεν έχουμε ανάγκη και τους πιστωτές μας τους δανειστές μας και όλους αυτούς τους τοκογλύφους αν αυτή είναι η Ευρώπη ας την χαίρονται δεν την έχουμε ανάγ...κη ούτε και αυτή... Ας προσέξουν όμως οι βουλευτές μας...αν τους έχει μείνει λίγο τσίπα και αξιοπρέπεια, αν λέω γιατί δεν το πολυπιστεύω, τότε να μην ψηφίσουν τα νέα μέτρα...α και κάτι ακόμη αφού θα κοπούν οι μισθοί και τα μεροκάματα από 20% έως 50% τότε ας δώσουν το καλό παράδειγμα και να μειώσουν το δικό τους μισθό κατά 50%





Νεαρός τραυματίας δέχτηκε χειροβομβίδα κρότου λάμψης στο Σύνταγμα
Ένας νεαρός άντρας, πριν από λίγη ώρα, τραυματίστηκε σοβαρά στο κεφάλι.
Στο φωτογραφικό ντοκουμέντο που δημοσίευθηκε διακρίνεται αστυνομικοι των ΜΑΤ να κλωτσανε στο κεφαλι τον τραυματισμένο ξαπλωμενο αναισθητο διαδηλωτή. Τα συμπεράσματα δικά σας...
Στο σημείο βρέθηκαν άμεσα και διαδηλωτές, οι οποιοι με κινδυνο της ζωης τους, απο τα βρωμοσκυλα των ΜΑΤ, σωσαν τη ζωη του αναισθητου διαδηλωτη, καθώς ήταν αδύνατο για το ΕΚΑΒ να προσεγγίσει το σημείο.
Σύμφωνα με μαρτυρίες, όσο ο νεαρός βρισκόταν στο πεζοδρόμιο ανήμπορος να κινηθεί, τα ΜΑΤ έριξαν σε πολύ κοντινή απόσταση «χειροβομβίδα κρότου λάμψης».
Και η γελοια δηλωση ΠΡΙΝ απο την διαδηλωση!
Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων
Επειδή, ωστόσο, διαπιστώνουμε για άλλη μια φορά, ότι συνεχίζετε την ίδια καταστροφική για όλους μας πολιτική, θέλουμε να σας δηλώσουμε κατηγορηματικά ότι σε καμία περίπτωση δεν θα δεχθούμε να μας βάλετε να σκοτωθούμε με τα αδέρφια μας.




ΟΦΕΙΛΟΜΕΝΗ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ. Πάει να γίνει ψωμοτύρι το τσουβάλιασμα της Αριστεράς με τα κόμματα του Μαύρου Μετώπου. Από όλον εκείνο τον κόσμο που όταν, επί τόσα χρόνια, η Αριστερά του μιλούσε για το τι τον περιμένει χλεύαζε και την κατηγορούσε για γραφικότητα και κινδυνολογία. Ψήφιζε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ και πίστευε πως όλα θα πάνε ...καλά στη ζωή του. Τώρα που είδε επίτέλους με τι έχει να κάνει, πάλι την Αριστερά βρίζει, γιατί δεν τον σώζει! Συνήθως από το σπίτι του, καθώς εξακολουθεί να πιστεύει πως οι απεργίες, οι διαδηλώσεις, οι αγώνες δεν οδηγούν πουθενά. Δεν έχουμε πρόθεση να σώσουμε κανέναν, αν δεν θέλει να σωθεί ο ίδιος.




Τα δάνεια που θα πλήρωναν συντάξεις και μισθούς δημοσίου
Θυμόμαστε φυσικά το μόνιμο επιμύθιο: ‘’Παίρνουμε δάνεια για να πληρώσουμε τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων και τις συντάξεις’’.
... Η αλήθεια ήταν, πως αυτό είναι ένα κόστος της τάξης των 20 δις, ενώ τα κρατικά έσοδά είναι περίπου 50 δις. Απλά υπήρχε και υπάρχει η προτεραιότητα, να εξοφλούνται πρώτα τα δάνεια και οι τόκοι τους. Στο Μνημόνιο... ΙΙ είναι ξεκάθαρη μάλιστα η δέσμευση να μη πάει ούτε ένα ευρώ για μισθούς και συντάξεις. Απλά η τρόικα μας δίνει δάνεια για να ξοφλάμε ιδιώτες και ‘’θεσμικούς’’ επενδυτές και να χρωστάμε σε ΕΚΤ και ΔΝΤ. Παραλογισμός; Με την κοινή λογική λογική ναι, με την καπιατλιστική όχι. Αφενός, κάθε φορά που αλλάζει το χρήμα χέρια προκύπτει κέρδος, όπως σε κάθε εμπορική πράξη. Αφετέρου, το χρέος αλλάζει νομική μορφή και η Ελλάδα παραιτείται από το δικαίωμα αθέτησης πληρωμών, ενώ αναλαμβάνει την υποχρέωση να βάζει υποθήκη την εθνική περιουσία.
Η αλήθεια λοιπόν δεν είναι ότι λαμβάνουμε δάνεια για να πληρώνουμε μισθούς και συντάξεις, αλλά ότι μειώνουμε μισθούς και συντάξεις για να πληρώνουμε δάνεια!!





συγγνώμη που θα την "πω" σε πολλούς φίλους και συναγωνιστές, αλλά βρίσκω την φιλολογία περί "καναπέδων" εντελώς "του καναπέ"...
μια πρωινή εξόρμηση σε σούπερμάρκετ, μαγαζιά, εργοστάσια και μια κουβέντα με κόσμο που δουλεύει σε μέρα απεργίας θα σας πείσει...
ο κόσμος δεν απέχει από τους αγώνες γιατί "είναι στον καναπέ" (λέξη που υποδηλώνει "βολή") αλλά γιατί είναι "στην πρέσα" σ...την πρέσα του αφεντι...κού και του προϊσταμένου, στην πρέσα των ιδεολογημάτων που συνδέονται με το μικρό του "έχει". Υποφέρει, αλλά έχει διδαχθεί ότι πρέπει να υποφέρει μόνος του, να μη δημοσιοποιεί την απελπισία του για να μην ενοχλεί την κοινή ησυχία. Αγανακτεί αλλά έχει διδαχθεί ότι η μόνη ενδεδειγμένη μορφή αγανάκτησης είναι η παραιτημένη κλάψα "εναντίον όλων". Και η παραιτημένη κλάψα είναι κλάψα όσον θόρυβο κι αν κάνει...
Συγγνώμη φίλοι, συνάδελφοι και συναγωνιστές, αλλά ο "καναπές" σας δεν τα χωράει όλα ετούτα. Ο "καναπές" μυρίζει παραιτημένη κλάψα από την ανάποδη...
Όχι, δεν σας λέω να πάτε στους εργάτες με "καλοπιάσματα" και γλυκόλογα και άλλα "αφ' υψηλού. Όταν στέκεσαι στο ίδιο επίπεδο με τον εργάτη και θα τον προγκήξεις και θα τον βρίσεις για να τον ρίξεις στο φιλότιμο, θα του πεις την αλήθεια ότι με τη στάση του "χαντακώνει" τα παιδιά του κι ας λέει ότι κάνει τα πάντα για τα παιδιά του .
Σας λέω απλά να πάτε στους εργάτες χωρίς "καναπεδολογίες", να πάτε στους εργάτες έτσι απλά να τους μιλήσετε, να ακούσετε τι λένε, να τους 'την πείτε" αλλά από κοντά. Και μετά να ξαναπάτε, πάλι και πάλι. Ο δρόμος είναι πολύ μακρύς και δύσκολος αλλά και πολύ σημαντικός για να τον παρατάς με την πρώτη απογοήτευση.
"Ντροπή σας να είστε σκλάβοι" λέγανε οι παλιοί αγωνιστές στους εργάτες. "Να μάθουμε στον λαό να φοβάται τον εαυτό του για να του δώσουμε courage. Θάρρος" έλεγε ο μπαρμπα Κάρολος. Αυτή είναι η γλώσσα του "φιλότιμου" και της αξιοπρέπειας του εργάτη, κι είναι μια γλώσσα βίαιη, βίαιη όπως η σκληρή πραγματικότητα. Αυτή η γλώσσα όμως δεν έχει τίποτα κοινό με τη ενοχική γλώσσα του καναπέ που αναπαράγει τον αέναο μικροαστικό κύκλο ναρικισισμού-αυτομαστίγωσης...