Κυριακή 13 Απριλίου 2014

Κυριακη 13 Απριλιου 2014


"Σταματήστε να μας παρακολουθείτε" φώναξαν οι Γερμανοί Mεγάλη διαδήώση στην Κολωνία
Το Σάββατο 12 Απριλίου στην Κολωνία της Γερμανίας οι διαδηλωτές κατέβηκαν στο κέντρο της πόλης ζητώντας να σταματήσει η παρακολούθηση των πολιτών. Τη συγκέντρωση διοργάνωσαν φορείς και σωματεία με αφορμή της αποκαλύψεις του Edward Snowden. Κεντρικό σύνθημα της διαμαρτυρίας ήταν "σταματήστε να μας παρακολουθείτε". Οι Γερμανοί κάλεσαν την κυβέρνησή τους να διευκρινίσει την ανάμειξη των γερμανικών μυστικών υπηρεσιών στην υπόθεση της NSA. Απαίτησαν σαφή δέσμευση της κυβέρνησης ότι θα σταματήσει η μαζική παρακολούθηση και θα υπάρξει προστασία των δεδομένων
----------------------------------------------------------------------------------
Χιλιάδες διαδηλωτές σε Ρώμη και Παρίσι κατά της λιτότητας
Για το δικαίωμα στην κατοικία και την εργασία "Σπίτι και εισόδημα για όλους" ήταν το κύριο σύνθημα που έβγαινε από τα στόματα των χιλιάδων διαδηλωτών της Ρώμης το Σάββατο 12 Απριλίου 2014.
Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές στη Ρώμη και στο Παρίσι βγήκαν στους δρόμους διαμαρτυρόμενοι κατά της λιτότητας και των νέων οικονομικών μέτρων. Η διαδήλωση στη Ρώμη χτυπήθηκε από την αστυνομία, χτυπώντας τους διαδηλωτές με τα γκλοπ και ρίχνοντας χημικά. Η διαδήλωση είχε κύριο αίτημά της το υψηλό κόστος της κατοικίας και την αυξημένη ανεργία λόγω των παρατεταμένων μέτρων λιτότητας στην Ιταλία. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της αστυνομίας τραυματίστηκαν περίπου 80 άνθρωποι το Σάββατο. Στο Παρίσι οι διοργανωτές ανέφεραν ότι διαδήλωσαν περίπου 100.000 άνθρωποι.
--------------------------------------------------------------------------------------
Πραγµατικό… «τσακάλι» ο Σαµαράς. Τον Ιανουάριο του 2010, όταν η Ελλάδα δανειζόταν µε επιτόκιο 5,7%, µας έλεγαν ότι τόσο υψηλό επιτόκιο δανεισµού σηµαίνει πως είµαστε χρεοκοπηµένοι ως λαός και χώρα. Τώρα η κυβέρνηση Ν∆-ΠΑΣΟΚ δανείστηκε 3 δισεκατοµµύρια ευρώ µε επιτόκιο 4,75% και ο Σαµαράς και ο Βενιζέλος πανηγυρίζουν ότι «θριάµβευσαν» κι αυτό αποδεικνύει πως «σωθήκαµε». Η διαφορά δηλαδή ανάµεσα στη χρεοκοπία και στο θρίαµβο είναι όλη κι όλη… µία µονάδα στο επιτόκιο δανεισµού – µε 5,7 χρεοκοπούµε, µε 4,7 θριαµβεύουµε! Αυτοί µας θεωρούν απερίγραπτα ηλίθιους για να «χάβουµε» τέτοια παραµύθια, αλλά άπαντες σχεδόν οι Έλληνες θεωρούν απερίγaραπτους πολιτικούς απατεώνες όλο αυτό το κυβερνητικό σκυλολόι! Κλοτσηδόν πρέπει να τους διώξουµε µε τους αγώνες του λαού µας. Οι επερχόµενες ευρωεκλογές θα σηµατοδοτήσουν την έναρξη της διαδικασίας απαλλαγής της Ελλάδας από τους «Τσολάκογλου» του κεφαλαίου, των Γερµανών και της ΕΕ. Σιωπούν ο ένοχος οικονοµικής γενοκτονίας των Ελλήνων Ευάγγελος Βενιζέλος και ο εξίσου κατάπτυστος πολιτικά δωσίλογος Αντώνης Σαµαράς για το γεγονός ότι, όταν µε το Μνηµόνιο έδεσε χειροπόδαρα την Ελλάδα ο κατεξοχήν ένοχος Γιώργος Παπανδρέου, το επιτόκιο «χρεοκοπίας» του 5,7% εκτινάχθηκε µέχρι το… 40% (!), ενώ ετοίµαζαν το «κούρεµα». Ναι, επί µνηµονιακής κατοχής έγιναν τα απερίγραπτα όργια µε τα επιτόκια δανεισµού! Και µόλις πέτυχαν τους πολιτικούς στόχους τους, αµέσως τα επιτόκια έπεσαν θεαµατικά. Φέτος τον Ιανουάριο το επιτόκιο ήταν µόλις 8,4% και τον Μάρτιο λίγο πάνω από το 6%! Ποιον κοροϊδεύουν λοιπόν;
---------------------------------------------------------------------------------
ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΓΙΑ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ “ΒΟΜΒΑ” ΣΤΑ LIDL: “ΘΑ ΜΑΣ ΤΑΪΣΕΤΕ ΑΡΝΙΑ ΜΕ ΑΦΘΩΔΗ ΠΥΡΕΤΟ”; ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ ΣΤΕΛΕΧΟΥΣ ΤΗΣ ΝΔ
3.500 αμνοερίφια στην ελκυστική τιμή των 3.99 ευρώ που προσφέρει το LIDL θα καταλήξουν στο πασχαλινό τραπέζι των Ελλήνων. Θα απαντήσουν οι Γερμανοί ιδιοκτήτες του αν θα μας ταΐσουν τα ζώα που έχουν πληγεί από αφθώδη πυρετό και από την ευλογιά στην Κομοτηνή και βρίσκονται σε παράνομο σφαγείο στη Λαύκα Στυμφαλίας στην Κορινθία;
Θέτουμε σοβαρά ερωτήματα στους Γερμανούς του LIDL το οποίο παρανομεί αφού πουλάει νωπό και κατεψυγμένο κρέας χωρίς να διαθέτει καν άδεια κρεοπωλείου. Ο Αλί από την Κομοτηνή που μετέφερε τα άρρωστα ζώα από την Κομοτηνή μήπως έχει σχέσεις με κομματικό στέλεχος της Κορινθίας; Σύμφωνα με καταγγελίες τα 3.500 αμνοερίφια βρίσκονται σε σφαγείο στην Λαύκα Στυμφαλίας , το οποίο όπως καταγγέλεται στο πρόσφατο παρελθόν είχε αντιμετωπίσει προβλήματα υγειονομικής φύσης. Κατά τις ίδιες καταγγελίες που τις επόμενες ώρες θα γίνουν πιο ξεκάθαρες, μεσάζοντες και διεκπεραιωτές στην σφαγή και πώληση των πασχαλινών φθηνών αρνιών φέρονται κομματικά στελέχη της ΝΔ αλλά και κομματικό στέλεχος της ευρύτερης περιοχής της Κορινθίας. Μετά την διάχυση ανάλογων πληροφοριών στην κοινή γνώμη και καταγγελιών που έχουν φθάσει από νωρίς το πρωί στα αυτιά μας, θα πρέπει να υπάρξει ευθύτατη εισαγγελική παρέμβαση. Εκτός κι αν οι εισαγγελείς έχουν φόρτο εργασίας αυτές τις μέρες και δεν τους νοιάζει τι τρώμε.
Για το θέμα της ευλογιάς στην ευρύτερη περιοχή της Θράκης είχε κάνει ερώτηση στο Κοινοβούλιο, ο βουλευτής των ΑΝΕΛ, Τέρενς Κουίκ.
------------------------------------------------------------------------------
Ανοιχτά σήμερα τα καταστήματα αποφασισε η κατοχικη κυβερνηση της τροικα - Αντιδρούν οι εμποροϋπάλληλοι - Συγκέντρωση στην Ερμού στις 11.00
- Από τις 11 μέχρι τις 8 το βράδυ θα είναι ανοιχτά σήμερα τα μαγαζιά αποφασισε η κατοχικη κυβερνηση - Ενοντες οι οι αντιδάσεις εργαζομένων που προγραμματίζουν διαμαρτυρία Ανοικτά θα είναι τα μαγαζιά σήμερα Κυριακή των Βαΐων, από τις 11:00 έως τις 20:00 αποφασισε και διεταξε η κατοχικη σαμαρικη κυβερνηση της τροικα. Και αυτή τη φορά δεν λείπουν οι αντιδράσεις από τους εργαζόμενους. Οι εμποροϋπάλληλοι αντιδρούν στη λειτουργία των καταστημάτων την Κυριακή και στο πλαίσιο αυτό έχουν κηρύξει 24ωρη απεργία και συγκέντρωση στην αρχή της Ερμού στο Σύνταγμα στις 11 το πρωί. Πολλα καταστηματα όμως, ακομα και σουπερ μαρκετ, αποφασισαν να μην ακολουθησουν την διαταγη των κατοχικων, γιατι καταστρεφονται οικονομικα, μιας και ο κοσμος δεν εχει λεφτα για να ψωνισει, και ετσι πληρωνουν για να μεινουν ανοιχτα τα μαγαζια, χωρις κανενα κερδος.
--------------------------------------------------------------------------------
ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΜΕΙΩΣΗΣ ΤΟΥ ΕΛΛΕΙΜΜΑΤΟΣ Σύνταξη στα 70 εξετάζει η Αυστραλία
Την αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης στα 70 έτη εξετάζει ο αυστραλός πρωθυπουργός, Τόνι Άμποτ, σύμφωνα με τον αυστραλιανό Τύπο.
Ήδη ο υπ. Οικονομικών, Τζο Χόκι, ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση δεν έχει άλλη επιλογή παρά να λάβει σκληρά μέτρα στον προϋπολογισμό που θα καταθέσει τον ερχόμενο μήνα με στόχο να περιορίσει τα ελλείμματα και να θέσει τις βάσεις για να γίνει πλεονασματικός μετά από μερικά χρόνια. Ένα από τα μέτρα αυτά εκτιμάται ότι θα είναι και η αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης στα 70 χρόνια. Αξίζει να σημειωθεί πως το 2009 η κυβέρνηση του Εργατικού κόμματος αποφάσισε να αυξήσει το όριο συνταξιοδότησης από τα 65 χρόνια που είναι σήμερα στα 67. Η αλλαγή αυτή θα εφαρμοστεί σταδιακά από το 2017 έως το 2023. Τώρα η κυβέρνηση μελετά να αυξήσει το όριο αυτό στα 70 χρόνια. Παράλληλα θα λάβει μέτρα ώστε οι συντάξεις να μην αυξάνονται ανάλογα με τις αυξήσεις των μισθών, αλλά ανάλογα με το κόστος ζωής. «Πρέπει να λάβουμε τώρα μέτρα γιατί σε δέκα χρόνια ίσως να μην έχουμε τη δυνατότητα να πληρώνουμε τα φάρμακα των παιδιών μας» είπε ο κ. Χόκι. «Αν δεν κάνουμε αλλαγές τώρα, το 2030 το κόστος για τις συντάξεις γήρατος και την ιατροφαρμακευτική κάλυψη των ηλικιωμένων θα ανέλθει στα 93 δισεκατομμύρια δολάρια», σημείωσε. Την άποψη αυτή την επανέλαβε και ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Υπηρεσιών, Μιτς Φίφιλεντ, τονίζοντας ότι επιβάλλεται η αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης γιατί απλούστατα δεν θα υπάρχει τρόπος πληρωμής των συντάξεων διαφορετικά. Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι αυτό δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ως κάτι αρνητικό για τους ηλικιωμένους. «Θα παραμείνουν ενεργοί πολίτες μέρος του παραγωγικού δυναμικού της χώρας και αυτό θα είναι θετικό για τους ίδιους και την Αυστραλία», είπε. Το Εργατικό κόμμα σχολιάζοντας τις δηλώσεις των δυο υπουργών υποστήριξε πως η κυβέρνηση προετοιμάζει την κοινή γνώμη για να δεχθεί την αθέτηση μιας προεκλογικής υπόσχεσης του πρωθυπουργού, Τόνι 'Αμποτ. H σκιώδης υπουργός Κοινωνικών Υπηρεσιών, Τζένη Μακλίν, είπε ότι είναι προφανές ότι ο πρωθυπουργός είναι έτοιμος να αθετήσει την προεκλογική του δέσμευση ότι δεν θα θίξει τις συντάξεις. Η ίδια είπε ότι το Εργατικό κόμμα θα αγωνιστεί σθεναρά για να προστατεύσει τους συνταξιούχους και κάλεσε τον πρωθυπουργό να τιμήσει την δέσμευσή του. Υπενθυμίζουμε πως πριν λίγες μέρες, «ωρολογιακή βόμβα» χαρακτήρισε το συνταξιοδοτικό της Αυστραλίας και η Επιτροπή Δημοσιονομικού Ελέγχου που διόρισε η κυβέρνηση του Τόνι 'Αμποτ και προειδοποίησε ότι δεν είναι εφικτό να συνεχίζεται η αύξηση των συντάξεων γήρατος με ποσοστά υψηλότερα του πληθωρισμού. Η Επιτροπή Δημοσιονομικού Ελέγχου έχει προτείνει στην κυβέρνηση 'Αμποτ δημοσιονομικά μέτρα συνολικού ύψους 60 δισ. δολαρίων μέσα στην επόμενη δεκαετία. Οι εκτιμήσεις της Επιτροπής ενισχύουν τη θέση της κυβέρνησης για άμεση περικοπή των κρατικών δαπανών προκειμένου να αντιμετωπιστεί το δημοσιονομικό πρόβλημα της Αυστραλίας. Η κυβέρνηση επιμένει, ότι η άμεση μείωση των κρατικών δαπανών είναι η πιο αποτελεσματική μέθοδος μετατροπής του ελλείμματος του προϋπολογισμού σε πλεόνασμα.
-----------------------------------------------------------------------------
Πρωί Κυριακής των Βαϊων ξηλώνουν το σήμα της ΕΡΤ
Κυριακή των Βαϊων σήμερα και η Δήθεν Τηλεόραση αποφάσισε ότι η μέρα ήταν κατάλληλη για να φέρει γερανό και να εξαφανίσει από το Ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής τα σήματα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας Τηλεόρασης. Από την πύλη της Μεσογείων εξαφανίστηκε τα χαράματα το σήμα της ΕΡΤ ενώ στην ταράτσα του Ραδιομεγάρου ξηλώνονται οι ταμπέλες με τα γράμματα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας Τηλεόρασης. Το ποιος ανέλαβε το ξαναγράψιμο της ιστορίας της ραδιοτηλεόρασης στην Ελλάδα και το πόσο θα κοστίσει η πλαστογραφία δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό.
------------------------------------------------------------------------------------
Κινητοποιήσεις σιδηροδρομικών τη Μ. Εβδομάδα
Κυριακή, 13 Απριλίου 2014, 12:17
Σε απεργιακές κινητοποιήσεις και στάσεις εργασίας προχωρούν οι σιδηροδρομικοί τη Μ. Εβδομάδα. Η αρχή θα γίνει τη Μ. Τρίτη, οπότε και θα πραγματοποιήσουν τρίωρες στάσεις εργασίας, όπως και τη Μ. Τετάρτη. Το Μ. Σάββατο, την Κυριακή του Πάσχα και τη Δευτέρα του Πάσχα θα γίνουν 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες. Επίσης, απεργία θα γίνει στα εμπορικά τρένα όλη την εβδομάδα του Πάσχα. Οι σιδηροδρομικοί διαμαρτύρονται επειδή δεν έχει υπογραφεί ακόμα συλλογική σύμβαση εργασίας μεταξύ των διοικήσεων ΟΣΕ και ΤΡΑΙΝΟΣΕ και της ομοσπονδίας.
-------------------------------------------------------------------------------
Ρωσία: Η χρήση βίας από τις ναζιστικες δουλων των αμερικανων «ουκρανικές» αρχές υπονομεύει την ειρήνη
Κυριακή, 13 Απριλίου 2014, 00:13
Η Ρωσία προειδοποίησε τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι οποιαδήποτε ένοπλη ενέργεια των δικων τους ναζιστων αρχών που εχουν εγκαταστησει στο Κιεβο, εάν επεμβουν μεσα σε λουτρο αιματος στην ανατολική Ουκρανία θα υπονομεύσει τις προσπάθειες για διπλωματική διευθέτηση της κρίσης και θα θέσει σε κίνδυνο τις σχεδιαζόμενες ειρηνευτικές συνομιλίες. Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ διατύπωσε την προειδοποίηση αυτή κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής του επικοινωνίας με τον αμερικανό ομόλογό του Τζον Κέρι, ο οποίος εξέφρασε την ανησυχία του για τον ρόλο της Ρωσίας στην «υποκίνηση» των ταραχών την ανατολική Ουκρανία, αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών. Ο Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε επίσης ότι η ναζιστική ηγεσία στο Κιεβο «επιδεικνύει ανικανότητα στην ανάληψη της ευθύνης για την τύχης της χώρας» και προειδοποίησε ότι τυχόν χρήση βίας κατά των ρωσόφωνων στην ανατολική Ουκρανία «θα υπονομεύσει τη δυναμική της συνεργασίας...περιλαμβανομένων και των τετραμερών συνομιλιών της Γενεύης» στις 17 Απριλίου, ανάμεσα στις ΗΠΑ, τη Ρωσία, την Ευρωπαϊκή Ενωση και των ναζιστων του Κιεβου.
--------------------------------------------------------------------------
Χρηση χημικων από τα ΜΑΤ στην Ερμου Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο κέντρο της Αθήνας για τη λειτουργία των καταστημάτων
Αυξημένη η κίνηση στα εμπορικά καταστήματα που λειτουργούν, σήμερα Κυριακή των Βαΐων, χωρίς να λείπουν τα ... παρατράγουδα στο κέντρο της πόλης και ιδιαίτερα στο κάτω μέρος στην Ερμού. Δεκάδες εμποροϋπαλληλοι συγκεντρώθηκαν από τις 11:00 στην Ερμού, κρατώντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα κατά της λειτουργίας των καταστημάτων την Κυριακή. Στο περιθώριο της διαδήλωσης έγινε περιορισμένη χρήση χημικών από τα ΜΑΤ που προσπάθησαν να απομακρύνουν τους διαδηλωτές. Μάλιστα όπως καταγγέλλουν καταναλωτές αλλά και συνδικαλιστές, ολιγάριθμες ομάδες ατόμων εξαπέλυσαν φραστική επίθεση εναντίον όσων κοιτούσαν βιτρίνες ενώ σε κάποιες περιπτώσεις έσπρωξαν πολίτες για να απομακρυνθούν από τα μαγαζιά. Μετά την ένταση που δημιουργήθηκε αρκετά είναι τα καταστήματα που κατέβασαν ρολά, στο κάτω μέρος της Ερμού. Η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας πραγματοποίησε συγκέντρωση των πρωτοβάθμιων σωματείων και με τη συμμετοχή και του σωματείου βιβλιοπωλείων και χάρτου στην αρχή της Ερμού στο ύψος του Συντάγματος. Όπως ανέφερε στη συγκέντρωση ο γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας Θάνος Βασιλόπουλος, υπάρχουν σήμερα εμποροϋπάλληλοι μέχρι και 15 μήνες απλήρωτοι ενώ η Κυριακάτικη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων δεν αυξάνει το τζίρο αλλά προωθεί τον εργασιακό μεσαίωνα.
-------------------------------------------------------------------------------
7+5 αλλαγές-σοκ το Σεπτέμβριο για μισθούς, εισφορές, συντάξεις, τριετίες!
ΠΛΗΡΗΣ ΟΔΗΓΟΣ ΑΠΟ Το ΧΩΝΙ: Μετά την απομάκρυνση από την κάλπη, ουδέν λάθος αναγνωρίζεται! Έρχεται ακόμη σκληρότερο μνημόνιο και φέρνει:
• μειώσεις 25% στους μισθούς • εισφορά αλληλεγγύης για πάντα, • κατάργηση κοινωνικών πόρων, • απελευθέρωση ομαδικών απολύσεων, • κατάργηση τριετιών, • κατάργηση των απεργιών • αχαλίνωτη ενοικίαση εργαζομένων
Το ΧΩΝΙ και ο ειδικός συνεργάτης του Διονύσης Τεμπονέρας δημοσιεύουν αυτή την Κυριακή έναν αναλυτικό οδηγό με τις αλλαγές στα εργασιακά, που η κυβέρνηση κρύβει πίσω από τις εκλογές.
-------------------------------------------------------------------------------
Ανεργος µε ένα ευρώ (από τόκους καταθέσεων) θα πληρώσει φόρο!
Αν έχεις συνολικές καταθέσεις 200€ (!), παρότι άνεργος µε µηδενικό εισόδηµα, ΧΡΩΣΤΑΣ ΣΤΗΝ ΕΦΟΡΙΑ! (µε εντολή Σαµαρά).
Στην παγίδα των τεκµηρίων διαβίωσης πέφτουν δεκάδες χιλιάδες φορολογούµενοι που ενώ είναι άνεργοι, βρέθηκαν το 2013 να έχουν εισόδηµα µόλις µερικών ευρώ από τόκους καταθέσεων. Τι σηµαίνει αυτό; Οτι νέοι άνω των 18 ετών και άνεργοι µε µηδενικό εισόδηµα θα πληρώσουν φόρο ακόµη και για ένα ευρώ από τόκους καταθέσεων! Για να αντιληφθούµε το έγκληµα του υπουργείου Οικονοµικών, ένα ευρώ από τόκους καταθέσεων παίρνουν όσοι έχουν έστω και 200 ευρώ αποταµιευµένα στην τράπεζα. Φυσικά, στους ανέργους συµπεριλαµβάνονται και άστεγοι, οι οποίοι µπορεί να έχουν κάποια χρήµατα στην άκρη αλλά το παράδοξο της υπόθεσης είναι ότι το παραπάνω αφορά και στους κατοίκους του εξωτερικού.
-------------------------------------------------------------------------------
ΟΥΚΡΑΝΙΑ Ραγδαίες εξελίξεις στο φόντο του ενεργειακού «πoλέμου»
Η Ανατολική Ουκρανία στο επίκεντρο της αποικιοκρατιας ΗΠΑ, ΕΕ
Η απειλή των ναζιστων του Κιέβου, δουλων των αμερικανοευρωπαιων αποικιοκρατων, να χρησιμοποιήσει βία για να καταστείλει τους ρωσόφωνους που διαμαρτύρονται στην Ανατολική Ουκρανία έχοντας καταλάβει δημόσια κτίρια, ο ενεργειακός «πόλεμος» και τα διπλωματικά παζάρια είναι τα τελευταία στοιχεία της εξελισσόμενης αντιπαράθεσης ανάμεσα στους αποικιοκρατες ΗΠΑ, ΕΕ και Ρωσία. Την Παρασκευή το απόγευμα έληξε το τελεσίγραφο που είχαν δώσει οι ναζιστες του Κιεβου σε όσους ρωσόφωνους διαδηλωτές έχουν καταλάβει από την περασμένη Κυριακή το κτίριο της περιφερειακής διοίκησης στο Ντόνετσκ και ανακήρυξαν την περιοχή «κυρίαρχη λαϊκή δημοκρατία», ενώ καλούν σε δημοψήφισμα για διευρυμένη αυτονομία ή και σύνδεση με τη Ρωσία πριν από τις προγραμματισμένες για τις 25 Μάη προεδρικές εκλογές. Διαδηλώσεις ρωσόφωνων πληθυσμών γίνονται επίσης και στο Χάρκοβο, το Λουγκάνσκ στα ανατολικά, αλλά και στα νότια στην Οδησσό. Οι τόνοι σηκώθηκαν, με τον αρχιναζιστη «πρωθυπουργό» της νέας ναζιστικης αποικιοκρατικης εξουσίας του Κιέβου, Αρσένι Γιάτσενιουκ, να κάνει λόγο για «ρωσικό σχέδιο διαμελισμού της Ουκρανίας» και τους ναζιστες του Κιεβου να απειλουν με χρήση βίας. Ωστόσο, την Παρασκευή με τη λήξη του ναζιστικου αποικιοκρατικου τελεσίγραφου, προχώρησαν σε μια κίνηση εμφανούς προσπάθειας συμβιβασμού με επίσκεψη του ναζιστη νεοφιλελε αποικιοκρατη Γιάτσενιουκ στο Ντόνετσκ, όπου είχε συναντήσεις με επιλεγμένες δικες τους ναζστικες αντιπροσωπείες τοπικών παραγόντων. Εκεί προχώρησε σε δημόσιες δεσμεύσεις να δεχτουν οι ναζιστες τη διενέργεια περιφερειακών δημοψηφισμάτων και ταυτόχρονα να μην μπουν σε εφαρμογή νόμοι, που προτάθηκαν μετά την ανατροπή του Προεδρου Γιανουκόβιτς, που καταργούν ως επίσημες άλλες γλώσσες εκτός της ουκρανικής, με πρώτη τη ρωσική. Πρέπει να σημειώσουμε ότι οι κινήσεις αυτές γίνονται ενώ υπάρχουν έντονες προετοιμασίες για διπλωματικές επαφές πιθανά μέχρι την επόμενη Πέμπτη ανάμεσα σε ΗΠΑ, Ρωσία, ΕΕ και ναζιστικων αρχων του Κιεβου. Επίσης την Παρασκευή το βράδυ ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, κάλεσε τον Αμερικανό ομόλογό του να ασκήσει την επιρροή του στην ναζιστικη ηγεσία του Κιεβου να μην προχωρήσει σε βίαιη καταστολή των ρωσόφωνων διαδηλωτών. Επίσης από ρώσικα ΜΜΕ, εμφανίζονται ρεπορτάζ που κάνουν λόγο για παρουσία μισθοφόρων τύπου «Μπλακγουότερ» (όπως αυτοί που έκαναν τη βρώμικη δουλειά των ΗΠΑ σε μια σειρά ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις) στην Ανατολική Ουκρανία. Επίσης τη Δευτέρα και την Τρίτη συνέρχεται στις Βρυξέλλες το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, που συζητάει για τους ναζιστες του Κιεβου με κύριο θέμα τη λεγόμενη οικονομική βοήθεια. Ενώ θα ακολουθήσει και ειδική συνεδρίαση στο Ευρωκοινοβούλιο.
Το φυσικό αέριο και το χρέος της Ουκρανίας Η Ρωσία θέτει πλέον επιτακτικά το χρέος της Ουκρανίας σχετικά με το φυσικό αέριο και τις πιθανές επιπτώσεις στη μεταφορά του αερίου προς την Ευρώπη. Ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, έστειλε επιστολή σε 18 ηγέτες της ΕΕ, θέτοντας ζήτημα να γίνουν διαβουλεύσεις για να διευθετηθεί το χρέος. Ο γίγαντας της Ενέργειας «Gazprom» δηλώνει ότι η Ουκρανία της χρωστά 2,2 δισεκατομμύρια δολάρια για παραδόσεις οι οποίες έχουν ήδη γίνει, ενώ δεν ξεπλήρωσε ούτε τις παραλαβές του Μάρτη. Συνολικά δε εκτιμάται ότι το χρέος για παραλαβές ρωσικού αερίου φτάνει τα 17 δισ. δολάρια. Ομως ο Ρώσος Πρόεδρος δηλώνει ότι η Ρωσία δεν επιθυμεί να δημιουργηθεί εμπλοκή στο ζήτημα της προμήθειας χωρών της ΕΕ (η Γερμανία, η Γαλλία και η Ιταλία είναι οι πιο βασικές) με φυσικό αέριο, αλλά δηλώνει ξεκάθαρα ότι δεν μπορεί πλέον να επιδοτεί την ουκρανική οικονομία, ενώ ασκεί κριτική στην ΕΕ ότι πέρα από λόγια δεν έχει βοηθήσει έμπρακτα, οικονομικά, την Ουκρανία. Η επιστολή αυτή που οι Ευρωπαίοι ηγέτες φαίνεται να παίρνουν σοβαρά υπόψη έγινε η αφορμή και για νέα αντιπαράθεση με τις ΗΠΑ. Σχολιάζοντας την παρέμβαση της αμερικανικής κυβέρνησης για την επιστολή του ότι χρησιμοποιεί το φυσικό αέριο ως εργαλείο εκβιασμού, ο Βλ. Πούτιν είπε με ιδιαίτερα καυστικό τρόπο: «Δεν είναι καλό να διαβάζετε ξένες επιστολές, η επιστολή δεν απευθυνόταν σε εσάς και δεν έχετε καμία δουλειά». Την ίδια ώρα, οι ναζιστες του Κιεβου, βλέποντας τον κίνδυνο να κλείσουν οι στρόφιγγες του ρωσικού αερίου, εξετάζουν και άλλες εναλλακτικές. Ο ναζιστης πραξικοπηματιας που παιζει το ρολο του «υπουργου Ενέργειας της Ουκρανίας» Γιούρι Προντάν εμφανίστηκε να δηλώνει στη ναζιστικη «Βουλή» ότι ελπίζουν να αγοράσουν φυσικό αέριο από την Ευρώπη για να αυξήσουν την ενεργειακή τους ασφάλεια. «Θα κάνουμε αγορές αερίου από αντίστροφες ροές επειγόντως. Με τους όρους που προσφέρουν οι ευρωπαϊκές εταιρείες αερίου. Σχεδιάζουμε να γίνουν από τη RWE της Γερμανίας και μια γαλλική εταιρεία αερίου», είπε ο ναζι Προντάν. Ωστόσο, η «Γκαζπρόμ» αμφισβητεί ως παράνομη την αντιστροφή της ροής των αγωγών από την Ευρώπη ώστε να εξάγεται στην Ουκρανία το προϊόν που πωλεί η ίδια στις χώρες της Ευρώπης. Ο Προντάν δήλωσε ακόμη πως το Κίεβο επιδιώκει να αγοράσει μικρές ποσότητες αερίου από την Πολωνία και την Ουγγαρία και μια λίγο μεγαλύτερη από τη Σλοβακία, όμως υπάρχουν «πολιτικά ζητήματα» που πρέπει να επιλυθούν. Η Σλοβακία πάντως έχει καλέσει να διεξαχθούν συνομιλίες ανάμεσα στην Ουκρανία, τη Ρωσία και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ώστε να εξασφαλιστεί ότι μπορεί να εξάγει αέριο στην Ουκρανία χωρίς να παραβιάζει τις συμβατικές της υποχρεώσεις. Το θέμα αυτό - όπως είναι φυσικό - θα απασχολήσει τη συνάντηση Ρωσίας, ΕΕ, ΗΠΑ, και ναζιστων του Κιεβου. Ο ναζι Προντάν είπε ότι η ναζιστική «κυβέρνηση» του Κιεβου ενδέχεται να στραφεί σε ένα Διεθνές Αποικιοκρατικο Αμερικανοευρωπαικο Δικαστήριο επιδιαιτησίας στη Στοκχόλμη σε μια προσπάθεια να ακυρώσει μια συμφωνία που είχε συναφθεί με τη Ρωσία το 2009, όταν η Ουκρανια είχε δεχθεί μια αυξημένη τιμή, συμφωνα με τις τιμες της αγορας που πληρωνουν το φυσικο αεριο ολες οι χωρες που εφοδιαζονται από την Ρωσια. Πάντως, ο Ευρωπαίος επίτροπος Ενέργειας Γκίντερ Ετινγκερ είπε ότι εργάζεται πάνω σε ένα σχέδιο για να βοηθήσει (η ΕΕ) τους ναζιστες του Κιεβου να αποπληρώσουν τις οφειλές τους για αέριο στη Ρωσία. «Βρισκόμαστε σε στενή επαφή με το Κιεβο και την εταιρεία αερίου της χώρας για να εξασφαλιστεί ότι το Κιεβο θα παραμείνει σε θέση να πληρώνει και ότι τα χρέη που έχει η εταιρεία στην "Γκαζπρόμ" δεν θα αυξηθούν περισσότερο» και πρόσθεσε ότι το θέμα θα εξεταστεί στη συνάντηση με τους υπουργούς Ενέργειας και Εξωτερικών της χώρας αυτής τη Δευτέρα.
Και άλλα σχέδια από τα ρωσικά μονοπώλια Τα ρωσικά μονοπώλια πάντως ήδη κάνουν κινήσεις για να εξασφαλίσουν και νέες αγορές στην περίπτωση που διαταραχθούν οι συναλλαγές με την ΕΕ. Ετσι η «Γκαζπρόμ» κατέληξε την Πέμπτη σε συμφωνία εξαγοράς του 100% της κιργιζιανής εταιρείας αερίου «Κιργιγκάζ». Μάλιστα αυτό έγινε και κάπως συμβολικά, καταβάλλοντας μόλις 1 δολάριο, αναλαμβάνοντας βέβαια να καλύψει τα χρέη της εταιρείας προς τρίτους ύψους 40 δισ. δολαρίων και ταυτόχρονα δεσμευόμενη να επενδύσει άλλα 60 δισ. δολάρια για επενδύσεις σε υποδομές Ενέργειας της χώρας. Ομως εξασφαλίζει για τα επόμενα 25 χρόνια την εκμετάλλευση νέων κοιτασμάτων, την αποκλειστικότητα στην προμήθεια Ενέργειας στο Κιργιστάν, την προστασία από εθνικοποίηση, αλλά και τη δυνατότητά της να εξάγει κιργιζιανό φυσικό αέριο και προς τρίτες χώρες με τιμή που θα καθορίζει εκείνη και επίσης να χρησιμοποιεί υπόγειες αποθήκες αερίου στη χώρα. Ταυτόχρονα ο ρωσικός κολοσσός βλέπει και προς τη μεγάλη αγορά της Ασίας. Ετσι βρίσκεται κοντά στην επίτευξη συμφωνίας για την πώληση φυσικού αερίου στην Κίνα, ενώ η Ρωσία σκοπεύει να επεκτείνει τη δυναμικότητα του πετρελαιαγωγού ESPO (από την Ανατολική Σιβηρία έως τον Ειρηνικό Ωκεανό) στους 80 εκατ. τόνους ή 1,6 εκατ. βαρέλια ημερησίως. Ενδιαφέρον έχει και μια ακόμα πλευρά του ενεργειακού ζητήματος. Μετά την ενσωμάτωση της χερσονήσου της Κριμαίας στη Ρωσία, βλέπουν το φως της δημοσιότητας σενάρια που μιλάνε για αλλαγές στη διαδρομή του λεγόμενου Νότιου Ρεύματος, «South Stream», που είναι μια εναλλακτική που παρακάμπτει την Ουκρανία, για τη μεταφορά φυσικού αερίου προς τα Βαλκάνια και την Ευρώπη, με υποθαλάσσιο αγωγό στη Μαύρη Θάλασσα. Ταυτόχρονα, το συγκεκριμένο σχέδιο είναι ανταγωνιστικό με τον αμερικανικών συμφερόντων αγωγό «Ναμπούκο» που φέρνει αζέρικο πετρέλαιο και αέριο. Σύμφωνα, λοιπόν, με τα νέα σενάρια θα μπορούσε να επιτευχθεί μια μείωση της απόστασης κατά 45%, πράγμα δηλαδή που θα μειώσει σημαντικά το κόστος. Επίσημα η «Γκαζπρόμ» δεν επιβεβαιώνει σχέδια μεταβολής του δρομολογίου, που περιλαμβάνει τις χώρες Ρωσία, Βουλγαρία, Σερβία, Ουγγαρία, Σλοβενία και Ιταλία, ενώ στο κατασκευαστικό μέρος εμπλέκονται μεγάλοι μονοπωλιακοί όμιλοι, ανάμεσά τους και η γερμανική «Ζήμενς», αλλά το κουβάρι των ανταγωνισμών είναι τόσο μπλεγμένο που όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά.
------------------------------------------------------------------------------
ΣΚΛΗΡΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΜΟΣΧΑΣ ΣΕ ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ ΠΕΡΙ ΣΧΕΣΕΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ
«Εάν θέλουν να βρουν τις υπόγειες σχέσεις της Χρυσής Αυγής ας ψάξουν στους συνεργάτες τους»! Οργισμένες οι αντιδράσεις Ρώσων διπλωμάτων μετά την γνωστοποίηση άρθρου που δημοσιεύεται στο «Βήμα της Κυριακής». Σύμφωνα με το άρθρο, η Μόσχα διατηρεί υπόγειες σχέσεις με την Χρυση Αυγή, γεγονός που προκάλεσε την οργή της Μόσχας....
Κύκλοι μάλιστα δήλωναν με νόημα πως «εάν θέλουν να βρουν ποιοι έχουν υπόγειες σχέσεις με την Χρυση Αυγή, ας ψάξουν αυτούς που γράφουν αυτά τα ψευδή», εννοώντας προφανώς το εκδοτικό συγκρότημα! Ενώ προανήγγειλαν αποκαλύψεις. «Εάν υπήρχε κόμμα με τις απόψεις της Χρυσής Αυγής στην Ρωσία, θα είχε ήδη κηρυχθεί εκτός νομού. Εμείς δεν παίζουμε με την ιστορία μας» έλεγαν οι ίδιοι κύκλοι, προαναγγέλλοντας μάλιστα ενδιαφέρουσες εξελίξεις που θα ενδυναμώσουν τους ισχυρισμούς τους.
-----------------------------------------------------------------------------
Νίκη Πούτιν. Προς ομοσπονδοποίηση η Ουκρανία
Την πρωτοβουλία σε ότι αφορά τις εξελίξεις στην Ουκρανία, την έχει αναλάβει πλήρως η Ρωσία. Οι ΗΠΑ και η ΕΕ δεν είναι σε θέση να επιβάλουν τη θέλησή τους, παρά μόνο αν αποφάσιζαν στρατιωτική σύγκρουση, κάτι που δεν φαίνεται πιθανό. Με έξυπνο διπλωματικό ελιγμό, η Ρωσία βάζει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων... δύο ενδεχόμενα. Είτε αλλαγή του Συντάγματος και ομοσπονδοποίηση της Ουκρανίας, η οποία θα κρατήσει τη χώρα ενωμένη, είτε ανεξαρτητοποίηση των ανατολικών περιοχών και προσχώρησή τους στη Ρωσία, κάτι που δεν θα χαλούσε καθόλου τον Πούτιν. Απεναντίας μάλιστα. Οι δυτικοί έπεσαν οι ίδιοι στην παγίδα που πήγαν να στήσουν στη Ρωσία, με την επέμβασή τους στα εσωτερικά της Ουκρανίας. Δεν περίμεναν τη δυναμική αντίδραση του Πούτιν, η οποία μόνο με πόλεμο πλέον μπορεί να αντιμετωπιστεί. Και αυτό δεν πρόκειται να το τολμήσουν, καθόσον μετά τα πάντα θα αλλάξουν στον παγκόσμιο χάρτη. Επομένως και προκειμένου να φανούν προς τη διεθνή κοινότητα ότι δεν επιθυμούν την διάλυση της Ουκρανίας, αναγκαστικά θα αποδεχτούν την πρώτη πρόταση του Πούτιν για ομοσπονδοποίηση. Μάλιστα θα αναγκαστούν να δανείσουν και από πάνω την Ουκρανία για να πληρώσει τα ποσά που οφείλει στη Μόσχα από το φυσικό αέριο που έχει καταναλώσει. Σε διαφορετική περίπτωση, ο Πούτιν θα κόψει τη ροή του αερίου, οπότε θα καταρρεύσουν οι οικονομίες της ΕΕ με πρώτη αυτή της Γερμανίας.
------------------------------------------------------------------------------
ΕΚΤΑΚΤΟ: ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΑΙΜΑ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΟΥΚΡΑΝΙΑ - Προβοκάτορες του «Δεξιού Τομέα» στο Slovyansk πολυβόλησαν Ουκρανούς & ρωσόφωνους
Προβοκάτορες του «Δεξιού Τομέα» στο Slovyansk πολυβόλησαν Ουκρανούς & ρωσόφωνους ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΑΙΜΑ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΟΥΚΡΑΝΙΑ – Απάντησαν οι Δυνάμεις Αυτοάμυνας: 3 νεκροί
Προβοκατόρικη ενέργεια είχαμε πριν λίγο στο μπλόκο του Slovyansk όπου προβοκάτορες πιθανότατα νεοναζιστές του «Δεξιού Τομέα» – όπως είχαν κάνει και στην Κριμαία την ημέρα της υπογραφής της συμφωνίας έναρξης της περιοχης στην Ρωσική Ομοσπονδία – επιτέθηκαν με καλάσνικοφ εναντίον των ρωσόφωνων αλλά και των Ουκρανών στρατιωτών που έχουν σταματήσει έξω από την πόλη, και βρίσκονται σε διαπραγματευση με τις δυνάμεις Αυτοάμυνας, με αποτέλεσμα τον θάνατο ενός Ουκρανού αξιωματικού και δύο νεοναζί του Δεξιού Τομέα.
Ήταν μια ενέργεια «τυφλή» που απσκοπούσε στην ώθηση εμπλοκής των ουκρανικών δυνάμεων ασφαλείας σε βίαιη αντιπαράθεση με τους ρωσόφωνους. Τέσσερις νεοναζί του «Δεξιού Τομέα» επιτέθηκαν στο μπλόκο της εισόδου της πόλης Slovyansk σύμφωνα με αυτόπτες μαρτυρες με σκοπό να αναγκάσουν τις ουκρανικές δυναμεις να επέμβουν πυροβολώντας με πολεμικά τυφέκια AK-47 Καλάσνικοφ, την στιγμή που η δήμαρχος της πόλης συνομιλούσε με τον επικεφαλής των ουκρανικών δυνάμεων. Ένας αξιωματικός της ουκρανικής υπηρεσίας ασφαλείας σκοτώθηκε (γίνεται λόγος ότι είναι ο διοικητής που συνομιλούσε με την δήμαρχο της πόλης) και πέντε άτομα από τις τάξεις των κυβερνητικών δυνάμεων τραυματίστηκαν, επίσης σκοτώθηκαν δύο νεοναζί του «Δεξιού Τομέα» ενώ τραυματίστηκε και άγνωστος αριθμός ρωσόφωνων πολιτών και η δήμαρχος της πόλης Φυσικά το ουκρανικό υπουργείο που εν γνώσει του έγινε αυτό, αφού ο «Δεξιός Τομέας» είναι δικός τους το παρουσίασε ως επίθεση των ρωσόφωνων. «Στη διάρκεια αντιτρομοκρατικής επιχείρησης που πραγματοποίησε σήμερα το Κίεβο κατά των ενόπλων φιλορώσων στην πόλη Σλαβιάνσκ της ανατολικής Ουκρανίας», ανακοίνωσε ο ναζιστης «υπουργός Εσωτερικών». Από τις τάξεις των αυτονομιστών ρωσοφωνων, υπάρχει ένας «αδιευκρίνιστος αριθμός» θυμάτων, ανέφερε στη σελίδα του στο Facebook ο νεοναζιστης υπουργός Εσωτερικών Αρσέν Αβάκοφ. Ας δούμε τι έγινε πραγματικα όμως από τις μαρτυριες των κατοίκων «Άκουσα ότι στο μπλόκο του Slovyansk έχει καταφθάσει στρατιωτικό προσωπικό και πήγα να δω. Υπήρχαν 7 BTR γεμάτα στρατιώτες. Με τον διοικητή τους διαπραγματεύονταν η δήμαρχος του Slovyansk. Κάποια στιγμη όταν συζητούσα με έναν εκ των στρατιωτών ένα αυτοκίνητο εμφανίστηκε από το πουθενά, από το οποίο πήδηξαν τέσσερις μασκοφόροι οπλισμένοι με καλάσνικοφ, και άνοιξαν πυρ αδιακρίτως» είπε ο κάτοικος της περιοχής Vladimir Kolodchenko Σύμφωνα με τον ίδιο «υπήρξαν θύματα και από το Στρατό και από τους κατοίκους της περοχής που φυλάνε το οδόφραγμα. Δεν ήταν εφικτό να αγνωριστούν οι ένοπλοι οι οποίοι το έσκασαν μεσα στο δάσος.» Άλλοι μάρτυρες αναφέρουν ότι προσπάθησαν οι δυνάμεις Αυτοάμυνας να επμποδίσουν την εισχώρηση ενόπλων στην πόλη. Τότε έφτασε το άσπρο Reno στο οποίο υπήρχαν οι προβοκάτορες οι οποίοι πολυβόλησαν την ομάδα για να δεχθούν και αυτοί καταιγισμό πυρών από τις δυνάμεις αυτάμυνας. Αφού εγκατέλειψαν το αμάξι και χάθηκαν στο δάσος οι κάτοικοι βρήκαν κλεισμένο στο αμάξι έναν άντρα σοβαρά χτυπημένο από τους προβοκάτορες, πιθανότατα να ηταν ο οδηγός του αυτοκινήτου,και του πήραν το αμάξι για να κάνουν την προβοκατόρικη ενέργειά τους. Ο άνδρας είπε ότι δεν τους είχε ξαναδεί ποτέ στην περιοχή. Άρα δεν είναι ντόπιοι, και πρόκειται για δυτικοουκρανούς γερμανοπολωνικής καταγωγής, ή και για μισθοφόρους, αφού όπως αναφέρθηκε σε κοντινό αεροδρόμιο προσγειώθηκαν ελικόπτερα που μετέφεραν 150 άντρες χωρίς διακριτικά, ντυμένους στα μαύρα, πιθανότατα ανήκοντες στην Blackwater. Όπως αναφέρει ο μεταβατικός ναζιστης υπουργός Εσωτερικών της Ουκρανίας, και δουλος των αμερικανοευρωπαιων αποικιοκρατων, Αρσεν Αβάκοφ, ένας άνδρας των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων έπεσε νεκρός, και δύο στελέχη του ναζιστικου Δεξιού Τομέα ενώ παραμένει «αδιευκρίνιστος ο αριθμός των τραυματιών» στην «αντιτρομοκρατική επιχείρηση» του Σλαβιάνσκ. «Το περιστατικό σημειώθηκε σε ένα από τα οδοφράγματα που είχαν στήσει οι αυτονομιστές. Άνοιξαν πυρ κατά των δυνάμεων ασφαλείας που πλησίαζαν στο σημείο», υποστήριξε ανώνυμη πηγή σε ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων. Η ένταση άρχισε να κλιμακώνεται και πάλι όταν χιλιάδες πολίτες φιλορώσοι κατέλαβαν δημόσια κτίρια της περιοχής, εκ των οποίων και ένα αστυνομικό τμήμα από το οποίο απέσπασαν όπλα μοιράζοντας τα στη συνέχεια στους διαδηλωτές. Η ναζιστική κυβέρνηση του Κιεβου ετοιμάζεται να απαντήσει δυναμικά. Προειδοποίησε, μάλιστα, πως υπάρχει «πολιτική μηδενικής ανοχής σε ένοπλους τρομοκράτες» και κάλεσε τους κατοίκους να παραμείνουν στις κατοικίες τους και να απομακρυνθούν από τα παράθυρα. Αμέσως μετά την εντολή του, οι φιλορώσοι αυτονομιστές ενίσχυσαν τα οδοφράγματα χρησιμοποιώντας ελαστικά, ξύλα και σακιά άμμου γύρω από το αστυνομικό τμήμα, το οποίο έχουν καταλάβει και έχουν υψώσει τη ρωσική σημαία. Στο μεταξύ, ελικόπτερο των ουκρανικών δυνάμεων άρχισε να πετάει πάνω από την περιοχή. Νωρίτερα, η Ρωσία είχε προειδοποιήσει πως αν το Κίεβο κάνει χρήση βίας κατά φιλορώσων διαδηλωτών στην ανατολική Ουκρανία, θα οδηγούσε σε αποτυχία των προσπαθειών για συνομιλίες ανάμεσα στις δύο πλευρές, με τη συμμετοχή των ΗΠΑ και της ΕΕ, σε μία προσπάθεια αποκλιμάκωσης της κρίσης. Όλα αυτά τη στιγμή που οι ρωσόφιλοι εξακολουθούν να καταλαμβάνουν δημόσια κτίρια, παραμένουν σε επιφυλακή και στήνουν οδοφράγματα. Την ίδια ώρα, ο υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας, Καρλ Μπιλτ, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην Οδησσό, έκανε λόγο για «ντε φάκτο χρεοκοπία της Ουκρανίας». Aυτή την στιγμή οι δυνάμεις Αυτοάμυνας ψάχνουν στο δάσος για να βρουν τους εγκληματίες.
-----------------------------------------------------------------------------
Αστυνομικοί κακοποίησαν Καναδό καλλιτέχνη, καλεσμένο του Πανεπιστημίου Αθηνών
Σύμφωνα με καταγγελία, «οι αστυνομικοί, καθώς δεν καταλάβαινε ελληνικά ώστε να υπακούσει στις εντολές τους, άρχισαν να το σπρώχνουν, τον κόλλησαν στον τοίχο πιέζοντάς τον δυνατά, σχεδόν αιωρούμενο ώστε μόλις να ακουμπά στις μύτες των ποδιών του, του ούρλιαζαν στα ελληνικά και όταν κάποια στιγμή τον άφησαν να φύγει άρχισαν να τον κλωτσάνε επανειλημμένα»
Η καταγγελία του προέδρου του τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ, Γιώργου Πλειού:
«Ο Καναδός καλλιτέχνης και μηχανικός ήχου O.R. που συμμετείχε στο ερευνητικό εργαστήριο EMDL και το οποίο διοργανώθηκε από το Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ και το Εργαστήριο Νέων Τεχνολογιών στην Επικοινωνία, την Εκπαίδευση και τα ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών, υπέστη κακοποίηση από άντρες της ΕΛΑΣ. Το περιστατικό συνέβη το βράδυ της 9ης προς 10η Απριλίου 2014, ώρα 12.30 την ώρα που επέστρεφε στο ξενοδοχείο του επί της οδού Ιπποκράτους. Σύμφωνα με την περιγραφή του φιλοξενούμενού μας καναδού καλλιτέχνη, οι αστυνομικοί, καθώς δεν καταλάβαινε ελληνικά ώστε να υπακούσει στις εντολές τους, άρχισαν να το σπρώχνουν, τον κόλλησαν στον τοίχο πιέζοντάς τον δυνατά, σχεδόν αιωρούμενο ώστε μόλις να ακουμπά στις μύτες των ποδιών του, του ούρλιαζαν στα ελληνικά και όταν κάποια στιγμή τον άφησαν να φύγει άρχισαν να τον κλωτσάνε επανειλημμένα. Όπως προκύπτει από τη μαρτυρία του, του άσκησαν αναίτια και υπέρμετρα τόσο σωματική όσο και ψυχολογική βία. Τέτοιες καταδικαστέες πράξεις που θυματοποιούν αθώους, ανυποψίαστους πολίτες και μάλιστα ξένων χωρών, δεν αρμόζουν σε δημοκρατικές και ευνομούμενες κοινωνίες, ενώ τραυματίζουν βάναυσα το διεθνές κύρος της χώρας και των κατοίκων της. Το εν λόγω πλήγμα, αυτονοήτως, γίνεται ακόμα μεγαλύτερο τη στιγμή που αφορά προσκεκλημένους από ελληνικά πανεπιστήμια διακεκριμένους καλλιτέχνες και επιστήμονες ξένων χωρών. Κατόπιν αυτών θεωρώ πως είναι χρέος των αρμόδιων αρχών να διερευνήσουν το περιστατικό και να αποδώσουν τις προβλεπόμενες από το νόμο ευθύνες. Υ.Γ. Η περιγραφή – μαρτυρία του παθόντα είναι διαθέσιμη σε όποιον ενδιαφέρεται. Καθηγητής Γιώργος Πλειός Πρόεδρος του Τμήματος»