Κυριακή 14 Δεκεμβρίου 2014

Κυριακη 14 Δεκεμβριου 2014


Καταργείται κάθε προστασία της πρώτης κατοικίας από 1/1/2015
Ως το «τελειωτικό χτύπημα» στην λαϊκή κατοικία θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί η απόφαση που πρόκειται να λάβει το υπουργείο Ανάπτυξης για τη μη παράταση της ισχύς του νόμου 4224/2013, ο οποίος προστάτευε την κύρια κατοικία (υπό προϋοθέσεις) από τους πλειστηριασμούς των δανειστών το 2014. Από την 1 Ιανουαρίου του 2015, δηλαδή, τα χιλιάδες νοικοκυριά που δεν είναι πλέον σε θέση να ανταποκρίνονται στις δόσεις των στεγαστικών δανείων τους κινδυνεύουν να βρεθούν κυριολεκτικά στο δρόμο! Πηγές του υπουργείου Ανάπτυξης σχολίαζαν, μάλιστα, πως το πλαίσιο προστασίας ήταν έτσι κι αλλιώςπροσωρινό, μέχρι να είναι έτοιμες οι τράπεζες… να χειριστούν το ζήτημα. Παράλληλα, για να “χρυσώσουν το χάπι” της απελευθέρωσης των πλειστηριασμών, τονίζουν ότι υπάρχουν, τάχα, άλλες διατάξεις που προστατεύουν την πρώτη κατοικία, ενώ η σχετική ρύθμιση προστασίας από πλειστηριασμό πρώτης κατοικίας χρησιμοποιήθηκε, δήθεν, μόνο σε 3.000 περιπτώσεις.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Η Ελληνικός Χρυσός διώχνει συνταξιούχους από τα σπίτια τους στο Στρατώνι
Έξω από τα σπίτια τους κινδυνεύουν να βρεθούν εν μέσω χειμώνα συνταξιούχοι μεταλλωρύχοι που για χρόνια εργάζονταν στις διάφορες εταιρείες που πέρασαν από την περιοχή της ΒΑ Χαλκιδικής. Πρόκειται για τον οικισμό στο Στρατώνι της Χαλκιδικής, το χωριό της εταιρείας η ζωή του οποίου εξαρτάται απ`ότι φαίνεται πλήρως από τα χρόνια εργασίας στα μεταλλεία. Κοινώς κάποιος μπορεί να μείνει στα σπίτια αυτά όσο εργάζεται στα μεταλλεία. Η Ελληνικός Χρυσός έστειλε πριν λίγες μέρες εξώδικο στους συνταξιούχους μεταλλωρύχους απειλώντας τους ότι αν δεν αφήσουν τα σπίτια τους θα υποστούν ένα χρόνο φυλάκιση και θα πληρώσουν 1.000 ευρώ πρόστιμο. Την Δευτέρα θα γίνει το σχετικό δικαστήριο ενώ όπως έχει γίνει γνωστό πολλοί δεν έχουν να πληρώσουν ούτε τα δικαστικά έξοδα για να αντιπαρατεθούν στην Ελληνικός Χρυσός δεδομένου ότι η σύνταξή τους δεν υπερβαίνει τα 700 ευρώ. Όπως γίνεται κατανοητό η κίνηση αυτή εκ μέρους της εταιρείας αποτελεί δείγμα …της περιβόητης κοινωνικής εταιρικής ευθύνης” φράση η οποία κοσμεί τα άρθρα στο περιοδικό “Μεταλλευτικά Νέα” το οποίο μιλά για την υποτιθέμενη ανάπτυξη που έφερε στην περιοχή η Ελληνικός Χρυσός (εννοεί φυσικά την καταστροφή του βουνού) και για το πόσο χαρούμενοι είναι οι εργαζόμενοι της και όλα αυτά την στιγμή που εκδιώχνονται από τα σπίτια τους γηραιότεροι κατοίκοι της περιοχής από τα “δανεικά” σπίτια για να μεταφερθούν νέοι εργαζόμενοι. Τα σπίτια αυτά χτίστηκαν επί Μποδοσάκη πέρασαν στην ιδιοκτησία όλων των μεταλλευτικών εταιρειών (TVX, European Goldfield) και βρέθηκαν και στα χέρια της Ελληνικός Χρυσός της οποίας αποκλειστικό μέλημα είναι φυσικά το κέρδος και όχι φυσικά η ζωή των κατοίκων του Στρατωνίου πολύ περισσότερο η ζωή των υπόλοιπων χωριών που οι κάτοικοι τους αγωνίζονται ενάντια στις εξορύξεις χρυσού “με κάθε κόστος” Αυτό που ζητούν οι περίπου 20 συνταξιούχοι μεταλλωρύχοι (άνω των 55-60 ετών) από τη εταιρεία είναι να τους δοθεί μια υποτυπώδη παράταση για να μπορέσουν να βγάλουν το χειμώνα και να ψάξουν για άλλο σπίτι. Σε επικοινωνία που είχαμε με τον πρόεδρο της κοινότητας του Στρατωνίου Ν. Ζαγοράκηπληροφορηθήκαμε ότι η κοινότητα δεν μπορεί να κινηθεί ούτε υπέρ ούτε κατά της μίας ή της άλλης πλευράς (παλιοί -νέοι εργαζόμενοι) ενώ ο ίδιος εμφανίστηκε καθησυχαστικός ότι “όλα θα λυθούν δια διαλόγου”. Εξάλλου, όπως συγκεκριμένα δήλωσε η κοινότητα “έχει κάνει πάρα πολλά τόσο για την περιοχή όσο και για την συγκεκριμένη επένδυση”. Σχετικά με το τελευταίο κανείς δεν μπορεί να το αμφισβητήσει με δεδομένο ότι η εταιρεία συμπεριφέρεται ως ιδιοικτήτης της κοινότητας αντιμετωπίζοντας ως ενοικιαστες του κατοίκους. Τα εξωδικα που εστειλε η Ελληνικός Χρυσός στους συνταξιούχους μεταλλωρύχους αποτελούν εχέγγυο ώστε ο Σύνδεσμος Βιομηχάνων Βορείου Ελλάδος να δώσει και το 2015 το βραβείο ευαισθησία και κοινωνικής ευθύνης στην Ελληνικός Χρυσός….
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Εγγραφο «φωτια» του ΝΑΤΟ για τους πυροσωληνες
Εγγραφο του ΝΑΤΟ χαρακτηρίζει ανασφαλείς τους πυροσωλήνες που χρησιμοποιήθηκαν στην τραγωδία με τους νεκρούς οπλίτες στο Βόλο. To έγγραφο αποκάλυψε η REAL NEWS και το επικαλείται σε επερώτηση που έκανε στη Βουλή... ο βουλευτής Αχαΐας Νίκος Νικολόπουλος. Σύμφωνα με τον κ. Νικολόπουλο στο συγκεκριμένο έγγραφο, γίνεται σαφές με κατηγορηματικό τρόπο ότι το βλήμα που χρησιμοποιήθηκε στη μοιραία άσκηση δεν πληροί καμία από τις διατάξεις ασφαλείας του ΝΑΤΟ. Το συγκεκριμένο έγγραφο, φέρεται να είναι κοινοποιημένο από το 1987 στην Ελλάδα. Σε ερώτησή του προς τους Υπουργούς Εθνικής Αμυνας και Οικονομικών, ο βουλευτής Αχαΐας που έχει ενταχθεί στην Κ.Ο. των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Νίκος Νικολόπουλος, κάνει λόγο για «ακατάλληλα βλήματα και πυροσωλήνες οδηγούν σε νεκρούς ήρωες. Το βλήμα που χρησιμοποιήθηκε στη μοιραία άσκηση δεν πληροί καμία από τις διατάξεις ασφαλείας του ΝΑΤΟ». Παράλληλα, ο βουλευτής ζητά να απαντήσουν ευθέως οι αρμόδιοι για το αν είχε τηρηθεί η διαδικασία συντήρησης στα συγκεκριμένα βλήματα και αν ολοκληρώθηκε η μυστική προανάκριση και πραγματογνωμοσύνη που διενεργείται αρμοδίως, ενώ μιλά και για την φορολόγηση στα χρήματα που δόθηκαν στην οικογένεια του θύματος. «Από την πρώτη στιγμή όλες οι έρευνες για τα αίτια της τραγωδίας είχαν στραφεί στον πυροσωλήνα του βλήματος. Οι περισσότεροι μίλησαν για κάποιο κατασκευαστικό ελάττωμα που προκάλεσε την έκρηξη. Το έγγραφο του ΝΑΤΟ, όμως προκαλεί άλλου είδους σκέψεις. Ο συγκεκριμένος πυροσωλήνας έχει έναν πίρο, ο οποίος αφαιρείται. Αν ο πίρος κάποια στιγμή είχε αφαιρεθεί και επανατοποθετηθεί στη θέση του και ο χειριστής του δεν το γνώριζε, τότε το βλήμα εξερράγη πρόωρα μέσα στον σωλήνα από αυτή την αιτία» σημειώνει χαρακτηριστικά ο βουλευτής Αχαΐας. Στην ερώτηση εξάλλου που κατέθεσε προς το ΥΕΘΑ ζητά να δοθούν απαντήσεις γιατί ο ελληνικός στρατός εξακολουθούσε να χρησιμοποιεί πυροσωλήνες που το ΝΑΤΟ είχε χαρακτηρίσει ανασφαλείς και γιατί το Πεντάγωνο, με βάση αυτό το ΝΑΤΟϊκό έγγραφο, προχώρησε το 1995 στην παραγγελία και προμήθεια 1,5 εκατομμυρίου νέων πυροσωλήνων, οι οποίοι, σύμφωνα με το ΓΕΣ, υπάρχουν αλλά έχουν τοποθετηθεί σε παλαιότερα βλήματα; Επίσης ο κ. Νικολόπουλος απευθύνει το ερώτημα γιατί κρατήθηκαν οι ανασφαλείς και με «ΝΑΤΟϊκή βούλα» πυροσωλήνες και γιατί κρίθηκαν υπερβολικές οι ΝΑΤΟϊκές προειδοποιήσεις και, σε συνδυασμό με τις «αιματηρές οικονομίες» που έχουν επιβληθεί στις Ενοπλες Δυνάμεις αποφασίστηκε να «καταναλωθούν». Καταλήγοντας τέλος αναφέρει «εάν δεν υπάρχει όριο ζωής των εν λόγω πυρομαχικών και κατ’ επέκταση ημερομηνία λήξης, γιατί η ποιοτική τους κατάσταση δεν παρακολουθείται συνεχώς μακροσκοπικά και μέσω φυσικοχημικών εξετάσεων στις πυρίτιδες των ενισχυτικών γεμισμάτων του».
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Φοιτητές στην Πάτρα μαζεύουν τρόφιμα και ρούχα για τους άνεργους και τις φτωχές λαϊκές οικογένειες
Ο Φοιτητικός Σύλλογος Οικοτρόφων Εστίας ΑΕΙ Πάτρας και ο Σπουδαστικός Σύλλογος ΣΤΕφ ΤΕΙ Πάτρας διοργανώνουν “Διήμερο δράσης για την αλληλεγγύη” στις 14-15/12 στις 18:00, στον Παμμμικρασιατικό Σύλλογο, Φωκαίας 26 στα Προσφυγικά. Στο διήμερο καλούν επιτροπές αλληλεγγύης καθώς και Φοιτητικοί και Σπουδαστικοί Σύλλογοι της Πάτρας. Εδώ και περίπου 3 εβδομάδες σε όλους τους Συλλόγους σε ΑΕΙ και ΤΕΙ συλλέγονται τρόφιμα τα οποία και θα παραδοθούν στη Λαϊκή Επιτροπή των Προσφυγικών στα πλάισια της οργάνωσης της αλληλεγγύης μας προς τους νέους και χρόνια άνεργους, τις φτωχές λαϊκές οικογένειες της πόλης μας. Στα πλαίσια του διημέρου θα παρουσιαστεί έργο των πολιτιστικών ομάδων των Συλλόγων. Θα πραγματοποιηθεί επίδειξη παραδοσιακών χορών, παρουσίαση θεατρικών έργων, συναυλίες και τη Δευτέρα 15/12, ημέρα παράδοση των τροφίμων στην Λαική Επιτροπή, θα πραγματοποιηθεί μουσικοθεατρικό παιχνίδι για μικρά παιδιά.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ζμπούτσαμ!
Αρθρογράφος: Νίκος Μπογιόπουλος
Ενόψει των εκλογών το παραμύθι ξανάρχισε. Όλο το κυβερνητικό ασκέρι των γελοίων «Παϊσιων» της καταστροφής, όλα τα αλαλάζοντα κύμβαλα της χυδαίας κινδυνολογίας, μας εκβιάζουν με εικόνες «Αποκάλυψης». Με ανασηκωμένο το φρύδι και με το δάκτυλο προτεταμένο, οι κυβερνώντες και οι μιντιακές πυροβολαρχίες τους απευθύνονται στους ψηφοφόρους. Δηλαδή, στα εκατομμύρια των Ελλήνων που οι Σαμαράδες και οι Βενιζέλοι τους άφησαν χωρίς δουλειά, χωρίς μισθό, χωρίς σύνταξη, χωρίς παρόν και μέλλον. Και τι λένε; «Εάν μας διώξετε, εάν μας καταψηφίσετε, εάν πάψουμε να σας κυβερνάμε, εάν πάψουμε να είμαστε υπουργοί και αφέντες σας, εάν πάψουμε να σας “σώζουμε”, τότε – απειλούν οι κυβερνώντες – οι Αγορές θα “αντιδράσουν”. Τότε η τρόικα θα “εκνευριστεί”. Τότε η Ευρωζώνη θα μας “διώξει”. Τότε ο Γιούνγκερ θα “ενοχληθεί”. Τότε το ΔΝΤ θα “τσαντιστεί”. Τότε οι ντόπιοι και οι ξένοι τραπεζίτες θα “εξοργιστούν”. Τότε οι βιομήχανοι, οι εφοπλιστές και οι εργολάβοι δεν θα… “επενδύσουν”». Όλα αυτά, λοιπόν, κι αλλά τόσα πολύ χειρότερα και ακατονόμαστα θα μας συμβούν αν πάψουν οι Σαμαροβενιζέλοι να κάθονται στο σβέρκο μας… Κατόπιν τούτων, επομένως, λαμβάνοντας πολύ σοβαρά υπόψη μας την… φοβέρα ότι οι Αγορές, ο Γιούνγκερ, το ΔΝΤ, οι τραπεζίτες, οι βιομήχανοι, οι εφοπλιστές, οι εργολάβοι, το ΝΑΤΟ, η τρόικα και τα χρηματιστήρια θα «τσαντιστούν», έχουμε μια σκέψη. Τη σκέψη μας αυτή, χωρίς φόβο και με πολύ πάθος, την προτείνουμε ως σκαρίφημα απάντησης του λαού προς τα κνώδαλα και των Αγορών, και της Κομισιόν, και της ΕΕ, και του ΝΑΤΟ και των ντόπιων, και των ξένων μονοπωλίων. Τονίζουμε: Η απάντηση, που προτείνουμε να δοθεί από τον καθένα μας ξεχωριστά και από όλους μαζί, η απάντηση που αρμόζει σε μια προς μια και σε όλες μαζί τις απειλές των εκβιαστών, η απάντηση για το πού τις έχουμε γραμμένες και τις απειλές τους και την καταστροφολογία τους και την τρομοκρατία τους, είναι βαθιά πολιτική. Και απολύτως φιλοσοφημένη – πριν από μας την είχε επιλέξει ο Μοντεσκιέ. Και είναι αυτή: «Je m’en fous»! (σ.σ: το ζαμανφού επί το ελληνικότερον προφέρεται και έτσι: ζμπούτσαμ!)
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Coca Cola: Ούτε γουλιά - συνεχίζουμε και κλιμακώνουμε το μποϊκοτάζ
Συνεχίζονται οι παρεμβάσεις των απεργών και η καμπάνια για το μποϊκοτάζ, μέχρι την ανάκληση των απολύσεων και την πλήρη επαναλειτουργία του εργοστασίου.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Λόγος περί μεθόδου. Μια απάντηση στο “Ριζοσπάστη”, με γενικότερη σημασία
Αυτές οι παρατηρήσεις περί μεθόδου μπορούν και να εκληφθούν και ως μια πρόταση, προς τους εαυτούς μας και προς τους συντρόφους μας, για το τι δεν πρέπει να κάνουμε όταν απαντάμε σε απόψεις, αντιπάλων ή μη. Υπάρχει μια παλιά, δοκιμασμένη, εν μέρει αποτελεσματική, σε κάθε περίπτωση απαράδεκτη και εν πολλοίς ανέντιμη μέθοδος, για να απαντήσεις σε εκείνους και σε εκείνα που δεν μπορείς να αντιμετωπίσεις ουσιαστικά.
Τι περιλαμβάνει η μέθοδος αυτή; Πρώτον, αλλάζεις την άποψη. Τη διαμορφώνεις στα μέτρα σου ώστε να μπορείς να την αντιμετωπίσεις. Κατόπιν την κατακεραυνώνεις “πειστικά”. Δεύτερον, αν το πρώτο είναι πολύ κραυγαλέο, κάνεις την εκτίμηση πως η άποψη που θέλεις να αντιμετωπίσεις “αντικειμενικά” (και χωρίς, φυσικά, να κάνεις τον κόπο να το αποδείξεις) οδηγεί στο τάδε ή το δείνα αποτέλεσμα - το οποίο περιγράφεις ή απλώς ονομάζεις - που αποτελεί για την κοινή συνείδηση του ακροατηρίου σου αυταπόδεικτο κακό, ολέθριο, τερατώδες. Σπέρνεις έτσι την καχυποψία. Π.χ. «αυτή η άποψη μας οδηγεί αντικειμενικά στον ΣΥΡΙΖΑ». Τρίτον, με τη φράση αντικαθιστάς την ουσία. Λες, π.χ. εγώ είμαι πρωτίστως με την επανάσταση, ο άλλος με τα αιτήματα. Άρα όποιος είναι με τα αιτήματα δεν υπηρετεί κατά προτεραιότητα, ίσως και “αντικειμενικά”(!), την υπόθεση της επανάστασης. Τέταρτο, δανείζεσαι ιδέες από τον κρινόμενο, τις προσαρμόζεις στα δικά σου, αλλάζοντας όμως το βαθύτερο περιεχόμενο και τη λογική τους. Έτσι εμφανίζεσαι να λες τα καλύτερα του άλλουεσύ, με μεγαλύτερη βέβαια συνέπεια. Πέμπτο, αποδίδεις στην εποχή και τις συνθήκες όλα τα δεινά και τις δυσκολίες, οπότε εσύ δεν έχεις κάνεις λάθος, δεν έχεις χάσει καμιά ευκαιρία, δεν έχεις ευθύνες για την έκβαση των πραγμάτων. Οπότε, όποιος μάλιστα αγωνιά για όλα αυτά υποτάσσεται στον αρνητικό συσχετισμό και τη συγκυρία. Όλα αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν καθένα ξεχωριστά ή και όλα μαζί. Με αυτή τη μέθοδο δεν μπορείς βέβαια να πείσεις εκείνους που γνωρίζουν. Δημιουργείς όμως αμφιβολίες σ’ αυτούς που δεν ξέρουν και συσπειρώνεις - τουλάχιστον για κάποιο διάστημα - εκείνους που είναι μαζί σου ή γύρω σου. Λες, πολιορκούν το κάστρο μας από παντού, ο ταξικός αντίπαλος, οι μέσα και έξω φίλοι. Όλοι αυτοί κατατάσσονται σε μια κατηγορία. Αυτή των απέναντι, ακόμη και των εχθρών, οι δεύτεροι μάλιστα στους πιο επικίνδυνους ίσως και ύπουλους. Οπότε θωρακιστείτε εναντίον τους, να μη μας αλώσουν. Την Παρασκευή 14 Νοέμβρη ο Ριζοσπάστης - αποκαλύπτοντας την επίδραση επί της ουσίας που είχε το κείμενο των 11 «για μια εργατική λαϊκή αντεπίθεση…» και εντός του οχυρού ΚΚΕ - αποπειράται να απαντήσει, χωρίς να κατονομάζει την πηγή, έτσι ώστε κάποιος αναγνώστης του που ενδιαφέρεται να προστρέξει, αν θέλει, για να διαβάσει από πρώτο χέρι την άποψη, να μην μπορεί να το κάνει.
Και χρησιμοποιεί όλα τα κόλπα της μεθόδου. Ας δούμε τι λέει πιο συγκεκριμένα: 1. Το κείμενο των 11 μας πηγαίνει αντικειμενικά στον ΣΥΡΙΖΑ. Πρώτη διαπίστωση. Δεύτερη διαπίστωση: θέλει τη δημιουργία ενός άλλου οππορτουνιστικού πόλου στα αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ, που θα τον φέρνει στα συγκαλά του. Τρίτη: πρόκειται για ιδιόμορφη επαναφορά της λογικής των σταδίων, που οδηγεί αντικειμενικά στην ενσωμάτωση. (Δυο “αντικειμενικά” συμπεράσματα και ένα τρίτο “ιδιομορφα” αντικειμενικό!... Αναπόδεικτα!). 2. Προτείνει, το κείμενο των 11, τη συγκρότηση μιας πολιτικής «Αριστερής Συμμαχίας» με σκοπό να «ανταποκρίνεται στο λαϊκό αίτημα να φύγει η συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ», στην οποία θα συμμετέχουν η «αριστερή πλατφόρμα» του ΣΥΡΙΖΑ, κόμματα και οργανώσεις της «εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς», φραξιονιστές που παλεύουν ενάντια στο ΚΚΕ!!!. (Ψέμα). Ταυτόχρονα, αναλαμβάνουν το ρόλο του αριστερού άλλοθι σε ενδεχόμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να της τραβούν το αριστερό μανίκι αν χρειαστεί... (Διαστρέβλωση). 3. Υποβαθμίζει, στην ουσία δεν λέει, για την ΕΕ. Υποβαθμίζει την αντικαπιταλιστική πάλη. Αντικαπιταλιστική πάλη ίσον αντιμνημονιακός αγώνας... (Σκόπιμη ερμηνεία). Όλα ξεκινούν και τελειώνουν με το μνημόνιο. (Ψέμα). 4. Υποβιβάζει τη σοσιαλιστική επανάσταση και αναδεικνύει τη διεκδίκηση των άμεσων αιτημάτων. Επιδιώκουν, οι 11 με το κείμενό τους, την καλλιέργεια αυταπατών στο εργατικό κίνημα ότι μπορεί να υπάρξει φιλολαϊκή διαχείριση στον καπιταλισμό. (Διαστρέβλωση). 5. Το κείμενο των 11 επιρρίπτει ευθύνες στο ΚΚΕ για το ότι το κίνημα βρέθηκε απροετοίμαστο, και όχι σε εκείνους που διέλυσαν το συνδικαλιστικό κίνημα κλπ, ενώ φταίει ο αρνητικός αντικειμενικά συσχετισμός. Άρα δεν υπήρχαν ευκαιρίες που χάθηκαν, δυνατότητες που έμειναν αναξιοποίητες, και επομένως ανάγκη διόρθωσης της πολιτικής γραμμής. Αντίθετα κάθε παρόμοια προσπάθεια είναι υποταγή στον αρνητικό συσχετισμό. (Αυτό είναι, πετάμε την μπάλα στην εξέδρα και κοιτάμε από μακριά). Η απαρίθμηση μπορεί να συνεχιστεί κατ’ αυτόν τον τρόπο καθώς όλοι κάτι μπορούν να προσθέσουν στα όσα λέει το όργανο της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ. Πως η πολιτική πρόταση γράφτηκε για κείνο ή για τον άλλο μικροσκοπό, την τάδε ή τη δείνα ανομολόγητη μικροσκοπιμότητα. Πως είναι πρόχειρο, είναι κακή αντιγραφή καθώς οι συγγραφείς πρέπει να διαβάσουν. Πως έχει τέσσερα κακά και πέντε προχειρότητες κλπ.
Η μέθοδος εξάλλου είναι αυτοεπεκτεινόμενη. Το αυτονόητο είναι να σκεφτείς πως ο κάθε ένας βγάζει από μέσα του τις αξίες που έχει και λειτουργεί ανάλογα. Ωστόσο πίσω από όλα αυτά, πίσω από τη λογική που εκπορεύεται από την οργάνωση - μηχανισμός και όχι από το κόμμα - συλλογικός διανοητής, υπάρχουν η μη προσέγγιση των βαθύτερων και καινούργιων χαρακτηριστικών της νέας εποχής, η μη επίγνωση του βάθους και της έκτασης της υποχώρησης που έχει υποστεί το εργατικό κίνημα και η Αριστερά τον περασμένο αιώνα. Υποβόσκει επίσης η μη επίγνωση της ποιότητας και του ύψους των απαιτήσεων για μια νέου τύπου ατομική και συλλογική στράτευση που απαιτεί η αναγκαία επαναθεμελίωση της πολιτικής (της τακτικής, της στρατηγικής και της σύνδεσης τους) των κομμουνιστικών κομμάτων και της ανάπτυξης του μαρξισμού στη νέα εποχή. Η εδραιωμένη αντίληψη για το κόμμα - αυτοσκοπός, η οποία οδηγεί στο να υπηρετεί το κίνημα το κόμμα και όχι το κόμμα το κίνημα, αντιστρέφει, παραμορφώνει και διαστρέφει όχι μόνο την εργατική πολιτική αλλά και την κριτική ως στοιχείο θετικού μετασχηματισμού. Παραμορφώνει και διαστρέφει επίσης την εσωκομματική δημοκρατία, το δικαίωμα να διατυπώνω, να υπερασπίζομαι τη διαφορετική άποψη και να έχω όλη τη δυνατότητα να τη μετατρέψω σε πλειοψηφούσα. Αυτές οι παρατηρήσεις περί μεθόδου μπορούν και να εκληφθούν και ως μια πρόταση, προς τους εαυτούς μας και προς τους συντρόφους μας, για το τι δεν πρέπει να κάνουμε όταν απαντάμε σε απόψεις, αντιπάλων ή μη.
Αθήνα, 15 Νοέμβρη 2014
Διαβάστε το άρθρο του Ριζοσπάστη εδώ, και το κείμενο των έντεκα εδώ.
Το αρθρο του Ριζοσπαστη
Στόχος τους το ΚΚΕ και η υποταγή του κινήματος Ιστοσελίδα αναδημοσίευσε κείμενο στελεχών του NAP για ζητήματα του περιεχομένου και των στόχων που πρέπει να υιοθετήσει το εργατικό κίνημα, καθώς και για ζητήματα της πολιτικής πάλης. Και δε θα υπήρχε άλλος λόγος να ασχοληθούμε με το συγκεκριμένο κείμενο εάν δεν ήταν τόσο αποκαλυπτικό για το πού τελικά «την πάνε τη δουλειά» τα διάφορα οπορτουνιστικά σχήματα. Η ταχεία «ΠΑΣΟΚοποίηση» του ΣΥΡΙΖΑ και η προοπτική να αναλάβει το τιμόνι της αστικής διακυβέρνησης, αφήνει αντικειμενικά χώρο για τη διαμόρφωση ενός άλλου «οπορτουνιστικού πόλου» στα «αριστερά» του ΣΥΡΙΖΑ που θα αυτοπαρουσιάζεται ως δύναμη αντιρρόπησης της «δεξιάς στροφής» του ΣΥΡΙΖΑ, ως δύναμη δηλαδή που θα τον φέρνει στα συγκαλά του! Ο αντιμνημονιακός αγώνας... Ποιος φταίει που την περίοδο της κρίσης τα μέτρα πέρασαν και άφησαν βαθιά το αποτύπωμά τους στη λαϊκή συνείδηση, φουντώνοντας τα περί «αναποτελεσματικότητας των αγώνων» και τις λογικές του «μικρότερου κακού»; Μα φυσικά το ΚΚΕ και το γεγονός ότι δεν έβαλε νερό στο κρασί του, γιατί «για όλα αυτά δεν ευθύνεται ο "αντικειμενικός συσχετισμός" αλλά τα όρια της πολιτικής της υπάρχουσας αριστεράς». Για να μην υπάρξει και καμία παρανόηση ότι αναφέρονται στο ΚΚΕ το ξεκαθαρίζουν, χρεώνοντας στο ΚΚΕ και θέσεις που δεν έχει, όπως: «Το ΚΚΕ αδυνατεί να κατανοήσει τις σύγχρονες εξελίξεις στον καπιταλισμό και την κρίση του (...) και γι' αυτό αντιμετωπίζει τους αντικαπιταλιστικούς στόχους πάλης που πηγάζουν από την άμεση αναγκαιότητα των εργατικών συμφερόντων ως "ανέφικτους λόγω αρνητικών συσχετισμών"». Εκτός από τον οπορτουνισμό και την «τρικυμία εν κρανίω» για τους αντικαπιταλιστικούς στόχους που υλοποιούνται στον καπιταλισμό, βγάζει μάτι η προσπάθεια να χρεωθούν τα πάντα για την κατάσταση του κινήματος στο ΚΚΕ. Το ότι το κίνημα βρέθηκε απροετοίμαστο να αντιμετωπίσει τη θύελλα των μέτρων χρεώνεται στο ΚΚΕ και όχι στις συνδικαλιστικές ηγεσίες, στους εργοδοτικούς και κυβερνητικούς συνδικαλιστές που έχουν σμπαραλιάσει το κίνημα, το έμαθαν στην ταξική συνεργασία και στην αναμονή για «λύσεις από τα πάνω». Αυτούς με τους οποίους ξερογλείφονται χρόνια, που είναι μαζί σε ψηφοδέλτια σε δεκάδες χώρους δουλειάς, που γίνονται οι κλακαδόροι τους στις κοινές τους πορείες. Με βάση αυτά τα συμπεράσματα καταλήγουν στην «ανάγκη να φτιάξουν το κομμουνιστικό κόμμα της εποχής», αξιοποιώντας και τη δράση διαφόρων, τύπου «Εργατικού Αγώνα», «Νέας Σποράς» κλπ. Το ΚΚΕ, εξοπλισμένο από τις Αποφάσεις του τελευταίου Συνεδρίου του, παλεύει για να δυναμώσει η αντικαπιταλιστική και αντιμονοπωλιακή συσπείρωση, να δυναμώσει η οργάνωση και η πάλη της εργατικής τάξης και όλου του λαού, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την εργατική και λαϊκή εξουσία, με αποδέσμευση από την EE και μονομερή διαγραφή του χρέους. Το ΚΚΕ παλεύει αταλάντευτα με αυτήν τη στρατηγική χωρίς να υποτάσσεται στον αρνητικό συσχετισμό. Δεν πανικοβάλλεται, δεν υποχωρεί, δεν τα διπλώνει.
Του Νίκου ΜΑΥΡΟΚΕΦΑΛΟΥ * * Ο Νίκος Μαυροκέφαλος είναι μέλος του Γραφείου της ΕΠ της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ
http://www.rizospastis.gr/wwwengine/story.do?id=8194976
Το κειμενο των 11
Εργατική Λαϊκή Αντεπίθεση: Κείμενο προβληματισμού και παρέμβασης ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΛΑΪΚΗ ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ ΓΙΑ ΔΟΥΛΕΙΑ-ΨΩΜΙ-ΠΑΙΔΕΙΑ- ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΜΑΧΗΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ Εισαγωγή Βρισκόμαστε σ’ ένα μεταίχμιο, μπροστά σε μια νέα ιστορική φάση, που εμφανίζεται μέσα από τις εθνικές και διεθνείς περιπλοκές της καπιταλιστικής κρίσης και της ταξικής πάλης και που θα κρίνει εάν θα σταθεροποιηθεί το αντεργατικό «μνημονιακό κεκτημένο» της επίθεσης του κεφαλαίου ή αν θα ξεκινήσει μια διαδικασία βαθύτερης ανατροπής του, ανοίγοντας το δρόμο στην επαναστατική προοπτική. Α. Από την εξεγερτική φάση στην υποχώρηση και ύφεση του λαϊκού κινήματος Β. Η Αριστερά αντιμέτωπη με τις βαθύτερες αδυναμίες της
Φωτιάδη Ελένη, Σκαμνάκης Θανάσης Τσίτκανος Δημήτρης, Πράσσος Στέφανος Μάρκου Κώστας, Κωστόπουλος Κώστας Κοσμάς Πάνος, Καυκιάς Χρήστος Γουρλάς Νίκος, Βατικιώτης Λεωνίδας Αναγνωστάκης Αλέκος
http://kommon.gr/i/120-keimei
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Μπάχαλο η έκφραση της λαϊκής θέλησης!
«Είναι κι αυτοί που επενδύουν στο «εδώ και τώρα» εκλογές. Είναι αυτοί που επενδύουν στο μπάχαλο της κοινωνίας.» Ιωάννης Μεταξάς; Στυλιανός Παττακός; Θα μπορούσε.
Αλλά πρόκειται για τον Σταύρο Θεοδωράκη. Του «Ποταμιού». Που μέρα με τη μέρα αποκαλύπτεται ως αυτό που είναι. Αν οι εκλογες ειναι ενα άσχημο πιστωτικό γεγονός ας τις καταργήσουμε και ας ψηφίζουν μόνο οι πιστωτές και οι εκπρόσωποι τους
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Σαμαράς: Τα διλήμματα (που θέτω) δημιουργούν πανικό στην αγορά
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------
«Πολιτικό παιχνίδι» στην Ελλάδα από την Goldman Sachs
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Πάμε Γερά
Μας Έλεγαν Προσωπολάτρες! Μας Είχαν Στην Κοροϊδία Όλους Εμάς Που Πιστέψαμε Τον Πρόεδρο Των Ανεξάρτητων Ελλήνων! Όλους Εμάς Που Συνεχίζουμε Σταθερά Και Δυνατά Να Τον Εμπιστεύομαστε Και Να Δίνουμε Ασταμάτητο Αγώνα Πλάι Του! Έναν Αγώνα Για Τα Αυτονόητα! Έναν Αγώνα Για Την Πατρίδα Μας! Έναν Αγώνα Για Την Ευρώπη Των Εθνικά Κυρίαρχων Κρατών!
Μας Έλεγαν Προσωπολάτρες Ποίοι; Οι Προσωποβλάκες; Τα Μαξιλάρια; Οι Δοσίλογοι;
Ο Πρόεδρος Των Ανεξάρτητων Ελλήνων Είναι Ο Μοναδικός Σταθερός Ηγέτης Στις Απόψεις Του! Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες! Το Μοναδικό Κίνημα Με Ολοκληρωμένο Κυβερνητικό Πρόγραμμα Βήμα Προς Βήμα Για Την Εφαρμογή Του Από Την Επόμενη Ημέρα Των Εθνικών Εκλογών! Η Καραμέλα Όποιος Και Να Βγει Θα Εκτελεί Εντολές Της ΤΡΟΪΚΑΣ Των Κερδοσκόπων Των Τοκογλύφων Δανειστών ΈΛΙΩΣΕ!
ΤΕΛΕΙΩΣΕ! Έρχεται Η Ανατροπή! Επιστρέφει Η Εθνική Κυριαρχία Στην Πατρίδα Μας!
ΠΑΜΕ ΓΕΡΑ! ΕΊΜΑΣΤΕ ΠΟΛΛΟΙ! ΕΊΜΑΣΤΕ ΑΝΕΞΆΡΤΗΤΟΙ! ΕΊΜΑΣΤΕ ΈΛΛΗΝΕΣ!
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ο «ελληνικός κώνωπας» και η «ιταλική κάμηλος»
"To Δημοκρατικό Κόμμα αποτελεί τη μοναδική εναπομείνασα φιλοευρωπαϊκή δύναμη στο ιταλικό πολιτικό σκηνικό, καθώς ο Silvio Berlusconi φλέρταρε με σενάρια εξόδου ήδη από το Νοέμβριο του 2011 (οπότε και ανετράπη για αυτό τον λόγο), το Κίνημα Πέντε Αστέρων του Beppe Grillo ξεκινά το Σάββατο συλλογή υπογραφών για τη διεξαγωγή (μη δεσμευτικού) δημοψηφίσματος με το ερώτημα της επιστροφής στη λιρέτα, ενώ πλειοδοτώντας ο νέος ηγέτης της Λέγκας του Βορρά Matteo Salvinioζητά αναθεώρηση όλων των ευρωπαϊκών συνθηκών. Φίλος της Marine Le Pen και θαυμαστής του Putin ο Salvinio έφερε τη Λέγκα στο δημοσκοπικό 10%, υιοθετώντας μια πολιτική διείσδυσης στον Νότο με νέα, πρωτίστως αντιευρωπαϊκή προοπτική. Είναι σε αυτό το τοπίο που ο Renzi προειδοποιεί, σύμφωνα με δημοσιογραφικές αποκαλύψεις, τους ατίθασους βουλευτές του ότι “αν αποτύχουμε εμείς, θα έρθει η τρόικα”. Όμως τρόικα για τα μεγέθη της Ιταλίας δεν βρίσκεται".
----------------------------------------------------------------------------------------------------------
Γιατί δεν βάζουμε πρόεδρο της δημοκρατίας τον Γιούνκερ για να αποκτήσει νόημα ο θεσμός, αφού ήδη ειναι ο πραγματικός πρωθυπουργός
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Νομίζω ότι το βραβείο Κουν πρέπει να πάει στον Τράγκα. Δίνει ρέστα στην τραγωδία αυτές τις ημέρες για το τι θα μας συμβεί μετεκλογικά. Μινωτής λέμε!!
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ανοιχτά τα καταστήματα σήμερα - Οι πρώτες αντιδράσεις στη Θεσσαλονίκη
Ανοιχτά θα είναι τα καταστήματα σήμερα Κυριακή και στη Θεσσαλονίκη και οι εμποροϋπάλληλοι που διαμαρτύρονται για την κυριακάτικη λειτουργία οργανώνουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 10.00 το πρωί στο σούπερ μάρκετ Καρφούρ στην Ευκαρπία. Όπως υποστηρίζουν η κατάργηση της κυριακάτικης αργίας θα οδηγήσει σε ακόμα μεγαλύτερη εκμετάλλευση των εργαζομένων στο εμπόριο, σε απλήρωτη δουλειά και σε χρεοκοπία και κλείσιμο χιλιάδων μικρών μαγαζιών και στην ανεργία χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους. Όχι μόνο θέσεις εργασίας δεν θα δημιουργηθούν αλλά θα σημειωθεί αύξηση της ανεργίας, με το κλείσιμο μικρών καταστημάτων. Όσες θέσεις εργασίας δημιουργήσουν τα εμπορικά μονοπώλια θα 'ναι με 200 ευρώ μισθό, χωρίς δικαιώματα, σημειώνει το ρεπορτάζ.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Πιο σκληρή στάση απέναντι στη μετανάστευση θέλουν οι Γερμανοί
Η πλειονότητα των Γερμανών πιστεύει ότι η κυβέρνηση της Άγκελα Μέρκελ δεν δίνει αρκετή προσοχή στις ανησυχίες των πολιτών για τη μετανάστευση και τους αιτούντες άσυλο. Σε δημοσκόπηση του TNS για το περιοδικό Spiegel, η οποία δημοσιεύεται σήμερα, το 65% των ερωτηθέντων απάντησε ότι ο κυβερνητικός συνασπισμός δεν παίρνει αρκετά σοβαρά υπ’ όψιν του τα τρέχοντα ποσοστά μεταναστών και αιτούντων άσυλο. Παράλληλα, περισσότεροι από το ένα τρίτο των Γερμανών πιστεύουν ότι η χώρα τους «εξισλαμίζεται». Στη Δρέσδη πραγματοποιούνται εδώ και δύο μήνες πορείες κάθε Δευτέρα, τις οποίες διοργανώνει η οργάνωση PEGIDA, που σημαίνει «Πατριώτες Ευρωπαίοι κατά του Εξισλαμισμού της Δύσης», η οποία ισχυρίζεται ότι δεν είναι κατά των μεταναστών, αλλά ότι επιθυμεί να διαμαρτυρηθεί εναντίον του ακραίου Ισλάμ και της μεγάλης εισροής αιτούντων άσυλο στη Γερμανία. Στη Γερμανία εκτιμάται ότι ζουν 4 εκατομμύρια μουσουλμάνοι σε σύνολο πληθυσμού σχεδόν 81 εκατομμυρίων. Η Μέρκελ υποστηρίζει ότι η χώρα χρειάζεται τους μετανάστες για να αποφύγει μια δημογραφική κρίση. Όμως, τοπικοί αξιωματούχοι των γερμανικών κρατιδίων επισημαίνουν ότι πασχίζουν να αντιμετωπίσουν τον μεγάλο αριθμό αιτούντων άσυλο, καθώς η μετανάστευση είναι πλέον στο υψηλότερο επίπεδό της εδώ και δύο δεκαετίες. Στην τελευταία πορεία της PEGIDA που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 8 Δεκεμβρίου πήραν μέρος έως και 10.000 άνθρωποι και αντίστοιχος αριθμός αντιδιαδηλωτών. Ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας Τόμας ντε Μεζιέρ επέκρινε τους υποστηρικτές της PEGIDA ότι αλλοιώνουν τα γεγονότα και υπογράμμισε ότι «δεν υπάρχει κίνδυνος εξισλαμισμού της γερμανικής κοινωνίας». Πάντως, κάποιοι από τους συντηρητικούς της Μέρκελ απαντούν στις ανησυχίες της κοινής γνώμης. Αυτή την εβδομάδα το κόμμα της, η Χριστιανοδημοκρατική Ένωση (CDU), εξέτασε μια πρόταση για την απαγόρευση της μπούρκας, ενώ οι βαυαροί σύμμαχοί τους, η Ένωση Χριστιανοκοινωνιστών (CSU), αναγκάστηκαν να αποσύρουν μια πρότασή τους να είναι υποχρεωμένοι οι μετανάστες να μιλούν γερμανικά στο σπίτι τους.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ένας νεκρός σε αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στην Αϊτή
Ένας άνθρωπος σκοτώθηκε το Σάββατο από πυρά στο Πορτ-ο-Πρενς την πρωτεύουσα της Αϊτής όπου ξέσπασαν επεισόδια κατά τη διάρκεια των νέων αντικυβερνητικών διαδηλώσεων με κύριο αίτημα την παραίτηση του προέδρου Μισέλ Μαρτελί και του πρωθυπουργού Λοράν Λαμότ. «Βρήκαμε ένα πτώμα. Το θύμα είναι ένας νεαρός τριάντα ετών αλλά δεν έχουμε επιβεβαιώσει αν μετείχε στην διαδήλωση» είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο εκπρόσωπος της αστυνομίας. Τα επεισόδια ξέσπασαν στο Πορτ-ο-Πρενς, όταν εκατοντάδες νέοι προσπάθησαν να σπάσουν τα αστυνομικά μπλόκα και να φτάσουν έξω από το προεδρικό μέγαρο. «Πρέπει να θρέψω τα παιδιά μου. Είμαι ανύπαντρη μητέρα. Η κυβέρνηση δεν κάνει τίποτα για να αλλάξει τη ζωή μας», δήλωσε μια από τις διαδηλώτριες. Οι Αϊτινοί διαδήλωσαν επίσης και σε άλλες πόλεις απαιτώντας και εκεί να παραιτηθεί ο πρόεδρος Μισέλ Μαρτελί και η κυβέρνησή του.
Αϊτή: Παραιτήθηκε ο πρωθυπουργός εν μέσω πολιτικής κρίσης
Την παραίτησή του ανακοίνωσε, όπως αναμενόταν, ο πρωθυπουργός της Αϊτής, Λοράν Λαμότ, την ώρα που η χώρα βυθίζεται σε πολιτική κρίση. «Παραιτούμαι από τα καθήκοντα του πρωθυπουργού σήμερα το βράδυ με το αίσθημα ότι έχω εκπληρώσει τις υποχρεώσεις μου», ανέφερε ο Λαμότ σε τηλεοπτική του παρέμβαση. Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή (12/12) ο πρόεδρος της Αϊτής Μισέλ Μαρτελί, (ο οποιος είναι ο επικεφαλης της κυβερνησης, μιας και είναι προεδρικη δημοκρατια. Ο πρωθυπουργος είναι σαν κοινος υπουργος) είχε επισημάνει ότι ο πρωθυπουργός είναι «έτοιμος να παραιτηθεί», προκειμένου να επιλυθεί η τρέχουσα πολιτική κρίση, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει το πότε. Ο Μαρτελί σημείωσε επίσης ότι η παραίτηση του Λαμότ είναι μία από τις συστάσεις της επιτροπής διαβούλευσης από την οποία είχε ζητήσει να προτείνει μια έξοδο από την πολιτική κρίση. Στο μεταξύ, εδώ και πολλές εβδομάδες, ομάδες της αντιπολίτευσης διαδηλώνουν ζητώντας την παραίτηση του Λαμότ, προσωπικού φίλου του Μαρτελί, ένα αίτημα που μοιράζονται και άλλες πολιτικές ομάδες. Χθες Σάββατο στη διάρκεια ενός νέου κύματος διαδηλώσεων στο Πορτ-ο-Πρενς ένας άνδρας σκοτώθηκε από τις δυνάμεις ασφαλείας, καθώς συγκρούσεις ξέσπασαν όταν νεαροί προσπάθησαν να σπάσουν ένα οδόφραγμα της αστυνομίας και να εισβάλουν στο εσωτερικό του προεδρικού μεγάρου. Η επιτροπή έχει επίσης προτείνει το σχηματισμό κυβέρνησης ευρείας αποδοχής, στην οποία θα συμμετέχουν και μέλη της αντιπολίτευσης, αλλά και το διορισμό νέου εκλογικού συμβουλίου ενόψει της διεξαγωγής βουλευτικών και αυτοδιοικητικών εκλογών που έχουν καθυστερήσει τρία χρόνια. «Δέχομαι τις προτάσεις της επιτροπής. Συμφωνώ με αυτή την έκθεση που δημιουργεί την ελπίδα να επιτευχθεί ενότητα στην Αϊτή. Θα αρχίσουμε να εργαζόμαστε πολύ σύντομα για να τις εφαρμόσουμε», σχολίασε ο Μαρτελί. Παρόλα αυτά ο πρόεδρος της Αϊτής έκρινε «δύσκολο να γίνει σεβαστό κατά γράμμα το χρονοδιάγραμμα που προτείνεται» από την επιτροπή. Η κυβέρνηση δεν κατάφερε να διοργανώσει βουλευτικές εκλογές στα τέλη Οκτωβρίου, όπως σκόπευε, ενώ η θητεία του κοινοβουλίου ολοκληρώνεται στις 12 Ιανουαρίου. Με τη λήξη της θητείας της βουλής υπάρχει κίνδυνος δημιουργίας ενός πολιτικού κενού που θα επιτρέψει στον Μαρτελί να κυβερνήσει με διατάγματα. Από την πλευρά της, η αντιπολίτευση, η οποία είχε κάνει έκκληση για διήμερες κινητοποιήσεις, έχει έρθει σε αντιπαράθεση με τον Αϊτινό πρόεδρο, τον οποίο κατηγορεί ότι θέλει να επιβάλει δικτατορία στη χώρα.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Στο τραπέζι η κατάργηση της ομάδας Δέλτα λόγω άσκοπης βίας
Προβληματισμός στην ΕΛΑΣ για την αδικαιολόγητη βία της ομάδας Δέλτα, η οποία δημιουργήθηκε πριν από έξι χρόνια για την αντιμετώπιση των κουκουλοφόρων
Δεκέμβριος 14 2014 10:40
Ανησυχία και προβληματισμός επικρατούν στους κόλπους της ΕΛ.ΑΣ. για την αποκλίνουσα συμπεριφορά αστυνομικών στις λεγόμενες «ειδικές δυνάμεις» του Σώματος. Το πρόβλημα, σύμφωνα με ανώτατα στελέχη του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, εστιάζεται στην ομάδα Δέλτα, η οποία δημιουργήθηκε πριν από περίπου έξι χρόνια για την αντιμετώπιση των κουκουλοφόρων. Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής, το αποκορύφωμα του προβληματισμού εκφράστηκε από στρατηγό της Αστυνομίας, ο οποίος έφτασε στο σημείο πριν από δύο εβδομάδες να ρίξει στο τραπέζι την πρόταση για κατάργηση της ομάδας. Η πρόταση αυτή προέβλεπε την απορρόφηση των ανδρών της Δέλτα σε άλλες υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ. Ανάλογη πρόταση είχε γίνει ύστερα και παλιότερα από άλλο στρατηγό του Σώματος επί υπουργίας Χρήστου Παπουτσή. Η εισήγηση προέβλεπε τότε την απορρόφηση του προσωπικού της ομάδας στις δυνάμεις των ΜΑΤ. Οι συζητήσεις γύρω από το μέλλον της Δέλτα άνοιξε ξανά ύστερα από πρόσφατα κρούσματα αδικαιολόγητης βίας. Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι για την ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. ήταν η συμπεριφορά αστυνομικών της ομάδας κατά τη διάρκεια των επεισοδίων που έγιναν στις 17 Νοεμβρίου στα Εξάρχεια μετά το τέλος της πορείας για την επέτειο του Πολυτεχνείου. Μέσα σε λίγες ώρες καταγράφηκαν, όπως λένε καλά πληροφορημένες πηγές της ΕΛ.ΑΣ., τέσσερα διαφορετικά περιστατικά στην ίδια περιοχή. Σε βίντεο που κυκλοφόρησε στο Διαδίκτυο και γυρίστηκε στην πλατεία Εξαρχείων απεικονίζεται άνδρας της Δέλτα να σηκώνει αδικαιολόγητα το γκλομπ του και να το δείχνει προκλητικά προς τους συγκεντρωμένους, χωρίς να έχει προηγηθεί ένταση. Σε άλλο βίντεο άλλος άνδρας της Δέλτα διαπληκτίζεται με άτομο που βρίσκεται μέσα σε ταβέρνα καλώντας τον, «αν είναι άνδρας», να βγει έξω. Την ίδια ημέρα δύο δημοσιογράφοι και ένας φωτορεπόρτερ χτυπήθηκαν από αστυνομικούς της υπηρεσίας. Ο δημοσιογράφος της ιστοσελίδας Vice έπεσε αιμόφυρτος στην οδό Θεμιστοκλέους, ενώ η ρεπόρτερ του τηλεοπτικού σταθμού Mega δέχθηκε κροτίδα στα πόδια στην οδό Νοταρά. Και όλα αυτά συνέβησαν παρότι αρκετές φορές ανώτατα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. έχουν συγκεντρώσει τα μέλη της ομάδας για να τους μιλήσουν για θέματα «αυτοσυγκράτησης και αυτοκυριαρχίας». Αξιωματικοί που έχουν εικόνα για τον τρόπο λειτουργίας της Δέλτα διατυπώνουν ενστάσεις για τη σημερινή διαχείρισή της: «Η Δέλτα δημιουργήθηκε πριν από επτά χρόνια για ένα πολύ συγκεκριμένο σκοπό. Για να είναι οι μονάδες άμεσης επέμβασης οι ειδικές δυνάμεις του Σώματος. Σήμερα χρησιμοποιούνται μέχρι και για να κάνουν προληπτικές προσαγωγές. Είναι σαν να βάλεις τα ΕΚΑΜ να κάνουν ελέγχους στο δρόμο. Είναι λογικό να δημιουργηθεί πρόβλημα. Σημαντικό ρόλο παίζει, επίσης, ότι στελέχη που ήταν η “ψυχή” της ομάδας έχουν απομακρυνθεί και αυτό έχει ορατές επιπτώσεις στη ψυχολογία των ανδρών της και στην πειθαρχία τους. Αυτή τη στιγμή οι αστυνομικοί της ομάδας ούτε πειθαρχούν όπως παλιά ούτε έχουν τη ψυχολογία που είχαν. Πρέπει να αποφασιστεί αν η Δέλτα θα αναμορφωθεί ή αν θα καταργηθεί. Δύο δρόμοι υπάρχουν».
Σχολιο.- Το ζήτημα δεν είναι αν θα διαλυθεί η ομάδα ΔΕΛΤΑ ή θα παραμείνει ως έχει. Το ζήτημα είναι οτι τα άτομα που την απαρτίζουν, έχουν μια συγκεκριμένη ιδιοσυγκρασία, συγκεκριμένη φιλοσοφία, συγκεκριμένη κοινωνική συμπεριφορά. Ολα αυτά μέσα απο την κατάλληλη εκπαίδευση στις σχολές αστυνομίας, διαμορφώνονται κατάλληλα ώστε να γίνουν άτομα με την ιδιόμορφη αυτή αντιμετώπιση των συνανθρώπων τους. ΑΛΛΟΙΜΟΝΟ αν δεν υφίστανται μια προκαταρκτική ψυχολογική εκτίμηση και αξιολόγηση πριν τους εντάξουν στο συγκεκριμένο σωμα. Η προδιάθεση, λοιπόν, είναι εκεί. Με την κατάλληλη διαπαιδαγώγηση και εκπαίδευση, ολοκληρώνεται η διαμόρφωσή τους. Οι περισσοτεροι απο αυτούς, περιπου έτσι θα συμπεριφέρονταν και στην ζωή εκτός υπηρεσίας: ερειστικοι, αγενείς, νταηδες, οπαδοί της βίας. Τώρα το ίδιο κάνουν, με την άδεια της ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ. Σχολιο.- H δελταδες αν δεν κανω λαθος οπως και οι διας ειναι πρωην ειδικοι φρουροι!!!Η εκπαιδευση τους αν δεν κανω και εδω λαθος δεν διαρκουσε πανω απο 6 μηνες!!!Μαλιστα στην αρχη και για κανα 2 χρονια δεν τους εδιναν καν πιστολι και οι συναδερφοι τους που ειχαν τελειωσει απο τις σχολες της Ελληνικης αστυνομιας δεν τους θεωρουσαν καν αστυνομικους!ουσιαστικα ειναι χωρις εκπαιδευση το ιδιο παει να συμβει τωρα και με τους πρωην δημοτικους αστυνομικους,θα τους δειτε σε λιγο καιρο να πουλανε και αυτοι τσαμπουκα και θα μοιραζουν κλοτσομπουνιδια χωρις λογο,μονο στην γυναικα τους και αυτοι θα ειναι κυριες Σχολιο.- Για τα ΜΑΤ? Τιποτα? Μαλλον αυτα δεν εχουν χρησιμοποιησει ασκοπη βια. Μαλλον η βια τους ηταν καθ' ολα σκοπιμη... Σχολιο.- Τα ΜΑΤ είναι μια αλλη ΠΟΝΕΜΕΝΗ ιστορία. Αυτά όμως δεν μπορούν τα καταργηθούν, μια, τουλάχιστον, δύναμη καταστολής είναι δεδομενη. Πρέπει, όμως, να διαμορφωθούν ώστε να κάνουν, κατά το δυνατόν, τη λιγότερη χρήση βίας. Και αυτό είναι θέμα εκπαίδευσης αλλά και εντολών των υψηλότερων κλιμακίων, της Αστυνομίας η του Υπουργειου. Οπότε, ας μη περιμένουμε θεαματικές βελτιώσεις στα επόμενα χρόνια. Το ψάρι βρωμαει από το κεφάλι. Σχολιο.- Οι κοινωνίες, έζησαν χιλιάδες χρόνια, χωρίς ΜΑΤ και μια χαρά τα κατάφεραν . Εγώ προσωπικά (λόγω ηλικίας), την θυμάμαι αυτή την εποχή, που "ζούσαμε" χωρίς δυνάμεις καταστολής κοινωνικών αγωνιστών - αγώνων.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Χρυσή Αυγή και NSDAP: Οι «συγγένειες» των κομμάτων του Νίκου Μιχαλολιάκου και του Αδόλφου Χίτλερ
Σειρά ομοιοτήτων, αλλά και κάποιες διαφορές παρουσιάζει η Χρυσή Αυγή με το ναζιστικό κόμμα του Αδόλφου Χίτλερ, NSDAP, όπως προκύπτει από μελέτη με τίτλο «Συγκριτική ανάλυση της λογικής της εκστρατείας της Χρυσής Αυγής και του ναζιστικού κόμματος του Χίτλερ (NSDAP).
Εξέλιξη ή οικειοποίηση;». Την έρευνα πραγματοποίησε και συνέταξε η Κυριακή Φιλιππάκου, μεταπτυχιακή φοιτήτρια στο τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών/ ερευνήτρια της Ομάδας Έρευνας «Ρητορική, Επικοινωνία και Πειθώ» του Πανεπιστημίου Πειραιά, και θα παρουσιαστεί αύριο Δευτέρα σε ημερίδα στο Πανεπιστήμιο Πειραιά με τίτλο «Διεθνείς Κρίσεις, Ήπια Ισχύς και Στρατηγική Επικοινωνία», από την Ομάδα Έρευνας «Ρητορική, Επικοινωνία και Πειθώ».
Όπως σημειώνεται στην έρευνα, η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια βρίσκεται εγκλωβισμένη μεταξύ οικονομικής κρίσης και δημοσιονομικής κατάρρευσης, κατάσταση που ξεδίπλωσε μια μεγάλη λίστα προβλημάτων. «Στο ίδιο χρονικό διάστημα, παρατηρείται μια αξιοσημείωτη άνοδος της ισχύος του κόμματος της Χρυσής Αυγής, ενός εθνικοσοσιαλιστικού κόμματος με εμφανείς αναφορές στο ναζιστικό καθεστώς. Ο παραλληλισμός της υφιστάμενης κατάστασης της Ελλάδας με της Γερμανίας του 1919 μετά τον Α Παγκόσμιο Πόλεμο, σε συνδυασμό με την άνοδο των ναζιστικών κομμάτων και στις δύο χώρες, ήταν αναπόφευκτος και επόμενος» σημειώνεται στη μελέτη. Όπως επισημαίνει η κα Φιλιππάκου, ο τρόπος που το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής Νίκος Μιχαλολιάκος, διαχειρίζεται την κρίση στην Ελλάδα, οι τακτικές που ακολουθεί και η γενικότερη στρατηγική του, μοιάζουν κατά πολύ με τις αντίστοιχες του Χίτλερ. Το βασικό ερώτημα εκφράζεται ως εξής: «Ο ίδιος ο αρχηγός του ελληνικού κόμματος δεν αρνείται την πηγή έμπνευσής του, που είναι ο Χίτλερ, ισχυρίζεται όμως ότι το ελληνικό κόμμα αποτελεί εξέλιξη και συνέχεια του γερμανικού (NSDAP). Όμως, η αυτούσια πολλές φορές υιοθέτηση της ναζιστικής στρατηγικής από τη Χρυσή Αυγή θέτει ένα σημαντικό δίλημμα: Πρόκειται όντως για εξέλιξη ή η πιστή αντιγραφή των ναζιστικών προτύπων είναι αποτέλεσμα οικειοποίησης, συνειδητής και στοχευμένης αντιγραφής;». Όσον αφορά στο μοντέλο της πολιτικής εκστρατείας της Χρυσής Αυγής, σημειώνει η ερευνήτρια, τίθεται το ερώτημα εάν εντάσσεται στο φαινόμενο της «απόλυτης στρατηγικής προσαρμογής» ή αν εμφανίζει το φαινόμενο της «Αμερικανοποίησης της ατελούς στρατηγικής προσαρμογής». «Σε περίπτωση που η Χρυσή Αυγή υιοθετεί απλά το μοντέλο του NSDAP, της στρατηγικής προσαρμογής, συμπερασματικά οδηγούμαστε στην περίπτωση της εξέλιξης του ναζιστικού κόμματος. της υιοθέτησης δηλαδή βασικών στοιχείων του, αλλά με προσαρμογή στα ελληνικά δεδομένα. Που σημαίνει ότι το ελληνικό κόμμα δρα όπως και το γερμανικό, λόγω παρόμοιων κοινωνικών, πολιτικών και οικονομικών συνθηκών.Σε περίπτωση όμως που η Χρυσή Αυγή, ιδρύθηκε κατ’ εικόνα του γερμανικού κόμματος και αποσκοπεί στο καθ’ ομοίωσιν, αν δηλαδή έχει απορροφήσει όλη τη ναζιστική ιδεολογία, χωρίς να την προσαρμόσει στα ελληνικά δεδομένα και συνθήκες, αν η ναζιστική ιδεολογία ή σε αυτή την περίπτωση ιδεοληψία είναι η βασική εισροή που αδρανοποιεί όλες τις άλλες αντικειμενικές μεταβλητές στη διαδικασία λήψης της απόφασης, τότε στα πλαίσια της Αμερικανοποίησης, εντάσσεται στο μοντέλο της ατελούς στρατηγικής προσαρμογής» αναφέρει σχετικά η κα Φιλιππάκου.
Άξονες σύγκρισης Η σύγκριση των δύο κομμάτων γίνεται σε δύο βασικούς άξονες: στον καθαρά ιδεολογικό, για να αποδειχθεί αν το ελληνικό κόμμα υιοθετεί όλες τις εκφάνσεις του ναζισμού και σε βασικούς τομείς της κοινωνικής ζωής, όπως η παιδεία, και ο αθλητισμός ενώ παράλληλα εξετάζεται και η θέση της γυναίκας, ως βασικός κινητήριος μοχλός στη Βιοθεωρία των δύο κομμάτων. Από τη σύγκριση προκύπτει ότι: 1. Η Χρυσή Αυγή ιδρύθηκε το 1985 και σύμφωνα με τη «Διακήρυξη των Ιδεολογικών της Αρχών», είναι μια οργάνωση με σαφή εθνικοσοσιαλιστικό χαρακτήρα, με διάθεση υμνητική απέναντι στον Χίτλερ και θρηνητική για την ήττα του. Η Χρυσή Αυγή αποδέχεται τον προσδιορισμό της ως εθνικοσοσιαλιστικό κόμμα και εκφράζει ανοιχτά το θαυμασμό της στον Χίτλερ. 2. Ο στρατηγικός σχεδιασμός, οι στόχοι των δύο κομμάτων είναι κοινοί και αποτυπώνονται σε δύο πλάνα, σε δύο διαδοχικές αλλά άμεσες κινήσεις εναντίων του «εχθρού». Πρώτα «ξεκαθαρίζουν» οι Άριοι, με την εφαρμογή των κανόνων της Κάθαρσης, της Βιοθεωρίας και της αριοποίησης και στη συνέχεια ξεκαθαρίζουν οι άρτιοι με εφαρμογή της ευγονικής και των «τελικών λύσεων». Οι τεχνικές που χρησιμοποιεί ο Χίτλερ αλλά και ο αρχηγός του ελληνικού κόμματος είναι κοινές. Με αστυνομικούς όρους: «υγρή» και «στεγνή» κάθαρση, υγρή για δράση με αίμα και «στεγνή» με διοικητικές αποφάσεις και νομοθεσία. 3. Ο κομματικός τρόπος οργάνωσης και ανάπτυξης, καθώς και η δράση της ΧΑ, συγκροτήθηκαν εξ αρχής και συνεχίζουν να λειτουργούν με βάση το ναζιστικό πρότυπο του NSDAP. Συγκεκριμένα, οι ιδεολογικές αρχές, ο τρόπος προσέλκυσης νέων μελών, η δημιουργία ταγμάτων εφόδου, οι εθνικιστικές κατασκηνώσεις και η ιδεολογική τοποθέτηση απέναντι στο θεσμό της Δημοκρατίας είναι κοινά με αυτά του γερμανικού. 4. Στον τομέα της τέχνης και τα δύο κόμματα αναγνωρίζουν την αξία μόνο «ανώτερων φυλετικά» δημιουργών, ενώ παράλληλα οργανώνουν επιθέσεις κατά των «εκφυλισμένων» καλλιτεχνών. 5. Η αρχαία Ελλάδα, οι αρχαίοι Έλληνες και ειδικά οι αρχαίοι Σπαρτιάτες, αποτελούν πρότυπο, σημείο αναφοράς, αλλά και επιθυμητής καταγωγής για τους δύο λαούς, βάσει της θεωρίας για την άρια φυλή. 6. Η προπαγάνδα που χρησιμοποιεί το ελληνικό κόμμα ακολουθεί τις ίδιες μεθόδους με το ναζιστικό. Και τα δύο κόμματα έχουν δικά τους έντυπα μέσα, με προπαγανδιστικά περιοδικά, φυλλάδια και εφημερίδες, ενώ η Χρυσή Αυγή πολλές φορές αντιγράφει πιστά ή κάνει μια απλή παράθεση και μετάφραση των ναζιστικών κειμένων. 7. Και τα δύο κόμματα διακατέχονται από λατρεία προς την άρια φυλή και έχουν έντονο το αίσθημα του φυλετισμού. Η ΧΑ αποδέχεται και επικροτεί όλες τις στρατηγικές κινήσεις του Χίτλερ που αφορούσαν στην αναβίωση της άριας φυλής και τις υιοθετεί στο μέγιστο για την δύναμή της. Όσον αφορά στο επίπεδο φυλετισμού, ενώ και στα δύο κόμματα είναι εμφανής η ύπαρξή του, διαφοροποιείται ο φυλετικός στόχος. Στη ναζιστική Γερμανία ήταν πρωτογενώς οι Εβραίοι και δευτερογενώς οι κομμουνιστές και οι υπόλοιπες «κατώτερες» φυλές, ενώ στην Ελλάδα, τον πρωταγωνιστικό ρόλο του «εχθρού» παίζουν οι μετανάστες. 8. Ως προς την πολιτική τους συμπεριφορά, εμφανίζουν και τα δύο κόμματα μια ενασχόληση με την κοινωνική παρακμή, λόγω «φυλετικού εκφυλισμού». Αποδίδουν δηλαδή τα όποια δεινά, τα όποια οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα στην ύπαρξη και δράση των κατώτερων φυλετικά ατόμων της κοινωνίας τους. 9. Παρουσιάζουν μια τάση θυματοποίησης, παρά το βίαιο χαρακτήρα τους. Η ήττα της Γερμανίας με τις όποιες συνεπαγωγές: ηθικές, πολιτικές και οικονομικές αποδόθηκε στους Εβραίους και η πολυεπίπεδη κρίση στην Ελλάδα αποδίδεται στους μετανάστες. 10. Και τα δύο κόμματα χαρακτηρίζονται ως προσωποπαγή και εμφανίζουν στοιχεία προσωπολατρίας προς τον αρχηγό τους, ο οποίος έχει υπερεξουσία και ενσαρκώνει το πεπρωμένο της ομάδας. 11. Αναφορικά με τα ναζιστικά σύμβολα, σήματα και σημαίες, υπάρχει ένα κοινό αποθετήριο συμβόλων, ιδιαίτερα αρχαιοελληνικών και ρουνικών που χρησιμοποιούνται ως σημεία αναγνωρίσεως και απόδειξης ταυτότητας των δύο κομμάτων. Το ελληνικό κόμμα χρησιμοποιεί συχνά το ναζιστικό χαιρετισμό και σε πολλές εκδηλώσεις τους αντιγράφουν στιλιστικά ακόμα και τον τρόπο ντυσίματος που είχε επιβάλλει ο Χίτλερ στα στελέχη του κόμματος. Η ΧΑ, εκτός από τα κλασικά ναζιστικά σύμβολα έχει υιοθετήσει και τα νεοναζιστικά που περιέχουν όμως σαφείς αναφορές στον Χίτλερ. 12. Στον τομέα του αθλητισμού παρατηρούνται και από τα δύο κόμματα εκδηλώσεις βίας και ρατσισμού. Τόσο το γερμανικό όσο και το ελληνικό κόμμα έχουν προχωρήσει σε σύσταση και οργάνωση αθλητικών ομάδων με φυλετικό προσανατολισμό, ενώ η ΧΑ έχει αποκτήσει πυρήνες και σε άλλες αθλητικές ομάδες. Ένα ακόμα κοινό σημείο είναι ότι ο αθλητικός χώρος χρησιμοποιείται ως εργαλείο προπαγάνδας και αλίευσης νέων μελών. 13. Στον τομέα της παιδείας, η Χρυσή Αυγή ακολουθεί τα παραδείγματα και τις ιδέες της ναζιστικής Γερμανίας. Προβαίνει, όπως και το NSDAP, σε στρατολογήσεις μαθητών για σύσταση «ναζιστικής νεολαίας» και εμφυτεύει το φυλετισμό και το ρατσισμό μέσω κατηχήσεων. Και τα δυο κόμματα προβάλλουν το ναζισμό μέσα από εκπαιδευτικά βιβλία είτε με νέες ειδικά διαμορφωμένες εκδόσεις, όπως στην περίπτωση του γερμανικού κόμματος είτε ασκώντας έντονη κριτική σε σχολικά συγγράμματα, όπως στην περίπτωση της ΧΑ. Είναι κοινή συμπεριφορά η απόρριψη μελετών, βιβλίων και συγγραμμάτων που δεν συνάδουν με τα πιστεύω και τις αξίες των δύο κομμάτων. 14. Όσον αφορά στη στάση που κρατούν τα δύο κόμματα απέναντι στη γυναίκα, είναι και αυτή κοινή, αφού εφαρμόζουν κοινή πολιτική και παίρνουν κοινές θέσεις. Στην άρια γυναίκα έχουν εναποθέσει το έργο της αναβίωσης της άριας φυλής και βάσει αυτού έχουν προσδιορίσει το ρόλο της.
Αποκλίσεις Ωστόσο, επισημαίνει η κα Φιλιππάκου, παρατηρήθηκε απόκλιση στους εξής τέσσερις τομείς: 1. Στην τάση για ιμπεριαλισμό που, αντίθετα με το γερμανικό κόμμα, το ελληνικό δεν έχει δείξει τέτοιες επεκτατικές βλέψεις, παρά έχει εκφράσει μόνο κάποιες επιθυμίες παλιγγενεσίας. 2. Επίσης, παρατηρήθηκε μια διαφοροποίηση στον αθλητικό τομέα αναφορικά με τη ναζιστική συμπεριφορά, όχι σε επίπεδο κόμματος, όσο σε επίπεδο λαών και κρατικής εξουσίας. Στη Γερμανία η ναζιστική συμπεριφορά επιβαλλόταν από τον ηγέτη του κράτους προς τους αθλητές και οπαδούς με επιβολή κυρώσεων σε περίπτωση εναντίωσης, ενώ στην Ελλάδα, παρουσιάζονται ναζιστικές συμπεριφορές από τους ίδιους τους αθλητές. 3. Ο θαυμασμός της ΧΑ προς τον Χίτλερ φαίνεται να παρουσιάζει μια φαινομενική και εντελώς παροδική εξασθένηση, μόνο σε προεκλογικές περιόδους, στον τρόπο που το κόμμα διαμορφώνει τη στρατηγική του επικοινωνία σαν προσπάθεια προσέλκυσης ψηφοφόρων και από άλλους χώρους. 4. Στον τομέα του συμβολισμού, οι δύο στρατηγικές παρουσιάζουν μια απόκλιση ως προς την υιοθέτηση αριστερών συνηθειών και τακτικών από τη ΧΑ, όπως ο τρόπος συμμετοχής σε διαμαρτυρίες και πολιτικές συγκεντρώσεις με τη μέθοδο του Black Bloc.
Καταλήγοντας, η ερευνήτρια συμπεραίνει ότι η Χρυσή Αυγή «δεν ακολουθεί ένα δικό της μοντέλο, ένα μοντέλο με επιρροές βέβαια από τη ναζιστική ιδεολογία, αλλά κατάλληλα διαμορφωμένο στα πρότυπα ενός ελληνικού κόμματος και του ελληνικού λαού. Στην πραγματικότητα φαίνεται ότι το ελληνικό κόμμα έχει δομηθεί εξ αρχής στα στενά πρότυπα του ναζιστικού και δε δείχνει προθυμία διαφοροποίησης». Παράλληλα, εξάγεται το συμπέρασμα ότι το μοντέλο που ακολουθείται είναι αυτό της ατελούς στρατηγικής προσαρμογής: «δηλαδή, στο σύστημα λήψης αποφάσεων στρατηγικής επικοινωνίας της, υπάρχει μία δεσπόζουσα εισροή που είναι το ναζιστικό κίνημα, η ιστορική ιδέα του ναζισμού. Αυτή λειτουργεί αντίστοιχα με την εμπειρία των ΗΠΑ, στο μοντέλο πολιτιστικού ιμπεριαλισμού στις πολιτικές εκστρατείες που είναι γνωστό ως αμερικανοποίηση. Μια “ανώτερη θεωρία”, μια “ανώτερη στρατηγική”, υιοθετημένη από έναν εξωγενή παράγοντα, την οποία η Χρυσή Αυγή υιοθετεί και αναπαράγει, υποβαθμίζοντας ή και υποκαθιστώντας όλες τις άλλες "αντικειμενικές εισροές" στην διαδικασία λήψης αποφάσεων. Δηλαδή η ιδεοληψία, ως βασικός προσδιοριστικός παράγοντας στην κατασκευή του μηνύματος, υποκαθιστά τις αντικειμενικές συνθήκες, δημιουργώντας έτσι τις συνθήκες της ατελούς στρατηγικής προσαρμογής».
Μέλλον Όσον αφορά στο μέλλον του κόμματος, εκφράζεται η άποψη ότι είναι «μάλλον δύσκολο το ελληνικό κόμμα να καταφέρει να απεγκλωβιστεί από το ναζιστικό άρμα ή έστω να λειτουργήσει ως συνέχεια του, προσαρμόζοντας τη ναζιστική ιδεολογία στα ελληνικά δεδομένα και αυτό γιατί όπως φαίνεται έχουμε να κάνουμε με ένα φαινόμενο πολιτικού αντικατοπτρισμού και μια οικειοποίηση της ναζιστικής στρατηγικής».
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ολες οι μεγαλες κωλοφυλλαδες προσπαθουν να μας πεισουν ότι τα πραγματα δεν είναι όπως φαινονται. Επιδιδονται σε μια ξεφρενη επιχειρηση κινδυλολογιας με μοναδικο σκοπο μια διαχειρισιμη ηττα. «Πρωτο θεμα, για πρωτη φορα κλεινει η ψαλιδα μεταξυ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ», «Βημα, ο φοβος φαιρνει ανατροπες για προεδρο και καλπες, κλεινει η ψαλιδα», να μας γεμισουν αγωνια και αποριες «εθνος, βγαινει προεδρος?» «καθημερινη, το παρασκηνιο αδιεξουδου με την τροικα, ο φοβος των 121 όχι», «real news, διπλο ανοιγμα του σαμαρα εμμεση προσκληση στους βουλευτες της ΔΗΜΑΡ και των ΑΝΕΛ να ψηφισουν τον προεδρο»
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ετησια στοιχεια ΙΚΑ 2013. Υποαπασχοληση και μισθοι ψιχουλα τσακιζουν την εργατικη ταξη
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ποιοι 180? Αντε γεια! …166 και με το ζορι!
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Β εξαμηνο 2014. 15.000 λουκετα και 42.500 νεοι ανεργοι! Συμφωνα με τα στοιχεια της Γενικης Συνομοσπονδιας Επαγγελματιων Βιοτεχνων και Εμπορων Ελλαδας , συνολικα στα χρονια της κρισης εκλεισαν 200.000 επιχειρησεις και χαθηκαν 800.000 θεσεις εργασιας, ενώ ο τζιρος μειωθηκε κατά 70%. Μαλιστα όπως προβλεπει ο προεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Καββαθας, το μελλον θα είναι ακομα χειροτερο… Το εμποριο πληρωσε το μεγαλυτερο κοστος της κρισης
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Τροικα. Θελουν την Ελλαδα πιονι τους – αυτό δεν πρεπει να το ξεχναει κανενας μας. Βομβαρδισμος απειλων, όχι μονο για αδεια ΑΤΜ και φυγη καταθεσεων, αλλα και για τα εθνικα θεματα. Όπως πιστευει το 62% του κοσμου, η τροικα εσυρε την κυβερνηση σε εκλογες για την εκλογη προεδρου. Και μονο ότι επεβαλαν εκλογες χριστουγεννιατικα αντιθετα με τις διαθεσεις του πρωθυπουργου λεει πολλα για τις διαθεσεις των εξω. Των Ευρωπαιων φαινομενικα, αλλα επι της ουσιας των Αμερικανων.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Σεναρια τρομου για να μην ερθει ο Τσιπρας.Θελουν Χαος για να σωθουν . Ετσι ομολογουν οτι το success story ηταν παραμυθι και επι τρια χρονια κοροιδευαν τον ελληνικο λαο.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------
ΕΙΔΙΚΟ ΕΝΘΕΤΟ Στο ΧΩΝΙ: Το Εθνικό Σχέδιο των ΑΝΕΛ‏
Το ΧΩΝΙ κυκλοφορεί αυτήν την Κυριακή με το ΠΛΗΡΕΣ Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης που έχουν καταρτίσει οι Ανεξάρτητοι Έλληνες. Το μοναδικό κοινοβουλευτικό κόμμα που έχει, ήδη, εκπονήσει έναν τόσο διεξοδικό και ρεαλιστικό «οδικό χάρτη» για την έξοδο της πατρίδας μας από το μνημονιακό τέλμα και τη σωτηρία του ελληνικού λαού.
Ε Ι Δ Ι Κ Ο Ε Ν Θ Ε Τ Ο ΜΟΝΟ Στο ΧΩΝΙ αυτή την Κυριακή:
Το πλήρες ΕΘΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ των ΑΝΕΛ
Το ΧΩΝΙ κυκλοφορεί αυτήν την Κυριακή με το ΠΛΗΡΕΣ Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης που έχουν καταρτίσει οι Ανεξάρτητοι Έλληνες. Το μοναδικό κοινοβουλευτικό κόμμα που έχει, ήδη, εκπονήσει έναν τόσο διεξοδικό και ρεαλιστικό «οδικό χάρτη» για την έξοδο της πατρίδας μας από το μνημονιακό τέλμα και τη σωτηρία του ελληνικού λαού. Πάρτε στα χέρια σας την εφημερίδα της αντίστασης και βρείτε το πολυσέλιδο ένθετο με την λεπτομερή παρουσίαση του σχεδίου των ΑΝ.ΕΛ. με στόχο ένα καλύτερο αύριο για την πατρίδα μας. Σκοπός των Ανεξάρτητων Ελλήνων είναι η ανάκτηση της εθνικής κυριαρχίας και η δημιουργία μιας κοινωνίας δικαίου, αξιοπρέπειας και ίσων ευκαιριών.
Διαβάστε αυτή την Κυριακή μαζί με Το ΧΩΝΙ τις αναλυτικές και εμπεριστατωμένες προτάσεις των Ανεξάρτητων Ελλήνων για: - την θεσμική ανασυγκρότηση, - την οικονομική αναθεώρηση, - τους στρατηγικούς παραγωγικούς τομείς εθνικής προτεραιότητας.
Δείτε στο πολυσέλιδο ένθετο: - τις προτάσεις για την ενέργεια και τον ορυκτό πλούτο, - ποιοι τομείς θα έχουν προτεραιότητα στις επενδύσεις, - τις προτάσεις για την τεχνολογική ανάπτυξη, - τις θέσεις για την έρευνα και τους στρατηγικούς τομείς εθνικής προτεραιότητας. Η Ελλάδα της ανάπτυξης, της δημιουργίας και της αυτοπεποίθησης υπάρχει. Πρέπει όμως να τη διεκδικούμε και να την κερδίζουμε συνεχώς.
Οι εκλογές έρχονται. Η ευκαιρία είναι τώρα. Αυτήν την Κυριακή με Το ΧΩΝΙ μη χάσετε τον οδικό χάρτη που έχουν σχεδιάσει οι Ανεξάρτητοι Έλληνες για μια δυνατή και πάλι πατρίδα! στα περίπτερα όλης της χώρας μέχρι τη Δευτέρα.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------
ΝΑ ΑΓΙΑΣΕΙ ΤΟ ΣΤΟΜΑ ΤΟΥΣ: ΑΓΡΙΟ ΚΡΑΞΙΜΟ τηλεθεατών στον Αδωνι στο BLUE SKY την Πεμπτη 11 Δεκεμβριου!
Αγριο κράξιμο στον τηλεμαϊντανό της Ν.Δ. Αδωνι Γεωργιάδη έριξαν τηλεθεάτες που δεν άντεξαν άλλο ττην προαπαγάνδα του, κάνοντας τον στην κυριολεξία να καταπιεί τη γλώσσα του! Συγκεκριμένα, τηλεθεατής, σε τηλεφωνική της παρέμβαση σε εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού «Blue Sky» τόνισε στο γνωστό τρομολάγνο Αδωνι ότι «μας λέει ο κ. Γεωργιάδης ότι οι λεφτάδες θέλουν την σταθερότητα του κ. Γεωργιάδη για να ‘κονομάνε συνέχεια λεφτά και το μόνο που φοβούνται είναι ότι θα βγει ο ΣΥΡΙΖΑ, θα τους χαλάσει την σούπα και δεν θα μπορέσουν με τη μπίζνα της χρεοκοπίας να βγάζουν συνέχεια λεφτά από την χώρα μας», για να προσθέσει ότι «αυτό θέλει ο κ. Γεωργιάδης. Να εξασφαλίσει την βεβαιότητα στους λεφτάδες να βγάζουν λεφτά και να βγαίνει ο κ. Γεωργιάδης βουλευτής μέχρι τα βαθιά του γεράματα και εμείς να το πληρώνουμε. Ο εχθρός του εχθρού μου κ. Γεωργιάδη είναι φίλος μου και επειδή εμείς δεν έχουμε λεφτά εμείς είμαστε φίλοι με τον ΣΥΡΙΖΑ και όχι με τις αγορές». Η απάντηση του βουλευτή,σύμφωνα με το Periodista.gr, σε όλα όσα είπε η τηλεθεατής ήταν «ψηφίστε τους. Μη κλαίτε μετά…», για να ακολουθήσει άλλη τηλεφωνική παρέμβαση τηλεθεατή, ο οποίος τόνισε ότι «ήταν αυτός που έλεγε ΝΔ – ΠΑΣΟΚ Α.Ε. και θα ήθελα να του θυμίσοω ότι δύο πρόεδροι της Γερμανικής Δημοκρατίας παραιτήθηκαν λόγω διαφθοράς», για να προσθέσει ότι «θα ήθελα να υπενθυμίσω στον κ. Γεωργιάδη και στην ομήγυρη ότι το 1940- 194444 οι Γερμανοί τους δοσίλογους και τους σπιούνους και τους προδότες αφού έκαναν την δουλειά τους, τους εκτελούσαν. Τα ευκόλως εννοούμενα παραλείπονται». Ο εξεφτελισμός του Αδωνι συνεχίστηκε και από τρίτο τηλεθεατή ο οποίος καλώντας στην εκπομπή τόνισε ότι «καταρχάς το αίμα δεν το έφτυσε ο κ. Σαμαράς. Το φτύσαμε εμείς και εξακολουθούμε να το φτύνουμε», για να προσθέσει ότι «σε μια χώρα με 2 εκατομμύρια άνεργους, με δέκα χιλιάδες αυτοκτονούντες, που τα κρύβετε, με 1,8 εκατομμύρια χωρίς επίδομα, ρεύμα, πόρους, λιποθυμούν τα παιδιά μας στα σχολεία, με όσους εργαζόμενους έχουν απομείνει για να πληρώνονται όποτε θέλουν οι εργοδότες, χωρίς ασφάλεια, να ψάχνουν στους κάδους για φαί, κλείνουν κάθε μέρα μαγαζιά. Αυτές είναι οι μεταρρυθμίσεις;». Στο ίδιο μήκος κύματος και οι επόμενοι τηλεθεατές, οι οποίοι τόνισαν ότι τα παιδιά τους μεταναστεύουν για να βρουν δουλειά και αντί να προσφέρουν στην χώρα τους για να σταθεί στα πόδια της, αναγκάζονται να φεύγουν στο εξωτερικό. Αναφέρθηκε η «κατακρεούργηση» των μισθών, των συντάξεων, ο πραγματικός κίνδυνος για την απώλεια των σπιτιών του κόσμου, η φτώχεια. Παράλληλα, τηλεθεατής τόνισε ότι «και τώρα απειλείτε και φοβίζετε τον κόσμο γιατί θέλετε να μας πάρετε και την ζωή μας. Ε, δεν θα μας την πάρετε κ. Γεωργιάδη. Καλά Χριστούγεννα. Να είστε καλά».
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Π. Καμμένος: «Αυτή η κυβέρνηση παραδίδει τα ιερά και τα όσια, ο λαός πρέπει να ΑΠΑΙΤΗΣΕΙ εκλογές»
«Το όνομα της Μακεδονίας είναι αδιαπραγμάτευτο», δήλωσε ο Πάνος Καμμένος, από τη Θεσσαλονίκη, όπου παρακολούθησε τη Θεία Λειτουργία που τέλεσε ο μητροπολίτης Άνθιμος και στη συνέχεια συναντήθηκε μαζί του. Ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, κατηγόρησε μεταξύ άλλων την κυβέρνηση ότι «παραδίδει τα ιερά και τα όσια της πατρίδας» και υπογράμμισε: «Το μήνυμα του Παναγιωτάτου σήμερα ήταν ένα σημαντικό μήνυμα ελπίδας. Ένα μήνυμα που συνεχίζει τους αγώνες του Μακαριστού Χριστόδουλου για το όνομα της Μακεδονίας. Ενώπιον λοιπόν και Θεού και λαού απαντώ στον Παναγιώτατο ότι οι Ανεξάρτητοι Έλληνες θα είμαστε η εγγύηση ώστε κανένας Σαμαράς, κανένας Βενιζέλος, αλλά και κανένας Τσίπρας να διαπραγματευτεί το όνομα της Μακεδονίας. Η Μακεδονία είναι ελληνική και δεν δεχόμαστε ούτε γεωγραφικό προσδιορισμό. Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες συντασσόμαστε με την άποψη του Παναγιωτάτου αλλά και της Εκκλησίας της Ελλάδος». Αναφορικά με τις επικείμενες ψηφοφορίες στη Βουλή για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας ο κ. Καμμένος δήλωσε: «Είναι σαφές πλέον ότι ο ελληνικός λαός απαιτεί εκλογές. Δεν μπορεί να παραδώσουν το όνομα της Μακεδονίας, δίνοντας παράταση ζωής σε μία κυβέρνηση που έχει δώσει ανοιχτή εντολή στον κ. Νίμιτς τα Σκόπια να ονομαστούν "Βόρεια Μακεδονία". Ο ελληνικός λαός πλέον σύσσωμος, πρέπει να απαιτήσει εκλογές τώρα. Αυτή η κυβέρνηση παραδίδει τα ιερά και τα όσια της πατρίδας, χωρίς καν να ρωτήσει τον ελληνικό λαό».
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Π. Δαμιανος. Ο δασκαλοςτου Νικου Ρωμανου μιλα στη Free Sunday για την νικη του απεργου πεινας που ανηκει σε ολους μας
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Βρομιάρης δωσίλογος ΠΑΣΟΚος έχει πάρει ΤΕΡΑΣΤΙΑ μίζα από 2 τουλάχιστον Αμερικανικές εταιρίες πετρελαίου, μια Ισραηλινή αερίου, και μία τουλάχιστον Καναδική πολύτιμων μετάλλων. Και το όνομα αυτού...
Βρομιάρης δωσίλογος ΠΑΣΟΚος έχει πάρει ΤΕΡΑΣΤΙΑ μίζα από 2 τουλάχιστον Αμερικανικές εταιρίες πετρελαίου, μια Ισραηλινή αερίου, και μία τουλάχιστον Καναδική πολύτιμων μετάλλων. Και το όνομα αυτού ΜΑΝΙΑΤΗΣ. Μετά την αποκατάσταση της δημοκρατίας η Ελλάδα θα τον τιμήσει δεόντως.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Η απεργος πεινας για την οποια δεν ενδιαφερθηκε κανεις…
Το 2007 η δικαστής Γρεβενών Μαρία Μαργαρίτη αποκάλυψε οίκο ανοχής που λειτουργούσε στο χώρο των δικαστηρίων όπου ανήλικοι κακοποιούνταν σεξουαλικά και πολλές φορές έναντι αμοιβής. Το αποτέλεσμα ήταν να εκδιωχθεί από το δικαστικό σώμα. Η κα Μαργαρίτη ξεκίνησε απεργία πείνας έξω από το Μέγαρο Μαξίμου μέχρι που η προσωπική ασφάλεια του κου Καραμανλή την απομάκρυνε βίαια. Το 2008 μετά από νέα απεργία πείνας έξω από τον Άρειο Πάγο για 20 ημέρες λύγισε και εισήχθη στο Νοσοκομείο. Από τότε κανείς δεν γνωρίζει τι κάνει και που βρίσκεται. Το θέμα δεν προβλήθηκε ποτέ και από κανένα σχεδόν ελληνικό ΜΜΕ παρά μόνο από το BBC. Ίσως, βέβαια και να την πήρε το μάτι σας όταν ο Τριανταφυλλόπουλος ασχολήθηκε σε μια εκπομπή του για λίγο.. Πρόκειτε για την δικαστή Γρεβενών κα Μαρία Μαργαρίτη, η οποία εκδιώχθηκε κακήν κακώς από το δικαστικό σώμα, όταν έβγαλε στήν φόρα παρτίδα Κονδυλίων που προορίζονταν ως οικονομική ενίσχυση σε σεισμοπαθείς, τα οποία κατασπαράχθηκαν από κρατικούς και παρακρατικούς φορείς. Παράλληλα, ξεμπρόστιασε ολόκληρο το δικαστικό σώμα, αποκαλύπτοντας τον ΟΙΚΟ ΑΝΟΧΗΣ ΠΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΤΟΝ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΩΝ! Εκατοντάδες ανήλικοι έχουν κακοποιηθεί σεξουαλικά (και πολλές φορές έναντι αμοιβής που απολαμβάνουν δικαστικοί και άλλοι"μεσάζοντες") σε μυστικό χώρο, ειδικά διαμορφωμένο εντός των δικαστηρίων!
Δεκέμβριος 2007 Η κα Μαρία Μαργαρίτη επίσης είχε ξεκινήσει το δικό της αγώνα με απεργία πείνας μάλιστα έξω από το Μέγαρο Μαξίμου, ζητώντας την πλήρη αποκατάστασή της και την ανάδειξη των παραπάνω θεμάτων. Κάποια στιγμή η προσωπική ασφάλεια του κου Καραμανλή φρόντισε να την απομακρύνει βίαια, όπως δείχνει και το παραπάνω βίντεο του BBC News. Η συνέχεια σ'αυτή την υπόθεση που ο πολύς κόσμος δεν έμαθε ποτέ ήταν η εξής:
6 Μαϊου 2008 Μερικούς μήνες μετά στις 6 Μαίου 2008 η Μαρία Μαργαρίτη προχώρησε σε νέα απεργία πείνας με καθιστική διαμαρτυρία έξω από το κτίριο του Αρείου Πάγου. Πίνοντας μόνο νερό και χυμούς και διαβάζοντας βιβλία φιλοσοφικού περιεχομένου, είχε στο πλευρό της τον σύζυγό της, γιατρό Γιώργο Φώλια, τη δικηγόρο της Μαρία Σπυράκη και λιγοστούς φίλους και ήταν αποφασισμένη να συνεχίσει μέχρι τελικής δικαίωσης.
Απο Αρθρο της Espresso 19/5/08 : «Σας παραπέμπω στους στίχους του Ελύτη: "Είσαι σήμερα μονάρχης και ώσαμ' αύριο δεν υπάρχεις"» προσθέτοντας ότι το μόνο που ζητεί είναι να ανοίξουν όλοι οι φάκελοί της, να λάμψει η αλήθεια και να επιστρέψει στο δικαστικό σώμα. Μάλιστα, για να μην επιδεινωθεί η κατάσταση της -ούτως ή άλλως βεβαρημένης- υγείας της, η πρώην εφέτης Ιωαννίνων έχει μεταφέρει σε πάρκινγκ δίπλα στο κτίριο του Αρείου Πάγου το μαύρο τζιπ του συζύγου της, στο οποίο κοιμάται τα βράδια. «Μέχρι τις 9.00 το βράδυ παραμένω έξω από την είσοδο του Αρείου Πάγου και στη συνέχεια πηγαίνω για ύπνο στο αυτοκίνητο» λέει η κυρία Μαργαρίτη, καταγγέλλοντας ότι τις τελευταίες δύο ημέρες οι υπεύθυνοι της απαγόρευσαν την είσοδο εντός του κτιρίου για την αγορά νερού και χυμών, αλλά και την εξυπηρέτηση των σωματικών της αναγκών!
Και μερικές μέρες μετά στις 26 Μαίου 2008: Η απεργία πείνας «λύγισε» τον ταλαιπωρημένο οργανισμό της Μαρίας Μαργαρίτη. Είκοσι ημέρες μετά τον... ανένδοτο αγώνα που έχει κηρύξει μέσω της καθιστικής διαμαρτυρίας που πραγματοποιεί έξω από τον Αρειο Πάγο, διαμαρτυρόμενη για την άδικη -όπως τη χαρακτηρίζει- αποπομπή από το δικαστικό σώμα, η πρώην εφέτης μεταφέρθηκε σε ημιλιπόθυμη κατάσταση στο νοσοκομείο «Σωτηρία». Εκεί υπεβλήθη σε αιματολογικές εξετάσεις με τους θεράποντες ιατρούς να επισημαίνουν ότι η υγεία της έχει φθάσει σε οριακό σημείο από την ασιτία. Ηταν λίγο μετά τις 2.00 το μεσημέρι της Πέμπτης όταν η πρώην ανώτατη λειτουργός της Θέμιδος παρουσίασε σημάδια αδιαθεσίας και κομμάρες, απόρροια της πολυήμερης διατροφής της μόνο με νερό και χυμούς. Αμέσως η δικηγόρος της Μαρία Σπυράκη ειδοποίησε τον αστυνομικό-φρουρό του Αρείου Πάγου, ο οποίος με τη σειρά του κάλεσε το ΕΚΑΒ. Λίγη ώρα αργότερα η Μαρία Μαργαρίτη μεταφέρθηκε στα εξωτερικά ιατρεία του νοσοκομείου και υποβλήθηκε σε εξετάσεις. Οι γιατροί διέγνωσαν χαμηλά επίπεδα σιδήρου και αιματοκρίτη και αποπειράθηκαν να της βάλουν ορό, βρίσκοντας όμως τη σθεναρή αντίσταση της πρώην δικαστού. Τελικά της χορήγησαν αντιβίωση και βιταμίνες προσπαθώντας να τονώσουν λίγο τον εξασθενημένο οργανισμό της, ενώ της συνέστησαν να παραμείνει εκεί το βράδυ για νοσηλεία, κάτι που τελικά έγινε. Ωστόσο η Μαρία Μαργαρίτη φέρεται διατεθειμένη να συνεχίσει μέχρι τέλους την απεργία πείνας, καθώς όπως διεμήνυσε μέσω της δικηγόρου της «θα συνεχίσει τη διαμαρτυρία της αγνοώντας οποιοδήποτε κόστος». Αξίζει να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο θέμα ΔΕΝ ΠΡΟΒΛΗΘΗΚΕ ΠΟΤΕ ΚΑΙ ΑΠΟ ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΕΔΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟ ΜΕΣΟ, παρά μόνο από το BBC.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
επίθεση ναζί στα γραφεία του ΚΚ Κιέβου στις 10 Δεκεμβριου
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Κείμενο του νομικού συμβούλου της ΟΛΜΕ: Απόλυτη και πλήρη νομική κάλυψη για διευθυντές και καθηγητές έχει η απεργία αποχή από την αυτοαξιολόγηση
Απόλυτη και πλήρη νομική κάλυψη για διευθυντές και καθηγητές έχει η απεργία αποχή από την αυτοαξιολόγηση-- άντε γιατί έχω ακούσει παπάδες στα σχολεία που επισκέπτομαι, άλλα από διαδόσεις κυβερνητικών συνδικαλιστών και άλλα σαν προφάσεις για να μην κάνουμε ούτε μια τόσηδούλα αντίσταση... άκουσα από διευθύντρια στο Περιστέρι ότ αν δεν καταθέσει φάκελλο για να αξιολογηθεί δεν θα της επιτρέψουν να πάρει σύνταξη! Γιατί να μην υπάρχει ένας θεός να τον επικαλεστώ...
------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Πολλά λέγονται σε βάρος των "νοικοκυραίων". Συνήθως από κοινωνικά ταχτοποιημένους, που ακούνε "φτωχολογιά" και βγάζουν σπυριά...
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Εμπειρογνώμονες ΔΝΤ: Υψηλός ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα
“Μπηχτές”… ενάντια στο ύψος του κατώτατου μισθού στην Ελλάδα κάνουν εμπειρογνώμονες του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), σε μελέτη την οποία δημοσίευσαν την περασμένη εβδομάδα που αφορά στην ανεργία των νέων στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τις πολιτικές αντιμετώπισής τους. Συγκεκριμένα επισημαίνουν πως στην Ελλάδα ο κατώτατος μισθός ως ποσοστό του μέσου μισθού “αυξήθηκε”. “Το ποσοστό του κατώτατου μισθού σε σχέση με το μέσο μισθό παρέμεινε απαράλλαχτο για την πλειοψηφία των ανεπτυγμένων ευρωπαϊκών χωρών, ενώ αυξήθηκε στη Γαλλία, την Ελλάδα, την Πορτογαλία και την Ισπανία”. H εξέλιξη αυτή δεν φαίνεται να κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες του ΔΝΤ. Και αυτό γιατί το ζητούμενο -κατά τους ίδιους- είναι να μην «πλησιάζει πολύ» ο κατώτατος μισθός των χαμηλά ειδικευόμενων με το μέσο μισθό που λαμβάνει το σύνολο των εργαζομένων σε μία οικονομία.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ανασφάλιστος ένας στους τέσσερις εργαζόμενους
Ένας στους τέσσερις εργαζόμενους στη χώρα μας είναι ανασφάλιστος, ενώ απροσδιόριστος είναι ο αριθμός των ανασφάλιστων στον κλάδο της γεωργίας ή στην κατ’ οίκον εργασία. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδα «Το Βήμα» από τους ελέγχους των υπηρεσιών του υπουργείου Εργασίας προκύπτει ότι τα ποσοστά ανασφάλιστης εργασία κυμαίνονται από 22% έως 25% παρά τα πρόστιμα που έχουν καθιερωθεί και ξεπερνούν τις 10.000 ευρώ για κάθε ανασφάλιστο εργαζόμενο. Χειρότερη είναι η εικόνα, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ της εφημερίδας, στους εργάτες γης, αλλά και σε κατ’ οίκον απασχόληση, όπου από το 2010 καθιερώθηκε το εργόσημο για την αντιμετώπιση της ανασφάλιστης εργασίας. Και στους τομείς αυτούς ισχύουν τα ίδια αυστηρά χρηματικά πρόστιμα, ωστόσο σε όλους τους ελέγχους, κυρίως στην επαρχία, διαπιστώνονται σχεδόν καθολικά ποσοστά ανασφάλιστης εργασίας. Οι περισσότεροι ανασφάλιστοι στο γεωργικό τομέα είναι αλλοδαποί, οι οποίοι είτε ζουν μονίμως στη χώρα μας είτε έρχονται ένα διάστημα, ειδικά για τη συγκομιδή συγκεκριμένων προϊόντων.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Τερματισμένος νεοφιλελέ φασίστας. Η "σοβαρή ΧΑ" ενώπιόν μας...
Θεοδωράκης: «Οι εκλογές πρέπει να γίνουν μετά την τουριστική περίοδο»
«Να εκλέξει αυτή η Βουλή Πρόεδρο της Δημοκρατίας και να δεσμευτεί η κυβέρνηση ότι θα έχουμε εκλογές εντός του 2015» πρότεινε από το Ηράκλειο, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο επικεφαλής του Ποταμιού. Ο Σταύρος Θεοδωράκης υποστήριξε ότι «ο Αντώνης Σαμαράς δεν μπορούσε να λύσει τα προβλήματα της χώρας, ο Ευάγγελος Βενιζέλος δεν μπορούσε να λύσει τα προβλήματα του ΠΑΣΟΚ και αποφάσισαν να φέρουν πιο κοντά την προεδρική εκλογή», επιλογή την οποία ο ίδιος χαρακτήρισε «λάθος». Παράλληλα, πρόσθεσε ότι ο εκλογές πρέπει να γίνουν μετά την τουριστική περίοδο. Παράλληλα, επεσήμανε ότι υπάρχουν και κάποιοι που ζητούν εδώ και τώρα εκλογές. Είναι αυτοί που επενδύουν, όπως είπε, στο «μπάχαλο» της κοινωνίας και δεν τους ενδιαφέρουν οι δουλειές του κόσμου. «Άλλωστε, αυτοί δεν έχουν δουλειά. Τρέφονται από το κόμμα, δηλαδή από το κράτος», σημείωσε. Ο ίδιος εκτίμησε ότι υπάρχει και κάτι αισιόδοξο, και ότι υπάρχουν όλο και πιο πολλοί που αντιλαμβάνονται ότι η χώρα δεν μπορεί να κινηθεί ανάμεσα στο αριστερό και στο δεξί λάθος, όπως χαρακτηριστικά είπε. Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε, «Το Ποτάμι δεν πρόκειται να συνεργαστεί με ανθρώπους που έχουν κλειστά τα αυτιά τους στην κοινωνία, με ανθρώπους που δεν έχουν επαφή με την πραγματικότητα, με ανθρώπους που θέλουν να θρέψουν κομματικούς στρατούς». Τέλος, τόνισε ότι στόχος του Ποταμιού είναι η συνεργασία με την Εθνική Ελλάδος, με ανθρώπους που θέλουν να πάνε τη χώρα μπροστά.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Οι καναλάρχες-νταβατζήδες δημοσίων έργων βομβαρδίζουν με ψεύτικές δημοσκοπίσεις! Εξαφανίζουν τον Πάνο Καμμένο και φέρνουν δεύτερο τον ΣΥΡΙΖΑ... Πανικός στα γερμανοτσογλάνια της Μέρκελ!
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------
Τρομοκρατήστε τους τρομοκράτες... τους δωσίλογους μιζωμένους Μερκελιστές!
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Τι είναι τούτο; Όλα τα νεοναζιστικά φίδια, τα χανουμάκια από το χαρέμι του Καρατζαφύρερ, που πήραν μεταγραφή στη ΝΔ, κτυπάνε "τη μεγάλη καμπάνα του κινδύνου για τη Δημοκρατία μας"! Ποια "δημοκρατία" σας γερμανοτσογλάνια;
Απίθανα "μαργαριτάρια" από το ακροδεξιό τσόκαρο του Καρατζαφύρερ που μεταπήδησε στη ΝΔ, "δημοσιογράφο" που πριν μπει στο πάνθεον των εθνοπατέρων... δηλωνε πως θα διαθέτει το μισθό της σε αδύναμους! Καλά τα 15.000 χιλιαρικάκια το μήνα κυράτσα;(δεν μιλάμε για τα φορολουγέμενα 5.800, έτσι για να μην μας περνάτε για μεγάλους μαλάκες)!
Ευθυμήσαμε με την μπουρδολογία της νεοδημοκράτισας βουλευτίνας Τάνιας Ιακωβίδου. Αυτή στις παπαριές ξεπέρασε και τον πολιτικός της μέντορα Καρατζαφέρη. Αφού λοιπόν στην δημόσια παρουσία της στο πλευρό του Αρναούτογλου και της Κορομηλά μας μεταλαμπάδευσε τις γνώσεις της για τα διαζύγια «επωνύμων» τις αισθηματικές περιπέτειες «διασήμων και την καλλιτεχνική πορεία τραγουδιστών και ηθοποιών, κατόρθωσε να υλοποιήσει τον μεγάλο της νταλγκά. Να εκλεγεί βουλευτίνα. Αφού μαυρίστηκε στις εκλογές του 2007 με το ΛΑΟΣ, αφού έφαγε κατράμι με την Ν΄Δ στις εκλογές του 2009 και του 2012 της έκατσε κέντα φλος όταν παραιτήθηκε από βουλευτής ο Αρης Σπηλιοτόπουλος για να διεκδικήσει τον... δήμο της Αθήνας και ο αμέσως επόμενος Γιάννης Παπαθανασίου φρεσκοδιορισμένος πρόεδρος στα ΕΛΠΕ, αρνήθηκε να αναλάβει την θέση του. Κατά τύχη λοιπόν βρέθηκε να είναι βουλευτίνα. Ε, να μην μας δείξει, λοιπόν ότι έχει τα προσόντα να κατέχει αυτό το πόστο; Να χαρακτηρίσουμε αργόμισθη την πρώην παρτενέρ του Γ. Παπαγιάννη στο δελτίο του Extra3; Γι’ αυτό λοιπόν η Ιακωβίδου δίνει την δημοσιότητα μια ανακοίνωση της γεμάτη μαργαριτάρια, Ανακαλύπτει ότι ο Σύριζα είναι ένα «αδίστακτο κόμμα σταλινικής νοοτροπίας» που «έχει πάρει ένα πολύ επικίνδυνο αντιδημοκρατικό μονοπάτι» κι ενώ οι αντικρουόμενες δηλώσεις των βουλευτών του Σύριζα εμάς μας θυμίζουν παιδική χαρά και όχι πολιτικό κόμμα η Ιακωβίδου μας λέει ότι το κόμμα της Κουμουνδούρου έχει επιβάλλει στους βουλευτές «ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΛΟΓΟΚΡΙΣΙΑΣ ΕΠΑΞΙΑΣ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΚΟΡΕΑΣ».
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
ΕΤΗΣΙΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΙΚΑ 2013
Υποαπασχόληση και μισθοί - ψίχουλα τσακίζουν την εργατική τάξη
Καθεστώς οι ελαστικές σχέσεις εργασίας. Εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι δε θα πάρουν σύνταξη ποτέ
Υποαπασχόληση, αποδοχές - φιλοδώρημα, στέρηση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος σε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους που κυνηγάνε το μεροκάματο για δεκάδες χρόνια. Αυτή την πραγματικότητα καταγράφουν τα ετήσια στοιχεία του ΙΚΑ για το 2013. Στοιχεία που υπογραμμίζουν ότι αποτελεί τουλάχιστον εμπαιγμό ο πρόσφατος ισχυρισμός του υπουργού Εργασίας ότι «η μισθωτή απασχόληση στην Ελλάδα "ξαναζωντανεύει", επιδεικνύοντας ένα πρωτόγνωρο δυναμισμό». Αυτό που πραγματικά ζωντανεύει είναι η εργασιακή ζούγκλα, που κατατρώει τις ζωές των εργαζομένων για να βγάζει κέρδη το κεφάλαιο. Ενα γενικό στοιχείο είναι ότι πάνω από το 50% των ασφαλισμένων μισθωτών στο ΙΚΑ υποαπασχολούνται, δεν εργάζονται δηλαδή με σχέση πλήρους απασχόλησης. Συναφές με αυτό είναι και το στοιχείο που δείχνει ότι στις κοινές επιχειρήσεις και τα οικοδομοτεχνικά έργα, από τους 2.244.508 μισθωτούς - ασφαλισμένους που καταγράφηκαν στο ΙΚΑ το 2013, μόνο οι 1.540.252 (68,62%) έχουν δικαίωμα περίθαλψης! Οι υπόλοιποι, δηλαδή, δε συμπληρώνουν τα αναγκαία ένσημα για να δικαιούνται στοιχειώδεις παροχές Υγείας.
Τα στοιχεία που ακολουθούν αφορούν μόνο στις κοινές επιχειρήσεις, όπου συγκεντρώνεται το 95,91% των μισθωτών.
1. Αποδοχές-ψίχουλα. Οι μέσοι όροι των ετήσιων αποδοχών όσων έκαναν μέχρι 249 μεροκάματα το 2013, ξεκινάνε από 405 ευρώ και δεν καταφέρουν να φτάσουν καν τα 6.000 ευρώ! Από την ομάδα αυτή, ξεχωρίζουμε δύο υποομάδες: • Ο μέσος όρος των ετήσιων αποδοχών όσων έκαναν μέχρι 99 ένσημα ήταν μόλις 886 ευρώ. • Ο μέσος όρος των ετήσιων αποδοχών όσων έκαναν από 100 έως 149 ένσημα ήταν 2.546 ευρώ. Κατά τα λοιπά, ο μέσος όρος των ετήσιων αποδοχών των «τυχερών» που έκαναν από 250 μέχρι 300 μεροκάματα, είναι μόλις 10.437 ευρώ! Να σημειωθεί ότι οι ετήσιες αποδοχές υπολογίζονται αφού αφαιρεθούν οι ασφαλιστικές εισφορές προς το ΙΚΑ. Ομως, ούτε το ποσό που μένει είναι αυτό που παίρνουν στο χέρι οι εργαζόμενοι, γιατί δεν έχει αφαιρεθεί ακόμα ο φόρος και άλλες κρατήσεις.
2. Συνθήκες ημι-ανεργίας. Από το σύνολο των μισθωτών στις κοινές επιχειρήσεις, 1.107.272 εργαζόμενοι (το 51,43% του συνόλου των μισθωτών - ασφαλισμένων στο ΙΚΑ) πραγματοποίησαν από ελάχιστα έως 249 μεροκάματα όλο το χρόνο! Από αυτούς: • Οι 523.310 (24,30% επί του συνόλου των μισθωτών) έκαναν από 1 έως 99 μεροκάματα. • Οι 228.472 (10,61%) έκαναν από 100 έως 149 μεροκάματα. Αλλοι 1.045.542 (48,57%) εργαζόμενοι ...«κατόρθωσαν» να κάνουν από 250 έως 300 μεροκάματα. Είναι φανερό από τα στοιχεία ότι η υποαπασχόληση καλπάζει, με τις ελαστικές μορφές να κυριαρχούν. Μαζί τους ευδοκιμούν η μαύρη εργασία, τα ωράρια λάστιχο, η εκ περιτροπής εργασία. Η κατάσταση αυτή, όμως, δεν έπεσε από τον ουρανό, ούτε είναι αποκλειστικά παράγωγο της κρίσης. Για του λόγου το αληθές, θυμίζουμε ένα αποκαλυπτικό απόσπασμα από την εισηγητική έκθεση νομοσχεδίου για τα εργασιακά το 2010, όπου, μεταξύ άλλων, αναφέρονταν: «Εδώ και δύο δεκαετίες και πλέον αναπτύσσονται στην αγορά εργασίας νέες μορφές απασχόλησης κατ' απόκλιση από τον παραδοσιακό τρόπο απασχόλησης, με όλο και μεγαλύτερο αυξανόμενο αριθμό εργαζομένων. Ο παραδοσιακός τύπος σύμβασης εργασίας πλήρους απασχόλησης για αόριστο χρόνο σε συγκεκριμένο εργοδότη, με σταθερό ωράριο και σταθερό μισθό, έπαψε να είναι κυρίαρχος (...) Οι ευέλικτες σχέσεις εργασίας ανθούν. Σε όλες τις χώρες της Ευρώπης οι συμβάσεις έργου, μερικής απασχόλησης, προσωρινής απασχόλησης, δανεισμού εργαζομένων, ορισμένου χρόνου, τηλεργασίας, ετοιμότητας εργασίας ή εργασία μετά από κλήση ή τηλε-ετοιμότητα ή συνδυασμός αυτών, συνιστούν τη νέα πραγματικότητα στην αγορά εργασίας». Πρόκειται για κυνική ομολογία ότι η στρατηγική της ΕΕ και η εφαρμογή της στα κράτη - μέλη, ανεξάρτητα από τους ρυθμούς και το εύρος των ανατροπών στην κάθε χώρα, είχαν ως στόχο και ως αποτέλεσμα το χτύπημα της μόνιμης και σταθερής εργασίας, μέσα από την εισαγωγή και γενίκευση των ευέλικτων μορφών εργασίας.
3. Είδος προς εξαφάνιση η πλήρης απασχόληση. Ούτε ένα εκατομμύριο δε φτάνουν οι μισθωτοί με πλήρη απασχόληση. Αυτό προκύπτει από τη μελέτη των στοιχείων του ΙΚΑ σε συνδυασμό με τα στοιχεία που προκύπτουν από το σύστημα «Εργάνη», που καταγράφει μεταξύ άλλων τις ροές απασχόλησης. Οι 2.244.508 μισθωτοί - ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ, είναι όσοι έχουν κάνει έστω κι ένα μεροκάματο το 2013. Ομως το «Εργάνη» δίνει το μέσο όρο των απασχολουμένων καθ' όλη τη διάρκεια του έτους. Από αυτό προκύπτει ότι ο μέσος όρος των μισθωτών, αυτοί δηλαδή που απασχολούνται σε σταθερή βάση όλο το έτος, το 2013 ήταν μόλις 1.371.450 άτομα! Με άλλα λόγια, οι περίπου 900 χιλιάδες άνθρωποι, που εμφανίζονται στις καταστάσεις του ΙΚΑ, βρίσκονται στη δίνη ανακύκλωσης της ανεργίας, κάνοντας μερικά μεροκάματα το χρόνο. Εξίσου σημαντικό είναι το στοιχείο πως από το βασικό όγκο των μισθωτών μόλις το 70% δουλεύει πάνω από 35 ώρες τη βδομάδα. Περίπου το 20% δουλεύει από μία έως 20 ώρες τη βδομάδα και το 10% από 20,1 έως 35 ώρες τη βδομάδα.
4. Ούτε σκέψη για σύνταξη. Από τα παραπάνω στοιχεία προκύπτει ένα εξίσου σημαντικό συμπέρασμα: Εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι δε θα καταφέρουν να πάρουν σύνταξη ποτέ. Την περίοδο αυτή βρίσκεται σε εξέλιξη η νέα αντιασφαλιστική επίθεση. Οπως έχει ομολογήσει η κυβέρνηση, ένας από τους βασικούς άξονες της επίθεσης αυτής είναι η αύξηση του αριθμού των ενσήμων που απαιτούνται για να μπορέσει κάποιος να πάρει την κατώτερη σύνταξη, από 4.500 σε 6.000. Οπως προκύπτει όμως από τα στοιχεία του ΙΚΑ, ο μέσος όρος των μεροκάματων για το σύνολο των εργαζομένων στις κοινές επιχειρήσεις είναι 200 το χρόνο. Αυτό σημαίνει ότι οι σημερινοί εργαζόμενοι, αν τους αντιμετωπίζαμε ως σύνολο, με τους σημερινούς ρυθμούς απασχόλησης, θα πάρουν την κατώτερη σύνταξη μετά από 30 ολόκληρα χρόνια δουλειάς! Στα επιμέρους στοιχεία η κατάσταση είναι ακόμα χειρότερη, τουλάχιστον για το 35% των εργαζομένων. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΚΑ, 751.782 εργαζόμενοι έχουν κάνει μέχρι 149 μεροκάματα το 2013. Δηλαδή για να μπορέσουν να συμπληρώσουν 6.000 ένσημα πρέπει να δουλεύουν στην καλύτερη περίπτωση (149 ένσημα) πάνω από 40 χρόνια. Ακόμα χειρότερα, όσοι κάνουν 100 ένσημα, πρέπει να δουλεύουν περίπου 60 χρόνια και πάει λέγοντας! Στην πράξη οι άνθρωποι αυτοί θα πεθάνουν πριν προλάβουν να αποκτήσουν το δικαίωμα στη σύνταξη - ψίχουλα.
5. Καταλήστευση των παραγωγών του πλούτου. Τα παραπάνω στοιχεία μαρτυρούν τη συντριβή των μισθών που συνεπιφέρει ανάλογες επιπτώσεις στις παροχές των ασφαλιστικών ταμείων και στις συντάξεις. Αποκαλυπτικό (αν και ενδεικτικό μόνο) στοιχείο της τεράστιας εκμετάλλευσης των εργαζομένων είναι ότι, τη στιγμή που το ΑΕΠ το 2013 έφτανε τα 183 δισ. ευρώ, οι ακαθάριστες μεικτές αποδοχές για το σύνολο των πάνω από 2 εκατομμύρια εργαζομένων στις κοινές επιχειρήσεις ήταν μόλις 21 δισ. ευρώ. Η σύγκριση των στοιχείων είναι εξίσου αποκαλυπτική. Το 2009 το σύνολο των μεικτών αποδοχών (περιλαμβάνονται και οι ασφαλιστικές εισφορές εργοδοτών και εργαζόμενων) του συνόλου των εργαζομένων στις κοινές επιχειρήσεις, ασφαλισμένων στο ΙΚΑ, ήταν αυξημένο κατά 28,5% σε σχέση με το 2013, ενώ το σύνολο των μισθωτών ήταν αυξημένο κατά 10,89%. Το στοιχείο αυτό επιβεβαιώνει ότι ένα μεγάλο τμήμα των εργαζομένων έχει πεταχτεί στην ανεργία αλλά και το βαθμό καταλήστευσής του.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ενας στους δύο μισθωτούς κάτω από 800 ευρώ μεικτά
Ανάλογη εικόνα για τους μισθούς και το 2014 δίνουν τα στοιχεία που περιέχονται στο πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη», τα οποία δόθηκαν την περασμένη εβδομάδα στη δημοσιότητα. Σύμφωνα με αυτά, από τις ετήσιες καταστάσεις προσωπικού μισθωτών, ωρών απασχόλησης και μισθών, που κατέθεσαν 214.409 επιχειρήσεις στις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας, προκύπτει ότι: • Το 21,81% των μισθωτών, δηλαδή 333.918 εργαζόμενοι, από τους συνολικά 1.531.179, έχουν μηνιαίο εισόδημα κάτω από 500 ευρώ μεικτά, καθώς απασχολούνται με μερική απασχόληση και εκ περιτροπής εργασία. • Από 501 έως 600 ευρώ μεικτά λαμβάνουν 137.113 μισθωτοί (8,95%). • Από 601 έως 700 ευρώ μεικτά 137.376 μισθωτοί (8,97%). • Από 701 έως 800 ευρώ μεικτά 129.257 μισθωτοί (8,44%) του συνόλου των μισθωτών. Δηλαδή το 26,36% λαμβάνει μισθό κάτω από το επίπεδο των κατώτερων ορίων που προέβλεπε η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας για το 2012 και καταργήθηκαν με την ΠΥΣ της κυβέρνησης Παπαδήμου, το Φλεβάρη του ίδιου έτους. Συνολικά, συνυπολογίζοντας και τους μισθωτούς με μερική απασχόληση, σχεδόν ένας στους δύο εργαζόμενους το 2014 έχει μηνιαίο εισόδημα κάτω από τα κατώτερα όρια ή γύρω απ' αυτά που όριζε η ΕΓΣΣΕ του 2012, δηλαδή τα 751 ευρώ μεικτά.