Σάββατο 17 Οκτωβρίου 2015

Σαββατο 17 Οκτωβριου 2015


Νεα τελη από φετος στα Ι.Χ. Καθιερωνεται και ειδικος φορος δαχτυίου για τα παλια ρυπογονα αυτοκινητα που κυκλοφορουν εντος δαχτυλιου. Θα πληρωνουν και τα αυτοκινητα αντιρρυπαντικης τεχνολογιας που εως σημερα ειχαν απαλλαγη. Αυξησεις στα τελη αναλογα με την εμπορικη αξια του αυτοκινητου και τα κυβικα.
-----------------------------------------------------------------------------------------
Ενας στους τρεις Ελληνες σε κατασταση φτωχειας. Εχει εισοδημα μικροτερο του 60% του μεσου εθνικου εισοδηματος. Από ερευνα της Ευρωπαικης Στατιστικης Υπηρεσιας (Eurostat), αναφορικα με το ποσοστο των κατοικων της Ευρωπης που ζουν σε συνθηκε φτωχειας το 2014.
-----------------------------------------------------------------------------------------
Έχοντας την εκτίμηση ότι η χθεσινή κινητοποίηση στο Σύνταγμα ήταν αξιοπρεπής από άποψη συμμετοχής, χωρίς όμως τη μαζικότητα που θα αντιστοιχούσε στη σοβαρότητα του ζητήματος (συγκρίνοντας με ανάλογες κινητοποιήσεις των τελευταίων χρόνων), δεν νομίζω πως βοηθάει σε τίποτα να μιλάμε για "¨μεγαλειώδη συγκέντρωση". Δεν έχουμε κανένα λόγο να τρέφουμε αυταπάτες ως προς το κλίμα απογοήτευσης που επικρατεί, μετά από την κατεδάφιση της ελπίδας με τη μνημονιακή στροφή του ΣΥΡΙΖΑ. Αντίθετα, είμαστε υποχρεωμένοι/ες να δούμε κατάματα την πραγματικότητα, ώστε να αναλογιστούμε και το μέγεθος της αναγκαίας προσφοράς μας για την αντιστροφή αυτού του κλίματος. Όχι μόνο με πρακτική δράση και ακτιβισμό, αλλά και με την ψύχραιμη και με την απαιτούμενη σοβαρότητα μελέτη, συζήτηση και αναζήτηση των όρων που θα επιτρέψουν αυτή την αντιστροφή.
------------------------------------------------------------------------------------------
Ηθελα να 'ξερα ποιος εξυπνάκιας τους συμβουλεύει κι αυτοί τον ακούνε σαν χάνοι! Κατά τη διάρκεια της αποψινής συγκέντρωσης, τουλάχιστον μέχρι τις 9 παρά, τα φώτα στο Σύνταγμα, σε όλες τις κολώνες που βρίσκονται μπροστά από την πλατεία του Άγνωστου Στρατιώτη, ήταν σβηστά. Να τον γνωρίσουμε τον εμπνευστή της τρομερής αυτής ιδέας. Να τον γνωρίσουμε και να τον κάνουμε και παρέα, για να μας δίνει τα φώτα του σε δύσκολες στιγμές. Αφού δεν ντρέπονται...
-----------------------------------------------------------------------------------------
Ζήλεψε τη δόξα της "Αυριανής" η "Αυγή", γράφοντας πως ο Βαρουφάκης κάνει διαλέξεις με αμοιβή... 55.000 ευρώ! Τόσα τον πλήρωσαν οι αριστεροί της Βαρκελώνης ή οι άλλοι του Βερολίνου, όπως κάνουμε και στην Ελλάδα άλλωστε, όταν πρόκειται ν' ακούσουμε κάποιον πρώην υπουργό. Πέταξαν λάσπη οι αυριανιστές της "Αυγής". Την απάντηση τους την έδωσε ο ίδιος ο Βαρουφάκης: "Οι σύντροφοί μου της Αυγής να θυμηθούν ότι στα χέρια τους κρατούν την αξιοπρέπεια μιας ιστορικής για την Αριστερά εφημερίδας. Ας τη διαφυλάξουν". Υ.Γ. Ας μη βιαστεί κανένας άσχετος. Δεν ανήκα ποτέ στους "βαρουφίτσους" και ήταν σκληρή η κριτική μου προς τον Βαρουφάκη, όσο ήταν υπουργός. Αλλά όχι και αλητείες από τους κολλητούς του Σταθάκη!
16/10/2015
Η απάντηση του Γιάνη Βαρουφάκη στην «Αυγή» για τα περί αμοιβής 55.000 ευρώ για κάθε του διάλεξη
«Προς το παρόν αρκεί ένα ειρωνικό σχόλιο: Οι σύντροφοί μου στο δημαρχείο της Βαρκελώνης όπου μίλησα χθες θα γέλαγαν αν διάβαζαν αυτή την "είδηση"», απαντά ο Γιάνης Βαρουφάκης στην εφημερίδα «Αυγή». Σε επιστολή του στην εκπομπή της Τατιάνας Στεφανίδου στον σταθμό Ε αναφέρει: «Προς το παρόν αρκεί ένα ειρωνικό σχόλιο: οι σύντροφοί μου στο δημαρχείο της Βαρκελώνης όπου μίλησα χθες θα γέλαγαν αν διάβαζαν αυτή την "είδηση". Όπως και οι διοργανωτές της ομιλίας μου στο Βερολίνο την περασμένη εβδομάδα. ‘Η οι διοργανωτές της αυριανής ομιλίας μου στην Πορτογαλία. Ή η εφημερίδα Guardian που οργανώνει την ομιλία μου στο Λονδίνο στις 23/10. Ή τα πανεπιστήμια της Οξφόρδης και του Cambridge που ακολουθούν. Οι σύντροφοί μου της Αυγής να θυμηθούν ότι στα χέρια τους κρατούν την αξιοπρέπεια μιας ιστορικής για την Αριστερά εφημερίδας. Ας τη διαφυλάξουν.» Υπενθυμίζεται ότι η ΑΥΓΗ αναπαρήγαγε ρεπορτάζ της γαλλικής κρατικής τηλεόρασης, που υποστήριζε ότι ο πρώην υπουργός Οικονομικών αμείβεται με 55.000 ευρώ για κάθε του διάλεξη.
------------------------------------------------------------------------------------------
Σα να μην πέρασε μια μέρα. Έγραφε ο Α. Γεωργιάδης στις 8 Νοέμβρη του 2012 μετά την υπερψήφηση του μεσοπρόθεσμου. «153 γενναίοι κράτησαν την Ελλάδα όρθια» (154 ήταν χθές). Η ιστορία επαναλαμβάνεται σα φάρσα.
----------------------------------------------------------------------------------------
Και μετά την ψηφοφορία στη βουλη, κάτι χαμόγελα μέχρι τ' αυτιά. Χαίρονται κι αλληλοσυγχαίρονται οι κυβερνητικοι βολευτες. Οι ίδιοι που στις ομιλίες τους αναγνώριζαν πως αυτά που θα ψήφιζαν είναι επώδυνα. Για τον εργαζόμενο κόσμο, τους συνταξιούχους, τους άνεργους. Ετούτοι 'δω τι ανάγκη έχουν; Γιατί να μην το γλεντήσουν; Σάμπως τους έχει απομείνει ίχνος ανθρωπιάς;
---------------------------------------------------------------------------------------
Σε 45 μέρες από τη λήξη της προθεσμίας πληρωμής της δόσης του δανείου, η τράπεζα μπορεί να προχωρήσει σε πλειστηριασμό. "Κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη", φώναζαν μαζί μας κι αυτοί που τώρα κυβερνάνε. Πλέον, αποφάσισαν να παίξουν με τη φωτιά. Μόνο που με τη φωτιά ξέρουμε να παίζουμε κι εμείς.Και θα το δουν στην πρώτη απόπειρα έξωσης σε λαϊκή συνοικία. Τότε είναι που θα τους κοπούν και τα γελάκια και η έπαρση και η αλαζονεία. Εμείς περιμένουμε!
---------------------------------------------------------------------------------------
Και τώρα, αφού ψήφισαν την ισοπέδωση κοινωνικών κατακτήσεων, αφού τσάκισαν μισθούς και συντάξεις, αφού αποφάσισαν να οδηγήσουν στην αυτοκτονία χιλιάδες ανθρώπους που θα χάσουν το σπίτι τους και που δεν έχουν πόρους ζωής, μπορούν να συνεχίσουν τη ζωούλα τους όπως και πριν. Μόνο που για κάθε έντιμο άνθρωπο φέρουν, πλέον, το στίγμα του παλιάνθρωπου. Να τα χαίρονται τα λεφτά που κονομάνε ως βουλευτές και ως υπουργοί. Έστω κι αν αυτά τα λεφτά θα ποτίζονται καθημερινά από πολύ δάκρυ άλλων ανθρώπων. Αυτών που οδηγούνται σε απόγνωση...
-------------------------------------------------------------------------------------
ελπίζω να καταλάβατε πως ο ΣΥΡΙΖΑ ήρθε να εφαρμόσει τους νόμους που ψήφισαν οι προηγούμενοι και που δεν τολμούσαν να εφαρμόσουν...τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ θα ψηφίσει νόμους που θα έρθουν οι ΝΔ-ΠΑΣΟΚ να εφαρμόσουν, που δεν θα τολμάει ο ΣΥΡΙΖΑ Να εφαρμόσει...έτσι παίζεται το παιχνίδι που λέγεται ΜΝΗΜΟΝΙΟ
15/10/2015 Ευ. Τσακαλώτος σε Ν.Δ.: Να είστε φειδωλοί στην κριτική σας όταν εφαρμόζουμε τους νόμους σας
-------------------------------------------------------------------------------------
Αυτή είναι η γυναίκα που διέκοψε την ομιλία Τσίπρα
Κατά τη διάρκεια της χθεσινής ομιλίας του Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή και συγκεκριμένα τη στιγμή που αναφέρθηκε στο δημοψήφισμα, μία γυναίκα που παρακολουθούσε τη διαδικασία από τα θεωρεία ακούστηκε να φωνάζει «Ο ελληνικός λαός, ψήφισε όχι», ενώ παράλληλα, ανέμιζε μία μπλούζα η οποία έγραφε «ξεφτιλίσατε τη δημοκρατία». Η παρέμβαση αυτή προκάλεσε την άμεση κινητοποίηση της αστυνομικής φρουράς, ενώ ο Πρωθυπουργός είπε: «Αφήστε, η Βουλή μας είναι το λίκνο της Δημοκρατίας. Και στο λίκνο της Δημοκρατίας μπορεί να υπάρχουν όλα, και αυτά».
Ποια είναι όμως η γυναίκα που διαμαρτυρήθηκε με αυτό τον τρόπο από τα θεωρεία της Βουλής; Το όνομά της είναι Αυγή Βουτσινά και τα Μέσα έχουν δημοσιοποιήσει και στο παρελθόν διαμαρτυρίες που έχει πραγματοποιήσει. Στις 13 του περασμένου Ιουλίου, όταν στο Σύνταγμα συγκεντρώθηκαν ομοσπονδίες εργαζομένων, μέλη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, αλλά και απλός κόσμος προκειμένου να διαμαρτυρηθεί για την επίτευξη της συμφωνίας με τους εταίρους, που σηματοδοτούσε τη συνέχιση των μνημονίων. Η ίδια γυναίκα είχε τραβήξει και τότε τα φλας των φωτογράφων, όταν έκαψε έξω από τη Βουλή μια σημαία του ΣΥΡΙΖΑ. Ο συγκεκριμένος τρόπος διαμαρτυρίας είχε προκαλέσει αντιδράσεις σε κάποιους από τους διαδηλωτές. «Με πρόδωσε ο Τσίπρας. Με απογοήτευσε», έλεγε καθώς έκαιγε τη σημαία. Συμφωνα με πληροφοριες ηταν πρωην μελος του ΣΥΡΙΖΑ.
----------------------------------------------------------------------------------------
"Το Κράτος είναι η εκτελεστική επιτροπή της άρχουσας τάξης"...
Καρλ Μαρξ
---------------------------------------------------------------------------------------
Εξυπηρετούμε παράνομο χρέος, ο Δραγασάκης τα έπαιρνε από τη Siemens, ο Σταθάκης και ο Φλαμπουραρης έκρυψαν κάτι εκατομμύρια, πωλείται όλη η χώρα στο 1/20 της αξίας της, αλλά το πρόβλημα είναι...ο Βαρουφακης! Λεει η Αυγουλα!
--------------------------------------------------------------------------------------
Επειδη αυτο το "μαχαιροβγαλτικο αμοκ" των Παλαιστινιων κατα Ισραηλινων των τελευταιων ημερων, δε το πολυπιστεψα εξ αρχης... Περισσοτερο ενα ακομα τεχνασμα, για να δολοφονησουν κι αλλα παιδια απ΄την Παλαιστινη μου κανει... Βιντεο που δειχνει Ισραηλινους στρατιωτες, αλλα και πολιτη οπλισμενο, να ριχνουν μαχαιρι διπλα στο δολοφονημενο Παλαιστινιο...
Σχολιο.- Κάποιοι το έκαναν, όχι γατί είναι "μαχαιροβγάλτες" αλλά γιατί η απόγνωση τους έφερε ως εκεί. Στη συνέχεια οι Ισραηλινοί βρήκαν την ευκαιρία να σκοτώνουν όποιον βρουν μπροστά τους με τη δικαιολογία ότι δήθεν κράταγε μαχαίρι.
Σχολιο.- Οπως το λες. Αλλα και παλι, το killing spree, απ΄το Ισραηλ αρχισε, με την δολοφονια της κοπελιτσας σε πυλη ελεγχου.
--------------------------------------------------------------------------------------
ΣΙΩΝΑΖΙ ΣΤΗΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ Η κατοχική βία πολλαπλασιάζει τις συγκρούσεις
ΡΑΜΑΛΑ.-- Φουντώνει, μέρα με τη μέρα, το «ποτάμι της οργής» στα κατεχόμενα Παλαιστινιακά εδάφη, καθώς η κλιμάκωση της βίας των ισραηλινών κατοχικών αρχών και των Εβραίων εποίκων «ρίχνει λάδι» στη φωτιά των καθημερινών συγκρούσεων νεαρών Παλαιστινίων με τον ισραηλινό στρατό και την αστυνομία. Από το πρωί, σε περιοχές της Δυτικής Οχθης και στα σύνορα του Ισραήλ με τη Λωρίδα της Γάζας όπου ο ισραηλινός στρατός έχει αυξήσει την παρουσία του σημαντικά, το τελευταίο 24ωρο έγιναν συγκρούσεις, με αποτέλεσμα δύο Παλαιστίνιοι να σκοτωθούν από πυρά Ισραηλινών στρατιωτών. Από τις αρχές του μήνα έχουν σκοτωθεί 35 Παλαιστίνιοι. Επιπλέον, οι ισραηλινές αρχές απαγόρευσαν την προσέλευση Μουσουλμάνων κάτω των 40 ετών στο τέμενος Αλ Ακσα στην Ιερουσαλήμ, με πρόσχημα την αποτροπή βίαιων επεισοδίων.
Σε άλλα περιστατικά, χτες το μεσημέρι, Παλαιστίνιος που φορούσε κίτρινο γιλέκο με την ένδειξη «τύπος», πλησίασε φυλάκιο «ελέγχου» Ισραηλινών στρατιωτών και μαχαίρωσε έναν ισραηλινό στρατιώτη στη Χεβρώνα της Δυτικής Οχθης, προτού πέσει νεκρός από τα ισραηλινά πυρά. Η επίθεση του Παλαιστίνιου καταδικάστηκε, αργότερα, από την Ενωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου στο Ισραήλ. Νωρίτερα, ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος, Μαχμούτ Αμπάς, αντέδρασε έντονα στην είδηση εμπρησμού του εβραϊκού τάφου του Ιωσήφ στη Ναμπλούς της Δ. Οχθης από ομάδα Παλαιστινίων, χαρακτηρίζοντας την ενέργεια «ανεύθυνη» και «θλιβερή» και συγκρότησε επιτροπή έρευνας για τον εντοπισμό των υπεύθυνων και την αποκατάσταση των ζημιών στο ταφικό οικοδόμημα.
Παλαιστινιακές οργανώσεις, ανάμεσά τους και η «Χαμάς», είχαν καλέσει χτες μαζικές αντικατοχικές διαδηλώσεις μετά την προσευχή της Παρασκευής, στο πλαίσιο «Παλαιστινιακής μέρας οργής», ενώ το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ανακοίνωσε την πραγματοποίηση Εκτακτης Συνόδου χτες, για την «έκρηξη βίας στα κατεχόμενα Παλαιστινιακά εδάφη» με αίτημα της Ιορδανίας. Μέσα σε αυτό το βαρύ κλίμα, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, επανέλαβε ότι είναι «έτοιμος» να συναντηθεί με τον Αμπάς, παρουσία του Ιορδανού βασιλιά Αμπντάλα Β', ενώ οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν πως ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, θα επισκεφτεί «σύντομα» την περιοχή.
------------------------------------------------------------------------------------------
ΣΥΡΙΑ Κλιμακώνεται η Ρωσικη βοηθεια
Μιλώντας στην Κοινοπολιτεία Ανεξάρτητων Κρατών, ο Πρόεδρος της Ρωσίας επισήμανε τον κίνδυνο τζιχαντιστές να αναπτυχθούν στην Κεντρική Ασία
ΜΟΣΧΑ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΑΓΚΥΡΑ.-- Την πεποίθηση ότι η ρωσική αεροπορική επέμβαση στη Συρία έχει προκαλέσει από τις 30 Σεπτέμβρη «μεγάλες ζημιές» στους τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους», σκοτώνοντας εκατοντάδες μισθοφόρους και καταστρέφοντας εκατοντάδες αποθήκες, διοικητικά κέντρα και στρατόπεδα, εξέφρασε χτες ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, στο πλαίσιο περιφερειακής συνδιάσκεψης, στο Καζακστάν, των χωρών της Κοινοπολιτείας Ανεξάρτητων Κρατών, που προέκυψε μετά την ανατροπή της ΕΣΣΔ. Στη συνάντηση αυτή προχώρησε περαιτέρω η στρατιωτική και οικονομική συνεργασία των χωρών (Ρωσίας, Καζακστάν, Λευκορωσίας, Αρμενίας, Κιργιστάν, Τατζικιστάν, Αζερμπαϊτζάν, Ουζμπεκιστάν), ενώ έγινε και η συνάντηση της πιο στενής διακρατικής συνεργασίας, της Ευρασιατικής Οικονομικής Ενωσης (Ρωσίας, Λευκορωσίας, Καζακστάν, Αρμενίας, Κιργιστάν). Στην πρώτη συνάντηση ο Ρώσος Πρόεδρος, μιλώντας για την επέμβαση της χώρας του στη Συρία, επισήμανε το ενδεχόμενο οι τζιχαντιστές να φύγουν από τη Συρία και το Αφγανιστάν επιχειρώντας την είσοδό τους και την εξαπόλυση επιθέσεων στην Κεντρική Ασία. Πρότεινε, έτσι, τη «συντονισμένη στρατιωτικά» ανάπτυξη συνοριοφυλάκων για την αποτροπή τρομοκρατικών επιθέσεων τζιχαντιστών στα σύνορα χωρών με το Αφγανιστάν, όπως το Τουρκμενιστάν, το Ουζμπεκιστάν και το Τατζικιστάν.
Ο Ρώσος ηγέτης σημείωσε πως 5.000 - 7.000 ισλαμιστές μισθοφόροι από τη Ρωσία και Δημοκρατίες της πρώην ΕΣΣΔ πολεμούν στο πλευρό του «Ισλαμικού Κράτους» στη Συρία. Την ίδια ώρα, ο στρατηγός Αντρέι Καρταπόλοφ, του ρωσικού Γενικού Επιτελείου Στρατού, διέψευσε ότι κατέπεσαν στο Ιράν 4 από τους 26 ρωσικούς πυραύλους «Κρουζ» που είχαν εκτοξευτεί από ρωσικά πλοία στην Κασπία κατά θέσεων τζιχαντιστών στη Συρία, κατηγορώντας το αμερικανικό Πεντάγωνο πως «λέει ό,τι θέλει». Το ιδιο με την Ρωσια ειχε πει από την αρχη και το Ιραν.
Αλλη μια παρέμβαση στον αποικιοκρατικο πολεμο που εξελίσσεται από τους δυτικους αποικιοκρατες στη Συρία ήταν και τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, της λυκοσυμμαχίας που μαζί με ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, Τουρκία και σύμμαχες δυνάμεις τους στη Μέση Ανατολή έχουν συμβάλει στην επέμβαση στη Συρία. Εκεί λοιπόν ασκώντας κριτική στη ρωσική στρατιωτική βοηθεια στη Συρία με επιχείρημα ότι πλήττουν και ισλαμοφασιστικες «μετριοπαθείς ομάδες της συριακής αντιπολίτευσης» μισθοφορων αποκεφαλιστων έριξαν την αποκλειστική ευθύνη για τους νεκρούς της πεντάχρονης σύγκρουσης αποκλειστικά στη συριακή κυβέρνηση, δείχνοντας δήθεν ευαισθησία για το προσφυγικό ζήτημα.
Επίσης, σε μια προσπάθεια ΗΠΑ και Τουρκία να δείξουν πως συνεχίζεται ομαλά η συνεργασία τους στη Συρία, ο Αμερικανός Πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, τηλεφώνησε προχτές βράδυ στον Τούρκο ομόλογό του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επιβεβαιώνοντας τους «κοινούς στόχους» σε σχέση με «την κλιμάκωση της στρατιωτικής πίεσης» στους τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους» («ΙΚ») στη Συρία. Συμφώνησαν, επίσης, στην «εμβάθυνση» της συνεργασίας τους όσον αφορά στις προσπάθειες αντιμετώπισης του «ΙΚ» αλλά και ενίσχυσης των λεγόμενων «μετριοπαθών» ισλαμοφασιστικών ομάδων μισθοφορων αποκεφαλιστων εντός Συρίας. Βεβαίως, υπήρξε και γκρίνια γιατί όπλα που ρίχνουν οι Αμερικανοί φτάνουν και στους Κούρδους μαχητές, κάτι που δεν θέλει η Τουρκία.
-----------------------------------------------------------------------------------------
ΣΕΡΒΙΑ - ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ - ΕΕ «Εμφύλιο πόλεμο», εάν επιμείνουν στην αναγνώριση του Κοσσόβου, βλέπει ο Νίκολιτς
ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-- Τον κίνδυνο αποσταθεροποίησης - ακόμη και εμφυλίου πολέμου - στη Σερβία, με αφορμή τις πιέσεις που ασκούν δυνάμεις της ΕΕ, ώστε να αναγνωρίσει το Βελιγράδι την «ανεξαρτησία» του Κοσσυφοπεδίου επισήμανε χτες ο Σέρβος Πρόεδρος Τόμισλαβ Νίκολιτς, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σε ομάδα δημοσιογράφων από τη Γερμανία. Αναφερόμενος στις προσπάθειες που γίνονται από κάποιες χώρες της ΕΕ να συνδεθεί η διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης με το ζήτημα του Κοσσόβου παρομοίασε την κατάσταση με εκείνη που επικρατούσε πριν την έναρξη του Α' Παγκοσμίου Πολέμου. «Ολα μοιάζουν με το τελεσίγραφο που έστειλε η Αυστροουγγαρία στη Σερβία το 1914», επισήμανε ο Νίκολιτς, συμπληρώνοντας ότι «τότε, όπως και σήμερα, ζητείται από τη Σερβία να παραχωρήσει κυριαρχικά της δικαιώματα». Πρόσθεσε ακόμη ότι υποστηρίζει την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση της χώρας, ωστόσο επισήμανε ότι «τελευταία πληθαίνουν τα σημάδια που δείχνουν ότι από την πλευρά της ΕΕ δεν υπάρχει κανένας σεβασμός απέναντι στη Σερβία».
------------------------------------------------------------------------------------
ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ Αύξηση μισθού και καταγγελίες
ΚΑΡΑΚΑΣ.-- Ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο, ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι η κυβέρνησή του θα προχωρήσει από την 1η Νοέμβρη στην αύξηση κατά 30% του κατώτατου μισθού στις κρατικές επιχειρήσεις και τις Ενοπλες Δυνάμεις. Η αύξηση αυτή αφορά το μισθό και το λεγόμενο επίδομα διατροφής. Σε ό,τι αφορά την οικονομική κατάσταση, σημείωσε ότι η χώρα βρίσκεται σε έναν «οικονομικό πόλεμο», ενώ κατήγγειλε ότι η αντιδραστική αντιπολίτευση είναι σε επαφή με το ΔΝΤ, στο πλαίσιο των σχεδίων αποσταθεροποίησης, για να προωθήσει την υπαγωγή της Βενεζουέλας σε αυτόν τον ιμπεριαλιστικό οργανισμό. Μάλιστα, ο πρόεδρος της Βουλής, Ντιοσδάδο Καμπέγιο, έδωσε στη δημοσιότητα τηλεφωνική επικοινωνία του βιομήχανου Λορένσο Μεντόζα, ιδιοκτήτη του ομίλου «Πολάρ» (ποτά, τρόφιμα κ.λπ.) με οικονομολόγο του ΔΝΤ, όπου συζητιέται το θέμα δανείου 50 δισ. δολαρίων από το ΔΝΤ. Θυμίζουμε ότι στις 6 Δεκέμβρη πραγματοποιούνται στη Βενεζουέλα βουλευτικές εκλογές.
----------------------------------------------------------------------------------------
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Η κατάσταση στην κορεατική χερσόνησο αλλά και οι σχέσεις της Σεούλ με Πεκίνο και Τόκιο αναμενόταν να βρεθούν στο επίκεντρο των επαφών που θα είχε στην Ουάσιγκτον η Νοτιοκορεάτισσα Πρόεδρος Παρκ Γκεούν - χι. Αναλυτές αναφέρουν πως η επίσκεψή της στις ΗΠΑ γίνεται σε μια περίοδο που η αμερικανική πλευρά προβληματίζεται για τη σύσφιξη των επαφών Ν. Κορέας - Κίνας.
ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.-- Η Αμερικανίδα πρέσβειρα στον ΟΗΕ, Σαμάνθα Πάουερ, κατήγγειλε χτες σαν «σαφή παραβίαση» των κυρώσεων του ΟΗΕ τη βαλλιστική δοκιμή, μεσαίου βεληνεκούς, που πραγματοποίησε στις 10 Οκτώβρη το Ιράν, με το «επιχείρημα» ότι ο πύραυλος θα μπορούσε να μεταφέρει πυρηνική κεφαλή.
ΤΖΑΚΑΡΤΑ.-- Στελέχη της κινεζικής εταιρείας «China Railway Co. Ltd» υπέγραψαν στην Τζακάρτα συμφωνία για την κατασκευή της πρώτης σιδηροδρομικής γραμμής μεγάλης ταχύτητας στην Ινδονησία. Η κατασκευή του έργου αναμένεται να ξεκινήσει το 2016 και να ολοκληρωθεί το 2018. Εκτιμάται ότι θα δοθεί σε κυκλοφορία στις αρχές του 2019 και τα τρένα θα τρέχουν με ταχύτητα 250 χιλιόμετρα/ώρα.
ΡΕΚΙΑΒΙΚ.-- Επίσημη επίσκεψη στην Ισλανδία αναμενόταν να πραγματοποιήσει χτες ο Γάλλος Πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, σε μία προσπάθεια να αναδείξει την «αναγκαιότητα» πολιτικών για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών αλλά και να εκφράσει ζωηρό ενδιαφέρον και «ανησυχίες» για την εκμετάλλευση του τεράστιου ορυκτού πλούτου που κρύβεται κάτω από τους πάγους της Αρκτικής.
ΑΜΠΟΥΤΖΑ.-- Τουλάχιστον 30 άτομα σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν χτες το πρωί στην πόλη Μαϊντουγκούρι της βορειοανατολικής Νιγηρίας όταν τέσσερις καθυστερημενες ισλαμοφασιστριες γυναίκες - βομβιστριες αυτοκτονίας πυροδότησαν ζώνες εκρηκτικών στην είσοδο της πόλης.