Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2015

Τριτη 20 Οκτωβριου 2015


Έλληνες στη Γερμανία εκμεταλλεύονται απάνθρωπα Έλληνες μετανάστες
Ημερομίσθια πείνας και χωρίς ασφάλεια, άθλια καταλύματα κατά ομάδες, ατέλειωτες ώρες εργασίας στους Έλληνες μετανάστες στην Γερμανία. Οι περισσότεροι παθόντες δεν θέλουν να αναφέρουν ούτε το όνομά τους γιατί φοβούνται τις απειλές των πρώην εργοδοτών τους.
Κρούσματα εκμετάλλευσης Ελλήνων από Έλληνες
Πολλοί νέοι έλληνες μετανάστες στη Γερμανία είναι δύο φορές θύματα: της κρίσης και της εκμετάλλευσης. Αυτό ισχυει κυρίως για όσους δεν έχουν προετοιμαστεί σωστά για τη μεγάλη απόφαση και δεν γνωρίζουν τη γλώσσα. Ονομάζονται νέο - μετανάστες για να τους ξεχωρίζει κανείς από τους παλιούς, εκείνους που ήρθαν οργανωμένα στη Γερμανία τις δεκαετίες μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Τότε ήξεραν πριν ξεκινήσουν ότι θα τους περίμενε κάποιος στο σιδηροδρομικό σταθμό για να τους υποδεχτεί, ότι θα είχαν σπίτι, ασφάλεια και πάνω από όλα δουλειά με συγκεκριμένες απολαβές βάσει συμβολαίου. Οι νέοι μετανάστες δεν έχουν πάντα την ίδια τύχη. Όποιοι έρχονται με πτυχία και γνωρίζουν τη γλώσσα, όχι μόνο πέφτουν στα μαλακά, αλλά είναι ευπρόσδεκτοι. Ιδίως όσοι διαθέτουν πολύ ψηλά ακαδημαϊκά προσόντα και σημαντική επαγγελματική εμπειρία και προϋπηρεσία απορροφώνται άμεσα από τη γερμανική αγορά εργασίας σε περίοπτες θέσεις σε νοσοκομεία, σε επιχειρήσεις ή σε πολυεθνικές εταιρείες.
Τους πέταξαν έξω από το σπίτι
Τα προβλήματα αναφύονται στους επαγγελματικά ανειδίκευτους, καθώς και σε όσους έρχονται στη Γερμανία χωρίς κάποια μόρφωση και γνώσεις γερμανικών, νομίζοντας ότι έρχονται στη «γη της επαγγελίας» και υπάρχει ψωμί για όλους. Αυτή η κατηγορία των νεο-μεταναστών μπορεί να πέσει πολύ εύκολα θύμα εκμετάλλευσης. Η πρώτη πόρτα που χτυπούν συνήθως για δουλειά είναι στα εστιατόρια, ιδιαίτερα στα ελληνικά εστιατόρια σε πρώτη φάση. Οι εμπειρίες τους δεν είναι πάντα θετικές: ημερομίσθια πείνας και χωρίς ασφάλεια, άθλια καταλύματα κατά ομάδες, ατέλειωτες ώρες εργασίας. Οι περισσότεροι παθόντες δεν θέλουν να μιλήσουν, δεν θέλουν να αναφέρουν ούτε το όνομά τους ή το όνομα του εστιατορίου γιατί φοβούνται τις απειλές των πρώην εργοδοτών τους. Υπάρχουν όμως και οι εξαιρέσεις.
Μια τέτοια βρήκαμε στο Βερολίνο. Είναι ο Πέτρος. Αλλάξαμε το όνομά του και «σβήσαμε» τα ονόματα των ελληνικών εστιατορίων, στα οποία αναζήτησε εργασία. Πώς ήρθε στο Βερολίνο ο Πέτρος; Τυχαία, ήταν απόφαση της στιγμής. Με τη γυναίκα του, την κόρη του ενός χρονών και μια βαλίτσα ελπίδες. Πρώτος σταθμός το σπίτι κάποιου γνωστού. Και μετά η αναζήτηση μέσω αγγελιών για δουλειά σε ελληνικά εστιατόρια. «Στο πρώτο που πήγα ήταν το …, στο….. Zητούσε κάποιο βοηθό στην κουζίνα. Πήγα από εκεί, μου είπε για 45 ευρώ το 8ωρο - γιατί άλλα σου λένε στην αρχή κι αλλά στη συνέχεια - μετά μου λέει, ότι δεν χρειάζονταν συγκεκριμένα κάποιον για κάποια συγκεκριμένη δουλειά, απλά να είναι ένας για όλες τις δουλειές, δηλαδή και στα τηγάνια και στη λάντζα και σε όλο το μαγαζί. Και πάλι είπα δεν πειράζει. Μετά από 12 ώρες εργασίας πήγα να του πω να μου δώσει το μεροκάματο. Μου λέει ότι η πρώτη μέρα στη δουλειά είναι δοκιμαστική στη Γερμανία και δεν πληρώνεται. Λογικό είναι να τρελάθηκα εκείνη τη στιγμή. Άρχισα και φώναζα. Στο τέλος πάντως, μου λέει, ως πρώτη μέρα που δεν γνωρίζεις τη δουλειά, θα σου δώσω μόνο 20 ευρώ. Έφυγα από αυτόν πήγα να δουλέψω κάπου αλλού, πάλι από αγγελία, μέσω γνωστών και φίλων. Πήγα στο … που είναι κάπου στο βορειοανατολικό Βερολίνο για 45 ευρώ την ημέρα, πάλι 8ωρο. Μετά το αλλάζει, γίνεται 12ωρο, και επιπλέον τις Κυριακές πρέπει να πηγαίνεις από τις 10 το πρωί. Αυτά τα λένε στην πορεία, δεν τα λένε πριν, όταν γίνεται η συμφωνία, γιατί σε πιάνουν στην ανάγκη ότι δεν ξέρεις τη γλώσσα, άρα αναγκαστικά θα δουλέψεις εκεί. Εννοείται ανασφάλιστος. Ή αν θα δουλέψεις για 12 ώρες, δεν θα σε ασφαλίσει για 12, ή για 8 ώρες, θα σε ασφαλίσει για 3 με 4 ώρες το πολύ».
«Σε σπηλιές στο Βερολίνο»
Εξυπακούεται ότι δεν συμπεριφέρεται έτσι η πλειονότητα των επαγγελματιών της εστίασης. Ωστόσο υπάρχουν και τα κρούσματα εκμετάλλευσης. «Παγίδες» εγκυμονεί και η προσέλκυση νέων μεταναστών από την Ελλάδα μέσω ιδιωτικών γραφείων ευρέσεως εργασίας. Οι όροι είναι μεν πιο ελκυστικοί - καλές αποδοχές, σπίτι και φαγητό στο εστιατόριο - αλλά πρόκειται συχνά για παγίδα. Ο Νίκος Αθανασιάδης, μέλος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων, μας μεταφέρει τραγικές περιπτώσεις. «Η πιο τραγική είναι ένα ζευγάρι που το πετάξανε έξω μέσα στο κρύο, στους μείον 15 βαθμούς και τα παιδιά δεν είχανε ούτε τα απαραίτητα ρούχα, γιατί υπολόγιζαν να έρθουν, να πληρωθούν και να πάνε να ψωνίσουν. Δεν γνώριζαν τέτοιο χειμώνα, πρώτη φορά βγήκαν στο εξωτερικό, ένας μάλιστα δεν είχε δει χιόνι στη ζωή του. Η άλλη περίπτωση ενός παιδιού το οποίο βασικά έμπλεξε με δικαστήρια, έγινε καταζητούμενος, επενέβη η ομοσπονδία με τον νομικό της σύμβουλο και το βοηθήσαμε το παιδί, Μια άλλη περίπτωση μιας κυρίας, έγινε πρόσφατα το καλοκαίρι: πάλι το ίδιο, την πετάξανε στο δρόμο κι αυτήν. Μας πήρε τηλέφωνο, πήγαμε, μιλήσαμε και με τον εστιάτορα, τελικά συμφωνήσαμε σε ένα μικρό ποσό, ούτως ώστε να έχει κάποια χρήματα όχι για να πάρει το εισιτήρια επιστροφής, αλλά να κινηθεί λίγο, να πάρει να φάει κάτι. Δεν είχε να φάει τίποτα».
Η Μαρία Οικονομίδου είναι συντονίστρια στο Ελληνικό Πολιτιστικό Κέντρο Βερολίνου, τον κατεξοχήν χώρο συνάντησης παλαιών με νέους μετανάστες. Η οικεία ατμόσφαιρα λύνει τις γλώσσες, που περιγράφουν ιστορίες πέρα από τη φαντασία. «Είχα συνοδεύσει σε κάποια φάση έναν βοσκό, που τον είχαν φέρει εδώ. Ο άνθρωπος φυσικά δεν είχε καμιά αίσθηση, ούτε του τόπου, αλλά ούτε του χρόνου, στον οποίο ζούσε. Δεν μπορούσα να κάνω κάτι για να τον βοηθήσω, ο άνθρωπος έπεσε θύμα εκμετάλλευσης, ζούσε σε κάτι σπηλιές - ναι το Βερολίνο έχει σπηλιές, έτσι έμαθα κι εγώ ότι έχει σπηλιές - και προσπαθούσε να συντηρηθεί κατά κάποιον τρόπο». Πόσοι είναι αυτοί που πέφτουν θύματα εκμετάλλευσης; Σύμφωνα με το Γενικό Προξενείο του Μονάχου, πόλη που δέχεται τους περισσότερους νέους μετανάστες, μόνο κατά προσέγγιση μπορεί να γίνει ο υπολογισμός. Στη Βαυαρία πρέπει να είναι γύρω στους χίλιους, σε ολόκληρη τη Γερμανία γύρω στους 5.000 για το 2011 και το 2012. Τα περισσότερα θύματα εκμετάλλευσης δεν απευθύνονται στις ελληνικές αρχές για βοήθεια. Όσοι απευθύνονται, ζητούν να καταγγελθεί το περιστατικό στην αστυνομία, καταγγελία που θα πρέπει να γίνει επώνυμα. Ο επαναπατρισμός είναι μια άλλη δύσκολη πτυχή, γιατί τα κατά τόπους προξενεία δεν διαθέτουν σχετικά κονδύλια. Η πρακτική που ακολουθεί το Γενικό Προξενείο του Μονάχου είναι σε δύο κατευθύνσεις: από τη μια υποδεικνύει φτηνούς τρόπους επιστροφής στην Ελλάδα, από την άλλη γνωστοποιεί στους παθόντες ότι υπάρχει διαδικασία δανεισμού από το ελληνικό δημόσιο για την κάλυψη των εισιτηρίων, εφόσον βέβαια είναι φορολογικά καταγεγραμμένοι στην Ελλάδα.
Το Γενικό Προξενείο του Ντίσελντορφ πρωτοστατεί μαζί με άλλους φορείς στη δημιουργία δικτύου εθελοντών που συμπαρίσταται στους νέους μετανάστες στα πρώτα τους βήματα στη Γερμανία. Εκτός αυτού, το προξενείο έχει καταγράψει ένα δίκτυο δικηγόρων, τους οποίους μπορεί κανείς να αναζητήσει στην ιστοσελίδα του προξενείου, όταν θέλει να κάνει καταγγελία στην αστυνομία. «Η οικονομική κρίση στην Ευρώπη έχει δώσει την ευκαιρία σε κυκλώματα να εκμεταλλευθούν την ανάγκη συνανθρώπων μας» μας είπε ο Γρηγόρης Δελαβέκουρας, Γενικός Πρόξενος στο Ντίσελντορφ. «Και αυτή η μορφή εκμετάλλευσης δε γνωρίζει σύνορα, ούτε εθνικότητα. Τέτοια κυκλώματα υπάρχουν δυστυχώς και στην Ελλάδα και στη Γερμανία. Για αυτό χρειάζεται πολύ μεγάλη προσοχή και καλή πληροφόρηση πριν κάποιος πάρει τις αποφάσεις του. Χρειάζεται προστασία των δικαιωμάτων και εφαρμογή της νομιμότητας και είναι σημαντικό ότι εθελοντές δικηγόροι ελληνικής καταγωγής στη Γερμανία παρεμβαίνουν για αυτό το σκοπό, όταν διαπιστώνονται περιπτώσεις εκμετάλλευσης. Οι φορείς του ελληνισμού στην περιοχή μας καταβάλλουν τεράστιες προσπάθειες για να συνδράμουν αυτούς που έχουν ανάγκη. Η ελληνική κοινότητα Ντίσελντορφ και στελέχη ελληνικής καταγωγής της κοινωνικής υπηρεσίας Διακονία, έχουν ιδρύσει το Δίκτυο Ελληνικών Φορέων, που συγκεντρώνει πολλές ελληνικές κοινότητες και εκκλησίες του κρατιδίου. Το Δίκτυο, χάρη στην εθελοντική προσφορά των μελών του και με τη στήριξη του Γενικού Προξενείου, παρέχει πληροφόρηση και βοήθεια, ενώ ένα αντίστοιχο Δίκτυο πρόκειται να λειτουργήσει στην περιοχή της Βεστφαλίας. Οι προσπάθειες αυτές όμως δεν αντιμετωπίζουν τη ρίζα του προβλήματος», καταλήγει ο κ. Δελαβέκουρας υπογραμμίζοντας ότι η μόνη βιώσιμη απάντηση στο πρόβλημα είναι η ενίσχυση της απασχόλησης σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.
12 ώρες στη λάντζα χωρίς ασφάλεια και στο τέλος παίρνεις τα μισά λεφτά
Τι θα πρέπει να προσέχουν όσοι αναζητούν εργασία στη Γερμανία; «Καταρχήν, να μη διανοηθούν καν να έρθουν, εάν δεν έχουν επαρκή γνώση της γλώσσας», υπογραμμίζει με έμφαση ο κ. Αθανασιάδης από την Ομοσπονδία Ελληνικών Κοινοτήτων. «Η παρουσία κάποιου συγγενή ή φίλου διευκολύνει πολύ. Έχει ακουστεί ότι οι Γερμανοί μοιράζουν λεφτά με το που γράφεται κάποιος στο γραφείο εργασίας. Αυτό δεν γίνεται αμέσως, αλλά μετά από 3 μήνες. Προσοχή σε αγγελίες μέσω διαδικτύου ή στις εφημερίδες που υπόσχονται παχυλούς μισθούς και ποτέ χρήματα προκαταβολή σε κανέναν για τα αεροπορικά εισιτήρια. Είναι 100% βέβαιο ότι τα χρήματα αυτά θα χαθούν». Πολύ σημαντική είναι και η επικοινωνία με τα κατά τόπους ελληνικά προξενεία πριν πάρει κάποιος τη μεγάλη απόφαση να μεταναστεύσει στη Γερμανία. Έχουν τον τρόπο να κατευθύνουν σωστά τους ενδιαφερόμενους. Σημαντική στήριξη δίνεται και από τις ελληνικές κοινότητες σε πολλές πόλεις της Γερμανίας με τη δική τους ομάδα εθελοντών, που συνοδεύει τους νέους μετανάστες στις υπηρεσίες για να διευθετήσουν μαζί τη γραφειοκρατική διαδικασία. Αλλά ίσως τότε να είναι ήδη πολύ αργά. Χρειάζεται ψυχραιμία στη στάθμιση των παραγόντων που ωθούν κάποιον να αφήσει πίσω του την κρίση. Δεν πρέπει να είναι απόφαση στιγμής, αλλά απόφαση ζωής…
---------------------------------------------------------------------------------------
Πόλη της Γάζας, 11 Οκτωβρίου: O πατέρας, Γιάχια Χασάν κρατά το χέρι του γιου του Αχμέντ Χασάν, τραυματισμένοι κι οι δυο στο δωμάτιο του νοσοκομείου Aλ-Σίφα. Μόνο οι δυο τους έχουν απομείνει από την οικογένεια, αφού η έγγυος μητέρα του Άχμεντ και η μικρή αδερφή του σκοτώθηκαν από αεροπορική επιδρομή των ισραηλινών δυνάμεων στο σπίτι τους στη συνοικία Ζεϊτούν, στην πόλη της Γάζας. (Mustafa Hassona - Πρακτορείο Anadolu)
---------------------------------------------------------------------------------------
Η Κούβα διαψεύδει την αποστολή στρατευμάτων στη Συρία
Το Υπουργείο Εξωτερικών Υποθέσεων της Κούβας (Minrex) εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία διαψεύδει είδηση που χαρακτηρίζει "ανεύθυνη και αβάσιμη", η οποία ισχυρίζεται ότι η κουβανική κυβέρνηση δήθεν έστειλε στρατεύματα στη Συρία για να ενισχύσει τον πρόεδρο Μπασάρ Αλ Άσαντ.
Ο Χεράρδο Πενιαλβέρ Πορτάλ, γενικός διευθυντής Διμερών Υποθέσεων του ΥπΕξ, δήλωσε οτι το υπουργείο εκ μέρους της κυβέρνησης, "διαψεύδει και αρνείται κατηγορηματικά τις ανεύθυνες και αβάσιμες πληροφορίες" σχετικά με την "υποτιθέμενη παρουσία κουβανικών στρατευμάτων στην Αραβική Δημοκρατία της Συρίας". Το Ινστιτούτο Κουβανικών και Κουβανοαμερικανικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Μαϊάμι διέδοσε στις αρχές της (προηγούμενης) εβδομάδας ότι τώρα ολοκληρώνεται "μια έκθεση μη διασταυρωμένη" μιας "πηγής μη προσδιορίσιμης", που υποστήριζε ότι είχαν ανιχνευτεί κουβανικά στρατεύματα στη Συρία. Το αμερικανικό ειδησεογραφικό δίκτυο Fox News διέδοσε αναμετέδωσε την πληροφορία του ινστιτούτου την Τετάρτη, επικαλούμενο αμερικανό αξιωματούχο μη κατονομαζόμενο ο ποίος "επιβεβαίωσε" την έκθεση. Στη συνέχεια η ιστορια κυκλοφόρησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ο εκπρόσωπος τύπου του Λευκού Οίκου Τζος Έρνεστ είπε την Πέμπτη ότι η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών δεν είχε στοιχεία που να έδειχναν ότι οι πληροφορίες ήταν αληθείς.
----------------------------------------------------------------------------------------
Ξευτιλα!!! Ελεύθερος υπό κατ' οίκον περιορισμό για το υπόλοιπο της ποινής του ο Πιστόριους
Τρίτη, 20 Οκτωβρίου 2015, 10:34
Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους αφέθηκε τη Δευτέρα ο Όσκαρ Πιστόριους, αφού έμεινε μονο για έναν χρόνο στη φυλακή. Ο διάσημος Νοτιοαφρικανός Παραολυμπιονίκης με τα κονε και τις μεγαλογνωριμιες που ειχε αποφυλακίστηκε και τίθεται σε κατ΄ οίκον κράτηση για το υπόλοιπο της ποινής του. Ο «blade runner» καταδικάστηκε τον Σεπτέμβριο του 2014 σε πενταετή φυλάκιση για «ανθρωποκτονία εξ αμελείας» της συντρόφου του Ρίβα Στέενκαμπ, την οποία πυροβόλησε εννέα φορές πίσω από την κλειστή πόρτα του μπάνιου. Στη φυλακή μπήκε στις 21 Οκτωβρίου του 2014. Στις 14 Φεβρουαρίου 2013, ο Πιστόριους σκότωσε την 29χρονη, πυροβολώντας την πίσω από την κλειστή πόρτα στο μπάνιο του σπιτιού του. Ισχυρίστηκε ότι «την πέρασε» για εισβολέα. Όπως αποκαλυφθηκε στη δικη, ηταν φονος εκ προμελετης. Η οικογένεια της άτυχης κοπέλας σημειώνει ότι ο Πιστόριους «τη γλύτωσε φθηνά». Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του NBC News, ο Πιστόριους θα εκτίσει το υπόλοιπο της ποινής του στο πολυτελές σπίτι του θείου του στην Πρετόρια.
----------------------------------------------------------------------------------------
Καναδάς: Συντριπτική νίκη των Φιλελευθέρων
Τρίτη, 20 Οκτωβρίου 2015, 08:08
Συντριπτική νίκη κατήγαγαν οι κεντρωοι Φιλελεύθεροι του Τζάστιν Τριντό στις χθεσινές βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν στον Καναδά. Ο 43χρονος Τριντό θα σχηματίσει την επόμενη κυβέρνηση της χώρας, τερματίζοντας τη σχεδόν δεκαετή παραμονή των συντηρητικών του Στίβεν Χάρπερ στην εξουσία. Γύρω στις 23.00 τοπική ώρα (06.00 ώρα Ελλάδος σήμερα), το Φιλελεύθερο Κόμμα του Καναδά εξασφάλισε ότι λαμβάνει την απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, καθώς πιστωνόταν ποσοστό περίπου 39,5% μετά την καταμέτρηση του ενός τετάρτου των ψήφων.
Σύμφωνα με τα αποτελεσματα που μετέδωσαν τα καναδικά τηλεοπτικά δίκτυα, οι φιλελεύθεροι του Τριντό θα φτάσουν τις 184 έδρες και 39,5%, (το 2011 18,9% και 34 εδρες) δηλαδή εξασφαλίζουν την απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο των 338 εδρών (το 2011 το κοινοβουλιο ειχε 308 εδρες), έναντι 99 και 31,9% (το 2011 39,6% και 166 εδρες) που λαμβάνουν οι συντηρητικοί του απερχόμενου πρωθυπουργού Στίβεν Χάρπερ, οι οποίο βρίσκονται στην εξουσία από το 2006. Παράλληλα, οι σοσιαλδημοκράτες του NPD του Τόμας Μάλκερ, το οποίο είχε κάνει την έκπληξη το 2011 εξασφαλίζοντας 103 βουλευτές και 30,6% με επικεφαλης τον Jack Layton, θα αποτελέσει την τρίτη πολιτική δύναμη στο κοινοβούλιο της χώρας, μετά τους συντηρητικούς του Χάρπερ, εξασφαλίζοντας λιγότερους από 44 βουλευτές και 19,7%, σύμφωνα με τα μερικά αποτελέσματα. Το Μπλοκ Κεμπεκουα εξασφαλιζει 10 εδρες με 4,7% (το 2011 4 εδρες με 6%), και οι Πρασινοι 1 εδρα με 3,4% (το 2011 1 εδρα με 3,9%). Μεχρι το 2008 το Μπλοκ Κεμπεκουα επαιρνε περιπου 10% και ειχε περιπου 50 εδρες, (το 2008 50 εδρες και 10%, το 2006 51 εδρες και 11%, το 2004 12,4% και 54 εδρες, κ.τ.λ.)
Στα 43 του, ο Τζάστιν, γιος του πρώην πρωθυπουργού Πιέρ Έλιοτ Τριντό, επέτρεψε στους φιλελεύθερους να επιστρέψουν στην εξουσία στον Καναδά, τον οποίο είχαν κυβερνήσει κατά τη διάρκεια του μεγαλύτερου μέρους του 20ού αιώνα. Ο Τριντό επανεξελέγη με ευκολία στην εκλογική του περιφέρεια το Μόντρεαλ, όπου βρισκόταν και τη νύχτα αυτή των εκλογών μαζί με τη σύζυγό του και τα τρία τους παιδιά. Κατά την έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας, πριν από 78 ημέρες, ο Τριντό βρισκόταν στην τρίτη θέση μετά τους συντηρητικούς του Χάρπερ και τους σοσιαλδημοκράτες του NPD του Τόμας Μάλκερ. Σιγά σιγά αύξησε τη δημοτικότητά του με ένα εκλογικό πρόγραμμα που κοροιδευε τον κοσμο οτι στρεφόταν στη μεσαία τάξη και δεσμευόμενος ψευτικα να φορολογήσει περισσότερο τους πιο πλούσιους για να μειωθεί το φορολογικό βάρος για την πλειονότητα των Καναδών. Σε διπλωματικό επίπεδο, ο Τριντό ειπε τα ψεματα των πολιτικων πως σχεδιάζει δηθεν να αναστείλει τους βομβαρδισμούς από την καναδική αεροπορία στη Συρία και στο Ιράκ, και να διατηρήσει μόνον την καναδική συμμετοχή στον συνασπισμό του οποίου ηγούνται οι ΗΠΑ για την εκπαίδευση και την παροχή συμβουλών στις ιρακινές και τις κουρδικές δυνάμεις.
-----------------------------------------------------------------------------------------
Βόμβα Κατρούγκαλου: Τέλος οι επικουρικές, στα 390 ευρώ η εθνική σύνταξη
20 Οκτωβρίου 2015 09:52
Άλλη μια εξίσωση που δεν βγαίνει με τις συντάξεις σε σχέση με την κυβερνητική ρητορική. Σχετικά με τις αλλαγές σε συντάξεις και ασφαλιστικό, τους φόρους και τα εισοδηματικά κριτήρια, αλλά και τις επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης στο σημερινό υπουργικό συμβούλιο, μίλησε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εργασίας σε τηλεοπτική εκπομπή. «Θα μπει τέλος στις επικουρικές συντάξεις» και αυτό θα γίνει «με την ενσωμάτωσή τους στις κύριες συντάξεις» ανέφερε ο υπουργός και πρόσθεσε «η επικουρική σύνταξη είχε λόγο ύπαρξης στο παρελθόν γιατί χρηματοδοτείτο αποκλειστικά από τις εισφορές των εργοδοτών και των εργαζομένων. Τα τελευταία χρόνια το μεγαλύτερο κομμάτι στα περισσότερα ταμεία της χρηματοδότησης ήταν από το κράτος», ειπε αισχρα ψευδομενος. Ο κ. Κατρούγκαλος συμπλήρωσε πως «αν εφαρμόζαμε την περίφημη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος που είναι στο μνημόνιο θα οδηγούμαστε σε τυφλές μειώσεις στις επικουρικές» και συνέχισε λέγοντας πως «η πρόταση η δική μου προς το Υπουργικό Συμβούλιοείναι να ενσωματωθούν όλες οι υποχρεώσεις του κράτους σε μία σύνταξη». Ο Γιώργος Κατρούγκαλος μιλώντας «στον ενικό» χθες στο STAR εξήγησε ότι προκρίνει τη λύση της εθνικής σύνταξης που θα χρηματοδοτείται από την φορολογία και θα εγγυάται ότι όλοι οι συνταξιούχοι θα είναι πάνω από τα όρια της φτώχειας. «Δεν πάμε να κάνουμε μία ακόμη μείωση στις συντάξεις ειπε κοροιδευοντας το κοσμο καταμουτρα. Εμείς θέλουμε μία μεταρρύθμιση που και θα κάνει το σύστημα βιώσιμο και θα παίρνουν συντάξεις αυτοί που είναι τώρα εργαζόμενοι», είπε ο υπουργός Εργασίας. Ξεχνωντας φυσικα ότι αυτά τα λεφτα που κλεβει είναι κοποι και ιδρωτας εργαζομενων, που τα Ταμεια κραταγαν μια ζωη. O Γιώργος Κατρούγκαλος έθεσε το όριο της εθνικής σύνταξης στα 390 ευρώ καθαρά το μήνα. Η εθνική σύνταξη, δηλαδή, θα πρέπει να είναι το 60% του μέσου εισοδήματος για να προστατεύει υποτιθεται από την φτώχεια ειπε ο ψευτης και κλεφτης Σκατρουγκαλος. Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, γίνεται προσπάθεια προκειμένου να ενσωματωθεί το ΕΚΑΣ στην εθνική σύνταξη προκειμένου να σωθεί. Επιπλέον, μιλώντας στο Star, εξήγησε ότι η εισήγηση του θα είναι να μην υπάρξει κανένα εισοδηματικό κριτήριο για την παροχή σύνταξης. «Απορρίπτω οποιαδήποτε σύνδεση σύνταξης με εισοδηματικά κριτήρια. Το ασφαλιστικό μας έχει τεράστια ελλείμματα που χρηματοδοτούνται από φόρους», είπε ο υπουργός Εργασίας.
----------------------------------------------------------------------------------------
Μητρόπουλος: Θα μειωθούν και οι υφιστάμενες συντάξεις
20 Οκτωβρίου 2015 08:43
Την εκτίμηση ότι «θα πληγούν όσοι είναι συνταξιούχοι σήμερα ανεξάρτητα του χρόνου που βγήκαν στη σύνταξη» εξέφρασε σήμερα, Τρίτη (20/10/2015) ο Αλέξης Μητρόπουλος. Ο κ. Μητρόπουλος μιλώντας στον ΑΝΤ 1 πρόσθεσε ότι «η κυβέρνηση εισαγάγει δύο νέες αρχές που δεν θα αφήσουν απείραχτη και ανέγγιχτη καμία σύνταξη. Έχει τελειώσει το θέμα». Παράλληλα, υποστήριξε ότι «η αγωνία της κυβέρνησης είναι πως θα απεμπλακεί από την υποχρέωση να εφαρμόσει τις αποφάσεις». Τέλος, όσον αφορά τις επικουρικές συντάξεις, ο εργατολόγος ανέφερε ότι «η κυβέρνηση για να αποφύγει το κόστος ότι καταργεί τις επικουρικές συντάξεις μέσω της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος, που σημαίνει κανένα ευρώ από το κράτος για τις επικουρικές συντάξεις, τις εμβάζει στη διαδικασία της ενοποίησης, και της κατάργησης».
-----------------------------------------------------------------------------------------
17.000 ευρώ έχασε ο κάθε Έλληνας από την οικονομική κρίση!!!
20 Οκτωβρίου 2015 10:57
ΑΝΤΙΘΕΤΩΣ Ο ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΚΕΡΔΙΣΕ 19.000 - ΚΑΙ Ο ΟΛΛΑΝΔΟΣ 33.000 ΕΥΡΩ!
Στα έξι χρόνια Μνημονίων, οι Ελληνες έχασαν περισσότερο ατομικό πλούτο από οποιονδήποτε πολίτη άλλης χώρας της Ευρωζώνης, πλην των Γερμανών που είδαν την περιουσία τους να αυξάνεται! Αυτό προκύπτει από στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) για την περίοδο 2009-2013. Κατά τη διάρκεια του συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος, η Ιρλανδία έχασε πάνω από 18.000 ευρώ ανά άτομο και οι Ισπανοί περίπου 13.000 ευρώ (εξαιτίας και της κατάρρευσης της αγοράς ακινήτων). Οσο για τους Ελληνες έκαναν «φτερά», σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΚΤ, σχεδόν 17.000 ευρώ! Από την άλλη, Ολλανδοί και Γερμανοί μπορούν να θριαμβολογούν. Γιατί; Διότι οι μεν Ολλανδοί άυξησαν τον πλούτο τους σχεδόν κατά 33.000 ευρώ (κατά κεφαλήν πλούτος) και οι Γερμανοί ενίσχυσαν το πορτοφόλι τους με 19.000 ευρώ! Ενδιαφέρον έχει και η μεγάλη απόκλιση μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης. Ο κατά κεφαλήν πλούτος μεταξύ των πολιτών της ΕΕ., εμφανίζει μεγάλες διαφορές. Αξίζει, πάντως, να επισημάνουμε ότι με στοιχεία πάλι της ΕΚΤ που είχαν δημοσιευθεί προ μηνών, προέκυπτε μεταξύ άλλων πως υπό τον φόβο του Grexit και την έντονη ανασφάλεια για το τι θα γίνει με τις καταθέσεις τους, οι έλληνες ανοίγουν λογαριασμό σε άλλες χώρες της ΕΕ με την Γερμανία να θεωρείται μέχρι στιγμής ο δημοφιλέστερος προορισμός… καταθέσεων! Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι από τον περασμένο Ιανουάριο μέχρι και τον Μάρτιο οι καταθέσεις των ελλήνων στις γερμανικές τράπεζες ενισχύθηκαν κατά 600 εκατομμύρια ευρώ, φτάνοντας συνολικά τα 3,6 δισ. Ευρώ. Θεωρείται, μάλιστα, πως οι ελληνικές καταθέσεις στις γερμανικές τράπεζες έχουν φτάσει το υψηλότερο σημείο από το 2012!
-----------------------------------------------------------------------------------------
ΦΠΑ στην εκπαίδευση: 23% στα ιδιωτικά σχολεία, 13% στα φροντιστήρια
20 Οκτωβρίου 2015 09:04
Σε ΦΠΑ τριών ταχυτήτων για την ιδιωτική εκπαίδευση προσανατολίζεται η κυβέρνηση μπροστά στη διαπίστωση πως είναι πολύ περιορισμένες οι δυνατότητες. Σύμφωνα με Τα Νέα, το βασικό σενάριο που εξετάζεται είναι να επιβληθεί 23% μόνο στα ιδιωτικά σχολεία, τα φροντιστήρια να επιβαρυνθούν με ΦΠΑ 13%, ενώ να απαλλαγούν εντελώς από το ΦΠΑ τα ιδιωτικά νηπιαγωγεία και παιδικοί σταθμοί. Το σκεπτικό είναι ότι οι γονείς επιλέγουν εάν θα στείλουν το παιδί τους σε ιδιωτικό σχολείο και άρα θα μπορούσαν να επιβαρυνθούν με αυξημένο συντελεστή ΦΠΑ, ενώ το φροντιστήριο αφορά τη μέση οικογένεια. Παράλληλα, αναγνωρίζεται πως υπάρχει πρόβλημα με τους παιδικούς σταθμούς, ειδικά φέτος που έμειναν εκτός δημόσιων παιδικών σταθμών χιλιάδες παιδιά.
------------------------------------------------------------------------------------------
Βιάζονται στην κυβέρνηση για την ανατιμολόγηση των φαρμάκων.
19 Οκτωβρίου 2015 11:47
Άρον-άρον η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ κλείνει «τρύπες» προαπαιτούμενων, για να πάει στην αξιολόγηση του Νοεμβρίου ως το καλό παιδί των δανειστών. Έτσι, το υπουργείο Υγείας, πριν καλά-καλά προλάβει να στεγνώσει το μελάνι στην καταδίκη της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας, καλεί σε συνεδρίαση την Επιτροπή Τιμών Φαρμάκων, αύριο Τρίτη, 20 Οκτωβρίου, για την ανατιμολόγηση όλων των φαρμάκων, καθώς και την τιμολόγηση νεοεισερχόμενων στο σύστημα. Υπενθυμίζεται, ότι το νέο Δελτίο Τιμών θα βγει με βάση την Υπουργική Απόφαση του υπηρεσιακού υπουργού, Θάνου Δημόπουλου, και όχι με την επίμαχη διάταξη του πολυνομοσχεδίου, η ψήφιση της οποίας προκάλεσε κατακραυγή, καθώς τίθεται σε ισχύ από την επόμενη ανατιμολόγηση, μέσα στο 2016. Και αυτό το σημειώνουμε, για να μην επιχειρήσει η κυβέρνηση είτε κεντρικά από το Μαξίμου είτε από το υπουργείο Υγείας, να... «διαρρεύσει» ότι η μείωση των τιμών ήταν αμελητέα μπροστά στη ζημιά, για την οποία φώναζε η ελληνική φαρμακοβιομηχανία, άρα κίνδυνος για το ελληνικό φάρμακο δεν υπάρχει. Η διαφορά μεταξύ της Υπουργικής Απόφασης Δημόπουλου και της διάταξης Ξανθού, είναι ουσιαστική, καθώς η πρώτη ορίζει την τιμολόγηση των off-patent στο 50% της τιμής τη στιγμή λήξης της πατέντας, χωρίς να βάζει τον παράγοντα του μ.ο. των τριών χαμηλότερων τιμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πράγμα που εισάγει η δεύτερη και φέρνει ελεύθερη πτώση τιμών και στα γενόσημα, καθώς τιμολογούνται στο 65% του off-patent. Η καταδίκη σε θάνατο της εγχώριας παραγωγής φαρμάκου είναι ανεπίστρεπτη, από τη στιγμή που θα μπουν σε ισχύ το πρώτο εξάμηνο του 2016, οι απαιτήσεις των δανειστών και του κ. Καρόνε, μεταμφιεσμένες σε πολυνομοσχέδια, υπουργικές αποφάσεις που θα ακολουθήσουν κτλ. Αν, μέχρι τότε, κάποιοι θέλουν να κερδίσουν πολιτικό χρόνο λέγοντας ότι οι μειώσεις στις τιμές που ψήφισαν «δεν έφεραν και καμιά καταστροφή», θα πάρουν απάντηση από την ίδια την πραγματικότητα: ο θάνατος της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας έχει χρονοδιάγραμμα γραμμένο στις Βρυξέλλες και το Βερολίνο, με τις υπογραφές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ.
-------------------------------------------------------------------------------------------
Ένας χρόνος Pegida και ο λόγος γίνεται όλο και πιο ακραίος
18 Οκτωβρίου 2015 02:27
Το γερμανικό αντιισλαμικό κίνημα Pegida, που κλείνει τη Δευτέρα ένα χρόνο παρουσίας, γνωρίζει μια δεύτερη άνθιση εξαιτίας της «προσφυγικής» κρίσης που τρέφει τον ολοένα και πιο ακραίο λόγο του. Εναντιον του καταφερθηκε η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ σε συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα στην εφημερίδα Frankfurter Allgemeine, την ώρα που ο επικεφαλής του Pegida Λουτς Μπάχμαν κάλεσε τους υποστηρικτές του κινήματος σε μια νέα διαδήλωση τη Δευτέρα στη Δρέσδη. Για να γιορτασουν τα πρωτα τους γενεθλια. Το κίνημα Pegida (Ευρωπαίοι Πατριώτες κατά του Εξισλαμισμού της Δύσης) ξεκίνησε στις 20 Οκτωβρίου 2014 στην πρωτεύουσα της Σαξονίας στην ανατολική Γερμανία από τον 42χρονο Μπάχμαν και πλέον «δεν έχει καμία σχέση» με αυτό που ήταν την εποχή εκείνη, επεσήμανε η Νέλε Βίσμαν ερευνήτρια του Γαλλικού Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων (Ifri). Αρχικά εμφανιζόταν ως ένα κίνημα «μάλλον κατά του κατεστημένου», στο οποίο συμμετείχαν ακροδεξιοί αλλά και ψηφοφόροι απογοητευμένοι από τα παραδοσιακά κόμματα. «Όμως από φέτος το φθινόπωρο έχει ριζοσπαστικοποιηθεί και έχει μετατραπεί σε ένα ακροδεξιό κίνημα (…) που επικεντρώνεται στους “πρόσφυγες”», εξήγησε η Βίσμαν.
Σύμβολο της πιο σκληρής του στάσης η αγχόνη κατά της Μερκελ που εμφανίστηκε κατά τη διάρκεια της τελευταίας διαδήλωσης του κινήματος την προηγούμενη Δευτέρα στη Δρέσδη, η οποία προοριζόταν για τη Μέρκελ και τον αντικαγκελάριο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ. Μια κίνηση που προκάλεσε αγανάκτηση στη κυβερνηση και ήταν η αιτία να ξεκινήσει δικαστική έρευνα. Εδώ και μερικές εβδομάδες η Γερμανίδα καγκελάριος έχει γίνει ο αγαπημένος στόχος του Pegida, που καταφέρεται με σφοδρότητα εναντίον της ανοικτής πολιτικής της προς τους «πρόσφυγες». Το Pegida είχε ένα λαμπρό ξεκίνημα τον χειμώνα του 2014-2015 περνώντας από τις μερικές εκατοντάδες διαδηλωτές στα τέλη Οκτωβρίου στους 25.000 στα τέλη Ιανουαρίου μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο γαλλικό, σατιρικό περιοδικό Charlie Hebdo. Στο στόχαστρό του ήταν οι αλλοδαποί, το ισλάμ και οι «πρόσφυγες», με τους διαδηλωτές να υιοθετούν το σύνθημα «Είμαστε ο λαός» που ακουγόταν πριν την πτώση του Τείχους του Βερολίνου από όσους αντιτίθονταν στο καθεστώς της πρώην Λαοκρατικής Δημοκρατίας της Γερμανίας. Όμως εσωτερικές διαμάχες και τα ατοπήματα του Μπάχμαν οδήγησαν στην πτώση της δημοτικότητας του κινήματος. Μάλιστα το καλοκαίρι πολλοί παρατηρητές περίμεναν το τέλος του Pegida. Έκτοτε η «προσφυγική» κρίση πήρε μια εντελώς άλλη διάσταση και τώρα η Γερμανία αναμένει στο έδαφός της περίπου 1 εκατομμύριο «πρόσφυγες» και «μετανάστες» το 2015. Τζαμπα εργατικο δυναμικο δηλαδη όπως προπαγανδιζει η Μερκελ και τα κυριαρχα ΜΜΕ.
Στις 7 Σεπτεμβρίου 5.000 άνθρωποι συμμετείχαν στην πορεία του Pegida στη Δρέσδη. Τις επόμενες εβδομάδες ο αριθμός των διαδηλωτών αυξανόταν συνεχώς για να σταθεροποιηθεί στις 7.000 με 9.000. Σύμφωνα με τη Βίσμαν, η αλλαγή πορείας σημειώθηκε στις 4 Σεπτεμβρίου, όταν η Μέρκελ άνοιξε τα σύνορα της Γερμανίας επιτρέποντας σε χιλιάδες «πρόσφυγες» που βρίσκονταν στην Ουγγαρία να εισέλθουν στη χώρα. «Ήταν η καταλυτική στιγμή» που αναζωογόνησε το Pegida, εκτίμησε. «Το θέμα των «προσφύγων» παίζει παντού. Το Pegida επωφελήθηκε από αυτή την κατάσταση και από μια σχετική σύγχυση στο εσωτερικό της κυβέρνησης, όπου η Μέρκελ πλέον αμφισβητείται και από το κόμμα της» για την ανοικτή πολιτική της προς τους «πρόσφυγες», συνέχισε η Βίσμαν. Παράλληλα οι επιθέσεις που έχουν σημειωθεί τους τελευταίους μήνες εναντίον κέντρων υποδοχής μεταναστών, κυρίως στην ανατολική Γερμανία, ανησυχούν τις αρχές. Φοβούνται ότι η αυξανόμενη ριζοσπαστικοποίηση κινημάτων όπως το Pegida θα αναζωπυρώσει τη βία, δηλαδή την ακροδεξιά τρομοκρατία, ένα ενδεχόμενο που θεωρούν πιθανό και οι γερμανικές υπηρεσίες πληροφοριών. Πάντως η Βίσμαν εμφανίζεται αισιόδοξη. Εξαιτίας της ιστορίας τους «οι Γερμανοί έχουν ανοσία εναντίον κινημάτων όπως το Pegida», εκτίμησε. «Το Pegida, ακολουθώντας μια πιο ριζοσπαστική πορεία, θα αποκλείσει όσους είναι αντίθετοι στη βία και άρα θα περιοριστεί σε μια μειονότητα», πρόσθεσε. Νομιζει η πληρωμενη.
--------------------------------------------------------------------------------------
«Ανοιγμα» επαγγελματος. Ερχονται τα φαρμακεια-επιχειρησεις. Αποφασισμενη να προχωρησει σε πληρη απελευθερωση του φαρμακευτικου επαγγελματος εμφανιζεται η κυβερνηση.
---------------------------------------------------------------------------------------
Το Βερολινο επιμενει στη «μοιρασια» του Αιγαιου. Νεες δηλωσεις – δηλητηριο χθες για κοινες ελληνοτουρκικες περιπολιες.
------------------------------------------------------------------------------------------
Τσίπρα εγκώμιον
Γράφει: Ο Νίκος Μπογιόπουλος
Ένα χρόνο πριν, τον Μάη του 2014, ο Τσίπρας κατήγγειλε την προηγούμενη κυβέρνηση ότι θα έριχνε τις συντάξεις στα 360 ευρώ. Σήμερα τις συντάξεις κάτω κι από τα 360 ευρώ τις ρίχνει ο ίδιος... Κατηγορούσε τους προηγούμενους ότι θα εξαΰλωναν τις επικουρικές και τα εφάπαξ. Σήμερα τα εξαϋλώνει ο ίδιος… Κατηγορούσε τους άλλους ότι θα... απελευθέρωναν τις ομαδικές απολύσεις. Σήμερα την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων την συζητάει αυτός με την τρόικα… Παραμονές των εκλογών του Γενάρη ο Τσίπρας έλεγε ότι αν ο ΣΥΡΙΖΑ ερχόταν πρώτος τότε από το ίδιο βράδυ των εκλογών το Μνημόνιο δεν θα υπήρχε.
Σήμερα ο Τσίπρας λέει ότι το δικό του Μνημόνιο είναι καλό και ότι ο λαός δεν πρέπει να διαμαρτύρεται γιατί τον Σεπτέμβρη τον ψήφισε. Κι αφού τον ψήφισε γνωρίζοντας ότι είναι ψεύτης και ότι και εκείνος είχε φέρει Μνημόνιο, τότε ο λαός δεν πρέπει να μιλάει… Μετά τις εκλογές του 2012, τον Νοέμβρη μήνα, όταν οι Σαμαράς – Βενιζέλος ψήφιζαν το δικό τους πολυνομοσχέδιο, ο Τσίπρας έλεγε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταργούσε σε ένα νόμο με ένα άρθρο όλα τα μέτρα λιτότητας εκείνου του πολυνομοσχεδίου. Σήμερα ο Τσίπρας ψηφίζει το δικό του τερατώδες πολυνομοσχέδιο που έρχεται να προσθέσει αποκαΐδια πάνω στα ερείπια του πολυνομοσχεδίου των προηγούμενων.Εκείνου του πολυνομοσχεδίου που υποτίθεται ότι ο ίδιος θα το καταργούσε, αλλά που τελικά το τετραγώνισε… Ο Τσίπρας μετά τις πρώτες εκλογές του 2015 έβγαζε λόγους στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ υποσχόμενος ότι βάζει «οριστικό τέλος στην τρόικα και τις πολιτικές της». Ήταν τότε που ο ΣΥΡΙΖΑ αποκαλούσε «χαρτογιακάδες» τους τροικανούς, στους οποίους θα απαγορευόταν να συναντούν υπουργούς και να σουλατσάρουν στα υπουργεία. Βάζει τέλος στην τροικα. Σήμερα, η «τελειωμένη» και «καταργημένη» τρόικα επιστρέφει και επισήμως στην Αθήνα. Χτες, δε, ο Τσίπρας συγκάλεσε μίνι υπουργικό συμβούλιο δίνοντας την εντολή στους υπουργούς του να κάνουν ό,τι τους πει η τρόικα – αυτή που δεν θα ξαναπατούσε το πόδι της στην Ελλάδα - και να είναι υπάκουοι και επιμελείς για να περάσουν την «αξιολόγηση»…
Αρκετές φορές γίνεται λόγος για τους «ανίκανους» πολιτικούς. Πιστεύουμε ότι υπάρχουν χειρότεροι από τους «ανίκανους». Αυτοί που είναι ικανοί για όλα… Ο κ.Τσίπρας είναι προφανές ότι ανήκει σε αυτή την κατηγορία. Των ικανών...
-----------------------------------------------------------------------------------
ΒΕΡΝΗ.-- Το αντιμεταναστευτικό Eλβετικο Λαικο Κόμμα (SVP) (η στα γαλλικα Δημοκρατική Ενωση Κέντρου (UDC)) αναδείχθηκε χτες νικητής των βουλευτικών εκλογών που διεξήχθησαν την Κυριακή στην Ελβετία, εξασφαλίζοντας το 29,4% των ψήφων και 65 εδρες, στις 200 του κοινοβουλιου, από 26,6% που είχε στις εκλογές του 2011. Τα 3 μονιμα κυβερνητικα κομματα πηραν, οι Σοσιαλδημοκράτες (PS) τερμάτισαν στη δεύτερη θέση, με ποσοστό 18,9% και 43 εδρες στην τρίτη το Φιλελεύθερο Κόμμα (FDP) που είδε το ποσοστό του να φτάνει το 16,4% και 33 εδρες, και το Χριστιανοδημοκρατικο Λαικο Κομμα 12,1% και 28 εδρες. Συνεπως θα συνεχισουν να κυβερνουν με την υποστηριξη του Λαικου Κομματος. Από τα αλλα κομματα, οι Πρασινοι πηραν 7,1% και 11 εδρες, το Πρασινο (νέο)Φιλελευθερο Κομμα 4,6% και 7 εδρες, και το Συντηρητικο Δημοκρατικο Κομμα 4,1% και 7 εδρες. Και αλλα 5 κομματα με 1,2% το καθενα, πηραν συνολικα 4,6% και 7 εδρες.
ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Μαζική διαδήλωση πραγματοποίησαν την Κυριακή στο Λονδίνο δεκάδες χιλιάδες νεαροί γιατροί, αντιδρώντας στα σχέδια της κυβέρνησης να αυξήσει τις ώρες εργασίας τους και να περικόψει επιδόματα και δικαιώματα. Σύμφωνα με τη Βρετανική Ιατρική Ενωση, οι τροποποιήσεις των συμβάσεων εργασίας, που σχεδιάζεται να εφαρμοστούν από τις αρχές του 2016, θα μειώσουν τους μισθούς (στους νέους ως 30%) και θα αυξήσουν τις ώρες εργασίας έως και 15.
ΚΑΪΡΟ.-- Ο Αιγύπτιος πρωθυπουργός, Σερίφ Ισμαήλ, δήλωσε χτες πως κυμάνθηκε στο 16% η συμμετοχή των ψηφοφόρων τις πρώτες μέρες των αιγυπτιακών εκλογών που πραγματοποιούνται σε δύο φάσεις: από το Σάββατο ως τις 28 Οκτώβρη σε 14 εκλογικές περιφέρειες και από τις 21 Νοέμβρη ως τις 2 Δεκέμβρη σε άλλες 13 εκλογικές περιφέρειες.
ΓΙΟΧΑΝΕΣΜΠΟΥΡΓΚ.-- Η διοίκηση του πανεπιστημίου του Γουιτγουότερσραντ στο Γιοχάνεσμπουργκ της Ν. Αφρικής ανακοίνωσε χτες πως αναστέλλει την αύξηση των διδάκτρων κατά 10,5% από το 2016, έπειτα από μαζικές φοιτητικές διαδηλώσεις και άλλες κινητοποιήσεις που πραγματοποιούνται τις τελευταίες βδομάδες κατά της αύξησης των διδάκτρων και σε άλλα μεγάλα ΑΕΙ της χώρας.
----------------------------------------------------------------------------------------
ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΗΝΩΜΕΝΩΝ ΕΘΝΩΝ Προωθεί ξενοκινητη επεμβαση απο «κυανοκράνους του πολιτισμού» οπως τους ονομαζει
ΠΑΡΙΣΙ.-- Με το πρόσχημα προστασίας των μνημείων της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, φαίνεται ότι προετοιμάζεται και νέος κύκλος παρεμβάσεων των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων. Με αφορμή τις βαρβαρότητες των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» (κατασκεύασμα των ίδιων τον ιμπεριαλιστών) στην αρχαία πόλη της Παλμύρας στη Συρία αλλά και σε ασσυριακά και βαβυλωνιακά μνημεία στο βόρειο και δυτικό Ιράκ, η όλη επιχείρηση οργανώνεται μέσω της ΟΥΝΕΣΚΟ (διεθνής πολιτιστικός και εκπαιδευτικός οργανισμός του ΟΗΕ). Ο εν λόγω οργανισμός ενέκρινε το Σαββατοκύριακο την πρόταση της Ιταλίας για την ανάπτυξη κυανοκράνων του ΟΗΕ σε περιοχές με μνημεία της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς που απειλούνται από επιθέσεις τζιχαντιστών και καταστροφές στη διάρκεια συγκρούσεων ή φυσικών καταστροφών. Την ανακοίνωση έκανε ο Ιταλός υπουργός Πολιτισμού, Ντάριο Φραντσεσίνι, ο όποιος κάλεσε τον ΟΗΕ να καθορίσει άμεσα «τις επιχειρησιακές πλευρές μιας διεθνούς δύναμης ταχείας δράσης υπέρ προστασίας της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς». Τον Απρίλη, η γενική διευθύντρια της ΟΥΝΕΣΚΟ, Ιρίνα Μπόκοβα, είχε ζητήσει από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να λάβει μέτρα.
-------------------------------------------------------------------------------------------
ΥΕΜΕΝΗ Προς ... «ειρηνευτικές συνομιλίες»;
ΣΑΝΑΑ.-- Μερικές εκατοντάδες Σουδανοί στρατιώτες συμμετέχουν πλέον εδώ και λίγα 24ωρα στην επέμβαση ιμπεριαλιστικών δυνάμεων στην Υεμένη. Η επέμβαση ξεκίνησε με αεροπορικές επιδρομές των σαουδαραβικών δυνάμεων, ενώ από το καλοκαίρι έχουν αναπτυχθεί χερσαίες δυνάμεις από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τη Σ. Αραβία και το Μπαχρέιν, για να αντιμετωπίσουν τους Σιίτες μαχητές Χούτι, που στηρίζονται από το Ιράν. Χτες, πάντως, ο εκπρόσωπος της φιλοϊμπεριαλιστικής διορισμενης από τους αποικιοκρατες «κυβέρνησης» του «προέδρου» Χάντι δήλωσε ότι αποδέχτηκε πρόσκληση του ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Γκι Μουν, για την εφαρμογή απόφασης του ΟΗΕ που ζητά τον τερματισμό των συγκρούσεων στη χώρα. Την είδηση επιβεβαίωσε ο «κυβερνητικός» εκπρόσωπος, Ράτζεχ Μπάντι, που εξέφρασε την προθυμία της διορισμενης από τους αποικιοκρατες «κυβέρνησης» Χάντι να συμμετέχει, στο τέλος τρέχοντος μηνός στη Γενεύη της Ελβετίας, σε ειρηνευτικές συνομιλίες με εκπροσώπους των Σιιτών Χούτι. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι η «κυβέρνηση» Χάντι θα συζητήσει την «άνευ όρων εφαρμογή» απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για αποχώρηση των Σιιτών από περιοχές που είχαν καταλάβει έπειτα από σκληρές μάχες.
-------------------------------------------------------------------------------------------
ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΟΥΚΡΑΝΙΑ Καταγγελίες για νέους βομβαρδισμούς
ΝΤΟΝΕΤΣΚ.-- Την παραβίαση της συμφωνίας εκεχειρίας στην Ανατολική Ουκρανία από την πλευρά των δυνάμεων της ναζιστικής κλικας του Κιέβου και παραστρατιωτικών φασιστικών ομάδων κατήγγειλαν, χτες, οι αρχές της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ. Οι αντιφασιστες πολιτοφυλακές κάνουν λόγο για 9 παραβιάσεις με χρήση όλμων, τεθωρακισμένων οχημάτων και αυτόματων όπλων στις θέσεις τους κοντά στις πόλεις Ντονέτσκ και την Γκορλόφκα. Στο Ντονέτσκ έγινε χτες διαμαρτυρία έξω από τα γραφεία του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), που έχει την ευθύνη για την επίβλεψη της συμφωνίας εκεχειρίας του Μινσκ από τις 12 Φλεβάρη 2015. Οι διαδηλωτές απαίτησαν να σταματήσουν οι προκλήσεις από την πλευρά του ναζιστικου ουκρανικού στρατού, τα βίαια επεισόδια στα σημεία ελέγχου κατά άμαχων κατοίκων του Ντονμπάς (Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ) αλλά και να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία των σχολείων. Το ναζιστικο υπουργείο Αμυνας της Ουκρανίας, πάντως, από την άλλη, ισχυρίζεται ότι δεν έχει παραβιάσει τη συμφωνία και ότι προχωρά η απόσυρση των οπλικών συστημάτων από την περιοχή. Ωστόσο, σε συνέντευξή του ο ναζιστης πρωθυπουργός, Αρσένι Γιάτσενιουκ, απείλησε με κλιμάκωση αν, όπως είπε, «δεν φύγουν οι Ρώσοι γκάνγκστερς από την περιοχή», κάτι που θεωρεί και «βασική προϋπόθεση για να γίνουν οι τοπικές εκλογές στο Ντονμπάς με βάση τον ναζιστικο ουκρανικό νόμο».
---------------------------------------------------------------------------------------
ΣΥΡΙΑ Μάχες στο Χαλέπι
Σκληρές μάχες συνεχίζονταν το περασμένο 24ωρο σε μέτωπα της βόρειας και βορειοδυτικής Συρίας, ιδιαίτερα στην επαρχία Χαλέπι, όπου σκοτώθηκε ο στρατιωτικός επικεφαλής της οργάνωσης του λεγόμενου «Ελεύθερου Συριακού Στρατού», Νουρ αλ Ντιν αλ Ζίνκι, που ήταν εκπαιδευμένος από τη CIA. Νωρίτερα, ρωσικά αεροσκάφη έκαναν 33 εξόδους και έπληξαν 49 στόχους τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» (ΙΚ), έναντι 60 εξόδων που έγιναν την Κυριακή, κυρίως στις επαρχίες Χαλέπι, Ιντλίμπ, Λαττάκεια, Χάμα και στα περίχωρα της Δαμασκού. Στη Χάμα, επίσης, χτυπήθηκε από αέρος κομβόι του ΙΚ. Επιπλέον, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι προχτές έκαναν 17 αεροπορικές επιδρομές στο Ιράκ εναντίον του ΙΚ και μόλις μία στη Συρία.
-----------------------------------------------------------------------------------------
ΣΙΩΝΑΖΟΙ ΙΣΡΑΗΛINOI ΣΤΗ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ Στο «κόκκινο» η κατοχική βία
ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΡΑΜΑΛΑ - ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-- Οι ισραηλινές κατοχικές δυνάμεις, με την ανοχή άλλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, σφίγγουν τον κλοιό της κατοχής και καταπίεσης του παλαιστινιακού λαού, αυξάνοντας μέτρα στρατιωτικής πυγμής και ορθώνοντας ένα νέο «προσωρινό» τείχος, τύπου «απαρτχάιντ», στις παλαιστινιακές συνοικίες της Αραβικής Ιερουσαλήμ στο όνομα της «ασφάλειας». Παράλληλα, η ισραηλινή κυβέρνηση απέρριψε την πρόταση της Γαλλίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για την ανάπτυξη διεθνών «ειρηνευτικών» δυνάμεων στην Πλατεία των Τζαμιών της Ιερουσαλήμ, στο πλαίσιο μέτρων για την αποκλιμάκωση της έντασης και της βίας ευρύτερα στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, που από την 1η τρέχοντος μηνός έως χτες είχε προκαλέσει το θάνατο τουλάχιστον 44 Παλαιστινίων (ανάμεσά τους βρέφη και παιδιά), εννιά Ισραηλινών και τον τραυματισμό πολλών χιλιάδων Παλαιστινίων αμάχων. Επιπλέον, οργισμένα αντέδρασε και η πρέσβειρα του Ισραήλ στην ΟΥΝΕΣΚΟ, Κάρμελ Σάμα Χακόεν, μπροστά σε εξασέλιδο σχέδιο απόφασης αραβικών χωρών που θα τεθεί προς ψήφιση την Τετάρτη και στο οποίο υποστηρίζεται, μεταξύ άλλων, πως «είναι τμήμα του μουσουλμανικού τεμένους Αλ Ακσα το Δυτικό Τείχος», που θεωρείται από τα ιερότερα μέρη για τους Εβραίους στην Ιερουσαλήμ. Το σχέδιο που προωθείται από την Αίγυπτο, την Αλγερία, το Μαρόκο, το Μπαχρέιν και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα καταδικάστηκε από την πρέσβειρα του Ισραήλ στην ΟΥΝΕΣΚΟ σαν προσπάθεια «πλήρους ισλαμοποίησης του Δυτικού Τείχους».
Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ ξεκινάει «διαβουλεύσεις» Μέσα σε αυτό το έντονα φορτισμένο κλίμα, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, συνάντησε στη Μαδρίτη τον Ισπανό ομόλογό του, Χοσέ Μανουέλ Γκαρθία Μαργκάγιο, και ανέφερε ότι προγραμματίζει συνάντησή του εντός της βδομάδας πιθανώς σε ευρωπαϊκή πρωτεύουσα με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου (που μεταβαίνει την Τετάρτη στο Βερολίνο για συνάντηση με τη Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ) και τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο Μαχμούτ Αμπάς. Παράλληλα, η Γερμανίδα κυβερνητική εκπρόσωπος στο Βερολίνο, Σόισαν Σέμπλι, εξέφρασε την «έντονη ανησυχία» του Βερολίνου για την όξυνση της «βίας» στα παλαιστινιακά εδάφη, ζητώντας από Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους να εργαστούν από κοινού για την αποκλιμάκωση της έντασης.
Λιντσάρισμα μετανάστη Αίσθηση προκάλεσε το προχτεσινό λιντσάρισμα άτυχου μετανάστη από την Ερυθραία στην πόλη Μπερσέμπα του Ισραήλ, που είχε την ατυχία να βρεθεί λάθος στιγμή σε κεντρικό σταθμό λεωφορείου λίγα δευτερόλεπτα αφότου 21χρονος Αραβας Βεδουίνος του Ισραήλ επιτέθηκε, το βράδυ της Κυριακής, με όπλο σε ομάδα νεαρών Ισραηλινών στρατιωτών, σκοτώνοντας έναν εξ αυτών και τραυματίζοντας άλλους ένδεκα. Ο μετανάστης από την Ερυθραία, που έπεσε στο έδαφος αιμόφυρτος μετά τον τραυματισμό του από σφαίρα, ακινητοποιήθηκε και ξυλοκοπήθηκε άγρια από Ισραηλινούς με πολιτική αμφίεση, προκαλώντας την υποκριτική «έντονη αντίδραση» του πρωθυπουργού Νετανιάχου, που διαβεβαίωσε πως οι υπαίτιοι της δολοφονίας του νεαρού «θα βρεθούν και θα τιμωρηθούν».