Σάββατο 24 Οκτωβρίου 2015

Σαββατο 24 Οκτωβριου 2015


Ενοχλήθηκαν κάποιοι συριζαίοι γιατί επικρίναμε τη γελοιότητα της στάσης του Τσίπρα κατά την ανάκρουση εθνικού ύμνου. Και θυμήθηκαν, αίφνης, πως είναι.... αντιμιλιταριστές και αντιεθνικιστές!
Ακριβώς οι ίδιοι άνθρωποι που δέκα μέρες τώρα δεν βρήκαν μια λέξη να πουν για τη στρατιωτική άσκηση ανακατάληψης εργοστασίου που "έχει καταληφθεί από ταραχοποιά στοιχεία". Οι ίδιοι που και πάλι μας χαρακτήριζαν εμπαθείς, όταν σχολιάζαμε τις γελοίες εμφανίσεις του Ηγετίσκου με στρατιωτικά, στην άσκηση "Παρμενίων". Οι ίδιοι που δεν ενοχλήθηκαν στο ελάχιστο με τον διορισμό ενός υποστράτηγου στο Υπουργείο "Προστασίας του Πολίτη".... Ακριβώς οι ίδιοι!...
-----------------------------------------------------------------------------------------
Κάρτα Σίτισης: Δεν υπάρχουν λεφτά για την δ δόση
23/10/2015 - 21:37
Εκτός χρονοδιαγράμματος και προγραμματισμού βγήκε η καταβολή της δ' δόσης της επιδότησης σίτισης, που πιστώνεται στην Κάρτα Σίτισης, σε 145.359 δικαιούχους, οι οποίοι αντιστοιχούν σε 349.826 ωφελούμενους, μέλη των οικογενειών τους. Το υπουργείο Εργασίας, δεν κατάφερε να εξασφαλίσει από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, ούτε το ποσό των 16,7 εκατ. ευρώ που απαιτούνται για την καταβολή κάθε μήνα, της συγκεκριμένης επιδότησης. Έως τώρα οι προηγούμενες τρεις δόσεις είχαν καταβληθεί στις 24 του κάθε μήνα. Τώρα, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες η καταβολή της δ' δόσης μεταφέρεται για την επόμενη εβδομάδα, άρα δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί νωρίτερα από τις 26 Οκτωβρίου. Ας σημειωθεί ότι η επιδότηση σίτισης ανέρχεται στο ποσό των 70 – 220 ευρώ το μήνα και χορηγείται στους δικαιούχους, ανάλογα με το εισόδημα που οι ίδιοι έχουν δηλώσει. Είναι προφανές ότι πρόκειται για ένα βοήθημα, που λαμβάνουν πολίτες οι οποίοι διαβιούν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας, συνεπώς είναι απαραίτητο για να μπορέσουν να καλύψουν βασικές ανάγκες διατροφής για τους ίδιους και τις οικογένειές τους. Από τον Ιούλιο όταν ξεκίνησε η καταβολή της επιδότησης σίτισης, διαπιστώθηκε σημαντική αύξηση τζίρου στα καταστήματα τροφίμων (πχ σούπερ μάρκετ, κρεοπωλεία), ειδικά στην επαρχία, όπου είχαν υποστεί καθίζηση το προηγούμενο διάστημα, λόγω οικονομικής κρίσης. Η επιδότηση σίτισης, είναι προγραμματισμένο να χορηγηθεί σε εννέα μηνιαίες δόσεις, άρα η ολοκλήρωσή της θα γίνει τον Απρίλιο του 2016. Βέβαια, με το πρόβλημα ρευστότητας που υπάρχει και πάλι στα Δημόσια Ταμεία, ο παραπάνω προγραμματισμός, είναι αμφίβολο εάν θα τηρηθεί με απόλυτη συνέπεια...
Δεν πειράζει! Όλο και κάποιο παξιμάδι θα βρεθεί, όπως λεει ο Θηβαιος, μέχρι να ρυθμιστεί κι αυτό το ζήτημα. Καλή διάθεση να υπάρχει κι ας μη γκρινιάζουμε για ψύλλου πήδημα όπως λενε οι νεοφιλελε μνημονιακοι.
---------------------------------------------------------------------------------------
ΤΟ ΜΠΟΥΛΙΝΓΚ ΚΙ Η ΑΜΟΡΦΩΣΙΑ
"Να ξέρετε, πλέον όταν κάνουμε κριτική στην "πρώτη και κάτι φορά αριστερή" κυβέρνηση, η σωστή λέξη για αυτό που κάνουμε είναι bullying! Έτσι λέει η ΑΥΓΗ, έτσι λέει ο ραδιοσταθμός "Στο Κόκκινο", έτσι θα είναι λοιπόν", γράφει ο φίλος Βασίλης Βλάχος. Τι να σχολιάσεις; Το έχω ακούσει κι εγώ, αλλά το έχω διαβάσει κι εδώ μέσα. Η αμορφωσιά και η ασχετοσύνη αποκαλύπτεται πλήρως!
Παίρνουν μισθούς και πουλάνε μούρη, ως δημοσιογράφοι και σχολιαστές, αλλά αγνοούν πως όταν μιλάμε για μπούλινγκ αναφερόμαστε πάντα σε συστηματικές επιθέσεις (φραστικές ή και σωματικές) ομάδας ισχυρής, σε βάρος μεμονωμένου αδύναμου ατόμου.
Γιατί, αν ήξεραν, θα ήταν θρασύτατοι να λένε πως στη θέση του αδύναμου είναι η κυβέρνηση των Σταθάκηδων, των Τσακαλώτων, των Καμμένων και των Παππάδων, και ισχυρός είμαι εγώ ο άνεργος, η άλλη που πρόκειται να απολυθεί, ο συνταξιούχος που διαμαρτύρεται για τη σύνταξη που του πετσοκόβουν...
-----------------------------------------------------------------------------------------
Ο "αριστερός" αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, Δημήτρης Βίτσας, μπορεί να κάνει τον Γερμανό επί δέκα μέρες τώρα και να μη δίνει εξηγήσεις για τη στρατιωτική άσκηση ανακατάληψης εργοστασίου που "έχει καταληφθεί από ταραχοποιούς", αλλά η Ραχήλ Μακρή που ξέρει "τι παίζει" στην περιοχή της Κοζάνης, έρχεται να μας προβληματίσει στα σοβαρά.
Αν σκεφτούμε ότι σήμερα η κυβέρνηση Τσίπρα έστρεψε τα ΜΑΤ κατά των φοιτητών στο κέντρο της Αθήνας, τι να σχεδιάζει, άραγε, για την προστασία των επενδυτικών συμφερόντων στη μακρινή δυτική Μακεδονία;
---------------------------------------------------------------------------------------
Η ΑΠΕΛΠΙΣΙΑ ΚΑΙ Η ΑΝΑΛΓΗΣΙΑ
Στη πρώτη φωτογραφία, απελπισμένοι, εξω από τραπεζα, που περιμένουν το επίδομα του ΟΓΑ. Δεν το πήραν ούτε και σήμερα. Από βδομάδα και βλέπουμε... Στη δεύτερη, ευτυχισμένοι υπουργοι, κοινωνικά ανάλγητοι τύποι, που επιχαίρουν με τον πόνο που σκορπάνε καθημερινά σε όλο και περισσότερο κόσμο...
--------------------------------------------------------------------------------------
ΜΑΤ περικύκλωσαν και απαγόρευσαν πορεία φοιτητών στο κέντρο της Αθήνας
23/10/2015 15.49
Προγραμματισμένη για σήμερα ήταν η κινητοποίηση των φοιτητικών συλλόγων Πληροφορικής, Φυσικού, Μεταλλειολόγων και ΣΕΜΦΕ στην πρυτανεία στο κέντρο της ΑΘήνας λόγω της έλευσης του γάλλου Πρωθυπουργού, Φρανσουά Ολάντ. Αντιπροσωπεία από τους παραπάνω φοιτητικούς συλλόγους πήγε στην κεντρική είσοδο της πρυτανείας. Με εκπληξη άκουσαν πως η προεδρία της Δημοκρατίας και η ΓΑΔΑ απαγορεύει οποιαδήποτε κινητοποίηση στον γύρο χώρο. Όπως αναφέρουν οι ίδιοι οι φοιτητες, πήραν το πανό και καθώς κάνανε δύο βήματα προς την Κοραή, τα ΜΑΤ τους περικύκλωσαν ακαριαία. Τα ΜΑΤ εξώθησαν τους φοιτητές μέσα σε πέντε λεπτά από τον χώρο. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες οι φοιτητές ήταν περίπου 40 αλλά άλλοι τόσοι και περισσότεροι ήταν οι αστυνομικοί που τους εξώθησαν. Την εικόνα ενός αστυνομοκρατούμενου κέντρου περιέγραψαν οι φοιτητές με ΜΑΤ και κλούβες να βρίσκονται στον ευρύτερο χώρο.
---------------------------------------------------------------------------------------
Βρε, Δημήτρη Βίτσα, πέρασαν ήδη εννιά μέρες από τότε που τα στρατευμένα παιδιά μας εκπαιδεύτηκαν να τσακίζουν εργάτες σε κατειλημμένο εργοστάσιο. Δεν θα μας πεις τον λόγο που τα θέλετε γενίτσαρους; Μη βγάζουμε μόνοι μας συμπεράσματα και πεταχτούν τίποτα χουλιγκάνια του Ηγετίσκου και μας πουν λασπολόγους!
-----------------------------------------------------------------------------------------
Πορεία διαμαρτυρίας των αγροτών στην Κοζάνη
Σάββατο, 24 Οκτωβρίου 2015, 08:49
Κάλεσμα προς όλους αγρότες να δώσουν βροντερό παρών στην κινητοποίηση κατά των μέτρων που προωθεί η κυβέρνηση και προβλέπονται στο Μνημόνιο απευθύνει η Ε.Ν.Α Κοζάνης. Η διαμαρτυρία ορίστηκε για την Κυριακή 25 Οκτωβρίου, στις 09.30 το πρωί. Σημείο συνάντησης είναι το χωριό Βετέρο. Τα τρακτέρ θα κατευθυνθούν προς την περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.
---------------------------------------------------------------------------------------
Εντελως αδεια (!!!) τα κρατικα Ταμεια. Δεν καταβληθηκαν τα οικογενειακα επιδοματα και τα επιδοτηση σιτισης επειδη τα χρηματα πηγαν για την δοση του ΔΝΤ. Και νέο δανειο από το ΙΚΑ για τις συνταξεις του Νοεμβριου. Καταργειται (πρωτη φορα φετος) η προκαταβολη για το βοηθημα θερμανσης στις αδυναμες ομαδες του πληθυσμου, ενώ δεν εχουν καταβληθει τα περσινα, και θα υπαρχει δραματικος περιορισμος δικαιουχων.
---------------------------------------------------------------------------------------
ΕΝΦΙΑ 43.000 ευρω χαρατσι στο Χαμογελο του Παιδιου!
----------------------------------------------------------------------------------------
Παρεμβαση στην Εφημεριδα των Συντακτων. Η οικονομικη κριση και η ανεπαρκεια της κομμουνιστικης αριστερας. Γραφουν, Βασιλης Καλαματιανος πρωην μελος του Π.Γ. και της Κ.Ε. του ΚΚΕ, και, Γερασιμος Αραβανης, πρωην βουλευτης και μελος της Κ.Ε. του ΚΚΕ.
-------------------------------------------------------------------------------------
ΕΝΦΙΑ. Χωρις απαλλαγες για ευπαθεις κοινωνικες ομαδες.
---------------------------------------------------------------------------------------
Η αλυσιδα σουπερ μαρκετ ΜΕΤΡΟ θελει να αγορασει την αλυσιδα σουπερ μαρκετ ΒΕΡΟΠΟΥΛΟΣ. Ναυαγισε η αγορα των ΒΕΡΟΠΟΥΛΟΣ από τον ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗ.
---------------------------------------------------------------------------------------
Ινδονησία: 50 χρόνια από τη Μεγάλη Σφαγή
Αυτές τις μέρες άνοιξε τις πύλες της στη Φρανκφούρτη η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου. Φέτος τιμώμενο κράτος είναι η Ινδονησία. Η νησιωτική αυτή χώρα στη Νοτιοανατολική Ασία, με 255 εκατομμύρια κατοίκους, είναι η τέταρτη πολυπληθέστερη στον κόσμο. Σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, είναι η δέκατη μεγαλύτερη διεθνώς οικονομία. Οι μάλλον λίγοι, εκτός Ινδονησίας, γνώστες της ινδονησιακής λογοτεχνίας παραδέχονται ότι η χρυσή εποχή της ήταν από τη δεκαετία του 1950 ώς τα μέσα της δεκαετίας του 1960. Αν ρωτηθεί κάποιος από αυτούς τους λίγους γνώστες, θα αποδώσει τη σιγή που ακολούθησε επί τέσσερις σχεδόν δεκαετίες, στα «γεγονότα» του 1965-66.
Με αυτή την ουδέτερη λέξη περιγράφεται συχνά η φυσική εξόντωση των μελών και οπαδών του τρίτου μεγαλύτερου, τότε, Κομμουνιστικού Κόμματος στον κόσμο. Το γεγονός ότι το Κ.Κ. Ινδονησίας είχε καταγραφεί ως μαοϊκό συνέβαλε στην αδιαφορία (ακόμη και εντός του κομμουνιστικού κινήματος…) για τη Μεγάλη Σφαγή: από τον Οκτώβριο του 1965, μέσα σε ένα εξάμηνο, δολοφονήθηκαν μεθοδικά πάνω από ένα εκατομμύριο Ινδονήσιοι κομμουνιστές και «συμπαθούντες τον κομμουνισμό»… Η Μεγάλη Σφαγή συντελέστηκε βέβαια υπό την υψηλή εποπτεία των ΗΠΑ. Ακολούθησαν τα πέτρινα χρόνια της δικτατορίας του στρατηγού Σουχάρτο, μεγάλου φίλου της Δύσης, ώς το 1998.
Τον περασμένο Αύγουστο, σε μια αόριστη αλλά πρωτοφανή για τα ινδονησιακά δεδομένα αναφορά στο θέμα-ταμπού, ο πρόεδρος της Ινδονησίας Τζόκο Βιντόντο είπε ότι «πρέπει να διερευνηθούν οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο παρελθόν ώστε να εδραιωθεί η εθνική συμφιλίωση». Αυτό που ξέχασε να πει ο Ινδονήσιος πρόεδρος είναι ότι η κυβέρνησή του εξακολουθεί να διώκει άγρια, εντός και εκτός συνόρων, τους κομμουνιστές. Πράγματι, στα τέλη του περασμένου αιώνα το Κ.Κ. Ινδονησίας ανασυγκροτήθηκε από τα λιγοστά παλιά μέλη που είχαν επιζήσει της σφαγής και από μια νέα γενιά που σταδιακά ανακάλυπτε το σκοτεινό παρελθόν.
Όμως, το Κ.Κ. Ινδονησίας όχι μόνο παραμένει εκτός νόμου μέχρι σήμερα, αλλά τα μέλη του συλλαμβάνονται, βασανίζονται ή και «εξαφανίζονται» από τις κυβερνήσεις που διαδέχτηκαν τη δικτατορία. Το κυνηγητό συνεχίζεται και εκτός συνόρων, με τη βοήθεια της Ολλανδίας – αποικία της οποίας ήταν η Ινδονησία. Τα στελέχη του Κ.Κ. Ινδονησίας που έχουν καταφύγει εκεί, τώρα απειλούνται από τη «δημοκρατική» Ολλανδία, η οποία τους αντιμετωπίζει ως τρομοκράτες. Αλλά επειδή κατά τα άλλα η Ολλανδία είναι πολύ πολιτισμένη χώρα, μπορεί να επιχορηγήσει τη μετάφραση από τα ινδονησιακά κάποιου βιβλίου που θα διακριθεί στη Φρανκφούρτη και θα αναφέρεται στα «σκοτεινά γεγονότα του 1965»…
http://www.e-dromos.gr/indonhsia-50-xronia-apo-th-megalh-sfagh/
-----------------------------------------------------------------------------------------
«Ποτέ μην χαίρεσαι προκαταβολικά»…
Αυτή η συμβουλή απευθύνεται στους τζιχαντιστές του ‘Ισλαμικού κράτους’ που επιτέθηκαν με αντιαεροπορικό πύραυλο κατά του ελικοπτέρου του στρατού της Συρίας.
Το βίντεο ελήφθη από τζιχαντιστές και κυκλοφόρησε στα κοινωνικά δίκτυα στη Συρία. Σύμφωνα με το δημοσίευμα το ελικόπτερο είναι τύπου Mi-8. Στο βίντεο ακούγονται οι κραυγές χαράς των τζιχαντιστών και το «Αλλάχ Ακμπάρ», αλλά το ελικόπτερο δεν έπεσε… Το συγκεκριμένο ελικόπτερο είναι κατασκευασμένο να αντέχει σκληρές συγκρούσεις .
---------------------------------------------------------------------------------------
Αντικομμουνισμού συνέχεια
Posted on 24/10/2015 by kseeath
Η συνεχής εξάσκηση του αντιδραστικού καθεστώτος του Κιέβου στις πρακτικές της αναθεώρησης της ιστορίας και του πιο χυδαίου αντικομμουνισμού το βοηθάει να βελτιώνεται και να εξελίσσεται. Ενώ μέχρι σήμερα προέκρινε την καταστροφή των μνημείων της σοβιετικής περιόδου, στην περίπτωση ενός αγάλματος του Λένιν στην Οδησσό επέλεξε μια πιο ραφιναρισμένη αντιμετώπιση: το μετέτρεψε σε άγαλμα του Darth Vader, ενός ήρωα των ταινιών Star Wars.
Διάφορα αστικά ΜΜΕ το βρήκαν πολύ αστείο όλο αυτό. Το BBC σε πρόσχαρο τόνο μάς ενημερώνει πως «εργάτες και ντόπιοι κάτοικοι ζήτησαν να δοθεί νέο λουκ στο μνημείο του Λένιν», ενώ ο (προοδευτικός) Guardian ξεπετάει με μια κουβέντα την «αποκομμουνιστικοποίηση» που προωθείται στην Ουκρανία και αστειεύεται με τη «Δύναμη που ξυπνάει». Πράγματι, είναι ξεκαρδιστικό το ότι σε μια πόλη που τόσοι αντιφασίστες κάηκαν ζωντανοί από τα ναζιστικά αποβράσματα, τα οποία αποτέλεσαν την αιχμή του δόρατος του ιμπεριαλιστικού πραξικοπήματος των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καταστρέφονται τα σύμβολα της ιστορίας και της κληρονομιάς της. Είναι ξεκαρδιστικά τα αποτελέσματα της καταστολής ενάντια στους κομμουνιστές, τους αντιφασίστες αλλά και κάθε αντιπολιτευόμενο που έχει εξαπολύσει το καθεστώς.
Βέβαια τα αστικά ΜΜΕ από τη μεριά τους καλώς πράττουν. Πριν από μερικές μέρες είχαν εμφανιστεί και κάτι σοβιετικά σύμβολα στο Ντονμπάς που τους είχαν προκαλέσειανησυχία. Πλησιάζει κι αυτή η επέτειος της Οκτωβριανής Επανάστασης, στην οποία ο κύριος του αρχικού αγάλματος είχε παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο, που τους θυμίζει σκοτεινές εποχές που θα προτιμούσαν να ξεχάσουν. Χρέος μας να τους τις ξαναθυμίσουμε.
https://solidarityantifascistukraine.wordpress.com/2015/10/24/anticommunism_cont/
-----------------------------------------------------------------------------------------
Διορία δέκα ημερών για να βρει ισοδύναμα του εισιτηρίου των 5 ευρώ στα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων έχει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Με βάση τη συμφωνία με τους δανειστές, έως το τέλος Οκτωβρίου το υπουργείο θα πρέπει να αποφασίσει είτε να επαναφέρει το εισιτήριο των 5 ευρώ είτε να βρει άλλον τρόπο να αποδίδει κάθε χρόνο στα δημόσια νοσοκομεία ποσό ύψους 19 εκατ. ευρώ, όσο δηλαδή ήταν τα ετήσια έσοδα από το εισιτήριο.
Εν όψει των διαπραγματεύσεων με τους εκπροσώπους των θεσμών, το υπουργείο Υγείας δεν «ανοίγει τα χαρτιά του» στο συγκεκριμένο θέμα. Πάντως, πρόσφατες ιδέες που εκφράστηκαν για δημοσιονομικό αντιστάθμισμα από την αύξηση στις τιμές των εισιτηρίων στα μουσεία και στους αρχαιολογικούς χώρους δεν επιβεβαιώνονται από το υπουργείο Υγείας.
Υπενθυμίζεται ότι το εισιτήριο των 5 ευρώ καταργήθηκε αρχές Απριλίου 2015, προς υλοποίηση προεκλογικής δέσμευσης του ΣΥΡΙΖΑ. Πάντως, αντίστοιχη παρέμβαση –παρά τις αρχικές εξαγγελίες– δεν έγινε για το ένα ευρώ ανά συνταγή φαρμάκων υπέρ ΕΟΠΥΥ, το οποίο «αφαιρεί» από την τσέπη των ασφαλισμένων περίπου 60 εκατ. ευρώ τον χρόνο. Η «ιστορία» του εισιτηρίου των 5 ευρώ αρχίζει το 1991, όταν θεσμοθετήθηκε αμοιβή για εξέταστρα ύψους 1.000 δραχμών για τους προσερχομένους στα εξωτερικά ιατρεία. Με την υιοθέτηση του ευρώ στην Ελλάδα, οι 1.000 δραχμές έγιναν 3 ευρώ και το 2010 αυξήθηκαν σε 5 ευρώ. Από το 2010 έγινε επίσης πιο αυστηρή η είσπραξη του εισιτηρίου σε νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας.
Ο χρόνος πιέζει την κυβέρνηση και για τη ρύθμιση του ιδιοκτησιακού των φαρμακείων, αφού μεταξύ των 48 προαπαιτουμένων για την εκταμίευση της 1ης υποδόσης του δανείου είναι και η έκδοση κοινής υπουργικής απόφασης που θα δίνει τη δυνατότητα και σε μη φαρμακοποιούς να έχουν είτε εξ ολοκλήρου είτε την πλειοψηφία των μετοχών ενός φαρμακείου. Εξελίξεις για το θέμα αυτό αναμένεται να υπάρξουν εντός της εβδομάδας, οπότε και οι αρμόδιοι υπουργοί θα ενημερώσουν τους φαρμακοποιούς για τις τελικές ρυθμίσεις αυτής της απόφασης. Με βάση τη λίστα των πρώτων προαπαιτουμένων, το υπουργείο Υγείας θα πρέπει να προχωρήσει επίσης στην είσπραξη του claw back του 2015 για τις διαγνωστικές εξετάσεις και τις ιδιωτικές κλινικές και στην έκδοση νέας υπουργικής απόφασης για την τήρηση συνταγογραφικών οδηγιών από τους γιατρούς.
Τέλος, εκκρεμεί και η ανακοστολόγηση των διαγνωστικών εξετάσεων για την οποία επιμένουν οι δανειστές, με δεδομένη τη συνεχή «υπέρβαση» έως και 100% της σχετικής δαπάνης του ΕΟΠΥΥ που παρατηρείται από το 2013 έως και σήμερα. Η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ έχει υποβάλει τη δική της πρόταση, που εκτιμάται ότι θα μειώσει κατά 30% τις δαπάνες –την οποία, ωστόσο, δεν δέχονται οι εκπρόσωποι των παρόχων–, ενώ προτίθεται να προχωρήσει και στην ενίσχυση των κατευθυντηρίων οδηγιών για τη συνταγογράφηση εξετάσεων.
-----------------------------------------------------------------------------------------
Θηβαίο καλα το πας για να γίνεις πιο μισητός και πιο μαλάκας απο τον Σφακιανάκη...
--------------------------------------------------------------------------------------
Σήμερα η στήλη είναι κάτι παραπάνω από ενθουσιασμένη!
Πρώτον διότι εκείνα τα σύννεφα στις σχέσεις Ολαντ – Τσίπρα διαλύθηκαν. Οριστικά. Τι κι αν ο κ.Τσίπρας αποκαλούσε τον Γάλλο πρόεδρο «Ολαντρέου», καταγγέλλοντάς τον πριν από δυο χρόνια ότι όπως ο Γιώργος Παπανδρέου είχε αθετήσει τις «σοσιαλιστικές» του υποσχέσεις στην Ελλάδα, έτσι κι εκείνος, ο Ολάντ είχε αποδειχτεί αφερέγγυος απέναντι σε Γάλλους και Ευρωπαίους.
Δεύτερον διότι η Γαλλία είναι μια μεγάλη χώρα που αγαπά την ειρήνη. Οι πρόσφατες ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις της από τη Συρία μέχρι το Μάλι το αποδεικνύουν. Οι ηγέτες της, επίσης, αγαπούν το... λαό τους. Πράγμα που μπορεί να είναι ωφέλιμο και για τον δικό μας λαό. Απόδειξη, τόσο τα 10 εκατομμύρια των φτωχοποιημένων και κοινωνικά αποκλεισμένων στη Γαλλία – μια Ελλάδα δηλαδή – όσο και τα γκέτο του Παρισιού. Τρίτον διότι με την πολιτική που εφαρμόζεται (και) στην Γαλλία το αστικό σύστημα οδηγεί τους ανθρώπους να λατρεύουν τη δημοκρατία. Οι εκλογικές επιδόσεις της Λεπέν είναι αδιάψευστος μάρτυς. Τέταρτον διότι η Γαλλία είναι σίγουρο ότι θα μας βοηθήσει ώστε το θέμα του χρέους να διευθετηθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για τον ελληνικό λαό. Βέβαια εκείνο το χρέος της γαλλικής «Πεσινέ» προς το ελληνικό κράτος, όταν η καλή εταιρεία – σύμφωνα με την τότε αποικιοκρατική σύμβαση - κατανάλωνε το 10% όλης της ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας (!) πληρώνοντας ένα τίμημα συμβολικό, δεν γνωρίζουμε να καταβλήθηκε ποτέ. Φυσικά δεν υπάρχει λόγος να χαλάμε τις καρδιές μας μπλέκοντας μεταξύ τους άσχετα θέματα…
Πέμπτον – και σημαντικότερο - διότι δυο πράγματα είναι αυτά που παρηγορούν τη ψυχή, που βελτιώνουν την διάθεση και που τα έχουν κατά νου οι Έλληνες για να πορεύονται στα δύσκολα. Το ένα είναι η ύπαρξη του Αϊ-Βασίλη και το άλλο είναι εκείνο το «Ελλάς – Γαλλία – συμμαχία»… «Ελλάς – Γαλλία – συμμαχία»… λοιπόν. Και τώρα ερχόμαστε ξανά στη διαπίστωση ότι η ιστορία αυτής της αέναης τραγωδίας που βιώνει ο ελληνικός λαός και ο τόπος, ακόμα και στην περίπτωση που θα επαναλαμβανόταν ως φάρσα, θα ήταν μια κάποια «πρόοδος». Όμως εδώ δεν έχουμε καν κάτι τέτοιο. Δεν έχουμε καν την επανάληψη της Ιστορίας ως φάρσα. Εδώ έχουμε την ίδια Ιστορία να συνεχίζεται ως αέναο δράμα, με το ένα τραγικό της κεφάλαιο να διαδέχεται το άλλο. Για να δώσουμε ένα παράδειγμα, ας πάμε το ρολόι του χρόνου δυο αιώνες πίσω. Από τον 21ο αιώνα στα τέλη του 19ου. Στα 1887. Τότε, παραμονές του «δυστυχώς επτωχεύσαμεν», ο Χαρίλαος Τρικούπης διαπραγματευόταν για λογαριασμό της εγχώριας πλουτοκρατίας ένα νέο δάνειο με τους (ίδιους πάντα) «συμμάχους» και «φίλους».
Τελικά, το δάνειο ορίστηκε στο ονομαστικό ποσό των 135 εκατομμυρίων γαλλικών φράγκων, από το οποίο, όμως, το πραγματικό ποσό που συμφωνήθηκε να εκταμιευτεί από τους πιστωτές μας - μετά τις κρατήσεις, τις εγγυήσεις και τις προπληρωμές τόκων - δεν ξεπερνούσε τα… 90 εκατομμύρια φράγκα. Τί έγινε, όμως, με τα υπόλοιπα; Πού πήγαν τα λεφτά του δανείου; Η μερίδα του λέοντος (κατά τον Ανδρεάδη τα 32 εκατομμύρια, κατά άλλους τα 52 εκατομμύρια του δανείου) καταβλήθηκε στους τραπεζίτες για την εξόφληση παλιότερων δανείων (σσ: είναι αυτό που σήμερα το έχουν βαφτίσει «ανακεφαλαιοποίηση»)... Επίσης, ένα επιπλέον ποσό ύψους 13 εκατομμυρίων «πέταξε» για την ικανοποίηση παλιότερων οφειλών σε ξένους τοκογλύφους... Από το δάνειο, επομένως, των 135 εκατομμυρίων δεν είχαν πια απομείνει παρά μόνο 25 εκατομμύρια…
Και εδώ έρχεται το «καλύτερο»: Επειδή ουδείς δανείζει ή «στηρίζει» (και τότε και τώρα και πάντα) χωρίς «ανταλλάγματα», για την εκχώρηση του δανείου που «πέτυχε» τότε ο Τρικούπης, για τα 25 εκατομμύρια που είχαν δηλαδή απομείνει από το δάνειο των 135 εκατομμυρίων, ο ελληνικός λαός υποχρεώθηκε να επωμιστεί νέα βάρη ύψους… 26 εκατομμυρίων! Τόσο κόστιζαν - 26 εκατομμύρια φράγκα – τα τρία θωρηκτά και τα κανόνια που παρήγγειλε η κυβέρνηση Τρικούπη (σε γαλλικές, φυσικά, εταιρείες) και που δεσμεύτηκε να αγοράσει από τους δανειστές για να της δώσουν τη «στήριξή τους»! Αυτή ήταν η «βοήθεια» πριν από εκατόν τριάντα χρόνια των «συμμάχων» και «φίλων» μας προς την Ελλάδα. Έτσι τις έκανε τις «δουλειές» της η εγχώρια ολιγαρχία με τις ξένες φίλες της. Αυτά τότε… Σήμερα, άλλωστε, οι Γάλλοι δεν μας ζητούν να αγοράσουμε θωρηκτά. Αντίθετα για κάτι φρεγάτες (έξι τον αριθμό) γίνεται λόγος τα τελευταία χρόνια. Και φυσικά η εταιρεία τους η «Souez», δεν κάνει μπίσνες με όπλα. Με το νεράκι (και με τις μετοχές τις ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ) κάνει μπίσνες…
Νίκος Μπογιόπουλος
-----------------------------------------------------------------------------------------
Ο «πλασιέ» Ολάντ και τα αρπακτικά… Την ώρα της ανάκρουσης του Ύμνου εις την Ελευθερία... οι γαλλικές εφημερίδες έβγαιναν στην κυκλοφορία με τίτλους: "Η Ελλάδα βρίσκεται προς πώληση"! 70 μεγαλοεπιχειρηματίες «αποβιβάστηκαν» στην Αθήνα διεκδικώντας «φιλέτα» από το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων… Με «πλασιέ» τους: Τον Ολάντ!!!
Στοχος τους. ΕΥΔΑΠ-ΕΥΔΑΘ-ΤΡΑΙΝΟΣΕ-ΟΛΠ-ΟΛΘ-ΔΙΟΔΙΑ-ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΟΙ
-----------------------------------------------------------------------------------------
ΠΡΕΤΟΡΙΑ.-- Χιλιάδες Νοτιοαφρικανοί φοιτητές κλιμάκωσαν χτες τις διαμαρτυρίες τους για τα σχέδια της κυβέρνησης του Προέδρου, Τζέικομπ Ζούμα, να αυξήσει το 2016 τα δίδακτρα κατά 6,5%, στήνοντας οδοφράγματα έξω από κυβερνητικό μέγαρο. Οι αστυνομικοί απάντησαν με δακρυγόνα και υδροβόλα, επιχειρώντας να διαλύσουν τις συγκεντρώσεις νεαρών διαδηλωτών, ώρες προτού αντιπροσωπεία των τελευταίων συναντήσει τον Πρόεδρο της χώρας, σε μια προσπάθεια εξεύρεσης λύσης στο πρόβλημα. Τελικά, ο Πρόεδρος ανακοίνωσε ότι δε θα υπάρξουν αυξήσεις για το 2016.
ΚΑΪΡΟ.-- Εκρηξη βόμβας στην άκρη δρόμου στην πόλη Ελ Αρίς της βόρειας επαρχίας Σινά της Αιγύπτου είχε χτες το μεσημέρι ως αποτέλεσμα το θάνατο ενός αξιωματικού της αστυνομίας και τον τραυματισμό τριών νεαρών αστυνομικών. Η αστυνομία στρέφει τις υποψίες της σε παρακλάδι των τζιχαντοφασιστών του «Ισλαμοφασιστικού Κράτους» στην Αίγυπτο.
ΣΑΝΑΑ.-- Σκληρές συγκρούσεις ανάμεσα σε ισλαμοφασιστικές σουνιτικες ομάδες ενόπλων πιστων στην δοσιλογη κατοχικη κυβερνηση των αποικιοκρατων που βρισκεται στη Σαουδικη Αραβια και πολιτοφυλακές Σιιτών Χούτι σημειώθηκαν το τελευταίο διήμερο στη δυτική πόλη της Υεμένης, Τάιζ, με αποτέλεσμα το θάνατο πάνω από 70 ατόμων και από τις δύο πλευρές και τον τραυματισμό άλλων 100.
ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ.-- Εκπρόσωπος της σουηδικής αστυνομίας δήλωσε πως ο 21χρονος που σκότωσε με ξίφος ένα δάσκαλο και ένα μαθητή την Πέμπτη, σε δημοτικό σχολείο της πόλης Τρολχάταν, είχε ρατσιστικά κίνητρα, καθώς στο σπίτι του βρέθηκε φιλοναζιστικό υλικό. Συμφωνα νε τις ερευνες της αστυνομιας κυνηγουσε να σκοτωσει μονο τους εγχρωμους μαθητες.
ΑΜΠΟΥΤΖΑ.-- Διπλή βομβιστική επίθεση από τζιχαντοφασιστες της «Μπόκο Χαράμ» στην πόλη Μαϊντουγκούρι της βορειοανατολικής Νιγηρίας, σε τζαμί κατάμεστο από κόσμο, είχε χτες ως αποτέλεσμα το θάνατο τουλάχιστον 18 ανθρώπων.
ΑΣΓΚΑΜΠΑΤ.-- Οι ηγέτες Ιαπωνίας και Τουρκμενιστάν υπέγραψαν συμφωνίες συνολικής αξίας 18 δισ. δολαρίων, σε τομείς όπως η χημική βιομηχανία και η κατασκευή σταθμών παραγωγής ενέργειας. Το Τουρκμενιστάν διαθέτει από τα μεγαλύτερα αποθέματα φυσικού αερίου στον κόσμο και είναι σημαντικός προμηθευτής της Κίνας. Οι συμφωνίες υπογράφτηκαν στο πλαίσιο πολυήμερης περιοδείας του Ιάπωνα πρωθυπουργού, Σίνζο Αμπε, σε χώρες της Κεντρικής Ασίας.
TAΪΠΕΪ.-- Αντιμέτωπη με το ενδεχόμενο να πρέπει να καλύψει το κόστος μιας έκτακτης προσγείωσης είναι η νεαρή γυναίκα από την Ταϊβάν, που την περασμένη βδομάδα γέννησε στη διάρκεια πτήσης των Κινεζικών Αερογραμμών από Ταϊπέι προς Λος Αντζελες. Ο πιλότος προσγειώθηκε στην Αλάσκα για να μεταφερθούν σε νοσοκομείο μητέρα και παιδί. Σύμφωνα με το «Ασοσιέτεντ Πρες», εκπρόσωποι της εταιρείας και των ταϊβανέζικων αρχών ισχυρίζονται ότι η γυναίκα επιδίωξε να γεννήσει την ώρα της πτήσης (είχε μπει στο μήνα της, ενώ στο αεροδρόμιο δήλωσε ότι ήταν έγκυος βδομάδων αντι να πει ότι ηταν στην ωρα της), για να αποκτήσει το παιδί της αμερικανική υπηκοότητα.
---------------------------------------------------------------------------------------
ΙΣΡΑΗΛΙΝΟΙ ΣΤΗΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ Ασταμάτητες οι συγκρούσεις με τις σιωναζιστικες κατοχικές δυνάμεις
TEΛ ΑΒΙΒ - ΡΑΜΑΛΑ.-- Δεκάδες Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν χτες και συνελήφθησαν σε συγκρούσεις με τις ισραηλινές σιωναζιστικες κατοχικές αρχές στα κατεχόμενα εδάφη της Δυτικής Οχθης, σε μια μέρα που ορίστηκε «Μέρα Οργής» απέναντι στον κλοιό της στυγνής κατοχής και βίας. Οι πιο βίαιες συγκρούσεις σημειώθηκαν στη βόρεια είσοδο της Χεβρώνας στη Δυτική Οχθη, όπου εκατοντάδες νεαροί Παλαιστίνιοι άρχισαν να πετούν πέτρες στον σιωναζιστικο ισραηλινό στρατό και να στήνουν πύρινα οδοφράγματα. Οι κατοχικές δυνάμεις απάντησαν με βροχή δακρυγόνων, τραυματίζοντας τρεις Παλαιστίνιους με αληθινές σφαίρες και άλλους δύο με σφαίρες καουτσούκ. Επιπλέον, τραυμάτισαν δεκάδες άλλους, ανάμεσά τους και ένα 13χρονο αγόρι. Συγκρούσεις ανάμεσα σε νεαρούς Παλαιστίνιους και σιωναζιστικα στρατεύματα κατοχής σημειώθηκαν ακόμη στη Ραμάλα και τη Βηθλεέμ. Το ίδιο 24ωρο, δεν έλειψαν και οι μεμονωμένες επιθέσεις. Μεταξύ άλλων ένας Εβραίος έποικος επιτέθηκε σε έναν Παλαιστίνιο έφηβο που μάζευε ελιές σε ελαιώνα κοντά στη Τζενίν, και ένας Παλαιστίνιος μαχαίρωσε και τραυμάτισε ισραηλινό στρατιώτη στη Δυτική Οχθη προτού τραυματιστεί και ο ίδιος από πυρά Ισραηλινών στρατιωτών. Παράλληλα, υπό τις ασφυκτικές πιέσεις διεθνών αξιωματούχων, οι ισραηλινοί επέτρεψαν για πρώτη φορά μετά από μέρες, σε όλους τους μουσουλμάνους προσκυνητές κάθε ηλικίας να εισέλθουν στο τέμενος Αλ Ακσα της Ιερουσαλήμ για να συμμετάσχουν στην προσευχή της Παρασκευής. Εως προχτές απαγόρευαν την είσοδο Παλαιστινίων μέχρι 40 ετών. Οι χτεσινές συγκρούσεις σημειώθηκαν ένα 24ωρο πριν από την πραγματοποίηση (το αργότερο έως σήμερα το μεσημέρι) της συνάντησης του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Τζον Κέρι, με τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο, Μαχμούτ Αμπάς, και τον Ιορδανό μονάρχη, Αμπντάλα Β', στο Αμμάν της Ιορδανίας, στο πλαίσιο επαφών που έχει ξεκινήσει ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ με στόχο την εκτόνωση της επικίνδυνης έντασης στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη.
---------------------------------------------------------------------------------------
ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ Αύριο προεδρικές και άλλες κάλπες
ΜΠΟΥΕΝΟΣ ΑΪΡΕΣ.-- Αύριο πραγματοποιούνται στην Αργεντινή εκλογές σε διάφορα επίπεδα, με τον τόνο να δίνουν οι προεδρικές εκλογές και η αντιπαράθεση που αναπτύσσεται ανάμεσα στους κεντρικούς υποψηφίους. Επίσης, πραγματοποιούνται βουλευτικές εκλογές για την εκλογή 130 βουλευτών και 24 από τους 72 γερουσιαστές (διαδικασία που προβλέπεται στο Σύνταγμα της χώρας), ενώ επίσης εκλέγονται και 11 από τα 24 περιφερειακά συμβούλια (στα υπόλοιπα είτε έχουν γίνει, είτε θα γίνουν εκλογές σε άλλη στιγμή). Για τις αυριανές καλούνται στις κάλπες γύρω στα 32 εκατομμύρια ψηφοφόροι, ενώ οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δίνουν καθαρό προβάδισμα με ποσοστό γύρω στο 40% στον κυβερνητικό υποψήφιο, Ντανιέλ Σιόλι, πρώην κυβερνήτη της επαρχίας του Μπουένος Αϊρες, επιχειρηματία και οπαδό του Περονισμού, με το Μέτωπο για τη Νίκη, που είναι συνασπισμός όπου συμμετέχουν κεντροαριστερά κόμματα, κεντρώα και το ΚΚ Αργεντινής. Ο Σιόλι υποσχέθηκε να μειώσει τη φορολογία για τα λαϊκά στρώματα και ότι θα στηρίξει τη μεσαία τάξη, συνεχίζοντας ουσιαστικά τη σοσιαλδημοκρατικού τύπου διαχείριση που εφάρμοσαν οι Κίρσνερ (αρχικά ο Νέστορ από το 2001 και μετέπειτα η γυναίκα του Κριστίνα). Ακολουθεί ο κεντροδεξιός συνασπισμός «Αλλάζουμε» με τον Μαουρίσιο Μάκρι, δήμαρχο του Μπουένος Αϊρες, με ποσοστό γύρω στο 33%, η συμμαχία Νέα Προοπτική με τον Σέρχιο Μάσσα, που έφυγε από την παράταξη της Κίρσνερ, με 20,5%, το σοσιαλδημοκρατικό μέτωπο Προοδευτικοί με την Μαργαρίτα Στόλμπιζερ και το Μέτωπο της Αριστεράς και των Εργαζομένων (συμμαχία τροτσκιστικών και εξωκοινοβουλευτικών οργανώσεων) με τον Νικολάς ντε Κάνιο, με τους δύο τελευταίους σχηματισμούς να καταγράφουν στις μετρήσεις 3-5%. Αν κανένας σχηματισμός δεν πάρει τουλάχιστον 45% με 10% διαφορά από το δεύτερο, στις 22 του Νοέμβρη θα διεξαχθεί δεύτερος γύρος εκλογών.
----------------------------------------------------------------------------------------
Το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων ΦΑΡΣ μετέδωσε ότι ο Ιρανός Αμπντολάχ Μπαγκέρι Νιακάρι, που διετέλεσε κατά το παρελθόν σωματοφύλακας του Ιρανού πρώην Προέδρου, Μαχμούτ Αχμαντινετζάντ, σκοτώθηκε ενώ πολεμούσε τζιχαντιστές στο Χαλέπι της Συρίας.