Τετάρτη 28 Οκτωβρίου 2015

Τεταρτη 28 Οκτωβριου 2015


ΣΥΡΙΖΑ: "Η 28η Οκτωβρίου φανερώνει τη δύναμη του λαού να δίνει νικηφόρες λύσεις"
...και την ανικανότητα του κάθε τυχάρπαστου εξουσιολάγνου κωλόπαιδου να τις εφαρμόσει. Είπαμε ΟΧΙ ρε μαλάκα! ΟΧΙ.
-----------------------------------------------------------------------------------------
"Όποιος κοιμάται πατριώτης, ξυπνάει εθνικιστής". Γράφεται και λέγεται κάθε τρεις και λίγο, αλλά αν πράγματι το σκεφτούμε στα σοβαρά, μάλλον ως ύβρη θα πρέπει να το αντιμετωπίσουμε:
- Προς τους/τις επαναστάτες/τριες του 1871, που όταν η αστική κυβέρνηση του Θιέρσου συνθηκολόγησε με τους Πρώσους εισβολείς, πήραν στα χέρια τους την άμυνα του Παρισιού και με το σύνθημα "Πατριώτες στα όπλα!" συγκρότησαν την Κομμούνα.
-Προς τους/τις αγωνιστές/ίστριες του ΕΑΜ, της ΕΠΟΝ και του ΕΛΑΣ, που με το "Εμπρός ΕΛΑΣ, για την Ελλάδα, το δίκιο και τη λευτεριά!", αμφισβήτησαν την αστική ταξική κυριαρχία, αγωνιζόμενοι/ες για τη Λαοκρατία.
- Προς τόσα και τόσα κινήματα που εμπνεύστηκαν από το σύνθημα του Τσε Γκεβάρα "Patria o muerte!" (Πατρίδα ή θάνατος!), μετατρέποντας αντιδικτατορικές, εθνικοαπελευθερωτικές και αντιιμπεριαλιστικές επαναστάσεις σε επαναστάσεις κοινωνικές.
Σχολιο.- Άλλωστε ο εθνικιστής δεν είναι, δεν μπορεί να είναι πατριώτης. Τυλίγει το μικροσκοπικό εγώ του με τα σύμβολα της χώρας του, ώστε να πείσει τον εαυτό του και τους γύρω του ότι την αγαπάει. Ενώ στην πραγματικότητα δεν μπορεί να αγαπήσει ούτε τον εαυτό του. Ένα ένστικτο αυτοσυντήρησης και μόνον τον κρατάει. Και επειδή δεν μπορεί να αγαπήσει, όπως είναι λογικό, μισεί. Μισεί απροκάλυπτα τους "ιστορικούς" εχθρούς της πατρίδας του, ώστε να παρουσιάσει αυτό του το μίσος σαν επιπλέον "αγάπη" για την πατρίδα του, σαν πατριωτισμό! Όχι, ο πατριώτης είναι πατριώτης και ο εθνικιστής είναι εθνικιστής, δεν διασταυρώνονται οι δρόμοι τους ποτέ και πουθενά!
-------------------------------------------------------------------------------------
θυμήθηκα τη στάση των επαναστατών του 1871 απέναντι στη γερμανική απειλή κατά του Παρισιού. που αποτέλεσε και την αφορμή για την Κομμούνα. "Εάν οι αστοί είχαν να διαλέξουν ανάμεσα στις μάχες των επαναστατών κατά του κράτους και στους Πρώσους εισβολείς στη Γαλλία, ασφαλώς θα επέλεγαν τους δεύτερους... Μόνο οι εργάτες των πόλεων μπορούν τώρα, ως εμπροσθοφυλακή του κινήματος, να σώσουν τη Γαλλία... Είναι απαραίτητο να ειπωθεί στους αγρότες ότι πρέπει να εξοπλιστούν, να οργανώσουν αντάρτικες μονάδες εθελοντών και να επιτεθούν στους Πρώσους". Μιχαήλ Μπακούνιν "Γενικά προβλήματα της Κοινωνικής Επανάστασης". Μήπως ήταν και ο Μπακούνιν εθνικιστής; Άσε που δεν ήταν καν Γάλλος!
Σχολιο.- Παραγνωρίζουν ότι καθετί εμπεριέχει αντιφάσεις. Όπως ο διεθνισμός μπορεί να εκτραπεί σε αστικό κοσμοπολιτισμό και ισοπέδωση των λαών προς όφελος του διεθνούς μεγάλου κεφαλαίου, έτσι και ο πατριωτισμός μπορεί να εκτραπεί σε εθνικισμό και σοβινισμό. Κατά συνέπεια, όπως παραμένουμε διεθνιστές χωρίς να γινόμαστε κοσμοπολίτες (με την έννοια των παραπανω), έτσι παραμένουμε και πατριώτες, χωρίς να γινόμαστε εθνικιστές.
----------------------------------------------------------------------------------------
Τράγκας: "Οι αριστεροί έκαναν θηριωδίες και μετά και οι δεξιοί έκαναν θηριωδίες" Οχι Γιώργη μου, θηριωδίες έκανε γνωστός καταδότης και μαυραγορίτης στην Κουμουνδούρου, που δήλωνε γυναικολόγος, αλλά έκανε πολυκατοικία στη κατοχή. Ο Γιάννης. Ο πατέρας σου. Εντάξει?
----------------------------------------------------------------------------------------
«Hμέρα υπερηφάνειας για το σθένος και τη δύναμη ψυχής που επέδειξε ο ελληνισμός» (ανεξαρτητοι ελληνες) ΑΝΕΓΚΕΦΑΛΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΤΣΟΛΙΑΔΕΣ!
----------------------------------------------------------------------------------------
12 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΚΑΙ 28 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ
Όπως συνηθίζεται τα τελευταία χρόνια, άνοιξε και πάλι αυτές τις μέρες η συζήτηση ως προς το γιατί έχει ανακηρυχθεί εθνική γιορτή η επέτειος της εισόδου της Ελλάδας στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, η 28η Οκτωβρίου, και όχι η 12η Οκτωβρίου, που συμβολικά θα μπορούσε να θεωρηθεί μέρα εξόδου της απ' αυτόν. Εξάλλου, όπως τονίζεται, στις άλλες χώρες που είχαν κατακτηθεί από τον φασιστικό Άξονα η μέρα της απελευθέρωσής τους γιορτάζεται. Πολύ συχνά ακούμε και διαβάζουμε ότι η καθιέρωση της 28ης Οκτωβρίου έγινε από το μεταπολεμικό καθεστώς για να συνδεθεί με το "ΟΧΙ" του δικτάτορα Μεταξά, ενώ αν είχε καθιερωθεί η 12η Οκτωβρίου αναγκαστικά θα έπρεπε να γίνεται αναφορά στους αγώνες της Εθνικής Αντίστασης, κορμό της οποίας αποτέλεσε το ΕΑΜ. Χωρίς να αμφιβάλλω για τις σκοπιμότητες του μεταπολεμικού καθεστώτος, επισημαίνω ότι η 28η Οκτωβρίου γιορτάστηκε για πρώτη φορά ήδη το 1941 στην κατεχόμενη Αθήνα, με διαδήλωση που οργάνωσαν οι κομμουνιστές φοιτητές και διαλύθηκε από τους Ιταλούς. Εκείνη τη μέρα ακούστηκε πρώτη φορά και το σύνθημα "Λευτεριά στο λαό, θάνατος στο φασισμό!". Γιορταζόταν και τα επόμενα χρόνια της Κατοχής, με πρωτοβουλία του ΕΑΜ, και συνήθως ο γιορτασμός της συνοδευόταν από συγκρούσεις με τους κατακτητές. Η αναγνώρισή της ως εθνικής επετείου από το εαμικό κίνημα σχετίζεται με την αντίσταση του ελληνικού λαού στην επίθεση της φασιστικής Ιταλίας και την απώθηση των εισβολέων έξω από το ελληνικό έδαφος, που υπήρξε και η πρώτη νίκη ενός λαού στον πόλεμο κατά του φασιστικού Άξονα. Το κίνημα της Εθνικής Αντίστασης εμφανίστηκε, άλλωστε, ως συνέχεια αυτού του αγώνα, αναφερόμενο στο "ΟΧΙ" που είπε και συνέχισε να λέει και κατά την Κατοχή, ο λαός. Δεν είναι τυχαίο το ότι για συμβολικούς λόγους η 28η Οκτωβρίου 1946 επιλέχθηκε ως η μέρα ανακοίνωσης της συγκρότησης του Αρχηγείου του αντάρτικου στρατού που δυο μήνες μετά θα ονομαζόταν Δημοκρατικός Στρατός της Ελλάδας (ΔΣΕ). Αν η 12η Οκτωβρίου "δεν βόλευε" το καθεστώς, το ίδιο ισχύει και για την Αριστερά. Η ανακήρυξή της σε εθνική γιορτή θα θύμιζε τους όρους υπό τους οποίους πραγματοποιήθηκε η Απελευθέρωση, μετά από τις συμφωνίες Λιβάνου και Καζέρτας. Επιπλέον, η Αριστερά έλεγε πάντα πως ο ένοπλος αγώνας δεν σταμάτησε στις 12 Οκτωβρίου 1944. Συνεχίστηκε τον Δεκέμβρη και έληξε -προσωρινά- με τη Συμφωνία της Βάρκιζας, τον Φεβρουάριο 1945, για να ξαναρχίσει με το νέο αντάρτικο του ΔΣΕ.
----------------------------------------------------------------------------------------
Και μην ξεχάσουμε, όλοι σήμερα να βάλουμε μια Γερμανική σημαία στο μπαλκόνι μας
-----------------------------------------------------------------------------------------
Από τις τάξεις αυτού, του φασιστικού και δολοφονικού μεταξικού καθεστώτος, από τις τάξεις εκείνων που διόρισαν πρωθυπουργό τον Μεταξά το 1936, τους απόντες από το μεγαλειώδες «Όχι» του ελληνικού λαού στα βουνά, στις πόλεις και στα χωριά, βγήκαν οι δοσίλογοι, οι γερμανοτσολιάδες και οι ταγματασφαλίτες. Αυτοί που όταν ο ελληνικός λαός πολεμούσε και απελευθέρωνε τη χώρα από τους κατακτητές, εκείνοι έδιναν τον παρακάτω όρκο: «Ορκίζομαι εις τον Θεόν τον άγιον τούτον όρκον, ότι θα υπακούω απολύτως ΕΙΣ ΤΑΣ ΔΙΑΤΑΓΑΣ ΤΟΥ ΑΝΩΤΑΤΟΥ ΑΡΧΗΓΟΥ ΤΟΥ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΑΔΟΛΦΟΥ ΧΙΤΛΕΡ. Θα εκτελώ πιστώς απάσας τας ανατεθεισομένας μοι υπηρεσίας και θα υπακούω άνευ όρων εις τας διαταγάς των ανωτέρων μου. Γνωρίζω καλώς, ότι διά μίαν αντίρρησιν εναντίον των υποχρεώσεών μου, τας οποίας διά του παρόντος αναλαμβάνω, θέλω τιμωρηθή ΠΑΡΑ ΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ ΝΟΜΩΝ». (Ο Όρκος των Ταγμάτων Ασφαλείας)…
Αντίθετα, οι πραγματικοί πατριώτες, αυτοί που μαζί με τη συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού έδωσαν τον αγώνα για το ψωμί, την τιμή και τη λευτεριά του λαού, ήταν οι άλλοι. Και οι όρκοι τους ήταν αυτοί: «Εγώ, παιδί του Ελληνικού Λαού, ορκίζομαι ν’ αγωνιστώ πιστά στις τάξεις του ΕΛΑΣ για το διώξιμο του εχθρού από τον τόπο μας, για τις ελευθερίες του Λαού μας, κι ακόμα, να είμαι πιστός και άγρυπνος φρουρός προστασίας στην περιουσία και το βιός του αγρότη. Δέχομαι προκαταβολικά και την ποινή του θανάτου αν ατιμάσω την ιδιότητά μου ως πολεμιστής του Έθνους και του λαού και υπόσχομαι να δοξάσω και να τιμήσω το όπλο που κρατώ και να μην το παραδώσω εάν δεν ξεσκλαβωθεί η Πατρίδα μου και δεν γίνει ο Λαός νοικοκύρης στον τόπο του». (Ο Όρκος της πρώτης αντάρτικης ομάδας του ΕΛΑΣ στη Ρούμελη που έγραψε ο Άρης Βελουχιώτης και δόθηκε το 1942 στη Γραμμένη Οξιά). «Ορκίζομαι στον Ελληνικό Λαό και τη συνείδησή μου, ότι θ’ αγωνισθώ έως την τελευταία σταγόνα του αίματός μου για την πλήρη απελευθέρωση της Ελλάδας από τον ξένο ζυγό. Ότι θα αγωνιστώ για την περιφρούρηση των συμφερόντων του Ελληνικού Λαού και την αποκατάσταση και κατοχύρωση των ελευθεριών και όλων των κυριαρχικών δικαιωμάτων του. Για τον σκοπό αυτό θα εκτελώ ευσυνείδητα και πειθαρχικά τις εντολές και οδηγίες των ανωτέρων μου οργάνων και θ’ αποφεύγω κάθε πράξη που θα με ατιμάζη σαν άτομο και σαν αγωνιστή του Εργαζόμενου Ελληνικού Λαού». (Ο Όρκος του Ελασσίτη, όπως δημοσιεύτηκε στον «Απελευθερωτή», όργανο της ΚΕ του ΕΛΑΣ, Αθήνα 27 Απριλίου 1943)
Αυτοί ήταν οι πατριώτες που είπαν το «Όχι» στην Κατοχή. Αυτοί, οι κυνηγημένοι από το καθεστώς Μεταξά πριν τον πόλεμο, οι κυνηγημένοι ΕΑΜίτες από το μετά Βάρκιζα και από το μετεμφυλιακό καθεστώς. Αυτοί ήταν που όταν χρειάστηκε έδειξαν το πώς οι πατριώτες αγαπούν την Ελλάδα. Όπως ακριβώς το είχε πει ο Μπελογιάννης στους στρατοδίκες του: «Με την καρδιά τους και με το αίμα τους».
-----------------------------------------------------------------------------------------
Μια φορά κι έναν καιρό, ήταν ένας άνθρωπος που η ψυχή του ήταν γεμάτη καλοσύνη. Όταν πέθανε, όλοι υπέθεσαν ότι θα πήγαινε κατευθείαν στον Παράδεισο, αφού θεώρησαν ότι ήταν η μόνη επιλογή για έναν καλό άνθρωπο σαν κι αυτόν. Και πράγματι εκεί πήγε. Εκείνο τον καιρό όμως, ο Παράδεισος δεν ήταν καθόλου οργανωμένος και δεν λειτουργούσε στη εντέλεια. Η γραμματεία ήταν ανεπαρκής, και η κοπέλα που τον υποδέχτηκε έριξε μια βιαστική ματιά στην λίστα με τα ονόματα που είχε μπροστά της. Δεν βρήκε το όνομά του, οπότε τον έστειλε κατευθείαν στην Κόλαση. Στην Κόλαση κανείς δεν ελέγχει ποιος μπαίνει. Ο άνδρας πήγε και παρέμεινε στην Κόλαση … Μερικές μέρες αργότερα, ο Εωσφόρος όρμησε από τις πύλες του Παραδείσου, για να ζητήσει εξηγήσεις από τον Άγιο Πέτρο. «Αυτό που κάνατε ήταν απαράδεκτο!» είπε. Ο Άγιος Πέτρος ρώτησε τον Εωσφόρο γιατί ήταν τόσο θυμωμένος, και ο οργισμένος Εωσφόρος του απάντησε: «Στείλατε αυτόν τον άνθρωπο κάτω στην Κόλαση, και αυτός με υπονομεύει διαρκώς! Από την αρχή που ήρθε, ενδιαφερόταν για τους άλλους ανθρώπους, τους άκουγε και τους μιλούσε με αγάπη. Η κατάσταση άλλαξε στην Κόλαση. Τώρα όλοι μοιράζονται μεταξύ τους τα συναισθήματά τους, αγκαλιάζονται και ενδιαφέρονται ο ένας για τον άλλον. Όμως στην Κόλαση δεν πρέπει να είναι έτσι! Πάρτε τον πίσω στον Παράδεισο!». Ζήσε τη ζωή σου με τόση αγάπη στην καρδιά σου, ώστε ακόμα και αν βρεθείς σε κάποια "κόλαση", να την μεταβάλεις σε κομάτι του Παραδείσου!...
-----------------------------------------------------------------------------------------
ΤΣΑΜΗΔΕΣ ΚΑΙ ‘40
29 Σεπτεμβρίου 1943: Η εκτέλεση των Προκρίτων της Παραμυθιάς απο τους Τσαμηδες
Το κείμενο που ακολουθεί δημοσιεύθηκε στις 23 Σεπτεμβρίου 1993 στον Οικονομικό Ταχυδρόμο ως απότιση φόρου τιμής για τη συμπλήρωση 50 χρόνων από το φοβερό έγκλημα.
Επειδή εσχάτως άρχισε μετ' επιτάσεως να ανακινείται το θέμα των Τσιάμηδων και της Τσιαμουριάς από μέρους του καθεστώτος Σαλί Μπερίσα (και όχι μόνον), κρίνουμε σκόπιμο προοιμιακά να δώσουμε συνοπτικά το «ιστορικό» των Τσιάμηδων και της Τσιαμουριάς. Ο τελευταίος αυτός όρος, κατά την Τουρκοκρατία, υποδήλωνε την περιοχή της αρχαίας Θεσπρωτίας (όχι του νυν νομού Θεσπρωτίας). Η περιοχή αυτή εκτεινόταν προς Νότον μέχρι των εκβολών του Αχέροντα, προς Βορράν μέχρι Βουθρωτού και προς Ανατολάς μέχρι των υπωρειών του όρους Τόμαρος (Ολύτσικας). Οι κάτοικοι της περιοχής παλαιόθεν μετείχαν όλων των περιπετειών του Ελληνισμού (συμμετοχή στον Τρωικό Πόλεμο με 22 πλοία, στα Μηδικά, στον Πελοποννησιακό κ.λπ.). Κατά τους τελευταίους αιώνες της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, η Θεσπρωτία αποτέλεσε τμήμα του ακμάζοντος Δεσποτάτου της Ηπείρου(πρωτεύουσα η Άρτα). Μετά την κατάλυση του Δεσποτάτου το 1449, η περιοχή περιέρχεται στους Τούρκους. Ελάχιστοι όμως από τους κατακτητές εγκαταστάθηκαν σ' αυτή. Μέχρι το 17ο αιώνα ο πληθυσμός ήταν κατά πλειονοψηφία χριστιανικός. Άρα, ο εκμουσουλμανισμός και ο εξαλβανισμός είναι νεώτερες κατασκευές, δεδομένου πως ούτε Αλβανοί από την καθαυτό Αλβανία εγκαταστάθηκαν στη Θεσπρωτία. Τι ήσαν λοιπόν οι Τσιάμηδες; Αυτό που μπορούμε πρώτον με βεβαιότητα να πούμε είναι πως δεν πρόκειται για αλβανικό φύλο ή αλβανική φυλή. Το λεγόμενο από τον Πουκεβίλ (Γάλλο πρόξενο στην Αυλή του Αλή πασά) ότι οι Τσιάμηδες προέρχονται από την παλιά αλβανική φυλή των Σάμεις, είναι αναληθές, γιατί τέτοιο φύλο (ή φυλή) δεν υπάρχει. Το όνομα Τσιάμης προέρχεται από παραφθορά του ονόματος του ποταμού Θύαμις (=Καλαμάς). Αυτό συνάγεται πρώτον από τον τρόπο που προφέρεται η λέξη Τσιάμης από τους ίδιους αλλά και από το γεγονός ότι υπάρχει πανελληνίως διαδεδομένο δημοτικό άσμα που λέγει: «Ποταμέ, Τσιάμη, ποταμέ μου κ.λπ.». Οι αποκαλούμενοι, λοιπόν, Τσιάμηδες, ήταν ένα νοθογενές συνονθύλευμα πληθυσμών, ακαθορίστου φυλετικής προελεύσεως που κατοικούσε στις περιοχές Παραμυθιάς, Φιλιατών, Πάργας και Μαργαριτίου και σε μερικά χωριά του Δελβίνου. Η διαφοροποίησή τους από τον υπόλοιπο πληθυσμό έγινε σε δύο στάδια: Πρώτον, κατά τις αρχές του 18ου αιώνα ασπάστηκαν τον μουσουλμανισμό για να σώσουν τις περιουσίες τους. Γι' αυτό και ο Τσιάμης έγινε για το λαό συνώνυμο του ανειλικρινούς ανθρώπου (βλ. την έκφραση «Τσάμικος ταμπάκος»). Το δεύτερο στάδιο αφορά στη γλώσσα και στην εθνικότητα: ο αρχαίος γεωγράφος Στράβων αναφερόμενος στους πληθυσμούς των Ιλλυρο‐ηπειρωτικών περιοχών γράφει ότι μερικοί ήσαν δίγλωσσοι («Ένιοι και δίγλωσσοι εισι»). Οι Τσιάμηδες άρχισαν να μιλούν κυρίως την αλβανική μετά την κυριαρχία των Αλβανών μπέηδων (ιδίως επί Αλή πασά) στις νότιες ηπειρωτικές περιοχές. Χρησιμοποιούσαν όμως (και χρησιμοποιούν) και την ελληνική. Παρά την αλβανοφωνία τους είχαν συνείδηση τουρκική και όχι αλβανική. Και τούτο μέχρι το 1925‐26. Μετά τους Βαλκανικούς Πολέμους, η περιοχή Τσαμουριάς περιήλθε στην Ελλάδα. Στους Τσιάμηδες αναγνωρίσθηκαν δικαιώματα Έλληνα πολίτη. Γι' αυτό και αντέδρασαν στην προσπάθεια Ιταλίας και Αυστρίας που ήθελαν την υπαγωγή τους στο αρτισύστατο κράτος της Αλβανίας. Μια φράση από το Υπόμνημα που υπέβαλαν οι Τσιάμηδες της Θεσπρωτίας στη Διεθνή Επιτροπή Ελέγχου στις 6 Νοεμβρίου 1913 είναι ενδεικτική: «Θα συμπολεμήσουμε με τ ʹ αδέλφια μας τους Χριστιανούς, μέχρις εσχάτων, για νʹ αποκρούσομε το ζυγό του αλβανικού κράτους και να διατηρήσουμε την ελευθεριά μας στην αγκαλιά της μητέραςμας Ελλάδας...». Η Ελλάς παύει σιγά‐σιγά να θεωρείται «μητέρα» από τη στιγμή που το ελληνικό κράτος απαλλοτρίωσε τα τσιφλίκια των ισχυρών τσιάμηδων και τα διένειμε στους ακτήμονες. Από τη δυσαρέσκεια αυτή επωφελήθηκαν οι Ιταλοί που με επιδέξια προπαγάνδα κατόρθωσαν να «πείσουν» τους Τσιάμηδες ότι δεν είναι Τούρκοι, όπως πίστευαν, αλλά Αλβανοί! Δηλαδή η «αλβανοποίηση» των Τσιάμηδων συντελείται εντός 10 περίπου ετών (1913‐1925). Μετά τη Συνθήκη της Λωζάννης (24 Ιουλίου 1923) που προέβλεπε την ανταλλαγή πληθυσμών μεταξύ Ελλάδος‐Τουρκίας, οι Τσιάμηδες εξαιρέθηκαν της ανταλλαγής, πρώτον διότι με το υπ. αριθμ. 2874/2 υπόμνημά τους της 18ης Φεβρουαρίου 1926 δηλώνουν ότι είναι Αλβανοί ως προς τη γλώσσα και την καταγωγή, Μουσουλμάνοι στο θρήσκευμα αλλά Έλληνες πολίτες!
Κυρίως όμως αυτό που συνέβαλε είναι η πίεση της Ιταλίας πάνω στην δικτατορική κυβέρνηση Θεοδώρου Πάγκαλου. Ο Θεόδωρος Πάγκαλος, λόγω του θαυμασμού που έτρεφε προς την μουσσολινική Ιταλία, διέπραξε το τεράστιο πολιτικό λάθος να εξαιρέσει τους Τσιάμηδες από την ανταλλαγή. Σύμφωνα με την απογραφή του 1928 οι χριστιανοί του νομού Θεσπρωτίας ήσαν 44.668, ενώ οι Τσιάμηδες 16.661, ήτοι το 1/3 του πληθυσμού (27%).Η Ιταλία ήθελε να χρησιμοποιήσει τους Τσιάμηδες σαν λόγχη κατά της Ελλάδος. Και τους χρησιμοποίησε. Προς τούτο, πολλά τέκνα Τσιάμηδων της Θεσπρωτίας είχαν εκπαιδευθεί σε ιταλικά πανεπιστήμια και στρατιωτικές σχολές. Έτσι, όταν κηρύχθηκε ο ελληνοϊταλικός πόλεμος, τρία αλβανικά τάγματα στελεχωμένα με Τσιάμηδες εισέβαλαν μαζί με τους Ιταλούς στην Θεσπρωτία και επιδόθηκαν σε εμπρησμούς και βιαιοπραγίες.Παράλληλα, άλλοι που υπηρετούσαν ‐ως Έλληνες πολίτες‐ στον ελληνικό στρατό έπαιξαν το ρόλο της «πέμπτης φάλαγγας». Μετά την κατάρρευση του μετώπου, οι Ιταλοί παρέδωσαν τη Θεσπρωτία στο έλεος των Τσιάμηδων. Συγκεκριμένα, σε στενή συνεργασία με επιφανείς Τσιάμηδες σχεδίασαν στην Παραμυθιά, όπου κατέλυσαν και διέλυσαν τις ελληνικές αρχές, τον πλήρη αφελληνισμό της περιοχής (3 Μαΐου 1941). Έτσι σε μικτά χωριά έδωσαν τη διοίκηση σε Μουσουλμάνους αποκλειστικά. Ίδρυσαν την Αλβανική Φασιστική Νεολαία«Μιλίτσια» και με διάταγμα της Ιταλικής κυβερνήσεως διορίστηκαν οι αδελφοί Νουρή Ντίνο και Ναζάρ Ντίνο από την Παραμυθιά, ο μεν πρώτος Ύπατος Αρμοστής Θεσπρωτίας (!), ο δε δεύτερος Συνταγματάρχης της «Μιλίτσια». Αργότερα ‐και πάντα υπό την σκέπη των Ιταλών‐ οι Τσιάμηδες ίδρυσαν την οργάνωση «Κσίλι Νασιονάλ Σκιπετάρ» (= Εθνική Αλβανική Επιτροπή), ένα είδος κυβερνήσεως που για λόγους συντομίας λεγόταν «Ξίλια». Η οργάνωση αυτή δημιούργησε 14 τάγματα που προέβησαν σε φοβερά εγκλήματα εις βάρος των Ελλήνων κατοίκων της περιοχής. Από τον μακρό κατάλογο της εγκληματικής δράσεως των Τσιάμηδων σταχυολογούμε ενδεικτικά τα ακόλουθα: α. Στις 19 Φεβρουαρίου 1942 δολοφονείται ο συμπατριώτης μου Νομάρχης Θεσπρωτίας Γεώργιος Βασιλάκος.β. Στις 24 Οκτωβρίου εκτελείται στην Καλτέριζα ο ιερέας Ανδρέας Βασιλείου (Παπανδρέας).γ. Στις 27 Ιουλίου 1943, μετά την αποτυχία της επιθέσεως κατά του χωριού Αγία Κυριακή (Πόποβο), 800 Τσιάμηδες της «Ξίλια» υπό την αρχηγία των αδελφών Ντίνο, σε συνεργασία με δυνάμεις Κατοχής, έκαναν επιδρομή στα χωριά του Φαναριού. Λεηλατήθηκαν και πυρπολήθηκαν 519 κατοικίες, σκοτώθηκαν 800 κάτοικοι (από αυτούς οι 231 ήσαν γυναίκες που προηγουμένως βιάσθηκαν) και συνελήφθησαν 500 άτομα που στάλθηκαν όμηροι στα Ιωάννινα. Ολοσχερής ήταν η απώλεια του κτηνοτροφικού πλούτου. Περίπου 24 χωριά ερημώθηκαν.
Σχολιο.- Οι Τσιαμιδες, συμφωνα με τους ιστορικους, καταγονται από ένα αρχαιο ελληνικο φυλο, τους Ιάπηγες. Το ονομα τους προερχεται από τον ποταμο Καλαμα της θεσπρωτιας, που οι αρχαιοι Ελληνες τον ονομαζαν Θυαμη. Από παραφθορα του ονοματος Θυαμη, ονομαστηκαν από Θυαμιδες σε τσαμιδες. Εξωμοτησαν όταν ηρθε η τουρκοκρατια, και εγιναν μουσουλμανοι, για να σωσουν τις περιουσιες τους. Εκτος από την πλειοψηφια τους, το 90%, που συνεργαστηκε με τους ιταλους φασιστες το 1940, και αργοτερα με τους γερμανους ναζιστες, και εκαναν εγκληματα, μια μικρη μειοψηφια τους ειχε συνεργαστει με το ΕΑΜ-ΕΛΑΣ, και ειχαν συγκροτησει μαλιστα και ταγμα του ΕΛΑΣ το οποιο πολεμουσε τους φασιστες και τους ναζιστες, τα μελη του οπιοιου ακολουθησαν τη μοιρα των Ελληνων που αντισταθηκαν στους φασιστες κατακτητες της πατριδας μας. Κυνηγηθηκαν και εξοντωθηκαν.
----------------------------------------------------------------------------------------
Υπουλα σχεδια του πρωθυπουργου Ραμα στην Αλβανια με τους προσφυγες. Χωρους κοντα στα συνορα με την Ελλαδα αναζητα για την φιλοξενια τους. Επιδιωκει αλλοιωση του Ελληνικου Βορεθοηπειρωτικου στοιχειου με εγκατασταση τους στη Νοτια Αλβανια.
---------------------------------------------------------------------------------------
Παιδικα χωρια S.O.S. Χαρατσι 8.500 ευρω στα Παιδικα Χωρια S,O.S. για το ακινητο Σταμπουλιδη στη Κομοτηνη. Τα ραβασακια του ΕΝΦΙΑ ηρθαν μετα τη δωρεα. «Εμεις θα πληρωσουμε, γιατι τις υποχρεωσεις μας προς το κρατος δεν υπαρζεθ περιπτωση να μην τις πληρωσουμε, ασχετα αν το κρατος τις υποχρεωσεις του προς την κοινωνια δεν τις επιτελει. Είναι αδικια να σε θεωρουν επιχειρηση», δηλωσε ο γενικος διευθυντης των Παιδικων Χωριων S.O.S. Γιωργος Πρωτοπαπας.
---------------------------------------------------------------------------------------
Αναζητουν ισοδυναμα. Εξεταζεται η αυξηση των τελων κυκλοφοριας των αυτοκινητων αντι του ΦΠΑ στην εκπαιδευση.
-------------------------------------------------------------------------------------
Ραχήλ Μακρή
Ο Γιόζεφ Γκαίμπελς, στο ημερολόγιό του, στις 8 Απρ. 1941, δύο ημέρες μετά την γερμανική επίθεση: «Προχωρούμε αργά στην Ελλάδα... Οι Έλληνες είναι γενναίοι μαχηταί... Τα καταληφθέντα χαρακώματα είναι γεμάτα πτώματα... Και αυτός ο Φύρερ θαυμάζει ιδιαιτέρως το θάρρος των Ελλήνων. Ίσως υπάρχει ακόμη ένα ίχνος της παλαιάς ελληνικής καταγωγής σ' αυτούς.»
----------------------------------------------------------------------------------------
Aντισυνταγματάρχης Χαράλαμπος Κεφαλόπουλος... ο πρώτος Έλληνας αξιωματικός που έπεσε ηρωικά το ΄40
Εβδομήντα πέντε χρόνια μετά τον θάνατό του με μια σφαίρα στο μέτωπο, ακόμη αγνοείται η τύχη των οστών του πρώτου υψηλόβαθμου Έλληνα αξιωματικού που έπεσε ηρωικά μαχόμενος στο αλβανικό μέτωπο κατά των Ιταλών στις 22 Νοεμβρίου 1940. Πρόκειται για τον αντισυνταγματάρχη Χαράλαμπο Κεφαλόπουλο, που σκοτώθηκε στη μάχη της Οχρίδας (Μάχη του Μοράβα), στο ύψωμα 1211 και Ιβάν επιλεγόμενο. Μάταια οι συγγενείς του αναζητούν απεγνωσμένα και έχουν καταβάλει προσπάθειες όλα αυτά τα χρόνια για τον εντοπισμό των οστών του, που η ιστορική έρευνα έδειξε ότι μετά τη μάχη πατριώτες συγχωριανοί του από τη Σάμο τον έθαψαν το κάτω από μια αχλαδιά στο... χωριό Έσμενικ, 3 χιλιόμετρα από την αλβανική μεθόριο. Σύμφωνα με την ιστορική έρευνα τα οστά μεταφέρθηκαν στην Ελλάδα το 1941 με άγημα, αλλά έκτοτε αγνοείται η τύχη τους και το επίσημο κράτος δεν είναι σε θέση να δώσει καμία σαφή απάντηση. Σύμφωνα με τα ιστορικά δεδομένα ο κίνδυνος στη μάχη του Μόραβα ήταν μεγάλος, οι εχθροί σε ευνοϊκή θέση και από ύψωμα έβαλλαν αλύπητα. Μόνον ένα θαύμα τους έσωζε. Τότε ο υποδιοικητής του 18ου Συντάγματος Κεφαλόπουλος διατάζει επίθεση! Γνωρίζει ότι εάν ηττηθούν οι Ιταλοί θα προωθηθούν σε ελληνικό έδαφος. Οι στρατιώτες διστάζουν μπροστά στο ανελέητο σφυροκόπημα. Ο Κεφαλόπουλος αφήνει το χαράκωμα και εφορμά μόνος αυτός μπροστά “Εμπρός Σαμιώτες! Ορμάτε για την Ελλάδα μας! ” Μια σφαίρα από έναν μιναρέ τον πλήττει στο μέτωπο θανάσιμα. Ο πολεμιστής του Σαγγάριου, του Αφιόν Καραχισάρ, του Τολού Μπουνάρ, όπου παρασημοφορήθηκε επ’ ανδραγαθία ξέπλυνε την ντροπή του Μικρασιατικού πολέμου, που τον βασάνιζε μέχρι τέλους. Όπως αναφέρεται στην Έκθεσι δράσεως του 18ου Σ/τος της ΧΙΙΙ μεραρχίας, που περιλαμβάνεται στην Ιστορία του ΓΕΣ: “… Οι άνδρες του 18ου Συντάγματος οδηγούμενοι υπό του ηρωικώς πεσόντος παρά το ύψωμα 1211 Υποδιοικητού του Αντισυνταγματάρχου Κεφαλόπουλου Χαρ. και διά πρώτη φορά βαπτιζόμενοι εις το πυρ παρά τον από τριημέρου συνεχιζόμενον αεροπορικό σφοδρό βομβαρδισμό επέδειξαν ηρωισμόν, αντοχήν και ψυχραιμίαν άξιον παντός επαίνου και θαυμασμού …”. “… Επειδή κατά τας μάχας ταύτας οι οπλίται του Συντ/τος διά πρώτη φορά ελάμβαναν μέρος εις τον πόλεμον και δεν είχον την απαιτουμένην πείραν άπαντες οι αξιωματικοί του Συντ/τος έδιδον πρώτοι το παράδειγμα της επιθέσεως με αποτέλεσμα να έχωμεν κατά την πρώτην μάχην δύο αξιωματικούς νεκρούς, εξών ο εις ο Υποδιοικητής του Συντάγματος Αντ/χης Κεφαλόπουλος Χαρ. φονευθείς επί του υψ. 1211 του όρους Μόροβα και ο Ανθ/γος Χατζημανώλης Ιωάννης”. Ο Χαράλαμπος Κεφαλόπουλος υπήρξε μία μεγάλη στρατιωτική φυσιογνωμία, που διακρίθηκε στα πεδία των μαχών κυρίως για τον ρόλο του ως εμψυχωτής των στρατιωτών του, που με την απαράμιλλη γενναιότητά του μπορούσε να ανατρέπει συσχετισμούς δυνάμεων και να ωθεί το στράτευμα στην νίκη. Γεννημένος το 1893 στη Χώρα Σάμου, ξεκίνησε ως δάσκαλος, αλλά φλεγόμενος από φιλοπατρία, μετά την Ένωση της Σάμου με την Ελλάδα, κατατάχθηκε στο στρατό ως απλός οπλίτης και στη συνέχεια αφού φοίτησε σε παραγωγική σχολή των Ενόπλων Δυνάμεων συμμετείχε ως ανθυπολοχαγός και πολέμησε σθεναρά σε όλα τα μεγάλα μέτωπα του Ελληνισμού,- 1916- Μακεδονικό μέτωπο στον Α’ Παγκόσμιο πόλεμο, 1919 – Ουκρανία με το εκστρατευτικό σώμα που απέστειλε ο Βενιζέλος, 1920- Μικρασιατικός πόλεμος. Διακρίθηκε και στην ειρηνική περίοδο, καθώς έλαβε μέρος στην κατασκευή των περίφημων οχυρών Ρούπελ.
----------------------------------------------------------------------------------------
Λαε θυμισου, το χωμα που πατας, Λευτερωσε ο Αρης και το ΕΑΜ-ΕΛΑΣ
Tα μεγάλα ΟΧΙ πάντα τα λέει ο λαός…
http://narnet.gr/articles/t%CE%B1-%CE%BC%CE%B5%CE%B3%CE%AC%CE%BB%CE%B1-%CE%BF%CF%87%CE%B9-%CF%80%CE%AC%CE%BD%CF%84%CE%B1-%CF%84%CE%B1-%CE%BB%CE%AD%CE%B5%CE%B9-%CE%BF-%CE%BB%CE%B1%CF%8C%CF%82%E2%80%A6
-----------------------------------------------------------------------------------------
-τι γιορτάζουμε σήμερα είπες;
-το 1939 ο Ιωάννης Μεταξάς διορίζει τον Νικόλαο Μπουραντά, διοικητή στο Μηχανοκίνητο Τμήμα της Αστυνομίας Πόλεων, (με αποστολή της δίωξη των αντικαθεστωτικών της 4της Αυγούστου) -στην κατοχή ο δοσίλογος Μπουραντάς και το Μηχανοκίνητο Τμήμα του, γίνονται το καλύτερο όπλο των ναζί κατά της αντίστασης με εκατοντάδες συλλήψεις βασανισμούς και εκτελέσεις. το 1945 το Β΄ Ειδικό Δικαστήριο Δωσιλόγων τον απαλλάσσει(!!!), και το 1950 βγαίνει βουλευτής, ενώ Το 1959 διορίστηκε αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος
-Ο Ιωάννης Πλυτζανόπουλος ήταν ο διοικητής των Ταγμάτων Ασφαλείας τα οποία στελεχώθηκαν απ οτι χειρότερο υπήρχε εκείνη την εποχή στην ελληνική κοινωνία Καταδικασμένοι εγκληματίες, μαυραγορίτες, άνθρωποι της νύχτας, μαχαιροβγάλτες, λαθρέμποροι, κομπλεξικοί βασανιστές του καθεστώτος Μεταξά, κτλ
-Τα Τάγματα ασφαλείας ήταν οργανικό τμήμα της Βέρμαχτ, με σκοπό να εξοικονομηθεί πολύτιμο γερμανικό αίμα.
-Βρετανική έκθεση του 1944 για τα τάγματα ασφαλείας τονίζει πως «η τοπική γνώση των προσώπων και του χώρου από τα Τάγματα Ασφαλείας, τους προσδίδει μοναδική αξία για τους Γερμανούς, που μπορούν έτσι να κρατήσουν την Ελλάδα με έναν ελάχιστο αριθμό δυνάμεων»
-ο 1947 το Γ` Δικαστήριο δοσιλόγων αθωώνει τον συνταγματάρχη Ιωάννη Πλυτζανοπουλο αλλα και τον ταγματάρχη Γιώργο Σγούρο (και οι δυο ταυτοποιημένοι οργανωτές της σφαγής του Μπλόκου της Κοκκινιάς με 315 θύματα) και ο Πλυτζανοπουλος διορίζεται υποστράτηγος του ΕΣ και ο Σγούρος διορίζεται διοικητής του Γ' Τάγματος Μακρονήσου
-Οι δίκες των δοσιλόγων της κατοχής ήταν δίκες-παρωδία. Οι υπόδικοι δοσίλογοι συνεργάζονται με γνωστούς Αθηναίους δικηγόρους της εποχής. Καταθέτουν κι ως μάρτυρες υπεράσπισης, εναλλάξ ο ένας στη δίκη του άλλου, απαλλάσσοντας πάντα με τις καταθέσεις τους τον εκάστοτε κατηγορούμενο. Στο τέλος, όλοι σχεδόν αθωώθηκαν και τα δικαστικά έξοδα χρεώθηκαν στο ελληνικό Δημόσιο.
-----------------------------------------------------------------------------------------
Αθώοι οι πολιτικοί πρόσφυγες Hassan Kosar (Τσετίν) και Laftsi Mustafa
27/10/2015
Αθώοι κρίθηκαν από το Τριμελές Εφετείο κακουργημάτων Θεσσαλονικης ο Τσετίν (Hassan Kosar) και ο Laftsi Mustafa, οι οποίοι δικάζονταν σχετικά με τα ποινικά αδικήματα που σχετίζονται με την έκρηξη της Τριανδρίας, τον Οκτώβριοτου 2011, για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση κατοχή εκρηκτικού και πολεμικού υλικού, και οπλοκατοχή.
Κάλεσμα για συγκέντρωση αλληλεγγύης στα δικαστήρια είχε απευθύνει η Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης στους Πολιτικούς Πρόσφυγες & Αγωνιστές από την Τουρκία, η οποία σε ανακοίνωσή της ανέφερε: Δικάζονται την 27-10-2015 οι Τούρκοι πολιτικοί πρόσφυγες Hassan Kosar (Τσετίν) και Laftsi Mustafa σχετικά με τα ποινικά αδικήματα που σχετίζονται με την έκρηξη της Τριανδρίας, τον Οκτώβριο του 2011, για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση κατοχή εκρηκτικού και πολεμικού υλικού, και οπλοκατοχή. Για την υπόθεση αυτή είχαν εκδοθεί αρχικά εντάλματα σύλληψης για 5 Τούρκους πολιτικούς πρόσφυγες, οι δύο από τους οποίους απαλλάχθηκαν με βούλευμα, ενώ οι υπόλοιποι τρεις παραπέμφθηκαν στο ακροατήριο. Μεταξύ των 5 ήταν και ο Nevzat Kalayci, ο οποίος έμεινε προφυλακισμένος επί 6 περίπου μήνες και στη συνέχεια ΕΠΑΥΣΕ ΟΡΙΣΤΙΚΑ Η ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΩΞΗ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ με Βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών, και η Suicmez Havva (Yilmaz Gonul), η οποία έμεινε προφυλακισμένη για πολλούς μήνες και στη συνέχεια αθωώθηκε από το Δικαστήριο με απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων. Οι Hassan Kosar και Mustafa Laftsi κατηγορoύνται με το ίδιο πανομοιότυπο κατηγορητήριο για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση και κατοχή εκρηκτικού και πολεμικού υλικού, ενώ δεν είχαν παραπεμφθεί μέχρι το Δεκέμβριο του 2013 και η ανάκριση είχε περατωθεί. Μάλιστα ο Hassan Kosar είχε καταθέσει αυτοβούλως ως μάρτυρας υπεράσπισης υπέρ του Nevzat Kalayci ενώπιον της αυτής ανακρίτριας στην οποία οδηγήθηκε και ο ίδιος για να απολογηθεί. Είχε κλητευθεί επίσης από τον Εισαγγελέα άσκησης ποινικής δίωξης και είχε καταθέσει ως μάρτυρας κατά την ακροαματική διαδικασία εξέτασης των κατηγοριών σε βάρος της Suicmez Havva. Επίσης είχε καταθέσει ως μάρτυρας στο στάδιο της αστυνομικής προανάκρισης την 2η ημέρα που είχε πραγματοποιηθεί η έκρηξη, -καθώς όλοι σχεδόν οι Τούρκοι πολιτικοί πρόσφυγες είχαν προσαχθεί από τα σπίτια τους προς λήψη κατάθεσης- και δεν ασκήθηκε σε βάρος τους ποινική. Ατύπως είχε προσαχθεί όπως και όλοι οι Τούρκοι την ημέρα που πραγματοποιήθηκε η έκρηξη την 4-10-11 και εξετασθήκαν ατύπως από την αντιτρομοκρατική υπηρεσία. Η διεύθυνση λοιπόν του Kosar, που είναι και η έδρα της Επιτροπής Αλληλεγγύης στους Πολιτικούς Κρατούμενους σε Τουρκία και Κουρδιστάν, όπως και του Μουσταφα Λαφτσι ήταν γνωστότατη στις αρχές και τα στοιχεία αυτά υπάρχουν στην δικογραφία. Η δράστη του ως Προέδρου της Επιτροπής Αλληλεγγύης και η ταβέρνα που διατηρεί Θεσσαλονίκη είναι επίσης γνωστά στις αρχές. Παρόλα αυτά εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης σε βάρος του σαν να ήταν αγνώστου διαμονής, Τα στοιχεία με τα οποία “ξανάνοιξε” η ανάκριση και συνελήφθη ο Hassan Kosar ΔΕΝ είναι ούτε «νέα», ούτε «στοιχεία». Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι 2 ημέρες μετά την έκρηξη στην Τριανδρία τον Οκτώβριο του 2011 εξετάσθηκε ως μάρτυρας όπως όλοι οι Τούρκοι πρόσφυγες στη Θεσσαλονίκη και δεν ασκήθηκε ποινική δίωξη σε βάρος του καθώς δεν υπήρχε κανένα απολύτως στοιχείο που να τον συνδέει με την έκρηξη. Ένα «στοιχείο» που υπάρχει από τότε στη δικογραφία είναι η κατάθεση ενός μάρτυρα κατηγορίας αστυνομικού που λέει ότι ως υπηρεσία είχαν δεχθεί ένα ανώνυμο τηλεφώνημα που κατονόμαζε κάποιους τούρκους, στα σπίτια των οποίων υποτίθεται ότι κρύβονταν όπλα. Ανάμεσα στους κατονομαζόμενους –κατά τον μάρτυρα από το 2011- στο ανώνυμο τηλεφώνημα ήταν και ο Τσετίν, και στο σπίτι του υποτίθεται ότι υπήρχαν όπλα. Έρευνα έγινε από την αντιτρομοκρατική την ίδια μέρα σε όλα τα σπίτια και δεν βρέθηκε απολύτως τίποτα…….εκτός από κάποια φυλλάδια. Καθώς δεν βρήκε όπλα στο σπίτι του, όπως και στο σπίτι των άλλων προσφύγων, συνέλεξε η αντιτρομοκρατική κάποια φυλλάδια από το ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ, ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΠΟ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ Η ΕΚΡΗΞΗ Η ΑΠΟ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΘΑΝΟΝΤΑ) και έφερε τον Απρίλιο του 2013, 1,5 χρόνο μετά) τα αποτελέσματα της δακτυλοσκοπικής έρευνας από τα φυλλάδια που δείχνουν πάνω σε αυτά υπήρχαν αποτυπώματα δικά του!!!! Διευκρινίζω ξανά, (καθώς είναι «ασύλληπτο για κάποιον που έχει διαβάσει την δικογραφία αλλά αντίκειται και στην κοινή λογική, να συλλαμβάνεται ένας άνθρωπος 2 χρόνια μετά χωρίς κανένα στοιχείο που να τον συνδέει με την υπόθεση) ότι το διαμέρισμα από το οποίο συνελέγησαν φυλλάδια -αδιαφόρου περιεχομένου- ήταν το σπίτι, που καμία σχέση δεν έχει με τα εμπλεκόμενα στην υπόθεση σπίτια: Στο διαμέρισμα στο οποίο σημειώθηκε η έκρηξη στην Τριανδρία ΔΕΝ βρέθηκαν αποτυπώματα του Hassan Kosar, ούτε ισχυρίστηκε κανένας από τους 40 περίπου μάρτυρες που εξετάσθηκαν ότι τον αναγνώρισε, ή ότι τον είδε να επισκέπτομαι έστω και μία φορά στη ζωή του τον συγκεκριμένο χώρο. Επίσης δεν βρέθηκε αποτύπωμα του ούτε στο διαμέρισμα που ήταν η πρώην οικία του θανόντα, ούτε ισχυρίζεται κανένας ότι τον είδε να επισκέπτεται έστω την πρώην οικία του θανόντα. Από το διαμέρισμα του Τσετιν το οποίο χρησιμοποιεί ως κατοικία αλλά και ως γραφεία του συλλόγου «Επιτροπή αλληλεγγύης στους πολιτικούς κρατούμενους σε Τουρκία και Κουρδιστάν» συνελέγησαν φυλλάδια (αδιάφορου περιεχομένου) τα οποία δόθηκαν προς δακτυλοσκόπηση και διαπιστώθηκε ότι πάνω σε αυτά υπήρχαν αποτυπώματα του. Τι ποιο λογικό σε φυλλάδια τα οποία βρίσκονται μέσα στην οικία του να βρίσκονται τα αποτυπώματα του, αφού ο ίδιος ήταν ο ένοικος του διαμερίσματος; Είναι μέλος εγκληματικής οργάνωσης και κάτοχος πολεμικού και εκρηκτικού υλικού επειδή υπάρχουν φυλλάδια στο σπίτι του; Σημειωτέον επίσης ότι αυτά τα «καταπληκτικά» στοιχεία βρίσκονται στην δικογραφία από τον Απρίλιο του 2013, αλλά το ένταλμα σύλληψης σε βάρος του Τσετίν βγήκε το Δεκέμβριο του 2013. Η λήψη των αποτυπωμάτων είχε γίνει τον Οκτώβριο του 2011 και προφανώς η αντιτρομοκρατική δεν τα έβαζε στη δικογραφία γιατί είναι παντελώς άσχετα!!! Παρά την παντελή ανυπαρξία στοιχείων σε βάρος των 2 πολιτικών προσφύγων, ο Mustafa Laftsi βρίσκεται προφυλακισμένος επί ένα περίπου χρόνο. Όλοι και όλες στα Δικαστήρια την 27-10-2015 για να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας στους δύο Τούρκους πολιτικούς πρόσφυγες που διώκονται άδικα
------------------------------------------------------------------------------------------
ΠΙΠΕΣ: Οι φασιστες Μπουμπούκος, Πλεύρης, ΧΑ κλπ μας λενε οτι ο Μεταξας εφερε το 8ωρο και το ΙΚΑ.
Θεσπιση 8ωρου: '32... Δημιουργια ΙΚΑ: '34...
ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ Μεταξα: Αυγ. '36, 6 Νοεμ 40... κατάργηση μονιμότητας ΔΥ (για να βάλουν δωσίλογους οι ξένοι)
Ψοφο!
-----------------------------------------------------------------------------------------
Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο του Γ.Κορδάτου στο ενδιαφέρον άρθρο στο «Ατέχνως»: "28η Οκτώβρη 1940: Το φασιστικό τελεσίγραφο και το "ΌΧΙ" του Μεταξά". "Έτρεμε και έκλαιγε ο Μεταξάς".
http://atexnos.gr/28-%CE%BF%CE%BA%CF%84%CF%8E%CE%B2%CF%81%CE%B7-1940-%CF%84%CE%BF-%CF%86%CE%B1%CF%83%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%B9%CE%BA%CF%8C-%CF%84%CE%B5%CE%BB%CE%B5%CF%83%CE%AF%CE%B3%CF%81%CE%B1%CF%86%CE%BF-%CE%BA%CE%B1/
28 Οκτώβρη 1940: Το φασιστικό τελεσίγραφο και το «ΟΧΙ» του Μεταξά
Ο «ευαίσθητος πατριώτης» πρωθυπουργός που, δακρυσμένος, αναφώνησε «ΟΧΙ» στο τελεσίγραφο του Ιταλού πρεσβευτή Γκράτσι, το ξημέρωμα της 28 Οκτώβρη 1940, είναι ένα παραμύθι που διαπαιδαγώγησε γενιές Ελλήνων, πλαστογραφώντας την πραγματικότητα επειδή συγκρουόταν με τα συμφέροντα της ελληνικής αστικής τάξης και του πολιτικού προσωπικού της. Όλες οι αστικές κυβερνήσεις από το 1940 και μετά εκμεταλλεύτηκαν ή ανέχτηκαν αυτό το παραμύθι, που ηρωοποιεί τον φασίστα δικτάτορα Μεταξά αποκρύπτοντας τον ρόλο που έπαιξε το φασιστικό καθεστώς της μεταξικής δικτατορίας στην υπεράσπιση των δεσμών της ντόπιας αστικής τάξης με το βρετανικό κεφάλαιο (συμφέροντα που ισοπεδώνουν «συναισθηματισμούς», ιδεολογικές συγγένειες και συμπάθειες…). Ο λαός μας ήταν αυτός που όρθωσε το ανάστημά του ενάντια στην εισβολή του ιταλικού φασισμού και, στη συνέχεια, μετά την εισβολή και κατοχή από τους Γερμανούς, με μπροστάρη καθοδηγητή αλλά και κύριο αιμοδότη το ΚΚΕ, οργάνωσε την ένδοξη Αντίστασή του από τις γραμμές του ΕΑΜ, του ΕΛΑΣ, της ΕΠΟΝ, όταν μεγάλο τμήμα του πολιτικού προσωπικού της αστικής τάξης παρέδιδε τα κλειδιά της χώρας στον καταχτητή δηλώνοντας πίστη και υποταγή, είτε εγκατέλειπε την Ελλάδα για να κάνει «αντίσταση» στη Μέση Ανατολή. Ο ιστορικός Γιάννης Κορδάτος, επικαλούμενος τη μαρτυρία του Ιταλού πρεσβευτή Γκράτσι και μαρτυρίες πολιτικών της εποχής, εξιστορεί τι συνέβη το ξημέρωμα της 28 Οκτώβρη του 1940 στο σπίτι του δικτάτορα Μεταξά. Το παρακάτω κείμενό του συντελεί στην κατάρριψη του μύθου του «ΟΧΙ» που στήθηκε από το καθεστώς της τεταρτοαυγουστιανής δικτατορίας, υιοθετήθηκε από απλούς συντηρητικούς ανθρώπους μέχρι τους συνεργάτες των καταχτητών και τους δοσίλογους και αναπαράγεται μέχρι τις μέρες μας από τους σύγχρονους πολιτικούς απογόνους τους, με προεξάρχοντες τους φασίστες νεοναζήδες της χρυσής αυγής.
Το κείμενο του Γ. Κορδάτου δημοσιεύτηκε στον Ριζοσπάστη, πέντε χρόνια μετά, στο φύλλο της Κυριακής 28 Οκτώβρη του 1945.
Το φασιστικό τελεσίγραφο και το «ΟΧΙ» του Μεταξά Γι’ αυτό, όταν στις 4 το πρωί της 28 του Οκτώβρη 1940 τον ξύπνησε ο Ιταλός πρεσβευτής Γκράτσι για να του επιδώσει το τελεσίγραφο, δεν κατάλαβε περί τίνος επρόκειτο ―έτσι διηγείται ο Γκράτσι που κατά τα άλλα γράφει με πολλή συμπάθεια για τον Μεταξά― κι άρχισε τις φιλοφρονήσεις. Άμα δε διάβασε το τελεσίγραφο, ούτε αγρίεψε, ούτε κράτησε την ψυχραιμία του, ούτε βρήκε δύο λέξεις, από κείνες που μένουν ιστορικές, να πει για λογαριασμό της Ελλάδας, παρά δάκρυσε. Κι ήταν τα δάκρυά του αυτά δάκρυα συγκίνησης φυσικά, αλλά συγκίνησης γιατί δεχόταν το ράπισμα από το φασισμό που τόσο πολύ τον εξυπηρέτησε. «Ο Μεταξάς ―γράφει ο Γκράτσι― άρχισε να διαβάζει το τελεσίγραφο. Τα χέρια του, καθώς διάβαζε, έτρεμαν και διαμέσου των γυαλιών του είδα τα μάτια του να δακρύζουν, όπως συνέβαινε όταν βρίσκονταν σε μεγάλη συγκίνηση. Άμα τέλειωσε το διάβασμα με κοίταξε κατάματα και με φωνή συγκινημένη, αλλά σταθερή, μου είπε (γαλλικά) «Ώστε έχουμε πόλεμο». Του απάντησα πως αυτό δεν ήταν απαραίτητο και ότι η Ιταλική κυβέρνηση έλπιζε πως η Ελληνική θα δεχόταν την αξίωσή της να περάσουν ελεύθερα τα Ιταλικά στρατεύματα που θ’ άρχιζαν τις κινήσεις τους στις 6 το πρωί. Ο Μεταξάς μου είπε τότε πως αυτό ήταν αδύνατο κι αν θα ήθελε να ενδώσει, δεν μπορούσε να βρει μέσα σε τρεις ώρες τον καιρό να πάρει διαταγές απ’ το Βασιλέα και να μεταβιβάσει τις αναγκαίες οδηγίες. Ο Μεταξάς με ρώτησε αν τουλάχιστον μπορούσα να του δείξω ποια ήταν τα στρατηγικά σημεία που ήθελε να καταλάβει η ιταλική κυβέρνηση. Φυσικά υποχρεώθηκα να του απαντήσω ότι δεν είχα καμιά ιδέα. Ο Μεταξάς απάντησε: «Βλέπετε ότι είναι αδύνατο (να κάνω τίποτα). Η ευθύνη του πολέμου βαρύνει την ιταλική κυβέρνηση». Όπως φαίνεται απ’ τη στιχομυθία αυτή, ο Μεταξάς, αν το τελεσίγραφο ήταν κάπως ελαστικό θ’ άρχιζε διαπραγματεύσεις, δηλαδή θα υποχωρούσε, αφού φυσικά πρώτα έκανε τις ανάλογες μεταβολές στο ναυτικό και στο στρατό, γιατί ύστερα από τον τορπιλισμό της «Έλλης» ο Ελληνικός στρατός και λαός είχαν εξαγριωθεί και ο Μεταξάς βρισκόταν σε πολύ δύσκολη θέση. Τον δέχτηκε λοιπόν τον πόλεμο σαν αναγκαίο κακό, περιμένοντας την ηθική υποστήριξη του Χίτλερ, γι’ αυτό όταν ήλθαν οι Άγγλοι στην Ελλάδα ως σύμμαχοι και έφερναν πολεμικό υλικό και βαριά τανκς, άρχισε να δυσφορεί και να διαμαρτύρεται έμμεσα, όπως μου έλεγε τότε ο Γεώργ. Καρτάλης που ως στρατιώτης είχε εμπιστευτική θέση. Έβαλε μάλιστα και τις αρμόδιες Ελληνικές υπηρεσίες να δηλώνουν στους Εγγλέζους πως τα γεφύρια των ελληνικών δρόμων δεν αντέχουν για να μεταφερθεί στο εσωτερικό το αγγλικό υλικό και υπάρχει κίνδυνος να γίνουν δυστυχήματα και καταστροφές. Δηλαδή ο Μεταξάς, που στο μεταξύ, όπως έγραψαν ευρωπαϊκές εφημερίδες, μέσω του Τούρκου υπουργού των Εξωτερικών Σαράτσογλου, διαπραγματεύονταν με τον Χίτλερ για να βρεθεί μια διέξοδος στην ιταλοελληνική διαφορά και να σταματήσει ο πόλεμος, δυσφορούσε για τις προετοιμασίες των Εγγλέζων, κι αυτά γιατί δεν ήθελε να βρουν οι φίλοι του Γερμανοί καμία αντίσταση από ξένο στρατό, όταν την Άνοιξη θα κατέβαιναν στην Ελλάδα. Έτσι σκέπτονταν κι αυτά μαγείρευε ο «εθνικός» κυβερνήτης.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΡΔΑΤΟΣ
--------------------------------------------------------------------------------------------
Τώρα κοιτάει τα ραδίκια ανάποδα! Στο διάβολο ανθρωπόμορφο κτήνος!
Χάσαμε το παληκάρι... Συνάντησε τον Αραβικό στρατό της Συρίας ο Brian De Mulder, οΒέλγος μισθοφόρος-φονιάς του ισλαμικού κράτους (ISIS), που δεν πρόλαβε να διαφύγει στην Τουρκία κι από στην "φιλάνθρωπη" Ευρώπη και μας αποχαιρέτισε... Στο διάβολο!
---------------------------------------------------------------------------------------
Αυτά τα "μετριοπαθή" κτήνη, οι μισθοφόροι της "πολιτισμένης" δύσης... συμπτωματικά εξοπλίζονται ΚΑΙ με ισραηλινά όπλα! (ISIS using weapons made in Israel)
Israeli made rockets used by ISIS
Israeli made guns seized from an ISIS base in Iraq
----------------------------------------------------------------------------------------
Τα σχολεία στις περιοχές της Συρίας που ελέγχουν οι "μετριοπαθείς" εξεγερμένοι, σύμφωνα με τη νεοναζιστική Ευρωπαϊκή Ένωση!
Tα κοριτσια καλυμενα ολοκληρα με νικαμπ! Τρισχειροτερη από την μπουργκα! Το νικαμπ είναι μπουργκα που καλυπτει ολο το σωμα!
----------------------------------------------------------------------------------------
Κράξιμο στον Κατρούγκαλο... πήγε Καλαμάτα να τους εξηγήσει ότι σύνταξη 300 ευρώ στα 67, είναι ευτυχία!
Και του σταματησαν την ομιλια τα μελη του ΠΑΜΕ.
--------------------------------------------------------------------------------------
Πως η σιωνιστική-ναζιστική προπαγάνδα δημιουργεί παραπληροφόρηση και νομιμοποιεί το ισραηλινό ναζιστικό καθεστώς... Eπειδή ήταν εβραίος στο θρήσκευμα μας τον πλάσαραν (Ελληνική Πολιτεία & Κεντρικό ισραηλίτικο Συμβούλιο) ως τον πρώτο Έλληνα αξιωματικό που έπεσε ηρωικά στη Μάχη της Πίνδου;
Χωρίς κανένα πρόβλημα με τις θρησκείες και με τις προσωπικές θρησκευτικές επιλογές του κάθε πολίτη και ειδικότερα της εβραϊκής θρησκείας (με σαφή διαχωρισμό της εβραϊκής θρησκείας και του σιωνιστικού ναζιστικού κατεστημένου), η Πολιτεία οφείλει έστω και τώρα ν’ αποκαταστήσει την ιστορική αλήθεια! Η πολιτεία έχει χρέος να απολογηθεί για την ιστορική διαστρέβλωση που διαπράττει η ίδια με τους εκπροσώπους της, είτε από ηλιθιότητα, είτε επειδή τη χώρα κυβερνάει το σιωνιστικό λόμπυ! Από το Δημοτικό Σχολείο, αλλά και σε κάθε επίσημη επέτειο ή ιστορική αναγωγή, μας διαπαιδαγωγούν (πλύση εγκεφάλου) και μας καρφώνουν στο μυαλό ότι “ο πρώτος Έλληνας αξιωματικός που έπεσε ηρωικά στη Μάχη της Πίνδου ήταν ο εβραϊκού θρησκεύματος Συνταγματάρχης Μαρδοχαίος Φριζής”. Πως και γιατί μας ενδιαφέρει το «θρήσκευμα» του υποτιθέμενου πρώτου έλληνα αξιωματικού που έπεσε ηρωικά;… Τυχαία μας πιπιλίζουν το μυαλό με τα περί εβραϊκού θρησκεύματοςή έγινε μια πλύση εγκεφάλου που σχετίζεται με τον σιωνισμό-ναζισμό; Μήπως επιδιώκεται μέσω ενός θρησκεύματος η αθώωση των εγκλημάτων που διαπράττονται και τώρα, το ξέπλυμα του σιωνισμού και του σιωνιστικού ναζιστικού καθεστώτος που δολοφονεί καθημερινά στην κατεχόμενη Παλαιστίνη;
Και το βασικότερο, γιατί ψευδώς η ελληνική Πολιτεία διαστρεβλώνει την ιστορική πραγματικότητα; Φίλιππος Πετσάλνικος, Πρόεδρος της Βουλής, 30 Γενάρη 2012:«Είναι γνωστό, άλλωστε ότι ο πρώτος Έλληνας αξιωματικός που έπεσε ηρωικά στη Μάχη της Πίνδου ήταν ο εβραϊκού θρησκεύματος Συνταγματάρχης Μαρδοχαίος Φριζής.»… Κι από κοντά ο Μάρτης, που δεν λείπει από την Σαρακοστή, ο κ. Παπούλιας: (Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ Παπούλιας έκανε τααποκαλυπτήρια του ανδριάντα του συνταγματάρχη Μαρδοχαίου Φριζή)
Τι σημασία έχει αν ήταν ή δεν ήταν ο πρώτος Έλληνας αξιωματικός που έπεσε ηρωικά στη Μάχη της Πίνδου, ο εβραϊκού θρησκεύματος Συνταγματάρχης Μαρδοχαίος Φριζής; Πραγματικά καμία σημασία, αν παντού, στα σχολεία, στις εκδηλώσεις της Βουλής των Ελλήνων, στα Πανεπιστήμια, στην ιστοριογραφία δεν πρόσθεταν εν γνώσει τους (δεν δεχόμαστε άγνοια!) το περιβόητο «εβραϊκού θρησκεύματος», που χωρίς καμία διάθεση συνομοσιωλογίας παραπέμπει στον σιωνισμό-ναζισμό. Αλλά και ρατσισ Ήταν πραγματικά ο κ. Μαρδοχαίος Φριζής, ο εβραϊκού θρησκεύματος Συνταγματάρχης, ο πρώτος Έλληνας αξιωματικός που έπεσε ηρωικά στη Μάχη της Πίνδου; Ο κύριος Μορντεχάι ή Μαρδοχαίος Φριζής, γεννήθηκε την 1 Ιανουαρίου 1893 και σκοτώθηκε πολεμώντας ηρωικά, στις 5 Δεκεμβρίου 1940.
Λέτε κανένας ιστορικός, κανένας αξιωματικός του Αρχείου Ιστορίας Στρατού να μην έχει ρίξει μια ματιά στα σχετικά επίσημα έγγραφα-ντοκουμέντα και να μην έχει διαπιστώσει ότι υπάρχει Έλληνας αξιωματικός και μάλιστα από τη Σάμο, που σκοτώθηκε πολεμώντας ηρωικά στις 22 Νοεμβρίου 1940. Ο Συνταγματάρχης Χαράλαμπος Κεφαλόπουλος, του Συντάγματος Σαμίων, σκοτώθηκε πολεμώντας ηρωικά πριν από τον επίσημο «εβραϊκού θρησκεύματος Συνταγματάρχη»! Βέβαια, ο Κεφαλόπουλος είχε την ατυχία να μην είναι εβραίος το θρήσκευμα, αλλά ορθόδοξος. Συνεπώς ή παίζεται ένα παιχνίδι χυδαίας προπαγάνδας και ιστορικής διαστρέβλωσης, ή η επίσημη Πολιτεία, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου της Δημοκρατίας και της Βουλής, είναι ένα μπάχαλο αδιόρθωτο! Ίσως όλα αυτά να είναι συνομωσιολογία. Ίσως η ελληνική Πολιτεία να είναι ένα μπάχαλο, αλλά τώρα γνωρίζουμε και τα έγγραφα-ντοκουμέντα είναι ΕΔΩ! Τώρα έχουν ΟΛΟΙ την ευκαιρία να αποκαταστήσουν την ιστορική αλήθεια, πέρα από θρησκείες και τυχόν αβλεψίες ή λάθη.
----------------------------------------------------------------------------------------
"Κόλαση" στην εφημερία του Ευαγγελισμού. Ατελείωτες ουρές
"Κόλαση" επικρατεί στους διαδρόμους του νοσοκομείου Ευαγγελισμού που εφημερεύει σήμερα Τριτη 27 Οκτωβρη. Ασθενείς και συγγενείς σχηματίζουν ουρές και φορεία πηγαινοέρχονται ανάμεσά τους.
Την ίδια στιγμή οι εργαζόμενοι στο μεγαλύτερο Νοσοκομείο της χώρας, κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους διαμαρτυρόμενοι για τα «οξυμένα προβλήματα» των ειδικευομένων και εξειδικευόμενων γιατρών. Όπως αναφέρει το Σωματείο Εργαζομένων παρατηρείται παντελής έλλειψη ειδικευομένων σε ορισμένα τμήματα, «αυξημένη νοσηρότητα στους νέους γιατρούς, λόγω της εντατικοποίησης της εργασίας που οδηγεί μερικούς ακόμα και σε παραίτηση», ενώ δεν τους χορηγούνται ρεπό εφημέρευσης και αδειών.
Συγκεκριμένα την Παρασκευή 30 Οκτωβρίου, σε συνεργασία με την επιτροπή της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Αθήνας-Πειραιά (ΕΙΝΑΠ), θα πραγματοποιηθεί Γενική Συνέλευση των ειδικευομένων και εξειδικευόμενων γιατρών. Την Τρίτη 3 Νοεμβρίου, όλο το προσωπικό του Νοσοκομείου θα προχωρήσει σε στάση εργασίας, από τις 13:00 έως την λήξη της πρωινής βάρδιας, και παράσταση στο υπουργείο Υγείας στις 14:00, με αίτημα να μην απολυθεί κανείς συμβασιούχος (επικουρικοί, ΚΕΕΛΠΝΟ κ.λπ.), να προκηρυχτούν άμεσα όλες οι κενές οργανικές θέσεις και να μονιμοποιηθούν οι συμβασιούχοι χωρίς όρους και προϋποθέσεις. το Νοσοκομείο εργάζονται 55 συμβασιούχοι όλων των ειδικοτήτων (γιατροί, νοσηλευτές, διοικητικοί, παραϊατρικό προσωπικό), και όπως αναφέρει το Σωματείο Εργαζομένων το αμέσως επόμενο διάστημα -δηλ. από τον τρέχοντα μήνα έως και 31 Δεκεμβρίου- «λήγουν οι συμβάσεις τους και απολύονται, ενώ καλύπτουν ζωτικές ανάγκες του Νοσοκομείου». Οι εργαζόμενοι στον "Ευαγγελισμό" αποφάσισαν επίσης να "μπλοκάρουν" τα ταμεία του νοσοκομείου, την Τετάρτη 4 Νοεμβρίου -ημέρα γενικής εφημερίας- στις 14:30, ώστε οι ασθενείς να μην πληρώνουν για τις εξετάσεις τους, ενώ την Τρίτη 10 Νοεμβρίου, θα συγκεντρωθούν στις 8.00 το πρωί στα επείγοντα για την ανάδειξη όλων των προβλημάτων του Νοσοκομείου, που όπως αναφέρει το Σωματείο Εργαζομένων «καθημερινά επιδεινώνονται», όπως η έλλειψη χρηματοδότησης, οι τραγικές ελλείψεις προσωπικού, η απουσία πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, «η οποία μετατρέπει το νοσοκομείο σ’ ένα απέραντο κέντρο υγείας κι αναιρεί τις δυνατότητες να παίξει τον ρόλο του», η μη χορήγηση χρωστούμενων αδειών και ρεπό, οι περικοπές και οι καθυστερήσεις στην καταβολή εφημεριών -εξαιρέσιμων- υπερωριακής απασχόλησης. Το Σωματείο αναφέρεται ακόμη στο τεράστιο ζήτημα που έχουν οι εργολαβικοί εργάτες «οι οποίοι είναι απλήρωτοι για μήνες». Οι εργαζόμενοι στον «Ευαγγελισμό» κορυφώνουν τις κινητοποιήσεις τους με τη συμμετοχή τους στην πανελλαδική-πανεργατική απεργία την Πέμπτη 12 Νοεμβρίου, προβάλλοντας τα προβλήματα της δημόσιας υγείας.
------------------------------------------------------------------------------------
ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ ΗΠΑ - ΚΙΝΑΣ Είσοδος αμερικανικού αντιτορπιλικού στη Νότια Κινεζική Θάλασσα
ΠΕΚΙΝΟ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Την κλιμάκωση των ενδοϊμπεριαλιστικών εντάσεων σηματοδοτεί η είσοδος πλοίου του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού στην περιοχή της Νότιας Κινεζικής Θάλασσας, κοντά στα νησιά Σπράτλι που η Κίνα διεκδικεί ως μέρος της δικής της επικράτειας. Το αντιτορπιλικό «USS Lassen» εισήχθη για περιπολία στη συγκεκριμένη ζώνη, με αξιωματούχους του αμερικανικού Πενταγώνου να δηλώνουν (ανώνυμα) στο Ρόιτερς πως το σκάφος θα συνοδεύεται από ένα ή δύο αεροσκάφη, τα οποία εκτελούν συχνές ανιχνευτικές πτήσεις στην περιοχή, αλλά και ότι περαιτέρω ανάλογες αποστολές θα εκτελούνται συχνά τις επόμενες βδομάδες, ίσως και γύρω από τμήματα που έχουν χτιστεί από το Βιετνάμ και τις Φιλιππίνες στην περιοχή Σπράτλι. «Αυτό θα συμβαίνει συχνά (από εδώ και στο εξής), όχι μια φορά μόνο», ανέφερε ο ίδιος - σύμφωνα πάντα με το Ρόιτερς - «και (αυτό) δεν αφορά μόνο την Κίνα». Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζος Ερνεστ, τόνιζε πριν λίγο καιρό χαρακτηριστικά: «Υπάρχουν δισεκατομμύρια δολάρια εμπορικών συναλλαγών που ταξιδεύουν μέσω αυτής της περιοχής του κόσμου. Η διασφάλιση ελεύθερης ροής εμπορίου (...) είναι πρωτεύουσας σημασίας για την παγκόσμια οικονομία».
Εντονη αντίδραση του Πεκίνου
Από τη μεριά της Κίνας, ο υπουργός Εξωτερικών, Γουάνγκ Γι, κάλεσε - σύμφωνα με το κρατικό «Σινχουά» - την άλλη πλευρά «να μη δρα με απερίσκεπτο τρόπο και να μη δημιουργεί φασαρίες από το τίποτα στην περιοχή». Στην ιστοσελίδα του «Σινχουά» αναρτήθηκε χτες μακροσκελές άρθρο που σε έντονο ύφος έκανε λόγο για «κατάφωρη πρόκληση σε βάρος της εδαφικής κυριαρχίας της Κίνας», που «αποτελεί μια επίδειξη πυγμής με τη δικαιολογία της δοκιμασίας της ελευθερίας ναυσιπλοΐας και υπερπτήσεων στην περιοχή». Προσθέτει, μεταξύ άλλων, ότι «ο πιο σημαντικός παράγοντας στρατιωτικοποίησης των υδάτων είναι ότι μερικές χώρες γυμνάζουν τους στρατιωτικούς τους μύες και διεξάγουν συχνά ασκήσεις ευρείας κλίμακας με τους συμμάχους τους».
------------------------------------------------------------------------------------------
ΗΠΑ Αστυνομικός επιτίθεται σε μαθήτρια μέσα σε τάξη
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Νέο βιντεοσκοπημένο κρούσμα αστυνομικής βίας, σε βάρος Αφροαμερικανίδας μαθήτριας 16 χρονων μέσα σε σχολική αίθουσα τη Δευτέρα, είδε το φως της δημοσιότητας. Οπως φαίνεται σε βίντεο που τραβήχτηκε από το κινητό τηλέφωνο μαθητή που ήταν παρών στο περιστατικό, αστυνομικός με την ιδιότητα του «μέλους της μόνιμης ασφάλειας» λυκείου στο Σπρινγκ Βάλεϊ, συμπεριφέρθηκε στο κορίτσι βάναυσα όταν κλήθηκε στην αίθουσα από τον καθηγητή της τάξης για να συνοδέψει έξω την μαθήτρια, στην οποία είχε επιβληθεί ωριαία αποβολή, επειδη αρνηθηκε να κλεισει και να παραδωσει το κινητο της τηλεφωνο. Ο αστυνομικός της ζήτησε με απειλητικό τρόπο να βγει από την αίθουσα και όταν δεν τον υπάκουσε, της έπιασε το ένα χέρι, της έκανε κεφαλοκλείδωμα για να τη σηκώσει από το θρανίο με τη βία, και την πέταξε κάτω σέρνοντάς την προς την πόρτα. Ο ίδιος αστυνομικός δε δίστασε στη συνέχεια να συλλάβει και έναν άλλον μαθητή που αντέδρασε στο βίαιο γεγονός. Ο σερίφης της κομητείας του Ρίτσλαντ, όπου υπάγεται το Σπρινγκ Βάλεϊ, ανακοίνωσε ότι πρωταγωνιστής της επίθεσης στη μαθήτρια ήταν ο λευκός υπαστυνόμος Μπεν Φιλντς, στον οποίο δε θα επιτραπεί να ξαναδουλέψει σε σχολείο έως ότου και εφόσον βγει από καθεστώς διαθεσιμότητας, μετά τη διενέργεια σχετικής έρευνας. Το βίντεο κυκλοφόρησε γρήγορα στο διαδίκτυο, προκαλώντας νέες αντιδράσεις για τα όρια της αστυνομικής βαναυσότητας, κυρίως σε βάρος φτωχών Αφροαμερικανών.
-----------------------------------------------------------------------------------------
ΤΟΥΡΚΙΑ Πυρά και κατά των Κούρδων της Συρίας
Λίγες μέρες πριν από τις εκλογές της Κυριακής, περιπλέκονται οι μεθοδεύσεις του Ερντογαν
Το «Ασοσιέιτεντ Πρες» μετέδωσε χτες ότι εκπρόσωποι του PYD δήλωσαν πως η πόλη Τελ Αμπιάντ δέχτηκε την Κυριακή δυο φορές τουρκικά πυρά, αφού έγινε γνωστή η ανακήρυξή της σε αυτόνομο καντόνι.
Η τουρκική αστική τάξη δεν θα δεχτεί την αναβάθμιση των Κούρδων μέσα από τον πόλεμο κατά του «Ισλαμικού Κράτους» αδιαμαρτυρητα, πραγμα που θα της κοστισει πολύ ακριβα. Φυσικά, οι εξελίξεις θα αλληλεπιδράσουν και με τις «ισορροπίες» στο εσωτερικό της χώρας όπου οι εκλογές της επόμενης Κυριακής θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό και τις επιλογές στην εξωτερική πολιτική.
-------------------------------------------------------------------------------------------
ΥΕΜΕΝΗ Δεκάδες τραυματίες από βομβαρδισμό νοσοκομείου
ΣΑΝΑΑ.-- Νοσοκομείο των «Γιατρών Χωρίς Σύνορα» (MSF) στη βόρεια επαρχία της Υεμένης, Σαάντα, χτυπήθηκε τη Δευτέρα από βομβαρδιστικά της Σαουδικής Αραβίας και των συμμάχων της, ανακοίνωσε χτες εκπρόσωπος της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης, προσθέτοντας ότι αυτή η επίθεση δεν ήταν η πρώτη, αλλά η πιο πρόσφατη από δεκάδες περιπτώσεις βομβαρδισμών σε βάρος αμάχων και πολιτικών στόχων, όπως σχολεία, εργοστάσια, νοσοκομεία. Την ώρα του βομβαρδισμού, μέσα στο νοσοκομείο βρίσκονταν ασθενείς, γιατροί και νοσοκόμες, και σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες οι τραυματίες ανέρχονται σε αρκετές δεκάδες.
Από τον περασμένο Μάρτη ως σήμερα υπολογίζεται ότι οι ιμπεριαλιστικές επιδρομές της Σ. Αραβίας και των συμμάχων τους στην Υεμένη (με στόχο στην πραγματικότητα το χτύπημα του λαου της Υεμενης που εχει εξεγερθει) έχουν προκαλέσει το θάνατο πάνω από 5.600 ανθρώπων, τον τραυματισμό δεκάδων χιλιάδων, ενώ εκατομμύρια άλλοι υποφέρουν από ασθένειες, πείνα και ελλείψεις βασικών αγαθών και υπηρεσιών. Το ίδιο 24ωρο ο επικεφαλής του ΟΗΕ για τις ανθρωπιστικές επιχειρήσεις, Στέφεν Ο΄ Μπράιεν, ανακοίνωσε την υπογραφή συμφωνίας μεταξύ του Σαουδάραβα βασιλιά Σαλμάν και αξιωματούχων του ΟΗΕ για την παροχή 224.000.000 δολαρίων σαν «βοήθεια» σε μία χώρα κατεστραμμένη, στο μεγαλύτερο μέρος της, από τις σαουδαραβικές βόμβες...
--------------------------------------------------------------------------------------
ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ.-- Εκπρόσωποι της αντιπολιτευόμενης συμμαχίας «Δημοκρατικό Μέτωπο» στο Μαυροβούνιο ανήγγειλαν διαβουλεύσεις με τους πολίτες όλης της χώρας και συνέχιση των διαδηλώσεων μέχρι να πέσει η κυβέρνηση, να συγκροτηθεί μεταβατική και να διεξαχθούν νέες εκλογές.
ΣΕΡΑΓΕΒΟ.-- Ο πρόεδρος του ισλαμοφασιστικου κόμματος Σοσιαλ Δημοκρατικής Δράσης (SDA), Σουλεϊμάν Ούγκλιανιν, κάλεσε τους νέους Βόσνιους Μουσουλμάνους να προχωρήσουν στη δημιουργία ανεξάρτητου κράτους στο Σάντζακμ, επικαλούμενος παράνομο δημοψήφισμα που διοργάνωσε ο ίδιος το 1991 και σε άλλα δύο που έγιναν το 1917 και 1943 επί ξένων κατοχικών δυνάμεων (αυστροουγγρικών την πρώτη φορά και γερμανικών - ναζιστικών τη δεύτερη).
--------------------------------------------------------------------------------------
ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ Πρόσδεση ακόμα περισσότερο στην ΕΕ
ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ - ΠΡΙΣΤΙΝΑ - ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-- Ακόμη χειρότερες μέρες αναμένουν τους κατοίκους του Κοσσυφοπεδίου, που ήδη ζουν στη φτώχεια και την ανέχεια της κατοχής 16 χρόνια από την επέμβαση ΗΠΑ - ΕΕ - ΝΑΤΟ, έπειτα και από τη χτεσινή υπογραφή του «Συμφώνου Σύνδεσης και Σταθεροποίησης», στο Στρασβούργο, ανάμεσα σε εκπροσώπους της κοσσοβάρικης κυβέρνησης και αξιωματούχους της ΕΕ, όπως ο επίτροπος για τη Διεύρυνση και τις σχέσεις Καλής Γειτονίας, Γιοχάνες Χαν, και η επικεφαλής της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και Ασφάλεια, Φεντερίκα Μογκερίνι. Η συμφωνία υπογράφτηκε παρότι το προτεκτοράτο δεν αναγνωρίζεται από πέντε χώρες - μέλη της ΕΕ (ανάμεσά τους η Ελλάδα, η Κύπρος και η Ισπανία) γι' αυτό και βρέθηκε η «πατέντα» υπογραφής της συμφωνίας από αξιωματούχους της ΕΕ και όχι από τις χώρες - μέλη ξεχωριστά. Με τη συγκεκριμένη συμφωνία εδραιώνεται συμβατική σχέση ανάμεσα στο Κοσσυφοπέδιο και την ΕΕ στο πλαίσιο προώθησης νέων μεταρρυθμίσεων προς όφελος των μονοπωλίων και του ντόπιου και ξένου μεγάλου κεφαλαίου, με πρόσχημα τον «εναρμονισμό» των αρχών του προτεκτοράτου με τα κριτήρια της ΕΕ, περίπου ενάμιση χρόνο μετά την μονογραφή του Συμφώνου Σταθεροποίησης και Σύνδεσης, το καλοκαίρι του 2014. Ο Κοσσοβάρος Αλβανός υπουργός «αρμόδιος» για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, Μπεκίμ Τσολάκου, δήλωσε σε εφημερίδα της Πρίστινας ότι η υπογραφή της συμφωνίας «σημαίνει θέσπιση συμβατικών σχέσεων με την ΕΕ», οι οποίες συνεπάγονται αναγνώριση της νομικής και πολιτικής οντότητας του Κοσσόβου.
Η αντίδραση του Σέρβου πρωθυπουργού από τη Μόσχα
Το ίδιο 24ωρο, από τη Μόσχα, ο Σέρβος πρωθυπουργός, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, όπου πραγματοποιεί πολυήμερη επίσημη επίσκεψη, εκτίμησε, μιλώντας με δημοσιογράφους στο περιθώριο ρωσο-σερβικού επιχειρηματικού φόρουμ, ότι «κάποιος προσπαθεί πολύ για να αποσταθεροποιήσει τις σχέσεις στα Δυτικά Βαλκάνια» αποφεύγοντας να κατονομάσει χώρες και ξένους αξιωματούχους. «Ξέρω αλλά δεν θα πω ποιες είναι αυτές οι δυνάμεις, όμως, νομίζω ότι είναι αρκετά προφανές», είπε ο Σέρβος πρωθυπουργός σύμφωνα με το σερβικό πρακτορείο ειδήσεων ΒΕΤΑ, τονίζοντας ότι αυτές οι δυνάμεις προσπαθούν να αποσταθεροποιήσουν την κατάσταση «σε Μπάνια Λούκα (σ.σ. Σερβική Οντότητα της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης), Σεράγεβο και Βελιγράδι». Διαβεβαίωσε εντούτοις ότι η κυβέρνησή του θα κάνει «ό,τι είναι δυνατόν για τη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή». Προ ημερών, πάντως, η κυβέρνηση του Σέρβου πρωθυπουργού είχε αντιδράσει στις πιέσεις της Γερμανίας και άλλων ισχυρών χωρών της ΕΕ για αναγνώριση της ανεξαρτησίας του προτεκτοράτου στο Κοσσυφοπέδιο ως προϋπόθεση για την έναρξη των πρώτων κεφαλαίων συζήτησης και των διαπραγματεύσεων για την ένταξη της Σερβίας στην ΕΕ.
---------------------------------------------------------------------------------------
ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ Εως τις 9 Νοέμβρη το πρόγραμμα Κοέλιο στη Βουλή
Οι διεργασίες για το σχηματισμό αστικής κυβέρνησης με βάση το Σύνταγμα της Πορτογαλίας προχωράνε. Ο ορισμένος από τον Πρόεδρο της χώρας, Ανιμπαλ Καβάκο Σίλβα, πρωθυπουργός Πέδρο Πάσος Κοέλιο, επικεφαλής του κεντροδεξιού συνασπισμό «Πορτογαλία Μπροστά», και έως τώρα πρωθυπουργός, που, μαζί τους «σοσιαλιστές» εφάρμοσε σκληρά αντιλαϊκά μέτρα, αν και χωρίς να εξασφαλίζει αυτοδυναμία (ήρθε πρώτος στις εκλογές στις 4 Οκτώβρη, με 38,5% και 107 έδρες σε σύνολο 230), παρουσίασε χτες την 16μελή κυβέρνησή του. Τώρα έχει περιθώριο μέχρι τις 9 Νοέμβρη να παρουσιάσει το πρόγραμμά της στη Βουλή και να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης. Στο ενδεχόμενο - που είναι και το πιο πιθανό - να μην καταφέρει να πάρει ψήφο εμπιστοσύνης, αφού ήδη το Σοσιαλιστικό Κόμμα του Αντόνιο Κόστα (πήρε 32,38% και 86 έδρες), το Αριστερό Μπλοκ (είναι μέλος του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς και πήρε 10,2% και 19 έδρες) και η Ενωτική Δημοκρατική Συμμαχία του Πορτογαλικού ΚΚ και των Οικολόγων Πράσινων (8,2% με 17 έδρες) έχουν δηλώσει ότι θα καταψηφίσουν το πρόγραμμα. Τότε η εντολή σχηματισμού κυβέρνησης γυρνάει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και ξεκινάει από την αρχή. Βεβαίως, στην αστική διαχείριση δεν μπορεί να αποκλειστεί το «κέρδισμα» λίγων βουλευτών για να προχωρήσει ο κεντροδεξιός συνασπισμός. Πάντως, τα τρία κόμματα της αντιπολίτευσης δηλώνουν ότι προχωράνε τις διαπραγματεύσεις για το σχηματισμό της «εναλλακτικής στη λιτότητα κυβέρνησης». Οι διαπραγματευσεις, όπως λέγεται, αφορουν ζητήματα όπως το ύψος του κατώτερου μισθού, συντάξεων, τον ΦΠΑ.
--------------------------------------------------------------------------------------
ΓΑΛΛΙΑ Αυξάνονται όσοι κάνουν «δουλειές του ποδαριού»
Ετήσια αύξηση της μακροχρόνιας ανεργίας κατά 10%
ΠΑΡΙΣΙ.-- «Ολο και περισσότεροι άνεργοι στη μερική απασχόληση» σημειώνουν ρεπορτάζ γαλλικών ΜΜΕ, την ώρα που η κυβέρνηση Ολάντ - Βαλς ισχυρίζεται ότι μπορεί να αντιμετωπίσει την ανεργία. Στοιχεία του υπουργείου Εργασίας που ανακοινώθηκαν τις τελευταίες μέρες, κατέγραψαν το Σεπτέμβρη πτώση της ανεργίας κατά 0,7% σε σχέση με τον περασμένο Αύγουστο, που χαρακτηρίστηκε ως η μεγαλύτερη πτώση της ανεργίας από το 2007. Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, ο αριθμός των προσώπων που ζητούν εργασία μειώθηκε κατά 0,7% ή κατά 23.800, στο διάστημα Σεπτέμβρη - Αυγούστου και έφτασαν τα 3.547.800 άτομα, από 3,57 εκατομμύρια στα τέλη Αυγούστου.
Ο αριθμός των ανέργων στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης αυξήθηκε τον Φεβρουάριο κατά 31.500 πρόσωπα στο 10,2%, επίπεδο που αποτελεί νέο ιστορικό υψηλό. Συνολικά από τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας φαίνεται ότι ο αριθμός των εγγεγραμμένων στα μητρώα ανέργων ανήλθε τον Φεβρουαριο σε 3.347.700 στη μητροπολιτική Γαλλία, αριθμός που είναι αυξημένος κατά 0,9% από τον προηγούμενο μήνα και 4,7% τον αντίστοιχο μήνα του 2013. Από τα τελευταία στοιχεία τον Απριλιο προκύπτει ότι το ποσοστό ανεργίας διαμορφώθηκε στο 10,4% στο τέλος του 2014, ενώ η στατιστική υπηρεσία Inseeτον Απριλιο ειπε αναμένει περαιτέρω άνοδό του στο 10,6% μέχρι τα μέσα του 2015.
Παρά το κλίμα πανηγυρισμού που αμέσως προσπάθησαν να στήσουν κυβερνητικά επιτελεία (η υπουργός Εργασίας, Μιριάμ Ελ Χομρί, μίλησε για παγίωση «της προοδευτικής βελτίωσης της οικονομικής συγκυρίας που παρατηρείται τους τελευταίους μήνες»), σε ετήσια βάση η ανεργία εμφανίζει αύξηση κατά 3,1%, ενώ πολλοί επισημαίνουν ότι η πτώση σε μηνιαία βάση οφείλεται σ' ένα βαθμό και στο γεγονός ότι μειώθηκαν όσοι άνεργοι είναι καταγεγραμμένοι, γιατί έληξε το χρονικό διάστημα για το οποίο δικαιούνται να παίρνουν επίδομα ανεργίας. Επιπλέον, η ανεργία των μεγαλύτερων ηλικιακά κατηγοριών σε ετήσια βάση αυξήθηκε κατά 8,5%, ενώ και οι μακροχρόνια άνεργοι αυξήθηκαν σε σχέση με πέρυσι κατά 10,4%. Χαρακτηριστικό είναι ότι 1,8% δουλεύουν περιστασιακά, σε «δουλειές του ποδαριού» που τους επιτρέπουν να πληρώνουν π.χ. μόνο το νοίκι, όπως ανέφερε ρεπορτάζ του τηλεοπτικού δικτύου «France Info», συμπληρώνοντας ότι φυσικά για τις άλλες τους ανάγκες δεν τα βγάζουν πέρα αν δεν έχουν τη βοήθεια συγγενών τους.
Ο σοσιαλιστής πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος έχει υποσχεθεί να επιτύχει μια «αισθητή» μείωση της ανεργίας την επόμενη χρονιά, έχει δεσμευθεί ότι εάν δεν καταγραφεί αύξηση της απασχόλησης δεν θα θέσει υποψηφιότητα για δεύτερη πενταετή θητεία το 2017. Όμως αφότου ανέλαβε τα καθήκοντα του προέδρου τον Μάιο του 2012, περίπου 625.000 άνθρωποι έχουν προστεθεί στους καταλόγους των ανέργων και αυτός θεωρείται ένας από τους κυριότερους λόγους της πτώσης του επιπέδου της δημοτικότητας του Ολάντ.
----------------------------------------------------------------------------------------
ΣΙΩΝΑΖΙ ΙΣΡΑΗΛΙΝΟΙ ΣΤΗΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ Σιωναζιστικα ισραηλινά εμπόδια στην εγκατάσταση καμερών
ΤΕΛ ΑΒΙΒ-ΡΑΜΑΛΑ.-- Μπορεί η κυβέρνηση του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου να ισχυρίζεται ότι δεν επιδιώκει την αλλαγή του καθεστώτος στην Πλατεία των Τζαμιών στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, εντούτοις χτες εμπόδισε τις ιορδανικές δυνάμεις που είναι «θεματοφύλακας» του ιερού μουσουλμανικού χώρου να στήσουν κάμερες παρακολούθησης και αναμετάδοσης γεγονότων από την περιοχή στο Διαδίκτυο, υποστηρίζοντας ότι η εγκατάσταση των καμερών σε μία περιοχή περίπου 15 εκταρίων θα πρέπει να γίνει «σε συντονισμό» μεταξύ των ενδιαφερομένων πλευρών. Η εξέλιξη προκάλεσε την έντονη αντίδραση των ιορδανικών αρχών, που σημείωσαν ότι οι ισραηλινές κατοχικές δυνάμεις δεν έχουν λόγο «ανάμειξης» στο συγκεκριμένο θέμα, και ότι σε κάθε περίπτωση οι κάμερες θα στηθούν «εντός των επόμενων ημερών και όχι εβδομάδων», προκειμένου να αναπαράγουν ζωντανά εικόνες από την περιοχή στο Διαδίκτυο. Προφανως οι σιωναζι φοβηθηκαν ότι θα μεταδιδονται τα εγκληματα τους απευθειας στο Διαδικτυο. Η συμφωνία για την εγκατάσταση καμερών στην Πλατεία των Τζαμιών είχε συμφωνηθεί το Σαββατοκύριακο ανάμεσα στον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι, που είχε μεταβει στο Αμάν της Ιορδανίας, και σε Ισραηλινούς και Ιορδανούς αξιωματούχους. Στο μεταξύ, σα να μην έφτανε η ένταση που κλιμακώνεται εδώ και βδομάδες στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, η Ισραηλινή υφυπουργός Εξωτερικών, Τζίπι Χοτόβελι (από το κόμμα «Λικούντ» του πρωθυπουργού Νετανιάχου), έκανε νέες προκλητικές δηλώσεις πάνω στο ζήτημα της Πλατείας των Τζαμιών (που από τους Εβραίους αποκαλείται «Ορος του Ναού»), λέγοντας πως «ονειρεύεται να δει την ισραηλινή σημαία να υψώνεται στο Ορος του Ναού», γιατί τάχα η περιοχή «είναι το κέντρο της ισραηλινής κυριαρχίας»!
Βρετανικό πανεπιστημιακό μποϊκοτάζ στο Ισραήλ
Νωρίτερα χτες, περισσότεροι από 300 πανεπιστημιακοί από δεκάδες βρετανικά εκπαιδευτικά ιδρύματα ανακοίνωσαν ότι θα μποϊκοτάρουν ισραηλινά ακαδημαϊκά ιδρύματα, σε ένδειξη διαμαρτυρίας απέναντι στις «απαράδεκτες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων εναντίον του παλαιστινιακού λαού». Η διακήρυξη, την οποία υπογράφουν 343 καθηγητές και λέκτορες, δημοσιεύεται σε ολοσέλιδη καταχώρηση στο χτεσινό φύλλο του βρετανικού Guardian με τίτλο: «Δέσμευση των πανεπιστημιακών στο Ηνωμένο Βασίλειο απέναντι στα δικαιώματα των Παλαιστινίων». Η πρωτοβουλία προκάλεσε την άμεση αντίδραση των κυβερνήσεων Βρετανίας και Ισραήλ.