Τρίτη 28 Νοεμβρίου 2017

Τριτη 28 Νοεμβριου 2017



Μία ξεχωριστή στιγμή της ιστορίας, της Μνήμης και της Αλήθειας ήταν το συνέδριο για το Ποντιακό ζήτημα στην Άγκυρα πέρσι τον Απρίλιο, καθώς για πρώτη φορά βρέθηκαν μαζί Έλληνες, Τούρκοι, Κούρδοι και άλλοι ερευνητές από τους λαούς που ζουν σήμερα στην Τουρκία. Στο συνέδριο είχε μιλήσει και ο συναγωνιστής μας διανοούμενος Φικρέτ Μπασκαγιά, ο οποίο συνελήφθη πριν από λίγες ώρες με τις γνωστές κατηγορίες που αποδίδει το καθεστώς περί "τρομοκρατίας". Στο ίδιο συνέδριο είχε μιλήσει και ο επίσης κρατούμενος Γιάννης Βασίλης Γιαϊλαλί......

Δευτέρα, 27 Νοεμβρίου 2017
Έγινε η σύλληψη του Φικρέτ Μπασκαγιά, ενός ακόμη αγωνιστή  για την αναγνώριση της Γενοκτονίας.

Μία από τις σημαντικότερες νίκες μας στο πεδίο της ιστορίας, της Μνήμης και της Αλήθειας ήταν το συνέδριο για το Ποντιακό ζήτημα στην Άγκυρα πέρσι τον Απρίλιο, καθώς για πρώτη φορά Έλληνες, Τούρκοι, Κούρδοι  και διανοούμενοι από τους άλλους λαούς που ζουν σήμερα στην Τουρκία, βρέθηκαν με βασικό θέμα της συζήτησης τη Γενοκτονία.
 Ο κύκλος άνοιξε πριν από 16 χρόνια στη Νέα Υόρκη με την πρώτη αναγνώριση. Συνεχίστηκε στη Στοκχόλμη το 2010 και στο Ερεβάν το 2015, και συνεχίστηκε με το ιστορικής σημασίας συνέδριο στην Άγκυρα που πραγματοποιήθηκε από συναγωνιστές και φίλους που αγωνίζονται για την Αναγνώριση της Γενοκτονίας, ανοίγοντας   έναν νέο κύκλο που θα σηματοδοτήσει και νέες αναγνωρίσεις, αλλά κυρίως παραδοχή από την τουρκική κοινωνία για το έγκλημα.
Σε εκείνο το συνέδριο το οποίο οργανώθηκε από την Πρωτοβουλία της Άγκυρας για την Ελευθερία Σκέψης (Ankara Düşünceye Özgürlük Girişimi) με την υποστήριξη της κουρδικής εφημερίδας Newroz είχαν μιλήσει οι εξής:
Αχμέτ Ντεμιρέλ: «Οι συζητήσεις για τον Πόντο στην Α΄ Εθνοσυνέλευση».
Αττίλα Τουιγκάν: «Από τη Μεταρρύθμιση στη Γενοκτονία».
Μπασκίν Οράν: «Η ριζική εκκαθάριση των Ρωμιών της Ανατολής – 1923: Η Ανταλλαγή των Πληθυσμών από το Α μέχρι το Ω και η ολοκλήρωση της το 1964».
Ισμαήλ Μπεσικτσί: «Η εξόντωση της Εγγύς Ανατολής και το Ποντιακό Ζήτημα» .
Μαχμούτ Κονούκ: «Δύο πρόσωπα της Γενοκτονίας: Σακαλί Νουρετίν Πασάς και Τοπάλ Οσμάν Αγάς».
Μερτ Καγιά: «Εγκαταλελειμμένο παιδί: Ο χαμένος γιος του Πόντου».
Στέργιος Θεοδωρίδης: «Μνήμη και Εξουσία».
Ταμέρ Τσιλινγκίρ: «353.000: Όχι απλά ένας αριθμός αλλά Άνθρωποι».
Θεοφάνης Μαλκίδης: «Γενοκτονία: Έγκλημα κατά της ανθρωπότητας».
Βλάσης Αγτζίδης: «Από τη Σαμψούντα στη Σρεμπρένιτσα».
Γιάννης Βασίλης Γιαϊλαλί: «Ο αγώνας μου για τη φτώχεια από τον Πόντο στη Μαύρη Θάλασσα – Ο Αγώνας για την ύπαρξη από τη Μαύρη Θάλασσα στον Πόντο».
Την ημερίδα είχαν χαιρετήσει ο Σινάν Τσιφτγιουρέκ εκ μέρους της εφημερίδας Newroz και ο διανοούμενος Φικρέτ Μπασκαγιά, ο οποίος τόνισε ότι «ο δρόμος που επιβάλλει η επίσημη ιστορία οδηγεί την κοινωνία στη συλλογική απώλεια της μνήμης, τη διαγραφή αυτής και την κυριαρχία της εκδοχής εκείνης που συμφέρει τις κυρίαρχες τάξεις.
Το 1923 άλλαξε μόνο το όνομα του καθεστώτος. Υπήρχαν δύο πολιτικές στην οθωμανική παράδοση: η μαζική δολοφονία και η βίαιη μετεγκατάσταση πληθυσμών. Καμία ουσιαστική αλλαγή δεν μεσολάβησε έκτοτε. Βλέπουμε πώς αυτή η παράδοση συνεχίζεται σήμερα στο Κουρδιστάν…».

Πριν από λίγες ώρες πληροφορήθηκα ότι ο Φικρέτ Μπασκαγιά, συνελήφθη με τις γνωστές κατηγορίες που αποδίδει το καθεστώς, περί "τρομοκρατίας".
Η αλληλεγγύη μας συνεχίζεται και στον Φικρέτ Μπασκαγιά, τον Γιάννη Βασίλη Γιαϊλαλί, την σύντροφό του Meral Geylani και στους χιλιάδες άλλους συναγωνιστές μας, με τα αιτήματα της Ελευθερίας, της Δημοκρατίας, της Αλήθειας, της Μνήμης και της  Ιστορίας.




------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Είχα πεί ότι ο Αρκάς ειναι σε διατεταγμένη υπηρεσία υπερ του μνημονίου. Σημερα βγηκε ανακοίνωση ότι το ινστιτούτο της Ξαφά (ΚΕΦΙΜ) βραβεύει τον Αρκά. Δεν ξερεις ποιος ειναι πιο πολύ για γέλια, ο Αρκάς ή το ινστιτουτο...



----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Δυο εγγραφα.
Βρώμικη συμφωνία μεταξύ της Open Washington διαμεσολαβητή του κουρδικού sdf και το άλλο εγγραφο της μυστικής washington σαν διαμεσολαβητής με την απαγορευμένη τρομοκρατική οργάνωση ISIS / daesh. Βοηθά τον daesh να συνεχίσει να πολεμάει το συριακό στρατό και τους συμμάχους του, παρατείνει τον πόλεμο προσπαθώντας να διατηρήσει την επιρροή μας



----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



ΥΕΜΕΝΗ
Ασταμάτητο το αιματοκύλισμα του λαού...
Ενώ κάθε 10 λεπτά πεθαίνει τουλάχιστον ένα παιδί από ιάσιμες ασθένειες και πάνω από 2.000.000 λιμοκτονούν εξαιτίας του πολέμου της Σ. Αραβίας και των συμμάχων της...

ΣΑΝΑΑ - ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--
Δραματική είναι η επιδείνωση της ήδη άσχημης, εδώ και καιρό, κατάστασης που προκαλεί στο λαό της Υεμένης από το Μάρτη του 2015 ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος της Σαουδικής Αραβίας και των συμμάχων της, στο πλαίσιο του ανταγωνισμού στην κρίσιμη γεωστρατηγικά περιοχή.
Η Γιούνισεφ αναφέρει ότι κάθε 10 λεπτά πεθαίνει και ένα παιδί από ιάσιμες ασθένειες, ενώ κινδυνεύουν να πεθάνουν από την πείνα τουλάχιστον 2.000.000 παιδιά. Γίνεται η πρόβλεψη ότι η ανθρωπιστική κρίση στην Υεμένη θα είναι η χειρότερη των τελευταίων δεκαετιών παγκοσμίως. Η οργάνωση του ΟΗΕ για τα παιδιά απαίτησε από τη Σ. Αραβία να άρει πλήρως (και όχι μερικώς όπως έχει κάνει από το Σάββατο) το καταστροφικό αεροπορικό, χερσαίο και θαλάσσιο εμπάργκο που επέβαλε στο λαό της Υεμένης.
Χτες, αναμενόταν να φτάσει στο λιμάνι αλ Σαλέεφ της Υεμένης πλοίο που μετέφερε 25.000 τόνους αλευριού για λογαριασμό του «Παγκόσμιου Προγράμματος Τροφίμων» του ΟΗΕ. Το Σάββατο έφτασε στο αεροδρόμιο της πρωτεύουσας Σαναά διεθνής βοήθεια με εμβόλια για 600.000 παιδιά, φάρμακα και νοσηλευτικό προσωπικό και μία μέρα αργότερα αεροσκάφος με βασικά τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης.
Με φόντο το λιμό, τους πολύνεκρους βομβαρδισμούς αμάχων και τις επιδημίες χολέρας και άλλων ασθενειών που προκαλεί ο πόλεμος στην Υεμένη, οι ΗΠΑ προωθούν τα συμφέροντά τους στην περιοχή μεταξύ άλλων, επαναλαμβάνοντας κάθε τόσο αεροπορικές επιδρομές υποτίθεται κατά τζιχαντιστών της «Αλ Κάιντα».

Ιρανικές αντιδράσεις
Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Μπαχράμ Γασεμί κατήγγειλε τις ΗΠΑ πως έχουν «ευθύνη για τις επονείδιστες ωμότητες στην Υεμένη», εξαιτίας της πολυποίκιλης υποστήριξης που προσφέρουν στη Σ. Αραβία και στο συνασπισμό μουσουλμανικών χωρών που έχει συγκροτήσει η σαουδαραβική μοναρχία για να μειώσει την αυξανόμενη επιρροή του Ιράν στην ευρύτερη περιοχή. «Η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν δεν έχει κανέναν στρατιωτικό δεσμό με την Υεμένη», επανέλαβε ο Γασεμί, κατηγορώντας τις ΗΠΑ ότι διασπείρουν «εντελώς αβάσιμες» κατηγορίες εναντίον της Τεχεράνης. Αφορμή για αυτήν την αντίδραση έδωσε η ανακοίνωση που εξέδωσε την περασμένη Παρασκευή το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, όπου εξέφραζε την «αφοσίωση των ΗΠΑ» στις ενέργειες της Σ. Αραβίας και «όλων των συμμάχων της στον Κόλπο ενάντια στην επιθετικότητα και την κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου από τους Ιρανούς Φρουρούς της Επανάστασης» στην Υεμένη.



-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



ΟΗΕ: Χίλιοι Σύροι πρόσφυγες επιστρέφουν κάθε μήνα από την Ιορδανία στη χώρα τους
 Τρίτη, 28 Νοεμβρίου 2017, 02:04
Περίπου χίλιοι Σύροι πρόσφυγες που είχαν καταφύγει στην Ιορδανία για να γλιτώσουν από τον πόλεμο επιστρέφουν κάθε μήνα στη χώρα τους μετά την εφαρμογή τον Ιούλιο μιας συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός στη νότια Συρία, δήλωσε τη Δευτέρα ο ΟΗΕ.
«Ο μέσος όρος των Σύρων που επιστρέφουν εθελοντικά στη χώρα τους αυξήθηκε μετά την εγκαθίδρυση τον Ιούλιο μια συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός στο νότιο τμήμα της χώρας», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος της Υπάτης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) στην Ιορδανία Μοχάμεντ Αλ-Χιουάρι.
«Ο αριθμός αυτός αυξάνεται σήμερα σε περίπου χίλιους τον μήνα, κατά μέσο όρο», ανακοίνωσε.
Στις 9 Ιουλίου, τέθηκε σε εφαρμογή κατάπαυση του πυρός στις νότιες επαρχίες Ντεράα, Κουνέιτρα και Σουέιντα με πρωτοβουλία της Ρωσίας, της Ιορδανίας και των Ηνωμένων Πολιτειών.
Οι τρεις αυτές επαρχίες αποτελούν μέρος τεσσάρων «ζωνών αποκλιμάκωσης» που εγκαθιδρύθηκαν τον Μάιο με μια συμφωνία ανάμεσα στη Ρωσία και στο Ιράν, που είναι σύμμαχοι της συριακής κυβέρνησης, και στην Τουρκία, που υποστηρίζει τους αντάρτες.
Στον νότο, αμερικανικές δυνάμεις έχουν αναπτυχθεί κοντά στα σύνορα με την Ιορδανία, μήκους 370 χλμ.
«Περίπου 750 Σύροι έχουν επιστρέψει στη Συρία από την Ιορδανία τον Οκτώβριο, 1.078 τον Σεπτέμβριο και 1.203 τον Αύγουστο», διευκρίνισε ο Χιουάρι.
Ο αριθμός αυτός συνιστά καθαρή αύξηση σε σχέση με έξι μήνες πριν από τη συμφωνία, όταν «1.700 Σύροι είχαν διασχίσει εθελοντικά τα σύνορα», δηλ. κατά μέσο όρο λιγότεροι από 300 τον μήνα, σημείωσε.
Ωστόσο η UNHCR «δεν ενθαρρύνει την επιστροφή στις ζώνες που δεν είναι ασφαλείς» στη Συρία, υπογράμμισε, υπενθυμίζοντας πως «παρά την αύξηση του αριθμού των επαναπατριζομένων, αυτός είναι ακόμη πολύ χαμηλός και αντιπροσωπεύει ποσοστό μικρότερο του 0,2% των Σύρων προσφύγων στην Ιορδανία».
Σύμφωνα με την UNHCR, περίπου 680.000 Σύροι κατέφυγαν στην Ιορδανία μετά το ξέσπασμα της συριακής σύγκρουσης τον Μάρτιο του 2011. Σύμφωνα με τις ιορδανικές αρχές ο αριθμός τους ανέρχεται στα 1,3 εκατομμύρια.



------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Τουρκία: Αφέθηκε ελεύθερος ο ακαδημαϊκός που είχε συλληφθεί στο πλαίσιο έρευνας κατά του PKK
 Δευτέρα, 27 Νοεμβρίου 2017, 15:43
Ο Τούρκος ακαδημαϊκός Φικρέτ Μπασκάγια συνελήφθη για λίγο τη Δευτέρα στο πλαίσιο μιας επιχείρησης που είχε στόχο μέλη της μαχητικής οργάνωσης Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.
Άλλοι δώδεκα ύποπτοι συνελήφθησαν μαζί με τον Μπασκάγια, σύμφωνα με το πρακτορείο. Προς το παρόν δεν είναι διαθέσιμες πληροφορίες για την κατάσταση των άλλων συλληφθέντων.
Ο Μπαρίς Γιαρκάντας, βουλευτής του αντιπολιτευόμενου Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), έγραψε στο Twitter ότι ο 77χρονος Μπασκάγια συνελήφθη στο σπίτι του στην Άγκυρα περίπου στις 05:30 ώρα Ελλάδος και ότι η αστυνομία κατέσχεσε ορισμένα προσωπικά του αντικείμενα.
Ο Μπασκάγια, λέκτορας και συγγραφέας, αφέθηκε ελεύθερος αφού έδωσε κατάθεση στην αστυνομία, ανέφερε σε ένα tweet ένας άλλος βουλευτής του CHP, ο Μουράτ Εμίρ.
Πρόσθεσε πως ο Μπασκάγια συνελήφθη εξαιτίας ενός άρθρου που έγραψε στις 7 Νοεμβρίου, με τίτλο: «Ο πραγματικός τρόμος είναι ο κρατικός τρόμος», στο οποίο ο Μπασκάγια ανέφερε πως οι Κούρδοι της Τουρκίας υφίστανται καταπίεση στα χέρια των αρχών. Η έρευνα συνεχίζεται παρά την απελευθέρωση του Μπασκάγια, ανέφερε ο Εμίρ.
Σύμφωνα με το Ανατολή, εντάλματα σύλληψης εκδόθηκαν για συνολικά 17 ανθρώπους οι οποίοι κατηγορούνται ότι βοηθούν το PKK και ότι διαδίδουν την προπαγάνδα της οργάνωσης αυτής στους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης. Οι επιχειρήσεις για τη σύλληψη των άλλων υπόπτων συνεχίζονται.



-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Απ το "κανένας μόνος του στην κρίση" μέχρι το "καθένας μόνος του στην κρίση" ένας ΣΥΡΙΖΑ δρόμος...


---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Άνδρες της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας πραγματοποίησαν έφοδο σε διαμερίσματα στο Νέο Κόσμο και την Καλλιθέα, προχωρώντας σε εννέα προσαγωγές ατόμων, οκτώ ανδρών και μιας γυναίκας, τουρκικής καταγωγής. Πρόκειται για μέλη του Επαναστατικού Λαϊκού Απελευθερωτικού Κόμματος (DHKP-C), αριστερής τουρκικής οργάνωσης.
πληροφορίες που διέρρευσαν αναφέρουν πως βρέθηκαν σε τρια σπίτια "υποπτα ευρήματα" μεσα σε ...βαζα! Θα μπορουσε να δώσει αφθονο υλικό για ανέκδοτα, δυστυχώς δεν προσφέρεται.
υ.γ. "αν δεν τους συλλαμβαναμε εμεις θα τους συλλάβουν αργοτερα οι αμερικάνοι" φερεται να δήλωσε ανώτερο στελεχος του Συριζα ενω ενα άλλο συμπληρωσε :"Κι η Σουηδια συλλαμβανει αριστερους..."



-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Μπηκα στη φωνητικη πυλη του TAXIS
Λεω .."Καλημερα"
Μου λεει .."Καλως τον συναγωνιστη. Πως θετε να σας εξυπηρετησουμε Για παραδειγμα ,αν θετε μερισμα ..πειτε Μερισμα "
-Μερισμα !!
-Ωραια !! Θετε μερισμα της ωρας η μαγειρευτο
-Της ωρας!!!
-Το θετε χοντρο η ψιλοκομμενο?
-Μα πατσα δινετε?
-Ωραια!!! Θετε πατσα !!
-Μερισμα!!!
-Μολις πριν ειπατε πατσα ..
-!!! Μπορω να μιλησω με καποιον αλλον?
-Πειτε εκπροσωπος..
-Εκπροσωπος !!!
-Εκπροσωπος καλημερας σας Πως μπορω να βοηθησω?
-Θελω μερισμα!!
-Ωραια !! Που να το φερουμε?
-Πατησια
-Ψωμακι να βαλουμε?



--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------




Στη Πρασινη Λιβύη με την "τρομερή δικτατορία του Καντάφι" οι μαύροι είχαν ίσα δικαιώματα όπως κάθε πολίτης, οι γυναίκες ακόμα και στο στρατό υπηρέτησαν και είχαν την αξιοπρέπεια και την τιμή τους.
Αλλά ήρθε η "Γιάνκικη Δημοκρατία" με χρηματοδότηση της τρομοκρατίας, πολλων  εθνικοτήτων που στη Λιβύη ήταν αρκετές, ήταν και πολλές γυναίκες όπως αυτές της φωτογραφίας πάνω από τις περισσότερες  σκοτώθηκαν, άλλοι ήταν τυχεροί που διαφυγαν και τώρα η πρόσφατη μαύρη υπόθεση που πωλήθηκαν ως σκλάβοι !!
Όλα αυτά με τη δυτική υποστήριξη και  χρηματοδότηση, βλέπω αυταπάτες με την έκκληση απο τον ΟΗΕ, αλλά ήταν ο ίδιος ο ΟΗΕ που υποστήριξε την καταστροφή της Λιβύης με την υποστήριξη του ΝΑΤΟ! Και να φανταστείς ότι η ίδια μοίρα θα συνέβαινε και στη Συρία. Γνωρίζοντας την τραγωδία στη Λιβύη, ο πρόεδρος Μπασάρ al Ασάντ (ο οποίος από το αρχη ήταν μεγάλος σύντροφος του συνταγματάρχη Καντάφι) μαζί με τους ανθρώπους του και όσο ήταν και είναι ο πόλεμος, αντιστέκονται δυνατά και δυνατά για να διατηρήσουν την κυριαρχία και ειδικά την ύπαρξη Της χώρας. Επειδή μετά τη δολοφονία του συνταγματάρχη Καντάφι, η Λιβύη έχει τελειώσει! Και η Συρία προφανώς δεν θα εχει την ίδια μοίρα.



-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Μπούμερανγκ γυρίζει για την κυβέρνηση το κοινωνικό μέρισμα
Όπου βρεθεις μπινελικια και γκρίνια ότι δεν το παίρνουν ακους



----------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Καλυτερα  ανορθογραφες αληθειες, παρα καλογραμμενα ψεματα!
Η παιδεια δεν είναι θεμα ορθογραφιας!
Είναι  θεμα ανατροφης!


--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



ΗΠΑ - ΙΣΡΑΗΛ
Φοβούνται τη λίστα επιχειρήσεων στους εποικισμούς
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--
Πυρετώδεις προσπάθειες για την αποτροπή δημοσιοποίησης λίστας δεδομένων από το «Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» του ΟΗΕ σχετικά με τις εταιρείες και πολυεθνικά μονοπώλια που δραστηριοποιούνται στους παράνομους εβραϊκούς εποικισμούς στα παλαιστινιακά εδάφη στη Δυτική Οχθη καταβάλλουν οι κυβερνήσεις ΗΠΑ και Ισραήλ.
Η λίστα με τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη καταρτίζεται με εντολή που έδωσε το Μάρτη του 2016 ο επίτροπος του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Ζέιντ Ράαντ αλ Χουσεΐν, τονίζοντας ότι θα πρέπει να διερευνηθούν «οι επιπτώσεις των ισραηλινών εποικισμών στους Παλαιστίνιους». Η εξέλιξη προκάλεσε τις διαμαρτυρίες των ισραηλινών κατοχικών αρχών, που ισχυρίστηκαν ότι οι εποικισμοί γίνονται «σε εδάφη στρατηγικής και θρησκευτικής σημασίας» και ότι το θέμα θα πρέπει να λυθεί...«με διαπραγματεύσεις»!
Ισραηλινοί αξιωματούχοι έχουν παραδεχθεί πως στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη της Δυτικής Οχθης δρουν πάνω από 100 «τοπικές εταιρείες» και 50 διεθνή μονοπώλια πολλών κλάδων, κυρίως αμερικανικά και ευρωπαϊκά.
Νωρίτερα, χτες, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, απέτρεψε για μία ακόμη φορά την κατάρρευση της κυβέρνησής του καθώς εμπόδισε το αντιδραστικό κόμμα Ορθόδοξων Εβραίων «Ενωμένος Ιουδαϊσμός της Τορά» να αποχωρήσει από την κυβέρνηση έπειτα από την παραίτηση του υπουργού Υγείας, Γιακόβ Λίτζμαν.
Ο οποιος Γιακοβ Λιτζμαν δηλωσε ότι αποχωρει από την κυβερνηση γιατι η κυβερνηση δεν περασε νομο για να απαγορευεται οι Ισραηλινοι να δουλευουν το Σαββατο που είναι η ιερη μερα της εβραικης θρησκειας. Ο Γιακοβ Λιτζμαν είναι ο αρχηγος του κομματος Ενωμενος Ιουδαισμος της Τοραχ, και δηλωσε ότι ναι μεν παραιτηται αλλα δεν αποχωρουν οι αλλοι υπουργοι του από την κυβερνηση, ουτε εχει προθεση να ριξει την κυβερνηση.



---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Φιάσκο
Δευτέρα, 27 Νοεμβρίου 2017, 19:10
Είχε πολυδιαφημιστεί αυτή η συζήτηση στη Βουλή για την υπόθεση πώλησης αμυντικού υλικού από τα αποθέματα του Ελληνικού Στρατού στη Σαουδική Αραβία. Υπήρξαν ακόμα και κραυγές για «μητέρα όλων των μαχών» στο Κοινοβούλιο και ψίθυροι για σκάνδαλα, μίζες και εκτεθειμένους πολιτικούς, αλλά και για την αρχή του τέλους ως προς την πολιτική θέση του Πάνου Καμμένου.
Δεκάδες πρωτοσέλιδα άρθρα σε εφημερίδες που ελέγχονται από πρόσωπα που είναι υπόδικοι έναντι της ελληνικής δικαιοσύνης, αλλά και που ενέχονται σε δυσώδεις υποθέσεις που ξεπερνούν τα όρια της ανοχής, υποθέσεις που βρίσκονται στο στάδιο της εισαγγελικής έρευνας, δεκάδες λοιπόν άρθρα και αναλύσεις για το λεγόμενο «σκάνδαλο Καμμένου».
Υπήρξαν και αποκαλύψεις απορρήτων εγγράφων, πάσης φύσεως και προέλευσης. Ενέπλεξαν ανώτατους στρατιωτικούς και ανώτερους διπλωμάτες. Η ημέρα αυτή ήρθε και όλοι ανέμεναν με αγωνία την έκβαση αυτής της «μητέρας όλων των μαχών» στο Ελληνικό Κοινοβούλιο.
Τη συζήτηση προκάλεσε η Νέα Δημοκρατία με επερώτηση βουλευτών της. Από την αρχή της συζήτησης στη Βουλή φάνηκε ότι η φαρέτρα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν συμπεριλάμβανε εκπλήξεις. Τα έγγραφα τα οποία επικαλέστηκε είναι τα ίδια που είχαν δει το φως της δημοσιότητας τις προηγούμενες ακριβώς ημέρες. Τα επιχειρήματα που ακούστηκαν ήταν τα ίδια που είχαν καταγραφεί στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων που στηρίζουν την αξιωματική αντιπολίτευση.
Αντιθέτως, ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Άμυνας κατήλθαν στην κοινοβουλευτική αρένα με αχρησιμοποίητα μέχρι στιγμής «πολεμοφόδια». Αυτά τα «πολεμοφόδια» λειτούργησαν καταλυτικά.
Ο κύριος Πάνος Καμμένος με μια σειρά από έγγραφα κατέδειξε και απέδειξε πως ο περίφημος «μεσάζων» κύριος Παπαδόπουλος δεν διαδραμάτιζε τελικά μεσολαβητικό ρόλο, αλλά αντιθέτως ήταν επίσημος εκπρόσωπος της Σαουδαραβικής πλευράς στη διαδικασία διαπραγμάτευσης με την ελληνική κυβέρνηση στην πώληση οβίδων 105mm χιλιοστών στη Σαουδική Αραβία.
Τα έγγραφα αυτά είναι επικυρωμένα από την ελληνική προξενική αρχή στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας. Τα έγγραφα αυτά αποδεικνύουν τη γνησιότητα της εκπροσώπησης της Σαουδικής Αραβίας από τον κύριο Παπαδόπουλο.
Ο κύριος Καμμένος με άλλο έγγραφο κατέδειξε και απέδειξε πως δεν υπήρξε ποτέ επίσημο υπόμνημα του ανώτατου αξιωματικού του Ελληνικού Στρατού ο οποίος κατά τους ισχυρισμούς της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανέφερε στους προϊσταμένους του και στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου παρανομίες και παρατυπίες οι οποίες είχαν διαπιστωθεί στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης για την πώληση αμυντικού υλικού στους Σαουδάραβες.
Τέλος ο κύριος Καμμένος αποκάλυψε πως ο αποκαλούμενος «μεσάζων» από τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά και από τον κύριο Ανδρέα Λοβέρδο και την κυρία Φώφη Γεννηματά της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ήταν πολύ γνωστός, τόσο στη Νέα Δημοκρατία όσο και στο ΠΑΣΟΚ. Αποδεικνύεται πως ο κύριος Παπαδόπουλος είχε συνοδεύσει τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη το 1991 στο ταξίδι του τότε πρωθυπουργού στη Ρωσία, ενώ η κυρία Φώφη Γεννηματά είχε ανοίξει την πόρτα του υπουργείου Άμυνας όταν ήταν αναπληρωτής υπουργός αμύνης, και μάλιστα στα πλαίσια διαδικασίας προμήθειας πυρομαχικών για τις ανάγκες του Ελληνικού Στρατού.
Κατόπιν όλων τούτων κατέρρευσε το οικοδόμημα που δομήθηκε τις 15 τελευταίες ημέρες από τα ΜΜΕ που πρόσκεινται φιλικά στη Νέα Δημοκρατία και αρνητικά στην κυβέρνηση Αλέξη Τσίπρα.
Έλειπε ωστόσο μια «πινελιά» για να αποκαλυφθεί το μέγεθος του σαθρού οικοδομήματος πάνω στο οποίο η αξιωματική αντιπολίτευση επιχείρησε να στηρίξει το σκεπτικό περί του «σκανδάλου Καμμένου», και η πινελιά αυτή δεν μπορούσε να αποκαλυφθεί παρά μόνον από την εσωτερική απόρρητη αλληλογραφία του υπουργείου Εξωτερικών, και ο λόγος είναι απλός.
Ο βασικός πυρήνας του σκεπτικού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στηρίχθηκε στο ότι διπλωμάτης που υπηρετεί στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας προειδοποίησε εγκαίρως την ελληνική κυβέρνηση περί της μη νομιμοποίησης του κύριου Παπαδόπουλου ως εκπροσώπου της Σαουδικής Αραβίας στην υπόθεση προμήθειας αμυντικού υλικού από την Ελλάδα. Ως επιχείρημα ο έλληνας διπλωμάτης ανέφερε στοιχεία που του έδωσε τοπικός παράγοντας στο Ριάντ περί απόφασης, σε επίπεδο υπουργικού συμβουλίου, της σαουδαραβικής κυβέρνησης, με την οποία δεν νομιμοποιείται ο κύριος Παπαδόπουλος να εκπροσωπεί το Σαουδαραβικό βασίλειο, και πως θα πρέπει να υιοθετηθεί άλλη οδός μεταξύ Ριάντ και Αθηνών, για την ολοκλήρωση αυτής της συμφωνίας.
Στη Βουλή ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, αναφερόμενος ακριβώς σε αυτή την απόρρητη αλληλογραφία του ελληνικού ΥΠΕΞ αποκάλυψε πως τελικά ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς ζήτησε από τον πρέσβη της Ελλάδας στο Ριάντ να αποκαλύψει το όνομα αυτού του περίφημου πληροφοριοδότη, αυτής της «πηγής», όπως αναφερόταν στα απόρρητα τηλεγραφήματα από το Ριάντ προς την Αθήνα. Ο πρέσβης της Ελλάδας στο Ριάντ κατονόμασε την «πηγή», η οποία φέρει το όνομα ενός Έλληνα, ο οποίος δραστηριοποιείται στη Σαουδική Αραβία και είναι ανώτερο στέλεχος της σαουδαραβικής επενδυτικής εταιρείας Masic. Πρόκειται για τον Τζον Σφακιανάκη, με καταγωγή από το Ηράκλειο Κρήτης, όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός στη Βουλή.
Η «πινελιά» αυτή του Αλέξη Τσίπρα διαλεύκανε και το παρασκήνιο που κυριάρχησε σε αυτή την υπόθεση. Ο κύριος Σφακιανάκης είχε διαβεβαιώσει τον έλληνα πρέσβη πως διέθετε επαφές και πως γνώριζε το τι συνέβαινε και το τι είχε ειπωθεί στις συνεδριάσεις του υπουργικού συμβουλίου της σαουδαραβικής κυβέρνησης. Είναι αυτή η πηγή η οποία είχε μεταφέρει στον έλληνα πρέσβη την πληροφορία ότι η τιμή των οβίδων την οποία είχε διαπραγματευθεί ως εκπρόσωπος ο κύριος Παπαδόπουλος, ήταν πολύ ακριβή και ως εκ τούτου κυβερνητικοί παράγοντες στο σαουδαραβικό βασίλειο επιθυμούσαν τον παραγκωνισμό του κύριου Παπαδόπουλου και την επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας με την Ελλάδα, αλλά σε χαμηλότερες τιμές.
Με λίγα λόγια, ο κύριος Τζον Σφακιανάκης πρότεινε στον έλληνα πρέσβη μια εκδοχή σύμφωνα με την οποία κάποιοι σαουδάραβες κυβερνητικοί ήταν διατεθειμένοι να ανατρέψουν την προηγούμενη συμφωνία και να υιοθετήσουν μια άλλη, προς όφελος της σαουδαραβικής κυβέρνησης, αλλά με μείωση εσόδων για την ελληνική πλευρά. Αυτός όμως είναι ο ρόλος του πραγματικού μεσάζοντα. Να εργάζεται για τα επιχειρηματικά συμφέροντα αυτών με τους οποίους συνεργάζεται.
Το γιατί τώρα, ο έλληνας πρέσβης έπεσε στην παγίδα, είναι μια άλλη ιστορία την οποία θα διαλευκάνει στο μέλλον ο μηχανισμός του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών. Όσον αφορά τον ρόλο του κυρίου Τζον Σφακιανάκη, δεν μπορεί κανείς να πει τίποτα, είναι ένα επιχειρηματικό στέλεχος το οποίο εργάζεται και δραστηριοποιείται στη Σαουδική Αραβία, σε επενδυτική εταιρεία, και άρα οι σκέψεις και τα συμφέροντά του ταυτίζονται με αυτά που κυριαρχούν στο Ριάντ. Ο Τζον Σφακιανακης είναι στην ιδια offsore εταιρια με την Μαρεβα Μητσοτακη, και ηθελε την δουλεια, γιαυτο η ΝΔ εχει ξεσηκωσει αυτό το θορυβο.
Είναι προφανές πως αυτή η αποκάλυψη στέρησε από το οπλοστάσιο της Νέας Δημοκρατίας τον ίδιο τον κορμό της επιχειρηματολογίας της, αλλά και έδωσε την ευκαιρία στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και στον υπουργό Άμυνας Πάνο Καμμένο να αντεπιτεθούν.
Στα πλαίσια αυτής της αντεπίθεσης αποκαλύφθηκαν οι σχέσεις της Νέας Δημοκρατίας και προσωπικά της Φώφης Γεννηματά με τον κύριο Παπαδόπουλο, ενώ στον χορό των αποκαλύψεων προστέθηκε και μια ανεξάρτητη από την υπόθεση εξέλιξη, που αφορά προσωπικά τον κύριο Καμμένο, με τον έμπορο όπλων κύριο Πατεράκη. Ο κύριος Καμμένος αποκάλυψε πως προ μηνός είχε δεχθεί ένα ανώνυμο απειλητικό τηλεφώνημα και πως προσέτρεξε αμέσως στη Διεύθυνση Εκβιαστών της ΕΛ.ΑΣ. Μέσω των υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας αποκαλύφθηκε ο κάτοχος του τηλεφωνικού αριθμού με τον οποίο κάλεσε τον υπουργό Αμύνης και του απηύθηνε τις απειλές.
Ο κύριος Καμμένος ανέφερε στη Βουλή πως ο κάτοχος αυτού του τηλεφώνου είναι ο γνωστός επιχειρηματίας και έμπορος όπλων Γιώργος Πατεράκης. Ο επιχειρηματίας-έμπορος όπλως αργά το απόγευμα της Δευτέρας με ανακοίνωσή του διέψευσε τα παραπάνω, αλλά προφανώς τον λόγο πλέον έχουν οι διωκτικές αρχές, και μάλιστα από τη στιγμή που ένα τέτοιο γεγονός έχει δημοσιοποιηθεί μέσω του κοινοβουλίου.
Εντύπωση προκάλεσε το γεγονός πως παρότι αποκαλύφθηκαν στη Βουλή νέα στοιχεία, τόσο η παρέμβαση της κυρίας Φώφης Γεννηματά όσο και η δευτερολογία του κυρίου Μητσοτάκη δεν περιελάμβαναν απαντήσεις σε αυτές τις νέες αποκαλύψεις. Ήταν δε χαρακτηριστική η ομιλία της προέδρου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, η οποία φαινόταν ξεκάθαρα ότι είχε συνταχθεί με όσα δεδομένα υπήρχαν λίγο πριν την έναρξη της συζήτησης στη Βουλή. Η κυρία Γεννηματά δεν αναφέρθηκε ούτε μια στιγμή στις επιπτώσεις από την αποκάλυψη, επί παραδείγματι, του ρόλου του Τζον Σφακιανάκη, ή των επικυρωμένων αποδείξεων περί νομιμοποίησης του κυρίου Παπαδόπουλου ως εκπροσώπου της Σαουδικής Αραβίας.
Το αποτέλεσμα αυτής της συνεδρίασης της Βουλής απείχε πολύ από μια ολοκλήρωση της «μητέρας όλων των μαχών» την οποία επιθυμούσε να δώσει η Νέα Δημοκρατία, κατέληξε μάλλον σε μια οδυνηρή διάψευση προσδοκιών και μία ακόμα απόδειξη ότι η στρατηγική και η τακτική που υιοθετεί η αξιωματική αντιπολίτευση είναι κατώτερη των περιστάσεων και απέχει πολύ από την ανάδειξη ενός αξιόπιστου πολιτικού λόγου.
Το ζήτημα είναι έαν εκείνοι που έστησαν την υπόθεση «σκάνδαλο Καμμένου» εντός, εκτός και επί τα αυτά της Νέας Δημοκρατίας, θα αποκαλυφθούν. Διότι στο τέλος, τον λόγο τον έχουν μόνο οι ψηφοφόροι, και μόνον αυτοί. Διότι, όπως απεδείχθη περίτρανα κατά την τελευταία περίοδο, ούτε τα ΜΜΕ βγάζουν κυβερνήσεις, ούτε οι εκδότες ψηφίζουν πρωθυπουργούς. Ούτε καν αρχηγούς κομμάτων... Και όσοι εκδότες και ΜΜΕ το επιχειρούν, αντιμετωπίζουν μόνον το φιάσκο.




-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------




«Να απαντήσει ο Μητσοτάκης ποια η σχέση του Σφακιανάκη με τον ίδιο και την σύζυγό του»
 28 Νοεμβρίου 2017 14:16
«Κατέρρευσε με πάταγο η γραφική σκευωρία που προσπάθησε να ενορχηστρώσει η ΝΔ» αναφέρει ο Δ. Τζανακόπουλος
«Στη χθεσινή συζήτηση στη Βουλή κατέρρευσε με πάταγο η γραφική σκευωρία την οποία προσπάθησε να ενορχηστρώσει η ΝΔ καθοδηγούμενη από συγκεκριμένα επιχειρηματικά και εκδοτικά συμφέροντα» αναφέρει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, τονίζοντας ότι «ο κος Μητσοτάκης επιχείρησε να εμφανιστεί ως κατήγορος και για άλλη μια φορά κατέληξε κατηγορούμενος»..
«Χθες αποδείχτηκε, ότι  η επιχειρηματολογία της ΝΔ είχε βασιστεί στις πληροφορίες που διοχέτευε στις ελληνικές αρχές ένας επίδοξος μεσάζοντας, ο μοναδικός μεσάζοντας σε αυτή την υπόθεση, ο κύριος Γιάννης Σφακιανάκης. Και όχι φυσικά η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας, όπως ψευδώς ισχυρίζεται η αξιωματική αντιπολίτευση» τονίζει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και προσθέτει:.
«Ο κος Μητσοτάκης προσωπικά οφείλει να απαντήσει, ποια η σχέση του κυρίου Σφακιανάκη τόσο με τον ίδιο, όσο και με τις επιχειρηματικές δραστηριότητες της συζύγου του.
Αυτό είναι και το μοναδικό ερώτημα που έμεινε αναπάντητο κατά τη χθεσινή συζήτηση».



---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Μαξίμου: Ο Μητσοτάκης πήγε για μαλλί και βγήκε κουρεμένος
 28 Νοεμβρίου 2017 14:32
«Θα απαντήσει αυτή τη φορά ο κ. Μητσοτάκης ή για να αλλάξει πάλι ατζέντα θα σκαρφιστεί κάποια άλλη σκευωρία;» τονίζουν από το Μέγαρο Μαξίμου
«Στη χθεσινή συζήτηση στη Βουλή κατέρρευσε με πάταγο η ενορχηστρωμένη σκευωρία της ΝΔ σε βάρος της κυβέρνησης για την πώληση πυρομαχικών στη Σαουδική Αραβία» αναφέρουν κυβερνητικές πηγές και τονίζουν ότι βασικός στόχος της ΝΔ ήταν να δημιουργήσει την εντύπωση σκανδάλου στην προσπάθειά της να αλλάξει τη συζήτηση από τα πραγματικά σκάνδαλα (Paradise Papers, Siemens, ΚΕΕΛΠΝΟ κλπ.)
Ωστόσο, όπως σημειώνουν, ο κ. Μητσοτάκης «πήγε χθες για μαλλί και βγήκε κουρεμένος, γιατί:
1) Αποδείχθηκε ότι ο φερόμενος ως μεσάζοντας, Β. Παπαδόπουλος, ήταν ο επίσημα πληρεξούσιος από την πλευρά της Σαουδικής Αραβίας να υπογράψει εκ μέρους της μία διακρατική συμφωνία (G2G) και όχι εμπορική συμφωνία με την ελληνική πλευρά.
2) Αποδείχθηκε ότι η ελληνική πλευρά υπέγραψε διακρατική συμφωνία με τον επίσημα πληρεξούσιο της Σαουδικής Αραβίας. Διακρατική συμφωνία σημαίνει ότι τα χρήματα καταβάλλονται από κρατικό λογαριασμό σε κρατικό λογαριασμό, άρα δεν υπάρχει μεσολάβηση ή προμήθεια τρίτων.
3) Αποδείχθηκε ότι ο επίσημα πληρεξούσιος από τη Σαουδική Αραβία να την εκπροσωπήσει στη διαπραγμάτευση με τις ελληνικές Αρχές, δεν ήταν παλιός γνώριμος του κ. Τσίπρα, αλλά της οικογένειας Μητσοτάκη. Είχε ταξιδέψει στη Μόσχα το 1991, καθώς ήταν στην επίσημη επιχειρηματική αποστολή που συνόδευε τον τότε Πρωθυπουργό, Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, σε επίσημο ταξίδι στη Ρωσία. Αμέσως μετά εισέπραξε 67 εκατ. δολάρια, και όχι δραχμές όπως ακούστηκε, από την τότε ελληνική κυβέρνηση για εξαγωγές από την Ελλάδα στη Ρωσία. Φανταστείτε τι θα γινόταν, εάν ο κ. Παπαδόπουλος συνόδευε τον σημερινό Πρωθυπουργό σε ταξίδι και είχε εισπράξει έστω και ένα ευρώ από τη σημερινή κυβέρνηση.
4) Η μεγάλη αποκάλυψη της βραδιάς όμως ήταν, πως όλη η επιχειρηματολογία της ΝΔ που είχε στηθεί πάνω στις ανησυχίες της ελληνικής πρεσβείας στο Ριάντ, ότι ο κ. Παπαδόπουλος δεν εκπροσωπεί αυθεντικά τη Σαουδική Αραβία, κατέρρευσε όταν αποκαλύφθηκε ότι ο Έλληνας πρέσβης δεν μετέφερε την επίσημη θέση της Σαουδικής Αραβίας, αλλά τη θέση ενός Έλληνα επίδοξου ενδιάμεσου, του John Sfakianakis, ο οποίος επιθυμούσε να αναλάβει ως μεσάζοντας στη διαπραγμάτευση με τη ελληνική πλευρά».
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, μετά «από την παταγώδη κατάρρευση της σκευωρίας, η Νέα Δημοκρατία οφείλει να απαντήσει άμεσα:
Τελικά γιατί η ΝΔ έκανε όλη αυτή τη φασαρία; Ποιο ήταν το βασικό της επιχείρημα; Ότι υπήρξε σκάνδαλο μίζας σε μία διακρατική συμφωνία ή ότι τελικά η συμφωνία δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί; Ο κ. Μητσοτάκης στην πρώτη του ομιλία μίλησε για σκάνδαλο μίζας. Στη δευτερολογία του όμως αναρωτήθηκε «που είναι τα λεφτά». Μα αφού δεν υπάρχουν λεφτά πώς υπάρχει σκάνδαλο;
Επίσης, άξιο διερεύνησης είναι το γεγονός ότι η ΝΔ και ο κ. Λοβέρδος είχαν πρόσβαση, αποσπασματική και επιλεκτική όπως φάνηκε, σε επίσημα απόρρητα και διαβαθμισμένα έγγραφα. Πώς αλήθεια την εξασφάλισαν αυτή;
Το βασικό ερώτημα όμως που έχει μείνει αναπάντητο από τη χθεσινή συζήτηση είναι το εξής: Ποια είναι η σχέση του επίδοξου μεσάζοντα, κ. Σφακιανάκη, που στο όνομα των δικών του πιέσεων έγινε όλη αυτή η φασαρία, με τη ΝΔ και ειδικότερα με τον αρχηγό της και τις επιχειρηματικές δραστηριότητες της συζύγου του;».
«Θα απαντήσει αυτή τη φορά ο κ. Μητσοτάκης ή για να αλλάξει πάλι ατζέντα θα σκαρφιστεί κάποια άλλη σκευωρία;» καταλήγουν από το Μέγαρο Μαξίμου.



-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Στην ίδια οργάνωση με την Μαρέβα Μητσοτάκη ο Τ. Σφακιανάκης
Δευτέρα 27/11/2017 - 19:42
Οικονομολόγος και επικεφαλής της Επενδυτικής Εταιρείας «The Mohammad & Abdullah Al-Subeaei» είναι ο Τζον Σφακιανάκης στη Σαουδική Αραβία, το όνομα του οποίου ανέφερε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη Βουλή
Όπως αναφέρει στο βιογραφικό του, ο Σφακιανάκης είχε υπηρετήσει κατά το παρελθόν ως επικεφαλής οικονομολόγος της Διεύθυνσης Ερευνών της Banque Saudi Fransi από το 2009 έως και το 2011, καθώς επίσης και ως επικεφαλής της Διεύθυνσης Έρευνας της Saudi British Bank, ενώ είναι απόφοιτος του Χάρβαρντ. Ο ίδιος εμφανίζεται επίσης και ως μέλος της Endeavor της Σαουδικής Αραβίας, του διεθνή μη κερδοσκοπικού οργανισμού που στηρίζει επιχειρήσεις, του οποίου ιδρύτρια και αντιπρόεδρος στο ελληνικό τμήμα είναι η Μαρέβα Γκραμπόφσκι – Μητσοτάκη.
Συχνά πυκνά ο Τζον Σφακιανάκης αρθρογραφεί στον εγχώριο και το διεθνή τύπο, αναφορικά με οικονομικά και εμπορικά ζητήματα της Σαουδικής Αραβίας, όπως επίσης και για την οικονομική κρίση που μαστίζει τη χώρα μας. Κατά το παρελθόν έχει αρθρογραφήσει στην εφημερίδα «Καθημερινή», όπως για παράδειγμα τον Φεβρουάριο του 2017 με τίτλο «Πολύτιμη η οικονομική σχέση της Ελλάδας με τη Σαουδική Αραβία».



--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Aliki Papachela
Εννοείται ότι η κατάληψη της Καλλιδρομίου λύθηκε γιατί το κτίριο το ήθελε ΜΚΟ.
Σε αντίθεση με το City Plaza που κανείς δεν πιέζει και πιέζεται γιατί το έχει ΕΝΤΕΛΩΣ ΠΑΡΑΝΟΜΑ απ τις μεγαλύτερες παγκοσμίως ΜΚΟ με χρηματοδότηση κατά 45% απ το γερμανικό κράτος, η γερμανική MEDICO. Συνεργάζεται βέβαια στο "project" και με τρείς-τέσσερεις άλλες θηριώδεις ΜΚΟ (αγγλική, σουηδική, γαλλική) σ αυτό, αλλά την μερίδα του λέοντος παίρνουν τα γερμανάκια.



----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


ευτυχως που ειναι ''αριστερη''η ελληνικη κυβερνηση και συλλαμβανει τους κομμουνιστές αντάρτες του DHKP-C για να τα χει καλα με τον Ερντογαν που ερχεται στις 7 Δεκεμβρη ...#ξεφτιλες



-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Θα είναι σαν να παίρνεις μέρισμα απ όσα σου κλέψαμε αλλά δεν θα παίρνεις. Σου πήραμε δέκα, σου δίνουμε μισό του μισού, αλλά δεν στο δίνουμε.
Ευγενική χορηγία ΣΥΡΙΖΑ.



----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Φρίντριχ Ενγκελς (28 Νοεμβρίου 1820 - 5 Αυγούστου 1895): "Ο σοσιαλισμός, από τότε που έγινε επιστήμη, απαιτεί να τον χειρίζονται ως επιστήμη, δηλαδή να τον μελετούν".



---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Το βάρος των αλυσίδων... Η ταινία - ντοκιμαντέρ... γιατί η Δύση παρενέβη στη γιουγκοσλαβική σύγκρουση...
https://www.youtube.com/watch?time_continue=5567&v=bmGfIWOQ1Jk
Η ταινία - ντοκιμαντέρ, είναι γεμάτη από σπάνια πλάνα που δεν έχετε ξαναδεί , είναι μια δημιουργική από πρώτο χέρι ματιά στο γιατί η Δύση παρενέβη στη γιουγκοσλαβική σύγκρουση...



--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Πούτιν: "Δημοσιεύστε έναν παγκόσμιο χάρτη και σημειώστε όλες τις στρατιωτικές βάσεις των ΗΠΑ σε αυτό. Θα δείτε τη διαφορά μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ "
Ο Βλάντιμιρ Πούτιν δεν τραβάει γροθιές σε συνέντευξή του στο Corriere della Sera. Δείτε την πλήρη μεταγραφή παρακάτω.
8 Ιουνίου 2015
Αυτό είναι το πλήρες αντίγραφο της συνέντευξης του Corriere della Sera με τον Βλαντιμίρ Πούτιν



-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------




[δόνηση, κινητό χτυπάει στο ρυθμό τού "Καρμπάλα: η κατεύθυνση των ελεύθερων ανθρώπων", υεμενίτικου ύμνου* των Ανσαρουλλά (Χούτι) που μιλάει για επανάσταση και διαρκή αντίσταση ενάντια στους καταπιεστές και τους τυράννους]
- Παρακαλώ;
- Καλησπέρα σύντροφε Καρυστινόφ!
- Σύντροφε Αμπντούλ Μαλίκ αλ-Χούτι! Τι κάνεις;
- Καλά, δόξα τω Αλλάχ, ο πόλεμ-
- Κάτσε να σου πω πρώτα εγώ τα δικά μου, είναι πιο σημαντικά.
- Ναι, ναι, σ' ακούω...
- Έγινε χαμός πάλι με εκείνο το φίλο μου τον κλιφικό στο φέισμπουκ. Πω πω ρε σύντροφε, κι άλλοι πονέσαν που δε βγήκε η υποψήφιός τους στη χώρα τού Μεγάλου Σατανά η Χίλαρι, αλλά αυτός φαίνεται να το έχει πάρει πραγματικά πολύ βαριά...
- Συναρπαστικό. Εγώ τίποτα μωρέ, μαλακίες, εδώ: ένα εκατομμύριο άνθρωποι με χολέρα, όλες οι υποδομές κατεστραμμένες, η συμμορία των αλ-Σαούδ βομβαρδίζει και οι μισθοφόροι της που έχουν έρθει από κάθε γωνιά τής οικουμένης διαγουμίζουν, αλλά η Μουκάγουαμα αλ-Ισλαμίγια στέκεται όρθια και-
- Ναι, ναι, οκ, άκου τώρα να δεις τι είπε εκείνος ο κλιφικός ο φίλος μου!!
- Σύντροφε Καρυστινόφ, θα με ακούσεις σε παρακαλώ; Σε θέλω για κάτι ψιλοεπείγον.
- ...άντε, πες.
- Πες μου σύντροφε, πώς πάτε εκεί; Καίγεται η Αθήνα;
- ...δε σε καταλαβαίνω, σύντροφε.
- Με τις αποκαλύψεις ότι η χώρα σου πουλάει όπλα στους τακφίρηδες φονιάδες τής Σαουδαραβίας για να σκοτώνουν τα γυναικόπαιδά μας εννοώ.
- Αααα... Ναι... Εεεε, κοίτα, σχετικά με αυτό...
- Ναι;
- Εεε... Εντάξει, δεν είναι και τόσο έντονες οι αντιδράσεις...
- Καμιά συγκεντρωσούλα τουλάχιστον κάνατε;
- Είσαι πολύ πιεστικός και εισβάλλεις στον προσωπικό μου χώρο!
- Ορίστε;
- Ε και τι θέλεις δηλαδή; Να σε υποστηρίξουμε, έτσι απλά; Διαθέτεις ISO αντιιμπεριαλιστικών φρονημάτων, όπως πλεον θελει το ΚΚΕ;
- Όπου σταθούμε κι όπου βρεθούμε λέμε θάνατος στο Ισραήλ θάνατος στην Αμερική!!
- Ναι αλλά για τη Ρωσία δε λέτε τίποτα.
- Μα...
- Πολεμάς κύριε για να φέρεις ΛΟΛΕ;
- Τι είναι ΛΟΛΕ, σύντροφε Καρυστινόφ;
- Λαϊκή εξουσία - λαϊκή οικονομία.
- Ε...
- Άρα διεξάγεις άδικο πόλεμο.
- Μα...
- Τι μα; Άσε το άλλο.
- Ποιο;
- Δεν είσαι ξεκάθαρα έξω από ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς.
- Ε;
- Δεν υποστηρίζεις τη Χεζμπολλά και την Παλαιστίνη;
- Φυσικά. Μέχρι θανάτου!
- Ε, αυτοί είναι το άλλο ιμπεριαλιστικό στρατόπεδο. Είσαι ιμπεριαλιστής, όπως λεει πλεον το ΚΚΕ.
- Αλλ-...
- Άσε που είχα ακούσει έναν εκπρόσωπό σου να υποστηρίζει τον Τσάβες και τη Βενεζουέλα, το γνωστό τσιράκι τού ρώσικου ιμπεριαλισμού.
- Ναι, είχε πει πολύ συγκεκριμένα πως η πάλη μας δεν έχει σύνορα, υποστηρίζουμε τους καταπιεσμένους όπου γης. Στo BBC αν θυμάμαι σωστά.
- Με τα lgbt ράιτς πώς τα πάμε;
- Τα ποια..;
- "Τα ποια", ώστε έτσι ομοφοβικέ φασίστα!
- Σύντροφε Καρυστινόφ, τι σου συμβαίνει;
- Λυπάμαι κύριε, δε μπορώ να κάνω κάτι. Δε θα θυσιάσουμε την ταξική ανεξαρτησία τού δυτικού προλεταριάτου για να ασχολούμαστε με χαμένες υποθέσεις όπως η δική σας, ούτε θα εμπλακούμε στον ενδοϊμπεριαλιστικό ανταγωνισμό τού Ιράν με τους Σαούδ.
- Θα πουλάει δηλαδή η κυβέρνησή σας όπλα στους Σαούδ και εσείς θα τη χαζεύετε με τρόπο ταξικά ανεξάρτητο;
- Ακριβώς.
- Εσείς κι ο Τσακαλώτος, με την ταξική του μεροληψία.
[τουτ... τουτ...]



-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Aliki Papachela
Ανοίξτε τραγουδάκι χαρούμενο που έφτιαξε σε καινούργιο δίσκο, σε σύμπραξη με τον Σωκράτη Μάλαμα, ο Manu Chao με την Κλέλια του για το City Plaza!
Και δώστε καλέ τον οβολόν σας γιατί δεν τους φτάνουν όσα μπουκώνουν, ούτε ο Manu Chao ούτε οι καταπατητές του City Plaza.
Εμετούλης κάπως...
https://www.youtube.com/watch?v=ffoUvrGqpgA




-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Το μεγάλο σκάνδαλο είναι η πώληση όπλων σε κράτη - δολοφόνους όπως η Σαουδική Αραβία
Το μεγάλο σκάνδαλο, που είναι η πώληση οπλικών συστημάτων σε κράτη - δολοφόνους όπως η Σαουδική Αραβία, ανέδειξε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, μιλώντας στη συζήτηση που έγινε στη Βουλή για την πώληση στρατιωτικού υλικού στη Σαουδική Αραβία. «Και γι’ αυτό δεν μίλησε κανείς σας, τσιμουδιά», σημείωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως η χώρα - πελάτης δολοφονεί το λαό της και τους λαούς άλλων χωρών.
Ασε τα παραμυθακια Κουτσουμπα . Αυτα να τα λες στους ιθαγενεις που ακομα σε στηριζουν . Το μεγαλο σκανδαλο ειναι οτι η αποφαση για την παροχη οπλων στην σαουδικη αραβια παρθηκε απο την επιτροπη της βουλης προ πολλων μηνων και δεν το αποκαλυψατε στον ελληνικο λαο(καλα δεν συζητω για οργανωση της παλης αλλα εστω για μια δημοσια καταγγελια οταν εγινε) αντιθετως το συγκαλυψατε ασχετα με το τι ψηφισε ο Παφιλης στους τεσσερις τοιχους της επιτροπης και πισω απο κλειστες πορτες . . Το μεγαλο σκανδαλο ειναι οτι δεν θα μαθαιναμε τιποτα αν δεν γινοταν η καραμπολα με την ΝΔ. . Το μεγαλο σκανδαλο ειναι οτι χωρις ντροπη συνεχιζετε να αυτοναγορευεστε πρωτοπορια της εργατικης; ταξης και να καταγγελετε ολους τους αλλους για οπορτουνιστες.



-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Επειδή γίνεται συζήτηση για οπαδους ομάδων μετα τη ρατσιστικη επίθεση κατα πακιστανων από καποιους οπαδους του ΠΑΟΚ και το κομμουνιστικο πανο υπερ του Γοδα καποιων οπαδων του Ολυμπιακου (5 τον αριθμο), και το "θαψιμο" του από τη διοικηση του Μαρινακη και τα ελεγχομενα ΜΜΕ, ας σκεφτουμε λιγο απλα...
- ειναι αστειο να βαφτιζεις "φασιστες", "αντιφασίστες" ή οτιδηποτε αλλο συλληβδην τους οπαδους μιας ομαδας, ειδικα των "μεγαλων" που αριθμουν εκατομμυρια και απο καθε κοινωνικο στρωμα, και στην ουσια είναι απολιτικοι.
- οσοι εκαναν τετοιες γενικευσεις (στο πολυ προσφατο παρελθον και με συγκεκριμενο στοχο) τωρα τις λουζονται και ψελλιζουν δικαιολογιες...
- ειναι αστειο να φανταζεσαι "κινηματα" και "διαφορετικότητες" με την ανοχή του Μαρινακη, του Σαββιδη, του Μελισσανιδη ή του Αλαφουζου. Εμπειριες σοβαρων προσπαθειων και η καταληξη τους το βεβαιωνουν..
- εξισου αστειο ειναι το αλαζονικο "ελα μωρε με τους καφρους" της μπλαζε αριστερας που αφηνει εντελως ελευθερο το πεδιο στις νεοφασιστικες ομαδες να δρουν ανενοχλητες...υπαρχουν δυνατοτητες παρεμβασης και πρεπει να τις σκεφτουμε.
- Δειτε ενα χαρακτηριστικο παραδειγμα: υπεροχο το πανο ΚΑΠΟΙΩΝ οπαδων του Ολυμπιακου στην κερκυρα για τον ηρωα Νικο Γοδα. Απο΄την κυριακη εχει αναπαραχθει χιλιαδες φορες και από την ιστορικη εφημεριδα "το ΦΩΣ", ΟΧΙ όμως από τις 2 "επίσημες" εφημεριδες του Ολυμπιακου και από τα "επίσημα" siteς του συλλογου, το παραδειγμα που ακολουθει ειναι αποκαλυπτικο.
- Υπαρχουν και τα δυο, ας σκεφτουμε πως θα ενισχυσουμε το ενα αντι απλα να θεωρητικοποιουμμε διαφορα συμπλεγματα.
Υ.Γ. Ειναι αστειο επίσης να ανακαλύπτουμε "πουλημενους δημοσιογραφους" στα μισα μόνο ΜΜΕ...Προφανως στο ΕΘΝΟΣ, στο "Ε" ή στο sdna (Σαββιδης) ή στα κρατικα ΜΜΕ ( Μελισσανίδης) δουλευουν θεράποντες της ανεξαρτητης δημοσιογραφιας...προφανως!

Σχολιο.-  Επειδή κι εσύ μπορεί να πέσεις θύμα των ΜΜΕ γράφοντας για ρατσιστική επίθεση κάποιων οπαδών του ΠΑΟΚ, η απάντηση από την Θύρα 4:
Σε αντίθεση με την ομάδα που ήταν απούσα, ο λαός του Π.Α.Ο.Κ έδωσε δυναμικό παρών στη Νέα Σμύρνη για άλλη μια φορά. Κατέκλισε την Ομόνοια και τη γύρω περιοχή όπου βρίσκεται ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ Σ.Φ Π.Α.Ο.Κ Αθηνών από το πρωί. Σε μια πορεία ενός μέρους των οπαδών μας από το μοναστηράκι προς το σύνδεσμο συναντηθήκαμε στην πλατεία Ομονοίας με μια πορεία μουσουλμάνων και δημιουργήθηκε ένα μικρό περιστατικό. Η αλήθεια είναι πολύ διαφορετική από το πως την παρουσιάζουν οι δημοσιοκάφροι που έχουν μαλώσει εδώ και χρόνια με την αλήθεια και είναι γνωστό και στον πιο αδαή το τι κάνουν για μερικά κλικ παραπάνω. Οι πορείες συναντήθηκαν και στην αρχή δε συνέβη το παραμικρό ούτε φιλοφρονήσεις ούτε τίποτα και ενώ η κεφαλή της πορείας είχε φύγει οι μουσουλμάνοι άρχισαν να προκαλούν έντονα με χειρονομίες και όχι μόνο την ουρά της πορείας που αποτελούνταν απο 20-30 άτομα χωρίς κανέναν απολύτως λόγο. Σε τέτοιες περιπτώσεις η απάντηση είναι άμεση χωρίς να μας ενδιαφέρει καθόλου το ποιος βρίσκεται απέναντι μας. Έτσι λοιπόν το γεγονός πήρε πολύ περισσότερη δημοσιότητα από όσο του άξιζε μιας και προφανώς και δεν είχε καμία σχέση με ρατσιστές φασίστες και ότι άλλη μαλακία γράφτηκε και ακούστηκε. Είμαστε οπαδοί του μεγαλύτερου προσφυγικού σωματείου και είμαστε κάθετα ενάντια σε κάθε είδους ρατσιστική βία γι αυτό λοιπόν καλό θα είναι από εδώ και στο εξής όποιος δημοσιογράφος, πολιτικός ή παρατρεχάμενος γράφει ή σχολιάζει για τον Π.Α.Ο.Κ να προσέχει καλά τα λόγια του γιατί ο ασπρόμαυρος χείμαρρος τα παρασέρνει όλα.

Σχολιο.- Άστο ρε συ, είναι δυνατόν να συμβαίνουν όλα αυτά, μεγαλοεπιχειρηματίες να μετατρέπουν πόλεις ολόκληρες σε φέουδα, Νέα παιδιά να ποτίζονται με δηλητήριο και να ουρλιάζουν ύλες κοινών μαφιόζων... Καθ συ να μας λες για πακιστανούς που επιτέθηκαν στον " λαό του ΠΑΟΚ" , γαυρους και μπαοκια? Άστο, ξαναλέω, η πλάκα έχει και όρια...
ΤΙ να πω ρε παιδιά... Όλοι υποστηρίζουμε μια ομάδα, αυτό δε σημαίνει πως θα λοβοτομηθουμε κιόλας...



-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



ΛΟΡΕΝΤΖΟΣ ΜΑΒΙΛΗΣ... Ιεροφάντης της ελληνικής Ιδέας, λοχαγός των Γαριβαλδινών, πεσών στη μάχη του Δρίσκου στις 28 Νοεμβρίου του 1912..

Η μάχη του Δρίσκου υπήρξε η σπουδαιότερη απο την όλη πολεμική δράση του σώματος των Γαριβαλδινών.
Ο Δρίσκος είναι βουνό διπλα στα Ιωάννινα, το οποίο ως πολεμική επιχείρησις περιελαμβάνετο εις τον κύκλο των ενεργειών κατά της πρωτεύουσας της Ηπείρου.
 Εικόνα
Το χωριό Βασιλική στη βορειοδυτική πλαγιά του Δρίσκου. Από το site του δήμου Παμβώτιδος:

«Η ανώτατη πράξη του βίου του υπήρξε ο θάνατός του στο πεδίο της μάχης. Διαθέτουμε μια φωτογραφία με τον ποιητή να κείτεται στο χώμα και γύρω του, σκυφτοί, να τον φροντίζουν οι συμπολεμιστές του. Ηρωικός θάνατος με στυλ ομηρικό! Αλλωστε, ο τρόπος που σκοτώνεται μοιάζει με τον θάνατο του Πάνδαρου (Ιλιάδα Ε 290 κκ) όπου το βέλος που κατευθύνει η Αθηνά στη μύτη του ήρωα, δίπλα στο μάτι, του τρύπησε τα δόντια και του έκοψε τη γλώσσα. Ετσι πεθαίνει κι ένας άλλος λογοτεχνικός ήρωας: ο καπετάν Μιχάλης του Καζαντζάκη, που ανοίγει το στόμα του και φωνάζει «Ελευτερία ή...», χωρίς να τελειώσει τη φράση -«μια μπάλα μπήκε μέσα στο στόμα του, μια άλλη πέρασε από το δεξό του μελίγγι και βγήκε από το ζερβό». Τον θάνατο του Μαβίλη τον ορίζει η ίδια η μοίρα: την ώρα της μάχης μια σφαίρα τού διαπερνά τα μάγουλα και του σπάει τα δόντια. Καθώς μεταφέρεται αιμόφυρτος στο πρόχειρο νοσοκομείο, μια δεύτερη σφαίρα τον χτυπά στο στόμα. Βρίσκω αυτόν τον τρόπο του θανάτου σημαδιακό για έναν ποιητή. Ενα τολμηρό και συνάμα γλυκό στόμα, έτσι μόνο μπορεί να σταματά: με μια σφαίρα να του σμπαραλιάζει τα δόντια και να του κόβει τη γλώσσα στη μέση».
Το ανωτέρω σχόλιο είναι απόσπασμα από άρθρο-αφιέρωμα του Γιώργη Γιατρομανωλάκη στον Λορέντζο Μαβίλη. Διαβάζοντάς το, θυμήθηκα με συγκίνηση τις σχετικές αναφορές του κατά τις παραδόσεις στη Φιλοσοφική.
Σε συζήτηση για την ηθελημένη απραξία των ποιητών και την επιλογή να ζουν αποτραβηγμένοι και αφοσιωμένοι σε άυλα έργα, ο καθηγητής είχε αναφερθεί αριστοτεχνικά στον ποιητή-πολεμιστή Μαβίλη και στους Γαριβαλδινούς, στον Αρχίλοχο, στον Αισχύλο και στον Ελύτη. Εξεπλάγην ευχάριστα, όταν έπεσα πάνω σ' αυτό το άρθρο του στο Βήμα, όπου βρήκα συμπυκνωμένο τον διδακτικό του λόγο.
Οι ποιητές συνήθως μάχονται με στίχους. Μάχονται την ίδια τη ζωή και τη μοίρα, μάχονται τον θάνατο. Να όμως που κάποτε εξέρχονται από τον γόνιμο ψευδοαυτισμό που τους διακατέχει και γίνονται ήρωες νιτσεϊκοί, με απόλυτη επίγνωση της υπέρβασής τους. Κορυφαία είναι η περιγραφή της «εξόδου» αυτής στο λυρικότατο σονέττο του Μαβίλη «Υπεράνθρωπος»:
Του μυστηρίου ανασήκωσε την πέτρα
και μη σκιαχτείς το δάγκωμα του αστρίτα.
Το τι ΄ναι η αλήθεια αδιάκοπα αναζήτα
και ιδές αν είναι, ως λεν, ψυχοπονέτρα.
Μία μία τες σαγιτιές του πόνου μέτρα
και άγρυπνος τες πληγές που ανοίγουν κοίτα
μηνύτρα φτάνει η καθεμιά σαγίτα
απ΄ της άσπλαχνης Μοίρας τη φαρέτρα.
Και α βρεις που ο Πόνος είναι η μόνη Αλήθεια,
τότες απ΄ τ΄ αντριωμένα σου τα στήθια
την ταπεινότη γδύσου της ορφάνιας.
Στης Ομορφιάς, στης Δύναμης τη γλύκα,
με αλαλητό χαράς και περηφάνειας
γίνε Θεός σου και τη Μοίρα νίκα.




-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------




Τα σκοτεινά κέντρα και οι Μεγάλες Δυνάμεις που ήθελαν και θέλουν μια «ανεξάρτητη» Κρήτη
27/11/2017

Μέχρι και πριν από μερικά χρόνια ακουγόταν ως αστείο. «Ακόμα κι αν η Κρήτη αποκλειστεί από την υπόλοιπη Ελλάδα θα μπορούσε να αυτοσυντηρηθεί»! Η συγκεκριμένη έκφραση ερχόταν απλά να επιβεβαιώσει αυτό που πολλοί λένε ακόμα και σήμερα, μεταξύ σοβαρού και αστείου, πως «τοπικιστικής είναι αυτός που θεωρεί τον τόπο του, καλύτερο από την Κρήτη»!
Και μπορεί κάποτε όλο αυτό να προκαλούσε γέλια και πειράγματα ανάμεσα στις παρέες, ωστόσο, πριν από λίγα χρόνια διάφορα σκοτεινά κέντρα που είχαν τη βάση τους κυρίως στο εξωτερικό, προσπάθησαν και σε κάποιο βαθμό πέτυχαν να φέρουν στην ατζέντα την ιδέα της ανεξάρτητης Κρήτης!
Αυτοί που μεθόδευσαν αυτή την απίθανη ιστορία προσπάθησαν να εκμεταλλευτούν την αμάθεια ή ακόμα χειρότερα την ημιμάθεια προκειμένου να εμφανίσουν ένα ανύπαρκτο ζήτημα ως κάτι δεδομένο για το οποίο χρειάζεται να δοθεί… «άμεσα μια λύση».
Όπλα τους σε αυτή την προσπάθεια ήταν η σημαία της Κρητικής Πολιτείας και το υποτιθέμενο δημοψήφισμα που έπρεπε να γίνει το 2012, με την συμπλήρωση 100 χρόνων δηλαδή από την Ένωση της μεγαλονήσου με την Ελλάδα.
Και αν εκείνη η προσπάθεια απέτυχε και μάλιστα με πάταγο δεν είναι λίγοι αυτοί που ακόμα και σήμερα προσπαθούν να αναζωπυρώσουν τη φωτιά προκαλώντας με τις ενέργειές τους.
Η Κρητική Πολιτεία και η Ένωση με την Ελλάδα
Από το 1898 (τυπικά από το 1896, βάσει της Συνθήκης του Βερολίνου που ακολούθησε την Κρητική Επανάσταση), και μέχρι την περίοδο 1912- 1913 η Κρήτη αποτελούσε αυτόνομο τμήμα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας (με ταυτόχρονο έλεγχο των Μεγάλων Δυνάμεων), με το όνομα Κρητική Πολιτεία και πρωτεύουσα τα Χανιά.
Είχε δική της σημαία, βουλή, χωροφυλακή (υπό ξένη διοίκηση), σύνταγμα, ύμνο, νομίσματα, παράσημα, τα οποία ήταν, κατά βάση, παραλλαγές των αντίστοιχων του ελληνικού κράτους.
Η διακυβέρνηση ασκούνταν από ένα μεικτό συμβούλιο, το οποίο απαρτιζόταν απ’ τα επιμέρους συμβούλια των Κρητών και των Μεγάλων Δυνάμεων με το τελευταίο να έχει το «πάνω χέρι» και να είναι αυτό που ουσιαστικά έκανε κουμάντο δεδομένου πως μπορούσε ακόμα και να διαλύσει το συμβούλιο των Κρητών και να το ξαναφτιάξει με μέλη της επιρροής του.
Εξαιτίας της υψηλής επικυριαρχίας του σουλτάνου στο νησί, δεν επιτρεπόταν η συγκρότηση στρατιωτικού σώματος και έτσι δημιουργήθηκε μια πολιτοφυλακή η οποία δεν είχε τον παραμικρό στρατιωτικό ρόλο.
Επιπλέον, η Κρητική Πολιτεία δεν είχε δικαίωμα να κηρύξει πόλεμο σε κάποιο άλλο κράτος ενώ οι διμερής του σχέσεις έπρεπε πρώτα να έχουν την έγκριση των Μεγάλων Δυνάμεων (Αγγλία, Γαλλία, Ρωσία, Ιταλία)!
Όλα αυτά μέχρι και τη συνθήκη του Λονδίνου και την Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα
Το…  ανύπαρκτο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία
Την 1η Δεκεμβρίου του 1913 η Κρήτη ενσωματώθηκε και επίσημα στο ελληνικό κράτος. Ακριβώς ένα μήνα νωρίτερα (1 Νοεμβρίου 1913), ο σουλτάνος Μεχμέτ ο 5ος είχε παραιτηθεί από κάθε δικαίωμα επικυριαρχίας επί της μεγαλονήσου.
Για να φτάσουμε εκεί, ωστόσο, είχε προηγηθεί η 30η Μαΐου 1913 όπου είχε υπογραφεί από τον σουλτάνο η συνθήκη του Λονδίνου που περιέγραφε όλα αυτά που θα γίνουν τους επόμενους μήνες και θα οδηγούσαν στην Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα.
Αυτή τη συνθήκη είναι που επικαλούνται και οι υποστηρικτές της «ανεξάρτητης» Κρήτης καθώς όπως ισχυρίζονται μέσα σε αυτή υπάρχει ο όρος πως με τη συμπλήρωση 100 χρόνων οι Κρήτες θα καλούνταν να ψηφίσουν για το αν θέλουν να παραμείνουν στην Ελλάδα ή να ανεξαρτητοποιηθούν! Ο όρος αυτός είναι παντελώς ανύπαρκτος. Η Συνθήκη του Λονδίνου είναι σαφής και δεν αφήνει περιθώρια για παρερμηνείες.
Τα σκοτεινά κέντρα που επεδίωξαν αυτό το δημοψήφισμα, ωστόσο, προχώρησαν ένα βήμα παρακάτω κάνοντας λόγο για ένα «ιδιωτικό συμφωνητικό» μεταξύ Ελλάδας και Κρήτης για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, ενώ δεν δίστασαν να πουν πως σημαντικό ρόλο στη σύναψη του έπαιξε ο νεαρός τότε δικηγόρος Ελευθέριος Βενιζέλος!
Ένα τέτοιο «ιδιωτικό συμφωνητικό», όπως είναι φυσικό, ουδέποτε επιδείχθηκε δημόσια και παρέμεινε στη… σφαίρα του μύθου.
Η σημαία της Κρητικής Πολιτείας
Πέρα από το υποτιθέμενο δημοψήφισμα, ωστόσο, ένα από τα «όπλα» των οπαδών της «ανεξάρτητης» Κρήτης είναι και η σημαία της Κρητικής Πολιτείας η οποία είναι η… απόδειξη πως η μεγαλόνησος υπήρξε (και το κυριότερο) θα ξαναυπάρξει ανεξάρτητο κράτος.
Η σημαία αυτή ήταν στην ουσία μία παραλλαγή της ελληνικής σημαίας του 1822. Ένας λευκός σταυρός χώριζε τη σημαία σε τέσσερα τετράγωνα, από τα οποία τα τρία ήταν γαλάζια, ενώ το πρώτο (πάνω αριστερά) ήταν κόκκινο με ένα λευκό άστρο στο κέντρο.
Η συγκεκριμένη σημαία, συμβόλιζε την υψηλή επικυριαρχία του σουλτάνου στο νησί και παράλληλα δήλωνε την παρουσία της μουσουλμανικής-τουρκικής μειονότητας που υπολογιζόταν στο 25% του πληθυσμού του νησιού.
Οι υποστηρικτές της «ανεξάρτητης» Κρήτης, ωστόσο, για να την παρουσιάσουν ως ένα σύμβολο ελευθερίας και όχι ως ένα σύμβολο υποδούλωσης έλεγαν και εξακολουθούν να λένε πως το κόκκινο τετράγωνο συμβόλιζε «το κρητικό αίμα που χύθηκε στους αγώνες για την απελευθέρωση»!
Η σημαία αυτή άρχισε να ξανακάνει δειλά- δειλά την εμφάνισή της στις αρχές της νέας χιλιετίας οπότε και ξαναήρθε στην επιφάνεια το θέμα του υποτιθέμενου δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία.
Η σημαία της Κρητικής Πολιτείας έγινε… ξαφνικά της μόδας! Κυκλοφόρησε σε μπλουζάκια που έφτασαν ακόμα και στην Αθήνα κατά τη διάρκεια των συλλαλητηρίων που έκαναν Κρήτες αγρότες, έγινε αυτοκόλλητα σε αυτοκίνητα, ενώ κάποιοι δεν δίσταζαν να την κρεμάσουν και στα μπαλκόνια των σπιτιών τους.
Σάλος είχε προκληθεί όταν πριν από μερικά χρόνια (από το 2005 έως και το 2010) που η ιστορία της «ανεξαρτησίας» ήταν στα… φόρτε της, η σημαία της Κρητικής Πολιτείας εμφανίστηκε σε διαφημίσεις δύο μεγάλων εταιρειών, της Vodafone και της Ryan Air που μετά τις αντιδράσεις έσπευσαν άρον- άρον να τις αποσύρουν αλλά κι όταν μαθητές από την Κρήτη που έκαναν εκδρομή στην Αθήνα και επισκέφθηκαν τη Βουλή μπήκαν μέσα στο κοινοβούλιο φορώντας μπλουζάκια ανάλογου περιεχομένου.
Το 2005 ιδρύθηκε η τοπική αεροπορική εταιρεία «Sky Express» με έδρα το Ηράκλειο και πρόεδρο έναν πρώην πιλότο της Ολυμπιακής, τον Μιλτιάδη Τσαγκαράκη. Η εταιρεία επέλεξε ως έμβλημά της τη σημαία της Κρητικής Πολιτείας την οποία τελικά αναγκάστηκε να αποσύρει έπειτα από σφοδρές αντιδράσεις.
Τα σκοτεινά κέντρα και περίεργα παιχνίδια
Αν κάποιος επισκεφθεί την Κρήτη και συνομιλήσει με ανθρώπους που ασχολήθηκαν με το θέμα θα ακούσει πολλά και διάφορα σενάρια (κάποια από αυτά αγγίζουν και τα όρια της θεωρίας συνωμοσίας) σχετικά με το ποιος ή ποιοι κινούν τα νήματα αυτής της ιστορίας.
Οι περισσότεροι κάνουν λόγο για ξενοκίνητα σκοτεινά κέντρα που επιδιώκουν την ανεξαρτητοποίηση της (υπερπολύτιμης γεωγραφικά και στρατηγικά) Κρήτης για προσωπικό τους όφελος. Πρωταγωνιστές σε αυτές τις ιστορίες είναι κυρίως οι Τούρκοι, έπονται οι Ισραηλινοί και οι Αμερικανοί (πάντα με μια δόση από… Τζορτζ Σόρος), οι Γερμανοί (στους οποίους αποδίδεται η μαζική αποστολή… εξεγερτικών e-mail) ενώ κάποιοι εμπλέκουν οικονομικά συμφέροντα από την Ολλανδία «δείχνοντας» συγκεκριμένους επιχειρηματικούς ομίλους με αντικείμενο το real estate που «γλυκοκοιτάζουν» τη μεγαλόνησο.
Τέλος, για την ιστορία θα πρέπει να αναφερθεί πως ίσως η πρώτη «υπόγεια» προσπάθεια ανεξαρτητοποίησης της Κρήτης εκδηλώθηκε περίπου 30 χρόνια μετά την Ένωση! Ο  οπλαρχηγός της κρητικής αντίστασης κατά των Γερμανών, καπετάν Μανώλης Μπαντουβάς, όπως ο ίδιος έχει αφηγηθεί, προσεγγίστηκε από τον πράκτορα των Βρετανικών Ειδικών Δυνάμεων, Μόντι Γουντχάουζ, που βρισκόταν τότε στο νησί και συνεργαζόταν με τις ντόπιες δυνάμεις, ο οποίος του πρότεινε να ηγηθεί αυτονομιστικής κίνησης με την οικονομική στήριξη της Αγγλίας και σε αντάλλαγμα να χριστεί ο πρώτος πρόεδρος της αυτόνομης Κρήτης!
Ο Μπαντουβάς αντέδρασε οργισμένα σε αυτή την πρόταση και λέγεται πως συνέλαβε επί τόπου τον Γουντχάουζ και λίγες ημέρες μετά τον διέταξε να εγκαταλείψει την Κρήτη.

http://agonaskritis.gr/917829128/



------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Η Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα την 1η Δεκεμβρίου 1913 – Τι ήταν κεκτημένο από πριν και τι άλλαξε;
27/11/2017

Για πολλούς, η 1η Δεκεμβρίου 1913 σηματοδοτεί το επίσημο τέλος του Κρητικού Ζητήματος, με την ανακήρυξη της Ένωσης Κρήτης και Ελλάδας στο Κάστρο του Φιρκά των Χανίων, παρουσία του τότε πρωθυπουργού Ελευθερίου Βενιζέλου και του βασιλιά Κωνσταντίνου. Η Ένωση ήταν πλέον γεγονός, αλλά πέραν αυτού τι άλλαξε πραγματικά στο νησί; Δεν ήταν ήδη ελεύθερη η Κρήτη; Ή μήπως δεν είχε ήδη ενωθεί, κατά τους Κρητικούς από το 1908, και για την κυβέρνηση της Αθήνας από τον Οκτώβριο του 1912; Κατά πόσο διαφοροποιήθηκε το κεκτημένο αυτό μετά την 1η Δεκεμβρίου, και με ποιό τρόπο;
Το Κρητικό Ζήτημα ακολούθησε μια δαιδαλώδη ιστορική πορεία μέχρι τις αρχές του 20ου αιώνα, όταν με αφορμή την προκήρυξη εκλογών στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, η κυβέρνηση της Κρητικής Πολιτείας κήρυξε με ψήφισμά της στις 22 Σεπτεμβρίου 1908 την ένωση με την Ελλάδα. Η τότε ελληνική κυβέρνηση αρνήθηκε να αναγνωρίσει την ένωση και να δεχτεί τους Κρήτες βουλευτές στο ελληνικό κοινοβούλιο, φοβούμενη ότι μια τέτοια κίνηση θα προκαλούσε την Πύλη να προβεί σε νέες επιθετικές ενέργειες κατά της Ελλάδας, όπως είχε άλλωστε συμβεί κατά τον «ατυχή πόλεμο» του 1897, με ολέθρια αποτελέσματα για την τελευταία, όπως μια ταπεινωτική ήττα και διεθνής οικονομικός έλεγχος.
Στο πλαίσιο αυτό, το ζήτημα παρέμεινε εκκρεμές μέχρι το Νοέμβριο του 1910, όταν ανακινήθηκε με αφορμή τη νίκη των Φιλελευθέρων στις εκλογές που διενεργήθηκαν στην Ελλάδα, και την ανάληψη της εξουσίας από τον Βενιζέλο. Το γεγονός αυτό δημιούργησε στους Κρήτες την πεποίθηση ότι η ένωση ήταν κοντά, αλλά οι εξελίξεις επρόκειτο σύντομα να τους διαψεύσουν και πάλι. Η άρνηση του Βενιζέλου να δεχτεί τους Κρήτες βουλευτές στην ελληνική Βουλή, στο όνομα της αποφυγής προκλήσεων κατά της Πύλης, δημιούργησε έντονες αντιδράσεις στην Κρήτη στα τέλη του 1911. Αποτέλεσμα αυτών υπήρξε η επικράτηση της συντηρητικής μερίδας στο νησί και η συγκρότηση «Επαναστατικής Συνέλευσης» από πληρεξούσιους που είχαν εκλεγεί από ένοπλα συλλαλητήρια, με νέα «Επαναστατική Κυβέρνηση» υπό τον Αντώνη Μιχελιδάκη.
Με σχετικό ψήφισμά της, η νέα κρητική κυβέρνηση αποφάσισε να σταλούν και πάλι βουλευτές στην ελληνική Βουλή τον Απρίλιο, ενώ εξέδωσε διάταγμα για την προκήρυξη εκλογών την ίδια ημερομηνία που θα διεξάγονταν και στην Ελλάδα, στις 11/25 Μαρτίου 1912. Ενώπιον των εξελίξεων αυτών, οι Δυνάμεις αποφάσισαν να μη μείνουν αδρανείς στα τεκταινόμενα, καθώς οι επανειλημμένες προσπάθειες των Κρητών να μετάσχουν στο ελληνικό κοινοβούλιο ισοδυναμούσαν με πλήρη ένωση, και υπό αυτή την έννοια απειλούσαν το υφιστάμενο καθεστώς. Αποφασισμένες να αποθαρρύνουν κάθε σχετική πρωτοβουλία, συμφώνησαν στην αποστολή μοίρας του βρετανικού ναυτικού στο Αιγαίο, η οποία θα εμπόδιζε τη μετάβαση των Κρητών βουλευτών στην Αθήνα.1
Άμεση ήταν όμως και η αντίδραση του Βενιζέλου, ο οποίος σε κατεπείγον μήνυμά του προς τον κυβερνητικό αντιπρόσωπο στα Χανιά, υπογράμμιζε ότι «Οι Κρήτες λησμονούν ότι τίθενται αντιμέτωποι, όχι μόνον της Τουρκίας και των Μεγάλων Δυνάμεων, αλλά και αυτού τούτου του ελευθέρου Βασιλείου, του οποίου η κυβέρνησις δεν εννοεί να αποδεχθή το κρητικόν πραξικόπημα και να έλθη εις άκαιρον ρήξιν με την Τουρκίαν. Συντόνως και άνευ απώλειας μιάς ημέρας ασχολουμένη με την στρατιωτικήν συγκρότησιν της χώρας, η κυβέρνησις αξιοί όπως εις την γνώμην της προσαρμοσθή η γνώμη των πολιτικών αρχηγών της Κρήτης».2 Με δεδομένο ότι στις εκλογές στην Κρήτη επικράτησαν τελικά οι αντιβενιζελικοί, οι Κρήτες αντιπρόσωποι δεν αποθαρρύνθηκαν ούτε από την κινητοποίηση του βρετανικού στόλου, ούτε από τη σκόπιμη αναβολή ενάρξεως των εργασιών του ελληνικού κοινοβουλίου. Όταν τελικά το σώμα συνήλθε την 1η Ιουνίου, οι Κρήτες πληρεξούσιοι επιχείρησαν να εκβιάσουν την είσοδό τους στην αίθουσα, αλλά ο Βενιζέλος διέταξε τη βίαιη απομάκρυνσή τους. Η στάση του αυτή έδωσε λαβή για ποικίλα σχόλια και κριτική -τόσο εντός όσο και εκτός του κοινοβουλίου- και μόνο η εσπευσμένη διακοπή των εργασιών της Βουλής επέτρεψε την εξουδετέρωση των αντιδράσεων.
Οι Βαλκανικοί και η πρακτική τέλεση της ένωσης
Την ίδια περίοδο, η κλιμάκωση του ιταλοτουρκικού πολέμου που μαινόταν από τον Σεπτέμβριο του 1911 με επίκεντρο τη Λιβύη, έμελλε να προσφέρει μια διαφορετική διέξοδο στα του Κρητικού Ζητήματος.3 Η στάση της Πύλης και η τροπή του πολέμου είχαν κάνει εμφανή την αδυναμία των Οθωμανών να υπερασπιστούν τα εδάφη της αυτοκρατορίας, ενθαρρύνοντας τα βαλκανικά κράτη να ενισχύσουν τους μεταξύ τους δεσμούς και να προωθήσουν πιο ενεργά τις εδαφικές τους βλέψεις. Στο πλαίσιο αυτό, και ιδιαίτερα από τις αρχές του 1912, η διπλωματική δραστηριότητα μεταξύ Σερβίας, Βουλγαρίας και Ελλάδας για τη συγκρότηση συμμαχίας επιταχύνθηκε, καθιστώντας σαφές ότι ο πόλεμος για τα ευρωπαϊκά εδάφη της αυτοκρατορίας δε θα αργούσε πολύ ακόμα.4
Εκμεταλλευόμενος τη συγκυρία, ο Βενιζέλος έθεσε το Κρητικό ενώπιον της Βουλής την 1η Οκτωβρίου, προτείνοντας τη διενέργεια νέων εκλογών στην Κρήτη, αφού οι αντιπρόσωποι της Συνέλευσης και της προσωρινής κυβέρνησης δεν είχαν εκλεγεί σύμφωνα με τον Καταστατικό Χάρτη του ελληνικού βασιλείου. Την ίδια μέρα, η ελληνική κυβέρνηση έστειλε επίσημη διακοίνωση προς την κρητική, όπου δήλωνε ότι «η Ελληνική Κυβέρνησις, καθ’ ην στιγμήν απεφασίζετο η επιδίωξις εν τη Ευρωπαϊκή Τουρκία ριζικών μεταρρυθμίσεων, δηλοί ότι αποδέχεται την ένωσιν της Κρήτης μετά της Ελλάδος και αποδέχεται όπως του λοιπού ενυπάρχει κοινόν Κοινοβούλιον δια το ελεύθερον Βασίλειον και δια την νήσον Κρήτην».
Ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων διάβασε στο σώμα το ψήφισμα που κήρυσσε την ένωση, αλλά το καθεστώς της αυτονομίας δεν διαταράχθηκε τύποις μέχρι το τέλος του πολέμου.6 Ο Βενιζέλος έστειλε στο νησί ως Γενικό Διοικητή το Στέφανο Δραγούμη, ο οποίος ανέλαβε επίσημα καθήκοντα στις 12 Οκτωβρίου (τη μέρα που κηρύχθηκε ο πόλεμος κατά της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας), ενώ την ίδια μέρα έφτασε στην Αθήνα το πρώτο κρητικό σύνταγμα 2.000 ανδρών, το οποίο προωθήθηκε στη Θεσσαλία, όπου ο πόλεμος είχε ξεκινήσει από τις 4 Οκτωβρίου.7 Μερικούς μήνες αργότερα και αφού το μεγαλύτερο μέρος της Μακεδονίας είχε πια απελευθερωθεί, στις 14 Φεβρουαρίου 1913 έγινε επίσημα η υποστολή των σημαιών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και των Δυνάμεων από το φρούριο της Σούδας, το τελευταίο δηλαδή μέρος στην Κρήτη στο οποίο αυτές παρέμεναν. Η πλήρης και ουσιαστική αυτοδιάθεση της Κρήτης ήταν και συμβολικά γεγονός, καθώς δεν υπήρχαν πια ξένα σύμβολα «προστασίας» ή επικυριαρχίας στο νησί, αλλά ούτε και καμία πρόθεση να αποκατασταθούν.
Η νομική επικύρωση του νέου καθεστώτος και η επίσημη τελετή
Με το τέλος του Α’ Βαλκανικού Πολέμου, τα εμπόλεμα μέρη κλήθηκαν να υπογράψουν τη Συνθήκη του Λονδίνου (30 Μαΐου 1913), στο άρθρο 4 της οποίας αναφέρεται ότι ο σουλτάνος «εκχωρεί την Νήσον Κρήτην εις τους συμμάχους ηγεμόνας και υπέρ αυτών παραιτείται παντός δικαιώματος επί της Νήσου ταύτης».8 Η μετάβαση της επί της Κρήτης κυριαρχίας από την Οθωμανική Αυτοκρατορία στην Ελλάδα επιβεβαιώθηκε ακολούθως από ένα δεύτερο ελληνοοθωμανικό πρωτόκολλο, το οποίο υπεγράφη στην Αθήνα στις 1/14 Νοεμβρίου 1913. Με βάση το άρθρο 4 αυτού, οι «Μουσουλμάνοι και Ισραηλίτες» των Νέων Χωρών θα έπρεπε μέσα σε μια ορισμένη ημερομηνία να επιλέξουν αν θα αποκτήσουν την ελληνική υπηκοότητα ή θα διατηρήσουν την οθωμανική. Σύμφωνα με το άρθρο 6, όσοι επέλεγαν την οθωμανική υπηκοότητα όφειλαν να εγκαταλείψουν την ελληνική επικράτεια, αλλά διατηρούσαν την ακίνητη περιουσία τους και το δικαίωμα να τη διαχειρίζονται μέσω τρίτων.9 Μετά την υπογραφή των κειμένων αυτών, η ελληνική κυβέρνηση ζήτησε από τις Δυνάμεις στις 29 Νοεμβρίου να αναγνωρίσουν την κατάργηση των διομολογήσεων στις πρώην οθωμανικές κτήσεις που προσαρτήθηκαν στην Ελλάδα, μεταξύ των οποίων και η Κρήτη.10 Οι Δυνάμεις αποδέχτηκαν σιωπηρά το γεγονός, δηλώνοντας ότι «έλαβον γνώση της Διακοινώσεως της Ελληνικής Κυβερνήσεως».
Ακολούθως, και προς επικύρωση του νέου καθεστώτος, στις 28 Νοεμβρίου 1913 ο Γενικός Διοικητής Κρήτης απηύθυνε προκήρυξη προς τον κρητικό λαό, ενημερώνοντας ότι «ο δαφνοστεφής Βασιλεύς μας, συνοδευόμενος υπό του πρωθυπουργού και επιβαίνων μοίρας του ένδοξου ημών στόλου, έρχεται την προσεχή Κυριακήν, ίνα επισφραγίση επισήμως και οριστικώς την περιπόθητον ένωσιν της Κρήτης μετά της Μητρός Ελλάδος».12 Στο πλαίσιο αυτό, η ανακήρυξη της ένωσης πραγματοποιήθηκε τελικά με κάθε επισημότητα την 1η Δεκεμβρίου 1913, με την έπαρση της ελληνικής σημαίας στο φρούριο του Φιρκά των Χανίων, παρουσία του Βασιλιά Κωνσταντίνου και του πρωθυπουργού Ελευθερίου Βενιζέλου. Το γεγονός σηματοδότησε το επίσημο τέλος της Κρητικής Πολιτείας, και την αρχή μιας νέας περιόδου για την πολιτική ζωή της Κρήτης, στο πλαίσιο πλέον του ελληνικού κράτους.

http://agonaskritis.gr/%CE%B7-%CE%AD%CE%BD%CF%89%CF%83%CE%B7-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%BA%CF%81%CE%AE%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%BC%CE%B5-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%AC%CE%B4%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CE%BD-1%CE%B7-%CE%B4-3/


2 σχόλια:

e-h είπε...



Jewish Voice for Peace
The spread of antisemitism in this country is real, and terrifying.
Neo-Nazis march down America’s main streets. The President calls them “very fine people,” and retweets conspiracy theorists claiming Jews control the world’s finances. White supremacists have growing platforms in mainstream media and receive humanizing profiles in The New York Times.
But who is most likely to be labeled antisemitic? Advocates for Palestinian human rights like you.
Enough.
Real antisemites like Steve Bannon have joined forces with right-wing Zionist groups like the Zionist Organization of America to forge a toxic political force: Zionist antisemitism.
The only way to fight oppression is to fight all oppression— that’s what real intersectionality means. That’s why we fight for Palestinian human rights, and why we don’t see a contradiction between fighting antisemitism and fighting devastating Israeli policies. That’s what JVP is all about. If you agree, donate what you can now.
We’re ramping up right now.
Tonight, we’re hosting a major event in New York with Rebecca Vilkomerson, Linda Sarsour, Lina Morales, Leo Ferguson, and Amy Goodman, to push back against the rise of real antisemitism and the escalating war on the movement for equality and justice.
We’re bringing hundreds of people together all over the country to discuss our book On Antisemitism and share their fears, experiences, and questions. Because people are feeling real hurt as they grapple with what it means to be targeted as a Jew in Trump’s America, and simultaneously silenced and attacked as antisemitic for supporting Palestinian rights.
AND we’re supporting powerful activism on college campuses with the #ReturnTheBirthright campaign, and leading the charge against Kenneth Marcus, a Trump Education Department nominee who fought to defund college departments he thinks are too critical of Israel.
The truth is JVP is one of the only groups in the U.S. actively proving every day that you can care about both Jews and Palestinians. Your donations give us crucial independence to keep up that fight. Chip in what you can now.
We’ll never leave the fight against antisemitism to those who seek to cynically exploit very real and well-founded fears of anti-Jewish prejudice in order to advance their own oppressive agendas. JVP is proud of our Jewishness AND proud of our support of Palestinians, and with your help we can keep fighting for equality for all people, everywhere.
Onward,


e-h είπε...


Εβραϊκή φωνή για την ειρήνη
Η διάδοση του αντισημιτισμού στη χώρα αυτή είναι πραγματική και τρομακτική.
Οι Νεοναζί ακολουθούν τους κύριους δρόμους της Αμερικής. Ο Πρόεδρος τους αποκαλεί "πολύ ωραίους ανθρώπους" και επαναλαμβάνει θεωριες συνωμοσίας που ισχυρίζονται ότι οι Εβραίοι ελέγχουν τα οικονομικά του κόσμου. Οι λευκοί υπερασπιστές έχουν αναπτυσσόμενες πλατφόρμες στα mainstream media και λαμβάνουν προφίλ ανθρωπιστικα στους The New York Times.
Αλλά ποιος είναι πιθανό να χαρακτηριστεί αντισημιτικός; Αυτος που συνηγορεί υπέρ των παλαιστινιακών ανθρωπίνων δικαιωμάτων όπως εσείς.
Αρκετά.
Οι πραγματικοί αντισημιτικοί, όπως ο Steve Bannon, έχουν ενώσει τις δυνάμεις τους με τις δεξιες Σιωνιστικές ομάδες όπως η Σιωνιστική Οργάνωση της Αμερικής για να δημιουργήσουν μια τοξική πολιτική δύναμη: Σιωνιστικό αντισημιτισμό.
Ο μόνος τρόπος για την καταπολέμηση της καταπίεσης είναι να καταπολεμήσουμε κάθε καταπίεση - αυτό σημαίνει πραγματική εναντίωση στο σεκταρισμο. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο αγωνιζόμαστε για τα παλαιστινιακά ανθρώπινα δικαιώματα και γιατί δεν βλέπουμε μια αντίφαση μεταξύ της καταπολέμησης του αντισημιτισμού και της καταπολέμησης των καταστροφικών ισραηλινών πολιτικών. Αυτό είναι το θέμα της JVP. Εάν συμφωνείτε, δώστε ό, τι μπορείτε τώρα.
Είμαστε αναβαθμισμένοι τώρα.
Απόψε, διοργανώνουμε μια σημαντική εκδήλωση στη Νέα Υόρκη με την Rebecca Vilkomerson, την Linda Sarsour, τη Lina Morales, τον Leo Ferguson και την Amy Goodman, για να αποφύγουμε την άνοδο του πραγματικού αντισημιτισμού και την κλιμάκωση του πολέμου στο κίνημα για ισότητα και δικαιοσύνη.
Φέρνουμε εκατοντάδες ανθρώπους σε ολόκληρη τη χώρα για να συζητήσουμε το βιβλίο μας για τον αντισημιτισμό και να μοιραστούμε τους φόβους, τις εμπειρίες και τις ερωτήσεις τους. Επειδή οι άνθρωποι αισθάνονται πραγματικά το κακό, καθώς παλεύουν με το τι σημαίνει να τους στοχεύουν ως Εβραίοι στην Αμερική του Τραμπ και συγχρόνως να τους επιτίθενται ως αντισημιτιστές για την υποστήριξη τους των παλαιστινιακών δικαιωμάτων.
ΚΑΙ υποστηρίζουμε τον ισχυρό ακτιβισμό στις πανεπιστημιακές σχολές με την εκστρατεία #ReturnTheBirthright και οδηγώντας την κατηγορία εναντίον του κ. Kenneth Marcus, υποψήφιο του Τμήματος Εκπαίδευσης Trump, ο οποίος αγωνίστηκε για να αποθαρρύνει τα τμήματα κολλεγίων που πιστεύει ότι είναι υπερβολικά επικριτικά για το Ισραήλ.
Η αλήθεια είναι ότι η JVP είναι μία από τις μοναδικές ομάδες στις Η.Π.Α. αποδεικνύοντας ενεργά καθημερινά ότι μπορεί να νοιάζετε τόσο για τους Εβραίους όσο και για τους Παλαιστίνιους. Οι δωρεές μας μας παρέχουν αποφασιστική ανεξαρτησία για να συνεχίσουμε αυτόν τον αγώνα. Δωστε αυτό που μπορείτε τώρα.
Ποτέ δεν θα αφήσουμε τον αγώνα ενάντια στον αντισημιτισμό σε εκείνους που επιδιώκουν κυνικά να εκμεταλλευτούν πολύ πραγματικούς και βάσιμους φόβους για αντι-εβραϊκές προκαταλήψεις προκειμένου να προωθήσουν τις καταπιεστικές τους ατζέντες. Η JVP είναι υπερήφανη για την εβραϊκή μας ζωή και υπερηφανεύεται για την υποστήριξη των Παλαιστινίων και με τη βοήθειά σας μπορούμε να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για ισότητα για όλους τους ανθρώπους παντού.
Προς τα εμπρός,