Τρίτη 19 Δεκεμβρίου 2017

Τριτη 19 Δεκεμβριου 2017



Η Οδύσσεια ενός παιδιού του εμφυλίου...
Μία συγκλονιστική μαρτυρία της κ. Ε. Σ -Τ από την Ευρυτανία
Είναι σκληρό να γυρνάς πίσω στο χρόνο και τις πληγές που άνοιξε, αλλά είναι κι απαραίτητο γιατί πρέπει και εσείς οι νεότεροι να μάθετε την πικρή ιστορία της γενιάς μου.
Προς τα τέλη της κατοχής, οι Γερμανοί ναζίδες έκαψαν το σπίτι μας στο χωριό μου στην Ευρυτανία. Ένα όμορφο πέτρινο δίπατο σπίτι με μια μεγάλη λιθόστρωτη αυλή, με πολλά λουλούδια και μια... κληματαριά. Τριγύρω απλώνονταν τα χωραφάκια μας με τα σπαρτά και τα γάργαρα νερά που τρέχανε στο αυλάκι και μας νανουρίζανε με τον παφλασμό τους τα βράδια. Ήταν Αύγουστος του 1944 όταν πυρπόλησαν το σπίτι της οικογένειας μας. Δεν έμεινε ούτε κουρελάκι...
Ώσπου να συνέλθει ο κόσμος από τη χιτλερική καταστροφή, ξεκίνησε το κυνήγι και οι διώξεις από τους λεγόμενους εθνικόφρονες. Μετά τη Βάρκιζα μόλις παραδόθηκαν τα όπλα του ΕΛΑΣ, άρχισαν να αλωνίζουν οι δωσίλογοι και οι παρακρατικοί φασίστες. Να καίνε, να βασανίζουν και να σκοτώνουν τους δημοκρατικούς που αντισταθήκανε στην κατοχή.
Μερικοί στα χωριά έγιναν προδότες. Ο χωριανός που πιο παλιά έτρωγες και έπινες μαζί του στις χαρές του χωριού, έδειχνε τώρα ένα άλλο πρόσωπο, σκοτεινό. Καταδότης και φίλος με τους φασιστοτραμπούκους που κάνανε τις επιδρομές.
Ήρθανε και στο δικό μας το χωριό... Ήτανε οι παρακρατικοί φονιάδες του Λ.Β. Πιάσανε ύπουλα μερικούς ανθρώπους και αρχίσανε τις ανακρίσεις. Μέσα σ' αυτούς ήταν και ο πατέρας μου ο αντιστασιακός Γ.Σ. Τον πρόδωσε ο συγχωριανός του ο Θ.Τ. Θυμάμαι ελάχιστα τον πατέρα μου, σαν σε όνειρο, γιατί τότε ήμουνα μικρό κοριτσάκι, ούτε στο δημοτικό δεν είχα πάει ακόμη. Ήτανε αγρότης, ένα όμορφο ξανθό παλικάρι και πάντα χαμογελαστός. Όλοι τον περιγράφανε καλό οικογενειάρχη και χρήσιμο στον αγώνα του λαού.
Τον χτύπαγαν για να τραγουδήσει το "Ζέρβα μ' σε θέλει ο βασιλιάς".  Αρνήθηκε.
Μετά άρχισαν να τον ρωτούν:
-Εσύ έχεις έναν ανιψιό, τον Α.Κ;
-Ναι, είναι φοιτητής της Νομικής...
-Ήτανε και στέλεχος στο ΕΑΜ;
-Αφού τα ξέρετε τι ρωτάτε; Αγωνίστηκε με όλους τους πατριώτες ενάντια στους καταχτητές.
-Που είναι τώρα; μολόγα...
-Δεν ξέρω...
-Φέρε ρε παλιοκομμούνι τα όπλα...
-Δεν έχουμε όπλα...
Συνέχισαν να τον χτυπούν όλοι μαζί.
Ένας συγχωριανός που είδε τι συνέβαινε, λέει στη μάνα μου: "Πήγαινε βρε γυναίκα σε κανένα διπλανό χωριό μήπως κι έχει κανείς πουθενά κάνα παλιοντούφεκο, να το φέρεις μήπως και γλυτώσει ο άντρας σου".
Έφυγε και η μάνα τρομοκρατημένη, 6 μηνών έγκυος, μήπως και βρει όπλο! Που να βρει, δεν βρήκε τίποτε. Γυρνώντας απελπισμένη, άκουσε την καμπάνα του χωριού να χτυπάει λυπητερά...
Πάει ο σύντροφός της. Τον σκοτώσανε τα σκυλιά, οι φασιστοσυμμορίτες. Κι όχι με όπλα αλλά με στυλιάρια. Του σπάσανε όλα τα κόκαλα, τα νεφρά και τους πνεύμονες. Τον κομμάτιασαν μέσα στην εκκλησία. Πριν ξεψυχήσει, φώναζε το όνομα της γυναίκας του, των παιδιών του και το αγέννητο μωρό του!
Τυλίξανε την οικογένεια μέσα στο πένθος και την ορφάνια. Και χιλιάδες άλλες οικογένειες στην Ευρυτανία. Αυτά τα γεγονότα συνέβησαν το 1945 τον Ιούλιο, ακριβώς ένα μήνα μετά το χαμό του Άρη.
Λίγο μετά γεννήθηκε το μωρό, κοριτσάκι κι αυτό. Όμορφο σαν το μπαμπά του. Η μάνα το θήλαζε, μα το γάλα που του έδινε ήταν σκέτο δηλητήριο από την πίκρα της, από τη μεγάλη στενοχώρια και το φόβο που έζησε. Από το πικραμένο γάλα της μάνας, έφυγε από το μωρό όλο το δέρμα του, έμεινε σκέτο κρέας. Βρέθηκε τότε ένας γιατρός και είπε στη γυναίκα: "δεν θα ξαναθηλάσεις το παιδί". Της έδωσε κάτι κόκκινα σαπούνια να το πλένει και σιγά-σιγά το μωρό έγινε καλά...
Κάθε λίγο και λιγάκι ερχότανε στο χωριό οι δήμιοι και φοβερίζανε τον κόσμο. Μια μέρα επιτέθηκαν στο μεγάλο αδερφό μου τον Κ., ετών 15. Του πετάξανε στο τέλος κι ένα κασμά και του είπανε: "σκάψε το λάκκο σου και θα γυρίσουμε πάλι". Το παιδί απελπισμένο, βρήκε μια ομάδα ανταρτών και έφυγε μαζί τους στο βουνό για να γλιτώσει από βέβαιο θάνατο. Δεν είπε τίποτε στη μάνα. Αυτή έψαξε παντού, μα δεν το βρήκε πουθενά. "Πάει κι αυτό" θρηνούσε. (Μετά από κάποια χρόνια η μάνα έλαβε ένα γράμμα: "Αγαπημένη μου μητέρα βρίσκομαι στη Ρουμανία...". Η μάνα ξαναναστήθηκε!)
Αυτά γίνονταν τότε παιδιά μου. Έτσι άρχισε ο εμφύλιος πόλεμος. Εκείνοι τον ξεκίνησαν, οι δήμιοι φασίστες μαζί με το κράτος τους και τους άγγλους φίλους τους. Οι αγωνιστές αλλά και πολλοί αθώοι άνθρωποι που καταδιώκονταν άδικα, βγήκαν στα βουνά για να γλυτώσουν και να σώσουν και όλους εμάς.
(Μαρτυρία για το blog "Ευρυτάνας ιχνηλάτης")
ΥΓ: Η εικόνα επιλέχθηκε από το διαδίκτυο. Τα πλήρη ονόματα και τα στοιχεία για όλα και όσους αναφέρονται στη συγκλονιστική διήγηση της κ. Ε. Σ-Τ είναι διασταυρωμένα και βρίσκονται στη διάθεση του blog "Ευρυτάνας ιχνηλάτης".

blog "Ευρυτάνας ιχνηλάτης"
http://eyrytixn.blogspot.gr/2017/12/blog-post_8.html



-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Μας δουλεύουν ή είναι ηλίθιοι; Προσφυγόπουλα (;;;), ή μισθοφόρους φονιάδες με 3.000 δολάρια το μήνα για 5 χρόνια;
Αυτά είναι τα "προσφυγόπουλα", οι μαντραχαλάδες που υποδέχθηκαν στην κατοχική βουλή οι Παυλόπουλος-Βούτσης... 2 μετρα γαιδουρια, 28 χρονων!
Δηλαδή δεν γνωρίζει ο Παυλόπουλος (Ο γνωστός Βούτσης, ο αμερικανοτσολιάς με "αριστερό" φερετζέ, τα γνωρίζει ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ) πως για πέντε (5) ολόκληρα χρόνια -μέχρι την πρόσκληση στη Ρωσία για βοήθεια από τη ΝΟΜΙΜΗ κι ΕΚΛΕΓΜΕΝΗ κυβέρνηση της Συρίας-, ο μισθός των ενταγμένων στις τρομοκρατικές ομάδες των αποκεφαλιστών ήταν 3.000 δολάρια το μήνα;
Δηλαδή δεν γνωρίζει ο Παυλόπουλος κι ο Βούτσης -φυσικά κι η κυβέρνηση, αλλά κι οι προηγούμενες κυβερνήσεις- πως η ροή φονιάδων που περνούσε το Αιγαίο με τα δουλεμπορικά πλοιάρια του φασίστα Ερντογάν ήταν στη μεγάλη τους πλειοψηφία αυτοί που είχαν το κομπόδεμα, τα μισθά που λέει ο λαός, για την τρομοκρατική τους δράση;
Τώρα που ο λαός της Συρίας και του Ιράκ έστειλε "περίπατο" τους "εκδημοκρατιστές" της Μέσης Ανατολής, τους μισθοφόρους φονιάδες που φωτογραφίζονταν με τις γνωστές σημαίες των δολοφόνων αποκεφαλιστών, της "αραβικής άνοιξης made in USA", ο Παυλόπουλος, η αποικία του 4ου Ράιχ τους εμφανίζει ως "προσφυγόπουλα";
Μια απλή και τυπική διαδικασία πιστοποίησης με τους Δήμους ή Κοινότητες της Συρίας που επικαλούνται ότι εγκατέλειψαν τα "προσφυγόπουλα", με τα Δημοτολόγια των πόλεων που επικαλούνται θα έδινε άμεσα την απάντηση...
Ο Ελληνικός Λαός λιμοκτονεί κι οι Παυλόπουλος-Βούτσης σε σουρεαλιστικές θεατρικές παραστάσεις στην κατοχική βουλή, δυστυχώς πολύ επικίνδυνες... Βέβαια είναι στην κατεύθυνση αύξησης κονδυλίων για τους παράνομους και πολλούς δολοφόνους μετανάστες-"πρόσφυγες", που φυσικά διαχειρίζονται οι επιτήδειοι...
ΝΤΡΟΠΗ!
Μας θεωρούν κι εμάς όλους ηλίθιους;
"Τίμησαν" την επέτειο της Λαϊκής Εξέγερσης στην Ελλαδα του Πολυτεχνειου του Νοέμβρη του 1973 συμμετεχοντας στην πορεια, κρατώντας τις σημαίες των δολοφόνων του λαού της Συρίας... Προστατευομενοι από τους «αναρχικους» και τα αλλα τροτσικιστικα τσογλανια τα σιστιζομενα από την αμερικανικη πρεσβεια…
Μισθοφόροι με 3,5 ως και 5 χιλιάδες δολάρια το μήνα εξολόθρευαν αθώους πολίτες, άμαχους, γυναικόπαιδα στη Συρία και μετά τη νικηφόρα πορεία τους Αραβικού στρατού της Συρίας, της Χεζμπολάχ, των Παλαιστινιακών Ταξιαρχιών, μαζί με τους ποινικούς που είχαν απελευθερώσει και στρατολογήσει οι τζιχαντιστές... πέρασαν το Αιγαίο.
Μας ήρθαν κι έχουν αναλάβει σοβαρές "εργασίες"...
Κρατούν ομήρους τους λίγους πραγματικούς πρόσφυγες από τη Συρία...



-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



"Tο δόλιο το Μικρό Χωριό και πάλι ανταριάζει"...
Για πολύ καιρό η παραπάνω φράση αποτελούσε σύνθημα και παρασύνθημα, αντίστοιχα, των ανταρτών του ΕΛΑΣ Ευρυτανίας, προς τιμή του νεαρού νεκρού της θρυλικής μάχης του Μικρού Χωριού στις 18 Δεκέμβρη του 1942. 16χρονος μαθητής στο Γυμνάσιο ήταν ο "Κλέαρχος" (Κώστας Μπίρτσας) όταν παράτησε τα τετράδια και τα βιβλία για να... αγκαλιάσει "τ’ άγιο τουφέκι" της λευτεριάς. Και γίνηκε σύμβολο και αετός στα λεύτερα ευρυτανικά βουνά μας!

Η μαύρη σκλαβιά και η Αντίσταση
1941: Το Καρπενήσι βρίσκεται υπό ιταλική κατοχή. Τα περισσότερα χωριά της Ευρυτανίας θρηνούν νεκρούς από τον πρόσφατο ελληνοϊταλικό πόλεμο. Οι άπληστοι καταχτητές με ορισμένους ντόπιους συνεργάτες τους, δήθεν δραγουμάνους, που στην πραγματικότητα ήταν δωσίλογοι ντυμένοι με ιταλικές στολές (Τουρκοχρήστος, Κοροκίδας, Πατακιάς, Στέλας, Κιούσης κλπ)  εξορμούν στην ευρυτανική ύπαιθρο και λεηλατούν, άλλοτε ευθέως και ξεδιάντροπα και άλλοτε με χυδαίους έμμεσους εκβιασμούς, τους χωρικούς. Ταυτόχρονα διάφοροι άλλοι ξενόφερτοι μαυραγορίτες πηγαινοέρχονται μέσα στην πόλη και στα χωριά και μαζί με τα τομάρια της ιταλικής διοίκησης εκμεταλλεύονται με χίλια δυό τερτίπια τον φτωχό κόσμο ληστεύοντας τις περιουσίες και τη λιγοστή σοδειά των κατοίκων που μέσα στη μαύρη φτώχεια τους έχουν να αντιμετωπίσουν και αυτά τα καθάρματα. Όποιοι τολμούν να αντιδράσουν; Δολοφονίες, ξυλοδαρμοί, βασανιστήρια, βιασμοί γυναικών, στρατοδικεία και φυλακίσεις, είναι στο πρόγραμμα με διάφορα φτηνά προσχήματα. Η σκλαβιά μαζί μεένα μαύρο συρματόπλεγμα τυλίγει το Καρπενήσι.
Τον Οχτώβρη του 1941 ομάδες πολιτών που προέρχονται κυρίως από το παράνομο ΚΚΕ Ευρυτανίας, οργανώνουν με θαυμαστή επιτυχία ένα μεγάλο πανευρυτανικό συλλαλητήριο στο Καρπενήσι, με σύνθημα "κανείς να μην πεθάνει από πείνα"! Απαιτούν 10% παρακράτημα από τους μαυραγορίτες για να πηγαίνει στις άπορες οικογένειες. Η πλατεία του Καρπενησίου γεμίζει από κόσμο και ομιλητές, ενώ οι ένοπλοι ιταλοί, έκπληκτοι με τη μεγαλειώδη αποφασιστικότητα του ευρυτανικού λαού, τα χάνουν και δεν τολμούν να αντιδράσουν. Μετά από πολλές δαιδαλώδεις προσπάθειες και κινητοποιήσεις, το αίτημα κερδίζεται και έτσι αρκετά τρόφιμα διαμοιράζονται στις πιο φτωχές οικογένειες. Έτσι γλίτωσε η Ευρυτανία το θάνατο από την πείνα. Περίπου εκείνο τον καιρό βρίσκεται εκεί και ο Άρης Βελουχιώτης που θεωρεί την αγαπημένη του Ευρυτανία ιδανική για την έναρξη του ένοπλου απελευθερωτικού αγώνα. Φυσικά θα συγκροτηθεί και το ΕΑΜ Ευρυτανίας.
Η πρώτη αντάρτικη ομάδα, με αρχηγό τον Άρη, ξεκινά από την καλύβα του Στεφανή στη Σπερχειάδα, κι ανηφορίζει στο Καρπενήσι έχοντας μόνο μερικά πιστόλια και κάνα δυο γκράδες. Έτσι, λίγοι στην αρχή, όμως θαρραλέα και αποφασιστικά βγαίνουν στον αγώνα τα καλύτερα παιδιά του λαού μας! Οργώνουν σαν τα αγρίμια τα βουνά, με στερήσεις, πείνα, κακουχίες, και χίλια βάσανα, αλλά δεν το βάζουν κάτω. Οργανώνονται, εξηγούν, στρατολογούν,  εξοπλίζονται, βάζουν τη σπίθα στο μπαρούτι της περήφανης συνείδησης του λαού. Στις 7 Ιουνίου 1942 το πρώτο αντάρτικο σώμα με προμετωπίδα τη σημαία που γράφει "Ελεύθερη Ευρυτανία-ΕΛΑΣ" και με το τραγούδι "Μαύρη είναι η νύχτα στα βουνά" μπαίνει με επικεφαλής τον Άρη Βελουχιώτη στη Δομνίστα, όπου κηρύσσει την έναρξη του ένοπλου απελευθερωτικού αγώνα. Αυτό ήταν! Το αντιστασιακό κίνημα που στην πορεία θα πάρει πελώριες διαστάσεις ξεκινά! Τα ρυάκια θα μεταβληθούν σε ποτάμια και ο ΕΛΑΣ θα γίνει ο μεγάλος λαϊκός στρατός της Λευτεριάς και της Λαοκρατίας.
Στις 28 του Οχτώβρη 1942 στο Κρίκελλο Ευρυτανίας, ο Άρης με τους αντάρτες του δίνει μια πολύ σημαντική νικηφόρα μάχη, την πρώτη σε όλη την κατεχόμενη Ευρώπη, διαλύοντας μια ιταλική φάλαγγα. Επιτυχείς μάχες δίνονται και στη Χρύσω κι αλλού. Ο ΕΛΑΣ δε σταματά! Καταφέρνει, συνεχώς, αποφασιστικά χτυπήματα στους φασίστες καταχτητές και στους ντόπιους προδότες. Η ανάπτυξή του είναι αλματώδης. Κομβική επιτυχία της αντίστασης αποτελεί το μεγάλο επιτυχημένο σαμποτάζ στη γέφυρα του Γοργοποτάμου στις 25 του Νοέμβρη. Ο αγώνας μεστώνει κι ο  ΕΛΑΣ σκορπάει την ατσάλινη δύναμη της λευτεριάς σε βουνά και λόγγους. Το τιμημένο αντάρτικο τουφέκι στέλνει περήφανα λυτρωτικά μηνύματα ξεσηκωμού και νέας ανάστασης! Έτσι το ηθικό του σκλαβωμένου λαού μας αναπτερώνεται. Η Ευρυτανία πάλλεται από επαναστατικό ενθουσιασμό και ο λαός πυκνώνει τις ελασίτικες γραμμές.

Η μάχη του Μικρού Χωριού!
Η μάχη του Μικρού χωριού θεωρείται από τις σημαντικότερες στην αντιστασιακή εποποιία του τόπου. Τέτοιες μέρες ήταν, Δεκέμβρης του 1942, όταν ο Άρης με τα πιο διαλεχτά παλικάρια του ΕΛΑΣ, περνά από το Μικρό Χωριό Ευρυτανίας, το οποίο διαθέτει έναν από τους πιο δυνατούς εαμικούς πυρήνες, και γίνεται δεκτός από τους κατοίκους με ενθουσιώδεις εκδηλώσεις. Η φήμη του λαϊκού απελευθερωτικού στρατού φτερουγίζει ήδη από άκρη σε άκρη σε ολόκληρη τη Ρούμελη με επίκεντρο πάντα την αδάμαστη Ευρυτανία. Στα πρόσωπα των παιδιών τους, των αδούλωτων ανταρτών, οι χωρικοί βλέπουν το συμπαραστάτη, τον αρωγό, τον απελευθερωτή από τη μαύρη κατοχή και γενικότερα από την αφόρητη εκμετάλλευση του παρελθόντος. Είναι ξημερώματα της 18ης Δεκέμβρη, όταν οι αντάρτες πληροφορούνται, από ένα σύνδεσμο στο Κλαψί, ότι δύο πολυπληθείς ιταλικές φάλαγγες (1000 άντρες, άλλες πηγές κάνουν λόγο και για 2000) ξεμύτισαν από το κατεχόμενο Καρπενήσι και κατηφορίζουν προς το Μικρό και το Μεγάλο χωριό, για επίδειξη δύναμης και αρπαγές στα χωριά. Υπάρχει και μία εκδοχή ότι οι Ιταλοί ειδοποιήθηκαν από κάποιον προδότη πρόκριτο για την παρουσία ανταρτών στην περιοχή! Να σημειώσουμε, εδώ, κάτι που έχει μεγάλη σημασία: πριν λίγες μέρες, στις 7 Δεκέμβρη 1942, είχε προηγηθεί η πυρπόληση και η  λεηλασία της Χρύσως με την εκτέλεση 7 πατριωτών, καθώς και το κάψιμο, στις 10 Δεκέμβρη, του πανέμορφου ιστορικού χωριού των Αγράφων. Οι αντάρτες που βρίσκονται εκείνη την ημέρα στο φιλόξενο Μικρό Χωριό δεν ξεπερνούν τους 200, αλλά δεν πτοούνται. Με ενθουσιασμό και επαναστατική φλόγα αποφασίζεται αμέσως το χτύπημα του φασίστα καταχτητή που επελαύνει. Ο Άρης, με τη βοήθεια και των ντόπιων, μαθαίνει τα πάντα για την περιοχή, χαρτογραφεί, εποπτεύει και εξετάζει προσεκτικά τον τρόπο και το σημείο που θα λάβει χώρα η επιχείρηση.
Η ενέδρα στήνεται στη Ρεματιά, στο δρόμο πριν το Μικρό Χωριό στου "Τσίρη". Tην κομβική ρεματιά, όπως και τα πλαϊνά περάσματα, καθώς και κάποιες επιλεγμένες εξόδους διαφυγής, ελέγχουν διάσπαρτα ακροβολισμένα αντάρτικα τμήματα του "Λάμπρου" του "Νικηφόρου", του Νάκου Μπελή και του Νίκου Καρκάνη. Παρόντες, επίσης, στα πιο καίρια πόστα είναι ο ανθός του αντάρτικου, οι: "Θάνος", "Πελοπίδας", "Λευτεριάς", "Παπα-κουμπούρας" και άλλοι ακόμη. Ο Άρης μπροστάρης και συντονιστής!
Οι Ιταλοί της μίας φάλαγγας που βαδίζουν σε πυκνή πολεμική διάταξη, δέχονται ξαφνικά τα πρώτα πυρά των “Αρειανών” που τους χτυπούν σε απόσταση αναπνοής και με καλό οπτικό πεδίο. Πρώτος σωριάζεται ο επικεφαλής "γαλονάτος". Είναι ο Διοικητής του Συντάγματος Καρπενησίου! Το σύνθημα είχε ήδη δοθεί. Οι ΕΛΑΣίτες χτυπούν ακατάπαυστα και συντονισμένα και οι επιδρομείς φασίστες πέφτουν σαν τα στάχυα. Πανικόβλητοι οι Ιταλοί προσπαθούν να ανασυγκροτηθούν και σε λίγο αρχίζουν να ανταποδίδουν τα πυρά. Ταυτόχρονα, η άλλη εχθρική φάλαγγα που έχει περάσει απέναντι στο Μεγάλο Χωριό, εντοπίζει τις θέσεις των ανταρτών και "βάζει" με όλμους. Η μάχη μαίνεται, επικρατεί "χαλασμός Κυρίου", αντιβουίζουν οι ρεματιές, καίγεται ο τόπος από τα πυκνά πυρά των αντιμαχόμενων. Αλλά ο αντάρτικος αιφνιδιασμός αποδεικνύεται απόλυτα επιτυχημένος και οι καταχτητές παθαίνουν καθολική πανωλεθρία. Δεκάδες Ιταλοί κείτονται νεκροί, πληροφορίες κάνουν λόγο για 70. Από τους αντάρτες νεκρός είναι μόνο ένας : ο αλησμόνητος "Κλέαρχος" το 16χρονο ατρόμητο ανταρτόπουλο από το Περίβλεπτο Φθιώτιδας. Ο Κλέαρχος, σύμφωνα με μαρτυρίες συμπολεμιστών του, πρόλαβε μονάχα να πει: "αχ, τους κερατάδες, μες την καρδιά με χτύπησαν" και πέταξε για να συναντήσει τον Κατσαντώνη και τον Μπότσαρη. Ο θάνατός του συγκλόνισε βαθιά τους συντρόφους του. Με τo προσυμφωνημένο σύνθημα της σάλπιγγας, οι αντάρτες, μετά τη μεγάλη τους επιτυχία, αποχωρούν όπως ακριβώς προστάζει η δοκιμασμένη ταχτική του αιφνιδιασμού. Ξημερώματα βρίσκονται στα Φιδάκια, κατόπιν στην Αγία Βλαχέρνα και στις 20 του Δεκέμβρη περνάνε στο Παπαρούσι, φτάνουν στο φουσκωμένο Μέγδοβα από όπου, ομάδες- ομάδες, περνάνε με το "καρέλι" απέναντι το ποτάμι και καταλήγουν στο χωριό Μαραθιάς όπου φιλοξενούνται στο σχολείο και σε σπίτια.

"Tο δόλιο το Μικρό Χωριό και πάλι ανταριάζει"...
Τα αιμοβόρα κτήνη του Μουσολίνι σκύλιασαν. Οι άνανδροι φασίστες ξεχύνονται στο "δόλιο το Μικρό Χωριό" και το πυρπολούν: σπίτια, αποθήκες, καλύβια, γίνονται παρανάλωμα του πυρός. Ληστεύουν όλα τα υπάρχοντα των κατοίκων που τα φορτώνουν σε καμιόνια. Πολλοί χωρικοί, γέροι, μανάδες και μικρά παιδιά καταφεύγουν στα γύρω βουνά παρακολουθώντας με σπαραγμό το βιός και τον κόπο τους να καίγεται και να λεηλατείται. Οι αδίστακτοι Ιταλοί όμως έχουν στο νου τους ακόμη πιο φρικιαστική συνέχεια.
Η ελεεινή επιχείρηση τρόμου ξετυλίγεται στην περιοχή. Και αφορά όχι μόνο το Μικρό μα και το γειτονικό Μεγάλο Χωριό. Συλλαμβάνουν κόσμο (ανάμεσά τους και κάποιους προκρίτους που δεν αποφάσιζαν να αποδράσουν έγκαιρα παρά τις προτροπές της τοπικής εαμικής οργάνωσης) και μέσα στο σχολείο τους υποβάλλουν σε ανείπωτα βασανιστήρια! Τους κρεμάνε με τριχιές, σπάνε χέρια και πόδια, βγάζουν μάτια με τις ξιφολόγχες, χαράζουν τα πρόσωπα των κρατουμένων, κι όλα αυτά για να προδώσουν οι χωρικοί τους αντάρτες, τα μαχόμενα παιδιά τους και τους συγχωριανούς τους. Αλλά οι περήφανοι Ευρυτάνες στέκουν παλικάρια και αλύγιστοι. Κανείς δεν μαρτυράει τίποτε! Οι βάνδαλοι δεν έχουν ιερό και όσιο.
Παραμονές Χριστουγέννων, στις 24 Δεκέμβρη, βασανίζουν και καίνε ζωντανούς τον αξιαγάπητο 42χρονο δασκαλόπαπα Δημήτρη Βαστάκη και τον ενωμοτάρχη Χ. Κατσίμπα.
Επιπλέον 11 κρατούμενοι -κυρίως Μεγαλοχωρίτες  αλλά και Μικροχωρίτες- οδηγούνται έξω από το χωριό στη θέση Άνω Λόγγοβες όπου οι φασίστες του Μουσολίνι τους βάζουν να σκάψουν ζωντανοί τους τάφους τους. Στη συνέχεια τους εκτελούν αναγκάζοντας με τη βία το χωριό να παρακολουθήσει το αποτρόπαιο θέαμα της κτηνωδίας τους. Ήταν οι : Γιάννης Καριοφύλλης δάσκαλος, Χρήστος Μέρμηγκας αρχίατρος, Δ. Ματσιούτας τηλεγραφητής, Ανδρέας Σιταράς, Δημ. Δασκαλάκης ανάπηρος, Θεόδωρος Οικονόμου ανάπηρος, Γιάννης Μεσίρης ανάπηρος, Βασίλης Παλιούρας επαγγελματίας, Κώστας Αραπογιάννης επαγγελματίας,  Νίκος Κυρίτσης καφετζής, Χρήστος Φλέγκας μετανάστης. Ο αείμνηστος δάσκαλος Γιάννης Καριοφύλλης με υψωμένη τη γροθιά βροντοφωνάζει μπροστά στο εκτελεστικό απόσπασμα: "ζήτω η Ελλάδα, ζήτω η ελευθερία", στέλνοντας ουρανόμηκες μήνυμα λεβεντιάς ως τα πέρατα του αγωνιζόμενου κόσμου! Έτσι με σφιγμένη τη γροθιά βρήκαν τον λεβέντη Ευρυτάνα κάποιοι στενοί συγγενείς και συγχωριανοί του!
Η θυσία των ηρώων έδωσε νέα τεράστια ώθηση στον αντιστασιακό αγώνα του τόπου μας και ο ΕΛΑΣ εγκαθιδρύεται πλέον παντού. Γίνεται ο φόβος και ο τρόμος του μισητού εχθρού καταφέρνοντας σημαντικά χτυπήματα στον καταχτητή.  Οι Ιταλοφασίστες, δεν θα ξεμυτίσουν πάλι, μέχρι που  4,5 μήνες αργότερα, στα τέλη του Απρίλη 1943, θα αποχωρήσουν για ασφάλειά τους από το Καρπενήσι προς τη Λαμία. Τα χωριά ανασαίνουν, η πνοή της λευτεριάς και ο σπόρος της αναδημιουργίας ριζώνουν για τα καλά στον τόπο μας. Η Ελεύθερη Ελλάδα θα βρει την πιο έμπρακτη έκφρασή της στην ανταρτομάνα Ευρυτανία.
Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι στο Μικρό χωριό στεγάστηκε και το περίφημο Τυπογραφείο της Εθνικής Αντίστασης, αυτό το σπουδαίο επαναστατικό κέντρο πληροφόρησης, όπου τυπώνονταν πλήθος εφημερίδων της Ελεύθερης Ελλάδας των βουνών (πολλές από τις οποίες παρουσιάσαμε και θα συνεχίσουμε να παρουσιάζουμε από το blog μας) και το οποίο πυρπόλησαν παρακρατικοί επιδρομείς το 1946.
Επίσης, εδώ έδρασε και η νεαρή Επονίτισσα η Ναυσικά Φλέγκα-Παπαδάκη, η μετέπειτα γυναίκα του καπετάν Λευτεριά, η οποία οργανώνει τα πρώτα εθελοντικά παιδικά συσσίτια και δίνει το παράδειγμα για να οργανωθεί παντού η Αλληλεγγύη με αποτέλεσμα να γλιτώσουν από τη φονική πείνα 13.000 παιδάκια της Ρούμελης. Αυτή η θρυλική νεαρή κοπέλα έγραψε και τους στίχους για το τραγούδι του Άρη και του Μικρού Χωριού που πέρασε από στόμα σε στόμα και τραγουδιέται ακόμη:

"Βαρια στενάζουν τα βουνά, ο ήλιος σκοτεινιάζει,
το δόλιο το Μικρό Χωριό και πάλι ανταριάζει
Λαμποκοπούν χρυσά σπαθιά, πέφτουν τουφέκια ανάρια,
ο Άρης κάνει πόλεμο, με αντάρτες παλικάρια
Έλα βρε άπιστε Ιταλέ, φασίστα Μουσολίνι
να μετρηθούμε οι δυο μαζί, να δεις το τι θα γένει
Δεν έχεις γέρους και άρρωστους, μικρά παιδιά να σφάξεις,
ούτε κορίτσια ντροπαλά, ούτε χωριά να κάψεις
Παπάδες για να τυρρανάς, στη μέση στο παζάρι,
έχεις μπροστά σου σήμερα, τον Καπετάνιο Άρη
Που γρήγορος σαν τον αητό, σαν το γοργό το αγέρι,
φασίστες έσφαξε πολλούς, με δίκοπο μαχαίρι"!

Μία εφημερίδα της εποχής θα γράψει : "Το 21 τους λέγαν κλέφτες, σήμερα τους λεν ληστές. Τώρα, όπως και τότε, είναι οι αγωνιστές της Λευτεριάς"!
(Ήταν ένα αφιέρωμα  από τον "Ευρυτάνα ιχνηλάτη" για τη μάχη του Μικρού Χωριού, που έγινε σαν σήμερα) .
http://eyrytixn.blogspot.gr/2011/12/blog-post_18.html



-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Μαθαίνω πως στην Ελευσίνα συμβαίνουν πολύ "ωραία" πράγματα...δημοκρατικά και... "αριστερά".
Ο πρώτος έλεγχος γίνεται...στα Ναυπηγεία Ελευσίνας γι αυτούς που έρχονται από...
Μέγαρα, ενώ η... "υγειονομική ζώνη" γύρω από το κλειστό που θα μιλήσει ο Τζιφρας ο... ηγέτης 100ετίας είναι στο χιλιόμετρο μακρυά! Τέλος, κάποιοι φοιτητές που πήγαν να πλησιάσουν το χώρο... φιλοξενήθηκαν για μισή ώρα σε κλούβα των ΜΑΤ!

Της τελευταίας στιγμής:
Βγήκε σεργιάνι έξω από το κλειστό της Ελευσίνας ένα χαφιεδοοικόσιτο που επιδίδεται σε face control στον κόσμο και υποδεικνύει στους ασφαλίτες ποιους να...
αφήσουν να περάσουν και σε ποιους απαγορεύεται ρητά η πρόσβαση στο χώρο (κάτι τέτοια ήταν τα καλύτερα του από παλιά)!
Βλέπετε, ο... ηγέτης 100ετίας πρέπει να μιλήσει μπροστά σε κλακαδόρους και χειροκροτητές (κάποιοι μάλιστα θα μπουν στο χώρο με αντίτυπα της αυθεντικής "Αυριανής" όπου θα ζητήσουν να τους βάλει πάνω της αυτόγραφο)!!!



---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Ξεκίνησαν μετά από 6 χρόνια να δουλεύουν τα κρατικά εργοστάσια...
...στη Λεύτερη Χάμα της Συρίας!
Κι η αποικία του 4ου Ράιχ, το Ελλαδιστάν, τους κάνει εμπάργκο για να μην τους πουλάνε προϊόντα με εξαγωγές οι αγρότες μας!
Ανάπτυξη... να φύγει ο "δικτάτορας Άσαντ"... να "εκδημοκρατιστεί" η Συρία επιμένει ο Κοτζιάς με τον Τσίπρα... στην "εθνική" γραμμή Αβραμόπουλου, Βενιζέλου και Cia!



--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



O Τραμπ ήρθε δεύτερος! Πρώτος αναγνώρισε την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα...
...του σιωνιστικού ναζιστικού κατοχικού καθεστώτος ο "πρώτη φορά αριστερά", Τζιφρας με το κιφα στο κεφαλι!
'Όχι;
Νοέμβρης 2015, Αλέξης Τσίπρας έγραψε στο βιβλίο επισκεπτών τη φράση «Είναι μεγάλη μου τιμή να βρίσκομαι στην ιστορική σας πρωτεύουσα και να συναντώ τις εξοχότητές σας»!



-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Θυμάστε εκείνη την προσφυγή της Fraport (ναι,εκείνης της εταιρείας που της ξεπουλήσαμε τα αεροδρόμια, δεν είχε λεφτά και... την δανείσαμε μέσω των τραπεζών για να μη χαλάσει... το deal και που έβγαλε κέρδος 170 εκ. ευρώ σε 5 μήνες λειτουργίας) εναντίον του ελληνικού δημοσίου για... δήθεν ελλείψεις κατά την παράδοση των αεροδρομίων? Ε λοιπόν, οι φήμες λένε (και συνήθως τέτοιες φήμες επαληθεύονται) ότι το διαιτητικό δικαστήριο έκρινε... βάσιμη την προσφυγή των Γερμανών και τώρα βρίσκεται στη φάση υπολογισμού της αποζημίωσης (λέγεται πως θα είναι πάνω από 30 εκ.ευρώ)!
Ετοιμαστείτε λοιπόν να... ξαναπληρώσουμε τη Fraport που...πληρώσαμε για να μας αγοράσει. Γιατί, όπως είπε κι ο Σπίρτζης (ο... κατάλληλος άνθρωπος για τα...κατάλληλα deals μαζί με τον Πιτσιόρλα)... "αν χρωστάμε θα πληρώσουμε"!



-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



ΗΡΘΕ Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ! ΜΙΣΘΟΙ-ΕΚΠΛΗΞΗ! 800-1200 ευρω δίνουν για Έλληνες (ανειδίκευτους) εργάτες στην Τσεχία...
 Να πω κάτι σε εσάς που νοσταλγείτε το '60.
Συγχαρητήρια, κερδίσατε
Η Τσεχία λοιπόν μπορεί να απορροφήσει Έλληνες ανειδίκευτους εργάτες με... καλύτερο βασικό μισθό και χαμηλότερο κόστος ζωής.
Το φειγ βολαν αυτο, είναι ολοκαίνουργιο το περιμάζεψα με τα χεράκια μου

Ζητουνται ατομα για εργασια στην Τσεχια
Ζητειται ανειδικευτο προσωπικο για παγκοσμιες αυτοκινητοβιομηχανιες στην Τσεχια
Μισθος από 800 εως 1200 ευρω. Παρεχεται δωρεαν διανομη σε ξενωνες , καθως και μεταφορα από τους ξενωνες στο Εργοστασιο.
Παρεχεται η δυνατοτητα παροχης  τροφιμων με εκπωση 50% φθηνοτερα μεσω κουπονιων της εταιριας
Web : www. zoilifestro. recruitee.com
Facebook : www.facebook.com/zoiliferecruiting
Τηλεφωνα Επικοινωνιας
Κινητο Αθηνων. 6983611254
6971596801
Κινητο Θεσσαλονικης  6983469842

Σχολιο.-  Σιγουρα απατεωνια είναι. Θα σου ζητανε χρηματα για τα εισιτηρια, και αμα κανεις τη βλακεια και τα δωσεις, μη τους ειδατε….



--------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Ελληνική Επιτροπή Αλληλεγγύης στη Βενεζουέλα «Είμαστε όλοι Βενεζουέλα - todos somos Venezuela»
Εμείς που υπογράφουμε, συναντηθήκαμε σήμερα 28/11/2017 στην Αθήνα και συγκροτούμε τηνΕλληνική Επιτροπή Αλληλεγγύης στη Βενεζουέλα «Είμαστε όλοι Βενεζουέλα - todos somos Venezuela» συνυπογράφοντας τη«Διακήρυξη του Καράκας» της 19 Σεπτεμβρίου 2017, στη βάση της ομώνυμης διεθνούς πρωτοβουλίας ¨Διεθνής Διάσκεψη Είμαστε Όλοι Βενεζουέλα, Διάλογος για την Ειρήνη, την Κυριαρχία και την Μπολιβαριανή Δημοκρατία”.
Η Επιτροπή είναι ανοιχτή στη βάση πάντα της «Διακήρυξης του Καράκας» και της παρούσας ανακοίνωσης. Η Επιτροπή συγκροτείται από άτομα, φυσικά ο καθένας μας δεν αρνείται την κοινωνική, κινηματική ή/και πολιτική του ιδιότητα αντίθετα προσπαθεί να κινητοποιήσει άλλους φορείς και συλλογικότητες για το σκοπό της επιτροπής. Η Επιτροπή επιδιώκει τη συνεργασία με άλλους φορείς αλλά δεν θέλει να μετατραπεί σε συντονιστικό ή “ομοσπονδία” φορέων ή οργανώσεων. Λειτουργεί ανεξάρτητα, δημοκρατικά και ενωτικά
Αναγνωρίζουμε τα τεράστια επιτεύγματα προς όφελος του βενεζουλάνικου λαού που έχουν προκύψει στις σχεδόν δυο δεκαετίες της Μπολιβαριανής Διαδικασίας .Τόσο στο  βιοτικό επίπεδο του λαού ((εθνικοποιήσεις, λαϊκά σούπερ μάρκετ, λαϊκές κατοικίες) όσο και σε ζητήματα λαϊκής συμμετοχής και δημοκρατίας
Στεκόμαστε ανεπιφύλακτα ενάντια στην επίθεση του Ιμπεριαλισμού (αμερικάνικου και ευρωενωσιακού) προς το λαό και τη Μπολιβαριανή Δημοκρατία της Βενεζουέλας.
Υπερασπιζόμαστε ανεπιφύλακτα το δικαίωμα της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας στην εθνική ανεξαρτησία, και του λαού της κυρίαρχα, ελεύθερα και δημοκρατικά να αποφασίζει το δρόμο για την ανάπτυξη και βελτίωση της ζωής του.
Αναγνωρίζουμε και υπερασπιζόμαστε ανεπιφύλακτα την τυπική και ουσιαστική νομιμότητα της δημοκρατικά εκλεγμένης Μπολιβαριανής Κυβέρνησης του Νικολάς Μαδούρο, που έχει επιβεβαιωθεί δεκάδες φορές στις κάλπες και στο δρόμο.
Η πρόταση για ίδρυση μιας τέτοιας επιτροπής αλληλεγγύης έγινε σε μια περίοδο όξυνσης της επιθετικότητας και της προπαγάνδας κατά της Βενεζουέλας, η οποία κλιμακώθηκε και κατά την προεκλογική περίοδο. Η παραπάνω επιθετικότητα μόνο προσωρινά ανακόπηκε καθώς στους μηχανισμούς επιβολής ήρθαν να προστεθούν και οι γνωστοί μας οίκοι αξιολόγησης που απειλούν την Βενεζουέλα με χρεοκοπία.
Σε αυτό το νέο κύκλο επιθέσεων η Βενεζουέλα χρειάζεται την αλληλεγγύη μας. Ο ελληνικός λαός, ο οποίος δέχεται (φυσικά με άλλη ένταση και μεθόδους) και αυτός την επίθεση από τα ίδια κέντρα του Ιμπεριαλισμού, έχει κάθε λόγο παράλληλα με τη δική του πάλη να σταθεί στο πλάι κάθε λαού που παλεύει να σταθεί στο πλάι του Βενεζουελάνικου λαού που βρίσκεται σήμερα στις πρώτες γραμμές αυτής της πάλης.
Η Επιτροπή καλεί σε μαζική υπογραφή της Διακήρυξης του Καράκας. Επιδιώκει την μαζικοποίηση της στην Ελλάδα αλλά και επαφές με τις αντίστοιχες διεθνείς πρωτοβουλίες. Οργανώνει εκδηλώσεις και παρεμβάσεις, αυτοτελώς ή σε συνεργασία με άλλους φορείς ή συμμετέχει σε εκδηλώσεις τρίτων που προωθούν το σκοπό της αλληλεγγύης με τη Βενεζουέλα στα παραπάνω πλαίσια.
Η Επιτροπή παρεμβαίνει επίσημα μέσα από το blog  somosvenezuelagr.blogspot.gr/
και από αντίστοιχους λογαριασμούς σε άλλα μέσα δικτύωσης.
Email: venezuelagreece@gmail.com
Τάκης Βαμβακίδης , Χρύσα Βαρθολομαίου , Βαγγέλης Βρουλιδάκης , Νίκος Γκλεζάκος , Βαγγέλης Γονατάς , Κώστας Γούσης , Παναγιώτης Καλαβάνος , Δημήτρης Καλτσώνης , Μαίρη Καμπουράκη , Γιάννης Κουκάκης , Μαρία Καλύβα , Λουκία Κωνσταντίνου , Γιώργος Μουργής , Ανδρομάχη – Μαρία Μπερερή , Μαρία Νικολακάκη , Πάνος Παπαδομανωλάκης , Στέφανος Σιαλμάς , Ευγενία Τάγκα , Δημήτρης Τσίτκανος , Γιάννης Τσαλαβούτας , Αλέκος Χαλβατζής, , Ανδρόνικος Χατζηκωστής,



--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Αργεντινή: Εκτεταμένα επεισόδια μπροστά στο κοινοβούλιο
19 Δεκεμβριου  2017
Η κινητοποίηση εναντίον της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος, που εξέταζαν τη Δευτέρα τα μέλη του κοινοβουλίου της Αργεντινής, αμαυρώθηκε από εκτεταμένα επεισόδια στο Μπουένος
Άιρες ανάμεσα στην αστυνομία και ομάδες ταραχοποιών.
Η πλειονότητα των δεκάδων χιλιάδων διαδηλωτών, που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα συνδικάτων και πολιτικών κομμάτων της αντιπολίτευσης, διαδήλωσαν ειρηνικά. Όμως μερικές εκατοντάδες νεαροί εκτόξευσαν πέτρες, μπουκάλια, ακόμα και πυροτεχνήματα εναντίον αστυνομικών μπροστά στο κοινοβούλιο.
Τα επεισόδια κράτησαν τέσσερις ώρες. Μονάδες αντιμετώπισης ταραχών της αστυνομίας έκαναν χρήση βλημάτων από καουτσούκ και δακρυγόνων, καθώς δυσκολεύτηκαν να απωθήσουν τους πιο επίμονους διαδηλωτές.
Υπήρξαν πολλοί τραυματισμοί και στις δύο πλευρές, διαπίστωσαν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου. Οι αρχές έκαναν λόγο για δεκάδες προσαγωγές και συλλήψεις.
Καθώς έπεφτε η νύχτα, αστυνομικοί συνέχιζαν να είναι παραταγμένοι σε αλυσίδα γύρω από το κοινοβούλιο, όπου η συζήτηση για τη αντιδραστικη αντιλαικη μεταρρύθμιση, που προβλεπόταν να διαρκέσει περίπου οκτώ ώρες, συνεχιζόταν.
Σε πολλές συνοικίες του Μπουένος Άιρες, κάτοικοι βγήκαν στα παράθυρα χτυπώντας κατσαρόλες σε ένδειξη διαμαρτυρίας εναντίον του σχεδίου νόμου για τη μεταρρύθμιση.
Τα βίαια επεισόδια προκάλεσαν εκτεταμένες ζημιές. Στην πλατεία του Κογκρέσου και στους δρόμους γύρω από αυτή έβλεπε κανένας πέτρες, συντρίμμια, κάλυκες βλημάτων που χρησιμοποίησε η αστυνομία, ακόμη και πετάσματα προστασίας εργοταξίων που αφαιρέθηκαν και πυρπολήθηκαν.
Την Πέμπτη, η χωροφυλακή κατέστειλε τις ταραχές που ακολούθησαν την προηγούμενη κινητοποίηση εναντίον της αντιδραστικης αντιλαικης μεταρρύθμισης, που ώθησαν το κοινοβούλιο να αναβάλει για τη Δευτέρα τη συζήτηση επί του σχεδίου νόμου της κυβέρνησης του δεξιού προέδρου Μαουρίτσιο Μάκρι.
Ο Ούγο Ρεϊνόσο, συνταξιούχος, 74 ετών, δήλωσε ότι ελπίζει να μην περάσει η μεταρρύθμιση αυτή. Όπως και η σύζυγός του, παίρνει την κατώτερη σύνταξη των 7.200 πέσος (350 ευρώ) και φοβάται ότι με τον πληθωρισμό να παραμένει σταθερά υψηλός?πάνω από 20% σε ετήσια βάση την τελευταία δεκαετία?η αγοραστική του δύναμη θα μειωθεί ακόμα περισσότερο.
Ο Χόρχε Λόπες, 72 χρονών, ο οποίος παίρνει μια αρκετά μεγαλύτερη σύνταξη, 20.000 πέσος (1.000 ευρώ), κατήγγειλε από την πλευρά του «τη νεοφιλελεύθερη πολιτική που πλήττει τους πιο ευάλωτους». «Κι αν δουλεύεις μέχρι τα 70, υπάρχουν λιγότερες δουλειές για τους νέους», πρόσθεσε ο ίδιος.
«Αυτό το νομοσχέδιο θα θέσει εκατομμύρια συνταξιούχους σε κίνδυνο. Αλλάζει όλο το σύστημα», έκρινε από την πλευρά της μια 34χρονη δασκάλα, η Λάουρα Ρίβας. «Θα πρέπει να δουλεύουμε περισσότερα χρόνια πριν πάρουμε σύνταξη, και κατόπιν οι συντάξεις που θα παίρνουμε θα είναι πενιχρές, άρα μας πλήττει κι ως εργαζόμενους», πρόσθεσε η ίδια.
Η μεταρρύθμιση προβλέπει αλλαγή του τρόπου αναπροσαρμογής των συντάξεων, συνδέοντάς τις με τον επίσημο δείκτη του τιμάριθμου, καθώς και την αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 65 στα 70 έτη για τους άνδρες κι από τα 60 στα 63 για τις γυναίκες.
Ο Αγκουστίν Ρόσι, άλλοτε υπουργός, όταν βρισκόταν στην εξουσία η πρώην πρόεδρος Κριστίνα Φερνάντες ντε Κίρσνερ, κατήγγειλε τον «εκβιασμό» της κυβέρνησης Μάκρι, η οποία κατ’ αυτόν απαιτεί από τους περονιστές βουλευτές να ψηφίσουν υπέρ της μεταρρύθμισης αν θέλουν κεφάλαια για τις επαρχίες τους.
Ο επικεφαλής της κυβέρνησης του Μάκρι, ο Μάρκος Πένια, υπερασπίστηκε αντίθετα τη μεταρρύθμιση και υποστήριξε ότι οι συνταξιούχοι δεν θα χάσουν αγοραστική δύναμη.
Η κυβέρνηση, η οποία αναζητεί πεδία για περικοπές προκειμένου να μειώσει το έλλειμμα στο 3,2% του ΑΕΠ το 2018 (από το 4,2% που προβλέπει φέτος) και θέλει επίσης να μειώσει τον πληθωρισμό στο 8-12% το 2018 από περίπου 20% φέτος, αναμένει να εξοικονομήσει ένα ποσό που θα ανέρχεται σε σχεδόν πέντε δισεκατομμύρια τον χρόνο με τη μεταρρύθμιση. Το νομοσχέδιο έχει ήδη εγκριθεί από τη Γερουσία και απέμενε μόνο η έγκριση της κάτω Βουλής.



---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Δεν έχω καταλάβει γιατί σκίζεστε για τον Μαρκουλάκη!
Είχε δείξει ποτέ δείγματα ότι ήταν τίποτ άλλο από σκληρός φιλελές;



------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Ο ισραηλινός στρατός συλλαμβάνει την 16χρονη Παλαιστίνια ακτιβίστρια Αχέντ Ταμίμι #FreeAhedTamimi
Σήμερα, Τρίτη 19 Δεκεμβρίoυ 2017 το πρωί, ο ισραηλινός στρατός κατοχής συνέλαβε την 16χρονη ακτιβίστρια Αχέντ Ταμίμι, μετά από εισβολή στο σπίτι τής γνωστής οικογένειας ακτιβιστών Ταμίμι, στο κατεχόμενο παλαιστινιακό χωριό Ναμπί Σάλεχ.
Ο πατέρας τής Αχέντ, Μπασέμ, δημοσίευσε στο Facebook ότι η Αχέντ στοχοποιήθηκε μετά από τη συμμετοχή της σε διαμαρτυρία στο Νάμπι Σάλεχ, εναντίον των ισραηλινών στρατιωτών που χτύπησαν με σφαίρα τον 14χρονο αδελφό της Μοχάμεντ Ταμίμι, ο οποίος βρίσκεται σε κόμα.
Ο Μπασέμ Ταμίμι ανέφερε ότι οι στρατιώτες εισέβαλαν βίαια στο σπίτι τους χτυπώντας τη μητέρα τής Αχέντ, τον Ναριμάν Ταμίμι και τα αδέλφια του και κατάσχεσαν τηλέφωνα, φωτογραφικές μηχανές, φορητούς υπολογιστές και άλλες ηλεκτρονικές συσκευές.
Η Αχέντ οδηγήθηκε από τους στρατιώτες κατοχής προς άγνωστη κατεύθυνση.
Η Αχέντ έχει γίνει παγκοσμίως γνωστή για την υπεράσπιση των παλαιστινιακών δικαιωμάτων και για τη συμμετοχή της σε τακτικές διαμαρτυρίες κατά της δήμευσης γης με στόχο το Νάμπι Σάλεχ και άλλα χωριά γύρω από τη Ραμάλα. Έχει παραβρεθεί σε συνέδρια διεθνώς, μεταξύ άλλων στην Τουρκία, τη Νότια Αφρική  και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σε μια διάσκεψη που πραγματοποιήθηκε φέτος τον Σεπτέμβριο με θέμα τις γυναίκες στην παλαιστινιακή αντίσταση, όπου μίλησε μαζί με τη Λέιλα Χάλεντ, τη Σαχάρ Φράνσις και αρκετά μέλη του κοινοβουλίου.
Είναι η ίδια που σε ηλικία 9 ετών αντιστάθηκε με θάρρος μπροστά στους πάνοπλους ισραηλινούς στρατιώτες όταν συνέλαβαν τον πατέρα της και είναι η ίδια που τον Αύγουστο του 2015, επιτέθηκε σε ισραηλινό στρατιώτη που κρατούσε τον αδελφό της και μαζί με την υπόλοιπη οικογένειά της κατάφεραν να τον απελευθερώσουν.
Ο ισραηλινός στρατός κατοχής κατηγορεί την Αχέντ για επίθεση προς ισραηλινους στρατιώτες και για συμμετοχή σε βίαιες διαδηλώσεις.
https://omniatv.com/853439844



---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Περιμένοντας στην ουρα στο μετρο για εισιτηριο, παρατηρω ενα παιδι στα 16-17 περιποιημενο να πηγαινοερχεται αγχωμενο στην ουρα . Λεω απο μεσα μου κατι δε παει καλα (μετα απο τοσα χρονια βιωματικης εμπειριας τα πιανει αμεσως το ρημαδι το ματι μου). Φτάνει ενα ατομο πριν απο μενα και το παιδι ακομα εκει να πηγαινοερχεται. Και ξαφνικα γυρναει και μου λεει..."Κυριε εμενα ειναι η σειρα μου πρεπει να βγαλω εισιτηριο". Απο τον τονο της φωνης και τον τροπο ομιλιας τον επιασα αμεσως. "Βεβαιως αγορι μου ,βγαλε το εισιτηριο σου".
Κι εκει αρχιζει η μουρμουρα απο πισω...Τοση ωρα εδω , προσπαθει να χωθει, τι ανατροφη ειναι αυτη, γι αυτο δε παμε μπροστα κλπ. Γυρναω και τους λεω...εγω εδωσα τη σειρα μου, ηρεμηστε.Με αργες αγχωτικες κινησεις παταει τα κουμπια...βλεπω πως κραταει μονο δυο 50λεπτα. Του λεω "Γραφει 1, 40 δε θα σου φτασουν"...αγχωνεται, τραυλιζει και λεει"Α δε θα μπορεσω να παω δε το ηξερα" και φευγει πιο κει να ψαξει στο τσαντακι του.Φορτιζω το δικο μου εισιτηριο με το ενα ματι να κοιταει προς τα δεξια μου. Ερχεται και μου λεει..."Ενταξει βρηκα χρηματα".. Αρχιζουν οι φωνες απο πισω...Τι θα γινει με σενα αγορακι μου...Το καθε κωλοπαιδο παει και χωνεται...Το βλεπω και γουρλωνουν τα ματια του..και λεει με μια δυνατη αλλα ηρεμη flat φωνη..."ΕΙΜΑΙ ΑΥΤΙΣΤΙΚΟΣ". Οι μισοι παγωσαν , οι αλλοι μισοι συνεχισαν το χαβα τους και την ειρωνεια.Με τρεμαμενες κινησεις κι αφου τον βοηθησα στη διαδικασια εβγαλε το εισιτηριο του.Προσπαθησα να τους εξηγησω το ποσο δυσκολο,. αγχωτικο και χρονοβορο ειναι για ενα ατομο με αυτισμο να κανει αυτη τη διαδικασια . Μιλαγα σε τοιχο....η απαντηση ηταν οτι δε πρεπει να τα αφηνουν μονα τους αλλιως να καθονται σπιτι (!!!!). Το ακολουθησα διακριτικα μεχρι να βεβαιωθω οτι μπηκε στο τρενο , μιας κι εγω δε θα εμπαινα. Γυρισε προς το μερος μου και χωρις βλεμματικη επαφη, μου λεει "Σας ευχαριστω να ειστε καλα", με αυτη τη flat φωνη χωρις εμφανες συναισθημα του ατομου με αυτισμο.Απο εκεινη την ωρα δεν εχω σταματησει να τον σκεφτομαι, γιατι εβλεπα τον Θοδωρη μου σε αυτο το παιδι.
Παιδια, να ρωτατε να μαθαινετε, να μη βγαζετε συμπερασματα, να μην τα χωνετε σε οποιον δειχνει εξω απο τα νερα του και αν μπορειτε να βοηθατε. Αυτο μονο.
Αντε καλημερα και καλη βδομαδα



--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Η Ισραηλινή και ακροδεξια υπουργος Δικαιοσύνης Αγιελέτ Σακέντ δηλωσε οτι τα σωματα των δολοφονημενων Παλαιστινιων δεν θα παραδινονται στις οικογενειες τους για ταφη

Ισραήλ: Και δωδεκάχρονοι θα φυλακίζονται για «τρομοκρατικές» ενέργειες
Το κοινοβούλιο του Ισραήλ ανακοίνωσε περσι στις 3.8.2016 ότι μείωσε από τα 14 στα 12 έτη το κατώτατο όριο για τη φυλάκιση δραστών σοβαρών «τρομοκρατικών» ενεργειών, με υπόβαθρο τις επανειλημμένες αντιισραηλινές επιθέσεις από νεαρούς, ακόμη και ανήλικους Παλαιστίνιους.
Ο νόμος ο οποίος εγκρίθηκε από την Κνέσετ «θα επιτρέπει στις αρχές να φυλακίζουν έναν ανήλικο ο οποίος κρίνεται ένοχος για ένα βαρύ έγκλημα όπως ο φόνος, η απόπειρα φόνου ή η ανθρωποκτονία, ακόμη κι αν αυτός ή αυτή είναι κάτω των 14 ετών», σύμφωνα με μια ανακοίνωση του ισραηλινού κοινοβουλίου η οποία αναρτήθηκε στον ιστότοπό του.
Πρακτικά αυτό οδηγεί στη μείωση της κατώτατης ηλικίας στα 12 έτη. Ένα παιδί ηλικίας χαμηλότερης των 12 ετών δεν θα μπορεί να δικάζεται για ποινικό αδίκημα, διευκρίνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο μια εκπρόσωπος του υπουργείου Δικαιοσύνης του Ισραή
Η B'Tselem, μια ισραηλινή ΜΚΟ η οποία καταγράφει τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα κατεχόμενα, καταδίκασε την έγκριση αυτού του νόμου. «Αντί να τους στέλνει στη φυλακή, το Ισραήλ θα έκανε καλύτερα να τους στέλνει στο σχολείο, όπου θα μεγάλωναν με αξιοπρέπεια κι ελευθερία και όχι υπό το καθεστώς της κατοχής», τόνισε η οργάνωση στο Γαλλικό Πρακτορείο αναφερόμενη στους ανήλικους Παλαιστίνιους.
Στην πράξη, ο νέος νόμος θα έχει εφαρμογή σε υποθέσεις στις οποίες εφαρμόζεται το ισραηλινό ποινικό δίκαιο. Στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, ο στρατιωτικός νόμος επέτρεπε ήδη ούτως ή άλλως στις ισραηλινές αρχές να φυλακίζουν ανήλικους ηλικίας 12 ετών.
Σχολιο.- Η συνήθης πρακτική των σιωνιστων φαντάρων ,είναι να συλλαμβανονται απροκλητα παιδιά και εφήβους ,να βάζουν οι ίδιοι ,ένα μαχαίρι ότι δηθεν το εχουν τα μικρα παιδια και να τους φυλακιζουν η να τους εκτελούν. .. (τέτοια περιστατικά έχουν πολλάκις βιντεοσκοπηθει)



------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Βιτάμ: Αλλάζει χέρια μετά από 70 χρόνια
Γνωστά προϊόντα όπως Βιτάμ, Becel, Flora, και Super Fresco πωλήθηκαν από την Unilever έναντι 6,825 δισ. ευρώ. Που αλλού δραστηριοποιείται στην Ελλάδα η εταιρεία που τα εξαγόρασε
Ένα ιστορικό ελληνικό σήμα που έχει συνδέσει το όνομα του με την διατροφή της μεταπολεμικής Ελλάδας το Βιτάμ, η "βιταμινούχος μαργαρίνη" της Ελαίς, μόλις άλλαξε χέρια. Το πρωτοποριακό για την εποχή του προϊόν που δημιουργήθηκε το 1947 για να προσφέρει μια θρεπτική αλλά και πιο οικονομική λύση σε σχέση με το βούτυρο στις νοικοκυρές της "ανταρτόπληκτης" Ελλάδας πωλήθηκε μαζί με όλο το παγκόσμιο χαρτοφυλάκιο των προϊόντων επάλειψης της Unilever. Ανάμεσα τους και άλλα γνωστά σήματα όπως τα Becel, Flora, Super Fresco, Άλτις Soft και Ελαϊς, τα οποία είχε ξεκαθαρίσει η Unilever ότι δεν τα υπολογίζει πλέον στο χαρτοφυλάκιο της.
Η εταιρεία που κατέθεσε δεσμευτική προσφορά, και εκτός απροόπτου θα είναι και ο νέος ιδιοκτήτης του χαρτοφυλακίου των προϊόντων επάλειψης της Unilever είναι η KKR. Η παγκόσμια επενδυτική εταιρεία κατέθεσε το καθόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 6,825 δισ. ευρώ για την απόκτηση τους.
H αμερικανική KKR έγινε ιδιαίτερα γνωστή και στην Ελλάδα με την έλευση της πριν από δύο περίπου χρόνια καθώς μέσω της πλατφόρμας Pillastone στην οποία συνεργάζονται και ελληνικές τράπεζες διαχειρίζεται κόκκινα δάνεια εταιρειών και περιπτώσεις προβληματικών εταιρειών. Το πρώτο μεγάλο deal που έκλεισε στην ελληνική αγορά αφορά στην FAMAR της οικογένειας Μαρινόπουλου και πραγματοποιήθηκε στις αρχές του 2017.



-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Με κουπόνια σίτισης ζουν εργαζόμενοι πλήρους απασχόλησης στις ΗΠΑ
Η περιγραφή, αυτολεξεί, είναι από τον  κύριο Χ και είναι ωμή! «Ένα παιδί που γεννιέται στη φτώχεια δεν έχει σχεδόν καμιά πιθανότητα να ξεφύγει από τη φτώχεια στις σημερινές Ηνωμένες Πολιτείες. Τα φτωχά παιδιά έχουν ελάχιστη ή καμία πρόσβαση σε ποιοτική διατροφή για να αναπτυχθούν, στο σύστημα υγείας ή σε μια αξιοπρεπή εκπαίδευση, παράγοντες που αποτελούν όλοι κλειδιά για να ξεπεράσουν τη φτώχεια».
Οι ΗΠΑ από χώρα της μεγαλύτερης κινητικότητας από το ένα κοινωνικό στρώμα στο άλλο έχουν μεταμορφωθεί ανεπίστρεπτα στη χώρα των οριστικά χαμένων ευκαιριών.
«Οι φτωχοί δεν έχουν καμιά πιθανότητα να ακουστούν οι φωνές τους, καμιά πιθανότητα να επηρεάσουν την πολιτική που χαράσσεται. Οι φτωχότεροι Αμερικανοί συχνά βρίσκονται στη φυλακή, στερούνται το δικαίωμα ψήφου επειδή έχουν ποινικό μητρώο, ή δυσκολεύονται να πάνε στα εκλογικά κέντρα, εν μέσω ορισμένων συνειδητών προσπαθειών για την αποτροπή της συμμετοχή στις εκλογικές διαδικασίες και ακόμη και την εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους, κάτι που αποτελεί τη βάση για την (σ.σ. αστική) δημοκρατία».
Σχολιο.- Πως το ελεγε ο Μπρεχτ "Οι ανεργοι πεινουσαν,τωρα πεινανε και αυτοι που εργαζονται"Επιστροφη στο παρελθον ολοταχως



--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Αντιεξουσιαστές σισπισιστες υποστηρίζουν ότι δηλητηρίασαν με υδροχλωρικό οξύ προϊόντα στα σούπερ μάρκετ
Τρίτη, 19 Δεκεμβρίου 2017, 13:43
Mε μήνυμα που ανήρτησαν στο indymedia, αντιεξουσιαστές σισπισιστες υποστηρίζουν πως έχουν δηλητηριάσει προϊόντα μεγάλων εταιριών σε αλυσίδες σούπερ μάρκετ σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
Ονομάζουν το σχέδιό τους «Πράσινη Νέμεσις Πράξη 3» και γράφουν χαρακτηριστικά πως επιλέγουν να κάνουν το συγκεκριμένο «σαμποτάζ», τις ημέρες των γιορτών που «χιλιάδες κόσμος αφήνει τον καναπέ για να κάνει τα απαραίτητα ψώνια για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι γεμίζοντας τις κενές υπάρξεις τους με καταναλωτικά σκουπίδια με όμορφα και αστραφτερά περιτυλίγματα», σαν διαμαρτυρια για τα εκατομμυρια ζωντανα πλασματα που σφαγιαζονται στις γιορτες ειτε στραγγιζονται. Την μαλακια που τους δερνει στο μυαλο πανε να την παρουσιασουν σαν διαμαρτυρια.
Όπως αναφέρουν στην ανακοίνωση έχουν δηλητηριάσει με υδροχλωρικό οξύ Coca Cola και Coca Cola light ενάμιση λίτρο, παριζάκι Υφαντής 500 και 350 γραμμάρια και το πλήρες γάλα της Δέλτα και πρόκειται να ξεκινήσουν να τα επανατοποθετούν στα ράφια των σούπερ μάρκετ από αύριο, 20 Δεκεμβρίου έως και την Παραμονή των Χριστουγέννων.
Την ανακοίνωση υπογράφουν οι «Μαυροπράσινοι Εμπρηστές», ενώ στο κείμενο αναφέρεται επίσης πως «όλο αυτό το πανηγύρι (sic) έχει ως θύματα εκατομμύρια ζωντανά πλάσματα όπου είτε σφάζονται για να φτάσουν στο τραπέζι των ζωντανών/νεκρών, είτε στραγγίζονται μέχρι τελευταίας σταγόνας για να ικανοποιήσουν τις γευστικές ανάγκες τους».
Η προανάκριση για την υπόθεση ανατέθηκε στην Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία (Δ.Α.Ε.Ε.Β.). Από τις αστυνομικές Αρχές, ενημερώθηκε αμέσως ο Ε.Φ.Ε.Τ. και οι εταιρείες που αναφέρονται στο κείμενο.



-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Ελβετία: Ο ΟΗΕ κατήγγειλε τον θάνατο ενός ανάπηρου Παλαιστίνιου από πυρά Ισραηλινών στρατιωτών στη Γάζα
Τρίτη, 19 Δεκεμβρίου 2017, 15:46
Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για Ανθρώπινα Δικαιώματα δήλωσε την Τρίτη πως είναι «πραγματικά σοκαρισμένος» από τον θάνατο ενός Παλαιστινίου σε αναπηρικό αμαξίδιο, ο οποίος σκοτώθηκε από τον ισραηλινό στρατό στη Γάζα και ζήτησε να διεξαχθεί «αμερόληπτη και ανεξάρτητη» έρευνα.
Ο Ιμπραήμ Αμπού Τουράγια, 29 ετών, σκοτώθηκε την Παρασκευή ενώ συμμετείχε σε διαδηλώσεις κατά της αναγνώρισης από τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ.
Είχε χάσει και τα δύο πόδια στη διάρκεια μιας ισραηλινής επίθεσης στη λωρίδα της Γάζας το 2008.
Σε ανακοίνωσή του, ο Ύπατος Αρμοστής Ζέιντ Ράαντ Αλ Χουσέιν δηλώνει «πραγματικά σοκαρισμένος» και πρόσθεσε πως σύμφωνα με τις πληροφορίες που συνέλεξαν υπάλληλοι του ΟΗΕ στη Γάζα, «η δύναμη που χρησιμοποιήθηκε κατά του Ιμπραήμ Αμπού Τουράγια ήταν υπερβολική».
«Σύμφωνα με όσα γνωρίζουμε, δεν υπήρχε τίποτε που να μπορούσε να υποδηλώνει πως το θύμα αντιπροσώπευε μια άμεση απειλή όταν σκοτώθηκε. Δεδομένης της βαριάς αναπηρίας του, που ήταν σαφώς ορατή σε εκείνους οι οποίοι τον πυροβόλησαν, ο θάνατός του είναι ακατανόητος - μια πράξη πραγματικά σοκαριστική και αναίτια», σχολίασε.
Σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη, εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας, ο Ρούπερτ Κόλβιλ, δήλωσε πως ο Ζέιντ «κάλεσε το Ισραήλ να ξεκινήσει αμέσως ανεξάρτητη και αμερόληπτη έρευνα για το περιστατικό αυτό και για όλα τα άλλα που προκάλεσαν θάνατο ή τραυματισμούς, ώστε να καταλογιστεί η ευθύνη στους δράστες των διαπραχθέντων εγκλημάτων».
«Σύμφωνα με πληροφορίες έχει γίνει προκαταρκτική εσωτερική έρευνα του ισραηλινού στρατού. Αυτό δεν είναι αρκετό», εξήγησε.
Στις 6 Δεκεμβρίου, ο πρόεδρος Τραμπ δήλωσε πως «είναι καιρός να αναγνωρίσουμε επίσημα την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ», παραβλέποντας τις προειδοποιήσεις από όλες τις πλευρές και ερχόμενος σε ρήξη με την πολιτική των προκατόχων του.
Η απόφασή του προκάλεσε διαδηλώσεις και καθημερινή βία στα Παλαιστινιακά Εδάφη.
«Η ανταπάντηση των ισραηλινών δυνάμεων ασφαλείας προκάλεσε πέντε θανάτους, εκατοντάδες τραυματισμούς και μαζικές συλλήψεις Παλαιστινίων», δήλωσε ο Κόλβιλ.
Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, η χρήση πραγματικών σφαιρών είχε αποτέλεσμα να τραυματιστούν περισσότεροι από 220 άνθρωποι στη Γάζα, 95 εκ των οποίων την Παρασκευή. Άλλοι τραυματίστηκαν από δακρυγόνα ή σφαίρες από καουτσούκ.



------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Βρετανία: Το ολοκαινουριο αεροπλανοφόρο Κουίν Ελίζαμπεθ, το καμάρι του Βασιλικού Ναυτικού, μπάζει νερά. Ρεζιλικι για τα βρετανικα ναυπηγεια
 Τρίτη, 19 Δεκεμβρίου 2017, 17:10
Το ολοκαίνουριο και μοναδικό αεροπλανοφόρο του βρετανικού βασιλικού ναυτικού, που φέρει το όνομα της βασίλισσας Ελισάβετ, μπάζει... νερά, παραδέχτηκε την Τρίτη το υπουργείο Άμυνας, προσπαθώντας να υποβαθμίσει το πρόβλημα.
Το "Κουίν Ελίζαμπεθ", το κόσμημα του Βασιλικού Ναυτικού, ανέλαβε υπηρεσία μόλις πριν από δύο εβδομάδες.
Το υπουργείο ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι στις δοκιμές που έγιναν στη θάλασσα διαπιστώθηκε ένα "πρόβλημα στεγανότητας", το οποίο θα επιδιορθωθεί κατά το διάστημα που θα παραμείνει ελλιμενισμένο στο Πόρτσμουθ.
Μια εισροή υδάτων «δεν είναι και τόσο μεγάλο πρόβλημα», σχολίασε στο τηλεοπτικό κανάλι Sky News ο ναύαρχος εν αποστρατεία Κρις Πάρι. «Για να είμαστε ειλικρινείς, όλα τα πλοία μπάζουν νερά. Για αυτό έχουμε τις αντλίες και για αυτό γίνονται δοκιμές στη θάλασσα», πρόσθεσε.
Το αεροπλανοφόρο στοίχισε στο Βασιλικό Ναυτικό 3,1 δισεκατομμύρια λίρες (περίπου 3,5 δισεκ. ευρώ).
«Το Βασιλικό Ναυτικό προσπαθεί να υποβαθμίσει το πρόβλημα, ενώ αρχικά προσπάθησε να το κρύψει», είπε από την πλευρά του ο δημοσιογράφος Τζόναθαν Μπιλ, που καλύπτει θέματα άμυνας για λογαριασμό του BBC. «Είναι πραγματικά δυσάρεστο δεδομένου ότι ήταν ενήμεροι για το πρόβλημα εδώ και κάποιο διάστημα», συνέχισε.
Ο υπουργός Άμυνας Γκάβιν Γουίλιαμσον διαβεβαίωσε από την πλευρά του ότι η επισκευή «δεν θα στοιχίσει ούτε μια πεντάρα στους Βρετανούς φορολογούμενους», επιμένοντας ότι οι δοκιμές στη θάλασσα είχαν ως στόχο ακριβώς αυτό: να εντοπιστούν και να επιδιορωθούν τυχόν προβλήματα.



------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Συνάντηση Άσαντ με τον αντιπρόεδρο της ρωσικής κυβέρνησης
Τρίτη, 19 Δεκεμβρίου 2017, 01:32
Οι προοπτικές της οικονομικής συνεργασίας μεταξύ Ρωσίας και Συρίας ήταν το κύριο θέμα των συνομιλιών που είχε ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ Αλ Άσαντ με τον αντιπρόεδρο της ρωσικής κυβέρνησης Ντμίτρι Ρογκόζιν, ο οποίος ηγείται της αντιπροσωπείας που επισκέπτεται την Δαμασκό. Αυτό αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε η προεδρία της Συρίας.
Ο Σύρος πρόεδρος δήλωσε, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, ότι «συνεχιζόμενες νίκες, που σημειώνονται στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας στη Συρία, δημιουργούν τις αναγκαίες προϋποθέσεις για να επιταχυνθεί και να ενισχυθεί η διαδικασία ανοικοδόμησης όλων όσων κατέστρεψε η τρομοκρατία σε πολλές περιοχές της Συρίας». Προσέθεσε επίσης ότι η «κατάσταση αυτή ανοίγει ευρείες οικονομικές προοπτικές και μεγάλες δυνατότητες για την συνεργασία μεταξύ Ρωσίας και Συρίας».
Όπως αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση, οι δύο πλευρές συζήτησαν κατά την διάρκεια της συνάντησής τους τις στενές σχέσεις μεταξύ Συρίας και Ρωσίας όπως και τις προοπτικές ενίσχυσης της οικονομικής συνεργασίας σε μια σειρά τομείς, περιλαμβανομένου του ενεργειακού τομέα, του πετρελαϊκού τομέα και του τομέα φυσικού αερίου, της βιομηχανίας λιπασμάτων, της ηλεκτρικής ενέργειας, των μεταφορών και του εμπορίου.
Σύμφωνα με την συριακή προεδρία, στην ρωσική αντιπροσωπεία συμμετείχαν οι υφυπουργοί Εξωτερικών, Άμυνας, Οικονομικών, Ενέργειας, Μεταφορών, Βιομηχανίας και Εμπορίου, καθώς και διευθυντικά στελέχη μεγάλων ρωσικών εταιρειών.
Ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης κατά την διάρκεια της επίσκεψης του στην Συρία, συναντήθηκε στην Δαμασκό με τον Σύρο πρωθυπουργό Ιμάντ Χαμίς και τον υπουργό Εξωτερικών Ουαλίντ Μουαλέμ.



-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Ιράκ: Διαδηλωτές πυρπόλησαν τις έδρες των κυριότερων κομμάτων του Ιρακινού Κουρδιστάν
 Τρίτη, 19 Δεκεμβρίου 2017, 01:10
Κούρδοι διαδηλωτές πυρπόλησαν τις έδρες των πέντε κυριότερων κομμάτων του Ιρακινού Κουρδιστάν, καθώς και ένα κτήριο των υπηρεσιών ασφαλείας στην επαρχία Σουλεϊμανίγια, για να διαμαρτυρηθούν κατά της διαφθοράς και να απαιτήσουν την παραίτηση της περιφερειακής κυβέρνησης.
Οι διαδηλωτές έβαλαν φωτιά στα κτήρια αυτά στην περιοχή Πιραμαγκρούν, 30 χλμ. βορειοδυτικά της πόλης Σουλεϊμανίγια, δήλωσε ο Αμπντέλ Ραζάκ Σαρίφ, ένας από τους ηγέτες του κόμματος Goran. Δεν υπάρχουν θύματα.
Αγανακτισμένοι λόγω της επιδείνωσης της κατάστασης της οικονομίας μετά το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία που διενεργήθηκε στις 25 Σεπτεμβρίου και προκάλεσε ο πρώην πρόεδρος Μασούντ Μπαρζανί, το οποίο δημοψηφισμα δεν αναγνώρισε η Βαγδάτη, οι διαδηλωτές έβαλαν φωτιά στα κεντρικά γραφεία του Δημοκρατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PDK, του Μασούντ Μπαρζανί), της Πατριωτικής Ένωσης του Κουρδιστάν (UPK, που ιδρύθηκε από τον Τζαλάλ Ταλαμπανί), του κόμματος Γκοράν (Goran), της Ισλαμικής Ένωσης και της Ισλαμικής Ομάδας, ανέφερε.
Έβαλαν επίσης φωτιά σε ένα κτίριο των υπηρεσιών ασφαλείας, είπε.
Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν τη Δευτέρα σε όλο το Ιρακινό Κουρδιστάν, κυρίως στην πόλη Σουλεϊμανίγια και στην ομώνυμη επαρχία καθώς και σε πόλεις της επαρχίας Αρμπίλ.
Ανάμεσά τους, πολλοί δημόσιοι υπάλληλοι των οποίων οι μισθοί καταβάλλονται σε ακανόνιστα χρονικά διαστήματα αλλά και εργάτες που είναι θύματα της οικονομικής επιβράδυνσης.
Οι διαδηλωτές φώναζαν: «Κάτω οι κλέφτες», «Θάνατος στον Μπαρζανί», «Κάτω η κυβέρνηση της διαφθοράς» ή ακόμη «Κάτω η κυβέρνηση που έχασε διαφιλονικούμενες περιοχές».
Στις 25 Σεπτεμβρίου, ο πρώην πρόεδρος του Ιρακινού Κουρδιστάν Μασούντ Μπαρζανί οργάνωσε ένα δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία, παρά την αντίθεση της κεντρικής κυβέρνησης της Βαγδάτης που επιθυμεί η αυτόνομη αυτή περιφέρεια στο βόρειο τμήμα της χώρας να συνεχίσει να αποτελεί τμήμα του Ιράκ. Στο δημοψήφισμα το «Ναι» επικράτησε με συντριπτική πλειοψηφία, αλλά η Βαγδάτη ουδέποτε αναγνώρισε το αποτέλεσμα ή το ίδιο το δημοψήφισμα.
Μετά το δημοψήφισμα, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση κατέλαβε διαφιλονικούμενα ανάμεσα στη Βαγδάτη και την Αρμπίλ εδάφη, κυρίως την πλούσια σε πετρέλαιο επαρχία Κιρκούκ, επιφέροντας ισχυρό πλήγμα στα όνειρα οικονομικής ανεξαρτησίας των Κούρδων του Ιράκ.
Το ιρακινό Κουρδιστάν βρισκόταν ήδη σε δύσκολη οικονομική κατάσταση πριν από το δημοψήφισμα λόγω της πτώσης των τιμών του πετρελαίου, του κυριότερου πόρου του.



------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Άσαντ: «Η γαλλική κυβέρνηση στηρίζει την τρομοκρατία»
Δευτέρα, 18 Δεκεμβρίου 2017, 19:08
Ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ εξαπέλυσε σήμερα δριμεία επίθεση εναντίον της Γαλλίας, κατηγορώντας το Παρίσι ότι «στηρίζει την τρομοκρατία» κι εκτιμώντας ότι δεν «έχει δικαίωμα να μιλά για την ειρήνη» στη Συρία.
Λίγες ημέρες πριν, η γαλλική κυβέρνηση είχε κατηγορήσει τη Δαμασκό ότι ήγειρε «εμπόδια» κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων στη Γενεύη, οι οποίες δεν απέδωσαν καρπούς.
«Η Γαλλία είναι ο σημαιοφόρος της στήριξης της τρομοκρατίας στη Συρία από τις πρώτες ημέρες» του πολέμου, είπε ο Άσαντ αναφερόμενος στην υποστήριξη του Παρισιού στους αντάρτες που πολεμούν εναντίον της κυβέρνησής του από το 2011.
«Δεν βρίσκεται σε θέση να αξιολογήσει (τα αποτελέσματα) της διάσκεψης για την ειρήνη» επισήμανε μιλώντας σε δημοσιογράφους, αφού συναντήθηκε στη Δαμασκό με μια αντιπροσωπεία αξιωματούχων κι επιχειρηματιών από τη Ρωσία.
«Εκείνος που στηρίζει την τρομοκρατία δεν έχει δικαίωμα να μιλάει για ειρήνη και δεν έχει καν το δικαίωμα να αναμειγνύεται στις υποθέσεις της Συρίας» υπογράμμισε.
Ο τελευταίος κύκλος διαπραγματεύσεων που οργανώθηκε υπό την αιγίδα του ΟΗΕ μεταξύ της συριακής κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης ολοκληρώθηκε την Πέμπτη στη Γενεύη χωρίς να σημειωθεί καμία πρόοδος.
Μία ημέρα μετά, το γαλλικό ΥΠΕΞ κατήγγειλε την «ανεύθυνη στρατηγική παρακώλυσης» του καθεστώτος, εκτιμώντας ότι η Δαμασκός «αρνήθηκε να δεσμευτεί» κατά τη διάρκεια των συνομιλιών.
Χθες, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε πως πρέπει να «μιλήσει» στον Άσαντ τονίζοντας ότι ο Σύρος ηγέτης θα πρέπει να «λογοδοτήσει για τα εγκλήματά του».



--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Προβλημα η ανεργια και όχι η εγκληματικοτητα.
Το πρωτο ζητημα που απασχολει τους Ελληνες πολιτες σε κάθε περιφερεια είναι η ανεργια. Χαμηλα ιεραρχουν τα θεματα ασφαλειας και εγκληματικοτητας.



---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Φρουρος του Σημιτη δολοφονησε συζυγο, κορη 3,5 ετων, πεθερα, και αυτοκτονησε. Για περιουσιακες διαφορες συμφωνα με πληροφοριες. Παρανοικος δολοφονος για… ένα διαμερισμα. Ψυχομετρικές εξετασεις  που ειχε κανει στην αστυνομια δεν ειχαν δειξει τιποτε. Αρα είναι λαθος οι ψυχομετρικες εξετασεις που κανουν οι αστυνομικοι. Χιλιαδες παρανοικοι δολοφονοι αστυνομικοι κυκλοφορουν στους δρομους οπλισμενοι.



-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Ηλεκροσοκ! Η κυβερνηση και η ΔΕΗ της κοβουν το ρευμα σε 35.000 πολιτες μεσα στις γιορτες.



------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Η επιλογη των συνεδρων της ΝΔ στο 11ο Συνεδριο της ΝΔ
Νεοφιλελευθερισμος πανω από όλα
63,7% ναι σε υποχρεωτικη ιδιωτικη ασφ αλιση αντι του ΕΦΚΑ (Ενιαιου Φορεα Κοινωνικης Ασφαλισης)!
89,6% υπερ της εκχωρησης της αποκομιδης απορριματων σε ιδιωτες
66,9% προσπερνα τα ΤΟΜΥ προκρινοντας Πρωτοβαθμια Υγεια στους ΟΤΑ
Στο στοχαστρο το Δημοσιο, πολιτικη δημοπρατισης του κρατους από τη ΝΔ



---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



  Αποσύρονται από τα σούπερ μάρκετ προϊόντα μετά τις απειλές επιμόλυνσης
19 Δεκεμβρίου 2017 16:20
Οι καταναλωτές δεν θα πρέπει να προμηθευτούν συγκεκριμένα προϊόντα, ανεξαρτήτως παρτίδας, για το χρονικό διάστημα, από 20 έως 25 Δεκεμβρίου
Ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων, μετά από σχετική ενημέρωση από την Ελληνική Αστυνομία για επαπειλούμενη επιμόλυνση τροφίμων, καλεί τους καταναλωτές σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, για προληπτικούς λόγους, να μην προμηθευτούν συγκεκριμένα προϊόντα.
Ειδικότερα, σε ανακοίνωσή του επισημαίνεται, τι οι καταναλωτές δεν θα πρέπει να προμηθευτούν τα παρακάτω προϊόντα, ανεξαρτήτως παρτίδας, για το χρονικό διάστημα, από 20 έως 25 Δεκεμβρίου 2017:
- Μεμονωμένες συσκευασίες «COCA-COLA» σε πλαστική συσκευασία PET του 1,5 λίτρου.
- Μεμονωμένες συσκευασίες «COCA-COLA LIGHT» σε πλαστική συσκευασία PET του 1,5 λίτρου.
- Συσκευασίες «Παριζάκι Υφαντής» των 500γρ. και των 350γρ.
- Φρέσκο Γάλα Πλήρες «ΔΕΛΤΑ» του 1 λίτρου σε χάρτινη συσκευασία μπλε χρώματος.
Παράλληλα, ο ΕΦΕΤ καλεί τις αλυσίδες σούπερ μάρκετ σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, οι οποίες διαθέτουν στον τελικό καταναλωτή τα ανωτέρω προϊόντα, να τα απομακρύνουν άμεσα από τον χώρο πώλησης.
Επίσης σημειώνεται, ότι οι εταιρείες οι οποίες διακινούν στην ελληνική αγορά τα εν λόγω προϊόντα, έχουν αρχίσει την προληπτική απομάκρυνσή τους, συνεργάζονται δε εποικοδομητικά με την Ελληνική Αστυνομία και τον ΕΦΕΤ, συμβάλλοντας έτσι και αυτές στην αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του θέματος.
Ο ΕΦΕΤ, που σε κάθε περίπτωση έχει ήδη ξεκινήσει τους σχετικούς ελέγχους στις στοχοποιημένες αγορές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης και σε στενή συνεργασία με την Ελληνική Αστυνομία, διαβεβαιώνει τους Έλληνες καταναλωτές ότι καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να προστατευθεί η υγεία τους από τέτοια συμβάντα.



------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Μειωμενες αποδοχες για τους γιατρους που είναι συμβεβλημενοι με τον ΕΟΠΥΥ προβλεπουν οι νεες συμβασεις, οι οποιες καθιερωνουν την παγια αντιμισθια και κατεβαζουν τον μικτο μισθο από τα 2.000 ευρω  στα  1.500



----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------




Στο ΟΑΚΑ τώρα στις 20.00 (19/12/2017). Αγωνας μπασκετ μεταξυ ΠΑΟ και Μακαμπι  Ισραηλ στις 21.15. Απαγόρευση της Παλαιστινιακής σημαίας γιατί αποτελεί πολιτικό σύμβολο. Όποιος την κρατάει οδηγείται στο τμήμα για προσαγωγή
ΚΑΤΩ Η ΧΟΥΝΤΑ!!

Πολλές σημαίες της Παλαιστίνης στο ΟΑΚΑ και το το πανό "Freedom to Palestine" σε δράση της ΛΑΕ



--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Ζααταρι, η μεγαλυτερη προσφυγουπολη του κοσμου
Αλ Ζαατάρι: η ζωή στην προσφυγούπολη των 80.000 ψυχών

Το Αλ Ζαατάρι είναι ο μεγαλύτερος προσφυγικός καταυλισμός στην Ιορδανία. Η ζωή είναι δυσκολη στην προσφυγούπολη, που βρίσκεται κοντά στα σύνορα με τη Συρία και στην οποία σήμερα ζουν περίπου 80.000 άνθρωποι, με την ελπίδα ότι θα μπορέσουν κάποια στιγμή να επιστρέψουν στη χώρα τους.
Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, οι επίσημα καταγεγραμμένοι Σύριοι πρόσφυγες στη χώρα φτάνουν τους 650.000. Όμως, οι Αρχές εκτιμούν ότι ο πραγματικός αριθμός αγγίζει τους 1.382.000! Η Ιορδανία, ο Λίβανος και η Τουρκία λόγω της γειτνίασής τους με τη Συρία έχουν δεχθεί το κύριο βάρος των προσφύγων. Οι αριθμοί δείχνουν το μέγεθος μιας τραγωδίας που δεν έχει τελειωμό.
Η Ιορδανία ασφυκτιά από τον τεράστιο αριθμό προσφύγων που έχει κατακλύσει τη χώρα. Ο τ. Πρωθυπουργός του Χασεμιτικού Βασιλείου της Ιορδανίας, Αμπντάλα Ενσούρ, στη συνέντευξη που μας παραχώρησε, τόνισε ότι Ιορδανία βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο μάτι του κυκλώνα και ότι αδυνατεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες των μεγάλων προσφυγικών ροών.
Η προσφυγική κρίση ασκεί τεράστια πίεση στις κοινωνικές υπηρεσίες, δημιουργεί προβλήματα στο εκπαιδευτικό σύστημα, στον τομέα της υγείας και απειλεί την περιφερειακή σταθερότητα. Πρόσφατα στη διαχωριστική γραμμή, στα βορειανατολικά σύνορα της χώρας, από τη συριακή πλευρά, έγινε επίθεση αυτοκτονίας από τον ISIS, με αποτέλεσμα το θάνατο 6 Ιορδανών συνοριοφυλάκων και τον τραυματισμό ακόμη 14 ανθρώπων. Έπειτα απ’ αυτό το γεγονός, η Ιορδανία έκλεισε τα σύνορά της με τη Συρία και το Ιράκ.
Ο τ. Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, A. Aλ Tαρανουέχ, πιστεύει ότι το Ισλαμοφασιστικό Κράτος θα μπορούσε να νικηθεί. Ο λόγος που δεν έχει συμβεί αυτό είναι γιατί, όπως υποστηρίζει, παίζονται μεγάλα παιχνίδια στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής. Σε σχέση με τους πρόσφυγες, τόνισε ότι είναι προτιμότερο να παραμείνουν στη χώρα, κάτι άλλωστε που επιθυμεί και η Ευρώπη, αρκεί όμως να υπάρξει και ανάλογη βοήθεια από τις δυτικές χώρες.
Ο αποικιοκρατικος πολεμος στη Συρία δημιούργησε τη μεγαλύτερη προσφυγική κρίση που έχει κληθεί να αντιμετωπίσει η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ τα τελευταία 25 χρόνια. Μέχρι τα τέλη του 2015 είχε οδηγήσει τουλάχιστον 4.900.000 ανθρώπους μακριά από την πατρίδα τους, ενώ 6.600.000, παραμένουν εκτοπισμένοι στο εσωτερικό της χώρας.
Στην έκθεση της UNICEF αναφέρεται ότι λόγω του πολέμου 2.400.000 παιδιά αναγκάστηκαν να γίνουν πρόσφυγες, με τις ζωές τους να καθορίζονται από τη βία και το φόβο. Πολλά έχουν σκοτωθεί, ενώ κάποια άλλα από την ηλικία των 7 χρόνων, στρατολογούνται σε ένοπλες ομάδες.



-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Το «εξιτηριο» στον Μαζιωτη σταματησε την καταληψη των γραφειων του ΣΥΡΙΖΑ Λαρισας.  Η καταληψη εληξε αφου προηγηθηκε η ικανοποιηση των αιτηματων της Πολας Ρουπα και του Νικου Μαζιωτη.


------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Οι ναζί του σιωνιστικού κατοχικού καθεστώτος συνέλλαβαν και τη μητέρα της της ανήλικης Ahed Al-Tamimi...


---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, μιλώντας σε γαλλικό τηλεοπτικό σταθμό, προέβλεψε ότι η μάχη κατά του «Ισλαμικού Κράτους» στη Συρία θα τελειώσει «στα μέσα με τέλη Φλεβάρη» και πως τότε θα χρειαστεί «να μιλήσουμε με τον Μπασάρ αλ Ασαντ» και τους εκπροσώπους του για να οικοδομήσουμε την ειρήνη. Αργότερα, όμως, πρόσθεσε ότι ο Σύρος Πρόεδρος θα πρέπει στη συνέχεια «να λογοδοτήσει για τα εγκλήματά του ενώπιον του λαού του, ενώπιον της διεθνούς δικαιοσύνης». Ο Πρόεδρος Ασαντ, πάντως, του απάντησε αργότερα ότι η Γαλλία «έχει βουτήξει τα χέρια της σε αίμα Σύρων από την αρχή του πολέμου» και πως γι' αυτό «δεν δικαιούται να αξιολογεί οποιαδήποτε ειρηνευτική διαδικασία».



-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------



ΣΑΝΑΑ.-- Αυτόπτες μάρτυρες κατήγγειλαν ότι βομβαρδιστικά της Σαουδικής Αραβίας έκαναν επιδρομή σε υπαίθρια γαμήλια εκδήλωση σε ανατολικό προάστιο της πρωτεύουσας της Υεμένης, Σαναά, σκοτώνοντας 10 γυναίκες. Ακολούθησε αργότερα και άλλη αεροπορική επιδρομή σε βάρος αμάχων στα περίχωρα της Σαναά, με ανεξακρίβωτο αριθμό θυμάτων μεταξύ αμάχων.



--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



ΠΑΛΑΙΣΤΙΝH
Αυξάνονται τα θύματα
ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΡΑΜΑΛΑ - ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.--
Κλιμακώνουν την καταστολή σε βάρος των Παλαιστινίων οι ισραηλινές κατοχικές αρχές, με φόντο την όξυνση της έντασης που προκαλεί ευρύτερα στη Μέση Ανατολή η απόφαση του Προέδρου των ΗΠΑ να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ.
Από τις 6 Δεκέμβρη έως χτες, είχαν σκοτωθεί τουλάχιστον οκτώ Παλαιστίνιοι διαδηλωτές από τις σφαίρες ή τις βόμβες μαχητικών των ισραηλινών κατοχικών αρχών. Ανάμεσά τους ήταν ο 29χρονος Ιμπραχίμ Αμπού Θουράγια, που είχε χάσει και τα δύο του πόδια,πριν λίγα χρόνια, από επιθέσεις Ισραηλινών στη Λωρίδα της Γάζας. Ο Θουράγια πυροβολήθηκε εν ψυχρώ από τις ισραηλινές δυνάμεις ενώ διαδήλωνε με την παλαιστινιακή σημαία στα χέρια πάνω σε αναπηρικό καροτσάκι!
Εως αύριο οι κινητοποιήσεις των Παλαιστινίων αναμένεται να κορυφωθούν καθώς προβλέπεται στην περιοχή ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Μάικ Πενς, τον οποίο η Παλαιστινιακή Αρχή αρνείται να συναντήσει θεωρώντας τον «ανεπιθύμητο». Ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος Μαχμούτ Αμπάς μάλιστα δήλωσε ότι θα ήταν κάποιος «τρελός» για να επιτρέψει στις ΗΠΑ να αναλάβουν τον ρόλο του ειρηνευτικού μεσολαβητή, ενώ ο Ρώσος αναπληρωτής πρέσβης στον ΟΗΕ Βλαντιμίρ Σαφρόνκοφ δήλωσε ότι η Ρωσία θα μπορούσε να γίνει «έντιμος μεσολαβητής» μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων.
Σχέδια απόφασης και πιέσεις στον ΟΗΕ
Χτες βράδυ είχε προγραμματιστεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ,με αίτημα της Αιγύπτου, συνεδρίαση πάνω σε σχέδιο απόφασης που ζητούσε την ανάκληση της απόφασης των ΗΠΑ για αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ.
Μπροστά στο βέτο που άσκησαν οι ΗΠΑ, η ηγεσία των Παλαιστινίων μελετούσε το ενδεχόμενο να φέρει το θέμα στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.



-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Επικίνδυνες εξελίξεις
Οι χτεσινοβραδινές εξαγγελίες του Αμερικανού Προέδρου για την επικαιροποίηση της πολιτικής ασφάλειας των ΗΠΑ, όπου Κίνα και Ρωσία χαρακτηρίζονται ευθέως «αναθεωρητικές δυνάμεις» που αμφισβητούν την επιρροή των ΗΠΑ και «προσπαθούν να ανατρέψουν το παγκόσμιο status quo», αποτελούν άλλον ένα κρίκο στην επιθετικοτητα του αμερικανικου ιμπεριαλισμου.
Οι εξαγγελίες αυτές έρχονται σε μια στιγμή που τα αστικά επιτελεία εστιάζουν τις αναλύσεις τους στο πρόσφατο ταξίδι του Ρώσου Προέδρου στη Μέση Ανατολή, όπου συναντήθηκε με τις ηγεσίες της Αιγύπτου, της Συρίας και της Τουρκίας, μιλώντας για «επίδειξη δύναμης», «αλλαγή ισορροπιών» στην περιοχή, «κάλυψη του κενού που αφήνουν οι ΗΠΑ» από τη Ρωσία και εδραίωση της παρουσίας της.
Η επιλογή των ΗΠΑ να αναγνωρίσουν την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ, από τη μια, και από την άλλη η συμμαχία της Ρωσίας με το Ιράν και η αναθέρμανση της συνεργασίας με την Τουρκία, παρά το γεγονός ότι δεν είναι χωρίς αντιφάσεις, σηματοδοτούν ανακατατάξεις στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, η οποία αντικειμενικά μπαίνει στο επίκεντρο.
Στο φόντο αυτό, ο υπηρεσιακός υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Ζ. Γκάμπριελ, έλεγε την περασμένη βδομάδα ότι «ο ανταγωνισμός δεν κοιμάται», εκφράζοντας παράλληλα την ανησυχία του για το γεγονός ότι απ' όπου αποσύρονται οι ΗΠΑ, δεν τις διαδέχεται η ΕΕ, αλλά δυνάμεις όπως η Κίνα και η Ρωσία, με αποτέλεσμα να αλλάζουν οι περιφερειακές ισορροπίες, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα την «εξασθενημένη επιρροή» των ΗΠΑ στη Μ. Ανατολή.
Σημείωνε, επίσης, ότι πλέον δεν υπάρχει μια «άνετη» θέση για τη Γερμανία στο περιθώριο της διεθνούς πολιτικής και ότι το γερμανικό κεφάλαιο πρέπει να δουλέψει ενεργά για να υπερασπιστεί τα συμφέροντά του παγκοσμίως, μεταξύ άλλων και μέσω της «αυτοτελούς» δράσης της ΕΕ στο στρατιωτικό τομέα και στην εξωτερική πολιτική.
Οριοθετούσε, μάλιστα, σαφώς τις «κόκκινες γραμμές» της Γερμανίας με τα άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, ιδίως τις ΗΠΑ, σε μια σειρά από ζητήματα, όπως οι αμερικανικές κυρώσεις προς τη Ρωσία, η NAFTA και οι συνέπειες στην αυτοκινητοβιομηχανία από τυχόν κατάργησή της, η επαναδιαπραγμάτευση της πυρηνικής συμφωνίας με το Ιράν, αλλά και η αναγνώριση, από τις ΗΠΑ, της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ.



-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------



ΗΠΑ
Κλιμάκωση της επιθετικοτητας με την Κίνα και τη Ρωσία
Το βασικό στοιχείο της «νέας στρατηγικής εθνικής ασφάλειας» που εξήγγειλε ο Τραμπ
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--
Την κλιμάκωση της επιθετικοτητας των ΗΠΑ με την Κίνα, τη Ρωσία και το Ιράν σηματοδοτεί η «νέα στρατηγική εθνικής ασφάλειας», που ανακοίνωσε χτες βράδυ στην Ουάσιγκτον ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ. Αυτό που κυνικά εξήγγειλε είναι η συνέχιση των επεμβάσεων παντού, σε Αφγανιστάν, Ιράκ και Μέση Ανατολή, με πρόσχημα τους τζιχαντοφασιστες και την προώθηση των συμφερόντων των αμερικανικών μονοπωλίων.
Με βασικό σύνθημα «Πρώτα η Αμερική» και πρόταγμα δήθεν τη «φροντίδα» στον αμερικανικό λαό, ξετύλιξε τη στρατηγική στην τεράστια περιοχή που εκτείνεται δυτικά των συνόρων της Ινδίας, καλύπτει τον Ειρηνικό Ωκεανό φθάνοντας μέχρι τις δυτικές ακτές των ΗΠΑ, ο Πρόεδρος Τραμπ αναγνωρίζει ως βασικό ανταγωνιστή την Κίνα. Το κείμενο (πάνω από 70 σελίδες) εκτιμά ότι η δημιουργία σινικών τεχνητών νησιών στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας «διακυβεύει το ελεύθερο εμπόριο, απειλεί την κυριαρχία χωρών της περιοχής, υποβαθμίζει την περιφερειακή σταθερότητα». Επισημαίνει ότι η Κίνα ξεδιπλώνει τον «ταχύ εκσυγχρονισμό» του στρατού της, «που τον σχεδιάζει προκειμένου να περιορίσει την πρόσβαση των ΗΠΑ στην περιοχή». Στηλιτεύει επιπλέον τις προσπάθειες και τις στρατηγικές της Κίνας για αύξηση της επιρροής και προώθηση των γεωπολιτικών συμφερόντων της όχι μόνο στην Ασία αλλά και στην Ευρώπη και στην Αφρική, στη Λατινική Αμερική, υποστηρίζοντας ότι «διευρύνει άδικες εμπορικές πρακτικές επενδύοντας σε βιομηχανίες - κλειδιά». Δεν παραλείπονται σαφείς αιχμές κατά του Πακιστάν, που επικρίνεται ότι δεν κάνει αρκετά για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας παρά τη «μεγάλη οικονομική βοήθεια» από τις ΗΠΑ.
Οσον αφορά στη Βόρεια Κορέα, το σχέδιο της «νέας στρατηγικής εθνικής ασφάλειας» των ΗΠΑ διαβλέπει προσπάθειες αύξησης του πυρηνικού, πυραυλικού της οπλοστασίου και θεωρεί ότι συνιστά «διεθνή απειλή που απαιτεί διεθνή απάντηση». Εκτιμά ότι σε περίπτωση ανάπτυξης βορειοκορεατικών πυρηνικών όπλων, αυτά θα διαδοθούν ευρύτερα και πέραν της περιοχής Ασίας - Ειρηνικού. Εκτιμά ότι η συμμαχία των ΗΠΑ με τη Ν. Κορέα «είναι πιο ισχυρή από ποτέ».
Θεωρεί ότι οι Φιλιππίνες και η Ταϊλάνδη είναι «σημαντικοί σύμμαχοι και αγορές για τις ΗΠΑ», αντιμετωπίζει το Βιετνάμ, την Ινδονησία, τη Μαλαισία, τη Σιγκαπούρη ως εταίρους με δυνατότητες περαιτέρω ανάπτυξης των σχέσεων.
Εκτιμά ότι μία Ευρώπη «ισχυρή και ελεύθερη» είναι «ζωτικής σημασίας για τις ΗΠΑ» και «ο πιο σημαντικός εμπορικός εταίρος» τους. Μολονότι έχει εκλείψει η «απειλή του σοβιετικού κομμουνισμού, νέες απειλές δοκιμάζουν τη βούλησή μας», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο κείμενο, για να κατηγορηθεί στη συνέχεια η Ρωσία ότι «με τη χρήση ανατρεπτικών μέσων» επιχειρεί «την εξασθένιση της αφοσίωσης της Αμερικής στην Ευρώπη για να υποβαθμίσει τις διατλαντικές σχέσεις». Επιμένει στην αύξηση των στρατιωτικών δαπανών χωρών του ΝΑΤΟ στο 2% του ΑΕΠ έως το 2024.
Οσον αφορά στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, αποφεύγονται οι σαφείς αναφορές σε χώρες (π.χ. Κατάρ, Τουρκία, που είχε αρχικά αναφερθεί πως θα χαρακτηρίζονταν χώρες που σχετίζονται με την υποστήριξη της τρομοκρατίας), πλην του Ιράν, που αναγορεύεται σε «διεθνή και περιφερειακή απειλή» για την ασφάλεια. Για το Παλαιστινιακό αναφέρεται πως αιτία για την αύξηση της έντασης και τα προβλήματα της περιοχής «δεν είναι το Ισραήλ», ενώ προσχηματικά αναφέρεται η δήθεν θέληση των ΗΠΑ για τερματισμό «του εμφύλιου πολέμου» στη Συρία με στόχο «τον επαναπατρισμό των προσφύγων και την ανοικοδόμηση».
Σε κάθε περίπτωση, οι συντάκτες της «νέας στρατηγικής εθνικής ασφάλειας» περιγράφουν με ωμή γλώσσα τις θέσεις του αμερικανικού ιμπεριαλισμού για την υπεράσπιση των συμφερόντων των μονοπωλίων του σε διεθνές επίπεδο αλλά και σε κάθε περιοχή ξεχωριστά, με κάθε μέσο και τρόπο, απέναντι στους ανταγωνιστές του, ξεχωρίζοντας ανάμεσα σε αυτούς σε βάθος χρόνου την Κίνα και τη Ρωσία.
Ο ίδιος ο Πρόεδρος Τραμπ αναφέρθηκε στις άδικες εμπορικές συμφωνίες και πολιτικές του παρελθόντος, που στέρησαν από τις ΗΠΑ «θέσεις εργασίας και τεράστια κέρδη» ή μείωσαν τα περιθώρια των αμερικανικών μονοπωλίων απέναντι σε «σκληρούς ανταγωνιστές». Επέκρινε έτσι τις πολιτικές προκατόχων του και θέλοντας να τονώσει την υποστήριξη των ψηφοφόρων και υποστηρικτών του είπε πως θέλει «να ακυρώσει τις αποτυχίες του παρελθόντος». «Η Αμερική επιστρέφει ισχυρότερη» και δεν θα ανεχθεί «κακές εμπορικές πρακτικές». Σε αυτό περιέλαβε τη Διειρηνική Συμφωνία, από την οποία αποσύρθηκαν οι ΗΠΑ, ή τη Συμφωνία του Παρισιού και το αρνητικό εμπορικό ισοζύγιο με διάφορες χώρες.
«Η Αμερική είναι στο παιχνίδι και θα νικήσει», είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι θα έχει ως προτεραιότητα μία πολιτική με βάση την επιδίωξη της «ειρήνης μέσω της ισχύος». Παράλληλα, ανέφερε και ένα σχέδιο ενίσχυσης των συνόρων των ΗΠΑ, για να αποτραπούν η ισλαμική τρομοκρατία και η δράση του οργανωμένου εγκλήματος και να ελεγχθεί η μετανάστευση.
Η απόφαση της CIA να δώσει στις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες πληροφορίες για τρομοκρατική επίθεση τζιχαντιστών στον Καθεδρικό Καζάνσκι (ναός της Παναγίας στο Καζάν) στην Αγία Πετρούπολη αυτές τις μέρες προκάλεσε την ικανοποίηση της ρωσικής κυβέρνησης. Ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλ. Πούτιν, επικοινώνησε με τον Αμερικανό ομόλογό του, Ντόναλντ Τραμπ, για να τον ευχαριστήσει υποσχόμενος ότι θα ενημερώνει τις αμερικανικές αρχές για αντίστοιχα γεγονότα.



-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



ΤΟΥΡΚΙΑ
Ετοιμάζει γεωτρήσεις στη Μεσόγειο
Το «ενδιαφέρον» για λύση στο Κυπριακό δεν είναι καθόλου τυχαίο
ΑΓΚΥΡΑ.--
Στα τέλη του Δεκέμβρη αναμένεται να φτάσει στην Τουρκία το πλοίο «Deepsea Metro 2», το πρώτο πλοίο - γεωτρύπανο που αποκτά η χώρα για να προχωρήσει σε γεωτρήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Μεσόγειο. Οπως έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση του ΑΚΡ από την άνοιξη, η Τουρκία ιεραρχεί ψηλά την Ανατολική Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα ως περιοχές που θα στηρίξουν τα σχέδια μετατροπής της σε ενεργειακό κόμβο.
Σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ, το «Deepsea Metro 2» φτιάχτηκε στη Νότια Κορέα το 2011, έχει μήκος 229 μέτρα και μπορεί να κάνει γεωτρήσεις σε βάθος πάνω από 12 χιλιόμετρα.
Μέχρι σήμερα, η Τουρκία είχε χρησιμοποιήσει τα σεισμογραφικά ερευνητικά πλοία «Μπαρμπαρός Χαϊρετίν Πασά» και «Ορουτς Ρέις», προκειμένου να συλλέξει γεωλογικά και άλλα δεδομένα, αξιολογώντας στη συνέχεια τις κινήσεις της στο επιχειρηματικό - και όχι μόνο - πεδίο.
Πάντως, τη σημασία που έχει η Μεσόγειος για την Αγκυρα δείχνει και η συνεχιζόμενη προκλητικότητά της σε ό,τι έχει να κάνει με το Κυπριακό, δεδομένων της θέσης της Κύπρου και της τεράστιας αξίας που έχει η διασφάλιση ισχυρής τουρκικής παρουσίας εκεί, σε όλα τα επίπεδα. Είναι ενδεικτικό ότι τα τελευταία 24ωρα η Τουρκία προχώρησε σε νέες παράνομες «δεσμεύσεις» περιοχών εντός της κυπριακής ΑΟΖ, για ασκήσεις με πραγματικά πυρά.
Ολα αυτά ενώ το πλοίο - γεωτρύπανο «Saipem 12.000» πλέει προς την κυπριακή ΑΟΖ, ώστε μέχρι τέλη Δεκέμβρη να «πιάσει δουλειά» για λογαριασμό του ιταλικού κολοσσού ΕΝΙ, αρχικά στο «τεμάχιο 6» και μετά στο «τεμάχιο 3».



-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Χθες, ο Σέρβος Πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς ξεκίνησε στη Μόσχα διήμερη επίσημη επίσκεψη. Σήμερα, μάλιστα, ο Βούτσιτς αναμένεται να συναντηθεί με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν, για να συζητήσουν θέματα πολιτικής, οικονομικής και στρατιωτικής - τεχνολογικής συνεργασίας, καθώς και στον τομέα της Ενέργειας, καθώς η Σερβία καλύπτει όλες τις ενεργειακές της ανάγκες με εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου.
Επιπλέον, αυτο γίνεται τρεις μέρες αφότου συνεδρίασαν την περασμένη Παρασκευή για πρώτη φορά επίσημα από κοινού οι κυβερνήσεις Αλβανίας και ΠΓΔΜ, στην αλβανική μεθοριακή νοτιοανατολική πόλη Πόγραδετς, στο πλαίσιο της λεγόμενης «αλβανικής πλατφόρμας», που προβλέπει «ανοιχτά σύνορα» μεταξύ των δύο χωρών με στόχο, μεταξύ άλλων, την ελεύθερη κίνηση προσώπων και εμπορευμάτων.


1 σχόλιο:

e-h είπε...


Last chance to sign our Christmas card to Jeremy Corbyn. Add your name and ask him to support PR!
Owen Winter
Tredrizzick, United Kingdom
DEC 19, 2017 — There’s just one day left to sign our Christmas card to Jeremy Corbyn, calling on him to support Proportional Representation. Add your name to demand a democracy for the many, not the few!

View and sign the card: https://www.makevotesmatter.org.uk/christmas-card-jeremy-corbyn

Last Saturday, dozens of amazing activists came to Islington North, ran street stalls in ten locations and signed up hundreds of the Labour Leader’s constituents to the card.

We even managed to speak to Jeremy Corbyn in person and are making arrangements for a delegation of his constituents to present the card to him before Christmas.

All the names will be added to a giant card, designed by Josephine Flood. But it must go to print soon, so please sign while you can!

View and sign the card: https://www.makevotesmatter.org.uk/christmas-card-jeremy-corbyn


Τελευταία ευκαιρία να υπογράψουμε την κάρτα μας για τον Jeremy Corbyn. Προσθέστε το όνομά σας και ζητήστε του να υποστηρίξει το PR!
Owen Winter
Tredrizzick, Ηνωμένο Βασίλειο
ΔΕΚ 19, 2017 - Έχει απομείνει μόνο μία ημέρα για να υπογράψετε την κάρτα Χριστουγέννων στον Jeremy Corbyn, καλώντας τον να υποστηρίξει την Αναλογική Αντιπροσωπευση. Προσθέστε το όνομά σας για να ζητήσετε μια δημοκρατία για τους πολλούς, όχι για τους λίγους!
Προβολή και υπογραφή της κάρτας: https://www.makevotesmatter.org.uk/christmas-card-jeremy-corbyn
Το περασμένο Σάββατο, δεκάδες εκπληκτικοί ακτιβιστές ήρθαν στο Islington North, έτρεξαν με πάγκους δρόμων σε δέκα θέσεις και υπέγραψαν εκατοντάδες από τους εργατικούς ηγέτες στην κάρτα.
Καταφέραμε μάλιστα να μιλήσουμε με τον Jeremy Corbyn αυτοπροσώπως και να οργανώσουμε μια αντιπροσωπεία των ψηφοφόρων του να του παρουσιάσουν την κάρτα πριν από τα Χριστούγεννα.
Όλα τα ονόματα θα προστεθούν σε μια γιγαντιαία κάρτα, σχεδιασμένη από τη Josephine Flood. Αλλά πρέπει να πάει να εκτυπωθει σύντομα, οπότε υπογράψτε όσο μπορείτε!
Προβολή και υπογραφή της κάρτας: https://www.makevotesmatter.org.uk/christmas-card-jeremy-corbyn