Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου 2017

Παρασκευη 22 Δεκεμβριου 2017



ΣΥΛΛΟΓΗ ΥΠΟΓΡΑΦΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΑΧΕΝΤ ΤΑΜΙΜΙ ΚΑΙ ΌΛΩΝ ΤΩΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ
https://secure.avaaz.org/campaign/en/free_ahed/?fywZGab

FREE AHED TAMIMI
Add your name to this open letter targeting all world leaders:
"We demand that Ahed and all Palestinian children are released from Israeli prisons now.
The international community must put an end to the ill-treatment and detention of Palestinian children. Enough is enough.
To Ahed and all the children in Israeli jails: We stand by your side, and are holding you in our hearts. We will not give up until you are free. You are not alone."
More information:
Ahed Tamimi was dragged out of her bed in the night and arrested.
Ahed is a child, and like thousands of Palestinian children she could be humiliated and abused if we don't get her out fast.
Ahed's been on the frontline defending Palestine since she was 7 years old. Now Ahed needs us to stand up for her.
Add your name to free Ahed and all child prisoners, it will be delivered to leaders worldwide and to Ahed's lawyer, to give to Ahed in prison to give her strength as she faces the Israeli military's terrifying interrogation tactics.

100,137 have signed.

EΛΕΥΘΕΡΩΣΤΕ THN  AHED ΤΑΜIΜΙ
Προσθέστε το όνομά σας σε αυτή την ανοιχτή επιστολή για όλους τους ηγέτες του κόσμου
"Ζητάμε να απελευθερωθεί από τις ισραηλινές φυλακές η Ahed και όλα τα παλαιστινιακά παιδιά.
Η διεθνής κοινότητα πρέπει να τερματίσει την κακομεταχείριση και την κράτηση παλαιστινιακών παιδιών. Αρκετά αρκεί.
Σε Ahed και σε όλα τα παιδιά στις ισραηλινές φυλακές: Στεκόμαστε δίπλα σας και σας κρατάμε στην καρδιά μας. Δεν θα σταματήσουμε μέχρι να είστε ελεύθεροι. Δεν είστε μόνοι σας."
Περισσότερες πληροφορίες:
Η Ahed Tamimi τραβήχτηκε από το κρεβάτι της τη νύχτα και συνελήφθη.
Η Ahed είναι παιδί και, όπως και χιλιάδες παλαιστινιακά παιδιά, θα μπορούσε να ταπεινωθεί και να κακοποιηθεί αν δεν την βγούμε γρήγορα.
Η Ahed βρισκόταν στην πρώτη γραμμή για την υπεράσπιση της Παλαιστίνης από την ηλικία των 7 ετών. Τώρα η Ahed μας χρειάζεται να την υποστηρίξουμε.
Προσθέστε το όνομά σας για ελεύθερη Ahed και σε όλα τα φυλακισμένα παιδια, θα παραδοθεί στους ηγέτες σε όλο τον κόσμο και στον δικηγόρο της Ahed, να δοθεί στην Ahed στη φυλακή για να της δώσει δύναμή  καθώς αντιμετωπίζει τις τρομακτικές τακτικές ανάκρισης του ισραηλινού στρατού.

100,137 έχουν υπογράψει.
https://secure.avaaz.org/campaign/en/free_ahed/?fywZGab



-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------



ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΤΟΥ ΣΟΦΟΥΛΗ
Όταν οξύνονται οι κοινωνικές αντιθέσεις, καθένας αναγκάζεται να πάρει θέση υπέρ των από πάνω ή των από κάτω. Και τότε τα μισόλογα και τα "ναι μεν, αλλά" δεν έχουν καμιά σημασία.
Μια τέτοια όξυνση ζούμε από το 2010 και τα στρατόπεδα είναι σαφώς διαχωρισμένα: Ή τάσσεσαι με το στρατηγικό σχέδιο του κεφαλαίου και των ξένων συμμάχων του, που εξυπηρετείται από τη μνημονιακή πολιτική, ή τοποθετείσαι εναντίον του, στο πλευρό των κυριαρχούμενων τάξεων που υφίστανται την κοινωνική καταστροφή.
Εκείνοι που ισχυρίζονται ότι τάσσονται υπέρ της μνημονιακής πολιτικής γιατί μόνο έτσι θα τη διαχειριστούν προς όφελος των από κάτω, μου θυμίζουν έντονα τη στάση των φιλελευθέρων του Θεμιστοκλή Σοφούλη στα πρόθυρα του Εμφυλίου, το 1945-46.
Σε μια προσπάθεια να φανεί ότι τη μεταβαρκιζιανή πολιτική διαχείριση δεν την ασκεί η Δεξιά, το κεφάλαιο και οι βρετανοί σύμμαχοί του ανέδειξαν τον Σοφούλη πρωθυπουργό, τον Σεπτέμβριο του 1945. Και ο Σοφούλης εμφανιζόταν σαν εχθρός της μεταβαρκιζιανής λευκής τρομοκρατίας, έχοντας αναλάβει και τη διεξαγωγή εκλογών. Εντούτοις και η παρακρατική τρομοκρατία και οι κρατικές διώξεις κατά των αριστερών και του κόσμου της εαμικής Αντίστασης συνεχίζονταν. Και οι εκλογές έγιναν σ' αυτό το κλίμα, τον Μάρτιο 1946, με το σύνολο της Αριστεράς αλλά και τμήματα του δημοκρατικού Κέντρου να απέχουν.
Μετά από ένα μικρό διάλειμμα διακυβέρνησης από τη Δεξιά, ο Σοφούλης επανήλθε ως πρωθυπουργός, σε κυβέρνηση συνεργασίας με τους δεξιούς, και υπό την πολιτική του ηγεσία διεξήχθη ο Εμφύλιος.



-------------------------------------------------------------------------------------------------------------



ΜΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΥΣ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΑΛΗΤΑΜΠΟΥΡΙΑ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ
Ψήφισαν τη μια τροπολογία πάνω στην άλλη τα ξευτιλισμένα λαμόγια. Ψήφισαν για τη φυλάκιση παλιών συντρόφων τους, για την έκθεση σε κίνδυνο της υγείας ενός λαού ολόκληρου, για τη διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος στον φτωχόκοσμο. Και έφυγαν για διακοπές όπου καθένας τους θα ξοδέψει όσα δεν διαθέτει μια μέση οικογένεια του Αιγάλεω σε ένα εξάμηνο.
Έτσι τώρα, όταν θα πηγαίνουμε έξω από ένα συμβολαιογραφικό γραφείο και θα διαμαρτυρόμαστε γιατί πραγματοποιεί ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, θα μας φυλακίζουν. Με τις ψήφους της κοινοβουλευτικής αλητείας του ΣΥΡΙΖΑ. Όλων τους! Χωρίς καμιά εξαίρεση.
Αυτής της αλητείας που επίσης συμφωνεί στο να πουλάνε φάρμακα τα σούπερ μάρκετ. Θα το γράφει αύριο και στην επιστολή προς τη διεύθυνση της αλυσίδας ο πρώην βουλευτής του κόμματος των κοινωνικών δολοφόνων: "Θα σας ήμουν υπόχρεος αν προσλαμβάνατε σε κάποια αξιόλογη θέση την κόρη μου. Μην ξεχνάτε πως πάντα στη Βουλή ψήφιζα τις τροπολογίες που μου ζητούσατε".
Της ίδιας αλητείας που συμφωνεί και στο να κοπεί το νυχτερινό τιμολόγιο της ΔΕΗ. Ε, ναι! Αυτοί κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς ρεύμα; Αυτοί τα τσεπώνουν τα χιλιάρικα και λύνονται στα γέλια κάθε που καλαμπουρίζουν μεταξύ τους, μιλώντας για κόσμο χωρίς ρεύμα στο σπίτι.
Αληταράδες!



----------------------------------------------------------------------------------------------------------



ΝΙΚΗ ΤΟΥ ΚΑΤΑΛΑΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ ΕΝΑΝΤΙ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΤΗΣ ΙΣΠΑΝΙΑΣ
Πανωλεθρία του Ραχόι η αντιδημοκρατική μεθόδευση στην Καταλονία. Ενώ ήλπιζε πως μετά την πραξικοπηματική παύση της νόμιμης καταλανικής κυβέρνησης θα ανέκοπτε την τάση προς την ανεξαρτησία, οι σημερινές εκλογές, με μεγάλη συμμετοχή ψηφοφόρων (πάνω από τα 2/3) δίνουν αυτοδυναμία στα αποσχιστικά κόμματα.
Πρόκειται και για μια απάντηση του καταλανικού λαού σε όσους αμφισβητούσαν την εγκυρότητα του δημοψηφίσματος του Οκτωβρίου.
Οι Καταλανοί επιβεβαίωσαν την άρνησή τους να παραμείνουν υπήκοοι του εγγονού της Φρειδερίκης!



----------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Ψήφισαν να μας βάλουν φυλακή και την ίδια μέρα συζητούσαν τι πολιτικές επιπτώσεις θα 'χε μια ενδεχόμενη φυλάκιση του Λαφαζάνη. Όλως τυχαίως, επίσης την ίδια μέρα, τα ΜΑΤ εμπόδισαν τον Κουτσούμπα να μπει στη Βουλή.



--------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Παιδιά κ τα 2 αυτόφωρα είναι, και το πρωτο νομοσχεδιο Κοντονη, και μετα τις «διορθωσεις»..μην μπερδεύετε...απλά πριν την τροπολογία η δίωξη ήταν εκ του νόμου αυτεπάγγελτη,,δίχως να χρειάζεται έγκληση..τώρα χρειάζεται έγκληση δηλαδή.αν νοιώσει ότι απειλείται το πρόσωπο ώστε η απειλή να του εμπορικού φόβο κ ανησυχία καταθέτει έγκληση κ πληρώνει κ παράβολο κατάθεσης κ παράστασης πολιτικής αγωγής ποσού περίπου 130 ευρώ. .κατά τα κλασικά κ τα δυο διώκονται με τις διατάξεις αυτόφωρης διαδικασίας...επ αυτοφώρω συλλαμβάνεται κάποιος αν τέλεσε το αδίκημα μέχρι κ 36 ώρες από την διάπραξη του..



--------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Ε, ναι! Δεν ήμασταν πλήθος αλλά ήμασταν εκεί. Παρά τις καιρικές συνθήκες.
Με τον Λαφαζάνη καλά προφυλαγμένο απ' τον καιρό, γιατί για τα άλλα, αν τα σκιαζόμασταν, θα μέναμε σπίτια μας.
Και με αποκορύφωμα το σμίξιμο με δεκάδες νέα παιδιά που διαδήλωσαν μαζί μας.
Σχολιο.-  Δεν κολώνετε βλέπω. Γιατί ξέρετε ότι και οι λίγοι και οι πολλοί καλό είναι να διαδηλώνουν. Να σας βλέπουν μπροστά τους. Πάντως αυτοί ψήφισαν με την ψυχή τους. Καμια έκπληξη, όπως τότε με τους σαμαροβενιζέλους που είχαν και καμιά "αποστασία" κάθε φορά.
Σχολιο.-  Σιγά μη μας τρόμαζε η παγωνιά και το χιονόνερο!
Τσίπρα, Κοντονή! Ελάτε να μας κλείσετε φυλακή, ρε μπούληδες! Τραπεζοτσολιάδες!



-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------



ΠΑΛΛΑΪΚΟΣ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ! ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΣΗΜΕΡΑ ΠΕΜΠΤΗ ΣΤΙΣ 4 ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ!
Η αληταμπουρία των πλουσιόπαιδων που κυβερνάει φέρνει εσπευσμένα σήμερα Πεμπτη για ψήφιση στη Βουλή το Ιδιώνυμο, που ποινικοποιεί τον αγώνα ενάντια στην παράδοση της λαϊκής στέγης στις τράπεζες και τη διατύπωση άποψης, άρα το φρόνημα.
Θα είμαστε όλοι και όλες σήμερα στις 4 έξω από τη Βουλή. Στον αγώνα για την αξιοπρέπεια και τη ζωή μας. Για την υπεράσπιση των δημοκρατικών μας κατακτήσεων.
Οι πλειστηριασμοί θα γίνουν ο τάφος τους!



---------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Αντι να φέρουν νομοθετική ρυθμιση για την α κατοικία, φέραν για την ποινικοποίηση του κινήματος των πλειστηριασμών! Ωραίο;;



-------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Για κάθε ένα από τα 146 πολιτικά σκουπίδια που ψήφισαν το ιδιώνυμο,αντιστοιχούν περίπου 137 πλειστηριασμοί.Τόσο κοστίζουν οι καρέκλες τους,137 οικογένειες στον δρόμο.Λαϊκίζω?Μπορεί,όμως κάποιος θα πρέπει να πει στον νέο Μανιαδάκη Κοντονή,ότι άνοιξε τους ασκούς του Αιόλου.Η ποινικοποίηση ενός κινήματος εν υπνώσει,θα οδηγήσει νομοτελειακά στην αφύπνιση του.Και τότε δεν ξέρω που θα κρυφτούν οι 146 ,αλλά και οι 62 Πόντιοι Πιλάτοι που ένιψαν τα χέρια τους,ψηφίζοντας παρών,
Και κάτι τελευταίο......Θα μας συλλάβετε?Μήπως θα μας ξυρίσετε και με την ψιλή ως νέους τεντυμπόιδες?Ελάτε λοιπόν,στείλτε τα λυσσασμένα σκυλιά που σας φυλάνε για να μας τρομοκρατήσουν......Εμείς θα είμαστε εκεί.Στα ειρηνοδικεία που καταντήσατε πολεμοδικεία.
Υγ.Με τον Κουρή που έγραψε το άθλιο προβοκατόρικο ''ποιοιί θέλουν νεκρούς στα ειρηνοδικεία'',θα λογαριαστούμε μια και καλή μετά!!!



----------------------------------------------------------------------------------------------------------------



''Επίθεση από συγκρατούμενούς του δέχθηκε μέσα στο κελί του ο Νίκος Μαζιώτης.
Η επίθεση εναντίον του Νίκου Μαζιώτη έγινε μέσα στο κελί του. Στην επίθεση συμμετείχαν περίπου 10 κρατούμενοι. Από αυτούς 2-3 ήταν περισσότεροι ενεργοί από τους υπόλοιπους.
Ο Νίκος Μαζιώτης δέχτηκε χτυπήματα κυρίως στο κεφάλι, τα πλευρά αλλά και μαχαιριά στην κοιλιακή χώρα. Παρά την άνανδρη επίθεση που δέχτηκε από περίπου 10 κρατούμενους και την σωματική καταπόνηση από τις 36 ημέρες απεργία πείνας, προέβαλε ισχυρή αντίσταση.
Η στοχευμένη δολοφονική επίθεση εναντίων του αναρχικου συντρόφου, δεν ολοκληρώθηκε γιατί παρενέβησαν Κούρδοι και Τούρκοι κρατούμενοι οι οποίοι αμέσως ενημέρωσαν και τον αλληλέγγυο κόσμο εκτός των τειχών της φυλακής σχετικά με την επίθεση.
Ο Ν. Μαζιώτης νοσηλεύεται με πολλά τραύματα στο νοσοκομείο των φυλακών Κορυδαλλού και περιμένουμε νεώτερα για την κατάσταση της υγείας του.



----------------------------------------------------------------------------------------------------------------


ΣΥΡΙΑ -ΧΑΛΕΠΙ δεκάδες χιλιάδες κόσμος βγαινει στο δρόμο και πανηγυρίζει κρατώντας σημαίες τής Συρίας, της Παλαιστίνης και της Χεζμπολλά οπως και φωτογραφίες της αλ-Κουντς...
(τι να κανουμε οι δηθεν ''εξεγερμενοι μαχητες της επαναστασης''που τοσο ονειρευτηκαν μερικοι εδω στην Δυση,ηταν μαχητες της Αλ Νουσρα και της Αλ Καιντα οπως απεδείχθη πολλάκις ...)



----------------------------------------------------------------------------------------------------------------



 η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ με ψήφους 128 υπέρ, 9 κατά, 35 λευκά και 20 αποχές ενέκρινε χθες Πεμπτη βραδυ ψήφισμα κατά της απόφασης των ΗΠΑ για κήρυξη της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του κράτους του Ισραήλ.
- Στο κείμενο του ψηφίσματος σημειώνεται, ότι «οποιαδήποτε μέτρα και πράξεις που κατευθύνονται προς την αλλαγή του χαρακτήρα, του καθεστώτος ή της δημογραφικής σύνθεσης της ιερής πόλης της Ιερουσαλήμ ΔΕΝ έχουν νομική βάση, είναι ΜΗ ΙΣΧΥΟΝΤΑ και πρέπει να ΑΚΥΡΩΘΟΥΝ». (Τα κεφαλαία υπογράμμισης είναι του γράφοντος).
- Επειδή η είδηση είναι εντελώς «φρέσκια» και δεν έχει ανεβεί ακόμη σε κανένα ελληνικό site, σας την δίνω απευθείας μεταφρασμένη από το πρωτότυπο.
- Ενδιαφέρον έχει να δούμε ποιες είναι οι 9 χώρες που καταψήφισαν.
Εκτός από τις αναμενόμενες ψήφους των ΗΠΑ και του Ισραήλ, είχαμε: Γουατεμάλα, Ονδούρα, Νήσοι Μάρσαλ, Μικρονησία, Ναούρου και Τόγκο!... Όλη η... παγκόσμια ελίτ δηλαδή!!!
- Σχόλιο της στήλης: πολύύύύ... χλάμα ο Τραμπ-ούκος και ο Νετα-γάβ!...''
(τον ηπιανε ο Τραμπας και Νετανιαου



-----------------------------------------------------------------------------------------------------------


700.000.000 ευρώ πήρε ο ΓΑΠ για το πρώτο μνημόνιο;;;
Ισχύει;;;



---------------------------------------------------------------------------------------------------------


Πόσο μοιάζουν οι (συρι) Ζαιοι με τους Σαμαρά!!!
Και με τους  ΓΑΠ, Παπαδήμιου, Καρατζαφύρερ κλπ.Όρνια!!!
Τωρα  ολοι με το ΕΠΑΜ!!



-----------------------------------------------------------------------------------------------------------


Τρομερή ήττα του Ραχόϊ κ των Βρυξελών, τώρα, στην Καταλωνία.
Νίκησαν οι ντόπιοι.
Έχασε η Μαδρίτη.
Το χάνει παντού στην Ευρώπη, η χούντα των τραπεζών.



------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Κανένα κεφάλι συμβολαιογράφου, μέχρι τώρα, δεν έχει ανοίξει.
Κι όμως, χρειάζονται προστασία...!!!
Τα κεφάλια του κινήματος άνοιξαν αρκετές φορές, αλλά ποιός τους χέζει αυτούς.



----------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Θά σού πάρουν τό σπίτι...Ελα στό ΕΠΑΜ εσύ εισαι η λύση..
https://www.youtube.com/watch?v=y7T3F14GrQM



---------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Ο Κοντονής προτείνει αυτεπάγγελτη δίωξη σε εκείνους που παρεμποδίζουν πλειστηριασμούς. Να σας πω ζωάκια της δημοσιογραφίας ότι ο Ανδρέας κατάργησε την προσωποκράτηση για χρέη προς το δημόσιο. Και το έκανε μετά από πολύχρονη πίεση της κοινής γνώμης όπως αυτή εκφραζόταν από τα τότε ΜΜΕ. Το καταλάβατε ή να το ξαναπώ? Τόνοι μελάνης έχουν ξοδευθεί. Πιθηκάκια!!!!!



---------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Η ΔΕΗ θα κόβει το ρεύμα σε πάνω από 2.000 νοικοκυριά κάθε μέρα μέχρι την πρωτοχρονιά
Περί τις 35.000 διακοπές ρεύματος θα πραγματοποιήσει ο ΔΕΔΔΗΕ  μέχρι τέλος του έτους σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις που αδυνατούν να πληρώσουν τις οφειλές τους, ενώ από αυτές το 70% είναι νοικοκυριά.
Αυτά τα στοιχεία προκύπτουν από την απάντηση του Προέδρου και Διευθύνοντα Συμβούλου του ΔΕΔΔΗΕ. κ. Νίκου Χατζηαργυρίου, σε απαντητική επιστολή στον ευρωβουλευτή της Λαϊκής Ενότητας, Νίκο Χουντή.
Σημειώνεται ότι ο Νίκος Χουντής είχε ζητήσει με επιστολή του, εξ ονόματος της Επιτροπής Αλληλεγγύης και Αγώνα Μεσσηνίας και της ΛΑΕ Μεσσηνίας, τα σχετικά στοιχεία από τη ΔΕΗ και τον ΔΕΔΔΗΕ, με αφορμή το τραγικό περιστατικό στην Καλαμάτα, όπου κινδύνευσαν να καούν 3 μικρά παιδιά από κεριά, διότι στο σπίτι ήταν κομμένο το ρεύμα, λόγω αδυναμίας πληρωμής των οφειλών.
Στην απάντησή του, ο Πρόεδρος του ΔΕΔΔΗΕ, κ. Χατζηαργύριου, αφού σημειώνει ότι, «Στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του ΔΕΔΔΗΕ, ο οποίος είναι εκ του θεσμικού ρόλου υποχρεωμένος να εκτελεί τα αιτήματα διακοπής λόγω οφειλών», διευκρινίζει ότι, στους δέκα πρώτους μήνες του 2017 «έχουν εκτελεστεί 204.000 περίπου διακοπές παροχών ηλεκτρικού ρεύματος λόγω οφειλών σε όλη την χώρα μετά από αιτήματα όλων των προμηθευτών και 159.000 επανασυνδέσεις μετά από πληρωμή ή διακανονισμό των οφειλών».
Καταλήγοντας στην επιστολή του, σημειώνει ότι, «Μέχρι τέλος του έτους εκτιμάται ότι θα εκτελεστούν περαιτέρω περί τις 35.000 διακοπές, από τις οποίες ποσοστό της τάξεως του 70% αφορά οικιακούς καταναλωτές (κατοικίες)».



-----------------------------------------------------------------------------------------------------------


Συγκέντρωση στην ισραηλινή πρεσβεία στην Αθηνα στην Λεωφόρο Κηφισιας Παρασκευή 22/12, 6μμ



----------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Η νικη του Συριακου Λαου που πέρσι τέτοια εποχή συνέτριψε τους ισλαμοφασιστες και απελευθερωσε το Χαλεπι εκανε  τον κόσμο να βγει κατά δεκάδες χιλιάδες στο δρόμο και να πανηγυρίζει κρατώντας σημαίες τής Συρίας, της Παλαιστίνης και της Χεζμπολλά και φωτογραφίες με την αλ-Κουντς.



---------------------------------------------------------------------------------------------------------------



 Χιλιάδες άνθρωποι γεμισαν  τους δρόμους του Χαλεπίου για να γιορτάσουν την επέτειο της απελευθέρωσης της πόλης
Χιλιάδες άνθρωποι βγηκαν στους δρόμους του Χαλεπίου, σήμερα, Πεμπτη 21 Δεκεμβρη 2017 για να γιορτάσουν την πρώτη επέτειο της απελευθέρωσης της πόλης από την τρομοκρατία.



------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Με συμμετοχή που αγγίζει το 85% (ουτε στον υπνο τους οι..."δημοκρατίες") οι χθεσινές εκλογές στην Καταλονία, πάνω απο 70 έδρες (στις 135) φαινεται να παίρνουν τα κόμματα που τάσσονται υπέρ της Ανεξαρτησίας με σοβαρή παρουσία και της Αριστεράς...
- Οσοι έγραφαν για δημοψήφισμα -παρωδια, μαλλον πρεπει να ζητησουν συγγνωμη...(σιγα να μην, εδω δεν ζητησαν για άλλα κι άλλα)
- Στην αριστερά όσοι έβλεπαν "παιχνιδακι ενδοαστικό" (όπως το ΚΚΕ), μαλλον πρεπει να ξανασκεφτούν...



-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Εκλογές Καταλουνια..
Υπέρ ανεξαρτησιας 70 έδρες
Υπόλοιποι..65



-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Σήμερα Πεμπτη ο Τσακαλώτος λέει "αν δε ψηφίσετε τις διώξεις για τους πλειστηριασμούς,θα πέσει η κυβέρνηση" αύριο θα πει "αν δε ψηφίσετε κατάργηση όλων των άρθρων του Συντάγματος,θα πέσει η κυβέρνηση"
Δεν είναι απλώς μουσολινικοί,είναι μεταμοντέρνα χούντα πολιτικών



-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Οι πιστοί που απαγόρευσαν αυστηρά τον εορτασμό των Χριστουγέννων. Άνοιγαν τα μαγαζιά τους και τιμωρούσαν όποιον τα γιόρταζε. Τα θεωρούσαν μια αφορμή για να μεθύσουν οι άνδρες και να παίξουν τυχερά παιχνίδια...

Οι ευσεβείς Πουριτανοί που απέπλευσαν από την Αγγλία το 1630 για να αποικήσουν στον κόλπο της Μασαχουσέτης, έφεραν μαζί τους ένα έθιμο πολύ περίεργο για μια ομάδα πιστών χριστιανών. Την περιφρόνηση τους για τα Χριστούγεννα....
Αντιστρέφοντας τα συνηθισμένα για τις μέρες μας έθιμα, οι Πουριτανοί διατηρούσαν σχολεία και μαγαζιά ανοιχτά, ακόμη και ανήμερα των Χριστουγέννων. Αφού ανέτρεψαν και αποκεφάλισαν τον βασιλιά Κάρολο Α’ το 1647, απαγόρευσαν να γιορτάζεται η γέννηση του Χριστού....
Το Κοινοβούλιο αποφάσισε ότι η 25η Δεκέμβρη θα πρέπει να είναι ημέρα νηστείας και ταπείνωσης για τους Άγγλους που θα έπρεπε να λογοδοτήσουν για τις αμαρτίες τους.
Οι Πουριτανοί της Νέας Αγγλίας ακολούθησαν το παράδειγμα των κατοίκων της Παλαιάς και το 1659 το Γενικό Δικαστήριο του Κόλπου της Μασαχουσέτης αναγνώρισε ως αδίκημα τον εορτασμό των Χριστουγέννων, ανακοινώνοντας ότι όποιος παράνομα προσπαθούσε να γλεντήσει εκείνη την ημέρα, θα πλήρωνε χρηματικό πρόστιμο που θα του όριζε το δικαστήριο.
Σύμφωνα με το βιβλίο του Στέφεν Νίσενμπαουμ, «Η μάχη των Χριστουγέννων», ο λόγος που οι Πουριτανοί δεν συμφωνούσαν με την ιδέα του εορτασμού ήταν καθαρά θρησκευτικός.
Υποστήριζαν ότι με βάση την αυστηρή ερμηνεία της Βίβλου, δεν υπήρχε πουθενά γραμμένο ότι αυτή η μέρα θα έπρεπε να γιορτάζεται με τόσο «θόρυβο». Υπήρχε μια μερίδα των Πουριτανών που θεωρούσε τα Χριστούγεννα καθαρά ειδωλολατρική γιορτή. Υποστήριζαν ότι μέχρι τον 4ο αιώνα μ.Χ. η εκκλησία στη Ρώμη γιόρταζε με παγανιστικές τελετές τη γέννηση του Χριστού, όπως ήταν τα «Saturnalia», που ήταν προς τιμή του Κρόνου και ήταν μια αρχαία ρωμαϊκή γιορτή, κατά την οποία το ποτό και το ασταμάτητο γλέντι συνόδευαν το χειμερινό ηλιοστάσιο....
Σύμφωνα με το βιβλίο του Νίσενμπάουμ, οι Πουριτανοί θεωρούσαν ότι οι άνδρες ατίμαζαν τον Χριστό μέσα από το ποτό και το γλέντι.
Ήταν μια άποψη που διέδωσε ο κληρικός Χιού Λάτιμερ. Όπως έλεγε τα Χριστούγεννα θα έπρεπε να είναι μια ήσυχη νύχτα, όλα τα υπόλοιπα τα θεωρούσε δικαιολογίες για άσκοπο γλέντι και ατίμωση του Κυρίου, με τυχερά παιχνίδια στα ζάρια και τα χαρτιά, ωθώντας τον κόσμο σε έκφυλες συμπεριφορές....
Άντρες ντυμένοι ως γυναίκες και το αντίστροφο πήγαιναν στα σπίτια ζητώντας χρήματα ή φαγητό σε αντάλλαγμα για τα χριστουγεννιάτικα κάλαντα. «Πίστευαν ότι είχαν το δικαίωμα να εισβάλουν στα σπίτια ζητώντας υψηλής ποιότητας φαγητό ή κρασί, υπήρχαν περιπτώσεις που όσοι δεν άνοιγαν το σπίτι τους το έβλεπαν να γίνεται άνω κάτω από τους εισβολείς», υποστηρίζει ο Νίσενμπάουμ.
Παρά το γεγονός ότι ο εορτασμός πέρασε στην ιδιωτική ζωή των πιστών που το γλεντούσαν στα σπίτια τους και σε πόλεις μακριά από το κέντρο της πουριτανικής εξουσίας, έπρεπε να περάσουν πολλά χρόνια για να αποδεχθούν οι πουριτανοί, απρόθυμα βέβαια, τη νομιμοποίηση του εθίμου.
Το 1681, υπό την ηγεμονία του Καρόλου Β’, αναγκάστηκαν να δεχτούν και να υποχωρήσουν. Η εχθρότητα όμως ως προς τον χαρακτήρα της γιορτής παρέμεινε για πολλά ακόμα χρόνια. Όταν ο Σερ Έντμουντ Άντρος παρακολούθησε τις χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις το 1686, ψάλλοντας θρησκευτικούς ύμνους ήταν περικυκλωμένος από άντρες της ασφάλειάς του γιατί φοβόταν τις βίαιες αντιδράσεις.
Έως το 1800, οι επιχειρήσεις και τα σχολεία στη Μασαχουσέτη παρέμεναν ανοιχτά στις 25 Δεκεμβρίου, ενώ πολλές εκκλησίες παρέμεναν κλειστές. Όλα αυτά έως το 1856, οπότε τα Χριστούγεννα μαζί με τα γενέθλια της Ουάσινγκτον έγιναν επίσημες δημόσιες αργίες και για την Μασαχουσέτη....




-------------------------------------------------------------------------------------------------------------




Καταλονία: Οι αυτονομιστές ενώπιον της πρόκλησης του σχηματισμού κυβέρνησης
Παρασκευή, 22 Δεκεμβρίου 2017, 12:58
Οι Καταλανοί αυτονομιστές αναζητούν τον τρόπο για να επανέλθουν στην εξουσία στην Καταλονία, αφού εξασφάλισαν την πλειοψηφία στο περιφερειακό κοινοβούλιο, καταφέρνοντας σημαντικό πλήγμα στην ισπανική κυβέρνηση η οποία τους καθαίρεσε μετά την απόπειρα απόσχισης.
Η εκλογική νίκη του κόμματος των Ciudadanos θα περιορίσει το περιθώριο των κινήσεων των αυτονομιστικών δυνάμεων, ακόμη και αν καταφέρουν να σχηματίσουν κυβέρνηση, με τους ηγέτες τους να βρίσκονται είτε προφυλακισμένοι είτε αυτοεξόριστοι. Και για να φθάσουν μέχρι τον σχηματισμό κυβέρνησης, θα πρέπει πρώτα να ξεπεράσουν τις διαφωνίες τους.
«Το ισπανικό κράτος ηττήθηκε», δήλωσε ο καθαιρεθείς πρόεδρος της καταλανικής κυβέρνησης Κάρλες Πουτζντεμόν από τις Βρυξέλλες, μετά την δημοσίευση των εκλογικών αποτελεσμάτων.
Ο Πουτζντεμόν κέρδισε το στοίχημα της ανασύστασης της αυτονομιστικής κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, με τον ίδιο να έχει καταφύγει στις Βρυξέλλες μαζί με τέσσερις από τους υπουργούς του, ενώ τα υπόλοιπα μέλη της κυβέρνησης αντιμετωπίζουν κατηγορίες για αποσχιστική δράση και στάση, ενώ ο καθαιρεθείς αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Οριόλ Ζουνκέρας παραμένει προφυλακισμένος.
Οι ήδη τεταμένες τους σχέσεις επιδεινώθηκαν καθώς η Ρεπουμπλικανική Αριστερά της Καταλονίας (ERC) του Ζουνκέρας παρακολουθούσε την άνοδο της λίστας Μαζί για την Καταλονία (JxCat) του Πουτζντεμόν στις δημοσκοπήσεις.
Στο τέλος της κούρσας το JxCat εξασφάλισε 34 έδρες 21,65% (κερδιζοντας 3 εδρες) έναντι 32 του ERC και 21,39% (κερδιζοντας 6 εδρες) στο καταλανικό κοινοβούλιο. Με τους 4 βουλευτές και 4,45% του ακροαριστερού CUP (χανοντας 6 εδρες), συγκεντρώνουν 70 έδρες, την απόλυτη πλειοψηφία του 135μελούς καταλανικού κοινοβουλίου.
Μία μακρά και χαώδης διαδικασία
Ο Κάρλες Πουτζντεμόν δήλωσε κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας ότι σε περίπτωση νίκης θα αποκαταστήσει την κυβέρνηση που καθαιρέθηκε από τη Μαδρίτη στις 27 Οκτωβρίου, μετά τη μονομερή κήρυξη της ανεξαρτησίας της Καταλονίας, η οποία δεν βρήκε διεθνή αναγνώριση.
Αλλά, εάν επιστρέψει στην Ισπανία, θα συλληφθεί. Αν και βουλευτής, δεν θα μπορεί να ασκήσει τα καθήκοντά του από το κελί του και εάν το νέο κοινοβούλιο τον επιλέξει ως πρόεδρο της καταλανικής κυβέρνησης δεν θα μπορεί να κυβερνήσει. Συνολικά, μεταξύ των νέων βουλευτών του αυτονομιστικού στρατοπέδου, τρία άτομα βρίσκονται στη φυλακή και πέντε στην εξορία.
Ο Πουτζντεμόν έχει προγραμματίσει συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες στις 12.00 τοπική ώρα (13.00 ώρα Ελλάδος) κατά την οποία ενδεχομένως να ανακοινώσει τις προθέσεις του.
«Ο ορισμός ενός νέου πρόεδρου της κυβέρνησης κινδυνεύει να εξελιχθεί σε μία μακρά και χαώδη διαδικασία και το ρίσκο για προκήρυξη νέων εκλογών είναι υψηλό», προειδοποιεί ο Αντόνιο Μπαρόσο, αναλυτής της Teneo intelligence.
Εάν δεν σχηματισθεί κυβέρνηση μέχρι το τέλος του Μαρτίου, νέες εκλογές θα πρέπει να προκηρυχθούν τους δύο επόμενους μήνες.
Οι αυτονομιστικές δυνάμεις είναι οι μόνες που έχουν τη δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης.
Η Ινές Αριμάδας , επικεφαλής της λίστας των Ciudadanos, εξασφάλισε θεαματική νίκη συγκεντρώνοντας 1,1 εκατομμύριο ψήφους και 25,37%. Το κόμμα της, που ιδρύθηκε εδώ και δέκα χρόνια με σύνθημα τον αγώνα κατά της διαφθοράς και του καταλανικού εθνικισμού, θα είναι η μεγαλύτερη δύναμη στο τοπικό κοινοβούλιο με 37 βουλευτές.
Αλλά δεν διαθέτει συμμάχους για να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού. Οι Σοσιαλιστές , επίσης αντίθετοι με την ανεξαρτησία δεν διαθέτουν παρά 17 έδρες και 13,88% κερδιζοντας 1 εδρα, ενώ το Λαϊκό Κόμμα του Μαριάνο Ραχόι συνετρίβη, πέφτοντας στις 3 έδρες και 4,24% έναντι 11 εδρων μετά τις εκλογές του 2015. Το Podemos στην Καταλονια παιρνει 8 εδρες και 7,45% χανοντας 3 εδρες.
«Τα εθνικιστικά κόμματα δεν θα μπορούν πλέον να μιλούν εξ ονόματος ολόκληρης της Καταλονίας, διότι η Καταλονία είναι όλοι εμείς», δήλωσε η 36χρονη βουλευτής δίνοντας την υπόσχεση «να συνεχίσει να αγωνίζεται και για τη μεταρρύθμιση του εκλογικού νόμου που πριμοδοτεί τα κόμματα με τις λιγότερες ψήφους».
Αντίδραση Ραχόι
Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι θα κάνει δηλώσεις στις 14.00 τοπική ώρα (15.00 ώρα Ελλάδος), μετά την επικράτηση του αυτονομιστικού στρατοπέδου στις εκλογές στην Καταλονία και την συντριβή του Λαϊκού Κόμματος, ανακοίνωσε το πρωθυπουργικό γραφείο στη Μαδρίτη. Ο Ραχόι δεν έκανε δημόσια δήλωση μετά τη δημοσίευση του αποτελέσματος των καταλανικών εκλογών, αν και η συντηρητική εφημερίδα ABC έκανε λόγο για «εκλογική καταστροφή».
Ο Ισπανός πρωθυπουργός είχε προειδοποιήσει πριν από τις εκλογές ότι, όποια και αν είναι η επόμενη κυβέρνηση της Καταλονίας, θα πρέπει να σεβαστεί τον νόμο. Ήθελε να καταστήσει σαφές με τον τρόπο αυτόν ότι δεν θα διστάσει να καταφύγει και πάλι στο άρθρο 155 του ισπανικού συντάγματος που χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στην ιστορία του για την καθαίρεση της καταλανικής κυβέρνησης, τη διάλυση του κοινοβουλίου και την υπαγωγή της αυτόνομης ισπανικής κοινότητας στον έλεγχο της Μαδρίτης.



-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Σ. Λαβρόφ-Μπ. Τζόνσον: «Δεν είναι μυστικό ότι οι σχέσεις μας με τη Βρετανία είναι σε πολύ κακό επίπεδο»
Παρασκευή, 22 Δεκεμβρίου 2017, 12:18
Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον προσπαθεί κατά τη συνάντησή του την Παρασκευή με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ, να ξεπεράσει χρόνια έντασης στις διμερείς σχέσεις και να βρει πεδία συνεννόησης στα ζητήματα της Βόρειας Κορέας, του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος και της Συρίας.
Ο Τζόνσον είναι ο πρώτος Βρετανός υπουργός Εξωτερικών που μεταβαίνει στη Μόσχα εδώ και πέντε χρόνια, χαρακτηριστικό των κακών διμερών σχέσεων, οι οποίες επιδεινώθηκαν μετά τον φόνο του πρώην πράκτορα της Ρωσίας Αλεξάντρ Λιτβινένκο το 2006 στο Λονδίνο και πιο πρόσφατα εξαιτίας των κρίσεων στην Ουκρανία και τη Συρία.
«Δεν είναι μυστικό ότι οι σχέσεις μας είναι σε πολύ κακό επίπεδο και όχι από δική μας πρωτοβουλία», σχολίασε ο Λαβρόφ, κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον Τζόνσον.
Ο Ρώσος υπουργός επέκρινε τον Βρετανό ομόλογό του και άλλους δυτικούς συναδέλφους του ότι «έχετε τις δικές σας απόψεις για τους λόγους των κακών διμερών σχέσεων και προτιμάτε να τους αναφέρετε δημοσίως. Θα προτιμούσαμε να συζητάμε τις κοινές μας ανησυχίες πρόσωπο με πρόσωπο».
«Υπάρχουν βαθιές διαφωνίες στις απόψεις μας, αλλά μοιραζόμαστε μια κοινή ευθύνη να βρούμε έναν τρόπο να συνεργαστούμε εποικοδομητικά», απάντησε ο Τζόνσον.
Ο Βρετανός υπουργός παραδέχθηκε ότι «τα πράγματα δεν ήταν απλά» με τη Ρωσία, ενώ δήλωσε πρόθυμος να έχει «έναν ειλικρινή διάλογο για την Ουκρανία και για τα όσα συμβαίνουν στο Διαδίκτυο».
«Πιστεύω ότι μπορούμε να καταλήξουμε σε μια θετική συνεργασία σε προβλήματα στα οποία έχουμε κοινά συμφέροντα, όπως το Ιράν, η ανάγκη να εμποδιστεί η Βόρεια Κορέα από το να αναπτύξει πυρηνικά όπλα και το μέλλον της Συρίας», πρόσθεσε ο Τζόνσον.
Το Λονδίνο είχε επισημάνει ήδη από χθες ότι ο Βρετανός υπουργός θα μεταφέρει στη Μόσχα το μήνυμα ότι «η σχέση με τη Ρωσία δεν μπορεί να είναι “σα να μην έχει συμβεί” τίποτε» και θα της διαβιβάσει ότι «πρέπει να σταματήσει τις αποσταθεροποιητικές της ενέργειες», σύμφωνα με ανακοίνωση του Φόρεϊν Όφις.
Οι δύο χώρες έχουν αντίθετες απόψεις κυρίως στα θέματα της Ουκρανίας, όπου το Λονδίνο κατηγορεί τη Μόσχα ότι στηρίζει τους φιλορώσους αυτονομιστές αντάρτες στα ανατολικά, και τη Συρία, όπου η Ρωσία στηρίζει τον πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ.
Μια προηγούμενη επίσκεψη του Τζόνσον στη Μόσχα, που ήταν προγραμματισμένη για τον Απρίλιο, ακυρώθηκε την τελευταία στιγμή εξαιτίας «της συνεχιζόμενης υπεράσπισης του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ» στη Συρία, κυρίως μετά την επίθεση με χημικά όπλα στη Χαν Σεϊχούν, την οποία οι Δυτικοί αποδίδουν στη Δαμασκό.
Τον Νοέμβριο η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι είχε καταγγείλει τις «εχθρικές» ενέργειες της Ρωσίας, επικαλούμενη την ουκρανική κρίση και τις εκστρατείες «κυβερνοεπιθέσεων» και «παρεμβάσεων» στη διάρκεια εκλογικών αναμετρήσεων.
Μια επιτροπή της Βουλής των Κοινοτήτων ερευνά τον ρόλο που διαδραμάτισε η φερόμενη ρωσική παρέμβαση στις ψηφοφορίες για το Brexit και τις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου.



----------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Γερμανία: Περισσότεροι συνταξιούχοι στα κοινωνικά παντοπωλεία
Παρασκευή, 22 Δεκεμβρίου 2017, 11:31
Στο 1,5 εκατομμύριο υπολογίζονται οι άνθρωποι που επισκέπτονται στη Γερμανία τα 900 περίπου κοινωνικά παντοπωλεία και συσσίτια που λειτουργούν σε ολόκληρη τη χώρα. Από αυτούς σχεδόν το 1/4, δηλαδή 350.000 άνθρωποι, είναι συνταξιούχοι.
Σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Ένωση Κοινωνικών Παντοπωλείων Γερμανίας ο αριθμός τους διπλασιάστηκε μέσα σε μια δεκαετία και ενδέχεται να αυξηθεί ακόμη περισσότερο.
Αυτή η εξέλιξη αποτελεί ένδειξη για την αυξανόμενη φτώχεια στους ηλικιωμένους, τονίζει στην εφημερίδα Neue Osnabrücker Zeitung o πρόεδρος της Ένωσης Κοινωνικών Παντοπωλείων Γιόχεν Μπρύλ.
Το φαινόμενο της φτώχειας στη Γερμανία
Η εκτίμηση αυτή στηρίζεται και από έρευνα του Ιδρύματος Μπέρτελσμαν. Η μελέτη καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η φτώχεια της τρίτης ηλικίας θα αυξηθεί αισθητά τα επόμενα 20 χρόνια.
Το 2036 μάλιστα το 1/5 των συνταξιούχων στη Γερμανία αναμένεται να ζει κάτω από το όριο της φτώχειας και θα έχει ανάγκη από κοινωνικές παροχές. Ιδιαίτερα ευάλωτες ομάδες θεωρούνται γυναίκες που ζουν μόνες, ανειδίκευτοι, χαμηλόμισθοι, μακροχρόνια άνεργοι, άτομα με σύνταξη αναπηρίας.
Πάντως, σύμφωνα με στοιχεία της Γερμανικής Στατιστικής Υπηρεσίας ήδη σήμερα απειλούνται 16 εκατομμύρια άνθρωποι από τη φτώχεια ή την κοινωνική περιθωριοποίηση. Απειλούμενοι θεωρούνται όσοι διαθέτουν λιγότερο από το 60% του μέσου εισοδήματος. Το όριο της φτώχειας στη Γερμανία κυμαίνεται στους εργένηδες στα 1064 ευρώ το μήνα και στα 2234 ευρώ για μια τετραμελή οικογένεια.



------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Ρωσία: Οι αμερικανικές δυνάμεις πρέπει να αποχωρήσουν από τη Συρία
 Πέμπτη, 21 Δεκεμβρίου 2017, 21:35
Ο ειδικός απεσταλμένος του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν για τη Συρία, ο Αλεξάντερ Λαβρέντιεφ δήλωσε σήμερα πως δεν συντρέχουν λόγοι οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις να παραμένουν στη Συρία και χαρακτήρισε αβάσιμους τους λόγους που έχει διατυπώσει η Ουάσιγκτον για τη διατήρηση της στρατιωτικής της παρουσίας στη χώρα.
«Όποιους λόγους έχουν επικαλεστεί οι Αμερικάνοι για να αιτιολογήσουν την παράταση της στρατιωτικής τους παρουσίας… είναι απλά δικαιολογίες και πιστεύουμε ότι η παρουσία τους πρέπει να λήξει», δήλωσε ο Λαβρέντιεφ από την Αστάνα, πρωτεύουσα του Καζακστάν, ενόψει του νέου γύρου ειρηνευτικών συνομιλιών για τον συριακό πόλεμο, που διεξάγονται υπό την αιγίδα της Ρωσίας, του Ιράν και της Τουρκίας.
Όπως σημείωσε, οι τρεις χώρες σχεδιάζουν να αποφασίσουν αύριο Παρασκευή για την μέρα διεξαγωγής του εθνικού συριακού κογκρέσου. Η συμφωνία όμως για τον κατάλογο των αντιπροσώπων θα διαρκέσει περισσότερο, έως και τρεις εβδομάδες.
Η Τουρκία τον περασμένο μήνα απέρριψε την παρουσία των κύριων συριακών κουρδικών οργανώσεων στο κογκρέσο.



-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ απέρριψε την αναγνώριση από τις ΗΠΑ της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ
 Πέμπτη, 21 Δεκεμβρίου 2017, 19:55
Με 128 χώρες υπέρ, 35 αποχές και με 9 χώρες να στηρίζουν τις ΗΠΑ, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ με σαρωτική πλειοψηφία τάχθηκε κατά της αναγνώρισης από τις ΗΠΑ της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ, καλώντας ταυτόχρονα την Ουάσιγκτον να αποσύρει την αναγνώριση αυτή. Στο κείμενο της απόφασης του ΟΗΕ επισημαίνεται πως «οποιαδήποτε αλλαγή στο καθεστώς της πόλεως της Ιερουσαλήμ είναι άκυρη».




--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------




Εκανε πισω ο Καμινης (μετα την κατακραυγη) για  την «Κοιμωμενη» του Χαλεπα.
Υπό το βάρος των αποκαλύψεων την περασμένη εβδομάδα, ο ανεκδιήγητος δήμαρχος Γ. Καμίνης απέσυρε από την ημερήσια διάταξη το θέμα της «Κοιμωμένης του Χαλεπά».
Οπως αποκαλύψαμε, χωρίς εισηγήσεις από τις υπηρεσίες και παρουσιάζοντας πρωτοφανή άγνοια και προχειρότητα, ο κ. Καμίνης ζήτησε την οριστική απομάκρυνση του μνημειώδους ταφικού μνημείου από τη θέση του! Ακολούθησε γενική κατακραυγή, αφού αποδεικνύεται ότι, εκτός από αδιάφορος, ο δήμαρχος της Αθήνας καθίσταται και επικίνδυνος για τα μνημεία της πόλης, δείχνοντας ότι δεν έχει συναίσθηση της θέσης του.
Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου αρκέστηκε να ψελλίσει ότι απαιτούνται καλύτερη ενημέρωση και ενδελεχέστερη μελέτη, τις οποίες ο ίδιος έπρεπε να είχε πριν προβεί σε τέτοια εισήγηση. Ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης Ρήγας Αξελός απαίτησε να κατατεθούν τα στοιχεία που ανέφερε η «δημοκρατία» (εισηγήσεις υπηρεσιών), καθώς και το πλούσιο ιστορικό της υπόθεσης, το οποίο δεν είχε λάβει υπόψη του ο δήμαρχος.



---------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Οχιες Στουρναρας-Λιαργκοβας.
Ο διοικητής της ΤτΕ Στουρναρας ζήτησε 4ο Μνημόνιο και ο απερχόμενος επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής Λιαργκοβας απειλεί τους πολίτες με «κούρεμα» (!!!) καταθέσεων αν δεν γίνουν τα χατίρια των τραπεζών.



-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Καταθεση  κολαφος για τον Σημιτη. Ειδε 14 φορες τον Χριστοφορακο
Καίει Σημίτη η Τσακάλου: Εβλεπε τακτικά τον Χριστοφοράκο
μιλώντας για τουλάχιστον 14 ραντεβού το 1997-98
Στο κάδρο της υπόθεσης Siemens έβαλε τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη η εξ απορρήτων του Μιχάλη Χριστοφοράκου Αικατερίνη Τσακάλου, καταθέτοντας ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων ότι οι δύο άνδρες συναντήθηκαν τουλάχιστον έξι φορές το 1997, οπότε και υπεγράφη προγραμματική συμφωνία για τη σύμβαση 8002 του ΟΤΕ, κατά τη σύναψη της οποίας φέρεται ότι διακινήθηκαν παράνομα τεράστια χρηματικά ποσά.
Η γυναίκα που υπήρξε δεξί χέρι του άλλοτε ισχυρού άνδρα της γερμανικής εταιρίας στην Ελλάδα κλήθηκε από το δικαστήριο να αποκρυπτογραφήσει τις σημειώσεις της στα ημερολόγια που τηρούσε ως γραμματέας του Μιχάλη Χριστοφοράκου, τη διετία 1997-1998 και εμφανίστηκαν πρώτη φορά, καθώς -όπως είπε- η ίδια είχε ξεχάσει την ύπαρξή τους.
Σε αυτά καταγράφονται πρωτοκλασάτα ονόματα της τότε κυβέρνησης, στελέχη δημόσιων οργανισμών αλλά και πρόσωπα που, όπως όλα δείχνουν, αποτέλεσαν «κλειδί» στις επαφές του Μιχάλη Χριστοφοράκου προκειμένου να «συζητήσει τα projects της εταιρίας που είχαν να κάνουν με το Δημόσιο».
Ενα από αυτά τα πρόσωπα, σύμφωνα με τη μάρτυρα, ήταν η έμπιστη γραμματέας του πρώην πρωθυπουργού Μάνια Κωστοπούλου, το όνομα της οποίας αναφέρεται στις σελίδες των συγκεκριμένων ημερολογίων για τη διετία τουλάχιστον 14 φορές, με την πρώτη να αναφέρεται στις 8 Ιανουαρίου 1997, ενώ οι περισσότερες επαφές φαίνεται να γίνονταν στο Μέγαρο Μαξίμου. «Οπου δείτε Κωστοπούλου είναι Σημίτης» είπε χαρακτηριστικά η μάρτυρας. «Δηλαδή οι οκτώ φορές το 1998 είναι Σημίτης;» ρώτησε η εισαγγελέας, για να ακούσει την κυρία Τσακάλου να απαντά: «Μάλιστα». «Πόσες ήταν οι συναντήσεις το 1997;» συνέχισε η εισαγγελέας. «Εξι» είπε η μάρτυρας, η οποία λίγο αργότερα διευκρίνισε πως δεν είναι σε θέση να γνωρίζει τι συζητήθηκε στις επίμαχες συναντήσεις. Ωστόσο, εκτίμησε πως οι συναντήσεις αφορούσαν τα projects που είχαν να κάνουν με το Δημόσιο.



--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Ψηφίστηκαν νέοι αντιδραστικοί όροι για τη χρηματοδότηση των κομμάτων
Καταψήφισε την τροπολογία το ΚΚΕ και ανέδειξε τις πραγματικές στοχεύσεις της
Η τροπολογία μειώνει περαιτέρω από 50 σε 15 ευρώ το ανώτατο όριο ανώνυμης χρηματοδότησης. Το συνολικό ποσό που μπορεί να συγκεντρώσει με αυτόν τον τρόπο ένα πολιτικό κόμμα ή συνασπισμός κομμάτων, δεν μπορεί να υπερβαίνει το 4%, αντί του 5% που ίσχυε, της ετήσιας τακτικής χρηματοδότησης του προηγούμενου έτους, και σε κάθε περίπτωση το ανώτατο όριο δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 75.000 ευρώ κατ' έτος αντί των 100.000 που ίσχυε έως σήμερα. Για οικονομική ενίσχυση από 16 ευρώ και πάνω, καθίσταται υποχρεωτική η αναγραφή του ονοματεπώνυμου και του ΑΦΜ ή του αριθμού ταυτότηταςτου «χρηματοδότη», στην ουσία δηλαδή ονομαστικοποιείται κάθε προσφορά.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης,σημείωσε ότι η τροπολογία έρχεται να προστεθεί στον αυταρχικό κατήφορο της κυβέρνησης. Είπε ότι τα κόμματα ελέγχονται και ειδικά το ΚΚΕ ελέγχεται εξονυχιστικά, ό,τι στοιχεία ζητούνται δίνονται, εκτός από ένα, τα ονόματα των εργαζομένων που θα πάρουν ένα κουπόνι οικονομικής ενίσχυσης,προσθέτοντας ότι στόχος της τροπολογίας δεν είναι η διαφθορά που αναφέρεται, αλλά «στην πραγματικότητα πάει να στραγγαλίσει κυρίως εκείνα τα κόμματα που αντιστρατεύονται το ίδιο το σύστημα».
«Το δεύτερο και το κυριότερο - σημείωσε - είναι το φακέλωμα όλου του κόσμου.
Αλλά, πού ζούμε, σε τι κλίμα; Δεν υπάρχει τρομοκρατία μέσα στο εργοστάσιο; Θα φακελώσουν όλο τον κόσμο; Και δεν είναι όλοι κομμουνιστές και δεν το ψηφίζουν ορισμένοι».
Εξάλλου, όπως σημείωσε, τα μεγάλα αστικά κόμματα δεν στηρίζονται στα κουπόνια των πέντε, δέκα ή πενήντα ευρώ, γιατί τα «εκατομμύρια δεν δίνονται με τα κουπόνια».



-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Προς νέα μείωση στις επικουρικές συντάξεις απο 1/1/2018
Τη δρομολόγηση νέων μειώσεων στις επικουρικές συντάξεις και για το επόμενο έτος σηματοδοτεί ο προϋπολογισμός του ΕΤΕΑΕΠ για το 2018. Σύμφωνα με αυτόν, το συνολικό κονδύλι για τις επικουρικές συντάξεις το 2018 θα μειωθεί κατά 150 εκατ. ευρώ σε σχέση με φέτος και θα διαμορφωθεί στα 4,02 δισ. ευρώ, από 4,17 δισ. το 2017 και 4,3 δισ. το 2016.
Μάλιστα, η συρρίκνωση του κονδυλίου γίνεται τη στιγμή που ήδη το ΕΤΕΑΕΠ καθυστερεί χρόνια να αποδώσει 120.000 επικουρικές συντάξεις και η κυβέρνηση έχει αναλάβει τη δέσμευση μέχρι τον Ιούνη του 2018, να αρχίσει να καταβάλλει κανονικά τις καθυστερούμενες συντάξεις. Που σημαίνει ότι η πραγματική μείωση στις επικουρικές θα είναι ακόμα μεγαλύτερη, από αυτό που αντιπροσωπεύει η μείωση του σχετικού κονδυλίου, αφού μέσα στο επόμενο έτος θα αυξηθεί ο αριθμός των συνταξιούχων. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος «Ηλιος», η μέση σύνταξη των παλιών επικουρικών συντάξεων (πριν το Μάη του 2016) ανέρχεται στα 171,34 ευρώ, ενώ σύμφωνα με την απόφαση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, οι συντάξεις αυτές θα δεχτούν νέα μείωση από το 2019, με την περικοπή της «προσωπικής διαφοράς» μέχρι και 18%.



--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Ο Μαζιωτης κατηγγειλε ότι πισω από την επιθεση που του εγινε κρυβονται οι κρατουμενοι της «Συνομοσιας Πυρινων της φωτιας», τους οποιους χαρακτηριζει δειλους!!!



--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------




Χανιά: Δράσεις αλληλεγγύης στους απεργούς πείνας Ν.Μαζίωτη και Π.Ρούπα και στους κρατούμενους που συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις ενάντια στον νέο σωφρονιστικό κώδικα
22/12/2017
Με κείμενο που έδωσαν στον ιστότοπο candiaalternativa “αναρχικοί/ες” στα Χανιά γνωστοποιούν δράσεις υπέρ των απεργών πείνας και μελών της οργάνωσης “Επαναστατικός Αγώνας” Νίκο Μαζιώτη και Πόλα Ρούπα αλλά και κρατούμενων που βρίσκονται σε κινητοποιήσεις ενάντια στο νέο σωφρονιστικό κώδικα.
Όπως αναφέρεται:
Ως ένδειξη αλληλεγγύης στις 15/12 κάναμε μικρή εξόρμηση στην πόλη και γράφτηκαν συνθήματα ενάντια στις φυλακές, αλληλεγγύης στους απεργούς πείνας και στους αγωνιστές κρατούμενους. Επιπλέον στις 16/12 επιλέξαμε να παρέμβουμε (τρικάκια, συνθήματα) στον Δημοτικό Κήπο Χανίων στον χώρο του οποίου έχει στηθεί πανηγυράκι λόγω των ημερών. Έτσι, χαλάσαμε για λίγο την εορταστική διάθεση και την κανονικότητα σε ένα χώρο πλήρως αποστειρωμένο που εκθέτονται ζώα σε κλουβιά και μαζεύεται όλος ο μικροαστικός συρφετός.
Ολόκληρο το κείμενο έχει ως εξής:

Στις 11/11/2017, τα μέλη του Επαναστατικού Αγώνα, Νίκος Μαζιώτης και Πόλα Ρούπα ξεκίνησαν απεργία πείνας με αιτήματα:
να αποσυρθεί η φωτογραφική διάταξη στο άρθρο 11 παρ. 6 σημ. ε και η παρ. 4 στο ίδιο άρθρο αναφορικά με την κράτηση σε αστυνομικά τμήματα. Να μην επανέλθει το καθεστώς φυλακών τύπου Γ΄.
Να βγει άμεσα ο Νίκος Μαζιώτης από την απομόνωση όπου κρατείται με απόφαση του υπουργείου από τον περασμένο Ιούλιο.
Να εισαχθεί ρύθμιση στον σωφρονιστικό κώδικα για την ελαστικοποίηση του ωραρίου των επισκεπτηρίων με γνώμονα την συχνότητα των επισκεπτηρίων που έχει ένας κρατούμενος. Για παράδειγμα ένας κρατούμενος που έχει μία (1) φορά τον μήνα επισκεπτήριο ή δεν έχει καθόλου να μπορεί να επεκτείνει τον χρόνο της συνάντησης.
Να υπάρχει ειδικός χώρος επισκεπτηρίων για συνάντηση γονέων με τα παιδιά τους (στις αντρικές φυλακές Κορυδαλλού δεν υπάρχει τέτοιος χώρος) και όταν η συχνότητα των συναντήσεων είναι σπάνια, να αυξάνεται ανάλογα ο χρόνος συνάντησης.
Επίσης το καλοκαίρι του 2017 ξεκίνησαν στις φυλακές κινητοποιήσεις ενάντια στον νέο σωφρονιστικό κώδικα. Τα αιτήματα των κρατουμένων είναι τα εξής:
Την απόσυρση της ηλεκτρονικής επιτήρησης ή του κατ’ οίκον περιορισμού που αντικαθιστά την τακτική άδεια και την υφ’ όρων απόλυση,
Τη θεσμοθέτηση του 1/5 της ποινής για την κανονική άδεια (που σήμερα αποτελεί βίτσιο των διαθέσεων του εισαγγελικού λειτουργού),
Την άμεση απόσυρση του άρθρου 11 που επαναφέρει τις φυλακές τύπου Γ,
τον τερματισμό της ταπεινωτικής γύμνωσης του κρατουμένου με το πρόσχημα της έρευνας,
την απόσυρση των περιορισμών που εισαγάγει ο νέος σωφρονιστικός κώδικας στην εκπαίδευση των κρατουμένων (πάλι σύμφωνα με τις διαθέσεις των εισαγγελικών λειτουργών),
την κατάργηση του ηλεκτρονικού φακελώματος των προσώπων και των συγγενών που επικοινωνούν με τους κρατούμενους,
την απόσυρση της παραγράφου 3, άρθρο 31, που επιτρέπει την υποχρεωτική σίτιση κρατουμένου απεργού πείνας, και τέλος
την διαγραφή της τιμωρητικής διάταξης στο άρθρο 67, που δίνει το δικαίωμα στο συμβούλιο φυλακής να αφαιρέσει τον ευεργετικό υπολογισμό ημερών ποινής (ακύρωση μεροκαμάτων, που ο κρατούμενος έχει ήδη κάνει στη φυλακή).
Ως ένδειξη αλληλεγγύης στις 15/12 κάναμε μικρή εξόρμηση στην πόλη και γράφτηκαν συνθήματα ενάντια στις φυλακές, αλληλεγγύης στους απεργούς πείνας και στους αγωνιστές κρατούμενους. Επιπλέον στις 16/12 επιλέξαμε να παρέμβουμε (τρικάκια, συνθήματα) στον Δημοτικό Κήπο Χανίων στον χώρο του οποίου έχει στηθεί πανηγυράκι λόγω των ημερών. Έτσι, χαλάσαμε για λίγο την εορταστική διάθεση και την κανονικότητα σε ένα χώρο πλήρως αποστειρωμένο που εκθέτονται ζώα σε κλουβιά και μαζεύεται όλος ο μικροαστικός συρφετός.
ΜΠΟΥΡΛΟΤΟ ΚΑΙ ΦΩΤΙΑ ΣΕ ΟΛΑ ΚΑΙ ΚΕΛΙΑ
ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΓΚΡΕΜΙΣΜΑ ΤΗΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑΣ ΦΥΛΑΚΗΣ ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ
Αναρχικοί-ες (Χανιά 2017)



----------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Δε νοικιάζει κανείς χώρο στη Χρυσή Αυγή στα Χανιά
22/12/2017
Το παράπονό της εξέφρασε η τοπική οργάνωση Χανίων της Χρυσής Αυγής.
Όπως αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους, εξαιτίας των πολλών αντιδράσεων κανείς στα Χανιά δεν τους νοικιάζει χώρο για να στεγάσουν τις δραστηριότητές τους. Έτσι, ανάγκαζονται να συναθροίζονται σε ιδιωτικό χώρο κοντά στο Νοσοκομείο Χανίων…
Διαβάστε την ανακοίνωση:
Τον τελευταίο καιρό έχουν βρει αφορμή τα παπαγαλάκια του συστήματος αλλά και ορισμένοι κακοπροαίρετοι που έχουν απομακρυνθεί από κοντά μας ή που ποτέ δεν πάτησαν το πόδι τους στην Τ.Ο Χανίων, να διαδίδουν ψεύδη και ανοησίες όπως όλοι όσοι απομακρύνονται από δίπλα μας σε όλη την Ελλάδα. Εδώ, στα Χανιά, τους ξέρουμε έναν- έναν όπως πολύ καλά ξέρουμε και την «ποιότητα» τους. Η Τ.Ο Χανίων συνεχίζει ασταμάτητα τις δράσεις της με τα ίδια πρόσωπα που την απαρτίζουν εδώ και πολλά χρόνια, αλλά και με νέους Συναγωνιστές που συμμετέχουν στον Αγώνα μας. Το μόνο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Τ.Ο μας, είναι ότι μετά τα τελευταία εκτεταμένα επεισόδια από αριστεριστές και τους βανδαλισμούς στο κτήριο που στεγαζόταν το παλιό μας γραφείο, κανείς μέσα στην πόλη δεν μας νοικιάζει πλέον χώρο για δημιουργία γραφείου της Τοπικής. Έτσι προσωρινά, μέχρι να βρεθεί ο κατάλληλος χώρος, συναθροιζόμαστε σε ιδιωτικό χώρο πλησίον του Νοσοκομείου Χανίων.



-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Λίγες μέρες μετά την Απελευθέρωση, στις 20 Οκτώβρη 1944, το ΔΣ του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών (ΣΕΗ) αποφάσισε τη διαγραφή ορισμένων ηθοποιών με την κατηγορία της συνεργασίας με τον καταχτητή. Παράλληλα, στην απόφαση προβλεπόταν η επικύρωσή της από προσεχή Γενική Συνέλευση του ΣΕΗ. Ανάμεσα στους ηθοποιούς που καταδικάστηκαν ως συνεργάτες των καταχτητών ήταν και η πρωταγωνίστρια του Εθνικού Θεάτρου Ελένη Παπαδάκη.
Η Ελένη Παπαδάκη διαμαρτυρήθηκε γι' αυτή την απόφαση αποστέλλοντας επιστολή τόσο προς τον υπουργό Παιδείας, όσο και προς το ΣΕΗ. Παρ' όλα αυτά, σε αντίθεση με άλλους συναδέλφους της που κατηγορούνταν, δεν πήρε μέρος στη Γενική Συνέλευση του ΣΕΗ, στις 24 Νοέμβρη 1944. Προτίμησε να αποστείλει μια επιστολή. Η Γενική Συνέλευση του ΣΕΗ αποφάσισε τη διαγραφή της από το σωματείο, στηριζόμενη στο ότι η Παπαδάκη διατηρούσε σχέση με τον κατοχικό πρωθυπουργό Ράλλη και με αξιωματικό των ναζί.
Στις 3 Δεκέμβρη χτυπήθηκε η πορεία του ΕΑΜ ενάντια στον αφοπλισμό του ΕΛΑΣ και στη συνέχεια ξεκίνησε η μάχη της Αθήνας. Στις 33 μέρες που ακολούθησαν η εργατική τάξη και ο λαός της Αθήνας έδωσαν μια άνιση μάχη ενάντια στα ένοπλα σώματα της αστικής τάξης (Ιερός Λόχος, Ταξιαρχία Ρίμινι, Χωροφυλακή, πρώην ταγματασφαλίτες και άλλοι που εξοπλίστηκαν από τους Βρετανούς) και το βρετανικό στρατό.
Στις 21 Δεκέμβρη, η Ελένη Παπαδάκη συνελήφθη από τη Λαϊκή Πολιτοφυλακή Πατησίων - Γαλατσίου στο σπίτι του Γραμματέα του ΕΑΜ Θεάτρου, Δημήτρη Μυράτ. Τόσο ο ίδιος, όσο και φιλικά πρόσωπα της Παπαδάκη ενημερώθηκαν ότι θα ακολουθήσει μια ανάκριση και θα απελευθερωθεί σύντομα. Η ενημέρωση δεν ήταν αποπροσανατολιστική, αφού όπως μαρτυρά ο Βασίλης Μπαρτζιώτας (Φάνης):
«Οταν τμήματα της Λαϊκής Πολιτοφυλακής συνέλαβαν τη γνωστή ηθοποιό Παπαδάκη, ερωμένη του αρχικουίσλιγκ Γιάννη Ράλλη, δώσαμε εντολή να μην πειραχτεί. Είχαμε να μάθουμε πολλά από αυτή».
Σε αντίθεση με αυτή την ενημέρωση και τις εντολές που δόθηκαν στη Λαϊκή Πολιτοφυλακή, το βράδυ της 21ης Δεκέμβρη η Ελένη Παπαδάκη μεταφέρθηκε στην Ούλεν, όπου και δολοφονήθηκε από ομάδα, επικεφαλής της οποίας ήταν ο καπετάν Ορέστης, στέλεχος της Λαϊκής Πολιτοφυλακής Πατησίων.
Ο καπετάν Ορέστης είχε κινήσει ήδη υποψίες αναφορικά με τη δράση του. Πιο συγκεκριμένα, υπήρχαν καταγγελίες εναντίον του ότι συνελάμβανε φίλα προσκείμενους στο ΕΑΜ ή ακόμα και μέλη του, μόνο και μόνο για να αποσπά χρήματα και πολύτιμα είδη από τους ίδιους ή τους συγγενείς τους. Γι' αυτό το ΕΑΜ Πατησίων είχε αξιώσει από την τοπική Λαϊκή Πολιτοφυλακή να ειδοποιείται για τις συλλήψεις και να παραβρίσκεται σε αυτές ένας αντιπρόσωπός του για να αποτραπούν παρεκτροπές. Στην περίπτωση της Παπαδάκη εκπρόσωπος του ΕΑΜ ορίστηκε ο φοιτητής Ιατρικής Κώστας Μπιλιράκης. Για τον ίδιο λόγο, είχε αποσταλεί στην τοπική Λαϊκή Πολιτοφυλακή ο παλιός Ακροναυπλιώτης και λοχαγός του ΕΛΑΣ Νίκος Ανδρικίδης.
Μετά τη δολοφονία της Παπαδάκη, όπως σημειώνει ο Σπύρος Κωτσάκης (Νέστορας), καπετάνιος του Α΄ Σώματος Στρατού του ΕΛΑΣ Αθήνας:
«Ο Ανδρικίδης εντόπισε γρήγορα σαν υπεύθυνους του εγκλήματος τον Ορέστη της Πολιτοφυλακής των Πατησίων και δύο αμέσως συνεργάτες του. Ερεύνησε τη ζωή και τη δράση του και ανακάλυψε κι άλλες πράξεις και ενέργειές του βρώμικες και ύποπτες. Προχωρώντας η ανάκριση, αποκαλύφθηκε ότι ο Ορέστης ήταν πράκτορας της Ιντέλιτζενς Σέρβις στις γραμμές μας».



---------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Ο Μάνος Ελευθερίου γράφει για τη δολοφονία της Ελένης Παπαδάκη
Διάβασα για …εικοστή φορά στη ζωή μου όσα έγραψε κάποτε ο Δημ. Μυράτ για τη δολοφονία της Ελένης Παπαδάκη και αναδημοσιεύτηκαν στην εφ. «ΤΑ ΝΕΑ» στις 6-7 Σεπτεμβρίου 2014. ΕΔΩ. Υπάρχουν ασάφειες, κενά και, δυστυχώς, ηθελημένες παραλείψεις. Σ’ αυτά θέλω να απαντήσω τελείως τηλεγραφικά, έστω κι αργά, ό,τι μπορώ. Αλλού είναι η θέση τους με τις απαραίτητες παραπομπές
Πρώτα πρώτα πώς του ’ρθε του Μυράτ να γράψει «γι’ αυτό» ύστερα από τόσα χρόνια. Ήταν έξυπνος, μορφωμένος και έγραφε θαυμάσια. Ηθοποιός δεν ήταν και το ήξερε. Τι τον έσπρωξε όμως να δημοσιεύσει αυτό το καυτό θέμα μάλλον στο παλαιό περιοδικό «Ευθύνη»; Τι λέπια και λεκέδες ήθελε ν’ αποτινάξει από πάνω του στο περιορισμένο κοινό ενός λαμπρού μεν αλλά «άγνωστου» περιοδικού; Γιατί τον έτρωγε το «θέμα», ύστερα από τόσα χρόνια, αφού ο ίδιος ήθελε να πιστεύει τον εαυτό του τελείως αθώο του αίματος της Παπαδάκη;
Εντύπωση κάνει επίσης ότι αποφεύγει να αναφέρει το όνομα της αδελφής του Μιράντας, από άλλη μητέρα, όταν εκείνα τα χρόνια και οι πέτρες ακόμη βοούσαν για το θανάσιμο μίσος της προς τη μεγάλη ηθοποιό, πριν, και την υποτιθέμενη συμμετοχή της στη δολοφονία της, μετά. Υπάρχουν δημοσιεύματα της εποχής που αναφέρουν ολοκάθαρα ονόματα και περιστατικά. Σ’ αυτά ουδείς απάντησε και ουδείς έσυρε ποτέ κάποιον στα δικαστήρια γι’ αυτή την τρομερή προσβολή και συκοφαντία.
Η Μιράντα Μυράτ, την οποία δεν αναφέρει ποτέ ο Δημήτρης ή Τοτός Μυράτ, ανήκε κι αυτή, όπως και ο αδελφός της και ολόκληρη σχεδόν η Ελλάδα στο ΕΑΜ. Υπάρχουν φωτογραφίες της από διαδηλώσεις να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή με σηκωμένο χέρι και ασφαλώς να φωνάζει «θάνατος στους φασίστες». Ο πιο εύστοχος τίτλος μιας τέτοιας φωτογραφίας θα ήταν τότε «Η παρασυρθείσα κόρη».
Όσο για τη σχέση της με την Πολιτοφυλακή Πατησίων –εκεί που κατέληξε η Παπαδάκη–είναι ότι έμενε δύο τετράγωνα παρακάτω, στο σπίτι μιας Γεωργιάδου. Αυτό αρκούσε για να γραφεί στο τάκα τάκα ένα μονόπρακτο.
`
Μετά τα Δεκεμβριανά ακολούθησε τους χιλιάδες εαμίτες στην υποχώρησή τους στην παγωμένη ελληνική επαρχία, χωρίς να προφθάσει να μετακινηθεί προς τις ανατολικές χώρες και επέστρεψε στην Αθήνα. Εκεί την έκρυψε από τους κακούς ανθρώπους η μητέρα της, ηθοποιός Κυβέλη, σύζυγος του πρωθυπουργού Γεωργίου Παπανδρέου, του επιλεγόμενου τότε «παπατζή».
Λίγο καιρό μετά έκανε δήλωση μετανοίας καταδικάζοντας τον κομουνισμό και για τον εαυτό της γράφει ότι όλα όσα έκανε και όσα είπε τα έκανε ως «παρασυρθείσα». Έτσι προσελήφθη και στο Εθνικό Θέατρο, τον δημόσιο οργανισμό, που εκείνα τα χρόνια και για να πιεις νερό χρειαζόσουν από την αστυνομία χαρτί νομιμοφροσύνης. Πάει κι αυτό.
Η αίτησή της στο Εθνικό Θέατρο για να επαναπροσληφθεί ως υγιώς και εθνικώς πλέον σκεπτομένη έχει χαθεί.
Ο Μυράτ αποφεύγει ακόμη να αναφέρει τον πόλεμο, τον παροξυσμό και τις λυσσαλέες επιθέσεις που δεχόταν η Παπαδάκη στα δύο τελευταία χρόνια της επίγειας ζωής της και από συναδέλφους και από τα φύλλα μιας κατάπτυστης «εθνικόφρονης» εφημερίδας. Αυτά τα ήξερε και τα διάβαζε. Ποιος τα χαιρόταν όμως και ποιος τα υπαγόρευε; Και βέβαια θα ήξερε τις τελείως αντισυναδελφικές, πρόστυχες, μοχθηρές, εκδικητικές πράξεις της Ασπασίας Παπαθανασίου (η ίδια η Ασπασία τα γράφει χαρτί και καλαμάρι σε βιβλίο της) και της Αλέκας Παΐζη,επάνω στη σκηνή, τις ώρες της παράστασης, όταν η Παπαδάκη υποδυόταν την Εκάβη στο Εθνικό Θέατρο, του Δεκέμβρη 1943, και οι δύο κυρίες, νεαρές τότε, συμμετείχαν στο Χορό της ίδιας τραγωδίας! Παραλείπω τα κείμενα γιατί θα στενοχωρηθούμε όλοι.
`
Και επειδή η Παπαδάκη συνελήφθη στο σπίτι του Μυράτ (το ίδιο βράδυ τη δολοφόνησαν στο έρημο, τότε, Γαλάτσι) και επειδή την άλλη μέρα το μεσημέρι κατόρθωσε η θεία του Μαρίκα Κοτοπούλη, αδελφή της μητέρας του, να στείλει το αυτοκίνητο του Ερυθρού Σταυρού, με τον ίδιο τον διευθυντή μέσα, τον ελβετόΛαμπέρ, στο σπίτι του στα Πατήσια, στην οδό Ιακωβίδου, και να τον μεταφέρουν σώο στο Κολωνάκι, αποφάσισε να μην πάει στην κηδεία της ένα μήνα μετά (τότε βρήκαν το πτώμα της). Οι γονείς του πήγαν και φυσικά η «θεία» Μαρίκα.
Τώρα πώς κατόρθωσε το αυτοκίνητο του Ερυθρού Σταυρού, με τους τεράστιους κόκκινους σταυρούς σε όλες τις πλευρές του, να διασχίσει την εαμοκρατούμενη Αθήνα είναι μυστήριο. Ίσως οι εαμίτες συμμορφώθηκαν για λόγους «ανθρωπισμού» στην παράκληση των Άγγλων να μην πυροβολούν τα αυτοκίνητα και να «σεβαστούν το διεθνές σήμα».
Στις 11 Δεκεμβρίου 1944 ρίχτηκαν από αέρος χιλιάδες προκηρύξεις μ’ αυτή την παράκληση. Ενδεικτικά αναφέρω την κατακλείδα της σπάνιας προκήρυξης: «Παρακαλούμεν άπαντας να σεβασθούν το διεθνές σήμα του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού και να μην πυροβολούν κατά των μεταγωγικών αυτών αυτοκινήτων, τα οποία μεταφέρουν φαρμακευτικά είδη εις τους πληγωμένους και τρόφιμα εις τον Λαόν των Αθηνών».
Γι’ αυτό το επεισόδιο ο Μυράτ δεν λέει τίποτε. Ή έγραψε και το ’σκισε μετά ή κάπου ακόμα λανθάνει και περιμένει τη νεκρανάστασή του. Αρκεί να πέσει σε χέρια σοβαρών ερευνητών.
`
Αρχίζοντας ο Μυράτ μας λέει ότι λίγο πριν αρχίσουν τα άγρια όργανα είπε στην Παπαδάκη να εξαφανιστεί «για να μην τη βρει κακό». Πώς γνώριζε ότι κινδύνευε; Εκείνη θύμωσε και τον αποπήρε. Μέγα και βλακώδες λάθος της. Υπολόγιζε ότι θα παρουσιαζόταν σε κάποιο «πολιτισμένο» δικαστήριο και με δυο δικηγόρους για να αποστομώσουν τους εχθρούς της, αν συνέβαινε κάτι άσχημο και παρατραβηγμένο. Εκτός αυτού είχε ντοκουμέντα. Είχε σημειώματα και επιστολές για να τρέξει και να βοηθήσει. Πράγματι βοήθησε και έσωσε τριάντα δύο (32) κρατούμενους είτε από το εκτελεστικό απόσπασμα είτε να αποφυλακιστούν. Είχε επιστολές από τον ποιητή Άγγελο Σικελιανό, τη συγγραφέα Λιλίκα Νάκου, τον ενδυματολόγο Αντώνη Φωκά. («Άραγε τους ξέρει κανείς σήμερα αυτούς τους ανθρώπους;) Είχε «άκρες». Κυρίως στον Αρχιεπίσκοπο, στο δήμαρχο Αθηναίων Γεωργάτο, στον ίδιο, το μισητό πρωθυπουργό Ράλλη, κολλητό φίλο του πατέρα της.
Ακόμη κι όταν κάποιο άγιο χέρι ενός αγνώστου έριξε κάτω από την πόρτα της σημείωμα που τη συμβούλευε να εξαφανιστεί αμέσως γιατί την κυνηγούν να τη δολοφονήσουν, εκείνη το αγνόησε. Ευτυχώς δεν το αγνόησε ο λαμπρός συνάδελφος και φίλος της Νίκος Δενδραμής και σώθηκε. Υπάρχουν δύο κυρίες σήμερα οι οποίες γνωρίζουν τίνος ήταν εκείνο το χέρι που έστειλε αυτά τα δύο σημειώματα, με κίνδυνο της ζωής του, και το κρύβουν μέχρι τώρα για άγνωστους λόγους. Πιθανόν εθνικούς! Δεν γράφω επίθετα και σχόλια γιατί θ’ αποκτήσω ακόμη δύο εχθρούς. (Όμως κάτι με βασανίζει. Έχει γούστο, λέει, να ήταν το χέρι του Μυράτ!)
`
Την Παπαδάκη τη συνέλαβαν πράγματι στο σπίτι των Μυράτ, απόγευμα της 21 Δεκεμβρίου 1944. Αυτός που τη ζήτησε ήταν ο φοιτητής Ιατρικής Κ.Μ., αργότερα γνωστός γιατρός της Αθήνας, κάτοικος κι αυτός της περιοχής Πατησίων, οδός Χρυσοστόμου Σμύρνης, πάροδος Καυτατζόγλου, γιος εφοριακού– (είχαν κάνει μαζί κάμποσες συλλήψεις, ίσως για να εκδικηθεί το θάνατο του αδελφού του από τους γερμανούς). Κάποτε που τον ρώτησα στο τηλέφωνο για κείνο το «περιστατικό» μου είπε ότι έφαγε τόσο ξύλο από τους δεξιούς (τα Χερουβείμ δηλαδή της πατρίδας γιατί οι άλλοι ήταν τα Σεραφείμ) που δεν θυμόταν τίποτε. Τον πιστεύω ακόμη. «Έφυγε» κι αυτός αλλά αργά!
Μαζί του έσερνε έναν αστυφύλακα με πολιτικά, «δικό μας» πια, ονόματι Θεόδωρο Μιχαλόπουλο και τον υποβολέα του θεάτρου Δημήτρη Σούλη. Αυτόν κι αν γνώριζαν όλοι οι θεατράνθρωποι. Όπως γνώριζαν και τους συναγωνιστές και φίλους τους στην Πολιτοφυλακή Πάνο Καραβουσάνο, ηθοποιό τετάρτης κατηγορίας και τον μπάσο της Λυρικής Σκηνής Εμμανουήλ Δουμάνη. Αυτοί όλοι ήταν μόνιμοι κάτοικοι της Πολιτοφυλακής Πατησίων.
Η Παπαδάκη συνοδευόμενη από τη φίλη της Αιμίλια Καραβία και τον Δ. Μυράτ, οδηγήθηκε πρώτα στα γραφεία της Λαϊκής Επιτροπής του ΕΑΜ, επί της οδού Πατησίων 314, για να αναφερθεί όπως ορίζει η στρατιωτική τάξη ότι η διαταγή τους εξετελέσθη (αυτό «ξέχασε» να το αναφέρει ο Μυράτ, καίτοι πολύ σημαντικό) και εν συνεχεία όλοι μαζί πήγαν στην Πολιτοφυλακή της γειτονιάς τους, η οποία στεγαζόταν στην επιτεταγμένη έπαυλη Παπαλεονάρδου, οδός Πολυλά και Ροστάν.
Εκεί την υποδέχεται ο Καραβουσάνος με χειροφίλημα! Ούτε αυτό αναφέρει ο Μυράτ. Αναφέρει όμως ότι εκδιώκονται «με το άγριο». Από ποιους άγριους και πόσο άγρια απέναντι σ’ ένα γνωστό τους γραμματέα του ΕΑΜ, στρατιωτικά ανώτερό τους, ο οποίος μπαινόβγαινε διαρκώς στην Πολιτοφυλακή και τον γνώριζαν όλοι. Και δεν ήταν ύποπτος που συνόδευε μια επικίνδυνη ύποπτη;
(Να σκεφτεί μόνο κανείς ότι ο Καραβουσάνος ήταν στο πάνελ των ηθοποιών οι οποίοι διαγράψανε τους συναδέλφους τους –δίπλα στον «συνάδελφό» τους, τον μέγα Αιμίλιο Βεάκη– και ίσως ακολούθησε, μαζί με τον μπάσο της Λυρικής Σκηνής, το εκτελεστικό απόσπασμα έως τον ορισμένο τόπο για να πιστοποιήσει ιδίοις όμμασι τον «θάνατο της πουτάνας». Αυτός ήταν ο τίτλος που της απονεμήθηκε στα συνέδρια των ηθοποιών, από τους ίδιους τους αφιονισμένους ηθοποιούς. Εδώ ονόματα δεν λέμε).
Και συνεχίζει ο Μυράτ: «Σαν ήρθε ο καπετάν Ορέστης…»
«Καλλιτεχνικό» ψευδώνυμο ενός νέου 23 χρόνων, διοικητή της Πολιτοφυλακής Πατησίων από τα αισχρά και εγκληματικά λάθη της ηγεσίας του Κόμματος, ο οποίος και λόγω της ηλικίας του είχε το κουσούρι να κυνηγάει μόνο γυναίκες. Έκανε «όργια» λέει ο Μυράτ (για σκέψου , για σκεφθείτε τι όργια!) ο οποίος έγραψε κάποτε ότι και ο ίδιος ήταν «λάτρης» του ποδόγυρου. Έτσι ακριβώς, αλλά φαίνεται χωρίς όργια. Ενώ αν ο Ορέστης κυνηγούσε άντρες όλα θα ήταν ομαλά, ρόδινα και δίχως όργια.
Ενδιαφέρον μεγάλο παρουσιάζει ο αμέσως επόμενος, μετά τον Ορέστη, διοικητής της Πολιτοφυλακής Πατησίων, ο οποίος καταθέτει τέσσερις μήνες αργότερα, στο 16ο αστυνομικό τμήμα, ότι ο Ορέστης «επεδίδετο μετά γυναικών εις ακολάστους πράξεις»!
Δηλαδή τι άλλο έκανε ένας φυσιολογικός νέος 23 χρόνων από εκείνα όπου κάνουν επί εκατομμύρια χρόνια οι άνθρωποι στον πλανήτη. Το όνομα του νέου διοικητή: Νίκος Ανδρικίδης. Θα τον βρούμε παρακάτω, κολλητό φίλο, κι αυτόν, του Μυράτ.
Ο Ανδρικίδης συνέλαβε και εκτέλεσε τον Ορέστη (τα γράφει αυτά ο Μυράτ χωρίς να αναφέρει το όνομα του φίλου του Ανδρικίδη) διότι εκτός από τις «ακόλαστες πράξεις» κατάκλεβε όλους τους «αντιδραστικούς» που συνελάμβανε. Έκλεβε δηλαδή τις βέρες, τους σταυρούς και ό,τι χρυσαφικό και λίρες είχαν κρύψει στις ραφές των ρούχων τους και είτε τα κρατούσε ο ίδιος είτε τα χάριζε στις γκόμενες και δεν τα παρέδιδε στους ανωτέρους του «για τις ανάγκες του κόμματος». Έτσι ακριβώς ήταν η κατηγορία και γι’ αυτό η ηγεσία έστειλε τον Ανδρικίδη στα Πατήσια για να βάλει τάξη. (Ο Ορέστης πήρε το δαχτυλίδι και το ρολόι της Παπαδάκη).
Τώρα πώς το άσπιλο Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος είχε αλισβερίσι με τους μαυραγορίτες και τους απατεώνες σαράφηδες της αγοράς, οι οποίοι εξαργύρωναν βέρες, ρολόγια και χρυσαφικά με λίρες Αγγλίας είναι μια άλλη πονεμένη ιστορία.
Σε κάποια δίκη του Ανδρικίδη που αναφέρθηκε το όνομα του Ορέστη (η γελοιότητα όλων ανεξαιρέτως δεν έχει όρια: ουδείς «γνώριζε» το πραγματικό του όνομα –το οποίο βρήκα πολύ αργότερα!) και η εκτέλεσή του «για να μη θρηνήσουμε και άλλα θύματα» όπως κατέθεσε αιφνιδίως ο ουρανοκατέβατος μάρτυρας υπεράσπισης του Ανδρικίδη, Δημήτρης Μυράτ, μια ηθοποιός, Ολυμπία Παπαδούκα ονόματι, έγραψε ότι στη δίκη «προσκομίστηκαν επίσημα χαρτιά (τα οποία πήραν πίσω αυτοί που τα προσκομίσανε) στο δικαστήριο, που αποδείχνανε (!) ότι ο νεαρός Ορέστης ήταν έμμισθος πράχτορας της Ιντέλιντζες Σέρβις! Γι’ αυτό ακριβώς το λόγο έστειλε την Παπαδάκη στο απόσπασμα για να κηλιδωθεί το ΚΚΕ και το ΕΑΜ».
`
«Πράχτορας» λοιπόν ο αλητάμπουρας, όπως λίγο αργότερα καραμπινάτοι πράχτορες ήταν ο άγιος Νίκος Πλουμίδης και ο έξοχος Κώστας Καραγιώργης και πάλι λίγο αργότερα ο ίδιος, ο διαβόητος Νίκος Ζαχαριάδης και ο Τρότσκι και εκατομμύρια στρατιωτικοί και πολίτες της Σοβιετικής Ένωσης, ο ανθός της μεγάλης Επανάστασης και πολλοί δικοί μας, αγνοί ιδεολόγοι, που πήγαν άδικα των αδίκων.
Εδώ πρέπει να σκεφτούμε αυτά τα επίσημα χαρτιά, ίσως σε περγαμηνή, σαν διπλώματα Ανωτάτων Σχολών, με υπογραφές και σφραγίδες της Βρετανικής Αυτοκρατορίας. Όλα αυτά τα λέγανε και τα γράφανε κιόλας ηλικιωμένοι και γνωστότατοι δημοσιογράφοι χωρίς ίχνος ντροπής.
Ώρα μία μετά τα μεσάνυχτα της 21 Δεκεμβρίου 1944 ο διοικητής της Πολιτοφυλακής Πατησίων, Ορέστης, πρέπει να είναι κατάκοπος, αφού από τα χαράματα της προηγούμενης μέρας είναι στο πόδι. Θα σέρνεται από την κούραση κι ας είναι μόνο 23 χρόνων. Στην Πολιτοφυλακή επικρατεί χάος και το ίδιο πρέπει να συμβαίνει και στις υπόλοιπες Πολιτοφυλακές της Αθήνας.
Συνεχώς καταφθάνουν νέοι κρατούμενοι. Τους περισσότερους μετά από μια σύντομη ανάκριση στα όρθια, τους «περιποιούνται» στο Γαλάτσι μ’ ένα χτύπημα στο κεφάλι για να μην ακούγονται οι πυροβολισμοί. Όλοι είναι εξαγριωμένοι καθώς τους ερεθίζει το χυμένο αίμα και τους κάνει πιο επικίνδυνους, σαν τους καρχαρίες.
Οι πολίτες κατηγορούνται είτε για συνεργάτες των γερμανών, δοσίλογοι και αντιδραστικοί είτε για τροτσκιστές. Οι μισοί από τα στελέχη της Πολιτοφυλακής που μύρισαν την επέλαση της ήττας τους και την επικείμενη σύλληψή τους, τα στρατοδικεία που θα πετούνε σε λίγο τις θανατικές ποινές σαν στραγάλια, έχουν ήδη φύγει πρώτα για τη Θήβα, παίρνοντας μαζί τους εκατοντάδες ομήρους, με σκοπό να προωθηθούν στους παραδείσους των ανατολικών χωρών.
Το να θυμάται όμως ο Ορέστης (όπως γράφει ο Μυράτ) μέσα σ’ εκείνο τον πανικό και την αναστάτωση το όνομα της Παπαδάκη, που πρώτη φορά άκουγε στη ζωή του, ότι ήταν εκείνη την οποία διέγραψε και ουσιαστικά καταδίκασε σιωπηρά σε θάνατο το εαμοκρατούμενο, εκείνη την περίοδο, Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών, δύο μήνες ακριβώς νωρίτερα, στις 23 Οκτωβρίου, φαίνεται εντελώς ηλίθιο. Απλώς τη θυμήθηκε διότι μόλις πριν από λίγες στιγμές του ’δειξαν το χαρτί της διαγραφής και του τό ’τριψαν στα μούτρα. Ποιοι;
`
Κανείς δεν υποπτεύεται όμως ότι τις κινήσεις του Ορέστη τις παρακολουθεί κρυφά, τις ελέγχει και τις βαθμολογεί εδώ και τρεις μέρες, ΠΡΙΝ από τη σύλληψη της Παπαδάκη, ο Νίκος Ανδρικίδης, μέχρι προχτές διοικητής Πολιτοφυλακής Παγκρατίου, Βύρωνα, Καισαριανής, με δεκάδες συλλήψεις και εκτελέσεις στη μερίδα του. (Το τρελό είναι ότι μόνο για ένα φόνο καταδικάστηκε!) Ίσως τότε τον γνώρισε ο Μυράτ.
Στην επίσημη κατάθεσή του ο Ανδρικίδης τον Απρίλιο 1945 τα ξερνάει όλα, αλλά πρέπει να σκεφτόμαστε πόσα άλλα του χρεώσανε οι αρχές και με ποιες τρομακτικές συνθήκες δόθηκε η κατάθεση. Τις ξέρουμε, τις ξέρουμε από αιώνες πώς γίνονται αυτές οι καταθέσεις. Εδώ να σημειώσω ότι κάποτε εμπιστεύτηκα σε κάποιον ηλίθιο αυτή τη μοναδική κατάθεση, σε φωτοτυπία, η οποία αποκτήθηκε με κόπο και χρήμα, κι εκείνος την ανακοίνωσε στο διαδίκτυο!!
Εκεί λοιπόν αναφέρει ότι διετάχθη να παρακολουθεί κρυφά τον Ορέστη διότι, συν τοις άλλοις, δηλαδή τις γυναίκες, «έκλεβε ασύστολα τα θύματά του προς ίδιον όφελος» όπως είπαμε «και όχι για τις ανάγκες του Κόμματος».
Το όνομα της Παπαδάκη δεν το αναφέρει διότι απλούστατα δεν το είχε ακούσει κι αυτός ποτέ στη ζωή του.
Επομένως: από τις 18 Δεκεμβρίου, όπως γράφει και ο Πολ. Μαρσάν, τρεις μέρες δηλαδή πριν από τη σύλληψη της Παπαδάκη, που άρχισε ο Ανδρικίδης την έρευνά του, είχε μάθει για τις εν τω μεταξύ συλλήψεις και εκτελέσεις και δεν έκανε τίποτε για να τις σταματήσει.
`
Όταν μετά την εκτέλεση του Ορέστη ανέλαβε τη διοίκηση Πολιτοφυλακής Πατησίων ο Ανδρικίδης, εξακολούθησε με τη συμμορία του «προδότη» Ορέστη, όσους απόμειναν, να συλλαμβάνει και να εκτελεί πολίτες μέχρι τις 5 Ιανουαρίου 1945, ώσπου τό ’σκασε κι αυτός, πήγε στη μέση της Ελλάδας, τον συνέλαβαν, τον φέρανε στην Αθήνα και πέρασε από δίκη. Με βασικό μάρτυρα υπεράσπισης τον Δημήτρη Μυράτ.
Είπε ο Μυράτ στο δικαστήριο: «Δεν έπρεπε να οδηγηθεί στο εδώλιο του κατηγορουμένου, μια και ενήργησε έτσι με το πέρασμά του από τα Πατήσια, ώστε να γλιτώσουν ασφαλώς όλοι οι αθώοι».
Γι’ αυτά όλα όμως δεν έχει ούτε μία λέξη στο κείμενό του για την Παπαδάκη.
`
Ο Νίκος Ανδρικίδης (1914-2002) από τη Μικρά Ασία κι αυτός (!) έμεινε στη φυλακή 28 χρόνια. Απολύθηκε τον Ιανουάριο 1964. Στις 31 Οκτωβρίου 1986 του δόθηκε σύνταξη 9.600 δραχμών «ως παθών αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης»! Δυστυχώς είχε τυφλωθεί.
Με τον Δημήτρη Μυράτ έμεινε κολλητός φίλος έως το τέλος. Τι συνέβη, πώς συνέβη, γιατί συνέβη άδηλον. Εις τους θεούς ευρίσκονται τα πέραν.
Ιδού μία από τις επιστολές του Μυράτ προς τον Ανδρικίδη με ημερομηνία 31.12.1978:
`
Αγαπητέ Νίκο, Χρόνια Πολλά. Ευτυχισμένος ο Καινούριος Χρόνος. Σ’ ευχαριστώ για τη φωτοτυπία. Μόλις ησυχάσω θα σου γράψω περισσότερες λεπτομέρειες για την περιβόητη σύλληψη [της Ελένης Παπαδάκη, φυσικά. Εσωκλείω δύο διπλές προσκλήσεις, που ισχύουν για οποιαδήποτε μέρα, ελεύθερες από κάθε επιβάρυνση. Θα ήταν άδικο να πληρώσης το θέατρο του φίλου σου. Χαίρω που ξέμπλεξες με τα συνταξιοδοτικά.
Γιατί να πάνε τόσοι ωραίοι αγώνες, όπως ο δικός σου και των άλλων παληκαριών, χαμένα; Ακόμα κι ο δικός μου απειροελάχιστος και μηδαμινός σαν Γραμματέα ΕΑΜ θεάτρου;
Τι έφταιξε και βρισκόμαστε πάλι στην ίδια κοινωνική κατάσταση της προμεταξικής περιόδου; Κρίμα!
Με φιλία κι εκτίμηση
Δ. Μυράτ
`
Εδώ με πόνο καρδιάς θέλω να σημειώσω ότι τα περισσότερα στελέχη της Πολιτοφυλακής Πατησίων και Παγκρατίου, ακόμη και ο προσωπικός εκτελεστής της Παπαδάκη, Βλ. Μ., είχαν γεννηθεί στη Σμύρνη ή στα προάστιά της! Πώς η «Καλλίστη πασών», αγαπητέ μου κύριε Κωνσταντίνε Δεσποτόπουλε, έβγαλε τέτοια τέκνα;
`
Τελειώνοντας καταγράφω ορισμένα χρήσιμα στοιχεία για την προϊστορία αυτού του δράματος. Στις 20 Οκτωβρίου 1944, λίγες μέρες δηλαδή μετά την Απελευθέρωση, στη συνεδρίαση του Σωματείου Ελλήνων (αυτό προπάντων) Ηθοποιών (κι αυτό προπάντων) ο αριστερός ηθοποιός του μουσικού θεάτρου Σπύρος Πατρίκιος κατόπιν πιέσεως και διαταγής, όπως λέγεται, του Κόμματος, αναγκάστηκε και μίλησε στους ηθοποιούς που μαζεύτηκαν στα γραφεία του Σωματείου τους, Σατωβριάνδου 52α, ως εξής:
`
«Θλιβερό καθήκον μας αναγκάζει να μιλήσουμε για τη στάση ωρισμένων, ευτυχώς ελαχίστων, ηθοποιών που πολλοί απ’ αυτούς δεν είναι ευτυχώς Έλληνες, που πρόδωσαν τον τίμιον αγώνα με πράξεις κακές και που το παράδειγμά τους θα ’χε ανυπολόγιστες συνέπειες και συμφορές αν δεν ήσαν ευτυχώς τόσο λίγοι. Προτείνω να διαγραφούν από το Σωματείο και να στερηθούν κάθε δικαιώματος να εργάζονται στο ελληνικό θέατρο και να γίνη για κάθε προτεινόμενο αμέσως συζήτησις και να παρθή απόφασις».
`
ΟΙ ΠΡΟΔΟΤΑΙ ΗΘΟΠΟΙΟΙ
[Ο τίτλος και τα ονόματα, χωρίς κανένα σχόλιο, όπως δημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα «Απελευθερωτής», 25 Οκτωβρίου 1945]
`
1) Βεργή Έλσα 2) Δαδοκαρίδου Έλλη 3) Ζαμάνου Χαρ. 4) Θάνος Διονύσιος 5) Ιακωβίδης Μιχάλης 6) Πόπολα Αγγέλα 7) Κόππολα Αλφρέδος 8) Μοσχούτης Δ. 9) Μπέλλα Σμάρω 10) Παπαδάκη Ελένη 11) Παυλόφσκαγια Νίνα 12) Ραμασόφ Ροβέρτος 13) Φελίτσης Δημήτριος και 14) Αγγελική Κοτσάλη.
Η επικύρωση των ονομάτων έγινε δύο μέρες πριν, στο θέατρο «Διονύσια» της Πλατείας Συντάγματος.
Το προεδρείο: Αιμίλιος Βεάκης, Θεόδωρος Μορίδης, Σπύρος Πατρίκιος, Χρήστος Τσαγανέας, Πάνος Καραβουσάνος.
`
Προσωρινός επίλογος
Στην εξεταστική επιτροπή, πίσω από το θλιβερό τραπεζάκι στη μέση της σκηνής των θεάτρων (ασφαλώς το πιο άθλιο σκηνικό που εμφανίστηκε στο ελληνικό θέατρο) τον κεντρικό ρόλο του μεγάλου ιεροεξεταστή Τορκουεμάδα τον έπαιζε ο μεγαλύτερος Έλληνας ηθοποιός του 20ού αιώνα, και γιατί όχι και του 21ου, ο Αιμίλιος Βεάκης. Επέζησε ως το 1951.
Με τον Στρατιωτικό Σύνδεσμο στην αρχή, άγριος Βενιζελικός μετά και υμνητής του Εθνάρχη, στη συνέχεια φανατικός οπαδός κάθε δικτάτορα και της βασιλείας και υμνητής του βασιλιά Κωνσταντίνου, στη συνέχεια υμνητής του δικτάτορα Ιωάννη Μεταξά, ώσπου ετελεύτησε το βίο του ως φανατικός αριστερός.
Μια μικρή παρένθεση. Ανάμεσα στους εχθρούς της ΟΠΛΑ, τους οποίους εκτελούσε συνεχώς κατά τη διάρκεια της Κατοχής (και τους χρεώνονταν οι Ούννοι) και ιδιαίτερα τον άγριο Δεκέμβρη 1944, ανάμεσα λοιπόν στους στρατιωτικούς, τους αστυνομικούς –κυρίως χωροφυλάκια του γάλακτος– τους κραγμένους μαυραγορίτες, τους γνωστούς συνεργάτες των γερμανών, ήταν και οι «περίφημοι» Τροτσκιστές, οπαδοί του δολοφονημένου, από άνθρωπο του Στάλιν, Λέον Τρότσκι. Αυτοί οι τελευταίοι ήταν το κόκκινο πανί όχι μόνο του δικού μας ΚΚΕ αλλά όλων των ΚΚ και οπαδών απανταχού της οικουμένης, ακολουθώντας τυφλά τη «σοβιετική γραμμή» εκείνων των χρόνων.
Δίπλα, λοιπόν, στον Βεάκη, για να επανέλθω, που καθόταν ως κριτής (στο τέλος έβγαλε έξω την ουρά του και δεν ψήφισε τη διαγραφή κανενός, γιατί θα κατάλαβε το ρεζιλίκι του!) ήταν και ο ηθοποιός Χρήστος Τσαγανέας, ο πολιτικά «θανάσιμος εχθρός όλων»! Αυτόν διάλεξε το Κόμμα, λένε, αφού το Κόμμα, πάλι λένε, οργάνωσε αυτή την τελετή του θανάτου.
Άγνωστο παραμένει με ποιο τρόπο την είχε σκαπουλάρει έως εκείνη τη στιγμή από τα ακονισμένα νύχια των παιδιών (κυριολεκτώ) της οργάνωσης και δεν βρισκόταν το πτώμα του σ’ ένα χαντάκι. Αναρωτιέται κανείς πώς τον άντεχαν οι υπόλοιποι τέσσερις δίπλα τους και οι έξαλλοι αριστεροί ηθοποιοί της πλατείας και των θεωρείων. Ένας τέτοιος τροτσκιστής και με τέτοιο λαιμό έπρεπε να εξαφανιστεί αμέσως. Αλλά δεν… Επέζησε όλων και η γυναίκα του περισσότερο αφού έθαψε όλους και όλες που έπαιξαν μαζί της στο βίο της εκτός από τη Σμάρω Στεφανίδουπου τους την έφερε.
Το περίεργο με τον Τσαγανέα είναι ότι ενώ ως νέος ήταν άσχημος και άχαρος όταν γέρασε έγινε συμπαθής με τους αβανταδόρικους ρόλους που έπαιξε στον κινηματογράφο.
Φανατική τροτσκίστρια ήταν και η γυναίκα του, επίσης ηθοποιός, Νίτσα Τσαγανέα, η οποία σε πρώτο γάμο είχε παντρευτεί τον Γιώργο Βιτσώρη(προσωπικος φιλος του Τρότσκυ) , αδελφό του ζωγράφου Μίμη Βιτσώρη, και ηθοποιού και ποιητη Τίμου Βιτσώρη, και η οποία είχε παίξει μερικές φορές σε δεύτερους ρόλους, δίπλα στην Ελένη Παπαδάκη.
`
Πώς κατόρθωσαν όμως (και ποιος άραγε απ’ όλους) να πλησιάσουν και να πείσουν αυτό το βουνό, τον Αιμίλιο Βεάκη, τον οποίο όλοι οι ασήμαντοι θεωρούσαν «συνάδελφό» τους, αν είναι δυνατό, να «ηγηθεί» μιας τέτοιας κατάπτυστης κατάστασης. (Εδώ ο Μυράτ, στο θέμα του «δικαστηρίου» δικαίως εξανίσταται). Τι μπορεί να του έταξαν και πώς τον έφεραν τούμπα; Μήπως του υποσχέθηκαν τιμές και δόξες, που δεν αξιώθηκε κανείς ως τώρα, μήπως του υπενθύμισαν τις μετάνοιες που έκανε σε κάθε κάλπη στρατιωτικό και πρωθυπουργό; Μήπως τον εκβίασαν για κάτι που κανείς ως σήμερα δεν γνωρίζει ή τον απείλησαν στα ίσα ότι αν δεν λάβει μέρος στην «επιτροπή» κινδυνεύει και ο ίδιος και η οικογένειά του; Άγνωστο.
Πρέπει, διάβολε, να κατάλαβε, γιατί ήταν πλέον ηλικιωμένος, ότι όλοι αυτοί οι ασήμαντοι και άσημοι τον ήθελαν ως όνομα, για κράχτη με λίγα λόγια για να δείξουν και να αποδείξουν στο «λαό» ότι εκείνη την κρίσιμη στιγμή το κίνημα ήταν ενωμένο και γερό σαν μια γροθιά.
Μέσα σ’ εκείνη τη φονική σιωπή δυστυχώς δεν ακούστηκαν δύο μεγάλες γυναικείες φωνές, ισάξιες του Βεάκη: της Μαρίκας Κοτοπούλη και της Σαπφώς Αλκαίου. Ήταν οι τρεις ηθοποιοί μπροστά στους οποίους εκείνες τις φαρμακωμένες ώρες, όλοι και όλες στέκονταν προσοχή θέλοντας μη θέλοντας. Ήταν, όπως και να το κάνουμε, αυτό που συνηθίζεται να λέγεται για τέτοιες προσωπικότητες «ιερά τέρατα». Σαν κι αυτούς δεν ξανάβγαλε το ελληνικό θέατρο. Να σημειώσω ακόμη δύο: τον Ευάγγελο και Γιώργο Μαμία.
`
Και μερικά ακόμη για τους περίεργους και τους σχολαστικούς. Μετά τη διαγραφή της έστειλε επιστολή, με ημερομηνία 7 Νοεμβρίου 1944, στον υπουργό Θρησκευμάτων και Εθνικής Παιδείας, ως αρμόδιο περί τα καλλιτεχνικά.
Η κατηγορία ήταν: «Προδοτική στάση την περίοδο της Κατοχής». Χωρίς λεπτομέρειες.
Ανάμεσα σε άλλα γράφει στον υπουργό: «Μία απόφασις τοιούτου περιεχομένου μη κοινοποιηθείσα δε εις τους ενδιαφερομένους και ήτις απόφασις θα έδει να ληφθή μόνον κατόπιν τηρήσεως ωρισμένων νομίμων τύπων και γνωστοποιήσεως ημίν… με αναγκάζει να προσφύγω εις Υμάς και να διαμαρτυρηθώ εντονότατα…»
Και προς το Σωματείο: «Δια των εφημερίδων επληροφορήθην ότι διεγράφην από το ημέτερον Σωματείον. Παρακαλώ υμάς όπως εναρεστηθήτε να μου γνωρίσητε εγγράφως επί τη βάσει τίνων στοιχείων, μαρτυριών ή άλλων αποδείξεων ελήφθη η ανωτέρω απόφασις».
Ο υπουργός έστειλε αμέσως επιστολή στο Σωματείο και ζητούσε εξηγήσεις. Ούτε στον ένα ούτε στον άλλο απάντησε το Σωματείο. Στις 24 Νοεμβρίου η Παπαδάκη στέλνει δεύτερη επιστολή. Ανάμεσα σε άλλα γράφει:
 στο αρχείο της δεν βρέθηκαν ούτε στα γραφεία του ΣΕΗ] μία τοιαύτη άμυνα, θ’ απετέλει ύβριν εναντίον εμού της ιδίας, απρεπούς ήδη δια της αποφάσεως καθυβρισθείσης και δια τρόπου απάδοντος, ως φρονώ εις Σωματείον ευσεβούμενον εαυτό και τας αποφάσεις του.«…Νομίζω ότι πάσα άμυνα επί τόσον αναρμόστως συντεταγμένου εγγράφου, πλήρους αορίστων και αβασίμων εναντίον μου στοιχείων και συκοφαντικών δυσφημίσεων, οικοδομήματος ασυστόλων κατηγοριών βασιζομένων μόνον επί «εντυπώσεων», ως ρητώς αναφέρει το απόσπασμα των πρακτικών [άρα υπήρχαν πρακτικά
»Κατά πόσον η όλη στάσις μου κατά το διάστημα της κατοχής υπήρξεν «αντεθνική, αντισυναδελφική, εγωιστική και απρεπής» δύνανται καλλίτερον από εμέ να διαφωτίσουν την Συνέλευσιν πολλοί εκλεκτοί συνάδελφοι».
Και τελειώνει την επιστολή καταθέτοντας τα όπλα εξαντλημένη και κατά κράτος νικημένη: «Οπωσδήποτε η Συνέλευσις υμών ας αποφασίση ό,τι νομίζει». Και υπογράφει: «Μετά πάσης τιμής». Σε ποιον και σε ποιους;
`
Είναι αλήθεια ότι ο αριθμός των θυμάτων της ανθρωποθυσίας στην Ελλάδα είναι ασήμαντος μπροστά στους ανατριχιαστικούς αριθμούς που μας παραδόθηκαν, μετά τον πόλεμο, από την Ιταλία και τη Γαλλία. Ίσως, λένε ορισμένοι, ως ποσοστά εν σχέσει με τον πληθυσμό κάθε χώρας είναι μάλλον ο ίδιος.
Αν εξαιρέσουμε τους μαυραγορίτες όλα τα άλλα θύματα ήταν της πείνας. Της πείνας ήταν και οι δολοφόνοι. Πρέπει όμως κάπως να κλείσουμε τούτο το παράπονο με τη δραματική διαπίστωση του Δ. Μυράτ: «Όπως το αίμα του [Ίωνος] Δραγούμη κατέστρεψε τον [Ελευθέριο] Βενιζέλο, έτσι πιστεύω πως το αίμα της Παπαδάκη κατέστρεψε το ΕΑΜ». Όχι όμως μόνο της Παπαδάκη.
`
ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ
Θα ήταν άδικο να κλείσω τούτο το μνημόσυνο χωρίς μερικά ακόμη λόγια. Μόλις ησύχασαν, λοιπόν, κάπως τα πράγματα, μετά τον Φεβρουάριο 1945, ο Μυράτ αναγκάστηκε να εργαστεί ξανά για τον επιούσιο. Επειδή φοβήθηκε όμως ότι μπορούσε να βρεθούν μερικοί φανατισμένοι που είχαν μνήμη ανάμεσα στους θεατές και να τον ρωτήσουν δυνατά από την πλατεία, την ώρα της παράστασης, για την «περίπτωση», απευθύνθηκε σε φίλους του να πηγαίνουν στις παραστάσεις του για να επιβάλλουν σιωπή. Αψευδής μάρτυρας ο φίλος του φαρμακοποιός Σπύρος Λεκατσάς, οδός Πατησίων 336. Για να ’χει όμως το κεφάλι του ήσυχο και να καλοπιάσει λίγο αργότερα τους «απέναντι» έγραψε ότι «ο Δεκέμβρης μύριζε ξένη προβοκάτσια»!
Ακόμη κάτι απαραίτητο. Αντιγράφω από το αρχείο μου δύο παραγράφους από το αυθεντικό χειρόγραφο άλμπουμ που έφτιαξε ο ίδιος ο Αιμίλιος Βεάκης, όταν τέλειωσαν οι παραστάσεις του έργου «Ταπεινοί και καταφρονεμένοι», που παίχτηκε σε δική του διασκευή στο Εθνικό Θέατρο.
Έχει ημερομηνία 20 Μαΐου 1934 (δέκα χρόνια πριν από το «συμβάν») και αφιερώνεται στην Ελένη Παπαδάκη:
«Στη μεγάλη μου συνάδελφο κι ευγενική φίλη Ελένη Παπαδάκη με την ευγνωμοσύνη μου για την αριστοτεχνική ενσάρκωση του ρόλου της Νατάσας».
Και απόσπασμα από την εισαγωγή του, πάλι χειρόγραφο: «Μην ξεχάσεις» της λέει «ποτέ σου αυτό το θρίαμβο, γιατί η θύμησή του θα σου φέρνει στο νου, για αιώνιο μάθημα, πως εκείνο που αξίζει θριαμβεύει πάντα στο πείσμα των ανάξιων και των μοχθηρών».
`
Μάνος Ελευθερίου
`
Υ.Γ. 2 Και όλα αυτά, όλα, «εξαιτίας κάποιας φημολογούμενης σχέσης με τους γερμανούς ορισμένων από εκείνους που μετείχαν στην παράσταση» της Εκάβης. Έτσι γράφει η τραγωδός Ασπασία Παπαθανασίου.



-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Ωραία αγόρευε ο Τσίπρας στη Βουλή, και αφού καλά αγόρευσε, κατέβηκε απ’ το βήμα, πήγε παραδίπλα κι εκεί, εν κρυπτώ και τσίφτικα, σκάρωσε μια τροπολογία για«αυτεπάγγελτη δίωξη όσων παρεμποδίζουν την εκτέλεση πλειστηριασμών»! Άσσος ο τύπος, δεν παίζεται! (Ερώτηση: όσους συλλαμβάνουν θα τους κουρεύουνκιόλας;).
  Κάνει την γκάφα του με τον Αϊνστάιν ο Κούλης,
τον παραλαμβάνει ο Τσίπρας και τον κάνει με τα κρεμμυδάκια! Ποιος; ο Τσίπρας, ο άρχοντας της κοτσάνας! Ο μηχανικός (!) που έκανε στροφή 360 μοιρών (εννοώντας 180), ο άνθρωπος που «εγκατέλειψε τη Γαλλία για να πάει στο… Στρασβούργο», ο «άκουσον μεν, πάταξον δε»! Λοιδορούσε τον έρμο
  τον Κούλη ο Τσίπρας με το θράσος και την αγένεια ενός τύπου που νομίζει ότι άλλο είναι η Μυτιλήνη κι άλλο η Λέσβος, που είναι βέβαιος ότι «η θάλασσα δεν έχει σύνορα», που νομίζει ότι οι Τουρκοκύπριοι είναι μισοί - μισοί με τους Ελληνοκύπριους,
  λοιδορούσε ο Τσίπρας, ποιος ο Τσίπρας; που ομιλεί τα αγγλικά σαν κόπανος (διότι επιμένει να τα ομιλεί σε διεθνείς συναντήσεις), τον έρμο τον Κούλη για την γκάφα με τον Αϊνστάιν – σιγά την γκάφα! Άλλο είναι το πρόβλημα του Κούλη! Και να μην υπήρχε, θα έπρεπε ο ΣΥΡΙΖΑ να τον εφεύρει! Ο άνθρωπος, ο κ. Μητσοτάκης, θα πρέπει
να εισέρχεται στην Κουμουνδούρου από την είσοδο των προμηθευτών. Καλύτερη συνιστώσα απ’ τον Κούλη, ούτε στα πιο τρελά του όνειρα θα μπορούσε να έχει ονειρευτεί ο Τσίπρας.



------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΠΡΩΗΝ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ
Ολοκλήρωσε την «αποστολή» των ιμπεριαλιστών
ΧΑΓΗ.--
Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για τη Γιουγκοσλαβία (ICTY)σταματά τη λειτουργία του και επίσημα στις 31 του Δεκέμβρη, μετά από σχεδόν 25 χρόνια λειτουργίας. Η επίσημη τελετή ολοκλήρωσης των εργασιών του δικαστηρίου, που στήθηκε από τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις που διέλυσαν την ενιαία Γιουγκοσλαβία και χρησιμοποιήθηκε σαν όργανο εκφοβισμού, πραγματοποιήθηκε χτες στη Χάγη, παρουσία του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.
Συνολικά, δικάστηκαν 161 κατηγορούμενοι και οι περισσότεροι από τους μισούς ήταν Σέρβοι. Καταδικάστηκαν 90 άτομα. Σε έξι κατηγορούμενους επιβλήθηκε ισόβια κάθειρξη και εφτά κατηγορούμενοι καταδικάστηκαν για γενοκτονία. Αλλοι εφτά κατηγορούμενοι, μεταξύ των οποίων ο Σέρβος πρώην Πρόεδρος Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, απεβίωσαν ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η δίκη τους.
Στις φυλακές του δικαστηρίου της Χάγης έγιναν και τρεις αυτοκτονίες. Δύο κατηγορούμενοι, οι Σερβοκροάτες Μίλαν Μπάμπιτς και Σλάβκο Ντοκμάνοβιτς κρεμάστηκαν στο κελί τους, ενώ στην τελευταία δίκη ο Κροάτης Σλόμπονταν Πλάλιακ αυτοκτόνησε πίνοντας δηλητήριο την ώρα που του απαγγελλόταν η καταδικαστική απόφαση από τον πρόεδρο του δικαστηρίου.
Στα 25 χρόνια λειτουργίας του δικαστηρίου έγιναν 10.800 συνεδριάσεις, κατέθεσαν 4.650 μάρτυρες και καταχωρήθηκαν στα πρακτικά 2,5 εκατομμύρια σελίδες υλικό.
Ο πρώην εισαγγελέας του δικαστηρίου, Τζέφρι Νάις, που χειρίστηκε την υπόθεση Μιλόσεβιτς, εξέφρασε επιφυλάξεις για την επιτυχία της αποστολής του δικαστηρίου. Σε συνέντευξή του, στη βρετανική εφημερίδα «Guardian» παραδέχτηκε ότι η «παρέμβαση» πολλές φορές«ισχυρών κρατών» στο έργο της «Δικαιοσύνης» περιόρισε τις δυνατότητες του δικαστηρίου.



-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------



ΙΡΑΚΙΝΟ ΚΟΥΡΔΙΣΤΑΝ
Πιέσεις για εκλογές
Ενώ συνεχίζονται οι θυελλώδεις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις
ΒΑΓΔΑΤΗ - ΕΡΜΠΙΛ.--
Εντείνονται οι πιέσεις στην περιφερειακή κουρδική κυβέρνηση του πρωθυπουργού Νερτσιρβάν Μπαρζανί στο βόρειο Ιράκ για τη διεξαγωγή εκλογών, καθώς φουντώνει η λαϊκή δυσαρέσκεια από την επιδείνωση της οικονομικής κρίσης που αντιμετωπίζει η περιοχή μετά το δημοψήφισμα του περασμένου Σεπτέμβρη για ανεξαρτησία του Κουρδιστάν. Η κρίση αυτή που προκλήθηκε από τα ασφυκτικά οικονομικά και εμπορικά μέτρα που επέβαλε στους Κούρδους του Ιράκ η ιρακινή ομοσπονδιακή κυβέρνηση, σε συνεργασία με χώρες της περιοχής που έχουν κουρδικούς πληθυσμούς, όπως η Τουρκία και το Ιράν. Επιπλέον, η ανακατάληψη από τον ιρακινό στρατό πετρελαιοπηγών του Κιρκούκ, που είχαν πάρει υπό τον έλεγχό τους Κούρδοι μαχητές Πεσμεργκά την τελευταία τριετία, μείωσε κατά 50% τα κρατικά έσοδα του ιρακινού Κουρδιστάν, με συνέπεια να είναι απλήρωτοι επί μήνες πολλοί εργαζόμενοι, να παρατηρείται κύμα απολύσεων, έξαρση φτώχειας και ελλείψεις σε βασικά αγαθά.
Το βράδυ της Τετάρτης, δύο από τα κόμματα που στήριζαν την κυβέρνηση Μπαρζανί, το κεντρώο κόμμα «Γκοράν» και το ισλαμικό «Kομάλ», αποχώρησαν, πιέζοντας για γενική απεργία και γρήγορη διεξαγωγή εκλογών. Αφορμή έδωσαν οι θυελλώδεις διαδηλώσεις που πραγματοποιούνται από την περασμένη Τρίτη, οι συγκρούσεις των διαδηλωτών με αστυνομικούς και οι επιθέσεις ορισμένων διαδηλωτών στα γραφεία σχεδόν όλων των αστικών κομμάτων εξουσίας στις μεγαλύτερες πόλεις της περιοχής, που προκάλεσαν το θάνατο δύο ατόμων (αντί πέντε, όπως εσφαλμένα είχε αρχικά ανακοινωθεί), τον τραυματισμό πάνω από 300 άλλων και τις συλλήψεις δεκάδων.
Ο Κούρδος πρωθυπουργός Ν. Μπαρζανί, που έφτασε χτες στο Ερμπίλ από τη Γερμανία, σε διάγγελμά του είπε πως σέβεται την απόφαση των κομμάτων «Γκοράν» και «Κομάλ» να παραιτηθούν, αλλά αναρωτήθηκε «γιατί περίμεναν τέσσερα χρόνια». Υποστήριξε ότι οι διαδηλώσεις και οι κινητοποιήσεις είναι «υποκινούμενες», αλλά απέφυγε να κατονομάσει ποιες δυνάμεις «θέλουν να σπείρουν το χάος». Συνέχισε λέγοντας πως ζήτησε από την κουρδική Βουλή να ορίσει σύντομα ημερομηνία για τη διεξαγωγή εκλογών σε τρεις μήνες, και πρόσθεσε πως κατανοεί τα αιτήματα των διαδηλωτών, αλλά, όπως διεμήνυσε, θα χρησιμοποιήσει την έννομη τάξη για να «σταματήσει το χάος» και η «επιδείνωση της κατάστασης». Σε σχέση με τις επαφές που είχε με την ιρακινή ομοσπονδιακή κυβέρνηση, ο Μπαρζανί προανήγγειλε τη συγκρότηση «κοινής αρχής διοίκησης» των μεθοριακών περασμάτων και των αεροδρομίων, ώστε να σταματήσει πριν την έλευση του νέου χρόνου το αεροπορικό εμπάργκο που έχει επιβληθεί από τον Οκτώβρη στο ιρακινό Κουρδιστάν.



-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------



ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ - ΒΟΡΕΙΑ ΑΦΡΙΚΗ
Εξαπλάσια τα επίπεδα της πείνας στις εμπόλεμες περιοχές
ΚΑΪΡΟ.--
Η κατάσταση της επισιτιστικής ασφάλειας στη Βόρεια Αφρική και στη Μέση Ανατολή «επιδεινώνεται ταχύτατα» εξαιτίας των συγκρούσεων, επεσήμανε χτες εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) του ΟΗΕ, σε έκθεση που δημοσιοποίησε στο Κάιρο.
Τονίζεται ακόμη ότι είναι εξαπλάσια τα επίπεδα υποσιτισμού σε εμπόλεμες χώρες της περιοχής, όπως η Συρία, το Ιράκ, η Υεμένη, το Σουδάν και η Λιβύη, σε σχέση με τις υπόλοιπες. Ωστόσο, τη χειρότερη ανθρωπιστική καταστροφή διεθνώς αντιμετωπίζει ο λαός της Υεμένης,καθώς η χώρα αντιμετωπίζει από το Μάρτη του 2015 την ιμπεριαλιστική αποικιοκρατικη επίθεση της καθυστερημενης Σαουδικής Αραβίας και των εμιριδων συμμάχων της με λεφτα διαταγες και εξοπλισμο από τους αμερικανους.



------------------------------------------------------------------------------------------------------------------




ΠΡΕΤΟΡΙΑ.-- Στη Νότια Αφρική πραγματοποίησε χτες την πρώτη του επίσκεψη σε χώρα του εξωτερικού ο νέος Πρόεδρος της Ζιμπάμπουε, Εμερσον Μνανγκάγκουα, έπειτα από την αποχώρηση του 93χρονου προκατόχου του, Ρόμπερτ Μουγκάμπε, με παρέμβαση του στρατού. Ο νέος Πρόεδρος συναντήθηκε με τον Νοτιοαφρικανό ομόλογό του, Τζέικομπ Ζούμα.
ΓΚΟΥΑΝΤΑΝΑΜΟ.-- Αιφνιδιαστική επίσκεψη στην αμερικανική στρατιωτική βάση του Γκουαντάναμο στην Κούβα πραγματοποίησε χτες ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Τζέιμς Μάτις. Είναι ο πρώτος υπουργός Αμυνας που μεταβαίνει στην περιοχή μετά από 15 χρόνια.
ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-- Την αγορά τουλάχιστον έξι ρωσικών στρατιωτικών ελικοπτέρων τύπου «ΜΙ-17» διαπραγματεύεται η Σερβία, ανακοίνωσε χτες ο Σέρβος υπουργός Αμυνας, Αλεξάνταρ Βούλιν, αναφερόμενος στο «υψηλό επίπεδο στρατιωτικής συνεργασίας» που συμφωνήθηκε πριν λίγες μέρες στη Μόσχα, κατά τη συνάντηση που είχαν οι Πρόεδροι Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν και Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς.



-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------



ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Συνεχίζεται η αιματηρή σύγκρουση
Η σύγκρουση στην Ανατολική Ουκρανία καλά κρατεί, με υφέσεις και εξάρσεις στις παραβιάσεις της λεγόμενης συμφωνίας εκεχειρίας του Μινσκ του Φλεβάρη του 2015, που στην ουσία έχει μείνει στα χαρτιά. Οι αρχές των Λαϊκών Δημοκρατιών Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ  κατήγγειλαν μόνο για χτες 36 παραβιάσεις από την πλευρά του φασιστικου «ουκρανικού» στρατού και των διαφόρων ένοπλων ναζιστικών ταγμάτων που τον συνδράμουν. Επίσης δόθηκε στη δημοσιότητα ο συνολικός αριθμός των παραβιάσεων από τις 6 Αυγούστου και μετά, που φτάνει τις 3.962, με την χρήση διαφόρων ειδών οπλικών συστημάτων και πολλαπλών εκτοξευτήρων ρουκετών, που υποτίθεται ότι έπρεπε να είχαν απομακρυνθεί.
Μόνο για χτες, οι αρχές του Ντονέτσκ κατήγγειλαν το χτύπημα με οβίδες τη νύχτα της Τετάρτης 14 κατοικιών και ενός παιδικού σταθμού, στην πόλη Γιασινοβάταγια, με 2 άμαχους νεκρούς και 3 τραυματίες.Επίσης χτυπήθηκαν εγκαταστάσεις φυσικού αερίου, με αποτέλεσμα 170 σπίτια να μείνουν χωρίς παροχή για αρκετές ώρες. Πάντως η λεγόμενη Ομάδα Επαφής για τη σύγκρουση στην Ανατολική Ουκρανία αποφάσισε για τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς κατάπαυση του πυρός, που θα μπει σε εφαρμογή από τη 1 π.μ. της 23ης Δεκέμβρη.
Την ίδια ώρα, ο φασιστας μεγαλοκαπιταλιστής «πρόεδρος» της «Ουκρανίας» Πέτρο Ποροσένκο δηλώνει ότι θα ενισχυθούν οι λεγόμενες «αντιτρομοκρατικές» δυνάμεις του φασιστικου «ουκρανικού» στρατού στο Ντονμπάς (Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ) και η προετοιμασία για κάθε ενδεχόμενο σενάριο για τις εξελίξεις στην περιοχή.



-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Διαδήλωση λαθρομεταναστών σε Κέντρο Κράτησης
Περίπου 200 αιτούντες άσυλο από τη Σιέρα Λεόνε, που κρατούνται σε διαμετακομιστικό κέντρο λαθρομεταναστων στη βαυαρική πόλη Ντέγκεντορφ, διαδήλωσαν προχτές καταγγέλλοντας τις συνθήκες κράτησης.
Οπως αναφέρει το Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες της Βαυαρίας, διαμαρτύρονται για την απόρριψη των αιτήσεων ασύλου τους, την παραμονή τους στο κέντρο εδώ και 2 χρόνια (και μάλιστα σε δωμάτια των 8 ατόμων), ελλιπή εκπαίδευση για τα παιδιά τους, κακή ποιότητα διατροφής, άσχημες συνθήκες υγιεινής και ελλιπή ιατρική φροντίδα. Επίσης ζητούν άδειες εργασίας, όμως όσοι μένουν στα κέντρα κράτησης δεν επιτρέπεται να εργάζονται.
Η κυβέρνηση της Κάτω Βαυαρίας απέρριψε τις «καταγγελίες» των λαθρομεταναστων, δηλώνοντας πως «οι (λαθρο)- πρόσφυγες από τη Σιέρα Λεόνε που διαμαρτύρονται, απλά δεν επιθυμούν την εφαρμογή του νόμου περί ασύλου». Ο εκπρόσωπος των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) στο Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης είπε: «Οποιος παραπονιέται για τη φιλοξενία και τη βοήθειά μας, δεν πρέπει να διαδηλώνει, αλλά να γυρίσει αμέσως σπίτι του».
Θυμίζουμε πως τέτοια «διαμετακομιστικά κέντρα» θα δημιουργηθούν και σε άλλες περιοχές της χώρας μετά το σχηματισμό κυβέρνησης στη Γερμανία.
Στο μεταξύ σύμφωνα με στοιχεία της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Μετανάστευσης και Προσφύγων (Bamf), τα οποία δημοσιεύει η εφημερίδα «Die Welt», μειώνονται οι «εθελούσιες» επιστροφές των λαθρομεταναστών στην πατρίδα τους. Εως τα τέλη Νοέμβρη χορηγήθηκαν 27.903 εκούσιες έξοδοι που χρηματοδοτήθηκαν οικονομικά από το γερμανικό κράτος, ενώ αντίστοιχα πέρυσι ήταν στις 50.759. Ούτε αύξηση των απελάσεων υπήρξε. Φέτος έως το τέλος Νοέμβρη απελάθηκαν 22.190 άτομα και πέρυσι στο αντίστοιχο διάστημα 25.375.