Τρίτη 17 Φεβρουαρίου 2015

Τριτη 17 Φεβρουαριου 2015


Εντάξει. Εταίροι, ναι. Εταίρες, όχι.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Δεν εκβιάζουμε, δεν εκβιαζόμαστε, δεν φοβόμαστε! Το πρόγραμμα γέφυρα που επιδιώκει η ελληνική πλευρά δεν ζητά ούτε 1€ απ τους πολίτες της ΕΕ
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Οι προηγούμενοι υπέγραφαν έτοιμα κείμενα. Ορισμένοι ομολογούσαν ότι τα ψήφιζαν, χωρίς να τα διαβάσουν. Εμείς θέλουμε να τα συνδιαμορφώνουμε.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Βαρουφάκης: «Μας παρουσίασαν άλλο κείμενο πριν και άλλο κατά τη διάρκεια του Eurogroup»
Και το Eurogroup διακοπηκε γιατι ολοι εξεφρασαν τη διαφωνια τους γιατι η ελληνικη αντιπροσωπεια διαβασε το κειμενο πριν το υπογραψη
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Τσακαλώτος: Υπήρξε συμβιβαστική πρόταση από τον Ντράγκι, τη Λαγκάρντ και τον Μοσκοβισί
Όπως θα ακούσατε, τα πράγματα δεν πήγαν και τόσο καλά. Υπήρξε συμβιβαστική πρόταση, η οποία συμφωνήθηκε από τον Ντράγκι, τη Λαγκάρντ και τον Μοσκοβισί. Τορπιλήθηκε όμως από τον Ντάισελμπλουμ, πιθανότατα λόγω γερμανικής πίεσης. Στη σύνοδο του Eurogroup και στη συνέντευξη τύπου που ακολούθησε, η βοήθεια της Λαγκάρντ και του Μοσκοβισί ήταν μη-ανιχνεύσιμη από το γυμνό μάτι. Αυτοί λένε--> ολοκληρώστε το υπάρχον πρόγραμμα και εμείς θα δείξουμε κάποια ελαστικότητα στην εφαρμογή του. Ποτέ όμως δεν μας λένε τι θα περιλαμβάνει αυτή η ελαστικότητα. Αντιθέτως, μας λένε: υπογράψτε πρώτα και μετά συζητάμε το περιεχόμενο της "ελαστικότητας". Εμείς λέμε--> δώστε μας ένα πρόγραμμα- "γέφυρα" και έχουμε διευκρινήσει ποιές είναι οι δεσμεύσεις μας, όχι μόνο στην περίοδο της "γέφυρας", αλλά και για τα βασικά στοιχεία της νέας μακροπρόθεσμης συμφωνίας με τους εταίρους μας. Κάναμε ό,τι καλύτερο μπορούσαμε για να πετύχουμε έναν λογικό συμβιβασμό. Αντιμετωπίσαμε ωμή εξουσία και εκβιασμό.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Από τη συνέντευξη Βαρουφάκη: "Αυτό που αποδείχτηκε απόψε είναι πως η Ευρώπη διέρχεται από μια επίπονη διαδικασία προσαρμογής στο γεγονός πως στην Ελλάδα βρίσκεται πλέον μια κυβέρνηση που αμφισβητεί ένα πρόγραμμα που εφαρμόζεται εδώ και 5 χρόνια και έχει ξεκάθαρα αποτύχει ..."
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ρέντσι: "Αν εφαρμόσει το μνημόνιο είναι σαν να του λέτε ότι οι εκλογές είναι άχρηστες"
«Ο συλλογισμός από τον οποίο ξεκινά ο Τσίπρας είναι εύλογος. Κέρδισε τις εκλογές βάσει ενός προγράμματος διαφορετικού από το παρελθόν. Αν πρέπει, δηλαδή, να συνεχίσει να εφαρμόζει το παλιό πρόγραμμα, είναι σαν να του λένε ότι οι εκλογές είναι άχρηστες. Δεν είπε ότι θέλει να σκίσει τις συμφωνίες που υπεγράφησαν έως τώρα, ζητά χρόνο. Χρειάζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση να δείξει εξυπνάδα, ώστε να τύχουν σεβασμού οι κανόνες, αλλά με ευελιξία», δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι κατά την συνεδρίαση του ιταλικού Δημοκρατικού Κόμματος. Πρόσθεσε παράλληλα πως: «Ο ρόλος της Ιταλίας είναι εκείνος της γέφυρας σε ότι αφορά το θέμα της Ελλάδας. Η Ιταλία έχει ξεκινήσει ήδη την προσπάθεια με στόχο την αλλαγή της ευρωπαϊκής πολιτικής. Για την Ελλάδα χρειάζεται μια λύση η οποία να επιτρέψει στην Ευρώπη να κάνει χρήση της ευελιξίας, πετυχαίνοντας, παράλληλα και τον σεβασμό των κανόνων».
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Το κείμενο Μοσκοβισί που ο Γιάνης Βαρουφάκης ήταν έτοιμος να υπογράψει
Το περίφημο «draft Μοσκοβισί» έδωσε στη δημοσιότητα δημοσιογράφος του Channel 4. Το κείμενο μιλά για «παράταση της δανειακής σύμβασης» και «εγγενή ευελιξία του τρέχοντος προγράμματος». «Το Eurogroup δηλώνει την εκτίμησή του για την αξιόλογη προσπάθεια που έχει καταβάλει η Ελλάδα και ο ελληνικός λαός τα προηγούμενα χρόνια. Την προηγούμενη εβδομάδα το Eurogroup και οι θεσμοί μπήκαν σε έναν έντονο διάλογο με τις νέες ελληνικές αρχές. Οι ελληνικές αρχές έχουν εκφράσει την ισχυρή δέσμευσή τους σε μια ευρύτερη και βαθύτερη διαδικασία μεταρρυθμίσεων με στόχο τη διαρκή βελτίωση των προοπτικών ανάπτυξης και απασχόλησης, την ενίσχυση της κοινωνικής δικαιοσύνης και τη διασφάλιση της σταθερότητας και της ανθεκτικότητας του χρηματοπιστωτικού τομέα.
Ειδικότερα, οι ελληνικές αρχές δεσμεύονται να εφαρμόσουν μεταρρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής , καθώς και τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας της δημόσιας διοίκησης. Την ίδια στιγμή οι ελληνικές αρχές επανέλαβαν την κατηγορηματική δέσμευσή τους να τηρήσουν τις οικονομικές τους υποχρεώσεις προς όλους τους πιστωτές τους. Οι ελληνικές αρχές θα κάνουν την πιο αποτελεσματική χρήση του τη συνέχιση της παροχής τεχνικής βοήθειας .
Συζητήσαμε τις προτεραιότητες πολιτικής της νέας κυβέρνησης, βάσει των όσων έχουν ήδη γίνει από τις ελληνικές αρχές και θεσμούς . Βλέπουμε θετικά το γεγονός ότι σε μια σειρά από τομείς, οι προτεραιότητες της ελληνικής κυβέρνησης μπορούν να συμβάλουν στην ενίσχυση και την καλύτερη εφαρμογή του προγράμματος οικονομικής βοήθειας ενώ μπορούν να χρησιμεύσουν και ως βάση για μια νέα συμφωνία. Οι ελληνικές αρχές προτίθενται να κάνουν την καλύτερη δυνατή χρήση της υπάρχουσας εγγενούς ευελιξίας του τρέχοντος προγράμματος, μέχρι την έναρξη της διαβούλευσης για τη νέα συμφωνία. Η Ελλάδα θα συνεργαστεί στενά με τους Ευρωπαίους και διεθνείς εταίρους της για να εξασφαλίσει τις ήδη συμφωνημένες παραμέτρους για τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις Οι ελληνικές αρχές συμφωνούν στην εξασφάλιση των συμφωνημένων πρωτογενών δημοσιονομικών πλεονασμάτων και τη χρηματοδότηση, προκειμένου να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα του χρέους. Τα όποια νέα μέτρα θα χρηματοδοτηθούν και δεν θα θέτουν σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα του χρέους ή της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας. (1) Τα ανωτέρω αποτελούν τη βάση για παράταση της δανειακής σύμβασης, παίρνοντας τη μορφή ενδιάμεσου βήματος προς μια νέα συμφωνία, η οποία θα πρέπει να συζητηθεί και να αποφαιστεί κατά της διάρκεια των επόμενων έξι μηνών. Συμφωνήσαμε, επίσης, ότι το ΔΝΤ θα συνεχίσει να διαδραματίζει το ρόλο του σε αυτή τη συμφωνία . Το Eurogroup διάκειται ευνοϊκά προς ένα τέτοιο αίτημα από τις ελληνικές αρχές.
Επιπλέον, ενημερωθήκαμε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ, ότι θα ήταν φρόνιμο να παραταθεί η περίοδος διάθεσης των ομολόγων του EFSF στο ρυθμιστικό ΤΧΣ για έξι μήνες , παράλληλα με την επέκταση του προγράμματος του EFSF. Το Eurogroup βλέπει θετικά μια τέτοια επέκταση . Κατόπιν αιτήματος της Ελλάδας, το EFSF μπορεί να κάνει τις απαραίτητες ρυθμίσεις . Το Eurogroup τονίζει ότι οι πόροι αυτοί μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την ανακεφαλαιοποίηση και εξυγίανση του τραπεζικού κόστους και θα απελευθερωθεί μόνο μετά από αξιολόγηση από τα θεσμικά όργανα και την απόφαση του Eurogroup. Παραμένουμε προσηλωμένοι στην παροχή επαρκούς στήριξης προς την Ελλάδα έως ότου επανακτήσει πλήρη πρόσβαση στην αγορά όσο τιμά τις δεσμεύσεις της στο πλαίσιο του πρόσφατα συμφωνηθέντος πλαισίου .
Πιθανά σημεία να δοθούν : 1 ) Να αποφευχθούν μέτρα με καθαρές δημοσιονομικές επιπτώσεις …» Kομισιόν: «O πρόεδρος του Eurogroup είναι αυτός που καταθέτει έγγραφα προς τις χώρες - μέλη» Πριν τη διαρροή του κειμένου η Κομισιόν ούτε διέψευδε ούτε επιβεβαίωνε την ύπαρξη του προσχεδίου, με το οποίο είχε συμφωνήσει η ελληνική πλευρά και το οποίο στη συνέχεια αποσύρθηκε, όπως δήλωσε στη συνέντευξη Τύπου ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης. Νωρίτερα, σχετική ερώτηση για το αν ο Πιερ Μοσκοβισί έδωσε στην Ελλάδα ένα κείμενο προτεινόμενης συμφωνίας, αξιωματούχος της Κομισιόν απάντησε: «Ο επίτροπος Μοσκοβισί είχε μια εποικοδομητική ανταλλαγή απόψεων με τον υπουργό Βαρουφάκη για τα διάφορα στοιχεία μιας πιθανής ανακοίνωσης πριν το Eurogroup. O πρόεδρος του Eurogroup είναι αυτός που καταθέτει έγγραφα προς τις χώρες - μέλη του Eurogroup».
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Γιατί ο Λένιν δεν ήθελε για διάδοχό του τον Στάλιν
Ο θάνατος του Λένιν και η πολιτική του Διαθήκη. Τι ανέφερε στο γράμμα του προς τα στελέχη του κόμματος
Ο Λένιν δεν ήταν ασφαλής στη Μόσχα. Μια φορά τον πυροβόλησαν, ενώ κινούνταν με αυτοκίνητο και μία άλλη τον απείλησαν με όπλο. Τον Αύγουστο του 1918, πυροβολήθηκε και τραυματίστηκε σοβαρά από την σοσιαλοεπαναστάτρια εσερα Φάνια Καπλάν. Η Καπλάν, μαζί με πολλούς άλλους, πιάστηκαν και μερικοί εκτελέστηκαν. Όταν ανάρρωσε, γύρισε στο γραφείο του στο Κρεμλίνο. Εργαζόταν περισσότερο από ποτέ και περίμενε το ίδιο και από τους συνεργάτες του. Απαιτούσε συνέπεια και επέβαλε πρόστιμο στους καθυστερημένους. Μπροστά του, οι καπνιστές έτρεμαν από τα νεύρα τους, επειδή τους απαγόρευε να καπνίσουν. Τα προνόμια δεν ενδιέφεραν τον πρώτο επίσημο ηγέτη της Επανάστασης. Ο μισθός του ήταν ελάχιστα μεγαλύτερος από εκείνον ενός απλού εργάτη. Το φαγητό, που του σέρβιραν στο γραφείο, ήταν ίδιο με του προσωπικού του. Όταν πήγαινε στο κουρείο, περίμενε στη σειρά, όπως όλος ο κόσμος και το χειμώνα το σπίτι του δεν είχε καλύτερη θέρμανση από των υπολοίπων. Ο Λένιν προχώρησε σε αποστράτευση του στρατεύματος και ανήγγειλε ότι προγραμμάτιζε να συνάψει ανακωχή με τη Γερμανία. Τον Δεκέμβριο του 1917 ο Λέων Τρότσκι οδήγησε τη ρωσική αντιπροσωπεία στο Μπρεστ-Λιτόφσκ όπου θα διαπραγματευόταν με τους αντιπροσώπους της Γερμανία και της Αυστρίας.
Ο Τρότσκι ανέλαβε το δύσκολο στόχο να βγάλει τη Ρωσία από τον Πρώτο παγκόσμιο πόλεμο χωρίς να παραχωρήσει εδάφη στις Κεντρικές δυνάμεις. Με την υιοθέτηση μιας τακτικής καθυστερήσεων ο Τρότσκι ήλπιζε ότι η επανάσταση θα επεκτεινόταν από τη Ρωσία στη Γερμανία και την Αυστροουγγαρία προτού υπογράψει τη συνθήκη. Μετά από εννέα εβδομάδες διαπραγματεύσεων χωρίς να καταλήξουν σε συμφωνία, ο γερμανικός στρατός διατάχτηκε να επαναλάβει την προέλασή του στο ρωσικό έδαφος. Στις 3 Μαρτίου 1918, με τα γερμανικά στρατεύματα να κινούνται προς την Πετρούπολη, ο Λένιν διέταξε τον Τρότσκι να δεχτεί τους όρους των Κεντρικών δυνάμεων. Η Συνθήκη του Μπρεστ-Λιτόφσκ ανάγκασε τους Ρώσους να παραδώσουν την Ουκρανία, τη Φινλανδία, τις Βαλτικές χώρες, τον Καύκασο και την Πολωνία. Ο λευκός τσαρικος στρατός των αντεπαναστατων είχε πρόσκαιρη επιτυχία στην Ουκρανία όπου οι Μπολσεβίκοι δεν ήταν λαοφιλείς. Ο Λέων Τρότσκι, ανέλαβε την ηγεσία του Κόκκινου Στρατού και βαθμιαία απέκτησε τον έλεγχο της Ουκρανίας. Μέχρι τον Φεβρουάριο, του 1918, οι Λευκοί δεν κατείχαν καμία σημαντική περιοχή στη Ρωσία αλλά ο εμφύλιος διήρκεσε έως τα τέλη του 1920. Το 1920, ήταν 50 ετών. Οι αυπνίες, οι πονοκέφαλοι και τα στομαχικά προβλήματα, γίνονταν όλο και πιο έντονα. Ο Λένιν είχε να αντιμετωπίσει ακόμη και ελαφρές καρδιακές προσβολές. Πολλοί λένε, το τελειωτικό «χτύπημα» το έδωσε ο χαμός του Σβερντλοφ, τον οποιο ο Λενιν αναγνωριζε σαν ανωτερο του. Αλλωστε ηταν αυτος που εκανε την Οκτωβριανη επανασταση το 1917, και απελευθερωσε τον Λενιν από την φυλακη. Σαν να άλλαξε, σε σχέση με πριν.
Ο Γιάκοβ Μιχάηλοβιτς Σβερντλόφ ( 3 Ιουνίου 1885 - 16 Μαρτίου 1919) ήταν ένα από τα πέντε μέλη του Στρατιωτικού Επαναστατικού Κέντρου (μαζί με τους Στάλιν, Τζερτζίνσκι, Μπουμπνόφ και Ουρίτσκι) που καθοδήγησαν την ένοπλη κατάληψη της εξουσίας τον Οκτώβρη 1917. Στη συνέχεια υπήρξε κορυφαίος οργανωτής του Κόμματος των Μπολσεβίκων και του Σοβιετικού Κράτους, όπου η επανάσταση τον όρισε Πρόεδρο της Πανενωσιακής Κεντρικής Εκτελεστικής Επιτροπής των Σοβιέτ, θέση από την οποία συντόνιζε, με ατσαλένια θέληση και ικανότητα τις απίστευτα περίπλοκες (πολιτικές, οικονομικές) υποθέσεις, σε συνθήκες εμφυλίου πολέμου και ιμπεριαλιστικής επέμβασης. Η επαναστατική προσωπικότητα του Γ. Μ. Σβερντλόφ, αποτυπώνεται στα παρακάτω λόγια του Β. Ι. Λένιν, που αποτελούν αποσπάσματα από το «Λόγος στη Μνήμη του Σβερντλόφ». «Στο πρόσωπο του σ. Σβερντλόφ έτυχε να εκδηλωθούν στην πορεία της επανάστασής μας, στις νίκες της, με τη μεγαλύτερη πληρότητα και ολοκλήρωση, μεγαλύτερη από κάθε άλλον, τα κυριότερα και ουσιαστικότερα γνωρίσματα της προλεταριακής επανάστασης, και σ' αυτό ακριβώς πολύ περισσότερο, παρά στην απεριόριστη αφοσίωση του στην προλεταριακή υπόθεση βρίσκεται η σημασία του σαν ηγέτη της προλεταριακής επανάστασης.»
Στις 26 Οκτωβρίου 1917, το πανρωσικό συνέδριο των Σοβιέτ παρέδωσε την εξουσία στο Συμβούλιο των Επιτρόπων του Λαού. Ο Λένιν εξελέγη πρόεδρος του Συμβουλίου ενώ σ΄αυτό περιλαμβάνονταν οι Λέων Τρότσκι (Εξωτερικές υποθέσεις), Αλεξέι Ρίκωφ (Εσωτερικές υποθέσεις), Ανατόλι Λουνατσάρσκι (Εκπαίδευση), Αλεξάνδρα Κολλοντάι (Κοινωνική πρόνοια), Φέλιξ Ντζερζίνσκι (Εσωτερικές υποθέσεις), Ιωσήφ Στάλιν (Μειονότητες), Πέτρος Στούτσκα (Δικαιοσύνη) και Βλαντιμίρ Αντόνοφ-Οφσέενκο (Στρατιωτικές Υποθέσεις). Στο δέκατο συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος, (συνηλθε στη Μοσχα 8-16 Μαρτιου 1921) ο Λένιν υιοθέτησε τη Νέα Οικονομική Πολιτική, που έδινε το δικαίωμα στους αγρότες, να κρατούν για τον εαυτό τους ή να πωλούν τα σιτηρά που παρήγαγαν. Στο κράτος θα έδιναν μόνο ένα μέρος και όχι όλη την παραγωγή. Επανέφερε τις ιδιωτικές μικροεπιχειρήσεις και νομιμοποίησε το εμπόριο και την αποκομιδή κέρδους. Έγιναν μάλιστα και σχέδια για επανέναρξη των εμπορικών συναλλαγών, με τις καπιταλιστικές χώρες. Όπως έλεγε, ήταν μια «μικρή προσωρινή υποχώρηση». Η προσπάθεια για να πείσει το κόμμα, να στηρίξει τη Νέα Οικονομική Πολιτική, ήταν σκληρή. Στον οικονομικό τομέα ο Λένιν αναγκάστηκε να εφαρμόσει αρχικά τη Νέα Οικονομική Πολιτική (ΝΕΠ), που προέβλεπε τη μη συμμετοχή του κράτους στην οικονομία και τη δημιουργία μια τάξης ευπόρων προερχομένων από τις τάξεις του Προλεταριάτου. Κύριος ιδεολόγος του οικονομικού αυτού σχεδίου ήταν ο Νικολάϊ Μπουχάριν.
Είχε εξαντληθεί τόσο πολύ, ώστε τα ανώτατα στελέχη του κόμματος (πολίτμπιρο), επέμεναν να πάρει ένα μήνα άδεια και να αναρρώσει στο χωριό Γκόρκι, τριάντα χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Μόσχας. Ο ένας μήνας, έγινε τρεις, και οι τρεις έξι. Ο Λένιν πήγαινε κάποιες φορές στη Μόσχα, για να προεδρεύει σε συνεδριάσεις. Ήταν φανερό όμως, ότι δεν μπορούσε. Οι γιατροί που τον εξέτασαν, δεν συμφωνούσαν στο τι είχε. Στις 22 Μαΐου του 1922, υπέστη σοβαρό εγκεφαλικό. Η ομιλία του επηρεάστηκε σημαντικά και παρέλυσε όλη η δεξιά πλευρά του σώματός του. Η σύζυγός του, Ναντζέντα Κρουτσπάγια, μαζί με τη μικρή αδερφή της, Μαρία, φρόντιζαν συνεχώς τον Λένιν. Σταδιακά, άρχισε να αναρρώνει. Διάβαζε βιβλία και έπαιζε με τον σκύλο του. Στο πρόγραμμα περιλαμβάνονταν πολύωρες συζητήσεις με τον τακτικό επισκέπτη του, Ιωσήφ Στάλιν, που πλέον είχε αναλάβει καθήκοντα Γενικού Γραμματέα στο Κόμμα. Μέχρι τον Οκτώβριο, κρατιόταν και πάλι καλά στα πόδια του και γύρισε στο Κρεμλίνο, για να αναλάβει πάλι ορισμένα από τα καθήκοντά του. Ένα από τα βασικά θέματα που τον απασχολούσαν, ήταν και αυτό της διαδοχής του. Ο Στάλιν έγινε γενικός γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος Σοβιετικής Ένωσης (Κ.Κ.Σ.Ε) το 1922. Το Γενάρη του 1923 ο Βλαντιμίρ Λένιν έγραψε ένα γράμμα, γνωστό ως «Διαθήκη του Λένιν»
Στο γράμμα προς το Συνέδριο του Κόμματος, που έμεινε γνωστό ως «Η Διαθήκη του Λένιν», έδειξε ξεκάθαρα ότι δεν ήθελε να αναλάβει τα ηνία της εξουσίας ο Στάλιν. «Ο Στάλιν είναι υπερβολικά αγενής κι αυτό το ελάττωμα, που είναι απολύτως αποδεκτό στις σχέσεις μας ως κομμουνιστές, είναι απαράδεκτο από ένα Γενικό Γραμματέα. Για αυτό προτείνω στους συντρόφους, να βρουν έναν τρόπο να απομακρύνουν τον Στάλιν από αυτή τη θέση και να τη δώσουν σε κάποιον άλλο, που θα είναι ανώτερός του στα πάντα. Δηλαδή, πιο υπομονετικός, πιο αφοσιωμένος, πιο ευγενικός, και με μεγαλύτερο σεβασμό προς του συντρόφους του». Τον Μάρτιο του 1923, ο Λένιν υπέστη νέο εγκεφαλικό. Παρέλυσε τελείως και έχασε την ομιλία του. Δεν υπήρξε νέα ανάρρωση, αλλά μόνο μια θλιβερή ζωή, μέχρι τον θάνατό του. Στη διάσκεψη του Κόμματος, το 1922, πρότεινε τη δημιουργία μιας θέσης γενικού γραμματέα . Η επιλογή του Λένιν για τη θέση ήταν ο Ιωσήφ Στάλιν, ο οποίος στο παρελθόν είχε υποστηρίξει τις πολιτικές του. Οι κύριοι αντίπαλοι του Στάλιν για τη μελλοντική ηγεσία του κόμματος απέτυχαν να δουν τη σημασία αυτής της θέσης και υποστήριξαν το διορισμό του. Την περίοδο αυτή ο Λένιν είναι βαριά άρρωστος και η πρότασή του αυτή γνωστοποιήθηκε στο κόμμα των μπολσεβίκων στο 13ο Συνέδριο, οι οποίοι όμως ψήφισαν υπέρ της παραμονής του Στάλιν ως γραμματέα του κόμματος Πέθανε στις 21 Ιανουαρίου του 1924. Ήταν μόλις 53 ετών. Η κηδεία του έγινε έξι ημέρες αργότερα. Σε όλες τις Δημοκρατίες, τα τρένα ακινητοποιήθηκαν, τα πλοία αγκυροβόλησαν και οι σειρήνες των εργοστασίων έπαψαν να σφυρίζουν. Στην Κόκκινη Πλατεία, το πλήθος έψαλε την Κομμουνιστική Διεθνή και η σορός του τοποθετήθηκε σε ένα υπόγειο. Λέγεται ότι με πρόταση του Στάλιν, τα ανώτατα στελέχη του κόμματος, αποφάσισαν να ταριχευτεί το σώμα και να τοποθετηθεί σε ένα μαυσωλείο. Η γυναίκα του, Κρουτσπάγια, διαμαρτυρήθηκε. Η επιθυμία της, όπως και η Διαθήκη του άντρα της, αγνοήθηκαν.
Το 1936 η νέα ηγετική ομάδα υπό τον Στάλιν ξεκίνησε μαζικές εκκαθαρίσεις, κυρίως εσωκομματικών της αντιπάλων: παλιοί σύντροφοι του Λένιν, ιστορικά στελέχη από την εποχή της παρανομίας, στρατηγοί του Κόκκινου Στρατού και μέλη ξένων κομμουνιστικών κομμάτων, πολλές χιλιάδες μέλη του κόμματος χαρακτηρίστηκαν «εχθροί του λαού» και εκδιώχθηκαν, εξορίστηκαν στα Γκούλαγκ ή εκτελέσθηκαν. Αποκορύφωμα των εκκαθαρίσεων ήταν οι Δίκες της Μόσχας (1936-1938), με τις οποίες οδηγήθηκαν στο εκτελεστικό απόσπασμα ως ελιτιστές και τροτσκιστές παλιοί επαναστάτες όπως οι Ζινόβιεφ, Κάμενεφ, Μπουχάριν, Ρίκοφ και ο ούγγρος Μπέλα Κουν. Το 1937 εκτελέσθηκε και ο θρυλικός στρατηγός Τουχατσέφσκι. Από τα έξι (πλην Στάλιν) μέλη του Π.Γ. των Μπολσεβίκων που έκανε την επανάσταση το 1917, οι τέσσερις εκτελέσθηκαν, ο πέμπτος ήταν σε εξορία (Τρότσκι) και ο έκτος (Λένιν) είχε πεθάνει νωρίτερα. Επίσης από τους 1.966 συνέδρους του 17ου συνεδρίου του ΚΚΣΕ (1934, το τελευταίο πριν τις εκκαθαρίσεις), οι 1.108 συνελήφθησαν - οι περισσότεροι εκτελέσθηκαν ή πέθαναν σε γκούλαγκ.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Κρούγκμαν: Η έλλειψη σοφίας στην ευρωζώνη είναι τρομακτική
Ο οικονομολόγος που επί σειρά ημερών έχει υπερασπιστεί τις ελληνικές θέσεις αναφέρεται στην άδοξη κατάληξη του eurogroup και την εύλογη απόρριψη της πρόταση των Ευρωπαίων εταίρων από την Ελλάδα
Φεβρουάριος 17 2015 07:27
Για «έλλειψη σοφίας» στην ευρωζώνη κάνει λόγο ο Αμερικανός νομπελίστας οικονομολόγος, Πολ Κρούγκμαν, σε σύντομο άρθρο του στην ιστοσελίδα της Νιου Γιορκ Τάιμς, μετά τη λήξη της συνεδρίασης του Eurogroup. Το άρθρο έχει τον τίτλο: «Η Αθήνα πρέπει να καταστραφεί», στηριζόμενο στη γνωστή ρήση του Ρωμαίου Κάτωνα ότι «Η Καρχηδόνα πρέπει να καταστραφεί».
Στην αρχή, ο γνωστός οικονομολόγος αναφέρει: «Εντάξει, αυτό είναι καταπληκτικό, αλλά όχι με την καλή έννοια, η συνεδρίαση για την Ελλάδα με τους υπουργούς Οικονομικών του Eurogroup διακόπηκε αφότου διέρρευσε το σχέδιο δήλωσης, το οποίο απέρριψε η ελληνική κυβέρνηση ως "παράλογο"». Ο κ. Κρούγκμαν προσθέτει: «Το κυριότερο σημείο αναφέρει ότι οι ελληνικές Αρχές δεσμεύονται να εξασφαλίσουν κατάλληλα πρωτογενή δημοσιονομικά πλεονάσματα και χρηματοδότηση, προκειμένου να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του χρέους, σύμφωνα με τους στόχους που συμφωνήθηκαν στο Eurogroup, το Νοέμβριο του 2012. Επιπλέον, τυχόν νέα μέτρα θα πρέπει να χρηματοδοτηθούν και να μην θέτουν σε κίνδυνο τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα».
Στη συνέχεια, υπογραμμίζει ότι «η "μετάφραση" των παραπάνω, είναι ότι δεν υπάρχει καμία υποχώρηση από τον στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος στο 4,5% του ΑΕΠ. Δεν υπήρχε απολύτως καμία περίπτωση ο Τσίπρας και η ομάδα του να υπογράψει αυτό το κείμενο, το οποίο σε κάνει να αναρωτιέσαι τι νομίζουν ότι κάνουν οι υπουργοί του Eurogroup». Ο νομπελίστας οικονομολόγος προσθέτει: «Υποθέτω ότι είναι πιθανά απλά ανόητοι, ότι δεν καταλαβαίνουν πως η Ελλάδα του 2015 δεν είναι η Ιρλανδία του 2010, και ότι αυτό το είδος του εκφοβισμού δεν θα λειτουργήσει».
Στη συνέχεια, αναφέρει ότι «εναλλακτικά, και υποθέτω πιο πιθανό, έχουν αποφασίσει να πιέσουν την Ελλάδα στα άκρα. Αντί να υποχωρήσουν, προτιμούν να δουν την Ελλάδα να οδηγείται σε αθέτηση του προγράμματος και κατά πάσα πιθανότητα να βγει από το ευρώ, με την υποτιθέμενη οικονομική καταστροφή να λειτουργεί ως μάθημα σε οποιοδήποτε άλλον σκέφτεται να ζητήσει ανακούφιση. Δηλαδή, ετοιμάζονται να επιβάλλουν το οικονομικό ισοδύναμο της "Ειρήνης της Καρχηδόνας" που επιδίωξε να επιβάλει η Γαλλία στη Γερμανία μετά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο». Καταλήγοντας, ο κ. Κρούγκμαν τονίζει ότι «είτε έτσι είτε αλλιώς, η έλλειψη σοφίας είναι εκπληκτική και τρομακτική».
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------
ΚΡΟΥΓΚΜΑΝ: ΔΙΝΟΝΤΑΣ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ΕΝΙΣΧΥΟΥΝ ΤΑ ΔΙΚΑ ΤΟΥΣ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΣΤΗΝ ΕΕ
«Οι Ευρωπαίοι δανειστές της Ελλάδας πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι δίνοντας στην Ελλάδα μια ευκαιρία να ορθοποδήσει, ενεργούν υπέρ των δικών τους συμφερόντων» υποστηρίζει σε νέο άρθρο του στην εφημερίδα "Νιου Γιορκ Τάιμς", ο Αμερικανός νομπελίστας οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν, επισημαίνοντας τις ομοιότητες μεταξύ της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης και της Ελλάδας. Μεταξύ άλλων, τονίζει ότι «στην παρούσα χρονική συγκυρία είναι κρίσιμης σημασίας για τους ηγέτες της Ευρώπης να φέρουν στη μνήμη τους τη σωστή ιστορία. Εάν δεν το πράξουν» όπως επισημαίνει «το ευρωπαϊκό σχέδιο για την ειρήνη και τη δημοκρατία μέσω της ευημερίας δεν θα επιβιώσει». Στη συνέχεια, σημειώνει ότι «όσον αφορά την καταβολή των αποζημιώσεων από τη νεοϊδρυθείσα Γερμανική Δημοκρατία μετά τον 1ο Παγκόσμιο Πόλεμο, αυτή αντιμετωπίζονταν τότε όχι ως ένας εν δυνάμει εταίρος, αλλά ως ένας ηττημένος εχθρός από τον οποίο υπήρχε η απαίτηση να αποκαταστήσει τις πολεμικές ζημιές που υπέστησαν οι σύμμαχοι. Μάλιστα η Γαλλία, στην προσπάθειά της να εισπράξει τις αποζημιώσεις, εισέβαλε και επέβαλε γαλλική κατοχή στην καρδιά της γερμανικής βιομηχανίας, την περιοχή του Ρουρ». Ο κ. Κρούγκμαν αναφέρει ότι «η απαίτηση των δανειστών για την πλήρη αποπληρωμή των χρεών τους από κατεστραμμένες από την ύφεση οικονομίες (το ελληνικό ΑΕΠ μειώθηκε κατά 26% από το 2007 ως το 2013, ενώ αντίστοιχα το γερμανικό είχε μειωθεί κατά 29% από το 1913 ως το 1919), καταστρέφουν την οικονομία των χωρών αυτών. Το γεγονός είναι ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να αποπληρώσει πλήρως τα χρέη της». Επίσης, υπογραμμίζει ότι «η επίτευξη μεγαλύτερων πρωτογενών πλεονασμάτων από την Ελλάδα θα την οδηγούσε σε βαθειά ύφεση. Για να επιτύχει επιπλέον αύξηση του πλεονάσματος αυτού κατά 3%, θα κοστίσει στην οικονομία της χώρας όχι 3%, αλλά 8% του ΑΕΠ». Ο Αμερικανός οικονομολόγος θέτει το ερώτημα: «Τι θα συνέβαινε αν η Ελλάδα, απλά, αρνούνταν να πληρώσει; Η ΕΚΤ θα μπορούσε -όπως έκανε και αυτό πλέον έχει γίνει γνωστό στην περίπτωση της Ιρλανδίας το 2010- να απειλήσει την Ελλάδα με χρεοκοπία του τραπεζικού της συστήματος, για να απαιτήσει την πλήρη αποπληρωμή των χρεών της. Η ίδια απειλή επικρέμεται, εμμέσως, πάνω από την Ελλάδα» κάτι που ο αρθρογράφος απεύχεται, κυρίως, όπως σημειώνει, «διότι η ΕΚΤ βρίσκεται σήμερα κάτω από μια πιο ανοιχτόμυαλη διοίκηση». Τέλος, διαπιστώνει ότι «σε κάθε περίπτωση, οι Ευρωπαίοι δανειστές της Ελλάδας πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι δίνοντας στην Ελλάδα μια ευκαιρία να ορθοποδήσει ενεργούν υπέρ των δικών τους συμφερόντων. Μπορεί να μην τους αρέσει η νέα αριστερή ελληνική κυβέρνηση, αλλά αυτή έχει δεόντως εκλεγεί δημοκρατικά και η ηγεσία της είναι ειλικρινά δεσμευμένη στα δημοκρατικά ιδεώδη. Η Ευρώπη θα μπορούσε να πράξει πολύ χειρότερα και αν οι πιστωτές είναι εκδικητικοί, θα το κάνει». Χθες το βράδυ, μετά τη λήξη της συνεδρίασης του Eurogroup, σε άλλο άρθρο που είχε δημοσιεύσει στην ιστοσελίδα της Νιου Γιορκ Τάιμς, με τον τίτλο «Η Αθήνα πρέπει να καταστραφεί», στηριζόμενο στη γνωστή ρήση του Ρωμαίου Κάτωνα «Η Καρχηδόνα πρέπει να καταστραφεί», ο Πολ Κρούγκμαν έκανε λόγο για «έλλειψη σοφίας» στην ευρωζώνη.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
ΣΥΡΙΑ: O ΣΥΡΙΑΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ ΚΕΡΔΙΖΕΙ ΕΔΑΦΟΣ ΒΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΧΑΛΕΠΙΟΥ
Ο συριακός στρατός, με την υποστήριξη συμμαχικών πολιτοφυλακών, κατέλαβε αρκετά χωριά βόρεια του Χαλεπίου που τελούσαν υπό τον έλεγχο των μισθοφορων ισλαμοφασιστών και απέκλεισε κεντρική οδό εφοδιασμού που οδηγεί στην πόλη αυτή της βόρειας Συρίας ενώ σφοδρές μάχες μαίνονται στην περιοχή, ανακοίνωσε σήμερα (17/02/2015) το Αποικιακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για τη Συρια. Το Χαλέπι, η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, βρίσκεται στο κέντρο των συγκρούσεων μεταξύ των πατριωτικων φιλοκυβερνητικών δυνάμεων και διαφόρων συμμοριων μισθοφορων ισλαμοφασιστών στις τάξεις των οποίων πολεμούν επίσης το σκέλος της Αλ Κάιντα στη Συρία Μέτωπο Αλ Νόσρα, ισλαμιστικές ταξιαρχίες, ξένοι αληταραδες άλλων συμμοριων και μισθοφοροι που υποστηρίζονται από δυτικές χώρες. Το Αποικιακο παρατηρητήριο, που έχει την έδρα του στη Βρετανία, ανακοίνωσε ότι συριακά στρατεύματα απέκλεισαν δρόμο που οδηγεί βόρεια από την πόλη προς τα τουρκικά σύνορα και ότι σφοδρές συγκρούσεις συνεχίζονται. Η φιλοκυβερνητική εφημερίδα al-Watan έγραψε χθες ότι στόχος των κυβερνητικών δυνάμεων είναι να περικυκλώσουν την πόλη εντός της εβδομάδας πραγματοποιώντας επιχείρηση εναντίον των συμμοριων των ισλαμοφασιστών.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------
ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΓΙΑ ΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ, Ο TΣΙΠΡΑΣ ΔΕΝ ΜΠΛΟΦΑΡΕΙ!
Η Ευρώπη πρέπει να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων και να αποδείξει ότι είναι πολιτικός οργανισμός και όχι υποκατάστημα των Γερμανικών τραπεζών - Η ελληνική κυβέρνηση δεν λυγίζει και δεν μπλοφάρει - Συνεχίζει να υπερασπίζεται το δίκιο και συμφέρον του ελληνικού λαού Είναι πολλοί αυτοί που τις τελευταίες ημέρες κατηγόρησαν τον πρωθυπουργό ότι θα κάνει πίσω, ότι θα αρχίσει τις κωλοτούμπες και ότι δήθεν μπλοφάρει για να κερδίσει χρόνο έναντι των δανειστών. Οι τελευταίες πληροφορίες που έρχονται από το Μέγαρο Μαξίμου είναι ξεκάθαρες: Ο Αλέξης Τσίπρας δεν μπλοφάρει και δεν κάνει ούτε βήμα πίσω! Όσο κι αν κάτι τέτοιο ακούγεται ενδεχομένως υπερβολικό ή προκαλεί αισθήματα φόβου σε κάποιους άλλους χρειάζονται ψύχραιμες σκέψεις. Ο πανικός είναι κακός σύμβουλος και δεν βοηθάει κανέναν. Όσο φοβάται η ελληνική κυβέρνηση, άλλο τόσο φοβούνται και οι δανειστές. Ο τόπος έχει εκλεγμένη κυβέρνηση που ξέρει πολύ καλά τι πρέπει να κάνει, πώς να το κάνει και μέχρι που να φτάσει. Ο ελληνικός λαός και το Έθνος έχουν ζήσει στο παρελθόν πολύ χειρότερες στιγμές χωρίς ποτέ να λυγίσουν. Όσο κι αν κάποιοι προσπαθούν να ενσπείρουν τεχνητή τρομοκρατία, κάτι τέτοιο δεν θα περάσει. Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι ούτε ξέφραγο αμπέλι ούτε «τυλιχτάδικο» σαν κι αυτά τα υπαίθρια ενεχυροδανειστήρια που υπάρχουν έξω από τα καζίνο. Η Ευρώπη είναι πολιτικός οργανισμός και δεν είναι τσιφλίκι ούτε της Μέρκελ, ούτε του Ντάισλεμπλουμ. Αυτές τις κρίσιμες ώρες απαιτείται ψυχραιμία, εθνική ενότητα και σύνεση τόσο από τον λαό όσο και από την κυβέρνηση και ευτυχώς οι πολίτες αυτής της χώρας έχουν αποδείξει ότι διαθέτουν την κοινή λογική που απαιτείται για να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Η Ευρωπη ξαναγυριζει σε εποχες Χιτλερ και Μουσολινι. Η Ελλαδα λεει ΟΧΙ στο 48ωρο τελεσιγραφο. Μαζι με τις υποτελεις κυβερνησεις τους από τους Γαλλους Ισπανους και Βορειους, η γερμανικη μποτα θελει να συνθλιψει την Ελλαδα. Ζητανε από τους Ελληνες να συνεχισουν την πολιτικη εξαθλιωσης του μνημονιου. Κυβερνητικα στελεχη υποστηριξαν ότι «το τελεσιγραφο του Eurogroup πισω απο το οποιο κρυβεται το Βερολινο, δεν μπορει να γινει δεκτο».
------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ο Τσιπρας προτεινε για υποψηφιο Προεδρο της Δημοκρατιας τομ Προκοπη Παυλοπουλο
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
ΝΤΟΝΜΠΑΣ & ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΚΑΤΑΠΑΥΣΗΣ ΤΟΥ ΠΥΡΟΣ «ΜΙΝΣΚ-2»: ΜΙΑ ΠΡΩΤΗ ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ
Του ΒAΣΙΛΗ ΜΑΚΡΙΔΗ*
Επανέρχομαι στο «Ουκρανικό» και στη Συμφωνία κατάπαυσης του πυρός για την περιοχή του Ντονμπάς που τέθηκε σε ισχύ από τα μεσάνυχτα 14 προς 15 Φεβρουαρίου και υπογράφηκε λίγες μέρες νωρίτερα στο Μινσκ της Λευκορωσίας από τους Προέδρους της Ρωσίας Βλ. Πούτιν, της Ουκρανίας Π. Ποροσένκο, της Γαλλίας Φρ. Ολάντ και την καγκελάριο της Γερμανίας Α. Μέρκελ, συν τους εκπροσώπους των δύο αυτοανακηρυγμένων Λαϊκών Δημοκρατιών (του Ντονιέτσκ και του Λουγκάνσκ), που εμφανίζονται ως ενιαία Ομοσπονδία υπό την ονομασία «Νεορωσία». Το κείμενο των 13 σημείων που συνυπέγραψαν οι τέσσερεις Ευρωπαίοι ηγέτες μαζί με τους εκπροσώπους του Ντονμπάς έχει πλέον καταγραφεί στην Ιστορία ως «Συμφωνία Μινσκ-2».
Η Συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, έστω και με σημαντικές δυσκολίες στην εφαρμογή της, τέθηκε σε ισχύ και αρχίζει σιγά-σιγά να δείχνει τα πρώτα απτά αποτελέσματα. Ήδη από χτες στις 8 το βράδυ η πρωτεύουσα της περιοχής Ντονιέτσκ δεν έχει δεχθεί καθόλου πλήγματα από πυρά του ουκρανικού στρατού. Καταγράφηκαν, βεβαίως, συνολικά στις Περιφέρειες του Ντονιέτσκ και του Λουγκάνσκ μόνο κατά τη χτεσινή ημέρα (15/02/2015) 49 παραβιάσεις της Συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός από την πλευρά των δυνάμεων του Κιέβου.
Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί, ότι ο «επίσημος» ουκρανικός στρατός τηρεί με περισσότερη «τάξη» τη Συμφωνία «Μινσκ-2» σε σχέση με τις παραστρατιωτικές ομάδες των νεοναζί (τάγματα «Αζόβ», «Αϊντάρ», «Ντονμπάς» και «Κριβμπάς»), οι οποίες έχουν εδώ και καιρό ξεφύγει από τον έλεγχο του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας της Ουκρανίας και δέχονται μόνο τηλεφωνικές εντολές από τα αφεντικά-χρηματοδότες τους στο Κίεβο, δηλαδή απευθείας από τους ολιγάρχες ή τους ηγέτες των νεοναζιστικών μορφωμάτων στους οποίους έχουν δώσει όρκο πίστης. Αυτές ακριβώς οι μονάδες είναι και το μεγαλύτερο «αγκάθι» στην εφαρμογή της Συμφωνίας στην πράξη, αφού τα κίνητρα των μαχητών τους είναι εντελώς διαφορετικά από τα αντίστοιχα των στρατιωτών του επίσημου ουκρανικού στρατού. Οι νεοναζί μαχητές είναι μισθοφόροι και μάλιστα πληρώνονται αδρά, για τα δεδομένα της Ουκρανίας, ενώ υπάρχει και το «ιδεολογικό» υπόβαθρο του μίσους προς τους «Μοσκάλ» (στγ: υποτιμητική έκφραση για τους Ρώσους εν γένει εκ μέρους των Ουκρανών εθνικιστών). Στην πράξη, βεβαίως, λειτουργούν εξυπηρετώντας τα ίδια συμφέροντα των ηγετών τους, οι οποίοι έχουν δει τον εμφύλιο πόλεμο στο Ντονμπάς ως μία πρώτης τάξης «μπίζνα» και μέσω αυτής θεμελιώνουν τόσο την οικονομική, όσο και, εν πολλοίς, την πολιτική τους επικυριαρχία στο Κίεβο. Ένα ακόμη μεγάλο «αγκάθι» στην υπόθεση της εφαρμογής της κατάπαυσης πυρός είναι η κατάσταση στην κωμόπολη Ντεμπάλτσεβο, στα σύνορα των Περιφερειών του Ντονιέτσκ και του Λουγκάνσκ και στην περιοχή γύρω από αυτήν. Η κωμόπολη αυτή αποτελούσε για δεκαετίες τον συγκοινωνιακό κόμβο ανάμεσα στις δύο Περιφέρειες και γι’ αυτό η κατάληψή του από τις δυνάμεις του «επίσημου» ουκρανικού στρατού θεωρήθηκε από το Κίεβο ως «ζωτικής σημασίας». Στα τέλη του 2014 οι δυνάμεις του ουκρανικού στρατού μαζί με τα παραστρατιωτικά τάγματα των νεοναζί κατάφεραν να μπουν στην κωμόπολη, αφού προηγουμένως τη ρήμαξαν (όπως και τα γύρω χωριά) με πλήγματα βαρέος πυροβολικού προερχόμενα από οπλικά συστήματα που έχει απαγορευτεί η χρήση τους από όλες τις ισχύουσες Διεθνείς Συνθήκες για τον πόλεμο. Ωστόσο οι μαχητές του «Λαϊκού Στρατού» του Ντονιέτσκ και του Ντονμπάς όχι μόνο ανακατέλαβαν την περιοχή αυτή (μαζί με το ίδιο το Ντεμπάλτσεβο) αλλά δημιούργησαν και έναν ασφυκτικό «κλοιό» γύρω από τις δυνάμεις του ουκρανικού στρατού και των νεοναζιστικών «ταγμάτων θανάτου», μη επιτρέποντάς τους να διαφύγουν από πουθενά και δίνοντάς τους, ουσιαστικά, δύο μόνο διεξόδους: είτε την παράδοσή τους και, μαζί την παράδοση αυτούσιου του οπλισμού τους, με παράλληλη εγγύηση της ασφαλούς διαφυγής τους και της επιστροφής τους στα σπίτια τους, είτε τη στρατιωτική εμπλοκή, από την οποία θα ήταν κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι οι δυνάμεις που παραμένουν πιστές στο Κίεβο θα έβγαιναν βαριά ηττημένες και με τεράστιες ανθρώπινες απώλειες.
Εάν όμως στην περίπτωση των νεοναζιστικών «ταγμάτων θανάτου» τα πράγματα είναι ξεκάθαρα σε ό,τι αφορά στους σκοπούς τους και στο γιατί επιμένουν στη στρατιωτική εμπλοκή με τις δυνάμεις του «Λαϊκού Στρατού», σοβαρά ερωτηματικά προκαλεί η στάση της «επίσημης» ουκρανικής ηγεσίας, η οποία απλώς… δεν αναγνωρίζει ότι υπάρχει αποκλεισμός των στρατιωτικών της δυνάμεων στην περιοχή!!! Αυτό πρακτικά σημαίνει, ότι οι περίπου 6.000 εναπομείναντες Ουκρανοί στρατιώτες (στην αρχή του αποκλεισμού ήταν περί τις 8.000) στην περιοχή του Ντεμπάλτσεβο είναι εγκατελειμμένοι από το ίδιο τους το κράτος και από τις Αρχές που τους υποχρέωσαν να υπηρετήσουν τη θητεία τους ή να αποσταλούν ως επίστρατοι σε μια εμπόλεμη περιοχή, χωρίς εφοδιασμό σε πυρομαχικά και τρόφιμα και χωρίς κανενός άλλου είδους υποστήριξη!!! Είναι το λιγότερο βλακώδες, αν όχι απάνθρωπο, στο όνομα της μη παραδοχής μιας μεγάλης στρατιωτικής ήττας των δυνάμεων του Κιέβου να θεωρούνται ως «μη υπάρχοντες» άνθρωποι (κυρίως νεαρής ηλικίας) οι οποίοι στη συντριπτική τους πλειονότηταδεν είχαν καμία επιθυμία να πολεμήσουν εναντίον «αδελφών» τους, ούτε φυσικά να ρισκάρουν τη ζωή τους και τη σωματική τους ακεραιότητα. Τα φαινόμενα οικειοθελούς παράδοσης ολόκληρων μονάδων του «επίσημου» ουκρανικού στρατού στους μαχητές του «Λαϊκού Στρατού» έχει αποκτήσει εδώ και καιρό μαζικό χαρακτήρα. Κάτι παρόμοιο έχει συμβεί και με τους επίστρατους, η πλειονότητα των οποίων αρνείται να παραλάβει το χαρτί της επιστράτευσης• για την ακρίβεια, οι περισσότεροι από αυτούς είτε κρύβονται για να μην το παραλάβουν, είτε έχουν διαφύγει στο εξωτερικό (κυρίως στη Ρωσία και τη Λευκορωσία), υπό το φόβο να κατηγορηθούν για «εσχάτη προδοσία» και να καταδικαστούν σε ισόβια… Ένα ακόμη σοβαρό ζήτημα που χρειάζεται άμεση λύση είναι η παρουσία των παρατηρητών του ΟΑΣΕ (Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη) ειδικά στην περιοχή του Ντεμπάλτσεβο, η οποία ουδόλως διευκολύνεται από την «επίσημη» ουκρανική πλευρά. Παρά τις δηλώσεις των «Αρχών» του Κιέβου περί του αντιθέτου και τις κατηγορίες προς τους μαχητές του τοπικού «Λαϊκού Στρατού» ότι αυτοί ευθύνονται για το ότι οι παρατηρητές του Οργανισμού δεν μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους και θέτουν την ασφάλεια και τη σωματική τους ακεραιότητα σε κίνδυνο, η αλήθεια είναι εντελώς διαφορετική: είναι οι δικές τους στρατιωτικές δυνάμεις που εξακολουθούν να καταφέρουν «τυφλά» πλήγματα από πυροβόλα όπλα σε ό,τι κινείται στην περιοχή, ενώ έχουν ναρκοθετήσει και τις βασικές οδικές αρτηρίες που περνούν από την περιοχή του Ντεμπάλτσεβο και δημιουργούν πρόσθετες δυσκολίες στην όλη διαδικασία, αφού υποχρεώνουν τις δυνάμεις του «Λαϊκού Στρατού» πρώτα να αποναρκοθετούν το οδικό δίκτυο και μετά να επιτρέπουν στους παρατηρητές του ΟΑΣΕ τη διέλευση, μη εγγυούμενοι, πάντως, τη σωματική τους ακεραιότητα ακριβώς εξαιτίας της συμπεριφοράς των δυνάμεων του «επίσημου» ουκρανικού στρατού και ακόμη περισσότερο των νεοναζιστικών «ταγμάτων θανάτου».
Στο μεταξύ, η «κυβέρνηση» Ποροσένκο-Γιατσενιούκ ακολουθεί, ειδικά στο εσωτερικό της Ουκρανίας, μιαν άκρως εθνικιστική και λαϊκιστική ατζέντα, την ίδια στιγμή που στο εξωτερικό προσπαθεί να δείξει το πόσο «καλός μαθητής» είναι στα ταχύρρυθμα μαθήματα «δημοκρατίας» που της παραδίδει η Δύση… Κι αν ο Πετρό Ποροσένκο είναι, αν μη τι άλλο, καλός «τακτικιστής» και ξέρει να κρύβει επιμελώς τις μύχιες βλέψεις του, δεν συμβαίνει το ίδιο και με τον «πρωθυπουργό» Αρσένι Γιατσενιούκ, ο οποίος έχει σε ουκ ολίγες περιπτώσεις αποδειχθεί εξαιρετικά αμετροεπής… Έτσι, μετά τις πρόσφατες δηλώσεις του σε γερμανικά ΜΜΕ, όπου έλεγε λίγο ως πολύ, ότι κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο η Σοβιετική Ένωσης επιτέθηκε… στην Ουκρανία και τη Γερμανία (!!!) και ότι αυτό θα πρέπει να αποφευχθεί να συμβεί σήμερα (!!!), τώρα το «χαϊδεμένο παιδί» των ΗΠΑ στην ηγεσία της χώρας του (για χάρη του θυσιάστηκε ολόκληρη Τιμοσένκο!) απαίτησε, ούτε λίγο ούτε πολύ, «στρατιωτικές επανορθώσεις» από τη Ρωσία, «για τις ζημίες που προκάλεσε στην περιοχή του Ντονμπάς»!!! Προτού θυμηθούμε τον Γκέμπελς και τη ρήση του ότι «όσο πιο τερατώδες είναι ένα ψέμα, τόσο περισσότερες πιθανότητες έχει να γίνει πιστευτό», ας παρατηρήσουμε μόνο ότι:
α) οι Ρώσοι δεν έχουν ΚΑΜΙΑ επίσημη στρατιωτική εμπλοκή στην περιοχή, την ώρα που ο ουκρανικός στρατός βρίσκεται ΑΚΟΜΗ στο Ντονμπάς και δεν έχει απομακρυνθεί από την «ζώνη πυρός», αν και αυτό ακριβώς προβλέπεται από τη Συμφωνία «Μινσκ-2», β) η Ρωσία είναι Η ΜΟΝΗ χώρα που έχει αποστείλει τόσο μεγάλες ποσότητες ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗΣ ΒΟΗΘΕΙΑΣ στην περιοχή. Μέχρι τώρα και κατά τους τελευταίους 6 μήνες, 18 αποστολέςαποτελούμενες κάθε φορά από περίπου 170 νταλίκες και σχεδόν 2 τόννους υλικό ανθρωπιστικής βοήθειας (τρόφιμα, φάρμακα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης) έχουν αποσταλεί από τη Ρωσία προς τους κατοίκους της περιοχής του Ντονμπάς, ώστε να τους ανακουφίσουν από την ανθρωπιστική κρίση που τους έχει προκαλέσει το ανελέητο σφυροκόπημα του ουκρανικού στρατού σε κατοικημένες περιοχές. Υπενθυμίζουμε, ότι εξαιτίας του βομβαρδισμού από πλευράς ουκρανικού στρατού και «ταγμάτων θανάτου» κατοικημένων περιοχών που δεν έχουν καμία σχέση με παρουσία στρατιωτικών δυνάμεων,έχουν σκοτωθεί περί τις 10 χιλιάδες άμαχοι και έχει καταστραφεί πάνω από το 70% των ειρηνικών υλικών υποδομών των δύο Περιφερειών του Ντονμπάς. γ) εν κατακλείδι, εάν κάποιος οφείλει όχι μόνο υλικές επανορθώσεις, αλλά και μία ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΣΥΓΓΝΩΜΗ στο λαό του Ντονμπάς για τις τεράστιες καταστροφές και τις τεράστιες ανθρώπινες τραγωδίες που έχει προκαλέσει σε αυτόν, είναι η σημερινή ουκρανική «ηγεσία», αυτή που κατέλαβε πριν σχεδόν 1 χρόνο ΜΕ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ την εξουσία και εξακολουθεί να κυβερνά τη χώρα με τρόπο αυταρχικό και, επί της ουσίας ΦΑΣΙΣΤΙΚΟ… Για οποιαδήποτε άλλη εξέλιξη υπάρξει από το εν λόγω «μέτωπο», θα επανέλθω με νεότερο άρθρο. Και, θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι το «Ουκρανικό» είναι αυτή τη στιγμή το №1 ζήτημα που συζητείται στον ευρωπαϊκό χώρο, με το «Ελληνικό» να είναι αυτό που ακολουθεί…
17/02/2015, 12:49
*Ο Βασίλης Μακρίδης είναι δημοσιογράφος και μεταφραστής ρωσικής γλώσσας, απόφοιτος της Σχολής Δημοσιογραφίας του πρώην Κρατικού Πανεπιστημίου του Ροστόβ-να-Ντονού, νυν Νοτίου Ομοσπονδιακού Πανεπιστημίου της Ρωσίας.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Προκόπη Παυλόπουλο προτείνει ο Τσίπρας για Πρόεδρο της Δημοκρατίας
Τον Προκόπη Παυλόπουλο ανακοίνωσε οτι θα προτείνει για για την Προεδρία της Δημοκρατίας, ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της κοινοβουλευτικής ομάδας, πριν από λίγο.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
ΣτΕ: Οριστικό τέλος στη χρηματοδότηση της Χρυσής Αυγής
Οριστική διακοπή στη χρηματοδότηση της Χρυσής Αυγής βάζει η Ολομέλεια του Συμβουλίου Επικρατείας που την έκρινε νόμιμη, συνταγματική και σύμφωνη με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Η Ολομέλεια του δικαστηρίου υπό την προεδρεία του αντιπρόεδρου Φιλοκτήμονα Αρναούτογλου και με εισηγήτρια τη σύμβουλο Επικρατείας Μαρία Καραμανώφ απέρριψε ως αβάσιμους όλους του ισχυρισμούς της Χρυσής Αυγής και έκρινε συνταγματικά ανεκτή τη διακοπή χρηματοδότησης που επιβλήθηκε το 2013 λόγω της ποινικής εμπλοκής των βουλευτών του κόμματος. Η διακοπή στηρίχθηκε στο νόμο 4203/2013 που αναφέρει ότι «σε περίπτωση άσκησης ποινικής δίωξης και επιβολής προσωρινής κράτησης αρχηγού κόμματος ή του ενός πέμπτου των βουλευτών ενός κόμματος για τα αδικήματα της εγκλήματα οργάνωσης, κ.λπ., αναστέλλεται προσωρινά η κρατική χρηματοδότηση και η οικονομική ενίσχυση. Σε περίπτωση έκδοσης αμετάκλητου απαλλακτικού βουλεύματος ή αμετάκλητης αθωωτικής απόφασης αίρεται αναδρομικά η αναστολή και δίδεται η χρηματοδότηση αναδρομικά και άτοκα στο κόμμα, συνασπισμό κομμάτων, κ.λπ. Αποτέλεσμα της απόφασης είναι η Χρυσής Αυγή που είχε πάρει ήδη την πρώτη δόση της χρηματοδότησης του 2013 ύψους 873.114 ευρώ να μην πάρει τη χρηματοδότηση της β΄ δόσης του 2013 ύψους 320.012 ευρώ και της γ΄ δόσης του ίδιου έτους ύψους 553.102 ευρώ. Στην απόφαση αναφέρεται πως η ενδεχόμενη εμπλοκή των βουλευτών και μελών του κόμματος συνιστά «σοβαρό λόγο, ο οποίος καθιστά συνταγματικώς ανεκτή την αναστολή της κρατικής οικονομικής ενίσχυσης προς το εν λόγω πολιτικό κόμμα, δεδομένου μάλιστα ότι η αναστολή έχει προσωρινό χαρακτήρα, μέχρις ότου αποφανθούν αμετάκλητα τα κατά το Σύνταγμα αρμόδια ποινικά δικαστήρια, η δε επιβολή της δύναται να αμφισβητηθεί με αίτηση ακυρώσεως ενώπιον του ΣτΕ». Η αναστολή της κρατικής επιχορήγησης, σύμφωνα με την Ολομέλεια του ΣτΕ, «συνιστά προσωρινό διοικητικό μέτρο προληπτικού χαρακτήρα, σκοπός του οποίου είναι να αποφευχθεί η παροχή κρατικών πόρων σε πολιτικό κόμμα, καθ΄ όν χρόνο υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις περί τελέσεως εκ μέρους της ηγεσίας του και στα πλαίσια της δράσης αυτού αξιοποίνων πράξεων των άρθρων 187 και 187Α του Ποινικού Κώδικα και κατ΄ επέκταση το ενδεχόμενο άμεσης ή έμμεσης καταχρηστικής χρήσης των πόρων αυτών για τη στήριξη εγκληματικών δραστηριοτήτων».
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Οι δυο κόσμοι της Ουκρανίας
Στο Κίεβο, κάποιοι ακτιβιστές επιχείρησαν να κάνουν μια πικετοφορία να μαζέψουν υπογραφές, αλλά τους διέλυσαν «ακτιβιστές» του Μαιντάν. Είναι προφανές ότι στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας, δε θα είναι σύντομα δυνατό να οργανωθεί μια δημόσια συγκέντρωση αντιπολιτευτικού τύπου. Στο όνομα της δημοκρατίας, των ευρωπαϊκών αξιών, οι Ουκρανοί έχουν δημιουργήσει ένα καθεστώς που αποφασίζει ποιές συγκεντρώσεις είναι καλές και πατριωτικές. Κάποιοι υψηλά ιστάμενοι αξιωματούχοι αποφασίζουν ποιοί θα πεθαίνουν στα χαρακώματα και ποιοι θα πηγαίνουν για σκι, ποιοί θα στελεχώνουν την αντιτρομοκρατική εκστρατεία και ποιοί θα πηγαίνουν στα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια. Όσο πιο σύντομα πέσει αυτό το καθεστώς, τόσες περισσότερες ζωές θα σωθούν.
«Όσο πιο γρήγορα πέσει αυτό το καθεστώς στην Ουκρανία, τόσες περισσότερες ζωές θα σωθούν»
του Sergei Kirichuk
Ένας χρήστης του facebook έγραφε στη σελίδα του ότι σε συνάντηση που είχε με τον ξάδελφο του σε ένα σταθμό τραίνων παρατήρησε δύο κατηγορίες επιβατών: νέους άντρες με ρούχα παραλλαγής, να κατευθύνονται προς ανατολάς για να συμμετάσχουν στην αυτοαποκαλούμενη αντιτρομοκρατική εκστρατεία (ATO) και άλλους νέους άνδρες, ντυμένους με όμορφα χειμωνιάτικα τζάκετ, κουβαλώντας πέδιλα για σκι και σνόουμπορντ, να κατευθύνονται προς τη δύση να απολαύσουν το άθλημα στις πλαγιές των καρπαθίων. Οι πρώτοι πάνε στην πρώτη γραμμή να πεθάνουν ηρωικά, ίσως, να αναφέρουν λίγες λέξεις γι’ αυτούς στην τηλεόραση και να ξεχαστούν για πάντα. Οι δεύτεροι θα κάνουν σκι στις απότομες πλαγιές του χιονοδρομικού κέντρου Bukovel, θα πιουν ζεστό κρασί και θα επισκεφτούν φιλόξενα εστιατόρια και μπαρ που είναι πολύ πέρα των οικονομικών δυνατοτήτων των πρώτων. Ίσως, μερικοί απ’ αυτούς είναι ένθερμοι εθνικιστές, ίσως έχουν δώσει χρήματα για την αντιτρομοκρατική εκστρατεία, και στο μέλλον ίσως αφήσουν λουλούδια σε κάποιο μνημείο για τους πεσόντες «ήρωες». Βεβαίως, το να περνάς το χρόνο σου στα Καρπάθια είναι πολύ πιο ευχάριστο απ’ το να τραυματίζεσαι ή να πεθαίνεις στο Ντονμπάς. Οι έντονες αντιθέσεις δε σταματούν όμως εδώ. Πρόσφατα, τα ουκρανικά μίντια ανέφεραν ότι από δω και μπρος, οι άντρες που βρίσκονται σε στρατεύσιμοι ηλικία θα πρέπει να επιδεικνύουν έγγραφο που να βεβαιώνει ότι δεν είναι υπόχρεοι σε στράτευση προκειμένου να μπορούν να ταξιδέψουν στο εξωτερικό. Ωστόσο, το να ταξιδέψεις στο εξωτερικό δεν είναι εξίσου δύσκολο για όλους. Στο κέντρο του Βερολίνου – βρίσκεται η οδός Kurfürstendamm – που αποτελείται από πολυτελή μαγαζιά, αντίστοιχα αυτών στα Ηλύσια Πεδία του Παρισιού. Εδώ, ανάμεσα στους εμπόρους στο δρόμο, η ρωσική γλώσσα χρησιμοποιείται ευρέως, υπάρχουν πολλοί μετανάστες από την πρώην ΕΣΣΔ παντού όπως και τουρίστες από την Ουκρανία και τη Ρωσία. Εδώ, που Ουκρανοί και Ρώσοι κάνουν ακριβές αγορές, δεν υπάρχουν διαμάχες για πολιτικά ζητήματα. Παρά τις σημαντικές εκπτώσεις, οι τιμές είναι στα ύψη. Μπότες prada, για παράδειγμα, κοστίζουν περίπου 1000 Ευρώ. Αλλά οι τουρίστες από το Κίεβο, το Ντνιεπροπετρόφσκ, τη Μόσχα και την Αγία Πετρούπολη δε χαλιούνται για τις τιμές. Όμορφες, καλλωπισμένες νέες μητέρες, θυμίζοντας στο ντύσιμο εξώφυλλα περιοδικών μόδας, μιλάνε στα παιδιά τους σε διαφορετικές γλώσσες. Θέλουν α παιδιά τους να εκπαιδευτούν από μικρή ηλικία να σπουδάζουν σε ευρωπαϊκά σχολεία και πανεπιστήμια. Πολλοί ουκρανοί αξιωματούχοι, επιχειρηματίες και διευθυντικά στελέχη, εδώ και καιρό έχουν μετακομίσει με τις οικογένειές του από το Κίεβο στο Βερολίνο, μακρυά από την αστάθεια και τις κακές ειδήσεις.
Η απόσταση ανάμεσα στους νεαρούς στρατιώτες της ATO και τους νέους των πανεπιστημίων του Βερολίνου δεν είναι τόσο μεγάλη, κάτι χιλιάδες χιλιόμετρα – αλλά καθοριστική για ολόκληρη τη ζωή τους. Οι άνθρωποι αυτοί ανήκουν σε διαφορετικές τάξεις και προορίζονται για διαφορετικές ζωές. Μερικοί για καλά πανεπιστήμια και μερικοί για τα χαρακώματα του Ντονμπάς. Το κοινοβούλιο της Ουκρανίας ήδη συζητάει σχέδιο απόφασης, για την εξαγορά της στρατιωτικής θητείας – η πραγματική κατάσταση πρέπει κάπως να νομιμοποιηθεί και με θεσμικό τρόπο. Στο μεταξύ, το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ ξεκίνησε στο Νταβός. Η Svetlana Zalischuk, που ανήκει στην κοινοβουλευτική ομάδα του Ποροσένκο έγραψε στη σελίδα της στο fb. «Η πρωινή πτήση στη Ζυρίχη μου θύμισε το κοινοβουλευτικό λόμπι, με πολλούς υπουργούς, δημοσιογράφους και βουλευτές στην πτήση – είναι μια ευκαιρία να μεταφέρουμσε στον κόσμο τι συμβαίνει στην ανατολή, ποιές μεταρρυθμίσεις έχουμε ήδη ξεκινήσει …»
Οι εθελοντές στρατιώτες της ATO θα χαρούν με την αποστολή της Σβετλάνα στο Νταβός. Αλλά εκείνοι οι στρατιώτες που δε βρίσκονται στο μέτωπο από επιλογή, που κλήθηκαν, γιατί δεν είχαν τα χρήματα να το αποφύγουν ή να πάνε στο εξωτερικό, γι’ αυτούς λέξεις σαν κι αυτές θ’ ακούγονται σαν ένα παραμύθι από μακρυά: «Πρωινή πτήση, Ζυρίχη, κοινοβουλευτικά λόμπι, Νταβός, τι γίνεται στην Ανατολή…» Καλοντυμένοι επίσημοι μετά το πρωινό στο Νταβός μίλησαν εξ ονόματος της συντριπτικής πλειοψηφίας, της εξαθλιωμένης και κατεστραμμένης απ’ τον πόλεμο χώρας, εξ ονόματος αυτών που πεθαίνουν στα χαρακώματα. Καθώς ο Πρωθυπουργός Ποροσένκο ήταν στο Νταβός, ένα λεωφορείο εξεράγη στο Ντονιέτσκ, σκοτώνοντας οκτώ ανθρώπους – αλλά δεν έγινε μεγάλη διαδήλωση στο κέντρο του Κιέβου για να τιμήσει τη δική τους μνήμη. Όσο περισσότερο συνεχίζεται αυτό το μακελειό τόσο θα συνεχίζονται και οι απώλειες των αμάχων. Είναι πλέον προφανές σε πολλούς. Στο Κίεβο, κάποιοι ακτιβιστές επιχείρησαν να κάνουν μια πικετοφορία να μαζέψουν υπογραφές, αλλά τους διέλυσαν «ακτιβιστές» του Μαιντάν. Είναι προφανές ότι στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας, δε θα είναι σύντομα δυνατό να οργανωθεί μια δημόσια συγκέντρωση αντιπολιτευτικού τύπου. Στο όνομα της δημοκρατίας, των ευρωπαϊκών αξιών, οι Ουκρανοί έχουν δημιουργήσει ένα καθεστώς που αποφασίζει ποιές συγκεντρώσεις είναι καλές και πατριωτικές. Κάποιοι υψηλά ιστάμενοι αξιωματούχοι αποφασίζουν ποιοί θα πεθαίνουν στα χαρακώματα και ποιοι θα πηγαίνουν για σκι, ποιοί θα στελεχώνουν την αντιτρομοκρατική εκστρατεία και ποιοί θα πηγαίνουν στα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια. Όσο πιο σύντομα πέσει αυτό το καθεστώς, τόσες περισσότερες ζωές θα σωθούν.
Πηγή: solidarityantifascistukraine.wordpress.com
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Bloomberg: Η γεωστρατηγική θέση της Ελλάδας, ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί
«Καθώς ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επικεντρώνεται στα οικονομικά επιχειρήματα για μια νέα συμφωνία για την Ελλάδα, η στρατηγική σημασία της χώρας για την Ευρωπαϊκή Ένωση θα μπορούσε να υποχρεώσει τη Γερμανία σε κάποιες παραχωρήσεις» αναφέρεται σε δημοσίευμα-ανάλυση του ειδησεογραφικού πρακτορείου Bloomberg. Όπως επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, «με τον πόλεμο στη Συρία, στα ανατολικά, την αποτυχία σχηματισμού κράτους στη Λιβύη, στα νότια, και την εκκολαπτόμενη εκεχειρία στην Ουκρανία, στα βόρεια, όπως και με τις συνεχείς εντάσεις του Ισραήλ με τους γείτονές του, η αξία της Ελλάδας ως μέλος του ΝΑΤΟ και των λιμανιών της στην Αν. Μεσόγειο, αυξάνεται». Ο Θάνος Ντόκος, διευθυντής του ΕΛΙΑΜΕΠ, αναφέρει πως «δικαιολογημένα κάποιος θα μπορούσε κανείς να αναρωτηθεί εάν η Ευρώπη, οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ μπορούν να αντιμετωπίσουν τη δημιουργία ενός κενού ασφάλειας, μιας μαύρης τρύπας σε μια κρίσιμη περιοχή», προσθέτοντας ότι «θα επρόκειτο για μια μη αποδεκτή απώλεια για μια Ευρωπαϊκή Ένωση που έχει φιλοδοξίες να διαδραματίσει έναν αξιοσημείωτο παγκόσμιο και περιφερειακό ρόλο». Σύμφωνα με το δημοσίευμα, «η διπλωματική προσπάθεια που έπεισε τη Ρωσία να σταματήσει τις βιαιότητες στην Ουκρανία, στηρίχθηκε από τις πολύ πιο φιλικές ανταλλαγές του κ. Τσίπρα με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαδιμίρ Πούτιν, ενώ έδειξε στη Γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ ότι οι ευρωπαϊκές δυνάμεις έχουν πολύ περισσότερα να χάσουν από τα 195 δισ. ευρώ του σχεδίου διάσωσης». «Η Ελλάδα, από τις ελάχιστες χώρες που τηρούν τον προϋπολογισμό άμυνας που θέτει το ΝΑΤΟ, διαθέτει πάνω από 200 μαχητικά αεροπλάνα και 1.000 τανκς. Στις εγκαταστάσεις του ΝΑΤΟ περιλαμβάνεται και μια στρατιωτική βάση στην Κρήτη, η οποία είχε χρησιμοποιηθεί για τις αεροπορικές επιχειρήσεις κατά της Λιβύης το 2011», σημειώνεται. Στη συνέχεια, επισημαίνεται ότι ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Δημήτρης Κούρκουλας, σε συνέντευξή του στο Bloomberg, τόνισε ότι «ο ρόλος αυτός θα μπορούσε να αποτελέσει το ισχυρότερο όπλο του κ. Τσίπρα στις διαπραγματεύσεις με την υπόλοιπη Ευρωζώνη», προσθέτοντας, επίσης, ότι «αυτό αποτελεί το τελευταίο διαπραγματευτικό χαρτί που διαθέτει ο κ. Τσίπρας». Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα: «Οι Δυτικές δυνάμεις αναγνώρισαν την στρατηγική σημασία της Ελλάδας κατά τη διάρκεια και μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η αντίσταση της χώρας στον Μπενίτο Μουσολίνι της Ιταλίας κατέγραψε την πρώτη νίκη των συμμάχων κατά των δυνάμεων του Άξονα, ενώ υπενθυμίζεται κάθε χρόνο στον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου. Οι ΗΠΑ και η Βρετανία παρενέβησαν αργότερα στον εμφύλιο πόλεμο για να συμβάλουν στην εξουδετέρωση των κομουνιστών, καθώς η υπόλοιπη Ανατολική Ευρώπη περνούσε στην επιρροή της Σοβιετικής Ένωσης. Οι Έλληνες εντάχθηκαν στο ΝΑΤΟ το 1952, τρία χρόνια πριν από την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας και ταυτόχρονα με την Τουρκία. Το 1981 η Ελλάδα κατέστη το 10ο κράτος-μέλος της ΕΕ, πριν από την Ισπανία και την Αυστρία, ενώ υιοθέτησε το ευρώ δύο δεκαετίες αργότερα». Τέλος, σημειώνεται ότι «ο κ. Πούτιν, που έχει εδραιώσει την εξουσία του στην γειτονική Μαύρη Θάλασσα με την περυσινή προσάρτηση της Κριμαίας, φλερτάρει με την Ελλάδα, την ίδια ώρα που η Γερμανία παίζει σκληρό παιχνίδι σχετικά με το αίτημα του κ. Τσίπρα για παραχωρήσεις ως προς το χρέος της χώρας. Ο Ρώσος ηγέτης έστειλε, επίσης, συγχαρητήριο τηλεγράφημα στον κ. Τσίπρα στις 26 Ιανουαρίου, μία ημέρα μετά τη νίκη του στις εκλογές, προσφέροντας την ενίσχυση της συνεργασίας των δύο χωρών. Τα συγχαρητήρια της κ. Μέρκελ έφτασαν μία ημέρα αργότερα με την υπενθύμιση της "μεγάλης ευθύνης" προς τον νέο πρωθυπουργό».
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Νίκησαν οι απεργοί στις «Ελληνικές Ιχθυοκαλλιέργειες»
Η πολυήμερη απεργιακή κινητοποίηση των εργαζομένων στις «Ελληνικές Ιχθυοκαλλιέργειες» στη Φθιώτιδαέφερε τα πρώτα θετικά αποτελέσματα. Η διοίκηση της επιχείρησης κατά τη συνάντησή της με τους απεργούς, παρουσία της αντιπροσωπείας τουΣυνδικάτου Τροφίμων Φθιώτιδας και της Ομοσπονδίας του κλάδου, δεσμεύτηκε να καταβάλει μέχρι το τέλος του μήνα την τρέχουσα μισθοδοσία, να ξεκινήσει και να ολοκληρώσει την αποπληρωμή των οφειλόμενων, που φτάνουν ακόμα και περισσότερους από 10 μήνες. Οι εργαζόμενοι, επίσης, απέσπασαν προφορική δέσμευση για την επαναφορά των απολυμένων στη δουλειά με τις πρώτες ανάγκες που θα προκύψουν σε εργατικό δυναμικό. Μετά από αυτή την εξέλιξη, οι εργαζόμενοι αποφάσισαν στη Γενική τους Συνέλευση, που έγινε με τη μαζική συμμετοχή εργαζομένων από όλες τις μονάδες της επιχείρησης σε Λάρυμνα και Τραγάνα, αναστολή των κινητοποιήσεων. Υπογράμμισαν παράλληλα την ανάγκη να παραμένουν σε επιφυλακή και ετοιμότητα, να μη δείξουν καμιά επανάπαυση.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Έχουμε και λέμε: Χριστοδουλάκης (Τράπεζα Πειραιώς) Παναρίτη (σύμβουλος Βαρουφάκη) Κατσέλη (Εθνική Τράπεζα) Ρουμελιώτης (Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας) Kαραμούζης ( Eurobank) Ρουμπάτης (ΕΥΠ) Σπίρτζης (Υποδομών) Κοκκινάκης (Υγείας) and still counting...
Ρουμπάτης (ΕΥΠ), Σπίρτζης (Υπ. Υποδομών), Κοκκινάκης (ΤΤ Υπ Υγείας) and still counting
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Aυτό που η Αριστερά εδώ και 40 τόσα χρόνια ,όταν ήταν καθηλωμένη σε μικρά ποσοστά, κατηγορούσε το ΠΑΣΟΚ,πως της 'έκλεψε τις ιδέες και τους αριστερούς ψηφοφόρους' και όταν πήρε σχεδόν 40% βγαίνουν 'αγωνιστές' και λένε 'μα δεν μας ψήφισαν αριστεροί',γιά να δικαιολογήσουν το βόλεμα του κάθε μνημονιακού παπατζή,το λες από ανιστόρητο ως ιδιοτελές...
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Πιτσιρικος - Η Γερμανία δεν αγαπάει την δημοκρατία
Καμία έκπληξη δεν προκαλεί η δήλωση του Γιάνη Βαρουφάκη πως ήταν έτοιμος να υπογράψει το κείμενο που του παρουσίασε ο επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί αλλά το «καταπληκτικό αυτό κείμενο» αποσύρθηκε από τον επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ και του παρουσιάστηκε ένα νέο κείμενο που μιλούσε για επέκταση του προγράμματος. Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε πως είχε συνηθίσει τόσα χρόνια με τον Σαμαρά, τον Βενιζέλο, τον Στουρνάρα και τον Χαρδούβελη να υπογράφουν ό,τι έγγραφο έβλεπαν μπροστά τους -χωρίς να το διαβάζουν-, οπότε υπέθεσε πως και ο Βαρουφάκης θα έκανε το ίδιο. Μάλιστα, ο κ. Ντάισελμπλουμ κατηγόρησε τον Γιάνη Βαρουφάκη που διάβασε το κείμενο πριν βάλει την υπογραφή του, και χάλασε μια ωραία ελληνική παράδοση. Σε άλλα νέα, η Άνγκελα Μέρκελ δεν θέλει τον Γιάνη Βαρουφάκη για υπουργό Οικονομικών της Ελλάδας -οπότε θα πρέπει να της στείλουμε τον Λαπαβίτσα να της φύγει η μαγκιά- και ζητάει να πάει στις Βρυξέλλες ο Γκίκας Χαρδούβελης και να υπογράφει λευκά χαρτιά. Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε πως λυπάται τους Έλληνες για την ανεύθυνη κυβέρνησή τους και τόνισε πως προτιμούσε όλους αυτούς τους μουγκούς πρωθυπουργούς και υπουργούς της Ελλάδας που υπέγραφαν ό,τι τους έβαζε μπροστά τους. Σε γενικές γραμμές, η Μέρκελ και ο Σόιμπλε ζητούν να αντικατασταθούν -εκτός από τον Γιάνη Βαρουφάκη- ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και όλοι οι υπουργοί, ενώ δήλωσαν πως προτιμούν τον Σαμαρά, τον Βενιζέλο και τους υπουργούς των κυβερνήσεων ΝΔ-ΠΑΣΟΚ που τους κρατούσαν όλους από τα αρχίδια, με τις μίζες της Siemens και των άλλων πολυεθνικών της αδιάφθορης Γερμανίας. Από κοντά και ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος δήλωσε πως δεν μπορούμε να αλλάζουμε κανόνες κάθε φορά που γίνονται εκλογές, οπότε, παιδιά, να τις καταργήσετε τις εκλογές στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες και να ψηφίζουν μόνο στην Γερμανία και στο Λουξεμβούργο. Η γερμανική κυβέρνηση ξεβρακώθηκε εντελώς με την υπόθεση της Ελλάδας -και την απαίτησή της να επιβάλει στους Έλληνες ποιο κόμμα θα ψηφίζουν στις εκλογές-, και θα πρέπει να πείσει τώρα τους πολίτες της Γερμανίας και της Ευρώπης πως η Γερμανία είναι ακόμα δημοκρατία και όχι μια χώρα που ετοιμάζεται πάλι για τον ναζισμό. Στην Αθήνα, ο Αντώνης Σαμαράς επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Ευάγγελο Βενιζέλο και τον Σταύρο Θεοδωράκη για να κανονίσουν τι θα κάνουν τώρα που όλοι οι Έλληνες έχουν αντιληφθεί πως είναι μαριονέτες της Μέρκελ και των Ελλήνων ολιγαρχών και κινδυνεύουν να βρεθούν στο σκαμνί. Τώρα που η Ελλάδα δίνει επιτέλους τον αγώνα για αξιοπρέπεια και δημοκρατία, θα καταφύγω στον Γερμανό ποιητή Χαίλντερλιν, ο οποίος έγραψε «εκεί που αυξάνεται ο κίνδυνος, αυξάνεται επίσης και η δυνατότητα της σωτηρίας». (Κι όπως το συνόψισα στα social media: «Το πρόβλημα στις σχέσεις της Ελλάδας με τους “εταίρους” παρουσιάστηκε, όταν οι Έλληνες πολιτικοί άρχισαν να διαβάζουν αυτά που θα υπέγραφαν.». Βέβαια, χρειάστηκε πρώτα οι Έλληνες πολίτες να στείλουν -με μεγάλη καθυστέρηση- στις Βρυξέλλες πολιτικούς που έχουν την παράλογη απαίτηση να διαβάσουν πρώτα πριν υπογράψουν τα κείμενα που αφορούν την χώρα τους και τους πολίτες της.)
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ας πούμε λίγο δύο πράγματα και για τον Προκόπη Παυλόπουλο..προσωπικά θεωρώ καταρχήν την επιλογή ΠτΔ προερχόμενου από την Κεντροδεξιά, σωστή. Για πολλούς λόγους που δεν χρειάζεται να αναπτύξω τώρα. Δεύτερον, συμφωνώ επίσης και με την επιλογή πολιτικού προσώπου. Πάμε στα σημαντικά.. Ναι ο Προκόπης Παυλόπουλος έχει ψηφίσει μνημόνια...φοβερή διαπίστωση...αξιοπερίεργο που την κάνουν οι "μετριοπαθείς". Πολιτικό πρόσωπο από την Κεντροδεξιά που δεν έχει ψηφίσει μνημόνια πρέπει να ανατρέξουμε πολύ πίσω για να βρούμε. Τώρα στην Κεντροδεξιά θεωρώ πως θα υπάρξουν σύντομα εξελίξεις..ας είναι καλά η Μαριέττα και τα δείπνα της..οπότε ο Προκόπης Παυλόπουλος φαντάζει ως η καλύτερη επιλογή,σε μια ενδεχόμενη αλλαγή ηγεσίας στην ΝΔ..είτε προερχόμενη από το Καραμανλικό είτε από το Μητσοτακικό μπλοκ. Δεύτερον, όσοι κατηγορούν τον Προκόπη Παυλόπουλο για τα γεγονότα του Δεκέμβρη του 2008..έχουν χαμηλό μα πολύ χαμηλό πολιτικό ένστικτο...θα μπορούσαμε να απαριθμήσουμε πολλούς πρώην υπουργούς δημόσιας τάξης που αν ήταν στη θέση του θα είχε γίνει η Αθήνα..Βαγδάτη. Επίσης κάτι πολύ αστείο είναι ότι τον κατηγορούν γιατί δεν αντέδρασε στην επίθεση Κασιδιάρη στη Λιάνα Κανέλλη και τη Ρένα Δούρου...συνταγματολόγος είναι ο άνθρωπος όχι μποξέρ...εγώ θα αντιδρούσα μα δεν το περιμένω από όλους κατ'ανάγκη.(παρεμπιπτόντως δεν είμαι μποξέρ). Εξάλλου για μένα αυτή ήταν μια άθλια ιστορία..στημένη από τον Παπαδάκη για να κάνει νούμερα..σαν νούμερο που είναι. Προκόπης Παυλόπουλος λοιπόν..μια καλή επιλογή...σίγουρα υπήρχαν και καλύτερες.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Σε κάθε περίπτωση, η Γερμανία δεν θέλει απλά να μας "νικήσει", μιας και το αποδεκτό από τον Βαρουφάκη σχέδιο ελεγε τα ίδια με ευγενικό τρόπο, αλλά μας θέλει σαν ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ, όχι ως πείραμα! Θέλει τον πλήρη εξευτελισμό!
Στάση πληρωμών μέσα στο ευρώ τώρα
Η γερμανική κυβέρνηση, με το δεύτερο κείμενο που ουσιαστικά επέβαλε για υπογραφή στο χθεσινό Eurogroup, δείχνει καθαρά ότι παίζει το σενάριο της "αριστερής παρένθεσης" στην Ελλάδα και της επιστροφής του μνημονιακού τόξου στην εξουσία της χώρας. Σε κάθε περίπτωση, η Γερμανία δεν θέλει απλά να μας νικήσει. Θέλει να μας ταπεινώσει. Αποδεικνύεται πλέον πλήρως ότι το ευρωπαϊκό πρόβλημα Ελλάδα, δεν είναι οικονομικό. Είναι καθαρά πολιτικό. Αυτά που ζητάει η Ελλάδα είναι ψιχία. Όμως το Βερολίνο, ο ορισθείς δηλαδή από την ευρωπαϊκή ελίτ χωροφύλακας της ΕΕ, θέλει να χρησιμοποιήσει τον νικημένο και ταπεινωμένο ελληνικό λαό ως παράδειγμα προς αποφυγή για τους άλλους λαούς. Από την αρχή αυτής της κρίσης χρησιμοποιηθήκαμε από την ευρωπαϊκή και τη διεθνή ελίτ ως πειραματόζωα, ενώ όλα θα μπορούσαν να είχαν τακτοποιηθεί ήδη από τις αρχές του 2010, χωρίς να πάρει μυρουδιά κανείς. Το Βερολίνο συντρίβει και ταπεινώνει τους Έλληνες, επιδιώκοντας να περάσει το μήνυμα σε όλη την Ευρωζώνη, αλλά και στην Παγκοσμιοποίηση γενικότερα (σκληρό πειραματικό εργαστήριο της οποίας αποτελεί η Ευρωζώνη), ότι οι εκλογές δεν μπορούν να επηρεάσουν καθόλου το σύστημα. Ότι δεν υπάρχουν εθνικά κράτη και ότι η δημοκρατία πέθανε απέναντι στην οικονομική ολιγαρχία. Ότι οι εκλογές των λαών αλλάζουν μόνο τους διαχειριστές τους, όχι όμως και τις πολιτικές του διεθνούς συστήματος, τις οποίες οφείλουν να ακολουθήσουν πιστά. Επιδιώκουν να μας εκνευρίσουν να φύγουμε μόνοι μας από το ευρώ, τώρα που με την ευγενική χορηγία των προηγούμενων ελληνικών κυβερνήσεων, κατάφεραν να περιορίσουν τις συνέπειες ενός Grexit. Η ψύχραιμη απάντηση είναι μία: Καμία υποχώρηση. Στάση πληρωμών τώρα μέσα στην Ευρωζώνη και «γαια πυρί μισχθήτω». Δεν θα βγούμε εμείς από το ευρώ. Η Ευρωζώνη θα πρέπει να τραβήξει εκείνη την πρίζα για την έξοδο, ώστε να καταφανεί τι ακριβώς οργανισμός είναι και τι πρεσβεύει σχετικά με την αυτοδιάθεση, τη δημοκρατία και τις επιλογές των λαών μέσω των εκλογών τους.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
M. Γλέζος: " Να γίνει λογιστικός έλεγχος για να αποδειχθεί ότι τους έχουμε ξοφλήσει"!
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ακόμη κι η Κύπρος, με τον ανανιστή βαψομαλλιά πρόεδρο... απαιτούσε να μην διαβάσει η κυβέρνηση το κείμενο που θα υπέγραφε! Ο Κυπριακός Λαός θα δώσει σύντομα πληρωμένες απαντήσεις στους νενέκους της κυπριακής ηγεσίας! Ο Λυσσαρίδης σηματοδοτεί τον Ελληνισμό στην Κύπρο!
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ναι ρε, ΔΡΑΧΜΗ! Και να πάνε να γαμηθούν μαζί με το κωλωευρώ τους! Ευρώπη των λαών, των εθνών κι όχι των τραπεζιτών!
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------
ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΟ ΑΜΒΟΥΡΓΟ Προς συνεχιση της κυβέρνησης Σοσιαλδημοκρατών - Πρασίνων
ΑΜΒΟΥΡΓΟ.-- Στις τοπικές εκλογές στην πολη-λρατιδιο του Αμβούργου, που έγιναν την Κυριακή, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα Γερμανίας (SPD) επικράτησε με 46,5 %, (το 2011 ειχε 48,3%), χωρίς όμως να εξασφαλίσει την αυτοδυναμία όπως συνέβαινε παλιότερα. Οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU) φτάνουν το 16% - χάνοντας τουλάχιστον 7% από τις προηγούμενες εκλογές του 2011 που ειχαν 21,9% - αλλά το χαμηλότερο ποσοστό τους ιστορικά, κάτι που ερμηνεύεται ως μήνυμα για το κόμμα της καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ. Ακολουθούν οι Πράσινοι με 12%, (το 2011 ειχαν 11,2%) το Κόμμα της Αριστεράς (Die Linke) από τους πρωτεργάτες του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, με 8,5%, ((το 2001 ειχαν 6,4%), το Φιλελευθερο Δημοκρατικο Κομμα 7,4% (το 2011 ειχαν 6,6%), ενώ και το νεοεμφανιζομενο λεγόμενο ευρωσκεπτικιστικό ακροδεξιο νεοφιλελευθερο κόμμα των βιομηχανων Εναλλακτική Επιλογή για τη Γερμανία (AfD), κόμμα που εκφράζει μερίδα του γερμανικού κεφαλαίου που επιδιώκει άλλες συμμαχίες στην ΕΕ με έξοδο από το ευρώ, πέρασε το πλαφόν του 5%, πήρε 6,1%% και μπήκε στην τοπική Βουλή η τέταρτη εκπροσώπηση μετά τα τρία ανατολικογερμανικά κρατίδια Βρανδεμβούργο, Σαξονία και Θουριγγία. Εκλογες εγιναν και στη πολη-κρατιδιο της Βρεμης, αλλα δεν εχουν ανακοινωθει τα αποτελεσματα. (Δεν εχουν ανακοιωθει αποτελεσματα, γιατι απλουστατα οι εκλογες στη Βρεμη θα γινουν στις 15 Μαιου!!! Αλλα οι ελληνες δημοσιοκαφροι το μονο που κανουν ειναι βα γραφουν βλακειες!!!!)