Παρασκευή 8 Μαΐου 2015

Παρασκευη 8 Μαιου 2015


Απο τους 153.000 δικαιούχους επιδόματος ανεργίας του ΟΑΕΔ μόνο 20.000 είναι Έλληνες...
Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του ΟΑΕΔ, μόνο ένας στους εφτά Έλληνες άνεργους παίρνει το επίδομα ανεργίας, με τους υπόλοιπους δικαιούχους να είναι όλοι λαθρομετανάστες. Σύμφωνα με τον οργανισμό, οι εγγεγραμμένοι άνεργοι ανέρχονται σε 1.061.221 και απ’ αυτούς λαμβάνουν επίδομα μόλις οι 153.602, με τους Έλληνες πολίτες που παίρνουν την συγκεκριμένη επιδότηση να μην ξεπερνούν τους 20.000. Με βάση τα στοιχεία, οι μόνοι που ουσιαστικά θα εξασφαλίσουν επιδότηση ενοικίου και σίτισης και δωρεάν ηλεκτρικό ρεύμα, θα είναι οι αλλοδαποί και οι Ρομά. Κι αυτό γιατί η πλειοψηφία τους απασχολείται στην λεγόμενη «μαύρη εργασία», με αποτέλεσμα όταν υποβάλλουν φορολογικές δηλώσεις, τα εισοδήματα που δηλώνουν, να είναι σχεδόν μηδαμινά. Πράγματι, σύμφωνα με την εικόνα που έχουν οι λογιστές, οι οποίοι και συνέταξαν τις σχετικές ηλεκτρονικές αιτήσεις προς το ΗΔΙΚΑ (Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης Α.Ε.), εννέα στους δέκα δικαιούχους είναι λαθρομετανάστες ή ανήκουν στην «ευπαθή» ομάδα των αθίγγανων, αρκετοί εκ των οποίων προέρχονται από όμορες Βαλκανικές χώρες.
Αλλά και οι πληροφορίες που έρχονται από την αρμόδια διεύθυνση του υπουργείου Οικονομικών, δείχνουν ότι από τις περίπου 35.000 αιτήσεις που έχουν υποβληθεί, το 93% αφορούσαν λαθρομετανάστες ή Ρομά, που πληρούσαν τα «φωτογραφικά» κριτήρια. Υπάλληλοι του ΥΠ.Ο. αλλά και των ΚΕΠ διαπίστωσαν ότι τετραμελείς οικογένειες αλλοδαπών δήλωναν εισοδήματα από μισθούς κι άλλες υπηρεσίες που δεν ξεπερνούσαν ετησίως τα 3.000 ευρώ. Με αυτά τα χρήματα που αντιστοιχούν σε 250 ευρώ κάθε μήνα, μπορούσαν να πληρώνουν το ενοίκιό τους, την διατροφή τους και φυσικά να στέλνουν πολύτιμο συνάλλαγμα στις πατρίδες τους. Οι λαθρομετανάστες λοιπόν θα μοιρασθούν το σύνολο των 200 εκατ. ευρώ που προβλέπονται για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, αφού φαίνονται περίπου ως επαίτες, αποκρύπτοντας και την ακίνητη περιουσία ή τις καταθέσεις που διαθέτουν στις χώρες καταγωγής τους. Έτσι, με τα χρήματα του αγρίως φορολογούμενου Έλληνα και τα κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που πρόκειται να εκταμιευθούν για τον σκοπό αυτό, τουλάχιστον 40.000 (λαθρο)μετανάστες θα έχουν τζάμπα ρεύμα, σχεδόν όλο το ενοίκιο (αν είναι οικογένεια) πληρωμένο και κάρτα για αγορές προϊόντων από γνωστά σούπερ μάρκετ, αξίας έως 220 ευρώ τον μήνα. Είναι μετά οι αλλοδαποί να μην προτιμούν την χώρα μας για εποικισμό, αφού σε λίγο θα παίρνουν επιχορήγηση μέχρι και για την αγορά σολάριουμ, γιατί ο «καυτός» αθηναϊκός ήλιος στις πλατείες όπου λιάζονται, μπορεί να τους προκαλέσει δερματικά καρκινώματα.
Η Χριστοδουλοπούλου, για την στέγασή και την ικανοποίηση των καθημερινών αναγκών των λαθρομεταναστών, διαθέτει 500 εκατ. ευρώ, ποσό που θα εκταμιευθούν από το ΕΣΠΑ. Στους τριτοκοσμικούς εποικιστές, αλλά και στους Βαλκάνιους γείτονές μας, που χρόνια τώρα νέμονται τα κοινωνικά επιδόματα και τις παροχές που προσφέρει το Ελληνικό Κράτος στα χαμηλότερα εισοδήματα, θα κατευθυνθούν πάνω από 8 δισ. ευρώ σε σύνολο 26 δισ. που προβλέπονται στο νέο ΕΣΠΑ. Με το πρόσχημα της ανθρωπιστικής κρίσης και την ανακούφιση ευπαθών ομάδων πληθυσμού, θα διατεθεί πακτωλός χρημάτων για την δημιουργία υποδομών που αφορούν τους παλιούς και νέους εισερχόμενους στον Ελλαδικό χώρο. Σε αυτό το πλαίσιο, σύμφωνα με την γραμματεία Δημοσίων Επενδύσεων, δρομολογούνται με την χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προγράμματα απασχόλησης και κατάρτισης των «παράτυπων» μεταναστών, δηλαδή των εισβολέων, με παράλληλη ικανοποίηση των βασικών βιοτικών αναγκών τους, π.χ. όπως είναι η στέγαση, η σίτιση.
Παράλληλα, εξετάζεται η κατασκευή νέων παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών που θα απευθύνονται αποκλειστικά στα παιδιά των ανιθαγενών. Την ίδια ώρα, σε κατάρρευση οδηγείται η ιδιωτική οικονομία της χώρας, έπειτα από την στάση πληρωμών στα έργα υποδομών που χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ. Έτσι, νομοτελειακά οδηγούμαστε στην διάλυση σχεδόν όλων των εργοταξίων, που θα έχει ως συνέπεια νέο γύρο χιλιάδων απολύσεων στον κατασκευαστικό κλάδο. Όπως αναφέρουν μικρομεσαίοι εργολήπτες δημοσίων έργων, τους τελευταίους μήνες όλα τα χρονοδιαγράμματα εκτέλεσης έργων πέφτουν έξω λόγω έλλειψης πόρων, οι απαλλοτριώσεις έχουν σταματήσει εντελώς, οι αρχαιολογικές εργασίες είναι «παγωμένες» και το υπουργείο Περιβάλλοντος έχει παύσει να χορηγεί εγκρίσεις για νέα έργα. Ειδικά τα έργα που αφορούν τα δίκτυα κοινής ωφελείας δεν προχωρούν, θυμίζοντας την κατάσταση που υπήρχε το 2010. Αντί να δοθεί ο πρώτος λόγος στους κλάδους αιχμής, όπως ο τουρισμός, η μεταποίηση, η αγροκτηνοτροφία και η καταπολέμηση της ανθρωπιστικής κρίσης που μαστίζει τους γηγενείς, σχεδόν τα 2/3 των κοινοτικών επιχορηγήσεων θα δωθούν σε λαθρομετανάστες
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ο Λαφαζάνης χτίζει τζαμί στην Αθήνα – Διαφωνούν οι ΑΝΕΛ
Στις προτεραιότητες του Παναγιώτη Λαφαζάνη δεν είναι, προφανώς, οι ρυθμιζόμενες χρεώσεις της ΔΕΗ, που εξαθλιώνουν τα νοικοκυριά αλλά η ανέγερση τζαμιού στην Αθήνα. Και μάλιστα την ώρα που οι φωτιές του τζιχαντισμού κυκλώνουν την Ελλάδα σε όλη την ανατολική Μεσόγειο αλλά και στα Βαλκάνια, την ώρα που η κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με συλλαλητήριο Αγανακτισμένων την Κυριακή 10 Μαΐου. Προφανώς και ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, εν αγνοία του φυσικά, κάνει τα πάντα για εξαγριώσει τον ελληνικό λαό ενάντια στην κυβέρνηση. Σύμφωνα λοιπόν με το ρεπορτάζ, ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Λαφαζάνης και ο αναπληρωτής υπουργός Γιάννης Τσιρώνης κατέθεσαν τροπολογία για την ανέγερση τζαμιού στην Αθήνα. Οπως αναφέρει η τροπολογία, «επανακαθορίζονται τα στοιχεία του διαγράμματος, που αφορά σε τμήμα ιδίας συνολικής επιφανείας του ιδίου δημοσίου ακινήτου στην περιοχή του Βοτανικού του Δήμου Αθηναίων, όπου επιτρέπεται, σύμφωνα με τις διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας (άρθρο 3, ν.3512/2006, όπως ισχύει), η εγκατάσταση και κατασκευή του Ισλαμικού Τεμένους Αθηνών». Οι πρώτες αντιδράσεις ήρθαν από τους ΑΝΕΛ, οι οποίοι υποστηρίζουν πως δεν σκοπεύουν να ψηφίσουν τη συγκεκριμένη τροπολογία και αυτό είναι το πρώτο σοβαρό ρήγμα στην κυβέρνηση.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Απειλητικά προς τη Λιάνα Κανέλλη κινήθηκε στους διαδρόμους της Βουλής ο χρυσαυγίτης βουλευτής, Γιάννης Λαγός, ενοχλημένος επειδή η βουλευτής του ΚΚΕ είναι μάρτυρας κατηγορίας στη δίκη της ναζιστικής οργάνωσης.
Ο Γ. Λαγός εξαπέλυσε απειλές στη Λιάνα Κανέλλη λέγοντας «σε είδα και σήμερα στη δίκη της Χρυσής Αυγής, να δεις πώς θα φύγεις». «Με απειλείς;», τον ρώτησε η Λιάνα Κανέλλη. «Ναι σε απειλώ, τι θα πεις, ότι σου έδωσα κανένα χαστούκι; Να μου κάνεις και εμένα μήνυση», συνέχισε ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής. «Μήνυση δεν έκανα ούτε στον Κασιδιάρη, θα κάνω σε εσένα;» ανταπάντησε η Λιάνα Κανέλλη.
Αμέσως μετά η κοινοβουλευτική ομάδα έθεσε το θέμα στη διάσκεψη των προέδρων όπου η πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου, δεν δέχτηκε να συζητηθεί το θέμα ούτε καν να το καταδικάσει και παρέπεμψε στην επιτροπή δεοντολογίας της Βουλής. Μάλιστα μετά την αποχώρηση των βουλευτών του ΚΚΕ, έθεσαν θέμα ψηφοφορίας οι βουλευτές από ΝΔ, ΠΟΤΑΜΙ, ΠΑΣΟΚ και την αρνήθηκαν ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ. Αργότερα για να μαζέψει τα αμάζευτα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης, δήλωσε πως ο ΣΥΡΙΖΑ καταδικάζει το γεγονός.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Η Ρωσία θα βοηθήσει την Κούβα να εκσυγχρονίσει το στρατιωτικό της εξοπλισμό
Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Serguei Shoigu δήλωσε ότι η Μόσχα θα ανανεώσει με σύγχρονα όπλα το στρατιωτικό εξοπλισμό των Επαναστατικών Ένοπλων Δυνάμεων της Κούβας. “Είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε τη συνεργασία με τις Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κούβας για τον εξοπλισμό τους με σύγχρονα όπλα και στρατιωτικό εξοπλισμό ” δήλωσε ο Shoigu στο πρακτορείο RIA Novosti κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον κουβανό αντιπρόεδρο Ricardo Cabrisas. Ο Shoigu χαρακτήρισε την Κούβα ως “σύμβολο ελευθερίας και ανεξαρτησίας της Λατινικης Αμερικής” και σημείωσε ότι η ρωσοκουβανική συνεργασία έλαβε μια μεγάλη ώθηση κατά την τελευταία επίσκεψη στην Αβάνα του Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν. “Όλες οι αποφάσεις που ελήφθησαν κατά τη διάρκεια αυτής της επισκεψης, παρακολοθούνται και εφαρμόζονται στη χώρα μας” , και συνέχισε, “ Έχουμε μια μεγάλη εμπειρία στην εκπαίδευση κουβανικού προσωπικού σε διάφορα εκπαιδευτικά ιδρύματα. Ελπίζουμε να συνεχίσουμε αυτή την παράδοση και να επεκτείνουμε τη συνεργασία μας στον τομέα της εκπαίδευσης”, σημείωσε ο Shoigu.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Αυστριακή εφημερίδα: Έλληνες εάν συμβιβαστείτε θα καταστραφείτε!
Ενδεχόμενος συμβιβασμός της Ελλάδας με τους πιστωτές της οδηγεί τη χώρα μόνον ακόμη περισσότερο στην καταστροφή, διότι αν περάσουν οι θέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το αποτέλεσμα θα είναι να καταστραφούν και την επόμενη χρονιά αποθέματα κεφαλαίων στην χώρα, μια εξέλιξη που είναι γνωστή μόνον από περιόδους πολέμου, προειδοποιεί σε άρθρο της την Τρίτη η μεγαλύτερη αυστριακή οικονομική εφημερίδα «Βίρτσαφτσμπλατ». Πολλοί «καλοπροαίρετοι» παρατηρητές ανακουφίστηκαν την περασμένη εβδομάδα ακούγοντας ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας απέσυρε τον αμετακίνητο στη στάση του υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη από την απευθείας γραμμή βολής των διαπραγματεύσεων με το Eurogroup και οι ίδιοι βλέπουν την πόρτα για τον ποθούμενο συμβιβασμό να έχει ανοίξει τώρα και πάλι κατά μια σχισμή, γράφει η εφημερίδα. Ακούγεται επίσης, μερικές φορές, συνεχίζει η εφημερίδα, ότι η κυρία Μέρκελ ή ο κύριος Σόιμπλε έχουν καταλάβει ήδη προ πολλού, πως οι συνταγές τους για λιτότητα έχουν καταστρέψει την Ελλάδα και άλλες χώρες που αντιμετωπίζουν κρίση, αλλά υπάρχουν και οι ψηφοφόροι στη Γερμανία, στους οποίους πρέπει να παρουσιαστεί ότι οι Έλληνες δεν επιτρέπεται να «σέρνουν από τη μύτη» τα πλούσια έθνη των πιστωτών, αυτοί οι Έλληνες, οι οποίοι επί δεκαετίες ζούσαν πάνω από τις δυνατότητές τους και άφηναν να αναπτύσσονται διαφθορά και κακοδιαχείριση. Ακούγεται επίσης πως, εάν η Αθήνα αποδεχόταν τουλάχιστον τυπικά τους όρους μεταρρυθμίσεων και περικοπών, καθώς υπάρχουν ακόμη πολλά περιθώρια, τότε θα μπορούσαν να χαλαρώσουν κάπως και οι όροι όπως είχε γίνει ήδη το 2014. Ακριβώς εδώ, σύμφωνα με την εφημερίδα, βρίσκεται μια πλάνη, διότι και τον περασμένο χρόνο δεν υπήρξε καμιά στροφή προς το καλύτερο, την οποία φαντάζονταν κάποιοι πολιτικοί και παρά την ελαφρά αύξηση των δημοσίων εσόδων δεν πρέπει να αγνοείται ότι η Ελλάδα βίωσε την τέταρτη χρονιά της καταστροφής των κεφαλαιακών αποθεμάτων της, όπως διαπιστώνεται από τα στοιχεία της κοινοτικής τράπεζας δεδομένων Ameco. Σύμφωνα με την «Βίρτσαφτσμπλατ», μια τέτοια καταστροφή βιώνει μια χώρα μόνον σε περίοδο πολέμου, με τα κεφαλαιακά αποθέματα να έχουν αυξηθεί μεταξύ 1960 και 2010 ακόμη και σε χρονιές με οξεία ύφεση, και οι κοινοτικές προβλέψεις που λαμβάνουν εκ των προτέρων υπόψη την επίδραση των όρων, δείχνουν ότι το κεφαλαιακό απόθεμα θα συρρικνωθεί και μέσα στο 2016 και έως τότε η Ελλάδα θα έχει χάσει ολόκληρες επτά ποσοστιαίες μονάδες. Το άρθρο της αυστριακής οικονομικής εφημερίδας καταλήγει με το συμπέρασμα ότι αυτό σημαίνει απλά και μόνον ότι οι πιστωτές θέλουν να καθηλώσουν την Ελλάδα για ακόμη μια χρονιά σε «εμπόλεμη (οικονομικά) κατάσταση».
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Αυστηρά δημόσιο χρήμα προτείνει η Ισλανδία
Από την μικρή νησιώτικη σκανδιναβική χώρα που δε δίστασε να προχωρήσει ακόμη και σε παύση πληρωμών επί του χρέους της επιλέγοντας να σώσει τους πολίτες της κι όχι τους κερδοσκόπους, έρχεται η πιο ριζοσπαστική πρόταση που έχει κατατεθεί τα τελευταία χρόνια για την αντιμετώπιση των χρηματοπιστωτικών κρίσεων. Η πρόταση, που δόθηκε στην δημοσιότητα στις 30 Μαρτίου 2015 (εδώ το πλήρες κείμενο), με λίγα λόγια καταλήγει στην επιστροφή του εκδοτικού δικαιώματος στην κεντρική τράπεζα, που στις μέρες μας τυπικά και μόνο το διατηρεί, και στην απαγόρευση στο εξής στις εμπορικές τράπεζες να δημιουργούν το δικό τους χρήμα, μέσω του δανεισμού! Η πρόταση να απαγορευτεί στις εμπορικές τράπεζες η δυνατότητα έμμεσης αύξησης της νομισματικής κυκλοφορίας, που ενσωματώνει παρεμφερείς προτάσεις που έχουν συζητηθεί ξανά μεταξύ οικονομολόγων στο παρελθόν (με πιο ολοκληρωμένη την πρόταση του Φίσερ από τη δεκαετία του ’30) κατατέθηκε από τον βουλευτή του κεντρώου κυβερνώντος Προοδευτικού Κόμματος, Φρόστι Σιγκουρτζόνσον, στο πλαίσιο εντολής που του είχε δοθεί από τον πρωθυπουργό της χώρας, ο οποίος την επαίνεσε δημόσια. Επομένως, χωρίς ακόμη να ξέρουμε αν και πότε θα υλοποιηθεί, είναι σίγουρο πως αντανακλάει ευρύτερους προβληματισμούς που αναπτύσσονται στην πολιτική ηγεσία της Ισλανδίας. Καθόλου τυχαία δεν είναι κι η έκταση που έλαβε η πρόταση για Δημόσιο Χρήμα (Sovereign Money, όπως τιτλοφορήθηκε) στον διεθνή Τύπο.
Προς αποφυγή παρανοήσεων να τονίσουμε ότι η οικονομία της Ισλανδίας, παρά την γεωγραφική απόσταση που την χωρίζει από άλλες χώρες, κάθε άλλο παρά κλειστή οικονομία μπορεί να χαρακτηριστεί. Το 2013 οι εξαγωγές (που πέρα από είδη αλιείας περιλαμβάνουν αλουμίνιο και προϊόντα υψηλής τεχνολογίας, μεταξύ άλλων) αντιστοιχούσαν στο 57% του ΑΕΠ της, ενώ η μισή κατανάλωση προερχόταν από εισαγωγές. Το επίπεδο τιμών της οικονομίας επηρεάζεται σοβαρά από τις μεταβολές των τιμών στα εισαγόμενα αγαθά, με άλλα λόγια. Κατά συνέπεια οι ρηξικέλευθες προτάσεις για το Δημόσιο Χρήμα δεν αναπτύσσονται σε ένα περιβάλλον αποκομμένο από την παγκόσμια οικονομία, που επιτρέπει πειραματισμούς.
Επικίνδυνες οι τράπεζες
Η ανάλυση του ισλανδού βουλευτή ξεκινάει από δύο παραδοχές. Η πρώτη είναι ο αποσταθεροποιητικός ρόλος που παίζουν οι τράπεζες στην οικονομία. Σημείο τομής για την Ισλανδία ήταν η τραπεζική κατάρρευση του 2008 που οδήγησε στην υποτίμηση του εθνικού τους νομίσματος, της κορώνας, κατά 50% μέσα σε ένα χρόνο και στην εισαγωγή ελέγχων στην κίνηση των κεφαλαίων (όπως συνέβη και στην Κύπρο που επιβλήθηκαν με απόφαση της ΕΚΤ) που ακόμη και τώρα παραμένουν σε ισχύ. Ανάλογες φυσικά αναταράξεις συμβαίνουν και στον υπόλοιπο κόσμο, όπως μαρτυρούν οι 147 τραπεζικές κρίσεις που έχουν καταγραφεί από το 1970 σε 114 χώρες, χωρίς ωστόσο να έχουν μπορέσει να προκαλέσουν μια ουσιαστική συζήτηση για το πώς θα γίνει κατορθωτό το τζίνι να ξαναμπεί στο λυχνάρι. Δηλαδή, το χρηματοπιστωτικό σύστημα να δει την αυτονομία του να περιορίζεται.
Χρήμα για το δημόσιο συμφέρον
Στο πλαίσιο της πρότασης για Δημόσιο Χρήμα, και με βάση όσα αναφέρονται στην έκθεση, οι ιδιωτικές τράπεζες δεν θα δημιουργούν χρήμα. Αυτή η εξουσία βρίσκεται αποκλειστικά και μόνο στα χέρια της κεντρικής τράπεζας που είναι αφοσιωμένη να εργάζεται για το συμφέρον της οικονομίας και της κοινωνίας ως όλον. Στο σύστημα του Δημόσιου Χρήματος, όλο το χρήμα, φυσικό ή ηλεκτρονικό, δημιουργείται από την κεντρική τράπεζα. Το νέο χρήμα που δημιουργείται από την κεντρική τράπεζα θα μεταφέρεται στην κυβέρνηση και θα τίθεται σε κυκλοφορία στην οικονομία μέσω αυξημένων κυβερνητικών δαπανών, μείωσης φόρων, αποπληρωμής δημόσιου χρέους ή μέσω της καταβολής μερίσματος στους πολίτες. Η κεντρική τράπεζα θα είναι επίσης σε θέση να δημιουργεί χρήμα για να δανείσει τις τράπεζες ώστε κι αυτές με τη σειρά τους να δανείσουν επιχειρήσεις, που δραστηριοποιούνται όμως εκτός του χρηματοπιστωτικού τομέα. Με αυτό τον τρόπο η εξουσία δημιουργίας χρήματος διαχωρίζεται από την εξουσία όσων αποφασίζουν για το πώς το νέο χρήμα χρησιμοποιείται, εξασφαλίζοντας έτσι πώς αντικρουόμενα συμφέροντα δεν θα οδηγούν στην δημιουργία υπερβολικά πολύ ή υπερβολικά λίγου χρήματος ή χρήματος που θα δημιουργείται για ιδιωτικό κι όχι για δημόσιο όφελος. Με αυτό τον τρόπο το εισόδημα που θα δημιουργείται από την προσφορά χρήματος θα καταλήγει στην υπό κρατική ιδιοκτησία κεντρική τράπεζα, αποφέροντας μεγαλύτερα μερίσματα στο κράτος που μπορούν να αξιοποιηθούν για δημοκρατικά αποφασισμένους σκοπούς. Πρόκειται για μια βαθιά ριζοσπαστική πρόταση που αν υλοποιούταν θα τερμάτιζε μονομιάς την ασυδοσία των τραπεζών ενώ, περιττό να ειπωθεί, η αξία χρήσης της αφορά όλο τον κόσμο κι όχι μόνο την Ισλανδία. Εξαίρεση προφανώς αποτελούν χώρες όπως η Ελλάδα κι άλλα μέλη της ευρωζώνης που έχουν παραδώσει τη νομισματική κυριαρχία τους, με αποτέλεσμα το χρήμα όχι μόνο να είναι ιδιωτικό αλλά και υπόθεση οικονομικών και πολιτικών κέντρων που εδράζονται στο εξωτερικό…
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
«Οι Ciudadanos είναι το Ποτάμι της Ισπανίας»
Και δυστυχώς για την Ισπανία δείχνουν πιο πονηροί και καταφερτζήδες από τον δικό μας Ποτάμια
«Κατά της λιτότητας και υπέρ της προστασίας της πρώτης κατοικίας στην Ισπανία, το κόμμα των Πολιτών-Ciudadanos, απευθύνεται ενόψει εκλογών σε όλους τους πολιτικούς χώρους» λέει στο «Εντός και Εκτός Συνόρων» ο οικονομολόγος Νίκος Αλεβετσοβίτης, που ζει, τα τελευταία χρόνια, στην πόλη Σαντιάγο ντε Κομποστέλα της Γαλικίας. Το κόμμα των Πολιτών δημιουργήθηκε το 2005 από πολίτες και γνωστές προσωπικότητες της Βαρκελώνης και το 2006 εισήλθε και επισήμως στην πολιτική σκηνή της Καταλονίας με πρόεδρο το νεαρό δικηγόρο Άλμπερτ Ριβέρα. Τασσόμενο κατά της απόσχισης και με σύνθημα «καλύτερα όλοι μαζί» συγκέντρωσε τότε το 3% στις τοπικές εκλογές και εξέλεξε τρεις στη Βουλή της Καταλονίας. Το 2013 οι Ciudadanos αποφάσισαν να εξαπλωθούν με οργανώσεις και εγγραφές νέων μελών σε όλη την Ισπανία και στις Ευρωεκλογές του 2014 συγκέντρωσαν το 3,16% και πήραν δύο έδρες, με τους ευρωβουλευτές του να εντάσσονται στην συμμαχία των Φιλελεύθερων και Δημοκρατών (ALDE). Με το ίδιο σύνθημα προσθέτοντας το μπορούμε- Podemos- και την υπόσχεση «δουλειές για όλους» το Ciudadanos κατέρχεται στις επικείμενες κρίσιμες βουλευτικές εκλογές στην Ισπανία, με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν ότι το ποσοστό του έχει γίνει διψήφιο, παίρνοντας ψηφοφόρους τόσο από τη δεξιά του Μαριάνο Ραχόι, όσο και από το αριστερό «Podemos» και τους Σοσιαλιστές του PSOE. Σύμφωνα με τον Νίκο Αλεβετσοβίτη οι «Πολίτες» είναι η ισπανική έκδοση του Ποταμιού, που προβάλλεται ως εναλλακτική πρόταση των συντηρητικών και φιλελευθέρων στο «Μπορούμε» - Podemos, χωρίς να φοβερίζει και να κινδυνολογεί όπως ο Ραχόι, που συνηθίζει να φέρνει ως παράδειγμα προς αποφυγή την Ελλάδα, την ώρα που στη χώρα του πληθαίνουν οι άνεργοι αλλά και εκείνοι που χάνουν τα σπίτια τους από τις τράπεζες.
Σχολιο.- Αχ καημένε και ταλαιπωρημένε ισπανικέ λαέ, πως τα καταφέρνουν και σε "δουλεύουν" οι ποταμίσιοι σου και συ τους επιβραβεύεις με τέτοια δημοσκοπικά ποσοστά!!!!! Κρίμα, γιατί πάλι στην ίδια λακκούβα θα πέσεις και άντε να ξανασηκωθείς. Δυστυχώς από τη λήξη του εμφυλίου πολέμου και την επικράτηση του Φράνκο μέχρι και σήμερα γύρω στα 78 χρόνια σε κυβερνάνε δικτάτορες και φτηνοί πολιτικοί κι η αριστερά ποτέ δε μπόρεσε να συσπειρωθεί σ' ένα ενιαίο πολιτικό φορέα. Βλέπεις έχεις και το θεσμό της βασιλείας που απ' ότι βγαίνει κατά καιρούς σε ειδήσεις δεν είναι καθόλου διακοσμητικός. Γενικώς η πολιτική σας ζωή βρίθει από λαμόγια και ταξικά κοθόνια. Μαυρίστε τους όλους αυτούς, δεξιούς, "σοσιαλιστές" και τους δήθεν "φρέσκους" πολιτικούς και στηρίξτε τους Podemos μαζικά. Αλλιώς μαύρο φίδι που σας έφαγε...
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Η «χιτλερική» νέα υπουργός δικαιοσύνης του Ισραήλ
Την Αγιελέτ Σακέντ, γνωστή για τα χιτλερικού τύπου μηνύματά της στο Ιντερνετ για εξόντωση όλων ανεξαιρέτως των Παλαιστινίων, αποφάσισε να διορίσει υπουργό Δικαιοσύνης του Ισραήλ ο ακροδεξιός πρωθυπουργός Μπένγιαμιν Νετανιάχου. Η Σακέντ υποστηρίζει ότι «το σύνολο του Παλαιστινιακού λαού αποτελεί εχθρό του Ισραήλ» και πρέπει να εξοντωθεί «συμπεριλαμβανομένων των ηλικιωμένων και των γυναικών». Τα ρατσιστικά ξεσπάσματα της νέας υπουργού είχαν προκαλέσει διεθνείς αντιδράσεις ενώ ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε υποστηρίξει ότι ακολουθεί τη λογική του Αδόλφου Χίτλερ. Την επομένη της ανάρτησης του μηνύματος στο facebook Ισραηλινοί απήγαγαν και έκαψαν ζωντανό τον Παλαιστίνιο έφηβο Μοχάμεντ Αμπού Κουνταϊρ Η ανακοίνωση του διορισμού έρχεται λίγα 24ωρα μετά τη δημοσίευση έκθεσης που αποδεικνύει ότι οι Ισραηλινοί στρατιώτες εκτελούσαν αμάχους στη Γάζα σαν μια μορφή διασκέδασης ενώ λάμβαναν εντολές να ισοπεδώνουν κατοικημένες περιοχές ακόμη και αν δεν είχαν δεχθεί επίθεση από εκεί.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ
Πόλεμος σκοπιμοτήτων μεταξύ συμμάχων - ανταγωνιστών
Κοινό σχέδιο Τουρκίας και Σ. Αραβίας για την ανατροπή Ασαντ «αποκαλύπτουν» οι Αμερικάνοι
ΔΑΜΑΣΚΟΣ.-- Ενδεικτικό της αντιπαράθεσης και των διαφορετικών συμφερόντων των αστικών τάξεων χωρών που εμπλέκονται στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις που είναι σε εξέλιξη στη Μέση Ανατολή, κύρια στη Συρία, είναι η «αποκάλυψη» του πρακτορείου «Ασοσιέιτεντ Πρες», που, επικαλούμενο ανώνυμους Αμερικάνους αξιωματούχους, αναφέρεται σε συμμαχία Τουρκίας και Σαουδικής Αραβίας από τον περασμένο Μάρτη με κεντρικό στόχο την ανατροπή του Σύρου Προέδρου Μπασάρ Ασαντ. Μάλιστα, μεταφέρεται η ανησυχία των αξιωματούχων ότι μία τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να βάλει στο «τιμόνι» της Συρίας τους τζιχαντιστές του «Μετώπου Νούσρα» ή του «Ισλαμικού Κράτους». Οι πληροφορίες του πρακτορείου αναφέρουν πως η συμμαχία Αγκυρας - Ριάντ έγινε κατά την επίσκεψη που πραγματοποίησε στη Σαουδική Αραβία ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Σε αυτή την επίσκεψη, ο Ερντογάν συναντήθηκε με το νέο Σαουδάραβα μονάρχη Σαλμάν και κατάφερε να ξεπεράσουν τις διαφορές τους πάνω στο ρόλο των «Αδελφών Μουσουλμάνων» (που υποστηρίζει η Αγκυρα αλλά πολεμά η Σαουδική Αραβία) και να επικεντρώσουν τις προσπάθειές τους στο μεγαλύτερο «κοινό τους εχθρό», τον Σύρο Πρόεδρο Μπασάρ Ασαντ. Οι δύο ηγέτες φέρεται πως συμφώνησαν να ρίξουν τον Ασαντ, χρηματοδοτώντας και εξοπλίζοντας και διευκολύνοντας πολλαπλώς διάφορους Σύρους μισθοφορους και ξένους μισθοφορους αντικαθεστωτικούς, ακόμη και τζιχαντιστές του «Μετώπου Νούσρα», θεωρώντας πως η κυβέρνηση του Αμερικανού Προέδρου Μπαράκ Ομπάμα έχει αποστασιοποιηθεί από την ανατροπή του Σύρου ηγέτη όσο τουλάχιστον διαρκούν οι διαπραγματεύσεις για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.
«Στρατός Κατάκτησης» στη θέση «Ισλαμικού Κράτους»... Σύμφωνα με το σενάριο που μεταφέρεται, ο επιμερισμός στο πλαίσιο της τουρκο-σαουδαραβικής συμμαχίας έγινε ως εξής: Οι Σαουδάραβες ανέλαβαν τη χρηματοδότηση των αντικαθεστωτικών και οι Τούρκοι την παροχή επιμελητηριακής υποστήριξης και πληροφοριών. Πρώτο απτό αποτέλεσμα αυτής της συμμαχίας φέρεται η κατάληψη της βορειοανατολικής συριακής πόλης Ιντλίμπ πριν λίγους μήνες, της πόλης Τζισρ ας Σουγκούρ αλλά και βάσης του συριακού στρατού στη Νταράα. Οι δυνάμεις που στηρίζονται από Σ. Αραβία και Τουρκία, μεταξύ των οποίων είναι τζιχαντιστές του «Μετώπου Νούσρα» και των «Ταξιαρχιών Αχράρ αλ Σαμ», κατάφεραν να συγκροτήσουν ένα κοινό επιχειρησιακό κέντρο μαζί με κάποια «μετριοπαθή» στοιχεία του «Ελεύθερου Συριακού Στρατού». Αυτή η ετερόκλητη συμμαχία ονομάστηκε στα τέλη Μάρτη «Στρατός Κατάκτησης» και έθεσε, σε επόμενη φάση, ως προτεραιότητα την προέλασή της σε Χάμα, Χομς και Δαμασκό με απώτερο στόχο την ανατροπή του Προέδρου Ασαντ. Αλλοι Αμερικανοί ανώνυμοι αξιωματούχοι εμφανίζονται ανήσυχοι -έτσι διοχετεύεται- ότι τα σχέδια των συμμάχων τους με τους τζιχαντιστές του «Μετώπου Νούσρα» και άλλους ακραίους ισλαμιστές μισθοφόρους συνιστούν «παιχνίδι με τη φωτιά». Κληθέντες να σχολιάσουν τις απόψεις κάποιων Τούρκων αξιωματούχων, πως μπορούν δηλαδή τάχα να πείσουν τους τζιχαντιστές του «Μετώπου Νούσρα» να κόψουν τους δεσμούς με την «Αλ Κάιντα» και να γίνουν «πιο μετριοπαθείς» ώστε να ανατρέψουν τον Ασαντ χωρίς να προκαλέσουν διεθνώς αντιδράσεις, υποστήριξαν ότι κάτι τέτοιο είναι επικίνδυνο. Θύμισαν, δε, ότι και «άλλοι» (όπως οι ίδιες οι ΗΠΑ...) στο παρελθόν νόμιζαν ότι μπορούν να χειραγωγήσουν τους τζιχαντιστές, μόνο που αργότερα ξέφυγαν από τον «έλεγχο» προωθώντας δική τους ατζέντα. Είναι προφανές ότι η διοχέτευση τέτοιων πληροφοριών έχει πολλαπλές σκοπιμότητες, με στόχο να εξυπηρετηθούν ιδιαίτερα συμφέροντα και να αξιοποιηθούν διάφορα προσχήματα.
Σχέδια «πανσυριακής» μάζωξης «αντικαθεστωτικών» Το ίδιο 24ωρο, πάντως, το Γαλλικό Πρακτορείο δημοσιοποίησε πληροφορίες που έφεραν τους Σαουδάραβες αξιωματούχους να προγραμματίζουν για τα μέσα Ιούνη μία μεγάλη πανσυριακή συγκέντρωση δυνάμεων που μάχονται, εντός και εκτός Συρίας, τον Πρόεδρο Μπασάρ Ασαντ, με κεντρικό στόχο να καταλήξουν σε μία συμφωνία κοινών σημείων και έναν οδικό χάρτη για τη «μεταβατική κατάσταση» που θα ακολουθήσει εάν ανατραπεί ο Σύρος ηγέτης. Οι Σαουδάραβες, υποτίθεται, πως έχουν στείλει σε όλους προσκλήσεις για συμμετοχή σε αυτή την «πανσυριακή» συνδιάσκεψη της «αντιπολίτευσης» στο Ριάντ, εκτός από τους τζιχαντιστές του «Μετώπου Νούσρα» και του «Ισλαμικού Κράτους». Από την άλλη, ο Σαουδάραβας υπουργός Εξωτερικών Αντέλ αλ Τζουμπέιρ δήλωσε, χτες, «άγνοια» για τα παραπάνω σχέδια. Αντίθετα, δε διαψεύστηκε από το Πεντάγωνο η πληροφορία του πρακτορείου «Ρόιτερς» για την έναρξη εκπαίδευσης των πρώτων από τους περίπου 15.000 «αντικαθεστωτικούς» από Αμερικανούς στρατιωτικούς σε μυστικά στρατόπεδα της Ιορδανίας, με στόχο να πολεμήσουν όχι τον συριακό στρατό αλλά τους τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους» σε Συρία και Ιράκ. Το ίδιο πρακτορείο ανέφερε πως είναι θέμα λίγου χρόνου η εκπαίδευση Σύρων «αντικαθεστωτικών» και σε μυστικά στρατόπεδα στην Τουρκία.
Συγκρούσεις στρατού και ισλαμιστών κοντά στο Λίβανο Δεκάδες «αντικαθεστωτικοί» ένοπλοι, ανακοινώθηκε χτες, πως σκοτώθηκαν από τους βομβαρδισμούς του συριακού στρατού στην ορεινή περιοχή Καλαμούν, κατά μήκος της μεθορίου με το Λίβανο, γεγονός που βοήθησε μαχητές της «Χεζμπολάχ», που συνεργάζονται με το συριακό στρατό, να ανακτήσουν εδάφη. Σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό «Manar TV» της «Χεζμπολάχ», τζιχαντιστές της «Αλ Κάιντα», που έχουν στρατοπεδεύσει στα όρη Καλαμούν και εξαπολύουν επιθέσεις εναντίον του συριακού στρατού και μαχητών της «Χεζμπολάχ», έχουν αρχίσει να υποχωρούν από την περιοχή. Μάλιστα, την περασμένη Τρίτη ο ηγέτης της «Χεζμπολάχ», Χασάν Νασράλα, προέβλεψε ότι θα απομακρύνουν τους τζιχαντιστές από τη στρατηγικής σημασίας μεθοριακή περιοχή βόρεια της πρωτεύουσας Δαμασκού, την οποία χρησιμοποιούν για τη μεταφορά προμηθειών όπλων και μαχητών.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
ΙΣΡΑΗΛ Σχηματισμός νέας αντιδραστικής κυβέρνησης
ΤΕΛ ΑΒΙΒ.-- Κλιμάκωση της βίας των ισραηλινών κατοχικών δυνάμεων, νέα επέκταση των παράνομων εβραϊκών εποικισμών στα παλαιστινιακά εδάφη, αλλά και νέα σκληρότερα αντιλαϊκά μέτρα προμηνύει η νέα ισραηλινή κυβέρνηση που ανακοίνωσε λίγο πριν τα μεσάνυχτα Τετάρτης προς Πέμπτη ο πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου. Στη νέα κυβέρνηση συνεργασίας που ανακοινώθηκε πως συγκροτείται έπειτα από τις εκλογές της 17ης Μάρτη θα συμμετέχει το δεξιό κόμμα Λικούντ του πρωθυπουργού Νετανιάχου, το νεοϊδρυθέν κεντροδεξιό κόμμα Κουλάνου και τα τρία ακροδεξιά κόμματα Ορθόδοξων Εβραίων, «Μπαγίτ Γιεχουντί» (σ.σ. «Εβραϊκό Σπίτι»), «Ενωμένη Τορά - Ιουδαϊσμός» και SHAS (σ.σ. ακρωνύμιο από τις λέξεις «Φρουροί Σεφαραδίτες»). Η νέα κυβέρνηση θα διαθέτει την ισχνή πλειοψηφία 61 εδρών στην 120μελή Βουλή και συγκροτείται έπειτα από το «ναι» που είπε ο αρχηγός του ακροδεξιού κόμματος «Μπαγίτ Γιεχουντί», Ναφτάλι Μπένετ, ο οποίος κατάφερε με μόλις οκτώ βουλευτές να πάρει τα νευραλγικά υπουργεία Δικαιοσύνης, Παιδείας και Αγροτικής Ανάπτυξης, ώστε να εξασφαλιστεί η παραμονή του Νετανιάχου στην κυβέρνηση. Με δεδομένο ότι το κόμμα του Μπένετ απαρτίζεται από ακροδεξιούς Εβραίους εποίκους της Δυτικής Οχθης και αντιτίθεται σε οποιοδήποτε ενδεχόμενο ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους, είναι βέβαιο ότι θα πιέσει για την ακόμη μεγαλύτερη επέκταση των εβραϊκών εποικισμών στις κατεχόμενες περιοχές. O Iσαάκ Χέρτζοκ ηγέτης των αντιπολιτευόμενων «Εργατικών» και επικεφαλής της «Σιωνιστικής Ενωσης», δηλαδή του εκλογικού μπλοκ συνεργασίας που έφτιαξε με το κόμμα «Χάτνουα» της πρώην υπουργού Δικαιοσύνης Τζίπι Λίβνι, σχολίασε ότι η νέα κυβέρνηση θα είναι «μία εθνική αποτυχία». Δίχως να περάσει καλά - καλά το πρώτο 24ωρο από την ανακοίνωση της νέας ισραηλινής κυβέρνησης, Ισραηλινοί αξιωματούχοι ενέκριναν την κατασκευή 900 κατοικιών εποίκων στην Ανατολική Ιερουσαλήμ! Ο Παλαιστίνιος διαπραγματευτής Σαέμπ Ερεκάτ κληθείς να σχολιάσει τη νέα κυβέρνηση Νετανιάχου σημείωσε πως είναι μία κυβέρνηση «κατά της ειρήνης και της σταθερότητας», γιατί θα έχει ως στόχο «να σκοτώσει και να (ενισχύσει) την εποικιστική δραστηριότητα στα παλαιστινιακά εδάφη».
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
ΣΥΣΤΗΜΑ ECALL ΣΤΑ ΟΧΗΜΑΤΑ Ενας ακόμη μηχανισμός παρακολούθησης
Παρέμβαση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ Με παρέμβασή της στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με τον Κανονισμό της ΕΕ που ψηφίστηκε, σχετικά με την «ανάπτυξη του συστήματος eCall (ηλεκτρονικού εντοπισμού) σε οχήματα», η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ επισημαίνει τα παρακάτω: «Ο κανονισμός για το σύστημα eCall στα οχήματα είναι ψευδεπίγραφος και καθόλου αθώος. Επιβάλλει την τοποθέτηση στον υποχρεωτικό εξοπλισμό των καινούργιων οχημάτων, μηχανισμού δορυφορικής παρακολούθησης για κλήση σε περίπτωση ατυχήματος. Εκτός από το γεγονός ότι το κόστος θα επιβαρύνει τους αγοραστές των οχημάτων, το πιο σοβαρό και επικίνδυνο είναι ότι δημιουργεί ένα σύστημα υποχρεωτικής, μόνιμης και συνεχούς δορυφορικής παρακολούθησης όλων των οχημάτων και των επιβατών τους, ακόμη και παρά τη θέλησή τους. Είναι αποκαλυπτικό το γεγονός ότι το Ευρωκοινοβούλιο απέρριψε την τροπολογία που δίνει τη δυνατότητα στον χρήστη του συστήματος ακόμα και να απενεργοποιεί το εν λόγω σύστημα χειροκίνητα. Αποδεικνύει ότι στόχος του κανονισμού δεν είναι η ασφάλεια των επιβατών, αλλά η παρακολούθησή τους.
Η ΕΕ, μεθοδικά και σχεδιασμένα, αξιοποιεί κάθε πρόσφορο πρόσχημα για να διαμορφώσει ένα τεράστιο και εφιαλτικό δίκτυο παρακολούθησης και φακελώματος των πάντων, πληροφοριών, δεδομένων προσώπων και μεταφορικών μέσων σε ξηρά, αέρα και θάλασσα, το οποίο συνθέτουν: Τα "έξυπνα σύνορα" της ΕΕ και το σύστημα EUROSUR για τη διαρκή παρακολούθηση εισόδου, εξόδου και παραμονής κάθε υπηκόου τρίτης χώρας που εισέρχεται στην ΕΕ, διασυνδεδεμένο με το Σύστημα Πληροφοριών VIS και τη βάση αποθήκευσης δακτυλικών αποτυπωμάτων Eurodack. Οι βάσεις δεδομένων SIS I και SIS II της Σένγκεν. Οι δορυφόροι παρατήρησης γης, στα πλαίσια του συστήματος GMES, μη επανδρωμένα κατασκοπευτικά αεροσκάφη UAV, αλλά και τα συστήματα παρακολούθησης για την "κυκλοφορία και διάσωση των πλοίων" (Συστήματα VMS, SafeSeaNet). Αξιοποιούν ακόμη και το πρόσχημα της καταπολέμησης των κυκλωμάτων αρχαιοκαπηλίας καθώς και τις απαράδεκτες και προκλητικές λεηλασίες έργων τέχνης από τους τζιχαντιστές για την ενεργοποίηση του Δορυφορικού Κέντρου της ΕΕ στην Τορεχόν, ενώ τώρα προσθέτουν και το eCall. Δεν υπάρχει πολιτική της ΕΕ, ακόμη και αυτές που φαντάζουν "αθώες", που να μην έχει στόχο τη θωράκιση των μονοπωλίων και της εξουσίας τους».
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
ΟΤΤΑΒΑ.-- Νέο σκληρό αντιτρομοκρατικό νόμο, που θα αυξάνει ακόμη περισσότερο τις εξουσίες των αντιτρομοκρατικών αρχών, επιτρέποντάς τους να παρακολουθούν στενά και τις δραστηριότητες των πολιτών στο Διαδίκτυο, ψήφισε χτες η καναδική Βουλή. Ως πρόσχημα για την περιστολή των ελευθεριών και της ιδιωτικότητας στάθηκε η επίθεση δύο ισλαμιστών, το περασμένο φθινόπωρο, στο Κεμπέκ, που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο δύο στρατιωτικών.
ΣΑΡΑΓΕΒΟ.-- Οι Σερβοβόσνιοι αστυνομικοί συνέλαβαν χτες 30 ακραίους ισλαμιστές στη διάρκεια επιχείρησης με την κωδική ονομασία «Ruben» σε διάφορες πόλεις της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας. Ο υπουργός Εσωτερικών, Ντράγκαν Λούκατς, προειδοποίησε τους τζιχαντιστές ότι «η αστυνομία θα βρεθεί στην πόρτα τους μέσα σε 24 ώρες και ότι θα τους παρακολουθεί».
ΧΑΡΤΟΥΜ.-- Ο σουδανικός ισλαμοφασιστικος στρατός ανακοίνωσε χτες ότι κατέρριψε την Τρίτη ένα άγνωστης εθνικότητας τηλεκατευθυνόμενο αεροσκάφος, διαψεύδοντας φήμες για απόπειρα πραξικοπήματος που είχαν διαδοθεί νωρίτερα με αφορμή ισχυρές εκρήξεις που είχαν σημειωθεί στις 22.00 στις 5/5 βορείως της πρωτεύουσας, Χαρτούμ.
ΠΑΡΙΣΙ - ΜΠΑΝΓΚΙ.-- Ανεξάρτητη εισαγγελική έρευνα ανακοινώθηκε χτες πως ξεκινά το Παρίσι σε σχέση με τις καταγγελίες ανώτατου αξιωματούχου του ΟΗΕ ότι Γάλλοι στρατιώτες από το Δεκέμβρη του 2013 έως το καλοκαίρι του 2014 βίαζαν και κακοποιούσαν σωματικά δεκάδες παιδιά και εφήβους στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία με αντάλλαγμα τρόφιμα ή λίγα χρήματα.
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Εφετείο της Νέας Υόρκης χαρακτήρισε παράνομο το πρόγραμμα της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας των ΗΠΑ (NSA) που συγκέντρωνε τα στοιχεία εκατομμυρίων Αμερικανών πολιτών στο πλαίσιο του τρομονόμου γνωστού ως «Πατριωτικού Νόμου», η ισχύς του οποίου λήγει τον ερχόμενο μήνα εκτός και εάν παραταθεί με απόφαση του Κογκρέσου.