Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου 2015

Πεμπτη 3 Σεπτεμβριου 2015


Ο πρωθυπουργος υποσχεθηκε 700.000 θεσεις εργασιας. Συγκεκριμενα, 300.000 στη Γερμανια, 100.000 στην Αυστραλια, 150.000 στην Αμερικη, και 150.000 στην Αγγλια.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
ΜΕΤΑ: Να αποτρέψουμε την «κατεδάφιση» του ασφαλιστικού και των συντάξεων
2/9/2015
Να Αντισταθουμε στη Διαλυση της Κοινωνικης Ασφαλισης
Τα σημερινά δημοσιεύματα στον Τύπο που αναφέρονται στο σχέδιο προτάσεων της «Επιτροπής Σοφών» για το Ασφαλιστικό προκαλούν σοκ στους εργαζομένους και στους συνταξιούχους, προβλέποντας ανώτατες συντάξεις έως 600 ευρώ. Στην ουσία, πρόκειται για την εφαρμογή της πιο σκληρής νεοφιλελεύθερης συνταγής μνημονιακής έμπνευσης, που μέσα σε συνθήκες βαθιάς ύφεσης και κρίσης που τα ίδια τα μνημόνια «γέννησαν» στοχεύει στην ελεύθερη πτώση των συντάξεων και τη μετατροπή τους σε προνοιακά επιδόματα φτώχειας. Είναι εντελώς απαράδεκτο η κυβέρνηση διά της «Επιτροπής Σοφών» να εμφανίζεται ότι προωθεί, με οδηγό τη συνταγή της Χιλής, την πιο καταστροφική νεοφιλελεύθερη μετάλλαξη του Ασφαλιστικού Συστήματος από σύστημα κοινωνικής αλληλεγγύης (αναδιανεμητικό) σε εξατομικευμένο - κεφαλαιοποιητικό και να οδηγεί στην ακραία φτώχεια του συνταξιούχους. Αυτές όμως είναι οι πολιτικές των μνημονίων που δυστυχώς υιοθετήθηκαν και από την απερχόμενη κυβέρνηση. Είναι πολιτικές που αναπαράγουν την ύφεση, την λιτότητα, την εσωτερική υποτίμηση, την υψηλή ανεργία και τις ευέλικτες μορφές απασχόλησης και στερούν από το ασφαλιστικό πολύτιμους πόρους. Είναι πολιτικές ασφυξίας για το Ασφαλιστικό, είναι ένα συντελούμενο έγκλημα σε βάρος της κοινωνίας.
Η πρόταση της Επιτροπής Κατρούγκαλου δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους και την κοινωνία. Τα συνδικάτα και οι εργαζόμενοι με τους αγώνες τους θα σταθούν εμπόδιο στην οριστική κατάρρευση της Κοινωνικής Ασφάλισης. Θα αγωνιστούν για την ανατροπή των παλιών και νέων μνημονίων και για την εφαρμογή ενός διαφορετικού σχεδίου που θα οδηγήσει τη χώρα σε παραγωγική ανασυγκρότηση και σε πραγματική αύξηση της απασχόλησης που θα δώσει πνοή στην Κοινωνική Ασφάλιση. Η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ δεν μπορεί να κρύβεται άλλο και να εμφανίζεται μόνο όταν είναι να αθροιστεί στο μνημονιακό μέτωπο, όπως έγινε με τη στάσης της στο δημοψήφισμα στις 5 του Ιούλη. Τα πρωτοβάθμια σωματεία, οι ομοσπονδίες και τα Εργατικά Κέντρα, πρέπει να πάρουν άμεσα πρωτοβουλίες και να συντονίσουν τον αγώνα των εργαζομένων και των συνταξιούχων για την ανατροπή των μνημονιακών πολιτικών και τη διάσωση της Κοινωνικής Ασφάλισης και των συντάξεών μας. Το πρώτο ηχηρό το δίνουμε στη Θεσσαλονίκη.
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΜΑΖΙΚΑ. ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗ – ΠΑΛΛΑΪΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΤΩΝ. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ - ΑΓΑΛΜΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ. ΣΑΒΒΑΤΟ 5 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ, ΩΡΑ 6ΜΜ. ΑΓΩΝΑΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ. ΜΕΤΑ, 02-09-15
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Επέκταση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας για ακόμη ένα εξάμηνο εξετάζει η ΕΕ
Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι πιθανόν να επεκτείνει μέχρι τον Μάρτη του 2016 τις κυρώσεις εναντίον περίπου 190 αξιωματούχων και εταιρειών από τη Ρωσία και από τις αυτοαποκαλούμενες λαϊκές δημοκρατίες στην ανατολική Ουκρανία, ανέφερε σήμερα σε δημοσίευμά της η εφημερίδα «Wall Street Journal», επικαλούμενη διπλωματικές πηγές. Σύμφωνα με τις πηγές, η απόφαση αναμένεται να ληφθεί σε συνάντηση ανώτερων Ευρωπαίων αξιωματούχων την Τετάρτη «για τη διατήρηση της πίεσης στη Μόσχα για να εφαρμόσει πλήρως τους όρους της εκεχειρίας του Μινσκ έως το τέλος του χρόνου». Οι υπάρχουσες κυρώσεις, που φέρουν την υπογραφή και της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, περιλαμβάνουν πάγωμα περιουσιακών στοιχείων και ταξιδιωτικές απαγορεύσεις με στόχο 151 άτομα και 37 εταιρείες και νομικά πρόσωπα, είναι προγραμματισμένες να διαρκέσουν μέχρι τις 15 Σεπτέμβρη.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Όσο για τις δημοσκοπήσεις: 4 ημέρες πριν από το δημοψήφισμα!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Δημοσκόπηση GPO: Στο 43,2% το «ναι» με ανοδικές τάσεις – Στο 39,3% το «όχι»
Τα ιδια ελεγε και η ALCO και ολες οι εταιρειες των δημοκοπων-γκαλοπατζηδων-αεριτζιδων!
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Δεν τα δουλεψαμε μαζι, δεν μου τα χαρισε κανεις. Κατω τα χερια ΡΕ από το μισθο και τη συνταξη μου
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Συνέντευξη μοναχής: 100.000 δολάρια αξίζει ένα μπουκάλι χριστιανικού αίματος
Μέσα από ένα βίντεο σοκ... μια Γερμανίδα μοναχή, αποφάσισε να μιλήσει για τα ανατριχιαστικά γεγονότα, τα οποία λαμβάνουν χώρα στην Μέση Ανατολή εναντίων του Χριστιανικού πληθυσμού από τους φανατικούς Τζιχαντιστές. Πιο αναλυτικά, η συγκεκριμένη καλόγρια βλέποντας το χάος και τη δυστυχία που επικρατεί στη Μέση Ανατολή, αποφάσισε να διεξάγει μια προσωπική έρευνα συλλέγοντας στοιχειά για τις βιαιοπραγίες εναντίων των χριστιανών της περιοχής. Απαγωγές, λύτρα, βιασμοί, ακροτηριασμοί, κορυφώνοντας με τη συλλογή και πώληση του αίματος των Χριστιανών προς 100.000 δολάρια το μπουκάλι. Στη συνέχεια μπορείτε να παρακολουθήσετε το συγκλονιστικό βίντεο με την συνέντευξη της μοναχής...
https://www.youtube.com/watch?v=crm1XtZvqP4
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Συρία: Δέκα νεκροί από επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο στην πόλη Λαττάκεια
03 Σεπτεμβρίου 2015 04:39
Δέκα άνθρωποι σκοτώθηκαν και περίπου 40 τραυματίστηκαν από επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο που σημειώθηκε την Τετάρτη (2/9) στην παραθαλάσσια πόλη Λαττάκεια της Συρίας, προπύργιο των δυνάμεων του προέδρου Άσαντ, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση. Η έκρηξη σημειώθηκε στην κεντρική πλατεία της πόλης, σύμφωνα με την ίδια πηγή. Οπτικό υλικό που μεταδόθηκε από τα κρατικά μέσα ενημέρωσης και αναρτήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνει φλεγόμενα οχήματα σε μία περιοχή όπου βρίσκονται διασκορπισμένα τα συντρίμμια δεκάδων άλλων αυτοκινήτων που καταστράφηκαν από τη σφοδρότητα της έκρηξης. Επίσης διακρίνονται διασώστες και απλοί πολίτες να δίνουν μάχη για την κατάσβεση της πυρκαγιάς που προκλήθηκε από την έκρηξη. Μέχρι στιγμής καμία ισλαμοφασιστικη συμμορια δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση, την οποία τα κρατικά μέσα ενημέρωσης αποδίδουν σε "τρομοκράτες"--έναν χαρακτηρισμό που χρησιμοποιούν όταν αναφέρονται σε ενόπλους ισλαμοφασιστες, οι οποίοι μάχονται πληρωμενοι από την αποικιοκρατικη Δυση για την ανατροπή του Άσαντ. Μέχρι σήμερα, σπάνια είναι τα περιστατικά βίας στη Λαττάκεια την ώρα που η χώρα μαστίζεται εδώ και τουλάχιστον τέσσερα χρόνια από τον ιμπεριαλιστικο αποικιοκρατικο ισλαμοφασιστικο πολεμο, ο οποίος έχει ήδη στοιχίσει τη ζωή σε περίπου 250.000 ανθρώπους.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Απαισιοδοξη ερευνα του ινστιτουτου της ΓΣΕΒΕ. Ερχονται λουκετα το χειμωνα σε 63.000 μικρομεσαίες επιχειρησεις. Αν επαληθευτουν τα στοιχεια θα χαθουν 138.000 θεσεις εργασιας. Ερχονται 63.000 λουκετα (1 στις 3 επιχειρησεις) και 138.000 απολυσεις.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Το ποσοστό του Λαφαζάνη
Για τα πανηγύρια είναι οι δημοσκόποι πλέον, για να γελάει ο κόσμος μαζί τους! Οταν αποφαίνονται ότι θα νικήσει το "Οχι" με μιάμιση ή δυόμιση μονάδες διαφορά, αφήνοντας περιθώρια ότι μπορεί να νικήσει και το "Ναι" με μισή, άντε μία μονάδα, και τελικά νικάει το "Οχι" με... 22,5 (!) εκατοστιαίες μονάδες διαφορά, οι δημοσκόποι στη χώρα μας είναι για τα... μπάζα! Είναι εξόφθαλμο ότι το δείγμα που έχουν επιλέξει να χρησιμοποιούν στις δημοσκοπήσεις τους δεν έχει πλέον καμία αντιστοίχιση με την κοινωνική πραγματικότητα των Ελλήνων ψηφοφόρων. Κανένας δεν πρέπει να παίρνει υπόψη του τις δημοσκοπήσεις αν θέλει να πει μια σοβαρή γνώμη για πολιτικά θέματα, ειδικά αν προβλέπει εκλογικό αποτέλεσμα.
Το μόνο σίγουρο που μπορεί να πει κανείς για τη Λαϊκή Ενότητα είναι πως πρέπει να θεωρείται δεδομένη η είσοδός της στη Βουλή. Από εκεί και πέρα όμως, αν θα μπει υπερβαίνοντας το 3% ή το 5% ή το 10%, αυτό κανένας δεν μπορεί να το πει, παρά μόνο "τζογάροντας" σε ένα νούμερο και αν του βγει, του βγήκε σαν λαχείο! Πρώτα θα έχουμε στα χέρια μας το πρώτο εκλογικό αποτέλεσμα της ΛΑΕ και έπειτα, εδραζόμενοι στο αποτέλεσμα αυτό, θα μπορούμε να κάνουμε λίγο-πολύ ρεαλιστικές εκτιμήσεις για τη δυναμική της και τις προοπτικές της. Πρώτα θα δούμε κι έπειτα θα κρίνουμε.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Κοινό κατέβασμα ΑΝΤΑΡΣΥΑ και ΕΕΚ στις εκλογές
Ύστερα από τη συνάντηση που είχαν αντιπροσωπείες της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και του ΕΕΚ για να συζητήσουν σχετικά με τις πολιτικές εξελίξεις, αποφασίστηκε η πολιτική και εκλογική συνεργασίας εν'όψει των εκλογών της 20.09.2015.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Οι δρόμοι του Κιέβου παίρνουν τα ονόματα συνεργατών των ναζί
Posted on 03/09/2015 by solidarity2014
Σύμφωνα με το νόμο για την «αποκομμουνιστικοποίηση» της Ουκρανίας που ψηφίστηκε πρόσφατα από την ουκρανική βουλή προβλεπόταν η μετονομασία εκατοντάδων δρόμων στο Κίεβο και τις άλλες μεγάλες πόλεις της Ουκρανίας προκειμένου να μην υπάρχει καμία ανάμνηση του σοβιετικού/κομμουνιστικού παρελθόντος της χώρας. Απ’ ότι φαίνεται βέβαια η «αποκομμουνιστικοποίηση» βαδίζει χέρι-χέρι με τον εκφασισμό και την εθνικιστική «ουκρανοποίηση» της χώρας. Έτσι, μεγάλοι δρόμοι του Κιέβου δανείζονται πλέον την ονομασία τους από συνεργάτες των ναζί κατά τον Β’ΠΠ. Αυτή είναι για παράδειγμα η περίπτωση της οδού Kyrylo Osmak. Ο Osmak υπήρξε μέλος της «Ουκρανικής Κεντρικής Επιτροπής», μίας φιλοναζιστικής οργάνωσης με κέντρο την Κρακοβία (στη σημερινή Πολωνία), η οποία συμμετείχε στην ίδρυση και στελέχωση της ταξιαρχίας των SS της Γαλικίας, κομματιού των γερμανικών Waffen-SS. Στην περίπτωση της οδού όπου στεγάζεται η ρωσική πρεσβεία το ουκρανικό καθεστώς αντλεί απ’ τη σύγχρονη φασιστική παράδοση της χώρας καθώς αποφάσισε να τη μετονομάσει σε οδό «Εθελοντικών Ταγμάτων» αποδίδοντας έτσι τιμή στον Δεξιό Τομέα, το τάγμα Αζόφ και Αϊντάρ που δολοφονούν τον λαό του Ντονμπάς εδώ και δύο χρόνια… Στις πόλεις της δυτικής Ουκρανίας όπου ήδη υπήρχαν δρόμοι αφιερωμένοι σε εγκληματίες συνεργάτες των ναζί όπως ο Στεπάν Μπαντέρα κι ο Ρομάν Σούχεβιτς αυτοί θα μετονομαστούν σε οδό «Ήρωα Στεπάν Μπαντέρα», «Ήρωα Ρομάν Σούχεβιτς» κ.ο.κ. Μέχρι τα τέλη Νοέμβρη αναμένεται να μετονομαστούν 122 δρόμοι στο Κίεβο και 350 στο Ντνιεπροπετρόφσκ. Χαρακτηριστικό του παροξυσμού είναι ότι ο υπουργός πολιτισμού της Ουκρανίας διέταξε τη διάλυση/αποσυναρμολόγηση όλων των μουσειακών εκθεμάτων που αναφέρονται στη σοβιετική εποχή. Η πολιτική του εκφασισμού, του εθνικισμού και της βίαιης εθνικής ομογενοποίησης της πολυεθνικής Ουκρανίας βρίσκεται εν εξελίξει…
Φάρσα αποκαλεί την ψήφιση του νόμου για αποκέντρωση της Ουκρανίας ο πρωθυπουργός της ΛΔ Ντονιέτσκ, Αλεξάντερ Ζαχαρτσένκο
Σε πρόσφατη συνέντευξη που παραχώρησε ο Αλεξάντερ Ζαχαρτσένκο, πρωθυπουργός της ΛΔ Ντονιέτσκ, αποκάλεσε την ψήφιση του νόμου για την αποκέντρωση της Ουκρανίας που πέρασε το ουκρανικό κοινοβούλιο ως φάρσα. Κατά τον Ζαχαρτσένκο, ο νόμος που τελικά ψηφίστηκε και προκάλεσε τις αντιδράσεις της ακροδεξιάς στην Ουκρανία δεν συμφωνεί με τις προβλέψεις της Συμφωνίας Μινσκ-2 για απόδοση ειδικού καθεστώτος στις περιοχές του Ντονιέτσκ και του Λουγκάνσκ. Η Ουκρανία βάσει της Συμφωνίας Μινσκ-2 είναι υποχρεωμένη ως το τέλος του έτους να προχωρήσει σε συνταγματική αναθεώρηση παραχωρώντας δικαιώματα ευρείας αυτονομίας στις δύο αποσχισθείσες περιοχές. Παρ’ όλα αυτά μερίδα της αστικής τάξης της Ουκρανίας αλλά και οι ΗΠΑ αντιδρούν σ’ αυτό το ενδεχόμενο και προκρίνουν μια δυναμική επίλυση του ζητήματος. Οι πρόσφατες συγκρούσεις στο Κίεβο ανάμεσα σε ακροδεξιούς και την αστυνομία υποδηλώνουν αυτές τις αντιτιθέμενες τακτικές στην ουκρανική κυβέρνηση. Απ’ την πλευρά τους οι Λαϊκές Δημοκρατίες ετοιμάζονται να προχωρήσουν σε εκλογές τον Οκτώβριο και το Νοέμβρη του ’15 εκλέγοντας νέες κυβερνήσεις και κάνοντας άλλο ένα βήμα νομιμοποίησης της εξουσίας τους.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Κοιτάξτε θλίψη στα μάτια τους... Αλλά, αυτοί δεν λιποτάκτησαν, δεν μπήκαν στα δουλεμπορικά, για να γίνουν φθηνά εργατικά χέρια στις πολυεθνικές κι οι όμορφες γυναίκες πόρνες βορειοευρωπαίων!
Μαζικά παρακολουθούν τη Θεία λειτουργία στο Μοναστήρι του Αη Γιώργη στη μαρτυρική Συρία. Η θλίψη κι ο πόνος στα μάτια τους, αλλά εκεί, υπερασπίζονται την πατρίδα, την Ελληνορθοδοξία, από τις ορδές των μισθοφόρων-φονιάδων της "πολιτισμένης" δύσης! Αυτή είναι η Χριστιανική Συρία, που προστατεύει ο δικτάτορας" Άσαντ κι οι μουσουλμάνοι μαχητές της Χεζμπολά!
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
3η Σεπτέμβρη 2015... Όλο το παλιό ΠΑΣΟΚ έχει πάει στον ΣΥΡΙΖΑ, όσοι έχουμε μείνει (στο ΠΑΣΟΚ) είμαστε οι μεταρρυθμιστές και οι φιλοευρωπαίοι...
Χριστοφιλοπούλου: "Όλο το παλιό ΠΑΣΟΚ έχει πάει στον ΣΥΡΙΖΑ, όσοι έχουμε μείνει (στο ΠΑΣΟΚ) είμαστε οι μεταρρυθμιστές και οι φιλοευρωπαίοι". Άκου ηλίθια: Πρέπει να είσαι πολύ ΗΛΙΘΙΑ για να θεωρείς επιτυχία ότι το 4% που απομείνατε είναι κάποιο "καλό" ΠΑΣΟΚ! Και στην τελική ποια είσαι εσύ ρε ΗΛΙΘΙΑ που θα απαξιώνεις το 40% του ελληνικού λαού που έφυγε από το ΠΑΣΟΚ; Ηλίθια, μαϊμού, κομπλεξικιά... Ακούστε εκεί στο... ΠΑΣΟΚ, ούτε στη Βουλή δεν θα μπείτε εάν έχετε ζώα σαν τη Χριστοφιλοπούλου να σας εκπροσωπούν. Μαζέψτε τις ηλίθιες κατίνες που σας θάβουν με την αλαζονεία τους. Που έχετε μείνει 4% (μπορεί και λιγότερο) και το παίζετε και μάγκες και βρίζετε και τον δημοκρατικό λαό, ηλίθιοι, τενεκέδες!
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Νέος άθλος! Σε άνθρωπο του Σημίτη (Μ. Νεκτάριο) ανέθεσε τις αλλαγές στο Ασφαλιστικό ο πρώην σύμβουλος του ΓΑΠ & της Άννας Διαμαντοπούλου... υπουργός της "ριζοσπαστικής αριστεράς" Κατρουγκαλος
Τον ειδικό σύμβουλο (1983-1987) του κ. Κ. Σημίτη στο υπ. Εμπορίου κ. Μ. Νεκτάριο, έβαλε στην δωδεκαμελή επιτροπή εμπειρογνωμόνων για το Ασφαλιστικό ο κ. Κατρούγκαλος. Τον “ανθρώπο των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών” ....της "Αντίστροφης Υποθήκης" !!!! (Λίγο πριν φύγει η Τσιπρο-κυβέρνηση) «Η σχέση αλληλοεκτίμησης ανάμεσα στον πρωθυπουργό -κ. Κ. Σημίτη- και τον μέχρι το 1999 γενικό διευθυντή της Εθνικής Ασφαλιστικής, εμφανιζόταν ως η... επιβεβαίωση της επερχόμενης άλωσης του ΙΚΑ από τις δυνάμεις της αγοράς(!)….»
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
ΒΡΕΤΑΝΙΑ Αύξηση εργαζομένων με ελαστικές συμβάσεις
ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Η κυβέρνηση Κάμερον στη Βρετανία, που δεν είναι στην Ευρωζώνη, υπηρετώντας τα συμφέροντα του κεφαλαίου διευρύνει την «ελαστικοποίηση» των εργασιακών σχέσεων και τη φτωχοποίηση της εργατικής τάξης. Χτες, η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Βρετανίας διαπίστωσε ότι μέσα στον τελευταίο χρόνο αυξήθηκαν κατά 19% οι εργαζόμενοι που απασχολούνταν με τα λεγόμενα συμβόλαια «μηδενικού χρόνου»: Συμβόλαια που επιτρέπουν στους εργοδότες να μην εξασφαλίζουν στους εργαζόμενους που απασχολούν ούτε μιας ώρας δουλειά μέσα σε ένα μήνα και να τους αμείβουν με «ψίχουλα»... Τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας (ΟΝS) δείχνουν πως έως τον Ιούνη του 2015 στη Βρετανία περίπου 744.000 εργαζόμενοι (περίπου το 2,4% του εργατικού δυναμικού) είχαν υπογράψει συμβόλαια «μηδενικού χρόνου». Το αντίστοιχο περσινό διάστημα οι εργαζόμενοι αυτοί δεν ξεπερνούσαν τους 624.000. Επιπλέον, έρευνα της ONS που διενεργήθηκε τον περασμένο Γενάρη διαπίστωσε ότι έφθαναν τις 1.500.000 οι προσφερόμενες θέσεις εργασίας με συμβόλαια «μηδενικού χρόνου». Ο υπουργός Πρόνοιας Ιαν Ντάνκαν Σμιθ υπερασπίστηκε χτες τα συμβόλαια μηδενικού χρόνου λέγοντας ότι «τους έχει δοθεί κακό όνομα» και ότι θα έπρεπε να αποκαλούνται «συμβόλαια ευέλικτων ωρών εργασίας» γιατί τάχα «βοηθούν στην εξισορρόπηση της σχέσης εργασίας - ζωής»! Οι αστοί παρουσιάζουν αυτές τις μεθόδους συρρίκνωσης των εργασιακών δικαιωμάτων σαν «επιτυχία», αφού όχι μόνον αυξάνουν την κερδοφορία του κεφαλαίου, αλλά και γιατί «ξεφουσκώνουν» αριθμητικά τους δείκτες της ανεργίας, η οποία στη Βρετανία υποτίθεται ότι την τελευταία διετία μειώθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό στην Ευρώπη, φθάνοντας στο 5,6% από το 7,8%.
Ανισότητες και μεταξύ ανδρών - γυναικών
Ομως, οι εργαζόμενοι πολλών ταχυτήτων στη Βρετανία δεν καθορίζονται μόνον από το είδος των συμβάσεων εργασίας αλλά και το φύλο. Το βρετανικό Κογκρέσο συνδικάτων TUC ανακοίνωσε χτες ότι στις γυναίκες εργαζόμενες πέφτει το μεγαλύτερο βάρος της ημι-απασχόλησης και των ελαστικών σχέσεων εργασίας, παίρνοντας κατά συνέπεια και τις χαμηλότερες αμοιβές σε σχέση με τους άνδρες συναδέλφους τους. Ετσι το 75% των γυναικών εργαζομένων σε πάνω από 130 περιφέρειες της χώρας κερδίζει λιγότερα από το βασικό μισθό και οι εργαζόμενες σε καθεστώς ημιαπασχόλησης κερδίζουν μόλις 67 πένες για κάθε λίρα που κερδίζουν οι μισθωτοί άνδρες συνάδελφοί τους. Διαπιστώθηκε επίσης ότι το μεγαλύτερο ποσοστό γυναικών εργαζομένων με σχέση ημι-απασχόλησης ζει στην Ουαλία, όπου διατηρεί τέτοια εργασιακή σχέση το 80% των γυναικών εργαζομένων.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
ΙΝΔΙΑ Πανεθνική απεργία ενάντια στις αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις
Εκατομμύρια διαδήλωσαν ενάντια στα νέα αντιλαϊκά μέτρα
ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.-- Σημαντική ήταν η συμμετοχή στην πανεθνική απεργία που είχε κηρυχτεί χτες στην Ινδία, ενάντια στις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις που προωθεί η κυβέρνηση Μόντι, για να ενισχύσει τη θέση του ντόπιου κεφαλαίου διεθνώς. Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ διεθνών και ινδικών ΜΜΕ, πάνω από 150 εκατομμύρια εργάτες πήραν μέρος στην κινητοποίηση, ειδικά από κλάδους όπως Μεταφορές, Τράπεζες, Μέταλλο, Κατασκευές. Σε πολλές πόλεις έγιναν απεργιακές συγκεντρώσεις που δέχτηκαν την επίθεση των δυνάμεων καταστολής, όπως στην Καλκούτα. Οι απεργοί κατήγγειλαν τα αντιλαϊκά μέτρα που επιταχύνει ο εκσυγχρονιστής Ναρέντρα Μόντι, ο οποίος αναδείχτηκε με την ευρεία στήριξη του ινδικού κεφαλαίου, αποφασισμένος να ολοκληρώσει μεταρρυθμίσεις απαραίτητες για την ανάπτυξη των καπιταλιστικών σχέσεων παραγωγής στη χώρα και να διεκδικήσει την ισχυρή «παρουσία» της ντόπιας αστικής τάξης τόσο στη γιγάντια εσωτερική αγορά, αλλά και την περιφέρεια της Ασίας, όσο και διεθνώς. Σ' αυτό το πλαίσιο, προωθεί μέτρα π.χ. για τη διευκόλυνση των απολύσεων, αλλά και το κλείσιμο «μη παραγωγικών» (που δεν έχουν δηλαδή την απόδοση που βολεύει τις σημερινές επιδιώξεις του κεφαλαίου) κρατικών επιχειρήσεων, την πλήρη παράδοσή τους στο κεφάλαιο κ.τ.λ. Την αλληλεγγύη του στην εργατική τάξη της Ινδίας, σε δικό της μήνυμα συμπαράστασης, η Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία σημείωσε: «Τα τελευταία χρόνια, η Ινδία γνώρισε μεγάλη οικονομική άνοδο. Είναι μέλος των BRICS, διαθέτει πυρηνικό οπλοστάσιο και διαστημικό πρόγραμμα. Αλλά αυτή η οικονομική άνθιση δε λειτουργεί προς όφελος της πλειοψηφίας του πάνω από 1 δισ. πληθυσμού της Ινδίας... Ενώ οι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι, οι άθλιοι αποτελούν ακόμα μια φορά το θύμα. Η ανάπτυξη της καπιταλιστικής οικονομίας στηρίζεται πάντα στην ένταση της εκμετάλλευσης της εργατικής τάξης. Σήμερα που η Ινδία και οι αστικές πολιτικές δυνάμεις της περηφανεύονται για την οικονομική και στρατιωτική ισχύ του ινδικού έθνους, η μεγάλη πλειοψηφία του λαού βιώνει την εξαθλίωση». Η ΠΣΟ διαμηνύει τη στήριξή τους στους απεργούς και τον αγώνα των ινδικών συνδικάτων, ενώ με αφορμή και τη φετινή συμπλήρωση των 70 χρόνων από την ίδρυσή της, η Ομοσπονδία επισημαίνει την προσφορά του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος της χώρας στη δράση και ανάπτυξη της ΠΣΟ.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
ΠΑΡΙΣΙ.-- Σε κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους προσανατολίζονται οι αγρότες στη Γαλλία, αντιδρώντας στη συνεχή πτώση των τιμών των προϊόντων τους και πιεσμένοι από την επιδείνωση της ζωής τους που συνεπάγεται η πολιτική συγκέντρωσης γης και αγροτικής παραγωγής σε όλο και λιγότερα χέρια. Χτεσινά τηλεγραφήματα ανέφεραν ότι σχεδιάζεται μεταξύ άλλων κεντρική κινητοποίηση στη γαλλική πρωτεύουσα.