Τετάρτη 18 Μαΐου 2016

Τεταρτη 18 Μαιου 2016


Τ. Θεοδωρικάκος: "Λαμπρή" καριέρα με όχημα την ιδιότητα «πρώην κομμουνιστής»
17/5/2016
Όπως έχουμε ξαναγράψει η ιδιότητα «πρώην κομμουνιστής» φαίνεται ότι σε αρκετές περιπτώσεις σου εξασφαλίζει … λαμπρό μέλλον. Πόσο μάλιστα αν έχεις θητεύσει σε ανώτατα κομματικά όργανα. Ο λόγος αυτή την φορά για τον δημοσκόπο «πολιτικό αναλυτή» Τάκη Θεοδωρικάκο. Ο τύπος που στο διάστημα 1990-1991 υπήρξε γραμματέας του Κεντρικού Συμβουλίου της ΚΝΕ, «αξιοποίησε» το παρελθόν του για να βρεθεί αρχικά συνεργάτης του Mega και στενός προσωπικός φίλος του Πρετεντέρη και να καταλήξει πλέον σύμβουλος στρατηγικής του Κυριάκου Μητσοτάκη. Να προσπεράσουμε το εμετικό γλείψιμο που έριξε στο νέο αφεντικό του μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή στο κανάλι Action24. («Με έπεισε ότι έχει όραμα, έχει σχέδιο για την Ελλάδα, πιστεύει στην αξιοκρατία … θέλει να ενώσει τους Έλληνες …»).
Τωρα είναι στενος συνεργατης του Κυριακου Μητσοτακη. Υπάρχει όμως ένα αναπάντητο ερώτημα που έχει τεθεί από την εφημερίδα «Χωνί» στον αρχηγό της Ν.Δ και αφορά τον νέο στενό συνεργάτη του Μητσοτάκη. Συγκεκριμένα η εφημερίδα τον εμπλέκει και στο κύκλωμα των εκβιαστών – δημοσιογράφων που πρόσφατα ήρθε στην δημοσιότητα θέτοντας το καίριο ερώτημα: «Κύριε Κυριάκο Μητσοτάκη, αληθεύει ότι ο βασικός κατηγορούμενος στην υπόθεση των εκβιαστών συνομιλούσε σχεδόν σε καθημερινή βάση (και πολλές φορές την ημέρα) με το στενό σας συνεργάτη, δημοσκόπο Τάκη Θεοδωρικάκο της GPO;». Μήπως αυτές τις επιδόσεις του εκτίμησε ο Κ. Μητσοτάκης και του ανέθεσε το κομματικό πλουσιοπάροχα αμειβόμενο πόστο;
-------------------------------------------------------------------------------------------------------
Βιβλιοπαρουσίαση: Φρέι Μπέττο - Το Βάπτισμα του Αίματος
Παρασκευή 20 Μαϊου, 8 μ.μ. Προμηθεύς Βιβλιοπωλείο ΟΔΟΣ ΒΟΙΩΤΙΑΣ 1 & ΜΕΣΟΓΕΙΩΝ 291 (Στάση ΜΕΤΡΟ Χολαργού)
Παρουσίαση του βιβλίου και συζήτηση για τη Λατινική Αμερική ΟΜΙΛΗΤΕΣ ; Κώστας Ήσυχος & Κρίτων Ηλιόπουλος
Το Βάπτισμα του αίματος είναι μια συγκλονιστική μαρτυρία, μια κραυγή ενάντια στην καταπίεση, τα βασανιστήρια, τη στέρηση της ελευθερίας και της αξιοπρέπειας. Με αφορμή τις υποθέσεις των Κάρλος Μαριγκέλα και Φρέι Τίτο, ο Φρέι Μπέττο ανασυνθέτει με αριστουργηματικό τρόπο την εποχή της δικτατορίας στη Βραζιλία, περιγράφοντας καταλεπτώς την εφιαλτική κατάσταση που επικρατούσε σε μια χώρα, η οποία στο μυαλό του μέσου Ευρωπαίου φαντάζει ειδυλλιακή. Παράλληλα όμως, στο Βάπτισμα του αίματος αναδύεται η τρυφερότητα και η αγάπη που κρύβει μέσα του ο συγγραφέας, τόσο ως αφοσιωμένος ιερωμένος όσο και ως αγωνιστής για την ανθρώπινη χειραφέτηση και ελευθερία.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ηφαίστειο η Γαλλία: Οδομαχίες στο Παρίσι -Απαγόρευση κυκλοφορίας σε ακτιβιστές
Νέο κύμα απεργιακών κινητοποιήσεων σαρώνει την Γαλλία παρόλο που το σχέδιο νόμου για τα εργασιακά επικυρώθηκε, χωρίς ψηφοφορία, σε πρώτη ανάγνωση, από την κάτω Βουλή. Δεν έλιψαν όμως και τα σοβαρά επεισόδια λόγω των συγκρούσεων μεταξύ της αστυνομίας και των διαδηλωτών μ΄ αποτέλεσμα στους δρόμους στο Παρίσι να επικρατεί χάος . Η αστυνομία έκανε εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων κατά των διαδηλωτών οι οποίοι διαμαρτύρονται για τα μέτρα ης κυβέρνησης.
Εν τω μεταξύ, σφοδρές αντιδράσεις προκαλεί η απόφαση της αστυνομίας που απαγορεύει σε ακτιβιστές που είχαν λάβει μέρος σε προηγούμενες διαδηλώσεις (στη διάρκεια των οποίων σημειώθηκαν επεισόδια) να λάβουν μέρους στις σημερινές κινητοποιήσεις. Σύμφωνα με έγγραφο της Αστυνομίας, που έδωσε στη δημοσιότητα μέσω του λογαριασμού της στο facebook η ανταποκρίτρια του Mega στο Παρίσι κυρία Μαρία Δεναξά, απαγορεύεται «σε συγκεκριμένα άτομα, που είχαν εντοπιστεί σε προηγούμενες διαδηλώσεις» την πρόσβαση στα σημεία των συγκεντρώσεων, σύμφωνα και με την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης που έτσι κι αλλιώς ισχύει στη Γαλλία. Ο πρόεδρος της Γαλλίας κ. Φρανσουά Ολάντ δήλωσε νωρίτερα ότι «καλύτερα δυσάρεστος, παρά άπραγος» σε μία προσπάθεια να δικαιολογήσει την αντεργατική νομοθεσία, την ώρα κατά την οποίαν τα συνδικάτα (το μεγαλύτερο εκ των οποίων είναι το CGT) διοργάνωναν την έκτη διαδήλωση σε διάστημα δύο μηνών. Διαδηλώσεις αναμένεται να διοργανωθούν σε πολλές πόλεις της Γαλλίας. Στο Παρίσι, στο επίκεντρο των κινητοποιήσεων ήταν το 7ο και το 14ο διαμέρισμα. Επίσης κινητοποιήσεις πραγματοποιεί το συνδικάτο των εργαζομένων στον τομέα των μεταφορών σε Νάντη, Μασσαλία, Μπορντώ.
Στη Νάντη, οι αστυνομικοί έκαναν χρήση δακρυγόνων κατά διαδηλωτών. Οδηγοί φορτηγών προχώρησαν την Τρίτη σε αποκλεισμούς αυτοκινητόδρομων σε ολόκληρη γη χώρα, διαμαρτυρόμενοι για τον νέο εργασιακό νόμο. Οι αντιδράσεις έγιναν ακόμα πιο έντονες όταν η κυβέρνηση αποφάσισε να περάσει τον νέο εργασιακό νόμο με προεδρικό διάταγμα. Το σχέδιο νόμου, πρέπει πάντως να επικυρωθεί στις 28 Ιουνίου και από τη Γερουσία και να επιστρέψει στην κάτω Βουλή, πριν την οριστική επικύρωσή του, που δεν αναμένεται, με βάση τον κυβερνητικό σχεδιασμό, πριν τα τέλη Ιουλίου. Τα συνδικάτα καταγγέλλουν το σχέδιο ως εξαιρετικά γενναιόδωρο προς την εργοδοσία και καθόλου προστατευτικό απέναντι στους εργαζόμενους, καθώς, μεταξύ άλλων, τοποθετεί τις επιχειρησιακές συμβάσεις πάνω από τις κλαδικές. Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων έχουν δηλώσει την αποφασιστικότητά τους να συνεχίσουν και να κλιμακώσουν τις διαμαρτυρίες, παρά τις απαγορεύσεις και την καταστολή κατά τις κινητοποιήσεις κατά του νομοσχεδίου τις προηγούμενες εβδομάδες.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------
Wikileaks: O Mίτσελ Τέμερ ήταν πληροφοριοδότης της CIA
Τα WikiLeaks αποκάλυψαν ότι ο Mισέλ Τέμερ, ο οποίος πρόσφατα ανέλαβε τα καθήκοντα του προσωρινού Προέδρου της χώρας για 180 μέρες,ήταν πληροφοριοδότης της CIA, όπωςανακοίνωσε το WikiLeaks την Παρασκευή. Σύμφωνα με τον διεθνή οργανισμό, ο Τέμερ διατηρούσε σταθερή επικοινωνία με την Πρεσβεία των ΗΠΑ στην Βραζιλία για να ανταλλάσσει πληροφορίες που αξιολογούνταν ως “ευαίσθητες” και “μόνο για επίσημη χρήση”. Το ντοκουμέντο που αποδεικνύει τη σχέση του Τέμερ με τη CIA, στάλθηκε από τον Σάν Πάολο στη Διοίκηση Νότου των ΗΠΑ με πληροφορίες για την πολιτική κατάσταση στην Βραζιλία κατά τη διάρκεια της Προεδρίας του Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα. Σε ένα από τα δύο αναφέρεται συγκεκριμένα ότι “ο ομοσπονδιακός υποψήφιος, πρόεδρος του Κόμματος Δημοκρατικό Κίνημα (PMDP) πιστεύει ότι λαϊκή απογοήτευση για τον πρόεδρο Λούλα και το Κόμμα των Εργαζομένων (PT) θα δώσει την ευκαιρία στο PMDB να παρουσιάσει τον δικό του υποψήφιο στις προεδρικές εκλογές του 2006”
---------------------------------------------------------------------------------------------------------
Η ισραηλινή οργάνωση Grassroots Political Tours οργανώνει επισκέψεις εκεί που τα ισραηλινά γραφεία ταξιδίων αποφεύγουν και μιλάνε για αυτά που αποκρύπτονται - δηλαδή για τα δεινά των Παλαιστινίων κάτω από την ισραηλινή κατοχή.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
Η ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ ΩΣ ΟΠΛΟ
Deutsch Το παρακάτω αποτελεί ακριβή μετάφραση άρθρου που δημοσιεύτηκε σεγερμανικό έντυπο ZUERST.
Ο Έλληνας Μαρξιστής Δημήτρης Καζάκης είναι ένας αποφασισμένος αντίπαλος της ελληνικής κυβέρνησης στην Αθήνα. Εν όψει της παράνομης μαζικής μετανάστευσης, προειδοποιεί τον γερμανικό λαό για το ενδεχόμενο ενός εμφύλιου πολέμου. Ο Δημήτρης Καζάκης δεν είναι κάποιος, στον οποίο μπορείς εύκολα να στερήσεις τον λόγο. Ο Γενικός Γραμματέας του αριστερού-εθνικού κινήματος «Ενιαίο Παλλαϊκό Μέτωπο» (ΕΠΑΜ) παρουσιάζεται σε ομιλίες και σε συνεντεύξεις δυναμικός και φιλολαϊκός, χωρίς ταυτόχρονα να εγκαταλείπει τις επιστημονικές του αξιώσεις. Ο Καζάκης ανήκει, χωρίς αμφιβολία, σε εκείνους τους ανορθόδοξους πολιτικούς, οι οποίοι σκέφτονται εκτός των κλασσικών πολιτικών καλουπιών δεξιάς – αριστεράς. Ο Έλληνας οικονομολόγος εργάστηκε για πολλά χρόνια στον οικονομικό τομέα του Λονδίνου. Σήμερα, ο πατριώτης και μαρξιστής Καζάκης συμπεριλαμβάνεται στους πιο αυστηρούς επικριτές του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, του ευρωπαϊκού νομίσματος και της ευρωπαϊκής πολιτικής διάσωσης των τραπεζών στην Ελλάδα. Ακόμη και το αυτοπροσδιοριζόμενο ως κοινωνικό-επαναστατικό αριστερό κυβερνών κόμμα «Συνασπισμός της Ριζοσπαστικής Αριστεράς» (ΣΥΡΙΖΑ) δεν εξαιρείται από την κριτική του. Όταν, στις αρχές του περασμένου έτους, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας έγινε Πρωθυπουργός της Ελλάδας και προχώρησε σε κυβερνητικό συνασπισμό με το εθνικό-συντηρητικό κόμμα των Ανεξαρτήτων Ελλήνων (ΑΝΕΛ), ο Καζάκης δεν ήταν ανάμεσα σε αυτούς που δήλωναν αισιόδοξοι σχετικά με την εξέλιξη αυτή. Ο Καζάκης προφήτευσε την συνέχιση των πολιτικών λιτότητας, καθώς και την προοδευτική υποδούλωση της Ελλάδας εξ αιτίας των επερχόμενων πακέτων διάσωσης του ευρώ, και δικαιώθηκε σε αυτές του τις προβλέψεις.
“Το σύστημα επένδυσε στον ΣΥΡΙΖΑ για να δείξει στους Ευρωπαίους ότι το καθεστώς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των τραπεζών και του ευρώ δεν μπορούν να καταργηθούν”, τόνισε ο οικονομολόγος Καζάκης τον περασμένο Φεβρουάριο σε μία εκτενή συνέντευξη στον Ισραηλινό δημοσιογράφο και σκηνοθέτη Joshoa Tartakovsky, ο οποίος διαχειρίζεται και το ευρείας απήχησης αγγλόφωνο ειδησεογραφικό Blog «Global Independent Analytics». [βλέπεσχετικό άρθρο] Ήδη από το καλοκαίρι του 2011, στην αρχή της ελληνικής οικονομικής κρίσης, ο Καζάκης και πολιτικοί συναγωνιστές του ίδρυσαν το ΕΠΑΜ. Αφορμή αποτέλεσαν οι διαμαρτυρίες ενάντια στο επερχόμενο τότε δεύτερο πακέτο λιτότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Ελλάδα. Εξ αρχής, το κίνημα του ΕΠΑΜ ήταν αντίθετο όχι μόνο στους αυστηρούς χρηματοοικονομικούς όρους των Βρυξελλών, αλλά και στην παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη. Η επιστροφή σε εθνικό νόμισμα (όπως είχε η χώρα πριν το έτος 2001, την ελληνική δραχμή), η κρατικοποίηση των σημαντικότερων τραπεζών, η θέσπιση νέου Συντάγματος, καθώς και η έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αποτελούν έως σήμερα τις βασικές προγραμματικές του δηλώσεις. Ο Καζάκης δεν περιορίζεται μόνο στην κριτική κατά της πολιτικής διάσωσης του ευρώ, η οποία αξιολογείται ως κοινωνικοπολιτικά καταστροφική και στρέφεται κατά θεμελιωδών δικαιωμάτων των Ευρωπαϊκών λαών. Σύμφωνα με τον Καζάκη, τα κύματα των μεταναστών και τα προσφυγικά κύματα από την Συρία, τα οποία αφορούν την Ελλάδα κατά κύριο λόγο – ως μέρος των εξωτερικών συνόρων της περιοχής Σένγκεν αφ΄ενός και ως γείτονα χώρα της Τουρκίας αφ΄ετέρου – προκλήθηκαν από την “επιθετική και επεμβατική εξωτερική πολιτική των Η.Π.Α.”. “Ποιος κατέστρεψε την Συρία ; Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Γι αυτό θα πρέπει οι Η.Π.Α. να απορροφήσουν το 80% έως 100% των Σύρων προσφύγων” δηλώνει ο Καζάκης.
Στο πλαίσιο της παράνομης μαζικής μετανάστευσης ο Καζάκης βλέπει ότι τίθενται σε κίνδυνο οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας και τα δικαιώματα των εργαζομένων, τα οποία κατακτήθηκαν μετά από αγώνες δεκαετιών. Δεν έχει νόημα η εισροή, για παράδειγμα, στην Γερμανία, στην Γαλλία ή στην Πολωνία περίπου δύο εκατομμυρίων “εργαζόμενων σκλάβων” – έτσι χαρακτηρίζει ο Καζάκης τους μετανάστες από την Αφρική και την Εγγύς Ανατολή που συρρέουν στην Ευρώπη – εάν αυτό οδηγήσει σε δραματική μείωση των εντόπιων μισθών και θέσει σε κίνδυνο το κοινωνικό κράτος. Έτσι, το ελληνικό κράτος θα διέθετε, για παράδειγμα, μετανάστες ως δωρεάν εργατικό δυναμικό στους ντόπιους αγρότες, με αντάλλαγμα αυτοί (οι αγρότες) να μην επαναστατούν ενάντια στην εφαρμογή των σκληρών πολιτικών όρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η μαζική μετανάστευση προς την Ευρώπη αποδεικνύεται ότι είναι μια πολύ κερδοφόρα επιχείρηση, όχι μόνο για τους διεθνείς επιχειρηματικούς ομίλους, αλλά και για την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις εκάστοτε ευρωπαϊκές κυβερνήσεις. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, σύμφωνα με τον Μαρξιστή οικονομολόγο Καζάκη, ακόμη και οι Μ.Κ.Ο. που δραστηριοποιούνται στα ελληνικά νησιά, εκεί που υπάρχουν προσφυγικές ροές, ενεργούν ως διακινητές μεταναστών. Ο Καζάκης εξηγεί το παραπάνω με ένα συγκλονιστικό παράδειγμα : περίπου 10.000 ασυνόδευτα προσφυγόπουλα εξαφανίστηκαν τα έτη 2014 και 2015 εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με στοιχεία της ευρωπαϊκής αστυνομικής υπηρεσίας. Η ταυτοποίηση των παιδιών αυτών είχε γίνει, κατά κανόνα, κατά την άφιξή τους, από Μ.Κ.Ο.. Στην συνέχεια, τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα εξαφανίστηκαν χωρίς κανένα ίχνος, πολύ συχνά εξαναγκάστηκαν σε πορνεία ή έπεσαν θύματα εμπορίας ανθρωπίνων οργάνων. Σύμφωνα με τον Καζάκη, τα παραπάνω είναι, μεταξύ άλλων παραγόντων, ευθύνη και των Μ.Κ.Ο., οι οποίες διευκόλυναν την δραστηριοποίηση των διακινητών των μεταναστών στο Αιγαίο, με την τακτική τους να παραλαμβάνουν τα ασυνόδευτα παιδιά που εισέρχονταν λαθραία στα νησιά και στην συνέχεια να τα προωθούν στην ηπειρωτική χώρα, δίχως κάποια συνοδεία ή μέριμνα. Η σημερινή κατάσταση της Ελλάδας φαίνεται να αποτελεί ένα προφητικό σενάριο εξελίξεων για την Γερμανία.
Ο Μαρξιστής οικονομολόγος Καζάκης επικρίνει αυστηρά και την γερμανική προσφυγική πολιτική. Μια και η οικονομική ισχύς της Γερμανίας βασίζεται κυρίως στην εξαγωγή προϊόντων, θα πρέπει ταυτόχρονα, οι ντόπιοι μισθοί και οι κοινωνικές δαπάνες να διατηρούνται σε χαμηλά επίπεδα. “Η γερμανική οικονομία λειτουργούσε έτσι τα τελευταία 20 χρόνια. Τώρα όμως έχει αλλάξει η κοινωνική κατάσταση. Η εργατική τάξη δεν αντέχει άλλο ξεζούμισμα. Για αυτόν τον λόγο, η γερμανική οικονομία χρειάζεται αλλοδαπό εργατικό δυναμικό”. Κατά τον Καζάκη, θα δημιουργηθεί με αυτόν τον τρόπο ο “ο νέος Γερμανός πολίτης”. Όταν δεν θα υπάρχει πλέον η ανάγκη για νέο φτηνό εργατικό δυναμικό και για συμπίεση των μισθών, τότε, οι πρόσφυγες θα επαναπροωθούνται πίσω στην Ελλάδα, υποθέτει ο οικονομολόγος. Η παραπάνω εξέλιξη εγκυμονεί μεγάλους κινδύνους. “Η εργατική και η μεσαία τάξη της Γερμανίας θα απολέσουν τα πάντα”, υπογραμμίζει ο Καζάκης και προβλέπει ενδεχόμενη εμφύλια σύρραξη στην Γερμανία. Ο Καζάκης τονίζει, ότι η αυξανόμενη ανταγωνιστική πίεση και η περαιτέρω μείωση των μισθών θα οδηγήσουν αναπόφευκτα ευρέα ντόπια κοινωνικά στρώματα στην εξαθλίωση. Η ενίσχυση της εκλογικής βάσης των πολιτικών κομμάτων που στέκονται επικριτικά απέναντι στην μετανάστευση αποτελεί έναν ξεκάθαρο οιωνό για τις επερχόμενες βίαιες συγκρούσεις για την διαμοίραση (του πλούτου). Για αυτόν τον λόγο, “οι Γερμανοί έχουν το δικαίωμα να αντιτίθενται στην μαζική μετανάστευση”.
Η σημερινή κατάσταση της Ελλάδας φαίνεται να αποτελεί ένα προφητικό σενάριο εξελίξεων για την Γερμανία. Εντός πέντε ετών, μεταξύ 2010 και 2014, ο αριθμός των ελληνικών νοικοκυριών με ετήσιο συνολικό ακαθάριστο εισόδημα κάτω των 12.000 ευρώ, αυξήθηκε κατά 14%. Ταυτόχρονα, η ανταγωνιστική πίεση σε επίπεδο κατώτατου μισθού αυξήθηκε, ως αποτέλεσμα της παράνομης μετανάστευσης προς την Ελλάδα. Στο πλαίσιο αυτό και σύμφωνα με διάφορα ελληνικά μέσα ενημέρωσης, ο εκπρόσωπος των Αλβανών μεταναστών στα Τρίκαλα της Θεσσαλίας απαίτησε τις αρχές Μαΐου να απελαθούν από την Ελλάδα όλοι οι παράνομοι μετανάστες από την Αφρική και την Ασία, με εξαίρεση τους Σύρους πρόσφυγες. Αφορμή για αυτήν την απαίτηση αποτέλεσε το γεγονός ότι τους τελευταίους μήνες 40 με 50 αλβανικές οικογένειες, οι οποίες ζούσαν στα Τρίκαλα τα τελευταία 20 χρόνια, αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την Ελλάδα λόγω της πολύ χαμηλά αμειβόμενης εργασίας ή της ανεργίας. Η αντιμετώπιση της παράνομης μαζικής μετανάστευσης είναι πάνω από τις δυνατότητες της Ελλάδας. Στις αρχές Μαΐου, το σχέδιο εκκένωσης του “προσφυγικού καταυλισμού” της Ειδομένης, στα σκοπιανά σύνορα, απέτυχε. Στην Λέσβο, επαναλαμβανόμενα βίαια επεισόδια σημειώθηκαν τις περασμένες εβδομάδες στον καταυλισμό απέλασης προσφύγων στην περιοχή της Μόριας. Εν τούτοις, ο Καζάκης προειδοποιεί ξεκάθαρα για ακροαριστερές απαιτήσεις του τύπου “No border, no nations” (“όχι σύνορα, όχι έθνη”). “Αυτή η άκρα αριστερά, η οποία φωνάζει : «ας καταργήσουμε τα εθνικά σύνορα», την ίδια στιγμή, προσκαλεί το NATO για να το κάνει πράξη”. Για τον Μαρξιστή οικονομολόγο Καζάκη, οι συγκεκριμένοι ριζοσπάστες αριστεροί αποτελούν τα δεκανίκια για την υλοποίηση του Νατοϊκού ιμπεριαλισμού. Ο Καζάκης τόνισε στον Tartakovsky : “Για να απελευθερωθεί ο ελληνικός λαός θα πρέπει πρωτίστως και προπάντων να ασκεί το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης. Αυτό αποτελεί εθνική κυριαρχία”.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------
Όσο δυσοίωνη κι αν είναι η σημερινή κατάσταση μπορούμε να τα καταφέρουμε. Μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά.*
Δημητρης Καζάκης
Η κρίση που αντιμετωπίζουμε παγκόσμια δεν είναι κάτι συνηθισμένο. Δεν είναι ένας απλός οικονομικός κύκλος, όπου η οικονομία κάνει τον κύκλο της και επανέρχεται λίγο-πολύ στην προτέρα κατάσταση ανάπτυξης, εισοδημάτων, απασχόλησης. Η κρίση αυτή έχει ιστορικές διαστάσεις. Έχει οδηγήσει σε μια βαθύτατη ύφεση που ορισμένοι έχουν χαρακτηρίσει ως "κύκλο στασιμότητας". Κανείς δεν βλέπει φως στο τούνελ. Κανείς δεν μπορεί ούτε καν να φανταστεί πώς θα βγει η παγκόσμια οικονομία από το αδιέξοδο. Ένα είναι σίγουρο. Η οικονομία δεν πρόκειται να επανέλθει στην προτέρα κατάσταση. Δεν μπορεί να πετύχει ούτε καν τους ρυθμούς ανόδου της δεκαετίας πριν από το κραχ του 2008. Επομένως, όποιος ελπίζει ότι οι δουλειές θα ανοίξουν, ή έστω ότι θα επανέλθουμε στην κατάσταση προ της χρεοκοπίας, αυταπάται οικτρά.
Μια κρίση με πρωτοφανείς διαστάσεις και αδιέξοδα
Το παγκόσμιο σύστημα των αγορών έχει μπλοκάρει και δεν μπορεί να επανεκκινήσει την οικονομία, παρά μόνο με όρους απίστευτης κερδοσκοπίας, αγυρτείας και λεηλασίας σε παγκόσμιο επίπεδο. Μόνο που οι μηχανισμοί αυτοί λιντσάρουν κυριολεκτικά την πραγματική οικονομία, κυρίως το εισόδημα και την απασχόληση παγκόσμια. Κι έτσι επιδεινώνουν την κατάσταση της ύφεσης. Πρόκειται για έναν φαύλο κύκλο που κανένα κράτος, κανένας υπερεθνικός οργανισμός, καμιά αγορά δεν μπορεί να σπάσει. Κι ο λόγος είναι απλός. Οι συσσωρεύσεις μέσων κερδοσκοπίας και αγυρτείας με μετοχές, παράγωγα, ομόλογα και πιστωτικά προϊόντα συνεχίζουν να πνίγουν όσο ποτέ άλλοτε την πραγματική οικονομία και τις ανάγκες της σε παραγωγή, εισόδημα, απασχόληση και άμεσες επενδύσεις.
Ένας διοικητής ναζιστικού στρατόπεδου συγκέντρωσης είχε πει στη δίκη του ότι μπορούσε μέσα σε μια μέρα να "ξαποστείλει" έως και 10 χιλιάδες κρατούμενους με συνοδεία μόλις ενός φρουρού. Όταν τον ρώτησε έκπληκτος ένας από τους δικαστές αν οι κρατούμενοι ήξεραν που πήγαιναν, ο ναζί απάντησε "και βέβαια ήξεραν, μιας και η λειτουργία των κρεματορίων είχε πνίξει το στρατόπεδο με μια μόνιμη αιθαλομίχλη που γέμιζε τα πάντα με τη μυρωδιά των πτωμάτων". Η δήλωση αυτή προκάλεσε την εύλογη απορία ενός άλλου δικαστή που ρώτησε τον κατηγορούμενο: τι ήταν εκείνο που τους κρατούσε και δεν έπαιρναν το ρίσκο να επιτεθούν στους φρουρούς και να δραπετεύσουν; Ο ναζί απάντησε με πολύ φυσιολογικό τρόπο ότι οι κρατούμενοι δεν είχαν κανενός είδους οργάνωση, αλληλεγγύη και συνοχή, δεν ενδιαφερόταν ο ένας για τον άλλο, ενώ είχαμε ανάμεσά τους κι εκείνους που τους έλεγαν διαρκώς ότι αν κάτσουν ήσυχα μπορεί και να γλυτώσουν, ότι ίσως να μην είναι στην επόμενη "φουρνιά". Κι ο ναζί χαμογελώντας είπε στους έκπληκτους δικαστές του, ότι ακόμη και στην ουρά για τους θαλάμους αερίων υπήρχαν πολλοί που πίστευαν ότι κάτι θα γίνει και τελικά θα επιβιώσουν.
Στην ίδια κατηγορία βρίσκονται κι όσοι πιστεύουν ότι "δεν γίνεται τίποτε". Αδυνατούν να αντιληφθούν το αυτονόητο, ότι μόνο η οργανωμένη και συστηματική δουλειά μέσα στο λαό, από γειτονιά σε γειτονιά, από πόλη σε πόλη, από χωριό σε χωριό, μπορεί να κάνει τη διαφορά. Θα μου πείτε πόσοι έχουν τα κότσια να το κάνουν; Μόνο όσοι πιστεύουν ότι αυτή η ζωή δεν τους αξίζει, ότι δεν υπάρχει περίπτωση να αφήσουν να χαθεί ο λαός και η πατρίδα. Μόνο όσοι πιστεύουν στη νίκη. Μόνο αυτοί, όσο λίγοι κι αν είναι. Άλλωστε δεν πρέπει να ξεχνάμε την πάντα διαχρονική ρήση του Ελύτη: Μέσα στη θλίψη της απέραντης μετριότητας, που μας πνίγει από παντού, παρηγοριέμαι ότι κάπου, σε κάποιο καμαράκι, κάποιοι πεισματάρηδες αγωνίζονται να εξουδετερώσουν τη φθορά... Και η ελπίδα θα υπάρχει πάντα όσο αυτοί οι πεισματάρηδες δεν το βάζουν κάτω. Ότι συμφορά κι αν βρει τη χώρα και τον λαό της, ότι καταστροφή κι αν της επιφέρουν, η ελπίδα δεν σβήνει όσο υπάρχουν πεισματάρηδες που συνεχίζουν. Όχι σαν θρησκευτική φράξια. Ούτε σαν ιδεολογική φατρία, αλλά σαν μάχιμη οργάνωση μέσα στον λαό, μιλώντας με το λαό την ίδια γλώσσα για να μπορεί να κρατά ψηλά το κεφάλι ακόμη και στις πιο δύσκολες συνθήκες.
Η ανάγκη για μια νέα Φιλική Εταιρεία
Πολλοί από εμάς όταν πρωτοδημιουργήθηκε το ΕΠΑΜ το συγκρίναμε με την Φιλική Εταιρεία, αλλά και με το ΕΑΜ της παλιάς κατοχής. Δεν είχαμε όμως αντιληφθεί ότι πρέπει να λειτουργήσουμε περισσότερο σαν Φιλική Εταιρεία και λιγότερο σαν ΕΑΜ. Ο λόγος είναι απλός. Το ΕΑΜ πάτησε πάνω στην οιονεί ενότητα του λαού που είχε ξεσηκωθεί από μόνος του, παρά κι ενάντια σ' όλες τις αντιξοότητες, για να υπερασπίσει την πατρίδα του από τον φασίστα εισβολέα. Κι έτσι με μια απλή του κίνηση πέταξε στα σκουπίδια το καθεστώς του φασισμού που του είχε επιβάλλει ο Μεταξάς και ο τοπάρχης των βρετανών κάτοχος του ελληνικού θρόνου. Σήμερα, δεν υπάρχει αυτό το αίσθημα στο λαό μας. Κι ένας λαός που δεν μπορεί να ανταποκριθεί στο κάλεσμα της υπεράσπισης της πατρίδας όταν αυτή απειλείται από την εξουσία ξένων και ντόπιων τυράννων, τότε δεν είναι λαός, αλλά όχλος. Κι αυτό που διαχωρίζει τον όχλο από τον λαό, είναι ότι δεν έχει εθνική ταυτότητα και συνείδηση. Το ελληνικό έθνος έπαψε ιστορικά να υφίσταται εδώ και πολλά χρόνια. Πρόκειται για κατάκτηση της μεταπολίτευσης και κυρίως της δικομματικής εναλλαγής από τη δεκαετία του '80 και μετά όπου νέα "μεγάλη ιδέα" του έθνους - όπως είχε πει τότε ο Μητσοτάκης - έγινε η "ευρωπαϊκή ολοκλήρωση", δηλαδή η κατάλυση των εθνών και των λαών στο βωμό της υπερεθνικής εξουσίας των μονοπωλίων της αγοράς. Κι ο λόγος είναι απλός. Για να υφίσταται ένα έθνος όχι σαν ιδέα, αλλά σαν υλική δύναμη, θα πρέπει να υπάρχει ένας συγκροτημένος ιστορικά λαός που διεκδικεί και υπερασπίζεται την πατρίδα του. Τέτοιος λαός έπαψε να υπάρχει και το βλέπουμε καθαρά σήμερα. Το ελληνικό έθνος κατάντησε μια μπάσταρδη ιδέα, μια σημαία ευκαιρίας, μια απλή πρόφαση για το επίσημο κράτος και την άρχουσα τάξη, ώστε να μας πουλούν και να μας αγοράζουν όλους, μαζί και την εθνική επικράτεια.
Το καθήκον του αληθινού αγωνιστή σήμερα
Τι κάνουμε εμείς λοιπόν σε μια τέτοια κατάσταση; Μια επιλογή είναι να γίνουμε σαν όλους τους άλλους, λέγοντας που δεν γίνεται τίποτε καλύτερο. Αυτό μπορεί να το πει εύκολα όποιος δεν έχει αγωνιστεί ποτέ στη ζωή του. Δεν εννοώ σε πολιτικούς αγώνες, αλλά να έχει αγωνιστεί προκειμένου να φτιάξει τη ζωή του όπως αυτός ορίζει. Θα μου πείτε είναι λίγοι αυτοί. Ναι, αλλά σ' αυτούς στηρίζεται η ζωή και ολόκληρη η κοινωνία. Είναι η πάστα από την οποία φτιάχνονται οι πεισματάρηδες που λέγαμε πριν. Όποιος λοιπόν έχει αγωνιστεί για να φτιάξει με τα χέρια του τη ζωή του και δεν υπήρξε ποτέ του έρμαιο της τύχης, ή των ευκαιριών που άλλοι καθόριζαν, η απάντηση είναι αυτονόητη. Αγώνας μέχρις εσχάτων. Αγώνας με τη μορφή που πήρε όταν η Φιλική Εταιρεία άρχισε να μετουσιώνει τις ιδέες των λογίων περί ελληνικού έθνους σε πραγματική υλική δύναμη. Τέτοιος αγώνας χρειάζεται και σήμερα. Τηρουμένων πάντα των ιστορικών αναλογιών.
Ολοκληρο το κειμενο, και η συνεχεια του στο
http://dimitriskazakis.blogspot.gr/2014/09/blog-post_28.html
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
ΣΤΙΣ ΦΟΙΤΗΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ- ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ ΕΑΑΚ
Στις 18 Μάη διεξάγονται οι φοιτητικές εκλογές. Τα κόμματα των μνημονίων και οι παρατάξεις τους, ΔΑΠ, ΠΑΣΠ και η νεοσύστατη παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ BLOCO, καλούν στον υποταγή στην μνημονιακή κόλαση. Η ΠΚΣ, η φοιτητική παράταξη της ΚΝΕ, συνεχίζει τον άγονο δρόμο της καταγγελίας κάθε αγωνιστικής μαχόμενης δύναμης και επιμένει να προωθεί τον συμβιβαστικό δρόμο του κομματικού της φορέα. Η ΕΑΑΚ και φέτος δίνει την μάχη να εκφράσει την πιο ανυπότακτη πλευρά της σπουδάζουσας νεολαίας. Της νεολαίας που δεν βολεύεται στο ρόλο της «χαμένης γενιάς». Δεν βολεύεται να είναι η γενιά του 50% ανεργίας, του σκοτεινού μέλλοντος. Αλλά θα γίνει η γενιά που θα αλλάξει τα πράγματα, θα βρει νέους δρόμους να βαδίσει διεκδικώντας να χτίσει το δικό της μέλλον. Η ΕΑΑΚ παλεύει για ένα νέο πολιτικό φοιτητικό κίνημα, μαχητικό, αγωνιστικό και πρωτοπόρο! Σε ρήξη με την πολιτική που θεωρεί την νέα γενιά αναλώσιμη στον βωμό του ξεπεράσματος της κρίσης του καπιταλισμού, θύμα της βάρβαρης πολιτικής κεφαλαίου-ΕΕ-ΔΝΤ που υλοποιεί η αντιδραστική κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ. Για μια αριστερά μετωπική και αντικαπιταλιστική μέσα στις σχολές. Για μια γενιά που δεν θα απέχει από τις μάχη της ζωής της αλλά που θα πρωταγωνιστεί και θα νικήσει!
Σε αυτά τα πλαίσια σε μια σειρά σχολών με βάση το αντικαπιταλιστικό πολιτικό πλαίσιο που είναι αναγκαίο για μια άλλη πορεία του φοιτητικού κινήματος και με σεβασμό στις δημοκρατικές διαδικασίες των σχημάτων, η ΕΑΑΚ έχει προχωρήσει σε συνεργασία με τις δυνάμεις της ΑΡΕΝ και του ΑΡΔΙΝ, δυνάμεις που βρίσκονται σε ρήξη με την υποταγή και την συνδιαλλαγή και έχουν προσεγγίσει ριζοσπαστικές θέσεις, ενάντια στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην πολιτική κυβερνήσεων και κεφαλαίου. Την Τετάρτη 18/5 η ψήφος στη μετωπική αντικαπιταλιστική αριστερά στα ΑΕΙ – ΤΕΙ , η ψήφος στην ΕΑΑΚ και στις συνεργασίες που έχουν κατορθωθεί είναι ένα βήμα σε αυτό το δρόμο.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΛΑΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ
ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΤΩΝ ΑΓΩΝΩΝ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΡΑΣΕΙ ΤΟ ΝΕΟ ΑΝΤΙΛΑΙΚΟ ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
Κάλεσμα στις συνδικαλιστικές οργανώσεις και σε όλες τις αριστερές και αντιμνημονιακές δυνάμεις να οργανώσουν και να στηρίξουν αυτή τη μάχη Η κυβέρνηση προχωρά ταχύτατα, ώστε μέχρι την ερχόμενη Κυριακή να έχει ψηφιστεί από την βουλή το νέο μνημονιακό πολυνομοσχέδιό της, που θεσπίζει ή αυξάνει τους έμμεσους φόρους, οδηγώντας σε μια νέα φοροληστεία του λαού, σε ολοκληρωτική εκχώρηση της δημόσιας περιουσίας σε ιδιωτικά συμφέροντα, την εκχώρηση των κόκκινων δανείων και κατά συνέπεια των κατοικιών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε αρπακτικά κερδοσκοπικά, κυρίως ξένα, συμφέροντα. Το κυριότερο όμως είναι ότι με το πολυνομοσχέδιο εισάγουν ένα διαρκή “κόφτη”, όχι μόνο μισθών, συντάξεων και δημοσίων κοινωνικών δαπανών , αλλά και της ίδιας της δημοκρατίας και της λαϊκής κυριαρχίας .
Η ΛΑΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ, καλεί όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις να προκηρύξουν αγωνιστικές κινητοποιήσεις για όλες τις ήμερες συζήτησης του πολυνομοσχεδίου στη βουλή, με επίκεντρο, στην Αθήνα, την πλατεία Συντάγματος. Η ΛΑΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ, καλεί επίσης όλες τις αντιμνημονιακές, προοδευτικές και αριστερές δυνάμεις σε συνεχή αγωνιστική δράση και παρουσία, σε ενωτικές, μαζικές κινητοποιήσεις και σε πολιτική καμπάνια για παλλαϊκό ξεσηκωμό. Η ΛΑΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ, θα είναι παρούσα στην πρώτη γραμμή αυτών των αγώνων και θα δώσει όλες τις δυνάμεις της, σε όλη τη χώρα, ώστε οι αντιστάσεις να πάρουν παλλαϊκά χαρακτηριστικά.
Παλλαϊκός ξεσηκωμός παντού ενάντια στα νέα μνημονιακά μέτρα!
Γραφείο Τύπου 17/05/2016
---------------------------------------------------------------------------------------------------------
Οι σκλάβοι δεν έχουν να χάσουν τίποτα εκτός από τις αλυσίδες τους
12/5/2016
Πριν λίγες μέρες, ο Ιρλανδός ευρωβουλευτής, Λουκ «Μινγκ» Φλάναγκαν, υπέγραφε -μπροστά στην κάμερα- δεσμευτικά συμβόλαια μυστικότητας ώστε να αποκτήσει πρόσβαση στα έγγραφα της ΤΤΙP. Την ίδια ώρα, ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας, Ζ. Γκάμπριελ, ανακοίνωνε στους βουλευτές της ομοσπονδιακής Βουλής ότι, τα ντοκουμέντα της Διατλαντικής Εταιρικής Σχέσης Εμπορίου και Επενδύσεων (ΤΤΙΡ) είναι προσβάσιμα για τους ενδιαφερόμενους βουλευτές, αλλά δεν επιτρέπεται να κρατήσουν -αυτολεξεί- σημειώσεις ή και να μεταδώσουν με οποιοδήποτε τρόπο αυτά που ανέγνωσαν. Θα αναρωτηθεί κάποιος, γιατί τόση μυστικοπάθεια, και προς τι οι μαφιόζικες πρακτικές που επιβάλλουν «ΟΜΕΡΤΑ»; Η απάντηση είναι απλή. Όταν μιλάμε για την ΤΤΙΡ, μιλάμε για την μετουσίωση του οράματος του Φρίντμαν και της Σχολής του Σικάγο. Η Διατλαντική συμφωνία εξασφαλίζει, δια παντός, τα κέρδη του κεφαλαίου• ανεμπόδιστα, ανεξέλεγκτα, ανενδοίαστα• καταβαραθρώνοντας την ίδια στιγμή τα δικαιώματα, τις κατακτήσεις και τις ελευθερίες των πολιτών. Βρισκόμαστε μπροστά στην επανάσταση των καπιταλιστών! Όλα για το κέρδος, τίποτα για το λαό. Μια αυτοκρατορία ζωντανεύει, η ΡΑΧ ΑΜΑRICANA, που χρόνια «ζέσταινε τις μηχανές της», αποκτά υπόσταση με στρατηλάτη το γκοβέρνο της Ε.Ε. Οριοθετεί την επικράτεια της… Ο κόσμος δικός μας! Πρώτα οι εταιρείες μετά οι λαοί. Ας περάσουμε, όμως, στο προκείμενο.
Επί της ουσίας, λοιπόν:
• Μέσω της ΤΤΙΡ, τα εθνικά κράτη καλούνται να εκχωρήσουν τις αρμοδιότητες και την κυριαρχία τους στο ιδιωτικό κεφάλαιο, επιτρέποντας την άλωση πεδίων προς εκμετάλλευση που μέχρι πρότινος ήταν απρόσιτα. • Με σειρά διατάξεων, απαγορεύεται στις κρατικές εταιρείες να κοστολογούν τις υπηρεσίες τους φθηνότερα από τους (ιδιώτες) ανταγωνιστές τους ή να τις προσφέρουν δωρεάν, ωφελώντας το Δημόσιο. Ουσιαστικά, το κράτος παύει να έχει την ευχέρεια της προσφοράς αγαθών σε χαμηλότερη τιμή, ελέγχοντας ή θέτοντας συγκεκριμένες προδιαγραφές στην ποιότητα των προσφερόμενων αγαθών (κυρίως στα τρόφιμα), καθώς κάτι τέτοιο αποτελεί «ανεπιθύμητο γεγονός». • Η ΤΤΙΡ, δεν αναδιανέμει, απλώς, την πίτα, προσελκύοντας νέους παίκτες, αλλά δίνει τη δυνατότητα στις πολυεθνικές να καθορίζουν αποκλειστικά τις τιμές της αγοράς, ακόμη και σε βασικά αγαθά όπως το νερό και το ρεύμα. • Προτείνεται και προκρίνεται, εκτός των άλλων, η ακύρωση οποιουδήποτε ειδικού προνομίου σε κρατικές εταιρείες με εξαίρεση, αυτές που λειτουργούν υπέρ του δημοσίου συμφέροντος. Ως τέτοιες, ορίζονται μόνο τα μονοπώλια που προσφέρον δωρεάν τις υπηρεσίες τους. Προσοχή! Τα προαναφερθέντα μονοπώλια, θα εξαιρούνται από την ακύρωση των ειδικών προνομίων -πρόταση της Ε.Ε- εφόσον δεν προκαλούν ζημία στους «επενδυτές». Αν βλάπτουν το «επενδυτικό κλίμα», σύμφωνα με την αμερικανική πρόταση, θα πρέπει να καταργούνται. (βλ. [US: Article 6: Adverse Effects 1], ΤΤΙΡ Leaks).
• Το μεγαλύτερο όφελος, για τους μετέχοντες σ’ αυτήν τη διμερή συμφωνία είναι και, τυπικά, η κατάργηση του δημοκρατικού πολιτεύματος. Η εμπορευματοποίηση των πάντων: της υγείας, της παιδείας, των ΜΜΜ, των δημόσιων φυσικών αγαθών• η ραχοκοκαλιά της κάθε κοινωνίας• καθώς και η ασύστολη μεταφορά προσωπικών δεδομένων κι η διαγραφή αιώνων αγώνων της ανθρωπότητας, με μόνη στόχευση τον γιγαντισμό των πολυεθνικών• πλέον θα γίνεται χωρίς καμία δημοκρατική νομιμοποίηση από τους πολίτες. Νόμος είναι το δίκιο της πολυεθνικής και όσα συμφωνούνται σε φουαγέ ή… Κουζίνες πολυτελών και μη ξενοδοχείων. Χωρίς καμία διάθεση δονκιχοτισμού και μεγαλομανίας, διαπιστώνουμε ότι, βρισκόμαστε σε πόλεμο, ταξικό πόλεμο. Δεν πρόκειται, για κάποιο φληνάφημα ή κάποια θεωρία συνωμοσίας της Αριστεράς, όπως θα προτρέξουν πολλοί να πουν. Την ύπαρξη ταξικού πολέμου, ομολογεί το νούμερο 4 της ετήσιας λίστας του περιοδικού “Forbes”, με τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου, ο κύριος Μπάφετ: «Η πάλη των τάξεων υπάρχει, και είναι η δική μου που κερδίζει», δηλώνει. Δεν εκπλησσόμαστε φυσικά, από την “φιλαλήθεια» και τον ξεδιάντροπο κυνισμό ενός εκ των μεγαλυτέρων τοκογλύφων της οικουμένης. Είναι η αίσθηση δύναμης και υπεροχής, που του εξασφαλίζει η τάξη του κι ο μοναδικός καπιταλισμός που μπορεί να υπάρξει, ο αρπακτικός. Αυτός που γεννιέται βουτηγμένος «από την κορυφή ως τα νύχια στο αίμα και στη βρομιά, στάζοντας αίμα από όλους τους πόρους» ( Καρλ Μαρξ, Κεφάλαιο, τόμος Ά, σελ. 785). Αυτός είναι ο κόσμος τους, αυτή είναι η ζέουσα πραγματικότητά μας. Από τον Πινοτσέτ και την Θάτσερ στο παρελθόν, μέχρι την λίστα Λαγκάρντ, τα “Panama Pappers’’ και την ιμπεριαλιστική επέμβαση στη Συρία, ένας παγκόσμιος ταξικός πόλεμος μαίνεται. Κοιτάτε γύρω σας….
• Την ίδια περίοδο που πενήντα χιλιάδες άνθρωποι πεθαίνουν από αίτια σχετιζόμενα με τη φτώχεια, ο αριθμός των πολυεκατομμυριούχων υπερδιπλασιάζεται. 793 ήταν οι δισεκατομμυριούχοι το 2008, 1830 το 2016. • Την ίδια περίοδο που το μέσο -παγκόσμιο- εισόδημα των εργαζομένων έχει καταβαραθρωθεί, οι αποδοχές των ανώτερων τάξεων έφτασαν να απέχουν έως και 400 φορές από τις αποδοχές του μέσου εργαζόμενου, ενώ η συνολική περιουσία των, από 2, 4 τρις. $, που υπολογιζόταν το 2008, στις μέρες μας ανέρχεται στα 6,480 τρις. $. • Την ίδια περίοδο που, στην Αμερική, πενήντα εκατομμύρια άνθρωποι σιτίζονται αποκλειστικά από τα συσσίτια, ανασφάλιστοι και άστεγοι, ενώ το 23,1% των παιδιών, σύμφωνα με τη UNICEF, χαρακτηρίζονται «αποστερημένα», οι δισεκατομμυριούχοι από 359 το 2008, αριθμούνται σε 540 το 2016, 4 περισσότεροι από το 2015 (536). • Στην Ευρώπη των μνημονίων, της λιτότητας, των 30εκ. ανέργων (24, 4% στην Ελλάδα) και των 600χιλ. εξώσεων στην Ισπανία • στην Ε.Ε των 13εκ. παιδιών που «στερούνται βασικών αγαθών για την ανάπτυξή τους»• σ’ αυτήν την Ευρώπη, οι πολυεκατομμυριούχοι ανέρχονται σε 323, όταν προ οκταετίας δεν υπερέβαιναν τους 200, 196 συγκεκριμένα. Οι περισσότεροι εξ αυτών, βρίσκονται στη Γερμανία (120), εκεί όπου το ποσοστό φτώχειας μετά την πτώση του Τείχους, ανέρχεται στο 15,5% του συνολικού πληθυσμού. • Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζονται στη λίστα του αμερικανικού περιοδικού ‘’Fortune’’, fortune 500• «oι διευθύνοντες σύμβουλοι 100 αμερικανικών κολοσσών(…) παραμένουν πάμπλουτοι ανεξάρτητα από την κρίση-ενώ- τα περιουσιακά τους στοιχεία για την κάλυψη των συντάξεών τους ανέρχονται συνολικά στα 4,93 δισ. δολάρια και ισούνται με τα όσα έχουν εξοικονομήσει για τη σύνταξή τους 20,5 εκατομμύρια οικογένειες, δηλαδή το 41% στη χώρα»*. Να σημειωθεί μάλιστα, ότι οι συντάξιμες αποδοχές των εν λόγω κυρίων είναι μεγαλύτερες, ακόμη, και από του Μπαράκ Ομπάμα: 16.975 δολάρια/μήνα για τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, 950.000 δολάρια/μήνα για τον Ντέιβιντ Κόουτ της Honeywell. Όλα αυτά την ίδια στιγμή που, οι εργαζόμενοι των εν λόγω ομίλων (YUM Brands, Taco Bell, Pizza Hut και ΚFC) δεν προβλέπεται μέσω μηχανισμών της εταιρείας να λάβουν σύνταξη», όπως αναφέρεται στην έκθεση του Ινστιτούτου Σπουδών Πολιτικής και του Κέντρου Αποτελεσματικής Κυβέρνησης (ΗΠΑ).
• Τέλος, την στιγμή που συμβαίνουν όλα αυτά, ο «κομμουνιστής» Ομπάμα, ο «καθαριστής» της κόπρου του τραπεζικού Αυγεία, αφήνει ελεύθερο να κάνει διαλέξεις επί πληρωμή, τον «σπεσιαλίστα» στα δομημένα ομόλογα και καταδικασθέντα το 2013, Φαμπρίς Τουρέ, ενώ ταυτόχρονα ρίχνει στα «μαλακά» τους λοιπούς εγκληματίες της Wall Street «αναγκάζοντάς» τους να καταβάλλουν, συνολικά, το αστείο ποσό των 50 δις δολαρίων, όταν ο εβδομαδιαίος τζίρος της Goldman Sachs είναι 5 δις δολάρια. Όλα τα παραπάνω μας οδηγούν σε ένα απλό, πλην σημαντικό, συμπέρασμα: Ζούμε κοσμογονικές στιγμές. Για πολλούς, βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη καμπή της Ιστορίας, κατά την οποία καλούμαστε να δοκιμάσουμε τις αντοχές και τα κουράγια μας. Για τον γράφοντα, όλα όσα βαθαίνουν τη θλίψη μας και προσβάλλουν την αξιοπρέπεια και την ταξική συνείδησή μας, έχουν -πρέπει να έχουν- μία μόνο απάντηση: μαζική, στεντόρεια, λαϊκή απάντηση. Πεδίο αγώνα η γειτονιά μας, το σπίτι, το γραφείο, το εργοτάξιο και το χωράφι μας. Καθημερινή πάλη για ένα καλύτερο μέλλον, για μάς, για τα παιδιά μας• για όσους δεν θεωρούν ουτοπία έναν κόσμο χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.
Εδώ και τώρα ανυπακοή! Ούτε βήμα πίσω στις πανανθρώπινες αξίες της ελευθερίας και της αξιοπρέπειας. Δεν έχουμε τίποτα να χάσουμε, παρά μόνο τις αλυσίδες μας.
ΕΛΛΟΓΟΙ ΠΑΡΑ-ΛΟΓΙΣΜΟΙ
Για όσους φίλους με ρωτούν, απορώντας με την πορεία και την αποδοχή του υποψηφίου του Ρεπουμπλικανικού κόμματος από το σύστημα• του νούμερου (γενικώς) -ειδικώς, 324 της λίστας «Forbes», ας ψάξουν να βρουν τους προωθητές του. Ο Τrump είναι το «θείο βρέφος» της οικονομικής ελίτ της Νέας Υόρκης και των άλλων μεγάλων λόμπι των ΗΠΑ. Αυτό το «φασιστοειδές υποκείμενο», αγαπημένος χαρακτηρισμός των πολέμιων του, δεν αποτελεί ένα ιστορικό ατύχημα, αλλά μια στρατηγικής σημασίας επιλογή των Αμερικανών «εχόντων» για την προάσπιση των συμφερόντων τους, και την καταστολή του ριζοσπαστικού κινήματος που έχει αρχίσει να αναδύεται στις φτωχογειτονιές και τα στα γκέτο των ΗΠΑ, με σαφές Αριστερό πρόσημο. Όταν ο λαός σηκώνει κεφάλι, η λύση είναι η βία και η μισαλλοδοξία, τόσο απλά.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------
Νέα λογοκρισία για τη σάτιρα σε βάρος του Ταγίπ Ερντογάν
17/5/2016 23.20
To πρωτοδικείο του Αμβούργου (βόρεια) εξέδωσε σήμερα μια απόφαση με την οποία απαγορεύει στον συγγραφέα ενός ποιήματος που σατιρίζει με προσβλητικές εκφράσεις τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να επαναλαμβάνει δημοσίως ή να αναδημοσιεύει εκτενή αποσπάσματα αυτού του ποιήματος στο σύνολο της Γερμανίας. Το δικαστήριο, όπου είχε προσφύγει ο επικεφαλής του τουρκικού κράτους, «έκανε εν μέρει δεκτό το αίτημα» του Ερντογάν και «απαγορεύει στον Μπέμερμαν (τον συγγραφέα του ποιήματος) την αναδημοσίευση ορισμένων στίχων το περιεχόμενο των οποίων καθώς είναι προσβλητικό και πλήττει την τιμή του δεν μπορεί να γίνει ανεκτό από τον Ερντογάν» υπογραμμίζει το δικαστήριο σε ένα δελτίο τύπου. Ο Ερντογάν ζήτησε από τη Γερμανία να απαγγελθούν κατηγορίες σε βάρος του Μπέμερμαν επειδή ο τελευταίος, σε εκπομπή της ZDF στις 31 Μαρτίου, απήγγειλε ένα ποίημα για τον Τούρκο ηγέτη, οι στίχοι του οποίου ανέφεραν πως χτυπάει κορίτσια, παρακολουθεί παιδική πορνογραφία και επιδίδεται σε κτηνοβασία. Εκ των 24 στίχων του ποιήματος επιτρέπεται πλέον η αναδημοσίευση μόλις 6 στίχων βάση της απόφασης του δικαστηρίου. «Στο πλαίσιο μιας κριτικής απέναντι στη συμπεριφορά ενός τρίτου προσώπου η οποία διατυπώνεται υπό τη μορφή της σάτιρας, υπάρχουν όρια που τίθενται όταν πρόκειται για ξεκάθαρη προσβολή ή για επίσημη εξύβριση που πλήττει την αξιοπρέπεια ενός προσώπου» εξηγεί το δικαστήριο. «Σύμφωνα με το σώμα (του δικαστηρίου) αυτά τα όρια παραβιάστηκαν σε ορισμένα αποσπάσματα του ποιήματος» υπογραμμίζεται. Οι έξι στίχοι που το δικαστήριο δεν απαγόρευσε περιλαμβάνουν αναφορές σχετικά με τον τρόπο που η Άγκυρα αντιμετωπίζει τις μειονότητες.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
ΠΓΔΜ: 11.800 πρόσφυγες επαναπροωθήθηκαν στην Ελλάδα μέσα σε 2 μήνες
17|05|2016 11:03
Το υπουργείο Εσωτερικών της ΠΓΔΜ ανακοίνωσε επαναπροωθήσεις «μαμούθ» προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα. Σύμφωνα με την διευθύντρια του τμήματος Στρατηγικών Υποθέσεων του υπουργείου Εσωτερικών της ΠΓΔΜ, Ναταλία Σπίροβα Κόρντιτς, που μίλησε στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, έχουν επαναπροωθηθεί στην Ελλάδα 11.803 πρόσφυγες που πέρασαν παράνομα στη γείτονα χώρα στο διάστημα των τελευταίων δύο μηνών, όπως αναφέρει το Έθνος. Την είδηση φιλοξενεί και το Έθνος, ενώ σημειώνεται ότι το χρονικό διάστημα στο οποίο αναφέρεται η Ναταλία Σπίροβα Κόρντιτς ξεκινά 5 ημέρες πριν την μεγάλη έξοδο των προσφύγων από την Ειδομένη, δηλαδή στις 8 Μαρτίου, όταν περίπου 2.000 άτομα υποκινούμενα από αλληλέγγυους επιχείρησαν να περάσουν στην ΠΓΔΜ. Στη συνέχεια όλοι τους συνελήφθησαν και επαναπροωθήθηκαν με παράτυπες διαδικασίες στην Ελλάδα. Στο διάστημα που ακολούθησε οι αρχές της ΠΓΔΜ ανακοίνωσαν κατά διαστήματα νέες συλλήψεις και επαναπροωθήσεις προσφύγων από το έδαφός τους. Σημειώνεται ότι τις τελευταίες δύο εβδομάδες το φαινόμενο λαμβάνει μαζικότερες διαστάσεις.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------
Αγρια επεισόδια στους δρόμους της Γαλλίας για τον «εργασιακό μεσαίωνα» του Ολάντ
Πλημμύρισαν από οργή οι δρόμοι των μεγαλύτερων πόλεων της Γαλλίας από τους χιλιάδες διαδηλωτές που συμμετείχαν στις διαδηλώσεις κατά των αλλαγών στα εργασιακά που προωθεί ο Φρανσουά Ολάντ. Περίπου 70.000 Γάλλοι έδωσαν το «παρών» στις διαδηλώσεις σε Παρίσι, Λιόν, Ναντ και Μπορντό αψηφώντας τα αυστηρά αστυνομικά μέτρα. Δεν έλειψαν και τα επεισόδια, με τις πιο σκληρές συγκρούσεις να σημειώνονται στη Λιόν όπου μάλιστα τραυματίστηκε σοβάρα ένας αστυνομικός. Σύμφωνα με τη Le Figaro η αστυνομία προχώρησε σε 87 συλλήψεις σε όλη τη χώρα. Παρόλα αυτά τα συνδικάτα δηλώνουν αποφασισμένα να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους έχοντας ανακοινώσει ότι η Τρίτη ήταν η αρχή για εξαήμερες διαδηλώσεις στους δρόμους της Γαλλίας. Συνολικά από την αρχή των κινητοποιήσεων κατά του νόμου Ολάντ έχουν συλληφθεί 1.000 διαδηλωτές ενώ 387 αστυνομικοί έχουν τραυματιστεί. Στο Μπορντό ηχηρή ήταν η παρουσία οδηγών φορτηγών που έκλεισαν δρόμους και διασταυρώσεις προκειμένου να εμποδίσουν τον ανεφοδιασμό της αγοράς με προϊόντα Στην Τουλούζη μέλη του συνδικάτου CGT χρησιμοποίησαν τσιμέντο για να χτίσουν τα παράθυρα του τοπικού γραφείου του Σοσιαλιστικού κόμματος. Αυτό που έχει εξοργίσει τους Γάλλους πολίτες είναι ότι με τη νομοθεσία που προτείνει ο Φρανσουά Ολάντ πλέον οι απολύσεις θα είναι ευκολότερες.
Οι προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις θέτουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων όλα τα ζητήματα των εργασιακών σχέσεων, τα οποία κατά τα προηγούμενα χρόνια είχαν ουσιαστικά κωδικοποιηθεί και ρυθμιστεί. Αυτό, όπως διατείνονται τα συνδικάτα, θέτει σε κίνδυνο την εργασιακή σταθερότητα και ασφάλεια. Η κυβερνητική πρόταση αφήνει ναι μεν άθικτο το 35ωρο εργασίας την εβδομάδα, ωστόσο θα επιτρέπει στις εταιρείες να επιβάλουν εναλλακτικά ωράρια εργασίας, διαφορετικά από αυτά των συλλογικών συμβάσεων, με 48ωρη εβδομαδιαία εργασία και ημερήσιο ωράριο έως και 12 ώρες. Μάλιστα, όπως αναφέρεται, θα είναι επιτρεπτό σε «εξαιρετικές περιπτώσεις» το εβδομαδιαίο ωράριο να μπορεί να επεκτείνεται έως και τις 60 ώρες. Επίσης, αντί της υπερωριακής αμοιβής, η πρόταση προβλέπει περισσότερες μέρες ρεπό. Οι σχεδιαζόμενες κυβερνητικές μεταρρυθμίσεις απελευθερώνουν άρδην τη μέχρι στιγμής αυστηρά κωδικοποιημένη αγορά εργασίας στη Γαλλία. Κάθε έκφανση της αγοράς εργασίας, όπως ο ανώτατος χρόνος εβδομαδιαίας απασχόλησης, ο χρόνος διακοπών και η αποζημίωση των ωρών διαλείμματος,θα υπόκειται σε διαπραγμάτευση. Τα συνδικάτα, όμως, αντιδρούν κυρίως στα σχέδια δραστικής μείωσης του κόστους απολύσεων, μέσω της συρρίκνωσης των νόμιμων αποζημιώσεων.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
Βίαια επεισόδια στις κινητοποιήσεις κατά της εργατικής μεταρρύθμισης στη Γαλλία
Ετοιμοπόλεμος δηλώνει ο Ολάντ, που υποστηρίζει το αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο, την ώρα που η Γαλλία φλέγεται από τις βίαιες συγκρούσεις των διαδηλωτών και της αστυνομίας
Μάϊος 18 2016 08:08
Παρά το γεγονός ότι η δημοτικότητά του έχει κατακρημνιστεί, επεισόδια αμαυρώνουν τις κινητοποιήσεις σε ολόκληρη την χώρα και ένα μέτωπο «αντίστασης» έχει γεννηθεί στους κόλπους του ίδιου του στρατοπέδου, των Σοσιαλιστών, ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ διαβεβαίωσε σήμερα ότι δεν θα απαρνηθεί το αμφιλεγόμενο νομοσχέδιό του για τις εργασιακές σχέσεις, επιδεικνύοντας έντονη αγωνιστική διάθεση 11 μήνες πριν από το τέλος της θητείας του.
Το σκηνικό υπήρξε λίγο πολύ το ίδιο και σήμερα, από την έναρξη των κινητοποιήσεων κατά του νομοσχεδίου, πριν από δύο μήνες: επεισόδια ξέσπασαν μεταξύ αστυνομικών και διαδηλωτών. Στο Παρίσι οι δυνάμεις επιβολής του νόμου απάντησαν με χρήση δακρυγόνων στις ρίψεις αντικειμένων από τους διαδηλωτές, ενώ τα ενισχυμένα μέτρα ασφαλείας δεν φάνηκαν ικανά να εμποδίσουν την κλιμάκωση της έντασης. «Δεν θα ενδώσω… διότι υπήρξαν πολλές κυβερνήσεις που ενέδωσαν» προειδοποίησε ο επικεφαλής του γαλλικού Κράτους σε μια ομιλία του με «άρωμα» προεκλογικής περιόδου. Αυτός ο νόμος «θα περάσει επειδή έχει συζητηθεί (…) έχει τροποποιηθεί» υπογράμμισε ο Φρανσουά Ολάντ σε δηλώσεις του στο ραδιοφωνικό δίκτυο Europe1, όπου επίσης διαβεβαίωσε ότι έχει τη στήριξη των συνδικαλιστικών ενώσεων που τάσσονται υπέρ των μεταρρυθμίσεων και μιας πλειοψηφίας των Σοσιαλιστών βουλευτών. Ελλείψει ωστόσο της απαραίτητης πλειοψηφίας, η κυβέρνησή του προσέφυγε την περασμένη εβδομάδα σε ένα συνταγματικό «όπλο» για να διασφαλίσει την έγκριση του νομοσχεδίου σε πρώτη ανάγνωση χωρίς την ψήφο των βουλευτών.
Η απόφαση αυτή δεν έβαλε τέλος στις διαμαρτυρίες και σήμερα οι πολίτες κατέκλυσαν εκ νέου τους δρόμους εγκαινιάζοντας μια νέα εβδομάδα κινητοποιήσεων. Στην Τουλούζη (νοτιοδυτικά) διαδηλωτές επιτέθηκαν εναντίον του πολιτικού γραφείου ενός Σοσιαλιστή, ενώ στη Νάντη (δυτικά) οι δυνάμεις επιβολής της τάξης απώθησαν το πλήθος κάνοντας χρήση αντλιών νερού υπό πίεση. Απεργίες έχουν εξαγγελθεί στα μέσα μαζικής μεταφοράς για ολόκληρη την εβδομάδα. «Όταν δεν μας ακούνε, πρέπει να τους κάνεις να σε ακούνε» δήλωσε ο Φιλίπ Μαρτινέζ, ο επικεφαλής του συνδικάτου CGT. Ο στόχος της μεταρρύθμισης είναι να καταστήσει το εργασιακό δίκαιο πιο ευέλικτο με στόχο την καταπολέμηση της ανεργίας που ανέρχεται στο 10% του πληθυσμού. Για τους επικριτές του ωστόσο το νομοσχέδιο ευνοεί τις επιχειρήσεις και εντείνει το αίσθημα ανασφάλειας των εργαζομένων. Με τους διαδηλωτές να προέρχονται κυρίως από τους κόλπους της Αριστεράς, οι πολέμιοι της μεταρρύθμισης πλημμυρίζουν τους δρόμους εδώ και εβδομάδες. Η συμμετοχή μπορεί να έχει μειωθεί στις συγκεντρώσεις, ωστόσο η ένταση αυξάνεται και συγκρούσεις ξεσπούν με τις αστυνομικές δυνάμεις. «Αρκετά πια!» με τους ταραξίες τόνισε ο πρόεδρος και μίλησε για «περισσότερες από 1000 συλλήψεις, 60 καταδίκες» και «350 αστυνομικούς τραυματίες» από την έναρξη των κινητοποιήσεων.
Σε αυτό το τεταμένο κλίμα, ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, η δημοτικότητα του οποίου έχει μειωθεί μόλις στο 15% σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, δεν φαίνεται να είναι έτοιμος να υπαναχωρήσει και σε μια άλλη μάχη: εκείνη της επανεκλογής του. Αν και δεν αποκάλυψε επίσημα τις προθέσεις του για το 2017, τις τελευταίες εβδομάδες επιδίδεται σε έναν απολογισμό της θητείας του, ανακοινώνει μέτρα προς όφελος του εκλογικού σώματος (επαναξιολόγηση των αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων, πριμ για τους εκπαιδευτικούς) και επιχειρεί να επιβληθεί ως ο φυσικός υποψήφιος των Σοσιαλιστων. Η Γαλλία «πάει καλύτερα» υπογράμμισε σήμερα, ενώ κατηγόρησε τη Δεξιά ότι στοχεύει στην κατάργηση 350.000 θέσεων εργασίας στον δημόσιο τομέα, ότι προτείνει μια «άδικη» φορολογία στα καταναλωτικά προϊόντα και θέλει να ευνοήσει τα έσοδα του κεφαλαίου. «Δεν υπάρχει εναλλακτική από τους Σοσιαλιστες» διαβεβαίωσε. «Εάν εγώ δεν… εάν οι Σοσιαλιστες δεν οδηγηθουν εκ νέου (στην εξουσία), θα είναι η Δεξιά που θα την καταλάβει ή η Άκρα Δεξιά» επισήμανε. «Πρόκειται για μία προεκλογική ομιλία» εκτίμησε ο πρώην πρωθυπουργός της συντηρητικής παράταξης Ζαν Πιερ Ραφαρέν. «Ο Φρανσουά Ολάντ βρίσκεται σε προεκλογική εκστρατεία» πρόσθεσε ο δεξιός γερουσιαστής Μπρούνο Ρετεγιό.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------
ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ
Διαμαρτυρία στο κόκκινο χαλί -Βραζιλιάνοι ηθοποιοί έστειλαν πολιτικά μηνύματα από τις Κάννες
17|05|2016 20:19
Στα χέρια τους είχαν χαρτιά με πολιτικά μηνύματα και τα έδειχναν στους φωτογράφους. Φορούσαν όμως βραδινό ένδυμα και στέκονταν στο κόκκινο χαλί. Ενας Βραζιλιάνος σκηνοθέτης και το καστ του βρήκαν ευκαιρία για πολιτική διαμαρτυρία στις Κάννες. Ο Κλέμπερ Μεντόνκα Φίλιο και η ομάδα με την οποία συνεργάστηκε στη νέα του ταινία, που προβλήθηκε στο φεστιβάλ, εξέφρασαν στο κόκκινο χαλί την υποστήριξή τους για την πρώην πρόεδρο της Βραζιλίας, Ντίλμα Ρούσεφ. «Σταματήστε το πραξικόπημα στη Βραζιλία», «Η Βραζιλία δεν είναι πλέον δημοκρατία», «54.501.118 ψήφοι στην πυρά», ήταν μερικά από τα μηνύματα που έγραφαν τα χαρτιά που κρατούσαν, προσερχόμενοι στην πρεμιέρα της ταινίας «Aquarius». Ενας από αυτούς «φόρεσε» το μήνυμα που θέλησε να στείλει. Ανοιξε το σμόκιν του και έδειξε ότι από μέσα φορούσε T-shirt με την «Σούπερ Ντίλμα». Λίγο αργότερα, μέσω Twitter, η Ρούσεφ τους ευχαρίστησε για την υποστήριξή τους. Η πρώην πρόεδρος αντικαταστάθηκε την προηγούμενη εβδομάδα, μετά από μήνες διαδηλώσεων ακροδεξιων με αίτημα την παραίτησή της.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ν. Μαδούρο: Οι ΗΠΑ παραβίασαν τον εναέριο χώρο της Βενεζουέλας
Τετάρτη, 18 Μαΐου 2016, 06:28
O πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο κατηγόρησε την Τρίτη την Ουάσιγκτον ότι πραγματοποίησε μια εισβολή στον εναέριο χώρο της Βενεζουέλας την προηγούμενη εβδομάδα κι ανακοίνωσε ότι το Καράκας θα προβεί σε επίσημη διπλωματική διαμαρτυρία. «Οι αεροπορικές μας δυνάμεις, η πολεμική μας αεροπορία εντόπισε την παράνομη εισβολή με στόχο την κατασκοπεία, ενός Boeing 700 E-3 Sentry, εξοπλισμένου με όλους τους απαραίτητους μηχανισμούς ηλεκτρονικής παρακολούθησης» δήλωσε κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου. Η Ουάσιγκτον, που διαψεύδει ότι επιχειρεί να επηρεάσει την πορεία των γεγονότων που συγκλονίζουν τη Βενεζουέλα, διατύπωσε την Δευτέρα την ανησυχία της για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην χώρα. Να σημειωθεί ότι το E-3 Awacs Sentry είναι ένα αεροσκάφος ραντάρ έγκαιρης προειδοποίησης και αεροπορικής επιτήρησης, που χρησιμοποιείται ιδίως από τις ΗΠΑ, για την αποτροπή μιας ενδεχόμενης εχθρικής δραστηριότητας από αέρος αλλά και να καθοδηγεί τις αεροπορικές δυνάμεις που διεξάγουν επιχειρήσεις αναχαίτισης ή επίθεσης.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------
Τουρκία: Πράσινο φως της ισλαμοφασιστικη Εθνοσυνέλευσης για την άρση της ασυλίας βουλευτών
Τετάρτη, 18 Μαΐου 2016, 06:16
Η τουρκική Εθνοσυνέλευση ενέκρινε κατά τη διάρκεια μιας προκαταρκτικής ψηφοφορίας σήμερα το αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο συνταγματικής αναθεώρησης που προβλέπει την άρση της ασυλίας των βουλευτών οι οποίοι βρίσκονται στο στόχαστρο της τουρκικής Δικαιοσύνης. Εκ των 550 βουλευτών της Εθνοσυνέλευσης, 536 συμμετείχαν στην ψηφοφορία: οι 348 ψήφισαν ναι, 155 ψήφισαν κατά, 25 βουλευτές ψήφισαν παρόν και 8 απείχαν της διαδικασίας, ανακοίνωσε ο αντιπρόεδρος του κοινοβουλίου, Αχμέτ Αϊντίν. Το αποτέλεσμα αυτό ανοίγει τον δρόμο για τη διεξαγωγή ενός δεύτερου γύρου συνομιλιών και μια τελική ψηφοφορία την Παρασκευή. Προκειμένου ωστόσο να πάρει απευθείας το οριστικό πράσινο φως στην τελική ψηφοφορία, το νομοσχέδιο θα πρέπει να εγκριθεί από τα 2/3 και πλέον της Εθνοσυνέλευσης (367 βουλευτές). Εάν συγκεντρώσει μεταξύ 330 και 366 ψήφων, όπως έγινε στην πρώτη ψηφοφορία, ο πρόεδρος της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα μπορούσε να προκηρύξει ένα δημοψήφισμα. Εάν τελικά υιοθετηθεί, βάσει αυτού του νομοσχεδίου που κατέθεσε το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) θα αναστέλλεται με προσωρινή ρήτρα το άρθρο 83 του Συντάγματος που εγγυάται την κοινοβουλευτική ασυλία των βουλευτών. Σήμερα, 138 βουλευτές, από όλα τα κόμματα που εκπροσωπούνται στην τουρκική Εθνοσυνέλευση, επηρεάζονται από τη συγκεκριμένη απόφαση. Μεταξύ αυτών 50 βουλευτές (εκ των 59) του κουρδικού Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP). Εάν η μεταρρύθμιση εγκριθεί από την πλειοψηφία των 2/3 του κοινοβουλίου την Παρασκευή, θα είναι εκτεθειμένοι σε δικαστικές διώξεις και οι ηγέτες του κόμματος HDP, Σελαχατίν Ντεμιρτάς και Φιγκέν Γιουκσεκντάγ. Μια αποδυνάμωση του HDP θα αναταράξει τις ισορροπίες των δυνάμεων στην Εθνοσυνέλευση υπέρ του κυβερνώντος κόμματος κι ενώ βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η συζήτηση για τον χαρακτήρα του πολιτεύματος. Η ψηφοφορία αποτελεί επίσης ένα τεστ ενότητας για το AKP, δύο εβδομάδες μετά την ανακοίνωση της αποχώρησης του πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου μετά τις διαφωνίες που είχε με τον πρόεδρο Ερντογάν. Η μυστική ψηφοφορία, εκτιμούν οι παρατηρητές, θα μπορούσε να ευνοήσει τον διχασμό. Από την άλλη οι βουλευτές του Κόμματος Εθνικιστικού Κινήματος (MHP) υποστηρίζουν ομόφωνα το κείμενο, ενώ αντιθέτως καταγράφονται διαιρέσεις στους κόλπους του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) και το αποτέλεσμα της σημερινής ψηφοφορίας καταδεικνύει ότι πολλοί βουλευτές του κόμματος καταψήφισαν το νομοσχέδιο.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
Νότια Αφρική: Ένταση και ξύλο κατά την Εθνοσυνέλευση για να αποβληθούν οι βουλευτές του EFF
Τρίτη, 17 Μαΐου 2016, 18:54
Με τη βία απομάκρυνε η φρουρά του κοινοβουλίου της Νότιας Αφρικής τους βουλευτές των Μαχητών για Ελεύθερη Οικονομία (EFF), ριζοσπαστικής νεοφιλελευθερης διάσπασης του κυβερνώντος κεντροαριστερού Αφρικανικού Εθνικού Κογκρέσου (ANC). Οι βουλευτές του κόμματος του πάλαι ποτέ αρχηγού της νεολαίας του ANC, Τζούλιους Μαλέμα, αποβλήθηκαν λίγο πριν αρχίσει η ομιλία του προέδρου της χώρας, Τζέικομπ Ζούμα. Αιτία αποτέλεσε το γεγονός ότι ήθελαν να σαμποτάρουν την ομιλία, καθώς θεωρούν ότι ο κ. Ζούμα δεν νομιμοποιείται να είναι πλέον πρόεδρος της χώρας, μετά από τις πρόσφατες αποφάσεις της Δικαιοσύνης με τις οποίες κρίθηκε ένοχος για κατάχρηση δημοσίων πόρων. «Βάζουμε μπροστά τις ζωές μας σε υπεράσπιση του συντάγματος. Ο Ζούμα δεν θα βρει ποτέ ησυχία σε αυτό το κοινοβούλιο. Δεν μπορεί να ηγείται της χώρας μας ένας άνθρωπος που απέτυχε να σεβαστεί και να υπερασπιστεί το σύνταγμα», τόνισε ο ηγέτης των EFF κ. Μαλέμα, μετά την αποβολή του από το κοινοβούλιο.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------
Εγκυρες πηγες. Το 80% των πολιτων (απορρητη δημοσκοπηση) δεν εμπιστευεται τις τραπεζες.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------
H ειδοποιηση της ΕΥΔΑΠ για βλαβες μεσω του διαδικτυου, δεν σου δινει περιθωριο να γραψεις τα στοιχεία σου. Παίρνεις τηλεφωνο στις βλαβες, τους ειδοποιεις οτι δεν τους δουλευει το ιντερνετ, και σε γραφουν!!! Και μετα λενε και για ηλεκτρονικη διακυβερνηση!!! Οι αλητες!!!
---------------------------------------------------------------------------------------------------------
Συλλαλητηριο απαντηση του ΠΑΜΕ στο νέο αντιλαικο πολυνομοσχεδιο. Τη Κυριακη στις 5.30 μ.μ. στην Ομονοια, την ωρα που συζητιεται και θα ψηφιζεται στην Ολομελεια της Βουλης, το νομοσχεδιο με τη νεα φοροεπιδρομη, τα «κοκκινα» δανεια και τον «κοφτη» δαπανων.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
ΣΟΚ!!! Ζητουν πισω το ΕΚΑΣ αναδρομικα από τις αρχες του 2016 από 70.000 χαμηλοσυνταξιουχους!!!!
----------------------------------------------------------------------------------------------------------
Βρεθηκε ο αμυθητος θυσαυρος των Ρωμηων της Ανατολικης Θρακης που τον ειχαν κρυψει σε εκκλησια στις Σαραντα Εκκλησιες. Εκατομμυρια χρυσες λιρες.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------
Στην Κριμαία φτιάχνεται μνημείο για τον εκτοπισμό των Τατάρων το 1944. Ναι! Στην Κριμαία, που αποσπάστηκε από την Ουκρανία μετά από το νεοφασιστικό πραξικόπημα του 2014. Ο τάταρος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Αυτόνομης Δημοκρατίας της Κριμαίας προσκάλεσε λοιπόν και την ερμηνεύτρια του σχετικού τραγουδιού, η οποία αρνήθηκε να παραστεί στα εγκαίνια, γιατί έχει πολύ φόρτο δουλειάς! Πόσο υποκριτικός αυτός ο πόνος για τους εκτοπισθέντες προγόνους της! Πόσο απροκάλυπτες οι σκοπιμότητες της Ναζιστικης Χούντας του Κιέβου και εκείνων που τη στηρίζουν!
----------------------------------------------------------------------------------------------------------
Η γυναίκα που ζήτησε από το Στάλιν να χρηματοδοτήσει και να οδηγήσει στη μάχη ένα τανκ, για να εκδικηθεί το θάνατο του άνδρα της. Ο Στάλιν συμφώνησε και η Marya έγινε ο εφιάλτης των Γερμανών...
Όταν το 1941 οι Ναζί αποτελείωναν έναν αξιωματικό του «Κόκκινου Στρατού» δεν μπορούσαν να φανταστούν τη συνέχεια. Η Marya Oktyabrskaya, ήταν η σύζυγος του αξιωματικού που μόλις πληροφορήθηκε τον θάνατο του ορκίστηκε να πάρει εκδίκηση.... Το όνομα της δεν γράφτηκε ποτέ σε βιβλία ιστορίας αλλά ο ηρωισμός και η πυγμή που έδειξε, της χάρισαν το ύψιστο παράσημο του Σοβιετικού Στρατού. Γεννήθηκε μέσα σε μια οικογένεια αγροτών στην χερσόνησο της Κριμαίας και είχε άλλα εννιά αδέρφια. Το 1925 παντρεύτηκε έναν αξιωματικό του Κόκκινου Στρατού και αμέσως ενεπλάκη στο «Στρατιωτικό Συμβούλιο Γυναικών» όπου εκπαιδεύτηκε ως νοσοκόμα, έμαθε να χρησιμοποιεί όπλα και να οδηγεί στρατιωτικά οχήματα. Με το ξέσπασμα του Β” Παγκόσμιου Πολέμου, οι δυνάμεις του Γ΄Ράιχ κατέστρεψαν την πατρίδα της. H ίδια έφυγε για την Σιβηρία ενώ ο σύζυγός της έμεινε πίσω να πολεμήσει για την πατρίδα. Μέσα σε λίγους μήνες σκοτώθηκε. Εκείνη όμως το έμαθε μετά από δυο χρόνια και η αντίδραση της ήταν ακαριαία. Έγραψε ένα γράμμα στην αδερφή της που της έλεγε: «Πήρα το βάπτισμα του πυρός. Μερικές φορές η οργή μου είναι τόσο μεγάλη που δεν με αφήνει να ανασάνω. Είμαι αποφασισμένη». Δεν υπήρχε τίποτα που θα μπορούσε να μαλακώσει τον πόνο για τον αδικοχαμένο σύζυγό της, εκτός από ένα. Η εκδίκηση....
Πούλησε όλα της τα υπάρχοντα και έγραψε στον Στάλιν: «Τα φασιστικά σκυλιά θα πεθάνουν από τα χέρια μου». Ήθελε να φτιάξει ένα δικό της τανκ. Το κόστος όμως ήταν μεγάλο. Χωρίς δεύτερη σκέψη πούλησε όλα της τα υπάρχοντα και μάζεψε 50.000 ρούβλια. Αμέσως μετά έγραψε στον Στάλιν:... Ο σύζυγος μου έπεσε ηρωικά για την πατρίδα. Θέλω να εκδικηθώ τα φασιστικά σκυλιά όχι μόνο για τον δικό του άδικο θάνατο, άλλα για όλους τους πατριώτες που έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας τους. Για το σκοπό αυτό έχω καταθέσει 50.000 ρούβλια. Θέλω να φτιάξω ένα τανκ, που θα ονομαστεί «Μαχόμενη Γυναίκα» και σας ζητώ να με στείλετε στην πρώτη γραμμή της μάχης ως οδηγό του. Θέλω να το κάνω με τα ίδια μου τα χέρια....
Ο Στάλιν διάβασε τα γράμματά της και αποδέχτηκε την επιθυμία της, αλλά οι αξιωματικοί αμφέβαλλαν αν θα μπορούσε να το χειριστεί ένα άρμα μάχης. Έπεσαν έξω. Κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης άφησε άφωνους όλους τους εκπαιδευτές. Ήταν γρήγορη και αποτελεσματική. Μέσα σε λίγο καιρό έγινε η οδηγός της «Μαχόμενης Γυναίκας» σκοτώνοντας με την πρώτη της εμπλοκή σε μάχη 30 Γερμανούς στρατιώτες.... Ήταν…»Μαχόμενη Γυναίκα» μέχρι τέλους Το Νοέμβριο του 1943 το τανκ δέχτηκε μια ανελέητη επίθεση από μπαζούκας. Ένα μέρος του άρματος καταστράφηκε. Η Marya πήδηξε έξω από το πιλοτήριο και αντάλλαξε πυρά με τον εχθρό. Με την βοήθεια των υπόλοιπων στρατιωτών και αφού κόπασε η μάχη συνέχισε την πορεία της με το τανκ, που αν και χτυπημένο, ήταν ακόμη εν κινήσει....
Η επόμενη χρονιά ήταν και η τελευταία της. Σε μια επίθεση κατά των Γερμανικών στρατευμάτων είχε οργανώσει τόσο καλά την τακτική της που κατάφερε να φτάσει σχεδόν μέσα στο στρατόπεδο του εχθρού. Ήταν η τελευταία ηρωική πράξη της Oktyabrskaya. Οι Γερμανοί της έριξαν αντιαρματικές οβίδες. Εξουδετέρωσαν το άρμα μάχης και την τραυμάτισαν. Πρόλαβε να βγει έξω από το κουβούκλιο αλλά ήταν τόσο σοβαρά τραυματισμένη, που μετά από δύο μήνες πέθανε. είχε εκπληρώσει την επιθυμία της. Εκδικήθηκε το θάνατο του αγαπημένου της και πολέμησε για την ελευθερία της πατρίδας της. Μετά θάνατον τιμήθηκε ως ήρωας και της απονεμήθηκε το ύψιστο μετάλλιο του Σοβιετικού Στρατού για την προσφορά και την αυτοθυσία της στον αγώνα....
------------------------------------------------------------------------------------------------------
Κράτος «δικαίου» είναι η φορολόγηση της ανεργίας
Αυτό είναι το εκκαθαριστικό ενός άνεργου. Επειδή κάποιος μπορεί να μη βλέπει την εικόνα καθαρά, έχουμε και λέμε: ΔΗΛΩΘΕΝ ΕΙΣΟΔΗΜΑ: ΜΗΔΕΝ ΠΡΟΣΤΙΜΟ (επειδή έχει σπίτι): 9.392,00 ΦΟΡΟΣ: 2.066,24
Δεν πρόκειται για «τεκμαρτό», δηλαδή ανύπαρκτο, εισόδημα. Είναι πρόστιμο επειδή έχει σπίτι. Οι λέξεις έχουν τη σημασία τους. (κάποτε ήταν καλός φορολογούμενος και το καλύπτει με ανάλωση εισοδήματος παρελθόντων ετών. Ως πότε, μια και αυτό κρατάει 5 χρόνια, κάτω από κάθε πολλά υποσχόμενη κυβέρνηση και αντιπολίτευση; )
ΕΙΣΦΟΡΑ «ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ»: 93,74 (Αυτό δεν το γλιτώνει. Από την πολλή κρατική αλληλεγγύη, ο άνεργος πληρώνει, αντί να λαμβάνει, «αλληλεγγύη». Για ποιον, άραγε, είναι αυτή η «αλληλεγγύη»; )
Με αυτή την ευκαιρία, θυμήθηκα κάτι: ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ, ΑΡΘΡΟ 4, παράγραφος 5: Οι Έλληνες πολίτες συνεισφέρουν χωρίς διακρίσεις στα δημόσια βάρη, ανάλογα με τις δυνάμεις τους Ό,τι διαβάσατε πιο πάνω είναι η, χωρίς διακρίσεις και απολύτως ανάλογη των δυνάμεων του, συνεισφορά ενός άνεργου στα «δημόσια» βάρη. Όπου βάρη είναι τα δάνεια που πήραν κάποιοι, χωρίς να ρωτήσουν κανέναν από αυτούς που τα πληρώνουν. «Φυσικά», οφείλει να πληρώνει και ΕΝΦΙΑ, αλλά αυτό, πια, δεν είναι «βάρος». Είναι η τρελή χαρά ενός άνεργου. Τώρα το πρόσεξα και νομίζω ότι κι άλλοι δεν το έχουν προσέξει και μάλλον γι” αυτό δεν πληρώνουν οι ξένες εταιρείες φόρους. Μόνο οι Έλληνες πολίτες υποχρεούνται σε συμμετοχή στα βάρη. Άμα είσαι αλλοδαπή πολυεθνική ή, ας πούμε, εταιρεία του Παναμά δε σε πιάνει το σύνταγμα και οι υποχρεώσεις του. (Λέμε τώρα και καμιά βλακεία, για να περάσει η ώρα).
ΥΓ: Οι φόροι είναι σταλμένοι από το Θεό(τις τράπεζες) και δεν μπορούν να αλλάξουν, όσες υποσχέσεις κι αν ακουστούν, όσες κυβερνήσεις και αν περάσουν.
Οι υποστηρικτές του «Μένουμε στην Αυτοκρατορική Ευρώπη» τι στηρίζουν; Η «αντιπολίτευση» κι όσοι ονειρεύονται να γίνουν «αντιπολίτευση» τι νομιμοποιούν με την παρουσία τους σε κατοχικό κοινοβούλιο; Πότε η αυθόρμητη αλληλεγγύη, που διασώζει, ως τώρα, τους κατεστραμμένους, θα βοηθηθεί από τους οργανωμένους πολιτικά αλληλέγγυους; Τι άλλη χρεία μαρτυριών και επιχειρημάτων θέλουμε για να κατανοήσουμε ότι μόνο η ενότητα των αποκάτω μπορεί να απελευθερώσει;
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ Καταγγελίες του Προέδρου για σχέδια επέμβασης
Συνέντευξη σε πανεθνικό και διεθνές επίπεδο (μέσω των πρεσβειών που συνδέθηκαν απευθείας) έδωσε χτες το απόγευμα ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο. Σε αυτήν κατήγγειλε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την επικοινωνιακή, πολιτικοδιπλωματική επίθεση που δέχεται η κυβέρνησή του συντονισμένα, από ισχυρές ιμπεριαλιστικές χώρες και την ντόπια αντιδραστική αντιπολίτευση, με στόχο τη δημιουργία προβοκατόρικων ενεργειών, που θα δικαιολογούσαν μια ξένη στρατιωτική επέμβαση. Μίλησε για τον οικονομικό πόλεμο που βρίσκεται σε εξέλιξη, σε συνδυασμό με τη δύσκολη οικονομική κατάσταση και την προσπάθεια της ολιγαρχίας να δημιουργήσει χάος και βία. Υπογράμμισε ότι υπάρχουν απειλές από την αμερικανική κυβέρνηση, ότι ο αντιδραστικός πρώην Πρόεδρος της Κολομβίας, Αλβάρο Ουρίμπε, την περασμένη βδομάδα σε επίσκεψή του στις ΗΠΑ, όπου συναντήθηκε με στελέχη της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας και την ηγεσία του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών, ανοιχτά κάλεσε σε στρατιωτική επέμβαση στη Βενεζουέλα. Επίσης, κατήγγειλε ότι στις 13 Μάη 2016 κατασκοπευτικό αεροπλάνο τύπου AWACS παραβίασε τον εναέριο χώρο της Βενεζουέλας και αναχαιτίστηκε από την αεροπορία της χώρας, σημειώνοντας ότι «σκοπός αυτής της ενέργειας ήταν ο συντονισμός με ένοπλες ομάδες μέσα στη Βενεζουέλα, για να προχωρήσει ένα πραξικόπημα όπως στη Βραζιλία». Κατήγγειλε την «αυτοκρατορία» των ΗΠΑ και κυβερνήσεων της ΕΕ, ειδικά της Ισπανίας ότι βρίσκεται πίσω από αυτά τα σχέδια. Εδειξε τα πρωτοσέλιδα εφημερίδων της Ισπανίας, που μιλάνε για «δικτατορία Μαδούρο» και υπογράμμισε ότι επιχειρείται η επανάληψη του ίδιου σεναρίου με το πραξικόπημα κατά του Τσάβες που διήρκεσε 74 ώρες. Ο Βενεζουελάνος Πρόεδρος κάλεσε σε ειρήνη, σε διάλογο και ανόρθωση της οικονομίας και ταυτόχρονα υπεράσπισε το Σύνταγμα του 1999 που η αντιπολίτευση θέλει να καταργήσει. Σε σχέση με την προσπάθεια της διενέργειας δημοψηφίσματος για την αποπομπή του, που κινεί η αντιπολίτευση, είπε ότι είναι δυνατότητα, αλλά τόνισε ότι δεν θα επιτρέψει μια ενέργεια ενάντια στην πατρίδα. Πάντως, παραδέχτηκε ότι η τελευταία νίκη της αντιπολίτευσης στις βουλευτικές εκλογές που της έδωσε την πλειοψηφία, οφείλεται στη δυσαρέσκεια και λαϊκού κόσμου για τις ουρές στα καταστήματα, τις ελλείψεις, τη μεγάλη πτώση της τιμής του πετρελαίου, στον οικονομικό πόλεμο. Βεβαίως, η καπιταλιστική βάση της οικονομίας δεν άλλαξε όλα αυτά τα χρόνια, παρά τις διακηρύξεις περί «σοσιαλισμού του 21ου αιώνα». Χτες ανακοινώθηκε ότι η Κίνα και η Βενεζουέλα συμφώνησαν να «αυξήσουν την ευελιξία» της διμερούς χρηματοδοτικής συνεργασίας τους και δηλώνεται ότι μπορεί να υπάρξει μια συμφωνία ανταλλαγής πετρελαίου για αποπληρωμή δανείων.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------
ΚΟΛΟΜΒΙΑ Συμφωνία για τους ανήλικους μαχητές στο αντάρτικο
ΑΒΑΝΑ.-- Αλλες δύο επιμέρους συμφωνίες ανακοινώθηκαν τις περασμένες μέρες στις διαπραγματεύσεις που συνεχίζονται στην κουβανική πρωτεύουσα (ανάμεσα στην κυβέρνηση της Κολομβίας και τους αντάρτες των Ενοπλων Επαναστατικών Δυνάμεων Κολομβίας - Στρατός του Λαού, FARC - EP). Η πρώτη αφορά την έξοδο των κάτω των 15 χρόνων που βρίσκονται στις μονάδες των FARC-EP και η δεύτερη την προστασία των παιδιών και των εφήβων. Οπως ανακοίνωσε ο επικεφαλής διαπραγματευτής των ανταρτών Ιβάν Μάρκες «έχουμε καταλήξει σε συμφωνία με την εθνική κυβέρνηση 21 έφηβοι κάτω των 15 που είναι στις μονάδες μας, καθώς και εκείνοι που έχουν βγει τα τελευταία δύο χρόνια, να μπορούν με ασφάλεια να επιστρέψουν στις κοινότητες καταγωγής τους». Επίσης, υπάρχει ειδική μέριμνα να απαλλαγούν από την πιθανή ποινική ευθύνη όπως και από την κατηγορία που σηκώνει η αστική τάξη για «εξέγερση». Ακόμα, σημειώνεται στη συμφωνία ότι «οι δύο πλευρές αναλαμβάνουν την υποχρέωση να θεσπίσουν μηχανισμούς που εγγυώνται τα δικαιώματα των παιδιών και της νεολαίας, μέσω διεθνών οργανισμών όπως το Γραφείο του Ειδικού Αντιπροσώπου του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, του Κέντρου Κάρτερ, και εξειδικευμένους οργανισμούς που θα επιλέγουν για τη νομική υπόσταση και την εξακρίβωση της συμμόρφωσης με τη συμφωνία αυτή». Βεβαίως, το ζήτημα της συμμετοχής των παιδιών στον ένοπλο αγώνα χρησιμοποιείται από την αντιδραστική κυβέρνηση, για να δυσφημίζει το επαναστατικό αντάρτικο κίνημα. Γίνεται λόγος για πάνω από 11.000 παιδιά που εθελοντικα ενταχθηκαν σε αυτό από το 1975 έως σήμερα. Και οι ανταρτες λεει επρεπε να αρνηθουν επειδη ηταν παιδια. Και να αφησουν να τα σκοτωσουν οι παρακρατικοι φασιστες. Χωρίς να μπορεί να εξακριβωθεί ο ακριβής αριθμός των παιδιών, κρύβονται οι πραγματικές αιτίες που δεν είναι άλλες από την κρατική και παρακρατική τρομοκρατία ενάντια στο λαϊκό κίνημα, τους γονείς τους, τη διάλυση της ζωής τους. Θυμίζουμε ότι οι διαπραγματεύσεις έχουν ξεκινήσει από το Νοέμβρη του 2012 με μια ατζέντα 6 σημείων και στόχο να υπογραφεί συμφωνία για τον τερματισμό της ένοπλης σύγκρουσης που κρατάει σχεδόν 50 χρόνια. Εχουν ήδη καταληχθεί σε αυτά τα 4 χρόνια οι εξής 5 επιμέρους για: την αγροτική μεταρρύθμιση, την πολιτική εκπροσώπηση, την αντιμετώπιση των παράνομων καλλιεργειών και του ναρκεμπορίου, τη σύσταση ειδικού μηχανισμού δικαιοσύνης για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και την αποκατάσταση των θυμάτων της ένοπλης σύγκρουσης. Μένει το έκτο σημείο, δηλαδή συμφωνία για τη λεγόμενη μη «χρήση των όπλων και την επιβεβαίωση της συνολικής συμφωνίας», και μόνο τότε θα ισχύσει συνολικά η συμφωνία. Επίσης, χτες ο Πρόεδρος της Κολομβίας, Χουάν Μανουέλ Σάντος, αναφερόμενος στην προετοιμαζόμενη συμφωνία ειρήνης είπε ότι αυτή «θα θωρακιστεί νομοθετικά για να εξασφαλιστεί η εφαρμογή της».
---------------------------------------------------------------------------------------------------------
ΒΡΕΤΑΝΙΑ - ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ «Πόλεμος» δηλώσεων και πόλωση
ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Κάθε μέσο και όπλο προπαγάνδας επιστρατεύουν πλέον οι ηγέτες των δύο μπλοκ, υπέρ και κατά, της αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ ενόψει του δημοψηφίσματος του Ιούνη, με στόχο την πόλωση και χειραγώγηση του βρετανικού λαού στα διλήμματα των αστών. Αίσθηση δημιούργησαν, έτσι, χτες, αφενός ο παραλληλισμός που έκανε ο έως πρότινος δήμαρχος του Λονδίνου και υπέρμαχος της αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ (Brexit), Μπόρις Τζόνσον, ανάμεσα σε ΕΕ και τη ναζιστική Γερμανία του Αδόλφου Χίτλερ, παραλληληζοντας την γερμανικη πλεον ΕΕ με την ναζιστικη Γερμανια που οδηγει στον ολεθρο τους λαους της Ευρωπης, μεσω της εξοντωτικης λιτοτητας, και αφετέρου η δήλωση του Βρετανού πρωθυπουργού, Ντέιβιντ Κάμερον, πως σε περίπτωση Brexit θα ικανοποιούνταν το «Ισλαμικό Κράτος» και ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν...
----------------------------------------------------------------------------------------------------------
ΓΑΛΛΙΑ Νέες κινητοποιήσεις κατά των αντεργατικών μέτρων
ΠΑΡΙΣΙ.-- Νέες κινητοποιήσεις έγιναν χτες σε δεκάδες πόλεις όλης της Γαλλίας, με επίκεντρο τις νέες αντεργατικές ανατροπές που η κυβέρνηση έθεσε στην τελική ευθεία, αλλά και μια σειρά αιτήματα που αφορούν τη βελτίωση συνθηκών εργασίας και τους μισθούς κατά κλάδους (π.χ. σιδηροδρόμους). Σε δηλώσεις τους στα ΜΜΕ, αρκετοί συνδικαλιστές εμφάνιζαν σημαντική μερίδα των εργαζομένων να έχει διαθέσεις για δυναμικές διαδηλώσεις, ακομα και ο προσανατολισμός που επιλέγουν οι συνδικαλιστικές ηγεσίες, καλλιεργώντας την πεποίθηση ότι η κυβέρνηση Ολάντ - Βαλς μπορεί να παραιτηθεί από την αντιλαϊκή στρατηγική. Κινητοποιήσεις έχουν προκηρυχθεί και για αύριο 19 Μάη, ενώ ορισμένοι κλάδοι μιλούν για «κινητοποιήσεις διαρκείας», με ορίζοντα τα μέσα Ιούνη που ο νόμος «Ελ Κομρί» θα συζητηθεί και στη Γερουσία (ωστόσο με την ενεργοποίηση του αντιδραστικού άρθρου 49.3 του Συντάγματος ήδη θεωρείται πως οδεύει προς εφαρμογή). Χτες, ο Γάλλος Πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, προσκεκλημένος στο δίκτυο «Europe 1», προσπάθησε να καθησυχάσει τους εργαζόμενους και πάλι, εμφανίζοντας τις προσδοκίες του μεγάλου κεφαλαίου ως δικές τους, αλλά και μοιράζοντας φρούδες ελπίδες για πιθανή φορολογική «ελάφρυνση» π.χ. των νοικοκυριών «αν υπάρχουν τα περιθώρια», ξεκαθαρίζοντας πως «το καλοκαίρι θα δούμε τι δεδομένα έχουμε και τι μπορεί να γίνει»... Την ίδια στιγμή, υποστήριξε ότι η γαλλική καπιταλιστική οικονομία «πάει καλύτερα», υποστηρίζοντας πως το δημόσιο έλλειμμα θα πάει «τουλάχιστον στο 3% (του ΑΕΠ) το 2017», πως «οι επενδύσεις επανεκκινούν» κ.τ.λ. Μεταξύ άλλων, ρωτήθηκε και για την πρωτοβουλία του σοσιαλδημοκρατη υπουργού Οικονομικών, Εμανουέλ Μακρόν (να ιδρύσει νέα νεοφιλελευθερη πολιτική κίνηση), για τον οποίο δήλωσε ότι «έξω από την κυβέρνηση στην οποία σήμερα συμμετέχει, δεν υπάρχει εναλλακτική για την σοσιαλδημοκρατια... υπάρχει η εναλλακτική της δεξιάς». Πρόσθεσε, ακόμα, πως «αν η σοσιαλδημοκρατια δεν επεκταθεί, θα την παρασύρει η δεξιά ή η ακροδεξιά». Για το νόμο «Ελ Κομρί» επανέλαβε, φυσικά, την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης αυτός να εφαρμοστεί χωρίς καμιά καθυστέρηση, δηλώνοντας ότι προτιμά να τον θυμούνται ως άνθρωπο που έδρασε και όχι ως κάποιον που έμεινε αδρανής.