Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2016

Τριτη 18 Οκτωβριου 2016


Διοικητής ΟΑΕΕ: Όποιος δεν μπορεί να πληρώσει εισφορές, να πάει στη Βουλγαρία
18/10/2016 11.00
Μετεγκατάσταση στη Βουλγαρία φέρεται να πρότεινε ο διοικητής του ΟΑΕΕ Δημήτρης Τσακίρης για όσους επιχειρηματίες αδυνατούν να καταβάλουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις. Την περασμένη εβδομάδα βρέθηκε στη Φλώρινα και στη Βέροια, προκειμένου να ενημερώσει την τοπική κοινωνία για τις επερχόμενες αλλαγές στο ασφαλιστικό. Σε συζητήσεις που είχε με τοπικούς φορείς ρωτήθηκε, πώς από την 1η Ιανουαρίου με τις επερχόμενες ασφαλιστικές αλλά και φορολογικές αλλαγές οι ασφαλισμένοι θα έχουν κίνητρο για εργασία, όταν καλούνται να πληρώσουν συνολικά το 80% του εισοδήματός τους στο κράτος. Το εν λόγω δημοσίευμα αναφέρει ότι ο διοικητής του ΟΑΕΕ φέρεται να είπε στους επιχειρηματίες αν το θεωρούν πατριωτικό, να πάρουν την οικογένειά τους και να πάνε στη Βουλγαρία. Aυτα τα δηλωσε την ωρα που ολοι οι μικροιδιοκτητες αντιμετωπιζουν τεραστια προβληματα με τα εισοδηματα τους και την εφορια που τους τα παιρνει όλα, και ουτως η αλλως αναγκαζονται από τις καταστασεις να ανοιξουν φορολογικες ενημερωτιτες στη Βουλγαρια.
------------------------------------------------------------------------------------------------------
Άγκυρα: Απαγόρευση συγκεντρώσεων μέχρι το τέλος Νοεμβρίου
18/10/2016 10.00
Την απαγόρευση των δημόσιων συναθροίσεων και των πορειών στην τουρκική πρωτεύουσα μέχρι το τέλος του Νοεμβρίου αποφάσισαν οι αρχές της Άγκυρας με τη δικαιολογια ότι υπαρχουν «πληροφορίες» για την προετοιμασία τρομοκρατικών επιθέσεων στην πόλη, η οποία έχει γίνει στόχος βομβιστικών επιθέσεων στο πρόσφατο παρελθόν. Τωρα τι δουλεια εχουν οι συγκεντρωσεις με τις βομβες που βαζουν οι ισλαμοφασιστες, μονο οι ισλαμοφασιστες του σουλτανου Ερντογαν το ξερουν. Η απόφαση ανακοινώθηκε από το γραφείο του κυβερνήτη της Άγκυρας, ενώ συμπληρώνονται σχεδόν δύο μήνες από την έναρξη της τουρκικής στρατιωτικής επιχείρησης στη Συρία, σε υποστήριξη για τους ισλαμοφασιστες των αποικοκρατων κατά του Ισλαμοφασιστικού κράτους, με αντικειμενικό σκοπό δηθεν την απομάκρυνση των τζιχαντοφασιστών, από τη νότια τουρκική συνοριακή γραμμή. Ενώ στην ουσια η Τουρκια εχει κανει κανονικη εισβολη για να υποστηριξει τους δικους της ισλαμοφασιστες, και να πολεμησει τους Κουρδους.
------------------------------------------------------------------------------------------------------
Τα σύνορα και τα όρια του προέδρου Ερντογάν
18/10/2016 12.00
Πέτρος Παπακωνσταντίνου
Είναι αλήθεια ότι ο Ταγίπ Ερντογάν διαβεβαίωσε, στην επίμαχη ομιλία του, στη Ριζούντα ότι «σέβεται τα φυσικά σύνορα» της Τουρκίας, τα οποία, ατυχώς για τους γείτονές της, δεν συμπίπτουν με τα πολύ πιο ευρύχωρα «σύνορα της καρδιάς» του. Είναι επίσης αλήθεια ότι, όταν μιλούσε για τους «ομοεθνείς» του σε Θράκη, Κριμαία και αλλαχού, δεν πρωτοπορούσε. Πρώτος διδάξας του νεοοθωμανισμού, ο Τουργκούτ Οζάλ είχε διακηρύξει ότι «ο 21ος αιώνας θα είναι αιώνας του τουρκισμού, με επιρροή που θα εκτείνεται από την Αδριατική μέχρι το Σινικό Τείχος». Μόνο που ο Οζάλ, άνθρωπος της απόλυτης εμπιστοσύνης των Αμερικανών, περιόριζε τις προβολές ισχύος στις τουρκογενείς δημοκρατίες του Καυκάσου και της Κεντρικής Ασίας, την εποχή που η ΕΣΣΔ διαλυόταν. Τίποτε από αυτά δεν ισχύει για τον Ερντογάν. Η Ρωσία στέκεται και πάλι στα πόδια της και οι σχέσεις μεταξύ Αγκυρας και Ουάσιγκτον είναι άκρως προβληματικές. Ενώ ο Οζάλ γνώριζε μεγάλη απήχηση στις τουρκογενείς δημοκρατίες της πρώην ΕΣΣΔ, προβάλλοντας τη «μαλακή ισχύ» (οικονομική, πολιτιστική) της χώρας του, ο Ερντογάν επεμβαίνει στρατιωτικά στη Συρία και το Ιράκ, ερεθίζοντας τα εθνικιστικά αντανακλαστικά των αραβικών κρατών, που γεννήθηκαν μέσα από τη διάλυση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.
Οι δραματικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή φαίνεται να είναι ο αποφασιστικός παράγοντας που παρακινεί τον Ταγίπ Ερντογάν να επιδίδεται σε κηρύγματα γεμάτα αλυτρωτικά υπονοούμενα, πρώτα για τη Λωζάννη και τα νησιά του Αιγαίου και ύστερα για τη Θράκη, έστω κι αν σε καμία από τις δύο περιπτώσεις δεν έθεσε ευθέως ζήτημα αναθεώρησης του στάτους κβο. Ο Τούρκος πρόεδρος φαίνεται να εκτιμά ότι το Ισλαμικό Κράτος σε Συρία και Ιράκ πνέει τα λοίσθια και ότι αυτό που θα ακολουθήσει την εκδίωξή του θα είναι ένα νέο μοίρασμα της περιοχής ανάμεσα στις μεγάλες και τις περιφερειακές δυνάμεις, κάτι σαν ένα «νέο Σάικς-Πικό», κατ’ αναλογίαν προς το γαλλοβρετανικό σύμφωνο που χάραξε τα σύνορα της Μέσης Ανατολής στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Υπό αυτό το πρίσμα, η τουρκική ηγεσία διακρίνει δύο κινδύνους: να δημιουργηθεί ντε φάκτο κουρδικό κράτος και να μείνει η Τουρκία εκτός νυμφώνος στη νέα μοιρασιά του Ιράκ και των πετρελαίων του. Για να αντιμετωπίσει τον πρώτο κίνδυνο, εξασφάλισε τη ρωσική ανοχή στην εισβολή τουρκικών δυνάμεων στη Βόρεια Συρία με αντάλλαγμα την εκκωφαντική σιωπή του Ερντογάν για την προέλαση του Ασαντ στο Χαλέπι. Οσο για τη δεύτερη απειλή, ο Ερντογάν διαμηνύει ουσιαστικά στους Αμερικανούς: αν με «ρίξετε» στη Μοσούλη (όπως υποτίθεται ότι «έριξαν» τον Κεμάλ στη Λωζάννη), τότε να ετοιμάζεστε για απρόβλεπτες τρικυμίες στα ελληνοτουρκικά.
Απέναντι σε αυτή την ανασφαλή, νευρική και απρόβλεπτη τουρκική ηγεσία, η Αθήνα έχει ισχυρούς λόγους να ανησυχεί, αν και οι χθεσινές, βιαστικές αντιδράσεις παραγόντων από διάφορες πλευρές του πολιτικού φάσματος, προτού καν διαπιστωθούν τα πραγματικά δεδομένα, δεν βοηθούν. Αλλωστε, με το να εμφανίζεται ως προστάτης των «ομοεθνών» του, όχι μόνο στη Θράκη και την Κύπρο, αλλά και στη Βουλγαρία, τη Ρωσία και την Αίγυπτο, ο Ταγίπ Ερντογάν καταφέρνει να αποξενώνει τους εταίρους και να πολλαπλασιάζει τους αντιπάλους του. Πρόσφατα, ο Τούρκος πρόεδρος συνέστησε στον Ιρακινό πρωθυπουργό Χάιντερ αλ Αμπάντι «να συνειδητοποιήσει τα όριά του». Ισως κάποιοι πρέπει να του μάθουν και του ίδιου, αν όχι τα σύνορα της καρδιάς του, πάντως τα όρια της ισχύος του.
----------------------------------------------------------------------------------------------------
Βρετανία: Η πρεσβεία του Ισημερινού διέκοψε την πρόσβαση του Άσανζ στο διαδίκτυο
Τρίτη, 18 Οκτωβρίου 2016 06:24
Η κυβέρνηση του Ισημερινού (Εκουαδόρ) διέκοψε την πρόσβαση του Τζούλιαν Άσανζ στο διαδίκτυο, όπως ανακοίνωσε χθες ο ιστότοπος αποκαλύψεων WikiLeaks. Ο Άσανζ έχει καταφύγει στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο, όπου του δόθηκε άσυλο, από τον Ιούνιο του 2012, αφότου ένα στημενο βρετανικό δικαστήριο με εντολες της CIA αποφάσισε την απέλασή του στη Σουηδία για να αντιμετωπίσει μια στημενη δίκη με πλαστες κατηγορίες από τη CIA περι σεξουαλικών εγκλημάτων εναντίον δύο γυναικών που υποστήριζαν τον ιστότοπο τον οποίο ίδρυσε ο ίδιος. «Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι το Εκουαδόρ (ο Ισημερινός) απέκοψε την πρόσβαση του Άσανζ στο διαδίκτυο το Σάββατο, στις 5:00 μ.μ. ώρα Γκρίνουιτς (8:00 μ.μ. ώρα Ελλάδας), σε μικρό χρονικό διάστημα από τη δημοσίευση (από τον ιστότοπο) των ομιλιών της Κλίντον στη Goldman Sachs», ανέφερε το WikiLeaks σε ανακοίνωσή του μέσω Twitter.
Ο Άσανζ, σύμφωνα με τον ιστότοπο, έχασε τη δυνατότητα σύνδεσης με το διαδίκτυο την Κυριακή το βράδυ. «Έχουμε ενεργοποιήσει τα αναγκαία εναλλακτικά σχέδια», προστίτθετο στην ανακοίνωση του ιστότοπου. Άτομα με στενή σχέσή με τον ιστότοπο είπαν ότι ο ίδιος ο Άσανζ ασχολείται κυρίως με τις αναρτήσεις του WikiLeaks στο Twitter. Η κυβέρνηση του Ισημερινού δεν έκανε δηλώσεις για το θέμα, αλλά ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας είπε ότι ο Άσανζ παραμένει υπό την προστασία της κυβέρνησής του. «Οι συνθήκες που οδήγησαν στην παροχή ασύλου παραμένουν», είπε ο Γκιγιόμ Λονγκ σε δήλωσή του χθες.
Τις τελευταίες δύο εβδομάδες, αλητικα στελέχη του Δημοκρατικού Κόμματος και της αμερικανικής κυβέρνησης έχουν κατηγορήσει ψευδως τη ρωσική κυβέρνηση, καθώς και «τα πλέον ανώτατα στελέχη» της ρωσικης κυβέρνησης, για μια υποτιθεμενη καμπάνια κυβερνοεπιθέσεων εναντίον οργανώσεων του Δημοκρατικού Κόμματος, πριν τις προεδρικές εκλογές στις 8 Νοεμβρίου. Ο ιστότοπος WikiLeaks είναι ένας από τους κυριότερους ιστότοπους που αναρτούν και προωθούν υλικό που έχει κλαπεί από το Δημοκρατικό Κόμμα μέσω χάκινγκ, και καταδειχνουν τις αλητειες του Δημοκρατικου Κομματος και την συμμετοχη του στους αποικιοκρατικους πολεμους των ΗΠΑ. Ενώ αρνείται κάθε ανάμειξη με μια ρωσική επιχείρηση χακαρίσματος, ο Άσανζ φυσικα αρνείται και να αποκαλύψει τις πηγές του αναρτημένου υλικού των Δημοκρατικών.
Πηγές προσκείμενες και στο κόμμα και στον ιστότοπο πιστεύουν ότι το WikiLeaks έχει αποκτήσει μέχρι και 50.000 ηλεκτρονικά μηνύματα (e-mails) που έχουν κλαπεί από τους προσωπικούς λογαριασμούς του αληταρα Τζον Ποντέστα, του πρώην συμβούλου του Λευκού Οίκου ο οποίος προεδρεύει τώρα της προεδρικής καμπάνιας της καριολας πουτανας πολεμοχαρους Κλίντον.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
Παρ' ολίγον διπλωματικό επεισόδιο
Δευτέρα, 17 Οκτωβρίου 2016, 15:01
Ουδείς μπορεί να αμφισβητήσει τα συχνά παραληρήματα επεκτατισμού του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος για ακόμη μια φορά ήγειρε θέμα αλλαγής των συνόρων. Παρότι δεν μίλησε για Θεσσαλονίκη, Κύπρο και δημοψήφισμα στη Δυτική Θράκη, μια λάθος μετάφραση του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων στάθηκε αρκετή ώστε να προκληθεί παρέμβαση του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών, και παραλίγο να προκληθεί διπλωματικό επεισόδιο. Με μια αργοπορημένη διόρθωση και με την καρατόμηση του ανταποκριτή του στην Τουρκία, το ΑΠΕ επιχείρησε να δικαιολογήσει το σοβαρό λάθος. Παρολα αυτά, όλα τα αλλα τα ειπε. Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Διεθνές Νομικό Συνέδριο στην Κωνσταντινούπολη έθεσε μεταξύ άλλων ζήτημα για τη Δυτική Θράκη.
«Πώς είναι δυνατόν να διαχωρίσουμε την Ριζούντα από το Μπατούμι; Πώς μπορούμε να σκεφτούμε την Ανδριανούπολη από τη Θεσσαλονίκη ή το Κάρτζαλι; Πώς μπορείτε εσείς να θεωρήσετε ότι το Γκαζιαντέπ και το Χαλέπι, το Μαρντίν, τη αλ-Χασάκα, ή τη Σύρτη και τη Μοσούλη ότι είναι μέρη που δεν έχουν καμία σχέση το ένα με το άλλο;. Σίγουρα συναντάτε τα ίχνη ενός από τους προγόνους μας σε κάθε βήμα σας κατά τα εδάφη που εκτείνονται από τη Θράκη στην Ανατολική Ευρώπη», είπε ο Σουλτάνος. «Η Τουρκία δεν είναι μόνο η Τουρκία» υποστήριξε ο Ερντογάν, ο οποίος με αφορμή την ανακατάληψη της Μουσούλης είπε πως η χώρα του «εκτός από τα 79 εκατομμύρια των πολιτών της, φέρει ευθύνη και απέναντι στα εκατοντάδες εκατομμύρια αδέλφια μας στη γεωγραφική περιοχή με την οποία μας συνδέουν ιστορικοί και πολιτισμικοί δεσμοί». Στο πλαίσιο αυτό, ο Τούρκος πρόεδρος έκανε λόγο και για τη «Δυτική Θράκη». «Είναι καθήκον, αλλά και δικαίωμα της Τουρκίας να ενδιαφέρεται για το Ιράκ, τη Συρία, τη Λιβύη, την Κριμαία, το Καραμπάχ, τη Βοσνία και τις άλλες αδελφές περιοχές. Η Τουρκία δεν είναι μόνο η Τουρκία» δήλωσε ο Ερντογάν σε ομιλία του στη Ρίζε και πρόσθεσε: «Η στιγμή που θα παραιτηθούμε από αυτό θα είναι η στιγμή που θα χάσουμε την ανεξαρτησία μας και το μέλλον μας».
Eπική γκάφα από το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων
Αναστάτωση προκλήθηκε νωρίτερα λόγω λάθους μετάδοσης της είδησης από το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. Συγκεκριμένα το τηλεγράφημα του πρακτορείου ανέφερε: «Παράλληλα, ο Ερντογάν είπε ότι το 1920 η τότε τουρκική εθνοσυνέλευση έλαβε απόφαση περί του «εθνικού συμβολαίου», το οποίο περιλάμβανε τα σύνορα της Τουρκίας, και τόνισε ότι με βάση την απόφαση εκείνη τα σύνορα στις περιοχές του οθωμανικού κράτους, όπου υπήρχε αραβική πλειοψηφία κατά την υπογραφή της Συνθήκης του Μούδρου το 1918, θα έπρεπε να ορισθούν σύμφωνα με την εκφρασμένη μέσω δημοψηφίσματος βούληση των ίδιων των πληθυσμών. Η απόφαση του 1920 ανέφερε επίσης, σύμφωνα πάντα με τον Ερντογάν, ότι το κριτήριο είναι η συγγένεια από πλευράς θρησκείας και γένους και ότι το νομικό καθεστώς και της Δυτικής Θράκης πρέπει να οριστεί ως αποτέλεσμα ελεύθερου δημοψηφίσματος στην περιοχή».
Η διόρθωση:
«Στο τηλεγράφημά μας με τίτλο "Τουρκία: Ο Ερντογάν για τα σύνορα του Οθωμανικού κράτους, τη Μοσούλη, τη Θράκη και την Κύπρο", τα αναφερόμενα στη τρίτη και τέταρτη παράγραφο, εκ παραδρομής αποδόθηκαν στον Ρ. Τ. Ερντογάν αντί στον τουρκικό Τύπο. Αντικαθίστανται δε από τα εξής: "Η διαδικτυακή έκδοση της εφημερίδας Σαμπάχ, για το περιεχόμενο του «Εθνικού Συμβολαίου και στo σημείο αναφορικά με τη Δυτική Θράκη αναφέρει: «Και το νομικό καθεστώς της Δυτικής Θράκης, το οποίο εναπόκειται στην ειρήνη που θα γίνει με την Τουρκία, θα πρέπει οριστεί, με κατάλληλο τρόπο, ως αποτέλεσμα δημοψηφίσματος που θα διεξαχθεί ελεύθερα. Ορισμένοι ιστορικοί θεωρούν πως τα σύνορα του εθνικού συμβολαίου περιλαμβάνουν επίσης την Κύπρο, το Χαλέπι, τη Μοσούλη, το Αρμπίλ, το Κιρκούκ, το Μπατούμι, τη Θεσσαλονίκη, το Κίρτζαλι, τη Βάρνα, και τα νησιά του Αιγαίου».
Η απάντηση του Υπουργείου Εξωτερικών στο λανθασμένο τηλεγράφημα
«Η δημόσια ανακίνηση ιστορικών και ειδικά συνοριακών ζητημάτων που η Συνθήκη της Λωζάννης έχει ρυθμίσει οριστικά και αμετάκλητα, διαμορφώνοντας αντικειμενικά δεδομένα δεσμευτικά για όλους, είναι προκλητική και υπονομεύει την περιφερειακή σταθερότητα» αναφέρει ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών σχετικά με τις δηλώσεις του προέδρου της Τουρκίας. «Ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου και των Διεθνών Συνθηκών επιβάλλει τη διατύπωση υπεύθυνων θέσεων μακριά από παρωχημένους αναθεωρητισμούς. Η Θράκη είναι ελληνική, δημοκρατική και ευρωπαϊκή. Οποιαδήποτε άλλη σκέψη είναι αδιανόητη και επικίνδυνη» προσθέτει.
Το ΑΠΕ καρατόμησε τον ανταποκριτή στην Τουρκία
Tο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο ειδήσεων ανακοίνωσε, δια στόματος του γενικού του Διευθυντή Μιχάλη Ψύλου πως διακόπτει τη συνεργασία του με τον ανταποκριτή του στην Τουρκία Άρη Αμπατζή, μετά το τραγικό σφάλμα σε νωρίτερο τηλεγράφημά του αναφορικά με δήθεν δηλώσεις του Τούρκου προέδρου Ερντογάν, που προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων από πολιτειακούς και πολιτικούς παράγοντες.
----------------------------------------------------------------------------------------------------
Απίστευτο: O ΟΑΣΑ προσέλαβε μουσική επιμελήτρια στα λεωφορεία
Τρίτη, 18 Οκτωβρίου 2016, 14:32
Στην πρόσληψη μουσικής επιμελήτριας φέρεται να προχώρησε ο ΟΑΣΑ, η οποία θα έχει ως καθήκον την επιλογή της μουσικής υπόκρουσης που θα «συνοδεύει» τους επιβάτες στις καθημερινές τους μετακινήσεις. Η είδηση έγινε γνωστή έπειτα από καταγγελία συνδικαλιστών του Οργανισμού στον Alpha. Σύμφωνα με όσα ισχυρίζονται, οι αποδοχές της ειδικής συνεργάτιδας θα ανέρχονται στα 3.900 ευρώ το τρίμηνο. Οι ίδιες πηγές πάντα ανέφεραν ότι πρόκειται για στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ. Στα καθήκοντα της νέας θέσης περιλαμβάνονται η «επιλογή μουσικής από το κλασικό και έντεχνο ρεπερτόριο για το Μετρό και τα λεωφορεία/τρόλεϊ» καθώς και η προετοιμασία προγραμμάτων μουσικών εκδηλώσεων/δράσεων σε χώρους του μετρό κι άλλους δημόσιους χώρους. Η διάρκεια του εν λόγω έργου εκτείνεται από 1/10/2016 έως 30/12/2016.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ευρωπαϊκός πόλεμος λογοκρισίας στις μεταδόσεις τoυ RT
Τρίτη, 18 Οκτωβρίου 2016, 13:54
Η Βρετανία για μια ακόμη φορά γίνεται «λαγός» της αμερικανικής πολιτικής: Το ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο RT ειδοποιήθηκε χτες (Δευτέρα) ξαφνικά -χωρίς να δοθεί κάποια εξήγηση- ότι ο λογαριασμός του σε βρετανική τράπεζα θα παγώσει. Σχεδόν ταυτόχρονα, το βρετανικό παράρτημα της ισπανικής τράπεζας BBVA μπλοκάρισε μεταφορά χρημάτων από την διαφημιστική εταιρία Axiom Media (που ανήκει στην Rossiya Segodnya), για την πληρωμή της RT με την πρόφαση ότι η τραπεζική αυτή πράξη παραβιάζει τις ευρωπαϊκές κυρώσεις. «Η ανακοίνωση αυτή εντάσσεται σε πολιτική απόφαση της (βρετανικής) κυβέρνησης, με στόχο τους ρωσικούς οργανισμούς μια και η τράπεζα “Natwest” ανήκει στον όμιλο “Royal Bank of Scotland Group” που έγινε κρατική από το 2008 στην περίοδο της οικονομικής κρίσης και ακόμη το κράτος ελέγχει το 75%», δήλωσε ο John Laughland διευθυντής μελετών του Ινστιτούτου «Δημοκρατία και Συνεργασία». Υπενθύμισε ακόμη ότι πρόσφατα στην ΕΕ συζητήθηκε ειδική επιτροπή να μελετήσει «πώς θα καταπολεμηθεί αυτό που αποκλήθηκε ‘’ρωσική προπαγάνδα και παραπληροφόρηση’’ , ειδικότερα από την RT και την ενοχλητική για την Δύση ειδησεογραφία της».
Ο Βρετανός βουλευτής George Galloway στην εκπομπή «Sputnik» του RT, δήλωσε πως η απόφαση της «Bank of Scotland» «είναι ενοχλητική αλλά όχι αναπάντεχη, σε μια στιγμή που το BBC χάνει επιρροή και αξιοπιστία». Και ο Βρετανός πολιτικός συμπλήρωσε: «Τα καλά νέα είναι πως βρισκόμαστε στον 16ο χρόνο του 21ου αιώνα και ουδείς -οπωσδήποτε ούτε ο Μπόρις Τζόνσον (υπουργός Εξωτερικών) μπορεί να σταματήσει τους Βρετανούς πολίτες να έχουν πρόσβαση στο RT. Αντίθετα θα λειτουργήσει να αυξηθούν οι αριθμοί τηλεθέασης». Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών έχει δηλώσει πως «η Βρετανία θα αυξήσει τις προσπάθειες για κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας από την ΕΕ, ακόμη κι αν βρίσκεται στην διαδικασία αποχώρησης». Η πολυσυζητημένη είδηση, προκλήθηκε μετά από ανάρτηση της αρχισυντάκτριας του ρωσικού τηλεοπτικού σταθμού Russia Today Μαργκαρίτα Σιμονιάν στο Twitter, με την οποία γνωστοποίησε ότι «η ενημέρωση έγινε με επιστολή από την τράπεζα «Natwest», η οποία ανακοίνωνε «την αμετάκλητη και μη διαπραγματεύσιμη παύση παροχής τραπεζικών υπηρεσιών στο RT».
«Αυτή η απόφαση είναι απαράδεκτη και έγινε χωρίς οποιαδήποτε προειδοποίηση. Εντάσσεται στην προσπάθεια τόσο της Βρετανίας, αλλά και της ΕΕ γενικότερα, των τελευταίων χρόνων να υποβαθμίσουν την επιρροή που έχει δημιουργήσει η RT. Αλλά η RT θα συνεχίσει τις μεταδόσεις της ανεπηρέαστη», αναφέρει η ανακοίνωση Τύπου που εξέδωσε η «Ρωσική Τηλεόραση». Από το πρωθυπουργικό γραφείο της Τερέζα Μέι, ανακοινώθηκε πως «η βρετανική κυβέρνηση ουδεμία σχέση έχει με την απόφαση της NatWest». «Πρόκειται για υπόθεση καθαρά της Τράπεζας και ανήκει σ΄ αυτήν να αποφασίζει που θα προσφέρει τις υπηρεσίες της βασιζόμενη στα ρίσκα των αποφάσεών της» δήλωσε πρωθυπουργικός εκπρόσωπος στο Reuters. Ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου εξωτερικών εκφράζει «βαθειά ανησυχία» για την απόφαση της βρετανικής τράπεζας προσθέτοντας πως «θα ζητηθεί από τις βρετανικές αρχές να αναφερθεί στην υπόθεση».
«Η τραπεζική απόφαση δημιουργεί μεγάλα εμπόδια στην κανονική λειτουργία της RT στο Ηνωμένο Βασίλειο και δημιουργεί υποψίες ότι εντάσσεται σε απόφαση αποκλεισμού ενός Μέσου, κάτι που δεν συνηθίζεται από το βρετανικό κατεστημένο, επειδή αλλιώς αποτελεί παραβίαση της ελευθερίας του λόγου δια του Τύπου στην παλιότερη δημοκρατία του Κόσμου», αναφέρει η ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου εξωτερικών. Η Βρετανία όμως, πρώτη δείχνει πως τα κράτη της Δύσης δεν ανέχονται να μπερδεύονται στα πόδια τους ρωσικά ειδησεογραφικά Μέσα, τόσο μέσω δορυφορικών εκπομπών, όσο και του διαδικτύου. Κάτι που προκαλεί σοβαρές επιπλοκές τόσο πολιτικής όσο και ηθικής συμπεριφοράς και εντάσσεται στην προσπάθεια δαιμονοποίησης της Ρωσίας. Κι αυτό παρ΄ όλο που ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ έχει δηλώσει πως δεν πιστεύει ότι «νέα αντίποινα εναντίον της Ρωσίας είναι προς τη σωστή κατεύθυνση για να βοηθήσουν τους ανθρώπους που πλήττονται από τον πόλεμο στη Συρία».
Αλλά και η υπεύθυνη Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ Federica Mogherini υποστήριξε πως οι Βρυξέλλες δεν επιδιώκουν την επιβολή νέων αντιποίνων στη Ρωσία για το ρόλο της στη Συρία». Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, στην πρόσφατη συνάντησή τους με τους δημοσιογράφους στην Γκόα των Ινδιών, αναφερόμενος στις σχέσεις Μόσχας-Ουάσιγκτον, είπε πως «όλα άρχισαν να στραβώνουν από την περίοδο του πολέμου στην Γιουγκοσλαβία και δεν ξεκίνησαν με την Συρία». Για να προσθέσει: «Οι σχέσεις χειροτέρευσαν επειδή μία χώρα θέλει να επιβάλει την πολιτική της και τις αποφάσεις της στον υπόλοιπο κόσμο. Και δεν είμαστε εναντίον αυτής της χώρας, αλλά αντίθετοι με αποφάσεις που λαμβάνονται σε μονομερή βάση χωρίς να λαμβάνουν υπόψη ιστορικές, πολιτιστικές και θρησκευτικές ιδιαιτερότητες κάποιας χώρας».
Η προσπάθεια φίμωσης πολύγλωσσων ρωσικών Μέσων αποφασίσθηκε σε τροπολογία της ΕΕ που κυκλοφόρησε την περασμένη εβδομάδα που πλησιάζει τα όρια της παράνοιας. Η ρωσική κυβέρνηση κατηγορείται «για εκστρατεία παραπληροφόρησης με στόχο Ευρωπαίους πολιτικούς και δημοσιογράφους θέτοντας σε αμφισβήτηση ευρωπαϊκές δημοκρατικές αξίες». Έμμεσα υπονοείται σε ανακοίνωση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ πως η Μόσχα υπονομεύει το ευρωπαϊκό μπλοκ, με στόχο τη διάλυσή του μέσω «της ευρείας ακτίνας των Μέσων όπως τα πολύγλωσσα τηλεοπτικά προγράμματα και τα ψευδο-πρακτορεία ειδήσεων που είναι στη πραγματικότητα όργανα του Κρεμλίνου». Σάμπως το BBC δεν είναι κρατικός οργανισμός ή η Deutsche Welle αφήνοντας απ έξω την αμερικανική προπαγάνδα που περνά παγκοσμίως το CNN.
Η Φωνή της Αμερικής (VOA) στις εκπομπές της υποστηρίζει πως «η Δύση θα πρέπει να εντείνει τις προσπάθειές της να καταπολεμήσει τον πόλεμο παραπληροφόρησης χωρών όπως της Ρωσίας που εκμεταλλεύονται την ελευθερία που έχουν τα Μέσα στη Δύση για να διαδίδει ψευδείς ειδήσεις». Αλλά μην ξεχνάμε πως τον περασμένο μήνα αναφορά που εκδόθηκε από το ΝΑΤΟ προειδοποιούσε: «Η Δύση χάνει τον πόλεμο προπαγάνδας από τη Ρωσία». Τώρα το ερώτημα είναι δικαιολογημένο: «Τι δουλειά έχει ένας στρατιωτικός αμυντικός οργανισμός να ασχολείται με ζητήματα που αφορούν στην δημοσιογραφία και τις υπηρεσίες που προσφέρουν υπηρεσίες πληροφόρησης;».
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------
Süddeutsche Zeitung: «Η συνεχής αύξηση της φορολογίας δεν είναι επινόηση της κυβέρνησης Τσίπρα»
Τρίτη, 18 Οκτωβρίου 2016, 06:24
Η οικονομική πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης θα έχει ολέθριες επιπτώσεις, εκτιμά ο οικονομολόγος Γενς Μπάστιαν σε άρθρο του στη Süddeutsche Zeitung που τιτλοφορείται «Το ελληνικό φορολογικό δράμα».
Ο Γερμανός οικονομολόγος επισημαίνει: «Η συνεχής αύξηση της φορολογίας δεν είναι επινόηση της κυβέρνησης Τσίπρα. Οι προκάτοχοί της ξεκίνησαν ήδη από το πρώτο πρόγραμμα προσαρμογής το 2010 να χρησιμοποιούν αυξανόμενους φόρους ως εργαλείο για να πετύχουν συγκεκριμένους στόχους. Από την ανάληψη των καθηκόντων της η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ διευρύνει απλά όλο και περισσότερο αυτό το σύστημα». «Την ευθύνη για τα κύματα φορολογικών αυξήσεων δεν φέρει όμως μόνο η κυβέρνηση στην Αθήνα» συνεχίζει ο Γερμανός ειδικός. «Η φορολογική πολιτική της τελευταίας εξαετίας φέρει την σφραγίδα και των δανειστών, είτε αυτή αφορούσε στην αύξηση του ΦΠΑ, είτε στην εισαγωγή του ΕΝΦΙΑ, είτε στην άνοδο του φόρου επιχειρήσεων. Παρά την κριτική στο φορολογικό χάος που προκάλεσε ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα πρέπει να παραγνωρίζουμε την ευθύνη της τρόικας» συμπληρώνει.
Εν συνεχεία, αναφέρει: «Όμως εδώ έχουμε να κάνουμε με το μέλλον της Ελλάδας. Όταν εν μέσω βαθιάς οικονομικής κρίσης αυξάνονται ανά διαστήματα διάφοροι φόροι, τότε οι επιχειρήσεις δεν έχουν πλέον κανένα κίνητρο για επενδύσεις. Την ίδια στιγμή δίνονται κίνητρα σε Έλληνες, οι οποίοι είναι παραγωγικοί και σε θέση να επωμιστούν βάρη, να στραφούν είτε στην παραοικονομία, είτε να φύγουν στο εξωτερικό». «Δεν θα πρέπει επομένως να έχουμε ψευδαισθήσεις για τις επιπτώσεις αυτή της φορολογικής πολιτικής. Οι απογοητευμένοι φορολογούμενοι δεν αποκλείεται να διαμαρτυρηθούν στις επόμενες εκλογές ακόμα και με την ψήφο τους. Το σημαντικότερο είναι ωστόσο ότι: Οι συνεχώς αυξανόμενοι φόροι που επωμίζονται όλο και λιγότεροι πολίτες, αποτελούν τη συνταγή για τη μεσοπρόθεσμη κατάρρευση του συστήματος. Μέχρι σήμερα καμία χώρα της Ευρωζώνης δεν κατάφερε να βγει από την κρίση, μετά από επτά χρόνια ύφεσης, επιβάλλοντας φόρους. Αν η Ελλάδα προσπαθήσει να αποδείξει το αντίθετο θα ήταν σαν να αρνείται την πραγματικότητα» καταλήγει ο Γερμανός οικονομολόγος.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------
Focus: Η Ελλάδα έχει λάβει αποστάσεις από τη συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας. Δεν κανει επαναπροωθησεις
Τρίτη, 18 Οκτωβρίου 2016, 02:48
Για τρεις ενδείξεις που υποδεικνύουν ότι η Ελλάδα «έχει γυρίσει την πλάτη στην προσφυγική πολιτική της καγκελαρίου Μέρκελ και τη συμφωνία Ελλάδας-Τουρκίας στο μεταναστευτικό» κάνει λόγο το γερμανικό περιοδικό Focus.
Περιγράφοντας τις ενδείξεις αυτές, το περιοδικό αναφέρει:
1. «Όλο και περισσότεροι πρόσφυγες μεταφέρονται από νησιά του Αιγαίου στην ηπειρωτική χώρα. Ακόμα κι αν πρόκειται για ασυνόδευτους ανηλίκους, εγκύους ή πρόσφυγες που κατέθεσαν αίτημα επανένωσης οικογενειών, εντείνεται ο φόβος μήπως η μεταφορά προκαλέσει αύξηση των προσφυγικών ροών προς την Ευρώπη μέσω ελληνικών νησιών». 2. «Συχνά οι ελληνικές Αρχές χαρακτηρίζουν την Τουρκία ως μη ασφαλή χώρα προέλευσης θέτοντας εμπόδια σε μια επαναπροώθηση προσφύγων. Από την αρχή εφαρμογής της συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας μόλις 700 πρόσφυγες έχουν επαναπροωθηθεί στην Τουρκία». 3. «Η ελληνική κυβέρνηση επικαλείται ως λόγο για τη μεταφορά προσφύγων στην ηπειρωτική χώρα την πληρότητα των προσφυγικών καταυλισμών στα νησιά. Σύμφωνα με το Βερολίνο ωστόσο, η μεταφορά αυτή ίσως ερμηνευθεί από πρόσφυγες ως ενθάρρυνση να ξεκινήσουν ένα ταξίδι προς την Ευρώπη» αναφέρει το γερμανικό περιοδικό και υπενθυμίζει ότι «όπως γράφει η εφημερίδα Die Welt, η γερμανική κυβέρνηση ζητεί "πρωτίστως αύξηση της χωρητικότητας των καταυλισμών"».
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
Οχτάωρη κατάπαυση του πυρός στο Χαλέπι για ανθρωπιστικούς λόγους
Δευτέρα, 17 Οκτωβρίου 2016, 22:07
Οι ρωσικές και οι συριακές ένοπλες δυνάμεις αποφάσισαν κατάπαυση του πυρός στο Χαλέπι για οχτώ ώρες την Πέμπτη 20 Οκτωβρίου με σκοπό, όπως τονίζεται, ο άμαχος πληθυσμός και οι ισλαμοφασιστες να μπορούν να εγκαταλείψουν την πόλη, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας. "Στις 20 Οκτωβρίου από τις 08:00 το πρωί έως τις 16:00 το απόγευμα, θα εφαρμοστεί μια κατάπαυση του πυρός για ανθρωπιστικούς λόγους στην περιοχή του Χαλεπιού. Για αυτό το χρονικό διάστημα, οι Πολεμικές Αεροπορίες της Ρωσίας και της συριακής κυβέρνησης θα σταματήσουν τις επιδρομές και τις επιθέσεις με άλλα όπλα", ανέφερε ο Ρώσος στρατηγός Σεργκέι Ρουντσκόι. Σύμφωνα με τον στρατηγό, ο άμαχος πληθυσμός μπορεί να εγκαταλείψει τον ανατολικό τομέα της πόλης από έξι οδικούς άξονες, ενώ οι ισλαμοφασιστες μπορούν να χρησιμοποιήσουν δύο ασφαλείς διαδρόμους για να εγκαταλείψουν το ανατολικό Χαλέπι με κατεύθυνση προς την Ιντλίμπ.
Παράλληλα τόνισε ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να σταματήσει τις αεροπορικές επιδρομές στην πόλη έπειτα από αίτημα των ανθρωπιστικών οργανώσεων ανά πάση στιγμή, διασφαλίζοντας την πρόσβαση ιατρών και την μεταφορά των τραυματιών και των ασθενών. "Η Ρωσία είναι πρόθυμη να συζητήσει οποιεσδήποτε πρωτοβουλίες ή προτάσεις για την επίλυση της κρίσης στο Χαλέπι", επισήμανε. Σύμφωνα με τον Ρώσο στρατηγό, οι ισλαμοφασιστες των αποικιοκρατων στον ισλαμοφασιστικρατούμενο τομέα του Χαλεπιού προμηθεύονται σύγχρονα οπλικά συστήματα, όπως αμερικανικούς αντιαρματικούς πυραύλους Tow. Όπως δήλωσε ο Ρουντσκόι, από την έναρξη του Σεπτεμβρίου περισσότερα από 130 παιδιά έχουν σκοτωθεί από βομβαρδισμούς των ισλαμοφασιστών στο Χαλέπι, ενώ όπως τόνισε, οι ισλαμοφασιστες διεξάγουν δημόσιες εκτελέσεις όσων επιχειρούν να εγκαταλείψουν τον ανατολικό τομέα της πόλης.
Όπως ανέφεραν σήμερα μέλη της οργάνωσης "Λευκά Κράνη" (εθελοντές διασώστες το πρωι, ισλαμοφασιστες αποκεφαλιστες το βραδυ στις ισλαμοφασιστικρατούμενες περιοχές), 14 μέλη μιας οικογένειας, ανάμεσα τους δύο νεογνά ηλικίας έξι εβδομάδων και έξι ακόμη παιδιά, σκοτώθηκαν σε μια αεροπορική επιδρομή στη συνοικία Μαρζέ του ανατολικού Χαλεπίου που ελέγχουν οι ισλαμοφασιστες. Αργότερα, σύμφωνα με το Αποικιακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για τη Συρια σε ξεχωριστές αεροπορικές επιδρομές στο χωριό Αουαιζέλ, δυτικά του Χαλεπιού, τουλάχιστον 23 άνθρωποι σκοτώθηκαν με τον αριθμό των νεκρών να αναμένεται να αυξηθεί. Όπως τονίζει το Αποικιακο παρατηρητήριο, έχει καταγράψει τους θανάτους 448 ανθρώπων, ανάμεσα τους 82 παιδιά, σε αεροπορικές επιδρομές στο ανατολικό Χαλέπι έπειτα από την κατάρρευση της συμφωνίας για εκεχειρία ΗΠΑ-Ρωσίας και την έναρξη εκστρατείας για την κατάληψη της πόλης από τις ρωσικές και συριακές δυνάμεις στις 22 Σεπτεμβρίου. Η Αποικιοκρατικη ΜΚΟ έχει επίσης καταγράψει τους θανάτους 82 ανθρώπων, ανάμεσα τους 17 παιδιά, στις περιοχές της πόλης που ελέγχει η κυβέρνηση ως αποτέλεσμα των βομβαρδισμών από δυνάμεις των ισλαμοφασιστών.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
Προειδοποίηση της Μόσχας για απαντητικές κυρώσεις σε ΗΠΑ
Δευτέρα, 17 Οκτωβρίου 2016, 19:45
«Στις απειλές που εκτοξεύονται σωρηδόν και χωρίς διακοπές από την Ουάσιγκτον η απάντηση μας είναι: όλα αυτά αποτελούν σαφές δείγμα αδυναμίας της αμερικανικής κυβέρνησης και έλλειψης μηχανισμών που θα επέτρεπαν να επιτευχθούν συμφωνίες πάνω σε μια ρεαλιστική βάση», δηλώνει, σύμφωνα με το πρακτορείο ΡΙΑ- ΝΟΒΟΣΤΙ, ο Ρώσος ΥΦΥΠΕΞ Σεργκέι Ριαμπκόφ. Μιλώντας για τις αμερικανικές επιθέσεις στη Ρωσία αναφορικά με τις εξελίξεις στη Συρία, ο Σ. Ριαμπκόφ εξηγεί ότι «δεν σταματάμε να εργαζόμαστε ώστε να επαναφέρουμε τους παράγοντες της Ουάσιγκτον στη... γη. Τους καλούμε να κατανοήσουν την κατάσταση όπως αυτή είναι στην πραγματικότητα και όχι να τρέφουν φρούδες ελπίδες ότι φωνασκώντας θα μπορέσουν να πετύχουν τους στόχους τους». Αναφορικά με τις συνεχείς απειλές για νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας από τις ΗΠΑ ο κ. Ριαμπκόφ, θυμίζει ότι η Ουάσιγκτον «πρέπει να έχει διαπιστώσει τις προειδοποιήσεις τις Μόσχας πως σε όποιες κυρώσεις επιβληθούν θα υπάρξουν, όπως πάντα, απαντητικές που θα είναι συμμετρικές».
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
18 Οκτωβρίου 44: Ο ΕΛΑΣ απελευθερώνει τη Λαμία
Μεγάλη μέρα για τη Λαμία σήμερα : Η επέτειος της Απελευθέρωσης της πόλης από τον ΕΛΑΣ (18.10.1944).
Τέτοιες μέρες πριν 72 χρόνια η πρωτεύουσα της Ρούμελης, της καρδιάς του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα, γίνεται το επίκεντρο της χώρας. Χιλιάδες λαού διαδηλώνουν την ανείπωτη χαρά τους για τη Λευτεριά. Αντιπροσωπείες της Εθνικής Αντίστασης, της ΠΕΕΑ, του ΕΛΑΣ συρρέουν στην πόλη να γιορτάσουν τη Λύτρωση της Πατρίδας και να σχεδιάσουν την ανασυγκρότησή της και την Ανάστασή της από τις στάχτες που άφησαν πίσω τους οι Γερμανοί.
Λίγες μέρες μετά, ο Άρης, το σύμβολο του ανυποχώρητου Λαϊκού Κινήματος Αντίστασης σε όλη την Ευρώπη, στον ιστορικό και προφητικό του λόγο της Λαμία λέει όλη την αλήθεια για την διαχρονική εξάρτηση και υποτέλειας της χώρας από τους ξένους δυνάστες και προφητεύει τα δεινά της χώρας αν δεν σπάσει τα δεσμά.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
Δολοφονήθηκε ο υπερασπιστής της Λ.Δ.Ντονιέτσκ «Μοτορόλα»
17/10/2016
«Όταν είδα τα γεγονότα του Μαϊντάν και τη δράση των φασιστών σε όλη την Ουκρανία κατάλαβα τι θα ακολουθούσε. Πήρα το τρένο και πήγα στο Ντονμπάς. Κανείς δε με κάλεσε. Κανείς δε μου υποσχέθηκε ότι θα μου δώσουν όπλο. Το χρωστούσα στον παππού μου του οποίου το όνομα φέρω και ο οποίος πολέμησε το φασισμό στο Μεγάλο Πατριωτικό Πόλεμο. Πήγα και βρήκα τους ανθρώπους που ήταν έτοιμοι να οργανώσουμε την αντίσταση. Δεν ήρθα ούτε για τα μετάλλια ούτε για υψηλή πολιτική. Ήρθα να υπερασπιστώ το δικαίωμα του λαού να προστατεύσει τον τόπο του από το φασισμό»
Αυτά έλεγε το Σεπτέμβρη του ’14 ο Arsene Pavlov, γνωστός ως «Μοτορόλα». Πήγε μόνος του στο Σλαβιάνσκ, βρέθηκε στο Χάρκοβο όπου συμμετείχε σε αντιφασιστικές διαδηλώσεις του αντι-μαϊντάν κινήματος και κατοχυρώθηκε στα πεδία των πιο κρίσιμων μαχών για την υπεράσπιση της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονιέτσκ. Αν και ο ίδιος ποτέ δεν ενδιαφέρθηκε για τη φήμη του αντιμετωπίζοντας πάντα με σεμνότητα τις μυθικές διαστάσεις που έλαβαν οι στρατιωτικές του ικανότητες, από απλός στρατιώτης έγινε διοικητής της λαϊκής πολιτοφυλακής «Σπάρτα». Ιδιαίτερα μετά τις νικηφόρες μάχες στο Ιλοβάισκ και την ηρωική επανακατάληψη του αεροδρομίου του Ντονιέτσκ, όπου το ταγμα του δεν έλειψε λεπτό από τη μάχη, μπήκε για πάντα στις καρδιές του λαού του Ντονμπάς και του διεθνούς αντιφασιστικού και αντιιμπεριαλιστικού κινήματος και τιμήθηκε επανειλημμένα από τις Αρχές της Λαϊκής Δημοκρατίας. Σκοτώθηκε στις 16 Οκτωβρίου 2016 το βράδυ στα 33 του χρόνια. Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του Υπ. Άμυνας της Λ.Δ.Ντονιέτσκ Εντ. Μπασούριν: «Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ο Μοτορόλα σκοτώθηκε μετά από τρομοκρατική επιχείρηση ουκρανών σαμποτέρ που κατάφεραν να διεισδύσουν στο Ντονιέτσκ. Καθώς γυρνούσε στο σπίτι του, σκοτώθηκε από εκρηκτικό μηχανισμό που είχε τοποθετηθεί στο ασανσέρ και πυροδοτήθηκε από μακριά» Ο Πρωθυπουργός της Λ.Δ.Ντονιέτσκ Αλεξάντερ Ζαχαρτσένκο δήλωσε: «Ο στενός μου φίλος σκοτώθηκε. Σκοτώθηκε από έκρηξη. Θα βρούμε ποιος είναι υπεύθυνος: ποιος διέταξε τη δολοφονία – το γνωρίζουμε. Ο Ποροσένκο έσπασε την εκεχειρία. Τώρα καλά θα κάνει να φοβάται»
Πρόσθεσε ότι οι Αρχές της Λαϊκής Δημοκρατίας θα φροντίσουν τώρα για την οικογένεια του, τη σύζυγο και τα παιδιά του. Οι αρχές κήρυξαν τριήμερο πένθος. Αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά που ο Μοτορόλα βρέθηκε στο στόχαστρο του ουκρανικού φασισμού. Είχαν προηγηθεί κι άλλες απόπειρες, με την προτελευταία να γίνεται με την ανατίναξη αυτοκινήτου μέσα σε χώρο νοσοκομείου, όπου νοσηλευόταν και παιδιά. Οι σύντροφοι και συμπολεμιστές του Μοτορόλα εκτός από τις στρατιωτικές του ικανότητες αναφέρονταν πάντα στην ευρύτερη προσωπικότητα του. Αν και ατρόμητος στον πόλεμο, ο ίδιος πάντα ανέφερε ότι είναι διαπαιδαγωγημένος στην ειρήνη και μία από τις δουλειές που έκανε πριν τον πόλεμο ήταν η δουλειά του διασώστη. Άλλωστε, και στο Ντονμπάς δεν ήταν λίγες οι φορές που ο ίδιος και το τάγμα του διέσωσαν τον άμαχο πληθυσμό χωριών που σφυροκοπούνταν από τους βομβαρδισμούς του ουκρανικού στρατού και των νεοναζιστικών ταγμάτων Αζόφ, Αϊντάρ, Μισανθρωπική Ταξιαρχία κ.α.
Δυστυχώς, δεν είναι η πρώτη φορά που με θλίψη κάνουμε ανάρτηση για ένα δολοφονημένο διοικητή λαϊκής πολιτοφυλακής. Από το Μοζγκοβόι της ταξιαρχίας Φάντασμα, το Ντρέμοφ της πολιτοφυλακής των κοζάκων μέχρι το Μοτορόλα της πολιτοφυλακής Σπάρτα, όλοι νέοι άνθρωποι κάτω των 40 ετών που εθελοντικά αφοσιώθηκαν στη μάχη κατά του φασισμού αντλώντας έμπνευση από την ανεξάνλητη ιστορική παράδοση της μεγάλης αντιφασιστικής νίκης. Γνώριζαν πολύ καλά το κόστος της συνειδητής επιλογής τους και δήλωναν έτοιμοι να δώσουν τη ζωή τους για τον ιερό σκοπό. Ο Μοζγκοβόι ονόμασε την ταξιαρχία του «Φάντασμα» περιγελώντας τους καθεστωτικούς του Κιέβου που διέδιδαν ότι εξολόθρευσαν τη λαϊκή πολιτοφυλακή κι έλεγε συχνά «οι νεκροί στο χώμα, οι ζωντανοί στο τραπέζι» γνωρίζοντας πολύ καλά τη σκληρότητα του πολέμου. Ο Μοτορόλα αντίστοιχα διακρίνονταν για το χιούμορ του ακόμη και στις πιο δύσκολες στιγμές των μαχών. Κάθε φορά που τα ουκρανικά μέσα διέδιδαν φήμες ότι σκοτώθηκε συνήθιζε να απαντάει γελώντας «αφού με βλέπετε, είμαι ζωντανός». υγ. Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες ακόμη πληροφορίες μαζί του σκοτώθηκε και δεύτερος μαχητής της λαϊκής πολιτοφυλακής Σπάρτα.
Τώρα πια, μαχητή Μοτορόλα, θα σε βλέπουν οι νέες γενιές ως παράδειγμα αντιφασίστα μαχητή και θα ακολουθούν το παράδειγμά σου. Άλλωστε, όπως έλεγε κι ο Τσε «άλλα χέρια θα σηκώσουν αυτά τα όπλα». Μέχρι τη στιγμή που όπως έγραφε ο Φάνια, ο έλληνας μαχητής που «έπεσε» κοντά στο αεροδρόμιο του Ντονιέτσκ το Νοέμβριο του ΄14, θα λάβουμε όλοι και όλες μια περήφανη πρόσκληση – για τη μεγάλη γιορτή της νέας μεγάλης αντιφασιστικής νίκης. Εκεί θα τιμηθεί η μνήμη όλων των πεσόντων.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------
Λίγες μέρες μείνανε πριν την προγραμματισμένη "Αντιιμπεριαλιστική" παρωδία στα Προπύλαια για τις 20 του μηνός. Παρ'ολες τις εκκλήσεις μας και τις αντιδράσεις για την αλλαγή του πλαισίου της συγκεκριμένης συγκέντρωσης και την αντικατάστασή του από ένα πλαίσιο που θα βάζει τα πράγματα στην θέση τους. Παρουσιάζοντας την κατάσταση όπως έχει και βάζοντας αιτήματα που θα συντελέσουν στην πίεση προς στα Δυτικά κέντρα με σκοπό το τέλος της Ιμπεριαλιστικής επέμβασης, οι διοργανωτές άμεσα ή έμμεσα αντέδρασαν και υπεραμύνθηκαν του πλαισίου που έβαλαν εξ'αρχής.
Οι διοργανωτές δεν έχουν πλέον καμία δικαιολογία να πουν πως δεν ήξεραν ή δεν γνώριζαν και συνειδητά επιλέγουν να ακολουθήσουν τον ασφαλή δρόμο των ίσων αποστάσεων καταδικάζοντας γενικά και αόριστα τα Δυτικά κέντρα εξουσίας. Συνειδητά επιλέγουν να βάλουν αιτήματα που δεν αντανακλούν στην πραγματικότητα ή ακόμα χειρότερα οφελούν τους μακελάρηδες του Συριακού λαού. Οι διοργανωτές είναι επίσης υπεύθυνοι για την ανοχή και την συμμετοχή όλων των εκφραστών των Ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή.
- Σε αυτούς που βάφτισαν Εργατική Τάξη τους Ναζί στην Ουκρανία και τους μισθοφόρους και τους πράκτορες στην Συρίας - Σε αυτούς που κάνανε οργανωμένες φιέστες για την φίμωση του Συριακού λαού και την απομάκρυνση της Πρεσβείας της Συρίας - Για τους υποστηρικτές του σχεδίου της αποδυνάμωσης της Συρίας και του Λιβάνου,τον αφανισμό της Παλαιστίνης και την δημιουργία του Μεγάλου Ισραήλ.
- Σε αυτούς που ταυτίσανε τους κατακτητές με όσους αντιστέκονται - Για αυτούς που έχουν τον ρόλο του μεσάζοντα στο νταλαβέρι και το σύγχρονο δουλεμπόριο με σκοπό την εκδούλευση προσφύγων - Σε αυτούς που όπλισαν το χέρι στους σφαγείς του FSA οι οποίοι σφάξανε τον 12χρονο Παλαιστίνιο Αμντάλα Ίσσα Όλοι όσοι συμμετάσχετε πλέον μπαίνετε στο ίδιο κάδρο.... Όλοι ανεξαιρέτως και θα έχετε την ίδια αντιμετώπιση ΝΙΚΗ ΣΤΟΝ ΑΞΟΝΑ ΤΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ
* Δεν θελουμε να εχουμε Καμία σχέση με τους αποκεφαλιστές μισθοφόρους, κανενα έλεος, μέχρι την εξόντωσή τους!
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ρε Λαφαζάνη, δεν είναι καλύτερα να γυρίσεις στον Αλέξη; Ως που ο κατήφορος που έχετε πάρει; Τώρα και με τη "δυνατή πατριωτική Σιωνιστική δύναμη"... Tην Πατριωτικη Ενωση Κουρδισταν
Ο επικεφαλής της ΛΑΕ χαρακτηρίζει τους Πεσμεργκά σαν πατριώτη δύναμη.. Και όλοι ξέρουμε πως οι Περσμεγκά είναι μία πολύ μεγάλη και δυνατή πατριωτική Σιωνιστική δύναμη.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
Μαλάκα Έλληνα πλήρωνε τα γαμησιάτικα της νεοφιλελε "αριστερής" αλητείας! ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ! ΣΤΕΛΕΧΟΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ η μουσική επιμελήτρια που προσλήφθηκε στον ΟΑΣΑ...
Σύμφωνα με το έγγραφο της πρόσληψής της που αναρτήθηκε στην Διαύγεια, η σύμβουλος ονομάζεται Βέρθα Ευθυμιάδου, μέλος του ΣΥΡΙΖΑ Πεντέλης.
Συγχαρητήρια στην μεταρρυθμιστική "αριστερά"! ΕΡΓΟ ΣΠΙΡΤΖΗ! Προσέλαβαν μουσική επιμελήτρια στον ΟΑΣΑ με 3.900 ευρώ...
-------------------------------------------------------------------------------------------------------
...είπε η κ. Χριστοδουλοπούλου και άρχισε να ψηφίζει τα μνημόνια!
«Αν είχαμε μεταλλαχθεί, δεν θα υπήρχε αυτή η λυσσασμένη επίθεση. Τους πήραμε το κράτος-λάφυρο και αυτό δεν το αντέχουν. Καθιερώσαμε αμετάκλητα την ηγεμονία μας στην αριστερά και η...αριστερά της γκρίνιας δεν το αντέχει αυτό και γι’ αυτό φέρεται με μικροπρέπεια» ...είπε η κ. Χριστοδουλοπούλου και άρχισε να ψηφίζει τα μνημόνια. Όσον αφορά την "Αριστερά της γκρίνιας", που ενδημεί όπως φαίνεται στο "Αριστεροχώρι", να σας διαβεβαιώσω πως θα υφίσταται για πολύ καιρό ακόμα όσο κι αν θέλετε να σας αφήσει το πεδίο ελεύθερο.
------------------------------------------------------------------------------------------------------
Σημερα,αποχαιρετησα ΚΑΙ το γιο μου που εφυγε γι Αυστραλια. Η κορη μου κλεινει χρονο σχεδον εκει. Γιατι;; Για να μπορουν να τραγουδουν ανενοχλητοι στο Μαξιμου τη ''Δραπετσωνα''. Ακους; τη ''Δραπετσωνα''! Να φοβαστε τις μανες που μεινανε πισω.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------
Φιλοναζιστική συγκέντρωση προσπάθησε να διοργανώσει την Κυριακή 16 Οκτωβρίου, στην Αθήνα, ένα ελάχιστο τμήμα της ουκρανικής κοινότητας στη χώρα μας, με το υποκριτικό σύνθημα «Stop Putin».
Στη πραγματικότητα βέβαια ήταν μια συγκέντρωση οργανωμένη από το φιλοναζιστικό καθεστώς του Κιέβου, με βασικό αίτημα τον αφοπλισμό των λεγόμενων «ρωσικών στρατευμάτων» στην Ανατολική Ουκρανία, στη πραγματικότητα δηλαδή των λαϊκών πολιτοφυλακών, που αγωνίζονται δύο χρόνια τώρα, για ελευθερία και ανεξαρτησία, ενάντια στη φασιστική βαρβαρότητα και επιθετικότητα του καθεστώτος του Κιέβου. Μια συγκέντρωση που πληροφορίες τη θέλουν να χρηματοδοτήθηκε με 10.000 ευρώ, μέσω Καναδά. Η φιλοναζιστική συγκέντρωση διοργανώθηκε «αυθόρμητα» σε 60 πόλεις της Ευρώπης και το κάλεσμα της κατέληγε με το ναζιστικό «Glory to Ukraine!»
Παρά την πανελλαδική κινητοποίηση και τα πούλμαν, οι διοργανωτές δεν κατάφεραν αν συγκεντρώσουν ούτε 30 άτομα. Και αυτό γιατί από τη πρώτη μέρα που ανακοινώθηκε η «συγκέντρωση» το αντιφασιστικό, αντι ιμπεριαλιστικό κίνημα αντέδρασε έντονα. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι οπαδοί του «Δεξιού Τομέα» είχαν καλέσει αρχικά τη συγκέντρωσή τους έξω από τη ρωσική πρεσβεία. Όταν ανακοινώθηκε η αντιδιαδήλωση από συλλογικότητες και ανένταχτους συντρόφους, μετέφεραν σε άγνωστο τόπο και χρόνο τη συγκέντρωση τους. Τελικά, και με τη προστασία πολύ ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων, την πραγματοποίησαν σε μια γωνιά της πλατείας Συντάγματος , με τους αντιφασίστες διαδηλωτές (150 ατομα) να υπερτερούν αριθμητικά.
Εντύπωση προκάλεσε η ασύμμετρη, πολύ ισχυρή παρουσία της αστυνομίας, όπου εκτός από 7 διμοιρίες των ΜΑΤ είχε επιστρατεύσει και δυνάμεις ΟΠΚΕ και απαγόρευσε στους αλληλέγγυους στον αγώνα του λαού του Ντονμπάς να ανέβουν στο πάνω τμήμα της πλατείας, την ίδια ώρα που επέτρεπε σε οπαδούς του Δεξιού Τομέα να χαιρετούν ναζιστικά στα σκαλοπάτια του Συντάγματος. Η συγκέντρωση ανέδειξε τον πραγματικό ένοχο του πολέμου, όχι μόνο στην Ουκρανία , αλλά και στη Συρία και σε δεκάδες περιοχές του πλανήτη. Το ΝΑΤΟ.
Οι λαοί της Ουκρανίας δεν έχουν τίποτα να χωρίσουν. Οι λαοί της ανατολικής Ουκρανίας, ανάμεσά τους και 100.000 έλληνες, ζητούν ελευθερία, ανεξαρτησία και δικαιοσύνη Κάτω ο πόλεμος και ο φασισμός. Αλληλεγγύη στον αντιφασιστικό αγώνα των λαών του Ντονέτσκ και του Λούγκανσκ.
------------------------------------------------------------------------------------------------------
ΣΕΚ, αριστερή ταξιαρχία της δυτικής συμμαχίας! Στην καθομιλουμένη... έμμισθα τσογλάνια του Σόρος και Cia
avantgarde
H διεθνής πραγματικότητα, η ανάγνωση και ερμηνεία των γεωπολιτικών σχεδιασμών και τα πολιτικά καθήκοντα που εκπορεύονται από αυτή ποτέ δεν ήταν ένα εύκολο έργο για την Αριστερά (με την ευρεία ή στενή έννοια). Ένα συνηθισμένο τρικ για όσους δυσκολεύονται να διαλέξουν ανάμεσα σε... μη αρεστά στους ίδιους καθεστώτα και στον δυτικό ιμπεριαλισμό είναι η καταγγελία και των δύο πλευρών («ούτε Ουάσινγκτον, ούτε Μόσχα») και η καταφυγή στην αναγκαιότητα του ξεσηκωμού της εργατικής τάξης εκατέρωθεν. Φαινομενικά σωστή ηθικά, η συγκεκριμένη στάση δεν διαφέρει από τον λόγο που προσπαθεί να πάρει ο ιερέας από άμβωνος, ενίοτε όμως πέρα από αδιάλλακτη εντιμότητα τα κίνητρα της εν λόγω τοποθέτησης είναι πολύ πιο ταπεινά. Πιο συγκεκριμένα, το αγαπημένο μας ΣΕΚ προχωρώντας σε ένα ρεσιτάλ φιλοϊμπεριαλιστικής ανάλυσης1, μας διαφωτίζει επί του θέματος. Στο όμορφο άκουσμα ‘Έξω όλοι οι σφαγείς από τη Συρία’, το ελληνικό παράρτημα του SWP μάς χαρίζει απλόχερα μια εξαιρετική ανάλυση για την Συρία και την κατάσταση ως έχει στο Χαλέπι.
Διαβάζουμε αρχικά: «Ο ΟΗΕ και οι άλλοι διεθνείς οργανισμοί έχουν αποδειχθεί ανίκανοι να σταματήσουν το μακελειό. Την περασμένη εβδομάδα η Ρωσία μπλόκαρε με «βέτο» ένα γαλλικό σχέδιο στον ΟΗΕ για τον τερματισμό των βομβαρδισμών». Το σχέδιο2 που μπλόκαρε η Ρωσία στον ΟΗΕ δεν ήταν ο «τερματισμός των βομβαρδισμών», αλλά η ζώνη απαγόρευσης πτήσεων. Αυτό που οι νεοσυντηρητικοί, οι αμερικάνοι στρατηγοί και η Χίλαρι έχουν αρκετή τσίπα να παραδεχτούν πως σημαίνει πόλεμο. Στη συνέχεια μαθαίνουμε πως: «Το δυτικό τμήμα της πόλης βρίσκεται στα χέρια του καθεστώτος. Το ανατολικό ελέγχεται από τις δυνάμεις της «αντιπολίτευσης». Ο Άσαντ (και οι σύμμαχοί του) υποστηρίζει ότι η μάχη για τον έλεγχο της ανατολικής πόλης είναι μια μάχη ενάντια στους «τρομοκράτες τζιχαντιστές». Πρόκειται για ένα εξόφθαλμο και χοντροκομμένο ψέμα: από τις 250 περίπου χιλιάδες που ζούνε σήμερα στο Ανατολικό Χαλέπι οι μισοί περίπου είναι παιδιά. Μόνο ένας διεστραμμένος θα μπορούσε να χαρακτηρίσει τον μικρό Ομράν -το παιδάκι που ανασύρθηκε ζωντανό από τα ερείπια ενός βομβαρδισμού στο Χαλέπι και φωτογραφήθηκε, κυριολεκτικά μέσα στα αίματα, καθισμένο στο κάθισμα του ασθενοφόρου- τρομοκράτη. Ή ακόμα χειρότερα να δικαιολογήσει αυτή τη σφαγή στο όνομα της διατήρησης των «ισορροπιών» στη Μέση Ανατολή.»
Πρώτα από όλα που κολλάει το πόσοι άμαχοι ζουν στο Χαλέπι με το ποιός κάνει κουμάντο στον ανατολικό τομέα της πόλης; Δηλαδή με αυτόν τον συλλογισμό θα έπρεπε σε κάθε πολιορκούμενη πόλη να υπερτερούν οι στρατιώτες των αμάχων; Αυτά είναι αδιανόητα, εκτός αν κάποιοι ονειρεύονται τον πόλεμο σαν θεατρική μονομαχία σε ανοικτούς αγρούς (θα έχουν δει πολύ Barry Lyndon μάλλον). Μετά μας πετάει και το ότι είμαστε διεστραμμένοι επειδή έχουμε πάρει θέση υπέρ της συριακής κυβέρνησης και κατά της αμερικανοκίνητης επέμβασης. Φθηνός συναισθηματισμός (είσαι ενάντια στο δυτικό ιμπεριαλισμό και τους αντιπροσώπους του =είσαι κατά του μικρού Ομράν) που έρχεται να δικαιολογήσει την έλλειψη επιχειρημάτων. Κουβέντα ωστόσο για την χρησιμοποίηση των αμάχων ως ανθρώπινες ασπίδες από τους μετριοπαθείς αντάρτες3. Έτσι είναι όμως οι σατανικοί ανατολίτες δικτάτορες, τα κάνουν λαμπόγυαλο γιατί έχουν πειραγμένα μυαλά και σκοτώνουν λαούς σαν σε video game. Κάπου εκεί παρεμβαίνει η δυτική αυτοκρατορία και σώζει αμάχους και παιδιά. Ή έτσι θέλει τουλάχιστον το γνωστό παραμύθι. Παρεμπιπτόντως, μήπως ο συντάκτης μπορεί να μας θυμίσει που έχουμε ξαναδεί τον φωτορεπόρτερ Mahmoud Raslan που όλως τυχαίως κινηματογράφησε (ή μήπως σκηνοθέτησε) τον μικρού Ορμάν στο ασθενοφόρο; Α,βέβαια στο εν λόγω video4 πρωταγωνιστεί με τους καθόλου μετριοπαθείς φίλους του-μέλη της ισλαμικής τρομοκρατικής ομάδας Harakat Nour al-Din al-Zenki-σε αποκεφαλισμό δωδεκάχρονου Παλαιστίνιου.
------------------------------------------------------------------------------------------------------
ΚΕΪΠ ΤΑΟΥΝ-- Με την ισχυρή παρουσία της αστυνομίας στους χώρους της πανεπιστημιούπολης στο Κέιπ Τάουν της Νότιας Αφρικής και τη χρήση χειροβομβίδων κρότου - λάμψης ξανάνοιξε χτες το πανεπιστήμιο της πόλης, προκαλώντας τις έντονες αντιδράσεις φοιτητών, που κινητοποιούνται διεκδικώντας κατάργηση των διδάκτρων στα ΑΕΙ.
ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΚΟΥΒΕΪΤ.—«Βουλευτικές» εκλογές στις 26 Νοέμβρη προκήρυξε χτες ο 87χρονος Εμίρης του Κουβέιτ, Σεΐχης Σάμπα αλ Αχμαντ αλ Σαμπάχ, που διέλυσε την Κυριακή το «κοινοβούλιο» του δίχως να ανακοινώσει την αιτία της απόφασής του.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ Μετεκλογικές ζυμώσεις για συγκρότηση κυβέρνησης
ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ.-- Σε διαδικασία μετεκλογικών διαβουλεύσεων και ζυμώσεων με στόχο τη συγκρότηση κυβέρνησης συνασπισμού βρίσκονται από χτες κόμματα της αντιπολίτευσης και το Δημοκρατικό Κόμμα Σοσιαλιστών (DPS) του απερχόμενου πρωθυπουργού (που κυβερνά πότε σαν πρωθυπουργός και πότε σαν πρόεδρος επί περίπου τρεις δεκαετίες), Μίλο Τζουκάνοβιτς,καθώς οι βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν την Κυριακή δεν έβγαλαν καθαρό νικητή, ούτε αυτοδύναμη κυβέρνηση. Από την τελική καταμέτρηση των ψηφοδελτίων, το κόμμα DPS του Μ. Τζουκάνοβιτς βγήκε πρώτο, παίρνοντας 41,42% και 35 έδρες στη βουλή, που διαθέτει συνολικά 81 έδρες. Ωστόσο, για να σχηματίσει κυβέρνηση, θα πρέπει να βρει εταίρους από κόμματα της αντιπολίτευσης, ώστε να πετύχει την απαραίτητη πλειοψηφία των 41 εδρών. Δεύτερο μεγαλύτερο κόμμα στη νέα βουλή βγήκε το «Δημοκρατικό Μέτωπο» με 20,4% (18 έδρες), τρίτο κόμμα ο «Συνασπισμός-Κλειδί» με 11,7% (9 έδρες), το «Δημοκρατικο Μαυροβουνιο» του Αλέξα Μπέσιτς με 10% (8 έδρες), το Σοσιαλδημοκρατικο Κομμα με 5,2 και 4 εδρες, το κόμμα της βοσνιακής μειονότητας με 3,2% (2 έδρες), οι «Σοσιαλδημοκράτες του Ιβάν Μπράτζοβιτς» με 3,2% (2 έδρες), ενώ από μία έδρα παίρνουν κόμματα της κροατικής και αλβανικής μειονότητας. Στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης («Δημοκρατικό Μέτωπο») ζήτησαν από τα άλλα μικρότερα κόμματα να σχηματίσουν μαζί κυβέρνηση συνασπισμού, ώστε να εμποδίσουν τη διακυβέρνηση της χώρας από τις δυνάμεις του Μίλο Τζουκάνοβιτς, που μονοπωλεί επί δεκαετίες την εξουσία στο Μαυροβούνιο.
Στο μεταξύ, ένταση στις σχέσεις Μαυροβουνίου - Σερβίας προκαλεί η περίεργη σύλληψη 20 Σέρβων πολιτών, μεταξύ των οποίων ο πρώην αρχηγός της σερβικής χωροφυλακής, Μπράτισλαβ Ντίκιτς, κοντά στην πρωτεύουσα του Μαυροβουνίου, Ποντγκόριτσα, νωρίς το πρωί της Κυριακής, ημέρα εκλογών. Οι 20 Σέρβοι κατηγορούνται πως σχεδίαζαν επιθέσεις στο κτίριο του κοινοβουλίου, σε κτίρια και στελέχη της κυβέρνησης και φυλακίστηκαν με τις κατηγορίες της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης και τρομοκρατίας.