Κυριακή 18 Ιουνίου 2017

Κυριακη 18 Ιουνιου 2017



«Αν ζήσει κανένας σας να θυμάται τα λόγια αυτά. Οι Εγγλέζοι θα σας σφάξουν όλους σαν αρνιά, εγώ στα χέρια τους δε θα πέσω, γιατί τα βουνά με ξέρουν. Με την πέτρα προσκέφαλο, την ψείρα συντροφιά, την κάπα σκέπασμα δε θα με ιδούνε ζωντανό στα χέρια τους. Αυτό θέλω να το θυμάστε αν κανένας σας ζήσει.»
Αυτά είπε, απελπισμένος, ο αρχηγός ενός από τα μεγαλύτερα επαναστατικά κινήματα της Ευρώπης στον Εικοστό Αιώνα,

ο ‘Αρης Βελουχιώτης, στους «καπετάνιους» του ΕΛΑΣ στη Λαμία, τον Νοέμβριο 1944



---------------------------------------------------------------------------------------------------




Απόφοιτος Θεολογικής,53 ετών, βρήκε δουλειά σε εργοστάσιο υαλουργίας,600 ευρώ μηνιαίως! Τι; Δεν είναι καλά;




----------------------------------------------------------------------------------------------------




Aυτό που συνέβη στο πολυώροφο συγκρότημα λαϊκών κατοικιών στο Λονδίνο είχε συμβεί πριν 2 χρόνια και στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν όταν έπιασε φωτιά μια πολυκατοικία στο κέντρο της πόλης που είχε καλυφθεί με πλαστική πρόσοψη στα πλαίσια εργασιών ''εξωραϊσμού'' της περιοχής λόγω κάτι αθλητικών αγώνων, η διαφορά είναι ότι εκείνη η πυρκαγιά ούτε καν είχε αναφερθεί στα κανάλια κι αν δεν είχα βρει αυτό το άρθρο του Guardian που μετέφρασα δεν θα είχα μάθει τίποτα
16 νεκροί, μεταξύ τους και παιδιά, για να δουν ''ωραία'' την πόλη οι επισκέπτες των αγώνων #είναι_ο_καπιταλισμός_ηλίθιε
Αζερμπαϊτζάν: 16 νεκροί από εργασίες “εξωραϊσμού” της πρωτεύουσας Μπακού εν όψει αθλητικών αγώνων του Ιουνίου
28 Μαϊ 2015 | 22:29
Στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν 16 πολίτες, μεταξύ των οποίων 5 παιδιά, έχασαν τη ζωή τους στις 19 Μαΐου από πυρκαγιά που ξέσπασε σε πολυκατοικία 15 ορόφων. Αν και τέτοιες τραγωδίες δεν είναι ασυνήθιστες σε όλον τον κόσμο, το συγκεκριμένο περιστατικό παρουσιάζει μια ιδιαιτερότητα: η πυρκαγιά προκλήθηκε λόγω του συνδυασμού υψηλών θερμοκρασιών και φθηνού, εύφλεκτου υλικού από πολυαιθυλένιο με το οποίο έχουν καλυφθεί είτε μόνο οι προσόψεις είτε όλες οι πλευρές 800 περίπου κτιρίων στα πλαίσια του “εξωραϊσμού” της πόλης για τους Ευρωπαϊκούς Αγώνες 2015 που θα διεξαχθούν εκεί από τις 12 ως τις 28 Ιουνίου.
Το νεώτερο από τα θύματα της πυρκαγιάς ήταν ένα δίχρονο κοριτσάκι. Μία συγκινητική ανάρτηση στο Facebook στη μνήμη της μικρούλας οδήγησε στην παραίτηση του επικεφαλής της οργανωτικής επιτροπής των αγώνων Ρασίμ Αντζάλοφ, του μοναδικού ανθρώπου σε θέση ευθύνης που έδειξε στοιχειώδη ευθιξία μπροστά σε αυτό το κρατικό έγκλημα. Η ανάρτηση ήταν η εξής:
https://omniatv.com/blog/5367-%CE%B1%CE%B6%CE%B5%CF%81%CE%BC%CF%80%CE%B1%CF%8A%CF%84%CE%B6%CE%AC%CE%BD-16-%CE%BD%CE%B5%CE%BA%CF%81%CE%BF%CE%AF-%CE%B1%CF%80%CF%8C-%CE%B5%CF%81%CE%B3%CE%B1%CF%83%CE%AF%CE%B5%CF%82-%E2%80%9C%CE%B5%CE%BE%CF%89%CF%81%CE%B1%CF%8A%CF%83%CE%BC%CE%BF%CF%8D%E2%80%9D-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CF%80%CF%81%CF%89%CF%84%CE%B5%CF%8D%CE%BF%CF%85%CF%83%CE%B1%CF%82-%CE%BC%CF%80%CE%B1%CE%BA%CE%BF%CF%8D-%CE%B5%CE%BD-%CF%8C%CF%88%CE%B5%CE%B9-%CE%B1%CE%B8%CE%BB%CE%B7%CF%84%CE%B9%CE%BA%CF%8E%CE%BD-%CE%B1%CE%B3%CF%8E%CE%BD%CF%89%CE%BD-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%B9%CE%BF%CF%85%CE%BD%CE%AF%CE%BF%CF%85




-----------------------------------------------------------------------------------------------




Αντί απάντησης…
της Αθανασίας Πέτσα*

Πολλές μάσκες έπεσαν στις 15 Ιουνίου στη συγκέντρωση στο άγαλμα Βενιζέλου. Πολλές «κουκούλες» σηκώθηκαν, δείχνοντάς μας ένα άλλο πρόσωπο του φασισμού, διαφορετικό από αυτό που η κοινή αντίληψη χαρακτηρίζει ως φασισμό, αλλά εξίσου αποκρουστικό. Είδαμε τους γνωστούς «αγνώστους» στον συνηθισμένο τους ρόλο, του μπράβου της πλατείας – καμία έκπληξη εδώ. Είδαμε όμως και την Ανταρσύα να συντάσσεται μαζί τους και μάλιστα κάποια στελέχη της να αναλαμβάνουν τον ρόλο του αγγελιοφόρου τους! Ενώ δεν τόλμησαν να αντιπαρατεθούν μαζί μας σε επίπεδο πολιτικών επιχειρημάτων, όταν είχαν την ευκαιρία, προτίμησαν τη μέθοδο του εκφοβισμού, μεταφέροντας απειλές εν είδει «προειδοποίησης», έχοντας πίσω τους ένα μπουλούκι με «μπράτσα» και κοντάρια.

Καμία απάντηση στους εν λόγω «κυρίους και κυρίες». Την απάντηση τη δίνει καθημερινά ο καθαρός πολιτικός μας λόγος και η έντιμη στάση μας απέναντι σε συναγωνιστές και αντιπάλους. Το τι είναι το ΕΠΑΜ το γνωρίζει μεγάλο μέρος του ελληνικού λαού και σύντομα θα το γνωρίσουν πολλοί περισσότεροι. Το μόνο που έχουμε να πούμε είναι… κρίμα στην Αριστερά που έχει τέτοιους εκπροσώπους!

Η Αθανασία Πέτσα είναι μέλος του ΕΠΑΜ Τ.Ο. Δυτικής Θεσσαλονίκης




------------------------------------------------------------------------------------------------




Κάποτε η Κύπρος ήταν ζήτημα που συγκλόνιζε κάθε πατριώτη, κάθε δημοκράτη, κάθε αριστερό. Τέσσερις νεκρούς έδωσε ο αθηναϊκός λαός στη μεγάλη διαδήλωση, μια μέρα πριν τον απαγχονισμό των Καραολή και Δημητρίου το 1956.
Τώρα, οι Τσίπρας και Αναστασιάδης συζητούν με τον δολοφόνο Νετανιάχου για το μέλλον της Κύπρου. Και δεν φαίνεται να μας απασχολεί και τόσο ή και καθόλου. Είναι κι αυτό σημείο των καιρών.
Κι όσο σκέφτομαι ότι τις ίδιες μέρες γράφτηκαν τόσα και τόσα στη μνήμη του Τσε και του Άρη. Εκείνων των επαναστατών του "Patria o muerte!" και του "Εμπρός ΕΛΑΣ για την Ελλάδα!", που θα θλίβονταν γι' αυτή την αδιαφορία.



----------------------------------------------------------------------------------------




"Κι αφού δεν έχεις να πληρώσεις το νερό, γιατί να 'χεις νερό στο σπίτι σου; Εγώ θα το πληρώσω για σένα; Μη μου πεις πως αν αρρωστήσεις θα πιάσεις και κρεβάτι στο νοσοκομείο, χωρίς να πληρώσεις!"
Η ίδια λογική μ' αυτή του "αφού δεν έχεις για εισιτήριο, να πηγαίνεις με τα πόδια".
Ο Χίτλερ και η Θάτσερ χαμογελάνε εκεί στην κόλαση.



----------------------------------------------------------------------------------------------




Ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ που δίνει εντολές διακοπής νερού στα φτωχά νοικοκυριά, ονομάζεται Γ. Μπενίσης-σύζυγος Δούρου.



---------------------------------------------------------------------------------------------



Η κυβέρνηση θα δώσει βάρος στην καθημερινότητα.
Ξεκίνησε με 250 ευρώ πρόστιμο για τ΄ανασφάλιστα αυτοκίνητα που εχουν κλαπει, πουληθει, η αποσυρθει.




-----------------------------------------------------------------------------------------------



Μήπως εκ παραδρομής έχουμε αναλάβει την εξόφληση του χρέους όλων των χωρών της Ευρωζώνης;
Δεν πειράζει, απλά να ξέρουμε.



-----------------------------------------------------------------------------------------------




Πούτιν: Δεν θα αφήσω να με κάνουν Χαλιφάτο
 Κυριακή, 18 Ιουνίου 2017, 08:59
«Η Ρωσία δεν θα επιτρέψει στον εαυτό της να μετατραπεί σε Χαλιφάτο» είπε ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν στην πολύωρη συνέντευξή του στον διάσημο Αμερικανό σκηνοθέτη Όλιβερ Στόουν, που μεταδίδεται εν είδη τηλεοπτικού σήριαλ από αμερικανικό καλωδιακό κανάλι.
Ο πρόεδρος Πούτιν αναφέρθηκε στο γεγονός ότι «το ένα τρίτο των τζιχαντιστών που μάχονται στη Συρία, είναι ξένοι μισθοφόροι, πολλοί από αυτούς από την Ρωσία (κυρίως Τσετσένοι)». Και εξέφρασε την άποψη ότι η Ρωσία επιθυμεί τη συνεργασία με τις ΗΠΑ στον πόλεμο εναντίον του Ισλαμικού Χαλιφάτου (ISIS) «επειδή αυτό αφορά και στη δική μας ασφάλεια».

«Οι ΗΠΑ ευθύνονται για την άνοδο της Al-Qaeda και του αποθανόντος Osama bin Laden, που είχαν ενισχύσει για να πολεμήσουν εναντίον των σοβιετικών στρατευμάτων στο Αφγανιστάν» είπε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Ρώσιας και πρόσθεσε πως «υπάρχουν στοιχεία που αποδεικνύουν πως η CIA υποστήριξε τους τρομοκράτες στην Τσετσενία».

Σχολιάζοντας την ρωσική στρατιωτική εμπλοκή στη Συρία, ο Ρώσος πρόεδρος επισήμανε τους διαφορετικούς στόχους των επιχειρήσεων που διεξάγονται από τους συμμάχους των ΗΠΑ, από εκείνους της ρωσικής αεροπορίας στο πλαίσιο της αντιτρομοκρατικής εκστρατείας. Ο πρόεδρος της Ρωσίας αναφέρει στη συνέντευξή του πως «τα ρωσικά μαχητικά τζετ πραγματοποιούν κατά μέσο όρο 70 με 120 εξόδους πλήττοντας στόχους».

Τηλεοπτική διπλωματία του Βλαντίμιρ Πούτιν για αμερικανo-ρωσικές σχέσεις

«Δεν θεωρούμε την Αμερική εχθρό μας. Δύο φορές στην Ιστορία, όταν διανύαμε πολύ δύσκολους καιρούς, συνταιριάξαμε την προσπάθειά μας. Ήμασταν σύμμαχοι σε δύο παγκόσμιους πολέμους».

Την φράση αυτή, από την καθιερωμένη ετήσια συνέντευξη με τίτλο «Άμεση Γραμμή με τον Πρόεδρο», που μετέδωσαν ζωντανά τα κανάλια της ρωσικής τηλεόρασης «Channel One», «Rossiya 1 TV» και «Rossiya 24» και οι ραδιοφωνικοί σταθμοί «Mayak», «Vesti FM» και «Radio Rossii», αναμενόταν να προβάλλουν τα περισσότερα αμερικάνικα ΜΜΕ.
Οι ρωσο-αμερικανικές σχέσεις αποτέλεσαν τον κορμό της συνέντευξης για τα ρωσικά Μέσα στην πολύωρη συνέντευξη που έδωσε στον Αμερικανό σκηνοθέτη Όλιβερ Στόουν και το δεύτερο μέρος θα μεταδοθεί σήμερα Κυριακή ενώ έχουν προαναγγελθεί άλλα δύο.

Σε συνέντευξη στα ρωσικά Μέσα, ο πρόεδρος Πούτιν είπε πως είναι έτοιμος «να δώσει άσυλο στον Αμερικανό πρώην διευθυντή της CIA James Comey» ο οποίος βρίσκεται στο στόχαστρο του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ. Αυτή τη φράση του Ρώσου προέδρου πρόβαλλαν τα περισσότερα αμερικανικά Μέσα.

Από το σήριαλ της συνέντευξης στον Όλιβερ Στόουν
Ο Πούτιν αμφισβήτησε τους κατά καιρούς ισχυρισμούς αμερικανικών κυβερνήσεων ότι η μονομερής αποχώρηση από τη συμφωνία για τους Αντιβαλλιστικούς Πυραύλους (AMB) του 1972, έγινε για να τιμωρηθεί το Ιράν, «επειδή αυτό είναι ανυπόστατο, αφού ισχύει η συμφωνία για τα πυρηνικά ανάμεσα στις ΗΠΑ το Ιράν και άλλων πέντε ισχυρών χωρών, ενώ το πυρηνικό πρόγραμμα του ΝΑΤΟ δεν δείχνει να μειώνεται».

«Το Ιράν έχει εγκαταλείψει το πρόγραμμα για την παραγωγή πυρηνικών όπλων. Οι ΗΠΑ έχουν συμφωνήσει με αυτό και έχουν υπογράψει το σχετικό έγγραφο. Ωστόσο το αμυντικό πυραυλικό πρόγραμμα συνεχίζεται με τα στοιχεία που βλέπουμε στην Ευρώπη. Εναντίον ποιου στοχεύει;» είναι το ρητορικό του ερώτημα, προσθέτοντας ότι δεν βλέπει τους λόγους για την εξάπλωση του ΝΑΤΟ μετά την διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης και την συμφωνία με το Ιράν.

Ο Πούτιν στη συνέντευξη υποστηρίζει -σύμφωνα με όσα έχουν διαρρεύσει- πως «όταν μια χώρα γίνει μέλος της αμυντικής συμμαχίας υπό τις ΗΠΑ, στην πραγματικότητα παραχωρεί μέρος της κυριαρχίας της, καθιστάμενη υποτελής».
Στην μετάδοση ενός ακόμη μέρους της συνέντευξης-ποταμού του πρόεδρου Πούτιν στον Όλιβερ Στόουν, ακούγεται να λέει: «Με την περικύκλωση της Ρωσίας με πυραυλικά αμυντικά συστήματα, το ΝΑΤΟ υπονομεύει την στρατηγική ισορροπία και προκαλεί νέο ανταγωνισμό εξοπλισμών».

«Υπάρχουν δύο απειλές εδώ για εμάς, για τη Ρωσία: Η πρώτη είναι η ανάπτυξη των πυραύλων στην άμεση περιοχή των συνόρων μας σε ανατολικοευρωπαϊκές χώρες. Η δεύτερη απειλή είναι ότι οι εκτοξευτήρες αμυντικών πυραύλων μπορούν να μετατραπούν για να εκτοξεύουν επιθετικούς» λέει ακόμη ο Πούτιν στον Στόουν.

Στο μέρος αυτής της συνέντευξης, που μεταδίδει το «Showtime» με τίτλο «Οι συνεντεύξεις του Πούτιν», ο Ρώσος πρόεδρος χαρακτηρίζει τις δραστηριότητες του ΝΑΤΟ στην εξώπορτα της Ρωσίας «εχθρικές και μεγάλη πρόκληση για την ασφάλεια - κάτι που δεν είναι δυνατόν να ανεχθεί η Ρωσία, μένοντας άπρακτη».




--------------------------------------------------------------------------------------------------



Συλλήψεις για τα επεισόδια που σημειώθηκαν στον Ασπρόπυργο
Κυριακή, 18 Ιουνίου 2017, 14:04
Σε επτά συλλήψεις προχώρησε η αστυνομία για τα επεισόδια που σημειώθηκαν χθες το βράδυ στον Ασπρόπυργο κατά τη διάρκεια αντιρατσιστικής πορείας.
Σύμφωνα με την αστυνομία, την ώρα της πορείας πενήντα ακροδεξιοι περίπου επιτέθηκαν στους συγκεντρωμένους και στις αστυνομικές δυνάμεις με βόμβες μολότοφ και πέτρες, ενώ κατά τη διάρκεια των επεισοδίων τραυματίστηκε ένας αστυνομικός στο πρόσωπο και διακομίστηκε στο Τζάνειο.




--------------------------------------------------------------------------------------------------




Γαλλία: Άνοιξαν οι κάλπες για τον β΄ γύρο των βουλευτικών εκλογών
Κυριακή, 18 Ιουνίου 2017, 09:34
Άνοιξαν τα 67.000 εκλογικά τμήματα στη Γαλλία για τον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών, με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν το κόμμα του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν να κερδίζει ευρεία πλαστη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο λογω του αντιδημοκρατικου πλειοψηφικου συστηματος με το οποιο διεξαγονται οι πλαστες «εκλογες».
Περισσότερα από 47 εκατομμύρια εκλογείς καλούνται να ψηφίσουν σε αυτές τις εκλογές, όπου το ποσοστό αποχής -που έφθασε το 51,3% στον πρώτο γύρο- αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά, σε μια ένδειξη ότι ο νεοφιλελευθερος Μακρον δεν εχει το ελευθερο να προχωρησει σε αντιδραστικες φασιστικες οπισθοδρομησεις που σχεδιαζει.
Τα τελευταία εκλογικά τμήματα θα κλείσουν στις 18.00.




---------------------------------------------------------------------------------------------------



Ποια κυριαρχια? Προτεκτορατο εμαστε…
Δεν προλαβε να απειλησει ο ισπανος υπουργος Οικονομικων ότι θα μπλοκαρει τη δοση και εσπευσε αμεσως η κυβερνηση να δηλωσει ότι θα δοθει αμνηστια στα τρια μελη του ΤΑΙΠΕΔ που είναι ξενοι!!! Όπως και στα αλλα ξενα μελη του ΤΑΙΠΕΔ  απο  την Ιταλια και τη Σλοβακια!



-------------------------------------------------------------------------------------------


Βρετανια. Πυργοι της κολασεος, 4.000 κτιρια, για εργατες και συνταξιουχους.



-------------------------------------------------------------------------------------------


«Ερρικος Ντιναν». Το ιατρικο λαθος δεν θα πληρωθει ποτε? Την ακρωτηριασαν και δεν την αποζημιωνουν γιατι το νοσοκομειο βγηκε σε πλειστηριασμο.



-------------------------------------------------------------------------------------------------------




Τζερόνιμο: ο τελευταίος αρχηγός των Απάτσι
Η αυτοβιογραφία του αποτελεί ταυτόχρονα και ιστορία του λαού της Αμερικής
Πέρα όμως από τις περιγραφές των μαχών, ο Τζερόνιμο ξετυλίγει και την ιστορία ενός ολόκληρου λαού. Οι Απάτσι, που πήραν το όνομά τους από ένα παιδί που σκότωσε τον αιμοσταγή δράκο με ένα βέλος στη καρδιά, σύμφωνα με την δική τους κοσμογονία, κατέβηκαν από το εύφορο Βορρά για να δώσουν ζωή στον άγονο Νότο.
Καλλιεργούσαν ελάχιστα τη γη και βασική τους ασχολία ήταν το κυνήγι και οι λεηλασίες.
Όταν οι λευκοί, εφαρμόζοντας την τακτική περιορισμού των Ινδιάνων, έφτασαν και στην περιοχή τους, οι Απάτσι εγκατέλειψαν τα γυναικόπαιδα στα στρατόπεδα που συγκέντρωναν τους Ινδιάνους οι λευκοί και ξεκίνησαν την αντίσταση στα βουνά της Σιέρρα Μάδρε και στη μεξικάνικη έρημο.
Ο Τζερόνιμο πολέμησε με τόξα, βέλη και ακόντια ενάντια στα αυτόματα όπλα των μεξικανών και των λευκών για τριάντα χρόνια. Όταν παραδόθηκε το 1886 ήταν πια επικεφαλής μιας χούφτας πεινασμένων, ρακένδυτων και κουρασμένων πολεμιστών. Ο αμερικανικός τύπος πανηγύριζε γιατί η παράδοσή του σήμανε το τέλος μιας εποχής, αφού οι τελευταίοι Ινδιάνοι είχαν υποταχθεί στην «υπεροχή» των λευκών.
Το 1909 ο Τζερόνιμο βρέθηκε πεσμένος στη άκρη ενός δρόμου έξω από τον καταυλισμό όπου ζούσε ως αιχμάλωτος πολέμου.
Είχε επισκεφτεί την διπλανή πόλη, είχε μεθύσει και έμεινε όλη την νύχτα κάτω από την παγωμένη βροχή. Πέθανε από πνευμονία την επόμενη μέρα στο νοσοκομείο του Φορτ Σιλ και όπως υπολογίζεται ήταν ογδόντα χρονών. Είχε ήδη δει τον λαό των Απάτσι να προσπαθεί να ζήσει σε ένα κόσμο που δεν καταλάβαινε πως λειτουργεί και να αργοσβήνει μέσα στην φτώχεια, τις αρρώστιες και το αλκοόλ. Τα τελευταία του λόγια σύμφωνα με τον ανιψιό του ήταν ότι «δεν έπρεπε να είχα παραδοθεί, αλλά να πεθάνω πολεμώντας».

https://www.politeianet.gr/books/9789605052591-geronimo-apache-agra-tzeronumo-i-autobiografia-265409




-------------------------------------------------------------------------------------------------




Ελληνικός Τύπος: Πως να γλειφεις εκεί που έφτυνες. Και το αντίστροφο
18/06/2017
Στις 2 Απριλίου του 2014 και στις 16 Ιουνίου του 2017 ορισμένες από τις μεγαλύτερες ελληνικές εφημερίδες κλήθηκαν να καλύψουν δυο σχεδόν πανομοιότυπα γεγονότα: Δυο καταστροφικές για τη χώρα συνεδριάσεις του Eurogroup, όπου αποφασίστηκαν απάνθρωπα μέτρα λιτότητας, χωρίς προοπτική διαγραφής του παράνομου και απεχθούς χρέους, με μοναδικό «όφελος» την παροχή μιας δόσης περίπου 8 δις ευρώ, περίπου το 90% της οποίας επιστρέφει σε ξένα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.
Ας ρίξουμε λοιπόν μια ματιά στο πως είδαν τρεις εφημερίδες το αποτέλεσμα του κάθε eurogroup
Για Τα Νεα, το πρώτο eurogroup του 2014 ήταν «πανηγυρικό» και σηματοδοτούσε επιστροφή της Ελλάδας στην ανάπτυξη και «επάνοδο στις αγορές» με τις ευλογίες των εταίρων και τη στήριξη των διεθνών επενδυτών. Το editorial είχε τίτλο «Η έξοδος από τα μνημόνια».
Στο δεύτερο eurogroup το χθεσινο του 2017 είχαμε «πολλά ψέμματα για μια δόση», αφού δεν έφερε ποσοτική χαλάρωση από την ΕΚΤ και συνοδεύεται από «ευχολόγια» για ρύθμιση του χρέους. Η εφημερίδα σημειώνει με λεπτομέρειες που θα κατευθυνθούν τα χρήματα… όχι δηλαδή στην ελληνική οικονομία.
Για την Αυγή το πρώτο eurogroup του 2014 έφερνε «νέα μέτρα για την ίδια δόση» και έβαζε πάγο στην κυβέρνηση σπάζοντας στα τρία τη δόση και θέτοντας νέα προαπαιτούμενα. Ο Τσίπρας έθετε στην πρώτη σελίδα το ερώτημα «Υποταγή ή αντίσταση;»
Το δεύτερο eurogroup του 2017 βέβαια αποτελεί την «αρχή του τέλους για το ελληνικό δράμα καθώς Ευρωπαίοι και ΔΝΤ δεσμεύτηκαν (;) για στήριξη της Ελλάδας ενώ η προσπάθεια του Σόιμπλε για προβοκάτσια έπεσε στο κενό.
Για την Καθημερινή το πρώτο eurogroup του 2014 αποτελούσε αλλαγή σελίδας καθώς έδινε εύσημα στην Αθήνα με έγκριση της δόσης και έξοδο στις αγορές.Ο Αντώνης Σαμαράς προφήτευε τις τωρινές δηλώσεις του Τσίπρα και του Παπά ότι διαψεύστηκαν όσοι ανέμεναν κατάρρευση.
Στο δεύτερο eurogroup του 2017 η Ελλάδα πήρε πολλές υποσχέσεις που παραπέμπουν το χρέος στο 2018 και δεν οδηγούν σε ποσοτική χαλάρωση από την ΕΚΤ. Οι ήττες έξω, διαβάζουμε στο editorial παρουσιάζονται ως (sic) νίκες μέσα.
Και ένα γενικότερο σχόλιο για το σύνολο (σχεδόν) του Ελληνικού Τύπου:
Παρακολουθώντας τη συνεχή πτώση κυκλοφορίας των εφημερίδων οι συντάκτες, οι αρχισυντάκτες και οι διευθυντές κατηγορούν το αναγνωστικό κοινό ότι δεν ενδιαφέρεται πλέον για την πραγματικότητα και δεν διαβάζει εφημερίδες όπως παλιά.
Όχι συνάδελφοι. Το αναγνωστικό κοινό δεν ενδιαφέρεται για τη δική σας εικονική πραγματικότητα. Για αυτό την επόμενη φορά που θα οδηγηθείτε στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, σας παρακαλούμε, μην τσιρίζετε και μην ξεκατινιάζεστε για την χαμένη τιμή της δημοσιογραφίας και το σύμπαν που συνωμοτεί εναντίον σας. Απλώς κάποιες στιγμές ακόμη και οι τράπεζες που σας πληρώνουν να γράφετε τη γνώμη τους κουράζονται από την ανικανότητά σας.




----------------------------------------------------------------------------------------------------




Γαλλικές εκλογές: Νικητής η αποχή με 56,6%
 Κυριακή, 18 Ιουνίου 2017, 21:16
Με μια αποχή που ξεπερνά κάθε ιστορικό προηγούμενο στην ιστορία της 5ης γαλλικής Δημοκρατίας από το 1958, ολοκληρώθηκε ο κύκλος των εκλογών στη Γαλλία με την απόλυτη πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση να ανήκει πλέον στα χέρια του προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν.
Το κόμμα του Μακρόν παρότι κερδίζει με άνεση την απόλυτη πλειοψηφία με 355 έδρες σε σύνολο 577 που διαθέτει η Γαλλική Εθνοσυνέλευση εν τούτης δεν κατάφερε να φτάσει τα νούμερα που του έδιναν οι δημοσκοπήσεις την περασμένη εβδομάδα και που έφταναν ακόμη και στο ισοπεδωτικό ρεκόρ για την ιστορία της 5ης γαλλικής Δημοκρατίας τους 430 βουλευτές.
Στη δεύτερη δέση οι Ρεπουμπλικανοί της Κεντροδεξιάς με 125 έδρες ενώ η ομάδα της Κεντροαριστεράς με επικεφαλής το Σοσιαλιστικό κόμμα και τους συμμάχους του βρίσκονται στην τρίτη θέση με 49 έδρες ενώ η Αριστερά του Μελανσόν και το Κομμουνιστικό Κόμμα, κατορθώνουν αθροιστικά να κερδίσουν 30 έδρες στην Εθνοσυνέλευση. Τελευταία με μόλις 8 έδρες η Ακροδεξιά της Λεπέν.

Με δεδομένο ότι σύμφωνα με τον κανονισμό της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης, ένα κόμμα για να καταφέρει να συγκροτήσει πολιτική δύναμη χρειάζεται 15 έδρες, η Αριστερά του Μελανσόν καθώς και η συμμαχία των Σοσιαλιστών θα μπορούν να κινηθούν στη νέα Εθνοσυνέλευση με μεγαλύτερη άνεση, κάτι που δεν θα καταφέρει το κόμμα της Λεπέν.
Στον δεύτερο γύρο των γαλλικών βουλευτικών εκλογών, πραγματοποιήθηκε τελικά μια αναδιάρθρωση του αποτελέσματος του πρώτου γύρου πριν από μια εβδομάδα. Έτσι οι γάλλοι ψηφοφόροι που μετακινήθηκαν και πήγαν να ψηφίσουν έδωσαν στον δεύτερο γύρο περισσότερες ευκαιρίες στον Μελανσόν και τη συμμαχία της Κεντροαριστεράς. Γι αυτόν τον λόγο το κόμμα του Μακρόν παρότι κερδίζει με άνεση την απόλυτη πλειοψηφία με 355 έδρες σε σύνολο 577 που διαθέτει η Γαλλική Εθνοσυνέλευση εν τούτης δεν κατάφερε να φτάσει τα νούμερα που του έδιναν οι δημοσκοπήσεις την περασμένη εβδομάδα και που έφταναν ακόμη και στο ισοπεδωτικό ρεκόρ για την ιστορία της 5ης γαλλικής Δημοκρατίας τους 430 βουλευτές. Τελικά η διόρθωση στον δεύτερο γύρω δίνει κάποιες δυνατότητες άσκησης αντιπολίτευσης στην Κεντροδεξιά και κάποιες δυνατότητες συγκρότησης αντιπολιτευτικού λόγου στην Κεντροαριστερά και την Αριστερά.
Από τη Δευτέρα το πρωί αναμένονται σαρωτικές εξελίξεις στα πλαίσια της Κεντροδεξιάς.Ήδη αμέσως μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων ο εκπρόσωπος τον Ρεπουμπλικανών απευθυνόμενος στους ψηφοφόρους του κόμματός του ανακοίνωσε πως αρχίζει αμέσως η αναδιάρθρωση του Κεντροδεξιού πόλου καλώντας τα μέλη του κόμματος να μην τα παρατήσουν αλλά να εξακολουθήσουν να εργάζονται εντατικά για την αποκατάσταση των πληγών που υπέστη η κεντροδεξιά οικογένεια στη Γαλλία.

Επισημαίνεται πως η απόλυτη πλειοψηφία των βουλευτών που εκλέχθηκαν με το κόμμα του Μακρόν δεν έχουν ποτέ στο παρελθόν ασχοληθεί με την πολιτική. Πρόκειται δηλαδή για ένα πρωτόγνωρο φαινόμενο στη γαλλική πολιτική ζωή όπου το πολιτικό προσωπικό του κόμματος της πλειοψηφίας έχει πλήρως ανανεωθεί με άτομα γυναίκες και άνδρες που ανήκουν στην κοινωνία των πολιτών και όχι στα κομματικά θερμοκήπια.

Αμέσως μετ'α την ανακοίνωση των εκλογικών αποτελεσμάτων υπέβαλε την παραίτηση του ο γενικός γραμματέας του Σοσιαλιστικού κόμματος Ζαν-Κριστόφ Καμπαντελίς καλώντας και αυτός με τη σειρά του τους ψηφοφόρους και τα μέλη του σοσιαλιστικού κόμματος να παραμείνουν σε ετοιμότητα διότι όπως είπε «η ομίχλη θα διαλυθεί πολύ πιο γρήγορα απ' ότι φαντάζεστε».





----------------------------------------------------------------------------------------------




Ζωή Γεωργαντά: Το πραγματικό έλλειμμα του 2009 ήταν… 3,9% ένα από τα χαμηλότερα στην ΕΕ. Ο Γεωργίου τό μαγείρεψε καί τό πήγε στό 15,6. Έτσι μάς έβαλαν στά Μνημόνια καί παρέδωσαν τήν Εθνική μας κυριαρχία.

Ζωή Γεωργαντά
Καθηγήτρια Εφαρμοσμένης Οικονομετρίας και Παραγωγικότητας
Πανεπιστημίου Μακεδονίας Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών
τέως Μέλος του Συμβουλίου της ΕΛΣΤΑΤ
μετά από έγκριση της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής των Ελλήνων
3 Σεπτεμβρίου 2012
.
Μας είπαν ότι το έλλειμμα της χώρας μας το κρίσιμο έτος 2009 ήταν 15,6% της συνολικής εγχώριας παραγωγής μας, ή, με την οικονομική ορολογία, το 15,6% του Ακαθάριστου (δηλαδή με τις αποσβέσεις συμπεριλαμβανόμενες) Εγχώριου Προϊόντος μας (ΑΕΠ). Μας είπαν, δηλαδή, ότι το έλλειμμα της χώρας μας ήταν το μεγαλύτερο στην ΕΕ. Όμως, η αλήθεια είναι ότι η χώρα μας είχε ένα από τα μικρότερα ελλείμματα στην ΕΕ και αυτό ήταν 3,9%. Η Γαλλία είχε 7,5%, η Ολλανδία και το Βέλγιο είχαν 5,6%, και η Γερμανία είχε 3,2%. Η αλήθεια για το Ελληνικό δημόσιο έλλειμμα απέχει τόσο πολύ από την πραγματικότητα που μας κάνει να θυμηθούμε τα λόγια του Αρθούρου Σοπενχάουερ: Όλες οι αλήθειες περνούν από τρία στάδια. Πρώτον διαπομπεύονται. Δεύτερον, πολεμούνται με βία. Τρίτον, γίνονται αποδεκτές ως ολοφάνερες και αυταπόδεικτες.
Το άρθρο αυτό συμπληρώνει τις μέχρι τώρα δηλώσεις και μαρτυρικές καταθέσεις μου. Η διαφορά είναι ότι περιλαμβάνει ένα σαφές ποσοτικό συμπέρασμα που βασίζεται σε συνεχιζόμενη μελέτη των γεγονότων και των αριθμών, ιδιαίτερα από τον Οκτώβριο του 2009 που εκλέξαμε την σοσιαλιστική κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Έτσι, θεωρώ ότι μπορώ σήμερα, δύο ακριβώς χρόνια μετά την δεύτερη συνεδρίαση της τότε ανεξάρτητης 7-μελούς Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), να συμβάλω παραπέρα στην διαλεύκανση του ζητήματος της διόγκωσης του δημόσιου ελλείμματος της χώρας μας δείχνοντας ότι το πραγματικό μέγεθος του ελλείμματος του 2009 ήταν 3,9% του ΑΕΠ.