Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2019

Τριτη 22 Οκτωβριου 2019


“Οι φασίστες χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: στους φασίστες και στους αντιφασίστες” (Ennio Flaiano)
21 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2019
Ανακοίνωση της Τ.Ο. Γαλατσίου-Λαμπρινής για την επίθεση στα γραφεία της
Επίθεση δέχθηκαν τα γραφεία της Τοπικής Οργάνωσης του ΕΠΑΜ Γαλατσίου – Λαμπρινής την Πέμπτη 17/10. Η επίθεση πραγματοποιήθηκε με μπογιές στην τζαμαρία (η συρμάτινη πλέξη ίσως απέβη σωτήρια για να μη σπάσουν το τζάμι), στο μάρμαρο, τον τοίχο, τα κάγκελα, στην ταμπέλα αλλά και στις αφίσες που προβάλλουν τα προτάγματα του ΕΠΑΜ και τη μήνυση επί εσχάτη προδοσία. Ως υπογραφή των δραστών επάνω στο τοιχίο, υπήρχε γραμμένη με σπρέι η φράση «ANTIFA BR».
Αναρωτιέται κανείς, ποιοι είναι αυτοί που μπορεί να διαφωνούν με το πρόταγμα της Διαγραφής του χρέους, τόσο ώστε να προσπαθήσουν να το σβήσουν για να μη φαίνεται; Ή με την αναγκαιότητα της ανατροπής των μνημονίων; Ή ποιοι μπορεί να είναι αυτοί που ενοχλούνται όταν ακούνε ότι θα πρέπει να λογοδοτήσουν στη Δικαιοσύνη εκείνοι που έφεραν τα δεινά στη χώρα μας την τελευταία δεκαετία, πράγμα που τέθηκε επί τάπητος με τη μήνυση του ΕΠΑΜ στον Άρειο Πάγο. κατονομάζοντας την ιδιότητα και τις ευθύνες των υπαίτιων.
Εκείνοι που συνήθως ενοχλούνται με όλα τα πιο πάνω, είναι το εγχώριο πολιτικό και διοικητικό προσωπικό, που όχι μόνο ψήφισε αλλά και εφάρμοσε μνημόνια στραγγαλίζοντας τον ελληνικό λαό. Δεν εννοούμε βέβαια ότι οι υπουργοί/ορντινάντσες των δανειστών και οι βουλευτές/μαριονέτες τους, παίρνουν σπρέι και βγαίνουν νυχτιάτικα στους δρόμους για να επιτίθενται στα γραφεία εκείνων που υποδεικνύουν δημοσίως τις εγκληματικές ευθύνες τους. Για τη δουλειά αυτή έχει φροντίσει το παρακράτος, οργανώνοντας συμμορίες για να τη φέρνουν σε πέρας. Με το αζημίωτο βέβαια, μισθοδοτούμενοι από τα μυστικά κονδύλια και καλυπτόμενοι πολλές φορές πίσω από ευφάνταστους χαρακτηρισμούς για να θολώνουν την κρίση των πολιτών και να προκαλούνε σύγχυση. Όπως λ.χ. ο χαρακτηρισμός «ANTIFA»!
Τέτοιοι «ANTIFA» χτύπησαν και ασχημόνισαν στο ΕΠΑΜ Γαλατσίου – Λαμπρινής πριν από λίγες μέρες, στα γραφεία του ΕΠΑΜ Βόλου πριν από τέσσερις μήνες, στα γραφεία του ΕΠΑΜ Πατησίων τον Ιανουάριο ή στις επανειλημμένες προκλήσεις και βιαιότητες ενάντια στα μέλη του ΕΠΑΜ Θεσσαλονίκης. Τέτοιοι «ANTIFA» είναι όλοι αυτοί που καθοδηγούμενοι από τους πάτρωνες του καθεστώτος, έχουν ως βασική αποστολή να πειστεί ο κόσμος ότι ο φασισμός ευδοκιμεί μονάχα και αποκλειστικά σε «χρυσαύγουλα» και παρόμοια μορφώματα. Αφήνοντας έτσι στο απυρόβλητο τον εκφασισμό του καθεστώτος των μνημονίων το οποίο βιώνει ο ελληνικός λαός, το φασισμό που ζέχνουν οι Βρυξέλλες και το Βερολίνο σε όλους τους λαούς της Ευρώπης, τις καθαρά φασιστικές πρακτικές των επικεφαλής της Ε.Ε και των ντόπιων δωσίλογων τοποτηρητών τους. Ποτέ και πουθενά, σε καμία προκήρυξή τους ή άρθρο τους, δεν αναφέρθηκαν αυτοί οι περιβόητοι «αντιφασίστες» των ANTIFA, στο καθεστώς κατοχής που έχουν επιβάλλει ο φασισμός των Βρυξελλών και ο ξένος παράγοντας στη χώρα μας. Αντιθέτως, προβάλλουν, στηρίζουν και αναδεικνύουν με κάθε πρόσφορο τρόπο, το σύνολο των ιδεολογημάτων που προωθούν τα γραφεία εκλεπτυσμένης προπαγάνδας της Ε.Ε. Οι δραστηριότητες και οι ενέργειες των -με το αζημίωτο- αυτοαποκαλούμενων «ANTIFA», είναι ένα από τα αναγκαία και χρησιμότερα δεκανίκια του καθεστώτος προκειμένου να διατηρεί τη σύγχυση στον ελληνικό λαό.
Μα, θα αναρωτηθεί κανείς, όλοι αυτοί που συμμετέχουν, που ασχημονούν και εμφανίζονται ως «ANTIFA» είναι «μίσθαρνα όργανα»; Όχι βέβαια. Το παρακράτος δεν δουλεύει έτσι. Διαχέει τους μισθωτούς υπαλλήλους του της ΚΥΠ και της Ασφάλειας σε χώρους πρόσφορους «ιδεολογικών ζυμώσεων», κι εκεί ψαρεύει τον κάθε ημιμαθή ή κάθε πολιτικά καθυστερημένο που νομίζει, εν τη αφελεία του, ότι δίνει νόημα στη ζωή του πλάθοντας φανταστικούς εχθρούς. Δεν εννοούμε ότι ντε και καλά, όλοι όσοι συμμετείχαν στις κατά καιρούς επιθέσεις σε γραφεία του ΕΠΑΜ ή εναντίον μελών του ΕΠΑΜ, βρίσκονται σε κάποια λίστα χρηματοδότησης των μυστικών κονδυλίων. Εννοούμε ότι αποτελούνται από άτομα ανώριμα πολιτικά, αμόρφωτα και εν πολλοίς χαμηλής αντιληπτικότητας, τα οποία είναι ενεργούμενα και καθοδηγούμενα των βρισκόμενων στις λίστες μισθοδοσίας καθοδηγητών τους. Πρόθυμα να προβούν σε προβοκάτσιες και τραμπούκικες ενέργειες με το άλλοθι του «αντιφασίστα», χωρίς να είναι σε θέση να αντιληφθούν ότι ο φασισμός δεν είναι ιδεολογία, είναι νοοτροπία. Ή, όπως το είχε πει ο συγγραφέας και σεναριογράφος των ταινιών του F. Fellini, ο Ennio Flaiano: «Οι φασίστες χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: στους φασίστες και στους αντιφασίστες».
Το ΕΠΑΜ καταγγέλλει την επίθεση που δέχθηκαν τα γραφεία του στο Γαλάτσι και δηλώνει ότι θα συνεχίσει τον αγώνα του για την εθνική απελευθέρωση και την εφαρμογή των προταγμάτων του. Στον αγώνα μας αυτό, δεν θα μας πτοήσει ούτε η κρατική, ούτε η παρακρατική τρομοκρατία!
Γαλάτσι, 21 Οκτωβρίου 2019
Η Τ.Ο. Γαλατσίου – Λαμπρινής του ΕΠΑΜ



---------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Γυμνασιο κανει «εκπαιδευτικη εκδρομη» στον ταφο του Παισιου…
Σχολιο.-  δε τα πανε να φανε κανα παστιτσιο λεω γω... που το 30% των μαθητων δεν εχουν να παρουν κουλουρι; και ας αφησουν τας εκδρομας στους ταφους... αν ειναι να γινουν εκδρομες εχουμε και τον Μελιγαλά...



------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Υπάρχει κόσμος που τα βγάζει με το ζόρι πέρα και έβαλε 10 - 20 ευρώ για τον Παναγιώτη-Ραφαηλ να παει για θεραπεια στις ΗΠΑ.
Και τώρα που σχεδόν συμπληρώθηκε το ποσό και τους έκαναν ρεζίλι τους νεοδημοκρατες βγήκαν οι πολιτικάντηδες σαν τον Κικιλια και οι εταιρίες να καπηλευτούν την κατάσταση.
Καμιά ντροπή ρε. Τίποτα αλλο...



-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Νικητης απο τον πρωτο γυρο οπως φαινεται αναδεικνυεται και παλι ο Εβο Μοραλες, κοντρα σε θεους και δαιμονες!
Και αρχιζουν τα ...πρωτοτυπα:
- η αντιπολιτευση των αμερικανων δηλωνει "επιφυλακτικη"
- Οι οπαδοι της ξεκινησαν επεισοδια
- τα καναλια δειχνουν "επεισοδια" (στη Βολιβια, πουθενα αλλου στον κοσμο δεν γινονται επεισοδια οπως γνωριζουμε ολοι...)
Περαστικα τους, εμεις μπορουμε να χαμογελαμε λιγο...



----------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Αύριο, 22 Οκτώβρη, στο ΚΑΣ κρίνεται η τύχη των αρχαιοτήτων στις Σκουριές #skouries.

Η «Έγκριση ή μη διατήρησης αρχαίων καταλοίπων που αποκαλύφθηκαν στο πλαίσιο κατασκευής του έργου «Μεταλλευτικές-Μεταλλουργικές Εγκαταστάσεις των Μεταλλείων Κασσάνδρας» της εταιρείας «ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ», στη θέση «Σκουριές» Μεγάλης Παναγίας» είναι το πρώτο θέμα της ημερήσιας διάταξης της συνεδρίασης του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2019 και ώρα 14.00, στο αμφιθέατρο του κτιρίου του Υπουργείου Πολιτισμού, Μπουμπουλίνας 20. Η απομάκρυνση των ιστορικών καταλοίπων που εμποδίζουν την εξόρυξη είναι η μία από τις απαιτήσεις που έχει προβάλει η Eldorado Gold προκειμένου να «ξεπαγώσει» το έργο των Σκουριών. To θέμα εισάγεται προς συζήτηση χωρίς να έχει πληρωθεί ο όρος που είχε βάλει ίδιο το ΚΑΣ σε προηγούμενη συνεδρίασή του.
Τα αρχαιολογικά ευρήματα (αρχαία μεταλλουργία χαλκού του 2ου αιώνα π.Χ.) βρίσκονται σε μία έκταση μόλις 2 στρεμμάτων στο κέντρο ακριβώς του επιφανειακού ορύγματος των Σκουριών. Οι μπουλντόζες της Ελληνικός Χρυσός έχουν ανασκάψει όλο το χώρο γύρω από τις αρχαιότητες οι οποίες βρίσκονται τώρα στριμωγμένες ανάμεσα σε σωρούς από στείρα και μετάλλευμα, χωρίς ούτε τη στοιχειώδη απόσταση ασφαλείας. Η εταιρεία περιμένει την έγκριση του ΚΑΣ για να τις ξηλώσει και αυτές.
Το πώς επετράπη στην εταιρεία να φτάσει μέχρι εδώ είναι μια σκοτεινή ιστορία, όπως σκοτεινές είναι πολλές από τις πτυχές αυτής της «επένδυσης». Μέχρι το 2009 όλες οι γνωμοδοτήσεις των αρμόδιων Εφορειών Αρχαιοτήτων ήταν αρνητικές για την ανοικτή εξόρυξη, επισημαίνοντας την ιστορικότητα της περιοχής και την ανάγκη ενδελεχούς έρευνας. Ανατράπηκαν με περίεργο τρόπο το 2009, με μια κατ’ ουσίαν επιφανειακή οπτική «έρευνα» και μία γνωμάτευση κάποιου καθηγητή που εκτιμούσε οτι «στις Σκουριές δεν υπάρχουν αρχαιότητες». Σήμερα η Εφορεία Αρχαιοτήτων Χαλκιδικής και Αγίου Όρους εισηγείται προς το ΚΑΣ την οριστική καταστροφή των αρχαιοτήτων που ήρθαν στο φως, ενώ οι κάτοικοι κάνουν λόγο για μεθοδεύσεις, προσχηματική και ελλιπή έρευνα και για ευρήματα που δεν αξιολογήθηκαν.
Οι Σκουριές είναι η σημαντικότερη θέση για την αρχαία μεταλλουργία στη βόρεια Ελλάδα. Ο «ταπεινός» αρχαιολογικός χώρος των Σκουριών, μαζί με τις τουλάχιστον 34 εντοπισμένες αρχαιολογικές θέσεις στην ευρύτερη περιοχή και τα πιο απομακρυσμένα κέντρα της αρχαίας εποχής – τα αρχαία Στάγειρα, την Ελληνιστική πόλη των Σταγείρων και την αρχαία Άκανθο (Ιερισσό) – αποτελούν ένα ενιαίο σύνολο που προσφέρει ισχυρότατες ενδείξεις ότι η βορειοανατολική Χαλκιδική είχε πολύ μεγαλύτερη σημασία για τον αρχαίο κόσμο απ’οτι σήμερα γνωρίζουμε. Αν γινόταν συστηματική έρευνα θα προσέφερε πολλά στην ιστορική γνώση αλλά η εταιρεία, οι πολιτικοί προστάτες της και κάποιοι αρχαιολόγοι θέλουν να μας στερήσουν για πάντα αυτή τη δυνατότητα.

Σχολιο.- Για να δουμε. Θα σηκωθεί η ίδια οργή όπως με το Τζοκερ για το γεγονός πως η ίδια υπουργός, η κ. Μενδωνη, προκειμένου να εξυπηρετήσει την El Dorando καταπατά νόμους, μνημεία και πάνω από όλα την υγεία χιλιάδων ανθρώπων.
Για ψάξτε το αύριο, ψάξτε πόσοι θα διαμαρτύρονται. Πόσες πολιτικές δυνάμεις θα βγουν να ζητήσουν να σταματήσει τώρα το εγκλημα στις Σκουριές. Πόσοι θα διαμαρτυρηθούν η θα προσπαθήσουν έστω από το πληκτρολόγιο τους να κάνουν γνωστό αυτό που πάνε να περάσουν νύχτα...
Θα τους βρείτε λειψους στο μέτρημα. Το άνοιγμα του δρόμου για τον Άδωνι και τη Μενδωνη έχει φαρδιά πλατιά την υπογραφή του ΣΥΡΙΖΑ και του ΣΤΑΘΑΚΗ. Για αυτό η " αγανάκτηση" εδώ δεν είναι τόσο έντονη, γι'αυτό δεν έχουν απορίες εδώ οι " γκασμαδολογοι"



-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Το δικαστηριο αποφασισε ότι οι 2 τονοι ηρωινης στο Noor 1 ταξιδεψαν μονοι τους.




--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Με πρωτοβουλια Κικιλια λεει αναχωρει για την Βοστονη ο πιτσιρικας.
Τα 3.000.000 ευρω που μαζεψε ο απλος κοσμος, είναι μια πολύ μικρη λεπτομερεια αναξια αναφορας στο πολιτικο παιχνιδι που παιζεται στις πλατες ενός μωρου παιδιου. Αθλιοι!!!!



------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



 αντε παλι στο κρατος απαρχαιντ να δωσει συναυλια ο χιψτερ ..να τον χαιρονται οι θαυμαστες του τον ντεκεκεδενιο
Ο NICK CAVE ΚΑΙ ΟΙ BAD SEEDS ΑΝΑΚΟΙΝΩΝΟΥΝ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΤΟΝ ΕΡΧΟΜΕΝΟ ΙΟΥΝΙΟ
Ο βραβευμένος αυστραλιανός rocker θα παίξει στο Bloomfield Stadium στο Τελ Αβίβ στις 17 Ιουνίου 2020, στο πλαίσιο μιας παγκόσμιας περιοδείας που θα προωθήσει το νέο του άλμπουμ.
Έτσι, ενώ οι πεθαμενοι οπαδοί του εξακολουθούν να τον θεωρούν σαν ένα είδος μελαγχολικό Μεσσία, ο μανατζερ του πορτοφολιου του είναι ενθουσιασμένος που θα διασκεδασει το Απαρχαιντ Ισραήλ για άλλη μια φορά.



-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Υπέροχα νέα:καταλήψεις σχολείων στο Βόλο ενάντια στην καύση αποβλήτων και καταλήψεις σχολείων στην Καρδίτσα ενάντια στα αιολικά πάρκα..Αυτές οι κινήσεις συμβάλουν στην ανάπτυξη της συνείδησης της νέας γενιάς.



---------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Η γυναίκα που ξεπλύθηκε πολλές φορές
21-10-2019
Αλήθεια σε ποια άλλη χώρα του κόσμου αποδόθηκαν τέτοιες τιμές σε ηθοποιό τόσο στενά συνδεδεμένη με την κατοχική ελίτ;
χός βαρύς και κοπετός ακούγεται τις τελευταίες μέρες σε ΜΜΕ και ΜΚΔ με αφορμή την απόφαση του Δημήτρη Λιγνάδη να μετονομαστεί η αίθουσα Rex του Εθνικού Θεάτρου σε “Ελένη Παπαδάκη”. Για την ακρίβεια, βασικό σημείο τριβής και ιερής οργής αποτέλεσε η ανακοίνωση του ΣΕΗ, που τόλμησε να αμφισβητήσει τη μετονομασία, επισημαίνοντας τα εμφανή πολιτικά της κίνητρα και χαρακτηρίζοντας “αμφιλεγόμενη προσωπικότητα” την Ελένη Παπαδάκη.
Δεν ήταν μόνο οι γραφικές κραυγές των κατά φαντασίαν φιλελέ, αλλά και οι οιμωγές κεντροαριστερών, από το “Δε ντρέπεστε” της Έλενας Ακρίτα ως τις νουθεσίες της Μιλένας Αποστολάκη, που βρήκε νέο πεδίο δόξης λαμπρό μετά τη σταυροφορία κατά του φθοροποιού Τζόκερ. Ακόμα και στην “αριστερή” Εφσυν εμφανίστηκε στη στήλη του Ιάσονα Τριανταφυλλίδη κείμενο για την Ελένη που τάχα ξανασταυρώνεται.
Κοινός λίγο πολύ παρονομαστής στις παρεμβάσεις αυτές κι άλλες παρόμοιες, επώνυμες η μη, είναι η επίκληση της καλλιτεχνικής αξίας της Παπαδάκη, που ουδείς αμφισβήτησε, και η υποβάθμιση ως ανοιχτή ωραιοποίηση των πεπραγμένων της στην Κατοχή. Το πιο τρανταχτό παράδειγμα μπουγάδας μας πρόσφερε το Protagon, με το εξής καταπληκτικό σκεπτικό:
Η Ελένη Παπαδάκη ήταν μια πανέμορφη γυναίκα που η μοίρα την έφερε, καθώς ήταν πολύγλωσση, σπουδαγμένη και γοητευτική, να αποκτήσει σχέσεις με τους κατακτητές στην Κατοχή, όπως και με τον κατοχικό πρωθυπουργό, Ιωάννη Ράλλη. Ηταν όμως μια Ελληνίδα που μέσα από αυτές τις καταδικαστέες στα μάτια του υποδουλωμένου λαού σχέσεις της βοήθησε να γλιτώσουν πολλοί.
Ώστε έτσι λοιπόν. Θέλημα της μοίρας οι όμορφες κι έξυπνες γυναίκες να σχετίζονται με ναζί και δωσίλογους. Πάλι καλά που δε γράφει ότι όσες δεν το έκαναν ήταν άσχημες κι ανόητες. Υπέροχο και το δεύτερο σκέλος του επιχειρήματος “Ναι, όπως τα λέτε ήταν, αλλά έσωσε και κάμποσους”. Mutatis mutandis, παραπέμπει στην παλιά ρήση για πολιτικούς που “έκλεψαν, αλλά έκαναν κι έργο”.
Υπάρχουν βέβαια κι όσοι απαξιώνουν συνολικά τις φήμες για τις κατοχικές σχέσεις της ηθοποιού, απαξιώνοντας τις σχετικές αναφορές στην απολύτως δεξιά και αντικομμουνιστική εφημερίδα “Ελληνικόν Αίμα”. Οι ίδιοι εν πολλοίς άνθρωποι είναι εκείνοι που δέχονται άκριτα κι ως ευαγγέλιο την εκδοχή του Μάνου Ελευθερίου στη “Γυναίκα που πέθανε δύο φορές”, ένα έργο μυθοπλασίας δηλαδή. Τον πυρήνα της άποψης Ελευθερίου μπορεί να βρει κάποιος στο παρακάτω κείμενο, που αναδημοσίευσε ασμένως η μιντιακή χορεία υπερασπιστών της Παπαδάκη, για τη σοβαρότητα του οποίου δεν μπορούμε να εκφραστούμε δίχως να θεωρηθεί προσβολή στη μνήμη του αξιόλογου σε άλλα πεδία δημιουργού. Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι βρίθει υπονοούμενων και κατηγοριών κατά συναδέλφων της Παπαδάκη, με κοινό τους στοιχείο την ένταξη στο ΕΑΜ, ενώ κατηγορεί το ΚΚΕ για σχέσεις με … μαυραγορίτες. Nuff said, που λένε και στο χωριό μας.
Σίγουρα δεν είμαστε ντετέκτιβ και σε τελική ανάλυση εκείνο που πραγματικά ενδιαφέρει δεν είναι η ακριβής φύση των σχέσεων της Παπαδάκη με τον Ιωάννη Ράλλη ή τους Γερμανούς. Το βέβαιο είναι ότι ο συγχρωτισμός της ηθοποιού με εξέχουσες φυσιογνωμίες του κατοχικού μηχανισμού ήταν τόσο εμφανής, ώστε προκαλούσε οργή σε τελείως αντιτιθέμενα ιδεολογικά στρατόπεδα. Οργή και αγανάκτηση για την ταύτισή της με τους δυνάστες του λαού, την ώρα που πολλοί συνάδελφοί της έπαιζαν τη ζωή τους κορώνα – γράμματα συνεισφέροντας στην αντίσταση, εξηγεί και τη διαγραφή της από το ΣΕΗ, κι όχι ο φθόνος για το ταλέντο της, τα πλούτη της και σίγουρα όχι για τον τρόπο ζωής της. Κανένας εαμικός καλλιτέχνης δε ηθελε ποτέ την εκτελεση της για τη συναναστροφή της με τους χιτλερικούς τυρράνους και τους ντόπιους τοποτηρητές τους.
Αποτελεί λαθροχειρία του αισχίστου είδους να αντιμετωπίζεται η δίκαιη διαγραφή της από το ΣΕΗ ως πρελούδιο της δολοφονίας της, πολλώ δε μάλλον να αποδίδεται πρόθεση δικαίωσης του βάναυσου τρόπου θανάτωσής της σε όσους αντιδρούν στην ηρωοποίηση της Παπαδάκη με ενέργειες σαν αυτή της διοίκησης του Εθνικού. Αυτά είναι θέματα που έχουν λυθεί εδώ και 75 χρόνια, από το ΕΑΜ, το ΚΚΕ και το Ζαχαριάδη προσωπικά, όπως παραδέχονται εξάλλου και οι υπέρμαχοι της μετονομασίας, κατηγορώντας τους επικριτές για “αναμόχλευση εμφυλιακών παθών”. Στην πραγματικότητα, οι μόνοι που λειτουργούν με εμφυλιακή λογική είναι όσοι εδώ και δεκαετίες πατούν στο κουφάρι της Παπαδάκη για να κάνουν αντιεαμική και αντικομμουνιστική προπαγάνδα. Ο μόνος λόγος που αποφασίστηκε να δοθεί το όνομά τη στην επίμαχη αίθουσα, είναι επειδή βολεύει το σκουριασμένο σα κονσερβοκούτι αφήγημα της πτωματολογίας, κι όχι η καλλιτεχνική της σπουδαιότητα που προσχηματικά προβάλλεται ως αιτιολογία. Αλήθεια σε ποια άλλη χώρα του κόσμου αποδόθηκαν τέτοιες τιμές σε ηθοποιό τόσο στενά συνδεδεμένη με την κατοχική ελίτ; Θα τολμούσαμε να πούμε ούτε καν στις βαλτικές χώρες, όπου παρελαύνουν περήφανα τα παλιά μέλη των Ες-Ες κι οι επίγονοί τους.
Εξάλλου, αν ήθελε ο νεοδιορισμένος καλλιτεχνικός διευθυντής απλώς να δώσει το όνομα ενός δεξιού ηθοποιού σε κάποια αίθουσα, είχε στη διάθεσή του αρκετές επιλογές που θα ξεσήκωναν λίγες ή καθόλου αντιδράσεις. Κατά τη γνώμη μας μάλιστα, αν ο Δημήτρης Λιγνάδης είχε χιούμορ, θα μπορούσε να ονομάσει την αίθουσα Rex “Ρένα Βλαχοπούλου”, που όχι μόνο είχε τα σωστά φρονήματα, αλλά στο κάτω – κάτω έχει πετύχει και το μοναδικό στα υποκριτικά χρονικά κατόρθωμα να ανοίξει διάλογο με πορτρέτο της Μάργκαρετ Θάτσερ.




----------------------------------------------------------------------------------------------------------------




Βολιβία - προεδρικές εκλογές: Ο Έβο Μοράλες οδεύει σε νίκη από τον πρώτο γύρο
 Τρίτη, 22 Οκτωβρίου 2019, 05:47
Ο πρόεδρος της Βολιβίας Έβο Μοράλες, ο οποίος διεκδικεί τέταρτη θητεία στο ανώτατο αξίωμα της χώρας της Λατινικής Αμερικής, οδεύει να κερδίσει τις προεδρικές εκλογές που διεξήχθησαν την Κυριακή από τον πρώτο γύρο, σύμφωνα με την εκλογική επιτροπή που άρχισε εκ νέου τη διαδικασία ταχείας καταμέτρησης τη Δευτέρα, που είχε διακοπεί το βράδυ της Κυριακής.
Στις 21:00 της Δευτέρας [τοπική ώρα• 04:00 σήμερα Τρίτη ώρα Ελλάδας], στον ιστότοπο του Ανώτατου Εκλογοδικείου της Βολιβίας ο Μοράλες καταλάμβανε την πρώτη θέση με το 46,87% των ψήφων, αυξάνοντας τη διαφορά από τον κυριότερο αντίπαλό του, τον κεντρώο Κάρλος Μέσα, που περιοριζόταν στο 36,73%, με το 95,3% των ψηφοδελτίων να έχει καταμετρηθεί. Η διαφορά τους κατά συνέπεια φθάνει τις 10,14 εκατοστιαίες μονάδες.
Για να κερδίσει από τον πρώτο γύρο, ο υποψήφιος που προηγείται πρέπει να εξασφαλίσει είτε την απόλυτη πλειοψηφία, το 50% συν μία ψήφο, ή να λάβει τουλάχιστον το 40% των ψήφων και να διαθέτει διαφορά 10 μονάδων από τον δεύτερο.
Το απόγευμα της Δευτέρας, εκατοντάδες διαδηλωτές, υποστηρικτές των δύο υποψηφίων, διαδήλωσαν μπροστά στην έδρα του Ανώτατου Εκλογοδικείου.
Ο υποψήφιος της πληρωμενης από τους αμερικανους δεξιας νεοφιλελευθερης αντιπολίτευσης Μέσα κατηγόρησε, όπως ειχε πληρωθει να πει πριν από τις εκλογες, την κυβέρνηση για δηθεν νοθεία αφου ο ρεζιλης ξεφτιλας προδοτης εχασε και διεμήνυσε πως δεν θα αποδεχθεί το αποτέλεσμα σε περίπτωση που θεωρήσει ότι αποτελεί προϊόν χειραγώγησης.
Ο Βολιβιανοι επετρεψαν να πανε στη Βολιβια και χαφιεδες των γιανκιδων σανπαρατηρητές του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών (ΟΑΚ) που ελεγχουν οι ΗΠΑ σαν παραρτημα, οι οποιοι χαφιεδες ειχαν αντιρρησεις για την απόφαση της εκλογικής επιτροπής να συνεχίσει την καταμέτρηση των ψηφοδελτίων με συστήματα πληροφορικής αλλά και για τα νεότερα αποτελέσματα που φέρουν τον Μοράλες να επικρατεί ήδη από τον πρώτο γύρο, χωρίς να χρειάζεται η διεξαγωγή δεύτερου γύρου τη 15η Δεκεμβρίου.
Η εκλογική επιτροπή εξήγησε την Κυριακή ότι σταμάτησε την καταμέτρηση με τη χρήση υπολογιστών και άρχισε καταμέτρηση με το χέρι για να εξακριβώσει το τελικό αποτέλεσμα.




---------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Καναδάς: Οι Φιλελεύθεροι του Τριντό κερδίζουν τις βουλευτικές εκλογές
Τρίτη, 22 Οκτωβρίου 2019, 06:29
Οι Φιλελεύθεροι του πρωθυπουργού του Καναδά Τζάστιν Τριντό θα κερδίσουν τις ομοσπονδιακές βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν τη Δευτέρα στη χώρα και θα σχηματίσουν την επόμενη κυβέρνηση, η οποία όμως θα είναι μειοψηφική, σύμφωνα με προβλέψεις και στατιστικές προβολές καναδικών τηλεοπτικών δικτύων.
Σύμφωνα με τα μεγαλύτερα γαλλόφωνα και αγγλόφωνα τηλεοπτικά δίκτυα της χώρας, οι Φιλελεύθεροι δεν θα διατηρήσουν την πλειοψηφία των εδρών στο κοινοβούλιο στην Οτάβα.
Μέχρι στιγμής, οι Φιλελεύθεροι του Τριντό προηγούνται σε 145 από τις 338 εκλογικές περιφέρειες έναντι 106 των Συντηρητικών του Άντριου Σιρ, με το 18% του συνόλου των ψήφων να έχει καταμετρηθεί ως τις 05:35 [ώρα Ελλάδας], κατά τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η ανεξάρτητη εκλογική επιτροπή.
Το όριο για την εξασφάλιση πλειοψηφίας στη Βουλή των Κοινοτήτων στην Οτάβα είναι οι 170 έδρες. Η βουλη εχει 338 εδρες.
Οι Φιλελευθεροι εξασφαλιζουν 157 εδρες (χανοντας 20) με 33,10%.
Οι Συντηρητικοι εξασφαλιζουν 121 εδρες (κερδιζοντας 26) με 34,40%
Τρίτο κόμμα αναδεικνύεται το Μπλοκ Κεμπεκουά των γαλλοφωνων αυτονομιστών με 32 έδρες (κερδιζοντας 22) με 7,70%.
Ενώ 24 εδρες (χανοντας 15) με 15,90% εξασφαλίζει το Νέο Δημοκρατικό Κόμμα (ΝΔΚ, κεντροαριστερά) που εχει επικεφαλης έναν Σιχ από την Ινδια με το χαρακτηριστικο τουρμπανι.
Οι Πρασινοι παιρνουν 3 εδρες (κερδιζοντας1) με 6,50%, με επικεφαλης μια γυναικα την Ελιζαμπεθ Μευ.
Οι προβλέψεις αυτές μεταδόθηκαν αφού έκλεισαν όλα τα εκλογικά τμήματα στη χώρα.
Οι Φιλελεύθεροι είχαν αναδειχθεί στην εξουσία το 2015 εξασφαλίζοντας 177 έδρες.



---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------




Χιλή: Συγκαλείται έκτακτo συμβούλιο πολιτικών αρχηγών για τον τερματισμό των ταραχών
 Τρίτη, 22 Οκτωβρίου 2019, 04:38
Ο αληταρας ακροδεξιος πρόεδρος της Χιλής Σεμπαστιάν Πινιέρα, αντιμέτωπος με κοινωνική κρίση που ορισμένοι αναλυτές αποκαλούν τη σοβαρότερη μετά το τέλος της στρατιωτικής δικτατορίας στη χώρα της Λατινικής Αμερικής, ανακοίνωσε πως συγκαλεί σήμερα Τρίτη συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών ώστε να καταρτιστεί ένα νέο «κοινωνικό συμβόλαιο» και να τερματιστεί το κύμα διαδηλώσεων και ταραχών στις οποίες έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 11 άνθρωποι, κατά τον επίσημο απολογισμό των Αρχών.
«Αύριο [σ.σ. σήμερα Τρίτη], θα συναντηθώ με τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων, της συμπολίτευσης και της αντιπολίτευσης, για να εξερευνήσουμε και ελπίζω να προχωρήσουμε προς ένα κοινωνικό συμβόλαιο που θα μας επιτρέψει να φθάσουμε όλοι ενωμένοι, με ταχύτητα, αποτελεσματικότητα και υπευθυνότητα, σε καλύτερες λύσεις στα προβλήματα που πλήττουν τους Χιλιανούς», είπε ο Πινιέρα το βράδυ της Δευτέρας σε διάγγελμά του προς το έθνος.
Από την Παρασκευή στη Χιλή έχει ξεσπάσει κύμα ταραχών χωρίς προηγούμενο εδώ και δεκαετίες. Οι διαδηλώσεις, που ξεκίνησαν με τις διαμαρτυρίες κυρίως των φοιτητών εξαιτίας της αύξησης της τιμής του εισιτηρίου του μετρό στην πρωτεύουσα Σαντιάγο, πολύ γρήγορα εξαπλώθηκαν σε όλη τη χώρα.
Με καύσιμο την οργή εξαιτίας των κοινωνικοοικονομικών συνθηκών και των ανισοτήτων στη χώρα, η οποία επαινείται στο εξωτερικό ως υπόδειγμα οικονομικής και πολιτικής σταθερότητας αλλά στην οποία η υγεία και η παιδεία έχουν παραδοθεί σχεδόν εξ ολοκλήρου στον ιδιωτικό τομέα, το κίνημα διαμαρτυρίας γιγαντώθηκε, όμως οι κινητοποιήσεις αμαυρώθηκαν από ένα κύμα βίαιων επεισοδίων, λεηλασιών και εμπρησμών, με τουλάχιστον 11 νεκρούς.
Για τρίτη συνεχόμενη νύχτα, το βράδυ της Κυριακής επιβλήθηκε απαγόρευση κυκλοφορίας στο Σαντιάγο, όπως ανακοίνωσε ο στρατηγός Χαβιέρ Ιτούριαγκα, αρμόδιος για την δημόσια ασφάλεια.
«Πρέπει εκ νέου να κηρυχθεί απαγόρευση κυκλοφορίας, η οποία θα αφορά όλη την μητροπολιτική περιοχή [του Σαντιάγο], από τις 20:00 [01:00 της Τρίτης ώρα Ελλάδας] και ως τις 06:00 [12:00]», είπε ο στρατηγός σε δηλώσεις του σε τηλεοπτικά δίκτυα της Χιλής. Η απαγόρευση κυκλοφορίας — μέτρο που είχε να επιβληθεί από τις ημέρες της στρατιωτικής δικτατορίας (1973-1990) — κηρύχθηκε για πρώτη φορά τη νύχτα του Σαββάτου και ανανεώθηκε την Κυριακή.
Μολαταύτα οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις και οι ταραχές συνεχίστηκαν χθες στο Σαντιάγο.
Δύο συγκεντρώσεις σε πλατείες της πρωτεύουσας της Χιλής ήταν ειρηνικές, αλλά η αστυνομία χρησιμοποίησε δακρυγόνα και αντλίες νερού υπό πίεση για να διαλύσει μια μικρή ομάδα που πέταγε πέτρες, έστησε οδοφράγματα και λεηλάτησε ένα κατάστημα, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο 24 Horas.
«Έξω οι στρατιωτικοί!», φώναζαν διαδηλωτές απευθυνόμενοι στις ισχυρές δυνάμεις του στρατού, των καραμπινιέρων και της αστυνομίας που είχαν αναπτυχθεί. «Η Χιλή ξύπνησε!», φώναζαν άλλοι, χτυπώντας κουζινικά, ενώ ένα ελικόπτερο έκανε κύκλους πάνω από το πλήθος.
«Θα χυθεί αίμα. Μας έχουν κλείσει όλες τις πόρτες», είπε ένας από τους διαδηλωτές, ένας 30χρονος οδοντίατρος, που κράταγε ένα πλακάτ με το οποίο απαιτούσε την παραίτηση του προέδρου Πινιέρα. «Ο κόσμος έχει κουραστεί, έχει εξοργιστεί, λέει φτάνει πια», είπε μια ακόμη διαδηλώτρια, εκπαιδευτικός.
Απαγόρευση κυκλοφορίας επιβλήθηκε επίσης τη Δευτέρα σε πολλές άλλες πόλεις, ιδίως στη Βαλπαραΐσο, όπου επισπεύστηκε καθώς αναφέρθηκαν πολλοί εμπρησμοί στο αστικό κέντρο, σημαντικό λιμάνι της Χιλής. Το μέτρο επιβλήθηκε επίσης στις πόλεις Λα Σερένα, Κοκίμπο, Ρανκάγουα και Κονσεψιόν.
Σύμφωνα με τον στρατηγό Ιτούριαγκα, έγιναν 97 συλλήψεις χθες Δευτέρα. Συνολικά, σύμφωνα με τις αρχές, έχουν γίνει 2.151 συλλήψεις.
Σύμφωνα με τον αληταρα παλιοπουστρα Αντρές Τσάντγουικ, τον υπουργό Εσωτερικών της φασιστικής ακροδεξιας νεοφιλελε κυβέρνησης του προέδρου Πινιέρα, άλλοι τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους τη νύχτα της Κυριακής προς Δευτέρα με αποτέλεσμα ο απολογισμός των θυμάτων να αυξηθεί σε 12 νεκρούς από το Σαββατοκύριακο.
Ο αληταρας παλιοπουστρας Τσάντγουικ είπε πως 110 σούπερ μάρκετ λεηλατήθηκαν και τουλάχιστον 13 πυρπολήθηκαν την προηγούμενη νύχτα και υποστήριξε ότι συμμορίες πιθανόν ενέχονται στη βία, ωστόσο διαβεβαίωσε ότι θα διενεργηθούν έρευνες στις περιπτώσεις που καταγγέλλονται καταχρήσεις από πλευράς της αστυνομίας.
Εκατοντάδες άνθρωποι έχουν τραυματιστεί στα επεισόδια. Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Χάιμε Μάνιαλιτς, οι τραυματίες είναι τουλάχιστον 239 και οκτώ πολίτες νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση. Σύμφωνα με τον Τσάντγουικ, τραυματίστηκαν επίσης περίπου 50 στελέχη των δυνάμεων επιβολής της τάξης.
Ο υπουργός Εργασίας Νικολάς Μόνκεμπεργκ υποστήριξε ότι οι ταραχές έχουν προκαλέσει την απώλεια 20.000 θέσεων εργασίας.
Περίπου 2ο σχολεία και αρκετά κέντρα υγείας έχουν υποστεί ζημιές, σύμφωνα με την κυβέρνηση, ενώ μόλις μία από τις επτά γραμμές του μετρό στο Σαντιάγο λειτούργησε χθες, καθώς πολλοί σταθμοί έχουν υποστεί μερική ως ολοσχερή καταστροφή. Σύμφωνα με την κυβερνήτρια της μητροπολιτικής περιφέρειας του Σαντιάγο Κάρλα Ρουμπιλάρ, το μετρό έχει υποστεί ζημιές η αξία των οποίων υπολογίζεται ότι ανέρχεται σε 300 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ.
Η κουφαλα καραπουταναρα Ύπατη Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, η — πρώην πρόεδρος της Χιλής — καριολα Μισέλ Μπατσελέτ, απηύθυνε υποκριτικα έκκληση χθες (μετα τοσες μερες που εχει βγαλει το σκασμο) να αρχίσει «διάλογος άμεσα» για να τερματιστεί η κρίση, ζήτησε να διενεργηθούν ανεξάρτητες έρευνες για τους θανάτους, ενώ επέκρινε τη χρήση «εμπρηστικής ρητορικής», χωρίς να αναφερθεί ονομαστικά στον διάδοχό της Σεμπαστιάν Πινιέρα, που δήλωσε την Κυριακή πως η χώρα βρίσκεται «σε πόλεμο» εναντίον ενός «εχθρού» που είναι «αδυσώπητος», «δεν σέβεται τίποτε και κανέναν» και είναι διατεθειμένος «βιαιοπραγήσει και να εγκληματήσει χωρίς κανένα όριο».
Μεγάλες ουρές σχηματίστηκαν τη Δευτέρα σε σούπερ μάρκετ και τράπεζες στο Σαντιάγο, καθώς πολλά υποκαταστήματα αλυσίδων πιστωτικών ιδρυμάτων και καταστημάτων λιανικής παρέμειναν κλειστά.
Κλειστά παρέμειναν επίσης χθες πολλά σχολεία και δεν αναμένεται να λειτουργήσουν ούτε σήμερα. Αρκετά πανεπιστήμια ανέστειλαν και αυτά τη λειτουργία τους.
Στο μεταξύ, η Γερουσία της Χιλής ενέκρινε την απόφαση του προέδρου Πινιέρα με την οποία ακυρώθηκε η αύξηση της τιμής του εισιτηρίου του μετρό, μέτρο το οποίο επρόκειτο να τεθεί σε εφαρμογή εντός ημερών.



------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Πρωτοφανής αναταραχή με νεκρούς, τραυματίες και πυρπολήσεις στη Χιλή
 Τρίτη, 22 Οκτωβρίου 2019, 11:59
Η κυβέρνηση της Χιλής επέκτεινε την κατάσταση έκτακτης ανάγκης και απαγόρευση της κυκλοφορίας τη νύχτα, εν μέσω των θανατηφόρων συγκρούσεων και των εμπρηστικών επιθέσεων, ανακοινώνοντας ότι είναι «σε πόλεμο με ισχυρό εχθρό».
Κι όλα αυτά συνέβησαν μόλις μία εβδομάδα μετά την δήλωση  του Pinera ότι «η Χιλή αποτελεί "όαση" στη Λατινική Αμερική».
Η αναταραχή ξεκίνησε με τις φοιτητικές διαμαρτυρίες σχετικά με τις αυξήσεις των εισιτηρίων στις δημόσιες συγκοινωνίες. Η αναταραχή ξεκίνησε την προηγούμενη Δευτέρα και τα γεγονότα από τότε έχουν επιταχυνθεί με ανησυχητική ταχύτητα.
 Η γενική δυσαρέσκεια μετατράπηκε σε καταστροφή   μητροπολιτικών σιδηροδρομικών σταθμών και την πυρπόληση λεωφορείων, σούπερ μάρκετ και διαφόρων άλλων κτιρίων στην πρωτεύουσα Σαντιάγο. Οι διαδηλώσεις εξαπλώθηκαν επίσης γρήγορα σε άλλες περιοχές της χώρας.
Τουλάχιστον 11 άνθρωποι έχουν χάσει  τη ζωή τους στη Χιλή, σύμφωνα με την δήμαρχο της πρωτεύουσας Σαντιάγο, καθώς συνεχίζονται οι διαδηλώσεις και οι πρωτοφανείς  βιαιότητες στη χώρα.
Η δήμαρχος Κάρλα Ρουμπίλαρ δήλωσε ότι οκτώ άτομα έχασαν τη ζωή τους την Κυριακή, την πιο θανατηφόρα ημέρα εβδομάδας διαδηλώσεων μετά την προταθείσα αύξηση των τιμών των εισιτηρίων για τις δημόσιες μεταφορές.
Πολλοί από τους θανάτους συνέβησαν στη διάρκεια λεηλασίας σε  σούπερ μάρκετ που πυρπολήθηκαν.
Οι αναταραχές διευρύνθηκαν για να αντικατοπτρίζουν το θυμό για το κόστος διαβίωσης και την ανισότητα και εισήλθαν σε έβδομη ημέρα την Κυριακή, παρόλο που ο πρόεδρο Σεμπάστιαν Πιέρρα είχε το Σάββατο ότι οι υπουργοί θα αναστείλουν τα σχέδια αύξησης των ναύλων στο μετρό.
Ο αληταρας κωλοφασιστας προεδρος Πινειρα ειχε  το θρασσος να πει «είμαστε σε πόλεμο με έναν ισχυρό εχθρό, αμείλικτο, που δεν σέβεται τον καθένα ή οτιδήποτε», δήλωσε ο αληταρας Piñera στους δημοσιογράφους.
Το Σάββατο, στην πόλη Valparaiso, τα γραφεία της παλαιότερης εφημερίδας της χώρας, «Mercurio», πυροδοτήθηκαν, αναφέρει επίσης ο οργανισμός, ενώ ο στρατός επιβεβαίωσε ότι πυροβόλησε και τραυμάτισε δύο άτομα.
«Δεν πρόκειται για απλή διαμαρτυρία για την άνοδο των ναύλων του μετρό, αυτή είναι η έκρηξη για τα χρόνια καταπίεσης που έπληξαν κυρίως τους φτωχότερους», δήλωσε στο Reuters η Καρίνα Σεπούλβεντα, φοιτήτρια ανθρωπολογίας, που συμμετείχε σε διαδήλωση στο κεντρικό Σαντιάγο την Κυριακή.
«Η ψευδαίσθηση του μοντέλου Χιλή έχει τελειώσει. Οι χαμηλοί μισθοί, η έλλειψη υγειονομικής περίθαλψης και οι μικρές συντάξεις έχουν κουράσει τους ανθρώπους».
Σταθμοί του μετρό, λεωφορεία και επιχειρήσεις πυρπολήθηκαν  καθώς οι διαμαρτυρίες άρχισαν να γίνονται όλο και πιο βίαιες.
 Οι στρατιώτες διατάχθηκαν να βγουν στους δρόμους της πρωτεύουσας για πρώτη φορά από τη λήξη της στρατιωτικής δικτατορίας το 1990 με το θανατο του ναζιστη δικτατορα Πινισετ και επιβλήθηκε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Οι απαγορεύσεις κυκλοφορίας τέθηκαν επίσης σε εφαρμογή σε πολλές άλλες πόλεις της Χιλής.
Οι διαδηλωτές, ωστόσο, δεν φαίνεται να καθησυχάζουν.
Κατακραυγή εναντίον της κυβέρνησης
Σε όλα τα μέσα ενημέρωσης, πολλοί δημοσιογραφοι ερωτούν γιατί χρειάστηκε τόσο πολύ η κυβέρνηση για να αντιδράσει στην κατάσταση και γιατί ο Πρόεδρος Pinera ήταν τόσο απών κατά τη διάρκεια της πλήρους κρίσης, με σύντομη δημόσια εμφάνιση το Σάββατο.
«Νομίζω ότι η κυβέρνηση έδωσε γρήγορα τον έλεγχο στους στρατιωτικούς επειδή ουδέποτε είχε τον έλεγχο της κατάστασης. Αυτό που συμβαίνει δεν έχει σημειωθεί εδώ και πέντε δεκαετίες στη Χιλή», γράφουν. Και σημειώνουν τον δύσκολο δρόμο για την κυβέρνηση, η οποία βρίσκεται στην εξουσία 19 μήνες.
Η αναταραχή δείχνει ότι η κυβερνητική ελίτ της χώρας είναι θλιβερά μακράν από κάθε επαφή με τους απλούς ανθρώπους, λέει η Emilia Rojas-Sasse της DW.
Κατά τη διάρκεια της εποχής του χιλιανού δικτάτορα Αουγκούστο Πινοτσέτ, το σύνθημα ήταν: Τα πάμε μια χαρά και αύριο θα είμαστε καλύτερα»
Αυτό είχε γίνει είδος επαγγέλματος πίστης στο νεοφιλελεύθερο οικονομικό σύστημα της χώρας.
 Τόσο το σλόγκαν όσο και η πίστη στον νεοφιλελευθερισμό ήταν για καιρό δημοφιλείς μεταξύ της προνομιούχας ελίτ της Χιλής - μια άποψη που δεν μοιράζονται πλέον οι απλοί Χιλιανοί.
Γι' αυτό βγήκαν στους δρόμους της πρωτεύουσας, το Σαντιάγκο και σε άλλες πόλεις, για να εκφράσουν την οργή τους για τη σοβαρή οικονομική και κοινωνική ανισότητα της χώρας.
Μέσα σε λίγες μόνο ημέρες, η Χιλή μετασχηματίσθηκε από  όαση σταθερότητας σε χώρα αναταραχής.
 Η ένταση των διαμαρτυριών - οι οποίες έχουν οδηγήσει σε βία, δολοφονιες από στρατιωτικους και αστυνομικους οι οποιοι είναι ανεξελεκτοι, και βανδαλισμούς - έχουν προκαλέσει σοκ.
 Η κυβέρνηση της Χιλής, εν τω μεταξύ, απέτυχε να βρει ως τώρα επαρκή απάντηση στην πιο σοβαρή αναταραχή από τότε που η χώρα επέστρεψε στη δημοκρατία.
Κι όμως ενώ συμβαίνουν όλα τούτα,  ο Πρόεδρος Σεμπάστιαν Πινέρα γιόρτασε την Παρασκευή τα γενέθλια του εγγονό του σε πιτσαρία σαν να ήταν όλα κανονικά.





--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Aliki Papachela
Είναι νόμιμο να πηγαίνει ένα δεκαεξάχρονο στο GNTM και να δείχνει τον κώλο και τα βυζιά του.
Με νόμο οι 17χρονοι ψηφίζουν.
Αλλά είναι παράνομο οι ίδιοι να πάνε σινεμά να δουν το Τζόκερ και πρέπει να επέμβει εισαγγελέας και μπάτσοι να τους μαζέψουν.
Οπως είναι απόλυτα φυσικό να μην έχουν καλέσει τον Μπάνκσι στην Μπιενάλε της Βενετίας αλλά να έχουν καλέσει τον παπά Νίκο Βασιλόπουλο να παρουσιάσει το "εγχείρημα City Plaza" και μάλιστα να έχει πληρώσει το κράτος, δλδ όλοι μας, 150.000 ευρώ γι αυτήν την συμμετοχή.
Βρες τα λάθη.



---------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Επειδή άσχετα από πολιτικές διαφορές, δεν μπορεί κάθε χαφιεδομουτρο να συκοφαντεί, η δήλωση της κ. Μαρίας Βλαζακη, πρώην Γ.Γ. του υπουργείου πολιτισμού:
"Χανιά, 22.10.2019
ΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΜΑΡΙΑΣ ΑΝΔΡΕΑΔΑΚΗ - ΒΛΑΖΑΚΗ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ:
Η πληροφορία ότι δήθεν εγώ είμαι αυτή η οποία κάλεσα τηλεφωνικά την αστυνομία να επέμβει προκειμένου να επιληφθεί του θέματος της παρακολούθησης της ταινίας Joker από ανηλίκους θεατές είναι απολύτως ψευδής και εξ ολοκλήρου ανυπόστατη.
Είναι τραγικό ότι η πληροφορία αυτή διακινήθηκε καταρχάς από βουλευτές, την κ. Μπακογιάννη και τον κ. Μπογδάνο, αν όχι κι από άλλους που δεν γνωρίζω, οι οποίοι σκοπίμως παραπληροφορούν την κοινή γνώμη
Οι κλήσεις στην Αστυνομία, όπως έχει δημόσια κι επίσημα συνομολογήσει το ίδιο το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, έγιναν από υπαλλήλους του .
Ως γνωστόν, εγώ δεν διατελώ υπάλληλος του ΥΠΠΟΑ. Επιπλέον, από τις 8.7.2019, οπότε και υπέβαλα παραίτηση από τη θέση της Γενικής Γραμματέως, ουδεμία σχέση έχω με το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και τις πολιτικές που ασκεί.
Επομένως,
Διαψεύδω κατηγορηματικά τις δηλώσεις των παραπάνω βουλευτών κ .κ. Θεοδώρας Μπακογιάννη και Κωνσταντίνου Μπογδάνου, με τις οποίες σήμερα το πρωί 22.10.2019 με κατονόμασαν ψευδώς αμφότεροι στους τηλεοπτικούς σταθμούς OPEN TV και ΣΚΑΪ , αντιστοίχως, ο δε τελευταίος και με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Τους καλώ να ανακαλέσουν δημοσίως τις ψευδείς και συκοφαντικές αναφορές τους στο πρόσωπό μου.
Περαιτέρω, τους καλώ να ζητήσουν δημόσια συγγνώμη από μένα και τον ελληνικό λαό, τον οποίο εν πλήρη γνώσει τους παραπληροφορούν.
Τέλος, δηλώνω ότι στο βαθμό που με αφορά θα κινήσω κάθε νόμιμη διαδικασία, διαφυλάσσοντας την αξιοπρέπεια, την τιμή και την υπόληψή μου και υπερασπιζόμενη το δικαίωμα στην αληθή και αντικειμενική ενημέρωση.
Μαρία Ανδρεαδάκη – Βλαζάκη"



----------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Εκουαδόρ: Αλλαγές στον στρατό και επίθεση στα συνδικάτα
Ο Αληταρας Προδοτης Νεοφιλελε Ακροδεξιος πρόεδρος Λένιν Μορένο προχωρά σε άνευ προηγουμένου αλλαγές στην ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων, τις υπηρεσίες ασφαλείας και αντικατασκοπίας του Εκουαδόρ προετοιμάζοντας προφανώς μια αντεπίθεση εναντίον του Λαου και των συνδικάτων που τον έτρεψαν προ ημερών σε φυγή από το Κίτο μετά τα μέτρα λιτότητας που προσπάθησε να επιβάλει με τις ευλογίες του ΔΝΤ, μεταξύ των οποίων την αύξηση των τιμών των καυσίμων έως και 123%.
Η προσπάθεια του αληταρα ακροδεξιου προδοτη Μορένο του νεοφιλελευθερισμού να ανακτήσει έδαφος φάνηκε και από το γεγονός ότι διέκοψε τον διάλογο με τον μεγαλύτερη συνδικαλιστική ομοσπονδία της χώρας, το Ενωτικό Μέτωπο Εργαζομένων FUT, γιατί το συνδικάτο θα διοργανώσει μια διαδήλωση στις 30 Οκτωβρίου. Προς το παρόν ο Μορένο φοβάται να προκαλέσει το ισχυρό Συμβούλιο των Ιθαγενών Πληθυσμών (CONAIE) και διευκρίνισε ότι ο διάλογός μαζί τους θα συνεχιστεί. Ο διάλογος ανάμεσα στον Μορένο και την αντιπολίτευση διεξάγεται υπό την αιγίδα της Καθολικής Εκκλησίας και του ΟΗΕ, που συμμετέχουν σε όλες τις θεματικές συνεδριάσεις.
«Δεν υπάρχει πραγματικός διάλογος χωρίς κοινωνική δικαιοσύνη» προειδοποίησε το CONAIE. Το «Πλατύ Μέτωπο» της αντιπολίτευσης κατήγγειλε ότι «η μεταρρύθμιση του Μορένο στα εργασιακά αποτελεί τμήμα του σχεδίου του ΔΝΤ», που επέστρεψε στην χώρα για το δάνειο των 4,2 δισ. δολαρίων. «Το Εκουαδόρ μπαίνει μαζί με την Αργεντινή και τη Βραζιλία στη λίστα των χωρών της Λατινικής Αμερικής που πραγματοποιούν μεταρρυθμίσεις στα εργασιακά εναντίον των εργαζομένων» κατήγγειλε το Σοσιαλιστικό Κόμμα Εργαζομένων του Εκουαδόρ.
Η ακροδεξια κυβέρνηση του αληταρα Μορένο προετοιμάζει μια μεταρρύθμιση του φορολογικού και των εργασιακών με το FUT να προειδοποιεί για προσπάθεια περαιτέρω ελαστικοποίησης της εργασίας. Ο καριολης σακατης στο μυαλο Μορένο αντικατέστησε τον αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων της χώρας με έναν εχθρό του πρώην Προέδρου Κορέα και τον επικεφαλής του στρατού.
Ο αληταρας ακροδεξιος Μορένο αναγκάστηκε να ακυρώσει τα μέτρα λιτότητας μετά τις διαδηλώσεις που άφησαν 8 νεκρούς, 1.500 τραυματίες και 1.192 συλληφθέντες, ενώ πολιτικοί αντίπαλοι του προδουξ ακροδεξιου Μορένο, κυρίως από την Επανάσταση Πολιτών που είναι κοντά στον Κορέα, έχουν φυλακιστεί ή έχουν αναζητήσει καταφύγιο στην πρεσβεία του Μεξικού. Η Διαμερικανική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (CIDH) θα πραγματοποιήσει έρευνα στο Εκουαδόρ από τις 28 έως τις 30 Οκτωβρίου.




-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------



ΧΙΛΗ
Φουντώνει η λαϊκή διαμαρτυρία
Ο αντιδραστικός Πρόεδρος της χώρας κήρυξε τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης
Για δεύτερη βδομάδα συνεχίζονται στη Χιλή, στην πρωτεύουσα Σαντιάγκο και πολλές ακόμα μεγάλες και μικρότερες πόλεις, λαϊκές διαμαρτυρίες και κινητοποιήσεις ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης του αντιδραστικού Προέδρου Σεμπάστιαν Πινιέρα, που επιδεινώνει τις συνθήκες ζωής των εργατικών - λαϊκών στρωμάτων. Τελευταία αφορμή ήταν η νέα αύξηση των εισιτηρίων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, ενώ είχαν προηγηθεί αυξήσεις στα καύσιμα, συμπαρασύροντας αυξήσεις σε βασικά είδη.
Η κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει τη διευρυνόμενη λαϊκή οργή, κήρυξε τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, βγάζοντας τον στρατό στους δρόμους και προκαλώντας ακόμα μεγαλύτερη κατακραυγή. Είναι χαρακτηριστικές οι προκλητικές δηλώσεις του Πινιέρα: «Βρισκόμαστε σε πόλεμο εναντίον ενός εχθρού ισχυρού, αδυσώπητου, που δεν σέβεται τίποτε και κανέναν και είναι έτοιμος να κάνει χρήση βίας και να εγκληματήσει χωρίς κανένα όριο». Καταγγέλλει δε «προσπάθεια αποσταθεροποίησης από το εξωτερικό».
Οι διαδηλωτές, φοιτητές και εργαζόμενοι, έχουν προχωρήσει σε μπλόκα στα εκδοτήρια των εισιτηρίων και προτρέπουν τους εργαζόμενους να καταργήσουν στην πράξη τα μέτρα της κυβέρνησης. Σε συγκρούσεις με την αστυνομία και σε λεηλασίες το Σαββατοκύριακο έχασαν τη ζωή τους, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, 11 άνθρωποι.
Την ίδια ώρα, η Ενωτική Συνομοσπονδία Εργαζομένων και διάφορα κλαδικά συνδικάτα καλούν σε πραγματοποίηση γενικής απεργίας αύριο Τετάρτη 23 Οκτώβρη, ενώ χτες Δευτέρα τα περισσότερα σχολεία δεν λειτούργησαν, ελάχιστα ήταν τα μέσα μαζικής μεταφοράς, όπως και τα ανοιχτά πολυκαταστήματα, ειδικά στην πρωτεύουσα. Ο Πρόεδρος της χώρας ανακοίνωσε την Κυριακή ότι θα πάρει πίσω την αύξηση του εισιτηρίου στο μετρό και ότι «επιθυμεί διάλογο για να σταματήσει η βία στη χώρα».
Το ΚΚ Χιλής, που συμμετέχει ενεργά στις κινητοποιήσεις, σε ανακοίνωσή του σημειώνει ότι ο Πρόεδρος έχει χάσει κάθε επαφή με την πραγματικότητα και τον κάλεσε ότι εφόσον δεν μπορεί να κυβερνήσει να προχωρήσει σε εκλογές και ταυτόχρονα να πάψει την κρατική καταστολή.




------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



ΟΤΤΑΒΑ.-- Στις κάλπες προσήλθαν χτες εκατομμύρια Καναδοί για να εκλέξουν νέο Κοινοβούλιο και κυβέρνηση. Μάχη για την επανεκλογή του δίνει ο 47χρονος πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό, σε μια περίοδο που ο ίδιος και το Φιλελεύθερο Κόμμα του γίνονται στόχος κατηγοριών για διάφορα σκάνδαλα. Βασικός αντίπαλός του προβάλλει ο Αντριου Σιρ από το Συντηρητικό Κόμμα. Ωστόσο, κανένα κόμμα δεν αναμένεται να έχει καθαρή πλειοψηφία στην 338μελή Βουλή.



-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------



ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Σύνταξη στα 70 χρόνια «προτείνει» η Κεντρική Τράπεζα
ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--
Το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης στη Γερμανία θα πρέπει να αυξηθεί σχεδόν στα 70 χρόνια, αναφέρει πρόσφατη ανάλυση της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας (Bundesbank) η οποία βασίζεται σε υπολογισμούς προσομοίωσης μέχρι το 2070. Μάλιστα η ανάλυση της Bundesbank έρχεται σε μια περίοδο που τόσο στη Γερμανία όσο και συνολικά στην ΕΕ αναδεικνύονται ως προτεραιότητες η αξιοποίηση των απίστευτων δυνατοτήτων των νέων τεχνολογιών, η ενσωμάτωση της τεχνητής νοημοσύνης στην παραγωγή, η ψηφιοποίηση κ.ά., όχι όμως για τη βελτίωση των όρων ζωής και εργασίας, αλλά ως νέο, σημαντικό πεδίο παγκόσμιου ανταγωνισμού μεταξύ των μονοπωλιακών ομίλων.
Ετσι, παρά την αλματώδη εξέλιξη της τεχνολογίας και της επιστήμης, το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης στη Γερμανία έχει ανέλθει στα 67 χρόνια μέχρι το 2031, ενώ παράλληλα αυξάνεται και το ποσοστό των φτωχών συνταξιούχων, όπως και ο αριθμός όσων αναγκάζονται να δουλεύουν και μετά τη συνταξιοδότηση για να τα βγάλουν πέρα. Τώρα η Bubdesbank προειδοποιεί - όπως και άλλοι αναλυτές εδώ και χρόνια στη Γερμανία - ότι αν το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης δεν ανέλθει στα 69,3 χρόνια θα μειωθούν κατακόρυφα οι «κρατικές συντάξεις», που ήδη έχουν πάρει τον κατήφορο, καθώς το προσδόκιμο ζωής αυξάνεται ενώ μειώνεται το ποσοστό των γεννήσεων.




----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Τρίτη, 22 Οκτωβρίου 2019
Εκλογή θρίλερ στη Βολιβία και αμφισβητούμενη επανεκλογή του Έβο Μοράλες

Τέταρτη συνεχόμενη νίκη του Έβο Μοράλες στις προεδρικές εκλογές της προηγούμενης Κυριακής, με 46,85% έναντι 36,74% του βασικού αντιπάλου του Κάρλος Μέσα, στο 96% περίπου των καταμετρημένων ψηφοδελτίων.
Αν επαληθευτεί το αποτέλεσμα αυτό από το εκλογοδικείο, ο Μοράλες επανεκλέγεται πρόεδρος από τον πρώτο γύρο παρόλο που δεν πέτυχε απόλυτη πλειοψηφία (50%), γιατί ο εκλογικός νόμος επιτρέπει εκλογή ακόμα και με μικρότερο ποσοστό αν ο πρώτος έχει διαφορά τουλάχιστο 10% από τον δεύτερο. Διαφορετικά διεξάγεται δεύτερος γύρος μεταξύ των δύο πρώτων.

Έκπληξη ήταν ο τρίτος διεκδικητής με 8,79%, ο κορεατικής καταγωγής συντηρητικός ευαγγελιστής Τσι Χιουν Τσουνγκ. Τέταρτος κατετάγη ο σοσιαλδημοκράτης Όσκαρ Ορτίς (4,21%) ενώ συμμετείχαν άλλοι πέντε συνδυασμοί που έλαβαν μικρότερα ποσοστά.
Ο Μοράλες κέρδισε σε 5 από τα 9 διαμερίσματα της χώρας (Λα Πας, Κοτσαμπάμπα, Ορούρο, Ποτοσί και Πάντο) ενώ ο Μέσα σε 4 (Σάντα Κρους, Μπένι, τσουκισάκα και Ταρίχα). Το MAS διατήρησε την πλειοψηφία και στα δύο νομοθετικά σώματα, στο κοινοβούλιο με 64 αντιπροσώπους σε σύνολο 130 και στη γερουσία με 18 σε σύνολο 36.
Η εκλογές διεξήχθησαν γενικά σε ήρεμο πολιτικό κλίμα και η συμμετοχή άγγιξε το 90%.  Στο 84% περίπου των καταμετρημένων ψηφοδελτίων η διαφορά ήταν στις 8 περίπου ποσοστιαίες μονάδες, αλλά η ενσωμάτωση ψήφων αγροτικών περιοχών και του εξωτερικού έδωσε την απαιτούμενη διαφορά στον Έβο Μοράλες.
Ο ηττημένος Κάρλος Μέσα δεν αναγνώρισε το αποτέλεσμα και έκανε λόγο για "νοθεία", με αποτέλεσμα να ξεσπάσουν ταραχές στην πρωτεύουσα κι άλλες μεγάλες πόλεις. Την ανησυχία του έκφρασε και ο Οργανισμός Αμερικανικών Κρατών, που έστειλε 92 παρατηρητές. Το εκλογοδικείο (TSE) βάσει του νόμου έχει περιθώριο πέντε ημερών για να ανακοινώσει τελικά αποτελέσματα.



--------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Όχι κρέας, γιατί τα ζώα κλάνουν και αλλάζει το κλίμα... η καλή Bayer/Monsanto...
H ΜΟΝΤΕΡΝΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΗ ΠΟΥ ΝΟΙΑΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΟΦΗ ΜΑΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΥ ΘΑ ΒΡΟΥΜΕ ΧΡΗΜΑΤΑ ΝΑ ΦΑΜΕ.
Η ΝΕΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΔΙΑΦΕΡΕΙ ΑΠΟ ΤΗ ΔΕΞΙΑ, ΓΙΑΤΙ ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ VEGAN, ΕΝΩ Η ΕΠΑΡΑΤΟΣ ΤΡΩΕΙ ΚΡΕΑΣ
(Με τον Κούλη, μην προσπαθήσετε να βγάλετε άκρη. Τα τρώει όλα).
-Όχι κρέας, γιατί τα ζώα κλάνουν και αλλάζει το κλίμα. Να τρώμε ό,τι καλλιεργείται.
- Oι υποψήφιοι του (ας το πούμε) Δημοκρατικού κόμματος των ΗΠΑ διαγκωνίζονται για το ποιος τρώει λιγότερο κρέας, ποιος αγαπά τα πιο πολλά από το 63 φύλα των ανθρώπων και ποιος πιστεύει, πιο πολύ στις πολεμικές λύσεις και στις πολεμικές δαπάνες (για το καλό της κλιματικής αλλαγής πάντα).
- Μικρό δείγμα η ινδουίστρια υποψήφια για την Προεδρία, χαβανέζα Τούλσι, που αγαπά το Ισραήλ, την Γκρέτα και... τον Πούτιν!!! (Κουλουβάχατα)
-Ναι, αλλά όταν τα ζώα χέζουν κάνουν λίπασμα για τις καλλιέργειες. Χωρίς φυτά, το πρώτο που θα πεθάνει, από έλλειψη βιοποικιλότητας, είναι οι μέλισσες, δηλ. ο πλανήτης χωρίς αυτές. Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα.
Χωρίς το ζωικό λίπασμα, θα πάμε σε ότι είναι λίπασμα και μεταλλαγμένο τρόφιμο,. φτιαγμένο από καλές χημικές εταιρείες. Bayhe/Mosanto etc.
(Είναι εντελώς τυχαίο και συμπτωματικό ότι η τρομοκρατική προπαγάνδα για την κλιματική αλλαγή αποφέρει κέρδη στις "καταπράσινες" βιομηχανίες, όπως η καλή Bayer/Monsanto).
ΚΑΛΗ ΧΩΝΕΨΗ. ΘΑ ΓΕΛΑΜΕ, Ως ΟΤΟΥ ΕΡΘΕΙ Ο ΦΟΡΟΣ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΣΤΑ ΚΡΕΑΤΑ ΚΑΙ Η ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ.