Κυριακή 10 Αυγούστου 2014

Κυριακη 10 Αυγουστου 2014


«ΠΗΡΑΝ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΓΙΑ ΣΚΛΑΒΕΣ»
Φρίκη στο Ιράκ: Σφαγίασαν 500 ανθρώπους οι τζιχαντιστές ισλαμοφασιτες δουλοι των αμερικανων- Εθαψαν κάποιους ζωντανούς
Ομαδικός τάφος με μέλη της κουρδικής μειονότητας των Γιαζίντι ανακαλύφθηκε στα βόρεια του Ιράκ. Οι τζιχαντιστές ισλαμοφασιστες δουλοι των αμερικανων του «Ισλαμικού Κράτους» φαίνεται ότι σκότωσαν τουλάχιστον 500 ανθρώπους στη διάρκεια της προέλασής τους και μάλιστα κάποιους τους έθαψαν ζωντανούς, όπως δήλωσε σήμερα στο πρακτορείο Reuters, ο Iρακινός υπουργός ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ο Ιρακινός υπουργός, Μοχάμεντ Σία αλ Σουντάνι υποστήριξε ότι οι τζιχανιστές έθαψαν ζωντανά κάποια από τα θύματά τους, συμπεριλαμβανομένων παιδιών και γυναικών και ότι περίπου 300 γυναίκες απήχθησαν για σκλάβες. Κατά την αιματηρή τους προέλαση, οι ισλαμοφασιστες τζιχαντιστές έχουν εκτοπίσει περίπου 150.000 Γιαζίντι, οι οποίοι παραμένουν εγκλωβισμένοι στα βουνά Sinjar, όπου παλεύουν να επιβιώσουν, χωρίς πρόσβαση σε πόσιμο νερό και φαγητό. Εκατοντάδες φέρεται ήδη να έχουν υποκύψει στις κακουχίες, ενώ περίπου 20.000 από τους παγιδευμένους στα βουνά, φέρεται να κατάφεραν να διαφύγουν στη Συρία και οδηγήθηκαν εκ νέου στο ιρακινό Κουρδιστάν.
--------------------------------------------------------------------------------
Σε εξέλιξη συνομιλίες Μόσχας - Κιέβου - ΟΗΕ για την αποστολη Ερυθρου Σταυρου στην Ουκρανία
Κυριακή, 10 Αυγούστου 2014, 17:53
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε σήμερα ότι η Μόσχα βρίσκεται σε συνομιλίες με το Κίεβο, τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού και τα Ηνωμένα Έθνη για την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στην ανατολική Ουκρανία. «Θεωρούμε ότι είναι προτεραιότητα τώρα να καταλήξουμε σε συμφωνία με την ναζιστική πλευρά, τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού και τις διεθνείς ανθρωπιστικές υπηρεσίες του ΟΗΕ για την αναγκαιότητα αποστολής επείγουσας ανθρωπιστικής βοήθειας στις (ανατολικές ουκρανικές επαρχίες) του Λουχάνσκ και του Ντονέτσκ», είπε ο Λαβρόφ στους δημοσιογράφους. Νωρίτερα σήμερα, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε ότι ο Λαβρόφ είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζον Κέρι κι ότι ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας ενημέρωσε τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών ότι «η Ρωσία δεν θα πρέπει να επέμβει στην Ουκρανία με το πρόσχημα της ΄ανθρωπιστικής βοήθειας΄ ». Ο Κέρι κατέστησε σαφές ότι ο καλύτερος τρόπος για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη χώρα είναι μέσω των διεθνών οργανισμών. Από την πλευρά του ο Λαβρόφ κάλεσε τον Κέρι να στηρίξει την ρωσική πρωτοβουλία για την διεθνή αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στην περιοχή. Στο πεδίο των μαχών, πάντως, εκπρόσωπος του ναζιστικού στρατού απέρριψε την πρόταση για εκεχειρία των αντιφασιστων ανταρτών στο Ντονέτσκ λέγοντας ότι αυτό θα μπορέσει να συμβεί μόνο αν οι αντιφασιστες αντάρτες παραδώσουν τα όπλα τους κι «υψώσουν λευκή σημαία».
--------------------------------------------------------------------------------
Δουλειά δεν είχε ο διάβολος (και για 3 κι εξήντα)... γαμούσε τα παιδιά του! Νοικοκυραίοι κοιμηθείτε ήσυχοι: Η αστυνομία «εξολόθρευσε» το ελεύθερο κάμπινγκ στη Σαμοθράκη...
Ευτυχώς που η ελληνική αστυνομία καταπολεμά το «έγκλημα» κι έτσι μπορούμε οι νοικοκυραίοι να κοιμόμαστε ήσυχοι. Επιχείρηση κατά του ελεύθερου κάμπινγκ πραγματοποιήθηκε το πρωί του Σαββάτου στη Σαμοθράκη. Ελέγχθηκαν 90 άτομα, από τα οποία 70 Έλληνες και 20 αλλοδαποί, ενώ βεβαιώθηκαν 47 παραβάσεις οι οποίες αφορούσαν το κακούργημα της παράνομης εγκατάστασης σκηνών. Οι έλεγχοι επικεντρώθηκαν σε... δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς του νησιού, όπως είναι η Γριά Βάθρα και οι Βαράδες, ενώ στην «καταδρομική» επιχείρηση συμμετείχαν αστυνομικοί του τμήματος Σαμοθράκης με τη συνδρομή υπαλλήλων του Δήμου, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και του Δασονομείου του νησιού. Η αστυνομία, μάλιστα, υπόσχεται σε σχετική της ανακοίνωση πως ανάλογες δράσεις θα συνεχιστούν και κατά το επόμενο χρονικό διάστημα.
-------------------------------------------------------------------------------
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Υπάρχει γιατρός στο Καστελόριζο αλλά είναι αποσπασμένος στον ...Βύρωνα!
Θυμάστε την προ εβδομάδων εντολή του Α. Σαμαρά όταν επισκέφθηκε το Καστελόριζο να λυθεί άμεσα το πρόβλημα έλλειψης γιατρού στο νησί; Εχουν περάσει εβδομάδες και το πρόβλημα δεν έχει λυθεί. Γιατί; Διότι ...γιατρός υπάρχει (στα χαρτιά όμως) στο Καστελόριζο. Ναι, έτσι είναι, γιατρός υπάρχει μεν αλλά είναι... αποσπασμένος στο Κέντρο Υγείας του Βύρωνα, στην Αττική!!! Έχουν έτσι τα πράγματα κ. Βορίδη;;
------------------------------------------------------------------------------
Ο Βαρθολομαίος κι ο Ιερώνυμος είναι εντελώς ξεβράκωτοι -όπως ακριβώς και στην υποστήριξη των ΝΑΤΟϊκών μισθοφόρων στη Συρία-, για την Παλαιστίνη αποδείχτηκαν πιο δωσίλογοι από την ακροδεξιά κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ!
Οι χριστιανικές εκκλησίες στη Γάζα, παρατημένες από το Φανάρι των τουρκοπροσκυνημένων και την Ελλάδα της εκκλησίας των ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων... διδάσκουν Χριστανισμό!
--------------------------------------------------------------------------------
Δεν είναι είδηση για τα Ελληνικά ΜΜΕ η μεγάλη καταστροφή από μεταλλείο χαλκού-χρυσού στον Καναδά…
Κατάσταση εκτάκτου ανάγκης κήρυξε την Τετάρτη 6 Αυγούστου η Περιφέρεια Καριμπού της Βρετανικής Κολομβίας στη περιοχή που επλήγη από την καταστροφική κατάρρευση του φράγματος αποβλήτων στο μεταλλείο χαλκού-χρυσού Mount Polley.
Η διάρρηξη του φράγματος τα ξημερώματα της Δευτέρας 4 Αυγούστου απελευθέρωσε 10 δισεκατομμύρια λίτρα νερού και 4,5 εκατομμύρια κυβικά μέτρα τελμάτων εμπλουτισμού, προκαλώντας ρύπανση σε αρκετά ρέματα, ποτάμια και λίμνες της περιοχής. Σε ισχύ παραμένει η απόλυτη απαγόρευση χρήσης νερου από τις λίμνες και τα ποτάμια. Η ανησυχία είναι μεγάλη για τις επιπτώσεις της ρύπανσης, όχι μόνο στην υγεία του (λιγοστού) πληθυσμού αλλά και στα υδατικά οικοσυστήματα της περιοχής που είναι σημαντικοί τόποι αναπαραγωγής του σολωμού. To Υπουργείο Περιβάλλοντος εξέδωσε εντολή προς την εταιρεία να αποκαταστήσει τη ρύπανση. Διαδοχικές αποκαλύψεις που έρχονται στο φως αποδεικνύουν ότι η επικινδυνότητα του φράγματος κάθε άλλο παρά άγνωστη ήταν στην εταιρεία, στην οποία είχε γίνεισειρά συστάσεων από τις αρμόδιες αρχές της Βρετανικής Κολομβίας. Και οι «μετασεισμοί» από το ατύχημα συνεχίζονται, ενώ πολλοί προειδοποιούν ότι θα είναι πλήγμα για το σύνολο της μεταλλευτικής βιομηχανίας.
Και στην Ελλάδα, από όσο είδαμε, δεν έχει γράψει κανείς μία γραμμή… Κανείς, πέρα από τα ιστολόγια που αναπαρήγαγαν το δικό μας άρθρο:Περιβαλλοντικός εφιάλτης στον Καναδά από διαρροή αποβλήτων μεταλλείου παρόμοιου με τις Σκουριές. Το θέμα δεν πέρασε απλά «στα ψιλά», πέρασε στην απόλυτη ανυπαρξία. Κανένα από τα Μέσα Μαζικής Εξαπάτησης δεν μετέφρασε έστω δυο γραμμές κάποιου από τα σχετικά άρθρα του πρακτορείου Reuters. Δεν τα είδαν; Βρήκαν ασήμαντο ένα περιβαλλοντικό ατύχημα που οι Καναδικές ειδησεογραφικές σελίδες λένε ότι είναι «ένα από τα χειρότερα στον κόσμο»; Θεώρησαν ότι δεν μας αφορά το θέμα γιατί δεν έχει σχέση με τίποτα που συμβαίνει ή πρόκειται να συμβεί στην Ελλάδα; H φράση «μεταλλείο χαλκού-χρυσού» δεν χτύπησε κάποιο καμπανάκι; Ή μήπως χτύπησε; Είναι ολοφάνερη η σύνδεση της καταστροφής στον Καναδά με την καταστροφική «επένδυση» που ετοιμάζει η Καναδική εταιρεία μαζί με τον εθνικό εργολάβο – καναλάρχη – μεγαλοεκδότη στη Χαλκιδική. Δεν είναι τυχαία η εκκωφαντική σιωπή των διαπλεκόμενων ΜΜΕ. Ξέρουν ότι αυτή είναι μια είδηση που δεν πρέπει να φτάσει στα αυτιά του Ελληνικού κοινού, γιατί θα χαλάσει τη ρόδινη εικόνα που έχει δημιουργήσει η προπαγάνδα τηςΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ / ELDORADO GOLD. Θα καταστρέψει το παραμύθι της «ανάπτυξης», με τους δήθεν αυστηρούς περιβαλλοντικούς όρους που δήθεν θα τηρούνται με θρησκευτική ευλάβεια από την εξαιρετική Καναδική εταιρεία ενώ οι κρατικές υπηρεσίες με άγρυπνο μάτι θα ελέγχουν… Και μετά ξυπνήσαμε, όπως ξυπνήσαν και οι Καναδοί. Αλήθεια πιστεύει κανείς ότι οι Ελληνικές κρατικές υπηρεσίες, που δεν «βλέπουν» τις παρανομίες της εταιρείας όταν τις βάζεις μπροστά στα μάτια τους, θα καταφέρουν εκεί που απέτυχαν οι αντίστοιχες Καναδικές υπηρεσίες; Είναι γνωστό το αυτό το παραμύθι και πριν από εμάς το άκουσαν και οι Καναδοί. Η καταστροφή είναι κάτι μακρινό και αόριστο, κάτι «που δεν μπορεί να συμβεί». Μέχρι που συμβαίνει. Και συμβαίνει πάντα, με μαθηματική ακρίβεια.
------------------------------------------------------------------------------
Η Ραχηλ Μακρή (Ανεξάρτητοι Έλληνες)... κάνει ρόμπα τον ξεφτιλισμένο γαμπρό του Μπακατσέλου
Ραχήλ Μακρή
Έτρεξες αμέσως να στραφείς ενάντια στους Ρώσους κύριε Ευάγγελε Βενιζέλο. Εκεί ξέρατε να τρέχετε για να το παίξετε καλοί στους εταίρους σας και στην Μέρκελ που έχει συμφέρον να μπεί η ουκρανία στην ΕΕ για να κάνει παιχνίδια στα ενεργειακά. Στην Γάζα δεν έτρεξες μήπως χαλάσεις τις... σχέσεις με το Ισραήλ και μην τυχόν λερωθούν τα παπούτσια σου από το αίμα των παιδιών. Στις βρυξέλες δεν έτρεξες να ζητήσετε άποζημιώσεις για την καταστροφή από το φιάσκο που υπέγραφες. Τα σπασμένα θα τα πληρώσουν οι εταίροι σας και μην διανοηθείτε να βάλετε χέρι σε εθνικούς πόρους.
---------------------------------------------------------------------------------
Σκότωσαν τον «παραμυθά» της Γάζας
Η δολοφονία από το Ισραήλ του πρωταγωνιστή μιας δημοφιλούς παιδικής σειράς φέρνει και πάλι στο φως έναν τεράστιο μηχανισμό προπαγάνδας και παραπληροφόρησης που τροφοδοτεί τα δυτικά ΜΜΕ με πλαστές ειδήσεις για τη Μέση Ανατολή.
Η Δύση έχει το μονοπώλιο στην κατασκευή της εικόνας του αραβικού κόσμου Εντουάρντ Σαΐντ
Μια βαθιά θλίψη κάλυψε χιλιάδες σπίτια στα παλαιστινιακά εδάφη όταν έγινε γνωστό ότι το Ισραήλ σκότωσε τον Μοχάμεντ Αλαρίρ κατά τη διάρκεια ενός αεροπορικού βομβαρδισμού στη Γάζα. Για τους περισσότερους από εμάς ήταν απλώς ακόμη ένα όνομα στη λίστα των σχεδόν 2.000 θυμάτων του Ισραήλ. Για τους Παλαιστίνιους όμως, και κυρίως για δεκάδες χιλιάδες παιδιά στη Γάζα, ήταν το αγαπημένο τους… κοτόπουλο. Ο Μοχάμεντ φορούσε καθημερινά μια τεράστια κίτρινη στολή και πρωταγωνιστούσε στους «Πρωτοπόρους του Αύριο», την πιο δημοφιλή παιδική σειρά του δικτύου Al Aqsa το οποίο ελέγχεται από τη Χαμάς. Η είδηση όμως που προκάλεσε βαθιά θλίψη στα παιδιά της Γάζας, αντιμετωπίστηκε με πανηγυρισμούς από αρκετούς δημοσιογράφους στο Ισραήλ. «Πέθανε το κοτόπουλο-δολοφόνος της Χαμάς» έγραψε ένας από αυτούς, αφιερώνοντας στον Μοχάμεντ όχι έναν επικήδειο, αλλά έναν λίβελο για τις παιδικές εκπομπές του Al Aqsa, το οποίο κατηγορούσε ότι σπέρνει το μίσος για τους Ισραηλινούς. Οι «Πρωτοπόροι του Αύριο» αποτελούσαν πράγματι μία από τις πιο αμφιλεγόμενες εκπομπές της αραβικής τηλεόρασης και είχαν βρεθεί πολλές φορές στο στόχαστρο των δυτικών μέσων ενημέρωσης. Οι παρουσιαστές της καλούσαν συχνά στο στούντιο παιδιά που είχαν χάσει τους γονείς τους κατά τη διάρκεια ισραηλινών επιδρομών, ενώ παλαιότερα έρχονταν ακόμη και παιδιά «μαρτύρων» που είχαν σκοτωθεί πραγματοποιώντας βομβιστικές επιθέσεις στο Ισραήλ. Το Al Aqsa είχε δεχτεί επικρίσεις από την Παλαιστινιακή Αρχή αλλά ακόμη και από την Disney, το τμήμα marketing της οποίας συνειδητοποίησε με φρίκη ότι ένας από τους πρωταγωνιστές ντυνόταν Μίκι Μάους και μιλούσε για το δικαίωμα ένοπλης αντίστασης στην ισραηλινή κατοχή. Προφανώς το αν η συγκεκριμένη εκπομπή αποτελεί το πιο φρικτό πρόσωπο της προπαγάνδας της Χαμάς εξαρτάται από την ευρύτερη θεώρηση που έχει κανείς για το Μεσανατολικό. Για όσους θεωρούν ότι η σφαγή στη Γάζα είναι ένας «κύκλος αίματος» για τον οποίο ευθύνονται εξίσου και οι δυο πλευρές, οι «Πρωτοπόροι του Αύριο» είναι ένα «δηλητήριο» που εγχέεται στο αίμα των παιδιών. Οσοι θεωρούν ότι ο παλαιστινιακός λαός ζει υπό στρατιωτική κατοχή και αντιμετωπίζει τα συνεχή εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που πραγματοποιούν οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ, η ίδια εκπομπή ίσως να θυμίζει περισσότερο τον δικό μας «Μικρό Ηρωα» που σκότωνε τους φασίστες στρατιώτες του Χίτλερ. Πόσες γενιές παιδιών άλλωστε δεν μεγάλωσαν σε όλο τον κόσμο διαβάζοντας κόμικς και βλέποντας κινούμενα σχέδια στα οποία οι αγαπημένοι τους ήρωες σκότωναν ξένους εισβολείς… Το πραγματικό πρόβλημα για το Ισραήλ όμως ήταν ότι τα γιγαντιαία κοτόπουλα και οι μελισσούλες που πρωταγωνιστούσαν στην παιδική εκπομπή του Al Aqsa κατάφεραν, χωρίς να το καταλάβουν, να αποκαλύψουν έναν από τους μεγαλύτερους μηχανισμούς προπαγάνδας που χρησιμοποιεί το κράτος του Ισραήλ για να προωθεί τις απόψεις του στα μέσα ενημέρωσης σε όλο τον κόσμο. Προκειμένου να αποδείξει το φρικτό πρόσωπο των «Πρωτοπόρων του Αύριο», το Ινστιτούτο Ερευνας για τα Μέσα Ενημέρωσης στη Μέση Ανατολή (MEMRI) άρχισε να υποτιτλίζει στα αγγλικά επιλεγμένα αποσπάσματα της παιδικής σειράς, στα οποία οι παρουσιαστές φέρονταν καλούν τα παιδιά να σκοτώνουν Ισραηλινούς. Οπως απέδειξε όμως το αραβικό τμήμα του CNN και αρθρογράφοι του «Guardian», το MEMRI αλλοίωνε το περιεχόμενο των μεταφράσεων παρουσιάζοντας ψεύτικες στιχομυθίες. Ανατρέχοντας σε παλαιότερες δημοσιεύσεις του Ινστιτούτου αρκετοί ερευνητές ανακάλυψαν με δέος δεκάδες περιστατικά εσκεμμένης παραποίησης κειμένων και ομιλιών που στόχο είχαν να παρουσιάσουν τους επικριτές του Ισραήλ σαν φανατικούς αντισημίτες. Το MEMRI αποτελεί βασική πηγή ενημέρωσης για χιλιάδες δημοσιογράφους και σχολιαστές, καθώς διανέμει καθημερινά δωρεάν μεταφράσεις επιλεγμένων αραβικών κειμένων και τηλεοπτικών εκπομπών. Ελάχιστοι από τους αναγνώστες του όμως γνωρίζουν τον τεράστιο μηχανισμό προπαγάνδας που κρύβεται από πίσω. Το Ινστιτούτο Ερευνας για τα Μέσα Ενημέρωσης στη Μέση Ανατολή ιδρύθηκε το 1998 από τον Γιγκάλ Καρμόν, πρώην συνταγματάρχη στις μυστικές υπηρεσίες του ισραηλινού στρατού, και την ακροδεξιά Μεϊράβ Γούρμσερ, εξέχον μέλος των Αμερικανών νεοσυντηρητικών με διασυνδέσεις στο περιβάλλον του πρώην αντιπροέδρου Ντικ Τσένι. Οι ιδρυτές του MEMRI, που ζητούν τη διακοπή κάθε διαπραγμάτευσης με τους Παλαιστίνιους και την έναρξη ενός διαρκούς πολέμου με τους Αραβες, λαμβάνουν κάθε χρόνο εκατομμύρια δολάρια με τη μορφή χορηγιών από ακροδεξιά και φιλοϊσραηλινά ιδρύματα στις ΗΠΑ. Ο εβραϊκής καταγωγής ακαδημαϊκός Νόρμαν Φινκελστίν έχει δηλώσει ότι οι πρακτικές του MEMRI μοιάζουν βγαλμένες από τη ναζιστική προπαγάνδα του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, ενώ ακόμη και ο πρώην δήμαρχος του Λονδίνου Κεν Λίβινγκστον έχει κατηγορήσει το Ινστιτούτο για «εξόφθαλμη διαστρέβλωση» της πραγματικότητας. «Αλήθεια, πόσες από τις ιστορίες που έφτασαν στα δυτικά μέσα ενημέρωσης από υποτιθέμενες αραβικές πηγές σχετικά με την τρομοκρατία της Χεζμπολάχ, να είχαν κατασκευαστεί σε αυτό το εργοστάσιο ψεύδους στο Τελ Αβίβ;» αναρωτιόταν πριν από χρόνια ο καθηγητής Ιστορίας και συγγραφέας Χουάν Κολ. Το συγκεκριμένο ερώτημα έχει απασχολήσει αρκετές φορές και την ισραηλινή εφημερίδα «Haaretz», ιδιαίτερα μετά το 2005 όταν αποκάλυψε ότι οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις «φύτευαν» σε αραβικά μέσα ενημέρωσης ψεύτικες πληροφορίες, οι οποίες στη συνέχεια μεταφράζονταν στα αγγλικά και διανέμονταν σε δημοσιογράφους σε όλο τον κόσμο. Δεν είναι άλλωστε λίγα τα φιλοϊσραηλινά σάιτ και στην Ελλάδα αλλά ακόμη και μεγάλες εφημερίδες που χρησιμοποιούν το MEMRI σχεδόν ως αποκλειστική πηγή για μεταφράσεις αραβικών κειμένων. Χρειάστηκε ο ισραηλινός στρατός να σκοτώσει το… «αιμοσταγές κοτόπουλο» του δικτύου Al Aqsa, για να θυμηθούν ορισμένοι ότι η εικόνα που φτάνει στα δυτικά μέσα ενημέρωσης για ό,τι συμβαίνει στον αραβικό κόσμο είναι κι αυτή ένα μεγάλο παραμύθι.
----------------------------------------------------------------------------------
Οταν το Βατοπέδι φιλοξενούσε τον Ε.ΛΑ.Σ και παναγιορείτικη σύναξη του.... Ε.Α.Μ
Εξελίσσονταν στις αρχές Δεκεμβρίου του 1944, τότε που πολιτικός διοικητής του Αγίου Ορους είχε αναλάβει ένας...καπετάνιος του ΕΛΑΣ, ο καπετάν Λάμπρος (Κύρκος Αικατερινάρης). Η πρώτη παναγιορείτικη σύσκεψη, που είχε γίνει στις 22 Οκτωβρίου 1944 στη βατοπεδινή σκήτη του Αγίου Ανδρέα στις Καρυές, λίγες μέρες πριν απελευθερωθεί από τους Γερμανούς η Θεσσαλονίκη, δρομολογούσε ριζοσπαστικές αποφάσεις, με πρώτη την αλλαγή του Καταστατικού Χάρτη που ίσχυε από το 1924, με την τότε αναθεώρηση του Συντάγματος.
Η εμφάνιση του ΕΑΜ στο Αγιον Ορος από τον Σεπτέμβριο του 1944 και οι εξαγγελίες του για κοινωνική αλλαγή, κοινωνική δικαιοσύνη και ελευθερία δεν άφησαν ασυγκίνητους τους μοναχούς, ιδιαίτερα αυτούς που μόναζαν στα «εξαρτήματα», βρίσκονταν σε σύγκρουση με τις διοικήσεις των μονών που έλεγχαν το Αγιον Ορος -Κελλιώτικο ζήτημα- και είχαν δώσει την πολύ δύσκολη μάχη της επιβίωσης στη διάρκεια της Κατοχής. Τις ιδέες όμως αυτές τις ενστερνίζονταν και οι νεότεροι μοναχοί, που είχαν δει τους εκπροσώπους των 20 Μονών του Αγίου Ορους με την είσοδο των γερμανικών στρατευμάτων κατοχής στην Ελλάδα να στέλνουν επιστολή «προς την Αυτού Εξοχότητα του ένδοξου γερμανικού κράτους, Κύριον Αδόλφον Χίτλερ εις Βερολίνον». Οι Γερμανοί έφυγαν από το Αγιον Ορος τον Μάιο του 1944, αλλά οι άνδρες του ΕΛΑΣ εμφανίστηκαν στα τέλη Αυγούστου κι όταν στις 19 Σεπτεμβρίου έφτασε κι επίσημα στις Καρυές απόσπασμα του ΕΛΑΣ από 10 άνδρες, η Ιερά Κοινότητα για να τιμήσει το γεγονός αποφάσισε οι Καρυές και τα γύρω κελιά να σημαιοστολιστούν επί τριήμερο. Εναν μόλις μήνα αργότερα το Αγιον Ορος ζούσε μοναδικές...επαναστατικές στιγμές και οι εφημερίδες του ΕΑΜ φιλοξενούσαν ανταποκρίσεις «από το επαναστατημένο Αγιον Ορος», όπως έγραφαν πρωτοσέλιδα. Η ίδια η Ιερά Κοινότητα, με το 145/133 έγγραφό της στις 18 Οκτωβρίου, έδινε οδηγίες προς τις Μονές για τη σύγκληση και συμμετοχή τους στην Α Παναγιορείτικη Συνδιάσκεψη του ΕΑΜ. Ολοι πλην Μονής Χιλανδαρίου. «Προκειμένου να τεθώσιν αι οργανωτικαί βάσεις της Οργανώσεως του ΕΑΜ εις ολόκληρον το Αγιον Ορος...» όπως ξεκινούσε η επιστολή. Εδινε μάλιστα οδηγίες πώς θα γίνει η ανάδειξη των αντιπροσώπων, όχι μόνο από τις Μονές αλλά και από όλα τα λεγόμενα Εξαρτήματα (σκήτες, κελιά κ.λπ.) με ανεξάρτητους αντιπροσώπους. Η μοναδική για τα αγιορείτικα χρονικά -κοντά 10 αιώνες- Παναγιορείτικη Συνδιάσκεψη του ΕΑΜ στις 22 Οκτωβρίου 1944, από την οποία απουσίαζε μόνο η Μονή Χιλανδαρίου, εξέλεξε αντιπροσωπευτικό προεδρείο των Αγιορειτών μοναχών με πρόεδρο τον ηγούμενο της Μονής Διονυσίου, αρχιμανδρίτη Γαβριήλ. Ο χαιρετισμός του αντιπροσώπου της Ιεράς Κοινότητας, Χρύσανθου του Ιβηρίτη στη Συνδιάσκεψη, είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Τέθηκε επίσης το θέμα της αλλαγής του Καταστατικού Χάρτη, με ένθερμους υποστηρικτές τους αντιπροσώπους των Κελλιωτών, οι οποίοι εμφανίζονταν να αποδέχονται ενθουσιωδώς την ΕΑΜική κίνηση. Μια 16μελής επιτροπή ανέλαβε να ετοιμάσει τις προτάσεις για τις αλλαγές, ενώ εκλέχτηκε για πρώτη φορά 9μελής Θεματική Επιτροπή του ΕΑΜ στο Αγιον Ορος αποτελούμενη από μοναχούς με... Πρώτο Γραμματέα τον ιερομόναχο Φιλόθεο τον Βατοπεδινό. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας του ΕΑΜ «ΑΓΩΝΑΣ ΤΗΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ» που εκδιδόταν στον Πολύγυρο, τα ζητήματα που απασχόλησαν τη Συνδιάσκεψη ήταν η διαχείριση της περιουσίας των Μονών και η καταπίεση των μοναχών από τους ολιγάριθμούς προϊσταμένους κάθε Μονής καθώς και ο παραγκωνισμός των Κελλιωτών μοναχών από τους μοναστηριακούς. Φιλοξενούσε επίσης συνέντευξη του Πρώτου Γραμματέα του ΕΑΜ στο Αγιον Ορος, μοναχού Φιλόθεου. Ανάμεσα στα άλλα ανέφερε πως εκείνο που νιώθουν είναι ότι το ΕΑΜικό κίνημα συνδυάζεται με τον αγώνα τους, πιστεύοντας ότι οι πραγματικά οργανωμένοι άνθρωποι είναι άνθρωποι του Ευαγγελίου, δηλ. της αγάπης, της ειρήνης και της αλληλεγγύης.