Τετάρτη 22 Απριλίου 2015

Τεταρτη 22 Απριλιου 2015


Αδιάφορο αν τραγουδήσει ο Ρουβάς το Άξιον Εστί, μην το χορέψει φοβάμαι
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Βόμβα Μάρδα: Λείπουν 400 εκατ. ευρώ για να καλυφθούν μισθοί, συντάξεις
22/4/2015
O αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Δημήτρης Μάρδας στην πρωινή εκπομπή στο MEGA, έκανε αναφορά στην δύσκολη κατάσταση που επικρατεί στα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας. Όπως σημείωσε πριν: «Μας λείπουν 400 εκατ. ευρώ για να καλυφθούν οι μισθοί, οι συντάξεις και οι ανάγκες του κράτους».
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Πρώην ΠΑΣΟΚος υπουργός και Ραχηλ εθνικίστρια συναντήθηκαν κάτω από ποπ-αρτ πίνακα του Άρη Βελουχιώτη
Μην ανησυχείτε και τα δικά μας μυαλά πονάνε
Το γραφείο του εκάστοτε υπουργού, είναι ο χώρος στον οποίο κανονίζει τα ντίλια, μπαλαμουτιάζει τη γραμματέα και αράζει με τα πόδια πάνω στο τραπέζι, κοιτάζοντας το ταβάνι ενώ σκέφτεται «μια χαρά τα κατάφερες δικέ μου». Οι δεξιοί υπουργοί συνήθως διακοσμούν το γραφείο τους με πίνακες του Χριστούλη, του Καραμανλή ή του εκάστοτε Αμερικάνου προέδρου, ενώ οι του ΠΑΣΟΚ δούλευαν κυρίως με Ανδρέα.Τώρα που ήρθε η αριστερά στη κυβέρνηση, τα πράγματα άλλαξαν λίγο: Τι βλέπουμε εδώ; Το γραφείο του αναπληρωτή υπουργού Υποδομών, Χρήστου Σπιρτζή, μηχανικού, πρώην ΠΑΣΟΚου και «προσώπου της κεντροαριστεράς», όπως του αρέσει να αυτοπροσδιορίζεται. Στα δεξιά, η Ραχήλ «Ρέητσελ» Μακρή, μεταγραφάρα του ΣΥΡΙΖΑ απο το χώρο της δεξιάς και ανάμεσα τους… Ανάμεσα τους βλέπουμε ένα μεγάλο ποπ-αρτ πίνακα του Άρη Βελουχιώτη (τεχνοτροπία ΤΣΜΕΔΕ, λάδι σε καμβά) και προφανώς, τα μυαλά μας πονάνε. Γενικά πάντως, οι ΠΑΣΟΚοι το'χουνε πολύ με αυτά τα συμβολικά-διακοσμητικά – σύμφωνα με το θρύλο, στο γραφείο του Φωτόπουλου στη ΓΕΝΟΠ, υπήρχαν πίνακες των Ανδρέα Παπανδρέου, Άρη Βελουχιώτη και Λέων Τρότσκι (γατάκι Σπιρτζή).
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Έβλεπα χτες σε ένα τοπικό κανάλι μια συνέντευξη από έναν πρόσφυγα που μένει στα σπιτάκια στο Λιμεναρχείο δίπλα μέχρι να μεταφερθεί στο στρατόπεδο που έχει εδώ. Ένα παλικάρι ακριβώς όπως τα δικά μας παιδιά,αν περπατούσε στο δρόμο θα τον έλεγες έλληνα φοιτητή. Σύριος. 19 χρονών,φοιτητής Αγγλικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο της Δαμασκού. Δίπλα του μια κοντή ταλαιπωρημένη γυναίκα μ ένα μαντήλι στο κεφάλι,"η μητέρα μου" μας τη σύστησε. Πατέρας; τον ρωτά ο δημοσιογράφος. Σκοτώθηκε στο πόλεμο. Περπάτησαν απ τη Συρία μέχρι τη Σμύρνη με τα πόδια για να βρουν τον περαματάρη. Θέλει να τελειώσει ο πόλεμος και να γυρίσει πίσω αλλά σπίτι του δεν υπάρχει,έχει καταστραφεί. -Εκεί πεθαίνουμε,βόμβες,τανκς,ελικόπτερα,βομβαρδισμοί,χίλιοι τρόποι για να πεθάνεις. -Τί θες εδώ; γιατί ήρθες; πού θες να πας; θες δουλειά;τον ρωτά ο δημοσιογράφος. Και απαντά:"Ι just want peace.Only peace" Και άνοιξε τα χέρια σαν πουλί και κοίταξε τον ουρανό της Χίου,χαμογέλασε και είπε "Peace" "PEACE"
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ
21 Απριλίου 1967.
Τιμή σε ολους εκείνους που αγωνίστηκαν, έφαγαν εξορίες, υπέστησαν φρικτά βασανιστήρια για μια ελευθερη και δημοκρατικη χώρα. Σε ολους εκείνους που δεν εξαργύρωσαν ποτέ με οφίκια τους αγώνες τους. Και ήσαν πολλοί
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
«Όσο απάνθρωπα όμως κι αν βασάνισαν τους άλλους, η περίπτωση του Κώστα ήταν η μόνη απ’ όσες έχω υπόψη μου κατά την οποία επιχειρήθηκε χωρίς κανένα πρόσχημα η φυσική του εξόντωση: Μετά από μέρες ξύλο, με δεκάδες ανοιχτές πληγές σ΄ όλο του το σώμα να αιμορραγούν, τον έδεσαν μπρούμυτα πάνω στο κρεβάτι του κελιού με τα χέρια πίσω με χειροπέδες, στοίβαξαν πάνω του ένα σακί τσιμέντο και τον άφησαν να πεθάνει μόνος του μέσα στο κελί, αργά, από ασφυξία – ένας θάνατος παρόμοιος μ΄ αυτόν του Μεσαίωνα, όταν έβαζαν μια μεγάλη πέτρα πάνω στο στήθος του κρατούμενου και συνέχιζαν να τον ανακρίνουν μέχρι ν΄ αφήσει την τελευταία του πνοή με συνθλιμμένους τους πνεύμονες. (…) Ο Κώστας έμεινε ‘‘αγνοούμενος’’, ‘‘εξαφανισμένος’’, σχεδόν μέχρι την κατάρρευση του δικτατορικού καθεστώτος. Οι ουλές ψηλά στο μάγουλο του κάτω από τον αριστερό του κρόταφο, που φαίνονται ολοκάθαρα ακόμα και στις πιο πρόσφατες φωτογραφίες του τρεις δεκαετίες αργότερα, είναι από το Μπογιάτι. Το ίδιο άσκημες ήταν κι οι ουλές που δε φαίνονταν, κρυμμένες κάτω απ’ τα ρούχα του: Δύο μήνες μετά την απελευθέρωση μας, το Σεπτέμβριο του 1974, μετέφραζα ζωντανά μια συνέντευξη του για τα βασανιστήρια στη χούντα σ΄ ένα σκανδιναβικό κανάλι, όταν οι δημοσιογράφοι του ζήτησαν να γδυθεί. Το κορμί του ήταν σαν ανάγλυφος γεωφυσικός χάρτης: Λες κι είχαν αφαιρέσει με μαχαίρι κομμάτια σάρκας σε διάφορα σημεία»…
(Η περιγραφή είναι της Νάντιας Βαλαβάνη, συγκρατούμενης του Κώστα Κάππου, για τα βασανιστήρια που υπέστη στο Μπογιάτι από τους βασανιστές της χούντας).
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Βαρουφάκης: Πραξικόπημα, όχι με τανκς όπως το 1967, αλλά μέσω τραπεζών
"Υπάρχει σύγκλιση, θα ύπαρξει συμφωνία"
«Εξουθενωτικές» χαρακτήρισε τις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς o Ελληνας υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης σε μήνυμά του, σε συγκέντρωση αλληλεγγύης προς την ελληνική κυβέρνηση και τον ελληνικό λαό, που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη στη Μελβούρνη. Βαρουφάκης: Πραξικόπημα, όχι με τανκς όπως το 1967, αλλά μέσω τραπεζών.
Ακόμα και ένας δεκάχρονος κατανοεί πλέον πως το τεράστιο δάνειο δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί μέσα σε αυστηρά μέτρα λιτότητας, τη στιγμή που το εθνικό εισόδημα της Ελλάδας έχει μειωθεί 25%, ανέφερε στο μήνυμά του ο κ. Βαρουφάκης. «Στο τέλος αν έχεις μια άρρωστη αγελάδα και την χτυπάς συνεχώς για να παράγει περισσότερο γάλα, το μόνο που θα πετύχεις είναι να την εξασθενίσεις περισσότερο και να μην παράγει καθόλου γάλα» σημείωσε χαρακτηριστικά.
Ο Έλληνας υπουργός είπε πως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και οι εταίροι της Βόρειας Ευρώπης αρνούνται να αποδεχθούν μια πραγματικότητα και «η πολιτική τους είναι καταστροφική τόσο για την Ελλάδα, όσο και για την ίδια την Ευρώπη», ενώ πρόσθεσε πως οι διαπραγματεύσεις είναι σκληρές και η κυβέρνηση έχει να αντιμετωπίσει ένα νέου τύπου πραξικόπημα «όχι με τανκς, όπως το 1967, αλλά μέσω των τραπεζών».
«Θα συνεχίσουμε να λέμε την αλήθεια και ελπίζω ότι θα έρθουμε σε συμφωνία. Θα κάνουμε συμβιβασμούς, αλλά δεν θα υποχωρήσουμε άτακτα» τόνισε και χαρακτήρισε «εθνική προσπάθεια που ξεπερνά τα όρια της Ελλάδας και τη γεφυρώνει με την Αυστραλία», τη συγκέντρωση αλληλεγγύης προς την ελληνική κυβέρνηση και τον ελληνικό λαό. Επισήμανε το γεγονός ότι στη δύσκολη περίοδο των διαπραγματεύσεων με τους εταίρους «έχει δημιουργηθεί ένα εθνικό μέτωπο εναντίον του ψεύδους, της αυτοτροφοδοτούμενης κρίσης και της αυτοϋπονόμευσης, που πετυχαίνει μια λιτότητα σε περίοδο μεγάλης κρίσης» και επισήμανε: «Και τη δική σας συμπαράσταση που δεν έχει κομματικές ταμπέλες και επιγραφές τη βλέπουμε σαν μια εθνική προσπάθεια που ξεπερνά τα όρια της Ελλάδας και γεφυρώνει την Ελλάδα με την Αυστραλία».
Στο δεκάλεπτο βιντεοσκοπημένο μήνυμά του, ο κ. Βαρουφάκης ανέλυσε εν συντομία πώς οδηγήθηκε η Ελλάδα στην κρίση και πώς πρέπει να αντιμετωπιστεί. Παράλληλα, μετέφερε στον Ελληνισμό της Μελβούρνης τους χαιρετισμούς και την αγάπη των συνεργατών του, του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, του υπουργικού Συμβουλίου, καθώς και όλου του ελληνικού κοινοβουλίου «για την αλληλεγγύη σε αυτές τις δύσκολες στιγμές». «Ελπίζω να σας δω σύντομα στη Μελβούρνη» κατέληξε. Το μήνυμα του κ. Βαρουφάκη παρουσιάστηκε στην εκδήλωση που έγινε, στο πλαίσιο της εκστρατείας «Αφήστε την Ελλάδα να αναπνεύσει», υπό την αιγίδα της Αυστραλοελληνικής Εκστρατείας Αλληλεγγύης (Australia-Greece Solidarity Campaign), στο Εργατικό Κέντρο (Trades Hall) της Μελβούρνης.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
"“Έφυγε" και ο Μιχάλης Τερζίδης ένας από τα 11 μέλη της Κ.Ε του ΚΚΕ που αποχώρησαν το 89, και ιδρυσαν το ΝΑΡ. Σεμνός αγωνιστής με βαθύ ταξικό κριτήριο .Από τη φωτογραφία 3 κιόλας έχουν φύγει
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Άκου, λέει, η Δικτατορία δεν άφησε Δημόσιο Χρέος! 32 δισ. το 1966, 114 δισ. το 1974. Και κάτι πατριωτικότερο: άνοιγαν κιβώτια εξοπλισμού στην επιστράτευση του 1974 και τα έβρισκαν άδεια ή μισοάδεια... Ο Φοίνικας τους είχε μαράνει.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Επτά χρόνια ξεσάλωμα της χούντας στην οικονομία
Με τη δίκη της Χρυσής Αυγής να ξεκινάει στις 20 Απριλίου και με την επέτειο έναρξης της μαύρης επταετίας της χούντας στις 21 του μήνα, η εβδομάδα αναμένεται να είναι κάτι παραπάνω από θερμή.
Με αυτή την αφορμή και, κυρίως, επειδή η μυθοπλασία γύρω από τα οικονομικά... επιτεύγματα επί δικτατορίας δίνει και παίρνει επί 41 χρόνια, το «Π» δίνει σήμερα μια ολοκληρωμένη εικόνα της ελληνικής οικονομίας στο επίμαχο διάστημα, ξεκαθαρίζοντας εντελώς το τοπίο. Με στοιχεία κι αριθμούς που δεν επιδέχονται αμφισβήτησης, αφού ως σημείο αναφοράς έχουν τα επίσημα αρχεία του κράτους και της στατιστικής υπηρεσίας κατά τη διάρκεια της χούντας. Φυσικά, τα σκάνδαλα διαδέχονταν το ένα το άλλο επί επταετίες, ο «μυστράκιας» Παττακός εφάρμοζε πατέντες που παραλίγο να τίναζαν όλο το χρηματοοικονομικό σύστημα στον αέρα και γίνονταν τα μύρια όσα, όμως προς στιγμήν ας περιοριστούμε στα νούμερα αυτά καθαυτά. Ένα από τα επιχειρήματα, λοιπόν, των φιλοχουντικών ήταν και παραμένει ότι το κατά κεφαλήν ΑΕΠ αυξήθηκε κατά τη διάρκεια της επταετίας. Κάτι που, βέβαια, δεν είναι λάθος σε απόλυτους αριθμούς, ωστόσο αυτό που αποκρύπτεται συστηματικά είναι ότι η τάση ήταν ήδη ανοδική από τα τέλη της δεκαετίας του ’50 κιόλας. Και συνεχίστηκε με τους ίδιους ανοδικούς ρυθμούς τόσο στις αρχές της δεκαετίας του ’60 όσο κι από το 1967 και μετά, δίχως σοβαρές διακυμάνσεις στα ποσοστά επί τοις εκατό.
Το κατά κεφαλήν ΑΕΠ
Συγκεκριμένα, το κατά κεφαλήν ΑΕΠ ανερχόταν στη χώρα μας σε 300 δολάρια το 1953. Το 1965 είχε ήδη διπλασιαστεί στα 630 δολάρια, ακολουθώντας σταθερά ανοδικούς ρυθμούς κι εκφράζοντας τη δυναμική που αναπτυσσόταν μεταπολεμικά στην ελληνική οικονομία, όπως συνέβη και στη συνέχεια. Πάντως, το ταραχώδες σε Ελλάδα και Κύπρο 1974 παρουσιάστηκε για πρώτη φορά σημαντική πτώση: 1966: 692 δολ., 1967: 809 δολ., 1968: 852 δολ., 1969: 923 δολ., 1970: 998 δολ., 1971: 1.078 δολ., 1972: 1.167 δολ., 1973: 1.259 δολ., 1974: 1.238 δολ. Δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις Ο «μύθος» λέει ότι οι επενδύσεις απογειώθηκαν επί επταετίας. Όχι μόνο οι ιδιωτικές με τα μεγάλα – και σε αρκετές περιπτώσεις προκλητικά – φορολογικά κίνητρα, για να συνεχίζει να γεμίζει άναρχα μπετόν μέχρι... πνιγμού η Αθήνα, λόγω και της ανελέητης αύξησης των οικοδομικών συντελεστών, αλλά και οι δημόσιες. Η πραγματικότητα είναι πως τα αποτελέσματα ήταν μάλλον φτωχότερα του αναμενόμενου, αν αναλογιστεί κανείς τι αδιανόητες υποχωρήσεις έγιναν και με τι κόστος, ειδικά σε θέματα περιβάλλοντος και συνθηκών ζωής για τις επόμενες γενιές. Συνολικά, οι ακαθάριστες επενδύσεις (ιδιωτικές και δημόσιες) στην Ελλάδα ήταν στο 26,2% επί του ΑΕΠ το 1965 και στο 25,66% την επόμενη χρονιά. Με την έλευση της χούντας το 1967 έπεσαν στο 24,1% για να «πικάρουν» το 1970 στο 30%. Τις δύο επόμενες χρονιές υπήρξε κάμψη μεταξύ 27-28% για να φτάσει πάλι στο 30% το 1972-1973. Το 1974 επήλθε γκρεμοτσάκισμα στο 23%. Παρά ταύτα οι δημόσιες επενδύσεις παρέμεναν σταθερές, όπως και προ επταετίας, χωρίς ιδιαίτερες διακυμάνσεις: Από το 1964 ώς και το 1968 κυμάνθηκαν μεταξύ 7,08%-7,59%, ενώ από το 1969-1974 από 6,9% έως 9,5%. Το φράγμα του 9%, πάντως, έσπασε μόνο δυο χρονιές (1971-1972). Στις ιδιωτικές επενδύσεις, όπου υποτίθεται έπεσε και το μεγαλύτερο βάρος, ειδικά με το χτίσιμο των πάντων, ένα μπετονάρισμα που βέβαια είχε ξεκινήσει επί Κωνσταντίνου Καραμανλή, είχαμε (σε ποσοστά επί του ΑΕΠ): 1964: 18%, 1965: 18,7%, 1966: 18,5%, 1967: 16,6%, 1968: 20,1%, 1969: 21,4%, 1970: 19,6%, 1971: 19,7%, 1972: 21%, 1973: 21,9%, 1974: 16,1%.
Κρατικές δαπάνες
Το μεγάλο ξεσάλωμα της χούντας, πάντως, έγινε με τις κρατικές δαπάνες, οι οποίες μόνο σε ένα μικρό ποσοστό αφορούσαν τις δημόσιες επενδύσεις, απαραίτητες ή περιττές, καθότι πολλές ήταν εντελώς αχρείαστες. Κι έγιναν για ευνόητους λόγους. Ενώ, πάντως, θα περίμενε ενδεχομένως κάποιος ότι οι δαπάνες για την εθνική άμυνα θα αυξάνονταν, δεν συνέβη κάτι τέτοιο. Αντίθετα, επί επταετίας υπερδιογκώθηκε ο δημόσιος τομέας με επέκτασή του και αθρόες προσλήψεις «ημετέρων» υπαλλήλων, ενώ εκτινάχθηκαν και τα έξοδα για την «εσωτερική ασφάλεια» του καθεστώτος. Ταυτόχρονα, ένα μέρος των δαπανών αφορούσε και το δημόσιο χρέος, που γιγαντωνόταν χρόνο με τον χρόνο. Πάντα επί επταετίας, φυσικά! Συγκεκριμένα, οι κρατικές δαπάνες από το 1961 έως το 1963 είχαν σταθεροποιηθεί στα 22-25 δισ. δρχ. Από το 1964 έως το 1966, σε μια περίοδο πολιτικής αστάθειας της χώρας, παρουσίασαν μια μάλλον ήπια αύξηση από τα 30 στα 38 δισ. δρχ. Η συνέχεια, όμως, παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον, αφού τα πράγματα ξέφυγαν εντελώς με το που ανέλαβαν οι χουνταίοι: 1966: 38 δισ., 1967: 46 δισ., 1968: 52 δισ., 1969: 65 δισ., 1970: 65 δισ., 1971: 74 δισ., 1972: 89 δισ., 1973: 105 δισ., 1974: 129 δισ.
Με λίγα λόγια, η χούντα παρέλαβε τις κρατικές δαπάνες από τα 38 δισ. δρχ., που ήταν προ της έλευσής της το 1966, και τις... ξεχείλωσε τρεις φορές πάνω (!) στα 129 δισ. το 1974. Καταστροφή... Κατά τα άλλα, ακόμα και σήμερα υποστηρίζουν κάποιοι ότι επί δικτατορίας συμμαζεύτηκε το κράτος. Ούτε να γελάσει δεν μπορεί κανείς με τέτοιους ισχυρισμούς. Τραπεζικός δανεισμός Τα χρόνια εκείνα ο τραπεζικός δανεισμός αφορούσε τη συντριπτική πλειονότητα των επιχειρήσεων. Από τα στοιχεία, λοιπόν, προκύπτει ότι οι επενδύσεις που έγιναν από τη βιομηχανία στη μεταποίηση ήταν με δανεικά των τραπεζών. Σε βαθμό παραλογισμού, μάλιστα! Τόσο πολύ, που προκλήθηκε «υπερθέρμανση» στην οικονομία, με συνέπεια την αναγκαστική επιβολή αυστηρών περιορισμών. Συγκεκριμένα, το 1964 για κάθε 100 δρχ. που επενδύονταν στη μεταποίηση η τράπεζα δάνειζε τις 35 δρχ. και ο επιχειρηματίας έβαζε από την τσέπη του τις 65. Δυο χρόνια μετά την πραξικοπηματική κατάληψη της εξουσίας από τη χούντα το ποσοστό 35-65 είχε γίνει 81-19. Το 1970 και το 1971 η αναλογία είχε ξεφύγει στο σκανδαλώδες «90 δρχ. η τραπεζική πίστωση - 10 δρχ. ο επιχειρηματίας» για την επένδυση. Με συνέπεια, όπως είπαμε, την «υπερθέρμανση» της οικονομίας και τους αναπόφευκτους περιορισμούς, αφού έμπαινε σε κίνδυνο όλο το σύστημα, το οποίο είχε φτάσει στα όριά του με κάτι τέτοιες ανοησίες που έκαναν κακό και στις βιομηχανίες - βιοτεχνίες και στις τράπεζες.
Ξεδιάντροπο ψέμα η μείωση του χρέους
Το ξεδιάντροπο ψέμα ότι επί χούντας το δημόσιο χρέος... μηδενίστηκε είναι ένα παραμύθι που δεν καταπίνεται ούτε από παιδιά νηπιαγωγείου. Συνέβη το ακριβώς αντίθετο. Θέριεψε. Και είναι απορίας άξιο πώς κυκλοφορεί αυτός ο μύθος μέχρι τις μέρες μας, όταν οι αριθμοί είναι αμείλικτοι. Το ελληνικό δημόσιο χρέος ήταν το 1966 στα 32 δισ. δρχ. και το 1967 στα 39 δισ. δρχ. Τι έγινε επί επταετίας; Τριπλασιάστηκε, όπως και ο εξωτερικός δανεισμός στο ίδιο διάστημα! Βάρη τα οποία έπρεπε να κουβαλήσουν οι επόμενες δημοκρατικά εκλεγμένες κυβερνήσεις στη μεταπολίτευση. 1966: 32 δισ. δρχ., 1967: 39 δισ., 1968: 45 δισ., 1969: 57 δισ., 1970: 64 δισ., 1971: 71 δισ., 1972: 87 δισ., 1973: 94 δισ., 1974: 114 δισ.
Εισαγωγές - εξαγωγές Οι ελληνικές εξαγωγές αυξήθηκαν επί επταετίας. Έτσι κι αλλιώς, πάντως, η τάση ήταν ήδη ανοδική από πριν. Αυτό θα μπορούσε να θεωρηθεί καλό, έστω κι αν η φούσκα του υπερβολικού δανεισμού με τα διάφορα τερτίπια προς τις επιχειρήσεις ήταν ωρολογιακή βόμβα. Ενώ, όμως, η εσωτερική παραγωγή είχε υποθηκευτεί ήδη ουσιαστικά στον τραπεζικό τομέα με τέτοιον «τρελό» δανεισμό, οι εισαγωγές φούντωναν. Και τετραπλασιάστηκαν ανοίγοντας όσο ποτέ την ψαλίδα. Συγκεκριμένα, οι ελληνικές εξαγωγές ανέρχονταν σε 452 εκατ. δολ. το 1967, το 1971 είχαν ανέβει στα 625 εκατ. και το 1973 στα 1,2 δισ. Το 1974 έγινε το ρεκόρ με 1,7 δισ. Οι εξαγωγές αγροτικών προϊόντων, πάντως, μειώθηκαν από το 63% του συνόλου των εξαγωγών το 1968 στο 48% το 1972. Στο ίδιο διάστημα οι εισαγωγές, και παρά τις πιεστικές καμπάνιες υπέρ των ελληνικών προϊόντων, ξεκίνησαν από 1,1 δισ. δολ. το 1967. Το 1972 είχαν διπλασιαστεί σε 2,2 δισ. Το 1973 εκτοξεύθηκαν στα 3,8 δισ. και το 1974 στα 4,5 δισ. δολάρια.
Πληθωρισμός Όπως είναι λογικό, με τόσες εισαγωγές, αλλά με τις κρατικές δαπάνες να φουντώνουν μέρα με τη μέρα, ο πληθωρισμός άρχισε να δείχνει τα δόντια του για τα καλά. Έτσι, ενώ ο πληθωρισμός ήταν στο 2,5% το 1968 σκαρφάλωσε μεμιάς στο 6,6% το 1972 και ξέφυγε στο 40% το πρώτο εξάμηνο του 1974. Υπήρξε μια απόπειρα στο πόδι λίγο πριν πέσει η δικτατορία για να μειωθεί, αλλά δεν έγινε τίποτα επί της ουσίας. Την ίδια ώρα οι καταθέσεις μειώνονταν δραματικά. Κατά συνέπεια η άνοδος των τιµών κατά 40%-45% το 1973 υπερκάλυψε την αύξηση των αστικών εισοδηµάτων, ενώ το αγροτικό εισόδηµα συρρικνώθηκε σημαντικά. Εξάλλου, οι ξένες παραγωγικές επενδύσεις μειώθηκαν εντυπωσιακά.
Κοινωνικές παροχές Οι δαπάνες της κοινωνικής ασφάλισης και των παροχών παρουσίασαν σταθερή άνοδο από το 1964 μέχρι και το 1967, όταν από το 10,3% έφτασαν στο 14,4%. Η στασιμότητα από το 1967-1971 όταν ο δείκτης κόλλησε στο 14% είχε και αρνητική συνέχεια τα επόμενα χρόνια με μια κάθετη πτώση στο 13,7% το 1972 και στο 11,7% το 1973, επίπεδα στα οποία έμεινε και το 1974. Ως εκ τούτου οι δαπάνες κοινωνικής ασφάλισης σε ποσοστά ΑΕΠ σαφώς συρρικνώθηκαν. Επίσης, μείωση κατά δυο ποσοστιαίες μονάδες επί του ΑΕΠ παρουσιάστηκε επί επταετίας στις δαπάνες για την Παιδεία, ενώ οι καταθέσεις των νοικοκυριών μειώθηκαν στο μισό μεταξύ 1972-1973. Συγκεκριμένα, από 34 δισ. δρχ. έπεσαν στα 19 δισ.
Φορολογία Ενώ οι φόροι προς τους βιομηχάνους και τους εφοπλιστές μειώνονταν διαρκώς επί επταετίας, δεν συνέβη το ίδιο προς τα μικρά και μεσαία εισοδήματα. Οι συνολικοί φόροι για τους πολίτες αυξήθηκαν από 27,4% το 1966, ως ποσοστό του μικτού εισοδήματος, σε 29,2% το 1972. Από τις οικογένειες το καθεστώς εισέπραττε το 55% των φορολογικών εισοδημάτων μέσω έμμεσων φόρων και το 36% από άμεσους. Εν κατακλείδι, όποιος ακόμα και 41 χρόνια μετά την πτώση της χούντας ισχυρίζεται ότι υπήρξε το διάστημα 1967-1974 κάποια χρυσή περίοδος για την ελληνική οικονομία, μάλλον δεν μπορεί να ξεχωρίσει τον θησαυρό από τον... άνθρακα! Και δεν θα μπορούσε να συμβεί τίποτε άλλο από αυτόν τον άθλιο, ανίκανο και μοβόρικο θίασο των συνταγματαρχών.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Είμαι το 1979 σε μια ταβέρνα στη Σκύρο. Η ταβερνιάρισσα μαυροντυμένη καμιά 45αριά χρονών,μας συστήθηκε ως χήρα από χρόνια και μας ζάλισε με το μακαρίτη που ήταν καπετάνιος,κουβαλητής κλπ κλπ Έρχεται και κάθεται στο διπλανό τραπέζι μια αγριόφατσα,ψαράς μας συστήθηκε και κέρασε κι ένα καραφάκι. Αρχίζει να πλακώνεται για τα πολιτικά με τη χήρα,δεξιά η χήρα,πασόκος ο ψαράς. Φτάνουν στη χούντα. Του λέει η χήρα : "στην εφταετία αφήναμε τις πόρτες ανοιχτές,δε φοβόμασταν" Και της απαντά ο ψαράς: "καλά,εσύ ειδικά,άφηνες τη πόρτα ανοιχτή για να μπαίνει ο γκόμενος σου ο ενωματάρχης" τέζα όλοι,νεκροί εμείς απ τα γέλια.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ο Παττακός αποφυλακίστηκε για λόγους υγείας: είχε τόσο σοβαρό πρόβλημα που σήμερα, 25 χρόνια μετά, όντας 102 χρονών, κινδυνεύει ακόμα να πεθάνει...
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Μπουτάρης:Το μοναδικό παχυδερμο με νευρική ανορεξία!!!
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟ France 2/ΤΟ ΚΑΤΗΓΟΡΩ ΤΟΥ ΑΣΑΝΤ……
Η αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στο κρατικό κανάλι της Γαλλίας France 2 στον David Pujadas ο πρόεδρος Bashar Al Assad και μεταδόθηκε στις 20/04/2015.
Ερ:Για ένα μεγάλο μέρος της Γαλλίας είστε αρκετά υπεύθυνος για το χάος που βασιλεύει στη Συρία εξ αιτίας της καταπίεσης σας εδώ και 4 χρόνια.Για σας ποιό είναι το μέρος της ευθύνης που σας αναλογεί ; • Al Assad:Από τις πρώτες εβδομάδες της διαμάχης οι τρομοκράτες διείσδυσαν στην κατάσταση στη Συρία με την υποστήριξη των δυτικών και τοπικών κρατών. Οι τρομοκράτες άρχισαν να επιτίθενται στους πολίτες και να καταστρέφουν περιουσίες δημόσιου και ιδιωτικού συμφέροντος. Όλα αυτά είναι στο internet και είναι αυτοί που ανάρτησαν αυτά τα βίντεο και όχι εμείς. Ο ρόλος μας ως κυβέρνηση είναι να υπερασπιστούμε την κοινωνία μας και τους πολίτες μας. Αν αυτό που λέτε είναι αλήθεια πως μια κυβέρνηση ή ένας πρόεδρος που ενήργησε με βάναυσο τρόπο κατά του πληθυσμού σκότωσε συμπολίτες του και που πολεμιέται από τις υπερδυνάμεις του κόσμου που ευνοούν τα πετροδολάρια των χωρών του Κόλπου , πώς ένας τέτοιος πρόεδρος μπορεί κι αντιστέκεται 4 χρόνια ;Είναι δυνατόν να έχει την υποστήριξη του λαού του όταν είναι βάναυσος απέναντί του;
Ερ: Στην αρχή τα δεκάδες χιλιάδες άτομα που ήταν στους δρόμους ήταν τζιχαντιστές ; • Al Assad:Όχι και βέβαια όχι. Αλλά το άλλο θέμα που οφείλουμε να θέσουμε είναι το εξής: Ο αστυνομικός που σκοτώθηκε την 6ηημέρα της διαμάχης πώς σκοτώθηκε ;Από ειρηνικούς διαδηλωτές ;ή από τους εκπροσώπους τύπου των διαδηλωτών ;Σκοτώθηκε από τρομοκράτες.Όταν πήρε ένα όπλο και έριξε πάνω σε αυτόν τον αστυνομικό λίγη σημασία έχει αν είναι τζιχαντιστής ή όχι. Αυτός είναι ένας τρομοκράτης γιατί σκότωσε έναν αστυνομικό. Ερ : ίσως υπήρχαν τζιχαντιστές ή τρομοκράτες αλλά οι ρεπόρτερ μας που ήταν επί τόπου εκείνη την εποχή συνάντησαν πολλά άτομα που τους έλεγαν: ”θέλουμε περισσότερη ελευθερία και περισσότερη δημοκρατία ”.Αυτοί δεν ήταν τρομοκράτες ή τζιχαντιστές. • Al Assad:Κάθε άτομο έχει σίγουρα το δικαίωμα να διεκδικήσει την ελευθερία και κάθε κυβέρνηση οφείλει να βασίζεται στην ελευθερία σε συμαβατότητα με το σύνταγμα.Αλλά ελευθερία σημαίνει να σκοτώνεις πολίτες κι αστυνομικούς ; Nα καταστρέφεις σχολεία και νοσοκομεία και το δίκτυο ηλεκτροδότησης ; …τις υποδομές ;Όλα αυτά δεν ανήκουν στην κυβέρνηση αλλά στο συριακό λαό.Δεν είναι της κυβέρνησης δεν είναι δικά μου.Είναι δημόσια ιδιοκτησία.Αυτό είναι που εσείς εννοείτε με την ελευθερία ; • Al Assad:To Iσλαμικό Κράτος δημιουργήθηκε στο Ιράκ το 2006 κάτω υπό την εποπτεία των ΗΠΑ.Εγώ δεν είμαι στο Ιράκ.Δεν ήμουν ποτέ. Αυτοί ήταν οι αμερικανοί που ήλεγχαν το Ιράκ.Το Ισλαμικό Κράτος ήρθε από το Ιράκ στη Συρία γιατί το χάος είναι μεταδοτικό. Όταν το χάος είναι στην πόρτα σας οφείλετε να περιμένετε ότι θα μπει και στο σπίτι σας. Όταν υπάρχει χάος σε μια χώρα γίνεται γόνιμο έδαφος για να αναδειχθούν τρομοκράτες.Έτσι όταν το χάος δημιουργήθηκε στη Συρία το Ισλαμικό Κράτος ήρθε στη Συρία.Πριν το Ισλαμικό Κράτος υπήρχε η Jabhat Al-Nusra που είναι μέρος της Al-Qaïda.Και στο παρελθόν υπήρχαν αδερφοί μουσουλμάνοι.Αυτοί δομούν όλη την βάση στην οποία εδράστηκε το Ισλαμικό Κράτος για να εμφανιστεί. • Al Assad:Κανονικά τα πράγματα δεν είναι απόλυτα… ο καθένας έχει ένα μέρος υπευθυνότητας.Εμείς στη Συρία έχουμε τα προβλήματα μας.Η κυβέρνηση είναι υπεύθυνη ο καθένας ανάμεσα μας είναι υπέθυνος.Κάθε σύριος πολίτης είναι υπεύθυνος.Αλλά εδώ εγώ μιλάω γι αυτό που οδήγησε που έφερε το Ισλαμικό Κράτος στη Συρία. Το χάος.Και η κυβέρνησή σας ή αν εσείς προτιμάτε να την ορίσουμε με τον όρο “καθεστώς” όπως αυτοί κάνουν για εμάς το γαλλικό καθεστώς είναι υπεύθυνο γαιτί υπόστηριξε αυτούς τους τζιχαντσιτές θεωρώντας τους ως μια μετριοπαθή αντιπολίτευση.
Ερ : Η Γαλλία υποστηρίζει τον Εθνικό Συριακό Συνασπισμό.Είναι τρομοκράτες ; • Al Assad:Αυτοί που αυτήν την ώρα δέχονται την υποστήριξη και κατέχουν όπλα δυτικά ανήκουν στο Ισλαμικό Κράτος.Αυτοί οπλίστηκαν και εξοπλίστηκαν από το κράτος σας και από άλλες δυτικές χώρες. Ο υπουργός σας της άμυνας το δήλωσε δημόσια στην αρχή της χρονιάς επιβεβαιώνοντας ότι είχε στείλει όπλα.Κατά συνέπεια αυτοί που εσείς χαρακτηρίζετε ως μετριοπαθείς κυκλοφόρησαν το 2012 πριν την εμφάνιση του Ισλαμικού Κράτους και που η Δύση δεν αναγνωρίζει την ύπαρξη της Al-Nusra, που είναι παρακλάδι της Al-Qaida, διέδωσαν βίντεο όπου εμφανίζονται να καβροχθίζουν την καρδιά ενός σύριου στρατιώτη,να ακρωτηριάζουν τα σώματα άλλων θυμάτων και να αποκεφαλίζουν άλλους.Αυτοί είναι οι ίδιοι που διέδωσαν αυτές τις εικόνες, όχι εμείς. Πώς μπορείτε να αγνοείτε αυτήν την πραγματικότητα καθώς αυτοί είναι οι ίδιοι που διαδίδουν τέτοιες εικόνες και εσείς λέτε ότι τέτοια είναι η πραγματικότητα ; • Al Assad:Αυτά είναι τα drones που χρησιμοποίησαν οι αμερικανοί στο Πακιστάν και στο Αφγανιστάν που σκοτώνουν πολλούς περισσότερους πολίτες παρά τρομοκράτες. Αυτά είναι τα πιο ακριβά όπλα στον κόσμο. Εμείς έχουμε συμβατικά όπλα κλασικού τύπου.Εγώ μιλάω για όπλα με τα οποία στοχεύουμε τους τρομοκράτες γιατί να σκοτώνουμε στα τυφλά ;Γιατί να σκοτώνουμε πολίτες ;O πόλεμος στη Συρία έγκειται στο να κερδίσουμε τις καρδιές των πολιτών και όχι να τους σκοτώσουμε.Αν σκοτώνετε άτομα δεν μπορείτε να παραμείνετε κυβέρνηση όύτε πρόεδρος.Είναι αδύνατο.
• Για τα χημικά. • Αυτό είναι ένα ακόμη πλαστό επειχείρημα των δυτικών κυθβερνήσεων.Γιατί εμείς διαθέτουμε 2 εργοστάσια χλωρίου.Το ένα έκλεισε εδώ και πολλά χρόνια και επομένως είναι παροπλισμένο Το άλλο βρίσκεται στο Βορρά της Συράις και αυτό είναι το πιο σημαντικό. Βρίσκεται στα σύνορα με την Τουρκία και είναι υπό τον έλεγχο των τρομοκρατών εδώ και 2 χρόνια. Στείλαμε στον ΟΗΕ ντοκουμέντα γι αυτό.Τους είπαμε ότι είναι αδύνατο να έχουν πρόσσβαση εκεί.Επομένως το χλώριο στη Συρία είναι στην κατοχή των τρομοκρατών….εμείς αλλωστε διαθέτουμε συμβατικά όπλα πολύ πιο αποτελεσματικά από αυτό δεν εέχουμε ανάγκη να το χρησιμοποιήσουμε.
• Για τα αεροπορικά χτυπήματα της συμμαχίας…. • Αν συγκρίνετε τον αριθμό των αεροπορικών χτυπημάτων που πραγματοποίησε η συμμαχία που αποτελείται από 60 χώρες και και αυτά που κάναμε εμείς ένα μικρό κράτος θα διαπιστώσετε ότι εμείς βομβαρδίζουμε 10 φορές περισσότερο παρά η συμμαχία το χώρο ημερησίως. Πρόκειται για μια σοβαρή συμμαχία ; ….άλλη μια απόδειξη είναι ότι το Ισλαμικό Κράτος επεκτέινετε στη Συρία σε Ιράκ ,Λιβύη και γενικά μέσα στην περιοχή. • Αυτοί επιτελούν χτυπήματα την ίδια ώρα που συνεχίζουν να υποστηρίζουν τους ίδιους τους τρομοκράτες ..να στέλνουν όπλα σε αυτούς τους τρομοκράτες υπό το πλαίσιο υποστήριξης της μετριοπαθούς αντιπολίτευσης. Αυτό είναι αντιφατικό,ομολογημένη αποτυχία. Υπάρχουν επαφές με τις υπηρεσίες πληροφοριών της Γαλλίας αλλά δεν υπάρχει συνεργασία.Δεν υπάρχει ανταλλαγή πληροφοριών.Γιατί αυτοί θέλουν να παίρνουν χωρίς να δίνουν. • Όχι εμείς δεν έχουμε κανέναν γάλλο τζιχαντιστή στη φυλακή.Αυτοί έρχονται εδώ να πολεμήσουν να πεθάνουν και να πάνε στον παράδεισο.Αυτή είναι η ιδεολογία τους.
• Για γάλλους πολιτικούς. • Οφείλουν πρώτα να με πείσουν ότι δεν υποστηρίζουν τους τρομοκράτες και δεν ενέχονται στην έκχυση αίματος στη Συρία.Εμείς δεν σκοτώσαμε κανέναν γάλλο ούτε κανέναν ευρωπαίο. Εμείς δεν βοηθήσαμε τους τρομοκράτες στη χώρα σας. Δεν βοηθήσαμε αυτούς που επιτέθηκαν στο Charlie Hebdo.Εσείς βοηθήσατε τους τρομοκράτες….αλλά είμαστε έτοιμοι για διάλογο για το συμφέρον των σύριων πολιτών όπως και με οποιοδήποτε. Όταν στη Γαλλάι αλλάξουν πολιτική θα είμαστε έτοιμοι για διάλογο.Αντίθετα ο διάλογος δεν έχει νόημα ,διάλογο για το διάλογο.Σκοπός μου είναι η γαλλική κυβέρνηση να σταματήσει την υποστήριξη στους τρομοκράτες.Ο ι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το μήνυμα ο Hollande οφείλει να τους ακούει περισσότερο. Είναι ο πιο αντιδημοφιλής πρόεδρος εδώ και 50 χρόνια.Θα όφειλε να σχοληθεί με τους πολίτες του και να τους προστατεύσει από τους τρομοκράτες που έρχονται στη Γαλλία. Όταν μιλάμε για τρομοκρατία να ξέρετε ότι είναι ένα ολόκληρο βουνό κάτω από τη θάλασσα.Να είστε σίγουροι ότι αυτό το βουνό θα τα βάλει με την κοινωνία σας.
• Για Ομπάμα και αμερικανούς. • Είπαν θα εξοπλίσουν τη μετριοπαθή αντιπολίτευση.Μπορείτε να μου πείτε τι είναι αυτή ;…..Αυτή δεν υπάρχει.. • Η Γαλλία και άλλες χώρες δεν έχουν το δικαίωμα να υποστηρίζουν τον οποιοδήποτε μέσα στη χώρα μας.Αυτό είναι μια καταπάτηση του διεθνούς δικαίου,της εθνικής μας κυριαρχίας των αξιών για τις οποίες αυτοί καυχώνται εδώ και δεκαετίες και μεταξύ αυτών είναι η δημοκρατία…..Είναι δημοκρατία να υποστηρίζουμε τους τρομοκράτες και να τους εξοπλίζουμε Έχουμε το δικαίωμα να υποστηρίζουμε τους τρομοκράτες που επιτέθηκαν π.χ στο Charlie Hebdo ;
• Ερ:Γνωρίζετε ότι πρόσφατα ο γάλλος πρωθυπουργός σας αποκάλεσε χασάπη .Τι του απαντάτε ; • Al Assad:Αρχικά θα είμαι γάλλος με εσάς.Κανείς δεν παίρνει πια στα σοβαρά τις δηλώσεις γάλλων πολιτικών για έναν απλό λόγο γιατί η Γαλλία έχει γίνει κατά κάποιον τρόπο δορυφόρος της αμερικάνικης πολιτικής στην περιοχή.Δεν είναι ανεξάρτητη και δεν έχει πολιτικό βάρος.Δεν έχει πια αξιοπιστία. Αν ο συριακός λαός θέλει τον Bachar Al-Assad, αυτός θα παρμείνει. Είμαστε στο δρόμο για τη δημοκρατία.Αυτή είναι μια μακρά διαδικασία.Δεν υπάρχει ένα σημείο που φτάνεις και που λες ότι αυτό είναι δημοκρατία.Εσείς είστε βέβαια πιο προχωρημένοι εξ αιτίας της ιστορίας σας και για πολλές συνθήκες και παράγοντες. Αλλά αν εσείς θέλετε να μας συγκρίνετε με τον φίλο λαό σας της Σαουδικής Αραβίας θα έλεγα με σιγουριά ότι έχουμε δημοκρατία. Εξαρτάται με τι μας συγκρίνετε.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Στην Φιλανδία πάντως που έχουν το καλύτερο λέει εκπαιδευτικό σύστημα στον κόσμο, έβγαλαν πρώτο κόμμα, το κόμμα του *Όλι Ρεν* (που προεκλογικά πρότεινε σαν επιθυμητό μοντέλο λιτότητας για την χώρα την... Ιρλανδία) με επικεφαλής έναν εκατομμυριούχο, και με ατζέντα σκληρής λιτότητας δια της απομείωσης του κράτους-πρόνοια. Δεύτερο σε έδρες είναι το ακροδεξιό κόμμα των (πρώην Πραγματικών) Φινλανδών. Χμ. Προφανώς η σχολική εκπαίδευση δεν είναι το παν, ε;
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
ο Παττακός το 2009 παίζει τάβλι με τον Θεοφιλογιαννάκο,τον αρχιβασανιστή του ΕΑΤ-ΕΣΑ.....αυτοί δεν ενοχλούν το σύστημα ελεύθεροι...
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Τραμπούκικη επίθεση πριν από λίγες ώρες στο δημαρχείο της Νέας Φιλαδέλφειας από μικροπωλητές που μετά την συγκέντρωση που είχαν, εισέβαλαν στο κτήριο φτάνοντας μάλιστα στο σημείο να απειλήσουν με μαχαίρι τον αντιδήμαρχο κ. Λάλο. Εδώ και αρκετές ημέρες και ενόψει της γιορτής της Πρωτομαγιάς, μερίδα μικροπωλητών διαμαρτύρεται για την έκδοση νέων αδειών από πλευράς δήμου αλλά και της αύξησης των τελών καθώς φέτος το πανηγύρι θα διαρκέσει περισσότερες μέρες από ότι συνήθως.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Τελικά υπάρχουν λεφτά ή όχι; Το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους απαντά στον Μάρδα
Τι απαντούν στελέχη του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, για το έλλειμμα των 400 εκατ. ευρώ στο οποίο αναφέρθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Δημήτρης Μάρδας
Απρίλιος 22 2015 13:27
Πλήρως εξασφαλισμένες είναι οι υποχρεώσεις του δημοσίου περιλαμβανομένων και των πληρωμών για μισθούς και συντάξεις του μηνός Μαΐου. Κορυφαίες πηγές του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους διαβεβαιώνουν ότι το έλλειμμα των 400 εκατ. ευρώ για το οποίο είχε αναφερθεί ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας σε δηλώσεις του στον τηλεοπτικό σταθμό Mega, καλύφθηκε πλήρως αμέσως μετά από φορείς του δημοσίου μεταξύ των οποίων και ασφαλιστικά ταμεία με οικειοθελή τρόπο. Σε δηλώσεις του στον τηλεοπτικό σταθμό Star, μιάμιση ώρα μετά τις αρχικές δηλώσεις του ο Δημήτρης Μάρδας δήλωσε ότι "κάναμε συσκέψεις όλη αυτή τη μιάμιση ώρα και θεωρούμε ότι καλύπτεται αυτό το ποσό. Είδαμε πόσα χρήματα μπορούν να έλθουν αμέσως και θεωρούμε ότι σύμφωνα με αυτά που έχουμε και αυτά που προσδοκούμε θα ξεπεραστεί το πρόβλημα». Σε ερώτηση σχετική για το πού βρέθηκαν τα χρήματα ο αναπληρωτής υπουργός δήλωσε ότι: «Υπάρχουν ασφαλιστικά ταμεία που μας έστειλαν μήνυμα ότι έχουν την πρόθεση να καταθέσουν κάποια χρήματα στην Τράπεζα της Ελλάδος. Το ποσό αυτό που θα δώσουν μπορεί και να είναι παραπάνω από αυτό που χρειαζόμαστε. Εμείς όμως εξακολουθούμε να ψάχνουμε να βρούμε χρήματα, έτσι ώστε να έχουμε ένα μεγάλο μαξιλάρι γιατί δεν ξέρουμε τι μπορεί να συμβεί και το Μάιο». Επίσης, ο Δημήτρης Μάρδας είπε ότι βρίσκεται σε επαφή με δημόσιες εταιρίες όπως ο ΔΕΣΦΑ και η ΔΕΠΑ ώστε να συμβάλουν στην προσπάθεια να βρεθούν χρήματα. Όπως είπε: «Δεν μας ενδιαφέρει αυτό καθαυτό το ποσό των 400 εκατ. ευρώ που θεωρούμε ότι θα το καλύψουμε, αλλά εμείς θέλουμε ένα μεγάλο σύνολο αποθεμάτων, έτσι ώστε να αντιμετωπισθεί οτιδήποτε απρόσμενο υπάρξει. Στόχος μου είναι τα 2,5 δισ. ευρώ τα οποία τα χρειάζομαι για να καλύψω οποιαδήποτε ανάγκη προκύπτει και τον Μάιο».
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΘΑ ΚΑΤΑΒΑΛΛΟΝΤΑΙ ΟΙ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
«Δεν χρειάζεται να ανησυχούν οι συνταξιούχοι, ούτε καν για καθυστέρηση καταβολής των συντάξεών τους. Το κράτος λειτουργεί κανονικά και τα χρήματα θα υπάρχουν κάθε μήνα για την καταβολή των συντάξεων. Οι συντάξεις αυτού του μήνα, παρά τις δυσκολίες που υπάρχουν, θα καταβληθούν κανονικά στις 27 Απρίλη». Αυτή τη δήλωση, που διαλύει κάθε συζήτηση για κινδύνους και προβλήματα στην καταβολή των συντάξεων για αυτό το μήνα αλλά και για τους υπόλοιπους, έκανε πριν λίγη ώρα ο διοικητής του ΙΚΑ, Ροβέρτος Σπυρόπουλος. Και παρόλο που κάθε μήνα πρέπει να μεταφέρονται από τον κρατικό προϋπολογισμό 250 εκατ. ευρώ (δηλαδή 3 δισ. το χρόνο) στα ταμεία του ΙΚΑ για την κάλυψη των αναγκών των ασφαλισμένων του (συντάξεις, ιατρική περίθαλψη, φάρμακα), ο κ. Σπυρόπουλος είναι βέβαιος ότι δεν φαίνεται στον ορίζοντα η περίπτωση ακόμη και καθυστερημένης καταβολής των συντάξεων. Επίσης ο κ. Σπυρόπουλος αποκάλυψε ότι στα άμεσα σχέδια της κυβέρνησης (σ.σ. πιθανά μετά από συμφωνία με τους θεσμούς) είναι η ενοποίηση όσων ταμείων το επιθυμούν σε τρία ταμεία-γίγαντες που θα δημιουργηθούν (ΙΚΑ, ΟΓΑ, ΟΑΕΕ), ώστε να υπάρχει καλύτερη και πιο συντονισμένη διαχείριση, προγραμματισμός και λειτουργία τους. «Η υπαγωγή σε αυτή την "ομπρέλα" των τριών μεγάλων ταμείων δεν θα είναι υποχρεωτική για όποια ταμεία διαφόρων κλάδων (π.χ δικηγόροι, δημοσιογράφοι, γιατροί κλπ.) δεν θα θελήσουν να υπαχθούν στα ταμεία-γίγαντες, εφόσον θα μπορούν με τις ίδιες δυνάμεις τους να λειτουργούν» διευκρίνισε ο κ. Σπυρόπουλος.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
ΤΗΝ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΤΟΥ ΜΠΟΤΟΠΟΥΛΟΥ ΖΗΤΑΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Την παραίτηση του προέδρου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κώστα Μποτόπουλου έχει ζητήσει ο υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης. Αφορμή για την εμπλοκή μεταξύ του υπουργείου Οικονομικών και του Κώστα Μποτόπουλου στάθηκαν οι δηλώσεις που είχε κάνει προ ημερών ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς ότι τα ταμειακά διαθέσιμα εξαντλούνται τις επόμενες δύο εβδομάδες. Το περιεχόμενο των παραπάνω δηλώσεων, σύμφωνα με πηγές, δεν συνάδει με την θέση του προέδρου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, γεγονός που οδήγησε τον υπουργό Οικονομικών να του ζητήσει «να βοηθήσει την κυβέρνηση υποβάλλοντας την παραίτησή του».
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
INDEPENDENT:«ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ GREXIT Η ΕΛΛΑΔΑ ΘΑ ΠΕΣΕΙ ΣΤΗΝ ΑΓΚΑΛΙΑ ΤΟΥ ΠΟΥΤΙΝ»
Το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ σχολιάζει σήμερα (22/4/2015) η βρετανική Independent: «Παρά τη συμφωνία του Φεβρουαρίου, η ομάδα των δανειστών της Ελλάδας υπό την ηγεσία της Γερμανίας δεν έχει εγκρίνει ακόμη την εκταμίευση των 7,2 δις ευρώ. Το παιχνίδι της Γερμανίας με τη φωτιά στηρίζεται σε εικασίες. Ως αντάλλαγμα για τα χρήματα το Βερολίνο ζητά από την Αθήνα βασικές μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και ιδιωτικοποιήσεις. Προφανώς η κυβέρνηση στο Βερολίνο πιστεύει ότι η επαπειλούμενη χρεοκοπία είναι ο μοναδικός τρόπος προκειμένου να πειστεί η Αθήνα"γράφει η εφημερίδα και συνεχίζει: "Σε περίπτωση που η Ελλάδα εγκαταλείψει την ευρωζώνη, θα μπορούσε να πέσει στην αγκαλιά του Πούτιν". Επιπλέον, επισημαίνει πως ο Ελληνας πρωθυπουργός μίλησε μίλησε με τον επικεφαλής του ρωσικού ενεργειακού κολοσσού Gazprom, σχολιάζοντας χαρακτηριστικά: "Τη στιγμή που η Ευρώπη προσπαθεί να συγκροτήσει ένα κοινό μέτωπο έναντι της ρωσικής επιθετικότητας στην Ουκρανία, μια ενδεχόμενη ελληνορωσική συμμαχία θα συνιστούσε ένα ισχυρό πλήγμα για την Ευρώπη».
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
ΥΕΜΕΝΗ: ΝΕΟΙ ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΜΟΙ ΠΑΡΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΕΡΜΑΤΙΣΜΟ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ
Συγκεγχυμένη παραμένει η κατάσταση στην Υεμένη καθώς η υπό τη Σαουδική Αραβία συμμαχία βομβάρδισε και πάλι θέσεις των Χούτι στην τρίτη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, την Ταϊζ, λίγες μόλις ώρες μετά την ανακοίνωση για τερματισμό της στρατιωτικής επιχείρησης. Τα νέα πλήγματα ακολούθησαν την κατάληψη από τους σιίτες πολιτοφύλακες μίας βάσης ταξιαρχίας του «στρατού» των αποικιοκρατων, πιστής στον διορισμενο «πρόεδρο» των αποικιοκρατων Αμπντ Ράμπο Μανσούρ Χάντι, στην ίδια πόλη. Συγκρούσεις αναφέρθηκαν και στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη, το Άντεν καθώς και στην Χούτα και την Νταλέχ. Ωστόσο, οι Χούτι απελευθέρωσαν τον διορισμενο «υπουργό Άμυνας», έναν αδελφό του διορισμενου «προέδρου» των αποικιοκρατων Χάντι και έναν αξιωματικό του στρατού του Χαντι, οι οποίοι κρατούνταν αιχμάλωτοι από τις 25 Μαρτίου στα νότια της χώρας, όπως ανακοίνωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πηγή που πρόσκειται στη διαμεσολάβηση. Χθες Τρίτη, το Ριάντ ανακοίνωσε τον τερματισμό της επιχείρησής του στην Υεμένη εναντίον των Χούτι και του λαου της Υεμενης λέγοντας ότι οι στόχοι επετεύχθησαν. Προειδοποίησε όμως ότι αν χρειαστεί θα συνεχίσει τη δράση του κατά των σιιτών πολιτοφυλάκων και του λαου της Υεμενης. Παράλληλα, τοπικοί μισθοφοροι «πολιτοφύλακες» των αποικιοκρατων στη νότια Υεμένη ανακοίνωσαν αργά χθες το βράδυ ότι θα συνεχίσουν να μάχονται κατά των Χούτι μέχρι να τους απομακρύνουν από την περιοχή παρά την ανακοίνωση του Ριάντ. Χούτι, στρατος και λαος της Υεμενης και παρακρατικοι των αποικιοκρατων του Νότου συγκρούστηκαν στους δρόμους του Αντεν μετά την ανακοίνωση, σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων στο Ρόιτερς. "Ο τερματισμός της Επιχείρησης Αποφασιστική Καταιγίδα (υπό τη Σαουδική Αραβία) δεν σημαίνει ότι η νότια αντίσταση θα σταματήσει τις χερσαίες επιχειρήσεις της", αναφέρει ανακοίνωση της ομάδας αυτής. Ο Λευκός Οίκος έσπευσε χθες το βράδυ να χαιρετίσει τον τερματισμό των αεροπορικών βομβαρδισμών, ενώ το ίδιο έπραξε και η Τεχεράνη. Ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μοχάμεντ Τζαβάντ Ζαρίφ έκανε, μάλιστα, έκκληση για επείγουσα ανθρωπιστική βοήθεια και έναρξη πολιτικού διαλόγου για την επίλυση της κρίσης, ενώ ανάλογη έκκληση έκανε κι ο πρώην πρόεδρος της Υεμένης Αλι Αμπντάλα Σάλεχ. "Ελπίζουμε ότι όλες οι πλευρές θα επιστρέψουν στον διάλογο για την αντιμετώπιση και επίλυση όλων των ζητημάτων", αναφέρει σε μήνυμά του που ανήρτησε στον λογαριασμό του στο Twitter και στη σελίδα του στο Facebook ο Σάλεχ, ο οποίος είναι ισχυρός σύμμαχος των Χούτι. Τα Ηνωμένα Εθνη έχουν ανακοινώσει ότι περισσότεροι από 750 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και περίπου 150.000 έχουν εκτοπιστεί εξαιτίας των αεροπορικών επιδρομών τις τελευταίες τρεις εβδομάδες αλλά και των χερσαίων μαχών στην Υεμένη. -----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
ΑΙΘΙΟΠΙΑ: ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΣΕ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΣΛΑΜΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ
Δεκάδες χιλιάδες Αιθίοπες συμμετείχαν σήμερα στην Αντίς Αμπέμπα σε διαδήλωση που υποστηριχθηκε και από την κυβέρνηση του καθεστωτος κατά του Ισλαμικού Κράτους, μετά την εκτέλεση 26 χριστιανών από την Αιθιοπία στην Λιβύη. Η διαδήλωση οργανώθηκε από τις τοπικές επιτροπές για τις ομαδικές δολοφονίες χριστιανών από την τζιχαντισιτκή οργάνωση. Ωστόσο μικρές ομάδες διαδηλωτών εκμεταλλεύθηκαν την εκδήλωση για να εκφράσουν τη δυσαρέσκειά τους κατά της κυβέρνησης, σε μία χώρα όπου κάθε είδους εκδήλωση διαμαρτυρίας καταστέλλεται συστηματικά, ενώ οι χριστιανοί αποτελούν τα εννια δεκατα και οι μουσουλμάνοι το ένα δεκατο του πληθυσμού. Το πλήθος κρατούσε πανό με τα συνθήματα "Το Ισλαμικό Κράτος δεν είναι το Ισλάμ" και "Οι Εξτρεμιστές δεν θα σπάσουν ποτέ την Ειρήνη και την Ενότητά μας". Παρά την ισχυρή παρουσία της αστυνομίας, ακούστηκαν και συνθήματα εχθρικά προς την κυβέρνηση: "Είμαστε κουρασμένοι από την προπαγανδιστική ρητορική", "Θέλουμε Πράξεις", "Εκδίκηση για τους Αδελφούς μας". Εναν μόνο μήνα πριν από τις βουλευτικές εκλογές, οι αρχές της Αιθιοπίας, ανησυχώντας για πιθανή έκρηξη της λαϊκής οργής, δεσμεύθηκαν για τον επαναπατρισμό των μεταναστών από την Αιθιοπία που παραμένουν στη Λιβύη και έχουν εκδώσει οδηγία προς τους πολίτες να μην επιδιώκουν να μεταβούν στις περιοχές όπου δραστηριοποιείται το Ισλαμικό Κράτος.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Από τη Ρωσια με αγαπη, αλλα χωρις λεφτα. Να κρατησει ανοιχτο το θεμα του «Ελληνικου Αγωγου» -αλλα χωρις την παραμικρη αναφορα σε προκαταβολες των μελλοντικων κερδων- επιχειρησε η ρωσικη πλευρα με την επισκεψη του ισχυρου ανδρα της Gazprom στην Αθηνα, ο Αλεξει Μιλερ αναμεσα στους Αλεξη Τσιπρα και τον Παναγιωτη Λαφαζανη στο Μεγαρο Μαξιμου, συζητησαν, χαμογελαστος ο πρωτος, προβληματισμενοι οι αλλοι δυο. Ουτε ρουβλια ουτε υπογραφες για τον αγωγο. Από την άλλη πλευρα, εντονες πιεσεις για τα ενεργειακα δεχτηκε ο Νικος Κοτζιας στη συναντηση του με τον Τζον Κερι.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Εξεγερση Δημαρχων για τα αποθεματικα. Δ. Μαρδας, τα εχουμε αναγκη, υπαρχει τρυπα στα εσοδα. Με κινητοποιησεις και προσφυγη στο ΣτΕ απαντουν οι αιρετοι. Αλυσιδωτες αντιδρασεις προκαλει η Πραξη Νομοθετικου Περιεχομενου για εσωτερικο δανεισμο για δυο μηνες στα αποθεματικα Περιφερειων, Δημων, Πανεπιστημιων, Νοσοκομειων και αλλων Δημοσιων Οργανισμων.
Με εντολη τροικας το «σκουπισμα» των αποθεματικων καταθεσων των Δημων. Παγιο αιτημα των δανειστων η χρηση των αποθεματικων διαθεσιων κεφαλαιων από τους ΟΤΑ και τους κρατικους φορεις, τα οποια αποθεματικα περνανε στην ΤτΕ για να δανειστει από αυτά η κυβερνηση για δυο μηνες. Η κυβερνηση λεει ότι αυτή είναι παγια τακτικη σε ολες τις ευρωπαικες χωρες, αλλα κανεις δεν πειθεται. Θυελλα εντος του ΣΥΡΙΖΑ για την Πραξη Νομοθετικου Περιεχομενου, «η πραξη νομοθετικου περιεχομενου δεν συναδει με τις αρχες της Αριστερας». Ανταρτικο από Δημαρχους Περιφερειαρχες και Πρυτανεις.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Συνεχιζονται οι πλειστιριασμοι πρωτης κατοικιας, παρα το ότι η κυβερνηση κοροιδευει τον κοσμο ότι εχουν σταματησει.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Αναλυτικος καταλογος συμφωνα με το σχεδιο της ΕΛΑΣ. Και αλλα Αστυνομικα τμηματα κλεινουν στην Αττικη
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Τι φερνει το κυμα συνταξιοδοτησεων και μειωση ΕΣΠΑ για αναπληρωτες. Ραντεβου τον Σεπτεμβρη με 20.000 κενα στα σχολεια.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Εθνικο Θεατρο. Παρελθον ο Χατζακης. Με ανακληση του διορισμου του, απομακρυνθηκε ο καλλιτεχνικος διευθυντης του Εθνικου, μαζι με ολο το Δ.Σ. Για διοικητικες παραλειψεις και οικονομικες παραβασεις λεει το υπουργειο Πολιτισμου και ο υπουργος Νικος Ξυδακης.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Στο Ερεβαν ηγετες και αντιπροσωπειες από 15 χωρες. Μια χωρασε πενθος για το 1,5 εκατ θυματα της γενοκτονιας
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Τα μεγαλα καναλια σε 72 μερες χρεοκοπησαν 72 φορες τη χωρα και άλλες 72 φορες διαψευστηκαν
------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Η φτωχεια στο μεγαλειο της. Πανω από 8.500 αιτησεις την πρωτη μερα για τα επιδοματα. Για τα επιδοματα σιτισης, στεγασης, και παροχης δωρεαν ρευματος συμφωνα με την Ηλεκτρονικη Διακυβερνηση Κοινωνικης Ασφαλισης (ΗΔΙΚΑ). Οι 6.815 αιτησεις υποβληθησαν ιδιωτικα και 1.851 μεσω ΚΕΠ.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------
6.500 οι Παλαιστίνιοι πολιτικοί κρατούμενοι στις ισραηλινές φυλακές
Συνέντευξη Τύπου έδωσε χτες ο αρμόδιος υπουργός της Παλαιστινιακής Αρχής που επισκέπτεται τη χώρα μας
Οι Παλαιστίνιοι κρατούμενοι στις φυλακές του Ισραήλ είναι δυο φορές φυλακισμένοι αφού η πατρίδα τους είναι σε κατοχή και οι ίδιοι βρίσκονται σε κελιά. Αυτό τονίστηκε, χτες, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου της πρεσβείας της Παλαιστίνης στην Ελλάδα, που έδωσε ο Ισσα Καράκε, υπουργός επικεφαλής της διεύθυνσης των υποθέσεων των Παλαιστίνιων πολιτικών κρατουμένων στις ισραηλινές φυλακές. Στη συνέντευξη τονίστηκε από τον υπουργό πως από το 2000 έχουν συλληφθεί 23.000 Παλαιστίνιοι, που βρίσκονται σε καθεστώς διοικητικής κράτησης, χωρίς δίκη. Αλλοι 209 δολοφονήθηκαν στις φυλακές από βασανιστήρια, εκτελέσεις και έλλειψη ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Πάνω από 10.000 ανήλικοι έχουν συλληφθεί μετά το 2000 και τώρα από αυτούς οι 300 είναι φυλακισμένοι. Αυτή τη στιγμή 30 φυλακισμένοι έχουν ξεπεράσει τα 20 χρόνια κράτησης, όπως ο Κέριν Γιούνες, που βρίσκεται 33 χρόνια στη φυλακή. Οι Παλαιστίνιοι κρατούμενοι δικάζονται και καταδικάζονται από στρατοδικεία και αυτή τη στιγμή 6.500 βρίσκονται στις φυλακές του Ισραήλ. Χαρακτηριστικό της στάσης του Ισραήλ απέναντι στους Παλαιστίνιους είναι ότι από το 1967 έχουν συλληφθεί διαχρονικά 850.000 Παλαιστίνιοι, δηλαδή το 1/4 του παλαιστινιακού λαού έχει περάσει από τις ισραηλινές φυλακές. Το λόγο πήραν ακόμη ο Παλαιστίνιος πρέσβης, Μαρουάν Τουμπάσι, και ο Καντούρα Φάρες, επικεφαλής του Συλλόγου των Παλαιστίνιων κρατουμένων, που επισήμαναν την ανάγκη να διεθνοποιηθεί το θέμα των Παλαιστινίων κρατουμένων. Ταυτόχρονα, ζητήθηκε από το ελληνικό κράτος - κάτι που όπως είπαν εκφράστηκε και στις συναντήσεις των Παλαιστινίων αξιωματούχων με πολιτικά κόμματα (η συνάντηση με το ΚΚΕ έγινε προχτές) - να αναγνωριστεί το ανεξάρτητο κράτος της Παλαιστίνης από την κυβέρνηση ή με ψήφισμα της ελληνικής Βουλής. Παράλληλα, επισημάνθηκε η ανάγκη επιτροπή από Ελληνες βουλευτές να επισκεφθεί τα Κατεχόμενα και να διαπιστώσει τις συνθήκες κράτησής τους. Ταυτόχρονα δηλώθηκε ότι απαιτούνται διευκρινίσεις για τη στάση της κυβέρνησης και του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, που δεν έχουν υπογράψει για το εμπάργκο προϊόντων που προέρχονται από κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη όπου έχουν στηθεί ισραηλινοί εποικισμοί, όπως και για τη στάση του ελληνικού υπουργείου Αμυνας που συνεχίζει τις ασκήσεις με το Ισραήλ.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Για αυτούς τους πρόσφυγες... κανείς "αριστερός" ή "δεξιός" δεν δείχνει ενδιαφέρον!
Απολύτως φυσιολογικό... είναι προσφυγες από το Ντομπας της Ουκρανιας, αντιφασίστες, δεν γουστάρουν τα δεσμά της γερμανικής ΕΕ κι επιπροσθέτως Χριστιανοί Ορθόδοξοι!
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
H "Aυγή" συνεχίζει να υποστηρίζει τα ανθρωπόμορφα κτήνη που δολοφονούν τον Συριακό λαό;
Σήμερα, τώρα που όλοι γνωρίζουν ότι οι "εξεγερμένοι" στη Συρία είναι επαγγελματίες δολοφόνοι, η "Αυγή" θα συνεχίζει το ίδο ΝΑΤΟϊκό τροπάρι μέσω ένοχης σιωπής; Θα ζητήσουν μια συγνώμη για άρθρα που αναπαράγουν ΚΑΤΑ ΛΕΞΗ τα κείμενα της Cia και Μοσάντ;
Γράφει η ιστορική εφημερίδα της αριστεράς "Αυγή" και μάλιστα όχι με υπογραφή δημοσιογράφου: Συρία: Πέντε μήνες εξέγερσης και αιματηρής καταστολής Την προηγούμενη εβδομάδα το καθεστώς Άσαντ πέρασε άλλη μία "κόκκινη γραμμή" στην καταστολή του: βομβάρδισε τη Λαττάκεια, με δεκάδες νεκρούς... Παρόλο όμως το υψηλό τίμημα του αίματος, οι Σύροι επιμένουν: συνεχίζουν να διαδηλώνουν στη μεγαλύτερης διάρκειας και πιο αιματηρή, έως σήμερα, εξέγερση αυτής της παρατεταμένης "αραβικής άνοιξης"... Υπό την πίεση των διαδηλώσεων, το μειοψηφικό αλαουϊτικό καθεστώς που έχει επιβάλει, κληρονομικώ δικαιώματι, η οικογένεια Άσαντ εδώ και πάνω από... μισό αιώνα στη χώρα έκανε κάποιες παραχωρήσεις, όπως την εισαγωγή του πολυκομματισμού. Ωστόσο πλέον οι Σύροι έχουν υπερβεί το στάδιο του φόβου και, παρά τα λουτρά αίματος που έχουν στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 2.000 πολίτες και την ελευθερία σε δεκάδες χιλιάδες (σύμφωνα με τα στοιχεία ΜΚΟ και του ΟΗΕ), δεν αρκούνται σε μεταρρυθμίσεις υπό το ίδιο καθεστώς αλλά διεκδικούν την άμεση απομάκρυνσή του. Σε συνέντευξή του στο Al Jazeera ο υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ακτιβιστής Αμάρ Αμπντουλαχαμίν παρατηρούσε πως «το τέλος της διακυβέρνησης των Άσαντ πλησιάζει. Το ερώτημα είναι πόσο αίμα θα χυθεί».
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Κι ακόμη η "πρώτη φορά αριστερά" δεν έχει καταδικάσει τους "εξεγερμένους" Σύριους που ως ΣΥΡΙΖΑ στήριζε και δεν απαιτεί να σταματήσει η δράση των ΝΑΤΟϊκών μισθοφόρων στη Συρία!
H κυρία αρμόδια υπουργός κι ο Τσίπρας, πότε θα απεγκλωβίσουν τη χώρα από την στήριξη των "εξεγερμένων" (διάβαζε δολόφόνων μισθοφόρων) Σύριων, την κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου; Ο Ν. Κοτζιάς θα τολμήσει να σταματήσει την "εμπόλεμη" στάση της πατρίδας μας εναντίον της Συρίας (έχουμε απελάσει -Αβραμόπουλος-Βενιζέλος- την πρέσβειρα της Συρίας από ην Ελλάδα, ως ανεπιθύμητή, γιατί δεν παραδίδει η νόμιμη Συριακή κυβέρνηση της εξουσία τους αποκεφαλιστές δολοφόνους) ή έχουμε δεσμεύσεις από τους τροϊκανούς; Η κυβέρνηση "πρώτη φορά αριστερά" πότε θα πάψει να στηρίζει την ίδια εγκληματική στάση απέναντι στο λαό της Συρίας; Νομίζουν ότι θα "λυτρωθούν" με φιλανθρωπίες;
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
H χώρα του σκοταδισμού... αγαπημένη της ναζιστικής ΕΕ & των ΗΠΑ - Saudi Arabia is 'biggest funder of terrorists'
The Saudis believe the Haj pilgramage is a 'vacuum in our security', the leaked documents reveal Saudi Arabia is the single biggest contributor to the funding of Islamic extremism and is unwilling to cut off the money supply, according to a leaked note from Hillary Clinton. The US Secretary of State says in a secret memorandum that donors in the kingdom still "constitute the... most significant source of funding to Sunni terrorist groups worldwide" and that "it has been an ongoing challenge to persuade Saudi officials to treat terrorist financing emanating from Saudi Arabia as a strategic priority". In a separate diplomatic cable published by WikiLeaks last night, the militant group which carried out the Mumbai bombings in 2008, Lashkar-e-Toiba, is reported to have secured money in Saudi Arabia via one of its charity offshoots which raises money for schools. Saudi Arabia is accused, along with Qatar, Kuwait and the United Arab Emirates, of failing to prevent some of its richest citizens financing the insurgency against Nato troops in Afghanistan. Fund-raisers from the Taliban regularly travel to UAE to take advantage of its weak borders and financial regulation to launder money.
However, it is Saudi Arabia that receives the harshest assessment. The country from which Osama bin Laden and most of the 9/11 terrorists originated, according to Mrs Clinton, "a critical financial support base for al-Qa'ida, the Taliban, Lashkar-e-Toiba and other terrorist groups, including Hamas, which probably raise millions of dollars annually from Saudi sources, often during the Haj and Ramadan". These pilgrimages, especially the Haj, are described as a "big problem" in another cable dated 29 May 2009. Detailing a briefing from the Saudi interior ministry to Richard Holbrooke, the US envoy to Afghanistan and Pakistan, it notes: "The Haj is still a major security loophole for the Saudis, since pilgrims often travel with large amounts of cash and the Saudis cannot refuse them entry into Saudi Arabia." It also quotes one of the officials admitting that the Haj is "a vacuum in our security". The huge annual influx of Muslims from around the world offers a prime opportunity for militants and their donors to enter the kingdom to exchange funds, launder money through front companies and accept money from government-approved charities. The memo underlines that the US supports the work of Islamic charities, but is frustrated that they are so easily exploited to fund terrorism. "In 2002, the Saudi government promised to set up a charities committee that would address this issue, but has yet to do so," Mrs Clinton's cable reads, before seeming to admit with disappointment that merely "obtaining Saudi acknowledgement of the scope of this problem and a commitment to take decisive action" has proved hard.
"independent"
Η χώρα του σκοταδισμού ... αγαπημένη της ναζιστικής ΕΕ και των ΗΠΑ - Η Σαουδική Αραβία είναι «μεγαλύτερος χρηματοδότης τρομοκρατών»
Οι Σαουδάραβες πιστεύουν ότι το προσκύνημα Χατζ είναι ένα «κενό στην ασφάλεια μας», τα έγγραφα που διέρρευσαν αποκαλύπτουν Σαουδική Αραβία είναι ο μεγαλύτερος συντελεστής για τη χρηματοδότηση του ισλαμικού εξτρεμισμού και δεν είναι διατεθειμένος να κόψει την προσφορά χρήματος, σύμφωνα με ένα σημείωμα που διέρρευσε από την Χίλαρι Κλίντον. Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, λέει σε ένα μυστικό υπόμνημα των δωρητών στο βασίλειο ακόμα "αποτελούν το ... σημαντικότερη πηγή χρηματοδότησης για σουνιτικές τρομοκρατικές ομάδες σε όλο τον κόσμο »και ότι« υπήρξε μια συνεχής πρόκληση να πείσει τους Σαουδικους αξιωματούχους για την αντιμετώπιση της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας που προέρχεται από τη Σαουδική Αραβία ως στρατηγική προτεραιότητα ". Σε μια ξεχωριστή διπλωματική οδο που δημοσιεύθηκε από το WikiLeaks χθες το βράδυ, η μαχητική ομάδα, η οποία πραγματοποίησε τις βομβιστικές επιθέσεις στη Βομβάη το 2008, Lashkar-e-Toiba, φέρεται να έχει εξασφαλισμένα τα χρήματα από τη Σαουδική Αραβία μέσω της ελεημοσύνης από τα παρακλάδια της, η οποία συγκεντρώνει τα χρήματα για τα σχολεία. Σαουδική Αραβία κατηγορείται, μαζί με το Κατάρ, το Κουβέιτ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, για παράλειψη να αποτρέψει μερικους από τους πλουσιότερους πολίτες της, τη χρηματοδότηση της εξέγερσης ενάντια στου ΝΑΤΟ τα στρατεύματα στο Αφγανιστάν. Εράνους από τους Ταλιμπάν ταξιδεύουν τακτικά στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για να επωφεληθούν από αδύναμα σύνορα και το δημοσιονομικό κανονισμό για το ξέπλυμα χρημάτων.
Ωστόσο, είναι Σαουδικής Αραβίας που λαμβάνει τη σκληρότερη αξιολόγησης. Η χώρα από την οποία ο Οσάμα Μπιν Λάντεν και οι περισσότεροι από τους 9/11 τρομοκράτες προέρχονταν, σύμφωνα με την κ Κλίντον, «μια κρίσιμη βάση οικονομικής στήριξης για την Αλ-Κάιντα, των Ταλιμπάν, Lashkar-e-Toiba και άλλων τρομοκρατικών ομάδων, συμπεριλαμβανομένης της Χαμάς , τα οποία περνουν πιθανώς εκατομμύρια δολάρια ετησίως από τη Σαουδική πηγές, συχνά κατά τη διάρκεια του Χατζ και του Ραμαζανιού ». Αυτά τα προσκυνήματα, ειδικά το Χατζ, περιγράφονται ως "μεγάλο πρόβλημα" σε ένα άλλο μηνυμα της 29ης Μαΐου 2009. Λεπτομερώς ενημέρωση από το υπουργείο Εσωτερικών της Σαουδικής Αραβιας ο Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, ο απεσταλμένος των ΗΠΑ για το Αφγανιστάν και το Πακιστάν, σημειώνει: «Το Χατζ είναι εξακολουθεί να αποτελεί σοβαρό κενό ασφαλείας για τους Σαουδάραβες, αφού προσκυνητές ταξιδεύουν συχνά με μεγάλα ποσά σε μετρητά και οι Σαουδάραβες δεν μπορουν να τους αρνηθουν την είσοδο στη Σαουδική Αραβία. " Παραθέτει, επίσης, ένας από τους υπαλλήλους παραδέχθηκε ότι το Χατζ είναι "ένα κενό στην ασφάλεια μας». Η τεράστια ετήσια εισροή μουσουλμάνων από όλο τον κόσμο προσφέρει μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για τους μαχητές και τους χορηγούς τους να εισέλθουν στο βασίλειο και στα ταμεία του για ανταλλαγή, να ξεπλύνουν χρήματα μέσω εικονικών εταιρειών και να δεχτουν χρήματα από την κυβέρνηση των φιλανθρωπικών οργανώσεων. Το σημείωμα υπογραμμίζει ότι οι ΗΠΑ υποστηρίζουν το έργο των ισλαμικών φιλανθρωπικών οργανώσεων, αλλά είναι απογοητευμένοι ότι είναι τόσο εύκολα αντικείμενο εκμετάλλευσης για τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας. "Το 2002, η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας υποσχέθηκε να συσταθεί μια επιτροπή φιλανθρωπικές οργανώσεις που θα αντιμετωπίσει αυτό το ζήτημα, αλλά δεν το έχει ακόμη πράξει," μηνυμα η κα Κλίντον διαβάζει, πριν να προσπαθεί να παραδεχτει με απογοήτευση ότι απλώς «η απόκτηση της Σαουδικής Αραβιας για την αναγνώριση του πεδίου εφαρμογής του παροντος προβληματος και μια δέσμευση για να αναλάβουν αποφασιστική δράση »έχει αποδειχθεί δύσκολο.
"Ανεξάρτητος"

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...



PALESTINA. La terra rubata due volte nella Valle del Giordano
I proprietari palestinesi di oltre 500 ettari di terreni lungo la frontiera con la Giordania presenteranno oggi una petizione all’Alta Corte di Giustizia israeliana per riaverli indietro. Dichiarati zona militare chiusa nel 1969, sono stati ceduti gradualmente ai coloni nonostante una legge ne impedisse la coltivazione

Roma, 20 aprile 2015, Nena News -Nel bel mezzo della polemica sullo sfruttamento dei minori palestinesi nelle colonie israeliane della Valle del Giordano, il quotidiano Haaretzriporta che un gruppo di palestinesi presenterà oggi una petizione all’Alta Corte di Giustizia israeliana per riavere indietro i terreni che Tel Aviv ha tolto loro per ragioni di “sicurezza” e poi ridistribuito ai coloni negli ultimi trent’anni. Una storia di abusi ordinari in tempo di occupazione, se non fosse che la legge proibiva la coltivazione di quei terreni destinati a diventare zona militare chiusa per la loro posizione al confine con la Giordania.
La vicenda dei terreni in questione, che hanno una superficie totale di 1.250 acri [circa 505 ettari, ndr], comincia nel 1969, due anni dopo l’occupazione israeliana della Cisgiordania. Il tratto intorno alla frontiera con la Giordania venne dichiarato dalle autorità di Tel Aviv zona militare chiusa, pertanto ai palestinesi proprietari dei terreni inclusi nell’area venne impedito l’accesso ai loro campi, nonostante fossero in possesso di documenti regolari che ne attestavano il legittimo possesso e l’iscrizione al registro giordano delle proprietà.
Tra gli anni ’80 e ’90 le terre, in barba a una decisione del Ministero della Giustizia israeliano che proibiva la coltivazione di terra palestinese privata, lo Stato passò gradualmente i terreni all’Organizzazione Sionista, che li distribuì ai numerosi coloniche in quegli anni venivano mandati lungo le fertili sponde della valle del Giordano. La decisione di avviare coltivazioni su quei terreni risale al 1981 ed è opera di Uri Ben-On, allora collaboratore del ministro della Difesa.
Nel 2013, un articolo di Haaretz confermò che la terra in questione era stata effettivamente ceduta ai coloni e gli eredi dei proprietari decisero allora di presentare una petizione all’Alta Corte di Giustizia, mentre le autorità israeliane tentavano di negoziare un indennizzo poi rifiutato dai palestinesi. Secondo Tel Aviv, infatti, sarebbe passato troppo tempo per poter “risalire ai motivi che hanno portato lo Stato a cedere quelle terre ai coloni” e i palestinesi “non avrebbero presentato i documenti di eredità richiesti”, oltre al fatto che “il possesso di quelle terre da parte dei coloni non può essere ignorato”.
Motivazioni che non hanno riscontro nella realtà, dal momento che quella terra è stata ceduta gradualmente, come dimostrano le fotografie aeree pubblicate dall’Amministrazione Civile risalenti agli ultimi 15 anni: nel 1997 si vedono circa 240 ettari coltivati di terra privata palestinese in quell’area. Nel 2012, invece, la cifra era salita a 505 ettari. Nena News

Ανώνυμος είπε...




Παλαιστίνη. Η γη εχει κλαπεί δύο φορές στην Κοιλάδα του Ιορδάνη
Οι Παλαιστίνιοι ιδιοκτήτες των πάνω από 500 εκτάρια γης κατά μήκος των συνόρων με την Ιορδανία θα παρουσιάσουν σήμερα προσφυγές στο ισραηλινό Ανώτατο Δικαστήριο για να τους έχουμε πίσω. Κρίθηκε μια κλειστή στρατιωτική ζώνη το 1969, πωλήθηκαν στους εποίκους σταδιακά παρά ένας νόμος εμπόδισε από την ανάπτυξη

Ρώμη, 20 Απριλίου 2015, τα Νένα Νέα -Στη μέση της διαμάχης σχετικά με την εκμετάλλευση των παλαιστινιακών παιδιών σε ισραηλινούς οικισμούς στην Κοιλάδα του Ιορδάνη, η καθημερινή Haaretzriporta ότι μια ομάδα Παλαιστινίων σήμερα θα παρουσιάσει μια αναφορά στο ισραηλινού Ανωτάτου Δικαστηρίου να πάρει πίσω το γη που Τελ Αβίβ τους έχει καταλάβει για λόγους "ασφαλείας" και στη συνέχεια αναδιανέμονται στους εποίκους κατά τα τελευταία τριάντα χρόνια. Ένα ιστορικό κακοποίησης κατά τη διάρκεια τακτικής απασχόλησης, αν δεν ήταν ότι ο νόμος απαγόρευε την καλλιέργεια της γης που προορίζεται να γίνει μια κλειστή στρατιωτική ζώνη στη θέση τους στα σύνορα με την Ιορδανία.
Η ιστορία του εν λόγω οικοπέδου, τα οποία έχουν συνολική έκταση 1.250 στρεμμάτων [περίπου 505 στρεμμάτων, ed], αρχίζει το 1969, δύο χρόνια μετά την ισραηλινή κατοχή της Δυτικής Όχθης. Η έκταση γύρω από τα σύνορα με την Ιορδανία δηλώθηκε από τις αρχές στο Τελ Αβίβ κλειστές στρατιωτικές ζώνες, ως εκ τούτου, οι παλαιστίνιοι ιδιοκτήτες της γης που περιλαμβάνονται στην περιοχή δεν τους επετράπη η πρόσβαση στα χωράφια τους, ακόμα κι αν ήταν στην κατοχή των κατάλληλων εγγράφων που βεβαιώνουν ότι το νόμιμο κατοχή και εμπορική της Ιορδανίας ιδιότητες εγγραφής.
Μεταξύ της δεκαετίας του '80 και του '90 τα εδάφη, αψηφώντας την απόφαση του ισραηλινού υπουργείου Δικαιοσύνης που απαγόρευε την καλλιέργεια των ιδιωτικών στη παλαιστινιακή γη, η κατάσταση πέρασε σταδιακά προσγειωθεί Σιωνιστική Οργάνωση, η οποία διένειμε στις πολλές αγροικίες σε αυτά τα χρόνια εστάλησαν μαζί γόνιμο τράπεζες της Κοιλάδας του Ιορδάνη. Η απόφαση να ξεκινήσει τη βιολογική γεωργία, γη χρονολογείται από το 1981 και είναι έργο του Uri Ben-On, τότε ο εκδότης του Υπουργού Άμυνας.
Το 2013, ένα άρθρο στο Haaretz επιβεβαίωσε ότι η εν λόγω έκταση πωλήθηκε πράγματι στους εποίκους και τους κληρονόμους των ιδιοκτητών, στη συνέχεια, αποφάσισε να ζητήσει από το High Court of Justice, ενώ οι ισραηλινές αρχές προσπαθούν να διαπραγματευτούν μια αποζημίωση απορρίφθηκε στη συνέχεια από τους Παλαιστίνιους . Σύμφωνα με το Τελ Αβίβ, στην πραγματικότητα, θα ειναι πάρα πολύ καιρό να είναι σε θέση να «πάνε πίσω στους λόγους που οδήγησαν το κράτος να δώσει τη γη στους εποίκους» και τους Παλαιστίνιους "δεν είχαν υποβάλει τα έγγραφα που απαιτούνται κληρονομιάς», εκτός από το γεγονός ότι «η κατοχή εκείνων εδάφη από τους αποίκους δεν μπορεί να αγνοηθεί. "
Λόγοι που δεν έχουν καμία βάση στην πραγματικότητα, διότι η γη πωλήθηκε σταδιακά, καθώς οι αεροφωτογραφίες που δημοσιεύθηκε από την πολιτική διοίκηση από τα τελευταία 15 χρόνια: το 1997 βλέπουμε περίπου 240 εκτάρια ιδιωτικής παλαιστινιακής γης στην εν λόγω περιοχή . Το 2012, ωστόσο, το ποσοστό αυτό είχε ανέλθει σε 505 εκτάρια. Νένα Ειδήσεις