Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2015

Τριτη 15 Δεκεμβριου 2015


ΤΟΥΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕ Ο ΡΩΣΟΣ ΠΡΕΣΒΗΣ ΣΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ
Οι 3 σκληροί όροι του Πούτιν στον Ερντογάν για να «ξεχάσει» την κατάρριψη
14|12|2015 23:05
Τρεις όρους έχει θέσει η Μόσχα στην Αγκυρα, προκειμένου να ξεπεραστεί η κρίση μεταξύ των δύο χωρών, μετά την κατάρριψη ρωσικού βομβαρδιστικού από τουρκικά μαχητικά στις 24 Νοεμβρίου. Αυτό αποκαλύπτει ο πρέσβης της Ρωσίας στην Τουρκία Αντρέι Καρλόφ με συνέντευξή του στην Cumhuriyet. Σύμφωνα με τον ρώσο διπλωμάτη οι τρεις όροι που θέτει το Κρεμλίνο είναι οι εξής: 1. Η Τουρκία να ζητήσει συγνώμη για την κατάρριψη του ρωσικού τζετ που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο δύο ρώσων πιλότων. 2. Να βρεθούν οι υπαίτιοι της κατάρριψης και να λογοδοτήσουν 3. Η Αγκυρα να καταβάλει χρηματική αποζημίωση για την ζημία που υπέστη η Ρωσία «Αν οι προσδοκίες μας δεν ικανοποιηθούν, όποια άλλη ανακοίνωση της τουρκικής κυβέρνησης δεν θα αποκαθιστά τα πράγματα» δήλωσε ο Καρλόφ. Μάλιστα έσπευσε να ασκήσει κριτική στην Αγκυρα για την στάση της λέγοντας πως την ώρα που η Τουρκία φέρεται να τάσσεται υπέρ του διαλόγου μεταξύ των δύο χωρών, γίνονται επίσης δηλώσεις που δεν ταιριάζουν σε μια τέτοια προσέγγιση». Ο ρώσος πρέσβης στην Αγκυρα, κατονόμασε τον Τουρκο Αλπαρσλάν Τσελίκ (που είχε παρουσιαστεί ως τουρκμένος αντάρτης), ως υπαίτιο της δολοφονίας του ενός πιλότου, ο οποίος είχε χρησιμοποιήσει το σύστημα εκτόξευσης και προσπαθούσε να προσγειωθεί με το αλεξίπτωτο. «Ο Τσέλικ σκότωσε τον πιλότο μας. Πήγε μπροστά στις κάμερες και έκανε δηλώσεις και στη συνέχεια έδειχνε κομμάτι από το αλεξίπτωτο. Μιλούσε άνετα την τουρκική γλώσσα» είπε ο Κάρλοφ προσθέτοντας πως ο πατέρας του υπήρξε δήμαρχος σε τουρκική πόλη.
Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι αναβάλλεται η συνάντηση Πούτιν-Ερντογάν
Υπό τέτοιες συνθήκες, δεν είναι περίεργο που το Κρεμλίνο ακύρωσε την διμερή συνάντηση κορυφής μεταξύ του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και του Τούρκου ομολόγου του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Η συνάντηση είχε προγραμματιστεί για τις 15 Δεκεμβρίου στο Αγία Πετρούπολη, αλλά όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ «Δεν θα συμβεί, δεν είναι προγραμματισμένη». Η διμερής σύνοδος κορυφής είχε συμφωνηθεί κατά τη διάρκεια συνάντησης μεταξύ των δύο ανδρών στην Τουρκία στο περιθώριο της G-20 στην Ουάσινγκτον τον περασμένο μήνα, πριν την κατάρριψη του ρωσικού βομβαρδιστικού στα σύνορα Συρίας-Τουρκίας.
Νέο επεισόδιο Ρωσίας-Τουρκίας
Την ίδια ώρα, αποκαλύφθηκε και νέο «θερμό» επεισόδιο στις ρωσοτουρκικές σχέσεις, στη Μαύρη θάλασσα. Σύμφωνα με το δημοσίευμα του RT, ένα πυραυλοφόρο καταδρομικό του πολεμικού ναυτικού της Ρωσίας και ένα ταχύπλοο σκάφος της ακτοφυλακής καταδίωξαν ένα τουρκικό εμπορικό πλοίο. Σύμφωνα με τη Μόσχα, το τουρκικό πλοίο παρεμπόδιζε τη διέλευση πλοίων που μετέφεραν δύο πλατφόρμες άντλησης πετρελαίου και ένα τρυπάνι σε νέα θέση εντός των χωρικών υδάτων της Ρωσίας στη Μαύρη Θάλασσα. Πρόκειται για το δεύτερο θερμό επεισόδιο μέσα σε ένα 24ωρο ανάμεσα στις δύο πλευρές, μετά τα όσα σημειώθηκαν στο Αιγαίο, με τους Ρώσους να υποστηρίζουν πως έριξαν προειδοποιητικές βολές κατά τουρκικού αλιευτικού που ήταν σε πορεία σύγκρουσης με πλοίο του ρωσικού πολεμικού ναυτικού.
Η Ουάσιγκτον ανησυχεί – Στη Μόσχα ο Κέρι
Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού υπάρχουν έντονες ανησυχίες και σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου, ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών ΗΠΑ Τζον Κέρι κατά τη διάρκεια των συνομιλιών που θα έχει την Τρίτη στην Μόσχα με τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν και τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ θα ασκήσει πιέσεις στη ρωσική ηγεσία για την ανάγκη αποκλιμάκωσης των εντάσεων στις σχέσεις της Ρωσίας με την Άγκυρα. Ωστόσο ο Λευκός Οίκος εμφανίζεται δημοσίως να αισιοδοξεί: «Δεν έχουμε παρατηρήσει καμία απτή κλιμάκωση ως αυτό το σημείο», μεταξύ της Τουρκίας και της Ρωσίας και αυτή η εξέλιξη προσφέρει μια αχτίδα αισιοδοξίας» δήλωσε ο Τζος Έρνεστ. Ο Κέρι, συναντήθηκε την Δευτέρα στο Παρίσι με τους ομολόγους του από τη Σαουδική Αραβία, το Κατάρ και την Ιορδανία, στο πλαίσιο της προπαρασκευής για τις αυριανές συνομιλίες του στη Μόσχα. Υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε ότι ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, θα προσπαθήσει να μειώσει τις διαφορές Ουάσιγκτον-Μόσχας για τον ρόλο που θα διαδραματίσει ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ στην όποια διαδικασία πολιτικής μετάβασης στη Συρία. Και μάλιστα θα αναζητήσει τρόπους για να προετοιμάσει το έδαφος ενόψει του τρίτου γύρου συνομιλιών για τη Συρία, αν και διατυπώνονται αμφιβολίες για το αν πραγματοποιηθεί τελικώς η συνάντηση της Παρασκευής μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων στην Νέα Υόρκη. Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε πως ο Κέρι και ο Λαβρόφ συμφώνησαν σε τηλεφωνική τους επικοινωνία για την ανάγκη εκπλήρωσης συγκεκριμένων προϋποθέσεων πριν από την σύγκληση νέας συνόδου, θέτοντας εν αμφιβόλω την ημερομηνία πραγματοποίησης της συνάντησης. Από το Παρίσι, ο αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε πως ο Κέρι θα εκφράσει τις ανησυχίες του για τους συνεχιζόμενους βομβαρδισμούς της ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας εναντίον δυνάμεων της δικιας τους ισλαμοφασιστικης «συριακής αντιπολίτευσης», αντί των τζιχαντοφασιστών του Ισλαμοφασιστικού Κράτους, κάνοντας μια τοποθέτηση που πιθανόν να προκαλέσει αντιδράσεις στη Μόσχα. Ενόψει των συνομιλιών, το ρωσικό ΥΠΕΞ εξέδωσε ανακοίνωση σήμερα, με την οποία επικρίνει την πολιτική των ΗΠΑ για τη Συρία, εκφράζοντας την διαμαρτυρία της Μόσχας ότι η Ουάσιγκτον δεν είναι έτοιμη να συνεργαστεί πλήρως στην μάχη ενάντια του ΙΚ και χρειάζεται να επανεξετάσει την πολιτική «διαχωρισμού των τρομοκρατών σε καλούς και κακούς», στην οποία προβαίνει. Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ στις συνομιλίες που θα έχει ο Τζον Κέρι με τον Πούτιν και με τον Λαβρόφ, θα υπεισέλθουν σε λεπτομέρειες της προγραμματισμένης εκεχειρίας την 1η Ιανουαρίου στη Συρία, καθώς και στις πρόσφατες δηλώσεις από την ρωσική πλευρά για την υποστήριξη του ισλαμοφασιστικου Ελεύθερου Συριακού Στρατού (ΕΣΣ) που εχουν ιδρυσει και υποστηριζουν οι δυτικοι αποικιοκρατες. «Θα ακούσουμε με ενδιαφέρον τι έχουν στο μυαλό τους οι Ρώσοι σε αυτό το πεδίο, με δεδομένο την ανησυχία που έχουν εκφράσει οι δυνάμεις του ΕΣΣ για το πώς ο Άσαντ μεταχειρίζεται τον ίδιο του τον λαό», ανέφερε ο αξιωματούχος.
---------------------------------------------------------------------------------------
Τα απάνθρωπα υπόγεια μπουντρούμια του Ισλαμικού Χαλιφάτου
Τρίτη, 15 Δεκεμβρίου 2015, 10:01
Τα όρια της πιο νοσηρής φαντασίας αγγίζουν τα μπουντρούμια κάτω από την επιφάνεια της γης όπου οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Χαλιφάτου κρατούν φυλακισμένες γυναίκες Γεζίντι. Οι εξτρεμιστές τρομοκράτες άνοιξαν στο έδαφος της ερήμου στη βόρεια Συρία τρύπες σε μέγεθος ανθρώπου, που αποτέλεσαν τα «κελιά» κράτησης των γυναικών αυτών, στα οποία αναγκάζονταν να περνούν ώρες μέσα στο σκοτάδι και την απομόνωση. Οι κρατούμενες αναγκάζονταν να ζήσουν εκεί μεγάλα διαστήματα, να τρώνε, να πίνουν και να κοιμούνται. Δεν έχει γίνει γνωστό τι συνέβη στις γυναίκες που βρέθηκαν στα κελιά αυτά ούτε το πού βρίσκονται σήμερα. Ωστόσο τα σχέδιά τους στα τοιχώματα της φυλακής τους αποκαλύπτουν αυτά που σκέφτονταν- όπως τη ζωή τους πριν τη βάρβαρη επέλαση των τζιχαντιστών. Όπως εξηγεί το βρετανικό δίκτυο Sky News, σε ένα από τα σχέδια απεικονίζεται ένα μεγάλο σπίτι με αυτοκίνητο και ζώα έξω από αυτό. Η ανακάλυψη των αυτοσχέδιων φυλακών είναι ο τελευταίος κρίκος στην αλυσίδα των φρικιαστικών ενεργειών των τζιχαντιστών σε βάρος κυρίως της μειονότητας των Γεζίντι, των οποίων την πίστη θεωρούν αιρετική. Ο ΟΗΕ χαρακτήρισε πιθανή γενοκτονία την επίθεση των τζιχαντιστών κατά των μελών της συγκεκριμένης μειονότητας, ενώ πολλοί μαζικοί τάφοι έχουν εντοπιστεί κατά μήκος της χώρας γεμάτοι σορούς- που πιστεύεται πως ανήκουν σε Γεζίντι.
--------------------------------------------------------------------------------------------
Με απόφαση Πούτιν η Ρωσία θα μπορεί να αγνοεί αποφάσεις δυτικων αποικιοκρατικων «διεθνών δικαστηρίων»
Τρίτη, 15 Δεκεμβρίου 2015, 10:07
Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν υπέγραψε νόμο που επιτρέπει στο Συνταγματικό Δικαστήριο της Ρωσίας να αποφασίζει εάν θα εφαρμόσει ή όχι τις αποφάσεις δυτικων αποικιοκρατικων «διεθνών δικαστηρίων» δηθεν «για τα ανθρώπινα δικαιώματα». Ο νόμος, ο οποίος δημοσιεύθηκε την Τρίτη σε επίσημο ιστότοπο της ρωσικής κυβέρνησης για το νομοθετικό έργο, δίνει τη δυνατότητα στο ανώτατο δικαστήριο της Ρωσίας να απορρίπτει αποφάσεις του δυτικου αποικιοκρατικου «Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» (ΕΔΑΔ) που έχει την έδρα του στο Στρασβούργο.
--------------------------------------------------------------------------------------
Ένας στους 3 μαθητές αντιμετωπίζει πρόβλημα σίτισης
Τρίτη, 15 Δεκεμβρίου 2015, 09:56
Σε μία αποκάλυψη που σοκάρει προχώρησε σε σημερινές του δηλώσεις ο γ.γ. Πρόνοιας Δημήτρης Καρέλλας. Μιλώντας στο Mega, ο κ. Καρέλλας αναφέρθηκε στο ζήτημα της ελλιπούς σίτισης στα σχολεία, λέγοντας πως από τους 600.000 μαθητές συνολικά στην Ελλάδα, οι 200.000 έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι με το εν λόγω πρόβλημα. Όπως είπε, για τον λόγο αυτό, το Υπουργείο σχεδιάζει την παροχή μεσημεριανού γεύματος σ' όλους ανεξαιρέτως τους μαθητές Δημοτικών Σχολείων, από την αρχή του νέου σχολικού έτους. Το μέτρο αυτό, όπως είπε, αισιοδοξεί να εφαρμοστεί πιλοτικά από τον Ιανουάριο του 2016.
-----------------------------------------------------------------------------------------
Σημειώσεις για τη Βενεζουέλα
Τρίτη, 15 Δεκεμβρίου 2015
Στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές στη Βενεζουέλα, η κυβέρνηση Μαδούρο και γενικά το στρατόπεδο των Τσαβιστών, ηττήθηκε με μεγάλη διαφορά από την αστική, φιλοαμερικάνικη (και διαχρονικά πραξικοπηματική) αντιπολίτευση. Η σημαντικότατη αυτή πολιτική αυτή μεταβολή, μαζί και η ήττα της κεντροαριστεράς στην Αργεντινή από το στρατόπεδο των νεοφιλελεύθερων, σηματοδοτεί την είσοδο σε μια νέα πολιτική περίοδο που ορίζεται από την κρίση των ποικίλων «εναλλακτικών δρόμων» και πειραματισμών σε σειρά χωρών της νότιας Αμερικής. Οι εξελίξεις αυτές μας αφορούν και απαιτούν μελέτη, μακριά από λογικές που υποτιμούν τη σημασία τους ή διεκδικούν μετά θάνατο δικαιώσεις.
Μπολιβοριανή επανάσταση;
Όχι το εκλογικό αποτέλεσμα, αλλά η ακριβής πολιτική εξέταση του χαρακτήρα και της έκτασης των κοινωνικο-οικονομικών και πολιτικών θεσμικών μετασχηματισμών στη Βενεζουέλα, οδηγεί στο συμπέρασμα ότι οι αναφορές σε ‘’επανάσταση’’ και πολύ περισσότερο για «σοσιαλιστική μετάβαση» στη χώρα, ήταν και είναι περισσότερο εκδήλωση στόχευσης παρά πραγματικότητα. Η βασική δομή της οικονομίας και της κρατικής διάρθρωσης, αντιστοιχεί σε αυτήν μιας καπιταλιστικής χώρας με εδραία την ατομική ιδιοκτησία και ειδικά την κυριαρχία των πολυεθνικών επιχειρήσεων. Φυσικά με μεγάλες ιδιορρυθμίες. Η πραγματική εξουσία ήταν και είναι στα χέρια της αστικής τάξης και ειδικά εκείνων των δυναμικών τμημάτων της που είναι οργανικά διασυνδεδεμένες με τις ΗΠΑ και γενικά την «καπιταλιστική παγκοσμιοποίηση». Τούτο όμως δε σημαίνει ότι αυτή η κυριαρχία, δεν είχε δεχθεί σοβαρά πλήγματα(εθνικοποιήσεις επιχειρήσεων, μορφές εργατικού ελέγχου, αλλαγές στο Σύνταγμα) και κυρίως σημαντική πολιτική απειλή, μέσα από τις διαδικασίες που σηματοδότησε ο Τσαβισμός και ειδικότερα η αντιφατική αλλά αυξανόμενη πολιτική δράση των εργαζόμενων και λαϊκών στρωμάτων στη Βενεζουέλα. Ας γίνουμε ακόμη πιο συγκεκριμένοι: Η Μπολιβοριανή διαδικασία και η δυναμική της ταξικής πάλης με εθνική και διεθνή διάσταση που ξεδιπλώθηκε, έφερε στο προσκήνιο το ερώτημααλλά και τη δυνατότητα ενός πρωτότυπου δρόμου για την επανάσταση και το σοσιαλισμό. Η συνεισφορά της δεν κρίνεται μόνο από το αποτέλεσμα (που άλλωστε δεν είναι ακόμη αμετάκλητο αρνητικό).
Άλλη μια αποτυχία του κοινοβουλευτικού δρόμου;
Είναι αλήθεια πως το παράδειγμα της Βενεζουέλας από πολλά ρεύματα υμνήθηκε ως ένας ακόμη μαγικός εύκολος κοινοβουλευτικός δρόμος προς το σοσιαλισμό. Ασφαλώς εδώ υπήρχε και υπάρχει σαφής πολιτική σκοπιμότητα από αστικές και ρεφορμιστικές δυνάμεις που ήθελαν να δικαιολογήσουν τη δική τους συστημική πολιτική, αναζητώντας αναλογίες με το πείραμα του Τσάβες. Η περίπτωση του ΣΥΡΙΖΑ είναι χαρακτηριστική, αλλά όχι μοναδική. Συμμετρικό ανάλογο αυτής της λογικής είναι η υποτίμηση «από τα αριστερά» των δυναμικών και των δυνατοτήτων που αναδείχτηκαν στη χώρα αυτή. Ωστόσο, απέχει μίλια από την πραγματικότητα η εικόνα μιας ανέφελης κοινοβουλευτικής πορείας. Από το 1999 που αναδύθηκε ο Τσάβες έως σήμερα, αναπτύχθηκε μια ταραχώδης κοινωνική και πολιτική διαδικασία, οξύτατων ταξικών και πολιτικών αναμετρήσεων, που τα είχε όλα: Ένοπλο στρατιωτικό πραξικόπημα οργανωμένο από την ντόπια αστική ελίτ και τους Αμερικάνους, οικονομικό σαμποτάζ και εκτεταμένο λοκ αουτ σε επιχειρήσεις κλειδιά, ένοπλα σαμποτάζ και επιθέσεις από την αντιπολίτευση με δεκάδες νεκρούς, τεράστιες εργατικές και λαϊκές διαδηλώσεις, αλλά και συγκρότηση (όχι πετυχημένη τελικά) ακόμη και ένοπλων λαϊκών επιτροπών για την υπεράσπιση της κυβέρνησης και κυρίως των καταχτήσεων. Αν κάτι έχει ιδιαίτερη σημασία στο πείραμά της Βενεζουέλας βρίσκεται ακριβώς στηνπαρουσία αλλά- δυστυχώς αυτό είναι το κύριο- και τα όρια των εξωκοινοβουλευτικών δράσεων και της οργάνωσης της εργατική τάξης, που μόνο αυτά μπορούσαν να χαράξουν βαθιά τη γραμμή αντιπαράθεσης και να κρίνουν την έκβαση της συνολικής μάχης αξιοποιώντας και την κυβέρνηση.
«Σοσιαλισμός» της αναδιανομής και της κατανάλωσης
Όπως πάντα, απαιτείται «συγκεκριμένη ανάλυση της συγκεκριμένης κατάστασης». Η Μπολιβοριανή διαδικασία αναπτύχθηκε ως απάντηση στην φτωχοποίηση που οδηγούσε ο άκρατος νεοφιλελευθερισμός, η απέραντη χλιδή και διαφθορά της ντόπιας αστικής τάξης και των κομμάτων της και στην ταπείνωση του λαού από την δουλική γονυκλισία στις ΗΠΑ. Σε γενικές γραμμές, η απάντηση του Τσαβισμού, ήταν η παρέμβαση στο πεδίο της αναδιανομής προς όφελος των λαϊκών στρωμάτων και ειδικότερα όσων ήταν πεταγμένοι έξω από την βασική οικονομική δομή της χώρας. Την δυνατότητα αυτή την προσέφεραν τα έσοδα από την άντληση και την πώληση του πετρελαίου, τα οποία στη συνέχεια, μέσω της κυβερνητικής μηχανής, επιδοτούσανγενναία προγράμματα ενάντια στη φτώχεια, τους τομείς της παιδείας, της υγείας και της διατροφής. Η πολιτική αυτή οδήγησε σε σημαντική βελτίωση της θέσης των λαϊκών στρωμάτων. Το βασικό πρόβλημα με αυτή τη βελτίωση δεν είναι η έκτασή της, αλλά το γεγονός ότι δεν έχει δομικά χαρακτηριστικά. Πραγματικά, την ίδια στιγμή, οι κύριοι τομείς της οικονομίας, είναι στον ιδιοκτησιακό, οικονομικό και πολιτικό έλεγχο της αστικής τάξης στη χώρα, με παράλληλη δυνατότητα υψηλού βαθμού ενσωμάτωσης της ενταγμένης στη βασική παραγωγική διαδικασία εργατικής τάξης, με τη βοήθεια βεβαίως και των υποταγμένων επίσημων συνδικάτων. Αυτός ο ιδιόμορφος δυϊσμός στη διάταξη των κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων, αναπτύσσεται πάνω σε ένα έδαφος ναρκοθετημένο. Πολύ περισσότερο που αυτή η στρατηγική είναι υποθηκευμένη εντός του ευρύτερου πεδίου συνεχούς διακύμανσης και ελέγχου της αγοράς πετρελαίου από τις ΗΠΑ και τις δυνάμεις της παγκόσμιας καπιταλιστικής αγοράς. Με αυτή την έννοια, μεγαλύτερη σημασία από τη διαφορά ηγετικών προσόντων μεταξύ Τσάβες και Μαδούρο, έχει η υψηλή τιμή πετρελαίου παλιότερα και η καταβαράθρωσή της σήμερα που οδήγησε τη Βενεζουέλα σε μεγάλη οικονομική κρίση, με βαριές επιπτώσεις στα λαϊκά στρώματα. Είναι χαρακτηριστική η αναφορά στον «πόλεμο του πετρελαίου» στο διάγγελμα του ίδιου του Μαδούρο, μετά το αποτέλεσμα των εκλογών. Να σημειώσουμε εδώ το νήμα που συνδέει τις οικονομικές με τις πολιτικές ριζοσσπαιτικές αλλαγές (ή την απουσία τους): Χωρίς ένα ισχυρότατο κοινωνικοποιημένο τομέα της οικονομίας σε εθνική κλίμακα και ταυτόχρονα αποκεντρωμένο, που να αποτελεί τη βασική παραγωγική μηχανή στήριξης των λαϊκών στρωμάτων, στερείται ουσιώδους πεδίου και υλικότητας μια ουσιαστική λογική συμμετοχής, ελέγχου, αυτοοργάνωσης και τελικά επαναστατικής εξουσίας τους.
Το τοπίο του Μπολιβοριανού δρόμου και οι ιδιαιτερότητές του
Υπέρ της ρεαλιστικότητας του Μπολιβοριανού δρόμου, εκτός του πετρελαίου,συνηγόρησαν και άλλοι παράγοντες, αλληλένδετοι μεταξύ τους, εξίσου σημαντικοί. Πριν από όλα, η κοινωνική δομή της χώρας που διαχρονικά άφηνε εκτός οποιουδήποτε «κοινωνικού συμβολαίου» εκατομμύρια ξυπόλητων και φτωχών. Ο κόσμος αυτός, περίπου 30% του πληθυσμού, ήταν σε όλες τις μάχες (και τις εκλογές) με το μπλοκ των Τσαβικών. Οι πολιτικές μετατοπίσεις ήταν από εκεί και πέρα. Εκτός όμως από αυτά τα στρώματα, η γραμμή «εθνικής αντιϊμπεριαλιστικής άμυνας και αξιοπρέπειας» απέναντι στις ΗΠΑ, που εγκαινίασε και υλοποίησε με πλειάδα πρωτοβουλιών ο Τσάβες, εκτός από ρητορική που «μιλούσε» στις μάζες, πατούσε και στην φιλοδοξία μικροαστικών, μεσοαστικών ή/και αστικών στρωμάτων να επιζήσουν έναντι του αφανισμού τους από την αρπακτικότητα των πολυεθνικών και της νεοφιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης. Το ίδιο αφορούσε και αφορά και σημαντικά τμήματα της κρατικής γραφειοκρατίας και του στρατού. Η ιδιαίτερα επισφαλής αυτή «συμμαχία» ή ανοχή, είναι η πρώτη που δοκιμάστηκε αρνητικά με την οικονομική κρίση και την αδυναμία της κυβέρνησης Μαδούρο να απαντήσει. Το αστικό πολιτικό σύστημα στη Βενεζουέλα, πριν ακόμη και από την ανάδυση Τσάβες, πνιγμένο στη διαφθορά και την απέραντη ανυποληψία των αστικών κομμάτων, χαρακτηρίζεται από την έλλειψη σημαντικής συνεκτικότητας και ιδιαίτερα από την απουσία αποτελεσματικών μορφών πολιτικής ενσωμάτωσης και πειθούς. Η αλαζονεία ότι «καθαρίζουμε με τη στήριξη των ΗΠΑ, των παραστρατιωτικών και τον έλεγχο των τηλεοπτικών μέσων», άφησε περιθώρια για ρωγμές και τομές από μεριάς των λαϊκών πολιτικών δυνάμεων. Ιδιομορφία όμως στη Βενεζουέλα (και αλλού στη Λατινική Αμερική), αποτελούσε πάντα και οστρατός και η παράδοση παρουσίας και παρέμβασης κυρίως αντιιμπεριαλιστών πατριωτών αλλά και αριστερών κομμουνιστικών στοιχείων. Από εκεί βγήκε και ο Τσάβες. Χάρις και σε αυτές τις δυνάμεις, αποκρούστηκε το πραξικόπημα του 2002 εναντίον του. Θα ήταν ωστόσο λάθος να μην προσθέταμε σε όλες αυτές τις ιδιαιτερότητες, αυτή που συνιστά η παράδοση «θράσους» και η τόλμη πειραματισμών που χαρακτηρίζει ποικίλα ρεύματα στη Λατινική Αμερική. Ας μη ξεχνάμε ότι και ο δρόμος του Τσε και του Κάστρο, ήταν έκφραση αυτών των πειραματισμών, παρά της «ορθοδοξίας». Με αυτή την έννοια οφείλουμε και μεγαλύτερο σεβασμό σε αυτές τις προσπάθειες στη Βενεζουέλα.
Τα όρια και οι προοπτικές
Στη σημερινή φάση, στη Βενεζουέλα καταγράφηκαν ακριβώς τα πολιτικά όρια και τελικά το ανέφικτο της κοινωνικής αλλαγής μέσω κυρίως του πεδίου της αναδιανομής και με βασικό εργαλείο την κυβερνητική εξουσία, χωρίς δομική μεταβολή στο πεδίο της ιδιοκτησίας και του κράτους. Αυτό είναι αναμφισβήτητο, παρά το γεγονός ότι στη χώρα αυτή δοκιμάζεται η πιοριζοσπαστική εκδοχή αυτής της προσέγγισης. Τηρουμένων των αναλογιών και με πολύ μεγάλες διαφορές, παρατηρείται μια ευρύτερηπολιτική διαδικασία κόπωσης και τελικά ήττας αντίστοιχων (πολύ πιο συντηρητικών) πολιτικών στρατηγικών σε Αργεντινή, Βραζιλία, Ελλάδα και αλλού. Ανάμεσα όμως σε ένα «τελικό συμπέρασμα» και σε μια διαδρομή τεράστιων κοινωνικών και πολιτικών μετατοπίσεων και εμπειριών, υπάρχει ένα μεγάλο πεδίο συζήτησης. Διότι τελικά, δεν υπάρχει «θετική και αρνητική πείρα», παρά τις νίκες και ήττες. Όταν η διαδρομή του εργατικού και λαϊκού κινήματος συζητιέται ανοιχτά και προωθητικά, η εμπειρία είναι μόνο θετική. Ειδικά όταν η συζήτηση γίνεται μεταξύ μαχόμενων ανθρώπων, κινημάτων και ρευμάτων, που δίνουν πραγματικές μάχες. Και στη Βενεζουέλα πρόκειται για αυτή την περίπτωση, η οποία, ας μη ξεχνιόμαστε, είναι ακόμη ανοιχτή, καθώς ακόμη και η πολιτική μεταβολή, λόγω του Προεδρικού (και όχι πρωθυπουργικού) συστήματος, δεν είναι εύκολο να μετασχηματιστεί σύμφωνα με τα σχέδια των νεοφιλελεύθερων. ΥΓ: Το Τσαβικό στρατόπεδο έχει κερδίσει περί τις 15 εκλογικές αναμετρήσεις. Όλες χαρακτηρίστηκαν από τις ΗΠΑ, ως αποτέλεσμα νοθείας, βίας και χουντικής τρομοκρατίας. Τώρα, που έβγαλαν τους δικούς τους, εν χορώ όλοι μίλησαν για «άψογη» διαδικασία…
http://thesprotos-panta.blogspot.gr/2015/12/blog-post_15.html
-----------------------------------------------------------------------------------
Καμμένος: Στη γραμμή της Εκκλησίας οι ΑΝΕΛ για το σύμφωνο συμβίωσης
Τρίτη, 15 Δεκεμβρίου 2015, 09:26
Όποια απόφαση πάρουμε για το σύμφωνο συμβίωσης θα σχετίζεται με την απόφαση της Εκκλησίας της Ελλάδος δήλωσε σε τηλεοπτική του συνέντευξη χθες στο STAR στην εκπομπη του Νικου Χατζηνικολαου ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ και υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, αναφορικά με τη στάση που κρατήσει το κόμμα του στη Βουλή. «Η επιλογή του σεξουαλικού προσανατολισμού είναι προσωπικό θέμα του καθένα, δεν είμαι ομοφοβικός» δήλωσε χαρακτηριστικά, τονίζοντας πως για το σύμφωνο συμβίωσης οι ΑΝΕΛ θα αποφασίσουν όταν έρθει στην οριστική του μορφή στη Βουλή, συναρτώντας την απόφαση του ιδίου και του κόμματός του με τη θέση που θα λάβει επί του θέματος η Εκκλησία της Ελλάδας. «Να δούμε τι θα πει η Εκκλησία της Ελλάδος. Να δούμε τι θα έρθει στη Βουλή και τι θα πει. Πάντα θεωρούσα και θεωρώ ότι η Εκκλησία ήταν η πρωτοποριακή και χωρίς μεσαιωνικά δείγματα και πιστεύω πως αυτά που θα αποφασίσει θα βρίσκουν σύμφωνη τη μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού» τόνισε ο κ. Καμμένος. Ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι ο ίδιος και το κόμμα του είναι κάθετα αντίθετοι στο θέμα της υιοθεσίας παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια. Ο κ. Καμμένος ρωτήθηκε για την εφαρμογή του συμφώνου συμβίωσης και στις Ένοπλες Δυνάμεις και το εάν θα υπάρχει και δικαίωμα συνυπηρέτησης στην ίδια πόλη. Όταν ο δημοσιογράφος τού έφερε ως παράδειγμα τον Μπαράκ Ομπάμα και τις ΗΠΑ, απάντησε: «Καλά, ο Ομπάμα μπορεί και να τους παντρεύει αν θέλει. Και στη Γερμανία έχουν αποφασίσει να κάνουν οίκο ανοχής για κτηνοβάτες, θέλει ο άλλος να πηγαίνει με σκύλο με γάτα, με καμήλα, με καμηλοπάρδαλη. Επειδή λοιπόν το κάνουν στη Γερμανία, θα θέλω εγώ να παντρεύεται ο άλλος καμήλα;». Πάντως, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας τόνισε στη συνέχεια πως οι στρατιωτικοί είναι έλληνες πολίτες και πως ό,τι ισχύσει για τους έλληνες πολίτες θα ισχύσει και για αυτούς. Αναφορικά με το ζήτημα της σχέσης Εκκλησίας-Κράτους, ο κ. Καμμένος τόνισε πως δεν πιστεύει στον διαχωρισμό τους, ενώ τάχθηκε κατά της κατάργησης της πρωινής προσευχής στα σχολεία.
------------------------------------------------------------------------------------------
Όλα δειχνουν Ελληνικο για τους λαθρομεταναστες. Φυλλο πορειας για το παλιο αεροδρομιο του Ελληνικου παιρνουν οι λαθρομεταναστες, που πρεπει να εγκαταλειψουν ως αυριο τις εγκαταστασεις του γηπεδου Ταε Κβο Ντο στο Παλαιο Φαληρο.
-----------------------------------------------------------------------------------------
Οι νεοι μισθοι των δημοσιων υπαλληλων. Αυξησεις εως 196 ευρω για 314.000. Μπονους για μεταπτυχιακα και διδακτορικα.
----------------------------------------------------------------------------------------
1η μεγαλη ιδιωτικοποιηση. Υπεγραφει η συμβαση παραχωρησης 14 αεροδρομιων στη Fraport.
-------------------------------------------------------------------------------------
Πιο αυστηρη από σημερα η ρυθμιση των 100 δοσεων. Οσοι από σημερα δεν εξοφλουν τις οφειλες εντος 30 ημερων αυτοματα θα χανουν τη ρυθμιση των 100 δοσεων.
----------------------------------------------------------------------------------------
Σε βερτιγκο η κυβερνηση. Ξανανοιγουν τα κεντρα κρατησης λαθρομεταναστων και «επενδυουν» στο Ελληνικο.
-------------------------------------------------------------------------------------
Ερευνα-σοκ από την GPO. 1 στους 2 Ελληνες πασχει από καταθλιψη
-----------------------------------------------------------------------------------------
Εφιαλτικες ελλειψεις στο «Λαικο» Νοσοκομειo
-----------------------------------------------------------------------------------------
Τα «κοκκινα δανεια» θα πωλουνται ελευθερα στα ξενα κορακια και τους γυπες των αγορων μετα τις 15 Φεβρουαριου. Προυποθεση για τις εταιρειες που εχουν τα κορακια και οι γυπες, η δημιουργια υποκαταστηματων στην Ελλαδα, και η αποκαλυψη της μετοχικης τους συνθεσης.
-----------------------------------------------------------------------------------------
Αυξησεις που θα καταβληθουν σταδιακα ως το 2018 προβλεπονται για το 55% των δημοσιων υπαλληλων στο νομοσχεδιο για τα προαπαιτουμενα που ψηφιζεται αυριο τα μεσανυχτα με τη διαδικασια του κατεπειγοντος στη βουλη.
-----------------------------------------------------------------------------------------
Συλλαλητηρια σημερα από το ΠΑΜΕ εναντια στο αντιλαικο περιεχομενο της νεας δοσης προαπαιτουμενων. Σην Αθηνα στις 6 στην Ομονοια, στη Θεσσαλονικη στις 6 στο Αγαλμα Βενιζελου, και σε πολες ακομα πολεις.
---------------------------------------------------------------------------------------
Μαχαιρι στις συνταξεις απαιτει το ΔΝΤ μεσω της Ντελιας Δρακουλεσκου που δεν την εχει πεταξει από την αρχη εξω από τη χωρα η κυβερνηση που ηξερε τι σοι βλαμενο βουρλο ητανε! Δε σχολιαζει η κυβερνηση.
------------------------------------------------------------------------------------------
Οροθετικοι. Διαμαρτυρια στο «Λαικο» για τη ελλειψη φαρμακων.
--------------------------------------------------------------------------------------------
Ο κεντροαριστερος πρωθυπουργος Τζιφρας δεν αφηνει τιποτε στα χερια του Ελληνικου Δημοσιου εφαρμοζοντας την δεξια νεοφιλελε πολιτικη που εχει επιλεξει από την αρχη. Το Βερολινο παιρνει τα αεροδρομια, οι «γυπες» τακοκκινα δανεια..
-----------------------------------------------------------------------------------------
Πραγματικοτητα από χθες. Προγραμμα επιδοτησης ενοικιου για 20.000 λαθρομεταναστες.
----------------------------------------------------------------------------------------
“Η μεγάλη ώρα είναι κοντά. Οι πολιτικοί θα συλληφθούν και θα φυλακισθούν”. Ο πρωτοεμφανιζόμενος “Στρατιωτικός Σύνδεσμος”, απειλεί: “Όταν ακούσετε για την επέμβαση μας, βγείτε στους δρόμους, κατακλυστε την πλατεια Συνταγματος…”
Kαι μεχρι στιγμης δεν υπαρχει καμια συλληψη για τους χουντικους στρατιωτικους!
-----------------------------------------------------------------------------------------
Πρωθυπουργός Ουγγαριας: “Οι μετανάστες μοιάζουν με στρατό”
Σε δηλώσεις που έκανε ο δεξιος Πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτωρ Ορμπάν στο Συνέδριο του δεξιου Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος που έγινε στη Μαδρίτη, είπε ότι αυτό το οποίο αντιμετωπίζει η Ευρώπη δεν είναι μία προσφυγική κρίση, αλλά ένα μεταναστευτικό ρεύμα που αποτελείται από οικονομικούς μετανάστες, πρόσφυγες και ξένους μαχητές. Στη συνέχεια ο Ούγγρος Πρωθυπουργός έγινε πιο καυστικός επισημαίνοντας το γεγονός ότι ενώ τα ΜΜΕ συνήθως δείχνουν γυναίκες και παιδιά, στην πραγματικότητα το 70% των μεταναστών είναι νέοι άνδρες που μοιάζουν με στρατό. Σύμφωνα με πληροφορίες του Voice News, αναμένονται οι τοποθετήσεις επί του θέματος από τους υπόλοιπους ευρωπαίους Πρωθυπουργούς.
---------------------------------------------------------------------------------------
Για 40 χρονια πουληθηκε το αεροδρομιο Μακεδονια στη Θεσσαλονικη. Η νεα ιδιοκτητρια κοινοπραξια Fraport – Κοπελουζου.
-------------------------------------------------------------------------------------
Ανασφαλιστοι μενουν οι Ελληνες μεσα στην κριση. Ραγδαια απασφαλιση κατά 60% ενώ αυξανεται η τιμη των παροχων υγειας. Μεγαλη ερευνα του ΕΣΥ «ξεγυμνωνει» την κατασταση στον κλαδο της Υγειας.
----------------------------------------------------------------------------------------
Δημοσιοι υπαλληλοι. Το νέο μισθολογιο προβλεπει αυξησεις, αλλα η ΑΔΕΔΥ το χαρακτηριζει φτωχολογιο.
--------------------------------------------------------------------------------------
Kαι επί Χούντας είχαν φιλόπτωχα ταμεία Τώρα φτιάχνεται 'ΚΕΠ φτωχών'..Εμετικός φαιος ρατσισμός
---------------------------------------------------------------------------------------
Τρίτη, 29 Σεπτεμβρίου 2015
BOMBA !!! ΕΣΚΑΣΕ Η ΑΠΑΤΗ ΤΩΝ CAPITAL CONTROLS !!! ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ ΕΔΩ & ΤΩΡΑ !!!
ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΑΝ ΤΙΣ ΜΠΛΟΚΑΡΙΣΜΕΝΕΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΕΦΑΛΑΙΑΚΟΥΣ ΕΛΕΓΧΟΥΣ ΑΠΟΤΑΜΙΕΥΣΕΙΣ ΜΙΚΡΟΚΑΤΑΘΕΤΩΝ, ΜΙΣΘΩΤΩΝ & ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ, ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΜΕΤΑΦΕΡΟΥΝ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΜΕΓΑΛΟΚΑΤΑΘΕΤΩΝ
Οι λογαριασμοί Nostro – Vostro των τραπεζών εξαιρούνται των capital controls !!! Το κόλπο των μεγαλοκαταθετών !!! Οι συνταξιούχοι και ο μικροκαταθέτης στήριξαν το τραπεζικό σύστημα αφού δεν μπορούσαν να πάρουν τα χρήματά τους.
Έγγραφο του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους που φέρνει στο φως την «τρύπα» των capital controls. Ο παππούς, η γιαγιά και ο μικροκαταθέτης στήριξαν το τραπεζικό σύστημα αφού δεν μπορούσαν να πάρουν τα χρήματά τους. Αντίθετα οι ευκατάστατοι και πλούσιοι καταθέτες μπορούσαν να βάλουν χέρι στα χρήματά τους. Η διέξοδος δόθηκε με απλά τεχνάσματα τα οποία συνέβαλαν στην απομάκρυνση των χρημάτων τους από τη χώρα σε άλλη τράπεζα του εξωτερικού. Η πληροφόρηση και η ενημέρωση για τους τρόπους διευκόλυνσης των μεγαλοκαταθετών δεν έτρεχαν στα σκαλοπάτια των πιστωτικών ιδρυμάτων. Η πληροφόρηση και ενημέρωση απαιτούσαν άριστες σχέσεις μεταξύ των δύο πλευρών (τραπεζιτών – καταθετών) ενώ δεν θα ήταν δυνατό να ενταχθούν όλοι σε μία τραπεζική βάρκα… διαφυγής και διάσωσης. Στην περίπτωση που η διάσωση θα έπαιρνε χαρακτηριστικά γραμμή ακτοπλοΐας τότε το τραπεζικό σύστημα θα κινδύνευε από μέσα.
Λίγοι και εκλεκτοί Η πρώτη απόφαση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους με ημερομηνία 30 Ιουνίου 2015 καθόριζε τις συναλλαγές και εκκαθάρισης εξωτερικού στο πλαίσιο διαχείρισης του ίδιου χαρτοφυλακίου του πιστωτικού ιδρύματος. Ανάμεσα στις συναλλαγές που καθορίζονταν ήταν οι χρεώσεις / πιστώσεις με την ονομασία Nostro- Vostro Accounts. Το έγγραφο κατέληγε αναφέροντας ότι οι συναλλαγές που εμπίπτουν στο ανωτέρω πλαίσιο θα εκτελούνται χωρείς ειδική ενημέρωση. Λογαριασμός Nostro – Vostro Οι λογαριασμοί nostro-vostro είναι στην ουσία τραπεζικοί λογαριασμοί που κρατάνε οι τράπεζες σε άλλες τράπεζες.
Πως δουλεύει και για ποιον δουλεύει Αν ο καταθέτης μιας τράπεζας γνώριζε το λογαριασμό που διατηρούσε μια εγχώρια τράπεζα σε μία άλλη τράπεζα του εξωτερικού η οποία μπορεί να ήταν και θυγατρική της. Τι έκανε ο ενήμερος πελάτης. Προχώρησε στη μεταφορά χρημάτων από το λογαριασμό του στο λογαριασμό της τράπεζας. Στη συνέχει έπαιρνε τη απόδειξη κατάθεσης και πήγαινε στη τράπεζα που ήταν η κατάθεση και ζητούσε τη πίστωση στο λογαριασμό του. Η διαδικασία αυτή ήταν γρήγορη δεν είχε τα λεγόμενα valeur και δεν χρειάζονταν μερικές μέρες για να γίνει η μεταφορά. Στην περίπτωση που γνώριζες το λογαριασμό που διατηρούσε μία ξένη τράπεζα σε μία ελληνική με την εφαρμογή των capital controls μπορούσε ο ενημερωμένος πελάτης να μεταφέρει 1 εκατομμύριο ευρώ και μετά να στείλει το αποδεικτικό κατάθεσης στη ξένη τράπεζα ζητώντας να καταθέσει το αντίστοιχο ποσό στο λογαριασμό της ίδιας τράπεζας στο εξωτερικό. Υποσημείωση Υπάρχουν ενδείξεις ότι τραπεζικά στελέχη μετέφεραν χρήματα στο εξωτερικό εν μέσω capital controls...
-----------------------------------------------------------------------------------------
ΚΩΣΤΑΣ ΠΕΛΕΤΙΔΗΣ Επέστρεψε ως απαράδεκτο έγγραφο του υπουργείου για αντικομμουνιστικό πρόγραμμα της ΕΕ
Ως απαράδεκτο επέστρεψε ο δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης ένα έγγραφο του υπουργού ΕσωτερικώνΠαναγιώτη Κουρουμπλή, με το οποίο καλούνται οι Δήμοι και οι Περιφέρειες να υλοποιήσουν ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα στο πλαίσιο της αντικομμουνιστικής εκστρατείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Πρόκειται για το «Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα "Ευρώπη για τους πολίτες, 2014-2020"» που προωθεί η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με το οποίο επιχειρείται η ανιστόρητη ταύτιση της ναζιστικής θηριωδίας με τον κομμουνισμό και τις σοσιαλιστικές χώρες και με προφανή επιδίωξη να χτυπήσουν μέσω της αλλοίωσης της ιστορικής μνήμης τις αγωνιστικές ριζοσπαστικές διαθέσεις, για να θωρακίσουν την εξουσία των μονοπωλίων, με το λαό υποταγμένο.
Στην επιστολή του ο δήμαρχος Πατρέων αναφέρει τα εξής:
«Κε Υπουργέ, Μας αποστείλατε, μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, την 7η Δεκεμβρίου 2015 και με ΑΠ 42767, ενημέρωση με θέμα: Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα "Ευρώπη για τους πολίτες, 2014-2020". Το εν λόγω έγγραφο εστάλη σε όλους τους Δήμους και τις Περιφέρειες της χώρας. Μέσω αυτής της ενημέρωσης, πληροφορούμαστε ότι οι δημόσιοι φορείς και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις μπορούν να αιτηθούν για ένταξη σ’ αυτό το πρόγραμμα της ΕΕ. Το πρόγραμμα έχει συνολικό προϋπολογισμό 185.468.000 ευρώ για την επταετία 2014-2020. Η καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή αιτήσεων είναι η 1η Μαρτίου για δράσεις που θα αρχίσουν από την 1η Αυγούστου 2016. Στόχος του προγράμματος, όπως αναφέρεται στις σελίδες 9 και 10, είναι να χρηματοδοτήσει έργα που εξετάζουν τα αίτια "των απολυταρχικών καθεστώτων και ειδικά το ναζισμό, σταλινισμό και τα ολοκληρωτικά κομμουνιστικά καθεστώτα’’. Στην 3η σελίδα αναφέρει κατ' έτος τα θέματα που πρέπει να επιλεγούν, όπως: "1956: Πολιτική και κοινωνική κινητοποίηση στην Κεντρική Ευρώπη", "1917: Οι κοινωνικές και πολιτικές επαναστάσεις, η πτώση των αυτοκρατοριών και η απήχησή τους στο ευρωπαϊκό πολιτικό και ιστορικό τοπίο", "1948: Έναρξη του Ψυχρού Πολέμου", "1968: Κινήματα διαμαρτυρίας και πολιτικών δικαιωμάτων, εισβολή στην Τσεχοσλοβακία, μαθητικές διαμαρτυρίες και αντισημιτική εκστρατεία στην Πολωνία", "1989: Δημοκρατικές επαναστάσεις στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη και πτώση του τείχους του Βερολίνου", "1991: Έναρξη του Γιουγκοσλαβικού Πολέμου" και ένα σύνολο θεμάτων που αφορούν την πορεία της ΕΕ.
Είναι φανερό από τα παραπάνω ότι η κυβέρνησή σας, μέσω του υπουργείου Εσωτερικών, υιοθετεί και προωθεί προς υλοποίηση ένα πρόγραμμα της ΕΕ, που έχει ως στόχο να ξαναγραφτεί η ιστορία του τελευταίου αιώνα όπως βολεύει την αστική τάξη, τα μονοπώλια και τις πολυεθνικές. Γνωρίζοντας τη σημασία που έχει η ιστορία στη διαμόρφωση της συνείδησης, δεν τσιγκουνεύονται, δίνουν εκατομμύρια για να γεμίσουν το μυαλό του λαού με τις δικές τους απόψεις. Αυτό είναι βέβαια ένα μικρό μέρος του πακτωλού που διαθέτουν για να εκπαιδευτούν οι λαοί στο μονόδρομο της καπιταλιστικής βαρβαρότητας, της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο και του ευρωμονόδρομου. Ο λαός μας γνωρίζει, και εκ του αποτελέσματος, "τι καλός" είναι ο καπιταλισμός και η ΕΕ. Το βιώνει. Η ανεργία, η φτώχεια, η κατάργηση κατακτήσεων και δικαιωμάτων δεν έρχονται εξ ουρανού, είναι αποτέλεσμα της κυριαρχίας του κεφαλαίου.
Δεν είναι τυχαίο το θεματολόγιο του προγράμματος. Θέλουν να σβήσουν την αλήθεια. Ότι στη μικρή ιστορική περίοδο που νίκησε η εργατική τάξη με τη σοσιαλιστική επανάσταση και επέβαλε την εξουσία της, το σοσιαλισμό, εξαλείφθηκε η ανεργία, η πείνα, απέκτησαν δικαιώματα, σε χρόνο ρεκόρ καταπολεμήθηκε ο αναλφαβητισμός, υπήρξε υγεία στο λαό. Η Οχτωβριανή Επανάσταση έδωσε ώθηση στους αγώνες της εργατικής τάξης και στις καπιταλιστικές χώρες, συνέβαλε στις κατακτήσεις. Θέλουν να σβήσουν από τη μνήμη του λαού ότι υπήρξε ιστορική περίοδος όπου το κεφάλαιο καταργήθηκε. Γνωρίζουν ότι δεν θα συνεχιστεί αδιατάρακτα η κυριαρχία τους, ζουν με τον εφιάλτη της επανόδου της εργατικής τάξης στην εξουσία, της κατάργησης του καπιταλισμού και της κυριαρχίας του σοσιαλισμού - κομμουνισμού. Είναι ντροπή για την κυβέρνηση "της αριστεράς" να αποδέχεται την προπαγάνδα του κεφαλαίου, που προσπαθεί να εξισώσει το φασισμό - ναζισμό με τον κομμουνισμό. Είναι δυο φορές ντροπή γιατί γνωρίζει πως ο φασισμός - ναζισμός είναι η ακραία μορφή κυριαρχίας του κεφαλαίου, που τη χρησιμοποιεί όταν η "δημοκρατική" κυριαρχία του απειλείται. Είναι τρεις φορές ντροπή για την κυβέρνηση, γιατί ξέρει ότι σ’ αυτόν τον τόπο δεν υπάρχει γωνιά που να μην ποτίστηκε με το αίμα των κομμουνιστών, που πάλευαν για να σταματήσει η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, να απελευθερωθεί ο λαός μας από κατακτητές, δικτάτορες, για να στέκεται ο λαός μας όρθιος και να μη σέρνεται. Πάρτε τα "τριάκοντα αργύρια" πίσω και στείλτε τα στους γαλαντόμους κεφαλαιοκράτες της ΕΕ. Μπορεί ο λαός μας να βρίσκεται σε δύσκολη θέση, αλλά το ρόλο τόσο της ΕΕ όσο και του κεφαλαίου τον καταλαβαίνει πολύ καλά. Δεν θα αργήσει η στιγμή που θα καταλάβει ο λαός τη δύναμή του, θα ανατρέψει το σημερινό αρνητικό συσχετισμό δύναμης και θα οδηγηθεί τελικά στο ξέφωτο, στην οικοδόμηση μιας άλλης, νέας, ανώτερης κοινωνίας χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο».
Σχολιο.- 185.468.000 ευρώ για την επταετία 2014-2020...για τον αντικομμουνισμο τους.και κατι αλλα δις γιατην κλιματικη αλλαγη του πλανητη υπαρχουν...για τις δολοφονιες τους και τα θυματα δεν υπαρχουν!!
Σχολιο.- καλα εκανε λοιπον και τους το επεστρεψε,και καλα εκανε επισης που κατεβασε απο την αρχη ε,και την σημαια της ΕΕ απο το δημαρχειο Πατρας.....ουτε για σφουγγαροπανο,σου λεει!στα σκουπιδια κατευθειαν,και στο αποτεφρωτηριο νεκρων που θα φτιαξει υποψιαζομαι οτι απο αυτους θα πρεπει να ξεκινησει!!
-----------------------------------------------------------------------------------------
Ποινή φυλάκισης 6 μηνών με 3ετή αναστολή στον καστανά
Ο 61χρονος μικροπωλητής συνελήφθη με επεισοδιακό τρόπο, μετά από καταγγελία συμπολίτη του, επειδή στερείτο άδεια άσκησης υπαίθριου εμπορίου. Τι είπε στην απολογία του
Δεκέμβριος 15 2015 16:18
Ποινή φυλάκισης 6 μηνών, με 3ετή αναστολή, επέβαλε το Αυτόφωρο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης στον 61 ετών καστανά που την περασμένη Παρασκευή συνελήφθη με επεισοδιακό τρόπο στην πλατεία Αριστοτέλους. Ο κατηγορούμενος, που εδώ και χρόνια πουλάει κάστανα στο κέντρο της πόλης, παραπέμφθηκε να δικαστεί για άσκηση υπαίθριου πλανόδιου εμπορίου χωρίς άδεια και απείθεια, και τελικώς κρίθηκε ένοχος για την πρώτη πράξη και αθώος για τη δεύτερη. Ο 61 ετών καστανάς απολογήθηκε ότι είχε 5ετή άδεια άσκησης υπαίθριου εμπορίου, η οποία έληξε το 2007 και έκτοτε δεν την ανανέωσε, λόγω οικονομικής δυσπραγίας, καθώς, σύμφωνα με τον ίδιο, τα χρέη του προς το ΤΕΒΕ και την Εφορία προσεγγίζουν σχεδόν τις 150.000 ευρώ. «Δεν θέλω να χρωστάω. Μία άδεια θέλω να πουλάω κάστανα για να βγάλω ένα κομμάτι ψωμί. Είμαστε εννιά αδέλφια» είπε. Αρνήθηκε ότι εξύβρισε τους αστυνομικούς που ζήτησαν να τον ελέγξουν, τονίζοντας ότι στη διάρκεια του ελέγχου ζαλίστηκε κι έπεσε κάτω, ενώ, όταν συνήλθε, τους ακολούθησε κανονικά στο αστυνομικό τμήμα. «Τους γνωρίζω τους αστυνομικούς και με γνωρίζουν κι εκείνοι. Δεν έχω δώσει ποτέ δικαιώματα στην Αστυνομία» πρόσθεσε. Νωρίτερα, κατέθεσε στο δικαστήριο αστυνομικός που επιλήφθηκε της υπόθεσης. «Δεχθήκαμε καταγγελία από πωλητή και πήγαμε να κάνουμε τον προβλεπόμενο έλεγχο. Δεν έχει άδεια από το 2007 (...). Μας πέταξε ένα ντοσιέ και μας είπε πάρτε δρόμο. Προσπαθήσαμε να τον ηρεμήσουμε, αλλά άρχισε να φωνάζει περισσότερο και να μας πετάει κάστανα» κατέθεσε ο μάρτυρας, προσθέτοντας ότι αφού κλήθηκε το ΕΚΑΒ για την παροχή των πρώτων βοηθειών, δέχθηκε να προσαχθεί στο τμήμα. Ο εισαγγελέας της έδρας πρότεινε να κηρυχθεί ένοχος για άσκηση πλανόδιου εμπορίου χωρίς άδεια και να αθωωθεί για απείθεια, εισήγηση με την οποία συντάχθηκε η πρόεδρος του δικαστηρίου. Μετά την ετυμηγορία, ο καστανάς άσκησε έφεση και αφέθηκε ελεύθερος. Παρέμβαση πρωθυπουργού Υπενθυμίζεται ότι χθες και μετά τις διαστάσεις που πήρε το θέμα, ο πρωθυπουργός επικοινώνησε με τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών, αρμόδιο για θέματα Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα, ζητώντας του να συνεχιστούν οι έλεγχοι αλλά το επίπεδο αυτών να αντιστοιχεί στο επίπεδο της παράβασης και να μην το υπερβαίνει, καθώς και να μην υπάρχουν δυσανάλογες και υπερβολικές αντιδράσεις απέναντι στους μικροπωλητές. Η επιχείρηση σύλληψης του ηλικιωμένου καστανά στη Θεσσαλονίκη το βράδυ της Παρασκευής, προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων, καθώς ο μικροπωλητής βρέθηκε ανάμεσα σε 7 αστυνομικούς και στη συνέχεια λιποθύμησε. Ο πρωταγωνιστής του περιστατικού, σε δηλώσεις του είχε εξηγήσει: "Τους είπα, παρ' τα χαρτιά, δες τα χαρτιά, το μόνο που λείπει είναι η άδεια. Δεν έχω λεφτά να πάρω μια άδεια. Όχι, μου λέει, επειδή δεν έχεις άδεια, θα στα πάρω". Και συνέχισε: "Δεν μπορώ να ανανεώσω την άδειά μου. Επειδή χρωστάω στο ΤΕΒΕ και στην εφορία από γραψίματα, δεν μου τη δίνουν την άδεια. Τώρα βγαίνω για να βγάλω κανένα φράγκο, μπας και πάρω την άδεια μου. Δεν μπορώ, με κυνηγάνε".
Σχολιο.- Δηλαδή εν ολίγοις: ο εν λόγω μικροπωλητής για 3 χρόνια (όσο διαρκεί η αναστολή) δεν θα μπορεί να πουλάει κάστανα, αφού δεν είναι δυνατόν να εξοφλήσει ούτε με σφαίρες οφειλή 150000 ευρώ ώστε να του χορηγηθεί άδεια. Φυσικά ούτε άλλη δουλειά μπορεί να κάνει, γιατί ποιός προσλαμβάνει άνθρωπο 61 ετών; Εδώ δεν προσλαμβάνουν τους νέους. Συμπέρασμα βέβαιο: το κράτος στην ουσία τον καταδικάζει σε θάνατο. Θα με ενδιέφερε να ακούσω αντεπιχειρήματα. Σχολιο.- Παρατηρήσεις: 1) φτάσαμε στο έσχατο σημείο να σε "δίνει" συμπολίτης σου.... 2)150.000 ευρώ χρέος ; Πώς το'κανε αυτό; Σχολιο.- Πώς το έκανε...; Τ ώρα Ε ίσαι Β αλτός, Έ τσι...; Σχολιο.- Αρκεί να μη μας φταίνε ποτέ οι εφοπλιστές και οι μεγαλοεπιχειρηματίες. Καστανάδες (!!), αγρότες, υπάλληλοι, φοιτητές, απεργοί και λοιπά "συμφέροντα" μόνο να βαράμε και να βρίζουμε.
------------------------------------------------------------------------------------------
Τόσκας: Στόχος η επιστροφή των μεταναστών στις χώρες τους
15/12/2015 - 13:36
Στόχος της κυβέρνησης είναι η επαναπροώθηση των οικονομικών μεταναστών στις χώρες τους, διευκρίνισε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας στην ΕΡΤ, υπογραμμίζοντας ότι οι πρόσφυγες πρέπει να οδηγηθούν στην υπόλοιπη Ευρώπη όμως οι οικονομικοί μετανάστες πρέπει να επιστρέψουν στις χώρες τους γιατί δεν υπάρχει άλλη λύση. Αναφερόμενος στα hot spots, ο κ. Τόσκας σημείωσε ότι έχει σχεδόν ολοκληρωθεί η εγκατάσταση των οικίσκων στη Λέρο, ενώ σύντομα θα ολοκληρωθεί και στη Χίο. Επίσης, όπως είπε, είναι έτοιμοι οι οικίσκοι και στη Μυτιλήνη, ενώ απομένει να ολοκληρωθεί η εγκατάσταση οικίσκων στη Σάμο. Σημείωσε ότι υπάρχει πρόβλημα στην Κω καθώς υπάρχουν έντονες αντιδράσεις και από το δήμαρχο του νησιού. Όσον αφορά στην φύλαξη των συνόρων από την Frontex, ο υπουργός τόνισε «καλοδεχόμαστε την υποστήριξη της Frontex κάτω όμως από την ηγεσία των ελληνικών αρχών. Κάτι που αποδέχθηκε και η Ευρωπαϊκή Ένωση».
σχολιο.- Τα συνορα θα κλεισουν? Αυτο ειναι το ζητημα! Να μη μπαινουν αλλοι λαθρομεταναστες! Η Ευρωπη εχει κλεισει τα συνορα της. Δεν πρεπει να μαζευτουν ολοι στην Ελλαδα!
----------------------------------------------------------------------------------------
Η Ουκρανικη οικονομια πατωσε
Μείωση του ΑΕΠ σε ένα χρόνο κατά 12% με υποτίμηση νομίσματος κατά 50% και πληθωρισμό 51%. Λόγω και της μεγάλης μείωσης των συναλλαγών με την Ρωσία, ενώ η ΕΕ δεν δέχεται (για την ακρίβεια κάνει φοβερά περίπλοκη και κοστοβόρα) την εξαγωγή Ουκρανικών προιόντων στις χώρες μέλη της χωρίς δασμούς. Για κοίτα που νόμιζα ότι αυτά συμβαίνουν μόνο αμα απομακρύνεσαι από το "Ευρωπαικό όνειρο" και όχι αμα πλησιάζεις σε αυτό.
----------------------------------------------------------------------------------------
H γελοιότητα σε όλο της το μεγαλείο, οι δημιουργοί του Ισλαμικού Κράτους συγκροτούν συμμαχία για την αντιμετώπισή του!
Η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε την συγκρότηση συμμαχίας 34 ισλαμικών κρατών για τον αγώνα κατά της τρομοκρατίας. Πέραν της Σαουδικής Αραβίας, βασικός χρηματοδότης του ΙΚ, στην «συμμαχία» συμμετέχουν και άλλοι συνήθεις ύποπτοι, όπως η Τουρκία, το Μπαχρέιν, το Πακιστάν, το Σουδάν, το Κουβέιτ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Η σαουδαραβική κίνηση υιοθετήθηκε από τον Οργανισμό Ισλαμικής Συνεργασίας. Με κοινή τους δήλωση η μετέχουσες χώρες ανακοινώνουν την πρόθεσή τους να προστατευθούν από όλες τις τρομοκρατικές οργανώσεις. Το κέντρο επιχειρήσεων της ισλαμικής συμμαχίας θα βρίσκεται στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας. Προφανώς πρόκειται για μια κίνηση απόσεισης ευθυνών από τους υπεύθυνους για τη δημιουργία της αλ Κάιντα και του ΙΚ. Το ΙΚ αποτέλεσε δημιούργημα της Σαουδικής Αραβίας, του Κατάρ, των άλλων εμιράτων του Κόλπου και της Τουρκίας.
--------------------------------------------------------------------------------------
Λαφαζάνης: Η Ελλάδα μετατρέπεται σε γερμανική τουριστική αποικία...
Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης δήλωσε ότι η κυβέρνηση χάρισε στην κυριολεξία στο γερμανικό κράτος τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια-φιλέτα της χώρας μας. Η Ελλάδα εκχωρεί τα πάντα, την ιδιωτική περιουσία στους γύπες των αγορών, τη δημόσια περιουσία στους πιστωτές μέσω του υπερ-ταμείου. Η χώρα μετατρέπεται σε ξεπουλημένο προτεκτοράτο. Το ξεπούλημα των 14 αεροδρομίων συνιστά ένα από τα μεγαλύτερα πολιτικά και οικονομικά εγκλήματα σε βάρος της χώρας και του ελληνικού λαού. Η Ελλάδα δεν χάνει μόνο τα αεροδρόμιά της, αλλά και μετατρέπεται σε γερμανική τουριστική αποικία. Το τραγικό είναι, ότι θα πληρώσουμε και από πάνω του Γερμανούς για να μεταβιβαστούν τα αεροδρόμια και να εκχωρήσουμε την καρδιά των τουριστικών υπηρεσιών της χώρας μας. Η κύρωση αυτής της αποικιακής συμφωνίας παράδοσης των αεροδρομίων μας θα επισύρει βαρύτατες πολιτικές και ποινικές ευθύνες. Αργά ή γρήγορα ο ελληνικός λαός θα επανακτήσει, επί της ουσίας τώρα, τα αεροδρόμιά του.
---------------------------------------------------------------------------------------
ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ Μεγάλη διαδήλωση κατά της ένταξης στο ΝΑΤΟ
ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ.-- Χιλιάδες Μαυροβούνιοι διαδήλωσαν την Κυριακή στους δρόμους της πρωτεύουσας, Ποντγκόριτσα, ενάντια στα σχέδια της κυβέρνησης να προωθήσει την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ. Ανάμεσα στους πάνω από 5.000 διαδηλωτές ήταν ο πρώην Πρόεδρος του Μαυροβουνίου, Μομίρ Μπουλάτοβιτς (που διετέλεσε πρωθυπουργός της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας το 1998-2000) και στελέχη πολλών κομμάτων της αντιπολίτευσης. Ο Μπουλάτοβιτς, παρεμβαίνοντας με ομιλία του στη συγκέντρωση, τόνισε ότι ενδεχόμενη ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ θα σημάνει «το αίμα αθώων ανθρώπων στα χέρια μας», σημειώνοντας: «Τι έχει κάνει λάθος το Αφγανιστάν; Τι το Ιράκ; Γιατί καταστράφηκε η Λιβύη; Τι συμβαίνει σήμερα στη Συρία; Μπορούμε να κλείσουμε τα μάτια μας σε όλα αυτά; Η προσχώρηση του Μαυροβουνίου στο ΝΑΤΟ είναι τουλάχιστον περίεργη, δεδομένου ότι το 1999 το ΝΑΤΟ επιτέθηκε στην ΟΔ Γιουγκοσλαβίας, με αποτέλεσμα να πέσουν βόμβες και στο Μαυροβούνιο. Είναι αδύνατον να σβήσεις τέτοιες ενέργειες με μία συγγνώμη». Ο Μπουλάτοβιτς, μιλώντας αργότερα στο ρωσικό ηλεκτρονικό ειδησεογραφικό δίκτυο ΣΠΟΥΤΝΙΚ, σημείωσε ότι αυτό που επιδιώκει πολύ απλά το ΝΑΤΟ, όταν απηύθυνε στις 2 Δεκέμβρη πρόσκληση στο Μαυροβούνιο για ένταξη, είναι «μερικές χιλιάδες στρατιώτες ενάντια στη Ρωσία». Η τελευταία σφυγμομέτρηση της κοινής γνώμης στο Μαυροβούνιο (χώρα με πληθυσμό μόλις 600.000 κατοίκων) από το «Κέντρο για τη Δημοκρατία και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα» καταγράφει στοιχεία πόλωσης μεταξύ των ψηφοφόρων, καθώς το 37% τάχθηκε ενάντια στην ένταξη στο ΝΑΤΟ και το 36% την επικρότησε.