Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2016

Παρασκευη 15 Ιανουαριος 2016


ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΒΑΗΝΑΣ Ο ΑΡΧΙΣΤΡΑΤΗΓΟΣ ΤΟΥ ΔΣΕ
Σε ηλικία 18 ετών εντάχθηκε στις δυνάμεις του ΕΛΑΣ Δυτικής Μακεδονίας και διακρίθηκε σε πολλές επιχειρήσεις. Οι εξαιρετικές του στρατιωτικές αρετές τον οδήγησαν στη σχολή αξιωματικών του ΕΛΑΣ στη Ρεντίνα της Ευρυτανίας. Σε σύντομο χρόνο θα μετάσχει σε πολλές επιχειρήσεις του ΕΛΑΣ στη περιοχή Βιτσίου- Καϊμακτσαλάν. Θα πάρει μέρος στις επιχειρήσεις καταδίωξης των Σνοφίτικων ταγμάτων Γκότσε και Πέγιωφ. Συμμετείχε σε ελληνόφωνα τάγματα παρότι ήταν δίγλωσσος και συνέβαλε τα μέγιστα στη στρατολόγηση χιλιάδων σλαβόφωνων στις γραμμές του ΕΛΑΣ και στην απομάκρυνση των συμπατριωτών του από την επιρροή της βουλγαρικής Οχράνα. Γι’ αυτό το λόγο ο ίδιος και η οικογένειά του θα χαρακτηριστούν από τις βουλγαρικές αρχές ως σλαβόφωνοι «γραικομάνοι». Ο Παντελής Βαηνάς είχε ασπαστεί πλήρως τη θέση του ΕΑΜ περί ισονομίας και ισοπολιτείας των Σλαβομακεδόνων στο πλαίσιο της ελληνικής επικράτειας. Τη θέση μάλιστα αυτή τη διατύπωσε με άρθρο του στο περιοδικό «Δημοκρατικός Στρατός» (Δεκέμβριος 1948). Σε άρθρο απάντηση, ο Ζαχαριάδης λίγους μήνες αργότερα θα ανοίξει τον ασκό του Αιόλου για τους κομουνιστές, «αδειάζοντας» τον Βαηνά και θα επαναφέρει το αίτημα της ανεξάρτητης λαϊκοδημοκρατικής Μακεδονίας.
Στις 12 Ιουνίου συμπληρώθηκαν δύο χρόνια από τον θάνατο του αντιστράτηγου του ΔΣΕ Παντελή Βαηνά. Η ιστορία του φαντάζει τραγική, ο ίδιος την αντιλαμβανόταν ως διεθνιστικό και πατριωτικό χρέος. Γεννήθηκε το 1924 στο χωριό Ασπρόγεια Φλώρινας, πολέμησε με αυταπάρνηση και ενθουσιασμό τον κατακτητή ,έφυγε από την Ελλάδα με τη λήξη του Εμφυλίου ως αντιστράτηγος του ΔΣΕ και πέθανε στη Σόφια ως αντιστράτηγος του Βουλγαρικού στρατού. Τον Παντελή Βαηνά δεν τον μνημονεύει κανένας ιστορικός, τον «στολίζουν» με μίσος τα εθνικιστικά sites, δεν τον θυμήθηκαν ούτε οι σύντροφοί του στο ΚΚΕ. Τον θυμούνται όμως στις μαρτυρίες τους οι μαχητές του ΔΣΕ που επέζησαν και συνήθως διαβίωσαν στην «υπερωρία», τον θυμούνται οι συγγενείς, οι φίλοι και οι συγχωριανοί του. Κανένας απ’ όσους τον γνώρισαν δεν τον κατηγόρησε ως Βούλγαρο, κανένας δεν μιλάει άσχημα γι’ αυτόν. Ο Βαηνάς είχε βαθειά πατριωτική συνείδηση και αγάπη για την Ελλάδα, είχε βαθειά γνώση και πίστη στις κομμουνιστικές ιδέες τις οποίες υποστήριζε μέχρι τον θάνατό του. Παρά την πικρία του και την αποστασιοποίησή του το 1958 από τα κομματικά πόστα, παρέμεινε πιστός στο ΚΚΕ. Στην 6η ολομέλεια της ΚΠΕ του ΚΚΕ το 1956 που καθαίρεσε τον Ζαχαριάδη, βρέθηκε στο μεγαλύτερο δίλημμα της ζωής του, όπως και χιλιάδες άλλοι κομμουνιστές. Με τον αρχηγό του ή με το κόμμα; Πώς να σταθεί απέναντι σε συμπολεμιστές του όπως ο Χαρίλαος Φλωράκης, ο Κώστας Κολιγιάννης και άλλοι; Προτίμησε τη σιωπή αλλά δεν προτίμησε την αποστράτευση, συνέχισε την ενεργό δράση ως μέλος της ΚΕ.
Ο Παντελής Βαηνάς τιμήθηκε για την ανδρεία του με το ένα από τα δύο όλα κι όλα ύψιστα μετάλλια που απένειμε η Προσωρινή Δημοκρατική Κυβέρνηση το 1948, και ανέλαβε τη διοίκηση της 11ης Μεραρχίας του ΔΣΕ που αποτέλεσε την επίλεκτη μονάδα του. Σε ηλικία 18 ετών εντάχθηκε στις δυνάμεις του ΕΛΑΣ Δυτικής Μακεδονίας και διακρίθηκε σε πολλές επιχειρήσεις. Οι εξαιρετικές του στρατιωτικές αρετές τον οδήγησαν στη σχολή αξιωματικών του ΕΛΑΣ στη Ρεντίνα της Ευρυτανίας. Σε σύντομο χρόνο θα μετάσχει σε πολλές επιχειρήσεις του ΕΛΑΣ στη περιοχή Βιτσίου- Καϊμακτσαλάν. Θα πάρει μέρος στις επιχειρήσεις καταδίωξης των Σνοφίτικων ταγμάτων Γκότσε και Πέγιωφ. Συμμετείχε σε ελληνόφωνα τάγματα παρότι ήταν δίγλωσσος και συνέβαλε τα μέγιστα στη στρατολόγηση χιλιάδων σλαβόφωνων στις γραμμές του ΕΛΑΣ και στην απομάκρυνση των συμπατριωτών του από την επιρροή της βουλγαρικής Οχράνα. Γι’ αυτό το λόγο ο ίδιος και η οικογένειά του θα χαρακτηριστούν από τις βουλγαρικές αρχές ως σλαβόφωνοι «γραικομάνοι». Ο Παντελής Βαηνάς είχε ασπαστεί πλήρως τη θέση του ΕΑΜ περί ισονομίας και ισοπολιτείας των Σλαβομακεδόνων στο πλαίσιο της ελληνικής επικράτειας. Τη θέση μάλιστα αυτή τη διατύπωσε με άρθρο του στο περιοδικό «Δημοκρατικός Στρατός» (Δεκέμβριος 1948). Σε άρθρο απάντηση, ο Ζαχαριάδης λίγους μήνες αργότερα θα ανοίξει τον ασκό του Αιόλου για τους κομουνιστές, «αδειάζοντας» τον Βαηνά και θα επαναφέρει το αίτημα της ανεξάρτητης λαϊκοδημοκρατικής Μακεδονίας. Ο Παντελής Βαηνάς εντάχθηκε νωρίς στις γραμμές του ΚΚΕ και κατά την απελευθέρωση ήταν στέλεχος της Επιτροπής Περιοχής Δυτ. Μακεδονίας. Στις εκλογές του 1946 συνελήφθη. Ήταν από τους πρώτους αντάρτες-μαχητές στον Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας. Εντάχθηκε στις μονάδες Βιτσίου. Στο Βίτσι αναδείχτηκε, διαδοχικά, «διοικητής Συγκροτήματος, διοικητής Τάγματος, διοικητής της 18ης Ταξιαρχίας και διοικητής της 11ης Μεραρχίας του ΔΣΕ, αντιστράτηγος του ΔΣΕ», όπως θα γράψει το ΚΚΕ σε ανακοίνωση της ΚΕ για τον θάνατό του.
Όπως αναφέρουν μαρτυρίες μαχητών του ΔΣΕ, ο Βαηνάς συμμετείχε στις περισσότερες επιχειρήσεις του Εμφυλίου. Έφερε σε πέρας με επιτυχία όλες σχεδόν τις επιχειρήσεις που του ανατεθήκαν. Το 1947, κατά τις πρώτες επιχειρήσεις, τραυματίστηκε βαριά στη Βασιλειάδα Καστοριάς. Σε λιγότερο από δύο μήνες θα βρεθεί στην πρώτη γραμμή, θα ηγηθεί της διείσδυσης του ΔΣΕ στο Σινιάτσικο (9.10-12.12.1948) και θα δώσει σειρά νικηφόρων μαχών. Συμμετείχε στην επίθεση για την κατάληψη της πόλης των Γρεβενών (ανεπιτυχής) χωρίς απώλειες για τους αντάρτες τον Απρίλιο του 1948. Ταυτόχρονα σχεδίασε και εκτέλεσε με επιτυχία την επιχείρηση κατάληψης του στρατοπέδου του κυβερνητικού στρατού στην Εράτυρα της Κοζάνης (31.10-1.11.1948), με στόχο τη συλλογή πολεμικού υλικού, ειδών επισιτισμού και εφοδίων. Ακολούθησε η κατάληψη της Πτολεμαΐδας στις 16.10.1948, η ανακατάληψη της 2128 κορυφής του Βιτσίου, η απόκρουση της διείσδυσης των Λοκατζήδων του κυβερνητικού στρατού στη γραμμή Κούλα-Πλατύ (20.10.48), η κατάληψη της Σιάτιστας (12-13.11.48) καθώς και η κατάληψη της Νάουσας (12.1.49). Η μαρτυρία του Ν. Κυρίτση μιλά με τα πιο κολακευτικά λόγια για τον νεαρό αξιωματικό του ΔΣΕ, ειδικά κατά την υπεράσπιση του στρατηγικού υψώματος Λέσιτς στο Βίτσι και περιγράφει αναλυτικά τις μάχες, που έδωσε η 18η ταξιαρχία του ΔΣΕ στη φονική μάχη της Φλώρινας, την κατάληψη μετά από σφοδρές μάχες των στρατηγικής σημασίας υψωμάτων (Πατώματα), τη διάνοιξη διόδου και τη μεταφορά των τμημάτων του ΔΣΕ στο Γράμμο, μετά την πτώση του Βιτσίου. Ιδιαίτερη στιγμή αποτελεί για την 18η Ταξιαρχία η κατάληψη του Μάλι-Μάδι (8.10.1948) και η πλήρης διάλυση του εθνικού στρατού. Ο Παντελής Βαηνάς πήρε μέρος στη 2η συνδιάσκεψη του ΝΟΦ στους Ψαράδες των Πρεσπών και έπαιξε ενεργό ρόλο στη συνεργασία του ΝΟΦ με τον ΔΣΕ.
Στην προσφυγιά εγκαταστάθηκε αρχικά στην Τασκένδη, ενώ αργότερα το 1958 μετοίκησε μόνιμα στη Βουλγαρία, με δική του πρωτοβουλία. Στη Σοβιετική Ένωση φοίτησε στη σχολή αξιωματικών του Φρούντζε, από όπου απεφοίτησε με άριστα. Φοίτησε επίσης στην Ανωτάτη σχολή στελεχών της ΚΕ του ΚΚΣΕ. Η εκλογή του ως αναπλ. μέλους της ΚΕ του ΚΚΕ το 1953 θα τον οδηγήσει στην έδρα της ΚΕ στο Βουκουρέστι. Από εκεί ταξιδεύει σε όλες τις χώρες, από την Τασκένδη μέχρι τη Λειψία, ως υπεύθυνος για «τη δουλειά του κόμματος στους Σλαβομακεδόνες». Το 1950-54 ήταν πρόεδρος της σλαβομακεδονικής οργάνωσης «Ήλιντεν», που σύστησε το ΚΚΕ στις χώρες της Αν. Ευρώπης, καταγγέλλοντας το ΝΟΦ σαν προβοκατόρικη και προδοτική τιτοϊκή οργάνωση. Ο Π. Βαηνάς ήταν αυτός που έστειλε στην Τασκένδη ο Ζαχαριάδης για να διερευνήσει από κοντά την κατάσταση. Σύμφωνα λοιπόν με την έκθεση Φωκά-Βαηνά, ο Ζαχαριάδης προχώρησε στην κοοπτάτσια της Κομματικής Επιτροπής Τασκένδης που οδήγησε στα γνωστά γεγονότα.
Πέθανε την Πέμπτη 12 Ιούνη 2008, ο κομμουνιστής αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης και διοικητής της 11ης Μεραρχίας του ΔΣΕ, αντιστράτηγος Παντελής Βαϊνάς. Η κηδεία του γίνεται αύριο, Δευτέρα 16 Ιούνη 2008, στις 11.00 π.μ. από το κεντρικό Νεκροταφείο της Σόφιας. Ο Παντελής Βαϊνάς γεννήθηκε το 1924 στο χωριό Ασπρόγια Φλώρινας. Εντάχθηκε στον ΕΛΑΣ το καλοκαίρι του 1943. Αποφοίτησε από τη Σχολή Αξιωματικών της Ρεντίνας. Στις εκλογές του 1946 συνελήφθη. Ηταν από τους πρώτους αντάρτες - μαχητές στο Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας. Στο Βίτσι αναδείχτηκε, διαδοχικά, διοικητής Συγκροτήματος, διοικητής Τάγματος, διοικητής Ταξιαρχίας και διοικητής της 11ης Μεραρχίας του ΔΣΕ, αντιστράτηγος του ΔΣΕ. Φοίτησε στη στρατιωτική Ακαδημία Φρούνζε. Διατέλεσε μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
AYTOΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΜΗΤΣΑΡΑΣ Ο ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ. Ο ΜΗΤΣΑΡΑΣ ΛΕΕΙ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΗΣ. Ο ΜΗΤΣΑΡΑΣ ΝΟΜΙΖΕΙ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΦΙΝΤΕΛ ΚΑΣΤΡΟ. Ο ΜΗΤΣΑΡΑΣ ΝΟΜΙΖΕΙ ΠΩΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ 24ΩΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΚΑΘΕ ΜΗΝΑ Κ΄ΚΑΤΑΓΓΕΛΕΙ ΩΣ ΠΡΟΒΟΚΑΤΟΡΑ ΟΠΟΙΟΝ ΑΡΙΣΤΕΡΟ Η ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΕ ΤΟ ΚΚΕ. Ο ΜΗΤΣΑΡΑΣ ΚΑΠΗΛΕΥΕΤΑΙ ΤΟΥΣ ΑΝΤΑΡΤΕΣ, ΤΟ ΕΑΜ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΛΑΣ. Ο ΜΗΤΣΑΡΑΣ ΑΚΟΜΑ ΝΑ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΗΣΕΙ ΠΛΗΡΩΣ ΤΟΝ ΑΡΗ ΒΕΛΟΥΧΙΩΤΗ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΣΥΝΤΡΟΦΟΥΣ ΤΟΥ. Ο ΜΗΤΣΑΡΑΣ ΚΑΝΕΙ ΟΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΞΕΦΤΙΛΙΣΕΙ ΤΟΝ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟ. Ο ΜΗΤΣΑΡΑΣ ΕΙΝΑΙ ΣΤΑΛΙΝΙΚΟΣ. ΜΗ ΓΙΝΕΙΣ ΣΑΝ ΤΟΝ ΜΗΤΣΑΡΑ. ΓΙΝΕ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΣ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΗΣ.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Αν υπήρχε άθλημα "η μπάλα στην εξέδρα", το ΚΚΕ θα είχε πάντα το πρωτάθλημα. Το ΚΚΕ δεν απαντάει για τη συγκεκριμένη συγκυρία, τη συγκεκριμένη καταστροφική επένδυση και τη συγκεκριμένη πολυεθνική εταιρεία, αλλά σε ένα υποθετικό ερώτημα που κανείς δεν έθεσε. Δεν απαντάει για τη λυσσαλέα επίθεση που δέχεται ένα ζωντανό και ανθεκτικό τοπικό κίνημα, τις διώξεις, την καταστολή, δεν απαντάει για τους άλλους εργαζόμενους της Χαλκιδικής, τους αγρότες, τους δασικούς συνεταιρισμούς, τους αλιείς, τους εργαζόμενους που ζουν από τον τουρισμό. Δεν απαντάει ούτε καν αν έχει κοινωνικό όφελος η καταστροφή ενός αρχέγονου δάσους, ενός βουνού και η δηλητηρίαση μιας περιοχής για την απόληψη ψηγμάτων χρυσού. Στο παράλληλο σύμπαν του ΚΚΕ, το μόνο που έχει σημασία είναι το αν το ίδιο καθοδηγεί ή όχι.
Κουτσούμπας: Να μην κλείσει το εργοστάσιο στις Σκουριές, να περάσει στον λαό "Να μην κλείσει το εργοστάσιο", απάντησε ο ΓΓ του ΚΚΕ Δημ. Κουτσούμπας σε ερώτηση για ενδεχόμενο λουκέτο στις Σκουριές Χαλκιδικής. Ιανουάριος 13 2016 15:43 Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, παραχώρησε συνέντευξη στον ρ/σ "Βήμα FM 99,5" και τους δημοσιογράφους Β. Χιώτη και Ν. Παπαδόπουλο. Μεταξύ άλλων τοποθετήθηκε σχετικά και με το ζήτημα της Eldorado Gold. "Οι εργαζόμενοι παλεύουν για τη δουλειά τους. Δεν μπορείς να καταδικάζεις εργαζόμενους στην ανεργία. Λουκέτο δεν πρέπει να υπάρχει σε βιομηχανία. Το εργοστάσιο στις Σκουριές πρέπει να ανοίξει", δήλωσε χαρακτηριστικά ο Δ. Κουτσούμπας, απαντώντας σε ερώτηση για ενδεχόμενο λουκέτο στις Σκουριές Χαλκιδικής. "Όχι, να μην κλείσουν, (τα μεταλλεία) εμείς δεν θέλουμε κανένα εργοστάσιο να κλείσει. Και για το περιβάλλον που λένε ότι μολύνεται, μπορεί να επιβάλλουν μέτρα σε οποιαδήποτε εταιρία και κάπως να βελτιωθούν οι συνθήκες. Το περιβαλλοντολογικό ζήτημα μπορεί να λυθεί και επιμένουμε σ’ αυτό, μόνο στα πλαίσια μιας τέτοιας κοινωνίας και μιας τέτοιας οικονομίας, αλλιώς όλα τα άλλα είναι ψεύτικα και εκεί είναι η ευθύνη της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ ή όποιων αριστερών, που λένε ότι μέσα στον καπιταλισμό, μέσα στην ΕΕ, με τα μονοπώλια και τις πολυεθνικές να ανταγωνίζονται σαν τα σκυλιά για το ποιος θα κερδίσει περισσότερα, οι εργαζόμενοι θα μπορούν να ζουν καλά. Οι εργαζόμενοι πάντα θα την πληρώνουν και πάντα το πολιτικό τους προσωπικό, οι κυβερνήσεις, θα παίζουν το ρόλο του ενός ή του άλλου, επιλέγοντας πότε τον έναν και πότε τον άλλο σε βάρος όμως του λαού". Ο κ. Κουτσούμπας επανέλαβε ότι το ΚΚΕ θεωρεί μείζον ζήτημα την προστασία του περιβάλλοντος σ' αυτή την επένδυση, ενώ τάχθηκε υπέρ της κοινωνικοποίησης και της κρατικοποίησης όλων των παραγωγικών μέσων και πηγών της οικονομίας προς όφελος του Ελληνικού λαού. "Στις Σκουριές όπου έχουμε το ζήτημα με τους ανταγωνισμούς μονοπωλιακών ομίλων, που την πληρώνουν οι εργαζόμενοι και επειδή οι εταιρίες ανταγωνίζονται και θέλουν περισσότερα κέρδη και το παλεύουν απ’ τη δική τους σκοπιά για να τα έχουν και απ’ την άλλη βρίσκονται έρμαιοι απέναντι σε μια κυβέρνηση η οποία παίζει παιχνίδια υπέρ άλλων ομίλων είτε επειδή δέχεται κάποιες πιέσεις στα πλαίσια αυτά. Μόνο οι εργαζόμενοι έχουν δίκιο, που θέλουν τη δουλειά τους και να μπορούν να ζήσουν καλά και πιστεύουμε ότι αυτή η θέση εκφράζει και τους εργαζόμενους. Πρέπει η πάλη και ο αγώνας να στοχεύει ότι αυτός ο ορυκτός πλούτος – ο χρυσός στη συγκεκριμένη περίπτωση – θα πρέπει να γίνει κοινωνική περιουσία γιατί ανήκει στο λαό. Μόνο έτσι το κέρδος, η επένδυση όπως τη λέμε σήμερα, θα γυρνάει πάλι υπέρ του είτε με την κοινωνική ασφάλιση που θα έχουν, το μισθό, με την εξασφάλιση για την οικογένειά τους. Εμείς θέλουμε να κοινωνικοποιηθεί η εταιρεία, αλλά δε γίνεται τώρα", είπε αναλυτικά.
Σχολιο.- γνωστή η θέση του και μην πολυβασανίζεσαι -> το ΚΚΕ είναι ακίνδυνο για το σύστημα! -> μοιάζει με κλειστή ομάδα όπου όποιος βρίσκεται εκεί έχει την πάσα αλήθεια, ενώ οι λοιποί είναι απ' έξω και σε λάθος δρόμο -> δεν χρειάζεται να παίρνεις το θέμα Σκουριές ως παράδειγμα, αλλά καθημερινά προβλήματα και θα δεις ότι από λόγια άλλο τίποτε, εκεί που πρέπει να γίνει κάτι ενωτικό (και μερικές φορές και θεσμικό), στρίβουν με ελαφρά πηδηματάκια ... -> η δοκιμασμένη συνταγή είναι πικετοφορίες, παραστάσεις, πανώ, αφίσες, καμιά εκδήλωση ποικίλου περιεχομένου και τίποτε περισσότερο και μερικές φορές εκτελούν και χρέη σωματοφύλακα του συστήματος (δες κάποιες παλιές πορείες, συγκεντρώσεις κλπ.) -> και προσπαθούν λ.χ. ακόμα να καταλάβουν γιατί από την παραδοσιακή μερίδα των ψηφοφόρων τους κάποιοι στρέφονται αλλού, ακόμα και στην ΧΑ ... Σχολιο.- Αιντε μωρε Κουτσούμπα καλα που εισαι κι εσυ να μας ανοίξεις τα ματιά Αν περάσει στο λαό, δεν θα υπάρχει μόλυνση, κι αν υπάρχει όπως με οοοοοολα τα εργοστάσια, ο λαος απο τα κέρδη της επιχείρησης θα πλερωκει ή τον γιατρό ή τον νεκροθάφτη Το θέμα ειναι να μην τα πάρει το κεφάλαιο, αμα τα πάρουμε εμείς ολα καλα.... Ποσο ειναι το ποσοστό του κόμματος στη Χαλκιδική είπαμε? Σχολιο.- Ωραία θέση , δεν μας ενδιαφέρει το περιβάλλον και η υγεία των κατοίκων της περιοχής. Σχολιο.- Κριμα για το ιστορικο κομμα να μη μπορει να βρει μια σοβαρη θεση. Λεμε πως τα μεταλλεια θα καταστρεψουν μια ολοκληρη περιοχη αφανιζοντας διπλα στο περιβαλλον και χιλιαδες θεσεις εργασιας και αυτο λεει δεν πειραζει, αρκει να κανει κουμαντο το κομμα (αφου στο μυαλο τους εργατης=κκε) εχοντας στο νου το σοβιετικο φετιχ του βιομηχανικου εργατη. Σχολιο.- Η επένδυση σταμάτησε επειδή ήταν ζημιογόνος για το περιβάλλον;; Και ο λαός πως θα εξορύξεις το χρυσό;με ροδόνερο; δεν θα μολυνει; Πλάκα ρε μας κάνετε Σχολιο.- Το ΚΚΕ δρα δυστυχως μεσα στα πλαισια του συστηματος. Γιαυτο πεταει μπαρουφες, ότι όλα θα αλλαξουν στην επομενη ζωη και στο σοσιαλισμο. Εχει το μαγαζακι του, τους βουλευτικους μισθους και τις επιχειρησεις του, και τους ηλιθιους που το ακολουθουν. Τα εχει γραμμενα τα κινηματα. Λεει ότι οι λαικοι αγωνες είναι αχρηστοι γιατι όλα τα προβληματα θα λυθουν στην επομενη ζωη και στο σοσιαλισμο. Για να μην ξυπνησουν τα κοροιδα που το ακολουθουν, κανει και καμια 24ωρη απεργια, για να δειξει και καλα πως είναι κομμα που αγωνιζεται για τα λαικα προβληματα. Ουσιαστικα για να ξεσπασει ο θυμος του κοσμου.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
ΣΑΒΒΑΤΟ 16 ΓΕΝΑΡΗ ΟΜΟΝΟΙΑ, ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΠΑΛΛΑΙΚΟ ΣΥΛΑΛΛΗΤΗΡΙΟ, ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ 11.30 Π.Μ. ΧΑΥΤΕΙΑ. ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ ΤΩΡΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΕΚΤΡΩΜΑ! Η αυτοι θα κατεδαφισουν το ασφαλιστικο, η εμεις αυτους!
ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
15 Ιανουαρίου 1950. Την πρώτη φορά που ο κυπριακός λαός εξέφρασε ελεύθερα τη γνώμη του ζήτησε Ένωση με την Ελλάδα. Την δεύτερη φορά, το 2004 απέρριψε υπερήφανα το καταστροφικό σχέδιο "Ανάν". Ελπίζουμε ότι και το σχέδιο που αυτό τον καιρό επεξεργάζονται "ξένα κέντρα" εις βάρος του κυπριακού ελληνισμού, θα έχει την ίδια τύχη, φοβόμαστε όμως ότι θα αποφύγουν να ξαναθέσουν το ερώτημα σε δημοψήφισμα...
15 Ιανουαρίου 1950. Με δημοψήφισμά του ο κυπριακός λαός συντριπτικά (97%) διατρανώνει τη θέλησή του ότι μόνη επιθυμητή λύση στο κυπριακό είναι η Ένωση της Κύπρου μετά της Μητρός Ελλάδος. Στο δημοψήφισμα συμμετείχαν κ οι Μουσουλμάνοι της Κύπρου(Τουρκοκύπριοι) που υπερψήφισαν το εν λόγω αίτημα. Η εθνική ολοκλήρωση αποτελούσε πόθο αιώνων κ φυσική εξέλιξη μετά κ την ένωση της Δωδεκανήσου(1949). Άλλαι όμως αι βουλαί των Βρεττανών αποικιοκρατών.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
ΑΝΤΑΡΣΥΑ Τρικάλων «Πλακέτες μνήμης και τιμής… και η τιμή της πλακέτας»
Όταν το καλοκαίρι του 2015, εκατοντάδες αγωνιστές και αγωνίστριες, μέλη συλλογικοτήτων από όλη τη χώρα, στα πλαίσια της διοργάνωσης ενός διήμερου οδοιπορικού στα βήματα του πρωτοκαπετάνιου του Ε.Λ.Α.Σ., Άρη Βελουχιώτη, με αφορμή την επέτειο των 70 χρόνων από τον ηρωϊκό του θάνατο, που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία των Εργατικών Λεσχών, τοποθέτησαν ως ένδειξη τιμής και σεβασμού στους αγώνες και τη θυσία του Άρη και του Τζαβέλλα, πλακέτες στο σημείο εκείνο που κρέμασαν τα κεφάλια τους σε ένα κανιβαλικό σκηνικό τρόμου οι διώκτες τους, η δημοτική αρχή της πόλης έσπευσε να κατεβάσει τις τιμητικές πλακέτες!! Η δικαιολογία ήταν πως δε γίνεται να τιμηθεί από τον «οποιοδήποτε» ο Άρης, παρά μόνο μετά από απόφαση των τοπικών αρχών! Τη συνέχεια τη γνωρίζουμε… Η δημοτική αρχή απέρριψε κάθε πρόταση για απόδοση τιμής και μνήμης στον Άρη Βελουχιώτη. Λίγους μήνες μετά, η δημοτική αρχή, με φανφάρες και εορτασμούς, παρουσιάζει την ανάπλαση της κεντρικής γέφυρας της πόλης από τους «ευεργέτες» της οικονομικής ελίτ της περιοχής και αποδέχεται τη τοποθέτηση μιας πλακέτας με το όνομα μιας Ανώνυμης Εταιρείας να φιγουράρει ως ο «ευαίσθητος» χορηγός! Φυσικά, στα «εκσυγχρονισμένα» και «μοντέρνα» μυαλά της «ευαίσθητης» και «εναλλακτικής» δημοτικής αρχής, αξία χρήσης έχει μόνο ότι μπορεί να εκμεταλλευθεί οικονομικά, ότι μπορεί να παράξει κέρδος. Όπως πολύ πρόσφατα άλλωστε απέδειξε, «βάζοντας χέρι» στους τραπεζικούς λογαριασμών συμπολιτών μας, μπλοκάροντάς τους, για ληξιπρόσθεσμες οφειλές τους στο Δήμο, όταν γνωρίζει πως αυτές οφείλονται στα χαράτσια, στα τέλη και στους φόρους που έχουν πέσει στα κεφάλια των συνήθων υποζυγίων από τις κυβερνήσεις και τις αδίστακτες πολιτικές των μνημονίων, για τα οποία φυσικά ούτε μιλιά, ούτε λαλιά…
Σε μια πρωτόγνωρη οικονομική κρίση, με την κοινωνική πλειοψηφία να αγωνίζεται πλέον για την επιβίωσή της, μέσα σε συνθήκες μαζικής φτωχοποίησης κι εξαθλίωσης, με 1.5 εκατομμύρια ανέργους και δεκάδες χιλιάδες νέους να μεταναστεύουν, με τις εργασιακές συνθήκες που κυριαρχούν να είναι αυτές των ελαστικών σχέσεων, των 5μήνων, των απλήρωτων εργαζομένων, της καθυστέρησης έως και άρνησης πληρωμών, της εργοδοτικής αυθαιρεσίας, ασυδοσίας και τρομοκρατίας, της δίωξης του συνδικαλισμού και της καταστρατήγησης κάθε έννοιας εργατικού δικαίου και πάνω απ’ όλα με τον φόβο να κυριαρχεί πάνω σε εκατομμύρια εργαζομένους, όλες και όλοι παίρνουν πια θέση. Η πόλη μας, όπως όλες οι πόλεις και οι χώρες άλλωστε, ήταν και είναι πάντα δύο! Και αυτό φάνηκε περίτρανα στην περίοδο του δημοψηφίσματος! Εκεί που οι δήθεν «απολίτικοι» κι «ακομμάτιστοι», οι δήθεν «εναλλακτικοί» κι «ευαίσθητοι», η οικονομική και πολιτική ελίτ της περιοχής μας , όλοι αυτοί που επί χρόνια μας καλούν να μη συμμετέχουμε σε διαδηλώσεις, πορείες, συγκεντρώσεις, απεργίες (άσε που κλείνουμε και τους δρόμους…), που θέλουν την πολιτική έξω από τα σχολεία, τα πανεπιστήμια, τους χώρους εργασίας, αυτοί που απαγορεύουν τον συνδικαλισμό και εμποδίζουν ακόμη και τη διανομή προκηρύξεων στις επιχειρήσεις τους, ξαφνικά πέταξαν τα προσωπεία τους κι έδωσαν την πιο σκληρή μάχη υπέρ του ΝΑΙ, απειλώντας κι εκβιάζοντας εργαζόμενους για την ψήφο τους, τρομοκρατώντας την κοινωνία και με την πλήρη στήριξη των ΜΜΕ, απέδειξαν πως όταν απειλούνται τα συμφέροντα της αστικής τάξης, ενώνονται και δίνουν συντονισμένα τη μάχη εναντίον του «εσωτερικού» εχθρού.
Στο ίδιο έργο θεατές? Κι όμως… απέδειξε η κοινωνική πλειοψηφία πως έχει τη δύναμη, το σθένος και την αξιοπρέπεια να μην τους φοβηθεί, να αντισταθεί και να ανατρέψει τα αντιλαϊκά τους σχέδια. Μπορούν οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, η νεολαία, τα συνδικάτα και οι νέες συλλογικότητες που δημιουργούνται, τα κινήματα αλληλεγγύης… ο οργανωμένος ανυπότακτος λαός όπως ακούστηκε και στο οδοιπορικό στα βήματα του Άρη, να νικήσουν! Το έχουν κάνει στο παρελθόν και μπορούν να το ξανακάνουν…
ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α. ΤΡΙΚΑΛΩΝ
Υ.Γ.1 Για τη μία απόδοση τιμής, υψώθηκαν γροθιές, χύθηκε κάποτε αίμα για τη λευτεριά του τόπου και χύνονται δάκρυα ακόμη, από όποιον αγωνίζεται όπου γης για μια κοινωνία δίχως εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Είναι πλακέτα καρδιάς, μνήμης κι ιστορίας. Γι’ αυτό και αθάνατη… Η άλλη είναι απλά business, χρήμα και δημόσιες σχέσεις. Γι’ αυτό και θα χαθεί… Αυτή είναι η διαφορά… Υ.Γ.2 Και φυσικά θα ξαναμπεί…
ΑΝΤικαπιταλιστική ΑΡιστερή ΣΥνεργασία για την Ανατροπή Τρικάλων
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Μηχανοκίνητη πορεία στις δυτικές συνοικίες της Αθήνας με δεκάδες μηχανάκια, σκορπίζοντας τρικάκια με το σύνθημα «Διαλύουν την Ασφάλιση και βγαίνουμε στο δρόμο, πάρτε πίσω το νόμο - λαιμητόμο. Ξεσηκωμός τώρα!», πραγματοποίησε το απόγευμα της Πέμπτης 14 Γενάρη το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας. Με τις σημαίες του Συνδικάτου στα χέρια και φορώντας οικοδομικά γιλέκα, οι οικοδόμοι στέλνουν μήνυμα στο λαό πως τα σωματεία και οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ είναι στο δρόμο και τον καλούν να μη μείνει με σταυρωμένα χέρια απέναντι στην επίθεση, να ενωθεί μαζί τους στις κινητοποιήσεις των επόμενων ημερών. Με στόχο την ενημέρωση για τα αντιασφαλιστικά μέτρα και το ανέβασμα των αγωνιστικών διαθέσεων το Συνδικάτο οργανώνει την Παρασκευή 15 Γενάρη στις 6 το απόγευμα κινητοποίηση στο υπουργείο Εργασίας με αφετηρία τα γραφεία του στην πλατεία Κάνιγγος.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
ΣΥΡΙΖΑ, Η ΤΡΑΒΕΣΤΙΑΚΗ- ΧΑΜΕΛΑΙΟΝΤΙΚΗ ΜΕΤΑΛΛΑΞΗ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ!
Η Μαριλενα Σημιτη είναι κορη των πρωην πρωθυπουργου Κωστα Σημιτη. Σημεραη η κορη του Σημιτη είναι στελεχος του ΣΥΡΙΖΑ!
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Προς κινητοποιήσεις η ΠΟΕΔΗΝ για την κατάσταση στα νοσοκομεία
Παρασκευή, 15 Ιανουαρίου 2016, 07:07
Κινητοποιήσεις προαναγγέλλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία, κάνοντας λόγο για υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση του ΕΣΥ, με αποτέλεσμα «τα νοσοκομεία να οφείλουν στους προμηθευτές πάνω από 2 δισ. ευρώ και να λειτουργούν σε συνθήκες έκτακτης ανάγκης (black out), με το εναπομείναν προσωπικό να είναι κάτω των ορίων ασφαλείας». Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, οι προϋπολογισμοί των νοσοκομείων είναι μειωμένοι κατά 20% σε σχέση με πέρυσι, για όλους τους κωδικούς πλην των φαρμάκων, καθότι τα ακριβά φάρμακα θα χορηγούνται πλέον από τα νοσοκομεία. «Τα νοσοκομεία δεν διαθέτουν φαρμακευτικό και υγειονομικό υλικό. Δεν διαθέτουν το στοιχειώδες υγειονομικό υλικό (γάζες, βαμβάκι, γάντια, σύριγγες κ.ά.). Αναστέλλονται χειρουργεία λόγω έλλειψης υλικών» σημειώνει η Ομοσπονδία. Όσον αφορά στις ελλείψεις προσωπικού τονίζει ότι «η μία οργανική θέση στις τρεις είναι κενές σε οργανισμούς που συστήθηκαν, σύμφωνα με τις μνημονιακές προβλέψεις με κατάργηση χιλιάδων οργανικών θέσεων, κλινών και κλινικών. Το προσωπικό σήμερα στα νοσοκομεία είναι 45.000. Πριν τα μνημόνια ήταν 65.000». Όπως αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ, οι Δημόσιες Δαπάνες Υγείας εφέτος θα κλείσουν κάτω του 5% του ΑΕΠ και η ιδιωτική θα αγγίξει το 4% του ΑΕΠ, ενώ στα Συστήματα Υγείας των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης οι Δημόσιες Δαπάνες είναι 7,5% και 1% η ιδιωτική. Επιπλέον σημειώνει ότι τα νοσοκομεία των άλλων χωρών της Ευρώπης επιχορηγούνται με 2,9% του ΑΕΠ εν αντιθέσει με τα νοσοκομεία της χώρας μας, που εφέτος θα είναι κάτω του 1,5% του ΑΕΠ.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
ΥΠΕΓΡΑΦΗ ΤΟΝ ΑΥΓΟΥΣΤΟ 2015
Επ'αόριστον θα πετούν τα ρωσικά αεροσκάφη στη Συρία μετά τη συμφωνία Μόσχας-Δαμασκού
14|01|2016 20:17
Επ' αόριστον μπορούν να αναπτύσσονται και να επιχειρούν τα αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας της Ρωσίας στη Συρία. Αυτό προβλέπει η συμφωνίας η οποία είχε συναφθεί ανάμεσα στη Μόσχα και στη Δαμασκό τον Αύγουστο του 2015 και δημοσιεύθηκε την Πέμπτη σε ρωσικό κυβερνητικό ιστότοπο, σύμφωνα με το ρωσικό δημόσιο πρακτορείο ειδήσεων Sputnik. Η συμφωνία, που υπεγράφη στις 26 Αυγούστου 2015, υπογραμμίζει, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA, πως η ανάπτυξη αεροσκαφών της ρωσικής ΠΑ στην αεροπορική βάση Χμάιμιμ στην επαρχία Λαττάκεια αποφασίστηκε κατόπιν αιτήματος των νόμιμων συριακών αρχών για τη διασφάλιση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή, έχει αποκλειστικά αμυντικό χαρακτήρα και δεν στρέφεται εναντίον άλλων χωρών. «Η κυβέρνηση της Συρίας αναλαμβάνει την ευθύνη για τη διευθέτηση αξιώσεων που μπορεί να εγερθούν από τρίτους, ως αποτέλεσμα των ζημιών που προκαλούν οι επιχειρήσεις της ρωσικής αεροπορίας και οι αξιωματικοί της», αναφέρει απόσπασμα του κειμένου, σύμφωνα με το Σπούτνικ. Ρωσικά αεροσκάφη τα οποία σταθμεύουν στην αεροπορική βάση της Λαττάκειας πλήττουν θέσεις κυρίως ισλαμοφασιστών στη Συρία από την 30ή Σεπτεμβρίου, στο πλαίσιο μιας προσπάθειας να υποστηριχθούν οι δυνάμεις του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ και να επικρατήσουν έναντι των ισλαμοφασιστων των δυτικων αποικιοκρατων στα πεδία των μαχών.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Γενική απεργία της ΓΣΕΕ στις 4 Φεβρουαρίου
Ανεβαίνει το "κοινωνικό" θερμόμετρο. Γενική απεργία στις 4 Φεβρουαρίου ενάντια στο νέο ασφαλιστικό αλλά και στο σύνολο των μέτρων του νέου μνημονίου εισηγήθηκε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος
Ιανουάριος 15 2016 12:58
Εισήγηση για γενική απεργία στις 4 Φεβρουαρίου ενάντια στο νέο ασφαλιστικό αλλά και στο σύνολο των μέτρων του νέου μνημονίου που θα έρθουν να προστεθούν στα μέτρα των δύο προηγούμενων, έκανε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γ. Παναγόπουλος, στο γενικό συμβούλιο της Συνομοσπονδίας, που πραγματοποιείται σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Οι αγρότες ετοιμάζονται να κόψουν την Ελλάδα στα δύο για το φορολογικό
Κινητοποιήσεις παντού αποφάσισαν οι αγρότες, οι οποίοι βγαίνουν ξανά στους δρόμους για ασφαλιστικό και φορολογικό. "Θα δούμε μόνο τον Τσίπρα" το μήνυμά τους. Το σχέδιο της κυβέρνησης για να κατευναστούν οι αντιδράσεις
Ιανουάριος 15 2016 11:04
Ζεσταίνουν τα τρακτέρ οι αγρότες, αντιδρώντας κυρίως στις φορολογικές επιβαρύνσεις που σχεδιάζει να επιβάλλει η κυβέρνηση. Με απόφασή τους θα βγάλουν τα τρακτέρ στους δρόμους την Τετάρτη 20 Ιανουαρίου. Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του αγροτικού συνεταιρισμού Λάρισας, κ. Χρήστος Σιδερόπουλος η πρόσκληση προς τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους φέρει την σφραγίδα της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών, Κτηνοτρόφων, Αλιέων και Μελισσοκόμων με την υποστήριξη των ΠΕΚ, ΣΕΚ, ΠΕΝΑ και των Συντονιστικών της Λάρισας, της Θεσσαλονίκης, της Πέλλας, της Καβάλας, των Γιαννιτσών, της Λαμίας και της Βοιωτίας. Σύμφωνα με την κοινή θέση όλων των αγροτικών και κτηνοτροφικών φορέων που παρευρέθηκαν στην συμπρωτεύουσα, οι αγρότες θα δεχθούν να συναντηθούν μόνο με τον πρωθυπουργό και αυτό αφού βγουν τα τρακτέρ στους δρόμους.Οι αγρότες θέτουν την κυβέρνηση προ των ευθυνών της για ασφαλιστικό, φορολογικό και κόστος παραγωγής, «αυτά τα τρία είναι που ενώνουν όλους τους αγρότες είπε ο κ. Σιδερόπουλος, αλλά οι αγρότες απευθύνουν επιπλέον ερωτήματα προς την κυβέρνηση για τις πληρωμές που σχετίζονται με το πετρέλαιο, όλα τα προγράμματα που ακολουθούν, δηλαδή η ενιαία, η συνδεδεμένη του βαμβακιού, τα προγράμματα των νέων αγροτών, το πρασίνισμα, όπου απαιτούμε από την κυβέρνηση συγκεκριμένες ημερομηνίες για το πότε θα γίνουν οι πληρωμές. Αποφασίστηκε επίσης, θα υπάρξει συνάντηση με κανέναν υπουργό ή κυβερνητικό παράγοντα εκτός από τον πρωθυπουργό.
Το απόγευμα της Πέμπτης η Πανελλαδική Σύσκεψη Αγροτών - Κτηνοτρόφων εξέδωσε δελτίο τύπου το οποίο αναφέρει: «Σήμερα Πέμπτη (14/1/2016), με πρωτοβουλία της Συντονιστικής Επιτροπής των φορέων των αγροτο-κτηνοτρόφων και αλιέων της Ελλάδας, πραγματοποιήθηκε πανελλαδική σύσκεψη στη Θεσσαλονίκη (αίθουσα Διεθνούς Έκθεσης) με πρωτόγνωρη συμμετοχή 1000 και πλέον αγροτο-κτηνοτρόφων και αλιέων. Συμφωνήθηκαν και αποφασίστηκαν τα παρακάτω: Απορρίπτουμε το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό που έθεσε σε διαβούλευση η Κυβέρνηση, όσον αφορά τουλάχιστον τους αγροτο-κτηνοτρόφους και αλιείς για την κατάργηση του ΟΓΑ ως ασφαλιστικό Οργανισμό τους. Ζητάμε τη διατήρηση του ΟΓΑ ως ασφαλιστικό Οργανισμό των αγροτών, αφού απεμπλακεί από την ευθύνη παροχής σύνταξης στους ανασφάλιστους υπερηλίκους και μελετηθεί η αναμόρφωσή του, ώστε να εξασφαλίζεται η βιωσιμότητα του. Επιμένουμε στα αιτήματα που είχαμε παραδώσει στην Κυβέρνηση μετά τη μεγαλειώδη κινητοποίηση στην Αθήνα στις 18/11/2015 (Φορολογικό, ρύθμιση χρεών, απόδοση επιδοτήσεων κ.λ.π.) όπως και στη χάραξη εθνικής στρατηγικής για την ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας της χώρας. Συμφωνήσαμε ακόμη να επιδιωχθούν συναντήσεις με εκπροσώπους άλλων κοινωνικών στρωμάτων και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για ενημέρωση και πιθανό συντονισμό του αγώνα. Τέλος αποφασίσαμε από Παρασκευή (15/1/2016) να ξεκινήσουν οι προεργασίες για κινητοποιήσεις σε όλη την Ελλάδα. Στις 20/1/2016, ημέρα Τετάρτη όλοι οι αγροτο-κτηνοτρόφοι και αλιείς βγαίνουν στους δρόμους συντεταγμένα με απόφαση των Οργανώσεών τους, με κλιμάκωση στις 28/1/2016 στη Θεσσαλονίκη. Δεν μας μένει άλλος δρόμος από τον αγώνα προκειμένου να αντιταχθούμε στο ξεκλήρισμά μας, αν η Κυβέρνηση επιμείνει στα μέτρα που μας αφανίζουν».
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Σε συμμετοχή στο παλλαϊκό συλλαλητήριο του Σαββάτου καλεί η ΕΣΗΕΑ
Κάλεσμα της ΕΣΗΕΑ για συμμετοχή των δημοσιογράφων στο συλλαλητήριο που συνδιοργανώνουν ΑΔΕΔΥ, ΓΣΕΕ, συνδικάτα και κοινωνικοί φορείς κατά του ασφαλιστικού. Στις 11 η προσυγκέντρωση. Ακολουθεί πορεία προς την πλατεία Ομονοίας
Ιανουάριος 15 2016 14:19
Κάλεσμα προς όλους τους δημοσιογράφους να συμμετέχουν στο αυριανό παλλαϊκό συλλαλητήριο που συνδιοργανώνουν ΑΔΕΔΥ, ΓΣΕΕ, συνδικάτα και κοινωνικοί φορείς, με συγκέντρωση στις 12:00 στην πλατεία Ομονοίας, απευθύνει η ΕΣΗΕΑ. Η Ένωση Συντακτών σημειώνει ότι αγωνίζεται, όπως όλοι, για την ανατροπή «των σχεδίων που θέλουν να οδηγήσουν το σύνολο των (ακόμη) εργαζόμενων, των ανέργων, των συνταξιούχων, των απλήρωτων και την ελληνική οικογένεια στην πλήρη εξαθλίωση, επιβραβεύοντας την εργοδοτική αυθαιρεσία, τη μαύρη εργασία και την ασυδοσία του κεφαλαίου». Επίσης, στο κάλεσμα επισημαίνεται ότι το κατασκεύασμα Κατρούγκαλου επιφυλάσσει θύελλα καταστροφικών επιπτώσεων για τον ελληνικό λαό και ότι τα δημοσιογραφικά ταμεία και οι ενώσεις είναι αδιαπραγμάτευτη ζώνη ανεξαρτησίας και διασφάλισης των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και του δικαιώματος της κοινής γνώμης για υπεύθυνη ενημέρωση.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Oι εργαζόμενοι στο Νοσοκομείο Κορίνθου ζητούν σεντόνια από ξενοδοχεία του Νομού
Παρασκευή, 15 Ιανουαρίου 2016, 15:37
Η πλήρης κατάργηση του κοινωνικού κράτους. Η κυβέρνηση προφανώς δεν γνωρίζει τι είναι κράτος πρόνοιας και έχει αφήσει στην τύχη τους τα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας τουλάχιστον της επαρχίας. Έτσι οι εργαζόμενοι στο Νοσοκομείο Κορίνθου έχουν αναγκαστεί να αναζητούν σεντόνια για τα κρεβάτια των αρρώστων από ξενοδοχεία του Νομού.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
ΓΣΕΕ: Προκήρυξε 24ωρη απεργία στις 4 Φεβρουαρίου
Παρασκευή, 15 Ιανουαρίου 2016, 15:21
Η ΓΣΕΕ αποφάσισε την Παρασκευή την προκήρυξη 24ωρης απεργίας κατά του ασφαλιστικού στις 4 Φεβρουαρίου. Το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή αργότερα αυτό το μήνα ώστε να ψηφιστεί στις αρχές Φεβρουαρίου.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Σάλος στην Τουρκία: Συνέλαβαν ακαδημαϊκούς γιατί στήριξαν τους Κούρδους - Σκληρή αντίδραση των ΗΠΑ
15.01.2016 , 15.46
Σάλος έχει ξεσπάσει στην Τουρκία από την είδηση ότι τουλάχιστον 21καθηγητές πανεπιστημίου κρατούνται επειδή τόλμησαν να υπογράψουν ψήφισμα υπέρ Κούρδων. Συνολικά πάνω από 130 καθηγητές βρίσκονται αντιμέτωποι με βαρύτατες κατηγορίες επειδή ζητούν να γίνουν σεβαστά τα ανθρώπινα δικαιώματα των Κούρδων. Το κείμενο υπογράφεται από 1.128 ακαδημαϊκούς από όλο τον κόσμο, ανάμεσα στους οποίους είναι και ο Νόαμ Τσόμσκι. Άμεση ήταν η αντίδραση της Αμερικανικής Πρεσβείας στην Κωνσταντινούπολη. "Στις δημοκρατικές κοινωνίες είναι κυρίαρχο το δικαίωμα των πολιτών να εκφράζονται ελευθέρα" τονίζει σε ανακοίνωσή του ο αμερικανός πρέσβης στην Τουρκίας Τζον Μπας.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
"Το αίμα σας θα τρέξει ποτάμι..."
15.01.2016
Αρχηγός εγκληματικής συμμορίας, με βαριές καταδίκες, ο Σεντάτ Πεκέρ μπαινοβγαίνει στις φυλακές επί χρόνια και τώρα ξεσπάθωσε εναντίον των Τούρκων και ξένων διανοουμένων απειλώντας τους με λουτρό αίματος γιατί ζήτησαν να σταματήσουν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις και η σφαγή των Κούρδων στη νοτιοανατολική Τουρκία.
Η πρόκληση από τον αρχιμαφιόζο έγινε μετά τη δημόσια καταδίκη από τον πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν της πρωτοβουλίας 1.128 ακαδημαϊκων από 89 πανεπιστήμια, που υπέγραψαν την ανοιχτη επιστολή με τίτλο «Δεν θα γίνουμε συνένοχοι στο έγκλημα» ζητώντας παράλληλα να επαναρχίσει ο ειρηνευτικός διάλογος για το Κουρδικό. Ο Ερντογάν κατηγόρησε τους πανεπιστημιακούς για "προδοσία": Όλοι αυτοί είναι δήθεν διανοούμενοι, αδαείς με νοοτροπία αποικιοκρατίας. Πρόκειται για σκοτεινά πρόσωπα που δεν έχουν κανέναν σεβασμό για την πατρίδα τους" είπε ο Τούρκος πρόεδρος. Τη σκυτάλη πήρε ο αρχιμαφιόζος και γνωστός παρακρατικός Σεντάτ Πεκέρ, που είχε καταδικαστεί το 2013 για συμμετοχή στη συνωμοσία Εργκένεκον, δηλαδή τον σχεδιασμό πραξικοπήματος από το λεγόμενο «βαθύ κράτος» της Τουρκίας. Άλλαξαν όμως οι καιροί και διαμορφώθηκαν νέες συμμαχίες με βάση το νεο-οθωμανικό όραμα του Ερντογάν, που χωράει τους Γκρίζους Λύκους, όμως δεν χωράει ούτε Κούρδους αυτονομιστές ούτε Αριστερά. Ο Πεκέρ, που βγήκε από τη φυλακή έχοντας εκτίσει μόλις λίγους μήνες από τη δεκαετή κάθειρξη, απείλησε τους διανοούμενους με λουτρό αίματος. «Το αίμα σας θα τρέξει ποτάμι κι εμείς θα λουστούμε σε αυτό», έγραψε στην προσωπική του ιστοσελίδα. Τους συνέστησε μάλιστα να μην υπονομεύουν το κράτος γιατί χαρις σε αυτό, όπως είπε, είναι ακόμη ζωντανοί. Εάν οι τρομοκράτες και οι ξένες μυστικές υπηρεσίες που εσείς υποστηρίζετε καταστρέψουν το κράτος, να γνωρίζετε καλά ότι τα τέκνα της πατρίδας δεν θα δείξουν κανένα έλεος για εσάς, προειδοποίησε ο διαβόητος παρακρατικός. Το φιλοκουρδικό και αριστερό Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών (HDP) αλλά και το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) ζήτησαν την επέμβαση του εισαγγελέα για τις απειλές που εκτόξευσαν ο Πεκέρ και η συμμορία του. Εάν δεν υπάρξει επέμβαση της εισαγγελίας γι' αυτή την οργάνωση μαζικών δολοφονιών, σημαίνει ότι το σχέδιο για εξόντωση της αντιπολίτευσης τελεί υπό την αιγίδα του κράτους, επισήμανε ο εκπρόσωπος του HDP Ερτουγρούλ Κιουρτσού, τονίζοντας ότι η ασυλία του Πεκέρ αποδεικνύει ότι η μαφία αποτελεί οργανικό στοιχείο του «νέου κράτους». "Άλλο είναι η ελευθερία της έκφρασης και άλλο οι απειλές από τρίτης κατηγορίας νονούς" είπε ο εκπρόσωπος του CHP, Χαλούκ Κοτς. Η εισαγγελία της Άγκυρας ξεκίνησε έρευνα για τις απειλές χθες με καθυστέρηση δύο ημερών.
Έτοιμος για πόλεμο
Τον περασμένο Οκτώβριο ο μαφιόζος πρωτοστάτησε σε συγκέντρωση με συνθήματα κατά της «τρομοκρατίας» και υπέρ του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης στο Ρίζε (την ιδιαίτερη πατρίδα του Ερντογάν), καθώς η χώρα όδευε στις εκλογές της 1ης Νοεμβρίου. Εκεί ο Πεκέρ διακήρυξε ότι, εάν οι δυνάμεις ασφαλείας κουραστούν από τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας, θα οδηγήσει ο ίδιος τον λαό και τότε θα χυθεί πολύ αίμα. Σύμφωνα με την εφημερίδα "Χουριέτ", ο Σεντάτ Πεκέρ συναντήθηκε με τον Ταγίπ Ερντογάν στον γάμο ενός οπαδού του τον περασμένο Ιούνιο και υπάρχουν φωτογραφίες με τους δύο άνδρες που συνομιλούν. Ο συμπρόεδρος του Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών Σελαχετίν Ντεμιρτάς υπενθύμισε ότι ο νυν πρόεδρος της Τουρκίας φέρει τον τίτλο του επίτιμου διδάκτορα. «Δεν υπάρχει ούτε ένα τμήμα της κοινωνίας που να μην έχει προσβάλει και υποτιμήσει ο Ερντογάν, αναρωτιέμαι ποια ήταν η δική του ακαδημαϊκή διαδρομή» είπε ο Ντεμιρτάς. Παρά την κατακραυγή, στο θέμα επανήλθε χθες ο πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου κατηγορώντας τους ακαδημαϊκούς που υπέγραψαν την ανοιχτή επιστολή ότι συντάσσονται με τους "τρομοκράτες" και τους κάλεσε να υπογράψουν δήλωση αποκήρυξης του PKK. Μετά τη δήλωση του πρωθυπουργού ήλθε ως φυσική εξέλιξη η έναρξη εισαγγελικής έρευνας κατά των πανεπιστημιακών για "τρομοκρατική προπαγάνδα", "υποκίνηση σε παράβαση του νόμου" και "προσβολή των θεσμών και της Τουρκικής Δημοκρατίας". Σύμφωνα με το πρακτορείο Ντογάν, το πανεπιστήμιο του Ντίζτσε, στη βορειοδυτική Τουρκία, αποφάσισε ήδη να απολύσει την καθηγήτρια κοινωνιολογίας Λατιφέ Ακιούζ που είχε υπογράψει το κείμενο.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
A Statement from the Corrie Family on the Death of Alan Rickman: We woke yesterday morning to the heartbreaking news that our friend Alan Rickman had died of cancer. Though they never met, Alan was a great friend to our daughter and sister Rachel. He was the force for creation of the play My Name is Rachel Corrie. He did so much for Rachel’s legacy and for us, and through it all was a wonderful, present, and kind friend. We are left with amazing memories of this gifted, funny, generous, thoughtful, wise, and courageous man. He is deeply loved and appreciated by our family and by so many others and will be missed immensely. Sincerely, The family of Rachel Corrie
Aυτοματη Μεταφραση στα Αγγλικα
Μια δήλωση από την οικογένεια corrie για το θάνατο του ' λαν ρίκμαν: Ξυπνήσαμε χθες το πρωί να το σπαρακτικό είδηση ότι ο φίλος μας ο ' λαν ρίκμαν είχε πεθάνει από καρκίνο. Αν και δεν είχαν συναντηθεί, ο Alan Ήταν υπέροχος φίλος στην κόρη μας και αδερφή ρέιτσελ. Ήταν η δύναμη για τη δημιουργία του έργου το όνομά μου είναι ρέιτσελ κόρι. Έκανε τόσα πολλά για τη ρέιτσελ είναι κληρονομιά και για εμάς, και παρ ' όλα αυτά, ήταν ένα υπέροχο δώρο, και καλός φίλος. Έχουμε μείνει με καταπληκτικές αναμνήσεις από αυτό το χαρισματικό, αστείο, γενναιόδωρο, ευγενικό, σοφός, και θαρραλέος άνθρωπος. Είναι βαθιά τον αγαπούν και τον εκτιμούν από την οικογένειά μας και από τόσους πολλούς άλλους και θα μας λείψει πάρα πολύ. Με εκτίμηση, Η οικογένεια της ρέιτσελ κόρι
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ: Χρονοταξιδιώτης που επέστρεψε από το 2137 και το 2749 μας λέει το σοσιαλιστικο μέλλον!
Δημοσιεύθηκε: 15/01/2016 10:10
Στο βιβλιο «Η Κοιλάδα των Ρ’οδων», (κυκλοφορει στα ελληνικα από τις εκδοσεις Ιδεοθεατρον) ο Ντιναχ περιγραφει τον κοσμο όπως θα είναι το 3906! Το 1921 ο ελβετός φιλέλληνας Πάουλ Αμαντέους Ντίναχ έπειτα από ένα ατύχημα πέφτει σε ληθαργικό ύπνο (κλινικά νεκρός για 15 λεπτά). Η συνείδησή του διολισθαίνει μπροστά στο χρόνο. Βρίσκεται στο έτος 3906 μ.Χ., διατηρώντας όμως τη συνείδηση του εαυτού του. Είναι μεταβιωμένος στον φυσικό επιστήμονα Ανδρέα Νόρθαμ. Γνωρίζει τότε και μας μεταφέρει τα ιστορικά γεγονότα που συγκλόνισαν την ανθρωπότητα από το 2000 μ.Χ. έως το 4000 μ.Χ. Αναφέρεται στα επιτεύγματα του μεγάλου εκείνου πολιτισμού της 4ης χιλιετηρίδος στον οποίο θα ζήσουν οι μακρινοί απόγονοι των σημερινών Ευρωπαίων. Οραματίζεται μια πανοικουμένη με ιδιότυπο σοσιαλισμό, υπό την αιγίδα των Ευρωπαίων, η οποία διαβιώνει μέσα σε μια ανώτατη πνευματική ζωή -παράλληλη με την υλική ευημερία. Ο λυρικός λόγος, η καλλιτεχνική δημιουργία, ο φιλοσοφικός στοχασμός, η μεταφυσική πίστη, και όλες εν γένει οι αξίες και τα υψηλά ιδανικά, φθάνουν στο απόγειό τους. Το 3906 μ.Χ. η Κοιλάδα των Ρόδων - η πνευματική πρωτεύουσα της Γης- (κάπου στη Νότια Ευρώπη, στην περιοχή της Μεσογείου) κατοικείται από 6.000.000 ανθρώπους, οι οποίοι είναι το απαύγασμα του πνευματικού κόσμου της υδρογείου. Εκεί ο Homo Sapiens-Sapiens (Αλέξης Βόλκι) μεταμορφώνεται (αποκτώντας την υπερ-όραση, την άμεση φώτιση και επαφή με το φως) σε Homo Occidentalis-Novus, τον νέο άνθρωπο με τις ανατομικές αλλαγές στα κυριότερα εγκεφαλικά κέντρα. Ο Πάουλ Αμαντέους Ντίναχ, κατέγραψε την εμπειρία του και παρέδωσε τα χειρόγραφά του στα γερμανικά στον μετέπειτα πρύτανη του Παντείου, Γεώργιο Παπαχατζή, τον μεταφραστή, σχολιαστή και πρώτο εκδότη του εκπληκτικού αυτού σύγχρονου (προφητικού ή ιστορικού;) κειμένου. Πάντως, τα όσα αναφέρει ο Ντίναχ (λέιζερ, πυρηνική ενέργεια, θερμοπυρηνική έκρηξη, τρισδιάστατες εικόνες κ.ά.) από το 1921 έως το 2000 έχουν όλα επαληθευθεί. Καλή ανάγνωση με... αναμνήσεις από το μέλλον... σε ένα σοσιαλιστικο κοσμο… όταν ο χρόνος εξαφανίζεται.
Ο Al Bielek από την άλλη, συζητάει τι θυμάται από τις 6 εβδομάδες που έζησε στο έτος 2137 και τα 2 χρόνια που πέρασε στο 2749. Ένα πράγμα που θέλω να τονίσω είναι ότι πολλά από τα γεγονότα που περιγράφονται ότι έχουν συμβεί, συμβαίνουν τώρα στο παρόν μας. Η προσπάθεια της Νέας Παγκόσμιας Τάξης για κυριαρχία και η καταστροφική κλιματική αλλαγή για να αναφέρουμε μερικά. Το Project Montauk ήταν μια σειρά από κυβερνητικά έργα των ΗΠΑ που μυστικά διεξήχθησαν στο Camp Hero ή την βάση της Πολεμικής Αεροπορίας του Montauk, στο Long Island για το σκοπό της ανάπτυξης ψυχολογικών τεχνικών πολέμου και εξωτικών ερευνών συμπεριλαμβανομένου του ταξιδιού στο χρόνο. Ο Jacques Vallée περιγράφει το Project Montauk ως τη συνέχεια της ιστορίας για το Πείραμα της Φιλαδέλφειας. Ο Al περιγράφει τι θυμάται αφού πήδηξε από το USS Eldridge στις 13 Αυγούστου 1943 – Ημερομηνία του πειράματος της Φιλαδέλφειας. Βρήκε τον εαυτό του με τον αδελφό του, Duncan Cameron, σε νοσοκομείο του μέλλοντος για 6 εβδομάδες, να αναρρώνει από τραυματισμό από ακτινοβολία. Το ιατρικό σύστημα του μέλλοντος χρησιμοποίησε δονήσεις και θεραπείες με φως. Οι τηλεοπτικές εκπομπές ήταν εκπαιδευτικά και ενημερωτικά προγράμματα. Αυτό που παρατήρησε είναι ότι οι αλλαγές της γης προκάλεσαν πολλές γεωγραφικές αλλαγές που ξεκίνησαν στην αρχή του 21ου αιώνα μέχρι το 2025. Οι ακτές και το εσωτερικό των ΗΠΑ και της Ευρώπης ήταν ριζικά διαφορετικές από ότι είναι τώρα. Η στάθμη του νερού είχε ανέβει και η Φλόριντα μειώθηκε πολύ μέχρι το Panhandle. Η Ατλάντα, της Τζόρτζια ήταν μόνο 3 μίλια από τον ωκεανό. Ο Μισισιπής έγινε λιμνοθάλασσα εσωτερικής ναυσιπλοΐας. Οι Μεγάλες Λίμνες έγιναν μία μεγάλη λίμνη. Η Υποδομή των ΗΠΑ είχε καταρρεύσει. Οι ΗΠΑ και ο Καναδάς δεν αναφέρονταν πλέον ως έθνη. Μια χαλαρή μορφή τοπικού στρατιωτικού νόμου υπήρχε το 2137. Η Κεντρική κυβέρνηση δεν υπήρχε. Οι μαγνητικοί πόλοι της Γης άρχισαν να μετατοπίζονται, αλλά σε αυτό το χρονικό διάστημα δημιουργήθηκε μια τεχνητή κατασκευή πόλου για να αποφευχθεί η κατάρρευση και η αντιστροφή των μαγνητικών πόλων. Ως αποτέλεσμα, οι πόλοι δεν αναστράφηκαν. Ο παγκόσμιος πληθυσμός μειώθηκε στα 300 εκατομμύρια. Ο πληθυσμός των ΗΠΑ ήταν περίπου 50 εκατομμύρια. Ισχυρίζεται ότι μεταξύ των ετών 1954-2000 η κυβέρνησή μας συνεργάστηκε με εξωγήινους για την απόκτηση τεχνολογίας, μηχανική μοντέλου προς κατασκευή και αντιστρόφως σε όλες τις τεχνολογίες τους. Τα προβλήματα ξεκίνησαν κατά τα έτη 2003-2005. Η Νέα Παγκόσμια Τάξη καταλάμβανε τον πλανήτη, αλλά, στη συνέχεια, ένας πόλεμος αναπτύχθηκε. Σε κάποιο σημείο ένας πόλεμος ξέσπασε μεταξύ των Ρώσων/Κινέζων εναντίον των ΗΠΑ/Ευρώπη. Ένας αριθμός πόλεων των Η.Π.Α. καταστράφηκαν. Η νέα παγκόσμια τάξη κατέρρευσε. Η κυβέρνηση έχει την τεχνολογία για τη μείωση της ζημιάς από την ακτινοβολία και τα πυρηνικά απόβλητα μέσα σε λίγες μέρες, ακόμα και τώρα, αλλά αρνείται να το χρησιμοποιήσει για πολιτικούς λόγους. Στο μέλλον, η τεχνολογία χρησιμοποιείται για να καθαρίσει την ακτινοβολία που απέμεινε από τον 3το Παγκόσμιο Πόλεμο. Στη συνέχεια βρέθηκε,ανεξήγητα, στο έτος 2749 για σχεδόν δύο χρόνια. Μιλάει για το τι έμαθε όταν ήταν εκεί. Στη συνέχεια οδηγήθηκε πίσω στο 2137 για να πάρει τον Duncan, μετά απ’ αυτό και οι δύο λήφθηκαν στο 1983. Υπήρχαν πόλεις εδάφους και πόλεις πλωτές. Οι πλωτές πόλεις μπορούσαν να μεταφερθούν σε διάφορα μέρη της γης. Το Συνθετικό Ευφυΐας Σύστημα Υπολογιστή ήταν ένα σύστημα υπολογιστή που έκανε τα πάντα. Δεν υπήρχε καμία κυβέρνηση. Ήταν μια τεράστια πλωτή κρυσταλλική δομή. Τους πήρε συνέντευξη τηλεπαθητικά. Η δομή της κοινωνίας ήταν απολύτως σοσιαλιστική. Υπήρχε μέριμνα για τις βασικές ανάγκες επιβίωσης για όλους.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Οι συριακές δυνάμεις προέλασαν σήμερα προς ένα από τα σημαντικότερα προπύργια των τζιχαντοφασιστών της οργάνωσης «Ισλαμοφασιστικό Κράτος» (ΙΚ) στην επαρχία Χαλέπι.
Με την υποστήριξη της ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας, οι δυνάμεις που πρόσκεινται στον προεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ κατέλαβαν την Άαραν, η οποία μέχρι τώρα βρισκόταν στα χέρια του ΙΚ. Η κοινότητα αυτή βρίσκεται μόλις 10 χιλιόμετρα νότια της πόλης αλ Μπαμπ, ενός από τα σημαντικότερα προπύργια του ΙΚ στην επαρχία Χαλέπι, που βρίσκεται περίπου 30 χλμ. νότια από τα σύνορα Τουρκίας - Συρίας και είχε πέσει στα χέρια των ισλαμοφασιστών τον Ιούλη του 2012 και κατόπιν είχε καταληφθεί από το ΙΚ τον Νοέμβρη του 2013. Με την κατάληψη της Άαραν οι κυβερνητικές δυνάμεις συνεχίζουν την προέλασή τους στο νοτιοανατολικό τμήμα της επαρχίας του Χαλεπιού με στόχο να την αποκόψουν από εκείνη της Ράκας, ανατολικότερα, η ομώνυμη πρωτεύουσα της οποίας είναι η de facto πρωτεύουσα του «χαλιφάτου» που έχει ιδρύσει το ΙΚ στα εδάφη της συριακής και της ιρακινής επικράτειας που έχει καταλάβει. Ο συριακός στρατός έχει εξαπολύσει τους τελευταίους μήνες μια ευρείας κλίμακας επιχείρηση η οποία έχει στόχο την ανακατάληψη των εδαφών που είχε χάσει, με τη συμβολή των αεροσκαφών της Ρωσίας, η οποία βοηθα την Συρία από τις 30ή Σεπτέμβρη.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Η ΠΟΕ-ΟΤΑ συμμετέχει και καλεί στα συλλαλητήρια για το ασφαλιστικό, 16/1 και 30/1
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
15 Ιανουαρίου 1919: Η δολοφονία της Ρόζας και του Λήμπνεχτ
Σαν σήμερα, Στις 15 Γενάρη 1919, δολοφονήθηκε η μεγάλη επαναστάτρια, Ρόζα Λούξεμπουργκ, μαζί με το άλλο λαμπρό τέκνο του Σοσιαλισμού, Καρλ Λήμπνεχτ.
Αυτοί που όπλισαν τις συμμορίες των δολοφονικών αποσπασμάτων ήταν οι σοσιαλδημοκράτες ηγέτες της Β΄ Διεθνούς. Οι τελευταίες γνωστές λέξεις της... Ρόζας: « “Τάξη επικρατεί στο Βερολίνο!”. Ηλίθιοι δήμιοι! Η “τάξη” σας είναι χτισμένη πάνω στην άμμο. Η επανάσταση αύριο θα υψώσει τη βροντερή φωνή της ως τους ουρανούς. Τρομαγμένοι θ' ακούσετε το νικητήριό της σάλπισμα: - Ημουν, είμαι και θα είμαι».
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Με την ευκαιρία της αυριανής επίσκεψης στην Ελλάδα, του τρομοκράτη εγκληματία Νετανιάχου
Καλοκαίρι του 1982…
Το ισραηλινό καθεστώς πήρε το πράσινο φως να εξουδετερώσει την «τρομοκρατία» και τον αρχιτρομοκράτη Γιάσερ Αραφάτ(ναι, τότε για τους “θεσμούς” της “κοινωνίας των εθνών”, ο ηγέτης της Παλαιστινιακής Αντίστασης ήταν ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΗΣ και κανείς πολιτικός ηγέτης δεν τολμούσε να του συμπαρασταθεί…). Το Ισραήλ εισβάλει τον Ιούνη στο Λίβανο και εκκαθαρίζει κάθε "εστία" συγκέντρωσης Παλαιστινίων μαχητών της Ελευθερίας και συνάμα δολοφονεί γυναικόπαιδα, γέρους, γριές… πρέπει η εθνοκάθαρση να οριστικοποιηθεί… τώρα είναι η μεγάλη ευκαιρία, αφού οι ΗΠΑ και η Ευρώπη (ΕΟΚ) ενέκριναν και εξουσιοδότησαν τους σφαγείς να δώσουν ένα τέλος, αλλά και η... ΕΣΣΔ που βρίσκεται σε μια θέση άμυνας απέναντι στη Δύση, δεν θα φέρει «αντιστάσεις», όπως εκτιμούν οι αναλυτές της Cia… Μάχες σώμα με σώμα σ’ ολόκληρο τον Λίβανο για δύο ολόκληρους μήνες… Λεπίδι στο λαιμό νεογέννητων βρεφών, αθώων ανήμπορων ηλικιωμένων… Οι Φενταγίν, αβοήθητοι, ακόμη κι από τις Αραβικές χώρες, υποχωρούν συνεχώς μπροστά στον καλύτερα εξοπλισμένο στρατό του πλανήτη… Η διεθνής κοινότητα παραμένει σιωπηλή μπροστά στο Ολοκαύτωμα… Τον Αύγουστο του 1982, τι ειρωνεία… μετά από 28 χρόνια σαν σήμερα, ο Γιάσερ Αραφάτ με τους Φενταγίν, αναζητεί καταφύγιο μέσα στην πρωτεύουσα του Λιβάνου, τη Βηρυτό… Εκεί, ελπίζει, δεν θα τολμήσουν οι ισραηλινοί να εισβάλουν. Πρωτεύουσα ενός κράτους... διεθνής συμβάσεις... διεθνές δίκαιο... ανθρώπινα δικαιώματα… Έννοιες που όμως δεν συγκινούν τα συμφέροντα της “πολιτισμένης” δύσης. Οι ΗΠΑ έχουν πάρει αποφάσεις: ΤΕΛΟΣ στην Παλαιστινιακή Αντίσταση και τον Αραφάτ! Αντίσταση στους εισβολείς δρόμο με δρόμο, σπίτι με σπίτι, πόρτα με πόρτα… και τέλος εγκλωβίζονται στην περιοχή του Λιμανιού της Βηρυτού…
Άνισος αγώνας… Καμία χαραμάδα διαφυγής… το τέλος αναπόφευκτο! Οι παγιδευμένοι Φενταγίν, χωρίς νερό, τρόφιμα και δοκιμαζόμενοι από τα φονικά όπλα των ΗΠΑ, παρά την αντίσταση δεν έχουν καμία ελπίδα. Συνάμα, όπου υποχωρούν οι μαχητές του Αραφάτ, φωτιά και λεπίδι για ότι κινείται και είναι Παλαιστινιακό. Στο πέρασμα του Αττίλα, ότι έχει σχέση με την Παλαιστίνη γίνεται τέφρα… Οι παλαιστινιακοί καταυλισμοί, ναι οι καταυλισμοί υπό την προστασία του ΟΗΕ στον Λίβανο, ισοπεδώνονται και οι άμαχοι κατακρεουργούνται! ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΟΚ, Αραβικές χώρες, ΕΣΣΔ… δεν αντιδρούν μπροστά στο Ολοκαύτωμα του Παλαιστινιακού λαού… Τον Αύγουστο του 1982 ένας ευρωπαίος πρωθυπουργός σηκώνει οργισμένη φωνή! Ένας Έλληνας, ο Ανδρέας Παπανδρέου, πρωθυπουργός της Ελλάδας, μέλος της ΕΟΚ και του ΝΑΤΟ, αδιαφορώντας για τη στάση των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ και της ΕΟΚ, διδάσκει στην παγκόσμια κοινότητα τη Διεθνιστική Αλληλεγγύη, τη στάση των σοσιαλιστών απέναντι στην αδικία! Βέβαια, πως μπορεί να ξεχάσει τη βοήθεια της Παλαιστινιακής Αντίστασης στον αντιδικτατορικό αγώνα… πως μπορεί να ξεχάσει πως δεν μπορείς να είσαι σοσιαλιστής και να σιωπάς μπροστά στο διεθνές έγκλημα, την εθνοκάθαρση του αδελφού Παλαιστινιακού λαού, του φίλου και συντρόφου σου Γιάσερ Αραφάτ! Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, ηγέτης της ΕΡΕ, της ΝΔ, της δεξιάς, συνιστά «ψυχραιμία» στον Ανδρέα Παπανδρέου… τον καλεί ν’ αναλογιστεί πως «η Ελλάδα ανήκει στη δύση και έχει υποχρεώσεις απέναντι στους συμμάχους…». Μάλιστα, ο “εθνάρχης” της δεξιάς, προσπαθώντας να αποτρέψει την απόφαση του Ανδρέα Παπανδρέου, του επισήμανε με έμφαση «τα μεγάλα είναι για μεγάλους».
Ο ηγέτης έχει λάβει τις αποφάσεις του… και μόνος του σύμμαχος ο Βάσος Λυσσαρίδης, ο ηγέτης των σοσιαλιστών της Κύπρου! Πλοία της ελληνικής κυβέρνησης αναχωρούν για το Λίβανο και όλοι εκτιμούν πως δεν θα φθάσουν ποτέ, πως οι μεγάλες δυνάμεις δεν θα το επιτρέψουν! Τα ελληνικά πλοία φθάνουν στη Βηρυτό, επιβιβάζουν ΟΛΟΥΣ τους μαχητές της Παλαιστινιακής Αντίστασης -και τους τραυματίες Φενταγίν-, μαζί με τον Γιάσερ Αραφάτ, τον ηγέτη της Παλαιστινιακής Επανάστασης και στις 30 Αυγούστου αναχωρούν για την Ελλάδα! Οι μαχητές της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, με ευθύνη του πρωθυπουργού της Ελλάδας Ανδρέα Παπανδρέου και ενάντια στους συνένοχους «πολιτισμένους» ηγέτες της δύσης, θα φθάσουν στην Αθήνα και θα βρούνε καταφύγιο στην Ελλάδα του Ανδρέα. Ο ίδιος ο Ανδρέας Παπανδρέου τους υποδέχτηκε στο Φάληρο, παρά τις προτροπές των ισχυρών να μην εμπλακεί η χώρα μας. Έτσι γράφεται η ιστορία και έτσι θα τη θυμόμαστε όσοι είχαμε την ευκαιρία να ζήσουμε εκείνες τις στιγμές. Και όχι με μισόλογα και «χλιαρές» τοποθετήσεις και φιλοφρονήσεις με εγκληματίες σαν τον Νετανιάχου. Βέβαια, κάποιοι θα πουν: άλλες εποχές… άλλες διεθνείς συνθήκες… άλλες πολιτικές… οι αγορές… η οικονομία… η “νέα εποχή”, η νέα διεθνής συγκυρία, η πολιτική οφείλει να εκσυγχρονίζεται… ο ρεαλισμός… οι νέοι διεθνείς συσχετισμοί κ.α.π. που έχουν στις φαρέτρες τους οι νεοφιλελεύθεροι πολιτικάντηδες! Όμως, το περίσσευμα της μνήμης μπορεί να συνθλίψει το εξαθλιωμένο παρόν και τους εξαθλιωμένους πολιτικούς που πουλάνε ιδέες, ιδεολογίες, οράματα, όνειρα, για μια καρέκλα! Κι αυτό γιατί όταν μας ρωτήσουν τι κάνουμε, γιατί θυμόμαστε, γιατί δεν βλέπουμε μπροστά, το μέλλον… θα τους απαντήσουμε: Εμείς θυμούμαστε! Κι έτσι θα ‘ρθει η μέρα που εμείς θα θυμούμαστε τόσα πολλά, ώστε να θάψουμε σ’ ένα μεγάλο τάφο τους απατεώνες και παραχαράκτες της ιστορίας και του σοσιαλισμού.
* Στις 16 Σεπτέμβρη 1982 οι ισραηλινοί με τους μαρωνιτες λιβανεζους φαάγγιτες συνεργατες τους, θα εισβάλουν στα στρατόπεδα Παλαιστινίων προσφύγων της Βηρυτού “Σάμπρα και Σατίλα”, σφάζοντας σαν ζώα 3.000 παιδιά, γυναικόπαιδα και γέρους. ** Από τους δυτικούς ηγέτες, μόνον ο σοσιαλιστής πρόεδρος της Ιταλίας Σάντρο Περτίνι, παρά τις περιορισμένες αρμοδιότητες που του παρείχε το Σύνταγμα της χώρας του, θα συμπαρασταθεί στον Ανδρέα Παπανδρέου. *** Η Μελίνα Μερκούρη, πρωτοστάτησε κι αυτή σ’ αυτή την προσπάθεια να διασωθούν οι Φενταγίν της Επανάστασης, ορκιζόμενη «να καρφώσει την Παλαιστινιακή σημαία στην Ιερουσαλήμ». **** Τι θλίψη… μετά από 28 χρόνια, ένας εγκληματίας εκείνης της περιόδου επισκέπτεται επίσημα την πατρίδα μου. Στη μνήμη του μεγάλου ηγέτη Ανδρέα Παπανδρέου και τις ιδέες του σοσιαλισμού, θα συμμετέχω αύριο στις κινητοποιήσεις εναντίον της επίσκεψης Νετανιάχου.
*****Πριν από τη σφαγή, τον Αύγουστο, η Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης υποδέχθηκε ουσιαστικά την ήττα της με τη διεθνή συμφωνία που προέβλεψε την αποχώρηση των μαχητών της προς διάφορες χώρες και τη μετεγκατάσταση των αρχηγείων της στην Τυνησία. Ο ηγέτης της PLO Γιάσερ Αραφάτ έφυγε στις 30 Αυγούστου με ελληνικά πλοία και αποβιβάστηκε στο Φάληρο, όπου τον υποδέχτηκε ο τότε πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου.... Ο Αραφάτ φεύγει για την Τύνιδα αργότερα,...
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
ΔΗΜΟΣ ΠΑΤΡΕΩΝ Απόφαση για τη δημιουργία Κέντρου Αποτέφρωσης Νεκρών
Η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής ενέκρινε με ευρεία πλειοψηφία την εισήγηση της διοίκησης για μια τέτοια εγκατάσταση
Τη δημιουργία Κέντρου Αποτέφρωσης Νεκρών (ΚΑΝ) αποφάσισε με ευρεία πλειοψηφία η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου Πατρέων. Το ΚΑΝ θα δημιουργηθεί στο χώρο του ΒΙΟΠΑ Γλαύκου Παρών και συγκεκριμένα στον κοινωφελή χώρο Β32. Από την ψηφοφορία απείχε ο εκπρόσωπος της παράταξης «Νέα Πόλη» Χρήστος Μπακαλάρος, ενώ υπερψήφισαν την πρόταση της Δημοτικής Αρχής, οι άλλες δημοτικές παρατάξεις που μετείχαν στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής και είναι οι: «ΡΑΠ - Πάτρα Ανθρώπινη Πόλη», «Τώρα για την Πάτρα» και «Ανυπότακτη Πολιτεία». Στην εισήγησή του, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Παύλος Στάμος ανέφερε ανάμεσα σε άλλα πως: «Ο κοινωφελής χώρος Β32 του ΒΙΠΑ - ΒΙΟΠΑ του Δήμου Πατρέων είχε προβλεφθεί για "Χώρος Βιολογικού Καθαρισμού" που λόγω της εγκατάστασης βιομηχανιών και βιοτεχνιών μικράς όχλησης στο ΒΙΠΑ - ΒΙΟΠΑ δεν απαιτείται πλέον η κατασκευή του και τα απόβλητα των εγκατεστημένων επιχειρήσεων οδηγούνται στον Κεντρικό Βιολογικό Καθαρισμό του Δήμου Πατρέων». Κατά συνέπεια, η διοίκηση του Δήμου εισηγήθηκε την έγκριση της εγκατάστασης ΚΑΝ καθώς και αποτέφρωσης οστών μέσα σε αυτό το χώρο. Επιπλέον, ο αντιδήμαρχος ανέφερε ανάμεσα σε άλλα: «Η αποτέφρωση αποτελεί, παγκοσμίως, έναν από τους πλέον συνήθεις τρόπους διάθεσης των νεκρών. Στη χώρα μας, σχετικός νόμος, που παρέχει τη δυνατότητα στους ΟΤΑ να δημιουργούν και να λειτουργούν ΚΑΝ, υπάρχει από το 2006. Το έργο αυτό ικανοποιεί το αίτημα μερίδας του λαού που επιλέγει την αποτέφρωση, για την ύπαρξη ΚΑΝ στην Ελλάδα. Η σκοπιμότητα του έργου τεκμηριώνεται και από το περιβαλλοντικό του όφελος σε υπερτοπικό επίπεδο, δεδομένου ότι περιορίζει την ανάγκη εξεύρεσης και τη δέσμευση σημαντικών εκτάσεων (κατάλληλων ή και παραγωγικών) για την ίδρυση νέων νεκροταφείων, ενώ συγχρόνως επιφέρει μικρότερη περιβαλλοντική επιβάρυνση σε σχέση με τη συμβατική ταφή. Είναι κοινωνικά συμφέρουσα, λόγω του κορεσμού που παρατηρείται εδώ και χρόνια στα νεκροταφεία της πόλης μας, και όχι μόνο.
(σ.σ. Εδώ πρεπει να πουμε για τις αντιδρασεις καθυστερημενων χριστιανοταλιμπαν εναντια εναντια στο να κατασκευαστει το αποτεφρωτηριο. Η εκκλησια δεν εχει κανενα δικαιωμα και κανενα λογο για να αντιδρα ετσι. Ουτε στην Πατρα, ουτε στην Αθηνα και στην Θεσσαλονικη, που θα γινουν μεσα στο 2016. Το μονο δικαιωμα που εχει, είναι να μην κανει εξοδιο ακολουθια. Αλλα αυτό δεν αφορα αυτους που επελεξαν την αποτεφρωση, γιατι δεν είναι χριστιανοι)
Ο δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης, με αφορμή την απόφαση της Επιτροπής για τη δημιουργία Κέντρου Αποτέφρωσης Νεκρών, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Με τη σημερινή απόφαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής είναι πλέον δυνατή στο Δήμο μας η δημιουργία Κέντρου Αποτέφρωσης Νεκρών (ΚΑΝ). Δίνεται έτσι η δυνατότητα στους συμπολίτες μας να επιλέξουν την τύχη των λειψάνων τους. Η δημοτική αρχή σέβεται τις θρησκευτικές πεποιθήσεις του λαού μας, δεν κάνει διαχωρισμό με βάση αυτό το κριτήριο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να επιλέξει τον τρόπο με τον οποίο θα διαθέσει το σώμα του, ταφή ή αποτέφρωση, κανένας δεν πρέπει να εμποδίζει την όποια συνειδητή επιλογή των ανθρώπων εν ζωή. Η δημιουργία αποτεφρωτηρίου θα γίνει με τους κανόνες της επιστήμης και της τεχνικής. Θα χρησιμοποιηθεί η πιο σύγχρονη τεχνολογία για να μην υπάρχει περιβαλλοντική επιβάρυνση. Στην ερώτηση συμπολιτών μας αν αυτό είναι έργο προτεραιότητας, απαντούμε ότι δίνουμε λύση σε θέματα που αφορούν τη ζωή του λαού μας, χωρίς να επιβαρύνουμε οικονομικά το Δήμο. Από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε, είχαμε και έχουμε σαν πρώτη προτεραιότητα την ανακούφιση των λαϊκών στρωμάτων και την προώθηση έργων που θα αναβαθμίσουν τις λαϊκές γειτονιές. Αυτός ο σχεδιασμός δεν αλλάζει, όπως φάνηκε και από την ψήφιση του προϋπολογισμού του 2016, όπου αναφέρονται τα έργα και οι παρεμβάσεις που σκοπεύουμε να υλοποιήσουμε».
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
ΟΥΚΡΑΝΙΑ Συμφωνία για ανταλλαγή κρατουμένων...
...και εφαρμογή της εκεχειρίας που συνεχώς παραβιάζεται
ΚΙΕΒΟ.-- Στην πρώτη συνάντηση της χρονιάς της λεγόμενης Ομάδας Επαφής (εκπρόσωποι της ναζιστικής «κυβέρνησης» του Κιέβου, των αντιφασιστων πολιτοφυλάκων στην Ανατολική Ουκρανία, της Ρωσίας και του Οργανισμού για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη - ΟΑΣΕ) που έγινε το βράδυ της Τετάρτης στο Μινσκ της Λευκορωσίας (όπως και η ομώνυμη συμφωνία εκεχειρίας που συνεχώς παραβιάζεται), αποφασίστηκε έως τις 20 Γενάρη να γίνει ανταλλαγή 50 κρατουμένων. Αυτό επιβεβαίωσε ο εκπρόσωπος του γραφείου του ΟΑΣΕ στην Ουκρανία, Μάρτιν Σαϊντίκ, που διευκρίνισε ότι δε θα είναι της μορφής 25 και 25 από κάθε πλευρά, αλλά η Ουκρανία θα επιστρέψει περισσότερους κρατούμενους πολιτοφύλακες από ό,τι οι στρατιώτες που θα παραλάβει. Επίσης, ανακοίνωσε ότι υπήρξε συμφωνία για πλήρη εφαρμογή της κατάπαυσης του πυρός και κάθε στρατιωτικής ενέργειας που θα άρχιζε από χτες τα ξημερώματα. Πάντως και χτες οι πολιτοφύλακες κατηγόρησαν τις δυνάμεις της κυβέρνησης του Κιέβου ότι προχώρησαν σε επιθέσεις με πυροβολικό, στο χωριό Σπαρτάκ της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ και την Καλινόφκα στην ΛΔ του Λουγκάνσκ. Η επόμενη συνεδρίαση των υποομάδων της Ομάδας Επαφής έχει προγραμματιστεί για τις 20 του μήνα, ενώ έχει ανακοινωθεί ότι το επόμενο διάστημα θα γίνουν επαφές του λεγόμενου «σχήματος της Νορμανδίας», εκπροσώπων της Γαλλίας, Γερμανίας, Ρωσίας, Ουκρανίας, που συμφώνησε και τις δύο συμφωνίες του Μινσκ, την πρώτη το Φλεβάρη του 2015 και τη δεύτερη, που υποτίθεται μπήκε σε εφαρμογή, το Σεπτέμβρη του 2015. Σε μια παράλληλη εξέλιξη, στην Ουκρανία, που ο λαός της υποφέρει, 25 συνολικά άνθρωποι έχουν πεθάνει από γρίπη των χοίρων το τελευταίο διάστημα, που παρατηρείται έξαρση της νόσου. Την Τετάρτη, ωστόσο, ο υπουργός Υγείας, Αλεξάντερ Κβιτασβίλι, δήλωσε ότι το ξέσπασμα της γρίπης των χοίρων δεν έχει λάβει διαστάσεις οι οποίες θα το καθιστούσαν επιδημία. Η Αρμενία ανακοίνωσε επίσης το ξέσπασμα γρίπης των χοίρων αυτήν τη βδομάδα στη χώρα. Αμφισβητεί η Ρωσία το ολλανδικό πόρισμα Η Ρωσική Υπηρεσία Αεροπορίας έστειλε χτες μια επιστολή στην αντίστοιχη ολλανδική που είχε αναλάβει τη διερεύνηση της πτώσης τον Ιούλη του 2014 του μαλαισιανού αεροσκάφους «MH17» στην Ανατολική Ουκρανία, που εκτελούσε την πτήση Αμστερνταμ - Κουάλα Λουμπούρ, όπου σκοτώθηκαν 298 επιβαίνοντες πλήρωμα και επιβάτες, στην πλειοψηφία τους Ολλανδοί. Σε αυτήν, ο επικεφαλής Ολεγκ Στορχεβόι χαρακτηρίζει το ολλανδικό πόρισμα ως «μη στοιχειοθετημένο και χωρίς ακρίβεια», σχετικά με το σημείο από το οποίο θεωρείται ότι εκτοξεύτηκε ο πύραυλος ρωσικής κατασκευής εδάφους - αέρος BUK, που αποδεδειγμένα κατέρριψε το αεροσκάφος και κατέπεσε σε περιοχή που έλεγχαν οι πολιτοφύλακες που αντιδρούσαν στην πραξικοπηματική ναζιστικη «κυβέρνηση» του Κιέβου. Ο Ρώσος αξιωματούχος σημειώνει ότι υπάρχουν στοιχεία που γνωρίζουν οι Ρώσοι ειδικοί στην άτρακτο του αεροσκάφους, που δείχνουν την κατεύθυνση της πορείας του πυραύλου. Τα στοιχεία αυτά καταδεικνύουν περιοχή που ήταν στον έλεγχο των ναζιστικων «ουκρανικών» δυνάμεων.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
ΣΥΡΙΑ Ενταση στρατιωτικών επιχειρήσεων με φόντο τις διπλωματικές ζυμώσεις...
ΔΑΜΑΣΚΟΣ.-- Τις πρώτες κοινές αεροπορικές επιδρομές κατά θέσεων τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» στη Συρία πραγματοποίησαν χτες συριακά μαχητικά τύπου «MIG-29» και ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη «Su-25», περίπου 3,5 μήνες από την έναρξη της ρωσικής στρατιωτικής επιχείρησης στη χώρα (σε συνέχεια της επέμβασης των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ, Τουρκίας και πετρελαιομοναρχιών του Κόλπου), που έχει ανατρέψει πολλά από τα έως τότε δεδομένα στα πεδία των συγκρούσεων. Το ίδιο διάστημα, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζακχάροβα, επιβεβαίωσε την πραγματοποίηση νέας συνάντησης ανάμεσα στους υπουργούς Εξωτερικών Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ και ΗΠΑ, Τζον Κέρι, με κεντρικό θέμα τον πόλεμο στη Συρία και τις επικείμενες διαπραγματεύσεις συριακής κυβέρνησης και αντιπολίτευσης στις 25 Γενάρη στη Βιέννη. Η Ζακχάροβα, στη συνέχεια, απέρριψε με δριμύτητα τις κατηγορίες που εξαπολύουν το τελευταίο διάστημα Γαλλία και Τουρκία ότι «οι ρωσικές αεροπορικές επιδρομές στη Συρία έχουν ως αποτέλεσμα το θάνατο αμάχων». Η Ζακχάροβα χαρακτήρισε «περίεργες και αβάσιμες» τις σχετικές δηλώσεις του Γάλλου υπουργού Εξωτερικών, Λοράν Φαμπιούς, τονίζοντας ότι η Ρωσία είναι η μόνη χώρα που πραγματοποιεί αεροπορικές επιχειρήσεις στη Συρία με πρόσκληση της συριακής κυβέρνησης. Σε άλλο σημείο, αποκάλεσε «βρώμικα κόλπα» τις ανάλογες κατηγορίες από την ηγεσία της Τουρκίας έναντι της Ρωσίας, σημειώνοντας ότι η Αγκυρα «επιδιώκει να αλλάξει την εθνοτική σύνθεση της Βόρειας Συρίας προς όφελος των δικών της συμφερόντων». Εκτίμησε, επιπλέον, πως η τουρκική πολιτική στη Συρία «είναι καταστροφική και οδηγεί στην επιδείνωση της κατάστασης». Το ίδιο 24ωρο, ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρ. Τ. Ερντογάν, εμφανίστηκε να υιοθετεί μία δήθεν σκληρότερη γραμμή έναντι των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» σε Συρία και Ιράκ, τους οποίους στήριξε ποικιλοτρόπως. Δήλωσε πως οι τουρκικές δυνάμεις, μετά την επίθεση της Τρίτης κατά των Γερμανών τουριστών στην Κωνσταντινούπολη, χτύπησαν τους τζιχαντοφαιστες, προκαλώντας «200 νεκρούς σε Συρία και Ιράκ» και πως αυτή την τακτική θα χρησιμοποιεί εφεξής εναντίον τους. Στις συριακές κωμοπόλεις Μαντάγια, Φούα και Καφράγια, όπου παρατηρούνται σημαντικές ελλείψεις τροφίμων, φαρμάκων και άλλων πρώτων ειδών, μεταξύ άλλων και λόγω λεηλασίας κρατικής βοήθειας από ισλαμοφασιστικές ομάδες και μαυραγορίτες, έφτασαν χτες νέες αυτοκινητοπομπές αρωγής.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
ΙΡΑΚ Πυρετός κινήσεων και συσκέψεων για το Ιράκ
ΒΑΓΔΑΤΗ.- Στο μεταξύ, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους φαίνεται να καταβάλλουν πυρετώδεις διαβουλεύσεις και έντονη κινητικότητα με στόχο την έναρξη μίας στρατιωτικής επιχείρησης για την ανακατάληψη της βόρειας ιρακινής πόλης Μοσούλης από τους τζιχαντιστές. Ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Αστον Κάρτερ, ανακοίνωσε την άμεση ανάπτυξη 200 Αμερικανών κομάντος στο Ιράκ, τονίζοντας ότι αναμένεται να αναπτυχθούν στην περιοχή και άλλοι 1.800 μεταξύ Φλεβάρη - Μάη. Επιβεβαιώθηκε, επίσης, η συμμετοχή του σε σύσκεψη ομολόγων του από άλλες επτά δυτικές χώρες (π.χ. Αυστραλία, Γαλλία, Ολλανδία, Βρετανία) στις 20 του μήνα στο Παρίσι. Πληροφορίες διεθνών δικτύων αναφέρουν πως στη διάρκεια αυτής της συνάντησης, οι ΗΠΑ θα ασκήσουν νέες πιέσεις για την αύξηση της στρατιωτικής συμμετοχής στη συμμαχία κατά των τζιχαντιστών, στις οποίες για την ώρα φαίνεται πως αντιστέκεται η κυβέρνηση του Αυστραλού πρωθυπουργού, Μάλκομ Τερνμπούλ, ο οποίος την επόμενη βδομάδα θα συναντηθεί (και γι' αυτό το λόγο) με τον Πρόεδρο Ομπάμα στο Λευκό Οίκο. Παράλληλα, η γαλλική Πολεμική Αεροπορία βομβάρδισε χτες ξημερώματα τηλεπικοινωνιακό κέντρο του ΙΚ στη Μοσούλη του βορείου Ιράκ, υποστηρίζοντας ότι οι τζιχαντιστές υποχωρούν στο Ιράκ. Ο Γάλλος υπουργός Αμυνας, Ζαν Ιβ Λε Ντριάν, αναφέρθηκε στις προετοιμασίες μίας πιο σύνθετης και δύσκολης, όπως πρόσθεσε, επιχείρησης για την ανακατάληψη της Μοσούλης, προτείνοντας «μεγαλύτερη επαγρύπνηση» και περισσότερη σκληραγώγηση των δυνάμεων του ιρακινού στρατού και των Κούρδων μαχητών, «ώστε να είναι σε θέση να διεξάγουν αυτή τη μάχη».
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ Οι αμερικανοπληρωμενοι επελεξαν να υποχωρησιυν για τωρα
Η αντιδραστική ανμερικανοπληρωμενη αντιπολίτευση της Βενεζουέλας, του Τραπεζιού Δημοκρατικής Ενότητας (MUD) (συμμαχία, που αποτελείται από ένα συνονθύλευμα 21 «κεντροδεξιών» και «κεντροαριστερών ρεφορμιστικων» κομμάτων, που πήρε το 56,2% των ψήφων και τις 112 από τις 167 έδρες της Βουλής, στις τελευταίες εκλογές της 6ης Δεκέμβρη 2015) ανακοίνωσε το βράδυ της Τετάρτης ότι δέχεται τελικά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της χώρας, για την προσωρινή αναστολή της ιδιότητας του βουλευτή 3 βουλευτών της από την επαρχία Αμαζόνας και επίσης ενός συνεργαζόμενου με τον Μεγάλο Πατριωτικό Πόλο - Σιμόν Μπολίβαρ (GPP - SB), που στηρίζει τον Πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο. Τελικά, οι τρεις βουλευτές, που προέρχονται από τις κοινότητες ιθαγενών, υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους. Είχε προηγηθεί η απόφαση της πλειοψηφίας να ορκίσει τους 3 βουλευτές της αντιπολίτευσης, αψηφώντας την απόφαση του Δικαστηρίου, που ερευνά τις κατηγορίες για παραβίαση της εκλογικής νομοθεσίας και εξαγορά ψήφων και για τους 4 βουλευτές από τη συγκεκριμένη επαρχία. Ακολούθησε η αντίδραση του Πόλου (όπου κυρίαρχο είναι το κυβερνών διαταξικό Ενωμένο Σοσιαλιστικό Κόμμα Βενεζουέλας - PSUV και συμμετέχουν δεκάδες κόμματα που στηρίζουν τη λεγόμενη Μπολιβαριανή Διαδικασία και το ΚΚ Βενεζουέλας με 40,8% και 55 έδρες), ότι κάθε απόφαση της Βουλής θα είναι άκυρη γιατί αμφισβητεί τις αποφάσεις του Ανώτατου Δικαστηρίου. Μετά τον τακτικό ελιγμό που έκανε η αμερικανοπληρωμενη αντιπολίτευση, η οποία προς το παρόν θα έχει 109 βουλευτές (και ο Πόλος 54), ο νέος πρόεδρος Χένρι Ράμος Αλούπ (γνωστός στο παρελθόν για την υποστήριξη το 2002 στο αμερικανοκαθοδηγουμενο πραξικόπημα κατά του Προέδρου Ούγκο Τσάβες), έκανε λόγο για την «καλύτερη κίνηση αυτή την στιγμή», ενώ επέμεινε ότι «μέσα το πολύ σε 6 μήνες θα βρεθεί συνταγματικός τρόπος για να πέσει ο Πρόεδρος Μαδούρο». Πάντως, σήμερα έχει ανακοινωθεί ότι ο Πρόεδρος της χώρας, Νικολάς Μαδούρο, θα παρουσιάσει στη Βουλή τον απολογισμό για το προηγούμενο έτος και το σχέδιο της κυβέρνησης για την παραγωγική ανασυγκρότηση, ενώ η ηγεσία του Ενωμένου Σοσιαλιστικού Κόμματος, καλεί τις λαϊκές δυνάμεις να τον συνοδεύσουν σε αυτήν την κίνηση, που προκαλεί δυσφορία στην αμερικανοπληρωμενη αντιπολίτευση, παρότι προβλέπεται από το Σύνταγμα.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ Νεκροί άλλοι δύο Παλαιστίνιοι...
ΡΑΜΑΛΑ.-- Ακόμη δύο νέοι Παλαιστίνιοι προστέθηκαν χτες στην ατέλειωτη λίστα των σιωναζιστικων κωλοισραηλινών κατοχικών αρχών, που εκτελέστηκαν με συνοπτικές διαδικασίες με τη δικαιολογία πως επιχείρησαν «να μαχαιρώσουν» Ισραηλινούς στρατιώτες. Πρώτος έπεσε νεκρός από τις σφαίρες κωλοισραηλινών σιωναζι στρατιωτών 20χρονος Παλαιστίνιος νωρίς το πρωί κοντά στο Μπέιτ Εϊνούν, βορειοανατολικά της Χεβρώνας στα Κατεχόμενα της Δυτικής Οχθης, επειδή θεωρήθηκε πως προσπάθησε να επιτεθεί με μαχαίρι στις κατοχικές δυνάμεις. Την ίδια δικαιολογία χρησιμοποίησαν μερικές ώρες μετά κωλοισραηλινοί σιωναζι στρατιώτες, για να σκοτώσουν έναν άλλον 31χρονο Παλαιστίνιο βορείως της Ναμπλούς στη Δυτική Οχθη. Με ανάλογα προσχήματα οι κατοχικοι κωλοισραηλινοί στρατιώτες έχουν σκοτώσει τουλάχιστον 12 νεαρούς Παλαιστίνιους μέσα σε λιγότερο από 10 μέρες... Στο μεσοδιάστημα, οι κατοχικές σιωναζιστικες δυνάμεις λεηλάτησαν χτες, μεταξύ άλλων, τέσσερα θερμοκήπια Παλαιστινίων και ένα πηγάδι άρδευσης στην περιοχή Ανούν, ανατολικά της πόλης Τουμπάς, στην κοιλάδα του Ιορδάνη με τρεις μπουλντόζες και πέντε τεθωρακισμένα οχήματα του σιωναζιστικου κωλοισραηλινού στρατού.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
ΗΠΑ - ΜΙΣΙΓΚΑΝ Το σκάνδαλο του τοξικού νερού
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Τα εγκλήματα του καπιταλισμού σε βάρος της δημόσιας υγείας στις ΗΠΑ δεν έχουν τέλος. Μετά τη στέρηση του νερού σε χιλιάδες φτωχά νοικοκυριά του χρεοκοπημένου Ντιτρόιτ το 2014, ήρθε, την ίδια περίπου περίοδο, το δηλητηριασμένο με μόλυβδο και σκουριά νερό στην παρακείμενη πόλη Φλιντ της πολιτείας του Μίσιγκαν, καθώς η τότε δημοτική αρχή αποφάσισε να εξοικονομήσει πόρους επιλέγοντας ως πηγή ύδρευσης της πόλης τα νερά του ομώνυμου ακάθαρτου ποταμού. Ο κυβερνήτης της πολιτείας, Ρικ Σνάιντερ, που επί μήνες αρνούνταν να παραδεχθεί πως από τις βρύσες του Φλιντ έτρεχε ...δηλητήριο, αναγκάστηκε την τελευταία βδομάδα να αλλάξει τακτική, έπειτα από επιστημονικές έρευνες και την αγωγή κατοίκων της πόλης κατά των αρμόδιων πολιτειακών αρχών. Ετσι, κήρυξε μέσα στις τελευταίες πέντε μέρες την πόλη Φλιντ σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και χτες τα ξημερώματα επιστράτευσε την Εθνοφρουρά για να μοιράσει στα περίπου 30.000 νοικοκυριά του Φλιντ εμφιαλωμένο νερό και φίλτρα νερού. Το σκάνδαλο του ακάθαρτου νερού στο Φλιντ, μίας πόλης που απέχει μερικές δεκάδες χιλιόμετρα από τα μεγαλύτερα αποθέματα καθαρού νερού στον κόσμο, τα οποία βρίσκονται στην περιοχή των Μεγάλων Λιμνών, ξεκίνησε το 2014 όταν οι δημοτικές αρχές αποφάσισαν (εν μέσω οικονομικής κρίσης και ελλειμμάτων στον προϋπολογισμό) να εξοικονομήσουν χρήματα σε βάρος της δημόσιας υγείας. Επέλεξαν έτσι να μην προμηθεύονται το καθαρό, πλην ακριβότερο νερό από την πόλη του Ντιτρόιτ, αλλά από τα νερά του βρώμικου ποταμού Φλιντ. Οπως αποδείχθηκε, όμως, στη συνέχεια τα νερά ήταν προβληματικά καθώς προκάλεσαν διάβρωση του πεπαλαιωμένου συστήματος ύδρευσης, με αποτέλεσμα στις αναλύσεις του τελευταίου 18μηνου να διαπιστώνονται αυξημένα επίπεδα σκουριάς και μολύβδου (που προκαλούν νοητική υστέρηση εάν καταναλωθούν από βρέφη και παιδιά, δερματικά εξανθήματα, προβλήματα συμπεριφοράς, γενετικές ανωμαλίες κ.ά.)!