Σάββατο 18 Ιουνίου 2016

Σαββατο 18 Ιουνιου 2016


Ληγουν οι συμβασεις των ιδιωτικων γιατρων και διαγνωστικων κεντρων με τον ΕΟΠΥΥ.
18/6/2016 7.30
Στον αέρα κινδυνεύουν να μείνουν από το τέλος του μήνα τα δέκα εκατ. ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες οι διαπραγματεύσεις των επιχειρήσεων και ιδιωτών της Υγείας για την ανανέωση των συμβάσεων με τον Οργανισμό, που κανονικά λήγουν στις 30 Ιουνίου, έχουν περιέλθει σε πλήρες αδιέξοδο.
Τόσο οι συζητήσεις με τους ιδιώτες γιατρούς, όσο και με τις ιδιωτικές κλινικές και τα διαγνωστικά κέντρα παραμένουν προς το παρόν άγονες και σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία για τις συμβάσεις, τότε κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί την παροχή υπηρεσιών στους ασφαλισμένους. Τα περιθώρια χρόνου στενεύουν επικίνδυνα, ενώ όπως σημειώνουν στελέχη της αγοράς, για να δοθεί παράταση στην ισχύ των υφιστάμενων συμβάσεων θα πρέπει να υπάρξει η σχετική υπουργική απόφαση από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Το πλέον ανησυχητικό όμως είναι πως οι συζητήσεις με την αρμόδια επιτροπή διαπραγμάτευσης που αποτελείται από εντεταλμένους του ΕΟΠΥΥ και του υπουργείου Υγείας βρίσκονται σε εξέλιξη για πάνω από δύο μήνες, ενώ μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί δεκάδες ραντεβού με τις επιχειρήσεις της Υγείας και όλες έχουν καταλήξει σε ναυάγιο. Η κατάσταση πλέον χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα κρίσιμη. Είναι άλλωστε ενδεικτικό, όπως τονίζει στο Capital.gr ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Μιχάλης Βλασταράκος, πως την Παρασκευή το πρωί συγκλήθηκε έκτακτη συνεδρίαση του Δ.Σ. του Οργανισμού. Την Πέμπτη υπήρξαν νέες συζητήσεις με τους εκπροσώπους των ιδιωτικών κλινικών, όπως άλλωστε είχε γίνει και την Τρίτη με στελέχη των διαγνωστικών κέντρων. Φορείς των επιχειρήσεων Υγείας εκφράζουν πλέον ανοικτά τις επιφυλάξεις τους πως η ανανέωση των συμβάσεων δεν πρόκειται να επιτευχθεί υπό τις παρούσες συνθήκες, μη μπορώντας παράλληλα να προβλέψουν τι θα γίνει με την εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ. Τα σημεία τριβής είναι πολλά. Αφενός υπάρχουν διαφωνίες στις τιμές αποζημίωσης των υπηρεσιών από τον Οργανισμό, αφετέρου στη διασφάλιση των πληρωμών σε τακτική βάση. Όσον αφορά τις ιδιωτικές κλινικές, είναι ακόμη ρευστό τι θα γίνει με την απαίτηση του υπουργείου Υγείας να περιέλθει το 30% των κλινών γ΄ θέσης στην υπηρεσία των δημόσιων νοσοκομείων, δηλαδή οι ασθενείς να μην πληρώνουν διαφορά στη νοσηλεία, κάτι που βρίσκει αντίθετη την αγορά. Και όλα αυτά ενόσω από την αρχή του χρόνου δεν έχει πραγματοποιηθεί καμία πληρωμή προς τους παρόχους. Σταδιακά έχουν αρχίσει να εξοφλούνται οι ιδιώτες γιατροί και σύμφωνα με την ενημέρωση που έχουν τα διαγνωστικά κέντρα από την προσεχή εβδομάδα θα ξεκινήσουν σταδιακά οι αποπληρωμές των απαιτήσεων των παρόχων εργαστηριακής ιατρικής για τον μήνα Ιανουάριο και θα ολοκληρωθούν για όλους του συγκεκριμένου κωδικού εντός του Ιουνίου. Επιπλέον η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ έχει ενημερώσει ότι γίνεται προσπάθεια εντός του Ιουλίου να έχουν εξοφληθεί δύο ακόμη μήνες (Φλεβάρης και Μάρτης 2016).
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το Ρίο - Ζητά χρηματοδότηση για τους Ολυμπιακούς
18/6/2016 11.30
Ο κυβερνήτης του Ρίο ντε Τζανέιρο κήρυξε χθες την πολιτεία σε κατάσταση οικονομικής έκτακτης ανάγκης, ζητώντας ομοσπονδιακή χρηματοδότηση ώστε η πολιτεία να καλύψει τις υποχρεώσεις της προς τις δημόσιες υπηρεσίες κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων, που ξεκινούν στις 5 Αυγούστου. Όπως τονίζεται, η διοργάνωση των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων οδήγησε σε "σοβαρές δυσκολίες στην παροχή βασικών δημοσίων υπηρεσιών" και χρειάζεται να ληφθούν έκτακτα μέτρα για να αποτραπεί "μια ολοκληρωτική κατάρρευση "της διοίκησης της δημόσιας ασφάλειας, υγείας, εκπαίδευσης, μέσων μεταφοράς και περιβαλλοντικής διαχείρισης", υπογραμμίζεται στην επίσημη εφημερίδα της πολιτείας. Τα έσοδα της πολιτείας του Ρίο έχουν καταρρεύσει τα τελευταία δύο χρόνια, λόγω της υποχώρησης της τιμής του πετρελαίου. Η ανακοίνωση εκδόθηκε έπειτα από την επίσκεψη στην πολιτεία την περασμένη εβδομάδα του μεταβατικού προέδρου Μισέλ Τέμερ που δήλωσε ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα εξασφαλίσει πως θα εκπληρωθούν όλες οι υποχρεώσεις. Η πόλη αναμένεται να φιλοξενήσει περίπου 500.000 ξένους επισκέπτες κατά την διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων. Ενώ το μεγαλύτερο μέρος του κόστους των έργων υποδομής για τους Αγώνες έχει αντληθεί από τους προϋπολογισμούς της πόλης, της πολιτείας και της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, με μέρος της χρηματοδότησης να προέρχεται από ιδιωτικές εταιρείες, η πολιτεία είναι υπεύθυνη για τις περισσότερες καθημερινές υπηρεσίες ασφαλείας και υγείας στο Ρίο. Από τα τέλη του περασμένου χρόνου, η πολιτεία αναγκάστηκε να προβεί σε καθυστερήσεις πληρωμών συντάξεων και μισθών, ενώ έκλεισε κάποια σχολεία και νοσοκομεία, όπου έχει καταγραφεί έλλειψη σε προμήθειες ζωτικής σημασίας, όπως φάρμακα και σύριγγες.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------
Πούτιν: Ψυχροπολεμικά στερεότυπα δικαιολογούν την ύπαρξη του ΝΑΤΟ
Σάββατο, 18 Ιουνίου 2016, 13:51
Δεν ήταν μία από τις συνηθισμένες ομιλίες του προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν. Στην εναρκτήρια σύνοδο του Διεθνούς οικονομικού Φόρουμ (SPIEF) της Αγ. Πετρούπολης, με λεπτομερή ακρίβεια άγγιξε όλα τα καυτά ζητήματα της παγκόσμιας ατζέντας, με κυρίαρχο στοιχείο της σχέσεις Ρωσίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Ουάσιγκτον και το ΝΑΤΟ. «Ήδη μετά την λεγόμενη “Aραβική Άνοιξη” είχαν ήδη πλησιάσει στα σύνορά μας. Γιατί χρειαζόταν να υποστηρίξουν το πραξικόπημα στην Ουκρανία; Υφίσταται μία πολύπλοκη διεθνής πολιτική κατάσταση εκεί με την αντιπολίτευση να βρίσκεται στην εξουσία σήμερα και ενδεχομένως να διατηρήσει την εξουσία με δημοκρατική διαδικασία αν προκηρύξει εκλογές. Αλλά θα μπορούσαμε να συνεργασθούμε μαζί τους, όπως συνεργαζόμασταν προηγουμένως με τον (πρώην πρόεδρο της Ουκρανίας) Γιανουκόβιτς» είπε επίσης ο πρόεδρος Πούτιν μιλώντας στην εναρκτήρια σύνοδο του Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ στην Αγία Πετρούπολη. «Αντί γι΄ αυτό προτίμησαν να προχωρήσουν σε πραξικόπημα με θύματα προκαλώντας αιματοχυσία, εμφύλιο πόλεμο για να προσβάλουν τον ρωσόφωνο πληθυσμό της Ουκρανίας στα νοτιοανατολικά και την Κριμαία. Γιατί όλα αυτά; Έτσι η Μόσχα έπρεπε να πάρει μέτρα για την προστασία δεδομένου τμήματος του πληθυσμού», πρόσθεσε ο Πούτιν.
Για τον Ρώσο πρόεδρο «αυτές οι δράσεις υπαγορεύτηκαν από την αναγκαιότητα να δικαιολογηθεί η ύπαρξη του ΝΑΤΟ. «Χρειάζονταν έναν εξωτερικό εχθρό, έναν εξωτερικό αντίπαλο αλλιώς προς τι η χρησιμότητα του Οργανισμού; Δεν υπάρχει Σύμφωνο της Βαρσοβίας πλέον, ούτε Σοβιετική Ένωση-εναντίον ποίου είναι λοιπόν το ΝΑΤΟ;» αναρωτήθηκε. «Αν συνεχίσουμε να δρούμε σ΄αυτό το πλαίσιο και τη λογική και να κλιμακώνουμε τις προσπάθειες να προσβάλουμε ο ένας τον άλλον, δεν απέχουμε από ένα νέο Ψυχρό Πόλεμο». Και ο Ρώσος πρόεδρος κατέληξε: «Έχουμε μια εντελώς διαφορετική λογική, με στόχο τη συνεργασία και την προσπάθεια για συμβιβασμούς». Στην μακρά συνέντευξη Τύπου αργά το βράδυ, που μεταδόθηκε ταυτόχρονα από το RT απαντώντας στο ερώτημα «ποια η γνώμη του για τους υποψήφιους που διεκδικούν την αμερικανική προεδρία ο Πούτιν εξήγησε την στάση του απέναντι «προφανώς στην μόνη υπερδύναμη»: «Η Αμερική είναι ένα μεγάλο κράτος. Το αποδεχόμαστε και επιθυμούμε και είμαστε έτοιμοι να συνεργασθούμε με τις ΗΠΑ», είπε προσθέτοντας πως δεν έχει σημασία ποιος θα εκλεγεί πρόεδρος.
«Εμείς είμαστε έτοιμοι να συνεργασθούμε μαζί του ή μαζί της». Υπαινίχθηκε όμως ότι η ατζέντα εξωτερικής πολιτικής του Ντόναλντ Τραμπ ίσως είναι προτιμότερη για τη Μόσχα. «Ο κ. Τραμπ έχει δηλώσει πως είναι έτοιμος να αποκαταστήσει πλήρως τις σχέσεις Ρωσίας-ΗΠΑ, κάτι που καλωσορίζουμε», είπε ο Πούτιν. Παρ΄όλο που είπε πως ένα τέτοιο ισχυρό κράτος είναι για το καλό του Κόσμου, ακόμη και για τη Ρωσία, επισήμανε ότι η τάση των ΗΠΑ είναι να αναμειγνύονται στις υποθέσεις άλλων κρατών. «Χρειαζόμαστε τις ΗΠΑ. Αλλά δεν τους χρειαζόμαστε να αναμειγνύονται επανειλημμένα στις υποθέσεις μας, λέγοντάς μας πώς θα πρέπει να ζούμε και να καθοδηγεί την Ευρώπη τι είδους σχέσεις θα πρέπει να έχει μαζί μας». Αναφερόμενος στις οικονομικές κυρώσεις που έχουν επιβληθείς τη Ρωσία ο Πούτιν είπε: «Τα αντίποινα είχαν μηδενικά αποτελέσματα για τις ΗΠΑ, αλλά οι Αμερικανοί θα πρέπει να εξηγήσουν στους εταίρους τους γιατί θα πρέπει να υποφέρουν υιοθετώντας τα». Για να συμπληρώσει πως «παρ΄όλες αυτές τις δυσκολίες η Ρωσία εξακολουθεί να αποτελεί τον εταίρο – κλειδί στο εμπόριο και την οικονομία». «Οι πρόσφατες επαφές μας που είχαμε με επιχειρηματίες από τη Γαλλία και τη Γερμανία, έδειξαν πως είναι πρόθυμοι για συνεργασία μαζί μας».
-------------------------------------------------------------------------------------------------------
Λέσβος: Ανάστατοι οι κάτοικοι στη Μοριά με τα προβλήματα στο κέντρο κράτησης μεταναστών
Σάββατο, 18 Ιουνίου 2016, 10:38
Τον προβληματισμό τους για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην περιοχή λόγω των εντάσεων οι οποίες σημειώνονται σχεδόν σε καθημερινή βάση στο Κέντρο Κράτησης Μεταναστών, εξέφρασαν οι κάτοικοι της Μοριάς στη Λέσβο. Όπως ανέφεραν σε δηλώσεις τους, έχουν φθάσει στο σημείο να λαμβάνουν δικά τους μέτρα προστασίας, καθώς οι συνεχείς περιπολίες της αστυνομίας δεν αρκούν για να επανέλθει η ηρεμία στην περιοχή.
Μετανάστες έβαλαν φωτιά σε λυόμενο Όπως έγινε γνωστό, μετανάστες από την Αλγερία έβαλαν φωτιά το βράδυ της Παρασκευής σε λυόμενο του κέντρου κράτησης στη Μοριά, εκφράζοντας με αυτόν τον τρόπο τη διαμαρτυρία τους για τις σοβαρές καθυστερήσεις στη διαδικασία παροχής ασύλου. Επί τόπου έσπευσε κλιμάκιο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, που έθεσε υπό έλεγχο τη φωτιά.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
ΕΟΠΥΥ: Νέα παράταση των συμβάσεων των γιατρών μέχρι 31 Οκτωβρίου
Παρασκευή, 17 Ιουνίου 2016, 16:32
Την παράταση των υφιστάμενων συμβάσεων εργασίας των συμβεβλημένων γιατρών του ΕΟΠΥΥ, έως τις 31 Οκτωβρίου 2016, αποφάσισε σε σημερινή έκτακτη συνεδρίαση του το ΔΣ του Οργανισμού. Η ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ είχε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου στην διοίκηση του ΕΟΠΥΥ για την πιθανότητα οι ασφαλισμένοι να μείνουν χωρίς πρόσβαση σε φροντίδα υγείας από τις 30 Ιουνίου και έπειτα, οπότε και έληγε η παράταση που είχε δοθεί. Ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, Μιχαήλ Βλασταράκος, κατά την τοποθέτησή του στη συνεδρίαση του ΔΣ, επέρριψε ευθύνες στην Επιτροπή Διαπραγμάτευσης και στη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ για την καθυστέρηση εξέφρασε την ελπίδα, παρά την νέα παράταση, οι διαπραγματεύσεις να καταλήξουν σε συμφωνία το συντομότερο δυνατόν και να υπογραφούν οι νέες συμβάσεις. Τέλος, ομόφωνα δεκτή έγινε η πρόταση του προέδρου του ΠΙΣ να προστεθεί πέραν της ανανέωσης, πρόταση του ΕΟΠΥΥ προς το υπουργείο Υγείας για σύμβαση με τον Οργανισμό, για όσους γιατρούς το επιθυμούν, με προτεραιότητα στους νέους γιατρούς που μαστίζονται από την ανεργία, την υποαπασχόληση και τη μετανάστευση.
------------------------------------------------------------------------------------------------------
Μεταταξεις-εξπρες στο Νέο Δημοσιο. Με δυο υπογραφες μονο θα αλλαζουν υπηρεσια οι δημοσιοι υπαλληλοι. Δημιουργειται ηλεκτρονικη πλατφορμα κινητικοτητας οπου θα δημοσιευονται οι προκηρυξεις των θεσεων.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
Κραχ στα Νοσοκομεια. Στελνουν τους ασθενεις για φαρμακα στα Κοινωνικα Ιατρεια.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------
Κεντρο Φιλοξενιας Τουρκων και Κουρδων πολιτικων προσφυγων στο Λαυριο. Τους κοβουν νερο και φως, ζουν σε συνθηκες επικινδυνες.
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Ανοιγει η συζητηση για τα εργασιακα. Ορθανοιχτος ο δρομος για την αρση κάθε εμποδιου στις ομαδικες απολυσεις.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------
Με 29 ελεκτες του ΙΚΑ σε ολη τη χωρα, πώς να μην κανει παρτι η εισφοροδιαφυγη, που εχει φτασει τα 6 δις ευρω?
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------
Σαμποταρει τη ρυθμιση του χρεους ο Στουρναρας. Βαζει πλατη στους τοκογλυφους δανειστες για να μην χασουν ουτε ένα ευρω. 58 δισεκατομμυρια θα κοστισει στη χωρα η κεφαλαιοποιηση των τοκων που προτεινει.
Εθνικο μετωπο για λιτοτητα σε βαρος του ελληνικου λαου ζητει ο Γιαννης Στουρναρας.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
Φερνουν νομο-σφαγειο για τα εργασιακα. Συλλογικες συμβασεις και απεργιες τελος από κυβερνηση και ΕΕ
-------------------------------------------------------------------------------------------------------
FAZ: Ο Ιγκλέσιας θέλει να αντιγράψει τον Τσίπρα
Τα πάνω-κάτω στην Ισπανία ενόψει εκλογών: οι Podemos ("Μπορούμε") δηλώνουν σύγχρονοι σοσιαλδημοκράτες και απειλούν την κυριαρχία των σοσιαλιστών (PSOE) στον χώρο της Αριστεράς.
Αυτό τουλάχιστον εκτιμά, με εμφανή ανησυχία, η συντηρητική Frankfrter Allgemeine σε εκτενή ανταπόκριση από τη Μαδρίτη: "Με τη γνωστή έλλειψη συστολής που τον διακρίνει, ο υποψήφιος των Podemos Πάμπλο Ιγκλέσιας έχει ήδη αυτοανακηρυχθεί Líder (ηγέτης) της νέας σοσιαλδημοκρατίας. Και δεν είναι απίθανο να του βγει όντως το προσπέρασμα. Σε αυτήν την περίπτωση, ο Ιγκλέσιας με τους ρεφορμιστες Podemos ("Μπορούμε") θα κέρδιζε τη δεύτερη θέση στις εκλογές μετά το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα (PP) του απερχόμενου πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι, ξεπερνώντας ωστόσο το παλαιότερο πολιτικό κόμμα της Ισπανίας, τους Σοσιαλιστές (PSOE) του Πέδρο Σάντσεζ. Και μετά; "Εάν ο τελών χρέη πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι δεν καταφέρει και πάλι να σχηματίσει πλειοψηφία στη Βουλή- γιατί δεν θα θέλει ή δεν θα μπορεί να τον στηρίξει το νεο-φιλελε κόμμα Ciudadanos και επίσης γιατί δεν θα θέλουν να επιδείξουν ανοχή στους συντηρητικους λαικους οι σοσιαλιστές- τότε πράγματι ο επόμενος πρωθυπουργός θα μπορούσε να λέγεται Πάμπλο Ιγκλέσιας" γράφει η Frankfurter Allgemeine. Σε αυτήν την περίπτωση προφανώς θα αναλάμβανε αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ο σοσιαλιστής Σάντσεζ.
Αυτό θα ήταν ένα αντίστροφο "πορτογαλικό σενάριο" σημειώνει η γερμανική εφημερίδα: "Στη γειτονική χώρα κυβερνά εδώ και μισό χρόνο μία σοσιαλιστική κυβέρνηση μειοψηφίας υπό τον πρωθυπουργό Αντόνιο Κόστα, η οποία στηρίζεται από δύο πράσινα-κομμουνιστικά- κόμματα. Αντιθέτως στην Ισπανία οι Podemos θα κυριαρχούσαν. Οι εταίροι στη βόρεια Ευρώπη- περιλαμβανομένων των Γερμανών- αισθάνονται ανατριχίλα μπροστά σε αυτό το ιβηρικό πανόραμα με τις απροσδιόριστες συνέπειες για την οικονομική σταθερότητα, το κρατικό χρέος και το έλλειμμα του προϋπολογισμού, καθώς και το ευρώ και τη συνοχή της ευρωζώνης" υποστηρίζει η Frankfurter Allgemeine. Η γερμανική εφημερίδα προχωρεί και σε μία σύγκριση με την Ελλάδα: Αν οι Podemos έκαναν κυβέρνηση με τους σοσιαλιστές, ο νέος πρωθυπουργός Ιγκλέσιας "θα μπορούσε να κάνει και στην Ισπανία αυτό που έχει ήδη κάνει στην Ελλάδα ο πολιτικός φίλος του και δολοφόνος του ΠΑΣΟΚ (Pasok-Killer) Αλέξης Τσίπρας" σημειώνει η Frankfurter Allgemeine, εννοώντας προφανώς ότι ο Αλέξης Τσίπρας κυριαρχεί πλέον στον χώρο της κεντροαριστεράς. Γιατί όμως να συναινέσει σε μία κυβέρνηση συνασπισμού ο σοσιαλιστής Σάντσεζ ως "δεύτερος"; Η ανάλυση της γερμανικής εφημερίδας δίνει την εξής απάντηση: "Θα κηνυγούσε οποιοδήποτε κορυφαίο πόστο και γι αυτό είναι πιθανό να δεχόταν ακόμη και δεύτερο ρόλο πίσω από τον πολύ πιο ευφυή και πολύ πιο αδίστακτο Ιγκλέσιας, προκειμένου να απομακρύνει από την εξουσία το απαίσιο- καθότι διεφθαρμένο κατά τη γνώμη του- Λαϊκό Κόμμα".
Το προεκλογικό πρόγραμμα των Podemos, γράφει η γερμανική εφημερίδα, προβλέπει ανάκληση των μεταρρυθμίσεων και των περικοπών της κυβέρνησης Ραχόι, υψηλότερο κρατικό προϋπολογισμό και νέα χρέη. "Όποιος ρωτάει με σκεπτικισμό τί θα έλεγαν οι Βρυξέλλες για όλα αυτά, παίρνει μία απάντηση με αυτοπεποίθηση: οι ευρωκράτες θα τα δεχτούν και θα δώσουν μεγαλύτερο τράτο στην Ισπανία, γιατί όπως και να το κάνουμε είναι too big to fail- σε αντίθεση με την πολύ μικρότερη Ελλάδα ή και την Πορτογαλία".
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
Στις 18 Ιουνίου του 1943,δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 180 Α, ο νόμος 260/1943 με το οποίον δημιουργούνται δια νόμου τα Τάγματα Ασφαλείας (κατά την επίσημη ονομασία τους Τάγματα Ευζώνων) οι οποίες ήταν παραστρατιωτικές ομάδες που έδρασαν στην Ελλάδα κατά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, σε ρόλο υποστηρικτικό των Γερμανο-Ιταλο-Βουλγαρικών δυνάμεων κατοχής. Δημιουργήθηκαν από την κατοχική κυβέρνηση του Ιωάννη Ράλλη κατόπιν έγκρισης της Βέρμαχτ, με σκοπό τη διατήρηση της έννομης τάξης, κυρίως στην ύπαιθρο, πλήττοντας έτσι και την όποια αντίσταση προέβαλε ο ελληνικός λαός.
Ο κατοχικός πρωθυπουργός Ι.Ράλλης, ο στρατηγός Θεόδωρος Πάγκαλος, ο υπουργός Ταβουλάρης και πολλοί άλλοι πολιτικοί της αστικής τάξης και υψηλόβαθμοι αξιωματικοί, άρχισαν ν΄ ανησυχούν από την εντεινόμενη δραστηριότητα του ΕΑΜ και ειδικότερα μετά τη δημιουργία του στρατιωτικού του σκέλους ΕΛΑΣ, θεωρώντας ότι αυτές, με το πρόσχημα της αντίστασης κατά των κατακτητών, είχαν ήδη αρχίσει να παίρνουν με το μέρος τους τον λαό της υπαίθρου, υπολογίζοντας ακόμα πως με τον εφοδιασμό τους με οπλισμό από τους Άγγλους θα επικρατούσαν τελικά μετά την απελευθέρωση.
Έτσι μετά από πολλές συζητήσεις κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι θα πρέπει η ίδια η Κυβέρνηση ν΄ αναλάβει μια ανεξαρτησία κινήσεων και δράσης επ' αυτού του ζητήματος. Παράλληλα ανέθεσαν στον φίλο του Πάγκαλου, Ιωάννη Βουλπιώτη να ανιχνεύσει τις διαθέσεις των Γερμανών μέσω της φιλίας που διατηρούσε με τον πρώην στρατιωτικό ακόλουθο της Γερμανίας στην Αθήνα Κρίστιαν Φον Κλεμ. Όταν ο συνταγματάρχης Φον Κλεμ ενημερώθηκε σχετικά, και δι' αυτού ο Αρχηγός των Ες-Ες Ελλάδος φέρεται να μετέφερε θετική απάντηση όπου και στη συνέχεια ο Πάγκαλος, με σύμφωνη γνώμη και των άλλων αποστράτων, έσπευσε και ενημέρωσε σχετικά τον Ιωάννη Ράλλη,
Το πρώτο Τάγμα Ασφαλείας, ή 1ο Τάγμα Ευζώνων, συγκροτήθηκε τον Μάιο του 1943 στην Τιμητική Φρουρά του Αγνώστου Στρατιώτη και διοικητής του ανέλαβε ο Βασίλειος Ντερτιλής. Όμως περί τα μέσα Ιουνίου αποφασίστηκε η συγκρότηση τεσσάρων ακόμη ταγμάτων. Έτσι τον Ιούνιο, Σεπτέμβριο, Οκτώβριο και μέχρι τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους δημιουργήθηκαν στην Αθήνα άλλα τέσσερα τάγματα, με δυναμικό 300 οπλίτες και 20 αξιωματικούς έκαστο. Η επάνδρωσή τους γινόταν με αξιωματικούς του στρατού, με υποχρεωτική κλήτευση νέων σειρών και αποστράτων αξιωματικών. Η φρουρά του Αγνώστου αποτέλεσε το φυτώριο και για τα επόμενα τακτικά "ευζωνικά τάγματα", καθώς η βασική εκπαίδευση δινόταν εκεί και στη συνέχεια τα Τάγματα έφευγαν για την ύπαιθρο, κυρίως δυτική Ελλάδα και Πελοπόννησο, όπου επιμέρους τμήματά τους ίδρυσαν τοπικά Τάγματα. Για κάθε τάγμα ευζώνων προβλεπόταν δύναμη 600 ανδρών και 50 αξιωματικών, καθώς και ενός Γερμανού αξιωματικού.
Τα Ευζωνικά Τάγματα Ασφαλείας πλαισιώθηκαν από σώματα ασφαλείας που είχαν εμπειρία στην καταστολή των παράνομων προπολεμικών οργανώσεων του ΚΚΕ, όπως το Μηχανοκίνητο Τμήμα της Αστυνομίας Πόλεων με επικεφαλής τον Νίκο Μπουραντά και η Διεύθυνση Ειδικής Ασφάλειας που υπαγόταν στην Χωροφυλακή με επικεφαλής τον Αλέξανδρο Λάμπου. Τα Τάγματα Ασφαλείας συνεργάζονταν στενά με τις γερμανικές δυνάμεις κατοχής, τόσο ως μάχιμη δύναμη σε επιχειρήσεις όσο και σαν σώμα φύλαξης αιχμαλώτων, υποστηρικτική δύναμη, και ως αποσπάσματα θανάτου. Η συνεργασία τους χαρακτηριζόταν από τους ίδιους τους Γερμανούς σε αναφορές τους ως εξαιρετική. Είχαν επίσης συμμετοχή στις γιορτές για τα γενέθλια του Χίτλερ και για την 25η Μαρτίου που διοργάνωσαν οι Γερμανοί.
Η στολή των τακτικών Ταγμάτων ήταν αυτή των Ευζώνων του Άγνωστου Στρατιώτη, για αυτό το λόγο έμειναν γνωστοί και ως γερμανοτσολιάδες. Από τον Ιανουάριο του 1944 φόρεσαν χιτώνια του πρώην ελληνικού στρατού, και γερμανικά άρβυλα. Στη στολή τους τα ελληνικά εθνόσημα και το στέμμα είχαν αντικατασταθεί με ένα δάφνινο στεφάνι. Στον όρκο που έδιναν οι αξιωματικοί και οπλίτες των Ταγμάτων ορκίζονταν απόλυτη υπακοή στον Αδόλφο Χίτλερ και υπαγόταν στη δικαιοδοσία των γερμανικών στρατιωτικών νόμων
"Ορκίζομαι εις τον Θεόν τον άγιον τούτον όρκον, ότι θα υπακούω απολύτως εις τας διαταγάς του ανωτάτου αρχηγού του γερμανικού στρατού Αδόλφου Χίτλερ. Θα εκτελώ πιστώς απάσας τας ανατεθησομένας μοι υπηρεσίας και θα υπακούω άνευ όρων εις τας διαταγάς των ανωτέρων μου. Γνωρίζω καλώς ότι διά μιαν αντίρρησιν εναντίον των υποχρεώσεών μου, τας οποίας διά του παρόντος αναλαμβάνω, θέλω τιμωρηθή παρά των γερμανικών στρατιωτικών νόμων". Ο όρκος των Ταγμάτων Ασφαλείας.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------
Φόνος βουλευτή υπέρ της ΕΕ!
Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΔΕΛΑΣΤΙΚ*
Ωμά θα το θέσουμε το ζήτημα: οι βρετανικές μυστικές υπηρεσίες είναι αυτές που οργάνωσαν τη δολοφονία της βουλευτίνας των Εργατικών Τζο Κοξ, με στόχο να επηρεάσουν καταλυτικά την έκβαση του δημοψηφίσματος την Πέμπτη για την παραμονή ή όχι της Αγγλίας στην ΕΕ; Αν όντως έχει συμβεί αυτό, είναι προφανές ότι οι μυστικές δημοσκοπήσεις της υπηρεσίας εσωτερικής ασφάλειας MI5 έδιναν ως πιθανότατη τη νίκη της εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ. Η δολοφονία της Τζο Κοξ θα πετύχει να αλλάξει την έκβαση του δημοψηφίσματος υπέρ της παραμονής στην ΕΕ της Αγγλίας; Αυτό θα το δούμε τη νύχτα της Πέμπτης 23 Ιουνίου, οπότε θα έχουμε και το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. Αν πάντως η δολοφονία της βουλευτού Τζο Κοξ μεθοδεύτηκε από τις αγγλικές μυστικές υπηρεσίες, το βρετανικό κατεστημένο πρέπει να βρίσκεται σε κατάσταση πανικού. Ως θύμα δολοφονίας, η Τζο Κοξ ήταν το ιδανικό θύμα. Μια πρωτοεκλεγμένη γυναίκα βουλευτής, γλυκιά σαραντάρα, μητέρα δύο μικρών παιδιών, τριών και πέντε χρονών, που θα μεγαλώσουν ορφανά.
Η Τζο Κοξ ανήκε στην ακραία δεξιά πτέρυγα του Εργατικού Κόμματος.
Πρώτα απ' όλα ήταν υπέρ μιας συνολικής, γενικής επίθεσης εναντίον της Συρίας για να επιτευχθεί η ανατροπή του Μπασάρ αλ-Άσαντ. Δεύτερον, όχι μόνο ήταν υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ, αλλά τάχθηκε και κατά του ηγέτη των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν, θεωρώντας ότι δεν τάχθηκε με επαρκή για την ίδια αποφασιστικότητα υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ! Μιλάμε για τον Κόρμπιν, ο οποίος έφτασε στο σημείο να δηλώσει ότι το “Ναι” στην παραμονή της Αγγλίας στην ΕΕ θα είναι αποτέλεσμα πρωτίστως των οπαδών του Εργατικού Κόμματος υπέρ της ΕΕ! Τον περασμένο μήνα η Κοξ κατέστησε δημόσια γνωστή τη διαφωνία της με την εκλογή του Κόρμπιν ως αρχηγού των Εργατικών. Σε άρθρο της στον Γκάρντιαν τον κατηγόρησε ότι δεν έχει τη “στόφα” πρωθυπουργού και του προσήψε “αδύναμη ηγεσία, κακή ικανότητα κρίσης και εσφαλμένες προτεραιότητες”. Η Κοξ είχε δουλέψει στο ίδρυμα Μπιλ Γκέιτς, ενώ υπήρξε και σοβαρό στέλεχος της ανθρωπιστικής οργάνωσης Όξφαμ. Διετέλεσε ακόμη σύμβουλος της Σάρας Μπράουν, της συζύγου του τελευταίου πρωθυπουργού των Εργατικών Γκόρντον Μπράουν, άρα η Κοξ ήταν οργανικά δεμένη με τη δεξιά πτέρυγα του Εργατικού Κόμματος.
Όταν όμως κάποιος δολοφονείται, οι επιμέρους πολιτικές τους απόψεις υποχωρούν και αυτό που μένει είναι η αποτρόπαια δολοφονία μιας νεαρής μητέρας με δύο παιδάκια τριών και πέντε χρόνων. Ο δράστης έχει συλληφθεί από τις βρετανικές αρχές και πρόκειται για μια ακροδεξιά προσωπικότητα. Φρόντισε άλλωστε να το κάνει γνωστό, φωνάζοντας τη στιγμή που διέπραττε το έγκλημα“Πρώτα η Βρετανία”. Θα μπορούσε να το θεωρήσει κανείς ένα σύνθημα, αν αυτό δεν ήταν ταυτόχρονα το όνομα μιας... βρετανικής ακροδεξιάς οργάνωσης! Ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησαν να εκμεταλλευτούν το τραγικό γεγονός προκειμένου να καταστήσουν συμπαθέστερη στους Έλληνες την ΕΕ, παρά τον νεοαποικιακό ζυγό που η ΕΕ έχει επιβάλει στην Ελλάδα. “Ματωμένο δημοψήφισμα” ήταν ο κεντρικός πρωτοσέλιδος τίτλος της Αυγής την Παρασκευή, την επόμενη μέρα μετά τη στυγνή δολοφονία. “Πάγωσαν Βρετανία και Ευρώπη από τη δολοφονία της Τζο Κοξ”, ήταν ο υπέρτιτλος της πρώτης σελίδας. “Φωνάζοντας το σύνθημα «Πρώτα η Βρετανία», ο πενηντάχρονος δράστης σκότωσε τη βουλευτή των Εργατικών. Ανεστάλησαν όλες οι συγκεντρώσεις, υπέρ και κατά του Brexit, μία βδομάδα πριν το κρίσιμο δημοψήφισμα” ανέφερε ο υπότιτλος της πρώτης σελίδας της κομματικής εφημερίδας του ΣΥΡΙΖΑ.
Στην προσπάθεια αξιοποίησης συμμετείχε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. “Κοινός εχθρός είναι όσοι θέλουν να διασπάσουν την ενότητα των λαών και των κοινωνικών δυνάμεων” δήλωσε χωρίς να καταλαβαίνει ούτε ο ίδιος τι έλεγε. “Να αποτίσουμε φόρο τιμής σε μια πολιτικό που χάθηκε άδικα και να ελπίσουμε ότι είναι το τελευταίο θύμα σε μια περίοδο όπου στην Ευρώπη το μίσος αναζωπυρώνεται και ενισχύεται έναντι της νηφαλιότητας και του πολιτικού λόγου”, πρόσθεσε, επιχειρώντας να στρεβλώσει το νόημα της σύγκρουσης που διεξάγεται στην Αγγλία γύρω από το αν η Γερμανία θα μπορέσει ή όχι να οικοδομήσει το τέταρτο Ράιχ της, αυτή τη φορά όμως όχι με τα τανκς, αλλά με το ευρώ. Η ψυχολογική πίεση που ασκείται εναντίον του αγγλικού λαού είναι τρομερή. Ένας φόνος μιας νεαρής γυναίκας είναι εφιαλτικό βάρος. Θα αλλάξει την έκβαση του δημοψηφίσματος; Σε πέντε μέρες θα το μάθουμε και θα κρίνουμε αν οι Άγγλοι είναι λαός μιας μεγάλης χώρας ή αν πρόκειται για άτομα που απλώς κατοικούν σε μια μεγάλη χώρα.
*Δημοσιεύεται στο ΠΡΙΝ το Σάββατο 18 Ιουνίου 2016 Παρασκευή 17 Ιουνίου 2016
http://prin.gr/?p=10912
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
J. Cox: To ιδανικό θύμα σε μια πολύ βρώμικη ιστορία.
http://dimitriskazakis.blogspot.gr/2016/06/j-cox-to.html
Πριν καν προλάβει να στεγνώσει το αίμα της δύστυχης J. Cox στον χώρο του εγκλήματος, η είδηση άρχισε να μεταδίδεται σε Βρετανία και Ευρώπη ως εξής: Η ειδεχθής δολοφονία της Cox ανατρέπει τα δεδομένα δίνοντας το προβάδισμα στην ψήφο παραμονής στην ΕΕ. Από την πρώτη στιγμή η J. Cox δεν δολοφονήθηκε μόνο μια φορά με ειδεχθή τρόπο, αλλά αμέτρητες φορές με κάθε δελτίο ειδήσεων, κάθε ρεπορτάζ, κάθε δήθεν ανάλυση, κάθε υποκριτικά συμπονετική δήλωση των επικεφαλής του "Μένω", κοκ. Όλοι τους χρησιμοποιούν με τον πιο εξόφθαλμο και χυδαίο τρόπο τη δολοφονία σαν μέσο για να αποσπαστούν ψήφοι υπέρ της παραμονής στην ΕΕ. Έτσι ξέσπασε μια αλλόφρονα εκστρατεία στη βάση μιας τόσο πρόστυχης καπηλείας της συγκεκριμένης δολοφονίας, που είχε εξαρχής σαν στόχο να εμφυτέψει τη συνενοχή γι' αυτήν την ειδεχθή πράξη σε κάθε έναν ξεχωριστά οιονεί ψηφοφόρο υπέρ της εξόδου από την ΕΕ. Η εκστρατεία αυτή είχε και έχει όλα τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα μιας επιχείρησης ψυχολογικού πολέμου εναντίον του πληθυσμού προκειμένου δια της συνενοχής να του αποσπάσει την ψήφο υπέρ της ΕΕ.
Αλήθεια, πότε πρόλαβαν να οργανώσουν όλη αυτή την εκστρατεία, που ξέσπασε μέσα σε λίγες ώρες από την δολοφονία της Cox; Πότε πρόλαβαν να διεξάγουν έρευνες που παρουσίασαν σχεδόν αμέσως με αντιστροφή του κλίματος υπέρ του "Μένω"; Όλα δείχνουν ότι οι καθοδηγητές της εκστρατείας ήταν έτοιμοι να χρησιμοποιήσουν τη δολοφονία πριν καν συμβεί αυτό το ειδεχθές έγκλημα. Ας δούμε το σκηνικό. Η εκστρατεία υπέρ της ΕΕ πήγαινε down the tubes, όπως θα έλεγαν κι οι Βρετανοί. Κι είναι λογικό. Κανένας από τους υποστηρικτές της παραμονής στο τερατούργημα της ΕΕ δεν έχει να πει τίποτε το θετικό. Κι έτσι ολόκληρη η εκστρατεία του "Μένω" θεμελιώθηκε στον εκφοβισμό του ψηφοφόρου και την κινδυνολογία σε βαθμό γελοιότητας. Το αποτέλεσμα δεν ήταν το αναμενόμενο για τα αφεντικά της εκστρατείας. Αντί η πλειοψηφία των Βρετανών ψηφοφόρων να τρομοκρατηθεί και να πάει σαν κοπάδι προβάτων να ψηφίσει υπέρ της παραμονής, έγινε το αντίθετο. Αγανάκτησε με την προσβολή στη νοημοσύνη της σε τέτοιο βαθμό που η ψήφος υπέρ του "Φεύγω" έγινε ουσιαστικά μονόδρομος για τους περισσότερους. Κάτι έπρεπε να γίνει. Αλλιώς οι Βρετανοί θα ψηφίσουν στις 23 Ιούνη υπέρ της εξόδου με τέτοια πλειοψηφία που κανένα κοινοβούλιο, καμιά κυβέρνηση δεν θα μπορεί να παραβλέψει εύκολα, χωρίς μεγάλες κοινωνικές αντιδράσεις. Κι έτσι η έξοδος της Βρετανίας από την ΕΕ δεν θα έδινε μόνο την ευκαιρία στους βρετανούς να διεκδικήσουν μια καλύτερη ζωή στη χώρα τους, αλλά θα επέφερε ένα καίριο πλήγμα εναντίον της Νέας Τάξης των ευρωκρατών, που είναι ότι χειρότερο συνέβη στην Ευρώπη από την εποχή της Νέας Τάξης των ναζί. Χρειαζόταν επειγόντως ένα θύμα, ένας "μάρτυρας" του αγώνα για την παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ. Η J. Cox ήταν το ιδανικό θύμα. Ευπαρουσίαστη, δημοφιλής, χαμηλού προφίλ πολιτικός, μητέρα ανήλικων παιδιών, καλή σύζυγος, χωρίς εμφανείς διαπλοκές με κυκλώματα και σκάνδαλα, αυτοδημιούργητη, ακτιβίστρια, χωρίς πλούτη. Μια τυπική καθώς πρέπει μεσοαστή, ιδανική για να ταυτιστεί μαζί της ο μέσος Βρετανός ψηφοφόρος και ιδιαίτερα οι γυναίκες.
Πολύ φοβάμαι ότι αυτός ήταν ο λόγος για τον οποίο δολοφονήθηκε. H προετοιμασία για τη δολοφονία ξεκίνησε από πολύ νωρίς. Ανώνυμες απειλές που κανείς δεν μπορεί να δικαιολογήσει. Γιατί να απειληθεί η Cox; Ήταν τόσο καθοριστική η συμμετοχή της στο πλευρό του εξαγορασμένου δίδυμου Κάμερον-Κόρμπιν και των υπολοίπων ευρωλιγούρηδων; Ούτε κατά διάνοια. Τότε γιατί να απειληθεί η Cox κι όχι οι ηγέτες, ή οι πιο προβεβλημένοι της εκστρατείας του "Μένω"; Κι εφόσον απειλήθηκε, γιατί δεν φρόντισε η αστυνομία να διαθέσει έναν αστυνομικό για προστασία. Ένας μόνος αστυνομικός θα ήταν αρκετός. Οι δικαιολογίες που λένε ότι η ίδια η Cox δεν ήθελε, είναι για μικρά παιδιά. Η αστυνομία θα μπορούσε να παράσχει διακριτική προστασία, εφόσον - όπως λένε - επέμεναν τα απειλητικά μηνύματα. Κι έτσι η Cox δολοφονείται έξω από το σπίτι της με τον πιο ειδεχθή τρόπο. Από ποιόν; Από κάποιον με βεβαρημένο παρελθόν ψυχασθένειας, ο οποίος μπαινοβγαίνει για χρόνια σε προγράμματα επανένταξης. Ιδανικός τύπος για να προγραμματιστεί προκειμένου να διαπράξει ένα τόσο ειδεχθές έγκλημα χωρίς να αφήσουν ίχνη αυτοί που πραγματικά το σχεδίασαν και το οργάνωσαν. Πότε δολοφονήθηκε; Όταν το "Φεύγω" από την ΕΕ έχει ξεφύγει τόσο μπροστά από το "Μένω", ώστε η απόσταση να μην μπορεί να καλυφθεί έως την 23η Ιούνη. Υπάρχει πιο ιδανικό έγκλημα προς εκμετάλλευση από την εκστρατεία του "Μένω"; Αν μετά από καιρό αποκαλυφθεί ότι η ειδεχθής δολοφονία της J. Cox έγινε για να μην φύγει η Βρετανία από την ΕΕ, προσωπικά δεν θα εκπλαγώ. Η μαφία της ΕΕ δεν κατάγεται μόνο ιδεολογικά και πολιτικά από τους ναζί, είναι το ίδιο αδίστακτη με τους ναζί. Στην Ελλάδα τα τελευταία 5 χρόνια έχουν δολοφονήσει εν ψυχρώ κοντά στους 100 χιλιάδες πολίτες. Είτε οδηγώντας τους μαζικά στην αυτοκτονία, είτε διαλύοντας το σύστημα υγείας της χώρας. Την Cox θα λυπηθούν;
http://dimitriskazakis.blogspot.gr/2016/06/j-cox-to.html
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
Παράξενες συμπτώσεις... Όποτε κινδυνεύει το "σύστημα Ευρώπη", κάτι συμβαίνει...
Σουηδία, 12 Σεπτέμβρη 2003, δολοφονείται η Ana Lindh, ηγέτης της προπαγανδιστικής καμπάνιας υπέρ της "Ευρώπης", 3 ημέρες πριν το δημοψήφισμα υπέρ ή κατά του ευρώ... Αγγλία (Μεγάλη Βρετανία αρέσκονται ορισμένοι), 16 Ιούνη 2016, δολοφονείται η ηγέτης της προπαγανδιστικής καμπάνιας υπέρ της "Ευρώπης, 7 ημέρες πριν το δημψήφισμα υπέρ ή κατά της παραμονής στην Ε.Ε. Καμία συνμωσιολογία, κανένας παραλληλισμός, καμία σχέση με τη "στρατηγική έντασης"... Απλές συμπτώσεις...
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
Σαν σήμερα... ο Ερνέστο Τσε Γκεβάρα σε μια ιστορική επίσκεψη στη Γάζα…
Στις 18 Ιούνη 1958, ο Τσε επισκέφθηκε ως εκπρόσωπος της Κουβανέζικης Επανάστασης τους καταυλισμούς Παλαιστινίων προσφύγων στη μαρτυρική Γάζα και δήλωσε έμπρακτα την υποστήριξη της Κούβας στην Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης. Η Κούβα της Επανάστασης και του Σοσιαλισμού δεν έπαψε ποτέ να στηρίζει το δικαίωμα των Παλαιστινίων να ζουν στην πατρίδα τους! * Ήταν πριν το 1967, όταν το σιωνιστικό ισραηλινό ναζιστικό καθεστώς κατέλαβε τη Γάζα.