Σάββατο 27 Αυγούστου 2016

Σαββατο 27 Αυγουστου 2016


Σαν σήμερα, 27 Αυγούστου 1905, γεννήθηκε ο Άρης Βελουχιώτης
-------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ο Θανάσης Κλάρας γεννήθηκε σαν σήμερα, στις 27 Αυγούστου 1905, και ως Άρης Βελουχιώτης αναδείχθηκε στην πιο ηρωική μορφή της Ελλάδας του 20ού αιώνα. Πεπεισμένος κομμουνιστής, δεν δίστασε να έρθει σε ρήξη με το κόμμα, όταν θεώρησε πως αυτό συνέφερε το κίνημα. Διεθνιστής, που έγινε πρωτοκαπετάνιος σε έναν στρατό αγωνιζόμενο για την εθνική απελευθέρωση. Άθεος, που σεβόταν το λαϊκό θρησκευτικό συναίσθημα και τους ιερωμένους συναγωνιστές του. Γόνος εύπορης οικογένειας, που επέλεξε να γίνει εργάτης και έζησε μαζί με τους καταφρονεμένους. Μάλλον, δεν θα τα 'χε και τόσο ξεκάθαρα τα πράγματα στο μυαλό του. Δεν ήταν τόσο επαναστάτης όσο πολλοί από εκείνους που θα 'θελαν να του μοιάζουν!
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
Μια φορά προδότες, για πάντα προδότες! Ανέβασαν μια τεράστια γαλανόλευκη, 1.500 τετραγωνικών, στο βουνό πάνω από την Καλαμάτα και την άφησαν εκεί εκτεθειμένη στα στοιχειά της φύσης.
Κουτσουλισμένη από εκατοντάδες πουλιά, γεμάτη κόπρανα ζώων, καταξεσκίστηκε, τελικά, από τους δυνατούς αέρηδες. Οι σύγχρονοι εθνικόφρονες αυτό τον τρόπο βρήκαν για να δείξουν τη συνέχεια της εθνικοφροσύνης, από τότε που συγκροτούσε Τάγματα Ασφαλείας δίνοντας όρκο στον Αδόλφο Χίτλερ. - Τι μπορούμε να κάνουμε για να ξευτιλίσουμε τη σημαία που κρατούσαν οι αντάρτες του ΕΛΑΣ και ύψωναν οι άλλοι στο Πολυτεχνείο; - Να την πάμε στο βουνό, να μαγαριστεί και να ξεσκιστεί! Το είπανε και το κάνανε!
-------------------------------------------------------------------------------------------------------
Σύμφωνα με τις αρχές, το πραγματικό υπόβαθρο των διαμαρτυριών είναι το συμφέρον των μελών του κλάδου για να επωφεληθούν από φοροαπαλλαγές κατά την υπογραφή απ ευθείας συμβολαίων με τις πολυεθνικές, πράγμα που έρχεται σε αντίθεση με το Σύνταγμα της χώρας.
Σάββατο, 27 Αυγούστου 2016
Oι εργαζόμενοι ανθρακωρύχοι καταδικάζουν την δολοφονία του Βολιβιάνου υφυπουργού Λα Πας – Το στέλεχος της Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας εργαζόμενων Ανθρακωρύχων Βολιβίας (FSTMB), Ορλάντο Γκουτιέρες, καταδίκασε την δολοφονία του υφυπουργού Εσωτερικών Ροδόλφο Ιγιάνες, κατά τη διάρκεια της απαγωγής του από τους συνεταιριστές-ανθρακωρύχους. Ο Ιγιάνες απήχθη το πρωί της Πέμπτης, στην πόλη Πανδούρο, 186 χιλιόμετρα από την Λα Πας, από ορδές ιδιωτών- ανθρακωρύχων ενώ προσπαθούσε να διαπραγματευτεί μια συμβιβαστική πρόταση με τους ξεσηκωμένους. "Εκ μέρους του FSTMB αποκηρύσσουμε την στάση της αφαίρεσης της ζωής ενός ανθρώπου. Αυτή η βαρβαρότητα είναι καταδικαστέα, τη στιγμή ακριβώς που ο σύντροφος Ιγιάνες έπεσε με γενναιότητα, προσπαθώντας να επιλύσει την σύγκρουση επιδιώκοντας τον διάλογο με τον κλάδο", δήλωσε ο Γκουτιέρες χθες το βράδυ μιλώντας στην κρατική τηλεόραση της Βολιβίας.
Ο συνδικαλιστής αναφέρθηκε στην σύγκρουση που προκλήθηκε από την ηγεσία της Ομοσπονδίας Συνεταιρισμών Ορυχείων της Βολιβίας (FENCOMIN) που κάλεσε σε αποκλεισμούς δρόμων και τη χρήση δυναμίτη, γεγονός που αυτή την εβδομάδα άφησε δεκάδες τραυματίες, κάποιους σοβαρά και προκάλεσε το θάνατο δύο εργαζομένων του κλάδου. Κάποια στιγμή, είπε, προειδοποιήσαμε ότι αντί να αναζητά ειρήνευση, (η FENCOMIN) βγήκε με εμπρηστικούς λόγους. Αυτή την στάση, ο λαός της Βολιβίας την καταδικάζει, δήλωσε. Ομοίως, θεωρούνται ατυχείς οι συμπεριφορές που έχουν εκδικητική λογική και υπονομεύουν ευθέως την δημοκρατία.
Το στέλεχος της FSTMB κάλεσε εκ νέου την διοίκηση των Συνεταιρισμών Ορυχείων να πάρουν σοβαρές αποφάσεις και να ακολουθήσουν τον δρόμο του διαλόγου με την κυβέρνηση για να βρεθεί μια ειρηνική λύση. "Αυτό είναι εκτός ελέγχου. Πολλά συνδικαλιστικά στελέχη διαφόρων κλάδων σε εθνικό επίπεδο αποκηρύσσουμε αυτήν την κατάσταση. Πρέπει να υπερασπιστούμε την σταθερότητα της χώρας, αντί να προκαλούμε νέες εντάσεις που το μόνο που κάνουν είναι να επηρεάζουν τους εργαζόμενους του συνεταιριστικού τομέα", επεσήμανε. Ο Γκουτιέρες συμφώνησε ότι η CONCOBOL (Γενική Συνομοσπονδία Συνεταιρισμών Βολιβίας) και η FENCOMINπρέπει να είναι πιο λογικοί και ώριμοι στη λήψη των αποφάσεων και να καλέσουν σε καθοριστική ειρήνευση.
Την Πέμπτη το απόγευμα η κυβέρνηση και η ηγεσία της FENCOMIN αποφάσισαν να ξεκινήσουν την Παρασκευή διάλογο για την επίλυση της σύγκρουσης στην οποία εδώ και μέρες πρωταγωνίστησαν συνεταιριστές – ανθρακωρύχοι, με αποκλεισμούς δρόμων και χρήση πυροβόλων όπλων μαζί με δυναμίτη. Οι διαδηλωτές απορρίπτουν τον νέο νόμο για τους συνεταιρισμούς, υποστηρίζοντας ότι ο συνδικαλισμός στα πλαίσια αυτών των φορέων θα μπορούσε να επηρεάσει τις εργασίες τους. Σύμφωνα με τις αρχές, το πραγματικό υπόβαθρο των διαμαρτυριών είναι το συμφέρον των μελών του κλάδου για να επωφεληθούν από φοροαπαλλαγές κατά την υπογραφή απ ευθείας συμβολαίων με τις πολυεθνικές, πράγμα που έρχεται σε αντίθεση με το Σύνταγμα της χώρας.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------
Απαγορευσανε οι 7 δημαρχοι της Γαλλιας το μπουρκινι στις παραλιες, βγηκαν διαφοροι αληταραδες νεοταξικοι δικασταδες και ειπανε ότι αυτό είναι παρανομο και πρεπει να επιτραπει το μπουρκινι, και βγηκαν οι δημαρχοι και ειπαν προς τιμην τους ότι δεν θα υπακουσουν. Και εχει βγει από την αρχη η ξεπουλημενη νεοταξικη «αριστερα» βγηκε από την αρχη και ειπε ότι πρεπει να επιτραπει στο πλαισιο της «πολυπολιτισμθκοτητας». Και ειμαστε υποχρεωμενοι να βλεπουμε τις καθυστερημενες να τσαλαβουτανε ντιμενες σαν καρναβαλοι.
Αμα είναι ετσι, γιατι απαγορευουν τοτε στους γυμνιστες να κυκλοφορουν σε ολες τις παραλιες, και τους επιτρεπουν να πηγαινουν μονο σε συγκεκριμενες? Αμα θελουν μπουρκινι οι καθυστερημενες, να πηγαινουν σε συγκεκριμενες παραλιες!
------------------------------------------------------------------------------------------------------
Οι Ρώσοι «διαρρέουν» ότι ο Ερντογάν τους εξαπάτησε – «Δεν συμφωνήσαμε να μπει στη Συρία»
Σύμφωνα με μια στρατιωτική πηγή, οι ρωσικές ειδικές δυνάμεις είχαν πληροφορίες για την πρόθεση της Τουρκίας να πραγματοποιήσει την επιχείριση αλλά η έκταση της ήταν μη αναμενόμενη. «Αυτή η πόλη θα μπορούσε να παρθεί με μια πολύ μικρότερη δύναμη. Δεν θα σταματήσουν εκεί και πιθανώς θα πάνε παραπέρα», είπε η πηγή. Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών εξέφρασε τη βαθιά ανησυχία του σε σχέση με την τουρκική επιχείριση στη Συρία. Οι συριακές Αρχές, εν τω μεταξύ, περιέγραψαν τις ενέργειες των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων ως «εισβολή». Το υπουργείο Εξωτερικών της Συρίας, κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών να επέμβει άμεσα στην υπόθεση και να «βάλει τέλος στην επιθετικότητα», αναφέρεται σε συριακή ανακοίνωση, «καταδικάζοντας το πέρασμα των τουρκοσυριακών συνόρων από τουρκικά τανκς και τεθωρακισμένα οχήματα προς την Τζαραμπλούς με αεροπορική υποστήριξη από τον Διεθνή Συνασπισμό υπό τις ΗΠΑ, θεωρώντας τη μια κατάφωρη παραβίαση της εδαφικής κυριαρχίας της Συρίας».
----------------------------------------------------------------------------------------------------
Τη σύλληψη αθλητών της Ολυμπιακής αποστολής λενε ψεματα παλι οι δυτικοι αποικιοκρατες και τα δημοσιοκαφρικα παπαγαλακια τους οτι ζήτησε ο πρόεδρος της Ζιμπάμπουε
Σάββατο, 27 Αυγούστου 2016, 15:05
Τη σύλληψη και κράτηση των 31 αθλητών και αθλητριών της Ολυμπιακής αποστολής στο Ρίο ντε Τζανέιρο, για την αποτυχία τους να κατακτήσουν μετάλλιο, λενε παλι ψεματα οι δυτικοι αποικιοκρατες και τα πληρωμενα δημοσιοκαφρικα παπαγαλακια τους ότι δηθεν διέταξε ο πρόεδρος της Ζιμπάμπουε, Ρόμπερτ Μουγκάμπε. Η κυβέρνηση τη χώρας της Αφρικής το διαψεύδει πάντως, τονίζοντας ότι το ανέφερε μέσο ενημέρωσης της Νιγηρίας, χωρίς πηγή. Όπως μετέδωσε το αλητικο φερεφωνο των αποικιοκρατων στη Νιγηρια που στηριζει την ισλαμοφασιστικη Μποκο Χαραμ και δηθεν δε μπορει να τη διαλυσει σε ένα μηνα, το ξεφτιλισμενο pmnewsnigeria.com, που πληρωνεται για να φτιαχνει εξωπραγματικα παραμυθια, ο Ρόμπερτ Μουγκάμπε έγινε δηθεν έξω φρενών, με το γεγονός πως η 8η θέση ήταν η καλύτερη από αθλητή/αθλήτρια της Ζιμπάμπουε στο Ρίο ντε Τζανέιρο.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
Σάββατο, 27 Αυγούστου 2016
Οι Βενεζολάνοι βγαίνουν στους δρόμους του Καράκας
Καράκας, Βενεζουέλα - Η εργατική τάξη κινητοποιείται το Σάββατο στην πόλη του Καράκας διαδηλώνοντας την υποστήριξή της στην Μπολιβαριανή Επανάσταση και υπέρ της ειρήνης και της σταθερότητας της χώρας. Η εκδήλωση ξεκινά με συγκέντρωση στον Δρόμο Αντίστασης των Ιθαγενών, στην περιοχή Λος Καόμπος και ακολουθεί πορεία στο Προεδρικό Μέγαρο “Μιραφλόρες” στο κέντρο της πρωτεύουσας. Όπως δήλωσε την Τετάρτη ο Αριστόβουλο Ιστούρις, στέλεχος του Ενωμένου Σοσιαλιστικού Κόμματος Βενεζουέλας (PSUV) , αυτή η πορεία αποτελεί μέρος των πρωτοβουλιών του πατριωτικού λαού για την υπεράσπιση των κοινωνικών τους δικαιωμάτων. Και επανέλαβε ότι η διαδήλωση πραγματοποιείται κυρίως για την υπεράσπιση της πατρίδας Βενεζουέλας, μπροστά στο σχέδιο της δεξιάς για την αποσταθεροποίηση της χώρας.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
Οι Ελληνες σε τρωγλες, ο Γεωργιου σε επαυλη!! Το φτωχικο του ανθρωπου που πλαστογραφησε το ελλειμα της χωρας βρισκεται στην Αμερικη και εχει αξια … 753.900 δολαρια! Τρεμον τα λαμογια των Βρυξελλων και τα ντοπια μη μιλησει.
----------------------------------------------------------------------------------------------------
Εξαπατησαν οσους δηλωσαν τα πηγαδια τους. Η «απογραφη» εκρυβε νέο φορο για τους αγροτες. Τελος χρησης νερου καλουνται τωρα να πληρωσουν οσους ποτιζουν ακομα και από τις γεωτρησεις τους…
---------------------------------------------------------------------------------------------------
Ο Γεωργίου της ΕΛΣΤΑΤ αγόρασε βίλα στην Ουάσινγκτον με τα δωράκια που έλαβε για να κάνει την 'δουλειά'...
-------------------------------------------------------------------------------------------------------
Από τον Θανάση Κλάρα στον Άρη Βελουχιώτη, τρία γράμματα δρόμος...
Τον Σεπτέμβρη του 1931 δικάζονται στο Πλημμελειοδικείο της Αθήνας, για δεύτερη φορά μετά την ψήφιση του βενιζελικού νόμου «περί τύπου», οι υπεύθυνοι του Ριζοσπάστη. Η δίκη που εξελίσσεται σε συνθήκες βίαιης αστυνομοκρατίας, τρομοκρατίας και διώξεων, αφορά τις αποκαλύψεις από την... εφημερίδα σκανδάλων και «πράξεων ακολασίας» υπουργού και γίνεται με προφανή στόχο την καταδίκη και το κλείσιμο του ενοχλητικού εντύπου του ΚΚΕ. Η εφημερίδα έχει ήδη κλείσει μια φορά και αυτή την εποχή επανακυκλοφορεί με παραλλαγμένη την ονομασία της (Νέος Ριζοσπάστης).
Στη διάρκεια της δίκης καταθέτει ο συντάκτης του Ριζοσπάστη Θανάσης Κλάρας, (ο κατοπινός θρυλικός πρωτοκαπετάνιος του ΕΛΑΣ Άρης Βελουχιώτης). Η κατάθεσή του είναι κόλαφος για τους δήθεν «κατήγορους» της εφημερίδας του ΚΚΕ, και ο εντεταλμένος πρόεδρος του δικαστηρίου διατάσει τη σύλληψή του για ψευδορκία. Μάλιστα για να ενισχύσει τον ισχυρισμό της και σε μια προσπάθεια να μειώσει περισσότερο την αξία της κατάθεσής του η έδρα «αποκαλύπτει» στο ακροατήριο ότι ο Θανάσης Κλάρας είχε καταδικαστεί το 1924 για κλοπή. Την επόμενη μέρα (9/9/1931) ο Ριζοσπάστης δημοσιεύει στην πρώτη σελίδα του κείμενο-απάντηση του Θανάση Κλάρα, με τίτλο «ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΛΩΠΟΔΥΤΩΝ ΕΙΣΤΕ ΣΕΙΣ» και υπότιτλο «Το Κ.Κ. είναι κόμμα αγωνιστών του προλεταριάτου – Ένα ράπισμα που δίνει ο συντάχτης μας σ. Κλάρας».
Παραθέτουμε ολόκληρο αυτό το κείμενο μιας και, εκτός από ράπισμα -κυριολεκτικά- στο σύστημα που γεννά την εκμετάλλευση και τη διαφθορά, αποτελεί την καλύτερη περιγραφή της «διαδρομής» του συντάκτη του από το ατίθασο και ανυπόταχτο πνεύμα της νιότης στο ταξικά συνειδητοποιημένο μέλος του ΚΚΕ, μέσα στο οποίο διαμορφώθηκαν και πήραν την τελική τους μορφή όλα εκείνα τα στοιχεία και χαρακτηριστικά που θα συγκροτήσουν στην πορεία τον μεγάλο επαναστάτη κομμουνιστή και ηγέτη του ΕΛΑΣ Άρη Βελουχιώτη.
«ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΛΩΠΟΔΥΤΩΝ ΕΙΣΤΕ ΣΕΙΣ
Το Κ.Κ. είναι κόμμα αγωνιστών του προλεταριάτου Ένα ράπισμα που δίνει ο συντάχτης μας σ. Κλάρας
Απείλησαν, τρομοκράτησαν, πλήρωσαν, όλα τα μέσα μεταχειρίστηκαν για να σκεπάσουν τη βρωμερότητα του ληστρικού αστικού καθεστώτος. Μάρτυρες αποκλείστηκαν απ’ τη δίκη, οι αστικές εφημερίδες συνήργησαν στη συγκάλυψη της υπόθεσης Αβραάμ, ο ίδιος αυτός παρέμεινε στη θέση του υπουργού σκοπίμως, ενώ δεν δέχτηκε ιατροδικαστική εξέταση. Όμως τίποτε δεν εμπόδισε να έρθει στο φως όλο το αίσχος και ο βόρβορος που αποτελούν το καθεστώς των πλουσίων. Όταν δε εγώ εκθέτων με νούμερα, με ντοκουμέντα αδιάψευστα τα όργια που οι Ν. Μαρτάτος και Ζωγράφος απεκάλυψαν ελύσσαξαν κυριολεχτικά. Τα πράγματα ετίθεντο και τίθενται ωμά, ωμότατα έναντί τους. Έπρεπε οπωσδήποτε κάτι να κάνουν για να διασκεδάσουν την εντύπωση που προκάλεσαν οι αποκαλύψεις του «Ριζοσπάστη». Και με παρουσίασαν ως καταδικασθέντα για κλοπή το 1924. Στους ληστές και δολοφόνους του εργαζόμενου λαού, σ’ αυτούς που βρωμάν ανηθικότητα, σ’ αυτούς που χτες ακόμα σεμνύνονταν γιατί είχαν για μάρτυρες υπεράσπισης διευθυντές μπορντέλων, όπως οι ίδιοι το ομολόγησαν, δεν οφείλω καμιά εξήγηση. Μια εξήγηση όμως ντόμπρη, σταράτη οφείλω στις εργαζόμενες μάζες της Ελλάδας. Καταδικάστηκα για κλοπή το 1924; Έκανα κλοπή το 1924; Ναι! Και έκανα την κλοπή και καταδικάστηκα!
Γιατί έκλεψα; Γεννημένος μέσα στο καθεστώς αυτό της ληστείας, της διαφθοράς, του πνευματικού σκότους και της διαστρέβλωσης της πνευματικής, έχοντας για σύμβουλο τον διεφθαρμένο αστικό πολιτισμό έφτασα στο σημείο να κλέψω. Όχι αυτό μόνο. Ρωτήστε τον τόπο της καταγωγής μου: Θα μάθετε πως στα μικρά μου χρόνια χαρτόπαιζα, μεθούσα, πιστόλιζα για το τίποτε και τον τυχόντα μέσα στα καφενεία. Αυτά ως το 1924, ακόμα και στο 25 σχεδόν, όταν επί τέλους άρχισα με τη βοήθεια κομμουνιστών εργατών και διανοουμένων να βλέπω όχι θολά μα με κάποια καθαρότητα.
(Αθανάσιος Δ. Κλάρας Ο κατοπινός Άρης Βελουχιώτης, όταν υπηρετούσε το 1925-26 στο στρατό, ως δεκανέας του Πυροβολικού και είχε επιλεγεί για τη Σχολή Εφέδρων Αξιωματικών. Η φωτογραφία έχει ληφθεί λίγο πριν ανακαλυφτεί ότι ο Κλάρας διηύθυνε το Αντιμιλιταριστικό τμήμα (ΑΜΙ) του ΚΚΕ στη μονάδα του. Όταν ανακαλύφτηκε, καθαιρέθηκε από δεκανέας –στη φωτογραφία διακρίνεται ακόμα το «γαλόνι», η «σαρδέλα»- και αντί για τη Σχολή, στάλθηκε στον περιλάλητο Πειθαρχικό Ουλαμό, στο Καλπάκι, όπου και μαρτύρησε, όπως κι άλλοι αγωνιστές, αλλά και πάλεψε με πρωτοφανή αντοχή και αποφασιστικότητα κατά της βίας των βασανιστηρίων. )
Έφτασε λίγος καιρός για ν’ απαλλαγώ απ’ την επίδραση του διεφθαρμένου αστικού πολιτισμού. Ήμουνα πια στους κόλπους του Κομμουνιστικού Κόμματος. Αν στη ζωή μου υπάρχει ένα σημείο που με συγκίνηση και με υπερηφάνεια αφάνταστη από καιρού σε καιρό γυρίζω και βλέπω είναι ακριβώς η εποχή που μπήκα στο Κομμουνιστικό Κόμμα. Διαπαιδαγωγήθηκα ταξικά, έμαθα το συμφέρο μου, πέταξα τον κεφαλαιοκρατικό πολιτισμό στα μούτρα της λωποδύτριας και δολοφόνας μπουρζουαζίας και ρίχτηκα με πίστη, με θέληση, με ηρωισμό στον αγώνα για τις εργαζόμενες μάζες. Έκτοτε δεν έχω στο ενεργητικό μου παρά φυλακίσεις για πάλη επαναστατική. Μιλάν τα γεγονότα, μιλάει αυτή η αλήθεια. Ούτε ΜΙΑ ΚΗΛΙΔΑ. Είναι αυτό σε βάρος μου; Είναι αυτό στοιχείο ενάντια στο Κομμουνιστικό Κόμμα; ΤΙΜΗ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΗ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΤΙΜΗ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΣΤΟ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΜΟΥ ΑΝΗΚΕΙ ότι γλύττωσα απ’ την διαφθορά της συνείδησης στην οποία με οδηγούσε το ληστρικό αστικό καθεστώς και κόσμησα τον Κλάρα, που φερόντανε τροχάδην στον γκρεμό, με ΑΓΝΑ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΑ στοιχεία και μόνο με τέτοια.
Αλλά δεν πρόκειται περί αυτού. Δεν πειράζει στην κεφαλαιοκρατία το ότι υπάρχουν «κλέφτες» κ.λ.π., ασυνείδητοι ταξικά εκμεταλλευόμενοι. Ίσα ίσα το επιδιώκει αυτό. Θέλει να ’χει σε τέτοια κατάσταση τις εργαζόμενες μάζες για να τις εκμεταλλεύεται αισχρά, χωρίς κανένα εμπόδιο. Και τρέμει ακριβώς όταν αυτοί, οι παραστρατημένοι ταξικά, βρουν το δρόμο τους για να διεκδικήσουν το ψωμί τους, τις ελευθερίες τους επαναστατικά, με πρόγραμμα και αρχές κομμουνιστικές. Γι’ αυτό και συνεχώς ρίχνει τις πιο αισχρές συκοφαντίες κατά των κομμουνιστών η κεφαλαιοκρατία. Γι’ αυτό και κάθε φορά που περνώ από δίκη κατά θεατρικό τρόπο επιδεικνύουν την καταδικαστική αυτή απόφαση, γι’ αυτό και το 1929 ακόμα αναίσχυντα τελείως, χωρίς στοιχείο κανένα και μόνο γιατί ήμουν κομμουνιστής έρριξαν μια νέα αισχρή συκοφαντική κατηγορία σε βάρος μου που πέφτει μόνη της όμως. Εσείς λοιπόν, εσείς, το καθεστώς που γεννά τη διαφθορά και τη ληστεία, εσείς που είστε υπεύθυνοι για όλα τα εγκλήματα τα κοινωνικά, εσείς που έχετε επικεφαλής Καραπαναγιώτηδες κλέφτες, Αβράμηδες και Αλεξανδρήδες, εσείς μιλάτε για λωποδύτες; Όχι! Είστε εσείς το καθεστώς που διαφθείρει, ενώ το Κομμουνιστικό Κόμμα συγκεντρώνει ό,τι τίμιο, ό,τι ηθικό προλεταριακό στοιχείο. Το Κομμουνιστικό Κόμμα εξαγνίζει και δημιουργεί αγωνιστές αφοσιωμένους στη μεγάλη υπόθεση του προλεταριάτου. Είναι το μόνο κόμμα που οδηγεί τους εκμεταλλευόμενους στον ιστορικό δρόμο: Στην οριστική απελευθέρωση του προλεταριάτου. Και στο κόμμα αυτό έδωσα όλη μου τη ζωή και θα συνεχίσω να δίνω όσες δυνάμεις μου απομείναν για τον αγώνα του, για το ψωμί των εργαζομένων, κατά των φόρων και των πολέμων, για την επανάσταση.
ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΛΑΡΑΣ»
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
Για τον Αρη...
Νίκος Μπογιόπουλος
Σαν σήμερα, στις 27 Αυγούστου 1905, γεννιέται ο Σταυραητός της Αντίστασης, ο πρωτοκαπετάνιος του δοξασμένου ΕΛΑΣ. Το όνομά του τραγούδι, θρύλος και υπόσχεση: ΑΡΗΣ ΒΕΛΟΥΧΙΩΤΗΣ
Για τον Αρη
«Πριν κάμποσο καιρό, πάνου στη Λιάκουρα, στο αετοχώρι το Δαδί, ρώτησα ένα... παιδί ως οχτώ χρονώ: - Τον ξέρεις τον Άρη; - Ναι, μου λέει. Τον ξέρω. - Τον είδες ποτέ σου; - Όχι. Μα τόνε ξέρω. - Πώς είναι; - Τρεις βολές πιο αψηλός απ' τον πατέρα μου. Κι έχει ένα μεγάλο-μεγάλο κόκκινο άλογο. Και πίσω τον ακολουθάει πάντοτες ένας τρανός αητός με μια σημαία. Μιαν άλλη φορά, στα Τρίκαλα, ρώτησα ένα “αετόπουλο” που πέρναγε τις γραμμές του οχτρού μεταφέροντας μαντάτα στους αντάρτες μέσα στο κούφωμα ενός καλαμιού. - Γιωργή, τον ξέρεις τον Άρη; - Τόνε ξέρω. - Τον είδες ποτέ σου; - Τον είδα με τα μάτια μου. - Πώς είναι; - Έχει μακριά γένεια κι ένα αληθινό άστρο στο μαύρο σκούφο του. Κι άμα μιλάει -κι ας χιονίζει ακόμα- γίνεται μονομιάς πολλή ζέστα. Κι όταν ακούνε το όνομά του οι Γερμανοί κρύβουνται σα λαγοί μέσα στα δάσα. Ένα μεγάλο κόκκινο άλογο, ένας αητός με μια σημαία, ένα άστρο αληθινό, πολλή ζέστα -αυτός είναι ο Άρης των παιδιών και των μεγάλων. Και γω που δυο φορές όλο-όλο τον αντάμωσα, έτσι σαν τα παιδιά και γω, έτσι τον βλέπω και τον τραγουδάω τον ΑΡΗ» (Γιάννης Ρίτσος, Το υστερόγραφο της δόξας - Άρης Βελουχιώτης)
16 Ιούνη 1945. Ο πρωτοκαπετάνιος του ΕΛΑΣ, ο Άρης Βελουχιώτης, θα φύγει από τη ζωή.
Ο Άρης, κυκλωμένος από τους διώκτες του, έξω από τη Μεσούντα, θα ανοίξει ο ίδιος την πόρτα της αιωνιότητας. Θα περάσει στην αθανασία της συλλογικής μνήμης και συνείδησης, δίνοντας το τέλος με το ατομικό του περίστροφο. Μαζί του στο θάνατο τον συντρόφεψε ο πιστός του αντάρτης, ο Τζαβέλας. Ακολούθησε ο κανιβαλισμός. Η θηριωδία του μεταβαρκιζιανού καθεστώτος. Οι δύο νεκροί σύντροφοι θα αποκεφαλιστούν και τα κεφάλια τους θα κρεμαστούν από τις 18 έως τις 20 Ιούνη, σ' ένα φανοστάτη στα Τρίκαλα. Τι ήταν ο Άρης; Εκείνο το «αμείλικτο τέρας» που περιγράφουν οι θιασώτες του πιο πρωτόγονου και συνάμα βλακώδους αντικομμουνισμού; Ήταν από στρατιωτική άποψη ένας «κατσαπλιάς», όπως διατείνονταν οι «ήρωες» του δοσιλογισμού; Κάποιος με «θολή» πολιτική σκέψη, όπως λένε εκείνοι που όσα δεν φτάνουν τα κάνουν κρεμαστάρια; Ας δώσουμε το λόγο στους – σοβαρούς – πολιτικούς αντιπάλους του Άρη:
Ο Παναγιώτης Κανελλόπουλος αναφέρει: «Ο Άρης ήταν ένας αγνός ιδεολόγος» (Φίλιππος Φιλλίπου, «Βήμα», 3/2/2002), «ήταν ένας ευφυής άνθρωπος» (εφημερίδα «Πρώτη», 24/9/1986) «… ο Άρης απέδειξε ότι είχε ψυχοσύνθεση ηγέτου, χάρη σ' αυτόν, το γόητρο του ΕΛΑΣ ανήλθε κατακορύφως», γράφει ο Ευάγγελος Αβέρωφ – Τοσίτσας στο βιβλίο του «Φωτιά και τσεκούρι». Ο ίδιος μιλώντας για την «θεαματική εξέλιξη» του ΕΑΜ/ΕΛΑΣ τονίζει ότι «ο Άρης ήταν ο κύριος παράγων της». Ο Αβέρωφ - και όχι κάποιος πολιτικός φίλος του Άρη - τον περιγράφει ως «ηγέτη», «γενναίο», «καλό οργανωτή», ως άνθρωπο που «δεν του έλειπε ούτε η ευφυΐα ούτε κάποια παιδεία». Και προσθέτει ο Αβέρωφ: «Ένας Ιταλός στρατηγός, που δεν είχε κανένα λόγο να τον συμπαθή, ο Ινφάντε, είπε το 1945 στον γράφοντα τις σελίδες αυτές: "Από όλους τους αρχηγούς του ΕΑΜ / ΕΛΑΣ που γνώρισα, και γνώρισα πολλούς, μόνον ο Άρης μου έκαμε εντύπωση. Ήταν δυνατός, στοχαστικός, είχε λεπτότητα"».
Πολύ πριν από την αποχώρηση των Γερμανών από την Ελλάδα τα 4/5 της χώρας είχαν ήδη απελευθερωθεί από τον ΕΛΑΣ. Ήδη από την Άνοιξη του ’44, το Γερμανικό επιτελείο του οποίου ηγείτο ο Χέλμουτ Φέλμυ αναγκάστηκε να κηρύξει την Πελοπόννησο ως εμπόλεμη ζώνη και τούτο λόγω της καθόδου του Άρη στην Πελοπόννησο. Ο ίδιος ο Φέλμυ σημείωνε ότι χρειαζόταν τουλάχιστον 3 μεραρχίες επιπλέον, μόνο για την Πελοπόννησο, λόγω της ανάπτυξης στις τάξεις του ΕΛΑΣ που είχε εμφυσήσει το οργανωτικό πνεύμα του Άρη και η προσωπική του παρουσία στην περιοχή («Από τη Βιέννη στα Καλάβρυτα. Τα αιματηρά ίχνη της 117ης Μεραρχίας Καταδρομών στη Σερβία και την Ελλάδα», Βιβλιοπωλείον της Εστίας). Τέτοια αποτελέσματα μάλλον δεν θα μπορούσαν να επιτυγχάνονται από «κατσαπλιάδες»… Καταγεγραμμένες είναι οι απόψεις του Κρις Μοντάγκιου Γούντχαουζ, του Άγγλου Συνταγματάρχη, επικεφαλής της βρετανικής αποστολής στην Ελλάδα, για τον Άρη ως στρατιωτική μεγαλοφυΐα. «Χωρίς Ζέρβα δεν γινόταν, χωρίς Αρη δεν πετύχαινε», έλεγε ο Γούντχαουζ για την επιχείρηση της ανατίναξης του Γοργοποτάμου. Ο Κρις Γουντχάουζ, σε επιστολή του προς την ηγεσία του ΕΑΜ, αμέσως μετά την ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοποτάμου, ανάμεσα στα άλλα γράφει: «…θέλω να ευχαριστήσω εκ μέρους της Αγγλίας και την οργάνωσίν σας και τον ικανώτατον στρατιωτικόν αρχηγόν σας» (Στρατηγού Ν. Ζέρβα: «Απομνημονεύματα», εκδόσεις «Μέτρον»). Όσο για την πολιτική διορατικότητα και οξυδέρκεια του Άρη, πέρα από τις διαπιστώσεις του για τις συμφωνίες του Λιβάνου, της Καζέρτας και φυσικά της Βάρκιζας ότι «παρέδιδαν το απελευθερωτικό κίνημα δεμένο χειροπόδαρα στους Άγγλους» («Άρης, ο αρχηγός των ατάκτων», Δ.Χαριτόπουλου) αρκεί η υπόμνηση των λόγων του στη σύσκεψη των καπετάνιων του ΕΛΑΣ τον Νοέμβρη του ’44: «Αν ζήσει κανένας σας – τους έλεγε - να θυμάται τα λόγια αυτά. Οι Εγγλέζοι θα σας σφάξουν όλους σαν αρνιά, εγώ στα χέρια τους δε θα πέσω, γιατί τα βουνά με ξέρουν. Με την πέτρα προσκέφαλο, την ψείρα συντροφιά, την κάπα σκέπασμα δε θα με ιδούνε ζωντανό στα χέρια τους. Αυτό θέλω να το θυμάστε αν κανένας σας ζήσει». Επομένως, όπως έχει γράψει και ο συνάδελφος Δημήτρης Κωνσταντακόπουλος: «Μπορεί να προσάψει κανείς ό,τι θέλει στον Βελουχιώτη, όχι όμως απουσία στρατηγικού, “γεωπολιτικού” ενστίκτου και βαθιάς ιστορικής γνώσης». Ο Άρης Βελουχιώτης δεν γεννήθηκε μέσα σε μια στιγμή, όπως η Αθηνά μέσα από το κεφάλι του Δία. Δεν προέκυψε αστραπιαία. Για να φτάσει να διαμορφωθεί από τον Θανάση Κλάρα (αυτό ήταν το πραγματικό του όνομα) στον χιλιοτραγουδισμένο πρωτοκαπετάνιο του ΕΛΑΣ, διένυσε μια πολυκύμαντη πορεία βασανιστικής ωρίμανσης . Ο Άρης ήταν δημιούργημα και «γέννημα» της ανάτασης του ίδιου του ελληνικού λαού. Ο μεγάλος ποιητής Κώστας Βάρναλης στο βιβλίο του Πάνου Λαγδά «Άρης Βελουχιώτης ο πρώτος του αγώνα», έγραψε: «Θρυλικός ο Άρης Βελουχιώτης. Ο πρώτος που άρχισε την Αντίσταση του λαού στα βουνά κι ο τελευταίος που την έκλεισε με τον τραγικό του θάνατο. Η πρώτη ψυχή του Αγώνα, κι η τελευταία πνοή. Λίγοι το καταλάβανε όπως ο Άρης, πως οι εχθροί της Ελλάδας (ξένοι και ντόπιοι) θα μετατρέπανε τη νίκη του έθνους σε νίκη των εχθρών του. Τιμή και δόξα στο ασύγκριτο παλληκάρι. Τιμή και δόξα και στο λαό που τόνε γέννησε».
Ο Άρης δεν υπήρξε, δεν διαμορφώθηκε «τυχαία». Η διαδρομή από τον Θανάση Κλάρα μέχρι τον κομμουνιστή Άρη Βελουχιώτη, είναι μια διαδρομή ταυτισμένη με το μήνυμα που εκπέμπεται από τα ίδια τα νάματα της ποίησης του κομμουνισμού. Πολλοί παριστάνουν τους «αρμόδιους» να μιλήσουν γι' αυτή τη διαδρομή. Όμως, αρμοδιότερος ήταν ο ίδιος ο Άρης. Και μίλησε: «...Αν στη ζωή μου υπάρχει ένα σημείο που με συγκίνηση και με υπερηφάνεια αφάνταστη από καιρού σε καιρό γυρίζω και βλέπω, είναι ακριβώς η εποχή που μπήκα στο Κομμουνιστικό Κόμμα», γράφει σε επιστολή στον «Ριζοσπάστη», στις 9/9/1931. «Έκτοτε – συνεχίζει - δεν έχω στο ενεργητικό μου παρά φυλακίσεις για πάλη επαναστατική. Μιλάν τα γεγονότα, μιλάει αυτή η αλήθεια. Ούτε ΜΙΑ ΚΗΛΙΔΑ. Είναι αυτό σε βάρος μου; Είναι αυτό στοιχείο ενάντια στο Κομμουνιστικό Κόμμα;». Περίπου προφητικά στην ίδια επιστολή καταλήγει: «Στο κόμμα αυτό έδωσα όλη μου τη ζωή και θα συνεχίσω να δίνω όσες δυνάμεις μου απομείναν στον αγώνα του, για το ψωμί των εργαζομένων, κατά των φόρων και των πολέμων, για την επανάσταση».
Με αυτά τα εφόδια έφερε σε πέρας ο Άρης την αποστολή που του ανατέθηκε, όταν ανέλαβε να υλοποιήσει την απόφαση της ΚΕ του ΚΚΕ για την συγκρότηση αντάρτικου απελευθερωτικού στρατού. Με αυτό το πνεύμα γράφτηκε από το χέρι του Άρη ο όρκος του ΕΛΑΣ, ο όρκος της πρώτης αντάρτικης ομάδας στη Ρούμελη που δόθηκε το 1942 στη Γραμμένη Οξιά. «Εγώ παιδί του Ελληνικού Λαού, ορκίζομαι να αγωνιστώ πιστά από τις τάξεις του ΕΛΑΣ, χύνοντας και την τελευταία ρανίδα του αίματός μου, σαν γνήσιος πατριώτης για το διώξιμο του εχθρού από τον τόπο μας, για τις ελευθερίες του Λαού μας, κι ακόμα να είμαι πιστός και άγρυπνος φρουρός προστασίας στην περιουσία και το βιος του αγρότη. Δέχομαι προκαταβολικά την ποινή του θανάτου αν ατιμάσω την ιδιότητά μου ως πολεμιστής του Έθνους και του Λαού και υπόσχομαι να δοξάσω και να τιμήσω το όπλο που κρατώ και να μην το παραδώσω αν δεν ξεσκλαβωθεί η Πατρίδα μου και δε γίνει ο Λαός νοικοκύρης στον τόπο του».
Αθάνατο πολιτικό κειμήλιο, διαχρονικής αξίας - και δραματικής επικαιρότητας στη σημερινή Ελλάδα των ξένων δανειστών και των εγχώριων «σωτήρων» - αποτελεί η ιστορική ομιλία του Άρη που την εκφωνεί στις 29 Οκτώβρη του 1944 στην απελευθερωμένη Λαμία εκ μέρους του Γενικού Στρατηγείου του ΕΛΑΣ. Ο Άρης παρουσιάζει την πολιτική του ΕΑΜ και, ανάμεσα στα άλλα, λέει: «Θα δώσουμε στο λαό τα οικονομικά μέσα για να μπορεί να μη σκορπάει την οικογένειά του στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα. Μας κατηγορούν ότι θέμε να καταργήσουμε τα σύνορα και να διαλύσουμε το κράτος. Μα το κράτος εμείς το φτιάχνουμε σήμερα, γιατί δεν υπήρξε, μια που αυτοί οι ίδιοι το είχανε διαλύσει. Ποιος είναι λοιπόν πατριώτης; Αυτοί ή εμείς; Το κεφάλαιο δεν έχει πατρίδα και τρέχει να βρει κέρδη σ' όποια χώρα υπάρχουνε τέτοια. Γι' αυτό δε νοιάζεται κι ούτε συγκινείται με την ύπαρξη των συνόρων και του κράτους. Ενώ εμείς το μόνο που διαθέτουμε είναι οι καλύβες μας και τα πεζούλια μας. Αυτά, αντίθετα από το κεφάλαιο που τρέχει όπου βρει κέρδη, δεν μπορούν να κινηθούν και παραμένουν μέσα στη χώρα που κατοικούμε. Ποιος, λοιπόν, μπορεί να ενδιαφερθεί καλύτερα για την πατρίδα του; Αυτοί που ξεπορτίζουν τα κεφάλαιά τους από τη χώρα μας ή εμείς που παραμένουμε με τα πεζούλια μας εδώ; Όταν έξαφνα στα 1929-'31 το κράτος ζήτησε, λόγω της οικονομικής κρίσης που μάστιζε τότε τη χώρα μας, να κατεβάσουν οι ξένοι ομολογιούχοι το ποσοστό που πληρώναμε σε τοκοχρεολύσια, οι Άγγλοι δέχτηκαν να το μειώσουν σε 35%, αλλά οι Έλληνες ομολογιούχοι αρνήθηκαν. Να, λοιπόν, ποιος είναι ο πατριωτισμός τους! Αυτός φτάνει μέχρι το σημείο που δεν θίγονται τα οικονομικά τους συμφέροντα. Αυτοί, λοιπόν, οι ίδιοι που μας κατηγορούν ότι επιδιώκουμε την κατάργηση των συνόρων και τη διάλυση του κράτους, αυτοί τα ξεπουλάνε αυτά στην πρώτη ευκαιρία(...). Με αυτά τα μέσα προσπαθούν να εξαπατήσουν το λαό για να συνεχίσουν το ξεζούμισμα και την εκμετάλλευσή του».
Ο Άρης λατρεύτηκε από τους συναγωνιστές του. Να τι περιγράφει ένας από τους αντάρτες του, ο Καραδημήτρης, στον Σπύρο Μελετζή: «Τί να σου πω, Σπύρο, τόσο σκληραγωγημένο άνθρωπο δε θα ξανακάνει ο κόσμος. Στις πορείες εμείς παιδιά τώρα και κουραζόμαστε και κείνος άντεχε πιο πολύ απ' όλους μας, στην πείνα τα ίδια, στη δίψα και στην κακοπέραση. Πολλές φορές έμεινε εκείνος νηστικός για να δώσει σε μας. Κι ένα τσιγάρο ακόμα νά 'χε θα τό 'δινε σε μας. Ήταν τόσο σκληρός με τον εαυτό του που πολλές φορές μας τρόμαζε. Ούτε ασκητής, ούτε φακίρης δε θα μπορούσε ν' αντέξει στη γεμάτη στερήσεις ζωή που έκανε ο Άρης και μάλιστα τότε στις αρχές που ξεκινήσαμε. Μαρτυρήσαμε όλοι μας, κι αν δεν ήταν ο Άρης να μας εμψυχώνει κάθε μέρα, θα τά 'χαμε παρατήσει. Τόσο δύσκολες μέρες περάσαμε τότε στις αρχές».
Από την σημερινή Ελλάδα δεν λείπουν οι απόγονοι του δοσιλογισμού. Οι πολιτικοί και ιδεολογικοί συνεχιστές των ταγματασφαλιτών. Οι φασίστες γκεμπελίσκοι που ματαιοπονούν στην προσπάθεια τους να σπιλώσουν τον Άρη και να παραχαράξουν την Ιστορία. Όπως συνηθίζεται στην περίπτωση των φασιστών, ο «Καιάδας» της γελοιότητάς τους είναι τόσο βαθύς όσο η προστυχιά τους. Και όσο πιο πρόστυχοι γίνονται τόσο περισσότερο θυμίζουν τον «ήρωα» ενός επίσης «προφητικού» κειμένου που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Αναγέννηση» στις 21 Ιούνη 1945. Ο Θεσσαλός δημοσιογράφος Φαίδων Μακρής, έγραφε:
«Σύμφωνα με τους μαθηματικούς νόμους του εκκρεμούς, το καθημαγμένο κεφάλι του Αρη Βελουχιώτη, ταλαντευόταν προχθές κρεμασμένο σ' ένα φανοστάτη της πλατείας των Τρικάλων. Αιωρείτο αργά. Δεξιά - αριστερά, δεξιά - αριστερά και κάθε ταλάντευση σημείωνε και μια τραγική στιγμή των καιρών που διανύουμε. Σιωπηλά τα πλήθη βλέπαν με κατάπληξη το μακάβριο θέαμα. Ενα "γιατί;" μεγάλο σαν το έργο του Αρη, γεννιόταν μες στις ψυχές όλων χωρίς να φτάνει και στα χείλια. Η ανταρσία του ενάντια στο κράτος τιμωρήθηκε με το θάνατο, η ανταρσία ενάντια στο κόμμα του τιμωρήθηκε ακόμα πιο σκληρά για έναν κομμουνιστή, με τη διαγραφή του. Ομως, η αισχρή, βάρβαρη και ανίερη διαπόμπευση της κεφαλής του ήρωα είναι μια ιστορική αδικία και μια εθνική ντροπή... "Χαράς ευαγγέλια" γαύγισε για το θάνατο του ήρωα η εμπαθής ασημότης της Νομαρχίας Τρικάλων, χωρίς να σκεφτεί ότι όταν αυτός θα εγκαταλείψει με "τας κεκανονισμένας τιμάς" τη ζωή, ύστερα από λίγο δε θα τον θυμούνται ούτε οι στενότεροι συγγενείς του, ενώ τον Άρη Βελουχιώτη δε θα τον ξεχάσουν ούτε οι φίλοι του ούτε οι εχθροί του. Γιατί αυτός και το έργο του έχουν πια καταγραφεί στην ιστορία του έθνους».
Αυτός ήταν ο Άρης. Ανέγγιχτος από κάθε επιχείρηση γκεμπελικού τύπου λασπολόγησης του ονόματός του. Και έτσι θα παραμείνει: Ολικά και αμετάκλητα αποκαταστημένος στη συνείδηση του λαού. Γιατί, πολύ απλά, είναι βαθιά εγκαταστημένος στο νου και στην καρδιά του λαού, ως σύμβολο των αγώνων για τη λευτεριά και τη δημοκρατία του λαού
---------------------------------------------------------------------------------------------------------
Σαν σήμερα γεννήθηκε ο Καπετάνιος! Μας λείπει...
O Άρης Βελουχιώτης, πραγματικό όνομα Αθανάσιος Κλάρας (Λαμία, 27 Αυγούστου 1905 – Μεσούντα Άρτας, 15 Ιούνη 1945)
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
ΒΟΛΙΒΙΑ Δολοφονία υπουργού
ΛΑ ΠΑΣ.-- Το θάνατο του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών, Ροδόλφο Γιάνες,επιβεβαίωσε χτες ο εκπρόσωπος της βολιβιανής κυβέρνησης, Κάρλος Ρομέρο, λέγοντας ότι «όλες οι ενδείξεις δείχνουν ότι ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών της κυβέρνησής μας δολοφονήθηκε άνανδρα και βάρβαρα». Σύμφωνα με ΜΜΕ της Βολιβίας, ο Γιάνες δέχτηκε επίθεση και έπεσε θύμα απαγωγής ενώ βρισκόταν στην περιοχή Παντούρο, 180 χλμ. από την πρωτεύουσα Λα Πας, συμμετέχοντας σε προσπάθειες για επιστροφή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων συνεταιριστικών εξορυκτικών εταιρειών που αντιδρούν σε νόμο που πέρασε πρόσφατα. Ο Ρομέρο φαίνεται ότι έγινε όμηρος ανθρώπων μεγαλοεπιχειρηματιών του κλάδου που τις τελευταίες βδομάδες πρωτοστατούν σε αποκλεισμούς δρόμων και σκληραίνουν τη στάση τους, στην αντιπαράθεση με σχεδιασμούς που κρίνουν ανεπαρκείς για τα συμφέροντά τους, αξιοποιώντας και τμήματα εργαζομένων. Πάντως, το ηγετικό στέλεχος της Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας των Ανθρακωρύχων της Βολιβίας (Fstmb), Ορλάντο Γκουτιέρες,καταδίκασε τη δολοφονία Γιάνες, κάνοντας λόγο για «βαρβαρότητα, όταν μάλιστα ο σύντροφος Γιάνες ήρθε (στην περιοχή) για να λυθεί η αντιπαράθεση». Επέκρινε την ηγεσία της Ομοσπονδίας Συνεταιρισμών Ορυχείων Βολιβίας (Fencomin), που «προέτρεψε στον αποκλεισμό των δρόμων και χρήση δυναμίτη, κάτι που αυτή τη βδομάδα προκάλεσε δεκάδες τραυματισμούς, ορισμένους σοβαρούς, όπως και το θάνατο δύο εργαζομένων του κλάδου». Ο Γκουτιέρες πρόσθεσε πως «αντί να καλέσει σε ειρήνευση, η Fencomin χρησιμοποίησε πύρινους λόγους που τους καταδικάζει ο λαός της Βολιβίας» και κάλεσε σε διάλογο για να βρεθεί μια «ειρηνική λύση».
------------------------------------------------------------------------------------------------------
IΡΑΝ - ΗΠΑ Περιστατικά έντασης στον Περσικό Κόλπο
ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Τέσσερα παρ' ολίγον «θερμά» περιστατικά μεταξύ ιρανικών και αμερικανικών πολεμικών πλοίων στον Περσικό Κόλπο και στα Στενά του Ορμούζ επιβεβαιώθηκε πως σημειώθηκαν από τις αρχές έως τα μέσα της βδομάδας, σύμφωνα με δηλώσεις που έκανε το βράδυ της Πέμπτης ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου στην Ουάσιγκτον, Πίτερ Κουκ. Το τελευταίο συμβάν αυτής της σειράς περιστατικών σημειώθηκε την Τετάρτη, όταν το αμερικανικό σκάφος «USS Squall» έριξε τρεις προειδοποιητικές βολές και 10 φωτοβολίδες κατά ενός ιρανικού σκάφους που επιχείρησε να το πλησιάσει με μεγάλη ταχύτητα ενώ έπλεε στο βόρειο Περσικό Κόλπο. «Οι Ιρανοί διατρέχουν τον κίνδυνο κλιμάκωσης τέτοιων "συναντήσεων" εάν δεν συμπεριφερθούν με επαγγελματικό τρόπο όπως όλες οι άλλες ναυτικές δυνάμεις» υποστήριξε ο Κουκ, προσθέτοντας ότι και την περασμένη Τρίτη σημειώθηκε άλλο ένα παρόμοιο περιστατικό, όταν τέσσερα ιρανικά μικρά πολεμικά σκάφη πλησίασαν «επικίνδυνα» σε απόσταση ελάχιστων μέτρων το αμερικανικό αντιτορπιλικό «USS NITZE» ενώ το τελευταίο έπλεε στα Στενά του Ορμούζ, αναγκάζοντάς το να αποχωρήσει από την περιοχή. Το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων «TASNIM», επικαλούμενο δηλώσεις του Ιρανού υπουργού Αμυνας, Χοσεΐν Ντεγκάν, σημείωσε πως «εάν οποιοδήποτε ξένο σκάφος εισέλθει στα χωρικά μας ύδατα, τους προειδοποιούμε πως εάν πρόκειται για εισβολή, θα τους αντιμετωπίσουμε». Πρόσθεσε πως τα σκάφη της ιρανικής ακτοφυλακής περιπολούν ελέγχοντας την κίνηση και το ενδεχόμενο εισόδου ξένων σκαφών στα ιρανικά χωρικά ύδατα. Ωστόσο, έως χτες το απόγευμα δεν υπήρξε από τη μεριά της Τεχεράνης άμεσο σχόλιο ή απάντηση στις δηλώσεις του εκπροσώπου του Πενταγώνου. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, τέτοια περιστατικά αντανακλούν τις τριβές μεταξύ ΗΠΑ - Ιράν, παρά το γενικότερο κλίμα που διαμορφώθηκε μετά τη συμφωνία του περσινού καλοκαιριού.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------
ΤΟΥΡΚΙΑ Εκρηξη στην Τσίζρε
ΑΓΚΥΡΑ.-- Τουλάχιστον 11 άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 78 τραυματίστηκαν μετά από φονική έκρηξη που έγινε χτες νωρίς το πρωί στην τουρκική πόλη Τσίζρε, στη νοτιοανατολική επαρχία Σιρνάκ. Παγιδευμένο με εκρηκτικά αυτοκίνητο τοποθετήθηκε στην τοπική έδρα της αστυνομίας. Η έκρηξη ήταν πολύ ισχυρή, με αποτέλεσμα να προκληθούν τεράστιες ζημιές. Την ευθύνη ανέλαβε αργότερα το ΡΚΚ. Η πόλη Τσίζρε είναι μια από εκείνες που τους προηγούμενους μήνες ισοπεδώθηκαν και ερημώθηκαν σε μεγάλο βαθμό από τις συνεχιζόμενες μάχες μεταξύ στρατού και ΡΚΚ, τις πολυήμερες απαγορεύσεις κυκλοφορίας...
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
ΧΩΡΕΣ ΠΡΩΗΝ ΣΟΒΙΕΤΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ Νέα δημοσκόπηση με θετικές γνώμες
ΜΟΣΧΑ.-- Ακόμα μια δημοσκόπηση που εμφανίζει μεγάλα τμήματα των λαών που μένουν στις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ενωσης να αναπολούν τη ζωή πριν την αντεπανάσταση και την ανατροπή του σοσιαλισμού είδε το φως της δημοσιότητας. Αν και τα αποτελέσματα έγιναν γνωστά από τις 17 Αυγούστου, η πλειοψηφία των διεθνών ΜΜΕ προσπέρασαν την έρευνα, αναδεικνύοντας την ανησυχία των αστών για τις μνήμες που μένουν ζωντανές σε όσους βίωσαν την ανωτερότητα του σοσιαλισμού. Την έρευνα διεξήγαγαν το Ρωσικό Ερευνητικό Κέντρο Κοινής Γνώμης VCIOM, αλλά και τα κέντρα M-Vector, GFK, Moreinfo και Qafqaz, με ένα δείγμα συνολικά 12.645 ατόμων. Σύμφωνα με αυτήν, οι κάτοικοι 35-64 χρόνων στη Ρωσία θεωρούν κατά 64% ότι επί ΕΣΣΔ η ζωή ήταν καλύτερη. Την ίδια απάντηση έδωσε το 60% στην Ουκρανία, το 71% στην Αρμενία, το 69% στοΑζερμπαϊτζάν, το 60% στη Μολδαβία, το 61% σε Καζακστάν, το60% σε Κιργιστάν, το 53% σε Λευκορωσία, το 51% σε Γεωργία, το39% σε Τατζικιστάν και το 4% σε Ουζμπεκιστάν. Στις ηλικίες 18-24 ετών, όπου λείπει η προσωπική εμπειρία και είναι κρίσιμη η επίδραση του αντικομμουνισμού, την ίδια απάντηση δίνει: το 25% σε Ρωσία, 18% σε Ουκρανία, 47% σε Αρμενία, 14% σε Αζερμπαϊτζάν, 69% σε Μολδαβία, 35% σε Καζακστάν, 37% σε Κιργιστάν, 34% σε Λευκορωσία, 20% σε Γεωργία, 13% σε Τατζικιστάν και 5% σε Ουζμπεκιστάν.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------
Καταγγελίες Κούρδων για χημικά όπλα
Στελέχη των κουρδικών δυνάμεων της Συρίας, YPG, αναφερόμενοι στην τουρκικη επίθεση, κατήγγειλαν τον τουρκικό στρατό ότι έκανε «επίθεση πιθανώς με χημικά όπλα σε χωριό της Ροτζάβας» (σ.σ. Δυτικό Κουρδιστάν). Οι Κούρδοι παρέθεσαν πάντως σχετικό φωτογραφικό υλικό που ανέβασαν στην ιστοσελίδα του κουρδικού πρακτορείου ειδήσεων, «Hawar». Στο μεταξύ, χτες, δεκάδες λεωφορεία, ασθενοφόρα και φορτηγά συγκεντρώθηκαν στο προάστιο Νταράγια της Δαμασκού, που άρχισε να εκκενώνεται από τους 700 αποικιοκρατικούς ισλαμοφασιστες ενόπλους αλλά και τους περίπου 4.000 αμάχους, έπειτα από τέσσερα χρόνια πολιορκίας από το συριακό στρατό. Οι περισσότεροι από τους αμάχους αναμένεται να βρουν καταφύγιο στην περιοχή Κεσουέχ. Η εξέλιξη ανακοινώθηκε προχτές ως συμφωνία ανάμεσα σε αντιπροσωπείες αποικιοκρατικών και Σύρων στρατιωτικών αξιωματικών, δίχως τη μεσολάβηση του ΟΗΕ, αφότου δόθηκαν διαβεβαιώσεις για τη δημιουργία ασφαλούς διαδρόμου διαφυγής προς την επαρχία Ιντλίμπ. Αξιωματούχοι του ΟΗΕ εξέφρασαν «ανησυχίες» για την εφαρμογή της παραπάνω συμφωνίας, που θεωρείται επιτυχία των συριακών κυβερνητικών δυνάμεων.
Ακόμα, το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών, αντιδρώντας στη χερσαία επέμβαση των Τούρκων στη Συρία, κάλεσε κάθε δύναμη που θέλει να πολεμήσει τους τζιχαντιστές «να το πράξει σε συνεννόηση και συνεργασία με τη συριακή κυβέρνηση». Τέλος, να σημειωθεί ότι οι Πρόεδροι Τουρκίας και Ρωσίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Βλαντιμίρ Πούτιν, συνομίλησαν και χτες τηλεφωνικά, συμφωνώντας για συντονισμό των προσπαθειών αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας στο Χαλέπι, συζητώντας - σύμφωνα με την τουρκική προεδρία - και για τη σημασία της συνεργασίας για την περιφερειακή ασφάλεια εναντίον όλων των «τρομοκρατικών οργανώσεων». Ακόμα, συμφώνησαν να συναντηθούν κατ' ιδίαν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής των «G20» στην Κίνα, στις αρχές Σεπτέμβρη.

5 σχόλια:

e-h είπε...




How a Broken Voting System Gave South Africa Apartheid in 1948
Owen Winter
Tredrizzick, United Kingdom
AUG 26, 2016 — My latest blog on the Huffington Post.

First Past the Post leads to minority rule where a select few wield power over the rest of the population. South Africa in 1948 used the First Past the Post system and dd not allow non-white citizens to vote. This meant a tiny, privileged, minority were allowed to control the country. Even amongst the white population of South Africa, the pro-apartheid National Party did not win most of the votes. Due to FPTP, however, the National Party formed a majority government and put in place a stringent set of racist laws segregating black and white South Africans.

Give it a read!
http://www.huffingtonpost.co.uk/owen-winter/south-africa-apartheid_b_11662272.html



Πώς ένα σπασμένο σύστημα ψηφοφορίας Έδωσε τη Νότια Αφρική του απαρτχάιντ το 1948
Owen Winter
Tredrizzick, Ηνωμένο Βασίλειο
26 Αυγ 2016 - τελευταία στο blog μου στη Huffington Post.

Ο Πρώτος τα παιρνει Όλα οδηγεί σε κανόνα μειοψηφίας, όπου λίγοι εκλεκτοί ασκούν εξουσία πάνω από τον υπόλοιπο πληθυσμό. Στη Νότια Αφρική το 1948 χρησιμοποιήθηκε ο πρωτος τα παιρνει όλα και δεν επιτρέπει σε μη-λευκους πολίτες να ψηφίσουν. Αυτό σήμαινε μια μικροσκοπικη, προνομιούχος, μειοψηφία είχε τη δυνατότητα να ελέγχει τη χώρα. Ακόμη και μεταξύ του λευκού πληθυσμού της Νοτίου Αφρικής, το φιλο-απαρτχάιντ Εθνικό Κόμμα δεν κέρδισε τις περισσότερες ψήφους. Λόγω του Ο Πρωτος τα Παιρνει Ολα, ωστόσο, το Εθνικό Κόμμα σχηματίστηκε μια κυβέρνηση πλειοψηφίας και εθεσε σε εφαρμογή ένα αυστηρό σύνολο των ρατσιστικών νόμων διαχωρισμού μαύρων και λευκών Νοτιοαφρικανών.

Δώστε μια ανάγνωση!
http://www.huffingtonpost.co.uk/owen-winter/south-africa-apartheid_b_11662272.html


e-h είπε...

¡PRESENTE! Contemporary Art from Cuba Exhibition: 6-29 October, GX Gallery, London
The first major show of over 30 Cuban artists comes to London in October, accompanied by a series of nationwide talks and events featuring visiting artists. Artwork will also be available to buy to raise fund for the Music Fund for Cuba charity.
For more details of ¡PRESENTE! click here
¡PRESENTE! will exhibit more than 50 artworks from over 30 artists currently working in Cuba, from those already internationally renowned, including Luís Enrique Camejo, Kcho and Reynerio Tamayo, to emerging stars such as Adislén Adislen Reyes, Harold Lopez Muñoz and Lisandra Isabel Garcia.
This will be the first major group show for Cuban artists in the UK for many years, offering a unique opportunity to view and buy work from a cross-section of the island’s current lively visual arts scene.
The show is coordinated for the Music Fund for Cuba by a team of dedicated volunteers supported by the Cuba Solidarity Campaign and working with the Cuban Ministry of Culture and the GX Gallery, and will raise funds for arts materials for Cuba from sales of the artwork.
Find out how to attend and support the exhibition here
Full programme of events and talks
Alongside the exhibition, there is a full programme of educational events for arts students, professionals and the general public in London and beyond. Two of the artists, Adislén Reyes and Luís Camejo, along with curator Chrislie Pérez Pérez, will be coming direct from Cuba to participate in these events. A catalogue will be published and educational materials associated with the exhibition will also be available for teachers and students.
• Thursday 6 October – Exhibition opening
• Fri day 7 October – Artists Talk in Norwich
• Saturday 8 October – Artists/Curator talks at GX Gallery
• Monday 10 October – University of Northampton
• Tuesday 11 October – Goldsmiths College, London – public talk
• Thursday 13 October – Hull School of Art and Design
• Friday 14 October – Cuban Art and culture public seminar, London
• Saturday 15 October – Artists/Curator talks at GX Gallery
• Saturday 29 October – Exhibition closes
See www.presentecubanart.org for details or call the CSC office on 020 7490 5715

e-h είπε...

Support arts schools in Cuba
Donate to the Music Fund for Cuba appeal
With a commitment to free arts education at all levels, Cuba boasts world renowned arts schools which have produced many brilliant, rigorous and engaging visual artists, as well as musicians, actors and dancers.
However, anyone who teaches art in Cuba today will tell you that getting supplies for their students is an enormous challenge. The ongoing US blockade against Cuba impacts on every aspect of Cuban society. Art institutions can source some materials from China, for example, but transport costs are high. For these reasons, the Music Fund charity has launched a special fund to beat the blockade and help fund supplies for art education institutions on the island. Any surplus from sales of the art in the exhibition will go to this but also individuals and organisations can donate. This fund will be a lasting legacy of the exhibition. It will help guarantee that young people have the opportunities to develop their skills and nurture their talent to play their full part in the island’s culture.
Donate to the fund for arts materials for education in Cuba here
¡PRESENTE! Contemporary Art from Cuba the exhibition will take place 6-29 October 2016 at GX Gallery, 43 Denmark Hill, London SE5 8RS gxgallery.com
For more details about the exhibition visit www.presentecubanart.org or emailpresentecubanart@gmail.com
For more information about the Music Fund for Cuba visitwww.musicfundforcuba.org.uk email info@musicfundforcuba.org.uk
We look forward to seeing you at one of the ¡PRESENTE! events in October.
Best wishes
The Cuba Solidarity Campaign team


e-h είπε...

¡Présente! Σύγχρονη Τέχνη από το εκθεσιακό Κούβα: Οκτώβριος 6 έως 29, GX Gallery, Λονδίνο
Η πρώτη μεγάλη έκθεση με πάνω των 30 Κουβανών καλλιτεχνών έρχεται στο Λονδίνο τον Οκτώβριο, που συνοδεύεται από μια σειρά σε εθνικό επίπεδο συνομιλιών και γεγονότων που χαρακτηρίζει την επίσκεψη καλλιτέχνες. Έργα τέχνης θα είναι επίσης διαθέσιμα για να αγοραστουν για να αυξήσει τα εσοδα για το Ταμείο Μουσικής για την Κούβα φιλανθρωπικούς σκοπούς.
Για περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με ¡présente! Κάνε κλικ εδώ
¡Présente! θα παρουσιάσει περισσότερα από 50 έργα από 30 καλλιτέχνες που σήμερα εργάζονται στην Κούβα, από εκείνες που ειναι ήδη διεθνούς φήμης, συμπεριλαμβανομένου του Λουίς Ενρίκε Camejo, Kcho και Reynerio Ταμάγιο, σε αναδυόμενες αστέρια όπως Adislén Adislen Reyes, Χάρολντ Lopez Muñoz και Λισάντρα Isabel Garcia.
Αυτή θα είναι η πρώτη μεγάλη έκθεση της ομάδας για Κουβανους καλλιτέχνες στο Ηνωμένο Βασίλειο για πολλά χρόνια, προσφέροντας μια μοναδική ευκαιρία να δείτε και να αγοράσετε το έργο από μια διατομή της τρέχουσας ζωντανής σκηνής με εικαστικές τέχνες του νησιού.
Η παράσταση είναι συντονισμένη για το Ταμείο Μουσική για την Κούβα από μια ομάδα αφοσιωμένων εθελοντών που υποστηρίζεται από την εκστρατεία Κούβα Αλληλεγγύης και σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού της Κούβας και της GX Gallery, και θα αντλήσει κεφάλαια για τις τέχνες υλικά για την Κούβα από τις πωλήσεις του έργου τέχνης.
Μάθετε πώς να παρακολουθήσετε και να υποστηρίξετε την έκθεση εδώ
Πλήρες πρόγραμμα των εκδηλώσεων και συζητήσεων
Παράλληλα με την έκθεση, υπάρχει ένα πλήρες πρόγραμμα εκπαιδευτικών εκδηλώσεων για φοιτητές τεχνών, επαγγελματίες και το ευρύ κοινό στο Λονδίνο και πέρα. Δύο από τους καλλιτέχνες, Adislén Reyes και Luís Camejo, μαζί με την επιμελήτρια Chrislie Pérez Pérez, θα έρθουν απευθείας από την Κούβα για να συμμετάσχουν σε αυτά τα γεγονότα. Ένας κατάλογος θα δημοσιευθεί και το εκπαιδευτικό υλικό που σχετίζεται με την έκθεση θα είναι επίσης διαθέσιμα για τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές.
• Πέμπτη, 6 Οκτώβριος - Εγκαίνια έκθεσης
• Παρ ημέρα 7 Οκτωβρίου - Καλλιτέχνες Μιλανε σε Νόργουιτς
• Σάββατο 8 του Οκτωβρίου - Καλλιτέχνες / συνομιλίες με Επιμελητή GX Gallery
• Δευτέρα 10 Οκτώβριος - Πανεπιστήμιο του Northampton
• Τρίτη, 11 Οκτώβριος - Goldsmiths College, Λονδίνο - δημόσια συζήτηση
• Πέμπτη 13 Οκτώβριος - Hull School of Art and Design
• Παρασκευή 14 Οκτώβριος - Κούβας Τέχνη και πολιτισμός δημόσιο σεμινάριο, Λονδίνο
• Σάββατο 15 Οκτώβριος - Καλλιτέχνες / συνομιλίες Επιμελητή GX Gallery
• Σάββατο 29 Οκτώβριος - κλείνει Έκθεση
Δείτε www.presentecubanart.org για λεπτομέρειες ή καλέστε το γραφείο CSC στο 020 7490 5715

e-h είπε...

στήριξη των σχολείων τεχνης στην Κούβα
Δωρεά προς το Ταμείο Μουσική για την Κούβα
Με μια δέσμευση για την ελεύθερη καλλιτεχνική εκπαίδευση σε όλα τα επίπεδα, η Κούβα διαθέτει σχολεία παγκοσμίου φήμης για τέχνες που έχουν παραχθεί πολλές λαμπρές, και με τη συμμετοχή εικαστικών καλλιτεχνών, καθώς και μουσικούς, ηθοποιούς και χορευτές.
Ωστόσο, όποιος διδάσκει την τέχνη στην Κούβα σήμερα θα σας πω ότι για να πάρει προμήθειες για τους μαθητές του είναι μια τεράστια πρόκληση. Ο συνεχιζόμενος αποκλεισμός των ΗΠΑ ενάντια στην Κούβα εχει επιπτώσεις σε κάθε πτυχή της κοινωνίας της Κούβας. Τα ιδρύματα τέχνης μπορουν να προμηθευτουν κάποια υλικά από την Κίνα, για παράδειγμα, αλλά το κόστος μεταφοράς είναι υψηλό. Για τους λόγους αυτούς, το φιλανθρωπικο Ταμείο για τη μουσική έχει ξεκινήσει ένα ειδικό ταμείο για να νικήσουν τον αποκλεισμό και να βοηθήσει με τις προμήθειες το ταμείο για εκπαιδευτικά ιδρύματα τέχνης στο νησί. Οποιοδήποτε πλεόνασμα από τις πωλήσεις της τέχνης στην έκθεση θα πάει σε αυτό, αλλά και άτομα και οργανισμοί μπορούν να δωρίσουν. Το ταμείο αυτό θα είναι μια μόνιμη κληρονομιά της έκθεσης. Θα βοηθήσει την εγγύηση ότι οι νέοι έχουν τις ευκαιρίες να αναπτύξουν τις δεξιότητές τους και να καλλιεργήσουν το ταλέντο τους για να παίξουν πλήρως το ρόλο τους στον πολιτισμό του νησιού.
Δωρεά στο ταμείο για τις τέχνες υλικά για την εκπαίδευση στην Κούβα εδώ
¡Présente! Σύγχρονη Τέχνη από την Κούβα η έκθεση θα πραγματοποιηθεί 6 - 29 Οκτώβριος, 2016 στο GX Gallery, 43 Δανία Hill, London SE5 8RS gxgallery.com
Για περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την έκθεση επίσκεψηςwww.presentecubanart.org ή email presentecubanart@gmail.com
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Ταμείο Μουσική για την Κούβα επισκεφθείτε www.musicfundforcuba.org.uk email info@musicfundforcuba.org.uk
Ανυπομονούμε να σας δούμε σε ένα από τα ¡présente! εκδηλώσεις τον Οκτώβριο.
Τις καλύτερες ευχές μου
Η ομάδα της Εκστρατείας Αλληλεγγύης για την Κούβα