Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2016

Κυριακη 11 Σεπτεμβριου 2016


Στις 11 Σεπτεμβρίου 1973 ο στρατός της Χιλής, με επικεφαλής τον στρατηγό Αουγκούστο Πινοσέτ, τερματίζει βίαια την απόπειρα της Αριστεράς να προωθήσει ειρηνικά τη διαδικασία σοσιαλιστικού κοινωνικού μετασχηματισμού. Έχοντας συγκροτηθεί από το Κομμουνιστικό και το Σοσιαλιστικό Κόμμα, και από μικρότερα κόμματα της Χριστιανικής και της Ριζοσπαστικής Αριστεράς, το μέτωπο της Λαϊκής Ενότητας κατόρθωσε να αναδείξει πρώτον σε ψήφους τον υποψήφιο και επικεφαλής του Σαλβαδόρ Αλιέντε, στις προεδρικές εκλογές του 1970. Εντούτοις, καθώς δεν είχε εξασφαλιστεί η απόλυτη πλειοψηφία, η εκλογή του Αλιέντε ως προέδρου της Δημοκρατίας και της κυβέρνησης έγινε με τις κοινοβουλευτικές ψήφους και της κεντρώας Χριστιανοδημομοκρατίας, κατόπιν δεσμεύσεων για σεβασμό της αστικής νομιμότητας.
Η κυβέρνηση Αλιέντε, επιχειρώντας σοβαρές μεταρρυθμίσεις προς όφελος των εργαζόμενων λαϊκών τάξεων και ακολουθώντας μια αντιιμπεριαλιστική εξωτερική πολιτική, ήρθε πολύ σύντομα σε αντιπαράθεση με το σύνολο της αστικής τάξης, ακόμη και με τα μεσοστρώματα, ενώ βρέθηκε και στο στόχαστρο των ΗΠΑ. Έτσι, συντονίστηκε μια εκτεταμένη επιχείρηση ανατροπής της, που συνδύαζε μποϊκοτάζ της χιλιανής οικονομίας με απροκάλυπτες απόπειρες στρατιωτικού πραξικοπήματος. Μετά από την απόπειρα βίαιης ανατροπής του, τον Ιούνιο 1973, ο Αλιέντε, πιστός στην κατεύθυνση του ειρηνικού δρόμου για τον σοσιαλισμό, απέρριψε την πρόταση του επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων, στρατηγού Πρατς, για εξοπλισμό του λαού και τον αντικατέστησε με τον Πινοσέτ. Ταυτόχρονα, εξαπέλυσε διώξεις κατά του ΜΙΡ (Κινήματος Επαναστατικής Αριστεράς), το οποίο αν και δεν εντασσόταν στη Λαϊκή Ενότητα στήριζε την κυβέρνηση.
Οι αυταπάτες του Αλιέντε διαψεύστηκαν το πρωί της 11ης Σεπτεμβρίου. Ο ίδιος έπεσε ηρωικά μαχόμενος κατά των πραξικοπηματιών. Μαζί του έπεσαν και χιλιάδες άλλοι αριστεροί αγωνιστές που δολοφονήθηκαν από τη Χούντα του Πινοσέτ, η οποία επέβαλε δικτατορία επί 17 χρόνια. Μετατρέποντας, συνάμα, τη Χιλή στην πρώτη χώρα όπου εφαρμόστηκε ο νεοφιλελευθερισμός στην οικονομία. Η αποτυχία του ειρηνικού δρόμου για τον σοσιαλισμό, σε μια περίοδο που ηττούνταν στη Λατινική Αμερική και τα ένοπλα επαναστατικά κινήματα γκεβαρικής έμπνευσης, έδειξε πως η μετάβαση στον σοσιαλισμό δεν μπορεί να γίνει χωρίς τη στήριξη σε ισχυρά μαζικά λαϊκά κινήματα που προωθούν και στηρίζουν ρήξεις με τον καπιταλισμό και την ταξική κυριαρχία του αστισμού. Ο δημοκρατικός δρόμος για τον σοσιαλισμό δεν μπορεί να είναι απλώς κοινοβουλευτικός και ειρηνικός, αλλά διαδικασία όξυνσης της ταξικής πάλης στην κατεύθυνση της ανατροπής, με ευρεία λαϊκή συναίνεση και κινητοποίηση
-------------------------------------------------------------------------------------------------------
Για τη σημερινή επέτειο του πραξικοπήματος στη Χιλή, στις 11 Σεπτεμβρίου 1973, και τη βίαιη και αιματηρή ανακοπή του ειρηνικού δρόμου για τον σοσιαλισμό που επιχείρησε η κυβέρνηση του ηρωικού προέδρου Σαλβαδόρ Αλιέντε. "Η δύναμη βγαίνει απ' τις γροθιές κι όχι από πρόσωπα καλοσυνάτα. Από στόμια βγαίνει η δύναμη κι όχι από τα στόματα".
-------------------------------------------------------------------------------------------------------
Εδώ και κάποια χρόνια συνηθίζω να μπαίνω σε διάφορα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ώστε να συμμετάσχω σε συζητήσεις που έχουν τεράστιο κοινωνιολογικό ενδιαφέρον. Με κόσμο που ουδέποτε θα συναντούσα στην καθημερινότητά μου, για θέματα που σπάνια συζητώνται ανοιχτά και χωρίς ενδοιασμούς. Φυσικά, αυτοί που συμμετέχουν σε τέτοια μέσα και σε τέτοιες συζητήσεις το κάνουν με ψευδώνυμα, όπως κάνω κι εγώ, κι αυτό δίνει μεγαλύτερη ελευθερία έκφρασης. Ομολογώ πως έχει συγκεντρωθεί τεράστιο υλικό, όχι φυσικά με αντιγραφή συζητήσεων, αλλά στη μνήμη μου. Και με βοηθάει σε μεγάλο βαθμό και να κατανοώ πολλά απ' αυτά που λέγονται και γράφονται επώνυμα, αλλά και να σχεδιάζω τα επόμενα μου γραψίματα. Για μια ακόμη φορά, θα πω ότι το διαδίκτυο είναι μια σημαντική επανάσταση.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------
5.000 αστυνομικοί, μεγάλο μέρος των οποίων αποτελείται από τους ένστολους χρυσαυγίτες των ΜΑΤ, έχουν επιβάλλει κατάσταση έκτακτης ανάγκης στη Θεσσαλονίκη. Πώς αλλιώς να γινόταν; Να αφεθούν ασύδοτοι οι αριστεροάπλυτοι να διαταράξουν την τάξη; Να ενοχλήσουν τον Τσίπρα που θα μιλάει για τους ακατάληπτους δεσμούς του με τον λαό και θα κάνει τον απολογισμό του 2017, που είναι πολύ καλύτερος από όλων των άλλων βαλκανικών χωρών;
Δεν είχε προηγούμενο η αστυνομοκρατία σήμερα στη Θεσσαλονίκη. 5.000 αστυνομικοί δεν είχαν συγκεντρωθεί ούτε στη μεγάλη διαδήλωση για τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. το 2003. Ούτε υπήρξε άλλη φορά τέτοιος ασφυκτικός κλοιός της πορείας από τα ανθρωπόμορφα ένστολα φασιστοειδή των ΜΑΤ. Πολύ ολισθηρό δρόμο τραβάει η κυβέρνηση του αμόρφωτου ηγετίσκου του ασήμαντου. Με τη συναίνεση όλων των συριζαίων, που βλέπουν σιωπηλοί το καθεστώς εξαίρεσης να επιβάλλεται και να συρρικνώνεται η δημοκρατία. Η εκκωφαντική σιωπή τους μπροστά στο τσαλαπάτημα των δημοκρατικών ελευθεριών θα μείνει ανεξίτηλο προσωπικό στίγμα για τον καθένα τους εφ' όρου ζωής.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------
Τουρκία: Ο Οτσαλάν θα δει για πρώτη φορά την οικογένειά του μετά από δύο χρόνια
10/9/2016 21.00
Oι τουρκικές αρχές επέτρεψαν στην οικογένεια του Αμπντουλάχ Οτσαλάν, του ηγέτη των Κούρδων που παραμένει φυλακισμένος στο Ιμραλί, να τον επισκεφθεί με αφορμή το Αΐντ, για πρώτη φορά εδώ και δύο χρόνια, μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή. 'Λόγω της Γιορτής της Θυσίας θα επιτραπεί στον Αμπντουλάχ Οτσαλάν, τον ηγέτη της τρομοκρατικής οργάνωσης PKK (Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν), που παραμένει φυλακισμένος στο Ιμραλί, να δεχθεί επίσκεψη από την οικογένειά του' έγραψε το Ανατολή, που διευκρινίζει ότι η άδεια αφορά τον αδελφό του Μεχμέτ. Η μεγάλη μουσουλμανική εορτή Αΐντ αλ Άντχα ξεκινά στις αρχές της επόμενης εβδομάδας. Όπως μεταδίδουν πολλά τουρκικά μμε, η οικογένεια του ηγέτη του PKK δεν έχει λάβει άδεια να τον επισκεφθεί από την 6η Οκτωβρίου του 2014.
Έγκλειστος από το 1999, στην φυλακή νησί Ιμραλί, στα ανοιχτά της Κωνσταντινούπολης, ο Αμπντουλάχ Οτσαλάν δεν έχει καν συναντηθεί με τους δικηγόρους του από τότε που η εκεχειρία μεταξύ του PKK και των δυνάμεων ασφαλείας της Τουρκίας τερματίστηκε πριν από έναν χρόνο. Οι τελευταίοι άνθρωποι που τον επισκέφθηκαν επισήμως ήταν μέλη μια αντιπροσωπείας της ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πρόληψη των βασανιστηρίων, τον Απρίλιο του 2016. Η απόφαση των τουρκικών αρχών λαμβάνεται έξι ημέρες αφότου περίπου 50 ακτιβιστές υπέρ των Κούρδων, μεταξύ αυτών βουλευτές, ξεκίνησαν απεργία πείνας στο Ντιγιάρμπακιρ, στη νοτιοανατολική Τουρκία, για να διαμαρτυρηθούν για την έλλειψη πληροφοριών σχετικά με την κατάσταση του Κούρδου ηγέτη.
Ερωτηθείς σχετικά με τη συνέχιση της απεργίας πείνας, ο βουλευτής και δήμαρχος της πόλης Βαν, Ναντίρ Γιλντιρίμ (HDP) ανακοίνωσε ότι 'όσο κάποιο μέλος της οικογένειας, ένας δικηγόρος ή ένας πολιτικός, μέλος της επιτροπής υποστήριξης δεν μπορεί να επισκεφθεί τον Οτσαλάν στο Ιμραλί (…) και δεν λαμβάνουμε καμία διαβεβαίωση για την κατάσταση της υγείας του όσο και ότι οι συνθήκες ασφαλείας ισχύουν, θα (την) συνεχίσουμε'. Οι υποστηρικτές του Αμπντουλάχ Οτσαλάν εκφράζουν ανησυχία για την κατάσταση της υγείας τους. Αυτές ακριβώς οι ανησυχίες είχαν ενταθεί μετά την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου: φήμες είχαν κυκλοφορήσει τότε που αναφέρονταν στην πρόθεση των πραξικοπηματιών να σκοτώσουν τον ηγέτη του PKK.
------------------------------------------------------------------------------------------------------
Παρ' ολίγον επίθεση λαγοκέφαλων σε ψαροντουφεκά
11/9/2016 13.00
Κοπάδι λαγοκέφαλων επιτέθηκε σε ψαροντουφεκά το πρωί της Κυριακής στον κόλπο της Ιξιάς στη Ρόδο. "Είδα 8 μεγάλους λαγοκέφαλους να έρχονται πολύ κοντά μου. Ευτυχώς ήμουν πάρα πολύ κοντά στην ακτή και κατάφερα και βγήκα αμέσως έξω από τη θάλασσα. Δεν είναι η πρώτη φορά που βλέπω λαγοκέφαλους όταν πάωυποβρύχιο ψάρεμα, αλλά αυτή την φορά φοβήθηκα πάρα πολύ γιατί ήταν επιθετικοί", μας είπε ο Α.Ν. ερασιτέχνης ψαράς από την πόλη της Ρόδου.
------------------------------------------------------------------------------------------------------
ΤΟΝ ΕΒΓΑΛΑΝ ΚΑΙ ΑΥΤΟΝ... ΣΗΚΩΤΟ
Οργισμένος πολίτης κατά Τσίπρα στην ΔΕΘ: Με κατέστρεψε, δεν έχω να πάρω φάρμακα
10|09|2016 16:08
Ακόμη ένα επεισόδιο σημειώθηκε στον χώρο της ΔΕΘ με πολίτη να καταφέρεται εναντίον του Αλέξη Τσίπρα. Ενας άνδρας περίπου 60 ετών βρισκόταν στην ΔΕΘ και μόλις ο πρωθυπουργός έκανε την καθιερωμένη βόλτα του, άρχισε να φωνάζει εναντίον του. Αμέσως η ασφάλεια του Τσίπρα τον... πήρε «σηκωτό» και αυτόν (όπως έγινε και με τον άνδρα που τον πλησίασε στο ρωσικό περίπτερο) και τον έβγαλε εκτός της έκθεσης. Εκεί ο άνδρας άρχισε να φωνάζει προς τους άνδρες της ασφάλειας του Τσίπρα τονίζοντας γεμάτος ένταση σε έναν εξ' αυτών: «Εγώ δούλεψα για σένα, είμαι παθών, μικροομολογιούχος του ελληνικού δημοσίου! Με καταστρέψανε εμένα! 50 χρόνια δούλευα, δεν έχω να πάρω φάρμακα, εσείς δεν ντρέπεστε; Τον πατέρα σας να τον πάτε στα κρατητήρια; Ντροπή σας!».
-------------------------------------------------------------------------------------------------------
ΤΙ ΡΩΤΟΥΣΕ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ
Επεισόδιο στη ΔΕΘ: Πολίτης πλησίασε τον Τσίπρα -Τον πήραν «σηκωτό»
10|09|2016 14:52
Ενα μικρής έκτασης επεισόδιο σημειώθηκε κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού στις εγκαταστάσεις της ΔΕΘ. Ενας πολίτης πλησίασε τον Αλέξη Τσίπρα, ρωτώντας τον επίμονα γιατί δεν συνεργάστηκε με τον Αντώνη Σαμαρά, αλλά οι άνδρες της ασφάλειας του πρωθυπουργού έσπευσαν να τον ακινητοποιήσουν και τον έβγαλαν «σηκωτό» από τον χώρο. Ηταν η στιγμή που ο κ. Τσίπρας και ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ρωσίας, Αρκάντι Ντβορκόβιτς είχαν στηθεί μπροστά στους φωτογράφους και τις κάμερες, κάνοντας δηλώσεις, πριν κόψουν την κορδέλα για να εγκαινιάσουν το ρωσικό περίπτερο στην έκθεση. Ξαφνικά ένας άνδρας έφτασε σε απόσταση αναπνοής από τον Ελληνα πρωθυπουργό, ρωτώντας τον γιατί δεν συνεργάστηκε με τον Αντώνη Σαμαρά, αλλά η ασφάλεια-νταβατζηδες-σωματοφυλακες τον σταμάτησε αμεσως, και τον απομακρυνε σηκωτο, ενώ ο κ. Τσίπρας αρχικά προσπάθησε να μείνει ατάραχος και στη συνέχεια γέλασε αμηχανα, ενώ παρεμεινε σιωπηλος μεχρι να απομακρυνουν τον πολιτη οι νταβαντζηδες-σωματοφυλακες του. «Στον φίλο μας θα εξηγήσω αργότερα, ήθελε να με ρωτήσει γιατί δεν συνεργάστηκα με τον Σαμαρά. Αυτά συμβαίνουν», είπε ο πρωθυπουργός για το περιστατικό αργοτερα, προσπαθωντας να δικαιολογηθει.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------
Είχε δίκιο η Γεροβασίλη που μάλωσε τα κανάλια επειδή δεν έπαιξαν live τη Σύνοδο;
Τι γράφουν οι: Γιάννης Κουτσομύτης, Αντώνης Πανούτσος, Αδάμ Γιαννίκος, Χρήστος Γραμματίδης, Βάσω Κιντή, Κ. Σεβαστός, Δημήτρης Αλικάκος, Ουρανία Καργούδη
10.9.2016 | 15:28
Είναι αλήθεια πως οι περισσότεροι γέλασαν ή ενοχλήθηκαν από τις δηλώσεις της Όλγας Γεροβασίλη για το ότι δεν κάλυψαν ζωντανά τα ιδιωτικά κανάλια τις δηλώσεις της Ευρωμεσογειακής Συνόδου. «Η Σύνοδος Μεσογειακών Κρατών της ΕΕ, η οποία βρέθηκε στο επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος, μάλλον δεν αποτελεί σημαντική είδηση για τους ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς, αφού, προφανώς, δεν είναι συμβατή με την εικόνα καταστροφολογίας, που συστηματικά προβάλλουν για τα πεπραγμένα της κυβέρνησης», δήλωσε η κ. Γεροβασίλη και παρατήρησε ότι «κανένας ιδιωτικός τηλεοπτικός σταθμός δεν διέκοψε το πρόγραμμά του για να προβάλλει τις δηλώσεις δύο Προέδρων Δημοκρατίας και τεσσάρων πρωθυπουργών. Προφανώς αντίθετη άποψη είχαν οι 226 διαπιστευμένοι δημοσιογράφοι και τεχνικοί, από τους οποίους οι 145 από ξένα ΜΜΕ, που βρέθηκαν στο Ζάππειο για την κάλυψη της Συνόδου, η οποία είχε ισχυρότατο διεθνή αντίκτυπο. Φαίνεται ότι τα ιδιωτικά κανάλια έχουν διαφορετική αντίληψη για το ποιο γεγονός είναι άξιο μετάδοσης και ποιο όχι, και προτίμησαν να παίζουν επαναλήψεις και εκπομπές μαγειρικής», ανέφερε η κυβερνητική εκπρόσωπος. Η ΕΡΤ έπαιξε, φυσικά, ζωντανά τη Σύνοδο ωσάν να ήταν το γεγονός της χρονιάς, παρόλα αυτά ελάχιστοι ενδιαφέρθηκαν και τα νούμερά της ήταν μονοψήφια.
Γιάννης Κουτσομύτης
Η Κυβέρνηση εξοργίζεται που τα κανάλια δεν διέκοψαν το πρόγραμμά τους για να δείξουν τη Σύνοδο των Ευρωμεσογειακών κρατών. Φαίνεται ότι η Κυβέρνηση δεν κατάλαβε ότι από τη στιγμή που έκανε δημοπρασία και τα κανάλια ανέλαβαν να πληρώσουν τέτοια υπέρογκα ποσά, είναι απολύτως φυσικό να μην διακόψουν το πρόγραμμά τους για οτιδήποτε δεν φέρνει έσοδα. Και ο Τσίπρας δεν φέρνει καμία τηλεθέαση και κανένα έσοδο πλέον. Οι τηλεθεατές προτιμούν να δουν τον Σεφερλή, ο οποίος είναι ένας πολύ εντιμότερος καραγκιόζης.
Antonis Panoutsos
Είναι φανερό με τι έχει μπλέξει η Ελλάδα όταν η μεγάλη αδελφή Ολγα Γεροβασίλη καταγράφει τι διάλεξε να παίζει το κάθε κανάλι όταν η κυβέρνηση χρειαζόταν να κάνει το show της πριν την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στην Θεσσαλονίκη. Επίσης είναι φανερό ότι το επόμενο βήμα από την καταγραφή είναι η υπόδειξη τι πρέπει να παίζει το σωστό κανάλι. Ιδιαίτερα όταν η κυβέρνηση έδειξε ότι μπορεί να μειώνει τις άδειες όσο και όποτε θέλει. Πόσο μακριά μπορεί να είναι η μέρα που η Γεροβασίλη θα πει ότι δεν υπάρχει νόημα να υπάρχουν κανάλια που αγνοούν τα μεγάλα γεγονότα, όπως η συγκέντρωση των Χωρών του Νότου, όταν υπάρχει η ΕΡΤ που τα λέει τόσο ωραία...
Αδάμ Γιαννίκος
Έχουν βγει παγανιά οι διάφοροι «αντικειμενικοί» και οδύρονται για τις (άκυρες) δηλώσεις Γεροβασίλη περί κάλυψης της ευρωμεσογειακής συνόδου (τυπικό unfair των καναλαρχών) και πρέπει να ξεχάσουμε κάποιον Δένδια που απειλούσε με μήνυση τον Guardian για την καταγγελία περί βασανισμού αντιεξουσιαστών ή κάποια Βούλτεψη που διατεινόταν ότι το BBC διοικούν έμποροι όπλων.
Ουρανία Καργούδη
Δεν τόχα σκοπό. Αλλά επειδή η κυβερνητική εκπρόσωπος, κ Γεροβασίλη, εγκαλεί τα κανάλια γιατί δεν πρόβαλαν αρκούντως τη σύνοδο Αθηνών σε αντίθεση με ξένα ΜΜΕ έκανα ένα πρόχειρό τσεκ: Repubblica η κεντροαριστερή. Δεν υπάρχει θέμα για τη σύνοδο. Αντίθετα υπάρχει θέμα για το eurogroup όπου για την Ελλάδα αναφέρει πως μας την έπεσαν γιατί δεν προχωρήσαμε τις μεταρρυθμισεις όπως και σε Πορτογαλία και Ισπανία για το έλλειμμα. Όσο για την Ιταλία, εξελίχθηκε ένα ωραίο διαπραγματευτικό παιχνίδι διευκόλυνσης για το έλλειμμα του 3%, με τον Ντάιζεμπλουμ να προαναγγέλλει αλλαγές στο σύμφωνο σταθερότητας για το οποίο καίγονται Ρώμη, Μαδρίτη, Λισαβώνα αλλά και το Παρίσι - αλλά εμείς έχουμε άλλα θέματα άρα είμαστε εκτός . Η εφημερίδα παίζει δηλώσεις Μοσκοβισί /Ντάιζεμπλουμ όπως και τα ελληνικά ΜΜΕ. Αντίθετα η κεντροδεξιά Corriere della Sera έχει πρώτο θέμα «Το Βερολίνο ενάντια στην αντι-λιτότητα σύνοδο, κατηγορίες κατά Ρέντσι –Ολάντ, είναι ανεύθυνοι.» Παραθέτει δηλώσεις Σόιμπλε –Βέμπερ,όπως δηλαδή και τα ελληνικά κανάλια. Όσο για τις γαλλικές εφημερίδες Le Monde /Le Figaro, κουβέντα για τη Σύνοδο. Και οι δύο, αμέτρητα ρεπορτάζ για τις υποψηφιότητες ενόψει προεδρικών εκλογών το '17. Αυτά προς διευκόλυνση της κ. Γεροβασίλη.
Χρήστος Γραμματίδης
Σε μια άλλη χώρα μπορεί κάποιος σήμερα να σχολίαζε την ανακοίνωση της Γεροβασίλη λέγοντας ειρωνικά και για πλάκα: "αν η κυβέρνηση θέλει να υπαγορεύει στα κανάλια τι να δείχνουν, ας τα κλείσει κι ας τα αντικαταστήσει με άλλα που να της κάνουν τα χατίρια". Στην Ελλάδα δεν το λέει κανείς αυτό επειδή η κυβέρνηση ήδη το κάνει και δεν έχει καθόλου πλάκα.
Βάσω Κιντή
Άλλο να έχει κανείς γνώμη και να κάνει κριτική σε μέσα ενημέρωσης για το τι προβάλλουν και πώς, κι άλλο να βγαίνει η κυβέρνηση με τον πιο επίσημο τρόπο και να υποδεικνύει στα κανάλια να δείχνουν τις δικές της δραστηριότητες. Η κυβέρνηση έχει διαρκώς λυμένο το ζωνάρι της για καυγά, αδυνατεί να καταλάβει και είναι παντελώς ακατάλληλη να επιτελέσει τον ρόλο που της έχει ανατεθεί. Νομίζουν πως έχουν εκλεγεί για να πλακώνονται με όλους και να επιβάλλουν ετσιθελικά, βάναυσα και με περιφρόνηση στους θεσμούς της δημοκρατίας, τη βούλησή τους που υπαγορεύεται από μια αυταρχική και ολοκληρωτικού χαρακτήρα νοοτροπία και από το στυγνό συμφέρον των ομάδων τους.
Κώστας Σεβαστός
Ιδιωτικά τα κανάλια, αλλά νομίζω ότι σε περίπτωση που δεν ερχόταν κανένας [ξένος αρχηγός στη Σύνοδο] θα ήταν πρώτο θέμα. Ή όχι;
Δημήτρης Αλικάκος
Το ένα θέμα είμαι η "αξιολόγηση των ειδήσεων". Όλοι μας έχουμε ασκήσει κριτική στα κανάλια για το τι δείχνουν ή για το τι ΔΕΝ έπρεπε να δείχνουν μια δεδομένη στιγμή. Ο καθένας έχει τα γούστα του και τις προτεραιότητές του και είναι απολύτως σεβαστές. - Ο "γαύρος" διαμαρτύρεται γιατί δεν έδειξαν σε ζωντανή σύνδεση τη φιέστα της κατάκτησης του πρωταθλήματος. - Ο χρυσαυγίτης γιατί δεν κάλυψαν το συνέδριο του κόμματός του. - Ο λάτρης του Καβάφη γιατί δεν έδειξαν την παρουσίαση του νέου βιβλίου-κριτική προσέγγιση στο έργο του. Και πάει λέγοντας. Αυτό είναι το ένα, είπαμε (σηκώνει πολλή κουβέντα, αλλά δεν εξαντλείται σε λίγες γραμμές). Το άλλο θέμα είναι ΕΝΤΕΛΩΣ διαφορετικό και είναι αυτό: Όταν η εξουσία υψώνει τη σημαία της ηθικής (τι ΠΡΕΠΕΙ να προβάλει η τηλεόραση) μέσα από επίσημη γραπτή ανακοινώση με φόντο το εθνόσημο και το «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ», και μάλιστα επιμένει με δεύτερη ανακοίνωση ότι «είναι δικαίωμα και υποχρέωσή μας να το κάνουμε», τότε η εξουσία παίζει με τη φωτιά. Τότε ψύχραιμα, μα εντελώς ψύχραιμα, ένας οποιοσδήποτε ειδικός σοβαρής δημοκρατικής χώρας, αλλά και απλός πολίτης που έχει μνήμη και γνώση, αποφαίνεται ως εξής: Πάει κατά διαόλου η δημοκρατίας (σας). Η ιστορία βρίθει από υψωμένα δάκτυλα (μιας κάποιας) ηθικής και "πρέπει". ΟΛΑ ήταν φασιστών.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
Γεροβασίλη: «Δικαίωμα της κυβέρνησης» να υποδεικνύει στα κανάλια τις ειδήσεις
Συνέχεια στην κόντρα που ξέσπασε την Παρασκευή, με τη ΝΔ, για τον τρόπο που κάλυψαν τα ιδιωτικά κανάλια τη Σύνοδο του Νότου, έδωσε με δήλωσή της η Ολγα Γεροβασίλη. Η κυβερνητική εκπρόσωπος, ουσιαστικά, ανέφερε ότι είναι δικαίωμα και υποχρέωση της κυβέρνησης να κάνει τις επισημάνσεις στις οποίες προέβη χθες, για το γεγονός ότι οι ιδιωτικοί τηλεοπτικοί σταθμοί δεν διέκοψαν το πρόγραμμά τους για να προβάλουν τις δηλώσεις των ηγετών που μετείχαν στη Σύνοδο. «Το αυτονόητο δικαίωμα του Ελληνικού λαού στην ενημέρωση για τόσο σημαντικά ζητήματα, όπως η χθεσινή Σύνοδος Προέδρων και Πρωθυπουργών στο Ζάππειο, καταπατήθηκε απ΄ την επιλογή των ιδιωτικών καναλιών να προβάλλουν ή να αποκρύπτουν ότι νομίζουν», τόνισε σε δήλωσή της το πρωί του Σαββάτου η κ. Γεροβασίλη.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
Νέα στοιχεία για την επίθεση εναντίον του διοικητή της Τροχαίας -Σε κάμερα ασφαλείας οι κινήσεις των δραστών
Από υλικό κάμερας ασφαλείας, που έχει στα χέρια της η αστυνομία, προκύπτουν νέες λεπτομέρειες για το πώς έγινε η επίθεση σε βάρος του διοικητή της Τροχαίας Αθηνών. Υπενθυμίζεται ότι στις 29 Αυγούστου ο Γιώργος Διαμαντόπουλος βρισκόταν στο κέντρο της Αθήνας, λόγω της πορείας υπέρ των προσφύγων, όταν δέχθηκε επίθεση και τραυματίστηκε στο κεφάλι και το πρόσωπο. Οι δράστες είναι άτομα του αντιεξουσιαστικού χώρου, όπως προκύπτει από το βίντεο που έχει καταγράψει την επίθεση, αλλά και από καταθέσεις. Σύμφωνα με αυτό το υλικό από τις κάμερες ασφαλείας, 5 άτομα ηλικίας 20-25 ετών, αποσπάστηκαν από την πορεία και προσέγγισαν τον διοικητή της Τροχαίας Αθηνών και έναν ακόμη αξιωματικό που βρισκόταν μαζί του. Ο ένας από την ομάδα ρώτησε ποιοι δρόμοι ήταν κλειστοί, λόγω της πορείας. Στη συνέχεια, οι 4 από αυτούς απομακρύνθηκαν, αλλά ο ένας- μόλις γύρισε την πλάτη του ο κ. Διαμαντόπουλος- του επιτέθηκε. Αρχικά φαίνεται, στο υλικό από την κάμερα ασφαλείας, να τον χτυπά στο κεφάλι και μόλις ο κ. Διαμαντόπουλος γύρισε αιφνιδιασμένος, τον χτύπησε άλλες δύο φορές, στο κεφάλι και το πρόσωπο. Αμέσως μετά, ο δράστης απομακρύνθηκε, αποσπώντας και το πηλήκιο από τη στολή του θύματός του. Ο διοικητής της Τροχαίας έπεσε αιμόφυρτος στο έδαφος και έχασε τις αισθήσεις του. Το υλικό αυτό θεωρείται αδιάσειστο αποδεικτικό στοιχείο, αλλά η αστυνομία κάνει έκκληση προς όποιον έχει βίντεο με καλύτερη ανάλυση, καθώς οι αρχές θέλουν να δουν τις κινήσεις που έκανε η ομάδα των αγνώστων τα λεπτά πριν και μετά από την επίθεση.
------------------------------------------------------------------------------------------------------
Συλλαλητήρια σε αστυνομικό κλοιό
Σάββατο, 10 Σεπτεμβρίου 2016, 13:38
«Θερμή» υποδοχή στον πρωθυπουργό που βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη για την 81η ΔΕΘ προετοίμασαν τα συνδικάτα το απόγευμα του Σαββάτου, εν μέσω αστυνομικού κλοιού. Το βράδυ του Σαββάτου ολοκληρώθηκε χωρίς παρατράγουδα το συλλαλητήριο από ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, Εργατικό Κέντρο. Η ΓΣΕΕ στο κάλεσμά της σημείωνε ότι η συγκέντρωση αποτελεί μόνο την αφετηρία των νέων κινητοποιήσεων και πως οι αγώνες θα συνεχιστούν μέχρι να «πάρουμε πίσω ό,τι βιαίως μας στέρησαν». Με τη σειρά τους, το ΠΑΜΕ και η Λαϊκή Ενότητα συγκεντρώθηκαν στη συμβολή των οδών Εγνατία και Μητροπολίτου Γενναδίου, ενώ στη διασταύρωση Εγνατίας και Αγίας Σοφίας η Επιτροπή «Ξεκίνημα» και η ΟΚΔΕ. Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, το ΕΠΑΜ, επιτροπές αγώνα ενάντια στις εξορύξεις χρυσού, το Καραβάνι Αγώνα και Αλληλεγγύης και αντιεξουσιαστικές οργανώσεις συγκεντρώθηκαν στην Καμάρα, ενώ η Αντιεξουσιακή Κίνηση Θεσσαλονίκης, αλληλέγγυοι και πρόσφυγες από κέντρα φιλοξενίας έδωσαν το παρών στην πλατεία Σιντριβανίου.
Περίπου 5.000 αστυνομικοί αναπτύχθηκαν περιμετρικά από τις εγκαταστάσεις της ΔΕΘ, αλλά και σε άλλα κομβικά σημεία στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, όπου πραγματοποιήθηκαν οι συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας και οι πορείες, με κατάληξη την πλατεία της ΧΑΝΘ, κοντά στο συνεδριακό κέντρο. Από το μεσημέρι στήθηκαν φραγμοί, με μεταλλικά κιγκλιδώματα και κλούβες έξω από το «Βελλίδειο» προκειμένου να αποτραπεί το ενδεχόμενο να πλησιάσουν στον χώρο των εγκαινίων οι διαδηλωτές, ενώ στην επιχείρηση συμμετείχε και ελικόπτερο της Αστυνομίας. Τον χορό των κινητοποιήσεων άνοιξαν την Παρασκευή αστυνομικοί, πυροσβέστες και λιμενικοί, καλώντας την κυβέρνηση να συμμορφωθεί με τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) για την αποκατάσταση των «μισθολογικών αδικιών» που υπέστησαν τα τελευταία χρόνια.
Φρούριο με 5.000 αστυνομικούς η Θεσσαλονίκη
Αυξημένα μέτρα ασφαλείας τέθηκαν και φέτος σε εφαρμογή από την Ελληνική Αστυνομία το βράδυ του Σαββάτου στη Θεσσαλονίκη. Περίπου 5.000 αστυνομικοί αναπτύχθηκαν περιμετρικά από τις εγκαταστάσεις της ΔΕΘ, αλλά και σε άλλα κομβικά σημεία στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, όπου πραγματοποιήθηκαν οι καθιερωμένες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας και οι πορείες. Από το κέντρο επιχειρήσεων της ΕΛΑΣ, που θα λειτουργεί και φέτος στο κεντρικό αστυνομικό κτίριο, στην οδό Μοναστηρίου, οι επιτελείς αξιωματικοί συντόνιζαν την επιχείρηση. Από το μεσημέρι του Σαββάτου στήθηκαν φραγμοί, με μεταλλικά κιγκλιδώματα και κλούβες έξω από το «Βελλίδειο». Στο μεταξύ, όπως ανακοίνωσε η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης, από το πρωί της Παρασκευής και μέχρι τις 6 το πρωί της Δευτέρας θα διακοπεί η κυκλοφορία όλων των οχημάτων στο μεγαλύτερο τμήμα του κέντρου της πόλης, ενώ δεν θα επιτρέπεται ούτε και η στάση – στάθμευση.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------
Τουρκία: Διορίζονται πραξικοπηματικα νέοι δήμαρχοι σε 24 κουρδικους δήμους
Κυριακή, 11 Σεπτεμβρίου 2016, 14:21
Η τουρκική κυβέρνηση εξήγγειλε τον διορισμό νέων δημάρχων σε 24 δήμους στις νοτιοανατολικές κυρίως περιοχές της χώρας, όπου κατοικούν κουρδικοί πληθυσμοί. Υπενθυμίζεται ότι οι προηγούμενοι δήμαρχοι απαλλάχθηκαν από τα καθήκοντά τους, εξαιτίας των κατηγοριαν του τουρκικου σουλτανατου για διασύνδεση τους με ένοπλες ομάδες που δρουν στη συνοριακή περιοχή, μεταξύ της Τουρκίας, της Συρίας και του Ιράκ. Ο σουλτανος – «πρόεδρος» Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε δηλώσει την προηγούμενη εβδομάδα ότι ο πόλεμος κατά των ανταρτών του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος κλιμακώνεται, ενώ η απομάκρυνση δημόσιων λειτουργών κι αξιωματούχων που συνδέονται με αυτούς, αποτελεί άμεση προτεραιότητα.
------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ενας αληταρας σαν τον Κυριακο Μητσοτακη, εαν και οταν ερθει στην εξουσια, και ολοι οι αλητες δεξιοι της ΝΔ, υποσχεται μεγαλυτερη λιτοτητα, περισσοτερες απολυσεις, μεγαλυτερο ξεπουλημα της Ελλαδας στους ξενους τοκογλυφους.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
Kαταιγισμος χαρατσιων στην ιδιοκτησια. Εχεις ακινητο? Ξαναπληρωσε! Πιστοποιητικα και ηλεκτρονικη ταυτοτητα που κοστιζουν, την ωρα που η αγοραπωλησιες εχουν βαλτωσει.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------
ΔΕΘ / ΧΑΜΟΣ: Δυναμικό «παρών» από τους διαδηλωτές - Οι 15.000 διαδήλωσαν σε κλοιό 5.000 αστυνομικών
Δυναμικό «παρών» από τους διαδηλωτές «Κραυγές» απόγνωσης από πολίτες κατά την επίσκεψη Τσίπρα στη ΔΕΘ
Περίπου 5.000 αστυνομικοί -ήτοι, 2.000 περισσότεροι από πέρυσι- έχουν αναπτυχθεί περιμετρικά των εγκαταστάσεων της ΔΕΘ, αλλά και σε άλλα κομβικά σημεία στο κέντρο της πόλης, όπου πραγματοποιήθηκαν οι συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας και οι πορείες, με τελικό προορισμό την πλατεία της ΧΑΝΘ.Ξεχωριστές πορείες πραγματοποίησαν στο κέντρο της Θεσσαλονίκης η ΓΣΕΕ, η ΑΔΕΔΥ, το ΕΚΘ και η ΕΔΟΘ.Λίγα μέτρα παρακάτω, η Λαϊκή Ενότητα πραγματοποίησε τη δική της συγκέντρωση με τον πρόεδρό της, Παναγιώτη Λαφαζάνη, να βρίσκεται επίσης εκεί.Κλειστή παρέμεινε κατά τη διάρκεια της πορείας η Εγνατία και στα δύο ρεύματά της.Μέλη του ΠΑΜΕ, επίσης, είχαν συγκεντρωθεί στην πλατεία Αριστοτέλους. Ο γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, απηύθυνε κάλεσμα συμπόρευσης και κάλεσε τον λαό σε ξεσηκωμό, χωρίς συμβιβασμούς, ενάντια στη φτώχεια και τη μιζέρια.Η πορεία κατευθύνθηκε, μέσω της λεωφόρου Νίκης, στην Νικολάου Γερμανού και κατέληξε στην πλατεία της ΧΑΝΘ, μπροστά από τους χώρους της ΔΕΘ.Από την άλλη, η πορεία των αντιεξουσιαστών, είχε ως αφετηρία το μνημείο της Καμάρας. Σύμφωνα με την Αστυνομία, συμμετείχανν περίπου 200 αντιεξουσιαστές, περίπου 600 αριστεριστές και 100 πρόσφυγες.Οι διαδηλωτές κινήθηκαν με μέτωπο προς δυτικά και μέσω των οδών Αγ. Σοφίας και Τσιμισκή κατευθύνθηκαν προς τη νότια πύλη της ΔΕΘ.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------
Εθελοντές Συριοι χριστιανοί συγκρότησαν την "Χριστιανική Ταξιαρχία" και πολεμούν μαζί με τον Αραβικό στρατό για την εξόντωση όλων των μισθοφόρων-αποκεφαλιστών στη Συρία!
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
Από τη σκυλα (Τζιφρας) στη χαρυβδη (Κουλης Μητσοτακουλας)
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
Προτίμησες να μείνεις τσογλάνι Τζιφρα...
Εχασες την ευκαιρια να γινεις αγαπημενος ηγετης των Ελληνων! Προτιμησες να μεινεις ενα τσογλανι! Χειροτερος από τους προκατοχους σου, δεν αφησες τιποτα ορθιο! ΒΛΑΚΑ!
-------------------------------------------------------------------------------------------------------
ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ ΣΚΗΝΗ...
Στο Ρώσικο περίπτερο της ΔΕΘ ο πολίτης σήμερα τον έφτυνε, οι φρουροί του, τον απομάκρυναν σηκωτο, και ο Τζιφρας με βλέμμα αγελάδας κοιτάει το φακό που τον ζουμάρει, σα να μην τρέχει τίποτα. Η ξεφτίλα σε όλο της το μεγαλείο. Εν τω μεταξύ ο καμέραμαν έχει κάνει κοντινό πλάνο και δείχνει μόνο τον Τσίπρα. Ευτυχώς υπήρχαν και οι φωτογράφοι να δείξουν την πραγματικότητα και το γελοίο του ανθρώπου. Φάτε ένα ανδρείκελο πρωθυπουργό.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------
Oι ναζιστες «ουκρανοι», νομίζουν ότι έτσι θα σβήσουν την αντιναζιστική μνήμη; Κατεδάφιση της αντιναζιστικής μνήμης, νομίζουν πως επιτυγχάνουν;
Βανδαλισμός στο άγαλμα της ηρωίδας του Μεγάλου Πατριωτικού Αντιναζιστικού Μετώπου στην Ουκρανία, της Zoya Kosmodemyanskaya, που δολοφόνησαν οι ναζί μετά από φρικτά βασανιστήρια... Αντάρτισσα, ειδικευμένη στις επιθέσεις σαμποτάζ, αφού την συνέλαβαν οι ναζί, την βασάνισαν, την πέταξαν όλη τη νύχτα στο χιόνι και την απαγχόνισαν το πρωί της επόμενης μέρας... Πριν σφίξει η θηλιά το λαιμό της φώναξε: "Με απαγχονίζεται, αλλά δεν είμαι μόνη μου! Είμαστε 200.000! Δεν μπορείτε να μας κρεμάσετε όλους μας! Για μένα θα πάρουν εκδίκηση!". Έτσι τα τσιμπουροκολληταρια του Τσίπρα και οι νεοναζί της Ε.Ε. νομίζουν πως θα πλήξουν την αντιναζιστική μνήμη, τα ιδεώδη του σοσιαλισμού, τον μεγάλο αντιναζιστικό αγώνα; Στη θέση του μνημείου της Zoya Kosmodemyanskaya, τοποθέτησαν ένα αγαλμα με τον φασίστα συγγραφέα Stepan Tudor...
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
«Είμαι σίγουρος πως η θυσία μου δεν είναι μάταια» - Σαν σήμερα 11 Σεπτέμβρη 1973 έπεσε νεκρός με το όπλο στο χέρι ο Πρόεδρος Σαλβαδόρ Αλιέντε
Σαν σήμερα, στις 11 Σεπτέμβρη του 1973, εκδηλώνεται αμερικανοκίνητο στρατιωτικό πραξικόπημα στη Χιλή με επικεφαλής το στρατηγό Αουγκούστο Πινοσέτ. Ο Σοσιαλιστής Πρόεδρος, Σαλβαδόρ Αλιέντε, οχυρώνεται στο Προεδρικό Μέγαρο και πέφτει νεκρός με το όπλο στο χέρι. Στο πρώτο μήνυμά της, η χούντα ισχυρίζεται ότι η...επέμβαση του στρατού έγινε «για να λυτρωθεί η πατρίδα από το μαρξιστικό ζυγό». Το πραξικόπημα ήταν το επιστέγασμα μιας επιχείρησης, που σχεδίασαν, χρηματοδότησαν και καθοδήγησαν η κυβέρνηση των ΗΠΑ και μυστικές αμερικανικές υπηρεσίες, για την ανατροπή του Αλιέντε και της κυβέρνησης της «Λαϊκής Ενότητας», στην οποία συμμετείχαν κομμουνιστές, σοσιαλιστές, ριζοσπάστες, αριστεροί, χριστιανοδημοκράτες. Στην επιχείρηση αυτή πήραν μέρος οι βιομήχανοι, οι μεγάλοι γαιοκτήμονες και, φυσικά, τμήματα του στρατού. Η περίοδος διακυβέρνησης από την κυβέρνηση Αλιέντε, αλλά και τα όσα ακολούθησαν αποτελούν πραγματικό μάθημα Ιστορίας, τόσο για τις κινήσεις, τη δράση των προοδευτικών και επαναστατικών δυνάμεων, την κινητικότητα των μαζών που κορυφώθηκε, αλλά και την ένταση της πάλης από την ολιγαρχία και τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις. Ωστόσο ανέδειξε και τις αυταπάτες περί «μεταβατικών κυβερνήσεων» και «ειρηνικού κοινοβουλευτικού περάσματος στο σοσιαλισμό», φορέας των οποίων ήταν το ΚΚ Χιλής και φυσικά ο Πρόεδρος Αλιέντε.
Τα τελευταία λόγια του Προέδρου Αλιέντε προς το λαό της Χιλής:
«Ίσως αυτή είναι η τελευταία μου ευκαιρία να σας μιλήσω. Η Αεροπορία βομβάρδισε τους πύργους αναμετάδοσης του Ράδιο Πορτάλες και του Ράδιο Κορπορασιόν. Τα λόγια μου δεν εκφράζουν πικρία αλλά απογοήτευση. Ας αποτελέσουν την ηθική καταδίκη για αυτούς που καταπάτησαν τον όρκο τους. Είναι στρατιώτες της Χιλής. Ηγήτορες. Ο Ναύαρχος Μερίνο, αυτοδιορισμένος Διοικητής των Ενόπλων Δυνάμεων και ο κύριος Μεντόζα, αυτοδιορισμένος Γενικός Διευθυντής της Αστυνομίας, ένας κόλακας ο οποίος μέχρι χθες υποκρινόταν πίστη και αφοσίωση στην κυβέρνηση. Αντιμετωπίζοντας αυτά τα γεγονότα, δηλώνω στους εργάτες: Δεν θα παραιτηθώ! Είναι μια ιστορική στιγμή και θα πληρώσω με τη ζωή μου για την αφοσίωση του λαού μου. Είμαι βέβαιος, πως οι σπόροι που φυτεύτηκαν στις άξιες συνειδήσεις εκατομμυρίων Χιλιανών, θα καρπίσουν. Αυτοί έχουν την εξουσία, αυτοί είναι οι κατακτητές. Όμως ούτε το έγκλημα, ούτε η βία μπορούν να διακόψουν την κοινωνική εξέλιξη. Η Ιστορία είναι δική μας, η Ιστορία γράφεται απ' τους λαούς. Εργάτες της πατρίδας μου, επιθυμώ να σας ευχαριστήσω για την διαρκή σας αφοσίωση, για την εμπιστοσύνη σας σε έναν άνθρωπο που απλώς εξέφρασε την μακρόχρονη αναμονή σας για δικαιοσύνη. Που υποσχέθηκε να τηρεί το Σύνταγμα και τους Νόμους και έτσι έπραξε. Αυτή την καθοριστική στιγμή, με αυτά τα τελευταία μου λόγια, σας καλώ να διδαχθείτε από αυτό το μάθημα: Το ξένο κεφάλαιο, η ιμπεριαλιστική εξουσία, μαζί με την ντόπια αντίδραση, καλλιέργησαν το κατάλληλο κλίμα που επέτρεψε στις Ένοπλες Δυνάμεις να διαρρήξουν την παράδοση που δίδαξε ο Στρατηγός Σνάιντερ και συνέχισε ο Διοικητής Αράγια, θύματα κι οι δυο του ίδιου τμήματος της κοινωνίας που σήμερα περιμένει την ξένη χείρα βοηθείας να το οδηγήσει στην εξουσία και στην υπεράσπιση του πλούτου και των προνομίων του. Απευθύνομαι ξεχωριστά, στις ταπεινές γυναίκες της πατρίδας μας, στους αγρότες που μας πίστεψαν. Στους εργάτες που δούλεψαν παραπάνω, στις μητέρες που αισθάνθηκαν το ενδιαφέρον μας για τα παιδιά τους. Στους επαγγελματίες πατριώτες, αυτούς που παρανομούσαν με την υποστήριξη των επαγγελματικών ενώσεων, των ταξικών ενώσεων, για να επωφεληθούν από τα προνόμια που παρέχει η καπιταλιστική κοινωνία.
Απευθύνομαι στους νέους της Χιλής, σ' αυτούς που τραγουδούσαν, που μετέφεραν την χαρά τους και το αγωνιστικό πνεύμα. Μιλάω στους ανθρώπους, στους εργάτες, στους αγρότες, στους διανοούμενους. Σ' αυτούς που πρόκειται να διωχθούν, γιατί ο φασισμός εδώ και λίγες ώρες είναι παρών, με τρομοκρατικές επιθέσεις, ανατινάζοντας γέφυρες, κόβοντας τις σιδηροδρομικές γραμμές, καταστρέφοντας αγωγούς πετρελαίου και αερίου, μπροστά στα μάτια αυτών που είχαν το καθήκον να επέμβουν, αλλά αποδείχθηκαν συνεργοί σιωπώντας. Η ιστορία θα τους κρίνει. Ο Ραδιοσταθμός του Ράδιο Μαγκαλιάες θα σιγήσει, η ήρεμη φωνή μου δεν θα φτάνει στ' αυτιά σας. Δεν πειράζει, Θα εξακολουθείτε να μ' ακούτε. Θα εξακολουθώ να βρίσκομαι κοντά σας, τουλάχιστον η ανάμνησή μου. Θα με θυμάστε ως έναν άξιο άνδρα, αφοσιωμένο στο έθνος του. Ο λαός πρέπει να αμυνθεί, όχι να θυσιασθεί. Να αρνηθεί την υποταγή, την ταπείνωση, την απώλεια των ηθικών αξιών. Εργάτες της πατρίδας μου. Πιστεύω στην Χιλή και το πεπρωμένο της. Ότι θα ξεπεράσουμε αυτές τις πικρές, γκρίζες ώρες της προδοσίας. Ότι όπως γνωρίζετε, αργά ή γρήγορα οι μεγάλες λεωφόροι θα ξανανοίξουν και ο ελεύθερος άνθρωπος θα τις διαβεί για να χτίσει μια καλύτερη κοινωνία Ζήτω η Χιλή! Ζήτω ο Λαός! Ζήτω οι εργάτες! Αυτά είναι τα τελευταία μου λόγια. Είμαι σίγουρος πως η θυσία μου δεν είναι μάταια. Έχω την βεβαιότητα, πως θα αποτελέσει τουλάχιστον ένα ηθικό μάθημα για την καταδίκη των κακούργων, των προδοτών, των επίορκων».
---------------------------------------------------------------------------------------------------
Σύμφωνα με δημοσίευμα βδομαδιάτικης εφημερίδας –του «Δρόμου της Αριστεράς»- το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν προκύψει «σοβαρές διαφωνίες εντός της ΛΑΕ για την ακολουθούμενη πολιτική κατεύθυνση της». Το συγκεκριμένο κείμενο εκτιμάει ότι η κυρίαρχη ομάδα με επικεφαλής τον Π. Λαφαζάνη, αυτού του μορφώματος, για το μόνο που ενδιαφέρετε είναι η εκλογική του επιβίωση.
Με πιθανολογούμενη την αυτόνομη κάθοδο, στις επόμενες εκλογές, της Ζ. Κωνσταντοπούλου –ίσως και του Γ. Βαρουφάκη- η Λαϊκή Ενότητα έχει «εγκαινιάσει ένα φλερτ με το ΕΠΑΜ του Δ. Καζάκη. Θεωρούν στην ΛΑΕ ότι το εκλογικό ποσοστό που συγκεντρώνει το ΕΠΑΜ θα ισοφαρίσει τις απώλειες που θα έχει προς την «Πλεύση Ελευθερίας» και ίσως εξασφαλίσει κοινοβουλευτική εκπροσώπηση αφού μοναδικός στόχος της ΛΑΕ είναι η «εκλογική της επιβίωση, με μια πιθανή είσοδο στην Βουλή στις επόμενες εκλογές».
Πάντα σύμφωνα με το δημοσίευμα που αναφέραμε αυτή η επιλογή του Π. Λαφαζάνη και της ομάδας που είναι γύρω του «έχει προκαλέσει πολλούς τριγμούς στο εσωτερικό της ΛΑΕ», με το Κόκκινο Δίκτυο (της ΔΕΑ) να εκφράζει ανοιχτά και δημόσια την διαφωνία του σε «μια ανεξέλεγκτη διεύρυνση των συμμαχιών, σε μια ομιχλώδη "δημοκρατική –αντιμνημονική –πατριωτική συμμαχία"». Με απλά λόγια μια συνιστώσα του μορφώματος αυτού κατηγορεί την ηγεσία της ΛΑΕ για καιροσκοπική τυχοδιωκτική πολιτική.