Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2016

Τεταρτη 14 Σεπτεμβριου 2016


Είναι η πρώτη φορά που η μητέρα του Mohammed Balbool αγκαλιάζει τον γιο της, ο οποίος βρίσκεται σε απεργία πείνας για 2 μήνες ζητώντας το τέλος της διοικητικής κράτησής του στις φυλακές του Ισραήλ. Ο Mohammed έχει χάσει την όρασή του.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------
Το Ωραιόκαστρο, το αντίστοιχο του Πανοράματος στα δυτικά της Θεσσαλονίκης, με τη ραγδαία πληθυσμιακή ανάπτυξη κατά την τελευταία 25ετία, κατοικείται κατά πλειονότητα από κόσμο που εντάσσεται στα μεσαία κοινωνικά στρώματα και με μορφωτικό επίπεδο πάνω από τον μέσο όρο.
Τα γεγονότα των τελευταίων ημερών καλό θα ήταν να προβληματίσουν όλους εκείνους που έχουν την εντύπωση πως η αντιδραση στους ισλαμοφασιστες λαθρομεταναστες εκδηλώνεται αποκλειστικά και μόνο μεταξύ των φτωχότερων και των λιγότερο μορφωμένων.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------
Σχολεία: 6 στους 10 μαθητές σε επισιτιστική ανασφάλεια
Από βήματος 81ης ΔΕΘ, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε πως 60.000 παιδιά θα λαμβάνουν κολατσιό στα σχολεία. Και αυτό, και σε μια προσπάθεια να… τονώσει το ανύπαρκτο «κοινωνικό πρόσωπο» της συγκυβέρνησης, η οποία φτωχοποιεί εν γνώσει της το λαό με το 3ο μνημόνιο, το οποίο σε καμία περίπτωση δε συμβαδίζει με οποιοδήποτε «παράλληλο πρόγραμμα» ή «κοινωνικό κράτος». Απόδειξη της πολιτικής φτωχοποίησης των εργαζομένων και του λαού, της πολιτικής των μνημονίων είναι η ετήσια μελέτη για τα ελληνικά σχολεία του Ινστιτούτου «Prolepsis» για τα έτη 2015-2016, την περίοδο διακυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, δηλαδή. Σύμφωνα με τα στοιχεία, το 57% των μαθητών στην Ελλάδα αντιμετωπίζει επισιτιστική ανασφάλεια, ενώ 1 στους 4 βιώνει επισιτιστική ανασφάλεια με ύπαρξη πείνας. Όπως καταγράφεται στην έκθεση, η παρατεταμένη ύφεση, ο κίνδυνος του κοινωνικού αποκλεισμού και η φτωχοποίηση χιλιάδων οικογενειών καθιστούν επιτακτική τη συνέχιση της καθημερινής σίτισης και κατά τη νέα σχολική χρονιά. Συγκεκριμένα, από την ανάλυση των στοιχείων προκύπτει ότι:
• το 57% των παιδιών που φοιτούσαν πέρυσι στα συγκεκριμένα σχολεία αντιμετωπίζουν επισιτιστική ανασφάλεια, • το 25% των μαθητών των ιδίων σχολείων είναι μέλη οικογενειών στις οποίες εκτός από την επισιτιστική ανασφάλεια υπάρχουν και συνθήκες πείνας, • το 42% των παιδιών δεν είχε φυσιολογικό βάρος, • το 9% καμία ασφαλιστική κάλυψη, • το 33% των οικογενειών έχουν τρία ή περισσότερα τέκνα • σε ποσοστό 65% τουλάχιστον ο ένας γονιός δεν έχει εισόδημα, • στο 15% των οικογενειών δεν υπάρχει καμία πηγή εισοδήματος, • και τελευταίο χρόνο στο 8% των νοικοκυριών πραγματοποιήθηκε διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος για περισσότερο από μια εβδομάδα.
Τα συμπεράσματα δικά σας…
------------------------------------------------------------------------------------------------------
Κρούγκμαν: Ακαδημαικα μιλωντας το Grexit συμφέρει την Ελλάδα, αν και δεν προκειται να συμβει ποτε
14/9/2016 13.00
Η Ελλάδα πιθανότατα δεν θα έπρεπε να μείνει στο ευρώ, υποστήριξε ο Πολ Κρούγκμαν στο τέταρτο ετήσιο Athens Democracy Forum. Ο νομπελίστας οικονομολόγος και αρθρογράφος των Νew York Times, τόνισε πως αν και το κόστος της εξόδου από το ενιαίο νόμισμα θα ήταν μεγάλο, η Ελλάδα θα είχε μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων.
Διευκρίνισε ωστόσο πως η όλη συζήτηση για το Grexit είναι ουσιαστικά ακαδημαϊκή, γιατί μια έξοδος από το ευρώ δεν πρόκειται να συμβεί. Ο ίδιος σημείωσε ακόμα πως η ελληνική κυβέρνηση έχει χάσει πλέον κάθε δυνατότητα ουσιαστικής διαπραγμάτευσης απέναντι τους Ευρωπαίους. Από την στιγμή που ο Αλέξης Τσίπρας δεν τόλμησε να κάνει το μεγάλο βήμα και να απειλήσει τους Ευρωπαίους με έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, έχασε κάθε διαπραγματευτική ισχύ, υπογράμμισε ο κ. Κρούγκμαν.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------
Σε δίκη ο δήμαρχος Πάτρας επειδή δεν διευκόλυνε τη Χρυσή Αυγή
Στο "σκαμνί" στέλνει τον Δήμαρχο Πατρέων, Κώστα Πελετίδη, το Σώμα Επιθεωρητών - Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, που υπάγεται στο υπουργείο Δικαιοσύνης, με την κατηγορία της παράβασης καθήκοντος, όπως δημοσιεύει σήμερα ο Ριζοσπάστης. Ο δήμαρχος θα βρεθεί στα δικαστήρια ως κατηγορούμενος επειδή το 2015, ενόψει των βουλευτικών εκλογών, δεν παραχώρησε χώρους στη Χρυσή Αυγή. Επιπλέον, ο δήμαρχος Πάτρας κατηγορείται πως δεν έδωσε στοιχεία σχετικά με το πόσα παιδιά μεταναστών φιλοξενούνται στους παιδικούς σταθμούς του δήμου, μετά από Ερώτηση που είχε καταθέσει η Χρυσή Αυγή στη Βουλή. Όπως ειδοποιήθηκε με κλητήριο θέσπισμα, η δίκη του είναι στις 13 Φλεβάρη 2017. Τον Κ. Πελετίδη έχει μηνύσει ο Μ. Αρβανίτης της Χ.Α. λόγω "παράβασης καθήκοντος". Η επίμαχη απόφαση του Δήμου Πατρέων σχετικά με τους χρυσαυγίτες ανέφερε τα εξής: "Ο Δήμος Πατρέων ουδεμία σχέση θέλει να έχει με τη ναζιστική οργάνωση της Χρυσής Αυγής. Ως εκ τούτου, με κανέναν τρόπο δε θα διευκολύνει την κοινοβουλευτική ή άλλη δραστηριότητά της και άρα την εγκληματική της δράση, με τη διάθεση στοιχείων του, χώρων που του ανήκουν ή οποιονδήποτε άλλο τρόπο".
Το χρονικό:
Στις 26 Αυγούστου 2016 το Σώμα Επιθεωρητών - Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης έστειλε έγγραφο προς τον δήμαρχο της Πάτρας, στο οποίο αναφέρει πως υπάρχει έκθεση του Σώματος Επιθεωρητών - Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης «με αντικείμενο τον έλεγχο νομιμότητας μη χορήγησης στοιχείων από Υπηρεσίες του Δήμου σε υποψήφιο βουλευτή του "Λαϊκού Συνδέσμου - Χρυσή Αυγή". Ανέφερε ότι οι Υπηρεσίες είναι υποχρεωμένες μέσα σε δύο μήνες να αναφέρουν στον υπουργό και σε άλλους παράγοντες "τις ενέργειες στις οποίες προέβησαν προς συμμόρφωση με την έκθεση".
Η αντεισαγγελέας Πρωτοδικών Πατρών, Αναστασία Αργυράκη, στις 8/9/2016, κάλεσε τον Κ. Πελετίδη να δικαστεί στις 13 Φλεβάρη 2017 καθώς:"Κατηγορείται ως υπαίτιος του ότι στην Πάτρα στις 09-06-2015, με πρόθεση παρέβη τα καθήκοντα της υπηρεσίας του (...), και συγκεκριμένα, υπό την ιδιότητά του ως δημάρχου Πατρέων, απέστειλε το υπ' αριθ. πρωτ. 2490/70160 έγγραφο στο Δημοτικο Συμβουλιο Πατρών, και παρεμπόδισε την πρόσβαση των μελών του κόμματος "Λαϊκός Σύνδεσμος - Χρυσή Αυγή" στα έγγραφα στοιχεία των υπηρεσιών του Δήμου Πατρέων για τις δημόσιες εμφανίσεις τους, με αντίστοιχη βλάβη τους, συνισταμένη ιδίως στο ότι στερήθηκαν με τον τρόπο αυτό τη δυνατότητα να προβούν στον κοινοβουλευτικό έλεγχο των ενεργειών του Δήμου Πατρέων και να εκφράσουν δημοσίως στους ως άνω χώρους τις πολιτικές τους απόψεις κατά τη διάρκεια προεκλογικής περιόδου, ενώ κατά τα προεκτεθέντα καθήκοντά του είχε υποχρέωση να τους επιτρέψει την πρόσβαση στα προειρημένα στοιχεία του δήμου και κοινόχρηστους χώρους".
Όπως αναφέρει ο Ριζοσπάστης, την όλη διαδικασία "κίνησε" η Γενική Γραμματεία Αποκεντρωμένης Διοίκησης. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας:
"Ο ασκών καθήκοντα γενικού γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης, Δ. Παναγιωτόπουλος, εμφανίζεται να μη συμμερίζεται την άποψη πως η Χρυσή Αυγή είναι εγκληματική οργάνωση. Λέει, δηλαδή, ότι, «επιπλέον, δεν έχει περιέλθει σε γνώση μας η έκδοση δικαστικής αποφάσεως, με την οποία να χαρακτηρίζεται ως εγκληματική οργάνωση ο κομματικός σχηματισμός "ΛΑΪΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ - ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ", επομένως δε συνάγεται η ισχύς κάποιου νόμιμου λόγου, βάσει του οποίου δικαιολογείται η άρνηση αναγνώρισης στο εν λόγω κόμμα της άσκησης δικαιωμάτων και ευχερειών που αναγνωρίζονται και στα λοιπά κόμματα». Συνέχιζε, δε, τονίζοντας πως η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ενόψει των εκλογών του Γενάρη για την κατανομή χώρων στην πόλη σε όλα τα κόμματα εκτός της Χρυσής Αυγής, «αναφερόταν στη διακριτική δυσμενή μεταχείριση του κόμματος της Χρυσής Αυγής έναντι των λοιπών κομμάτων, αναφορικά με τη διακίνηση του πολιτικού λόγου και την προβολή προεκλογικού υλικού, μόνο σε σχέση με την περίοδο των εκλογών της 25.1.2015 και όχι για οιαδήποτε άλλη περίσταση, ούτε εξουσιοδότησε τον δήμαρχο Πατρέων να μη χορηγεί στοιχεία στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του εν λόγω κόμματος ή να μη διαθέτει χώρους του δήμου για δημόσιες εμφανίσεις του κόμματος αυτού, οπότε το υπ' αριθ. πρωτ. 2490/70160/9.6.2015 έγγραφο δεν εξεδόθη προς εφαρμογή της». Σε όλα τα παραπάνω, ο κομμουνιστής δήμαρχος Πάτρας, Κώστας Πελετίδης, είχε απαντήσει τον περασμένο Νοέμβρη, με υπόμνημα, στη Δ' πταισματοδίκη Πατρών".
Το υπόμνημα Πελετίδη:
"Ως δήμαρχος της Πάτρας και συνολικά ως δημοτική αρχή έχουμε σαφή πολιτική θέση για τη Χρυσή Αυγή, εξ ονόματος της οποίας μάλιστα, όπως ο ίδιος δηλώνει, καταθέτει τη μηνυτήρια αναφορά ο πρώην βουλευτής Αχαΐας και υπόδικος για διεύθυνση της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή. Η θέση μας απορρέει από το χαρακτήρα της Χρυσής Αυγής, ως μίας καθαρά ναζιστικής, εγκληματικής οργάνωσης. Αξίζει, τέλος, να αναφέρουμε ότι η εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής περιγράφεται αναλυτικά και εμπεριστατωμένα στο με αριθμό 215/2015 παραπεμπτικό βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Αθήνας, με το οποίο παραπέμφθηκαν οι βουλευτές - ηγέτες της, μεταξύ των οποίων και ο μηνυτής, σε δίκη που είναι ήδη σε εξέλιξη, για τα κακουργήματα της ένταξης και διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης, καθώς και μια σειρά άλλων εγκλημάτων, τα οποία διέπραξε, μέσω των ταγμάτων εφόδου που έχει συγκροτήσει".
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
Ανακοίνωσαν πως το προσδόκιμο ζωής στην Ελλάδα στα έξι χρόνια του μνημονίου μειώθηκε κατά τρία χρόνια. Όπως συνέβη στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες μετά τις καταρρεύσεις. Το έγκλημα ολοκληρώνεται με γοργούς ρυθμούς κι ετούτη η χώρα πεθαίνει. Η Ιστορία θα γράψει με χρυσά γράμματα αυτούς που την κυβέρνησαν όλα αυτά τα χρόνια: Παπανδρέου, Σαμαράς, Τσίπρας. Για να ξέρουν οι μέλλουσες γενιές ποιοι είχαν αναλάβει να διεκπεραιώσουν την κοινωνική καταστροφή. Γιαυτο φερνουν τους λαθρομεταναστες. Για να αντικαταστησουν τον Ελληνισμο!
-------------------------------------------------------------------------------------------------------
«Γαλαζιος» ο Δημαρχος Ωραιοκαστρου
------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ο νεος τροπος διδασκαλιας στα θρησκευτικα. Το σχολικο βιβλιο θα αποτελει μονο βοηθητικο εργαλειο. Για παραδειγμα στη Γ Δημοτικου στη θεματικη των θρησκευτικων γιορτων θα συζητουνται τα Χριστουγεννα τι Ρος Ασανα, η αρχη της χρονιας για τους Εβραιους, το Ιντ αλ φιτρ το τελος του Ramadan των μουσουλμανων.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ιδιωτικα Πανεπιστημια φερνει ο Κυριακος Μητσοτακουλας. Νεοφιλελευθερες προτασεις για την Παιδεια από τη ΝΔ με ακροδεξια αναθεωρηση Συνταγματος.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------
Διδασκαλικη Ομοσπονδια Ελλαδας. Απεργια Πεμπτη 15 Σεπτεμβριου 2016. ΟΧΙ στη διαλυση του ολοημερου Δημοτικου Σχολειου και Νηπιαγωγειου. Μονικοι διορισμοι Τωρα!
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
Τετάρτη, 14 Σεπτεμβρίου 2016
Συγκέντρωση υποστήριξης της Μπολιβαριανής Βενεζουέλας στη Μαδρίτη
Εννέα μέρες μετά τη διαδήλωση της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα, εκατοντάδες υποστηρικτές της Μπολιβαριανής Επανάστασης και της κυβέρνησης Μαδούρο συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Puerta del Sol για να εκφράσουν την υποστήριξή τους στην κυβέρνηση Μαδούρο. Η συγκέντρωση οργανώθηκε από την Μπολιβαριανή Πλατφόρμα Αλληλεγγύης στη Βενεζουέλα για να καταδείξει ότι στη Βενεζουέλα διεξάγεται ένα σιωπηλό πραξικόπημα που επιχειρεί να ανατρέψει μια δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση. Η απρόσμενη μπόρα δεν εμπόδισε ούτε τους διαδηλωτές, ούτε τον πρέσβη της Βενεζουέλας στην Ισπανία, Μάριο Ισέα, να παραβρεθούν στη συγκέντρωση Οι διαδηλωτές παρέμειναν στην πλατεία σε καθ όλη την διάρκεια της βροχής και έδωσαν το μήνυμα ότι στην Ισπανία υπάρχουν υποστηρικτές της κυβέρνησης του Νικολάς Μαδούρο.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
Η υποχρέωση των ΜΚΟ είναι να μας κάνουν να ξεχάσουμε πως ζούμε σε μία χώρα που είναι υπό Κατοχή και να στρέψουμε την προσοχή μας εκεί που εξειδικεύονται και τα οικονομάνε αυτοί. Απλά πράγματα
------------------------------------------------------------------------------------------------------
Στέλνουν σε δίκη τον κομμουνιστή δήμαρχο Πάτρας επειδή δεν διευκόλυνε τους χρυσαυγίτες!
Μεγάλες οι ευθύνες της κυβέρνησης γι' αυτήν την επικίνδυνη εξέλιξη για το λαό
Στο «σκαμνί» στέλνει τον κομμουνιστή δήμαρχο της Πάτρας, Κώστα Πελετίδη, το Σώμα Επιθεωρητών - Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, που υπάγεται στο υπουργείο Δικαιοσύνης, με την κατηγορία της παράβασης καθήκοντος! Ο δήμαρχος, λοιπόν, σέρνεται στα δικαστήρια ως κατηγορούμενος επειδή το 2015, ενόψει των βουλευτικών εκλογών, δεν παραχώρησε χώρους στους δολοφόνους χρυσαυγίτες για να προπαγανδίσουν τις φασιστικές τους αντιλήψεις και να σταλάξουν το ρατσιστικό τους δηλητήριο. Επιπλέον, ο δήμαρχος Πάτρας κατηγορείται επειδή δεν έδωσε στους χρυσαυγίτες στοιχεία σχετικά με το πόσα παιδιά μεταναστών φιλοξενούνται στους παιδικούς σταθμούς του δήμου, μετά από Ερώτηση που είχαν καταθέσει τα φασιστοειδή στη Βουλή. Αυτές τις κατηγορίες, λοιπόν, αντιμετωπίζει ο κομμουνιστής δήμαρχος. Οπως ειδοποιήθηκε με κλητήριο θέσπισμα, η δίκη του είναι στις 13 Φλεβάρη 2017. Είναι προφανές ότι οι ευθύνες της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ γι' αυτήν την εξέλιξη είναι τεράστιες, δεδομένου μάλιστα ότι η συγκεκριμένη δίωξη είχε - κατά κάποιο τρόπο - προαναγγελθεί από τον ίδιο τον πρώην υπουργό Εσωτερικών και νυν πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση, το καλοκαίρι του 2015.
Θυμίζουμε ότι η επίμαχη απόφαση του Δήμου Πατρέων σχετικά με τους χρυσαυγίτες ανέφερε τα εξής: «Ο Δήμος Πατρέων ουδεμία σχέση θέλει να έχει με τη ναζιστική οργάνωση της Χρυσής Αυγής. Ως εκ τούτου, με κανέναν τρόπο δε θα διευκολύνει την κοινοβουλευτική ή άλλη δραστηριότητά της και άρα την εγκληματική της δράση, με τη διάθεση στοιχείων του, χώρων που του ανήκουν ή οποιονδήποτε άλλο τρόπο». Στην πραγματικότητα, η παραπάνω πολιτική θέση και απόφαση είναι το αδίκημα, σύμφωνα με τους νόμους του αστικού κράτους. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά. Στις 26 Αυγούστου 2016 το Σώμα Επιθεωρητών - Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, που όπως είπαμε υπάγεται στο υπουργείο Δικαιοσύνης, έστειλε έγγραφο προς τον δήμαρχο της Πάτρας, στο οποίο αναφέρει πως υπάρχει έκθεση του Σώματος Επιθεωρητών - Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης «με αντικείμενο τον έλεγχο νομιμότητας μη χορήγησης στοιχείων από Υπηρεσίες του Δήμου σε υποψήφιο βουλευτή του "Λαϊκού Συνδέσμου - Χρυσή Αυγή"». Και αναφέρει ότι οι Υπηρεσίες είναι υποχρεωμένες μέσα σε δύο μήνες να αναφέρουν στον υπουργό και σε άλλους παράγοντες «τις ενέργειες στις οποίες προέβησαν προς συμμόρφωση με την έκθεση».
Αμέσως μετά, παίρνει σειρά η αντεισαγγελέας Πρωτοδικών Πατρών, Αναστασία Αργυράκη, στις 8/9/2016, που καλεί τον Κ. Πελετίδη να δικαστεί στις 13 Φλεβάρη 2017 καθώς:«Κατηγορείται ως υπαίτιος του ότι στην Πάτρα στις 09-06-2015, με πρόθεση παρέβη τα καθήκοντα της υπηρεσίας του (...) με σκοπό να προκαλέσει βλάβη σε άλλον, και συγκεκριμένα, υπό την ιδιότητά του ως δημάρχου Πατρέων, απέστειλε το υπ' αριθ. πρωτ. 2490/70160 έγγραφο στην πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Πατρών, στους αντιδημάρχους του Δήμου Πατρέων και στους Προϊσταμένους όλων των διευθύνσεων του Δήμου Πατρέων και παρεμπόδισε την πρόσβαση των μελών του κόμματος "Λαϊκός Σύνδεσμος - Χρυσή Αυγή" στα έγγραφα στοιχεία των υπηρεσιών του Δήμου Πατρέων για τις δημόσιες εμφανίσεις τους, με αντίστοιχη βλάβη τους, συνισταμένη ιδίως στο ότι στερήθηκαν με τον τρόπο αυτό τη δυνατότητα να προβούν στον κοινοβουλευτικό έλεγχο των ενεργειών του Δήμου Πατρέων και να εκφράσουν δημοσίως στους ως άνω χώρους τις πολιτικές τους απόψεις κατά τη διάρκεια προεκλογικής περιόδου, ενώ κατά τα προεκτεθέντα καθήκοντά του είχε υποχρέωση να τους επιτρέψει την πρόσβαση στα προειρημένα στοιχεία του δήμου και κοινόχρηστους χώρους».
Πάμε όμως λίγο πιο πίσω. Ανοιχτή στήριξη στη Χρυσή Αυγή για το θέμα είχε δώσει στη Βουλή ο τότε υπουργός Εσωτερικών, Ν. Βούτσης. Σε απάντηση Ερώτησης των φασιστών της Χρυσής Αυγής σχετική με το θέμα και το εάν θα αποδοθούν ποινικές ευθύνες στον δήμαρχο Πάτρας, ο τότε υπουργός είχε απαντήσει πως η απόφαση του δημάρχου Πάτρας, που αναφέρουμε παραπάνω, «είναι μια πολιτική θέση και ευθύνη την οποία παίρνει ο δήμαρχος, η οποία βεβαίως είναι στην κρίση και των πολιτών και της κοινής γνώμης, του δημόσιου χώρου ευρύτερα (...) Εάν υφίσταται ζήτημα παράβασης καθήκοντος, υπάρχει το ζήτημα των πειθαρχικών ποινών, τις οποίες ο ελεγκτής νομιμότητας επιβάλλει κ.λπ. Υπάρχει ένα ολόκληρο πλαίσιο στο οποίο θα μπορούσε κανείς να αναφερθεί ως προς αυτό το ζήτημα. Σας το λέω ευθέως, παρότι δε συμφωνώ - διαφωνώ - με την πολιτική θέση αυτού του δημάρχου». Με αυτή την απάντηση, είχαν ξεκινήσει και οι φιλοφρονήσεις από μέρους του φασιστικού μορφώματος και ειδικότερα από το βουλευτή Μ. Αρβανίτη. Τον βουλευτή, δηλαδή, που έχει μηνύσει τον δήμαρχο Πάτρας.
Κι άλλες «πλάτες» στα φασιστοειδή
Ενα στοιχείο που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι το εξής: Την όλη διαδικασία «κίνησε» η Γενική Γραμματεία Αποκεντρωμένης Διοίκησης, που ελέγχει τη νομιμότητα των αποφάσεων των Δημοτικών και Περιφερειακών Συμβουλίων. Στο σχετικό έγγραφο, λοιπόν αυτού, του μηχανισμού του αστικού κράτους, που είναι διορισμένος από την κυβέρνηση, ο ασκών καθήκοντα γενικού γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης, Δ. Παναγιωτόπουλος, εμφανίζεται να μη συμμερίζεται την άποψη πως η Χρυσή Αυγή είναι εγκληματική οργάνωση. Λέει, δηλαδή, ότι, «επιπλέον, δεν έχει περιέλθει σε γνώση μας η έκδοση δικαστικής αποφάσεως, με την οποία να χαρακτηρίζεται ως εγκληματική οργάνωση ο κομματικός σχηματισμός "ΛΑΪΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ - ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ", επομένως δε συνάγεται η ισχύς κάποιου νόμιμου λόγου, βάσει του οποίου δικαιολογείται η άρνηση αναγνώρισης στο εν λόγω κόμμα της άσκησης δικαιωμάτων και ευχερειών που αναγνωρίζονται και στα λοιπά κόμματα». Συνέχιζε, δε, τονίζοντας πως η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ενόψει των εκλογών του Γενάρη για την κατανομή χώρων στην πόλη σε όλα τα κόμματα εκτός της Χρυσής Αυγής, «αναφερόταν στη διακριτική δυσμενή μεταχείριση του κόμματος της Χρυσής Αυγής έναντι των λοιπών κομμάτων, αναφορικά με τη διακίνηση του πολιτικού λόγου και την προβολή προεκλογικού υλικού, μόνο σε σχέση με την περίοδο των εκλογών της 25.1.2015 και όχι για οιαδήποτε άλλη περίσταση, ούτε εξουσιοδότησε τον δήμαρχο Πατρέων να μη χορηγεί στοιχεία στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του εν λόγω κόμματος ή να μη διαθέτει χώρους του δήμου για δημόσιες εμφανίσεις του κόμματος αυτού, οπότε το υπ' αριθ. πρωτ. 2490/70160/9.6.2015 έγγραφο δεν εξεδόθη προς εφαρμογή της».
Σε όλα τα παραπάνω, ο κομμουνιστής δήμαρχος Πάτρας, Κώστας Πελετίδης, είχε απαντήσει τον περασμένο Νοέμβρη, με υπόμνημα, στη Δ' πταισματοδίκη Πατρών. Μεταξύ άλλων σημείωνε πως «ως δήμαρχος της Πάτρας και συνολικά ως δημοτική αρχή έχουμε σαφή πολιτική θέση για τη Χρυσή Αυγή, εξ ονόματος της οποίας μάλιστα, όπως ο ίδιος δηλώνει, καταθέτει τη μηνυτήρια αναφορά ο πρώην βουλευτής Αχαΐας και υπόδικος για διεύθυνση της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή. Η θέση μας απορρέει από το χαρακτήρα της Χρυσής Αυγής, ως μίας καθαρά ναζιστικής, εγκληματικής οργάνωσης. Αξίζει, τέλος, να αναφέρουμε ότι η εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής περιγράφεται αναλυτικά και εμπεριστατωμένα στο με αριθμό 215/2015 παραπεμπτικό βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Αθήνας, με το οποίο παραπέμφθηκαν οι βουλευτές - ηγέτες της, μεταξύ των οποίων και ο μηνυτής, σε δίκη που είναι ήδη σε εξέλιξη, για τα κακουργήματα της ένταξης και διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης, καθώς και μια σειρά άλλων εγκλημάτων, τα οποία διέπραξε, μέσω των ταγμάτων εφόδου που έχει συγκροτήσει».
----------------------------------------------------------------------------------------------------
ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.-- Μια 20χρονη Ινδή κατήγγειλε ότι φανατικοί ινδουιστές βίασαν την ίδια και την 14χρονη ξαδέλφη της, αλλά και σκότωσαν δυο συγγενείς τους, με την κατηγορία ότι αν και μουσουλμάνοι (που επιτρεπεται στη Θρησκεια τους), κατανάλωσαν βοδινό κρέας (που απαγορευεται στους ινδουιστες). Η ίδια υποστήριξε ότι αυτά έγιναν στη βόρεια πολιτεία Χαριάνα, πριν δυο βδομάδες.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------
ΡΩΣΙΑ Εκλογές την Κυριακή για την Κρατική Δούμα
Βουλευτικές εκλογές διεξάγονται στη Ρωσία την ερχόμενη Κυριακή 18 Σεπτέμβρη 2016, επισπεύδοντας την αρχική ημερομηνία που ήταν η 4η Δεκέμβρη. Οι 450 βουλευτές της Κρατικής Δούμας, όπως λέγεται η Κάτω Βουλή της Ομοσπονδιακής Συνέλευσης της Ρωσίας (υπάρχει και η Ανω Βουλή, το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο με 117 έδρες, που εκλέγεται έμμεσα από εκπροσώπους περιοχών και έχει συγκεκριμένες αρμοδιότητες) εκλέγονται με βάση ένα μεικτό εκλογικό σύστημα. Οι μισοί αναλογικά με πλαφόν 5% και οι άλλοι μισοί σε μονοεδρικές σε όλη τη χώρα με πλειοψηφικό σύστημα, όπου τα τελευταία χρόνια σαρώνει ο μηχανισμός του κυβερνητικού κόμματος «Ενωμένη Ρωσία», του πρωθυπουργού Ντμίτρι Μεντβέντεφ και του Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν. Συγκεκριμένα, το 2011 με 49,32% είχε πάρει την πλειοψηφία της Δούμας, το 53%, ή 238 έδρες.
Στις εκλογές που γίνονται ενώ συνεχίζεται η καπιταλιστική κρίση, με ρυθμό -4% του ΑΕΠ, παρά τα λεγόμενα της κυβέρνησης περί ανάκαμψης, παίρνουν μέρος 14 κόμματα που, από διαφορετικές θέσεις και προσεγγίσεις, διαγκωνίζονται για τη διαχείριση του καπιταλισμού. Εκτός από το κυβερνών «Ενωμένη Ρωσία», που εμφανίζεται στις τελευταίες δημοσκοπήσεις με ποσοστό 39% - 43%, συμμετέχουν τοΦιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα του ακροδεξιου φασιστα Βλαντιμιρ Ζιρινόφκι, που παίρνει δημοσκοπικά από 9% - 12% (και από τέταρτο κόμμα έρχεται δεύτερο), το ΚΚ Ρωσικής Ομοσπονδίας που παίρνει από 8% - 10% (είχε στις εκλογές το 2011 19,19%), το κόμμα «Δίκαιη Ρωσία» από 4% - 5%. Ακολουθούν άλλα κόμματα που φέρονται στις δημοσκοπήσεις να παίρνουν πολύ κάτω από 5% και ανάμεσά τους το γελοιο λεγόμενο «Κομμουνιστικό Κόμμα των Κομμουνιστών της Ρωσίας», που όπως καταγγέλλουν το ΚΚ Ρωσικής Ομοσπονδίας και το Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα Ρωσίας (KEKP) πρόκειται για σχήμα που έχει δημιουργηθεί από τους ίδιους τους μηχανισμούς της κυβέρνησης για διασπορά ψήφων.
Το ΚΕΚΡ, με το μετωπικό σχήμα «Κόκκινο Μέτωπο» αντιμετώπισε 8 φορές αρνήσεις από τις αρμόδιες υπηρεσίες για να καταχωριστεί ως κόμμα, και με βάση τους όρους και τα εμπόδια ουσιαστικά που θέτει ο εκλογικός νόμος, υπήρξαν μεγάλες καθυστερήσεις για την συγκέντρωση π.χ. υπογραφών και άλλων όρων με αποτέλεσμα να μην καταφέρει να εξασφαλίσει τη συμμετοχή του σε ομοσπονδιακό επίπεδο. Κατεβάζει υποψηφίους σε τρία τοπικά κοινοβούλια που επίσης εκλέγονται την Κυριακή, στο Λένινγκραντ (Αγ. Πετρούπολη), στο Πετροζαβότσκ και στο Νταγκέσταν.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------
ΦΙΛΙΠΠΙΝΕΣ Διαβεβαιώσεις για τη στενή σχέση με τις ΗΠΑ αλλα ζητα να φυγουν από τις Φιλιππινες οι στρατιωτικες δυναμεις των ΗΠΑ
ΜΑΝΙΛΑ.-- Νέες δηλώσεις έκανε ο Πρόεδρος των Φιλιππίνων, Ροντρίγκο Ντουτέρτε, που τον τελευταίο καιρό εμφανίζεται ότι τηρεί επικριτική στάση απέναντι στις ΗΠΑ. Μετά από κάποιες προσβλητικές αναφορές στον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπ. Ομπάμα (για τις οποίες βέβαια μετά ουσιαστικά απολογήθηκε), ο Ντουτέρτε είπε προχτές το απόγευμα ότι οι ειδικές δυνάμεις των ΗΠΑ που σήμερα σταθμεύουν σε νότιες περιοχές της χώρας πρέπει να φύγουν από κει, συμπληρώνοντας ωστόσο ότι «δε θέλω ρήγμα» με τις ΗΠΑ. Αργότερα, ο εκπρόσωπος του Ντουτέρτε Ερνέστο Αμπέγια είπε ότι η δήλωση του Προέδρου αντανακλά τη «νέα κατεύθυνση προς τη χάραξη μιας ανεξάρτητης εξωτερικής πολιτικής». Πάντως, χτες, εξέδωσε ανακοίνωση το επιτελείο των Ενόπλων Δυνάμεων τονίζοντας: «Διαβεβαιώνουμε το λαό μας, αλλά και τους συμμάχους μας, ότι οι αμυντικές σχέσεις μας με τις ΗΠΑ, παραμένουν σταθερά ισχυρές», ενώ αναφερόμενο στις δηλώσεις Ντουτέρτε εξήγησαν ότι πρόκειται για μια εξέλιξη που «θα επηρεάσει ένα συμβολικό αριθμό Αμερικανών στρατιωτών, οι οποίοι έχουν αναπτυχθεί κυρίως στην πόλη Ζαμποάνγκα».
Την ίδια στιγμή, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζος Ερνεστ είπε ότι οι δηλώσεις Ντουτέρτε δεν προκάλεσαν έκπληξη «κύρια εξαιτίας της τάσης αυτού του προσώπου να κάνει γραφικές κινήσεις». Επίσης, ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, Γκάρι Ρος, αποκάλεσε τις σχέσεις των δύο χωρών «μια από τις πιο διαρκείς και σημαντικές σχέσεις στην περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού». Αποτελούν «θεμέλιο σταθερότητας για πάνω από 70 χρόνια», πρόσθεσε. Χτες, ο Ντουτέρτε επανήλθε υποστηρίζοντας ότι δε θα επιτρέψει περιπολίες στη Νότια Κινεζική Θάλασσα από κοινού με άλλες χώρες, προσθέτοντας ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να προμηθευτεί «αμυντικό εξοπλισμό» από Ρωσία και Κίνα, επιβεβαιώνοντας και έτσι ότι αναζητά ανοιχτούς «διαύλους» με πολλά ιμπεριαλιστικά κέντρα. «Δεν αποζητώ επιθετικές βόλτες με την Κίνα ή την Αμερική. Απλά θέλω να περιπολώ τα εδαφικά μας ύδατα», κατέληξε μεταξύ άλλων.
------------------------------------------------------------------------------------------------------
ΙΣΠΑΝΙΑ Η αβεβαιότητα συνεχίζεται
Μετά τις δυσκολίες για σχηματισμό κυβέρνησης (από τις εκλογές του Δεκέμβρη 2015 και του Ιούνη 2016) αναμένεται να επικεντρωθεί τις επόμενες μέρες στη Χώρα των Βάσκων και τη Γαλικία, όπου στις 25 Σεπτέμβρη θα πραγματοποιηθούν εκλογές για τα τοπικά κοινοβούλια. Ετσι και αλλιώς, τα όποια παζάρια για κυβέρνηση πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί έως τις 2 Οκτώβρη, αλλιώς έρχεται νέα κάλπη. Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός, Μαριάνο Ραχόι, και ηγέτης του νεοφιλελεύθερου Λαϊκού Κόμματος, αξιοποιώντας τελευταία δημοσκόπηση όπου φαίνεται η πλειοψηφία να μη θέλει τρίτες εκλογές σε ένα χρόνο, επιχειρεί να εμφανιστεί ως ο θεματοφύλακας της ενότητας της Ισπανίας έναντι αποσχιστικών κινήσεων που δυναμώνουν στην Εουσκάντι (Χώρα των Βάσκων) και την Καταλονία. Ο ηγέτης των Σοσιαλιστών, Πέδρο Σάντσεθ, επιχειρεί παζάρια με τους νεοφιλελευθερους Πολίτες (ένα συνονθύλευμα αλά Ποτάμι στη χώρα μας), το σχήμα «Ενωμένοι Μπορούμε» («Unidos Podemos»), του «Ποδέμος» και της «Ενωμένης Αριστεράς» (όπου συμμετέχει και το ΚΚ Ισπανίας), που συγκεντρώνουν όλοι μαζί 188 έδρες (πάνω από το μισό του συνόλου των 350 εδρών) και ορισμένα περιφερειακά κόμματα, αλλά το εγχείρημα δεν φαίνεται να προχωράει. Μέσα στη βδομάδα φάνηκε και αντιπαράθεση ανάμεσα στους «Ποδέμος» και την «Ενωμένη Αριστερά», για τη μοιρασιά στην εκπροσώπηση στις επιτροπές της Βουλής, που τελικά «λύθηκε» συναινετικά στο όνομα της ενότητας.
------------------------------------------------------------------------------------------------------
ΟΥΚΡΑΝΙΑ Πρόταση μονομερούς εκεχειρίας στις περιφερειες στην ανατολή
ΝΤΟΝΕΤΣΚ.-- Ενώ σημειώνονται νέες επιθέσεις από τις δυνάμεις της ναζιστικης κυβέρνησης του Κιέβου (στρατός και φασιστικά τάγματα) στην Ανατολική Ουκρανία, στις Δημοκρατίες του Ντονμπάς(Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ), στους περιφερειες που ελέγχουν οι πολιτοφυλακές, οι επικεφαλής τους ανακοίνωσαν ότι δίνουν εντολή στις μονάδες να προχωρήσουν σε μονομερή κατάπαυση του πυρός από αύριο, Πέμπτη 15 Σεπτέμβρη. Οπως δηλώνεται, πρόκειται για μια κίνηση καλής θέλησης ώστε να προχωρήσει η συμφωνία εκεχειρίας του Μινσκ του Φλεβάρη του 2015 (που δεν εφαρμόστηκε ποτέ) αλλά και η συμφωνία της 1ης Σεπτέμβρη φέτος για κατάπαυση του πυρός, η οποία συνεχώς παραβιάζεται από την πλευρά της ναζιστικης κυβέρνησης της Ουκρανίας. Οι ηγέτες των δύο αστικων Δημοκρατιών,Αλεξάντερ Ζακχρατσένκο και Ιγκόρ Πλοτνίτσκι, αναφέρουν ότι η εντολή προβλέπει να μην ανταποδίδονται πυρά σε απάντηση προβοκατόρικων ενεργειών από την πλευρά των δυνάμεων του Κιέβου. Ουσιαστικά, πρόκειται για την πρώτη φορά που ανακοινώνεται κάτι τέτοιο και ότι «θέλουν να δείξουν το παράδειγμα και στην άλλη πλευρά και σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί ένδειξη αδυναμίας». Οι δύο ηγέτες εξέφρασαν την ελπίδα ότι η κίνηση θα βρει ανταπόκριση στην άλλη πλευρά και κάλεσαν τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), που επιβλέπει την εκεχειρία, να συμβάλει με την αμερόληπτη παρακολούθηση τερματισμού των εχθροπραξιών.
Από την πλευρά του Κιέβου δεν υπήρξε άμεση αντίδραση στην πρόταση, αλλά την ίδια ώρα ο μεγαλοκαπιταλιστής ακροδεξιος ναζιστης «Πρόεδρος», Πέτρο Ποροσένκο, δήλωσε ότι επιθυμεί να φτάσει στο 3% του ΑΕΠ το κονδύλι για την άμυνα της χώρας, ενώ η κυβέρνηση σηκώνει τους τόνους ξανά για τη Χερσόνησο της Κριμαίας. Αφορμή αυτή τη φορά είναι η ενδεχόμενη συμμετοχή της ενσωματωμένης περιοχής στη Ρωσία (από το Μάρτη του 2014, μετά από δημοψήφισμα) στις εκλογές για τη Δούμα (το Κοινοβούλιο στη Ρωσία) που γίνονται την ερχόμενη Κυριακή. Η Ουκρανία δεν αναγνωρίζει αυτή την ενσωμάτωση ενώ και χτες ο Ποροσένκο σε επαφή που είχε με πρέσβεις δυτικών χωρών στο Κίεβο, ζήτησε να μην την αναγνωρίσουν ποτέ ως τμήμα της Ρωσίας. Ταυτόχρονα, ο Ουκρανός ΥΠΕΞ, Πάβελ Κλίμκιν, δήλωσε ότι αυτές οι εκλογές δεν σημαίνει ότι θα οδηγήσουν και σε πλήρη διακοπή των διπλωματικών σχέσεων με τη Ρωσία, ώστε να είναι δυνατόν να παρέχεται βοήθεια στους Ουκρανούς πολίτες στο έδαφος της γειτονικής χώρας. Ταυτόχρονα, ανέφερε ότι προετοιμάζεται προσφυγή σε διεθνή δικαστήρια για το Δίκαιο της Θάλασσας ενάντια στη Ρωσία για την παρουσία της στην Κριμαία.
Διπλωματικό αλισβερίσι
Πάντως, και η διπλωματική κινητικότητα για την Ουκρανία, που έγινε το «μήλον της Εριδος» για τον φυσικό της πλούτο και τη σημαντική γεωστρατηγική της θέση, καλά κρατεί. Χτες, σε τηλεφωνική επικοινωνία του Ρώσου ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ, με τον Γερμανό ομόλογό του, Φ. Β. Σταϊνμάγερ, τέθηκε το ζήτημα η ναζιστικη κυβέρνηση του Κιέβου «να τηρήσει τις υποχρεώσεις της για τη διασφάλιση της ασφάλειας των ρωσικών διπλωματικών αποστολών στην Ουκρανία, ειδικά τη μέρα των εκλογών», ενώ ειπώθηκε ότι θα καταβληθούν κοινές προσπάθειες για την τήρηση της εκεχειρίας. Ταυτόχρονα, από το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών έγινε γνωστό ότι στις 14 - 15 Σεπτέμβρη θα βρίσκονται στο Κίεβο ο Γερμανός ΥΠΕΞ μαζί με τον Γάλλο ομόλογό του, Ζαν Μαρκ Ερό, για συνομιλίες με την ουκρανική πλευρά. Η επιδίωξη για μια διευθέτηση της σύγκρουσης στην Ουκρανία σχετίζεται και με τη θέληση των γερμανικών και γαλλικών μονοπωλίων να αποκαταστήσουν τις μπίζνες με τα αντίστοιχα ρωσικά που έχουν πληγεί από τη διαδικασία των ευρωενωσιακών κυρώσεων.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------
ΣΥΡΙΑ Προβληματισμοί και διεργασίες μετά τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός
Ενώ η Τουρκία συνεχίζει να διεκδικεί ισχυρή παρουσία στην περιοχή
ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΑΓΚΥΡΑ - ΜΟΣΧΑ - ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-- Παρά το «κλίμα» που κυριάρχησε χτες για τήρηση, σε γενικές γραμμές, της συμφωνίας 7ήμερης κατάπαυσης του πυρός στη Συρία, δεν έλειψαν οι καταγγελίες για μεμονωμένες - σύμφωνα με την πρώτη εντύπωση τουλάχιστον - παραβιάσεις. Για παράδειγμα, η συριακή κυβέρνηση έκανε λόγο για «ένοπλες ομάδες» που παραβίασαν την κατάπαυση του πυρός στα προάστια της Δαμασκού, στη Χομς αλλά και το Χαλέπι. Το ρωσικό ΥΠΕΞ κάλεσε χτες «με έντονο τρόπο όλους όσοι έχουν επιρροή σε αυτές τις παραβιάσεις της εκεχειρίας, πρώτα και κύρια την αμερικανική πλευρά, να διαχειριστούν επιτέλους τους προστατευομένους τους (...) Δεν πρέπει να επιτραπεί στις αναμενόμενες προκλητικές τους ενέργειες να ανατρέψουν μια ευκαιρία για μια επιστροφή σε μια πολιτική επίλυση της συριακής κρίσης». Σύμφωνα με τη Μόσχα, πρόκειται για οργανώσεις που έχουν δηλώσει ανοιχτά πως δεν επιθυμούν να διαχωριστούν από το «Μέτωπο Φάταχ αλ Σαμ» (πρώην «Μέτωπο Αλ Νούσρα»). Επίσης, ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ, χαρακτήρισε «απαράδεκτη» μια πιθανή καθυστέρηση της επανάληψης του ενδο-συριακού διαλόγου και επισήμανε ότι το πρόσφατο «πακέτο ρωσο-αμερικανικής συμφωνίας» θα έπρεπε να στρώσει το έδαφος για την επανάληψη της ενδο-συριακής πολιτικής διαδικασίας. Την ίδια στιγμή, η Τεχεράνη εξέφρασε προβληματισμούς για το ότι «υποστηρικτές τρομοκρατικών οργανώσεων» μπορεί να αξιοποιήσουν τη συμφωνία για την «αναδιοργάνωσή» τους, με τον υπουργό Αμυνας, στρατηγό Χοσεΐν Ντεχκάν, να καλεί όλες τις πλευρές να εγγυηθούν τη «σταθερότητα» της συμφωνίας, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι χρειάζεται «σοβαρή διεθνής θέληση για την πλήρη εξόντωση της τρομοκρατίας στη Συρία».
Κανονικά η τουρκικη επιχειρηση εισβολης «Ασπίδα του Ευφράτη»
Στο μεταξύ, στη βόρεια Συρία, ο τουρκικός στρατός συνεχίζει την επιχείρηση εισβολης «Ασπίδα του Ευφράτη». Αργά προχτές το βράδυ, το Γενικό Επιτελείο των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων περηφανεύτηκε ότι από τη μέρα έναρξης της επιχείρησης ο Ελεύθερος Συριακός Στρατός (FSA), με τη στήριξη των τουρκικών δυνάμεων, έχει καταφέρει να ελέγξει μια συνολική περιοχή 845 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Μάλιστα, η Αγκυρα εξακολουθεί με θράσος να προβάλλει την εισβολη της στη Συρια ως στήριγμα χιλιάδων Σύρων «προσφύγων» που «επέστρεψαν στην Τζαραμπλούς... αφού η πόλη τους εκκαθαρίστηκε από το "Ντάες" ("Ισλαμικό Κράτος")». Σε συνέντευξή του, ο εκπρόσωπος του Τούρκου Προέδρου, Ιμπραήμ Καλίν, σημείωσε αναφορικά με την τουρκική εμπλοκή στις «αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις» ότι «προς το παρόν δεν έχουμε στρατιωτικό σχεδιασμό για τη Ράκα» (σ.σ. εννοώντας με ποιον θα δεχτούν να συνεργαστούν στην εξέλιξη των πραγμάτων). Την ετοιμότητα της Τουρκίας να διατρανώσει την «παρουσία» της στην περιοχή με κάθε τρόπο ανέδειξε και η αποστολή περίπου 20 φορτηγών που είχαν φτάσει χτες στην τουρκο-συριακή μεθόριο κουβαλώντας ανθρωπιστική βοήθεια με προορισμό το Χαλέπι. Στη Δαμασκό, πηγή του υπουργείου Εξωτερικών δήλωνε στο πρακτορείο «ΣΑΝΑ» πως η παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας χωρίς συντονισμό με τη συριακή κυβέρνηση και τα Ηνωμένα Εθνη δε θα γίνει δεκτή. Η ίδια πηγή σχολίαζε πως οι συνεχιζόμενες επιχειρήσεις της Τουρκίας στο συριακό έδαφος αποτελούν «κατάφωρη επίθεση στη Συρία και παραβίαση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητάς της».
Κατάρριψη ισραηλινού αεροσκάφους
Σε μια παράλληλη εξέλιξη, αργά προχτές το βράδυ, ο συριακός στρατός ανακοίνωσε ότι κατέρριψε ένα ισραηλινό μαχητικό και ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος στη Συρία, μετά από ισραηλινή επίθεση εναντίον θέσης του στην Κουνέιτρα (σ.σ. στα υψίπεδα του Γκολάν). Την είδηση διέψευσε, από τη μεριά του, ο ισραηλινός στρατός, που ωστόσο δήλωσε ότι εξαπέλυσε πυρά κατά θέσεων του συριακού πυροβολικού, μετά από δηθεν πτώση βομβών από τη συριακή στην ισραηλινή πλευρά. Χτες το βράδυ, η «Χααρέτζ», επικαλούμενη πηγές του ισραηλινού υπουργείου Αμυνας, μετέδιδε ότι μέσα σε ένα 24ωρο έχουν πέσει στην περιοχή συνολικά τέσσερις φορές βόμβες, όπως και ότι ισραηλινό αεροσκάφος δέχτηκε δύο συριακούς πυραύλους εδάφους - αέρος χωρίς όμως να το προσεγγίσουν καν.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
Ο ΕΛΑΣ απελευθερώνει το Αγρίνιο
«Από νωρίς χθες το πρωί μία ασυνήθιστη κίνηση επικρατούσε σ’ όλη την πόλη μας. Οι δρόμοι έσφυζαν από την κίνηση των πολιτών. Όλη η αγορά είχε σημαιοστολιστεί αυθόρμητα χωρίς, σχεδόν, την εντολή κανενός•… Γυναίκες, παιδιά, γέροντες ξεπετιόνταν από τα σπίτια αλαλάζοντας χαρούμενα και σχηματίζοντας μία συνεχώς ογκούμενη πομπή που κινούνταν προς το Διοικητήριο του Τάγματος Ασφαλείας.
14/9/1944
Η κυκλοφορία των πολιτών ήταν απαγορευμένη κι όμως αψηφώντας τα στημένα παντού πολυβόλα, ο λαός ορμούσε ζητωκραυγάζοντας υπέρ της συμφιλιώσεως. Ο λαός της πόλης μας έδινε έτσι την ψήφο του. Από εκείνη τη στιγμή η συν¬θηκολόγηση του Τάγματος είχε υπογραφεί. Όταν η πομπή έφθασε στην πλατεία Μπέλλου, οι Αγρινιώτες, μπροστά στις προτεταμένες κάννες των αυτομάτων που ήταν στημένα σης τέσσερις γωνίες της πλατείας, ώρμησαν έξαλλοι από ενθουσιασμό προς τους αντιπροσώπους του ηρωικού ΕΛΑΣ, που η είσοδος τους στην πόλη ήταν μία εγγύηση για την απελευθέρωση τους…
Οι καμπάνες των εκκλησιών άρχισαν να χτυπούν, ως εκ συνθήματος θάλεγε κανείς, αγγέλοντας την χαρμόσυνη νίκη πούχε αποσπάσει ο λαός, παρ όλον ότι επίσημα δεν είχε τακτοποιηθεί ακόμη τίποτε. Επακολούθησαν διαπραγματεύσεις κατά τη διάρκεια των οποίων και οι τελευταίες αντιρρήσεις υπερνικήθηκαν. Αμέσως έπειτα ο Θανάσης Χατζής, αντιπρόσωπος της ΠΕΕΑ συνοδευόμενος από έναν αντιπρόσωπο του Τάγματος, έσπευσε στις φυλακές για την απελευθέρωση των κρατουμένων. Ύστερα από μία συγκινη¬τική προσφώνηση ανοίχτηκαν οι πύλες των φυλακών κι όλοι οι κρατούμενοι, τίμιοι αγωνιστές του πιο τίμιου λαϊκού αγώνα, που ζούσαν διαρκώς υπό την απειλή του θανάτου γιατί τόλμησαν να υψώσουν το ανάστημα τους και να βροντοφωνάξουν τα δικαιώματα του Λαού, ανάπνευσαν τον αέρα της λευτεριάς. Κάτω απ’ τις επίμονες κραυγές των απελευθερωθέντων όλοι εν πομπή κατευθύνθηκαν προς τον ομαδικό τάφο των θυμάτων της φασιστικής τυραννίας στην Ανία Τριάδα.
Ο αποφυλακισθείς εφημέριος συναγωνιστής Κωνσταντίνος Βαλλής, σε μία ατμόσφαιρα συγκίνησης, έψαλε την επιμνημόσυνο δέηση. Όλοι μαζί έπειτα έψαλαν το πένθιμο εμβατήριο, ενώ δάκρυα πόνου και χαράς συνάμα έτρεχαν από τα μάτια των ελεύθερων πια παλληκαριών. Στη συνέχεια παραληρώντας από χαρά και ενθουσιασμό, οι ελευθερωμένοι συναγωνιστές ξεχύθηκαν στην πόλη όλη την ώρα εκείνη. Στην πλατεία κατέβασαν την προδοτική σημαία των γερμανοτσολιάδων και ύψωσαν την Ελληνική Σημαία. Αναρτήθηκαν φωτογραφίες του Στάλιν, Ρούσβελτ και Τσώρτσιλ και πάνω με την επιγραφή «Ζήτω η Ένωση», «Ο λαός Νικά»… Έτσι τελείωσε το απόγευμα αυτό της Πέμπτης 14 του μηνός Σεπτεμβρίου, του ιστορικότερου μήνα και της ιστορικής διαδρομής του ηρωικού Αγρινίου».
Με αυτόν τον τρόπο η εφημερίδα «Δυτική Ελλάς» περιγράφει στις 15 Σεπτεμβρίου 1944 την είσοδο του ΕΛΑΣ στο Αγρίνιο και την απελευθέρωση της πόλης του Αγρινίου, από το Τάγμα Ασφαλείας της πόλης αφού οι Γερμανοί είχαν ήδη αποχωρήσει από τις 10 Σεπτεμβρίου 1944 και χωρίς αυτό να ρίξει ούτε μία ντουφεκιά. Το αντίθετο μάλιστα. Οργανωνόταν και το επιτελείο του σχεδίαζε την αντίσταση στον ΕΛΑΣ που πλησίαζε, για να συνεχίσει την εγκληματική κατοχή του.

2 σχόλια:

e-h είπε...


Owen Winter just posted an update on the petition you signed, Every vote counted in the referendum, now #MakeVotesMatter for all elections.

Tweaking constituency boundaries can't make elections fair; we need PR!


Sep 13, 2016 —
Sign our letter to Theresa May and Chris Skidmore! www.makevotesmatter.org.uk/letter-to-skidmore/
The Boundary Commission today published the details of its proposed changes to constituency boundaries in England and Wales. According to Minister Chris Skidmore, “Equalising the size of constituencies in the Boundary Review will mean everyone’s vote will carry equal weight.”
But the boundaries of the constituencies are not the problem: The problem is our First Past the Post (FPTP) voting system.
In a multiparty democracy, it is simply not possible to draw the Parliamentary map in a way that makes all votes matter and that ensures that the House of Commons resembles the voters - as long as we have this primitive and perverse voting system.
Wherever the lines fall on the map, FPTP ensures there are constituencies like Belfast South - whose MP was elected on 24.5% of the vote in 2015 - just 9,560 votes.
Compare that to the Liverpool Walton constituency, which (Mr Skidmore will be pleased to hear) had almost exactly the same number of registered voters as Belfast South in 2015. But here, 81.3% - or 31,222 people - voted for the winning candidate.
9,560 votes in Belfast achieved exactly the same outcome as 31,222 votes in Liverpool - electing a single MP. This is not because the constituencies are different sizes - but because it is impossible for FPTP with single member constituencies to ensure there is fair representation of a diverse electorate with a wide range of political preferences.
When you apply our broken voting system across the whole country, you end up with what we have: a Parliament in which a party’s share of the seats has little relationship to the number of votes they received.
Until we join the 83% of developed democracies which use some form of Proportional Representation, Parliament will remain unrepresentative of the voters and our democracy will remain broken.
Our open letter to Theresa May and Chris Skidmore calls on the government to put the principle of equal votes into practice by making a full, fair and public assessment of our electoral system and the need for Proportional Representation.
We invite you to sign the letter and add your own message telling them why you believe the UK needs PR.


e-h είπε...


Owen Winter δημοσιεύτηκε μόλις μια ενημέρωση σχετικά με την αναφορά που υπέγραψατε, κάθε ψήφος να υπολογίζεται στο δημοψήφισμα, τώρα #MakeVotesMatter για όλες τις εκλογές.

Μικροαλλαγές στα όρια των εκλογικών περιφερειών δεν μπορεί να κάνει εκλογές δίκαιες, χρειαζόμαστε PR!


13 Σεπτεμβρίου 2016 -
Εγγραφείτε την επιστολή μας προς την Theresa Μαΐου και Chris Skidmore! www.makevotesmatter.org.uk/letter-to-skidmore/
Η Επιτροπή Συνόρων δημοσίευσε σήμερα τις λεπτομέρειες των προτεινόμενων αλλαγών της για τα όρια για τις εκλογικες περιφέρειες στην Αγγλία και την Ουαλία. Σύμφωνα με τον υπουργό Chris Skidmore, "Η εξίσωση στο μέγεθος των εκλογικών περιφερειών στην οριακή αναθεώρηση θα σήμαινε ότι η ψήφος του καθένα θα έχει την ίδια βαρύτητα.»
Αλλά τα όρια των εκλογικών περιφερειών δεν είναι το πρόβλημα: Το πρόβλημα είναι ο Πρώτος τα Παιρνει Όλα σύστημα ψηφοφορίας (FPTP).
Σε μια πολυκομματική δημοκρατία, απλά δεν είναι δυνατόν να επιστήσει τον Κοινοβουλευτικο χάρτη με έναν τρόπο που κάνει όλες τις ψηφοφορίες να εχουν σημασια και ότι διασφαλίζει ότι η Βουλή των Κοινοτήτων να μοιάζει με τους ψηφοφόρους - εφ 'όσον έχουμε αυτό το πρωτόγονο και διεστραμμένο σύστημα ψηφοφορίας.
Όπου οι γραμμές πέφτουν πάνω στον χάρτη, FPTP εξασφαλίζει ότι υπάρχουν εκλογικές περιφέρειες όπως το Νοτιο Μπέλφαστ - του οποίου η βουλευτής εξελέγη με 24,5% των ψήφων το 2015 - μόλις 9.560 ψήφους.
Συγκρίνετε αυτό με την εκλογική περιφερεια Λίβερπουλ Walton, η οποία (ο κ Skidmore θα είναι ευτυχής να ακούσω) είχε σχεδόν ακριβώς τον ίδιο αριθμό των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων, όπως το Νοτιο Μπέλφαστ το 2015. Αλλά εδώ, 81,3% - ή 31.222 άνθρωποι - ψήφισαν υπέρ του νίκηριου υποψήφιου.
9.560 ψήφους στο Μπέλφαστ εχουν επιτύχει ακριβώς το ίδιο αποτέλεσμα όπως οι 31.222 ψήφους Λίβερπουλ - εκλογή ενός ενιαίου MP. Αυτό δεν οφείλεται στο γεγονός ότι οι εκλογικές περιφέρειες έχουν διαφορετικά μεγέθη - αλλά επειδή είναι αδύνατο για FPTP με εκλογικές περιφέρειες μόνο ένα μονο μέλος να εξασφαλίσει ότι υπάρχει δίκαιη εκπροσώπηση των διαφορετικών στο εκλογικό σώμα με ένα ευρύ φάσμα των πολιτικών προτιμήσεων.
Όταν εφαρμόζετε να σπάσει το σύστημα ψηφοφορίας μας σε όλη τη χώρα, θα καταλήξετε με ό, τι έχουμε: ένα Κοινοβούλιο στο οποίο το μερίδιο ενός μέρους των εδρών έχει μικρή σχέση με τον αριθμό των ψήφων που έλαβαν.
Μέχρι να ενταχθούμε στο 83% των ανεπτυγμένων δημοκρατιών που χρησιμοποιούν κάποια μορφή αναλογικής εκπροσώπησης, το Κοινοβούλιο θα παραμείνει μη αντιπροσωπευτικο των ψηφοφόρων και η δημοκρατία μας θα παραμείνει σπασμένη.
Η ανοιχτή επιστολή μας προς Theresa Μαΐου και Chris Skidmore καλεί την κυβέρνηση να θέσει την αρχή της ίσης ψήφου στην πράξη κάνοντας μια πλήρη, δίκαια και δημόσια αξιολόγηση του εκλογικού μας συστήματος και την ανάγκη για αναλογική εκπροσώπηση.
Σας προσκαλούμε να υπογράψει την επιστολή και να προσθέσετε το δικό σας μήνυμα λέγοντάς τους γιατί πιστεύετε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο χρειαζεται PR.