Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2016

Κυριακη 25 Σεπτεμβριου 2016


E, όχι και τo νερό! Η ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ δεν θα περάσει! Κατάληψη την Δευτέρα 26/9, στο κτήριο της ΕΥΔΑΠ στη Λαοδικείας
23 Σεπτέμβριος 2016
Ο κύβος ερρίφθη. Με διαδικασία fast track (την Παρασκευή το νομοσχέδιο κατατίθεται στη Βουλή και την Τρίτη ψηφίζεται) η ΕΥΔΑΠ ιδιωτικοποιείται κατά 100%. Η Ομοσπονδία εργαζομένων στην ΕΥΔΑΠ, αντιδρώντας, προχωρά στις πρώτες της κινήσεις κατά του ξεπουλήματος της εταιρείας. Έτσι, κήρυξε τρίωρες στάσεις εργασίας τη Δευτέρα 26 Σεπτέμβρη, από 12.00-15.00 και 15.00-18.00, με συγκέντρωση στο κτήριο της Λαοδικείας στις 12:00 και συμβολική κατάληψη του κτηρίου. Στη συνέχεια, θα ακολουθήσει πορεία στη Βουλή και θα επιδοθεί ψήφισμα στο Πρόεδρο της Βουλής.
Στο προσχέδιο του νομοσχεδίου που είδε το φως της δημοσιότητας χθες στο Κεφάλαιο Β και το άρθρο 2 αναφέρεται ότι στο Παράρτημα του νόμου 4389/2016 οι επιχειρήσεις που μεταβιβάζονται στον ΕΔΗΣ – ομάδα Β είναι: ΕΥΑΘ, ΕΥΔΑΠ, ΚΤΙΡΙΑΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ, ΕΛΒΟ, ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ και ΔΕΗ. «Οι μετοχές των δημοσίων επιχειρήσεων αυτών μεταβιβάζονται στον ΕΔΗΣ αυτοδικαίως και χωρίς αντάλλαγμα».
H ΕΥΔΑΠ (αλλά και η ΕΥΑΘ) ιδιωτικοποιείται κατά παράβαση του Συντάγματος όπως κρίθηκε και διά της απόφασης της Ολομέλειας του ΣτΕ 1906/2014 για την ΕΥΔΑΠ καθώς όλα τους τα στοιχεία αλλά και οι θυγατρικές τους μεταβιβάζονται στο Υπερ-ταμείο που όπως αναφέρεται στο άρθρο 184 παρ.4 «δεν ανήκει στον δημόσιο ή ευρύτερο δημόσιο τομέα, όπως αυτός εκάστοτε ορίζεται».
Η μεταβίβαση των δύο εταιριών στην θυγατρική του νέου Υπέρ-Ταμείου, που σκοπό έχει «την επαύξηση της αξίας και την βελτίωση της απόδοσης των περιουσιακών του στοιχείων καθώς και την δημιουργία εσόδων» θα οδηγήσει:
• στην περαιτέρω εμπορευματοποίηση του συλλογικού αγαθού του νερού • στην αύξηση των τιμολογίων και στην παραμέληση επενδύσεων στις υποδομές και τα δίκτυα • στην αύξηση του αριθμού πολιτών που θα βρεθούν αντιμέτωποι με τον κίνδυνο απώλειας του ανθρωπίνου δικαιώματος για πρόσβαση σε νερό και υγιεινή όπως αυτό ορίστηκε από τον ΟΗΕ στις 3 /8/2010 (A/RES/64/292) • στην απώλεια ελέγχου του σχεδιασμού της υδατικής πολιτικής της χώρας με δεδομένη την στρατηγική σημασία και την τεχνογνωσία των δύο μεγαλύτερων εταιριών ύδρευσης της χώρας. • στη σύναψη αδιαφανών συμβάσεων που όπως έχει αποδειχθεί στο Βερολίνο και αλλού είναι εις βάρος του δημοσίου συμφέροντος καθώς περιέχουν όρους όπως εγγυήσεις κερδών κ.α.
Όλοι οι εργαζόμενοι της ΕΥΔΑΠ σε μια ιστορική στιγμή , ενωμένοι σαν γροθιά, θα αποτρέψουμε την υπαγωγή της εταιρείας στο υπερταμείο, υπερασπιζόμενοι το δίκιο της κοινωνίας και την ακεραιότητα της αξιοπρέπειας μας…
Ε, ΟΧΙ ΚΑΙ ΤΟ ΝΕΡΟ! Η ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΕΥΔΑΠ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ
Στην συνεδρίασή της την Πέμπτη 22/9 το πρωί το ΔΣ της Ομοσπονδίας Εργαζομένων ΕΥΔΑΠ εξέδωσε ομόφωνα ψήφισμα και καλεί το προσωπικό εν’ όψει της επικείμενης ιδιωτικοποίησης του νερού (ένταξη στο Υπερταμείο) σε κινητοποίσεις.
Συγκεκριμένα αποφάσισε:
• Παρασκευή 23-9-2016: Συγκέντρωση του προσωπικού στις 10:30 στο Αμφιθέατρο του Περισσού για ενημέρωση. • Δευτέρα 26-9-2016: Κήρυξη τρίωρων στάσεων εργασίας 12:00-15:00 και 15:00-18:00 με συγκέντρωση στο κτήριο της Λαοδικείας στις 12:00 και συμβολική κατάληψη του κτηρίου. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει πορεία στη Βουλή και θα επιδοθεί ψήφισμα στο Πρόεδρο της Βουλής. Η ΟΜΕ ΕΥΔΑΠ βρίσκεται σε συνεννόηση με τους φορείς που εμπλέκονται για την ένταξη τους στο Υπερταμείο για κοινές δράσεις.
ΤΟ ΟΜΟΦΩΝΟ ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΗΣ ΟΜΕ-ΕΥΔΑΠ
Όλα τα χρόνια είναι η σταθερή θέση όλων των εργαζομένων της ΕΥΔΑΠ ενάντια στην οποιαδήποτε μορφή ιδιωτικοποίησης του νερού. Άποψη την οποία έρχεται να επιβεβαιώσει και το ΣτΕ. Η Κυβέρνηση με τη μεταφορά της ΕΥΔΑΠ στο Υπερταμείο οδηγεί στην πλήρη ιδιωτικοποίηση της εταιρείας καθώς θα παραδώσει τη διαχείριση του νερού στους ιδιώτες κερδοσκόπους. Καλούμε τα κόμματα της Βουλής έστω και τελευταία στιγμή να σταματήσουν το έγκλημα που πάνε να διαπράξουν εις βάρος του ελληνικού λαού και να καταψηφίσουν την ένταξη της ΕΥΔΑΠ στο Υπερταμείο. Όλοι οι εργαζόμενοι της ΕΥΔΑΠ δηλώνουμε ότι θα κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας για να μη περάσει το νερό στους ιδιώτες.
Πηγή: sekes-eydap.gr
-------------------------------------------------------------------------------------------------------
ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ: Οι μάσκες έπεσαν – Η κυβέρνηση ξεπουλά τη ΔΕΗ
Η απόφαση της κυβέρνησης να μεταφέρει στο Υπερταμείο των ιδιωτικοποιήσεων μαζί με τη ΔΕΗ και άλλες επιχειρήσεις Στρατηγικής Σημασίας συνιστά λεηλασία της δημόσιας περιουσίας, την ώρα μάλιστα που το 17% της ΔΕΗ βρίσκεται στη «λεία» του ΤΑΙΠΕΔ (του κ. Πιτσιόρλα). Τα όσα ακούγονται για αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας είναι «φύλα συκής» που πάρα τις έντονες προσπάθειες των κυβερνητικών στελεχών, δεν πείθουν πλέον κανέναν.
Η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ είχε καταγγείλει έγκαιρα την προσπάθεια παραπλάνησης της κυβέρνησης σχετικά με το μέλλον της μεγαλύτερης επιχείρησης της χώρας. Δυστυχώς, η «κυβέρνηση της αριστεράς» με την απόφαση να εκχωρήσει επιχειρήσεις στρατηγικού χαρακτήρα στους δανειστές υπονομεύει κάθε μελλοντική αναπτυξιακή προσπάθεια και καταδικάζει τη χώρα. Οι μάσκες έπεσαν πλέον. Η Κυβέρνηση δεν ξεπουλά μόνον τη ΔΕΗ. Αναλαμβάνει και τις ευθύνες για τις καταστροφικές συνέπειες που θα έχουν οι αποφάσεις της στην Εθνική Οικονομία και στο μέλλον της χώρας.
Όλοι στην κοινή συνέντευξη τύπου – συγκέντρωση διαμαρτυρίας με την ΕΥΔΑΠ την Κυριακή 25/9/2016 ώρα 6μ.μ., στη Δεξαμενή (Κολωνάκι).
ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΥΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ
-------------------------------------------------------------------------------------------------------
ΕΤΕ/ΔΕΗ: Ο κατήφορος της κυβέρνησης δεν έχει τέλος
Ξεπουλάνε στο Υπερταμείο των τοκογλύφων – εκβιαστών της χώρας όποια επιχείρηση άφησε απούλητη το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ. Κατ’ εντολή των τοκογλύφων δανειστών, με ένα ακόμη πολυνομοσχέδιο σκούπα που αιφνιδιαστικά επιχειρείται να ψηφιστεί την Τρίτη το βράδυ, όσες επιχειρήσεις γλίτωσαν από το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, προσφέρονται τώρα ως δώρο (ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΕΛΒΟ, ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ μαζί με τον ΟΑΣΑ, ΣΤΑΣΥ, ΟΣΥ, ΕΛΤΑ, ΟΣΕ και ΟΑΚΑ που είχαν προηγηθεί το καλοκαίρι) στο υπερταμείο, κατασκεύασμα του 3ου μνημονίου που ψήφισε η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με την στήριξη του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ. και της Ένωσης Κεντρώων.
Με την κίνησή της αυτή δεν έμεινε ούτε φύλλο συκής στην κυβέρνηση, όμως πέρα από αυτό το σημαντικότερο είναι ότι και οι τελευταίες επιχειρήσεις του ελληνικού λαού παραχωρούνται στα χέρια των τοκογλύφων εκβιαστών και το ελληνικό δημόσιο χάνει και τα τελευταία εργαλεία άσκησης εθνικής-αναπτυξιακής-οικονομικής-κοινωνικής πολιτικής. Εκτός των παραπάνω, με την απόφαση της κυβέρνησης ένα είναι σίγουρο: Θα οδηγηθούμε και σε ακριβότερες υπηρεσίες στους καταναλωτές, αλλά και αρνητικότατες εξελίξεις σε βάρος των εργαζομένων των επιχειρήσεων που εκχωρούνται στο υπερταμείο. Συλλογικές συμβάσεις εργασίας, κανονισμοί κατάστασης προσωπικού, δικαιώματα, θα πεταχτούν στο καλάθι των αχρήστων.
Με βάση αυτά και κυρίως γι το ότι με την παραχώρηση των ΔΕΚΟ το ελληνικό δημόσιο δεν θα έχει πλέον κανένα εργαλείο άσκησης πολιτικής υπέρ του λαού, εμείς ως εργαζόμενοι στη ΔΕΗ, εκφράζουμε τη διαμαρτυρία και την αγανάκτησή μας για αυτή την απόφαση της κυβέρνησης και καλούμε κάθε εργαζόμενο, κάθε πολίτη, κάθε καταναλωτή να αντιδράσει και μαζί να αγωνιστούμε να μην περάσει και αυτό το έγκλημα σε βάρος του λαού.
ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ
---------------------------------------------------------------------------------------------------------
Στα μουλωχτα περασε προχθες από το αρμοδιο Συμβουλιο υπουργων της ΕΕ η οικονομικη και εμπορικη συμφωνια μεταξυ ΕΕ και Καναδα με την επωνυμια CETA. Προκειται για συμφωνια που είναι κομμενη και ραμμενη στα μετρα των πολυεθνικων , αναλογης λογικης με την διαβοητη ΤΤΙΡ (υπο διαπραγματευση συμφωνια μεταξυ ΗΠΑ – ΕΕ). Συμφωνα με τη CETA, οι ξενοι επενδυτες σε περιπτωση αντιδικιας με τις αρχες του κρατους που εχουν πραγματοποιησει επενδυση, θα μπορουν να προσφευγουν σε ειδικες επιτροπες διαιτησιας, ελεγχομενες από το κεφαλαιο. H CETA εχει αμεση επιπτωση στην Ελλαδα καθως η El dorado που λεηλατει τη Χαλκιδικη είναι Καναδικη. Η κυβερνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και 0ο υπουργος Σταθακης συναινεσαν στη CETA η οποια θα ερθει για ψηφιση στη βουλη.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------
«Σήμερον χαράς ευαγγέλιον» για την Eldorado – Υπογράψαμε τη CETA με άμεση ισχύ
Για τη χώρα μας αυτή η νέα τάξη πραγμάτων πιθανώς να προκαλέσει άμεσες εξελίξεις στην υπόθεση της Ελληνικός Χρυσός στις Σκουριές, αφού η Eldorado είναι καναδική εταιρεία και η νέα συνθήκη θα της δώσει επιπλέον εργαλεία για να πιέσει την ελληνική κυβέρνηση. Η CETA υπεγράφη και θα τεθεί άμεσα σε ισχύ πριν δηλαδή έρθει για ψήφιση στα Εθνικά Κοινοβούλια των κρατών, καθώς αποτελεί μεικτή συμφωνία. Η προσωρινή εφαρμογή της συμφωνίας θα ξεκινήσει μετά την ψήφισή της από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και δεν θα περιλαμβάνει τις διατάξεις που αφορούν στην προστασία των επενδυτών και στον δικαστικού τύπου μηχανισμό επίλυσης διαφορών επενδυτή – κράτους. Προκειμένου να υπογραφεί στη Σύνοδο των ηγετών της Ε.Ε.και του Καναδά την 27η Οκτωβρίου, απαιτείται η συγκατάθεση και των 28 κρατών – μελών της ΕΕ και του Καναδά.
Μετά την υπογραφή της CETA, o υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης, ζήτησε την προσωρινή αναστολή των διαπραγματεύσεων για την ΤΤΙΡ στο άτυπο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων για θέματα Εμπορίου που πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Μπρατισλάβα με θέμα τη διαδικασία ολοκλήρωσης της CETA (Ολοκληρωμένη Οικονομική και Εμπορική Συμφωνίας Ε.Ε.-Καναδά). Ευρωπαϊκή Ένωση και Καναδάς συμφώνησαν να εκδοθεί πριν την τελική υπογραφή, έως τις 18 Οκτωβρίου, νομικά δεσμευτική ερμηνευτική δήλωση στην οποία θα αποσαφηνίζονται ευαίσθητα θέματα της Συμφωνίας.
Η δήλωση θα καλύπτει θέματα όπως:
• την προστασία των δημοσίων αγαθών και υπηρεσιών καθώς και το δικαίωμα επανεθνικοποίησης ιδιωτικοποιημένων σχετικών επιχειρήσεων (π.χ. υπηρεσίες ύδρευσης) • τη διατήρηση των υψηλών προδιαγραφών για την προστασία του καταναλωτή και του περιβάλλοντος • την επίλυση διαφορών επενδυτή-κράτους και τη λειτουργία του νέου δικαστικού θεσμού για το σκοπό αυτό, συμπεριλαμβανομένης της σύνθεσής του από μόνιμους, σταθερά αμειβόμενους δικαστές ώστε να διασφαλίζεται η ανεξαρτησία τους • την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων σύμφωνα και με τα πρότυπα του Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας.
Τι θα ισχύσει για την Ελλάδα
Αυτό που τροφοδοτεί τις περισσότερες αντιδράσεις είναι τα ειδικά δικαιώματα που αποκτούν οι ξένοι επενδυτές ώστε να προσφεύγουν εναντίον νόμων που υπηρετούν το δημόσιο συμφέρον – προσφυγές που δεν θα κρίνονται από την δικαιοσύνη της κάθε χώρας αλλά από επιτροπές διαιτησίας που είναι ραμμένες στα μέτρα των ξένων μεγαλοεπενδυτών. Για τη χώρα μας αυτή η νέα τάξη πραγμάτων πιθανώς να προκαλέσει άμεσες εξελίξεις στην υπόθεση της Ελληνικός Χρυσός στις Σκουριές, αφού η Eldorado είναι καναδική εταιρεία και η νέα συνθήκη θα της δώσει επιπλέον εργαλεία για να πιέσει την ελληνική κυβέρνηση. Όμως πέρα απ αυτό, το σοκ που θα φέρει το άνοιγμα ακόμη περισσότερων τομέων της οικονομίας στο διεθνή ανταγωνισμό είναι δεδομένο ότι θα έχει πολλούς χαμένους.
Διαβάστε τα ακόλουθα συμπεράσματα της έρευνας που μόλις δημοσίευσε το Ινστιτούτο Παγκόσμιας Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος πανεπιστημίου Tufts της Βοστώνης για τις επιπτώσεις της CETA και δείτε αν μέσα στους χαμένους αναγνωρίζετε χώρες με το προφίλ της Ελλάδας.
• Η CETA θα οδηγήσει σε μετατόπιση των εμπορικών ροών στο εσωτερικό της Ε.Ε. Το εμπορικό ισοζύγιο χωρών όπως η Γερμανία, η Γαλλία και η Ιταλία θα βελτιωθεί εις βάρος άλλων χωρών της Ε.Ε. • Η CETA θα οδηγήσει στην μείωση του μεριδίου της εργασίας στο εθνικό εισόδημα. Οι ανταγωνιστικές πιέσεις που θα ασκήσει η CETA σε εργαζόμενους και επιχειρήσεις θα αυξήσουν το μερίδιο του εθνικού εισοδήματος που συσωρρεύεται στο κεφάλαιο και θα μειώσει αντιστοίχως το μερίδιο της εργασίας. • Η CETA θα οδηγήσει σε συμπίεση μισθών. Ως το 2023, οι εργαζόμενοι θα στερηθούν αυξήσεις της τάξης των 1776 ευρώ στον Καναδά και των 316 ως 1331 ευρώ στην Ε.Ε. ανάλογα με τη χώρα. (Μη βιαστείτε να πείτε ότι αυτό δεν μας αφορά γιατί εμείς ούτως ή άλλως δεν παίρνουμε αυξήσεις. Η μεγαλύτερη συμπίεση μισθών θα υπάρξει στις χώρες με τη μεγαλύτερη ανεργία).
• Η CETA θα οδηγήσει σε καθαρή απώλεια δημοσίων εσόδων. Οι ανταγωνιστικές πιέσεις που θα ασκούν στις κυβερνήσεις οι διεθνείς επενδυτές, καθώς και οι όλο και λιγότερες δυνατότητες υποστήριξης εγχώριων επενδύσεων και εγχώριας παραγωγής θα μειώσουν τα δημόσια έσοδα. Τα ελλείμματα ως ποσοστό του ΑΕΠ θα αυξηθούν σε όλες τις χώρες της ΕΕ. • Η CETA θα οδηγήσει σε απώλεια θέσεων εργασίας. Ως το 2023, θα έχουν χαθεί 200.000 θέσεις εργασίας στην ΕΕ και 30.000 στον Καναδά. Και πάλι, οι πιο αδύναμες χώρες θα πληγούν περισσότερο. • Η CETA θα οδηγήσει σε συρρίκνωση του ΑΕΠ. Η αύξηση της ανεργίας θα πλήξει την συνολική ζήτηση και θα οδηγήσει σε απώλειες υπηρεσιών πρόνοιας που θα φθάσουν το 1% στον Καναδά και το 0,5% στην ΕΕ. Και αυτές είναι μόνο οι προβλεπόμενες μακροοικονομικές επιπτώσεις. Ας μην συζητήσουμε τα επακόλουθα για τους δημοκρατικούς θεσμούς, την προστασία καταναλωτών, τα εργασιακά δικαιώματα και το περιβάλλον. • Διαβάστε εδώ το πλήρες ρεπορτάζ για τη συμφωνία ΕΕ-Καναδά
Υπενθυμίζεται ότι η CETA, πλέον, μετά από αντιδράσεις και συντονισμένες ενέργειες κρατών-μελών, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, αποφασίστηκε να ενέχει τον χαρακτήρα συμφωνίας μικτής αρμοδιότητας και άρα να επικυρωθεί και από τα Εθνικά Κοινοβούλια. Προκειμένου να υπογραφεί η Συμφωνία στη Διάσκεψη Κορυφής Ε.Ε.-Καναδά στις 27-28 Οκτωβρίου, αποφασίστηκε να κληθεί έκτακτο Συμβούλιο Υπουργών στις 18 Οκτωβρίου στο Λουξεμβούργο, ειδικά γι αυτό το σκοπό. Η προσωρινή εφαρμογή της συμφωνίας θα ξεκινήσει μετά την ψήφισή της από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και δεν θα περιλαμβάνει τις διατάξεις που αφορούν την προστασία των επενδυτών και τον δικαστικού τύπου μηχανισμό επίλυσης διαφορών επενδυτή-κράτους. Η πλήρης εφαρμογή της θα ξεκινήσει μετά την κύρωσή της από τα Εθνικά Κοινοβούλια.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
Παρασκευή, 23 Σεπτεμβρίου 2016
Το νέο Σχέδιο Κόνδωρ στη Λατινική Αμερική
Ο πρόεδρος του Εκουαδόρ, Ραφαέλ Κορέα, κατήγγειλε το προηγούμενο Σάββατο σε αποκλειστική του συνέντευξη στο Telesur τις νέες ιμπεριαλιστικές τακτικές κατά των προοδευτικών κυβερνήσεων και κινημάτων της περιοχής, τις οποίες χαρακτήρισε «νέο Σχέδιο Κόνδωρ». “Υπάρχει ένα ολόκληρο Σχέδιο Κόνδωρ του 21ου αιώνα, πρόκειται για συνταγματικά πραξικοπήματα, ποινικοποίηση της πολιτικής, βλέπε περιπτώσεις Βραζιλίας, Αργεντινής […] είναι ένα μποϊκοτάζ στην περιφερειακή ολοκλήρωση, μια σφοδρή επίθεση για να καταστρέψει τα προοδευτικά κινήματα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ραφαέλ Κορέα. Παρόλα αυτά, εκτιμά ότι η τρέχουσα υποχώρηση των κινημάτων είναι προσωρινή και η κατάσταση μπορεί πάλι να αντιστραφεί για την αριστερά. Απέδωσε την άνοδο της δεξιάς σε πολλές χώρες εν πολλοίς στις οικονομικές επιθέσεις. Επίσης σημείωσε η Νικαράγουα, η Βολιβία και το Εκουαδόρ είναι παραδείγματα όπου η αριστερα διπλασίασε το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν και έγιναν χώρες με τη μεγαλύτερη ισότητα στην περιοχή, μαζί με την Ουρουγουάη και τη Βενεζουέλα.
Πρόσθεσε ακόμα ότι το βασικό λάθος σε τέτοιες στιγμές είναι στη λαϊκή συνείδηση, γιατί «οι λαοί μας έχουν καρδιά αλλά συχνά έχουν κακή μνήμη», αναφερόμενος κυρίως στην περίπτωση της Βενεζουέλας. «Τι ήταν η Βενεζουέλα πριν από τον Τσάβες; Προσέξτε, σήμερα θεωρείται μέχρι και απειλή για τις Ηνωμένες Πολιτείες», είπε αστευευόμενος. Στο ίδιο πνεύμα με τις καταγγελίες Κορέα, το κυριακάτικο άρθρο σύνταξης της εφημερίδας El Telégrafo, αναφέρει ότι το «Νέο Σχέδιο Κόνδωρ» έχει στόχους τους πρώην προέδρους Βραζιλίας και Αργεντινής, Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα και Κριστίνα Φερνάντες ντε Κίρσνερ, αντίστοιχα. «Είναι προφανές ότι δεν πρόκειται για απλή σύμπτωση. Αν πριν ήταν οι ένοπλες ομάδες εντός των λατινοαμερικάνικων στρατιωτικών σωμάτων, σήμερα είναι με τα δικαστικά και τηλεπικοινωνιακά εργαλεία. Αλλά από πίσω πάντα είναι οι ίδιοι», αναφέρει χαρακτηριστικά το άρθρο, ενώ καταγγέλει ακόμα ότι η δεξιά καταφεύγει πλέον στα όπλα της δυσφήμισης και της συκοφαντίας, διαβεβαιώνοντας ότι όλοι οι αριστεροί ηγέτες και κυβερνήσεις είναι διεφθαρμένοι.
«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι είναι μια στρατηγική με ένα μόνο στόχο: την ανάκτηση της ιμπεριαλιστικής ισχύος, της νεοφιλελεύθερης ηγεμονίας και τον τερματισμό μιας περιόδου με πολύ σημαντικές κοινωνικές προόδους, εξάλειψη της φτώχειας και εθνική κυριαρχία», αναφέρει σε άλλο σημείο το άρθρο. Σχετικά με τις δικαστικές διώξεις κατά των Λούλα και Φερνάντες, σημειώνει ότι, «αν γίνονταν αυτή τη στιγμή εκλογές, και οι δύο ηγέτες θα κέρδιζαν την προεδρία. Τώρα θέλουν να κουκουλώσουν τις νέες περιπτώσεις διαφθοράς φυλακίζοντας αυτούς τους ηγέτες». Πληροφοριακά, ο Λούλα ντα Σίλβα κατηγορείται ότι προσπάθησε να παρεμποδίσει τη δικαιοσύνη στην υπόθεση της απάτης στην κρατική πετρελαϊκή Petrobras, ενώ η Φερνάντες είναι κατηγορούμενη για τρεις υποθέσεις οικονομικών σκανδάλων.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------
Διεθνής Συνάντηση 26, 27, 28 Αυγουστου 2016 Κομμουνιστικών & Επαναστατικών Κομμάτων Λατινικής Αμερικής & Καραϊβικής: Η μόνη βιώσιμη λύση ενάντια στον καπιταλισμό είναι ο σοσιαλισμός
Πάνω από 20 κομμουνιστικά και αριστερά κόμματα από 11 χώρες της περιοχής (Αργεντινή, Βολιβία, Βραζιλία, Κούβα, Εκουαδόρ, Ελ Σαλβαδόρ, Μεξικό, Νικαράγουα, Περού, Ουρουγουάη, Βενεζουέλα) συμμετείχαν στην διεθνή (περιφερειακή) συνάντηση που οργανώθηκε στη Λίμα του Περού από το Κομμουνιστικό Κόμμα του Περού και το Περουβιανό Κομμουνιστικό Κόμμα “Κόκκινη Πατρίδα”.
Είναι προφανές ότι το κεντρικό ζήτημα που απασχόλησε ήταν η όξυνση και η αντιμετώπιση της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας στην Λατινική Αμερική. “Ο βορειοαμερικάνικος ιμπεριαλισμός αναπτύσσει έναν πολύπλοκο συνδυασμό στην αντεπίθεσή του ενάντια στην Δική μας Αμερική: Στρατιωτική ισχυροποίηση, διαρκείς απειλές με την εξάπλωση των στρατιωτικών βάσεων σε συνδυασμό με μιντιακή και πολιτιστική επίθεση που προσπαθεί να “νομιμοποιήσει” και να κάνει “φυσικά αποδεκτή” την στρατιωτική διείσδυση και την ιδεολογική κυριαρχία πάνω στους λαούς, τα εδάφη μας και τους στρατηγικούς φυσικούς μας πόρους. Τα πετρελαϊκά, υδάτινα και ορυκτά αποθέματα και η βιοποικιλότητα στα εδάφη μας, αποτελούν το βασικό κίνητρο αυτής της πολιτικής και στρατιωτικής αντεπίθεσης”, αναφέρεται στην ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΤΗΣ ΛΙΜΑ, που υπογράφουν 19 από τα κόμματα που συμμετείχαν στη συνάντηση (Περουβιανό ΚΚ (PCP), ΚΚ Περού (Κόκκινη Πατρίδα), ΚΚ Κούβας (PCC), Ενωμένο Σοσιαλιστικό Κόμμα Βενεζουέλας (PSUV), Κίνημα προς τον Σοσιαλισμό Βολιβίας (MAS), Κόμμα των Εργατών της Βραζιλίας (PT), Συμμαχία Χώρα του Εκουαδόρ, Σαντινιστικό Μέτωπο Εθνικής Απελευθέρωσης Νικαράγουα (FSLN), Mέτωπο Εθνικής Απελευθέρωσης Farabundo Marti Eλ Σαλβαδόρ (FMLN), Ευρύ Μέτωπο Ουρουγουάης, ΚΚ Αργεντινής, Αλληλέγγυο Κόμμα της Αργεντινής, ΚΚ Βολιβίας, ΚΚ Εκουαδόρ, ΚΚ Ουρουγουάης, Φόρουμ του Σαν Πάολο, Επαναστατικό Κόμμα Μεξικό, Δημοκρατικό Κόμμα Μεξικό, Κόμμα Εργασίας Μεξικό).(Εκτος από το ΚΚ Μεξιικου).
Στη συνάντηση τονίστηκε ότι σε όλες τις χώρες της ηπείρου το ζήτημα της ενότητας είναι το κομβικό στοιχείο για την προώθηση της οικοδόμησης εναλλακτικών. Σε αυτό το πνεύμα χαιρετίστηκε η διαδικασία ενοποίησης που βρίσκονται τα δύο ΚΚ του Περού, μετά από 50 χρόνια διάσπασης καθώς και άλλες διαδικασίες για την ενότητα σε διάφορες χώρες της ηπείρου. “Απευθύνουμε έκκληση ενότητας προς όλους τους επαναστάτες της Λατινικής Αμερικής, για να οικοδομηθεί η ενότητα όπου δεν υπάρχει και να ενισχυθεί όπου υπάρχει. Για την δημοκρατία, την δικαιοσύνη, την εθνική κυριαρχία και την ισότητα. ΓΙΑ ΜΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚH ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ”, καταλήγει η Διακήρυξη της Λίμα.
Η συνάντηση χαρακτηρίστηκε ιστορική και για μια σειρά άλλους λόγους. Ένας από αυτούς είναι ότι για πρώτη φορά προσπάθησαν να βρεθούν σε περιφερειακό επίπεδο οι πολιτικοί- κομματικοί φορείς των χωρών της ηπείρου, πράγμα που μέχρι τώρα γινόταν βασικά σε κυβερνητικό και διακυβερνητικό επίπεδο, κυρίως των χωρών με προοδευτικές κυβερνήσεις, στα πλαίσια των αντίστοιχων διακρατικών θεσμών ενοποίησης (ΑLBA κ.α). Επιπλέον, μετά τα δυσμενή εκλογικά αποτελέσματα, βασικά σε Αργεντινή, και Βενεζουέλα, αναζωπυρώνεται η συζήτηση για την συμμετοχή ή όχι των κομμουνιστών σε προοδευτικές κυβερνήσεις που προέκυψαν με εκλογές και για τη στάση τους στις διακρατικές ενώσεις και διαδικασίες ενοποίησης της ηπείρου. Παρεμπιπτόντως, εδώ συμμετέχουν περισσότερο (Βενεζουέλα, Βολιβία, Εκουαδόρ κ.α) ενώ στην Ευρώπη συζητούν πιο πολύ γι αυτό, που ως γνωστό δεν έχουμε τέτοια θέματα. Αυτή η συζήτηση επίσης επικεντρώνεται στο δίπολο ένοπλος – ειρηνικός δρόμος κατάληψης της εξουσίας (λες και αυτό είναι στην ημερήσια διάταξη σε Ευρώπη, ΗΠΑ) ξεπερνώντας το γεγονός ότι υπάρχουν προοδευτικές κυβερνήσεις στη Λατινική Αμερική (Νικαράγουα, Ελ Σαλβαδόρ) που αρχικά τουλάχιστον δεν πήραν την κυβέρνηση με εκλογές αλλά με επανάσταση. Ωστόσο αυτή η συζήτηση διεξάγεται και εδώ και ο προβληματισμός είναι πιο πλούσιος και ζωντανός για ευνόητους λόγους. Σε αυτά τα πλαίσια στη συνάντηση παρουσιάστηκε από το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κούβας το κείμενο «Συναίνεση για τη Δική μας Αμερική – Σχέδιο για ένα πολιτικό πρόγραμμα της αριστεράς της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής”, μια πρόταση που -σύμφωνα με την εφημερίδα Γκράνμα (29/8)- “θέτει τις βάσεις ενός κοινού προγράμματος δράσης”.
Από την άλλη πλευρά, παρουσιάστηκε και κείμενο στην αντίθετη κατεύθυνση του ΚΚ Μεξικό με τίτλο “Συμβολή του ΚΚ Μεξικό στην συνάντηση των Κομμουνιστικών Κομμάτων στη Λίμα: Ο προοδευτισμός είναι μια ξένη σημαία για τα ΚΚ και τους εργάτες, που έχουν κάθε στιγμή την ευθύνη να ευαισθητοποιήσουν και να οργανώσουν την εργατική τάξη για την Σοσιαλιστική Επανάσταση”. Το κόμμα αυτό ΜΕ ανακοίνωση που αναρτήθηκε στον ιστότοπό του, διαχωρίζει τη θέση του τόσο από το κουβανικό κείμενο όσο και από τη Διακήρυξη της Λίμα. Ωστόσο, τα ζητήματα αυτά δεν είναι καινούργια, οι θέσεις αυτές είναι σαφώς εκφρασμένες και γνωστές εκατέρωθεν. Όμως το πρακτικό αποτέλεσμα της συνάντησης, είναι η Διακήρυξη της Λίμα που σκιαγραφεί μια κοινή πορεία και στάση των κομμάτων που την υπέγραψαν, απέναντι στην ιμπεριαλιστική επιθετικότητα, την παγκόσμια καπιταλιστική κρίση και τις προκλήσεις που βρίσκεται αντιμέτωπη η Λατινική Αμερική. Τέλος, ένα ακόμα ζήτημα, που η ανάλυσή του δεν είναι στους σκοπούς αυτού του κειμένου, είναι ο ρόλος των Διεθνών (και Περιφερειακών) Διασκέψεων των Κομμουνιστικών & Εργατικών Κομμάτων και τα κριτήρια πρόσκλησης και συμμετοχής σε αυτές. Με ποια κριτήρια δηλαδή (και από ποιους;) καλούνται ή αποκλείονται κόμματα. Όσοι ασχολούνται έστω λίγο με τα διεθνή, θα διαπιστώσουν ότι η κατάσταση δεν ευνοεί καθόλου όσους φαντασιώνονται νέες Κομιντέρν.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------
ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΟΙ "ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ”;
Xθες Σάββατο 24 Σεπτέμβρη πραγματοποιήθηκε εκδήλωση μνήμης με αφορμή το τέλος της γερμανικής κατοχής στη Λέσβο με την αποχώρηση των στρατευμάτων. Η εκδήλωση έλαβε χώρα στην περιοχή Τσακάμια στη Μυτιλήνη, χώρος στον οποίο εκτελέστηκαν από τους Ναζί κατακτητές 42 αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης. Κανένας μα κανένας από τους δήθεν «απλούς πολίτες» πατριδοκάπηλους που μαζεύτηκαν την περασμένη Κυριακή 18 Σεπτέμβρη να ψάλουν τον Εθνικό ύμνο στη καθιερωμένη υποστολή της σημαίας δεν ήρθε στην εκδήλωση. Γιατί άραγε; Αφού και εκεί υπήρχε στρατιωτικό άγημα που έψαλε τον Εθνικό Ύμνο.
Οι «απλοί πολίτες» οι αυτοαποκαλούμενοι «πατριώτες» δεν ήρθαν λοιπόν να τιμήσουν τη σημαία και τους αγωνιστές που θυσιάστηκαν για την πατρίδα τους. Όσοι όμως από τους πρόσφυγες ήταν εκείνη την ώρα στην περιοχή της εκδήλωσης, όπως φαίνεται και στη φωτογραφία, παρακολούθησαν όλη την τελετή όρθιοι! Ας βγάλει ο καθένας τα συμπεράσματα του. Μετά το τέλος της τελετής ο συγγραφέας Γιώργος Γαλέτσας ανέφερε ότι «το μεγαλύτερο ανοσιούργημα ήταν η ¨εξαφάνιση¨ των θυμάτων, αφού κανένα σώμα εκτελεσμένου (από τους 42 συνολικά) δεν παραδόθηκε για ταφή στους δικούς του ή εδόθη στην εκκλησία!. Μετά την εκτέλεση, οι δήμιοι έβαζαν τα πτώματα μέσα σε τσουβάλια μαζί με μια μεγάλη πέτρα και αφού τα έδεναν, τα μετέφεραν σε επιταγμένο αλιευτικό και τα πετούσαν στη θάλασσα ανοικτά της Φυκιότρυπας
-------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ιορδανία: Συγγραφέας δολοφονείται μετά τη δημοσίευση σκίτσου που κρίθηκε «αντι-ισλαμικό»
25/9/2016 13.30
Ο ιορδανός συγγραφέας Νάχεντ Χατάρ δολοφονήθηκε σήμερα μπροστά από δικαστήριο του Αμάν όπου θα γινόταν η δίκη του για τη δημοσίευση ενός σκίτσου που θεωρήθηκε προσβλητικό για το Ισλάμ, μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Petra. Σύμφωνα με το ιορδανικό πρακτορείο, ο 56χρονος Χατάρ δέχθηκε τρεις σφαίρες, ο "δολοφόνος συνελήφθη επί τόπου" και διεξάγεται έρευνα. Μαρτυρίες αναφέρουν ότι ένας άνδρας άνοιξε πυρ εναντίον του συγγραφέα μπροστά από το δικαστήριο στο Αμπντάλι, στο κέντρο της ιορδανικής πρωτεύουσας.
Ο χριστιανός συγγραφέας, ένας εξέχων αντι-ισλαμιστής ακτιβιστής που ήταν υποστηρικτής του προέδρου της Συρίας Μπασάρ αλ-'Ασαντ, είχε συλληφθεί στις 13 Αυγούστου μετά τη δημοσίευση στο λογαριασμό του στο Facebook σκίτσου που περιγελούσε τζιχαντοφασιστες της ισλαμοφασιστικης γουρουνοσουνιτικής συμμοριας Ισλαμοφασιστικό κράτος. Συγκεκριμένα το σκίτσο παρουσίαζε έναν γενειοφόρο άνδρα στον παράδεισο να καπνίζει στο κρεβάτι έχοντας γυναίκες δίπλα του και να ζητεί από τον Θεό να του φέρει κρασί και φυστίκια. Καθυστερημενοι γουρουνομουσουλμανοφασιστες Ιορδανοί θεώρησαν ότι το σκίτσο αυτό ήταν προσβλητικό για το Ισλάμ. Ο συγγραφέας κατηγορήθηκε από τις αρχές για "υποκίνηση θρησκευτικής διχόνοιας" και "προσβολή" του Ισλάμ, πριν αφεθεί ελεύθερος με εγγύηση στις αρχές Σεπτεμβρίου.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------
Εικόνες χάους στη Βόρεια Καρολίνα
Κυριακή, 25 Σεπτεμβρίου 2016, 03:16
Στη δημοσιότητα δόθηκε από τις Αρχές του Σάρλοτ στη Βόρεια Καρολίνα βίντεο που απαθανατίζει τη δολοφονία του Αφροαμερικανού Κιθ Σκοτ, ο οποίος έχασε τη ζωή του από αστυνομικά πυρά την περασμένη Τρίτη. Η εξέλιξη πυροδότησε νέες κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας και ταραχές στην πόλη του Σάρλοτ, στην οποία η κατάσταση παραμένει έκρυθμη για πέμπτη συνεχή ημέρα. Το μαγνητοσκοπημένο υλικό απεικονίζει τον Scott να βγαίνει από ένα λευκό SUV, ενώ η αστυνομία βρίσκεται σε θέση άμυνας πίσω από άλλο όχημα με υψωμένα όπλα, δίδοντας παράλληλα την εντολή στον ύποπτο να κατεβάσει το όπλο (ωστόσο ο Αφροαμερικανός δεν φαίνεται να κρατάει όπλο).
Ο Σκοτ βγαίνει τελικά από το SUV και στέκεται εκεί με την πόρτα ανοικτή, προτού ακουστούν 4 πυροβολισμοί και πέσει αμέσως μετά νεκρός. Από το βίντεο αυτό δε φαίνεται καθαρά το κατά πόσον ο Σκοτ κρατάει στα χέρια του ένα πυροβόλο όπλο αν και ο Αρχηγός της Αστυνομίας του Mecklenburg Κερ Πέτνεϊ, σύμφωνα και με κάποια άλλα στοιχεία -όπως είπε- κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το θύμα είχε στην κατοχή του όπλο. Η οικογένειά του Σκοτ υποστηρίζει ότι ο ίδιος δεν οπλοφορούσε, τουλάχιστον κατά την επίμαχη στιγμή των πυροβολισμών. Η αστυνομία πάντως υποστηρίζει ότι στο όπλο που βρέθηκε, ανευρέθησαν αποτυπώματα του Κιθ Σκοτ. Ο δικηγόρος της οικογένειας Σκοτ, Τζάστιν Μπάμπεργκ, είπε ότι στο βίντεο φαίνεται ο Σκοτ να κάνει βήματα προς τα πίσω και σε καμιά περίπτωση όπως υποστηρίζει δεν προκάλεσε τους αστυνομικούς. Δεν είναι σαφές όπως είπε από το οπτικό υλικό, ότι ο ανάπηρος άνδρας είχε όπλο στην κατοχή του. Τα βήματα που κάνει προς τα πίσω δεν δικαιολογούν την αντίδραση των αστυνομικών, καταλήγει.
Πέμπτη μέρα διαδηλώσεων στο Σάρλοτ
Στο μεταξύ εκατοντάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν για πέμπτη μέρα το Σάββατο στο Μάρσαλ Παρκ, κοντά στο κέντρο του Σάρλοτ για να διαμαρτυρηθούν για την δολοφονία του Κιθ Σκοτ ζητώντας να ασκηθούν διώξεις στα στελέχη των υπηρεσιών ασφαλείας Το πλήθος καταγγέλλει ότι πρέπει να γίνουν σοβαρά βήματα προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ουσία του προβλήματος και ζητούσε την αποφυλάκιση των ανθρώπων που συνελήφθησαν στα επεισόδια της εβδομάδας που πέρασε. «Πρέπει να υπάρξουν συστημικές αλλαγές, πρέπει να γίνουν αλλαγές στην πολιτική, πρέπει να προχωρήσουν σε ουσιώδεις αλλαγές, αυτά θα κάνουν την πόλη πραγματικά ασφαλή» δήλωσε η εφημέριος Κορίν Μακ στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN. Στους δρόμους του Σάρλοτ υπάρχουν εντάσεις, με αστυνομικούς να κάνουν χρήση δακρυγόνων κατά διαδηλωτών που καταγγέλλουν την αστυνομική βία. Τα δύο τελευταία χρόνια η ένταση στις φυλετικές σχέσεις έχει κλιμακωθεί στη χώρα, που συγκλονίζεται κάθε τόσο από τους θανάτους Αφροαμερικανών, συχνά άοπλων, από πυρά αστυνομικών.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------
Λαφαζάνης - Αλαβάνος έδωσαν χέρια για κοινή πορεία
Σάββατο, 24 Σεπτεμβρίου 2016, 17:14
Μετά τη συνάντηση που είχαν χθες αντιπροσωπείες της ΛΑ.Ε και του ΣΧΕΔΙΟΥ Β «επιβεβαιώθηκε η μεταξύ τους συμπόρευση, συνεργασία και συμπαράταξη» και «συναποφάσισαν να αναλάβουν, όσο το δυνατόν πιο συντονισμένα, πιο ουσιαστικές πρωτοβουλίες για την αναζωογόνηση των κοινωνικών αγώνων των κινημάτων, για κοινές δράσεις στα επίκαιρα μέτωπα και την πραγματοποίηση κοινών εκδηλώσεων που θα ενισχύουν τους αγώνες των εργαζομένων, του λαού και της νεολαίας για τα δικαιώματα τους» όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΛΑ.Ε.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης.
Συναντήθηκαν την Παρασκευή (23/9) αντιπροσωπείες της ΛΑ.Ε με επικεφαλής τον Παναγιώτη Λαφαζάνη και του ΣΧΕΔΙΟΥ Β με τη συμμετοχή του Αλέκου Αλαβάνου. Στην αντιπροσωπεία της ΛΑ.Ε συμμετείχαν, ο Δημ. Στρατούλης, πρώην υπουργός και μέλος της Π.Γ. της ΛΑ.Ε, ο Στ. Λεουτσάκος Συντονιστής του Π.Σ. της ΛΑ.Ε και ο Δημ. Σαραφιανός μέλος του Π.Γ. της ΛΑ.Ε, ενώ στην αντιπροσωπεία του ΣΧΕΔΙΟΥ Β συμμετείχαν, ο Τάσος Σταυρόπουλος, Γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής του ΣΧΕΔΙΟΥ Β, η Κατερίνα Καστρίτη και ο Κώστας Παπουλής, μέλη της Πολιτικής Επιτροπής του ΣΧΕΔΙΟΥ Β. Οι αντιπροσωπείες της ΛΑ.Ε και του ΣΧΕΔΙΟΥ Β συζήτησαν, σε θερμό κλίμα, τις πολιτικές εξελίξεις και τα τραγικά αδιέξοδα που αντιμετωπίζει η χώρα και ο ελληνικός λαός εξαιτίας της μνημονιακής καταστροφικής πολιτικής της κυβέρνησης Τσίπρα, η οποία πολιτική έχει τη συναίνεση και των άλλων μνημονιακών κομμάτων της Βουλής.
Οι δύο αντιπροσωπείες συζήτησαν ιδιαίτερα την κατάσταση στον χώρο της Αριστεράς και πρώτα απ' όλα τις πρωτοβουλίες και παρεμβάσεις που θα μπορούσαν να αναληφθούν από την Αριστερά για τα όλο και πιο οξυμμένα προβλήματα που βασανίζουν τον τόπο και τον λαό. Πρωτοβουλίες και παρεμβάσεις της Αριστεράς, όπως τόνισαν οι δύο αντιπροσωπείες, στην κατεύθυνση της ανατροπής του σημερινού μνημονιακού σκηνικού, για μια νέα, απαλλαγμένη από την ηγεμονία του Βερολίνου, των Βρυξελλών και του ΔΝΤ, προοδευτική πορεία ανασυγκρότησης και διεξόδου από την κρίση, με εθνικό νόμισμα, απαραίτητο εργαλείο ρευστότητας και εφαρμογής ενός ριζοσπαστικού προγράμματος, σε σύγκρουση με την ΕΕ και με ορίζοντα ένα σοσιαλισμό του 21ου αιώνα, που θα ανταποκρίνεται στις κοινωνικές και δημοκρατικές ανάγκες και προσδοκίες των λαών και θα αξιοποιεί τις δυνατότητες και τους ορίζοντες, που προσφέρει η ανάπτυξη της επιστήμης και της τεχνολογίας στην εποχή που ζούμε, ιδιαίτερα για τις νεότερες γενιές. Οι δύο πλευρές τόνισαν ότι αποδίδουν κεντρική σημασία στους κοινωνικούς ταξικούς αγώνες και τα κινήματα για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων και του ελληνικού λαού, στις λαϊκές συσπειρώσεις στις γειτονιές, στις δημιουργικές πρωτοβουλίες της νέας γενιάς, στην αφύπνιση των ανθρώπων των γραμμάτων και των τεχνών, για μια προοδευτική διέξοδο από την κρίση.
Η ΛΑ.Ε και το ΣΧΕΔΙΟ Β τόνισαν ότι σήμερα είναι πιο αναγκαία από ποτέ η συγκρότηση του πιο πλατιού δυνατού μετώπου αριστερών ριζοσπαστικών προοδευτικών απελευθερωτικών δυνάμεων που κατανοούν τη στρατηγική σημασία της ύπαρξης ενός συγκεκριμένου εναλλακτικού και υλοποιήσιμου σχεδίου και το οποίο θα εκφρασθεί τόσο σε κοινωνικό επίπεδο μέσα στους κοινωνικούς αγώνες όσο και σε πολιτικό επίπεδο για μια βαθιά προοδευτική ανατροπή στη χώρα. Υπογράμμισαν ότι θα καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για το σχηματισμό αυτού του μετώπου στη βάση ενός κοινού ριζοσπαστικού προγράμματος για την ήττα του μνημονιακού μπλοκ, της νεοφιλελεύθερης συναίνεσης και για μια συνεπή προοδευτική πορεία της χώρας. Τέλος ΛΑ.Ε και ΣΧΕΔΙΟ Β συναποφάσισαν να πυκνώσουν και να συστηματοποιήσουν τις μεταξύ τους επαφές και συζητήσεις για την επίτευξη των συμφωνημένων κοινών στόχων και προσπαθειών τους.
------------------------------------------------------------------------------------------------------
Προς ενιαίο κατώτατο μισθό προσανατολίζεται η ΕΕ
Κυριακή, 25 Σεπτεμβρίου 2016, 11:14
Εντείνονται οι διαβουλεύσεις μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ για την υιοθέτηση ενός κοινού κατώτατου ευρωπαϊκού μισθού, ένα θέμα που-όπως αναφέρει η ιστοσελίδα Εuractiv- ξεκίνησε από την Γερμανία πέρυσι τον Ιανουάριο και φέρεται να συζητείται και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο εν λόγω δημοσίευμα, παρά την πρόοδο η οποία έχει γίνει, υπάρχουν αρκετές διαφωνίες στις Βρυξέλλες αναφορικά με τη θέσπιση βασικού μισθού και την απόσπαση εργαζομένων. Όπως ανέφερε βουλευτής του ΕΛΚ στη Euractiv, δεν υπάρχει συμφωνία μεταξύ των ευρωβουλευτών, ενώ ο ευρωβουλευτής των Σοσιαλιστών Φιλίπ Κορντερί δήλωσε ότι «αποτελεί ρεαλιστική φιλοδοξία» και «αναγκαιότητα» η θέσπισή του.
Η Euractiv αναφέρει ότι σήμερα 6 χώρες (Ιταλία, Κύπρος, Αυστρία, Δανία, Φινλανδία και Σουηδία) δεν έχουν θεσπίσει ένα βασικό μισθό, ενώ υπάρχουν μεγάλες διαφορές μεταξύ των βασικών μισθών σε κάποιες χώρες. Για παράδειγμα, ο βασικός μισθός της Βουλγαρίας το 2016 ήταν στα 216 ευρώ, ενώ στο Λουξεμβούργο ανήλθε στα 1.923 ευρώ. Παράλληλα, υποστηρίζει ότι ανάμεσα στους εταίρους οι οποίοι θα χρειαστούν πειστικά επιχειρήματα είναι τα Ανατολικά κράτη, όπου ο βασικός μισθός βρίσκεται στα χαμηλότερα επίπεδα και η θέσπιση ενιαίου μισθού ενδέχεται να θέσει τέλος στο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα που έχουν.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
Ακόμη μια μαύρη μέρα για τους τζιχαντιστές τρομοκράτες. Ο Συριακός στρατός, Χεσμπολάχ και Παλαιστίνιοι απελευθερώνουν άλλη μια περιοχή του Χαλεπίου!!!
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Ήταν το 4ο μεγαλύτερο νοσοκομείο αντιμετώπισης του καρκίνου σε όλη την Μέση ανατολή, στο Χαλέπι, με ιατρικό προσωπικό και εγκαταστάσεις που θα τις ζήλευαν σε πολλές ευρωπαικές χώρες. Μετά ήλθε η αμερικάνικη "δημοκρατία"και το... αναβάθμισε... οι γενναίοι Σύριοι στρατιώτες που το προστάτευαν, αποκεφαλίστηκαν από τους ισλαμιστές, όταν επέδραμαν στην περιοχή... από εχθές το βράδυ ο συριακός στρατός με την βοήθεια της ρωσικής πολεμικής αεροπορίας, προσπαθεί να το απελευθερώσει...το Al-Kindi, όπως έχει υποσχεθεί ο Μ. Α Άσαντ, θα γίνει καλύτερο από πριν...
------------------------------------------------------------------------------------------------------
Handarat libéré! Αυτή είναι η Παλαιστινιακή "Ταξιαρχία της Ιερουσαλήμ"...
...πανηγυρίζουν μετά την εξολόθρευση όλων των αρουραίων της "πολιτισμένης δύσης, στον προσφυγικό καταυλισμό Handarat (Χαλέπι), μαζί με τους άνδρες του Αραβικού στρατού της Συρίας Έτσι πολεμούν για την πατρίδα, τη Συρία που δεν εγκατάλειψε ΠΟΤΕ την Παλαιστίνη!
------------------------------------------------------------------------------------------------------
Η πρόσφατη συζήτηση για την Κουβα στην ταράτσα της Σόλωνος (http://atexnos.gr/ekdilosi-gia-tin-kouva-kai-tin-mprigada-18-9/ ) γεμάτη από ανθρώπους που θεωρούν την Κούβα μια πολύ μεγάλη και σημαντική υπόθεση για όποιον επιμένει να αναφέρεται στον Σοσιαλισμό επικεντρώθηκε ιδιαίτερα στο τι συμβαίνει με την εμφάνιση μικρών επιχειρήσεων και την μίσθωση εργαζομένων από αυτές.
Ουσιαστικά ο φόβος μας, η ανησυχία μας, η υποκρύπτουσα ηττοπάθεια μας και το αίσθημα ότι η ιδιώτευση και ο προσωπικός πλουτισμός είναι ένας οδοστρωτήρας που θα εξαφανίσει κοινωνικές κατακτήσεις με πολύ γερά επαναστατικά, συμμετοχικά θεμέλια που είναι ριζωμένα στα μυαλά, τις καρδιές και τα όπλα των Κουβανών αγωνιστών είναι ένα ζήτημα που πρέπει να ανοίξει συζητήσεις σχετικά με την Παιδεία που έχει σφυρηλατήσει τον Κουβανικό λαό, την εμπιστοσύνη στις μαζικές οργανώσεις τα σταθερά βήματα χωρίς βερμπαλισμούς την νοηματοδότηση συγκεκριμένων μέτρων και τις αντοχές μας στην αφομοίωση των διαφορετικών τάσεων χωρίς την ψευδαίσθηση ότι μπορεί να τα έχεις όλα υπό απόλυτο έλεγχο. Ο τουριστικός τομέας οπού αναπτύσσεται ραγδαία στο Νησί απαιτεί σίγουρα ένα σχεδιασμό που θα περιλαμβάνει το management και την διαφήμιση του τουριστικού προϊόντος δεν ξέρω κατά πόσον θα πρέπει το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κούβας να καθοδηγήσει με στελέχη την ανάπτυξη αυτή. Κατά την άποψη μου αυτό πιθανότατα θα οδηγούσε σε κινεζικά φαινόμενα οπού το Κόμμα θα στελεχωνόταν από καπιταλιστές της κακιάς ώρας που καθοδηγούν την ανάπτυξη τεράστιων επιχειρήσεων (για να μην πάμε και μέχρι την Κίνα ξέρουμε τι σημαίνει να έχει ένα επαναστατικό Κόμμα βιομηχανίες και να ‘’παίρνει’’ δουλειές βλέπε Τυποεκδοτική).
Από την άλλη η δυνατότητα κάποιον οδηγών ταξί ή ανθρώπων με ενοικιαζόμενα δωμάτια να έχουν ένα αυξημένο εισόδημα γεννάει σίγουρα την ανάγκη να ελέγχεται φορολογικά αλλά από την άλλη θα πρέπει να έχουμε κατά νου ότι ιδεολογικά και σε επίπεδο κοινωνίας ήδη υπάρχει επαγρύπνηση και κριτική στο φαινόμενο αυτό. Επίσης η μισθολογική διαφορά θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο ότι δεν εξασφαλίζει σε καμία περίπτωση την φοίτηση των παιδιών της νέας αυτής τάξης σε ακριβά σχολεία ή την πρόσβαση σε ιδιωτική υγεία και ελιτιστικές πολιτιστικές εκδηλώσεις που άλλοι δεν μπορούν να παρακολουθήσουν. Γενικότερα ο διαχωρισμός που τονίζουν οι Κουβανοί είναι πως δεν επιδιώκουν την δημιουργία μίας καταναλωτικής κοινωνίας αλλά αναζητούν τρόπους ώστε να μην ισοδυναμεί ο Σοσιαλισμός με την φτώχεια , την γραφειοκρατία και τις μόνιμες θυσίες του λαού. Επιδιώκουν να αυξήσουν τον πλούτο που παράγεται ώστε να συνεχίσουν να έχουν την δυνατότητα να χρηματοδοτούν την Υγεία, την Παιδεία και όλες τις κοινωνικές παροχές που με βερμπαλισμούς και χαρακίρι σίγουρα δεν θα μπορούσαν να παραμένουν σε αυτό το υψηλό επίπεδο και να είναι προσβάσιμες για το σύνολο του λαού.
Ας μην ξεχνάμε ότι μιλάμε για χώρα οπού το Εμπάργκο παραμένει, εδώ και 26 χρόνια αναζητεί κάποιον συνοδοιπόρο και με αργά και σταθερά βήματα επιδρά στα κινήματα της Λατινικής Αμερικής με επιρροή δυσανάλογη του μεγέθους της. Ο δρόμος όμως είναι μακρύς και κάποιες φορές προέχει να μείνεις στην μάχη όταν σε όλο τον κόσμο τα Όχι γίνονται Ναι σε 17 ώρες. Στην χώρα που ο μιντιακός εικονικός πνιγμός μας οδήγησε παρανοϊκά στα atm και στα ράφια των super market θα πρέπει να σκεφτόμαστε καλά πριν ξεγράφουμε μια υπόθεση που αντέχει τον πνιγμό και τον στραγγαλισμό (τον πραγματικό όχι τωνmedia) εδώ και 55 χρόνια. Αλληλεγγύη , δύναμη και εμπιστοσύνη στο Νησί λοιπόν.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------
Το έφτιαξε η Αριστερά, το αγκάλιασε η Ελλάδα
Το ΕΑΜ ιδρύθηκε πριν από 75 χρόνια, στις 27 Σεπτεμβρίου 1941, σε ένα σπίτι στο τέρμα της οδού Μαυρομιχάλη. Η ιδρυτική σύσκεψη ξεκίνησε γύρω στις 8 το βράδυ με τη συμμετοχή των εκπροσώπων τεσσάρων κόμματων της Αριστεράς. Το ΚΚΕ εκπροσώπησε ο Λευτέρης Αποστόλου, το Σοσιαλιστικό Κόμμα Ελλάδας (ΣΚΕ) ο Χρήστος Χωμενίδης, την Ενωση Λαϊκής Δημοκρατίας (ΕΛΔ) ο Ηλίας Τσιριμώκος και το Αγροτικό Κόμμα Ελλάδας (ΑΚΕ) ο Απόστολος Βογιατζής. Πριν από το ΕΑΜ είχαν ιδρυθεί δύο άλλες αντιστασιακές οργανώσεις. Στις 28 Μαΐου του 1941 δημιουργήθηκε η ΕΘΝΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ με σκοπό τη βοήθεια στον ελληνικό λαό αλλά και στα θύματα του πολέμου στις συνθήκες της Κατοχής. Ενάμιση μήνα αργότερα, στις 16 Ιουλίου, το Εργατικό ΕΑΜ, με σκοπό να οργανώσει την πάλη του λαού για τις καθημερινές οικονομικές του διεκδικήσεις.
Με δυο λόγια, ο εθνικοαπελευθερωτικός αγώνας ξεκίνησε από οργανώσεις που στόχευαν στη διασφάλιση της επιβίωσης του ελληνικού λαού. Χρειάζεται επίσης να σημειωθεί ότι οι πρώτοι που είδαν την ανάγκη της οργάνωσης του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα και της συγκρότησης του ΕΑΜ ήταν οι κομμουνιστές και το κόμμα τους το ΚΚΕ. Στην ιδρυτική σύσκεψη του ΕΑΜ εγκρίθηκε ιδρυτικό κείμενο και διάγγελμα προς τον ελληνικό λαό το οποίο κυκλοφόρησε πλατιά σε όλες τις μορφές (χειρόγραφο, πολυγραφημένο, τυπωμένο). Στο ιδρυτικό κείμενο αναφερόταν: «Από τους αντιπροσώπους των κάτωθι υπογραφομένων κομμάτων ιδρύεται το Εθνικόν Απελευθερωτικόν Μέτωπον της Ελλάδας (ΕΑΜ). Εις το ΕΑΜ γίνεται ισοτίμως δεκτόν και παν άλλο κόμμα ή οργάνωσις που δέχεται τας αρχάς του παρόντος ιδρυτικού ως και να εργασθή διά την επιτυχίαν των σκοπών του ΕΑΜ».
Στο διάγγελμα της οργάνωσης προς τον ελληνικό λαό γινόταν έκκληση για την όσο το δυνατόν πιο πλατιά και θαρραλέα συμμετοχή του στην εθνικοαπελευθερωτική πάλη. Μεταξύ άλλων υπογραμμιζόταν: «Ελληνες και Ελληνίδες πατριώτες. Νέοι και νέες. Ασχετα απ’ ό,τι σας χώρισε στο παρελθόν, άσχετα απ’ ό,τι θα σας χωρίσει στο μέλλον ύστερα από το ξεσκλάβωμά μας, ενώστε τις δυνάμεις σας για τον Εθνικό Απελευθερωτικό Αγώνα». Το ΕΑΜ πολύ γρήγορα κατάφερε να ξεπεράσει τη στενή τυπική λειτουργία ενός συνασπισμού κομμάτων -και μάλιστα κομμάτων μιας συγκεκριμένης απόχρωσης- και μετατράπηκε σε μια πλατιά λαϊκή οργάνωση που όμοιά της δεν είχε εμφανιστεί ξανά στην ιστορία. Το κύριο χαρακτηριστικό γνώρισμα του ΕΑΜ ήταν η δυνατότητα και ικανότητα που απέκτησε να χρησιμοποιεί σε όλη την επικράτεια, συνδυασμένα, όλες τις μορφές πάλης, από τον απλό καθημερινό μαζικό πολιτικό αγώνα ώς την ένοπλη πάλη. Σ’ αυτό συνέβαλε η πολυμορφία των οργανώσεων που το συγκροτούσαν πέρα από τις πολιτικές. Είναι αδύνατο να κατανοήσουμε το ΕΑΜ χωρίς τις άλλες οργανώσεις του, την Εθνική Αλληλεγγύη, το Εργατικό ΕΑΜ, το ΕΑΜ Νέων, την ΕΠΟΝ, την Εθνική Πολιτοφυλακή, την ΟΠΛΑ και πάνω απ’ όλα τον ΕΛΑΣ.
Στην κορύφωση του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα, το ΕΑΜ είχε στις τάξεις του περί τα 2 εκατ. μέλη. Ο ΕΛΑΣ (τακτικός και εφεδρικός) περί τους 130.000 μαχητές. Η ΕΠΟΝ περί τα 700.000 μέλη, ενώ την Εθνική Αλληλεγγύη πλαισίωναν με διάφορους τρόπους περί τα 4 εκατ. πολίτες. Αυτό το κίνημα κατάφερε να κάνει εκλογές μέσα στην Κατοχή, να εκλέξει λαϊκό κοινοβούλιο και να συγκροτήσει την ΠΕΕΑ – γνωστή και ως Κυβέρνηση του Βουνού. Ηταν επομένως απολύτως φυσιολογικό το γεγονός ότι την επομένη της απελευθέρωσης της χώρας από τη φασιστική κατοχή, το ΕΑΜ είχε την εμπιστοσύνη τουλάχιστον του 80% του ελληνικού λαού. Προσφορά του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ στην απελευθέρωση της χώρας Για τους αγώνες του ενάντια στον κατακτητή, το ΕΑΜ πλήρωσε βαρύ φόρο αίματος. Μόνο οι εκτελεσθέντες, μέλη και οπαδοί του, υπολογίζονται σε 48.000. Στον αριθμό των εκτελεσθέντων δεν συμπεριλαμβάνονται όσοι έχασαν τη ζωή τους στα ολοκαυτώματα ή όσοι πέθαναν υπό το βάρος των κακουχιών και ήταν ΕΑΜίτες. Ολοι αυτοί υπολογίζονται γενικά ως θυσίες του ελληνικού λαού, ανεξαρτήτως αντιστασιακής παρατάξεως.
Τεράστια υπήρξε, επίσης, η προσφορά του ΕΛΑΣ στα πεδία των μαχών. Για να τον αντιμετωπίσουν, οι Γερμανοί ήταν υποχρεωμένοι να απασχολούν αποκλειστικά στην Ελλάδα 4-5 μεραρχίες, τη στιγμή που 40-50 μεραρχίες τους αντιμετώπιζαν τους απελευθερωτικούς αγώνες των άλλων υπόδουλων λαών. Ο ΕΛΑΣ προξένησε τις παρακάτω βαριές απώλειες στον εχθρό:19.355 νεκρούς, 8.294 τραυματίες, 5.181 αιχμαλώτους, χωρίς να υπολογίζονται οι απώλειες από την έναρξη του ένοπλου αγώνα και ώς τη συγκρότηση του Γενικού Στρατηγείου του ΕΛΑΣ, καθώς και το μεγαλύτερο μέρος των απωλειών στις περιοχές Ανατολικής Μακεδονίας, Θράκης, Πελοποννήσου και όλες οι απώλειες της Κρήτης. Ακόμη, ο ΕΛΑΣ κατέστρεψε 30 γέφυρες, 85 ατμομηχανές, 957 βαγόνια και 1.007 αυτοκίνητα. Οι απώλειες του ΕΛΑΣ ήταν περίπου 4.400 νεκροί, 6.000 τραυματίες και 2.000 ανάπηροι, χωρίς να υπολογίζονται όσες προηγήθηκαν της συγκρότησης του Γενικού Στρατηγείου, καθώς και μεγάλο μέρος απωλειών της Θράκης, της Πελοποννήσου και της Κρήτης (Στ. Σαράφη: «Ο ΕΛΑΣ», εκδόσεις Επικαιρότητα, σελ. 444-446). Ενα τραγούδι στην Κατοχή έλεγε: «Το ΕΑΜ μας έσωσε απ’ την πείνα – θα μας σώσει κι από τη σκλαβιά». Το έπραξε και με το παραπάνω. Σπάνια στην Ιστορία απαντιέται οργάνωση με τέτοια συνέπεια και αυτοθυσία για την επίτευξη των σκοπών της. Αλλά το ΕΑΜ δεν ήταν μια οποιαδήποτε οργάνωση.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
Οι «εθνικιστές» της Κομαντατούρ
Δύο αποκαλυπτικά ντοκουμέντα για τον δωσιλογισμό των σωμάτων ασφαλείας επί Κατοχής δημοσιεύουμε σήμερα: την αναλυτική έκθεση του διοικητή Χωροφυλακής Ακαρνανίας Γεωργίου Τζωρτζάκη για τη μάχη της Αμφιλοχίας (13/7/1944), τη σημαντικότερη μετωπική αναμέτρηση του ΕΛΑΣ με τη Βέρμαχτ, και το έγγραφο του Αρχηγείου Χωροφυλακής με το οποίο η έκθεση αυτή διανεμήθηκε σε όλες τις υπηρεσίες του Σώματος, ως υπόδειγμα «πατριωτικής» και «αξιοπρεπούς» στάσης απέναντι στον εσωτερικό εχθρό. Τα έγγραφα εντοπίστηκαν στο αρχείο του δικηγόρου Αριστοτέλη Κουτσουμάρη, που φυλάσσεται στο ΕΛΙΑ. Πρώην αξιωματικός της Αστυνομίας Πόλεων και διευθυντής επί Κατοχής της Επιτροπής Διαχειρίσεως Βοηθημάτων του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού, ο Κουτσουμάρης ανέπτυξε αντιστασιακή δραστηριότητα συλλέγοντας πληροφορίες για λογαριασμό των Συμμάχων και διοχετεύοντας στο εξωτερικό φωτογραφίες του πολύνεκρου λιμού που έπληξε τον χειμώνα του 1941-42 την Αθήνα. Στον ίδιο φάκελο με τα παραπάνω (φ. 51.9) περιέχεται κι ένα τρίτο έγγραφο της Χωροφυλακής, που επίσης δημοσιεύουμε: η εξαγγελία από το Αρχηγείο και τα Ες Ες υλικών κινήτρων για την αύξηση της «παραγωγικότητας» των ασφαλιτών κατά της ΕΑΜικής Αντίστασης. Η δεκάωρη μάχη της Αμφιλοχίας υπήρξε η μεγαλύτερη που έδωσε το αντάρτικο με τον γερμανικό στρατό. Ενα ενισχυμένο τάγμα του ΕΛΑΣ με 300-350 μαχητές επιτέθηκε τα μεσάνυχτα στην ισχυρή γερμανική φρουρά της κωμόπολης, ενώ άλλοι 1.000-1.500 αντάρτες έστησαν τριγύρω ενέδρες στις ενισχύσεις που στάλθηκαν από την Αρτα και το Αγρίνιο. Σκοπός του εγχειρήματος ήταν η απαλλαγή της Ελεύθερης Ελλάδας του ΕΑΜ από την πίεση των εκκαθαριστικών επιχειρήσεων που διεξάγονταν στη βόρεια Πίνδο (Θέμης Μοσχάτος, «Η μάχη της Αμφιλοχίας», Αθήνα 1986). Οι απώλειες της Βέρμαχτ ανήλθαν σε 212 άνδρες: 63 νεκρούς, 54 αγνοούμενους κι 95 τραυματίες (Χ.Φ. Μάγερ, «Αιματοβαμένο Εντελβάις», Αθήνα 2009, τ.Β΄, σ. 239). Ο ΕΛΑΣ είχε συνολικά 59 νεκρούς, 5-6 αγνοούμενους κι 87 τραυματίες. Για ευνόητους λόγους, και οι δυο πλευρές ισχυρίστηκαν πως οι απώλειες του αντιπάλου ήταν πολύ μεγαλύτερες, ελαχιστοποιώντας ταυτόχρονα τις δικές τους.
Για το Εθνος και το Σώμα
Σε αντίθεση με το πλούσιο αρχειακό υλικό και τις μαρτυρίες που παραθέτει στη μονογραφία του ο Μοσχάτος, επικεφαλής τότε του 3ου επιτελικού γραφείου της 8ης μεραρχίας του ΕΛΑΣ, οι εκθέσεις που δημοσιεύουμε σήμερα μας διαφωτίζουν πολύ λιγότερο γι’ αυτή καθεαυτή τη μάχη και περισσότερο για τη στάση της Χωροφυλακής στη διάρκειά της. Το περιεχόμενό τους διαψεύδει πανηγυρικά όλη τη μετέπειτα εξωραϊστική φιλολογία περί «γκρίζων ζωνών» και «αποστάσεων» του εγχώριου κατασταλτικού μηχανισμού από τους ναζί. Η ένοπλη συνεργασία με τη Βέρμαχτ εξυμνείται εδώ σε όλους τους τόνους, όχι σαν αναγκαστική επιλογή αλλά ως η δέουσα απάντηση στον κοινό εχθρό, «χάριν των συμφερόντων του Εθνους και της αξιοπρεπείας του Σώματος». Δεν λείπει ακόμη και η εξύμνηση του «παραδειγματικού ηρωισμού» των Γερμανών φαντάρων που «έπεσαν προ του βωμού του καθήκοντος» πολεμώντας τους αντάρτες. Ο διοικητής της Χωροφυλακής απαριθμεί, τέλος, τα μέτρα που πήρε μετά τη μάχη,«τη βοηθεία των Γερμανικών αρχών», για να εκδικηθεί «τους αναρχικούς» και ν’ αναπτερώσει το ηθικό των δικών του: ανατινάξεις σπιτιών, καταστροφές καϊκιών, κάψιμο «διαφόρων σκευών και επίπλων», μπλόκο και συλλήψεις κατοίκων –έξι από τους οποίους παραδόθηκαν στη Βέρμαχτ «διά τα περαιτέρω», ενώ οι υπόλοιποι κρατήθηκαν ως όμηροι. Για τη δικαιολόγηση αυτής της στάσης επιστρατεύονται σενάρια περί «γενικής σφαγής» που (υποτίθεται ότι) περίμενε τους ντόπιους εθνικόφρονες, αλλά και εξόφθαλμες υπερβολές για τη βαναυσότητα των ανταρτών. Στη συνοδευτική έκθεση του Αρχηγείου ευδιάκριτη είναι πάντως η ανησυχία για την πτώση του ηθικού και της μαχητικότητας των οργάνων, ενόψει ιδίως της επικείμενης απελευθέρωσης. Η σύμπραξη της Χωροφυλακής με τον κατακτητή υπήρξε φαινόμενο γενικότερο, η έκταση του οποίου οδήγησε σε δημόσια καταγγελία του Σώματος από τον Γεώργιο Παπανδρέου, στην ομιλία που αυτός εκφώνησε στο Σύνταγμα κατά την εγκατάσταση της κυβέρνησης εθνικής ενότητας στην Αθήνα (18/10/1944). Μετά τα Δεκεμβριανά, οι επικρίσεις αυτές μετατράπηκαν βέβαια σε ύμνους. Ο κατοχικός αρχηγός του Σώματος (και συντάκτης του δεύτερου εγγράφου που δημοσιεύουμε), υποστράτηγος Γεώργιος Ντάκος, αθωώθηκε μάλιστα πανηγυρικά το 1945 με διαδοχικά βουλεύματα, σαν «άσπιλος αξιωματικός» που διώχθηκε λόγω«κομματικών επιδιώξεων της γνωστής αχρείας παρατάξεως» (Δημήτρης Κουσουρής, «Δίκες των δοσιλόγων», Αθήνα 2014, σ. 377-9).
Δωσίλογοι «εθνικισταί»
Η δεύτερη σημαντική πληροφορία που μας παρέχει η έκθεση Τζωρτζάκη αφορά την εμπλοκή των ηγετικών στελεχών του τοπικού ΕΔΕΣ στην ένοπλη σύγκρουση. Οι «εθνικισταί», όπως χαρακτηρίζονται από τον διοικητή της Χωροφυλακής, πολέμησαν με το όπλο στο χέρι κατά των ανταρτών, «δώσαντες καιρόν εις τα ολίγιστα τμήματα των Γερμανών και Χωροφυλάκων να οργανωθούν εις άμυνα». Κάποιοι απ’ αυτούς υπέκυψαν, ενώ άλλοι διέφυγαν την τελευταία στιγμή από τα φλεγόμενα σπίτια τους. Δέκα μέρες μετά τη μάχη (22/7/1944), ο Ναπολέων Ζέρβας κατήγγειλε στην εξόριστη κυβέρνηση και το συμμαχικό στρατηγείο ότι στην Αμφιλοχία διαπράχθηκε από τον ΕΛΑΣ «έγκλημα πρωτάκουστον διά την ιστορίαν της χώρας μας»: αμέσως μετά την είσοδο των ανταρτών στην πόλη, ισχυρίστηκε, «ήρξατο εμπρησμός οικιών και σφαγή των οικογενειών των Ελλήνων πατριωτών από τον απελευθερωτικόν στρατόν του ΕΑΜ. Ο αριθμός των σφαγέντων και καέντων δεν εξηκριβώθη απολύτως, πάντως υπερβαίνει τους εκατόν» (Διεύθυνσις Ιστορίας Στρατού, «Αρχεία Εθνικής Αντίστασης», Αθήνα 1998, τ. 1ος, σ. 206). Πηγή του Ζέρβα ήταν κάποιος μη κατονομαζόμενος «σύνδεσμός» του «εξ Αγρινίου, διελθών εξ Αμφιλοχίας» («Ημερολόγιο στρατηγού Ναπολέοντα Ζέρβα», Αθήνα 2013, σ. 560). Από την έκθεση της Χωροφυλακής διαπιστώνουμε πάντως πως οι σκοτωμένοι πολίτες δεν ξεπέρασαν τους δέκα, οι μισοί από τους οποίους έχασαν τη ζωή τους είτε μαχόμενοι στο πλευρό των Γερμανών είτε κατά την πολιορκία των σπιτιών τους, που «εθνικιστές» συγγενείς τους είχαν μετατρέψει σε συμπλήρωμα των γερμανικών φυλακίων. Δεδομένου ότι η έκθεση της Χωροφυλακής δεν αναφέρει την παραμικρή παράπλευρη απώλεια μιας δεκάωρης μάχης που διεξήχθη σε κατοικημένο τόπο, λογικό είναι επίσης να υποθέσουμε ότι κάποια θύματα αδέσποτων πυρών μεταβαπτίστηκαν κατόπιν εορτής σε «σφαγιασθέντες». Η σύμπραξη αυτή δεν πρέπει να μας ξαφνιάζει. Μετά την ένοπλη σύγκρουσή του με το ΕΑΜ, ο Ζέρβας είχε συνάψει τον Δεκέμβριο του 1943 μυστικά εκεχειρία με τους Γερμανούς, για ν’ ακολουθήσει τον Φλεβάρη του 1944 συντονισμένη εξόρμηση του ΕΔΕΣ και της Βέρμαχτ κατά του ΕΛΑΣ, με την κωδική ονομασία «Επιχείρηση Ξεφτέρι» (Μάγερ, όπ.π., σ. 115-41). Η οργάνωση δε του ΕΔΕΣ στην Αθήνα μετατράπηκε σε «επίσημον όργανον του Υπουργείου Εσωτερικών, τροφοδοτούσα τα Τάγματα Ασφαλείας με άνδρας και αξιωματικούς»· τα συνθήματά της γράφονταν πλέον στους τοίχους όχι μόνο «ελευθέρως», αλλά και «πολλάκις από τους ιδίους ελαιοχρωματιστάς» μ’ εκείνα της ναζιστικής ΕΕΕ («Αρχείον Εμμανουήλ Τσουδερού», Αθήνα 1990, τ. Γ΄, σ. 945). Στελέχη του ΕΔΕΣ υπήρξαν επίσης οι αξιωματικοί Τολιόπουλος και Αρσένης, επικεφαλής του Τάγματος Ασφαλείας Αγρινίου που συγκροτήθηκε τον Φλεβάρη του 1944 και τον επόμενο μήνα συνέλαβε πλήθος «αναρχικούς», 120 από τους οποίους εκτελέστηκαν στις 14 Απριλίου από τους Γερμανούς σε αντίποινα για την καταστροφή στρατιωτικού τρένου από τον ΕΛΑΣ. Κάποιες πληροφορίες της έκθεσης Τζωρτζάκη σχετικοποιούνται πάντως από άλλες πηγές. Οι οκτώ πολίτες που «απήγαγε» ο ΕΛΑΣ αφέθηκαν λ.χ. σύντομα ελεύθεροι –ως αποτέλεσμα, ισχυρίζεται ο τοπικός αρχηγός του ΕΔΕΣ, της εκ μέρους του σύλληψης και φυλάκισης «μεγάλου αριθμού επιφανών εν Ηπείρω στελεχών του ΕΑΜ»(Στυλιανός Χούτας, «Η Εθνική Αντίστασις των Ελλήνων», Αθήναι 1961, σ. 559). Η κακομεταχείριση ορισμένων πτωμάτων περιγράφεται επίσης πολύ διαφορετικά απ’ αυτόν τον τελευταίο (σ. 558) κι αλλιώς στην επίσημη ιστορία του Σώματος που εξέδωσε η χούντα (Απόστολος Δασκαλάκης, «Ιστορία Ελληνικής Χωροφυλακής 1936-1950», Αθήναι 1973, τ. Α΄, σ. 192). Μεταξύ των κατεστραμμένων σπιτιών συγκαταλέγονταν, τέλος, όχι μόνο οι «εστίες αντιστάσεως» των «εθνικιστών», αλλά και η αποθήκη πυρομαχικών της γερμανικής φρουράς. Οπως διαβάζουμε στις αναμνήσεις του δημοσιογράφου Γιάννη Βούλτεψη, τότε ΕΛΑΣίτη και μετέπειτα στελέχους της Ν.Δ., όταν ο ιδιοκτήτης του επιταγμένου αρχοντικού Ευγένιος Στράτος έμαθε την ανατίναξή του, είπε απλώς «χαλάλι»:βασιλόφρων προπολεμικά, ήταν πια αρχηγός του εφεδρικού ΕΛΑΣ στον Βάλτο...
------------------------------------------------------------------------------------------------------
Σιωναζι μασονος Τραμπ: Η Ιερουσαλήμ αδιαίρετη πρωτεύουσα του ισραηλινοναζιστικού κράτους
Κυριακή, 25 Σεπτεμβρίου 2016, 23:09
Ο αληταρας μασονος σιωναζι υποψήφιος των ακροδεξιων Ρεπουμπλικανών είπε στον πρωθυπουργό του Ισραήλ πως θα αναγνώριζε την Ιερουσαλήμ ως αδιαίρετη πρωτεύουσα. Μια αμερικανική κυβέρνηση υπό τον Ντόναλντ Τραμπ θα αναγνώριζε την Ιερουσαλήμ ως την αδιαίρετη πρωτεύουσα του Κράτους του Ισραήλ, δήλωσε σήμερα ο αληταρας σιωναζι υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος για τον Λευκό Οίκο, κατά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό του Κωλοισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου στη Νέα Υόρκη, σύμφωνα με το επιτελείο του. Στην ανακοίνωση της ομάδας του αληταρα βλακα σιωναζι Ντόναλντ Τραμπ προστίθεται ότι συζήτησε επιπλέον με τον επικεφαλής της ισραηλινοναζιστικής κυβέρνησης σχετικά με τη «στρατιωτική βοήθεια, την ασφάλεια και την περιφερειακή σταθερότητα».
------------------------------------------------------------------------------------------------------
Tα ανθρωπόμορφα κτήνη της E.E., οι πλασιέ εμπόρων όπλων... μιλούν ξεδιάντροπα για "ανθρωπιστική" βοήθεια των τζιχαντιστών στο Χαλέπι... Δείτε τη "βοήθεια" που θέλουν να περάσουν στους δολοφόνους αποκεφαλιστές!
"Ανθρωπιστική βοήθεια"... κουτιά που δήθεν περιέχουν γάλα σε σκόνη, περιέχουν πολεμοφόδια... σφαίρες πολυβόλων... Αυτή είναι η "ανθρωπιστική βοήθεια" των νεοναζί της "πολιτισμένης" δύσης προς τους "βομβαρδιζόμενους" από τον "δικτάτορα Άσαντ"... Φωτιά και τσεκούρι... Χωρίς Έλεος... Καμία ανακωχή με τους αποκεφαλιστές!