Τετάρτη 20 Αυγούστου 2014

Τεταρτη 20 Αυγουστου 2014


Ο ναζιστικός στρατός βομβαρδίζει με βαρύ πυροβολικό το Ντονιέτσκ
Μάχες μαίνονται επίσης στο κέντρο της πόλης Λουγκάνσκ
Με ακόμη ένα έγκλημα προχωρά η κλικα ναζιστικών και φασιστικών δυνάμεων του Κιέβου, βομβαρδίζοντας χθες Τρίτη το Ντονιέτσκ με βαρύ πυροβολικό. Στο κέντρο της πόλης σημειώθηκαν επίσης ανταλλαγές πυροβολισμών ενώ η πόλη (1 εκατομμυρίου κατοίκων) παραμένει χωρίς νερό εξαιτίας των μεγάλων καταστροφών. Μάχες μαίνονται επίσης στο κέντρο της πόλης Λουγκάνσκ της ανατολικής Ουκρανίας, κοντά στα σύνορα της χώρας με τη Ρωσία, ανάμεσα στις ναζιστικές δυνάμεις και τους αντιφασιστες κατοικους οι οποίοι την ελέγχουν από τον Απρίλιο, δήλωσε ένας εκπρόσωπος των ναζιστικών ενόπλων δυνάμεων. Οι νέες μάχες στο Λουγκάνσκ είχαν ως αποτέλεσμα να διακοπούν οι προσπάθειες ανάσυρσης των πτωμάτων των θυμάτων του βομβαρδισμού μιας αυτοκινητοπομπής με εκτοπισμένους αμάχους. Μέχρι την στιγμή που οξύνθηκαν οι μάχες στο Λουγκάνσκ, είχαν ανασυρθεί οι σοροί 15 ανθρώπων.
--------------------------------------------------------------------------------
Οπως γράφει ο Καρίμ Αμπντούλ Τζαμπάρ για το Φέργκιουσον του Μιζούρι:
«[...] Η απάντηση μπορεί να βρεθεί στο Μάη του 1970. Θα έχετε πιθανά ακούσει για τoυς πυροβολισμούς στο Kent State: Στις 4 Μάη του 1970, η εθνοφρουρά του Οχάϊο, άνοιξε πύρ κατά των φοιτητών που διαδήλωναν στο Πανεπιστήμιο του Kent. Στα 13 δευτερόλεπτα των πυροβολισμών, τέσσερις φοιτητές σκοτώθηκαν και εννέα τραυματίστηκαν, με το ένα να μένει μόνιμα παράλυτος. Το σοκ και η κατακραυγη για το γεγονός, έφεραν ως αποτέλεσμα μια πανεθνική απεργία στην οποία συμμετείχαν τέσσερα εκατομμύρια φοιτητές, οι οποίοι έκλεισαν 450 ιδρύματα. Πέντε μέρες μετά τα γεγονότα του Kent State, 100 χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην Ουάσινγκτον και η νεολαία της χώρας κινητοποιούταν πλέον ενεργητικά για να έρθει το τέλος του πολέμου στο Βιετνάμ, του ρατσισμού, του σεξισμού και της ανόητης πίστης στο πολιτικό κατεστημένο. Πιθανότατα, δεν έχετε ακούσει για τους πυροβολισμούς στο Jackson State Στις 14 Μάη, δέκα μέρες αφού το Kent State έβαλε φωτιά στο έθνος, στο Πανεπιστήμιο του Jackson State, στο οποίο σπούδαζαν κυρίως μαύροι, η αστυνομία σκότωσε δύο μάυρους νεαρούς (ο ένας τελειόφοιτος του Λυκείου, ο άλλος πατέρας ενός μωρού 18 μηνών), με καραμπίνες και τραυμάτισε άλλους δώδεκα. Δεν υπήρξε καμία κατακραυγή σε εθνικό επίπεδο. Το έθνος δεν κινητοποιήθηκε για να κάνει κάτι. Αυτό το άψυχο τέρας που αποκαλούμε Ιστορία, κατάπιε το όλο συμβάν σβήνωντας το από τη μνήμη του έθνους. Kαι εφόσον δεν θέλουμε την αγριότητα του Ferguson να την καταπιεί η Ιστορία και να καταλήξει ένα ερέθισμα στο έντερο της, πρέπει δούμε την όλη κατάσταση όχι μόνο σαν άλλη μια πράξη στα πλαίσια του ρατσισμού του συστήματος, αλλά και ό,τι άλλο στην πραγματικότητα είναι: ταξικός πόλεμος.[...]»
------------------------------------------------------------------------------
- Από την ομιλία του Τσε στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, 11 Δεκέμβρη 1964.
Με αφορμή τη δολοφονία του 18χρονου άοπλου αφροαμερικανού Μάικλ Μπράουν από αστυνομικούς στο Ferguson του Μιζούρι των ΗΠΑ.
"Οι ΗΠΑ επεμβαίνουν στην αμερικάνικη ήπειρο στο όνομα των ελευθέρων θεσμών [...] Πως είναι δυνατό να παραστάνει το φρουρό της ελευθερίας εκείνος που σκοτώνει τα ίδια του τα παιδιά και καθημερινά τα ταπεινώνει για το χρώμα που έχει το δέρμα τους; Πως μπορεί να ποζάρει για φρουρός της ελευθερίας εκείνος που αφήνει ελεύθερους τους δολοφόνους των νέγρων και μάλιστα τους προστατεύει και τιμωρεί το νέγρικο πληθυσμό επειδή απαιτεί να γίνουν σεβαστά τα δικαιώματα του ως ελεύθερων ανθρώπων;” - Από την ομιλία του Τσε στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, 11 Δεκέμβρη 1964.
-----------------------------------------------------------------------------
...ο Μ. Χριστοφοράκος, πρώην πληρεξούσιος της Ζίμενς στην Ελλάδα, έχει ισχυριστεί ότι δωροδόκησε 12 υπουργούς και 153 βουλευτές. Επίσης έχει γραφτεί στον Τύπο ότι ο τότε προϊστάμενος του Χριστοφοράκου συνεργαζόταν με τη γερμανική υπηρεσία πληροφοριών BND. «Αν αυτό είναι αλήθεια», παρατηρεί ο συγγραφέας, «η κατάσταση του ελληνικού πολιτικού συστήματος είναι τραγική, γιατί απλούστατα αυτό σημαίνει ότι οι γερμανικές μυστικές υπηρεσίες έχουν στην κατοχή τους πλήρη αποδεικτικά στοιχεία... για όλους ανεξαιρέτως τους δωροδοκηθέντες πολιτικούς», δηλαδή τους κρατούν στο χέρι.
------------------------------------------------------------------------------
Συνέρχεται το Εθνικό Συμβούλιο της Π.Ο.Ε.Ε.Π. με μοναδικό θέμα την απεργία στην Coca Cola
19 Αύγουστος 2014
Το Εθνικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργατοϋπαλλήλων Εμφαλωμένων Ποτών, συνέρχεται εκτάκτως την Κυριακή 24 Αυγούστου 2014 στις 11 το πρωί στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης με μοναδικό θέμα την: «Στήριξη και υποστήριξη του τιτάνιου απεργιακού αγώνα που δίνουν οι εργαζόμενοι στην Coca Cola του εργοστασίου της Θεσσαλονίκης». Όπως αναφέρει η ΠΟΕΕΠ:
"Για ένδεκα (11) συνεχόμενους μήνες οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο της Coca Cola στην Θεσσαλονίκη, δίνουν έναν σκληρό αγώνα ενάντια στην πολυεθνική εταιρεία με αποκλειστικό αίτημα την επαναλειτουργία του εργοστασίου και την ακύρωση των απολύσεων. Από την έναρξη του αγώνα τους οι απεργοί έγιναν αποδέκτες «διαφόρων πιέσεων» της εταιρείας, στη συνέχεια η διεύθυνση της Coca Cola προσπάθησε να τους τρομοκρατήσει μηνύοντας τους και ζητώντας 250 χιλιάδες ευρώ για «ηθική βλάβη», ενώ οι προσφυγές στη δικαιοσύνη, με ανυπόστατα προσχήματα και αιτιολογίες, για να «σιωπήσουν» και να αποδεχθούν το κλείσιμο του εργοστασίου ως τετελεσμένο γεγονός συνεχίζονται, με τελευταία εκείνη με την οποία η πολυεθνική «απαιτεί» να φιμωθούν δικαστικά οι εργαζόμενοι και να πάψουν να ενημερώνουν το κοινό με αφίσες, προκηρύξεις, φέιγ-βολάν, μεγάφωνα και αναρτήσεις στα social media. Οι αποτυχημένες προσπάθειες της εταιρείας, να ποινικοποιήσει τον έντιμο και δίκαιο αγώνα των εργαζομένων της Θεσσαλονίκης, αποδεικνύουν ότι το σύνθημα «Ούτε γουλιά Coca Cola μέχρι να επαναλειτουργήσει το εργοστάσιο» με το οποίο καλούν οι απεργοί σε μποϊκοτάζ των προϊόντων της πολυεθνικής φέρνει αποτελέσματα και η ενεργός συμπαράσταση των καταναλωτών είναι καθημερινή.
ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΕΝΕΡΓΑ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΑΠΕΡΓΩΝ ΣΤΗΝ ΚΟΚΑ ΚΟΛΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ".
-------------------------------------------------------------------------------
Στην Βενεζουελα ετοιμασαν τα "σπιτια-καταφυγια" για τα παιδια απο την Γαζα που τραυματιστηκαν ή εμειναν ορφανα. Θα εφτιαχνε τετοια και η ελληνικη κυβερνηση ,αλλα εχει να διαγραψει τους παλιους φοιτητες.
-----------------------------------------------------------------------------
Ο ΕΝΦΙΑ ήρθε γραμμένος στα αγγλικά: Τον είχαν ετοιμάσει ξένα δικηγορικά γραφεία
Το μόνο που γίνεται εδώ είναι η μετάφραση, λένε οι εφοριακοί
Ο ΕΝΦΙΑ ήρθε γραμμένος στα αγγλικά: Τον είχαν ετοιμάσει ξένα δικηγορικά γραφεία
Είναι γνωστό στους κύκλους του υπουργείου πως τα κείμενα όχι μόνο του ΕΝΦΙΑ αλλά και άλλων φορολογικών νομοσχεδίων έρχονται έτοιμα - Το μόνο που γίνεται εδώ είναι η μετάφραση, λένε οι εφοριακοί Εντονες αντιδράσεις στους κόλπους των εφοριακών έχει προκαλέσει η κυβερνητική προσπάθεια να αποδοθούν ευθύνες σε συγκεκριμένα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών. Κι αυτό διότι, όπως υποστηρίζουν, ο ΕΝΦΙΑ υπήρξε αποτέλεσμα εργασίας όχι υπηρεσιακών παραγόντων του υπουργείου Οικονομικών, αλλά συνεννόησης του συμβούλου του τέως υπουργού Γιάννη Στουρνάρα, Νίκου Καραβίτη, με δικηγορικά γραφεία του εξωτερικού και της Ελλάδας. «Είναι γνωστό στους κύκλους του υπουργείου πως τα κείμενα όχι μόνο του ΕΝΦΙΑ αλλά και πολλών άλλων φορολογικών νομοσχεδίων έρχονται έτοιμα - και μάλιστα στην αγγλική γλώσσα. Το μόνο που γίνεται εδώ είναι μια απλή μετάφραση, ενώ τέτοια είναι η βιασύνη να ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις της τρόικας ώστε δεν γίνονται καν προσομειώσεις των φόρων στην ελληνική πραγματικότητα», καταγγέλλει ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Εφοριακών Υπαλλήλων κ. Τρύφωνας Αλεξιάδης.
-------------------------------------------------------------------------------
Ρόδος: Τον τσίμπησε αράχνη και πέθανε!
Tην τελευταία του πνοή άφησε στο νοσοκομείο της Ρόδου ένας 62χρονος, που έδινε μάχη για να κρατηθεί στη ζωή, μετά από πολυοργανικό σοκ που παρουσίασε, το οποίο σύμφωνα με τις πρώτες ιατρικές εκτιμήσεις οφειλόταν σε δάγκωμα δηλητηριώδους αράχνης. Σύμφωνα με πληροφορίες της rodiaki.gr, το περιστατικό σημειώθηκε πριν από περίπου δύο εβδομάδες, όταν ο 62χρονος που διαμένει στο νησί, πήγε στο χωράφι του. Εκεί, ένιωσε κάτι να τον τσιμπάει στο πόδι και λίγο αργότερα αισθάνθηκε πόνο και έντονη φαγούρα. Μέσα σε λίγες ώρες ο 62χρονος άρχισε να νιώθει έντονη αδιαθεσία και μετέβη στο νοσοκομείο της Ρόδου, όπου εισήχθη στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, καθώς τα συμπτώματα που παρουσίαζε ήταν πολύ σοβαρά. Αν και έγιναν όλες οι απαραίτητες εξετάσεις στον 62χρονο δεν κατέστη δυνατό να διαπιστωθούν τα ακριβή αίτια που προκάλεσαν την κατάστασή του. Ωστόσο, σε συνεργασία με επιστήμονες του Κέντρου Δηλητηριάσεων στην πρωτεύουσα και βάσει του δαγκώματος αλλά και των άλλων συμπτωμάτων εκτιμάται ότι πρόκειται για δάγκωμα αράχνης η οποία ήταν δηλητηριώδης.
--------------------------------------------------------------------------------
Μετα τα φαρμακα, μπαινει πλαφον και στις διαγνωστικες εξετασεις
-------------------------------------------------------------------------------
Οργη των ροδακινοπαραγωγων για τα ψιχουλα. Δεν διασφαλιζονται αποζημιωσεις για ολες τις ποσοτητες, αλλα δινονται ψιχουλα σε μορφη ζητιανιας. Πληθαινουν οι αντιδρασεις ευρωπαικων χωρων στα ανεπαρκεστατα 125 εκατ της Κομισιον. Στους δρομους από σημερα και οι κτηνοτροφοι.
-------------------------------------------------------------------------------
Παρεμβαση Τσιπρα για το ουκρανικο. Μακρια από τον πολεμο των κυρωσεων! Ο οικονομικος πολεμος με τη Ρωσια δεν είναι η λυση στην κριση της Ουκρανιας. Αντιθετως εχει δραματικες επιπτωσεις στην Ε.Ε. τον Ευρωπαικο Νοτο και ιδιαιτερα την Ελλαδα. Εστω εκ των υστερων η Ελλαδα να διαχωρισει τη θεση της από την αδιεξοδη λογικη των κυρωσεων τονισε ο Α. Τσιπρας. Διχως την ελληνικη συναινεση ειπε ο Τσιπρας, δεν θα μπορουσε να ληφθει αποφαση στην Ε.Ε. για τις κυρωσεις κατά της Ρωσιας.
------------------------------------------------------------------------------
Το οικονομικο πρακτορειο Bloomberg διαπιστωνει ότι η πολυθρυλητη αναπτυξη της Ελλαδας απομακρυνεται διαρκως, ενώ ακομα και οι Γερμανοι οικονομολογοι υποστηριζουν ότι η πολιτικη που επβληθηκε από την Αγ. Μερκελ «δεν αλλαζει τιποτε στην υπερχρεωση της Ελλαδος». Η ανασφαλιστη εργασια, το ελαστικο ωραριο, και οι καθυστερησεις μισθων, είναι καθεστως. Πληρης απορρυθμιση της αγορας εργασιας. Απληρωτοι εως και 12 μηνες πανω από 800.000 εργαζομενοι. Νεα μειωση μισθων 10% το 2013.
-----------------------------------------------------------------------------
Κοροιδευουν τους αγροτες κυβερνηση και Ε.Ε. Δεν θα παρουν φραγκο για την καταστροφη που υπεστησαν λογω εμπαργκο.
--------------------------------------------------------------------------------
Είναι για γελια… Το Αστεροσκοπειο καλειται να πληρωσει ΕΝΦΙΑ 5,8 εκατ ευρω
-----------------------------------------------------------------------------
Συγκλονιστικη αποκαλυψη του γερμανικου περιοδικου Spiegel. Η Μερκελ καταστρεφει την Ελλαδα και βυθιζει την Ευρωπη στο χαος. Μονο η ελληνικη κυβερνηση δεν καταλαβαινει ότι διαλυονται τα παντα και συνεχιζει να ληστευει με την αγρια φορολογηση τον ελληνικο λαο.
----------------------------------------------------------------------------
Σαν από θαυμα ναζιστικη ρουκετα στην Ουκρανια επεσε σε Ορθοδοξο Ναο και «γονατισε» μπροστα στην Εικονα χωρις να εκραγει!
----------------------------------------------------------------------------
Οι Ρωσοι «καρφωνουν» τους «Ελληνες» προδοτες πολιτικους που κυβερνανε, που εξαιτιας τους απειλειται με διαμελισμο η Ελλαδα! «Θα ξεπαγιασετε και θα πεινασετε προσκυνωντας τους Αμερικανους και την Ε.Ε.» Στις πληροφοριες που μεταδιδονται από εγκυρα ΜΜΕ της Μοσχας εκφραζεται η δυσαρεσκεια της Ρωσικης κυβερνησης για τον ιδιο το Σαμαρα που δεν βλεπει τη μεταστροφη αλλων χωρων της Ε.Ε. , όπως Η Φιλανδια η Γαλλια και η Ιταλια, οι οποιες χαρασσουν διαχωριστικες γραμμες από τις επιταγες Αμερικανων και Μερκελ. Το παραδειγμα των ροδακινοπαραγωγων που δεν θα παρουν καμια οικονομικη βοηθεια από τις Βρυξελλες για την καταστροφη που υπεστησαν είναι ενδεικτικο για το τι θα ακολουθησει
-----------------------------------------------------------------------------
Σοκαρουν τα στοιχεια του ΙΚΑ για τις απολαβες των εργαζομενων. 1 στους 2 αμειβεται με 730 ευρω. Οι υπολοιποι με λιγοτερα. Ενώ ενας στους τρεις αμοιβονται χαμηλοτερα από τις προβλεπομενες αποδοχες του νεοπροσλαμβανομενου ανειδικευτου εργατη. Η μεγαλυτερη ομαδα 372.808 ατομα η 23,2% λαμβανει μηνιαιο μισθο ως 500 ευρω και είναι εκ περιτροπης απασχολουμενοι οι οποιοι είναι ενας στους τεσσερις η πανω από 400.000 εργαζομενοι.
-------------------------------------------------------------------------------
ΣΙΩΝΑΖΙ ΣΤΗ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ Νέες επιδρομές μετά το «ναυάγιο» στο Κάιρο
ΓΑΖΑ.-- Η πρόωρη κατάρρευση της παρατεταμένης εκεχειρίας, χτες το απόγευμα, μερικές ώρες πριν την εκπνοή της τα μεσάνυχτα, κατέγραψε με τον πιο απτό τρόπο την αποτυχία των μαραθώνιων διαπραγματεύσεων στο Κάιρο μεταξύ των αντιπροσωπειών Παλαιστίνιων και Ισραηλινών αξιωματούχων. Οπως αναφέρουν ειδησεογραφικά πρακτορεία, η εκτόξευση δύο ρουκετών σε ανοιχτό χώρο κοντά στην ισραηλινή μεθοριακή πόλη Μπεερσέμπα δεν προκάλεσε θύματα ή ζημιές. Αν και η «Χαμάς» αρνήθηκε την ευθύνη για αυτές τις ρίψεις, το γεγονός αξιοποιήθηκε άμεσα από το Ισραήλ, προκειμένου να αναγγείλει την επίσημη κατάρρευση της διαπραγμάτευσης και της κατάπαυσης πυρός. Ισραηλινά αεροπλάνα έσπευσαν να βομβαρδίζοντας μέσα σε λίγη ώρα, πάνω από 20 «στόχους», στη βόρεια και νότια Λωρίδα Γάζας. Σύμφωνα με το BBC, οι νέες ισραηλινές επιδρομές προκάλεσαν, μεταξύ άλλων, τον τραυματισμό τουλάχιστον επτά παιδιών, τα περισσότερα στη Ράφα. Πριν την κατάρρευση της εκεχειρίας, στέλεχος του κινήματος «Φατάχ» του προεδρεύοντος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούτ Αμπάς, σημείωσε ότι στο Κάιρο, όλες αυτές τις μέρες, «δεν υπήρξε καμία πρόοδος σε κανένα βασικό σημείο» στις διαπραγματεύσεις και ότι, μέχρι την ύστατη ώρα, παρέμενε μεγάλο το χάσμα μεταξύ των δύο αντιτιθέμενων πλευρών. Οπως σημείωσε ο αξιωματούχος που θέλησε να τηρηθεί η ανωνυμία του, το Ισραήλ επιδίωκε εγγυήσεις ότι θα αφοπλιστεί η «Χαμάς» και οι άλλες ένοπλες παλαιστινιακές οργανώσεις στη Γάζα, ενώ οι Παλαιστίνιοι απαιτούσαν από το Ισραήλ και την Αίγυπτο τον τερματισμό των οικονομικών αποκλεισμών και την επαναλειτουργία του λιμανιού και του διεθνούς αεροδρομίου της Γάζας. Ο Σάμι Αμπού Ζούχρι, εκπρόσωπος της «Χαμάς», μιλώντας στο BBC εξέφρασε άγνοια σχετικά με τη ρίψη ρουκετών προς τη μεριά του Ισραήλ, ενώ νωρίτερα άλλος εκπρόσωπος της «Χαμάς», ο Φάουζι Μπαρχούμ είχε προειδοποιήσει ότι «εάν ο (σ.σ. Ισραηλινός πρωθυπουργός) Νετανιάχου δεν καταλαβαίνει τη γλώσσα της πολιτικής στο Κάιρο, γνωρίζουμε πώς θα τον κάνουμε να καταλάβει». Οι νέοι ισραηλινοί βομβαρδισμοί ανάγκασαν χιλιάδες οικογένειες κυρίως στα ανατολικά της πόλης της Γάζας να εγκαταλείψουν τα προσωρινά καταλύματα και τα σπίτια τους, εγκαταλείποντάς τα από τη Σετζάγια με σακίδια και στρώματα στους ώμους, αναζητώντας καταφύγιο στα σχολεία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών που έχουν μετατραπεί σε κέντρα υποδοχής των εκτοπισμένων. Αυτόπτες μάρτυρες είδαν παράλληλα και χιλιάδες άλλους κατοίκους της Γάζας να εγκαταλείπουν τους τομείς του Ζεϊτούν και Σάαφ, μετά την καταγραφή αλλεπάλληλων εκρήξεων. Στην Ουάσιγκτον, πάντως, η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μαρί Χαρφ, άσκησε πιέσεις για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και την επιστροφή των Παλαιστίνιων και Ισραηλινών στο Κάιρο, υποστηρίζοντας παράλληλα το «δικαίωμα» των ισραηλινών δυνάμεων κατοχής για... «αυτοάμυνα». Τέλος, χτες, πριν την επανέναρξη των νέων ισραηλινών βομβαρδισμών στη Λωρίδα της Γάζας, ο πρέσβης της Βενεζουέλας στην Αίγυπτο ανακοίνωσε πως αναμένεται σήμερα να φθάσει στη Λωρίδα της Γάζας, μέσω του περάσματος στη Ράφα, στη μεθόριο με την Αίγυπτο, ανθρωπιστική βοήθεια προς τον παλαιστινιακό λαό σε τρόφιμα, φάρμακα και είδη ένδυσης και υπόδησης, συνολικού βάρους 12 μετρικών τόνων καθώς και οκτώ νοσοκομειακές κλίνες.
---------------------------------------------------------------------------------
ΟΥΚΡΑΝΙΑ Ανελέητο σφυροκόπημα των ανατολικών πόλεων Την ώρα που συνεχίζεται το αιματοκύλισμα του λαού, εντείνονται και οι συσκεψεις ανάμεσα στη Ρωσια και τη ναζιστικη κλικα του Κιεβου
ΝΤΟΝΕΤΣΚ - ΛΟΥΓΚΑΝΣΚ.-- Η πραξικοπηματικη κλικα των ναζιστών και φασιστών του Κιέβου συνεχίζει το ανελέητο σφυροκόπημα των πόλεων στις ανατολικές περιοχές του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, ενώ στο Ντονέτσκ χτυπήθηκε ακόμη ένας παιδικός σταθμός και οι τοπικές αρχές μιλάνε για τουλάχιστον 10 νεκρά παιδιά. Ο ναζιστικός στρατός ισχυρίζεται ότι πλέον η πόλη του Λουγκάνσκ έχει ανακαταληφθεί και πλέον δεν ελέγχεται από τις πολιτοφυλακές των αντιφασιστων. Γεγονός, πάντως, είναι ότι γίνονται μάχες στο κέντρο της πόλης που έχει υποστεί σημαντικές ζημιές στις υποδομές. Επίσης, με τις νέες μάχες, που κλιμακώθηκαν από το μεσημέρι και μετά, ανεστάλησαν οι ενέργειες απόσυρσης των πτωμάτων των θυμάτων του βομβαρδισμού της αυτοκινητοπομπής που χτυπήθηκε προχτές από πυραύλους που εχουν μονο οι ναζιστες, που η ναζιστικη κλικα του Κιέβου αποδίδει στους αντιφασιστες αλλά οι τελευταίοι αρνούνται κατηγορηματικά αφου δεν διαθετουν τετοιους πυραυλους. Οι ναζιστικές δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι ανέσυραν ήδη 17 σορούς. Σφοδροί ήταν οι βομβαρδισμοί και στην πόλη Μακιίφκα, 16 χλμ. νότια της πόλης Ντονέτσκ, ενώ χιλιάδες άνθρωποι έτρεχαν να κρυφτούν σε καταφύγια όπως μετέδωσε ένας φωτοειδησεογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου. Την ίδια ώρα, η υπόθεση της ανθρωπιστικής βοήθειας που ξεκίνησε από τη Ρωσία εξελίσσεται σε σίριαλ. Παρόλο που τα 280 φορτηγά βρίσκονται στα σύνορα με την Ουκρανία, και έχουν πάρει άδεια να περάσουν κατά τμήματα μετά από έλεγχο από τους υπαλλήλους του Ερυθρού Σταυρού, έως την ώρα που γράφονταν αυτές δεν είχαν περάσει. Ωστόσο, παρατηρητές του Οργανισμού για τη Συνεργασία και την Ασφάλεια στην Ευρώπη, που από την Ουκρανία έχουν περάσει στη Ρωσία με άδεια της τελευταίας, ανακοίνωσαν ότι δεν έχουν διαπιστώσει ύπαρξη πυρομαχικών στα φορτία ανθρωπιστικής βοήθειας. Συνάντηση ναζιστικης κλικας του Κιεβου, Ρωσίας, ΕΕ, Τελωνειακής Ενωσης στο Μινσκ Την ίδια ώρα όμως, που ο ουκρανικός λαός ματώνει συνεχίζονται και οι συσκεψεις. Ετσι, οι ηγέτες της ναζιστικης κλικας του Κιεβου, της Ρωσίας και εκπρόσωποι της ΕΕ θα συναντηθούν στο Μινσκ της Λευκορωσίας στις 26 Αυγούστου για να συζητήσουν θέματα ενεργειακής ασφάλειας, αλλά και την κρίση στην ανατολική Ουκρανία. «Στη συνάντηση κορυφής θα συζητηθούν θέματα σχετικά με την εφαρμογή της Συμφωνίας Σύνδεσης της Ουκρανίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση, θέματα ενεργειακής ασφάλειας, αλλά και η σταθεροποίηση της κατάστασης στο Ντονμπάς», αναφέρεται σε ανακοίνωση που αναρτήθηκε στον ιστότοπο της ναζιστικης κλικας. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, στη σύνοδο θα συμμετάσχουν και οι ηγέτες του Καζακστάν και της Λευκορωσίας, των δύο χωρών που μετέχουν στην Τελωνειακή Ενωση που έχει συγκροτήσει η Ρωσία. Η υπηρεσία της ρώσικης προεδρίας επιβεβαίωσε ότι ο Πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, θα βρίσκεται στο Μινσκ την επόμενη Τρίτη, 26 του μηνός. Οι ηγέτες «θα συζητήσουν τις σχέσεις της ναζιστικης κλικας του Κιεβου με την Τελωνειακή Ενωση και θα υπάρξει μια σειρά διμερών επαφών», είπε ο εκπρόσωπος του Ρώσου Προέδρου, Ντμίτρι Πεσκόφ. Ταυτόχρονα, στο μέτωπο των κυρώσεων και αντικυρώσεων ο Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος του Προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, σημείωσε: «Επεξεργαζόμαστε ποικίλες επιλογές. Εχουμε δηλώσει επανειλημμένως πως η Ρωσία δεν υποστηρίζει τη ρητορική των κυρώσεων και δεν την ξεκίνησε. Ομως, στην περίπτωση που οι εταίροι μας συνεχίσουν τις μη εποικοδομητικές και ακόμη και καταστροφικές πρακτικές, επεξεργαζόμαστε πρόσθετα μέτρα», και πρόσθεσε «το εύρος των περαιτέρω ρωσικών κυρώσεων θα εξαρτηθεί από το είδος των μέτρων που οι δυτικές χώρες μπορεί να υιοθετήσουν στο μέλλον». Χτες, επίσης, η ναζιστικη κλικα του Κιεβου απαγόρευσε την αναμετάδοση στη χώρα του σήματος 14 τηλεοπτικών σταθμών της Ρωσίας, περιλαμβανομένων των «Russia Today» και «Life News», κατηγορώντας ότι κάνουν «πολεμική προπαγάνδα». Σε μια παράλληλη εξέλιξη η γερμανική κυβέρνηση επιβεβαίωσε ότι η καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ θα μεταβεί το Σάββατο στο Κίεβο και θα συναντηθεί με τον ναζιστη «πρόεδρο» της Πέτρο Ποροσένκο και τον ναζιστη λεγόμενο «πρωθυπουργό» της Αρσένι Γιατσενιούκ, καθώς και με τους δημάρχους μερικών ουκρανικών πόλεων. Επίσης, χτες έγινε γνωστό από τον Στιβ Γουόρεν, εκπρόσωπο του Πενταγώνου ότι η 493η αμερικανική Μοίρα Μαχητικών από το Λάκενχιθ της Αγγλίας μεταβαίνει στη Βουλγαρία. Οπως διευκρίνισε ο ίδιος, στέλνονται 12 μαχητικά τύπου F15 και 180 πεζοναύτες και λοιπό προσωπικό σε στρατιωτικό κέντρο εκπαίδευσης στη Βουλγαρία στο πλαίσιο γυμνασίων που αναμένεται να ξεκινήσουν την 1η Σεπτέμβρη. Βέβαια, τέτοια γυμνάσια που γίνονται και σε άλλες χώρες - μέλη του ΝΑΤΟ (Πολωνία, Βαλτικές χώρες) αν και δεν ανακοινώνεται επίσημα συνδέονται με τους δυτικους ιμπεριαλιστικούς αποικιοκρατικους σχεδιασμούς στην Ουκρανία.
-------------------------------------------------------------------------------
ΑΜΠΟΥΤΖΑ.-- Κρούσματα άρνησης Νιγηριανών στρατιωτών να πολεμήσουν τους εγκληματίες της οργάνωσης «Μπόκο Χαράμ» δίχως καλύτερα όπλα και εξοπλισμό καταγράφει χτεσινή ανταπόκριση του ΒΒC από τη Βορειοανατολική Νιγηρία, καθώς αρκετές δεκάδες στρατιώτες εμφανίζονται να αρνούνται τη συμμετοχή τους σε επιχειρήσεις εναντίον των εξτρεμιστών της ένοπλης οργάνωσης δίχως καλύτερα όπλα και εξοπλισμό.
---------------------------------------------------------------------------------
Το Ισραήλ στοχεύει προοπτικά στη δημιουργία παλαιστινιακής κρατικής οντότητας μόνο στη Γάζα, αφού θα έχει καταλάβει σταδιακά τα εδάφη της Δυτικής Οχθης και της Ιερουσαλήμ με διάφορους τρόπους, διώχνοντας τους Παλαιστινίους προς τη Γάζα. Για το PFLP βάση της λύσης για ένα βιώσιμο και ανεξάρτητο κράτος, δεν μπορεί να είναι σε λιγότερο από το 22% των εδαφών της ιστορικής Παλαιστίνης, με τη Γάζα, τη Δυτική Οχθη και την Ιερουσαλήμ, αλλά και με την απελευθέρωση όλων των πολιτικών κρατούμενων και το δικαίωμα στην επιστροφή των προσφύγων, με βάση και την απόφαση 194 του ΟΗΕ.
------------------------------------------------------------------------------
Η οργή του Αυτοκράτορα: Αφήστε το χάος να καλύψει τον κόσμο!
Ο Ψυχρός Πόλεμος έχει επιστρέψει και έχει πάρει επικίνδυνη στροφή…
Του James Petras* από την εφημερίδα Δρόμος της Αριστεράς
Χάος κυριαρχεί και εξαπλώνεται συνεχώς ενόσω εξοργισμένοι ηγέτες στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και οι πελάτες και σύμμαχοί τους επιδιώκουν πολέμους γενοκτονίας. Μισθοφορικοί πόλεμοι στη Συρία∙ ισραηλινοί βομβαρδισμοί τρόμου στη Γάζα∙ πόλεμοι κατ’ εντολή στην Ουκρανία, το Πακιστάν, το Ιράκ, το Αφγανιστάν, τη Λιβύη και τη Σομαλία. Δεκάδες εκατομμύρια πρόσφυγες εγκαταλείπουν όπως-όπως τα σημεία ολικής καταστροφής. Τίποτα δεν είναι ιερό. Δεν υπάρχουν άσυλα. Σπίτια, σχολεία, νοσοκομεία και ολόκληρες οικογένειες αποτελούν στόχους καταστροφής.
Χάος βάσει σχεδίου
Στο κέντρο του χάους, ο πανικόβλητος πρόεδρος Ομπάμα χτυπά στα τυφλά, χωρίς να νοιάζεται για τις συνέπειες, πρόθυμος να διακινδυνεύσει μια οικονομική καταστροφή ή έναν πυρηνικό πόλεμο. Επιβάλλει κυρώσεις στο Ιράν∙ απαιτεί κυρώσεις για τη Ρωσία∙ εγκαθιστά πυραυλικές βάσεις από τις οποίες οι πύραυλοι θα φτάνουν σε πέντε λεπτά στη Μόσχα∙ στέλνει τηλεκατευθυνόμενα drones-δολοφόνους κατά του Πακιστάν, της Υεμένης και του Αφγανιστάν∙ εξοπλίζει μισθοφόρους στη Συρία∙ εκπαιδεύει και εξοπλίζει Κούρδους στο Ιράκ και χρηματοδοτεί τις αγριότητες του Ισραήλ στη Γάζα.
Τίποτα δεν πιάνει
Ο πρόεδρος του Χάους δεν βλέπει ότι το να κάνεις τους εχθρούς σου να πεινάσουν δεν εξασφαλίζει υποταγή: Τους ενώνει να αντισταθούν. Η καθεστωτική αλλαγή, η επιβολή εντολοδόχων με βία και τεχνάσματα, μπορεί να διαλύσει τον κοινωνικό ιστό σύνθετων κοινωνιών: Εκατομμύρια χωρικοί και εργάτες ξεριζώνονται και γίνονται πρόσφυγες. Λαϊκά κοινωνικά κινήματα αντικαθίστανται από οργανωμένες εγκληματικές συμμορίες και ληστοστρατούς. Η Κεντρική Αμερική, το προϊόν δεκαετιών άμεσων και εντεταλμένων στρατιωτικών αμερικανικών επεμβάσεων, που απέτρεψαν τις πλέον βασικές δομικές αλλαγές, έχει γίνει μια χαοτική, ακατοίκητη κόλαση για εκατομμύρια ανθρώπους. Δεκάδες χιλιάδες παιδιά δραπετεύουν από την «ελεύθερη αγορά» τους – που συνεπάγεται μαζική φτώχεια, στρατιωτικοποιημένο κράτος και γκανγκστερική βία. Παιδιά-πρόσφυγες στα σύνορα των ΗΠΑ συλλαμβάνονται μαζικά και φυλακίζονται σε πρόχειρα στρατόπεδα συγκέντρωσης, όπου υπόκεινται σε ψυχολογική, σωματική και σεξουαλική βία από αξιωματούχους και φύλακες. Έξω, αυτά τα άξια οίκτου παιδιά είναι εκτεθειμένα στο ρατσιστικό μίσος ενός φοβισμένου αμερικανικού κοινού που αγνοεί τους κινδύνους από τους οποίους δραπετεύουν αυτά τα παιδιά καθώς και το ρόλο της αμερικανικής κυβέρνησης στη δημιουργία αυτής της κόλασης. Οι αεροπορικές Αρχές του Κιέβου με τη στήριξη των ΗΠΑ ανακατεύθυναν διεθνές επιβατικό αεροπλάνο προκειμένου να πετάξει πάνω από πολεμική ζώνη που βρίθει από αντιαεροπορικούς πυραύλους, καθώς τζετ του Κιέβου βομβάρδιζαν τις επαναστατημένες μικρές και μεγάλες πόλεις. Η πτήση καταρρίφθηκε και σχεδόν 300 άμαχοι χάθηκαν. Αμέσως μετά, τα Δυτικά ΜΜΕ πλημμύρισαν από έκρηξη κατηγοριών από το Κίεβο εναντίον του Ρώσου προέδρου Πούτιν χωρίς, όμως, αληθινά στοιχεία για να εξηγηθεί η τραγωδία/έγκλημα. Ο πολεμοχαρής πρόεδρος Ομπάμα και οι παρατρεχάμενοι πρωθυπουργοί της Ε.Ε. εξαπέλυσαν τελεσίγραφα, απειλώντας να μετατρέψουν τη Ρωσία σε κράτος-παρία. «Κυρώσεις, κυρώσεις παντού, αλλά πρώτα… η Γαλλία πρέπει να ολοκληρώσει την αξίας 1,5 δισ. πώληση στο Ρωσικό Ναυτικό». Και ο Δήμος του Λονδίνου αποκλείει τους Ρώσους ολιγάρχες από τις «κυρώσεις», ενσωματωμένοι ως είναι στο λονδρέζικο οικονομικό πλαίσιο που κάνει ξέπλυμα χρημάτων και παρασιτεί (το επονομαζόμενο FIRE από τα αρχικά των λέξεων Fire φωτιά, Insurance ασφάλιση και Real Estate ακίνητα). Ο Ψυχρός Πόλεμος έχει επιστρέψει και έχει πάρει επικίνδυνη στροφή… εξαιρώντας τις επιχειρήσεις. Η αναμέτρηση ανάμεσα στις πυρηνικές δυνάμεις είναι στο δρόμο: Τόσο τα μανιασμένα βαλτικά κράτη όσο και η Πολωνία ζητούν πιο επιτακτικά από όλους πόλεμο με τη Ρωσία, λησμονώντας τις πάλαι ποτέ θέσεις τους στην πρώτη γραμμή του πυρός. Κάθε μέρα η πολεμική μηχανή του Ισραήλ καταπίνει περισσότερα πτώματα παιδιών της Γάζας ενώ φτύνει περισσότερα ψέματα. Ζητωκραυγάζοντες Ισραηλινοί Εβραίοι κουρνιάζουν στους οχυρωμένους λόφους τους για να γιορτάσουν κάθε πύραυλο που χτυπά τα σπίτια και τα σχολεία στην πυκνοκατοικημένη γειτονιά της Shejaiya στην πολιορκούμενη Γάζα. Μια ομάδα ορθόδοξων και κοσμικών επιχειρηματιών στο Brooklyn οργανώνει ομαδικές επισκέψεις στα Ιερά Αξιοθέατα κατά τη διάρκεια της ημέρας, ενώ για το βράδυ το πρόγραμμα προβλέπει διασκέδαση με τα πυροτεχνήματα στη Γάζα… με νυχτερινά γυαλιά οράσεως για να βλέπουν με μικρό αντίτιμο τις μανάδες που προσπαθούν να διαφύγουν και τα παιδιά να καίγονται… Η Γερουσία των ΗΠΑ ψηφίζει ομόφωνα για άλλη μια φορά τη στήριξη της τελευταίας εκστρατείας μαζικών δολοφονιών του Ισραήλ – κανένα έγκλημα δεν είναι αρκετά εξαχρειωμένο για να… ταράξει τους κύκλους των Αμερικανών ηγετών. Είναι προσκολλημένοι σε ένα κείμενο των 52 προέδρων των Κύριων Αμερικανοεβραϊκών Οργανώσεων. Όλοι μαζί αγκαλιάζουν ένα Τέρας από την Αποκάλυψη που ροκανίζει τη σάρκα και τα κόκαλα της Παλαιστίνης. Αλλά οι γαλαζοαίματοι Γάλλοι Σιωνιστές έχουν κυριαρχήσει επί του «σοσιαλιστή προέδρου» Ολάντ. Το Παρίσι απαγορεύει όλες τις αντιισραηλινές διαδηλώσεις παρά τις καθαρές αναφορές περί γενοκτονίας. Διαδηλωτές που υποστηρίζουν την αντίσταση στη Γάζα δέχονται δακρυγόνα και επιθέσεις από ειδικές αστυνομικές δυνάμεις – ο «σοσιαλιστής» Ολάντ υπηρετεί τις απαιτήσεις των δυνατών Σιωνιστικών οργανώσεων, καθώς πετάει στα άχρηστα τις δημοκρατικές παραδόσεις της χώρας του και τα «Δικαιώματα του Ανθρώπου». Οι νεαροί διαδηλωτές του Παρισιού αντιστέκονται με οδοφράγματα και πέτρες από τα πεζοδρόμια πιστοί στις καλύτερες παραδόσεις της Παρισινής Κομμούνας κουνώντας τις σημαίες μιας ελεύθερης Παλαιστίνης. Ούτε μια «κόκκινη σημαία» παρούσα: Η γαλλική «Αριστερά» είναι είτε κάτω από τα κρεβάτια της ή σε διακοπές. Υπάρχουν δυσοίωνα σημάδια πέρα από τα θέρετρα του πολέμου. Το Χρηματιστήριο ανεβαίνει ενώ η οικονομία βαλτώνει. Οι άγριοι κερδοσκόποι έχουν επιστρέψει στο μεγαλείο τους, διευρύνοντας το χάσμα ανάμεσα στην πλασματική και την αληθινή οικονομία πριν τον «κατακλυσμό», το χάος ενός ακόμη αναπόφευκτου κραχ. Στο κάποτε φοβερό και καταπληκτικό Ντιτρόιτ της βιομηχανικής Αμερικής έχει κοπεί η παροχή καθαρού νερού σε δεκάδες χιλιάδες οικογένειες που δεν μπορούν να πληρώσουν για τις βασικές υπηρεσίες. Στα μέσα του καλοκαιριού, οικογένειες της πόλης αφήνονται να χρησιμοποιούν ως απόπατο αδιέξοδα δρομάκια και άδεια πάρκινγκ. Χωρίς νερό οι τουαλέτες είναι βουλωμένες, τα παιδιά δεν πλένονται. Ο Roscoe, υπεύθυνος για τα υδραυλικά, λέει ότι η δουλειά τον ξεπερνά. Σύμφωνα με τους διάσημους οικονομολόγους μας, η οικονομία του Ντιτρόιτ «αναρρώνει… τα κέρδη αυξάνονται, είναι μόνο οι άνθρωποι που υποφέρουν». Η παραγωγικότητα έχει διπλασιαστεί, οι κερδοσκόποι είναι ικανοποιημένοι∙ οι συντάξεις έχουν σφαγιαστεί και τα ωρομίσθια είναι χαμηλά∙ αλλά οι Τίγρεις του Ντιτρόιτ είναι στην πρώτη θέση στο πρωτάθλημα μπέιζμπολ. Τα δημόσια νοσοκομεία παντού κλείνουν. Στο Μπρονξ και το Μπρούκλιν, τα επείγοντα είναι γεμάτα. Χάος! Οι ειδικευόμενοι εργάζονται 36ωρες βάρδιες, και οι άρρωστοι και τραυματισμένοι ρισκάρουν με έναν γιατρό που του λείπει ύπνος. Εν τω μεταξύ, το Mανχάταν βρίθει από ιδιωτικές κλινικές και ιατρεία «μπουτίκ» για την ελίτ. Οι Σκανδιναβοί έχουν ενστερνιστεί την πραξικοπηματική αρπαγή εξουσίας στο Κίεβο. Ο Σουηδός υπουργός Εξωτερικών Καρλ Μπιλτ ουρλιάζει για έναν νέο Ψυχρό Πόλεμο με τη Ρωσία. Ο Δανός απεσταλμένος και ηγέτης του ΝΑΤΟ, Άντερς Φο-Ράσμουσεν, ξερογλείφεται μπροστά στην προοπτική βομβαρδισμού και καταστροφής της Συρίας σε μια επανάληψη της «νίκης» του NATO στη Λιβύη. Οι Γερμανοί ηγέτες προσυπογράφουν τη συνεχιζόμενη γενοκτονία που διαπράττει το Ισραήλ στη Γάζα∙ είναι βολικά προστατευμένοι από οποιαδήποτε ηθική συνείδηση από ένα νοσταλγικό πέπλο «ενοχής» εξαιτίας των εγκλημάτων των ναζί πριν από 70 χρόνια. Τζιχαντιστές τρομοκράτες που στηρίζονται από τη Σαουδική Αραβία στο Ιράκ έδειξαν το «απεριόριστο έλεός» τους… διώχνοντας, απλώς, χιλιάδες Χριστιανούς από την αρχαία Μοσούλη. Σχεδόν 2.000 χρόνια συνεχιζόμενης χριστιανικής παρουσίας ήταν αρκετά! Τουλάχιστον οι περισσότεροι διέφυγαν με τα κεφάλια στους ώμους τους.
Χάος παντού
Πάνω από 100.000 πράκτορες του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ πληρώνονται για να κατασκοπεύουν 2.000.000 μουσουλμάνους πολίτες και κατοίκους των ΗΠΑ. Αλλά κι αν δεν ήταν τα δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια που ξοδεύονται και οι δεκάδες εκατομμύρια συζητήσεις που ηχογραφούνται, οι ισλαμικές φιλανθρωπικές οργανώσεις καταδιώκονται και οι φιλάνθρωποι ενοχοποιούνται ως «στημένες επιχειρήσεις». Πού πέφτουν οι βόμβες δεν ξέρει κανείς, αλλά ο κόσμος φεύγει. Εκατομμύρια δραπετεύουν από το χάος. Αλλά δεν υπάρχει μέρος να πάνε! Οι Γάλλοι εισβάλλουν σε μισή ντουζίνα αφρικανικές χώρες, αλλά οι πρόσφυγες δεν γίνονται δεκτοί στη Γαλλία. Χιλιάδες πεθαίνουν στην έρημο ή πνίγονται περνώντας τη Μεσόγειο. Εκείνοι που τα καταφέρνουν, στιγματίζονται ως εγκληματίες ή προωθούνται σε γκέτο και στρατόπεδα. Χάος κυριαρχεί στην Αφρική, τη Μέση Ανατολή, την Κεντρική Αμερική και το Ντιτρόιτ. Ολόκληρη η συνοριακή γραμμή των ΗΠΑ με το Μεξικό έχει γίνει στρατιωτικοποιημένο κέντρο κράτησης, ένα πολυεθνικό στρατόπεδο φυλάκισης. Η γενιά μας δεν γνωρίζει όρια. Χάος κυριαρχεί στις αγορές. Το χάος μεταμφιέζεται σε εμπορικές κυρώσεις: χτες στο Ιράν, σήμερα στη Ρωσία και αύριο στην Κίνα. Ουάσινγκτον, πρόσεχε! Οι εχθροί σου βρίσκουν κοινό έδαφος, εμπορευόμενοι, κλείνοντας συμφωνίες, χτίζοντας άμυνες∙ οι δεσμοί τους γίνονται δυνατότεροι. Χάος κυριαρχεί στο Ισραήλ. Πολεμοχαρείς Ισραηλινοί ανακαλύπτουν ότι ο Εκλεκτός Λαός του Θεού μπορεί κι αυτός να αιμορραγήσει και να πεθάνει, να χάσει πόδια, χέρια και μάτια στα στενά δρομάκια της Γάζας όπου φτωχά εξοπλισμένα αγόρια και άντρες υψώνουν το ανάστημά τους. Όταν οι ζητωκραυγές γίνουν χλευασμοί, θα επανεκλέξουν τον Bibi, τον τωρινό καθαγιασμένο χασάπη; Οι υπερπόντιοι αδελφοί, οι χρηματοδότες, οι λομπίστες και οι διάφοροι από την πολυθρόνα τους δολοφόνοι, θα αγκαλιάσουν αυτόματα κάποιο νέο πρόσωπο, χωρίς ερωτήσεις, χωρίς να μετανιώνουν ή χωρίς (θου Κύριε!) αυτοκριτική – αν είναι «καλό για το Ισραήλ και τους Εβραίους», τότε είναι και σωστό! Χάος κυριαρχεί στη Νέα Υόρκη. Δικαστικές αποφάσεις ευνοούν τους πειρατές και τα κερδοσκοπικά κεφάλαια απαιτώντας 1000% επιστροφή σε παλιά Αργεντίνικα ομόλογα. Αν η Αργεντινή απορρίψει αυτόν τον οικονομικό εκβιασμό και χρεοκοπήσει, το ωστικό κύμα θα φτάσει απανταχού στις αγορές. Οι πιστωτές θα τρέμουν από την αμφιβολία: οι φόβοι για ένα νέο οικονομικό κραχ θα μεγαλώσουν. Θα καταφέρουν να ξεζουμίσουν άλλο ένα τρισεκατομμύριο για να ξεφύγουν; Αλλά πού είναι τα λεφτά; Τα νομισματοκοπεία δουλεύουν μέρα νύχτα. Υπάρχουν λίγες μόνο σωσίβιες λέμβοι… αρκετές για τους τραπεζίτες και την Γουόλ Στριτ, το υπόλοιπο 99% θα πρέπει να κολυμπήσει ή να ταΐσει τους καρχαρίες. Ο διεφθαρμένος οικονομικός Τύπος τώρα συμβουλεύει τους πολέμαρχους ποια χώρα να βομβαρδίσουν και τους πολιτικούς πώς να επιβάλουν κυρώσεις∙ δεν παρέχουν πλέον υγιείς οικονομικές πληροφορίες ούτε συμβουλεύουν επενδυτές για τις αγορές. Στα εκδοτικά σημειώματά τους κομπάζουν για να υποκινήσουν τους επενδυτές να τρέξουν να αγοράσουν στρώματα βασιλικού μεγέθους για να τα γεμίσουν, καθώς οι τράπεζες θα χάνονται. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ είναι στο χείλος της ψυχικής βλάβης: Είναι ένας ψεύτης αναλογιών Μινχάουζεν και πάσχει από πολιτική παράνοια, υστερία πολέμου και μεγαλομανία. Έχει πάθει αμόκ, βελάζοντας: «Εγώ κυβερνώ τον κόσμο: ή ηγεσία των ΗΠΑ ή τίποτα». Ολοένα και περισσότερο ο κόσμος έχει άλλο μήνυμα: «ΗΠΑ σημαίνει χάος». Η Γουόλ Στριτ τον εγκαταλείπει. Οι Ρώσοι τον έχουν προδώσει. Οι Κινέζοι έμποροι κάνουν τώρα δουλειές εκεί που κάποτε ήμασταν εμείς και θα έπρεπε να παραμείνουμε. Παίζουν με πειραγμένα ζάρια. Οι πεισματάρηδες Σομαλοί αρνούνται να υποκύψουν σε έναν Μαύρο Πρόεδρο: απορρίπτουν αυτόν τον «Μάρτιν Λούθερ Κινγκ με τα τηλεκατευθυνόμενα drones»… Οι Γερμανοί είναι αποχαυνωμένοι καθώς οι Αμερικανοί ελέγχουν και ηχογραφούν την κάθε τους συζήτηση… για τη δική τους ασφάλεια! «Οι επιχειρηματίες μας είναι αχάριστοι μετά από όλα όσα έχουμε κάνει γι’ αυτούς», κλαψουρίζει ο Πρώτος Μαύρος Πρόεδρος. «Αυτοί βρίσκουν τρόπους και τη γλιτώνουν από τους φόρους μας, ενώ εμείς χρηματοδοτούμε τις επιχειρήσεις τους».
Τελικές λύσεις: Το τέλος του Χάους
Η μόνη λύση είναι να κάνουμε το επόμενο βήμα: το Χάος γεννά χάος. Ο Πρόεδρος προσπαθεί να δείξει «ποιος είναι ο αρχηγός». Ρωτά τους κοντινούς του συμβούλους πολύ δύσκολες ερωτήσεις: «Γιατί δεν μπορούμε να βομβαρδίσουμε τη Ρωσία, όπως το Ισραήλ τη Γάζα; Γιατί δεν κατασκευάζουμε ένα “σιδερένιο θόλο” πάνω από την Ευρώπη και να καταρρίψουμε τους ρωσικούς πυρηνικούς πυραύλους καθώς θα ρίχνουμε στη Μόσχα από τις νέες βάσεις μας στην Ουκρανία; Ποιες χώρες θα προστατεύουμε με το “θόλο” μας; Είμαι σίγουρος ότι οι άνθρωποι στην Ανατολική Ευρώπη και στα Βαλτικά Κράτη θα κάνουν με ευχαρίστηση την υπέρτατη θυσία. Εξάλλου, οι ηγέτες τους πρωτοστατούν για έναν πόλεμο με τη Ρωσία. Η ανταμοιβή τους, μια πυρηνική άχρηστη γη, αποτελεί μικρό τίμημα προκειμένου να εξασφαλιστεί η επιτυχία»! Το σιωνιστικό λόμπι θα επιμείνει ώστε ο «Σιδερένιος Θόλος» να καλύπτει το Ισραήλ. Αλλά οι Σαουδάραβες ίσως προσπαθήσουν να δωροδοκήσουν τους Ρώσους προκειμένου να γλιτώσουν τα πετρέλαιά τους, καθώς η Μόσχα έχει στόχο τις πυραυλικές βάσεις των ΗΠΑ κοντά στη Μέκκα. Οι ραδιενεργοί σύμμαχοί μας στη Μέση Ανατολή θα πρέπει απλώς να βρουν μια νέα Ιερή Γη. Ο Ομπάμα και οι σύμβουλοί του οραματίζονται να μειώσουν τον ασιατικό πληθυσμό κατά ένα ή δύο δισεκατομμύρια; Σχεδιάζουν αρκετές εκατοντάδες Χιροσίμες επειδή οι Κινέζοι ξεπέρασαν τις «κόκκινες γραμμές» του προέδρου; Η οικονομία και το εμπόριο της Κίνας μεγάλωσαν υπερβολικά γρήγορα, επεκτάθηκαν πολύ, έγιναν πολύ ανταγωνιστικά, πολύ ικανά, πολύ πετυχημένα στο να κερδίζουν μερίδια αγοράς, και αγνόησαν τις προειδοποιήσεις μας και την απαράμιλλη στρατιωτική μας δύναμη. Το μεγαλύτερο μέρος της Ασίας θα εισπνεύσει πυρηνική σκόνη, εκατομμύρια Ινδοί και Ινδονήσιοι θα χαθούν ως παράπλευρες απώλειες. Οι επιζήσαντες θα γιορτάσουν με «ραδιενεργά ψάρια» σε μια φλεγόμενη θάλασσα.
Πέρα από το Χάος: Ο Νέος Αμερικανικός Τρόπος
Επειδή ο «Σιδερένιος Θόλος» μας θα μας έχει απογοητεύσει, θα πρέπει να αναδυθούμε από τις τοξικές μας στάχτες και να συρθούμε έξω από τις πυριτιδαποθήκες μας, με όνειρο μια Νέα Αμερική ελεύθερη από πολέμους και φτώχεια. Η Βασιλεία του Χάους θα έχει τελειώσει. Η «ειρήνη και τάξη» του νεκροταφείου θα βασιλεύσει πάνω από όλα. Οι αυτοκράτορες θα ξεχαστούν Και δεν θα βρούμε ποτέ ποιος πυροδότησε εκείνον τον πύραυλο στο καταδικασμένο μαλαισιανό αεροπλάνο με τους 300 ανθρώπους – επιβάτες και πλήρωμα. Θα έχουμε χάσει το μέτρημα των χιλιάδων Παλαιστινίων γονιών και παιδιών που θα έχουν σφαγιαστεί στη Γάζα από τον Εκλεκτό Λαό του Θεού. Δεν θα μάθουμε πώς τα πήγαν οι κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας. Δεν θα έχει καμία σημασία στη μεταπυρηνική εποχή, μετά το Χάος…
* Ο James Petras, πρώην καθηγητής Κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Binghamton της Νέας Υόρκης, ασχολείται εδώ και 50 χρόνια με τη θεωρία της ταξικής πάλης, είναι σύμβουλος των χωρίς γη και δουλειά στη Βραζιλία και την Αργεντινή και συν-συγγραφέας του βιβλίου Globalization Unmasked (Εκδ. Zed Books). Το άρθρο γράφτηκε στις 28 Ιουλίου για το Information Clearing House ------------------------------------------------------------------------------
Χωρίς εθνικό νόμισμα δεν μπορεί να υπάρξει Εθνική Πολιτική
Eχουμε αναλύσει διεξοδικά ότι η επαναφορά στο εθνικό μας νόμισμα αποτελεί στρατηγικό «μεταβατικό ιμάντα» μιας Αριστερής Πολιτικής. Όταν, σήμερα, η πολιτική είναι ολοκληρωτικά υποταγμένη στα πλανητικά κέντρα της οικονομικής εξουσίας (παγκοσμιοποίηση) και στους μηχανισμούς αυτών των κέντρων, τότε κάθε αγώνας για Εθνική Ανεξαρτησία, κάθε αγώνας αποδέσμευσης από τους μηχανισμούς της Νέας Τάξης, δίχως ΕΘΝΙΚΟ ΝΟΜΙΣΜΑ, είναι θανάσιμη ουτοπία: ΔΙΧΩΣ εθνικό νόμισμα δεν μπορεί να υπάρξει και εθνική Πολιτική… Συνεπώς, Το «ευρώ ή δραχμή» δεν είναι ένα ψευτοδίλημμα, αλλά οργανικό μέρος ενός «εθνικού» πολιτικού προγράμματος, ενός εθνικό-απελευθερωτικού αγώνα. Έχουμε υπογραμμίσει, ιδιαίτερα, ότι ένα Εθνικό-απελευθερωτικό πολιτικό πρόγραμμα (μέσα εδώ είναι και η επαναφορά στη δραχμή, πακέτο με τη διαγραφή του χρέους, την έξοδο από την ΕΕ, το ευρώ, κ.λπ), αποτελεί, σήμερα το μεταβατικό μοχλό του Επαναστατικού Αγώνα. Η ηγεσία του ΚΚΕ με ποικίλες σοφιστείες του τύπου ότι το νόμισμα είναι απλώς ένα διαχειριστικό εργαλείο, παρακάμπτει το ζήτημα του Εθνικού Αριστερού Μεταβατικού Προγράμματος και ουσιαστικά κηρύσσει την ΑΚΙΝΗΣΙΑ: Αποδοχή του ευρώ…
Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, ευθέως και όχι εμμέσως (όπως το ΚΚΕ) αποδέχεται και στηρίζει τόσο το ευρώ, όσο και την ΕΕ… Ωστόσο, μέσα στις γραμμές του ΣΥΡΙΖΑ αναπτύσσεται ένας γόνιμος προβληματισμός γύρω από την επαναφορά στη δραχμή: Προβληματισμός που έχει προσλάβει πυρετική ένταση, καθόσον όλο και περισσότερο η πραγματικότητα θέτει στην επικαιρότητα τα ΕΘΝΙΚΑ ζητήματα…
Ο σ. Γ. Μηλιός σε συνέντευξή του στη Real News της Κυριακής 15/08, τόνιζε με έμφαση ότι «η έξοδος από το ευρώ θα οδηγούσε σε μια ακόμη χειρότερη, από τη σημερινή, πραγματικότητα για τις υποτελείς τάξεις της ελληνικής κοινωνίας».(Παρόμοιες απόψεις εξέφρασε και στο capital ο σ.Γ. Σταθάκης) Θα άξιζε ενδεχομένως να προσδιοριζόταν με μεγαλύτερη σαφήνεια ποιες (σε ποιόν) και με ποια κριτήρια ορίζονται ως υποτελείς τάξεις στην ελληνική κοινωνία. Το ερώτημα δεν είναι βυζαντινισμός. Από την απάντηση εκπορεύεται μια ολόκληρη πολιτική συμμαχιών (και όχι μόνο). Αλλά ας το προσπεράσουμε προσωρινά. Ας προσπεράσουμε και το γεγονός ότι ήδη οι «υποτελείς τάξεις» έχουν υποστεί τη μεγαλύτερη, μετά την περίοδο της κατοχής, καταστροφή. Όχι μόνο οικονομικά. Και σε τέτοιο σημείο που να μιλάμε πλέον για μια κρίση που αγγίζει τα όρια της ανθρωπιστικής καταστροφής. Και η καταστροφή αυτή έγινε εντός του ευρώ. Και συνεχίζεται. Ας προσπεράσουμε και το ότι η αριστερά «ως πλειοψηφικός αντισυστημικός/εξωσυστημικός πολιτικός πόλος» κατοχυρώθηκε έχοντας ως θεμελιακή θέση την άποψη ότι το νόμισμα δεν αποτελεί φετίχ. Εσχάτως μαθαίνουμε ότι η Αφροδίτη εκτός από τις γούνες είχε και άλλα. Η συζήτηση αυτή διεξάγεται με ένταση τα τελευταία χρόνια τόσο εντός της αριστεράς αλλά και στο σύνολο της κοινωνίας, με ισχυρά επιχειρήματα και από τις δύο πλευρές. Μια ολοκληρωμένη εικόνα των επιχειρημάτων περί «καταστροφής» μπορεί κάποιος να συναντήσει στην ειδική μελέτη της Εθνικής Τράπεζας, που είχε δοθεί στη δημοσιότητα την Τρίτη 29 Μαΐου 2012, (τυχαία προφανώς η ημερομηνία), σύμφωνα με την οποία η επιστροφή της Ελλάδας στη δραχμή, θα οδηγούσε σε υποτίμηση κατά 65%, πτώση 22% στο ΑΕΠ, εκτόξευση της ανεργίας στο 34%, μείωση κατά του κεφαλήν εισοδήματος κατά 55% και πληθωρισμό άνω του 30%. Από την άλλη πλευρά έχουν επίσης διατυπωθεί πλήθος αντεπιχειρημάτων, που απαντούν στα ζητήματα της ρευστότητας, της κάλυψης των δημοσιονομικών ελλειμμάτων, της κάλυψης των ενεργειακών αναγκών, της διατροφικής επάρκειας, την υποτίμηση, κ.α. Τα διεθνή παραδείγματα εξ άλλου, (Αργεντινή, Ισλανδία), που αναμετρήθηκαν με ανάλογα προβλήματα, προσφέρουν πλήθος εναλλακτικών παραδειγμάτων σε επίπεδο πρακτικής. Συχνά όμως φαίνεται η συζήτηση να αντιλαμβάνεται το θέμα του νομίσματος σαν ένα τεχνοκρατικό ζήτημα, σαν ένα πρόβλημα διαχείρισης, στο οποίο μια επιτροπή «σοφών» οικονομολόγων θα κληθεί να απαντήσει. Με εκείνο ή τον άλλο τρόπο. Όμως το νόμισμα δεν είναι ένα ουδέτερο μέσο, που κινείται τροχιοδεικτικά στο χώρο της (έτσι και αλλιώς ανύπαρκτης) «καθαρής» οικονομικής επιστήμης. Συμπυκνώνει σχέσεις κυριαρχίας, τόσο εσωτερικές όσο και εξωτερικές. Με την ταξική πάλη και τις διεθνείς εξελίξεις να έχουν το καθοριστικό ρόλο, ιδιαίτερα στη περίπτωση του ευρώ, ενός ιδιόμορφου, εκ γενετής, «νόμισματος-ηγεμόνα». Και εδώ ίσως να μπορούμε να τολμήσουμε μια μικρή διαφοροποίηση της θέσης του σ. Γ.Μηλιού.Εάν οι «υποτελείς τάξεις» παραμείνουν «υποτελείς», εάν παραμείνουν αντικείμενο και όχι υποκείμενο της οικονομικής πολιτικής τότε οι προβλέψεις του σίγουρα θα δικαιωθούν.