Τετάρτη, 27 Ιανουαρίου 2016

Τεταρτη 27 Ιανουαριου 2016


Πρόταση για κέντρο 400.000 λαθρομεταναστών στην Αθήνα
Πρόταση για τη δημιουργία στην Αθήνα κέντρου κράτησης λαθρομεταναστών, χωρητικότητας 400.000 ατόμων, κατέθεσε ο Βέλγος υπουργός Εσωτερικών, στη διάρκεια της άτυπης συνόδου υπουργών Εσωτερικών της Ε.Ε., τη Δευτέρα στο Αμστερνταμ. Επιπλέον, ζήτησε να απωθούνται στην Τουρκία όσοι ισλαμοφασιστες «πρόσφυγες» και λαθρομετανάστες προσεγγίζουν τα θαλάσσια σύνορα με την Ελλάδα, παρότι η τακτική των απωθήσεων, ή αλλιώς push backs, θεωρείται παράνομη, σύμφωνα με τη νομοθεσία της Ε.Ε. Μιλώντας στην «Καθημερινη» ο υπουργός Μετανάστευσης Γιάννης Μουζάλας διευκρίνισε ότι οι απόψεις του Βέλγου υπουργού δεν βρήκαν ανταπόκριση από τους Ευρωπαίους ομολόγους του. Περιέγραψε μάλιστα ότι ο Ιταλός υπουργός σχολίασε δηκτικά πως ένα κέντρο κράτησης χωρητικότητας 400.000 ατόμων θα έπρεπε να απασχολεί περίπου 150.000 αστυνομικούς.
Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της άτυπης συνόδου, ο Ελληνας υπουργός διευκρίνισε ότι δεν τέθηκε ευθέως ζήτημα εξόδου της Ελλάδας από τη Ζώνη Σένγκεν. Και προσέθεσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και οι εκπρόσωποι των «μεγάλων δυνάμεων» της Ε.Ε. στηλίτευσαν τις μονομερείς ενέργειες χωρών, όπως η Σλοβενία, η Κροατία και η Ουγγαρία, να προχωρήσουν σε κλείσιμο των συνόρων τους. Ωστόσο δεν έκρυψε την ανησυχία του για το γεγονός ότι, παρά την καταρχήν καταδίκη, η συζήτηση έγινε σε «κλίμα κατανόησης» –όπως είπε– για τις πρόσφατες επιλογές Σλοβένων, Κροατών, Ούγγρων, κ.ά. Οι τελευταίοι, είπε ο κ. Μουζάλας, στέλνουν συνοριοφύλακες στα Σκόπια για να ελέγξουν τη ροή λαθρομεταναστών από την Ελλάδα, και ταυτόχρονα αρνούνται να πάρουν μέρος στις επιχειρήσεις του Frontex και στο πρόγραμμα μετεγκατάστασης της Ε.Ε. Ενώ το πρώτο εξάμηνο εφαρμογής του σχεδίου μετεγκατάστασης θα έπρεπε να έχουν «ανοίξει» 16.000 θέσεις, οι Ευρωπαίοι έχουν απευθύνει πρόσκληση για 900.
Σε ό,τι αφορά στη λειτουργία των hotspots στην Ελλάδα (γι’ αυτό το θέμα δέχτηκε τα «πυρά» των Ευρωπαίων υπουργών), ο κ. Μουζάλας υπογράμμισε ότι «κυβερνητική άποψη είναι πως τα 3 από τα 4 θα είναι έτοιμα να λειτουργήσουν στα τέλη Φεβρουαρίου». Χθες πάντως σε δηλώσεις της στο Γαλλικό Πρακτορείο η εκπρόσωπος του Frontex Ewa Moncure απάντησε στην κριτική των Ευρωπαίων σχετικά με την πλημμελή φύλαξη των θαλάσσιων συνόρων Ελλάδας-Τουρκίας, λέγοντας μεταξύ άλλων: «Είναι πολύ εύκολο να φτάσει κανείς στην Ελλάδα διά θαλάσσης. Δεν έχουμε να κάνουμε με έναν αγρό, όπου μπορούμε να τοποθετήσουμε έναν φράχτη», τόνισε, και προσέθεσε ότι «είναι σχεδόν αδύνατον να ελεγχθούν τα θαλάσσια ελληνικά σύνορα». Για το θέμα των επαναπροωθήσεων είπε πως «όταν τα πλοία περισυλλέγουν μετανάστες στη θάλασσα, είναι νομικά αδύνατον για τον Frontex να τους επαναπατρίσει». Μιλώντας χθες στην «Καθημερινη» η κ. Moncure τόνισε ότι στη Λέσβο βρίσκονται 166 Ευρωπαίοι συνοριακοί φύλακες, στο πλαίσιο της επιχείρησης Poseidon Rapid Intervention, που τέθηκε σε ισχύ στα τέλη Δεκεμβρίου. «Συμμετέχουν στην καταγραφή και στην ταυτοποίηση λαθρομεταναστών στη Μόρια», δήλωσε και προσέθεσε ότι «στα χερσαία σύνορα Ελλάδας-Σκοπίων βρίσκονται 10 αξιωματούχοι του Frontex και ο αριθμός τους πρόκειται να αυξηθεί». Εν τω μεταξύ, σε αρκετές χιλιάδες ανέρχονται οι λαθρομετανάστες και οι ισλαμοφασιστες «πρόσφυγες» που φτάνουν καθημερινά στην Ελλάδα, παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες. Σύμφωνα με τον Frontex, τον Δεκέμβριο καταγράφηκαν 108.000 νέες αφίξεις λαθρομεταναστών (880.000 το 2015). Σύμφωνα με τον αναπληρωτή γενικό γραμματέα του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη Τζανέτο Φιλιππάκο, τη Δευτέρα έφτασαν στο ανατολικό Αιγαίο 4.300 άτομα, ενώ χθες στην Ειδωμένη παρέμεναν 2.400 ισλαμοφασιστες «πρόσφυγες» περιμένοντας να περάσουν την ελληνοσκοπιανή μεθόριο.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
«Όχι» στην υποδοχή ισλαμοφασιστων «προσφύγων» λέει η πλειοψηφία των Πολωνών
To 53% των Πολωνών τάσσεται ενάντια στην υποδοχή ισλαμοφασιστων «προσφύγων» στη χώρα τους, ανεξαρτήτως από πού προέρχονται. Το 63% είναι εναντίον των «προσφύγων» ειδικά από την Αφρική και τη Μέση Ανατολή, σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου CBOS από 7 έως 14 Ιανουαρίου. Η έρευνα έγινε σε δείγμα 1.063 ανθρώπων, και κατέδειξε ότι το 37% θα αποδεχόταν την «προσωρινή υποδοχή» προσφύγων ωσότου να μπορέσουν να επιστρέψουν στις πατρίδες τους. Μόλις το 4% τάσσεται υπέρ της υποδοχής τους στην Πολωνία άνευ όρων. Τα ποσοστά αυτά είναι πρακτικά αμετάβλητα από την προηγούμενη δημοσκόπηση του ίδιου ινστιτούτου, τον Δεκέμβριο του 2015. Ο «αντισυστημικός» ηθοποιος και πολωνις ροκας βουλευτής Πάβελ Κούκιζ, ηγέτης του τρίτου ισχυρότερου κόμματος, που εχει το ονομα του, στο πολωνικό κοινοβούλιο, και εχει 8%, πρότεινε την περασμένη εβδομάδα να διεξαχθεί δημοψήφισμα σχετικά με το σχέδιο ανακατανομής των «προσφύγων» που έχει προταθεί από την ΕΕ. Το ακροδεξιο κυβερνών κόμμα του Νόμου και της Δικαιοσύνης (PiS) έχει εκφράσει έντονες επιφυλάξεις για την υποδοχή «προσφύγων», ωστόσο θα τηρήσει τη συμφωνία στην οποία είχε καταλήξει η προηγούμενη, νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση να υποδεχθεί 7.000 σε εθελοντική βάση και όχι στο πλαίσιο της ανακατανομής που εισηγήθηκε η ΕΕ.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Σε ναζιστικά μονοπάτια η Ευρώπη. Ποιες χώρες δεσμεύουν χρήματα και τιμαλφή «προσφύγων»
Η τύποις δημοκρατική Ευρώπη, η κατ' επίφαση "Ένωση", δείχνει το πραγματικό της πρόσωπο μέσα από την αδυναμία της να λάβει μια κοινή απόφαση ασκούμενης πολιτικής για το «προσφυγικό». Οι ακροδεξιές και νεοσυντηρητικές "φωνές" βάζουν βόμβες στο ενιαίο οικοδόμημα, καταστρατηγώντας συνεχώς το τελευταίο διάστημα, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις διεθνείς συμβάσεις. Όλα αυτά, την ώρα που καθημερινά «προσφυγες» πνίγονται στο Αιγαίο, γιατι οι αποικιοκρατες βομβαρδιζουν τις χωρες τους, με τον Γιούνκερ και τους λοιπούς αξιωματούχους να μένουν στους τίτλους των εξαγγελιών και των υποσχέσεων. Κανείς άλλωστε μέχρι τώρα δεν έχει καταφέρει να οριοθετήσει το πρόβλημα στην ουσία του, δηλαδή παίρνοντας ουσιαστικά μέτρα έναντι της Τουρκίας. Η συνολική και σφαιρική αντιμετώπιση του «προσφυγικού» μετατίθεται στο μέλλον και τα μέτρα που λαμβάνονται από τα κράτη-μέλη, είναι όλο και πιο σκληρά. Μετά τα τείχη της ντροπής, τώρα και κατασχέσεις Η δεξιά κυβέρνηση της Δανίας υπερψήφισε σήμερα, Τρίτη το αμφιλεγόμενο σχέδιο νόμου που προβλέπει την κατάσχεση ατομικών ειδών αξίας των ισλαμοφασιστων «προσφύγων» και των λαθρομεταναστών, οι οποίοι φθάνουν στη χώρα, ώστε "να καλύπτεται το κόστος της φιλοξενίας τους". Προηγουμένως είχε ανακοινωθεί η συμφωνία με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την υπερψήφιση. Το Venstre, το νεοφιλελεύθερο κόμμα του πρωθυπουργού Λαρς Λόκε Ράσμουσεν, και οι σύμμαχοί του που ανήκουν στη ακροδεξιά, το Κόμμα του Λαού της Δανίας (DF), η (νέο)Φιλελεύθερη Συμμαχία και το δεξιο Λαϊκό Κόμμα, κατέληξαν σε μια συμφωνία με τους Σοσιαλδημοκράτες για το περιεχόμενο του νομοσχεδίου που προκάλεσε αλυσίδα αντιδράσεων σε όλη την Ε.Ε. Τι προβλέπεται Όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, το νομοσχέδιο δίνει επισήμως τη δυνατότητα στην αστυνομία να προχωρά στην "κατάσχεση αγαθών που οι αιτούντες άσυλο μπορεί να έχουν μαζί τους για καλύπτεται το κόστος των αναγκών τους σε τροφή και στέγη". Στην αρχική του μορφή, το νομοσχέδιο προέβλεπε ότι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες θα έχουν δικαίωμα να φέρνουν μαζί τους και να κρατούν στην κατοχή χρήματα και αγαθά έως της αξίας των 3.000 κορόνων Δανίας (περίπου 400 ευρώ) και κοσμήματα συναισθηματικής αξίας για τους ίδιους. Οποιοδήποτε περιουσιακό στοιχείο που θα υπερέβαινε αυτή την αξία προβλεπόταν ότι θα κατάσχεται. Μετά την κατακραυγή που ξέσπασε, η υπουργός παρουσίασε την 8η Ιανουαρίου ένα νέο κείμενο, που αυξάνει την αξία των χρημάτων και των ατομικών περιουσιακών στοιχείων που μπορούν να φέρουν οι ισλαμοφασιστες «πρόσφυγες» και οι λαθρομετανάστες στις 10.000 κορόνες Δανίας (1340 ευρώ). Οι βέρες γάμου και άλλα συναισθηματικής αξίας αντικείμενα θα εξαιρούνται.
Το μέτρο δικαίως συγκρίθηκε με την κατάσχεση χρυσού και τιμαλφών των Εβραίων από τους Ναζί. Οι άδειες προσωρινής παραμονής περιορίζονται από πέντε στα δυο χρόνια για αυτούς που δικαιούνται υψηλότερου επιπέδου προστασίας, ρύθμιση που ανοίγει τον δρόμο για διακρίσεις των αιτούμενων ασύλου βάσει του χρώματος ,της εθνικότητας,της θρησκείας ή ακόμη και των πολιτικών πεποιθήσεων τους. Οι ισλαμοφασιστες «πρόσφυγες» θα είναι υποχρεωμένοι να πληρώσουν οι ίδιοι το κόστος μεταφοράς των μελών των οικογενειών τους που θα έρθουν στην χώρα. Για άδεια μόνιμης εγκατάστασης θα απαιτείται η γνώση της Δανικής γλώσσας και η μόνιμη απασχόληση του τα 2,5 από τα τελευταία 3 χρόνια, ενώ μέχρι τώρα ίσχυε η προϋπόθεση απασχόλησης τα 3 από τα τελευταία 5 χρόνια. Η αίτηση για άδεια μόνιμης εγκατάστασης θα συνοδευτεί και από παράβολο 500 ευρώ. Η επιλογή των 500 «προσφύγων» ανά έτος που βάσει των Συνθηκών του ΟΗΕ αναλογούν στην Δανία, θα γίνεται με κριτήρια όπως η γλώσσα, οι δεξιότητες, η μόρφωση, η εργασιακή εμπειρία και η ηλικία. Η Κοπεγχάγη θέλει επίσης να αυξήσει τον χρόνο αναμονής για τους «πρόσφυγες» που προέρχονται από πολεμικές ζώνες σε τρία από έναν χρόνο, πριν αυτοί να μπορούν να καταθέσουν αίτηση για να φέρουν στη χώρα τα μέλη των οικογενειών της. Η Διεθνής Αμνηστία κατήγγειλε την πρακτική αυτή ως "μεροληπτική", τονίζοντας ότι διαχωρίζει τους πρόσφυγες που ήδη έχουν σημαδευτεί από τα τραύματα του πολέμου. Παράλληλα, μέχρι τον Μάρτιο η κυβέρνηση θα πρέπει να έχει προχωρήσει στην εκπόνηση σχεδίου για τη δημιουργία "χωριών" προσφύγων που θα βρίσκονται έξω από πόλεις. Σημειώνεται ότι στις 28 Δεκεμβρίου, ο πρωθυπουργός της Δανίας Λαρς Λόκε Ράσμουσεν κάλεσε να υπάρξουν αλλαγές στη Συνθήκη της Γενεύης για τα δικαιώματα των προσφύγων. Δανοί υπουργοί στηρίζουν ενώπιον της επιτροπής πολιτικών ελευθεριών ένα νομοσχέδιο σύμφωνα με τον οποίο οι πρόσφυγες θα πρέπει να πληρώνουν για τη διαμονή τους στη χώρα:
Υπενθυμίζεται ότι η Ελβετία από το 1990 έχει εφαρμόσει το μετρό δήμευσης μετρητών αλλά όχι τιμαλφών, σε όσους ζητούν άσυλο στην χώρα και έχουν στην κατοχή τους άνω των 1000 ελβετικών φράγκων (915 ευρώ).
Στον δρόμο που χάραξαν η Δανία και η Ελβετία, και η Βαυαρία
Οι αρχές της Βαυαρίας, όπου εισέρχεται μεγάλος αριθμός προσφύγων από την Αυστρία, έχουν αρχίσει ήδη να εφαρμόζουν το μέτρο της κατάσχεσης χρημάτων και πολύτιμων αντικειμένων που φέρουν μαζί τους οι πρόσφυγες, μια πρακτική που έχει προκαλέσει πολλές αντιδράσεις, σύμφωνα με δημοσίευμα του Independent. Οτιδήποτε έχει αξία μεγαλύτερη από 750 ευρώ μπορεί να κατάσχεται νόμιμα από το κράτος αναφέρει ο Βαυαρό υπουργό Εσωτερικών Γιόακιμ Χέρμαν. Στη γειτονική Βάδη-Βυρτεμβέργη, οι αιτούντες άσυλο μπορούν μόνο να έχουν στην κατοχή τους χρήματα και τιμαλφή αξίας 350 ευρώ. Ο επίτροπος ενσωμάτωσης της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, Άινταν Όζογκουζ ανέφερε στην εφημερίδα Bild ότι οι αρχές εφαρμόζουν την ομοσπονδιακή νομοθεσία που ορίζει ότι οι πρόσφυγες πρέπει να χρηματοδοτήσουν πρώτα με ίδια μέσα την παραμονή τους πριν λάβουν κρατική βοήθεια. Ανάλογες πολιτικές έχουν ξεσηκώσει οργή σε άλλες χώρες της Ευρώπης, όμως έγιναν δεκτές χωρίς ιδιαίτερη αντίδραση στη Γερμανία, όπου τα πρόσφατα γεγονότα στην Κολωνία μετέβαλαν τη στάση έναντι του 1,1 εκατ. προσφύγων που δέχθηκε η χώρα πέρυσι και έσφιξαν περαιτέρω τον κλοιό γύρω από την πολιτική των ανοιχτών συνόρων της Άνγκελα Μέρκελ. Πάντως, η Ούλα Γέλπκε, βουλευτής του αριστερού Die Linke, επέκρινε ως "υπερβολικό" το μέτρο της κατάσχεσης πολύτιμων αντικειμένων και χρημάτων από τους πρόσφυγες, τονίζοντας ότι "όσοι αιτούνται άσυλο ασκούν θεμελιώδες δικαίωμα".
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Πολιτικό ζήτημα από την απόφαση να «καλυφθούν» γυμνά αγάλματα στη Ρώμη κατά την επισκεψη του Προεδρου του Ιραν
Τετάρτη, 27 Ιανουαρίου 2016, 11:51
Πολιτικό ζήτημα έχει δημιουργηθεί στην Ιταλία μετά την απόφαση να «καλυφθούν» ρωμαϊκά αγάλματα γυμνών γυναικείων θεοτήτων, κατά την επίσκεψη του Ιρανού προέδρου Χασάν Ροχανί στη Ρώμη. Η απόφαση ελήφθη για να μην θιγούν οι ευαισθησίες και τα πιστεύω του επικεφαλής του Ιράν. Η είδηση σχολιάστηκε καυστικά από τα μεγαλύτερα διεθνή ΜΜΕ ενώ την ίδια ώρα οι Ιταλοί πολιτικοί άσκησαν έντονη κριτική στην απόφαση. Συγκεκριμένα ο επικεφαλής της ακροδεξιάς Λέγκας του Βορρά, Ματέο Σαλβίνι, τόνισε πως θεωρεί «απαράδεκτη και ασύλληπτη» την απόφαση, ενώ εκπρόσωποι της Ιταλικής Αριστεράς εκτίμησαν ότι «ο πρωθυπουργός πρέπει να δώσει άμεσα εξηγήσεις για την επιλογή αυτή, η οποία ντροπιάζει και ταπεινώνει τη χώρα». Πάντως από την πλευρά τους οι Ιταλοί ακτιβιστες, επισημαίνουν ότι ουδείς είχε ενοχληθεί ότι πριν λίγους μήνες, κατά την επίσκεψη του πάπα Φραγκίσκου στο Τορίνο, είχαν καλυφθεί οι αφίσες έκθεσης της ζωγράφου Ταμάρα Ντε Λεμπίτσκα.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Παρέλυσε το Παρίσι -Επεισόδια με φωτιές και πετροπόλεμο σε αυτοκινητοδρόμους
Απεργούν ταξί, ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας, εκπαιδευτικοί και δημόσιοι υπάλληλοι
26.1.2016 | 15:00
Την εναέρια κυκλοφορία και τις μεταφορές γύρω από το Παρίσι έχει αναστατώσει η ισχυρή κοινωνική κινητοποίηση με αίτημα την αύξηση της αγοραστικής δύναμης, καθώς ταξί, ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας, εκπαιδευτικοί και δημόσιοι υπάλληλοι κατέβηκαν σήμερα σε απεργία. Νωρίς το πρωί της Τριτης, επεισόδια ξέσπασαν στο δυτικό Παρίσι, όταν ταξί διέκοψαν την κυκλοφορία και στα δύο ρεύματα του περιφερειακού αυτοκινητόδρομου και έβαλαν φωτιά σε ελαστικά που γέμισαν την περιοχή με πυκνό μαύρο καπνό. Οι δυνάμεις της τάξης, εναντίον των οποίων ρίχτηκαν μερικές πέτρες, επενέβησαν για να διαλύσουν αυτά τα αυτοσχέδια οδοφράγματα και να αποκαταστήσουν την κυκλοφορία κοντά στην Πορτ Μαγιό. Δεκαεννέα διαδηλωτές συνελήφθησαν, κυρίως για "άσκηση βίας, κατοχή όπλου και εμπρησμό". Η απεργία των ταξί αναμένεται ότι θα είναι η πιο θεαματική κινητοποίηση της Τριτης. Σημαντική αναστάτωση αναμένεται στο Παρίσι και γύρω από τα δύο αεροδρόμιά του, του Ρουασί και του Ορλί, όπου νωρίς το πρωί σημειώθηκαν μερικά επεισόδια. Ένας διαδηλωτής τραυματίσθηκε μάλιστα στο Ορλί όταν τον χτύπησε ένα λεωφορείο που πραγματοποιεί δρομολόγια μεταξύ των τέρμιναλ και επιχείρησε να ανοίξει δια της βίας δρόμο. Ο οδηγός συνελήφθη από την αστυνομία και εξήγησε ότι επιτάχυνε επειδή πανικοβλήθηκε. Η ηρεμία επανήλθε μετά το επεισόδιο, όμως οι διαδηλωτές συνεχίζουν τη δράση τους μ' ένα οδόφραγμα μέσω του οποίου "φιλτράρουν" την έξοδο από το Ορλί. Χιλιάδες επαγγελματίες οδηγοί κλήθηκαν να κινητοποιηθούν σε όλη τη Γαλλία για να διαμαρτυρηθούν για τον ανταγωνισμό που δέχονται από τον τομέα των οχημάτων μεταφοράς με οδηγό. "Σήμερα διακυβεύεται η επιβίωσή μας, έχουμε απαυδήσει να συνεδριάζουμε, να διαπραγματευόμαστε", δήλωσε ο Ιμπορχίμα Σίλα, εκπρόσωπος της ένωσης Taxis de France.
Σύμφωνα με την αστυνομία, περίπου 1.500 ταξί διαδήλωσαν το πρωί της Τριτης σε διάφορα σημεία, κυρίως στο Ορλί, όπου μερικές δεκάδες διαδηλωτών οργάνωσαν σε τεταμένη ατμόσφαιρα την παρεμπόδιση της κυκλοφορίας μέσω ενός οδοφράγματος σε γειτονικό αυτοκινητόδρομο. Μέσα στο Παρίσι, περίπου 140 οχήματα συγκεντρώθηκαν μπροστά από το υπουργείο Οικονομίας, με τους οδηγούς τους να κρατούν πανό που έγραφαν "Οικονομική τρομοκρατία" και "Στοπ στην απορρύθμιση". Η απεργία των ταξί συμπίπτει με ένα κίνημα διαμαρτυρίας περίπου 5,6 εκατομμυρίων δημόσιων υπαλλήλων, που από τον Ιούλιο του 2010 υπόκεινται σε καθεστώς λιτότητας και πολλά συνδικάτα τους κάλεσαν να διαδηλώσουν με αίτημα την αύξηση της αγοραστικής δύναμής τους. Στη Γαλλία προβλέπεται να πραγματοποιηθουν 110 με 120 διαδηλώσεις, στις οποίες θα συμμετάσχουν οι εκπαιδευτικοί, που κινητοποιούνται εναντίον μιας μεταρρύθμισης της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Πολλές συγκεντρώσεις ανά επαγγελματικό τομέα επρόκειτο να πραγματοποιηθούν το πρωί, κυρίως στο Παρίσι.
Οι εργαζόμενοι στην κοινωνική ασφάλιση και οι ελεγκτές της εναέριας κυκλοφορίας συμμετέχουν επίσης στην κινητοποίηση. Λόγω της συμμετοχής των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας, η γενική διεύθυνση πολιτικής αεροπορίας (DGAC) ζήτησε από τις εταιρείες να ματαιώσουν προληπτικά το 20% των πτήσεών τους. Εκτός από τη μείωση της αγοραστικής δύναμης, τα συνδικάτα των δημόσιων υπαλλήλων καταγγέλλουν "την απώλεια θέσεων εργασίας σε τομείς κλειδιά του δημοσίου". Τα εν λόγω συνδικάτα επισημαίνουν πως, παρά τις προσλήψεις που ανακοινώθηκαν για το 2016 στους τομείς της ασφάλειας (αστυνομία, χωροφυλακή, δικαιοσύνη) μετά τις περυσινές επιθέσεις, καθώς και στην εκπαίδευση, "ο δημόσιος τομέας έχασε συνολικά 150.000 θέσεις από το 2007". Τα εν λόγω συνδικάτα ζητούν να δημιουργηθούν δημόσιες θέσεις απασχόλησης κυρίως στα νοσοκομεία.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Τουρκία: Ισόβια κάθειρξη ζήτησε ο εισαγγελέας για δύο δημοσιογράφους της «Cumhuriyet»
Τετάρτη, 27 Ιανουαρίου 2016, 12:56
Την επιβολή ποινής ισόβιας κάθειρξης ζήτησε Τούρκος εισαγγελέας κατά των δύο δημοσιογράφων της εφημερίδας «Cumhuriyet», οι οποίοι κατηγορούνται για αποκάλυψη κρατικών μυστικών, μετέδωσε το πρακτορείο Dogan. Ο Τζαν Ντουντάρ, διευθυντής της εφημερίδας, και ο Ερντέμ Γκιουλ, διευθυντής του γραφείου της Άγκυρας, φυλακίσθηκαν στις 26 Νοεμβρίου κατηγορούμενοι για την ανάρτηση βίντεο που δείχνει φορτηγά που ανήκουν στις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες (MIT) να μεταφέρουν όπλα με προορισμό ισλαμοφασιστες του DAES (ISIS) της Συρίας.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Κλειστα λογω καταληψης αυριο τα δημαρχεια. Οι δημοτικοι υπαλληλοι αντιδρουν στα εφιαλτικα μετρα του τριτου μνημονιου. Καταληψη δημαρχειων από 10 μεχρι 14 μ.μ.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Στο ΙΚΑ σταση εργασιας για το ασφαλιστικο εκτρωμα από τις 12.30 εως τη ληξη.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Απεργια 24ωρη την Πεμπτη στα Μεσα Μαζικης Ενημερωσης.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Απεργια της ΠΝΟ στα καραβια 27 και 28 Γεναρη
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Οργή στη Δανία: «Τιμωρούν» 17χρονη που γλίτωσε από τον βιαστή της με σπρέι πιπεριού
27/1/2016 13.15
Οργή έχει προκαλέσει στη Δανία, η απίστευτη περιπέτεια μιας 17χρονης που κατάφερε να γλιτώσει από τον βιαστή της και τώρα καλείται να πληρώσει πρόστιμο, καθώς στην προσπάθειά της να ξεφύγει, χρησιμοποίησε σπρέι πιπεριού εναντίον του δράστη. Σύμφωνα με όσα κατέθεσε στην αστυνομία, η 17χρονη δέχθηκε επίθεση στις 10.00 το βράδυ στο κέντρο της μικρής πόλης Σόντερμποργκ, από έναν άνδρα που μιλούσε αγγλικά. Ο άνδρας την έριξε στο έδαφος, προσπάθησε να της ξεκουμπώσει το παντελόνι και να την γδύσει. Ωστόσο η 17χρονη βρήκε το κουράγιο να αντισταθεί και πρόλαβε να ρίξει στον δράστη, σπρέι πιπεριού που είχε μαζί της. Ο δράστης διαφεύγει της σύλληψης, ενώ δεν του έχουν απαγγελθεί κατηγορίες. Αυτό που έχει προκαλέσει οργή είναι ότι σύμφωνα με εκπρόσωπο της αστυνομίας, το νεαρό κορίτσι παρά τον εφιάλτη που έζησε, ενδέχεται να κληθεί να καταβάλει πρόστιμο «εφόσον η κατοχή και χρήση του σπρέι πιπεριού είναι παράνομη». Το πρόστιμο μπορεί να ανέρχεται σε 500 κορώνες (περίπου 72 δολάρια).
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Συγκλονιστικές εικόνες: Ουρές απόγνωσης από ηλικιωμένους για λίγα φρούτα στον Κολωνό
27/1/2016 13.15
Περισσότεροι από 50 τόνοι φρούτων «εξαφανίστηκαν» μέσα σε 20 μόλις λεπτά το πρωί της Τετάρτης στον Κολωνό, εκεί όπου παραγωγοί λαϊκών αγορών αποφάσισαν να μοιράσουν δωρεάν τα προϊόντα τους, διαμαρτυρόμενοι για το ασφαλιστικό. Οι εικόνες απόγνωσης που κατέγραψε ο φακός του Reuters από τον Κολωνό είναι συγκλονιστικές και δείχνουν το δράμα των Ελλήνων και τις συνέπειες που η οικονομική κρίση είχε για εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες. Μέσα σε λίγη μόνο ώρες οι παρακάτω φωτογραφίες, που θυμίζουν την εικόνα του Guardian με το μοίρασμα πορτοκαλιών από τη πλατεία Βάθη το 2013, έκανα τον γύρο του Διαδικτύου. Ηλικιωμένοι και ηλικιωμένες πέφτουν ο ένας πάνω στον άλλο για λίγα φρούτα και λαχανικά. Με τα χέρια ψηλά περιμένουν να πάρουν μερικά πορτοκάλια, μια σακούλα πατάτες ή κρεμμύδια. Στα πρόσωπά τους ζωγραφισμένη η αγωνία για το αν θα καταφέρουν τελικά να πάρουν τα τρόφιμα που χρειάζονται.
Oπου αλλου εγιναν λαικες σημερα, ηταν οι μισες. Λειτουργουσαν μονο οι εμποροι των λαικων αγορων. Οι παραγωγοι αγροτες απεργουσαν.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ενισχύουν τα μπλόκα οι αγρότες - Πάνω από 8.000 τρακτέρ στους δρόμους
Αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους εμφανίζονται οι αγρότες. Η περαιτέρω στάση τους κριθηκε σε δύο πανελλαδικές συσκέψεις που πραγματοποιηθηκαν την Τρίτη σε Τέμπη και Θεσσαλονίκη. Ενώ οι υπολοιποι αγροτικοι συλλογοι ανακοινωσαν κανενα διαλογο με την κυβερνηση μεχρι να αποσυρθει το ασφαλιστικο, η «πρωτοβουλια αγροτων» ανακοινωσε ότι θα συμμετασχει στο διαλογο, παραλληλα με την κινητοποιηση. Οι αγρότες, ωστόσο, είναι διχασμένοι σχετικά με το ραντεβού με τον πρωθυπουργό καθώς κάποιοι θέλουν τη συνάντηση ενώ άλλοι ζητούν απόσυρση του ασφαλιστικού και συζήτηση των πάντων από την αρχή. Στη συνάντηση της Θεσσαλονίκης οριστηκε από την «πρωτοβουλια αγροτων» και η αντιπροσωπεία η οποία και θα λάβει μέρος στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.
Ανακοίνωση σχετικά με τις κινητοποιήσεις αλλά και το διεκδικητικό της πλαίσιο εξέδωσε η «Πρωτοβουλία Αγροτών. Σε αυτή τονίζει ότι: «στο άνοιγμα λοιπόν της συζήτησης που επιχειρείται από την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό θα συμμετέχουμε με τις ίδιες θέσεις , τα ίδια επιχειρήματα, και την ίδια μαχητικότητα». Αναλυτικά η ανακοίνωση αναφέρει: «Η Πρωτοβουλία Αγροτών από τις 17 Οκτωβρίου του 2016 βρίσκεται σε συνεχή κινητοποίηση. Με μαχητικότητα πάλεψε τις θέσεις της και το διεκδικητικό της πλαίσιο που αφορά τον Ορισμό του Αγρότη, το Ασφαλιστικό και το Φορολογικό αλλά και την εν Γένει Αγροτική Ανάπτυξη. Η Πρωτοβουλία αγροτών πέρα από την μαχητική της παρουσία προκρίνει τον διάλογο και τα επιχειρήματά της στην προσπάθεια υπεράσπισης των δίκαιων των αγροτών. Στην προσπάθειά μας εκτός των άλλων ζητήσαμε επανειλημμένα συνάντηση με τον πρωθυπουργό της χώρας. Στο άνοιγμα λοιπόν της συζήτησης που επιχειρείται από την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό θα συμμετέχουμε με τις ίδιες θέσεις , τα ίδια επιχειρήματα, και την ίδια μαχητικότητα».
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Αγροτες από τα μπλοκα λενε όχι στην προταση Μαξιμου για διαλογο. Συνεχιζουν με εξαωρους αποκλεισμους. «Δεν θα κανουμε κουβεντολοι με τον Τσιπρα» , απαντουν στη Νικαια. Αποχωρησε το μπλοκο των Τεμπων από την πανελλαδικη συσκεψη.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Την κλιμακωση των κινητοποιησεων τους αποδασισαν οι αγροτες κατά την Πανελλαδικη Συσκεψη στη Σινδο. Ζητουν την αποσυρση του ασφαλιστικου. Δεν θα δουν τον πρωθυπουργο. Αντιθετα με ανακοινωση της η Πρωτοβουλια Αγροτων προκρινει τον διαλογο και θα συμμετασχει με ιδεες, επιχειρηματα και μαχητικοτητα στη συζητηση που επιχειρει να ανοιξει η κυβερνηση και θα δει τον πρωθυπουργο. Αποχωρησε το μπλοκο των Τεμπων.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
6ωρους και 3ωρους αποκλεισμους δρομων αποφασισαν τα μπλοκα Νικαιας και Τεμπων
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ο Ημεροδρόμος στο Ντιγιάρμπακιρ
Ντιγιάρμπακιρ: Πόλεμος και κατοχή
27/1/2016 12.02
Ένας πόλεμος σε μια συνοικία της πόλης. Μια πόλη σε κατοχή. Ένας πόλεμος στη συνοικία Σουρ του Ντιγιάρμπακιρ. Το Ντιγιάρμπακιρ σε κατοχή. Είχαν περάσει 45 μέρες από την αρχή των ένοπλων συγκρούσεων, στην ιστορική συνοικία της Σουρ, την προηγούμενη εβδομάδα, που βρισκόμασταν εκεί. 45 μέρες και ο τουρκικός στρατός δεν είχε (και δεν έχει) καταφέρει να κάμψει την αντίσταση των 150 νεαρών Κούρδων μαχητών, που έχουν κηρύξει αυτονομία, στη συνοικία τους. Τον ακριβή αριθμό των νεαρών μαχητών λίγοι τον γνωρίζουν. Ίσως είναι λίγοι περισσότεροι. Μέσα στην εμπόλεμη ζώνη της Σουρ δεν υπάρχει μόνο ο πάνοπλος τουρκικός στρατός και οι Κούρδοι μαχητές. Είναι εκεί, για εβδομάδες, και τα πτώματα Κούρδων μαχητών, αλλά και αμάχων. Πτώματα πεταμένα στους δρόμους. Άμαχοι που σκοτώθηκαν στις αυλές των σπιτιών τους, στους δρόμους της συνοικίας τους. Το τουρκικό κράτος απαγορεύει στους Κούρδους να πάρουν τις σορούς των νεκρών τους. Στο Ντιγιάρμπακιρ (μια πόλη ενός εκατομμυρίου ανθρώπων) ακούγονται, κάθε ώρα της ημέρας και της νύχτας, οι πυροβολισμοί των Κούρδων μαχητών και οι ήχοι από τα βαριά όπλα του τουρκικού στρατού. Ο πόλεμος σταματά για λίγο. Ξεκινά πάλι. Σταματά για λίγο. Ξεκινά πάλι. Μέσα στη Σουρ, όπως περιγράφουν άνθρωποι που γνωρίζουν, οι Κούρδοι μαχητές έχουν στήσει αυτοσχέδια οδοφράγματα από σακιά άμμου. Είναι ένα αντάρτικο πόλης, αφού οι νεαροί Κούρδοι γνωρίζουν καλά τη συνοικία τους, τη Σουρ. Από την άλλη ο τουρκικός στρατός έχει κάθε σύγχρονο μέσο. Τεθωρακισμένα, ελικόπτερα, πολλούς στρατιώτες εκπαιδευμένους, ειδικές (δολοφονικές) δυνάμεις και βαριά όπλα.Καταστρέφει ολόκληρα σπίτια και ιστορικά κτίρια , για να ανοίξει δρόμο και να αντιμετωπίσει τους Κούρδους. Κάποιοι λένε πως δοκιμάζει και καινούργια όπλα στο Ντιγιάρμπακιρ. Το μεγαλύτερο μέρος της Σουρ είναι αποκλεισμένο από την αστυνομία. Στην περιοχή υπάρχει απαγόρευση κυκλοφορίας. Απαγόρευση κυκλοφορίας υπάρχει σε όλη την πόλη του Ντιγιάρμπακιρ, από τις 6 το απόγευμα, μόλις βραδιάσει. Υπάρχει μόνο ένα μέρος της Σουρ που, τυπικά, επιτρέπεται να πάνε οι κάτοικοι. Μια «ζώνη» που έχεις μεγάλες πιθανότητες να δεχθείς σφαίρα από ελεύθερο σκοπευτή του τουρκικού στρατού. Οι σφαίρες, άλλωστε, έχουν φτάσει και στα παράθυρα κατοικημένων σπιτιών, τα λίγα που κατοικούνται πια στη Σουρ. Οι περισσότεροι από τους 25.000 κατοίκους είναι πρόσφυγες στην πόλη τους. Περίπου 3000 αρνούνται να φύγουν από τα σπίτια τους. Ο στρατός επιδιώκει να τους υποχρεώσει να εγκαταλείψουν. Όπως, άλλωστε, αναφέραμε και σε προηγούμενο δημοσίευμα ο τουρκικός στρατός διαμένει στα σπίτια των Κούρδων της Σουρ! Στα σπίτια που δεν έχει ακόμα καταστρέψει…. Το υπόλοιπο Ντιγιάρμπακιρ ζει και θρηνεί τους νεκρούς του. Κάποιοι μένουν σε καταφύγια, κάποιοι σε συγγενείς τους. Ακούνε τους ήχους του πολέμου και δηλώνουν ανοιχτά: Έχουμε κατοχή από τον τουρκικό στρατό. Να σημειωθεί πως το τελευταίο διάστημα, συμφωνα με πληροφορίες, η αστυνομική δύναμη του Ντιγιάρμπακιρ έχει αυξηθεί κατά 3000 άτομα. Επιπλέον εστάλη και νέα ομάδα ειδικών δυνάμεων του τουρκικού στρατού. Όπου και να πας υπάρχει αστυνομία. Ένας στους 20 που συναντάς, στο δρόμο, λένε οι Κούρδοι, είναι ασφαλίτης. Το Ντιγιάρμπακιρ είναι πιο φτωχό από πριν. Η κατάσταση έχει αποτελέσματα στην οικονομία της πόλης, όπως είναι αναμενόμενο. Να σημειωθεί πως ο μισθός στην πόλη (π.χ για έναν σερβιτόρο) είναι 700 με 800 τουρκικές λίρες (240 με 270 ευρώ) . Παρά την κατάσταση τους οι Κούρδοι βοηθούν και τους πρόσφυγες, από τις εμπόλεμες ζώνες. Έχουν στήσει έναν χώρο στο Ντιγιάρμπακιρ, όπου στεγάζονται περίπου 2.500 πρόσφυγες.
Ολόκληρος «στρατός» για μια συγκέντρωση γιατρών H συγκέντρωση των γιατρών, που απαιτούσαν τις σορούς των νεαρών Κούρδων ήταν καθημερινά μπροστά στο δημαρχείο της πόλης. Παράλληλα, ζητούσαν να παραλάβουν τραυματίες, για να τους βοηθήσουν. Γύρω στο μεσημέρι επιδίωξαν να κάνουν πορεία προς τη Σουρ. Έφτασαν μέχρι ενα σημείο της λεωφόρου Ελαζίγκ, αλλά –όπως κάθε φορά – η αστυνομία τους είπε να γυρίσουν πίσω. Η πορεία ακολούθησε το δρόμο της επιστροφής στο δημαρχείο. Δεν ξεπερνούσαν τα 50 άτομα. Αν προσπαθούσε κανείς να υπολογίσει τις ένστολες δυνάμεις της αστυνομίας, τους ένοπλους με το σήμα της αστυνομίας στο πίσω μέρους του γιλέκου, εκείνους τους τύπους που φορούσαν πολιτικά και είχαν όπλο στο χέρι, αλλά και τους «απλούς» ασφαλίτες, τότε θα έβγαζε ένα απλό συμπέρασμα: Το τουρκικό κράτος (και παρακράτος) είχε υπερπολλαπλάσια παρουσία απ’ τους γιατρους. Σαν να μην έφτανε το ανθρώπινο δυναμικό , που περιγράψαμε, η τουρκική αστυνομία είχε φροντίσει να υπάρχουν και οχήματα της και αυτοκίνητα με συμβατικές πινακίδες (με ένοπλους ασφαλίτες), μια αύρα με κανόνια νερού και κλούβες, αρκετές κλούβες. Ένα ολόκληρος «στρατός» ήταν εκεί για 50 άτομα (οι περισσότεροι απ’ τους διαδηλωτές ήταν γυναίκες γιατροί και νοσοκόμες). Την ίδια ώρα ο κανονικός στρατός έκανε επιθέσεις στη Σουρ. Ήδη είχαμε αρχίσει να διακρίνουμε τους ήχους από τα βαριά όπλα του τουρκικού στρατού. Παράλληλα, το ελικόπτερο δεν σταμάταγε να πετάει πάνω από τα κεφάλια μας. Έπρεπε να ελέγχει τους «τρομοκράτες» μέσα κι έξω από τη Σουρ, να βοηθήσει το «έργο» του στρατού. «Να έρθεις εσύ»! Η συγκέντρωση έφτασε στο δημαρχείο. Ένας τύπος με πολιτικά και το όπλο στο χέρι απαίτησε, από μακριά, οι γυναίκες να κατέβουν τα σκαλιά του δημαρχείου, για να τους μιλήσει. Οι γυναίκες του απάντησαν: «Να έρθεις εσύ»! Ο εκπρόσωπος της αστυνομίας «δέχθηκε» να κάνει τη μισή απόσταση, για να μεταφέρει τις εντολές του: Δεν θα κατέβετε ξανά στο δρόμο, δεν θα φωνάζετε συνθήματα. Γύρω του ήρθαν κι άλλοι άντρες, για να ενισχύσουν την παρουσία της αστυνομίας, στη «συζήτηση». Η «συζήτησε» τελείωσε. Οι γυναίκες ανέβηκαν τα σκαλιά του δημαρχείου και κατευθύνθηκαν στο σημείο της συγκέντρωσης. Άρχισαν να τραγουδάνε, να φωνάζουν συνθήματα και να κάνουν ομιλίες για τις επόμενες κινήσεις τους.
«Επιτρέπουν» τις διαδηλώσεις, για να κάνουν συλλήψεις! Το αιτήματα είναι αυτονόητα: Να σταματήσει η πολιορκία της πόλης από τον τουρκικό στρατό, να δοθούν οι σοροί των νεκρών στους συγγενείς τους. Παρόλο που η συγκέντρωση των Κούρδων γίνεται μακριά από τη Σουρ, στην περιοχή Όφις του Ντιγιάρμπακιρ, η κατάσταση θυμίζει τα περιμετρικά σημεία της εμπόλεμης ζώνης της Σουρ. Οι αστυνομικές δυνάμεις που περιγράψαμε, για τη συγκέντρωση των γιατρών, ήταν ελάχιστες σε σχέση με εκείνες για τη διαδήλωση στο Όφις. Ένα μικρό μέρος της αστυνομικής δύναμης βρίσκεται μπροστά στη συγκέντρωση. Εάν, όμως, περπατούσες στα γύρω στενά και στους δρόμους πίσω από τη συγκέντρωση, τότε το μάτι σου «χόρταινε» κατοχή! Η διαδήλωση δεν ήταν μεγάλη. Η τουρκική αστυνομία έχει κάνει μεγάλη προσπάθεια, άλλωστε, για να καλλιεργήσει το φόβο. Λίγες εκατοντάδες Κούρδοι, κάθε ηλικίας, «φυλακισμένοι» μεταξύ δύο δρόμων. Καμία έξοδος διαφυγής. Ήταν φανερό πως η αστυνομία ήθελε να κάνει συλλήψεις. Ο αστυνομικός που απαίτησε να διαλυθεί η συγκέντρωση, με «κάλεσμα» από μια ντουντούκα, αποδοκιμάστηκε από τους Κούρδους διαδηλωτές. Μέχρι εκείνη την ώρα φώναζαν συνθήματα. Τα οχήματα της αστυνομίας έμπαιναν κι έβγαιναν στο χώρο των συγκεντρωμένων. Οι διαδηλωτές φώναζαν πιο δυνατά κι έκαναν, όλοι μαζί, το σήμα της νίκης. Μεταξύ των συνθημάτων κι ένα ιδιαίτερα συμβολικό. Συγκεκριμένα (όπως μας το μετέφρασαν): «Το PKK είμαι εγώ». Το PKK, στην Τουρκία, είναι παράνομο. Οι διαδηλωτές ήθελαν να δείξουν, όπως μας είπαν, πως εάν χαρακτηρίζεται το PKK τρομοκρατικό, τότε χαρακτηρίζεται και ο κουρδικός λαός τρομοκράτης. Κάποια στιγμή η αστυνομία, μετά το «κάλεσμα» για διάλυση της συγκέντρωσης, αποφάσισε να επέμβει. Μια αύρα με αντλία άρχισε να ρίχνει νερό. Στη συνέχεια ήρθε η σειρά των δακρυγόνων, στους δρόμους γύρω από τη συγκέντρωση. Ξεκίνησαν οι συλλήψεις. Οι αστυνομικές δυνάμεις, εκτός από τους Κούρδους διαδηλωτές, κράτησαν και δύο Ρώσους δημοσιογράφους, σύμφωνα με πληροφορίες. Επίθεση σε μια πόλη – μνημείο Η Σουρ είναι μια πανέμορφη καστροσυνοικία. Μαζί με τα σπίτια των φτωχών ζει και η ιστορία τους. Κτίρια υπέροχα και μια πόλη, που έχει χαρακτηριστεί μνημείο, από διεθνείς οργανισμούς. Δεν καταφέραμε να τη θαυμάσουμε από κοντά, διότι στο κέντρο της Σουρ δεν πλησιάζε κανείς, λόγω των μαχών που εξελίσσονται. Ο τουρκικός στρατός δεν σέβεται τίποτα. Μαζί με τους Κούρδους πυροβολεί και καταστρέφει και την ιστορία τους. «Το κάνουν σκόπιμα, για να μας αποκόψουν από την ιστορία και την κληρονομιά μας» είναι η άποψη των περισσότερων κατοίκωντης περιοχής, που συναντήσαμε.
http://www.imerodromos.gr/digiarbakir-polemos-kai-katoxh/
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Σαν σήμερα, ο Τσίπρας κατέθετε πέρυσι στεφάνι στο σκοπευτήριο της Καισαριανής. Σήμερα, εκπροσωπήθηκε στο Μνημόσυνο Γρίβα (αρχηγού της ΕΟΚΑ και της οργάνωσης Χ) στην Κύπρο. Άξιος!!! Ενημερωτικά, για όσους δεν ξέρουν, ένα απόσπασμα από τον ύμνο της ''Χ'': ''Μέ όπλα δε θα χύσουμε ούτε μια σταγόνα αίμα Ελληνικό μόνο το άτιμο προδοτικό των ανταρτών και των Κομμουνιστών για νάβρει η Ελλάδα λυτρωμό''...
Τρίτη, 26 Ιανουαρίου 2016
Ντροπή!! Η κυβέρνηση Τσίπρα εκπροσωπήθηκε στο Μνημόσυνο του φασίστα Γρίβα....
Διαβάζουμε...Ξαναδιαβάζουμε και δεν το πιστεύουμε! Σαράντα-δύο χρόνια από το θάνατο του Στρατηγού Γεώργιου Γρίβα Διγενή και στον ιερό ναό Αγίου Νικολάου, στη Λεμεσού, τελέστηκε, προϊσταμένου του Μητροπολίτη Αθανάσιου, το ετήσιο μνημόσυνό του. Την Κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, Ιωνάς Νικολάου. Παρέστησαν ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Αβέρωφ Νεοφύτου, άλλα στελέχη της ηγεσίας και βουλευτές του κόμματος, ο Πρέσβης της Ελλάδας στην Κύπρο Ηλίας Φωτόπουλλος, εκπρόσωποι πολιτικών κινήσεων, των Συνδέσμων Αγωνιστών ΕΟΚΑ και άλλων οργανωμένων συνόλων, καθώς και πλήθος κόσμου. Πολύ κωδικά, για όσους δεν γνωρίζουν κάποια πράγματα για τον Γρίβα..... Ο Στρατηγός Γρίβας, Έλληνας τιμάται από την Δεξιά της Κύπρου γιατί είχε ηγετικό ρόλο στην ΕΟΚΑ 1, στον αγώνα των Κυπρίων κατά των Άγγλων.......Το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι ακροδεξιός "ήρωας" μας, πρωταγωνίστησε στην ΕΟΚΑ 2, που δεν ήταν τίποτα άλλο παρά φονικές παρεμβάσεις ακροδεξιών Ελληνοκυπρίων στον Τουρκοκυπριακό πληθυσμό της νήσου.....Δεκάδες εγκλήματα ενάντια σε άμαχους που έδιναν μία χαρά λαβές να επεμβαίνει η Τουρκία στα εσωτερικά της Κύπρου την δεκαετία 60, και 70, με αποκορύφωμα την εισβολή του 1974....... Σας παραθέτουμε σχετική ανακοίνωση του ΑΚΕΛ, που καταγγέλλει την παρουσία του κόμματος του Αναστασιάδη στην εκδήλωση.....Κατηγορεί δικαίως τον εγκληματία Γρίβα. φανταστείτε σαν να πήγαινε επίσημος εδώ στο Μνημόσυνο του Μελιγαλά, ένα πράγμα.... Επίσης ο Γρίβας ήταν Γερμαοτσολιάς κατά την Κατοχή, ιδρυτής του τάγματος των Χιτών, όπως μπορείτε να διαβάσετε παρακατω... Και η δήθεν Αριστερή κυβέρνηση Τσίπρα, έδωσε το παρών στο Μνημόσυνο του Γρίβα, μέσω του πρέσβη της.... ΝΤΡΟΠΗ!
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Η Χ και οι χίτες. Η ιστορία και η δράση μιας ακροδεξιάς οργάνωσης
Η ίδρυση της οργάνωσης Χ
Τον Ιούνιο του 1941 ιδρύθηκε η «Στρατιωτική Οργάνωσις Γρίβα», η οποία στη συνέχεια (Μάρτιος 1943) έγινε γνωστή και ως «Οργάνωση Χ», ή απλώς «Χ» (για λόγους συντομίας). Τα μέλη της Χ λέγονταν Χίτες. Στα ιδρυτικά μέλη της οργάνωσης περιλαμβάνονταν οι εξής : 1) στρατηγός Γεώργιος Λάβδας, 2) στρατηγός Βασίλειος Βραχνός, 3) σ/χης Κωνσταντίνος Παπακωνσταντίνου, 4) σ/χης Θεμιστοκλής Κετσέας, 5) σ/χης Αγησίλαος Σινιώρης και 6) σ/χης Γεώργιος Γρίβας. Περισσότερο δραστήριος από όλους ήταν ο Γρίβας. Ο Γρίβας, που έμεινε στην ιστορία με το ψευδώνυμο «Διγενής», είχε γεννηθεί στην Κύπρο και ήταν φανατικός ακροδεξιός και βασιλόφρων. Έγινε ο αδιαμφισβήτητος Αρχηγός της Χ. Είχε τοποθετηθεί Υπεύθυνος της Υπηρεσίας Στρατιωτικών Αρχείων που είχε συστήσει η κατοχική – δοσιλογική κυβέρνηση. Σύντομα ο Γρίβας συνάντησε τον υπολοχαγό Όμηρο Παπαδόπουλο και έγιναν στενοί συνεργάτες. Θεωρώντας παθητικά τα άλλα ιδρυτικά στελέχη, άρχισε να αυτονομείται και να λειτουργεί με βάση τις προσωπικές του αντιλήψεις. Οι στρατηγοί Λάβδας και Βραχνός από την πλευρά τους, προχώρησαν στη συγκρότηση της οργάνωσης των «Ευόρκων Στελεχών». Σκοπός του Γρίβα ήταν η αύξηση του αριθμού μελών της Χ και η συσπείρωση όσο το δυνατόν περισσότερων αξιωματικών στις τάξεις της. Στην Χ εντάχθηκε μεταξύ άλλων και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Χρύσανθος (ο οποίος είχε αρνηθεί να ορκίσει την κατοχική κυβέρνηση Τσολάκογλου). Ο Γρίβας συνδέθηκε με τον Χρύσανθο, μέσω του μητροπολίτη Κυρήνειας Μακαρίου Β’. Χάρη στον Χρύσανθο, η οργάνωση Χ εξασφάλισε το πρώτο σεβαστό χρηματικό ποσό για αγορά όπλων.
Ποιος ήταν ο χαρακτήρας της Χ ; Η Χ ήταν μια ακροδεξιά και φιλοβασιλική οργάνωση με πλούσια δράση στο χώρο της ένοπλης βίας. Η ένθερμη υποστήριξή της προς το βασιλιά φαίνεται και από το ότι στο σήμα της υπάρχει το στέμμα. Συχνά επέβαλε ένα καθεστώς τρομοκρατίας σε περιοχές της Αθήνας και της επαρχίας και δολοφονούσε μέλη και οπαδούς του ΚΚΕ και του ΕΑΜ – ΕΛΑΣ (δηλαδή της μεγαλύτερης αντιστασιακής οργάνωσης). Είχε σημαντική συμμετοχή στις μάχες των Δεκεμβριανών του 1944 και στη Λευκή Τρομοκρατία κατά την μετά Βάρκιζα εποχή. Πήρε μέρος και σε εκλογικές αναμετρήσεις, σημειώνοντας παταγώδη αποτυχία.
Ποια ήταν η δομή της Χ ; Η οργανωτική δομή και στελέχωση της Χ ακολουθούσαν τη λογική συγκρότησης στρατιωτικής μονάδας. Είχε αρχηγό, υπαρχηγό και επιτελάρχη. Επίσης, είχε τρία «Γραφεία Επιχειρήσεων». Η οργάνωση έκανε εντατικές προσπάθειες για να συγκροτήσει πυρήνες σε διάφορες συνοικίες της Αθήνας. Το άτυπο «στρατηγείο» της Χ ήταν το Θησείο και συγκεκριμένα η οικία του Γρίβα. Το επιτελείο του Γρίβα αποτελούσαν οι : 1) ταγματάρχης Ιωάννης Μπουσμπουρέλης, 2) ταγματάρχης Παντελής Πολύζος, 3) λοχαγός Χαράλαμπος Σταυρόπουλος, 4) υπολοχαγός Όμηρος Παπαδόπουλος, 5) λοχαγός Νικόλαος Κοντογιαννόπουλος. Για να λειτουργήσει καλύτερα η οργάνωση, αποφασίστηκε ότι η περιοχή δράσης της θα διαιρεθεί σε διάφορους τομείς. Έτσι, συγκροτήθηκαν οι τομείς Κυψέλης, Άνω και Κάτω Πατησίων, Ιπποκράτους, Κολωνακίου, Αμπελοκήπων, Παγκρατίου, Νέου Κόσμου, Καλλιθέας, Κουκακίου, Νέας Σμύρνης, Θησείου, Πλάκας, Μεταξουργείου, Πλατείας Βάθης, Πλατείας Αττικής, Αγίου Παντελεήμονα, Υμηττού, Βύρωνα, Καισαριανής, Πειραιά, Χαλανδρίου, Αγίας Παρασκευής, Ηρακλείου, Αμαρουσίου, Κηφισίας, Κορωπίου, Γραβιάς, Χαλκίδος, Κορίνθου και Αιγίου. Τα τμήματα αυτά είχαν επανδρωθεί μέχρι τα τέλη του 1942 με μεγάλη μυστικότητα. Ο Όμηρος Παπαδόπουλος έγινε ο σύνδεσμος της Χ με άλλα άτομα και αντικομμουνιστικές οργανώσεις όπως π.χ. με τον Αλέξανδρο Παπάγο, με τον υποστράτηγο Κωνσταντίνο Βεντήρη (που ήταν αρχηγός της Ρ.Α.Ν.), με το Χρήστο Ζαλοκώστα (της οργάνωσης «Εθνική Δράση») κ.α.
Ποια ήταν η δράση της Χ την περίοδο της κατοχής ; Η Χ έχει να επιδείξει ελάχιστες αντιστασιακές ενέργειες κατά την περίοδο της κατοχής και μικρής σημασίας. Εναντίον των τμημάτων του στρατού κατοχής δεν έδωσε ούτε μια μάχη. Ο χίτης Όμηρος Παπαδόπουλος στο βιβλίο που έγραψε, αναφέρει απλά ότι το καλοκαίρι του 1944 μια ομάδα της Χ στο Κολωνάκι με επικεφαλής τον ανθυπολοχαγό Κοκώνη αποπειράθηκε να εισβάλει σε μια αποθήκη τωνSS και να αρπάξει τον υπάρχοντα οπλισμό. Ο λοχαγός Στέφανος Τούμπας βρήκε τον Όμηρο Παπαδόπουλο και τον ενημέρωσε ότι τα SSέπιασαν την ομάδα του Κοκώνη και εκείνη τη στιγμή αναζητούσαν και τον ίδιο. Κι ενώ περίμεναν τι θα γινόταν με την ανάκριση των συλληφθέντων, εμφανίστηκε μπροστά τους αναπάντεχα ο Κοκώνης. Γράφει ο Παπαδόπουλος τα εξής : «Αλλά να, την συζήτησί μας διακόπτει ο Ανθυπολοχαγός Κοκώνης όλο κέφι. Και σαν να μην είχε συμβή τίποτε, δίνει την αναφορά του προς μεγάλη χαρά και έκπληξή μας : - Μας μπλοκάρανε τα σκυλιά και μου πήρανε τα παιδιά και τα όπλα. Ευτυχώς συνεννοήθηκα με τα παιδιά και παρ’όλο το ξύλο, που φάγανε, δεν είπαν λέξη, και αύριο θα είναι όλοι ελεύθεροι. - Και τα όπλα ; Ρώτησε ο Γιώργος. - Οι φίλοι, που μας έπιασαν, έκριναν σκόπιμο, επειδή φαίνεται είναι τα τελευταία τους, αντί να τα παραδώσουν μαζί με μας στους ανωτέρους τους να τα κρατήσουν για πούλημα. Βλέπετε και τα SS χάλασαν πια και από τον μικρότερο ως το μεγαλύτερο Γερμανό, ένα μονάχα σκοπό έχουν : να μαζέψουν χρυσές λίρες. » . Ο Παπαδόπουλος αναφέρει επίσης ότι μετά από τρεις μονάχα μέρες, όλοι οι συλληφθέντες χίτες αφέθηκαν ελεύθεροι από τους Γερμανούς. Ένα άλλο περιστατικό που αναφέρει ο Όμηρος Παπαδόπουλος στο βιβλίο του και έχει και μια αστεία διάσταση, είναι μια εκπαιδευτική συγκέντρωση την άνοιξη του 1942 στο παλαιό αρχοντικό σπίτι του Αντώνη Σταθάτου, ο οποίος ήταν μέλος της οργάνωσης ΡΑΝ. Παρόντες ήταν ο συγγραφέας, ο Κωνσταντίνος Ραψομανίκης και 10 νεαρά μέλη της Χ, τα οποία δεν είχαν γνώσεις στο θέμα των όπλων. Σε ένα τραπέζι ήταν 3 περίστροφα. Αφού έγινε στους νεαρούς μια προφορική ενημέρωση σχετικά με τη χρήση των όπλων, συνέβη κάτι απρόοπτο. Ο Ηρακλής Παπαδάτος επιδεικνύοντας ένα περίστροφο ιταλικού τύπου, έβαλε το δάχτυλό του στη σκανδάλη πιστεύοντας ότι η θαλάμη του όπλου ήταν άδεια και τότε έγινε εκπυρσοκρότηση. Όλοι οι παρευρισκόμενοι αναστατώθηκαν. Η σφαίρα αφού τρύπησε το παντελόνι του ενός από αυτούς, χώθηκε στον τοίχο. Ο Γεώργιος Ζερβουδάκης προσπάθησε να εξαφανίσει κάθε ενοχοποιητικό στοιχείο και οι υπόλοιποι έτρεξαν να διαφύγουν από διάφορες εξόδους. Το καλοκαίρι του 1942 η Χ συνεργάστηκε με τον θρυλικό Ελληνοπολωνό Γεώργιο Ιβάνωφ για την ανατίναξη των καυσίμων στο αεροδρόμιο του Τατοϊου. Το Μάρτιο του 1943 κάποια μέλη της Χ έγραψαν με μπλε μπογιά μερικά συνθήματα σε δρόμους και τοίχους σπιτιών της Αθήνας. Η οργάνωση είχε ασύρματη επικοινωνία με το ΣΜΑ (Στρατηγείο Μέσης Ανατολής).Τον Απρίλιο του 1942 ο Ζαφείρης Βάλβης, πολιτικός σύμβουλος της Χ, πήγε στο Κάιρο για να συναντηθεί με τον Εμμανουήλ Τσουδερό και να του ζητήσει όπλα. Όμως, επέστρεψε άπρακτος στην Ελλάδα. Ο Α. Χατζηαναστασίου στο βιβλίο του αναφέρει ένα περιστατικό αρπαγής όπλων από αποθήκη του ΕΑΜ – ΕΛΑΣ στην περιοχή του Βύρωνα χάρη σε ένα ύπουλο σχέδιο που κατέστρωσε ο χίτης Νίκος Παπαγεωργίου. Ο Παπαγεωργίου παρακάλεσε τον Γρίβα να ζητήσει από το Νίκο Μπουραντά, διοικητή του μηχανοκίνητου σώματος της ασφάλειας, να κάνει έφοδο σε σπίτι της Καισαριανής όπου βρίσκονταν πυρομαχικά της οργάνωσης Ο.Π.Λ.Α. (ένοπλη οργάνωση του ΚΚΕ), ταυτόχρονα με την έφοδο της Χ στην αποθήκη στο Βύρωνα. Έτσι οι άνδρες τους ΕΑΜ – ΕΛΑΣ θα αιφνιδιάζονταν και θα ήταν απασχολημένοι σε δύο διαφορετικά μέτωπα. Ο Μπουραντάς, φανατικός εχθρός του ΕΑΜ – ΕΛΑΣ και του ΚΚΕ, εκτέλεσε με μεγάλη προθυμία το σχέδιο που του πρότεινε ο Γρίβας, διευκολύνοντας έτσι το έργο της Χ. Έτσι, η ομάδα του Παπαγεωργίου μπόρεσε να αρπάξει από τη μυστική αποθήκη του ΕΑΜ – ΕΛΑΣ στο Βύρωνα περίπου 70 περίστροφα και 11 χειροβομβίδες. Η οργάνωση συχνά χρησιμοποιούσε τις στενές σχέσεις που είχε με σημαντικά κομμάτια του κατοχικού κρατικού μηχανισμού (π.χ. χωροφυλακή και Ειδική Ασφάλεια) προς όφελός της. Επίσης, είχε αρμονική συνεργασία με αξιωματικούς της Αστυνομίας Πόλεων, οι οποίοι φρόντιζαν να διευκολύνουν το έργο της. Ο Ιάσονας Χανδρινός σε δημοσίευμά του στο περιοδικό «Ιστορικά Θέματα» (τεύχος 112, Μάρτιος 2012) σημειώνει ότι : « […] ήταν κοινό μυστικό στην κατεχόμενη Ελλάδα πως οι χίτες αποτελούσαν τους καλύτερους συμμάχους και πληροφοριοδότες των ταγματασφαλιτών, κατά τη διάρκεια των συγκρούσεών τους με τους ‘‘αντάρτες πόλης’’ του ΕΛΑΣ στις συνοικίες της Αθήνας. Κάνοντας ένα βήμα παραπάνω, πολλά μέλη της οργάνωσης θα εγγραφούν στην αναδιοργανωμένη, διαβόητη Διεύθυνση Ειδικής Ασφάλειας (τον κλάδο της Χωροφυλακής που ασχολείτο αποκλειστικά με τη δίωξη κομμουνιστών ήδη από το Μεσοπόλεμο) ως ‘’χωροφύλακες άνευ θητείας’’, συμμετέχοντας είτε ως πληροφοριοδότες είτε ως οπλίτες είτε ως εκτελεστές στο ανθρωποκυνηγητό που είχαν εξαπολύσει οι γερμανικές και ελληνικές αρχές κατοχής εναντίον των αντιστασιακών του ΕΑΜ στην Αθήνα και τον Πειραιά.» .
Οι σκοτεινές σελίδες της ιστορίας της Χ Ο Βρετανός Κρις Γουντχάουζ, αρχηγός της Συμμαχικής Αποστολής στην κατεχόμενη Ελλάδα, είχε πολλές γνώσεις πάνω σε θέματα ελληνικών ένοπλων οργανώσεων, λόγω της θέσης που κατείχε. Ας δούμε λοιπόν, τι αναφέρει σχετικά με την Χ στο βιβλίο που είχε γράψει : «το σώμα αυτό [δηλαδή η οργάνωση Χ] που αργότερον έγινε γνωστόν ως το όργανον αμέσου δράσεως της βασιλικής δεξιάς υπό την αρχηγίαν του συνταγματάρχου Γρίβα, ισχυρίσθη ότι υπήρξε κίνημα αντιστάσεως κατά την κατοχήν. Εάν ο ισχυρισμός αυτός είναι αληθής, η Χ θα εταξεινομείτο ως η μόνη οργάνωσις της Δεξιάς που έδρα τότε εν Αθήναις, εις την πραγματικότητα όμως ήτο άγνωστος μέχρι ολίγου προ της αποχωρήσεως των Γερμανών. Αλλά και τότε ακόμη το όνομά της δεν εσήμαινε τίποτε σχετιζόμενον με την αντίστασιν. Μόνον κατά τα αμέσως μετά τον πόλεμο έτη, απέκτησε τη σημασία μιας Κου Κλουξ Κλαν».
Η μεγάλη αντιπαλότητα μεταξύ της Χ και της ΟΠΛΑ Το Νοέμβριο του 1943 έκανε την εμφάνισή της μια μεγάλη αντιπαλότητα. Δύο θανάσιμοι εχθροί, η Χ και η ΟΠΛΑ βρέθηκαν σε ένοπλη διαμάχη, η οποία είχε και χαρακτηριστικά μιας ιδεολογικοπολιτικής αναμέτρησης. Οι ανοιχτοί πολιτικοί λογαριασμοί μεταξύ των δύο οργανώσεων έδωσαν τη θέση τους στα όπλα. Το αποτέλεσμα ήταν ένας μεγάλος αριθμός νεκρών. Η Ο.Π.Λ.Α. (Οργάνωση Περιφρούρησης Λαϊκού Αγώνα) ήταν μια ένοπλη μυστική οργάνωση του ΚΚΕ που ιδρύθηκε στα χρόνια της κατοχής και που επεδίωκε να παίξει το ρόλο του λαϊκού τιμωρού και του εκδικητή. Λίγο καιρό αργότερα η ΟΠΛΑ εκτέλεσε τον Ηλία Ρογκάκο, δραστήριο μέλος της Χ (1 Δεκεμβρίου 1943). Ο πόλεμος μεταξύ των δύο οργανώσεων πήρε μεγάλες διαστάσεις και βάφτηκε με άφθονο αίμα.
Τα Δεκεμβριανά του 1944 Όπως φάνηκε και από τα παραπάνω, η Χ κατά την κατοχή δεν είχε στο ενεργητικό της ούτε μια μάχη εναντίον των Γερμανών, των Ιταλών ή των Ταγμάτων Ασφαλείας. Φαίνεται ότι η οργάνωση κυριολεκτικά ζούσε και ανέπνεε για την περίοδο της μετακατοχικής Ελλάδας. Για τη χρονική στιγμή κατά την οποία, στην ελεύθερη πλέον Ελλάδα, θα γινόταν μια εμφύλια σύρραξη. Από τη μια πλευρά η αντιστασιακή οργάνωση ΕΑΜ – ΕΛΑΣ και η αριστερή παράταξη και από την άλλη η κυβέρνηση του Καϊρου, οι Έλληνες δωσίλογοι πολιτικοί, ο βασιλιάς, οι ταγματασφαλίτες (γερμανοτσολιάδες), οι χωροφύλακες, η Χ, η ΡΑΝ και άλλες ένοπλες ομάδες που μισούσαν το ΕΑΜ – ΕΛΑΣ. Αυτή η στιγμή δεν άργησε να έρθει. Ήταν τα Δεκεμβριανά του 1944 ή αλλιώς η μάχη της Αθήνας. Τότε ήταν η πρώτη φορά που η Χ έκανε αισθητή την παρουσία της. Το Σεπτέμβριο του 1944 η κυβέρνηση του Καϊρου διόρισε το Σπηλιωτόπουλο (ηγετικό στέλεχος της ΡΑΝ) Στρατιωτικό Διοικητή Αττικής. Τότε η Χ έσπευσε γρήγορα να τεθεί υπό της διαταγές του Σπηλιωτόπουλου. Έλαβε την εντολή σχηματισμού του 1ου Συντάγματος Πεζικού και την εντολή να πάει στην περιοχή των Μεσογείων και να παραλάβει οπλισμό που προοριζόταν για την αστυνομία και τη χωροφυλακή. Η Χ πήρε μέρος σε διάφορες μάχες στην περιοχή του Θησείου και στο Σύνταγμα Χωροφυλακής Μακρυγιάννη, πολεμώντας με προθυμία στο πλευρό των Άγγλων, των χωροφυλάκων και διαφόρων πρώην ταγματασφαλιτών εναντίον των ανταρτών της αντιστασιακής οργάνωσης ΕΑΜ – ΕΛΑΣ. Στις 4 Δεκεμβρίου 1944, ο ΕΛΑΣ αποφάσισε να κλείσει τους ανοιχτούς λογαριασμούς του με τους «νεροχίτες» (ή μοναρχοφασίστες), όπως αποκαλούσε τα μέλη της Χ. Περίπου 500 αντάρτες από τα Τάγματα του ΕΛΑΣ Καλλιθέας και Ταύρου επιτέθηκαν το πρωί και κατέλαβαν το λόφο της Πνύκας. Μέχρι το μεσημέρι είχαν καταλάβει τα φυλάκια της Χ στην οδό Αιγινήτου και του Αστεροσκοπείου. Οι χίτες υπερασπιστές των δύο φυλακίων στην οδό Αποστόλου Παύλου δέχτηκαν καταιγιστικά πυρά και αναγκάστηκαν τελικά να υποχωρήσουν στο κτίριο του Θ’ Αστυνομικού Τμήματος, το οποίο κάλυπτε ένα βρετανικό άρμα. Σχετικά με τη Δεκεμβριανή σύγκρουση, ο συγγραφέας David Closeαναφέρει ότι : «Το αποτέλεσμα της μάχης των Δεκεμβριανών του 1944 κρίθηκε τελικά από την τεράστια υπεροχή σε άντρες και πολεμικό υλικό των βρετανικών και των ελληνικών κυβερνητικών δυνάμεων. Είκοσι δύο τάγματα Εθνοφυλακής ήταν διαθέσιμα στις 29 του μήνα, και κάθε τριάντα έξι ώρες σχηματιζόταν κι ένα καινούριο τάγμα. Οι ενισχύσεις που είχαν λάβει οι Βρετανοί μέχρι τις 25 Δεκεμβρίου 1944, περιλάμβαναν δυο ολόκληρες μεραρχίες, μια ταξιαρχία και αρκετά τάγματα. Πολεμικά αεροπλάνα, πολεμικά πλοία και τανκς -ο ΕΛΑΣ δεν διέθετε τίποτα από αυτά- χρησιμοποιήθηκαν εντατικά. Ως τις 18 Ιανουαρίου [1945], είχαν φτάσει συνολικά στην Ελλάδα 75.000 περίπου Άγγλοι.» και προσθέτει : «Κι από τις 18 Δεκεμβρίου [1944] ήδη, οι Άγγλοι είχαν μια άνετη υπεροχή στην πρωτεύουσα κι ήταν σε θέση να περάσουν στην αντεπίθεση. Κατά τον υπόλοιπο μήνα, ο ΕΛΑΣ προέβαλε σκληρή αλλά καταδικασμένη αντίσταση σε διάφορα μέρη της Αθήνας και του Πειραιά. » .
Το παρακράτος της «Χ» μετά τη Βάρκιζα Αμέσως μετά την υπογραφή της συμφωνίας της Βάρκιζας (1945), η ακροδεξιά οργάνωση Χ φρόντισε να δείξει προς τα έξω ότι «σταματάει» την ένοπλη δράση της. Στην πραγματικότητα αυτό ήταν απλώς μια έντεχνη προσπάθεια με σκοπό να ρίξει στάχτη στα μάτια του κόσμου. Φόρεσε τον πολιτικό μανδύα (δηλαδή μετατράπηκε σε πολιτικό κόμμα) και παράλληλα έκρυψε σε διάφορα σημεία τα όπλα και τα πυρομαχικά της, έτοιμοι για να ξαναρχίσει (ακόμα περισσότερο απροκάλυπτα) τις δολοφονίες διαφόρων αντιστασιακών του ΕΑΜ –ΕΛΑΣ και διαφόρων στελεχών και οπαδών της αριστεράς. Λειτούργησε ως παρακρατική συμμορία, δρώντας ανεξέλεγκτα και χωρίς να λογοδοτεί σε κανέναν.Αξίζει να αναφέρουμε ότι διάφοροι χίτες συνήθιζαν να αρπάζουν περιουσιακά στοιχεία δολοφονημένων κομμουνιστών.
Μετά τη Βάρκιζα, τα μέλη της Χ επάνδρωσαν το 143ο Τάγμα Εθνοφυλακής. Ο ίδιος ο φανατικός οπαδός και στενός συνεργάτης του Γρίβα Σπύρος Παπαγεωργίου ομολογεί (χωρίς κανένα ίχνος ντροπής) στο βιβλίο που έγραψε ότι η Χ στη μετά Βάρκιζα εποχή, όχι μόνο δεν παρέδωσε τον οπλισμό της, αλλά τον έκρυψε για να τον χρησιμοποιήσει κατά των πολιτικών της αντιπάλων. Συγκεκριμένα, αναφέρει τα εξής : «Γι’ αυτό και τυπικώς μόνον αυτοδιελύθη [η οργάνωση Χ]. Στην πραγματικότητα συνέχισε να οργανώνεται και να διατηρεί συμπαγείς τις δυνάμεις της. Βεβαίως οι χίτες έδωσαν πολιτική τροπή και έκφραση στον αγώνα τους, αλλά συνέχισαν να διατηρούν τη στρατιωτική δομή τους. Λόγοι προνοητικότητας τους έκαμαν να μην παραδώσουν τον οπλισμό τους, αλλά να τον φυλάξουν για κάθε ενδεχόμενο.» ! Επίσης, παραδέχεται στο βιβλίο του ότι «Κατά τα πρώτα μετακατοχικά χρόνια οι χίτες των Αθηνών στην πλειοψηφία τους οπλοφορούσαν». Μερικά χρόνια αργότερα, διάφορα μέλη της Χ πήραν μέρος στον Εμφύλιο Πόλεμο (1946 - 1949). Την περίοδο 1945 – 1948, οι ένοπλες ομάδες της Χ και της ΕΑΟΚ (η οποία ιδρύθηκε το 1946 από τον Ταγματασφαλίτη Πάνο Κατσαρέα) πραγματοποίησαν δολοφονίες ακόμα και ανηλίκων παιδιών , καθώς και γυναικών στην Πελοπόννησο. Μιλάμε για πολυάριθμες κτηνωδίες, οι οποίες έμειναν στην ιστορία. [ Θα θέλαμε να σημειώσουμε ότι ο συγγραφέας Σπύρος Παπαγεωργίου υπήρξε μέλος της οργάνωσης ΕΟΚΑ Β’. Ήταν συνεργάτης του Γρίβα για πολλά χρόνια. Συνεργάτες του Γρίβα μέχρι το 1974 ήταν και τα αδέλφια Κ. Ευσταθόπουλος και Μιχ. Ευσταθόπουλος ] .
Η κατάθεση του Κώστα Πολύζου στο Ειδικό Δικαστήριο Δωσιλόγων Μετά την απελευθέρωση της Ελλάδας, δημιουργήθηκαν Ειδικά Δικαστήρια Δωσιλόγων. Σε ένα από αυτά παρέστη και ο Κώστας Πολύζος, μέλος της Χ, για να καταθέσει ως μάρτυρας. Παραθέτουμε παρακάτω απόσπασμα ενός αποκαλυπτικού διαλόγου. ΣΥΝΕΔΡΟΣ: Πως οι Γερμανοί τους απέλυσαν [τους συλληφθέντες χίτες] από το κρατητήριο, αφού είχαν όπλα; Γιατί οι Γερμανοί καταδίκαζαν σε θάνατο όσους οπλοφορούσαν. ΠΟΛΥΖΟΣ: Μα ήξεραν ότι ήταν εθνικιστές. Και εμάς τους εθνικόφρονας δεν μας πείραζαν οι Γερμανοί. ΣΥΝΕΔΡΟΣ: Μπορείτε να μας πείτε ποιες εθνικές ή πατριωτικές πράξεις εκτέλεσαν τα μέλη της οργάνωσης σας την περίοδο της κατοχής; ΠΟΛΥΖΟΣ: Πολλές, αλλά δεν έχω τα στοιχεία μαζί μου. ΣΥΝΕΔΡΟΣ: Οι Γερμανοί εκτέλεσαν ποτέ κανέναν δικό σας; ΠΟΛΥΖΟΣ: Ναι. Σκότωσαν έναν δικό μας στο Κολωνάκι τον Οκτώβριο. Δεν ενθυμούμαι όμως το όνομά του. ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΓΩΓΗ: Είχε η οργάνωσή σας συνεργασία με την Ειδική Ασφάλεια; ΠΟΛΥΖΟΣ: Ναι ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΓΩΓΗ: Την συνεργασία την γνώριζαν οι Γερμανοί; ΠΟΛΥΖΟΣ: Οχι, γιατί θα μας συλλαμβάνανε και εμάς και αυτούς. ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΓΩΓΗ: Και όμως κ. μάρτυς υπάρχει έγγραφο της Ειδικής Ασφάλειας της 24/4/1944 υπ. Αριθμόν 4/83 που αποδεικνύει πως την συνεργασία σας με την Ειδική όπως και την ύπαρξη αυτού του εγγράφου την γνώριζαν οι Γερμανοί. Πως εξηγείται αυτό;
Η συμμετοχή της Χ σε εκλογές και η παταγώδης αποτυχία της Ο Γρίβας αφού πρώτα κατηγόρησε τους πολιτικούς ως «αδίστακτους καρπωτές των αγώνων των πραγματικών αγωνιστών», στη συνέχεια αποφάσισε να πάρει και αυτός μέρος στην πολιτική σκηνή της Ελλάδα, φτιάχνοντας το δικό του κόμμα, δηλαδή αυτό της Χ με τον τίτλο «Εθνικό Κόμμα Χιτών», για να ικανοποιήσει τις δικές του πολιτικές φιλοδοξίες. Αξίζει να αναφέρουμε ότι ο χίτης Όμηρος Παπαδόπουλος είχε πει ότι ο Γρίβας είχε δεχθεί πρόταση να πολιτευτεί με το Λαϊκό Κόμμα στις εκλογές του 1946. Αποδέχθηκε την συγκεκριμένη πρόταση, αλλά η ηγεσία του Λαϊκού Κόμματος, λίγες μέρες αργότερα μετάνιωσε και ακύρωσε τη συμφωνία. Το 1946 το Κόμμα των Χιτών, ενόψει του προγραμματισμένου δημοψηφίσματος για το πολιτειακό ζήτημα, κυκλοφόρησε μια φιλοβασιλική προκήρυξη, η οποία έκλεινε με τη φράση «Όλοι για την επάνοδον του βασιλιά μας». Από την πλευρά τους, οι χίτες, έκαναν ό,τι ήταν δυνατόν για την επάνοδο του Γεωργίου Β’ στο θρόνο. Άσκησαν εκτεταμένη βία και τρομοκρατία εις βάρος διαφόρων αντιβασιλικών ψηφοφόρων με σκοπό να νοθεύσουν το αποτέλεσμα της κάλπης. Παραθέτουμε τα αποτελέσματα του Κόμματος των Χιτών στις βουλευτικές εκλογές. Εκλογές Μαρτίου 1946 : πήρε 1.848 ψήφους, δηλαδή ποσοστό 0,17 % Εκλογές Μαρτίου 1950 : πήρε 14.256 ψήφους, δηλαδή ποσοστό 0,84 % Κατά συνέπεια δεν μπόρεσε να εκλέξει ούτε ένα βουλευτή.
Η εγκληματική δράση του συμμορίτη Μαγγανά, φανατικού οπαδού της «Χ» Τον Ιανουάριο του 1946, ένας αυτοαποκαλούμενος χίτης με το όνομα Βαγγέλης Μαγγανάς, μάζεψε την ένοπλη (παρακρατική) συμμορία του και κατέλαβε την πόλη της Καλαμάτας, καταλύοντας τις αρχές, ποδοπατώντας κάθε έννοια νομιμότητας και ελευθερώνοντας 32 φυλακισμένους δεξιούς (οι οποίοι εμπλέκονταν στη δολοφονική επίθεση με περίστροφα και χειροβομβίδες εναντίον καφενείου αριστερών, με αποτέλεσμα 2 νεκρούς και 4 τραυματίες). Ο αιμοσταγής συμμορίτης Μαγγανάς όμως, δεν περιορίστηκε μόνο σε αυτές τις παρανομίες. Προχώρησε και στην απελευθέρωση περίπου 15 δοσιλόγων (δηλαδή Ελλήνων που συνεργάστηκαν με τους γερμανούς κατακτητές) από τα κρατητήρια αστυνομικού τμήματος και μετά αποπειράθηκε να αφαιρέσει (χωρίς αποτυχία) από τα ανακριτικά γραφεία τις δικογραφίες των δωσιλόγων. Επίσης, κατέστρεψε ένα τυπογραφείο αριστερών εντύπων και μετά συνέλαβε περίπου 100 άοπλους αριστερούς πολίτες. Κατέφυγε στα γύρω βουνά μαζί με τους άνδρες της συμμορίας του και εκτέλεσε 14 αριστερούς. Ανάμεσα στους εκτελεσθέντες ήταν και ο Θ. Κορμάς, δικηγόρος και μέλος του ΕΑΜ. Τα αποσπάσματα της χωροφυλακής που στάλθηκαν στην Καλαμάτα για την καταδίωξη της συμμορίας του Μαγγανά, όχι απλά δεν την καταδίωξαν, αλλά έστησαν διασκέδαση μαζί της. Έψησαν μάλιστα και έναν αμνό και χόρεψαν με τους ακροδεξιούς συμμορίτες. Οι σχέσεις συνεργασίας του στρατού και της χωροφυλακής με τις παρακρατικές συμμορίες των «χιτών» αποτελούσαν καθημερινό φαινόμενο. [Οι περισσότερες από τις ένοπλες ακροδεξιές συμμορίες απορροφήθηκαν από επίσημες δυνάμεις του κράτους, ιδίως από τις δυνάμεις τοπικής εθνοφυλακής (γνωστές στην αρχή ως ΜΑΥ ή ΜΑΔ και στη συνέχεια ως ΜΕΑ ή ΤΕΑ) που ιδρύθηκαν από το στρατό σε συνεργασία με το υπουργείο Εσωτερικών, από τον Οκτώβριο του 1946.] . Αξίζει να κάνουμε κάποιες διευκρινήσεις : 1) ο ένοπλος συμμορίτης Μαγγανάς, κατά τη διάρκεια της κατοχής είχε ενταχθεί στα Τάγματα Ασφαλείας, δηλαδή ήταν ένας από τους Έλληνες που εξοπλίστηκαν από τους Γερμανούς κατακτητές και συνεργάστηκαν μαζί τους. 2) ο Μαγγανάς δεν υπήρξε μέλος της Χ. Υπήρξε φανατικός οπαδός της Χ και αυτοχαρακτηριζόταν χίτης. Ο Γρίβας φοβούμενος το πολιτικό κόστος και την αρνητική δημοσιότητα, φρόντισε να κρατήσει κάποιες αποστάσεις από τη δράση του Μαγγανά. Όμως, η ιστορική αλήθεια είναι ότι ολόκληρη η οργάνωση Χ υποστήριξε και ηθικά και έμπρακτα τον Μαγγανά. Ο ίδιος ο Σπύρος Παπαγεωργίου που ήταν συνεργάτης του Γρίβα, παραδέχεται στο βιβλίο του ότι : «Η αλήθεια, ακόμη, είναι ότι παρά το γεγονός ότι η Χ διαχώρισε τη θέση της από τη δράση του Μαγγανά, του είχε παράσχει πολιτική και νομική στήριξη. » ! Άλλωστε, ένας από τους συνηγόρους υπεράσπισης του Μαγγανά ήταν ο χίτης Δ. Κοσμόπουλος. Επίσης, ο Παπαγεωργίου δεν κρύβει τον μεγάλο θαυμασμό του προς το συμμορίτη εγκληματία Μαγγανά, παραθέτοντας μια εικόνα του στη σελίδα 513 του βιβλίου του και γράφοντας ως λεζάντα «Ο θρυλικός χίτης Βαγγέλης Μαγγανάς» (!) Μετά τα αιματηρά γεγονότα της Καλαμάτας, ο παρακρατικός συμμορίτης Μαγγανάς συνέχισε απτόητος την εγκληματική του δράση. Στις 18-3-1946 σκότωσε ένα άτομο και τραυμάτισε άλλα τρία, τον Απρίλιο σκότωσε ένα άτομο και τραυμάτισε άλλο ένα, ενώ στις 17-5-1946 εκτέλεσε 3 άτομα που ήταν αντάρτες.
Η ΛΕΥΚΗ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΟΥ 1945-1946 ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΡΑΚΡΑΤΟΣ ΤΗΣ «Χ» Σχετικά με τη λευκή τρομοκρατία του 1945 – 1946 και το ακροδεξιό παρακράτος ο συγγραφέας Σόλων Γρηγοριάδης αναφέρει : «Δεν είναι καθόλου λοιπόν παράδοξο ότι, υπό τις συνθήκες αυτές, στην ύπαιθρο δέσποζε η παρακρατική εξουσία, η οποία καμιά φορά μάλιστα έσπευδε να ανακηρύξει την Ελλάδα βασίλειο.» . Στη συνέχεια παραθέτει ένα αποκαλυπτικό έγγραφο της Χ, του έτους 1945 (δηλαδή ένα χρόνο πριν το δημοψήφισμα), που δείχνει ότι η οργάνωση επέβαλε όποιες απαγορεύσεις ήθελε στους πολίτες αντίπαλης ιδεολογίας. Το έγγραφο είναι το ακόλουθο. « Βασίλειον της Ελλάδος Εθνική Πολιτική Οργάνωσις Χ Πελλάνας (Λακωνίας) ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΙΣ Ανακοινούμεν ότι απαγορεύεται η κυκλοφορία των ατόμων των ανηκόντων εις το κομμουνιστικόν κόμμα πέραν της 7ης εσπερινής και μέχρι της 6ης πρωϊνής. Επίσης απαγορεύεται η μετακίνησις παντός κομμουνιστού ανδρός ή γυναικός άνευ αδείας της Χ. Πας συλλαμβανόμενος άνευ αδείας, θα οδηγείται εις την αρμοδίαν αρχήν. Εν Πελλάνα τη 20-10-1945 Ο Τμηματάρχης Γ. Παπαζήσης » . Θα πρέπει να αναφέρουμε ότι μέλη της Χ πρωτοστατούσαν σε συλλήψεις αριστερών και αντιστασιακών του ΕΑΜ –ΕΛΑΣ, εκτελέσεις, βιασμούς και βασανιστήρια. Επίσης, μέσα στις δραστηριότητές τους περιλαμβανόταν και η επίθεση σε κτίρια αριστερών, τυπογραφεία του εαμικού χώρου κτλ και η πρόκληση υλικών ζημιών.
Η ΛΕΥΚΗ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ DAVID CLOSE Σχετικά με την κατάσταση που επικρατούσε στη μεταβαρκιζιανή περίοδο, ο συγγραφέας David Close σημειώνει τα εξής : « Τον καιρό της Βάρκιζας, στην Εθνοφυλακή υπηρετούσαν κυρίως εθελοντές που είχαν στρατολογηθεί για να πολεμήσουν τον ΕΛΑΣ στα Δεκεμβριανά, κι ανάμεσά τους βρίσκονταν Χίτες και πρώην Ταγματασφαλίτες. Στη συνέχεια, ο αριθμός τους αυξήθηκε από εφέδρους παλαιότερων σειρών που τους καλούσαν ο στρατός κι η αστυνομία, και φρόντιζαν να απορρίπτονται οι αριστεροί και να παίρνονται οι σίγουροι αντικομμουνιστές. Τα «Αθηναϊκά Τάγματα» της Εθνοφυλακής ακολουθούσαν τα αγγλικά στρατεύματα στις επαρχίες, όπου συγκροτούσαν καινούρια τάγματα. Ως τον Μάιο, η Εθνοφυλακή είχε εγκατασταθεί σ' όλες τις περιοχές, και σύντομα έφτασε τους 60.000 άντρες. Οι περισσότεροι δρούσαν στις δικές τους περιοχές και εκμεταλλεύονταν τη θέση τους για να συνεχίσουν παλιές βεντέτες, κυρίως ενάντια σε Εαμίτες των οποίων λεηλατούσαν τα γραφεία και τα τυπογραφεία. Με αυτούς τους τρόπους, το συνολικό μέγεθος της χωροφυλακής διογκώθηκε σαν μανιτάρι μέσα σ' ένα χρόνο από τη Βάρκιζα, κι έφτασε τις 23.000 άντρες, ενώ και η δύναμη της Αστυνομίας Πόλεων που δρούσε κυρίως στην Αθήνα και τον Πειραιά, αυξήθηκε από 4.500 (όσο περίπου ήταν και πριν από τον πόλεμο), σε 6.500. Μετά τη Βάρκιζα, η αστυνομία απέκτησε την τάση να φέρεται κτηνωδώς απέναντι στο ΕΑΜ και γενικά να δικαιολογεί ή ακόμα να συμμετέχει στις βίαιες ενέργειες συμμοριών ή των Εθνοφυλάκων. Τον κύριο ρόλο στην καταδίωξη της Αριστεράς ανέλαβαν συμμορίες ατάκτων που κατέφυγαν σε αντεκδικήσεις και εκβιασμούς, και πολιτικές οργανώσεις όπως η «Χ». Σε μερικές περιοχές, όπως η Κρήτη, η νότια Πελοπόννησος και η Θεσσαλία, οι αντικομμουνιστικές συμμορίες ήταν περισσότερες από τις επίσημες δυνάμεις ασφαλείας μέχρι το τέλος του 1946 ή και αργότερα ακόμα. […] Οι επίσημες δυνάμεις ασφαλείας βοηθούσαν τις δεύτερες [δηλαδή τις παρακρατικές συμμορίες] διανέμοντάς τους όπλα σε μεγάλες ποσότητες (15.000 μέχρι τον Σεπτέμβριο του 1946 σύμφωνα με αγγλικούς υπολογισμούς), από τις κρυψώνες όπλων του ΕΛΑΣ που ανακαλύπτονταν. Κι όπως στο μεταξύ οι επίσημες δυνάμεις εξοπλίζονταν από τους Άγγλους, τα όπλα ήταν ένα από τα ελάχιστα αγαθά που βρίσκονταν σε αφθονία στην Ελλάδα. Οι συμμορίες διατηρούσαν συνήθως φιλικές σχέσεις με τις επίσημες δυνάμεις, κι ανάμεσά τους γινόταν συνεχής ανταλλαγή μελών. Μερικοί συμμορίτες*όπως οι Κατσαρέας, Ζάρας και Αντόν Τσαούς ήταν παλιοί αξιωματικοί του στρατού ή της αστυνομίας, ενώ άλλοι πήραν αργότερα στρατιωτικούς βαθμούς. Στην Ήπειρο, την Εθνοφυλακή αποτελούσαν αποκλειστικώς μέλη του ΕΔΕΣ. Και στην Πελοπόννησο, πολλοί συμμορίτες κατατάχθηκαν στην Εθνοφυλακή κι αργότερα στη χωροφυλακή ή τις MAY, σαν έφεδροι του στρατού που ήταν. Ακόμα και στην περίοδο των κεντρώων κυβερνήσεων και κάτω από τη βρετανική καθοδήγηση, στα 1945-6, οι αρχές ελάχιστες προσπάθειες κατέβαλαν για να υποτάξουν τις συμμορίες.» . Σχετικά με την οργάνωση Χ, ο David Close αναφέρει τα εξής : «Μετά τη Βάρκιζα, πολλές οργανώσεις και συμμορίες ενθαρρύνονταν από πράκτορες της «Χ» να συνάψουν σχέσεις με τη δική τους οργάνωση. Η «Χ» στρατολογούσε επίσης άφθονα μέλη από τις επίσημες δυνάμεις ασφαλείας. Τον Σεπτέμβριο, λόγου χάρη, αναφέρθηκε ότι ανήκαν στην «Χ» 500 χωροφύλακες της Θεσσαλονίκης, που φρουρούσαν για λογαριασμό της μεγάλες ποσότητες όπλων. Ο Γρίβας, ο αρχηγός της «Χ», συνεργαζόταν στενά με τον Κωνσταντίνο Βεντήρη ο οποίος, σύμφωνα με την αμερικανική πρεσβεία, ήταν αρχηγός του «εσωτερικού μυστικού κύκλου» του Γενικού Επιτελείου. Ο Γρίβας συνεργαζόταν, επίσης, ως ένα βαθμό, με ηγέτες του Λαϊκού Κόμματος, που εξελισσόταν στο ισχυρότερο κόμμα μεταξύ των επαγγελματιών πολιτικών. Έτσι, η « Χ» συνδεόταν μ ε όλους τους κλάδους της Δεξιάς, και μπορεί να συντόνιζε τις δραστηριότητές τους. Αμερικανοί παρατηρητές, για παράδειγμα, πίστευαν ότι έδινε συστηματικό χαρακτήρα, σε ορισμένες περιοχές, στους διωγμούς που εξαπέλυαν η αστυνομία και η Εθνοφρουρά. » .
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ο ''Λένιν'' δεν πέφτει: Προσπάθησαν να γκρεμίσουν άγαλμα με βόμβα, προκάλεσαν μόνο μικρές φθορές
27/1/2016
Μόνο μικρές ζημιές προκάλεσε σε άγαλμα του Λένιν στο κέντρο του Ντoνιέτσκ βόμβα που τοποθέτησαν άγνωστοι με σκοπό να το κατεδαφίσουν. Το άγαλμα βρίσκεται στο κέντρο της πρωτεύουσας της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντoνιέτσκ, που ελέγχεται από τους αυτονομιστές αντιφασιστες αντάρτες. Στην δυτική Ουκρανία, μετά την ανάληψη της εξουσίας από την φιλοδυτική ναζιστικη «κυβέρνηση» του ναζιστη μεγαλοβιομηχανου Πέτρο Ποροσένκο, έχουν κατεδαφιστεί σειρά ιστορικών αγαλμάτων και μνημείων της αντιφασιστικής νίκης που είχαν απομείνει από τη σοβιετική περίοδο. Η απόπειρα να κατεδαφιστεί το άγαλμα του Λένιν με εκρηκτικό μηχανισμό σημειώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ναζιστική διαπαιδαγώγηση υπό την αιγίδα του Ουκρανικού Υπουργείου Νεολαίας και Αθλητισμού
Posted on 27/01/2016 by kseeath
Στο Κίεβο ιδρύθηκε νέα «Κοινωνική Οργάνωση» με το όνομα «Ένωση για την Προαγωγή της Εθνικής-Πατριωτικής Εκπαίδευσης των Παιδιών και της Νεολαίας». Την ιδρυτική διακήρυξη υπέγραψαν ο «Εθνικός Οργανισμός Προσκόπων της Ουκρανίας», η «Ουκρανική Ένωση Νέων», η «Νεολαία του Εθνικιστικού Κογκρέσου», η «Αδελφότητα Κοζάκοι SPAS», το «Κίνημα των Νέων Ανθρώπων», η «Εθνική Συμμαχία», η «Νέα Πατρίδα «, ο «Πολιτικός τομέας του Ευρομαϊντάν», η «Πανουκρανική Ένωση Στρατιωτικών», η «Πατριωτική Λέσχη» και η πολιτική πτέρυγα του διαβόητου ναζιστικού τάγματος «Αζόφ» που φέρει ως έμβλημα το «Τσιγκέλι του Λύκου» (Wolfsangel) – που χρησιμοποιούσαν 2 μεραρχίες των SS – οι άντρες του φωτογραφίζονται με σβάστικες και πορτρέτα του Χίτλερ και κατηγορείται από τη Διεθνή Αμνηστία για σωρεία εγκλημάτων πολέμου. Η τελευταία συμμετοχή είναι και η πιο ενδιαφέρουσα, καθώς o εκπρόσωπος της τελευταίας οργάνωσης, ο Daniil Maiorov παρουσιάζεται στη σελίδα του Ουκρανικού Υπουργείου Νεολαίας και Αθλητισμού ως ο υπεύθυνος της εν λόγω «εθνοπατριωτικής» οργάνωσης με τον οποίο οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να έρθουν σε επαφή. Αυτό βέβαια δεν αποτελεί έκπληξη, καθώς οι σχέσεις των φασιστικών ταγμάτων με το ουκρανικό κράτος δεν είναι κρυφές. Όπως έχουμε γράψει παλιότερα, το τάγμα «Αζόφ» είναι επίσημα ενταγμένο στις δυνάμεις του Υπουργείου Εσωτερικών, ενώ αστυνομικός διευθυντής στο Κίεβο έχει διοριστεί ο Vadim Troyan, αναπληρωτής διοικητής του ναζιστικού τάγματος «Αζόφ» και ενεργό μέλος της επίσης ναζιστικής παραστρατιωτικής οργάνωσης «Πατριώτης της Ουκρανίας» (τμήμα του «Δεξιού Τομέα»). Παρόλα αυτά, η ανάθεση της διαπαιδαγώγησης της νεολαίας σε στελέχη των φασιστικών οργανώσεων αποτελεί ένα ακόμα βήμα στην ιδεολογική κυριαρχία των τελευταίων στην ουκρανική κοινωνία.
https://solidarityantifascistukraine.wordpress.com/2016/01/27/nazistiki_diapaidagogisi_ypo_aigida_ypourgeiou/#more-2718
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Moshe Yaalon, Υπουργός Άμυνας Ισραήλ: "Το Ιράν είναι ο εχθρός κι όχι η ISIS (τζιχαντιστές). Προτιμώ κυβέρνηση Isis στη Συρία"! Υπάρχει, πλέον, έστω ένας που αμφιβάλει και για τη στήριξη των φονιάδων από την Ελλάδα της "αριστεροδεξιάς";
Στη διάρκεια της Διάσκεψης Εθνικής Ασφάλειας στο Τελ Αβίβ (εκεί που είναι σήμερα ο "αριστερός" Τσίπρας, για δεύτερη φορά σε λίγους μήνες), ο νεοναζί υπουργός άμυνας του σιωνιστικού-ναζιστικού Ισραήλ Moshe Yaalon, ήταν σαφής στις δηλώσεις του: "Προτιμώ το ισλαμικό κράτος-ISIS, από το Ιράν και δεν πιστεύω ότι η ISIS είναι απειλή για το Ισραήλ... Το Ιράν θα είναι ο κύριος εχθρός". Οι δηλώσεις του νεοναζί φίλου της "αριστερής" κυβέρνησης Τσίπρα, Yaalon, είναι απλώς συνεπείς με την πολιτική του Ισραήλ απέναντι στη Συρία, όπου υποστηρίζει με όπλα, νοσοκομεία και κάθε απαραίτητο τους φονιάδες της Αλ Κάιντα. Ο Yaalon, απλώς επαναλαμβάνει ότι είχε δηλώσει το 2014: "Η ISIS είναι καινούργιο φαινόμενο, που γεννήθηκε από την Αλ Κάιντα. Δεν είναι απειλή για εμάς" Washington Post. Απλά σημειώνουμε... ποτέ οι φονιάδες του χαλιφάτου δεν έχουν κάνει μια ενέργεια εναντίον του Ισραήλ και όποτε "κτυπούν" δυτική χώρα (βλέπε Παρίσι), είναι σε διατεταγμένη υπηρεσία για να εξυπηρετήσουν τις δυτικές κυβερνήσεις όπου δολοφονούν αθώους... Tα παραπάνω για όσους διατηρούν ακόμη αμφιβολίες για την ιμπεριαλιστική "αριστερά" του Τσίπρα και της παρέας του...
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
ΣΥΣΚΕΨΗ ΤΩΝ ΜΠΛΟΚΩΝ ΤΩΝ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ ΣΤΗ ΝΙΚΑΙΑ Δεν πέφτουμε στην παγίδα του «διαλόγου» Κλιμακώνουμε τον αγώνα
Εκπρόσωποι από 37 μπλόκα επιβεβαίωσαν το πλαίσιο πάλης και κατέληξαν σε συγκεκριμένο σχεδιασμό, με ορόσημο την απεργία στις 4 Φλεβάρη
Τα μπλόκα που συμμετείχαν
Στη χτεσινή σύσκεψη στη Νίκαια συμμετείχαν εκπρόσωποι από τα παρακάτω μπλόκα: Νίκαιας (Καρδίτσα - Λάρισα - Τρίκαλα), Δαμασίου (Λάρισας), Τυρνάβου (Λάρισας), Μελούνας (Ελασσόνα), Ελευθεροχωρίου (Ελασσόνα), Γερακαρίου (Αγιά Λάρισας), Αερινού (Μαγνησίας), Καστανιών (Εβρος), Κορνοφωλιά (Εβρος), Αεροδρομίου Αλεξανδρούπολης (Εβρος), Προμαχώνα (Σέρρες), Γυψοχωρίου (Πέλλα), Νάουσας (Ημαθία), Αργους Ορεστικού (Καστοριά), Διοδίων Πολυμύλου (Κοζάνη), Κόμβου Νεάπολης (Κοζάνη), Αγιάς Κυριακής (Κοζάνη), Γρεβενών, Τελωνείου Νίκης (Φλώρινα), Τελωνείου Κρυσταλοπηγής (Φλώρινα), Αμύνταιου (Φλώρινα), Κατερίνης (Πιερία), Δομοκού (Φθιώτιδα), Δρούγου (Φθιώτιδα), Ανθήλης (Φθιώτιδα), Λοκρίδας (Φθιώτιδα), Ιστιαίας (Εύβοια), Βόνιτσας (Αιτωλοακαρνανία), Κάστρου (Βοιωτία), Αρτας, Πρέβεζας, Κέρκυρας, Αιγίου (Αχαΐα), Δαλαμανάρα (Αργολίδα), Μεσσήνης, Μεσσηνίας, Αρκαδίας. Οι αγρότες των Χανίων έστειλαν χαιρετιστήριο μήνυμα.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ενισχύονται και πληθαίνουν τα μπλόκα σε όλη τη χώρα
Με τον «αέρα» των αποφάσεων της πανελλαδικής σύσκεψης που έγινε χτες στη Νίκαια, τα μπλόκα που συντονίζονται με την Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή των Μπλόκων συνεχίζουν και ενισχύονται, ενώ κλιμακώνονται οι αγροτικές κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα. Ενδεικτικά, στην Αρκαδία συνεχίστηκε για 2η μέρα η κατάληψη των γραφείων του ΟΓΑ Τρίπολης από τον Αγροτοκτηνοτροφικό Σύλλογο Αρκαδίας, στην οποία συμμετέχουν και οι εργαζόμενοι του υποκαταστήματος. Η κατάληψη θα συνεχιστεί μέχρι την Τετάρτη. Στη Μεσσηνία, το μπλόκο στον κόμβο του Ασπροχώματος ενισχύθηκε με τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα αγροτών του Αγροτικού Συλλόγου Χανδρινού, ενώ πραγματοποιήθηκε μηχανοκίνητη πορεία στο κέντρο της Καλαμάτας. Γίνονται, επίσης, αποκλεισμοί του κόμβου κατά διαστήματα. Στην Αιτωλοακαρνανία, συνεχίζεται για 4η μέρα το μπλόκο στον Αγιο Νικόλαο Βόνιτσας, το οποίο καθημερινά ενισχύεται, ενώ θα συνεχιστούν οι αποκλεισμοί του κόμβου στη βάση των αποφάσεων της σύσκεψης στη Νίκαια, στην οποία συμμετείχαν αντιπρόσωποι του μπλόκου. Στην Αρτα, στο μπλόκο που στήθηκε στη γέφυρα της πόλης, καθημερινά εκφράζεται η αλληλεγγύη και η συμπαράταξη με τον αγώνα των αγροτών από σωματεία και φορείς της Αρτας. Στα Γιάννενα, σε κινητοποίηση στην Περιφέρεια (Νομαρχία) σήμερα Τετάρτη στις 11 το πρωί καλούν ο Αγροτικός Σύλλογος Ζίτσας, ο Αμπελουργικός Σύλλογος Ζίτσας και Επιτροπές Αγώνα αγροτών και κτηνοτρόφων. Στο Ηράκλειο, ο Αγροτικός Σύλλογος Αστερουσίων έκανε χτες συγκέντρωση αγροτών στον κόμβο των Πραιτωρίων, όπου στήθηκε μπλόκο. Οι αγρότες χαιρετίζουν τη χτεσινή σύσκεψη στη Νίκαια και σήμερα οργανώνουν μηχανοκίνητη πορεία στο Ηράκλειο. Κάλεσμα σε όλους τους μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους των Χανίων να συμμετάσχουν στο σημερινό συλλαλητήριο στις 11 το πρωί στην πλατεία Δημοτικής Αγοράς απευθύνουν η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ν. Χανίων και Αγροτικοί και Κτηνοτροφικοί Σύλλογοι της περιοχής.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Σύσκεψη στη Σίνδο
Στη Σίνδο της Θεσσαλονίκης συγκεντρώθηκαν χτες εκπρόσωποι από διάφορα μπλόκα, μεταξύ αυτών και το μπλόκο των Τεμπών. Ωστόσο, λίγο αργότερα οι εκπρόσωποί του αποχώρησαν, επικαλούμενοι διαφωνίες επί της διαδικασίας. Σύμφωνα με ανακοινώσεις που έγιναν μετά, αποφασίστηκε επέκταση του χρόνου που κλείνουν οι δρόμοι στα μπλόκα, κινητοποίηση την Πέμπτη στη Θεσσαλονίκη, με αφορμή τα εγκαίνια της Agrotica, και άρνηση για συνάντηση με τον πρωθυπουργό, αν πρώτα δεν αποσύρει η κυβέρνηση τις προτάσεις για Ασφαλιστικό - Φορολογικό.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-- Μεγάλης κλίμακας ναυτικές ασκήσεις κοντά στα στρατηγικά στενά του Χορμούζ, από όπου περνά το ένα πέμπτο της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου, ανακοίνωσε χτες πως θα ξεκινήσει σήμερα (Τετάρτη) το ιρανικό Ναυτικό. Το ίδιο 24ωρο ανακοινώθηκε πως αποκλείστηκε από τις ιρανικές βουλευτικές εκλογές της 26ης Φλεβάρη ο Χασάν Χομεϊνί, που πρόσκειται στους μεταρρυθμιστές και είναι εγγονός του ιμάμη Χομεϊνί, ιδρυτή της Ισλαμικής Δημοκρατίας.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
ΓΑΛΛΙΑ Κινητοποιήσεις εργαζομένων στο Δημόσιο και άλλων
ΠΑΡΙΣΙ.-- Μέρα κινητοποιήσεων ήταν η χτεσινή για τη Γαλλία, όπου η κυβέρνηση κλιμακώνει την «αντι-τρομοκρατική» της δράση (σε εξωτερικό αλλά και εσωτερικό) χέρι - χέρι με την επίθεση ενάντια σε όσα λαϊκά δικαιώματα έχουν απομείνει. Οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο προχώρησαν σε απεργία και διαδηλώσεις σε Παρίσι και άλλες πόλεις, ενάντια στο «πάγωμα» των μισθών τους που ξεκίνησε ως ...«προσωρινό» μέτρο και έχει παγιωθεί τα τελευταία χρόνια. Οι διαδηλωτές κατήγγειλαν ακόμα την υποστελέχωση μιας σειράς δημόσιων υπηρεσιών, καθώς αφενός με «τεχνικές», όπως και η γνωστή και στη χώρα μας «αξιολόγηση», εργαζόμενοι οδηγούνται στην ανεργία, αφετέρου θέσεις που αδειάζουν μετά από συνταξιοδοτήσεις δεν καλύπτονται με τις νέες απαιτούμενες προσλήψεις. Η συμμετοχή στις κινητοποιήσεις ήταν πιο υψηλή σε χώρους όπως η εκπαίδευση, όπου ξεχώρισαν και συνθήματα κατά της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής της κυβέρνησης. Στους δρόμους βγήκαν όμως χτες και οι εργαζόμενοι στα ταξί, αντιδρώντας στην πολιτική που «απελευθερώνει» τον κλάδο και ευνοεί πολυεθνικές που δραστηριοποιούνται στις Μεταφορές όπως η αμερικανική «Ουμπερ». Παρά τις προσπάθειες των αστικών επιτελείων να πείσουν ότι ο λαός στη Γαλλία βιώνει κάτι διαφορετικό από τη συγχρονισμένη λαίλαπα που η ΕΕ συντονίζει σε όλα τα κράτη - μέλη, τα προβλήματα των ανθρώπων του μόχθου δυναμώνουν, μαζί και η ανάγκη για αγωνιστική οργάνωση και συστράτευση όλων των λαϊκών στρωμάτων σε κοινό μέτωπο, κατά των μονοπωλίων και των εκπροσώπων τους.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
ΙΤΑΛΙΑ - ΙΡΑΝ Ανοικτή πρόσκληση Ροχανί σε επενδύσεις
ΡΩΜΗ.-- «Τώρα, που δημιουργήσαμε προϋποθέσεις για επενδύσεις και τη μεταφορά τεχνογνωσίας, σας προσκαλούμε να επενδύσετε και θα σας παράσχουμε σταθερότητα... Η χώρα μας έχει τεράστιες ανάγκες επενδύσεων, τεχνογνωσίας...», σημείωσε χτες μιλώντας σε Ιταλούς επενδυτές στη Ρώμη ο Ιρανός Πρόεδρος Χασάν Ροχανί, ολοκληρώνοντας διήμερη επίσημη επίσκεψη, κλείνοντας διμερείς διακρατικές συμφωνίες, αλλά και συμβόλαια για μπίζνες ανάμεσα σε ιρανικά και ιταλικά κεφαλαια άνω των 17 δισεκατομμυρίων ευρώ. Ο Ροχανί σημείωσε ότι το Ιράν είναι «η πιο ασφαλής και η πιο σταθερή χώρα στη Μέση Ανατολή», τονίζοντας ότι «η έλλειψη ανάπτυξης δημιουργεί τις συνθήκες για εξτρεμισμό και η ανεργία στρατολογεί μισθοφόρους για την τρομοκρατία». Απηύθυνε, έτσι, ανοικτή πρόσκληση στους επενδυτές, σημειώνοντας ότι η χώρα του «εγγυάται σταθερό και ήρεμο επενδυτικό περιβάλλον διότι δεν έχει καμία πρόθεση να επιτεθεί ή να εισβάλει σε καμία χώρα». Το πρωί έγινε δεκτός θερμά από τον Πάπα Φραγκίσκο και συζήτησαν επί περίπου 40 λεπτά. Σύμφωνα με εκπρόσωπο του Πάπα, συζήτησαν το «σημαντικό ρόλο που καλείται να παίξει το Ιράν στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας με άλλες χώρες στην περιοχή». Ζητήθηκε, επίσης, από την Τεχεράνη «να βοηθήσει στην αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου όπλων». Νωρίτερα (βράδυ Δευτέρας) ο Ιρανός ηγέτης συναντήθηκε με τον Ιταλό πρωθυπουργό, Ματέο Ρέντσι, συζητώντας διμερή ζητήματα και την κατάσταση στην ευρύτερη Μέση Ανατολή. Ο Ιταλός πρωθυπουργός σημείωσε ότι η διεθνής συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα ήταν "το πρώτο βήμα μιας νέας εποχής για την ειρήνη και τη ευημερία στην περιοχή», κάνοντας αναφορές στις προσπάθειες σταθεροποίησης της κατάστασης σε Λιβύη και Συρία. Η πρώτη επίσκεψη Ροχανί στην Ευρώπη μετά την άρση των διεθνών κυρώσεων κατά του Ιράν δεν έγινε τυχαία στην Ιταλία, καθώς η χώρα ήταν ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος του Ιράν στην Ευρώπη έως και λίγο πριν την επιβολή κυρώσεων από ΟΗΕ και ΕΕ. Οι εξαγωγές της Ιταλίας στο Ιράν ξεπερνούσαν τα επτά δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ πέρσι δεν ξεπέρασαν τα 1,6 δισ. ευρώ. Σήμερα ο Ιρανός ηγέτης μεταβαίνει στο Παρίσι όπου αναμένεται να συναντήσει τον Γάλλο ομόλογό του, Φρανσουά Ολάντ, και να κλείσει και εκεί σημαντικές διμερείς συμφωνίες με γαλλικά μονοπώλια που δραστηριοποιούνται στο χώρο της Ενέργειας, της βιομηχανίας, των μεταφορών και των υποδομών.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
ΟΥΚΡΑΝΙΑ Σύγκρουση με όπλα και με ... διαβουλεύσεις
ΝΤΟΝΕΤΣΚ - ΜΙΝΣΚ.-- Καθώς και χτες συνεχίστηκαν οι βομβαρδισμοί από τις δυνάμεις της ναζιστικής κλικας του Κιέβου (από στρατό και τάγματα των ναζιστικών - φασιστικών δυνάμεων του «Δεξιού Τομέα») κατά και κατοικημένων περιοχών στην Ανατολική Ουκρανία, ανακοινώθηκε από το Γραφείο Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών της Λευκορωσίας ότι σήμερα θα πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση της Ομάδας Επαφής (εκπροσώπων της ναζιστικης κλικας του Κιέβου, των αντιφασιστικων Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, της Ρωσίας και του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη) στην πρωτεύουσα Μινσκ. Ηδη από χτες ξεκίνησε η συνεδρίαση της υποομάδας εργασίας για την πολιτική διευθέτηση, που εξετάζει το ζήτημα των τοπικών εκλογών. Σήμερα θα προστεθούν και οι άλλες υποομάδες για την ασφάλεια και την απομάκρυνση του βαρέος οπλισμού, τα ανθρωπιστικά ζητήματα και την οικονομική κατάσταση. Αυτές οι ομάδες εργασίας προβλέπονταν στη συμφωνία εκεχειρίας, που είχε εγκριθεί από τους ηγέτες των Γερμανίας, Γαλλίας, Ουκρανίας και Ρωσίας στις 12 Φλεβάρη του 2015, μια συμφωνία που ουσιαστικά έχει μείνει στα χαρτιά, κυρίως με ευθύνη της ναζιστικης κλικας του Κιέβου, που συνεχίζει τις επιχειρήσεις στους δύο περιφερειες του Ντονμπάς (Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ) που ελέγχουν οι αντιφασιστες πολιτοφύλακες. Ο συμβιβασμός της συμφωνίας του Μινσκ δεν εξάλειψε τις αιτίες της σύγκρουσης για το φυσικό της πλούτο, τη γεωστρατηγική θέση της Ουκρανίας, που ο λαός της πληρώνει με το αίμα του, την αξιοποίησή της από τα δυτικα αποικιοκρατικα μονοπώλια ως «ενεργειακού κόμβου».
Ρώσος ΥΠΕΞ: «Δεν είμαστε σε συνομιλίες με κανέναν για την Κριμαία» Σε συνέντευξη - απολογισμό για το 2015, που έδωσε χτες ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, δεν παρέλειψε, αναφερόμενος στη σύγκρουση στην Ουκρανία, να υπογραμμίσει: «Δεν είμαστε σε συνομιλίες με κανέναν για την επιστροφή της Κριμαίας στην Ουκρανία. Η Κριμαία είναι ρωσικό έδαφος, σε πλήρη συμφωνία με την έκφραση της θέλησης του λαού της μετά το δημοψήφισμα που έγινε». Και πρόσθεσε ότι «μετά την ενσωμάτωση με τη Ρωσία έχουν δικαιώματα και όσοι δεν είχαν πριν, που δεν αναγνωρίζονταν από τις ουκρανικές αρχές». Κάλεσε επίσης τους δημοσιογράφους να επισκεφτούν την περιοχή, ενώ απηύθυνε έκκληση στην ουκρανική ναζιστικη κλικα να τηρήσει τη συμφωνία του Μινσκ και να μη θέτει ζήτημα «επανακατάληψης του Ντονμπάς αυτό το χρόνο και τον επόμενο της Κριμαίας, γιατί στη συμφωνία προβλέπεται ότι το Ντονμπάς παραμένει στην Ουκρανία αλλά υποχρεωτικά με στοιχεία αποκέντρωσης και η «ουκρανική βουλή» έχει αποτύχει να κάνει ό,τι έχει συμφωνηθεί από τον «Ουκρανό Πρόεδρο». Ταυτόχρονα, ο Σ. Λαβρόφ με έμφαση υπογράμμισε ότι οι ΗΠΑ και η ΕΕ ακολουθούν μια επικίνδυνη πολιτική για τον περιορισμό της Ρωσίας, συγκεντρώνοντας στρατό του ΝΑΤΟ στα σύνορά της και κάλεσε «τους δυτικούς εταίρους να εγκαταλείψουν αυτή την πολιτική», δηλώνοντας ότι «η Ρωσία είναι έτοιμη να συνεργαστεί σε ισότιμη και αμοιβαία επωφελή βάση αλλά δεν θα είναι αδιάφορη όταν επιχειρείται να της επιβληθούν αποφάσεις ενάντια στα συμφέροντά της, και θα πάρει τα απαιτούμενα μέτρα». Εκανε και αναφορές στη σύγκρουση στη Συρία και τη «συνεργασία για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας». Για την κατάσταση στην ΕΕ σημείωσε: «Δεν θέλουμε μια αδύνατη ΕΕ, αφήστε μόνη της την Ενωση να λύσει τα προβλήματά της (μια άμεση μπηχτή για τις ΗΠΑ), θέλουμε την ΕΕ έναν καλόβουλο συνεταίρο στην οικονομία και άλλα ζητήματα αλλά ταυτόχρονα δεν μπορούμε να μην παρακολουθούμε τις τρέχουσες εξελίξεις». Ταυτόχρονα, υπογράμμισε «τον σημαντικό ρόλο που παίζει η Γερμανία για την ενότητα της ΕΕ», ενδεικτική παρέμβαση που επιχειρεί να αναδείξει τις υπαρκτές αντιθέσεις ΗΠΑ - Γερμανίας, και πηγάζει από τις στενές σχέσεις που διατηρούν τα ρωσικά και τα γερμανικά μονοπώλια παρά τις τριβές και τις δυσκολίες μετά τη σύγκρουση στην Ουκρανία.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
ΣΥΡΙΑ Παζάρια ακόμη και για τις προσκλήσεις στις συνομιλίες... Ρωσο-τουρκική κόντρα για τη συμμετοχή των Κούρδων της Συρίας στις συνομιλίες της Γενεύης
ΓΕΝΕΥΗ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΜΟΣΧΑ - ΑΓΚΥΡΑ.-- Εντείνονται τα παζάρια μεταξύ ιμπεριαλιστικών δυνάμεων ενόψει της έναρξης των συνομιλιών ανάμεσα σε εκπροσώπους της συριακής κυβέρνησης και της συριακής αντιπολίτευσης, την Παρασκευή, στην έδρα του ΟΗΕ στη Γενεύη. Ο απεσταλμένος του ΟΗΕ στη Συρία, Στάφαν Ντε Μιστούρα, άρχισε από χτες να στέλνει ονομαστικές προσκλήσεις στους Σύρους που προορίζεται να συμμετάσχουν στις συνομιλίες. Ομως, ο εκπρόσωπός του αρνήθηκε επίμονα να αποκαλύψει «τον αριθμό ή την ταυτότητα» όλων όσοι έλαβαν πρόσκληση για συμμετοχή στις συνομιλίες της Γενεύης, «έως ότου», όπως είπε, «εξακριβωθεί η απάντηση» των παραληπτών... Αφορμή έδωσε ο «καβγάς» Ρωσίας - Τουρκίας εάν θα συμμετάσχουν στις συνομιλίες της Γενεύης αντιπροσωπεία από το συριακό κουρδικό Κόμμα Δημοκρατικής Ενωσης (PYD) και οι μαχητές των λεγόμενων Λαϊκών Δυνάμεων Προστασίας (ΥPG). Η κόντρα Μόσχας - Αγκυρας για το θέμα καταγράφηκε στις δηλώσεις σημαντικών Ρώσων και Τούρκων αξιωματούχων. Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, σε συνέντευξη Τύπου σημείωσε ότι θα ήταν «βαρύτατο σφάλμα» να απουσιάζουν από τις συνομιλίες εκπρόσωποι «του μεγαλύτερου κόμματος των Κούρδων της Συρίας». Υποστήριξε ότι συνομιλίες χωρίς αυτούς «δεν μπορούν να έχουν αποτέλεσμα». Διέψευσε τις φήμες πως οι Ρώσοι πρόσφεραν πολιτικό άσυλο στον Σύρο Πρόεδρο, Μπασάρ Ασαντ, ή ότι του έχουν ζητήσει να παραιτηθεί. Υπογράμμισε τις αντιθέσεις ΗΠΑ - Ρωσίας σε σχέση με τις ρωσικές στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Συρία, επιρρίπτοντας στις ΗΠΑ «ανωριμότητα» για την άρνησή τους σε ρωσο-αμερικανική στρατιωτική συνεργασία στη Συρία. Υποστήριξε ότι η Ρωσία «σέβεται το διεθνές δίκαιο», υπενθυμίζοντας ότι ξεκίνησε τις επιθέσεις σε τρομοκράτες μετά από πρόσκληση της συριακής κυβέρνησης. Κάλεσε τον απεσταλμένο του ΟΗΕ στη Συρία, Στάφαν ντε Μιστούρα, «να αντισταθεί στις πιέσεις της Τουρκίας και άλλων». Το ίδιο 24ωρο, στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας αντιπροσωπεία της συριακής αντιπολίτευσης, που έχει συγκροτηθεί με τη στήριξη της σαουδαραβικής και της τουρκικής κυβέρνησης, ξεκίνησε συνάντηση προκειμένου να καθορίσει την τελική στάση της. Από την άλλη, ο Τούρκος πρωθυπουργός, Αχμέτ Νταβούτογλου, δήλωσε την κατηγορηματική άρνηση της χώρας του για συμμετοχή εκπροσώπων του κουρδικού κόμματος PYD και των Κούρδων μαχητών των δυνάμεων YPG στις συνομιλίες της Γενεύης, υποστηρίζοντας ότι δεν είναι γενικά αρνητικός στη συμμετοχή των Κούρδων αλλά στη συμμετοχή των στελεχών από YPG και PYD, που τους χαρακτήρισε «τρομοκράτες που καταπιέζουν τους Κούρδους»... Αργότερα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, απείλησε ότι η χώρα του, που συμμετέχει στη «Διεθνή Ομάδα Στήριξης της Συρίας», θα μποϊκοτάρει τις συνομιλίες της Γενεύης εάν προσκληθούν Κούρδοι της Συρίας. Σύμφωνα με το πρακτορείο «Ρόιτερς», στελέχη της συριακής αντιπολίτευσης που επιθυμούσε η Μόσχα πήραν προσκλήσεις, ενώ ο Σάλεχ Μούσλιμ, εκ των ηγετών του PYD, δήλωσε πως δεν είχε λάβει (έως χτες βράδυ) πρόσκληση και εξ όσων γνωρίζει κανένας Κούρδος εκπρόσωπος δεν έχει προσκληθεί...
Ανακατάληψη περιοχών από το συριακό στρατό Μέσα σε αυτό το κλίμα, ο συριακός στρατός ανακατέλαβε τη στρατηγικής σημασίας πόλη Σέικχ Μάσκιν στη νότια Συρία, που βρίσκεται κοντά σε σημαντική οδική αρτηρία, που τη συνδέει με τα σύνορα της Ιορδανίας, με την πρωτεύουσα Δαμασκό και με τη μεθοριακή περιοχή Νταράα, που είναι τα τελευταία χρόνια στα χέρια αντικαθεστωτικών. Τέλος, τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους» ανέλαβαν την ευθύνη για διπλή βομβιστική επίθεση στην πόλη Χομς της κεντρικής Συρίας, που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο 24 ατόμων και τον τραυματισμό άνω των 30 άλλων.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Σήμερα επισήμως απαγορεύονται όλα τα κομμουνιστικά σύμβολα και δράσεις και στην Βουλγαρία με νόμο που ψηφίστηκε σήμερα ....Να χαίρεστε την Ευρώπη σας!! Ο χειμώνας έρχεται και εδώ!!