Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2016

Δευτερα 1 Φεβρουαριου 2016


Εβδομάδα κινητοποιήσεων σε συγκοινωνίες και μεταφορές
Εβδομάδα κινητοποιήσεων είναι αυτή που αρχίζει σήμερα, για τον κλάδο των μεταφορών και τις συγκοινωνίες. Έτσι, ακινητοποιημένα θα παραμείνουν την Τρίτη 2 Φεβρουαρίου από τις 11 π.μ. Έως τις 4 μ.μ. το μετρό, ο ηλεκτρικός σιδηρόδρομος, το τραμ, τα αστικά λεωφορεία και τα τρόλεϊ καθώς οι εργαζόμενοί σ΄αυτά έχουν εξαγγείλει πεντάωρη στάση εργασίας, ενώ στο διάστημα αυτό κανονικά θα κινηθούν οι συρμοί του Προαστιακού Σιδηροδρόμου και οι αμαξοστοιχίες της ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Για την ίδια μέρα, στις 12 το μεσημέρι, οι εργαζόμενοι των αστικών συγκοινωνιών οργανώνουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Μεταφορών, διεκδικώντας μείωση της τιμής του εισιτηρίου, το οποίο αυξάνεται από σήμερα στα 1,40 ευρώ με διάρκεια 1,5 ώρας, προσλήψεις τακτικού προσωπικού, αύξηση της κρατικής επιχορήγησης για τις αστικές συγκοινωνίες, διακοπή των ιδιωτικοποιήσεων σε ΤΡΑΙΝΟΣΕ και ΕΕΣΣΤΥ, ανανέωση του στόλου των αστικών λεωφορείων και δημιουργία νέων γραμμών για την καλύτερη εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού.
Την Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου, ημέρα της πανελλαδικής κινητοποίησης των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ δε θα κινηθούν καθόλου τα τρόλεϊ, τα τρένα, οι συρμοί του Προαστιακού Σιδηροδρόμου και τα ταξί, οι εργαζόμενοι των οποίων θα πραγματοποιήσουν 24ωρη απεργία. Με στάσεις εργασίας θα συμμετάσχουν στις κινητοποιήσεις οι εργαζόμενοι στα υπόλοιπα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς της Αθήνας. Συγκεκριμένα, τα αστικά λεωφορεία θα κινηθούν από τις 9 το πρωί έως τις 9 το βράδυ αφού οι εργαζόμενοι προκήρυξαν στάσεις εργασίας στην έναρξη και τη λήξη της βάρδιας. Μετρό, ηλεκτρικός σιδηρόδρομος και τραμ θα πραγματοποιούν δρομολόγια από τις 10 το πρωί έως τις 3 μετά το μεσημέρι, ενώ κανονικά αναμένεται να πραγματοποιηθούν οι πτήσεις εκείνης της ημέρας αφού πιθανότατα οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας δε θα προβούν σε κινητοποιήσεις.
ΦΟΡΤΗΓΑ
Την ίδια στιγμή με νέο μέτωπο αναμένεται να έρθει αντιμέτωπη η κυβέρνηση από τα τέλη της ερχόμενης εβδομάδας, καθώς ήδη αρκετές Ομοσπονδίες Ιδιοκτητών Φορτηγών Αυτοκινήτων έχουν αποφασίσει την πραγματοποίηση απεργίας διαρκείας από την Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου. «Μετά την πανελλαδική απεργία της Πέμπτης δε σταματάμε. Δε συμφωνήσαμε σε τίποτα με το υπουργείο» επισημαίνει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Φορτηγών Διεθνών Μεταφορών, Απόστολος Κενανίδης. Αντίστοιχη απόφαση έχει ήδη λάβει και το Σωματείο Ιδιοκτητών Β. Ελλάδας ενώ τις προσεχείς ημέρες αναμένονται οι αποφάσεις και των υπόλοιπων σωματείων, οι οποίες ωστόσο θα κινηθούν στην ίδια κατεύθυνση. Οι ιδιοκτήτες των περίπου 32.000 φορτηγών και βυτιοφόρων Δημοσίας Χρήσεως.αντιδρούν στα κυβερνητικά σχέδια για το ασφαλιστικό και το φορολογικό υποστηρίζοντας ότι ότι εάν αυτά ισχύσουν, θα αυξήσουν τουλάχιστον κατά 38% τις ασφαλιστικές εισφορές του κλάδου, στις οποίες θα πρέπει να προστεθούν η φορολογία με τους συντελεστές 29% και 33%, η προκαταβολή του φόρου (100%) για το επόμενο έτος και το τέλος επιτηδεύματος των 650 ευρώ. Παράλληλα οι αυτοκινητιστές ζητούν να αντιμετωπιστεί ο αθέμιτος ανταγωνισμός που δέχονται από ελληνικά φορτηγά που έχουν «βαφτιστεί» βουλγαρικά και υπολογίζονται σε περισσότερα απο 5.000 και να ενεργοποιηθούν τα μικτά κλιμάκια ελέγχων.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Συγκλονιστική μαρτυρία πρώην χρυσαυγίτη: Ο Ρουπακιάς ζητούσε να του "δώσουν" κάποιον να σκοτώσει
Δύο χρόνια και τέσσερις μήνες μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα από τον χρυσαυγίτη Γ. Ρουπακιά, έρχεται στο φως της δημοσιότητας μία νέα μαρτυρία πρώην στελέχους της Χρυσής Αυγής που συγκλονίζει. Τα πλήρη στοιχεία του πρώην μέλους του ναζιστικού μορφώματος είναι στη διάθεση της εφημερίδας, τα οποία ωστόσο δεν αποκαλύπτει για ευνόητους λόγους, καθώς ο νέος μάρτυρας υποστηρίζει ότι επί δύο και πλέον έτη δέχεται απειλές για τη ζωή του. Μολονότι ο νέος μάρτυρας με συνέντευξή του στο «Εθνος της Κυριακής» καταθέτει στοιχεία - φωτιά, τόσο για τη βραδιά της άγριας δολοφονίας του 34χρονου αντιφασίστα ράπερ, όσο και για παράνομες δράσεις του μορφώματος, το πρώην μέλος αναφέρει ότι προτίθεται να καταθέσει όλα όσα γνωρίζει, με την προϋπόθεση να ενταχθεί στο πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων. Οπως υποστηρίζει, ο ίδιος φοβάται για τη ζωή του, καθώς τον απειλούν και τον εκβιάζουν, όπως και πολλούς άλλους χρυσαυγίτες.
«Υπήρξα στέλεχος της Χρυσής Αυγής επί μία δεκαετία. Το βράδυ της δολοφονίας του Φύσσα ήμουν εκεί, συμμετείχα στην επίθεση. Είδα τον πυρηνάρχη της Νίκαιας Γιώργο Πατέλη να βρίσκεται στο σημείο, στην Παναγή Τσαλδάρη και να μιλάει με τον υπεύθυνο ασφαλείας της τοπικής οργάνωσης. Υστερα τον είδα να φεύγει, πριν τη δολοφονία, με ένα μηχανάκι μάρκας Yamaha, τύπου ΧΤ, σε χρώματα μαύρο και κόκκινο. Οι χρυσαυγίτες φορούσαμε στολές παραλλαγής, κρατούσαμε κράνη και ρόπαλα. Επιτεθήκαμε στον Φύσσα και την παρέα του. Προσπαθούσαν να αμυνθούν. Ο Φύσσας ήταν εύσωμος και δεν μπορούσαν να τον ρίξουν κάτω με τα χτυπήματα. Σε κοντινή απόσταση βρισκόντουσαν αστυνομικοί και μου είχε κάνει εντύπωση που έμειναν άπραγοι. Ο Ρουπακιάς ήταν ήδη στην Τσαλδάρη, είχε έρθει με το αυτοκίνητό του. Μέσα στο αυτοκίνητο ήταν και ο υπεύθυνος ασφαλείας, που τον φώναζαν Τσιχ. Σε κάποια στιγμή, κάποιος από τους χρυσαυγίτες φώναξε "μπάτσοι" και νόμιζα ότι θα διαλυθούμε. Εκείνη τη στιγμή εγώ έφυγα μόνος μου, αλλά είδα χρυσαυγίτες να τρέχουν προς τα στενά για να κρυφτούν. Δεν είδα ποιοι συνελήφθησαν, δεν ξέρω ποιοι έμειναν. Ξέρω ότι ο Ρουπακιάς είχε μείνει πίσω.
«Περίμενα να με συλλάβουν»
Την επόμενη μέρα περίμενα πότε θα έρθουν να με συλλάβουν. Δεν ήρθαν ποτέ». Το πρώην στέλεχος της Χρυσής Αυγής σπάει τη σιωπή του έπειτα από τόσο καιρό και τα όσα ανέφερε στο «Εθνος της Κυριακής» επιβεβαιώνουν πλήρως την οργανωμένη δράση Ταγμάτων Εφόδου, αλλά και ότι ο 34χρονος μουσικός από την Αμφιάλη ήταν στοχοποιημένος. «Ξέρω ότι ο Φύσσας έπρεπε να φύγει. Δεν μπορούσαν να ανεχτούν να υπάρχει στη Νίκαια ένας τύπος που τραγουδούσε κατά της Χρυσής Αυγής. Δεν ξέρω αν είχε πάρει εντολή ο Ρουπακιάς να τον δολοφονήσει εκείνο το βράδυ. Ξέρω ότι είπαν να πάμε να τον ξυλοκοπήσουμε. Ο πυρηνάρχης Νίκαιας, όταν έμαθε ότι πηγαίναμε να βρούμε τον Φύσσα, και επειδή αυτός έβγαζε αντιναζιστικά τραγούδια και κατά της Χρυσής Αυγής, ή έπρεπε να φάει πάρα πολύ ξύλο, να φτάσει δηλαδή λίγο πριν τον θάνατο, το οποίο δεν καταφέρναμε επειδή ήταν πολύ εύσωμος ή έπρεπε να φύγει, δηλαδή να πεθάνει. Ο άνθρωπος αυτός ήταν πολύ εύσωμος, μας χτύπαγε ανελέητα και κάποιος έπρεπε να πάρει την απόφαση να το κάνει. Πιστεύω ότι ο Ρουπακιάς πήρε την απόφαση αυτόβουλα να το κάνει... Κατόπιν εντολής, το πήρε πάνω του», λέει το πρώην στέλεχος του ναζιστικού μορφώματος. Ωστόσο, το πιο σοκαριστικό που αποκαλύπτει ο μάρτυρας είναι ότι στο εσωτερικό της Χρυσής Αυγής ήταν γνωστό ότι ο Ρουπακιάς ζητούσε από τους ανωτέρους του να του «δώσουν» κάποιον να σκοτώσει. «Δώστε μου κάποιον να σκοτώσω», έλεγε συχνά ο Ρουπακιάςσύμφωνα με τον μάρτυρα. Ο Ρουπακιάς εργαζόταν και στα κεντρικά γραφεία της Χρυσής Αυγής στη Λ. Μεσογείων, όπως και ο πυρηνάρχης του, Γ. Πατέλης. Όπως παραδέχεται ο μάρτυρας, η Χρυσή Αυγή είναι μία στρατιωτική οργάνωση και όχι κίνημα ή πολιτικό κόμμα. "Μας έδιναν στρατιωτικά παραγγέλματα, πηγαίναμε παντού με βηματισμό και παραγγέλματα. Ακριβώς όπως στον στρατό. Αυτή η πλύση εγκεφάλου που μας έκαναν, που μας μάθαιναν στη βία, με έκανε άλλο άνθρωπο. Αυτή τη βία την ένιωσα στο πετσί μου, στο σπίτι μου. Αυτή τη βία την έβγαζα και στην οικογένειά μου, όχι σωματικά, αλλά λεκτικά. Το να βγαίνουμε σαν Τάγμα Εφόδου και να ξυλοκοπούμε σχεδόν μέχρι θανάτου "πάκια" (σ.σ.: Πακιστανούς) ήταν καθημερινότητα, είχε γίνει χόμπι. Ολοι οι βουλευτές και ο αρχηγός ο Μιχαλολιάκος γνώριζε τι γινότανε. Ολοι μας έλεγαν ότι πίσω από τους Ελληνες βουλευτές, κρύβονται οι Εβραίοι. Ολα όσα κακά γίνονται εναντίον της Ελλάδας, γίνονται από τους Εβραίους, τους οποίους πρέπει να αφανίσουμε. Μας εκπαίδευαν σε αληθινά πυρά, με αληθινά όπλα, περίστροφα, καλάσνικοφ για να είμαστε έτοιμοι για πόλεμο. Υπάρχουν φωτογραφίες μου με όπλα από μία εκπαίδευση που μας είχαν κάνει. Τότε, μας είχε εκπαιδεύσει και ο (...) αναφέρει το όνομα πρωτοκλασάτου βουλευτή της Χρυσής Αυγής", υποστηρίζει ο μάρτυρας για τα όσα γίνονταν στο φασιστικό μόρφωμα.
Όσο για το αν γνώριζε η ηγεσία της Χρυσής Αυγής, ο Μιχαλολιάκος και οι υπόλοιποι βουλευτές, για τις εκπαιδεύσεις στα όπλα που γινόντουσαν, τις βιαιοπραγίες και τους ξυλοδαρμούς εναντίον μεταναστών, αναρχικών, αλλά και άλλες παράνομες ενέργειες, το πρώην μέλος του μορφώματος αναφέρει ότι σαφώς και γνώριζαν και σε πολλές από τις επιθέσεις εναντίον αναρχικών ή αντιφασιστών, πρωτοκλασάτοι βουλευτές συμμετείχαν στους ξυλοδαρμούς. «Μαζί μου ήταν ο βουλευτής (...) και ο βουλευτής (...) όταν είχαμε εγκλωβίσει δύο άτομα που συμμετείχαν σε αντιφασιστική πορεία και τους είχαμε στείλει στο νοσοκομείο», λέει ο μάρτυρας. Οπως λέει, όλα καταγραφόντουσα σε βίντεο, τα οποία μετά έβλεπαν και έδιναν τα εύσημα οι ανώτεροι. Εντολή από την ηγεσία Αν η ηγεσία του έχει δώσει ευθέως εντολή να επιτεθεί σε μετανάστη, αναφέρει ότι αυτό έχει συμβεί πολλές φορές. Είχε συμμετάσχει σε αμέτρητες επιθέσεις εναντίον των «εχθρών» του «κινήματος». «Στη Χρυσή Αυγή κανείς δεν έκανε κάτι από μόνος του. Υπήρχε ιεραρχία και οι εντολές ερχόντουσαν μέσω της αλυσίδας των ανωτέρων. Στρατηγός ήταν ο Μιχαλολιάκος και αντιστράτηγος ο Παππάς. Μετά ήταν οι συνταγματάρχηδες και ακολούθως είχαν βαθμούς οι υπόλοιποι. Μόνο όταν είχαμε έγκριση ή εντολή από τον στρατηγό ή τους ανωτέρους μας κάναμε το οτιδήποτε. Ξέρω ότι τον πυρήνα Νίκαιας τον είχαν σαν επίλεκτο πυρήνα. Ολοι τον ζηλεύαμε γιατί ήταν αυτός που καθάριζε σ' όλα».
Παράλληλα, ο μάρτυρας αναφέρει ότι η Χρυσή Αυγή έχει «άκρες» παντού, μέσα στην Αστυνομία, στις φυλακές. «Είχαμε πολλούς αστυνομικούς που μας βοηθούσαν και μας έδιναν πληροφορίες για πινακίδες, διευθύνσεις ατόμων που μας "ενδιέφεραν" ή μας "κάλυπταν" όταν δέρναμε αντιφασίστες». Στην ερώτηση του «Έθνους της Κυριακής» γιατί επέλεξε να καταθέσει έπειτα από 2 και πλέον έτη μετά τη δολοφονία, το πρώην στέλεχος του ναζιστικού μορφώματος υποστηρίζει ότι δεχόταν συνεχείς απειλές και φοβόταν. «Πολύ πριν τη δολοφονία του Π. Φύσσα είχα αποφασίσει να φύγω, γιατί είχα καταλάβει τι γινότανε. Δεν μπορείς όμως να φύγεις έτσι απλά. Και τώρα που σας μιλάω φοβάμαι για τη ζωή μου, έχω πάρει όμως την απόφαση να βάλω ένα τέλος σ' αυτό και να κάνω μία νέα αρχή. Να μπορώ να κοιτάω την οικογένειά μου στα μάτια».
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Γαλλία: Δόθηκε χάρη σε γυναίκα που σκότωσε τον σύζυγο - τύρρανό της
Την απονομήχάριτος στην Ζακλίν Σοβάζ, η οποία είχε καταδικαστεί σε κάθειρξη 10 ετών για τον φόνο του συζύγου της που την κακοποιούσε, αποφάσισε ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντμε αποτέλεσμα να μειωθεί η ποινή της και να αποκτήσει δικαίωμα υποβολής αιτήματος αποφυλάκισης υπό όρους. «Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας θέλησε, μπροστά σε μια σπάνια ανθρωπιστική κατάσταση να καταστήσει δυνατή, όσο πιο σύντομα γίνεται, την επιστροφή της κυρίας Σοβάζ στην οικογένειά της» επισημαίνεται στην ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας. Η ποινή της γυναίκας μειώνεται σε φυλάκιση «2 ετών και 4 μηνών», διευκρινίζεται στο κείμενο.Ο κ. Ολάντ υποδέχθηκε την Παρασκευή τις τρεις κόρες της Ζακλίν Σοβάζ, 68 ετών, όπως επίσης και τις δικηγόρους τους. «Τις άκουσε για πολλή ώρα κι αποφάσισε να εξετάσει το ζήτημα κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου. Έκανε εκ νέου δεκτές σήμερα στις 18.00 ώρα Γαλλίας τις δικηγόρους της Ζακλίν Σοβάζ για να τους ανακοινώσει την απόφασή του» ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο πηγή από το περιβάλλον του Ολάντ. Η Ζακλίν Σοβάζ σκότωσε τον σύζυγό της τον Σεπτέμβριο του 2012, την επομένη της αυτοκτονίας του γιου τους, με τρεις πυροβολισμούς στην πλάτη, αφού η ίδια και τα τέσσερα παιδιά της υφίσταντο επί 47 χρόνια σωματική βία και σεξουαλική κακοποίηση. Η επικύρωση, τον Δεκέμβριο, της καταδίκης της σε κάθειρξη δέκα ετών από το κακουργιοδικείο της περιφέρειας Λουάρ-ε-Σερ έκανε τις τρεις κόρες της να εξεγερθούν. Για την υπόθεση της Ζακλίν Σοβάζ η κινητοποίηση των Γάλλων ήταν μαζική, με το αίτημα απονομής χάριτος να τυγχάνει της υποστήριξης σημαντικών προσωπικοτήτων. Επιπλέον περισσότερες από 400.000 υπογραφές συγκεντρώθηκαν σε ένα αίτημα απονομής χάριτος στο Διαδίκτυο. Το Σύνταγμα της Γαλλίας εξουσιοδοτεί τον πρόεδρο της χώρας να ασκήσει το δικαίωμα της απονομής χάριτος από το 2008.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Έριξαν τον φράχτη στις Σκουριές
31/1/2016 18.00
Κάτοικοι της Χαλκιδικής πραγματοποίησαν σήμερα Κυριακη μαζική πορεία προς τα μεταλλεία χρυσού στις Σκουριές, με κεντρικό τους σύνθημα: "Το βουνό δεν φυλακίζεται". Όπως μπορείτε να δείτε και στις παρακάτω φωτογραφίες, οι διαμαρτυρόμενοι για τις εξορύξεις χρυσού, έριξαν τον φράχτη που περιβάλλει τα μεταλλεία των Σκουριών. Οι διαδηλωτές προσυγκεντρώθηκαν στην Ιερισσό και στον κόμβο της Μ. Παναγίας. Αργότερα ενώθηκαν σε πορεία και ανηφόρησαν προς το βουνό, όπου διαδήλωσαν έξω από το εργοτάξιο της εταιρίας, παρουσία αστυνομικής δύναμης, φωνάζοντας συνθήματα κατά των μεταλλείων χρυσού. Κατά τη διάρκεια της διαμαρτυρίας, διαδηλωτές έριξαν συμβολικά ένα τμήμα της περίφραξης του εργοταξίου, χωρίς ωστόσο να προσπαθήσουν να μπουν στο εσωτερικό των εγκαταστάσεων, εκφράζοντας την αντίθεσή τους στις εξορύξεις χρυσού στην περιοχή. Στην πορεία πήραν μέρος η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κατερίνα Ιγγλέζη, ο περιφερειακός σύμβουλος Λάζαρος Τόσκας, δημοτικοί σύμβουλοι του δήμου Αριστοτέλη, κ.α. Όπως τόνιζαν οι κάτοικοι στο κάλεσμα τους: "Στο βουνό που είναι ζωτικός πόρος για ολόκληρη τη Β.Α. Χαλκιδική. Στο βουνό που καταστρέφεται απ’ την απληστία των πολυεθνικών, τη διαπλοκή, την αδράνεια και αργοπορία κρατικών και διοικητικών φορέων". "Το Υπουργείο Περιβάλλοντος, αν και καθόρισε πρόστιμα για τις βεβαιωμένες παραβάσεις της Ελληνικός Χρυσός, δεν έχει ακόμη προβεί σε λήψη διοικητικών μέτρων, όπως προβλέπεται. Ο εισαγγελέας, αν και έχει παραλάβει εδώ και καιρό τα έγγραφα με τις παραβάσεις της εταιρείας που θέτουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον και αποτελούν ποινικό αδίκημα, δεν έχει ακόμη προβεί σε κάποια ενέργεια. Το ΣτΕ με μία ακόμη απόφαση, κατά πλειοψηφία, παρ’ όλη τη συμπεριφορά και τις παρανομίες της εταιρείας, εκθέτει σε κίνδυνο τη Χαλκιδική. Η εταιρεία, με αποικιοκρατική λογική, ζητά τις απαιτούμενες άδειες με πολιτική απόφαση και διαδικασίες εξπρές, για να υλοποιήσει την καταστροφική της "επένδυση", αναφέρεται στο κάλεσμα των επιτροπών αγώνα ενάντια στις εξορύξεις χρυσού που διοργάνωσαν την πορεία. "Απ’ την άλλη πλευρά εμείς, μάρτυρες ενός θεάτρου του παραλόγου, βλέποντας τον τόπο μας να καταστρέφεται, -απαιτούμε από την Κυβέρνηση να διασφαλίσει ότι αυτή η εξόρυξη θα σταματήσει, -απαιτούμε από το ΣτΕ να προστατέψει τη δημόσια υγεία το περιβάλλον και την κοινωνική ευημερία -και λέμε στην εταιρεία ότι δεν έπρεπε να είχε έρθει εδώ ποτέ. Συνεχίζουμε τον αγώνα για να σωθεί ο τόπος μας και δε θα σταματήσουμε μέχρι να πετύχουμε αυτό το στόχο", καταλήγουν στην ανακοίνωσή τους οι κάτοικοι της Χαλκιδικής.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Αποκλειστικό: Επιμένουν να φάμε τρόφιμα από μεταλλαγμένη-καρκινογόνο "σόγια"
Τρόφιμα, που παρασκευάζονται ή περιέχουν μεταλλαγμένη-καρκινογόνο "σόγια", επιδιώκουν να προωθήσουν στο τραπέζι των ευρωπαίων, η Κομισιόν και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, στα πλαίσια συμφωνίας που επετεύχθη με την Monsanto Europe S.A., την εποχή όπου στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής βρίσκονταν ο Μπαρόζο. Η συγκλονιστική, αυτή, αποκάλυψη προκύπτει από πρόταση Ψηφίσματος που κατέθεσε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, για λογαριασμό του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (Χριστιανοδημοκράτες), ο Ιταλός ευρωβουλευτής Τζιοβάνι Λα Βία και στην οποία πρόταση, εκδηλώνεται η πλήρης αντίθεση της Ευρωβουλής, προς την προωθούμενη, σχετική απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της Κομισιόν. Στην πρόταση ψηφίσματος υπενθυμίζεται ότι, την Πέμπτη, 11 Αυγούστου 2011, η εταιρεία Monsanto Europe S.A. υπέβαλε στην αρμόδια αρχή των Κάτω Χωρών αίτηση, για τη διάθεση στην αγορά τροφίμων, συστατικών τροφίμων και ζωοτροφών που περιέχουν, αποτελούνται ή παράγονται από σόγια...
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
Λαφαζάνης: Τι είχα συμφωνήσει με τους Ρώσους για το χρέος
31|01|2016 9:52
Μία διαφορετική πτυχή της προσέγγισης της Ρωσίας, από την ελληνική κυβέρνηση, αποκαλύπτει ο Παναγιώτης Λαφαζάνης. Ο επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας, σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή» μίλησε για σχέδια εναλλακτικής χρηματοδότησης της Ελλάδας, τα οποία όπως λέει είχαν γίνει δεκτά από τη Μόσχα και έκανε επαφές για αυτά στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης, μία εβδομάδα πριν από την προκήρυξη του δημοψηφίσματος. Συγκεκριμένα, ο κ. Λαφαζάνης αναφέρθηκε στην διακρατική συμφωνία κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου Turkish Stream, που υπέγραψε με τον Ρώσο ομόλογό του στις 19 Ιουνίου. «Αυτό που πρότεινα ήταν οι ρωσικές τράπεζες να χρηματοδοτήσουν την ελληνική εταιρεία που θα συμμετείχε στην κοινοπραξία κατασκευής του αγωγού, την ΔΕΠΕΝΕ, έναντι των ωφελειών που θα είχε στο μέλλον από τη διαχείρισή του», είπε στην «Καθημερινή» ο κ. Λαφαζάνης. Η ιδέα ήταν να χορηγηθούν «κάποια δισ.» στην ΔΕΠΕΝΕ, ως προκαταβολή, με τα οποία η εταιρεία θα αγόραζε το ελληνικό χρέος ώστε να ξεφύγει η Ελλάδα από την «τρομερή οικονομική στενότητα». Οι ρωσικές τράπεζες, σύμφωνα με τον κ. Λαφαζάνη, εκτίμησαν ότι το σχέδιο ήταν ρεαλιστικό, καθώς το είχαν ξανακάνει. Αλλά η κοινοπραξία δεν συστάθηκε ποτέ. «Είχα ιδρύσει την ΔΕΠΕΝΕ και ήμασταν έτοιμοι για το επόμενο βήμα, αλλά τότε ήρθε το τρίτο μνημόνιο, απομακρύνομαι από την κυβέρνηση και το έργο ενταφιάζεται», πρόσθεσε ο κ. Λαφαζάνης. Οπως πρόσθεσε, την ίδια μοίρα είχε και η πρωτοβουλία για να γίνει η Ελλάδα τακτικό μέλος της Νέας Αναπτυξιακής Τράπεζας των BRICS, αίτημα που είχε γίνει δεκτό από την Ρωσία και «θα μπορούσε να είχε άμεσα οφέλη για την Ελλάδα με τη μορφή αναπτυξιακών δανείων». Ο κ. Λαφαζάνης δήλωσε ακόμη ότι είχε συναντήσεις για αυτό το θέμα, στο Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης, με τον πρόεδρο του νέου οργανισμού να «δηλώνει ανοιχτός στην άμεση προσχώρησης της Ελλάδας».
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
ΑΠΙΣΤΕΥΤΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΚΑΤΑ ΒΟΥΤΣΗ,ΦΙΛΗ
Η Ζωή απαντά στον Βούτση -Ο Τσίπρας μου είπε: «Μόνο μια κυβέρνηση εθνικού σκοπού ή μια δικτατορία μπορεί να αντεπεξέλθει»
31|01|2016 23:17
Με μια πύρινη ανακοίνωση κατά πάντων αντέδρασε η Ζωή Κωνσταντοπούλου στα όσα της καταλόγισε ο Νίκος Βούτσης με συνέντευξή του στην «Καθημερινή». Η πρώην πρόεδρος της Βουλής σε ένα πολυσέλιδο άρθρο της που δημοσίευσε στην προσωπική της ιστοσελίδα, ενώ το «ανέβασε» και στον προσωπικό της λογαριασμό στο twitter υπό τον τίτλο «Ποιος φοβάται την αλήθεια;» εξαπολύει μύδρους κατά του διαδόχου της Νίκου Βούτση και τα όσα υποστήριξε, κάνοντας λόγο για «σεξιστικό παραλήρημα» για «ιταμό ύφος» και «ακατάσχετη λασπολογία». Παράλληλα, διατυπώνει όμως κατηγορίες τόσο κατά του ίδιου του Αλέξη Τσίπρα, όσο και άλλων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ κάνοντας λόγο για «πλαστογράφους της ιστορίας», για «προμελετημένο έγκλημα σε βάρος του ελληνικού λαού». «Μας διαχειρίστηκε αριστοτεχνικά και εκμεταλλεύθηκε την εμπιστοσύνη μας» λέει για τον Πρωθυπουργό, χαρακτηριστικά. Η Ζωή Κωνσταντοπούλου μάλιστα, υποστηρίζει ότι υπήρξε ένας διάλογος μεταξύ της ίδιας και του Πρωθυπουργού στις 9 Ιουλίου 2015 αργά το απόγευμα προς βράδυ μετά το δημοψήφισμα. Οπως η ίδια διηγείται: «Ο Τσίπρας με κάλεσε στο γραφείο του, με την παρουσία Βούτση-Φλαμπουράρη, για να μου ανακοινώσει ότι θα φέρει με διαδικασία κατεπείγοντος «εξουσιοδότηση συμφωνίας» στα αγγλικά, την οποία μου επέδειξε, του δήλωσα τη διαφωνία μου και προσπάθησα επί 2ωρο να του εξηγήσω ότι αυτό αποτελούσε ευθεία παραβίαση του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος και καίρια αποδυνάμωση της διαπραγματευτικής θέσης της χώρας. Εμβρόντητη άκουσα τον Τσίπρα να λέει, ενώπιον των Βούτση και Φλαμπουράρη, οι οποίοι παρέμεναν σιωπηλοί, ότι «μόνο μια Κυβέρνηση Εθνικού Σκοπού ή μια Δικτατορία» μπορεί αντεπεξέλθει στην κατάσταση. Ζήτησα τότε από τον Α. Τσίπρα να μιλήσουμε οι δυο μας, κάτι που ο ίδιος δεν ήθελε, αλλά στο οποίο οι Βούτσης-Φλαμπουράρης συγκατένευσαν και αποχώρησαν».
Ολόκληρη η απάντηση της Ζωής Κωνσταντοπούλου στο Ν. Βούτση
Οι επίδοξοι πλαστογράφοι της ιστορίας δεν μιλούν για τα πραγματικά περιστατικά. Προσπαθούν να ξαναγράψουν την ιστορία γιατί γνωρίζουν την ευθύνη τους. Και προφασίζονται, όπως ο κ. Βούτσης, ότι «παρακαλούν να μην έχουν ενοχές μετά από ένα, δύο χρόνια», ενώ γνωρίζουν ότι συμπράττουν σε ένα προμελετημένο έγκλημα κατά του ελληνικού λαού. Γνωρίζουν την ενοχή τους, ανεξαρτήτως αν δεν έχουν ενοχές. Διάβασα τη σημερινή συνέντευξη του νέου Προέδρου της Βουλής κ. Βούτση στην Καθημερινή. Αντιπαρέρχομαι το ιταμό ύφος, την παραληρηματική διατύπωση, τον έκδηλο σεξισμό, την προχειρολογία, την ακατάσχετη λασπολογία, το έλλειμμα εαυτού, και μπαίνω στην ουσία: Ο κ. Βούτσης προσπαθεί να θεωρητικοποιήσει την πολιτική υποκρισία, την πολιτική διπροσωπία, την πολιτική απάτη, την προδοσία του λαού και των συντρόφων, την ένδεια επιχειρημάτων του ιδίου και των συνεργών του και το πλήρες αδιέξοδο στο οποίο οι ίδιοι έχουν οδηγήσει τα πράγματα, με το εφεύρημα ότι υπάρχει δήθεν ένα «καθήκον σιωπής» εκείνων που έχουν υπηρετήσει σε θέσεις ευθύνης σε κρίσιμες ιστορικές στιγμές. «Οφείλουμε να μην μιλάμε», λέει, και νομίζει ότι έτσι εύκολα ξεμπερδεύει με το καθήκον αληθείας, διαφάνειας, λογοδοσίας που η δημοκρατική κοινωνία διεκδικεί να υπηρετείται από τους εκπροσώπους της. Ως άνθρωπος που πιστεύει βαθιά στην δημοκρατία, στην ισότητα και στη δικαιοσύνη, υποστηρίζω το εντελώς αντίθετο από τον ισχυρισμό Βούτση, που άτσαλα προσπαθεί να κρυφτεί πίσω από το ποδοπατημένο από τον ίδιο και τους λοιπούς παραχαράκτες της ιστορίας φύλλο συκής: οφείλουμε να μιλάμε και να λέμε την αλήθεια. Όχι μετά από δεκαετίες, ως μετά Χριστόν προφήτες. Αλλά την ώρα που γράφεται η Ιστορία. Αυτό το καθήκον αληθείας υπηρέτησα, υπηρετώ και θα υπηρετήσω, από κάθε θέση και με οποιοδήποτε κόστος. Γιατί η πολιτική έχει αξία και σημασία εάν παραμένεις αληθινός. Και χάνει την αξία της όταν μετατρέπεσαι σε κάλπικη δεκάρα (ή κάλπικο ευρώ), που σε παίζουν στα δάκτυλα οι εκπρόσωποι των πάσης φύσεως συμφερόντων.
Σε σχέση με την περίοδο Ιανουαρίου 2015- Σεπτεμβρίου 2015, οι Βούτσης, Τσίπρας και λοιποί προσπαθούν με νύχια και με δόντια να ξαναγράψουν την ιστορία. Το προσπαθούν απαξιώνοντας συστηματικά τους συντρόφους τους απέναντι στους οποίους στάθηκαν λίγοι. Το προσπαθούν και διοχετεύοντας δηλητηριώδη παραπολιτικά σχόλια ή υπαινιγμούς, προκειμένου έτσι να εξευτελίσουν και να εξουδετερώσουν όλους κι όλες εμάς που με τη στάση και τις επιλογές μας αποδείξαμε ότι υπήρχε, όχι μία, αλλά πολλές εναλλακτικές. Και ότι, αντίθετα, ο δρόμος της αχαλίνωτης παράδοσης στην εξουσία και της άνευ όρων υποταγής, που ακολούθησε ο Α. Τσίπρας και το επιτελείο του, παλιό ή όψιμο, φανερό ή άδηλο, δεν ήταν ούτε αποτέλεσε ποτέ εναλλακτική, αφού οδηγεί μαθηματικά στην καταστροφή της κοινωνίας: αυτό αποδεικνύεται περίτρανα σήμερα, που ξεδιπλώνονται όσα εκτρωματικά ψηφίσθηκαν το καλοκαίρι του 2015, όσα δηλαδή αρνηθήκαμε εμείς να νομιμοποιήσουμε και προσπαθήσαμε να αποτρέψουμε. Πάει πολύ εκείνοι που πρόδωσαν και ποδοπάτησαν την Αριστερά και τους αγώνες αυτού του λαού, για να διατηρηθούν στην εξουσία και να συντηρηθούν ή να αναβαθμισθούν σε θέσεις και οφίκια, να εμφανίζονται ως τιμητές έναντι εκείνων που υπήρξαν συνεπείς και προσπάθησαν με κάθε ρανίδα της ύπαρξής τους να υπηρετήσουν την κοινωνία και τη δημοκρατία. Πάει πολύ ο κ. Βούτσης να πιάνει στο στόμα του τον Μανώλη Γλέζο, για να «εξομολογηθεί» ότι «δεν τα γνώριζαν οι απέξω, τα κρατάγαμε μέσα μας». Η άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ δεν οφείλεται στον κ. Βούτση, αλλά στο ότι πρόσωπα-σύμβολα, όπως ο Γλέζος, κάλεσαν το λαό να συμπράξει σε μια προσπάθεια απελευθέρωσης και ανατροπής και ότι σε αυτήν την προσπάθεια συνέπραξαν και συμπράξαμε αμέτρητοι που γνήσια πιστέψαμε στην ειλικρίνεια του εγχειρήματος και θελήσαμε να δώσουμε τον εαυτό μας για την επιτυχία του. «Στην αρχή η Ζωή συμφωνούσε, τυπικά έστω, με την Κυβερνητική γραμμή. Μετά το δημοψήφισμα και μέχρι τις εκλογές ήταν το δραματικό διάστημα. Δηλαδή για 2,5 γεμάτους μήνες η Ζωή έκανε τέρατα και σημεία.»
Α. «Στην αρχή η Ζωή συμφωνούσε, τυπικά έστω, με την Κυβερνητική γραμμή» • «Ξεχνά», μάλλον, ο κ. Βούτσης, ότι ουδεμία «κυβερνητική γραμμή» μου γνωστοποιήθηκε ποτέ, ούτε άλλωστε έγινε γνωστή στην Κοινοβουλευτική Ομάδα. Τα πάντα γίνονταν γνωστά από διαρροές και δημοσιεύματα, χωρίς ποτέ να συζητηθούν στην Κοινοβουλευτική Ομάδα. Η όποια ενημέρωση είχα, προερχόταν από τον Α. Τσίπρα, ο οποίος, όπως αποδείχθηκε, μας διαχειρίσθηκε όλους αριστοτεχνικά και καθ’ όλο το διάστημα της διαπραγμάτευσης διαπραγματευόταν με εμάς και όχι με τους δανειστές, εξερευνώντας τα όρια ή τις αδυναμίες του καθενός, ρίχνοντας δολώματα ή συσκοτίζοντας την κατάσταση, και εκμεταλλευόμενος την εμπιστοσύνη μας και το αίσθημα καθήκοντος. • «Ξεχνά» ο κ. Βούτσης ότι στην συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας στις 25 Φεβρουαρίου 2015 καταψήφισα τη λεγόμενη «συμφωνία» της 20ής Φλεβάρη, εκθέτοντας αναλυτικά τους λόγους της διαφωνίας μου και προτείνοντας μία άλλη στρατηγική, στην οποία συμπεριλαμβανόταν ο λογιστικός έλεγχος του χρέους, η διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών, η ενεργοποίηση των ελληνικών αξιώσεων για υποθέσεις διαφθοράς, όπως τα σκάνδαλα Siemens και Λίστας Lagarde - πράγματα, δηλαδή, που αμέσως έθεσα σε έμπρακτη εφαρμογή στον τομέα της αρμοδιότητάς μου, με τον κ. Τσίπρα να προσποιείται ότι στήριζε αυτές τις επιλογές, ενώ, όπως αποκαλύφθηκε, είχε ήδη πουλήσει την υπόθεση της Ελλάδας.
• «Ξεχνά» ο κ. Βούτσης ότι στις 25/2/2015 μίλησα από το βήμα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας εξηγώντας σημείο προς σημείο τις παγίδες και τα προβλήματα της «συμφωνίας της 20ής Φεβρουαρίου» και περιγράφοντας ότι, αν δεν ενεργήσουμε εγκαίρως, θα βρεθούμε τον Ιούνιο με άδεια τα ταμεία και χωρίς επιλογές, ανάλυση που είχα κάνει στον ίδιο τον κ. Τσίπρα το βράδυ του Σαββάτου 21 Φεβρουαρίου 2015 (και στον Γιάνη Βαρουφάκη τηλεφωνικά στις 23 Φεβρουαρίου 2015). Ξεχνά ότι στην ίδια συνεδρίαση, ο Γιάνης Βαρουφάκης, όταν του έθεσα το ερώτημα για ποιο λόγο επιστράφηκαν τα 11,5 δις του ΤΧΣ, από όπου θα χρηματοδοτούνταν μέρος του Προγράμματος της Θεσσαλονίκης, δήλωσε ότι το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης (που καταρτίσθηκε υπ’ ευθύνη του Γ. Δραγασάκη) ήταν ανεφάρμοστο και, όταν ζήτησα εξηγήσεις από το Γιάννη Δραγασάκη, εκείνος αποχώρησε από την αίθουσα. • «Ξεχνά» ότι ο Αλέξης Τσίπρας είχε έρθει στη συνεδρίαση της 25/2/2015 ζητώντας ονομαστική ψηφοφορία επί της «συμφωνίας», προφανώς έχοντας προδρομολογήσει την προδοσία, κάτι που δυστυχώς δεν το διαγνώσαμε εγκαίρως όσοι δεν συμμετείχαμε σε αυτήν την προδοσία. • Ξεχνά, τέλος, ότι διαρκούσης αυτής της συνεδρίασης, ξεκίνησε από την Εφημερίδα των Συντακτών και την Αυγή η ανάρτηση στο διαδίκτυο ανακοινώσεων και δημοσιευμάτων ταύτισής μου με τη Χρυσή Αυγή, δηλαδή η διαδικασία αποδόμησής μου. Διευθυντής της Αυγής ήταν τότε ακόμη ο τότε Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Φίλης, ο οποίος επικαλέσθηκε δημοσιογραφικό καθήκον όταν του ζήτησα εξηγήσεις και στη συνέχεια ανέλαβε να εκφωνεί ομιλίες στη γραμμή «Ζωή Κασιδιάρη» του Γ. Πρετεντέρη, χωρίς ποτέ να ανακληθεί στην τάξη από τους υπευθύνους της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Χ. Μαντά και Κ. Αθανασίου, αν και κατ’ επανάληψη τους το είχα ζητήσει. • «Ξεχνά» ο κ. Βούτσης ότι διαφώνησα με την ένταξη της ΠνΠ Λαφαζάνη στο Νομοσχέδιο για την ΈΡΤ και εντεύθεν αποσύρθηκε το αρχικό νομοσχέδιο Παππά και κατατέθηκε χωριστό νομοσχέδιο. «Ξεχνά» ότι διαφώνησα με τη βροχή τροπολογιών σε δικά του νομοσχέδια και αρνήθηκα να ψηφίσω τις τροπολογίες που εισήχθησαν με καταδήλως αντισυνταγματικό τρόπο. «Ξεχνά» ότι διαφώνησα με την τοποθέτηση Ταγματάρχη στην ΕΡΤ και δεν τον ψήφισα. «Ξεχνά» ότι διαφώνησα και δεν ψήφισα τη διάταξη που επιτρέπει στην ΕΠΟ να διαλέγει εκείνη τους αθλητικούς δικαστές.
Για όλες αυτές τις επιλογές μου, επικαλούμαι τις δημόσιες τοποθετήσεις μου, αλλά και τις πράξεις μου, οι οποίες είχαν πάντοτε πολιτική αιτιολόγηση. Ουδέποτε έκρυψα τις απόψεις μου, ουδέποτε συμπεριφέρθηκα διπρόσωπα και υποκριτικά (ή, όπως προσπαθεί να με εμφανίσει ο Ν. Βούτσης να «συμφωνώ τυπικά και εν συνεχεία να επιδίδομαι σε τέρατα και σημεία») και μπορώ ανά πάσα στιγμή να αιτιολογήσω κάθε μου επιλογή, ακριβώς γιατί οι επιλογές μου δεν υπαγορεύονταν από κανένα άλλο κίνητρο παρά μόνο το δημόσιο και κοινωνικό συμφέρον και την υπηρέτηση της λαϊκής εντολής, όπως μου υπαγόρευε η συνείδησή μου και όπως επιβάλλεται από το Σύνταγμα. Γιατί, για κάποιους από εμάς δεν υπήρχαν «δύο διαστήματα, ένα που δεν ήμασταν στην εξουσία κι ένα που ήμασταν στην εξουσία και κάναμε τα αντίθετα από αυτά που λέγαμε προηγουμένως», σύμφωνα με την αντίληψη Βούτση, αλλά ένας ενιαίος αγώνας, από κάθε μετερίζι, από τη θέση της Αντιπολίτευσης όπως από τη θέση της διακυβέρνησης ή της Προεδρίας της Βουλής, ένας αγώνας για την αποκατάσταση της δημοκρατίας στον τόπο μας, την αποτίναξη του μνημονιακού ζυγού, την οικοδόμηση κοινωνικής δικαιοσύνης και την λογοδοσία των υπευθύνων για την καταστροφή της χώρας. Β. «Μετά το δημοψήφισμα και μέχρι τις εκλογές ήταν το δραματικό διάστημα. Δηλαδή για 2,5 γεμάτους μήνες η Ζωή έκανε τέρατα και σημεία. Συνεδριάσεις που κρατούσαν μέχρι το πρωί, μπούλινγκ, απίστευτα πράγματα που δεν είναι κι αυτά γνωστά…», επικαλείται ο τότε Υπουργός Εσωτερικών και νυν Πρόεδρος της Βουλής, που δεν παραλείπει να με περιγράφει κατ’ επανάληψη ως «τη γυναίκα που είχε απασφαλίσει», σε αντιδιαστολή με τους ώριμους και έμπειρους άνδρες, του Old Boys’ School, τον Παυλόπουλο, τον ίδιο το Βούτση, αλλά και τον Τσίπρα, που «είναι νεότερος από εμάς, αλλά έχει πλέον ψηθεί. Δεν είναι τυχαίο ότι κάναμε και οι τρεις το ίδιο. Η γυναίκα είχε απασφαλίσει…».
Ας μιλήσουμε με παραδείγματα Ο κ. Βούτσης επιλέγει να μη μιλήσει για τα πραγματικά περιστατικά, γιατί αυτά αποκαλύπτουν τον ρόλο και τον δόλο του καθενός και αποδεικνύουν ποιος έκανε πράγματι bullying, ποιοι είχαν απασφαλίσει, ποιοι βρίσκονταν σε συνεννοημένη υπηρεσία εναντίον της υπηρέτησης της λαϊκής εντολής. • Όταν ο Αλέξης Τσίπρας εξήγγειλε την διεξαγωγή δημοψηφίσματος, από τη θέση της Προέδρου της Βουλής, υλοποίησα όλες τις απαιτούμενες διαδικασίες για να διεξαχθεί η σχετική συνεδρίαση και να ληφθεί απόφαση, μέσα σε δημόσια συνεδρίαση, στην οποία εκφράσθηκαν και τοποθετήθηκαν όλοι. Ήταν η περίφημη συνεδρίαση στην οποία αποχώρησε η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ν.Δ. πρωτοστατούντος το τότε αρχηγού της Α. Σαμαρά ζητώντας να κατέβω από την έδρα της Προέδρου, έχοντας προετοιμάσει στημένο επεισόδιο. • Στην εβδομάδα προ του δημοψηφίσματος, με δημόσιο τρόπο και θεσμικές παρεμβάσεις, έκανα αυτά που επέβαλλε το καθήκον μου ώστε να διαφυλαχθεί το δικαίωμα του ελληνικού λαού να αποφασίσει κυρίαρχα για τη μοίρα του, την ώρα που ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, Υπουργοί, βουλευτές ή Ευρωβουλευτές κρύβονταν ή κατήγγελλαν τον Τσίπρα ή τορπίλιζαν το δημοψήφισμα με δηλώσεις και συνεντεύξεις τους. • Μετά το θριαμβευτικό «ΌΧΙ» του Ελληνικού λαού, έκανα και πάλι το καθήκον μου για να υπηρετηθεί αυτό το ΟΧΙ, που είναι δεσμευτικό για όποιον πιστεύει στη δημοκρατία και τη λαϊκή κυριαρχία. • Στις 9 Ιουλίου 2015 αργά το απόγευμα προς βράδυ, όταν ο Τσίπρας με κάλεσε στο γραφείο του, με την παρουσία Βούτση-Φλαμπουράρη, για να μου ανακοινώσει ότι θα φέρει με διαδικασία κατεπείγοντος «εξουσιοδότηση συμφωνίας» στα αγγλικά, την οποία μου επέδειξε, του δήλωσα τη διαφωνία μου και προσπάθησα επί 2ωρο να του εξηγήσω ότι αυτό αποτελούσε ευθεία παραβίαση του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος και καίρια αποδυνάμωση της διαπραγματευτικής θέσης της χώρας. Εμβρόντητη άκουσα τον Τσίπρα να λέει, ενώπιον των Βούτση και Φλαμπουράρη, οι οποίοι παρέμεναν σιωπηλοί, ότι «μόνο μια Κυβέρνηση Εθνικού Σκοπού ή μια Δικτατορία» μπορεί αντεπεξέλθει στην κατάσταση.
«Εμβρόντητη άκουσα τον Τσίπρα να λέει, ενώπιον των Βούτση και Φλαμπουράρη, οι οποίοι παρέμεναν σιωπηλοί, ότι «μόνο μια Κυβέρνηση Εθνικού Σκοπού ή μια Δικτατορία» μπορεί αντεπεξέλθει στην κατάσταση.» Ζήτησα τότε από τον Α. Τσίπρα να μιλήσουμε οι δυο μας, κάτι που ο ίδιος δεν ήθελε, αλλά στο οποίο οι Βούτσης-Φλαμπουράρης συγκατένευσαν και αποχώρησαν. Εις μάτην προσπάθησα να τον αποτρέψω από το να φέρει το προσχέδιο συμφωνίας, που αποτέλεσε και ταφόπλακα, την επόμενη ημέρα. Εις μάτην προσπάθησα να του εμφυσήσω αυτοπεποίθηση και δημοκρατικό φρόνημα, την ώρα που ο ίδιος μου ανέλυε ότι «δεν πιστεύει ότι θα υπάρξει συμφωνία, αλλά θέλει, με την εξουσιοδότηση, να εξαντλήσει τη δυνατότητα να δείξει καλή θέληση, ώστε να είναι σαφές ότι φταίνε οι δανειστές που δεν υπήρξε συμφωνία». Θεωρούσα ότι είχα μπροστά μου έναν άνθρωπο καταβεβλημένο και πανικόβλητο, ενώ η πραγματικότητα απέδειξε ότι ο Τσίπρας προσπαθούσε με έμμεσους τρόπους να προετοιμάσει το έδαφος για αυτό που είχε προσυμφωνήσει και, ταυτόχρονα, να δικαιολογηθεί ενώπιόν μας με πειστικές αφηγήσεις. Θεωρούσα ότι είχα μπροστά μου έναν άνθρωπο καταβεβλημένο και πανικόβλητο, ενώ η πραγματικότητα απέδειξε ότι ο Τσίπρας προσπαθούσε με έμμεσους τρόπους να προετοιμάσει το έδαφος για αυτό που είχε προσυμφωνήσει Μου ζήτησε να συγκληθούν οι Επιτροπές της Βουλής την ίδια ώρα που θα συνεδρίαζε η Κοινοβουλευτική Ομάδα. Το αρνήθηκα και του δήλωσα ότι οφείλει να αφήσει την Κοινοβουλευτική Ομάδα να αποφασίσει ποια στάση θα τηρήσει και οι Επιτροπές προγραμματίσθηκαν μετά το πέρας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Του ζήτησα επίσης να φροντίσει να υπάρχει το κείμενο στα Ελληνικά, διότι δεν θα μπορούσε να εισαχθεί αμετάφραστο στις Επιτροπές. Όταν τελείωσε η συνεδρίαση των Επιτροπών, το βράδυ της 10ης Ιουλίου 2015, βρισκόμουν στο γραφείο μου, αναμένοντας να συνταχθεί και δημοσιευθεί η έκθεση των Επιτροπών, προκειμένου να συγκαλέσω τη Διάσκεψη των Προέδρων, ώστε να ορισθεί η Ολομέλεια. Είχα ενημερώσει τις Υπηρεσίες της Βουλής ότι θα συγκαλείτο κανονικά η Διάσκεψη και δεν θα παρακάμπτονταν, όπως έκαναν οι προκάτοχοί μου στα κατεπείγοντα- την ίδια διαδικασία είχα εξάλλου εφαρμόσει απαρεγκλίτως επί θητείας μου. Την ώρα που έβγαιναν από το γραφείο οι συνεργάτες μου, εφόρμησαν μέσα στο γραφείο ο Ν. Βούτσης, τότε Υπουργός Εσωτερικών, ο Ν. Φίλης, τότε Κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, ο Χ. Μαντάς, τότε Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, ο Δ. Τζανακόπουλος, τότε και τώρα Διευθυντής Γραφείου Πρωθυπουργού και ο Γ. Μπαλάφας, τότε Β’ Αντιπρόεδρος της Βουλής.
«Βούτσης και Φίλης ωρύονταν: «τι νομίζεις ότι κάνεις; Κάνεις πραξικόπημα»! φώναζε ο Ν. Βούτσης. «Θα σε τελειώσουμε, το κατάλαβες; Στο ξανάπα και θα γίνει», φώναζε ο Ν. Φίλης» Βούτσης και Φίλης ωρύονταν: «τι νομίζεις ότι κάνεις; Κάνεις πραξικόπημα»! φώναζε ο Ν. Βούτσης. «Θα σε τελειώσουμε, το κατάλαβες; Στο ξανάπα και θα γίνει», φώναζε ο Ν. Φίλης, χτυπώντας και οι δύο τα χέρια τους στο γραφείο μου. Είπα στον Ν. Βούτση να προσέχει πώς μου μιλάει και να μην μου ξανα-απευθύνει τη λέξη «πραξικόπημα», να αντιλαμβάνεται πού απευθύνεται και να συμπεριφέρεται αναλόγως. Ζήτησε συγγνώμη, είπε ότι παίρνει πίσω την λέξη «πραξικόπημα» και ότι μπορεί να διαφωνούμε πολιτικά. Ζήτησα από το Ν. Φίλη να περάσει έξω από το γραφείο μου (ήταν η δεύτερη φορά που με απειλούσε ότι «θα με τελειώσουν»), πράγμα που δεν έκανε και συνέχισε να απειλεί, να χτυπάει τα χέρια του στο γραφείο μου και να φωνάζει ότι θα με τελειώσουν και θα φύγω εγώ από το γραφείο αυτό. Ο Χ. Μαντάς ψέλλιζε «Όχι έτσι, Νίκο», ενώ Γ. Μπαλάφας και Δ. Τζανακόπουλος παρέμεναν σιωπηλοί. Τους ρώτησα τι ακριβώς είναι αυτό που συμβαίνει και ο Ν. Βούτσης μου απάντησε «Διάβημα της Κυβέρνησης στην Πρόεδρο της Βουλής». Του απάντησα ότι αυτή δεν ήταν κυβερνητική σύνθεση ούτε θεσμική συμπεριφορά και τον ρώτησα ποιο ήταν το αντικείμενο του διαβήματος. Μου απάντησε «η επιθυμία του Πρωθυπουργού να ολοκληρωθεί γρήγορα η διαδικασία». Τους είπα ότι με τον Πρωθυπουργό μιλάω απ’ ευθείας και ρώτησα τον Δ. Τζανακόπουλο εάν ήταν εν γνώσει του Πρωθυπουργού αυτή η εφόρμηση. Απέφυγε να μου απαντήσει. Εγώ τότε συμπέρανα ότι ο Τσίπρας δεν γνώριζε. Και προφανώς έκανα λάθος.
Σε όλους είπα ότι θα ακολουθηθεί η προβλεπόμενη κοινοβουλευτική διαδικασία, με σύγκληση της Διάσκεψης των Προέδρων και τους γνωστοποίησα ότι πρόθεση και πρότασή μου προς τη Διάσκεψη θα ήταν να μην συντμηθεί περαιτέρω η διαδικασία γιατί ήδη περνούσαμε σε αντικοινοβουλευτική λειτουργία. Μη έχοντας ουσιαστικό αντίλογο, αποχώρησαν. Έκανα ό,τι περνούσε από το χέρι μου για να αποτραπεί αυτή η συμφωνία- λαιμητόμο Δεν ψήφισα την εξουσιοδότηση, όπως είχα άλλωστε ενημερώσει και τον Τσίπρα και την Κοινοβουλευτική Ομάδα. Έκανα ό,τι περνούσε απ’ το χέρι μου για να μην υπάρξει αυτή η άθλια συνθηκολόγηση. Έκανα ό,τι περνούσε από το χέρι μου για να αποτραπεί αυτή η συμφωνία- λαιμητόμος. Το έκανα λειτουργώντας δημόσια, ανοιχτά και θεσμικά. Δεν είχα ούτε δεύτερη ατζέντα, ούτε άλλες στοχεύσεις ούτε άλλες συνεννοήσεις, ούτε υπόγειες διαδρομές. Συναντήθηκα με τον Τσίπρα στις 23 Ιουλίου, ενώ ζητούσα να τον δω από τις 15 Ιουλίου. Μετά το πέρας της συνάντησής μας, όταν τον ρώτησα πώς θέλει να τοποθετηθούμε δημόσια, μου είπε: «Αυτοί θέλουν αίμα, το ζήτημα είναι να μην τους το δώσουμε». Βγαίνοντας απ’ το Μαξίμου, δήλωσα ότι «ο Πρωθυπουργός και εγώ είμαστε εγγυητές της συνοχής του ΣΥΡΙΖΑ». Την ίδια ώρα, απ’ το γραφείο Τσίπρα στο Μαξίμου έφευγε προς όλα τα ΜΜΕ non paper που μιλούσε για «θεσμική δυσαρμονία». Έδωσα τη μάχη για την δημοκρατία και τη λαϊκή κυριαρχία δεχόμενη διαρκή πόλεμο, υπονόμευση, επιθέσεις που έφθασαν μέχρι τις φοβερές δηλώσεις Φλαμπουράρη περί «Φρόυντ και Μάρξ», την ίδια ημέρα που περνούσε το 3ο Μνημόνιο και ο «Αυγ-ιανιστής» Κουρής καλούσε με πρωτοσέλιδους πηχυαίους τίτλους τους γονείς μου «να με πάνε στον ψυχίατρο» και τον σύζυγό μου «να με μαζέψει». Στην δημόσια συνεδρίαση της Βουλής εγκάλεσα την Κυβέρνηση για αυτήν την στοχοποίηση και ο Ν. Βούτσης σήμερα με επιβεβαιώνει με τον πιο ευανάγνωστο τρόπο. • «Εμείς κάναμε εκλογές και η Ζωή έκανε μόνη της Βουλή», λέει ο κ. Βούτσης.
Και έτσι, υπενθυμίζει με τον καλύτερο τρόπο, πώς έπαιξαν με τους θεσμούς και με την εκλογική διαδικασία οι σημερινοί κυβερνώντες, ως αδίστακτοι πολιτικοί τυχοδιώκτες. Μεθόδευαν εκλογές την ίδια ώρα που κορόιδευαν την κεντρική επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ ότι θα γίνει συνέδριο και δεν θα υπάρξουν εκλογές. Συμφωνούσαν με Παυλόπουλο και δανειστές για αντισυνταγματική σύντμηση των χρόνων και κρύβονταν από την Πρόεδρο της Βουλής, αφού την παραίτηση της Κυβέρνησης την πληροφορήθηκα από τα ΜΜΕ. Θέλησαν να αποκλείσουν την οποιαδήποτε δημόσια συνεδρίαση της Βουλής μετά τις 20 Αυγούστου και για αυτό μεθόδευσαν, σε συνεργασία με ΟΛΑ ανεξαιρέτως τα Κόμματα, και τη Χρυσή Αυγή, την έλλειψη απαρτίας σε Επιτροπές και Ολομέλεια, ώστε να μην συζητηθεί το πόρισμα της Επιτροπής Αλήθειας Δημοσίου Χρέους και η υπόθεση των Γερμανικών Οφειλών, όπως είχε αποφασισθεί από τον Ιούνιο. Κάποιοι κάναμε το καθήκον μας και κάποιοι υπηρετούσαν συμφέροντα, δικά τους και αλλότρια. Τα παραπάνω αποτελούν μία απλή υπενθύμιση ορισμένων ενδεικτικών γεγονότων. Φυσικά, θα υπάρξει και συνολική καταγραφή και αποτύπωση, όπως μου επιβάλλει η ευθύνη μου. Ο λόγος, όμως, που ο κ. Βούτσης δεν μιλά για αυτά, δεν είναι, βέβαια, για να μην «φτύνει ο κόσμος την Αριστερά», αλλά για να μην φτύνει τους ίδιους ο κόσμος. Χαίρομαι που μέσα από αυτή τη συνέντευξη, ο κ. Βούτσης εκθέτει στο πανελλήνιο το πραγματικό του πρόσωπο, την μοχθηρία και την υποκρισία με την οποία συμπεριφέρθηκε, αντιμετωπίζοντας συντρόφους του ως αντιπάλους και όχι ως συνοδοιπόρους. Μπορεί ο καθένας να φανταστεί πώς λειτούργησε αυτός ο άνθρωπος ως Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, όσο ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν στην Αξιωματική Αντιπολίτευση. Μπορεί ο καθένας και η κάθε μια να αντιληφθεί γιατί ο κ. Βούτσης είναι ο κατάλληλος για να ξαναφτιάξει «τη Βουλή που ξέρανε», κατά την ρήση Παυλόπουλου. «Αρχή άνδρα δείκνυσι. Δεν ξέραμε τι σημαίνει», λέει ο κ. Βούτσης. Προφανώς. Και εξακολουθείτε να μην αντιλαμβάνεσθε με ποιον τρόπο η εξουσία αποκάλυψε κι αποκαλύπτει το πραγματικό σας πρόσωπο.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
ΠΑΡΑ ΤΗΝ ΛΟΓΟΚΡΙΣΙΑ
Ανέβασαν με το «έτσι θέλω» την παράσταση του Ξηρού στο Εθνικό-Μοίρασαν δωρεάν εισιτήρια στον κόσμο
31|01|2016 21:43
Διαδήλωση έξω από το θέατρο Rex, έγινε με περίπου 200 διαδηλωτές να ζητούν να ανέβει κανονικά η τελευταία παράσταση του έργο «Η ισορροπία του Nash» που βασίζεται στο βιβλίο του Σάββα Ξηρού. Έτσι το βράδυ της Κυριακής, αποφασίστηκε η πραγματοποίηση μίας και μοναδικής παράστασης και οι υπέυθυνοι του θεάτρου μοίρασαν στον κόσμο δωρεάν κάρτες εισόδου! Παρόλο που η διεύθυνση του Θεάτρου αποφάσισε να «κόψει» τις τέσσερις τελευταίες παραστάσεις, καθώς σύμφωνα με ανακοίνωσή της που επεβαλε φασιστικη λογοκρισια η παρασταση είχε ξεφύγει από τον καλλιτεχνικό της στόχο και έμοιαζε, χωρίς να το επιδιώκει, να εξαντλεί τις αντοχές μιας κοινωνίας, η τελευταία παράσταση ανέβηκε κανονικά. Πριν να αποφασιστεί η πραγματοποίησης της παράστασης, ηθοποιοί και αντιφασιστικές οργανώσεις εξέφρασαν έντονα την αντιπαράθεσή τους, προβαίνοντας στην δεύτερη κινητοποίηση, μετά από αυτή της Παρασκευής έξω από την Κεντρική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου. Εν τέλει, οι υπεύθυνοι του θεάτρου έκοψαν εισιτήρια μηδενικής αξίας ενώ παραμένει άγνωστο αν η διοίκηση του θεάτρου έδωσε την άδειά της. Να σημειωθεί πως η σκηνοθέτης, Πηγή Δημητρακοπούλου είχε κάνει σαφές πως η παράσταση θα γινόταν μόνο αν ανακαλέσει την απόφασή της η διεύθυνση του Εθνικού Θεάτρου.
Η ανακοίνωση της Πειραματικής Σκηνής Σε ανακοίνωσή της με αφορμή την διακοπή της παράστασης «Ισορροπία του Nash», η Πειραματική Σκηνή αναφέρει: «Παρά το θυμό και την συναισθηματική φόρτιση από τα γεγονότα των τελευταίων ημερών οφείλουμε να τοποθετηθούμε δημόσια με τη μεγαλύτερη δυνατή νηφαλιότητα απέναντι στο θέμα που προέκυψε και απασχόλησε την κοινή γνώμη. Η Πειραματική Σκηνή με το φετινό της ρεπερτόριο φιλοδοξεί να γίνει εκείνος ο χώρος μέσα στο Εθνικό Θέατρο, όπου, μεταξύ άλλων, η σύγχρονη ελληνική δραματουργία θα μπορέσει να ασχοληθεί με την σύγχρονη ελληνική ιστορία έξω από ταμπού και περιορισμούς. Σε μία κοινωνία με ενδημικά χαρακτηριστικά πολιτικής και κοινωνικής βίας, θεωρούμε ότι το θέατρο (με την πολιτική, εκπαιδευτική και αισθητική του λειτουργία), μπορεί και οφείλει να παράσχει το πλαίσιο του διαλόγου γύρω από τα ζητήματα αυτά. Για το λόγο αυτό ανεβάσαμε και στηρίξαμε την παράσταση „Ισορροπία του Nash“, ένα έργο επινόησης (devised theatre) γύρω από το ζήτημα της τρομοκρατίας στο εγχώριο και διεθνές περιβάλλον. Χρησιμοποιώντας αποσπάσματα από το έργο «Δίκαιοι» του Αλμπέρ Καμύ, κείμενα της φιλοσόφου Χάνα Άρεντ, δημοσιογραφικές αναφορές, νομικά κείμενα και αποσπάσματα από το βιβλίο του Σάββα Ξηρού «Η μέρα εκείνη», η σκηνοθέτης Πηγή Δημητρακοπούλου και η ομάδα της παρέδωσαν μία σκηνική έρευνα γύρω από το ερώτημα της πολιτικής βίας, στη φιλοσοφική και θεωρητική του διάσταση, για να αναδείξουν μέσα από μια διαλεκτική διαπραγμάτευση την πρακτική αυτή ως μία σπείρα καταστροφής που συμπαρασύρει τους πάντες και να καταλήξουν με σαφήνεια στην καταδίκη της. Αποδείχτηκε ότι ένα τέτοιο εγχείρημα στην σημερινή Ελλάδα μπορεί να γίνει πραγματικά επικίνδυνο. Ενώ το έργο παιζότανε κανονικά, εκτεθειμένο στην κριτική του κοινού, μία συνέντευξη που παραχώρησε ο ίδιος ο Ξηρός από τη φυλακή αποτέλεσε αφορμή, για να μετατοπιστεί η συζήτηση και να ξεκινήσει ένα κύμα λεκτικής βίας και κοινωνικής πόλωσης. Η Πειραματική Σκηνή βρέθηκε από τη μια στιγμή στην άλλη στο μάτι ενός κυκλώνα συνειδητής παραπληροφόρησης και μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων, τη στιγμή που κανείς από τους επικριτές της παράστασης δεν την είχε δει και ενώ εμείς διαμηνύαμε σε όλους τους τόνους και προς κάθε κατεύθυνση πως η παράσταση δεν εξαγνίζει, ούτε ηρωοποιεί τον Σάββα Ξηρό. Μέσα σε αυτό το γενικευμένο κλίμα κανιβαλισμού ελάχιστες ήταν οι φωνές υπεράσπισης της Πειραματικής Σκηνής και του Εθνικού Θεάτρου. Αυτή ήταν η κατάσταση όταν ο καλλιτεχνικός διευθυντής κ. Στάθης Λιβαθινός αποφάσισε να διακόψει τις παραστάσεις καθώς το πρώτο μέλημα του είναι να προστατευτούν οι άνθρωποι, η συνολική λειτουργία και ο ίδιος ο θεσμός του Εθνικού Θεάτρου, που όντας ο μοναδικός κρατικός θεατρικός φορέας της πρωτεύουσας είναι από τη φύση του εξαιρετικά ευάλωτος σε κάθε είδους επιθέσεις και πολιτικές πιέσεις. Η συγκεκριμένη απόφαση αποτέλεσε μια προσωρινή ήττα για την ελευθερία της έκφρασης στην Ελλάδα. Κατανοούμε ωστόσο τη δύσκολη θέση, στην οποία είχε περιέλθει ο καλλιτεχνικός διευθυντής και εκτιμούμε που ανέλαβε να σηκώσει το ηθικό βάρος και να υποστεί το επικοινωνιακό της κόστος . Για τον άνθρωπο που έχει ταυτίσει την καλλιτεχνική του πορεία με την Πειραματική Σκηνή και ο οποίος έχει παλέψει για την επαναλειτουργία της, αυτή η απόφαση πιθανόν να είναι η οδυνηρότερη της ζωής του. Με τη σύμφωνη γνώμη της καλλιτεχνικής διεύθυνσης του Εθνικού Θεάτρου η Πειραματική Σκηνή απόψε στις 20:00 θα είναι ανοιχτή. Καλούμε όλο τον καλλιτεχνικό κόσμο της χώρας σε μια ανοιχτή συζήτηση με θέμα την ελευθερία της τέχνης στην σύγχρονη Ελλάδα. Καλλιτεχνική διεύθυνση Πειραματικής Σκηνής “ - 1” Εθνικού Θεάτρου Ανέστης Αζάς και Πρόδρομος Τσινικόρης
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Τι σχεδιαζει ο μασονος Killian Kleinschmidt: Τα στρατόπεδα προσφύγων είναι οι "πόλεις του αύριο"
O Killian Kleinschmidt, είναι ένας άνθρωπος που ασχολείται 25 χρόνια με το προσφυγικό ζήτημα μέσα από τα Ηνωμένα Έθνη (τα οποία παράτησε καθώς ένοιωθε ότι ήθελε να παραμείνει ριζοσπάστης, κάτι που δεν μπορούσε να γίνει μέσα στον ΟΗΕ) Σε μια συνέντευξη του στον ιστότοπο dezeen magazine, δήλωσε μεταξύ άλλων πραγμάτων που δεν διαβάζουμε συχνά για το ζήτημα, πως τα στρατόπεδα συγκέντρωσης προσφύγων είναι οι πόλεις του αύριο. Τόνισε πως οι κυβερνήσεις θα πρέπει να σταματήσουν να σκέφτονται τους καταυλισμούς σαν ένα μέρος πρόχειρο και προσωρινό, ενώ επισημαίνει πως ο μέσος όρος διαμονής σε αυτά τα στρατόπεδα είναι 17 χρόνια (!!!). «Στη μέση ανατολή, εμείς φτιάχναμε στρατόπεδα, αποθήκες ανθρώπων. Αλλά οι πρόσφυγες τις μετέτρεπαν σε πόλεις.» Η άρνηση της παραδοχής, ακριβώς αυτού του ζητήματος, ότι οι καταυλισμοί είναι μόνιμες κατοικίες, έχει οδηγήσει στην αποτυχία τους, καθώς δεν υπάρχει η μέριμνα για σωστές δομές, για επαρκείς ανάγκες, και με αυτό τον τρόπο οι κάτοικοί τους αναγκάζονται και αναζητούν λύσεις από διάφορους «απατεώνες». Στο Πακιστάν, στην Ιορδανία λένε «Οχι, αυτοί οι άνθρωποι θα φύγουν σε 5 λεπτά, οπότε δεν φτιάχνουμε διαμερίσματα γι αυτούς. Βάλτε τους σε σκηνές, δημιουργήστε προσωρινές συνθήκες διαμονής». Αυτό που χάνουν, είναι μια ουσιαστική ευκαιρία για ανάπτυξη, για πρόοδο, για αλλαγή. «Έχουμε φτάσει σε ένα τέλμα, όπου οι ανθρωπιστικές οργανώσεις δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στην κρίση, καθώς λειτουργούμε και παραδίδουμε βοήθεια με τον τρόπο που το κάναμε 70 χρόνια πριν, μετά τον Β’ παγκόσμιο πόλεμο. Τίποτα δεν έχει αλλάξει.»
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Δεμένα τα πλοία για ημέρες
Σε απεργιακή ετοιμότητα παραμένει η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία που προχώρησε μεν χθες σε προσωρινή αναστολή των κινητοποιήσεων, κι έτσι τα πλοία απέπλευσαν κανονικά, ωστόσο έχει εξαγγείλει νέα 48ωρη απεργία για την Πέμπτη και Παρασκευή 4 και 5 Φεβρουαρίου. Η ΠΝΟ, η οποία ζητά την απόσυρση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου, σε ανακοίνωσή της κάνει λόγο για «αδιάλλακτη και ανυποχώρητη θέση της κυβέρνησης» ενώ από την περασμένη εβδομάδα είχε αποφασίσει τη συμμετοχή του κλάδου των ναυτικών στην 24ωρη απεργία της ΓΣΕΕ για την προσεχή Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου. Παράλληλα έχει προειδοποιήσει με κλιμάκωση των κινητοποιήσεων της με την κατάθεση του επίμαχου νομοσχεδίου στη βουλή.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Διέγραψαν 500 εκατ. ΦΠΑ που χρωστούσε η γερμανική Hochtief στην Ελλάδα !!
22 Μαρτίου 2014 08:28
Την ώρα που οι "ράμπο" του ΣΔΟΕ κυνηγούν με μανία μικρομεσαίους - βιοπαλαιστές ακόμα και για μικροποσά, την ίδια ώρα αφήνουν στο απυρόβλητο εταιρείες κολοσσούς που αρνούνται με το “έτσι θέλω” να καταβάλουν τα νόμιμα στο δημόσιο. Μία από αυτές είναι και η γερμανική εταιρεία Hochtief, η οποία εκμεταλλεύεται το αεροδρόμιο “Ελ. Βενιζέλος”. Η Hochtief, χρωστά περίπου 500 εκατομμύρια ευρώ από ΦΠΑ που δεν απέδωσε ποτέ και αρνείται να αποδώσει στο ελληνικό Δημόσιο. Αυτό σημαίνει πως η Hochtief είναι μακράν ο μεγαλύτερος φοροοφειλέτης στην Ελλάδα. Το προκλητικό δεν είναι μόνο ότι δεν καταβάλλει στο Δημόσιο τον ΦΠΑ, αλλά ότι τον ΕΙΣΠΡΑΤΤΕΙ κιόλας, με το επιχείρημα ότι έχει δικαίωμα «συμψηφισμού», χωρίς να υπάρχει όμως ούτε ίχνος τέτοιου δικαιώματος. Μόνο για τα χρόνια 2001, 2002 και 2003 ο οφειλόμενος ΦΠΑ ανέρχεται συνολικά σε 150.295.602,1 ευρώ, σύμφωνα με τη συμπληρωματική έκθεση ελέγχου φόρου προστιθέμενης αξίας που συνέταξε το Ειδικό Συνεργείο Ελέγχου. Σύμφωνα με την έκθεση αυτή, το σύνολο φόρου για βεβαίωση για το 2001 είναι 148.562,724 ευρώ, το 2002 είναι 813.410,12 ευρώ και το 2003 είναι 919.468 ευρώ! Στον αστερισμό της διαπλοκής Εν τω μεταξύ όλα αυτά τα χρόνια η γερμανική Hochtief αναζητά “παραθυράκια” στην ελληνική νομοθεσία για να αποφύγει την καταβολή του ΦΠΑ. Για παράδειγμα υποστήριξε ότι οι δαπάνες πολυτελείας, ψυχαγωγίας ή κοινωνικής παραστάσεως (πώληση ποτών, τσιγάρων, πάρκινγκ κ.λπ.) απαλλάσσονται. Το σκάνδαλο όμως είναι αυτό που πράττει το ελληνικό κράτος: Ενώ το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους απέρριψε τρεις φορές το αίτημα της εν λόγω εταιρείας να της χαριστεί η απόδοση φόρου προς το δημόσιο, έρχεται τώρα το ίδιο το κράτος να χαρίσει το ποσό του μισού δισ. ευρώ, απαλλάσσοντας από ᾽δω και στο εξής τους Γερμανούς από την υποχρέωση να καταβάλλουν ΦΠΑ. Το ερώτημα βέβαια είναι γιατί εδώ το Δημόσιο δεν κινείται όπως κινείται με όλες τις ελληνικές εταιρίες και τα φυσικά πρόσωπα. Γιατί προβαίνει σε συντηρητικές κατασχέσεις περιουσιών, γιατί φυλακίζει ανθρώπους που χρωστούν στο Δημόσιο μικρότερα ποσά, ενώ η συγκεκριμένη εταιρία όχι μόνο δεν εξαναγκάζεται να πληρώσει τα οφειλόμενα, αλλά της επιτρέπεται να βάλει και έσοδα από το ταμείο της από την περιουσία για την οποία χρωστά στο Δημόσιο! Την ίδια στιγμή, η Γερμανική εταιρεία δεν έχει πληρώσει τις ασφαλιστικές εισφορές για την κατασκευή του έργου, που ξεπερνούν το ΕΝΑ ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟ ΕΥΡΩ! Είναι προφανές πως τηρούνται, όπως πάντα, δύο μέτρα και δύο σταθμά. Από τη μία κυνηγούν τον βιοπαλαιστή και από την άλλη διαγράφουν με συνοπτικές διαδικασίες τα χρέη ενός γερμανικού κολοσσού. Η κυβέρνηση οφείλει να δώσει σαφείς απαντήσεις ως προς το τι θα γίνει με τους φόρους που οφείλει η Hochtief – μιας και δεν πρόκειται για αμελητέο ποσό.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Δεσποινα Κουτσουμπα. Μπορεί να μην πρόλαβα να μπω στην παράσταση, όμως πρόλαβα να ειμαι εξω απο το REX τη χτεσινή μέρα. Ας ξανάρθουν τα ρεμάλια του ακροκινούμενου κέντρου να μας πουν για Διαφωτισμό! Περιμένω τις διαμαρτυρίες τους για το έργο που θα ανεβάσει η Στέγη βασισμένο στο Ο Αγών μου του Χίτλερ. Τι, αυτό δεν προαγει τη βία και δε φέρνει μνήμες στα θύματα της βίας του ναζισμού; Άτεχνοι, άμουσοι, ρετάλια της Πρεσβείας και των χορηγών, σας διάβασα χτες στο ΒΗΜΑ. Ο κόσμος μας και ο κόσμος σας δε χωρίστηκε χτες, χωρίστηκε το Δεκέμβρη του 2008 στη Λυρική. Και μην ξαναπιάσετε στο στόμα σας τον Μάη του 68, απατεώνες!
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
1 Φεβρουαρίου 1929: Η μεγάλη απεργία των εργατών του Λαυρίου
Οι μεταλλωρύχοι της Γαλλικής Εταιρείας του Λαυρίου ήταν αυτοί που με τους μεγάλους απεργιακούς τους αγώνες (κυρίως κατά τα περίφημα «Λαυρεωτικά» του 1896 και το 1906) είχαν βάλει τη σφραγίδα τους στα πρώτα βήματα του ελληνικού εργατικού κινήματος. Την 1η Φεβρουαρίου 1929 ξεκίνησαν μια νέα μεγάλη απεργιακή κινητοποίηση, που θα συνεχιστεί επί 47 μέρες και θα είναι μία από τις μεγαλύτερες κινητοποιήσεις της εργατικής τάξης στα χρόνια του Μεσοπολέμου. Η απεργία, που έγινε με αίτημα την αύξηση των μισθών, αντιμετωπίστηκε με τη βία της κρατικής καταστολής από την κυβέρνηση Βενιζέλου. Στις 7 Φεβρουαρίου, από πυρά της αστυνομίας κατά των απεργών, δολοφονήθηκε ο εργάτης Γιώργος Συρίγος και τραυματίστηκαν αλλοι 33. Αναφερόμενος στη δολοφονία του Συρίγου, ο υπουργός Εσωτερικών, Ζαβιτσάνος, δεν θα διστάσει να πει: «Εάν ο χωροφύλακας πυροβόλησε καλώς έπραξε. Δεν μπορείτε να πείτε", πρόσθεσε σε κάποιο βουλευτή, "ότι είχε καθήκον ο χωροφύλακας να σταυρώσει τα χέρια του και αφήσει ελεύθερους τους απεργούς να επιτίθενται κατά των γραφείων της εταιρείας και να αναστατώνουν τον κόσμο». Άλλωστε, ο εισαγγελέας Κώνστας δήλωνε ότι «κράτος επτά εκατομμυρίων δεν θα δειλιάσει να σκοτώσει πέντε χιλιάδες ταραξίες». Η δολοφονική επίθεση απαντήθηκε με γενική απεργία διαμαρτυρίας όλων των εργατών και των επαγγελματιών του Λαυρίου, ενώ στις 25 Φεβρουαρίου η απεργία επεκτείνεται σε όλα τα μεταλλωρυχεία της πόλης. Η αστυνομία επιτίθεται και πάλι ένοπλα και στις 14 Μαρτίου τραυματίζονται 30 απεργοί. Τελικά, η απεργία λύθηκε στις 16 Μάρτη με νίκη των απεργών και την ικανοποίηση όλων των αιτημάτων τους. Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας υποχρεώνεται σε συμφωνία με τη νεοσύστατη Ενωτική ΓΣΕΕ (συγκροτημένη από τις συνδικαλιστικές δυνάμεις του ΚΚΕ, οι οποίες είχαν αποκλειστεί από την ελεγχόμενη από το μέτωπο εργατοπατέρων και σοσιαλδημοκρατών, ΓΣΕΕ), που περιελάμβανε: 10% αύξηση σε όλους τους εργάτες και εργάτριες. Να απολυθούν άμεσα όλοι οι κρατούμενοι εργάτες, διατάσσοντας τηλεφωνικώς την αναστολή της εκτόπισής τους. Να επανέλθουν όλοι οι εργάτες στη θέση τους. Εξασφάλιση της αντιπροσώπευσης των εργατών στα ταμεία Αλληλοβοήθειας και Συντάξεων.Επίσης, αποφασίστηκε να αποζημιωθεί η οικογένεια του Συρίγου.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
(Ξαν)ανέβηκε μετά από απαίτηση των συγκεντρωμένων η παράσταση «Η ισορροπία του Nash»
Μετά από απαίτηση του κόσμου, που συγκεντρώθηκε το βράδυ της Κυριακής έξω από το θέατρο Rex και με τη σύμφωνη γνώμη των συντελεστών, οι οποίοι διαμαρτύρονται για τη λογοκρισία, ανέβηκε κανονικά η τελευταία παράσταση του έργου «Η ισορροπία του Nash» που βασίζεται και στο βιβλίο του Σάββα Ξηρού. Όσοι από τους συγκεντρωμένους επιθυμούσαν έκοψαν εισιτήριο και παρακολούθησαν κανονικά την παράσταση μετά το πράσινο φώς που εδόθη από το Εθνικό Θέατρο, το οποίο αποδέχθηκε τελικά ότι η συζήτηση για την ελευθερία της τέχνης θα έπρεπε να γίνει μετά την πράσταση. Οι ηθοποιοί θεωρούν καθαρή λογοκρισία την απόφαση της διεύθυνσης του Εθνικού Θεάτρου για το «κατέβασμά» της. Η σκηνοθέτις κυρία Πηγή Δημητρακοπούλου, ζήτησε η διεύθυνση του Εθνικού Θεάτρου να ανακαλέσει την απόφασή της και να πραγματοποιηθεί η τελευταία παράσταση, κάτι που τελικά έγινε μετά τις αντιδράσεις του κόσμου για τη λογοκρισία. . Στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας πήραν μέρος, εκτός από τους συντελεστές της παράστασης και μέλη αντιφασιστικών οργανώσεων.
Για το κατέβασμα της παράστασης οι συντελεστές είχαν εκδώσει την ακόλουθη ανακοίνωση: «Οι ηθοποιοί της παράστασης «Η ισορροπία του Nash», που παρουσιάστηκε και κανονικά θα συνέχιζε να παρουσιάζεται έως την 31η Ιανουαρίου στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου, θεωρούμε την απόφαση της Καλλιτεχνικής Διεύθυνσης του Εθνικού, την οποία πληροφορηθήκαμε το μεσημέρι της Πέμπτης, λίγο πριν την επίσημη ανακοίνωση, ως πράξη καθαρής λογοκρισίας. Η απόφαση αυτή μας προσβάλλει και ταυτόχρονα ξεπερνά σε διάσταση τη συγκεκριμένη παράσταση και τον συγκεκριμένο θίασο. Θέλουμε να ευχαριστήσουμε όλους όσους μας συμπαρίστανται και κυρίως όλους όσους αντιδρούν σ’ αυτήν την απόφαση και αντιλαμβάνονται πως με αφορμή την παράστασή μας έχει εγερθεί ένα μείζον πολιτικό και καλλιτεχνικό ζήτημα. Αυτονόητα στηρίζουμε κάθε παράσταση διαμαρτυρίας ενάντια στη λογοκρισία. Η απόφαση της Καλλιτεχνικής Διεύθυνσης του Εθνικού Θεάτρου, μια απόφαση με ιδιαίτερο ειδικό βάρος, εάν περάσει, αποτελεί σκοτεινή παρακαταθήκη λογοκρισίας και αυτολογοκρισίας για όλες τις μελλοντικές καλλιτεχνικές δραστηριότητες εντός δημοσίων οργανισμών και όχι μόνον». Οι ηθοποιοί της παράστασης είναι: Ελισσαίος Βλάχος, Αγγελική Μαρίνου, Νίκος Ντάλλας, Κώστας Παπακωνσταντίνου, Σήφης Πολυζωίδης Σκηνοθεσία – Δραματουργία Πηγή Δημητρακοπούλου Σκηνογραφία Κώστας Παππάς Κοστούμια Μαρία Κοντοδήμα Μουσική Πλάτωνας Τσαμαδός Κινησιολογία Βαγγέλης Πιτσιλός Φωτισμοί Κώστας Σταμούλης Βοηθός σκηνοθέτη Ντίνα Σταματοπούλου Θεατρολόγος παράστασης Εύα Σαραγά Φωτογράφος παράστασης: Kάρολ Τζάρεκ
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
«Ισορροπία του Nash» εν μέσω χειροκροτημάτων
31.01.2016, 23:02
Σε πείσμα των όσων γράφτηκαν και ειπώθηκαν τις προηγούμενες ημέρες, η παράσταση «Ισορροπία του Nash» ανέβηκε το βράδυ της Κυριακής στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού. Ο Στάθης Λιβαθινός έδωσε την άδεια να γίνει η παράσταση, ενώ τα περίπου 150 άτομα που μπήκαν μέσα στο θέατρο δημιούργησαν κλίμα πανηγυρικό με παρατεταμένο χειροκρότημα προς τους συντελεστές. Αφού ολοκληρώθηκε η συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Rex, λίγο μετά τις 20.30, μερίδα του κόσμου μπήκε μέσα για να παρακολουθήσει την παράσταση και την συζήτηση που ακολούθησε. Η αίθουσα χωράει 140 άτομα, ενώ σε αυτήν μπήκαν περίπου 150 - 160 για να παρακολουθήσουν την «Ισορροπία του Nash». Η παράσταση ήταν, φυσικά, δωρεάν και σε όσους την παρακολούθησαν δόθηκαν κουπόνια αντί για εισιτήριο. Λίγο πριν ξεκινήσει η παράσταση κι ενώ βγήκαν στο πάλκο η σκηνοθέτης, Πηγή Δημητρακοπούλου, και οι δύο υπεύθυνοι της Πειραματικής Σχολής, Πρόδρομος Τσινικόρης και Ανέστης Αζάς, το κοινό ξέσπασε σε παρατεταμένο χειροκρότημα μέσα στο θέατρο. Μετά την παράσταση θα ακολουθήσει η προαναγγελθείσα δημόσια συζήτηση με το κοινό και τους καλλιτέχνες σχετικά «με την υπεράσπιση της ελευθερίας της τέχνης στην Ελλάδα».
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ρουβίκωνας : Γερμανία – Ερυθρός Σταυρός ένα τσιγάρο δρόμος
Το αντιφασιστικό κίνημα έδωσε μια δυναμική απάντηση στους φιλοξενούμενους από την Χρυσή Αυγή γερμανούς ναζί το βράδυ της Πέμπτης τσακίζοντας τους στο Μοναστηράκι (όπου εντοπίστηκαν άμεσα) και στέλνοντας πέντε από αυτούς στο νοσοκομείο. Τη Παρασκευή 29/01 μια μαζική αντιφασιστική περιπολία 200 ατόμων σε όλο το κέντρο της Αθήνας ανέκοψε το επιχειρούμενο πογκρόμ που προσπάθησε να πραγματοποιήσει η συμμορία των θρασύδειλων ναζίδων. Το Σάββατο ημέρα της πορείας των Ιμίων μια εκ νέου αντιφασιστική περιπολία 200 συντρόφων έφτασε έξω από το ξενοδοχείο Ερμής όπου διμοιρίες των ματ φύλαγαν τους εισαγόμενους ναζί οι οποίοι είχαν κλειστεί στο εν λόγο ξενοδοχείο. Είναι χαρακτηριστικό ότι από το βράδυ της Παρασκευής και την πρώτη εμφάνιση των εκατοντάδων αντιφασιστών στο κέντρο, οι Γερμανοί και λοιποί ακροδεξιοί κυκλοφορούσαν συνοδευόμενοι από ομάδες ΟΠΚΕ..
Το τελευταίο διάστημα έλαβε χώρα πανελλαδικά ένα κλιμακούμενο σερί επιθέσεων φασιστών σε αυτοοργανομένους χώρους και καταλήψεις. Η φαινομενική ‘απόσυρση’ των ταγμάτων εφόδου των φασιστών λόγο της διεξαγόμενης δίκης της Χρυσής Αυγής φαίνεται να πήρε τέλος. Παράλληλα και ενόψει της εθνικιστικής φιέστας της επετείου των Ιμίων που διοργανώνεται κάθε χρόνο από τους χρυσαυγίτες, είχαμε και τη παρουσία στο κέντρο της Αθήνας δεκάδων ‘εισαγόμενων’ ναζιστών από διάφορες χώρες της Ευρώπης και κυρίως τη Γερμανία. Το εισαγόμενο ναζιστικό καρκίνωμα σουλάτσαρε στους δρόμους του κέντρου της Αθήνας συνοδευόμενο από έλληνες ομοϊδεάτες τους με αφετηρία το ξενοδοχείο Ερμής στο Σύνταγμα. Οι αντιφασίστες/-ιες δε μπορούσαν φυσικά να αφήσουν αναπάντητη τη πολλαπλή πρόκληση της παρουσίας ξένων ναζί, της εθνικιστικής φιέστας των Ιμίων και των επιθέσεων που πραγματοποιούνταν σε διάφορα σημεία του κέντρου, μέχρι και τη παραμονή της πορείας των φασιστών. Το αντιφασιστικό κίνημα έδωσε μια δυναμική απάντηση στους φιλοξενούμενους από την Χρυσή Αυγή γερμανούς ναζί το βράδυ της Πέμπτης τσακίζοντας τους στο Μοναστηράκι (όπου εντοπίστηκαν άμεσα) και στέλνοντας πέντε από αυτούς στο νοσοκομείο. Τη Παρασκευή 29/01 μια μαζική αντιφασιστική περιπολία 200 ατόμων σε όλο το κέντρο της Αθήνας ανέκοψε το επιχειρούμενο πογκρόμ που προσπάθησε να πραγματοποιήσει η συμμορία των θρασύδειλων ναζίδων. Το Σάββατο ημέρα της πορείας των Ιμίων μια εκ νέου αντιφασιστική περιπολία 200 συντρόφων έφτασε έξω από το ξενοδοχείο Ερμής όπου διμοιρίες των ματ φύλαγαν τους εισαγόμενους ναζί οι οποίοι είχαν κλειστεί στο εν λόγο ξενοδοχείο. Είναι χαρακτηριστικό ότι από το βράδυ της Παρασκευής και την πρώτη εμφάνιση των εκατοντάδων αντιφασιστών στο κέντρο, οι Γερμανοί και λοιποί ακροδεξιοί κυκλοφορούσαν συνοδευόμενοι από ομάδες ΟΠΚΕ. Το δε Σάββατο ήταν παντελώς εξαφανισμένοι από τις περιοχές όπου κυκλοφορούσαν πριν. Οι αντιφασίστες αφού αποχώρησαν από το ξενοδοχείο κινήθηκαν στον άξονα Ερμού – Σύνταγμα – Μοναστηράκι – Ψυρρή – Θησείο – Αθηνάς – Ομόνοια . Παράλληλα το απόγευμα της ίδιας μέρας στη πλατεία του Αγίου Παντελεήμονα χρυσαυγίτες είχαν ‘ατυχής συνατήσεις’ με αντιφασίστες. Η αναβαθμισμένη παρουσία των φασιστών, μέσω και των επιθέσεων που έχουν πραγματοποιήσει το τελευταίο διάστημα, απαιτεί την οργανωτική ανασυγκρότηση των αντιφασιστών με τελικό σκοπό όχι απλώς την αναχαίτιση των φασιστικών επιθέσεων, αλλά την εκμηδένιση τους από το δρόμο. Θέλοντας να ενισχύσουμε τις πρωτοβουλίες και τις δράσεις του αντιφασιστικού κινήματος που δίνει μάχες καθημερινά, θα επιχειρήσουμε στο βαθμό που μας αναλογεί τη προαναφερόμενη οργανωτική ανασυγκρότηση κομματιού των αντιφασιστών. Ορμώμενοι από τις πρωτοβουλίες που πάρθηκαν το Σεπτέμβριο του 2012 και τη δημιουργία των μηχανοκίνητων αντιφασιστικών περιπολιών, θα προσπαθήσουμε να βάλουμε το δικό μας λιθαράκι στης εξαφάνιση των φασιστών από τους δρόμους και τη διαφαινόμενη επανεμφάνιση των ταγμάτων εφόδου.
ΟΥΤΕ ΒΗΜΑ ΠΙΣΩ Υ.Γ. Κάποιοι υπάλληλοι εστιατορίων στο Μοναστηράκι καλό είναι να μην ξαναεμπλακούν σε ιστορίες που δεν τους αφορούν, ειδικά όταν οι κινήσεις τους μπορεί να ερμηνευτούν ως υπερασπιστικές μπρος τους γερμανούς νοσταλγούς του Χίτλερ. Η προειδοποίηση μας την Παρασκευή ας εκληφθεί σοβαρά.
ΑΝΑΡΧΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΡΟΥΒΙΚΩΝΑΣ. ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΟ ΣΤΕΚΙ ΔΙΣΤΟΜΟ. ΚΑΤΕΙΛΛΗΜΕΝΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΒΟΞ. ΣΥΝΤΡΟΦΟΙ – ΣΥΝΤΡΟΦΙΣΣΕΣ.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Οι αγρότες γιαούρτωσαν την ξανθιά αγρότισσα
Σύμφωνα με το korinthiannews.gr, υπάρχουν και άλλα ζητήματα με την 25χρονη Μαρία-Πετρούλα Σκλιά. Όπως σημειώνεται σε σχετικό δημοσίευμα υπάρχει σοβαρό ζήτημα αφού έχει διοριστεί από το στέλεχος της ΝΔ και Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Π. Τατούλη ως πρόεδρο στο δημόσιο ΚΕΚ το οποίο επιμορφώνει/πιστοποιεί μάλιστα και αγρότες. Δεν θα έπρεπε να είχε ζητηθεί η παραίτησή της; Δεν θα έπρεπε η ίδια να είχε παραιτηθεί για να μην προκαλέσει δυσάρεστα σχόλια για την Περιφέρεια και τον κ. Τατούλη; Πως άραγε τοποθετήθηκε σε θέση διοίκησης ένα νεαρό κορίτσι; Με τι κριτήρια; Με τι προϋπηρεσία; Με τι πτυχία διοίκησης;
Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η γνωστή τις τελευταίες μέρες, «ξανθιά αγρότισσα» προπυλακίστηκε έντονα από αγρότες των μπλόκων στον Ισθμό. Οι αγρότες δυσαρεστημένοι από την στάση της στα κανάλια και την προβολή που απολάμβανε την ώρα που οι ίδιοι ήταν στοιβαγμένοι στο κρύο των μπλόκων, κινήθηκαν εναντίον της με γιαούρτια. Σύμφωνα με το korinthiannews.gr, υπάρχουν και άλλα ζητήματα με την 25χρονη Μαρία-Πετρούλα Σκλιά. Όπως σημειώνεται σε σχετικό δημοσίευμα υπάρχει σοβαρό ζήτημα αφού έχει διοριστεί από το στέλεχος της ΝΔ και Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Π. Τατούλη ως πρόεδρο στο δημόσιο ΚΕΚ το οποίο επιμορφώνει/πιστοποιεί μάλιστα και αγρότες. Δεν θα έπρεπε να είχε ζητηθεί η παραίτησή της; Δεν θα έπρεπε η ίδια να είχε παραιτηθεί για να μην προκαλέσει δυσάρεστα σχόλια για την Περιφέρεια και τον κ. Τατούλη; Πως άραγε τοποθετήθηκε σε θέση διοίκησης ένα νεαρό κορίτσι; Με τι κριτήρια; Με τι προϋπηρεσία; Με τι πτυχία διοίκησης; Η Μαρία – Πετρούλα Σκλιά είναι πολιτική επιστήμονας και πρόεδρος στο Κ.Ε.Κ.Ν. Κορινθίας, ενώ συμμετέχει στην οικογενειακή επιχείρηση παραγωγής αυγών.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
του Ρούντι Ρινάλντι από τον Δρομο της Αριστερας
"Ας το πάρουμε χαμπάρι: Δεν μας απειλεί απλά μια κακή νεοφιλελεύθερη μνημονιακή πολιτική. Βρισκόμαστε την ίδια στιγμή σε μια γεωπολιτική τανάλια που μας περισφίγγει από δύο τουλάχιστον μεριές και απειλούμαστε και εκβιαζόμαστε σε όλη την γραμμή: ή φτιάχνετε τα hot spots σύντομα ή σας διώχνουμε από τη Σένγκεν. Ή δέχεστε 1-2 εκατομμύρια πρόσφυγες και σας ελαφραίνουμε το χρέος ή σας τους στέλνουμε έτσι κι αλλιώς και σας διώχνουμε από την Ευρωζώνη. Και μνημόνιο και Grexit και αποικία-φράχτης και αποθήκη ψυχών. Η Ελλάδα διαμελισμένη, πρώτο «Νταχάου» στην Ευρώπη, απέραντο γκέτο με ισοπεδωμένη ταυτότητα και υπόσταση για τους ιθαγενείς που θα μένουν στα δικά τους γκέτο και σκλάβους πρόσφυγες μετανάστες σε πολλαπλά γκέτο και σε φυλετικές συγκρούσεις αναμεταξύ τους."
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Μα και στη Γαλλία; κι εκεί οι αγρότεςθέλουν να ζυγίζουν πέτρες; Δεν ειμαστε.....μονοι !!!
150 AGRICULTEURS ET 68 TRACTEURS SUR LA RN19
150 ΑΓΡΟΤΕΣ ΚΑΙ 68 τρακτέρ RN19
Ils manifestent depuis midi, ce vendredi 29 janvier, au niveau de Conforama, à Vesoul. Le point sur la circulation. 150 agriculteurs ont répondu, ce vendredi 29 janvier, à l’appel à manifester lancé, la veille au soir, par la Fédération Départementale des Syndicats d’Exploitants Agricoles (FDSEA), la Fédération Départementale des Producteurs de Lait (FDPL) et les Jeunes Agriculteurs de la Haute-Saône (JA 70). Ils ont rejoint la RN 19, sur la portion située entre l’hypermarché E. Leclerc et le magasin Conforama. Depuis midi, les manifestants ont mis en place un barrage filtrant, dans le sens Vesoul - Port-sur-Saône. Ils distribuent des tracts et laissent ensuite passer voitures et camions. Si la plupart des usagers de la route restent courtois malgré les désagréments causés par ce blocage, certains sont entrés en conflit avec les agriculteurs. Ainsi, le conducteur d’un poids lourd a tenté de forcer le passage, mettant en danger la vie de plusieurs manifestants. Il a été prié de stationner son camion dans la bretelle montant au rond-point de la Vaugine et a été contrôlé par les policiers. Une autre voiture, conduite par un homme qui a refusé le tract tendu par les agriculteurs, a failli renverser quatre hommes, lorsqu’il a accéléré alors que ces derniers essayaient de l’arrêter. Dans le sens Port – Vesoul, la circulation est plus difficile, puisque la voie est totalement coupée depuis midi au niveau du magasin Gémo. Les véhicules empruntant cet axe routier doivent donc quitter la 2X2 voie via la bretelle qui rejoint le rond-point de la Vaugine. Les forces de l’ordre conseillent aux personnes venant de Besançon et souhaitant rejoindre la route de Belfort de passer par Echenoz-la-Méline, Navenne, Quincey et Frotey-lès-Vesoul. Pour les usagers venant de Port-sur-Saône, Combeaufontaine et la Haute-Marne, ils conseillent d’emprunter la déviation par Scey-sur-Saône, jusqu’à Pontcey, puis de rejoindre le même chemin qu’annoncé précédemment. Cette manifestation devrait se poursuivre jusqu’en fin d’après-midi. Les manifestants ont construit des brasiers au moyen de bottes de paille et de pneus. Ils devraient y mettre le feu en milieu d’après-midi.
Μπορούν να εμφανιστούν μετά το μεσημέρι, Παρασκευή 29, Ιανουαρίου, στο Conforama σε Vesoul. Ενημέρωση σχετικά με την κυκλοφορία. 150 αγρότες ανταποκρίθηκαν, την Παρασκευή, 29η Ιανουαρίου, στη κλήση για να διαμαρτυρηθούν που ξεκίνησε χθες το βράδυ, από το Τμηματικό Ομοσπονδία Ενώσεων Αγροτών (FDSEA), τη Νομαρχιακή Ομοσπονδία Παραγωγών Γάλακτος (FDPL) και Νέοι Οι αγρότες στην Haute-Saône (JA 70). Προσχώρησαν το RN 19, το τμήμα μεταξύ της υπεραγοράς E. Leclerc και Conforama κατάστημα. Από το μεσημέρι, οι διαδηλωτές ειχαν δημιουργήσει μια παραταξη μπαράζ, στην κατεύθυνση Vesoul - Port-sur-Saône. Μοιράζουν φυλλάδια και στη συνέχεια αφήνουν σε αυτοκίνητα και φορτηγά. Ενώ οι περισσότεροι χρήστες του οδικού δικτύου παραμένουν ευγενικοι παρά την ταλαιπωρία που προκαλείται από αυτή την εμπλοκή, ορισμένοι συγκρούστηκαν με τους αγρότες. Έτσι, ο οδηγός ενός φορτηγού προσπάθησε να περάσει αναγκαστικα το δρόμο του, θέτοντας σε κίνδυνο τις ζωές πολλών διαδηλωτών. Του ζητήθηκε να παρκάρει το φορτηγό του στο πασο ράμπα στην κυκλική διασταύρωση των Vaugine και ελέγχεται από την αστυνομία. Ένα άλλο αυτοκίνητο, οδηγείθηκαι από έναν άνθρωπο ο οποίος αρνήθηκε το φύλλο που του έτειναν οι αγρότες, σχεδόν χτύπησε τέσσερις άνδρες, όταν επιταχυνε, ενώ προσπαθούσαν να τον συλλάβουν. Υπό την έννοια Λιμάνι - Vesoul, η κίνηση είναι πιο δύσκολη, αφού ο δρόμος είναι εντελώς αποκομμένος από το μεσημέρι στο κατάστημα GEMO. Τα οχήματα που χρησιμοποιούν αυτό το δρόμο πρέπει να εγκαταλείψει την πίστα 2X2 μέσω της ράμπας που ενώνει το κυκλικό κόμβο του Vaugine. Η αστυνομία συμβουλεύει τους ανθρώπους από Μπεζανσόν που επιθυμούν να ενταχθούν στο δρόμο από το Belfort να περάσουν Echenoz-la-Meline, Navenne, Quincey και Frotey-lès-Vesoul. Για τους χρήστες που προέρχονται από το Πορτ-sur-Saône, και Combeaufontaine Haute-Marne συμβουλεύουν να λάβουν την απόκλιση Scey-sur-Saone, Pontcey επάνω, στη συνέχεια, που ενώνει την ίδια διαδρομή που είχε ανακοινωθεί προηγουμένως. Η εκδήλωση αυτή αναμένεται να συνεχιστεί μέχρι αργά το απόγευμα. Οι διαδηλωτές βαζουν πυρκαγιές χρησιμοποιώντας μπάλες άχυρο και ελαστικά. Θα πρέπει να έβαλαν φωτιά στα μέσα του απογεύματος.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
οταν σε ενα χρονο σου δινει την εμπιστοσυνη του 3 φορες αυτος ,ο χιλιοπροδομενος λαος κ σηκωνονται μεχρι κ οι πετρες με 62% στηριξη, για να μην παραδωσεις "παση θυσια" τη χωρα κ να μην σκυψεις το κεφαλι στα σκυλια της ΕΕ κ τα ντοπια πρακτορεια τους κι εσυ τον ξεπουλας χωρις δευτερη σκεψη , να λες παλι καλα που πεταει ακομα αυγα κ γαλα....για προθερμανση ειναι αυτα...περιμενετε ,γιατι τα χειροτερα ερχονται...να μαθετε να ζειτε κ μ αυτα οπως κ οσοι ψηφισαν ΜΝΗΜΟΝΙΑ πριν απο σας...
(29/1)Xαμός στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στο Ρέθυμνο – Αγρότες πέταξαν γάλα, αυγά, πήραν και τις σημαίες
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
ΤΣΙΠΡΑΣ: ΠΑΝΙΚΟΒΛΗΤΟΣ ΚΑΙ ΣΕ ΑΔΙΕΞΟΔΟ. ΔΡΑΠΕΤΕΥΕΙ ΜΕ ΕΚΛΟΓΕΣ;
Ο ΑΛ. ΦΛΑΜΠΟΥΡΑΡΗΣ ΣΕ ΡΟΛΟ “ΛΟΧΙΑ” ΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΟΥ. ΜΑΘΗΜΑΤΑ “ΗΘΙΚΗΣ” ΣΤΟΥΣ ΔΙΑΦΩΝΟΥΝΤΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ
Το αδιέξοδο στο οποίο έχει εγκλωβιστεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ, που αντιμετωπίζει ταυτόχρονα τη διογκούμενη κοινωνική αντίδραση για το Ασφαλιστικό και τις νέεςαξιώσεις των δανειστών, αποτυπώνει η συνέντευξη του Αλέκου Φλαμπουράρη στη Realnews. Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο καταψήφισης του Ασφαλιστικού από κυβερνητικούς βουλευτές, ο υπουργός Επικρατείας κάλεσε τους αντιρρησίες να παραιτηθούν για να μην κλονίσουν την κυβερνητική (διάβαζε: μνημονιακή) πλειοψηφία. Υποστήριξε δε ότι κάθε βουλευτής που διαφωνεί έχει “υποχρέωση” να παραιτηθεί γιατί εξελέγη (ελέω Τσίπρα) με λίστα, “όταν γνωρίζει πριν εκλεγεί ποιο πρόγραμμα πρέπει αναγκαστικά να ακολουθηθεί”. Δεν γνωρίζουμε από που αντλεί ο κ. Φλαμπουράρης την αίσθηση ότι διαθέτει ηθικό πλεονέκτημααπέναντι σε όλους τους βουλευτές της πλειοψηφίας. Πλεονέκτημα που υποτίθεται ότι τον νομιμοποιεί να συμπεριφέρεται σαν “λοχίας” της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, απαιτώντας στρατιωτική πειθαρχία για ένα αντιλαϊκό νόμο, που έχει βγάλει στους δρόμους εργαζόμενους, συνταξιούχους, αγρότες και επαγγελματίες. Σε κάθε περίπτωση, οι δηλώσεις του στη Realnews είναι αποκαλυπτικές. Ο εξ απορρήτων του πρωθυπουργού ομολογεί επί της ουσίας ότι τα περί “παράλληλου προγράμματος” και “προσωρινού συμβιβασμού” ήταν παραμύθια της Χαλιμάς, αφού, όπως με αφοπλιστική ειλικρίνεια αναγνωρίζει, “το πρόγραμμα που πρέπει να αναγκαστικά να ακολουθηθεί από την κυβέρνησή του” είναι το τρίτο μνημόνιο- τελεία και παύλα! Αλλά με αυτά τα παραμύθια κατέβηκαν στις εκλογές, εξαπάτησαν τους εκλογείς και τους ίδιους τους βουλευτές τους, οι οποίοι, στη συντριπτική πλειονότητά τους, είχαν εκλεγεί από τον ίδιο τον ελληνικό λαό, σε εκλογές με σταυρό και με εντολή να εφαρμόσουν ένα αντιμνημονιακό, φιλολαϊκό πρόγραμμα. Προκαλεί εντύπωση επίσης το γεγονός ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν είχε διατυπώσει ανάλογεςπροτροπές- τελεσίγραφα απέναντι σε βουλευτές, ευρωβουλευτές και άλλα στελέχη του, που τον απειλούσαν να ανατρέψουν “από τα δεξιά” την κυβέρνησή του όταν έδινε (έστω με τον τρόπο που την έδινε) τη μάχη του δημοψηφίσματος. Επιλέγει να το κάνει, μέσω των πιο στενών συνεργατών του, τώρα που υπερασπίζεται όχι τα συμφέροντα του λαού, αλλά εκείνα των δανειστών και της ολιγαρχίας. Όλα δείχνουν ότι ο πρωθυπουργός και το επιτελείο του λειτουργούν υπό το κράτος πανικού, καθώς, την ώρα που κορυφώνονται οι λαϊκές κινητοποιήσεις, οι εκπρόσωποι του κουαρτέτου, μεπολιορκητικό κριό το ΔΝΤ, του ζητάνε ακόμη βαρύτερα, αντιλαϊκά μέτρα- ακρωτηριασμό και των κύριων συντάξεων, μείωση του κατώτατου μισθού, ομαδικές απολύσεις και αντισυνδικαλιστικό νόμο. Μέτρα που θα ακυρώσουν και το τελευταίο φύλλο συκής αυτής της κυβέρνησης, ακόμη και στα μάτια εκείνων που θα ήθελαν διακαώς να της δώσουν μια ακόμη ευκαιρία. Σ' αυτό το φόντο, πυκνώνουν οι ενδείξεις ότι ο Αλέξης Τσίπρας εξετάζει το ενδεχόμενο είτε μιας αναγκαστικής “διεύρυνσης”- διάσωσης της κυβέρνησής του με σωσίβια από το ΠΑΣΟΚ, τον Λεβέντη, το ποτάμι και τη ΝΔ του Μητσοτάκη είτε της “απόδρασης” από τον ασφυκτικό κλοιό μέσω πρόωρων εκλογών. Από εδώ και οι δηλώσεις Κουρουμπλή για την ανάγκη να πάμε στις επόμενες εκλογές με έναν νέο εκλογικό νόμο. Σύμφωνα με πληροφορίες, το περιβάλλον του Αλ. Τσίπρα έχει κάνει βολιδοσκοπήσεις για οικουμενική μνημονιακή κυβέρνηση αλλά οι συνομιλητές του από τα άλλα κόμματα ή ανεξάρτητες προσωπικότητες δεν συζητούν ένα τέτοιο ενδεχόμενο με πρωθυπουργό τον Τσίπρα, ενώ ο τελευταίος δεν φαίνεται διατεθημένος να εγκαταλήψει την πρωθυπουργία. Οι τραγελαφικές αυτές εξελίξεις επιβεβαιώνουν, ότι αυτή κυβέρνηση ενδιαφέρεται μόνο για τη μακροημέρευσήτης στην εξουσία και όχι για τα αγωνιώδη προβλήματα της λαϊκής πλειοψηφίας. Υπογραμμίζουν δε τηνανάγκη να βάλει ο ίδιος ο λαός τη σφραγίδα του στις πολιτικές εξελίξεις για την ανατροπή τωνμνημονίων και του πολιτικού συστήματος που τα στηρίζουν. Η πανελλαδική απεργία και τα συλλαλητήρια της 4ης Φεβρουαρίου μπορούν να αποτελέσουν ορόσημο μιας αποφασιστικής, νικηφόρας κλιμάκωσης.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Μπλόκα αντιθέσεων και αγώνα σε όλη τη χώρα
(από το ΠΡΙΝ)
Οι προτάσεις για το ασφαλιστικό και τη φορολογία ξεσηκώνουν τους αγρότες
Στο μπλόκο της Λαψίστας, λίγο έξω από τα Γιάννενα στο δρόμο προς το τελωνείο της κακαβιάς και μόλις ένα χιλιόμετρο μακριά από την ιδιωτική πλέον «Δωδώνη», οι συγκεντρωμένοι την περασμένη Πέμπτη το πρωί είχαν κλείσει το δρόμο, στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων και περίμεναν να μάθουν τις εξελίξεις στην Αγρότικα όπου το απόγευμα της ίδιας μέρας, θα γινόταν μεγάλη πανελλαδική κινητοποίηση με συμμετοχή και από τα Γιάννενα. Ήδη, από μια βδομάδα πριν, χιλιάδες συνάδελφοί τους βρίσκονταν στην ίδια περίπου θέση στα Τέμπη, στις Μικροθήβες, στη Νίκαια Βόλου, στη διασταύρωση της Βάρης-Κορωπίου με την Αττική οδό στην Αθήνα, στον Προμαχώνα, ακόμα και σε νησιά του Αιγαίου και στην Κρήτη. Την ίδια ώρα, εκτυλισσόταν η συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη, στην Αγρότικα, όπου και πάλι έδρασαν οι δυνάμεις καταστολής, απέναντι στους συγκεντρωμένους. Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου αυτή τη φορά δεν αποτόλμησε να βρεθεί έστω χωροταξικά κοντά στους αγρότες, καθώς η συγκέντρωση ματαίωσε τα εγκαίνια. Τόσο η συγκέντρωση στην Θεσσαλονίκη πάντως, όσο και τα μπλόκα και η «ακτινογραφία» τους φέρνουν στην επιφάνεια τις πολλές αντιφάσεις που έχει το κίνημα των αγροτών, το οποίο συγκροτείται με δίκαια αιτήματα που αφορούν τη μεγάλη πλειοψηφία των μικρών και μεσαίων του χώρου. Στη συγκέντρωση χαιρέτισε ο Γιάννης Λαθήρας, εκπρόσωπος της πρωτοβουλίας σωματείων και συμμετείχε η ΑΝΤΑΡΣΥΑ.
Το γενικό πρόσταγμα ωστόσο, έχει το μέτωπο που έχουν συγκροτήσει οι μεγαλοαγρότες, με πλειοψηφούσες στις επιτροπές μπλόκων συνήθως τις απόψεις των αγροτοσυνδικαλιστών της ΝΔ, σε συμμαχία με όποιο φορέα στον οποίο πλειοψηφεί η ΝΔ, από συνδικαλιστικούς-επιστημονικούς μέχρι αυτοδιοικητικούς. Ενδεικτικό είναι ότι τη στιγμή που ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τη Βουλή έδινε ουσιαστικά το σύνθημα «μαζευτείτε», τα κατά τόπους αυτοδιοικητικά στελέχη όπως ο περιφερειάρχης Κώστας Μπακογιάννης στη Στερεά είχε ήδη ξεκινήσει τη «συγκομιδή» αγανάκτησης για λογαριασμό του κόμματός του με συνεργάτες του να επισκέπτονται τα μπλόκα. Αυτό το κομμάτι αντιμετωπίζει το θέμα από τη σκοπιά του επιχειρηματία κυρίως, με προβληματισμό για τα ασφαλιστικά ζητήματα. Εννοείται ότι ανά περιοχή, οι συγκροτήσεις και οι συμμαχίες αλλάζουν, καθώς μπορεί να συναντήσει κανείς από τις «καμουφλαρισμένες» ακροδεξιές απόψεις τύπου «έξω οι πολιτικοί», να εκφράζονται από ανθρώπους οι οποίοι έχουν πολιτική δράση, αλλά καμώνονται ότι αφήνουν την «κομματική ταυτότητα» στο σπίτι. Σε κάποιες περιπτώσεις, απαγορεύτηκε η παρέμβαση συνδικαλιστικών φορέων, ακόμα και θεσμικών όπως Εργατικά Κέντρα (μια τέτοια περίπτωση υπήρξε στη Θήβα), ενώ έντονες είναι οι αντίρροπες δυνάμεις και μέσα στα ίδια τα μπλοκ, ανάλογα με τη θέση που κρατούν τώρα ή κράτησαν στο παρελθόν τα πρόσωπα που ξεχωρίζουν σε κάθε μπλόκο, σε διάφορες πολιτικές ή συνδικαλιστικές θέσεις (π.χ. πρώην αγροτοσυνδικαλιστές, μέλη του ΠΑΣΟΚ, νυν αυτοδιοικητικοί στη Λοκρίδα). Διακριτή και ισχυρή κατά τόπους είναι η παρέμβαση του ΚΚΕ μέσω των αγροτικών συλλόγων που ελέγχει ανά την Ελλάδα, κυρίως στην κεντρική χώρα. Οι αγρότες της ΠΑΣΥ συμμετέχουν μεν στις κινητοποιήσεις, οριοθετούνται όμως χωροταξικά, με τα τρακτέρ τους να βρίσκονται λίγο πιο μακριά από τα υπόλοιπα των μπλόκων και με παρεμβάσεις που κάνουν αυτόνομα (κλεισίματα δρόμων κ.λπ.) χωρίς τη συμμετοχή των υπολοίπων (βλ. περιπτώσεις στην Φθιώτιδα). Στα μπλόκα της ΠΑΣΥ υπάρχει πιο σαφής ο αντι-ΕΕ προσανατολισμός. Υπάρχουν όμως και οι περιπτώσεις που το ΚΚΕ «τσουβαλιάζει» με κάθε ευκαιρία δυνάμεις της αριστεράς όπως την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, μαζί με τη ΧΑ κ.λπ, όπως έγινε με ανακοίνωση στην Πρέβεζα. Η μεγάλη πλειοψηφία των μικρών και μεσαίων που θίγεται ασφαλιστικά και φορολογικά, ακολουθεί τις κινητοποιήσεις, με ρόλο παρατηρητή περισσότερο. Οι λόγοι είναι πολλοί και στην πλειοψηφία τους… ταξικότατοι. Υπάρχουν αγρότες που κυριολεκτικά δεν έχουν τη βενζίνη να πάνε στα μπλόκα ή στις κινητοποιήσεις. Υπάρχουν κυρίως νεότεροι σε ηλικία αγρότες, που αυτή την περίοδο κάνουν διάφορες παραπληρωματικές δουλειές για να εξασφαλίσουν κάποιο εισόδημα, καθώς η οικονομική τους κατάσταση καταλήγει σήμερα, μετά από σχεδόν 20 χρόνια εφαρμογής πολιτικών «αποψίλωσης» του αγροτικού χώρου, να είναι κάτι περισσότερο από άθλια. Εκεί μπαίνει και το «ταξικό πρόσημο» των μέτρων που διατυμπανίζουν οι κυβερνητικοί επιτελείς, το οποίο όμως είναι πρόσημο… αφαίρεσης και διαίρεσης για τους φτωχομεσαίους αγρότες. Μια υπόθεση εργασίας για παράδειγμα είναι ποιος ακριβώς δικαιούται να τιτλοφορείται «επαγγελματίας αγρότης» σήμερα, επιχείρημα που χρησιμοποιείται πολύ συχνά για την υπεράσπιση των μέτρων. Το ενδιαφέρον εδώ είναι ότι με αυτά τα κριτήρια «επαγγελματίες αγρότες», είναι βασικά οι μεγαλοαγρότες, εκείνοι που λαμβάνουν τη μερίδα του λέοντος από τις ευρωπαϊκές επιδοτήσεις, εκείνοι που ακόμα και με αυτά τα μέτρα θα είναι σε καλύτερη θέση από τη μεγάλη πλειοψηφία, που θα καταλήξει να εργάζεται σε αυτούς, αντί μισθών πείνας. Αλήθεια, πόσο «απατεώνα» μπορεί να χαρακτηρίσει μια κυβέρνηση έναν τέτοιο εργαζόμενο και πόσο φτηνό, χυδαίο και απαράδεκτο είναι το επιχείρημα «αγρότης με Καγιέν» που χρησιμοποιείται και πάλι συλλήβδην, από την κυβερνητική πλευρά; Αυτός ο κόσμος όμως, είναι και ο φορέας της μεγαλύτερης οργής, που συζητάει περισσότερο δεκτικά ζητήματα όπως η αποδέσμευση από την ΕΕ. ακριβώς γιατί αντιλαμβάνεται από πρώτο χέρι τι σημαίνει να είσαι στόχος των αλλαγών που ακόμα και όταν βαφτίζονται με «δύσκολα» ονόματα, το αποτέλεσμά τους είναι εύκολα κατανοητό, με σκληρό τρόπο.
Οι δυνάμεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ παρεμβαίνουν στα περισσότερα από τα μπλόκα, καθώς και στις κινητοποιήσεις των αγροτών. «Με την αντιαγροτική αυτή καταιγίδα, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με την έμπρακτη συναίνεση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ- Ποταμιού επιδιώκει να βγάλει γρήγορα και χωρίς αντιστάσεις τη βρώμικη δουλειά του 3ου Μνημονίου και της νέας-χειρότερης ΚΑΠ της ΕΕ (2015-2021)» αναφέρει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή της.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Σαν σήμερα: Καταργείται η δουλεία στις ΗΠΑ το 1865
Δευτέρα, 1 Φεβρουαρίου 2016, 09:36
Ιστορική και επίκαιρη είναι η σημερινή ημέρα, καθώς την 1η Φεβρουαρίου του 1865 ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ Αβράαμ Λίνκολν υπέγραψε την τροπολογία του Συντάγματος που καταργούσε τη δουλεία. Το δουλεμπόριο των μαύρων συνδέθηκε με τη δημιουργία των ευρωπαϊκών αποικιών στις νέες χώρες που ανακαλύπτονταν από τους εξερευνητές. Εντοπίστηκαν τεράστιες φυτείες και για την καλλιέργειά τους ήταν απαραίτητα τα φθηνά εργατικά χέρια. Έτσι, απλά, αναπτύχθηκε το δουλεμπόριο και όταν οι ντόπιοι δούλοι δεν επαρκούσαν, οι δουλέμποροι επιστράτευσαν τους μαύρους. Εξαντλητική δουλειά σε βαμβακοκαλλιέργειες ή σε καπνοκαλλιέργειες, βασανιστήρια, ξύλο, προσβολές, βιασμοί, ακόμα και δημοπρασίες, όπως γίνονταν με τα ζώα: Όλα τα παραπάνω τα υπέμεναν στωικά οι εν λόγω άνθρωποι, από τους οποίους αφαιρούνταν κάθε δικαίωμα. Είναι χαρακτηριστικό πως από τον ΙΖ’ ως τα τέλη του ΙΘ’ αιώνα, καραβιές μαύρων μεταφέρονταν από τις δυτικές ακτές της Αφρικής για να πουληθούν στους αποίκους της αμερικανικής ηπείρου. Για τέσσερις και πλέον αιώνες, οι δουλέμποροι διέσχιζαν νόμιμα τον Ατλαντικό. Με τη συνθήκη της Ουτρέχτης, οι Άγγλοι απέκτησαν το μονοπώλιο να προμηθεύουν με δούλους τις ισπανικές αποικίες. Εξάλλου μέσα σε είκοσι χρόνια, από το 1680 ως το 1700, μεταφέρθηκαν στην Αμερική και πουλήθηκαν ως δούλοι 300.000 μαύροι της Αφρικής. Το όραμα του Λίνκολν ο οποίος εξελέγη πρόεδρος το 1860 ήταν η κατάργηση της δουλείας. Το 1861, ξέσπασε ο πόλεμος Βορείων και Νοτίων. Την πρωτοχρονιά του 1863, ο Λίνκολν υπέγραψε το περίφημο διάταγμα για τη χειραφέτηση των νέγρων. Ίσχυσε μόνο στον Βορρά, ενώ με τη λήξη του πολέμου, η ισχύς του επεκτάθηκε ως το Νότο. Και μπορεί από τότε να έχει περάσει περισσότερος από 1,5 αιώνας και η κοινωνία να έχει -υποτίθεται- εκπολιτιστεί, ωστόσο η μισαλλοδοξία, ο ρατσισμός και οι φυλετικές διακρίσεις εξακολουθούν να υφίστανται, την ώρα τα περιστατικά βίας κατά Αφροαμερικανών ολοένα και αυξάνονται…
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ανοιγουν δυο στρατοπεδα για 8.500 «προσφυγες»! Σε Σχιστο στην Αθηνα και Σινδο στη Θεσσαλονικη!
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ερευνα ΙΝΕ-ΓΣΕΕ/ΑΔΕΔΥ. Εξαφανιζεται ο αγροτικος πληθυσμος. Το 40% των γεωργων είναι συνταξιουχοι και το 20% αυτοαπασχολουμενοι χωρις υπαλληλους.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
«Προσφυγική» τραγωδία: Η χαριστική βολή για την Ελλάδα
"ΡΕΣΑΛΤΟ"
http://resaltomag.blogspot.gr/2016/02/blog-post.html
Έχουν ενταθεί τα ναυάγια και οι πνιγμοί «προσφύγων» στο Αιγαίο, καθώς και η συνακόλουθη υστερία εμπορίας της ΦΡΙΚΗΣ… Μόνο οι τυφλοί πλέον δεν βλέπουν το βρώμικο παιχνίδι που παίζεται… Πριν από τρεις μήνες, στο άρθρο μας, «“Πρόσφυγες”: Η δολιότητα των “ανθρωπιστικών” δακρύων…», γράφαμε μεταξύ άλλων: «Τα μεγαλύτερα εγκλήματα συγκαλύπτονται με το εμπόριο της φρίκης τους και το εμπόριο του «ανθρωπισμού» (ψευτοανθρωπισμός). Είναι τέτοια η «ανθρωπιστική» καταιγίδα για την τραγωδία των «προσφύγων» (των οργανωμένων μεταναστευτικών εισβολών προς την Ευρώπη) που λειτουργεί τρομοκρατικά: Ουδείς τολμά να μιλήσει για το στρατηγικό, ιμπεριαλιστικό ΕΓΚΛΗΜΑ, που επικαλύπτεται από την τραγωδία των «προσφύγων», που επικαλύπτεται από την «ανθρωπιστική» εμπορία της ΦΡΙΚΗΣ τους…» «… Πρέπει, δηλαδή, να αποκαλύπτουμε και την ΟΡΓΑΝΩΣΗ και «σκοπιμότητα» των πνιγμών, την οργάνωση και «σκοπιμότητα» της μετατροπής του Αιγαίου σε «νεκροταφείο ψυχών». Τα ίδια αυτά διεθνή κέντρα ΟΡΓΑΝΩΝΟΥΝ και προωθούν ΣΥΝΕΙΔΗΤΑ την τραγωδία των πνιγμών, το «νεκροταφείο ψυχών», ακριβώς για να... συσκοτίσουν, επικαλύψουν και αποκρύψουν το στρατηγικό ιμπεριαλιστικό τους στόχο: Την ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗ εισβολή «προσφυγικών» στρατιών προς την ΕΕ, η οποία θα αξιοποιηθεί για την ισοπέδωση της εργατικής ευρωπαϊκής τάξης και για τα κέρδη των αφεντικών (μια στρατηγική επιδίωξη πιεστική λόγω της κρίσης). Οι ιμπεριαλιστές δολοφονούν, αφανίζουν τους λαούς, πνίγουν αυτούς που μεταφέρουν οι ίδιοι, σπέρνουν τη ΦΡΙΚΗ, ΚΑΙ κατόπιν εμπορεύονται αυτήν την ΦΡΙΚΗ «ανθρωπιστικά» για να συγκαλύψουν τη δική τους ΚΤΗΝΩΔΙΑ, αλλά και τους βαθύτερους στόχους τους. Στη προκειμένη περίπτωση τη μεταφορά νέων δούλων προς την ΕΕ για την κατάλυση και ΙΣΟΠΕΔΩΣΗ των λαϊκών κατακτήσεων…».
http://resaltomag.blogspot.gr/2016/02/blog-post.html
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Βούτσης (ΣΥΡΙΖΑ): «η πολιτική μας άποψη ήταν πιο κοντά στις απόψεις του κ. Μεϊμαράκη, με την έννοια αυτού που λέμε Κεντροδεξιά κανονική»
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Αντίο, αγρότη…Πώς το ασφαλιστικό νομοσχέδιο εισηγείται τον «ξαφνικό θάνατο» της ελληνικής γεωργίας
Φεβρουαρίου 1, 2016 at 4:37 μμ
Αγροτικός Συνεταιρισμός «Ένωση Αγρινίου», αναδημοσίευση από την ιστοσελίδα του Συνεταιρισμού.
Ασφαλιστικό και φόροι σφραγίζουν την ταφόπλακα του πρωτογενούς τομέα. Πρακτικά ασύμφορο να παραμείνει κάποιος στην παραγωγή. Σε όπλο μαζικής εξόντωσης των αγροτών μετατρέπεται το δίδυμο Αποστόλου-Κατρούγκαλου. Ξεπερνά τα όρια του αδιανόητου το ασφαλιστικό σχέδιο Κατρούγκαλου, το οποίο και προβλέπει ότι περισσότεροι από ένα εκατομμύριο ασφαλισμένοι με μπλοκάκια, δηλαδή αγρότες, ελεύθεροι επαγγελματίες και ιδιοκτήτες μικρομεσαίων επιχειρήσεων, θα κληθούν να πληρώνουν κάθε μήνα έως 1.586 ευρώ, ανάλογα με το εισόδημα που θα δηλώνουν στην εφορία. Οι εισφορές θα υπολογίζονται με συντελεστή 20% επί του καθαρού εισοδήματος για τον κλάδο της σύνταξης και 6,95% για τον κλάδο υγείας. Το νομοσχέδιο προβλέπει και εισφορά 7,5% για όσους έχουν επικουρικό ταμείο. Με απλά λόγια, οι αγρότες θα πρέπει να καταβάλλουν το 27% του εισοδήματός τους για τις ασφαλιστικές τους εισφορές. Ανάλογο ποσοστό είναι η άμεση φορολογία, οπότε, αυτομάτως, περισσότερα από τα μισά χρήματα που μπορεί να βγάζει κάποιος απ’ την εργασία του… εξαφανίζονται! Αν τώρα προσθέσουμε τις εισφορές στον ΕΛΓΑ, το κόστος τήρησης των λογιστικών βιβλίων, τις δαπάνες για τη γραφειοκρατία που το κράτος επιβάλλει, κυρίως δε αν συνυπολογίσουμε την προκαταβολή φόρου που επιβάλλει η κυβέρνηση, ο αγρότης θα πρέπει… ή να μεταναστεύσει ή να αλλάξει επάγγελμα. Και επειδή στην Ελλάδα της ανεργίας αυτό δεν είναι το πιο εύκολο πράγμα, το πιθανότερο είναι ότι πολλές δεκάδες χιλιάδες αγροτών θα προστεθούν στις λίστες των πολιτών που επιβιώνουν με τα επιδόματα ακραίας φτώχειας. Αν υποθέσουμε ότι ένας αγρότης καταφέρνει να έχει δηλωθέν εισόδημα της τάξης των 70.000 ευρώ ετησίως και αφού από αυτά θα πρέπει να δίνει τις 60.000 σε φόρους και ασφαλιστικές εισφορές, το περίσσευμα των 10.000 ευρώ, που κι αυτό εξανεμίζεται με τον ΕΝΦΙΑ κ.λπ., είναι κυριολεκτικά αστείο ποσό, αφού το κόστος παραγωγής για οποιαδήποτε εκμετάλλευση είναι πολλαπλάσιο. Ας δώσουμε ένα ακόμη παράδειγμα: Αν υποθέσουμε ότι το εισόδημά ενός παραγωγού είναι 10.000 ευρώ, από αυτά πρέπει: να πληρώσει το 27%, ήτοι 2.700 ευρώ, σε ασφαλιστικές εισφορές. Να πληρώσει το 26%, ήτοι 2.600 ευρώ, ως φόρο και ακόμη 26%, δηλαδή άλλες 2.600 ευρώ, ως προκαταβολή. Το άθροισμα βγαίνει 7.900 ευρώ. Σ’ αυτόν τον αγρότη, δηλαδή, θα μείνουν 2.100 ευρώ, για να πληρώσει ΕΝΦΙΑ και άλλες εισφορές, να ζήσει την οικογένειά του, να αγοράσει εφόδια και υλικά για να παράγει. Και ρωτάμε: Είναι ποτέ δυνατόν;;; Τι έχουν καταλάβει αυτοί που τα σκέφτηκαν όλα αυτά;;; Κατά συνέπεια, το μόνο που μπορεί κανείς να πει είναι ότι… είναι τρελοί αυτοί οι υπουργοί! Δεν αντιλαμβάνονται τη ζημιά που θα προκαλέσουν στην εθνική παραγωγή και στην ελληνική κοινωνία, δεν ενδιαφέρονται παρά μόνο για το πώς, επικοινωνιακά, θα «πουλήσουν» τα ψευτοαριστερίστικης εμπνεύσεως μέτρα οριστικής εξόντωσης των έσχατης, για αυτούς, κατηγορίας πολιτών, των αγροτών, δηλαδή. Στην Ένωση Αγρινίου, θεωρούμε εντελώς αδιανόητο το να περάσουν και να εφαρμοστούν τέτοια μέτρα. Και πραγματικά απορούμε: Ποιοι βουλευτές, ιδιαίτερα από την ελληνική περιφέρεια, θα υπογράψουν με την ψήφο τους την ολική κατάρρευση της πρωτογενούς παραγωγής; Ποιοι θα δεχθούν να μείνουν στην ιστορία ως οι νεκροθάφτες του πιο υγιούς παραγωγικού ιστού της χώρας; Ποιοι και γιατί θα αγνοήσουν την κραυγή αγωνίας που αυτή την ώρα αντηχεί απ’ τη μια άκρη της χώρας ως την άλλη;
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Kατεβαίνουν στους δρόμους και οι Γάλλοι αγρότες
Κυριακή, 31 Ιανουαρίου 2016, 19:33
Έτοιμοι να κατέβουν στους δρόμους εμφανίζονται και οι αγρότες της Γαλλίας, διαμαρτυρόμενοι για τα υψηλά χρέη και τις χαμηλές τιμές για τα προϊόντα τους. Ο υπουργός Γεωργίας λέει ότι δείχνει κατανόηση για τα προβλήματά τους. Συμφωνα με την ανταπόκριση της Deutsche Welle, αγρότες και κτηνοτρόφοι βρίσκονται σε απόγνωση, καθώς δεν τα βγάζουν πέρα και δεν καταφέρνουν να καλύψουν τα έξοδά τους. Τα χρέη στις τράπεζες, κυρίως για τους νέους αγρότες, έχουν φτάσει στα ύψη, φτάνοντας έως και τις 200.000 ευρώ. Κι αυτό διότι το κόστος παραγωγής αυξάνεται, αλλά την ίδια στιγμή οι τιμές των προϊόντων μειώνονται συνεχώς. Στο στόχαστρο των αγροτών είναι, μεταξύ άλλων, η κατάργηση των ποσοστώσεων (για παράδειγμα στο γάλα) από την ΕΕ, αλλά και το εμπάργκο προς τη Ρωσία που οδηγεί πολλούς, και ιδιαίτερα τους χοιροτρόφους της Βρετάνης, στη χρεοκοπία. Σημειώνεται ότι την τελευταία διετία, 600 αγρότες αυτοκτόνησαν, γι' αυτό και προτάθηκε η 11η Οκτωβρίου ως "ημέρα μνήμης" προς τιμήν τους.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ο αρχηγός της Αστυνομίας εκτελεί έναν Βιετκόνγκ
Δευτέρα, 1 Φεβρουάριος, 2016 - 18:00
«Ο αρχηγός της Αστυνομίας εκτελεί ένα Βιετκόνγκ». Ίσως η πιο διάσημη φωτογραφία του Πολέμου στο Βιετνάμ, που φούντωσε το αντιπολεμικό κίνημα στις ΗΠΑ. Τραβήχτηκε την 1η Φεβρουαρίου 1968 στη Σαϊγκόν από τον φωτογράφο του πρακτορείου ειδήσεων Associated Press (AP), Έντι Άνταμς. Το περιστατικό αποτυπώθηκε και από την κάμερα του τηλεοπτικού δικτύου NBC. Στη φωτογραφία εικονίζεται ο αρχηγός της Αστυνομίας του Νοτίου Βιετνάμ, στρατηγός Νγκουγιέν Νγκοκ Λόαν, τη στιγμή που εκτελεί εν ψυχρώ τον Βιετκόνγκ (νοτιοβιετναμέζο κομμουνιστή) Νκουγιέν Βαν Λεμ. Ο Λόαν ισχυρίστηκε ενώπιον των εκπροσώπων του Τύπου ότι προέβη στην ενέργειά του αυτή από δικαιολογημένη αγανάκτηση, επειδή νωρίτερα ο Λεμ με τους συντρόφους του σε μια καταδρομική επιχείρηση είχαν σκοτώσει αδιακρίτως πολλούς αστυνομικούς και μέλη των οικογενειών τους, ανάμεσά τους και κάποιους συγγενείς του στρατηγού. Πολλοί από τους παριστάμενους δημοσιογράφους επιβεβαίωσαν τα λεγόμενα του Λόαν, αλλά δεν δικαιολόγησαν την πράξη του. Η φωτογραφία έκανε τον γύρο του κόσμου και γρήγορα έγινε το σύμβολο της βαρβαρότητας του Πολέμου στο Βιετνάμ. Προκάλεσε ανεπανόρθωτη ζημιά στην εικόνα των Αμερικανών, που είχαν αναλάβει το κύριο βάρος διεξαγωγής του πολέμου στο πλευρό των συμμάχων τους Νοτιοβιετναμέζων εναντίον των κομμουνιστών της Βορείου Κορέας και των ομοϊδεατών τους Βιετκόνγκ στο Νότιο Βιετνάμ. Πολλοί χαρακτήρισαν έγκλημα πολέμου την πράξη του Λόαν, σύμφωνα με τη Σύμβαση της Γενεύης περί αιχμαλώτων. Κάποιοι άλλοι αντέταξαν ότι ο Λεμ δεν μπορούσε να θεωρηθεί αιχμάλωτος επειδή δεν ήταν και ως εκ τούτου δεν μπορούσε να εφαρμοσθεί η Σύμβαση της Γενεύης στην περίπτωσή του. Ο φωτογράφος Έντι Άνταμς δοξάστηκε και το 1969 τιμήθηκε με το βραβείο Πούλιτζερ για το καλύτερο φωτορεπορτάζ. Αργότερα, όμως, δήλωσε ότι λυπήθηκε για τον αντίκτυπο που είχε η φωτογραφία του και υπερασπίστηκε τον εκτελεστή στρατηγό. Σε μια επιστολή του στο περιοδικό TIME έγραφε: «Ο στρατηγός σκότωσε ένα Βιετκόνγκ κι εγώ τον σκότωσα με τη φωτογραφική μου μηχανή. Οι φωτογραφίες είναι το πιο ισχυρό όπλο στον κόσμο. Οι άνθρωποι τις πιστεύουν, αλλά οι φωτογράφοι συχνά ψεύδονται, έστω και χωρίς δόλο. Οι φωτογραφίες λένε συχνά τη μισή αλήθεια, όπως και στην περίπτωση του Λόαν». Ο στρατηγός Λόαν πέθανε εξόριστος στις ΗΠΑ το 1998 και ο Άνταμς τον χαρακτήρισε «ήρωα ενός δίκαιου σκοπού».
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Aνεπιθύμητη στην Ελλάδα από τον Κοτζιά και τον Τσίπρα η Λεϊλά Χάλεντ... αλλά γυρίζει τον κόσμο για την Παλαιστίνη!
Μπορεί να είναι ανεπιθύμητη από την "πρώτη φορά αριστερά" του νέου ΣΥΡΙΖΑ, αλλά η Λεϊλά Χάλεντ βρέθηκε στην Ουτρέχτη της Ολλανδίας, για το Δικαίωμα των καταπιεσμένων λαών του κόσμου να αντιστέκονται στην κατοχή και εκμετάλλευση, και το δικαίωμα των καταπιεσμένων εθνών στην αυτοδιάθεση και απελευθέρωση! Από τους νεοραγιάδες Κοτζιά και Τσίπρα, "πληρώνει" τη στράτευσή της με τον αγώνα του λαού της Συρίας και του "δικτάτορα" Άσαντ, που αντιστέκονται στην ιμπεριαλιστική επίθεση!
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
85 χρόνια από τη γέννηση του Schafik Handal, ιστορικού ηγέτη του Μέτωπου Εθνικής Απελευθέρωσης Φαραμπούντο Μαρτί!
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Την επομένη της απαγόρευσης της παράστασης «Ισορροπία του Nash», o θίασος μίας άλλης παραγωγής του Εθνικού, «Ο Βίος του Γαλιλαίου» του Μπέρτολτ Μπρεχτ, πριν την έναρξη, διάβασε κείμενο διαμαρτυρίας σχετικό με τη λογοκριτική απόφαση της διεύθυνσης του θεάτρου. Ένας μικρός αριθμός θεατών (λιγότεροι από δέκα) επιχείρησαν να αποδοκιμάσουν τους ηθοποιούς γιουχάροντάς τους, απαιτώντας να ξεκινήσει η παράσταση χωρίς να ακουστεί η δήλωση διαμαρτυρίας. Τότε όμως, όλο το υπόλοιπο κοινό, υπερασπιζόμενο το δικαίωμα της έκφρασης του θιάσου, χειροκροτώντας, κάλυπτε τις φωνές των «αγανακτισμένων» θεατών όποτε πήγαιναν να διαμαρτυρηθούν. Το παραπάνω στιγμιότυπο αποτελεί παράδειγμα μιας ζωντανής διαδικασίας, που αντιστοιχεί απόλυτα στους όρους συνεύρεσης που διέπουν τη θεατρική πράξη. Δείχνει περίτρανα το πώς επέρχεται η φυσική ισορροπία μεταξύ αντίθετων απόψεων, όταν υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Gabriel Sakellaridis.- Αντιλαμβάνομαι οτι υπάρχουν πολυ πιο σοβαρά θέματα που απασχολούν τον κόσμο, όμως υπάρχουν φορές που διαβάζεις πράγματα για τον εαυτό σου και ενώ στην αρχή γελάς, μετά αντιλαμβάνεσαι ότι κάτι πάει στραβά. Ενώ έχω επιλέξει να παραιτηθώ απο βουλευτής και να μην βγαίνω στα ΜΜΕ, διαβάζω ότι δουλεύω στο Λονδίνο, ότι κανω παρέα με ανθρώπους που δεν έχω γνωρίσει ποτέ και μία σειρά από άλλα μυθεύματα. Έπειτα βέβαια μαθαίνω οτι παντρεύομαι στη Νεα Υόρκη. Μεγαλεία! Και ενώ δεν αναφέρονται ονόματα, γίνονται περιγραφές με αμφίσημο τρόπο και από δίπλα αναλαμβάνουν εργασία μπλογκς και πλήθος "περίεργων" για τους οποίους είναι και αυτό μια κάποια ενασχόληση. O viral κιτρινισμός με ενοχλεί πιο πολύ για τους γύρω μου. Ακομα και για αυτούς τους ανθρώπους που δεν έχω συναντήσει ποτέ μου. Δεν εχω ανάγκη να αποδείξω τπίοτα σε κανέναν και καμία -αναφορικά με την προσωπική μου ζωή- και για αυτό δεν μπαίνω στην ουσία των “κίτρινων” δημοσιευμάτων. Δεν ανέχομαι όμως τη στοχοποίηση. Και περισσότερο όταν γίνεται με έναν τέτοιο τρόπο ώστε να εξάπτει τα ένστικτα του "φιλοθεάμονος κοινού". Βορά στα θηρία της αρένας δεν έγινα και ούτε θα γίνω προς τέρψη όσων επικροτούν και όσων αποδοκιμάζουν. Όμως αλήθεια ποια είναι τα όρια κάποιων και μέχρι πού μπορούν να φτάσουν; Δεν θεωρώ ότι ο Τύπος πρέπει να αντιμετωπίζεται με αγωγές, αφού η βιομηχανία αγωγών είναι πλήγμα στην ελευθεροτυπία. Όμως ο επινοημένος κιτρινισμός δεν είναι δημοσιογραφία, οπότε ενίοτε τα όρια μπορεί να τα θέτει και η δικαιοσύνη.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Η Espresso λέει τελικά αλήθεια ή το Πρώτο Θέμα;
Μεγάλη κόντρα μεταξύ των δύο καλών εφημερίδων, «πλακώνονται» για τις... αποκλειστικές πληροφορίες που διαθέτουν για τις προσωπικές σχέσεις του Γαβριήλ. Ποιος από τους δύο έχει δίκιο; Η απάντηση είναι βέβαια κανένας από τους δύο. Το... έγκυρο Πρώτο Θέμα έγραφε στις 8 Ιανουαρίου: «Το εξωτερικό επέλεξαν ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης και η δημοσιογράφος του Mega, Ράνια Τζίμα, για να περάσουν τις ημέρες των Χριστουγέννων». Και σημείωνε χαρακτηριστικά πως «παρά τη διακριτικότητά τους, ωστόσο, δεν κατάφεραν να αποφύγουν το φωτογραφικό φακό». Το φωτογραφικό φακό ενός ρουφιάνου που προφανώς ήταν στην ίδια πτήση και τράβηξεκρυφά με το κινητό του τηλέφωνο δύο φωτογραφίες. Και τις έδωσε μετά στο Πρώτο Θέμα. Ωραίος τύπος, ε; Αλλά έρχεται η... έγκυρη Espresso μόλις τρεις εβδομάδες μετά -28 Ιανουαρίου- να διαψεύσει τα παραπάνω κάνοντας λόγο (χωρίς όνομα!) για τον «γάμο της χρονιάς» μεταξύ ενός νεαρού πολιτικού κι ενός γόνου εφοπλιστικής οικογένειας. Και σημείωνε: «Αν και η τελετή έλαβε χώρα στις ΗΠΑ, η Espresso αποκάλυψε τις λεπτομέρειες της λιτής τελετής που προτίμησε το ζευγάρι, παρά το οικονομικό εύρος του "λαϊκού" αριστοκράτη». Σκεφτείτε το λίγο, στις γιορτές των Χριστουγέννων ο Γαβριήλ πήγαινε διακοπές με τη Ράνια Τζίμα αλλά λίγο αργότερα παντρευόταν με κάποιον άλλον. Πότε πρόλαβε και τα έκανε όλα ετούτα ο τύπος; Αυτή είναι δημοσιογραφία. Αποκαλυπτική (αποκαλύπτει όσους την κάνουν εννοούμε).