Παρασκευή 29 Δεκεμβρίου 2017

Παρασκευη 29 Δεκεμβριου 2017


Ισραηλ /63 Ισραηλινοι φοιτητες υπογραψανε σημερα και στειλανε σχετική επιστολή στον Νετανιάχου για να εκφράσουν την άρνησή τους να υπηρετήσουν στον ισραηλινο στρατο ...Αρνούνται να καταταγούν στο στρατό διαμαρτυρόμενοι για τα εγκλήματα πολέμου που διεξάγει η κυβέρνηση σε καθημερινή βάση, σε βάρος των κατεχόμενων παλαιστινιακών εδαφών.
Χααρετζ /δεκεμβριος 28 2017
*Ισραήλ: ισχυει η ποινή φυλάκισης για όσους αρνούνται την στρατιωτική θητεία τους
Στο Ισραήλ, η στρατιωτική θητεία για τους άνδρες είναι τρία χρόνια και για τις γυναίκες δύο.
Εκτός όσων κρίνονταν ανεπαρκείς από άποψη σωματικής ή ψυχολογικής υγείας και τους Ισραηλινούς Αραβες που είθισται να μην καλούνται καν στο στρατό, οι θρησκευόμενοι εβραίοι, με το σκεπτικό ότι «αφιερώνουν τη ζωή τους στη μελέτη των ιερών κειμένων».
Μετά τη «σκληρή γραμμή» των πολύμηνων φυλακίσεων, έρχεται να προτείνει την υιοθέτηση «εναλλακτικής θητείας» για όσους αρνούνται να υπηρετήσουν, συμπεριλαμβάνοντας, πλέον, σε αυτούς και τους φανατικά θρησκευόμενους εβραίους. Με μία εξαίρεση: Ευκαιρία εναλλακτικής θητείας θα έχουν εκείνοι στους οποίους αναγνωρίζεται το δικαίωμα της άρνησης στράτευσης.
Το δικαίωμα αυτό, με βάση πρόσφατη απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου, δεν αναγνωρίζεται σε εκείνους που δεν αρνούνται γενικώς να υπηρετήσουν τη θητεία τους, αλλά θέτουν το ζήτημα της κατοχής. Αυτοί θα συνεχίσουν να φυλακίζονται, γιατί «πολιτικοποιούν το στρατό και θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια της χώρας».
Ακολούθως, οι στρατιώτες έμπαιναν στην εφεδρεία έως την ηλικία των 45 ετών και, τελικά, ενσωματώνονταν στην Πολιτική Προστασία.
Το Ισραήλ ήταν η μόνη δημοκρατική χώρα όπου οι γυναίκες καλούνταν να υπηρετήσουν στο στρατό. Η θητεία τους διαρκούσε 18 μήνες. Αφού έμπαιναν στην εφεδρεία, οι δεκανείς και οι οπλίτες υπηρετούσαν 30 ημέρες ανά έτος, ενώ οι λοχίες και οι ανώτεροι αξιωματικοί 42 έως 47 ημέρες.
Το Μάιο του 1967 ο ισραηλινός στρατός αριθμούσε 50.000-60.000 άνδρες που, εκτός από 10.000-12.000, υπηρετούσαν τη στρατιωτική θητεία τους.
Σε κατάσταση γενικής επιστράτευσης ο στρατός του Ισραήλ μπορούσε να ρίξει στη μάχη 264.000 στρατιώτες. Η στρατιωτική θητεία στη χώρα διαρκούσε τριάντα μήνες (είχε αυξηθεί από 26 μήνες το Νοέμβριο του 1966).
Αν  οι γυναίκες είχαν πολεμήσει στις επιχειρήσεις του 1948, το 1967 δεν συγκροτούσαν μάχιμες στρατιωτικές μονάδες. Εντούτοις, πολλές από αυτές βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή του πολέμου και βίωσαν την εμπειρία ορισμένων από τις σκληρότερες μάχες, ως χειρίστριες ασυρμάτου, νοσοκόμες ή δουλεύοντας για την υπηρεσία πληροφοριών.
Ο ταξίαρχος Γιόφε, ο διοικητής μιας από τις ισραηλινές μεραρχίες στο Σινά, είχε δηλώσει επίσης: «Θα ήθελα να επισημάνω ότι, πλην του Διοικητή, όλοι στη μεραρχία μου είναι πολίτες, όπως ήταν μέχρι πριν τρεις εβδομάδες. Κι εγώ ήμουν επί δύο χρόνια πολίτης μετά την αποστρατεία μου, αλλά αναγκάστηκα να αφήσω σε δεύτερη μοίρα τις περιβαλλοντικές ανησυχίες και ενασχολήσεις μου στο Ισραήλ και να επιστρατευτώ χάριν της πατρίδας μου. Στο Ισραήλ τη μία μέρα είσαι στρατιώτης και την επόμενη κάτι άλλο».
Μεγάλο τμήμα του ισραηλινού στρατού μπορούσε να επιστρατεύσει εντός 24 ωρών, ενώ η διαδικασία ολοκληρωνόταν εντός τριών ημερών. Οι αξιωματικοί και οι λοχίες τηλεφωνούσαν ή επισκέπτονταν τα σπίτια των ανδρών της μονάδας τους και τους γνωστοποιούσαν ότι έπρεπε να αναλάβουν υπηρεσία.
Όσοι τύχαινε να απουσιάζουν από τα σπίτια τους εκείνη την ώρα ενημερώνονταν για τη θέση των μονάδων τους, ενώ, σε άλλες περιπτώσεις, άτομα που βρίσκονταν στο εξωτερικό έκαναν τα αδύνατα δυνατά για να επιστρέψουν στη χώρα τους. Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης χρησιμοποιείτο σύστημα κωδικοποιημένων μηνυμάτων, που μεταδίδονταν από το ισραηλινό ραδιόφωνο (Kol Yisrael), για να κληθούν οι έφεδροι.

οι φοιτητες και οι αντιρρησιες συνειδησης κινδυνεύουν να βρεθούν πίσω από τα σίδερα αν δεν καταταγούν στο στρατό
Πρόσφατα, η ισραηλινή στρατιωτική ηγεσία παραδέχτηκε ότι έχει αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός ανδρών και γυναικών που αρνούνται να υπηρετήσουν τη στρατιωτική τους θητεία.
Με βάση τα επίσημα στοιχεία του στρατού, το 25% των ανδρών και το 43% των γυναικών αρνούνται πλέον να καταταχθούν.
Στο πλευρό των αρνητών, στέκονται φιλειρηνικές οργανώσεις, τα αραβικά κόμματα και η συμμαχία «Χαντάς», όπου συμμετέχει το ΚΚ Ισραήλ. Αντίθετα, απέναντί τους, έχουν σταθεί ακόμη και τα σιωνιστικα κόμματα της «καθεστωτικής κεντροαριστεράς», όπως χαρακτηρίζονται συχνά σε επιστολές αρνητών το Εργατικό Κόμμα και το Μέρετζ, αφού «υποκριτικά αντιλαμβάνονται τα αίτια της στάσης μας, αλλά δεν εγκρίνουν τον τρόπο αντίδρασης γιατί υποσκάπτει την ασφάλεια...».
Σχεδόν τα 2,5 εκατομμύρια των Ισραηλινών κατέχουν στρατιωτικές θέσεις, υπηρετώντας στον στρατό, το ναυτικό, την αεροπορία, το λιμενικό και τις μυστικές υπηρεσίες.




------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Η σκοτεινή πλευρά του Λος Άντζελες, τις ημέρες των Χριστουγέννων. Πάνω από 10% οι άστεγοι στην πόλη
Δεκεμβρίου 29 2017 -  07:44
Στην πόλη του Λος Άντζελες αλλά και στα ευρύτερα προάστια, το ποσοστό των αστέγων έχει φτάσει στο 12% τα τελευταία δύο χρόνια, όπως αναφέρουν οι LA Times. Παρά το γεγονός ότι το LA συνδέεται συχνά με τη λάμψη του Χόλιγουντ, η καθημερινή πραγματικότητα του είναι κατά πολύ, διαφορετική.
Η υπηρεσία "Los Angeles Homeless Services Authority" που καταγράφει και παρέχει βοήθεια σε αστέγους, αναφέρει πως οι τέντες, οι σκηνές και τα οχήματα που χρησιμοποιούν οι άνθρωποι αυτοί για να προφυλαχθούν από το κρύο, είναι πάνω από 9.500. Τον Ιανουάριο της χρονιάς που φεύγει κατεγράφησαν 44.000 άστεγοι, την ώρα που το 2013 ο αντίστοιχος αριθμός ήταν 39.000. Υπολογίζεται ότι μόνο στην περιοχή Skid Row του κέντρου της πόλης υπάρχουν περίπου 20.000 άστεγοι. Χιλιάδες ζουν ή μεταφέρονται σταδιακά στα προάστια.
Αξίζει να σημειωθεί πως η αύξηση στις τιμές ενοικίασης και αγοράς κατοικίας έχει οδηγήσει πολλούς εργαζόμενους να κοιμούνται στα οχήματα τους. Στην περιοχή της Σάντα Μπάρμπαρα υπάρχουν 23 πάρκινγκ αυτοκινήτων που εξυπηρετούν τέτοιου είδους ανάγκες.
Το βίντεο του χρήστη του Instagram, Plastic Jesus, ανήμερα των Χριστουγέννων, είναι χαρακτηριστικό:
"Οι ΗΠΑ πρέπει να θέσουν το ζήτημα των αστέγων στο επίκεντρο της ατζέντας σαν βασική προτεραιότητα, και όχι να το αντιμετωπίσουν συλλαμβάνοντας κόσμο ή αναγκάζοντας τους να αλλάξουν περιοχή", γράφει ο ίδιος ενδεικτικά στη λεζάντα που συνοδεύει τα πλάνα. Προσθέτει μάλιστα πως η κυβέρνηση Τραμπ έχει περικόψει τις παροχές προς τους άστεγους και τους άπορους των ΗΠΑ.
Η πόλη του Λος Άντζελες είναι γνωστό ότι έχει πολλούς αστέγους, γι' αυτό και από το 1993 λειτουργεί ειδική υπηρεσία. Το 2015 οι αρχές κήρυξαν την πόλη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, καθώς οι αριθμοί των ανθρώπων που κοιμούνται στο δρόμο εκτοξεύθηκαν. Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά μέσο όρο τα ενοίκια έχουν αυξηθεί κατά 32% από το 2000, την ώρα που το μέσο εισόδημα έχει μειωθεί κατά 3%. Τα νοικοκυριά με χαμηλότερα εισοδήματα δαπανούν το 70% των χρημάτων τους για ενοίκιο.



---------------------------------------------------------------------------------------------------------------



*φωτο/πριν 5 χρονια η Αχεντ Ταμιμι στην κηδεια του θειου της Rushdi Tamimi που δολοφονηθηκε απο τις Ισραηλινες δυναμεις κατοχης κατα την διαρκεια διαμαρτυριας τον νοεμβριο 2012 (η Αχεντ ηταν τοτε 11 χρονων)



---------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Ποια είμαι εγώ;
Είμαι ένα παλαιστινιακό κορίτσι.
Πριν γεννηθώ, η κατοχη πήρε τα περισσότερα από τα εδάφη του χωριού μου για να χτίσει ένα νέο οικισμό που ονομάζεται halamish.
Μετά συνέλαβαν τον πατέρα μου. Όταν η θεία μου πήγε να τον επισκεφτεί, ένας από τους στρατιώτες την έσπρωξε πάνω από τις σκάλες του δικαστηρίου και πέθανε.
Από τότε που ήμουν μικρη οι άποικοι του halamish συνεχώς κλέβουν όλο και περισσότερα από τα εδάφη μας για να επεκτείνουν τον οικισμό.
Το σπίτι μας έχει εντολή κατεδάφισης επειδή είναι στην περιοχή Γ. Οι άποικοι επιτρέπεται να χτίσουν στη γη μας, αλλά όχι εμείς.
Το 2005, οι άποικοι έκαναν την πηγη του χωριού μας μέρος του οικισμού τους και μας εμποδίζουν να τη χρησιμοποιήσουμε, παρόλο που πολλοί από εμάς είναι αγρότες.
Όλα αυτά συνέβησαν με μεγάλη υποστήριξη από τον στρατό κατοχής και την κυβέρνηση.
Όταν οι άνθρωποι του χωριού μου άρχισαν να αντιστέκονται στις αδικίες με πορείες διαμαρτυρίας, ο πατέρας μου συνελήφθη ξανά.
Και η μητέρα μου συνελήφθη. Οι θείοι μου, οι θείες, τα αδέρφια, τα ξαδέρφια τους, όλοι τους συνελήφθησαν.
Ο ξάδερφός μου μουσταφά σκοτώθηκε από τον ισραηλινό στρατό. Ο θείος μου ο rushdi σκοτώθηκε και αυτος από τον στρατό!
Αργότερα, ένας ισραηλινός σκοπευτής πυροβόλησε τη μαμά μου στο πόδι και δεν μπορούσε να κουνηθεί για πολύ καιρό.
Σχεδόν κάθε εβδομάδα, ο στρατός μπαίνει στα σπίτια μας για να συλλάβει εναν από την οικογένειά μου ή να κατάσχει τα λάπτοπ ή τα τηλέφωνα μας.
Κατά τη διάρκεια των πορείων μας, μας πυροβολούν με λαστιχένιες σφαίρες. Ο ξάδερφός μου είναι στο νοσοκομείο βαριά τραυματισμένος επειδή πυροβολήθηκε στο πρόσωπο την προηγούμενη εβδομάδα.
Πριν λίγες μέρες, δύο στρατιώτες ήρθαν στο σπίτι μας για να πάρουν θέσεις για να πυροβολήσουν τους διαδηλωτές από το χωριό μου. Στάθηκα με την οικογένειά μου για να τους αποτρέψω, ο στρατιώτης με έσπρωξε και τον χαστούκισα.
Και τώρα είμαι στη φυλακή!
Η μητέρα μου και ο ξάδερφός μου είναι στη φυλακή επίσης!
Η κυβέρνηση και τα ΜΜΕ με αποκαλούν τρομοκράτη.
Ξέρεις ποια είμαι;
Και τι θα εκανες αν αυτή ήταν η ζωή σου; Ή τη ζωή του παιδιού σου;
#ahed_tamimi
#youth_activist
#100 % Παλαιστίνη



--------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Έτσι, δεν θα υποστηρίξουν μόνο την ελληνικότητα της Κύπρου όπου πριν την εισβολή του Αττίλα το 80% του πληθυσμού αποτελούνταν από Έλληνες. Θα υποστηρίξουν πως ελληνική ήταν και η Φλώρινα, η Πέλλα, το Κιλκίς, η Δράμα. Περιοχές που όταν ενσωματώθηκαν στο ελληνικό κράτος οι κάτοικοί τους που αυτοπροσδιορίζονταν ως Έλληνες αποτελούσαν μια μικρή μειονότητα. Και θα προβάλλουν την αξίωση να χαρακτηρίζονται Μακεδόνες οι απόγονοι των Μικρασιατών και Ποντίων που εγκαταστάθηκαν εκεί πριν από ένα αιώνα, όχι όμως και οι ντόπιοι σλαβόφωνοι ή και οι δεκάδες χιλιάδες που υποχρεώθηκαν με τη βία να εγκαταλείψουν τον τόπο τους κατά τον Εμφύλιο.
Όλως παραδόξως, αυτοί  εμφανίζονται να συμφωνούν με τις εκκαθαρίσεις που έκανε τότε ο εθνικός στρατός, σε βάρος των Σλαβομακεδόνων που στην μεγάλη τους πλειονότητα ήταν με τον ΔΣΕ.
Από την άλλη, υπάρχουν και αναρχικοί που αδιαφορώντας παγερά για τους αγώνες της ελληνικής μεγάλης πληθυσμιακής πλειονότητας στην Κύπρο, αναγνωρίζουν τα τετελεσμένα της βίας του Αττίλα. Όσο για τη Μακεδονία, υιοθετούν τον λόγο των εθνικιστών της γειτονικής Δημοκρατίας, με τις αστειότητες περί καταγωγής από τους αρχαίους Μακεδόνες και τη διεκδίκηση της μακεδονικής ταυτότητας μόνο για τη δική τους εθνότητα.
Σχολιο.- Κατά την διάρκεια της οθωμανικής αυτοκρατορίας συνυπήρχαν σε κοντινά χωριά και πόλεις πληθυσμοί Ελλήνων και Σλάβων. Με τους βαλκανικούς πολέμους και τον χωρισμό των συνόρων είχαμε την έξαρση των εθνικισμών της περιοχής( Ελληνικό, βουλγάρικο, Σερβοκροατικό, Αλβανικό). Ο χωρισμός των συνόρων σήμαινε ότι η Φλώρινα π.χ. με πλειοψηφία Σλαβικού πληθυσμού να περάσει στην Ελλάδα και το Μοναστήρι με πλειοψηφία Ελληνικού πληθυσμού στην Γιουκοσλαβία. Τα νέα κράτη εφάρμοσαν πολιτικές καταπίεσης των μειονοτήτων (π.χ. απαγόρευση ομιλίας και γλώσσας), προσπαθώντας να επιβάλουν την ενσωμάτωση των άλλων εθνοτήτων.



----------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Μην ξεχνάς την Παλαιστίνη....
εκεί συλλαμβάνουν...βασανίζουν..φυλακίζουν παιδιά....
η διεθνής κοινότητα δεν βλέπει ....δεν ακούει.......



-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------



ΑΡΕΣΕΙ ΔΕΝ ΑΡΕΣΕΙ ΣΕ ΜΕΡΙΚΟΥΣ ,Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΥΠΟ ΚΑΤΟΧΗ
ΚΑΙ ΝΑ ΓΙΑΤΙ:
"Κατοχή με νομικούς όρους σημαίνει την ανάληψη ή την εκμετάλλευση της φυσικής κυριότητας.
Στο διεθνές δίκαιο, ο όρος χρησιμοποιείται επίσης με την έννοια της ανάληψης κυριότητας σε μια no-man's land (μη κατοικήσιμη γη) με σκοπό τη δημιουργία τίτλων κυριαρχίας πάνω σ' αυτήν.
Σήμερα, αυτό το είδος της κατοχής δεν παίζει κανένα πρακτικό ρόλο.
Η κατοχή με την έννοια του διεθνούς δικαίου χρησιμοποιείται παραδοσιακά για την εκμετάλλευση της φυσικής κυριότητας, με την έννοια του πραγματικού ελέγχου στην επικράτεια άλλου κράτους (ή τμημάτων αυτού).
Αν αυτός ο έλεγχος έχει αποκτηθεί με τη χρήση στρατιωτικής ισχύος, η κατοχή ονομάζεται εμπόλεμη (occupatio belica).
Αν το κράτος στο οποίο ανήκει το έδαφος έχει συναινέσει στην κατοχή, τότε αυτή παραδοσιακά ονομάζεται ειρηνική κατοχή (occupatio pacifica)." (Max-Planck-Institut fur auslindisches offentliches Recht und Volkerrecht, Encyclopedia of Public International Law, vol. 4, Amsterdam-New York-Oxford: Norm-Holland, 1982, σ. 64)
Τι σημαίνει ανάληψη ή εκμετάλλευση της φυσικής κυριότητας;
Σημαίνει ότι ξένη δύναμη κάνει κουμάντο σε μια χώρα, χωρίς να την έχει προσαρτήσει ή να της έχει αποσπάσει την κυριαρχία. Με άλλα λόγια κατοχή σημαίνει η ανάληψη ή εκμετάλλευση της φυσικής κυριότητας πάνω σε μια χώρα, χωρίς αυτή να έχει μετατραπεί επίσημα σε αποικία, ή προτεκτοράτο.
Αν αυτή η κατοχή έχει επιβληθεί ως προϊόν πολέμου ή στρατιωτικής επέμβασης, τότε ονομάζεται εμπόλεμη κατοχή, ενώ αν το κράτος που τέθηκε υπό κατοχή έχει συναινέσει σ' αυτήν τότε ονομάζεται ειρηνική κατοχή.
Ειδικά η ειρηνική κατοχή μιας χώρας ή ενός κράτους δεν απαιτεί καν παρουσία ξένων στρατιωτικών δυνάμεων.
Απόσπασμα από κείμενο του Δημήτρη Καζάκη




----------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Στην Υεμενη τρωνε σκουπιδια και πινουν σκουπιδια
(οσοι δηλαδη γλυτωσουν απο τις βομβες,την χολερα και την πεινα )
αντε μπραβο ρε σεις ευτυχως και κανουμε συχνα πορειες και δρασεις και διαμαρτυριες στην πρεσβεια της Σουδικης Αραβιας...
τι εννοεις τους πουλαμε και οπλα ?



---------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Κατεχομενη Παλαιστίνη. Εκεί όπου βασανίζονται,φυλακιζονται και πυροβολουνται παιδιά
Σχολιο.- αλλα και οι δικηγοροι φυλακιζονται ...εδω η Παλαιστινια βουλευτης ,φεμινιστρια ,ακτιβιστρια των ανθρωπινων δικαιωματων,δικηγορος Khalida Jarrar που την απαγαγανε και φυλακισανε χωρις κατηγοριες απο τον περασμενο ιουλιο ,και σημερα ανακοινωθηκε οτι θα την κρατησουν σε στρατιωτικη φυλακη αλλους 6 μηνες ............




-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Μπασέμ Ταμίμι: «Θα συνεχίσουμε να αντιστεκόμαστε ως οικογένεια και ως κοινότητα»
 28/12/2017 12:44
του Μπασέμ Ταμίμι
Την περασμένη εβδομάδα, ένα βίντεο της 16χρονης κόρης μου Αχέντ που αντιστέκεται σε έναν ισραηλινό στρατιώτη που καταπάτησε τη γη μας, στο χωριό Νάμπι Σάλεχ της Δυτικής Όχθης, έγινε δημοφιλές στο διαδίκτυο. Η αντίθεση δεν θα μπορούσε να είναι πιο ξεκάθαρη και την είδε ολόκληρος ο κόσμος: ένας βαριά οπλισμένος ισραηλινός στρατιώτης και μια νεαρή Παλαιστίνια εξοπλισμένη μόνο με το θάρρος και την επιθυμία της για δικαιοσύνη και ελευθερία. Και για το λόγο αυτό, έπρεπε να τιμωρηθεί από το Ισραήλ.
Λιγότερο από μισή ώρα νωρίτερα, ένας ισραηλινός στρατιώτης είχε πυροβολήσει τον 14χρονο ξάδερφο της Αχέντ στο πρόσωπο, σε κοντινή απόσταση, με μια σφαίρα χάλυβα με επικάλυψη από καουτσούκ, προκαλώντας του σοβαρούς τραυματισμούς και αφήνοντάς τον σε κώμα. Στη συνέχεια, δύο ισραηλινοί στρατιώτες πήδηξαν στο τείχος της αυλής μας και προχώρησαν μέσα στο σπίτι μας και η Αχέντ προσπάθησε να τους διώξει.
Λίγες μέρες αργότερα, αφού το βίντεο προκάλεσε αναστάτωση στο Ισραήλ, ο στρατός εισέβαλε στο σπίτι μας στη μέση της νύχτας και πήρε την Αχέντ. Την επόμενη μέρα, συνέλαβαν τη γυναίκα μου Ναριμάν όταν πήγε να δει την Αχέντ στη φυλακή. Έχουν επίσης συλλάβει την 21χρονη ξαδέλφη τής Αχέντ, Νουρ. Το Ισραήλ τις κρατά αιχμάλωτες παραβιάζοντας το διεθνές δίκαιο, ενώ η Αχέντ κρατείται σε φυλακή με ισραηλινούς εγκληματίες. Ένα ανώτερο μέλος της ισραηλινής κυβέρνησης έχει καλέσει ακόμη και για ισόβια κάθειρξη στην Αχέντ για την πράξη της.
Εν τω μεταξύ, ο γιος μου, ο Μοχάμεντ, είναι σοκαρισμένος. Ο ξάδελφός του που πυροβολήθηκε είναι και ο καλύτερος φίλος του και τώρα η αδελφή και η μητέρα του έχουν φυλακιστεί. Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε σήμερα στο Νάμπι Σάλεχ ξεκίνησαν πριν από αρκετά χρόνια, όταν το Ισραήλ έκλεψε ένα μεγάλο μέρος της γης του χωριού μας για να οικοδομήσει τον παράνομο εβραϊκό εποικισμό του Χαλαμίς. Έπειτα, οι έποικοι πήραν και την πηγή γλυκού νερού για δική τους χρήση, εμποδίζοντας μας την πρόσβαση σε αυτήν. Αρνούμαστε να δεχτούμε αυτές τις παραβιάσεις των δικαιωμάτων μας, και έτσι κάθε Παρασκευή για τα τελευταία πέντε χρόνια, πραγματοποιούμε πορείες σε ένδειξη διαμαρτυρίας.
Ως Παλαιστίνιοι κάτω από την 50ετή στρατιωτική κατοχή του Ισραήλ στη Δυτική Όχθη και στην ανατολική Ιερουσαλήμ, δεν έχουμε δικαιώματα, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος να διαμαρτυρόμαστε ειρηνικά. Έτσι, ο Ισραηλινός στρατός καταστέλει τις πορείες μας – στις οποίες συχνά συμμετέχουν Ισραηλινοί και διεθνείς – με δακρυγόνα, χειροβομβίδες αναισθητοποίησης, «βρόμικο νερό» και σφαίρες χάλυβα με επικάλυψη από καουτσούκ. Συχνά, τραυματίζονται άνθρωποι. Μερικές φορές, σκοτώνονται.
Νωρίτερα αυτό το έτος ένας 20χρονος Παλαιστίνιος πυροβολήθηκε στο στομάχι και σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης αλληλεγγύης στους Παλαιστίνιους κρατούμενους που βρίσκονταν σε απεργία πείνας μέσα στις ισραηλινές φυλακές. Πριν από πέντε χρόνια, ο αδελφός της συζύγου μου Ρασντί πυροβολήθηκε πισώπλατα και σκοτώθηκε από έναν στρατιώτη κατά τη διάρκεια διαδήλωσης κατά της βομβιστικής επίθεσης στη Γάζα από το Ισραήλ. Δύο χρόνια αργότερα, στην επέτειο του θανάτου του, η σύζυγός μου πυροβολήθηκε στο πόδι. Η Ναριμάν έχει επίσης αναπτύξει άσθμα ως αποτέλεσμα της εισπνοής δακρυγόνων.
Η κόρη μου Αχέντ,  είναι ένα δυνατό και ατρόμητο κορίτσι και είμαι περήφανος για την επιμονή της, αλλά όταν την είδα να κάθεται στο ισραηλινό στρατιωτικό δικαστήριο ένιωσα αδύναμος και φοβήθηκα για αυτήν. Είμαι πατέρας και ό, τι κάνω είναι για να προστατεύσω τα παιδιά μου και να σιγουρευτώ ότι μια μέρα θα μπορούν να ζήσουν ευτυχισμένα και ελεύθερα. Ανεξάρτητα από το τι πιστεύω σχετικά με την επιμονή και την υπερηφάνεια, στο τέλος είμαι πατέρας και με πονάει πολύ να βλέπω το όμορφο παιδί μου φυλακισμένο σε ένα στρατιωτικό δικαστήριο που αντιμετωπίζει τους Παλαιστίνιους λες και δεν είναι άνθρωποι.
Κάθε χρόνο, το Ισραήλ φυλακίζει εκατοντάδες παλαιστίνια παιδιά όπως η Αχέντ, στο στρατιωτικό δικαστικό σύστημα. Όπως αναφέρουν οι ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων όπως η UNICEF, τα παλαιστίνια παιδιά υφίστανται συστηματική κακοποίηση από τον ισραηλινό στρατό. Όπως και η Αχέντ μου, συχνά συλλαμβάνονται από τα σπίτια τους στη μέση της νύχτας από ένοπλους στρατιώτες, τα αρπάζουν από τα κρεβάτια τους και από τα χέρια των γονιών τους. Τα απειλούν και τους ασκούν σωματική βία.
Τα ανακρίνουν χωρίς να παρίστανται ο δικηγόρος ή οι γονείς τους και τα πιέζουν να υπογράψουν ομολογίες στα εβραϊκά που τα περισσότερα παιδιά δεν καταλαβαίνουν. Ακόμη και μέλη του Κογκρέσου των ΗΠΑ αναγνωρίζουν τη σοβαρότητα του προβλήματος και επί του παρόντος χορηγούν νομοσχέδιο που καλεί την κυβέρνηση των ΗΠΑ να βεβαιωθεί ότι η βοήθεια που παρέχει στο Ισραήλ δεν χρησιμοποιείται για την καταπάτηση των δικαιωμάτων των παλαιστινίων παιδιών.
Η στρατιωτική κατοχή του Ισραήλ είναι σε αντίθεση με όλα όσα είναι δίκαια και ανθρώπινα, από την κακομεταχείριση των παιδιών μας μέχρι την κατάχρηση της γης μας. Ως γονείς, προσπαθούμε να προστατέψουμε τα παιδιά μας από την κατοχή και τη βία, την ανισότητά και την έλλειψη ελευθερίας, αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε πολλά για να τα προστατέψουμε.
Παρά τις τραυματικές στιγμές που βιώνουμε, θα πιστεύω πάντα στη δικαιοσύνη και στο δικαίωμά μας να συνεχίσουμε την ειρηνική μας αντίσταση εναντίον της βίαιης στρατιωτικής κυριαρχίας και της κλοπής του Ισραήλ. Θα συνεχίσουμε να αντιστεκόμαστε ως οικογένεια και ως κοινότητα. Όλοι μαζί κρατούμε τη φλόγα της ελευθερίας και της ισότητας στο όνειρό μας για μια καλύτερη ζωή για τα παιδιά μας.



----------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Με αφορμή την έκρηξη του Σμαραγδή για τις κακές κριτικές που του έγραψαν,που απειλεί με μηνυσεις τους κριτικους  ταινιων, ένα θα πω.... (Ο Σμαραγδης είναι ο σκηνοθετης που εγραφε μαντιναδες στον Σαμαρα οσο αυτος ηταν πρωθυπουργος).
Όλος ο προβεβλημενος χώρος των γραμμάτων και των τεχνών , πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, είναι εκκωφαντικά απών αυτά τα οχτώ χρόνια που καταστρέφεται η χώρα
Το μόνο που τους απασχολεί είναι να συνεχιστεί η προβολή τους και η κονόμα τούς, γι αυτό δεν χάνουν ευκαιρία να βεγγεραρουν όπου τους καλούν οι έχοντες την εξουσία κάθε φορά .....Μην χάσουν την εύνοια και τις επιχορηγήσεις
Ούτε για τους ασημους συναδέλφους τους που φυτοζωούν δεν νοιάζονται
Μόνο αν τους θίξουν προσωπικά ξεσπαθωνουν και αρπάζονται
Σχολιο.- ειδικά η σκηνή που του λέει η κοπελιά του "run Nikos,run" είναι πολύ συγκινητική
Σχολιο.- Μια παρέα θεατών βγήκε απ' την ταινία του Σμαραγδή βρίζοντας τον σκηνοθέτη. Έχουν συλληφθεί και κρατούνται στο αυτόφωρο! Το νου σας.



----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Το ΚΚΕ εδω και χρονια , ειτε συνειδητα ειτε οχι , παιζει πλεον καθαρα το ρολο της 5ης φαλαγγας ενωπιον των λαικων στρωματων...
 Σχολιο.- είμαστε υπό ΚΑΤΟΧΗ, άρα ο αγώνας είναι απελευθερωτικός και όχι ταξικός. Πρώτα ελευθερώνεις την πατρίδα κι ύστερα διεκδικείς και αγωνίζεσαι για ταξικά αιτήματα. Δεν έχετε καταλάβει ότι είμαστε υπό ΚΑΤΟΧΗ ή περιμένετε κι εσείς να ωριμάσουν οι συνθήκες ;; (όπως λέει και ο αρχηγός σας ο Κουτσουμπας)
Σχολιο.- το 2010 με την δανειακή σύμβαση αφελή ιδιώτη εγινε ΚΑΤΟΧΗ. Αμετάκλητα και ανευ όρων παραδώσανε την εθνική κυριαρχία. Το ότι δεν βλέπεις τανκς δε σημαίνει ότι δεν εχεις κατοχή και ότι αποφασίζεις εσύ.
Σχολιο.- οι καπιταλιστές (που εσύ λες), αποφασίζουν αυτοί, εξαρτάσαι από αυτούς και δεν έχεις κυριαρχία. Εγώ το λέω ΚΑΤΟΧΗ, εσύ το αποκαλείς καπιταλισμό. Εγώ δεν τους αναγνωρίζω, εσείς το αποδέχεστε και το διαφημίζετε κιόλας. (αυτή είναι η διαφορά μας)
Σχολιο.- "Κατοχή με νομικούς όρους σημαίνει την ανάληψη ή την εκμετάλλευση της φυσικής κυριότητας.
Στο διεθνές δίκαιο, ο όρος χρησιμοποιείται επίσης με την έννοια της ανάληψης κυριότητας σε μια no-man's land (μη κατοικήσιμη γη) με σκοπό τη δημιουργία τίτλων κυριαρχίας πάνω σ' αυτήν.
Σήμερα, αυτό το είδος της κατοχής δεν παίζει κανένα πρακτικό ρόλο.
Η κατοχή με την έννοια του διεθνούς δικαίου χρησιμοποιείται παραδοσιακά για την εκμετάλλευση της φυσικής κυριότητας, με την έννοια του πραγματικού ελέγχου στην επικράτεια άλλου κράτους (ή τμημάτων αυτού).
Αν αυτός ο έλεγχος έχει αποκτηθεί με τη χρήση στρατιωτικής ισχύος, η κατοχή ονομάζεται εμπόλεμη (occupatio belica).
Αν το κράτος στο οποίο ανήκει το έδαφος έχει συναινέσει στην κατοχή, τότε αυτή παραδοσιακά ονομάζεται ειρηνική κατοχή (occupatio pacifica)." (Max-Planck-Institut fur auslindisches offentliches Recht und Volkerrecht, Encyclopedia of Public International Law, vol. 4, Amsterdam-New York-Oxford: Norm-Holland, 1982, σ. 64)
Τι σημαίνει ανάληψη ή εκμετάλλευση της φυσικής κυριότητας;
Σημαίνει ότι ξένη δύναμη κάνει κουμάντο σε μια χώρα, χωρίς να την έχει προσαρτήσει ή να της έχει αποσπάσει την κυριαρχία. Με άλλα λόγια κατοχή σημαίνει η ανάληψη ή εκμετάλλευση της φυσικής κυριότητας πάνω σε μια χώρα, χωρίς αυτή να έχει μετατραπεί επίσημα σε αποικία, ή προτεκτοράτο.
Αν αυτή η κατοχή έχει επιβληθεί ως προϊόν πολέμου ή στρατιωτικής επέμβασης, τότε ονομάζεται εμπόλεμη κατοχή, ενώ αν το κράτος που τέθηκε υπό κατοχή έχει συναινέσει σ' αυτήν τότε ονομάζεται ειρηνική κατοχή.
Ειδικά η ειρηνική κατοχή μιας χώρας ή ενός κράτους δεν απαιτεί καν παρουσία ξένων στρατιωτικών δυνάμεων.
Σχολιο.- το τι σημαίνει καπιταλισμός (που εγω δεν εχω καταλάβει), οκ, το μάθαμε. Πρόταση και κυρίως το ΠΩΣ θα ξεφύγουμε από αυτό, περιμένω να ακούσω. Καλή χρονιά και καλά μυαλά μέχρι να ωριμάσουν οι συνθήκες
τι σε εμποδίζει να έχει εξουσία ο λαός;; Ποια η πρόταση σου για να έχει εξουσία ο λαός;; Γιατί αν αποδέχεσαι ότι δεν αλλάζει τίποτα, τότε δεν δίνεις αγώνα, γαυγίζεις χωρίς να δαγκώνεις
 καλή η οργάνωση, χρειάζεται. Σχέδιο, πρόταση για να φυγουμε από την καπιταλιστική εξουσία και το ΠΩΣ θα κυβερνήσει ο λαός την επόμενη μέρα, έχεις;;
σχολιο.-  ποιος σου είπε ότι βγάζει λάδι την κυβέρνηση;; Αυτοι που κυβερνούν είναι δωσίλογοι και προδότες. Αν την ΚΑΤΟΧΗ την θεωρείς φρούτο, δικαίωμά σου, πως θα παλέψεις για ταξικά αιτήματα αν δεν έχεις πατρίδα;;
σχολιο.- όταν εθελοτυφλείς έχεις αυτό που σου αξίζει. Συνέχισε λοιπόν να μιλάς με ταξικούς όρους και να αφήνεις τους καπιταλιστές να αποφασίζουν για σένα και τη χώρα σου. Περιορίσου στον καταγγελτικό λόγο και από πράξεις ΤΙΠΟΤΑ. Καταγγέλεις τον καπιταλισμό αλλά δεν προτείνεις λύση και κυρ΄'ιως δε λές το ΠΩΣ. Συνέχισε λοιπόν να κάνεις ταξικό αγώνα μόνο με φωνές και πορείες και θα σε κρίνει η ιστορία (και εσένα και το κόμμα σου που παραμένει στη βουλή και εξΥΠΗΡΕΤΕΙ το συστημα)
σχολιο.-  Καταγγέλεις και πρόταση ΚΑΜΙΑ. περιμένεις να ωριμάσουν οι συνθήκες. 6 χρόνια στα ειρηνοδικεία είμαστε και εσεις τώρα θυμηθήκατε να πάτε στο ειρηνοδικείο. Φιέστες και μπούγιο μόνο, από ουσία ΤΙΠΟΤΑ. Σας πήρε χαμπάρι ο κόσμος
πολίτης που υπερασπίζεται τα δικαιώματα του είμαι. Δεν είδα να υπερασπίζεται το ΠΑΜΕ τους πολίτες που έχαναν τα σπίτια τους πρίν 4 και 5 χρόνια. Το αυτονόητο λέω
σχολιο.- βγάζεις αυθαίρετα συμπεράσματα και εκτίθεσαι. Οι Χρυσαυγίτες δεν πήγαν ποτέ στα ειρηνοδικεία. Δεν εκπλήσομαι όμως, ελλείψει επιχειρημάτων, αρχίζουν τα συνθήματα και οι χαρακτηρισμοί.
Σχολιο.- γι΄αυτό δεν πάταγε το ΠΑΜΕ στα ειρηνοδικεία;; Για να μη βγάλει λάδι  τον Μπομπολα τον βαρδινογιαννη και τονΛατση ; Ή μήπως περίμενε κι αυτό να ωριμάσουν οι συνθήκες;; Εκτίθεσαι κι εσύ και οι ομοιοί σου με τις ανοησίες που λέτε και γράφετε.
Σχολιο.- συνεχίζεις και λες ανοησίες. Ξέρεις καλά ότι ο λαός ψήφισε ΟΧΙ και ο δωσίλογος το έκανε ΝΑΙ. Επειδή ο Τσίπρας και η παρέα του είναι δωσίλογοι, δε σημαίνει ότι είναι και ο λαός.
Σχολιο.- εξαρτημένοι είμαστε όσο το επιτρέπουμε (ως χωρα), Όταν μια χωρα δεν αποφασίζει για το μελλον της και το λαό της τότε είναι αποικιοκρατία
ΟΧΙ στην πολιτική των Ευρωπαίων εκμεταλευτών, ΟΧΙ στην φτωχοποίηση ενός λαού για να σωθούν οι τράπεζες και το ΕΥΡΩ. Τόσο απλά
Σχολιο.- συνεχίστε να φωνάζετε για τον καπιταλισμό και αφήστε το λαό να πεινάει. Με παρωπίδες δεν γίνετε αγώνας. Και κάτι ακόμα, το κόμμα σου παίρνει επιδότηση από το καπιταλιστικό σύστημα, όχι το δικό μου. Το κόμμα σου διαφήμιζε τράπεζα στο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ , όχι το δικό μου. Αριστερή ιδεολογία με ''δεξια'' τσέπη και πορτοφόλι. Αυτό ειστε
 Βολέψου τώρα με τις επιδοτήσεις και τις επιχορηγήσεις και άσε τους χαρακτηρισμούς για τους αλλους.
λογικό είναι να το βλέπεις ως επαγγελμα, αφου έχετε αμοιβή, υπάρχουν και κάποιοι που δεν αμείβονται. (μη σας φαινεται παράξενο)
σχολιο.- θα πείς κι άλλες ανοησίες;; Απάντησε για την τακτική του κομματός σου και του ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ και ασχολήσου μετά με το ΕΠΑΜ. Δεν αρνήθηκα ότι είμαι με το ΕΠΑΜ, ζήτησα να σχολιάσεις το κόμμα που περιμένει να ωριμάσουν οι συνθήκες. Να σχολιάσεις το γεγονός ότι κατηγορει το συστημα και την ιδια στιγμή το διαφημίζει. Απάντησε σε αυτό και μετά πες και για τους άλλους.
Σχολιο.- Δεν είμαι χρυσαυγίτης. Δεν είπα ότι το κόμμα σου έχει κρυφούς χρηματοδότες αλλά τους καπιταλιστές που καταγγέλει. Όσο για τον αγώνα που δίνει, ποια τα αποτελέσματα και με ποια τακτική;; Φωνάζει για να φωνάζει χωρίς προτάσεις και ουσία. Μέρος του συστηματος είστε που εξυπηρετείτε αυτό και όχι το λαό. Να σου θυμίσω τους εργαζόμενους στον 902 ή τους εργαζόμενους στην εκτυπωτική;; Ειχαν την ιδια συμπεριφορά που έχει κάθε εργαζόμενος από καπιταλιστή εργοδότη. Ζήστε λοιπόν το ονειρό σας και μην παραμυθιάζετε το λαό.
Σχολιο.- απάντησε σε ότι ρωτάω και άσε τους χαρακτηρισμούς. Ο Καζάκης φταίει που τα παίρνετε από τις τράπεζες;; Ο Καζάκης φταίει που πουλήσατε τον 902 ;; Καντε επιτέλους αυτοκριτική και αφήστε τους χαρακτηρισμούς.
Σχολιο.-  πάλι δεν απαντάς στην ουσία. Παίρνετε χρήματα από τις τράπεζες ΝΑΙ ή ΟΧΙ ;; Σας χρηματοδοτεί το καπιταλιστικό σύστημα ή ΟΧΙ; Η δικαιολογία ότι πρέπει να συνεχίσει η εφημερίδα να λειτουργεί, είναι πολύ φθηνή. Πολιτική και πρόταση έχουμε μικρε ιδιώτη. Εσεις δεν έχετε. Δίαβασε να μην εκτίθεσαι. (και μην μπερδευεις την πο...σα με την βουρτσα)



------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Προκλητική ημερίδα υπέρ του καθεστώτος του Κιέβου έλαβε χώρα στην Αθήνα
 Δεκέμβριος 18, 2017
Ημερίδα με τίτλο «Υβριδικός πόλεμος-Υβριδικές επιχειρήσεις-ΝΑΤΟ-Ρωσική προπαγάνδα και παραπληροφόρηση», έλαβε χώρα το περασμένο Σάββατο στην Αθήνα(«Στοά Βιβλίου»), από την Κοινότητα της ουκρανικής διασποράς στην Ελλάδα και των Ελλήνων φιλοουκρανών “Ουκρανο-Ελληνική Σκέψη” και την υποστήριξη της πρεσβείας του καθεστώτος του Κιέβου.
Μεταξύ των αμερικανοτσολιάδων-πλυντηρίων του ναζισμού(σύμφωνα με την ανακοίνωση), από την ελληνική πλευρά, ο «αναλυτής-ειδικός σε θέματα ΝΑΤΟ» διεθνολόγος Δρ Δρούγος και ο Αντιστράτηγος ΕΑ Λάμπρος Τζούμης
Έντονη η παρουσία αντιπροσωπειών από των κρατών της Βαλτικής και άλλων όπου κυριαρχεί η αναθεώρηση της ιστορίας σε βάρος της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών(ταύτιση ναζισμού-κομμουνισμού, απαγόρευση ΚΚ, αναγνώριση των συνεργατών των ναζί ως «ήρωες πολέμου»).
Συγκεκριμένα μεταξύ άλλων παραβρέθηκαν, ο πρέσβης της Τσεχίας Jan Bondy, η πρέσβειρα της Αλβανίας στην Ελλάδα Ardiana Hobdari, ο πρέσβης της Μολδαβίας στην Ελλάδα Αnatol Vangheli με στελέχη της διπλωματικής αντιπροσωπείας της χώρας του στην Αθήνα, οι Ακόλουθοι Άμυνας της Πολωνίας, της Βουλγαρίας και της Σερβίας κα.), καθώς στην εν λόγω ημερίδα υπήρξε ιδιαίτερη ευαισθησία στα «στοιχεία σχετικά με την Ρωσική προπαγάνδα και εκτεταμένη παραπληροφόρηση της Μόσχας στα 4 κράτη του Βίσεγκραντ, δηλαδή σε Τσεχία, Ουγγαρία, Πολωνία κι Σλοβακία».
Πρόκειται για τα ίδια κράτη, τα οποία την ίδια ώρα που ξεπλένουν το ναζισμό,
Τέλος, ας μας επιτραπεί η διαπίστωση πως η παραπάνω εκδήλωση έλαβε χώρα εν τη απουσία ενός οργανωμένου δυναμικού αντιφασιστικού-αντιιμπεριαλιστικού κινήματος, που είναι επίκαιρο όσο ποτέ άλλοτε από τον ΒΠΠ.



-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------



ΠΕΡI ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ: 8 Ιουλίου 1943, Προκήρυξη της Κεντρικής Επιτροπής του ΕΑΜ. (...) «Θάνατος στους Βούλγαρους εισβολείς. Κάτω οι τύραννοι χιτλεροφασίστες. Ζήτω η Ελληνική Μακεδονία και ο Μακεδονικός λαός. Ζήτω η Ελλάδα μας. Η Κ.Ε. του ΕΑΜ»

Ο ματωμένος Ιούλιος του 1943 κατά της επέκτασης της βουλγαρικής Κατοχής στη Μακεδονία. Ο δυναμικός ρόλος του ΕΑΜ και η εκδίωξη των Βουλγάρων από τη Θεσσαλονίκη...

22/07/2017...

Ο μήνας Ιούλιος είναι σημαδιακός για την ελληνική Μακεδονία, για την Ελλάδα ολόκληρη, καθώς τον Ιούλιο του 1943, στην μαύρη περίοδο της Γερμανικής Κατοχής διοργανώθηκαν μερικές από τις πιο συγκλονιστικές μαχητικές εκδηλώσεις, που γνώρισε αυτός ο τόπος, ανατρέποντας τα σχέδια για την επέκταση της βουλγαρικής φασιστικής Κατοχής στη Μακεδονία. Το τραγικό είναι ότι οι αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης που πρόταξαν τα στήθια τους για την υπεράσπιση της ελληνικότητας της Μακεδονίας από τους Βουλγάρους φασίστες, κατηγορήθηκαν αργότερα ως … Εαμοβούλγαροι!....

Όπως είναι γνωστό, λίγες ημέρες μετά την κατάληψη της Ελλάδας από τα Γερμανικά στρατεύματα, η τότε βουλγαρική κυβέρνηση του τσάρου Βόρις, απαίτησε και έλαβε από τον Χίτλερ ως «δώρο» για τη συμμετοχή της στον πόλεμο, στο πλευρό των Ναζί, τον στρατιωτικό έλεγχο της ανατολικής Μακεδονίας και της δυτικής Θράκης. ...
Μετά την υπογραφή συμφωνίας μεταξύ Γερμανίας-Βουλγαρίας, με την οποία η δεύτερη αναλάμβανε την «διαφύλαξη της ησυχίας και της τάξης» στις κατειλημμένες από τη Βέρμαχτ περιοχές της Ανατ. Μακεδονίας και Δυτ. Θράκης, τα βουλγαρικά στρατεύματα άρχισαν στις 18 Απριλίου την κατάληψη των ελληνικών περιοχών που βρισκόταν ανατολικά από το Στρυμόνα και μέχρι τον Έβρο. Η κατάληψη ολοκληρώθηκε στις 20 Απριλίου και μέχρι τις 22 Απριλίου 1941 τα βουλγαρικά στρατεύματα είχαν προωθηθεί έως τα τουρκικά σύνορα. Από την πρώτη στιγμή στις κατακτημένες περιοχές ακολουθείται πολιτική βίαιης ενσωμάτωσης στο βουλγαρικό κράτος. Από τις 5 Μαίου καταλαμβάνονται όλες οι δημόσιες θέσεις από βουλγαρικές διοικητικές αρχές και η Αν. Μακεδονία και η Δυτ. Θράκη αποτελούν στο εξής ιδιαίτερη επαρχία του βουλγαρικού κράτους με το όνομα «Μπελομόριε», από το Bjalo More, όπως ονομάζεται στα βουλγαρικά το Αιγαίο. Ως τις 10 Μαίου είχαν καταργηθεί όλες οι ελληνικές αρχές....

Βούλγαροι αξιωματικοί ποζάρουν στην Κατοχή στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης...

Η φασιστική κυβέρνηση της Σόφιας επιδίωξε εξ αρχής τον ταχύτατο εκβουλγαρισμό της περιοχής και την προσάρτησή τους στη βουλγαρική επικράτεια. Περισσότεροι από 100.000 Έλληνες κάτοικοι, αναγκάστηκαν να πάρουν το δρόμο της προσφυγιάς, περνώντας το Στρυμόνα και καταφεύγοντας δυτικά από τη βουλγαρική ζώνη, γνωρίζοντας τη σκληρότητα του βουλγαρικού κατοχικού στρατού και τα ασφυκτικά εναντίον τους μέτρα της βουλγαρικής διοίκησης. Η μαρτυρία του συνταγματάρχη Κ.Κωνσταντάρα Ο συνταγματάρχης Κώστας Κωνσταντάρας, που υπήρξε διοικητής του 26ουσυντάγματος του ΕΛΑΣ Ανατ. Μακεδονίας-Θράκης, σημείωσε πολύ γλαφυρά τα αισθήματα του ελληνικού πληθυσμού για την καταπίεση που επί 3,5 χρόνια υφίστατο στη διάρκεια της βουλγαρικής κατοχής: «Δεν υπάρχει πιο βάρβαρη πράξη να σε αναγκάζουν να αρνηθείς την εθνικότητά σου. Να σου απαγορεύουν να μιλάς τη μητρική σου γλώσσα. Να μην υπάρχουν σχολεία για τα παιδιά σου. Να μην ορίζεις ζωή και περιουσία. Να σε στέλνουν χωρίς αιτία όμηρο στο Δούναβη. Να σου λένε ότι ο Φίλιππος, επειδή τον αποκαλούσε ο Δημοσθένης για τη σκληρότητά του «βάρβαρο», ήταν Βούλγαρος κι αυτός και ο Αλέξανδρος κι’ εσύ να μην μπορείς να μιλήσεις. Να σε αναγκάζουν να χειροκροτάς τις νίκες των εχθρών και να γελάς όταν η ψυχή σου θρηνεί»....

Ο Στέργιος Βαλιούλης
 Ο λογοτέχνης Στέργιος Βαλιούλης, που έζησε στο πετσί του τη σκληρή βουλγαρική κατοχή, μας άφησε στο βιβλίο του «Πολίτης Β΄ Κατηγορίας» μία συγκλονιστική περιγραφή για τις μαύρες εκείνες ημέρες της καταχνιάς που είχε καλύψει ολόκληρη την βουλγαροκρατούμενη περιοχή: «Μέρα τη μέρα, η κατάσταση χειροτέρευε. Άρχισαν να φτάνουν οι πολιτικοί εγκέφαλοι και καθοδηγητές, φανατισμένοι σωβινιστές και φασιστόμουτρα, πρόθυμοι να αρπάξουν, να σφάξουν, να ατιμάσουν, να αφανίσουν κάθε τι που δεν ήταν βουλγαρικό. Με το παλιό γνωστό κόλπο της έρευνας για ανακάλυψη κρυμμένου οπλισμού, άρχισαν να μπαίνουν στα σπίτια και να ξαφρίζουν αδιάντροπα και χωρίς πρόσχημα ότι χτυπούσε στο μάτι. Καταργήθηκαν οι ελληνικές αστυνομικές ταυτότητες κι αντικαταστάθηκαν με καινούριες στη γλώσσα τους. Απαγορεύτηκε η μετακίνηση από τόπο σε τόπο χωρίς ειδική άδεια, φυσικά στη βουλγαρική. Μήτε στα χωράφια δεν μπορούσε να πάει κανείς χωρίς σχετικό σημείωμα της χωροφυλακής ή του «Κμετ». Η κυκλοφορία περιορίστηκε σε ορισμένες ώρες. Απαγορεύτηκε η κατοχή ελληνικών βιβλίων και εφημερίδων, όποιας ημερομηνίας έκδοσης»

Ανοίγει η όρεξη των κατακτητών
Η κυβέρνηση του βασιλιά Βόρις και του πρωθυπουργού Μπογκντάν Φίλωφ, θεωρώντας τη διανομή των ελληνικών εδαφών που τους είχαν παραχωρηθεί από τον Χίτλερ ως μόνιμη, άρχισε αργότερα να έχει βλέψεις και κατά του υπόλοιπου τμήματος της Μακεδονίας που βρισκόταν υπό Γερμανική κατοχή. Έτσι, στις 14 Ιουλίου 1942,οι εφημερίδες δημοσίευσαν γερμανική ανακοίνωση που ανέφερε: «Δια στρατιωτικούς λόγους, οφειλομένους εις την γενικήν πολεμικήν κατάστασιν και εξαιτίας της πληγής των ανταρτών, κατέστη αναγκαία η ενίσχυσις των στρατευμάτων κατοχής εν Ελλάδι. Εν τω πλαισίω των μέτρων τούτων, την από στρατιωτικής απόψεως ασφάλειαν εις την περιοχήν ανατολικώς του ποταμού  Αξιού – πλην της πόλεως Θεσσαλονίκης – ανέλαβον βουλγαρικά στρατεύματα». Από την ανακοίνωση γινόταν φανερό ότι το αντάρτικο, που είχε φουντώσει στην κατεχόμενη Ελλάδα, υποχρέωνε τους Γερμανούς να απασχολούν περισσότερα στρατεύματα για την αντιμετώπισή του. Γι’ αυτό, εκ των πραγμάτων υποχρεώθηκαν να αναθέσουν τα ελαφρύτερα καθήκοντα των κατοχικών δυνάμεων στην περιοχή ανατολικά του Αξιού ποταμού (εκτός από τη Θεσσαλονίκη) στους Βούλγαρους συμμάχους τους, που ήδη είχαν υπό την κατοχή τους τις περιοχές ανατολικά του ποταμού Στρυμόνα.

Ξεσηκώνεται ο ελληνικός λαός
 Η είδηση εκείνη, ξεσηκώνει τον ελληνικό λαό από τη μία έως την άλλη άκρη της  χώρας και με πρωτοβουλία του ΕΑΜ, διοργανώνονται ογκώδη μαχητικά συλλαλητήρια σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και όλες σχεδόν τις πόλεις και κωμοπόλεις της Μακεδονίας. Είχε προηγηθεί προκήρυξη του ΕΑΜ που καλούσε το λαό και τις ΕΑΜικές οργανώσεις σε συναγερμό, για τη σωτηρία της Μακεδονίας και της Θράκης από τους Βούλγαρους φασίστες....
Στις 22 Ιουλίου, πάνω από 300.000 κόσμου, αδιαφορώντας για την απειλητική παρουσία των κατοχικών δυνάμεων σε επίκαιρα σημεία της πρωτεύουσας, πλημμυρίζουν τους δρόμους της Αθήνας. Από τα σημεία συγκέντρωσης (Μοναστηράκι, Πλατεία Λαυρίου, Ομόνοια) το ανθρώπινο ποτάμι κινήθηκε προς το κέντρο, κρατώντας ελληνικές σημαίες και φωνάζοντας συνθήματα, όπως «Όχι στην Επέκταση» και «Έξω οι Βούλγαροι φασίστες από τη Μακεδονία και τη Θράκη». Τα κατοχικά θωρακισμένα οχήματα προσπάθησαν να διαλύσουν τους διαδηλωτές. Οι συγκρούσεις δεν άργησαν να γενικευτούν. Στη διασταύρωση των οδών Πανεπιστημίου και Ομήρου μία 17χρονη Επονίτισσα, η Παναγιώτα Σταθοπούλου, προσπάθησε με το σώμα της να ακινητοποιήσει ένα άρμα. Ένας Γερμανός, μέλος του πληρώματος, την πυροβόλησε και τη σκότωσε. Την ίδια στιγμή, η 19χρονη φοιτήτρια της Γαλλικής Ακαδημίας, Κούλα Λίλη επιτέθηκε στον οδηγό του άρματος με το τακούνι του παπουτσιού της, αλλά έπεσε κι αυτή νεκρή από τα πυρά του πληρώματος. Συνολικά, την ημέρα εκείνη 30 διαδηλωτές έχασαν τη ζωή τους, 300 τραυματίστηκαν και 500 συνελήφθησαν....
Στη συμβολή των οδών Πανεπιστημίου και Ομήρου της Αθήνας, στο κτίριο της Τράπεζας της Ελλάδας, υπάρχει μια εντοιχισμένη πλάκα όπου είναι γραμμένα τα ονόματα ηρώων ΕΠΟΝιτών, που έπεσαν κάτω από τις ερπύστριες των γερμανικών τανκς τη μέρα της μεγαλειώδους διαδήλωσης του λαού της Αθήνας και του Πειραιά.

Τα μαχητικά συλλαλητήρια στη Μακεδονία
Είχαν προηγηθεί ογκώδη μαχητικά συλλαλητήρια σε όλες τις πόλεις και κωμοπόλεις της Μακεδονίας κατά της καθόδου των Βουλγάρων φασιστών. Στη Θεσσαλονίκη, στις 10 Ιουλίου 1943, είχε οργανωθεί παλλαϊκή 24ωρη απεργία, με τη συμμετοχή όλου του πληθυσμού, ενώ συγκροτήθηκαν μεγάλες διαδηλώσεις τόσο στο κέντρο της πόλης (στις οδούς Τσιμισκή και Νίκης), όσο και στις συνοικίες. Συλλαλητήρια, είχαν πραγματοποιηθεί επίσης από 5-10 Ιουλίου 1943 στο Κιλκίς, το Λαγκαδά, την Έδεσσα, τη Βέροια, την Κοζάνη, τα Γιαννιτσά κ.α. Όπως έγραφε σε ρεπορτάζ της η μυστική εφημερίδα Ελευθερία, όργανο του ΕΑΜ Μακεδονίας: «Η Μακεδονία ολόκληρη συνταράχτηκε από ένα τεράστιο κύμα παλλαϊκών απεργιών και διαδηλώσεων. Οι κατααγανακτισμένες μάζες του λαού μας ξεχύθηκαν στους δρόμους των Μακεδονικών πόλεων… για το καινούριο έγκλημα του διαμελισμού της Μακεδονίας και της παράδοσης της Κεντρικής Μακεδονίας στους Βουλγάρους δολοφόνους φασίστες. Η Μακεδονική ύπαιθρος αντιλάλησε από τις μαχητικές κραυγές του λαού μας: Θάνατος και κατάρα στους δολοφόνους φασίστες. Έξω από τη χώρα μας οι Βούλγαροι, Γερμανοί και Ιταλοί κατακτητές. Κάτω οι εκτελέσεις και το αίσχος της ομηρίας. Ζήτω η ενιαία, ακέραια και ελεύθερη Ελλάδα μας». Είχε αφήσει εποχή το συλλαλητήριο κατά της καθόδου των Βουλγάρων φασιστών, που είχε πραγματοποιηθεί στη Νιγρίτα, τις ίδιες μέρες, καθώς είχαν πάρει μέρος πάνω από 15.000 λαού, δύο φορές δηλαδή περισσότεροι από τους κατοίκους που είχε η πόλη της Νιγρίτας, καθώς είχαν καταφθάσει αγρότες από όλες τις περιοχές της σημερινής επαρχίας Βισαλτίας. Με τον Γραμματέα του ΕΑΜ Νιγρίτας, Γιώργη Τσαρουχά, να εκφωνεί πατριωτικό λόγο, συνεγείροντας τα πλήθη. Σύμφωνα με ανακοίνωση της διοίκησης των βουλγαρικών στρατευμάτων: «Εις εκτέλεσιν συμφωνίας μετά της μεγάλης μας συμμάχου Γερμανίας, εισήλθον βουλγαρικά στρατεύματα υπό την διοίκησίν μου εις τμήματα της Μακεδονίας και Χαλκιδικής. Σας διαβεβαιώ ότι οι Βούλγαροι δεν έρχονται ως κατακτηταί, δεν θα θίξουν την περιουσίαν και την τιμήν του λαού, θα φερθούν δικαίως και αμερολήπτως έναντι του φιλησύχου λαού, σκληρώς όμως και αδυσωπήτως έναντι των Ελλήνων εκείνων οίτινες θα ετόλμνουν να φέρουν εμπόδια εις την επίλυσιν των προβλημάτων μας…                                               
Ο διοικητής των βουλγαρικών στρατευμάτων                                                                     
 Στρατηγός Ζίλκωφ»....

Ένα ρεπορτάζ της «Ελευθερίας»
Στην  μυστική εφημερίδα Ελευθερίατης 28ης Ιουλίου 1943, δημοσιεύονταν ρεπορτάζ για τις κινητοποιήσεις που έγιναν στη Θεσσαλονίκη κατά της βουλγαρικής επέκτασης . Όπως έγραφε: «Ολόκληρος ο λαός της Μακεδονίας διαδήλωσε την αγανάκτηση και διαμαρτυρία του κατά του νέου διαμελισμού της Μακεδονίας με την παραχώρηση του τμήματος μέχρι του Αξιού στους Βουλγάρους τη μεταβολή του υπόλοιπου σε Γερμανικό προτεκτοράτο. Στη Θεσσαλονίκη από 5-10 Ιουλίου, έγιναν λαϊκές διαδηλώσεις κάτω από την καθοδήγηση του ΕΑΜ σε όλες τις συνοικίες (Επτάλοφο, Νεάπολη, Διοικητήριο, Τούμπα, Χαριλάου, Καλαμαριά) στις οποίες πήραν μέρος πάνω από 10.000 λαού. Παρά τις προσπάθειες των Γερμανών, της Ασφάλειας και της ΠΑΟ να κλείσουν τον πληθυσμό στα σπίτια τους με προκήρυξή τους και να εμποδίσουν τις εκδηλώσεις, στην οδό Τσιμισκή και στη Λεωφόρο Νίκης μόλις εμφανίστηκαν οι Βούλγαροι, αποδοκιμάστηκαν. Επακολούθησε διαδήλωση με επικεφαλής της ΕΠΟΝ που διέσχισε τη Λεωφόρο Νίκης, τραγουδώντας τον Εθνικό Ύμνο. Επίσης σε διάφορες συγκεντρώσεις και στις εκκλησίες έγιναν ομιλίες από ομιλητές του ΕΑΜ».
Η αντίδραση του Εθνικού Μακεδονικού Συμβουλίου
Το Σάββατο 10 Ιουλίου 1943, είχε οριστεί ως η ημέρα που θα έμπαινε ο βουλγαρικός στρατός στη Θεσσαλονίκη. Το «Εθνικό Μακεδονικό Συμβούλιο» που είχε πρόεδρό του τον Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Γεννάδιο, είχε αποφασίσει μερικές ημέρες νωρίτερα να κηρυχθεί η 10η Ιουλίου ως ημέρα πένθους. Ενώ ταυτόχρονα η οργάνωση ΠΑΟ με προκήρυξη που κυκλοφόρησε την παραμονή, καλούσε τον λαό «εις πάνδημον Ελληνικήν διαμαρτυρίαν» και συνιστούσε «να μην ανοίξει ουδείς το κατάστημά του, ουδείς να κυκλοφορήσει εις τας οδούς μέχρι της 16ης ώρας. Σύμφωνα με τον Γιώργο Καφταντζή, η προκήρυξη της ΠΑΟ που καλούσε τους Θεσσαλονικείς να μην ανοίξουν τα μαγαζιά και να μείνουν στα σπίτια τους με κλειστά τα παράθυρα έπιασε, καθώς ταυτιζόταν και με το σύνθημα του ΕΑΜ που καλούσαν σε γενική απεργία. Έτσι η πόλη εκείνο το πρωί της 10ης Ιουλίου σχεδόν ερημώθηκε. Ενώ έπεσαν στο κενό οι απειλές της γερμανικής στρατιωτικής διοίκησης Θεσσαλονίκης-Αιγαίου, που τις διαλαλούσαν με τα μεγάφωνα ειδικά αυτοκίνητα της γερμανικής προπαγάνδας σε όλη την πόλη πως θα εφαρμόζονταν σοβαρά μέτρα εναντίον όποιου με την απεργία «ήθελε παραβλάψει αμέσως ή εμμέσως τα συμφέροντα των αρχών Κατοχής». Αψηφώντας τις απειλές αυτές οι πολίτες της Θεσσαλονίκης πήραν μέρος στην γενική απεργία, ενώ δεκάδες συνεργεία έγραφαν τις νύχτες στους τοίχους της Θεσσαλονίκης συνθήματα κατά του βουλγαρικού επεκτατισμού και το βράδυ της 9ης Ιουλίου ομάδες φοιτητών  σκέπασαν με μαύρα πέπλα όλα τα κεντρικά αγάλματα της Θεσσαλονίκης (Βότση, Καρατάσσου κλπ)....

Εμπνευσμένη προκήρυξη του ΕΑΜ
 Είχε προηγηθεί εμπνευσμένη προκήρυξη της Κεντρικής Επιτροπής του ΕΑΜ, στις 8 Ιουλίου 1943 που καλούσε το λαό «σε συναγερμό για τη σωτηρία του Μακεδονικού λαού από τα νύχια των αιμοβόρων εισβολέων, που καταπατούν τα καθαγιασμένα χώματα των πλουσιότερων και ομορφότερων Ελληνικών περιφερειών». Και η προκήρυξη του ΕΑΜ κατέληγε ως εξής: «Θάνατους στους Βούλγαρους εισβολείς. Κάτω οι τύραννοι χιτλεροφασίστες. Ζήτω η Ελληνική Μακεδονία και ο Μακεδονικός λαός. Ζήτω η Ελλάδα μας. Η Κ.Ε. του ΕΑΜ». Σε απόφασή του εκδόθηκε στις 10 Ιουλίου 1943, το Πολιτικό Γραφείο του ΚΚΕ, προειδοποιούσε ότι «Οι Βούλγαροι εισβολείς θα πληρώσουν ακριβά τον άναντρο θρίαμβο τους. Θάνατος στους Γερμανο–Ιταλο-Βουλγάρους επιδρομείς. Ζήτω ο ενωμένος εθνικοαπελευθερωτικός αγώνας του Ελληνικού λαού…» Σύμφωνα με τον τότε γραμματέα της ΕΠΟΝ Θεσσαλονίκης, Λευτέρη Ελευθερίου, η αντίθεση κατά της επέκτασης της βουλγαρικής κατοχής, αγκάλιασε πλατύτερα στρώματα με παθητική και ενεργητική αντίσταση. Και την 10η Ιουλίου 1943 που θα έμπαινε ο βουλγαρικός στρατός στη Θεσσαλονίκη, το ΚΚΕ, το ΕΑΜ, η ΕΠΟΝ με όλα τα διαφωτιστικά μέσα και τις παράνομες εφημερίδες τους Λαϊκή Φωνή, Ελευθερία, Λεύτερα Νιάτα αλλά και με συγκεντρώσεις, καλούσαν το λαό ενάντια στους βουλγαροφασίστες. Στις διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν εκείνη τη μέρα στη Θεσσαλονίκη, πήραν μέρος 50.000 άτομα. Την επόμενη ημέρα, συνεχίστηκαν οι συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις σε διάφορες συνοικίες της Θεσσαλονίκης, όπως την Επτάλοφο, τη Νεάπολη, την Τούμπα, τη Χαριλάου, την Καλαμαριά. Η μεγαλύτερη συγκέντρωση είχε πραγματοποιηθεί δίπλα στο Διοικητήριο,  με ομιλητή το στέλεχος της ΕΠΟΝ Πανεπιστημίου, Γιώργο Καφταντζή. Όπως αφηγήθηκε αργότερα ο ίδιος: «Πήδηξα σε μία καρέκλα του καφενείου «Εθνικό», πλάϊ στο Διοικητήριο και άρχισα την ομιλία. Δεν πρόφτασα να πω παρά εννιά λέξεις: “Λαέ της Θεσσαλονίκης, κάτω από το τρικέφαλο φασιστικό τέρας…” και οι γκεσταμπίτες καραδοκώντας, άρχισαν τους πυροβολισμούς. Επακολούθησαν συμπλοκές και άγριο κυνηγητό. Είχαμε ορισμένους τραυματίες και πιάστηκαν μερικοί»....

H σύλληψη και θανάτωση του Βαφείδη
Ανάμεσα στους συλληφθέντες, ήταν ο Καβαλιώτης φοιτητής της Νομικής Σχολής Θεσσαλονίκης, Τάκης Βαφείδης που πέρασε τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους από το Γερμανικό Στρατοδικείο. Καταδικάστηκε σε θάνατο, κλείστηκε στις φυλακές του Γεντί-Κουλέ και στη συνέχεια μεταφέρθηκε σε γερμανικό στρατόπεδο συγκέντρωσης στην Αυστρία, όπου εκτελέστηκε από τα Ες-Ες όταν πλησίαζαν οι Σύμμαχοι Τελικά μπροστά στην αποφασιστικότητα του ελληνικού λαού, ο βουλγαρικός στρατός δεν έκανε, όπως προγραμμάτιζε την παρέλαση στη Θεσσαλονίκη, η επέκταση της βουλγαρικής κατοχής δεν έγινε και οι Γερμανοί κατακτητές αναγκάστηκαν να αναστείλουν την υλοποίηση των αποφάσεων τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι Βούλγαροι, προωθούμενοι αργότερα προς τη Χαλκιδική, περνούσαν από τη Θεσσαλονίκη μόνο τις νυχτερινές ώρες για να μην γίνονται αντιληπτοί από τους Θεσσαλονικείς. Όπως δε γράφει ο Γιώργος Καφταντζής «μόνο στις 22 Ιουλίου, πέρασαν μέρα τμήματα ιππικού με αντιαρματικά πυροβόλα και μεταγωγικά για τη Χαλκιδική, μα τα αποδοκίμασαν στην οδό Τσιμισκή και στην παραλία οι περαστικοί και οι θαμώνες των καφενείων και των μαγαζιών, χτυπώντας κάτω τις καρέκλες, σφυρίζοντας, χλευάζοντας, τραγουδώντας τον εθνικό ύμνο κλπ». Δυστυχώς, αυτοί όλοι που πάλεψαν για τη ματαίωση επέκτασης της βουλγαρικής Κατοχής στη Μακεδονία, αυτοί που πρόταξαν τα στήθια τους στον αγώνα κατά του φασισμού και του Ναζισμού, μετά την απελευθέρωση της χώρας, αντί να τιμηθούν και να αναγνωριστεί η τεράστια προσφορά τους στον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα του έθνους, καταδιώχτηκαν ως «Εαμοβούλγαροι», φυλακίστηκαν, εξορίστηκαν, εκτελέσθηκαν και διαπομπέφθηκαν. Και χρειάστηκε να περάσει μισός και πλέον αιώνας, μέχρι την αναγνώριση της Εθνικής Αντίστασης....



--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Ας θυμηθούμε τη...μεγαλύτερη επιτυχία του Σμαραγδη:
εισαι σκηνοθετης, παιρνεις στα χερια σου τεραστιο μπάτζετ, πρωτοφανή προβολη (μεχρι μαντιναδα για τον...Σαμαρα εγραψες για να τα πάρεις!) και ενα τρομερο θέμα: την ιστορια του Ιωάννη Βαρβακη, ενα απο τα μεγαλύτερα ταμπου του επισημου, εθνικου αφηγηματος.
Δεν χρειαζεται να ειπωθει τιποτε αλλο για το τερατουργημα που εστησες παρα μόνο αυτο :Για τον ρόλο του πρωθυπουργού από σίδερο, του εραστη της Μεγαλης Αικατερίνης, του διαβόητου Ποτέμκιν, επιλέγεις τον...Παπακαλιατη!!!!!! Αν υπηρχε θεός της τέχνης, δε θα αφηνε κεραυνο που να μην τον ριξει….
Σχολιο.- Χάθηκε να έδινε το ρόλο ...πχ σε ένα Ρουβα; Να του φτιάξει και "πολιτικό" προφίλ.



------------------------------------------------------------------------------------------------------------------




ΜΑΡΟΚΟ
Διαδηλώσεις ενάντια στην ανεργία και τη φτώχεια
ΡΑΜΠΑΤ.--
Μαζικές διαδηλώσεις κατά της ανεργίας, της φτώχειας και της ανέχειας πραγματοποιούν τις τελευταίες μέρες στη βορειοανατολική πόλη Τζαράντα του Μαρόκου πολλές χιλιάδες νέοι. Αφορμή για την κινητοποίηση των νέων έδωσε το δυστύχημα, που σημειώθηκε την περασμένη βδομάδα, σε κλειστό (εδώ και χρόνια) ανθρακωρυχείο της πόλης στο οποίο έχασαν τη ζωή τους δύο αδέλφια 23 και 30 ετών, επιχειρώντας να εξασφαλίσουν μεροκάματο, περίπου εννιά ευρώ, στις υπόγειες στοές.
Οι διαδηλωτές ζήτησαν αντιμετώπιση της ανεργίας, απαίτησαν χαμηλότερους λογαριασμούς στις υπηρεσίες ύδρευσης και ηλεκτρισμού και φώναξαν συνθήματα κατά της κυβερνητικής απραξίας, που προκαλεί εδώ και χρόνια την περιθωριοποίηση των νέων εργαζομένων.
Το ανθρακωρυχείο στη Τζαράντα, που βρίσκεται κοντά στα σύνορα με την Αλγερία, απασχολούσε μέχρι τη δεκαετία του '90 περίπου 9.000 ανθρώπους. Το κλείσιμο του ορυχείου προκάλεσε μαζική μετανάστευση, ενώ μέχρι σήμερα εκατοντάδες νεαροί συνεχίζουν να διακινδυνεύουν τη ζωή τους καθημερινά εξορύσσοντας άνθρακα παράνομα, τον οποίο πωλούν πάμφθηνα σε εταιρείες της περιοχής.



-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



ΗΠΑ - ΛΙΒΑΝΟΣ
«Αποκαλύψεις» σχετικά με την υπόθεση Χαρίρι
Εκτενές ρεπορτάζ των «Τάιμς της Νέας Υόρκης» αναφέρεται στο παρασκήνιο της υπόθεσης του Λιβανέζου πρωθυπουργού Σαάντ Χαρίρι,που υπέβαλε την παραίτησή του στις αρχές του περασμένου Νοέμβρη από τη Σαουδική Αραβία και στη συνέχεια, επιστρέφοντας στον Λίβανο, την ανακάλεσε. Η εφημερίδα υποστηρίζει, επικαλούμενη Δυτικούς και Αραβες αξιωματούχους, πως η όλη υπόθεση ενορχηστρώθηκε από τον Σαουδάραβα πρίγκιπα - διάδοχο στο θρόνο και υπουργό Αμυνας Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, με την προσδοκία πως θα μπορούσε να προκαλέσει «ευρεία αναδιάταξη της λιβανέζικης πολιτικής σκηνής ώστε να μειωθεί η ισχύς της "Χεζμπολάχ", αναγκάζοντας την κατάρρευση της λιβανέζικης κυβέρνησης συνασπισμού».
Το ρεπορτάζ αναφέρει ότι οι Σαουδάραβες «συνέλαβαν» και ανάγκασαν τον Λιβανέζο πρωθυπουργό να ανακοινώσει την παραίτησή του, αφού προηγουμένως του επέβαλαν «εμπάργκο» στις τηλεπικοινωνίες και του αφαίρεσαν όλη τη συνοδεία σωματοφυλάκων εκτός από έναν. Προστίθεται με νόημα ότι «ο ανταγωνισμός για εξουσία και επιρροή» μεταξύ διαφόρων δυνάμεων στη Μέση Ανατολή «έχει αλλάξει σημαντικά» και ότι «η αναδιάταξη δυνάμεων που επιδιώκει ο Μπιν Σαλμάν στην ευρύτερη περιοχή απαιτεί ένα βάθος κατανόησης της πολιτικής δυναμικής των πραγμάτων στις άλλες χώρες και μία επένδυση στις διπλωματικές σχέσεις, που δεν μπορεί να δημιουργηθεί εν μία νυκτί».



------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-- Οι τελευταίες αυξήσεις, κατά 40%, στις τιμές βασικών τροφίμων (π.χ. πτηνοτροφικών προϊόντων και σιτηρών) προκάλεσαν χτες διαδηλώσεις αρκετών χιλιάδων ατόμων στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Ιράν, Μασχάντ, με αποτέλεσμα τις συλλήψεις αρκετών από τις τοπικές αστυνομικές δυνάμεις.

ΚΑΡΑΚΑΣ.-- Σε αθέτηση συμβολαίου που είχε κλείσει η κυβέρνηση με εταιρείες από την Πορτογαλία απέδωσε ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο, την έλλειψη χοιρινού κρέατος, που καταναλώνεται τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά. Λόγω κατάσχεσης των λογαριασμών των πλοίων που το μετέφεραν, δεν έγινε η παράδοση του κρέατος που επιδοτούνταν για να πωληθεί σε οικονομικές τιμές. Το γεγονός αυτό, που από την κυβέρνηση χαρακτηρίστηκε στοιχείο του «εμπορικού πολέμου», προκάλεσε διαμαρτυρίες κατοικων σε κάποιους δρόμους της πρωτεύουσας, λογω του ότι είναι Χριστουγεννιατικη παραδοση το μαγειρεμα χοιρινου αυτην την ημερα.

ΜΟΝΡΟΒΙΑ.-- Ο 51χρονος διάσημος πρώην ποδοσφαιριστής Ζορζ Γουεά κέρδισε χτες στον πρόσφατο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Λιβερία, σύμφωνα με ανακοίνωση της Εκλογικής Επιτροπής της δυτικοαφρικανικής χώρας. Με καταμετρημένο το 98,1% των ψηφοδελτίων, ο Γουεά συγκεντρώνει ποσοστό 61,5% και επικρατεί του αντιπάλου του, του αντιπροέδρου της Λιβερίας Τζόζεφ Μποακάι. Ο νέος Πρόεδρος αναμένεται να ορκιστεί και να αναλάβει καθήκοντα στις 22 Γενάρη.

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.-- Την καταπάτηση βασικών δικαιωμάτων των παιδιών και την ολοένα και μεγαλύτερη χρησιμοποίησή τους σε εμπόλεμες ζώνες σε Ασία, Αφρική, Μέση Ανατολή και αλλού διαπιστώνει η τελευταία έκθεση της ΓΙΟΥΝΙΣΕΦ. Διαπιστώνει επίσης βιασμούς, εξαναγκαστικούς γάμους, απαγωγές και στρατολόγηση παιδιών από ισλαμικές ένοπλες οργανώσεις, προκειμένου να γίνουν βομβιστές αυτοκτονίας. Υπολογίζει επίσης ότι πάνω από 27.000.000 παιδιά σε όλο τον κόσμο δεν πηγαίνουν σχολείο.



---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



 ΜΜΕ όπως η «Καθημερινή» και ο «ΣΚΑΪ» μετέδιδαν χτες ότι στα νοτιοανατολικά της Πελοποννήσου έπλεε και το γεωτρύπανο «Deepsea Metro 2», το οποίο έχει μισθώσει η Τουρκία για να διενεργήσει έρευνες αερίου και πετρελαίου στην Ανατολική Μεσόγειο. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το γεωτρύπανο επρόκειτο να συνοδεύσει η τουρκική κορβέτα «Μπάφρα», ενώ τις τουρκικές κινήσεις παρακολουθούσε στενά και η Αθήνα.



-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Οι Αμερικανοί διευθυντές εταιρειών κερδίζουν 265 φορές μεγαλύτερη αμοιβή σε σύγκριση με τον μέσο εργαζόμενο
 Πέμπτη, 28 Δεκεμβρίου 2017, 20:36
Ένας διευθυντής εταιρείας στις Ηνωμένες Πολιτείες κερδίζει 265 φορές μεγαλύτερο μισθό από τον μέσο Αμερικανό εργαζόμενο, γεγονός που θέτει τη χώρα στην κορυφή της λίστας που αφορά τα μισθολογικά χάσματα σε 22 χώρες του κόσμου.
Η Ινδία βρίσκεται στη δεύτερη θέση, καθώς οι διευθυντές στη χώρα αυτή λαμβάνουν αμοιβή 229 φορές μεγαλύτερη από τον μέσο μισθό, όπως αποκαλύπτει η έρευνα του πρακτορείου οικονομικών και επιχειρηματικών ειδήσεων Bloomberg. Το "βάθρο" συμπληρώνεται με το Ηνωμένο Βασίλειο, όπου ένα διευθυντικό στέλεχος κερδίζει ποσό ίσο με αυτό που βγάζουν 201 Βρετανοί.
Η Γερμανία βρίσκεται στην 9η θέση της λίστας, με "διευθυντικούς μισθούς" 136 φορές μεγαλύτερη από την αμοιβή ενός μέσου εργαζόμενου. Στη 15η θέση βρίσκεται η Γαλλία όπου ένας διευθυντής κερδίζει κατά μέσο όρο 2,3 εκατομμύρια ευρώ ετησίως, αμείβεται δηλαδή 70 φορές περισσότερο από τον μέσο Γάλλο που βγάζει περίπου 33.000 ευρώ.
Στην τελευταί θέση της λίστας κατατάσσεται η Νορβηγία όπου οι μισθολογικές διαφορές δεν είναι τόσο μεγάλες: οι διευθυντές λαμβάνουν μόλις 20πλάσια αμοιβή σε σύγκριση με τον μέσο μισθωτό.
Για να καταλήξει στην κατάταξη αυτή το Bloomberg έλαβε υπόψη του τον μέσο μισθό των διευθυντών επιχειρήσεων που είναι εισηγμένες στα χρηματιστήρια κάθε χώρας και τον συνέκρινε με την μέση αμοιβή που λαμβάνουν οι μισθωτοί.



-------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Σχεδόν ιδιοφυές: Πρόστιμο θα πληρώνουν οι άστεγοι στη Φρανκφούρτη, αν κοιμούνται σε μέρη που φαίνονται
December 26, 2017
Έναν ιδιοφυή και σχετικά πρωτότυπο τρόπο διάλεξε η Φρανκφούρτη για να καταπολεμήσει την κακή εικόνα που δημιουργούν οι άστεγοι, όταν αυτοί κοιμούνται σε κάποιο κεντρικό ή πολυσύχναστο μέρος.
Μπράβοι και άνθρωποι του υποκόσμου θα προσληφθούν για να τους κλέβουν όσα λεφτά έχουν πάνω τους και μετά θα τους διώχνουν από την περιοχή που μαγαρίζουν με την ύπαρξή τους.
Χαχα. Αστειευόμαστε. Δε θα το κάνουν μπράβοι αυτό, αλλά η αστυνομία της πόλης. Όπως αποφάσισε το δημοτικό συμβούλιο της πόλης, θα επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 40 ευρώ σε όποιον άστεγο κοιμάται κάπου όπου μπορεί να αμαυρώσει την εικόνα της πόλης και αφού προηγουμένως έχει αγνοήσει τις υποδείξεις των αστυνομικών.
Δεδομένου πως ένας άστεγος, λίγες φορές θα έχει καταφέρει να μαζέψει μέσα σε μια μέρα 40 ευρώ με κάποιο τρόπο και αφού η επιβολή του προστίμου επαφίεται στο κατά πόσο το όργανο της τάξης εκτίμησε πως ο άστεγος ήταν συνεργάσιμος, μπορούμε με σχετική ασφάλεια να σχηματίσουμε στο μυαλό μας την εικόνα των μπράβων-αστυνομικών που τριγυρίζουν στην πόλη για να πάρουν απ’ τους άστεγους όσα χρήματα κουβαλάνε.
Η Γερμανία, το υγρό όνειρο κάθε αρχοντοχωριάτη εκεί έξω που τη μνημονεύει όποτε βλέπει κάποιο σκουπίδι στο δρόμο, έχει βρεθεί αρκετές φορές στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της διεθνούς κοινής γνώμης, με τα αρνητικά ρεκόρ που σπάει αργά και σταθερά στη φτώχεια και την εξαθλίωση.
Πρόσφατα μάλιστα μάθαμε, πως η ατμομηχανή της ευρωπαϊκής οικονομίας, δέχεται 1,5 περίπου εκατομμύρια ανθρώπους την ημέρα στα συσσίτιά της, γεμίζοντάς μας ελπίδα για την ημέρα που θα ‘ρθει η ανάπτυξη και θα μπορούμε και εμείς να λέμε πως ανήκουμε στον οικονομικά ακμαίο ευρωπαϊκό βορρά.
Μέχρι τότε, μπορούμε απλά να μαθαίνουμε από τους ευρωπαίους φίλους μας, για το πώς μπορείς να καταπολεμήσεις τη φτώχεια και την εξαθλίωση. Ας πούμε βάζοντας αστέγους να πληρώσουν πρόστιμο επειδή υπάρχουν.



----------------------------------------------------------------------------------------------------------------



45 μερες μετα. Η μιση Μανδρα δεν μενει πια στη…. Μανδρα.



------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Αγωνια για την ΣΕΚΑΠ. Με παυση πληρωμων απαντα η εταιρια στο «μπλοκο» του τελωνειου.



-----------------------------------------------------------------------------------------------------------



Εργοδοτες παιρνουν πισω το δωρο των εργαζομενων.  Αυτό κατηγγειλε στον ΑΝΤ1 εργαζομενη σε εταιρια καθαρισμου στη Θεσσαλονικη. Ο προισταμενος την πηγε συνοδεια στο ΑΤΜ και την υποχρεωσε να βγαλει τα χρηματα και να δωσει πισω το δωρο που της ειχε καταθεσει η εταιρια, στην εταιρια, με την απειλη απολυσης.



------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Ιωαννα Καρυστιανη.  Η γνωστη συγγραφεας (που το παιζει ντε και καλα «αριστερη») λεει «να μην εχει κανεις την τρελη ελπιδα για ένα κοσμο δικαιοτερο».



-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Προσωρινή ανάσα για τη ΣΕΚΑΠ
29.12.2017, 14:40
Απόφαση-ανάσα για τους εργαζόμενους της ΣΕΚΑΠ του Ιβάν Σαββίδη έβγαλε το Πρωτοδικείο Κομοτηνής, καθώς ανέστειλε προσωρινά την απόφαση για τον καταλογισμό του προστίμου και την απαγόρευση που είχε επιβάλει το Τελωνείο Ξάνθης για τη διάθεση των προϊόντων στην εσωτερική αγορά. Οι εργαζόμενοι επιστρέφουν κανονικά στην εργασία τους μετά τις γιορτές και η υπόθεση θα συζητηθεί επί της ουσίας στις 17 Ιανουαρίου.
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες οι εργαζόμενοι θα μπορέσουν να επιστρέψουν μετά τις γιορτές στις δουλειές τους, καθώς, με την απόφαση αυτή, αποτρέπεται το κλείσιμο της επιχείρησης.
Ορισμένα κτίρια θα παραμείνουν δεσμευμένα, αλλά οι βασικές δομές απελευθερώνονται.
Εν τω μεταξύ αίρονται οι περιορισμοί που είχε επιβάλει το τελωνείο Ξάνθης και αποκαθίσταται η εμπορική ομαλότητα για να μπορεί η εταιρεία να διαθέτει τα προϊόντα της στην αγορά.
Έξω από το δικαστήριο ήταν συγκεντρωμένοι εργαζόμενοι της πάλαι ποτέ κραταιάς συνεταιριστικής επιχείρησης
Στο πλευρό τους στάθηκαν οι τοπικοί φορείς της Ξάνθης, ο δήμος, τα επιμελητήρια και η τοπική κοινωνία



----------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Φακελωναν και οι κυβερνησεις του ΠΑΣΟΚ. (Οπως  κανει και σημερα ο ΣΥΡΙΖΑ). Το φακελωμα δεν σταματησε το 1981 αλλα συνεχιστηκε και με τις κυβερνησεις του Ανδρεα  Παπανδρεου. Ασφαλιτες και χαφιεδες υπηρχαν και την δεκαετια του 80. Όπως υπαρχουν και σημεραεπι ΣΥΡΙΖΑ.



----------------------------------------------------------------------------------------------------------------



ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΟΙΚΙΑΚΟ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟ
Στην προκρούστεια κλίνη...
Δημοσιοποιήθηκε χτες η Υπουργική Απόφαση με τα νέα περιουσιακά και εισοδηματικά κριτήρια, η οποία επιφέρει μαζικό «τσεκούρι» των δικαιούχων
Μεγάλες περικοπές στον αριθμό των δικαιούχων Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (ΚΟΤ) ηλεκτρικού ρεύματος προβλέπει η απόφαση του αρμόδιου υπουργού Γ. Σταθάκη, η οποία δόθηκε χτες στη δημοσιότητα και μάλιστα προβάλλεται από την κυβέρνηση ως «παρέμβαση καταπολέμησης της ενεργειακής φτώχειας, που στοχεύει πρωτίστως στους πλέον ευάλωτους συμπολίτες μας»!
Κύριο χαρακτηριστικό της απόφασης είναι το «μοίρασμα» της ενεργειακής φτώχειας μεταξύ των λαϊκών στρωμάτων, καθώς ενισχύει μεν την έκπτωση στα τιμολόγια ηλεκτρισμού για τις πιο φτωχές κοινωνικές ομάδες, ωστόσο θέτει ως αυστηρό όριο για την ένταξη σε αυτό τα εισοδηματικά κριτήρια του λεγόμενου «κοινωνικού μερίσματος», δηλαδή τις 9.000 ευρώ για μονοπρόσωπο νοικοκυριό.
Οσοι σημερινοί δικαιούχοι υπερβαίνουν το παραπάνω όριο, αλλά και τα υπόλοιπα που αφορούν τη συνολική τους περιουσία, κόβονται αυτομάτως, με πρόσχημα τη «δικαιότερη στόχευση» του συστήματος και τη στήριξη των «πλέον ευάλωτων νοικοκυριών».
Παράλληλα, καταργείται πλήρως το ενιαίο πολυτεκνικό τιμολόγιο ηλεκτρικού ρεύματος και εισάγονται αυστηρά εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια και στους πολύτεκνους, για να αποκλειστούν, όπως αναφέρει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου, «περιπτώσεις ιδιαίτερα εύπορων πολιτών με τέσσερα ή περισσότερα τέκνα, που επωφελούνταν των εκπτώσεων...».
Το νέο σύστημα χρεώσεων χωρίζεται σε δύο κατηγορίες, στους δικαιούχους Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης και σε εκείνους που πληρούν τα κριτήρια για τη λήψη «κοινωνικού μερίσματος». Η πρώτη κατηγορία, που θα λαμβάνει τη μεγαλύτερη έκπτωση 70% περίπου, αφορά όσους έχουν ετήσιο εισόδημα 1.200 ευρώ για μονοπρόσωπο νοικοκυριό, με ανώτατο όριο τις 3.000 ευρώ για οικογένεια με τέσσερα ανήλικα τέκνα.
Πρόκειται δηλαδή για περιπτώσεις ακραίας φτώχειας, ενώ αντίστοιχα η δεύτερη κατηγορία αφορά όσους έχουν μέχρι 9.000 ευρώ ετήσιο εισόδημα (με ανώτατο όριο τις 18.000 ευρώ για οικογένεια με δύο ανήλικα παιδιά) και θα λαμβάνει έκπτωση 35%. Να θυμίσουμε ότι σήμερα το εισοδηματικό όριο για την ένταξη στο ΚΟΤ είναι οι 12.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 50% στις περιπτώσεις όπου ο δικαιούχος κατοικεί μόνιμα σε νησί με πληθυσμό κάτω από 3.100 κατοίκους και επιπλέον 3.000 ευρώ για κάθε ένα από τα δύο πρώτα προστατευόμενα τέκνα.
Σύμφωνα με ανεπίσημους υπολογισμούς, με τα νέα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια που εισάγονται, θα περικοπούν τουλάχιστον 100.000 σημερινοί δικαιούχοι ΚΟΤ, που σίγουρα η συντριπτική τους πλειοψηφία δεν ανήκει στους «οικονομικά εύπορους» ή όσους ζουν σε «ακριβές περιοχές και βίλες εκατοντάδων τετραγωνικών», όπως ισχυρίζεται η πολιτική ηγεσία του υπουργείου.
Η εφαρμογή του νέου συστήματος θα ξεκινήσει από την 1η Φλεβάρη και στο μεσοδιάστημα θα πρέπει να γίνονται αιτήσεις στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του «κοινωνικού μερίσματος», απ' όλους τους δικαιούχους και εκείνους, δηλαδή, που είναι ήδη ενταγμένοι στο ΚΟΤ.



---------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Στον δρόμο του Τραμπ και το Ισραήλ, φεύγει από την UNESCO
29.12.2017, 21:22
Και το Ισραήλ αποχωρεί επισήμως από την UNESCO, υλοποιώντας την απόφαση που έλαβε μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ τον περασμένο Οκτώβριο. Στην επιστολή που έστειλε προς τον διεθνή πολιτιστικό οργανισμό, που είναι υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, το Ισραήλ εξηγεί ότι η UNESCO έχει αντιισραηλινές θέσεις και «παραποιεί την Ιστορία».
Σχολιάζοντας της απόφαση του Ισραήλ η διευθύντρια του οργανισμού, Οντρεΐ Αζουλέ, που ανέλαβε τα καθήκοντά της τον περασμένο Νοέμβριο, έκανε την εξής δήλωση:
«Ως γενική διευθύντρια της Unesco, έλαβα σήμερα την επίσημη ειδοποίηση της ισραηλινής κυβέρνησης αναφορικά με την αποχώρηση του Ισραήλ από την Οργάνωση στις 31 Δεκεμβρίου 2018».
Μεταξύ άλλων εξέφρασε «βαθύτατη λύπη» και τόνισε ότι «στους κόλπους της UNESCO και όχι έξω από αυτήν τα κράτη μπορούν να δράσουν καλύτερα και να συμβάλουν για την επίλυση των διαφορών».
Όπως είπε, το Ισραήλ είναι μέλος της Οργάνωσης από το 1949 και «έχει τη δική του θέση (...) στους κόλπους ενός θεσμού που ασχολείται με την υπεράσπιση της ελευθερίας της έκφρασης, με την πρόληψη του αντισημιτισμού και του ρατσισμού σε όλες τις μορφές του και που ανέπτυξε ένα μοναδικό πρόγραμμα εκπαίδευσης για το Ολοκαύτωμα και την πρόληψη των γενοκτονιών».
Οι ΗΠΑ αποχώρησαν από τον διεθνή οργανισμό στις 12 Οκτωβρίου, διατηρώντας όμως τη θέση του παρατηρητή. Την ίδια ημέρα και το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι θα κάνει το ίδιο, κατηγορώντας την UNESCO για αντιισραηλινές θέσεις και χαρακτηρίζοντάς την «θέατρο παραλόγου όπου παραποιείται η ιστορία αντί να διαφυλάσσεται».
Το Ισραήλ έχει ενοχληθεί από τις αποφάσεις της οργάνωσης για την Ιερουσαλήμ και τη Χεβρώνα, ενώ από το 2011, που έγινε δεκτή η Παλαιστίνη στην UNESCO, ΗΠΑ και Ισραήλ ανέστειλαν την οικονομική συνεισφορά τους στην Οργάνωση, ποσό που ισοδυναμούσε με περίπου το ένα τέταρτο του προϋπολογισμού της.



---------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Εμφανιζουν μειωση της  ανεργιας, αυξανοντας τη μερικη απασχοληση, με μισθους των 342 ευρω.




------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Λιγοτερη συνταξη οσα κι αν δωσεις.



----------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Στο διαδικτυο
Freedom TV τo web  καναλι της Ζωης Κωνσταντοπουλου
e-roi τo web καναλι του Δημητρη Καζακη και του ΕΠΑΜ



---------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Η Κατοχική Κυβέρηση του ΣΥΡΙΖΑ εύχεται για την νέα χρονιά, τιμη στους νεκρούς Κομμουνιστές αντάρτες, σπιλώνοντας την μνήμη τους καπηλεύοντας τους αγώνες τους
Ασπρόμαυρες εικόνες κατακόκκινης μνήμης στο ημερολόγιο της Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Α' Αθήνας
Όπως δημοσιευει το site του ΣΥΡΙΖΑ left.gr



-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Ασφυξια από την αιθαλομιχλη από τα τζακια  σε Βολο Λαρισα και Γιαννενα



--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Ο Σμαραγδής, o Καζαντζάκης και η αισθητική της ξυρισμένης μασχάλης
29/12/2017
Δεν μας έφταναν τα σκοταδιστικά φαινόμενα στην πολιτιστική ζωή της χώρας, ήρθαν και οι δηλώσεις του Γιάννη Σμαραγδή να πιστοποιήσουν ότι τελικά αυτές οι αντιλήψεις, δεν προέρχονται από ισχνές μειοψηφίες, αλλά ενίοτε εκφράζουν και mainstream καλλιτέχνες. Ο σκηνοθέτης θα κινηθεί δικαστικά λέει εναντίον όσων άσκησαν αρνητική κριτική στην ταινία του για τον Νίκο Καζαντζάκη.
Θα μου πείτε , τι σχέση  έχει το «Corpus Christi» που έφερε τους οπαδούς της ΧΑ έξω από το Χυτήριο να κάνουν επεισόδια για το «βλάσφημο» έργο ή τα πρόσφατα έκτροπα στη Θεσσαλονίκη επειδή ανέβηκε έργο του Πεσσόα που είχε στον τίτλο τη λέξη διάβολος , με τα όσα είπε ο Γιάννης Σμαραγδής; Φαινομενικά καμία.
Αν ακούσει κανείς προσεκτικά τα λόγια του σκηνοθέτη όμως, θα δει πως αναδύεται μια παρόμοια οσμή αφού όταν του ζητείται να επιχειρηματολογήσει για την ακραία αυτή δήλωση του, καταφεύγει στη μεταφυσική. Ο Σμαραγδής δεν θέλει τη διαλεκτική, απαντάει με όρους φωτός και σκοταδιού , καλής και κακής ψυχής. «Οι εκπρόσωποι της φατρίας του Ελληνικού κινηματογράφου που έχουν κακές ψυχές» , «…. που εκπροσωπούν όχι τον πολιτισμό που μας γέννησε και το φως , αλλά το σκοτάδι.». Άρα, προσέξτε γιατί αν τολμήσετε να κάνετε αρνητική κριτική στην ταινία του, θέτετε εαυτόν στην πλευρά του ερέβους και του ανθελληνισμού . Μαύρο φίδι.
Κι εκεί που λες τα χώρεσε όλα τα σκοταδιστικά σε μια φράση, έρχεται και το κερασάκι στην τούρτα «Αυτοί εκπροσωπούν την αισθητική της ξυρισμένης αμασχάλης» είπε ο κύριος Σμαραγδής. Φαντάζομαι σε αντίθεση με τον ίδιο που εκπροσωπεί την αισθητική της αξύριστης αμασχάλης, δηλαδή … την αρρενωπή αισθητική να υποθέσω;
Απ’ όπου και να το πιάσει κανείς, άκρη δεν βγάζει. Το μόνο σίγουρο είναι πως ο σκηνοθέτης βάλθηκε να γίνει ξανά το επίκεντρο μέσω αρνητικής δημοσιότητας, ξεπερνώντας το ίδιο του το ρεκόρ που είχε κατακτήσει με τις περίφημες μαντινάδες προς τον Αντώνη Σαμαρά. Όσο για εμάς για να μην το φιλοσοφήσουμε ξανά, ας το ρίξουμε έξω με μια  μαντινάδα:
Προτού μηνύσεις όποιον βρεις/ ω Σμαραγδή Γιαννάκη
ρώτα να δεις αν συμφωνεί/ τον Νίκο Καζαντζάκη



---------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Ραβίνος για “το πρόβλημα Ρουβίκωνας”: Σας φτύνουμε και τον Μαρξ, σας φτύνουμε και τον Μπακούνιν – Είστε φακελωμένοι
29/12/2017
«Σας φτύνουμε και τον Μαρξ, τον προδότη τον Εβραίο αντισημίτη, σας φτύνουμε και τον Μπακούνιν» αναφέρει μεταξύ άλλων σε μήνυμα που ανάρτησε στο youtube από την Αθηνα ο ελληνοεβραιος σιωνιστης ραβίνος Μορντεχάι Φριζής, ύστερα από την επίθεση με μπογιές που πραγματοποίησε ο Ρουβίκωνας στην πρεσβεία του Ισραήλ
Στο βίντεο που ανάρτησε ο Ραβίνος αναφέρει ότι τα μέλη του Ρουβίκωνα είναι φακελωμένα από τις μυστικές υπηρεσίες του Ισραήλ και πως αν τολμούσαν να εισέλθουν στο χώρο της πρεσβείας θα τους αντιμετώπιζαν όπως και τους ακτιβιστές του στόλου της ελευθερίας… με μια σφαίρα στο κεφάλι.



----------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Η ΠΙΟ ΚΑΛΤ ΚΡΙΤΙΚΗ ΣΤΑ «ΑΝΑΡΧΟΚΟΜΜΟΥΝΙΑ» ΤΟΥ ΡΟΥΒΙΚΩΝΑ
29/12/2017
«Σας φτύνουμε και τον Μαρξ, τον προδότη τον Εβραίο αντισημίτη, σας φτύνουμε και τον Μπακούνιν» αναφέρει μεταξύ άλλων σε μήνυμα που ανάρτησε στο youtube στην Αθηνα ο ψυχασθενης ελληνοεβραιος σιωνιστης ραβίνος Μορντεχάι Φριζής, ύστερα από την επίθεση με μπογιές που πραγματοποίησε ο Ρουβίκωνας στην πρεσβεία του Ισραήλ
Στο μήνυμά του ο Ραβίνος αναφέρει ότι τα «αναρχικα σκουλικια» μέλη του Ρουβίκωνα είναι φακελωμένα από τις μυστικές υπηρεσίες του Ισραήλ και πως αν τολμούσαν να «πατησουν το βρωμερο ποδαρι τους» στο χώρο της πρεσβείας θα τους αντιμετώπιζαν όπως και τους ακτιβιστές του στόλου της ελευθερίας… με μια σφαίρα στο κεφάλι.
Αν και το βίντεο μοιάζει βγαλμένο από επεισόδιο της εκπομπής «Αμάν τα καθάρματα» ή του Αδωνι Γεωργιάδη, ο ραβίνος αναπαράγει όλα τα επιχειρήματα περί δήθεν αντισημιτισμού «των αναρχοκομμουνιων» του Ρουβίκωνα τα οποία κυκλοφορούν τις τελευταίες ημέρες στο διαδίκτυο από υποστηρικτές του Ισραήλ.
Με επιχειρήματα που θυμίζουν εγχειρίδια της ασφάλειας της δεκαετίας του 50, αναζητά «καταδότες» στο εσωτερικό της αριστεράς και του αναρχικού χώρου ενώ αναπαράγει την θεωρία των δυο άκρων.
Μερικές φορές πρέπει να ακούσεις τα συγκεκριμένα επιχειρήματα με την κατάλληλη φωνή για να καταλάβεις τη γελοιότητα όσων τα εκφέρουν στα έδρανα της βουλής και τις ναυαρχίδες του ελληνικού Τύπου
Σημείωση: Αναγνώστες μας ρωτάνε ποιος απεικονίζεται στη φωτογραφία με την ισραηλινή σημαία, πίσω από τον ραβίνο Φριζη. Στη φωτογραφία είναι ο ακροδεξιός, ρατσιστής, αντικομμουνιστής ραβίνος και βουλευτής της Κνεσέτ Meir Kahane. O kahane (τα βιβλία του οποίου ίσως πουλά ο Φριζής αφού βλέπουμε να έχει αρκετά στη βιβλιοθήκη του) ζητούσε τη δημιουργία ταγμάτων εφόδου εναντίον Παλαιστινίων και την οριστική κατάληψη της Γάζας και της Δυτικής Όχθης. Το 1971 καταδικάστηκε για “συνωμοσία σε κατασκευή εκρηκτικών μηχανισμών” και μεταφοράς όπλων. Το 1988 η ισραηλινή κυβέρνηση απαγόρευσε με φωτογραφικό νόμο τη συμμετοχή του Kahane στις εκλογές λόγω του ακραία ρατσιστικού λόγου που εξέφραζε. Δολοφονήθηκε το 1990 στο Μανχάταν.
Πρόσφατα δημοσιεύματα αναφέρουν ότι υποστηρικτές του Kahane συμμετέχουν στο φασιστικό, ρατσιστικό κίνημα Alt Right στις ΗΠΑ.
https://www.youtube.com/watch?time_continue=49&v=ROrVpumpEfs
Και εδώ μιλαει ο ψυχασθενης Φριζης για την Αχεντ Ταμιμι, και τα «ισραηλινα αριστερα σκουληκια που πρεπει να κρεμαστουν»
https://www.youtube.com/watch?v=i2j4DTNfAew

3 σχόλια:

e-h είπε...



My grandmother was my soulmate. What I know about asking questions, self-respect, about strong, vibrant womanhood, I learned from her.
When I started working with JVP, I asked her to watch “5 Broken Cameras” with me, a powerful film about Palestinian resistance in the West Bank village of Bil’in.
Afterwards, she stared at the screen, blankly. I thought maybe it hadn’t set in. Then she said, "Can I become a member of that organization too?"
That day, at age 90, my grandmother joined JVP.
When my grandmother saw the reality on the ground in Palestine, she couldn’t turn away. And she could see that JVP provided a meaningful way to stand on the side of justice.
That’s only possible because thousands of donors allow JVP to stay strong and independent. Will you join them, and chip in whatever you can now? Now is the best time to become a JVP donor at the $18 level, or any amount that works for you. Every dollar you give before midnight, December 31 will be doubled.
My grandmother has been gone for a year now, but her presence stays with me through her calligraphy, which surrounds my home. There’s one piece that I keep at my desk. It reads:
"It's Possible, Possible, Possible. It must be Possible."
The challenges of her own life taught her that despair is a luxury, a dead end. Even in her final year, she was still saying, “sign me up.” She could see our job, our responsibility, in helping make freedom possible.
And it’s JVP’s job to help as many people as possible reach that same conclusion. The more people we bring into the movement, the more wisdom the movement holds. The bigger our numbers. The more we can make possible.
Help us keep building and growing: chip in what you can today. Now is the time to join JVP: at the $18 level, or any amount that works for you. Every dollar you give before midnight, December 31 will be doubled.
Our elders, and the ancestors of all movements for justice, once had visions thought to be impossible. How humbling it is to think of the savvy, skill, commitment, and unwavering love for their people that transformed reality throughout time.
In their honor, let us be bold in our vision, and in our commitment to each other.
It’s Possible, Possible, Possible. It must be Possible.



e-h είπε...

Η γιαγιά μου ήταν η ψυχή μου. Αυτό που γνωρίζω για να θέτω ερωτήσεις, αυτοσεβασμό, για ισχυρή, ζωντανή γυναίκα, έμαθα από αυτήν.
Όταν άρχισα να δουλεύω με την JVP, της ζήτησα να παρακολουθήσει μαζί μου μια ταινία "5 σπασμένες κάμερες", μια ισχυρή ταινία για την παλαιστινιακή αντίσταση στο χωριό Bil'in της Δυτικής Όχθης.
Στη συνέχεια, κοίταξε στην οθόνη, κενά. Σκέφτηκα ότι ίσως δεν είχε τεθεί μέσα. Τότε είπε, "Μπορώ να γίνω μέλος αυτης της οργάνωσης;"
Εκείνη την ημέρα, στην ηλικία των 90 ετών, η γιαγιά μου εντάχθηκε στο JVP.
Όταν η γιαγιά μου είδε την πραγματικότητα στο έδαφος στην Παλαιστίνη, δεν μπορούσε να γυρίσει μακριά. Και μπορούσε να δει ότι η JVP παρείχε έναν ουσιαστικό τρόπο να σταθεί στο πλευρό της δικαιοσύνης.
Αυτό είναι δυνατό μόνο επειδή χιλιάδες δωρητές επιτρέπουν στη JVP να παραμείνει ισχυρή και ανεξάρτητη. Θα τους ενώσετε και θα δωρησετε σε ό, τι μπορείτε τώρα; Τώρα είναι η καλύτερη στιγμή για να γίνετε δωρητής JVP στο επίπεδο των $ 18, ή οποιοδήποτε ποσό που λειτουργεί για εσάς. Κάθε δολάριο που δίνετε πριν τα μεσάνυχτα, 31 Δεκεμβρίου θα διπλασιαστεί.
Η γιαγιά μου έχει φύγει ένα χρόνο τώρα, αλλά η παρουσία της μένει μαζί μου μέσω της καλλιγραφίας της, η οποία περιβάλλει το σπίτι μου. Υπάρχει ένα κομμάτι που κρατώ στο γραφείο μου. Αναφέρει:
"Είναι δυνατό, πιθανό, πιθανό, πρέπει να είναι δυνατό".
Οι προκλήσεις της δικής της ζωής τη δίδαξαν ότι η απελπισία είναι μια πολυτέλεια, ένα αδιέξοδο. Ακόμη και στο τελευταίο της έτος, έλεγε ακόμα, "γράψτε με". Θα μπορούσε να δει τη δουλειά μας, την ευθύνη μας, βοηθώντας την ελευθερία να γίνει δυνατή.
Και είναι δουλειά του JVP να βοηθήσει όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους να φτάσουν στο ίδιο συμπέρασμα. Όσο περισσότεροι άνθρωποι φέρουμε στο κίνημα, τόσο περισσότερη σοφία έχει η κίνηση. Όσο μεγαλύτεροι είναι οι αριθμοί μας. Όσο περισσότερο μπορούμε να το κάνουμε εφικτό.
Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να χτίζουμε και να μεγαλώνουμε: δωρηστε αυτό που μπορείτε σήμερα. Τώρα είναι η ώρα να συμμετάσχετε στο JVP: στο επίπεδο $ 18, ή οποιοδήποτε ποσό που σας δουλεύει. Κάθε δολάριο που δίνετε πριν τα μεσάνυχτα, 31 Δεκεμβρίου θα διπλασιαστεί.
Οι γέροντες μας, και οι πρόγονοι όλων των κινήσεων για δικαιοσύνη, κάποτε είχαν ορατά ότι ήταν αδύνατο. Πόσο τρομακτικό είναι να σκεφτόμαστε την κατανοηση, την ικανότητα, τη δέσμευση και την ακλόνητη αγάπη για τους ανθρώπους τους που μεταμόρφωσαν την πραγματικότητα καθ 'όλη τη διάρκεια του χρόνου.
Για την τιμή τους, ας είμαστε τολμηροί στο όραμά μας και στη δέσμευσή μας ο ένας στον άλλο.
Είναι Πιθανό, Πιθανό, Πιθανό. Πρέπει να είναι Πιθανό.

e-h είπε...


Hoy la revista cultural cubana La Jiribilla, les ofrece un dossier
titulado Parrandas, Remedios y tradiciones. Primera aproximación, con
trabajos relacionados con esta festividad. Entre ellos Para que la
Parranda viva y sea más fuerte de Daniela Muñoz Barroso, Parrandas serán
remedio o Remedios será Parranda de la Redacción de la revista, El cielo
iluminado de Remedios de Omar Valiño y la entrevista Decidí contar La
Parranda desde el presente de Fernando León Jacomino.

La Jiribilla publica además textos en homenaje al Premio Nacional de
Artes Plásticas Eduardo Roca Salazar “Choco”, y las palabras del Premio
Nacional de Literatura Eduardo Heras León con motivo del 20 aniversario
del Centro de Formación Literaria Jorge Onelio Cardoso.

También publicamos los nombres de los finalistas del concurso convocado
por nuestra revista “Guevara, millón de rostros” y a la exposición de
dichas obras el próximo 10 de enero a las cinco de la tarde en nuestra
sede ubicada en calle Línea esquina D.

A todos estos contenidos usted puede acceder desde intranet e internet,
mediante el sitio web www.lajiribilla.cu


Σήμερα το κουβανέζικο πολιτιστικό περιοδικό La Jiribilla σας προσφέρει έναν φάκελο
με τίτλο Parrandas, Remedios και παραδόσεις. Πρώτη προσέγγιση, με
έργα που σχετίζονται με αυτή τη γιορτή. Μεταξύ τους Για το
Parranda viva και ισχυρότερη από τη Daniela Muñoz Barroso, Parrandas θα είναι
Remedy ή Remedies θα είναι Parranda του Εκδότη του περιοδικού, El cielo
που φωτίζεται από τον Remedios de Omar Valiño και τη συνέντευξη που αποφάσισα να πω στο La
Parranda από το παρόν του Fernando León Jacomino.

Η La Jiribilla εκδίδει επίσης κείμενα σε αφιέρωμα στο Εθνικό Βραβείο της
Πλαστικές τέχνες Eduardo Roca Salazar "Choco", και τα λόγια του βραβείου
Εθνική Λογοτεχνία Eduardo Heras León με την ευκαιρία της 20ής επετείου
του Λογοτεχνικού Εκπαιδευτικού Κέντρου Jorge Onelio Cardoso.

Δημοσιεύουμε επίσης τα ονόματα των φιναλίστ του διαγωνισμού
από το περιοδικό μας "Guevara, ένα εκατομμύριο πρόσωπα" και την έκθεση του
είπε έργα στις 10 Ιανουαρίου στις πέντε το απόγευμα στο μας
η έδρα βρίσκεται στη γραμμή γωνίας του δρόμου Δ.

Σε όλα αυτά τα περιεχόμενα μπορείτε να έχετε πρόσβαση από το intranet και το διαδίκτυο,
μέσω της ιστοσελίδας www.lajiribilla.cu