Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου 2018

Παρασκευη 21 Δεκεμβριου 2018


ΓΑΛΛΙΑ ''Δεν υπαρχει περιπτωση να μου παρουν το χερι και να την βγαλουν καθαρη''
Ο Antoine Boudinet,26 χρονων, τραυματίστηκε βαριά (ακρωτηριασμός χεριού) από χειροβομβίδα δυναμίτη GLI-F4που έριξαν τα γαλλικά ΜΑΤ και κανει μυνηση οχι μονο κατα του Γαλλικου κρατους αλλα και κατα του Γάλλου υπουργου των Εσωτερικών Christophe Castaner
*η χειροβομβίδα τύπου GLI-F4 εκτός από χημικά περιέχει και την εκρηκτική ουσία ΤΝΤ:με ίδιου ακριβώς τύπου «δακρυγόνο» είχε δολοφονηθεί το 2014 στην Ταρν ο ακτιβιστης οικολόγος Ρεμί Φρες**, ενώ είχε τραυματιστεί βαριά στα κάτω άκρα και άλλος ένας διαδηλωτής στη Λοραίνη το 2017.
ΓΑΛΛΙΑ Οι δυνάμεις καταστολής διαδηλώσεων, δηλαδή οι μονάδες των γαλλικών ΜΑΤ (CRS) και οι διμοιρίες άμεσης επέμβασης της αστυνομίας (CSI), προέβησαν σε 1.193 βολές σφαιρών από καουτσούκ. Έκαναν χρήση 1.040 χειροβομβίδων αποφυγής περικύκλωσης. Χρησιμοποίησαν και έριξαν στους διαδηλωτές 339 χειροβομβίδες GLI - F4,οι οποίες περιέχουν 25 γραμμάρια TNT.
Στην πραγματικότητα, ο απολογισμός αυτού του συλλαλητηρίου είναι για τα γαλλικά και τα ευρωπαϊκά δεδομένα πρωτοφανής
Για να υπάρχει κάποια σύγκριση με το παρελθόν, η γαλλική αστυνομία καθ' όλη τη διάρκεια του έτους 2017 έκανε χρήση συνολικά 796 χειροβομβίδων αποφυγής περικύκλωσης (κρότου λάμψης), αριθμός που ισοδυναμεί με το 1/3 της ποσότητας που χρησιμοποιήθηκε μόνον κατά τη διάρκεια του Σαββάτου 1ης Δεκεμβρίου.
9 νεκροι ,100αδες βαρια τραυματιες και ο υπουργος εσωτερικων δηλωνει ''εσεις ,τα κιτρινα γιλεκα ,φταιτε''........




--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Γιάννης Ζουγανέλης: "Ο Έλληνας μετανάστης δεν έχει καμία σχέση με αυτούς που βλέπουμε εδώ".



-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Ολοκληρώθηκε η μεταβίβαση του 66% του ΔΕΣΦΑ έναντι τιμήματος 535 εκατ. ευρώ στην SENFLUGA Energy Infrastructure Holdings



------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Παρασκευή, 21 Δεκεμβρίου 2018
Ο Λόπες Ομπραδόρ ξεκινά την κατασκευή του τρένου Μάγια στο Μεξικό

Ο πρόεδρος του Μεξικού, Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ (AMLO), ξεκίνησε την προηγούμενη Κυριακή την κατασκευή του Σιδηροδρόμου Μάγια, που θα διατρέξει 1.500 χιλιόμετρα στα νοτιοανατολικά της χώρας.
Ο Αρχηγός του Κράτους ξεκίνησε τις εργασίες για τη σιδηροδρομική υποδομή συμμετέχοντας σε τελετή με τους Αυτόχθονες Λαούς, όπου ζητήθηκε η συναίνεση της Μητέρας Γης για το έργο.

Επαναλαμβάνοντας την τελετουργία που τον συνοδεύει από την ορκωμοσία του ως προέδρου, ο AMLO συμμετείχε στην πνευματική τελετή με δώδεκα κοινότητες των Μάγια εγκατεστημένες στην περιοχή Τσιάπας, ενώ το τελετουργικό επαναλήφθηκε ταυτόχρονα στις πολιτείες Καμπέτσε, Γιουκατάν, Ταμπάσκο και Κιντάνα Ρόο, όπου θα επεκταθεί η γραμμή της αμαξοστοιχίας.
Τα έργα, τα οποία εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθούν το 2023, αρχίζουν με την αποκατάσταση των σιδηροδρομικών γραμμών που είναι σε αχρηστία, καθώς ανήκουν σε ένα παλιό εμπορικό τρένο που διέσχιζε τμήμα της περιοχής και σταμάτησε να λειτουργεί λόγω οικονομικών προβλημάτων.
Η AMLO εξήγησε ότι το μεγαλύτερο μέρος της επένδυσης θα προέλθει από τον ιδιωτικό τομέα, στον οποίο η κυβέρνηση του Μεξικού θα παράσχει επιδότηση ανά χιλιόμετρο κατασκευής της σιδηροδρομικής γραμμής.
«Χρειαζόμαστε ιδιωτικές επενδύσεις, και εκμεταλλεύομαι την ευκαιρία για να καλέσω τους επιχειρηματίες να συμμετάσχουν σε αυτό το έργο. Εξετάζουμε αν θα αναλάβουν ένα τμήμα, από 15 έως 18 δισεκατομμύρια πέσος ανά διαγωνισμό», δήλωσε ο πρόεδρος.
Το φιλόδοξο έργο που αντιμετωπίζει ο νεοεκλεγείς πρόεδρος επιδιώκει να ξεπεράσει την αποτυχία προηγούμενων κυβερνήσεων που προσπάθησαν να προωθήσουν την πρωτοβουλία για την επανεκκίνηση της οικονομίας στη νοτιοανατολική περιοχή της χώρας.
Αυτό το έργο «είναι πάνω απ 'όλα μια πράξη δικαιοσύνης, επειδή είναι η πιο εγκαταλειμμένη περιοχή της χώρας», δήλωσε ο AMLO, ενώ εξήγησε ότι θα υπάρξουν αναθέσεις για τρία είδη τρένων: φορτηγά, τουριστικά και επιβατηγά.
Επιπλέον, εγγυήθηκε τον σεβασμό προς το περιβάλλον διασφαλίζοντας ότι δεν θα κοπεί κανένα δέντρο και ότι ο σιδηρόδρομος θα χρησιμοποιεί υβριδικές ατμομηχανές βιοντίζελ, φροντίζοντας την πανίδα και τη χλωρίδα των τμημάτων που διασχίζει, ιδιαίτερα στη ζούγκλα.



---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------




Ο Μπολσονάρου επιστρατεύει τη μαφία του Μαϊάμι ενάντια στην Κούβα – Συνάντηση με αμερικανοκουβανό τρομοκράτη
Ολοένα και πιο φανερά γίνονται τα εχθρικά σχέδια της νέας ακροδεξιάς κυβέρνησης της Βραζιλίας ενάντια στους λαούς της Κούβας και της Βενεζουέλας. Πέραν των προκλητικών του δηλώσεων ότι θα κάνει ότι μπορεί «εντός των ορίων του νόμου και της δημοκρατίας» ενάντια στις δύο χώρες, ο νεοεκλεγείς φασίστας πρόεδρος Ζαΐχ Μπολσονάρου συναντήθηκε την Τετάρτη στην κατοικία του στο Ρίο ντε Τζανέϊρο με τον γνωστό, κουβανικής καταγωγής, τρομοκράτη Ορλάντο Γκουτιέρες Μπορονάτ.
Πριν λίγες μόλις εβδομάδες, ο γιός του βραζιλιάνου προέδρου, Εντουάρντο Μπολσονάρου, είχε δημοσιεύσει φωτογραφία έπειτα από συνάντηση του με τον Γκουτιέρες, κάτι που αποδεικνύει τους δεσμούς της ακροδεξιάς βραζιλιάνικης κυβέρνησης με πυρήνες της αμερικανοκουβανικής μαφίας των ΗΠΑ.
Την συνάντηση Μπολσονάρου-Γκουτιέρες στο Ρίο επιβεβαίωσε ο ίδιος ο βραζιλιάνος πρόεδρος με ανάρτηση του στο τουίτερ, όπου αναφέρεται στον τρομοκράτη Γκουτιέρες ως «βασικό κατήγορο των αγριοτήτων που διαπράττει η δικτατορία αυτής της χώρας». Βέβαια, αυτός που αποκαλεί την Κούβα «δικτατορία» είναι ο ίδιος φασίστας που νοσταλγεί την στρατιωτική χούντα της Βραζιλίας (1964-1985) και τα απάνθρωπα βασανιστήρια της εποχής εκείνης, ενώ υμνεί τον δικτάτορα Πινοσέτ.
Σε ότι αφορά τον Ορλάντο Γκουτιέρες, όπως σημειώνει η εφημερίδα Granma, πρόκειται για έναν από τα πλέον διαβόητα μέλη της αμερικανοκουβανικής μαφίας του Μαϊάμι, με διασυνδέσεις με τρομοκρατικούς πυρήνες χρηματοδοτούμενους από την- γνωστή και μη εξαιρετέα- USAID. Η αντεπαναστατική, τρομοκρατική δράση του Γκουτιέρες ενάντια στην Κούβα είναι γνωστή, ενώ ο ίδιος δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τον πρόεδρο Τραμπ για τα νέα μέτρα που πήρε ενάντια στον κουβανικό λαό.
Σημειώνεται ότι στα τέλη Νοεμβρίου, ο Ζαΐχ Μπολσονάρου είχε συναντηθεί με τον σύμβουλο εθνικής ασφαλείας του Ντόναλντ Τραμπ, Τζον Μπόλτον, όπου συμφώνησαν να συνεργαστούν στενά για την αντιμετώπιση της… «τρόικας της τυραννίας», όπως αποκαλεί η Ουάσινγκτον τις κυβερνήσεις της Βενεζουέλας, της Νικαράγουας και της Κούβας.



--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Τα Λευκά κράνη συμμετείχαν σε λεηλασίες και εμπόριο ανθρωπίνων οργάνων στη Συρία
Νέα στοιχεία που προκαλούν αποτροπιασμό στην παγκόσμια κοινή γνώμη έρχονται στο φως για τη δράση της οργάνωσης «Λευκά Κράνη», στη Συρία, από τον Διευθυντή του Ιδρύματος Μελέτης για τη Δημοκρατία, Μαξίμ Γκριγκόριεφ.
Μέλη της οργάνωσης «Λευκά Κράνη» ασχολούνταν με την εμπορία οργάνων και πραγματοποίησαν κλοπές στη Συρία, σύμφωνα με στοιχεία που υπέβαλε ο Διευθυντής του Ιδρύματος Μελέτης για τη Δημοκρατία, Μαξίμ Γκριγκόριεφ, την Πέμπτη στα Ηνωμένα Έθνη.
«Οι άνθρωποι που διασώζονταν από τα Λευκά Κράνη συχνά δεν επέστρεφαν ζωντανοί», δήλωσε ο Γκριγκόριεφ παραθέτοντας έναν μάρτυρα που διαμένει σε μια από τις περιοχές όπου δραστηριοποιούνταν τα Λευκά Κράνη. «Για παράδειγμα, ένα άτομο τραυματίζεται ελαφρώς, σώζεται και στη συνέχεια επιστρέφεται πίσω με το στομάχι του ανοιχτό και με τα εσωτερικά όργανα του να λείπουν».
Ο Γκριγκόριεφ επεσήμανε ότι, σύμφωνα με πολλούς μάρτυρες, συμπεριλαμβανομένων και μελών της οργάνωσης, η τελευταία συμμετείχε επίσης σε κλοπές από τραυματίες, ιδιαίτερα γυναικών, καθώς και στη λεηλασία καταστημάτων και κατεστραμμένων κτιρίων.




-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Κλείνει η Παιδιατρική Κλινική του Νοσοκομείου Σάμου λόγω έλλειψης γιατρών.
Όταν χιλιάδες αδιόριστοι νέοι Έλληνες γιατροί παίρνουν τον δρόμο της ξενιτιάς.
Καμάρι ο Πολάκης!




---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Αίσχος! Νέα δίωξη στον Αντ. Μαυρομμάτη (ΛΑ.Ε) από την κυβερνοτραπεζική «χούντα»
20/12/2018
Πρωτοφανείς και απίστευτες σε αριθμό και κυρίως σε μένος και θρασύτητα οι κυβερνητικές, αστυνομικές, τρομοκρατικές διώξεις σε βάρος αγωνιστών κατά των πλειστηριασμών και για την διάσωση των λαϊκών περιουσιών και πρώτα απ’ όλα της πρώτης κατοικίας.
Την Πέμπτη δύο ασφαλίτες με πολιτικά έφτασαν να πηδήξουν σαν κλέφτες την κλειδωμένη εξώπορτα της οικίας όπου διαμένει η οικογένεια Μαυρομμάτη και άρχισαν να κτυπούν δυνατά, μέχρι που κόντευαν να σπάσουν την πόρτα του σπιτιού, τρομοκρατώντας τους γέροντες γονείς, προκειμένου να επιδώσουν στον Αντ. Μαυρομμάτη, τον γιο της οικογένειας, νέα κλήση σε απολογία και για κατηγορίες που περιλαμβάνουν τον μισό, περίπου, Ποινικό Κώδικα.
Όταν οι γονείς του Αντώνη φοβισμένοι ρώτησαν ποιοι είναι και πώς έφτασαν στην κύρια πόρτα του σπιτιού, οι ασφαλίτες άρχισαν να τους χλευάζουν, να χυδαιολογούν και να τους απειλούν ότι αν δεν ανοίξουν την πόρτα, τότε θα φύγουν και ο Αντ. Μαυρομμάτης θα δικαστεί ερήμην!!!
Και τη νέα δικογραφία κατά του Αντ. Μαυρομμάτη (υπάρχει και προηγούμενη με συγκατηγορούμενο τον Παν. Λαφαζάνη), συνέταξε με κυβερνητική εντολή Τσίπρα και Γεροβασίλη  το αμαρτωλό, χουντικής και μετεμφυλιακής έμπνευσης «Τμήμα Προστασίας του Κράτους και του Δημοκρατικού Πολιτεύματος».
Τέτοιες αυταρχικές, τρομοκρατικές μεθοδεύσεις που θυμίζουν άλλες, σκοτεινές εποχές, δείχνουν ότι στη χώρα μας η λεγόμενη δημοκρατία είναι ανύπαρκτη και σταματάει εκεί που αρχίζει η αντίσταση των πολιτών για να προασπίσουν τα πιο στοιχειώδη δικαιώματά τους στην ζωή, την ύπαρξη και την επιβίωση της κοινωνίας.
Βεβαίως καθόλου δεν απασχολούν τα κατεστημένα κέντρα που κοκορομαχούν για την εξουσία οι διώξεις πολιτών που αγωνίζονται. Κάθε άλλο: Τσίπρας, Μητσοτάκης, Γεννηματά, Ποτάμι, Ένωση Κεντρώων, ΑΝΕΛ και οι ακροδεξιές αποφύσεις τους είναι ταγμένοι μέχρι μυελού οστέων με τις τράπεζες, την ολιγαρχία και την αμερικανογερμανοκρατία στη χώρα, στηρίζοντας ολόψυχα το νέο σιδερόφρακτο κράτος της νεοφιλελεύθερης δικτατορίας, με ή χωρίς «εθνικά» χρώματα.
Στελέχη της ΛΑ.Ε τόνιζαν ότι θα αναλάβουν τις επόμενες μέρες, παρά την εορταστική ατμόσφαιρα, πρωτοβουλίες και δράσεις ενάντια στην κυβερνητική αστυνομική δικτατορία και την «χούντα» του συστήματος.
Δημοκρατία, ελευθερία, εθνική ανεξαρτησία, κοινωνικά δικαιώματα, ανθρώπινη ζωή, δικαιοσύνη και ανθρώπινες εργασιακές σχέσεις, πάνε χέρι-χέρι με τον αντιμνημονιακό αγώνακαι το δημοκρατικό αντιμνημονιακό, αντινεοφιλελεύθερο μέτωπο για την προοδευτική ανατροπήστη χώρα.




---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Συνελήφθηκε ένας από τους εντολείς της τρομοκρατικής επίθεσης στο Charlie Hebdo.
20/12/2018 – 23.30
Πριν από λίγο οι δημοσιογράφοι της Parisien ανακοίνωσαν πως συνελήφθηκε στο Djibouti από τη γαλλική αστυνομία ένας από τους εντολείς της τρομοκρατικής επίθεσης κατά του Charlie Hebdo στο Παρίσι το Γενάρη του 2015 ένας κάποιος  Abou Hamza. Πρόκειται για το Γάλλο τζιχαντιστή Peter Chérif, ύποπτο ότι είναι ένας από τους εντολείς της επίθεσης κατά του Charlie Hebdo στις 7 Γενάρη 2015. Η Le Parisien απέκτησε την επιβεβαίωση της πληροφορίας.
Ήταν καταζητούμενος από το 2011 και ήταν γνωστός με το ψευδώνυμο Abou Hamza. Είναι σήμερα 36 ετών και ήταν μέρος του περιβόητου δικτύου Buttes-Chaumont, είχε πολεμήσει στο Ιράκ και είχε συλληφθεί από Αμερικανούς.



-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Οι ΗΠΑ αποσύρουν το στρατό τους από Συρία γιατί οι Ρώσοι με τους S-300 που ανέπτυξαν κυρίως στη Deir Ezzor πριν μια βδομάδα έκλεισαν ουσιαστικά το συριακό εναέριο στη ΒΑ Συρία…..
21/12/2018 – 22.00
Σε ένα άρθρο του στις 21.12.18 το reseauinternational επιχειρεί να κάνει μια εκτίμηση γιατί ξαφνικά οι ΗΠΑ αποφάσισαν ν΄αποσύρουν τις δυνάμεις τους από τη Συρία. Σε αυτό μεταξύ άλλων αναφέρει ότι εδώ και 1 εβδομάδα 2 συστοιχίες πυραυλικών συστημάτων S-300 αναπτύχθηκαν στην Deir Ezzor,στην Ανατολική Συρία. Άμεσα μετά από αυτό η ένταση των πτήσεων της συμμαχίας που διευθύνεται από τις ΗΠΑ περιορίστηκε κατά 80% στη ΒΑ Συρία. Μετά τις 18 Σεπτέμβρη η ισραηλινή αεροπορία δεν επιτέλεσε καμιά επιδρομή εντός του συριακού εναέριου.
Μι αντιπροσωπεία του ισραηλινού στρατού υπό τη διεύθυνση του στρατηγού  Aharon Haliva (επικεφαλή επιχειρήσεων), πήγε στη Μόσχα και συναντήθηκε με τον στρατηγό  Vasily Trushin (αναπληρωτή αρχηγό των επιχειρήσεων του ρωσικού στρατού ). Οι σχέσεις των 2 στρατευμάτων επιδεινώθηκαν μετά την καταστροφή ενός ρωσικού αεροσκάφους IL-20 κατά μια επίθεση επί συριακών στόχων κοντά στη ρωσική αεροπορική βάση Hmeymim από ισραηλινά F-16.
H ισραηλινή αντιπροσωπεία έφθασε στη Μόσχα γιατί αυτή δεν πέτυχε να βρει  ελαττώματα εντός της ζώνης αεροπορικού αποκλεισμού, επιβαλλόμενης από τα νέα συστήματα συριακής αεράμυνας που παραδόθηκαν από τη Ρωσία. Οι Ισραηλινοί θεωρούσαν ότι μπορούσαν να  amadouer τους Ρώσους για ν΄αποκτήσουν τους κωδικούς ασφάλειας των συριακών πυραύλων. Η Ρωσία προφανέστατα αρνήθηκε να τους δώσει.
Ποιά είναι τα στοιχεία της αυτοματοποιημένης διαχείρισης του συριακού εναέριου που εμποδίζουν τους Ισραηλινούς κι Αμερικανούς να ενεργούν; H Συρία δέχθηκε 6 με 8 συστοιχίες S-300/PMU2, με μια ακτίνα δράσης 250 km. Οι πύραυλοι εγγυώνται την ασφάλεια αεροσκαφών και στρατιωτικών συριακών στόχων.Βέβαια αυτές οι συστοιχίες δεν είναι τα πιο σημαντικά στοιχεία.
Η διαχείριση διασφαλίστηκε από το σύστημα αυτοματοποιημένης διαχείρισης Polyana D4M1. Ο ρόλος του συστήματος αυτοματοποιημένης διαχείρισης είναι μια απαραίτητη διεπαφή στην ταυτόχρονη λειτουργία  των αεροπορικών μονάδων και της αντιαεροπορικής συριακής άμυνας.Το Polyana D4M1 δύναται να καλύψει μια ζώνη  800 × 800 km, να παρακολουθήσει 500 εναέριους στόχους και βαλλιστικούς πυραύλους  και να φιξάρει 250. Χάρη στο Polyana D4M1, τα κέντρα διοίκησης της πολεμικής συριακής αεροπορίας δέχονται ομοίως πληροφορίες εξωτερικές από ρωσικό αεροσκάφος  A-50U (AWACS) και ρώσικους δορυφόρους επιτήρησης….
Ποιά είναι η συνέπεια του γεγονότος ότι τέθηκε σε εφαρμογή από τη Ρωσία η αυτοματοποιημένη διαχείριση του συριακού εναέριου χώρου;
Oι αμερικάνικες στρατιωτικές βάσεις στη Συρία περιλαμβάνουν ουσιαστικά δυνάμεις επιδιδόμενες σε ειδικές επιχειρήσεις δηλ. ένα ελαφρύ πεζικό χωρίς κανένα θωρακισμένο ούτε καμιά υποστήριξη πυροβολικού. Οι αμερικάνικες στρατιωτικές βάσεις δεν θα μπορούσαν επομένως ν΄αντισταθούν σε καμιά επίγεια επίθεση  του συριακού στρατού υποστηριζόμενης από την αεροπορία. Συνειδητοποιώντας ότι ο αμερικάνικος στρατός δεν θα μπορεί να περάσει το συριακό αντιαεροπορικό φράγμα χωρίς μη αποδεκτές απώλειες , κάθε επέμβαση από μέρους του γίνεται ακατάλληλη. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι ΗΠΑ έρχονται ν΄ανακοινώσουν ότι αρχίζουν την απόσυρση των  2 000 στρατιωτών τους. Την ίδια στιγμή η Τουρκία προετοιμάζεται να εξαπολύσει μια νέα επίθεση κατά των YPG στο βορρά της Συρίας..( σσ. σ΄ετοιμότητα είναι και ο συριακός στρατός). Οι YPG, εκπαιδευμένοι και υποστηριζόμενοι από τις ΗΠΑ γρήγορα θα χάσουν όλα τα εδάφη που ανέκτησαν από ISIS στη Συρία.



--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Iρανικά πλοία εκτόξευσαν πυραύλους κατά του αεροπλανοφόρου των ΗΠΑ John Stennis που μπήκε στον Περσικό Κόλπο.
21/12/2018 – 22.30
Πολεμικά πλοία που ανήκουν στην Ιρανική  Φρουρά της Επανάστασης εκτόξευσαν πυραύλους κατά του αμερικάνικου αεροπλανοφόρου John Stennis, που εισήλθε  στα ύδατα του Περσικού Κόλπου την Παρασκευή για πρώτη φορά μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001.
Η πληροφορία προέρχεται από Λιβανέζα δημοσιογράφο που επικαλείται το rt.



------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Ραγδαίες εξελίξεις στην Εγγύς Ανατολή
 Παρασκευή, 21 Δεκεμβρίου 2018, 21:02
Ένα 24ωρο μετά την επιβεβαίωση της απόφασης του προέδρου των ΗΠΑ να αποσύρει τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις από τη Συρία και το Ισλαμικό Κράτος έκανε αισθητή την παρουσία του εξαπολύοντας με τις δυνάμεις που του έχουν εναπομείνει επίθεση στη νοτιοανατολική περιοχή της χώρας και στην πόλη Χατζίν.
Την ίδια ώρα στην Άγκυρα, ο πρόεδρος της χώρας Τ. Ερντογάν ανακοίνωνε με κάθε επισημότητα πως αναβάλλεται προς το παρόν η σχεδιαζόμενη εισβολή τουρκικών δυνάμεων στη βόρεια Συρία και στην περιοχή ανατολικά του Ευφράτη αφήνοντας να εννοηθεί πως η απόφασή του αυτή είναι αποτέλεσμα προσωπικής του συνεννόησης με τον Ντόναλντ Τραμπ.
Ο Ταγίπ Ερντογάν ήταν λαλίστατος το μεσημέρι της Παρασκευής αφού εξήγησε με κάθε λεπτομέρεια το περιεχόμενο της τηλεφωνικής του συνομιλίας με τον Αμερικανό πρόεδρο η οποία πραγματοποιήθηκε οκτώ ακριβώς ημέρες πριν και η οποία κατέληξε στην απόσυρση των αμερικανικών δυνάμεων από τη Συρία. Ο Τ. Ερντογάν αποκάλυψε και έναν διάλογο που είχε με τον Ντόναλντ Τραμπ, «με ρώτησε ο Αμερικανός πρόεδρος, αν η Τουρκία μπορεί να εκμηδενίσει τον ISIS και εγώ του απάντησα ναι αλλά θα χρειαστούμε ουσιαστική επιμελητειακή βοήθεια (logistics) από εσάς. Μου απάντησε θετικά». Η φράση αυτή του Τ. Ερντογάν αποκαλύπτει και κάτι άλλο.
Πως υπήρξε τουλάχιστον συνεννόηση του Λευκού Οίκου με την Άγκυρα ακόμη και σε λεπτομέρειες.
Όμως το κλίμα ευαρέσκειας που επικρατεί στην Άγκυρα και την οποία εξέφρασε με τρόπο που δεν επιδέχεται καμία επιφύλαξη ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου λέγοντας πως είναι περιχαρής για την εξέλιξη αυτή, δεν κυριαρχεί ούτε στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, ούτε όμως και στο Ισραήλ.
Αντιθέτως στο Παρίσι, το Βερολίνο και το Λονδίνο, καθώς και στο Τελ Αβίβ επικρατούν οι επιπτώσεις του λεγόμενου νόμου του Μέρφι. Στην πρωτεύουσα του Ισραήλ κάνουν λόγο για χάος στις διεθνείς σχέσεις όσον αφορά στην Εγγύς και Μέση Ανατολή, ενώ στο Λονδίνο και το Παρίσι επικρατεί κλίμα έντονης δυσαρέσκειας αλλά και ανασφάλειας μετά την απόφαση του Ντ. Τραμπ να αποσύρει τους Αμερικανούς από τη Συρία.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός ταξίδεψε στο Ισραήλ την ημέρα ή καλύτερα εκείνες τις ώρες, που η πρωτεύουσα της περιοχής καθώς και οι ευρωπαϊκές Καγκελαρίες πληροφορούνταν την αιφνιδιαστική απόφαση του Λευκού Οίκου. Είναι λοιπόν φυσικό πως κατά τη διάρκεια της τριμερούς συνάντησης που διεξήχθη στο Ισραήλ μεταξύ της φιλοξενούσας χώρας, της Κύπρου και της Ελλάδας επικράτησε περισσότερο η προσπάθεια να διαλευκανθούν οι προθέσεις των Αμερικανών καθώς και να ταξινομηθούν οι επιπτώσεις από αυτήν τους την ενέργεια παρά τα ζητήματα της ατζέντας που ήταν στο τραπέζι, δηλαδή τα ενεργειακά, τα ζητήματα ασφαλείας και τα θέματα που αφορούν την κυβερνοασφάλεια. Η ισραηλινή πλευρά δήλωσε ευθαρσώς στον Αλέξη Τσίπρα πως αιφνιδιάστηκε και πως ετούτη την ώρα γίνονται προσπάθειες στην Ουάσινγκτον μέσω του πανίσχυρου εβραϊκού λόμπι να ανατραπεί ότι μπορεί να ανατραπεί από την απόφαση του Ντ. Τραμπ.
Όμως και αυτό είναι το ουσιαστικότερο, η ιραηλινή πλευρά ξεκαθάρισε στον Αλέξη Τσίπρα πως το Τελ Αβίβ δεν θα εγκαταλείψει στην τύχη τους τους Κούρδους της Συρίας. Αυτή η ισραηλινή προσέγγιση έρχεται να συμπληρώσει τις απόψεις που κυριαρχούν στο Παρίσι και το Λονδίνο και που μπορεί να αποδειχθούν κομβικές για τις εξελίξεις. Σημειώνεται ότι η Γαλλία και η Βρετανία έχουν στρατεύματα στη Συρία και ήδη άφησαν να εννοηθεί πως δεν σκοπεύουν να εγκαταλείψουν τους Κούρδους, αλλά αντίθετα σχεδιάζουν να τους προστατέψουν.
Είναι προφανές πως η γενικότερη εικόνα που περιγράφεται παραπάνω καταδεικνύει τη ρευστότητα αν όχι την χαώδη κατάσταση στην οποία βρίσκεται η περιοχή.
Στην Ουάσινγκτον τώρα επικρατούν κεντρόφυγες τάσεις στον Λευκό Οίκο και στο αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών. Έμπειροι διπλωματικοί παρατηρητές στην αμερικανική πρωτεύουσα σημείωναν το μεσημέρι της Παρασκευής πως η εικόνα που παρουσιάζει η Ουάσινγκτον τα δύο τελευταία 24ωρα παραπέμπει στην περίοδο λίγο πριν την εμπλοκή των ΗΠΑ στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο. Όταν δηλαδή στην αμερικανική πρωτεύουσα κυριαρχούσε το απόλυτο χάος μεταξύ των αρμοδίων υπηρεσιών, του Λευκού Οίκου και του Κογκρέσου και όταν ο τότε πρόεδρος Ουίλσον βρισκόταν υπό συνεχή και ανελέητη πίεση των δύο ισχυρών λόμπι, εκείνου που ήθελε την εμπλοκή στον πόλεμο και εκείνου που επέμενε στη διατήρηση του δόγματος Μονρόε. Δηλαδή του απόλυτου προστατευτισμού.
Οι συνθήκες προφανώς έχουν αλλάξει ριζικά και κάθε παραλληλισμός θα ήταν επιπόλαιος. Όμως η απόφαση του Ντ. Τραμπ η οποία προκάλεσε την άμεση αντίδραση του αμερικανικού Πενταγώνου και την πρωτοφανή παραίτηση του υπουργού Άμυνας Μάτις φαίνεται πως επαναφέρει μνήμες του διχασμού που ανέκαθεν υποβόσκει στα αμερικανικά πολιτικά τεκταινόμενα όσον αφορά στη διεθνή παρουσία της χώρας.
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες από την αμερικανική πρωτεύουσα αναμένεται στις επόμενες ημέρες και η εκδήλωση της αντίρρησης του κατεστημένου του State Department σχετικά με τους χειρισμούς του Αμερικανού προέδρου.
Την ίδια ώρα το σύνολο των μηχανισμών του Δημοκρατικού κόμματος, το οποίο ελέγχει την περιουσία καθώς και το σύνολο των «think tanks» που ανήκουν στον χώρο των Δημοκρατικών και που έχουν επιρροή στα σημαντικά ΜΜΕ των ΗΠΑ εκφράζουν το βαθύ προβληματισμό τους για τη διεθνή εικόνα της Αμερικής μετά την απόφαση Τραμπ.
Το σημαντικό ωστόσο δεν είναι αυτό. Ένα μεγάλο τμήμα του ρεπουμπλικανικού κατεστημένου που αντιλαμβάνεται τις επιπτώσεις σε διεθνές επίπεδο που προκαλούν οι αποφάσεις Τραμπ εκφράζει και αυτό την αντίθεσή του με την πολιτική που υιοθετεί ο Λευκός Οίκος.
Αυτή η λεπτομέρεια θυμίζει περισσότερο την περίοδο λίγο πριν την έναρξη των κρίσιμων διαπραγματεύσεων στο Παρίσι για την απόσυρση των Αμερικανών από το Βιετνάμ το 1975. Όταν δηλαδή μία μεγάλη μερίδα των Ρεπουμπλικάνων πίεζε πια αφόρητα τον Ρίτσαρντ Νίξον να δώσει ένα τέλος σε αυτή την αμερικανική εμπλοκή στη Ν.Α. Ασία.
Όλοι ξέρουν πως αυτή η περίοδος κατέληξε στην πρωτοφανή αποπομπή Αμερικανού προέδρου από την εξουσία μετά και την υπόθεση Watergate. Δεν είναι λίγοι οι παρατηρητές στην Ουάσινγκτον που πιστεύουν πως ο Ντ. Τραμπ θα κατηγορηθεί και πως με τις αποφάσεις του αυτές ενίσχυσε τη ρωσική παρουσία στον πλανήτη δεδομένης και της δικαστικής εμπλοκής του για τις σχέσεις του περιβάλλοντος του και του μηχανισμού του με την Μόσχα κατά την προεκλογική περίοδο του 2016.
Όλα δείχνουν πως οι διεθνείς σχέσεις τα τελευταία 24ωρα έχουν υποστεί ένα ισχυρό σοκ και πως τα πράγματα δεν είναι ακριβώς τα ίδια όπως τα γνωρίζαμε αλλά και τα μετρούσαμε πριν από λίγα 24ωρα.
Όπως επισημαίνουν αμερικανικοί στρατιωτικοί και διπλωματικοί κύκλοι «ποιος θα πείσει τώρα τους συμμάχους των ΗΠΑ αλλά και τις δυνάμεις που πολέμησαν και πολεμούν μαζί με την Αμερική σε όλα τα πολεμικά μέτωπα και τα θέατρα επιχειρήσεων του πλανήτη πως οι ΗΠΑ είναι μία αξιόπιστη αναφορά;».
Το ερώτημα αυτό φαίνεται να το ενστερνίζονται περισσότερο από όλους οι Ισραηλινοί, οι οποίοι επιχειρούν απεγνωσμένα να ανατρέψουν τα δεδομένα μετά την προχθεσινή, μονομερή απόφαση του Αμερικανού προέδρου.




-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



«Όχι» στη Συμφωνία των Πρεσπών από 22 Μητροπολίτες
 Παρασκευή, 21 Δεκεμβρίου 2018, 19:21
Ξεκάθαρο μήνυμα στην ελληνική Βουλή να μην υπερψηφίσει τη συμφωνία των Πρεσπών στέλνουν με κοινή επιστολή οι 22 μητροπολίτες της Μακεδονίας, εκφράζοντας παράλληλα την κάθετη αντίθεσή τους σε ενδεχόμενη χορήγηση αυτοκεφαλίας στην Εκκλησία της ΠΓΔΜ και αφήνοντας αιχμές για την στάση του αρχιεπίσκοπου Ιερώνυμου.
Οι επίσκοποι αναφέρουν πως δεν μπορούν να πιστέψουν ότι βουλευτές, ιδίως οι αντιπρόσωποι της Μακεδονίας, θα «αμαυρώσουν το όνομά τους για πάντα» στηρίζοντας τη συμφωνία.
Οι ιεράρχες υποστηρίζουν πως οι δηλώσεις του σκοπιανού πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ αποδεικνύουν την συνέχιση των αλυτρωτικών βλέψεων της ΠΓΔΜ και καταγγέλλουν πως οι Πρέσπες είναι «αντίθετες στην ιστορική αλήθεια» για την ιστορία και την ελληνικότητα της Μακεδονίας.
Οι μητροπολίτες επιρρίπτουν ευθύνες στον πρωθυπουργό και τον πρώην υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, χωρίς να τους κατονομάζουν, λέγοντας πως οι δηλώσεις του κ. Ζάεφ στη Βουλή, «αφήνουν έκθετους όσους υπέγραψαν ή προτίθενται να επικυρώσουν τη συμφωνία των Πρεσπών».
19/12/2018 Ἅπαντες οἱ ἐν Μακεδονίᾳ διακονούντες Ἀρχιερεῖς † Ὁ Θεσσαλονίκης Ἄνθιμος † Ὁ Γουμενίσσης, Ἀξιουπόλεως καί Πολυκάστρου Δημήτριος † Ὁ Βεροίας, Ναούσης καί Καμπανίας Παντελεήμων † Ὁ Καστορίας Σεραφείμ † Ὁ Φλωρίνης, Πρεσπῶν καί Ἐορδαίας Θεόκλητος † Ὁ Κασσανδρείας Νικόδημος † Ὁ Σερρῶν καί Νιγρίτης Θεολόγος † Ὁ Σιδηροκάστρου Μακάριος † Ὁ Ἐδέσσης, Πέλλης καί Ἀλμωπίας Ἰωήλ † Ὁ Ζιχνῶν καί Νευροκοπίου Ἱερόθεος † Ὁ Ἐλευθερουπόλεως Χρυσόστομος † Ὁ Σερβίων καί Κοζάνης Παῦλος † Ὁ Νεαπόλεως καί Σταυρουπόλεως Βαρνάβας † Ὁ Δράμας Παῦλος † Ὁ Σισανίου καί Σιατίστης Παῦλος † Ὁ Πολυανῆς καί Κιλκισίου Ἐμμανουήλ † Ὁ Λαγκαδᾶ, Λητῆς καί Ρεντίνης Ἰωάννης † Ὁ Ἱερισσοῦ, Ἁγ. Ὄρους καί Ἀρδαμερίου Θεόκλητος † Ὁ Κίτρους καί Κατερίνης Γεώργιος † Ὁ Γρεβενῶν Δαυΐδ † Ὁ Νέας Κρήνης καί Καλαμαριᾶς Ἰουστῖνος † Ὁ Φιλίππων, Νεαπόλεως καί Θάσου Στέφανος




-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Δεν ήξερε τίποτα ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ
 Παρασκευή, 21 Δεκεμβρίου 2018, 09:27
Μία παραίτηση-βόμβα προκάλεσε αναταραχή στο πολιτικό σκηνικό των ΗΠΑ, λίγες ώρες μετά τις ανακοινώσεις διά στόματος Τραμπ περί απόσυρσης των αμερικανικών δυνάμεων από το έδαφος της Συρίας.
Ο Τζιμ Μάτις, απερχόμενος υπουργός Άμυνας και πρόσωπο που έχαιρε μέχρι πρότινος της αμέριστης εμπιστοσύνης του Ντόναλντ Τραμπ, ανακοίνωσε χθες ότι παραιτείται, προκειμένου ο Αμερικανός πρόεδρος να μπορέσει να διορίσει κάποιον που θα έχει απόψεις εγγύτερες προς τις δικές του. Την ίδια ώρα ο Ντόναλντ Τραμπ έκανε λόγο για «αποχώρησή του μετ' επαίνων».
Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων ο κ. Τραμπ ανέφερε ότι ο Μάτις «βοήθησε πολύ έτσι ώστε να βρούμε χώρες-συμμάχους και ώθησε άλλες χώρες να πληρώσουν το μερίδιό τους για στρατιωτικές τους υποχρεώσεις».
Ο νέος υπουργός Άμυνας «θα ονομαστεί σύντομα», πρόσθεσε ο Ντόναλντ Τραμπ, κάνοντας λόγο για «τρομερή πρόοδο» τη διετία κατά την οποία ο στρατηγός εν αποστρατεία ήταν επικεφαλής του αμερικανικού Πενταγώνου, ειδικά σε ό,τι αφορά στην αγορά νέου εξοπλισμού.
Ο ένοικος του Λευκού Οίκου, πάντως, δεν κατονόμασε τον διάδοχο του Μάτις και αρκέστηκε να πει ότι αυτός «θα ανακοινωθεί σύντομα».
Παραίτηση διαμαρτυρίας
Μπορεί ο Ντόναλντ Τραμπ να έκανε λόγο για μια «αποχώρηση μετ' επαίνων», ωστόσο πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι πρόκειται για μια παραίτηση-διαμαρτυρία με αιχμές κατά του Λευκού Οίκου.
Είναι «παραίτηση διαμαρτυρίας», σχολιάζει σχετικά ο Anthony Zurcher του BBC από την Ουάσινγκτον και συμπληρώνει πως «πρόκειται ξεκάθαρα για παραίτηση».
Η στιγμή που ο Μάτις αποφάσισε να παραιτηθεί από τα καθήκοντά του ακριβώς μία μέρα μετά τις ανακοινώσεις Τραμπ για αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από τη Συρία και οι φήμες περί ανάλογων ενεργειών στο Αφγανιστάν ξεκαθαρίζουν το τοπίο.
Ο Μάτις, σύμφωνα με το πολιτικό ρεπορτάζ από την Ουάσινγκτον, φέρεται να εξεπλάγη δυσάρεστα από την ξαφνική ανακοίνωση του Αμερικανού προέδρου περί απόσυρσης των στρατευμάτων. Μάλιστα, την Πέμπτη ο απερχόμενος υπουργός Άμυνας μετέβη στον Λευκό Οίκο σε μια ύστατη προσπάθεια να πείσει τον Τραμπ η διαδικασία να γίνει με πιο αργούς ρυθμούς.
Ειδικότερα, αντιπρότεινε στον ένοικο του Λευκού Οίκου μια σταδιακή απόσυρση των στρατευμάτων από τη Συρία και την παραμονή μέρους των εκπροσώπων της αμερικανικής διπλωματίας στη χώρα.



---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------




Το Παρίσι διαβεβαιώνει τους Κούρδους της Συρίας για τη στήριξή του μετά την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων
 Παρασκευή, 21 Δεκεμβρίου 2018, 22:30
Οι δύο εκπρόσωποι των Κούρδων της Συρίας έγιναν δεκτοί σήμερα από συμβούλους του προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν για να συζητήσουν την κατάσταση. «Ζητάμε από τους Γάλλους διπλωματική υποστήριξη», είπε η Άχμαντ, εκτιμώντας ότι το Παρίσι «μπορεί να ασκήσει πιέσεις στη Τουρκία για να σταματήσει τις απειλές».
«Ζητήσαμε επίσης οι (γαλλικές) δυνάμεις να αναλάβουν τις ευθύνες τους στην περιοχή, μέχρι να βρεθεί μια πολιτική λύση», πρόσθεσε.
Οι σύμβουλοι του Γάλλου προέδρου διαβεβαίωσαν τους Κούρδους της Συρίας για την αλληλεγγύη του Παρισιού και εξήγησαν ότι είναι σε εξέλιξη συνομιλίες με τις ΗΠΑ ώστε να συνεχιστεί ο αγώνας εναντίον του Ισλαμοφασιστικού Κράτους, ανέφερε η γαλλική προεδρία, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.
Η Γαλλία συμμετέχει στον δυτικο αποικιοκρατικο συνασπισμό υπό την ηγεσία των ΗΠΑ. Έχει αναπτύξει πυροβολικό και αεροσκάφη στην περιοχή της Συρίας. Σύμφωνα με πολλές πηγές, επί του εδάφους βρίσκονται επίσης και μέλη των ειδικών δυνάμεων, όμως η κυβέρνηση ουδέποτε επιβεβαίωσε αυτήν την πληροφορία.



----------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Πατέρας Ελένης: Ηθικοί αυτουργοί του εγκλήματος είναι οι αστυνομικές αρχές του νησιού
 Παρασκευή, 21 Δεκεμβρίου 2018, 21:21
Ευθύνες στην αστυνομία της Ρόδου επιρρίπτει ο πατέρας της φοιτήτριας Ελένης Τοπαλούδη ο οποίος κατηγορεί τις Αρχές ότι συγκάλυψαν καταγγελία της κόρης του για βιασμό.
Ο Γιάννης Τοπαλούδης μιλώντας την Παρασκευή στο δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 χαρακτήρισε τις αστυνομικές αρχές του νησιού «ηθικούς αυτουργούς» του εγκλήματος, επισημαίνοντας πως είχαν καταγράψει καταγγελία της κόρης του για βιασμό, πριν από περίπου έναν χρόνο.
Ο πατέρας της 21χρονης κατηγορεί τους αστυνομικούς ότι δεν έκαναν όσα προβλέπονται σε αντίστοιχες περιπτώσεις. «Η κόρη μου είχε καταγγείλει το γεγονός μαζί με τρεις φίλες της και ο αστυνομικός με τον οποίο συνομίλησε δεν κατέγραψε ούτε το κινητό της τηλέφωνο. Είναι δυνατόν να μην παίρνει κάποια δικά μας τηλέφωνα να μας ενημερώσουνε. Οι ηθικοί αυτουργοί είναι αυτοί» είπε.
«Πήγε το κορίτσι και το διώξανε γιατί λέει πέρασε μία εβδομάδα. Και επειδή πέρασε; Δεν έπρεπε να πάρουν τα στοιχεία, να δουν το κορίτσι και τι έγινε;» διερωτήθηκε.




-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Έκκληση του κουρδικού συνασπισμού στη Γαλλία μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ από την Συρία
 Παρασκευή, 21 Δεκεμβρίου 2018, 14:20
Οι Κούρδοι ζητούν από την Γαλλία διπλωματική και στρατιωτική υποστήριξη μετά την απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ για την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από την Συρία και εν όψει ενδεχόμενης τουρκικής επίθεσης στην βόρεια Συρία.
Ο κουρδικός συνασπισμός κινδυνεύει να χάσει τον έλεγχο του πλήθους των ξένων τζιχαντοφασιστών που κρατεί, εάν οι Τούρκοι εξαπολύσουν επίθεση εναντίον τους μετά την ανακοίνωση της αμερικανικής αποχώρησης, προειδοποίησε κούρδισα αξιωματούχος του κουρδικου συνασπισμού στο Παρίσι.
«Φοβόμαστε ότι δεν θα ελέγχουμε πλέον την κατάσταση και ότι θα είναι δύσκολο για εμάς να τους κρατήσουμε σε ορισμένη τοποθεσία» σε περίπτωση τουρκικής επίθεσης, δήλωσε η Ιλχαμ Αχμαντ, μία από τις αξιωματούχους της πολιτικής πτέρυγας του συνασπισμού, που βρίσκεται στο Παρίσι για να συζητήσει με γάλλους αξιωματούχους την κατάσταση στην περιοχή της βόρειας Συρίας όπως αυτή διαμορφώνεται μετά την αμερικανική απόφαση και για να ζητήσει την δραστηριοποίηση της Γαλλίας.
«Ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας θα είναι δύσκολος, διότι οι δυνάμεις μας θα είναι υποχρεωμένες να υποχωρήσουν από τις γραμμές του μετώπου (στην επαρχία) Ντέιρ Εζόρ (τελευταίο προπύργιο της οργάνωσης Ισλαμοφασιστικό Κράτος), για να λάβουν θέση στα σύνορα με την Τουρκία ώστε να αντιμετωπίσουν ενδεχόμενη επίθεση», εξήγησε η Ιλχαμ Αχμαντ.
Στο Βερολίνο, εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Αμυνας δήλωσε ότι η αμερικανική απόφαση δεν επηρεάζει την αποστολή της Γερμανίας στον πόλεμο κατά του Ισλαμοφασιστικού Κράτους.
Εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης δήλωσε από την πλευρά της ότι η Γερμανία θα το είχε θεωρήσει χρήσιμο εάν οι ΗΠΑ είχαν συνομιλήσει με άλλες κυβερνήσεις πριν αποφασίσουν για την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από την Συρία.