Τρίτη 10 Οκτωβρίου 2017

Τριτη 10 Οκτωβριου 2017


Ο εκπρόσωπος του λαϊκού κόμματος της Ισπανίας θύμισε στον πρόεδρο της Καταλονίας Κάρλες Πουτζεμόντ ότι ο ποηγούμενος που προσπάθησε να κάνει την Καταλονία ανεξάρτητη το 1934 συνελήφθη, βασανίστηκε και εκτελέστηκε από τον Φράνκο.
Η δημοκρατία στην Ισπανία ζει μεγάλες στιγμές!



--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Στη Δαμασκό τίμησαν τον Τσε!
10/10/2017 01:06:00 π.μ.
Δεν μπορούσε ν' απουσιάζει η Δαμασκός της Αντίστασης από τις...
εκδηλώσεις για τα 50 χρόνια από τη δολοφονία του Κομαντάντε Τσε. Όχι γιατί στη σημερινή κυβέρνηση της συμμετέχουν τα δύο κομουνιστικά κόμματα της χώρας, όχι γιατί σήμερα στη Δαμασκό ηττήθηκε η "αραβική άνοιξη made in USA", αλλά και γιατί το 1959 εκεί, στη Δαμασκό της Συρίας έφθασε ο Τσε απεσταλμένος του Φιδέλ για να μεταφέρει μήνυμα αλληλεγγύης κι αδελφοσύνης της σοσιαλιστικής Κούβας.
Ο Faisal Mikdad, αναπληρωτής υπουργός των Εξωτερικών της Συρίας, μιλώντας σε εκδήλωση της Κουβανέζικης πρεσβείας στη Δαμασκό επισήμανε μεταξύ άλλων: «Η Συρία είναι ένα από τα κέντρα του παγκόσμιου αγώνα εναντίον του ιμπεριαλισμού και σήμερα ακολουθεί τα διδάγματα του Τσε αντιμετωπίζοντας τη διεθνή τρομοκρατία και τον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό... Παρά τις προσπάθειες των ΗΠΑ να εμποδίσουν τη νικηφόρα πορεία του Συριακού στρατού στη Deir ez-Zor κι άλλες περιοχές εναντίον της τρομοκρατίας, η Συρία θα προχωρήσει αυτή την πορεία μαζί με τους συμμάχους της...».
Ο πρέσβης της Κούβας στη Δαμασκό Rogerio Santana, επισήμανε: «Το πνεύμα του θρυλικού επαναστάτη Ernesto Che Guevara ζει στο λαό και το στρατό της Συρίας, όπου η αντίσταση με τον αγώνα έγιναν ένα όπλο για τη σωτηρία της Συρίας κι ολόκληρης της ανθρωπότητας από την τρομοκρατία που δημιούργησε ο ιμπεριαλισμός...».
Πως μπορεί κάποιος να αδιαφορήσει σ' αυτούς τους δεσμούς φιλίας κι αλληλεγγύης μεταξύ λαών που μάχονται στην πρώτη γραμμή τον ιμπεριαλισμό...
Η Κούβα με το μόνιμο εμπάργκο εναντίον της, είναι η χώρα που σπάει το φονικό εμπάργκο εναντίον της Συρίας και στέλνει τόνους παιδικών εμβολίων και φαρμάκων στο λαό της Συρίας!
Το επισημάναμε και χθες, στη δημοσίευση μιας ανέκδοτης στην Ελλάδα επιστολής για τη δολοφονία του Τσε, πως 50 χρόνια από τη δολοφονία του Επαναστάτη οι ιδέες του ανθίζουν και θεριεύουν στη Λατινική Αμερική, τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας, το Ντονμπάς... και το χαράκωμα Αντίστασης του Ανθρωπισμού και του Πολιτισμού: τη Συρία των Σελευκιδών του Μεγάλου Αλεξάνδρου!
Το σύνθημα του Τσε "Πατρίδα ή Θάνατος" έγινε η σημαία των λαών εναντίον των ιμπεριαλιστών. Οι ανυπότακτοι κι αδέσποτοι λαοί, οι πολιτικές ηγεσίες λαών που δεν έχουν ξεπουληθεί στο υπερεθνικό κεφάλαιο γνωρίζουν πολύ καλά πως "χωρίς πατρίδα δεν μπορείς να οικοδομήσεις σοσιαλισμό και δημοκρατία"!
Λαοί που ξεχνούν την ιστορία τους δεν έχουν μέλλον... Ο λαός της Κούβας και της Συρίας δεν ξεχνούν! Μόνον στην Ελλάδα των τελευταίων επτά (7) μνημονιακών χρόνων και κυβερνήσεων  επήλθε "αμνησία".



--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Ταυτοποιήθηκε ανήλικος Ρωσοποντιος για τη ρατσιστική επίθεση στον Ασπρόπυργο
 Τρίτη, 10 Οκτωβρίου 2017, 12:17
Έναν 17χρονο Ποντιο από τη Ρωσία αναγνώρισε ο 40χρονος Ασφάκ Μαχμούντ ανάμεσα στους πέντε δράστες της επίθεσης εναντίον του, στην Γκορυτσά Ασπροπύργου.
Σε βάρος του σχηματίστηκε δικογραφία και αναζητείται να συλληφθεί στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας, όπως και οι τέσσερις συνεργοί του.
Ο νεαρός δράστης, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, συμμετείχε σε ομάδες ομογενών από τη Ρωσία που κατοικούν στην περιοχή και βρίσκονται σε διαρκή αντιπαλότητα με Πακιστανούς εργάτες για την εργασία τους σε χωράφια και επιχειρήσεις της περιοχής με χαμηλότερα μεροκάματα, με αποτέλεσμα αυτή η αντιπαλότητα να βρει έδαφος και σε ακροδεξιά «τάγματα εφόδου».



--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Ρωσία: Η Μόσχα κατηγορεί τις ΗΠΑ ότι προσποιούνται πως πολεμούν το Ισλαμοφασιστικό Κράτος
 Τρίτη, 10 Οκτωβρίου 2017, 10:39
Η Ρωσία κατηγόρησε σήμερα τις ΗΠΑ ότι προσποιούνται πως πολεμούν το Ισλαμοφασιστικό Κράτος και πως σκοπίμως περιορίζουν τις αεροπορικές τους επιδρομές στο Ιράκ, προκειμένου να επιτρέψουν στους τζιχαντοφασιστες να εισέλθουν στη Συρία για να καθυστερήσουν την προέλαση του συριακού στρατού που στηρίζεται από τη Μόσχα.
Το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι ο υπό τις ΗΠΑ συνασπισμός μείωσε σημαντικά τις αεροπορικές του επιδρομές στο Ιράκ τον Σεπτέμβριο, όταν οι συριακές δυνάμεις, με την υποστήριξη της ρωσικής πολεμικής αεροπορίας, ξεκίνησαν την επιχείρηση για την ανακατάληψη της επαρχίας Ντέιρ αλ Ζορ.
«Όλοι βλέπουν ότι ο υπό τις ΗΠΑ συνασπισμός προσποιείται ότι πολεμά το Ισλαμοφασιστικό Κράτος κυρίως στο Ιράκ και για κάποιο λόγο εξακολουθεί να ισχυρίζεται ότι πολεμά το ΙSIS στη Συρία αποφασιστικά», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου, ο υποστράτηγος Ίγκορ Κονασένκοφ.
Το αποτέλεσμα, πρόσθεσε, είναι ότι μεγάλος αριθμός τζιχαντοφασιστών έχει μετακινηθεί από τη μεθόριο του Ιράκ με τη Συρία στην Ντέιρ αλ Ζορ, όπου προσπαθούν να εδραιωθούν στην αριστερή όχθη του ποταμού Ευφράτη.
«Οι ενέργειες του Πενταγώνου και του συνασπισμού απαιτούν εξηγήσεις. Η αλλαγή τακτικής τους σημαίνει ότι επιθυμούν να περιπλέξουν όσο περισσότερο μπορούν την επιχείρηση του συριακού στρατού, που υποστηρίζεται από τη ρωσική Πολεμική Αεροπορία, να ανακαταλάβει το συριακό έδαφος ανατολικά του Ευφράτη;» διερωτήθηκε ο Κονασένκοφ.
«Ή πρόκειται για μια κίνηση να διώξουν τους τρομοκράτες του ΙSIS από το Ιράκ, αναγκάζοντάς τους να εισέλθουν στη Συρία και να μπουν στον δρόμο της ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας;» πρόσθεσε.
Σύμφωνα με τον Κονασένκοφ, ο συριακός στρατός προσπαθεί να εκδιώξει το Ισλαμικό Κράτος από την πόλη αλ Μαγιαντίν, νοτιοανατολικά της Ντέιρ αλ Ζορ, όμως οι τζιχαντοφασιστες ενισχύονται καθημερινά με «ξένους μισθοφόρους» που εισέρχονται από το Ιράκ.



---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Γαλλία: Απεργούν οι δημόσιοι υπάλληλοι
Τρίτη, 10 Οκτωβρίου 2017, 11:09
Απεργία πραγματοποιούν σήμερα οι δημόσιοι υπάλληλοι στη Γαλλία, διαμαρτυρόμενοι για το πάγωμα των μισθών τους και τις μειώσεις προσωπικού που σχεδιάζει η κυβέρνηση.
Μετά τις πρόσφατες διαδηλώσεις κατά του νομοσχεδίου για τη μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας, τις διαδηλώσεις των συνταξιούχων και των οδηγών, τώρα είναι η σειρά του δημόσιου τομέα να κινητοποιηθεί κατά της μείωσης των θέσεων εργασίας, του παγώματος των μισθών και της αμφισβήτησης του εργασιακού τους καθεστώτος.
Για πρώτη φορά εδώ και 10 χρόνια όλα τα συνδικάτα των δημοσίων υπαλλήλων καλούν το σύνολο των 5,4 εκατομμυρίων εργαζομένων που εκπροσωπούν να συμμετάσχουν στις κινητοποιήσεις.
Η απεργία των δημοσίων υπαλλήλων, που αποτελούν περίπου το 20% του εργατικού δυναμικού της Γαλλίας, σημαίνει ότι θα κλείσουν σχολεία και παιδικοί σταθμοί καθώς και πολλές δημόσιες υπηρεσίες. Προβλήματα αναμένονται και στις αερομεταφορές, με τη γενική διεύθυνση πολιτικής αεροπορίας να έχει συστήσει στις αεροπορικές εταιρείες να περιορίσουν κατά 30% τις πτήσεις τους.
Για πρώτη φορά από το 2009 περίπου 10 συνδικάτα εργαζομένων στον τομέα της υγείας -γιατροί, φαρμακοποιοί, οδοντίατροι- συμμετέχουν στην κινητοποίηση των εργαζομένων στα παραϊατρικά επαγγέλματα -νοσοκόμοι, τραυματιοφορείς, βοηθοί νοσοκόμων.
Η κινητοποίηση αναμένεται να είναι «μεγάλη», σύμφωνα με τα συνδικάτα, με σχεδόν 130 διαδηλώσεις και συγκεντρώσεις να είναι προγραμματισμένες.
Πάντως, ο Γάλλος πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ δήλωσε τη Δευτέρα ότι «στηρίζω πλήρως τα μέτρα που ελήφθησαν», διαβεβαιώνοντας μάλιστα ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι «δεν περιφρονούνται» και «είναι απαραίτητοι για τη λειτουργία της χώρας μας».
«Η κυβέρνηση δεν φαίνεται να έχει κατανοήσει το εύρος της βαθιάς δυσαρέσκειας που νιώθουν οι δημόσιοι υπάλληλοι» εκτίμησε από τη μεριά του ο επικεφαλής του δεξιου συνδικάτου CFDT σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Echos».
Μια άποψη που συμμερίζεται ο Φρεντερίκ Νταμπί του ινστιτούτου Ifop: «Οι δημόσιοι υπάλληλοι έχουν την αίσθηση ότι στιγματίζονται και ότι πληρώνουν το κόστος της πολιτικής της κυβέρνησης».




--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------




Bέλγιο: Αναστάτωση από την απεργία στις δημόσιες υπηρεσίες
Τρίτη, 10 Οκτωβρίου 2017, 12:01
Μια απεργία στις δημόσιες υπηρεσίες επιφέρει σήμερα σημαντική αναστάτωση στο Βέλγιο, ιδιαίτερα στις μεταφορές, ενώ απεργοί πραγματοποιούν δράσεις κοντά σε εμβληματικές τοποθεσίες, όπως ο πυρηνικός σταθμός του Τιάνζ (νοτιοανατολικό Βέλγιο).
Στους σιδηροδρόμους προβλήματα έχουν δημιουργηθεί σχεδόν σε όλες τις γραμμές, ιδιαίτερα ανάμεσα στη Λιέγη και τις Βρυξέλλες, όπου κυκλοφορεί μόνο μία αμαξοστοιχία στις πέντε, σύμφωνα με την εταιρεία SNCB που εκμεταλλεύεται το βελγικό σιδηροδρομικό δίκτυο.
Στις Βρυξέλλες λειτουργεί μόνο μία γραμμή του μετρό, δεν κυκλοφορεί κανένα λεωφορείο και εξυπηρετούνται μόνο λίγες γραμμές του τραμ.
Σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης, η απεργία αναμένεται ότι θα επηρεάσει τη διανομή της αλληλογραφίας, καθώς συμμετέχουν σ' αυτή πολλοί εργαζόμενοι της bpost, της εταιρείας των βελγικών ταχυδρομείων. Στις Βρυξέλλες πολυάριθμοι εκπαιδευτικοί της γαλλόφωνης δημόσιας εκπαίδευσης συμμετέχουν επίσης στην κινητοποίηση.
Διαδηλώσεις αναμένεται να πραγματοποιηθούν ιδιαίτερα στη βελγική πρωτεύουσα και απεργοί πραγματοποιούν πολλές πικετοφορίες, μεταξύ άλλων στην είσοδο του πυρηνικού σταθμού του Τιάνζ, τον οποίο εκμεταλλεύεται η Electrabel (όμιλος Engie), χωρίς ωστόσο να έχει διαταραχθεί η παραγωγή ηλεκτρισμού, σύμφωνα με το πρακτορείο Belga.
Η απεργία στις τρεις περιφέρειες της χώρας (Φλάνδρα, Βαλλονία, Βρυξέλλες) κηρύχθηκε από το CGSP, το σοσιαλδημοκρατικό συνδικάτο δημόσιων υπηρεσιών που δηλώνει πως διαθέτει 250.000 μέλη μεταξύ του 1,25 εκατομμυρίου των Βέλγων δημοσίων υπαλλήλων. Αφορά κατ' αρχάς αποκλειστικά τον δημόσιο τομέα, όμως μπορεί να συμμετάσχουν σ' αυτή και ορισμένες ιδιωτικές επιχειρήσεις.
Η κινητοποίηση οργανώθηκε ώστε να συμπέσει με την πρώτη συνεδρίαση του κοινοβουλίου μετά τις θερινές διακοπές, η οποία σηματοδοτείται από την ομιλία που θα εκφωνήσει νωρίς το απόγευμα ο πρωθυπουργός Σαρλ Μισέλ με θέμα το πρόγραμμά του για τη χρονιά, πριν διεξαχθεί την Πέμπτη ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης.
Το σοσιαλδημοκρατικό συνδικάτο διαμαρτύρεται κυρίως εναντίον ενός νόμου, ο οποίος βρίσκεται στο στάδιο της συζήτησης και προβλέπει την εγκαθίδρυση «μιας ελάχιστης υπηρεσίας» στις μεταφορές σε περίπτωση απεργίας, εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μισέλ Μεγιέ, πρόεδρος της CGSP.
Τα δύο άλλα μεγάλα βελγικά συνδικάτα, το χριστιανικό CSC και το φιλελεύθερο CGSLB, δεν συμμετέχουν στην απεργία.



------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Έβο Μοράλες: «Να συνεχιστεί ο αντιιμπεριαλιστικός αγώνας του Τσε»
Τρίτη, 10 Οκτωβρίου 2017, 08:46
Ο πρόεδρος της Βολιβίας Έβο Μοράλες, ένας από τους τελευταίους ηγέτες της αριστεράς που παραμένουν στην εξουσία στη Λατινική Αμερική, δεσμεύτηκε τη Δευτέρα ότι θα συνεχίσει τον αγώνα του Ερνέστο Τσε Γκεβάρα εναντίον του καπιταλισμού, στην κεντρική ομιλία του κατά τις εκδηλώσεις για την 50ή επέτειο από τον θάνατο του αργεντινού κομαντάντε, ενός από τους κεντρικούς ήρωες της επανάστασης στην Κούβα.
«Ο καλύτερος τρόπος να τιμηθεί ο Τσε είναι να συνεχιστεί ο αντιιμπεριαλιστικός του αγώνας», είπε ο Μοράλες κατά τη διάρκεια της τελετής στη Βαγιεγκράντε (νοτιοδυτική Βολιβία), όπου ο Γκεβάρα είχε εκτελεστεί από έναν βολιβιανό στρατιώτη την 9η Οκτωβρίου 1967, στα 39 του χρόνια.
Η συμμετοχή στην τελετή ήταν μικρότερη από ό,τι προβλεπόταν: περίπου 2.000, κυρίως νέοι άνθρωποι— οι αρχές περίμεναν πως θα συγκεντρώνονταν 10.000 —από τη Βολιβία και άλλες χώρες της περιοχής έδωσαν το παρών, πολλοί με λάβαρα που απεικόνιζαν τον επαναστάτη.
«Ποτέ ο Τσε δεν ήταν πιο απαραίτητος από ό,τι σήμερα» τόνισε ο πρόεδρος Μοράλες, κρίνοντας πως είναι σήμερα «ακόμη πιο ζωντανός μέσα στις καρδιές των νέων» και η σκέψη του έχει ακόμη μεγαλύτερη βαρύτητα «για το μέλλον».
Στο ακροατήριο βρίσκονταν τα τέσσερα παιδιά του Γκεβάρα που είναι ακόμη στη ζωή, δυο πρώην σύντροφοι του Τσε στο αντάρτικο, ο Λεονάρδο Ταμάγιο Νούνιες (ή «Ουρμπάνο») κι ο Χάρι Βιγέγκας Ταμάγιο (ή «Πόμπο»), όπως και ο αντιπρόεδρος της Κούβας Ραμίρο Βαλδές.
Την Κυριακή ο Μοράλες ακολούθησε τα βήματα του κομαντάντε, περιηγούμενος στα ίδια ορεινά μονοπάτια που περπάταγε ο Γκεβάρα και κατασκηνώνοντας στην περιοχή. Την ίδια μέρα, η Κούβα επίσης απέτισε φόρο τιμής στον Τσε, καταδικάζοντας τον «αμερικάνικο ιμπεριαλισμό», σε μια εκδήλωση με τη συμμετοχή περίπου 70.000 ανθρώπων. Ο Ραούλ Κάστρο άφησε τον λόγο στον Μιγκέλ Ντίας-Κανέλ, δεύτερο τη τάξει στο κομμουνιστικό κόμμα και δυνητικό διάδοχό του.
Την περασμένη εβδομάδα ο Έβο Μοράλες κατηγόρησε τη CIA ότι «καταδίωξε, βασάνισε και δολοφόνησε» τον Γκεβάρα τους 11 μήνες που συμμετείχε στο αντάρτικο στη Βολιβία κι υπερασπίστηκε τον βολιβιάνικο στρατό. «Δεν κατηγορούμε τους στρατιώτες που υπάκουσαν στις διαταγές που τους δόθηκαν, κατηγορούμε τους πράκτορες της CIA και τους στρατηγούς που τους υποτάσσονταν», είπε ο σοσιαλιστής ηγέτης, που βρίσκεται στην εξουσία 11 χρόνια και αναζητεί τρόπο να διεκδικήσει μια τέταρτη θητεία το 2019 παρά το «όχι» των βολιβιανών στο δημοψήφισμα του 2016 για την αναθεώρηση του άρθρου του Συντάγματος που δεν του το επιτρέπει.
Μετά τις επικρίσεις του στρατού, ο οποίος επιθυμούσε μια εκδήλωση για να τιμηθεί ο ίδιος μάλλον παρά ο Γκεβάρα, ο Μοράλες έκρινε «απαραίτητο να ειπωθεί» ότι το αντάρτικο στη Βολιβία δεν αποτελούσε μια «εισβολή» καθώς «από τους 50 αντάρτες, οι 26 ήταν αδελφοί μας Βολιβιανοί που αγωνίζονταν στο πλευρό του Τσε για την απελευθέρωση της χώρας μας».



----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



«Ο Καταλανός πρόεδρος θα μπορούσε να έχει τη μοίρα τού προκατόχου του που εκτελέστηκε»
Τρίτη, 10 Οκτωβρίου 2017, 01:51
Ένας εκπρόσωπος τύπου του συντηρητικού κυβερνώντος κόμματος της Ισπανίας, ο Πάμπλο Κασάντο προκάλεσε έντονες αντιδράσεις, τη Δευτέρα, στη χώρα, καθώς προειδοποίησε ότι ο πρόεδρος της Καταλονίας Κάρλος Πουτζντεμόν θα μπορούσε να «καταλήξει» όπως ένας από τους προκατόχους του που είχε προβεί στην ανακήρυξη του Κράτους της Καταλονίας, ο οποίος συνελήφθη το 1934 και κατόπιν τον εκτέλεσαν πυροβολώντας τον το 1940 υπό τον Φράνκο.
«Η ιστορία, δεν πρέπει να την επαναλαμβάνουμε, ελπίζουμε ότι αύριο δεν θα υπάρξει καμία ανακήρυξη διότι εκείνος που θα ανακήρυττε (ένα ανεξάρτητο Κράτος) θα μπορούσε να καταλήξει όπως εκείνος που το έκανε πριν από 83 χρόνια» είπε ενώπιον δημοσιογράφων ο Πάμπλο Κασάντο, υπεύθυνος επικοινωνίας του Λαϊκού Κόμματος (PP) του πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι.
Την 6η Οκτωβρίου του 1934 ο πρόεδρος της Καταλονίας Λιουίς Κομπάνις προέβη στην ανακήρυξη του «Καταλανικού Κράτους της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Ισπανίας».
Συνελήφθη και καταδικάστηκε σε ποινή κάθειρξης 30 ετών. Του χορηγήθηκε αμνηστία τον Φεβρουάριο του 1936 μετά τη νίκη του Λαϊκού Μετώπου και ανέλαβε εκ νέου καθήκοντα προέδρου της Καταλονίας έως τα τέλη του εμφυλίου, το 1939.
Κατόπιν κατέφυγε στη Γαλλία για να συλληφθεί από τη Γκεστάπο το 1940 προτού τον πυροβολήσουν και τον σκοτώσουν στη Βαρκελώνη στρατιώτες του δικτάτορα Φρανθίσκο Φράνκο.
Μια δημοσιογράφος ρώτησε τον Κασάντο εάν αναφερόταν στη σύλληψη και την εκτέλεση του Λιουίς Κομπάνις.
απάντησε, αναφέροντας τους Καταλανούς αυτονομιστές:
«Αυτό που τους φαίνεται ως μια επική ημερομηνία, η ανακήρυξη της ανεξαρτησίας, είχε μια απάντηση και εγώ δεν είμαι ιστορικός ούτε μελλοντολόγος, πήρα το θάρρος να κάνω μια αναφορά στην επέτειο της 6ης Οκτωβρίου (σ.σ την ανακήρυξη από τον Κομπάνις το 1934) την οποία αναφέρουν πολλοί και είχαν σκεφθεί να συμπέσει με τη δική τους ανακήρυξη».
Οι δηλώσεις του Κασάντο πυροδότησε αμέσως αντιδράσεις στην Καταλονία. Το καταλανικό τηλεοπτικό δίκτυο την ανέδειξε ως τη δήλωση της ημέρας, ενώ υπήρξε ένα από τα πλέον δημοφιλή θέματα στο Twitter.



------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Μόσχα και Ουάσιγκτον στα πρόθυρα ενός μιντιακού πολέμου
Δευτέρα, 9 Οκτωβρίου 2017, 17:22
Η καταγγελία που έκανε την περασμένη εβδομάδα η διευθύντρια σύνταξης του τηλεοπτικού δικτύου Russia Today και του διεθνούς ειδησεογραφικού πρακτορείου «Η Ρωσία σήμερα», Μαργαρίτα Σιμονιάν, ότι στα ρωσικά μέσα που δραστηριοποιούνται στις ΗΠΑ παρατηρούνται μαζικές αποχωρήσεις συνεργατών εξαιτίας των πιέσεων που τους ασκούν οι αμερικανικές αρχές, ήταν μια σαφής ένδειξη ότι η αντιπαράθεση Μόσχας και Ουάσιγκτον εισέρχεται στο πεδίο των ΜΜΕ. Ακολούθησαν δηλώσεις του εκπροσώπου του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, αλλά και του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών, που άφησαν σαφώς να εννοηθεί ότι και στην περίπτωση αυτή θα ισχύσει η αρχή της αμοιβαιότητας», όπως αυτή λειτούργησε με τις απελάσεις διπλωματών εκατέρωθεν.
Την αντιπαράθεση αυτή, αλλά και τα πιθανά αντίμετρα, αναδεικνύει σήμερα η εφημερίδα «Ιζβέστια» στο άρθρο της με τίτλο «Η «Ελευθερία» στα όρια του κλεισίματος», με το οποίο υπονοεί σαφώς ότι υπάρχει το ενδεχόμενο να σταματήσει να λειτουργεί στη Μόσχα ο χρηματοδοτούμενος από το αμερικανικό Κογκρέσο σταθμός «Ελευθερία». Σύμφωνα με την ρωσική εφημερίδα, η οποία επικαλείται κοινοβουλευτικούς και διπλωματικούς κύκλους, στο Συμβούλιο της Ομοσπονδίας (άνω βουλή του ρωσικού κοινοβουλίου) κατατέθηκε πρόταση, η οποία προβλέπει να εξισωθεί ο αριθμός των αμερικανικών ΜΜΕ που λειτουργούν στην Ρωσία με τον αριθμό των ρωσικών μέσων που λειτουργούν στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο πρόεδρος μάλιστα της αρμόδιας επιτροπής του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας που ασχολείται με την υπεράσπιση της κρατικής κυριαρχίας και την αποτροπή ξένων παρεμβάσεων στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας Αντρέι Κλίμοφ, επιβεβαίωσε ότι ένα τέτοιο σενάριο εξετάζεται.
Αυτή θα είναι η απάντηση γράφει η εφημερίδα στις πιέσεις που ασκεί η Ουάσιγκτον στο τηλεοπτικό κανάλι RT και στο πρακτορείο Sputnik.
Μάλιστα η εν λόγω Επιτροπή του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας, απέστειλε σχετική επιστολή στην Γενική Εισαγγελία, στο ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών, στο Υπουργείο Δικαιοσύνης και στο αρμόδιο υπουργείο για τα ΜΜΕ (Roskomnadzor), ώστε να παρουσιάσουν έως τις 20 Οκτωβρίου τις προτάσεις τους, για τα αντίμετρα που θα πρέπει να ληφθούν, βάσει των οποίων θα αποφασισθεί και η συγκεκριμένη απάντηση στον τομέα αυτό.
Αυτή τη στιγμή, γράφει η εφημερίδα, στην Ρωσία ιδιαίτερα στις περιφέρειες, έχουν κατοχυρωθεί πολύ περισσότερα αμερικανικά μέσα, απ ότι ρωσικά στις ΗΠΑ. Μάλιστα όπως λένε οι πηγές που επικαλείται η «Ιζβέστια» τα αντίμετρα μπορεί να πλήξουν αμερικανικά ΜΜΕ, όπως οι σταθμοί «Ελευθερία», «Φωνή της Αμερικής», το CNN και μια σειρά ειδησεογραφικά πρακτορεία και εφημερίδες.
Ιδιαίτερη προσοχή θα δοθεί στα αμερικανικά μέσα που δραστηριοποιούνται στην περιφέρεια της Ρωσίας και ιδιαίτερα στα διάφορα προγράμματα της «Ελευθερίας»,που χρηματοδοτούνται από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Για παράδειγμα πρόσφατα ξεκίνησε ο ιστότοπος «Κριμαία. Πραγματικότητες», ενώ στην ρωσική περιφέρεια έχουν γραφεία μεγάλες αμερικανικές εφημερίδες όπως Washington Post και New York Times.
Ο πολιτειολόγος και υποδιευθυντής του Ινστιτούτου στρατηγικών ερευνών και προβλέψεων Νικήτα Ντανιούκ, ο οποίος συνεργάζεται με την αρμόδια Επιτροπή του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας, δηλώνει στην «Ιζβέστια» ότι «ένας μεγάλος αριθμός αμερικανικών ΜΜΕ, που λειτουργούν στην Ρωσία, ούτως ή άλλως ..σχετίζονται με τον Λευκό Οίκο και το Στέιτ Ντιπάρμεντ… Και όλα αυτά τα μέσα καλύπτουν τα γεγονότα αποκλειστικά με βάση τα συμφέροντα της Ουάσιγκτον, πλήττοντας συχνά τα εθνικά συμφέροντα της Ρωσίας. Πόσο μάλλον που οι ενέργειες μερικών ΜΜΕ απειλούν ευθέως την εθνικής μας ασφάλεια».



------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Ρε καθικια της παγκοσμιοποίησης... σε 15χρονο παιδί απαγορεύεται να παρακολουθήσει ακατάλληλη ταινία στην τηλεόραση ή τον κινηματογράφο, αλλά μπορεί να αλλάζει φύλο?



-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Το Λονδίνο κηρύσσεται «πρωτεύουσα της φτώχειας» από το ίδρυμα «New Policy Institute»
ΛΟΝΔΙΝΟ.--
Πρωτεύουσα της φτώχειας το Λονδίνο...
Ο βρετανικός λαός εξακολουθεί να πληρώνει το βαρύ τίμημα των πολιτικών που εφαρμόζονται προς όφελος του μεγάλου κεφαλαίου. Τα τελευταία επίσημα στοιχεία που δημοσιοποίησε χτες έκθεση του βρετανικού ιδρύματος πολιτικής «New Policy Institute» διαπιστώνουν ότι τουλάχιστον ένας στους τέσσερις Λονδρέζους (οι περισσότεροι εργαζόμενοι!) ζουν στη φτώχεια εξαιτίας των στάσιμων μισθών και της ταχείας αύξησης των ενοικίων.
Η έκθεση επισημαίνει πως στο Λονδίνο 2,3 εκατ. άνθρωποι ζουν στη φτώχεια, εκ των οποίων 1.300.000 εργάζονται. Τονίζεται ακόμη πως ένας φτωχός ενήλικας που ζει μόνος του κερδίζει λιγότερες από 144 στερλίνες (161 ευρώ) τη βδομάδα μετά την αφαίρεση των φόρων και του κόστους στέγασης, ενώ μια μέση τετραμελής οικογένεια έχει λιγότερες από 347 στερλίνες (455 ευρώ) για να δαπανήσει για όλο το υπόλοιπο κόστος ζωής. «Παρά τη λαμπρή ευημερία και τους προνομιούχους, το Λονδίνο παραμένει η πρωτεύουσα της αγγλικής φτώχειας, η οποία οφείλεται κυρίως στα υψηλά ενοίκια που πληρώνουν τα μισά απ' όλα τα νοικοκυριά που ζουν σε ενοίκιο», λέει ο Ανταμ Τίνσον του «New Policy Institute», προσθέτοντας ότι τα μισθώματα στις εργατικές κατοικίες αυξήθηκαν κατά περίπου 30% τα πέντε τελευταία χρόνια. Επιπλέον, οι μέσες τιμές των κατοικιών στο Λονδίνο υπερτετραπλασιάστηκαν τις δύο τελευταίες δεκαετίες, ενώ οι μέσοι μισθοί αυξήθηκαν μόνο κατά ένα κλάσμα αυτού του ποσού.




------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



ΙΣΡΑΗΛ
Πορεια Γυναικων για την Ειρηνη. Επιδρομή στη Γάζα
ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--
Πορεία και συγκέντρωση με βασικό στόχο την «αποτροπή του επόμενου πολέμου» μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστίνιων πραγματοποίησαν την Κυριακή πάνω από 5.000 Παλαιστίνιες και Ισραηλινές, ανταποκρινόμενες σε κάλεσμα της οργάνωσης «Γυναίκες για την Ειρήνη» («Women Wage Peace»), που δημιουργήθηκε μετά την ισραηλινή εγκληματική επίθεση των 50 ημερών στη Λωρίδα της Γάζας το καλοκαίρι του 2014.
Οι χιλιάδες διαδηλώτριες, φορώντας λευκά, συγκεντρώθηκαν στις όχθες του ποταμού Ιορδάνη και έστησαν σκηνές προς τιμήν των βιβλικών μητέρων Αγαρ και Σάρρα, οι οποίες γέννησαν τους ετεροθαλείς αδελφούς Ισμαήλ και Ισαάκ, που έγιναν αντίστοιχα οι Πατριάρχες των Μουσουλμάνων και των Εβραίων. Φώναξαν συνθήματα υπέρ της ειρήνης, τονίζοντας ότι είναι εφικτή η εξεύρεση μίας πολιτικής λύσης στη μακρόχρονη ισραηλινο-παλαιστινιακή διαμάχη.

Ισραηλινή επιδρομή
Ωρες μετά την κινητοποίηση των γυναικών, χτες τα χαράματα, ισραηλινά μαχητικά έκαναν επιδρομή στη Λωρίδα της Γάζας, με πρόσχημα την αναίμακτη ρίψη ρουκέτας από τα παλαιστινιακά εδάφη στην περιοχή Εσχομ του νοτίου Ισραήλ. Κατά την αεροπορική επιδρομή κατέστρεψαν ένα φυλάκιο της «Χαμάς», ενώ προκάλεσαν την εκδήλωση πυρκαγιάς κοντά στο μεθοριακό φυλάκιο με το Ισραήλ, Κερέμ Σαλόμ.
Παράλληλα, η «Λέσχη Παλαιστινίων Κρατουμένων» (PPS) ανακοίνωσε ότι Ισραηλινοί στρατιώτες εισήλθαν χτες ξημερώματα σε περιοχές του νότιου τμήματος της Δυτικής Οχθης, έκαναν τρομοκρατικές εφόδους σε σπίτια αμάχων και απήγαγαν 21 Παλαιστινίους, ηλικίας από 15 έως 41 ετών.